2005. május 10.
XVII. évfolyam, 106. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG – REKLÁM SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Gorcső alatt a Kolozs megyei törvényhozók vagyona
Máté András a leggazdagabb magyar honatya

(1., 4. old.)

Máté András, parlamenti képviselő a leggazdagabb a Kolozs megyei RMDSZ-es törvényhozók közül. Az új vagyonnyilatkozatok szerint, Máté, az ügyvédi tevékenységből származó jövedelem esetében is lekörözi tapasztaltabb kollégáját, Eckstein-Kovács Péter szenátort. Kónya-Hamar Sándor képviselő vagyonát bankban tartja.

Eckstein-Kovács Péternek a Decebal utcai lakásán és földterületén kívül nem rendelkezik egyéb ingatlannal és ingósággal. A család legfőbb bevételi forrása a szenátor fizetése, Eckstein-Kovács Péter 370 millió lejt keresett tavaly szenátorként. Jövedelmét 310 millió lejjel egészítette ki, ami ügyvédi tevékenységéből származott. A szenátus jogi bizottságának elnöke az idén nyitott bankszámláján 10 ezer eurót helyezett el. Emellett 7 ezer euróra becsült festményei és egy 2 ezer eurót érő zongorája van.

Máté András főként telkekbe fektette megspórolt pénzét. A honatyának a kolozsvári Nagyszamos utcai családi háza körül lévő telkén kívül Torockón, Désen és Sztánán van földje, ezeknek az összterülete eléri a 4 800 négyzetmétert. A képviselő gyűrűt, nyakláncot, festményt tartalmazó vagyontárgyainak értéke meghaladja a 10 ezer eurót. Máté csak az idén került a törvényhozásba, ezért tavalyi jövedelme a politikai tevékenysége folytán nem számottevő. A politikus 21 millió 390 ezer lejt keresett képviselőként és 25 millió 241 ezer lejt városi tanácsosként. Máté legfőbb jövedelmi forrása ügyvédi tevékenyéségéből származik, a peres felek jogi védelmének ellátásából 383 millió lejt keresett.

Kónya–Hamar Sándor képviselőnek lekötött bankbetétként 10 ezer eurója és 18 ezer dollárja van. Emellett egy lakása és egy háza van, tavaly 361 millió lejt keresett képviselőként.

A Kolozs megyei törvényhozók közül a liberális Norica Nicolai rendelkezik elég szép vagyonnal. A szenátor asszony bankszámláján 200 ezer euró található. Emellett 14 millió lej adózási értékű telekkel és egy 741 millió lej értékű épülőben levő háza van. Kollégájának, Mircea Puşcănak két lakása van, bankszámláján pedig 750 millió lej található. A Nagy-Románia Néppártot képviselő Petru Călian évente 50 ezer eurót kap a Modena Rt. cégben birtokolt részvényeiből. Bankszámláján 400 millió lej van, és egy 200 ezer eurót érő házban lakik. Kolozs megye volt prefektusa, Vasile Soporan feleségével együtt tavaly 780 millió lejt keresett. A Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője 250 millió lejt tart a bankban, vagyontárgyainak értéke eléri az 5500 eurót. Vasile Puşcaşnak van egy háza, két lakása és Mercedes Benz márkájú gépkocsit birtokol.

A kormány tagkjai közül George Copos miniszterelnökhelyettes a leggazdagabb. Coposnak négy telke, három lakása, 60 ezer euróra becsült ékszere, 55 ezer euróra értékelt férfi karóragyűjteménye van, a bankban 16 milliárd lejt tart, emellett körülbelül 200 millió euró értékű tőzsdei részvénnyel rendelkezik.

Hibajavítás
A szombati lapszámban megjelent Vagyonukról vallottak a miniszterek című cikkben tévesen jelent meg két adat. Markó Béla miniszterelnök-helyettes háza után nem 772 millió lejt fizet, hanem ennyi az ingatlan adózási értéke. Winkler Gyula kereskedelmi megbízott miniszter esetében is hasonló tévedés történt, a politikus hétvégi házának adózási értéke 280 millió lej.

vissza az elejére


Felelősséget vállal a kormány

(1. old.)

A tulajdontörvénycsomag-tervezettel együtt a kormány lehet, hogy felelősséget vállal a parlament előtt az igazságszolgáltatás reformját célul kitűző három törvénytervezet esetében is – jelentette ki tegnap Kolozsváron Monica Macovei igazságyügyi miniszter. A végleges döntést csak a kormánykoalíciós partnerek közötti egyeztetés után hozzák meg. A felelősségvállalás azt jelenti, hogy a tervezetet a törvényhozás módosítás nélkül fogadja el, a megszavazás pillanatától számított három napon belül pedig életbe lép, ha az ellenzék nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt. A kormányt Románia EU-csatlakozás sürgeti, hiszen éppen az igazságszolgáltatás képezi az integráció gyenge pontját. A tervezet késleltetése esetében megtörténhet, hogy az unió életbe lépteti a csatlakozás időpontját egy évvel elhalasztó védzáradékot. A szaktárca vezetője a minisztérium hatáskörébe vonná az ügyészek kinevezését. Eddig a vádhatóság kinevezésével és tevékenységének ellenőrzésével a legfelsőbb bírói tanács foglalkozott. Macovei szerint ez a rendszer nem hatékony, mert az bírói tanács nem ellenőrzi megfelelőképpen az ügyészeket, így a jelentős korrupciós ügyek feltáratlanul maradnak.

vissza az elejére


Karaván Európa felé - a lakónegyedekben

(1. old.)

Május 9., Európa napja alkalmából, EU-Karaván járta be tegnap a várost, információkat szolgáltatva a kolozsváriaknak az unióról, amelynek Románia is hamarosan tagja lesz. A Kolozs megyei prefektúra rendezvényén információs anyagokat osztogattak az arra tévedő vagy odaigyekvő járókelőknek, amelyben az unió szervezeteiről, Románia uniós tagsága jelentette előnyökről, hátrányokról, a várható változásokról szerezhettek tudomást.

vissza az elejére


Elhamarkodott lemondás?

(1. old.)

Még nem végeleges Csapó József lemondása a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöki posztjáról – nyilatkozta lapunknak Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke. A Csapó lemondásáról szóló közleményt a Krónika hétfői száma ismertette azt követően, hogy az SZNT belső levelezési listáján keresztül a dokumentum birtokába jutott. Ferencz Csaba elmondta: az SZNT Állandó Bizottsága (ÁB) vasárnap este ülésezett, itt Csapó a résztvevőknek bejelentette, hogy lemond a tisztségéről, de ez még nem volt végleges elhatározás, ezért nem is küldték szét a lemondásról szóló nyilatkozatot a sajtónak. Az alelnök szerint először az ÁB kell hogy megbeszélje a helyzetet, és a vezető testület várhatóan majd összehívja a küldöttgyűlést, amely szintén megvitatja a kérdést.

Ferencz Csaba közölte: igyekszik meggyőzni majd a nemzeti tanács elnökét, hogy ne mondjon le a tisztségéről. Csapó József azzal indokolta e lépését, hogy betöltötte 67. életévét, itt az ideje, hogy visszavonuljon. Lapzártáig nem sikerült elérnünk Csapó Józsefet.

vissza az elejére


Szabadon engedhetik Miron Cozmát

(1. old.)

Ismét szabadlábra helyezhetik Miron Cozma volt bányászvezért, miután a tavaly decemberben Ion Iliescu által kibocsátott, általános felháborodást keltő kegyelmi rendeletének végrehajtátását egyik elítélt megtámadta a bíróságon, az igazságszolgáltatás pedig neki adott igazat.

Ion Iliescu tavaly decemberben, az államelnöki választás két fordulója közötti időszakban kibocsátott kegyelmi rendelete révén 46 elítéltet engedett szabadon. Közöttük volt Miron Cozma is, akinek a szabadon bocsátása akkora elégedetlenséget váltott ki a hazai és a külföldi közvéleményben, hogy a volt államelnök néhány nappal később újabb rendeletben érvénytelenítette a korábbi dokumentumot. Ezt követően a 46 fogoly közösen panaszt tett a kegyelmi rendelet visszavonását kimondó irat ellen. Ebben a perben tegnap a bukaresti ítélőtábla június 6-ra halasztotta a következő tárgyalást.

Egy másik perben azonban Valentino Acatrinei a kegyelmi rendelet végrehajtását kifogásolva fogta perbe az elnöki hivatalt. A jogi eljárásnak a bukaresti törvényszék helyt adott. Az ügyészség fellebbezése révén az ítélőtábla úgy döntött, azonnal helyezzék szabadlábra Acatrineit, aki korábban a döntést meghozó ítélőtábla bírója volt. A volt bírót pénteken engedték ki a börtönből.

Az ítélőtábla döntése precedenst teremthet a többi 45 elítélt szabadon bocasátására is.

vissza az elejére


Szorosabbra fűzi viszonyát az SZDSZ és az NLP

(1., 4. old.)

A román–magyar kapcsolatok fejlesztése, a liberális pártközi együttműködés bővítése, az észak-erdélyi autópálya, a csíkszeredai főkonzulátus, valamint az integrációs tapasztalatok átadásának a kérdése szerepelt a Kuncze Gábor pártelnök vezette SZDSZ-es küldöttség és Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök között Bukarestben hétfőn lezajlott megbeszélésen.

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) színeit képviselő Tăriceanu elmondta: ez a találkozó jó alkalmat adott arra, hogy liberális politikusokként áttekinthessék a két ország és a két párt közös problémáit. A kormányfő rendkívül jónak ítélte a román–magyar kapcsolatokat.

A megbeszéléseken az őszi magyar–román közös kormányülésről beszéltek, akárcsak azokról a határokon átnyúló programtervekről, amelyekhez európai pénzeket lehet lehívni. Olyan programokról van szó, amelyek a határ menti román és magyar közösségek érdekeit szolgálják, mondta Tăriceanu.

Megvitatták a pártközi kapcsolatokat érintő közös problémákat is, meghatároztak egy közös akciótervet. A román kormányfő utalt arra, hogy a hétvégén Szófiában sor kerül a Liberális Internacionálé találkozójára. A két fél őszre és a jövő év elejére különféle egyéb találkozókat is tervezett. Szó esett arról is, hogy Tăriceanu személyesen is részt vesz majd a jövő elején olyan találkozókon, amelyeket az SZDSZ szervez a választási kampány idején.

Kuncze Gábor maga is úgy értékelte, hogy kedvező irányban fejlődnek a két ország kapcsolatai.

A tárgyalásokon a magyar résztvevők felvetették az észak-erdélyi autópálya kérdését is. A magyar delegáció fontosnak tartotta e terv megvalósítását. Mint arról Kuncze beszámolt a magyar sajtó képviselőinek, Tăriceanu a tárgyalásokon szintén szükségesnek ítélte az autópálya megépítését, ugyanakkor hangoztatta, hogy az meghaladja anyagi lehetőségeiket. Az SZDSZ és a román Nemzeti Liberális Párt a jövőben szorosabbra kívánja fűzni a kapcsolatait – állapodtak meg a felek a bukaresti találkozón. Kuncze jelezte, hogy ennek érdekében számos találkozót szerveznek, így őszre tervezik a liberális gondolkodók, politológusok konferenciáját. Az SZDSZ nyárra magyarországi látogatásra hívta meg az NLP ifjúsági szervezetét. Az SZDSZ felajánlotta: a hétvégén tartandó bulgáriai liberális kongresszuson minden megtesz annak érdekében, hogy addig is, amíg a romániai megfigyelők el nem foglalhatják helyüket az Európai Parlamentben, a román liberális politikusok részt vehessenek a liberális frakció munkájában.

vissza az elejére


Tüntetnek az egészségügyi dolgozók

(1., 4. old.)

Csütörtökön mintegy 300 egészségügyi dolgozó vonul az Egészségügyi Minisztérium elé, az alkalmazottak a jelenlegi tarthatatlan állapotok miatt elégedetlenek – tájékoztatott a Sanitas Kolozs megyei szervezetének elnöke, Ştefan Roman. A megmozdulást az váltotta ki, hogy a szakszervezet már egy hónapja benyújtotta a szaktárcához a megoldatlan gondok meglehetősen hosszú listáját, ennek ellenére eddig semmiféle visszajelzést nem kaptak.

Az egészségügyben dolgozók úgy érzik, hogy Mircea Cinteză egészségügyi miniszter intézkedései tovább rontják az ágazat helyzetét. A pénzhiány miatt egyre aggasztóbb a személyzethiány, aminek egyenes következménye az egészségügyi szolgáltatások minőségének rohamos hanyatlása.

Az egészségügyi rendszer működtetésére költségvetés-kiegészítéskor legalább 7 ezer milliárd lejt kellene kiutaljon a kormány a szaktárcának, ez a pénz azonban csak szeptemberig lenne elég, ezért az egészségügy a 2005-ös évet kizárólag újabb kiegészítéssel „élné túl". Kolozs megyének a 7 ezer milliárd lejből 400 milliárd lejre lenne szüksége.

A személyzethiány legfőbb oka még csak nem is az egészségügyi asszisztensek külföldi munkavállalása – tavaly Kolozsvárról 500 nővér távozott külföldre –, hanem az állami munkahelyek megszüntetése, a leépítések. A múlt hónapban 65 ápolói állás szűnt meg a megye egészségügyi intézményeinél, ráadásul a nyugdíjba vonuló ápolók munkahelyét is felszámolják, helyükre már nem érkezik az utánpótlás.

Roman szerint ilyen körülmények között a kórházi személyzet állandóan dolgozik, lehetetlenné válik a szabadságolás, mivel a pihenni vágyókat nincs ki helyettesítse.

A szakszervezetisek amiatt is elégedetlenek, hogy nem született meg a munkahelyi pótlékok rendszere, és erre az évre sem kötötték meg az ágazatban dolgozók kollektív munkaszerződését.

A Sanitas a sztrájk lehetőségét sem veti el, bár azt kizárólag a törvényes lépések betartásával képzelik el.

Farkas Imola

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

... vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
meggyötörten is gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül

Kányádi Sándor

vissza az elejére


KISHÍREK

(2. old.)

KISMAMÁK ÉS CSETLŐ-BOTLÓ CSEMETÉIK találkozóját tartják május 10-én, kedden délután 5 órától a Párizs utca 13. szám alatti Csemete Református Óvodában. A találkozón a résztvevők Tordai Tekla színművész irányításával „kismamatorna" gyakorlatokat tanulnak és végeznek. A torna alatt a gyermekekre felügyelnek. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A CSEMETE ZENEÓVODA nagycsoportjának május 11-én, szerdán délután 5 órától, a kiscsoportnak pedig 6 órától lesz órája. Nistor Krisztina és Maksay Júlia zenetanárnők kalauzolásával a gyermekek meghódíthatják a zene birodalmát.

DR. SZÜCSNÉ HARKÓ ENIKŐ: WASS ALBERT ÍRÓI PÁLYAKÉPE című kötetét mutatják be május 11-én, szerdán du. 6 órától a Bulgakov Kávéház újonnan megnyílt Irodalmi Szalonjában (Virág/I. Micu-Klein u. 16.). Házigazda: Sántha Attila.

GYERMEKTÁNCHÁZAT TART minden kedden du. 5–7 óra között a kolozsvári Bogáncs–Zurboló Együttes a Tranzit Házban (Malom/Bariţiu 16.). A gyermekjátékok és a tánctanítás mellett működik Palocsay Kata játszóháza.

SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐI TANFOLYAM, ÁLLANDÓ JELLEGGEL, AZ RMDSZ PATA-GYÖRGYFALVI KERÜLETI SZÉKHÁZÁBAN (Jugoszlávia utca 51.). A tanfolyam korhatár nélkül bárki által igénybe vehető. Internet-használati lehetőség! Aki nem tud, megtanítjuk. Érdeklődni a fenti címen, szombatonként 9-13 óra között, vagy az 551-409, illetve 546-417-es telefonszámokon lehet.

EGY NAP EGY NŐ ÉLETÉBŐL címmel tartja a Desire Alapítvány és a Tranzit Alapítvány Feminista Esték sorozata keretében a hetedik találkozást. A programban az Órák című film elemzése, valamint Michael Cunmingham és Virginia Woolf regényeinek megbeszélése szerepel. A beszélgetést Viorela Ducu, Iulia Hossu, Andreea Ilisei és Lorena Văetişi vezeti. Helyszín: Tranzit Cafe (Malom/Bariţiu 16.). Időpont: május 10., kedd este 8 óra.

CIVIL KEREKASZTALT szervez az ERMACISZA a nonprofit szervezetek képviselőinek és minden érdeklődőnek május 11-én, szerdán du. 4 órától az Erdélyi Múzeum Egyesület (Jókai/Napoca u. 2–4.) előadótermében. Az aktuális felvetendő támák: Miért nem felel meg a kisebbségi törvénytervezet a civil szervezeteknek?, A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének szerepe az erdélyi magyar közéletben, valamint Az 1 %-os adófelajánlás tudnivalói.

HUNYADI JÁNOS ALAKJA A MAGYAR ÉS A ROMÁN TÖRTÉNETÍRÁSBAN címmel Lupescu Radu tart előadást az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya felolvasó ülésén, május 18-án, szerdán du. 5 órakor. Helyszín: EME székház (Jókai/Napoca u. 2–4.), előadóterem (bejárat a baloldali lépcsőn!).

POHÁRNYI FÉNY – Kolozsvári kortárs költők című kötetet mutatják be május 12-én, csütörtökön du. 6 órakor a Phoenix könyvesházban. A Koós Ferenc Kulturális Alapítvány szervezte rendezvényen a verseskötetet Molnos Lajos méltatja, közreműködik Sebesi Karen Attila.

***

Sok szeretettel köszöntjük
Kányádi Sándort,
aki ma ünnepli születésnapját.
Isten éltesse sokáig!

A Szabadság szerkesztősége

vissza az elejére


Kárpát-medencei Vadaskönyv

(2. old.)

Kedves barátom, volt iskolatársam, az ichtiologus (halbiológus), okleveles halászipari szakmérnök Kászoni Zoltán Vadaskönyv című könyvét kaptam meg a közelmúltban, a szerző által dedikálva. Barátom hosszú ideig volt vezérigazgatója a hazai illetékes minisztérium halászati főosztályának, majd ugyancsak huzamosabb ideig főtitkára a Román Vadász- és Horgász Szövetségnek. Magyarországra való kitelepülése után több vadász és horgász témájú könyve is megjelent, valamint hosszú cikksorozatai a NIMRÓD Vadászújság és a magyar Vadászlap hasábjain, főleg az erdélyi vadászati viszonyokat és lehetőségeket, történeteket, és a vadászható vad- és halászható halfajok részletes ismertetését publikálva.

Jelen könyvében, mely hézagpótlónak is tekinthető, a Kárpát-medencében előforduló és vadászható vadak részletes bemutatását, előfordulási helyeit, élőhelyét, szaporodás-biológiáját, táplálkozását, állománya ismertetését és vadászatának módozatait olvashatjuk, ha röviden is, de meglepő részletességgel, hiteles és a legújabb kutatások alapján.

A könyv első részében az emlős-, a második felében a madárfajok ismertetése található, leginkább magyarországi és erdélyi adatokra hivatkozva, amelyeket a szerző jól ismer. Kászoni Zoltán a vad- és madárfajok leírása, az élőhely, előfordulás, táplálkozás, szaporodásbiológia és vadászat terén nagyon jól dokumentált, a könyvet a vadászokon kívül más természetkedvelők is nagy haszonnal olvashatják, ismereteiket sok, eddig nem ismert adattal bővíthetik.

A könyv olvasását nyelvezete is élvezetessé teszi, a szerző itt sem tagadhatja meg székely származását, amit egyébként könyve néhány részében is megemlít. Az egyes vad- és madárfajok nevének címszava mellett azoknak tudományos, (latin) megnevezése is szerepel, és a kisméretű, de természethű illusztrációk segítenek az illető faj felismerésében.

Előszó helyett a szerző írása áll, amely valóságos hitvallás a szülőföld és annak élővilága iránt. Merem remélni, hogy hazai magyarnyelvű könyvterjesztőink hamar „ráharapnak" erre a minden szempontból figyelemreméltó könyvre és nemsokára az érdeklődők is hozzájuthatnak majd. A szerzőtől pedig továbbra is várjuk a hasonló jellegű írásokat.

Bogdán Imre

vissza az elejére


Hangverseny Európa napja tiszteletére

(2. old.)

Európa napja tiszteletére rendezett koncertet május 6-án a Transilvania Filharmónia zenekara és kórusa. A Theo Wolters vezényelte hangversenyen Kurt Weill Hegedűversenyét és Beethoven IX. szimfóniáját hallgathattuk meg.

Kurt Weillt, a XX. század első felében élt zeneszerzőt csak a Kolozsváron is többször játszott Koldusopera szerzőjeként ismertük. A mostani koncerten tehát bemutatóként hangzott el Dorina Mangra hegedűművésznő közreműködésével, az először 1926-ban Zürichben játszott Hegedűversenye. A versenymű kísérőzenekara fúvósokból, ütőhangszerekből és nagybőgőből áll. A művet, a két klarinét által játszott kezdőütemektől mindvégig a XX. század elejére jellemző disszonancia jellemzi, ugyanakkor nem hiányzik belőle a dallam-invenció sem. Második tétele kadencia-szerű, virtuóz feladat a szólista számára.

Dorina Mangra, jelenleg a filharmónia igazgatója és egyik koncertmestere, hazai tanulmányok után Svájcban tökéletesítette hangszertudását, többek között a bázeli Schola Cantorum Basiliensis barokk-hegedű kurzusát is elvégezte, több zenei verseny kitüntetettje. A művésznő, meggyőződtünk róla, otthonos a különböző zenei stílusokban, biztonsággal, szép hegedűhangon játszotta a kényes, virtuozitást megkövetelő szólamát.

A zenekar feladata sem könnyű Weill versenyművében, a fúvósok jól oldották meg feladatukat de az első tétel egyes részleteiben túl hangosak voltak. A hatásos feszes ritmikájú II. tétel kényes xilofon-szólója kiemelést érdemel.

Nyolcadik szimfóniája után tizenkét évvel, 1824-ben Bécsben mutatta be Beethoven utolsó, IX. szimfóniáját mely betetőzi életművét. Beethoven már évekkel azelőtt foglalkozott Schiller Örömódájának megzenésítésével, tervezte egy „nagyméretű és megújult karakterű" szimfónia megírását. Első tételének fojtott drámai hangja, a szólisták és kórussal megerősített befejező része a műfaj megújulása.

Theo Wolters amszterdami aktivitása folytán is, nyilván sok nagy karmester koncepcióját ismerte meg, így alakult ki saját elképzelése a műről. A szimfónia előadása nem egyszerű feladat, különösen első tételét hallottuk sokszor széteső, bizonytalan megfogalmazásban. A zenekar most jó színvonalon, biztonsággal játszott. A megfiatalított szólistagárda: Mihaela Maxim szoprán, Iulia Merca mezzo, Pataki Adorján tenor és Adrian Mircea Sîmpetrean basszus, a két kolozsvári opera tagjai, muzikálisan, jó hangi diszpozícióban járultak hozzá a kiválót nyújtó kórus teljesítményéhez.

A közönség kedvencei közé tartozik a IX-ik, most is hosszan tartó taps ünnepelte!

Morvay István

vissza az elejére


A szeretet jegyében

(2. old.)

Az 1989-es eseményeket követően, a hollandiai református gyülekezetek nagy igyekezettel karolták fel Erdély református gyülekezeteit, szellemi és tetemes anyagi segítséget nyújtva. Így olyan testvérgyülekezetek születtek, amelyek ma már gazdag múlttal, valamikor hihetetlennek tűnő, de valóra vált álmokkal és szép emlékekkel rendelkeznek. Hollandia kis ország, népe mégis milyen sokat tesz az itteni rászorulókért! Sokszor gondolkodtam azon, hogy vajon honnan ered ez az önzetlen barátságuk irányunkban?

Május 8-án, a Kakasos-templomban, a felsővárosi egyházkerület hollandiai testvérgyülekezetének Rejoice nevű gospel-kórusa, nevéhez méltóan, örvendeztetni érkezett hozzánk, hogy a zenén keresztül is közelebb kerüljünk hozzájuk, egymáshoz és az Istenhez. Húsvét után és pünkösd előtt, énekük három nyelven hirdette: Hij is opgestaan! Feltámadt! He is alive! Életkedvtől mosolygós arcuk, vidám piros-narancs öltözékük, fesztelen, örömteli énekük, ténylegesen örömet hozott. Öregek és fiatalok ujjongva tapsolták a holland testvérfalu kórusának vasárnapi szereplését.

A Zuidhorn-i kórus mottója: „Mindezek fölébe pedig öltözzétek föl a szeretetet, mint amely a tökéletességnek kötele" (Kol. 3:14), tömören és érthetően fogalmazta meg előbbi kérdésemre a választ, hogy az Isteni szeretet az a mozgató erő, amely őket vezérli. Köszönet érte!

Kulcsár Gabriella

vissza az elejére


Szabédi Napok

(2. old.)

József Attila erdélyi kortársai és az utókor a tematikája a május 13–14-én sorra kerülő Szabédi Napoknak. A megnyitót május 13-án, pénteken de. 10 órakor az Unitárius Püspökség Dávid Ferenc dísztermében tartják. Ünnepi köszöntőt Ft. Szabó Árpád, az Unitárius Egyház püspöke és Kötő József, az EMKE elnöke mond. Az előadások levezető elnöke Horváth Andor. Magyarság és Európa (Három költői mű) címmel Pomogáts Béla, József Attila és Szabédi László címmel Kántor Lajos és József Attila és Dsida Jenő címmel Láng Gusztáv előadása hangzik el délelőtt. A szünet után Cseke Péter József Attila és a kolozsvári Jancsó fivérek, valamint Széles Klára József Attila és az erdélyi első Forrás-nemzedék című előadására kerül sor, majd bemutatják a Nap Kiadó József Attila, Szilágyi Domokos és Kós Károly emlékezete című köteteit. A bemutatón részt vesz Sebestyén Ilona szerkesztő és Domokos Mátyás irodalomtörténész, a Nap Kiadó munkatársai. Délután 5 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban Távoli ének címmel tartanak felolvasó-estet, amit beszélgetés követ. Résztvevők: Demény Péter, Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt. Moderátor: Balázs Imre József. Május 14-én, szombaton de. 10 órakor megkoszorúzzák Szabédi László sírját a Házsongárdi temetőben. Beszédet mond Demény Péter.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Égi királyság – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától, hétfőn minden előadás. Május 9–11-én de. 10 órától: Felix és Otilia – román.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Fellegekben járva – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 15, 18, 21; kedvezménnyel kedden minden előadás. Május 9–12-én 12 órától: A fejsze – román.

GYŐZELEM – Nói, az albinó – bemutató. – Vetítések időpontja: 15, 19.30; Millió dolláros bébi – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 22.

FAVORIT – Trója – amerikai. – Vetítések időpontja: 14, 17, 20; csütörtökön minden előadás kedvezménnyel.

DÉS

MŰVÉSZ – Constantin – amerikai – vetítések időpontja: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától, hétfőn minden előadás.

TORDA

FOX – A fűrész – bemutató. – Vetítések időpontja: 16, 18, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Idegrendszer (?) – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Bújócska – amerikai. – Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától és hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM – Aaltra – francia–belga. – Vetítés 17 órától; kedden kedvezménnyel. Alien v. Predator – amerikai. – Vetítések időpontja: 14.30; 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap: 21.30 órától; kedvezménnyel: pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától, kedden minden előadás.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Hitch – Utolsó első csók – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap: 22.30; kedvezménnyel péntreken, szombaton, vasárnap 22.30 órától, hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Május 12-én, csütörtökön 18.30 órakor: Huszka Jenő: Gül baba. Vezényel: Hary Béla. Rendező: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Május 11-én, szerdán este 7 órakor: Puccini: Pillangókisasszony – olasz nyelvű előadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Május 11-én, szerdán este 8 órakor: Euripidész: Bakkhánsnők – stúdióelőadás. Rendező: David Zinder m. v. (Izrael).

ROMÁN SZÍNHÁZ

Május 12-én, csütörtökön este 7 órakor: G. B. Shaw: Pygmalion.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

FARKAS UTCAI TEMPLOM

Ma, május 10-én, kedden este 7 órától: Lantos István (Budapest) orgonaestje a IV. Pünkösdi hangversenysorozat keretében.

Május 11-én, szerdán este 7 órától: Erich Türk csembalóestje a IV. Pünkösdi hangversenysorozat keretében. Közreműködik a Diletto Musicale kamarazenekar.

ZENEAKADÉMIA

Ma, május 10-én, kedden este 7 órakor a hangversenyteremben: Az Antifonia és meghívottai.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


És a birodalom letette a fegyvert

(3. old.)

Hatvan évvel ezelőtt, 1945. május 9. első perceiben írták alá a hitleri Németország hadserege három haderőnemének képviselői – a szárazföldi erők nevében Wilhelm Keitel vezértábornagy, a Wehrmacht-főparancsnokság korábbi vezérkari főnöke, a haditengerészet részéről annak főparancsnoka, Hans-Georg Friedeburg flottatengernagy, a légierő részéről H. Stumpff vezérezredes – a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról (fegyverletételéről) szóló nyilatkozatot.

A kapituláció már 1945. május 8-án, közép-európai idő szerint éjfélkor hatályba lépett, maga az aláírás néhány perccel éjfél után történt Berlinben, a karlshorsti katonai műszaki iskola amerikai, angol, francia és szovjet állami lobogókkal díszített nagytermében. Londonban és Washingtonban már néhány órával korábban bejelentették a fegyverletételt.

A győztes nagyhatalmakat Dwight Eisenhower tábornok helyettese, Carl Spaatz tábornok, az Egyesült Államok hadászati légierejének parancsnoka, Arthur Tedder, a brit légierő marsallja, J. de Lattre de Tassigny tábornok, a francia hadsereg főparancsnoka és Georgij Zsukov marsall, a szovjet fegyveres erők legfelsőbb főparancsnokának (Sztálin) helyettese képviselte.

A fegyverletételi okmány 1. pontja a következő szövegű volt: „Alulírottak, akik a német Wehrmacht főparancsnoksága nevében járunk el, ezennel feltétel nélkül átadjuk a Szövetséges Expedíciós Erők főparancsnokának, egyben a Vörös Hadsereg főparancsnokságának a jelenleg német parancsnokság alatt álló összes szárazföldi, tengeri és légi erőket."

Az okmány német aláírói vállalták, hogy megparancsolják a német alakulatoknak: ne hagyják el állásaikat, adják át fegyvereiket maradéktalanul a nyugati szövetséges, illetve a szovjet erők képviselőinek. A német hadihajókban, repülőgépekben, fegyverzetben, haditechnikai felszerelésekben és eszközökben tilos kárt tenni, illetve azokat további hadműveletekre felhasználni. A Wehrmacht főparancsnoksága az expedíciós erők, illetve a Vörös Hadsereg illetékeseinek átadja a parancsnoklás jogát, egyben biztosítja az általuk kiadott parancsok végrehajtását.

A fegyverletételi nyilatkozat nem „prejudikálta" a helyébe lépő általános fegyverletételi határozmányokat, amelyeket majd az Egyesült Nemzetek hoznak, vagy amelyeket az Egyesült Nemzetek nevében az egész Németországra, valamint a Wehrmacht egészére vonatkozóan fogadnak majd el.

A nyilatkozat büntető, illetve megtorló rendszabályokat is előirányzott a kapituláció feltételeinek megsértése esetére. A hat pontból álló okmány egyébként angol, orosz és német nyelven készült, de mértékadónak csak az angol és az orosz nyelvű változat minősült.

A második világháború záróidőszaka, különösen záróéve bővelkedett egyébként fegyverletételi aktusokban, kapitulációs tapogatózásokban és taktikákban. Ami a hadműveleteket illeti, 1944. június 6-án a nyugati szövetségesek a normandiai partraszállással megnyitották az európai második arcvonalat, július 25-én áttörték a német védelmet és megkezdték Franciaország belső körzeteinek felszabadítását, augusztus 25-én felszabadult Párizs is. Olaszországban a szövetségesek 1944. június 4-én elfoglalták Rómát. A Vörös Hadsereg júniusban elindította karéliai hadjáratát, vereséget mért az ottani finn–német erőkre, felszabadította Fehéroroszországot és elérte Kelet-Poroszországot. A déli szárnyon augusztus 20-án megindított szovjet támadás néhány nap múlva elvezetett Románia kilépéséhez a háborúból, illetve hadüzenetéhez Németországnak. Szeptember 9-én Bulgária is kiszállt a fasiszta koalícióból. Néhány hét múlva a szovjet csapatok Magyarország területére léptek, és megkezdődtek az 1945 április elejéig elhúzódó magyarországi harcok.

A Wehrmacht 1944. december 16-án nagy páncélos erőkkel ellentámadást indított az Ardennekben a szövetségesek belgiumi és hollandiai erőinek szétzúzására, de az akció kezdeti sikerek után 1945 januárjára kifulladt. Az angol–amerikai csapatok 1945 február végére, kemény támadó műveletek eredményeként kijutottak a Rajnához, majd azon átkelve bekerítették a németek ruhri csoportosítását. (A Wehrmacht harcoló hadserege 1945 elején 5,4 millió katonát számlált, tartalékában és különféle hátországi alakulataiban 2,5 millió ember volt. A Wehrmacht 3,7 milliós fő ereje a szovjet–német arcvonalon harcolt, a hitleri hadvezetés 1,9 millió katonát tartott nyugaton.)

1945. április 9-én a szövetséges erők Észak-Olaszországban végső támadásba lendültek. A német „G" hadseregcsoport itteni egységei nevében Vietinghoff tábornok április 20-án fegyverszüneti megállapodást írt alá a szövetséges erők földközi-tengeri parancsnokságával, ennek értelmében a német erők ezen a frontszakaszon 1945. május 2-án beszüntették az ellenállást. A Norvégiában állomásozó német hadseregcsoport április 30-án a stockholmi német nagyköveten keresztül jelezte, hogy mihelyt a brit haderők behatolnak Schleswig-Holsteinbe, készek letenni a fegyvert. Bernard Montgomery brit csapatai május elsejére elvágták a Norvégiában és Dániában állomásozó német erőket. Dönitz admirális, akit Hitler öngyilkossága előtt a birodalom első emberévé tett meg, május 3-án Montgomeryhez küldte Friedeburg tengernagyot, felajánlva valamennyi Északon harcoló német egység megadását. Némi huzavona után május 4-én Friedeburg aláírhatta az Északnyugat-Németországban levő német katonai erők kapitulációjáról szóló okmányt, amely másnap hatályba lépett. Május 6-án a Devers tábornokkal előző nap létrejött megegyezés alapján az Alpok északi részén tevékenykedő német „G" haderőkontingens is letehette a fegyvert.

Ami a német birodalmi főváros körzetét illeti, Berlin térségében a német haderők ellenállása 1945. április 27-én egy 16 kilométer hosszú és 2,5 kilométer széles területre korlátozódott. Másnap a szovjet csapatok már a főváros szívében voltak. Hitler bunkerjében április 29-én az esti órákban tartották az utolsó helyzetmegbeszélést. A Führer politikai végrendeletében Dönitz flottatengernagyra ruházta át az államfői hatalmat, erről futárok révén még tájékoztatni tudták a városon kívül tartózkodó német vezetőket. Április 30-án a Reichstag épületére felkerült a sarlós-kalapácsos vörös lobogó. Alig egy órával később Hitler öngyilkos lett. A szovjetek elutasították a „béketárgyalások" gondolatát, csak a Dönitz-kormány nevében megteendő kapitulációról voltak hajlandók szót ejteni. Május 2-án a hajnali órákban a berlini német katonai parancsnokság törzse jelezte megadási szándékát. Délutánra a német ellenállás a fővárosban megszűnt.

Berlin az utolsó pillanatig arra számított, hogy kihasználja az amerikai és az angol politikában jelentkező szovjetellenességet, felbomlasztja a Hitler-ellenességet, felbomlasztja a Hitler-ellenes koalíciót és megteremtheti a nyugati hatalmakkal kötendő különbéke feltételeit, e feltételek létrejöttéig mindenképpen elhúzza a háborút. Dönitz azon fáradozott, hogy ezek után a német hadsereg jelentősebb része ne a szovjet, hanem a nyugati erők előtt tehesse le a fegyvert, de Eisenhower közölte, hogy a német kapitulációt csak abban az esetben fogadja el, ha az egyidejűleg vaklamennyi fronton megtörténik. Az amerikai tábornok reimsi főhadiszállására hamarosan megérkezett a szovjet katonai küldöttség és május 7-én reggelre Dönitz felhatalmazása alapján a német képviselők is készen álltak a feltétel nélküli kapituláció okmányának aláírására, Alfred Jodl vezérezredes, Hitler vezető katonai tanácsadója, Hans-Georg Friedeburg tengernagy és Wilhelm Oxenius vezérőrnagy összetételben. Eisenhower és angol légimarsall helyettese távolmaradt a fegyverletétel reimsi aláírásától. Sztálin a május 7-i fegyverletételi deklarációt „a kapituláció előzetes jegyzőkönyvének" minősítette, egyebek között azért is, mert annak aláírása után a német erők keleten még folytatták hadműveletei tevékenységüket. Moszkva kikényszeríthette a berlini magas szintű kapitulációs rendezvényt, amely egyértelműen rögzítette a hitleri birodalom felszámolását. (Május 7-én egyébként a nyugati szövetségesek tevékenységi sávjában minden német erő letette a fegyvert.)

A hadtörténészek többségének véleménye szerint az európai háború ténylegesen a német Közép Hadseregcsoport 1945. május 12-i csehországi fegyverletételével ért véget. Megemlíthető továbbá, hogy Jugoszláviában május 14-én tették le a fegyvert az ott harcoló német csapatok.

(MTI)

vissza az elejére


Május 9. – az Európai Unió napja

(3. old.)

Ugyancsak május 9-án ünneplik az Európai Unió napját is. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 55 éve, 1950-ben ezen a napon, május 9-én, egy beszédében vetette fel először annak a nemzetközi szervezetnek a létrehozását, amely ma az Európai Unió.

Az akkori Európai Közösség állam- és kormányfői 1985-ben, milánói csúcstalálkozójukon határoztak úgy, hogy minden évben ünnepélyes keretek között megemlékeznek a napról. „Ahhoz, hogy a békének meglegyen minden esélye, először egyetlen Európa kell" – vezette be nyilatkozatot ismertető sajtótájékoztatóját 1950. május 9-én Robert Schuman. A kezdeményezésből „születik majd meg Európa, egy szilárdan egybeforrt és erősen összeácsolt Európa" – tette hozzá.

A Schuman-terv az úgynevezett „kis-Európa" koncepció nyitánya lett. Az így létrejövő Montánuniót, amelynek szerződését 1951. április 18-án írták alá Párizsban, az Európai Unió kialakulása első lépcsőjének tekintik. Ez volt az első európai szintű megállapodás az Európai Gazdasági Közösség 1958-as megalakulását eredményező tárgyalássorozatban (Közös Piac), és ebből nőtt ki folyamatosan előbb az Európai Közösségek, majd napjaink Európai Uniója.

Schuman „igazi lángelmére valló" javaslata új irányt adott az európai történelemnek. Fennállásának több mint fél évszázada alatt az EU rendkívüli sikereket ért el. Biztosította a béke fennmaradását tagországai között, két nemzedékkel ezelőtt még elképzelhetetlen mértékben emelte az életszínvonalat, határok nélküli egységes piacot és közös valutát teremtett, világméretekben is jelentős gazdasági hatalommá vált.

(MTI)

vissza az elejére


Kongresszus utáni gondolatok

(3. old.)

Azt gondolnánk, Európában nincsenek kisebbségi problémák, hiszen az unió tagállamai, a nemzetközi normákhoz igazodva, megoldották belső ügyeiket, anélkül nem jogállam a jogállam. Az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEN) múlt héten lezajlott kongresszusán való részvételem első napján ezért is fogalmazódott meg bennem a kérdés: vajon nem pótcselekvés mindaz, amit ezek az emberek végeznek, az említett unió nyolcvan körüli tagszervezetének a tevékenysége vajon nem csupán szemfényvesztés? Mit kezdenek a különböző országok kormányai a FUEN vezetősége által egy-egy kongresszus után megfogalmazott és elküldött nyilatkozatával? Mifelénk elterjedt a vélemény, hogy a nyugati országok odafigyelnek a civil szervezetek jelzéseire, megjegyzéseire, ajánlásaira, hiszen ez a szféra sokkal fejlettebb és jóval magasabb fokon szervezkedik, mint a kommunista utódállamokban, ahol a polgárok még nem szoktak hozzá, hogy van (lehet) szavuk. Bizonyára ez így is van, a hatalom az élet számos területéről jött civil „üzenetet" fontolóra veszi, ha nem akarja, hogy aztán meggyűljön a baja a szféra képviselőinek a támadásai miatt. Tapasztalnom kellett azonban, hogy a kisebbségek gondot okoznak a fejlett társadalmakban is, nem csupán az öreg kontinens keletibb részén.

Ott van például Franciaország. Ki hinné, hogy az Európai Unió egyik alapító tagjaként visszautasítja a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának a ratifikálását? Hogy a brit kormány, minden magyarázat nélkül, elutasítja az úgynevezett cornwalli kelta népcsoport, valamint anyanyelvük a „Cornish-nyelv" elismerését? Hogy Ausztria négy év után sem tartja tiszteletben az Alkotmánybíróság által hozott határozatot, amely elismeri a területén élő szlovének anyanyelvét hivatalos nyelvként, valamint a kétnyelvű helységnévtáblákat? Igaz ugyan, hogy a Szlovéniában élő németek sincsenek elismerve hivatalosan, de nekik ott van vigaszul a tény, hogy három anyaország is segíti őket anyagilag.

Görögország is elég súlyos problémákkal küzd, ami a nemzetiségeket illeti. Elég megemlíteni a macedón kisebbséget, a „Home of Macedonian Culture" elnevezésű kulturális szervezet beiktatási kérését 15 éve nem hajlandó jóváhagyni a mindenkori görög kormány.

Egyszóval, a kisebbségek körül akadnak gondok. Mert a kisebbség a másság kérdését veti fel, a másság pedig zavarja a nemzetállam-képletet, amely, valljuk be, még mindig kísérti a nyugat-európai országokat is.

A felsorolt államokon kívül, a FUEN záró-nyilatkozatában szerepel Olaszország, Németország, sőt Magyarország is egy-egy figyelmeztetés erejéig. Utóbbinak szemére vetik, hogy 10 százalékkal csökkentette a kisebbségi önkormányzatok költségvetését. Természetesen Oroszország sem úszta meg szárazon, a nyilatkozat kitér az ottani helyzetre is. Az Európa Tanács és az Európai Unió iránt is felhívással él a FUEN, ajánlásait, kéréseit minden bizonnyal figyelembe veszik a hivatalos szervek. Erről többé-kevésbé maga a FUEN elnöke, Romedi Arquint győzött meg személyesen, a kongresszust záró sajtótájékoztatón. Kérdésemre ugyanis, hogy az Unió által megfogalmazott nyilatkozatoknak mekkora ereje van, elmondta, hogy a FUEN ugyan csupán egy nemzetközi civil szervezet, de a hangja elhallatszik oda, ahova kell. Természetesen nem áll hatalmában beleszólni a politikai döntéshozók dolgába, de kérdéseket tehet fel, figyelmeztetéseket juttathat el. A kongresszusaikon megtárgyalt problémák egész Európában ismertté válnak, így felszínre kerülnek az érzékeny kérdések, ezáltal, ha egyebet nem, nyomást tudnak gyakorolni a politikusokra. A különböző kormányok a FUEN szakértő csoportjainak a jelentéseire támaszkodnak többnyire, amikor esetleges megoldást keresnek a kisebbségek körül felvetődő problémákra.

Talán ezért is kell örülnünk, hogy az Unió 50. kongresszusának megszervezését az RMDSZ felvállalta. Igaz ugyan, hogy nagyrészt pozitív kép alakult ki a Romániában élő kisebbségek helyzetéről, ezt a képet azonban nem csupán a hivatalos szervek rajzolták meg szépnek és színesnek, hanem maguk a kisebbségek által delegált képviselők is, akik szinte mind elégedetten nyilatkoztak a helyzetüket illetően. Kivéve a horvátokat, görögöket, zsidókat, akik el sem jöttek. Nem is ennek a romániai „modellnek" kell örülnünk, hanem a FUEN elnöksége által kiadott különnyilatkozatnak, amelyben úgy ítéli meg, hogy az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet jó alapot képez az ország számára a nemzeti kisebbségek védelmére és támogatására kidolgozandó törvényes kerethez. Az Unió rendkívül fontosnak tartja ezt a lépést a békés egymás mellett éléshez Románia állampolgárai számára.

Reméljük, eljut szava a román kormányhoz is. Nem kell nagy utat megtennie. Csupán Bukarest egyik kerületéből a másikig kellene eljutnia.

Köllő Katalin

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Győzelem napi parádé a Vörös téren
A felszabadulás – Kelet-Európa számára – a függetlenség elvesztését jelentette

(4. old.)

Ötvennégy állam- és kormányfő vett részt tegnap Moszkvában a második világháború európai befejezése hatvanadik évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi parádén. Bár a háború kimenetelét meghatározó események a Szovjetunió területén történtek, Moszkva sohasem osztotta a győzelmet „sajátra és idegenre" – hangsúlyozta a házigazda, Vlagyimir Putyin.

Vlagyimir Putyin a posztszovjet Független Államok Közösségét (FÁK) összekötő közös szenvedést és a volt ellenség Németországgal való kiengesztelődést hangsúlyozta. Az orosz elnök, aki mint főparancsnok fogadta Szergej Ivanov védelmi miniszter jelentését a Vörös téri díszszemle kezdetén, kiemelte a volt Szovjetunió összes népének és köztársaságának különleges szerepét a nagy honvédő háborúban aratott győzelemben. „Közös a gyászunk, az emlékezésünk és adósságunk a jövendő nemzedékek előtt, amelyeknek át kell adnunk történelmi rokonságunk, közös elképzeléseink és reményeink szellemét" – hangsúlyozta Putyin, kifejezve meggyőződését, hogy a FÁK-országok „testvériségének és barátságának nincs alternatívája".

Bár a háborús dráma kimenetelét meghatározó események a Szovjetunió területén történtek, Moszkva sohasem osztotta a győzelmet „sajátra és idegenre", és mindig emlékezni fog az amerikai, brit és francia szövetségesekre, valamint a német és olasz ellenállókra – mondta Putyin, hozzátéve, soha többé nem szabad megengedni, hogy megismétlődjön a hidegháború.

Kijelentette: a modern Oroszország a szabadság és a demokrácia eszméire, az államok önrendelkezési jogára építi politikáját. Ez a politika a bizalmon alapul azon államok irányában is, amelyek a múltbeli szembenállás után rátaláltak a nemzetközi együttműködés útjára. Ezzel összefüggésben Putyin a háború utáni Európa egyik legnagyobb értékének nevezte Oroszország és Németország kiengesztelődését.

A parádén, amelynek dísztribünjein 54 állam- és kormányfő, köztük Traian Băsescu elnök foglalt helyet, felvonultatták a nagy honvédő háborúban kitűnt alakulatok zászlóit, korabeli egyenruhát és fegyvereket viselő osztagok meneteltek, és további 2 600 veterán hajtott körbe korhű kisteherautó-utánzatok platóján egykori szovjet frontjaik (hadseregcsoportjaik) szerint.

A magas rangú vendégek között jelen volt George Bush amerikai elnök és felesége, Laura, Jacques Chirac francia, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai, Aleksander Kwasniewski lengyel, Viktor Juscsenko ukrán és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök, Gerhard Schröder német kancellár, Silvio Berlusconi olasz, Koidzumi Dzsunicsiro japán és José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő, valamint Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök. Hiányzott viszont az ünnepségről a három balti ország közül kettő – Észtország és Litvánia – első embere, miután Putyin nem volt hajlandó elismerni, illetve bocsánatot kérni országaik hatvan évig tartó szovjet megszállásáért. Jelen volt viszont Vaira Vike-Freiberga lett elnök. Ugyancsak távol maradt Mihail Szaakasvili grúz elnök, miután nem sikerült megállapodni az orosz féllel a két, még létező grúziai orosz támaszpont kiürítésének menetrendjéről.

Kwasniewski a moszkvai lengyel nagykövetségen nem felejtette el hangsúlyozni, miközben kitüntetéseket nyújtott át háborús veteránoknak, hogy a győzelem mást jelent az oroszoknak és mást a lengyeleknek, és több más kelet-európai népnek. „Egyes népek, például a baltiak számára ez a győzelem összekapcsolódott függetlenségük elvesztésével, míg mások, például a lengyelek számára, szuverenitásuk jelentékeny csorbulásával és a sztálinista elnyomással járt" – mondta a lengyel elnök.

Koidzumi Dzsunicsiro a nap folyamán külön fog találkozni Putyinnal; ennek a találkozónak jelképes jelentősége van, tekintve, hogy 60 évvel a háború befejeződése után a területi viták miatt a két ország még mindig nem írt alá békeszerződést egymással. Schrödert német háborús veteránok kísérték el a parádéra, akiket a megbékélés jegyében, egyedülálló gesztussal szintén fogad az orosz elnök hétfőn.

Az ünnepséget rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartották meg, a légvédelmi ütegeknek parancsuk volt arra, hogy lőjenek le minden olyan repülőgépet, amely megsérti a Moszkva felett létesített repülési tilalmi övezetet, a város központjában pedig lezártak több metróállomást és utcát.

vissza az elejére


Váltságdíjon alkudozik Bukarest?

(4. old.)

Cáfolja a miniszterelnök, hogy a román hatóságok és az iraki emberrablók a három fogva tartott román újságíróra kiszabott váltságdíjon alkudoznának. Az információ Mircea Geoanătól, a Szociáldemokrata Párt elnökétől származik, aki hétvégi craiovai útja alkalmával nyilatkozott a több mint egy hónapja elrabolt újságírókról.

Az SZDP-politikus szerint az emberrablók nagyon sok pénzt követelnek, a román fél ajánlata pedig egy töredéke csupán a kért összegnek. Úgy vélekedett: azért nyilatkozzák azt a hatóságok, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a túszejtőkkel, mert folynak az alkudozások az igényelt váltságdíj csökkentéséről, Bukarest ugyanis nem tudja kifizetni az összeget, amelynek nagyságáról azonban Geoană nem nyilatkozott. Elmondta ugyanakkor: pártja nem kívánja a politikai csatározások témájává avatni az esetet és támogatja a hatóságokat. Amikor majd – remélhetőleg szerencsés – véget ér a jelenleg 47. napja tartó túszdráma, majd megfogalmazzák álláspontjukat a válságkezelés módjával kapcsolatban.

– Nem tudom visszaigazolni ezeket a híreszteléseket, mindenesetre ha Mircea Geoanănak ilyen információi vannak, jó lenne, ha megosztaná velünk is – mondotta Călin Popescu Tăriceanu.

A miniszterelnök megütközésére Geoană árnyalta álláspontját. Azt nyilatkozta: Traian Băsescu elnök optimizmusából következtetett egy ilyen forgatókönyvre. Annyit azonban megjegyzett: valóban rendelkezik információkkal az ügyről, ezek azonban olyan forrásokból származnak, amelyeket nem lenne szerencsés felfedni. Eddig különben a román vezetés semmiféle konzultációt nem tartott fontosnak a pártokkal, ezért nem osztotta meg értesüléseit az illetékesekkel – mondotta.

vissza az elejére


Visszaadhatják a kórházakat, iskolákat

(4. old.)

Körülbelül 300 olyan államosított épületet szolgáltathatnak vissza a jogos tulajdonosoknak, ahol jelenleg kórház, nagykövetség vagy valamely politikai alakulat székhelye működik – nyilatkozta hétfőn Bogdan Olteanu, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter.

A tárcavezető kifejtette: május végén a kabinet felelősséget vállal a parlament előtt az ingatlanok és telkek visszaszolgáltatására vonatkozó új törvénycsomagért.

Jelenleg 128 ezren kérik vissza ingatlanjaikat, valamint földterületeiket. Ebből 50 ezret természetben szolgáltatnak vissza, és ugyanennyi esetben kártérítést ítélnek meg. A többit visszautasítják. Az új törvénycsomag életbe lépését után várhatóan körülbelül 5 ezerrel nő majd a visszaigénylések száma. Olteanu hozzátette: a tervezet nem érinti az államosított házakat megvásárolt bérlőket. – A hatóságok nagyot tévedtek, amikor eladták a bérlőknek az államosított lakásokat. Most már nem vehetjük el tőlük, mert az egy újabb államosítást jelentene – jegyezte meg a tárcavezető.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

vissza az elejére


KÖRKÉP


Vasutassztrájk közeledik

(5. old.)

A vasutasok csütörtöktől szombatig, 7 és 15 óra között sztrájkba lépnek, mert tegnap kudarcba fulladt a CFR vezetősőgével folytatott tárgyalásuk. A tiltakozás oka, hogy az idén 25%-kal csökkentették a beruházási alapot. Az alkalmazottak jobb munkakörülményeket, 10,7%-os fizetésemelést, ráadásul havi 20 ebédjegyet követelnek. A Mozdonyvezetők Szövetségének kolozsvári fiókja a munkabeszüntetés idején a következő, Kolozsvárt érintő vonatjáratokat (3 gyors, 2 intercity és 9 személy) függeszti fel: Kolozsvár–Kudzsir (07:34), Kolozsvár–Biharkeresztes (07:40), Kolozsvár–Nagyvárad (08:11), Kolozsvár–Beszterce (11:45), Kolozsvár–Alvinc (12:00), Kolozsvár–Jászvásár (12:28), Kolozsvár–Tövis (14:36), Kolozsvár–Csucsa (14:41), Kolozsvár–Dés (14:45), Kolozsvár – Galac (08:50), Kolozsvár–Bukarest (09:13), Kolozsvár–Bukarest (10:03), Kolozsvár–Nagyszeben (14:57), Kolozsvár–Bukarest (14:14).

vissza az elejére


Körösfő
Könyvtáros kerestetik

(5. old.)

Pénzügyi felügyelőt alkalmazott Körösfő önkormányzata, aki a pénztárosi teendőket is ellátja majd. Az új állás betöltésével egyidőben megüresedett a községi könyvtárosi állás. Mint Antal János polgármestertől megtudtuk, az új könyvtáros személyében olyan munkatársat igyekeznek alkalmazni, aki jó szervezőkészséggel rendelkezik, és kezdeményező szerepet vállalna a település kulturális életében, ugyanakkor fellendítené a község könyvtárának forgalmát. Mint az elöljáró elmondta, sajnos a könyvtárlátogatás mára gyakorlatilag szinte teljesen megszűnt, és ezen szeretnének változtatni.

vissza az elejére


Tiszta a Riszegtető

(5. old.)

Csütörtökön kitakarították a Riszegtetőt a körösfői gyerekek, a polgármesteri hivatal képviselőivel együtt. Miután tavaly a riszegtetői majálist követően kirándulók panaszkodtak arról, hogy a majálisozók irdatlan mennyiségű szemetet hagytak maguk után, a község vezetése az idén már időben gondoskodott arról, hogy ápolt, tiszta környezet fogadja a turistákat. A segédkező gyerekeket szalonnasütéssel, üdítővel jutalmazta az önkormányzat, majd futballmérkőzést is rögtönöztek.

vissza az elejére


Csökken a konfirmálók száma

(5. old.)

Konfirmálásra kerül sor vasárnap Körösfőn. Az idén 14 fiatal vesz először úrvacsorát, míg tavaly még 18-an léptek be hivatalosan a református egyház felnőtt tagjai közé. Antal János polgármester úgy tájékoztatott, jövőre várhatóan csak heten, két év múlva pedig csupán hárman konfirmálnak Körösfőn, ám azt követően ismét emelkedni fog a konfirmándus ifjak száma a községben.

K. E.

vissza az elejére


Újabb nemzetközi néptánctalálkozó a „fesztiválvárosban"

(5. old.)

Szamosújvárról joggal mondhatnánk, hogy a fesztiválok városa, hiszen a röviden csak gyerek, mezőségi, betlehemes fesztiválnak nevezett rendezvények mellett a hétvégén tizedik alkalommal került sor az ifjúságinak nevezett Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválra. Fontos helye van e rendezvénynek, nemcsak a Téka Művelődési Alapítvány eseménynaptárában, hanem a város magyarságának életében is. Az eredetileg baráti együttesek találkozójának szánt rendezvény fokozatosan Erdély egyik legnagyobb néptáncfesztiváljává fejlődött.

Azt, hogy a társadalom felismerte a fesztivál fontosságát, mi sem igazolja jobban, mint a partnerszervezetek száma és sokszínűsége. A rendezvényt társszervezői a Kolozs Megyei Tanács keretében működő Népi Alkotások Háza, a Szamosújvári Polgármesteri Hivatal, a helyi 2-es Számú Iskola, a szamosújvári Művelődési Ház, a helyi RMDSZ és a Czetz János Cserkészcsapat. A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Kulturális Alapprogram Népművészeti és Közművelődési Szakmai Kollégiumai voltak, valamint azok a szamosújváriak, akik segítettek a vendégek elszállásolásában. Támogatásuk annál fontosabb, mert a személyes kapcsolatok kialakulását nem lehet semmiféle pénznemben felértékelni, és mert ez adja az ilyen típusú találkozások lényegét. A szamosújvári cégek közül is sokan pozitívan válaszoltak a támogatási felhívásra, bizonyítva, hogy a kultúra támogatása a kedvezőtlen gazdasági feltételek közt is lehetséges. Támogatott a S.C Lissim Srl, S.C. Ferroterm Srl, S.C. Sova Impex Srl, S.C. Franliz Srl, S.C. Agropan Srl. A rendezvény médiapartnere a Szabadság volt.

Pénteken az abai Sárvíz Művészeti Alapiskola iszkaszentgyörgyi csoportja, valamint a balánbányai Ördögborda néptánccsoport a helyi és a széki nevezetességekkel ismerkedett. A konferenciateremben a Kolozs megyei kultúrotthonok igazgatói részére tartottak szakmai továbbképzést – elhangzott a Téka szervezetépítési-működtetési tapasztalata –, majd pályázatírási képzést tartottak a résztvevők számára.

Este a vendégek és a szamosújvári táncházasok közösen avatták fel az új közösségi termet, a „Gödröt", ahol ezután a zajosabb rendezvényeket szervezik a tékások. Az új kollégium alagsorában 150–200 személyes rendezvényeket lehet tartani. Az avató táncházban a kolozsvári Tarisznyás és a helyi Sóvirág zenekar muzsikált.

Szombaton egymás után érkeztek a vendégek, akik délelőtt a kézműves műhely, a sepsiszentgyörgyi Mereklye zenekar koncertje és a balánbányai Ördögbordások felcsíkí és moldvai tánctanítása közül választhattak. Déli 12 órakor a helyi 51. Czetz János Cserkészcsapat szervezésében a vendégek megtekintették a gyergyóalfalusi Török Éva Cecília nemezkiállítását és Székely Melinda, a szamosújvári fiatalok körében igen népszerű ruhakiállítását.

Az eső ugyan elmosta a felvonulást meg a főtéri táncot, ám a csoportok szemerkélő esőben felvonultak a művelődési házhoz. A gálaműsort Török Bálint alpolgármester nyitotta meg, méltatva a szervező Téka Művelődési Alapítvány közművelődési és oktatási munkáját. A határokon és kultúrákon átívelő néptáncbemutató során felcsíki, marosszéki, mezőségi román és magyar, széki, szatmári, méhkeréki, magyarbödi, délalföldi táncokat mutattak be a résztvevő együttesek – nagyrészük a tékások régi barátai, akik a jubileumi ünnepségre színvonalas bemutatóval és sok jókedvvel érkeztek. Fellépett az abai Sárvíz Művészeti Alapiskola csoportja, a zselízi (felvidéki) Kincső néptáncsoport, öt kolozsvári csoport: a Cununa Transilvana, a Szarkaláb, a Bogáncs, a Zurboló, az Ördögtérgye, a széki Szalmakalap hagyományőrző néptánccsoport, a dési Aranyeső, a balánbányai Ördögborda, a bánffyhunyadi Suhanc közösen a kolozsvári Báthory-líceum csoportjával, valamint a szamosújvári Ardealul és természetesen a szervező Kaláka.

Az esti táncház a Téka-ház újonnan felavatott pincéjében folytatódott, ahol több mint négyszázan mulattak a sepsiszentgyörgyi Háromszék, a széki „Pali Marci zenekara", a helyi Sóvirág és a szentgyörgyi Mereklye muzsikájára.

A jubileumok, kerek évfordulók határkövek. A határkőnél számadást készítünk, de haladunk tovább a következő felé. A városért, mindnyájunkért.

Fodor Emőke

vissza az elejére


Fényképezőgép fotózás nélkül

(5. old.)

Balog Gertrúd, a fődíjunk, a Kopiernicus Kft. felajánlotta digitális fényképezőgép szerencsés nyertese, hétfőn délelőtt jött el szerkesztőségünkbe felvenni a mintegy hétmillió lej értékű jutalmat. A nyugdíjas kémiatanárnő elmondása szerint egykor nagy fotós volt, de ezt a korszerű gépet nem fogja használni, ilyen értékkel nem szívesen járkál. Az is megtörténhet, hogy eladja a fényképezőgépet, két unokája között ugyanis nem tudná elosztani.

– Soha nem voltam még ilyen szerencsés – mondotta Balog Gertrúd, Fortuna ritkán fogad a kegyeibe: legelőször is a Szabadsággal nyertem tavaly nyáron képeslapos naptárat.

A Premier 3306-os digitális fényképezőgép boldog tulajdonosa viszont mintegy slusszpoénként nem engedte lefotózni magát.

P. J. A.

vissza az elejére


Gyógyszercímkék Braille feliratozással

(5. old.)

A kolozsvári Vakok és Gyengén Látók Egyesülete, a látási nehézségekkel küzdők iskolája és a Sensiblu gyógyszertárak együttműködésének eredményeképpen végre az érintett kolozsvári vásárlók is elolvashatják a gyógyszeres dobozok, csomagolások feliratát.

Kolozs megyében naponta 1 000 világtalan küzd a lépten-nyomon található táblákkal, feliratokkal, amelyeket kísérő nélkül lehetetlen tudomásul vennie.

Rendkívül fontos azonban, hogy például gyógyszervásárlásnál a gyengén látó személy maga tájékozódhasson a csomagoláson található tudnivalókról. Ez immár lehetségessé vált. A kolozsvári Sensiblu gyógyszertárakban a gyógyszerek adott választéka Braille feliratozással lett ellátva, a listát a Vakok és Gyengén Látók Egyesülete kolozsvári szervezete elnökének bevonásával állították össze.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. old.)

Kiskorút biztatott
Kerítés vádjával indult nyomozás Kolozsváron a helyi V. Attila ellen. A 36 éves, munkanélküli, büntetetlen előéletű férfit azzal vádolják, hogy prostitúcióra biztatott, és az ősi mesterség gyakorlását segítette elő egy 16 éves lánynak. A vádlottat 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Kórházba kerültek
Szokatlan baleset történt pénteken délután 4 órakor a 107 R jelzésű megyei úton, Bányahavas és Járabánya között. A havasasszonyfalvi, 20 éves Siladi A. egylovas szekerével haladt, amikor a ló megijedt, és vágtatni kezdett. Emiatt a szekérben lévő hat személy közül négyen kiesett. A szekér végül az útszéli sziklák között állt meg. A balesetben ketten sérültek meg súlyosan, az egyik áldozat öntudatlan állapotban került kórházba, míg a másiknak terhessége került veszélybe. A csomafájai, de törvénytelenül Havasasszonyfalván élő 51 éves C. Liviát a kolozsvári idegsebészeten ápolják, másodfokú kómába került kórházba az esést követően. A 24 éves, szamosszentmiklósi, terhességének 8. hónapjában lévő L. Elena ugyanezen okból a nőgyógyászati klinikára került, méh-sérüléssel.

Súlyos baleset
Pénteken délután súlyos baleset történt Szamosújváron, a Dési és Ciocârliei utcák kereszteződésénél. A helyi, 37 éves Fodor C. egy Audi A6-os személygépkocsival haladt, Dés–Kolozsvár irányban, amikor balra akart kanyarodni, anélkül, hogy bebiztosította volna magát: éppen a 46 éves, kolozsvári Demeter I. vezetette Volkswagen Golf előzte, amely a baleset következtében egy oszlopban állt meg. A Volkswagen utasa, a 28 éves oláhszentgyörgyi R. Oana Manuela súlyos sérülést szenvedett.

Gyalogátkelőn gázolt
Szombat délután fél ötkor a 81-es jelzésű országúton, Kisbácsban történt súlyos kimenetelű közúti baleset. Az 51 éves zilahi P. Victor Opel Rekordjával haladva ütötte el a 80 éves helyi Anghelina I-t. Az idős nő, aki szabályosan, gyalogátjárón kelt át az úton, súlyosan megsérült.

Horgászás közben rázta meg az áram
Vasárnap kora délután szállították a tordai kórház halottasházába a 34 éves tordai G. Călin-Lucian holttestét. A kórház ezt követően riasztotta a rendőrséget, amely kiderítette a fiatal elhunytának körülményeit. Ezek szerint a férfi sógorával és két barátjával reggel fél hatkor horgászni ment a Maros megyei mezősályi tóhoz. 10 óra körül, amikor az áldozat bedobni készült a horgot, 7 méter hosszú, üvegszálas horgászbotja megérintett egy, a tó fölött haladó magasfeszültségű vezetéket. A férfi nem élte túl az áramütést, a helyszínre érkező rohammentősöknek már nem sikerült újraéleszteniük.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG – REKLÁM


Székelyföldi befektetési lehetőségekről – Debrecenben

(6. old.)

A hazai árvíz sújtotta térség, köztük nagyszámú magyar lakta település újjáépítésében való részvételre kérte a magyar vállalkozókat Borbély László, a kormány közmunkaügyekért és felzárkóztatásért felelős minisztere a hét végén Debrecenben.

Borbély László a Befektetési lehetőségek Székelyföldön címmel rendezett konferencián közölte: a bukaresti kormány csütörtökön döntött arról, hogy 20 millió euró támogatást nyújt a víz által lerombolt házak újjáépítéséhez.

– A jövő héten véglegesítjük a terveket, új technológiával, olcsón szeretnénk építkezni – mondta, s kérte a magyar vállalkozókat, hogy jelentkezzenek a munkákra.

Közölte: az észak-erdélyi autópálya is meg fog épülni; a beruházást nem szabad szembeállítani a dél-erdélyi autópálya tervével, amely az Európai Unió által is támogatott beruházás.

Megjegyezte, hogy az észak-erdélyi autópálya megvalósítására az idénre tervezett 340 millió dollárnál kevesebb összeg áll rendelkezésre, ugyanis kiderült: az előző kormány nagy adósságot hagyott maga után.

Borbély László a magyar kormány segítségét kérte a területfejlesztésben, ugyanis „Romániában nincs stratégiai területfejlesztési terv".

Az infrastrukturális beruházások közül az ivóvízrendszer fejlesztését emelte ki. Mint mondta, jelenleg Románia 13 ezer településéből 8 ezerben nincs vezetékes ivóvíz.

A magyar kormány Szülőföld-programja mindenekelőtt a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok erősítését szolgálja – mondta a konferencián Pongorné Csákvári Marianna, a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, hozzátéve: a Szülőföld Alapban 25 milliárd forint van forrásteremtésre.

Pongorné Csákvári Marianna uniós és hazai adatok összehasonlítása alapján kijelentette: a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésében nagyobb szerepe van a kisrégiós együttműködésnek, mint az exportnak. Addig ugyanis, míg a kkv-k az EU-ban az összes vállalkozások 99,8 százalékát, Magyarországon 99,9 százalékát teszik ki, az exportrészesedésük 20, illetve 18,9 százalék.

Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a tulajdont, a tudást, a tranzitot, a turizmust és a nemzeti önbecsülést nevezte a gazdasági fejlődés alapjának. – A globális versenyben meg kell találni azt a néhány kitörési pontot, amitől sikert lehet remélni – mondta.

Matolcsy György szerint a sikerre lehetőséget ad a Kárpát-medence gazdasági egységének helyreállítása.

A debreceni befektetési konferencián hazai, illetve székelyföldi vállalkozók, települési vezetők adtak tájékoztatást a térség konkrét fejlesztési elképzelésiről, a befektetési lehetőségekről.

vissza az elejére


Újabb 120 millió dollár a Világbanktól bányák bezárására

(6. old.)

Újabb 120 millió dollár hitelt kapunk a Világbanktól bányák bezárására és az érintett bányavidékek társadalmi-gazdasági-környezeti helyreállítására, közölték a gazdasági és ipari minisztérium illetékesei. Ebből a hitelből több mint 20 bánya bezárását fogják segíteni.

Az előző, 2002-ben kezdett, 27 millió dolláros Világbank-programból eddig 15,5 millió dollárt költöttek el 31 bánya bezárásával kapcsolatban. Mikrohitelekre 2,6 millió dollárt különítettek el, eddig – társfinanszírozással – 5,5 millió dollárnak megfelelő összeget osztottak ki 2484 esetben. Ez év végéig további 1,5 millió dollárral egészítik ki a mikrohitelkeretet a Világbank első kölcsönéből.

A Világbankban januárban közölték, hogy növelni akarják a Romániának nyújtandó pénzügyi támogatást, felgyorsítandó reformokat követelve a 2007-re tervezett EU-csatlakozáshoz.

A Világbank – a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együtt – Románia egyik legnagyobb hitelezője, 1990 óta több mint 4,2 milliárd dollárt folyósított.

A Világbank a tavalyi és az idei évre együttesen 850 millió dollár kölcsönt nyújt, és a következő négy évben további 2 milliárd dollárt, mondta január elején Anand Seth, a Világbank illetékes igazgatója.

vissza az elejére


Kína is beszáll a Konstanca-Trieszt olajvezeték építésébe?

(6. old.)

A kínai nemzeti olajtársaság is érdeklődik a Konstanca kikötőjétől Triesztig építendő olajvezetékben való részvétel iránt. A gazdasági miniszter közlése szerint hazai küldöttség készül tárgyalni Kínában az ügyletről. A román, a horvát és a szerb kormány tavaly novemberben határozta el az 1360 kilométer hosszú vezeték megépítését, az építkezés megkezdésének tervezett időpontja 2007. Az építési költségeket 1,9 milliárd euróra becsülik, ezenkívül az összefüggő infrastrukturális beruházásokra további 2-3 milliárd eurót számítanak.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Május 9., hétfő

(6. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

35 700/36 050

27 700/28 100

140/144

vissza az elejére


Május 10., kedd

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 109 lej (3,619 erős lej), 1 USD = 28 120 lej (2,794 erős lej), 1 magyar forint = 145 lej (100 Ft = 1,445 erős lej).

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra

(8. old.)

• Az olasz Serie A 35. fordulójában a nap rangadóját éppen a tabella első és második helyezettjének találkozója képezte. A pontegyenlőségben lévő csapatok, a jobb gólarányával listavezető, s amúgy BL-döntős AC Milan azonban nem bírt a vendég Juventusszal, amely megnyerte a szuperrangadót, Del Piero góljának köszönhetően, s ezzel három fordulóval az olasz bajnokság vége előtt hárompontos előnyre tett szert címvédő riválisával szemben. A második félidőben rohamozó Milan előtt kétszer is büntetőgyanús szituáció alakult ki, de Pierluigi Collina bíró egyszer sem ítélt 11-est. A vendégegyüttes a második játékrészben szinte csak a védekezésre koncentrált, de az életveszélyes taktika bevált, így kézzel fogható közelségbe került számára a bajnoki cím. Az élcsoport többi tagja közül a harmadik Internazionale, valamint az Udinese és a Sampdoria is győzött.

Serie A, 35. forduló: AC Milan–Torinói Juventus 0–1, Atalanta Bergamo–Messina 2–1, Brescia–Milánói Internazionale 0–3, Cagliari–AC Palermo 0–0, Chievo–Fiorentina 1–2, SS Lazio–Udinese 0–1, Livorno–Siena 3–6, AC Párma–AS Róma 2–1, Reggina–Bologna 1–1 és Sampdoria–Lecce 3–0.

A bajnokság állása:
1. Juventus 35 24 7 4 59–23 79
2. Milan 35 23 7 5 57–22 76
3. Inter 35 16 17 2 63–37 65
4. Udinese 35 17 8 10 53–37 59
5. Sampdoria 35 17 8 10 41–27 59
6. Palermo 35 12 14 9 41–37 50
7. Messina 35 11 11 13 40–48 44
8. Cagliari 35 10 13 12 47–53 43
9. Livorno 35 11 10 14 46–56 43
10. Bologna 35 9 14 12 32–33 41
11. Lazio 35 11 8 16 44–49 41
12. Lecce 35 10 11 14 59–66 41
13. Reggina 35 10 11 14 33–42 41
14. Róma 35 10 10 15 54–58 40
15. Párma 35 10 10 15 45–60 40
16. Siena 35 8 15 12 42–53 39
17. Fiorentina 35 8 13 14 38–49 37
18. Chievo 35 9 9 17 30–49 36
19. Brescia 35 9 8 18 33–49 35
20. Atalanta 35 8 10 17 33–42 34

• A Serie B-ben: Modena–Cesena 4–0, Catania–Treviso 3–0, Crotone–Genoa 0–0, Empoli–Vicenza 2–1, Perugia–Catanzaro 3–1, Pescara–Verona 1–1, Piacenza–Triestina 0–0, Ternana–Ascoli 2–0, AC Torino–Arezzo 1–0 és Venezia–Bari 1–0; a Salernitana–Albinoleffe mérkőzés lapzárta után ért véget.

A sorrend:
1. Genoa 37 17 16 4 61–36 67
2. Empoli 37 17 15 5 52–30 66
3. Torino 37 18 9 10 42–28 63
4. Perugia 37 16 11 10 50–33 59
5. Treviso 37 17 8 12 51–42 59
6. Verona 37 14 13 10 56–43 55
7. Modena* 37 15 11 11 43–33 55
8. Piacenza 37 16 6 15 41–40 54
9. Ascoli 37 14 11 12 46–48 53
10. Ternana 37 13 13 11 45–45 52
11. Catania 37 12 15 10 38–38 51
12. Albinoleffe 36 13 10 13 48–43 49
13. Bari* 37 11 14 12 35–35 46
14. Vicenza 37 12 9 16 56–61 45
15. Cesena 37 11 12 14 40–53 45
16. Pescara 37 10 14 13 40–51 44
17. Salernitana 36 10 13 13 44–49 43
18. Triestina 37 11 10 16 38–50 43
19. Arezzo 37 9 14 14 45–50 41
20. Crotone* 37 10 12 15 37–41 39
21. Venezia 37 7 11 19 29–52 32
22. Catanzaro 37 5 9 23 34–70 24

A Modenát és Barit 1–1, a Crotonét 3 pontra megbüntették.

• A spanyol Primera División 35. fordulójában a tabella-második Real Madrid öt góllal nyert a Racing Santander ellen, de ennek ellenére nem sikerült megközelítenie a listavezető FC Barcelonát, amely a címvédő FC Valenciával játszott, annak otthonában. A katalánok ugyanis könnyedén nyertek, s így őrzik 6 pontos előnyüket, amikor a bajnokságból még csak 3 forduló van hátra. A Real Betis egygólos győzelmet aratott a városi rivális Sevilla ellen, az Espanyol három góllal győzte le a Numanciát – amely egy esztendő után búcsúzik az élvonaltól –, míg a Villarreal győzelmének köszönhetően ismét felkapaszkodott a 3. helyre.

Eredmények: Athletic Bilbao–Real Zaragoza 2–0, Real Madrid–Racing Santander 5–0, Osasuna–Real Mallorca 1–1, Real Betis Sevilla–Sevilla 1–0, Albacete–Levante 3–1, Málaga–Villarreal 0–2, Espanyol Barcelona–Numancia 3–0, Getafe–Real Sociedad 2–0, FC Valencia–FC Barcelona 0–2 és Deportivo La Coruña–Atlético Madrid 2–0. Az állás:

1. Barcelona 35 25 6 4 69–25 81
2. Real M. 35 23 6 6 66–29 75
3. Villarreal 35 16 10 8 61–33 58
4. Sevilla 35 17 7 11 42–37 58
5. Espanyol 35 16 8 11 49–43 56
6. Betis 35 16 9 10 56–46 55
7. Valencia 35 13 14 8 51–37 53
8. Bilbao 35 14 9 12 56–46 51
9. Deportivo 35 12 13 10 43–44 49
10. Zaragoza 35 14 7 14 47–49 49
11. Atlético M. 35 13 9 13 37–30 48
12. Sociedad 35 12 9 14 44–51 45
13. Getafe 35 12 9 14 35–42 45
14. Osasuna 35 12 8 14 43–61 44
15. Malaga 35 12 6 17 33–47 42
16. Santander 35 10 8 17 38–55 38
17. Levante 35 9 8 18 37–53 35
18. Mallorca 35 8 8 19 34–59 32
19. Albacete 35 6 9 20 31–52 27

20. Numancia 35 5 9 21 25–58 24

• A német Bundesliga 32. fordulójában a már biztos bajnok Bayern München Roy Makaay mesterhármasával – is – nyert a Mainz otthonában. A VfB Stuttgart Szabics Imre nélkül nyert Hannoverben, míg a címvédő Werder Bremen – Lisztes Krisztián nélkül – a Borussia Dortmundtól kapott ki.

Eredmények: Arminia Bielefeld–FC Schalke 04 Gelsenkirchen 0–2, Bayer Leverkusen–Hansa Rostock 3–0, SC Freiburg–1. FC Kaiserslautern 1–2, Hertha Berlin SC–VfL Wolfsburg 3–1, FSV Mainz 05–Bayern München 2–4, 1. FC Nürnberg–VfL Bochum 2–1, VfB Stuttgart–Hannover 96 1–0, Borussia Dortmund–Werder Bremen 1–0 és Hamburger SV–Borussia Mönchengladbach 0–0.

Az állás: 1. Bayern München 71 pont, 2. FC Schalke 04 60, 3. VfB Stuttgart 58, 4. Hertha BSC 56, 5. Werder Bremen 53 (62–35), 6. Bayer Leverkusen 53 (58–41).

• Az angol Premiere League 37. fordulójában utolsó percben szerzett 11-es góllal csikarta ki a győzelmet a már bajnok Chelsea a vendég Charlton ellen. A BL-től elbúcsúzott házigazdák a meccs után vették át a pontvadászat végső győztesének járó trófeát. A Gera Zoltánt a 83. percig soraiban tudó West Bromwich Albion bravúros döntetlent ért el a második helyért harcoló Manchester United otthonában, míg az Arsenal két góllal verte a BL-döntős Liverpool együttesét a nap rangadóján.

Eredmények: Chelsea–Charlton Athletic 1–0, Aston Villa–Manchester City 1–2, Blackburn Rovers–Fulham 1–3, Crystal Palace–Southampton 2–2, Everton–Newcastle United 2–0, Middlesbrough–Tottenham Hotspur 1–0, Norwich City–Birmingham City 1–0, Portsmouth–Bolton Wanderes 1–1, Manchester United–West Bromwich Albion 1–1 és Arsenal–FC Liverpool 3–1.

Az állás: 1. Chelsea 91 pont, 2. Arsenal 80, 3. MU 74, 4. Everton 61, 5. Liverpool 55 (50–40), 6. Bolton 55 (46–42).

• A francia Ligue 1 35. fordulójában a pénteken edzőváltáson átesett, kiesés ellen küzdő Caen – 93. percben szerzett góllal – nagy meglepetésre legyőzte a hazai pályán játszó Olympique Marseille-t. Ez azonban már nem változtatott azon, hogy sorozatban negyedik bajnoki címét szerezte meg – három fordulóval a bajnokság vége előtt – az Olympique Lyon. A lyoniak hazai pályán győzték le az Ajacciót, s ezzel behozhatatlan előnyre tettek szert, annak ellenére, hogy legfőbb üldözőjük, a Lille is győzött a Paris Saint-Germain otthonában. Korábban csak a Saint-Étienne-nek (1966–1970) és az Olympique Marseille-nek (1988–1992) sikerült hasonló négyes sikerszériát produkálnia. Az 5. helyen álló Bölöni-gárda a 3. helyezett AS Monacóval játszott döntetlenre.

Eredmények: Girondins Bordeaux–AJ Auxerre 0–0, Olympique Marseille–Caen 2–3, Bastia–Istres 2–0, Lille–Paris Saint-Germain 1–0, Metz–Lens 1–1, Nice/Nizza–Nantes 0–0, Stade Rennes–AS Monaco 0–0, Sochaux–Racing Strasbourg 1–2, Toulouse–Saint–Etienne 0–2 és Olympique Lyon–Ajaccio 2–1.

Az állás: 1. Lyon 72 pont, 2. Lille 61, 3. Monaco 58, 4. Marseille 53, 5. Rennes 52, 6. Auxerre 51.

(balázs)

vissza az elejére


UEFA-kupa:
Elutasították a Párma óvását

(8. old.)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága vasárnap elutasította az olasz AC Párma által benyújtott óvást, így a CSZKA Moszkva játszhat az UEFA-kupa döntőjében.

Az olasz klub azután tiltakozott, hogy az elődöntő csütörtöki, moszkvai visszavágóján a továbbjutást érő, 3–0-s győzelmet arató CSZKA szurkolóinak egy csoportja petárdákat hajított a pályára. Ezek közül az egyik közvetlenül a vendégek kapusa, Luca Bucci mellett robbant fel, akit ezért – ápolást és néhány percnyi további védést követően – le kellett cserélni. Buccinak fejfájása és hányingere volt az eset után, ezért kórházba került.

A fegyelmi bizottság az eredményt nem módosította, ugyanakkor 100 ezer svájci frank megfizetésére kötelezte az orosz csapatot, amelynek a következő két hazai nemzetközi kupamérkőzését zárt kapuk mögött kell lejátszania.

A CSZKA a Sporting Lisszabonnal találkozik az UEFA-kupa május 18-i döntőjében, Lisszabonban.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA

(8. old.)

Az elődöntő párosítása: Keleti-főcsoport: Washington Wizards–Miami Heat és Indiana Pacers-Detroit Pistons; Nyugati-főcsoport: Dallas Mavericks–Phoenix Suns és Seattle SuperSonics–San Antonio Spurs.

Eddig a Spurs és a Heat jutott előnyhöz párharcában az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) főcsoport-elődöntőjében.

Eredmények: Heat–Wizards 105:86 és Spurs–SuperSonics 103:81.

Az elődöntő az egyik fél negyedik győzelméig tart.

vissza az elejére


Továbbra is Schmitt Pál a MOB elnöke

(8. old.)

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése szombaton újabb négy évre Schmitt Pált választotta elnökké.

A testületet 1989 óta irányító sportdiplomata egyedüli jelölt volt a posztra, a tagság ezúttal 99–39-es aránnyal szavazott neki bizalmat.

A főtitkári teendőket továbbra is Aján Tamás látja el, miután a voksoláson 79–58-ra nyert Kamuti Jenő ellen.

Alelnöknek Gyárfás Tamást, Császári Attilát, Bakonyi Tibort és Gémesi Györgyöt választották meg a tagok.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Férfi A-osztály

(8. old.)

Hazai pályán szenvedett ötgólos vereséget a férfi másodosztály Kolozs megyei képviselője, a Tordai Potaissa, a Kémiai Líceumban lejátszott hét végi mérkőzésen a Nagybányai Quartz 36–31 (16–11) arányban nyert. A 27. forduló többi eredménye: Szatmárnémeti Unió–Segesvári KK 14–32, Lugosi MSC–Nagyváradi MSC 29–39, Besztercei MSC–Nagyszentmiklósi Egyesülés 31–33 és Mehedinţi-i Delignit KK–Sebesi MSC 19–24; az Aradi Safilar és a Nagyszebeni ISK szabadnapos volt. Az állás:

1. Nagyvárad 21 19 1 1 741–561 39
2. Segesvár 22 18 1 3 755–517 37
3. Safilar 22 12 2 8 685–712 26
4. Sebes 19 12 1 6 562–490 25
5. Nagybánya 22 12 1 9 680–625 25
6. Nagyszent. 20 7 3 10 649–668 17
7. Mehedinţi 20 8 1 11 546–601 17
8. Nagysz.* 22 8 1 13 626–653 15
9. Beszterce* 21 7 1 13 608–662 13
10. Lugos** 20 5 4 11 521–606 13
11. Potaissa 20 5 2 13 565–669 12
12. Unió* 19 2 0 17 386–560 2

*A Nagyszebeni ISK-t, a Besztercei MSC-t, és az Uniót 2–2, a Lugosi MSC-t 1 ponttal büntették.

Legközelebb, május 14-én, szombaton a következő párosítás szerint játszanak: Nagyvárad–Potaissa, Sebes–Beszterce, Nagyszentmiklós–Lugos és Nagybánya–Unió; szabadnapos lesz a Delignit, a Segesvári KK, a Safilar és a Nagyszebeni ISK.

(pja)

vissza az elejére


Férfi kupadöntők

(8. old.)

A még nem közölt európai kupadöntők eredményei:

KEK: RK Zágráb (horvát)–Ademar Leon (spanyol) 25–31 (9–16) – kupagyőztes a Leon, kettős győzelemmel, 68–50-es összesítéssel.

Challenge Kupa: Braga (portugál)–Thun (svájci) 29–26 (15–13) – kupagyőztes a Thun, 55-53-as összesítéssel.

vissza az elejére


JÉGKORONG
Világbajnokság Bécsben

(8. old.)

Az eddig nem közölt eredmények:

Csoportmérkőzések, 3. forduló:

D–csoport (Bécs): Csehország–Kazahsztán 1–0 (0–0, 1–0, 0–0) és Svájc–Németország 5–1 (1–1, 1–0, 3–0).

A csoport végeredménye: 1. Cseh-ország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Kazahsztán 2, 4. Németország 0.

B–csoport (Innsbruck): Lettország–Szlovénia 3–1 (1–0, 1–1, 1–0) és Kanada–Egyesült Államok 3–1 (0–0, 2–1, 1–0).

A csoport végeredménye: 1. Kanada 6 pont, 2. Egyesült Államok 4, 3. Lettország 2, 4. Szlovénia 0.

Középdöntő:

A bennmaradásért: Németország–Ausztria 2–2 (2–0, 0–1, 0–1), Szlovénia–Dánia 4–3 (0–3, 1–0, 3–0), Dánia–Ausztria 4–3 (1–3, 2–0, 1–0).

Az állás: 1. Szlovénia 2 pont/1 mérkőzés, 2. Dánia 2/2, 3. Németország 1/1, 4. Ausztria 1/2.

Felsőház:

E–csoport (Bécs): Oroszország–Svájc 3–3 (2–2, 1–1, 0–0), Fehér- oroszország–Kazahsztán 2–0 (0–0, 1–0, 1–0), Csehország–Szlovákia 5–1 (2–0, 3–1, 0–0), Szlovákia–Svájc 3–1 (0–0, 2–1, 1–0), Csehország–Orosz-ország 1–2 (1–0, 0–1, 0–1).

Az állás: 1. Csehország 6 pont (10–4), 2. Oroszország 6 (10–7), 3. Szlovákia 5, 4. Svájc 3, 5. Fehérorosz-ország 2, 6. Kazahsztán 0.

F–csoport (Innsbruck): Egyesült Államok–Finnország 4–4 (1–1, 0–0, 3–3), Lettország–Ukrajna 3–0 (0–0, 2–0, 1–0), Svédország–Kanada 5–4 (1–2, 3–1, 1–1), Kanada-Finnország 3–3 (0–1, 1–1, 2–1), Egyesült Államok–Svédország 5–1 (1–0, 2–0, 2–1).

Az állás: 1. Svédország 6 pont, 2. Egyesült Államok 5 (13–9), 3. Kanada 5 (16–13), 4. Finnország 4, 5. Lettország 2, 6. Ukrajna 0.

vissza az elejére


FORMA–1
Räikkönen harmadik futamgyőzelme

(8. old.)

A McLaren-Mercedes finn pilótája, Kimi Räikkönen indulhatott az élről a Forma–1-es spanyol nagydíjon, Barcelonában, és őt is intették le elsőnek verseny végén a kockás zászlóval. Az előző nagydíjhoz képest sokkal kevesebb izgalmat okozott a katalán körverseny.

Az 56. spanyol nagydíj végeredménye: 1. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:27:16,830 ó, 2. Alonso (spanyol, Renault) 27,652 mp hátrány, 3. Trulli (olasz, Toyota) 45,947 mp h., 4. R. Schumacher (német, Toyota) 46,719 mp h., 5. Fisichella (olasz, Renault) 57,936 mp h., 6. Webber (ausztrál, Williams-BMW) 1:08,542 p h., 7. Montoya (kolumbiai, McLaren-Mercedes) 1 kör hátrány, 8. Coulthard (skót, Red Bull-Cosworth) 1 kör, 9. Barri-chello (brazil, Ferrari) 1 kör, 10. Heidfeld (német, Williams-BMW) 1 kör.

A pontversenyek élmezőnye az 5. futam után:

Versenyzők: 1. Alonso (spanyol, Renault) 44 pont, 2. Trulli (olasz, Toyota) 26, 3. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 17, 4. Fisichella (olasz, Renault) 14, 5. R. Schumacher (német, Toyota) 14, 6. Webber (ausztrál, Williams-BMW) 12, 7. M. Schumacher (német, Ferrari) 10, 8. Montoya (kolumbiai, McLaren-Mercedes) 10, 9. Coulthard (skót, Red Bull-Cosworth) 10, 10. Heidfeld (német, Williams-BMW) 9;

Csapatok: 1. Renault 58 pont, 2. Toyota 40, 3. McLaren-Mercedes 37.

Következik a világbajnokság 6. futama: a monacói nagydíj (május 22., Monte Carlo).

Az oldalt szerkesztette: Póka János András