2005. február 1.
XVII. évfolyam, 25. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Álbeteg munkanélküliek után nyomoz a munkaerő-hivatal
Egyes háziorvosokat összejátszással vádolhatnak

Az elmúlt év tevékenységének és adatainak az elemzése során több olyan esetre találtak a Kolozs Megyei Munkaerő Foglalkoztatási Hivatalnál, amelyek jogtalan előnyszerzés gyanúját keltik, mondta tegnapi sajtóértekezletén Daniel Don, a hivatal aligazgatója. Listát állítottak össze az ügyben érintett személyekről, és rendre kivizsgálják mindegyik esetet.

A helyi munkaerő-hivatal több olyan munkanélküli személyt tart nyilván, akik betegszabadságon vannak. Ebből az okból kifolyólag felfüggesztették esetükben a segély folyósítását, ellenben megilleti őket a táppénz erre az időre. Daniel Don elmondta, 279 munkanélküli "jelentett beteget" az elmúlt év folyamán, ehhez pedig még hozzáadódik 89, gyermeknevelési szabadságon lévő munkanélküli. Ez utóbbiak közül 20 esetben az apa választotta a gyermeknevelést. "Ami nem is lenne gond — vélekedett az aligazgató —, ha valóban gyermekneveléssel töltenék az időt, és nem feketén dolgoznának." Az adatok feldolgozásából az is kiderült, hogy a 279 táppénzen élő munkanélküliből 170 férfi, és csupán 109 nő.

A problémát az okozza, hogy 2004-ben nagy pénzösszeget — 3,5 milliárd lejt — fizettek ki a munkanélküliségi alapból táppénz címén. Rekord kifizetéseket is nyilvántartanak, hiszen a 30–50 millió lejes juttatások mellett 68 és 119 millió lejes juttatás is létezik. A különböző jogszabályok révén végrehajtott kollektív elbocsátásnál sokan végkielégítéshez is jutottak, ami megnövelte a jövedelmüket, amelynek alapján ki kellett számítani a táppénzt, magyarázta Daniel Don.

A hivatal illetékeseiben felmerült a gyanú, hogy egyes esetekben nem valós megbetegedésről van szó. Ezt megerősíti az a tény is, hogy nyilvántartásukban szerepelnek munkanélküliek, akik alkalmazásuk idején soha nem voltak betegszabadságon, a munkanélküliségi segélyre való jogosultság dátumával egy időben azonban már táppénzre jelentkeztek, kórlapjukon pedig hirtelen addig nem létezett betegség jelent meg. A hivatal felvette a kapcsolatot az orvosi kamarával, hiszen az általuk jelzett esetekben fennáll annak a gyanúja is, hogy a háziorvos összejátszott a betegével. "Valószínűleg figyelmesebbek lennének a háziorvosok akkor, ha a táppénzt nem a munkanélküliségi, hanem az egészségbiztosítási alapból kellene törleszteni a munkanélkülinek" — vélekedett az aligazgató. Az orvosi kamarával folytatott megbeszélést követően a háziorvosokat is figyelmeztetik, hogy öntudatosabban viszonyuljanak az ilyen esetekhez. A munkaerő-hivatal az elkövetkezőkben kivizsgálja az elmúlt évben betegszabadságon tartózkodott munkanélkülieket, és amennyiben beigazolódik sejtésük, bűnvádi feljelentést tesznek.

(i)

vissza az elejére


Lesz-e magyar iskolaigazgató Vajdakamaráson és Tordaszentlászlón?

Kellemetlenül érint több Kolozs megyei iskolát a fejkvótarendszer kísérleti alkalmazása, amely szerint megszűnne az a gyakorlat, miszerint az egyetlen községen belül működő tanintézeteknek külön-külön igazgatója van. Ilyen értelemben távoznia kellene igazgatói székéből a vajdakamarási és a tordaszentlászlói iskola igazgatójának. A helybeliek úgy érzik, a magyar igazgatók menesztése a magyar nyelvű oktatás minőségét és létét veszélyeztetné. Megoldásért a Kolozs Megyei Tanfelügyelőséghez és Kötő József oktatásügyi államtitkárhoz fordulnak. (Részletek a 5. oldalon)

vissza az elejére


Szilágyságban inkább az idősek házasodnak

Tovább csökken Szilágy megye lakossága — jelentette be dr. Ligia Marincaş, a Szilágy Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a minap tartott sajtótájékoztatóján. A megye lakossága egy év alatt 250 ezerről 148 900-ra zsugorodott. Ezek szerint évente egy 1100 lelkes falu tűnik el a megye térképéről. A születések-elhalálozások aránya is erősen negatív, a tavaly 3278 haláleset és csak 2213 születés volt, ehhez hozzájárul a gyermekhalandósági arány enyhe növekedése is, ami szorosan összefügg a lakosság életszínvonalával. A gyermekhalandóság okai között első helyen szerepelnek a légzőszervi megbetegedések. Ugyanakkor nagyobb a krónikus betegek száma is. A tavaly majdnem 600 rákos megbetegedést jegyeztek, emellett több mint 4700 cukorbeteget. Az A típusú vírusos hepatitisz, illetve a nemi betegségek aránya is egyharmaddal lett több.

A lakosság fogyása nem csak a gyermekvállalási kedv csökkenésének tulajdonítható. A statisztikai igazgatóság népszámlálási adatai szerint Szilágy megye lakosságának fele él házasságban, a lakosság majdnem 12%-a özvegy vagy elvált, a többi kiskorú vagy nőtlen. A házas emberek száma tíz év alatt mintegy 14 ezerrel csökkent. Ugyanakkor demográfiailag zavaró tényező, hogy megnövekedett az időskorúak (60 év fölöttiek) házasságkötésének aránya, ennek megfelelően csökkent a 30 év alatti fiatalok aránya az anyakönyvvezető előtt. Ez a jelenség még sokáig kedvezőtlenül fogja befolyásolni Szilágy megye demográfiai összetételét, szociális, oktatási körülményeit. Az özvegyek száma több mint két és félezerrel nőtt tíz év alatt — háromnegyedük nő.

J. L.

vissza az elejére


Pénz áll a házhoz a termelőknek

Időszerű kérdések kerültek terítékre a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság hétfői sajtóértekezletén. A gazdálkodóknak járó állami támogatási összegek kiutalásáról, a SAPARD-projektekről, a piacok ellenőrzéséről és az őszi gabonavetések kimeneteléről tájékoztattak, valamint Mihai Rodica, az igazgatóság munkatársa beszámolt arról, hogy január 15–25-e között agroturizmussal foglalkozó franciaországi kiképzésen vettek részt ketten Kolozs megyéből.

Az elmúlt napokban 2,4 milliárd lejt utaltak át a községi polgármesteri hivataloknak, amire a gazdálkodók jogosultak. Összesen 58 ezer családnak jut pénz ebből az összegből a 2004/61-es sürgősségi kormányrendelet értelmében. Az elmúlt esztendőben 27 milliárd lejhez jutottak a termelők. Ebből 19 milliárdot kaptak a cukorrépa termelők.

Január 23–28-a között megyénkben két SAPARD-dossziét adtak át a szatmárnémeti hivatalnak, amelyben összesen 1 689 799 euró értékű támogatást igényelnek. Ebből Aranyosszentmihály községben 1599799 euró értékű húsfeldolgozó üzemet kívánnak létesíteni, míg Alsópeterden (Livada) tejfeldolgozó üzem létesül. Ezenkívül még két "vékonyabb" dossziét is elküldenek Szatmárnémetibe, amely összesen 300 ezer euró értékű.

A piacok ellenőrzése a január 24–29 közötti periódusban folytatódott, nemcsak Kolozsvár — a Fortuna, Hermes, Mercur és Aurel Vlaicu piacokon —, hanem Szamosújváron, Bánffyhunyadon és Gyaluban is. Összesen 172 egységet ellenőriztek, és megállapították, hogy két elárusító törvénytelen termelői igazolványt mutatott be, importból származó szőlőt, paprikát, paradicsomot árultak. 26 esetben elmulasztották kitenni az árcédulát, az áru minőségét, és azt sem írták fel, honnan került a piacra az áru, és ki termelte azt. Tizennégy kereskedőnek nem volt kitűzője, többen is gyenge minőségű banánt árultak a vevőknek. A tapasztalt hiányosságok miatt két esetben 8 millió lejes büntetést róttak ki, és 7 alkalomkor figyelmeztették az eladókat — mondta Săbăduş Aurel mérnök.

Az őszi vetésű szalmásgabonáink jól telelnek. Az elvetett 32 989 ha kenyérgabonából 13 276 hektáron a négyzetméterenkénti növénysűrűség meghaladja a 400 növényt. 250–200 növény csak 6768 hektáron van. 21 650 hektáron már bokrosodott a búza. Őszi árpát 2519 hektárra vetettek, ami kikelt és bokrosodott már, a növénysűrűség kitűnő, 94%-a meghaladja a 400 növényt négyzetméterenként. A tordai Comcereal vetett 120 hektár repcét, ez eddig jól telel. Az utóbbi időben lehullott hó jól fogott az őszi vetésnek.

Mihai Rodica mérnöknő Franciaországban járt január második felében, ahol 6 nap alatt a falusi turizmusról értekeztek. Többek között részletesen elemezték, mit jelent a vidéki vendégfogadás, melyek azok a tényezők, amelyek meghatározzák fejlődését, hogyan lehet ésszerűen megvalósítani és bemutatni az agroturizmust, a vendégfogadást hogyan lehet színesebbé, vonzóbbá tenni, és — ami talán a legfontosabb — hogyan juthat európai uniós támogatáshoz vagy román kormányi pénzhez az, aki vendégfogadásból szeretne megélni. A francia partnerek az ott elhangzott anyagot február hónapban elküldik, és ezeket eljuttatják az érdekelt, főleg hegyvidéki községi tanácsokhoz. Ugyanakkor 15 személy ezirányú kiképzéséről gondoskodik a megyei igazgatóság. Eddig jelentős eredményeket értek el a Zentelke–Kalotaszentkirályi valamint a tordaszentlászlói és magyarfenesi vendégfogadók — mondta Mihai Rodica.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


Bepereli Funart a polgármester

Hét hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Emil Boc megelégelje Gheorghe Funar nyilatkozatait. Hétfőn Kolozsvár polgármestere úgy döntött, bepereli elődjét. Az ok: legutóbbi sajtóértekezletén a Nagy-Románia Párt szenátora azt állította, hogy a jelenlegi városvezető fél milliárd lejt költött bukaresti kiszállásra. Tegnap a polgármester bemutatta a sajtónak a városháza gazdasági osztálya által kiállított dokumentumot, amely szerint a jelenlegi városvezető hivatalba lépése óta egyetlen lejt sem költöttek el ilyen célra.

Lapunk több ízben beszámolt arról, hogy elsősorban december folyamán Emil Boc rendszeresen a fővárosba utazott részt venni a kormányalakításon. Akkor a városháza arról tájékoztatott, hogy a kiszállások költségeit a Demokrata Párt és Boc fedezi saját forrásból.

"Politikusként ez az első perem. Nem tűröm, hogy valótlanságot állítsanak rólam" — jegyezte meg Boc. Azt reméli, hogy a bíróság 1 milliárd lejes erkölcsi kártérítést ítél meg számára, amit karitatív célokra használ fel.

Lapunk kérdésére válaszolva Gheorghe Funar kifejtette, pontosan tudja, hogy melyek a kiszállás szabályai, s információi szerint Boc valamennyi alkalommal a városháza pénzén utazott Bukarestbe. "Amennyiben hiányzott a városból, kiszállási iratokra van szüksége, és napidíjat kell kapnia. Hogy saját pénzből fedezte volna a repülőjegyet? Nem hiszem, hogy van 22 millió leje" — mondta Funar, aki nem tart a pertől. "Szenátorként immunitásom van" — tette hozzá a volt városvezető.

K. O.

vissza az elejére


Bush-sal reggelizik Emil Boc

Ma utazik az Amerikai Egyesült Államok fővárosába Emil Boc, hogy részt vegyen az Országos Imareggelin. Az elöljárót az amerikai kongresszus hívta meg, a részvétel összes költségét a házigazdák fedezik. A Fehér Házban szervezett eseményen részt vesz George W. Bush amerikai elnök is.

Boc elmondta, a Demokrata Párt ideiglenes elnökeként és Kolozsvár polgármestereként invitálták az eseményre, amelyen Romániából még Mircea Geoană volt külügyminiszter és Norica Nicolai, liberális szenátor vesz részt. A Fehér Házban ötvenharmadik alkalommal sorra kerülő imareggelin amerikai és a világ más részéről érkezett politikusok, üzletemberek, közéleti személyiségek vesznek részt.

Washingtoni tartózkodása során Emil Boc többek között találkozik az amerikai főváros polgármesterével és a külügyminisztérium illetékeseivel. A polgármester pénteken tér haza.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Ügyfélözön a monostori városházán

Sikert aratott a Monostor lakónegyedi városházi iroda, ugyanis a múlt keddi megnyitás óta a közhivatal szolgáltatásait több mint 700 adófizető polgár vette igénybe — jelentette be hétfőn Emil Boc polgármester.

Kolozsvár polgármesterének adatai szerint keddtől péntekig az irodában több mint 700 személy fordult meg. Legtöbben a helyi adókat és illetékeket fizették ki, így a városháza 440 millió lejre tett szert. Ugyanakkor a 141 személy által kifizetett parkoló- és garázsilletékekből 75 millió lej folyt be. Ezenkívül 55 személy kéréssel, panasszal, javaslattal fordult a polgármesteri hivatalhoz.

"A monostori iroda megnyitása nagy mértékben hozzájárult a központban levő adóhivatal forgalmának csökkentéséhez. Az embereknek nem kell lejönniük a belvárosba, így időt és pénzt takarítanak meg" — mondta Boc.

A városvezető tervei szerint ebben az évben a város valamelyik részében még egy kihelyezett városházi irodát nyitnak meg. Szóba került Szamosfalva, de az Írisz telep is. A múlt kedden megnyitott monostori városházi iroda felszerelése 150 millió lejbe került.

K. O.

vissza az elejére


Lemondott Belu és Bitang

Lemondott a román női tornászválogatott szövetségi kapitánya, és kollégája. A korábban nemzeti hősként tisztelt Octavian Belut és Mariana Bitangot egykori versenyzői jelentették fel.

Az 54 éves sikerkovács azzal indokolta döntését, hogy az utóbbi években volt sportolói sorra ellene fordultak, s februárban megkezdődik bírósági pere.

Több egykori kiválóság azt állítja, hogy a nekik szánt versenypénzeket Belu és kollégája, Mariana Bitang megtartotta magának. Amellett vádjaik szerint edzéseken bántalmazták őket, és többször előfordult, hogy miközben az orvos pihenőt írt elő számukra, az edzőpáros mégis kemény tréninget tartott.

"Az elmúlt két hétben már nem volt lelkierőm lemenni a tornaterembe. Igazságtalan támadásoknak vagyok kitéve, ráadásul készülnöm kell a bírósági meghallgatásokra is. Így nem lehet dolgozni, ezért aztán lemondok" — fogalmazott Belu, akinek tanítványai több mint kétszáz olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmet szereztek.

A fő vádló egyébként a 2003-ban az edzővel való konfliktusa miatt visszavonult Oana Petrovschi. A vb-ezüstérmes 51 ezer dollárnak megfelelő összegű kártérítést követel az elmaradt rajt- és eredményességi pénzek, illetve — minősítése szerint — a testi és lelki terror miatt.

A hír hallatán bejelentette visszavonulását a mindössze 17 éves, az athéni olimpián három aranyérmet szerzett Catalina Ponor. "Ha ő nem jön le többet a tornacsarnokba, akkor én sem. A mester sokat tett a hazai sportsikerekért, és nem érdemli meg ezt a bánásmódot" — közölte a tinisztár.

vissza az elejére


Lakást szárítóból?

Eredeti ötlettel rukkolt elő egy kolozsvári vállalkozó szellemű fiatalember: a különböző ingatlanokban levő szárítókból, padlásokból, mosodákból és raktárakból kisebb méretű garzonokat hozna létre. Bogdan Baciu hétfőn Emil Boc polgármester jelenlétében bemutatott elképzelése szerint a városháza támogatásával felleltároznák a lakóközösségek által már nem használt szárítókat, padlásokat, mosodákat és raktárhelyiségeket annak érdekében, hogy garzonná alakítsák őket.

Az elképzelés szerint a tavaly októberben a kolozsvári törvényszéken bejegyzett nem-kormányzati szervezet, a Lakható Helyiségeket Átalakító Ügynökség megvásárolná a lakóközösségektől az elhagyatott szárítókat és mosodákat, saját költségen lakhatóvá tenné, majd eladná őket. A csupán 280 millió lejes alaptőkével működő ügynökség több tíz szárítót és mosodát alakítana át és értékesítene.

Az ügynökség vezetője nem adott meggyőző választ arra vonatkozóan, hogyan lesz garzon a körülbelül 20 négyzetméteres mosodákból.

K. O.

KRÓNIKA


KISHÍREK

Farsangi táncház Szamosújváron
Farsangi Táncháztalálkozót szerveznek Szamosújváron február 5-én, este 6 órától, a Téka Házban. Muzsikál Albert Szilárd és zenekara, valamint a szamosújvári Sóvirág zenekar. A szervezők kérésre szállást biztosítanak.

Nyelvészeti előadás
Az Apáczai Csere János Baráti Társaság és a Református Kollégium következő nyelvészeti előadását február 1-jén 17 órakor, a Református Kollégium dísztermében (Farkas/Kogălniceanu u. 16. sz.) tartják. Szőcs István kritikus a Miért olyan furcsa és idegesítő a szumir–magyar nyelvhasonítás kérdése? című előadásában többek között választ ad olyan érdekes és egyben eredetünket lényegében érintő kérdésekre, mint: Kik voltak a szumirok…?, Hogyan fejtették meg az ékírást?, Melyek a szumir civilizáció megvalósításai? Milyen hasonlóságok fedezhetők fel a szumir és az uráli-altáji nyelvek között? stb.

TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉST TART február 2-án, szerdán du. 6 órától a szamosújvári RMDSZ a Téka Művelődési Alapítvány nagytermében.

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD sorozat második előadását február 1-jén, kedden du. 6 órától tartja dr. Szentágotai T. Lóránt, a Brassai-líceum dísztermében.

vissza az elejére


ÉszLeLő

— Miért Románia a leginkább villamosított ország?

— Mert itt nagy a feszültség, kicsi az ellenállás, és mindenki a voltról beszél.

(V. L.)

vissza az elejére


A kolozsvári színházi térről

Jó úgy vitatkozni, amikor az ember a vitapartnertől idézhet érveket. Régóta készülök (újra) megszólalni a kolozsvári magyar színházban évek óta érvényesülő gyakorlat ellen — nem a többnyire valóban figyelemre méltó, néha kitűnő stúdióelőadásokat kárhoztatva (amelyek egyelőre még a színpadra ültetik a nézőket), hanem tartósan hiányolva a nagyszínpadi produkciókat és a nézőnek igenis fontos, felvonások közti szüneteket. Most az új bemutató, a Velencei terecske bizonyítja, hogy Kolozsvárt, a Tompa Gábor vezette sokszorosan kitüntetett sétatéri színházban nem csupán "terecske", de valódi színházi-színpadi tér nyílik rendezőnek-színésznek, díszlet és jelmeztervezőnek. A tehetséges vendégrendező, a "szomszédságból" már többször idelátogató Mona Chirilă munkája most ért igazán be, fergeteges, modern és élvezhető játék született egy önmagában véve valószínűleg nem túl izgalmas Goldoni-szövegből. Ebben nyilván Visky Andrásnak mint dramaturgnak és a commedia dell’arte jelenetek fordítójának (?) is szerepe van — no és persze a szerepüket nagyszerűen kijátszó színészek érdemét kell elsősorban említenünk. Amit annak idején a színpadon szorongva, ám szorongásunkat feledve élvezhettünk A kopasz énekesnő világhódító jeleneteiben, azt most újraélhettük, elsősorban Bács Miklós és Panek Kati játékában. A zsugori, szereplésre és szerelemre vágyó öregasszony Bács Miklósra osztása kitűnően bevált, már Bács sziporkázó játékáért érdemes a sétatéri színházba sietni, jegyet váltani a Velencei terecské-re.

És itt folytatom vitámat a kolozsvári magyar közönség egy részével; amely így-úgy megharagudva Tompa színházára, nem akarja tudomásul venni, hogy a sétatéri színpadon jelentős dolgok történnek, amelyekre oda kell figyelni. Nem (csak) azért, mert ország-világ idefigyel, hanem mert nekünk jó; hasznos, élvezetes, amit itt a rendezők, színészek elénk állítanak. A Velencei terecske meggyőző érv lehet az abszurd, a "túl modern" ellen berzenkedőknek is.

Kántor Lajos

vissza az elejére


Nyertesünk nem hitt a fülének

Szerkesztőségünk vendége volt a negyedévi fődíjunk nyertese, Jánosi Ibolya. Elmondása szerint, nem jött, hogy elhiggye, amikor egy kolléganője figyelmeztette, hogy tízmillió lejre szóló vásárlási utalványt nyert a Vitacom elektronikai cikkeket forgalmazó cégtől. A jelenleg már nyugdíjas, egykoron számítógépes elemző informatikus hölgy nem tartja magát szerencsésnek (csak a házasságában), szeret kirándulni, olvasni, angolul tanul és nem tévézik. Legjobban azt szeretné, ha digitális fényképezőgépet tudna vásárolni az utalvány segítségével. Sok szerencsét kívánunk hozzá!

vissza az elejére


Irodalmi Jelen/február

Az irodalmi havilap februári számában Tele verssel a világ címmel interjút olvashatnak Parti Nagy Lajossal, A Fórum rovatban Orbán János Dénes azt állítja: "Egy nemzetnek, amely csupa poétákból áll, nincs is szüksége közönségre", Sarusi Mihály az új magyar irodalom nélküli könyvtárakra hívja fel a figyelmet.

Az IJ és az E-MIL közös novellapályázatának két különdíjasa — Balogh Robert és Cseh Katalin — munkáját, valamint Pongrácz P. Mária novellát olvashatnak, Puskel Péter az Arad Megyei Múzeumban lévő Feszty Árpád hármasképének kálváriáját osztja meg az olvasókkal. Verset Lászlóffy Aladártól, Parti Nagy Lajostól, Lelkes Miklóstól, Acsai Rolandtól, Ármos Lorándtól, Márkus Andrástól, Papp Attila Zsolttól, Pandzarisz Diánától, Komán Jánostól, Dinyés Lászlótól, Hartay Csabától és Anavi Ádámtól közöl az újság.

A lapban Kiss Ottó és Márton Adél prózája, Fodor Sándor anekdotája is jelen van, Lukács Zsolt Edvard Kocbek szlovén költő versfordításaival szerepel, Brauch Magda Jókai Mór romantikájának időszerűségéről ír. Nagy Noémi Krisztina színházkritikája a Bocsárdi László rendezte Othello című Shakespeare-darabról szól, kritika Ferenczes István, Szávai Géza, Kántor Lajos, Egyed Péter, Farkas Wellmann Endre, Tóth Erzsébet és Szabó Tibor könyveiről született. A lap beszámol az E-MIL díjkiosztó gáláról.

vissza az elejére


Újra vendégünk volt Ágoston András

A filharmonikusok január 28-i, Ilarion Ionescu-Galaţi vezényelte hangversenyén Ágoston András hegedűjátékának tapsolhatott a közönség. A műsoron Rimszkij-Korszakov, Lalo és Ibert művei hangzottak el.

A meghirdetett sorrendtől eltérően első szám Rimszkij-Korszakov szimfonikus szvitje, a Seherezade volt.

A négy összefüggő tételből álló szvitten végigvonulnak a hegedűszóló hárfával kísért mesehangulatot árasztó triolái és a rézfúvókon megszólaló kegyetlen Sahriár szultán motívumai.

A keleti színekben pompázó hangszerelés a különböző hangszereknek kadenciaszerű részleteket juttat, melyeknek ezúttal Ilarion Ionescu-Galaţi egyéni szint adott azáltal, hogy hagyta a hangszereket szabadon játszani, persze a szólókat kellően kidolgozta a próbák során. Az igényes hegedűszólók bensőséges előadóra találtak Márkos Albert koncertmester előadásában. Hibátlanul játszottak a fúvósok, brilliáns volt a trombiták staccatója, líraian "énekelt" a kürt. Az idős mester a nagy szuggesztivitású karmesterek közé tartozik, érzik rajta, hogy olyan tanárai voltak, mint Charles Münch és Ormándi Jenő.

A Seherezade pompás előadása után a karmester a közönséghez fordulva fejezte ki felháborodását, hogy egy ilyen kiváló együttes, amelyik szerinte Európa egyik legjobb zenekara, pedig, mint ahogy megjegyezte, ő sok zenekarral dolgozott, ennyire nem megfelelő teremben kénytelen dolgozni. Valósággal büntetve van a zenekar ezáltal, amit én avval egészítenék ki, hogy a közönség szintén!

Kitörő taps fogadta Ágoston Andrást, a kolozsvári közönség egyik kedvencét, Lalo népszerű Spanyol szimfóniájának szólistáját. Az 1873-ban írott mű valójában gazdag hangszereléssel kísért hegedűverseny, egyike a francia szerzők spanyol inspirációjú műveinek. Ágoston András játéka kiemelkedő élménnyel ajándékozta meg a közönséget. Behízelgő hegedűhangja különösen az andante tételben szól varázslatosan. Hogy milyen nagy virtuóz Ágoston András, azt a ráadásként játszott, ördögi nehézségű Paganini variációkban mutatta meg, megható gesztus volt a tanárának, Ruha Istvánnak ajánlott bensőséges Bach melódia.

Örvendtünk, hogy végre hallhattuk az 1962-ben elhunyt Jacques Ibert, a francia "hatok" képviselőjének 1930-ban szerzett művét, a Paris 32, kis zenekarra komponált művet. Tegyük mindjárt hozzá, hogy Ibert kezében, dacára a kis számú fúvósnak, a hangzás nem tűnik hiányosnak, igaz, a mű nagyszámú ütőst vesz igénybe. A Párizs különböző arculatait illusztráló szvit rendkívül ötletes, dzsesszes hangú dallamos muzsika, melynek hangszerelési ötletei igazi sikerdarabbá avatják, annyira, hogy a teltház közönsége megismételtette egyik tételét.

"Felfedeztetéséért" köszönet jár Ilarion Ionescu-Galaţi karmesternek!

Morvay István

vissza az elejére


Annette Bening Oscar-jelölése

Annette Bening Oscar-jelölése óriási dicsőség és öröm, elismerés Magyarországnak is — mondta Szabó István, a Csodálatos Júlia című film rendezője az MTI-nek.

Los Angelesben a legjobb női főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték a Csodálatos Júlia címszerepét alakító Annette Beninget.

Szabó István szinte egy perccel a jelölések kihirdetése után tudomást szerzett a hírről, Robert Lantos, a film magyar származású kanadai producere ugyanis azonnal értesítette őt Los Angelesből.

"Nagyon boldog vagyok, ez óriási dicsőség és öröm" — mondta a rendező nem sokkal azután, hogy megtudta az Oscar-jelölést.

Megítélése szerint ez a jelölés elismerés az országnak és mindenkinek, aki részt vett a filmben, "a film itt készült Magyarországon, a munkatársak magyarok, mi magyarok vagyunk Koltai Lajos operatőrrel" — mondta örömteli hangon.

Szabó István azt mondta: "végül is a színész a film", a színészt látja a néző, ő közvetíti, reprezentálja a történetet, a hőst, vele van kapcsolatban a néző, "nekünk az a dolgunk, hogy a színész jó legyen, hogy őt segítsük".

A rendező, akit eddig négyszer jelöltek Oscar-díjra és a Mephistóval (1981) már elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart, elmondta: Annette Beninget mindenképpen felhívja telefonon, hogy gratuláljon neki, de a kilencórás időkülönbség miatt csak később, hiszen nem akarja a gyerekeit felébreszteni.

Azzal kapcsolatban, lát-e esélyt arra, hogy a színésznő elnyerje a díjat, azt mondta: a szintén jelölést kapott Hilary Swanket (Million Dollar Baby) "nagyon sokan előnyben részesítik".

Szabó István szerint a jelölés "nagyon nagy dolog", azt jelenti, hogy az amerikai filmművészek alkalmasnak tartják őt az Oscar-díjra.

"Hogy ki lesz a nyerő, mázlija lesz-e, az más dolog, akár egyetlen szavazat dönthet" — magyarázta.

Az Amerikai Filmakadémia szívesen ismer el olyan hosszú színészi pályákat, amelyeket korábban "valahogy elkerült az aranyszobor" — jegyezte meg a film magyarországi forgalmazója, az Intercom a jelölésről szóló hírlevelében.

Annette Beninget — aki már két, egy 1991-es és egy 2000-es Oscar-jelölést tudhat magáénak — Szabó István a producerrel, Robert Lantossal együtt választotta ki a Csodálatos Júlia főszerepére. (A filmben valamennyi szerepet külföldi színészre osztották.)

A színésznő ugyanezért az alakításért másfél hete az Oscar-díj "előfutárának" is tekintett Arany Glóbusz-díjat vehette át vígjáték kategóriában.

Az 1930-as évek londoni színházi világát idéző romantikus vígjátékában, amely Somerset Maugham Színház című novellájából készült, Jeremy Irons Annette Bening partnere.

Szabó István még nem döntötte el, kiutazik-e az Oscar-díjkiosztó gálára, de mint mondta, "ugrálni fog örömében", ha Annette Bening megkapja az Oscar-szobrocskát.

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG — A tűzből nincs kiút — amerikai bemutató. — Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden előadás.

MŰVÉSZ-EURIMAGES — Csak Ön után! — francia bemutató. — Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától és kedden minden előadás. Trója — amerikai. — Vetítések időpontja: jan. 31–febr. 3.: 22.30 órától.

GYŐZELEM — Kaptár 2 — Apokalipszis — Vetítések időpontja 14, 20, 22; kedvezménnyel 14 órától. Cápamese — Vetítések időpontja: 16, 18.

FAVORIT — A hihetetlen család — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 17.15, 19.30; kedvezménnyel csütörtökön minden előadás.

DÉS

MŰVÉSZ — Polar Expressz — amerikai. — Vetítések időpontja: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától.

TORDA

FOX — Eggyel nő a tét — bemutató. — Vetítések időpontja: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE — Alien vs. Predator — A halál a ragadozó ellen — bemutató. — Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM — Feketék fehéren — amerikai. — Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM — De-Lovely — amerikai. — Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.45 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától és kedden minden előadás.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA — Eggyel nő a tét — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától és hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Február 3-án, csütörtökön fél 7 órakor: Kriza Ágnes gálakoncert. Vezényel: Horváth József, Jankó Zsolt m. v., Kulcsár Szabolcs, Incze G. Katalin. — Egyetemi-bérlet.

Február 6-án, vasárnap de. 11 órakor: Csajkovszkij: Diótörő. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező koreográfus: Valkay Ferenc. — Ifjúsági bérlet.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 2-án, szerdán este 8 órakor: Euripidész: Bakkhánsnők — stúdióelőadás. Rendezte: David Zinder m. v. (Izrael).

Február 4-én, pénteken este 7 órakor: Goldoni: Velencei terecske. Rendező: Mona Chirilă m. v.

Február 5-én, szombaton este 8 órakor: Christopher Marlowe: Doktor Faustus tragikus históriája — stúdióelőadás. Rendező: Mihai Manuţiu m. v. — CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla


VÉLEMÉNY


Mindig voltak bátrak, akik mertek…

Nem igaz, hogy a magyar nemzet bűnösebb a többinél, és kollektív bűnök sincsenek. Nincs "turáni átok". A nemzetben gondolkodókkal nincs baj. A baj az elbutított, történelmét nem ismerő, istenhit és magyarságtudat nélkül, kommunista elveken felnevelkedett népben van. Ezeket nem elítélni, hanem segítni kell. Ezek nem látnak a határokon túlra. Elszakított véreiket cseheknek, szerbeknek, ukránoknak, oláhoknak "becézik". Nekik megfelel ez a kormány, bárhogy nyomorítja őket. Rendben van, ők választották…

Kormányuk élén egy olyan lárvalelkű miniszterelnök áll, akiből soha egy tiszta gondolat nem kapott még szárnyra, akiből dől a hazugság, akinek sikerült elhitetnie a néppel december 5-én, hogy mi majd elárasztjuk az országot mint a sáskák. Talán nem is baj, hogy így történt, mert Isten minden összekuszált ügyből valami nagyon jót tud kihozni. És íme, megszületett a szabadkai "kis MÁÉRT", ahová bizalommal, együttérzéssel nézünk, és várjuk a — remélhetőleg — meg nem alkuvó politikusok helytállását, véleményükhöz való ragaszkodásuk szilárdságát. Várjuk a "szabadkai-szikra" olyan lángolását, amely átragyog a Gyurcsány-fondorkodások sötétségén. Bízunk benne, hogy ezt már nem tudja elhamvasztani a budapesti kormány úgy, mint ahogy lábbal tiporta a december 5-i népszavazást. Amit nagyapáink, apáink eddig itt kibírtak, és amit ezentúl is ki kell majd bírnunk, szívesen tesszük. Mert itt itthon vagyunk. A saját fajtánk nem nézhet ki, ha pedig más teszi ezt velünk, akkor az nem fáj, mert idegen. Ezért aztán újból és újból könyörögve kérjük Gyurcsány urat ne hangsúlyozza folyton — mint egy rossz hanglemez —, hogy "tizenötmillió magyar miniszterelnöke". Fejezze be a felettünk való őrködését, a jól kieszelt "öt pontjával" együtt.

A Szabadkai Megújhodást képviselő politikusokat biztosan nagyon utálják, hiszen ellenlábasai a "Gyurcsány-politikának". Hát még akkor mennyire gyűlölték volna őket, ha a Magyar Polgári Szövetség, a Magyarok Világszövetsége és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is velük lett volna!

A záró dokumentum kemény hangvételű. Ilyen szavakat rég hallottunk: "elvárjuk, követeljük". Azt nem várhatja el a Gyurcsány-kormány, hogy a szabadkaiak vinklibe hajolva, kézcsókkal járuljanak elébük mondván: "Essen meg már rajtunk az a drága, hazafiságtól lángoló szívetek, és adjátok meg könyörületből nekünk a kettős állampolgárságot". Lehet, hogy 2006-ban győz a jobboldal, és akkor a kettős állampolgárság is győz, de ha nem, akkor is tudnunk kell, hogy a Történelem kereke forgandó. Sokszor lassan, sokszor félelmetesen gyorsan forog, de nem úgy ám mint a bolond-óra. Isten irányítja.

Sok magyar barátom van a Királyhágón túl és nagyon szeretem őket. De ez esetben sem lehet általánosítani. Van egy család, innen mentek ki, ott megszedték magukat, és már urizálnak. A szavazás reggelén felhívtak, és azt kérdezték tőlem, hogy "Tulajdonképpen mire való ez a szavazás? Kinek van ebből haszna?".

Valami viszont elkezdődött Szabadkán Kasza József VMSZ elnök úr kezdeményezésére. Ott láttuk azokat a politikusokat, akik a kisebbségeket képviselik, és megfigyelőként részt vettek európai, amerikai magyarok is. Ezek az emberek egyet akarnak, összhang van közöttük, és ez erőt ad nekik a továbbiakban is. A magyar kormány erre "nem volt hivatalos". A Szabadkai Kezdeményezésre gondolva, önkéntelenül Ady Endre A tűz csiholója című költeménye jut eszembe: "Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek, / Ha százszor tudtak bátrak lenni, / Százszor bátrak és viharvertek". Úgy látszik, hogy ilyen embereket csak azok a magyar tájak teremnek, ahol 85 éve véres barázdákat szántott Trianon ekéje. Ezek mernek igazat mondani, ha derékba törik őket, akkor is. Ezeknek elveik vannak, mert tudják, hogy mögöttük "aranyfedezetként" ott állnak a kissebségek az elcsatolt országrészeken. Mit számít ezek után, hogy Gyurcsány "Öt pontra" taksál minket? A 2004. december 5-i gyalázatos népszavazás, illetve "nem-szavazás" sírjából feltámadt a magyarság öntudata Szabadkán. Életre kelt a Határontúli Magyar Szervezetek Fóruma. A "kis MÁÉRT" elvezet a "nagy MÁÉRT"-hoz. Az RMDSZ sem adhatja alább, mint a felvidéki, vajdasági és ukrajnai magyarok. Kasza József azt mondotta: "Velünk tárgyalni kell! Egymás szemébe nézni, közösen keresni a megoldást". Bugár Béla (bár a miénk lenne) kihangsúlyozta, hogy: "Velünk egyeztetni kell. Nem a fejünk felett és mellettünk, hanem velünk". Itt az ideje, hogy Gyurcsány úr iktassa ki a szótárából, hogy "nemzetietlen bitangoknak" titulálja azokat, akik a kettős állampolgárságot követelik. Az ember ki se nézné semmitmondó tekintetéből ezt az eszeveszett gyűlöletet.

Minden nemes célért való küzdelemben múlhatatlanul szükség van Isten segítségére. Az alázatos imádság megnyitja az egeket. Imádkozó, hitvalló magyarokra van szükség, mert Szent István országát több mint ezer éve Isten keze védi. Rákóczi imájával kiáltunk fel hozzá: "Győzhetetlen én kőszálam, / Oltalmazóm és kőváram". Ez a mérhetetlen Istenbe vetett bizalom a nemzet megtartó ereje, együvétartozásunk garanciája. Ezzel a bizalommal merjük kérni, és kimondani, hogy a szabadkai szikrának kialudni nem szabad.

Pleşa Vass Magda

vissza az elejére


Tél

Tél van. Sok hóval és hideggel. A téli sportokat kedvelőkön kívül nemigen örvendünk neki. Többet kell fűteni, nagyobbak lesznek a számlák. De lehet, hogy nem is tudunk fűteni, mert mit ad ég, éppen most reped meg a gázvezetékcső. Ez nagy pech, de legalább lehet spórolni. A nagy hó miatt nehézkessé válik vagy teljesen elakad a közlekedés. Mérgesek a gépkocsivezetők meg a gyalogosok egyaránt. Ezért aztán a városgazdák is haragusznak a sok hóra. Hát hogyne, mindig ilyen váratlanul érkezik, éppen télvíz idején! Pedig mindenkinek örvendenie kéne, hogy a farkas még nem ette meg a telet. A természet még "állja a sarat", még próbálkozik rendes menetrend szerint közlekedni. Pedig emberütötte sebei miatt már nagyon szenved. És szenvedéseinek olykor hangot is ad. Egyszer, nemsokára hozzánk is elér jajgatása. Akkor már örvendeni tudnánk a télnek, a hónak. Talán még az illetékesek is felkészülve várnák őt. De nem fog megérkezni. Megeszi a farkas.

B. É.

vissza az elejére


Összekarcolt lovagkép

Amikor először győzték le a nem pédészérés politikai alakulatok az örökös kormánypártot, ez jelent meg az akkoriban a posztkommunizmus olaszbástyájának számító Ziua első oldalán öles betűkkel: Legyőztük őket. Az öröm — ugye — majdnem akkora volt, mint 89-ben, mert hát a győzelem, az győzelem. Most már értelmetlen azon tűnődni, hogy a Demokratikus Konvenció hol lőtte el, de azért engedtessék meg nekem is megemlíteni azt a momentumot, amikor azt mondtam: ezeknek valóban menni kell. Traian Remeş akkori pénzügyminiszterrel találkozott éppen a közoktatási szakszervezetek küldöttsége, és a nagy vita lassan veszekedéssé fajult. Remeş azt kiabálta, hogy mindig rossz diák volt stb., a tanárok meg visszakiabáltak: legalább a kezét vegye ki a zsebéből. Akkor egyértelművé vált számomra — és sokak számára — hogy ennek a társaságnak mennie kell. Nem azért, mert jogtalanságot követnek el — Remeşnek szegről-végre igaza volt —, hanem azért, mert nem ismerik a nép — a tömegek — gondolkodásmódját. Más szóval: helyzet és történelem-idegenek.

Ugyanez az érzés kerített hatalmába a napokban is, amikor kiderült, hogy Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök rájött arra, hogy a tanároknak van egy kis mellékkeresetük, és azt nem vallják be év végén. Nem maga a gondolat idegen — a demokratikus világban mindenkinek betű szerint kell adóznia —, hanem az, ahogyan azt a kabinetben előadta. Annak ellenére, hogy elenyésző összegektől esik el az állam a magánórák megadóztatásának kiesése miatt, Tăriceanu rögtön számítgatni kezd, azt a benyomást keltve az amúgy is alulinformált társadalomban, mintha a "felkapott" pedagógusok aláásnák a nemzetgazdaságot. Maga Răzvan Bobulescu, az Egyetemi Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke meg is jegyezte keserűen: nevetséges azt feltételezni, hogy a magánórák ügye befolyásolná a nemzetgazdaság jelenlegi állását. Lényegtelen az, hogy Bobulescu is csúsztat egy kicsit: már maga a tény, hogy belekötöttek a pedagógusokba, semmi jót nem ígér. Azaz: ha a tanügyi szakszervezetek kénytelenek — jól-rosszul — visszavágni, akkor már baj van. Lásd: akit sárral dobnak meg...

Az is "súlyosbítja" különben a Tăriceanu-kirohanást, hogy közismert: az állam immár hagyományosan tartozik a pedagógusoknak valamivel: bérrel, pótlékkal, egyezséggel, élelmiszerjeggyel, így a magánórákra való célzás rosszindulatot feltételez. Azt sugallja: lám, lám, van nektek pénzetek. Vagy: nini, nektek is van Achilles-sarkatok, jó lesz meghúzódnotok a sarokban — az utolsó padokban.

Nehéz megjósolni azt, hogy mennyire karcolódott össze e hajsza-kezdemény miatt a Szentgyörgy-lovagos Tăriceanu-kép — ő győzte le, ugye, a Rosszat —, de tény: a pedagógustársadalom azon rétegei, akik tudják azt, hogy szemfényvesztést kísérel(t) meg, nem fognak bízni benne. Lehet, hogy bevallják majd magánóráikat — csupáncsak az állam és a demokrácia iránti tiszteletből is —, de ha szakad a part, bizony nem fognak mellé állni.

Persze erre azt is lehet mondani, hogy ugyanbiza kit érdekel most, a választások után a pedagógusok véleménye. Úgysincs hova futniuk: Năstase-ék ugyanezt tennék velük, más alternatíva pedig nincs. Az pedig már senkit nem érdekel, hogy éppen az értelmiség volt az, ahol meg lehetett értetni a választókkal azt, hogy ez a kabinet miért olyan gazdag, és hogy a liberalizmus eszméire mennyire szüksége van Romániának. Most aztán kiknek magyarázzák? A gazdatömegeknek, a bányászoknak vagy a nyugdíjasaknak?

Különben ezt mondta egykoron a beképzelt Traian Remeş is, miután kihúzta — üresen — kezét a zsebéből. És hol van már a tavalyi hó!

Szabó Csaba

vissza az elejére


Koszosék

Néhány évvel ezelőtt, az élelmiszerboltok tömeges megjelenésével ragadt rá a név kedvenc fűszerüzletünkre. Abban az időben, amikor környékünkön hónapok alatt legalább tíz külvárosi lakóház alakult át élelmiszer-forgalmazó kisvállalkozássá. Nehéz volt eldönteni, mikor hova térjen be az ember: az árak alig különböztek, a választék azonos volt, a pár napos hidegfelvágottat egyforma alapossággal mosták le ecetes vízzel, hogy másnap reggel frissnek hasson. A multik nagyáruházainak megjelenésével a belvárosi élelmiszerboltok sorra bezártak, minket azonban valamiért elkényeztetett a sors: ugyanabban a szűk körzetben legalább hét helyen vásárolhattunk kenyeret, tejet, virslit, sört, mikor mi kellett. És amitől féltem, bekövetkezett: a feleségem árak szerint kezdte számba venni a választékot, így hamar kiderült, hogy öt üzletben külön-külön legalább ötféle terméket olcsóbban lehetett megvásárolni. Férfiemberként soha az életben nem tudtam volna megjegyezni, hogy hol mi olcsóbb, így mentőötletként kikötöttem talán a legolcsóbb és a legkoszosabb változat mellett. A szűk helyiség közepére összehordott üveges ládákat mindig por lepte be, de az eladó lányok kedvesek voltak. Megnyitásuk után már úgy vittem haza az ásványvizet, hogy majd visszahozom az üveget. Ez volt a törzsvevővé válás főpróbája, mert máshol, ha ilyesmit kértem, elutasítottak.

Közben Koszosék személyzete lassan kicserélődött, a minimálbéren tengődő lányok gyakran váltogatták egymást. Mi megmaradtunk törzsvevőnek. A kiszolgálás javult, az üzlet tiszta és rendezett lett, a szomszédos élelmiszerboltok pedig elkezdtek használtruha-kereskedéssé, kocsmává, edénybolttá átvedleni. Olyan is van, amelyik eddig háromszor váltott profilt. De Koszosék maradtak. Sok-sok hozzánk hasonló törzsvevővel, akik ugyanilyen meggondolásból szoktak ide, abban a reményben, hogy a kedves kiszolgálás egyszer talán tisztasággal is társul. És reményeik beváltak.

Koszosék közben szemünk láttára gyarapodtak: az üzlet mögött új ház épült, az eladólányok elégedettebbek, a választék sokszorosa az évekkel ezelőttinek. És jön a birtokba vevő új nemzedék: közel hároméves fiam, a ráadás élvezője mindannyiszor cukorkát kap. Amikor búcsúzunk, elszólja magát az egyik magyar eladólány előtt: szervusztok Koszoszék! Az értetlenkedésre magyarázkodnom kell: öt évvel ezelőtt bizony itt más világ fogadott.

Az új törzsvásárlónak azóta kis csokoládé jár ajándékba.

(m. j.)

NAPIRENDEN


Blair–Băsescu találkozó Londonban
Az államfőt az EBRD-nél is biztató szavakkal fogadták

Traian Băsescu államfő és Tony Blair brit miniszterenök Románia EU-csatlakozásáról, a fekete-tengeri együttműködésről, a korrupció problémájáról és a vízumkérdésről folytatott eszmecserét hétfőn, Londonban.

A félórás találkozó után Băsescu elmondta, Blair biztosította: Nagy-Britannia teljes mértékben támogatja Romániát az uniós csatlakozási tárgyalások teljesítésében 2007 január elsejéig. Románia a brit honatyáktól is támogatást kap a csatlakozási szerződés 2005 áprilisban esedékes aláírása kapcsán, mondta az államfő.

Băsescu és Blair a Fekete-tenger térségének biztonsági problémáiról is tárgyalt, amelyek "Románia és Nagy-Britannia közös problémáivá" válnak, a két ország közös tervezetet javasol a Fekete-tenger térségének biztonságossá tételére.

A román államfő és a brit miniszterelnök az iraki együttműködésről is tárgyalt, tekintettel arra, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő román katonák többsége brit parancsnokság alatt van. Băsescu közölte, egyelőre nem merül fel az iraki román kontingens létszámának növelése.

Traian Băsescu Tony Blair támogatását kérte ahhoz, hogy Moldova Köztársaságban viszonylag rövid időn belül állandó képviselete legyen az Európai Bizottságnak. Románia "fenntartások nélkül támogatja Moldova uniós integrációjának beindítását", mondta Băsescu.

A román államfő felvetette a román állampolgárok brit vízumkötelezettségének kérdését is. Elmondta, Tony Blair megígérte, hogy a brit illetékes hatóságok a következő időszakban elemezni fogják a kérdést.

Nagy-Britannia 2005 július elsején átveszi az EU féléves soros elnökségét.

Traian Băsescu államfő találkozott Jean Lemierre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével is a pénzintézet londoni székházában, akivel a következő időszak együttműködési prioritásairól tárgyalt. A találkozót követően Băsescu elmondta, az együttműködés legfőbb pontjai Románia uniós csatlakozásra történő felkészülésének folyamatával kapcsolatosak. Hozzátette, a román fél kérései a prioritásokkal kapcsolatban megtalálhatók az EBRD Romániára vonatkozó stratégiájában is. Az államfő szerint az EBRD Romániát tartja a legfontosabb országnak a portfóliójában szereplő államok közül.

Az együttműködés legfontosabb elemei között szerepel az EBRD részvétele — szaktanácsadással és közvetlenül — a romániai privatizációs folyamatban, ami fokozza a magánosítás hitelességét és átláthatóságát, továbbá hozzájárul a stratégiai beruházások megvalósulásához, mondta Băsescu. Kifejtette, a prioritások között szerepel a helyi közösségek finanszírozása is, befektetések kis- és középvállalkozásokba, vidéki beruházások, amelyek megkönnyítik a mezőgazdasági kistermelők termékértékesítését.

Traian Băsescu hangsúlyozta, e célkitűzések megvalósulásának legfőbb feltétele a kormány és a helyi önkormányzatok ez irányú tevékenységének átláthatósága.Az EBRD elnöke elmondta, Romániában a beruházási prioritások a gazdaság finanszírozására, az infrastruktúrára, az energetikai és szállítási ágazatra, a bankszférára és a magánosításra vonatkoznak.

vissza az elejére


Stoica nem indul Tăriceanu ellenében

Valeriu Stoica, a Nemzeti Liberális Párt egykori vezetője nem pályázza meg ismét az elnöki tisztséget a liberálisok hétvégi tisztújító kongresszusán — ez áll abban a nyílt levélben, amelyet a politikus Călin Popescu Tăriceanunak címzett. Az NLP jelenlegi elnökéről Stoica úgy vélekedik: nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök teljhatalmat akar magának a pártban is. — Nem fogom megszavazni azt a csapatot és azt a struktúrát, amelyet Tăriceanu javasolt a párt élére. Ez ugyanis nem más, mint eszköz Tăriceanu kezében arra, hogy ne csak a kormányt, hanem a pártot is uralja.

Kijelentette: a kongresszuson természetesen támogatni fogja az NLP és a Demokrata Párt (DP) egyesülését, de tervét nem az elnöki székből, hanem "ellenzékből" fogja végrehajtani.

vissza az elejére


Iliescu nem akar tandemet Năstaséval

Ion Iliescu kijelentette, nem kíván az SZDP-nek (csupán) tiszteletbeli elnöke lenni, és 75 éves kora ellenére 45 évesnek érzi magát. Elmondta: nincs konfliktus közte és Adrian Năstase között. "Egyesek úgy képzelik el, hogy van Năstase-csoport és van Iliescu-csoport. Én azt mondom, Năstase az én emberem, mivel én hoztam a pártba és én toltam előre. Mindenki bizonyos értelemben az én emberem. Felelősséggel tartozom azért, ahogyan a pártban alakultak a dolgok, jó és rossz irányba egyaránt, ugyanezzel a felelősséggel kötelezem el magam az SZDP megújítása iránt", fogalmazott Iliescu, aki nem akar tandemet Năstaséval.

Sajtóértesülések szerint felborult az egyezség a Năstase elnök–Iliescu tiszteletbeli elnök kombinációról, a volt államfő ugyanis — amint azt ő maga is vallotta — a párt teljhatalmú elnöke akar lenni, és ehhez meg is tudja szerezni a támogatást. Ezzel magyarázható a korábban Năstase hű emberek (a volt miniszterelnököt legutóbbi vadászkalandja miatt elítélő Victor Ponta vagy a Miron Mitrea–Dan Ioan Popescu páros) átpártolása, a Marian Oprişan-féle ellenzékieskedőkkel pedig hamarosan az Országos Korrupcióellenes bizottság végez.

Sokan úgy vélekednek: Năstase maga is belátta esélytelenségét, és nem pályázza meg az elnöki tisztséget. Tegnap a volt miniszterelnök, a párt jelenlegi elnöke még így nyilatkozott: hisz a Năstase–Iliescu "csapatban", a kettőjük közti munkamegosztásban a párt jövője érdekében. Határozottan leszögezte: Iliescu ellenében nem jelölteti magát.

vissza az elejére


Ciuhandu számíthat az Európai Néppárt támogatására

Gheorghe Ciuhandu és a Kereszténydemokrata Parasztpárt (KDNPP) mögé kell felsorakoznia mindazoknak, akik kereszténydemokratáknak vallják magukat — jelentette ki Wilfried Martens. Az Európai Néppárt (ENP) elnöke a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Demokrata Párt (DP) egyetlen néppártba való egyesülési szándékát kommentálta újságíróknak. Úgy vélte, ha a liberálisok és a demokraták szándéka komoly, akkor tervüket a KDNPP-vel együtt valósítják meg. Arra a kérdésre, miszerint nem tartja-e furcsának, hogy egy liberális és egy szociáldemokrata irányultságú párt helyet kér a kereszténydemokrata politikai csoportosulások európai gyűjtőpártjában, Martens nem mutatott különösebb megrökönyödést, elmondta, erre van már egy precedens Portugáliában.

Az ENP elnöke hangsúlyozta: az olyan pártok, mint a Corneliu Vadim Tudor által vezetett Nagy-Románia Párt, sohasem nyernek felvételt az általa vezetett európai szervezetbe, az NRP ugyanis egyetlen felvételi kritériumnak sem felel meg — hangzott a diplomatikus válasz.

Gheorghe Ciuhandu felhatalmazást kapott az ENP-től, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen valamennyi olyan romániai csoportosulással, amelyek egyesülésével erős kereszténydemokrata pólus teremtődne a román politikában.

Jelenleg Ciuhanduék az Országos Szakszervezeti Tömbbel (OSZT) folytatnak tárgyalásokat. Bár az egyesülésről szóló tárgyalások még igen koraiak, az együttműködés nem esélytelen. Több szakszervezeti vezető szerint azonban az OSZT, nem pedig a KDNPP köré kellene tömörülniük a kereszténydemokrata szellemiségű pártoknak, tekintettel arra, hogy a szakszervezet máris parlamenti képviselettel rendelkezik. (Az OSZT-jelöltek, mint ismeretes, az NRP listáin jutottak be a képviselőházba.)

Mihai Dorin, a KDNPP Iaşi-i szervezetének elnöke ugyanakkor felajánlotta Valeriu Stoicának, az NLP–DP egyesülés egyik kezdeményezőjének, hogy ha tervei a liberálisokból és demokratákból álló kereszténydemokrata pólus létrehozására vonatkozóan dugába dőlnek, csatlakozzon a KDNPP-hez, és igyekezzen ott megvalósítani elképzeléseit.

Martens felkérte többek között az ENP-tag RMDSZ-t is, támogassa Ciuhandruékat.

vissza az elejére


Kitekintő

Titokzatos szakmai találkozó Budapesten
Szakmai találkozóra érkeztek az Andrássy úti kormányépületbe a magyarországi és a határon túli magyar szervezetek képviselői. A megbeszélésről a sajtó nem tudott. A Duna Televízió információi szerint a kormány öt pontos programjáról, a Szülőföld-programról, az útlevél-, a vízumkibocsátás kérdéseiről, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás lehetőségéről tanácskoztak. A határon túli szervezetek bizakodóan érkeztek a megbeszélésre. Véleményük szerint csak közösen lehet helyes nemzetpolitikát kialakítani. E szakmai találkozónak az összehívására Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tett ígéretet. Azt, hogy miről sikerült megállapodni, kedden tudhatjuk meg.

Tényfeltáró EP-bizottság
A háromnapos vajdasági és belgrádi vizsgálódás során az Európai Parlament tényfeltáró bizottságának tagjai meggyőződhettek arról, hogy a Vajdaságban történtek incidensek, de egyelőre nem foglaltak állást abban a kérdésben, hogy ezeknek valóban volt-e etnikai hátterük. A tényfeltáró bizottság tagjai bántalmazott magyarokkal is találkoztak. A beszélgetéseken kiderült, hogy a szerb rendőrség nem végezte megfelelően a munkáját, az ügyészség pedig még egyetlen esetben sem emelt vádat nemzeti türelmetlenség miatt.

A Doris Pack vezette bizottság a nap folyamán Belgrádban találkozott Borisz Tadics szerbiai elnökkel, majd tárgyalt Vojiszlav Kostunica kormányfővel és Dragan Jocsics belügyminiszterrel is. Az elnökasszony a sajtótájékoztatón kijelentette: az Európai Unióban megértik Szerbia nehéz helyzetét, tisztában vannak azzal, hogy a több nemzetiségű Vajdaságba érkezett menekültek nem tudtak beilleszkedni, és ezzel is magyarázhatók a különböző nemzeti közösségek tagjai közötti leszámolások. Tény azonban az is — mondta az elnökasszony —, hogy a rendőrség sem állt mindig feladata magaslatán. Arra kérte ezért a belügyminisztert, hogy nyújtson segítséget az események megfelelő kezeléséhez. A jelentés holnapra készül el és kerül az Európai Parlament külügyi bizottságának asztalára. Tartalmazni fogja majd az elmúlt időszak incidenseiről készült gazdag dokumentációs anyagot, ám az ajánlásokban az európai felzárkózást szolgáló tennivalókra helyezik a hangsúlyt.

"Vereséget szenvedtek a terroristák!"
Allávi egységre szólítja fel az iraki népet
Egységre szólította fel a választásokat követően az iraki népet Ijád Allávi ideiglenes iraki miniszterelnök. "Most itt az ideje, hogy az irakiak egybegyűljenek. Egységre szólítom fel mindazokat, akik voksoltak, és mindazokat, akik nem. A terroristák vereséget szenvedtek" — mondta hétfői televíziós beszédében a kormányfő.

Allávi közölte: átmeneti kormánya addig vezeti az országot, amíg az újonnan választott parlament meg nem szavazza az új miniszterelnököt és kabinetjét. A politikus egyben ígéretet tett arra, hogy lehetőség szerint minden társadalmi csoportot bevonnak a kormányzati munkába. Külön köszönetet mondott az iraki biztonsági erőknek, valamint a koalíciós erőknek a választások biztosításában végzett kiemelkedő munkájukért.

Falah an-Nakíb iraki belügyminiszter bejelentette, hogy a szavazóhelyiségek elleni támadások során a helyi biztonsági erők vasárnap megöltek két külföldi állampolgárt, egy szíriait és egy szudánit, továbbá őrizetbe vettek négy külföldit — két szaúdit, egy-egy jemenit és egyiptomit. Összesen több mint 200 személyt fogtak el 24 óra alatt, azonkívül négy terroristát megöltek Bagdadban — tette hozzá. Iraknak másfél év múlva nem lesz szüksége a területén az Amerikai Egyesült Államok vezette szövetségesekre — vélekedett a belügyminiszter. "Úgy gondolom, hogy legkésőbb másfél év múlva már nem lesz szükségünk az országban a külföldi erőkre" — jelentette ki.

Az iraki választási bizottság hétfőn közölte, hogy zökkenőmentesen zajlik a szavazatok összeszámlálása. A bizottság szóvivője elmondta, hogy becslések szerint közel 8 millióan adhatták le szavazataikat vasárnap, s ez meghaladja a 60 százalékos részvételi arányt.

Az iraki szunnita vallási jogtudósokból álló ulématanács hétfőn kétségbe vonta a hétvégi választás legitimitását. Mint szóvivőjük elmondta, a választási részvétel nem volt annyira magas, mint ahogy a hatóságok előrejelezték, s ez azt mutatja, hogy a társadalom egy része egyetértett a szunniták választási bojkottjával. Az ulémák csak azt a választást tartanák legitimnek, amelyet nem külföldi megszállás alatt rendeznének Irakban.


KÖRKÉP


Tisztújítás Nyárszón

Tisztújító gyűlését tartotta vasárnap az RMDSZ nyárszói szervezete, amely Kőrösfő községhez tartozik. A gyűlésen a helybeliek mellett jelen volt a kőrösfői polgármester, Antal János, az alpolgármester, Korpos Albert, a szomszéd település RMDSZ-elnöke, Miklós Arnold is. A megyei szervezet részéről Bitay Levente ügyvezető elnök és Ferencz Zoltán Gábor ifjúsági alelnök volt jelen.

Balázs Edit leköszönő elnök megtartotta beszámolóját, amit a jelenlévők megvitattak, és hozzászólásaikkal kiegészítettek. Balázs Edit elnöki beszámolójában az RMDSZ által szervezett rendezvényeket ismertette — farsangi ünnepséget, szüreti bált rendszeresen tartanak, az egyházzal közösen évente megszervezik az Ady-napokat is. Többen igényelték, hogy a szervezet tegye lehetővé, hogy a fiatalok sporttevékenységekben vehessenek részt. A lehetőségek közül az asztali tenisz, a röplabda és természetesen a labdarúgás jött szóba. Ehhez sportfelszerelésekre és sportpálya kialakítására van szükség. A beszámolót ellenszavazat nélkül elfogadták, és a régi választmányt felmentették.

Az új választmány tagjai Balázs Edit elnök, Balázs Árpád alelnök, Balázs János (Szücs), Balázs Béla, Miklós István, Péntek Balázs és Balázs Márton. A tisztújító gyűlés után a polgármesteri hivatal képviselői falugyűlést tartottak.

vissza az elejére


... és Körösfőn

Körösfőn már korábban megtörtént a tisztújítás, amely változásokat is hozott. A megyei RMDSZ képviseletében Máté András volt jelen a tisztújító közgyűlésen, ahol a kilenctagú választmány szavazatai értelmében Kovács Csilla lett az új községi RMDSZ elnök. Körösfőn az RMDSZ tevékenységéhez tartozik a március 15-i és Riszeg tetői ünnepségek, illetve a Vasvári-napok megszervezése.

vissza az elejére


Lesz magyar iskolaigazgató Vajdakamaráson és Tordaszentlászlón?

A 354-es törvény kísérleti alkalmazásával a vajdakamarási iskolában is megszűnne az igazgatói poszt, az iskola adminisztrációját egy "irányító tanár" tartaná kézben, akinek ezt a munkát szimbolikus juttatásért a tanórái mellett kellene elvégeznie. Annak az iskolának, ahol a gyermekek létszáma nem éri el a kétszáz főt, nem lesz saját igazgatója. Leegyszerűsítve a dolgokat, az egy községen belül működő iskoláknak nagy valószínűséggel egyetlen igazgatójuk lenne. A vajdakamarási iskola igazgatónője, Mihályfalvi Kati lapunknak elmondta, ő tulajdonképpen semmiféle hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy esetleg megszűnne a munkahelye. Kinevezése szerint ebben az iskolai évben ő az iskola igazgatónője. Kollégája, a községi iskola igazgatója közölte vele, hogy megszűnőben a munkahelye, és az igazgatói szerepet ő veszi majd át. Az igazgatónő érdeklődésére — a Kallós Alapítvány közbenjárásával — a megyei RMDSZ elöljáróitól megtudta, különleges esetben, minisztériumi engedéllyel lehetne továbbra is fenntartani az igazgatói állást, amire ígéretet is kapott, konkrét intézkedésről azonban még nem értesült.

A helyzet végleges megoldását a tanügyi államtitkárrá frissen kinevezett Kötő Józseftől várják, aki kérdésünkre kifejtette, az ügyet nem lehet megtárgyalásra előterjeszteni addig, amíg a vonatkozó dokumentáció nincs összeállítva, és a pontos helyzetet nem ismeri. Török Ferenc főtanfelügyelő helyettes, a dokumentáció összeállításának koordinálója hozzátette, ő semmit nem tehet mindaddig, amíg az érintett iskolák nem juttatnak el hozzá kérvényt, amelyben a pontos helyzetet feltárva a különleges engedély megadását szorgalmaznák.

Magyarkályán alpolgármestere, Farkas Ferenc véleménye szerint a megoldás az lehetne, ha Vajdakamaráson, a 98 százalékban magyarlakta faluban magyar iskolaközpontot létesítenének, ahová a szórványvidékről is eljárhatnának a gyerekek.

A magyar iskola sorsa miatt aggódnak Tordaszentlászlón is. A magyar oktatásban tanuló diákok létszáma ugyan a fejkvótarendszerhez is elegendő lenne, ám ezek a diákok több település több iskolájában tanulnak, ezért a községet alkotó falvakban működő — román és magyar szakos — iskolák élére egyetlen igazgatót neveznének ki. Tordaszentlászló község falvaiban három I–VIII. és négy I–IV. osztályos iskola működik. Ezekben az iskolákban összesen 214 magyar és 250 román diák tanul. Az egyetlen magyar nyelvű I–VIII. osztályos iskola Tordaszentlászlón, a községközpontban működik. Hesdáton 80, Kisfenesen 127 diákkal működik az I–VIII. osztályos iskola. Jelenleg minden iskolának külön igazgatója van. Az iskolaigazgatói tisztségek megszüntetése kapcsán a helybeliek amiatt aggódnak, hogy az új helyzet a magyar oktatás rovására lesz.

Tamás Gebe András polgármester elmondta, a község azt javasolta, két igazgatót nevezzenek ki, egyet a magyar, egyet a román szakos oktatás részére. A községi tanács oktatási bizottságának ülésén már tervezetbe foglalták ezt a javaslatot, amelyet még az ezen a héten esedékes tanácsülésen vitatnak meg és bocsátanak szavazásra a magyar többségű helyi tanácsban. Tamás Gebe András azt az érvet sem tartja elfogadhatónak, hogy egyetlen községen belül csupán egy iskolaigazgatót nevezzenek ki, ez irányban a szászfenesi helyzettel példálózik, ahol a községközponti román, illetve a magyarlónai vegyes iskolában is van igazgató. A polgármester úgy véli, ha az új rendszerben a helyi tanácsok gondjaira bízzák az iskolákat, akkor döntési joggal is kellene rendelkezniük az iskola körüli ügyeket illetően. A két igazgató kinevezését célzó tordaszentlászlói kérést feltett szándékuk eljuttatni a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőségre és a minisztériumba.

F. I., K. E.

vissza az elejére


Vese- és hasnyálmirigy átültetés egyidőben Kolozsváron

Új részleget avattak az Urológiai és Veseátültetési Intézetben pénteken — a jövőben lehetséges lesz egy beavatkozással elvégezni a vese és hasnyálmirigy átültetést a kolozsvári kórházban. Fél évvel ezelőtt a Ioan Lucan professzor vezette orvoscsapat Romániában első ízben hajtott végre ilyen jellegű műtétet. Az elmúlt időszakban még egy ilyen átültetést végeztek. Ezek a betegek egyes típusú cukorbetegségben és veseelégtelenségben szenvednek és inzulinkezelésre szorulnak. A műtét lehetővé teszi az inzulintermelés egyensúlyban tartását — mondta Lucan professzor a részleg avatóján. A két sikeres műtét után várakozási listát állítottak össze az orvosok, mivel közel 30 személy vár erre a beavatkozásra.

A különféle sebészeti beavatkozásokra várók száma rendkívül nagy, a betegek mintegy 60 százaléka nem Kolozs megyei — ezért az intézet harmadik emeletén létrehoztak egy nyugati mintára kiépített, korszerű berendezésekkel felszerelt műtőrészleget, kizárólag szervátültetésekre. Intenzív részleget is kialakítottak, illetve a műtétet megelőző vizsgálatok elvégzésére alkalmas kórterem is működik.

Az új részleg is — ahogyan az intézet minden kórterme (kivéve az öltözőket és az orvosok szobáit) — videokamerás megfigyelőrendszerrel van ellátva. Évente közel hatezer sebészeti beavatkozást végeznek az Urológiai Intézetben, és átlagosan 177 gyereket műtenek meg.

A kórházi utókezelés tartama nyolc napról szinte felére csökkent 2001–2004 között, a veseköves eseteknek pedig mindössze öt százaléka igényel klasszikus műtétet, az esetek túlnyomó részében a laparoszkópiás műtétet, vagy a vesekő szétrobbantását alkalmazzák. Az összes sebészeti beavatkozások 82 százalékát ezekkel, a szervezetet kevésbé megterhelő módszerekkel végzik.

Egy veseátültetés költsége a kolozsvári intézetben hatszor kevesebb, mint az Egyesült Államokban, eddig már 571 ilyen műtétet végeztek.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

Kétmilliárd lejes kár
Négy jármű ütközött január 28-án, pénteken hajnalban a Csillagvizsgáló utcában. A 34 éves tusnádi (Hargita megye) Miklós Z. utánfutós MAN típusú szállítójárműjével gyorshajtás és műszaki hiba miatt elvesztette uralmát a kormány fölött, átsodródott a másik sávra, ahol összeütközött egy szintén utánfutós Mercedesszel, majd a karambol következtében belerohant két szabályosan parkoló gépkocsiba, egy Fordba és egy 1310-es Daciába. A jármű végül egy reklámállvány oszlopában kötött ki. Emberéletben nem esett kár, az anyagi vesztesség kétmilliárd lejre tehető.

Családi perpatvar
A tordai rendőrséget A. Moldovan értesítette január 28-án, pénteken este 10 órakor, hogy A. Banca Margaretelor utcai lakásán a 39 esztendős F. Lakătuş és a 22 éves N. Costea összeverekedett a 16 esztendős Rareş H.-val és a nála 7 évvel idősebb C. Zoltánnal. A nyomozás kiderítette, hogy aznap este fél tízkor Lakătuş és veje, Costea, a feleségükkel együtt elmentek Banca lakására, ahol összetűztek Lakătuş lányának élettársával, Rareş H.-val. A fiút megütötték, majd hajánál fogva próbálták kirángatni a házból a lányt, Steluţicát, annak ellenére, hogy többször is felszólították őket, hogy fejezzék be, és hagyják el a lakást. A két család összeverekedett az udvaron, rúgták, ököllel csépelték egymást, fegyvernek még a tűzifát is felhasználták. Végül F. Lakătuş és N. Costea a kórházban kötött ki. Az ügyben vizsgálatot indítottak magánlaksértés, tömegverekedés és rongálás miatt. A verekedőket megbírságolták, az ügynek valószínűleg bírósági folytatása is lesz.

Hatrendbéli lopás
Hat kereskedelmi egységet törtek fel és mintegy 17 millió lejes kárt okoztak tavaly október 30. és 2005. január 27. között Bánffyhunyad területén (akkor még) ismeretlen tettesek. A nyomozás alapján azonosították, őrizetbe vették, és 29 napra szóló előzetes letartóztatásba helyezték L. Pinteát és R. Lingurart, akik alaposan gyanúsíthatók a tettek elkövetésével. Lingurart azzal vádolják, hogy részt vett mind a hat betörésben, és hogy a január 26-ról 27-re virradóra történt fosztogatásban Pintea társaságában fosztotta ki a boltot.

Gépkocsi a sínen
Baleset történt vasárnap, január 30-án délben az Apahida és Kolozs közötti DJ 161 bekötő úton, amely keresztezi a vasúti síneket. A 48 éves egeresi D. Hulpoi CJ 04 CEM rendszámú Fiat Ritmo gépkocsival Apahida felé tartott, nem vette figyelembe a fény- és hangjeleket, amelyek a vonat közeledtét jelezték. Autóval ráhajtott a sínekre, és akkor elgázolta a 4102-es számú, Kolozsvár–Beszterce útvonalon közlekedő személyvonat. A gépkocsit mintegy 33 méteren maga előtt tolta a mozdony, majd lelökte a sínekről. A balesetben a sofőr könnyebb sérülést szenvedett, ráadásul közel 45 millió lejes anyagi kár keletkezett. Az incidens nem zavarta meg a vasúti közlekedést, a vonat megállás nélkül továbbhajtott.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


Feltérképezik az állástalanokat
Felújítja adatbázisát a munkaerő-hivatal

A munkaerőpiac és a munkanélküliség 2004-es évi alakulásának elemzése azt mutatja, hogy míg az elmúlt év elején a munkanélküliségi ráta 7,5% volt, az elmúlt év végén pedig 5,3%, idén januárban ez 4,9%-ra csökkent. A kolozsvári munkaerő-hivatal aligazgatója, Daniel Don tegnapi sajtóértekezletén elmondta, az intézmény nyilvántartásában 16 ezer munkanélküli szerepel, ezek közül hatezer jogosult segélyre.

Annak ellenére, hogy a munkanélküliségi arány csökkent, a hivatal nem lehet elégedett, hiszen valójában sok állástalan már nem szerepel a nyilvántartásukban, magyarázta az aligazgató. Éppen ezért idei tevékenységük egyik fő célja összeírni a megyében az állásnélkülieket. Ennek érdekében a helyi önkormányzatok segítségére is számítanak, hiszen szükség lehet a vidéki munkanélküliekre az épülő autópályához is. A 2005-ös évi szakképesítési programban az építkezési munkafolyamatokra helyezik a hangsúlyt, de tekintettel lesznek az elmúlt évben igényelt szakmákra is. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül tavaly leginkább közgazdászokat, mérnököket, informatikusokat kerestek, középfokú végzetteket pedig építkezéshez, asztalosmunkára, elárusítónak alkalmaztak leginkább.

(i)

vissza az elejére


Illegálisan meghosszabbított útlevelek

Négy román állampolgárt tartóztattak le hétfőn a nagylaki (Arad megye) határátkelő munkatársai, ugyanis törvénytelen úton meghosszabbított útlevéllel próbáltak visszatérni az országba. A törvényszegők a megengedettnél hosszabb ideig ültek valamely Schengen államban, s a kellemetlenségek elkerülése végett nem jelentkeztek a román konzulátuson, hanem "segítőkész" személyek által meghosszabbíttatták útleveleiket.

A Ialomiţa megyei illetőségű 36 éves Adrian T. egy ilyen útlevéllel próbált visszatérni az országba, de a határőrnek feltűnt valami, és tüzetesebb ellenőrzés alá vette az okmányt. Az adatbázisban szereplő adatok alapján rájöttek arra, hogy a férfi nyolc évvel ezelőtt érvényes és törvényes úton megszerzett vízummal utazott ki Belgiumba, ahol törvénytelenül dolgozott. Mivel túlhaladta a vízum érvényességét, nem jelentkezett a brüsszeli román konzulátuson az időközben lejárt útlevél meghosszabbítására, hanem 2400 eurót fizetett egy hölgynek, akik azt ígérte, hogy közbenjár a külképviseleten. Ehelyett a nő meghamisította az útlevelet. Ugyanilyen kelepcébe esett még három román állampolgár. Az érintetteket letartóztatták, az ügyészség büntető eljárást indított ellenük.

(k. o.)

vissza az elejére


Mától kötelező a matrica

A forgalmi rendőrség február elsejétől bünteti azokat a sofőröket, akik nem rendelkeznek matricával. A szállításügyi minisztérium kezdetben január 15-ig, majd január 31-ig halasztotta az útadó kifizetését igazoló öntapadós megvásárlását. Az Országutak Ügynökségének honlapja szerint a személygépkocsik esetében a büntetés 3 milliótól 4,5 millió lejig, a mikrobuszok esetében pedig 5-től 25 millióig terjed. A matricákat elsősorban a postahivataloknál és benzinkutaknál lehet megvásárolni.

vissza az elejére


Panoráma
Műkincsromboló megszállók Babilónban

Jelentős károkat okoztak és súlyos szennyezést követtek el az iraki Babilón ókori város régészeti emlékeiben a megszálló amerikai és lengyel katonák — állapította meg jelentésében a londoni British Museum.

Mint John Curtis, a nagy múzeum ókori keleti részlegének régésze, az iraki ásatások felelőse a The Guardian című brit lapnak elmondta, helyrehozhatatlan károk keletkeztek az ősi birodalmi főváros maradványaiban, és kérdésessé vált, hogy a jövőben tudják-e folytatni a kutatásokat ezeken a helyszíneken. Curtis jelentésében leírta, hogy a harckocsik összetörték a birodalom alapítója, az ókor egyik leghíresebb törvényhozója, Hammurápi városának 3600 éves utcaköveit. Ugyancsak darabokra törték a Bibliából is ismert Nabukodonozor király dicsőségét hirdető köveket, és archeológiai értékű töredékeket szórtak szét. Ezeket a töredékeket összekeverték nagy mennyiségű homokkal, amelyekkel a katonai állásokat védő zsákokat tömték meg. A tudós szerint ezek a barbár cselekedetek olyanok, mintha az egyiptomi nagy piramisok vagy a dél-angliai Stonehenge megalitikus kőemlékei köré katonai tábort építettek volna ki.

Curtis nemzetközi vizsgáló bizottság felállítását javasolta, amelynek régész tagjait maguk az irakiak választanák ki. Ők lennének hivatottak a katonák által okozott babilóni károk leltárának összeállítására. A British Museum vizsgálatát és a jelentés elkészítését szintén iraki ókor-szakértők kérték.

vissza az elejére


Hűtőszekrény televízióval

A szappanoperákat kedvelő háziasszonyoknak szerettek volna kedveskedni az egyik minszki kutatóintézet fejlesztőmérnökei, akik megalkották a televízióval ellátott hűtőszekrényt, hogy a hölgyek a konyhában, főzés közben követhessék nyomon kedvenc hőseik kalandjait.

A korszerű, laposképernyős készülék nagyon jó minőségű képet biztosít, ráadásul a hűtőszekrény befogadóképességét sem csökkenti. A világviszonylatban is egyedülálló újdonságot 850–900 dolláros áron hozzák hamarosan forgalomba.

A minszki kutatóintézet számos más újdonságot is tartogat tarsolyában, közülük is a legérdekesebb a beszélő televízió, amely bekapcsoláskor üdvözli a "gazdit", kikapcsoláskor pedig érzékeny búcsút vesz tulajdonosától. Ám ez nem minden, Minszkben ugyanis gondoltak azokra is, akiknek gondot okozhat a berendezés használata: a készülék "megsúgja" tanácstalan tulajdonosának, hogy mit és hogyan kell tenni.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 31., hétfő

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

37 250/37 750

28 500/29 000

150/154

vissza az elejére


Február 1., kedd

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 37 516 lej, 1 USD = 28 855 magyar forint = 153 lej.


SPORT


LABDARÚGÁS

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra

• Angliában a hét végén az FA Kupa 4. fordulója került előtérbe. Eredmények: Southampton–Portsmouth 2–1, West Bromwich Albion–Tottenham Hotspur 1–1, Arsenal–Wolverhampton Wanderers (II.) 2–0, Brentford (III.)–Hartlepool United (III.) 0–0, Burnley (II.)–AFC Bournemouth (III.) 2–0, Blackburn Rovers–Colchester United (III.) 3–0, Charlton Athletic–Yeovil Town (IV.) 3–2, Derby County (II.)–Fulham 1–1, Everton–Sunderland (II.) 3–0, Newcastle United–Coventry City (II.) 3–1, Nottingham Forest (II.)–Peterborough (III.) 1–0, Reading (II.)–Leicester City (II.) 1–2, West Ham United (II.)–Sheffield United (II.) 1–1, Manchester United–Middlesbrough 3–0, Oldham Athletic (III.)–Bolton Wanderers 0–1 és Chelsea–Birmingham City 2–0.

Döntetlen esetén újrajátszás dönt a továbbjutásról, a második mérkőzésen a mostani vendégcsapatok játszanak majd hazai pályán.

• Az olasz Serie A, 21. fordulójának eredményeinek: Chievo–Livorno 1–0, AC Párma–Udinese 1–0, AC Milan–Bologna 0–1 (!), AS Róma–Messina 3–2, Atalanta Bergamo–Torinói Juventus 1–2, Brescia–Lecce 0–1, Cagliari–Fiorentina 1–0, Reggina–SS Lazio 2–1, Sampdoria–Siena 1–1 és AC Palermo–Milánói Internazionale 0–2.

Az állás:
1. Juventus 21 15 5 1 38–12 50
2. Milan 21 12 6 3 35–14 42
3. Inter 21 7 14 0 41–27 35
4. Udinese 21 10 4 7 28–21 34
5. AS Róma 21 9 6 6 40–32 33
6. Sampdoria 21 9 5 7 22–17 32
7. Reggina 21 8 6 7 20–21 30
8. Palermo 21 7 8 6 19–15 29
9. Cagliari 21 8 5 8 28–33 29
10. Lecce 21 7 7 7 37–38 28
11. Bologna 21 7 6 8 21–20 27
12. Messina 21 7 6 8 26–32 27
13. Livorno 21 7 5 9 24–28 26
14. Chievo 21 6 7 8 20–29 25
15. Lazio 21 6 5 10 28–33 23
16. Fiorentina 21 5 8 8 20–25 23
17. AC Párma 21 5 7 9 21–32 22
18. Siena 21 3 10 8 16–28 19
19. Brescia 21 5 4 12 15–28 19
20. Atalanta 21 1 8 11 15–29 11

• A Serie B 23. fordulójában: Empoli–Verona 1–0, Salernitana–Ternana 1–1, Arezzo–Treviso 0–1, Catanzaro–Triestina 1–0, Cesena–Crotone 1–0, Modena–Albinoleffe 2–2, Perugia–Bari 0–1, Pescara–Genoa 2–2, AC Torino–Ascoli 2–1, Venezia–Piacenza 1–0 és Vicenza–Catania 2–2.

A táblázaton:
1. Genoa 23 13 9 1 46–20 48
2. Empoli 23 11 7 5 33–20 40
3. Perugia 23 11 7 5 32–20 40
4. Torino 23 12 4 7 29–22 40
5. Verona 23 11 5 7 43–29 38
6. Treviso 23 11 5 7 28–25 38
7. Ascoli 23 10 6 7 30–28 36
8. Cesena 23 9 6 8 29–32 33
9. Piacenza 23 10 2 11 28–31 32
10. Albinoleffe 23 8 7 8 31–27 31
11. Ternana 23 7 8 8 24–26 29
12. Modena 23 9 5 9 25–26 28
13. Catania 23 6 10 7 23–28 28
14. Vicenza 23 8 4 11 35–40 28
15. Arezzo 23 5 12 6 31–28 27
16. Bari 23 6 10 7 23–23 27
17. Pescara 23 6 9 8 24–32 27
18. Salernitana 23 6 6 11 29–38 24
19. Triestina 23 6 6 11 24–33 24
20. Catanzaro 23 5 6 12 22–40 21
21. Crotone 23 5 8 10 24–30 20
22. Venezia 23 4 6 13 16–31 18

* A Modenát 4, a Barit 1, a Crotonét pedig 3 ponttal büntették.

A spanyol Primera División 21. játéknapján: Atlético Madrid–Albacete 3–1, FC Sevilla–FC Barcelona 0–4, Espanyol Barcelona–Real Betis Sevilla 2–2, Osasuna–Deportivo La Coruña, Racing Santander–Levante 2–2, Real Mallorca–Getafe 3–1, Real Sociedad–Villarreal 0–4, Real Zaragoza–Málaga 1–0, Numancia–Real Madrid 1–2 és FC Valencia–Athletic Bilbao 2–2.

Az állás:
1. Barcelona 21 16 3 2 43–14 51
2. Real M. 21 12 6 3 37–16 44
3. Valencia 21 10 7 4 32–18 37
4. Espanyol 21 10 5 6 26–20 35
5. Sevilla 21 10 5 6 23–23 35
6. Villarreal 21 9 7 5 35–17 34
7. Betis 21 9 7 5 30–23 34
8. Bilbao 21 8 6 7 32–27 30
9. Atletico 21 8 5 8 22–20 29
10. Osasuna 21 8 5 8 31–34 29
11. Deportivo 21 6 10 5 30–30 28
12. Zaragoza 21 8 4 9 27–32 28
13. Levante 21 7 4 10 25–33 25
14. Getafe 21 6 5 10 21–25 23
15. Sociedad 21 6 4 11 23–30 22
16. Santander 21 5 6 10 19–31 21
17. Málaga 21 6 3 12 15–30 21
18. Albacete 21 4 8 9 18–28 20
19. Mallorca 21 4 5 12 21–36 17
20. Numancia 21 3 5 13 13–36 14

• Két szenzációt is hozott a szombati játéknap a német Bundesliga 19. fordulójában: az aranyéremért küzdő Schalke 04 simán, 2–0-ra kikapott az 1. FC Kaiserslautern vendégeként, míg a kört "bronzérmes" helyen kezdő VfB Stuttgart hazai pályán bukott az 1. FC Nürnberg ellen. A gelsenkircheniek már döntetlen esetén is megelőzték volna a vasárnap pályára lépő listavezető FC Bayern Münchent.

Eredmények, 19. forduló: VfB Stuttgart–1. FC Nürnberg 2–4 (a házigazdák második gólját Szabics lőtte a 71. percben), 1. FC Kaiserslautern–FC Schalke 04 Gelsenkirchen 2–0, SC Freiburg–VfL Wolfsburg 1–0, Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach 1–1, Bayer Leverkusen–VfL Bochum 4–0, Hamburger SV–FSV Mainz 05 2–1, Arminia Bielefeld–Hannover 96 0–1, Hertha Berlin SC–Bayern München 0–0 és Werder Bremen–Hansa Rostock 3–2.

Az élmezőny: 1. Bayern 38 pont, 2. Schalke 37, 3. Stuttgart 34, 4. Leverkusen 32, 5. Werder 31 (40–23), 6. Hannover 31 (25–19).

• A listavezető Olympique Lyon ugyan nem lépett pályára a Bastia vendégeként a Korzikát sújtó erős havazás miatt, mégis sikeresnek ítélheti a francia Ligue 1 24. fordulóját. A 2. helyen álló Lille ugyanis csak döntetlent ért el a Caen vendégeként, míg a 3. Auxerre súlyos, 3–0–s vereséget szenvedett a Metz pályáján. Bölöni László csapata, a Stade Rennes kétgólos győzelmet aratott.

Eredmények, 24. forduló: Toulouse–Olympique Marseille 1–3, Caen–Lille 0–0, Racing Lens–Racing Strasbourg 2–1, Metz–AJ Auxerre 3–0, Stade Rennes–Girondins Bordeaux 2–0, Sochaux–Nizza/Nice 0–0 és Istres–FC Nantes 0–1 és AS Monaco–Paris St. Germain 2–0.

A Bastia–Olympique Lyon és a St. Étienne–AC Ajaccio mérkőzés elmaradt a pálya használhatatlansága miatt. Előbbit kedden pótolják, a másik összecsapásnak az új időpontját azonban még nem jelölték ki.

Az élen: 1. Lyon 48 pont, 2. Lille 44, 3. Monaco 42, 4. Auxerre 41 (34–24), 5. Marseille 41 (30–22), 6. Toulouse 35, ..., 8. Rennes 32.

(pja)

vissza az elejére


Ezt kínálja február (I.)

Már a bevezetőben eláruljuk a kedves olvasónak, miért illesztettük a római egyest a címbe. Annyi, de annyi jelentős esemény: világ- és Európa-bajnoki kiírás, Világkupa vetélkedő, különféle tornák selejtezője tölti ki a legutóbbi nyári olimpia utáni első esztendőt, hogy csak a leglényegesebb rendezvényeket úgyszólván távirati stílusban, a lehető legrövidebben vetjük papírra, két részre vagyunk kénytelenek felosztani az esztendő legrövidebb hónapjában sorra kerülő versenyeket, mérkőzéseket. Kezdjük hát a műsorba került sportágak ábécé szerinti sorrendjében:

• ALPESISÍ: Férfi Világkupa (a továbbiakban: Vk) — futam a németországi Garmisch-Partenkirchenben; női Vk-futam a svédországi Aereben 19–20-án; női Vk-futam az olaszországi San Sicarióban 25–26-án; férfi Vk-futam a szlovéniai Kranjska Gorában, 26–27-én; magyar alpesi bajnokság, nemzetközi részvétellel, az ausztriai St. Lambrechtben, 27-étől március 9-ig.

• AMERIKAIFUTBALL: Super Bowl NFL-döntő az egyesült államokbeli Jacksonvile-ben.

• ASZTALITENISZ: Európa Top 12 verseny, a franciaországi Rennesben, 5–6-án; Budapest nemzetközi bajnoksága, 11–13-án; női klubcsapatok Szuperligája, döntő, 15-én; férfi Bajnokok Ligája (ezután: BL), női BEK- és férfi, valamint női ETTU-kupa forduló; ITTF Pro Tour-sorozat, 3. állomás, a katari nemzetközi Bajnokság keretében, Dohában, 21–25-én.

• ATLÉTIKA: Fedettpályás, nemzetközi jellegű országos többpróba (férfiaknak 7-, nőknek 5-próba) bajnokság, Budapesten, 5–6-án; Fedettpályás bajnokság, külföldi meghívottakkal, Budapesten, 19–20-án; fedettpályás verseny Görögország fővárosában, Athénben, 20-án; téli verseny dobó-számokban, fedett pályán, Budapesten, 26-án.

• AUTÓSPORT: Svéd rali (vb-futam), 11–13. között; Nascar Daytona 500 nemzetközi verseny, az egyesült államokbeli Daytonában, 20-án.

• BOB: Férfi Vk-futam, az egyesült államokbeli Lake Placidben 12–13-án; kettesbob világbajnokság (ezután: vb) a kanadai Calgaryban 18–19-én; női négyesbob vb Calgaryban, 25–26-án; férfi négyesbob vb, Calgaryban, 26–27-én.

• CSELGÁNCS: Férfi és női Vk-viadal, Franciaország fővárosában, Párizsban, 5–6-án; Hungária-kupa, férfi Vk-viadal, Budapesten, női Vk-viadal, az ausztriai Leondingban, 12–13-án.

• ÉSZAKISÍ: Vk-futamok, az olaszországi Pragelatóban, 11–12-én; futó- és ugró-számok a németországi Oberstdorfban, 16–27. között.

• GOLF: Világbajnoki sorozat (Accenture Matchplay Championship) az egyesült államokbeli Carlsbadban, 24–27. között.

• GYORSKORCSOLYA: Négytávú összetett világbajnokság, Moszkvában, 5–6-án; vágta (sprint) számok világbajnoksága, a németországi Erfurtban, 12–13-án; Junior világbajnokság, a finnországi Seinajokiban, 18–20-án.

• HÓDESZKA (SNOWBOARD): Vk-futam, a szlovéniai Mariborban, a volt Marienburgban, 1-jén; Vk-futam, az olaszországi Bardonecchában, 10–11-én; Vk-futam az olaszországi Torinóban, 12-én; Vk-futam, a dél-koreai Szung Vo-ban, 25–26-án.

• JÉGKORONG: Interliga, döntő torna, 2-án és 6-án; Pannon GSM-kupa, Négy Nemzet Tornája, Budapesten, 11–13-án.

(Folytatjuk)

László Ferenc

vissza az elejére


KOSÁRLABDA Kolozsvár csapatai a 4. helyen

Beindult a kosárlabda nagyüzem a férfi és női bajnokságban. A Kolozs megyeiek idegenbeli szereplése felemásra sikeredett: a férfiaknál a Kolozsvári BU Poli-Mobitelco-Carbochim győzött, a nőknél viszont a Kolozsvári ACSA Terapia és a Dési Szamos Tiger egyaránt vereséget szenvedett.

Eredmények: Nők, 10. forduló: Bukaresti Sportul Studenţesc Omnilogic–Dési Szamos Tiger 70:34, Târgoviştei Livas Petrom–Kolozsvári ACSA Terapia 72:57, Bukaresti Olimpia ISK–Nagyváradi Mihai Eminescu ESK 81: 45, Nagyszebeni Magic–Aradi BC ICIM 63:77 és Bukaresti Rapid CFR Marfă–Govorai CET 64:65. A sorrend:

1.Târgovişte 10 10 0 868:558 20
2.Sportul 10 9 1 691:575 19
3.Govora 10 8 2 707:560 18
4.Kolozsvár 10 6 4 696:642 17
5.Arad 10 5 5 697:612 15
6.Olimpia 10 5 5 693:663 15
7.Rapid 10 4 6 784:651 14
8.Magic 10 2 8 558:771 12
9.Nagyvárad 10 1 9 452:786 11
10. Dés 10 0 10 460:788 10

Férfiak, 12. forduló:

Brassói Forex ESK–Kolozsvári BU Poli-Mobitelco-Carbochim 68:94, Bukaresti Rapid Isover–Aradi West Petrom 56:94, Nagyszebeni Atlassib ESK–Temesvári Petrom Incontro Elba 88:73, Ploieşti-i Asesoft ESK–Konstancai Farul KK 65:61, Piteşti-i BCMUS Argeş–Medgyesi Gázmetán 73:67 és Bukaresti Dinamó-Erbaşu–Jászvásári Petre Andrei Egyetem 92:47. A táblázaton:

1. Asesoft 12 11 1 951:745 23
2. Dinamó 12 11 1 1112:768 23
3. Nagysz. 12 8 4 1005:902 20
4. Kolozsvár12 7 5 952:945 19
5. Medgyes 12 7 5 916:895 19
6. Temesvár 12 6 6 896:903 18
7. Farul 12 6 6 830:845 18
8. Piteşti 12 5 7 847:876 17
9. Jászvásár 12 4 8 824:949 16
10. West P. 12 4 8 818:875 16
11. Rapid 12 2 10 870:1079 14
12. Brassó 12 1 11 734:973 13

A következő fordulóban a BU Policarbochim-Mobilco a Dinamó Erbaşut látja vendégül, míg a nőknél az U ACSA a Sportult, a Dés pedig a Magicet fogadja.

(pja)

vissza az elejére


SAKKSAROK
Wijk aan Zee: Lékó Péter tornagyőztes

Lékó Péter megnyerte a hollandiai Wijk aan Zee-ben rendezett sakk szupertornát, miután az utolsó fordulóban sötéttel remizett Polgár Judittal.

A tavalyi viadalon második Lékó és a 2003-ban ugyancsak "ezüstérmes", ezúttal holtversenyben negyedik Polgár nagyon gyors mérkőzésen, a 22. lépés után egyezett meg a remiben.

A 25 éves Lékó a döntetlennek köszönhetően 8,5 ponttal, veretlenül zárta a viadalt, fél ponttal előzte meg a címvédőként indult indiai Viswanathan Anandot. A tavaly a Lékó elleni 7–7-es döntetlennel klasszikus vb-címét megvédő orosz Vlagyimir Kramnyik 1,5 ponttal gyűjtött kevesebbet a győztes szegedi sakkozónál.

A magyar nagymester sikerének értékét növeli, hogy a 67 éves torna történetének legerősebb mezőnyében végzett az élen, a legjobbak közül csak a világranglistán éllovas orosz Garri Kaszparov hiányzott.

Eredmények:

13., utolsó forduló: Lékó–Polgár döntetlen, Kramnyik (orosz)–Morozevics (orosz) döntetlen, Adams (angol)–Griscsuk (orosz) döntetlen, Szvidler (orosz)–Topalov (bolgár) döntetlen, van Wely (holland)–Short (angol) 1–0, Sokolov (holland)–Anand (indiai) döntetlen és Ponomarjov (ukrán)–Bruzon (kubai) döntetlen.

A torna végeredménye: 1. Lékó 8,5 pont, 2. Anand 8, 3. Topalov 7,5, 4–7. Adams, Griscsuk, Kramnyik és Polgár 7–7, 8–10. van Wely, Ponomarjov és Bruzon 6,5–6,5, 11. Szvidler 6, 12. Short 5,5, 13. Morozevics 4,5, 14. Sokolov 3,5.

• Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója szerint Lékó Péter a Wijk aan Zee-i tornán nyújtott teljesítményével 15 Élő-pontot szerzett, ezzel megelőzve a bolgár Veszelin Topalovot és a klasszikus világbajnoki címet védő orosz Vlagyimir Kramnyikot, s a harmadik helyre lépett előre a világranglistán.

— Péter a Kramnyik elleni vb-döntő utolsó, peches partija után feltámadt, és mind szakmailag, mind pszichésen megerősödve ült asztalhoz az év első szupertornáján — mondta Kállai Gábor. — Az ambíciói nagyobbak, mint korábban, a verseny előtt azt mondta, úgy látja, változás következhet be a világranglista élcsoportjában, egy jó teljesítménnyel meg lehet változtatni a korábban becsontosodott helyzetet. Ezt most igazolta, hiszen a harmadik helyre ugrott előre, az Élő-pontszáma 2660 fölött lesz, magyar sakkozónak ezt még nem sikerült elérnie.

Kállai hozzátette: a számoknál is többet mond, hogy Lékó hollandiai játéka általános elismerést váltott ki.

— A szakemberek egyöntetű elismeréssel fogadták azt a stílust, amellyel mindig egyértelműen nyerésre játszott, világossal és sötéttel egyformán. Például sötéttel győzte le a címvédő Anandot. Kramnyik unalmasan sakkozott és biztonságra törekedett, s Péter mutatta be a világbajnokhoz méltó játékot.

A szakmai igazgató, akinek vezetésével a 2002-es bledi olimpián ezüstérmet nyert a férfi csapat, Polgár Judit teljesítményét is méltatta.

— Nagyon ritka, hogy valaki 14 hónap kihagyást követően növelni tudja az Élő-pontszámát. Judit szülés után tért vissza és ismét azt a briliáns, bátor játékot nyújtotta, amiért annyira szeretik a nézők.

Kállai kitért arra a helyzetre is, ami a tavalyi Kramnyik–Lékó vb-döntő, majd a világranglistán első orosz Garri Kaszparov januári visszalépése után kialakult.

— A nemzetközi szövetség által a címegyesítésre eltervezett mindkét ágon elakadni látszik a folyamat. Kaszparov a sok huzavona után kijelentette, hogy elege van és nem foglalkozik a vb-párharccal. Emögött politika is lehet, hiszen Kaszparov többször bírálta Putyin orosz elnököt, márpedig Iljumdzsinov, a FIDE első embere, a kalmük köztársaság elnöke erősen függ Moszkvától. Kramnyik pedig úgy tűnik, egy ideig nem akarja kockára tenni vb-címét. Ebben a helyzetben a szakemberek részéről egyre markánsabban fogalmazódik meg az az igény, hogy akárcsak a világháború után, egy körmérkőzéses tornán derüljön ki, ki a világ legjobb sakkozója. Egy ilyen, hat–nyolc fős mezőnyben Lékónak egyértelműen helye van, sőt, Polgár Judit esetleges indulása sem elképzelhetetlen.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András