2005. február 25.
XVII. évfolyam, 46. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Megkétszereződik a magas rangú tisztségviselők fizetése
Egyre nagyobb szakadék tátong a társadalmi rétegek között

Miközben a lakosság zömének egyre nagyobb anyagi megterhelést jelent az Európai Unióhoz való csatlakozás okozta folyamatos áremelkedés, egy szűk társadalmi rétegnek nem kell, hogy fájjon a feje, miből fizeti ki a számlákat. Ebbe a csoportba tartoznak a magas állami tisztséget betöltő személyek, akiknek a kormány az idén jelentős mértékben növelte a fizetését.

Az új kormány által elfogadott rendelet értelmében a magas állami tisztségviselők fizetése az idén tavalyhoz képest megkétszereződik. A látványos jövedelemnövekedésnek a tisztségviselők nem örvendhetnek majd egyszerre, hiszen a kormány két részletben tervezi végrehajtani a rendeletet. E szerint január elsejétől 45 százalékkal nőtt a fizetésük, október 1-től pedig 55 százalékkal ugrik meg bérük.

Például egy parlamenti képviselő ősztől 47 millió 912 ezer lejt fog kapni. Az összeg megadóztatása után legalább 34 millió üti majd havonta a törvényhozók markát. Emellett a képviselői és a szenátori iroda fenntartására átutalt átalányösszeget is növelték, erre a célra a törvényhozók majdnem 48 millió lejt kapnak. A vidéki képviselőknek ezenkívül minden, Bukarestben eltöltött napért külön összeg jár, a napidíj 500 ezer lej lesz.

A legnagyobb fizetéssel az államelnök rendelkezik. Traian Băsescu adózás előtti fizetése ősztől meghaladja majd a 65 millió lejt, ami azt jelenti, hogy a Cotroceni palotában székelő volt tengerész 47 milliót kap kézbe havonta. A milliomos Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök és a parlament két házelnöke, a szociáldemokrata Nicolae Văcăroiu és Adrian Năstase sem panaszkodhat, bruttó fizetésük eléri a 60 millió lejt, ami azt jelenti, hogy 43 millió lejt vihetnek haza. A közigazgatásban dolgozó, választott tisztségviselők is hasonló intézkedésnek örvendhetnek októbertől. A szenátus nemrég fogadta el a közigazgatásban dolgozó választott személyek jövedelmét szabályozó törvényt kiegészítő módosító-javaslatot. Eszerint Bukarest főpolgármestere 47,6 millió lejt kap, az alpolgármesterek pedig 41 millió lejt. A megyei tanácselnökök is többet keresnek majd, az önkormányzatok vezetői 43,7 millió lejt vehetnek fel az általuk vezetett intézménytől.

Az új rendelkezés szerint Emil Boc kolozsvári polgármester fizetése meghaladja majd a 37 millió lejt. A 320 ezernél kevesebb lakossal rendelkező, megyei jogú városok elöljáróinak fizetése eléri a 29 millió lejt. A többi város polgármestereinek fizetése 22 és 26 millió lej között mozog, míg a községi elöljárók jövedelme 13,6 és 18,7 millió lej között változik. A legkevesebb pénzt a kisközségek vezetői kapják, az ő jövedelmük csak 11,1 millió lej.

Ezzel szemben egy kutató minimális alapfizetése 3,976 millió lej. Egy miniszter gépkocsivezetője mindössze 100 ezer lejjel keres kevesebbet, de az ő jövedelmük is elérheti a 6,2 millió lejt. Az első fokozattal rendelkező kutatóknak, akik az egyetemi tanárokkal tartoznak egy kategóriába, 5,7 és 17,3 millió lej között változik a fizetésük. A tanügy és az egészségügy alulfizetettségét tükrözi az is, hogy egy frissen végzett orvos hat év tanulás után gyakornokként 3 millió 745 ezer lejes fizetést kap.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Ma újra tüntetnek a pedagógusok

Teljes mértékben elégedetlen a Tăriceanu miniszterelnökkel folytatott szerdai tárgyalások eredményével a Kolozs megyei közoktatási szakszervezet (SLIPC). A csalódás olyan arányokat ölt, hogy ma délben a Lucia Cojocaru által vezetett szakszervezet közösen a Romániai Demokratikus Szakszervezetek Konföderációjával (CSDR), tüntetést szervez a prefektúra előtt.

– Amikor megjött a hír, hogy Tăriceanu miniszeterelnök csak fakultatív megbeszélésként értelmezte szerdai találkozóját a Közoktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségével (FSLI), az Alma Materrel, az Országos Nevelési Szövetséggel (FEN), valamint a Spiru Haret szakszervezettel, alig tudtuk lecsillapítani tagságunkat – mondta Lucia Cojocaru, a Kolozs megyei közoktatási szakszervezet elnöke. – Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a Romániai Demokratikus Szakszervezetek Konföderációja (CSDR) azonnali tüntetéssel válaszol a kihívásra. Mivel mi tagjai vagyunk a CSDR-nek, teljes erőnkből támogatni fogjuk a déli tüntetést – mondta az elnök.

Stanca Constantinescu, a Romániai Demokratikus Szakszervezetek Konföderációja (CSDR) Kolozs megyei szervezetének elnöke a Szabadságnak elmondta: az a tény, hogy a D. A. Szövetség ennyire semmibe veszi a választási kampányban tett ígéretét, miszerint kétszeresére emeli a pedagógusok bérét, valóságos döbbenettel töltötte el a tagságot. – Fel vagyunk háborodva, hogy a kormányfő azt válaszolta, hogy a jövő héten majd tárgyal a szaktárcák államtitkáraival arról, hogyan lehetne segíteni a „pedagógusok ügyén". Ma 12-kor néma tüntetéssel fogjuk majd a prefektúra előtt jogainkat követelni. Átadjuk írásba foglalt tiltakozó jegyzékünket a prefektúra képviselőinek, és érdeklődve várjuk az alprefektus által vezetett egyeztető bizottsággal való találkozásunkat, amely 14 órakor fog kezdődni.

Sz. Cs.

vissza az elejére


Hétfőig kell leadni a jövedelem-kimutatásokat

Két nap áll még a munkáltatók rendelkezésére, hogy benyújtsák a pénzügyi hivatalokhoz az alkalmazottak jövedelmét és adóját tartalmazó iratokat. A határidő a hónap utolsó napján, február 28-án jár le. A könyvelőknek elektronikus formátumban is el kell készíteniük a kimutatást, az adóra vonatkozó űrlapokat a világhálóról az országos adóhivatal portálján lehet letölteni a http://anaf.mfinante.ro cím alatt.

vissza az elejére


Csíkszeredában az Illés

Ismét színpadra lép a legendás hírű Illés rockegyüttes. A magyar Beatles tagjai ezúttal nem akárhol, hanem éppen Csíkszeredában lépnek a nagyérdemű elé. Ez premiernek számít, hiszen az együttes még soha nem koncertezett Erdélyben. Egyebek között erről beszélt Újhelyi István, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, aki Hargitafürdőn tölti szabadságát. A törvényhozó elmondta: az augusztus 5-én, a város napjainak ünnepségsorozata keretében rendezendő koncert szervezésébe önkéntesen kapcsolódott be a magyar országgyűlés kulturális bizottságának tagjaként. A rendezők sok tízezer, akár százezer résztvevőre is számítanak a Székelyföldről, Erdély távolabbi vidékeiről, de még Magyarországról is – fűzte hozzá Újhelyi. A székelyföldi fellépést ingyenesen nézheti meg a közönség, a koncert költségeit magyar állami forrásokból fedezik, a helyszín biztosításának, valamint az együttes és a műszaki stáb ellátásának költségeit a vendéglátó önkormányzat állja.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere szerint hatalmas a koncert iránti érdeklődés, az említett időpontra a vendéglátóhelyek zöme már le van foglalva. A polgármester közölte: a produkciót a Duna TV és az MTV is rögzíti. Az együttes 1996 májusában búcsúzott a Budapest Sportcsarnokban három telt házas előadással a közönségtől, azóta nem léptek színpadra. A csíkszeredai szálláshelyek többsége a május 19-i Omega koncertre is foglaltak.

vissza az elejére


Hét évre ítélték

Hét év börtönbüntetésre ítélte a kolozsvári bíróság azt a nagybányai fiatalembert, aki tavaly áprilisban a kolozsvári Béke téren szóváltásba keveredett a 23 éves olasz Danielle Caiaffa ösztöndíjas jogász hallgatóval, akit Ovidiu David öt késszúrással megölt. A bíróság ítélete szerint a nagybányai fiatal családja 15 ezer anyagi és 60 ezer euró erkölcsi kártérítést kell hogy fizessen. Az ítélet nem jogerős.

vissza az elejére


Információs központ az EU-s szabványokról

Tegnap a Kolozs Megyei Kereskedelmi- és Iparkamarában felavatták a Szabványosítás Területi Információs Központját. A Romániai Standardizálási Egyesület (ASRO) támogatásával létrehozott iroda jelentőségéről Alexandru Greabu ASRO-igazgató tartott előadást azon a szemináriumon, amelyet az avatás alkalmából a következő témával tartottak: Az európai és nemzetközi szervezetek poltikájának befolyása a nemzeti szabványosításba – támasz Románia európai integrálásában.

Az igazgató kifejtette: intézménye naprakész az európai szabványok ismeretét illetően. Mindennapi életünket törvények és szabványok határozzák meg. A törvények betartása kötelező, a szabványoké önkéntes alapon történik. De feltétlen részei, alakítói a szakmai megbecsülésnek és a versenyben való helytállásnak. A világ multinacionális társaságainak standardjai szabják meg a haladás irányát. Mire Románia EU-taggá válik, a hazai kereskedelmi társaságoknak, a saját érdekükben ismerniük kell az uniós szabványok rájuk vonatkozó tömkelegét. Ebben kíván tanácsadást nyújtani a most létrehozott információs központ a kereskedelmi kamara épületében.

Az érdeklődők Dumitrescu Erzsébetet keressék.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Pénzhez jutottak a civil szervezetek

Legutóbbi ülésén a kolozsvári városi tanács több tízmilliárd lejt utalt ki alapítványoknak, egyesületeknek, valamint sportkluboknak (ez utóbbiaknak adott anyagi hozzájárulásokról a sport rovatban olvashatnak).

Az önkormányzati képviselők szavazatai alapján 432 millió lejhez jutott a Bethánia Alapítvány, 86 milliót kapott a Providenţa Egyesület, 180 milliót a Máltai Szeretetszolgálat, 57 milliót a Herald Jótékonysági Alapítvány, 252 milliót a Református Nőszövetség, 64 milliót pedig a mozgássérültek gondozásával foglalkozó Protheus Egyesület.

Valamennyi szervezet a hátrányos helyzetű személyek ellátására, gyermekotthon működtetésére, valamint bizonyos költségek fedezésére kapta a tanácsi támogatást.

Ezenkívül kulturális rendezvényre is jutott pénz. A tanácsosok 2 milliárd lejt szavaztak meg a Transilvania Filmfesztivál támogatására. A nemzetközi kulturális rendezvényre 3 milliárdot kértek a szervezők. Ugyanakkor az önkormányzati képviselők 300 millió lejt utaltak ki a Prison Fellowship Egyesületnek, 25 milliót a román színháznak, 132 milliót az Artemis Alapítványnak, 35 milliót a Szent Család Poliklinikának, havi 3,6 milliót a Forradalom Igazságáért Egyesületnek, havi 4,5 milliót a LADO emberjogi ligának és 400 millió lejt az Írószövetségnek a tavalyi díjakra.

László Attila RMDSZ-es tanácsos lapunknak elmondta: a helyhatóságnak el kell döntenie, hogy melyek azok a közhasznú tevékenységet folytató alapítványok, egyesületek, amelyek majd állandó támogatásban részesülnek a helyi tanács részéről. – A városi tanács finanszírozási szabályzatot dolgoz ki a civil szervezetek anyagi támogatására. Az elv az, hogy a polgármesteri hivatal résztámogatást biztosít az alapítványok és egyesületek számára. A fennmaradó összegeket az illető szervezeteknek kell előteremteniük – magyarázta László Attila. Hozzátette: ezentúl a különböző sportegyesületeket az elért eredmények függvényében támogatják.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Műszaki hiba a Romtelecomnál

Több tíz kolozsvári lakos nem használhatta tegnap vezetékes telefonkészülékét egy műszaki meghibásodás miatt tíz és tizenkét óra között. Ovidiu Feier, a Romtelecom kereskedelmi igazgatója elmondta: a város központján és a Donát negyeden kívül körülbelül két órán keresztül nem lehetett telefonálni, mivel megszűnt a tárcsahang. A meghibásodás szerencsére nem érintett egy teljes telefonközpontot, pusztán egy elektronikai alkatrész mondta fel a szolgálatot, ezért az érintettek köre nem volt annyira széles. „A fontosabb intézményeket értesítettük, hogy dolgozunk a meghibásodás kiküszöbölésén, a magánszemélyeket pedig, reméljük, nem érintette kellemetlenül a hiba, hiszen feltételezzük, hogy többen közülük nem tartózkodtak otthon" – mondta a kereskedelmi igazgató.

B. T.

vissza az elejére


Adja jövedelemadójának 1 százalékát a Szabadságot támogató Minerva Művelődési Egyesületnek!

Mindazok, akik bérből, bérbeadásból vagy más tevékenységekből tavaly jövedelmeket realizáltak, az azok után fizetendő adójuk 1 százalékát – az államkassza helyett – alapítványoknak és egyesületeknek juttathatják. Kérjük, hogy adószázalékát adományozza a Szabadságot birtokló és támogató Minerva Művelődési Egyesületnek. Ha Ön csak bérből szerzett jövedelmet, cége könyvelési osztályán jelezze, hogy adójának 1 százalékával rendelkezni szeretne. Az összevont vagy az egyetlen forrásból származó jövedelemadó 1 százalékának kedvezményezettjét adóbevallásában fel kell tüntetnie. Esetünkben ez:

Asociaţia Culturală Minerva, CUI: 5337563,

Cont bancar IBAN: RO97RNCB2200000025370001., BCR Cluj

Előre köszönjük!

vissza az elejére


KRÓNIKA


KISHÍREK

A XIX. ÁSVÁNY-, KÖVÜLET- ÉS DRÁGAKŐSZALONT február 25–27-én a Bánffy-palotában rendezi meg a Romániai Amatőr Ásványkutatók, Paleontológusok és Kövületkutatók Egyesülete. Nyitvatartási idő: pénteken 11–18, szombaton 10–18, vasárnap 10–17 óra.

FELVÉTELI MEGHALLGATÁS A SIGISMUND TODUŢĂ ZENELICEUMBAN az első osztályba készülő gyermekek számára február 26-án, szombaton 10 órától. Helyszín: az iskola Victor Deleu utca 2. szám alatti épülete (Ferenc-rendi kolostor).

TÁRLATVEZETÉST tart Cs. Erdős Tibor festőművész február 25-én, pénteken du. 4 órától, a nagyváradi Kristóf János festőművész gyűjteményes kiállításának vasárnapi zárása előtt, a főtéri Művészeti Múzeum földszinti kiállító termeiben.

FARSANGTEMETÉS a Prospero Házban (Mikó/Clinicilor utca 16.) február 26-án, szombaton este 7 órától. Bábégetés, élő népzene, töpörtős pogácsa, szilvapálinka, álarckodás, megemlékezés Netti Sándorról és minden, ami a vigassághoz szükséges.

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELT tart az RMDSZ kül- és belmonostori kerülete szombaton, február 26-án du. 5 órától a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban.

AZ ARANYOSSZÉKI NÉPZENE KUTATÁSA címmel Pávai István népzenekutató tart előadást Tordán, az Aranyosszéki Népfőiskola keretében február 28-án, hétfőn du. 6 órától az ótordai református egyház IKE-termében. Az előadás Demény Piroska Aranyosszék népzenéje című posztumusz kötetét méltatja.

A KÉTÉVES AGNUS RÁDIÓ febr. 25-én 11–13 óra között a Bethlen Kata Diakóniai Központban kerekasztal-megbeszélést tart a sajtó képviselőivel. Febr. 26-án délután 4 órától a Brassai-líceum dísztermében születésnapi ünnepséget rendeznek, melyre mindenki szeretettel várnak.

vissza az elejére


Újabb kottakiadványok

Az Arpeggione kiadó jóvoltából újabb kottakiadványt vehet kezébe a zongorázni tudó diák vagy művész Szórakaténusz címmel.

Buzás Pál zongoraművész és pedagógus nagy felelősségtudattal válogatott erdélyi magyar zeneszerzők zongoraműveiből.

Amint azt dr. László Ferenc muzikológus a kottafüzet előszavában méltatja, Hary Béla, Terényi Ede, Csíki Boldizsár, Vermesy Péter, Orbán György, Selmeczi György, Demény Attila, Szalay Zoltán, Könczei Árpád, Magyari Zita és Lászlóffy Zsolt szellemi közösségünk tagjai még akkor is, ha némelyikük más hazát választott, de mindegyiküket a szülői otthon, a szülőföld, Erdély iránti szeretet és tisztelet aranyfonala köti össze.

A zongoradarabok nincsenek „rangsorolva" sem művészi, sem pedagógiai fontosság szempontjából. Buzás Pál válogatásában a zongorázni tudó/vágyó technikai és művészi felkészültségére bízza, ki-ki válassza magának a legmegfelelőbbet, hisz a füzetben, az alapfokú tudással rendelkezők és a főiskolát végzett művészek is megtalálhatják a „rájuk szabott" zongoradarabot. A füzet kottaanyagában olyan művek is szerepelnek, amelyeket a régi Buzás-növendékek, a diákévek emlékére, egyfajta ajándékként írtak a művész-pedagógus számára.

A több mint negyvenéves pedagógiai és művészi múlttal rendelkező Buzás, három nyelven – magyarul–románul–németül – megjelenő újabb kottagyűjteménye, a Szórakaténusz varázsszóval az erdélyi soknyelvűséget és művészi sokszínűséget tárja elénk nem csupán jól olvasható, megszokott kottanagyságban, hanem zsebpartitúrában is. Valamennyi mű szerzői kézirat vagy a szerző gondozta első kiadás alapján jelenik meg. A Szórakaténusz kottafüzet sikeresen járulhat hozzá az erdélyi magyar zeneszerzők zongorára komponált műveinek megismertetéséhez. A gyűjtemény készen áll, most már csak a zongoristák új iránti kíváncsiságán múlik, hogy a közönség is élvezőjévé váljék ezeknek a modern zongoradaraboknak.

vissza az elejére


Gitáriskola kezdőknek

A Todesco-kiadó jelentette meg Lucian Suciu gitárművész-pedagógus román nyelvű Gitáriskoláját: Manual de chitară pentru începători címmel.

A gitár mindig kedvelt hangszer volt, de napjainkban mintha újabb reneszánszát élné, főleg hazánkban, ahol a kommunizmus ideje alatt teljesen mellőzött hangszer volt. Mindennek tudatában, és a fiatalság igényeinek kedvezve, Lucian Suciu űrpótló munkát végzett, gondolva azokra is, akiket nem szaktanárok irányítanak. Éppen ezért, a Gitáriskola zeneelméleti alapismeretekkel indul, majd annak függvényében vezeti be a gitározni óhajtó kezdőket a hangszer technikai-művészi problémáiba, fokozatosan ismertetve a különböző zenei korok zeneszerzőinek gitárra komponált gyakorlatait, táncait.

Lucian Suciu Gitáriskolája azért is figyelemre méltó, mivel ez az első hazai ilyenfajta próbálkozás, amely kortól függetlenül, minden gitárkedvelő zenés ABC-je lehet.

Kulcsár Gabriella

vissza az elejére


A 20 éves Bogáncs Néptáncegyüttes ünnepi műsora

I. március 1. (kedd) – Tranzit Ház

1700gyerektáncház és játszóház

1900könyvbemutató, bemutatásra kerül Könczei Ádám–Könczei Csongor: Táncház. Írások az erdélyi táncház vonzásköréből című kötete

1930népzenekoncert és felnőtt táncház, muzsikál a Tarisznyás együttes, a magyarlapádi Piros Pántlikás zenekar és Albert Szilárd és zenekara

II. március 2. (szerda) – Brassai Sámuel Elméleti Líceum díszterme

1800 – a 20 éves a Bogáncs kiállítás megnyitója, a Bogáncs lap 19–20. összevont ünnepi számának és a Bogáncs – Zurboló Egyesület honlapjának bemutatása

1900 – a Bogáncs – Zurboló Egyesület ünnepi közgyűlése

III. március 3. (csütörtök) – Tranzit Ház

2000 – a Zurboló Táncegyüttes táncszínházi előadása: Délibáb, Portré és Tollas Erzsi

IV. március 4. (péntek) – Brassai Sámuel Elméleti Líceum díszterme

1800 – „Húsz év együtt" – ünnepi műsor, fellép a Morzsabogáncs, az Apróbogáncs, a Kisbogáncs és a Bogáncs, illetve a János Zsigmond Unitárius Kollégium Szamóca Néptánccsoportja

V. március 5. (szombat) – Kolozsvári Magyar Opera

1500ünnepi gálaműsor, fellép a Morzsabogáncs, az Apróbogáncs, a Kisbogáncs, a Bogáncs és a Zurboló, muzsikál Albert Szilárd és zenekara és az Üsztürű zenekar

vissza az elejére


Jövőbe mutató múltkutatás

Szerda este a Gaudeamus könyvesboltban mutatták be a közönségnek T. Tóth Sándor: Az erdélyi matematika története című kötetet.

Csetri Elek méltatta a szerző életművének tekinthető, a sok nehézség leküzdésével járó, kitartó és türelmes kutatómunka nyomán megszületett könyvet, és annak szerzőjét. Utóbbiról elmondta, hogy egyike azon kevés magyaroknak, akiknek a hatalomváltás után sikerült elvégezniük a Regele Ferdinand Egyetemet, majd Marosvásárhelyen tanári pályára lépve kamatoztatta kiváló oktatói-nevelői képességeit. Ez a könyv (részletesen keddi lapszámunkban mutattuk be – szerk. megj.) tudománytörténeti kötet, úttörő munka, mely erdélyi hagyományunkra mutat rá. Ugyanakkor az új kutatói utak irányára is utal.

Dezső Gábor szerint ezt a művet kézikönyvként, apró lépésekben kell forgatni-olvasgatni. H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója a kötetből Bolyai János matematikai zseni alakját ajánlotta az olvasók figyelmébe. A bemutatón jelen levő idős szerző csupán annyit mondott: „A háromszáznegyven oldalon közöltem, amit olvasóimmal közölni akartam. Köszönöm mindenkinek, hogy segített, és hogy most megjelentek itt."

Ördög I. Béla

vissza az elejére


Erdélyi Örmény Gyökerek/2005. február

A havilap legfrissebb számából: Trianonra emlékeztünk; Koltay Gábor: Trianon (dokumentumfilm); Az örmény zene évszázadai (1. rész, Kátainé Szilvay Ingrid tollából); Petrás Mária Csángó Madonnái a Magyarok Házában; A gyümölcstermesztés szerelmese (Köllő Katalin beszélgetése a szakma kiválóságával, a 95 éves Veress István kertészmérnökkel); Ismerjük meg önmagunkat (2. rész, Bálintné Kovács Júlia); Emléknaptár az örmény népirtás 90. évfordulójára; Farsangi bál – Gyergyószentmiklós 2005; Az örmények – Galíczia (Boloz Antoniewicz János); Kopacz Mária kiállítása; 11 éves a szamosújvári Téka Ház (Rostás Szabolcs).

vissza az elejére


Vallásos ének és vers a börtönben

A szamosújvári börtön ősrégi falai között a minap a széki református gyülekezet kórusa kereste fel az intézmény református lakóit. A csoportot Kovács Tibor segédlelkész kísérte el, aki ifj. Kabai Ferenc szamosújvári lelkésszel együtt tartott rövid istentiszteletet a fegyház tágas klubjában. A vendégek egyházi énekekből és versekből összeállított műsort mutattak be.

A börtönlakókhoz minden hétvégén bejár ifj. Kabai Ferenc ref. lelkész, Kösmödi Attila római katolikus plébános és négy más felekezet képviselői.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Csire Gabriella: Görög regevilág (Héroszok)

Fiatalok és romantikus alkatú örökifjak számára készült ez a kis kötet, benne az európai irodalom ősforrásának, az ógörög mitológiának a hőseivel. Az előző kötet az olimposzi isteneket mutatta be, most ennek folytatásaként Csire Gabriella az antik mítoszok világának jeles műveiből merít az olvasónak. Európé, a sárkányölő Kadmosz, a vízöntő danaidák, Perszeusz és Andromédé, A szövő-fonó Arakhné, a pórul járt Midasz király, a szarvassá változott Aktaión, a gyorslábú Atalanté, a szépséges Adónisz, a hellészpontoszi szerelmesek stb. történeteit fogalomtár egészíti ki. Ez utóbbi hivatása jelezni, miként váltak nyelvünk, kultúránk, az európai irodalom és művészet szerves részévé a héroszok világában gyökerező regék.

Ö. I. B.

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A pilóta – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 12.30, 16, 19.30, 23.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Jersey girl – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel kedden minden előadás. A falu – amerikai. – Vetítések időpontja: 22.30, kedden kedvezménnyel.

GYŐZELEM – Hosszú jegyesség – bemutató. – Vetítések időpontja: 14, 16.30, 19, 21.30; kedvezménnyel szerdán minden elődás, naponta a 14 órai előadás.

FAVORIT – Garfield – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17, 19.

DÉS

MŰVÉSZ – Kaptár 2 – Apokalipszis – német–francia–angol. – Vetítések időpontja: 17, 19; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától és hétfőn minden előadás.

TORDA

FOX – Briget Jones 2 – Mindjárt megőrülök! – bemutató. – Vetítések időpontja: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Ocean’s Twelwe – Eggyel nő a tét – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 19.15, 21.30.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A tűzben edzett férfi – amerikai. – Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM – Wimbledon – angol. – Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától, kedden minden előadás.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Nagy Sándor, a hódító – amerikai. – Vetítések időpontja: 12, 15.30, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától kedvezménnyel és hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Február 26-án, szombaton de. 11 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok – ifjúsági bemutató. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese. – Ifjúsági bérlet.

Február 27-én, vasárnap du. 5 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok – bemutató. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese. – Bemutató- és Nyugdíjas-bérlet.

ROMÁN OPERA

Február 27-én, vasárnap este 7 órakor: Verdi: Aida. – Rendkívüli előadás a Kisinyovi Opera művészeinek közreműködésével.

Február 28-án, hétfőn du. 6 órakor: Balett-est a kolozsvári balettiskola növendékeinek közreműködésével.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 25-én, pénteken este 8 órakor: Pirandello: Öltöztessük fel a mezteleneket – stúdióelőadás. Rendező: Bocsárdi László m. v.

Február 26-án, szombaton este 8 órakor: Marie Jones: Kövekkel a zsebében – stúdióelőadás. Rendező: Keresztes Attila.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Február 26-án, szombaton este 7 órakor: Csehov: A sirály.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

Február 26-án, szombaton 12 órától: A kiváncsi elefántkölyök – magyar tagozat.

Február 27-én, vasárnap 12 órától: Hamupipőke – román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, február 25-én, pénteken este 7 órakor: P. Constantinescu: Húsvéti bizánci oratórium; Az Úr kínszenvedései és feltámadása. Vezényel: Florentin Mihăescu. Közreműködik: Bataraga Claudia, Anita Herţiu, Ana Rusu, Tiberius Simu, Gheorghe Roşu, Gheorghe Mogoşan, Pompeiu Hărăşteanu.

Az oldalt szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


A tettek nyelvén

A2004-es választási évben a Romániai Magyar Dolgozók Egyesülete saját kezdeményezésre lemondott arról, hogy az RMDSZ gazdasági és szociálpolitikai tevékenységét a nyilvánosság előtt bírálja, mert az erőteljes egységbontási kísérletek közepette nem akarta a szövetség választási esélyeit rontani. Ezt az álláspontot vallotta egyébként két platform – a Demokratikus Újbaloldali Fórum és a Szociáldemokrata Tömörülés is.

Az RMDSZ a választásokon jól szerepelt, célratörő szövetségi politikájának eredményeként miniszterein és államtitkárain keresztül kormánytényezővé vált, felelős tehát a kormány döntéseiért, s osztoznia kell azzal mind a sikerekben, mind a kudarcokban.

Hogy a nemzetiségi jogok kibővítése tekintetében mit sikerül majd elérnie – elválik. A szegény néprétegek érdekeinek védelmezése tekintetében azonban az első lépések semmi jóval nem kecsegtetnek.

A szövetség választási programjában meghirdette, hogy a szegénység felszámolása érdekében fog fellépni, a bérek, nyugdíjak lényeges emelésére törekszik. Mindebből a gyakorlatban egyelőre semmi sem valósult meg. Sőt.

Az adópolitika terén a szövetség támogatta az egységes jövedelmi adó bevezetését.

Ezt a törvényt azzal indokolták, hogy jelentősen növelni fogja a külföldi tőkebefektetéseket és általában a vállalkozási kedvet. Ez azonban, ahogyan mondani szokták, még „a jövő zenéje". Ami viszont biztos, az az, hogy az „egységesített" jövedelemadó-politika nemcsak méltánytalan, hanem egyenesen hátrányos a kisjövedelműek és a kisvállalkozók számára, s így ezek a rétegek nem hasznát, hanem kárát vallják ennek az intézkedésnek.

Az elfogadott adópolitika ellentmondásba kerül a kormány meghirdetett szociálpolitikájával, mert a bérek, nyugdíjak és a munkanélküli segélyek növelése az államkassza bevételeinek gyarapítását feltételezi, ám a jelzett adózási rendszer a nagyobb profitadó lényeges csökkentésével egyúttal az állam bevételeinek csökkentéséhez vezet. Miből akarja a kormány a kisjövedelmű rétegek életszínvonalának emelését biztosítani?

Tovább rontja a helyzetet a jövedelmező állami vállalatok privatizálása, pedig ezek adója és profitja fontos állami bevételek forrása volt. Miből akarja a kormány ezeket a kieső jövedelmeit pótolni, hiszen a vállalatok eladása csak egyszer hoz hasznot (!?!), jóllehet ennek ellenkezőjére is bőven sorolhatnánk példákat a magánosítás másfél évtizedes történetéből.

Az Európai Unióba történő minél gyorsabb belépés erőltetése is a kisjövedelműek további elszegényedését eredményezi. Például: feltétlenül szükséges a környezetszennyezés felszámolása vagy legalábbis lényeges csökkentése, de nem mindegy, hogy hány év alatt kell megvalósítani azt. Ha 2007-ig meg kell hogy történjen, akkor az elkövetkező két évben több mint 700, veszélyesen szennyező gyárat be kell zárni, ami viszont tömeges munkanélküliséghez vezet. Miből akarja a kormány a tömegesen elbocsátott alkalmazottak végkielégítését és munkanélküli segélyét kifizetni? Egyáltalán mi lesz ezekkel az emberekkel?

Jellemző ebből a szempontból, ami a gáz árának alakulása terén történik. A fűtési költségek folyamatos növekedése már eddig is lehetetlen helyzetbe hozta a lakosság többségét. Egy kétszobás gázfűtéses lakás ilyen kiadásai már a decemberi hónapban elérték az 1 500 000 lejt. Mi lesz januárban, februárban, hiszen a kormány újabb 20%-os emelést helyezett kilátásba! Ugyan bizony miből fogják ezt fedezni a kisjövedelműek, a nagyszámú munkanélküli és a nincstelenné tett emberek százezres nagyságrendű serege? Nem fogják tudni fedezni, és ennek következtében jön majd a gáz-, az áramszolgáltatás kikapcsolása, és a tartozások miatt a lakások elárverezése.

Egyáltalán a gázárak alakulása több mint gyanús. Az emeléseket egy kormányhivatal határozta el a tavaly, utána pedig egy másik kormányhivatal eladta az ország két nagy gáztermelő vállalatát. Kinek használ ez, az országnak, a lakosságnak? Nem, hanem azoknak a multinacionális cégeknek, amelyek ezeket a vállalatokat – feltehetően nem kis haszonnal – megvették!

A kormány, mind az előző, mind a jelenlegi, arra hivatkozik, hogy a gáz árát a Nemzetközi Valutaalap követeléseinek megfelelően a világpiaci árak szintjére kell emelni.

Ez az indoklás azonban sántít. Az ország gázszükségleteinek nagyobbik részét még ma is a hazai gázkutak fedezik. A hazai gáz ára viszont jóval a világpiaci ár alatt mozog (másként nem kéne emelni). Az, hogy a Nemzetközi Valutaalap beleszól az ipari felhasználásra kerülő gáz árának alakításába, érthető, hiszen lényegesen befolyásolja a világpiacra kerülő hazai termékek árát. De mi közük van a nemzetközi pénzintézeteknek ahhoz, hogy a kisfogyasztók a gázt, ami az összfogyasztás jelentéktelen részét teszi ki, tehát hazai forrásokból fedezhető, milyen áron adják el a lakosságnak? Milyen szociálpolitika az, amely a hazai gázt import áron adja el a lakosságnak?

Ebben a helyzetben a kormánynak legalább annyit meg kellene tennie, hogy a fűtési pótlékra jogosultak körét kiterjessze, és a jogosultságot biztosító felső jövedelemhatárt legalább a drágulás mértékében emelje. Erről azonban szó sincs!

A jelenlegi kormánykoalíció a sajtóban megjelent hírekből következtethetően, határozottan munkás- és általában munkavállaló-ellenes politikát kíván folytatni. Ez derül ki abból, hogy az alig kétéves munkatörvénykönyvet radikálisan meg akarja változtatni. Meg akarja szüntetni a kollektív szerződések rendszerét… Az egyéni munkaszerződések uralkodó formájává kívánja tenni az ideiglenes munkaszerződéseket…. Meg akarja engedni a túlórázási rendszert az alkalmazottak beleegyezése nélkül, tehát a 8 órás munkanap megszüntetésére készül, ami pedig a dolgozók legnagyobb nemzetközi vívmánya.

Az új munkatörvénykönyv megkönnyítené az elbocsátásokat, és megengedné ismét a lock out-ot, vagyis a dolgozók kollektív elbocsátását. Ezek után már csak az hiányzik, hogy megszüntessék a szakszervezeteket.

Ezek a tervezett előírások egyszerűen gúzsba kötik a munkásokat, a fizikai és szellemi dolgozókat és más alkalmazottakat, teljesen kiszolgáltatva őket a munkáltató tulajdonosoknak, és mindezt akkor, amikor a ráfizetéses és környezetszennyező üzemek bezárása miatt amúgy is nagymértékben fokozódik a tömeges munkanélküliség és így a dolgozók kénytelenek lesznek az „egyéni béralku" során a (munkáltatók körében immár divattá vált gyakorlathoz híven) a legalacsonyabb munkabéreket is elfogadni.

Ezek a tervezett intézkedések egyértelműen a nagytőke érdekeit tükrözik, ezt akarják rákényszeríteni a dolgozókra, állami kényszerítő eszközökkel!

Valamikor a XX. század elején vita folyt a szociáldemokrácia berkeiben az állam szerepéről. Az egyik fél – Kautszki, Bauer és társaik – azt bizonygatták, hogy az állam alapvető funkciója az ellentétes osztályérdekek méltányos egyeztetése. Ezekkel szemben Lenin azt vallotta, hogy az állam elnyomó szerv az uralkodó osztály kezében a dolgozó tömegekkel szemben.

Azt akarja talán bizonyítani a jelenlegi kormánykoalíció, hogy Leninnek volt igaza?

Az RMDSZ, ha meg akarja őrizni tömegbefolyását a magyarság többségét kitevő szegénysorú, kisjövedelmű rétegek soraiban, fel kell hogy lépjen a fenti jelenségekkel szemben, és mindent meg kell tennie azért, hogy változtasson ezen a helyzeten. Vagyis be kell bizonyítania, hogy valóban a hazai összmagyarság képviseletére törekszik, és nem csupán a tizenöt esztendő leforgása alatt ugyancsak elszaporodott multimilliárdosok érdekeit tartja szem előtt!

Mert életképtelen és embertelen az olyan társadalmi berendezkedés, amely megtűri a nagy vagyoni különbségek meglétét, sőt elmélyítését.

A bizonyításhoz azonban az RMDSZ-nek most már a tettek nyelvén kell szólnia, másként a következő választásokon, és különösképpen, ha előrehozott választások lesznek – ki fog bukni a parlamentből.

Nagy Károly

vissza az elejére


„Churchill óta Európa legjobb feje",

így hangzik a címe annak a terjedelmes német cikknek, amelyik Rheinland-Pfalz német szövetségi tartomány napilapjában, a Die Rheinpfalz-ban jelent meg még a tavaly Günter Rohrbacher-List tollából, Seit Churchill der beste Kopf Europas címmel.

A cikk Kocsis Sándor, a hajdani aranycsapat jobbösszekötőjéről szól, aki látványos fejesgóljaival írta be nevét a labdarúgás nagykönyvébe.

Kocsis, aki 1979. július 22-én halt meg, az idén szeptemberben lett volna 75 éves. De vegyük sorrendben a dolgokat. 1929 szept. 21-én született. 16 évesen 1946. május 26-án a Kispest ellen játszott, amelyikben Puskás játszott. Kocsis olyan soványka volt, hogy a klub pót-élelmiszerjegyet adott neki, hogy felismert tehetsége minél gyorsabban kibontakozhasson. 1948. június 6-án lépett pályára a 9:0-ra vert román válogatott ellen, kétszer talált a hálóba. Magasra volt képes ugrani és helyezett fejes labdái tették bel- és külföldön ismertté. Eduardo Galeano uruguayi író A labda mint zászló című esszéjében írta: „Nyaksálak tengerét lobogtatva ünnepelték góljait. Mondják, Kocsis az aranyfejű, Churchill óta Európa legjobb feje."

1949-ben a Ferencvárossal országos bajnok lett. 1950-ben behívták katonának, s választhatott: vagy határőrszolgálatra megy a végekre, vagy a Kispesthez, a későbbi Honvédhoz focizni. Ő azonban a Fradit nem akarta elhagyni, de Puskás és Bozsik meggyőzték, miszerint csak jobb focizni velük, mint határt őrizni.

1952-ben a helsinki olimpián 5 mérkőzésen 6 gólt szerzett; majd a londoni 6:3 következett, ahol ugyan nem volt gólszerző, de a 7:1-es visszavágón már két gólt szerzett. 1954-ben a vb. gólkirálya. Az aranycsapat 68 válogatott mérkőzésén (amelyből 52 győzelmet aratott) Kocsis 75 gólt szerzett.

1956 után Kocsis és Czibor az F. C. Barcelonához került, Puskás pedig a Real Madridhoz. 1961-ben a katalánok kikapcsolják a Realt, és az elődöntőben a Hamburgi SV-t alig 1:0-ra verve nevezetes németországi visszavágó következett Hamburgban; 10 másodperccel a befejezés előtt 2:0-ra vezetett Hamburg; s ekkor Kocsis fejesgólt ért el egy magasan beívelt labdából: Észak-Németországnak megáll szívdobogása és lélegzete, hangzik a korabéli krónika. Majd az ezt követő döntőben a lisszaboni Benfica ellen már 2:0-ra vezettek a katalánok Kocsis és Czibor góljával, de végül 3:2-re veszítettek a berni Wankdorf stadionban.

1965-ben Kocsis befejezte aktív pályafutását, és Barcelonában „Tête d´Or" (’aranyfej’) néven vendéglőt nyitott, és ezután csak ... sakkozott. 1974-ben otthonában egy szekrény szerencsétlenül esett a lábára, amit nem kezeltetett, ami miatt végül is amputálni kellett a lábát. Majd a 70-es évek végén gyomorrákot állapítottak meg, amit műtétek követtek. Mindezek után súlyos depresszió vett erőt rajta.

Utolsó útja a barcelonai Clinica Quirónba vezetett. Amikor pedig valaki nyitva hagyta az ágyához legközelebbi ablakot, az ablakhoz vonszolta magát a féllábú, és erős fájdalmak gyötörte súlyos beteg, és a halálba zuhant a 7. emeletről.

Nem sokkal halála előtt mondotta: „Futballistaként – azok csudálatos idők voltak. Azokat az emlékeimet betegségem sem tudja elvenni tőlem."

Szőcs Károly

vissza az elejére


Elúszott a parlamenti úszómedence?

Van-e a szenátus új székhelyének alagsorában úszómedence? – kérdezték a kíváncsi riporterek a képviselőház főtitkárát, Mihai Unghianu urat az Antena 1 televízió híradójában kedden este. Főtitkár: nincsen kérem, micsoda hülyeséget állítanak már megint maguk, szemérmetlen sajtósok? Nincs ott semmiféle úszómedence, csupán egy nagy lyuk, amelyet elérni sem igazán lehet, a hatalmas földhányások és a felgyülemlett épülettörmelék miatt. Abban a „lyukban" különben is majd petróleumot fognak tárolni, vagy esetleg, ki tudja, virágot termeszteni, fűzte hozzá a határozott főtitkár. A szóban forgó létesítmény a riporterek véleménye szerint a rossz emlékű diktátor által megálmodott, és nevetséges módon a „Nép Házának" keresztelt építészeti „remekműben", ahova a szenátus költözik majd át, illetve pontosabban annak alagsorában keresendő. S ettől a véleményüktől nem tágítottak. Sem a riporterek, sem a főtitkár. Menjünk, nézzük meg, indítványozták a sajtó képviselői. Az ajánlatot tett követte.

És elindulának, csapatosan, megküzdve az előttük álló akadályokkal, mint a mesékben. Földhányáson, törmeléken át menének, ide-oda csúszkálva, botladozva. Kitartásuknak meg is lett az eredménye. Mert mit ad Isten, egyszer csak ott áll a lelkes kis csapat, előttük pedig egy ... úszómedence. Majdhogynem kész állapotban. Riporterek, hangjukban enyhe iróniával még egyszer megkérdik: van-e a szenátus új székhelyének alagsorában úszómedence? Főtitkár: kérem szépen, ez még Ceauşescu idejéből maradhatott itt. Aha, mondják sokan, bizonyára azért ilyen új és szép itt minden. Miért, úgy gondolják, akkor nem készítettek szép dolgokat? – kérdi felháborodottan a még csak zavarba sem jött tisztségviselő. A kora esti kabaré első része ezzel le is zárul. (Folytatása előreláthatóan következik).

Másnap este, ugyanott. Az úszómedencét egy lyukkal összetévesztő Unghianu úr időközben jelentette az „esetet" Adrian Năstasénak, a képviselőház elnökének. Năstase, hanyag hozzáállással, mint mindig, rövidre fogja a történetet: az úszómedence a szenátoroké marad, és kész. A szenátus dönt, hogy folytatja-e a munkát, vagy sem? A „lyukról" időközben az is kiderült, hogy az utóbbi két évben összesen 14 milliárd lejt fektettek bele, a vicces kedvű főtitkár ebben tárolta volna a petróleumot. Szó se róla, megéri. Legyünk nagyvonalúak, mi a szösz? Furcsa mód, a szenátorok mindeközben hallgattak. Bárány módra. Na, nem mintha ártatlanok lennének, bár egyesek szerint a „lyukba" fektetett összegről a szenátusnak nem volt tudomása. Vagyis nem szavaztatták meg velük a befektetést. Mármint nem kérték az egyetértésüket ahhoz, hogy a fárasztó szenátori tevékenység után, akik még nem aludták ki magukat eléggé napközben a gyűléseken, legyen hol kikapcsolódjanak, és lemossák a port magukról. Mert hát csak nem mehetnek közfürdőbe. Hogy nézne ki? Meg nem is egészséges a pórnéppel keveredni. Arról nem beszélve, hogy pénzbe kerül. A szerény honatyai fizetésből pedig nem futja mindenre. Valószínűleg tehát meglepetésnek szánták, akik beindították a munkálatokat. Piros szalaggal átkötött, minden jóval felszerelt, gusztusos kis úszómedencét kaptak volna egyszer csak a tisztelt szenátor hölgyek és urak, ezek a fránya sajtósok pedig elrontották a meglepetést. Most még csak arra kellene hogy fény derüljön, ki áll az ügy háta mögött. Mert a csütörtöki hírek szerint, sem Nicolae Văcăroiu, a felsőház régi és egyben új elnöke, sem a szenátus állandó bizottságának tagjai nem tudtak arról, hogy mi zajlik a „mélyben". A jelek szerint a képviselőházbeli tisztségviselők ugyanúgy nem tudtak semmiről. Szintén egy csütörtöki közleményben Radu Berceanu, a szenátus alelnöke kifejti: véleménye szerint az alsóház volt főtitkára az „abszolút bűnös", ugyanis, mint a fő hitelutalványozó képviselője, tudnia kellett ezekről a műveletekről, ennek megfelelően értesítenie kellett volna a képviselőház vezetőit. Emellett persze ugyanolyan mértékben bűnös a szenátus volt főtitkára, Constantin Sava, illetve Nicolae Văcăroiu elnök is, mondja Berceanu. „Most azonban változott a lemez, és a helyzetet átdobták a szenátushoz. A szenátus volt főtitkárának pedig felelnie kell a szenátorok és a közvélemény előtt, hiszen meggyőződésem, hogy ezek a pénzek nem jelenhettek meg a költségvetésben az ő és a szenátus elnökének a tudta nélkül", fejtegeti Berceanu. Na, végre, sóhajthatunk fel megkönnyebbülten, megvannak a bűnösök, tudjuk, hogy kik felelnek a „lyukba" fektetett milliárdokért.

Mára azt is tudjuk a vicces kedvű Unghianu főtitkártól, hogy pontosan mennyi pénzt is áldoztak eddig a parlamenti „feredőre": 2003-ban 10,6, 2004-ben pedig 3,07 milliárd lejt. Ugye, ismerik azokat a kis táblácskákat, amelyek a megjavított utak mentén állnak és hirdetik: „Itt az Önök pénze. Köszönjük, hogy idejében kifizette adóját." Ennyit, ugye, elvárhatunk ebben az esetben is. Nem másért, csak legyen körülbelüli fogalmunk arról, hova is kerülnek keserves munkával megkeresett lejecskéink. Nem mintha sajnálnánk azt a kis kikapcsolódást nyújtó fürdőt, idegnyugtató szaunát és lélekemelő masszázst honatyáinktól, amelyben feltehetőleg részük lesz majd. Hiszen értünk dolgoznak, a mi jólétünkért harcolnak. Bár, miután elolvastam Nicolae Văcăroiu tegnapi nyilatkozatát, egészen megnyugodtam. A tisztelt házelnök ugyan semmit nem tud az úszómedencéről, de véleménye szerint jól jön a szenátus számára ez a kis plusz terület, berendezhetik levéltárnak. Ugyan még nem találták fel a vízhatlan levéltárat, de bizonyára ez nem akadály Romániában.

Valószínűleg ennek a kabaréba illő ügynek lesz még folytatása, ki tudja, mi mindenre derül fény, kiket kiáltanak ki bűnösöknek, hogy aztán egy idő után hamvába halhasson minden felelősségre vonás. Mert ki látott még olyat, hogy ebben az országban a bűnös megfizessen tetteiért? Legalábbis a nagyobbfajta bűnös. Mint ahogyan már körvonalazódik is a beígért büntetés. Slusszpoénnak is beillik. A szerda esti híradóban hangzott el: a szenátus állandó bizottságának a gazdasági vezetője kéri a befektetést irányító igazgató menesztését, fogózzanak meg ..., mert a törmelékeken át kellett bukdácsoljanak megnézni az ominózus „nem létező létesítményt".

Köllő Katalin

Az oldalt szerkesztette: Balló Áron

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Drágulnak a szeszesitalok

Áprilistól 20–25 százalékkal drágulnak a szeszesitalok annak következtében, hogy az alkohol jövedéki adója hektóliterenként 280 euróról 410 euróra emelkedik – nyilatkozta csütörtökön, sajtótájékoztatón Romulus Dascălu, a Garant alkoholgyártó egyesület elnöke

„A jövedéki adó 46 százalékos növekedése elkerülhetetlenül az eladások csökkenését eredményezi májusban és júniusban" – mondta Dascălu.

A Garant elnöke hozzáfűzte, 2007. január elsején a tiszta alkohol jövedéki adója hektóliterenként 550 euróra emelkedik, a szeszesitalok ára a jelenlegi árhoz képest 60 százalékkal nő.

A Garant adatai szerint a romániai alkoholgyártás a tavalyi évhez képest 20 százalékkal, 780 ezer hektóliterre növekedett. „Továbbra is magas az adócsalások száma, és az illegális alkoholgyártás is jelentős" – mondta Romulus Dascălu. Hozzátette: a tavalyi alkoholpiac értéke megközelítette 1 milliárd eurót, ennek felét illegális jövedelem képezi.

vissza az elejére


Egyre nyilvánvalóbb Năstase térvesztése
Már az ügyvezető elnöki tisztség sem biztos

A Szociáldemokrata Párt áprilisi kongresszusának közeledtével Adrian Năstasénak, a párt jelenlegi elnökének egyre több ellenséggel kell szembenéznie. A volt kormányfő, aki mindenáron meg kívánja tartani pozícióját a pártban, ha másként nem, akár tandemben, ügyvezető elnökként a párt élére szintén visszaigyekvő Ion Iliescuval, sorra elvesztette támogatóit.

A napokban Adrian Năstase összeszólalkozott Antonie Iorgovan SZDP-szenátorral, akinek a Traian Băsescu lakásügyében tett lépéseit tartotta eltúlzottaknak. Iorgovan válaszában kijelentette: elege van már Năstaséból, és ígérte: minden olyan tisztséget megpályáz ő is, amelyre Năstase jelölteti magát, leszámítva a pártelnökséget, mert az „történelmileg" Iliescut illeti meg. Az arroganciájáról ismert Năstase nyilvánosan bárdolatlannak nevezte a szenátort, és sajnálatának adott hangot, amiért az elmúlt négy évben nem tette szóvá Iorgovan őrültségeit.

Újságírói kérdésre tegnap Ion Iliescu úgy nyilatkozott: Năstase értékes, tapasztalt, intelligens ember, de az vitatható, hogyan ítéli meg őt környezete. Ez majd kiderül a kongresszuson – mondotta Iliescu, aki a Iorgovannal való összecsapással kapcsolatban úgy vélekedett: ideges, temperamentumos emberek vitája, ami viszont inkább vitalitásra, nem pedig káros indulatokra vall – vélekedett

Az elmúlt hetekben Năstasénak szembesülnie kellett azzal is, hogy a szociáldemokrata fiatalok, élükön egykori protezsáltjával, Victor Pontával, kiegyeztek Iliescuval. A fiatalok azonban akár meg is gondolhatják magukat, amennyiben támogatókra talál a „veterán" Octav Cozmâncă azon javaslata, hogy csak olyan személyek jelöltethetik magukat a párt vezető tisztségeibe, akik évek óta „aktivistái" a pártnak: 10 év kellene az elnöki, 8 év az ügyvezető elnöki, 7 év a főtitkári és 5 év az alelnöki tisztség megpályázásához. (Lapértesülések szerint az ötlet tulajdonképpen magától Ion Iliescutól származik, a javaslat visszhangja azonban meglehetősen kedvezőtlen volt.)

Az ex-kormányfő az erdélyi megyék támogatásában sem bízhat, Năstase hét végi körútja a jelek szerint nem járt sikerrel, hiszen az „erdélyi csoport" vezetője, Ioan Rus nyilatkozatából arra lehet következtetni, többre vágyik, mint a Năstase által (megválasztása esetén) felajánlott főtitkári tisztség, és nem tartja kizártnak azt sem, hogy az elnöki funkciót pályázza meg. Sorin Oprescu, a párt egykori főpolgármester-jelöltje, aki az idén nem válallta a demokrata Adriean Videanuval való megméretkezést, szintén bejelentette, hogy megpályázza a párt ügyvezető elnöki tisztségét.

Amint arról korábban is tudósítottunk, a párt két, nagy befolyásal rendelkező embere, Dan Ioan Popescu és Miron Mitrea is lehorgonyzott Iliescu mellett. A volt gazdasági minisztert igencsak sértette, hogy Năstase az egyike volt azon SZDP-politikusoknak, akik kifogásolták a D. I. Popescu által vezetett bukaresti szervezet azon döntését, hogy a műveletlenségéről elhíresült Marian Vangheliét jelöljék a főpolgármesteri tisztségre. Egy szerda esti kerekasztal-beszélgetés alkalmával Popescu úgy vélekedett: Năstase értékes ember, és annak ellenére, hogy a 2000–2004 közötti kormány volt az elmúlt 15 év legsikeresebb kabinetje, nagyon sok hibát követett el mint miniszterelnök. Kifejtette: a párt élére egy erős elnök és csak néhány alelnök szükséges, nem holmi tandemek, szerteágazó vezetőségi testület. Ami pedig Vangheliét illeti, Popescu szerint minden jel és felmérés arra vall, hogy Bukarest 5. kerülete polgármesterének indítása a főpolgármesteri tisztségért jó döntés volt. A politikus szerint Vanghelie támogatottsága egy hét alatt 11-ről 24 százalékra nőtt. – Vanghelie nem művelődési miniszternek vagy akadémikusnak készül, a fontos az, hogy jó gazda legyen – mondotta.

Sz. K.

vissza az elejére


Magyar köztársaságelnök-jelöltek Sólyomtól Gönczölig

A magyar koalíciós pártoknak rövidesen dönteniük kell a leendő köztársasági elnök személyéről. Mádl Ferenc ötéves államfői mandátuma augusztus 3-án lejár, ezért sürget az idő, hogy megtalálják az ország egésze számára elfogadható utódot, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök szavai szerint: azt a jelöltet, akit az ország sajátjának tud elfogadni, akit tisztelni lehet, s integrálni képes. A Fidesz politikusai jelezték: elfogadhatónak tartanának egy, a baloldalhoz köthető személyt is a poszton, az SZDSZ viszont világossá tette: pártpolitikust semmiképpen nem hajlandó támogatni – derül ki a budapesti Népszabadságból.

Bár a köztársaságielnök-választáskor csak az első két voksolásnál van konszenzuskényszer a kormánypártok és az ellenzék között, hiszen a titkos szavazás esetleges harmadik fordulójában már elég az egyszerű többség is, most az MSZP számára mégis feladták a leckét. Az eddig felvetődött, komolyan vehető nevek közül sokáig Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke tűnt a legesélyesebbnek, de jelölését – legalábbis a kiszivárgott hírek szerint – már csak egy szűk kör támogatja. Esélyeit nem növelte az sem, hogy a decemberi népszavazás előtti kampányban – a miniszterelnökkel és a párt vezérkarával ellentétben – lelkiismereti szavazásra szólított föl. Szili után egy újabb hölgy, Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter került „rivaldafénybe". A korábbi államfő, Göncz Árpád lányának személye körül akár konszenzus is körvonalazódhatott volna a két kormánypárt között. Ő ugyanis nem pártpolitikus, s bár az SZDSZ-hez közel állónak tartják, az MSZP által delegált tagja a kormánynak. Személye azonban lekerült a napirendről.

Az MSZP-ben van egy elég erőteljesnek tűnő csapat, amelyik azt szeretné elérni, hogy a volt ombudsman, Gönczöl Katalin legyen az államfőjelölt. Ő megfelel minden kritériumnak, miközben értékelvei kikezdhetetlenek. Ombudsmanná választását ráadásul annak idején a Fidesz is támogatta. Ellene legfeljebb az szól, hogy kevésbé ismert személyiség. Mások úgy látják, hogy a kormány ezt akár ki is aknázhatná: az államfőválasztást össze lehetne kötni egyfajta Gönczöl Katalint „népszerűsítő roadshow-val", amely alkalmat teremthetne a kabinet és személy szerint Gyurcsány Ferenc népszerűsítésére is.

Most új helyzet állt elő azzal, hogy százhúsz ismert és fajsúlyos értelmiségi – az Orbán Viktor Fidesz-elnökkel egy polgári körben lévő, de a volt miniszterelnököt bíráló Malgot Istvántól az SZDSZ-ből nemrégiben kilépett Eörsi Istvánig – nyílt levélben tette közzé, hogy az Országgyűlés jobb- és baloldali képviselőinek „a jogállamiság hajthatatlan képviselőjét", Sólyom Lászlót javasolják a köztársaság elnökének megválasztani. Sólyom Lászlóról közismert, hogy az MDF alapító tagja. Párttagságáról akkor mondott le, amikor az Alkotmánybíróság tagja lett. A testület elnöki tisztét három cikluson át töltötte be.

vissza az elejére


Internacionálé DP nélkül

A Demokrata Párt (DP) nem vesz részt a Szocialista Internacionálé stockholmi ülésén. A demokraták vezetői úgy vélik, csupán formális lenne jelenlétük. A DP tisztázni szeretné először az internacionáléval, milyen jellegű is volt ez utóbbinak az országos választások idején az SZDP-nek nyújtott támogatása. Radu Berceanu alelnök szerint a DP stockholmi hiányzása azzal is magyarázható, hogy nem mutatkozott reális akarat arra, hogy a pártot megfelelő szinten képviseljék, ugyanis Adriean Videanu Brüsszelben tartózkodik, a párt többi markáns tagja pedig a parlamenti munkálatokban vesz részt. „A helyhatósági választás előtt az európai szocialistákat tömörítő szervezet magas rangú küldöttei érkeztek Bukarestbe nyíltan támogatni az SZDP-s jelöltet. Hozzánk el sem jöttek, még a kapcsolatfelvételt is kerülték. Később aztán kiderül, hogy a bukarestiek tisztábban látták a jövőt, mint az internácionálé. A dolog megismétlődött az országos választások idején is, így hát jó lenne először tisztázni a dolgokat" – mondta Berceanu. Hozzátette: elismeri, hogy a DP részéről is voltak e téren bizonyos balfogások, de reméli, hogy mindezek tisztázódnak majd. Rámutatott: döntés e téren csak a párt belső választásainak megtartása után várható.

vissza az elejére


Erősödő kereszténydemokrata pólus?

Naponta jelentkeznek újabb tagok a hamarosan Kereszténydemokrata Néppárttá (KDNP) alakuló parasztpártba, hangzott el a párt Kolozs megyei szervezetének csütörtöki sajtótájékoztatóján. A párt bizakodva várja a március 5-i bukaresti kongresszust, amelyen hivatalosítják a párt reformját, a KDNP megalakulását. A Kolozs megyei küldöttség Gheorghe Ciuhandu elnökjelölését fogja támogatni, akárcsak a Szatmár, Szilágy, Máramaros és Beszterce-Naszód megyei szervezetek.

A párt legújabb tagjai: Vasile Suciu volt képviselő és Victor Fărăgău megyei tanácsos, mindketten a Szociáldemokrata Pártból igazoltak át. Lépésüket azzal indokolták: a KDNP lesz az egyetlen, valóban kereszténydemokrata elvekre építő párt az országban, amelyben az emberek javát szolgáló munkát lehet végezni. Az új tagok hangsúlyozták: a parasztpártra soha nem volt jellemző a más pártokkal szembeni áskálódás, ezt a viszonyulást a továbbiakban is megőrzik.

Kolozs megye nagyobb településein is látványosan gyarapodik a párt: Aranyosgyéresen Avram Gal városi tanácsos és vele együtt tizenkét fiatal üzletember csatlakozott a párthoz, sőt várhatóan a Szociáldemokrata Párt aranyosgyéresi ifjúsági szervezete testületileg átáll majd – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tordán agrárfesztivált szervez a Ion Raţiu Alapítvány, a rendezvény az 1989 előtt szokásos terményünnepeknek adna új tartalmat.

A más pártokkal való kapcsolattartásról, az esetlegesen beolvadni készülő pártokról egyelőre nem nyilatkozik a parasztpárt, mondván: jelenleg folynak a tárgyalások, de bizakodnak, hogy az Európai Néppárt pártfogásával megalakulandó Kereszténydemokrata Néppártnak számos szimpatizánsa lesz.

F. I.

vissza az elejére


KÖRKÉP


Szamosújvár
Argentin cserkészek Rózsa Sándor sírjánál

Nem mindennapi vendégeket fogadtak a szamosújvári 51-es számú, Czetz János cserkészcsapat tagjai. Miután tavaly nyáron olasz kollégákat láttak vendégül, ezúttal Buenos Aires-i fiatalok érkeztek Szamosújvárra. A harminc tagú küldöttség elsősorban Rózsa Sándor sírjára volt kíváncsi, de meglátogatták a főtéri örmény katolikus székesegyházat, és több barokk épületet is megcsodáltak.

A szamosújvári cserkészek a közeljövőben szorosabb kapcsolatot szeretnének kialakítani az argentin fiatalokkal, akik erdélyi körútjuk során Kolozsvárt is meglátogatták. A Czetz János csapat cserkészei magyarországi és olaszországi társaikkal tartanak fenn szorosabb együttműködési és baráti kapcsolatot.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Aranyosgyéres
Szelektív hulladékgyűjtés heteken belül

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetését tervezik Aranyosgyéresen. Az ezt célzó regionális korszerűsítési és befektetési közösségi program szerint a lakosságot nem terheli plusz költség, mivel a szelektív hulladékgyűjtés megvalósításához szükséges felszerelés ennek a programnak a keretén belül kerül majd a megfelelő helyre. Így Kolozs megye minden helységébe speciális tárolók és berendezések fognak kerülni.

Aranyosgyéresen a megyei program alkalmazását megelőzően, alig három hét múlva beindítják a programot, mondta Ioan Hârceagă, a Lakásgazdálkodási Közhasznú Társaság (RAGCL) igazgatója. Ezek szerint a jelenlegi szemétgyűjtő berendezések mellé szelektív gyűjtésre kialakított tárolókat helyeznek el. Az első szakaszban tíz szelektív szeméttároló helyen egy-egy személy veszi majd át a lakosságtól a háztartási szemetet és a kiválogatás után a megfelelő tárolóban helyezi el.

– A szükséges berendezés semmibe sem kerül, mivel a már létező tárolókat rendbe tettük és lefestjük a megfelelő színnel, az oda kerülő háztartási szemét típusának megfelelően. Amikor a lakosság megszokja ezt a tárolási formát, lelkiismeretük szerint maguk fogják ezt elvégezni – tájékoztatott az igazgató.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Torda
Megnyílt a Közösségi Központ óvodája

Felavatták a Közösségi Központ hatáskörébe tartozó óvodát. Az új intézményben egyelőre olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik semmiféle más oktatásban nem vesznek részt. A közösségi óvodába eddig 12 gyermeket irattak be. A tanintézet tevékenysége két szakaszban folyik: a program egyik részét egy szociális munkás, a másikat egy pszichopedagógus irányítja, aki kétórás foglalkozás keretében iskolaelőkészítőt tart. A gyerekek élelmet, tanszereket és édességeket is kapnak majd, tájékoztatott Floriana Prahoveanu, a Közösségi Központ vezetője, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a központ legfontosabb tevékenysége a gyerekek szocializációjának biztosítása.

vissza az elejére


Szűrés a cukorbetegek felderítésére

Az egészséges lakosság körében végzett szűrővizsgálatok révén azonosítanák a cukorbetegeket Tordán – ehhez hasonló kezdeményezéssel már több ízben előrukkolt a Cukorbetegek Reménysége Egyesület. Amennyiben a városi tanács jóváhagyja a 109 millió lej megítélésére vonatkozó támogatási kérelmet, az egyesület két szűrést szervez az idén. Az elsőre március 19-én, a másodikra november 14-én kerülne sor, illetve egy később kijelölt időpontban az inzulinfüggő lakosság – 337 személy – körében is tesztelést végeznének.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

Hét csaló katona
Az aranyosgyéresi katonai repülőbázis hét alkalmazottját, civileket és katonákat vizsgál a bíróság. Azzal gyanúsítják őket, hogy több mint 60 ezer liter üzemanyagot eltulajdonítottak, majd eladták ismerőseiknek.

Eredetileg 15 alkalmazott, köztük a volt parancsnok ellen kezdték meg a vizsgálatot, de nyolcról kiderült, hogy vétlen. A katonai ügyészek megállapították, hogy a gyanúsítottak úgy szerezték meg a többletet, hogy a pilótáknak több repülési időt írtak be, és meghamisították a könyvelési iratokat.

A katonai repülőbázisnak okozott kár mintegy 650 millió lejre tehető. Az ügyészek a vádemelési periratban megállapították, hogy az üzemanyagot vásárlók között az aranyosgyéresi hatóságok alkalmazottai is megtalálhatók. Ezek beléptek az egységbe, tankoltak, ráadásul még tartályokban is vittek el benzint.

Helikopterbaleset a hegyekben
Petrozsénybe viszik a Hunyad megyében a Parâng hegységben lezuhant helikopter roncsait. A járművet egy moldovai cég bérelte a petrozsényi katonai repülőktől, a helikopter élelmet szállított a hegyi állatoknak. A túlélőket kihallgatta egy ügyész, és a pilóta elmondása szerint azért következett be a baleset, mert az egyik utas véletlenül megfogta a leállító kart, ennek következtében az egyik motor megállt, a gép kibillent, majd lezuhant. A helikopter olyan helyen landolt, ahová a mentőegységek nehezen jutottak el. A járműben lévő négy személy közül kettő életét vesztette, kettő megsérült.

A nyomozás folytatódik, Petrozsényben megvizsgálják a roncsokat, főleg a motorokat. Az apróbb darabokat a csendőrök szállították el, a többit egy másik helikopter vitte el.

A balesetben megsérült Teodor Mustaţă erdészeti szakember segélyt kap, melynek összege valószínűleg 20 millió lej lesz.

vissza az elejére


Mintagazdaságok a LaDorna Group támogatásával
Andrei Călin Zanc igazgató az EU-konform farmok kialakításának támogatásáról

A LaDorna Group az európai uniós követelményeknek teljes mértékben megfelelő tehenészeti mikrofarmok létesítésével foglalkozik. A kisméretű minta tehéntenyésztő telepek létrehozásával néhány fontos időszerű tényezőt céloznak meg: a román mezőgazdaságot, ezen belül a szarvasmarha tenyésztést „unióképessé" tenni; növelni az állattenyésztés versenyképességét. A felsorolt célok megvalósítását szolgáló intézkedésekről, eljárásokról Andrei Călin Zanc igazgatót kérdeztük.

– Partnerségi kapcsolatot létesítünk gazdálkodókkal, akik eddig tartottak ugyan néhány tehenet, de gazdálkodásuk nem versenyképes és fejlesztésre sincs lehetőségük; elsősorban a tőkehiány miatt biztos bukásra ítéltettek.

– Hogyan tudnak ilyen esetekben segíteni?

– Elsősorban modern, új istállót építtetünk, ahol megoldódik a gépi fejés, a tej lehűtése, az önitatás és a trágyahordás, de a takarmány beszállítása is. A szálláshelybe magas biológiai értékű teheneket, előhasi üszőket vásárolunk, amelyek jó tejelők lesznek, tenyésztési és egészségügyi szempontból kifogástalan példányok. Ily módon állandó jellegű, magas jövedelemhez jutnak a tulajdonosok. Az is lényeges, hogy versenyképes lesz a telep, ahol az uniós elvek szerint dolgoznak majd.

– Megítélése szerint a mai tehenes gazdák nagy többsége a teljesítmények terén messze elmarad a követelményektől. Ez minek tulajdonítható?

– A tehenek napi átlagos tejhozama 4,5–6,5 liter, ami nagyon kevés. Baj van az állatok tenyészértékével, a takarmányozással, nem egy esetben az itatással is. A hizlalásba fogott borjak napi súlygyarapodása alacsony, ezért a hizlalási időszak indokolatlanul meghosszabbodik. A nem megfelelő gondozás, takarmányozás következtében még mindig elég magas a kényszervágások és az elhullások száma. A felsorolt okok mellett meg kell említeni, hogy a tehenészek zöme idős ember, akik már alig bírják elvégezni ezt a nehéz munkát. Emellett az istállók 95 százaléka nem felel meg a mai követelményeknek elsősorban a fény hiánya és a szellőztetés megoldatlansága miatt. A háziállatok fülszámozását már évek óta halasztják, de most nagyon komolyan elkezdték, és valószínűleg 1–2 hónap alatt befejezik. A községi állatorvosok viszont még mindig nem kapták meg a megígért számítógépeket, pedig össze kellene állítaniuk az állatállomány adatbázisát. Az is gondot jelent, hogy az állatokat még ma is sok esetben állatorvosi igazolvány nélkül próbálják értékesíteni, ezt a gyakorlatot az uniós normák tiltják, ennek is ideje véget vetni.

A tej minősége, ami a legfontosabb, az esetek többségében nem megfelelő. Ezen hiányosságokat sürgősen fel kell számolni, ellenkező esetben a mai tehenes gazdák jelentős része állatainak eladására kényszerül, ugyanis a feldolgozó egységek nem veszik át a gyenge minőségű tejet. Amennyiben nem sikerül elegendő mennyiségű tejet termelni, a jövőben importból pótolják majd a hiányzó mennyiséget. Ez lenne a legkedvezőtlenebb megoldás számunkra, de könnyen meglehet, hogy ezt nem lehet majd elkerülni.

– Mi menthetné meg a mai gazdákat?

– Egyetlen okos megoldás: új szálláshelyek építése, ahol magas tejhozamú teheneket tarthatnának jó feltételek között, vagy mikrofarmok létesítése. A projekt vállalkozik családi farmok létesítésére és nagyobb kereskedelmi telepek létrehozására is. A számítások szerint a gazdának állatonként egy hektár területtel kell rendelkeznie. Emellett az építéshez szükséges területről is a gazdának kell gondoskodnia, telekkönyvi kivonattal kell igazolnia a telek tulajdonjogát.

– Gyakorlatilag miben segít a LaDorna cég?

– A LaDorna a beruházás értékének 50 százalékát kitevő pénzügyi támogatást nyújt, amit az építkezésre, a gépek és felszerelések beszerzésére, a tenyészállatok vásárlására költenek. 15 előhasi üszőt vásárolnak a családi farmok, 20-at a kereskedelmi társaságok részére. Támogatják a gazdát az építkezési terv elkészítésében is, valamint a költségvetési terv összeállításában, az állategészségügyi kérdések megoldásában, az állatbiztosítás megkötésében, az abraktakarmány beszerzésében, a tehenek mesterséges megtermékenyítésében, illetve mindabban, ami hozzásegíti a termelőt, hogy biotejet állítson elő, amellyel többletjövedelemhez jut. Cégünk biztosítja, hogy olyan, megfelelő építkezési céggel kössenek szerződést, amely kellő időben és kitűnő minőségben építi fel az istállót. A felsorolt támogatásokért cserébe a gazda terményben – tejben-húsban – fizet. Hosszú lejáratú szerződést kötnek erre, ily módon a tej értékesítése nem jelent gondot a gazda számára, ugyanakkor nem kap kevesebb pénzt a tejért, mint amennyit a többi felvásárlótól kaphatna.

– Melyek a projekt által kínált támogatási lehetőségeket kihasználó gazdák kötelezettségei?

– A tejet csak a LaDornának adja el, ugyanúgy a borjakat és a kiöregedett teheneket is. Kössön szerződést az istálló építésére valamelyik vállalattal; tartsa tiszteletben a LaDorna cég által előírt állatgondozási-takarmányozási előírásokat, valamint a biotermelési szabályokat; vezessen pontos nyilvántartást az állományról (az elhullt/feláldozott állatokról is) és a tejtermelésről; jelentse a LaDornának, ha valamilyen rendellenességet észlel a farmon, továbbá nem adhatja bérbe senkinek a gazdaságot.

– Milyen jövedelemre lehet számítani?

– A farm működését követő első hat hónapban a jövedelem eléri a havi 650 eurót. A beruházási költség megtérülését követően a havi tiszta jövedelem átlagosan 1450 euró körül lesz, persze ez a farm méretétől és más tényezőktől is függ.

– Kolozs megyében hány farmot létesítenek ebben az évben, és mikor kezdik el az építkezést?

– Hat farmot terveztünk erre az évre, az építkezést áprilisban kezdjük el. Idővel várhatóan többen rájönnek arra, hogy érdemes ebbe a projektbe bekapcsolódni, így számolunk az érdeklődés fokozódásával.

A programban való részvétellel kapcsolatos további információkért forduljanak bizalommal a LaDorna irodájához, hétköznap 8 és 16 óra között: Dés, Corneliu Coposu utca 13. szám, telefon: 0264/206-037.

Barazsuly Emil

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 25., péntek

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

35 700/36 700

27 000/27 700

145/153

vissza az elejére


Február 24., csütörtök

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 376 lej, 1 USD = 27 453, 1 magyar forint = 150 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ADÁSVÉTEL

RÉGISÉGET vásárolna gyűjtő. Ajánlatokat ármegjelöléssel kérem. Levélcím: S. Horváthy, Budapest, Búza utca 4., H–1033. Sms üzenet: 0036-30-2030006, e-mail: shorvathy@freemail.hu (M)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Egy-egy győzelem és döntetlen a Sodronyiparnak

Bozdog, Tímár, Şagău (11 m) és Dicher góljaival 4–1-re legyőzte az Aranyosgyéresi Sodronyipar a Kolozsvári Tudományt, a találkozót a Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportpark III-as edzőpályáján bonyolították le.

Rendeződött három játékos sorsa. Sergiu Ghiormát sikerült a gyéresieknek leigazolni, ő az őszi idényben a Medgyesi Gázmetánnál játszott, de a szakbizottság szabad játékosnak nyilvánította. Cătălin Bozdog visszaadta a Petrozsényi Zsil tulajdonosának, Alin Simotának az idény elején felvett 5000 dollárt, és ő is megkapta az átigazolási iratokat. Dan Matei helyzete is tisztázódott, visszatért a Kolozsvári U FC-hez. A játékost a Besztercei Glória a Sodronyiparnak kölcsönözte, most viszont Jean Pădureanu a diákcsapatnak adta tovább másfél évre. Mivel ebbe a gyéresiek beleegyeztek, Jaskó Zoltán, az U FC végrehajtó igazgatója azt nyilatkozta, hogy a futballista helyzete elrendeződött. Matei közel négy év után tért vissza az U FC-hez, 1998–1999 között itt kezdte a pályafutását.

Ugyancsak előkészületi mérkőzésen: Sodronyipar–Gyulafehérvári Apullum 0–0. A szerdai összecsapást Aranyosgyéresen, a Sodronyipar Stadionban játszották, nehéz, szinte mocsaras pályán. Két gyulafehérvári játékos is a kiállítás sorsára jutott: a második félidőben beállt Găldean öt percnyi játék után, Ciobanu a 61. percben kapott piros lapot.

A házigazdák a következő összeállításban léptek pályára: Rotaru – Tímár, Şomotecan, Oroian, Muscă, Forró – Ghiorma, Bozdog, Rupa – Şagău, Mâţiu; cserék: Dicher, Miclea, Pop, Molnár, Simon, Király, Moldovan, Fetiţa és Oneţ.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Kikapott Tordán a Szamosújvári Olimpia

Folytatják előkészületeiket a tavaszi idényre Kolozs megye C-osztályos csapatai. Az Aranyos és a Szamosújvári Olimpia a hét közepén Tordán találkoztak. A házigazdák 5–1 (2–1) arányban nyertek, annak ellenére, hogy a szamosújváriak 1–0 arányban vezettek. Az Olimpia edzője, Vasile Gheorghe csak 13 játékost tudott szerepeltetni, a többiek vagy sérültek, vagy Spanyolországba távoztak. A mérkőzésen Rózsa és Coşiu is megsérült, egy ideig rájuk sem lehet számítani.

Szombaton a két együttes Szamosújvárott kellett volna újra megmérkőzzön egymással, de a hazaiak problémái miatt a meccset elhalasztották.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Milliárdok a futballkluboknak és sportegyesületeknek
Az elért eredmények alapján kapnak pénzt

Legutóbbi ülésén a polgármester javaslatára a kolozsvári városi tanács összesen 45 milliárd lejt szavazott meg a város két legnagyobb futballklubja és több tucat sportegyesület működési költségeinek fedezésére.

László Attila RMDSZ-es városi tanácsos, a helyi döntéshozó testület elnöke a Szabadságnak arról számolt be, hogy a többség szavazata alapján 14,5 milliárd lejt utaltak ki a B-osztályban szereplő Kolozsvári U FC-nek és 15 milliárdot az élvonalbeli Kolozsvári CFR-Ecomax labdarúgó egyesületnek.

Ezenkívül például a Kolozsvári Universitatea Sportklub számára 5,2 milliárd lejt utaltak ki. Ebből az összegből a bajnokságban mindig jól szereplő rögbi szakosztály csapata 2 milliárd lejjel rendelkezik. Szintén a működési költségek fedezésére a KMSC 2 milliárd lej kapott, a Kolozsvári Jövő ISK pedig 1,4 milliárd lej fölött rendelkezhet.

(k. o.)

vissza az elejére


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő

A 2003-ban győztes AC Milan egygólos győzelmet aratott a Manchester United otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A találkozó egyetlen gólját az argentin Hernán Crespo szerezte.

Az olasz csapat számára azért is különösen értékes a mostani siker, mert története során először nyert Angliában, ráadásul riválisa legutóbb 2001 októberében a Deportivo La Coruñától kapott ki hazai pályán a BL-ben. Azóta 21 mérkőzésen át maradt veretlen az Old Traffordon.

A Lisztes Krisztiánt továbbra is nélkülöző Werder Bremen hazai pályán sima vereséget szenvedett a francia bajnok Olympique Lyontól, így szinte esélytelenül lép majd pályára a két hét múlva esedékes visszavágón.

Az FC Barcelona otthonában egygólos hátrányról megfordította a találkozót, s legyőzte az angol listavezető Chelsea-t, míg a címvédő FC Porto hazai pályán döntetlent játszott az Európában egyedülálló módon az egész idényben veretlen Milánói Internazionaléval. Az Inter az idény során 38 tétmérkőzésen lépett pályára, s ebből 20-szor döntetlent ért el, míg 18-szor nyert. Ezt figyelembe véve nem valószínű, hogy a Porto idegenben legyőzi az Intert, bár a kék-feketék két évvel ezelőtt az elődöntőben úgy búcsúztak a BL-től városi riválisukkal szemben, hogy egyik mérkőzésen sem kaptak ki. Ehhez most 2–2-nek kellene születnie a visszavágón, amelyre rendhagyó módon három hét múlva kerül sor, mivel az eredetileg kijelölt március 8-i időpontban az AC Milan a Manchester Unitedet fogadja.

Az egész találkozó folyamán mezőnyfölényben futballozó katalánok Juliano Belletti öngóljával kerültek hátrányba, és sokáig nem tudták feltörni a vendégek remekül záró védelmét. A hazaiaknak az adta meg a kezdőlökést, hogy Anders Frisk játékvezető kiállította Didier Drogbát, a piros lapot követően pedig már számolatlanul dolgozták ki a helyzeteket Frank Rijkaard tanítványai. Az átütést mégis az argentin Maxi Lopez pályára küldése jelentette. A dél-amerikai csatár szinte első labdaérintésével kiegyenlített, majd – bár lehet, hogy nem szándékosan – gólpasszt adott Eto’o-nak, így egyértelműen a Barcelona nyerőembere lett. Így a katalánok egygólos előnnyel várhatják a két hét múlva sorra kerülő londoni visszavágót.

Eredmények, labdarúgó Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések: Manchester United (angol)–AC Milan (olasz) 0–1 (gól: Crespo – 78. perc), Werder Bremen (német)–Olympique Lyon (francia) 0–3 (Wiltord – 9., Diarra – 77. és Juninho – 81.), FC Porto (portugál)–Milánói Internazionale (olasz) 1–1 (Ricardo Costa – 61. perc, illetve Martins – 24. perc) és FC Barcelona (spanyol)–Chelsea (angol) 2–1 (Maxi Lopez – 67. perc és Eto’o – 73. perc, illetve Belletti – 33. perc, öngól; piros lap: Drogba – 56. perc, Chelsea).

vissza az elejére


Oldalhálós „gól", eltiltottak egy bírót Brazíliában

Ha versenyt írnának ki a legnagyobb játékvezetői bakik kategóriájában, Jose Francisco de Oliveira brazil futballbíró nagy eséllyel pályázna az első helyre: a sípmester ugyanis kuriózumnak számító hibát követett el a vasárnapi, Atletico Paranaense–Imperio bajnoki mérkőzésen. A 74. percben, 2–1-es vendégvezetésnél a hazaiak egyik labdarúgója közelről kísérletezett, de célt tévesztett, s labdája egy reklámtáblán irányt változtatva az oldalhálóba vágódott. A játékos mérgelődve elindult visszafelé, a labdaszedő pedig odadobta a játékszert a kapusnak, azonban – mindenki hatalmas megdöbbenésére – a játékvezető kirúgás helyett gólt ítélt!

„Nem láttam pontosan a szituációt, így az asszisztensem ítéletére támaszkodtam" – védekezett Oliveira, akit azonban azonnal eltiltott a további focibírói tevékenységtől a szövetség.

vissza az elejére


Diego Maradona 50 millió euróval tartozik Olaszországnak

Diego Armando Maradonának rendeznie kell 50 millió eurós olaszországi adótartozását –így döntött a római legfelsőbb bíróság, amelynek ítélete ellen már nem lehet fellebbezni.

Az argentin labdarúgó-válogatottal 1986-ban világbajnok játékos 1985 és 1991 között az SSC Nápoly színeiben szerepelt, s ebben az időszakban – a hatóság szerint – eltitkolta bevételeinek egy részét. A számítások szerint akkor 3,07 millió eurónak megfelelő lírával károsította meg az államkasszát, de ez az összeg a késedelmi kamatokkal és büntetésekkel együtt az elmúlt közel két évtized alatt 50 milliósra duzzadt.

Maradona ügyvédje azzal védekezett, hogy ügyfele soha nem kapott hivatalos értesítést tartozásáról, a bíróság azonban ezt elutasította.

Amennyiben a jelenleg drogproblémákkal és jelentős súlyfelesleggel küzdő dél-amerikai csillag nem fizeti be az említett milliókat, adócsalás vádjával bíróság elé kell állnia.

vissza az elejére


ALPESISÍ

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett I. EKE gyereksíversenyt 2005. február 27-én, vasárnap délelőtt 11.00 órakor a régi Feleki pályán tartják, a házak mellett (a Felekre felérve a rendőrőrssel szemben jobbra kell térni).

A vetélkedőre 14 év alatti gyerekek jelentkezhetnek, kezdők és haladók egyaránt.

A versenyre feliratkozni a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 580-916 (este), 0723-159000, vagy az indulás napján a helyszínen.

vissza az elejére


FORMA–1
Alain Prost ötvenéves

Csütörtökön ünnepelte 50. születésnapját Alain Prost (képünkön), a nyolcvanas és kilencvenes évek elejének Forma–1-es sztárja.

A francia pilóta – akit mindent kielemző gondolkodása miatt Professzornak becéztek a szakma képviselői és a szurkolók – 1980 és 1993 között volt tagja az elitkategória mezőnyének, s ezalatt szédületes teljesítménnyel kápráztatta el a világot. Négy világbajnoki címet szerzett (1985, 1986, 1989, 1993), 51 futamon diadalmaskodott, 33-szor indulhatott az első rajtkockáról és összesen 798,5 pontot gyűjtött.

A mindössze 160 cm magas, 60 kilós versenyző már ifjú korában óriási tehetségnek számított, s 1980-as argentínai F–1-es debütálása alkalmával be is bizonyította különleges képességeit: élete első viadalán pontszerző helyen végzett a McLaren csapat autójával. Később a Renault, a Ferrari, majd végül a Williams kocsiját is vezette, ez utóbbi csapat színeiben teljesítette karrierje utolsó versenyét 1993-ban, Ausztráliában.

Négy évvel később Prost belekezdett második Forma–1-es pályafutásába: megvette a Ligier istállót és Prost Grand Prix néven indított csapatot a világbajnokságon. A kezdeti sikerek után hamar leáldozott az együttes csillaga, és a tulajdonosnak 2002-ben végül le kellett húznia a rolót.

Prostot azóta szinte soha nem lehet látni a versenypályák környékén, bár a közelmúltban felmerült a neve a Renault vagy a Toyota lehetséges új menedzsereként.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó döntetlennel kezdett Linaresben

Lékó Péter a világos bábukat vezetve döntetlent ért el a világranglista-vezető orosz Garri Kaszparov ellen a spanyolországi Linaresben rendezett sakkszupertorna nyitófordulójában. A magyar nagymester a 26. lépést követően egyezett meg remiben riválisával.

Eredmények, 1. forduló: Lékó Péter–Garrri Kaszparov (orosz) döntetlen, Veszelin Topalov (bolgár)–Michael Adams (angol) 1–0 és Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég)–Paco Vallejo (spanyol) döntetlen; az indiai Viswanathan Anand szabadnapos volt.

Lékó csütörtökön Michael Adams ellen ült asztalhoz, s a sötét bábukat vezette.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András