2005. május 27.
XVII. évfolyam, 121. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Felújítják a kolozsvári játszótereket
Gyanús pénzügyi hátterű cégnek adták a több ezer eurós munkálatokat

(1. old.)

Nagyszabású felújítást kezdett a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a város játszótereinek korszerűsítéséért. A hivatal a 40 ezer euró értékű munkálatok elvégzésével a besztercei Todimal és a Fehér megyei Dupex céget bízta meg, előbbi azonban komoly adósságot halmozott fel az államkasszával szemben.

A kolozsvári polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága nemrég felmérést végzett a városi játszóterek állapotáról. Ennek eredményét még nem hozták nyilvánosságra, de Sorin Apostu, műszaki igazgató lapunknak nyilatkozva elmondta: általában elégedettek a játszóterek jelenlegi helyzetével. A javítás azért szükséges, hogy megfeleljenek az európai normáknak. A környékbeli játszóterek felújítására egy hónappal ezelőtt hirdettek árverést. A pályázó cégek ajánlatai közül hamar ki kellett választani a legkedvezőbbet. A cégek árajánlatai faxon érkeztek, ezzel is megszegték a licit szabályait. A műszaki igazgatóság a múlt héten hozta nyilvánosságra a nyertes cégek nevét.

A pénzügyminisztérium honlapjáról származó információ szerint a Todimal nem fizette ki összes adójárulékát. Az adósság értéke meghaladja az 1 milliárd lejt. Ennek ellenére a kolozsvári polgármesteri hivatal szerződést kötött a céggel. Sorin Apostu szerint a cég teljesen törvényes adópapírokat mutatott be, ilyesmi csak akkor lehetséges, ha kifizették tartozásukat a közbeszerzési pályázat dátumáig. A cég igazgatója úgy tudja, hogy csak 189 millió lejjel tartoznak az államkasszának, az elmúlt héten is 60 millió lejt fizettek ki. Az igazgató szavai ellentmondanak Sorin Apostu kijelentésének, miszerint rendben voltak a cég adóügyei. A törvény tiltja, hogy adósságot felhalmozó cégek állami közbeszerzési pályázatokon vegyenek részt.

Apostu közölte: a Todimal csak akkor szerelhet fel hintákat a játszóterekre, ha megkapja a jóváhagyást a kazánok, a tartálynyomás és az emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó hivataltól. – Nem akartuk kizárni a versenyből a Todimalt, nem hiszem, hogy létezik olyan cég, amely megkapta ezt az engedélyt, és ugyanolyan minőségű szolgáltatást nyújt – tette hozzá Apostu.

Az Európai Unióban nagy hangsúlyt fektetnek a játszóterek tökéletes biztonságának kialakítására. Például egymás mellett csupán két hinta lehet, ugyanis a középső hintára fel- vagy arról leszálló gyermek különleges veszélyeknek van kitéve. Csak ott lehet beton talapzat, ahol a játékszert alacsony magasságra szerelték fel. Ellenkező esetben forgáccsal, gumival töltik ki a mászókák, csúszdák, hinták alatti teret, pontosan megszabott területen.

Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Megkegyelmeztek a tanároknak

(1. old.)

Megkegyelmeztek a szenátorok szakbizottsági vitában a jövedelmüket magánórákkal kiegészítő tanároknak. Az adócsalásról szóló törvénytervezetből törölték azt a szabályozást, miszerint börtönbüntetés járna azoknak a tanároknak, akik nem vallják be a magánórákból származó jövedelmüket. A tervezet megkegyelmezett volna azoknak, akik 50 ezer euróig terjedő kárt okoznak az államkasszának, de megtérítik azt. A szenátorok törölték azt az előírást, amely megszüntette volna a büntetőeljárást, hiszen úgy vélik, ezzel bátorították volna az adócsalásot. A törvénytervezetet a szenátus és a képviselőház is megvitatja majd.

vissza az elejére


Közelharc a szemétbegyűjtésért

(1., .4. old.)

Valóságos közelharc folyik a kolozsváriak által termelt hulladék kezeléséért. A polgármesteri hivatal illetékesei többször úgy nyilatkoztak, hogy elégedetlenek a Napoget és a Salprest köztisztasági vállalatok által nyújtott szolgáltatásokkal. A két céggel kötött szerződés júniusban jár le, a helyhatóság vezetői pedig licit kiírását tervezik a feladat elvégzésére. A megmérettetésre máris több cég jelentkezett.

A városházáról származó információk szerint a szakemberek a napokban be is fejezik a licit kiírásához szükséges feladatfüzet összeállítását. Emil Boc polgármester úgy nyilatkozott, hogy a városháza munkatársainak elképzelése szerint a települést két részre osztanák a hulladékkezelés hatékonyabb menedzselése érdekében. A városvezető hozzátette: a Napoget köztisztasági vállalat tevékenységével nem voltak különösebb gondok, a cég, a szerződés lejárta előtti hónapokban hatékonyabban fejtette ki tevékenységét. Ugyanakkor Sorin Apostu, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának igazgatója elismerte, hogy a Napoget képtelen az egész várost megfelelően lefedni.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy tavaly ősszel a Napoget vállalatot 50 millió lejre büntette a polgármesteri hivatal, ugyanis a polgárok rendelkezésére bocsátott 984-es telefonszámra több ízben érkezett lakossági bejelentés arról, hogy a cég nem szállítja el a szemetet.

A műszaki igazgató arról is beszámolt, hogy a Napoget működési engedélye csupán 200 ezer ügyfél kiszolgálását teszi lehetővé, Kolozsvárnak pedig minimum 319 ezer lakosa van. Erre az évre a polgármesteri hivatal 135 milliárd lejt utalt ki hulladékkezelésre. Az új szerződés előreláthatóan nyolc évre szól majd, így a licitet nyert vállalatok körülbelül 1000 milliárd lej, azaz mintegy 36 millió dollárt zsebelnek be.

A sajtó értesülései szerint a feladatfüzetet az Országos Közszolgáltatási Ügynökség állítja össze.

Adrian Popa alpolgármester nyilatkozata szerint a polgármesteri hivatalnak az az elképzelése, hogy a hulladékkezelést és a hóeltakarítást össze kellene kapcsolni, és ugyanannak a cégnek lenne a feladata mindkét tevékenység elvégzése. Ezenkívül valamennyi járműnek meg kell felelnie az Euro 3 standardoknak, és nem lehetnek 5 évnél régebbiek. A cégeknek feltétlenül rendelkezniük kell a járdákat eltakarító eszközökkel is.

Megtudtuk: máris több cég érdeklődött a licit iránt. Az egyik az ASA International Environmental Services, a Salprest és a Rosal. Utóbbit Silviu Prigoană, az ország egyik leggazdagabb embere vezeti. A Ziua de Cluj értesülései szerint a hulladékkezelési licit ügyében Prigoană nemrég találkozott Emil Boc polgármesterrel.

Adrian Popa alpolgármester szerint a liciten nem vehetnek részt a külföldi cégek, ugyanis a közszolgáltatásokról szóló sürgősségi kormányrendelet szerint a vállalatoknak Romániában kiállított engedélyre van szükségük. A helyhatóság évente 70–80 milliárd lejt költ a szemétszállításra és tárolásra, valamint a hóeltakarítási munkálatokra. Popa hozzátette, hogy az átláthatóság biztosításáért, valamint a korrupciós vádak elkerülése érdekében a licitet a PriceWaterhouseCoopers auditáló multinacionális cég monitorizálja.

Egyesek máris biztosra veszik a versenytárgyalás végkimenetelét. Veres Eugen, a Salprest vezérigazgatója azt nyilatkozta: nem tartanak a konkurenciától, még a külföldiek sem ijesztik meg őket, ugyanis a kolozsvári köztisztasági vállalat főrészvényese osztrák. Szerinte a polgármesteri hivatal alaptalanul marasztalta el őket a nem megfelelő tevékenység miatt. – Minket elsősorban az ügyfelek véleménye érdekel – jegyezte meg.

vissza az elejére


Kábel nélküli netezés

(1. old.)

Csütörtökön indították be Kolozsváron az első olyan wi-fi hot spotot (kábelmentes internet-csatlakozás gócpont), amely egy felsőfokú oktatási intézményben működik. Az eseményre a Babeş–Bolyai Tudományegyetem közgazdasági karának Györgyfalvi negyedi épületében került sor.

Az avatón részt vett többek között Irinel Burloiu, az Intel Corporation üzleti fejlesztésekkel foglalkozó menedzsere, Marcel Borodi, a Net Brinel elnök-vezérigazgatója, valamint a felsőfokú oktatási intézmény vezetői.

A résztvevők kipróbálhatták az Intel Centrino technológián alapuló kábel nélküli, laptop segítségével megvalósítható mobil internetezést.

(k. o.)

vissza az elejére


Megbüntették a kénsavat szállító céget

(1., 7. old.)

Mihail Hărdău, Kolozs megyei prefektus kérésére a környezetvédelmi hatóság kivizsgálást indított a tordai Sadachit Prodcom Rt.-nél a kénsavat szállító tartálykocsi keddi balesete miatt – tájékoztat a közintézmény sajtóosztálya.

Mint ismeretes, kedden reggel fél hétkor az E60-as úton Kőrösfő határában balesetet szenvedett egy 3,6 tonna kénsavat szállító tartálykocsi. A nehézgépjármű felborult, a 96 százalékos koncentrációjú folyadék az úttestre került. A kénsavat a helyszínre érkező tűzoltók semlegesítették.

A környezetvédelmi hatóság szakemberei vizsgálatot folytatnak majd a tordai vállalatnál annak érdekében, hogy megállapítsák: a cég betartja-e a biztonsági és környezetvédelmi előírásokat.

Ugyanakkor a Vízügyi Igazgatóság szakemberei állandó jelleggel ellenőrzik a Sebes-Köröst az esetleges szennyezés azonnali felfedezése érdekében. Ezen kívül, a környezetvédelmi gárda illetékesei ismét a helyszínen jártak további bizonyítékok felkutatására.A prefektus kezdeményezésének meglett a hatása: tegnap a keddi baleset miatt a Kolozs megyei Környezetvédelmi Hatóság 75 millió lejre büntette a szóban forgó tordai vállalatot. Mihaela Beu, a hivatal vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a cég nem tartotta be a környezetvédelmi engedélyben foglalt feltételeket, emellett a tartálykocsin nem tüntették fel, hogy kénsavat szállít.

Beu nem zárta ki, hogy a tordai céget más kihágások miatt is megbüntetik.

vissza az elejére


Előfizetés-kötési kisnaptár
Takarítson meg 30 000 lejt a Szabadsággal!

(1. old.)

Ha lapunkat számonként megvásárolná, egy hónapban 170 000 lejt költene. Ha előfizet, csak mintegy 140 000 lejbe kerül (lapkihordási díjjal együtt!). MA MÉG ELŐ LEHET FIZETNI JÚNIUSRA! (Eddig csak egyes postahivatalokban járt le az előfizetési határidő.)

Előfizetés köthető még az alábbi májusi határidők szerint:


P

SZO

H

K

Krónika:

27

28

30-ig


Apex, Apex Ab Com, Damco:

27

28

30

31-ig

Lapunk megrendelhető postán Kolozs, Fehér, Besztere-Naszód, Szilágy és Szeben megyében, továbbá Kolozsváron az Apex Kft. és az Apex Ab Com Kft., vidéken a Krónika, Zilahon és Zsibón pedig a Damco cég lapkézbesítőinél a hónap végéig (ld. fentebb).

Ha a lapkihordók még nem jelentkeztek az Ön lakásán, hívja őket telefonon (Apex: 596-213, Apex Ab Com: 439-120, Krónika: 420-320, Damco: 0260-612867), és akkor felkeresik Önt otthonában!

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

Ki magához nem jó, mást sem szeret.

W. Shakespeare

vissza az elejére


Kishírek

(2. old.)

ÉVADZÁRÓ HANGVERSENYT rendez a BBTE Református Tanárképző kara 2005. május 28-án, szombaton este 7 órától, a Farkas utcai református templomban. Fellépnek a kar tanárai és hallgatói. Műsoron énekszólók, hangszeres- és kórusművek szerepelnek.

AZ RMDSZ KÜL- ÉS BELMONOSTORI KERÜLETE május 28-án, szombaton du. 5 órától tartja zenés–táncos összejövetelét a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban.

KAMARAZENE EST lesz a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Bilaşcu 5.) május 28-án, szombaton du. 6 órától. Előadók: Murvai Márta (hegedű), Czumbil Bernadette (zongora).

ASZTMAKLUB ÖSSZEJÖVETEL május 30-án, hétfőn du. 5 órakor a Szentegyház utca 2. szám alatti Caritas-teremben. Dr. Bódis György tart előadást A zsíranyagcsere zavarai és az érelmeszedés címmel.

A REFORMÁTUS SZABADEGYETEM keretében az utolsó előadásokra szombaton, május 28-án, de. 10 órakor kerül sor a Kolozsmonostori templomban. Az előadások előtt Szilágyi Róbert lelkipásztor tart áhítatot: Hit és valóság – a hit valóság. Utána dr. Köllő Gábor (rk. lp. BBTE) A történelmi egyházak Isten képe (Hasonlóságok és eltérések) címmel, dr. Hankó Nagy Alpár (ref. lp. BBTE) A gyülekezeti élet: a helyes Istenkép kialakulásának médiuma címmel tart előadást. Befejezésként a résztvevők kérdéseire az előadók válaszolnak.

GYARMATHY ZSIGÁNÉ EMLÉKNAPOT szervez a körösfői Rákóczi Kultúregylet, valamint a Rákóczi Szövetség Kalotaszegi Szervezete május 28-án, szombaton, a nagyasszony születésének 162. évfordulója alkalmából. Délután 5 órától a körösfői református templomban ünnepi istentiszteletet tartanak, du. 6 órától a helybéli általános iskolában Gyarmathy Zsigáné levelezéseiből összeállított olvasóversenyt rendeznek a tanulóknak. Este fél 8 órától emlékezés és koszorúzás Bánffyhunyadon, a Gyarmathy Zsigáné emléktáblánál, valamint a helyi temetőben lévő Gyarmathy síremléknél.

A KOLOZSVÁRI REFORMÁTUS POSZTLICEÁLIS ASSZISZTENSKÉPZŐ végzős diákjainak ballagása és kibocsátó istentisztele 2005. május 28-án, szombaton de. 11 órakor kezdődik a Farkas utcai református templomban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Dr. Kónya–Hamar Zsuzsanna szakigazgató.

vissza az elejére


Micimackó
Mesebalett-bemutató az Operában

(2. old.)

Immár 65 éve bűvöli el Micimackó kalandjaival a mesére vágyó gyermeksereget. A mesék megálmodója, Alan Alexander Milne 1921-ben kezdi írni fia, Christopher Robin számára. A főszereplő mackót ekkor még Teddy-nek hívták, az Edward rövidítéseként.

A gyermek Christopher Robin öt éves korában találkozott a londoni állatkertben egy kis fekete medvével, Winnie-vel, innen kapta a mackó a Winnie-the-Pooh nevet. Winnie-t Karinthy Frigyes, a mese magyar fordítója keresztelte el Micimackóra.

Winnie-ről annyit kell tudni, hogy az 1920-as években került az állatkertbe. Eredetileg a Kanadai Hadsereg Winnipeg ezredének volt a kabala állata, és érthető módon az I. világháború idején ajándékozták a londoni állatkertnek.

Az 1926-ban írt Micimackót aztán még két kötet követte: Hatévesek lettünk (1927) és Micimackó kunyhója (1928). A köteteket E. H. Shepard illusztrálta, rajzait a londoni Viktória és Albert Múzeumok őrzik. Karinthy Frigyesnek köszönhetően a gyermekek megismerkedhettek Micimackó barátaival (Füles, Malacka, Bagoly, Kanga, Nyuszika, Zsebibaba), Róbert Gidával (aki nem más, mint Christopher Robin), és a 100 holdas pagonnyal, ahol a történetek játszódnak.

Ezekből a kedves történetekből Timofte Daniela koreografált-rendezett balettelőadást a gyermekek (és nemcsak) számára Luis de los Cobos Almaréz zenéjére. Díszlet- és jelmeztervező Liliana Moraru, a maszkok tervezői Laura Dumitrescu és Anca Pintilie. Énekhang Irina Săndulescu Bălan, zenei vezető Soós Attila. A képsorokat Tudor Mocanu állította össze.

Szereposztás: Micimackó Silvia Pop m. v., Malacka Culda Mihaela, Bagoly Ielcean Ştefania, Kenguru István Camelia, Kengurukölyök Fat Catalina, Tigris Popa Nicoleta, Nyuszika Câmpean Andreea, Szamár Nagy Tamás, Christopher Robin Ianc Florin, Kislány Dolgan Alisia. Közreműködnek még a kolozsvári U. A. D. Textil-design – szakos hallgatói.

A bemutató előadásra május 29-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kerül sor, a kolozsvári Magyar Opera termében.

Turánitz J. Lajos

vissza az elejére


TIFF- hírek
Startol az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál

(2. old.)

Több, mint 90 nagyjátékfilm, 40 rövidfilm, 39 országból 300-nál több meghívott, a világ nagy fesztiváljain résztvevő vitatott és rajongva szeretett alkotások, kiállítások, műhelymunkák, röviden ez a mérlege a ma kezdődő és tíz napon át tartó Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF). Több mint egy héten át Kolozsvár ismét az ország középpontjává válik, legalábbis, ami a filmművészetet illeti, számos kül- és belföldi rendező, kritikus, producer, újságíró, és mindenekelőtt filmsztár fordul meg Erdély fővárosában. Körülbelül 1400 jegyet adtak el eddig elővételben, a filmeket a város három mozijában, a Köztársaság, a Művész, valamint a Győzelem moziban tekinthetik meg az érdeklődők, de lesz szabadtéri vetítés is.

A fesztivál hivatalos megnyitójára ma este 7 órakor kerül sor a Köztársaság moziban, az öttagú zsűri tagjai: Alexandra Maria Lara, román származású német színésznő, Keith Griffiths, brit producer, Fésűs András, magyarországi rendező és Miroljub Vuckovic, a Belgrádi Filmfesztivál igazgatója. A megnyitó után levetítik Park Chan-wook koreai filmrendező Oldboy című, a tavalyi Cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját elnyerő produkcióját.

(k)

vissza az elejére


Variációk egy témára

(2. old.)

Dumitru Ivan képzőművész tárlatának szerdai megnyitója megtöltötte érdeklődőkkel a Művészeti Múzeum kiállítótermét. A bemutatott anyag tematikailag meglehetősen homogén: Ivan a faerezetet, sejtes szerveződést mintázó rajzolattal játszik el szín –és technika variációkban.

A megnyitón Alexandra Rus szervező a múzeum részéről elmondta: a tárlat az intézmény azon kezdeményezésébe illeszkedik, amelynek célja a határon túl élő román képzőművészek munkájának megismertetése a kolozsvári közönséggel. Minthogy Dumitru Ivan jól ismert a művészet kedvelőinek körében, az érdeklődés sem maradt el.

1983-as emigrálásáig jelentős képzőművészeti tevékenységet folytatva az alkotó beírta nevét a város művészeinek sorába. „Munkáiban azonnal megragad a ritmus, a harmónia" – értékelte Rus.

Pavel Şuşara kritikus szerint Ivan a klasszicizmus és a neoplaszticizmus között helyezkedik el – a hagyományos kifejezési módok, valamint a szín és forma játéka ötvöződik munkáin. Magán viseli az amerikai kultúra bélyegét, amelyben bármilyen kifejezési módnak helye és létjogosultsága van.

Első látásra absztraktnak tűnő grafikái magukban őrzik alkotójuk művészi és emberi fejlődésének szakaszait, építkezési stílusa tiszta, variációiban is következetes.

F. I.

vissza az elejére


Tordai képzőművészek Szamosújváron

(2. old.)

Négy tordai képzőművész kiállítása nyílt meg a múlt napokban a szamosújvári képgalériában. A két város művészei között kialakult szoros baráti kapcsolat keretében Labancz Lóránt textíliáit, Nagy Annamária üvegszobrait, Suba László szobrait, valamint Delean Márta festményeit ismerheti meg a helybeli közönség. Összesen 150 képet és szobrot csodálhatnak meg az örmény kisváros műélvezői. Különösen Nagy Annamária üvegszobrászata váltott ki nagy érdeklődést a látogatók soraiban, az Aranyos-parti vendégművésznő már évek óta együttműködik a helyi Somvetra háztartási üveggyárral különféle termékek tervezésében. Suba László vallásos témájú szobrocskái is tetszést arattak a nézők között. A tordai alkotók kiállítása hű tükörképet nyújt a Képzőművészek Szövetsége helyi fiókja tagjainak tevékenységéről, de a szamosújváriaknak lehetőségük volt megismerkedni a négy vendég életpályájával is. A kiállítás megnyitóján Lengyel Márton, a helyi képzőművész egyesület elnöke beszélt a képek és szobrok művészi értékéről.

A kiállítás június 7-ig tekinthető meg.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Ciui Manole kiállítás Tordán

(2. old.)

A művész kedvenc témája az erdélyi falu és környéke. A munkáknak „földszaguk" van, Ciuinak sikerül megragadnia a táj misztériumát. Különleges szerepet játszanak munkáiban a színek, a fehérek és szürkék sajátos variációja. A felület mintha vibrálna, amit a durva vászon és az olajfesték pasztózus használatával ér el. A munkák hatását fokozza a saját kezűleg gyártott, az alkotásokhoz szervesen hozzátartozó keret.

A kiállítás, amelyet Suba László szobrászművész szervezett a tordai IKE Galériában, nagy sikert aratott a művészetkedvelők körében.

vissza az elejére


Lapról lapra
Kalotaszeg

(2. old.)

A lap március–áprilisi számának címlapján a II. Miss Kalotaszeg versenyről olvashatunk Póka János András tollából. Buzás Pál Kós András Élet és rajz című, a Polis Könyvkiadónál a művész 90. születésnapjára megjelent kötetet mutatja be, s a Fontos párbeszédnek is ő a szerzője, amelyben Török Ferenc Kolozs megyei főtanfelügyelőt kérdezi munkájáról. Kusztos Tibor Turcsány Péter Kölcsey-díjas költőről, Boldizsár Zeyk Imre a Kalotaszeg végvárai sorozatban Gyalu váráról ír. Ricci József Emlékezetes kirándulások sorozatának címe Déstől Nagybányáig, illetve Koltóig, és folytatódik dr. Rétvári László Az erdélyi magyarság és szállásterülete című az előző lapszámban megkezdett tanulmánya.

vissza az elejére


Helikon

(2. old.)

A Helikon 10. számában Lászlóffy Aladár közöl vezércikket Felleg a város felett címmel. Szőcs István a fasizmus és a nácizmus közötti különbségekről közöl esszét, Bogdán László repülő tigrisekről ír, miközben Gál Éva Emese egy gyors versbéli gesztussal kiradírozza a várost. Lászlóffy Csaba három karcolattal van jelen a lap hasábjain, Márkus Barbarossa Jánostól egész oldalas versösszeállítás olvasható, az erdélyi irodalomban már többször megírt Don Quijote szerenádja után, Márkus Barbarossa megírta Sancho Panza szerenádos levelét is.

A lapban két írás is foglalkozik Orbán János Dénes prózaírói munkásságával. Fodor Sándor olvasónaplójában a József Attila-díjas szerző ördögregényét méltatja, Sütő-Egeressy Zsuzsa pedig A zákhányos csuda című novellát hasonlítja össze Jorge Luis Borges A titokban végbement csoda című novellájával. A nagy Kilometrik oldalain Rigán Lóránd és Kányádi András közöl esszét, verseket olvashatunk Bognár Zoltán, Cristian Saalberg és Varga Melinda tollából.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – 27-én, pénteken 19 órától: Házőrző – amerikai; Oldboy – Dél-Korea. 28-án, szombaton 11 órától: A barna négy árnyalata – svéd; 15.30 órától: The Ring Two – amerikai; 18 órától: Kálvária – belga; 20.30 órától: Howel mozgó kastélya – japán; 23 órától: Layer Cake – brit.

GYŐZELEM: 27-én, pénteken: 10 órától: Popular Music – svéd-finn; 12.30 órától: Művészetek hídja – francia; 16 órától: Osama – afganisztáni–holland–japán–ír–iráni; 19 órától: Mila from Mars – bolgár; 22 órától: Eastern Sugar – magyar. 28-án, szombaton 10 és 12.30 órától: The Ring Two – amerikai; 16 órától: 4 – orosz; 19 órától: Childstar – kanadai; 22 órától: Kinsey – amerikai.

MŰVÉSZ – 27-én, pénteken 10 órától: The Ring Two – amerikai; 12 órától: Hair High – amerikai; 14.30 órától: Bábmester – dél-koreai; 17 órától: Hawaii, Oslo – norvég; 19.30 órától: Tesis – spanyol; 22 órától: The Green Butchers – dán; 28-án, szombaton: 10 órától: Strings – dán–svéd–norvég–brit; 12 órától: Three – hong-kongi–dél-koreai–thaiföldi; 14.30 órától: Svéd rövidfilmek; 17 órától: Institute Benjamenta – brit; 19.30 órától: A Year in the Death of Jack Richards – kanadai; 22 órától: King’s Game – dán.

FAVORIT – a Transilvania Filmfesztivál idején zárva.

DÉS

MŰVÉSZ – Sky kapitány és a holnapután – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától, hétfőn minden előadás.

TORDA

FOX – Repülő tőrök háza – bemutató. – Vetítés: pénteken, szombaton: 16, 18, 20; Kerülőutak. – Vetítés: hétfő–csütörtök: 16, 18, 20.

SZAMOSÚJVÁR

Béke – Millió dolláros bébi – bemutató. – Vetítések: 17, 19.15, 21,30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Beépített szépség 2 – amerikai. – Vetítések: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától, hétfőn minden vetítés.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Május 29-én, vasárnap de. 11 órakor: Micimackó – balettelőadás gyermekeknek. Rendező koreográfus: Daniela Timofte.

ROMÁN OPERA

Ma, május 27-én, pénteken du. 6 órakor: Balett-est a balettiskola végzős növendékeinek előadásában.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, május 27-én, pénteken este 7 órakor: Feketeszemű rózsák. Rendező: Alan Lyddiard m. v.

Május 28-án, szombaton este 8 órakor: Euripidész: Bakkhánsnők – stúdióelőadás. Rendezte: David Zinder m. v. (Izrael).

Május 29-én, vasárnap este 8 órakor: Georg Büchner: Woyzeck – stúdióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu m. v. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

TRANZIT HÁZ

Május 30-án, hétfőn este 7 órakor: Én, József Attila, itt vagyok. – Ünnepi műsor a költő születésének 100. évfordulója alkalmából. Előadja: Boér Ferenc.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Május 28-án, szombaton este 7 órától: Mă joc cu voi aşa cum doriţi.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, május 27-én, pénteken este 7 órakor: Szimfonikus hangverseny a Transilvania Filharmónia zenekarának előadásában. Vezényel: Sabin Păutza (AEÁ). Közreműködik: Alexandru Guţu.

ZENEAKADÉMIA

Ma, május 27-én, pénteken este fél 7 órakor a hangversenyteremben: Joseph Haydn-est. Közreműködik: Horváth Edit zongorán.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Nem politikamentest, képviselő úr…!

(3. old.)

Csak pártsemlegest, ha már köz-szolgálati az a médium: tévé, rádió,vagy írott sajtó. Elnézést kérek a képviselő úrtól, hiszen Ön hivatásos politikus, jobban tud bizonyos dolgokat, mint én, csupán közel négy évtizedes sajtós (rádiós, tévés) működésem során szerzett tapasztalataim okán-jogán mondok ellent Önnek. A Szabadság május 25-i számában Önre hivatkozva olvasom: „Politikamentessé kell tenni a közszolgálati tévét és rádiót".

Nincs politikamentes sajtó, nem is lehet azzá tenni! Nem volt az „átkos" egypárt rendszerben sem, de a többpártos rendszerekben sincs. Akkor kötelező volt „pártos"-nak (egypártosnak) lenni, csak egy bizonyos irányba politizálni, ma a közszolgálatiakon kívül bármely orgánum olyan „pártos" lehet, amilyen akar.

De nem csak a pártsajtó „politikus". Politikamentesség a közszolgálatiságban sincs. Nem is lenne jó, ha a politikamentesség címén mi, kisebbségiek csak a kultúránkban nyilvánulhatnánk meg, amire már volt példa, hogy példul népviseletben, népzenére, népi táncokat járnánk népi-varrottas háttér előtt.

Ha tisztességes a közszolgálati elektronikus, vagy nyomtatott sajtó,akkor – újságíró-nyelven: – equidisztans, vagyis egyenlő távolságot-közelséget tart minden politikai irányba, de nem fél a politizálástól, sem a politikusoktól. (Lásd Bibó István ezzel kapcsolatos gondolatait.)

Ön, Kelemen Hunor képviselő úr, tudja rólam, hogy nem vagyok egy grafomániás penna-koptató, de most kötelességemnek érzem megszólalni. Nem szabad megtéveszteni a hallgatókat, nézőket, sem az olvasókat azzal, hogy politikamentesen szólunk Hozzájuk. Nekünk újságíróknak szent kötelességünk, hogy a vélemény- és szólásszabadság századokon át vérrel kivívott jogát gyakoroljuk és biztosítsuk Számukra is.

Megjegyzem, még az is politikai tett, ha szerkesztőként az egyébként semleges művelődési híreket egy bizonyos sorrendben helyezem el, avagy terjedelemben közlöm. Természetesen nem lehet kizárni a szubjektivizmust, a valamilyen irányba való vonzódást, de ez semmit nem változtat a fentieken és a közszolgálat erkölcsi parancsa változatlan marad.

Köszönöm a figyelmet:

Csép Sándor

vissza az elejére


Még egyszer a stílusról

(3. old.)

Sokszor nehezményeztem, hogy a sajtóban közölt bíráló, vagy vitacikkek szerzői gyakran hamis hangot ütnek meg: sértő, dehonesztáló, durva, olykor alpári kifejezéseket használnak. Nem a vita tárgyára összpontosítanak, hanem személyeskednek. Ez a stílus többnyire a politikailag elfogult cikkírókra jellemző, akik nem az igazságot keresik, hanem az „ellenfelet", sőt „ellenséget" megsemmisíteni. Nem az a baj, hogy az illetőnek esetleg nincs igaza; mindenkinek joga van kifejteni a véleményét, még ha téved is. A baj abban áll, hogy ilyen hangon nem lehet építő bírálatot mondani, eredményes vitát folytatni, az igazságot megközelíteni. Ilyen esetben legfeljebb a szerkesztő segíthetne kigyomlálni a gazt a kéziratból.

Az ilyen írásokra nem szoktam reflektálni, még akkor sem, ha érintett vagyok. Félművelt, szemellenzős személlyel nem érdemes, de nem is lehet vitatkozni; az ő tudatáig nem jutnak el az érvek, ő csak fújja a magáét, többnyire csak az érzelmeit, főleg a gyűlöletét önti ki. Valakitől csak annyit lehet elvárni, mint amennyire képes. Most azonban olyan írást veszek górcső alá, amelynek szerzőjét tisztelem, becsülőm, sokra értékelem.

Bányai Péter Traian Băsescu államfő tevékenységét elemzi, de a képbe bekerül politikai életünk számos más személyisége is (Szabadság, május 19.). Fejtegetésével messzemenően egyetértek, de a megfogalmazásával nem mindenben. Nem tartom például szerencsésnek az Emil Constantinescu volt államelnökre ragaszott „nímand" (senki, senkiházi) jelzőt. Mondhatta volna, hogy erélytelen, gyenge kezű, halovány, színtelen, szürke, jellegtelen (de nem jellemtelen!) stb. Radu Vasile volt miniszterelnököt sem nevezném „hóhányónak". Írhatta volna, hogy ravasz, ügyeskedő, helyezkedő, szélkakas.

A „szőkék". E gyűjtőnév alatt említi Bányai a Băsecu által előléptetett női kádereket, akik – szerinte – tudatlanok, műveletlenek. „Gyűlölik, lenézik az értelmiséget, a szakértelmet, és büszkék a tudatlanságukra". Lehet, hogy így van, de ez nem a szőkeségükkel függ össze. Egyáltalán, valóban mind szőkék? Nem szeretem az előítéleteket, még viccben sem. Ezért nem szeretem a „szőke"-vicceket, a rendőrvicceket, az anyósvicceket, a cigányvicceket, a zsidóvicceket. (Kivéve, ha a zsidóviccet zsidó személy mondja el. Az öngúny emelkedett öntudatra vall.) Azt pedig végleg nem hiszem el, hogy ezek a hölgyek, egytől egyig „ízléstelen, manele-kedvelők, soha életükben tiszta, eredeti folklórt nem hallottak, nem is kíváncsiak rá, szimfonikus zenét, egyebeket ne is említsünk. Lenézik, semmibe veszik a kisembereket, szegényeket". (Péter, te haragszol a nőkre?! Hisz ugyanezt sok férfi politikusról is el lehet mondani!).

Ezek viszonylag apró elírások. Távol áll tőlem, hogy ezt a cikket a rossz stílus mintapéldányaként mutassam fel, más írások százszor súlyosabb megítélés alá eshetnének. Ezt csak azért teszem szóvá, mert Bányai Péterrel lehet és érdemes vitatkozni.

Fey László

*

Nem is tudom, kellene, vagy sem reagálnom Fey László soraira, hiszen mint címe is mutatja, a stílusról beszél. Ilyen a stílusom – ez temperamentum kérdése. Kis részben félreértés is van. Persze, hogy nem haragszom a nőkre, sőt. A „Băsescu szőkéi" kifejezés meghonosodott a sajtóban, ami pedig az én véleményemet illeti, tényleg nagyon rossz véleményem van, de nem „a szőkékről", hanem arról a procc, újgazdag kategóriáról, amelyhez „Băsescu szőkéi" tartoznak. Nem aggaszt Fey László hozzászolása, mert a lényegben egyetért velem. Fey Laci barátom ugyanis azon kevesek közé tartozik, akiknek véleménye számomra sokat számít.

B. P.

vissza az elejére


Édes keserűség

(3. old.)

Az életnek vannak határozottan kellemes pillanatai is. Egy férfi életében pedig mi is lehetne kelemesebb mint egy puszi, a szeretet és megbecsülés jele, ami energiával tölti fel a lelket, s amitől madarat fogni támad kedve?

Nem is lenne ez ellen semmi kifogásom, ha nem a saját bőrömön tapasztalom, hogy még egy ártatlan puszinak is lehet árnyalata, íze, hőfoka, ami különféleképpen hat a kedélyekre. Lehet édes, mint a csurgatott méz, lehet forró, mint a cipó, amit most vettél ki a kemencéből, langyos, mint a frissen fejt tej vagy bágyadt, mint az őszi napsugár.

De lehet keserű is, ami megkeseríti napjaidat!

Amilyen peches embernek születtem, az utóbbiból alaposan kijutott szerencsétlen fejemnek.

Már apró tipegős koromban volt szerencsém megismerni mit jelent egy „férfinak" a nemkívánatos puszi, amit kötelező módon, ha kell, ha nem, el kell szenvednie. Ha a játszótéren a balsors úgy hozta, hogy Borikával találkoztunk, édesanyám rögtön figyelmeztetett: pusziljátok meg egymást, gyerekek! Aztán órákig törölgettem titokban az arcomat a sok nyáltól, amit álszent képpel Borika rákent. Azóta sem gyűlöltem életemben jobban nőszemélyt, mint azt a felfuvalkodott hatéves angyalbőrbe bujtatott ördögöt.

Ennél talán csak hajszállal volt kellemesebb, amikor Tercsi mamával hozott össze a sors. Amikor meglátott a terebélyes vénasszony, kitárt karokkal rontott nekem, odaölelt óriási keblére, alaposan megropogtatta a bordáimat, össze-vissza puszilta ijedt képemet, s közben rikácsoló hangon közölte velem emberevő szándékát:

– Egye meg Tercsi mama a drága, aranyos Ernőcskét. Milyen nagyra nőttél, mióta nem láttalak!

Amikor végre kiszabadultam karjai szorításából, azt sem tudtam merre meneküljek, csak a bőrömet menthessem!

De hiába cseréltem föl később a rövid nagrádot hosszúra, csak nem menekültem attól, ami meg volt írva nekem a nagykönyvben.

Életem első teadélutánjára voltam hivatalos az osztály legkívánatos galambocskájához. Amikor a hangulat a tetőfokára hágott, rám jutott a sor, hogy a zálogomat, amit a házitündér őrzött, büntetés fejében kiváltsam. A bíró három puszira ítélt, amit szigorú intimitásban, pokróc alatt kellett végrehajtanom. Erről csak annyit jegyeznék meg, így négyszemközt az olvasóval, hogy az Isten őrizzen meg minden szépreményű fiatalembert az ilyen társasjátékoktól.

A legkeserűbb puszit mégis attól a lánytól kaptam, akihez a legtöbb reménység fűzött, akiért odaadtam volna az életemet is, ha történetesen felkér erre a csekély áldozatra. Tiszteletbeli meghívottja voltam az utolsó kicsengetésére. Mint valamikori jó barátja, s jelenkori titkos rajongója, csodálatos vörös rózsákkal jelentem meg a kitűzött időpontban iskolája udvarán. Amikor meglátott, kedves mosollyal vette át égő szerelmem élő bizonyítékát. Miután meghallgatta jókívánságaimat, a hőn óhajtott puszikra került a sor. Miközben szerelemtől égő arcomra nyomta ajkait, tikkadt szomjúsággal kerestem szemeiben az árulkodó érzelmeket, amiért érdemes akár meghalni is. De észre kellett vennem, hogy tekintete valahol a bejáratnál kóricált, ahol nyakkendős, virágcsokros fiatalemberek csoportja jelent meg...

Versánszky Ernő

vissza az elejére


A boldog és a fogoly

(3. old.)

Minden évben május 23-án emlékeznek meg Magyarországon és mindenhol másutt, ahol magyarok élnek, báró Apor Vilmos néhai győri katolikus püspökre, aki a második világháború végén vértanúként költözött el e világból. Ilyenkor pompás ünnepségeket rendeznek, Apor-napokat, misékkel, lovagrendek részvételével, Apor Hölgyegylettel és drága étteremben elköltött jótékonysági vacsorával hangsúlyozva azt, hogy a magyar nemzet mennyire hálás annak az embernek, aki igazi hősként viselkedve, 1945. március 30-án, a front átvonulásakor, életével fizetve megvédett néhány magyar asszonyt és lányt a szovjet katonáktól.

Az erdélyi származású Apor püspököt, akit már kortársai is „a szegények püspökeként" tartottak számon, 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta. Igazán megérdemelte, kiváló személyisége volt a 20. századnak. A legvadabb zsidóüldözés idején bátran szembefordult az elszabadult antiszemita kurzussal, és püspöktársait egységes fellépésre akarta rábírni. A váci püspöknek írt levelében ekképpen fogalmazott: „... az antiszemitizmust nem lehet helyeselni. A pápától le, az utolsó püspöki karig, el kell ítélnie ezt minden papnak".

Ilyenkor, május végén, amikor szinte minden templomban a vértanú püspökre emlékezünk, rendszerint elhangzik halálának körülményeivel kapcsolatban: amikor 1945. március 30-án szovjet katonák a győri Püspökvár óvóhelyéről a fiatal nőket el akarták vinni „munkára", Apor Vilmos szembeszállt a szovjet kapitánnyal, és azt ajánlotta, a lányok helyett férfiak és idős nők menjenek dolgozni a kaszárnyába; vita közben a tiszt rálőtt, s a püspök április 2-án belehalt sérüléseibe.

Soha senki nem mond többet, pedig 1998-ban lapunk hasábjain adtuk közre a nemes püspök vértanúsága egyik tanújának a visszaemlékezését. Magam fordítottam le magyarra dr. Aurel Socol memoárkötetének azt a részletét, amelyben a győri püspökségre Emil Haţieganuval, az Észak-Erdély Románok Nemzeti Közösségének elnökével együtt internált kolozsvári román ügyvéd a nagy püspök halálának körülményeit részletesen ismertette, s mindenre kitérő bevezetőt is írtam a fordításhoz (lásd: Aurel Socol: Kényszerlakhelyen egy européernél. Szabadság, 1998. augusztus 25, 26, 28, 29).

Aurel Socoltól bárki megtudhatta, hogy miután a püspökség pincéjében meghúzódott családok asszonyait és lányait Apor Vilmos püspök megmentette, s az egyik orosz tiszt emiatt dühében gépfegyversorozattal leterítette, a súlyosan megsebesült püspöknek a kórházba szállítására a pincében lapuló magyar férjek és apák közül senki sem ajánlkozott. Elsőnek egy román ember akadt, Aurel Socol, a fogoly, majd egy Felvidékről érkezett másik ember, akik a sebtében összetákolt hordágyon fekvő püspököt a frontvonalon keresztül a három kilométernyire lévő győri kórházba elcipelték.

Sokszor próbáltam azóta, hogy a Szabadságban megjelent, de számba sosem vették, Socol írását magyarországi világi és egyházi lapokba elhelyezni. Mindenhol visszautasítottak. Nem mondták ki, de tudtam az okát. Még mit nem? Hogy kitudódjék, hogy az egyik legnagyobb mártírunkkal hogyan bántunk el mi magyarok? „Többperces kínos csend alatt arra vártunk, hogy az érintettek elszégyelljék magukat, és legalább így fejezzék ki köszönetüket Apor püspök annyira áldozatos védelméért" – írta Aurel Socol.

S ilyenkor, május végén, amikor nagy felhajtással, pazar ünnepségekkel szoktunk mindenütt vértanú püspökünkre emlékezni, nekem mindig ez a „kínos csend" jut az eszembe. Meg az, hogy Socol Bubinak – ahogyan őt a kolozsváriak hívták –, aki ezeket a sorokat a múlt század hatvanas éveiben vetette papírra, hogy aztán nemsokára maga is itt hagyja ezt a világot, soha nem mondtunk köszönetet azért, hogy fogolyként fogva tartójában felismerte az igaz embert, és megpróbálta megmenteni. Nem rajta múlt, hogy nem sikerült. „Fájdalom – írta visszaemlékezése végén –, a katolikus húsvét vasárnapján Apor Vilmos püspök visszaadta nemes és merész lelkét Teremtőjének."

Május végén, boldog Vilmos püspök napján, mindig mélyen magunkba kellene néznünk.

Tibori Szabó Zoltán

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Nagyszabású sztrájkba kezdtek a Bechtel-munkások
Az amerikai cég a csendőrséget is kihívta

(4. old.)

Masszív csendőri alakulat jelent meg az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel cég magyarpeterdi építőtelepén, ahol két napja több mint száz alkalmazott szüntette be a munkát. Hasonló sztrájk robbant ki a múlt héten is, most azonban jóval több dolgozó tiltakozott az alacsony bérezés és a nehéz munkakörülmények miatt.

– Nem hagyják, hogy megpihenjünk, állandóan a nyomunkban vannak és ellenőriznek. Ahhoz, hogy a vécére menjünk, engedélyt kell kérni tőlük, különben büntetést sóznak ránk, és ha összegyűjtöttünk öt büntetőpontot, egy hét fizetés nélküli kényszerszabadságra küldenek – mondta az egyik magát megnevezni nem óhajtó munkás a tiltakozó tömegben. A munkabeszüntetés azonban nem teljes mértékű, hiszen a sztrájkoló román állampolgárságú dolgozók mellett többen is megállás nélkül robotolnak. – Ők a török munkások – mutatnak a dolgozó munkásokra a sztrájkolók –, akiknek a havi bérük eléri az ezer eurót, ráadásul napidíjat és szállást is kapnak, miközben a mi fizetésünk túlórázással együtt is csak 200 euró – mutattak az elégedetlenkedő dolgozók a török alkalmazottakra, akik sem a múlt héten, sem most nem szüntették be a munkát. A sztrájk oka a múlt héten is a fizetések közötti aránytalanság volt, ezúttal azonban az elégedetlenkedők száma jelentősen megnőtt.

Az amerikai cég és az alkalmazottak merev álláspontra helyezkedtek, egyik fél sem hajlandó kompromisszumot kötni. A cég vezetősége egyelőre elutasította a dolgozók követeléseit, és – amint a sztrájkolók mondták – azt üzenték nekik, hogy jöjjenek dolgozni, ha pedig nem akarják teljesíteni feladatukat, maradjanak otthon. A kedélyek csillapítása érdekében az amerikai társaság csendőröket hívott a magyarpeterdi építőtelepre, noha a munkások nem viselkedtek agresszíven.

Vasile Ilea őrnagy elmondta, a Bechtel cég kérésére érkeztek a helyszínre. – Úgy hallottuk, hogy átszervezésre kerül sor, és azért kell itt lennünk, hogy a munkások ne csináljanak botrányt – mondta az őrnagy. A Bechtel aranyosgyéresi székhelyéről hazaküldött munkások sorsa még függőben van. Ők mostani kollégáik által említett elégedetlenségek miatt a múlt héten szüntették be a munkát. Ezért hazaküldték őket, és eredetileg ma kellett volna választ kapniuk további sorsukról. A cég azonban újabb négy nappal halasztotta el a válaszadást. Ferenc István szakszervezeti vezető elmondta: azt hiszem, elbocsátanak bennünket, de ez van. Legalább nem csorbult a becsületünk, mivel nem törődtünk bele abba, hogy négy millió lejért dolgozzunk, mondta a szakszervezeti vezető.

Francis M. Canavan, a Bechtel képviselője úgy véli, hogy a sztrájk törvénytelen volt, ezért a munkát megtagadó dolgozókat a vizsgálat befejezéséig fizetett kényszerszabadságra küldték. A cég vezetői szerint azt az értesülést kapták a szakszervezeti vezetőktől, hogy nem támogatták a munkabeszüntetést. Ennek ellenére akár az egyéni panaszokat is hajlandók megvizsgálni. A Bechtel arról biztosította a munkásokat, hogy egyformán kezelik őket, de nem fogadják el a kollektív és egyéni munkaszerződést, valamint a belső szabályzatot megsértő akciókat. Ezzel szemben a tiltakozó munkások azt állítják, hogy a szakszervezeti vezetők támogatták őket abban, hogy sztrájkba lépjenek.

vissza az elejére


Kolozsvár – egy város és lakóinak útjai Európában

(4. old.)

Négynapos szimpózium nyílt tegnap délután a Babeş–Bolyai Tudományegyetem dísztermében. A megnyitón jelen volt Willfried Gruber (képünkön), Németország nagykövete és Ludányi-Horváth Attila, magyar konzul. A tanácskozás mai programja:

Péntek, Tranzit Ház

09.00 – A város és területe a közép- és az újkorban; Dr. Emilian Bota: Kolozsvár a Római Birodalom idején; Adinel-Ciprian Dincă: A Benedek-rendi apátság Kolozsmonostoron és Kolozsvár kialakulása a középkorban; Dr. Ioan Aurel Pop: Kolozsvár a mongol ostrom alatt és egy szász város kialakulása; 10.30 Maria Lupescu-Mako: A szászok és a magyarok közötti kötötti politikai egyensúly a XV.-ik századi Kolozsváron; Dr. Szegedi Edit: Kolozsvár a reformkor és a fejedelemség idején; 14.00: Dr. Rudolf Gräf: Európa határainak kibővülése. A Habsburgok 1683 utáni terjeszkedése. Kolozsvár Habsburg befolyás alatt és ennek következményei.

Az abszolutizmus és az 1848 utáni történelmi fordulat

15.00 – Dr. Egyed Ákos: A város lakosságának strukturális változása: a magyar nemesek, a románok és az örmény kereskedők betelepedése; Mádly Loránd: Kolozsvár az 1848-as forradalom idején; Gidó Attila: A kolozsvári zsidóság élete a második világháborúig; Dr. Deák Ernő: Egy közepes nagyságú város profilja – Kolozsvár a dualizmus idején; 18.00 – Keno Verseck: Egymás ellen – egymás mellett – együtt. Egy valóban multikulturális város életéről.

vissza az elejére


Băsescu – finom vegyes túszokról, kormányról, gay-partiról és Elena Udreáról
Soha nem ismerjük meg az igazságot túsz-ügyben

(4. old.)

– Az Irakban elrabolt újságírók kiszabadításának ügye a szigorúan bizalmas kategóriába tartozik, legfennebb 50 év múlva lehet majd nyilvánosságra hozni, de senki ne higgye, hogy valaha is közismertté válik a teljes igazság – „nyugtatta meg" a kíváncsi közvéleményt Traian Băsescu egy szerda esti kerekasztal-beszélgetés alkalmával. Két dosszié van: az egyik az újságírók elrablásáról és kiszabadításukról, a másik a terrorista akció kivizsgálásáról szól, ami az ügyészség dolga, mondotta.

Bár beismerte, hogy bizonyos pillanatokban a média megértette a hírembargó jelentőségét, hogy csak ártanának kollegáiknak, ha bizonyos információkat kiszivárogtatnak, Băsescu élesen bírálta a sajtót. Kifejtette: tudatában volt annak, hogy a médiának szüksége volt információkra, de azt is tudta, hogy azoknak, akik az újságírók kiszabadításán ügyködnek, még nagyobb szükségük van a nyugalomra. Az államfő bosszantónak nevezte azt a módot, ahogy egyes sajtóelemezők kommentálták a fejleményeket, érthetetlenségének adott hangot, hogy egyesek a politikától, focitól kezdve a science fictionig mindenhez értenek, és gunyorosan megjegyezte: Isten őrizz ha, ismét túszüggyel kell szembenézni, majd rájuk bízza kiszabadításukat. Úgy vélekedett, azok a kommentátorok, akik a nemzet guruinak, az értelem, az örök igazság birtokosainak tartják magukat, ők is csak kiváltságos helyzetüket akarják megtartani, ennek érdekében manipulálják a közvéleményt.

Nem ragaszkodik körömszakadtáig az előrehozott választásokhoz
– Ősszel kellene megtartani az előrehozott választásokat, az az időszak lenne a legalkalmasabb pillanat erre – fejtette ki az államfő. Úgy vélte, ahhoz, hogy Romániát 2007 január elsején valóban felvegyék az Unióba, elengedhetetlen egy stabil kormány, ez pedig csakis előrehozott választások útján valósítható meg. E folyamat elindítása azonban nem csak az államfő dolga, ehhez a miniszterelnök közreműködése, beleegyezése is szükséges. – Most, hogy vége a túszügynek, nagyon komolyan meg fogjuk beszélni ezt a dolgot. Ha nem lehetséges, akkor nem fogom erőltetni, de azt szeretném, ha bebizonyítanák ezt nekem – mondotta.

Méltányolja a kormány tevékenységét, de átalakításról is beszél
Az államfő méltányolta a kormány tevékenységét, de arról is beszélt, hogy nem minden szaktárca vezető tökéletes, és a kormányzat féléves mérlegének megvonása után a miniszterelnök eldönti majd, „szükség esetén" melyik minisztert kell lecserélni. Băsescu etikátlannak tartja, hogy jegyet adjon a kormány eddigi tevékenységére, de hozzátette, a jelenlegi kabinet már „az első percben" elkezdte a választási kampány során ismertetett célkitűzéseinek megvalósítását.

– De nem beszélhetünk egységes, összeforrt kormányról. Továbbra is dolgozni kell a csapatszellem megerősítéséért – mondta az államfő, és megemlítette a kormánnyal szemben megfogalmazott bírálatait az árvízhelyzet kezelésével, valamint azzal kapcsolatban, hogy száz intézkedés maradt hátra az Uniós csatlakozási folyamatban. Másrészt Băsescu úgy értékelte, hogy a jelenlegi kormány „rendkívüli dolgot tesz", azaz „nem ártja bele magát mindenbe". Az államelnök megemlítette, hogy a D. A. Szövetség a választási kampány során megígérte, hogy ha hatalomra kerül kivonja az államot a gazdasági egységek mindennapos életéből. Băsescu hozzátette: néhány külföldi befektető szerint máris „nincs kinek csúszópénzt adni".

Az államfő szerint a kormány végre hagyja a törvények alapján működni a gazdaságot, ő maga csak ellenőrző szerepet gyakorol a lehetőségek szerint.

Hiba betiltani a Gayfestet
– A Gayfest, vagyis a homoszexuálisok bukaresti parádájénak betiltása nem helyes – vélekedett az államfő, aki szerint ez a gesztus Romániát pontosan 20 évvel vetné vissza. – Sehol a civilizált világban nem tiltanak be egy ilyen rendezvényt. A Büntetőtörvénykönyv megváltozott, és ez lehetővé teszi az ilyen felvonulásokat – mondotta (Ismeretes, noha Monica Macovei igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, engedélyezni kellene a Gayfestet, ellenkező esetben a szexuális kisebbségek szabad véleménynyilvánítási jogát korlátoznák. Bukarest polgármesteri hivatala, amelynek vezetője a demokrata Adriean Videanu, betiltotta azt, azzal az indokkal, hogy a városháza képtelen szavatolni a felvonulók biztonságát).

Talpeş nem kell, Udrea igen
– Régóta nincs már szükségem az olyanok szolgálatára, mint Ioan Talpeş, az SZDP-ból nemrég kivált szenátor – hangsúlyozta az államfő, akit arról kérdeztek, elfogadja-e Iliescu bizalmasának felajánlott szolgálatait. Talpessel ellentétben Băsescu továbbra is ragaszkodik tanácsosa, Elena Udrea nyújtotta szolgálatokhoz. – Örvendetesnek tartom, hogy az elnöki hivatal sok szürke, megkeseredett alkalmazottai közt van egy személy, aki jól néz ki – mondta. Kérdésre, hogy levonták-e a hölgy fizetését azt követően, hogy egy tévéinterjúban kiderült, nem tudja, hogy Norvégia monarchia és nem EU-tag, Băsescu kijelentette: a politikában nem fizetéséből, hanem hiteléből veszít az ember. Hangsúlyozta: vállalja csapatát, köztük Udreát is, bakistól, mindenestől.

Jobbra tartanak a demokraták
Băsescu szerint a Demokrata Párt is a népi irányzatot követi nemsokára, és abban reménykedik, hogy más pártok is felzárkóznak mögé. – Biztos vagyok benne, hogy a DP egy kicsit jobbra húz majd, de csak éppen annyira, hogy kiegyensúlyozza a „járművet" – mondotta az államfő kijelentve, tudatában van annak, hogy ez nem következhet egyik percről a másikra.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

vissza az elejére


KÖRKÉP


Hírek röviden
Zöld hét Tordán

(5. old.)

Zöld hetet ünnepelnek Tordán, a helyi tanács, a polgármesteri hivatal és a Holcim szervezésében. A május 31. és június 3. között tartó rendezvény keretében lesz bicikli- és görkorcsolyaverseny, aszfaltrajz vetélkedő, futóverseny, a tizedik osztályos diákok környezetvédelmi témájú vetélkedőket szerveznek, a nyertes projektek készítőit a Holcim jutalmazza. A rendezvény szerencsés módon egybeesik a gyermaknappal és a környezetvédelem nemzetközi napjával is.

Különjárat a Mérai-napokra
A hétvégi Mérai-napok (részletes program a május 26-i lapszámban) alkalmával mikrobuszos különjárat indul szombaton a kolozsvári vasútállomásról, a 31-es megállójából délelőtt 9 és 10 órakor, illetve Mérából Kolozsvárra 17 órakor. Mérát vonattal is meg lehet közelíteni, a reggeli személyvonat Kolozsvárról indul 8.10 órakor, Mérából Kolozsvárra 20.05 órakor. Mérai portákon sátorozási lehetőség is van.

Villamos helyett busz
A Kálvária környékén folyó munkálatok miatt május 28-án, szombaton reggel fél 6-tól, május 29-én, vasárnap 14 óráig a 100-as és 101-es villamosvonalon autóbuszok közlekednek.

Újabb repülőjáratok a fővárosba
Újabb járatokat indít a Tarom Kolozsvár–Bukarest–Kolozsvár útvonalon. Június 4-től szombatonként 21.15-kor indul Bukarestből, vasárnaponként 6.50-kor Kolozsvárról; június 6-tól minden hétfőn, kedden és szerdán 13.05-kor Bukarestből, 14.25-kor Kolozsvárról (június 9-től csütörtökönként és péntekenként is, június 12-től vasárnaponként ezekben az időpontokban). A vasárnapi járat a Bukarestből 13.05-kor, Kolozsvárról 13.35-kor induló eddigi járatokat helyettesíti.

vissza az elejére


Ultrahangos konferencia és kongresszus

(5. old.)

Emésztőrendszeri daganatok ultrahangos vizsgálata címmel tavaszi konferenciát tart Kolozsváron a Román, valamint az Európai Orvosi és Biológiai Ultrahangos Társaság, A Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Román Radiológiai Társaság. A konferenciát követően, május 28–29-én második kongresszusát tartja a Román Orvosi és Biológiai Ultrahangos Társaság. Az Univers T épületében zajló konferencián neves hazai és külföldi szakemberek előadásai hangzanak el.

vissza az elejére


Műveltségi iskolai vetélkedő Szamosújváron

(5. old.)

Az Ana Ipătescu Elméleti Líceum csapata nyerte a tanév végi Gaudeamus műveltségi versenyt, amelyre három iskola I–IV. osztályos diákjaiból verbuválódott csapata nevezett be. Második az 1-es Számú Iskola, harmadik a 2-es Számú Iskola csapata lett. A napokban további rendezvényekre is sor kerül, így például kiállítás lesz a főtéri képgalériában.

vissza az elejére


Kihelyezett megyei tanácsülés a szilágybagosi mintaépületben
Tovább gyűrűzik a múzeumbotrány – 310 millió lej a kézilabdacsapatnak
Szilágy megye

(5. old.)

A februári népszavazás eredményeként önállósodó új községben, Szilágybagoson tartotta szokásos ülését a Szilágy Megyei Tanács, a helybeli fürdővel szemben épített új konferenciaközpontban. A döntéshozatal szünetében a megyei tanácsosoknak alkalmuk nyílt megtekinteni a látványos helyi befektetéseket, amelyek kecsegtető jövőt vetítenek elő.

310 millió lejt juttat a megyei tanács a Silcotub kézilabdacsapat országos bajnokságon való részvételére. Némi vitát váltott ki a Publiserv modernizációs költségjavaslata, mert itt bizonytalan a helyzet, a vízellátási ügyek tisztázásáig nem lehet tudni, mi marad a vállalat feladatköre.

A szokásos bizottságok összetételének megváltozását illetően örökzöld téma maradt a múzeum vezetősége körül régóta gyűrűző belső harcok, ellentétek miatt kirobbant botrány. A múzeum igazgatótanácsának tagjai közül hárman lemondtak, most Viorel Stanca is bejelentette lemondását. Indoklásában említette azt a meggyőződését, hogy csak a jelenlegi igazgató, Gheorghe Tamba menesztése enyhítené a helyzetet. Javasolta, hogy helyére ideiglenesen nevezzenek ki valakit, és mielőbb hirdessék meg a pályázatot a fontos intézmény vezetőségi tisztségeire. A megyei tanács részéről Ioan Abrudan főtanfelügyelőt választották a múzeum igazgatótanácsába.

Az ülést követően mindenki élvezhette a hagyományos bagosi vendégszeretetet. A bográcsos meg a hegy leve a helybeliek számára is közelebb hozta a megye vezetőit, döntéshozóit. Meglehet, ez is jó befektetésnek bizonyul...

A tanácskozás szünetében megtekinthettük a régi pártvezetők számára épített, közel hárommilliárdos befektetéssel felújított pihenőházat, amelyhez konferenciatermet építettek, ennek emeletén öt kétágyas szoba (és a régi épületben további két szoba) várja a vendégeket – minden igényt kielégítő fürdőszobákkal és az étkeztetést biztosító konyhával. A megyei tanács tulajdonában lévő épületet elsősorban a helyi közigazgatásban dolgozó köztisztviselők továbbképzésére szeretnék használni, de bármely többnapos képzésre, európai uniós konferenciákra alkalmas a létesítmény. Csóka Tibor, a megyei tanács alelnöke szerint jó befektetés volt, mert hosszú távon sokat lehet megtakarítani, ha nem szállodában látják el az idelátogató vendégeket, előadókat, meghívottakat.

Józsa László

Készítik a régi községházát a bagosiak
A Szilágybagos különválásáról tartott februári népszavazás eredményét a parlament is szentesítette, a hetekben megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Ezt követően a prefektus ideiglenes vezetőséget nevez ki, és ősszel már megtarthatják a helyhatósági választásokat.

Balla Ferenc jelenleg még a nagyfalui tanács tagja, de Bagos jövőjével kapcsolatban bizakodó. Szerinte sokkal jobban érvényesül majd Bagos önállóan, mint Nagyfalu árnyékában, amelyhez jelenleg még három falu tartozik (Borzás, Bagos és Bürgezd). A község mintegy öt és félezer lakosának több mint háromnegyede magyar.

A falu önállósódását a lakosok kezdeményezték, mert úgy érezték, hogy a községközpont mellőzi őket a költségvetés összeállításkor. Szerintük túl kevés pénz jutott a falu fejlesztésére, karbantartására. A leválásnak történelmi előzményei is vannak, hiszen emberemlékezet óta önálló község volt Szilágybagos. Most az itt élő 1509 lakos a borzási 297 magyarral együtt már életképes községet alkothat. A fürdő idegenforgalmi bevétele mellett a faluturizmus fejlesztési pályázataitól remélnek befektetési alapokat.

A bagosiak mindenre gondoltak. A régi postahivatal melletti épület tatarozását már szinte befejezték, erre a községi tanács alapjaiból biztosítottak pénzt. A közel 230 millió lejbe kerülő beruházásból felújították a régi polgármesteri hivatalt, amelyet még 1900-ban épített a falu, kizárólag a lakosok hozzájárulásával. 1968-ig, a megyésítésig Bagos önálló község volt, most újra az lesz. A polgármesteri hivatal avatását őszre tevezik, akkor már kitűnő feltételeket tudnak biztosítani a helyi önkormányzat számára, és további bővítéseket is terveznek: tanácstermet, garázsokat építenének és helyiséget a központi fűtés számára.

J. L.

vissza az elejére


BRD-fiók a Donát negyedben

(5. old.)

Tegnap délután a Fântânele utca 7. szám alatt felavatták a Román Fejlesztési Bank (BRD – Groupe Société Générale) Donát negyedi fiókját. Ez fizikai és jogi személyek számára nyújt különböző szolgáltatásokat: hitelfelvételt, betétek létesítését, hitelkártyák forgalmazását, a Western Union általi gyors valuta-átutalást külföldről.

Az új bankhivatal része a BRD Express tervnek, amely az ügyfelek gyors kiszolgálására, kényelmének javítására összpontosít. Kolozsváron eddig három ilyen fiók működött. A most átadott negyedik, melyet Oana Radu igazgatónő vezet, hétfőtől péntekig 9–18.30, szombaton 9–13 óra között várja ügyfeleit.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Apáczai-napok 2005

(5. old.)

Pénteken és szombaton is folytatódnak a ma megnyitott Apáczai-napok. Péntek: 9 óra – Logikai sziporkák – matematikavetélkedő, virtuális kereskedelmi vásár, Project exhibition kiállítás, Cuvinte încrucişate román irodalmi-nyelvtani vetélkedő, asztalitenisz bajnokság, sakkbajnokság, Kincses Kolozsvár városismereti vetélkedő. 10 órától programozási vetélkedőre, városismereti vetélkedőre és az Akik nélkül szegényebbek vagyunk – ismerkedés a kolozsvári zsidóság múltjával és jelenével című előadásra kerül sor. 10.30 órától irodalmi verseny és rajzfilmklub lesz. 11 órától szórakoztató marketing, Kurutty – általános műveltségi vetélkedő, Kongó kobakok – matematikai vetélkedő és kézilabda mérkőzés kezdődik. 12 órakor Szórakoztató - szórakésztető nyelvjáték-vetélkedő V–VIII. osztályosoknak, gazdasági játékok IX-XII.-eseknek. 13 órától filmklub, Eucalyptus-túra – környezetvédelmi vetélkedő. 16 órától kerül sor a Közép-Európa és a párizsi békerendszer vetélkedőre, a délutáni filmklubra, a bibliaismereti vetélkedőre, a Szórakoztató fizika kísérleti bemutatóra és a Túra-tortúra akadályversenyre. 17 órakor lesz a Forma I Junior távirányítós autóverseny, majd 18 órától Körmendy Lajos: Az Y diákszínház esete Rómeóval című előadás kezdődik, valamint egy tudományos ülésszak az iskola diákjainak munkáiból. 19 órától In memoriam József Attila teadélutánt rendeznek, 19.30-tól modern táncot mutatnak be a III.-osok. Este 20 órától buli a VIII–XII. osztályosoknak és véndiákoknak.

Szombat: 9 órától Apáczai Csere János sírjának megkoszorúzása a Házsongárdi temetőben. Ezzel egyidőben vívóbemutató és labdarúgó mérkőzés az iskolában. 9.30-tól Quiz – angol vetélkedő IV. osztályosoknak. 10 órától tanár-diák röplabdamérkőzés és kézilabda mérkőzés. 11 órakor versmondással és furulya-előadással köszöntik a költészet évét, ezzel egyidőben zajlik a tanár-diák kosárlabda mérkőzés. 16 órakor az iskolanapok záróünnepsége keretén belül áhítatra és díjkiosztásra kerül sor. Ezt követi Goldoni A szmirnai impresszárió című darabja a BUHU színjátszó kör előadásban.

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Üldözés Magyarlónán

(5. old.)

A közlekedés-rendészet munkatársai a 1173–VP–68 rendszámú Opel Vectrát akarták ellenőrizni május 25-én, ám a gépkocsivezető nem állt meg a rendőrök felszólítására. Üldözés vette kezdetét, az ámokfutót Gyaluban érték utol, ahol az igazoltatás során azt nyilatkozta, hogy kajántói (Chinteni) és Florin Sroscriának hívják. A nyomozás kiderítette, hogy valóban kajántói illetőségű, de Nicolae Anghelnek hívják, 20 éves, foglalkozás nélküli és visszaesőnek számít. Őrizetbe vették, és vizsgálatot indítanak ellene jogosítvány nélküli vezetés és személyazonosság meghamisítása miatt.

Forgalmi akadály a Fagului utcában
Utánfutós szállítójármű okozott közlekedési fennakadást május 25-én, szerdán este háromnegyed nyolckor. A 36 éves szamosújvárnémeti (Mintiu Gherlii) Radu Mirel A. vezette, és a dési Metalicplast tulajdonában lévő CJ–76–TEC rendszámú Mercedes típusú kamion utánfutója levált, és emiatt az utca forgalma 40 percen keresztül szünetelt. Áldozat és anyagi kár nem volt.

Csalás Oriflame termékekkel
Kiskorú tanuló ellen indítanak eljárást csalás alapos gyanúja miatt: a 16 esztendős dési M. Tímea tavaly február 10-én együttműködési szerződést kötött az Oriflame Cosmetics Kft.-val a dési L. Emília nevében, anélkül, hogy erre az utóbbi felhatalmazta volna. Később közel 3 millió lej értékben vett fel a cégtől kozmetikumokat, amelyek ellenértékét nem folyósította. Az anyagi kár megtérült.

Részeg katona jogsi nélkül
Közlekedésrendészeti ellenőrzésen akadt fenn a szamosújvári Lucian B, a dési UM 01055 katonai egység alkalmazottja. A CJ–95–BBB rendszámú gépkocsi vezetője vérének alkoholszintje jóval meghaladta a törvényes küszöböt, a 0,80 g/l-t (a mért érték: 2,40–2,30 g/l), ráadásul hajtási jogosítvánnyal sem rendelkezett.

Lopott holmi került elő a házkutatáskor
Nyomozás és vizsgálatok során a kajántói rendőrőrs alkalmazottai házkutatást foganatosítottak C. Cuţitar csomafájai (Ciumăfaia) lakásán. Az ellenőrzés eredményesnek bizonyult, mert két üzlet és egy lakás kirablásából származó holmik kerültek elő. A fosztogatással két személy alaposan gyanúsítható: a 28 éves G. Cuţitar és a 30 esztendős C. Cuţitar. A gyanúsítottakat őrizetbe vették, majd átadták őket az ügyészségnek. Az anyagi kár összértéke mintegy 80 millió lej, ebből 23 millió lej térült meg.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


Projektmenedzsment és pályázatírás

(6. old.)

címmel indított képzéssorozatot az RMDSZ és az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány. A Kolozsváron tanuló magyar anyanyelvű egyetemisták, fiatal pályakezdők számára szervezett képzés rövid távú célja az Európai Unió társfinanszírozásával működtetett fejlesztési projektek előkészítésére, pályázatok összeállítására és az ehhez kapcsolódó tanácsadás nyújtására, elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakértők képzése. A hosszú távú cél pedig az európai uniós csatlakozás következtében igényként fellépő új szakma iránt felkelteni a magyar fiatal pályakezdők figyelmét. Annak érdekében, hogy azon szervezetek számára, amelyben tevékenykednek vagy tevékenykedni fognak, minél nagyobb számban írjanak sikeres európai uniós pályázatokat.

A tréning célja az EU regionális politikájában és támogatási rendszerében, projekttervezésben, pályázatírásban, projektvégrehajtásban és pályázat elszámolásban jártas szakértők képzése. Előadók: Farkas András, Gál Sándor, Szabó Ildikó, Ádám Gábor, Horváth Réka, Farkas Levente, Szabó Ildikó Tünde.

A képzés több részben zajlik: így május 7-én került sor az első előadásra – Általános bemutató projektmenedzsment és pályázatírás témakörben – amelyen több mint 80 érdeklődő vett részt. A szervezők ezek közül válogatták ki azt a 16 személyt, akik a képzés további, intenzív elméleti és gyakorlati szakaszaiban részt vesznek. Hasonló szakaszra került sor május 20–21-én is, amikor projekttervezés, költségvetés, pályázatírás elmélet, valamint pályázatírás gyakorlat tematikájú előadások hangzottak el.

A következő szakaszokra várhatóan június 10–11-én, valamint július 1–2-án kerül sor szintén Kolozsváron, az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány székhelyén, a Majális (Republicii) utca 60. szám alatt.

vissza az elejére


Az Unión kívüli gabonaeladásokra számítunk

(6. old.)

Az idén már a második évben számíthatunk nagy gabonatermésre, amely az elemzők szerint megterheli a gabonaraktárokat és arra készteti az országot, hogy felkutassák az Unión kívüli értékesítési lehetőségeket. Ez nem lesz könnyű, hiszen Romániának rendkívüli versenyre kell számítania a jobb minőségű gabonát előállító környező országok részéről, amelyekben a készletek a tavalyi rekordtermés következtében is nagyon nagyok.

Az aratás idejére Magyarország 6 millió tonna gabonát tervez az intervenciós raktárakban elhelyezni, amiből 4 millió tonna az előző szezonról maradt meg. Csehországnak szintén „rendkívül nagyok" a készletei, ami aggodalmakat kelt Nyugaton a keleti gazdálkodók raktárhiány esetén történő eladásai miatt.

Lengyelország ugyan nem ütközött tavasszal raktározási gondokba, ám a következő terméshez szükséges raktárak biztosítása komoly problémákat vethet fel. A lengyel gabonatermelők szervezete már jelezte ez Európai Uniónak, hogy azonnali szükség van az Unión kívüli gabona – főként búza és kukorica – kivitel beindítására, az EU azonban elutasította az intervenciós gabona Unión kívüli exportra vonatkozó lengyel ajánlatot. Az EU eddig csak a magyar kérést fogadta el mintegy 30 ezer tonnára vonatkozóan.

A tavalyról maradt csehországi gabonakészletek is rendkívül magasak a múlt évi, a hazai fogyasztást mintegy 2 millió tonnával meghaladó termés következtében. Az EU a cseh gabona számára bizonyos raktározási lehetőségeket tart fenn Németországban és Belgiumban, de egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy az EU részben finanszírozza a szállítási költségeket.

Románia mintegy 11 millió tonnás gabonatároló kapacitással rendelkezik. A magyar, a lengyel és a cseh konkurencia miatt nem valószínű, hogy akár kisebb mennyiségeket is eladhassunk az Uniónak, maradnak tehát az Unión kívüli piacok. Az idén 8 millió tonnás termésre számíthatunk, és ebből 4 milliót tonnát exportálhatnánk a hagyományos közel-keleti piacokra, amennyiben a nemzetközi áraknál magasabb hazai árak csökkenni fognak.

vissza az elejére


Francia mérleg a turisztikai bevételeinkről

(6. old.)

A nyugat-európai turisták tavaly ugyanakkora összeget költöttek el az újonnan csatlakozott és a 2007-ben csatlakozó közép-kelet-európai országokban, mint amennyit az összes külföldi befektető a 10 országban megtermelt – hivatkozik a francia gazdasági minisztérium felmérésére a Le Monde elemzése, amely szerint a jelenleginél nagyobb összeget kellene juttatni a európai közösségi alapokból az új tagállamok turisztikai infrastruktúrájának javítására.

A francia lap szerint Nyugat-Európa a rendszerváltás hajnalán fedezte fel Kelet-Európa kulturális és természeti gazdagságát. Évi 40 millió turista tölt átlag 4,5 napot Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Litvániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában. Az említett országokba látogató turisták száma közel 10 éve stagnál, ezzel szemben a turizmusból fakadó bevétel megduplázódott az elmúlt években, és tavaly elérte a 20 milliárd eurót, amely a külföldi befektetők által megtermelt összegnek felel meg.

A Le Monde értékelése szerint a kelet-európai országok legfőbb bevételi forrása a turizmus lett, amely a belső termelés 3,5 százalékát jelenti. Ez az arány 15 százalék a mediterrán országokban. A foglalkoztatottság szempontjából is fontos tényezővé vált ez a szektor: az összmunkaerő 2,5 százaléka, a szolgáltató szektor 8,5 százaléka dolgozik a turizmusban.

A francia mérleg szerint Magyarország 2,9 millió turistát vonzott tavaly, amellyel Lengyelország (13,7 millió), Csehország (5,1 millió) és az egyre népszerűbb Bulgária (4 millió) után a kelet-európai országok között a negyedik helyen áll. Romániának be kell érnie az ötödik hellyel, bár potenciálja többre érdemesítené.

Elsősorban a német (30 százalék) és a brit (7 százalék) turisták látogatják az új EU-tagországokat. Német vállalkozók vezetik a befektetési listát is, akik elsősorban szlovák síparadicsomokat építenek ki, a svéd és a finn befektetők pedig a balti szomszédaik felé érdeklődnek a leginkább.

Az egyes kelet-európai országoknak sikerül mással felhívni magukra a figyelmet. Csehország Prága újjávarázsolásával vonzza a külföldieket. A cseh fővárost választotta egyébként a régió legtöbb külföldi befektetője székhelyéül. Szlovákiában is a főváros és a sípályák jelentik a vonzerőt. Lengyelország több városa miatt is érdekes a turistáknak, míg Bulgária és Románia olcsó tengerparti nyaralást ajánl a nyugatiaknak.

A Magyarországra látogató külföldiek idejük nagy részét Budapesten töltik, ahol a legfőbb vonzerőt a termálfürdők jelentik, amelyek Európa termálturizmusának 20 százalékát bonyolítják le.

A francia lap felhívja a figyelmet, hogy a kelet-európai országokban még mindig hiányzik a megfelelő infrastruktúra az elegendő mennyiségű és választékot kínáló szállások területén, mivel a nemzetközi szállodaláncok gyakorlatilag teljesen lefoglalták a közép-kelet-európai országok szállodakínálatát. Ezért a Le Monde meglátása szerint a 2004 és 2006 között az Európai Bizottság által befektetett 384 millió eurót a jobb szálláslehetőségek kiépítésére kéne fordítani az új EU-tagállamokban.

vissza az elejére


5,5 százalékos lesz az idei gazdasági növekedés

(6. old.)

Románia idei gazdasági növekedése 5,5 százalékos lesz, a 2004-ben regisztrált 8,3 százalék után, derül ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzéséből, amit az intézmény Belgrádban tartott éves értekezletén ismertettek.

A bukaresti vezetés 5,5–6 százalékos gazdasági növekedéssel számol az erre az évre. Az EBRD szerint Románia és Bulgária 2007-es, Horvátország későbbi EU-csatlakozásának kilátásai nyomán folytatódik a külföldi tőke beáramlásának tavalyi pozitív tendenciája.

vissza az elejére


Külföldi megítélésünkön változtató stratégia készül

(6. old.)

Az európai integrációs folyamatot elősegítő belföldi és külföldi kommunikációs stratégia elfogadtatására készül a kormány, amely Románia külföldi, elsősorban európai uniós megítélésén változtató intézkedéscsomagot is tartalmaz majd, jelentette be Călin Popescu Tăriceanu kormányfő. A stratégiának részei lesznek azok az intézkedések, amelyekkel tájékoztatják a közvéleményt az ország EU-csatlakozásának hatásairól. A dokumentumot első olvasatban múlt heti ülésén fogadta el a kormány.

vissza az elejére


Adóügyi közlemény

(6. old.)

A Kolozs Megyei Pénzügyigazgatóság felkéri azokat az adózókat, akik még nem kapták kézhez a 2004-et megelőzó évekre vonatkozó jövedelemadójuk határozatát vagy a 2005-ös évre szóló független tevékenységből, illetve anyagi javak használatba adásából származó előzetes adóhatározatot, hogy minél rövidebb időn belül jelentkezzenek az intézménynél ezek átvételéért.

Ezeket a határozatokat postán küldték el a címzettekhez, de a küldemények különféle okokból visszatértek (a címzett elköltözött, ismeretlen helyen tartózkodik stb.). Ilyen dokumentumok alapul szolgálhatnak a pénzügyi szervek számára a jövedelemadó-bevallás tisztázásában. A május 31-ig át nem vett dokumentumokat a www.finantecluj.ro honlapon teszik közzé.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Május 26., csütörtök

(6. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

35 850/36 150

28 500/28 800

138/143

vissza az elejére


Május 27., péntek

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 156 lej (3,615 erős lej), 1 USD = 28 785 lej (2,878 erős lej), 1 magyar forint = 143 lej (100 Ft = 1,429 erős lej).

vissza az elejére


HIRDETÉS


ÉRTESÍTÉS

(7. old.)

Negyvenéves érettségi találkozó Pécskán, 2005. június 18-án, de. 10 órakor. Szeretettel várunk. (Telefon: 0264/561675) (0006)

vissza az elejére


SZABADSÁG-ÁLLÁSAJÁNLAT

(7. old.)

• Szeretsz írni, olvasni, tájékoztatni?

• Erősséged a tömör fogalmazás, a szabatos stílus?

• Szeretnéd megérteni, és másokkal is megértetni a világot?

• Vannak ötleteid, megosztani való gondolataid az olvasóval?

• Rendelkezel esetleg szerkesztőségi tapasztalattal is?

• Éppen munkát, állást keresel?

Akkor juttasd el szakmai önéletrajzod a SZABADSÁG

szerkesztőségébe 2005. május 30-án déli 1 óráig!

Mi éppen rátermett, munkára és bizonyítani kész, főállású

ÚJSÁGÍRÓKAT keresünk!

A szerkesztőségi tapasztalat vagy újságírói szakos végzettség előnynek számít. Korhatár nincs!

LÉGY A MUNKATÁRSUNK!

vissza az elejére


SPORT


TÁJFUTÁS
38. Aranytájoló-kupa

(8. old.)

A hét végi tájfutó verseny újdonsága: először használnak elektronikus pontérintést ellenőrző rendszert (ezt a tájfutók közadakozásból vásárolták, hogy lépést tudjanak tartani a sportág fejlődésével).

Az Aranytájoló-kupát 1968-ban indította útjára a körünkből már örökre eltávozott Bogdanovics Pál, Zelenka Károly és a Magyarországon élő Székely Zoltán sportmester. Az első vetélkedőn még csak két kategóriában versenyeztek férfiak és nők, mára több mint 15 kategória van (10 éves korosztálytól 70-ig, tőlünk nyugatabbra még 90 évesekig is versenyeznek). A hőskorszakban térképvázlatokkal és különböző gondokkal küszködtek, mostanra már 1:10 000 léptékű vagy 1:15 000 léptékű, 5 m szintkülönbségű, ötszínű részletgazdagabb térképekkel rendelkeznek a versenyzők.

A tájfutáshoz jó fizikai erőnlét és főleg szellemi felkészülés szükséges.

A 38. Aranytájoló-kupa műsora (színhely a Gyalui erdő):

Szombaton, május 28-án 8.30–10 óra között a versenyzők fogadása a kapusi terasznál; 11 órakor rajt a középtávon (pályakitűző: Gáll Enikő, ellenőrző bíró: Simon Krisztina).

Vasánap, május 29-én 10 órakor rajt a hosszú távú versenyen (pályakitűző: Simon Gábor; ellenőrző bíró: László F. Csaba); 14.30 ünnepélyes eredményhirdetés.

A térképet 2004–2005-ben Kuszálik János és a bukaresti Ioan Ghenca újította fel.

Felkérünk mindenkit, aki a természetben sétál, hogy a kihelyezett versenyanyagokat ne mozdítsák el a helyükről, mert megzavarják a verseny jó kimenetelét.

Májai Ferenc

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Bajnokok Ligája, döntő
Hatperces csoda a pályán

(8. old.)

Az FC Liverpool drámai csatában, háromgólos hátrányát ledolgozva, 3–3-as döntetlent követően büntetőpárbajban 3–2-re legyőzte az AC Milant a labdarúgó Bajnokok Ligája isztambuli döntőjében, így története során ötödször hódította el a trófeát.

Ezzel a sorozat 50 éves története során a 10. angol siker született, amellyel a nemzetek rangsorában a szigetországiak beérték az olaszokat és a spanyolokat.

A Liverpool diadalával nyitva hagyta a kérdést, hogy a következő idényben címvédőként indulhat-e a BL-ben vagy csak bajnoki ötödik helyezésével az UEFA-kupában szerepelhet.

Az első gólt szerző Paolo Maldini, – aki mellesleg az idény során még nem volt eredményes – a finálék történetének leggyorsabb találatát érte el 1959 óta, ráadásul ezzel ő lett a sorozat legidősebb gólszerzője. Jövő hónapban a 37. életévét betöltő csapatkapitány 87. BL-mérkőzésén másodszor, míg a sorozat jogelődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupját is figyelembe véve, 149 találkozón harmadik gólját jegyezte.

Bajnokok Ligája, döntő: FC Liverpool (angol)–AC Milan (olasz) 3–3 – 11-esekkel: 3–2 (gólszerzők: Gerrard – 54., Smicer – 56. és Xabi Alonso – 60. perc, illetve Maldini – 1., továbbá Crespo 2 – 39. és 44. perc).

A gólok története:

1. perc: Pirlo jobb oldali szabadrúgását Maldini 8 méterről, félfordulatból a jobb sarokba lőtte (0–1).

39. perc: Kaká ugratta ki a jobb szélen felfutó Sevcsenkót, aki középre gurított, s hosszú oldalon érkező Crespo a jobb alsó sarokba lőtt (0–2).

44. perc: Ugyanolyan forgatókönyv szerint Kaká zseniális passzal ugratta ki a félpályáról Crespót, aki nagyszerű bokamozdulattal Dudek felett a kapu közepébe pörgetett (0–3).

54. perc: Riise bal oldali beadását Gerrard 11 méterről a bal felső sarokba fejelte (1–3).

56. perc: Hamann készítette le a labdát Smicernek, aki 24 méterről egyből kilőtte a jobb alsó sarkot (2–3).

59. perc: Gattuso akadt össze Gerrarddal, s a spanyol bíró 11-est ítélt. Xabi Alonso jobb alsó sarokba tartó büntetőjét Dida kivédte, de a kipattanót már a jobb felső sarokba bombázta a spanyol futballista (3–3).

11-esek:

Serginho csúnyán a jobb felső sarok fölé lőtt.

Hamann félmagasan a jobb sarokba bombázott (1–0).

Pirlo kapu jobb oldalába tartó 11-esét Dudek kivédte.

Cissé a kapu bal oldalába helyezett (2–0).

Tomasson a jobb sarokba lőtt (2–1).

Riise nem túl erős, jobb alsó sarokba tartó 11-esét Dida hárította.

Kaká a jobb felső sarokba lőtt (2–2).

Smicer félmagasan a bal sarokba helyezett (3–2).

Sevcsenko középre tartó 11-esét Dudek lábbal hárította.

Érdekesség, hogy míg 2003-ban Sevcsenko büntetőjével hódította el a trófeát a Milan, addig ezúttal az ukrán csatár hibája jelentette a Liverpool diadalát.

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra

(8. old.)

• Az Olimpiakosz azok után, hogy múlt hét végén megnyerte a Görög Kupát, a szerdai utolsó fordulóban a bajnoki címet is elhódította. A pireusziak a záró játéknapon az Iraklisz otthonában diadalmaskodtak 1–0-ra, így egy ponttal előzték meg ősi riválisukat, az idegenben szintén egygólos győzelmet arató Panathinaikoszt. Az Olimpiakosz az elmúlt kilenc évben nyolcszor nyerte meg a pontvadászatot – tavaly a Panathinaikosz örülhetett –, s összességében 33. elsőségét ünnepelheti.

• Sorozatban harmadszor nyerte meg a Wisla Krakkó a lengyel bajnokságot, miután két fordulóval a befejezés előtt kilencpontos előnnyel vezet a Groclin Grodzisk Wielkopolski előtt. Werner Liczka vezetőedző együttese a 24. körben hazai pályán 2–1-re nyert a Górnik Zabrze ellen, a győztes gólt a 89. percben a válogatott csatár, a 21. találatát ünneplő Maciej Zurawski szerezte. A Wisla tizedszer lett bajnok.

vissza az elejére


KARATE
Sikerek a fudokan Eb-n

(8. old.)

A szerb-montenegrói főváros, Belgrád adott otthont a gyerek, kadett, ifi és felnőtt fudokan Európa-bajnokságnak, a május 20–23. között rendezett vetélkedőn 24 ország sportolója képviselte magát. Románia az országok között nem hivatalos éremtáblázaton az első helyen végzett, a Kolozsvári Akarat/Voinţa sportolói 4 arannyal, 3 ezüsttel és 1 bronzzal járult hozzá az éremgyűjteményhez.

A kolozsvári versenyzők eredményei:

Ifik: Andrea Câmpean–Victor Fodor – első helye enbu vegyes csapatban; Fodor–Călin Marincaş – első hely enbu férfi csapatban.

Gyerekek és kadettek: Bogdan Vereş, Darius Moldovan és Petru Gribincea – első hely a kata csapatban; Vereş–Gribincea – első hely enbu férfi csapatban; Andreea Dan – második hely kata egyéniben; Gribincea – második hely kata egyéniben; Radu Marian, Andrei Pop és Dan Suciu – második hely kata csapatban; Ionuţ Bukşa, Răzvan Vlad és Raul Şerban – harmadik hely kata csapatban; Andrei Krişan – ötödik hely kata egyéniben.

Két hét múlva Victor Fodor Máltán a shotokan kontinensviadalon vesz részt.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Női Nemzeti Liga

(8. old.)

Az élvonal utolsó előtti, 25. fordulóját bonyolították le hétközben, a Kolozsvári U-Jolidon minimális arányú vereséget szenvedett Brassóban, s ezzel kiderült, hogy nem ússza meg az osztályozót.

Eredmények: Brassói Rulmentul–Kolozsvári U-Jolidon 29–28 (13–9), Karácsonkői (Piatra Neamţ-i NKK)–Zilahi Silcotub 19–44, Galaci Oţelul KK–Dévai U-Remin 31–23, Poşta Câlnău-i Astral–Bukaresti Rapid CFR 27–29, Konstancai Tomis–Râmnicu Vâlcea-i Oltchim 21–14, Dévai Cetate MSC–Nagybányai Selmont KK 28–22, Romani MKK–Temesvári Egyetem 26–19.

A sorrend:

1. Silcotub 25 21 1 3 799–609 43
2. Rapid 25 19 3 3 792–677 41
3. Oltchim 25 17 5 3 701–612 39
4. Rulmentul 25 16 3 6 699–588 35
5. Tomis 25 17 1 7 702–622 35
6. Astral 25 13 2 10 727–709 28
7. Oţelul 25 10 4 11 592–585 24
8. Cetate 25 9 3 13 603–625 21
9. Roman 25 9 1 15 615–641 19
10. Selmont 25 8 3 14 651–710 19
11. U-Jolidon 25 7 2 16 636–687 16
12. Karácsonkő 25 6 3 16 641–705 15
13. U-Remin 25 6 2 17 617–699 14
14. Temesvár 25 0 1 24 557–863 1

A hét végi utolsó forduló műsora: U-Jolidon–Cetate, Silcotub–Roman, Temesvár–Rulmentul, Selmont–Tomis, Oltchim–Astral, Rapid–Oţelul és U-Remin–Piatra Neamţ.

(pja)

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Egyenlített a Miami

(8. old.)

A Miami Heat egyenlített a Detroit Pistons ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában, miután hazai pályán megnyerte az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc második mérkőzését.

Keleti-főcsoport, döntő, 2. mérkőzés: Miami Heat-Detroit Pistons 92–86 – az állás: 1–1.

vissza az elejére


Kolozs megye hét végi sportműsorából

(8. old.)

ASZTALITENISZ

Szombaton 9 és 19 óra között a Horia Demian Sportcsarnokban: a felnőt bajnokság 5–8. helyezettjeinek tornája, 4. forduló.

CSELGÁNCS

Vasárnap 13.30 órától a Horia Demian Sportcsarnokban: Június 1-je Kupa, gyerekverseny.

KÉZILABDA

Vasárnap 11 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U-Jolidon–Dévai Cetate MSC – női Nemzeti Liga.

KOSÁRLABDA

Pénteken 16 órától a 10. Számú Általános Iskola sporttermében: Június 1-je Kupa gyerekverseny.

LABDARÚGÁS

Pénteken 18 órakor Tordán: Aranyos–Besztercei Glória II. – C-osztály, 9. csoport.

Szombaton 11 órakor Aranyosgyéresen: Sodronyipar–Kolozsvári U FC; Désen: Egyesülés–Medgyesi Gázmetán – B-osztály, 3. csoport.

ÖKÖLVÍVÁS

Szombaton 16 és vasárnap 11 órától a Tordai Nemzeti Színházban: 12. Potaissa-kupa.

REPÜLŐMODELLEZÉS

Pénteken, szombaton és vasárnap 11 órától Désen: Captive F2 országos bajnokság.

RÖPLABDA

Szombaton 9 órától a George Bariţiu Kollégium termében: Június 1-je Kupa.

SPORT MINDENKINEK

Szombaton 11 órától az Expo Transilvania kiállítóterménél: Június 1-je Kupa (sztárok rövidnadrágban).

TÁJFUTÁS

Szombaton és vasárnap 10 órától a Gyalui erdőben: 38. Aranytájoló-kupa.

TENISZ

Pénteken, szombaton és vasárnap 9 órától a Rózsák Parkjában: junior megyei bajnokság.

Megyei sportigazgatóság

Kiegészítésként: az Ursus Zenei Fesztivál égisze alatt pénteken kispályás labdarúgóbajnokságot szerveznek egyetemi csapatok számára (a Pasteur utcai pályán), és szombaton az Egyetemi Sportparkban területi 7-es rögbi vetélkedőt rendeznek.

vissza az elejére


TENISZ
Roland Garros

(8. old.)

• Közel háromórás küzdelem után élete legjobb Roland Garros-i teljesítményét megismételte Victor Hănescu: a harmadik fordulóba jutott, négyszettes mérkőzésen megverte a 31. kiemelt Juan Igancio Chelát. A román teniszező legközelebb ma lép pályára, ellenfele a perui Luis Horna. Utóbbi nagy meglepetésre a hetedikként rangsorolt brit Tim Henmant búcsúztatta.

• A tavalyi győztes Gaston Gaudio szerdán ütés nélkül jutott a legjobb 32 közé a francia nyílt teniszbajnokságon, miután ellenfele nem állt ki. Az orosz Dmitrij Turszunov térdsérülés miatt adta fel az argentin klasszis elleni találkozóját, MRI-vizsgálat állapítja meg, mennyi időt kell kihagynia.

A 2. forduló (a 32 közé jutásért) eredményei:

Férfi egyes: Gaudio (argentin, 5.)–Turszunov (orosz) mérkőzés nélkül nyert Gaudio; Nalbandian (argentin, 10.)–Berdych (cseh) 6:3, 6:2, 6:1; Hănescu–Chela (argentin, 31.) 7:5, 6:1, 3:6, 7:5; Federer (svájci, 1.)–Almagro (spanyol) 6:3, 7:6 (0), 6:2; Grosjean (francia, 23.)–Sanguinetti (olasz) 6:0, 6:3, 6:2; Mantilla (spanyol)–Novak (cseh, 26.) 6:2, 0:6, 3:6, 7:5, 6:3; Stepanek (cseh, 16.)–Serra (francia) 6:3, 6:4, 6:1; Horna (perui)–Henman (brit, 7.) 7:5, 6:7 (2), 6:3, 6:4; Gasquet (francia, 30.)–Wessels (holland) 6:3, 7:6 (1), 6:1; Ancsics (horvát, 18.)–Hernandez (spanyol) 4:6, 6:1, 6:2, 6:3; Nadal (spanyol, 4.)–Malisse (belga) 6:2, 6:2, 6:4; Moyá (spanyol, 14.)–Vik (cseh) 7:6 (6), 6:7 (4), 6:3, 6:1; Ferrer (spanyol, 20.)–Patience (francia) 6:3, 7:6 (5), 7:5; Gonzalez (chilei, 25.)–Behrend (német) 6:3, 6:4, 6:4.

Női egyes: Gyementyjeva (orosz, 4.)–Mamics (horvát) 7:6 (7), 6:2; Zvonarjova (orosz, 9.)–Birnerová (cseh) 4:6, 6:3, 6:0; V. Williams (amerikai, 11.)–Zuluaga (kolumbiai) 6:3, 3:6, 6:3; Karatantcseva (bolgár)–Aszagoe (japán, 19.) 7:5, 6:2; Pierce (francia, 21.)–Kosztanics (horvát) 6:1, 6:0; Loit (francia)–Frazier (amerikai, 27.) 6:4, 6:4; Morigami (japán)–Sprem (horvát, 31.) 7:5, 6:3; Davenport (amerikai, 1.)–Peng Su-aj (kínai) 3:6, 7:6 (4), 6:0; Clijsters (belga, 14.)–Cservanová (szlovák) 6:2, 6:1; Hantuchová (szlovák, 20.)–Castano (kolumbiai) 6:4, 6:3; Pennetta (olasz, 32.)–Domachowska (lengyel) 6:4, 6:3; Schnyder (svájci, 8.)–Klösel (német) 6:2, 6:3; Lihovceva (orosz, 16.)–Diaz-Oliva (argentin) 6:1, 7:6 (3); Farina Elia (olasz, 18.)–Parra Santonja (spanyol) 7:5, 6:2.

vissza az elejére


FORMA–1
Egyetlen időmérő edzés dönt

(8. old.)

Ismét csak egyetlen időmérő edzés dönt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság futamain a rajtsorrendről.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) illetékes bizottsága hétfőn döntött úgy, az idény hátralévő részében – a korábbi évekhez hasonlóan – csupán egy tréningen dől el, hogy a pilóták milyen sorrendben vághatnak neki a viadalnak.

A FIA a sokat bírált kétedzéses rendszert szüntette meg. Az évad első hat versenyén szombaton és a futamok délelőttjén is volt időmérő, s a két tréning összesített eredménye határozott a rajtsorrendről.

A jövőben – így már a hét végi nürburgringi Európa Nagydíjon is – csak szombaton lesz egyórás időmérő edzés. A pilóták egyetlen mért kört futnak, és az előző nagydíjon elért eredmény fordított sorrendjében indulhatnak. Az időmérő után a futamig nem lehet tankolni.

Klien helyett Liuzzi
A Red Bull-Cosworth úgy döntött, hogy a korábbi tervektől eltérőn az 56. Forma–1-es világbajnokság hétvégi Európai Nagydíján is Vitantonio Liuzzi lesz David Coulthard társa, míg Christian Klien csak a nyolcadik futamon kerül vissza a második számú autóba.

Az imolai viadal előtt a csapat még azt közölte, hogy az olasz pilóta megbízatása a San Marinó-i, a spanyol és a monacói GP-re szól.

Klien az idény első három nagydíján, Ausztráliában, Malajziában és Bahreinben ült volán mögé, s összesen három pontot szerzett. Liuzzi Imolában úgy lett nyolcadik, hogy a BAR-Honda két versenyzőjét, az angol Jenson Buttont és a japán Takuma Szatót kizárták előtte.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András