• Gyermeknap – 2007

    vissza az elejére




    Gyermeknap – 2007

    Szervező:

    Életfa Családsegítő Egyesület – Szabadság napilap


    Dátum:

    2007. június 2., szombat.


    Időtartam:

    10-20 óra.


    Helyszín:

    Farkas utca, az Akadémiai Könyvtártól a református templomig,

    a Református kollégium hátsó udvara, Romkert. Rossz idő esetén a Kollégiumban.

    vissza az elejére


    Program:

    10 óra megnyitó – Galló Ernő és Pethő Anikő színművészek dalokat adnak elő a Túl a Maszat hegyen című musical-ből

    10.20 óra – Kolozsvári Magyar Gyermekkórus

    10.30 óra – Flip és Flop bohócok produkciója– egyéni sportvetélkedők (Balázs Bence)

    11 óra – a válaszúti szórványkollégium diákjainak népi táncjátéka, ViWaldi játszóház (hang-játékok: Nistor Krisztina, László Bakk Anikó)

    – Napsugár-Szivárvány játék (Müller Katalin)– mesesátor Fodor Edina színművésszel

    12 óra – Fal-la-la (a Horea úti iskola furulya-csoportja)

    12.30 óra– bábelőadás – Keljfeljancsi Bábszínház, Vincze László: Vitéz László

    13 óra – a Bogáncs tánccsoportok fellépése – mesesátor Laczkó V. Róbert színművésszel

    14 óra – táncház gyermekeknek a szamosújvári Sóvirág együttes, valamint Both József és Zsuzsa közreműködésével – mesesátor Köllő Katával

    15 óra – ViWaldi játszóház (kézművesség: Pozsony Katry és Tolnay Eszter, valamint interaktív meseszövés Szabó Zelmi Csavargó királyával) – mesesátor Laczkó V. Róbert színművésszel

    16 óra – csoportos sportvetélkedők (Balázs Bence) – mesesátor Fodor Edina színművésszel

    17 óra – bábelőadás – Demeter Ferenc: Tóbiás és Kelemen

    17.30 óra – bábelőadás – Ezeregy Mese Bábszínház, Bereczky Gyula: Nagymama meséje

    18.30 óra – eredményhirdetés – rajzverseny és sportvetélkedők

    19 óra – koncert – Lyra, Magyarország

    Egész nap: – különféle kézműves foglalkozások: origami, nemezelés gyöngyfűzés stb. (Csoltkó Annamária, Starmüller Éva, Nagy László és Hompoth Mária) – szakértők (pszichológus, gyógypedagógus, logopédus stb.) sátra

    – óvodák sátra

    – Hobby Art üzlet: arcfestés, rajzverseny (papírra), agyagozás, száraznemezelés stb.

    Társszervezők: Csemete Óvoda, Hobby Art, Napsugár-Szivárvány, ViWaldi Játszóház
    Támogatók: Agapé, AMM Design, Andipan, Apáczai Csere János Líceum, Bagoly Könyvesbolt, Borsec, Cora, Deblanko, Déja Vu, Dorcas Aid, Dorsan Impex Kft., Electro Daniella, Farkas utcai Református Lelkészi Hivatal, Gaudeamus Könyvesbolt, Kerekes Gábor, Kopiernicus, Máltai Segélyszolgálat, Máté András parlamenti képviselő, Németh Speed, Phoenix Könyvesbolt, Református Kollégium, Qvint RTL Kft., Tinivár Könyvkiadó, Wedas és még sokan mások.

    vissza az elejére


    Szakértők sátra

    Egész napos gyermeknapi rendezvényre várjuk a kicsiket és nagyokat június 2-án, szombaton, a Farkas utcába.

    Az egészen piciket sem kell otthon hagyni, hiszen biztosítunk egy nyugodt sarkocskát, ahol az anyukák tisztába tehetik, megszoptathatják kicsinyeiket, megpihenhetnek, ha elfáradnak a nagy nyüzsgésben. Ugyanebben a sátorban szakértőink – pszichológusok, logopédus stb. – állnak rendelkezésre, elsősorban a szülőknek, nagyszülőknek, kismamáknak, nevelőknek, de a gyermek- és kamaszkori problémák iránt érdeklődőknek is érdekes témákat kínálnak.

    A sátorban életkor szerinti elosztás alapján tömörítették a különféle témákat, így délelőtt 10 és 14 óra között a kisgyermekkor és az óvodáskor, majd 14–18 óra között az iskoláskor a téma.

    Tíz órától Szigeti Júlia pszichológussal a dackorszakról, 11 órától Dáné Gabriella pszichológussal az éjszakai alvásról és szobatisztaságról, 12 órától Bazaráth Tünde logopédussal a beszédfejlesztésről, 13 órától Szőke Enikő pszichológussal az iskolaérettségről beszélgethetnek, kérdezhetnek az érdeklődők. 14 órától a mese, televízió, számítógép közötti egyensúlykeresésről, 15 órától a tanulási nehézségekről, 16 órától a kiskamaszkorról és a serdülőkorról kérdezhetik Orbán Mária, Román Mónika, Gáspár Enikő és Kundi Enikő pszichológusokat.

    vissza az elejére


    Bábosok egész nap

    A Szabadság, az Életfa Családsegítő Egyesület és sok más „gyermekközpontú" szervezet és magánszemély szervezésében június 2-án sorra kerülő gyermeknapi fesztiválon arról is lehet információt szerezni, hogy hová is lenne érdemes ősszel óvodába íratni a gyereket, ugyanis néhány óvoda is bemutatkozik majd különböző tevékenységekkel: lesz sógyurmázás, kőfestés, lufibogozás, társasjátékozás. Tehát amíg a szülők a szakemberekkel beszélgetnek, addig a gyerekek is találhatnak elfoglaltságot, ráadásul kicsit belekóstolhatnak az óvodai foglalkozásokba, ismerkedhetnek óvó nénikkel, mindez pedig megkönnyítheti majd az őszi beszoktatást.

    A nap folyamán három bábelőadással is kedveskedünk a bábszínházak szerelemeseinek.

    Elsőként Vincze László lép fel, aki már a 80-as évek óta foglakozik bábozással, 1997-ben pedig megalapította a Homo Ludens Alapítványt, ennek keretében pedig a Keljfeljancsi Bábszínházat. Többször lép fel egyedül, ennek oka a kollégákkal való egyeztetés nehézségében keresendő, valamint szakmai kihívásnak is tekinti, hogy egymaga játsszon el olyan darabot, amelyben akár 8 különböző szerep is van. Gyereknapkor a Vitéz László című darabbal ajándékozza meg a kicsiket és nagyokat. A tipikus vásári komédiát a legendás Kemény Henrik bábszínész engedélyével játssza, a műfajt mintegy feltámasztva halottaiból, hiszen a kommunista rendszer igyekezett kiirtani a vásári komédiát a bábszínházak repertoárjából. A darab nagyon sok humorral ábrázolja a gonosz elleni harcot.

    Demeter Ferencet egészen különleges kapcsolat fűzi a bábozás világához: elemista korában a tanító néni bábozott a gyerekeknek, ezzel ösztökélve őket tanulásra és jó magaviseletre. A bábot Mackónak hívták, és – bár kinevették a kisdiákot, amikor felsőbb osztályban is kereste – meghatározónak bizonyult. Demeter Ferenc sok év múlva, 1997-ben került a Puck Bábszínházhoz, amikor kultúra-közeli munkát keresett, itt kóstolt bele a bábozásba, és alkalmazott maradt kilenc éven át, bár közben voltak kitérők a Keljfeljancsi Bábszínházhoz, illetve a kecskeméti Ciróka Bábszínházhoz. Tavaly szeptembertől az Excalibur Bábtheátrumban dolgozik. A gyermeknapon egyszemélyes előadásban lép fel, Veress Zoltán Tóbiás és Kelemen című meséjének rövidített, átalakított történetét láthatják majd. A gyerekek körében mindig népszerű Garabonciás Flórián alakja is megjelenik. A darabot Kovács István és Demeter Ferenc rendezte, zenéjét Kötő Áron szerezte, a bábok Venczel Attila alkotásai. A darab érdekessége, hogy románul is játszották már.

    Az Ezeregy Mese Bábszínház szintén egyszemélyes vállalkozás. Bereczky Gyula elmondta: nyolc éve foglakozik bábozással, eleinte többen voltak a társulatban, öt éve azonban egymaga járja az erdélyi szórványvidéket darabjaival. Olyan városokba is eljutott, ahol előtte tíz évig nem láthattak bábelőadást a kicsinyek, így természetes, hogy mindenhol örömmel fogadják az iskolákban, óvodákban. Repertoárján összesen öt előadás szerepel, most készül a hatodikra, amelynek valószínűleg ősszel lesz a bemutatója. Darabjait általában maga írja, a mindennapi élet történéseiből merítve a témákat. Gyermeknapra a Nagymama meséi című varázsmesét hozza el, amelynek története két szálon fut: nagymama mesét mond az ölében ülő unokának, közben pedig a mesealakok megelevenednek.

    vissza az elejére


    Zene-bona Csiga-biga fogaton

    A Vi-Waldi Játszóház az Amaryllis Társaság és a Waldorf Egyesület közös programjaként működik, s már elnevezése is sugallja, hogy a zeneközpontú, a maholnap hat évtizedes múltra visszatekintő kolozsvári Zeneóvoda létesítménye. Ez a zeneóvoda egy csodálatos „mini-intézmény": a zenei anyanyelv fellegvára volt a sötét időkben, amelyet hazatérte után Szegő Júlia kezdeményezett 1949-ben, s amelyben Kodály Zoltán személyes biztatása és Erdélyszeretete is jelen van. A folytatás az ötvenes években Selmeczi Marcellának, majd Csalah Mártának köszönhető. 1980-ban vette át tőlük a Vi-Waldi két, jelenleg is tevékeny két zenepedagógusa, akik az Életfa Családsegítő Egyesület szervezte Kismama Klub Bolyhos oviját is vezetik.

    A gyermeknap délutánjára tervezett kézműves foglalkozások – a Waldorf-baba és játékok készítése Pozsony Katry irányításával – szintén „viwaldis", azaz zenés jellegűek. Az improvizáció felszabadító és fantázia-fejlesztő varázsával, interaktív „meseszövéssel" fognak találkozni a gyermekek, míg az anyukák-nagymamák kézimunkáznak. Ott lesz Csimbum zenebohóc, a hangmanók az ilyen-olyan játék-hangszerek társaságában a romkertben gyülekező gyermekek körében. Ez a csigabiga egy régi könyvecskét is hoz majd a hátán, amelyet 1971-ben adott ki Bukarestben a Kriterion Könyvkiadó „Csigabiga palota – óvodások daloskönyve" címen, s amely annak idején hőstett volt és jótétemény. Szerkesztője Selmeczi Marcella, városunk mai zenei életét oly sokrétűen támogató Selmeczi György édesanyja. A gyermekek szombaton megkeresik ezt a csigabiga palotát, s Marcella néni tanítványaival, Nisztor Krisztinával és László Bak Anikóval fognak hangjátékokat játszani, játék-hangszereket készíteni, Mátyás király temploma előtt az Õ korát megidéző furulyásokat hallgatni, reneszánsz játékokkal szórakozni. Zenés együttlétüket, daloló kedvüket a Vi-Waldi Játszóház két zenepedagógusa mentoruk emlékének szenteli, aki nemrég, rügybontó tavaszon ment el a szférák zenéjét hallgatni, s bizonyára az ég kék mosolyával tekint majd le szeretett városa gyermekeire.

    vissza az elejére


    Sztárvendégünk: a Lyra együttes

    Sztárvendég is fellép a Szabadság és az Életfa Családsegítő Egyesület szombati egész napos gyermeknapi rendezvényén: Magyarországról, Kiskunhalasról érkezik Kolozsvárra a Lyra együttes, akik egy órás koncerttel készülnek megörvendeztetni gyerekeinket és kísérőiket.

    A Lyra 1976-ban alakult azzal a céllal, hogy zenés irodalmi műsorokat szervezzen és adjon elő a városba látogató költők közönségtalálkozóin. Később repertoárjuk egyre bővült, és bejárták egész Magyarországot: hívták őket fellépni iskolákba, óvodákba, fesztiválokra, táborokba. Több műsort állítottak össze a gyermekek számára, ezek jellegzetessége, hogy koncert közben interaktív játék segítségével dalokat, verseket is megtanítanak a kicsinyeknek. Az együttes első 20 évéről 1996-ban jelent meg könyv, a Lyra sztori címmel, később pedig az általuk megzenésített versek Daloskönyvét is kiadták. Tavaly ünnepelték fennállásuk 30. évfordulóját.

    Folyamatosan járják az országot, turnéznak, koncerteznek, televíziós műsorokban szerepelnek. Tikirikitakarak című albumuk 2004-ben jelent meg, ezzel érkeznek most hozzánk is. A hat tagú együttes – Csorvási Zoltán, Hatvani Zoltán, Csorvási Kata, Nagy Zoltán, Sebők Judit és Kovács Sándor – azt ígéri: koncertjükön a gyerekek is megismerkedhetnek a különféle hangszerekkel, és lehetőségük nyílik interaktív játékra is. Aki szeretne többet megtudni az együttesről, az ellátogathat honlapjukra (www.lyra.hu), a www.egyszervolt.hu oldalon pedig bele is lehet hallgatni dalaikba.

    Kolozsváron még sosem jártak, és nagy örömmel fogadták meghívásunkat, erről tanúskodik honlapjuk kezdő oldala is, ahol a szombat esti koncert helyszíne, a Farkas utcai Szent György szobor és környéke látható, a megfelelő képaláírással. Dalaikat hallgatva semmi kétség afelől: nagyszerű bulit csapnak majd szombaton este. Kár lenne kimaradni belőle!

    vissza az elejére


    Egész nap Hobby Art

    A Hobby Art üzlet kreatív és művész termékek lelőhelye. Aki betér ide, az meggyőződhet arról, hogy egyszerű anyagokból meglepően sok, szebbnél szebb ajándékot és praktikus tárgyat lehet készíteni. Az országos bolthálózattal rendelkező vállalat Kolozsváron 2006 novemberében nyitotta meg első üzletét, több mint 4000 termékkel. Tapasztalt és felkészült szakemberek segítségével igyekeznek minél magasabb színvonalú szolgáltatást, értékes tanácsokat, hasznos ötleteket nyújtani az üzletekben, gyermeknapon pedig színes programokkal, kézműves bemutatókkal várják az érdeklődőket.

    Az üzlet tevékenységeinek célja, hogy értékes időtöltésekkel ismertessék meg az erdélyi közönséget, amelyek a remények szerint mindenki – nagyszülők, szülők, gyermekek, pedagógusok, vasárnapi iskolák, önképző körök, nyári táborok, baráti társaságok, nőszövetségek, idősotthonok stb. – gyarapodását szolgálják. Szeretnének ráébreszteni minél több fiatalt és időset, hogy nem kell félni a világon már évtizedek óta népszerű, bevált, az egyéni gondolkodást, a szabad alkotást bátran vállaló hobbykultúrától, mert mindenkinek tehetsége van valamihez, csak egy kis bátorság, kell hozzá, hogy kipróbálja.

    Sokan azt mondják: nincs se tehetségem, se kedvem, se időm. Ezt azonban nem kell elfogadni. A tehetség nemcsak a nagy művészek nevével fémjelezhető. Õk lángelmék, akik erre születtek, és csak kevesen szegődhetnek a nyomukba. Azt azonban bármely hölgy elérheti, hogy olyan saját mintázatú, egyedi készítésű nyakláncot akasszon a nyakába, amelyről tudhatja, hogy nem fog vele szembejönni az utcán, mert ő készítette! Azt bármely férfi elérheti, hogy egy csomag színes mozaikkal s kicsiny, finom kőművesmunkával olyan fürdőszobai falitükröt készítsen szíve választottjának, hogy a szomszéd is megirigyelje! A kedv csak akkor jön meg, amikor rácsodálkozunk arra, hogy ez nem is olyan nehéz, ezt még én is el tudom készíteni - sőt, ki akarom próbálni!

    Van olyan szülő, aki bevallottan azért vásárol hobbyterméket, hogy gyermekével értéket ismertessen meg, megtanítsa neki a saját kézzel létrehozott tárgy értékét, és ezzel mások munkájának megbecsülésére is nevelje őt. A gyermek pedig egészséges, tartalmas időt tölt el édesanyjával, édesapjával, amely időt semmi sem pótolhatja.

    A gyermeknapi rendezvényen a Hobby Art sátra egész nap a látogatók rendelkezésére áll, többféle technikát ki lehet majd próbálni a munkatársak szakavatott segítségével. Szülők és gyerekek együtt barangolhatnak a kreatív fantázia világában.

    vissza az elejére


    Tánc, zene, kézművesek

    Nagy gyereknapi rendezvényünkön különféle produkciókra számíthatunk a már előzőleg bemutatottak mellett. A megnyitón a magyar színház színművészei, Galló Ernő és Pethő Andrea megörvendeztetnek minket néhány dallal a Túl a Maszat-hegyen című musical-ből, utánuk pedig fellép a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus. A Balázs Ágnes karnagy vezetésével működő énekkar tavaly ősszel alakult, hiánypótló szándékkal, mivel eddig nem létezett ilyen, magyar gyerekeket összefogó kórus. Az ötletet szülők és gyerekek is nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták, különböző iskolákból jelentkeztek a 6-14 év közötti tanulók. Repertoárjukon 2-3 szólamú művek, Kodály-darabok szerepelnek, ezekből hallhatunk Gyermeknapkor is.

    Fellép a Horea úti iskola Fal-la-la furulya csoportja is, ők az Amaryllis Társaság gyermekeknek címzett új kezdeményezésének tagjai, akik Mészáros Mária tanítónő irányítása alatt muzsikálnak.

    Válaszútról, a Kallós Zoltán Alapítvány Szórványkollégiumából is bejönnek a gyerekek, és egy rövid népi táncjátékkal kedveskednek a gyermeknap résztvevőinek. A kollégium áldozatos munkával teszi lehetővé több mint félszáz gyermek oktatását, ellátását, hiszen összegyűjti a környékről azokat a kicsinyeket, akik szülőfalujukban nem tanulhatnának magyarul. Nem csak anyanyelvi oktatást biztosítanak számukra, de gondoskodnak testi-lelki jólétükről is (bővebb információk: www.kallos.org.ro)

    Velünk lesznek a Bogáncs táncegyüttesek is: Kolozsvár közismert néptáncosai két csoporttal érkeznek a helyszínre: az Apróbogáncs csoport magyarlapádi, míg a Kisbogáncs magyarpalatkai táncokat mutat majd be. Néptáncból utánuk sem lesz hiány, sőt, aki kedvet kap, az rögtön ki is próbálhat néhány lépést, hiszen Both József és Zsuzsa táncházba várja a kicsiket és nagyobbakat.

    Szívet melengető helyszínnek ígérkezik a Mesesarok is, ahol szintén a magyar színház művészei, Fodor Edina és Laczkó V. Róbert, kiegészülve Köllő Katalinnal, olvasnak majd meséket. Ha valakinek kedve van otthonról mesekönyvet hozni, az nyugodtan megkérheti a mesélőket, hogy olvassák fel kedvenc meséjét, de helyben is lesznek könyvek, amelyeket aztán a különféle vetélkedők nyertesei körében találnak gazdára.

    A kézművesek sátrában Csoltkó Annamária, Kiss Enikő, Starmüller Éva, Pap Melinda, Nagy László és Hompoth Mária vezetésével lehet majd gyöngyöt fűzni, papírt hajtogatni, nemezelni, illetve bármilyen, spontán módon támadt ötletet megvalósítani a rendelkezésre álló anyagokból és eszközökkel.

    Akik pedig szívesen levezetnék energiáikat egy kis gyereknapi sportolással, azok délelőtt benevezhetnek az egyéni vetélkedőkre (tervek szerint és az időjárás függvényében lesz asztalitenisz, 11-es rúgás verseny, zsákban futás, célbadobás), délután pedig csoportok, családok beiratkozását várjuk egy legalább 7 próbából álló pontversenyre.

    Aki siet, még kiér a helyszínre!