• Gyermeknap – 2007



    Gyermeknap – 2007

    Szervezõ:

    Életfa Családsegítõ Egyesület – Szabadság napilap


    Dátum:

    2007. június 2., szombat.


    Idõtartam:

    10-20 óra.


    Helyszín:

    Farkas utca, az Akadémiai Könyvtártól a református templomig,

    a Református kollégium hátsó udvara, Romkert. Rossz idõ esetén a Kollégiumban.

    vissza az elejére


    Program:

    10 óra megnyitó – Galló Ernõ és Pethõ Anikõ színmûvészek dalokat adnak elõ a Túl a Maszat hegyen címû musical-bõl

    10.20 óra – Kolozsvári Magyar Gyermekkórus

    10.30 óra – Flip és Flop bohócok produkciója– egyéni sportvetélkedõk (Balázs Bence)

    11 óra – a válaszúti szórványkollégium diákjainak népi táncjátéka, ViWaldi játszóház (hang-játékok: Nistor Krisztina, László Bakk Anikó)

    – Napsugár-Szivárvány játék (Müller Katalin)– mesesátor Fodor Edina színmûvésszel

    12 óra – Fal-la-la (a Horea úti iskola furulya-csoportja)

    12.30 óra– bábelõadás – Keljfeljancsi Bábszínház, Vincze László: Vitéz László

    13 óra – a Bogáncs tánccsoportok fellépése – mesesátor Laczkó V. Róbert színmûvésszel

    14 óra – táncház gyermekeknek a szamosújvári Sóvirág együttes, valamint Both József és Zsuzsa közremûködésével – mesesátor Köllõ Katával

    15 óra – ViWaldi játszóház (kézmûvesség: Pozsony Katry és Tolnay Eszter, valamint interaktív meseszövés Szabó Zelmi Csavargó királyával) – mesesátor Laczkó V. Róbert színmûvésszel

    16 óra – csoportos sportvetélkedõk (Balázs Bence) – mesesátor Fodor Edina színmûvésszel

    17 óra – bábelõadás – Demeter Ferenc: Tóbiás és Kelemen

    17.30 óra – bábelõadás – Ezeregy Mese Bábszínház, Bereczky Gyula: Nagymama meséje

    18.30 óra – eredményhirdetés – rajzverseny és sportvetélkedõk

    19 óra – koncert – Lyra, Magyarország

    Egész nap: – különféle kézmûves foglalkozások: origami, nemezelés gyöngyfûzés stb. (Csoltkó Annamária, Starmüller Éva, Nagy László és Hompoth Mária) – szakértõk (pszichológus, gyógypedagógus, logopédus stb.) sátra

    – óvodák sátra

    – Hobby Art üzlet: arcfestés, rajzverseny (papírra), agyagozás, száraznemezelés stb.

    Társszervezõk: Csemete Óvoda, Hobby Art, Napsugár-Szivárvány, ViWaldi Játszóház
    Támogatók: Agapé, AMM Design, Andipan, Apáczai Csere János Líceum, Bagoly Könyvesbolt, Borsec, Cora, Deblanko, Déja Vu, Dorcas Aid, Dorsan Impex Kft., Electro Daniella, Farkas utcai Református Lelkészi Hivatal, Gaudeamus Könyvesbolt, Kerekes Gábor, Kopiernicus, Máltai Segélyszolgálat, Máté András parlamenti képviselõ, Németh Speed, Phoenix Könyvesbolt, Református Kollégium, Qvint RTL Kft., Tinivár Könyvkiadó, Wedas és még sokan mások.

    vissza az elejére


    Szakértõk sátra

    Egész napos gyermeknapi rendezvényre várjuk a kicsiket és nagyokat június 2-án, szombaton, a Farkas utcába.

    Az egészen piciket sem kell otthon hagyni, hiszen biztosítunk egy nyugodt sarkocskát, ahol az anyukák tisztába tehetik, megszoptathatják kicsinyeiket, megpihenhetnek, ha elfáradnak a nagy nyüzsgésben. Ugyanebben a sátorban szakértõink – pszichológusok, logopédus stb. – állnak rendelkezésre, elsõsorban a szülõknek, nagyszülõknek, kismamáknak, nevelõknek, de a gyermek- és kamaszkori problémák iránt érdeklõdõknek is érdekes témákat kínálnak.

    A sátorban életkor szerinti elosztás alapján tömörítették a különféle témákat, így délelõtt 10 és 14 óra között a kisgyermekkor és az óvodáskor, majd 14–18 óra között az iskoláskor a téma.

    Tíz órától Szigeti Júlia pszichológussal a dackorszakról, 11 órától Dáné Gabriella pszichológussal az éjszakai alvásról és szobatisztaságról, 12 órától Bazaráth Tünde logopédussal a beszédfejlesztésrõl, 13 órától Szõke Enikõ pszichológussal az iskolaérettségrõl beszélgethetnek, kérdezhetnek az érdeklõdõk. 14 órától a mese, televízió, számítógép közötti egyensúlykeresésrõl, 15 órától a tanulási nehézségekrõl, 16 órától a kiskamaszkorról és a serdülõkorról kérdezhetik Orbán Mária, Román Mónika, Gáspár Enikõ és Kundi Enikõ pszichológusokat.

    vissza az elejére


    Bábosok egész nap

    A Szabadság, az Életfa Családsegítõ Egyesület és sok más „gyermekközpontú" szervezet és magánszemély szervezésében június 2-án sorra kerülõ gyermeknapi fesztiválon arról is lehet információt szerezni, hogy hová is lenne érdemes õsszel óvodába íratni a gyereket, ugyanis néhány óvoda is bemutatkozik majd különbözõ tevékenységekkel: lesz sógyurmázás, kõfestés, lufibogozás, társasjátékozás. Tehát amíg a szülõk a szakemberekkel beszélgetnek, addig a gyerekek is találhatnak elfoglaltságot, ráadásul kicsit belekóstolhatnak az óvodai foglalkozásokba, ismerkedhetnek óvó nénikkel, mindez pedig megkönnyítheti majd az õszi beszoktatást.

    A nap folyamán három bábelõadással is kedveskedünk a bábszínházak szerelemeseinek.

    Elsõként Vincze László lép fel, aki már a 80-as évek óta foglakozik bábozással, 1997-ben pedig megalapította a Homo Ludens Alapítványt, ennek keretében pedig a Keljfeljancsi Bábszínházat. Többször lép fel egyedül, ennek oka a kollégákkal való egyeztetés nehézségében keresendõ, valamint szakmai kihívásnak is tekinti, hogy egymaga játsszon el olyan darabot, amelyben akár 8 különbözõ szerep is van. Gyereknapkor a Vitéz László címû darabbal ajándékozza meg a kicsiket és nagyokat. A tipikus vásári komédiát a legendás Kemény Henrik bábszínész engedélyével játssza, a mûfajt mintegy feltámasztva halottaiból, hiszen a kommunista rendszer igyekezett kiirtani a vásári komédiát a bábszínházak repertoárjából. A darab nagyon sok humorral ábrázolja a gonosz elleni harcot.

    Demeter Ferencet egészen különleges kapcsolat fûzi a bábozás világához: elemista korában a tanító néni bábozott a gyerekeknek, ezzel ösztökélve õket tanulásra és jó magaviseletre. A bábot Mackónak hívták, és – bár kinevették a kisdiákot, amikor felsõbb osztályban is kereste – meghatározónak bizonyult. Demeter Ferenc sok év múlva, 1997-ben került a Puck Bábszínházhoz, amikor kultúra-közeli munkát keresett, itt kóstolt bele a bábozásba, és alkalmazott maradt kilenc éven át, bár közben voltak kitérõk a Keljfeljancsi Bábszínházhoz, illetve a kecskeméti Ciróka Bábszínházhoz. Tavaly szeptembertõl az Excalibur Bábtheátrumban dolgozik. A gyermeknapon egyszemélyes elõadásban lép fel, Veress Zoltán Tóbiás és Kelemen címû meséjének rövidített, átalakított történetét láthatják majd. A gyerekek körében mindig népszerû Garabonciás Flórián alakja is megjelenik. A darabot Kovács István és Demeter Ferenc rendezte, zenéjét Kötõ Áron szerezte, a bábok Venczel Attila alkotásai. A darab érdekessége, hogy románul is játszották már.

    Az Ezeregy Mese Bábszínház szintén egyszemélyes vállalkozás. Bereczky Gyula elmondta: nyolc éve foglakozik bábozással, eleinte többen voltak a társulatban, öt éve azonban egymaga járja az erdélyi szórványvidéket darabjaival. Olyan városokba is eljutott, ahol elõtte tíz évig nem láthattak bábelõadást a kicsinyek, így természetes, hogy mindenhol örömmel fogadják az iskolákban, óvodákban. Repertoárján összesen öt elõadás szerepel, most készül a hatodikra, amelynek valószínûleg õsszel lesz a bemutatója. Darabjait általában maga írja, a mindennapi élet történéseibõl merítve a témákat. Gyermeknapra a Nagymama meséi címû varázsmesét hozza el, amelynek története két szálon fut: nagymama mesét mond az ölében ülõ unokának, közben pedig a mesealakok megelevenednek.

    vissza az elejére


    Zene-bona Csiga-biga fogaton

    A Vi-Waldi Játszóház az Amaryllis Társaság és a Waldorf Egyesület közös programjaként mûködik, s már elnevezése is sugallja, hogy a zeneközpontú, a maholnap hat évtizedes múltra visszatekintõ kolozsvári Zeneóvoda létesítménye. Ez a zeneóvoda egy csodálatos „mini-intézmény": a zenei anyanyelv fellegvára volt a sötét idõkben, amelyet hazatérte után Szegõ Júlia kezdeményezett 1949-ben, s amelyben Kodály Zoltán személyes biztatása és Erdélyszeretete is jelen van. A folytatás az ötvenes években Selmeczi Marcellának, majd Csalah Mártának köszönhetõ. 1980-ban vette át tõlük a Vi-Waldi két, jelenleg is tevékeny két zenepedagógusa, akik az Életfa Családsegítõ Egyesület szervezte Kismama Klub Bolyhos oviját is vezetik.

    A gyermeknap délutánjára tervezett kézmûves foglalkozások – a Waldorf-baba és játékok készítése Pozsony Katry irányításával – szintén „viwaldis", azaz zenés jellegûek. Az improvizáció felszabadító és fantázia-fejlesztõ varázsával, interaktív „meseszövéssel" fognak találkozni a gyermekek, míg az anyukák-nagymamák kézimunkáznak. Ott lesz Csimbum zenebohóc, a hangmanók az ilyen-olyan játék-hangszerek társaságában a romkertben gyülekezõ gyermekek körében. Ez a csigabiga egy régi könyvecskét is hoz majd a hátán, amelyet 1971-ben adott ki Bukarestben a Kriterion Könyvkiadó „Csigabiga palota – óvodások daloskönyve" címen, s amely annak idején hõstett volt és jótétemény. Szerkesztõje Selmeczi Marcella, városunk mai zenei életét oly sokrétûen támogató Selmeczi György édesanyja. A gyermekek szombaton megkeresik ezt a csigabiga palotát, s Marcella néni tanítványaival, Nisztor Krisztinával és László Bak Anikóval fognak hangjátékokat játszani, játék-hangszereket készíteni, Mátyás király temploma elõtt az Õ korát megidézõ furulyásokat hallgatni, reneszánsz játékokkal szórakozni. Zenés együttlétüket, daloló kedvüket a Vi-Waldi Játszóház két zenepedagógusa mentoruk emlékének szenteli, aki nemrég, rügybontó tavaszon ment el a szférák zenéjét hallgatni, s bizonyára az ég kék mosolyával tekint majd le szeretett városa gyermekeire.

    vissza az elejére


    Sztárvendégünk: a Lyra együttes

    Sztárvendég is fellép a Szabadság és az Életfa Családsegítõ Egyesület szombati egész napos gyermeknapi rendezvényén: Magyarországról, Kiskunhalasról érkezik Kolozsvárra a Lyra együttes, akik egy órás koncerttel készülnek megörvendeztetni gyerekeinket és kísérõiket.

    A Lyra 1976-ban alakult azzal a céllal, hogy zenés irodalmi mûsorokat szervezzen és adjon elõ a városba látogató költõk közönségtalálkozóin. Késõbb repertoárjuk egyre bõvült, és bejárták egész Magyarországot: hívták õket fellépni iskolákba, óvodákba, fesztiválokra, táborokba. Több mûsort állítottak össze a gyermekek számára, ezek jellegzetessége, hogy koncert közben interaktív játék segítségével dalokat, verseket is megtanítanak a kicsinyeknek. Az együttes elsõ 20 évérõl 1996-ban jelent meg könyv, a Lyra sztori címmel, késõbb pedig az általuk megzenésített versek Daloskönyvét is kiadták. Tavaly ünnepelték fennállásuk 30. évfordulóját.

    Folyamatosan járják az országot, turnéznak, koncerteznek, televíziós mûsorokban szerepelnek. Tikirikitakarak címû albumuk 2004-ben jelent meg, ezzel érkeznek most hozzánk is. A hat tagú együttes – Csorvási Zoltán, Hatvani Zoltán, Csorvási Kata, Nagy Zoltán, Sebõk Judit és Kovács Sándor – azt ígéri: koncertjükön a gyerekek is megismerkedhetnek a különféle hangszerekkel, és lehetõségük nyílik interaktív játékra is. Aki szeretne többet megtudni az együttesrõl, az ellátogathat honlapjukra (www.lyra.hu), a www.egyszervolt.hu oldalon pedig bele is lehet hallgatni dalaikba.

    Kolozsváron még sosem jártak, és nagy örömmel fogadták meghívásunkat, errõl tanúskodik honlapjuk kezdõ oldala is, ahol a szombat esti koncert helyszíne, a Farkas utcai Szent György szobor és környéke látható, a megfelelõ képaláírással. Dalaikat hallgatva semmi kétség afelõl: nagyszerû bulit csapnak majd szombaton este. Kár lenne kimaradni belõle!

    vissza az elejére


    Egész nap Hobby Art

    A Hobby Art üzlet kreatív és mûvész termékek lelõhelye. Aki betér ide, az meggyõzõdhet arról, hogy egyszerû anyagokból meglepõen sok, szebbnél szebb ajándékot és praktikus tárgyat lehet készíteni. Az országos bolthálózattal rendelkezõ vállalat Kolozsváron 2006 novemberében nyitotta meg elsõ üzletét, több mint 4000 termékkel. Tapasztalt és felkészült szakemberek segítségével igyekeznek minél magasabb színvonalú szolgáltatást, értékes tanácsokat, hasznos ötleteket nyújtani az üzletekben, gyermeknapon pedig színes programokkal, kézmûves bemutatókkal várják az érdeklõdõket.

    Az üzlet tevékenységeinek célja, hogy értékes idõtöltésekkel ismertessék meg az erdélyi közönséget, amelyek a remények szerint mindenki – nagyszülõk, szülõk, gyermekek, pedagógusok, vasárnapi iskolák, önképzõ körök, nyári táborok, baráti társaságok, nõszövetségek, idõsotthonok stb. – gyarapodását szolgálják. Szeretnének ráébreszteni minél több fiatalt és idõset, hogy nem kell félni a világon már évtizedek óta népszerû, bevált, az egyéni gondolkodást, a szabad alkotást bátran vállaló hobbykultúrától, mert mindenkinek tehetsége van valamihez, csak egy kis bátorság, kell hozzá, hogy kipróbálja.

    Sokan azt mondják: nincs se tehetségem, se kedvem, se idõm. Ezt azonban nem kell elfogadni. A tehetség nemcsak a nagy mûvészek nevével fémjelezhetõ. Õk lángelmék, akik erre születtek, és csak kevesen szegõdhetnek a nyomukba. Azt azonban bármely hölgy elérheti, hogy olyan saját mintázatú, egyedi készítésû nyakláncot akasszon a nyakába, amelyrõl tudhatja, hogy nem fog vele szembejönni az utcán, mert õ készítette! Azt bármely férfi elérheti, hogy egy csomag színes mozaikkal s kicsiny, finom kõmûvesmunkával olyan fürdõszobai falitükröt készítsen szíve választottjának, hogy a szomszéd is megirigyelje! A kedv csak akkor jön meg, amikor rácsodálkozunk arra, hogy ez nem is olyan nehéz, ezt még én is el tudom készíteni - sõt, ki akarom próbálni!

    Van olyan szülõ, aki bevallottan azért vásárol hobbyterméket, hogy gyermekével értéket ismertessen meg, megtanítsa neki a saját kézzel létrehozott tárgy értékét, és ezzel mások munkájának megbecsülésére is nevelje õt. A gyermek pedig egészséges, tartalmas idõt tölt el édesanyjával, édesapjával, amely idõt semmi sem pótolhatja.

    A gyermeknapi rendezvényen a Hobby Art sátra egész nap a látogatók rendelkezésére áll, többféle technikát ki lehet majd próbálni a munkatársak szakavatott segítségével. Szülõk és gyerekek együtt barangolhatnak a kreatív fantázia világában.