2005. augusztus 25.
XVII. évfolyam, 198. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP REKLÁM HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Továbbra is nagy károkat okoz az árvíz
Riasztó a helyzet az ország több megyéjében

(1., 4. old.)

Súlyos helyzetben az árvízkárosultak, többen sátorokban vagy a szabad ég alatt töltik az éjszakát

A folyamatos esőzések válsághelyzetet idéztek elő az ország több megyéjében, újabb csapást mérve az ország kielégítőnek is alig mondható gazdasági helyzetére. A keddi árvizek hat megyében okoztak számottevő károkat. Csak az elmúlt két napban 10 személy elhunyt, 8 eltűnt, az anyagi károk jelentősek. Elsősorban Bihar, Beszterce-Naszód, Hargita, Hunyad, Maros és Prahova megyében észleltek jelentős árvízkárokat: 15 ház teljesen tönkrement, 1478 kisebb károkat szenvedett, 594 gazdasági épület megrongálódott, ezenkívül 30 hektár termőföldben, 25 hídban tettek kárt a medrükből kilépett folyók, patakok. Villany nélkül maradt 53 helység. Szerdán a Szállítási, Építésügyi és Turisztikai Minisztérium elkezdte az árvíz sújtotta megyék házainak felépítéséhez szükséges építőanyagok kiutalását. Ezeket Galaţi, Olt, Teleorman, Vrancea és a moldvai megyékbe irányították.

Kolozs megyében elsősorban Magyargorbón észleltek árvízkárokat. A Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal Méra-és Magyargorbó közti szakasza 20 méteres hosszúságban járhatatlan volt, a vasúti közlekedés csak egy sínpáron zajlott. Más helységekben, így Szinden, Koppándon, Tordán, Tordatúron, Pusztaszentmártoton, Bácsban és Szucságban is jeleztek károkat. A sürgösségi szolgálat emberei Tordán és Szinden léptek közbe.

A Kolozs megyei Pefektúra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Sürgősségi Helyzeteket Kivizsgáló Hivatal jelentése alapján állandó sürgősségi szolgálatot rendelt el a megye több helységében: Ajtonyban, Nagyesküllőn, Kikályán, Mezőcsánban, Pecsétszegen, Alsójárán, Széken és Tordatúron. A tordai sürgősségi alakulat emberei folyamatosan dolgoznak Tordán és Koppándon. Szinden 69, Koppándon 110, Tordán 11 házat öntött el a víz, Kisbácsban, Pusztaszentmártonon és Tordatúron a termőföldeket öntötte el a víz.

Hargita megyében több mint tizen vesztették életüket az elmúlt 24 óra alatt, további négy személyt kórházban ápolnak. Udvarhelyen, Galambfalván, Farkaslakán, Siménfalván, Korondon, Felsőboldogfalván és Bögözben jeleztek árvízkárokat, 14 személyt kiköltöztettek. Farkaslakán 9 házat, 14 gazdasági épületet, 2 mezőgazdasági farmot, 2 hidat és 8 pallót rongált meg az ár. Bétában, Székelydobón és Vágásban nincs villany. Két megyei utat lezártak: így a 137-est, amely Udvarhelyt és Székelykeresztúrt kötötte össze, járhatatlan a Galambfalva környékén észlelt esőzések miatt. A két város közötti közlekedés csak terelőutakon lehetséges. Ez az út 2,5 km-es távolságban járhatalan Szejkefürdő és Bikafalva között a Székelylengyelfalván észlelt útkárosodás miatt. Hodgya és Farcád között felfüggesztették a közlekedést. A 13 A országúton Korond és Farkaslaka között a gépkocsik egy sávon közlekednek. Udvarhely és Segesvár között szünetel a vasúti közlekedés: Galambfalván 30 méteren fellazult a töltés, egy híd teljesen tönkrement. A megye 31 településén akadozik a villanyáram-, víz- és gázszolgáltatás.

Székelyudvarhelyen a válságtörzs szerda hajnali három körül döntött arról, hogy a növekvő vízszint miatt megkezdi a Szombatfalva nevű városrész kiürítését. Szemtanúk szerint a víz másfél-két méteres volt, másutt nyakig ért, így egyeseket el is sodort. Nem lehet tudni, hogy mi lett az elsodort emberekkel. A tűzoltóság, a hadsereg és a csendőrség a kiköltöztetett lakókat a város iskoláiban helyezteel ideiglenesen.

– Kedden folyamatosan esett a környéken, emiatt kiáradtak a hegyekből lezúduló patakok. Így kilépett medréből a város melletti Szejke patak is. A közeli völgyben van egy kisebb tó is, amely vízgyűjtőnek is szolgál, a völgyet egy földgát zárja el. A víz átfolyt a gát tetején, majd estefelé a gát át is szakadt: körülbelül négyméteres rés keletkezett rajta. Ha a földgát teljesen átszakadt volna, a városban 3–4 méteresre is emelkedhetett volna a víz szintje – mondta Komoróczy Zsolt, a helyi városháza szóvivője.

A városból kivezető utak több órán át járhatatlanok voltak. A nagyobb károk nem is annyira Székelyudvarhelyen, hanem inkább a környező falvakban keletkeztek.

Bihar megyében Popfalván, Berettyószéplakon, Érmihályfalván jeleztek árvízkárokat, az 1 H országúton Élesd és Sólyomkővár között nehézkes a közlekedés.

Beszterce-Naszód megye központjában 30 házat és gazdaságot érintett az ár. Hunyad megyében Guraszáda és Burzsuk községekben jegyeztek árvízkárokat. Prahova megyében az esőzések 8 helységet érintettek, 73 ház, 550 gazdasági épület, 9 megyei és községi út megrongálódott.

Maros megyében három településen, Maroskeresztúron, Sáromberkén és Szászszentivánon észleltek nagyobb mértékű árvízkárokat: több mint tíz ház esett áldozatul a keddről szerdára virradó éjszakai esőnek. Sok családot kitelepítettek. A hatóságok rögtön munkához láttak. Maros megye prefektusa, Ciprian Minodor Dobre elmondta: a májusi árvíz jelentős károkat okozott, ezért most idejében próbálták megelőzni a bajokat.

Brassó megyében a múlt heti árvízkárok elérték a 30 milliárd régi lejt. A legnagyobb károkat Fogaras környékén észlelték.

Arad megyében az utóbbi két napban több mint tíz gazdaságot öntött el az ár. A leesett csapadék elérte a 40 litert négyzetméterenként.

Lezárt országutak
Az esőzések több országutat és megyei utat érintettek. Jelenleg négy országúton állították le a közlekedést: a 13 C utat Hargita megyében, 2 M utat Vrancea megyében, 67-es utat Vâlcea megyében, 73 D utat Argeş megyében. A közlekedés a megfelelő jelzéssel ellátott terelőutakon zajlik.

Víz alatt Közép-Európa is: szerdán Lengyelország délnyugati részén több településen a kitartó esőzések következtében a folyók vízállása meghaladta a kritikus szintet. A helyi tűzoltók a szomszédos Csehországból kapnak erősítést, mert már nem bírnak az özönvízzel.

Dél-Bajorországban valamelyest enyhült az árvízi helyzet szerdára, most a Duna mentén élők tartanak attól, hogy a megduzzadt, kiáradt mellékfolyók a Duna szintjét jelentősen megemelik, s a folyó kilép medréből. A veszélyeztetett területeken homokzsákokat töltenek és osztanak szét a lakosok között. Az árhullám Münchent is elérte, a zavaros barna lé rengeteg uszadékot sodor. Az anyagi kár jelentős, egyes autópályák, főközlekedési utak részben még mindig járhatatlanok.

Az özönvízszerű esőzések okozta áradások, a sár- és kőlavinák a hét vége óta Ausztriában három, Svájcban pedig hat ember életét oltották ki.

H. D.

vissza az elejére


Visszhangzik a „kémbotrány"

(1., 4. old.)

A Magyar Nemzet által felröppentett kémsztori megosztotta a magyar, illetve a román médiát, a források egy része hitelt ad a cikkben állítottaknak, mások egyértelműen tévinformációnak minősítik azokat. Mint arról már hírt adtunk, azzal gyanúsítanak egyesek egy Kolozsvárról Magyarországra kiköltözött ifjú párt, hogy a román titkosszolgálatoknak dolgoztak volna.

A Magyar Nemzet tegnapi számában visszatér a témára, a cikk szerint a Szatmári házaspár „aktív kémtevékenységet" folytatott. A szerzők úgy vélik: ennek tulajdoníthatóan Romániába és Ukrajnába kijutott az összes magyarigazolvány-tulajdonos személyi adata. A lap ugyancsak Szatmáriék számlájára írja azt, hogy Romániában folyó pereken előkerültek olyan okiratok (nem nyilvános kuratóriumi jegyzőkönyvek, magyar közalapítványi leltári ívek), amelyeket csak Magyarországon lehet beszerezni. Ezen okmányok segítségével állítólag a román hatóságok eljárásokat indítottak magyar civil szervezetek ellen.

A szintén magyarországi Reggel című lap tegnapelőtti száma olyan képpel illusztrálja cikkét, amelyen Szatmári Ildikó és Hiller István volt kulturális miniszter együtt látható – mintegy alátámasztásul azoknak a spekulációknak, amelyek szerint Hiller, a kormányzó nagyobbik Magyar Szocialista Párt jelenlegi elnöke lenne az egyik, akivel a kémkedéssel gyanúsított hölgy „intim kapcsolatot létesített volna". Szintén kedden a TV2 magyarországi kereskedelmi tévéadó Mokka című műsorában Tóth András magyar nemzetbiztonsági államtitkár kijelentette: „nincs olyan adat, amely a kép által megfogalmazott sugalmazásokat alátámasztaná". Az államtitkár véleménye szerint „ebben a formában az egész ügy kitaláció". Az MSZP sajtóosztályán nem kívántak nyilatkozni az ügyről.

A HVG hetilap azt feltételezi, hogy a pár csak a román titkosszolgálat szervezésében kötött házasságot, és eleve meghatározott céllal jött Magyarországra. Amikor lebuktak, megállapodtak a magyar hatóságokkal, hogy itt maradhatnak, ha hallgatnak az ügyről – állítják.

A román újságok közül a „legeredetibb" kommentár az Adevărul de Cluj-ban olvasható. A cikk címe: A magyarok, a szex és a kémkedés. Szerzője kifejti: az egész kémbotrány a magyar titkosszolgálatok és jobboldali politikai körök akciója a Magyar Nemzet szócsövén keresztül, amelynek az a célja, hogy Románia hitelét rontsa. „A Nemzetbiztonsági Hivatal önmagát felülmúlva ügyelt arra, hogy a sajtón keresztül ez a hír eljusson az illetékes NATO-s és uniós fülekhez" – véli a szerző, aki kapcsolatot lát a kémsztori és Orbán Viktor washingtoni nyilatkozata között, miszerint Románia instabil tényező Közép-Kelet Európában.

A központi lapok kevés teret szenteltek a témának, egy kivétellel: az Evenimentul zilei arról számol be, hogy Szatmári Ildikó, tevékenysége során „magyar nyelvet is oktató romániai egyetemek felé irányította a pénzalapokat". A magyar politikai osztály szereplői közül mindössze Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság tagja szólalt meg bővebben. Szerinte az egyetlen bizonyíték, amire a cikkben utaltak, egy telefon-lehallgatás jegyzőkönyve, márpedig egy valamirevaló kém nem beszél egyértelműen ezekről a tevékenységekről telefonon.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Új iskolai szabályzat szeptember 1-jétől

(1., 4. old.)

Szeptember 1-jétől lép életbe az új iskolai szabályzat, amely több újítást tartalmaz – ezek az oktatás folyamatos vizsgálatát, a szülőkkel való partneri egyezmény megkötését, a diákoknak adott kedvezményeket rögzítik. A legnagyobb vitát valószínűleg az a rendelkezés váltja ki, amelynek értelmében a diák megfellebbezheti a tanár által adott jegyet.

Az iskolaigazgató évente jelentést készít az irányítása alatt álló tanintézményben folyó oktatási tevékenységről. A jelentés kivonatát nyilvánossá teszik. Az iskolai igazgatótanácsok létszáma növekszik: az eddigi 5–11 tagról 9–15 tagra. Minden tanintézmény elfogadja saját belső szabályzatát, és 3–9 tagú bizottságot állít fel, amely az oktatási folyamatot és annak minőségét vizsgálja. A bizottság tagjai a tanárok, szülők, tanulók, a helyi önkormányzat képviselői közül kerülnek ki.

A szülők ezentúl kötelesek havonta legkevesebb egyszer befáradni az iskolába, hogy a tanító vagy osztályfőnök tájékoztassa őket a gyermek előmeneteléről.

A tanulók nem vonhatók be pénzalapgyűjtési-akciókba. Mi több, a tanerők és a szülők sem beszélhetnek a gyerekekkel pénzgyűjtési és -kezelési kérdésekről.

Az iskolai szülői bizottságot az osztályok szülői bizottságának elnökei alkotják. Az igazgató felkérésére ez a bizottság dönt „a szülői bizottság reprezentatív testületének" összetételéről.

Ezentúl a diáknak joga lesz megfellebbezni a tanár által adott jegyet, az iskolai tanulói státus mindenkinek jogegyenlőséget biztosít. Az új szabályzat és a belső szabályzat értelmében az igazgató partnerségi egyezményt köt a IX-es és XII-es tanulóval, vagy annak szülejével. Csupán az óraszám maradt változatlan. Az elemi tagozaton a tanóra időtartama 45 perc, de olyan tanintézményeknél, ahol az I–IV. osztály a felsőbb osztályokkal egy épületben jár, megmarad az 50 perces tanóra. A félévi dolgozatok 25 százalékban befolyásolják a félévi átlagot.

A következő tanévben is ingyenes orvosi ellátásban, pszichológiai és szaktanácsadásban részesülnek a diákok, valamint kedvezményes jegyeket kapnak az előadásokra, múzeumokba, kulturális- és sportrendezvényekre. A közszállításban marad az eddigi kedvezmény.

vissza az elejére


Szent Bertalan-nap Széken

(1. old.)

Nem a pusztulás, hanem a megmaradás napjaként ünnepli Szék népe augusztus 24-ét, Szent Bertalan-napját – hálásan azért, hogy népes közösség épülhetett újjá a tatárjárás után, életben maradt magból. Az egésznapos ünnepség hagyomány szerint a három istentisztelet köré épül, amelyeken a környék apraja-nagyja részt vesz.

F. I.

(Gyurka Előd felvétele)

vissza az elejére


Marosvásárhelyre látogatott Szili Katalin

(1. old.)

Hervadt virágokkal fogadta az Erdélyi Magyar Ifjak képviselője Szili Katalin magyar országgyűlési elnököt a Kultúrpalota Tükörtermében, a december 5-i népszavazás kimenetelére utalva – adja hírül a Mediafax.

„Ilyen virágokat adni át a nőnek, egy magától beszélő gesztus" – jelentette ki a politikus, aki elmondása szerint „kapott másmilyen virágot is." A politikus magánjellegű látogatásra érkezett Erdélybe, ennek fő állomásai: Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy. Szili Katalin civil szervezetek, egyházak és az RMDSZ képviselőivel folytat megbeszéléseket. A tegnapi tárgyalások során elmondta: szükség van egy korszerű nemzetpolitika megfogalmazására, amely kiterjed a határon túli magyarság vidék fejlesztésére, oktatására, kulturális életére és mezőgazdaságára is. A parlamenti elnök örömmel fogadta a hírt, hogy a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum ősztől csak magyar osztályokból álló középiskola lesz. A vendéglátók arra kérték: segítsen a Marosvásárhely és Budapest közötti repülőjárat beindításában. Románia uniós csatlakozásával kapcsolatban Szili Katalin megállapította: Magyarország számára is fontos, hogy ez az ország 2007. január elsejétől az EU teljes jogú tagjává váljon. Az Ország gyűlés elnöke jelezte: a jövő héten, egyeztetni kíván a parlamenti pártokkal a határon túli magyarok bizottságának létrehozásáról, ez állandó jelleggel működne a magyar parlamentben.

E.-R. F.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

Tudnunk kell megőrizni magunkat: ez a legerősebb próbája a függetlenségnek.

Friedrich Wilhelm Nietzsche

vissza az elejére


KISHÍREK

(2. old.)

FODOR SÁNDOR MÁRIA LÁBÁTÓL A SÜNDÍSZNÓÁLLÁSIG című új kötetét mutatják be ma, augusztus 25-én, délután 6 órai kezdettel (tegnapi cikkünkben tévesen jelent meg az időpont) a Phoenix Könyvesboltban. Méltatja Sántha Attila.

A „THE DONEGAL COWBOYS" ÍR ZENEKAR tart koncertet a Heltai Kerthelységben (Mikó/Clinicilor u.18) ma, augusztus 25-én, este nyolc órától. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

LÁBÁPOLÁSI TANÁCSADÁSSAL szolgál Adorján Lenke, majd Scholl-termékeket mutatnak be ma, augusztus 25-én, du. 5 órakor, az Unitárius Nőszövetség összejövetelén, amit a belvárosi egyházközség Brassai utca 6. szám alatti tanácstermében tartanak.

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. old.)

– Mi volt az idei augusztusi kánikula következménye Kolozsváron?

– Kitágult a főtéri gödör.

(öbé)

vissza az elejére


Híres születésnapok
Csíky András 75 éves

(2. old.)

Háromnegyed évszázad, … nagy idő! … És ennek több mint kétharmadát színpadon tölteni! De nem akárhogyan, hanem mindig maximális teljesítményt nyújtva! Persze a szerencse is mellé szegődött: kitűnő rendezők, remek színészpartnerek… 1979-ben, immár a nagybányai és a szatmári évek után a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Gorkij 1903-ban írt remekművében, az Éjjeli menedékhelyben nyújtott teljesítménye felejthetetlen; csakúgy, mint korábban Sütő András Káin és Ábel drámájában, a „három jajkiáltásban" Héjja Sándor, Dorián Ilona, Sebők Klára és Vadász Zoltán társaságában Káinként. Mátrai-Betegh Béla, a budapesti József Attila Színház dramaturgja szerint: „erős színész, alakítását egy tömbből kifaragó művész, szívós jellemépítő". (Magyar Nemzet, 1980. febr. 8.)

És jönnek utána olyan ősbemutatók, mint Csép Sándor Mi, Bethlen Gábor című „történelmi krónika"-ként aposztrofált drámája, ahol Krizsán Zoltán szakavatott megfogalmazása szerint „Csíky András megint elemében van: szenved, szeret, öregszik, fárad, ravaszkodik, győzedelmeskedik, vált ide-oda, s mindig kiválóan. Ki tudja ezt nála jobban ma a romániai magyar színpadon?" (Igazság, Kolozsvár, 1982. jan. 10.) A kérdésre adható válasz 23 év múlva is csak egy lehet: nincs nála különb. 1979-ben, a felejthetetlen nagybányai/szatmári „hőskorszak" után, (ahol Csehov Sirály című darabjában Trigorint alakította felülmúlhatatlan és feledhetetlen átéléssel) Paul Everac Az ötödik hattyú című színművében nyújt döbbenetesen nagy színészi teljesítményt, csakúgy, mint az antik görög oratorikus drámatörténeti ciklusokban: Szophoklész Élektrá-jában és Euripidész Oresztészében; ez utóbbiakat Senkálszky Endre rendezte.

S ha az eddigiekhez még hozzágondoljuk emlékezetes filmszerepeit is, leszögezhetjük, hogy Csíky Bandi alakításai felülmúlhatatlanok. Hadd emlékeztessünk csupán a Liviu Ciulei rendezte Akasztottak erdejére!

Kedves Csíky András! Kívánjuk, hogy a Jászai Mari-díjas színművész, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által a közelmúltban életműdíjjal kitüntetett művész még sokáig szerezhessen újabb szakmai örömöket önmagának és az őt nagyon szerető, sokra becsülő közönségének.

G. D.

Boldog születésnapot! Hetvenötödik születésnapján köszöntjük Csíky András színművészt. A Szabadság szerkesztősége.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a mai évadnyitó ülésen köszönti a Jászai-díjas színművészt születésnapja alkalmából.

vissza az elejére


Orgonahangverseny az unitárius templomban

(2. old.)

Mihály Lia Kolozsváron végezte közép- és felsőfokú zenei tanulmányait, és itt kezdte pályáját zongoratanárként. Jelenleg Izraelben él, de évente egyszer hazatér szülővárosába egy-egy hangverseny erejéig. Másodszor hangversenyezett a kolozsvári unitárius templomban, de itt ez az első hosszabb lélegzetű fellépése. Az orgona szépséges hangzásától elbűvölve kezdett el pár éve orgonálni. A hangversenyen elhangzott összeállításban ismert vagy kevésbé ismert barokk szerzők műveit hallottuk, de későreneszánsz zeneműveket is beiktatott az előadó.

Az előadott művek jegyzéke egyaránt tartalmazott kisebb terjedelmű korálokat és J.S. Bach-, J. Haydn-, G.F. Händel-, G.F. Telemann-műveket. Mihály Lia ilymódon fokozatosan mutatta be orgona-előadóművészi képességeit. Játéka kiegyensúlyozott és muzikális. Érezhető volt a zongoratanár tapasztalata és az iskolai gyakorlat által megkívánt precizitás, pontosság.

Hintós Diana

vissza az elejére


Ne hagyjátok a tüzet kialudni!

(2. old.)

Augusztus 19–23-a között ötödik alkalommal került sor a Pro Etnica fesztivál megrendezésére Segesváron, amelyen valamennyi romániai kisebbség (albánok, arománok, bolgárok, csehek, görögök, horvátok, lengyelek, lipovánok, magyarok, makedónok, olaszok, örmények, romák, ruténok, szászok, szerbek, szlovákok, tatárok, törökök, ukránok és zsidók) képviseltette magát. A mára már hagyományossá vált, Európában is egyedi rendezvénysorozat sokakat vonzott a híres szász városkába, ahol a néző, ezúttal aktív résztvevőként, belekóstolhatott a különféle nemzetiségek táncvilágának varázsába is. A fesztivál napilapja, az Agora naponta tudósított a különböző etnikumok életéről, népművészetéről, hagyományos viseletéről, és egyszersmind az elkövetkezendő évek célkitűzéseiről. A rendezvény a német állam támogatását élvezte, de a lelkes segesvári fiatalokból összeverbuválódott önkéntesek fáradozása nélkül nem valósulhatott volna meg.

Képzőművészeti kiállításokra, könyvbemutatókra, romániai kisebbségekkel kapcsolatos témájú konferenciákra is sor került, de a gyermekekről sem feledkeztek meg: bábelőadások szórakoztatták a fiatal jelenlevőket. Kolozsvárt és Szamosújvárt a kis, de annál lelkesebb örmény kisebbség képviseltette: a szamosújvári örmény kórus egyházi énekeket, és más örmény dalokat adott elő; Jánky Mária Comitas örmény zeneszerző dalaiból énekelt egy csokorra valót; Sztranyiczki Zsófia menyasszonytáncot mutatott be a közönségnek; Debreczeni Botond képzőművész Szamosújvár örmény érzésvilágát örökítette meg kiállított grafikáin; Mircea Tivadar, a hagyományos örmény kézművesmesterség folytatója, eladásra hozott féldrágakő termékeivel kápráztatta el az arra járókat. Az előadók (a szamosújvári kórus, Jánky Mária és Sztranyiczki Zsófia) Vardavar nevű együttese, a többi kisebbség előadóihoz hasonlóan, nemcsak a színpadon, hanem a vár macskaköves utcáin is szórakoztatta a közönséget. A név a rózsát jelentő vard szóból származik: Vardavar pogány eredetű, hagyományos, a természet újjáéledéséhez fűződő ünnep. Az előadás részletes programját örményül Kiss Tibor ismertette.

A helybeli Történelmi Múzeum adott otthont az Örmény kultúra és művészet Szamosújváron című vándorkiállításnak, amely Kolozsvár–Szamosújvár–Budapest–Bécs után a Nagy-Küküllő menti városba is eljutott. A megnyitón beszédet mondott a vándorkiállítás létrehozója, Azaduhi Varduca. Steib Anna, aki hagyományos örmény népviseleti képsorozatával gazdagította a kiállított anyagot, finom örmény halvával kínálta az egybegyűlteket.

A háromnapos rendezvény a romániai kisebbségek identitástudatának a megerősítésére, a hagyományok bemutatására, átörökítésére, és nem utolsósorban a másság megismerésére, elfogadására törekedett.

Sztranyiczki Zsófia

vissza az elejére


Épített örökség-felújító szakképzés Bonchidán

(2. old.)

A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott bonchidai Bánffy-kastély a XVI. századtól fokozatosan épült és a XIX. század közepén nyerte el végleges formáját.

Építéstörténetének legjelentősebb korszakai a reneszánsz és a barokk kor. 1944 őszén a visszavonuló német csapatok kifosztották és felgyújtották a kastélyt, berendezése, könyvtára, valamint a híres portrégalériája is elpusztult.

Súlyos károsodását bizonyítja az is, hogy World Monuments Watch 2000-ben felvette a világ 100 legveszélyeztetettebb épületének listájára.

Mérete, építészeti és történelmi értéke, valamint károsodásának mértéke miatt a kastély felújítása és használata összetett feladat, amelyet csak megfelelő hosszú távú stratégia alkalmazásával és nemzetközi együttműködéssel lehet sikeresen teljesíteni.

A bonchidai Bánffy-kastélyban működő Épített örökség–Helyreállító Szakképző Központ (Built Heritage Conservation Training Centre, BHCT) 2001-ben jött létre. A szakmák oktatása fokozatosan, nemzetközi igényeknek megfelelően alakult ki.

A központ fő célkitűzése az épített környezet szakszerű védelme, hagyományos építőmesterségek oktatása, a történeti épületek helyreállítása és karbantartása. A történeti épületek helyreállításában hagyományos építési technikákat és építőanyagokat alkalmazni tudó szakmunkások hiánya tette szükségessé a központ működését. A Romániai Művelődési Minisztérium és a British Council 1998/99-ben tudatosította ezt a hiányt, a kihalt hagyományos mesterségek megszűnésének következményét a kommunizmus évei alatt.

A Transylvania Trustot (az építettörökség védelmével foglalkozó egyik kiemelkedő romániai civil szervezet) és az IHBC-t (Institute of Historic Building Conservation, a szakterület legfontosabb intézménye Nagy-Britanniában) felkérték, hogy dolgozzon ki egy programot a probléma megoldására. Így alakult ki a BHCT központ a bonchidai Bánffy-kastélyban, a Transylvania Trust és az IHBC közös vezetésével.

A központ, a történeti épületek felújításában a minimális beavatkozás elvét tartja alapvető fontosságúnak, melyet a technológiák és építőanyagok kompatibilitásának stratégiája, valamint a helyi anyagok használata egészít ki. Támogatja a történeti épületek kutatásának, megismerésének és dokumentálásának szükségességét a beavatkozások előtt és alatt.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A kör 2 – amerikai bemutató. – Vetítések időpontjai: 13, 15.30, 18, 20.30, 23, kedvezménnyel naponta 23 órától, hétfőn minden előadás.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – A love song for Bobby Long (Szerelmes dal Bobby Longért) – amerikai bemutató. – Vetítések időpontjai: 17, 19.30, kedden minden előadás kedvezménnyel.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Mennyei királyság – amerikai. – Vetítés 22 órától, kedden kedvezménnyel.

FAVORIT – A nemzet aranya – amerikai. – Vetítések időpontjai: 17, 19.15, csütörtökön kedvezménnyel

GYŐZELEM – Titkos ügynökök – bemutató – Vetítések időpontjai: 14, 20, 22

GYŐZELEM – A fiú – francia film, bemutató. – Vetítések időpontjai: 16, 18

DÉS

MŰVÉSZ – A balszerencse áradása – amerikai. – Vetítések időpontjai: 17, 19, 22.

TORDA

FOX – San-Antonio – bemutató. – Vetítések időpontjai: 16, 18, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A halál hangja – bemutató. – Vetítések időpontjai: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Csontdaráló – amerikai. – Vetítések időpontjai: 17.30, 20, pénteken, szombaton és vasárnap 22, kedvezménnyel hétfőn.

DACIA B-TEREM – Pas sur la bouche! (Ne a szájra!) – francia. – Vetítések időpontjai: 17, 19.30, pénteken, szombaton és vasárnap 21.30, kedden kedvezménnyel

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Batman: Kezdődik! – amerikai. – Vetítések időpontjai: 15, 17.30, 20, pénteken, szombaton és vasárnap 22.30, kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap este, hétfőn minden vetítésre.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Ingatlan-visszaszolgáltatás
Kérdések és válaszok

(3. old.)

Szeptember 22-ig lehet benyújtani a helyi tanácshoz a termőföldek és erdők visszaszolgáltatására vonatkozó kérvényeket a 2005/247. számú törvény alapján.

A jogszabály július 22-én jelent meg a 653-as Hivatalos Közlönyben, majd augusztus 11-én a törvénynek a termőföldek és erdők visszaszolgáltatására vonatkozó végrehajtási utasításait is közzétették, ami a 732-es számú Hivatalos Közlönyben jelent meg. A törvény hatályba lépésével felmerülő olvasói kérdéseket telefonon (számunk helyesen 0264-596621), faxon (0264-597206), vagy e-mailen várunk (szabadsag@szabadsag.dntcj.ro) Postacímünk: 400009 Cluj, C.P. 340)

1. Hogyan rendelkezik az új törvény az állam által jogcímmel kisajátított ingatlanok esetében? Német állampolgár visszaigényelheti-e a családi ház 1/4-nek államosított részét, melyre 30 éve fizetjük az albérletet?

A 2001. évi 10-es törvény alapján teljesen új visszaigénylési kéréseket nem lehet benyújtani. Amennyiben a német állampolgár határidőben nem tett le visszaigénylési kérést, az új törvény nem biztosít számára újra ilyen lehetőséget.

2. A 2005. évi 247. törvény alkalmazásáról szóló 2005/890. kormányhatározat IV. fejezete 11. cikkében a következőt írja: „Ugyanakkor a kéréshez mellékelni kell az 1991. évi 18. törvény 10. cikkének (2) bekezdésében előírt nyilatkozatot." A megfelelő cikkben egyáltalán nincs szó nyilatkozatról. Szeretném, ha megírná, miről van szó és miről kell nyilatkozatot tenni? Esetleg, ha valamelyik utólagos kiegészítésben meghatározták, honnan tudnám ezt megszerezni?

Az 1991. évi 18. törvény újraközölt, módosított változatát kell figyelembe venni. A 10. cikk (2) bekezdése szerint nyilatkozni kell a korábban kapott vagy visszakapott földterületről. Az 1991. évi 1. törvény hatályos, román nyelvű szövege elérhető a www. onkormanyzat.ro honlapon (jogszabályok menü, ingatlanrendezés alpont).

Veress Emőd jogász,
az RMDSZ ügyvezető alelnöke

vissza az elejére


Elúszott a kárpótlás

(3. old.)

A kormány titokban és többnyire érthetetlen okokból lemondott a Romániával szemben felhalmozott több mint 2,5 milliárd dolláros iraki adósság jelentős részéről. Igaz ugyan, hogy a pénzügyminisztérium és az ellenzék napok óta azon vitatkozik, hogy az adósságból Románia 23 év alatt végül is 977 millió dollárt avagy csak 500 milliót kap vissza, arról azonban egyetlen szót sem ejtettek az illetékesek, hogy ez a lemondás milyen hatásokkal jár majd arra az ingatlan-kárpótlási folyamatra, amelyért a kabinet az idén a parlament előtt felelősséget vállalt.

Amint arról már többször írtunk, a liberálisok és a demokraták paktuma nyomán a magánszemélyektől elkobzott ingatlanoknak azt a részét, amelyet az elmúlt 15 év leforgása alatt az állam bagóért különböző politikusoknak és más potentátoknak eladott, nem szolgáltatják vissza természetben a tulajdonosnak. Erre az elvtelen és sok jogi alapelvet lábbal tipró egyezségre sajnos az RMDSZ is rábólintott.

Sebaj, mondták a volt tulajdonosoknak nyugtatásképpen: mindenki „tisztességes", „piaci értéken kiszámított" kárpótlást kap az új jogszabály által létrehozott Tulajdon elnevezésű alapból, amelyet egy sor értékesebb és egy másik sor csődös vállalat még állami kézben lévő részvényeivel, illetve olyan kinnlevőségekkel töltenek majd fel, mint például Irak, Kongó, Kuba, Tanzánia, Szomália, Észak-Korea, Szudán, Mongólia stb. Romániával szembeni adósságai. Ezek közül a kinnlevőségek közül a legnagyobb összeget, egyes források szerint 2,7 milliárd dollárt az iraki adósság jelentette, ami az össztartozás több mint a felét jelentette.

Ennyit lehetett az irakiakból kipréselni, sugallja a pénzügyi tárca, örüljünk, hogy egyáltalán ezt az összeget is megkapjuk. Arról persze szó nem esett, hogy a kamatokkal 2,7 milliárdra nőt adósság lényegében 1,7 milliárd dolláros tartozásból plusz annak kamataiból ered, s hogy az alaptartozás akkor, az 1970–1980-as években, amikor létrejött, a mostani abszolút értékének körülbelül a háromszorosát jelentette.

De arról sem szóltak az illetékesek, hogy az iraki tartozás elengedése, illetve a behajtandó rész törlesztésének 23 évre történő átütemezése milyen következményekkel jár majd azon egykori ingatlantulajdonosok számára, akiket eddig már legalább kétszer kiraboltak: először nem sokkal 1945 után, másodszor pedig az idén, amikor házaikat végképp másoknak adták ajándékba. Már megfogalmaztuk korábban is kétségeinket afelől, hogy a beígért Tulajdon-alap beígért részvényeiből a volt tulajdonosok valaha is látnak majd valós pénzt, igazi kárpótlást, ezt azonban az elúsztatott iraki adósság még inkább valószínűvé teszi. Az általános műveltségünk végett jó lenne, ha közölnék azt is, hogy az iraki adósság-elengedést nyélbe ütők mekkora juttatást („komiszion", prémium, napidíj stb.) kaptak a remek szerződésért. Csak hogy majd összehasonlíthassuk azzal az összeggel, amelyet majd egyik-másik kifosztott tulajdonos kap majd valamikor, ha kap egyáltalán valamikor, azért a házáért, amelyben nagyjából ugyanazok laknak, akik ezt a nagyszerű szerződést aláírták.

Hogy az RMDSZ által is támogatott kárpótlási ígéret mennyire volt komoly, azt a törvény által szabályozott kárpótlási folyamat be nem tartása is bizonyítja. A 2005/247. számú Törvény szerint a jogszabály életbe lépésétől számított 30 napon belül mindazokat a dossziékat, amelyek természetben vissza nem térítendő ingatlanokra vonatkoznak, az illetékeseknek át kellett volna adniuk a kárpótlásokat megállapító központi hatóságnak. A 30 nap, íme, eltelt. A dossziék 99 százaléka még mindig ott rohad, ahol az elmúlt négy évben pihent: az adólejeinkből jól megfizetett városházi, községházi és más állami intézményben dolgozó hivatalnokok asztalán.

Mikor lesz ebből „piaci értéken" történő kárpótlás, uraim? Rossz sejtelmeim megerősödtek.

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Törvénytelen a nászút

(3. old.)

A címbeli állítás sajnos igaz, legalábbis a nászútnak arra a happy endes filmekből és szerelmes regényecskékből ismert változatára, amikor a menyasszonyi csokor elhajigálása után az ifjú pár elbúcsúzik az esküvői vendégektől, és „Friss házasok vagyunk" feliratú rózsaszínű nyitott kocsiban elgurul többé-kevésbé egzotikus tájak felé. (Kötelezően a limuzinhoz erősített üres bádogok zörejében.)

Aki manapság erre vetemedne mifelénk, azt a törvény éber őrei azonnal kemény 750 ezer és másfél millió (régi) lej közötti pénzbírsággal sújtják. Miért? Azért, mert önfeledt cselekedetük előtt elmulasztották kicserélni az anyakönyvvezető által ünnepélyesen kilyukasztott és attól számítva két héten belül érvénytelenné váló személyazonossági igazolványukat. Magyarázatnak, pardonnak pedig nincs helye!

Az új okmány rendezése optimista becslés szerint nagyjából másfél hetet tart. Ha tiszteletben akarják tartani a törvényeket – és elkerülni a pénzbírságot – az ifjú pár csakis ezt követően utazhat el, ha van még kedve a nászutazáshoz. A másik opció persze az, hogy megyünk, amerre akarunk, amikor akarunk, és legfennebb beszámoljuk az esküvői költségek közé az útravaló jókívánságnak is „beillő" büntetést.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Eljárásrendi kifogások a parlamentben

(4. old.)

A szenátus, illetve a képviselőház állandó bizottságának néhány tagja eldöntötte, hogy rendkívüli ülésszakra hívja össze a két testületet. A megnevezett cél, a két ház szabályzatát módosító bizottság munkába állítása, valójában az SZDP-s háznagyok leváltására irányuló eljárás megkezdése.

A rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó felszólításokat ismertették a házelnökökkel is, ennek hatására kisebb botrány keletkezett. Nicolae Văcăroiu szenátusi háznagy – Corneliu Vadim Tudor kollégájával egyetértve – alkotmányellenesnek nevezte a kezdeményezést, kijelentve, hogy csak a házelnöknek van joga rendkívüli ülésszakot összehívni. Adrian Năstase kissé mérsékeltebb hangnemben közölte: ha az alkotmány nem is sérül, az eljárás ellentmond a szokásjognak, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a pillanatnyi koalíciókba tömörülő bizottsági tagok okkal-ok nélkül hetente összehívják majd a testületet. A képviselőház elnöke különben kifejtette: nem fog lemondani, erre nincs oka, különösen miután az államfő is dicsérte a parlamentet. Ha a két ház jól működik, akkor az elnökökkel sincs gond – vonta le a következtetést a politikus. Nicolae Vlad Popa NLP-s honatya kifejtette: a háznagyok nem tehetnek mást, minthogy tudomásul veszik, és teljesítik az Állandó Bizottságok döntését. A testületek végül összeültek, de nemsokára szünetet kellett tartani az emelt hangnem, és a dühös kirohanások miatt. A szabályzatot módosító bizottság eredetileg augusztus 27-én kellett volna hogy összeüljön, a mai eljárás kezdeményezői azt szerették volna, ha a testület már ma munkába áll. Ezt az is nehezíti, hogy a múlt ülésszak végén a honatyák úgy döntöttek: augusztus 31. az a határidő, ameddig még elfogadják a két ház szabályzatára vonatkozó módosító javaslatokat. Amíg ez a határidő le nem telik, nincs értelme konkrétan tárgyalni az új szabályzatról – vélik az eljárást ellenzők.

Lapzártáig csak a szenátusban született döntés. A rendkívüli ülésszakra augusztus 29–31. között kerül sor. Az SZDP kijelentette, parlamenti sztrájkba kezd.

E.-R. F.

vissza az elejére


Figyelmeztetés C.V. Tudornak

(4. old.)

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács figyelmeztetésben részesítette Corneliu Vadim Tudor szenátort, mivel egy tévéműsor meghívottjaként megkülönböztető és sértő módon nyilatkozott a romániai homoszexuálisok közösségről. A tanács közlése szerint a Nagy-Románia Párt (NRP) elnökének kijelentéseit egy feljelentés nyomán kezdték el vizsgálni, az elmarasztaló ítélet a testület igazgatótanácsának ülésén született. A szóban forgó tévéműsorban a politikus többek között elmondta: „A román nép egészséges erkölcsű nép, ők pedig a természet rendellenességei, sajnálom őket, de kövessék el bűneiket – ha ezt egyáltalán szerelemnek lehet nevezni – (…) csendben. Uram, ne bosszantsanak fel, mert karóba húzom őket, és lehet, hogy élvezni fogják" – jelentette ki Corneliu Vadim Tudor. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács a vita során úgy döntött, hogy a politikus által elmondottak sértik a homoszexuális közösség emberi méltósághoz, egyenlő bánásmódhoz való jogát. A testület elnöke, Asztalos Csaba Ferenc elmondása szerint az igazgatótanács az enyhének minősülő figyelmeztetés mellett döntött, annak ellenére, hogy Corneliu Vadim Tudor „visszaeső bűnös", immár sokadjára szegi meg a vonatkozó törvényes előírásokat.

vissza az elejére


Visszavonták a vitatott kórháztörvény-tervezetet

(4. old.)

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter hivatalba lépését követő napon visszavonta a Kórházak Országos Egyesülete által élesen bírált kórháztörvényt. A minisztérium közleménye szerint, tekintettel a tervezet fontosságára, a tárcavezető úgy vélekedik, figyelembe kell venni minden javaslatot, ezért további konzultációkra van szükség nem csak a szakmai szervezetekkel, hanem az egészségbiztosítást fizető állampolgárok széles körével.

Mind a Kórházak Országos Egyesülete, mind az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek rektorai tiltakozásuknak adtak hangot a tervezett jogszabály ellen, Traian Băsescu államfő segítségét kérve az ügyben. Többek közt azt állították, hogy az új törvény semmiféle javulást nem hozna az egészségügyi rendszerbe, mindössze a kórházakat változtatná részvénytársaságokká, amelyek az egészségügyi minisztérium, polgármesteri hivatalok és más állami intézmények tulajdonába kerülnének. Olyan jövedelmi forrást jelentenének az állam számára, amelyből anyagi hasznot húznak, annak ellenére, hogy egyetlen lejt sem fektettek be. Bár az új kórháztörvénnyel a kórházak jobb adminisztrálására törekedtek, a jelenlegi tervezet kizárólag rontott volna a helyzeten. Úgy vélték, hogy az új törvénynek, amelyet sürgősségi kormányrendelet formájában kívánnak elfogadtatni, célja a jelenlegi kórházigazgatók leváltása lett volna, mert ők ki merik mondani, hogy az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az országvezetők ellenben olyan embereket szeretnének a kórházak élén látni, akiknek nincs merszük pénzt követelni az államtól.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Denevérek éjszakája

(5. old.)

A Denevérek európai éjszakája elnevezésű rendezvényre kerül sor augusztus 24–28. között Kolozsváron, mely párhuzamosan zajlik a denevérvédelmi konvenciót aláíró minden európai országban. A rendezvényt a Romániai Denevérvédő Társaság szervezi, a Kolozsvári Városi Tanács, az Emil Racoviţă Barlangászati Múzeum, az Emil Racoviţă Barlangkutató Intézet, a BBTE, a Mezőgazdasági- és Állatorvosi Egyetem, a Youth Action for Peace Romania, az Expo Transilvania, a Közszállítási Vállalat és a kolozsvári Villamosművek segítségével. A kiállításokat, videovetítéseket, a denevérhang meghallgatásának lehetőségét kínáló, ismertetőket tartalmazó és kérdőíveket osztogató rendezvény helyszíne és időpontja: augusztus 24–27-én, naponta 13–17 óra között az Emil Racoviţă Barlangászati Múzeum, augusztus 28-án, 19–24 óra között a Sétatér lugasa (filagória). A gyermekek által helyesen kitöltött kérdőíveket jutalmazzák.

vissza az elejére


Gazdákkal találkozik a polgármesteri hivatal

(5. old.)

A Kolozsváron mezőgazdasági területtel rendelkezőkkel találkozik a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal augusztus 29-én, hétfőn 16 órakor, a Mócok útja 1–3. szám alatti hivatal nagy gyűléstermében, ahol négy képviselőt választanak, akik részt vesznek a földek és erdők tulajdonjogának megállapítását végző földvagyoni bizottságban.

vissza az elejére


Tanácsülés Kolozsváron

(5. old.)

Kedden, augusztus 30-án 15 órakor rendkívüli tanácsülés lesz a kolozsvári városháza üvegtermében (Mócok útja 1–3.). A 98 napirendi pont között több bérleti szerződéssel, lakás-, telek-, és ingatlanüggyel foglalkozó határozattervezet szerepel. A városi tanács ülései nyilvánosak.

vissza az elejére


MARCI A PIACON

(5. old.)

Szerda reggel a Széchenyi téri piacon a következő árakat lehetett feljegyezni: tojás – 0,30–0,35 lej/db, burgonya – 0,5–0,8 lej/kg, uborka – 2,5–3 lej/kg, paszuly – 1,5–2 lej/kg, paradicsom – 2,5–3,5 lej/kg, hagyma – 1,2 lej/kg, fokhagyma – 6 lej/kg, zöldpaprika – 2–3 lej/kg, főzőtök – 1 lej/kg, karfiol – 2–3 lej/kg, murok – 1,5 lej/kg, káposzta – 1,2 lej/kg, padlizsán – 1,5–2,5 lej/kg, kukorica – 0,5 lej/csöve, alma – 1,7–3 lej/kg, őszibarack – 2–2,3 lej/kg, szilva – 2 lej/kg, körte – 1,5 lej/kg, görögdinnye – 1 lej/kg, sárgadinnye – 3,5 lej/kg, szőlő – 4,5 lej/kg.

vissza az elejére


Mákófalva
Anyanyelvápoló és közösségfejlesztő szórványtábor kezdődik hétfőn

(5. old.)

Hatodik alkalommal szervez anyanyelvápoló, hagyományőrző és közösségfejlesztő szórványtábort a Mákófalvi Református Egyházközség augusztus 29. és szeptember 5. között Mákófalván. Az immár hagyományossá vált tábort első ízben 2000-ben szervezték, Imre István Zoltán helybeli lelkipásztor kezdeményezésére.

A korábbi években két alkalommal Szeben megyei, egy-egy alkalommal pedig Temes, Beszterce és Hunyad megye összesen tíz szórványtelepülésének fiataljai és gyermekei vettek részt a mákófalvi táborban. Őket ottlétük idején mindenféle tevékenységbe bevonták, így nem passzív szemlélői voltak a számukra szervezett táborban, hanem aktívan részt vettek a különféle programok megvalósításában.

Az idei tábor különlegessége abban áll, hogy nem csupán egyetlen megye néhány szórványtelepüléséről érkeznek majd a résztvevők, hanem Beszterce, Kolozs és Maros megyei fiatalok lesznek együtt. A tábor ideje alatt naponta mintegy 40–50 fiatal és gyermek „tölti be" a parókia és a gyülekezeti ház udvarát, a templomteret, a falu utcáit – mondta Imre István Zoltán lelkipásztor.

Az egyhetes táborban idén először helytörténeti, egyházzenei előadások lesznek, továbbá népviseletet bemutató előadások, kulturális, közművelődési és vallásos tevékenységek, de jut idő a mákói cifra szoba megtekintésére, a kalotaszegi bútorfestés ismerkedésére, kürtőskalács sütésre, környékbeli kirándulásokra, de lesz énektanulás, közösségi játékok, vetélkedők, szabad foglalkozás, lesz kolozsvári nap (meglátogatják a Botanikus Kertet, Mátyás szülőházát, szobrát, Bocskai szülőházát, a teológiát, a Fellegvárat, Házsongárdot stb.). és Csucsára is elutaznak (Boncza-kastély látogatása, fürdés a Körösben, szalonnasütés). Esténként közös istentisztelet lesz a falu népével, csoportbeszélgetésekre, közös bibliaórákra kerül sor, és tábortüzet is gyújtanak majd. A rendezvényt a Communitas Alapítvány és a Mákófalvi Református Egyházközség támogatja.

vissza az elejére


Körösfő
Sakkbajnokság is lesz a Vasvári-napokon

(5. old.)

Tiszavasvári meghívottjaként Péntek László, a körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke részt vett a kalotaszegi község testvértelepülésén szervezett Szent István-napi ünnepségen, ahol igen nagy szeretettel fogadták. Ez alkalommal lehetőség nyílt annak a félreértésnek a tisztázására, amely a két település között a Tiszavasváriban szervezett település-napok kapcsán merült fel, megmérgezve a két helység évtizedes felhőtlen viszonyát. Kiderült, hogy tudatos félretájékoztatás történt bizonyos személyek részéről, ám Sulyok József, Tiszavasvári polgármestere hangsúlyozta: nem neheztel senkire, bár kellemetlenül érintette a tíz éves személyes, közeli ismeretség után bekövetkezett incidens.

Péntek László elmondta, a tiszavasváriak továbbra is várják nemzetközi táborukba a kalotaszegi gyermekeket, minden évben 25–30 fiatal nyaral Tiszavasváriban. A Tiszavasvári Önkormányzat és a Vasvári Pál Társaság jelentős támogatásának köszönhetően rövidesen elkészül Körösfőn a Vasvári-emlékház, amelynek Péntek László portája ad otthont. A jövő évi körösfői Vasvári-napokon sakkbajnokságot is szerveznek a tiszavasváriak jóvoltából, akik hivatalos, órával ellátott sakktáblát és két bírót is hoznak majd magukkal. Péntek László elmondta, jó volna túltenni magunkat azon a bizonyos december 5-én, begyógyítani a sebeket, hiszen a makacs sértettségnél sokkal lényegesebbek a családias, közvetlen kapcsolatok, amelyek mindkét fél számára gyümölcsözőek.

vissza az elejére


Ismét feljelentették a SADE-t

(5. old.)

Emil Boc polgármester ezúttal a nagyvállalat francia elnökéhez, Jean Claude Douvry-hoz fordult, felhívva figyelmét a Kolozsváron működő alkalmazottak viselt dolgaira. A városi elöljáró levelében kifejti: a SADE munkásai nem tartották be a munkálatokkal kapcsolatos szakmai és törvényes előírásokat, a kötelező műszaki eljárást csupán ajánlásnak tekintették és mellőzték. A munkások rendszeresen nem jelentkeznek a polgármesteri hivatal kérésére a megjelölt helyszínen, a munkálatok irányítását megbeszélni, és a kiásott gödröket nem jelzik megfelelőképpen, a balesetek elkerülése végett. A polgármester figyelmezteti a vállalat elnökét, hogy ha a helyzet nem javul, leállítja a munkálatokat, és figyelmezteti az Európa Tanácsot, illetve az Európai Fejlesztési Bankot a cég szolgáltatásainak kritikán aluli minőségéről.

vissza az elejére


Kapnikbányán zajlott a XIV. EKE-vándortábor

(5. old.)

„Képzelj el egy hatalmas sátorvárost, ahol a világ minden tájáról összegyűlnek egy hétre a hegyeket szerető magyarok" – eképpen hívta a Kárpát Egyesület, Eger honlapja a turistákat az idei EKE vándortáborba, amelyet a nagybányai osztály szervezett Kapnikbánya szomszédságában, augusztus első felében.

A több mint ezer turistát fogadó sátorváros a Keleti-Kárpátok részét képező, vulkanikus eredetű Gutin-hegységben „épült", 950 m tengerszintfeletti magasságban, egy hatalmas, fenyők övezte tisztáson, festői környezetben. A viszonylag kis létszámú nagybányai EKE Gutin osztálya jelesre vizsgázott táborszervezésből, túravezetésből.

A tábor ideje alatt a vendéglátók igyekeztek bemutatni a Gutin- és a Máramarosi-havasok vadregényes tájait. Válogathattunk a nehéz és nagyon nehéz túrák, no meg a könnyű és hosszú túrák között. Aki a környező településeket akarta megismerni, választhatott a két meghirdetett honismereti túra között, esetleg fürödhetett a közeli Aknasugatagon.

A tábor talán legnépszerűbb túrája az 1438 m magas Kakastaréjhoz vezetett, amely egy hatalmas kráter peremének a maradványa, egy fűrész éléhez hasonlítható bazaltos, andezites sziklafal. Mindjárt az első napon mintegy háromszázan indultunk neki, de a hirtelen jött, bőséges égi áldás pillanatok alatt bőrig áztatta a csapatot, szinte járhatatlanná tette az utat, úgyhogy 22 bátor ember kivételével – aki tovább folytatta útját – a társaság nagy része visszatért. A következő napokban sem kímélt az eső, hisz a statisztika szerint ez az ország egyik legtöbb csapadékkal megáldott helye, de azért ilyen tömeges visszatérés nem volt többé, szinte mindenkinek sikerült a betervezett túrákat lejárnia.

A túrázáson kívül az idei táborban is volt fényképkiállítás, honismereti- és ügyességi vetélkedő, tájfutás, de nem maradt el a szombat esti közös vacsora, tábortűz és nótázás sem.

Vasárnap a díjak kiosztása és a táborzárás után „felszedtük" a sátorfánkat és hazaindultunk, gyönyörű napsütéses időben, ami kissé hiányzott a tábor ideje alatt.

Köszönet az EKE Gutin osztályának az idei vándortábor szervezéséért és lebonyolításáért; ugyanakkor szeretettel meghívjuk őket, és egyben minden táborozást kedvelő turistát Erdélyből és határainkon túlról a jövő évi vándortáborba, amelynek mi, a kolozsvári osztály leszünk a szervezői. Viszontlátásra 2006-ban, az Aranyos-völgyében!

Kovács Zsuzsa

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. old.)

Kiugrott a troliból
Súlyos közlekedési baleset történt kedden reggel a Monostor negyedben. Rendőrségi jelentés szerint az 50 éves gyalui M. Verona a Sirena megállóban felült egy trolibuszra – amelyet a 46 éves kolozsvári Moldovan V. vezetett –, majd miután a troli elindult, mivel meglátta a járdán egyik ismerősét, kifeszítette a trolibusz ajtaját és leugrott a már mozgó troliról. Súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Balhé a pizzériában
Kedden délután negyed ötkor egy járőr észrevette, hogy a Horea úti pizzéria teraszán botrány tört ki két öttagú roma csoport között. A két rendőr felszólította őket, hogy fejezzék be a veszekedést, majd amikor észrevették, hogy egyeseknél kemény és éles tárgyak is vannak, erősítést hívtak. A rohamrendőrség kocsiját meglátva a veszekedők egy része futásnak eredt, és egy külföldi rendszámú Ford Escorttal eltűnt a helyszínről. A rendőrségnek így csupán három személyt sikerült azonosítania, a 45 éves Rostaş A., a 20 éves Anghel N. és a 17 éves A. Răsvan személyében. A három kajántói illetőségű személy nyilatkozataiból kiderült, hogy miközben M. Aurral és R. Ghiocellel a teraszon tartózkodtak, megtámadta őket egy öttagú csoport, amely „fehér" fegyverekkel bántalmazta őket. A rendőrök a három bántalmazott személytől is több fehér fegyvernek minősülő tárgyat koboztak el, és a tanúk elmondottaiból kiderítették, hogy a botrány kirobbanásában mindkét csoportnak szerepe volt, mivel erőszakosan viselkedtek. A megtámadott csoport másik két tagját, M. Aurt és R. Ghiocelt mentőkkel a 3-as számú sebészetre szállították, mivel vágott sebeik voltak, de végül nem kellett beutalni őket.

A nyomozások tovább folynak a másik öt személy azonosítására; mindannyiuk ellen jó erkölcsökbe ütköző cselekedet és rendbontás vádjával indulhat nyomozás.

Volt barátnőjét rabolta ki
Rablás áldozataként jelentkezett a tordai rendőrségen a helyi N. Iulia. A 19 éves lány elpanaszolta, hogy aznap – vagyis kedden – délután 5 órakor kirabolta a 25 éves P. Radu. Mint kiderült, a lány 14 éves húgával, N. Alexandrával egy helyi cukrászdában tartózkodott, amikor asztalukhoz leült a szintén tordai vádlott, aki korábban a lány barátja volt. A férfi előbb elküldte az asztaltól a későbbi áldozat húgát, majd egy kést szorított a lábához – amellyel meg is szúrta – és megfenyegette. A támadó a lány szemére vetette, hogy négy nappal korábban az feljelentette őt a rendőrségen, amiért megverte. Ezek után a fiatal kirángatta a cukrászdából volt kedvesét, és erőszakkal egy tömbház lépcsőházába hurcolta, ahol ismét megfenyegette a bicskával, majd elvette a lánynál lévő 111 új lejt (1 110 000 régi lej). A vádlott ellen rablás vádjával indult nyomozás, őrizetbe vették.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


REKLÁM


Valutaárfolyamok
Augusztus 24., szerda

(6. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

3,46/3,51

2,83/2,89

1,38/1,43

Western Union – szolgáltatás a Sora, Bolyai u. 8. és Szentegyház u. 4. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 25., csütörtök

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5091 erős lej, 1 USD = 2,8778 erős lej, 100 magyar forint = 1,4280 erős lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. old.)

A kis teknős gyalogol az erdőben, és közben folyamatosan monologizál: „Tyű de jó, hogy ilyen lassú vagyok! Hű de jó, hogy ilyen lassú vagyok!" Nyuszika elrohan mellette, majd visszatolat és megkérdezi: Te teknős! Már miért olyan jó neked, hogy ilyen lassú vagy?

– Hát mer’ rossz felé megyek!

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(7. old.)

Eladó egy új, külföldi, krómozott autócsomagtartó a hátsó csomagtérre, olcsón, valamint különböző bogárhátú VW autóalkatrészek, olcsón. Telefon: 0264/546-028. (0019)

Eladó hét darabból álló, afrikai körtefából készült klasszikus (késői barokk) hálószobabútor, nagyon jó állapotban, 20 millió lej; régi Singer varrógép. Ugyanott cégnek vagy komoly házaspárnak, hosszú távra kiadó nagy szoba, konyha, éléskamra, fürdőszoba, 48,18 négyzetméter lakható terület, és pince-padlás. Avram Iancu utca 7., 6-os ajtó (földszint), telefon: 586-073 és 0740-628135, 17–21 óra között; 250 euró havonta; iratok rendben.

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. old.)

Két váradi, megbízható egyetemista lány kiadó lakást keres. Mărăşti, Györgyfalvi negyed előnyben. Telefon: 0259/455-692, 0743-357340. (0008)

Fiatal házaspár kiadó lakást keres. Telefon: 0740-197212. (0009)

Fiatal, pályakezdő pedagógus pár sürgősen (szeptember 1-jétől) lakást (kiadó szobát) keres a belvárosban. Telefon: 0745-185662, 0746-150343. (0016)

Két egyetemista lány kiadó szobát keres. telefon: 0745-538625. (0004)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Intertotó-kupa
Lensben siklott ki a CFR
Lens–CFR-Ecomax 3–1 (1–0)

(8. old.)

Nem sikerült feltennie a pontot az i-re a Kolozsvári CFR-Ecomax együttesének. Dorinel Munteanu gárdája a finálé visszavágóján két góllal kikapott Franciaországban, ahol így a papírforma érvényesült, és ahol elmaradt az újabb meglepetés. A kolozsvári vasutascsapat így nem jutott be az UEFA-kupába, ám mindaz, amit másfél hónap alatt véghezvitt az európai porondon, így is szenzációs és dicséretre méltó siker.

A kolozsvári együttes eleve hátránnyal utazott Lensbe, az UEFA-Intertotó-kupa visszavágójára, hiszen az első mérkőzésen egy hatalmas bírói tévedés meggátolta a vasutas-győzelmet, az 1–1 pedig a franciáknak kedvezett az idegenben elért gólnak köszönhetően. A Lens így gólnélküli döntetlennel is megnyerte volna a legszerényebb európai kupát, amely jogot biztosít az UEFA-ban való indulásra. A múlt hétvégén az Auxerre-t 7–0-ra verő hazaiak azonban nem játszottak döntetlenre, mint ahogy a kolozsváriak se csupán az ellentámadásokra építettek, hanem három támadót vetettek be a harcba már az első perctől.

A mérkőzést a franciák kezdték jobban, de gólt sokáig nem sikerült szerezniük. A félidő utolsó 10 percében azonban megtörték a jeget, Jussie beadását Hilton küldte Martin Tudor kapujába, aki először védett a CFR európai kalandja során. Dorinel Munteanu a mérkőzés után úgy vélte, hogy a gól szabálytalan volt, mivel egy támadó-szabálytalanság után történt, amelynek Bálint esett áldozatául.

1–0-nál azonban még semmi sem volt veszve, hiszen egy CFR-gól elég lett volna ahhoz, hogy hosszabbításba küldje a találkozót. Sajnos azonban a második félidőben is inkább a franciák akarata érvényesült, akik egy korai kapufa után a 76–78. percekben két gólt is lőttek. Előbb Coulilbaly használta ki a Julát nélkülöző védelem hibáját, majd Dorinel Munteanu szabálytalankodott a büntetőfelületben, a megítél 11-est pedig Cousin értékesítette, ezzel végleg eldöntve a találkozót. A vendégegyüttes becsületgólját a korábbi hibáját kijavítandó Dorinel Munteanu szerezte a 89. percben, szabadrúgásból, ekkor azonban már túl késő volt.

Így megszakadt a CFR-Ecomax sikersorozata, amely ezúttal nem tudott mit tenni a papírforma ellen. A pénzügyileg erősebb, jobb infrastruktúrával és a hazainál sokkal erősebb bajnokságban, a Ligue 1-ben szereplő csapat győzött, amelyet ráadásul még a bíráskodás is segített – hiszen a sípmesterek mindig a nagyobb hírű és így nagyobb pénzeket mozgató klub felé húznak. A Lens tehát felkerült az UEFA-kupa főtáblájára, ahol mellesleg, ha az eredmény másképp alakult volna, a kolozsváriak azzal a nagy hátránnyal indultak volna, hogy hazai mérkőzéseiket is idegenben kellett volna lejátszaniuk, Temesváron vagy Bukarestben – a Gépész utcai stadion ugyanis nem felel meg UEFA-mérkőzések lebonyolítására. Kis túlzással mondhatjuk tehát, hogy jó, hogy így történt: az együttes megmenekült attól a nevetséges helyzettől, hogy többszáz kilométerre, szurkolóitól távol kelljen tétmérkőzéseket játszania. S ha már itt tartunk, nem mellékes megjegyezni, hogy a CFR bért fizet külön a Gépész utcai stadionért és külön a pályáért. Ugyancsak béreli azt a két pályát, amelyeken az edzéseket végezi, így havi több ezer eurós költsége van csak ezekből a bérekből adódóan. Ilyen körülmények között az, hogy az Intertotó-döntőig menetelt, kiütve a két litván együttes mellett a spanyol Athletic Bilbaót és a francia Saint Etienne-t, mindenképpen hatalmas siker, amelyet csak a fővárosi tévéadók nem éreztek át kellőképpen, hiszen, bár román együttes nem játszott európai kupa döntőjében mintegy két évtizede, mégsem közvetítették a Lens-i találkozót...

A Felix Bollaert Stadion egyébként zsúfolásig megtelt a mérkőzésen, a 40 000 szurkolóból mintegy 50 volt kolozsvári. A két együttes: Lens: Itandje – Demont, Hilton (81. perc Gillet), Coulilbaly, Lachor – Jussie (79. perc Thomert), Diarra, Keita, Assou-Ekotto (81. perc Carriere) – Cousin, Dindane. CFR: Tudor – Panin, Bálint, Milosevics, Miclăuş, Coroian (53. perc Dan), Minteuan, Munteanu – Turcu (71. perc Oncică), Tilincă (74. perc Bruncevics), Anca. A mérkőzést az izraeli Alon Yefet vezette.

*
Az Olympique Marseille hazai pályán nemcsak ledolgozta kétgólos hátrányát a Deportivo La Corunával, hanem egyszerűen hengerelt, míg a harmadik Intertotó-döntő visszavágóján nem esett találat. A két eredmény (kiemelve a kupagyőztes, zárójelben az összesített eredmény): Olympique Marseille (francia)–Deportivo La Coruna (spanyol) 5–1 (5–3), FC Valencia (spanyol)–Hamburg (német) 0–0 (0–1).

(balázs)

vissza az elejére


Nem került BL-főtáblára a Steaua
Rosenborg–Steaua 3–2 (1–0)

(8. old.)

Akárcsak a CFR az Intertotó-kupában, a Bukaresti Steaua is 1–1-es állásból, tehát hátránnyal kezdte mérkőzését a norvégiai Trondheimban, ahol már nem az UEFA-kupa főtáblájára kerülés, hanem a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligájában való indulás joga volt a tét.

Az első, bukaresti mérkőzés képe alapján a katonacsapatnak volt esélye a bravúrhoz, hiszen a román fővárosban jobbak voltak a norvégoknál, még ha az eredményjelző nem is tükrözte ezt. Idegenben is jobban kezdtek, és már 3–4 jó lehetőségük is volt, mire a hazai csapat is elkönyvelhetett egy veszélyes támadást. Ám a norvégok rögtön az első támadásuk után góllal zárták a másodikat: a bukaresti gólt szerző, s már a mérkőzés első percében megsérült Helstad helyébe beálló Solli egy szögletet követően 6 méterről lőtt a hálóba.

A norvégok aztán a második félidő első negyedórájának végén három perc alatt eldöntötték a találkozó sorsát: előbb az 56. percben a lövésével Hamutovski kapust is becsapó Odegaard akciója zárult találattal, majd három perc múlva egy beadást Rădoi kotort be saját hálójába úgy, hogy a labda egyik lábáról a másikra pattanva ugrott Hamutovski keze fölött a hálóba.

A találkozó azonban még nem ért véget ekkor, mert az utolsó negyedórában az Oleg Protasov edzette román gárda is két perc alatt két gólt szórt be Johnsen kapujába. Előbb Rădoi semlegesítette öngólját a 75. percben, majd a 77-ben Iacob lapos lövése lepte meg a norvégokat. A maradék bő 10 percben, amely a hosszabbításokkal együtt a negyed óra felé közelített, a románok így már csak egyetlen gól távolságra voltak a Bajnokok Ligájától. Gólt azonban már nem sikerült szerezniük, így európai szereplésüket „csak" az UEFA-kupában folytathatják, miután összesítésben 4–3-mal bizonyult jobbnak a norvég együttes.

A Steaua különben a következő felállásban állt harcba: Hamutovski – Ogăraru, Rădoi, Ghionea, Petre Marin (85. perc Diniţă) – Paraschiv, Lovin, Nicoliţă, Boştină, Neşu (54. perc Opriţa) – Iacob.

(balázs)

vissza az elejére


Meglepetésekkel teli BL-selejtezők

(8. old.)

Több váratlan eredmény is született a keddi BL-selejtezőkön. Így például elsőként Korsós György csapata, a Rapid Wien jutott fel a főtáblára, amely a hazai döntetlent követően idegenben győzte le a Lokomotiv Moszkvát. Még nagyobb meglepetés, hogy a kilenc éve még amatőr FC Thun biztosította helyét a főtáblán. A svájci együttes, amelynek éves költségvetése a Reuters információja szerint kisebb mint egy-egy európai sztárjátékos idényenkénti jövedelme, a második körben a jóval esélyesebb Dinamo Kijev, most pedig a Malmö ellen futballozott meggyőzően – és kettős sikert aratott. Meglepetés továbbá az is, hogy sikerrel vett három kört a pozsonyligetfalui Artmedia Bratislava, a korábban Artmedia Petrzalka néven szerepelt alakulat, amely két gólnélküli döntetlent követően tizenegyesekkel múlta felül a Partizan Beogradot. Váratlannak nevezhető az is, hogy a Korsós Györgyöt is foglalkoztató Rapid Wien idegenbeli teljesítményével búcsúztatta a Lokomotiv Moszkvát, miközben a címvédő Liverpool hazai pályán kapott ki a CSZKA Moszkvától, bár továbbjutása nem forgott kockán. A görög Panathinaikosz viszont a rendes játékidőben ledolgozta a hátrányát a vendég lengyel Wisla Kraków ellen, majd a hosszabbításban a győztes gólt is megszerezte.

A keddi eredmények (kiemelve a továbbjutók, zárójelben az összesített eredmény): Partizan Beograd (szerb-montenegrói)–Artmedia Bratislava (szlovák) 0–0 – tizenegyesekkel: 3–4, FC Thun (svájci)–Malmö FF (svéd) 3–0 (4–0), AS Monaco (francia)–Real Betis (spanyol) 2–2 (2–3), Udinese (olasz)–Sporting Lisboa (portugál) 3–2 (4–2), FC Liverpool (angol)–CSZKA Szófia (bolgár) 0–1 (3–2), Lokomotiv Moszkva (orosz)–Rapid Wien (osztrák) 0–1 (1–2), Panathinaikosz (görög)–Wisla Kraków (lengyel) 4–1 (5–4) – hosszabbítás után.

vissza az elejére


Aranyos díszpolgár

(8. old.)

Emil Boc polgármester tegnap ünnepélyes keretek között avatta Oana Ban tornászlányt Kolozsvár díszpolgárává. Az athéni olimpia kolozsvári aranyérmese az oklevél mellett 100 millió lejes jutalomban is részesült

vissza az elejére


Az UEFA-kupa főtáblája a tét

(8. old.)

31 mérkőzést játszanak ma Európa-szerte az UEFA-kupa selejtezőinek utolsó (2.) fordulója visszavágóinak keretében. A mérkőzések tétje az UEFA-kupa főtáblájára való kerülés, amelyre jó esélye van a két érdekelt román együttesnek is. A Bukaresti Rapid és a Bukaresti Dinamó egyaránt idegenben játszik, ennek ellenére a román fővárosban mindkét csapat vélhetően elegendő előnyre tett szert. A Rapid háromgólos előnnyel indul a macedón Vardar Skopje ellen, s javára vall, hogy a most hazai pályán szereplő együttes háza táján is a Lucescu-botrányhoz némiképp hasonló kellemetlen események történtek, így mindenképpen a papírformának kellene érvényesülnie. A Dinamó egy picivel nehezebb helyzetben van a bukaresti eredmény tekintetében (3–1), és figyelnie kell ahhoz, hogy a szintén szerényebb erőt képviselő ciprusi Omonia Nicosia nehogy meglepetést produkáljon – hiszen Bukarestben is a ciprusiak rúgták az első gólt. Ezzel együtt nincs igazán okuk a félelemre a román csapatok szurkolóinak.

Magyar részről egyetlen csapat van még versenyben – de nem sokáig. A kupagyőztes Sopron hazai pályán háromgólos vereséget szenvedett, így az ukrán Metalurg Donyecknél esetléges látogatáson csodának kellene történnie ahhoz, hogy a magyarok jussanak tovább a párharc végén.

(balázs)

vissza az elejére


Sorsoltak a Román-kupában

(8. old.)

Augusztus 30-án, kedden 17 órától kerül sor a Román Kupa 5. fordulójára, amelyben már a B-osztályos csapatok is pályára lépnek. A sors szeszélye folytán a Kolozsvári U és CFR ismét egymás ellen játszik, igaz, csak átvitt értelemben: a diákok ugyanis a CFR szatelitcsapatának, a Dési Egyesülésnek az otthonában vendégszerepelnek. Megyénk másik együttese, az Aranyosgyéresi Sodronyipar a Nyárádtői Egyesüléshez látogat. A Beszterce, Fehér, Szeben és Szilágy megyei csapatok műsora: Brassói Forex–Nagyszebeni FC, Gyulafehérvári Egyesülés–Balázsfalvi Inter, Szecselevárosi Precizia–Medgyesi Gázmetán, Zilahi Armătura–Szatmárnémeti Olimpia, Nagybányai FC–Besztercei Glória II.

A mérkőzéseket az elsőként feltüntett csapat otthonában játsszák, a győztes továbbjut (visszavágó nincs).

vissza az elejére


Sportinfo
Városi bajnokság Szamosújváron

(8. old.)

Miután a C-osztályban szereplő Olimpia pénzhiány miatt visszalépett a bajnokságból, a szamosújvári focikedvelőknek már csak a városi bajnokságban kiírt mérkőzések megtekintése maradt. A helyi megmérettetés augusztus 29-én, hétfőn rajtol, a pályán a város vállalatainak és intézményeinek képviselői küzdenek a pontokért.

vissza az elejére


US Open selejtezők

(8. old.)

Kuti Kis Rita továbbjutott a selejtező 1. fordulójából az amerikai nyílt teniszbajnokságon, miután két játszmában, 6:4, 6:2-re nyert az üzbég Akgul Amanmuradova ellen. Szávay Ágnes, Gubacsi Zsófia, Czink Melinda és Nagy Kyra lapzárta után szerepelt a kvalifikációban, akárcsak román részről Gallovits Edina és Florin Mergea. Delia Sescioreanu viszont már búcsúzott is, miután 7:5, 5:7, 6:7 arányban kikapott a luxemburgi Claudine Schaultól. A 128-as főtáblán hétfőn kezdődnek meg a küzdelmek, a feljutáshoz három győzelem szükséges.

vissza az elejére


Győzelem a svédek ellen

(8. old.)

Portugáliai sikere után hazai pályán a svédeket is legyőzte a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki pótselejtező második fordulójában. Eredmény: Magyarország–Svédország 75:68.

Csonka forduló
Kedd este és tegnap lapzárta után csonka fordulót játszottak Angliában – az UEFA- és BL-selejtezőkben nem érdekelt csapatok részvételével. Az első eredmények: Premier League, 3. forduló: Birmingham City–Middlesbrough 0–3, Portsmouth–Aston Villa 1–1, Sunderland–Manchester City 1–2.

Totti elhagyja Rómát?
Francesco Totti, az AS Roma sztárlabdarúgója jövőre esetleg elhagyja a csapatot, mert szeretne végre egy nagy trófeát nyerni. Totti akkor távozna, ha az együttes nem nyeri meg az UEFA-kupát és a most kezdődő bajnokságban csapata nem harcolja ki a BL-szereplés jogát. A 28 éves klasszis szerződése 2010-ben jár le a fővárosi klubnál, évi kereste 10,4 millió euró.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence