2005. június 11.
XVII. évfolyam, 134. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY KITEKINTŐ NAPIRENDEN KÖRKÉP KÖRKÉP OPERA GAZDASÁG FILM MŰVELŐDÉS CSALÁDI KÖR HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Folytatódik Kolozsvár belvárosának pusztítása
Évszázados értékeket rombolnak a hőszigetelő ablakokkal

(1., 5. old.)

Kolozsvár belvárosában folytatódik a kulturális örökségünk rombolása. Divattá kezd válni, hogy a műemlékértékű épületek ablakainak értékes kőkeretét összetörve hőszigetelő ablakokat szereltetnek fel. A Monostori úton a volt jezsuiták épületét megcsonkították, két ablakkeretet műanyagra cseréltek ki, kettőt pedig meghagytak eredeti formájában. A Kismester (Bob) utcában is hasonló pusztítást hajtottak végre. Virgil Pop műépítész feljelentést tett e két ingatlan esetében a hatóságoknál, a tettesek megbüntetését, és az épületek eredeti állapotának visszaállítását kérte.

A művészettörténész június 6-án küldte el a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz, a műemlékvédelmi bizottsághoz, valamint az építkezési felügyelőséghez azt a feljelentést, amelyben a Kismester (Bob) utca 11. szám alatti házon végzett munkálatokat kifogásolja. Úgy véli, hogy a régi ablakkeret korszerű, hőszigetelő ablakra történt kicserélése törvénytelen, mivel rossz ízlésű, és teljesen alkalmatlan a régi keretet helyettesítő anyag. A szakember szerint a régi keret kicserélésével sokat veszít a belváros összképe és hangulata. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felszerelési munka során az ablak eredeti kőkeretét – a műemlékértékű épület részét – tönkretették. Ilyen esetben Virgil Pop szerint semmi értelme az új helyzet törvényességét kérni, mivel a műemlékvédő bizottság ilyen munkálatot nem engedélyezhet. – A beavatkozás barbár és erőszakos cselekményt jelent a városi civilizációval szemben. Nem kellene a városi civilizáció értékeinek elvesztéséhez vezetnie annak, hogy Kolozsvárt olyan emberek lakják, akiknek még nem sikerült elsajátítaniuk ezt az értékrendet – nyilatkozta a Szabadságnak. A szakember szerint a 2001/422-es törvényt kellene alkalmazni, hogy megvédjék a pusztulástól Kolozsvár belvárosának műemléképületeit.

Virgil Pop hangsúlyozta, tudomása van olyan esetekről, amikor a törvénytelenséget éppen a polgármesteri hivatal alkalmazottai szorgalmazzák. A hivatalnokok azt sugallják, hogy először hajtsák végre a tervezett munkálatokat, hiszen az engedélyek kibocsátása nagyon hosszas, utólag pedig jóváhagyják azokat.

Hasonló törvénytelenséget jelzett Virgil Pop a Monostori út 9. szám alatt álló volt jezsuita kolostor épületével kapcsolatban is. A tulajdonos a kényelem fokozása érdekében hőszigetelő ablakkeretre cserélte a régit. A szakember nem tartja kizártnak, hogy az ingatlan első emeletének belső részében is hasonló újításokat végeztek. Kifogása az előzőhöz hasonló, úgy véli, hogy az új keret esztétikailag nem felel meg az épület műemlék jellegének.

A sors iróniája, hogy nem ez az első próbálkozás ennek az épületnek a megcsonkítására. Az egykori jezsuita kolostort sikerült megmenteni Gheorghe Funar „polgármesterkedése" idején, amikor a faburkolatot műanyagra akarták kicserélni. – Akkor megértésre találtunk a hivatal építkezésekért felelős beosztottjainál. Sajnálatos, hogy éppen most követnek el ilyen erőszakos beavatkozást az épületeken. Mi több, az ilyen esetek száma megszaporodott az utóbbi időszakban – áll a feljelentésben.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Sanitas: népirtással vádolják az egészségügyi minisztériumot
Általános sztrájk várható a hónap végén

(1., 7. old.)

A Sanitas egészségügyi szakszervezet kolozsvári fiókszervezetének vezetősége pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: az általános sztrájk kirobbantása immár elkerülhetetlen, mivel a több hete zajló tiltakozó akcióikra semmiféle visszajelzést nem kaptak.

A kormánynak továbbra sincs hivatalos álláspontja az egészségügyi szakszervezet által előterjesztett megoldásra váró gondokkal kapcsolatban, ezért június 5-én a Sanitas országos vezetősége úgy határozott: megindítja a szükséges jogi és szervezési lépéseket azért, hogy az egészségügyi rendszer a hónap vége felé, legálisan általános sztrájkba léphessen – jelentette be Ştefan Roman, a kolozsvári szakszervezet elnöke. A megyei szervezet tegnapelőtti gyűlésén egyöntetű volt a döntés: csatlakoznak az országos sztrájkhoz.

A kormány valóságos népirtást végez, fittyet hányva a hangzatos kampányígéretekre, amelyek szerint a – korábban is mostoha sorsú – egészségügy elsődleges odafigyelésben részesül. Kizárólag a kormány és az egészségügyi minisztérium tehető felelőssé azért, hogy nagyon beteg nyugdíjasok órákat várnak – gyakran hiába – létfontosságú gyógyszereikért, hogy a súlyos egészségügyi gondokkal küzdő gyerekek családját terheli a gyógyszerek alap- és piaci ára közötti különbség megtérítése és hogy az egészségügyet az általános összeomlás fenyegeti.

A szakszervezet követelései változatlanok: a törvényben meghatározott kötelező fizetéspótlékok kiadását kérik az év elejétől kezdődően. Ételjegyeket követelnek egész évre, havonta 20 darabot alkalmazottanként. Júniusra még fedezi az éves költségvetés az ételjegyek biztosítását, azonban júliustól kezdődően erre már nem futja, hacsak nem kerül sor költségvetés kiegészítésre. Erre mindenképpen szükség van, ellenkező esetben csőd elé néz az egészségügyi rendszer – figyelmeztet a szakszervezet.

A munkahelyek védelme, az elbocsátások beszüntetése, a májusban hozott, létszámcsökkenést előíró kormányhatározat visszavonása a következő pont a kérések listáján, hiszen így is személyzethiánnyal küszködnek az állami egészségügyi intézmények.

Az egészségügyi alkalmazottak kollektív munkaszerződése márciusban lejárt, ennek ellenére a kormány nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és végleges formába önteni a kollektív munkaszerződést, az alkalmazottak kéréseinek figyelembevételével.

A szakszervezet követeli a magánosított szolgáltatások felülvizsgálását, mivel az esetek legnagyobb százalékában a magánkézbe került kórházi mosodák, illetve konyhák (amelyek korábban a kórház adminisztrációjához tartoztak), magasabb tarifákat számolnak fel, noha a szolgáltatások minősége érezhetően alacsonyabb. A számlák a kórházakat terhelik. Példa rá az Arad megyei kórház konyhája: amióta magánkézben van, drágább és rosszabb minőségű. Az eset bejárta a hazai sajtót, számtalan hasonló létezik országszerte, mondották. Kolozs megyében a tordai kórház mosodájának szolgáltatása kevesebbe került ugyan a magánosítás kezdetekor, fél éven belül ez is megváltozott, visszájára fordult. A hasonló esetek kivizsgálása kötelező volna, mielőtt további – az egészségügy szférájába tartozó – szolgáltatásokat adnának magánkézbe adni.

Roman elmondta: június 20-ig tartanak az előkészületek, a jogi keret megteremtéséhez: aláírásgyűjtés, a munkakonfliktusok iktatása országosan, intézményenként. Ezt követően, 21–22-én határoznak arról, hogy melyik naptól kezdődően robbantják ki az általános sztrájkot. Kifogyván az eszközökből, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a minisztériummal. Amennyiben a kétórás figyelmeztető sztrájkot követő 48 órában nem következik be kedvező fordulat, az egészségügyi rendszer kétharmadának tevékenysége leáll.

Farkas Imola

vissza az elejére


Gálával zárul az operakarmester vetélkedő

(1. old.)

Péntek reggel 9 óra kor óriási várakozás előzte meg az operakarmester-verseny második fordulójának eredményhirdetését. Anthony Armore fesztiváligazgató már az eredményhirdetés előtt a 10 órától kezdődő döntő lefolyásáról beszélt, majd elmondta , hogy az eseménynek helyt adott a Euronews is. Mindenkinek gratulált a kifejtett munkájáért, hangot adva annak a meggyőződésének , hogy ez a verseny fantasztikus tapasztalatot és egyúttal örömet is szerzett mindannyiuknak. A hat sikeres továbbjutó: John Andrews (Nagy-Britannia), Thomasz Biernacki (Lengyelország), Didier Lucchesi (Franciaország), Kyosuke Matsushita (Japán), Paul Maffray (AEÁ) és Hirofumi Yoshida (Japán) A legjobbnak bizonyuló karmester vezényeli a sokak által várt kedd esti gálában a dísz előadást, Bizet Carmenjét.

Hintós Diana

vissza az elejére


Elhúzódó oktatási vita az MKT-ban

(1., 5. old.)

A Kolozs megyei RMDSZ támogatja az országos vezetést az önálló magyar tanügyi rendszer létrehozásában, a minden szinten való anyanyelvi oktatás megteremtésében (beleértve Románia történelmének és földrajzának magyar nyelven való oktatását is) – döntött tegnap az RMDSZ Kolozs megyei képviselőinek tanácsa (MKT).

Ismeretes, múlt héten Vekov Károly kezdeményezésére rendkívüli tanácskozást hívtak össze, amelynek egyetlen napirendi pontja volt: a magyar nyelvű oktatási rendszer kiterjesztésére vonatkozó határozattervezet, amelyet az ex-képviselő terjesztett elő. Tekintettel arra, hogy az MKT akkor nem volt döntőképes – a testület alig tegnap hozta létre a határozattervezetek véleményezésére hivatott szakbizottságokat – a döntés végül tegnapra maradt. Amint azt Máté András képviselőtől, az MKT elnökétől a Szabadság megtudta: a testület hosszú vita után módosította, majd elfogadta Vekov tervezetét. Elsősorban azzal nem értettek egyet, hogy a Kolozs megyei RMDSZ szólítsa fel az országos vezetést az önálló tanügyi rendszer létrehozására vonatkozó kezdeményezésekre, hiszen a nemsokára a szenátus napirendjére kerülő kisebbségi törvény tartalmazza a Vekov által is sürgetett javaslatok nagy részét. A megyei szervezet legfennebb támogathatja az országos vezetést abban, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel érvényesítse ezeket – tudtuk meg. A testület ülése lapzártakor még tartott.

Sz.K.

vissza az elejére


SOS – Mentsük meg a kolozsvári Filharmóniát!

(1. old.)

Rendhagyó előadással lép a közönség elé a Transilvania Barokkegyüttes ma délután 5 órától a Művészeti Múzeum Toniţa-termében. A rendhagyósá g abban rejlik, hogy valójában jótékonysági koncertet tartanak a Filharmónia áldatlan helyzetének megoldásáér t, egy megfelelő hangversenyterem megszerzése érdekében. A kezdeményezés az együttestől származik, mondta lapunk érdeklődésére Majó Zoltán, és az akcióba sikerült bevonni a Lions és a Rotary klubokat, amelyek pénzgyűjtést is szerveznek a cél érdekében. A Transilvania Barokkegyüttes mai fellépésével valójában egy sorozat kezdődik, és az elkövetkező hét végén újabb jótékonysági koncerten való részvétellel segíthet a lakosság a Filharmónián.

Idén immár három éve lesz annak, hogy a kolozsvári Transilvania Állami Filharmóniát megfosztották fő „hangszerétől", egy koncertteremtől – áll az intézmény sajtóközleményében. A helyze tből való kilábalásért minden zeneszerető segítségére szükség van, a zok támogatására, akik egyetértenek abban , hogy 2005-ben nem engedhető meg Romániában, hogy egy ilye n hírnevű intézmény elvesszen. Az első lépés a helyzet rendezéséhez mindenekelőtt egy akusztikai doboz megépítése lenne a Diákművelődési Házban, a következő, immár nagy lépés, egy koncertterem felépítése.

Bármilyen segítség jól jön, az adományokat a következő bankszámlaszámra lehet befizetni: RO47BTRL01301202989808.

(i)

vissza az elejére


Lapunk tartalmából
Heti gazdasági elemzés

(1. old.)

A Szabadság immár második hete szombaton külön gazdasági elemzéssel jelentkezik. A Králik Lóránd szerkesztette www.privatprofit.ro új erdélyi magyar gazdasági hírportál biztosította anyagok, amelyek egyszerre jelennek meg lapunkban és az említett internetes honlapon, az olvasóinkat érdeklő és közvetlenül is érintő, átfogó gazdasági kérdéssel foglalkoznak, összehasonlításokat, összegzéseket végeznek. A múlt héten az autópiac első negyedévi alakulásáról, ma pedig bankügyeinkről, a pénzintézetekbe vetett lakossági bizalomról, vidékenkénti hitelezési szokásokról, takarékos régiókról, a bankkártya-használatról vagy a fizetési fegyelemről tájékoztat a 9. oldalon olvasható írásunk.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

Az erő a fiatalság erénye, a bölcsesség pedig az öregeké.

Arisztotelész

vissza az elejére


KISHÍREK

(2. old.)

IDEI ÚJDONSÁGOK A SZABADSÁGBAN címmel Balló Áron főszerkesztő tart előadást a kolozsvári Római Katolikus Szent Mihály Caritas szervezésében június 13-án, hétfőn 17 órakor a szervezet Szentegyház/Iuliu Maniu utca 2. szám alatti előadótermében. Hegedűn közreműködik Kállay Zsófia, a Zenelíceum diákja.

A GYULAFEHÉRVÁRI RÓMAI KATOLIKUS FŐEGYHÁZMEGYE június 13-án, hétfőn zsinati napot tart Kolozsváron. A program reggel 9 órakor szentmisével kezdődik a főtéri Szent Mihály-templomban. Az előadásokra és a megbeszélésekre a Szentegyház/Iuliu Maniu utca 2. szám alatt, a Katolikus Nőszövetség székházában kerül sor. Előadók dr. Nagy György Attila ifjúsági lelkész és csapata. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

VÁLASZTMÁNYI GYŰLÉST tart az RMDSZ Hajnal negyedi kerülete június 13-án, hétfőn du. 5 órakor a Hajnal/Zorilor utca 13. szám alatti székházban.

KISMAMAKLUB hétfő délután 6-tól. A zeneóvoda meghívottja Nistor Krisztina óvónő, utána Salat Enikő pszichológus a beszédindításról, a beszédfejlődésről beszélget a szülőkkel.

AKTÍVAN AZ OSZTEOPOROZIS ELLEN címmel Désen megalakul az országos ASPOR (Csontritkulást Megelőző Társaság) helyi szervezete. A polgármesteri hivatal kistermében június 13-án, hétfőn 13 órától sorra kerülő találkozón részt vesz dr. Gáspárik Ildikó, a Marosvásárhelyen bejegyzett országos ASPOR elnöke.

vissza az elejére


Rajzos eredmények a Brassaiban

(2. old.)

Egy hosszú és fáradságos tanév után nagyon kellemes felmérni a sikereket. A napokban összegeztünk, és úgy döntöttünk, mi is beszámolunk róla, főképpen mert van bőven szép eredmény a Brassaiban.

Ötletes és mutatós kezdet volt a VII. C. osztályosok hulladék kollázsa, amiből a 2005-ös természetvédelmi naptárunkat összeállítottuk.

Decemberben a tanfelügyelőség felhívásának tettünk eleget, amikor a Télapós versenyre beneveztünk. Itt dicséretet kapott Jankó Kinga V. B és Dező Andrea VI. C. osztályos tanulóink.

A kolozsvári Magyar Opera A Brémai muzsikusok című meseopera ősbemutatója alkalmából szervezett rajzkiállítást. Itt Székely Szabolcs a VII. A-ból harmadik díjas lett. A kiállításon iskolánkból még nagyon sok szép alkotást mutattak be.

A Román Ornitológiai Társaság (SOR) és a franciaországi Birdlife/Madárvédők Ligája rajzversenyt hirdetett a Fehér gólya – az év madara című program keretében. Ide 893 résztvevő jelentkezett több mint 70 romániai, magyarországi és szerbiai iskolából 1000-nél több alkotással. A díjazásra májusban került sor, ahol a brassaisok is sikeresen szerepeltek. Első díjat Kelemen Csilla VI. A, dicséretet pedig Halmágyi Zsolt VI. B kapott a középső korcsoportban, a nagyoknál harmadik díjat Szilágyi Noémi IX. A és dicséretet Balogh Ingrid IX. A érdemelt.

Macedoniába nagyon sok romániai iskola résztvett a Szent Cirill és Method Művészeti Gyermekstúdió által megrendezett XXIV. Nemzetközi Gyermek Fesztiválon. A 22 000 beküldött munka közül 2000-et kiállítottak. Közöttük szerepelt iskolánkból Deák Noémi IX. B ötletes alkotásával.

A R. Ladea Képzőművészeti Líceumban a VII. Iskolanapok programjának keretében résztvettünk több hétvégén keresztül tartó Utazás versenyen. Díjazáskor a 13 tagból álló kis brassais csapatunk első helyezést nyert. A harminc résztvevő iskolából mindössze ötöt díjaztak. Ügyes képviselőink: Szilágyi Kinga X. A, Szilágyi Noémi IX. A, Deák Noémi IX. B, Nagy Emese IX. B, Kovács Noémi VII. B, Rostás Kriszta VII. C, Kurucz Apolka VII. C, Szilágyi Orsolya VII. C, Kelemen Csilla VI. A, Gál Edina VI. B, Kovács Júlia VI. B, Székely Attila VI. C és Zsigmond Gyöngyi V. B voltak.

A Gyermeknap alkalmából, Olvasmányaid hősei címmel, az O. Goga Megyei Könyvtár is kiállítással és annak díjazásával kedveskedett a gyermekeknek. A versenyre 1038 alkotás érkezett be, a díjazottakat a kiváló (mindössze öt-hat rajz/korcsoport) és a tiszteletbeli kategóriákba sorolták. Két korcsoportban kiváló minősítést tanusító oklevelet nyertek diákjaink. Fábián Ildikó E. VIII. B és Dező Andrea VI. C osztályos tanulók rendkívül szép alkotással büszkélkedhetnek. Ügyesen szerepeltek és tiszteletbeli oklevelet kaptak még Boros Zsolt VI. B, Chiş Hunyadi Noémi VI. B és Mezei Andrea VII. C tanulóink.

A várva-várt Brassai-héten a 42-es tanterem falára 180 alkotást állítottunk ki. Minden évben az a tanuló érdemeli ki a nagydíjat, akinek a legtöbb szép rajza kerül ide. Az idén ez Gál Edina VI. B osztályos tanulónak sikerült, rajta kívül még 17 diákot jutalmaztunk ötletes munkájukért.

Rövid beszámolónkkal a képzőművészeti tantárgy jelentőségére és szépségére szeretnénk rávilágítani. Szeretettel és komoly hozzáállással a gyermekek heti egy órában is tudnak gyönyörű kis alkotásokat készíteni és eredményeket felmutatni.

Kellemes, rajzos vakációt minden tanulónak!

vissza az elejére


Az emlékek szépsége

(2. old.)

Hagyományaihoz híven idén is megrendezte az Apáczai Csere János Baráti Társaság hűséges öregdiákjainak és diáklányainak összevont nagytalálkozóját. Az idei rendezvény felejthetetlen hangulatát a helyszín adta, a Református Kollégium patinás, régi épülete, a gyönyörű belső udvar, ahol az emléktábla leleplezése volt, a díszterem, a boltíves falak fehérsége, az osztálytermek ragyogó tisztasága. Ez az épület már nemcsak megbecsült műemlék, ez az épület újra él, befogad, kötelez, megőrizte méltóságát és szellemét.

Az egymás iránti szeretet, összetartás és örömszerzés nagy ajándék, melyet szép emlékké old az idő. Ezt az ajándékot szeretnénk megköszönni a találkozót szervező Apáczai Társaságnak és a Református Kollégium igazgatójának, Székely Árpádnak, aki az iskola régi szellemiségének megőrzése mellett újra teremtette és nemzetközi hírűvé tette a Református Kollégium kórusát. Hálás köszönet érte.

A Magyar Leánylíceum
1950-ben végzett
XI. A és B osztályának
tanulói

vissza az elejére


A nemzetközi operakarmester-verseny záróeredményei

(2. old.)

A tegnap, pénteken de. 9 órakor a Magyar Operában a zsűri kihirdette a második forduló eredményét és megnevezte a döntőbe jutott 6 karmestert: Hirofumi Yoshida (Japán), Paul Mauffray (USA), Kyosuke Matsushita (Japán), Didier Lucchesi (Franciaország), Tomasz Biernacki (Lengyelország) és John K. Andrews (Anglia).

A döntőbe került hat tehetség még aznap Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára egyfelvonásos operájával folytatta a versenyt az alábbi program szerint:10–14 óra között zenei együttest, majd este 6 órától zenekari próbát tartott 10 óráig. Ma, szombaton, június 11-én de. 10–13 óra között összpróbát hallgathatnak az érdeklődők két versenyző közreműködésével, este 6 órától 10-ig újabb két versenyben levő karmester méretkezik meg, majd vasárnap déli 12–16,30 óra között az utolsó két versenyző ad számot felkészültségéről.

Megjegyezzük, hogy A kékszakállú herceg vára című operát a zsűri hangverseny formában kéri a versenyzőktől.

Még aznap (vasárnap) délután fél 5 órakor a nemzetközi zsűri kihirdeti a verseny eredményét, megnevezve az első, a második és a harmadik helyezettet.

Kedden, június 14-én este fél 7 órától kerül sor az operakarmester-verseny díjazottainak gálaelőadására, amelyen a nyertesek Georges Bizet Carmen című operájának egy-egy felvonását vezénylik a következő sorrendben: I. felvonás: harmadik helyezett; II. felvonás: második helyezett; III. és IV. felvonás: az első helyezett.

A francia nyelvű előadás szereposztása: Don José – Dimitrij Saleno m. v., Carmen – Georgescu Mária, Micaela – Hary Judit, Escamillo – Bancsov Károly, Zuniga – Szilágyi János, Dancairo – Kovács Ferenc, Mercedes – Molnár Mária, Frasquita – Pataki Enikő, Remendado – Szakács Levente, Morales – Hercz Péter. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Witlinger Margit. Rendezte – Ionel Pantea m. v.

A rendezvény értékét sokban emelné, ha az eseményeket nagy létszámban kísérné figyelemmel – személyes jelenlétével – a szakma, a média és a nagyérdemű. Reméljük, hogy a világ minden részéből összegyűlt versenyzők és a győztesek nem kényszerülnek szembesülni a kolozsváriak érdektelenségével.

Turánitz J. Lajos

vissza az elejére


Vásárhelyi Gézának

(2. old.)

nem járnak már a Trabantok
kihűlt kerekek útszélen szanaszét
prüsszögnek
nem gumibelső: kotró szél süvít
az első patkószögnek
s mégha csak patkó volna…
kivasalt mester-forma
úgy ahogy illik jó céhbelihez
ámde a nagy lik
akárha Sátán munkája volna
fölszántott vércsatorna-
féle vagy -forma, igazán mesteri

hatalmas szép lyuk
nyelveket tépő szörnyű!

hidegfolt helyén keresheted de
hiába
a megtett utat és a még meg
nem tettet
s hogy mindezt mért tetted
és miért tetted folyton forgásban
és nem egy-ültődben
s nem csupán két-
ütemben…………………
amint a múlást regisztrálják
e a nyomorult dugattyúvilág-
egyetemben
hogy miként lökött vagy miért
szívott
„és kit taszított – és mennyit
szívott"
miközben s meddig és
minő bájjal
és milyen fülsiketítő robajjal…

Trabantok nem járnak más út
terül a járgány alá

hát mit tehetnek ilyenkor az alkat
részek?!
betérnek sikátorba
másutt
zakatolni DE ZAKATOLNI
s hagyják: fusson az út
s a részeg
megmenthetetlen
holmi…………………….

míg csak tikkasztóvá nem ritkul
a levegő
az elhagyott otthoni táj fölött –
mit – akár a kétütemű vers-
Trabantot –
nem lehet kirabolni
nem járnak már a Trabantok
kihűlt kerekek útszélen szanaszét
prüsszögnek
nem gumibelső: kotró szél süvít
az első patkószögnek
s mégha csak patkó volna…
kivasalt mester-forma
úgy ahogy illik jó céhbelihez
ámde a nagy lik
akárha Sátán munkája volna
fölszántott vércsatorna-
féle vagy -forma, igazán mesteri

hatalmas szép lyuk
nyelveket tépő szörnyű!

hidegfolt helyén keresheted de
hiába
a megtett utat és a még meg
nem tettet
s hogy mindezt mért tetted
és miért tetted folyton forgásban
és nem egy-ültődben
s nem csupán két-
ütemben…………………
amint a múlást regisztrálják
e a nyomorult dugattyúvilág-
egyetemben
hogy miként lökött vagy miért
szívott
„és kit taszított – és mennyit
szívott"
miközben s meddig és
minő bájjal
és milyen fülsiketítő robajjal…

Trabantok nem járnak más út
terül a járgány alá

hát mit tehetnek ilyenkor az alkat
részek?!
betérnek sikátorba
másutt
zakatolni DE ZAKATOLNI
s hagyják: fusson az út
s a részeg
megmenthetetlen
holmi…………………….

míg csak tikkasztóvá nem ritkul
a levegő
az elhagyott otthoni táj fölött –
mit – akár a kétütemű vers-
Trabantot –
nem lehet kirabolni

Bágyoni Szabó István

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A bukás – Hitler utolsó napjai – német, bemutató. – Vetítések időpontja: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn egész nap.

GYŐZELEM – A bukás – Hitler utolsó napjai – német, bemutató. – Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30, 22.

MŰVÉSZ–EURIMAGES – A fáraó – román, bemutató. – Vetítések időpontja: 17.30, 20; kedvezménnyel kedden. Fallal szemben – német–török, bemutató. – Vetítés időpontja: június 10–12. között: 22.30 órától. Az operaház fantomja – amerikai. – Vetítés időpontja: június 13–15. között 22.30 órától; kedvezménnyel kedden. Millió dolláros bébi – amerikai. – Vetítés időpontja: június 16-án 22.30 órától.

FAVORIT – Az utolsó gyémántrablás – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19.

DÉS

MŰVÉSZ – Millió dolláros bébi – amerikai. – Vetítések időpontja: június 10–12. között: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 22 órától. Már megint bérgyilkos a szomszédom – amerikai. – Vetítések időpontja: június 13–16. között: 17, 19; kedvezménnyel hétfőn.

TORDA

FOX – Átok – amerikai. – Vetítések időpontja: 16, 18, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Repülő tőrök háza – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM Mennyei királyság – amerikai. Vetítések időpontja: 13, 16, 19; pénteken szombaton és vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton és vasárnap 13 órától és hétfőn egész nap.

DACIA B-TEREM – Hotel Rwanda – amerikai. Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken szombaton és vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton és vasárnap 14.30 órától és kedden egész nap.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Megtorló – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton és vasárnap 22.30 órától és hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. old.)

Június 11-én, szombaton 12 órától: A varázsló kandúrja (román nyelven).

Június 12-én, vasárnap 11 órától és fél 13-tól: Piroska és a farkas (román nyelven).

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

ROMÁN OPERA

Június 13-án, hétfőn este 7 órakor: Rossini: Hamupipőke – olasz nyelvű előadás. Fellép Hercz Péter, a Magyar Opera énekese.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

MŰVÉSZETI MÚZEUM

(Toniţa-terem)

Június 11-én, szombaton du. 5 órakor: A Transilvania Barokkegyüttes (Ciprian Câmpean, Majó Zoltán, Nagy István, Erik Türk) és meghívottai: Dorina Mangra, Mihaela Maxim, Ilse L. Herbert, Szabó Mária.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Autonómia és korrupció

(3. old.)

Miközben Románia pezsgőt bont annak örömére, hogy végre látóhatáron belülre került az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontja, addig Székelyföldön az emberek hétköznapi élete háborítatlanul halad a maga megszokott medrében. A hatalmat gyakorlók ugyanis tudják, a hatalomból kizártak pedig sejtik, hogy minden esetben minden marad a régiben. Pedig most már az autonómiáról is gőzerővel folyik a vita határon innen és túl. Sőt, ez az igény még az RMDSZ égisze alatt készülő romániai kisebbségi törvénytervezetben is igen kiemelkedő helyen szerepel. Elfogadása esetén ez a törvény kétségtelenül kimagasló teljesítménynek és figyelemre méltó előrelépésnek számítana amennyiben elvonatkoztathatnánk a székelyföldi, és történetesen a gyergyószentmiklósi közállapotoktól. Mivel azonban ezt megtenni szinte lehetetlen, joggal merül fel a kérdés, hogy a kisebbségi törvény vajon nem jelenti-e majd az etnikai alapon szerveződő és működő maffia típusú személyi kapcsolatrendszerek törvényesítését?

Gyergyószentmiklóson ugyanis jól kimutatható a Ceauşescu-rendszert kiszolgáló néptanácsi alelnök, a néhai Barna István elvtárs, mind a mai napig érvényesülő befolyása. Ezt a befolyást napjainkban az ő özvegye, Barna Mária, és az Egyesült Államokban megtelepedett két leánya, Barna Zsuzsanna Klára (San Diego) és Barna Gyöngyvér Mária (New York) gyakorolja. Csakis ezzel magyarázható az a tény, hogy Gyergyószentmiklóson a több mint harminc éve beépített és részben közművesített Rét utcát a család minden nehézség nélkül szántóterületként telekkönyveztethette, Sólyom Csilla-Mária közjegyző tevékeny közreműködésével, a saját nevére.

Mindezek fényében talán nem is annyira alaptalan az a gyanú, hogy a csíkszeredai Csibi-ügy hátterében a nagyközönség által ismeretlen politikai és gazdasági érdekek megsértése, illetve ütközése húzódik meg. A gyergyószentmiklósi példa ugyanis azt sugallja, hogy amennyiben ilyen érdekek nem sérülnek, senki nem érdekelt a korrupció de talán a szervezett bűnözés fogalmát is kimerítő ügy feltárásában. Pedig ezeket az ügyeket mindenki ismeri, de beszélni róluk senkinek nincs bátorsága, mert a Székelyföld és lakossága mentálisan ma is egy feudális-kommunizmus szellemiségű zárt és belterjes világban él, ahol a kisemberek félelemből, a nagyok pedig érdekből hallgatnak. Talán ezzel a folytonos frusztráció állapotában való élés kényszerűségével magyarázható, hogy itt annyira menő a hőzöngős, a kivagyiságot éltető, a mellveregetős és a felszínes szimbolikát alig meghaladó nemzeti retorika, miközben hiánycikk az egyenes beszéd, a becsületesség, a közjó iránti elkötelezettség és a felelősség vállalás. Tulajdonképpen egy sajátságos erkölcs alapján működő és tényleges európai értékrend nélküli társadalomról van itt szó, ahol a gátlástalanság az érvényesülés egyik alapvető feltétele s ezt Székelyföldön ügyességnek nevezik; az ilyenre felnéznek, az ilyen embert látszólag tisztelik, de mindenképpen félik.

Mindez egyfajta fatalizmusnak, fásult belenyugvásnak köszönhető, amelyet Balázs Ferenc unitárius lelkész, az 1930-as években, a nép ősi, kiirthatatlan istenhitére vezetett vissza, amelyre a természetfelettitől megfosztott kereszténység, mint valami idők háborújában kezétől, lábától megfosztott csonka test, ráfektette magát. Szerinte, vallás ez is, de beteg. Erőt, lendületet, életkedvet nem ad. Átsegíti a hívőjét az életen, bekötözi a sebeit, megnyugtatja, de repülni meg nem tanítja. Ezzel magyarázható tehát, hogy a székelyföldi magyar ember (tisztelet a kivételnek) szociológiailag vallásos ugyan, de számára erkölcsi tartást, magatartást és értékrendet biztosító hite és meggyőződése nincs. Számára az Isten az oka végeredményben mindennek. Tőle jön az áldás, a szerencse, a földnek termése, az egészség. De a rosszat is ő viszi végbe. Az életben mindent, ami elérhetetlen, kegyetlen és gonosz: az Isten akarja. (A rög alatt (1928–1935), Mentor Kiadó, Marosvásárhely, 1998, 118–119). Gyakorlatilag ez a fatalizmus és magatehetetlenség is az alapja minden etnikai alapú korrupciós hálózatnak.

Mindez társul a valósággal való szembenézés képtelenségével, a cselekvési tehetetlenséggel, a problémák mások által történő megoldásának az elvárásával (többnyire a Magyarországról juttatott pénzsegélyek formájában), illetve a mindenre magyarázatul szolgáló bűnbakkeresés kényszerével természetesen törzsi, a vonásokat is felmutató székelyföldi magyar társadalmon kívül.

Ezt igazolják egyébként a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Országos Választmányi ülésén történtek is, amely hol is ülésezhetett volna mindehhez, ha nem a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban (2005. február 12-én). Itt ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a politikai öncéllá vált területi autonómia kérdése kiválóan alkalmas az ellenségkép fenntartására (román), illetve újonnan történő megteremtésére (zsidó). Ez a fajta autonómia törekvés ugyanis azt sugallja, hogy az erdélyi, de különösképpen a székelyföldi magyarság minden problémája alapvetően az önrendelkezés hiányából fakad, hiszen a fennálló gazdasági és társadalmi viszonyokért, nehézségekért szinte kizárólag másokat tesz felelőssé. Ebből kifolyólag ez a fajta politika a létjogosultságát elsősorban a harci célokból meríti. Azt vallja, hogy mindennemű megvalósítás csakis „harc" eredménye lehet – a „ki kell harcolni" elve alapján. Pedig bizonyos célok megvalósítása érdekében a kiharcolási retorika helyett sokkal hatékonyabb lenne a következetes munkálkodás. Ilyen cél maga a közösség és a társadalomépítés is. Ez azonban kevésbé látványos és politikailag sem annyira hasznosítható. Mindebből adódóan egyértelműen következik, hogy a harc mindig könnyebb, mint az építés, a következetes fejlesztés. A harchoz ugyanis nem kell program, elégséges az ideológia. A gazdasági-társadalmi előrehaladás feltételeinek a megteremtéséhez azonban nemcsak program, de ismeretek, együttműködési készség, a másság elfogadására való hajlandóság, illetve a kudarcokkal is képes szembenézni tudás szükségesek.

A Székely Nemzeti Tanács gyergyószentmiklósi tanácskozása azonban ismételten bebizonyította a felhívások és nyilatkozatok megfogalmazásában kimerülő tehetetlenségi frusztrációból fakadó bűnbakkeresés kényszerét. Az autonómiával szembeni román ellenállásra érdemben hatni nem képes testület ülésén a düh most már Magyarország irányába is megnyilvánult. Magyarországon tízmillió magyar lakik, de a számok nem ezt igazolják, jelentette ki Molnár József középső-kisküküllői (erdőszentgyörgyi) küldött. – Tessenek megnézni! – mondta: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok; Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, s nincs kiút!… (http://politika.transindex.ro vagy www.nol.hu).

Az ügy érdekessége, hogy amennyiben néhány nappal később az erdélyi Krónika (2005. febr. 16) az esetet nem ismerteti, az szinte ismeretlen s így mintegy természetszerű marad. A 95 jelenlévő közül ugyanis senki nem érezte szükségét annak, hogy az elmondottak ellen nyilvánosan szót emeljen. Sőt, maga a Hargita Népe is tartózkodott attól, hogy olvasóit arról tájékoztassa, milyen eszméket valló személyek emelik magasba a székely önrendelkezés harci lobogóját. Tette mindezt feltehetően a „nem kell szellőztetni" székely nemzeti elv alapján.

Pedig az ideológiai magasröptűség, illetve a felhívások és a nyilatkozatok megfogalmazására fordított idő helyett (vagy mellett) igazán nem lett volna érdektelen, ha a tisztelt testület élőben is megismerkedik a gyergyószentmiklósi közállapotokkal: pl. sétálnak a városban, ahová az önkormányzat mind a mai napig nem volt képes bevezetni a gázt, szembesülnek a lakótelepi lakók problémáival, illetve a roma-kérdéssel. De felkereshették volna a Dr. Jeszenszky Géza által irányított kórházat is, ahol nyilvánvaló a szakorvoshiány. Az csak mese, hogy ennek elsődleges oka a megfelelő szakmai feltételek és a lakhatási lehetőség hiánya, ahogy azt a főorvos a választási kampány idején Markó Bélával igyekezett elhitetni (Romániai Magyar Szó, 2004. október 25.). Ebben a kérdésben miért nem végez (tet)nek megbízható felméréseket, hogy megtudják végre a lakosság hogyan is látja valójában a szóban forgó intézményt? A társadalom felé azt hiszem mindenképpen jelzés értékűnek tekinthető és értelmezhető, hogy betegség esetén Hajdó István katolikus főesperes Gyergyóditróban igényli a kezelést (amihez kétségtelenül joga van); akinek pedig erre anyagi lehetősége van (kb. 15 millió lej), az helikopterrel Marosvásárhelyre viteti magát, illetve már eleve máshol igyekszik orvoshoz menni. Mindezek fényében tehát egyértelmű, hogy nem elégséges csupán azt megállapítani, hogy évek óta csökken a magyar lakosság, hogy gyergyószentmiklósi római katolikus viszonylatban a 2005. januári keresztelések és temetések között harmincas nagyágrendű az eltérés, természetesen az elhalálozások javára, hanem azt az alapvető kérdést is fel kell tenni: miért? S főleg azt kellene vizsgálni, hogy mindebben milyen szerepet játszanak az uralkodó közállapotok? Szinte mondhatni az a csoda, hogy még egyáltalán vannak házaspárok, akik Gyergyószentmiklóson mernek gyermeket vállalni. Hiszen a helyi kommunista nomenklatúra magyar tagjainak a társadalmi befolyása egyértelműen azt bizonyítja, hogy valójában remény sincs a változásra. A kilátások pedig nem igazán biztatóak: a) alkalmazkodóan belesimulni a magyar ‘törzsi’ érdekeket szüntelenül hangoztató székely feudális-kommunizmusba; b) némán belehalni a megaláztatásokba és a tehetetlenség érzetébe természetesen a ‘törzs’ érdekében; vagy c) onnan elvándorolni az undor és utálat talán soha többé meg nem szűnő érzetével. Nem elgondolkodtató, hogy az idegenbe szakadt székely milyen könnyen asszimilálódik, beilleszkedik ott, ahol megítélése szerint otthonra és befogadásra talál, ahol önmaga lehet, és nem a ‘törzs’ egy tagja? Nem lehet, hogy a romániai magyarság önpusztító belső nyomorúsága tulajdonképpen a nemzeti közösségen belül rejtőzik? Nem lehet, hogy mindez annak a lelki meghasonlásnak az eredménye, amely az össztársadalmi szinten tehetetlen közösséget frusztrációi levezetésében részben önmaga, részben pedig a külvilág (eddig elsősorban a román állam, újabban pedig a magyarországi zsidó közösség) ellen fordítja?

De ami mégiscsak a leglényegesebb kérdés: vajon Erdélyben miért övezi teljes érdektelenség a magyarokat a helyi magyarok részéről ért sérelmeket és jogtalanságokat? Mindebben mennyit változtat majd a kulturális autonómiát is magába foglaló kisebbségi törvény? Nem lehetséges, hogy Székelyföldön nem annyira az autonómia a probléma, hanem az emberi jogoknak, a jogegyenlőségnek és a jogállamnak az érvényesítése? Amíg Gyergyószentmiklóson pl. nem az igazságszolgáltatás, hanem elsősorban Barna Mária elvtársnő érdekének az érvényre juttatása a cél, az autonómia vajon javít, vagy inkább ront a helyzeten? Nem lehetséges, hogy jelen pillanatban Romániában nem annyira kisebbségi törvényre, hanem sokkal inkább az etnikai alapú korrupció felszámolását célzó törvénytervezetre lenne szükség?

Hiszen elsősorban az apró, a hétköznapi élet szintjén tapasztalható tények és történések azok, amelyek mélyreható nyomokkal rombolják egy adott közösség életerejét és önmagába vetett bizalmát. Vajon miért – csupán érzelmességből, érzelgősségből, ‘törzsi’ szolidaritásból, vagy mert az ebből élő politikusok érdeke megkívánja – ragaszkodjon a magyarságához az, akinek az életét a mindenkori hatalmat kiszolgálók együttes közreműködéssel igyekeznek megnyomorítani? Gyergyószentmiklóson épp a magyar hivatalnokok azok, akik a volt magyar nomenklatúra javára szinte szó szerint kihúzzák a területet a helyi magyar emberek lába alól. S kit emberségében megnyomorítanak, kisemmiznek – minek neki kisebbségi törvény és kulturális autonómia? Ilyen viszonyok és körülmények között végeredményben kinek az érdekei kívánják az autonómiát? Kétségtelen, hogy a mellette lándzsát törő politikusok (és a még hatalomban lévő volt nomenklatúra) számára ez hihetetlen lehetőségeket biztosítana. Hiszen egy megfogyatkozó létszámú, kontraszelektált, fokozatosan elöregedő, életerejében megtörni látszó, mind gazdaságilag, mind pedig szellemileg és kulturálisan elszegényedő, középszerűsödő, versenyképtelen és gondolkodásában a belterjes megrekedtségre hajló székelyföldi társadalomban, csakis egy feudál-kommunista jellegű és etnikai rezervátumszerű banán-autonómiát lehetne megvalósítani, amely végre törvényesíthetné a helyi törvényenkívüliségeket és kiszolgáltatottsági viszonyokat. Ezt Herédi Zsolt, a restitúcióval kapcsolatosan, a következőképpen fogalmazta meg: „Ha a román állam törvényei és képviselői kell hogy kényszerítsék a helyi magyar kiskirályokat a restitúcióra, akkor az ezzel az emberanyaggal megvalósítandó autonómia rémálom" (Balkán alulnézetből, Magyar Kisebbség 2004/3, 217).

Tivai Nagy Imre, az 1920-as években, a következőket írta: „társadalmunk szűkölködik vezető és irányító erőkben, mert anyagilag szegények, szellemileg silányok és kicsinyesen irigyek vagyunk, mely viszonyok közt vezető szerepre senki sem vágyik és nem is vállalkozik. Az az Istenverte székely átok sújt, hogy mihelyt egy atyánkfia akár az országban, akár itthon egy kis tekintélyre küzdi fel magát, nyomban készen áll ellene a leskelődés, hogy a legrongyabb alkalmat a lerántására kihasználjuk. Mert hát mi mindnyájan olyan képzelt nagyságok vagyunk, hogy közülünk nagyobbra nem emelkedhetik senki. Nagy tehetségű fiaink saját erejükön felküzdik magukat valamelyik minisztérium osztálytanácsosi zugáig s ott megfenekelnek, mert hazulról soha semmi figyelemre, semmi erkölcsi elismerésre nem számíthatnak. Mi feledkezünk meg először róluk, míg végre ők is megvetéssel felednek el minket. A Magánjavak segítségével száz meg száz tehetséges ifjút képeztetünk évenként a főiskolákon, kiknek tehetségesebbjei határainkon kívül látnak kenyér és érvényesülés után, de haza nem kívánkoznak, mert itthon dulakodni kell s amellett csak lekicsinylésre lehet kilátásuk. (…) A kis vidéki helyek tipikus egyénei talán aránylag sehol sem jelentkeznek olyan számban, mint nálunk. Valahány ember, mindannyi karakter, nem a jellemben, csak a típusban; nem néprajzi alkotásában, hanem a szellemi megnyilatkozásban. Egyetlen közös tulajdonságunk van, a naiv tudatlanság az együgyű hájfejűség, mely mellett mindig csak azt tartjuk jónak, amit magunk művelünk, minden más ember törekvését, véleményét önzőnek, vagy legalábbis gyanúsnak látjuk. Ez az oka aztán annak, hogy valahányan vagyunk, annyit akarunk s egymás tetteit hátmegett kényelmesen bíráljuk és leszóljuk. Ez a legkönnyebb álláspont, mert ehhez sem tudás, sem meggyőződés nem kívántatik, sőt megkíméljük magunkat a gondolkodás legelemibb fejtörésétől. Egy másik cégéres jellemvonásunk a minden áron való politizálás. Még a felhők járását s az égi madarak repülését is kormánypárti vagy ellenzéki szempontból vizsgáljuk, de nem azért, mert szilárd meggyőződéssel ragaszkodnánk politikai elvekhez, hanem egyszerűen azért, mert ez a mindennapi társadalmi érintkezés legegyszerűbb témája s az ennek folytán keletkező gyűlölködés és gáncsoskodás nem kíván komolyabb fejtőrést." (Emlékezés régi csíkiakról, Csíkszereda, 1996, 68-70). Nem hiszem, hogy a helyzet ma gyökeresen más lenne Gyergyószentmiklóson?

Mindezek fényében, és abból kiindulva, hogy Gyergyószentmiklós társadalma kedveli a címkézést és a feliratozást (pl. 2005. december 5-e után) az autonómia megvalósulása esetén a polgármesteri hivatalnak a következő felirat kitételét javasolnám a város bejárataihoz: Gyergyószentmiklós, a székely banánköztársasági etnikai rezervátum fővárosa, ahol nem ismerünk sem Istent, sem törvényt, hanem csakis a kapcsolati tőkét és a gátlástalan érdekérvényesítést. Hátha így, a történelem süllyesztőjében való végleges és végérvényes eltűnés felé vezető úton való biztos haladás közben valakinek mégiscsak eszébe jut szembenézni a székelyföldi valósággal és közállapotokkal, egyszer, utoljára, a megsemmisülés előtt.

Dr. Jakab Attila, jogász

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Afrika támogatására kérik az EU-t
Konkrét programok kellenek a szegénység leküzdésére

(4. old.)

A fejlődő világ támogatásának növelésére kérte az Európai Unió tagországait Bono, a U2 zenekar énekese és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben.

A Belgiumban koncertező énekes és a vezető uniós politikus az egy hét múlva rendezendő brüsszeli állam- és kormányfői értekezlet résztevőit szeretné rábírni arra, hogy vessék be politikai súlyukat azoknak a céloknak a teljesítése érdekében, amelyek az elmaradottabb országoknak juttatott uniós segélyek megduplázáshoz vezethetnének tíz év alatt. Bono úgy vélte, a fejlődő térség segítésével az EU is újradefiniálná alapértékeit. Erre az alkotmányos népszavazások tanúsága szerint is szükség lehet, mert a francia és holland elutasítás azt jelzi, hogy az emberek nem éreznek támogatandó távlati célokat az uniós politikában.

Az ENSZ tagállamai 2000-ben állam- és kormányfői szinten fogadták el az úgynevezett millenniumi fejlesztési célokat, az azokat magában foglaló stratégia konkrét programokat tartalmaz a szegénység leküzdésére, az emberi erőforrások fejlesztésére, a fejlődő országok felzárkóztatására. Célul tűzték ki például, hogy az 1990-es bázisról számolva 2015-re felére mérséklik az éhezők számát, kétharmaddal csökkentik a gyermekhalandóságot, javítják az egészséges ivóvízhez jutást, valamennyi gyermek számára biztosítják az elemi iskolai oktatást, a nők számára egyenlő esélyt az oktatásban és képzésben, megfékezik a HIV-AIDS-t, javítják a fejlődő országok kereskedelmi, hitel- és technológiai pozícióit.

E célokhoz csatlakozott az EU is, bár a fejlett nemzetek többsége egyelőre messze elmarad saját céljainak teljesítésétől: mindössze öt ország tett egyelőre eleget annak a célkitűzésnek, hogy bruttó nemzeti jövedelmének 0,7 százalékát ilyen programokra fordítsa. Az EU átlagában ennek nagyságrendje mindössze 0,3 százalék körüli, de az új tagországokban még ennél is kevesebb. A régebbi 15 tagország a mostani csúcsot előkészítve arra kötelezte magát, hogy 2010-ig 0,51, 2015-ig 0,7 százalékra emeli e célra szolgáló kiadásait. Az új tagállamok vállalták: költségvetési pozícióiknak megfelelően törekszenek arra, hogy közvetlenül a nemzetközi fejlesztési célokra szánt kiadásaik 2010-ig elérjék a bruttó nemzeti jövedelemhez viszonyított 0,17 százalékot.

Barroso csütörtökön jelezte: az alkotmányos szerződéssel kapcsolatos problémák és a költségvetési vita miatt fennáll a veszélye, hogy a fejlesztési együttműködés kérdése visszaszorul. Leszögezte mindazonáltal, hogy a bizottság eltökélt a segélyezés növelésében, és „nem engedi Afrika kérdését leesni a politikai térképről". A bizottság javaslata értelmében 2010-re évi 20 milliárd euróval nőne az uniós segélyezés értéke.

Az EU már ma is a világ vezető segélyadományozója. Idei kiadásai ezen a téren elérik a 46 milliárd eurót. Ez 2010-re 66, 2015-re 90 milliárdra emelkedne, ha a tagországok teljesítenék a testület javaslatát. Az új EU-tagállamok mindazonáltal azt is értésre adták, hogy többségükben nehéz összeegyeztetni – és még nehezebb megértetni a lakosság szegényebb rétegeivel – a segélyezés növelését a rendszerváltást követő anyagi nehézségek leküzdésével.

vissza az elejére


Jackson-per: továbbra sem döntöttek az esküdtek

(4. old.)

A Michael Jackson ellen fiatalkorú szexuális zaklatása és egyéb vádpontok miatt a kaliforniai Santa Babara bíróságán hetek óta folyó perben a 12 esküdt – nyolc nő és négy férfi – sem a szerdai negyedik, sem pedig a csütörtöki ötödik tanácskozási napon nem jutott egységes álláspontra. Közben a popsztár ismét kórházi kezelésben részesült, néhány napon belül immár másodízben – közölte szóvivője, Raymonde Bain.

Jackson ügyvédje, Thomas Mesereau – Rodney Melville bíró által ellenjegyzett nyilatkozatában – leszögezte: senkit nem hatalmazott fel arra, hogy védence nevében sajtóértekezletet tartson. „Hírzárlat van érvényben és a védelem továbbra is tartja magát ehhez" – jelentette ki, nyomatékosan hangsúlyozva, hogy senkinek sem engedélyezett sajtóértekezletet.

Ezt megelőzően a bíró jelenlétében a vád és a védelem képviselőinek találkozójára került sor, ami találgatásokra adott okot, de Melville bíró csak ellenjegyezte Mesereau nyilatkozatát, mielőtt az felkerült volna a popsztár internetes honlapjára.

Michael Jackson szóvivője, Bain és Jesse Jackson lelkész, polgárjogi harcos szerdai sajtóértekezletén foglalkozott a popsztár személyével. Mivel azonban kívánatos, hogy az esküdtek figyelmét lehetőleg ne tereljék el a popsztárral foglalkozó hírek, ezért pénteken sorra kerülő ülésük előtt azzal a megjegyzéssel adták át nekik a periratokat, hogy a vádlott bűnösségéről vagy ártatlanságáról döntsenek.

A 12 esküdt a tanácskozások ötödik napján, csütörtökön sem tudott azonban megállapodásra jutni a kérdésben. Ezúttal – néhány esküdt más irányú elfoglaltsága miatt – a tanácskozás csupán két és fél óra hosszat tartott, és késő délelőtt ért véget. Egyébként naponta rendszeresen hat órát üléseznek.

Jogszabály nem írja elő, hogy mennyi ideig tanácskozhatnak az esküdtek. Követelmény viszont, hogy egyhangú álláspontot alakítsanak ki a vádlott bűnössége vagy ártatlansága vonatkozásában.

A 46 éves Michael Jackson, akire a bűnösség kimondása esetén akár 18 évi börtönbüntetés is kiszabható, eddig minden ellene felhozott vádat tagadott.

vissza az elejére


Nicolas Sarkozy családját mutatta be a Libération

(4. old.)

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszterről és két fivéréről közölt kétoldalas magánéleti portrét a Libération című francia lap pénteki száma, amelyben a Sarkozy-testvérek magyar gyökereikről is beszéltek.

A család Franciaországban legismertebb tagja, Nicolas 2007-ben a köztársasági elnöki posztért kíván indulni, Guillaume, a sikeres textilvállalkozó a MEDEF-nek, a francia vállalatvezetők és tulajdonosok szervezetének elnöki székére pályázott a közelmúltban, Francois, a legfiatalabb eredetileg orvos, de pályamódosítást követően jelenleg kommunikációs tanácsadó irodát tart fenn. Ügyvéd édesanyjuk, Andrée Sarkozy szerint – aki kilenc unoka nagymamája – mindhárom fiú hatalomra és sikerre vágyik. A Párizs legelőkelőbb külvárosában, Neuillyben élő család, amelynek Nicolas Sarkozy sokáig polgármestere volt, soha nem tagadta külföldi gyökereit, bár a magyar apa korán elhagyta a családot, s megszakított minden kapcsolatot fiaival. A Sarkozy-fivérek elmesélése szerint Sárközy Pál magyar nemesi család tagjaként a kommunizmus elöl menekült az idegenlégióba, majd onnan Párizsba, ahol a reklámszakmában dolgozott. A magyar apa ébresztette fel a fiúkban a versenyszellemet. Mindhárom fiúnak megvan a Nagy-Bocsai Sárközy család címere, s a legidősebb, Guillaume őrzi a családi kardot, amelyet egyik ősük az Osztrák–Magyar Monarchia csatáiban viselt.

vissza az elejére


Líranosztalgia Itáliában

(4. old.)

A The Times olasz tudósítója úgy tudja, hogy Toscana egyik szupermarketlánca azt ígérte: visszaállítja a lírában való fizetés lehetőségét. A reklámfogásnak sem utolsó hír rögtön megnövelte az áruház forgalmát. A londoni újság úgy látja, Olaszország lehetne az első az EU-ban, amely ismét bevezeti az egykori nemzeti valutát, vagy legalábbis a kettős euró-líra használatot

Az eddig sem volt titok, hogy az olaszok nem szeretik az eurót. A közös európai pénz bevezetésének tulajdonítják a gazdaság stagnálását és az árdrágulást. Nem teljesen alaptalan meggyőződésük, hogy a kereskedők a korábban 80 000 lírás nyári szandált, most 80 euróért, majdnem a kétszereséért árulják (1 euró = 1936,27 líra). Az is tény, hogy az olaszok többsége a mai napig lírában számol, és még mindig nem érzi az euró aprópénz értékét. Az a javaslat azonban, amelyet az Európa-ellenes közhangulat meglovagolásával az Északi Liga pártja vetett fel, nem nyerte el az olaszok tetszését. A Liga június 19-én, a „független Padánia köztársaságban" népszavazást tart a líra visszavezetéséről, de a felmérések szerint az olaszoknak csak 27%-a látná szívesen a jó öreg lírát. A La Repubblica című római baloldali napilap a héten internetes szavazást indított: eddig több mint százezren vettek részt rajta, 81% szerint nem lehet viszszafelé haladni, 6% támogatja az együttes euró-líra használatot, 13% pedig a lírát sírja vissza. Az olasz kormány és az ellenzék határozottan kizárta a líra visszaállításának a külügyminiszter Gianfranco Fini által is károsnak nevezett ötletét, de nemcsak Toscanában, hanem az összes olasz szupermarketben a számlán lírában is feltüntetik a végösszeget. A lírában való fizetés most egyébként megoldhatatlan lenne, hiszen a nosztalgiázókat leszámítva az olaszok minden régi lírafillérjüket euróra váltották. Három évvel ezelőtt tömött zacskókban cipelték a bankokba, s váltották át az addig a matracokban őrzött líramilliókat.

vissza az elejére


Végzős diák merénylete egy japán iskolában

(4. old.)

Robbanó palackot dobott középiskolás társai közé pénteken egy végzős japán diák, a robbanásban legalább 58-an sebesültek meg a szigetország dél-nyugati partvidékén fekvő Hikari egyik iskolájában. A 18 éves fiú, akit az eset után a tanárok azonnal lefogtak, az egyik osztályterem közepébe dobta a Molotov-koktélra emlékeztető palackját, amely valamilyen lángszóró anyagot is tartalmazott.

Valamennyi áldozatot kórházba szállították, de közülük csak egyikük szenvedett el súlyos sérüléseket a lábain és a hasán, állapota válságos. A többieknek a szétrobbanó üveg szilánkjai okoztak sebeket, néhányan légnyomást kaptak. A merénylő diák indokai egyelőre nem ismertek.

vissza az elejére


Kiszabadult az olasz önkéntes
Cantonit elrablójának édesanyjára cserélték ki

(4. old.)

Egy olasz repülőgép fedélzetén hazaindították Kabulból pénteken Clementina Cantoni olasz önkéntest, akit előző nap engedtek szabadon afganisztáni túszejtői.

Mint a kabuli katonai repülőtér vezetői elmondták, a 32 éves Cantoni az édesapjával és testvérével együtt tér haza Rómába. Ők az érte küldött gépen reggel érkeztek az afgán fővárosba.Clementina Cantoni a búcsúzáskor azt mondta, hogy „szeretne visszatérni Afganisztánba, ahová nagyon kedves emlékek fűzik" – mondta el az az afgán belügyminisztériumi vezető, aki a repülőtérre kísérte ki a jó egészségben kiszabadult túszt. A La Repubblica című olasz napilapnak még Kabulban adott interjúban Cantoni elmondta, hogy fogva tartói jól bántak vele, s hogy május 16-i kabuli elrablása óta „nők egy csoportja őrizte őt". A péntekre virradó éjszakát már az olasz nagykövetségen töltötte, ahol a La Repubblica, illetve a Corriere della Sera szerint egy nagy tál spagettit kért vendéglátóitól. Cantoni 2002 márciusa óta dolgozott a Care International nevű nemzetközi segélyszervezetnek Afganisztánban, s 2003 szeptembere óta ő irányította azt a programot, amellyel mintegy tízezer afgán özvegynek segítettek. Május 16-án négy fegyveres rabolta őt el egy autóból, amelyben sofőrjével és egy kanadai nővel utazott együtt. Kiszabadulásának részletei egyelőre nem ismeretesek. Annyit azonban már csütörtökön tudni lehetett, hogy Cantonit elrablójának édesanyjára cserélték ki, akit emberrablásokban való közreműködése miatt börtönöztek be. Az afgán belügyminiszter állítása szerint nem fizettek váltságdíjat az emberrablóknak. A kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket az olasz katonai hírszerzés (SISMI) főnöke, Nicolo Pollari személyesen irányította. Cantoni érdekében ugyanakkor több kimagasló személyiség, így XVI. Benedek pápa, Hamid Karzai afgán és Carlo Azeglio Ciampi olasz elnök is felszólalt. A tárgyalásokat afgánok folytatták, Logar tartomány több törzsi főnökének – onnan származhatott az emberrabló – és az olasz katonai hírszerzés bevonásával.

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Újabb figyelmeztető levél az EU-tól

(5. old.)

Az Európai Bizottság bővítési biztosa, Olli Rehn levélben figyelmeztette Romániát és Bulgáriát, hogy igyekezzen gyorsabban átültetni a gyakorlatba az EU-szabályokat.

– A két ország általában véve jól halad uniós kötelezettségeivel, de bizonyos területeken van némi lemaradás – mondta Nagy Krisztina, a bizottság bővítési kérdésekben illetékes szóvivője pénteken. Hozzátette: a levél célja, hogy rávilágítson a problémás területekre. Romániának elsősorban az áruk szabad áramlása, a társasági jog, a versenyjog, a mezőgazdaság, az adórendszer, a környezetvédelem, az igazságügy és a belügy területén van lemaradása.

Ha nem veszik át időre az uniós normákat, akkor a márciusban aláírt csatlakozási szerződés értelmében felvételüket 2008-ra halaszthatja az EU, de erre a halasztási záradékra most nem emlékeztetett a szóvivő. A német konzervatív ellenzék, amely előrejelzések szerint szeptemberben választási győzelemre számíthat, egy ideje az EU további bővítésének felülvizsgálatát szorgalmazza.

Călin Popescu Tăriceanu kommentárja szerint a hiányos adatok, a tájékozatlanság miatt kerülhetett sor. Ene Dinga integrációs miniszter optimistább, véleménye szerint ez „figyelmeztetés", nem „fenyegetés", az EU levele tulajdonképpen része annak a monitorizálásnak, aminek a 2007-ben csatlakozókat alávetik, segítségnek is felfogható, hiszen felhívja a hatóságok figyelmét, hol kell jobabn ráerősíteni. Vasile Puşcaş (SZDP) volt EU-főtárgyaló szerint a román kormány jobban tenné, ha Románia integrációs ügyeivel foglalkozna, ne pedig azzal, hogy a térség más országait ösztökélje az EU-ba.

vissza az elejére


Ingatlanrestitúciót sürget Tăriceanu
Ellenzéki bizalmatlansági indítvány készül

(5. old.)

A prefektúrák segítségét kéri a kormányfő az elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának felpörgetésére. A kormány június 14-én felelősséget vállal a parlamentben a tulajdonjogi és igazságügyi törvénycsomagért. Az SZDP bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be, amelyet június 22-én vitat meg a törvényhozás. A szociáldemokraták indítványát az NRP is megszavazza.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő arra kérte a prefektusokat, hogy sürgessék az önkormányzatokat az elkobozott ingatlanok és földek azonnali visszaszolgáltatására, miután az egykori tulajdonosok megkapják a végleges és visszavonhatatlan bírósági végzéseket.

„Számos román állampolgár és közösség, példál a zsidó közösség panaszkodik, hogy nagyon sok végleges bírósági végzést nem ültetnek gyakorlatba. Az ilyen esetek elégedetlenséget és gyanakvást keltenek a kormány korrektségével kapcsolatban. Romániát nem lehet igazán jogállamnak tekinteni, amíg a tulajdonjogot nem tartja tiszteletben", mondta Tăriceanu a prefektusokkal pénteken tartott távértekezleten.

Ismeretes, a kormány június 14-én vállal felelősséget a parlamentben az igazságügyi reformot és a teljes restitúciót érintő törvénycsomagokért. Eszerint a törvényes körülmények között megvásárolt államosított házak a jelenlegi tulajdonosoké maradnak, az egykori tulajdonosok pedig kárpótlást kapnak. A jogszabály előírja az államosított ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását, igazságos és méltányos kárpótlást a természetben visszaszolgáltathatatlan épületek egykori tulajdonosainak, és a bérlők védelmét biztosító törvényes keret fenntartását. Az egykori bérlők tulajdonlevelének érvényességéről a bíróság dönt majd. Ha a bíróság érvénytelennek minősíti a polgármesteri hivatal és az egykori bérlő által kötött adásvételi szerződést, az egykori tulajdonos visszakapja ingatlanját. Jelenleg különben 12 000 ilyen per folyik országszerte.

A Nagy-Románia Párt (NRP) megszavazza azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet a Szociáldemokrata Párt (SZDP) nyújt be a kormányzati felelősségvállalás ellen, de nem írja alá a kezdeményezést, hogy nevük ne szerepeljen a „bűnözők" neve mellett, jelentette be pénteken, sajtótájékoztatón Corneliu Vadim Tudor pártelnök. Az NRP alkotmányellenesnek tartja a kormány szándékát, hogy felelősséget vállaljon egy, a tulajdonjogról, illetve az igazságügyről szóló vegyes törvénycsomagért. Tudor szerint a tulajdonjogi törvények elfogadhatatlanok és társadalmi feszültségeket eredményeznek majd, és bírálta azt az előírást, amelynek értelmében visszaszolgáltathatók lesznek az iskoláknak, kórházaknak, színházaknak, prefektúráknak, irattáraknak, múzeumoknak és könyvtáraknak otthont adó ingatlanok is.

C.V. Tudor azt is elmondta, hogy az NRP képviselői és szenátorai módosítási javaslatokat nyújtanak be a kormány által javasolt törvénycsomagok kapcsán, de véleménye szerint a kormány nem fogja figyelembe venni azokat.

vissza az elejére


Rendíthetetlen mozdonyvezetők

(5. old.)

A vasutassztrájk újabb fejleményei során a bukaresti feljebbviteli bíróság elutasította a CFR vezetőségének igénylését, hogy 30 napra függesszék fel a munkabeszüntetést. A vasúti igazgatóság azt kérte a bíróságtól, hogy nyilvánítsák törvénytelenné a sztrájkot, erről hétfőn döntenek a törvénybírák.

A mozdonyvezetők vezetője szerint tiltakozásuk nem ütközik törvénybe, és továbbra is kitartanak a követeléseik mellett, azaz 10,7 százalékos béremelést és havi 20 ebédjegyet kérnek (eddig ötöt kaptak).

Ha a sztrájkolókat nem hívják tárgyalni, a tiltakozás hét végén is folytatódik. Ez 100 ezerrel több személyt érintene, mint hét közben, az emberek ugyanis gyakrabban utaznak hétvégén. A törvény értelmében sztrájk idején a vonatok egyharmadának üzemelnie kell.

A sztrájkoló mozdonyvezetők és a depók alkalmazottai Călin Popescu Tăriceanu kormányfő és Traian Băsescu államelnök, egykori szállításügyi miniszter közbelépésétől várják követeléseik teljesítését.

vissza az elejére


Politikai nyomásgyakorlás a Bechteltől?

(5. old.)

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő arra kérte a Bechtelt, ne gyakoroljon nyomást a román vezetésre a Brassó–Bors autópálya építési munkálatainak folytatása érdekében, szerinte a cég akciói politikai nyomásgyakorláshoz hasonlíthatók.

„Kezd nem tetszeni nekem az, amit a Bechtel tesz, mivel politikai nyomásként hat. Arra kérem a Bechtelt, hogy legyen visszafogott a nyomásgyakorlásban. Szükség van az infrastruktúra fejlesztésére, de nekem egyáltalán nem tetszik a jelenlegi gyakorlat a sajtóhirdetésekkel meg mindenféle fenyegetésekkel", fogalmazott Tăriceanu a közszolgálati televízió egyik csütörtök este sugárzott műsorában.

A miniszterelnök elmondta, a Bechtel képviselőit kedden tájékoztatták, hogy a kormány idén 213 millió dollárt utal ki az autópálya építésére, az összegből 80 millió dollár a tavaly elvégzett munkálatok elmaradt ellenértékét képviseli. Tăriceanu kifejtette, Románia nem eléggé gazdag ahhoz, hogy egyidejűleg két autópályát építsen az Arad–Nagyszeben–Bukarest–Konstanca, illetve a Brassó–Bors vonalon. Prioritásnak a dél-erdélyi autópálya befejezését tekintik, a Bechtel-tervezetet pedig az anyagi lehetőségek függvényében folytatják.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Az Erdélyi Kárpát-egyesület rendezvényei

(6. old.)

Június 4 (szombat): Kerékpáros túra a Tordai-hasadékba (70 km). Indulás 8 órakor a bükki kempingtől. Túravezető: Szilágyi András.

Június 8 (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai Csere János Líceumban.

Június 8 (szerda): EKE fotóklub 17 órától a székházban.

Június 11 (szombat): Görbe túra (10 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Bagaméri Tibor.

Június 11 (szombat): Vonatos kirándulás Szamosújvárra – Világosító Szent Gergely. Találkozás 7 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Magyarosi Margit.

Június 11 (szombat): Vadrózsa túra vonattal, Magyarnádas, Nádaskóros, Lomb (gyalog 28 km). Találkozás 7.30 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Vlád Pál, tel. 435-866.

Június 11–12 (szombat–vasárnap): Kerékpáros túra a Sárkánykertbe. Sátor kötelező. Indulás 8 órakor a Zöldbékától. Túravezető: Szilágyi András. Megbeszélés a közgyűlésen.

Június 12 (vasárnap): István forrás (18 km). Találkozás 9 órakor a Monostori végállomáson. Túravezető: Szőcs Miklós.

Június 14 (kedd): Lépésmérők találkozása 17 órától a székházban.

Június 16 (csütörtök): Túravezetők tanácskozása 17 órától a székházban.

Június 18–július 28 között Balázs Arnold fürdőtábor a patai sóstónál. Táborvezető: Bagaméri Tibor.

Június 18 (szombat): Őzek-völgye (22 km). Találkozás 9 órakor a Hajnal negyedi végállomáson. Túravezető: Székely Lavotta.

Június 19 (vasárnap): Vonatos kirándulás az Almási várhoz (gyalog 20 km). Találkozás 7.30 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Magyari Péter.

Június 19 (vasárnap): Botanikus kerti séta. Találkozás 10 órakor a bejárat előtt. Túravezető: Jablonovszki Elemér.

Június 22 (szerda): EKE fotóklub 17 órától a székházban.

Június 23 (csütörtök): Kézimunkaklub 16 órától a székházban.

Június 25 (szombat): Autóbuszos kirándulás: Zsibó, Zilah, Szilágysomlyó, Csúcsa. Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Szőcs Miklós, tel. 550-310.

Június 25 (szombat): Lecsó parti Bácsban. Találkozás a 31-es autóbusz bácsi végállomásán. Túravezető: Prezensky Tibor.

Június 26 (vasárnap): Mikrobuszos túra: Dregán völgyi gát, Kissebesi vízesések (gyalog 20 km). Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Vlád Pál, tel. 435-866.

Július 2 (szombat): Havasbükke (25 km). Hunyadi Mátyás jelvényszerző túra. Találkozás 8 órakor a Monostori végállomáson. Túravezető: Szőcs Miklós.

Július 3 (vasárnap): Vérmező (20 km). Találkozás 8 órakor a 32-es autóbusz Alverna végállomásán. Túravezető: Magyari Péter.

Július 6 (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai Csere János Líceumban.

Július 9 (szombat): Autóbuszos kirándulás Sólyomkővárra. Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Kovács Zsuzsa.

Az EKE rendezvényekkel kapcsolatban érdeklődni lehet Prezensky Tibornál, tel. 456-022.

Rendezvényeinkre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Székházunk címe: Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 7/5.

vissza az elejére


Fehér megye
Sertéspestis Alsótatárlakán

(6. old.)

Egy helyi lakos állatainak vizsgálata során fedezték fel a sertéspestist az állategészségügyi szakemberek a hónap elején Alsótatárlakán.

Dr. Ioan Tătucu a Megyei Állategészségügyi és az Élelmiszervédelmi Hivatal szóvivője elmondta, hogy a vírust már második alkalommal fedezték fel, hiszen nemrég egy másik helyi lakó 13 disznóját támadta meg ugyanez a vírus. A beteg állatokat elpusztították, tetemeiket pedig elégették és eltemették az előírásoknak megfelelően.

Miután az eredményeket elküldtük a bukaresti Állategészségügyi Intézetbe és megbizonyosodtunk az eredmény hitelességéről, karantén alá helyeztük a környező településeket is – tette hozzá Ioan Tătucu. Ezenkívül tüzetesen átvizsgálják az összes veszélyeztetett háztartást, hogy ne terjedjen tovább a fertőzőbetegség.

A megyében 60 napig bezárták a szászsebesi állatvásárt és Oláhdályát is másodfokú karantén alá helyezték. Ha két hónap alatt nem találnak újabb fertőzött állatokat, akkor újra megnyitják a környékbeli állatvásárokat.

vissza az elejére


Tovább pusztít az árvíz

(6. old.)

Több tíz családot kellett kilakoltatni Fehér megyében, mert házaikat elöntötte a víz. Továbbá számos megyei és országos útban okozott kárt az erőteljes esőzés.

A Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal szerint tíz háztartásban okozott kárt a víz Nagyenyeden, ahol a vízszint majdnem a vasúti sínekig emelkedett.

Jelenleg a helyi tűzoltóság és katasztrófavédelmi hivatal szakemberei dolgoznak a károsult családok kilakoltatásán. Ugyanakkor a város szélén lakó roma családokat is ki kellett lakoltatni, de a víz elárasztotta a város központjában található tömbház lakások pincéjét, valamint a piacteret is.

Szászgorbón is több házat öntött el a víz, akárcsak Nyírmezőn.

A C 670-es megyei út, amely összeköttetést teremt Felgyógy és Remetekolostor között több helyen is megrepedt a víz miatt. Ez az út vezet a remetei kolostorhoz, ezért most az ott rekedt turisták nem tudnak hazatérni. Néhányuknak adtak szállást a kolostorban, de a többiek a környékbeli turistaházakban voltak kénytelenek meghúzódni.

A 75-ös országutat, amely összeköti Fehér és Kolozs megyét, hatalmas szikladarabok torlaszolták el, emiatt a forgalmat lezárták Szolcsva környékén. Hasonló a helyzet a 74-es országúton is Zlatna és Ompolykövesd között.

Felsőgáld községben a helyi patak elárasztotta az E 81-es nemzetközi utat, most a közúti rendőrség emberei irányítják a forgalmat, ezért a forgalom nehézkes.

A K 107-es megyei utat 300 méteres hosszúságban lepte el a víz Borosbenedeken és 200 méteres körzetben Felsőgáldon. Ebben a térségben okozott kárt a víz 10 hektárnyi termőföldben.

A 705-ös megyei utat földcsuszamlás miatt zárták le Zlatna és Nagyalmás között. Az út még használhatatlan, de a helyi Utak és Hidak Hivatalának szakemberei dolgoznak azon, hogy minél hamarabb járhatóvá tegyék. Szépmező községben, a Kisküküllő folyó egyik hídját tette tönkre az áradás, de a 107-es megyei utat is lezárta két kilométeres hosszúságban.

Tövisen is több házat és 20 hektárnyi szántóföldet öntött el a víz.

vissza az elejére


Szilágy megye
Közintézményi igazgatóváltások hete – politikai dzsihád?
Európai szintű vezetést ígér dr. Andrei Todea prefektus

(6. old.)

Szilágy megyében minden fontosabb közintézmény vezetőjét leváltották. Az ellenzék vezetői politikai dzsihádot, emberei elleni háborút emlegettek, a prefektus viszont a szakmai követelményekre és a közintézmények minél megfelelőbb működtetésének kötelezettségére hivatkozik.

Csütörtökön délelőtt iktatták be tisztségébe a Szilágy Megyei Közegészségügyi Igazgatóság új vezetőjét. Az előző igazgatónak, dr. Ligia Marincaşnak lejárt a felmondási türelmi időszaka is, az új igazgató egyelőre – ideiglenesen – az őszi versenyvizsgáig próbálhatja valamennyire működőképessé tenni a rendszert. Dr. Andrei Todea prefektus kollégáját, a 39 éves kolozsvári dr. Siserman Costel Vasile szintén kórboncnok főorvost kérte fel erre a tisztségre. A főorvos Szamosújváron született, tizenkét évvel ezelőtt végezte el az egyetemet. Szavai szerint reméli, hogy nemsokára szilágyságinak fogják tekinteni. Kérte a sajtót, hogy akár népszerűtlenebb intézkedéseit is megértéssel kezelje. A prefektus elmondta, hogy Siserman kinevezésétől reméli az egészségügyi intézmények vezetésének minőségi javulását. A jelenlegi szűkös gazdasági helyzetben már az is nyereség lenne, ha sikerülne megállítani a rendszerből az indokolatlan pézkiáramlást. A beiktatáson a díszemelvényen ült Viorel Stanca, a Demokrata Párt Szilágy megyei szervezetének elnöke, és Mircea Ghiurco, a megyei tanács szintén demokrata párti alelnöke.

Egy nappal korábban, szerdán iktatták tisztségébe a megyei egészségbiztosító pénztár új igazgatóját, dr. Corin Penciuc fogorvost, aki megnyerte a tisztség betöltésére kiírt versenyvizsgát. Corin Penciuc már korábban is vezette a biztosítót, majd 2000–2004 között liberális szenátorként működött. Megígérte, hogy a fogyatékosok rehabilitációs intézete körüli botrány miatt minden osztályvezetőt levált, aki nem végzi a dolgát. Mint korábban jeleztük, a holland–zilahi alapítványi intézményként a város polgármesteri hivatalával kötött együttműködési szerződés alapján gyógyító intézmény számára Bukarestből kiutalták a működés alapfeltételeit biztosító összeget, de azt a megyei biztosítópénztár nem volt hajlandó kifizetni az intézménynek, emiatt be kellett zárni a kétmillió eurós költséggel a hollandok által megépített korszerű intézményt.

Ezen a héten új vezetőt kapott a megyei nyugdíjpénztár és a mezőgazdasági tanácsadó iroda is. Az erdészeti igazgatóság vezetőjét is leváltották, az új igazgató a hét erdészeti körzet vezetői közül ötöt azonnal leváltott.

A Szociáldemokrata Párt helyi vezetősége a hét elején tartott sajtótájékoztatóján az eljárást a párt ellen irányuló „szent háborúnak" minősítette. Ezzel szemben a prefektus kedden kijelentette, hogy törvény által előírt kötelessége rendszeresen ellenőrizni a közintézmények tevékenységét. Az általa kért minisztériumi ellenőrzések több hiányosságot, törvénysértést tártak fel, de a leginkább a hiányos menedzselés, a rossz gazdálkodás miatt váltották le a vezetőket. A prefektus csodálkozott, hogy eddig senki nem vette észre a hiányosságokat, és európai szintű vezetést ígért.

Megkérdeztük a közegészségügyi igazgatóság egyik munkatársát, hogyan tud majd együtt dolgozni az új igazgatóval. Azt válaszolta, hogy ők eddig is dolgoztak és dolgozni is fognak, ha hagyják őket!

Kérdés, hogy a vezetőségváltás megoldást jelent-e a közintézmények gondjaira, meg tudja-e változtatni egy-egy igazgató az egész rendszer működését. A prefektus szerint a változásokat rövidesen mindenki tapasztalni fogja.

Józsa László

vissza az elejére


Beszterce-Naszód megye
Állami pénz az árvízkárosultak házaira

(6. old.)

Nyolc házat tett tönkre az árvíz Beszterce-Naszód megyében Földrán és Kisilván, amelyet állami támogatásból fognak újraépíteni – mondta Gheorghe Tuţă alprefektus.

Három házat teljesen újjá kell építeni a 19 140 eurós erre kiutalt pénzösszegből, míg a többi öt ház felújítására egyenként 3000 euró jut majd.

A házak építési munkálatai csak azután kezdődhetnek el, ha a földrai polgármesteri hivatal a családok rendelkezésére bocsát egy építkezésre alkalmas földterületet. Egyelőre még kérdéses az, hogy a nyolc árvízkárosult család megkapja-e a helyi vezetőségtől a szükséges területet és ha megkapja akkor alkalmas lesz-e építkezésre.

A megyében két kisilvai és hat földrai házban okozott kárt a március végi földcsuszamlás a Nagy-Szamos völgyében. De a hóolvadás is hatalmas károkat okozott, mert 200–300 méteres hosszúságban megrepesztette a földet.

A megye néhány helységét újabb katasztrófa sújtotta csütörtökön délután, negyedórás jégeső pusztított Szászlekence községben. A jég leginkább Szászszentjakab, Szászbongárd és Vermes falut érintette, több mint a felét a termésnek elverte. A vihar kisebb károsodást okozott a község többi helységében, Szászlekencén és Szászszentgyörgyön. Tizenhat hektáron tönkrement a szőlő, az anyagi kár több százmillió lejes nagyságrendű. A szászlekencei polgármesteri hivatal bizottságot küld a helyszínre, hogy felértékelje a kárt.

vissza az elejére


Mind hősök ők, mind férfiak

(6. old.)

Hosszú időn át állott az emléktábla a hajdan híres iskola, a sokezer helyi és környékbeli fiatal számára nemcsak egyszerűen második otthon, de az életbe lépéshez eléggé fel nem becsülhető intézet udvarán, a kis kúria falán. In memoriam – emlékezésül… – olvashatta az alatta elvonuló diáksereg. S emlékezett éveken, évtizedeken át az ottani tanárok és tanulók közül azokra, akik legdrágább kincsüket, a szüleiktől kapott életet adták a hazáért, a nemzetért az első világháborúban…

Senkit sem zavart a tábla. Sőt, növelte a tisztelet, a kegyeletet az iskola hősei iránt. A költő szavait idézve: Mind hősök ők, mind férfiak, mind hű és hazafi… A második világégés után szóba sem jöhetett az újabb áldozatokra emlékeztető tábla. Rájuk is emlékezhettek volna tanárok és diákok. Az újabb nemzedékek. De legalább az elődök példája nem maradt nyomtalan…

Mígnem, még a letűnt átkos rendszerben, az erőszakkal, egyetlen tolvonással elvett iskola fura urának parancsára egy reggelen már leverték a táblát, eltűntek az emlékeztető nevek. Újjal való kicserélése, kiegészítése lehetetlennek, bűnösnek vélt volt…

Addig, amíg a régi kollégium baráti társasága, az ősi schola szellemiségéhez híven elhatározta: mindkét feladatát teljesíti! Álljon ott a Református Kollégium minden tanár és diák hőse – mert a háborúban, annak következtében elesett minden katona, vagy életével megfizető polgár hős! Hőse családjának, közösségének, osztályának, iskolájának, népének, nemzetének…

És néhány napja ismét ott a kettős tábla. Az alma materbe lépőket tudatja: kik áldozták az életüket az iskoláért is. Ami e sorok írója nemzedékének azért különlegesen drága, mert a legutóbbi háborúban, nem egy esetben nem is a harctéren elesettek, hanem az utcáról, lakásokból összegyűjtöttek között három kedves tanárunk: dr. Barthalis József, Bodrogi János és e sorok írójának félszáz osztálytársával három éven át volt osztályfőnöke Fazekas Gyula neve is olvasható. Olyan mártír iskolatársakkal együtt, mint a legvadabb kegyetlenséggel meggyilkolt Czégeni Géza vagy Bakó József…

Mind hősök ők, mind férfiak…Örökre megőrizzük emléketeket. Nemcsak a kis, hanem a remélhetőleg rövidesen visszakerülő Nagy kúrián is…In memoriam…

László Ferenc,
1948–1949-es végzett

vissza az elejére


Borbély Besztercén

(6. old.)

Borbély László területrendezési miniszter pénteken, Besztercén kijelentette, hogy csak a tevékeny, pályázó elöljárók kapnak támogatást az állami költségvetésből is. „Meg tudom különböztetni a felkészült, tevékeny, pályázó polgármestert a csak siránkozó elöljárótól" – fogalmazott Borbély Besztercén, ahol találkozott a megye településeinek polgármestereivel. A miniszter elmondta, egy kormányzati statisztika szerint Erdély kevés költségvetési pénzt kapott az utóbbi években.

A Beszterce-Naszód megyei polgármesterek finanszírozást kértek a községi utak lekövezésére, a megyei utak leaszfaltozására, valamint gáz-, víz- és szennyvízvezetékek kiépítésére. Borbély László elmondta, az állami költségvetés negatív irányba módosították, és azt javasolta a polgármestereknek, hogy minél több finanszírozási programhoz nyújtsanak be pályázatot bizonyos helyi problémák megoldására.

Kijelentette: a helyi önkormányzatok döntenek arról, hogy eladják-e vagy sem az Országos Lakásügynökség (ANL) által építetett lakásokat a bérlőknek. Borbély szerint az utóbbi tíz évben 15 000 lakást adtak át, amelyeket fiatalok bérelnek jelképes összegekért. Az Országos Lakásügynökség idén további 5000 lakást, 2006-tól pedig évente 5500–6000 lakás ad át.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


KÖRKÉP


Békés gerillák az éter hullámain

(7. old.)

Kolozsvár a második város Bukarest után, ahol „háborút indít" a Radio Guerilla, és szándékaik szerint ugyanolyan gyorsan teret akarnak hódítani, mint a fővárosban. Az Academia Caţavencu médiacsoportosuláshoz tartozó rádió péntek reggel 7 órától sugároz a 92,8 FM hullámon, ott, ahol korábban a CD Radiót hallgathatták a kolozsváriak. Az átállás békés volt, állították a sajtótájékoztatón, sőt ez a CD Radio felkérésére történt. Az adó Bukarestből sugározza műsorait, de létezik helyi részleg is, a hírműsor pedig Kolozsvár újdonságaival foglalkozik.

A szinte teljes stáb (jelen volt egyebek között Cătălin Condurache igazgató, Liviu Mihaiu, Răzvan Exarhu és még sokan mások) nem csak a 15 éve működő, politikai szatirikus lap által indított rádió miatt volt jelen, hanem azért is, mert a tájékoztatás más formájában is megjelent Kolozsvárott az Academia Caţavencu csoport: Bukarest (B–24–FUN), Brassó (BV–24–FUN) és Jászvásár (IS–24–FUN) után létezik immár a CJ–24–FUN című programismertető magazin is, amely többet akar nyújtani, mint színes borító mögötti egyszerű felsorolást. Mi a magányosság elleni harcban akarunk segíteni, mondotta Ioan T. Morar a sajtótájékoztatón, aki kiemelte, hogy a műsorajánlatok és szórakozási lehetőségek mellett minőségi írások, vezércikkek is emelni fogják az ingyenes programfüzet értékét.

P. J. A.

vissza az elejére


Vezetheted, és meg is nyerheted a Logant

(7. old.)

A Dacia Logan városunkba érkezett, az autókaraván vasárnapig tartózkodik Kolozsvárott. Az esemény kapcsán a romániai gépkocsigyártó és -forgalmazó cég képviselői, Cornel Mănucu, Viorel Asaftei (RCI), Leonard Nica és Jacques Abot kereskedelmi igazgató elmondták, hogy a Széchenyi (Mihai Viteazul) téren 12 Dacia Logan – 6 Logan Laureate 1.4 MPI és 6 Logan Ambition 1.6 MPI – áll az érdeklődők rendelkezésére. Az autókat próbavezetésre lehet vinni, de meg is lehet vásárolni, ebben az RCI România csoport fiókjai, az RCI Finanţare és az RCI Leasing nyújthat segítséget.

Dacia-karaván célja, hogy népszerűsítse az új típust: a Logan mind a belső tér, mind a csomagtartó szempontjából családi autónak számít, motorjának teljesítménye 75, illetve 90 lóerő, 6,8–7,2 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként.

Viszont nem csak vezetni, vagy megvásárolni, hanem meg is lehet nyerni az új Loganokat, ugyanis a résztvevők tombolajegyet kapnak, amelynek fődíja egy Dacia Logan Laureate 1.4 MPI. A sorsolást június 12-én, vasárnap délután 6 órakor tartják.

A karaván utolsó állomása Brassó lesz.

(póka)

vissza az elejére


Gazdasági kötet rólunk

(7. old.)

Olasz vállalatok Romániában címmel Bernardo Gasparini kötetét mutatták be pénteken a kereskedelmi kamaránál, az Olasz Kulturális Központ és a Kolozsvári Nemzetközi Tanulmányok Intézetének szervezésében. Az eseményen Gheorghe Ciobanu, Vasile Puscaş és Mihaela Luţaş egyetemi tanárok, valamint Doriana Urfer központigazgató méltatta a szerző munkáját, amely az utóbbi tizenöt évben Románia gazdasági helyzetét ismerteti kiegyensúlyozottságra törekedve, sok statisztikai adattal alátámasztva. De nem hallgatja el az előttünk álló tennivalókat sem, amelyek nélkül az EU-ban kevés esélyünk marad a versenyképességre.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Szamosújvár
Kitüntették a város „értékeit"

(7. old.)

A hétvégi vasárnapok alkalmával Szamosújváron díjazzák a műkedvelőket, iskolásokat és sportolókat, mindazokat akik különböző megyei országos és nemzetközi vetélkedőkön dicsőséget szereztek az örmény településnek. A városháza külön pénzt utalt ki az ünnepség megszervezésére, amelyre június 10-én, pénteken délután 5 órakor került sor az autóbuszállomás-téren felállított szabadtéri színpadon. Összesen 25 műkedvelő és nyolc sportoló részesült kitüntetésben és pémzjutalomban. Az ünnepeltek között találjuk Nagy József tekeedzőt is, akinek tanítványai az elmúlt napokban világbajnoki címet szereztek az ifi-kategóriában.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Újból elsők a tűzoltók

(7. old.)

Már esztendők óta sorozatban nyerik a polgári tűzoltók megyei versenyét a szamosújváriak. Az idén sem történt másképp, a kolozsvári vetélkedőn újból az első helyen végeztek az örmény kisváros képviselői. A Lucaci Ioan vezette polgári tűzoltóalakulat tagjai: Kilin Csaba (a C-osztályban szereplő Aranyos labdarúgó csapatának hátvédje), Gergely Károly, Jucan Paul, Ficior Adrian, Hodiş Gheorghe, Tîtă David, Câmpean Călin és Trif Claudiu. A verseny országos szakaszára Nagybányán kerül sor június 15–17. között.

Hét évvel ezelőtt a szamosújvári tűzoltók a franciaországi Yzeure testvérváros önkormányzatától kaptak ajándékba egy korszerű tűzoltó autót, de segítik, támogatják őket a kisváros elöljárói is.

E. Cs.

vissza az elejére


Civil szervezetek és városvezetés Kolozsvár fejlesztési stratégiájáról

(7. old.)

Kolozsvár új fejlesztési stratégiájáról tárgyaltak a civil szervezetek és a helyi közigazgatás képviselői csütörtökön délután a polgármesteri hivatal üvegtermében.

Emil Boc polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd röviden felvázolta, hogy milyen témában kellene közös nevezőre jutni. Elsősorban a civil szervezetek képviselőinek véleményére és javaslataira volt kíváncsi a város elöljárója. Elmondta, hogy a helyi stratégiai fejlesztés tervezetét az Országos Demokratikus Intézettel közösen dolgozták ki, ennek eredményeként megszületett egy projekt. Ezt szeretnék megvalósítani rövid és hosszú távon a civil szervezetek segítségével.

A projekt mielőbbi megvalósítása érdekében minél hatékonyabb együttműködést alakítanának ki az érintett területeken dolgozó szakemberekkel. A tervezet érinti többek között a közszállítást, az egészségügyet és a városfejlesztést.

A romániai Lado szervezet képviselője elmondta, miben tudnának részt venni a kivitelezés során: segítenék a közösségfejlesztő munkát, valamint a helyi autonómia fejlesztését. Ugyanakkor olyan alapítvány létrehozását javasolják, amely támogatná a közügyekkel kapcsolatos pályamunkákat. A polgármester elfogadta a javaslatot és indítványozta, hogy egy bizottság dolgozza ki a szükséges tervezetet, hogy azt a helyi tanács elé terjeszthessék. – Nem azért vagyunk itt, hogy csak beszélgessünk, hanem, hogy tegyünk is valamit végre a projekt előrehaladása érdekében – mondta Boc.

A jelenlevő civil szervezetek hozzászólásaikkal arra törekedtek, hogy tökéletesítsék a velük előzőleg ismertetett fejlesztési tervet. A polgármester megjegyezte, hogy nem is a megvalósítással van gond, hanem a finanszírozási lehetőségekkel, hiszen a város költségvetéséből fedezik többek között Kolozsvár útjavítási munkálatait is, amely jelentős összeget emészt fel.

A civil szervezetek támogatásával, a megbízott szakemberekkel együttműködve remélhetőleg sikerül a helyi tanáccsal mielőbb elfogadtatni, majd megvalósítani Kolozsvár stratégiai tervezetét.

Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Reggeli a Maldív-szigetekért

(7. old.)

A Jacobs Krönung kávé és a Philadelphia sajtkrém két kiváló alapanyag egy finom reggelihez. Aki ezt a kombinációt választja, nem bánja meg: a termékforgalmazó Kraft Foods România július 17-ig tartó reklámkampánya során, aki a napokban ilyen termékeket vásárol, azonnal jutalomban részesül: kap egy dobozt, amelyben tarthatja a reggelire készített szendvicset. Ráadásként, aki valamelyik terméket megvásárolja (azaz vagy Philadelphia sajtkrémet, vagy Jacobs Krönung kávét vesz – utóbbi esetben kivételnek számít az 1,8 grammos tasakocskában árult termék), rész vehet a tombolán, amelynek fődíja két személyre szóló egyhetes utazás a Maldív-szigetekre. A további szerencsés fogyasztók között még 100, reggeli készítéshez használatos elektronikus készüléket (kenyérpirító, kávéfőző vagy forraló) sorsolnak ki.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(7. old.)

Gyanús csomagok
A kolozsvári nemzetközi repülőtéren található gyanús csomagokról értesítették a rendőrséget június 9-én, csütörtökön reggel 9 órakor. A műanyagzsákok a parkolóban voltak elhelyezve. A területet lezárták, a hírszerző szolgálat tűzszerészei leellenőrizték az elhagyott csomagokat, és megállapították, hogy nincs benne sem fémtárgy, sem gyúlékony vagy robbanóanyag, azaz nem veszélyes. Az ellenőrzés kiderítette, hogy a zsákok D. Vică tulajdonát képezték, június 8–9-én hozták vissza neki Olaszországból, ő viszont a parkolóban sorsukra hagyta a csomagokat.

Fedezetlen csekklapok
Különböző cégek képviselői panaszt tettek a rendőrségen a 23 éves Valentin T. G. és a 29 esztendős Ştefan T. L. ellen. A vizsgálat megállapította, hogy tavaly októberben a két férfi egy kft. képviseletében négy fedezetlen csekklappal fizetett. A kár összértéke mintegy 803 millió lej. Valentin és Ştefan ellen csalás alapos gyanújával indítottak eljárást.

Zebrán gázolta el
Könnyebb sérülést szenvedett a 7 esztendős Augustin B., akit elgázolt egy személygépkocsi, miközben szabályosan, a gyalogátkelőhelyen ment át az úttesten a Coposu utcában. A kisfiút június 9-én, csütörtökön délután ütötte el a CJ–01–ZKD rendszámú 1310-es Dacia, amelyet a 48 éves egeresi Simon Liviu H. vezetett.

Karambol a Pata utcán
A CHW–998 rendszámú utánfutós, Kamaz típusú szállítójármű a Pata utcán haladt június 9-én csütörtökön délelőtt 11 óra 10 perckor. Sofőrje, a 43 éves kisinyovi Grigore V. moldvai állampolgár nem biztosította be magát irányváltozatáskor, és a Györgyfalvi úttal való kereszteződésnél a jármű bal első része összeütközött egy trolibusz jobb hátsó felével. A CJ–N–266-os rendszámú, 068-as leltári számú szabályosan közlekedő közszállítási járművet az 53 esztendős Ioan B. vezette. A karmabol következményeként Grigore V. megsebesült.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


OPERA


Erdély a kulturális értékek átörökítésére alkalmas terület – nyilatkozta Anthony Armore

(8. old.)

A Bartók Béla Operakarmester-verseny megvalósulásában oroszlánrésze volt – természetesen a Kolozsvári Magyar Opera társulatán kívül –, az amerikai származású Anthony Armorenak és munkatársának, Elena Platonnak. Közvetlen, jó beszédkészségű, roppant kellemes interjúalanyaim meggyőztek: van értelme és jövője az ilyen jellegű versenyeknek.

– Manapság sokan az utazó-művész prototípusába tartoznak. Ön is ebbe a kategóriába sorolja magát, vagy van egy, a pályáját illető stabil hely? – kérdeztük Armore urat.

– Miután ezelőtt négy-öt évvel elhagytam az Amerikai Egyesült Államokat, és Európába helyeztem át működési területemet, elutaztam Romániába is. Először Temesvárra látogattam, majd Konstancára – jelenleg cégem, a Blue Danube Produkciós Iroda Bécsben székel.

– Minek tulajdonítható az, hogy Ön az Amerikai Egyesült Államokból áttelepült Európába? Ennyire vonzotta az európai kultúra?

– Családom olasz származású: Itáliából települtek át hozzávetőlegesen száz évvel ezelőtt. Zenéhez kapcsolódó munkásságom, a szimfonikus zene és az operamuzsika miatt mindig arra vágytam, hogy Európába jöhessek. Mondhatni, ez volt életem egyik álma, amely most valósult meg.

– Mennyire ismeri a kelet-európai, romániai, és ezen belül a kolozsvári művelődési életet?

– Ami Románia kulturális életét illeti, jól ismerem. Már 1999-ben jártam Romániában, és mivel majdnem egy éve itt élek, alkalmam volt meggyőződni arról, hogy ez az ország és ez a régió igen gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik. A forradalom után a romániai kultúra sokat veszített: sokan elhagyták az országot, a karrierépítés, a jobb anyagi körülmények miatt, de úgy látom, az utánpótlás nem kérdéses. Most inkább arról van szó, hogy ezt a tehetség-potenciált itthon tartsák, azaz megőrizzék. Közhelyszámba megy, hogy a kultúra és a sport az, amely által egy ország kitűnhet.

– Mi az, ami alapvetően különbözik az amerikai, a nyugat-európai és a kelet-európai kulturális életben?

– Véleményem szerint Romániának arra kell törekednie, hogy megfelelő feltételeket és anyagi keretet biztosítson a kulturális intézményeknek. Megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy a temesvári filharmónia épületét mozivá alakították át, az intézmény székhely nélkül maradt, és Brassóban is hasonló a helyzet. A legfrissebb értesüléseim szerint, sajnos, a kolozsvári filharmónia is székhely-gondokkal küzd. Észrevételeim szerint a romániai átlagember megfelelő műveltséggel rendelkezik, valós igénye van a komolyzene iránt. Az állami és az önkormányzati szervek nem maradhatnak közömbösek a kulturális intézmények ilyen jellegű gondjai iránt.

– Mi, kolozsváriak nagyon büszkék vagyunk arra, hogy városunkban két operaház működik. Ön szerint mennyire jogos ez a büszkeségünk?

– Teljes mértékben. Jómagam is, és más is, akinek említettem, hogy egy néhány százezer fős lakosságú városnak, mint Kolozsvár, két operaháza van – elcsodálkozott. Például Japánban összesen két hivatásos operaház van.

– Mit vehetnénk át, mit tanulhatnánk meg az amerikai művelődési életből?

– Elsősorban a pénzalapok megteremtése az, ami könnyebben megy odaát. Jól kidolgozott, tökéletesen működő rendszer alapján sikerül megteremteni az anyagi feltételeket: alapítványoktól, személyes adományokból, jegyeladásokból, vállalatok támogatásaiból gyűl össze a pénz. A kultúra ma Amerikában üzlet, de ha ezt az üzletet sikerül jól működtetni, abból mindannyiunk számára csak előnyök származhatnak.

– Milyen ott az állami támogatási rendszer?

– Természetesen létezik, de nem befolyásolja döntő módon a kulturális intézmények, az előadások létét. Szerintem ez egyaránt jó és rossz. Hiszek a társadalmi demokráciában, abban, hogy a kormánynak nem csak az ország anyagi jólétével kell törődnie, hanem a szellemi jóléttel is. A kultúrának, az oktatásnak, az egészségügynek minden országban elsőbbséget kell élveznie.

– Mi a helyzet a nyugat-európai országokban?

– Angliában, Németországban és Franciaországban a nemzeti kultúra támogatása mellett az amerikai modell átvétele is pregnánsan érzékelhető, ami gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális téren érezteti hatását. Minden országnak arra kellene törekednie, hogy a befolyt adókból és illetékekből minél többet áldozzon a kultúrára, és kevesebbet katonai célokra.

– Közhelyszámba megy, hogy a zene nemzetközi nyelv. Ön szerint mennyire igaz ez az állítás?

– Teljes mértékben egyetértek vele. A zene, mint művészet, rendelkezik azon „képességgel", hogy összefogja a különböző népeket és kultúrákat. Például Japánban, ezelőtt ötven, évvel a klasszikus zene fogalma ritkaságszámba ment. Most óriási a részvételi arány a komolyzenei előadásokon, mi több, az utóbbi időben tehetséges művészek ezreit ismerhettük meg erről a földrészről. Hasonló a helyzet Dél-Amerikában is, de megemlítem ebből a szempontból Thaiföldet, Skandináviát, sőt, Indonéziát is. Afrika az egyedüli kontinens, ahol a klasszikus zene művelése még nem annyira elterjedt. Európa óriási hatást gyakorolt a többi kontinensre, akár a művészeteket, akár a demokratikus társadalmi rendet vesszük alapul.

– Több ország, sőt több kontinens karmesterei jöttek el, hogy összemérjék tehetségüket, tudásukat. Akkor ugye, nem lehet igaz az az állítás, hogy az opera műfaja válságban van?

– Létezik egy bizonyos krízis, amely általában a klasszikus zenét érinti, főleg ha azt vesszük alapul, hogy a lemezkiadó cégeknél az eladás szempontjából nem a klasszikus zene áll az élen. A televízió, a technika által lehetővé vált, hogy az ember otthon ülve, kényelmesen nézze végig, azaz hallgassa meg kedvenc operáját, kedvenc énekesét. Én viszont most is azt állítom, hogy a színházak, operaházak, hangversenytermek egy város szerves részét képezik – ezért nem beszélhetünk egyértelműen arról, hogy a klasszikus zene vagy az opera válságban lenne. Nyugat-Európában az operalátogató közönség száma egyre növekszik. Ázsiában úgyszintén. Itt tapasztaltam meg azt, hogy a gazdagok számára nem csak a minél márkásabb fogyasztási cikkek megvétele a cél, hanem a kultúra támogatása, az előadásokon, hangversenyeken való részvétel. Romániában viszont egy operaelőadáson való részvétel nem csak gazdagok kiváltsága: az átlagember is megengedheti magának.

– Önnek melyik a kedvenc zenei műfaja?

– Pályám elején több éven át csak szimfonikus zenével foglalkoztam, azt dirigáltam. Viszont mindig vonzott az opera. Csak később került sor arra, hogy operát is vezényeljek. Az a véleményem, hogy semmi nem fogható az operadirigáláshoz. Az egyik legköltségesebb műfaj, de mindenképp a leggyönyörködtetőbb. Legalábbis számomra.

– Biztos sokan értékelik ezt az óriási munkát, amelyet az operakarmester-verseny megvalósításába fektetett, mindazonáltal előfordulhat, hogy apróbb hibák becsússzanak. Hogyan szándékszik ezeket kiküszöbölni, azaz lesznek-e szervezésbeli változtatások a következő, hasonló jellegű versenyeken?

– Minden résztvevőtől elvárjuk, hogy észrevételeiket juttassák el hozzánk, s majd a Kolozsvári Magyar Opera vezetőségével együtt, saját ötleteinket is figyelembe véve, megpróbáljuk kiküszöbölni a hiányosságokat. Eddig viszont a karmesterek elragadtatásuknak adtak hangot. Elsősorban a részvételi díjat kell csökkentenünk, hogy minél több tehetséges karmester tudjon majd részt venni a második operakarmester-versenyen. Feltételezéseim szerint még nagyon sok tehetséges fiatal karmester van Romániában és Kelet-Európában, akik anyagi okok miatt nem tudtak részt venni a versenyen. Több szponzort kell szereznünk, az állami támogatás is nagyobb mértékű kell hogy legyen. Hogy csak egy konkrét példát említsek: a háromévente megrendezendő Enescu-fesztivál költségvetése tízszer annyi, mint ennek a versenynek. Elgondolásaink szerint az Európai Uniót is érdekeltté kell tennünk a kolozsvári operakarmester-verseny iránt. Azt szeretnénk, ha Kolozsvárt minél jobban bekapcsolhatnánk az európai zenei élet vérkeringésébe. Véleményem szerint ez a régió roppant alkalmas a kulturális értékek továbbvitelére.

– Mi volt a karmesterverseny kiindulópontja, alapötlete?

– A Konstancai Operaházban mesterkurzust tartottam négy fiatal karmesternek, Elena Platon, jelenlegi munkatársam pedig akkoriban ugyanott volt jogtanácsos. Hercz Péter, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese éppen ott vendégszerepelt, s egyik beszélgetésünk alkalmával felvetődött: mi lenne, ha valami hasonlót rendeznénk Kolozsváron? Ideutaztam, ahol Simon Gábor igazgatónak felvetettem a mesterkurzus ötletét. Az igazgató úr sokkal jobb elgondolással állt elő: rendezzünk operakarmester-versenyt. Egy évi kemény munka után ez megvalósult.

– Hány részvevőre számítottak, és hányan jelentkeztek eredetileg?

– A jelentkezők száma 86 volt, ezek közül választottunk ki negyvenötöt. Utolsó pillanatban néhányan visszamondták a részvételt, így lett 38 a versenyzők száma.

– Hogyan történt a kiválogatás?

– Igénybe vettük a modern technikát: a karmesterek által elküldött videokazetták alapján döntöttünk.

– Milyen művet kellett vezényelni ebben az előkészítő szakaszban?

– Nem kötöttük ki, hogy csak operát lehessen vezényelni. Viszont be kellett mutatni felvételen egy előadást és egy próbát, hogy képet alkothassunk az illető karmester vezénylési stílusáról.

– A tulajdonképpeni versenyen tizennyolcan mentek tovább az első forduló után. Miért pont ennyien?

– Személyes döntés alapján határoztam el azt, hogy hányan mehetnek tovább a második fordulóba, illetve a döntőbe.

– Meghatároztak-e valamilyen korhatárt?

– Nem. A résztvevők életkora 27 évtől 62-ig terjedt.

– Mennyire van megelégedve a karmesterekkel?

– Összességében meg vagyok elégedve a látottakkal. Szoros volt a verseny, nehéz volt a válogatás, de ugyanilyen nehéz lesz a döntés a továbbiakban is. A karmesterek teljesítményei közel álltak egymáshoz.

– Minek alapján válogatták ki a levezénylendő operákat?

– Elsősorban ezek a darabok minden operaház alaprepertoárját képezik. Másodsorban pedig a Kolozsvári Magyar Opera repertoárján is szerepelnek, és a szereposztás kérdése is könnyen megoldható volt. Az operák különbözőségük folytán más és más erőpróba elé állítják a karmestereket. A tudás mellett a lélekjelenlét, a lámpaláz legyőzése is befolyásolja a teljesítményt.

– Ez volt tehát az első operakarmester-verseny. Hogyan tovább?

– Nagyon reméljük, hogy sikerül rendszeresíteni, és ez az első ilyen jellegű verseny hagyományteremtő lesz. Ezentúl kétévente szeretnénk megrendezni.

Elena Platon, a Blue Danube Produkciós Iroda másik igazgatója, Armore közvetlen munkatársa a következőképpen nyilatkozott lapunknak:

– Besszarábiai származású vagyok. Ezelőtt tizenöt évvel kerültem Romániába a konstancai Tanítóképzőbe. Gyerekkoromban otthon négy évig tanultam hegedülni, azután abbahagytam. A tanítóképzőben újra elő kellett vennem a hegedűt. Az érettségi után a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen kereskedelmi jogot végeztem, majd visszamentem Konstancára. Örömmel válaszoltam Armore úr munkaajánlatára. Jó elgondolásnak tartottam, hogy cégünknek, a Blue Danube Produkciós Irodának Bécsben legyen a székhelye. Ez jó ajánlólevél ügyfeleinknél. Mint az európai kultúra egyik legjelentősebb fellegvára, teljességgel alkalmas az ilyen jellegű tevékenység folytatására. Szerveztünk már mesterkurzusokat a karmesterek részére, vendégszerepléseket bonyolítottunk le, felvételeket készítettünk. Cégünk tevékenységében kiemelt helye van a fiatal tehetségek felkutatásának és felkarolásának.

Az első operakarmester-verseny a vége felé közeledik, de a java még hátravan. Remélhetőleg a június 14-i gálán telt ház fogadja majd az önfeláldozó szervezőket, és persze nem utolsó sorban az előadóművészeket.

Hintós Diana

vissza az elejére


GAZDASÁG


Bankügyeink

(9. old.)

A Román Nemzeti Bank már régóta közöl statisztikákat a romániai bankrendszerről, az ügyfelek számáról, a hitelállományról a kibocsátott bankkártyákról. Ezeket a területi lebontásban közölt adatokat azonban nem lehet feldolgozás nélkül összehasonlítani, hiszen természetes, hogy a 830 ezer lakosú Prahova megye – Bukarestről nem is beszélve – sokkal előkelőbb helyen szerepel például az aktív banki számlák, vagy a fogyasztási hitelek listáján, mint a csupán 222 ezer lakosú Kovászna megye. Éppen ezért arra vállalkoztunk, hogy a megyék bankokra és banki ügyletekre vonatkozó adatait lakosságarányosan hasonlítsuk össze, mert az adatok így sokkal „beszédesebbek".

Lakossági bizalom
A banki szolgáltatásokkal a leginkább a bukarestiek barátkoztak meg: a fővárosban nyitott banki számlák száma 4,2-szer haladja meg a lakosság számát. Hasonló az arány a lakossági ügyfelek számát illetően is: egy bukaresti lakos átlagosan 3,2 számlát birtokol valamelyik bankban. Érdekes, hogy a bankok iránti bizalom a fővároson kívül Iaşi megyében a legnagyobb, a moldvai megye lakosai átlagosan 2,2 számlát tartanak fenn. Az országos átlag fölötti ez a mutató Szeben, Kolozs, Brassó, Konstanca és Hunyad megyében is. A többi erdélyi megye inkább a középmezőnyben helyezkedik el, Krassó-Szörényben azonban az átlagosnál jobban tartózkodnak a helyiek bankszámlák nyitásától, míg a banki kultúra országos szinten Botoşani, Ialomiţa, Giurgiu és Călăraşi megyében a legfejletlenebb.

Hitelezési szokások
A hitelezési szokásokról érdemes elmondani, hogy országos átlagban egy romániai állampolgár – a kiskorú gyermekeket is beleértve – 6 millió lejt hitelez bankoktól, míg ha a vállalatok hiteleit is beszámítjuk akkor mintegy 20,6 millió lej jut egy lakosra. A lakossági hitelek nagy része fogyasztási hitel (4,3 millió lej/lakos), de itt is sokkal bátrabban vesznek fel hitelt a fővárosiak (12,8) és a Iaşi megyeiek (9,4). Erdélyben jobban tartanak az eladósodástól: Maros, Kovászna és Arad megyében az országos átlagot sem éri el a leszerződött fogyasztási hitelállomány, míg Hargita megyében és Máramaros megyében kifejezetten alacsony ez a szint. A fejlett országokban népszerű jelzáloghitel még nem eléggé elterjedt, hiszen Romániában egy lakosra átlagosan csak 1,7 millió lejnyi hitel jut. Bukarestben bátrabban ajánlják fel biztosítékként az ingatlanukat (6,8 millió lej/lakos), és az országos átlagot meghaladó a jelzáloghitel iránti bizalom Kolozs (4), Iaşi (3,5), Temes (2,9), Konstanca (2,5), Szatmár (2,3), Szilágy (2,2) és Brassó (2,1) megyében. A Román Alföldön található megyéken kívül a Székelyföldön sem szeretik a házat, telket elzálogosítani: Hargita (0,9) és Kovászna megyében (1) nagyon kevés a jelzáloghitel-szerződések összértéke, s Krassó-Szörény (0,5) is az országos sereghajtók közé tartozik. Ami a teljes hitelállományt illeti – a vállalati hiteleket is beleértve –, még most is lényegesen nagyobb a bizalom a valuta-alapú hitelek iránt, bár lassan kezd helyreállni a lejbe vetett hit. Ez a bizalom is eltérő képet mutat tájegységek szerint: arányosan véve a Kárpát-gyűrűn kívül, illetve a Székelyföldön inkább a lejalapú hiteleket preferálják, míg Erdély többi részén, Iaşiban, Konstancán és Bukarestben lényegesen több a valamilyen valutában felvett, vagy ahhoz kötött hitel.

Takarékos régiók
Ha a különféle régiók takarékossági mutatóit vizsgáljuk, itt a jövedelmi viszonyok a meghatározóak: Bukarest utcahosszal vezet, hiszen egy átlagos bukaresti polgár bankbetétje 20,9 millió lejt tesz ki (lejben), míg az országos átlag csak 6,5 millió lej/lakos. Nagyobb összeget tudnak lekötni a bankban a Iaşi (11,7), Kolozs (9,1), Brassó (8,1), Konstanca (8), Szeben (7,2) megyeiek, míg Ialomiţában csupán 1,7 millió lej a lejes bankbetétek átlaga egy lakosra levetítve. Hasonlóképpen keveset tudnak megtakarítani Szatmár (3,9) és Szilágy (4) megye lakosai, míg a Székelyföldön ez az arány 5 millió lej/lakos. A valutabetétek aránya a lejbetétek szintjének felére süllyedt az alacsony banki kamatok miatt, jelenleg mintegy 3,2 millió lej/lakos az országos átlagszint. Bukaresten kívül a jászvásáriak és a temesváriak inkább a valutakamatozású bankbetéteket válasszák.

Bankkártya-használat
Az érvényben lévő bankkártyák aránya még mindig alacsony: a lakosság számához képest csupán 27,7 százalékos. Ez gyakorlatilag 6,1 millió bankkártyát jelent. A bankárok igazán csak a bukaresti (68,6%) és iaşi-i (67,9%) mutatókkal lehetnek elégedettek, bár Erdélyben is viszonylag jobban terjed a bankkártya-használat: főleg Kolozs (44,9), Brassó (39,9), Szeben (38,4), Temes (36) és Hunyad (34,4) megyében: Ezzel szemben Máramaros megyében (19) nem nagyon szeretik ezt a fizetőeszközt, igaz ott még mindig több a bankkártya-használók száma, mint például Ialomiţa (6,3) megyében.

Fizetési fegyelem
A jegybanki statisztikákból érdekes következtetéseket lehet levonni a fizetési, s főleg a hiteltörlesztési morálról. A bukarestiek, a tévhiteket cáfolva, az országos átlagnak megfelelően törlesztenek, igaz a hosszú lejáratú hiteleknél néha-néha késlekednek a fizetéssel. Országos szinten egyébként a rövidlejáratú hitelek 1,33, a közép- és hosszúlejáratúak 0,79 százalékát fizetik késedelmesen. A rövidlejáratú hitelek esetében az országos átlagnál rosszabb a fizetési morál Arad, Botoşani, Dolj, Iaşi, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Kovászna, Gorj, Ialomiţa, Máramaros, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Szeben és Tulcea megyében, nem is beszélve Giurgiuról, ahol a bankárok a hajukat téphetik, mert a hitelek mintegy 10 százalékát nem fizetik vissza időben. A hosszú távú hitelek törlesztésében pedig Bákó, Botoşani, Dâmboviţa, Krassó-Szörény, Maros, Kovászna, Giurgiu és Prahova lakosai nem jeleskednek igazán. Minden hátsó szándék nélkül mondhatjuk, hogy a legfegyelmezettebb fizetők Erdélyben találhatóak (Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Hargita, Szilágy), de Galac, Buzău, Konstanca és Szucsava megyében is az átlagosnál könnyebb a bankárok élete.

www.privatprofit.ro

vissza az elejére


www.privatprofit.ro – gazdasági portál
Ahol az információ profit

(9. old.)

A www.privatprofit.ro gazdasági hírportál elsősorban romániai magyar vállalkozóknak, és Romániában érdekelt vagy befektetni szándékozó magyarországi üzletembereknek nyújt hasznos információkat, naponta többször frissülő gazdasági híreket, tőzsdei mutatókat, tudnivalókat, elemzéseket. A befektetők döntéseit a legfrissebb statisztikák alapján készített régió és megyei elemzések is segítik. A honlapról letölthető a román társasági törvény, az elfogadott magyar terminológia felhasználásával készült fordítása, és hamarosan újabb jogszabályok is felkerülnek.

Az internetes újság a román és a nemzetközi gazdaság iránt érdeklődők hírforrása, de extra szolgáltatásokat nyújt az üzleti tanácsadás, turizmus (szállásközvetítés), bevásárlás területén is. A megtakarítások hatékony elhelyezését segíti a romániai bankok adataival rendszeresen aktualizált betétszámító, az adószámítóval pedig bárki kiszámíthatja, béréből mennyi járulékot és adót fizet, mekkora az eltartott személyek utáni jóváírás.

A portál készítői abban bíznak, hogy a privatprofit.ro on-line gazdasági hírlapként ösztönözni fogja a romániai magyar gazdasági újságírást is. A kiadó szándékai szerint az elektronikus újság jövőtől már román és angol nyelvű változattal is jelentkezik.

A portál főszerkesztőjét, Králik Lóránd gazdasági újságírót kérdezzük a vállalkozás létrejöttéről, a romániai internetes tartalomszolgáltatásról, jövőbeli elképzelésekről.

– Mikor és hogyan született meg a privatprofit.ro alapötlete?

– Egy gazdasági internetes újság indításának ötlete már a tavaly nyáron felmerült, de a portál létrehozásának konkrét szándéka 2004 novemberében született meg. Az volt a célunk, hogy kielégítsük a romániai magyar vállalkozók és a térségünk iránt érdeklődő befektetők információigényét, illetve az internetező nagyközönségnek is olyan szolgáltatásokat nyújtsunk, amelyek nálunk még hiányoznak.

– A több-kevesebb ideje létező erdélyi magyar hírportálok kínálatába hogyan illeszthető a privatprofit.ro? Mivel tudnak többet vagy mást nyújtani mint a létező internetes honlapok?

– A privatprofit.ro hiánypótló. Azért is hoztuk létre ebben a formában, mert úgy éreztük, hogy a romániai magyar internetes újságpiacon egy piaci rés „tátong", s ez éppen a gazdasági információk területe. Magyarországon már lezajlott ez a piaci szegmentálódás: létrejöttek gazdasági tartalomszolgáltatásokat kínáló internetes portálok, s ha a magyar piac képes „eltartani" öt-hat ilyen tartalmat kínáló szolgáltatót, akkor Erdélyben is van jövője legalább egynek. Mi szigorúan csak gazdasági információkat, s azok közül is elsősorban az erdélyi vállalkozókat érintőket kívánjuk tálalni, nem akarunk versenyezni sem az általános hírportálokkal, sem a pályázati figyelő-rendszerekkel vagy az állásközvetítőkkel.

– Mit gondol, a romániai magyar média viszonylag kis piacán milyen esélyei lehetnek egy ilyen jellegű, rétegspecifikus portálnak? Mindannyian emlékszünk még a romániai magyar gazdasági hetilap gondjaira és „elhalására".

– A Pulzus, majd a pulzus-on-line egy nagyon bátor és jó kezdeményezés volt, csak sajnos a szerkesztők nem bírták „szusszal". Az internetes tartalomszolgáltatásra akkoriban, úgy érzem, nem volt kellőképpen felkészült a célréteg: két-három évvel ezelőtt még lényegesen kisebb volt az internet-használat a vállalkozók körében is. Most azonban úgy hiszem, hogy a feltételek kedvezőbbek: nagyobb az internet-penetráció, és ami a fontosabb, a gazdaság egyre inkább felértékelődik a mindennapi életben is. Másrészt azt hiszem, hogy a nagyközönség most kezdi megérteni, milyen lehetőségeket rejt a tőkepiac, s kezdenek kevésbé idegenkedni az okos befektetéssel, a banki kamatnál nagyobb hozamot biztosító értékpapírpiaccal szemben.

– Honnan szerzik be a híreiket, mi a vállalkozó, a pénzét befektető üzletember garanciája, hogy elemzéseik megbízhatóak és pontosak?

– Információinkat hírügynökségek és munkatársi hálózatunk biztosítják. Az elemzéseknél hírügynökségi információs anyagokat, statisztikai adatokat is felhasználunk, de mindenképp arra törekszünk, hogy ezeket egyedi, sajátos formában dolgozzuk fel, mégpedig úgy, hogy célközönségünk számára használható információkat biztosítsunk. Mert egy adatsor attól még nem elemzés, hogy a számokat leírjuk szép egymásutánban. Egy példát mondanék: a napokban jelent meg egy adatsor egy neves román gazdasági lapban, hogy a kereskedelmi bankok milyen értékben helyeztek le fogyasztási hiteleket különböző régiókban. Természetesen a nagyobb lakosságú megyék az elsők voltak a sorban, pedig nem igazán lehet így abszolút számokban összehasonlítani Konstanca megyét a háromszor kevesebb lakosú Kovásznával. A mi elemzésünk, amely a napokban jelenik meg, jobban belemélyed a témába, vizsgálja a romániai térségek eltérő hitelezési szokásait, sőt arról is képet szeretnénk rajzolni, hogy milyen a fizetési morál.

– Említette, számítanak a nagyközönség érdeklődésére is. Milyen jelenlegi és tervezett szolgáltatásokra gondolt?

– A naponta többször frissülő hírszekció mellett, reméljük, sokan fogják figyelemmel kísérni tőkepiaci híreinket és napi elemzéseinket. Kifejezetten a nagyközönségnek szántuk a Romániában egyedi betétszámító szolgáltatásunkat, ahol meghatározva a banki betétben lekötendő összeget, valamint a lekötés időtartamát, olvasónk azonnal megkaphatja az összeg után várható reálhozamot, bankok szerint csökkenő sorrendben. Szándékosan mondtam, hogy reálhozamot, mert a jelenleg létező romániai banki kalkulátorok nem számítják, csak a kamathozamot, nem veszik figyelembe az esetleg létező számlanyitási, vagy készpénzfelvételi költséget, ami sok esetben megrövidítheti a nagyobb hozamra számító befektetőt. Másik egyedi szolgáltatásunk az adókalkulátor, illetve a főleg a magyarországi turisták számára kialakított árutár, de amelyet valószínűleg a helyiek is érdeklődéssel fogják „lapozni". Az ingatlanpiaci szektorban havonta frissülő „körkép" jelenik meg az erdélyi városok irányadó ingatlanárairól, a befektetők pedig főleg a befektetés és üzlet menüpontokban kaphatnak részletesebb információkat a romániai térségek gazdaságáról, az elemző anyagokhoz pedig mellékeltük a havonta frissülő főbb gazdasági mutatókat. A jogszabályok közül elsőként a társasági törvényt jelenítettük meg, átdolgozott formában, s hamarosan ezt a tartalmat bővíteni akarjuk a könyvviteli és adózási jogszabályokkal.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 10., péntek

(9. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

35 800/36 100

29 150/29 500

141/144

vissza az elejére


Június 13., hétfő

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 138 lej (3,6138 erős lej), 1 USD = 29 551 lej (2,9551 erős lej), 1 magyar forint = 145 lej (100 Ft = 1,4473 erős lej).

vissza az elejére


FILM


TIFF – visszatekintő
Az erdélyi nemzetközi filmfesztivál naplójából

(10. old.)

Lapunk rendszeresen tudósított az egyetlen hazai nemzetközi filmszemle történéseiről, ezúttal a fesztivál tíz napja alatt levetített közel száz játékfilmből válogattunk, szubjektív ízelítőt nyújtva a TIFF hangulatából azoknak is, akiknek nem volt lehetőségük a mozitermeket látogatni.

A nagy nehézségek árán, de mégis elkészült, Robert-Adrian Pejo rendezte Dallas Pashamende olyan alkotás, amit a közönség már régóta vár. A film a szülőfalujába (amely ez esetben inkább szeméttelep) visszatérő cigány származású tanító története, szerelmi szövevényekkel és a hazai cigányság életmódjának bemutatásával összekötve. Kétségtelen: Bogdán Zsolt, a kolozsvári magyar színház művésze kitűnő választás volt a főszerepre, ahogy Gryllus Dorka is tökéletesen talált ebbe a „kusturicás" alkotásba – persze leszámítva azt, hogy egy átlagos cigányasszony másképp ejti a szavakat.

Park Chan-wook dél-koreai rendező alkotása, a fesztivál nyitófilmje, az Oldboy első pillantásra thrillernek tűnik. Az utcáról elrabolt férfi, Dae-su Oh tizenöt év után kitör ismeretlen fogvatartói börtönéből, és keresni kezdi az okot, amiért így kellet szenvednie. Tizenöt év felgyűlt dühével gőzerővel látna nyomozáshoz, ám a legelső vendéglőben teljesen váratlan dolog történik vele: szerelmes lesz. Ettől fogva a filmben kavarog a bosszú, a rettegés, a kíváncsiság. Amikor kitudódik az igazság, hogy az ismeretlen, aki börtönbe vetetette, tizenöt évre úgy állt rajta bosszút, hogy hipnotizálva a saját lányába tette szerelmessé, Dae-su már csak egy dologra vágyik: békére. Az ödipuszi témájú film 2004-ben a Cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el.

Török Ferenc Szezon című alkotása nem ismeretlen a magyar közönség számára. Hova menjen az ember, ha fiatal, nincs karrierje, és unja a kis vidéki városkát, amelyben lakik? Magyarországon a válasz egyszerű: a Balatonra. Kezdődik a munka, a turistaszezon, és az érzelmek is kavarogni kezdenek. A baj sincs persze soha távol, a szerelem sem olyan, mint amilyennek lennie kellene. A megoldás várat magára, akárcsak a rendező másik alkotásában, a Moszkva Térben.

Thomas Alfredson Aki kapja, barna! című komédiája inkább szatirikus jellegű, mintsem klasszikus komédia. Svédország négy, alapvető, jellegzetes szociális rétegéből érkező ember sorsát mutatja be, ám nem számol, vagy nem akar azzal a lehetőséggel számolni, hogy a nem svéd nemzetiségű közönség számára ez esetleg nem lesz érthető.

Hideo Nakata A Kör 2–vel nem kaszált valami nagyot. Eltekintve attól, hogy a Ring-et készítette el az amerikai közönség ízléséhez szabva, egy jellegzetes második film hibáit követi el. A történet folytatása az első résznek, az utalások ezért annak, aki nem látta az első filmet, gyakran érthetetlenek. Rejtély, hogy a fesztivál szervezői miért tették be ezt a filmet a műsorba mindjárt négyszer.

Az életben vannak olyan fontos események, mint az esküvő, ballagás, konfirmálás, bérmálkozás, amik nagyon fontosak minden fiatalnak. Ilyen az amerikai kultúrában a prom (vagyis s középiskolát záró bankett). A Szomszédlány, az Amerikai Pite és még ki tudja, hány film épít erre az eseményre. Bill Plympton Haj Sulia is ezt a témát választja. Az animációs film hősei, egy szerelmespár, miután a lány féltékeny ex-barátja belöki őket autójával a tóba, élő halottként visszatérnek, hogy elnyerjék a bálkirály és -királynő titulust.

A Kinsey amerikai film. Bill Condon rendező valós történetet visz vászonra, a szexuális forradalom elindítójaként is számontartott Alfred Kinsey életét követi nyomon. A szexológus leszámol a gyakori tévhitekkel: (pl., hogy az orális szex a gyerekvállalást lehetetlenné teszi), statisztikákat készít a hetero-, homo- és biszexuálisok nemi életéről, közben a poligámia és a nyílt kapcsolatok határait keresgélve.

Oskar Roehler az Agnes és testvéreiben a német társadalom néhány nemzedékének jellemző állapotát tálalja. Az első testvér, a hajdanán vízágyúkkal dacoló ifjú, már ötvenes, felső-középosztálybeli Mercedest vezető polgárrá fakult. A karrier szépen halad, a hitvesi ágy már csak alvásra jó, a gyerek hasist termeszt a kertben. A második testvér csoportterápiára jár – mert szexfüggő, és amúgy sem találja a helyét. Martin, aki átoperáltatta magát Agnesszé, szintén nem találja a boldogságot. Hajdani nagy szerelme, aki divattervező, elfeledkezett róla. Kiút alig van a helyzetből. Agnes meghal, a szexfüggő testvér megtalálja élete szerelmét egy pornószínésznő személyben, és elhagyja az országot, miután meggyilkolta – a szerinte mindhármuk problémáiért felelős – apjukat, míg a harmadik testvér házasságát megmenti egy családi trauma.

Fabrice Du Welz Kálváriája csak a címválasztásban kötődik Krisztus kálváriájához. A fiatal énekes, akinek balszerencséjére egy erdőben lerobban az autója, betér éjszakára egy panzióba. Miközben az autószerelőre vár, sétálni indul a ködös erdős vidéken. Egy istállóra talál, ahol a kizárólag férfi lakosságú falu emberei egy borjút erőszakolnak. Ezek után sietne el a környékről, ám kiderül, a panzió tulajdonosa feleségét látja benne. A falubeliek is megjelennek, akik szintén nem vesznek tudomást róla, hogy a szereplő nem a panzió tulajdonosának felesége: Gloria. A sors gyakran kálváriához vezet – ám, hogy Du Welz kálváriája mit akar, örök rejtély.

Galaxis útikalauz stopposoknak: ilyen lenne egy Monty Python-féle tudományos fantasztikus komédia. Hősünk arra ébred, hogy a Föld nevű bolygót, amelynek úgy mellesleg lakója, egy űr-autópálya építése miatt felrobbantják. Szerencséjére szomszédja és jó barátja földönkívüli, így segítségével nekiállnak stoppolni. Van itt minden: szerelmi történet, kaland és izgalom. Sőt kisül az is, hogy a Földet titokban az egerek tartották fenn. Grteh Jennings komédiája biztosan kap még elismerést.

Milyen lehet a klasszikus maffia-krimi és a kung fu filmek kombinációja? Aki látta a Kung Fu Kilóra című Stephen Chow alkotást, már tudja a választ. Megmosolyogtat, mint egy Jackie Chan film, bár van benne dráma is, szatíra is – de végső soron nem több egy jó péntek esti filmnél.

Nick Love angol rendező A futballgyár című filmmel minden bizonnyal igen élethűen mutatja be a hírhedt angol huligánok életét. Tommy Johnson unottan éli a kora harmincas generáció életét, fásultan ül a kocsmában, és a nők sem érdeklik igazán. Az adrenalin szintje a jól szervezett verekedésektől ugrik fel. Érzi, hogy komolyan baja lehet a verekedésekből, ám amikor eszméletlenre veri egy másik szurkolótábor, rájön: éppen ezt imádja.

Lukas Moodyson a Lyukat ütsz a szívembe című filmjével újabb botránygyanús alkotást dobott elénk. A bezártság, a szexuális kontaktus kényszerűsége lassan pánikká fokozódik. A zárkózott Eric apja amatőr pornókat forgat otthonában. Miután a társaság kellőképp berúg, már a fizikai kínzás sem számít tabunak. A nyugati férfisovinizmus csak Ericre nem jellemző – ő viszont nem életképes szereplő.

David Yates Sex Traffic címet viselő opusa hátborzongatóan valóságszerű. Elena és Vera Londonba megy dolgozni. Vera barátja, Lexi ismer valakit Kisinyovban, aki munkaközvetítéssel foglalkozik. A baljós előjelre, hogy az útleveleket elveszi tőlük, a sofőr, nem figyel fel egyikük sem. Egy benzinkútnál aztán megtörténik a tragédia: eladják őket. A két lány kálváriájának első állomása Belgrád. A lányokat prostitúcióra kényszerítik, többek közt épp a békefenntartók. Egy botrány után a lányokat máris szállítják tovább Olaszországba, ám egy tengeri razzia miatt útjaik elválnak. Elena Londonba verekedi át magát, hogy megkeresse a húgát, ám mikor megtalálja, rá kell jönnie: Vera is belekeveredett az emberkerekedésbe. A film talán a valóságnál finomabban ábrázolja a kényszerprostituáltak sorsát, ám a végletekig kiszolgáltatottság rémisztő érzése mégis erős – amit a dokumentumfilm jelleg csak fokoz.

A The Yes Men (azaz az igenes emberek) Dan Ollman és Sarah Price rendezőpáros munkájának eredménye. A filmet talán Michael Moore vendégszereplése jellemzi a legjobban. A Yes Men amolyan civilkurázsijáról elhíresült partizánkodó szervezet – tagjai a szegény országokat elnyomó multinacionális cégek ellen küzdenek. Kiadják magukat a World Trade Organization (Világkereskedelmi Szervezet) munkatársainak, és az emberi ürülék újrahasznosítását adják elő nemzetközi szimpóziumokon. Fallosz alakú konzolt mutatnak, amely majd a munkatársak felülvigyázásának lesz az elengedhetetlen eszköze. Persze az egész blöff, de a közönségnek csak annyi tűnik fel: a World Trade Organization a harmadik világ kizsákmányolására, az emberi méltóság sárbatiprására tör. A Yes Men tagjai ezzel elérték céljukat.

A képek az International Movie Database honlapjáról származnak.

Az oldalt írta: Kiss Bence

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


Romániai magyar grafikusok alkotásai Rómában

(11. old.)

Tíz romániai grafikus, Baász Imre, Cseh Gusztáv, Feszt László, Gy. Szabó Béla, Haller József, Kusztos Endre, Nagy Pál, Plugor Sándor, Szabó Zoltán (Judoka) és Újvárossy László alkotásaiból nyílt tárlat május elején, a Római Magyar Akadémián. Minden alkotó hat-hat munkával szerepel, amelyet a kiállító művészek, magángyűjtők, a Janus Pannonius Múzeum és a Hatvany Lajos Múzeum kölcsönöztek a rendezvényre. A kiállítás június 30-án zárul. Kurátora Vécsi Nagy Zoltán. A művészek két-két munkájáról készült fotót, valamint az életrajzi adataikat tartalmazó igényes katalógust is ő szerkesztette. Az alábbiakban a kiadványhoz írt méltatását közöljük.

Az erdélyi magyar kultúra ezeréves múltját és mindenkori jelenvalóságát alapvetően meghatározza az európai szellemiség méltó képviselete, annak keleti határain. Az egyik legfontosabb, mert éppen a közvetítésre alkalmas, nyelvi akadályoktól mentes területén, a képzőművészetben mutat példát a kultúrák közötti átjárhatóságra, a több nemzet természetes találkozási övezetéül kínálkozó térségben. Mivel az itt élő politikusok népeikhez és kulturális hagyományaikhoz gyakran méltatlanul, hatalmuk rövidtávú megtartása érdekében az egymás ellen uszítás politikáját állami szintre emelték, szükség volt a kultúra sajátos, évszázados autonóm értékeit is megőrző, de a másnak, az „idegen" szellemiségnek is teret engedő közvetítő szerepére. Szerencsére a művészet örök lényegéhez tartozó igazságszeretet és emberség még a legmostohább körülmények között – Ceauşescu, a romániai kommunista pártvezér nemcsak politikai, de ízlésbeli egyneműségre is törekedő diktatúrájában – sem szorult teljesen háttérbe.

Azokban az években többnyire a monumentális műfajok képviselői számíthattak állami támogatásra, hiszen a köztéri szobrok és mozaikok, falfestmények, kárpitok, a hivatalos helyiségekbe szánt nagyméretű olajfestmények voltak hivatva a diktatúra egyszemélyes megtestesítőjének, a kommunista pártvezérnek a dicsőítésére és ezzel együtt a szűk látókörű gazdaságpolitikája által okozott nyomor elfedésére, valamint a nemzeti eufória látszatának mesterséges keltésére.

Ahogy a hatalmi elvárások egyre képtelenebbé váltak, és egyre komolyabb önfeladással jártak, a romániai művészek jó része, olyanok is, akik korábban éppen e monumentális műfajokat művelték, ezeknek hátat fordítva, a grafika iránt kezdtek érdeklődni. A grafika általánosan elfogadott nézet szerint sokkal személyesebb, azaz naplószerűen közvetlenebb, hétköznapi igazságok, valamint intimebb érzelmi állapotok rögzítésére is alkalmasabb. Ráadásul a műfaj a maga változatos, viszonylag gyors és direktebb eljárásaival kiválóan megfelelt a művészek azon igényének is, hogy extenzív szakmai kísérletezést folytassanak, hasonlóan azokhoz a nyugat-európai kortársaikhoz, akik éppen ezekben az években a művészet reflexív, nyelvi megújulásán fáradoztak.

E kitörési erőfeszítéseknek a jelentősége annál is nagyobb, mivel az ezredvég romániai művésze, a kortárs művészet akkori legújabb műfajai és eljárásai elől mind szellemi, mind fizikai értelemben el volt zárva. Nemcsak külföldre utazását korlátozták, de a friss tendenciákat reprezentáló külföldi kiállítások bemutatását sem engedélyezték számára. Ráadásul az állami cenzúrán keresztül minden, az alkotói szellemet frissíteni hivatott információ beáramlását megpróbálták megakadályozni. Ennek ellenére a romániai művészek legjobbjai, ha töredékesen és másodlagos forrásból is, de ismerték a kortárs grafikai törekvéseket, és azok eredményeit beépítették munkáikba.

Néhány kivételes tehetségű művésznél az elzártság pozitív eredményeként könyvelhetjük el, hogy a világ tendenciáinak naprakész követése helyett energiáit a magyar és az erdélyi kultúrák népi és történelmi mélyrétegeinek feltárására, vagy az adott technikai-szakmai lehetőségek virtuozitásig fokozott kihasználására fordította.

Lehet, hogy ezek az alkotások rossz helyen és rossz korban születtek, és ezért mind szellemi, mind szakmai értelemben nem mindennapi erőfeszítések nyomait viselik, mégis képesek arra, hogy bölcseleti elmélkedésre, a Föld és az élővilág rejtelmeiben való búvárkodásra, a mindenkori közép-kelet európai kultúra éltető levegőjének belélegzésére, valamint az erdélyi magyar lélek természetébe való betekintésre ösztönözzenek, sőt némelyikük talán a felhőtlen szórakoztatásra is alkalmas. Bár a tíz kiállító művész mindegyike egy-egy autonóm grafikai struktúrát létrehozó alkotói egyéniség, mégis e művek közös „keserédes" hangulatát alapvetően határozza meg az archaikus jel és szimbólumrendszerhez, valamint gyakran hagyományos eszköz és anyaghasználathoz visszanyúló, vagy éppen ellenkezőleg, az akkor és ott elérhetetlen csúcstechnológiát imitáló, tehát anakronisztikus plasztikai eszközöket is alkalmazó romantikus alkotói gyakorlat.

Vécsi Nagy Zoltán

vissza az elejére


Nyelvművelés
Egy testrésznevünk, az ujj

(11. old.)

Az ujj az emberi kéz és láb ízekre tagolt, elágazó, mozgatható részeinek valamelyike. Az ujj szó is – miként csaknem valamennyi testrészünk neve – a magyarban ősi örökség. Minthogy ujja van a kezünknek meg a lábunknak is, a puszta ujj szóval – hiszen erről beszélünk gyakrabban – a kezünk ujjait jelöljük, a lábunkon levőket jelzős szóösszetétellel különítjük el: lábujj (a tájnyelvben olykor lábujjka). Az ujjakat tehát ezzel két nagy csoportra, a kézen meg a lábon levőkre osztottuk.

Mindenki tudja, hogy a fenti felosztáson belül a kéz ujjait így különböztetjük meg: hüvelykujj, mutatóujj, középsőujj (vagy középujj), gyűrűsujj (helyi tájszólásokban: növendékujj vagy nevetlenujj) s végül a kisujj. A hüvelykujj kivételével, mindegyik elnevezés indítéka világos. A hüvelykujj előtagja, a hüvelyk, a hüvely-ből alakulhatott -k névszóképzővel. A jelentéstani összefüggés a hüvely és a hüvelykujj között úgy képzelhető el, hogy a nyilazáskor a hüvelykujj védelmére alkalmazott hüvelyszerű eszköz (burok, tok) neve átvonódhatott magára a szóban forgó ujjra, s így a hüvelykes ujj-ból hüvelykujj lett.

A lábujjak mindegyikének – mivel a kéz ujjainál kevésbé fontosak – már nincs neve. De mégis van háromnak: nagy lábujj, középső vagy hosszú lábujj meg kis lábujj. A lábujj tehát az egységes fogalom, s ehhez járul a nagy, a középső meg a kis megkülönböztető jelző.

Igen ám, de megfigyelhetjük, hogy a testrésznevek jórészt birtokos személyragos alakban élnek. Nagyon ritkán hangzik el szájunkból összetételként az ujjbegy, lábujj, lábszár, lábfej, helyette az ujjam begye, a lábam ujja, a lábam szára, lábam feje lazább szószerkezet járja. S mi történik, ha a beszélő pontosabban meg akarja jelölni, hogy melyik lábujja fáj? Ilyenkor bizony sokszor elhangzik az a „logikátlan", laza, de korántsem zavaró szószerkezet is: a nagy lábam ujja, a „logikus" nagy lábujjam vagy a lábam nagyujja helyett.

Hasonlóságon alapuló névátvitellel keletkezett a ruhafélék a kart fedő részének a neve, a ruhaujj, kabátujj; a kesztyűnek az ujjat fedő része: kesztyűujj. Az olyan ruhadarab, amelynek nincs ujja: ujjatlan vagy ujj nélküli. A népnyelvben a kiskabát neve ma is ujjas (olyan ruhadarab, szemben a lájbi-val, amelynek ujja van).

Az ujj szó régen – más testrésznevekhez hasonlóan – jelölhetett mértékegységet is. A régieknél olvassuk: „...minden Láb teszen 12 Ujjat; minden öl 6 Lábat vagy 72 ujjat". Az ujj szó-nyi képzős származéka, az ujjnyi, ma is, igaz, bizonytalan mértékegység. Lehet kevés is (csak egy ujjnyi bort ivott), sok is (ujjnyi vastagon kente a kenyérre a zsírt).

Mint a legtöbb testrésznév, az ujj szavunk is nyelvünk szólásanyagát sok színes, jellegzetes kifejezéssel gazdagította.

Itt van mindjárt az az eset, amikor határozottan tagadom, hogy bántottam embertársamat, kijelentem tehát: egy ujjal sem nyúltam hozzá! Előfordul persze, hogy nem is segítem nehézségei közepette, az ujjamat se mozdítom érte, mert még azt sem érdemli meg. Olyan kirívó a viselkedése, szégyene köztudott, hogy az emberek ujjal mutogatnak rá, azaz kicsúfolják, kigúnyolják. Pedig nem jó vele ujjat húzni, belekötni, mert csúnyán megtorolhatja.

Nem nehéz az ujj szóval kapcsolatos más kifejezéseket találni. Ha egy-egy asszony azt teszi az urával, amit akar, kénye-kedve szerint bánik vele, így szoktuk mondani: az ujja köré csavarja. Vagy ha valakinek a biztos tudását akarjuk hangsúlyozni, megint csak az ujjunkra hivatkozunk: a kisujjában több van, mint másnak a fejében. Elvesztette valaki minden vagyonát? Akkor: úgy maradt, mint az ujjam. S az sem megalázó dolog, ha valaki a számára szokatlan, esetleg kellemetlen munkát is elvégzi, mert nem esik le az aranygyűrű az ujjáról.

Murádin László

Szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


CSALÁDI KÖR


TOTYOGÓ
Babakonyha

(12. old.)

Sajtos-brokkolis csirke
Előkészítés: 5 perc

Főzés: 15 perc

Hozzávalók 4 adaghoz: 10 dkg zsenge brokkoli, 12 dkg felkockázott csirkemell. A sajtmártáshoz: 3 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, 6 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, majd öntsük fel a tejjel. Főzzük fel, majd gyenge lángon sűrítsük. Ezután húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a reszelt sajtot. Ezalatt enyhén sós vízben főzzük meg a brokkolit és a csirkemellet. Törjük össze villával vagy turmixoljuk, majd keverjük össze a sajtszósszal.

Csíkos püré sonkával
Hozzávalók: 30 dkg krumpli, 1 csipet só, 1 dl tej, 1 diónyi vaj, 10 dkg zöldbab, 1 szelet pulykasonka, 10 dkg sárgarépa

Elkészítése: Külön vízben – de még jobb egymás után – főzzük meg a zöldségeket. Külön-külön turmixoljuk össze, majd mindegyikbe keverjünk egy-egy adagot a felaprított sonkából. A színes pürékből szedjünk csíkokat a baba tányérjára.

vissza az elejére


Rózsahimlő terhesség alatt

(12. old.)

Olvasói kérdésre kértük meg dr. Zsigmond István nőgyógyász szakorvost, válaszoljon a lap hasábjain: milyen rizikót jelent a terhesség alatti rózsahimlő-fertőzés, illetve hogyan mutatható ki az esetleges érintettség?

A rózsahimlő-terhességben az egyik legveszélyesebb betegség, amely komoly veszélyt jelent a magzatra nézve. Amennyiben a terhes nő élete korábbi szakaszában már „túlesett a rózsahimlőn", a születendő babát fenyegető veszély inkább csak elméleti.

Ellenkező esetben azonban, ha bebizonyosodik, hogy az anya, illetve a magzat szervezetébe is bekerült a vírus, komoly következményekkel kell számolni. A rózsahimlő-fertőzés a terhesség első harmadában komoly malformációkat (magzati károsodásokat) okozhat, a magzatnak szívhibája, szem- és agykárosodása, halláskárosodása alakulhat ki, ezért az első három hónapban fertőzés esetén a terhesség megszakítása indokolt, minthogy a rizikó meglehetősen nagy, úgy 40–50% körüli. A terhesség 16. hetétől kezdődően a magzati kockázat sokkal kisebb, ritkábban fertőződik a magzat és enyhébbek a károsodások is, legtöbbször ki sem mutathatóak ultrahangvizsgálattal. Ebben az esetben a szülőknek kell eldönteniük, vállalják-e a kockázatot, vagy megszakíttatják a terhességet.

A hazai törvények értelmében kérésre, tehát orvosilag nem indokolt esetben a terhesség 13. hetéig lehet terhesség-megszakítást végezni, ellenben orvosilag indokolt esetekben nincs ilyen megkötés.

A rózsahimlő gyakran tünetszegény és a diagnózist a rózsahimlő ellen kialakuló antitestek, védőfehérjék kimutatásával lehet megállapítani. Ezek az antitestek a fertőzés után 2–3 héttel alakulnak ki, ezért az esetleges fertőzéskor már meglevő antitestek jelzik, hogy az anya korábban már átesett a betegségen és megvédik a magzatot a fertőzéstől.

F. I.

vissza az elejére


Magzatvédő-vitaminok – kiknek, mikor, mennyi időre?

(12. old.)

Már a hazai gyógyszertárakban is több kiváló, a kismamák számára ajánlott vitaminokat lehet beszerezni, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek a baba egészsége szempontjából.

A folsavat is tartalmazó magzatvédő-vitamin a központi idegrendszer legsúlyosabb és leggyakoribb rendellenességeinek (az agykoponyahiánynak és a nyitott gerincnek) 90 százalékát, a vese-rendellenességek kétharmadát, a szívrendellenességek felét és a végtaghiányok egyharmadát képes megelőzni. (Magyar kutatók szerint a folsav hatásossága „egymagában" alacsonyabb, csak 41–79 százalékos.)

A magzatvédő vitamint azonban (pontosan folsav tartalma miatt), elsősorban nem a kismamáknak kell ajánlani, hanem a gyermeket tervező nőknek. A fent említett rendellenességek kivédésében ugyanis csakis akkor van szerepe a magzatvédő vitaminnak, ha minimum a fogamzás előtt egy hónappal kezdik el szedni, és legalább a terhesség 12. hetéig folytatják. Ezt követően szedése egészséges és jól táplálkozó várandósok esetében megkérdőjelezhető.

Dr. Kovács Katalin háziorvos lapunk kérdésére kifejtette: valóban nagyon fontos a folsav a fogamzást megelőző időszakban. Kimutatták, hogy azok a kismamák, akik teherbe esésük előtt ilyen készítményeket szedtek, lényegesen kisebb arányban adtak életet fejlődési rendellenességekkel (nyílt gerinc, Down-kór) született gyermekeknek. A terhesség ideje alatt ajánlott vitaminokkal azonban csínján kell bánni. Elmondta: a hozzá forduló kismamák esetében csakis azoknak ajánlja ezeket a vitaminokat, akiknél az általános kivizsgálás során kiderül: soványak, vérszegények, kalciumhiányban szenvednek. Mivel ezeknek a készítményeknek étvágynövelő hatásuk van, fennáll a kismama elhízásának a veszélye, ami egyáltalán nem ajánlatos. Tehát csakis egyénre, „kismamára" szabottan kellene ezeket felírni.

Ami pedig a magzatvédő-vitaminok beszerzését illeti, ezeket a készítményeket Romániában azoknak a kismamáknak írhatják fel térítésmentesen a háziorvosok, akiknek semmilyen jövedelmük nincs. Azok, akik „megengedhetik" maguknak, sajnos az egész összeget ki kell hogy fizessék értük, mivel áprilistől ezek is lekerültek az ártámogatott gyógyszerek listájáról – tudtuk meg.

(-y-a)

vissza az elejére


Mitől kell a magzatot és az anyát védeni?

(12. old.)

A magzat egyátalán nem tiszteli az anya szervezetének érdekeit. Egyszerűen elveszi mindazt, ami jár neki. Terhesség alatt inkább lappangó anyai vitaminhiánnyal kell számolnunk. Ez fáradtságot, gyengeséget, csökkent szellemi és fizikai teljesítőképességet, fertőzésekkel szemben fokozott érzékenységet vált ki. Közben az anyai vitamin- és ásványi sóraktárak kimerülnek. Az orvosok egy része azt javasolja, hogy a terhes fogyasszon inkább minél több zöldséget és gyümölcsöt, és ne szedjen vitaminokat. Másik része viszont azt vallja: ez az álláspont csak elvileg helyeselhető. Valójában, az intenzív mezőgazdasági termelésnek köszönhetően, táplálékaink vitaminkínálata sokkal szegényesebb, mint volt például negyven évvel ezelőtt. A minálunk (is) meghonosodott táplálkozás mellett az anyai vitaminraktárak csak kb. napi 3200 kcal értékű táplálék elfogyasztása mellett lennének egyensúlyban a terhesség folyamán. Ez pedig törvényszerűen súlyos elhízáshoz vezet. Másfelől a zöldségek és gyümölcsök sem teljesen megbízhatóak. Hacsak nem saját magunk állítjuk elő táplálékainkat, nem lehetünk biztosak benne, hogy a termelő megfelelő, egészségre nem ártalmas növényvédő és érlelő szerekkel kezelte-e a termékeit, megfelelően műtrágyázott-e. Azt sem tudhatjuk pontosan, hogy milyen környezetszennyeződés érte a termékeket szállítás és – mondjuk – utcán történő értékesítése során. Természetesen nem állíthatjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök nem tartoznak a legértékesebb táplálékaink közé, csupán azt mondjuk, hogy ma már pusztán általuk nem tudunk gondoskodni az anyai és magzati igényekről.

vissza az elejére


Babaságok

(12. old.)

Nagy fába vágtuk a fejszénket Marci fiammal: úgy döntöttünk, megkezdjük a kiegészítő táplálást. Pontosabban szólva én döntöttem így, ő pedig a hat hónaposok bölcs belenyugvásával mindössze annyit tesz, hogy nagyra tátja szájacskáját, amikor közelítek felé a micimackós kiskanállal. Többek szerint éppen ideje volt már annak, hogy hat hónapos gyerekemet bevezessem a gasztronómia rejtelmeibe. Az ember azt hinné, hogy ebben a mai szoptatáscentrikus világban senki nem fog megütődni azon, ha én féléves koráig kizárólag anyatejen tartom a fiamat. Hogyisne! Háziorvosunk javasolta, hogy már három hónapos korától adjak neki gyümölcsleveket, pépeket. Nem tettem. Amikor négy hónaposan oltásra vittem Marcit, a gyerekorvos fogyelmeztetett, hogy mostmár igazán ideje lenne szilárd táplálékkal is etetni, menjek majd be hozzá néhány nap múlva, hogy elmagyarázza, hogyan kell. Nem mentem. Két hónappal később, a következő oltáskor már csak kérdés szintjén merült fel a probléma: még most sem akarom elkezdeni? Na jó, mondtam, akkor jöjjön, aminek jönnie kell, végül is én csak annyit akartam elérni, hogy féléves koráig ne kelljen bébipapival tömnöm, ha egyszer van elég tejem. Az elhatározást azonban csak néhány hét múlva követte tett, közbejött ugyanis egy utazás, és úgy gondoltam, éppen elég lesz Marcinak a vonatozás és az új környezetbe kerülés izgalma, nem kell ezt még gyümölcspéppel is tetézni. Fiam nagyon élvezte a nagyszalontai kiruccanást, bár otthon is le kellett nyelnem néhány „és mit adsz neki enni?" típusú kérdést.

Amikor tehát visszatértünk Kolozsvárra, nekivágtunk. Kifacsartam egy narancsot, fogtam a már említett micimackós kiskanalat, és megkínáltam Marcit. Megvolt róla a véleménye, két kanálkányi lé után köszönte szépen, de kérte vissza a már megszokott „tejesköcsögöt", ráadásul az új, szokatlan inger hatására szépen telepakolta a pelenkáját. Következő próbálkozásként lereszeltem egy almát. Ez már érdekesebbnek bizonyult, Marci módfelett csodálkozott azon, hogy van a szájában valami, aminek csöppet sincs anyatejíze, de azért ehető. Egy ideig elszórakoztatta az újdonság, majd néhány kanálka után összezárta a száját, jelezve: jóból is megártana, ha még egy kicsit kéne ennie belőle. Nem erőltettem, kezdetnek ez is elég. Nagyjából így állunk most a kóstolgatással, leszámítva, hogy éppen azt a korszakot éljük, amikor a fiam mindent a szájába dug: a szintén micimackós rágókát, egy egész plüssnyulat vagy akár a zenélő napocskát, a most kapott pancsolós könyvecskét, a kisszéke biztonsági övének csatját, vagy bármilyen, a keze ügyébe kerülő ruhadarabot. Ha semmi érdekes nincs a közelében, akkor az újságot próbálja meg kitépni a kezemből, és a saját keze mellett az én ujjamat is bedugja a szájába, és buzgón harapdálja. Mindezzel persze némi éjszakai nyűglődés is együttjár, ezért erősen reménykedem, hogy a Fogtündér hamarosan meglátogat minket, és hoz Marcinak egy fogacskát. Akkor pedig már rágni is képes lesz, én pedig kénytelen leszek komolyan venni a hozzátáplálást. Persze, tisztában vagyok azzal, hogy bizonyos koron túl a kicsinek már egyéb táplálékra, kalóriákra is szüksége van, de aki sokáig kizárólagosan szoptatta a babáját, tapasztalta annak összes előnyét és kevéske hátrányát (ha egyáltalán van neki hátránya), az bizonyára megérti, miért ilyen nyűglődős nálunk a szilárd táplálék bevezetése. Egy komoly úriembernek azonban ennie kell, és ennek tudatában az előttünk álló hetek-hónapok legnagyobb kalandjába vágunk bele Marcival, valamint a mellettünk álló, családtagokból és barátokból álló drukkergárádával. Jó étvágyat, kisfiam!

Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


Babával nyaralunk

(12. old.)

Az otthonához és gyerekéhez kötött kismamák jogos igénye, hogy kilépjen a mindennapok megszokott ritmusából, a munkahelyéhez és családjához kötött kispapának pedig hasonlóképpen. A legtöbb kisbaba azonban szereti az állandóságot, nyugodt, ha akkor és úgy alhat, ehet, fürödhet, ahogyan megszokta, a szülők azonban éppen valami változatosságra vágynak. Néhány javaslat, hogy gyermekek és szülők is jól érezzék magukat a közös nyaraláson.

A szállás kiválasztása nemcsak pénztárca kérdése. Először tisztázzuk, mire vágyunk. Teljes ellátás, kényelem egy hétig egy helyben? A szállodában mindezt megkapjuk, ám lehet, hogy mégis kényelmetlenül érezzük majd magunkat, mert kisbabánk nem viselkedik szép csendesen és nyugodtan az étkezések alatt, éjszaka sír, és hol melegítjük meg a soron kívül kért bébiételt, tápszert. Ha felváltva kell őriznünk a babát a szobában, míg párunk eszik, lemegy a bárba, vagy úszik egyet, nem fogjuk igazán élvezni a közös nyaralást. Az apartmanban, vendégházban kötetlenebbül oszthatjuk be időnket, és némi főzési lehetőség is van

Alvóbaba és örökmozgó – mindkettő a mi gyerekünk, mégpedig egyazon éven belül. Az első hónapokban mózeskosárban vagy hordozókendőben is jól érzi magát a csecsemő, bárhol és bármikor megszoptathatjuk. Amikor már forog, kúszik, mászik csemeténk, bizony nehezebb idegen környezetben az otthonihoz hasonló tiszta és biztonságos mozgásteret nyújtanunk neki. Ennek hiányában állandóan babakocsiban, kézben kell tartanunk a járni még nem tudó, de már nyüzsgő sajtkukacot. Könnyebb időszak a második év: a kisgyerek kialakult napirendjéhez igazodva remek programokat szervezhetünk. Tartsuk tiszteletben napközbeni és esti alvásidejét, így a fennmaradó két fél napszakban kiegyensúlyozott, érdeklődő kis lurkóra számíthatunk. Programjainkat igyekezzünk a fele-fele elvhez alakítani: egy ideig olyasmit teszünk, ami igazán nekünk szerez örömet, majd olyasmit, ami neki. Kevésbé esik nehezére az alkalmazkodás, amikor pihent és jókedvű, aztán ha látjuk, hogy megelégelte a sétálóutcát, kanyarodjunk le egy játszótérre.

Csak az a távolság ne lenne. Vagy legalább ne lenne olyan nagy. Vegyük fontolóra, érdemes-e sokat utaznunk, vagy talán közelebb is találunk vonzó célpontokat. Kisgyerekkel lehetőleg ne induljunk autós körutazásra, mert rosszul viseli a hosszú bezártságot, egy helyben ülést, nyugtalanságot okozhat a naponta változó szállás. Ideális, ha legfeljebb egynapi utazás után legalább egy hetet töltünk a nyaralóhelyen. Jó megoldás lehet egy közbeeső szállás beiktatása is. Így a kisgyerek a megszokotthoz képest nem utazik jóval többet egyszerre, és mozgásra, sétára is jut idő még aznap.

Az autózást lehetőleg alvásidejére időzítsük, a nap többi részében pedig gondoskodjunk bőséges mozgásszabadságról. Ne csodálkozzunk a kicsi nyűgösködésén, ha az autóból kiszállva nyomban beülünk egy hangulatos kisvendéglőbe. Ehelyett keressük fel az első játszóteret, szaladgáljunk a patakparton, eregessünk sárkányt a mezőn. Amíg asztalnál ülünk, kössük le figyelmét érdekes, dobozba gyűjtött játékszerekkel. Az autóban üljünk mellé, így nekünk is kényelmesebb szórakoztatnunk, mint az első ülésből hátrahajolva. Figyeljünk, hogy az ablaküvegen keresztül ne süsse a nap, kellőképpen árnyékoljunk.

A Kismama magazin alapján

vissza az elejére


Lapzártakor
Díjkiosztás előtt Kisvárda

(14. old.)

Záró napjához érkezett a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XVII. Fesztiválja. A versenyben részt vevő előadások sorozata péntekre virradóra zárult. Ezután a megmérettetés már nem az esetleges díjelnyerésről szólt, mégis megmaradt egyfajta versenyíz, hiszen színművészetis diákok produkciói kerültek sorra. A végzősök és másod-, harmadévesek vizsgaelőadásainak, egyéni műsorainak drukkolhattunk: Slawomir Mrozek Tangó (Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Szentgyörgyi István tagozata), Sam és Bella Spewack – Cole Porter Csókolj meg, Katám! (Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színművészeti és Színháztudományi Kar), Shakespeare Wyhar (Így vizsgázunk mi) (Újvidéki Művészeti Akadémia), és Dés-Geszti-Békés A dzsungel könyve (szintén az Újvidéki Művészeti Akadémia). A végzősök bizonyára egy-egy szerződésben is reménykedtek, hiszen színházigazgatók, társulatvezetők számára ideális alkalom kiszemelni ilyenkor az esetleges „áldozatokat".

Ma este nyolc órakor derül ki tehát a be nem avatottak számára, hogy kik azok, akik díjakkal térhetnek haza az idei évadot áttekintő megmérettetésről. Szerencsére idén is nehéz dolga volt az öttagú bírálóbizottságnak (Bagossy László rendező, Csoma Judit színész, Dömötör Adrienne kritikus, Duró Győző dramaturg, Gazsó György színész). Ízelítőként az esetleges (megítélésem szerinti) potenciális díjesélyesből (a sorrend szigorúan a játékrend szerinti beosztás alapján alakult így): a Csíki Játékszín Az ember tragédiája című előadása; a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Tótékja; a Kolozsvári Állami Magyar Színház Woyzeckje; a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Othellója; a Szabadkai Népszínház Murlin Murlo című produkciója; az Újvidéki Színház Médeia-körök című előadása. Feltehetőleg az egyéni teljesítményekről szóló díjak is ezekből az előadásokból kerülnek ki, de nem szabad elfelejteni, hogy egy-egy nem díjazott produkcióból is ki lehet emelni színészi alakításokat.

Köllő Katalin

vissza az elejére


A kultúra győzelme
Nagysikerű Nagy Könyv-játék Erdélyben

(14. old.)

Több, mint tizenegyezer szavazat gyűlt össze Erdélyben a Nagy Könyv elnevezésű játék keretében. Az elmúlt hetekben Erdély tizenkét megyéjében zajlott a szavazás, a szervezők szerint az akció nyomán valóságos mozgalom indult az erdélyi magyar irodalom népszerűsítése érdekében, amelybe iskolák, könyvtárak és civil szervezetek is besegítettek.

Szepessy Előd, a Magyarországon is igen népszerű Nagy Könyv játék erdélyi szervezője úgy értékelte, a játék az előzetes reményeket messze felülmúló sikernek örvendett Erdélyben. Mint mondta, felkérésükre, mintegy 223 oktatási intémény karolta fel a játék népszerűsítését, de több helyen a tanfelügyelőségek, diák- és civil szervezetek is segítettek a szavazás lebonyolításában.

A játék erdélyi szervezői a napokban gyűjtötték össze a szavazólapokat. Szepessy szerint a szavazatok száma a valóságban jóval meghaladhatja a tizenegyezret, ugyanis felmérések szerint az erdélyi magyar diákok jelentős része interneten is szavazott. Ezen szavazatoknak is köszönhető az, hogy a legjobbnak tartott száz mű között több erdélyi szerző, köztük Tamási Áron, és Wass Albert műve is szerepel.

A nagy érdeklődésen túl a szervezők a Nagy Könyv legnagyobb hozadékának azt tartják, hogy a játék hatására – főként az iskolások körében – érezhetően nőtt az érdeklődés az irodalom iránt. Szepessy Előd ugyanakkor köszönetet mondott a magyar sajtónak is, amiért önzetlen segítségükkel jelentős módon hozzájárultak a játék sikeréhez.

A Nagy Könyv játék június 11-én újabb fordulóponthoz ér: szombat este zárul le a szavazás 20.05-kor a Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornája élő közvetítésű műsorban ismerteti majd, melyik az a 12 regény, amelyből a nyár folyamán ismert és népszerű személyek vezényletével versenyfilmek készülnek. A játék folytatásaként, ezek a filmek küzdenek meg egymással ősszel a Magyarország legkedvesebb regénye 2005-ben címért.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ÁLLÁS

(15. old.)

Magyarországi kft. Kolozsváron alakuló irodába keres: • irodavezető-üzletkötő pozícióba. Elvárásaink: – szolgálatások, értékesítések terén szerzett tapasztalat; – felsőfokú végzettség; – tárgyalóképes angol nyelvtudás; – saját gépkocsi előny. • H.R. asszisztent, elvárásaink: – humánerőforrás területén szerzett tapasztalat; – angol nyelv min. középfokon; – szakirányú végzettség előny. Amit ajánlunk: versenyképes jövedelem, egyéb költségtérítés. Interjú időpontja: 2005.06.17. Érdeklődni lehet a 0720-340936. (0012)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Világbajnoki-selejtezők

(16. old.)

Ázsia
A szerdai eredmények nyomán a csoportmérkőzések utolsó előtti fordulója után Japán, Irán, Koreai Köztársaság és Szaúd-Arábia a további eredményektől függetlenül kvalifikálta magát a 2006-os labdarúgó-világbajnokságra.

Eredmények:

A-csoport: Kuvait–Koreai Köztársaság 0–4 (Park Csu Jong – 19., Li Dong Guk – 29., 11 m, Kim Szang Szik – 55. és Park Dzsi Szung – 62. perc) és Szaúd-Arábia–Üzbegisztán 3–0 (Al-Dzsaber 2 – 9. és 60., továbbá Al-Harti – 87. perc).

A csoport állása: 1. Szaúd-Arábia 11 pont – már továbbjutott, 2. Koreai Köztársaság 10 – már továbbjutott, 3. Kuvait 4, 4. Üzbegisztán 2.

B-csoport: Koreai NDK–Japán 0–2 (Janagiszava – 73. és Oguro – 90. perc; kiállítva: Kim – 91. perc, Koraei NDK) és Irán–Bahrein 1–0 (Nosrati – 48. perc).

A csoport állása: 1. Irán 13 pont – már továbbjutott, 2. Japán 12 – már továbbjutott, 3. Bahrein 4, 4. Koreai NDK 0.

A négy-négycsapatos A- és a B-csoport első két válogatottja egyenes ágon kerül a vb mezőnyébe, míg a két harmadik rájátszásban dönti el, melyikük vívhat majd osztályozót a CONCACAF zóna negyedik helyezettjével.

CONCACAF-zóna
Az éllovas Mexikó és a második Egyesült Államok is magabiztosan győzött a karibi térséget egyesítő CONCACAF-zóna világbajnoki selejtezőinek 5. fordulójában. Costa Rica együttese ugyanakkor csak nagy csatában, a 90. percben szerezett góllal verte Guatemala együttesét.

Eredmények, 5. forduló: Costa Rica–Guatemala 3–2 (Hernandez – 34., Gomez – 66. és Wanchope – 90. perc, illetve Villatoro – 74., Rodriguez –76. perc), Panama–Egyesült Államok 0–3 (Bocanegra – 8., Donovan – 22. és McBride – 43. perc) és Mexikó–Trindad és Tobago 2–0 (Borgetti – 65. és Perez – 89. perc).

Az állás öt forduló után: 1. Mexikó 13 pont, 2. Egyesült Államok 12, 3. Costa Rica 7, 4. Guatemala 4 (7–8), 5. Trinidad és Tobago 4 (4–9), 6. Panama 2.

A CONCACAF zóna első három csapata automatikusan részt vehet a 2006-os világbajnokságon, míg a negyedik helyezett az ázsiai selejtező ötödikjével vív osztályozót a vb-ért.

vissza az elejére


Női Európa-bajnokság

(16. old.)

A címvédő Németország bejutott az elődöntőbe az angliában zajló női labdarúgó Európa-bajnokságon.

Eredmények,

A-csoport, 2. forduló: Svédország–Finnország 0–0 és Dánia–Anglia 2–1.

A csoport állása: 1. Dánia 4 pont, 2. Anglia 3, 3. Svédország 2, 4. Finn-ország 1.

B-csoport, 2. forduló: Németország–Olaszország 4–0 és Franciaország–Norvégia 1–1.

A csoport állása: 1. Németország 6 pont, 2. Franciaország 4, 3. Norvégia 1, 4. Olaszország 0.

vissza az elejére


Az Erdély Futballiskola újabb sikere

(16. old.)

Miután korábban a Kolozsvári Clujana női bajnokcsapatát leiskolázta, a múlt hét végén újabb sikert ért el az Erdély Futballiskola ifi csapata. A focisulisok 3–1 (2–0) arányban verték a Kolozsvári U FC hasonló korú csapatát.

Ősztől az országos ifi-bajnokságban fognak játszani a futballiskola tehetséges növendékei.

(erkedi)

vissza az elejére


George Best őrizetben

(16. old.)

Volt barátnője egyik ismerősének molesztálásért őrizetbe vették George Bestet, a Manchester United korábbi kiváló labdarúgóját.

Az 59 éves Best önként jelentkezett a London vonzáskörzetéhez tartozó Staines rendőrkapitányságán, miután egy 34 esztendős hölgy azt állította: a férfi rátámadt, miután ő megakadályozta, hogy bejusson egykori szeretője lakásába.

Best menedzsere, Phil Hughes szerint ügyfele határozottan tagadja az ellene felhozott vádat.

Az egykori játékos 1968-ban tagja volt a Manchester United BEK-győztes gárdájának, az együttesben összesen 465 mérkőzést játszott és 180 gólt lőtt. Pályafutása befejezése után elsősorban alkoholizmusa miatt került időről időre a címlapokra, majd 2002-ben májátültetésen esett át, de a hírek szerint röviddel a műtét után már ismét a pohár után nyúlt, és azóta is rabja az ital iránti szenvedélyének.

vissza az elejére


Bajnokok Ligája
A Liverpool harcba szállhat a címvédésért

(16. old.)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénteki döntése szerint a Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpool ötödik angol csapatként indulhat a sorozat 2005–2006-os idényében.

Az UEFA ezzel együtt szabályt is módosított, mostantól ugyanis a címvédőnek biztos helye van a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Vörösöket ennek ellenére a „leggyengébb" szigetországi csapatként kezelik, így már a selejtezők első fordulójában be kell kapcsolódniuk a küzdelmekbe, ami azt jelenti, hogy július 12-én vagy 13-án kell először pályára lépniük. A főtáblára kerüléshez három kört kell túlélniük a csapatoknak, a magyar bajnok Debrecen a második fordulóban kezd.

„A következő idényben Anglia lesz az egyetlen nemzet, amely öt együttest nevez a sorozatra, de ez utoljára fordul elő" – jelentette ki William Gaillard, az UEFA szóvivője arra utalva, ha a jövőben hasonló szituáció alakul ki, akkor a címvédő az utolsó BL-indulást érő helyen végzett csapat kárára indulhat a sorozatban.

Gaillard leszögezte, az FC Liverpool UEFA-kupa helyét nem örökli meg egy másik angol csapat, ahogy abban a Manchester City vezetői és szurkolói bíztak.

A Liverpool május 25-én Isztambulban hódította el a trófeát: a szünetben az olasz AC Milan már 3–0-ra vezetett, ám az angolok a második félidőben alig hat perc alatt egyenlíteni tudtak, végül pedig büntetőkkel nyertek. AZ UEFA szabálya szerint eddig nem járt automatikus hely a címvédőnek, márpedig az angol szövetség korábban úgy döntött, a Premier League első négy helyezettje indulhat a következő kiírásban, a Liverpool pedig csak ötödik lett.

vissza az elejére


Kalotaszeg Kupa

(16. old.)

Az ötödik fordulóval folytatódott a Kalotaszeg Kupa.

Eredmények:

1. csoport: Jegenye–Lóna 3–3, Kalotaszentkirály–Méra 3–5, Zsobok–Mákó-Egeres 1–4 és Körösfő ifi–Körösfő 0–2. A csoport táblázata:

1. Méra 5 5 0 0 24–6 15
2. Körösfő ifi 5 3 1 1 15–9 10
3. Mákó-Egeres 5 2 2 1 10–6 8
4. Körösfő 5 2 1 2 11–9 7
5. Jegenye 5 2 1 2 13–21 7
6. Lóna 5 1 3 1 8–10 6
7. Zsobok 5 1 0 4 10–22 3
8. Szentkirály 5 0 0 5 11–18 0
2. csoport: Nyárszó–Ketesd 3–0, Kapus–Bánffyhunyad 4–2, Inaktelke–Sztána 3–2 és Tordaszentlászló–Magyarfenes 3–4. Az állás:
1. Kapus 5 5 0 0 21–3 15
2. Magyarfenes 5 4 1 0 15–7 13
3. Bánffyhunyad 5 3 1 1 29–8 10
4. Szentlászló 5 3 0 2 22–7 9
5. Inaktelke 5 2 0 3 19–18 6
6. Sztána 5 1 0 4 8–17 3
7. Nyárszó 5 1 0 4 5–44 3
8. Ketesd 5 0 0 5 0–15 0

vissza az elejére


Biliárdverseny Szamosújvárott

(16. old.)

Nagy népszerűségnek örvend a biliárd Szamosújvárott, az utóbbi években egyre gyakrabban szerveznek különféle versenyeket a kisvárosban. A Liberty klubban rendezett vetélkedőre 16-an neveztek be, nagy küzdelem során az első helyen Adrian Crişan végzett, a döntőben a tavalyi nyertest, Sebastian Micleát győzte le.

(erkedi)

vissza az elejére


A 7-es rögbi döntője

(16. old.)

A kolozsvári polgármesteri hivatal és a helyi tanács, Természetre és Sportra Nevelt Generációk Alapítvány, a testnevelési főiskola, a Kolozs megyei kábítószer-fogyasztás megelőzési, értékelési és tanácsadói központ, az Universitatea SK és Babeş–Bolyai Tudományegyetem vasárnap, június 12-én 16.30 órától megrendezi a 7-es rögbi döntő tornáját.

A résztvevő csapatok: Gheorghe Bariţiu Kollégium, Gheorghe Coşbuc, Gheorghe Şincai Líceum, Transilvania Kollégium, Unirea Iskolacsoport és Edmond Nicolau Iskolacsoport.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
NBA-döntő: a Spurs nyerte a nyitányt

(16. old.)

A hazai pályán kezdő San Antonio Spurs nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) négy sikerig tartó nagydöntőjének első mérkőzését a címvédő Detroit Pistons ellen.

Az előző két idény győztesének találkozóján a texasiak olimpiai bajnok argentin légiósa, Manu Ginobili vitte a prímet, aki 26 ponttal zárt, és a második félidőben 10 kísérletéből mindössze egyet rontott el. A kétszer is az idény legjobbjává (MVP) választott Tim Duncan 24 ponttal és 17 lepattanóval, míg a francia Tony Parker 15 ponttal járult hozzá a meggyőző diadalhoz. A nyitónegyedben 13 ponttal is vezető, ám végül siralmasan hajrázó Detroitnál a tavalyi finálé MVP-je, Chauncey Billups 25, míg Richard Hamilton 14 pontig jutott.

A 18 797 néző által látott 153 pont a döntők történetének negyedik legszerényebb dobóteljesítménye, a rekordot egy 1955-ös Fort Wayne–Syracuse összecsapás tartja, amely 74:71-gyel végződött. A Pistons által elért 69 pont a harmadik legkevesebb a végjátékok statisztikájában. A második mérkőzésre vasárnap este kerül sor, ugyancsak San Antonióban.

Eredmény, 1. mérkőzés: San Antonio Spurs–Detroit Pistons 84:69 (17:20, 18:17, 20:14, 29:18).

vissza az elejére


TENISZ
Goran Ivaniszevics tönkrement

(16. old.)

Csődbe ment Goran Ivaniszevics horvát exteniszsztár, a 2001-es wimbledoni nyílt bajnokság győztese.

„Teljesen le vagyok égve, úgyhogy hamarosan csatlakoznom kell a többi veteránhoz a szenior versenysorozatban" – mondta a 34 éves klasszis a Globus című zágrábi napilapnak.

Kilátástalan anyagi helyzetéért Ivaniszevics elsősorban a hazájában eluralkodott korrupciót tartja felelősnek, ugyanis az évek alatt összegyűjtött vagyonát az építőiparban akarta kamatoztatni – sikertelenül.

„Senkit sem fizettem le, márpedig Horvátországban még egy kutyaólat sem lehet építeni anélkül, hogy az ember megkenne valakit" – kesergett az egykori szervakirály, aki a tavalyi londoni Grand Slam-torna után jelentette be visszavonulását.

Ivaniszevicsnek lassan már a wimbledoni kupát is el kell adnia

vissza az elejére


TEKE
Az újvidéki világverseny után

(16. old.)

Hazatértek a román válogatott Kolozs megyei tagjai, akik a múlt héten szép eredményt értek el Újvidéken: a nők az első, a férfiak a negyedik helyen végeztek a csapat-világbajnokságon.

A nőknél Románia, Németország, Horvátország lett a végső sorrend.

A férfiaknál a kezdőemberek között volt Dumitru Beşe, az Aranyosgyéresi CFR-Sodronyipar játékosa, rajta kívül még a Zalaegerszegen idegenlégióskodó Claudiu Boantă, a német Victoria Bambergnél játszó Nicolae Lupu, továbbá Petre Mihălcioiu (Szinajai Carpaţi-Mefin), Virgil Dorin (Petrillai Inter) és Cosmin Crăciun (Galaci ICMRS) alkotta a csapatot, Kirizsán Albert (Sodrony-ipar-CFR) és Remus Antimirescu (Galac) csereként szerepelt.

Ami a magyarokat illeti: ezüstérmes lett a címvédőként indult magyar férfi tekeválogatott. A döntőben a magyar együttes óriási csatában 5:3-as vereséget szenvedett Németországtól, így Kovács Gábor, Németh Csongor, Kiss Norbert, Kakuk Levente, Hergeth Zoltán, Karsai László, Lampert Peter és Nemes Attila a dobogó második fokára állhatott fel.

A „kisdöntőben" Szlovénia szintén 5:3-ra diadalmaskodott Románia felett, így ők szerezték meg a bronzérmet.

*

A férfi bajnokságban a Sodrony-ipar-CFR az utolsó fordulóban szerdán a Nagytalmácsi Forestát fogadja. Utána viszont bezárják az aranyosgyéresi tekepályát, így kétségessé válik, hogy az éllovas együttes tagjai fel tudnak-e készülni a rájátszásra.

Schmidt Jenő

Az oldalt szerkesztette: Póka János András