2005. február 8.
XVII. évfolyam, 31. szám

 

KRÓNIKA NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG — REKLÁM SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Idén nem kap zöld utat a verespataki bányaterv
A hatástanulmányt Magyarországon is megvitathatják

Az idén nagy valószínűséggel nem születik még döntés a verespataki bányaberuházással kapcsolatban — jelentette ki tegnap a Szabadságnak Korodi Attila, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, mivel szerinte lehetetlen időben megtenni a környezetvédelmi engedély kiváltásához szükséges lépéseket. A politikus szerint Magyarország akár saját területén tartandó közvita szervezését is kérheti, emellett a magyar kormány a hatástanulmány elkészítéséhez szükséges útmutató kidolgozásában is részt vehet. A magyar fél érdeklődése érthető, hiszen a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezés sebei a mai napig sem gyógyultak be: noha a környezetet sikerült rehabilitálni, az embereket a mai napig sem kártalanították, ráadásul az Aurul cég utódja, a Transgold elhárítja a felelősséget.

Korodi emlékeztetett, hogy a nyíltszíni bányaberuházást tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) tavaly decemberben nyújtotta be Gyulafehérváron a szaktárca kirendeltségéhez a környezetvédelmi engedély megszerzésére vonatkozó kérelmet. Az RMGC vezetői azonban figyelmen kívül hagyták, hogy a beruházás méretei miatt a verespataki terv külön elbírálásban részesül.

Így a minisztériumnak a hatástanulmány elkészítéséhez szükséges útmutatót kell kidolgoznia. Ebbe olyan szempontokat kell megfogalmazniuk a szakembereknek, amelyek szerint kívánatos lenne a tanulmány elvégzése. Korodi emlékeztetett: december végén Románia értesítette a szomszédos országokat — köztük Magyarországot is —, hogy jelezzék, ha részt akarnak venni az útmutató kidolgozásában. megfelelő szintről érkezett, de hangsúlyozta: ez nem jelent nagy gondot, mert utólagosan ki lehet igazítani a tévedést.

Az engedélyeztetés után a közvita következik. Ezt a hatástanulmány elkészítése után szervezhetik meg Romániában, de lehetőség nyílik arra is, hogy a szomszédos országok saját területükön szervezendő vitát is kérjenek. Korodi szerint ebben az esetben az RMGC kénytelen lesz minden a beruházással kapcsolatos iratot és információt a szomszédos országok hatósága és lakossága elé terjeszteni. A romániai minisztériumok képviselőiből álló tárcaközi testület csak ezt követően hozhat döntést az ügyben. Korodi szerint nagy valószínűséggel ez a grémium azon szakértői bizottság véleményét is kikéri majd, amelynek a felállítása folyamatban van. Közölte: a kormány most készít elő egy olyan határozatot, amely létrehozná a köztiszteletben álló környezetvédelmi szaktekintélyekből álló szakmai csoportot. Ennek a testületnek a tervek szerint nemzetközi szakértők is tagjai lehetnek majd. Az utolsó szó azonban a kormányé lesz, amelynek a tárcaközi bizottság véleményezése után kell döntenie az ügyben. Korodi szerint ez minden valószínűség szerint az idén nem fog megszületni.

Magyarországon a román fél felkérésére érkezett gyors visszajelzés mellett a napokban megfogalmazott civil javaslatok is tükrözik, hogy mennyire foglalkoztatja az ottani hatóságokat és közvéleményt a verespataki terv sorsa. A magyar környezetvédelmi tárcához írók a közgazdasági szempontok érvényesítésével kapcsolatban azt javasolják, hogy határozzák meg számításokkal az elpusztítani szándékozott környezeti és természeti értékek visszaállításának költségét. A beruházás engedélyezésekor mindenképpen tájékozódni kell, hogy az RMGC milyen biztosítékokkal tudja alátámasztani az eredeti állapot visszaállítására való alkalmasságát. Szükséges tisztázni azt is, hogy mi történik akkor, ha a cég csődbe megy vagy megszünteti a tevékenységét. A társadalmi szervezetek a geológiai vizsgálatokkal kapcsolatban felhívták a figyelmet a zagytároló vízáteresztő képességére, hiszen a vulkanikus eredetu hegység talajvíz visszafogó képessége csekély, és ezért könnyen szennyeződhet a talaj. Emlékeztetettek: Verespataktól 250 kilométerre található Európa egyik leginkább földrengésveszélyes térsége. Az általában 20 évente jelentkező földmozgások esetenként a Richter-skála szerinti 8-as fokozatot is elérik. Ezért szerintük a beruházónak a földrengés elleni védelemről is gondoskodnia kellene.

Magyarországon felháborodást keltett, hogy a már megszűnt nagybányai Aurul Bányatársaság jogutód cége, a Transgold Vállalat nem ismeri el jogelődjének felelősségét az öt évvel ezelőtti tiszai ciánkatasztrófában. Az ausztrál–román cég képviselői szerint a Tisza élővilágát ért súlyos károkat nem a volt bányatársaság cianidja okozta, hanem a magyar fél hozzá nem értése, az ellenszer túladagolása. A romániai cég vezetői állításukat azzal támasztották alá, hogy Romániában a Szamos folyóban, amelyen át a Tiszába jutott a cián, egyetlen egy hal sem pusztult el.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Szerdán vetíti az Antena 1 a Trianon filmet

Koltay Gábor rendezővel történt egyezséget követően az Antena 1 tv-adó szerda este negyedkilenctől tuzte musorára a Trianon címu filmet. A két órás film bemutatása után kerül sor a Tuca-show keretében vitaműsorra, amelynek magyar résztvevője Koltay Gábor, a film rendezője és Raffay Ernő budapesti történész, Trianon-kutató lesz, akik szinkrontolmácsolásban szólalnak meg. Eredetileg két román történész meghívásáról is szó volt, azonban ezek személye egyelőre ismeretlen. Lapunknak nyilatkozva, Raffay Ernő elmondta: azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a műsorvezető végül is lemond a román történészekről, és hármasban szervezi meg a musort. Arról értesültünk, hogy rövidesen a Duna televízió is bemutatja a Trianon film 14 részes változatát. (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Célegyenesben a Cora hipermarket felépítése Kolozsváron

A francia érdekeltségű multinacionális cég jelen pillanatban úgy ítéli meg, hogy a kolozsváriak vásárlóereje már megbír egy Cora nagyságú hipermarketet, ezért a nagyszabású befektetés megvalósulhat — jelentette be Philippe Leujeune a Cora Románia vezérigazgatója Emil Boc polgármester társaságában. A kolozsvári bevásárlóközpont lesz az első, amelyet a cég Bukaresten kívül nyit meg. A fővárosban két ilyen jellegu hipermarket működik.

A Cora már 1999-ben társulási szerződést kötött a kolozsvári polgármesteri hivatallal a 11 hektáros Monostor végi telek hasznosításáról, de eddig a cég várakozó álláspontra helyezkedett. Leujeune elmondása szerint elsősorban a piac fejletlensége, másodsorban pedig a korábbi városi közigazgatóság vezetőségének passzív hozzáállása miatt. Az újságírók erre vonatkozó sorozatos érdeklődése ellenére a Cora Románia vezérigazgatója nem részletezte a kérdést. Csak annyit mondott: most kitűnő kapcsolatokat ápolnak a városházával és a közintézmény vezetőségével.

A 2006 nyarán megnyitandó hipermarket 500 munkahelyet teremt, de a bérezés részletei egyelőre nem ismertek. Ugyanakkor a multinacionális cég eddigi tapasztalatai alapján közvetett módon a 25 millió eurora tervezett befektetés további 200 személy számára biztosít majd állást. Leujeune elmondása szerint a nagyszabású befektetés a helyi termelők előnyére válik, ugyanis különböző termékeket a környéken élő gazdáktól vásárolnak majd meg. A befektetés, a cég képviselői szerint a helyi iskolahálózat javára is válik, ugyanis a Cora keretén belül szakmai gyakorlatot végezhetnek a szakiskolák diákjai.

A polgármester megjegyezte, hogy az évek során a Cora betartotta a társulási szerződésben megszabott feltételeket, évente fizette a városházának az illetéket, ezért fel sem merül az eredeti megállapodás újratárgyalása.

Lapunk kérdésére a Cora képviselői hangsúlyozták, hogy a Bukarestben lévő két hipermarketben árult termékek 80 százalékát Romániában gyártják és csak 20 százalékuk importárú. Kolozsváron sem lesz ez másképp — tette hozzá Philippe Leujeune.

A Cora bevásárlóközpontot a Fenesi út végén levő híd közelében építenék fel.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Közel 50 milliárd az üzlethelyiségek eladásából

Hétfőn Alin Tişe demokrata párti városi tanácsos, a 2002-ben elfogadott 550-es számú törvény alapján létrehozott helyi bizottság elnöke arról számolt be, hogy két hét alatt 20 kereskedelmi helyiséget értékesítettek. A helyhatóság kasszájába befolyt pénz majdnem eléri az 50 milliárd lejt.

Megtudtuk: első lépésként a kisebb, maximum 65 négyzetméteres belvárosi helyiségeket adták el.

Mint ismeretes, nemrég Emil Boc polgármester javaslatára a városi tanács visszavont tíz olyan határozatot, amely bizonyos üzlethelyiségek eladására vonatkozott. A városvezető úgy ítélte meg, hogy a bizottság túl olcsón értékesítette ezeket a helyiségeket. Tegnap Tişe arról számolt be, hogy a bizottság újratárgyalta a bérlőkkel az eladási árakat, és a tíz helyiségre 5,5 milliárd lejjel többet sikerült kicsikarni belőlük.

Emil Boc tájékoztatása szerint három bérlő perbe fogta a városházát a visszavont tanácsi határozatok miatt.

K. O.

vissza az elejére


A Duna TV számára fontos az erdélyi magyarság
Beszélgetés Belénessy Csaba tájékoztatási alelnökkel

Szerkesztőségünk vendége volt pénteken, február 4-én a Duna Televízió tájékoztatási alelnöke, Belénessy Csaba. Az alelnök rövid erdélyi útján ellátogatott Marosvásárhelyre és Kolozsvárra, hazatérte előtt lapunknál is tett egy röpke látogatást. Ezalatt készítettem az alábbi interjút, amelyben elbeszélgettünk látogatása céljáról, a Duna Televízió jelenlegi helyzetéről és néhány aktuális politikai, közéleti problémáról.

Egy tájékoztatási alelnök miről tájékozódik ezen az úton?

Erdélyben nagy lélekszámú magyarság él, és nagyon fontos tényező. Aki ilyen állást tölt be a Duna Televíziónál, mint én, annak időről időre el kell jönnie Erdélybe. Egyébként ez nemcsak munkaköri kötelesség számomra, nagyon szívesen jövök ide. Sok barátom van itt, erdélyi gyökereim vannak. Apám a háború után Gyergyószentmiklósról települt át Magyarországra, édesanyám pedig Rédey lány. Tehát azt is mondhatnám, valamelyest haza jövök. Találkozom ilyenkor politikusokkal, közéleti személyiségekkel, eljövök például egy újság szerkesztőségébe. Az ember tájékozódik, hogy majd később tudjon tájékoztatni.

Úgy vélem, az erdélyi magyar közösség rendkívül kíváncsi arra, hogy mi is történik a Duna Televízióban. Az utóbbi időben ugyanis elég sok botrányízű hír terjeng arról, hogy még mindig nincs elnöke az erdélyiek kedvenc televíziójának. Mikor oldódik meg ez a helyzet? Ön hogyan látja, miért húzódott el idáig?

Nem nevezném botránynak. Hiszen ez egy demokratikus eljárás, kétharmaddal lehet ugyanis elnököt választani. Én a Magyar Televízióban dolgoztam ezt megelőzően, ahol elég gyakran előfordult, hogy nem volt elnök, tehát tudom, hogy így is lehet létezni. Nem a legjobban, de lehet. Sokan mondják, hogy 24 jelölt közül biztos, hogy több alkalmas akadt volna. Szerintem alkalmas jelölt az, akiben meg tudnak egyezni a kurátorok. Biztos, hogy szakmailag, emberileg kiváló jellemvonásokkal rendelkező jelöltek voltak az eddigi indulók között, de — mondjuk úgy —, technológiai értelemben alkalmas az, akiben meg tudnak egyezni. Egyelőre ilyen ember még nem akadt. Érthető, hogy a kuratórium szeretne elnököt választani, lelkiismeretesek, és hát tényleg van rajtuk nyomás is, a határon túli magyarság például lehetetlen állapotnak tekinti a helyzetet. Egybe is csúszik sokszor két dolog számukra: nem elég, hogy a népszavazáskor az anyaország nem állt ki a kettős állampolgárság mellett, még a Duna TV-nek sincs elnöke. A kettőnek azonban nincs köze egymáshoz. Hangsúlyoznám, hogy ha egy intézménynek van költségvetése, elfogadott musorrendje, a kinevezett vezetők ott vannak a helyükön, tud működni elnök nélkül is egy ideig. Bár most már tényleg nem ártana elnököt választani, de ismétlem, nincs tragédia, és nincs botrány.

Abból, amit mondott, automatikusan következik a kérdésem: a jelek szerint a politikum esetleg rá akarja tenni a kezét erre a médiumra?

A politika mindig „ott sompolyog a kertek alatt", ha a médiáról van szó. Van nyolc kurátor, a kurátorokat pedig politikai pártok jelölték. A kurátorok ugyan önálló személyiségek, de nyilván kapcsolatban állnak azokkal az erőkkel, amelyek őket erre a posztra jelölték. Nem érzek olyan politikai nyomást, ami elviselhetetlen lenne. Kicsit olyan ez, mint a háttér-sugárzás, van egy határérték, ami még elviselhető. A politikai érdeklődés a Duna Televízió iránt a határérték alatt marad.

Ha már a politikai témánál tartunk, megkérdezném, hogy milyen a viszony a Duna Televízió és az erdélyi magyar politikum között?

– Jó, de néha ingadozó. A Duna TV teljes mértékben elkötelezettje az összmagyarság ügyének, hiszen ezért hozták létre. Nem kétséges számunkra, hogy minden olyan politikai törekvést támogatnunk kell, amely a magyar érdekeket szolgálja. A helyzetet bonyolítja, ha többféle magyar politikai erő jelenik meg, ami egy másfél-kétmilliós népesség esetében elkerülhetetlen. Még tovább bonyolítja a dolgot, ha ezek között van olyan, amely nem méretődik meg, saját hibájából és egyéb akadályok miatt. Szerintem előbb-utóbb ezen túl fogunk lépni, és a nagy kérdés az lesz: ezek az erők hogyan tudnak összefogni a magyarság érdekében. Szlovákiában ez sikerült, és az ottani magyarok — ha jól tudom —, már hét éve kormányon vannak. Azt azonban le kell szögeznünk, hogy az RMDSZ a legutóbbi választásokon is bravúrosan szerepelt, és a kormányalakítási tárgyalásokon egészen kiváló helyzetbe hozta a romániai magyarságot.

Mint a felmérésekből kiderül, a Duna Televízió az erdélyi magyar közösség kedvenc adója. Feltételezem, musoraikkal kapcsolatban vannak visszajelzések. A Régiók címu musor kapcsán milyen vélemények érkeznek Erdélyből, hiszen megvalósult az a törekvés, hogy az itteni dolgokról, problémákról, itteni emberek beszéljenek, tudósítsanak?

Ez nagyon fontos szakmai, politikai lépés volt, gesztus is, hogy a határon túli magyarság önálló műsorkészítőként jelenik meg. Ugyanakkor másfél év után elérkeztünk oda, hogy meg kell néznünk: szakmailag ki mit tud nyújtani, ki alkalmas, és ki nem. A műsorvezetőnek például meg kell ütnie a Duna Televízió szintjét. Nem vagyunk azzal kisegítve, ha mondjuk — elméleti példaként — az érsekújvári műsorban a legjobb érsekújvári magyar műsorvezető szerepel. Hiszen ezeket a műsorokat szerte a világban több millió néző látja, és a szakmai mérce egyetemes. Magyarán szólva, elérkeztünk odáig, amikor döntenünk kell, ki alkalmas arra, hogy önálló musort készítsen, bár minden elismerésem és tiszteletem a határon túli műhelyeké. Azt gondolom, egy-egy ilyen muhelynek meg kell hirdetnie egy versenyvizsgát. Közre kell adni a lapokban, rádióban, televízióban, hogy jelentkezőket keresnek, és a föltehetőleg sok jelölt közül meg kell vizsgálni, ki alkalmas a feladatra, hiszen ezért a munkáért fizetést kapnak az emberek, tehát elvárható tőlük bizonyos színvonal. Túl kell lépni azon, hogy maga a megjelenés már tett, maga a csúcs. Sajnos néha meg kell mondanunk: nagyon kedves, becsületes ember vagy, de nem tudsz ennek a feladatnak megfelelni.

Néhány éve „cseppnyi" változást vezettek be a műsorrácsban, mikorra várható több cseppnyi változás? Várható-e egyáltalán változtatás a műsorszerkezetben?

Az imént azt mondtam, ha nincs elnök, az istenigazából még nem akadályozza a televízió napi működését, hiszen most is van egy triumvirátus, amely végzi a dolgát. De kétségtelen, hogy átfogó változásokra akkor lehet számítani, ha lesz elnök. Nekem kész terveim vannak. Az elnökségre is, hiszen pályáztam, de most a saját területemre gondolok. Szeretném korszerűsíteni közéleti műsorainkat, természetesen óvatosan, hiszen ez a televízió konzervatív értékrendet próbál képviselni. Véleményem szerint meg kell mutatnunk azt a környezetet, amelyben a magyarság él. Jó ideig, ha valaki nézte a Dunát, akkor az az érzése támadhatott, hogy valami furcsa véletlen folytán a Kárpát-medencében van négy-öt ország, ahol csak magyarok élnek. Van egy Szlovákia nevű ország, ahol csak magyarok élnek, egy Románia nevű ország, ahol szintén csak magyarok élnek, és így tovább. Pedig ha Szerbiában romlik a pénz, akkor a magyarnak is, és a szerbnek is romlik. Ha Erdélyben nem jön a busz, akkor nem jön sem a románnak, sem a magyarnak. Meg kell mutatni a nagyon fontos gazdasági folyamatokat, hiszen ezek a kapcsolatok megválaszolhatnak olyan kérdéseket, amelyekre Trianon óta nem tudjuk a választ. Feloldhatnak olyan görcsöket, amelyek azóta feszítenek bennünket. Ha egy erdélyi magyar és egy erdélyi román ember összefog, alapít egy gazdasági vállalkozást, az pedig fialja a pénzt, akkor kizárható az etnikai összetuzés. Ha csak össze nem vesznek a pénzen, de az sem etnikai viszály. Fel kell mutatni a magyar cégek, befektetők megjelenését a térségben. A Heti hírmondó című műsorunkban volt egy riport, amely arról szólt, hogy az esztergomi kórház szerződést kötött a szlovákiai betegbiztosítóval. Esztergomba tehát Szlovákiából jönnek a betegek, nemcsak a magyarok, hanem a szlovákok is, és előbb-utóbb Esztergomban lesznek szlovákul beszélő orvosok is. Nem azért fog fennmaradni ez a szerződés, mert oda felvidéki magyarok jönnek, hanem mert jó lesz a kórház. Ha jó lesz. Ezeket a dolgokat meg kell mutatnunk.

– Bizonyára tudomása van a — mind politikai, mind közéleti szempontból hatalmas port kavaró — Koltay-féle Trianon-filmről. Kolozsváron a film levetítése utáni beszélgetésen elhangzott a produkció készítői részéről, hogy Magyarországon egyik televízió sem akarta műsorra tuzni a filmet. Most félretéve a film minőségéről való véleményeket, mi a hivatalos álláspontja a Duna Televíziónak, tudva azt is, hogy azóta elterjedt a hír, miszerint a Duna is hajlandó levetíteni?

Nekem az a véleményem, hogy a Duna Televíziónak be kellene mutatnia a filmet. Az előző elnök más álláspontot képviselt, most — mint említettem — triumvirátus van, de hármunknak sem egyezik a szakmai véleménye ezzel kapcsolatban. Amíg pedig nem egyezik, nem tudjuk bemutatni. A film nincs betiltva, az intézmények vezetői döntöttek úgy, hogy nem mutatják be. Ismétlem, be kellene mutatni, ugyanis az egekbe növesztjük az ügyet azáltal, hogy nem tűzzük műsorra. Trianonnal úgy vagyunk, mint valamelyik szibériai nép, ahol annyira félnek a medvétől, hogy nincs neve ennek az állatnak, csak körülírják. Ha a film nem kiegyensúlyozott, nem tökéletes, össze kell hívni egy beszélgetést utána, de ne tartsuk fiókban. Saját alelnöki hatáskörömben annyit tudok tenni, hogy a Tuca-showban elhangzó beszélgetést, amely az Antena 1-es televízió által 9-én történő vetítés után elhangzik, megkíséreljük átvenni, és bemutatni a Duna Televízió Esti kérdés című műsorában.

Feltételezem, hogy a televízió szoros kapcsolatban áll a határon túli kulturális intézményekkel, például a színházakkal is, hiszen kulturális adóként határozza meg magát. Nem tudom, mennyire tartozik az ön hatáskörébe, de hogyan rajzolódik ki ez a kép?

Nem hozzám tartozik ez a terület, de azt látom, hogy a Duna Televízió ezzel is törődik. Nem vagyok hivatott megítélni, hogy kellő erővel jelenik-e meg nálunk a határon túli magyar kultúra, de fontos a Duna Tévé számára, az bizonyos

Köllő Katalin

vissza az elejére


Kiraboltak egy államtitkárt és egy szenátort

Pár nappal ezelőtt a Nagybánya–Bukarest sebesvonaton kirabolták Kibédi Katalin RMDSZ-es igazságügyi államtitkárt és Liviu-Doru Bindea Máramaros megyei nagy-romániás szenátort — tudtuk meg a vasúti rendőrség illetékeseitől.

A tolvaj elemelte az államtitkár személyes tárgyait és a szenátor diplomata táskáját. A kár értéke eléri a 10 millió lejt. A pénzen kívül Kibédi és Bindea iratainak is lába kelt.

A kivizsgálást irányító rendőrök szerint a fő gyanúsított a vonatkísérő. Az érintett hevesen tagadja, hogy bármi köze lenne a lopáshoz.

A nagy-romániás szenátor azt nyilatkozta: tudomása szerint a meglopott személyek száma sokkal nagyobb, de eddig csak ketten emeltek panaszt a rendőrségen. Egy bukaresti korrupcióellenes ügyésznek is eltűntek a személyes tárgyai.

(k. o.)

vissza az elejére


Ma tartják a fórumot a főtéri ásatásokról
Valóra válik a józan ész akarata?

Hétfőn a MindBomb (ÉszBomba) csoport eredeti ötlettel rukkolt elő annak érdekében, hogy hallassa hangját: a fiatalok ismertetőtáblát helyeztek el a főtéri régészeti ásatások előtt, amely a Gheorghe Funar ex-polgármester parancsára kiásott gödrök azonnali betömése mellett foglal állást. Az építőtelepi feliratokat utánzó tábla a köztér eredeti állapotának a visszaállítását sürgeti.

A hirdetőtábla egy nappal a polgármesteri hivatal által szervezett lakossági fórum előtt jelent meg. Amint azt már megírtuk, a városháza ma 13 órakor konzultatív jellegu találkozót szervez a főtéri régészeti ásatások ügyében a közintézmény Mócok útja 1–3. szám alatti üvegtermében.

K. O.

vissza az elejére


Adja jövedelemadójának 1 százalékát a Szabadságot támogató Minerva Művelődési Egyesületnek!

Mindazok, akik bérből, bérbeadásból vagy más tevékenységekből tavaly jövedelmeket realizáltak, az azok után fizetendő adójuk 1 százalékát — az államkassza helyett — alapítványoknak és egyesületeknek juttathatják. Kérjük, hogy adószázalékát adományozza a Szabadságot birtokló és támogató Minerva Művelődési Egyesületnek. Ha Ön csak bérből szerzett jövedelmet, cége könyvelési osztályán jelezze, hogy adójának 1 százalékával rendelkezni szeretne. Az összevont vagy az egyetlen forrásból származó jövedelemadó 1 százalékának kedvezményezettjét adóbevallásában fel kell tüntetnie. Esetünkben ez:

Asociaţia Culturala Minerva, CUI: 5337563,
Cont bancar IBAN: RO97RNCB2200000025370001.

Előre köszönjük!

vissza az elejére


KRÓNIKA


KISHÍREK

DR. WÉBER T. MÁRIA Színek szimfóniája című festészeti kiállítását Székely Sebestyén György nyitja meg február 9-én, szerdán du. 5 órakor a Római Katolikus Nőszövetség Szent Rafael Körének Szentegyház / I. Maniu utca 2. szám alatti székhelyén. Közreműködik: Szabó K. Kinga (hárfa), Tekeres Sándor (hegedű), Soó Éva (vers).

KRISTÓFI JÁNOS nagyváradi festőművész gyujteményes kiállítása nyílik meg február 10-én, csütörtökön du. 4 órakor Kolozsváron, a Művészeti Múzeumban. Bevezetőt mond Mariana Zintz és Starmüller Géza.

KERESZTÉNY EGYETEMI ESTET tartanak február 8-án, kedden este 7 órától az Evangélikus–Lutheránus Püspökség tanácstermében. Vekov Károly történész előadását — objektív okok miatt — a jövő keddi összejövetelen tartja meg.

FARSANG ERDÉLYBEN címmel dr. Pozsony Ferenc docens tart előadást a Kolozsvári Népfőiskola keretében, február 8-án, kedden du. 5 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális / Republicii utca 5.).

FARSANGI TÁNCHÁZAT tart a kolozsvári Brassais Vándiák Alapítvány Zurboló Táncegyüttese február 8-án, kedden a Tranzit Házban (Malom / Bariţiu utca 16.). Délután 5 órától este 7-ig gyermektáncház, illetve Palocsay Kata játszóháza, este 7 órától felnőtt táncház. Muzsikál a Tarisznyás Zenekar.

Pontosítás
A február 5-i lapszámunkban megjelent Száz éve született Farkas Ferenc címu cikk 2. bekezdésének utolsó előtti mondata helyesen így hangzik: „A Rimszkij-Korszakov-növendék Respighi és olaszországi tartózkodása döntő módon befolyásolták saját stílusának kialakításában..."

vissza az elejére


Érzelmes időutazás, kapcsolatok

A főtéri Kisgaléria nem egy pályakezdő művésznek teremtett már bemutatkozási lehetőséget, s most ismét hasonló kísérletnek lehetünk szemtanúi. Andreia Sâmpalean Cişmaşiu múlt hét végén megnyílt, festészeti, fotó és installáció kiállítása akár személyes képi vallomásként is értelmezhető. Egy fiatal művész jelképes utazása a múltból a jelenen keresztül a jövőbe. Kopott és teleírt utazótáskák vallanak a már megtett útról és sejtetik a folytatást.

A kiállítás, egységében szemlélve, önmaga is egy több elemből álló ötletes installáció. Részeire bontva pedig — az ismétlésnek mint stílusalakzatnak az alkalmazása ellenére is —, fölöttébb változatos. A műfaji sokféleség, a három különböző muvészi megnyilatkozás, azok a bizonyos kifejezésbeli, „nyelvi különbségek" azonban végső soron sajátos harmóniába olvadnak. S itt mintha a mufaji átjárhatóság manapság oly divatos alkalmazásánál többről, egyfajta sajátos művészi megnyilatkozásról, hitvallásról lenne szó. Arról a nyitottságról, amellyel az alkotó viszonyul a világhoz: a rendkívül összetett, rendkívül bonyolult, rendkívül tarka, sokszor ellentmondásos jelenségekhez, eszmerendszerhez. Kapcsolata az idővel pedig — minden érzelmi indíttatása, meghatározottsága ellenére — filozófiai mélységeket sejtet.

Amit ez a tárlat kínál nekünk, valójában nem más, mint egy érzelmes időutazás. Még akkor is, ha az alkotó olykor mintha kívülről szemlélné önmagát, s mindazt, ami hozzá kapcsolódik. A miniatűr fotók és magának az írásnak, az olykor meglehetősen tömény szövegnek a látványként való be-és elfogadása is szerves részét képezi a kiállítás egészének, a sajátos hangulatú és üzenetu installációnak.

N. J.

vissza az elejére


Muemlékvédelmi alapismeretek

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság előadássorozatot szervez műemlék tulajdonosok számára — Műemlékvédelmi alapismeretek — címmel, 2005. február 12-én, 10 órai kezdettel, a kolozsvári Református Kollégiumban a Farkas (Kogalniceanu) utca 16. szám alatt.

A visszaszolgáltatott ingatlanok zöme műemlék. Ezek az épületek általában új funkciót kapnak, ez mindig helyreállítási munkával jár. Ahhoz, hogy ezeknek az értékét megőrizzük, a műemlék tulajdonosoknak tudniuk kell, hogy mi a teendő és milyen szakemberhez forduljanak. Fontos arra figyelni, hogy azok az ingatlanok, amelyeket a tulajdonosok nem szeretnének megtartani, olyanok kezébe kerüljenek, akik figyelembe veszik az épület értékét és fontosságát az erdélyi magyar közösség számára.

Az előadássorozat programja:

10.00 — Erdély építészettörténetének rövid áttekintése (Kovács András)

12.00 — A tulajdonos, valamint a szakember szerepe és feladata (Makay Dorottya)

14.00 — A helyreállítások törvényes kerete Romániában. Esettanulmány: Nagyszeben (Guttmann Szabolcs)

16.00 — Kötetlen beszélgetés, kérdések

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. A terem elrendezése szempontjából kérnénk, jelezze részvételi szándékát Maksay Ádámnak az alábbi telefonszámon: 0744-263185 vagy e-mail címen: maksay@from.ro legkésőbb 2005. február 11-ig.

vissza az elejére


Brahms est

Két, orosz muveket tartalmazó hangverseny után, február 4-én a filharmonikusok Simon Emil vezényelte zenekara három Brahms opust tuzött műsorára, fiatal szólisták, Ana Bogaţila és a Török művész-dinasztia legfiatalabb tagja, Török Zsolt közreműködésével.

Hegedű- és zongoraversenyeinek megírása után 1887-ben komponálta Johannes Brahms a-moll kettősversenyét hegedure és csellóra. Bécsi bemutatóját a szerző vezényelte, a hegedu szólamot Joachim József játszotta.

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a versenymű szólistái, Ana Bogaţila (hegedu) és Török Zsolt (cselló), több hazai verseny kitüntetettjei, jól megállták helyüket az igényes versenymuben. Jó együttműködésben, szép hangon, technikai biztonsággal, kellő rámenősséggel játszottak. A versenymű előadását betetőzte a ráadás, Händel Passacagliájának nagy virtuozitást megkövetelő variációi, melyet az előbbinél is felszabadultabban adtak elő, bizonyítva rátermettségüket.

Emil Simon kitunő karmesteri munkát végzett. Már az első zenekari tutti megteremtette a versenymű brahmsi heroikus levegőjét, a karmester kellően ügyelt a szólistákra is.

Schiller poémája, Näni inspirálta Brahmsot egy őszi rezignáltságot sugalló kantáta megírására. Brahms barátja, Anselm Feuerbach halála után a szerző Henriette Feuerbachnak, a festő édesanyjának ajánlotta muvét. A Cornel Groza karigazgató által betanított kórus homogén hangzással, árnyaltan énekelt, alkalmazkodva a mu borongós hangulatához.

A musort záró Akadémiai ünnepi nyitányt a Breslaui Egyetem által adományozott Doctor honoris causa kitüntetés átvétele alkalmára írta Brahms, méghozzá a nagy zeneszerző formátumához méltó módon.

A zenekar és a karmester megvalósításában nagyszabású volt a nyitány előadása. Magával ragadó a művet záró Gaudeaumus!

Morvay István

vissza az elejére


Ősbemutató a Marosvásárhelyi Ariel Színházban

A Marosvásárhelyi Ariel Színházban február 12-én, szombaton délután 5 órától Hatházi András az Álomfestő címu gyerekdrámájának ősbemutatójára kerül sor, a szerző rendezésében.

Hatházi András Kolozsváron élő színész, író, rendező, színészpedagógus, drámaíróként a közönség a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban bemutatott A dilis Resner című előadása által ismerhette meg.

Az Álomfestőt megosztott harmadik díjjal tüntette ki a zsuri 2004-ben, az ASSITEJ Magyar Központja, a Marosvásárhelyi Ariel Színház, és a kaposvári Csíky Gergely Színház által közösen kiírt meghívásos gyermek- és ifjúsági dráma pályázaton. A különös hangulatú történetben a titokzatos Álomfestő egy ideje rosszra festi a gyerekek, Mákosz és Babacs álmait. De megjelennek Álommanó, Szender, Szundi és Szunyó, akik a gyerekek álmában szereplő Apát és Anyát rávezetik, hogy hol is található valójában az Álomfestő. Az álmok világa határtalan és változó, mint a gondolat. Ott bármi megtörténhet, az is, hogy a nagy keresésben Apa és Anya jobban megismeri önmagát.

Az előadás szereplői: Szilágyi Benő Ottó, Lőrinczi Rozália, Cseke Péter, Balogh Annamária, Gönczy Katalin, Szőlősi-Pénzes Szilárd; zeneszerző: Zénó Apostolache; díszlet-és bábtervező: Carmencita Brojboiu m. v.; bábmuvészeti tanácsadó: Palocsay Kisó Kata m. v.

vissza az elejére


Születésnapomra — József Attila Fesztivál

A Láthatatlan Kollégium pályázatot hirdet óvodától az egyetemig minden gyermeknek, fiatalnak, közép- és főiskolásnak 32 éves korig, hogy versmondóként április 10-én részt vehessen a Tranzit Házban rendezendő Születésnapomra — József Attila Fesztivál — műsorában. Az előzsűrizésekben való részvétel feltétele, hogy a jelentkezők a magyaron kívül még két nyelven színvonalasan tudják előadni a kiválasztott költeményt (románul, németül, jiddisül, szlovákul, szerbül, horvátul, bolgárul, franciául, angolul, oroszul, finnül stb.)

Ugyanakkor felkérjük azokat a képzőművész és filmes fiatalokat ugyancsak 32 éves korig, akik a rendezvény keretében szeretnének részt venni a József Attila személyisége, költészete ihlette tárlatokon bármilyen vizuális esztétikai, hagyományos- és multimediális alkotásokkal, installációkkal, performance-szal, hogy jelentkezzenek munkáikkal, amelyeknek zsurizése április másodikáig megtörténik. Előtérben áll a Születésnapomra, A Dunánál, a Téli éjszaka és a Hazám címu vers, valamint a Curriculum vitae vizuális tematizálása rövid kompozíciók, akár kompozíciótöredékek formájában.

Felkérjük a pályázó grafikusokat, hogy a Fesztivál plakátjának, műsorfüzetének látványtervével legkésőbb március 15-ig jelentkezzenek.

Ugyanezen versek zenei tematizálására is pályázatot hirdetünk fiatal zeneművészeknek 32 éves korig. A pályamű lehet önálló kompozíció, vagy lehet Bartók Béla Román táncok, Második hegedűverseny, Concerto című művének előadása, vezénylése.

Felkérjük a Tranzit Ház vonzáskörébe tartozó népzenei és táncegyütteseket, hogy a József Attila Fesztiválra olyan produkciókkal jelentkezzenek, amelyeket méltónak tartanak láthatatlan, ám köztünk élő kortársukhoz, József Attilához.

A fény- és hangeffektusok kivitelezésére ugyancsak 32 éves korhatárig kérünk fel jelentkezőket.

A Fesztiválon való részvétel feltétele az előzsűrizés megejtése április másodikáig.

Jelentkezni lehet március 10-ig a következő e-mail-címen: lathatatlan@yahoogroups.com. A jelentkezést csatolmány formájában kell elküldeni, „születésnapomra" tárgymegjelöléssel.

Láthatatlan Kollégium

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG — Nemzeti kincs — amerikai bemutató. — Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden előadás.

MUVÉSZ–EURIMAGES — Wimbledon — angol. — Vetítések időpontja: péntek–kedd: 17.30, 20; szerda–csütörtök: 21; kedden kedvezménnyel. A terminál — amerikai. — Vetítések időpontja: péntek–kedd: 15, 22.30; szerda–csütörtök: 15; kedden kedvezménnyel.

GYŐZELEM — Eggyel nő a tét — Vetítések időpontja: 14, 20, 23; — Szerdán kedvezménnyel. Cápamese. — Vetítések időpontja: 16.30, 18.30.

FAVORIT — Trója — amerikai. — Vetítések időpontja: 16, 19; csütörtökön kedvezménnyel.

DÉS

MUVÉSZ — Feketék fehéren — amerikai. — Vetítések időpontja: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától.

TORDA

FOX — Resident Evil — bemutató. — Vetítések időpontja: 15, 17. 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE — Cellular — bemutató. — Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM — Bridget Jones: Az értelem határán — amerikai. — Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM — Van Helsing — amerikai. — Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától, kedden minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Ma, február 8-án, kedden este fél 7 órakor: Verdi: Rigolettó. Vezényel: Horváth József. Rendező: Selmeczi György m. v.

Február 13-án, vasárnap du. 5 órakor: Kacsoh Pongrác: János vitéz. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Dehel Gábor.

Február 15-én, kedden este fél 7 órakor: Jakobi Viktor: Sybill. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 9-én, szerdán este 7 órakor: Leoncavallo: Bajazzók. — A dél-ázsiai áldozatok megsegítésére rendezett jótákonysági előadás.

Február 11-én, pénteken du. 6 órakor: Radu Bacalu: Steps; Rimszkij–Korszakov: Seherezádé — balett.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 9-én, szerdán este 7 órakor: Goldoni: Velencei terecske. Rendező: Mona Chirila m. v.

Február 11-én, pénteken este 8 órakor: Euripidész: Bakkhánsnők — stúdióelőadás. Rendezte: David Zinder m. v. (Izrael).

TRANZIT HÁZ

Február 12-én, szombaton este 8 órakor: Mrozek: Károly. Rendező: Tompa Gábor.

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Lemond a televízió elnöke?

Tegnapi sajtótájékoztatóján Valentin Nicolau, a Román Televízió elnöke bejelentette: akkor terjeszti a parlament elé a lemondását, amikor Románia elnöke jóváhagyja a Rádió és Televízió Társaság (SRTv) felépítését és muködését szabályozó törvényt, amelynek összhangban kell lennie a teljes mértékben politikamentes közszolgálati televíziók európai modelljével. Nicolau hangsúlyozta: számára a Román Televízió nem funkciót és főnöki széket, hanem olyan kihívást jelent, amelynek eleget akar tenni, és biztos sikerében. Számít azonban a sajtó, a civil társadalom és azon politikusok támogatására, akik a televízió intézményében nem a manipulálás, a tények meghamisításának eszközét látják. — Eddig a Román Televízió a politikusokkal folytatott csatározásaiból mindig vesztesen került ki. Most itt az alkalom, hogy közös erővel megnyerjék a csatát. A tévé történetében először — jelentette ki Nicolau, majd felsorolta azokat a gyakorlati eredményeket, amelyeket az intézmény az utóbbi években elért, miközben pénzügyi helyzete is kitűnően alakult.

vissza az elejére


Április után előrehozott választások?

Előrehozott választásokat tart szükségesnek április után Traian Băsescu. Az államelnök a Jurnalul Naţional címu napilap hétfői számában megjelent interjújában, akárcsak a hét végén elhangzott televíziós megnyilatkozásában, ismételten kifejtette: rendkívül nagy szükség van Románia jövője szempontjából az előrehozott választásokra, de ezt a kérdést csak az európai uniós csatlakozási szerződés áprilisi aláírása után kell majd újratárgyalni. Az államfő nem jelölt meg pontos dátumot.

Kifejtette: az előrehozott választások megrendezése szerinte egyáltalán nem jelentene tragédiát az ország számára, sőt, éppen ellenkezőleg, az ország jövője szempontjából lenne szükség e lépésre. Az államfő szerint a kormány akkor is képes folytatni munkáját, amikor a pártok a választási kampánnyal foglalatoskodnak.

A választókat nem azért kellene újra az urnákhoz hívni, mert a belpolitikai helyzet netán nem stabil, sőt — hangsúlyozta Băsescu –: jelen pillanatban nagyon is szilárd a kormányzati helyzet. Az előrehozott választásokra azért van szükség véleménye szerint, hogy a kormány gyorsan teljesíteni tudja vállalt kötelezettségeit. Băsescu ugyanis nem rejtette véka alá elégedetlenségét amiatt, hogy a koalíciós pártok közötti egyezkedés az államtitkári és egyéb kormányzati posztok elosztásáról túlságosan elhúzódik, a kormány sok időt veszít ezzel.

Băsescu gondolatmenete szerint a liberális–demokrata pártszövetség (D. A.) azért kénytelen alkudozásokba bocsátkozni, mert a koalícióban „más pártok is" helyet foglalnak. Băsescu szerint az előrehozott választások segítenék Tăriceanu miniszterelnököt a hatékonyabb kormányzásban. Egy ilyen lépésre viszont mindenképpen csak a kormányfővel való egyeztetés után szánná el magát az államfő.

vissza az elejére


Nem került elő új terhelő bizonyíték
Băsescu állítólagos szekus múltjáról

Semmilyen új terhelő bizonyíték nem került elő Traian Băsescu ellen, akit Mugur Ciuvică, a Népi Cselekvés pártjának szóvivője tavaly azzal vádolt meg: 1989 előtt a Szekuritáté besúgója volt. Egy ilyen dokumentum előkerülésének lehetőségére Cosmin Guşă demokrata képviselő utalt egy hétfőn megjelent interjúban. Guşă, akinek a választások után (ismét) megromlott a viszonya Traian Băsescuval, azt állította: Iliescuék zsarolják a volt tengerészkapítányt, és elképzelhető, hogy a Băsescu vs. Ciuvică perben a tegnapra időzített tárgyalás meglepetésekkel fog szolgálni.

Guşă a lapnak elmondta: olyan, még ellenőrizetlen információkkal rendelkezik, miszerint a Ciuvică vs. Băsescu ügy dossziéjába „egy új lap" került, amelyről Ion Iliescu is tud. Guşă szerint Băsescu elsősorban azért fordult el tőle, mert Iliescu, akit szociáldemokrata korában több alkalommal is bírált, megzsarolta a jelenlegi államfőt: vagy valóban a taccsvonalra helyezi Guşăt, vagy újabb inkrimináló adatokat szolgáltatnak múltjáról. Ehelyett tegnap a bukaresti bíróságon meghirdetett tárgyalás semmilyen fordulatot nem hozott.

Ismeretes, a Népi Cselekvés szóvivője azzal vádolta meg Traian Băsescut, hogy 1989 előtt a Szekuritátéval kollaborált. A rágalmazáson felháborodó Băsescu nyomban beperelte Ciuvicăt, szimbolikusan 500 lejt követelve „fájdalomdíjként". A bíróság végül felmentette Ciuvicăt, és „bűntársát", Max Badint, azzal az indoklással, hogy nyilatkozataik nem tekinthetők rosszhiszeműeknek, de 500–500 lej, illetve a perköltségek kifizetésére kötelezték őket. A bíróság február 7-re állapította meg az utolsó határidőt arra, hogy a felek kibéküljenek, erről azonban egyikük sem akart hallani. Băsescu csakis abban az esetben fontolta volna meg a békülés lehetőségét, ha Ciuvică visszavonja szavait, amire a rágalmazással vádolt szóvivő nem mutatkozott hajlandónak.

Cristian Ene, Băsescu ügyvédje szerint nyilvánvaló, hogy Ciuvicáék az államfőjelölt lejáratásának céljával tették kijelentéseiket, anélkül, hogy ellenőrizték volna információikat. Válaszában Mihai Lungu, Ciuvică védőügyvédje figyelmeztetett: nem a kampányban hangzottak el a vádak, alapjukat pedig több dokumentum is alátámasztja, mint például egy, a Román Kommunista Párt irattárából előkerült lista, amely azokat a személyeket sorolta fel, „akiknek engedélyt adtak a Szekuritátéval való együttműködésre".

Băsescu javára a Szekuritáté archívumait tanulmányozó bizottság dokumentuma szól, amely szerint a jelenlegi államfő — a rendelkezésükre álló adatok alapján — nem tekinthető besúgónak. A törvényszéken személyesen is megjelenő Basescu kijelentette: minden hajóút alkalmával kötelező volt jelentéseket írnia a különböző állami intézményekhez. Ettől azonban a besúgásig még nagyon hosszú az út! — hangoztatta.

Újságíróknak nyilatkozva Ciuvică elmondta: Băsescu több olyan személyt is előléptetett, lásd Sergiu Meda tábornokot, akinek nyilván „hálás" lehetett, hogy nem járult hozzá különböző terhelő bizonyítékok kiadásához. Ciuvică ezzel magyarázza azt is, hogy hivatalba iktatása után Basescu megtartotta tisztségükben a Román Hírszerző Szolgálat és a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőit.

Ítéletet a Basescu vs. Ciuvica perben jövő hétre ígértek.

Boc: Guşă bármi áron nyilvánosságot akar magának
Cozmin Guşă az utóbbi időszakban tett kijelentései „politikai éretlenséget" tükröznek, és azt bizonyítják, hogy Guşă „mindenáron nyilvánosságot" akar magának, nyilatkozta a Mediafaxnak Emil Boc. A Demokrata Párt (DP) megbízott elnöke a hétfői Ziua-ban megjelent Guşă-interjúra utalt, amelyben a demokrata képviselő kifejtette: Traian Băsescura nagy nyomást gyakorolnak múltjával kapcsolatban.

„Guşă mindenáron nyilvánosságot akar, és úgy gondolja, hogy minden Traian Băsescuval kapcsolatos dologgal a figyelem központjába kerülhet. Sajnos nem ér el egyebet, mint azt, hogy a figyelem elterelődik a számunkra fontos kérdésekről, azaz a kormányzatról, a fővárosi polgármesteri szék elnyeréséről, a választási ígéretek teljesítéséről", mondta Emil Boc.

A DP megbízott elnöke nem hitte, hogy létezik a Guşa által az interjúban említett dokumentum, amely arról szól, hogy Traian Băsescu együttműködött a Szekuritátéval. „Ha létezne ilyen dokumentum, a politikai ellenfelek nem várták volna meg, hogy Traian Băsescu megnyerje az elnökválasztást, hanem nyilvánosságra hozták volna. Egészen biztosan nem kegyelmeztek volna nekünk", mondta Boc.

Arra a kérdésre, hogy a párt alkalmaz-e szankciókat Guşa ellen, Boc kifejtette, a DP bármelyik tagja, aki „nem követi a kormányzatban szerepet vállaló párt célkitűzéseit és párhuzamos témákat keres", figyelmeztetéstől a politikai támogatás megvonásáig és a pártból való kizárásig terjedő szankciókra számíthat a párt alapszabályzata értelmében. „Cozmin Guşănak meg kell értenie, hogy már nincs ellenzékben, és nem kell témákat keresnie csak azért, hogy a nyilvánosság középpontjába kerüljön. Téved, ha azt hiszi, hogy Traian Băsescu nevét felhasználva reklámozhatja önmagát. Ez a politikai éretlenség jele", fogalmazott Boc.

vissza az elejére


A DP-nek sem sürgős a fúzió

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) kongresszusának a Demokrata Párttal (DP) történő egyesülésének elhalasztására vonatkozó határozatával kapcsolatban hétfőn Emil Boc, a DP ideiglenes elnöke kifejtette: egyelőre az általa vezetett politikai alakulat számára sem prioritás a két párt egyesülése. — Várnunk kell a DP áprilisi kongresszusáig, akkor ismét napirenden lesz a kérdés. Addig fölösleges ezt taglalni — jelentette ki Boc, aki szerint az ügyet pragmatikusan kell kezelni annak érdekében, hogy a kormányzás sikeres legyen.

— A legfontosabb az, hogy a kormányzás jól haladjon, ne legyenek fennakadások. Az embereknek látniuk kell, hogy a D. A. Szövetség elsősorban az ország problémáinak megoldásával van elfoglalva, s figyelmét nem terelik el a politikai viták — szögezte le Boc.

(k. o.)

vissza az elejére


Szerdán vetíti az Antena 1 a Trianon filmet

A film történész-szakértőjétől, Raffay Ernőtől azt is megkérdeztük, hogy a most bemutatásra kerülő filmváltozat különbözik-e az Erdély-szerte vetített filmtől?

– Ugyanazt a filmet vetíti az Antena 1 tv-adó, amit az erdélyi turnén már láthatott a közönség. A tv-társaság felajánlotta a román fordítást, illetve a feliratozást, ezt azonban Koltay Gábor elutasította: ő maga szervezte meg budapesti magyar–román fordítóval a film román változatát, éppen azért, hogy a szöveghűségbe ne kerüljön hiba vagy csúsztatás. Egy héttel ezelőtt ellenőriztük egy Budapesten élő román szakemberrel a fordítást, és úgy ítéltük meg, hogy minden rendben van.

– Miként sikerült lefordítani a viszonylag sok vers- és prózarészletet?

– Nincs minden lefordítva, mert nem férne bele a teljes, szöveghu fordítás. A versrészletek nem műfordítások, hanem soronkénti, tartalmi fordítások. Arra gondosan vigyáztunk, hogy az idézett Reményik- vagy Ady-verseknek érthető legyen a tartalma. Összességében korrekt fordítás történt, jómagam is beszélek románul, így meg tudom ítélni a munka minőségét.

Hogyan vélekedik a Trianon film román fogadtatásáról? Milyen vitára számítanak Bukarestben?

– Az erdélyi filmvetítés-sorozat (összesen hat vetítés), illetve az ezt követő hatósági közbelépés mutatja, hogy rendkívül érzékeny területről van szó. Meggyőződésem, hogy egy olyan nézettségű adó, mint az Antena1, megfelelő reklámmal nagy tömegekhez tudja eljuttatni a filmet. Aki objektívan közelít a filmhez, ugyanazt mondhatja, mint Ungureanu román külügyminiszter Budapesten Somogyi Ferenc magyar külügyminiszternek: látta a filmet, és abban szerinte semmi románellenesség nincs. Várható, hogy a román sajtóban lesznek majd szélsőséges támadások a film és annak készítői ellen, de erre akkor is sor kerülne, ha a filmet nem mutatná be román tv-adó. Példa erre a Nagy-Románia párt legutóbbi támadása. A film hozzájárulhat a trianoni kérdés tisztázásához, román részről is.

Makkay József

vissza az elejére


KÖRKÉP


Jelentős anyagi támogatás a termelőknek

A Kolozs Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságon sorra kerülő hétfői sajtótájékoztatón többek közt szóba kerültek a Sapard kérdések, az időszerű mezőgazdasági teendők, illetve a gazdálkodók állami támogatásáról rendelkező 2005/64 és 65-ös kormányrendelet. Összefoglaló hangzott el a megye vezetőségének részéről a 2004-es esztendő agrártermelési megvalósításairól, továbbá megtudtuk, hogy Phare-program indul állattenyésztők képzésére.

Dobocan Iuliu mérnök a Megyei Igazgatóság munkatársa elmondta, hogy 34 Sapard-dossziéval foglalkoznak 749,7 milliárd lej értékben, ami 19 millió eurónak felel meg. Ebből 21 kérést (értéke 110 milliárd lej) már átadtak a Szatmárnémeti Területi Sapard irodának.

Săbăduş Aurel mérnök a februári mezőgazdasági teendőkről tájékoztatott. Elsőnek említette az őszi szalmásgabonák kiegészítő műtrágyázását.

Megyénkben a terület egy harmadát nem sikerült az ősszel felszántani. Ezt még a tavasz beköszönte előtt meg kell oldani.

A zöldségtermelők a melegágyakkal vannak elfoglalva ebben a hónapban. Most kell beszerezni a szükséges zöldségmagvakat is, ellenőrizni kell továbbá a télire eltett étkezési és vetőburgonya állapotát.

A gyümölcsösben a metszés és a lemosó permetezés az időszerű teendők. Permetezésre akkor kerül sor amikor a levegő hőmérséklete meghaladja a 4–5 Celsius fokot. Erre olajos szereket vagy rézgálicot (kékkövet) használhatnak.

Bogdan Aurelia felszólította az állami támogatást igénylőket, hogy kéréseiket idejében adják be a községi-városi polgármesteri hivatalokba.

Búza esetében 2005 jún. 1–december 31-ig ; cukorrépáért 2005 szept. 1–december 31-ig .

Ezek vonatkoznak a bio- vagy ökotermékekre is.

A 2005/64-es Kormányrendelet értelmében az állattenyésztő gazdák is támogatásban részesülnek: 6000 lej/kg a 450 kg-os hízott borjú után; 12 000 lej/kg a 90–110 kg-os élősúlyú hízott sertésért; 7000 lej/kg a 30 kg-os bárányért; 8000 lej kilogrammonként a brojler csirke esetében; 100 000 lejre jogosult az a méhész, aki 10 kilogramm mézet ad el elismert felvásárlónak. Ivan Ilarie igazgató ismertette a 2004-es esztendő gazdasági eredményeit.

Február 7–8 között biofarmerek képzésére kerül sor. Ezt a Bioterra (biogazdálkodók szervezete) és a svájci Christlhiche Osstmission szervezet rendezi a Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadási Hivatallal közösen. Az előadók között szerepelnek: Cornel Man professzor, aki egyben a Bioterra elnöke, Eric Meili svájci szaktanácsadó és Lőrinc Piroska, a kolozsvári Ecoinspect igazgatója. A Phare-program keretében 50 000 euró értéku 12 hónapos szakmai képzés indul be Kolozsváron munkanélküliek, illetve romák számára, akiket állatgondozói szakmára képeznek ki Désen, Szamosújváron, Tordán és Aranyosgyéresen. Ebben mintegy 120 személy vesz részt.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


Szilágy megye
Sikeres népszavazás — önállósodik Bagos és Borzás
1800-zal csökken Szilágynagyfalu lakossága

A községhez tartozó Szilágybagos Szilágyborzással együtt önálló községet alapít. A vasárnapi népszavazás érvényesnek bizonyult, és eszerint Szilágybagos és Szilágyborzás leválhat Szilágynagyfaluról.

A szilágybagosiak általában kevesellték a költségvetési visszaosztás mértékét, ezért inkább saját pénzükből gazdálkodnának. Szilágybagos és Szilágyborzás együttesen mintegy 1800 lelket számláló községet alkotna. Ennél kevesebbet számlál például Kárásztelek község, de ugyanennyi lakossal Kémer is tud gazdálkodni. Szilágynagyfalu községben Bürgezddel együtt mintegy 3700 lakos maradna, és az új beruházásokkal még Bagos lakosságát is foglalkoztatni tudnák, ennek ellenére a bagosiak hajthatatlanok.

Vasárnap a leválásról kiírt referendum a bagosiak számára győzelmet jelent, pedig Szilágynagyfaluban a szavazati joggal rendelkező állampolgároknak alig 38 százaléka nyilvánított véleményt (de itt is 95%-ban elfogadták a leválást). A Szilágynagyfalu községhez tartozó Borzáson, Bagoson, illetve Bürgezden a részvételi arány 95–99% körül mozgott. Értelemszerűen az érintett falvak közössége szinte testületileg szavazott a leválásra. Bürgezden például 354-en szavaztak a szavazati joggal rendelkező 380 állampolgárból. Borzáson 99%-os részvételi arányt jegyeztek.

Végeredmény: községi szinten mintegy 4428, szavazati joggal rendelkező állampolgár közül 2558 vett részt a népszavazáson, közülük 2338 a leválás mellett foglalt állást. Ebben az esetben nem ismétlődött meg az a jelenség, amely szerint a többség érdektelensége meghiúsítja a helyi közösség kezdeményezéseit — mert erre is volt már példa Szilágy megyében.

Szilágynagyfalu jegyzője, Maria Rad elmondta, a népszavazás csupán az első lépést jelenti a község különválásában. Ezt követően törvénynek kell születnie az új község megalakulásáról. A prefektus ideiglenes vezetőséget nevez ki, majd egy hónapon belül ki kell írni a helyhatósági választásokat. A hivatalos határidők betartásával ez legkésőbb májusra vagy június elsejére tehető.

Józsa László

vissza az elejére


Szucság
Farsang kabaréval, tombolával, bállal

Szombat este nyolc óra. A hőmérő mínusz sok fokot mutat. A honi gyártmányú autó ablakai párásak, jégvirágosak — a hátsó ülésről ki sem látni. Szucságban tombol a tél: a hókupacokkal szegélyezett utcákat keményre taposott hótakaró borítja. A református gyülekezeti házat keressük, csak annyit tudunk, a falu felső felén lesz. Szucság nagyon hosszan elnyúló település. Már többször arra számítottunk, itt a vége, kimegyünk a faluból, aztán kiderült, a kanyar után még hosszú sorban kígyóznak a házak. A sötét, fagyos utcán sehol egy útbaigazító lélek. Megfordulunk. Végre két fiatal lány bukkan elő. Magyarul szólunk hozzájuk, románul válaszolnak, nem értik, miféle házat keresünk. „Ahol a bál van, az előadás!" Jaa, úgy már azonnal tudják, hol szerepelnek és mulatoznak falubelijeik. Két kanyar után már látjuk is a dombtetőn a templomot, mögötte a gyülekezeti ház. Természetesen fűtetlen, mégis degeszre tömött. Mintegy kétszázan jöttek el a szucságiak farsangi mulatságára. A bált szervező randevúsok minden magyar házhoz meghívót küldtek, hogy senki se maradjon le a szucsági műkedvelő színjátszócsoport, a még 89 előtt megalakult Randevú Társulat Egy bolond többet csinál című kabaréelőadásáról, és az azt követő táncos mulatságról. Mondják: a meghívásos módszer hatékonynak bizonyult, ennyien még sosem jöttek el előadásaikra. Annak is örültek, hogy ezúttal az idősebbek is kimozdultak, mi több, a bálra is szép számmal ott maradtak.

Mihály–Vitályos Edit, a Randevú rendező-lelkiereje felvillantja azokat a régmúlt időket, amikor még negyvenen is játszottak a csoportban. Mint mondja, még egyhetes nyári táborozásokat is szerveztek, ahol a magyarországi és hazai továbbképzéseken elsajátított színpadi ismeretekből sokat igyekezett átadni, amolyan műhelygyakorlatozással. A mukedvelő színjátszás viszont csak ideig-óráig tart: Szucságon úgy gondolják, aki családot alapít, annak már nem illik ilyen dolgokban részt vennie. Szerencsére, nem mindenki vélekedik így, az Enyedi házaspár például óriási segítséget nyújtott, a hét közben Kolozsváron lakó Mihály–Vitályos család helyett ők vezették a próbákat. A vidám jelenetekből, bohózatokból, egyfelvonásos darabokból álló előadásnak külön varázsa volt, hogy a nézők személyesen ismerték a szereplőket, akik között bizony szép számmal akadnak tehetségszikrák. Íme, a szombat esti szereplőgárda: Csiszér Melinda, Enyedi Krisztina, Rozsnyai Judit, Hari Andrea, Lázár Rozália, Cserei Rózsika, Mihály–Vitályos Réka, Mihály–Vitályos Edit, Papp Ferenc, Ambrus János, Enyedi Ottó, Seres Róbert, Cserei Loránd, Mihály-Vitályos Zoltán, Fingerhut Iosif (akinek az esetében nem állhatom meg, hogy meg ne jegyezzem: az orvostanhallgató roma fiatal a társulatnál tanul magyarul — őszinte elismeréssel nyugtázhattuk: a színpadon ez nem derült ki).

A többórás előadást követően vidám bálozással folytatták az estet, sok tombolával. A Randevú következő fellépése Nádasdarócra várható, az időpont egyelőre ismeretlen.

K. E.

vissza az elejére


Dés
Farsang humorral, énekkel, tánccal

Idén a désiek február 5-én együtt búcsúztatták a farsangot a helyi Művelődési Házban. Az ifjúság farsangi előadására került sor, ahol humorban, táncban, zenében volt része a nagyközönségnek.

Jelenlétével megtisztelt Máté András parlamenti képviselőnk is, akinek közbenjárása által az „Aranyeső" néptánccsoport mára már jogilag megalakult egyesület. Az előadást az Aranyeső néptánccsoport nyitotta meg. Műsorát a csoport vezetője, Dezső Attila széki, mezőségi és felcsíki táncrendből állította össze. A lelkes oktató évek óta fáradhatatlanul dolgozik ezzel a csoporttal, s mi több, az utánpótlásról is gondoskodott, így született meg a „Kis Aranyeső", amely a nagyokhoz hasonlóan szintén lelkesen ropja a táncot.

A római katolikus egyház ifjai, Arthur testvér irányításával, a Visszakérem az iskolapénzt című darabot mutatták be nagy sikerrel.

A Regösök furulyacsoportjának és két humoros szavalónak fellépéséről Czirmay Júlia tanítónő gondoskodott. Az estet Friedrich Zoltán Zoárd nevű rockegyüttesének koncertje zárta nem kis sikerrel. A négyszázat számláló közönség együtt énekelte a refrént a színpadon fellépő több mint hatvan ifjúval.

A dési ifjak fellépését a közönség nagy elismeréssel és hatalmas tapssal jutalmazta. Még egyszer bebizonyosodott, hogy ha szórványban is élünk, ha kevesen is vagyunk, de kevesen is nagyot tudunk tenni.

Kovrig Annamária

vissza az elejére


A rendőrség hírei

Félmilliárdos csalás
Öt csekklappal fizetett a VSV Invest Gruptól beszerzett áruért a 36 éves Râmnicu Vâlcea-i Ceciliu Ionuţ B., a Cecilio Company Kft. ügyvezetője. A tavaly februári ügylet után az 564 174 569 lej kifizetését a bank visszautasította, mivel nemcsak hogy nem volt megfelelő fedezetük a csekkeknek, hanem ráadásul Ceciliu Ionuţ B. számlája le is volt tiltva. A férfi ellen csalás gyanúja miatt indítottak eljárást.

Gyilkossági kísérlet
Kétszer belészúrt féltékenységi rohamában a 42 esztendős Vasile Fodorean a nála 18 évvel idősebb Alexandru C.-be. Az esetet, mely a lépcsőházban történt, az áldozat szomszédja, Vasile M. jelentette be telefonon február 4-én, pénteken, délután 3 órakor. Az agresszor azt sérelmezte, hogy Alexandru C. minden esetben, amikor alkalma nyílt rá, kikezdett Fodorean élettársával. A késelőt letartóztatták, gyilkossági kísérlet gyanújával.

Tízrendbéli lopás
Táskákat, irat- és pénztárcákat, rádiókat és kazettás magnókat zsákmányolt a tordai Ioan Daniel R. A 18 éves fiút tízrendbéli lopással vádolja a rendőrség. A tavaly december és 2005 január közötti gépkocsifeltöréseket eddig ismeretlen tettes elkövetővel könyvelték el, ám most azonosították, őrizetbe vették, majd 29 napra szóló előzetes letartóztatásba helyezték a lopással alaposan gyanúsítható Ioan Daniel R.-t. A kár összértéke 35 millió lejre tehető, ennek mintegy 20%-a megtérült.

Lopott borjú
Rendőrjárőr állította meg február 4-én, pénteken hajnalban a 47 éves Teodor G. vezette Aranyosgyéresről Tordára tartó fogatot. A szekér ellenőrzésekor egy nemrég levágott, közel 150 kg-os borjút fedeztek fel. A munkanélküli és visszaesőnek számító G. Teodorról tudták, hogy előszeretettel lop állatokat, ezúttal sem tudott magyarázatot adni arra, hogy honnan származik a borjú. Bekísérték a rendőrőrsre, majd a nyomozás kiderítette, hogy G. Teodor két órával korábban az aranyosegerbegyi (Viişoara) Ioan S. istállójából vitte el a növendékmarhát, és a tordai állatvásáron akarta értékesíteni a zsákmányt. A lopással és magánlaksértéssel gyanúsítható férfit 29 napra szóló előzetes letartóztatásba helyezték. A mintegy 12 millió lejes kár teljes egészében megtérült.

A bonchidai polgármester és a riporterek
Különös látványban volt része a bonchidai rendőrőrs parancsnokának: február 4-én, pénteken délben a polgármesteri hivatal felé tartott, amikor észlelte, hogy a helyi polgármester és a Prima tv két riportere összekapott. A konfliktus során a polgármester a földre dobta a mikrofont, és a filmező kamerát is megütötte. Rongálás alapos gyanúja miatt indítanak vizsgálatot az ügyben, és további lépések is várhatók, ha a riporterek panaszt emelnek.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG — REKLÁM


Két áramszolgáltatót adtunk el a CEZ és az E.On cégeknek

A kormány csütörtökön jóváhagyta két regionális áramszolgáltatójának az eladását a német E.On és a cseh CEZ cégeknek. Az E.On 100 millió eurót fizet az Electrica Moldova, míg a CEZ 151 millió eurót az Electrica Oltenia többségi tulajdonrészéért.

Az állam 24,62 százalékos pakettet adott el mindkét vállalatban azzal a kikötéssel, hogy a vásárlónak tőkeemeléssel többségi tulajdonrészt kell szereznie. Az E.On a 24,62 százalékért 31,37 millió eurót fizet közvetlenül a kormánynak, és további 68,63 millió euróval tőkeemelést hajt végre, amivel a részesedése 51 százalékra bővül.

Az Electrica Moldova ügyfeleinek a száma 1,3 millió, éves értékesítése pedig 4,1 millió megawattóra. A CEZ az Electrica Oltenia 24,62 százalékát 47,4 millió euróért szerzi meg, és 103,6 millió euró tőkeemeléssel a tulajdonhányada 51 százalékra nő.

Az Electrica Oltenia 1,36 millió ügyféllel rendelkezik és évente 6,8 millió megawattóra elektromos energiát értékesít.

vissza az elejére


A Deutsche Bank ajánlattételt fontolgat a BCR-re

A Deutsche Bank azt tervezi, hogy vételi ajánlatot tesz a legnagyobb hazai állami kézben lévő kereskedelmi bank, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) eladásra felajánlott részére.

A privatizációs ügynökség, az AVAS szerint a Deutsche Bank és az olasz Unicredito Italiano mutatott érdeklődést a BCR privatizációja iránt.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő kijelentette, hogy számos jelentős bank érdeklődik a BCR megvétele iránt, de nem közölt neveket. A kormány 2006-ig tervezi értékesíteni a kereskedelmi pénzintézetekben még meglévő állami tulajdonhányadokat, előkészítve ezzel a 2007-re tervezett csatlakozást az Európai Unióhoz.

A miniszterelnök a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a jövő év elejéig értékesítik az állami hányadot a BCR-ben és a Letéti és Takarékpénztárban (CEC).

A BCR-ben az állami tulajdonhányad jelenleg 37 százalék, a bankalkalmazottak részesedése 8 százalék, öt befektetési banknak egyenként 6 százalék, míg a fennmaradó 25 százalék az EBRD és az IFC kezelésében van.

Az EBRD és az IFC tavaly 222 millió dollárért vásárolták meg a részesedésüket, de jelezték, hogy eladhatják a hányaduk egészét, vagy annak egy részét, ha a kormánynak sikerül olyan befektetőt találnia, amely többségi tulajdonossá akar válni.

A 300 fiókkal és irodával rendelkező BCR ügyfeleinek a száma 4,6 millió, és a cég várhatóan 151 millió euró adózott eredményt jelent a tavalyi évről.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 7., hétfő

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

36 800/37 200

28 400/28 900

148/152

vissza az elejére


Február 8., kedd

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 37 283 lej, 1 USD = 28 997, 1 magyar forint = 153 lej.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Két CFR-Ecomax játékos is a Sodronyiparnál

Cătălin Bozdog mellett Sergiu Ghiorma is (a Medgyesi Gázmetántól) a Sodronyiparral táboroz Szovátán. Több mint valószínű, hogy a Kolozsvári CFR-Ecomax által a Petrozsényi Zsilnek, illetve a Gázmetánnak kölcsönzött játékosok a Sodronyiparnál fogják folytatni. Amint Mihai Bordea, a Sodronyipar elnöke mondta, a két játékos saját maga kereste meg a csapatot, mivel valósággal „munkanélküliek" voltak, és a Sodronyipar mostani edzője, George Ciorceri keze alatt már játszottak.

Szovátai edzőmérkőzések: Sodronyipar–Szovátai Bútor 5–1 és Sodronyipar–Marosvásárhelyi Gázmetán 1–0.

(schmidt)

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra

• A korábbi kapuslegenda és szövetségi kapitány Dino Zoff-fal a kispadon a Fiorentina továbbra is nyeretlen az olasz Serie A-ban: ezúttal, a 23. fordulóban a Sampdoria otthonában szenvedett háromgólos vereséget. A firenzei együttesnek szinte esélye sem volt a pontszerzésre, ugyanis a friss szerzeményt, az óriási tehetségnek tartott bolgár Valerij Bozsinovot a 9., míg csapattársát, Daniele Delli Carrit a 11. percben kiállította a játékvezető. Ezek után a szerdán a listavezető Juventust idegenben legyőző genovaiaknak nem okozott gondot a három pont megszerezése. Zoffnak ez volt a negyedik mérkőzése a Fiorentina vezetőedzőjeként, s eddig mindannyiszor kikapott a csapata.

A listavezető Juventus sorozatban második vereségét szenvedte el: szombaton a Palermo otthonában 1–0-ra kapott ki Fabio Capello gárdája.

Eredmények: Sampdoria Genoa–Fiorentina 3–0, AC Palermo–Torinói Juventus 1–0, AS Róma–Bologna 1–1, Atalanta Bergamo–Livorno 1–0, Brescia–Udinese 0–1, Cagliari–Lecce 3–1, Chievo–Messina 1–0, AC Párma–Milánói Internazionale 2–2, Reggina–Siena 3–3 és AC Milan–SS Lazio 2–1. Az állás:

1. Juventus 23 15 5 2 38–14 50

2. AC Milan 23 14 6 3 41–16 48

3. Udinese 23 12 4 7 32–21 40

4. Inter 23 8 15 0 44–29 39

5. Sampdoria 23 11 5 7 26–17 38

6. AS Róma 23 9 8 6 42–34 35

7. Palermo 23 9 8 6 22–16 35

8. Cagliari 23 9 6 8 33–36 33

9. Reggina 23 8 8 7 24–25 32

10. Bologna 23 8 7 8 25–22 31

11. Lecce 23 7 8 8 39–42 29

12. Chievo 23 7 7 9 21–32 28

13. Livorno 23 7 6 10 25–30 27

14. Messina 23 7 6 10 27–37 27

15. Lazio 23 6 6 11 29–35 24

16. Fiorentina 23 5 8 10 21–30 23

17. AC Párma 23 5 8 10 24–37 23

18. Siena 23 3 12 8 21–33 21

19. Brescia 23 5 5 13 15–29 20

20. Atalanta 23 2 8 12 16–30 14

• A Serie B 25. fordulójában: Arezzo–Verona 2–1, Catanzaro–Ascoli 2–3, Empoli–Triestina 2–0, Modena–Crotone 2–0, Perugia–Catania 1–1, Pescara–Treviso 1–0, Salernitana–Genoa 4–0, Venezia–Ternana 3–3 és Vicenza–Albinoleffe 4–1. A Cesena–Piacenza és az AC Torino–Bari találkozók hétfőn, lapzárta után kezdődtek. A táblázaton:

1. Genoa 25 13 10 2 46–24 49

2. Empoli 25 12 8 5 36–21 44

3. Verona 25 12 5 8 45–31 41

4. Perugia 25 11 8 6 33–22 41

5. AC Torino 24 12 5 7 29–22 41

6. Treviso 25 12 5 8 29–26 41

7. Ascoli 25 11 7 7 35–32 40

8. Piacenza 24 11 2 11 29–31 35

9. Albinoleffe 25 9 7 9 36–31 34

10. Vicenza 25 10 4 11 40–41 34

11. Cesena 24 9 7 8 30–33 34

12. Catania 25 7 11 7 26–29 32

13. Arezzo 25 6 13 6 35–31 31

14. Modena* 25 10 5 10 27–27 31

15. Ternana 25 7 10 8 28–30 31

16. Pescara 25 7 9 9 25–36 30

17. Bari* 24 6 11 7 24–24 28

18. Salernitana 25 7 6 12 33–39 27

19. Triestina 25 7 6 12 25–35 27

20. Catanzaro 25 5 6 14 24–45 21

21. Crotone* 25 5 8 12 24–33 20

22. Venezia 25 4 7 14 19–35 19

* A Modenát 4, a Barit 1, a Crotonét pedig 3 ponttal büntették.

• Az FC Barcelona hazai pályán 2–0-s vereséget szenvedett az Atlético Madridtól a spanyol Primera División 22. fordulójának zárómérkőzésén. A katalánoknak semmi sem sikerült ezen az összecsapáson, amit huen tükröz, hogy Ronaldinho a 70. percben büntetőt hibázott. A mérkőzés hőse a fővárosiak ifjú sztárja, Fernando Torres volt, aki az első és az utolsó percben is a kapuba talált.

Eredmények: Real Sociedad–FC Valencia 3–3, Real Madrid–Espanyol Barcelona 4–0, Deportivo La Coruna–Athletic Bilbao 1–1, Albacete–Real Zaragoza 2–1, Getafe–Numancia 1–0, Levante–FC Sevilla 0–3, Málaga–Real Mallorca 0–0, Real Betis Sevilla–Osasuna 3–1, Villarreal–Racing Santander 2–1 és FC Barcelona–Atlético Madrid 0–2.

A táblázaton:

1. Barcelona 22 16 3 3 43–16 51

2. Real M. 22 13 6 3 41–16 47

3. Valencia 22 10 8 4 35–31 38

4. Sevilla 22 11 5 6 26–23 38

5. Villarreal 22 10 7 5 37–18 37

6. Betis 22 10 7 5 33–24 37

7. Espanyol 22 10 5 7 26–24 35

8. Atlético 22 9 5 8 24–20 32

9. Bilbao 22 8 7 7 33–28 31

10. Deportivo 22 6 11 5 31–31 29

11. Osasuna 22 8 5 9 32–37 29

12. Zaragoza 22 8 4 10 28–34 28

13. Getafe 22 7 5 10 22–25 26

14. Levante 22 7 4 11 25–36 25

15. Sociedad 22 6 5 11 26–33 23

16. Albacete 22 5 8 9 20–29 23

17. Málaga 22 6 4 12 15–30 22

18. Santander 22 5 6 11 20–33 21

19. Mallorca 22 4 6 12 21–36 18

20. Numancia 22 3 5 14 13–37 14

• A listavezető Bayern München hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Bayer Leverkusent a német Bundesliga 20. fordulójának rangadóján, s mivel legfőbb riválisai, a Schalke 04 és a VfB Stuttgart csak döntetlenre voltak képesek, három, illetve hat pontra növelte előnyét a második és harmadik helyezett gárdával szemben.

A 20. fordulóban: Bayern München–Bayer Leverkusen 2–0, VfL Bochum–Arminia Bielefeld 1–1, Hannover 96–Borussia Dortmund 1–3, Hansa Rostock–FC Schalke 04 Gelsenkirchen 2–2, FSV Mainz 05–Hertha Berlin SC 0–3, 1. FC Nürnberg–Hamburger SV 1–3, VfB Stuttgart–1. FC Kaiserslautern 1–1, Borussia Mönchengladbach–SC Freiburg 3–2 és VfL Wolfsburg–Werder Bremen 2–3

Az élcsoport: 1. Bayern 41 pont, 2. Schalke 38, 3. Stuttgart 35, 4. Werder 34, 5. Hertha 33, 6. Leverkusen 32.

• Az angol Premier League-ben éllovas Chelsea hazai pályán csak gólnélküli döntetlenre volt képes a Manchester City ellen a 26. fordulóban. A londoniak előnye így kilenc pontra csökkent a második helyen álló Manchester United előtt.

Egy dolognak azért örülhettek a fővárosi szurkolók, a 43. percben ugyanis Premier League-csúcsot ért el a csapat. A szünetre a Chelsea már úgy vonulhatott ki, hogy 825 perc óta nem kapott gólt, míg 1998-ban az Arsenal 823 percig tudta „tisztán tartani" kapuját David Seaman és Alex Manninger révén. Mivel Petr Cech most sem adta meg magát a lefújásig, az új rekord már 871 perc.

Eredmények: Crystal Palace–Bolton Wanderers 0–1, FC Liverpool–Fulham 3–1, Manchester United–Birmingham City 2–0, Middlesbrough–Blackburn Rovers 1–0, Newcastle United–Charlton Athletic 1–1, Norwich City–West Bromwich Albion 3–2, Tottenham Hotspur–Portsmouth 3–1, Aston Villa–Arsenal 1–3, Southampton–Everton 2–2 és Chelsea–Manchester City 0–0.

Az élen: 1. Chelsea 65 pont, 2. MU 56, 3. Arsenal 54, 4. Everton 48, 5. Liverpool 43, 6. Middlesbrough 40.

• A francia Ligue 1-ben a 25 fordulóban kétgólos vereséget szenvedett Marseille-ben Bölöni László csapata, a Stade Rennes.

Eredmények: OSC Lille–Sochaux 0–0, Ajaccio–Istres 0–0, AJ Auxerre–St. Étienne 2–2, Girondins Bordeaux–Bastia 0–0, Olympique Lyon–Toulouse 4–0, Olympique Marseille–Stade Rennes 3–1, Nantes–AS Monaco 0–0, Nizza/Nice–Metz 1–1, Racing Strasbourg–Caen 5–0 és Paris Saint-Germain–RC Lens 0–2.

Az élmezőny: 1. Lyon 52 pont, 2. Lille 45, 3. Marseille 44, 4. Monaco 43, 5. Auxerre 42, 6. Sochaux 35 (30–23), ..., 9. Rennes 32.

(póka)

vissza az elejére


VÍZILABDA
Kettős vereség

A kolozsvári Politechnika Úszóközpontjában rendezték meg a hét végén a KMSC-Poli és Nagyváradi MSC vízilabda páros összecsapást. A Szuperliga 7. fordulójában rendezett mérkőzések a vendégek fölényes győzelmével végződtek. Szombat este 13–2 (2–0, 2–0, 3–1, 6–1) volt az eredmény, a vasárnap délelőtti találkozó pedig 15–4 (2–0, 3–1, 3–2, 7–1) eredménnyel végződött.

A góldobók: Vincze (1 + 1), Costea (1 + 0) és Sabau (0 + 3), illetve Goina (3 + 8), Bogdan (2 + 2), şarba (2 + 1), Ramiro Georgescu (2 + 1), Creţu (1 + 1), Baidoc (1 + 1), Malai (1 + 1) és Balanov (1 + 0). A összecsapást a kolozsvári Radu Timoc és Mircea Mischian vezette.

A szombati mérkőzés ideje alatt Ramiro Georgescu játékost kirabolták, ezért kihívták a rendőröket. Az ellopott tárgyak között szerepel a játékos 200 eurót érő mobiltelefonja, 8 millió leje és valutája, valamint ruhái és sportfelszerelései.

A további eredmények: Aradi Astra–Bukaresti Sportul Studenţesc 10–6 és 14–8; Bukaresti Dinamó–Bukaresti Steaua Stirom 8–6 és 0–6. A Bukaresti Rapid Intrarom szabadnapos volt.

A táblázaton:

1. Nagyvárad 14 11 0 3 164–65 22

2. Rapid 12 11 0 1 120–47 22

3. Steaua 14 11 0 3 134–64 22

4. Astra 14 6 0 8 89–163 12

5. Dinamó 10 5 0 7 94–57 10

6. KMSC-Poli 12 2 0 10 46–119 4

7. Sportul 14 0 0 14 58–190 0

(oláh)

vissza az elejére


ASZTALITENISZ
Európa TOP 12
Tóth ezüst-, Steff bronzérmes

Két magyar és két román asztaliteniszező vett részt a rennes-i Európa TOP 12 női versengésén, amelyen hosszú idő óta először nem szerepelt a háromszoros Európa-bajnok Bátorfy Csilla. A csoportküzdelmek és a negyeddöntők után egy-egy magyar, illetve román versenyzőnek maradt éremesélye, Tóth Krisztina és Mihaela Steff bejutott a legjobb négy közé.

Eredmények, csoportmérkőzések:

A-csoport: Mihaela Steff–Póta Georgina 4–3, Boros Tamara (horvát)–Póta 4–1 és Boros–Steff 4–1.

A csoport végeredménye: 1. Boros, 2. Steff, 3. Póta.

B-csoport: Tóth Krisztina–Otilia Badescu 4–2, Tóth–Szvjetlána Ganyina (orosz) 4–0 és Badescu–Ganyina 4–2.

A csoport végeredménye: 1. Tóth, 2. Badescu, 3. Ganyina.

Az első két helyezett jutott a negyeddöntőbe.

Ott Tóth Krisztina viszonylag simán, öt játszmában legyőzte a címvédő német Nicole Strusét. A másik ágon Mihaela Steff elgázolta a német színeket képviselő Jie Schöppöt, Otilia Bădescu viszont szoros küzdelemben alul maradt az „osztrák" Liu Jiától.

Eredmények:

Nők, negyeddöntő: Tóth–Nicole Struse (német) 4–1 (–3, 8, 9, 8, 9), Li Jiao (holland)–Boros 4–3 (9, 5, –4, 7, –4, –10, 4), Mihaela Steff–Jie Schöpp (német) 4–0 (2, 8, 7, 8) és Liu Jia (osztrák)–Otilia Bădescu 4–3 (–7, –8, 8, –4, 3, 9, 4).

Tóth Krisztina bejutott a döntőbe, miután a legjobb négy között 4–2-re legyőzte a holland színekben versenyző Li Jiaót. A magyar klasszis sikere azért is különösen értékes, mert az ázsiai származású riválisa megnyerte az első két játszmát, ám Tóth a folytatásban ellenállhatatlanul játszott, s aránylag könnyedén hozta a következő négy szettet. Steff nagy küzdelemben maradt alul a szintén kínai származású ellenfelével szemben, így be kellett érnie a bronzéremmel.

Eredmények:

Nők, elődöntő: Tóth–Li Jiao 4–2 (–6, –7, 10, 1, 9, 6) és Liu Jia–Steff 4–3 (2, –2, –2, 9, 8, –10, 5).

Nem sikerült a bravúr Tóthnak a döntőben, óriási küzdelemben, 4–3-ra kikapott az osztrák színekben versenyző Liu Jiától. A kínai származású játékos már 3–1-re vezetett, de a magyar játékos nem adta fel és hatalmas csatában kiegyenlített, azonban az utolsó, hetedik szettben már nem bírt a jobban összpontosító ellenfelével.

Tóth, aki tizedszer indult Európa TOP 12-n és 2003-ban bronzérmes volt, ezzel pályafutása legjobb eredményét érte el a viadalon.

Eredmények:

Női döntő: Liu Jia–Tóth 4–3 (9, –12, 11, 9, –7, –7, 6).

Férfiak, elődöntő: Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz)–Damien Eloi (francia) 4–1 és Alekszej Szmirnov (orosz)–Timo Boll (német) 4–3; döntő: Szmirnov–Szamszonov 4–3.

vissza az elejére


TEKE

Vereség semleges pályán
Nehéz helyzetben található a Szamosújvári SOMVETRA női tekecsapata. A szakszövetség döntése alapján minden hazai találkozót Marosvásárhelyen kell lebonyolítani. Ez plusz idő és plusz költség is. A múlt hét végén is, a Bukaresti Voinţa Rapid együttese elleni mérkőzésre az Elektromos pályán került sor. Ilyen körülmények között természetes, hogy a nagyobb tapasztalattal rendelkező fővárosiak simán nyertek 3080–3005 fa (egyéniben: 5–1) arányban. A válogatottakkal telituzdelt vendégcsapatból a legjobb éppen a nemzetközi szinten is kiváló Gonciar volt, aki 541 fát ért el, mögötte a „hazaiaktól" Romina Mureşan jeleskedett 525 fával.

Nagy József, a SOMVETRA edzője elmondta lapunknak, hogy ha a szakszövetség nem módosít döntésén, fennáll az a veszély, hogy visszalépnek a legjobbak küzdelméből. Ezt senki sem kívánja Szamosújvárott!

(erkedi)

A felnőttek még játszottak
Aranyosgyéresi Sodronyipar CFR–Marosvásárhelyi Elektromaros 3 434–3087 fa (egyéniben: 5–1). Szerencse, hogy a férfi tekecsapat még játszik az együttes kolozsvári vasutas részének (máskülönben domináns) segítségével, miután az aranyosgyéresi Sodronyipar megvonta pénzügyi támogatását és felfüggesztette (egyesek szerint csak időlegesen) a teke szakosztály tevékenységét. Sajnos, vannak jelzések, hogy a klub vezetőségének szándékában áll a tekepálya bezárása. Ezzel lehetetlenné válik mind az ifi, mind a felnőtt csapat tevékenysége, mivel nem lesz, ahol naponta eddzenek, és ahol rendezzék a hazai mérkőzéseket. Mindez annak ellenére, hogy a felnőtt tekét a kolozsvári CFR tovább támogatná és az ifiket a szülők segítenék (és a teke szakosztály néhány lelkes vezetője). Történik mindez egy olyan szakosztállyal, amely 1997 óta, amióta a Kolozsvári CFR és az Aranyosgyéresi Sodronyipar szakosztályai egyesültek, számtalan országos egyéni és csapat bajnoki címet ért el, és nemzetközi szereplése is kitunő volt.

Ezért is szégyenletes, hogy a szombati, február 5-i mérkőzés után a vásárhelyiek ahelyett, hogy hazafelé mentek volna, Kolozsvár felé kellett hogy induljanak (igaz, csak 200–300 métert) az első benzinkútig. Ott tudták lepecsételtetni és érvényesíteni a kiküldetési iratokat. Történt mindez a román felnőtt férfi tekeválogatott szövetségi kapitányának, Ilie Hosunak a jelenlétében — aki nem más, mint a Marosvásárhelyi Elektromos edzője.

De íme a Blasicz György medgyesi játékvezető által szentesített egyéni eredmények: Cornel Popa–György Árpád 563–503 fa, Dumitru Beşe— Seres József 608–513, Grigore Blaga–Fekete József 546–525, Zenkó Alpár–Seres László 604–507, Kirizsán Albert–Albert Levente 583–484 és Ioan Figlea— Orosz István 530–555.

Amint a fenti eredményekből kitűnik, az aranyosgyéresiektől főleg a két „600-as", Beşe (608 fa) és Zenkó (604) tunt ki, míg a marosvásárhelyiektől az alig 23 éves Orosz István az 555 fájával.

A következő két fordulóban a Sodronyipar CFR február 19-én Szinajára megy a Mefinhez, majd február 26-án hazai pályán (ha még lehetséges lesz) fogadja a Jászvásári CFR-Olimpiát.

Schmidt Jenő

Az oldalt szerkesztette: Póka János András