2005. március 31.
XVII. évfolyam, 73. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Leálltak a telekkisajátítások az autópálya nyomvonalán
A Bechtel szerint azonban „erőteljes ütemben" dolgoznak

(1., 5. old.)

Annak ellenére, hogy a Tăriceanu-kormány a Bechtel-szerződés újratárgyalását helyezte kilátásba, az amerikai érdekeltségű multinacionális vállalat képviselői azt állítják: Kolozs megyében erőteljes ütemben zajlanak a munkálatok, a téli kényszerszabadságot követően a cég alkalmazottai visszatértek munkahelyükre. Ezzel szemben a kisajátítási ügyvédi iroda munkatársai szerint már másfél hónapja nem dolgoznak. A Bechtel alkalmazottait szállító cég képviselője arról számolt be, hogy a szokásosnál kevesebb dolgozót visznek az építőtelepre.

Elemzők szerint a sztráda építési ütemének lassítása felér a Năstase-kormány idején útjára indított nagyszabású projekt végével. Traian Băsescu államfő és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök több ízben megkérdőjelezte az autópálya-tervezetet. A kormányfő kijelentette: az észak-erdélyi autópályával szemben Bukarest a Nagylak–Arad–Temesvár–Déva–Nagyszeben–Râmnicu Vâlcea–Piteşti–Bukarest nyomvonalú sztráda felépítését támogatja. Álláspontját azzal indokolta, hogy az ország nem rendelkezik megfelelő anyagi forrásokkal a projekt kivitelezéséhez, mivel az Európai Beruházási Bank csupán az említett nyomvonalat követő autópálya megépítését finanszírozza.

A Bechtel képviselői cáfolják, hogy Kolozs megyében lelassultak volna a munkálatok. Bogdan Sgârcitu, a Bechtel kommunikációs menedzsere lapunknak arról számolt be, hogy a megye több községének közelében a munkások és mérnökök tíz-tíz kilométeres szakaszok megépítésén dolgoznak. – Folynak a munkálatok a töltéseknél, a hidak, viaduktok, felüljárók megépítésénél. Kolozs megyében jelenleg Tordaszentlászlón, Magyarfenesen, Csürülyén, Pusztaszentkirályon, Tordaszentmihályon dolgozunk. A munkások egy része már visszatért az építőtelepekre, áprilisban a többiek is munkába állnak – mondta Sgârcitu, aki arról is beszámolt, hogy a közeljövőben az Országos Autósztráda Rt-vel megállapodnak az idei építési ütemtervről.

– Meg kell várnunk, míg a kormány költségvetés-kiigazítást eszközöl, s ezt követően tárgyalóasztalhoz ülünk. Eredetileg úgy értesültünk, hogy a kiigazításra március 15-e körül kerül sor, de minden jel szerint ebből az elkövetkező hetekben nem lesz semmi – elégedetlenkedett Sgârcitu. A Bechtel képviselője elmondta: nem hiszi, hogy valamilyen okból a multinacionális cégnek le kellene majd állítania a munkálatokat.

A kisajátítási folyamatot jól ismerő szakember lapunknak arról számolt be, hogy a feladattal megbízott ügyvédi iroda körülbelül másfél hónappal ezelőtt felfüggesztette tevékenységét. – A kisajátítások első fázisát kormányhatározat alapján végezték. A normatívát nem hosszabbították meg, így az ügyvédi iroda nem dolgozhat tovább – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő jogász. Hozzátette: tudomása szerint a második fázis elkezdéséről szóló kormányhatározat a pénzügyminisztériumnál található, de a tárca vezetősége még nem járult hozzá a kisajátítások folytatásához.

Információink szerint eddig a földjüket értékesítő gazdák megkapták pénzüket.

A Bechtel munkásait szállító cég vezetője a Szabadságnak úgy nyilatkozott: naponta 250–300 munkást visznek ki különböző építőtelepekre. – Annak ellenére, hogy jó az idő, egyelőre még nem dolgoznak teljes gőzzel. Tudomásom szerint két-három hét múlva megy mindenki vissza dolgozni – jegyezte meg Neményi Katalin, a Pulp Fiction Kft. igazgatója. Hozzátette: csúcsidőszakban akár 200 munkással többet kell szállítaniuk.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Rekord részvétel a VII. Autóvásáron

(1., 5. old.)

Tegnap az Expo Transilvania Rt.csarnokában megnyitották az eddigi legnagyobb méretű autóvásárt. Adina Scaringi sajtóreferens és Nicolae Beurean kereskedelmi kamarai elnöki taná csos szerint az idei rendezvény főleg a széles tömegekhez szól, és a rekord méretű kiállítási felületen (3000 négyzetméter) negyven gyártó és forgalmazó cég mutatja be a TruckBus szalon keretében (amelyet szabadtéri részleg egészít k i) a legkülönbözőbb méretű és profilú gépjárműveit: személygépkocsikat, terepjárókat, tehergépkocsikat, közszállítási kocsikat, motorkerékpárokat, motorcsónakokat, szakszolgáltatásokat. Az Autotechnika szalon pedig autóalkatrészek, felszerelések, kiegészítő szolgáltatások ismertetésére nyújt alkalmat. A megnyitón Călin Gavril Platon alprefektus, Kerekes Sándor megyei tanácsi alelnök és Adrian Popa alpolgármester azt hangsúlyozták, hogy ezen a seregszemlén a soha nem tapasztalt részvételi kedv mellett a kiál lított termékek és szolgáltatások tálalása terén is történt előrelépés.

Az expón a következő világmárkák képviseltetik magukat: Ford, Skoda, Opel, Seat, Chevrolet, Mercedes, Iveco, Jeep, Volvo, Toyota, BMV, Daewoo, KIA, Rover, DAF, MAN, Chrysler, Renault Trucks. Az egyik legjelentősebb kolozsvári kiállító, az Autoworld Kft. igazgatója, ifj. Mezei János szerint cégük legutóbbi, két évvel ezelőtti jelenlétéhez képest most kétszer akkora területen sokkal nagyobb választékot kínálnak az érdeklődőknek. Újdonságnak számít a világhírű motorkerékpárok bemutatása, amely látványosan uralja a vásárcsarnok központi részét.

A szervezők kiosztották a harmadik alkalommal megtartott Hölgyek ralija elnevezésű gyakorlati vetélkedő díjait. A VII. Autóvásár április 2-ig naponta 11–19, az április 3-i zárónapon 11–17 óra között látogatható.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


Ma terjesztik a kormány elé a kisebbségi törvénytervezetet

(1. old.)

Még ma a kormány elé terjesztik a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet, de az egyeztetések a leendő jogszabály tökéletesítése érdekében a tervezet benyújtása után is folytatódnak – döntötte el tegnap az RMDSZ és a többi nemzeti kisebbség képviselői a kormánynál lezajlott egyeztető tanácskozáson. A nem magyar nemzeti kisebbségek még nem fejtették ki nyilvánosan álláspontjuk e tervezettel kapcsolatban.

Ugyancsak tegnap érkezett az erdélyi protestáns egyházfők intő nyilatkozata is. A szerkesztőségünkbe eljuttatott, és Markó Béla szövetségi elnöknek címzett nyílt levelükben, a püspökök azon véleményüknek adtak hangot, miszerint nem célszerű jelen formájában a parlament elé terjeszteni a tervezetet, hiszen ezt nem előzte meg széleskörű szakmai és társadalmi vita. (A Szövetség március 18-án hozta nyilvánosságra a tervezetet, a véleményezések benyújtásának határideje pedig március 24. volt – szerk. megj.) Az egyházfők – többek között – méltatlannak tartják, hogy a tervezet nem ismeri el az egyházak és civil szféra szerepét a magyar kisebbségi közösségek fennmaradásában. (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


KRÓNIKA


KISHÍREK

(2. old.)

ÉVKÖZI TOVÁBBKÉPZÉST SZERVEZ a Gál Kelemen Oktatási Központ közösen a tanfelügyelőséggel, április elsején és másodikán, reggel 9 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A továbbképzés témája a tanulási technikák. Programvezető Korodi Hajnalka, mentor, a sepsiszentgyörgyi Pedagógusok Házának igazgatója.

CSETRI ELEK egyetemi tanár könyvét mutatja be a Koós Ferenc Kulturális Alapítvány és a Kriterion Könyvkiadó március 31-én, csütörtökön du. 6 órakor a Gaudeamus könyvesboltban (Szentegyház utca 3.). A bemutatón közreműködik Csetri Elek, Murádin Jenő, Jancsó Miklós és H. Szabó Gyula.

FOGADÓÓRÁT TART Eckstein–Kovács Péter szenátor április 1-jén, pénteken 13–15 óra között a Malom/Bariţiu utca 16. szám alatti szenátori irodában.

Korunk Galéria
József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából A szépség koldusa címmel rendeznek csoportos kiállítást a Korunk szerkesztőségében (Nagy-Szamos/Iaşilor utca 14. szám). A megnyitóra április 2-án, szombaton déli 12 órakor kerül sor. Bevezetőt mond Kántor Lajos. Boér Ferenc színművész József Attila verseiből készült összeállítást mutat be. A zenei műsorban fellép a Concordia vonósnégyes (Márkos Albert, Botár Gerő, Olimpiu Moldovan és Török Ferenc). A kiállítás munkanapokon de. 10–14 óra között tekinthető meg.

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. old.)

– Mikor beszélhetünk a globális felmelegedés nyomán a világóceán szintjének látványos emelkedéséről?

– Amikor a Kígyók-szigete a Giliszták-szigetévé válik.

(öbé)

vissza az elejére


In memoriam Pusztai Kálmán

(2. old.)

Pusztai Kálmán professzor barátom és kollégánk 1944. június 7-én született, egy olyan csillag alatt, amelynek fénye március 27-én világított utoljára...

Akkor, a múló pillanat újabb határt állított közénk és az emlékek világa közzé...

Akkor, a megkövült pillanat megmutatta, hogy a mindig múlttá változó jövőből vagyunk teremtve...

Pusztai Kálmán páratlan hivatástudattal rendelkező professzor volt. Nyolc éven át volt a Számítástechnikai és Automatizálási Kar dékánja, és utolsó pillanatig vezette a számítástechnikai katedrát. A szakma jeles személyiségét tisztelhettük benne, de elsősorban nemeslelkű kolléga volt ...

Megértő és toleráns. Tudta, hogy az igazi Rend képes a végtelen toleranciára, hiszen megvesztegethetetlen nagyvonalúsága megengedi a felek szabadságát ...

Kollégánk az oktatásnak és a kutatásnak szentelte életét, de sajnos számos kezdeményezése, terve már másként lesz ezentúl ...

A visszafordíthatatlan eseménytől megdöbbenve, a feledés és az emlékezet kereszteződésénél felfedezzük, hogy az érzelem és a ráció közötti egyenlőség megváltozik, és mintha megállna az idő. Hányan tudják elfogadni, hogy az univerzum központjában egy ember szíve áll? Csupán azok, akik szerették ...

Átlépve az utolsó határt, Pusztai Kálmán lerótta a sors iránti adóját, megtalálva már mindent, ami előttünk történt.

A lépés, amelyet megtett az idő és az örökkévalóság között, életét végzetté változtatta. Mi pedig, akik ismertük őt, kimondjuk a nagy Áment, abban a reményben, hogy számára most kezdődik az örökkévalóság.

Most, amikor az emlékezés istene becsukja annak a szemét, aki már nincs közöttünk, arra gondolunk, hogy az elválás pillanata nem titok, hanem csupán annak a nagy titoknak a vége, amelyet úgy hívnak, Élet ...

Emléke maradjon meg mindazok lelkében, akik ismerték!

Dr. Radu Munteanu,
professzor, mérnök,
A Kolozsvári Műszaki Egyetem rektora

vissza az elejére


Rendkívüli előadás a Magyar Operában

(2. old.)

Ma este a Kolozsvári Magyar Opera Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operáját mutatja be. Karmester Fumio Akizaki (képünkön), meghívott vendégművész – Japán. Fellépnek: Hary Judit – Cso-cso szán; Molnár Mária – Szuzuki; Jordán Éva – Kate; Pataki Adorján – F. B. Pinkerton; Sándor Árpád – Sharpless; Laczkó V. Róbert m. v. – Goro; Kiss Domokos – Yamadori; Szilágyi János – Bonzo; Kovács Ferenc – császári biztos; Ádám János – jegyző; Sipos Anikó – gyerek. Rendező: Vincent Liotta – Egyesült Államok.

vissza az elejére


Oroszország és Coelho lesz a budapesti könyvfesztivál díszvendége

(2. old.)

Oroszország és Paulo Coelho brazil író lesz a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége áprilisban – jelentette be Zentai Péter László fesztivál igazgató szerdán.

A Budapest Kongresszusi Központban április 21-24. között megrendezendő könyvfesztivál idén is a kortárs igényes irodalomról, elsősorban Magyarország és Európa ünnepelt, valamint újonnan bemutatkozó alkotóiról szól: „kulcsszava" az olvasáskultúra fejlesztése lesz.

Oroszország a világ legtöbbet olvasó országai közé tartozik, az évente kiadott könyvek száma megközelíti a százezret, e tekintetben csak Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia előzi meg. Az orosz könyvkiadás fő irányzatait a meghívott kiadók mellett tematikus kiadások mutatják be. Az orosz írók közül Budapestre érkezik például Viktor Jerofejev, Vlagyimir Vojnovics, Pjotr Vajl és Tatyjana Tolsztaja.

A könyvfesztivál idén is a kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók köszöntésével, születésnapi irodalmi szalonnal zárul, többek között Faludy György, Nemeskürty István, Bertók László, Tőzsér Árpád, Tolnai Ottó és Alexa Károly részvételével.

vissza az elejére


Intézményesített műpártolás
Fiatalok előnyben

(2. old.)

A művészet a fogyasztói társadalom mostohagyermeke. A műtárgy- kereskedelem gyermekcipőben jár, az önzetlen egyéni támogatók pedig fehér hollónak számítanak. A neves, befutott művészek zöme sem dúskál alkotásainak forgalmazásából származó anyagi javakban, a pályakezdő fiatalok helyzete azonban még elkeserítőbb. Legtöbbjük időt és energiát raboló melléktevékenységgel keresi kenyerét, s még jó, ha ennek a foglalatosságnak legalább valamicske köze van a művészethez. Egyenesen szerencsésnek tűnhet például az a tehetséges fiatal festő, aki műbútor asztalossággal foglalkozik, hogy eltarthassa családját. De kétlem, hogy a napi robot után még marad kedve és energiája a festésre. Rajtuk, a tehetséges fiatalokon igyekszik segíteni a Communitas Alapítvány, amely immár harmadszorra hirdette meg a 35 évnél fiatalabb magyar művészek számára kiírt ösztöndíjpályázatát.

Az ösztöndíjtanács tagja Jakobovits Miklós festőművész, a Barabás Miklós Céh elnöke is, aki lapunknak elmondta, hogy a képzőművészeti kategóriában általában harmincan jelentkeznek a megmérettetésre, közülük kerülnek ki azok a szerencsés nyertesek, akik egy évig havi 5 millió lejes támogatást élveznek. Az elbírálás egyetlen és kizárólagos kritériuma a minőség. A pályázóknak fényképet is kell küldeniük alkotásaikról, hogy a szubjektív tényezőket minél inkább kizárva születhessenek meg a döntések. Az április végéig beküldhető munkákat május 6-án bírálják el, a nyerteseket pedig május 13-án, Marosvásárhelyen, a Bernády-házban köszöntik. A tavalyi ösztöndíjasok munkáiból összeállított kiállítás megnyitójára is ugyanekkor kerül sor.

N. J.

vissza az elejére


Romaniafilm-Szabadság nyereményjáték

(2. old.)

Naponta két darab kétszemélyes mozijegyet – amelyeket a Romaniafilm bocsátott szerkesztőségünk rendelkezésére – kínálunk olvasóinknak a most induló játékunkban. Az első nyertesek már holnap megtekinthetik az Arta-Eurimages moziban futó két magyar film (Érzékek iskolája – magyar dráma, 2002, 90 perc, forgatókönyvíró és rendező: Sólyom András, főszereplők: Gryllus Dorka, Udvaros Dorottya, Kaszás Attila; Megint tanú, komédia, 1994, 120 perc, forgatókönyvírók: Bacsó Péter, Fábry Sándor, rendező: Bacsó Péter, főszereplők: Kállai Ferenc, Cserhalmi György, Fehér Anna) valamelyikét.

A játék menete: mindennap felteszünk egy kérdést, amelyre a mellékelt szelvényen várjuk olvasóink válaszát, még aznap 18 óráig, szerkesztőségi postaládánkban. A helyesen válaszolók között ezt követően kisorsoljuk azt a nyertest, aki már másnap mehet is moziba!

Mai kérdésünk: a hét melyik napján van árengedmény a Művész-Eurimages moziban?

A helyes válaszokat ma 18 óráig kérjük bedobni a kivágott szelvényen a szerkesztőségi postaládánkba (Jókai/Napoca utca 16. szám, a kapu alatt jobb oldalt), a borítékra feltétlenül írják rá: Romaniafilm-Szabadság nyereményjáték. A nyertesek neveit holnapi számunkban közöljük, a két szerencsés – és meghívottjaik – holnap, április 1-én 17.30 órától az Érzékek iskolája, vagy 20.00 órától a Megint tanú filmeket tekinthetik meg.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Hitch – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden vetítés.

MŰVÉSZ EURIMAGES – A dzsungel könyve 2 – amerikai rajzfilm. – Vetítés 12.30 órától. Én, Peter Sellers – amerikai–angol bemutató. – Vetítések időpontja: 15, 17.30; kedden kedvezménnyel. Nagy Sándor, a hódító – amerikai. – Vetítés 20 órától, kedden kedvezménnyel.

FAVORIT – Shrek 2 – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17, 19; csütörtökön kedvezménnyel.

DÉS

MŰVÉSZ – Vejedre ütök – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap kedvezménnyel 21 órától és hétfőn egész nap.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A pilóta – amerikai. – Vetítések időpontja: 15.30, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától.

DACIA B-TEREM – Ne mozdulj! – olasz. – Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel: pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától és kedden egész nap.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Blade: Trinity – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától kedvezménnyel és hétfőn egész nap.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Ma, március 31-én, csütörtökön este fél 7 órakor: Puccini: Pillangókisasszony. Vezényel: Fumio Akizaki m.v. (Japán). Rendező: Vincent Liotta m. v.

Április 3-án, vasárnap de. 11 órakor: Csemiczky Mikós: A brémai muzsikusok. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese.

Április 7-én, csütörtökön fél 7 órakor: Erkel Ferenc: Bánk bán. Vezényel: Hary Béla. Rendező: Dehel Gábor. – Egyetemi-bérlet.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Április 2-án, szombaton este 8 órakor: Georg Büchner: Woyzeck – bemutató, stúdióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu m. v.

Április 3-án, vasárnap este 8 órakor: Ionesco: Jacques vagy a behódolás – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Április 4-én, hétfőn este 8 órakor: Christopher Marlowe: Doktor Faustus tragikus históriája – stúdióelőadás. Rendező: Mihai Mâniuţiu m. v. – CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, március 31-én, csütörtökön este 7 órakor: Csipkerózsika – nyilvános főpróba.

Március 2-án, szombaton este 7 órakor: Csipkerózsika – bemutató.

Április 5-én, kedden este 7 órakor: Moliere: Képzelt beteg.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Április 1-én, pénteken este 7 órakor: a Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel. Horia Andreescu. Közreműködik: Anca Vartolomei. Műsoron: Enescu: 1. és 2. Rapszódia; Ioachimescu: Gordonkaverseny; Beethoven: 7. Szimfónia.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


A népességfogyás általános tendenciái az erdélyi magyarság körében

(3. old.)

Az utóbbi években Románia-szerte megnőtt az érdeklődés a demográfiai vizsgálatok iránt. A népszámlálások a figyelem homlokterébe tolták a népesedés problémakörét, amely a ’90-es években nem tartott számot különösebb érdeklődésre. A szakemberek előtt a népességfogyás ténye természetesen ismert volt, tudták, hogy az ország természetes népmozgalmi egyenlege 1992 óta negatív, illetve azt is, hogy Románia a végleges elvándorlás és az időszakos külföldi munkavállalás kibocsátó-országává vált. Így nem a népességfogyás ténye, hanem annak az előzetes várakozásokat meghaladó mértéke lepte meg a szakmabelieket.

A 2002-es népszámlálás 21 680 974 állandó lakost mutatott ki, ami több mint 1,1 millióval kevesebb, mint 1992-ben volt. A statisztikai hivatal két népszámlálás közötti periódusban a születési, halálozási, illetve vándormozgalmi regisztráció alapján vezette tovább a népességszámot. E számítások szerint az 1,1 millió fős veszteségből 350 ezer magyarázható a születések és az elhalálozások negatív egyenlegével, további 130 ezer fő pedig a hatóságok által regisztrált migrációs veszteség. Az előzetes számítások és népszámlálási eredmények közötti különbség 620 ezer fő. Mivel a természetes népmozgalmi statisztikák megbízhatóságában nincs okunk kételkedni, ezt a nem regisztrált vándormozgalmi veszteségnek kell tulajdonítanunk.

Az erdélyi magyarság fogyását is ebben az országos – mi több kelet-európai – népesedési kontextusban értelmezhetjük. A magyar népesség fogyása, amelyet elsősorban az elvándorlás, illetve a negatív népmozgalmi egyenleg eredményezett, nem egyedülálló és nem különleges jelenség a nyolcvankilenc utáni Kelet-Európában, bár arányait tekintve csupán néhány országhoz (pl. Bulgáriához) hasonlítható.

A 2002-es népszámlálás végleges eredményei szerint 1 431 807 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ami mintegy 193 000 fővel kevesebb a tíz évvel azelőtti értéknél. Arányokban gondolkodva a magyar népesség fogyása 11,8 százalékos volt, szemben az országosan is tapasztalható 4,9 százalékkal.

Amint a térképen is látszik, a területi különbségek szembeszökők: egyes megyékben a magyar népesség fogyása nem haladja meg a tíz százalékot, míg másokban 20 százalék körüli vagy feletti. A csökkenés Hunyad és Krassó-Szörény megyékben volt a legnagyobb: 1992-hez képest 25 százalékos. Logikus kérdés, hogy miből adódnak ezek a különbségek. Ha a megyék különböző társadalmi jellemzőit nézzük, két tényezőt emelhetünk ki. Egyrészt, minél nagyobb a magyarságon belül a városlakók aránya, annál nagyobb mértékű volt a két népszámlálás közötti fogyás; másrészt, minél magasabb a magyarság aránya a megyén belül, a fogyás annál kisebb mértékű volt. Vagyis a népességcsökkenés leginkább a városias, illetve a szórványterületeket érintette.

Ez a két jellemző összefügg. A dél-erdélyi és bánsági területeken például, ahol a magyarság számaránya 10 százalék alatti, a magyarok nagy arányban városlakók (Hunyad megyében pl. 95%-ban), míg a székelyföldi (Hargita, Kovászna) vagy partiumi (Szatmár, Szilágy) területeken a magyarság többsége falvakon él.

E statisztikai jellemzők számbavételével azonban nem kerültünk közelebb annak megválaszolásához, hogy mi is történt valójában a két népszámlálás között. Három tényező hatásával kell számolnunk: a negatív természetes népmozgalmi egyenleggel, az elvándorlással, illetve az asszimilációs hatással. A népszámlálást követően azonban tanácstalanság mutatkozott e három tényező súlyát illetően. A tanácstalanság oka alapvetően az aluldokumentáltság volt, ami a következőkben mutatkozott meg: nem rendelkeztünk nemzetiségileg bontott természetes népmozgalmi statisztikákkal. Bár a születések és halálozások számát a román hatóságok regisztrálják nemzetiségek szerint is, de az ezzel kapcsolatos adatokat a statisztikai hivatal a második világháborút követően nem tette közzé. Az utóbbi években lezajlott kutatások e tekintetben áttörést hoztak, megvásároltuk ugyanis az 1992–2002 közötti periódusra a nemzetiségi bontású születési, halálozási és házasságkötési adatokat. E mellett az utóbbi két népszámlálás korév és nemzetiség szerint bontott adataiból rekonstruáltuk az ezt megelőző periódus népmozgalmi mutatószámait. Ez alapján kijelenthetjük, hogy a két népszámlálás között az erdélyi magyarság természetes népmozgalmi vesztesége elérte a 100 ezer főt, vagyis népmozgalmi mutatói az országosaknál jóval kedvezőtlenebbek voltak. Hosszabb időtávra visszavetítve azt mondhatjuk, hogy a népesség természetes fogyása vagy legalábbis stagnálása – szemben az országos tendenciákkal, illetve a közvélekedéssel – már a nyolcvanas évek elején megkezdődött.

A migráció tekintetében a bizonytalanság, ha lehet, még nagyobb volt. Az elvándoroltak számát a statisztikai hivatal közli ugyan nemzetiségi bontásban, azonban miután a hatóságok a nyolcvanas évek közepétől képtelenek a vándormozgalmi folyamatokat ellenőrzésük alatt tartani, a regisztráció is esetlegessé vált. Magyar vonatkozásban a szakemberek a népszámlálást megelőzően általában alul, azt követően pedig inkább felülbecsülték a migráció nagyságát, ezt tekintve a fogyás elsőrendű okának. Ezzel akkor érthetünk egyet, ha ennek – Horváth István szavaival élve – aggregát hatását vesszük figyelembe, vagyis, hogy gyorsítja az elöregedést, illetve születéskieséshez vezet. Az 1987 és 1991 közötti elvándorlási és menekülthullám, amelynek során kb. 100 ezer magyar hagyta el az országot, illetve az ezt követő kisebb mértékű, de folyamatos elvándorlás (1992–2002 között kb. 70–95 000 fő) amellett, hogy közvetlen veszteségként jelentkezett, nagymértékben hozzájárult a népesség fokozódó elöregedéséhez, és ezen belül a termékeny életkorban lévő nők (és férfiak) arányának csökkenéséhez. Így történhetett meg az, hogy a két népszámlálás közötti periódusban annak ellenére, hogy a termékenység az országosnál kisebb mértékben csökkent, a születéskiesés meghaladta az országos arányokat.

Az asszimilációs folyamatok kutatását leginkább az gátolta, hogy habár a mindennapi nyelvhasználatban tudjuk, miről van szó, ha az asszimilációról beszélünk, a demográfiai vizsgálatokban alkalmazható pontos meghatározás nem állt rendelkezésünkre. A fogalmi rendezettséghez Szilágyi N. Sándor vizsgálatai járultak hozzá. Szilágyi azt a kérdést tette fel, hogy mi történik az egyénnel („tudatával", „identitásával") akkor, amikor mi asszimilációról beszélünk (vagyis ha a folyamat végkimenetele megjelenik a népszámlálási eredményekben)? A válasza az, hogy az esetek nagy részében tulajdonképpen semmi. Az asszimilációs veszteség elsősorban nem abból adódik, hogy a magukat 1992-ben magyarnak vallók egy része 2002-ben románnak vallotta magát, hanem sokkal inkább abból, hogy „magyar nőknek román gyermekei születnek". Más szóval, az asszimilációt a demográfiai vizsgálatokban elsősorban a vegyes házasságokhoz köthetjük, és annak hatásával a természetes népmozgalmi folyamatok elemzésekor kell számolnunk. Helyesebben járunk el, ha az asszimilációt nem egy generáción belüli, hanem generációkon átívelő folyamatként fogjuk fel, amely az etnikai reprodukció (a magyarság átörökítése az utódokra) esélyeit csökkenti. A vegyes házasságban élők számából, illetve az ezeken belül magyarként regisztrált gyermekek arányából azt is meg tudjuk becsülni, hogy ez az esélycsökkenés számszerűen mit jelent: a születések 5–8 százalékát, vagyis 10 évre visszavetítve kb. 7–12 000 fős veszteséget.

Kiss Tamás
szociológus

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Arab közvetítő tárgyal a túszok kiszabadításáról

(4. old.)

Bukaresti arab nemzetiségű közvetítő utazott Irakba, hogy a Bagdadban elrabolt három román újságíró kiszabadításáról tárgyaljon – ezt saját hírforrásokra hivatkozva a Realitatea Tv jelentette be. Továbbra sem lehet tudni, hogy az újságírókkal pontosan mi történt, hiszen a hivatalos források meglehetősen szűkszavúak. A külügyminiszter szerint most a legfontosabb a bajba jutottak szigorú információs védelme. Az ügybe Omar Hayssam kétes hírnevű üzletember is belekeveredett, aki szerint a rablók váltságdíjat követeltek. A szíriai származású üzletember értesülését megbízhatatlannak tartják, mivel ellene, még tavaly, bűnvádi vizsgálatot indítottak.

A magántévé arról számolt be, hogy szerdán délelőtt a menetrend szerinti ammani légi járat gépének fedélzetén Jordániába utazott egy bukaresti arab nemzetiségű közvetítő, aki a jordániai fővárosból tovább utazik Bagdadba. Ott a hétfői emberrablók képviselőivel folytat tárgyalásokat a három túsz kiszabadításáról.

A fenti bejelentést megelőzően Mihai Răzvan Ungureanu külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy „most a leglényegesebb az Irakban hétfőn elrabolt három újságíró sorsának és helyzetének kedvező megoldása szempontjából a bajba jutottak szigorú információs védelme." Az áldozatokról szólva Ungureanu hangoztatta: a kormányzat eltökélt szándéka mindent megtenni azért, hogy a Bagdadban két napja elrabolt három állampolgár „minél rövidebb időn belül sértetlenül, épségben hazatérhessen." Az államfő közvetlen irányítása alatt folyamatosan dolgozó válságstáb tagjaként a külügyminiszter üdvözölte a parlamenti pártok szolidaritását a kormányzati hatóságok erőfeszítéseivel, amelyek célja a túszok kiszabadítása. Traian Băsescu államelnök, elnézést kérve a média képviselőitől és a közvéleménytől, elmondta: pillanatnyilag nem tud új információkat közölni az elrabolt újságírókról.

Omar Hayssam szerint az emberrablók váltságdíjat követeltek az Irakban eltűnt újságírók és az őket kísérő üzletember szabadon bocsátása fejében. „Kedden két alkalommal is kapcsolatba léptek velem, közölve, hogy elrabolták a három újságírót és Mohamed Monah iraki származású amerikai üzletembert, aki a sajtósok iraki útját finanszírozta" – közölte a szíriai üzletember. Hayssam „biztonsági okokból" nem közölte a váltságdíj összegét. A BTA bolgár hírügynökség kedd délután azt jelentette, hogy Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terroristavezér csoportja vállalta magára a három újságíró elrablását.

Ilie Botoş, Románia főügyésze szerdán megerősítette, hogy Omar Hayssam ellen bűnvádi vizsgálat indult még 2004-ben. A főügyész szakmai okokra hivatkozva nem kívánt részleteket közölni az ügyről. Igazságszolgáltatási források szerint Hayssam ellen a Legfelsőbb Bíróság Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Főosztálya indított vizsgálatot. Orvosi források szerint az üzletember több ízben elmegyógyintézeti kezelésre szorult 2004 végén és az idei év elején. Hayssam legutóbb azon a napon hagyta el a kórházat, amikor üzlettársát, Mohamad Munafot és a három román újságírót elrabolták Bagdadban.

Marie-Jeanne Ion újságírónőt, a Prima TV munkatársát és Sorin Dumitru Mişcocit, e televíziós csatorna operatőrét, valamint Eduard Ovidiu Ohanesiant, a România Liberă napilap riporterét kedden rabolták el.

vissza az elejére


Támogatja Romániát az EP külügyi bizottsága Bulgária ezúttal is jobban szerepelt a „vizsgán"

(4. old.)

Elsöprő arányban támogatta Románia és Bulgária EU-csatlakozási szerződésének aláírását és 2007-es csatlakozását szerdán az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága, de párhuzamosan határozatot fogadott el, azt sürgetve, hogy a két ország tényleges belépéséig még legyen beleszólása a csatlakozási folyamat ellenőrzésébe.

A szavazás eredménye az EP azon kedvező felfogását tükrözi, amely szerint értékeli a Románia által elért fejlődést az EU-csatlakozási folyamatban – jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök, aki szerint az április 13-i szavazás elé bizalommal lehet tekinteni. A román politikai elitben az uniós csatlakozás kapcsán uralkodó konszenzusnak megfelelően a szenátus állandó bizottsága arról döntött, hogy törvényhozókból álló testületet küld Brüsszelbe, hogy lobbizzanak az ország csatlakozása érdekében. Az április 4–6. között a belga fővárosban tartózkodó testületet Mircea Geoană, a szenátus külügyi bizottságának elnöke vezeti majd, és helyet kap benne minden párt. Az RMDSZ-t Eckstein-Kovács Péter szenátor képviseli.

Az EP jóváhagyása április 13-án lesz végleges, amikor a plenáris ülés is megszavazza a határozatokat. Románia tagságát a brüsszeli szavazáson a bizottsági képviselők 59 igen és 2 nem szavazattal támogatták, 9 tartózkodás mellett, míg Bulgáriáé 71 igen szavazatot kapott egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül.

A külügyi bizottságban minden frakció egyértelműen kiemelte: fontosnak tartja, hogy a csatlakozásig hátralévő időben még egyszer kifejthesse véleményét, illetve jelezhesse azt is, hogy szükségesnek tartja a belépést elhalasztó záradékot. Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési felelőse a voksolás előtti vitában biztosította a képviselőket arról, hogy véleményüket a későbbi európai bizottsági állásfoglalásokban is figyelembe veszi. A csatlakozási szerződés tervezetében szerepel az a speciális védzáradék, amely lehetővé teszi a tagjelölt állam csatlakozásának elhalasztását egy évvel, 2008. január 1-jére, ha egyértelművé válik, hogy az érintett ország számos fontos területen nem teljesíti a csatlakozási feltételeket 2007. január 1-én. A záradék esetleges alkalmazására az Európai Bizottság javaslatára a külügyminiszteri tanács jogosult.

A szavazást követően Gál Kinga (Fidesz–MPSZ) az MTI-nek elmondta: módosító indítványai közül többet elfogadtak, így a környezetvédelmi problémákat napirenden tartót, illetve azt, amely az általános kisebbségvédelmi megfogalmazások mellett kifejezetten a magyar kisebbségre vonatkoztatva a szubszidiaritás és az önkormányzatiság elvének figyelembe vételét sürgeti. „A határozatból világosan látszik, hogy Románia felé jó néhány esetben megelőlegezett bizalomról van szó. A vita most főleg arról szólt, hogy a parlament később még hogyan fejtheti ki véleményét, ha Bukarest nem teljesít, mert az EP mintegy biankó csekket állít ki azzal a határozattal, hogy 2007-ig Románia biztosan teljesít" – mutatott rá Gál Kinga.

Szent-Iványi István (SZDSZ) jelezte: a romániai romák integrációjával kapcsolatban, illetve a sajtószabadság további erősítése és a szelektív állami hirdetési gyakorlat felszámolása érdekében nyújtott be módosító indítványokat, amelyeket a külügyi bizottság támogatott. „Fontosnak és szükségesnek tartom, hogy az Európai Parlament is súlyának megfelelően, érdemben részt vehessen a védzáradékok esetleges alkalmazásával kapcsolatos döntések meghozatalában, amelyek nem szankciós jellegűek, hanem a teljes és valódi integráció ösztönzői" – hangsúlyozta a voksolás után Szenti-Iványi István is.

Dobolyi Alexandra (MSZP) kifejtette: Magyarországnak alapvető nemzeti érdeke, hogy Románia 2007. január 1-jétől teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak. „Csak akkor tudunk hathatósan segíteni a Romániában élő magyar kisebbségnek, érdekeik képviseletének, ha már bent vannak az unióban."

vissza az elejére


Ma terjesztik a kormány elé a kisebbségi törvénytervezetet
A protestáns egyházfők elégedetlenek a dokumentummal

(4. old.)

A nyílt levelet aláíró négy püspök úgy ítéli meg, hogy a dokumentum több tekintetben is visszalépés az 1993-ban elkészített, a nemzeti kisebbségekről és autonóm közösségekről szóló törvénytervezethez képest, mert nem tesz különbséget az autonóm nemzeti közösségek és a nemzeti kisebbségek között. Ugyanakkor nem ismeri el az egyházak és civil szféra szerepét kisebbségi közösségeink fennmaradásában. Ezt úgy lehetne figyelembe venni, hogy a törvény elismeri legitim kisebbségi szervezetként a történelmi egyházakat és kisebbségi civil szervezeteket, a kulturális autonómia tanácsban pedig a politikai képviselettel egyenrangú státussal fogadja el a történelmi egyházak és civil szervezetek képviselőit – vélekednek.

Az aláírók szerint „a törvénytervezet súlyos demokrácia deficitet statuál azzal, hogy a reprezentativitás kérdését a politikai monopóliumra törekvés szándékának rendeli alá, amikor a kisebbségi politikai szervezetek bejegyzési kötelezettségeit rögzíti." Úgy vélekednek, hogy az autonómiatanácsot a belső választásokon elért eredmények alapján, tehát nem csak a belső választásokat megnyert szervezet képviselőiből kellene összeállítani. Hiányolják ugyanakkor, hogy a tervezet nem tartalmazza a nemzetiségek önálló állami egyetem alapítási jogát, valamint az állami támogatást ezek, illetve a felekezeti oktatási intézmények számára.

Az Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus, Pap Géza református, Szabó Árpád unitárius és Tőkés László református püspökök által aláírt dokumentum kifejti: a tervezetnek a magyar nemzeti közösség számára valódi megoldásokat kell tartalmaznia, szervesen illeszkednie kell a közösség autonómia törekvéseihez, azokat nem helyettesítheti, és azoknak jövőbeli érvényesülését nem akadályozhatja.

Kolumbán Gábor, egyetemi tanár (Sapientia) véleménye szerint, amennyiben a törvény jelenlegi formájában elfogadást nyer, ez csakis az RMDSZ egyeduralomra törekvését szolgálná, szervesen folytatná a klientúra építés eddigi gyakorlatát, és jó eszköz lenne a politikai ellenfelek kizárására – vélekedett.

A javaslat visszalépést jelent a belső demokrácia és közösségi képviselet jelenlegi gyakorlatához képest is, hiszen az autonómia tanácsba csak a Szövetségi Képviselő Tanácsot menti át, a történelmi egyházak és civil szervezetek képviselőit tömörítő Szövetségi Egyeztető Tanácsot pedig nem, így ezek ki lesznek rekesztve a nemzeti közösség kulturális, oktatási életének irányításából.

A Katona Ádám vezette Erdélyi Magyar Kezdemenyezés RMDSZ-platform szerint a kisebbségi törvény-tervezet munkapéldánya jóval alatta marad a szórványban, illetve számbeli kisebbségben élő nem román nemzeti közösségei folyamatos asszimilálását bár lelassító, megmaradását elemi szinten biztosító nyugat- és közép-európai követelményeknek.

Az RMDSZ-re is kötelező lesz az (újra)bejegyzés?
Markó Attilát, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjét arról kérdeztük, a beérkezett módosító indítványok közül mit ültetett át az RMDSZ a tervezetbe? Az államtitkár mindenekelőtt megjegyezte: pozitívumnak tekinthető, hogy még mielőtt a dokumentum előterjesztésre került volna, az RMDSZ vitára bocsátotta a tervezetet. Ez, sajnos, nem mondható el például azokról az autonómiastatútumokról, amelyek az elmúlt években benyújtásra kerültek a parlamentbe.

Ami pedig a beérkezett módosító javaslatokat illeti, ezek közül többet is belefoglaltak a tervezetbe. Markó elmondta, az RMDSZ sem tartotta fontosnak, hogy abban a fejezetben, amely a különböző kisebbségi szervezetek bejegyzését szabályozza, a kötelező 15 megye mellett Bukarest is aláírásgyűjtő zónaként szerepeljen. A Szövetség ugyanakkor egyetért azzal, hogy mellőzzék azt a diszkriminatív kitételt, miszerint csak azon kisebbségi szervezetek számára kötelező a bejegyzési kritériumoknak eleget tenni, amelyeknek nincs parlamenti képviseletük. A törvénytervezet úgy módosult, hogy minden kisebbségi szervezet, tehát az RMDSZ is köteles újrabejegyeztetni magát.

Elmondta: voltak olyan javaslatok is, amelyek azt indítványozták, hogy alkalmazzák a nemzeti közösségek fogalmát a törvényben. Az RMDSZ ezt is felvállalta, azzal a megjegyzéssel, hogy ott, ahol a törvény a nemzetközi jogi értelemben vett kisebbségekről beszél, ezt a terminológiát használja továbbra is, de ott, ahol közösségi jogérvényesítésről van szó, a közösségi kifejezés hangsúlyosan szerepeljen.

Kérdésünkre, hogy mit szólt mindehhez a többi nemzeti kisebbség, amelyek – amint azt Varujan Pambuccian, a romániai örmények képviselője a Szabadságnak elmondta – még nem alakították ki álláspontjukat ebben a kérdésben, Markó nem nyugtalankodott. Elmondta: továbbra is folytatódnak az egyeztetések, velük különben már eddig számos konzultáció volt, több javaslatukat belefoglalták a tervezetbe.

Az államtitkár szerint alaptalan az egyházak aggodalma, hogy kirekednek az autonómiatanácsból. Elmondta: gyakorlatilag mindenki, s így az egyházak által támogatott jelöltek is részt vehetnek belső választások útján megalakuló tanácsban, nem látja tehát akadályát annak, hogy az egyházi képviselők ne kerüljenek be a testületbe.

Sz. K.

vissza az elejére


Egyházak kérése Mádlhoz

(4. old.)

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) mellett az erdélyi magyar történelmi egyházak is felkarolták a kettős állampolgárság ügyét. Miközben az MVSZ vezetője bejelentette, hogy újabb népszavazás kiírásáért aláírásgyűjtésbe kezdenek, az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői Mádl Ferencet arra kérték, nyújtson be törvénytervezetet annak érdekében, hogy a határon túli magyarok megkaphassák a magyar állampolgárságot.

Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatában kijelentette: az erdélyi magyar történelmi egyházak tovább folytatják küzdelmüket a kettős állampolgárság megvalósítása érdekében. Hozzátette: az egyházvezetők közös megkereséssel fordultak Mádl Ferenc magyar államelnökhöz, hogy az alkotmány biztosította jogával élve nyújtson be önálló törvénykezdeményezést a magyar parlamenthez az országon kívül rekedt magyarok magyar állampolgárságának megadása érdekében.

A magyar állampolgárságért az MVSZ is folytatja a küzdelmet: Patrubány Miklós bejelentette, hogy ismét népszavazás kiírását kezdeményezik.

vissza az elejére


Májusig módosítják a restituciós törvényeket

(4. old.)

Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter bejelentette: a kormány román húsvétig a képviselőház elé terjeszti a tulajdonrendezéssel kapcsolatos törvénymódosításokat. A több jogszabály-tervezetet tartalmazó csomag elsősorban a földek és az erdők visszaadását szabályozó eddigi törvényeket módosítaná, hogy a tulajdonosok természetben kaphassák vissza birtokaikat. A törvénymódosítások a termőföldek, a kaszálók és a legelők esetében az 1945-ös állapotot, az erdőknél pedig az 1948-as helyzetet vennék figyelembe.

A miniszter szerint a kormány felelősségvállalásával beterjesztett jogszabálytervezetek elsődleges célkitűzése az, hogy véglegesen rendezze a tulajdonviszonyokat: kárpótlást csak kivételes esetekben fizetne az állam, amikor kizárt a régi birtok természetben történő visszaszolgáltatása. A jelenlegi elképzelések szerint a területeket eredeti helyükön mérnék ki a volt tulajdonosoknak. A földtörvény alkalmazását erre a célra létrehozott bíróság segítené elő, ugyanakkor megszűntetnék a mezőgazdasági célú földterületek építkezési célra történő átminősítésének eddigi akadályait. A kormány elképzelése szerint azokon a településeken, ahol a helyi tanács által megszavazott általános városrendészeti terv létezik, a beépíthető mezőgazdasági területek átminősítése az eddigi gyakorlattól eltérően ingyenes lesz.

Szigorítanák ugyanakkor a mezőgazdasági célú területek kihasználásának ellenőrzését: azok a gazdák, akik földjeiket parlagon hagyják, idéntől 50–200 százalékos adóemelésre számíthatnak.

vissza az elejére


KÖRKÉP


Pénzügyi vásár a Transilvania Szállodában

(5. old.)

Bankhitelekről és különböző biztosítási lehetőségekről lehet majd érdeklődni azon a vásáron, amely ma nyílik meg a kolozsvári Transilvania Szállodában. A Bukarest és Jászvásár után Kolozsváron első alkalommal megszervezett vásáron 13 pénzügyi intézet vesz részt, amelyek a szervezők reményei szerint ezer résztvevővel állnak majd szóba. Iosif Pop szervező elmondta: a szálloda nagytermében felállított standok 200 négyzetméter felületet foglalnak el. A látogatóknak az érdeklődés mellett lehetőségük lesz hitelt felvenni, és különböző biztosításokat kötni. A vásárral egybekapcsolva szemináriumot is szerveznek, amelyen a résztvevők a Bukaresti Értéktőzsde befektetési lehetőségeiről és támogatási alternatíváiról tárgyalnak majd.

vissza az elejére


Szamosújvár
Újabb csókavadászat a Sétatéren

(5. old.)

A télen Drăgan Ovidiu, Szamosújvár polgármestere azt ígérte, hogy idéntől hegymászókat bíznak meg a csókafészkek eltávolításával a fák ágairól, így a város csendjét állandóan felverő madarak többé nem telepedhetnek meg a Sétatéren. Úgy tűnik, az eredeti tervről mégis le kellett mondjon a város vezetősége, mert újra a vadászok segítségét veszik igénybe a madarak irtásához. Az idei első csókavadászat eredményeként több tíz madarat lőttek le, és hamarosan folytatása lesz a polgármesteri hivatal tisztogatási akciójának.

A városházára vár a sétányok és a padok rendbetétele is: a kemény tél nyomai mindenhol látszanak, az egykoron barátságos sétálóhely most koszosan és elhanyagoltan fogadja az arra járókat.

vissza az elejére


Német adományok a város szegényeinek

(5. old.)

A németországi Forcheim testvérváros képviselői idén is felpakolva érkeztek Szamosújvárra: a szegények étkezdéje és a Törpe Háza árvaház élelmiszer- és ruhaneműcsomagot kaptak a németektől, a nyugdíjasok otthona korszerűsítésére szintén érkezett támogatás. A nyugdíjasklub mellékhelyiségeit sikerül idén felújítani az adományok segítségével.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Hatósági fellépés az erdőirtókkal szemben
Az Erdélyi-Szigethegységben 22 ezer facsemetét ültetnek

(5. old.)

Az illegális fakitermelés leállítását ígéri Mihail Hărdău Kolozs megyei prefektus, aki kemény büntetéseket helyezett kilátásba a hegyi erdőket pusztítókkal szemben. A prefektus szerint Reketó község erdeit több határrészben kiirtották már, a fás részek az összterület 30 százalékán maradtak épen. A kormány helyi megbízottja a megyei erdészeti igazgatóságot arra kérte, hogy sürgősen vizsgálják meg a kialakult helyzetet, és állítsák le az erdőirtásokat, aminek komoly környezetvédelmi következményei lehetnek.

A sajtóértekezleten arról is szó esett, hogy kivizsgálás indul az illegális hidegszamosi fűrészpor lerakatok ügyében. Eddig ötmilliós büntetéseket szabtak ki a helyi cégeknek, de pénzbírságot kell hogy fizessen Gyalu polgármestere, Dumitru Sfirlea is. A környéken 800 millió lej értékben róttak ki pénzbírságot.

Komoly erdészeti gondok vannak Fehér megyében is, ahol tegnap kezdődött el az Erdő Hónapja. Fehér megye prefektusa, Cosmin Covaciu Zalatnán vett részt a csemeteültetési akcióban. Áprilisban megye szerte 22 ezer facsemetét akarnak elültetni az Erdő Hónapjában, elsősorban olyan vidékeken, ahol az elmúlt években masszív erdőirtás folyt. Az egész megyét átfogó programban több mint 150 iskola diákja is részt vesz.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. old.)

Kádat loptak (volna)
A tordai rendőrség közrendészeti osztálya azonosította a helyi 19 éves, munkanélküli Stoica A-t, és a szintén tordai 14 éves, iskolakerülő Moldovan F.-et, akik március 24-éről 25-ére virradóan a Cheii utcában lakó Negrea M-től – ugyanebben az utcában lakik a kiskorú is – megpróbáltak ellopni egy öntöttvas fürdőkádat. A gyanúsítottak átmásztak a kerítésen, amelyet aztán meg is rongáltak, hogy a kádat kihozzhassák az utcára. Eközben azonban hazaérkezett a tulajdonos, mire a két srác a 2 millió lej értékű kádat hátrahagyva elmenekült. Minősített lopás vádjával indult nyomozás ellenük.

Félmilliárdos lopás
A rendőrség azonosította egy közel félmilliárdos lopás vélt tetteseit. A 20 éves Rostaş R., a 41 éves R. Sorin, a 18 éves R. Vasile, a 26 éves R. Tudor Raul – mindannyian kisbácsiak – a vád szerint folyó év februárjában több alkalommal loptak el különféle javakat a Xamus Kft-től, amelyek összértéke megközelíti a fél milliárd lejt. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek minősített lopás vádja ellen, a kár megtérítésére meghozták a szükséges intézkedéseket.

100 milliós csalás
Csalás vádjával indult nyomozás a 35 éves majori (Beszterce-Naszód megye) N. Ioan ellen. A büntetlen előéletű férfi a kolozsvári Construct Kft. ügyvivőjeként a dési Paliman Prod Exim Kft-től vásárolt árut 107 millió lej értékben, még 2004 szeptemberében, s az áru ellenértékére csekket állított ki, bár tudta, hogy a cég bankszámlája üres. A vádlott szabadlábon védekezik.

Daciát loptak
1976-os gyártmányú 1300-as Daciát loptak el ismeretlen tettesek Tordán, a Grădinilor utcából. A 34 éves Rus A. azt követően emelt panaszt a rendőrségen, hogy március 22–24. között lába kelt a fehér színű, CJ–05–SMX rendszámú autónak, amely az aranyosgyéresi G. Septimiu Mircea tulajdona. A kárt 15 millió lejre becsülik.

13 000 hamis euró
A Fehér megyei rendőrség tetten ért egy fiatalt, aki mintegy 13 ezer hamis eurót próbált „piacra dobni". A kudzsiri, 35 éves Daniel M.-et Gyulafehérvár közelében, egy kereskedelmi övezetben tartóztatták le – egyelőre 29 napra – a rendőrség három ügyosztályának dolgozói. A fiatalnál 258 hamis bankjegyben 12 900 eurót találtak.

Büntetések Fehér megyében
Az elmúlt három napban közel 450 gépkocsivezetőt büntetett meg a rendőrség Fehér megyében gyorshajtás miatt. A nagyszabású közlekedésrendészeti akciók során összesen 863 kihágást könyvelt el és büntetett meg a rendőrség, közöttük mintegy 450 személyt gyorshajtás miatt, de 50 szabálytalanul átkelő gyalogos is „pórul járt". A kiszabott bírságok összértéke meghaladja a 600 millió lejt.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Makkay József

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Március 30., szerda

(6. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

36 000/36 400

27 700/28 100

142/146

vissza az elejére


Március 31., csütörtök

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 712 lej, 1 USD = 28 339, 1 magyar forint = 149 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ADÁSVÉTEL

(7. old.)

Eladó RABA kamion 10 t, jó állapotban és alkatrészek. Telefon: 0265/425-066, 0744-270040.

vissza az elejére


BCR-kötvények kaphatók

(7. old.)

Április elsejéig vásárolhatók azok a Medgidia városért összesen 21 milliárd lej értékben kibocsátott kötvények, amelyeket a Román Kereskedelmi Bank (BCR) vásárlócsoport megbízásából a BRC Securities közvetítésével hoztak forgalomba. A kötvények lefutási ideje 48 hónap, a kamatot évnegyedenként újraszámítják.

vissza az elejére


SPORT


LABARÚGÁS
Vb-2006: már 5,4 millió jegyigénylés érkezett

(8. old.)

Nem lankad az érdeklődés a jövő évi németországi labdarúgó-világbajnokság jegyei iránt: eddig 5,4 millió igénylés érkezett a szervezőbizottsághoz, bár az első körben csak 812 ezer belépőt értékesítenek.

A jelentkezések 90 százaléka Európából származik, ennek 85 százaléka pedig a hazai rajongók közül kerül ki.

A www.fifaworldcup.com internetes oldalon csütörtök éjfélig rendelhetnek belépőket az érdeklődők, majd április 15-én közjegyző jelenlétében sorsolást tartanak az igénylők között, s csak ezután hozzák nyilvánosságra, hogy a második szakaszban mely meccsekre és hány belépőt értékesítenek.

vissza az elejére


Botrány az Észak-Korea–Irán labdarúgó vb-selejtezőn

(8. old.)

A hazai játékosok megtámadták a bírót, s azt ezt követő botrányos jelenetek következtében csaknem idő előtt véget ért az Észak-Korea–Irán labdarúgó világbajnoki selejtező, amelyet 100 ezer néző tekintett meg Phenjanban. A 2–0-ás vendégsikerrel végződött találkozó befejezése előtt négy perccel a szíriai játékvezető nem ítélt büntetőt a hazaiak javára egy 11-es gyanús helyzetben. Erre több észak-koreai futballista a bírónak rontott és lökdösni kezdték, a nézők pedig üvegeket, s egyéb tárgyakat dobáltak a pályára. Amikor némileg megnyugodtak a kedélyek, a bíró egy hazai labdarúgót kiállított. A lefújás után a nézők újra dobálózni kezdtek, így a játékvezetői hármasnak a középkörben kellett megvárnia, míg távoznak.

A dpa német hírügynökség szerint már a találkozó előtt is történt rendbontás, de a biztonságiak sem akkor, sem a bíró megtámadásánál nem léptek közbe.

vissza az elejére


ASZTALITENISZ
Európa-bajnokság
Román arany- és bronzérem

(8. old.)

Románia nyerte a női csapatversenyt a dániai Aarhusban zajló asztalitenisz Európa-bajnokságon, miután a fináléban nagy küzdelemben legyőzte a horvát együttest. A magyar válogatott, amely a legjobb nyolc között a későbbi ezüstérmestől kapott ki, az ötödik helyen végzett.

A román lányok az első fordulóban Csehországot győzték le 3–1-re, majd ugyanilyen arányban bizonyultak jobbnak Németortszágnál. Az elődöntőben Szlovéniát iskolázták le 3–0-lal. A döntőben: Románia-Horvátország 3–2 (Mihaela Şteff–Cornelia Vaida 3–0, Otilia Bădescu–Boros Tamara 1–3, Adriana Zamfir–Sandra Paovic 1–3, Steff–Boros 3–2, Bădescu–Vaida 3–0). A 3. helyet Szlovénia mellett Oroszország szerezte meg, míg a magyar válogatott Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina, Fazekas Mária, Póta Georgina, Molnár Zita összeállításban az 5. lett, miután az 5–6. helyért vívott mérkőzésen 3–0 arányban könnyedén nyert az osztrákok ellen. Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy tizenhárom éve nem szerepelt ilyen gyengén magyar női válogatott a kontinensviadalon, és a sikertelenség azért különösen bosszantó, mert végül is három győzelemmel, s mindössze egy – de nagyon eltaktikázott – vereséggel végzett a gárda az ötödik helyen.

• Dánia lesz Ausztria ellenfele az Aarhusban zajló asztalitenisz Európa-bajnokság férfi csapatversenyének szerdai döntőjében, miután a hazai együttes nagy küzdelemben, 3–2 arányban legyőzte Romániát, aki így a női aranyérem után a férfi csapattal egy bronzot is szerzett.

Ugyanakkor negyedik mérkőzését (a 17–18. helyért: Magyarország-Görögország 3–1) is megnyerte és ezzel a 17. helyen végzett a magyar férfi asztalitenisz-válogatott a dániai Aarhusban zajló Európa-bajnokságon. Harczi Zsolt szövetségi kapitány szerint „furcsa érzés, hogy négyből négy győztes találkozóval, 12–5-ös mérkőzésaránnyal is csak a 17. helyen zártunk, de tekintsük ezt első lépésnek. Annyi már most biztos, hogy ismét világklasszisok jönnek majd Magyarországra játszani ellenünk, s ez sem lebecsülendő!"

A Challenge-kategória győzteseként kupát és aranyérmet is átvehettek Harczi tanítványai, ez azonban még nem jelenti automatikusan azt, hogy a következő Eb-n – 2007-ben Belgrádban – már a legjobbak között indulhatnak. A néhány éve bevezetett új rendszer szerint ugyanis a korábban Szuperligának nevezett, oda-vissza alapon rendezendő, két éven át zajló Eb-selejtezőről vezet csak az út a kontinensviadalra.

Tegnap elkezdődtek a páros és vegyespáros, valamint az egyéni küzdelmek.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Az Asesoft legyőzte a Dinamót

(8. old.)

A 16. fordulóból elmaradt Ploieşti-i Asesoft–Bukaresti Dinamó-Erbaşu rangadót kedd este bonyolították le. A végig izgalmas, sőt, drámai mérkőzés a házigazdák sikerével zárult, akik hosszabbítás után 89:85 arányban diadalmaskodtak. Mivel a címvédő Asesoftnak még mindig van egy elmaradt mérkőzése – a 13. fordulóból, a Medgyesi Gázmetán ellen –, e győzelemnek köszönhetően még beérheti a fővárosi együttest, amelynek már csak két pont előnye van. A play-off kezdetéig még két forduló van hátra.

A play-off mérkőzéseken egyébként már nem két, hanem három játékvezető bíráskodik. A változást a szövetség közgyűlése szavazta meg tegnapelőtt, a cél az esetleges részrehajlás kiküszöbölése. A változás alapjául a nyugati minta szolgált.

A táblázat:
1. Dinamó 20 17 3 1810:1302 37
2. Asesoft 19 16 3 1546:1254 35
3. Kolozsvár 20 13 7 1643:1539 33
4. Konstanca 20 13 7 1509:1389 33
5. Szeben 20 12 8 1657:1536 32
6. Temesvár 20 10 10 1586:1521 30
7. Arad 20 9 11 1421:1472 29
8. Piteşti 20 9 11 1403:1526 29
9. Medgyes 19 9 10 1467:1451 28
10. Jászvásár 20 7 13 1462:1603 27
11. Brassó 20 2 18 1329:1627 22
12. Rapid 20 2 18 1278:1871 22

A következő, április 2-i, utolsó előtti forduló programja: Asesoft–Rapid, Piteşti–Nagyszeben, Brassó–Konstanca, Dinamó–Medgyes, Arad–Kolozsvár, Temesvár–Jászvásár.

*
15 ezer eurós pénzbírságot kapott a Târgovişte-i Livas női kosárlabacsapata a Nemzetközi Kosárlabda-szövetségtől, mivel visszalépett a FIBA Európa Kupától. A román szakszövetség sem úszta meg büntetés nélkül, neki 3 ezer eurót kell fizetnie.

A pénzügyi krízisben lévő román bajnoki címvédő helyzete igencsak súlyos: még az is elképzelhető, hogy a csapat felbomlik.

(balázs)

vissza az elejére


FORMA–1
Bahreini Nagydíj
Montoya nem indul, harcban az új Ferrari

(8. old.)

Szerdán délután hivatalossá vált, hogy a teniszezés közben vállsérülést szenvedett Juan Pablo Montoya, a McLaren-Mercedes pilótája nem indul a Forma–1-es világbajnokság harmadik, bahreini futamán. Helyére a csapat egyik állandó tesztpilótája, a spanyol Pedro de la Rosa kerül.

A wokingi csapat bízik abban, hogy a kolumbiai klasszis felépül az április 22–24-i San Marinói Nagydíjig. A következő, átfogó orvosi vizsgálatra két hét múlva kerül sor, akkor dőlhet el, hogy mikor tér vissza.

Montoya edzője ellen vívott teniszmérkőzésen esett el, a vállára zuhant, s az egyik csontjában hajszálrepedés keletkezett. Az orvosok szerint a sérülés nem komoly.

De la Rosa 1999-ben mutatkozott be a Forma–1-ben, 2003 óta a McLaren tesztpilótája.

A Bahreini Nagydíjon bemutatkozik az új Ferrari is. A hétszeres világbajnok Michael Schumacher Melbourne-ben és Szepangban a tavalyi sikerautó módosított változatával szerepelt, de egy pillanatig sem volt esélye a sikerre, s eddig csak két pontot szerzett.

– Nagyon várom már, hogy az F2005-tel szerepeljek. Az utóbbi időben sokat teszteltük az új autóval, jó benyomást keltett – jelentette ki.

A hétszeres világbajnok hozzátette: nem vár gyors sikereket, de biztos, hogy rövidesen ismét a dobogó tetejére kerül a Ferrari.

vissza az elejére


Amber sakkverseny – Lékó: egy győzelem, egy döntetlen

(8. old.)

Lékó Péter egy győzelmet és egy döntetlent könyvelhetett el a Monte-Carlóban zajló 14. Amber sakkverseny kilencedik fordulójában. A szegedi nagymester a vak partiban világossal remizett az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, majd a rapid játszma során sötéttel győzött.

Az állás: Anand 13,5 pont, Morozevics 10,5, Ivancsuk, Lékó, Szvidler 10–10, Kramnyik 9, Gelfand, Shirov, Vallejo Pons 8,5–8,5, Topalov 7,5, Barejev, van Wely 6–6.

Szerdán Lékó a spanyol Fracisco Vallejo Pons ellen ült asztalhoz.

vissza az elejére


TEKE
Győzött a Somvetra

(8. old.)

Sorozatos vereségek után – amihez hozzájárultak a pénzügyi nehézségek – végre nyert az országos elsőosztályú bajnokságban a Szamosújvári Somvetra felnőtt csapata. Nagy József fiatal tanítványai ezúttal is Marosvásárhelyen játszották le hazai találkozójukat (a sétatéri pályát nem lehet használni). Az Elektromaros tekecsarnokban lebonyolított mérkőzésen a Szamos-parti lányok 3026–3020 (6–0) arányban győzték le a Medgyesi Gázmetán képviselőit. Az üveggyári csapatból a legjobban Barta Anna szerepelt, aki 520 vert fát ért el.

Az elmúlt napokban a Somvetra ifjúsági együttese Marosvásárhelyen részt vett az országos csapatbajnokság nyolcadik fordulója keretében megrendezett hármas tornán (a székelyudvarhelyi Elevan Voinţa nem jelent meg). A szamosújvári ifjak a második helyen végeztek 2818 vert fával a 2866 fát elérő Marosvásárhelyi Romgaz-Elektromaros hasonló korú csapata mögött.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Sajtókupa – önreklámmal

(8. old.)

Nem szép dolog saját magunkról írni, de ez alkalommal nem állhatjuk meg. Amint ugyanis arról múlt szombati lapunkban már szóltunk, a Szabadság „álomhármasa" – Póka János András, Kiss Olivér és Balázs Bence – részt vett a Zile şi nopţi reklámújság által szervezett bowlingvetélkedőn, amelyen annak ellenére, hogy csapatunk kétharmada eddig még valódi bowlingpályát is alig látott, szenzációs sikert aratott: minden mérkőzését megnyerte, így értelemszerűen, a döntőt is. A „minden mérkőzés" összesen 5 találkozót – 3 csoportmérkőzés, majd elődöntő és döntő – fed. Ezek közül két csoportmérkőzést és az elődöntőt úgy „tettük zsebre", hogy az utolsó forduló előtt még vezetve voltunk, de az utolsó gurításokkal sikerült fordítani és 4–5 fás soványka, de éppen elegendő előnyre szert tenni. Érthető, hogy mi voltunk a sztárok, s hogy egyik kollégánk nem hiába írta a tegnapi Észlelőben, hogy mi tudunk a legjobban gurítani...

Komolyabbra fordítva a szót, a nyolc csapat részvételével a Budai Nagy Antal (Dorobanţilor) utcai Bowling Clubban lebonyolított vetélkedő remek hangulatban telt el, az összes résztvevő szempontjából. Az egész délutános kikapcsolódásért – és a résztvevőknek kiosztott díjakért – cserében hadd említsük meg a rendezvény támogatóit is: Pancho Silva, Casa Vinului, Ursus, Coca-Cola, Jolidon, Fistiq, valamint a fődíjat is biztosító Vitacom Electronics.

A második helyen a CSV elnevezésű vegyescsapat végzett, a harmadik-negyediken pedig a Ziarul Clujeanului és a Sport Cluj osztozott.

Bowling Boys

vissza az elejére


Norvég síbalesetcsúcs

(8. old.)

Síbalesetcsúcsot döntöttek a norvégok húsvétkor.

Bár a skandináv ország szülötteiről azt tartják, hogy sítalpakkal jönnek a világra, az elmúlt napok azért azt mutatják, van még mit gyakorolniuk, és hogy a lejtőn tényleg nincs megállás. Olyan sokan törték össze magukat az ünnep alatt, hogy akadt olyan kórház, amely kifogyott a gipszből. Ami a sérültek pontos számát illeti, a Norvég Vöröskereszt adatai szerint 1230 személy került kórházba síbaleset miatt, 60 százalékkal több, mint tavaly húsvétkor.

vissza az elejére


Vak golfos telitalálata

(8. old.)

Első ütésre beletalált egy 80 méterre lévő lyukba egy vak golfozó az Egyesült Államokban.

Amit nemigen akart elhinni, mert golfcimborái korábban állandóan viccelődtek vele. „Annyiszor mondták már, telitalálatom van, hogy én már nem hittem nekik" – mondta a 78 éves vak játékos.

Ezúttal azonban nem hazudtak partnerei. A golfozónak életében amúgy ez már a második együtéses bravúrja, de az első idején – évekkel ezelőtt – még nem volt vak.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence