2005. szeptember 29.
XVII. évfolyam, 228. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG ÉLETMÓD BÖNGÉSZŐ MOZAIK HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Határozott a megye: új sportlétesítményt Kolozsvárnak
A Gorbó-völgyi komplexum a Ion Moina Stadion lebontását jelentené

(1., 9. old.)

Az sportpályát lakóhelyektől távolra tervezik (Gyurka Előd felvétele)

A városnak mindenképpen szüksége van egy sportkomplexumra, és írjon bármit a sajtó, a megkezdett úton végig kell menni, az elképzelést valóra kell váltani – e mellett az egységes álláspont mellett döntöttek a tegnapi megyei gyűlésen a tanácsosok abban az ügyben, amely a sétatéri stadion jövőbeni sorsát is megpecsételné, és amely körül érzelmektől cseppet sem mentes vita zajlik már jó ideje.

A Kolozs Megyei Tanács tegnapi ülésének egyik napirendi pontját megkülönböztetett érdeklődéssel követte a helyi sajtó, ezen keresztül pedig a közvélemény. Sőt, a tanácsülésen az UFC diákcsapat néhány szurkolója is megjelent, és a gyűlésterem emeleti teraszáról hallgatta végig a legkülönfélébb határozattervezetek megvitatását egészen addig a napirendi pontig, amely egy korszerű sportlétesítmény felépítéséről döntött. Ez a döntés ugyanis minden valószínűséggel meghatározta a Sétatéri Ion Moina Stadion sorsát, amely évek óta a lét és nemlét, megmaradás avagy lebontás között lebegett. Bár a megyei tanácsosok tegnapi határozata sejteti a véget, még hosszú időnek, akár éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy megoldódjék az az ügy, amely Kolozsvárhoz méltó stadion létesítését tűzte ki céljául.

A sétatéri stadion lehangoló látványa valóban megoldás keresésre késztet. Mint ismeretes, az előző, SZDP kormányzás idején a létesítmény javítása és felújítása mellett döntött az akkori vezetés, és választási kampányízű szalagavatót is tartottak a korszerűsítési munkálatok megkezdéséről. Majd minden újból elcsendesedett, akár a stadion körüli zajos népfelvonulások emlékei. A létesítmény (és a hely) fontossága azonban újjáélesztette „az ügyet", és a megyei tanácsülések napirendjét többször is gazdagította a stadion sorsa. Végül a tanácsosok tegnap elfogadták azt a határozat tervezetet, amelynek értelmében megkezdhetik az eljárást egy sportkomplexum felépítéséért, amely tartalmazni fogja a következőket: egy 30 ezer férőhelyes stadiont, amely el lesz látva futókörrel, gokartpályával, gépkocsivezetési gyakorlótérrel; a létesítmény működéséhez szükséges parkolóhelyekkel, szállodával, közétkeztetési létesítményekkel; ide fogják költöztetni a Transilvania kiállítási csarnokot is. A létesítmény helyéül a Gorbó Völgyét jelölték meg.

Marius Nicoara megyei tanácselnök tegnapi, a megyegyűlést megelőző sajtóértekezletén elmondta, egyelőre még folyamatban van a területnek a megye tulajdonába történő átvétele, de terveik szerint jövő év őszén megkezdenék az építkezést. A pénzügyi hátteret mindenképpen a jelenlegi stadion területének eladásából fedeznék, de ezt csak akkor bontanák le, miután felépítették az újat. Cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a sétatéri telket előre odaígérték volna üzletembereknek. A bontás után felszabaduló területet árverésre bocsátanák, és csak a megye által megengedett létesítményt építhetnének a beruházók, megfelelő zöldövezet kialakításával, mondta Nicoara.

(i)

vissza az elejére


A BBTE is támogatja az autópálya tervét

(1., 4. old.)

Az észak-erdélyi autópálya megépítése mellet foglalt állást a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa legutóbbi ülésén, az állami egyetem vezetősége a munkálatok újrakezdését sürgeti.

A BBTE sajtóirodája által kibocsátott közlemény leszögezi, hogy Erdély, de egész Románia számára bármilyen infrastrukturális kapcsolat, ami összeköttetést teremt az ország és Nyugat között, életbevágóan fontos. A multikulturális állami egyetem legfontosabb döntéshozó testülete szerint az autópálya nem számít luxusnak, egyszerűen égetően szükség van rá a régióban. Az egyetemek számára ezek az infrastrukturális összeköttetések a versenyképesség egyik feltételét képezik. A BBTE szenátusa szerint minden erdélyi lakosnak vagy cégnek, de az ország bármely más részén élőknek is hasznot hozna a korszerű út.

Az egyetemi szenátus ezekből a premisszákból kiindulva legutóbbi ülésén egyhangúlag úgy határozott, hogy a BBTE e téma kapcsán folytatott romániai vitában a Bukarest–Brassó–Marosvásárhely–Kolozsvár–Bors nyomvonalra tervezett autópálya haladéktalan megépítése mellett érvel. A testület szerint nem létezik elfogadható ok a projekt elhalasztására. Az oktatók szerint bármilyen tárgyalást a terv megvalósításáért, és nem annak megakadályozásáért kell folytatni.

– Az elmúlt években végrehajtott romániai modernizálásokban az erdélyi állampolgároknak való részvételére, illetve a szükségletekre való tekintettel az észak-erdélyi autópálya nem ajándékot, hanem természetes fejlesztést jelentene – áll a dokumentumban. A közlemény szerint ideje, hogy a román hatóságok a tétovázás és a nyilatkozatok helyett határozott intézkedéseket foganatosítsanak, amelyek az észak-erdélyi autópálya építésének sürgős újraindítását biztosítanák.

vissza az elejére


Játssz és nyerj Dacia Logant

(1. old.)

Szeptember 29-e és október 3-a között nyitott kapuk napját rendezik meg országszerte a Dacia forgalmazóknál. A rendezvény keretében az érdeklődők megtekinthetik a Dacia Logan dízel motorral ellátott változatát, és ki is próbálhatják a gépkocsit, a helyi forgalmazók (Kolozsváron a Tordai úton, Honvéd/Dorobanţilor utcában, valamint Tordán) szervizeiben. A rendezvény keretében nyerni is lehet, öt gépkocsit sorsolnak ki az országban.

vissza az elejére


Fizessen elő 3 hónapra,

(1. old.)

október-decemberre,
a SZABADSÁG -ra!,
és nyerje el a nagydíjat, a
Calibra
utazási iroda
Utazzon velünk Egyiptomba!
(Főtér 11. sz.,
tel./fax: 0264-590808, 431563, tel.: 427029
honlap: www.vacanteinegipt.ro,
e-mail: calibra@vacanteinegipt.ro)
nagydíját, egy
KÜLFÖLDI TÁRSASUTAZÁST!
További nyereményeink: 500 000 LEJES SZAKORVOSI VIZSGÁLAT VAGY ORVOSI LABORATÓRIUMI KIVIZSGÁLÁS a Promedical Center
magán rendelőházban stb.
Az októberi, novemberi és decemberi előfizetési nyugtát el kell juttatni címünkre (Szabadság Kft., Napoca u. 16., 400009 Kolozsvár, vagy C. P. 340), illetőleg kapu alatti postaládánkba. A borítékra írják rá: negyedévi előfizetés! A nyugtákat megőrizzük, számukkal részt lehet venni az egyhavi előfizetési nyereménysorsolásunkon is. Beküldési határidő: 2005. október 10. (postabélyegző dátuma).

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

…A hithez való ragaszkodást hagyom rátok örökségül.

Márton Áron

vissza az elejére


KISHÍREK

(2. old.)

KÖNYVBEMUTATÓ a Györkös Mányi Albert emlékházban (Majális/Republicii u. 5/1.) szeptember 29-én, csütörtökön du. 6 órakor. Az Appendix Könyvkiadó égisze alatt megjelent Dáné Tibor: A gálánskor breváriuma című művelődéstörténeti kötetet Demény Péter író ismerteti .

A PIARISTA ÉS A MARIANUMISTA ÖREGDIÁKOK BARÁTI KÖRÉNEK TAGJAIT kérik, hogy testületileg vegyenek részt a csütörtök délután 6 órakor kezdődő Szent Mihály-napi ünnepi misén a kolozsvári Szent Mihály-templomban.

vissza az elejére


XIII. Madách Szimpózium

(2. old.)

A Madách Irodalmi Társaság szeptember 23-án és 24-én tartotta tizenharmadik szimpóziumát. Az évekig igénybe vett szügyi terem immár szűk volt, ezért a rendezvényre idén másodízben a Balassagyarmattól kb. 15 km-re fekvő Csesztvén, Madách Imre édesanyja kúriájához, a Majtényi-kúriához közeli művelődési házban került sor. A rendezvényt Andor Csaba elnök nyitotta meg. A jelenlévők egyperces csenddel adóztak az alsósztregovai Madách-kastély helyreállítását szorgalmazó, majd azt tevékenyen támogató, nemrég elhunyt Vladimír Siváèek emlékének. Az elnök beszámolt a Társaság éves tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről. A folyó évi jövedelem alapja a személyi adó 1%-ból összegyűlt összeg volt, a kormánytámogatás, akár tavalyelőtt és tavaly, idén is elmaradt. Bár az ígéretek szerint anyagilag ez lenne a legjobb év, valójában a legszűkebb: eddig nem fordult elő, hogy a kiadások fedezésére az elnöknek többször a saját zsebébe kellett nyúlnia. A Társaság a tavalyi közgyűlés óta kiadta a XII. Szimpóziumon elhangzott előadások kötetét, továbbá Papp-Szász Lajosné Két Szontagh-életrajz, Kálnay Nándor Csesztve község története és leírása. Csesztve község (Nógrád vármegye) tanügyének története, Madách Aladár Művei. II. Próza, Horánszky Nándor Az alsósztregovai Madách-síremlék című munkáját, valamint a Tragédia Hans Thurn által fordított legújabb német változatát és a Kolozsvárról Budapestre származott Enyedi Sándor Az ember tragédiája bemutatói. Az első hatvan év (Bibliográfia) című kötetét. A tagság a beszámolót elfogadta, és egyetértett azzal, hogy évi összejövetelét a jövő évben szeptember végén ugyanitt tartsa.

Ezután Papp Nóra–Szőke Ágnes Ádám a rengetegben. Gondolatok Marno János rock-operájáról című előadása hangzott el, alulírott a Tragédia általa készülő spanyol változatának első négy színét elemezte, Varga Magdolna Az utolsónak szánt költemény: Útravaló versemmel című dolgozatát ismertette, Andor Csaba felolvasta Schéda Mária A barát és az anya szerepe a tizenéves Madách pszichés fejlődésében című dolgozatát, Kozma Dezső (Kolozsvár) Egy rendezés műhelytitkai, Andor Csaba Egy Madách-levél utalásai című előadása hangzott el.

Délután a tanácskozás előadói és meghívottai Balassagyarmaton, az egykori nógrádi vármegyeházán megtekintették a Társaság szobáját, majd a januárban leleplezett emléktáblát. Ezután részt vettek a helyi önkormányzat, több Nógrád megyei művelődési intézmény, a Madách Irodalmi Társaság és a Madách-kör képviselői által a költő szobránál tartott koszorúzási ünnepségen.

Többen megütköztek azon, hogy a helyi egykor Fráter Erzsébet, most Szalézi leánykollégium bejárata elől, a tavalyelőtt elhangzott ígéretek ellenére, talapzatával együtt eltüntették az egykori névadó, Fráter Erzsébet szobrát. Az épület csarnokában Benes Istvánné „De elhibáztuk a nedves tüzet...", Bíró Béla (Sepsiszentgyörgy) Egy kéziratlap megfejtése, Horváth Krisztina A kecskeméti Tragédia-előadások története, Árpás Károly Egy keltezetlen harci dal (Madách Imre: Katona dala), Földesdy Gabriella Az ember tragédiája tanításáról, Bene Zoltán Az első magyar „szépművészeti folyóírás" és Madách Imre, Varga Emőke A látás jelentésmezői a Tragédiában, Magony Imre Rakssányi Dezső festménye Madáchról című előadása hangzott el.

Szeptember 24-én délelőtt a szimpózium résztvevői Nógrád megye mostani székhelyére, Salgótarjánba látogattak, ahol a Madách Imre Gimnáziumban meghallgatták Bárdos József előadását Az ember tragédiája kritikai kiadásáról, majd megtekintették a helyi bányamúzeumot.

Asztalos Lajos

vissza az elejére


Fiatalodó Géniusz

vissza az elejére


(2. old.)

Az ifjúsági ismeretterjesztő szemle legfrissebb számában is szép számban szerepelnek fiatal szerzők, de a főszerkesztői felhívás további ifjú, igényes tollforgatókat serkent munkára. Akikből különben nincs hiány erdélyi tájainkon, csupán az első lépések megtétele várat magára.

A folyóiratszám ismét változatos tartalommal jelentkezik. A legtöbb írás címe önmagáért beszél: 415 éves a Vizsolyi Biblia; A rovásírás tudománya; Ötven éve restaurálták Petőfi képét; A Meteorák; Ötven éve hunyt el Einstein; Negyven éve hódít a miniszoknya; Pályaválasztás és önmegvalósítás; A 7. parancsolat: Ne lopj!; Az enyedi vár; Tanulás határok nélkül; Divat lett a japán nyelv tanulása; A fiatalok alapjogai az EU-ban; Az antiszemitizmustól a „végső megoldásig"; A kétpólusú világrend és a hidegháború kialakulása; Nagybaczoni Nagy Vilmos életpályája; Egy kisnemes legszebb évei Bethlen Gábor fejedelem zászlaja alatt; Az első néprajzi filmes és a kronofotográfia; Apáczai Csere János, az erdélyi gondolkodó; Kriza János; Magyar és idegen nevek. Ám akadnak a lapszámban olyan írások is, amelyek tartalma első látásra nem derül ki. Ilyen, például, a kolozsvári Szervátiusz Múzeum vagy a Kőkert utca bemutatása, illetve a Géniusz Műhelyben megjelentetett Zsibói impressziók vagy az esztendő hátralevő időszakának várható kiemelkedő nemzetközi sporteseménylistája.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A csajom apja ideges – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20,30, 23; kedvezménnyel 23 órától és hétfőn egész nap.

GYŐZELEM – Moartea domnului Lăzărescu – bemutató. – Vetítések időpontja: szept. 23-án, pénteken 14, 17, 20; szept. 24–29. között: 13, 16, 19, 22.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Herbie: Fully Loaded – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 19.30, 22; kedden kedvezménnyel.

FAVORIT – Batman. Kezdődik! – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19.30; kedvezménnyel csütörtökön.

DÉS

MŰVÉSZ – A gyűrű 2 – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától és hétfőn egész nap.

TORDA

FOX – A fogoly. – Vetítések időpontja: 15, 17, 19, 21.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Kinsey – Vetítések időpontja: péntek, szombat, vasárnap: 17, 19, 21; hétfő-szerda: 17, 19; csütörtökön zárva.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A Főnix útja – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 15 órától és hétfőn egész nap.

DACIA B-TEREM – Off the Map – amerikai. – Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától és kedden egész nap.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Monster in Law – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától kedvezménnyel, és hétfőn egész nap.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Október 2-án, vasárnap este 8 órakor: Marie Jones: Kövekkel a zsebében – stúdióelőadás. Rendező: Keresztes Attila.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Október 4-én, kedden: Csehov: A sirály.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Szeptember 30-án, pénteken este 7 órakor: Énekeljünk együtt – Poór Péter erdélyi koncertturnéja.

Október 2-án, vasárnap de. 11 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese.

ROMÁN OPERA

Szeptember 30-án, pénteken este 7 órakor: Rossini: A szevillai borbély.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Szeptember 30-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfónikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Ilarion Ionescu-Galaţi. Közreműködik: Reman Zoltán (szaxofon). Műsoron: Mozart: A színigazgató nyitánya; Glazurov: Szaxofonverseny; Darius Milhaud: Scaramouche; Brahms: II. Szimfónia (Schubert 3, Saint-Saens 3). Bérletes előadás.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Márton Áron huszonöt éve „otthon"

(3. old.)

Sokan vannak közöttünk, akiknek az emlékezetében világos kép él Márton Áron püspök visszavonulásáról, utolsó napjairól és temetéséről. Mindazok, akik a püspököt ismerték, tanúsíthatják, hogy a nagyság, a hűség, az okosság és az egyszerűség repedésmentesen forrt egységbe személyében. Élete alkonyán tudatosan és vágyódva készült a Nagy Találkozásra. Rendet hagyott maga után, és olyan feladatokat, lehetőségeket testált utódaira, amelyekkel nem is olyan könnyű jól sáfárkodni.

Ő még olyan püspök volt, aki nemcsak szerette a rá bízottakat, hanem ismerte is őket. Ő még nem átallotta kikérni a társadalom világi kutatóinak, a szakértőknek a véleményét, odafigyelt a szociológusok és szociográfusok adataira és következtetéseire; ő még hosszú távú stratégiákban gondolkodott a felemelés és javítás horizontján. Nemcsak sziklaszilárd volt, amint ezt sokan legjellemzőbb erényének tartják, hanem – bölcsessége és műveltsége mellett – okos is.

Kortársai egybehangzó véleménye, hogy a legkeményebb időkben, az ötvenes és hatvanas években is valamiféle biztonság hatotta át (a börtönben sínylődő, illetve háziőrizetbe kényszerített) Márton Áron egyházkormányzását. Döntései higgadtságot sugalltak, soha fel nem merült, hogy határozásai ne a felelősségtudat felsőfokán edződtek volna meg. Miközben azonban a kormányzására bízott egyházmegyék életét rendíthetetlenül a megtartás jegyében irányította, római egyházpolitikai kapcsolataiban a „régebbi évjáratot" képviselte. Míg folyamatosan megőrizte a Róma iránti engedelmességet, a II. vatikáni zsinat (1962–1965) utáni sajátos „keleti politikával" nem tudott maradéktalanul azonosulni. Diplomatikus frázisokba csomagolt csalódások nélkül, mégis kissé idegenkedve fogadta a Szentszék igen mértéktartó nyitását is a „keleti tömb" kommunista államvezetései iránt.

Nem ő volt az egyetlen – és ez úgyszintén érthető. Az egyházak Szamosújvárt, Enyedet vagy Jilavát vállaló vezetői, lelkészei és világi tagjai jó okkal nehezményezték, hogy helytállásukat vagy akár az életáldozatig is elmenő készségüket a hűségre a szentszéki „dörgölőzés" mintegy lefokozza. A hajlíthatatlannak tartott katolikus egyház kompromisszumkészséget mutatott – igaz, igen racionális határok között – a kommunisták felé, akiktől a század első felének mértékadó filozófusai, politikusai, tudósai és pápái egybehangzóan semmi jót nem vártak. Ennek a „hajlékonyságnak" látszott ellentmondani Márton Áron magatartása is, akit politikai ellenfelei – s talán még a pribékek is? – nagyra értékeltek feltételeket nem ismerő állhatatosságáért. (Amikor Márton Áron kényszerlakhelyhez-kötöttségét feloldották, a püspök előbb megkérdezte, milyen feltételek vannak; Emil Bodnăraş miniszter ekkor ezt válaszolta: „Mi megismertük a Püspök urat, és így elfogadjuk, feltételek nélkül.")

Ma már jó okunk van azt gondolni: Márton Áron sokkal inkább és sokkal tudatosabban volt hűséges a katolikus egyház egységéért küzdő központi törekvésekhez, mint a XII. Piusz vagy Mindszenty bíboros személyével szimbolizálható „monolit" rendületlenséghez – amely egyébként mégiscsak közelebb állt a szívéhez.

„A Szentszékről mindig a legmélyebb fiúi tisztelettel nyilatkozott, sohasem bírálta mások előtt – írja róla Jakubinyi György, Márton Áron harmadik püspök-utóda. – De élt a szentpáli evangéliumi szabadsággal: az illetékeseknek mindig megmondta, ha szerinte tévesen mérik fel helyzetünket. Egy esetnek tanúja voltam, amikor egy Gyulafehérvárra látogatónak fordítottam. Ezzel magyarázom azt is, hogy élete végén Márton Áron hatszor lemondott, de a Szentszék – a segédpüspök kérésére – nem fogadta el lemondását. Dr. Jakab Antal segédpüspök érvelése az volt, hogy a jelen helyzetben még mindig szükség van a kommunista állammal szemben Márton Áron nevére és tekintélyére.

Amikor 1980. február 5-én utolsó lemondását szerkesztette, fordítónak engem hívott át – folytatja vallomását Jakubinyi érsek. – Kijelentette: azért mond le, mert betegsége miatt már nem látja át az ügyeket; nevében más ne intézkedjék, hanem mentsék fel a püspökség alól és az utód majd intézkedjék a saját nevében. Ezúttal elfogadták lemondását. Ekkor mutatkozott meg előttem teljes emberi és életszentsége nagyságában – a betegágyban fekvő – Márton Áron: súlyos lelki szenvedést okozott neki a személyes meggyőződése és az Ostpolitik által rá kényszerített magatartás ellentéte, de »sorkatonaként« engedelmeskedett a mindenkori »hadiparancsnak«. Márton Áron mindvégig hű maradt papszentelési, püspökszentelési ígéretéhez, engedelmeskedett Szent Péter mindenkori utódának."

Álságos és hamis volna úgy beszélni Márton Áronról, mint akinek életműve a kísértésekre mondott „nem"-ek sorozata lett volna. A legendás helytállás és hősiesség bőségesen adott alkalmakat neki az „igen"-ekre is. Százakat, ha nem ezreket, ihletett meg életre szóló útravalóval az „igen" jegyében. Mintát adott a keresztény vezérfonal mellé. Huszonöt évvel halála múltán a legméltóbb s igazán nem csak formális megemlékezés az volna, ha nem csupán emlékét ápolni, hanem példáját követni is törekednénk.

Jakabffy Tamás

(…) Nagyméltóságod kormányának sem sikerült a magyarság bizalmatlanságát eloszlatni. Népünket a 27 év alatt egymást váltogató kormányoknak velünk szemben változatlan magatartása tanította meg, hogy az ígéretek értékét az intézkedésekkel mérje. Népünk szívesen ajándékozza meg bizalmával azt, aki jószándékkal közeledik hozzá, de igen bőséges tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a szavak és a tettek, az ígéretek és az intézkedések, a törvény és a végrehajtás között az ellentmondást észrevegye. A román közvélemény ellenállása és a végrehajtó közegek szabotálása kétségtelenül sokban gátolja a kormányt jószándékú terveinek végrehajtásában is, de Nagyméltóságod, aki szereti a saját nemzetét, bizonyára megérti, hogy a magyarság sem áldozhatja fel magát a nagy-román eszme oltárán.Az erdélyi románság számbeli többségére és a 27 éves birtoklásra hivatkozva igényt tart Erdély egész területére. A magyarság a maga igényét jelenlegi számbeli többséggel nem indokolhatja (mert elvérzett a török-tatár elleni küzdelemben), de felhozhat ugyanilyen értékű gazdasági és politikai érveket, melyeket a történelem is támogat. A románság Erdélyből nem akar eltávozni; – természetesen nem akarja azt elhagyni az 1000 esztendő óta itt lakó és Erdély kultúráját megalapozó magyarság sem. Az autonóm vagy független Erdély kérdése sem oldaná meg a vitát. Ma a nagy politikai egységek kialakulásának idején, az ilyen kis egységek sokáig nem tudnának ellenállni az erősebb szomszéd vonzásának. Az erdélyi románság – nevelése folytán – a magyar fennhatóság alá nem kívánkozik. A magyar nemzettestből erőszakkal kiszakított erdélyi magyarságot pedig kisebbségi élete győzte arról, hogy román fennhatóság alatt sem egyedeiben, sem mint nemzetiség nem élhet szabad emberhez méltó életet. Lehetséges, hogy a békeszerződés feladatára vállalkozó hatalmak között Erdélyre nézve nem alakul ki egységes álláspont, s ezért úgy román, mint magyar részről bizakodhatnak az okok helyezkedése és a politikai ügyeskedések sikerében. Románia helyzete előnyösebb annyiban, hogy Erdély az ő birtokában van; de a magyar reményeket is táplálhatja a nagyhatalmaknak az a felismerése, hogy a Párizs-környéki békediktátumok nem oldották meg a nyugtalanító kérdéseket Európa ezen térségében; ha ez alkalommal tartósabb rendet akarnak létrehozni, az etnikai szempont mellett mérlegelni fogják a gazdasági és a politikai szempontokat is. Mindenesetre mi úgy látjuk, hogy Erdély kérdését ma nem lehet önmagában külön nézni, hanem a megoldás módozatait az érdekelt nemzetek, sőt Európa jogos igényeinek összeegyeztetésében kell keresni.

(…) Nem a magyarság nevében beszélek, mert ilyen megbízatásom nincsen. Azonban a magyarság helyzetével és hangulatával tisztában vagyok, és úgy ítélem, hogy a levelemben adott rajz megfelel a valóságnak. Érintkezem a magyar társadalom minden rétegével, ismerem a falu helyzetét éppen úgy, mint a városokét, az értelmiség gondolkodását éppúgy, mint a munkásságét. Isten magyarnak teremtett, s természetesen fajtestvéreim sorsa és sorsának alakulása iránt nem lehetek közömbös. A román fennhatóság alatt élő magyarság helyzete nem felel meg azoknak a nagy erkölcsi követelményeknek, melyeket az Egyesült Nemzetek Alapokmánya a békés együttélés rendezőelveiként megjelölt. És ha a nemzetek közötti békét őszintén akarjuk előmozdítani, úgy gondolom, a kibontakozás útját ebben az irányban kell keresnünk (…)

(Idézet Márton Áron Groza Péter miniszterelnökhöz intézett leveléből, 1946)

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Mégis visszakerült a rácsok mögé Miron Cozma

(4. old.)

Visszautasította a legfelsőbb bíróság az 1999-i, costeşti-i bányászjárás kapcsán született ítélet ellen irányuló fellebbezést, amelyet Miron Cozma és öt társa nyújtott be. Ennek értelmében Cozmát 10, társait pedig fejenként 5 év szabadságvesztésre ítélték az államhatalom aláaknázásának vádjával. A fellebbezést 2003 decemberében nyújtották be.

Cozma ügyvédje kijelentette: kérvényezni fogja a legfelsőbb igazságszolgáltatási szervnél, hogy az 1999-es bányászjárás miatt kiszabott büntetést összesítsék az 1991-essel, amelyért védence 18 évet kapott, és amelyért 2004-ben Ion Iliescu akkori államfő kegyelemben részesítette. A gyakorlat szerint ugyanis, ha egy személyt több hasonló bűncselekményért ítélnek el, a büntetéseket összesíthetik, ekkor az elítélt rendszerint a nagyobbik büntetést köteles letölteni. Ha emiatt viszont kegyelemben részesítik, akkor az ennél kisebb büntetéseket sem kell letölteni. Miron Cozma esetében tehát az 1991-es bányászjárás ügyében született kegyelmi rendelet megsemmisíti a legutolsó, a costeşti-i bányászjárás esetében megszabott büntetést, idézi a Mediafax a jogi szakértőket.

A további öt elítélt közül Dorin Loiş, Ionel Ciontu, Vasile Lupu és Constantin Creţan a Petroşani-i rendőrségnél kell hogy feladják magukat, Romeo Beja, Cozma egykori jobb keze azonban külföldön tartózkodik. Ha nem tér vissza az országba a jelentkezési határidő leteltéig, az Interpollal köröztethetik a román hatóságok.

Miron Cozmát 1998-ban másfél évre ítélték az 1991-es bukaresti bányászhadjáratért, aminek következtében Petre Roman egykori miniszterelnök kormánya lemondott. Az eredeti vádat, az államhatalom aláaknázását ugyanis megváltoztatták közerkölcs ellenei sértésre, csendháborításra, de a fellebbezés következtében ezt is ejtették. A kiszabadult bányászvezér bosszút esküdött, beiratkozott a Nagy-Románia Pártba és máris egy újabb hadjárat szervezésébe kezdett. 1991-hez hasonlóan 1999-ben is elindultak a bányászok Bukarest irányába, a karhatalmi erők pedig hiába próbálták feltartóztatni, a belügyminisztériumból kiszivárogtatott információknak köszönhetően a bányászok kijutottak a Zsil-völgyéből. A Costeşti-i és Stoeneşti-i „ütközet" után Cozmát végül elfogták, 1999 februárjában pedig az 1991-es eseményekre „megszabott" másfél évet 18-ra emelték, Costeşti-ért pedig 10 börtönévet kapott. Az 1999-es hadjárat 130 milliárd régi lejbe került az államnak.

Ismeretes, Iliescu tavaly decemberben, utolsó mandátumának végső óráiban döntött úgy, hogy megkegyelmez Cozmának. A közfelháborodás láttán azonban visszavonta a rendeletet, Cozmát pedig 24 óra alatt ismét letartóztatták. A bányászvezér azonban megfellebbezte a visszavonást, a craiovai bíróság pedig helyt adott kérésének. Cozma júniusban szabadult a börtönből, azóta Temesvár mellett él.

Tegnap késő délutáni sajtóértekezlete után Miron Cozmát a rendőrök bekísérték a rahovai börtönbe, annak ellenére, hogy ügyvédje ezt kizártnak tartotta.

vissza az elejére


Óvatosságra int az Országos Madártani Egyesület
A madárinfluenza leginkább a gyerekeket veszélyezteti

(4. old.)

Az Országos Madártani Egyesület közzétette, hogy a Romániát is fenyegető madárinfluenza-járvány elterjedésének megakadályozásáért a lakosságnak mit kell tennie. Az egyesület a központi és helyi hatóságokat, illetve a civil szervezeteket arra sürgette, hogy terjesszék a megelőzéshez szükséges tudnivalókat.

Az egyesület figyelmeztet, hogy a betegség a háziszárnyasoknál alakul ki, elsősorban azokban a gazdaságokban figyelhető meg a kór tünetei, ahol a szárnyasokat zsúfoltságban, nem megfelelő körülmények között tartják. Romániában még nem jegyeztek egyetlen olyan esetet sem, amelyben a vándormadarakról emberre terjedt volna a madárinfluenza. A pontos tájékoztatás érdekében a madárvédő egyesület leszögezte, hogy a leginkább sújtott térségben, Kínában és Dél-kelet Ázsiában az udvarokon tartott háziszárnyasokról terjedt át a vírus a velük kapcsolatba került vándormadarakra, amelyek aztán tovább repülve elvitték azt Mongóliába, Oroszországba és Kazahsztánba. A vadréce és vadlúdfajok, a bíbic, illetve egyes sirályfajok bizonyultak a legérzékenyebbnek a madárinfluenzára – sokuk vándorlási útvonala Románián át vezet.

Az Országos Madártani Egyesület felhívja a figyelmet: annak ellenére, hogy jelen pillanatig Európa területén nem jeleztek madárinfluenza-esetet, a lakosságot tájékoztatni kell a megelőzés teendőiről. Figyelmeztetnek: ne érintsünk meg csupasz kézzel beteg madarat vagy madártetemet, mivel a vírus közvetlenül, ürüléken keresztül is terjed. A fertőzött állatokat kizárólag védőkesztyű és maszk használatával szabad megérinteni, amennyiben ilyesmi nem áll rendelkezésünkre, műanyag zacskó, papírzsebkendő segítségével improvizálhatunk védő felszerelést, de mihamarabb értesítsük az állategészségügyet.

Különösen fontos a gyerekeknek elmagyarázni ezt, hiszen ők azok, akik nagyobb valószínűséggel megfogják a beteg, repülni képtelen madarakat, hozzáérnek a tetemekhez. Thaiföldön a megbetegedések több mint fele gyerekek között fordult elő.

A vidéki gazdáknak gondoskodniuk kell arról, hogy háziszárnyasok ne hagyják el az udvart, mert abban az esetben egy esetleges járvány kirobbanásakor azokat fel kell áldozni. Különösen a Duna-deltában, illetve mocsárvidékeken nagy annak veszélye, hogy a haszonállatok kapcsolatba kerülnek a költöző madarakkal.

Érdekes, hogy a sertések is elkaphatják a betegséget, ezért csak az ólban szabad tartani az állatokat, mivel különösen a disznóra jellemző, hogy el is fogyaszthatják a beteg, vagy akár kimúlt szárnyast. A madáregyesület szerint az oroszországi példát követve ajánlatos volna a vízimadarak vadászatának betiltása, ezáltal is csökkenne a potenciálisan vírushordozó állatok és az emberek közötti kontaktus.

Az egyesület munkatársa, Mátis Attila biológus lapunknak elmondta: Kolozs megye és környéke nem tartozik a közvetlenül veszélyeztetett térségek közé, hiszen valószínűleg – de nem bizonyítottan – elsősorban a vízimadarak a potenciális vírushordozók. Ezért azok pihenőhelyein, a Duna-delta és mocsárvidékeken kell feltétlenül betartani az óvintézkedéseket, de környékünkön sem árt az elővigyázatosság.

vissza az elejére


Veszedelmes konzervatív-liberális viszonyok
Az SZDP támogatna egy kisebbségi NLP-kormányt

(4. old.)

Míg Traian Băsescu államfő a Konzervatív Párt (KP) kormányból való kiábrudalását szorgalmazta, a liberálisok egyre közelebb kerülnek a Dan Voiculescu vezette politikai csoportosuláshoz. Több, nem hivatalos utalás is történt arra vonatkozóan, hogy az elmúlt időben komolyan is szóba került a liberálisok és a konzervatívok egyesülése. Mircea Geoană szociáldemokratái ugyanakkor arra számítanak: a demokraták mégis kiprovokálják az előrehozott választásokat, ebben az esetben SZDP hajlandó támogatni egy kisebbségi liberális kormányt. Közben a liberálisok egyre távolodnak a demokratáktól, a két párt képviselői tegnap nyíltan bírálták egymást, és hallani sem akarnak már a két párt összeolvadásáról.

A Horia Rusu Alapítvány által szervezett politikai vitadélutánon a liberálisok és a demokraták azt ecsetelték, hogy miért nem lehetséges a két párt fúziója. Crin Antonescu, a liberálisok képviselőházi frakcióvezetője konjunkturálisnak nevezte a DP nemrég történt ideológiai pálfordulását, és opportunizmussal vádolta a szövetségesüket. A megbeszélésen jelen lévő Sorin Frunzăverde, a Demokrata Párt alelnöke válaszképpen következetlenséggel vádolta a liberálisokat.

Bár Bogdan Ciucă, a KP szóvivője vehemensen tagadta a liberálisok és a konzervatívok közötti fúzió ötletét, Puiu Haşotti, a liberálisok alelnöke nem zárta ki az egyesülés lehetőségét – idézi a politikust az Evenimentul Zilei. Az a tény, hogy a Nemzeti Liberális Pártról (NLP) kiderül, az európai liberális pártok szövetségének pozsonyi konferenciáján Călin Popescu Tăriceanu keményen lobbizott azért, hogy a konzervatívok európarlamenti megfigyelői csatlakozhassanak az EP liberális-demokrata pártokat tömörítő szárnyához, komoly alapot ad a híreszteléseknek.

A fúzió igencsak kézenfekvő megoldás volna mindkét párt számára, hiszen a felmérésekben 2–3 százalékra taksált konzervatívok esetében fel sem merül, hogy a következő választásokon – akár a három év múlva, akár a korábban sorra kerülőn – önállóan jussanak be a törvényhozásba. Az NLP számára is létfontosságú a „vérátömlesztés", a közvélemény-kutatások ugyanis azt jelzik, a D. A.-ban egyértelműen a Demokrata Párt (DP) javára billent a mérleg, a megváltozott erőviszonyok pedig elsősorban tisztségek elvesztésében mérhetők. A konzervatívok legfőbb aduja viszont a Voiculescu médiabirodalma, amelynek kegyeiért eddig is nagy árat fizettek a KP-szövetségesek.

Amint várható volt, a demokraták ellenkezésüknek adtak hangot az NLP és a KP közti viszony szorosabbá válása láttán. Ismeretes, Băsescu államfő éppen azzal indokolta az előrehozott választások kiírásának szükségességét, hogy a D.A. – amely az elnök számításai szerint megszerezte volna a biztos parlamenti többséget – ne kényszerüljön az olyan „erkölcstelen" megoldásra, mint a korábban SZDP-szövetséges KP-vel való koalíció. Emil Boc szerint a liberálisok és a demokraták közti együttműködési megállapodás értelmében elképzelhetetlen a konzervatívokkal való szövetkezés. A DP elnöke úgy vélte, a liberális-demokrata szövetség vezetőségének meg kellene tárgyalnia a helyzetet.

A demokraták más irányból is veszélyeztetve láthatják pozíciójukat, hiszen egyre gyakrabban hangzanak el utalások arra vonatkozóan is, hogy a szociáldemokraták alkalom adtán hajlandóak lennének egy kisebbségi liberális-kormányt támogatni. Egy NLP–SZDP–KP–RMDSZ szövetség bizonyára olajozottabban működne, mint egy olyan koalíció, amelynek a DP is tagja. Elemzők szerint a demokraták, mindenekelőtt pedig Traian Băsescu arról híresek, hogy szétverték a rossz emlékű Konvenció-kormányt. Minden jel arra vall, hogy a jelenlegi kabinetben is – amely a Victoria és Cotroceni paloták közti viszály közt őrlődik jó ideje – ők jelentik a legfőbb bizonytalansági faktort.

Az SZDP biztos forrásokra hivatkozva arra számít, hogy a DP mégsem tett le az előrehozott választások kiprovokálásáról, és csak megfelelő alkalomra vár, hogy visszahívja minisztereit a kormányból. Egy ilyen esetben az SZDP valóban hajlandó támogatni a liberálisokból álló kisebbségi kormányt, de természetesen csakis átmenetileg – hangoztatták.

A DP vezetősége részéről is megfogalmazódtak olyan vádak, miszerint a liberálisok a szociáldemokratákkal (is) kacérkodnának, véleményük szerint erre utal az az engedékenység, ahogy a liberális miniszterelnök a Năstase-kormánytól örökölt tisztségviselőkkel bánik, noha a megállapodás szerint a régi rendszer szép számmal átmenekített embereit már rég le kellett volna cserélni mindenféle pozícióból.

Sz. K.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

vissza az elejére


KÖRKÉP


Szilágysomlyó
A család állt a XIII. Báthory Napok központjában
Előadás Wesselényi egészségéről az orvostovábbképzőn

(5. old.)

Idén immár tizenharmadik alkalommal vált Szilágysomlyó a határokon is átívelő kapcsolatok éltető helyévé, a politikai határok különböző oldalain élők találkozási pontjává. Hisz a tizenhárom éve rendszeresen megszervezett Báthory-napok alkalmával minden esztendőben nemcsak az ország minden sarkából, de számos idegen országból is érkeznek vendégek. És örömmel tapasztalhatjuk, hogy a helybeliek közül is egyre többen kapcsolódnak be a programokba, nem kis számban már a gyerekek is.

Múlt hét pénteken az Ifjúsági Báthory-napokkal indult a rendezvény. Szabó Zsolt András és Szabó Tamás Évszakok című fotókiállításának megnyitójára került sor a Városi Kultúrotthon kiállítótermében. Ezt követte a Báthory István Alapítvány keretén belül működő Játékkuckó és a Szilágysomlyói Magyar Diáktanács szervezésében a szilágysági néptáncbemutató és -találkozó, ahol a szilágycsehi Berekenye, a zilahi Terbete és a krasznai Bokréta tánccsoportok mutatták be színvonalas, gazdag műsorukat. A bemutatót megelőzően Széman Rózsa Kuckó-vezető adta át a budapesti Hagyományok Házával közösen rendezett néprajz-, népi játék-, néptánc továbbképző tanfolyamon sikerrel vizsgázóknak az oklevelet. Nagy öröm volt látni, hogy a Berekenye táncegyüttes máris kamatoztatta a nyári előadássorozaton tanultakat. A napot táncház zárta.

Szombat délelőtt az agráripari iskolaközpont adott helyet a tizenkettedik orvostovábbképzőnek, melyet a Báthory István Alapítvány a Magyar Egészségügyi Társasággal (MET) együtt szervezett. Dr. Széman Péter a MET Kárpát-medencei alelnökének megnyitóbeszéde után Fekete Szabó András üdvözölte a résztvevőket és kívánt nekik eredményes tanácskozást. Idén is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt dr. Mikola István (Budapest), a MET elnöke, aki gondolatébresztő előadásával köszöntötte a jelenlevőket, kiemelve, hogy az egészséges életmód nem csupán fizikai, hanem nagy mértékben lelki, szellemi értelemben is értendő. Mintegy ezt a gondolatmenetet folytatta prof. dr. Kerkovits Gábor (Budapest) szívkatéterezést végző érsebész, aki szerint a szívkoszorúér-megbetegedések esetében is az egyik legfőbb kockázati tényező a szociális kohézió hiánya. Dr. Kollai Balázs a Minőségbiztosítás az alapellátásban című dolgozatában az EU-s követelményekről és előírásokról beszélt az egészségügyi alapellátás (háziorvosi ellátás) tekintetében. A rövid szünet után prof. dr. Méhes Károly (Pécs) gyermekorvos előadása következett, melyben fölvázolta egy újszülött nem túl rózsás kilátásait a XXI. század globalizálódó világában. Irodalmi és orvostörténeti csemegének számított dr. Kiss László (Csilizradvány, Szlovákia) értekezése báró Wesselényi Miklós száműzetésben töltött éveiről, romló egészségi állapotának okairól. A vitát követően Sallay Károly aligazgató mondott pár szót az iskoláról, majd Mikola elnök úr zárszavai rekesztették be a tudományos ülésszakot. Ezután a vendégek megtekintették dr. Mártonfi István, „mindenki orvosának" emlékszobáját.

Délután képzőművészeti tárlattal folytatódott a program: Kristófi János nagyváradi festőművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a szilágysomlyói Magyar Házban. Csodálatos módon, akár a délelőtti előadásokon, itt is fő gondolat volt a család, az összetartozás fontossága, a művész példaadó életével igazolta ezt: tízgyermekes családapaként mindmáig fiatalos és élettel teli. A csodálatos képek által nyújtott vizuális élményt fokozták a művész egyik fia, Kristófi János Zsigmond által vezényelt kamarakórus dalbetétei.

Stílusosan a gyerekek voltak a szereplői a következő programnak: az önálló magyar iskola V. osztályosai palotás táncot adtak elő; majd Joikits Attila nyugalmazott történelem tanár Mitruly Miklós Megsúgta a kisujjam című, krasznai szólásokat, közmondásokat, tréfás beszédeket tartalmazó kötetét mutatta be. Ezt követően, hagyományos módon a Szilágysági Magyarok díszoklevelek átadására került sor. Idén öt oklevelet ítélt oda az alapítvány kuratóriuma: Méhes Gyula (orvos; 1897–1970), Mentes Ferenc (címzetes apát-kanonok; 1918– 2005.), Sántha Pál (nyugalmazott lelkipásztor), Balogh Sándor (nyugalmazott tanár), Kristófi János (festőművész). Lelki felfrissülést nyújtott az újabb program, a nagyváradi Michael Haydn Kamarakórus szép előadása. A napot a Fazakas Mihály által vezényelt Nyírbátori Ifjúsági Koncert Fúvószenekar zárta, akik idén is, mint minden évben, osztatlan sikert arattak.

Figyelemre méltó kezdeményezés kísérte végig mindhárom nap programját, melyet a Játékkuckó szervezett, és főként a gyerekek (tanító- és óvónőik segítségével) valósítottak meg: a Gyermekek a Magyar Iskoláért nevet viselő kiállítás és vásár a Kézműves kuckó alkotásaiból állt össze, a vásár teljes bevételét az önálló magyar iskola javára fordítják.

Szeptember 25-én reggel a város polgármestere fogadta a küldöttségeket, majd mindannyian részt vettek a római katolikus templomban tartott ökumenikus istentiszteleten. Szép záróakkordként visszatért a szombati napot végigkísérő gondolatsor: igazi megtartó erő csak a hit és a szeretet, az egymás iránt való tisztelet és felelősségvállalás lehet. Feleletként a XVI. sz. Szilágysomlyói Báthory István Cserkészcsapat énekelt néhány Rákóczi-dalt, majd közösen elénekeltük Nemzeti Imánkat. Az istentiszteletet Báthory István mellszobrának megkoszorúzása követte. Koszorút helyeztek el a megye elöljáróságai: Végh Sándor alprefektus, Tiberiu Marc megyei tanácselnök; Nyírbátor és Albertirsa testvérvárosok küldöttei, a Magyar Egészségügyi Társaság, a Septimiu Cătălin Ţurcaş álal vezetett polgármesteri hivatal, a megye majd minden magyar településének polgármestere és RMDSZ szervezete, valamint a civil szervezetek és a helyi iskolák képviselői. A háromnapos rendezvényt a Szózat zárta.

Széman Emese Rózsa

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Halálos baleset Magyarkapuson

(5. old.)

Halálos végkimenetelű közlekedési baleset történt kedden reggel az E60-as országúton, Magyarkapuson. A 35 éves kolozsvári D. Zoltán egy Peugeot márkájú haszongépjárművel haladt, amikor figyelmetlensége miatt egy útjavító géppel ütközött, amelyet a 33 éves gyalui M. Relu vezetett. A két jármű felborult. A két sofőr könnyebben megsérült, a Peugoet utasa viszont, a 38 éves magyar állampolgárságú D. József Attila életét vesztette.

(balázs)

vissza az elejére


MARCI A PIACON

(5. old.)

Szerda reggel a Széchenyi téri piacon a következő árakat lehetett feljegyezni: tojás – 0,30 lej/db, burgonya – 0,7–0,8 lej/kg, uborka – 3,5 lej/kg, paszuly – 2 lej/kg, paradicsom – 2,5–4 lej/kg, hagyma – 1,5 lej/kg, fokhagyma – 5–6 lej/kg, zöldpaprika – 3,5 lej/kg, főzőtök – 2 lej/kg, murok – 1–2 lej/kg, káposzta – 1 lej/kg, padlizsán – 2–3 lej/kg, saláta – 0,5–1 lej/fej, spenót – 2,5–3 lej/kg, alma – 1,2–2 lej/kg, őszibarack – 3,5–4 lej/kg, szilva –1,5 lej/kg, szőlő – 3,5–5 lej/kg, dió – 3 lej/kg.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


Magyarország támogatja az észak-erdélyi sztráda megépítését

(6. old.)

Maximálisan támogatja az észak-erdélyi autópálya megépítésének tervét a magyar kormány. A kijelentést, amit erről tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, Gilyán György, a magyar Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium (GKM) államtitkára kedden tette Kolozsváron.

E támogatás bizonyítékaként az államtitkár rámutatott: a Magyarországon folyó útépítések keretében az autópálya, amelyre az észak-erdélyi autópálya is rácsatlakozhat majd, várhatóan már 2007-ig eléri a két ország határát. Gilyán hozzátette: a magyar kormány a dél-erdélyi autópályát is támogatja azzal, hogy legkésőbb 2009-ig Szegedig is kiépül az 5. számú autópálya, a II. Nemzeti Fejlesztési Terv pedig várhatóan tartalmazza majd a Nagylakig terjedő útszakasz megépítését is.

A magyar államtitkár újságírói kérdésre válaszolva azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet a GKM küldöttsége és az RMDSZ ügyvezető elnöksége közötti találkozó után szerveztek. A magyar fél Takács Csabával, az RMDSZ ügyvezető elnökével, és Kerekes Gáborral, a szövetség gazdasági alelnökével találkozott.

A kolozsvári sajtóértekezleten Takács Csaba elmondta, hogy a megbeszélésen a GKM és az RMDSZ között 2003-ban megkötött együttműködési megállapodás keretében létrejött Az EU házhoz jön elnevezésű program eredményeit tekintették át.

Gilyán György nagyon fontosnak mondta, hogy a magyar országgyűlés egy nappal a találkozó előtt csaknem egyhangúlag ratifikálta Románia uniós csatlakozási szerződését, ami azt bizonyítja, hogy Magyarország érdekelt Románia uniós csatlakozásában, hiszen ez a régió gazdasági fejlődése, a társadalmi és a politikai stabilitás, a két ország sokoldalú kapcsolatrendszere, illetve a magyar–magyar együttműködés szempontjából is nagyon fontos.

Gilyán, amint azt Az EU házhoz jön újabb kolozsvári rendezvényén tartott előadásában is hangsúlyozta: Magyarország uniós integrációja zökkenőmentes volt, ezért nincs olyan számottevő vállalkozói réteg, amely megsínylette volna a csatlakozást. Sőt, sok vállalkozó nyertesként került ki ebből a folyamatból. Úgy vélte, ez csak azért történhetett így, mert a csatlakozás előtt a magyar kormány alapos tájékoztatást biztosított az uniós követelményekről a vállalkozók számára.

Az integrációnak a számos pozitívuma mellett azonban vannak olyan részletei, amelyeket tanulságként meg akarnak osztani a határon túli magyarokkal is – hangoztatta az államtitkár, aki emlékeztetett: Az EU házhoz jön program is ezt biztosítja. Közölte: Romániában eddig 29 helyszínen 37-szer rendeztek összesen ötezer vállalkozó részvételével ilyen konferenciát, amely nemcsak Erdélybe, hanem olyan Kárpátokon túli városokba is eljutott, mint például Bukarest, Tulcea, vagy a Fekete-tenger parti Konstanca. A kolozsvári találkozón a GKM és az RMDSZ vezetői megállapodtak arról, hogy folytatják ezt a sikeres programot.

Kérdésre válaszolva Gilyán emlékeztetett, hogy a Szülőföld Programnak ez csak az egyik összetevője, létezik még a kedvezményes hitelbiztosítás, amit a magyar bankrendszer a határon túli üzleti tervek támogatására nyújt. Rámutatott: már ez a program is beindult, jelenleg több tucat tervet vizsgálnak, hogy eldönthessék, melyik érdemes támogatásra.

Az október második felére tervezett román–magyar együttes kormányülés kapcsán Gilyán elmondta: a kétoldalú együttműködés kulcsterületein – informatika technológia, infrastruktúra-közlekedés, valamint környezetvédelem terén – dolgoznak majd ki közös projekteket.

vissza az elejére


A Petrom töltőállomásokat venne Bulgáriában és Szerbiában

(6. old.)

Az osztrák OMV többségi tulajdonában levő Petrom olajcég előrehaladott tárgyalásokat folytat bolgár és szerbiai töltőállomás-hálózatok felvásárlásáról.

A tárgyalásokról hírt adó bukaresti Nine O’Clock című lap által idézett forrás nem említi a Petrom bolgár és szerb tárgyalópartnereinek nevét.

A Petromot felvásárló osztrák OMV októberben Romániában a más országokban folytatott gyakorlatához hasonlóan megkezdi a Petrom benzinkút hálózatának kiadását üzemeltetésre bérlőknek. Ötven nem kifizetődő töltőállomást pedig fokozatosan bezárnak. A Petrom jelenleg 670 benzinkutat üzemeltet, ebből 73-at Moldáviában és kettőt Magyarországon.

Októberben egy új benzinkút épül Bukarestben, és az év végéig az egész országban húsz meglévő kutat építenek át és modernizálnak. A Petrom 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai üzemanyag-forgalmazási piacon.

A nem gazdaságos kutak bezárására 60 millió eurót fordít az OMV az idén és jövőre. A programról megállapodás született a szakszervezetekkel. Az összeg a technikai költségeken kívül magában foglalja egy átképzési program költségeit, valamint a dolgozók végkielégítését is. A Petrom június végén 49 350 dolgozót foglalkoztatott, két százalékkal kevesebbet mint 2004 júniusának végén.

Az OMV tavaly decemberben zárta a legnagyobb hazai olajvállalat 51 százalékának megszerzését két lépésben, összesen 1,499 milliárd euróért.

A Petrom megszerzése után az OMV termelési kapacitása napi 345 ezer hordó kőolaj-egyenértékű nyersolaj és földgáz, ezekből a kitermelhető tartaléka 1,4 milliárd hordó kőolaj-egyenérték. A finomító-kapacitása évi 26,4 millió tonna. Az első negyedévben 3,82 millió tonna finomított terméket értékesített, 5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, ezen belül a benzinkutaknál a kiskereskedelmi eladás 4 százalékkal 2,66 millió tonnára nőtt. Tizenhárom országban lévő 2375 benzinkútjával a dunai térség piacának 18 százaléka az OMV-é, a cég saját számítása szerint.

vissza az elejére


Az OMV holdingstruktúrában erősíti gáz üzletágát

(6. old.)

Az OMV új holdingstruktúra kialakításával erősíti gáz üzletágát: 2006 január elsejei hatállyal az OMV Gas International GmbH veszi át az üzletág irányítását. A gázüzletág üzemeltetése ezzel tükrözi majd az OMV AG tavaly óta alkalmazott struktúráját.

Az OMV Gas International négy külön tevékenységi kört felügyel majd: a 100 százalékos tulajdonában lévő OMV Gas GmbH által végzett szállítási, tárolási és kereskedelmi tevékenységet, a 20 százalékos tulajdonában lévő Nabucco International GmbH nemzetközi gázvezeték üzemeltető társaságot, az 50 százalékos tulajdonában lévő EconGas GmbH Ausztriával szomszédos országokban folytatott gáz értékesítési tevékenységét, valamint a román Petrom gáz üzletágát.

Az OMV 2008-ig az egyik legjelentősebb kelet- és közép-európai gázszolgáltatóvá kíván válni. A liberalizált osztrák és európai gázpiacon szerzett tapasztalatait nagymértékben hasznosítani kívánja a még liberalizáció előtt álló közép- és kelet-európai piacok becsatolásakor.

vissza az elejére


Magyar–román gazdaságfejlesztési együttműködés

(6. old.)

Az Európai Unió támogatásával közös gazdaságfejlesztési együttműködési programot valósít meg Nyíregyháza és a romániai Szatmárnémeti önkormányzata – jelentették be a helyhatóságok vezetői a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

A kisvállalkozások kapcsolatépítését elősegítő program költsége mintegy 52 ezer euró, közel 13 millió forint – mondta Giba Tamás, a nyírségi nagyváros alpolgármestere.

Brüsszel pályázat alapján több, mint 46 ezer euróval támogatja a projekt megvalósítását, míg hatezer eurót az önkormányzatok biztosítanak a költségekhez.

Az önkormányzati vezető közlése szerint a nyíregyházi és a szatmárnémeti önkormányzat közös befektetői kiadványt jelentet meg magyar, román és angol nyelven 2006. augusztusáig.

A konkrét együttműködés lehetőségeit feltáró kiadvány mellett 2006. januárjában Szatmárnémetiben, 2006. augusztusában pedig Nyíregyházán rendeznek kapcsolat-felvevő konferenciát a határ menti térségek kisvállalkozásainak.

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere elmondta: az önkormányzatok szeretnék, ha közreműködésükkel a magyar és a román kisvállalkozások az eddigiektől szorosabb gazdasági kapcsolatot alakítanának ki egymással.

Hozzátette: a nagy cégek együttműködése már eredményes, a szatmárnémeti ipari park 12 új befektetője között például több magyarországi, illetve Romániában bejegyzett, magyar tőkével létrejött nagyvállalkozás található.

Külön megemlítette a nyíregyházi Szabolcs Gabona Részvénytársaságot, amely Romániában befektetőként országos gabona feldolgozó üzemhálózatot hozott létre és működtet.

A Nyíregyházán hűtőgépgyárral rendelkező svéd Electrolux pedig Szatmárnémetiben is termelő egységet hoz létre, amely beszállító lesz a cég üzemeibe.

Szólt arról is, hogy Romániában jelentős infrastrukturális fejlesztések történnek, s a közműhálózatok létrehozásában magyarországi cégek is jelen vannak.

vissza az elejére


A jegybank is kamatokat csökkentett

(6. old.)

Jelentős kamatcsökkentéseket hajtott végre a múlt héten a Román Nemzeti Bank: irányadó kamatát 100 bázisponttal 7,5 százalékra vitte le, a betéti fedezettel nyújtott úgynevezett lombard-hitelét 20 százalékról 14 százalékra, az éves letéti kamatot 4-ről 1 százalékra. A jegybank indoklásában elhangzott, hogy az inflációs cél is 7,5 százalékos az idén, a lépéssel az ingatag, volatilis tőke beáramlásának kockázatát mérséklik, és a gazdasági növekedés is valamelyest lelassult Romániában az idei év második negyedében, egészen a várakozások alá.

vissza az elejére


MULTIPLAN – a bank által teljes mértékben garantált megtakarítási-hitelezési program

(6. old.)

A BRD Groupe Société Génerale 2005. szeptember 14-én indította el magánszemélyeknek szánt MULTIPLAN elnevezésű programját. Ez az „új jövevény" a bank kereskedelmi ajánlatában tulajdonképpen egy megtakarítási-hitelezési program, amely lejben vagy euróban rendelkezésre álló egyetlen termékbe foglal egy megtakarítási tervet, egy bármilyen rendeltetésű hitelt és/vagy egy lakáshitelt.

A román bankpiac ezen újdonságáról részleteket Mihai Teodorescutól, a BRD Groupe Société Génerale kolozsvári csoportjának igazgatójától tudtunk meg. A MULTIPLAN azoknak szól, akik pénzt szeretnének megtakarítani egy bizonyos ideig, hogy azután előnyös feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz bármilyen típusú terv megvalósítása céljából. A megtakarítási szakasz befejezése után az ügyfelek kiválaszthatják az elképzeléseik valóra váltásához legmegfelelőbb pénzügyi megoldást. A megtakarított pénzösszeg függvényében az ügyfél 20 000 euróig terjedő fogyasztói hitelhez juthat, amelynek a kamata különleges, szintén szerződésileg biztosított, és emellett egy legtöbb 3000 eurós bónuszhoz, amelyet a BRD ajánl fel lakáshitel esetében.

A BRD megtakarítási-hitelezési programja rendkívül rugalmas és hozzáférhető, hiszen az ügyfél megválaszthatja a megtakarítás időtartamát, a megtakarított pénznemet, a letétek gyakoriságát, valamint a hiteltípust, amelyre a megtakarítási szakasz után kötnének szerződést. Az ajánlat hozzáférhetőségét az biztosítja, hogy egy MULTIPLAN létrehozásához a minimális letét 10 EUR/hónap vagy 40 RON/hónap, a bónusz megszerzéséhez pedig legkevesebb két év megtakarítás szükséges.

A bónuszt a megtakarítási időszakban szerzett kamat összege és a hitelszerződés időtartama alapján állapítják meg, és ez az összeg akár 3000 euróig terjedhet – folytatta Mihai Teodorescu. A MULTIPLAN olyan termék, amely az egész családnak szól, hiszen az ügyfelek amellett, hogy visszaléphetnek a programból, vagy meghosszabbíthatják a szerződést, azt is választhatják, hogy átvegyék a legkevesebb két éve MULTIPLAN-tulajdonosok hiteligénylési jogát, vagy átadják hiteljogukat a programba legalább két éve belépett másik családtagjuknak.

A MULTIPLAN programot választó ügyfeleket megillető feltételek az összes egyéni terv megvalósításának legmegfelelőbb alternatívájává változtatják ezt a terméket. A megtakarított pénzösszegek kamata nagyon előnyös: 3% évente az euró, 4% évente a lej esetében, ezek a szintek állandóak a szerződés teljes időtartamára, és szerződésben garantált. Ezután az ügyfél felvehet egy fogyasztói hitelt, amelynek kamata 6%/év az euró és 8%/év a lej esetében, ezek az értékek úgyszintén állandóak, és a MULTIPLAN szerződésben aláírásakor garantáltak; az ügyfél emellé vagy e helyett felvehet egy ingatlanhitelt is, a BRD által garantált bónusszal – mondta Mihai Teodorescu.

A BRD- Groupe Société Génerale kolozsvári csoportja 22 egységgel rendelkezik Kolozs, Bihar és Beszterce-Naszód megyékben.

(x)

vissza az elejére


ÉLETMÓD


Önerőből jobbá tehetjük életünket
Az agykontroll lehetőségét kínálja a Silva-módszer

(7. old.)

Az agykontroll tudományát a Harvard orvosi egyetemen tanítják, már több országban, többek között Magyarországon és Csehországban a tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium is elismerte. Romániában jelenleg zajlik az elismertetése, az egészségügyben, illetve a tanügyben dolgozók számára már most továbbképző tanfolyamnak számít, kreditpontok járnak az elvégzéséért. Októberben Romániában először kerül sor magyar nyelven agykontroll tanfolyamra, amelyen a világszerte milliók által használt Silva-módszert sajátíthatják el. A tanfolyam vezetőjével, Oana Magdolnával beszélgettünk a nálunk is egyre népszerűbb technikáról.

vissza az elejére


A jó gondolat a jót vonzza, a rossz a rosszat

(7. old.)

Lényegében az agykontroll kézzelfogható technikákat ad az ember kezébe, amelyek alkalmazásával rájön, hogy a gondolat élő, teremtő valami: ha valamire összpontosítom a pszichémet, akkor nő annak esélye, hogy az valóban bekövetkezzen az életünkben, legyen az jó vagy rossz dolog. A jó gondolatok vonzzák a jó dolgokat, a rosszak a nemkívánatosakat. Ennek az a magyarázata, hogy gyakorlatilag a cselekvéshez szükséges minden információ a birtokunkban van, csupán nem tudjuk ezeket megfelelőképpen elővenni, alkalmazni. Ezen a kurzuson mindezt meg lehet tanulni.

Az élet mindenfélével körbevesz bennünket – korunk legdivatosabb szava a stressz, de anélkül nem tudunk élni, hiszen az élet állandó provokációk sorozata. Lényegében a stressz egy felfokozottsági állapot, sokkal több energiánk van abban a pillanatban, az már csak rajtunk áll, hogy hogyan kezeljük, mire használjuk azt. A szervezet ösztönösen reagál, válaszol egy adott helyzetre, ellenben az energia, ami keletkezik, semleges, csak mi általában negatívként éljük meg. Megnő a vérnyomásunk, idegesek leszünk, tönkre megy a gyomrunk stb. Tudtommal az agykontroll az egyedüli módszer, ami konkrétan a kezünkbe adja a módszert, hogyan védhetjük ezt ki, és fordíthatjuk a saját javunkra az ilyen helyzeteket – mondta Oana Magdolna.

– Hogyan került ön kapcsolatba az agykontrollal?

– Tizenegy évvel ezelőtt a családomban történt egy tragikus fordulat, akkor úgy éreztem, végső megoldásként el kell végeznem ezt a tanfolyamot. Megtudtam, hogy Bukarestben van erre lehetőség, így 1994. július végén részt vettem a képzésen. Romániában 1994 januárjában volt az első agykontroll kurzus, Rajko Kuzmanovic oktatásával. Ő hozta el az országba ezt a tudományt, a világon a századik országként, minthogy az általa beszélt nyolc nyelv között volt a román is. Ezt követően elmélyültem a témában, rendszeresen szerveztem a tanfolyamokat, a klubtalálkozókat. Megtapasztaltam, ahogy szemmel láthatóan megváltozott a résztvevők élete: javult az egészségi állapotuk, több önbizalmuk lett, sikeresen megoldották felmerülő problémáikat. Ez motivált abban, hogy továbbra is megtartsam a találkozókat.

– Honnan ered a Silva-módszer?

– Jose Silva mexikói eredetű amerikai volt, akinek tíz gyereke született. Föltette magának a kérdést: minek tudható be az, hogy vannak közöttük, akik kevés tanulással jó eredményeket érnek el, míg másoknak hosszas tanulás után sem sikerül eredményesnek lenniük. Megfigyeléseit autodidakta módon folytatta huszonkét éven keresztül, 1944-től kezdődően. 1966-ban jelent meg először a Silva-módszer kiadásban. Ő fedezte fel az agy alfa-hullámának létezését. Elektronista lévén méréseket végzett és kiderült: ez a legerősebb agyhullám, ezen a frekvencián kellene tanulnunk. Négy frekvenciájú agyhullám létezik: a béta, amely ébrenléti állapotban, pl. beszéd közben jelentkezik, az alfa, amely nagyon erős, de érdekes módon alvás közben lép működésbe, a téta – ezen a szinten nem érzünk fájdalmat, aneszteziológusok használják –, és a delta a határ, az első agyhullám, amelyet a születés és a halál pillanatában lehet érzékelni. Silva kereste annak megoldását, hogy az alfa frekvenciát éber állapotban is használni tudjuk – végül megtalálta ennek útját. Azóta az orvostudomány is elfogadta, hogy nem csupán két tudatállapot, az ébrenlét és az alvás létezik, amint azt korábban hitték, a harmadik éppen a relaxált alfa-agyhullám állapota. Megállapították, hogy ezen a szinten javul a memória, az immunrendszer roppant erős, az anyagcsere felgyorsul, a szervezet jobban regenerálódik, mint egy jó alvás közben. Az alfa állapot a kreatív állapot: az emberiség történetének nagy gondolkodói, felfedezői ösztönös alfa-gondolkodók voltak, akik nem csupán a logikus gondolkodást használták. Minden fejlődés ennek köszönhető, hiszen az emberiség 90 százaléka csupán a logikus gondolkodást használja, a bal agyféltekét, a jobb agyféltekében van a kreativitás, az intuíció helye. A nagy felfedezők azok, akik álmodni mertek, akik nem engedték befolyásolni magukat azok által a kijelentések által, amelyek gyerekkorunktól kezdődően egymás után becsukják kreativitásunk kapuit. Például már az óvodában megtanuljuk, hogy a fű az csak zöld lehet, holott a valóságban más-más fényviszonyok között más színt mutat. Ha a gyerek fantáziája szárnyalni kezd és „hihetetlen" történetet kezd mesélni, a felnőtt leinti: ne álmodozz. Fogalma sincs arról, hogy mennyit ártott ezzel a gyereknek, aki lassan-lassan elnyomja a fantáziáját a tiltóprogram miatt. Szerencsére ma már a tanügy is kezdi felismerni ezt, ellenben az én generációm esetében ez még nem volt így. Persze a logikus gondolkodásra is szükségünk van, azért van két agyféltekénk. A jobbat azért teremtette a fennvaló, hogy azzal gondolkozzunk, az a kreativitás, az idea helye, a bal arra való, hogy elképzeléseinket meg is valósíthassuk. Egyik sem létezhet a másik nélkül, de ma az emberiség jobbára csak a balt használja. A kurzus résztvevői megtapasztalják, milyen az, ha mindkét lábukat használják, és sokkal hamarabb elérik céljukat, míg korábban egy lábon próbáltak egyensúlyozni.

– Milyen a részvétel ezeken az összejöveteleken?

– Eleinte mintegy nyolcvan személy vett részt, most némileg csappant a két hét végét felölelő tanfolyam résztvevőinek létszáma, amelynek elvégzése után nemzetközileg elismert diplomát kapnak azok, akik elvégezték. A diploma feljogosít arra, hogy a világon bárhol ingyenesen megismételhessék az alaptanfolyamot a 116 ország közül, ahol működik agykontroll-oktatás. Sokan ismét és ismét eljönnek, de nem azért, mert első alkalommal nem lehet mindent elsajátítani, hanem feltöltődni, mert annyira kellemes, pozitív hangulatúak a találkozók. Az agykontroll lényege, hogy harmonizálja agyunk működését, hiszen bár az agyunk állandóan működik, nem használjuk ki elménk teljes kapacitását. Az agykontroll nem egy dogma, az ember bármiféle vallási és meggyőződésre való tekintet nélkül meg tudja tanulni a technikákat, ahogyan a matematikát, az úszást vagy bármi mást megtanul. Eredményesebbé válik az agykontroll segítségével, hiszen nem szabad elfelednünk, úgy jöttünk erre a világra, hogy minden problémának a megoldása bennünk van, csak a társadalom megszoktatott, hogy mindig külső okokat keressünk, keressük a bűnbakot, és várjuk, hogy valaki megoldja helyettünk felmerülő gondjainkat. A négynapos tanfolyam után tudatosul, hogy csodálatos, egyedi és megismételhetetlen lények vagyunk, minden bennünk van, mindössze ki kell törölnünk azokat a visszatartó, gátló programokat, amelyek belénk ivódtak. Kis korunktól kezdve a szocializáció során, a munkahelyen, párkapcsolatunkban negatív jelzéseket kaphatunk, amelyeket sajnos el is hiszünk. Ezek ismétlődése programokat alakít ki, amelyek működni kezdenek bennünk, félszegek leszünk, visszahúzódók, nem fogadjuk el a változásokat. Tartunk a változástól, még ha az jó irányú is lehet. Nem fogadjuk el az új dolgokat, nem is próbálkozunk: önmagunkat gátoljuk a szárnyalásban.

– És miben segíthet nekünk az agykontroll?

– Látványos változásokat tapasztaltam az évek során: volt olyan résztvevőnk, aki mély depressziósan, öngyilkossági kísérlettel a háta mögött érkezett a tanfolyamra, nyolc hónap elteltével olyan változáson ment át, hogy az a külsején is látszott, visszanyerte önbizalmát, az életbe vetett hitét, életkedvét. Ezek a technikák a gyógyulásban is segítenek: magyarországi statisztikák szerint az agykontroll-tanfolyamot végzettek 50–60 százaléka megszabadult a gyógyszerhasználattól. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyógyszerhasználat rossz, az agykontroll ellenben hathatós kiegészítője lehet, hiszen a gyógyulási folyamat, a gyógyulási energia bennünk van, csak nem tudjuk elindítani.

– Önszuggesztiós módszerekről van szó?

– Az agykontroll egy csokor technikát kínál. Egy szerszámos láda, amelyből épp azt és akkor vesszük elő, amit és amikor a helyzet megkívánja. És valóban működik. A körülöttünk lévő dolgokat, információkat teljes mértékben elraktározzuk, a gond az, hogy csak 7 százalékot tudatosítunk belőle. Az agykontroll lehetővé teszi, hogy az elraktározott információkhoz hasznos időben hozzáférhessünk, gyorsabb legyen a reakciónk stresszhelyzetekben is. Emellett rendkívül hatékony tanulási technikákat kínál, gyorsan és maradandóan sajátíthatunk el dolgokat. Nem véletlenül ismerték el más országok tanügyminisztériumai. Olyan lehetőség, amelyet tartozunk megadni magunknak, és végre nem kell Magyarországra utaznunk érte, lehetőség nyílik az elsajátítására itt Kolozsváron, magyar nyelven.

Október 8–9-én az országban először magyar nyelvű agykontroll tanfolyamra kerül sor, ugyanis eddig nagyon sokan Magyarországon végezték el a tanfolyamot. Bár a tanfolyam tulajdonképpen négynapos, azaz általában két egymást követő hétvéget tölt ki, a lakosság gazdasági helyzetére való tekintettel ezúttal csupán kétnaposra tervezik. Ehhez a megoldáshoz azért is folyamodtak, mert sokan nem tudták megoldani, hogy két egymást követő teljes hét végét kizárólag erre szánjanak. A kétnapos képzés alapfokú ismereteket biztosít, a tanfolyam második részére a tervek szerint tavasszal kerülne sor. A magyar nyelvű tanfolyammal kapcsolatos további információt a 0264–444-290, illetve a 0745 – 266-080-as telefonszámokon, valamint az omagdy@yahoo.com villámposta-címen kaphatnak.

Lejegyezte:
Farkas Imola

vissza az elejére


BÖNGÉSZŐ


Közhasznú információk

(8. old.)

ÜGYELETES GYÓGYSZERTÁRAK
Állandóan nyitva: Farmadon, Kossuth/1989 December 21. utca 5., tel. 439-450; Cynara, Fenesi út 78., tel. 426-272; Remediumfarm, Magyar/1989. December 21. utca 131., tel. 412-901, Viscum, Fântânele 7., tel. 307-039; Viafarm, Széchenyi téri piaccsarnok; Sensi Blu (Hunyadi/Şt. cel Mare tér 20., tel. 593-512, Unió/Memorandumului 25., tel. 591-166).

Hosszabbított órarenddel nyitva: Daphne, Nyárfasor u. 50., tel. 429-405 (8-20 óra között); Interpharm, Kalányos/Primăverii 5., tel. 427-195 (8-22 óra között); Clematisfarm, Főtér 10., tel. 591-363 (8-22 óra között); Amaryllis, Haţieganu 11., tel. 597-652 (hétfő–péntek 8–20, szombat–vasárnap 8–13 óra között).

SÜRGŐSSÉG, KÓRHÁZAK, KLINIKÁK
Szívgyógyászat: Mócok/Moţilor 19–21., tel. 591-941.

Sebészet: Mikó/Clinicilor u. 3–5., tel. 592-771, Mikes Kelemen/Croitorilor 21., tel. 534-955.

Ortopédia: Zápolya/Dosztojevszkij/Moşoiu u. 47., tel. 594-023, 595-515.

Gyermekgyógyászat: Kuun Géza/Crişan u. 3–5., tel. 532-216, Mócok/Moţilor 68., tel. 597-208.

Belgyógyászat: Mikó/Clinicilor 3–5., tel. 592-771, Mikes Kelemen/Croitorilor 21., tel. 536-275.

Járványkórház: Kert/Iuliu Moldovan 23., tel. 594-655.

Orr-fül-gége: Mikó/Clinicilor 4., tel. 590-226.

Szemészet: Mikó/Clinicilor 3–5., tel. 592-771, 590-234.

Szülészet–nőgyógyászat: Mikó/Clinicilor 3–5., tel. 591-655, Magyar/1989. December 21. u. 57., tel.596-893.

Gyermekpoliklinika: Mócok/Moţilor útja 19–21., tel. 597-945.

Fizetéses poliklinika: Kőmálalja/Măloasa u. 19., telefon: 530-330.

Esztétikai Klinika: Fürdő/Cardinal Hossu u. 37., telefon: 596-291, fax: 450-300.

Fogászat: Avicenna Poliklinika, Padin 20., (Monostor), tel.: 572-066.

Mentőszolgálat, telefon: 961.

BANKOK (CÍMEK, ÓRARENDEK)
Román Kereskedelmi Bank. Kolozsvár – Malom/Bariţiu utca 10–12., magánszemélyeknek hétfő–péntek 8.30–18 óra között, szombaton 8.30–12.30, jogi személyeknek hétfő–péntek 8.30–16 óra között, tel.: 591-227. Fiókok Tordán, Aranyosgyéresen, Désen, Alsójárán.

Raiffeisen Bank. Kolozsvár – Aviator Bădescu 1., hétfő–péntek 8.30–18.30, Torda – Romana tér 15B., Szamosújvár – Szabadság tér 2., Dés – Bobâlnei 18., Bánffyhunyad – Horea 23., Mócs – Főutca 42., Gyalu – 8.30–18.30.

Román Külkereskedelmi Bank. Kolozsvár – Főtér 10., hétfőtől péntekig 10–18 óra között, szombaton 9.30–12 óra között. Torda – Romană tér 14., hétfőtől péntekig 9–14 óra között. Aranyosgyéres – G. Coşbuc 13. ; Dés – Bobâlna 5.; Szamosújvár – Clujului 1.; Bánffyhunyad – Republicii 105. – 8.30–17 óra között.

Ion Ţiriac Bank. Kolozsvár – Mócok 11., hétfőtől péntekig 9–19, szombaton 9.00–12.30 óra között.

Banc Post. Kolozsvár – Eminescu 2., tel.: 592-525, hétfőtől péntekig 8.30–17.00, szombaton 8.30–12.00, Dózsa 31. (tel.: 594–783) hétfőtől péntekig 9–16.00, Bocskai/A. Iancu tér 17., hétfőtől péntekig 8.30–16.00, Torda – Republicii 24., hétfőtől péntekig 8.30–16.00, szombaton 8.30–12.00, Dés – Mioriţei 2., hétfőtől péntekig 8.30–17.00, szombaton 8.30–12, Szamosújvár – Crişan 16/A., hétfőtől péntekig 8.30–16.00, szombaton 8.30–16. Az ügyfél telefonja (felvilágosítás az országos hálózat egységeiről, azok nyitva tartásáról): 597-419.

Román Fejlesztési Bank. Kolozsvár – Magyar/21 Dec. 1989 nr. 81–83. (h–p. 8.30–18.30), Főtér 31. (h–p. 8.30–18,30), Piteşti 7., Izlazului 18., Torda – Libertăţii 4., Szamosújvár – Kolozsvári u. 7A., hétfőtől péntekig 7.30–13.

Alpha Bank. Kolozsvár – Unió/Memorandumului 1., hétfőtől péntekig 9–16 (tel.: 590–583, fax: 590-246).

Transilvania Bank. Kolozsvár – Deák Ferenc/Eroilor 36. (tel.: 593-190) magánszemélyek számára, hétfőtől péntekig 8.30–17, szombaton 9.30–12, Budai Nagy Antal/Dorobanţilor 3. (tel.: 590-724), jogi személyek számára, hétfőtől péntekig 8.30–18, szombaton 9.30–12, Kalányos/Primăverii 11A., hétfőtől péntekig 8.30–17, szombaton 9–12; Dés – Május 1 u. 4., hétfőtől péntekig 8.30–15.

Napoca Népbank. Kolozsvár – Unió/Memorandumului 12., hétfőtől péntekig 8.30–19.

Eximbank. Observatorului 107., tel: 438-082, fax: 432–763.

Demirbank. Györgyfalvi/Brâncuşi út 1., tel.: 440-721.

San Paolo Bank. Cipariu tér 9., tel.: 430-180, fax: 430–045.

Carpatica. I. Antonescu 1., bl. B1 (tel.: 425-562, fax: 423–735), hétfőtől péntekig 8.30–18, szombaton 9–12, Széchenyi/M. Viteazul tér 7–8., hétfőtől péntekig 9–17, szombaton 9–12.

Banca Românească. Kolozsvár, Széchenyi/M. Viteazul tér 14–20., tel.: 431-721, hétfőtől péntekig 9 és 16.30 óra között nyitva az ügyfelek számára. A Western Union szolgáltatás hétfőtől péntekig 9 és 19, szombaton 9 és 13 óra között üzemel.

Volksbank. Dózsa/Ferdinand u. 18., hétfőtől péntekig 9–18, szombaton 9–13 (tel.: 450-104, fax: 450-105).

Finansbank. Iaşilor 8–10. (tel.: 593-323, 430-211, 430-205), hétfőtől péntekig 9–17.

HVB Bank. Főtér 10. (tel: 406-070, fax: 450-510), hétfőtől péntekig 9–16.

RoBank. Cipariu tér 9. (tel.: 450-424), hétfőtől péntekig 9–17.

Gépkocsivásár: minden szombaton az ONVA-telepen (Kolozsvártól 8 km-re, a nagyváradi úton).

ÜZLETI ÉLET
Kolozs Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Horea 3., tel.: 432-632, 432-220, fax: 432-800.

Román Árubörze kolozsvári terminálja, Pata/Titulescu 4., tel.: 414-481, 414-482; e-mail: bursa@e-bursa.ro.

Expo Transilvania Rt., Aurel Vlaicu utca szám nélkül, tel.: 419-075, 410-300.

Kereskedelmi Nyilvántartó Iroda, Iaşilor u. 24., tel. 433-700, fax 432-800, office@cj.onrc.ro (órarend: hétfőtől péntekig 8.30–14.30; pénteken 8.30–12.30).

MÁS KÖZHASZNÚ TELEFONSZÁMOK
Kolozsvár: Prefektúra 596-416, 594-888; Az állampolgár telefonja – 0800800311 (zöld szám), Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség 432-727 (2310-es mellék: közönségszolgálati iroda), 433-838 (nyílt telefonvonal hétfőn 13–14 óra között Ioan Păcurar rendőrkvesztor parancsnokkal); Városi Rendőrség 955, 432-872; Közlekedési Rendőrség 414-006, 556-136; Kolozs Megyei Csendőrparancsnokság 595-512; Kolozsvári Csendőrparancsnokság 595-142; Mentőszolgálat 961; Tűzoltóság 981; Megyei sürgősség (Mentők, Rendőrség, Tűzoltóság, – zöld szám) 112, Polgári védelem 982 (megyei) és 596-464 (városi); Közegészségügyi Igazgatóság 592-771 (megyei) és 592-983 (városi); Városközi telefonbeszélgetés 991; Nemzetközi telefonbeszélgetés 971; Telefon hibabejelentő 921; Telefonszámok információja 931 és 932; Különféle információk (lottó és sportfogadás, művészi előadások, állandó nyitvatartású gyógyszertárak, időjárás, utcák topográfiája stb.) 951; Tarom jegyiroda 432-524 (belföldi járatok) és 432-669 (külföldi járatok); Repülőtéri információ 416-702; Pontos idő 958; Vasúti jegyiroda 432-001 (belföldi járatok) és 534-009 (nemzetközi járatok, csak 7–13 óra között); CFR információk 952; Távolsági buszállomás 435-278 ; Román Autóklub 927, Postaigazgatóság 593-487; Áramszolgáltatási közönségszolgálati iroda 205-065; Áramhibabejelentő 595-721; Megyei áramhibabejelentő 929; Víz és csatorna hibabejelentő 591-444; Távfűtési Művek diszpécserszolgálata 598-748; Gáz hibabejelentő 432-408; Romgaz 433-424; Salprest 595-153; Csatorna- és Vízművek (RAJAC) 596-302; Állami Magyar Színház 593-465; Astral 594-035; Seltron 425-959; Astral Telecom 414-740; Kolozs Megyei Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Főigazgatóság 595-675; Kolozs Megyei Állategészségügyi Igazgatóság 544-348, 448-177; Kolozs Megyei Mezőgazdasági Kataszteri és Termőföldszervező Hivatal 554-165; Megyei Fogyasztóvédelmi Ügynökség (Năvodari 2.) 431-368, Munkaügyi Igazgatóság 979 (h.–cs. 8–16, p. 8–13.30); Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 410-720; Kolozs Megyei Művészeti Felügyelőség 597-616; Kolozs Megyei Tanfelügyelőség 594-672; Kolozs Megyei Pszihopedagógiaszolgálati Központ 593–945; Gyermekvédelmi szolgálat 983; Kolozs Megyei Közpénz és Állami Fináncellenőrzési Főigazgatóság 595–223, 591–670; Kolozsvári Regionális Vámigazgatóság 415–701; Kolozsvári Vámiroda (Al. Vaida-Voevod 49-51.) 555-175; Pénzügyőrség 598-175; Megyei munkaügyi ügynökség 596-816; Kolozsvári munkaügyi igazgatóság 597-125; Nyugdíjasok Megyei Egyesülete (Deák Ferenc/Eroilor 44.) 595-410; Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára (Budai Nagy Antal/Dorobanţilor 13.) 431-238; Közszállítási vállalat (RATUC) 430-874; Tartományi Metrológiai Hivatal 432-396; Meteorológiai információ 959; Olaszország Tiszteletbeli Konzulja (Anatole France 1.) telefon: 441-506; Lakossági Tanácsadó Iroda (Budai Nagy Antal/Dorobanţilor 21., telefon: 590-884.

Magyar főkonzulátus: Főtér 23., telefon: 596-300. Félfogadási idő: hétfőn, szerdán és pénteken 8.30 és 12 óra között.

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének Információs Irodája: Egyetem 7–9., tel.: 593-815.

Taxi: Terra–Fan–Radio 941, 944, 414-141, 599-999; Nova 949, Someü Taxi 953, 59l-l44, 599-393, 591-145, 599-394; City–Pritax 566-666, 566-866; Taxi Mesagerul 433-344, 433-322; Unix Taxi 596-666, 598-888; Diesel 593-042, 595-232, 593-542, 953, 946; Taxi Club , 953, 597-732, 597-733, 953; Rapid 948; Mesagerul 433-322, 433-344, 433-333.

Sofőriskolák: Formula D Autoserv (Budai Deleanu 71., tel.: 547-309); Soreti Service (Budai Nagy Antal/Dorobanţilor 38., tel.: 592-286); Auto Tudor (Kossuth/21 Decembrie 1989 21. sz., tel.: 598-004); Transcom (Câmpina 51–53., tel.: 415-132, 542-937); Volanul (Câmpului 130., tel.: 567-686); Mihnea (Méhes u. 141., bl. G3/48); Niko (Ciortea 42., tel.: 587-742); Rodna (Traian Vuia 62., tel.: 416-773, 416-376).

Benzinkutak: Aral (Kőmál/Maloasa, h.–p.: 7–19, sz.: 7–15 óra között, v.: zárva) 536-042; Shell: Tordai út 523-933, monostori 427-102, Mărăşti 154–413; PETROM 1 (A. Vlaicu 140., nonstop) 547-616; PETROM 2 (Fenesi út 44., nonstop) 562-936; PETROM 4 (Bácsi út, nonstop) 586-688; PETROM 6 (Hétvezér/Július 14 tér (h.–sz. 6,30–20,30, vasárnap zárva) 585-915, Dezmér 545-666; Pritax Invest (Hajnal negyed végén, nonstop); Petrol Vâlcele (Parâng u., nonstop) 561-841; Varianta (Donát negyed végi terelőút, nonstop); Recom (Gyár u. 147/A, nonstop) 433-046, Gela Com (Tordai út 72., nonstop) 431-744, Van Wijk (Szamosfalva, h.–p.: nonstop, v.: zárva) 433-306, 433-305; Apahida (nonstop), OMV (Tordai út) 438-496, Caval (Buftea 1., tel.: 430-922, nonstop).

Torda: Polgármesteri hivatal 313-160; Városi tanács 313-837; Rendőrség 312-121; Polgári védelem 311-524; Telefonszámok információja 931; Telefon hibabejelentő 921; Pontos idő 958; Buszállomás 312-160; Vasúti jegyiroda 311-762; Vasúti információ 316-984; Víz és csatorna hibabejelentő 311-770; Áramszolgáltatási hibabejelentő 311-882; Gáz hibabejelentő 928; Tűzoltóság 311-212; Gyermekgyógyászat 311-693; Pénzügyi közigazgatás (Sterca Sulutiu 2.) 313-488; Munkaügyi ügynökség 312-726; Fogyasztóvédelem 312-723; Közszállítási vállalat 316-843; Romgaz 313-717; Mentőszolgálat 311-333; Fogászat 323-733; Postaigazgatóság 432-128; Autóklub (ACR) 312-345.

Aranyosgyéres: Polgármesteri hivatal 368-001; Városi tanács 368-335; Rendőrség 368-222; Polgári védelem 368-001; Munkaügyi ügynökség 368-808; Információ 311-515; Buszállomás 368-035; Víz és csatorna hibabejelentő 368-240; Áramszolgáltatási hibabejelentő 368-155; Gáz hibabejelentő 368-466; Munkaügyi ügynökség 368-808.

Dés: Polgármesteri hivatal 211-790; Rendőrség 212-121; Polgári védelem 211-125; Információ 931; Buszállomás 211-960; Vasúti jegyiroda 212-022; Víz és csatorna hibabejelentő 211-748; Áram hibabejelentő 212-431; Gáz hibabejelentő 928; Romgaz 211-855; Mentőszolgálat 961; Telefon hibabejelentő 921; Autóklub (ACR) 212-345; Postaigazgatóság 211-495; Pénzügyi közigazgatás (Eminescu 2.) 212-194; Munkaügyi ügynökség 213-629; Egészségügyi Igazgatóság 215-618; Vasúti információ 212-355; Pontos idő 958; Fogyasztóvédelem 211-790; Vámkirendeltség 211-339; Tűzoltóság 211-212; Közszállítási vállalat 215-313.

Szamosújvár: Polgármesteri hivatal 241-926; Városi tanács 241-926; Rendőrség 241-414; Polgári védelem 241-863; Információ 241-515; Buszállomás 241-437; Vasúti jegyiroda 241-737; Postaigazgatóság 241-850; Víz és csatorna hibabejelentő 241-832; Áram hibabejelentő 241-925; Gáz hibabejelentő 241-938; Munkaügyi ügynökség 243-116; Egészségügyi igazgatóság 241-824.

Bánffyhunyad: Polgármesteri hivatal 351-548; Városi tanács 353-427; Buszállomás 351-538; Polgári védelem 351-488; Áram hibabejelentő 351-426; Munkaügyi ügynökség 353-205.

Beszterce: Polgármesteri hivatal 223-923; Rendőrség 212-512; Tűzoltóság 221-213; Prefektura 216-150; Vámiroda 213-638; Információ 211-515.

Zilah: Információ 611-515; Vámiroda 619-997.

Kolozs megyei községi tanácsok és polgármesteri hivatalok: Alsógyékényes 212-480; Apahida 231-322; Aranyosegerbegy 312-578; Aranyoslóna 368-236; Csucsa 259-001; Csürülye 591-921; Erdőfelek 534-097; Gyalu 261-646; Kajántó 432-126; Kalotaszentkirály 257-588; Kisbács 536-726; Kissebes (Pojén) 255-010; Kozárvár 212-928; Körösfő 257-140; Mikeháza 226-100; Palackos 315-550; Riska 256-095; Szamosújvárnémeti 241-767; Szászfenes 265-101; Szék 228-101; Székelyjó 251-388; Szind 312-801.

vissza az elejére


MOZAIK


JOGSZOLGÁLAT

(9. old.)

R. E. Kolozsvár: Gyermekét egyedül nevelő szülő milyen feltételek mellett részesülhet eltartási támogatásban?

Válasz: Eltartási támogatásban az az úgynevezett egyszülős család részesül, ahol az egyedülálló személy együtt lakik és eltartja 18 év alatti gyermekét vagy gyermekeit. Családhoz tartozónak tekintik a törvény szerint örökbe fogadott, családi gondozásba adott vagy gyámság alá helyezett gyermeket is. Ahhoz, hogy valaki a 2003/105. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében egyedülálló személy legyen, a következő helyzetek valamelyikében kell lennie: a) ne legyen házas; b) özvegy; c) elvált; d) házastársát bírói határozattal eltűntnek nyilvánították; e) házastársa 30 napnál hosszabb időre le van tartóztatva, vagy szabadságvesztéses büntetést hajt végre és nem vesz részt a gyermekek eltartásában; f) nem töltötte be a 18. életévét és az a–e pontokban említett helyzetek valamelyikében van; g) gyámnak nevezték ki, vagy gondozására bíztak egy vagy több gyermeket, és az a–c pontokban említett helyzetek valamelyikében van, a hivatásos nevelőszülő kivételével. Szintén feltétel a jogosultság megítélésénél a romániai lakhely és a román állampolgárság, más államok állampolgárai vagy a hontalanok szintén romániai lakhellyel vagy tartózkodási hellyel kell hogy rendelkezzenek. 2005-ben a segélyezésre feljogosító személyenkénti jövedelem nem lehet több 1 600 000 (régi) lejnél.

vissza az elejére


Egy perc derű

(9. old.)

A faluba vezetik be a villanyt. Hogy jobban menjen a munka, versenyt rendeznek az oszlopállítók között. Este a számláláskor:

– Első brigád, mennyi?

– 8.

– Szép munka! Második, mennyi?

– 11.

– Ez szép teljesítmény! És ti, rendőrök, mennyit ástatok le?

– Kettőt!

– Az nagyon kevés, a többiek 8-at és 11-et.

– Ja, de azok mind kilátszanak!

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Szeptember 28., szerda

(9. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

3,480/3,535

2,880/2,935

1,39/1,44

Western Union – szolgáltatás a Sora, Bolyai u. 8. és Szentegyház u. 4. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Szeptember 29., csütörtök

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5422 erős lej, 1 USD = 2,9488 erős lej, 100 magyar forint = 1,4277 erős lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Bérbe vesz

(11. old.)

Első éves közgazdaságtan hallgató egyetemista fiú lakást, és lakótársakat keres. Telefon. 0726-127677, illetve 0264/351913. (0024)

vissza az elejére


SPORT


SÚLYEMELÉS
Gyűrűzik a Komáromi-botrány

(12. old.)

Miután Komáromi Lajos, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke szombaton lemondott, az őt ért fenyegetésekre hivatkozva azt állítja, hogy Dolovai Tamás, az MSSZ korábbi elnöke fenyegette meg őt telefonon azzal, hogy „örökre megnézheti magát", ha nyíltan feltárja az athéni olimpia magyar doppingbotrányának hátterét, jelesül, hogy az utóbb ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc nem saját, hanem idegen vizeletet adott le az ellenőrzéskor.

Komáromi szerint Gyurkovics élete első olimpiáján nem a saját vizeletét adta le, hanem Imrő Dezső akkori szövetségi kapitányét és Bökfi János szövetségi edzőét. Erről Komáromi egy négyszemközti – közlése szerint titokban magnóra rögzített – beszélgetésen értesült Imrőtől. Állítólag Bökfi vizelete kevés volt, ezért kellett hozzáönteni a kapitányét is, aki a potencianövelő szernek is beillő oxandrolont szedett.

A lemondott elnök elmondta, hogy Gyurkoviccsal egyeztetve készültek az olimpián történteket őszintén feltáró végül elmaradt hétfői sajtótájékoztatóra, de a versenyző időközben meggondolta magát.

Komáromi Lajos egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Athénban Gyurkovics vizelete sem lehetett volna negatív, ezért kérte el másét: „bizonyítani nem tudom, ugyanakkor elgondolkodtató az is, mért fejezi be most hirtelenül versenyzői pályafutását Gyurkovics" – mondta, megjegyezve, hogy egy visszavonult sportoló nem vethető alá doppingvizsgálatnak, egy eltiltott versenyző azonban igen.

Dolovai Tamás nem kívánt nyilatkozni: „a sárdobálásban nem óhajtok részt venni, igazamat jogi úton fogom megvédeni" – mondta az exelnök.

A visszavonulását kedden levélben megerősítő Gyurkovics Tibor szerint nem igazak Komáromi állításai: „felhívnám rá a figyelmet, hogy sem a nemzetközi szövetség, az IWF, sem a doppingellenes ügynökség, azaz a WADA, sem a NOB részéről senki sem vádolt meg manipulációval".

Gyurkovics nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy ki fenyegette meg őt. Hétfőn azt mondta, „egy igen magas szintű sportvezető" tudatta vele, hogy ha távol marad a tájékoztatótól, akkor következő doppingvizsgálata, amikor újra versenyezni fog, bizonyosan pozitív lesz. A súlyemelő szerint a sportvezető azt is megüzente: „ha nem jelenek meg a hétfői sajtótájékoztatón, és nem ismerek be olyan dolgot, amit nem is követtem el, akkor a sportágat törlik a Magyarországon támogatott sportok közül".

vissza az elejére


NSH: speciális vizsgálat az athéni doppingbotrány lezárására

(12. old.)

Egy speciális vizsgálat elvégzésének finanszírozásával a Nemzeti Sporthivatal (NSH) szeretne lehetőséget nyújtani a tavalyi, athéni olimpián doppingbotrányba keveredett, és magukat ártatlannak valló magyar sportolóknak, hogy végérvényesen tisztázzák magukat a vádak alól.

Az NSH azt a lehetőséget kínálja fel, hogy az érintett súlyemelők és atléták bebizonyíthassák: az úgynevezett „öntéses" módszerről szóló vádak igaztalanok. A vizsgálathoz a száj nyálkahártyájából vett minta szükségeltetik, ez alapján el lehet készíteni az illető géntérképét, és ezt össze lehet hasonlítani a sportolótól az olimpia alatt nyert vizelet adataival. Az összehasonlításból egyértelműen kiderül, hogy valóban a mintaadásra kötelezett versenyzőtől származik-e a vizelet. Az NSH a cél érdekében felkérte a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), járjon el a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, hogy rendelkezésre álljanak a tavalyi vizeletminták. Ábrahám Attila az ügyben már konzultált Schmitt Pállal, a MOB elnökével, aki ígéretet tett arra, hogy megteszi a szükséges lépéseket.

Az NSH bízik abban, hogy a megvádoltak élnek a lehetőséggel.

Nem történtek meglepetések a Bajnokok Ligája csoportköre második fordulójának első mérkőzésein, bár úgy tűnt, hogy az Udinese megtréfálhatja a Barcelonát, hiszen miután a katalánok vezetést szereztek, hamarosan kiegyenlített. A katalánokat azonban ez nem zavarta meg, és végül könnyedén nyertek, elsősorban Ronaldinho mesterhármasának köszönhetően – a katalán klubban a brazil támadó pályafutása során először szerzett mesterhármast európai kupameccsen.

Míg a C-csoportban a Barcelona százszázalékos, addig a B-ben az Arsenal menetel, amely ezúttal az Ajax Amszterdam otthonából hozta el a pontokat. A D-csoportban már egyetlen 100%-os csapat sincs, ellenben az A-ban két csapat mérlege is hibátlan: a Bayern München és a Juventus második meccsét is megnyerte, és két forduló után nagyon közel került a továbbjutáshoz. A Juventus második találatát különben – a Korsós Györggyel felálló Bécsi Rapiddal szemben – a román idegenlégiós Adrian Mutu szerezte, akinek ez volt első hivatalos találata a „zebrák" színeiben.

Végül megemlíthetjük még, hogy a C-csoportban a Panathinaikosz–Werder Bremen mérkőzésen Torghelle Sándor a kezdő tizenegyben lépett pályára, s a magyar csatár harcolta ki azt a 11-est, amellyel a görög együttes megszerezte első gólját.

(-bb)

Eredmények: Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:

A-csoport: Juventus (olasz)–Rapid Wien (osztrák) 3–0 (Trezeguet 27., Mutu 82., Ibrahimovics 85.), Bayern München (német)–FC Bruges (belga) 1–0 (Demichelis 32.). A csoport állása: 1. Juventus 6 pont (5–1), 2. Bayern München 6 (2–0), 3. FC Bruges 0 (1–3), 4. Rapid 0 (0–4).

B-csoport: Thun (svájci)–Sparta Prága (cseh) 1–0 (Hodzics 88.), Ajax Amsterdam (holland)–Arsenal (angol) 1–2 (Rosenberg 71., illetve Ljungberg 2., Pires 69., 11–esből). A csoport állása: 1. Arsenal 6 pont, 2. Thun 3, 3. Ajax 1 (2–3), 4. Sparta Praha 1 (1–2)

C-csoport: FC Barcelona (spanyol)–Udinese (olasz) 4–1 (Ronaldinho 3 – 12., 32., 90., Deco 41., illetve Felipe 24., piros lap: Vidigal 49., Udinese), Panathinaikosz (görög)–Werder Bremen (német) 2–1 (Gonzalez 6., 11–esből, Manciosz 8., illetve Klose 41., piros lap: Klasnics 86., Werder). A csoport állása: 1. Barcelona 6 pont, 2. Udinese 3 pont (4–4), Panathinaikosz 3 (2–4), 4. Werder Bremen 0.

D-csoport: Lille (francia)–Villarreal (spanyol) 0–0, Manchester United (angol)–Benfica (portugál) 2–1 (Giggs 39., van Nistelrooy 85., illetve Simao 59.). A csoport állása: 1. Manchester United 4 pont (2–1), 2. Benfica 3, 3. Villarreal 2, 4. Lille 1.

vissza az elejére


UEFA-kupa
Ma játsszák a visszavágókat

(12. old.)

A csoportkörbe jutás a tét azon a negyven mérkőzésen, amelyet ma rendeznek Európa-szerte az UEFA-kupa első körének visszavágói keretében. Sajnos, a csoportkörben magyar együttes valószínűleg már nem lesz, hiszen a még versenyben lévő egyetlen magyar együttesnek három gólt kellene ledolgoznia az ukrán Sahtar Donyeck ellenében, Mircea Lucescu csapatával azonban ezt nehéz lesz megvalósítani. Annál is inkább, hogy a DVSC több alapember is sérült, Supka Attila edző a már régebben megsérült Ronald Habi és Dragan Vukmir mellett valószínűleg Mészáros Norbertre és Sándor Tamásra sem számíthat, és kérdéses még Bojan Brnovics és Dombi Tibor játéka is. További gondot okoz, hogy ismeretlen tettesek betörtek a klub öltözőjébe, és mindent elvittek, ami mozdítható volt, beleértve a labdarúgók felszereléseit és cipőit, melyeket nagyon nehéz lesz pótolni a mérkőzésig.

Sokkal jobb helyzetben vannak azonban a román csapatok, hiszen hármuk közül kettő már az első mérkőzésen bebiztosította továbbjutását. A Bukaresti Dinamó 4 gólos előnnyel utazik az Everton elleni visszavágóra, a Bukaresti Steaua pedig 3 gólos előnnyel várja a norvég Valerengát, és nagy meglepetést és hidegzuhanyt jelentene, ha a két román csapat közül valamelyik kiesne. A harmadik fővárosi együttesnek, a Rapidnak azonban még korántsem ilyen biztos a továbbjutása, bár a vasutasok is remek eredményt értek el az első mérkőzésen, hiszen 1–1-es döntetlenre játszottak a holland Feyenoorddal. Răzvan Lucescu együttesének egy gólnélküli döntetlen is elég volna, de minden bizonnyal nehéz lesz gól nélkül megúszni a papírforma szerint esélyesebb csapat ellen…

A Rapid 19.00, a Steaua 20.00, a Dinamó pedig 21.00 órától játszik.

(balázs)

vissza az elejére


Gigi Becali megvenné az U FC-t
Már két diákcsapata van Kolozsvárnak

(12. old.)

A fővárosi sportsajtó értesülései szerint Gigi Becali, a Steaua tulajdonosa megvenné a Kolozsvári U FC-t. A bukaresti lapok úgy tudják, hogy Becali novemberben tárgyal majd Emil Boc polgármesterrel és a klub vezetőségével, és ha nyélbe üti a vásárt, úgy a csapatot Kolozsvári U Avram Iancunak hívják majd. Az együttes ügyvezető igazgatója, Cristi Dulca igencsak pozitívan nyilatkozott a hír hallatán: „Örvendek, hogy egy Erdélyben nagyon szeretett ember akar befektetni a klubhoz. Gigi Becali megmentheti az együttes hagyományait. Fantasztikus lenne!" – áradozott.

Becali különben már a tavaly fontolóra vette az U megvásárlását, miután a diákegyüttes kiütötte a Román Kupából a Steauát.

Kolozsvárnak mellesleg már két diákcsapata van, miután az együttes korábbi vezetősége – Sorin Bagiu, Ioan Maja és Viorel Timoce – az idén megalapította az U 1919 klubot, amely jelenleg a D osztályban szerepel és négy forduló után 100%-os, trénere pedig a valamikori A-osztályos U FC edzője, Gheorghe Vasile. Így érthető módon „az igazi U"-ként tartja magát számon az együttes, akárcsak a B-osztályos U FC, Lucian Danciu elnökkel az élén…

(-bb)

vissza az elejére


Sportinfó Sportinfó Sportinfó

(12. old.)

Ritter ezüstérmes
Ritter Árpád ezüstérmet szerzett a szabadfogásúak 74 kg-os kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután a döntőben – akárcsak az olimpián – kikapott az orosz Buvajsza Szajtyijevtől, a kétszeres olimpiai, valamint ötszörös világ- és Európa-bajnoktól.

Kosárlabdatorna a Székelyföldért
A jövő csütörtöktől szombatig sorra kerülő PannonPipe-kupa teljes bevételét a székelyföldi árvízkárosultak számára ajánlja fel a házigazda Debreceni Vadkakasok férfi kosárlabdacsapata – hangzott el a hajdúsági klub keddi sajtótájékoztatóján. A Főnix Csarnokban rendezendő eseményen a hazaiakon kívül a bosnyák Igokea, az osztrák Klosterneuburg és a cseh Novy Jicin együttesei lépnek pályára.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence