2005. február 18.
XVII. évfolyam, 40. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG — REKLÁM HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Pályázás nélkül nincs esély infrastruktúra-fejlesztésre
Száz Kolozs megyei településből hét jutott új számítógéprendszerhez

A községi polgármesteri hivatalok komoly anyagi gondokkal küszködnek. Sok polgármester számára egyelőre álom marad, hogy a községhez tartozó valamennyi kis faluban megoldja a éjszakai közvilágítást, vagy a gidres-gödrös községi, falusi utakat járhatóbbá tegye. A szűkös költségvetési keret sok községben csak túlélésre elegendő. A megye, a prefektúra vezetői a polgármesteri hivatalokat és a helyi tanácsokat arra bátorítják, hogy használjanak ki minden pályázati lehetőséget. Ennek felkarolására a Kolozs megyei prefektúra és az Európai Bizottság bukaresti küldöttségének illetékesei megállapodást írtak alá az Európai Unióval kapcsolatos projektek, hírek népszerűsítéséről.

Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke lapunknak elmondta: a megyében jelenleg tizenhárom európai uniós projekt keretében lehet közösségi célokra pályázatot benyújtani, a gyerekvédelemtől kezdve a falusi infrastruktúra kiépítéséig. Az évi több tízmillió eurós pályázati alap a legtöbb önkormányzat számára elérhető, ha a helyi közösség választottai valóban érdekeltek az ügyben. A SAPARD-program keretében például 36,4 millió euró jutott az elmúlt 3–4 évben Kolozs megyének. A 48 benyújtott projektből 35-öt hagyott jóvá a bíráló bizottság, további hét pályázat elfogadása van folyamatban, ezek megvalósítására 6,5 millió eurót utalnak át. SAPARD-pályázat útján építik ki Egeres, Apahida, Gyalu, Magyarkapus és Kisbánya közművesítését. A Román Szociális Fejlesztési Ügynökség (FRDS) falusi infrastruktúra kiépítésére, 21 elfogadott pályázat keretében, 1,5 millió amerikai dollárt utalt át Kolozs megyei falvaknak, és további 42 pályázat vár elbírálásra, szintén 1–2 millió USD értékben.

Gond a falusi polgármesteri hivatalok számítógépes ellátása: ebben az esetben is a folyamatos pályázás lehet a megoldás. Mihail Hărdău prefektus arról tájékoztatott, hogy létezik egy új PHARE-projekt, amely ezen a krónikus gondon próbál segíteni. Az első pályázati körben a tordaszentlászlói, a riskai, a buzai és a tordai helyi tanács kapott 20–20 ezer eurós támogatást. A tordaszentlászlóiak, a riskaiak és a buzaiak korszerű számítógépes rendszert építenek ki a polgármesteri hivatalban, a tordai helyi tanács a városi adók és illetékek hatékonyabb kezelésére pályázott és nyert pénzt. A prefektúra a községekkel közösen az adóbeszedés informatizálását próbálja kiépíteni közös megyei projekt keretében: a most beérkezett pénzek az első községi számítógépes hálózatok kiépítését teszik lehetővé. A prefektus szerint a nagyarányú tervnek lesz folytatása: azt szeretnék, hogy a legtöbb községben a kor igényeinek megfelelő számítógépes rendszerrel működjön az ügyintézés, ahogyan az a városokban megvalósult már.

A megyei vezetők bizakodása azonban egyelőre nem oldja meg a legtöbb község gondját-baját, hiszen a szükségletekhez képest a pályázati lehetőségek (is) végesek. Buza polgármestere, Czégér István lapunknak elmondta: Kolozs megyéből több mint százan pályáztak a falusi, községi informatikai hálózat kiépítésére, ellenben mindössze hét nyertes iratcsomó volt. A pályázatot a prefektúra segítségével állították össze.

A 20 000 euró értékű pályázat 10 százalékát kellett önrészként vállalnia a községnek, az összeget számítógép- és irodabútor vásárlására fordíthatják. Az önkormányzatnak korábban két számítógépe volt, az iskolában ellenben működik számítógépterem, internet-hozzáférés is van. A 9 számítógép vásárlására licitet írnak ki, a gépek megvásárlása után pedig számítógép-kezelői tanfolyamot szerveznek majd az önkormányzat összes alkalmazottja részére. Úgy vélik, az ügyvitel gördülékenyebbé válik az információk számítógépes tárolásának köszönhetően.

Pályázat-írással foglalkozó szakember, érdeklődésünkre elmondta: sokan elbizonytalanodnak az első sikertelen pályázat után, és úgy vélik, nincs reális esélyük a pénzek megszerzésére. A szakember szerint ez téveszme, hiszen a civilizált világban ma már mindenhol pályázatok útján lehet közpénzekhez jutni, ez a gyakorlat pedig lassan Romániában is irányelv lesz. Úgy vélte: a helyi közösségek vezetőinek, megfelelő szaktanácsadás mellett, kötelességük minden pályázati lehetőséget kihasználni, hiszen egy-egy sikertelen pályázat után rendszerint megszületnek az első eredmények is.

F.I., K.O., M.J.

vissza az elejére


Az RMDSZ igényt tart a SAPARD-iroda vezető tisztségére

Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter által ideiglenesen kinevezett megbízott vezérigazgató irányítja egyelőre a bukaresti SAPARD-irodát, tudtuk meg Takács Csabától. Az ügyvezető elnök lapunknak kifejtette: az RMDSZ is igényt tart erre a funkcióra, egyelőre azonban a miniszterrel személyesen folytatott megbeszélés után arra a megegyezésre jutottak, hogy az általuk javasolt személy, név szerint Olosz Gergely közgazdász, a közeljövőben egy közvetlen helyettesi beosztásra kap kinevezést. „Fontos tudni, hogy az iroda vezetésére ideiglenes kinevezés történt, a rendszeren belüli személy kapott erre megbízatást, mindaddig, amíg az RMDSZ által javasolt Olosz Gergely tapasztalatra tesz szert a működéssel kapcsolatosan. Megértettük a miniszter álláspontját, ugyanis ez egy kimondottan uniós program szerint működő iroda, az előírás szerint pedig ezt csakis megfelelő tapasztalattal rendelkező személy irányíthatja", fejtette ki az ügyvezető elnök.

Korábban arról adtunk hírt, hogy a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) megegyezett az RMDSZ-szel: vagy a mezőgazdasági államtitkári, vagy a SAPARD-iroda vezetői tisztségét kérjék a szövetség képviselői a koalíciós partnerekkel folytatott „osztozkodás" alkalmával.

(köllő)

vissza az elejére


Új tanácsadói iroda Monostoron

Monostoron is igénybe lehet venni immár annak a nonprofit tanácsadói irodának a szolgáltatását, amely eddig csak a Honvéd/Dorobanţilor utcában működött. A kezdeményezés azután született meg, hogy a polgármesteri hivatal is létrehozta monostori irodáját. Ioana Mureşan elmondta: ezzel a lépéssel közelebb szeretnének kerülni az emberekhez. „A Honvéd utcai iroda a harmadik emeleten található, ezért az idősek például ritkábban jöttek" — magyarázta a menedzser. A szervezetnél összesen két tanácsadó és több mint húsz önkéntes fogadja az embereket, akik jogi kérdésekkel, neveléssel, egészségüggyel, családdal, szabidővel kapcsolatos ügyekben adnak felvilágosítást.

Az új iroda a Monostor negyedi Winmarkt (volt Big) üzletben működik majd minden kedden és csütörtökön délután öt órától este nyolcig. Ioana Mureşan elmondta: a tanácsadók teljes titoktartást vállalnak a felvetett ügyek esetében, az érdeklődőket telefonon, postán, elektronikus levél formájában is értesítik, ha nem tudnak elmenni többször személyesen az irodához.

A tanácsadással foglalkozó Kolozsvári Andrea lapunknak elmondta: tavaly áprilisban nyílt meg a Honvéd utcai iroda. Az emberek többsége biztosításokkal, szabadsággal, munkaviszonnyal, nyugdíjaztatással, szociális lakásokkal kapcsolatos információkért fordult hozzájuk. Ellátták tanácsokkal azokat is, akik államosított ingatlanjukat akarták visszaperelni. A tanácsadói iroda nem tud jogi képviseletet biztosítani, de az érdeklődők megtudhatják, hogy ügyükre milyen megoldási lehetőségek léteznek.

vissza az elejére


Állandó miniszteri ügyelet interpellációkra

A kormány minden héten megnevezi azokat a minisztereket, akik számára kötelező lesz részt venni a parlamenti üléseken, amelyeken a képviselők és szenátorok interpellációira fognak válaszolni. Ezt csütörtökön a kormány közleménye ismerette a Mediafax hírügynökséggel.

A miniszterek megnevezése a parlamenti kapcsolatokkal megbízott miniszter, Bogdan Olteanu feladata lesz.

A közlemény még leszögezi: a kormány és a parlament közötti jó kapcsolat csak akkor jöhet létre, ha az eddigi írásos kontaktus helyébe a reális párbeszéd lép.

vissza az elejére


Kolozsváron Jan Soth, szlovák nagykövet

Csütörtökön egynapos kolozsvári látogatásra érkezett Jan Soth, Szlovákia bukaresti nagykövete. Tegnap a diplomata megbeszélést folytatott Mihail Hărdău prefektussal, a megyei tanács két alelnökével, Pálffy Zoltánnal és Kerekes Sándorral, valamint Emil Boc polgármesterrel.

A találkozót követően a sajtónak elmondta: azért jött Kolozsvárra szlovák üzletemberek társaságában, hogy befektetési lehetőségekről tárgyaljon. — Ugyanakkor céljaink közt a kulturális kapcsolatok fejlesztése is szerepel — mondta a nagykövet.

Jan Soth azt szeretné, ha a szlovák és román üzletemberek vegyesvállalatokat hoznának létre, és zöldmezős befektetéseket eszközölnének. — A helyi hivatalosságoknak arról is beszámoltam, hogy Szlovákiában sikeres volt a 19 százalékos egységes adókulcs bevezetése. Mi jól jártunk: egy évvel az intézkedés bevezetése után 12 százalékkal nőtt a befizetett adó összege — jegyezte meg a diplomata, aki reményét fejezte ki, hogy Románia számára is ugyanilyen eredménnyel jár majd az új kormány reformja.

A nagykövet elmondta: jól érzi magát Kolozsváron, hisz a városnak szinte ugyanolyan a hangulata, mint Kassának. — Kultúránk, hagyományunk, mentalitásunk nagyon hasonlít — tette hozzá. Megjegyezte, hogy február 27-ig látogatható az a kiállítás, amelyet a kolozsvári magyar konzullal tegnap nyitottak meg a művészeti múzeumban. A kiállítás tizennyolc szlovákiai és tizenkét magyarországi műemlék falfestészetét mutatja be.

K. O.

vissza az elejére


Európában minden negyedik termék hamisított

Románia helyettes főügyésze, Gabriela Ghiţă tegnap egy temesvári szemináriumon kijelentette: európai viszonylatban a termékek 25%-a hamisított. Ennek döntő része a luxuscikkek kategóriájából kerül ki, mert az hozza a legnagyobb nyereséget, és nehezen fedezhetők fel.

2004-ben a román vámhatóságok 129 684 hamis ruházati, lábbeli és tartozékcikket, 29 456 mobiltelefont és kelléket, 1127 kozmetikai árut foglaltak le.

vissza az elejére


Legalizált borravalót?

Az Országos Idegenforgalmi Hatóság elnöke szerint még ebben az évben javasolni kell a baksis törvényesítését. Ez más európai országokban elfogadott gyakorlat. „A turizmusban dolgozók minőségi munkáját kívánjuk szorgalmazni, amellyel az ügyfél is elégedett lehet" — mondotta tegnap a hatóság elnöke, Sorin Marius Crivtonencu.

vissza az elejére


Cselényi László a Duna Tv új elnöke

Cselényi Lászlót, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját választotta a Duna Televízió elnökévé csütörtökön a közszolgálati médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma — tájékoztatta Budai László, a testület Fidesz által jelölt tagja az ülést követően az MTI-t.

A mintegy két órán át tartó tanácskozás végén kihirdetett eredmény szerint 25 testületi tag szavazott bizalmat a jelöltnek, míg öten megválasztása ellen voksoltak, egy testületi tag nem vett részt az ülésen. A társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium kevéssel azt követően ült össze, hogy a pártok javasolta személyekből álló nyolctagú elnökség épp a szükséges számú szavazattal, hat vokssal állított jelöltet a tisztségre.

Cselényi László televíziós rendező, szerkesztő 1951-ben született Kolozsváron, ahol a hetvenes években pszichológiát, majd Bukarestben rendezést tanult. A kolozsvári bábszínházában kreativitáskutató, irodalmi referens és rendező volt, majd 1977-től négy éven át Bukarestben, a román televízió magyar adásánál tevékenykedett rendezőként, szerkesztőként; ugyanilyen beosztásban dolgozott 1983-as áttelepülése után 13 esztendőn keresztül a Magyar Televízióban. 1996-tól a Duna Televízió szerkesztője, a Minoritates Mundi szerkesztőség vezetője, a millenniumi műsorok főrendezője, 2002 óta a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház Kht. ügyvezetője. Munkásságát 1999-ben Európa- és Tamási Áron-díjjal ismerték el.

A rádiózásról és televíziózásról szóló magyarországi törvény szerint a közszolgálati médiumok — a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió — részvénytársaságainak elnökét pályázat alapján titkos szavazással választja négy évre a kuratórium. A megbízatást a kuratórium egy ízben pályázat kiírása nélkül meghosszabbíthatja a megbízatás lejártától számított további négy évre.

vissza az elejére


Nagy az érdeklődés az ANL-lakások iránt

A tervek szerint egy hónapig működik a megyei tanács által létrehozott iroda, ahol leányvári szociális és ifjúsági lakások bérlésére adhatják le a kérvényeket az érdeklődők — jelentette ki csütörtökön Marius Nicoră, a testület elnöke.

A politikus kilátásba helyezte, hogy amennyiben nagy az érdeklődés, az iroda működését meghosszabbítják. — Mivel összesen körülbelül négyezer kérvényt iktattunk a közel ötszáz lakás bérlésére, nem valószínű, hogy még sokan fognak jelentkezni — mondta Nicoară. Ugyanakkor arról számolt be, hogy az elbíráló bizottság által megszabott sorrendet kifüggesztik a megyeházán. — Aki úgy gondolja, hogy nem kapta meg a megfelelő pontszámot, fellebbezhet, és az előre közölt kritériumrendszer segítségével munkatársaim újraszámolják az elért eredményt. A pontrendszert nyilvánossá tesszük, többek között a megyei tanács honlapján lesz elérhető, így a kérvényezők is kiszámíthatják saját pontszámukat — jegyezte meg a tanácselnök.

Nicoară emlékeztetett, hogy a Monostor negyedi ANL-lakások kiutalásakor több kérvényező hamis okiratokat adott le. Kilátásba helyezte, hogy a megyei tanács felügyelői szúrópróba-szerű ellenőrzéseket folytatnak a kérvényezők között, az okirathamisítók kiszűrésére. Elmondta: több tíz család nagyon nehéz helyzetben van, ezért nagyon sürgős a lakások kiutalása. Az alacsony bérű lakások iránti hatalmas érdeklődést az is mutatja, hogy csupán a csütörtöki nap folyamán 14 fiatal család nyújtott be kérvényt.

K. O.

vissza az elejére


KRÓNIKA


Kishírek

A SIGISMUND TODUŢĂ ZENELÍCEUMBAN február 19-én, szombaton de. 10 órától felkészítőt, február 26-án pedig felvételi meghallgatást tartanak az I. osztályba készülő gyerekeknek. Cím: Victor Deleu utca 2. szám (a Ferenc-rendi kololostor épülete).

KIVÉTELESEN VASÁRNAP tartja e heti zenés-táncos összejövetelét az RMDSZ kül- és belmonostori kerülete február 20-án, du. 5 órától, a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban.

FOGADÓÓRÁT TART Eckstein-Kovács Péter szenátor február 18-án, pénteken 12–14 óra között a Malom/Bariţiu utca 16. szám alatti szenátori irodában.

MEGALAPÍTÁSÁNAK 15. ÉVFORDULÓJÁT ünnepli az RMDSZ belmonostori körzete. Az ünnepélyes megemlékezésre szeretettel várják a kerület tagságát február 19-én, szombaton du. 5 órára, a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházba.

A BARABÁS MIKLÓS CÉH tagjainak és szimpatizánsainak decemberi árveréséből megmaradt alkotásaiból és új munkáiból nyílik kiállítás február 20-án, vasárnap de. 11 órakor a Pata utcai Fehér Galériában.

ORGONAHANGVERSENYT tart dr. Kovács László Attila február 19-én, szombaton 17 órától a Protestáns Teológián. A koncert előtt Adorján László lelkipásztor rövid áhítatot mond.

vissza az elejére


Dies Mathiae Corvini XIII. Mátyás Napok

Festum templi

*02.18, péntek 18 óra: A dévai Dávid Ferenc katedrális története — Molnár Lehel előadása. (Brassai-líceum, Dávid Ferenc díszterem)

*02.19, szombat 12 óra: Amici Amarylli — 2005: A szakrális tér képzőművészeti kiállítás. A „Mathias Rex" kezdeményezés. Muzsikál Judith & Victor Dan

*02.20, vasárnap, 16 óra:Ştefan cel Mare emléke Feleken — bevezetőt mond Alexandru Simon. A bonchidai templom — bemutatja Márton János. A fényképeket Biró István készítette (Mátyás szülőháza)

*02.20, vasárnap — 11,30: Missa pro pueri — a Szegedi Schola éneklő szolgálatával (kolozsmonostori Kálvária templom)

— 18 óra: Ünnepi istentisztelet és dr. Gaal György előadása

A Farkas utcai református templom és környéke. Orgonakoncert: Geréd Erzsébet, Bécs

*02.24, csütörtök, 17,30 óra: Musica sacra (Szentpéteri-templom)

*02.25, péntek 13 óra: A Farkas utca és temploma kiállítás ( Korunk Galéria)

*03.01, kedd, 17 óra: Die evangelische Kirche von Klausenburg — Essig József videotárlata (Német Demokrata Fórum). A templom történetét Simon Ágnes ismerteti (a Német Kultúrközponttól)

Historia Viva

*02. 22, 17 óra: Aprók táncháza (Tranzit ház) születésnapi óriástortával

*02.26, szombat 15 óra, Mátyás szülőháza: Hunyadi János és a déli harangszó — gyermekek rajzkiállítása (Kolozsvár, Györgyfalva, Marosvásárhely, Medgyes, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Szilágysomlyó, Torda, Zsobok)

17 óra: Reneszánsz csoportok találkozója — Yesterday minikoncert, TÁNCHÁZ

Csiribiri játszóház — Györgyfalva, Zsoboki árvaház, Tordai gyerekek, Cserebere-csoport/Waldorf II–IV.osztály, Horea iskola II — V. osztályai.

Reneszánsz csoportok: Udvarhely — Násfa, Marosvásárhely — Tamburin, Kolozsvár — Amaryllis, Passamezzo, Kolozsvári Gyermekek.

19 órától: Amaryllis Társaság

Közgyűlése

Gratias agimus:

Képzőművészeti Egyetem, Unitárius püspökség, Reményik Sándor Alapítvány, Evangélikus püspökség, Barabás Miklós Céh, 1.számú unitárius egyházközség, Belvárosi református egyházközség, Szent Mihály plébánia, Szentpéteri plébánia, Német Demokrata Fórum, Német Kultúrcentrum, Thália Kulturális Társaság, Waldorf Társaság, Magyar Opera, Little People Alapítvány, Zurboló Együttes, Korunk szerkesztósége, Krónika, Szabadság, Adevărul din Cluj napilapok, Művelődés folyóirat, Agnus rádió, Communitas Alapítvány, Illyés Közalapítvány, NKÖM.

vissza az elejére


Simsay-díjazottak kiállítása Budapesten

A budapesti Belvárosi Művészek Társasága szervezésében nyílik meg február 18-án, pénteken 18 órakor a József nádor tér 8–9. szám alatti Nádor Galériában a Simsay díjazottak — Péter Ágnes, Kovács Péter Balázs, Butak András, Kováts Albert, Harsay Ilona, Halmos Klára, Sárkány Győző, Nyerges Éva, Oláh Tamás, Budahelyi Tibor, Németh Júlia, Szurcsik József, Kókai Krisztina, Lencsés Ida, Benes József, Lipcsei György, Rényi Krisztina — kiállítása. Bevezetőt mond Szemadám György művészeti író, képzőművész. A kiállítás március 5-ig tekinthető meg, kedden, szerdán, csütörtökön és szombaton 10–18 óra között.

vissza az elejére


Verdivel egy új színházért

Fülöp Márton Georgio, Simonfi Sándor pedig a márki szerepében lép fel február 18-én, pénteken este 7 órától azon a jótékonysági előadáson, amelyen a Kolozsvári Román Opera Giuseppe Verdi Traviata című operáját adja elő. A belépés ingyenes, de a nézőknek javasolják, hogy a jegyek árát adományozzák a januárban a lángok martalékává vált bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház újjáépítésének támogatására.

vissza az elejére


Mai olasz metszetek

Nero di Luce címmel huszon-nyolc jelenkori fiatal olasz képzőművész metszetekből álló vándorkiállítása nyílt meg a Mátyás-ház pincegalériájában. A kolozsvári Olasz Kulturális Központ által szervezett tárlatot eddig Rovatóban, Urbinóban, Milánóban, Nápolyban, Siracusában, Krakkóban, Ljubljanában, Barcelonában mutatták be, innen pedig két hét múlva Bukaresnek és Nagyváradnak veszi útját.

vissza az elejére


Választűzben Kányádi Sándor

Kányádi Sándor-esttel kedveskedett szerdán késő délután a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség Szent Rafael Köre mindazoknak, akik fontosnak, sőt valamelyest becsületbeli kérdésnek is tartották megjelenni ez alkalomból a szövetség Szentegyház utcai székházában.

A nagycsaládias hangulatban zajló, a kerekasztal-beszélgetés és pódiumműsor mezsgyéjén mozgó rendezvényt Balogh Gizella elnök vezette be, moderátora Szabó Csaba szerkesztő volt; a minőségi zenei aláfestés — talán inkább dalkeret-szerkesztés — az Apáczai-líceum, illetve a János Zsigmond kollégium énekkarát dicsérte.

Bár az estet kérdés-felelet irányba hegyezték ki, a rendkívüli formában lévő Kányádi Sándor történet-, anekdota- és csattanóözönnel futott neki a „válaszoknak". Főleg a „tartással" kapcsolatos kérdéskört tartotta igen jól „megválaszolhatónak": mintegy harminc percen keresztül vezette le színesebbnél színesebb történetek közé ágyazva élete idevágó, illetve ideilleszthető pillanatait. A költő leplezetlenül kiállt az egészséges erdélyiség mellett — többször is rámutatott az anyaországi magyarság bizonyos rétegeinek műveletlenségére, otthonos köntösbe öltöztetve egyúttal mindazokat a hazai értékeket, amelyeket bármikor valutaként lehetne odaát tálalni. Nagy sikert arattak a Kossuth-díjas költő azon megjegyzései, amelyek magát az olvasást vették górcső alá. Egymás után követték a Zsil völgyi, felvidéki, vajdasági, dél-amerikai élmények — megannyi történet, amelynek főszereplője valójában nem maga a költő, hanem a verset/kultúrát élvező magyar közönség volt. Látható örömmel vetette bele magát a vendég a Szabó Csaba által „megásott" szamár — József Attila — olvasás csapda-háromszögbe, eredeti képet festve az olvasás szerepváltozásairól. Képszerű megjegyzései osztatlan sikert arattak: „ég a napmelegtől a kopár szik sarja — minden szóhoz lábjegyzetet kellene csatolni" — mondta többek között. Külön élményt jelentettek azok a „válaszai", amelyek ismert erdélyi írók anekdotafénykörében mutatkoztak meg: Bálint Tibor, Horváth Imre...

A rendezvény — amely akár a Választűzben Kányádi címet is viselhette volna — szívhez szóló népdalokkal (többek között Kányádi kedves nótájával), valamint családias „búcsúzkodással" zárult.

Schneider Tamás

vissza az elejére


Lapról lapra
Látó/2005. január

A szépirodalmi folyóirat legújabb számából: Lászlóffy Csaba, Demény Péter, Karácsonyi Zsolt, Sudeep Sen, Nagy Attila, Dankuly Csaba, Magyari László András versei; Ibéria és az Újvilág népei (fejezet Gulyás Miklós Gyülevész történet című kötetéből); Királyok útja (Sz. Benedek István útinaplója); Bodó Á. Ottó karcolatai; William Shakespeare: Ötven szonett.

Ezt kínáljuk A Hét-ben
MSZP-Erdély. Zavaros állóvíz. M. László Ferenc; Csoóri Sándor 75 éves. Tamás Gáspár Miklós; A Hét témája: popkult. Gyerekek, hogy álltok az erőszakkal ma reggel? Takashi Miike és a felkelő nap horrorországa. Székely Csaba. A popdemokrácia illúziója. Miklós Ágnes Kata. Szívjatok, ha kérhetem baszottul, mint az életem. Eminem a kortárs költő. Leszámolás a kiábrándult 60-as évekkel. Székely Csaba. A látvány. Bartha Sándor. Kezdetben volt a térhiány. Szemérmetlen őszinteséggel. Bodor Pál.

Sajtónapló: aracitrom. Szervilizmus: no limit. Kit kompromittál a sajtó elkurvulása? Parászka Boróka Színház. A szabin nők elrablása. Udvarhely. Boros Kinga Nemzet és baloldal a rendszerváltás után. Egry Gábor. Az irodalom: Llosa-hónap. Levelek egy ifjú regényíróhoz.

Olvasónapló: Vajda Mihály. Joachim Köhler: Nietzsche utolsó álma.

vissza az elejére


Kárpát-medence. Beszélgetések határok nélkül

Február 19-én, szombaton 12,30 órától, harmadik alkalommal jelentkezik a Kárpát-medence című félórás portréműsor a kolozsvári Agnus Rádió hullámhosszán (FM 88,3). Ismétlés: február 24-én, a reggeli adásban.

Az e havi beszélgetőtárs: Ulbrich András, a Magyar Rádió bemondója. Szerkesztő-műsorvezető: Fábián Tibor. A műsor hívható a 441-968-as telefonszámon. Médiapartner: Erdélyi Napló és Szabadság.

vissza az elejére


II. FILM.DOK Magyar–Román Dokumentumfilm Fesztivál

Sepsiszentgyörgyön április 5–10. között a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésével és a Mazsola Film szervezésével ismét megrendezik a FILM.DOK Magyar–Román Dokumentumfilm Fesztivált.

2005. március 4-ig várják a nevezési lapokat és a filmeket. Több ország szakembereit fogadják, de csak magyar és román filmekkel lehet nevezni. Egy alkotó legtöbb három alkotással jelentkezhet, nevezési díj nélkül. A következő kategóriákban lehet jelölni a dokumentumfilmeket:

Néprajz.dok — néprajzi és antropológiai témájú dokumentumfilm

Művészet.dok — irodalmi, képző- és iparművészeti dokumentumfilm

Természet.dok — a természettel és annak kérdéseivel foglalkozó dokumentumfilm

Fikciós.dok — fikciós dokumentumfilm

Kísérlet.dok — kísérleti elemekkel készített dokumentumfilm

Portré.dok — egy ember életéről, életszakaszáról szóló dokumentumfilm

Év.dok — a fentiek közé nem sorolható dokumentumfilm

A díjazás nem a kategóriacímek alapján történik majd. Az elmúlt két év termésére számítanak a szervezők, amelyek megmérettetésre kerülnek.

A versenyfilmek vetítése mellett kísérőprogramok is lesznek, így például kirándulások az alkotóknak, meghívottaknak és a sajtó képviselőinek, bemutatván a festői szépségű vidéket.

További információk a www.dok.ro címen.

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG — Vejedre ütök — amerikai bemutató. — Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden előadás.

MŰVÉSZ-EURIMAGES — Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától; kedvezménnyel kedden minden előadás.

GYŐZELEM — Ne mozdulj! — bemutató. — Vetítések időpontja: 17, 13.30 szerdán kedvezménnyel. Ray — bemutató. — Vetítések időpontja: 14, 19.30 kedvezménnyel: szerdán plusz naponta 14 órától.

FAVORIT — Már megint bérgyilkos a szomszédom — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 17, 19; kedvezménnyel csütörtökön minden előadás.

TORDA

FOX — A mandzsúriai jelölt — bemutató. — Vetítések időpontja: pénteken, szombaton, vasárnap: 15, 17.15, 19.30. Hihetetlen család. — Vetítések időpontja: hétfőtől csütörtökig: 15, 17, 19.

DÉS

Nagy Sándor, a hódító — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 18, 21; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE — A tűzben edzett férfi — bemutató. — Vetítések időpontja. 17, 20.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM — Az utolsó gyémántrablás — amerikai. — Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM — Garfield — amerikai. — Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA — Kaptár 2 — Apokalipszis — német–francia–angol. — Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Február 20-án, vasárnap de. 11 órakor: Kacsoh Pongrác: János vitéz. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Dehel Gábor.

Február 26-án, szombaton de. 11 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok — ifjúsági bemutató. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese. — Ifjúsági bérlet.

ROMÁN OPERA

Ma, február 18-án, pénteken este 7 órától: Verdi: Traviata — rendkívüli jótékonysági előadás a leégett bukaresti Ion Dacian Operettszínház felújítására.

Február 23-án, szerdán du. 6 órakor: Mozart: Don Giovanni — rendkívüli előadás Francesci–Jose Cintado spanyol karmester közreműködésével.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 18-án, pénteken este 8 órakor: Fiúk (Les hommes cachés) — a párizsi Frenák Pál Társulat mozgásszínházi előadása.

Feburár 19-én, szombaton este 7 órakor: Goldoni: Velencei terecske. Rendező: Mona Chirilă m. v.

Február 20-án, vasárnap du. 5 órakor: Ray Cooney: Egyszer kettő néha sok. Rendező: Keresztes Attila. — CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

Február 19-én, szombaton 12 órától: Szegény Dzsoni — magyar tagozat.

Február 20-án, vasárnap 12 órától: Pinocchió — román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, február 18-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Misha Katz (Franciaország). Közreműködik: Dalia Lazar (Egyesült Államok). Műsoron: Mozart: Varázsfuvola-nyitány; Beethoven: 3. Zongoraverseny; Csajkovszkij: 4. Szimfónia.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Hároméves a Hepehupa
Felcseperedett a szilágysági művelődési folyóirat

Az elmúlt három esztendő igazolta lelkesedésünket és tántoríthatatlan ügyszeretetünket, hiszen e minden téren minőségi folyóirat biztosan lépkedett a kultúrapártolás hepehupás útján. Köszönhető ez elsősorban Major István nyomdatulajdonosnak, aki jó mecénásként előteremtette az anyagiakat, másodsorban Fejér László főszerkesztő hozzáértésének, önzetlen kitartásának, az értékek felfedezéséhez szolgáló jó szimatú szaktudásának, harmadsorban a Szilágysági magyarok szerzőgárdájának, valamint a mindig újra szomjas és igényes olvasóközönségnek. Habár annak idején csak az első szám szerkesztésére vállalkozott Fejér László, most már a Hepehupa 12-ik számánál tart, egyre bővülő tartalommal, emelkedő színvonallal és terebélyesedő szerzőgárdájával araszolva előre a tejfogait kinövögető, csecsemőkorát hátrahagyó folyóirat.

Mindig szeretettel gondolunk a születésnapokon résztvevő nagyszámú közönségre és gondolom, nem leszek ünneprontó, ha a három év eredményeit, megvalósításait felvillantom a számok tükrében. A Hepehupa szilágysági művelődési folyóirat 2001. november 13-án fogant a zilahi Color Print nyomda Kraszna utcai székhelyén, miután egy szűkebb csapat egyeztetett Szőke Anikó munkahelyén, a Népi Alkotások Központjában. A megszólított értelmiségiek népes csoportja elhatározta, hogy Hepehupa néven még eddig sosem létező művelődési lapot alapít és indít útjára. A születésnap — 2003. január 30-a — egyet jelentett a folyóirat bemutatásával a zilahi Történeti Múzeumban.

Az eltelt három év alatt összesen 12 lapszámot töltött meg 1184 oldalon 161 szerző (11 elhalálozott, 150 élő), ebből 152 magyar, 6 román és 3 német anyanyelvű. Származásukat földrajzilag nézve két szerző amerikai, a többi mind európai. Országukat tekintve egy-egy svédországi, egyesült államokbeli és kanadai, kettő ukrajnai, három németországi, hat szerbia-montenegrói, a többi 127 pedig hazai, erdélyi, szilágysági alkotó. Foglalkozásukat tekintve dominálnak az oktatók (tanárok, egyetemi professzorok), 48-an; de a paletta nagyon színes: 36 író, költő, publicista; 21 diák és egyetemista; 14 mérnök; 7 lelkész; 5 orvos; 3 levéltáros; két-két könyvtáros, informatikus, gazdálkodó, mesterember, színész és koreográfus; egy-egy muzeológus, gyógyszerész és pszichológus. A munkatársak közül ki kell emelni László László, Fejér László és Hajdu Attila nevét, akik minden számban jelen voltak, de nem elhanyagolható Major Miklós, Lakóné Hegyi Éva és B. Simon György sem, aki 11 számban közölt írást, valamint Bekő N. Ildikó sem, aki 9 Hepehupában örvendeztetett meg írásaival.

A megírt oldalak számát tekintve a legserényebbek a következő szerzők voltak: László László — 119 oldal (tehát saját maga teleírt egy Hepehupát!); Hajdu Attila — 66 oldal; Major Miklós — 52 oldal; Kungazda Gergely — 49 oldal; Lakóné Hegyi Éva — 48 oldal; Fejér László — 32 oldal; B. Simon György — 34 oldal; Kovács Kuruc János — 33 oldal; Bekő N. Ildikó — 29 oldal; Kovács Miklós — 29 oldal; Székely Géza — 21 oldal; Fórizs Mónika — 19 oldal; Mitruly Miklós — 19 oldal; Hatházi Áron — 15 oldal. A többi szerző ennél jóval kevesebbet publikált, ezért elnézést kérek, helyhiány miatt nevüket nem sorolhatom fel.

A folyóirat rovatai kezdettől fogva mostanáig: Gyökerek, Irodalom, Művészet, Néprajz, Kézfogások, Határtalan kapocs, Huszadik század, Dokumentum és Szemle. A fedőlapot mindig szilágysági, illetve idegen képzőművészek alkotásai díszítették. Kiadja a Color Print Kft., Zilah, támogatja a Szilágy Megyei Népi Alkotások Központja, Major István nyomdaigazgató, a Communitas Alapítvány és Zilah Helyi Tanácsa. Főszerkesztő — Fejér László; titkár — Szőke Anna; főmunkatárs — Kovács Kuruc János (induláskor, majd Fórizs Mónika és Major Miklós is); Képszerkesztő — Szabó Attila; korrektura — Bíró Erzsébet (induláskor, aztán Szabó Katalin, most László Tibor). 2004-től munkatársak lettek Kovács Kuruc János és Major Miklós mellett Bekő N. Ildikó, dr. Hajdu Attila, Lakóné Hegyi Éva és László László. Számítógépes szedésben és tördelésben részt vettek: Emeneth Márta, Kerekes Edit, Szabó Attila, Szigeti Pál, Fejér Gergely, Horváth Csilla, Kállai Katica, Simonfi Mária, Szőke Sándor, Kerekes Andrea, Pigai Erzsébet Réka, Szalai István, Balogh Andrea és Szeredai Gyöngyi.

Ismertetést, biztatást és méltatást kaptunk: Szabó Csabától (Szabadság), Fejér Lászlótól (Romániai Magyar Szó, Szilágyság), Karacs Zsigmondtól (Honismeret), Oláh Leventétől (Szabadság), Józsa Lászlótól (Szilágyság, Szabadság), Szente B. Leventétől (Székelykeresztúrról), a Szilágysági Vidéki Naplótól, a Jurnalul Sălajuluitól és a Transilvania Jurnal-tól.

Reméljük, hogy a Hepehupa szerencsésen elhullatja tejfogait, sikeresen átvészeli gyerek- és ifjúkorát és még megérjük felnőtté válását.

Kovács Kuruc János

vissza az elejére


Pontosítás

A lapunk február 15-i számában megjelent, Műemlékvédelmi közöny című cikk második bekezdése negyedik mondata félreérthető értesülésen alapult. A mondat így szólt: „Az utóbbi kategóriában ott láthattuk azt a személyt is, aki a Funar-korszakban a polgármesteri hivatal egyik irodavezetőjeként nagyon sok, műszaki szempontból érdektelen magyar rendezvényen ott »radarozott« a tömegben." Az esetleges érintettek elnézését kérjük.

vissza az elejére


Visszatekintés a szocreál-posztdecembrista határról

Hallgatom Kányádi Sándor színes, életben gazdag beszámolóját költői pályafutása kis- és nagyállomásairól, nagyvilági rácsodálkozásairól, és eltűnődöm azon, hogy ez a gazdag tapasztalatcsomag mennyire lett volna súlyos, ha a szerző nem abba a korba született volna bele, amelyikbe. A minap „kénytelen" voltam újraolvasni Sándor bácsi jónéhány tucat versét — bevallom, élmény volt az újrafelfedezés —, és arra a következtetésre jutottam, hogy bizony Kányádi Sándor minden korban nagy költő lett volna, de olyan népszerű, mint most, talán soha. A magyarázat egyszerű: az a „népi demokrácia", amelybe a szerző beleszületett, olyan körülményeket teremtett mindazok számára, akik „pennával, fekete téntával" szerettek volna élni, hogy azt bűn lett volna nem kihasználni. Nem is merem összehasonlítani azt a közkulturális világot a maival: azt az időszakot, amikor minden újságstandon ott piroslott/színesedett az UTUNK, az Ifjúmunkás, az Igaz Szó, a Dolgozó Nő, a Falvak Népe, a Hét, az Előre, az Igazság, és a mai szürke, szomorú, magyartalan korszakot, amikor már jómagam is abban a kínos helyzetben találtam magam, hogy nem tudtam válaszolni a kérdésre: létezik-e még az X. folyóirat, s ha igen, hol a szerkesztősége?

Hallgatom Kányádi Sándort, és eltűnődöm azon, hogy én valójában gyermekkoromban láttam utoljára, amikor sok más költőtársával együtt közénk járt, verset tanított, mesét írt. Nemrégiben pionírosztag-naplót kaptam valakitől, hogy írjak annak tartalmáról. Emlékszem, nem győztem csodálkozni, akkor milyen fiatalok voltak mind: Kányádi, Fodor Sándor, Bálint Tibor — és hogy milyen gyakran fordultak meg olvasóik között. Közben hátralapozok az 1978-as kiadású Szürkületben — 14 600+90+40+200 példányban jelent meg. Hol vannak már manapság ilyen példányszámok? Hol van az a világ, amelyik igényelte a kultúrát, mert hát annak a több tízezer Kányádi-kötetnek, ami az évtizedek során napvilágot látott, gazdája is van valahol, ugye, a világban? Miért voltak annyira mások akkoriban az emberek? Miért volt az, hogy amikor az államvizsga dolgozatom ügyében felkerestem Gergely János kutatót a botanikus kertben, ő éppen az UTUNK-ot olvasta? Miért kérdezte meg tőlem az esztergályos csarnokban a mester, hogy maga az, aki ír az Igazságba? Miért volt természetes az, ha valakinek megjelent egy cikke bármelyik hazai magyar kiadványban, három napon belül gratulációk sorát fogadta — mindenki tudott róla? Akkor miért volt szükség a kultúrára? Miért tudtak olyat alkotni, hogy mindmáig megállnak lábukon? Itt van előttem Beke György Búvópatakok című riportkötete: az 1980-as kiadást háromhavonta keresem az antikváriumokban (el szoktam veszteni), és legutóbbi vásárom során olyan példány került a kezembe, amelynek az első oldalára kivágott újságcikket ragasztott gazdája: hetyke bajusszal Beke áll a mikrofon előtt, mellette Muzsnay Magda és Bölöni Sándor. Gondoljuk el, milyen tisztelet övezhette azt a könyvbemutatót (író-olvasó találkozót), ha a jelenlévő „olvasó" másnap kivágta valamelyik magyar napilapból az eseményt rögzítő fotót is!

Hallgatom Kányádi Sándort, aki most világmagyar-benyomásairól számol be: Magyarország, Jugoszlávia, Argentina, Szovjetúnió... Mondja: amióta nyugdíjas, már nem évi 72, hanem mintegy 100 meghívásnak tesz eleget. Arról, hogy milyen korszakban született verseiről faggatják, nem is kérdezném, hiszen biztos vagyok benne: a régieket nem lehet sem megkerülni, sem kihagyni. Kányádi — és sok pályatársa — ugyanis ezen „régi", áthallásos versek hátán ugratott neki az irodalom és a világhír kapujának (most olvasom éppen: „ugratni kéne / ha volna túlsó part"), és a poszdecembrista világ (antiszocreál, tehát posztdec) számukra már csak a valódi megmérettetések ideje. Most derül ki ugyanis, hogy ki volt igazi költő, és kik azok, akik kíméletlen, piacszagú lassúsággal eltűnnek abban a szomorú szürkület-zsákban, amelyből „ők engedik ki / minden szürkületkor / az éjszakát".

Hallgatom Kányádi Sándort, aki most Bálint Tiborról mesél, és eszembe jut Tibor bátyám, aki hamiskás mosollyal veregette meg a hátam első kis kötetem megjelenésekor, és két ujja közé fogva a vékonyka könyvecskét, megjegyezte: ebből sem veszel házat...

Igen. Átmeneti korszakban élünk, felemás tőkésvilágban, József Attila-évben („Döntsd a tőkét, ne siránkozz"), valahol a szocreál és posztdec határátkelőjénél.

Biztos vagyok benne, hogy van, és hogy lesz, aki visszatekint.

Szabó Csaba

vissza az elejére


Egészségünk és az utcák tisztasága

A tavaly júniusi helyhatósági választások eredményeként, tizenkét nyomasztó év után Kolozsvárt nem csupán új tanács alakult, a városnak új polgármestere is van. Úgy tűnik, az eddigiekhez viszonyítva a városatyák komolyabban akarják végezni munkájukat. Ideje is lenne, mert van néhány olyan kérdés, amiről eddig nemigen volt szó a tanács ülésein. Ott gyakran elhangzott, hogy szűkös a költségvetés. Ennek ellenére szobrokra, emléktáblákra, tűzijátékra, zászlók ezreire — mintha minden nap ünnep lett volna —, a köztéri padok át- meg átfestésére, színes villanykörtékre, színes ötágú csillagokra, diszkógömbökre, meg egyéb, „égetően szükséges" badarságokra jutott pénz bőséggel.

Emil Boc, az új polgármester, a jelek szerint valóban arra törekszik, hogy a tanáccsal egyetértésben rendbe tegye a várost: a fölösleges zászlóerdő legnagyobb részét eltávolították, a közterületi padok kezdenek rendes színt ölteni, az utcákon jó néhány új busz és troli jelent meg, új polgármesteri hivatal nyílt a Monostor negyedben, betömni, illetőleg rendezni készülnek a Főtért rondító gödröket stb. Most a belvárosi házak homlokzatának újrafestésére dolgoznak ki tervet. Tény, a város szépítése, a szemek gyönyörködtetése az idegenforgalom végett sem elhanyagolható.

Van azonban egy olyan kérdés, amelyik a város minden egyes lakóját érinti. Ez pedig nem más, mint az utcák egészségünket befolyásoló tisztasága. Kolozsvárt sok mindenről beszélhetünk, de erről évtizedek óta nem. Mert az utcák tisztántartása nem létezik, egyszerűen nincs korszerű utcaseprés. S ha meggondoljuk, elképesztő, hogy egy ekkora városban ez ismeretlen fogalom.

Az 1980-as évek elején mintegy negyven NDK-gyártmányú utcaseprő-gépet kapott a város. Bár kitűnően ellátták feladatukat, nem sokáig működhettek: beütött az elnöknek mondott eszelős által elrendelt üzemanyag-takarékosság, s a fürge szerkentyűk a Honvéd utca végén, a kavicsbányában lévő rozsdatemetőben végezték. Azóta több mint húsz év telt el, s az utcák tisztántartásának „műszaki szintje" megrekedt a XIX. századin: tavasztól ősz végéig, hébe-hóba, ha éppen vannak, éjjelente egy-két utcaseprő jókora porfelhőt kavarva „korszerű" seprűjével vonul végig néhány belvárosi utcán. A többi hétszáz valahány marad, ahogy van.

Vagyis ha nem esik, porosan. Mert az egyetlen utcaseprő a természet. Ha fúj a szél, a por egy részét fölkavarja, arcunkba, orrunkba vágja. De ugye, nincs olyan ereje, hogy az egészet kifújja a városból. A java, különösen az úttest szélén, ahova a gépkocsik szele is alig ér el, itt marad. Nem csekély része persze bennünk, a tüdőnkben. Mert mi, kisdedtől aggastyánig mindannyian két lábon járó porszívók vagyunk. Most, télvíz idején is, amint elolvad a hó és az úttest fölszárad, a száguldó gépkocsik lelkesen kavarják a port. A kocsikon is látszik, hogy van belőle bőven. Egy-két órányi járkálás után olyan az ember cipője, mintha porsivatagban gyalogolt volna. Orra, szeme, szája, ruhája pedig megtelik ronda porral. A szabad ég alatt rövid idő alatt mindent vastagon belep. Persze a lakásokba is jut belőle. Ha csöndesen esik, a porból lett latyak, sár lepi el az utcákat, csak úgy cuppog benne a cipőnk. Ha zuhog, egy részét lemossa.

De a XXI. század elején azért mégsem hagyatkozhatunk csak a természetre. Vajon a városatyák, no meg az a nem kevés Kolozsvárt élő orvos, beleértve a gyermekorvosokat is, soha nem teszi föl a kérdést, ha nem nyilvánosan, legalább önmagának: a sok légúti betegség, asztma, túlérzékenység meg miegymás nem függ-e össze, csak úgy véletlenül, a szállongó, ipari mennyiségű porral? Gondolt-e az illetékesek közül valaki is a bennünket ellepő por összetételére? Arra, hogy egészségünk „javításához" milyen mértékben járulnak hozzá például a gépkocsik gumiabroncsáról leváló részecskék, a kipufogógázzal kiokádott koromszemcsék? Arra, hogy mindez milyen hatással van a gyermekekre, jövőbeni egészségükre? Arra, vajon jól van ez így, ahogy van? Egyikük fejében sem fordul meg az, hogy az áldatlan helyzet ellen tiltakozni kellene? Tenni kellene? Hogy itt az ideje, húsz-huszonöt, ha kell, még több kis, mozgékony, kefével, porszívóval fölszerelt, korszerű utcaseprőgéppel éjjelente tisztába lehetne tenni a város utcáit? És nem csak a főutcákat? Hogy ily módon milyen betegségektől lehetne megszabadulni? Hogy egyáltalán: tisztaság fél egészség?

Asztalos Lajos

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Băsescu ismét elutasította az „etnikai autonómiát"

Ismételten elutasította az „etnikai elvű" autonómiát Traian Băsescu, aki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) néhány nappal ezelőtti állásfoglalásáról mondta el véleményét egy televíziós interjúban.

Az SZNT hét végi gyergyószentmiklósi ülésén fogadott el egyebek között egy olyan határozatot, amelyben üzenettel fordul Románia elnökéhez, arra kérve őt, hogy támogassa a székelység autonómia-törekvéseit. Az üzenet küldői kifejtik: Székelyföld őshonos lakóiként joguk van a közösségi önkormányzásra, a teljes és tényleges egyenlőségre. Egy demokratikus jogállamban a Székelyföld autonóm közigazgatási régió törvény általi létrehozása révén a székelység a közigazgatási hatáskörök mellett elnyerhetné azokat a hatásköröket, kiépíthetné azokat az intézményeket, amelyek lehetővé tennék magyar nemzeti önazonosságának megőrzését, a szülőföldön való megmaradást — olvasható a határozatban.

Az SZNT emlékeztet: Románia parlamentje tavaly visszautasította a Székelyföld Autonómia Statútumára vonatkozó tervezetet. „A Székelyföld autonóm közigazgatási régió törvény általi létrehozására irányuló helyi népszavazásokat prefektusi és bírósági beavatkozásokkal akarják megakadályozni, ezáltal a szabad véleménynyilvánítás jogától fosztva meg a hatszázezres lélekszámú székelységet" — áll a dokumentumban, melynek szerzői arra kérik az államfőt: a demokratikus jogállamra vonatkozó alapelvek szellemében és az európai jogállamok gyakorlatát követve támogassa a Székelyföld autonóm közigazgatási régió törvény általi létrehozását.

Erre az üzenetre vonatkozó kérdésre válaszolt Băsescu a televíziós interjúban, hangoztatva: kizártnak tartja az „etnikai elvű autonómiát". Leszögezte: amíg ő ül a köztársasági elnöki székben, nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek Románia nemzeti területén egy adott térség számára nagyobb autonómiát akarnának biztosítani, mint a többieknek.

A korábbiakhoz hasonlóan Băsescu most is úgy fogalmazott: a Székelyföld is pontosan akkora autonómiára számíthat, mint amekkorára például Bukarest, Arad vagy akár egy falu. A román államfő ugyanakkor határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány mielőbb dolgozza ki a helyi közigazgatás decentralizációjára vonatkozó jogszabályt.

vissza az elejére


Államelnöki álláspont az előrehozott választásokról

Traian Băsescu államfő szerdán este azt nyilatkozta az Antena 1 televízió egyik műsorában, hogy fenntartja álláspontját az előrehozott választások szükségességével kapcsolatban, amelyeket szerinte „legkésőbb a nyár előtt, májusban–júniusban" kellene megrendezni.

Az államelnök hozzátette, az előrehozott választásokat szeptemberben vagy októberben is megtarthatók, de mindenképpen az idén kell kiírni. Elmondta, Călin Popescu Tăriceanu kormányfő ezzel kapcsolatos álláspontjának is „megvan a maga értéke", de hozzátette: megértette, mit jelent nehézségekbe ütközni olyan pártok kapcsán, amelynek „igényei nagyobbak potenciáljuknál". Úgy helyes, hogy a D. A. Szövetség vállalja a felelősséget, mivel a hatalom teljes egészében a kezében van", mondta az államfő.

Băsescu kifejtette, az előrehozott választások folyamatát csak akkor lehet beindítani, ha a kormányfő is akarja ezt. Előrehozott választásokat a Tăriceanu-kormány lemondása után lehet rendezni, fűzte hozzá. Az államfő hangsúlyozta, az előrehozott választások a demokrácia részét képezik, egy olyan mechanizmust jelentenek, amely esélyt ad a teljes koherenciára a kormányzat szintjén. Traian Băsescu meggyőződését fejezte ki, hogy Călin Popescu Tăriceanu minden más érdek elé helyezi a nemzeti érdeket, amely stabilitást jelent anélkül, hogy túl sok tárgyalás folyna mindenféle kis pártocskákkal.

vissza az elejére


Az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala mellett foglal állást az államfő

Traian Băsescu a Szekuritátéval együttműködő személyek névsorának „teljes és könyörtelen" nyilvánosságra hozatala mellett foglalt állást, akkor is, ha „kollaterális veszteségek" is lesznek. Az államfő elmondta, nem tudja, hogy az átvilágító bizottság elkezdte-e vagy sem a Román Hírszerző Szolgálat felügyelete alatt levő Szekuritáté-irattár átvételét.

Băsescu szerint az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalának kérdését a Legfelsőbb Honvédelmi Tanács első, február végén esedékes ülésén meg kell vitatni. „Azt szeretném, hogy felmérjük, mit jelent a teljes felfedés, milyen két oldalú veszteségekkel jár. Lehetséges, hogy vállalnunk kell majd kollaterális veszteségeket is, hát tegyük meg, legyen vége már a cirkusznak", fogalmazott Băsescu.

vissza az elejére


Vagy előrehozott választás, vagy D. A.–SZDP kormány?

Az Adrian Severin SZDP-képviselő vezetésével működő Ovidiu Şincai Intézet csütörtökön bemutatott egy jelentést, amely szerint egy lehetséges válság a Románia és az EU közti kapcsolatokban belpolitikai válsággá alakul, ezt pedig vagy előrehozott választásokkal, vagy — és a jelentés szerint ez lenne a jobb megoldás — NLP–SZDP, illetve D. A.–SZDP kormány létrehozásával lehetne megoldani.

A Románia nemzetközi politikájának gyenge pontjai a Băsescu–Tăriceanu adminisztráció alatt című jelentés elemzi az államfő, a miniszterelnök és a külügyminiszter külföldi látogatásait, és egy sor bírálatot fogalmaz meg a látogatások eredményeivel kapcsolatban. A jelentés szerint Traian Băsescu londoni látogatása kudarcnak tekinthető Románia számára. Az Oroszországgal való kapcsolatban Băsescu európai identitást mutatott, az EU-val szemben „atlanticista" opciót, ez pedig globális viszonylatban opportunizmusba hajolhat, áll a dokumentumban.

A jelentés szerzői szerint az uniós csatlakozás előkészítési folyamatának késleltetése, különböző euroszkeptikus álláspontok érvényesítésével együtt a védőzáradék alkalmazását idézheti elő, ez pedig legalább 2008-ra halasztaná Románia csatlakozását az EU-hoz. „Egy válság a Románia–EU kapcsolatokban belpolitikai válságot is eredményez. Ennek feloldása vagy előrehozott választásokkal, vagy pedig — és ez lenne a kívánatos — egy nagykoalíciós kormány (NLP–SZDP vagy D. A.–SZDP) létrehozásával lehetséges", áll a jelentésben.

A dokumentum szerint az államfőnek nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a közvetítői- és autoritás-szerepkörre. Szükséges egy kiegyensúlyozott és elvszerű transzatlanti politikát alkalmazni, amely az érték- és érdekközösségre alapoz — ez lehetővé tenné, hogy Románia akár egyet nem értését is kifejezhesse stratégiai partnereivel szemben, áll a jelentésben.

vissza az elejére


Rus elégedett a pártján belüli átalakulással

A Szociáldemokrata Párt Kolozs megyei szerveztének elnöke, Ioan Rus csütörtökön azt nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy egy nyílt verseny kiírása a pártelnöki tisztségre jó döntés, ami a párton belüli demokratikus vonulatot tükrözi. Az SZDP végrehajtó bizottsága, Ion Iliescu és Adrian Năstase elnökök elfogadták, hogy minden párttisztségre versenyvizsgát rendezzenek. Rus szerint az ilyen versengésben a legjobb és a legversenyképesebb győz.

A párt kongresszusát április 21–22-re tűzték ki, amelyen elnököt, ügyvezetó elnököt és főtitkárt választanak.

Adrian Năstase és Ion Iliescu eddig a nyilvánosság előtt még nem nevezték meg azt a tisztséget, amelyért harcba szállnak. Párton belüli nem-hivatalos források szerint a főtitkári funkcióra Octav Cozmâncă és Victor Ponta pályázik.

vissza az elejére


Magyar–román informatikai együttműködés

Folytatódik az év elején megkezdett együttműködés a magyar és a román informatikai miniszterek között. A felek ezúttal Budapesten tárgyaltak a közös programokról. Kovács Kálmán, magyar informatikai és hírközlési miniszter ismertette együttműködésük fő céljait. Ezek között szerepel a közvetlen üzleti kapcsolatok élénkítése, a harmadik világ országainak piacán való együttműködés, valamint egy közös adatbázis létrehozása.

A miniszter hangsúlyozta, Erdéllyel közösen a Kárpát-medence regionális tudásbázissá alakulhat, ugyanakkor közös pályázatokat nyújthatnak be az Európai Unióhoz egy magyar–román internetes portál létrehozására és működtetésére.

Nagy Zsolt, a román kormány informatikai minisztere elmondta, hogy feladatának tartja olyan törvény adta lehetőségek megteremtését, melyek ösztönzik az informatikai befektetéseket. A miniszter szerint előnyt jelent, hogy Romániában alacsonyak az adók és sok a jól képzett informatikai szakember.

A megbeszélésen jelen lévő Reszler Ákos, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke arra kérte a minisztereket, segítsék elő, hogy állami támogatással működhessenek a szoftvereket lokalizáló cégek.

Vass Enikő

vissza az elejére


Felavatták a nyugdíjasok klubját

Csütörtökön délután ünnepélyes keretek között nyugdíjas klubot avattak Kolozsváron. A Kossuth Lajos (1989. december 21.) utca 108. szám alatti helyiségben tévézhetnek, sakkozhatnak, újságot olvashatnak, társasjátékot játszhatnak, mi több, alkalomadtán kisebb mulatságokat szervezhetnek, születésnapokat tarthatnak a nyugdíjasok.

A megnyitó ünnepségen Emil Boc polgármester is jelen volt.

(k. o.)

vissza az elejére


KÖRKÉP


Bánffyhunyad
Félezren a farsangi mulatságban

Hetedhét országra szóló sikere volt az idei bánffyhunyadi farsangi bálnak: az előadás is telt házat vonzott, és az esti mulatságra mintegy félezren jöttek el, a szervezők — az RMDSZ és a Kós Károly Kulturális Egyesület — nagy örömére.

Szombaton 15 órától kezdődött az I–VIII. osztályos diákok előadása a városi művelődési ház kistermében, ahol közönség csak a hetedik osztályosokat hiányolhatta. Az igen színvonalas előadás nem szorítkozott csupán a szép ruhák bemutatására, hanem a gyerekek komoly felkészülést igénylő valódi kulturális műsort mutattak be, mondta Szentandrási István alpolgármester, aki a szervezők nevében ezúton is szeretné megköszönni a tanárok és gyermekek áldozatos munkáját.

A farsangi mulatságot ebben a formában harmadik éve szervezik meg Bánffyhunyadon, és az alpolgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy az ünneplés hagyománnyá látszik válni, hiszen eddig egyetlen esztendőben sem jöttek el ilyen sokan a farsangi bálba. Szentandrási István ezt részben az RMDSZ jó munkájával magyarázza, azzal, hogy tavaly sok rendezvényt szerveztek, s ezzel hozzászoktatták a lakosságot a közösségi életnek eme formájához. Mint mondta, a lakodalmas teremben sorra kerülő esti mulatságban fiatalok és idősebbek egyaránt részt vettek, a zenét a körösfői Yes zenekar, a konyhát a Zöld Fa étterem biztosította. A tombola is nagy sikert aratott, 15 díjat osztottak ki, többek között pezsgőt, kozmetikumokat tartalmazó ajándékcsomagokat, népművészeti tárgyakat, bort stb. A téli napok egyhangúságából az embereket kimozdító farsangi mulatság sikere, az ott elhangzottak igazolták, hogy a lakosság méltányolja és igényli az ilyen jellegű rendezvényeket.

(ke)

vissza az elejére


Szamosújvár
A hónap harmadik hétfője a prefektusé
A megye minden városában lesz fogadóóra

Minden hónap harmadik hétfőjén Szamosújváron tart fogadóórát Mihail Hărdău, Kolozs megye prefektusa, a Szamosújvári Bírósághoz tartozó települések lakóinak.

A szamosújvári prefektusi fogadóórákat illető döntés a megye elöljárójának Szamosújvár és környékén található települések polgármesteri hivatalainak képviselőivel megejtett szerdai találkozóján született. A tanácskozáson többek között környezetvédelmi kérdésekről, földügyekről, SAPARD-programokról esett szó, majd a prefektus meglátogatta Szépkenyerűszentmárton, Ördöngösfüzes és Szamosújvárnémeti polgármesteri hivatalait. A látogatás során megejtették az első 15 meghallgatást is, ahol főként földügyekről és a tulajdonjog visszaállításáról esett szó.

„Szükség van ezekre a területi fogadóórákra, hogy az embereknek ne kelljen több tíz kilométert utazniuk ahhoz, hogy bajaikat ismertethessék. Próbálunk közelebb kerülni problémáikhoz, segítségünkkel mi megyünk hozzájuk", nyilatkozta Mihail Hărdău.

A jövő hét közepéig a prefektus Kolozs megye minden városába ellátogat, és minden esetben megállapodnak a havi fogadóóra időpontját illetően.

vissza az elejére


Ingyenes szemvizsgálat

A nemrég megnyílt monostori Opticris szemészeti központban, az Izlazului 14. szám alatt (az Unionnal szemben) ingyenes szemvizsgálatot tartanak 1–12 éves gyerekek számára február 21–22-én. Időpontkérés a 425-544-es és 434-024-es telefonszámon vagy az Opticris-boltban (Izlazului 14.). Ezenkívül a szemüvegkeretekhez 50%-os kedvezményt adnak ebben az időszakban.

vissza az elejére


Technikai kudarc a bíróságon

Kis híján szabadlábra került, az ügyészség fellebbezésének következtében azonban mégis előzetes letartóztatásban marad Marte Anestis, akit kábítószer-kereskedelemmel vádolnak. Az osztrák állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy nagymennyiségű drogot hozott be Romániába, és itt forgalomba hozta. Más ügyek kapcsán is vizsgálják, valószínűleg kapcsolatban állt a két évvel ezelőtti, a tordai pizzázóban történt merénylet vádlottjaival.

Marte Anestist két évvel ezelőtt tartóztatták le, egy, a nevét eltitkolni kívánó tanú vallomása alapján. A technikai gondok ennek a tanúnak a kihallgatásánál kezdődtek, a védőügyvéd is kérte távlati kihallgatását, nyugati szokás szerint torzított hanggal és képpel. Erre azonban nincs kellő technikai felszerelése a bíróságnak. Nem volt mód, hogy a Pro tv segítségét kérjék, az indoklás szerint, azért mert a tévétársaság technikai személyzetétől nem várható el a kötelező titoktartás. A tanút végül egy bíró és az ügyész jelenlétében hallgatják ki, a vallomásáról készült filmet pedig utólag mutatják be.

vissza az elejére


Ismét kitolták a turisztikai pályázatok leadási határidejét

Az európai integrációért felelős minisztérium ismét meghosszabbította a turisztikai befektetések programpályázatainak leadási határidejét, áll az Északnyugati Fejlesztési Ügynökség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. Az új határidők szerint a pályázatokat március 2-ig lehet leadni az Északnyugati Fejlesztési Ügynökségnél, illetve március 4-ig az integrációs minisztériumban.

A turisztikai befektetési program keretében 1 és 4 milliárd lej közötti vissza nem térítendő kölcsönhöz juthatnak a 2003. december 31. előtt megalakult kis- és középvállalatok, amelyeknek székhelyük vagy kirendeltségük az alábbi északnyugati üdülőhelyek valamelyikén működik: Félixfürdő, Május 1, Tenke, Stâna de Vale (Bihar megye), Tordai fürdők, Kisbánya, Kérőfürdő, Riska (Kolozs megye), Aknasugatag, Borsa (Máramaros megye), Tasnád (Szatmár megye), Oláhszentgyörgy (Beszterce-Naszód megye).

A vissza nem térítendő pénzösszeg nem haladhatja meg a projekt költségeinek 50 százalékát. További információk az Északnyugati Fejlesztési Ügynökség kolozsvári irodáján (Sextil Puşcariu utca 2. szám, tel.: 0264/431-550), a www.nord-vest.ro és a www.mie.ro honlapokon, vagy viorel.boca@nord-vest.ro email-címen.

vissza az elejére


A rendőrség hírei
A vasúti rendőrség akciója

Nyolcmillió lejes kárt okozott a dési 22 éves Ciprian K., a 16 esztendős Sebastian D. és az egy évvel idősebb Mihai C. A három fiú betört a dési vasútállomás raktárába és termésköveket (amilyeneket a sínek közé szoktak szórni) vittek el. A fiatalokat minősített lopás és rongálás alapos gyanúja miatt, szabadlábon vizsgálják. A vasúti rendőrség alkalmazottai nemcsak kiskorú tolvajokat lepleztek le; egy jászvásári betörő is lebukott az ellenőrzések során. A 45 éves Gelu V. február 14-ről 15-re virradóra behatolt a révkolostori (Vad) Mariana M. lakásába, ahonnan egy televízióval és egy rádiósmagnóval távozott. A férfit azonosították, őrizetbe vették és átadták a révkolostori rendőrőrsnek.

A kismonostorszegi csaló
Fedezetlen csekkel fizetett egy gyergyószentmiklósi kereskedelmi társaságnak a 26 éves Traian Mihai L., egy kismonostorszegi cég ügyvezetője. A férfi bútorszövetet és textilt vásárolt, összesen 117 675 448 lej értékben. A bank visszautasította a csekket, mert nem volt megfelelő pénzösszeg a számlán. A rendőrség csalás alapos gyanúja miatt indított vizsgálatot Traian Mihai L. ellen.

Tordai razzia
A tordai biztonsági szolgálat ellenőrzése során 32 személyt bírságoltak meg, a büntetés összértéke mintegy 83 millió lej. A razzia során háromtagú bandát is lelepleztek, a kolozsvári Alecu Tiberiu B. (20 éves), Romeo B. (22) és Gabriel M. (15) január 11-én este 9 óra 10 perckor kifosztotta Susana L. Lótusz utcai lakását. A három fiút rablás alapos gyanúja miatt vizsgálják. Két fiatal is fennakadt a rostán: a 15 esztendős tordaszentmihályi Remus M. és a tordai 20 éves S. Árpád, akik február 14-én betörtek egy tordai lakoshoz, és annak műhelyéből mintegy 30 millió lej értékű javakkal távoztak. A kár teljes egészében megtérült. A kiskorú és társa ellen minősített lopás alapos gyanújával indítanak eljárást, a vád ellen szabadlábon védekezhetnek.

Súlyos baleset Pusztaszentmártonban
Nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett és balesetet okozott február 16-án, szerdán reggel 8 óra körül a 42 éves tordai Eugen P. A férfi az E60-as országúton, Tordáról Kolozsvár felé tartott és Pusztaszentmártonban (Mărtineşti) elvesztette uralmát Daewoo Matiz típusú gépkocsija felett, megcsúszott a síkos úton, és elgázolta az 55 esztendős Vasile A.-t.

Felborult Feleken
Megcsúszott a síkos úton és felborult egy Renault Megane 215-ös gépkocsi Erdőfeleken (Feleacu). A február 16-i, szerdai baleset során a túl gyorsan vezető 28 éves Carmen Angelica N. súlyos sérülést szenvedett.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG — REKLÁM


Persányi tájékoztatást kért a nagybányai derítőkről

Hivatalos tájékoztatást kér a román hatóságoktól a nagybányai ipari derítők állapotáról Persányi Miklós magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter, mivel az utóbbi hetek kiadós havazásai felvetik egy esetleges környezeti katasztrófa kialakulásának lehetőségét — közölte a budapesti Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM).

A közlemény szerint a miniszter a Nagybánya környékén található 17 ipari derítő állapotáról kér tájékoztatást. A tárca emlékeztet arra, hogy 2000 februárjában bekövetkezett tiszai ciánszennyezést is egy nagybányai derítő gátjának átszakadása okozta.

A közleményben a minisztérium utal a Máramaros megyei Környezeti Őrség képviselőjének sajtóban megjelent nyilatkozatára, amely szerint bármely pillanatban katasztrofális következményekkel járó környezeti baleset következhet be a Nagybánya környékén található ipari derítők valamelyikénél.

„Az utóbbi hetek kiadós havazása, illetve a napokban kezdődő olvadás megkérdőjelezte a létesítmények biztonságát" — idézi a nyilatkozatot a tárca, hozzátéve, hogy a nagybányai környezetvédelmi felügyelőség ugyanakkor cáfolta az állítást.

A KVM kitér arra, hogy a Tisza és a Maros vízgyűjtő területén található lehetséges környezeti veszélyforrásokat felmérő magyar–román ad-hoc szakbizottság márciusban vagy áprilisban kezdi meg munkáját.

„A testület különös figyelmet fordít majd többi között a Nagybánya és térségében található ipari üzemek, és a tervezett verespataki beruházás várható hatásainak vizsgálatára" — olvasható a közleményben.

Magyarországnak nem célja hátráltatni uniós integrációnkat
Amennyiben a verespataki aranybánya-beruházás megakadályozása érdekében a magyarországi ellenzék továbbra is komolyan gondolja Románia európai uniós integrációjának hátráltatását, akkor erre az Európai Parlamentben az Európai Néppárton keresztül módja van — közölte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a magyar országgyűlés európai ügyek bizottsága előtt tartott tájékoztatójában. A miniszter Hörcsik Richárd fideszes bizottsági alelnök bírálatára reagált, aki szerint a magyar kormánynak nem lett volna szabad hozzájárulnia ahhoz, hogy az EU ideiglenesen lezárja a Romániával folytatott integrációs tárgyaláson tavaly a környezetvédelmi fejezetet. Persányi Miklós hangoztatta: Magyarországnak nem érdeke lassítani Románia uniós csatlakozását sem nemzetiségi, sem gazdasági, sem környezetvédelmi szempontból. — A magyar kormány Verespatak kapcsán minden olyan lépést megtett, amit jogállamban, demokráciában és békeidőben megtehetett — mondta a miniszter.

vissza az elejére


Scheele cáfol

Az Európai Unió nem gyakorol nyomást Romániára az amerikai Bechtel céggel kötött, az észak-erdélyi autópálya megépítéséről szóló szerződés felbontása érdekében — legalábbis ezt mondta Jonathan Scheele, az Európai Bizottság (EB) hazai nagykövete Nagyváradon.

A nagyváradi uniós információs konferencia hétfői megnyitója előtt mondta ezt kérdésre válaszolva az európai diplomata. Eszerint az EU nem gyakorol nyomást Romániára, hogy felbontsa az észak-erdélyi autópálya megépítésére az amerikai Bechtel céggel kötött szerződést.

Azt, hogy felül kell vizsgálni az említett — még az előző, szociáldemokrata kormány által aláírt — megállapodást, Traian Băsescu államfő és a jelenlegi liberális–demokrata többségű kormány szorgalmazta (folyik is most egy vizsgálat ez ügyben). Brüsszel korábban maga is elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a szerződést nem előzte meg szabályos közbeszerzési pályázat. A mostani kormány pedig azt is rosszallja, hogy állítólag a megállapodás értéke jóval nagyobb összegű a piaci árnál.

Emil Dinga európai integrációs miniszter Nagyváradon közölte: a kormány azt is szükségesnek tartja átvizsgálni, hogy a versenytárgyalás nélkül aláírt megállapodásnak milyen gazdasági és környezetvédelmi hatása lehet, illetve hogy megkötése mennyire volt összhangban az ország törvényeivel.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 17., csütörtök

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

37 000/38 200

28 200/29 300

148/153

vissza az elejére


Február 18., péntek

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 38 026 lej, 1 USD = 29 111, 1 magyar forint = 156 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ADÁSVÉTEL

Eladó Mercedes A Klasse 1,7 CDi, full extra. Telefon: 0744-265672. (M)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Győzelem az edzőmérkőzésen
Aranyosgyéresi Sodronyipar–Nagyszebeni FC 1–0

Első, úgymond „hazai" edzőmérkőzését a Sodronyipar hétfőn játszotta, a találkozónak ugyanis nem Aranyosgyéres, hanem a tordai városi stadion közvetlen közelében lévő II. edzőpálya adott otthont. Ezúttal a január 29-én Nagyszebenben játszott FC elleni mérkőzés visszavágóját rendezték. Akkor a B-osztály második csoportjának éllovasa győzött 2–1 arányban.

A győzelmet jelentő gólt Florin Dicher rúgta, aki a tél folyamán játszott edzőmérkőzéseken először szerepelt a Sodronyipar kezdő tizenegyében. Ugyancsak a kezdő csapatban játszottak a Kolozsvári CFR-Ecomax volt játékosai, név szerint Bozdog és Ghiorma is. Hiányzott viszont a hátvéd Dan Matei, aki a kolozsvári U-val a magyarországi Tiszaújvárosban edzőtáborozik. Visszatért a csapathoz Daniel Rupa, aki már a szovátai edzőtábor előtt elhagyta a csapatot.

A Sodronyipar kezdőtizenegye: Rotaru — Muscă, Tímar, Şomotecan, Simon, Oroian — Forró, Ghiorma, Bozdog — Mâţiu, Dicher; játszottak még: Cristian Moldovan, Molnár, Király, Rupa, Sagău és Fetiţa.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


UEFA-kupa — 3.
A bátortalanság ára
FC Valencia (spanyol)–Bukaresti Steaua 2–0 (1–0)

Már az fegyverténynek számított, hogy a katonacsapat hosszú idő után első román együttesként eljutott a kupatavasz küzdelmeibe. A címvédő Valencia elleni spanyolhoni összecsapáson volt keresnivalója a Bukaresti Steauának, de a bátortalanságnak megfizették az árát: nagyszerű helyzetkihasználással, két pontrúgás (szöglet és szabadrúgás) eredményeként a bajnokságban gyengélkedő házigazdák kétgólos sikert arattak, és nagy lépést tettek a továbbjutás felé.

Di Vaio kapufája már jelezte, hogy nagy kedvvel játszik, a 38. percben pedig szögletnél 6 m-re a kaputól magára hagyták a védők, és az olasz csatár megszerezte a vezetést a Valenciának. Dică egyenlíthetett volna, ha nem „alszik el" Opriţă ideális átadásánál. A második félidő elején, az 52. percben Aimar harcolt ki szabadrúgást, a sértett végezte el, 18 m-es lövése laposan bevágódott Hamutovszki kapujába — ezzel lett 2–0, és a találkozó el is dőlt, a spanyolok nem akartak már többet. A csereként beállt Cristea izgalamasabbá tehette volna a találkozót, azonban kihagyta a ziccert, s így egy hét múlva nagyon nehéz lesz a Steauának. A továbbjutáshoz ugyanis három gól különbséggel kellene nyerni...

Walter Zenga együttese a következő felállításban játszott: Hamutovszki — Ogăraru, Baciu, Ghionea, Marin — Paraschiv, Rădoi, Munteanu — Opriţă, Dică, Ciocoiu (56. perc Cristea).

*

További eredmények, UEFA Kupa, 3. forduló első mérkőzés: Partizan Belgrád (szerb-montenegrói)–Dnipro (ukrán) 2–2 (gólszerzők: Odita 2 — 12. és 45. perc, illetve Nazarenko — 28. és Ruszol — 57. perc), Sahtar Donyeck (ukrán)–FC Schalke 04 Gelsenkirchen (német) 1–1 (Brandao — 86. perc, illetve Aílton — 9. perc), Athéni Panathinaikosz (görög)–FC Sevilla (spanyol) 1–0 (Vintra — 66. perc), Ajax Amsterdam (holland)–AJ Auxerre (francia) 1–0 (Maxwell — 37. perc), AC Parma (olasz)–VfB Stuttgart (német) 0–0, Sporting Lisszabon (portugál)–Feyenoord Rotterdam (holland) 2–1 (Custodio — 22. és Liedson — 37. perc, illetve Bart Goor — 7. perc).

A Bécsi Austria–Athletic Bilbao összecsapást a rendkívüli havazás miatt törölték. Az osztrák együttes közel 200 szurkolója segédkezett a pálya letakarításában, de a játékvezető a jeges felület miatt nem engedte megrendezni a találkozót. Egyelőre nem tudni, hogy mikor pótolják a meccset.

A visszavágókat február 23-án és 24-én rendezik.

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra

• Az Internazionale hazai pályán, Milánóban magabiztosan legyőzte az Atalantát a labdarúgó Olasz Kupa negyeddöntőjének visszavágóján, így a milánói kék-feketék kettős győzelemmel jutottak a legjobb négy közé.

Eredmény, Olasz Kupa, negyeddöntő, visszavágó: Internazionale–Atalanta Bergamo 3–0 — továbbjutott: az Internazionale kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel.

• Utolsóként az Atlético Madrid jutott be a labdarúgó Spanyol Király Kupa elődöntőjébe, miután hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Numancia együttesét. Az összecsapást eredetileg két héttel ezelőtt rendezték volna meg, de akkor a rendkívül hideg időjárás miatt elhalasztották. Korábban az Athletic Bilbao, az Osasuna és Real Betis Sevilla került a legjobb négy közé.

Király Kupa, negyeddöntő, visszavágó: Atlético Madrid–Numancia 1–0 — továbbjutott: az Atlético Madrid, 1–0-s összesítéssel.

vissza az elejére


FIFA-világranglista

Változatlanul a világbajnok Brazília vezeti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáját Franciaország és Argentína előtt. Magyarország két pozíciót rontott, s a 65. helyen áll, Románia viszont továbbra is a 28. helyet foglalja el.

A 2006-os németországi vb selejtezőjében a magyarokkal azonos csoportban szereplő Svédország a 13., Horvátország a 23., Bulgária a 39., Izland a 94., Málta pedig a 136. a rangsorban.

A „román-csoportban" lévők helyzete: Csehország 4., Hollandia 6., Finnország 38., Macedónia 93., Örményország 120. és Andorra 139.

A FIFA-világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Brazília 840 pont, 2. (2.) Franciaország 789, 3. (3.) Argentína 783, 4. (4.) Csehország 776, 5. (5.) Spanyolország 764, 6. (6.) Hollandia és (7.) Mexikó 755–755, 8. (8.) Anglia 749, 9. (9.) Portugália 745, 10. (10.) Olaszország 738, 11. (11.) Egyesült Államok 731, 12. (12.) Írország 715, 13. (13.) Svédország és (18.) Görögország 714–714 15. (14.) Dánia és (14.) Törökország 709–709, 17. (16.) Németország 708, 18. (17.) Uruguay és (19.) Japán 705–705, 20. (20.) Irán 693, ..., 23. (23.) Horvátország 675, ...28. (28.) Románia 662, ..., 38. (43.) Finnország 623, 39. (37.) Bulgária 621, ..., 65. (63.) Magyarország 561, ..., 93. (93.) Macedónia 498, 94. (94.) Izland 493, ..., 120. (120.) Örményország 401, ..., 136. (135.) Málta 353, ..., 139. (141.) Andorra 346.

vissza az elejére


Jégmászás a Kayland-kupán

A hegyimentők és a meregyói polgármesteri hivatal szervezésében, február 18–20. között kerül sor az Ice Meeting Actionnak keresztelt rendezvényre, amellyel egy időben lebonyolítják a Kayland kupával díjazott első jégmászó versenyt is.

A rendezvény keretében, a versenyek mellett a résztvevőknek lehetőségük lesz különböző márkájú jégmászó eszközöket is tesztelni. A versenyt követően, szombaton este a szervezők tábortűzzel igyekeznek fűszerezni a hangulatot, majd vasárnap délben a Kayland kupa díjkiosztójára is sor kerül. A rendezvényt a Mountain Experts és a megyei tanács mellett támogatták még: Kayland, Cassin, Roca, Maramont, Proema, és a Plus Design cégek.

(oláh)

vissza az elejére


JÉGKORONG
Törölték az NHL-idényt

Bár úgy tűnt, hogy az utolsó pillanatokban sikerül megegyezni az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosszervezetének (NHLPA) és klubtulajdonosainak, Garry Bettman, a liga első számú vezetője mégis bejelentette: teljes egészében törlik a 2004–2005-ös szezont.

Ezzel az NHL lett az első olyan tengerentúli profi liga, ahol egy egész idény marad el.

Az elmúlt napokban szinte megállás nélkül tárgyalt a két fél. A bérek maximálásához, az úgynevezett fizetési sapka bevezetéséhez ragaszkodó vezérkar előbb 32, majd 40 millió dollárban szabta meg az egy klub által bérekre fordítható összeget, a hokisok viszont ezt eleinte mereven elutasították. Aztán kedden már ők hozakodtak elő egy 52, majd 49 millió dolláros csomaggal. A csapattulajdonosok viszont ezt nem fogadták el.

Az 1893 óta létező Stanley-kupának eddig csupán egyszer, 1919-ben nem volt győztese, akkor a világszerte több millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárvány a hokisok között is szedett áldozatot: a Montreal Canadiens egyik alapembere, Joe Hall hunyt el, továbbá sokan betegedtek meg a Seattle Metropolitans elleni döntősorozat alatt.

vissza az elejére


Elhunyt Lobanovszkij egykori segítője

Hosszú betegség után, 70. életévében elhunyt Jurij Morozov legendás ukrán labdarúgótréner, Valerij Lobanovszkij egykori segédedzője.

Morozov az 2002-ben eltávozott edzőfenomén jobbkezének számított a szovjet válogatott élén, amelyet a 70-es évek közepétől egészen az 1990-es olaszországi világbajnokságig irányítottak. Többször is előfordult, hogy a sokat betegeskedő Lobanovszkij helyét ideiglenesen ő vette át a nemzeti csapatnál, illetve a Dinamo Kijevnél.

Morozov utoljára a Zenit Szanktpetyerszburg együttesét dirigálta, de megromlott egészségi állapotára hivatkozva 2002-ben lemondott posztjáról.

vissza az elejére


Kolozs megye hét végi sportműsorából

ATLÉTIKA

Szombaton 9.30 órától a Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban: az országos junior II. bajnokság megyei szakasza.

KÉZILABDA

Szombaton 11 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U-Jolidon–Poşta Câlnău-i Astral — Női Nemzeti Liga.

Szombaton 13 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Tordai Potaissa–Lugosi MSC — férfi A-osztály.

KOSÁRLABDA

Szombaton 15 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári ACSA Terapia ESK–Nagyváradi Mihai Eminescu ESK — női A-osztály.

Szombaton 17 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári BU Poli Carbochim–Piteşti-i Argeş BCMUS — férfi A-osztály.

vissza az elejére


ALPESISÍ
I. EKE-síverseny gyerekeknek

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület 2005. február 27-én, vasárnap délelőtt 11.00 órakor síversenyt szervez gyerekeknek.

A tervezett helyszín a Hajtás-völgyi sípálya (a Donát út végén, a völgy bal oldalán), de ha a hóviszonyok nem megfelelőek, akkor a versenyt a Feleken tartják (a pontos helyszínt közölni fogjuk a Szabadságban, pénteken, február 25-én). A versenyt külön szervezik lányoknak és fiúknak, a következő korcsoportok szerint: 5 év alatt, 6–8 évesek, 9–10 évesek és 11–14 évesek.

A versenyre feliratkozni a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 580-916 (este), 0723-159000, vagy az indulás napján 10.00 óráig, a helyszínen.

Minden gyereket — kezdőt és haladót — szeretettel várnak, nemcsak a nyertesek kapnak érdekes ajándékokat, minden résztvevő jutalomban részesül.

vissza az elejére


ATLÉTIKA
Hat első hely az utánpótlásnak

Jól szerepeltek a fiatal kolozsvári atléták a hét végi bukaresti országos terembajnokság döntőjében, hat bajnoki címmel térhettek haza. Kincses városunkat az U, a KMSC és a Könnyűipari Iskolaközpont együttese képviselete.

A felnőttek küzedelmében öt bronzérem jutott a kolozsváriaknak.

Eredmények,

Felnőttek, harmadik helyezettek: Dragoş Constantinescu (U-KMSC, távolugrás, 775 cm), Augusta Moldovan (U-KMSC, 400 m-es síkfutás, 56,19 mp) és Ioana Bănuţ (Könnyűipari, 400 m, 56,19, azonos idővel Moldovannal), Bianca Cornea (Könnyűipari, 60 m-es gátfutás, 8,77 mp), a Könnyűipari 4 x 2 körös lányváltója (Mezei, Pop, Cornea, Bănuţ; 3:35,18 perc).

Utánpótlás:

Aranyérmesek: Augusta Moldovan és Ioana Bănuţ (400 m, 56,19), Bianca Cornea (Könnyűipari, 60 m gát, 8,77 mp), a Könnyűipari 4 x 2 körös lányváltója (Mezei, Pop, Cornea, Bănuţ; 3:35,18 perc), a Könnyűipari 4 x 2 körös fiúváltója (Farcaş, Bucea, Ionac, Boboş; 3:07,28 perc) és az U-KMSC 4 x 1 körös lányváltója (Lucaci, Albert, Bányai, Moldovan; 1:36,06 perc).

Ezüstérmesek: a Könnyűipari 4 x 1 körös fiúváltója (Tătar, Bucea, Ionac, Boboş; 1:25,97 perc), a Könnyűipari 4 x 1 körös lányváltója (Poptean, Mezei, Cornea, Bănuţ; 1:26,98 perc) és Cristina Lucaci (U-KMSC, 60 m gát, 8,86 mp).

Bronzérmesek: Alexandru Andone (U, hétpróba, 4729 pont), Paul Muntean (U, 60 m, 6,86 mp), Claudiu Petruş (Könnyűipari, 1500 m, 3:57,27 perc), Vasile Boboş (KMSC, 200 m, 22,50 mp) és Augusta Moldovan (U-KMSC, 200 m, 25,31 m).

Killyéni Péter

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó is szembeszállhatna Kaszimdzsanovval

Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke szerint az exvilágbajnok Garri Kaszparov távolmaradása esetén akár Lékó Péter is szembeszállhatna a jelenlegi FIDE-világbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval áprilisban.

A kalmük vezető legutóbb már 1 650 000 dolláros pénzdíjjal próbálta asztalhoz csábítani a világelső orosz nagymestert, aki azonban a hosszadalmas huzavonára, illetve két korábbi mérkőzésének elhalasztására hivatkozva továbbra sem adja be a derekát.

— A jövő szombati, tbiliszi elnökségi ülésig adunk időt Kaszparovnak, hogy jelezze részvételét az isztambuli csúcstalálkozón, amelyet vele vagy nélküle, de biztosan megrendezünk. Ha lemondja, Viswanathan Anand vagy Lékó Péter léphet a helyébe — jelentette be moszkvai sajtótájékoztatóján Iljumzsinov, hozzátéve: Törökország mellett Katar és az Egyesült Arab Emírségek is lebonyolítaná a meccset.

Kaszparov képviseletében édesanyja csak annyit fűzött hozzá, hogy a FIDE az utóbbi három évben többször megalázta a fiát, aki ezt nem hajlandó tovább eltűrni.

A párosmérkőzés győztese az egyesített vb-címért azzal az orosz Vlagyimir Kramnyikkal ülhet majd asztalhoz, aki Lékóval szemben 7–7-es döntetlennel védte meg klasszikus világbajnoki titulusát októberben, Svájcban.

Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója szerint teljesen megalapozott a Kaszparov–Anand–Lékó sorrend, hiszen a magyar klasszis a januári, Wijk aan Zee-i tornán aratott diadalával 15 Élő-pontot szerzett, ezzel — a bolgár Veszelin Topalovot és Kramnyikot megelőzve — a harmadik helyre lépett előre a világranglistán.

— Néhány hét múlva a linaresi szupertornán mindhárman ott lesznek, és eredményeikkel megerősíthetik pozícióikat. Péter számára most köszön vissza a brissagói 7–7, amely óriási szakmai siker volt. Tudomásom szerint Anand sem lelkesedik igazán a címegyesítésben való részvételért, de a pénzdíj tudatában lehet, hogy megváltoztatja a véleményét — mondta.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András