2005. június 6.
XVII. évfolyam, 129. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN MÚLTIDÉZŐ HIRDETÉS SPORT SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Tarolt a nemzetközi filmfesztiválon a Lăzărescu úr halála
Két játékfilm osztozik a TIFF nagydíján

(1., 2. old.)

Közvetlen hangulatú díjkiosztó gálán vehették át elismeréseiket az idei TIFF díjazottjai szombaton a Román Operában. Az est folyamán – amelyet a közszolgálati televízió élő adásban közvetített – számos meglepetés-vendégnek tapsolt a közönség, amely tíz nap múltán, közel száz film és negyven rövidfilm megtekintése, valamint a kísérőprogramokban való részvétel után egy dologra vágyik: a következő TIFF-re.

A nagydíjat megosztva ítélte oda az Alexandra Maria Lara németországi, romá n származású színésznő, Fésős András magyarországi rendező, Keith Griffits nagy-britanniai producer, Miroljub Vuckovic, a belgrádi filmfesztivál igazgatója és Laurenţiu Brătan filmkritikus alkotta zsűri. A 11 versenyfilm szoros megmérettetése után az orosz Ilya Khrjanovsky rendezte 4 és a Juan Pablo Rebello és Pablo Stoll rendezők által jegyzett Whisky osztozik a trófeán.

A díjat Mona Muscă miniszter asszony nyújtotta át, aki megragadta az alkalmat és megkérte Emil Boc polgármestert, hogy „nagylelkű és kitartó" támogatója legyen ennek a rendkívüli fesz tiválnak, amely a továbbiakban a művelődési minisztérium morális és anyagi támogatását élvezi. A 4 című film a jelen orosz társadalmát provokatív és újító módon festi le, a Whisky megindítóan ábrázolja az emberi magányosságot – áll a zsűri indoklásában.

A cannes-i sikeres szereplés után – ahol az Un certain regard kategória nyertese lett – a TIFF-en is tarolt Lăzărescu úr halála című filmje, így a fesztivál rendezői díját Cristi Puiu vitte haza. Az elismerést Lukas Moodysson svéd rendezőtől v ehette át. A díj esőben a rendezvénynek otthont adó épület is kecsegtető dicséretet söpört be, a svéd alkotó kijelentette: ez a színházterem a leggyönyörűbb, amelyet valaha látott. Ugyancsak a Lăzărescu úr halála főszereplői, Ion Fiscuteanu és Luminiţa Gheorghiu érdemelték ki a legjobb alakítás címet. A film a Fipresci nemzetközi sajtódíját és a közönségtrófeát is elhódította.

A legjobb kép díját a 4 kapta, így elismerésben részesült Alisher Khamidkhodzhaev, Aleksander Illkhovsky és Sandor Berkesi, az alkotás három opera tőre.

A fesztivál egyik rangos támogatója, a TV5 az olasz Private-et tüntette ki, a Saverio Costanzo rendezte film segít belelátnunk a megosztott közösségek életébe, megmutatja, hogyan lehet békés eszközökkel megtörn i az erőszak és gyűlölet erejét.

A Cinemagia filmes honlap a 2003-as TIFF nagydíjasának, az izlandi Dagur Kari Dark Horse című filmjét tartotta a legjobbnak , hasonló elismerésben részesült a spanyol Jose-Antonio Bonet Las Viandas című rövidfilmje is.

A legsikeresebb román film címet is a Lăzărescu úr halála kapta, a legjobb kezdő színésznő ként pedig Dorotheea Petret nevezték meg a Ruxandra Zenide rendezte Ryn-ben nyújtott alakításáért. A legjobb hazai rövidfilmnek Constantin Popescu jr. Canton-ja bizonyult.

A forgatókönyvek versenyében a Gabriel Zancu Cine se trezeşte de dimineaţa cade singur în ea című rövidfilm-terve, és Corneliu Gheorghiţa Europolis játékfilm-forgatókönyve győzött, a Let’s Go Digital program keretében elkészült legjobb alkotásként a háromperces Tras-t minő sítették.

Kétségtelen , hogy az est csúcspontját az életműdíjak átnyújtása jelentette: az idei TIFF díszvendége, Annie Girardot elbűvölő egyéniségét a közönség percekig tartó vastapssal köszöntötte, a színésznő nek Oana Pellea adhatta át a trófeát. A közkedvelt Gheorghe Dinicanak az est egyik meglepetés-vendége, Margareta Pâslaru nyújtotta át az életműd íjat. Stere Gulea rendező is hasonló elismerésben részesült, a bejátszott filmrészleteire régi kedvencként emlékezett a közönség.

Méltán érdemelnek dicséretet a TIFF szervezői, mindenekelőtt a fesztiváligazgató , Tudor Giurgiu, aki emberfeletti munkával a semmiből építette fel csapatával együtt az ország egyetlen nemzetközi filmes, világszerte jegyzett fesztivált. A szakma világhírű képviselői látogatnak el évről évre a rendezvényre, ezért Kolozsvár méltán érezheti magát pár napig a filmes világ közepének. Úgy tűnik, Erdély egyre népszerűbb, a meghívottakat lenyűgö zi a város építészeti gazdagsága – nem Moodysson volt az egyetlen, aki a színházépületet csodálatosnak találta.

A TIFF rangját növeli a „német alaposságú" szervezés is, amelyben kevés kivetni valót találni, egy megjegyzés azért ide kívánkozik: a sikeres idei TIFF reklámszpott ellenére, amelynek fontos szereplője az erdélyiséget idéző juhnyáj, talán nem kellett volna a díjkiosztó gála idejére az opera előcsarnokában egy szűk üvegdobozva préselni három barit – a hangulat anélkül is csodálatos volt.

Farkas Imola

vissza az elejére


Elnököt választ Magyarország

(1. old.)

Az elmúlt hónapok egyeztetései során nemhogy közeledtek volna az álláspontok a két koalíciós párt, az MSZP és az alig öt százalékos támogatottságú, de „vétójogát" többször is érvényesítő SZDSZ között, hanem olyan patthelyzet alakult ki, amely könnyen a koalíció vereségéhez vezethet a ma kezdődő államfőválasztáson. Az SZDSZ ugyanis bejelentette, nem vesz részt a választáson. Az ellenzéki jelölt győzelme pedig a gyengeség, a kompromisszumképtelenség, a megbízhatatlanság üzenetét küldené a baloldali választók felé – alig egy évvel a magyar parlamenti választások előtt. A koalíciós pártokkal ellentétben a Fidesznek a jól taktikázó, jól politizáló pártnak járó elismerés juthat ki. Úgy, hogy gyakorlatilag semmit sem kellett tennie.

Annak tudatában, hogy nincs parlamenti többségük, a két ellenzéki párt beletörődött abba, hogy különösebben nem befolyásolhatják az idei elnökválasztást. A koalíciós pártok viszálya azonban váratlan perspektívákat nyit a Fidesz és az MDF számára. A Fidesz kivárt a jelöléssel, majd az utolsó pillanatban az MDF által is támogatott Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság első elnökét jelölte, akinek neve már öt évvel ezelőtt, Mádl Ferenc elnökké választása idején is felmerült. Sólyom László formálisan a Védegylet nevű civil szervezet jelöltje, amelynek neve elsősorban a Zengő-hegyi természetvédelmi övezetbe építendő katonai radarállomás ellenzése kapcsán vált ismerté. Az Alkotmánybíróság egykori elnökének meghatározó szerepe volt a rendszerváltás utáni Magyarország közjogi struktúrájának kialakításában, ismertsége-elismertsége, alkalmassága egyértelmű lehet mind a jobboldal, mind a baloldal számára.

(Részletek a 3. oldalon)

vissza az elejére


Iliescu lemond a frakcióvezetőségről

(1. old.)

Ion Iliescu ex-államfő szombaton elismerte, hogy foglalkoztatja a Szociáldemokrata Pártból (SZDP) való távozás lehetősége, és a szenátusi frakcióvezetői posztról is lemondana. Iliescu elmondta, sajnálja, hogy megváltoztatta korábbi döntését, és az SZDP 2004. augusztusi kongresszusának kérésére elfogadta, hogy az SZDP listáin induljon a parlamenti választásokon, és térjen vissza a pártvezetésbe. A politikus szerint jelenléte az SZDP-ben már nem hasznos. – Talán egyenesen zavarja az új, friss erőket. Nagyon helyes, vállalják a teljes felelősséget a pártbeli tevékenységért – mondta Iliescu. Hozzátette, nem kíván „fékező tényező" lenni a pártban, és nem szeretné akadályozni az áprilisi kongresszuson mandátumot szerzett kollégákat.

Mint ismeretes, az áprilisi kongresszuson Mircea Geoană váratlanul felforgatta az SZDP vezetőségi hierarchiáját, és ő került ki győztesen a pártelnöki tisztségért folytatott küzdelemből. A történtek Iliescut annyira megviselték, hogy több napos kórházi kezelés után az orvosoknak meg kellett műteniük.

vissza az elejére


Az SZDP a kormányt vádolja autópályaügyben

(1. old.)

Az észak-erdélyi autópálya ügyében vádolja a Tăriceanu-kabinetet a Szociáldemokrata Párt (SZDP) Kolozs megyei szervezete, azért, hogy a kormány a dél-erdélyi autópálya megépítésének tervét részesíti előnyben. Az SZDP-sek szerint a kormányzat azért döntött így, hogy csökkentse a bánságiak elégedetlenségét az árvíz okozta vészhelyzet kezelése miatt. Az ellenzéki párt aggodalmát fejezte ki az autópályát építő Bechtel pénteki bejelentésével kapcsolatban, miszerint leállítják a munkálatokat.

Kiderült, hogy az idei költségvetésből szánt pénz a tervezettnél is kevesebb lesz, így nem 100 millió, hanem 127 millió dollárral csökken az építkezésre fordított összeg. Erről a hét végén Borbély László területrendezési megbízott miniszter nyilatkozott.

vissza az elejére


Vezetőcsere a kolozsvári liberálisoknál

(1. old.)

Adrian Popa vette át Horea Uioreanutól a Nemzeti Liberális Párt kolozsvári szervezetének vezetését a hétvégén tartott választások alapján. Kolozsvár alpolgármesterének könnyű dolga volt, hiszen a megmérettetésen egyedül ő vett részt. A tordai születésű politikus korábban több pártban is megfordult, tagja volt a Keresztény-Demokrata Nemzeti Parasztpártnak és a Jobboldali Erőknek is. (Rigó János felvétele)

vissza az elejére


Trianonra emlékeztek Erdélyben

(1., 4. old.)

Erdélyben is több rendezvényt szerveztek a hétvégén a Trianon 85. évfordulója alkalmából. Kolozsváron a határon túli magyar vidékeken lerombolt emlékműveket ábrázoló képeslapokból álló kiállítást mutattak be. Adrian Cioroianu liberális párti szenátor, a bukaresti egyetem történelem tanszékének docense úgy véli, hogy Trianon emléke jelen van a román köztudatban, a politikában hatnak még ezzel kapcsolatban populista és nacionalista kísértések, de a román történetírásban és az iskolai történelemoktatásban e téma megjelenítése egyre mentesebb a hetvenes-nyolcvanas évek elfogultságaitól.

A kolozsvári Protestáns Teológia Intézetben a 140 képeslapot tartalmazó gyűjteményt – amint azt a rendezvényt szervező Erdélyi Magyar Ifjak alelnöke, Bagoly Zsolt ismertette – nagy sikerrel mutatták be Nagyváradon, de a sepsiszentgyörgyieknek is lehetőségük lesz majd megtekinteni.

Fodor András, a gyűjtemény tulajdonosa a Szabadságnak elmondta: összesen 280 teljes mértékben elpusztított vagy részlegesen megrongált határon túli magyar vidéken felállított, Nagy-Magyarországhoz kötődő emlékműről tudnak, de ennek csak a feléről sikerült szerezni képes dokumentumokat az elmúlt négy évben. A gyűjtés ötlete egy Magyarországon kiadott hasonló tematikájú kiadvány megismeréséből származik. Fodor abban reménykedik, hogy többnyelvű kötetet is megjelentethetnek ezekből a képeslapokból, ha sikerül összegyűjteni a felkutatott anyag legalább 90 százalékát. A hiányzó példányok felkutatása azonban nem megy könnyen, hiszen Fodor ragaszkodik ahhoz, hogy gyűjteményébe kizárólag postabélyeggel ellátott képeslapok kerülhessenek, hogy senki se vonhassa kétségbe azok eredetiségét.

Murádin Jenő művészettörténész előadását távolléte miatt Bagoly Zsolt ismertette. A bemutatott anyagból kiderült, hogy Trianon után a román hatalom két okból pusztította el a magyar vonatkozású emlékműveket, egyrészt a múltat akarta megsemmisíteni, másrészt pedig a szimbolikus térfoglalást tűzte ki célul. Murádin szerint három fázisban zajlott az emlékműrombolás: először a román katonák erdélyi bevonulásakor a lakosság ösztönösen pusztított, másodszor 1920 táján a román hatalom már hivatalosan, rendeletekkel folytatta az emlékművek eltüntetését, a harmadik rombolási hullám pedig a harmincas években a román vasgárdista mozgalom megerősödésének időszakára tehető. A rendezvényen Gali Teréz előadóművész adott elő gitáros kísérettel korabeli dalokat, és Boér Ferenc szavalt szintén e témakörhöz kapcsolódó verseket.

Közös RMDSZ–MPSZ emlékezés
Sepsiszentgyörgyön noha az utolsó pillanatig úgy nézett ki, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Szövetség nem fog közös rendezvényen megemlékezni az évfordulóról, végül mindkét szervezet vezetői felszólaltak a megemlékezésen. – Nem Magyarországnak akarunk igazságot, hanem a határon túli magyarságnak – mondta Kiss Jenő, a Kovászna megyei könyvtár igazgatója. A megemlékezés alkalmából este hat órakor a város valamennyi – a magyar történelmi egyházakhoz tartozó – templomában megszólaltak a harangok, jelezve a megemlékezés kezdetét.

A mintegy száz jelenlévőt Gazda Zoltán, a rendezvényt szervező Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszéki szervezetének elnöke köszöntötte. Emlékeztetett arra, milyen következményekkel járt a 85 évvel ezelőtt Trianonban kötött szerződés Magyarországra és a magyarságra nézve. A nemzet mégis talpra tudott állni, de lelkének kifosztása azóta is folytatódik – mondta a szónok. – A trianoni döntés kapcsán bűnöst nem keresünk, nem is tisztünk az, az egykori helyzet visszaállítását, a határok megváltoztatását sem kérhetjük, mindez gyermeteg utópia lenne – mondta Gazda.Hangsúlyozta, a trianoni döntés áldatlan hozadékát orvosolni kell, de „nem a hatalomhoz való folyamatos odasimulással, hanem a történelmi igazságtétel szorgalmazásával, jogaink követelésével". A szónok az erdélyi magyarság, a Székelyföld autonómiája megvalósításában látja a megoldást, szerinte, ha nem nem születik meg a magyarság, a székelység önkormányzata, a Székelyföld is a szórvány sorsára jut.

Tóth Birtan Csaba, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke kifejtette: vannak olyan pillanatok, amikor minden magyar egyformán érintett, amikor el kell tűnniük a politikai nézetek közötti különbségeknek, és rá kell jönnünk arra, hogy közösségi és egyéni létezésünk alakulásának ugyanaz a kiindulópontja.

Kevésbé görcsös román történetírás
Adrian Cioroianu történész az évforduló kapcsán az MTI-nek kifejtette: a román köztudatban természetesen mind a mai napig él Trianon emléke. Akár román történészekről, akár egyszerű emberekről van szó, Trianon kétségtelenül sarkalatos eseményként él a román nemzettudatban, hiszen hozzá kapcsolódik a nemzetállam kiteljesedése.

Trianon kérdése manapság nincs jelen túlságosan nagy mértékben a román történetírás palettáján – állítja Cioroianu, aki azonban elképzelhetőnek tartja, hogy három év múlva, a trianoni békeszerződés 90. évfordulója alkalmából felfut majd a téma az országban. Ettől függetlenül a kevésbé képzett és tájékozott közvéleményben még ma is élnek a hetvenes-nyolcvanas évekbeli beidegződések, klisék, előítéletek, de ezt ma már csak bizonyos populista erők használják ki retorikájukban. A közvélemény maga is folyamatosan változik, egyre inkább növekszik a tolerancia, annak a felismerése, hogy a történelemben soha nem létezhet egyetlen igazság. Ennélfogva a docens reményei szerint a Trianon-téma a román–magyar kapcsolatokban egy idő múlva már csak tudományos vitatéma marad.

A történész nem tartotta drámai eseménynek például, hogy a közelmúltban bemutatták Koltay Gábor Trianon-filmjét, sőt, kifejezetten hasznosnak és kívánatosnak ítélte a román közvélemény alakítása szempontjából is. Az oktatásban is tükröződik a változás, hiszen a mai román történetírás hangvétele már nem olyan görcsös, mint korábban, már nincs olyan érzelmi-indulati töltete e témának, mint azelőtt volt. A docens a történelemtankönyvek mai kínálatában viszont mindössze két-három munkát tart igazán mérvadónak. Ezekben az első világháború utáni békeszerződéseket, köztük a trianoniakat is felszabadultan, előítéletektől mentesen tárgyalják a szerzők. A súlypont immár nem annyira 1920-ra, mint inkább a román történelemben határkőnek számító 1918-as esztendőre, vagyis a gyulafehérvári nemzetgyűlésre esik.

vissza az elejére


Véget ért az üveggyártók sztrájkja

(1. old.)

A múlt hét végén véget ért a szamosújvári üveggyártók sztrájkja, mert a Somvetra Szabad Szakszervezetnek sikerült megegyeznie a fővárosi cégtulajdonossal, és a több, mint 700 dolgozó fizetését egy-egy millió lejjel emelték. A többi követelés rendezése még folyamatban van, de hétfő reggel azért már munkába állnak az üveggyártók.

A Somvetra termelésének 95 százaléka nyugati exportra irányul, és több milliárd lejes adóssága van a Romgazzal szemben.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Figyelem, árvízveszély!

(1. old.)

Az ország tizenhárom megyéjében a hidrológusok figyelmeztették a prefektúrákat arról, hogy vasárnapról hétfőre virradólag rendkívül heves esőzések várhatók, amelyek nyomán árvízveszély keletkezik. Az érintett megyék a következők: Arad, Fehér, Bihar, Krassó-Szörény, Kolozs, Hunyad, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Szatmár, Szeben, Temes és Vâlcea.

Az előrejelzések értelmében néhány olyan viszonylag kis folyó léphet ki medréből, mint a Visó, Iza, Túr, Körösök, Zsil (felső szakasz), Maros (felső szakasz). Olt (középső és alsó szakasz), Béga, Temes, Berettyó, Kraszna, Cserna.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

A beszéd maga a civilizáció... A szó, még az ellentmondó is, összekapcsolja az embereket... A szótlanság elszigetel.

Thomas Mann

vissza az elejére


Kishírek

(2. old.)

MINDSZENTY JÓZSEF bíborost, esztergomi érseket, Magyarország utolsó hercegprímását idéző jubileumi emlékestet szervez a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség Szent Rafael Köre és a Piaristák Romániai Rendtartománya június 8-án, szerdán du. 6 órától. Bevezetőt Jakab Gábor pápai káplán mond, Fodor György piarista konfráter pedig Devictus Vincit–Legyőzetve győz címmel tart előadást. Közreműködik Boros Edit, Jancsó Miklós és a Szent Mihály-templom énekkara (vezényel Potyó István). Helyszín: Szentegyház/I. Maniu utca 2., I. emelet.

AZ ALLERGIÁS BETEGSÉGEKRŐL tart vetítéses előadást dr. Csutak Ibolya orvos a kolozsvári Evangélikus Nőszövetség összejövetelén, június 9-én, csütörtökön du. 6 órától a Kossuth Lajos/December 21. út 1. szám alatti emeleti tanácsteremben.

ZSIDÓ FERENC: CSIGATERPESZ című kötetét mutatja be Bréda Ferenc a Bretter György Irodalmi Kör összejövetelén, június 6-án, hétfőn este 8 órától, a Bulgakov Kávéház tetőterén.

A NYÁRI IDŐSZAK BALESETI VESZÉLYEIRŐL A KISGYERMEKEKNÉL ÉS AZ ELSŐSEGÉLY NYÚJTÁSÁRÓL beszélget Tarsoly Sándor nyug. mentős a Kismamaklub összejövetelén, június 6-án, hétfőn du. 6 órától. A Bolyhos zeneóvodát Nistor Krisztina és Pintyucza Andrea vezeti. Minden szülőt kisbabáikkal együtt sok szeretettel várnak az Unitárius óvodában (bejárat a líceum és a templom közötti részen) működő Kismamaklubba.

ANGOL NYELV- ÉS ZENETÁBORT szervez a Cantate Zenei Szövetség a vadregényes Gödemesterházán (Maros megye) június 20-tól kéthetes ciklusokban. Jelentkezni: 0741-949945.

ÉLETMÓD TÁBORT szerveznek Tusnádfürdőn augusztus 5–14. között. A résztvevők kirándulásokon, sportjátékokon és az egyéb szórakozásokon (strandolás, csónakázás, tábortűz stb.) kívül magyarországi és hazai pszichológusok, terapeuták, parapszichológusok, természetgyógyászok előadásait hallgathatják meg. Bővebb felvilágosítást a 0745-611350, 0265/218-425-ös telefonszámokon, vagy a szidimokus@yahoo.com, gyannamari@yahoo.com e-mailcímeken kaphatnak az érdeklődők.

AZ RMDSZ PATA-GYÖRGYFALVI KERÜLETI SZÉKHÁZÁBAN (JUGOSZLÁVIA U. 51.) A NYITVATARTÁSI ÓRAREND: hétfőtől péntekig 11–15 óra között. Ezzel egyidőben internethasználati lehetőség, korhatár nélkül. Aki nem tud, megtanítjuk. Érdeklődni a fenti címen, szombatonként 9–13 óra között, vagy az 551-409, illetve 546-417-es telefonszámokon lehet.

vissza az elejére


Gólya-posta

Lapunk apróhírdetései között lehetőséget adunk arra, hogy újszülöttek világra jöttét tudassák olvasótáborunkkal. Az újszülött adatait (név, hossz, testsúly, születési időpont és hely) az apróhirdetésekhez szükséges nyomtatvány kitöltésével kell leadni pénztárunknál. Szolgáltatásunk ingyenes.

vissza az elejére


Véget ért az operakarmester-verseny első fordulója

(2. old.)

Június 3-án délután került sor a Napoca Szálló tanácstermében a Bartók Béla Operakarmester-verseny első fordulójának eredményhirdetésére. Anthony Armore fesztiváligazgató közölte a tizennyolc szerencsés továbbjutó névsorát: John K. Andrews (Nagy-Britannia), Tomasz Biernacki (Lengyelország), Marco Bons (Hollandia), Georges-Étienne d’Entremont (Kanada), Carlos Fecher (Brazília), Stéphane Fromageot (Franciaország), Didier Lucchesi (Franciaország), Daniele Malinverno (Olaszország), Silvia Massarelli (Olaszország), Kyosuke Matsushita (Japán), Paul Mauffray (AEÁ), Adrian Morar (Románia), Noboru Kamio (Japán), Paul Philips (AEÁ), Alfonso Scarano (Olaszország), Szakács Ajtony-Csaba (Magyarország), Paul Wegman Taylor (AEÁ), Hirofumi Yoshida (Japán).

Szakács Ajtony-Csaba, az egyetlen Magyarországról jött karmester jelenleg Bécsben és Budapesten végzi tanulmányait zeneszerzés és karmesteri szakon. Már dirigált operát, és az énekesekkel való foglalkozása folyamatos jellegű. Kiemelte a verseny rendhagyó, szokatlan jellegét, többek között azt, hogy mit jelentett próba nélkül vezényelni egy teljesen más operatradícióval rendelkező operaház zenekarát. A zenekarral és az énekesekkel való együttdolgozás öröméért, a muzsikálás kedvéért érdemes volt megméretkezni – jelentette ki.– Egyébként a versenyen való részvételének fő mozgatórugója a Bartók-operával való foglalkozás, mivel A Kékszakállú Herceg vára egyik a kedvencei közül. A verseny díja – a különböző operaházakban való dirigálás és a pénzjutalom – minden fiatal karmester számára kecsegtető kilátás. Adrian Morar, a Kolozsvári Román Opera fiatal karmestere is a sikeres továbbjutók közé tartozik. Elsősorban az operakarmester-versenynek köszönhetően megismerhette a Kolozsvári Magyar Opera zenekarát, amelyet nagyon jól felkészült, tapasztalt együttesnek tart. A szervezők hozzáértését bizonyítják a kiválasztott operák is.

Hintós Diana

vissza az elejére


Könyvbemutató Szamosújváron

(2. old.)

Meghitt hangulatban zajlott le a múlt hét végén a szamosújvári Téka Művelődési Alapítvány klubtermében Sántha Attila kolozsvári költő Székely szótár című kötetének a bemutatása. Sebesi Karen Attila vázolta a szerző írói pályafutását, felolvasta annak néhány versét, majd hosszasan elbeszélgetett a megjelentekkel a szótár legismertebb szavainak jelentőségéről. Sebesi székely verseket szavalt, és felolvasott egy székelyes humoros írást Sántha Attila Laji bá: küsdeg nyüszkölések című kötetéből. Végül ismertette Nyírő Józsefnek Szini Lajosról szóló írását.

Ugyancsak az elmúlt héten Sántha Attila Ördöngösfüzesen is bemutatta új köteteit.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁGFinding Neverland – amerikai. – Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn egész nap.

MŰVÉSZ–EURIMAGES – Filmek a fesztiválról.

FAVORIT – Elektra – amerikai. – Vetítések időpontja: június 6–9.: 17, 19 órától; kedvezménnyel csütörtökön.

DÉS

MŰVÉSZ – The Punsher – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától és hétfőn minden vetítés.

TORDA

FOX – Millió dolláros bébi – bemutató. – Vetítések időpontja: 16, 18,15, 20.30.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Az átok – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Millió dolláros bébi – amerikai. – Vetítések időpontja: 13, 16, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától és hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM – A hiúság vására – amerikai. – Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21,45 órától; kedvezménnyel: pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától, kedden minden előadás.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Sky Captan and the World of Tomorrow – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától és hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

ROMÁN SZÍNHÁZ

Június 7-én, kedden este 7 órakor: Hristo Bicev: Colonelul şi păsările.

TRANZIT HÁZ

Ma, június 6-án, hétfőn este 8 órakor: Csehov szerelmei – a budapesti Új Színház vendégjátéka.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Május 30–június 14. között: Bartók Béla I. Nemzetközi Operakarmester-verseny.

ROMÁN OPERA

Június 13-án, hétfőn este 7 órakor: Rossini: Hamupipőke – olasz nyelvű előadás. Fellép Hercz Péter, a Magyar Opera énekese.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. old.)

Június 6-án, hétfőn du. 5 órától: Piroska és a farkas – magyar tagozat, BEMUTATÓ.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 10-én, pénteken este 7 órakor: Szimfonikus hangverseny. Vezényel: Alexandru Lăscae (Hollandia). Közreműködik: Liviu Prunaru (Svájc), Audrey Michael (Svájc). Műsoron: Brahms: D-dúr hegedűverseny; Mahler: 4. Szimfónia.

MŰVÉSZETI MÚZEUM

(Toniţa-terem)

Június 11-én, szombaton du, 5 órakor: A Transilvania Barokkegyüttes és meghívottai: Dorina Mangra, Mihaela Maxim, Ilse L. Herbert.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Elnököt választ Magyarország
MSZP–SZDSZ patthelyzet

(3. old.)

A koalíciós egyeztetésen patthelyzet alakult ki az MSZP és az SZDSZ között: a szocialisták ragaszkodnak Szili Katalinhoz, az SZDSZ viszont kezdettől fogva kifejtette: nem ért egyet a jelenlegi házelnök jelölésével. Ennek elsősorban elvi okai vannak – mondották. Az SZDSZ fő kifogásai a következők voltak: véleményük szerint pártpolitikus nem tudja megtestesíteni a nemzet egységét. Olyan személy jelölését várták volna el a nagyobbik kormánypárttól, akinek nemzetközi tekintélye van, ugyanakkor kiegyensúlyozott és mértéktartó, mert csak az alkalmas köztársasági elnöknek, aki képes váratlan és kényes helyzetekben megfontoltan, a pártpolitikai elvárásoktól függetlenül dönteni – vélik. Az SZDSZ hangsúlyozta azt is: Magyarország leendő elnöke nem kérdőjelezheti meg, hogy az államfői tisztség semleges kell hogy maradjon valamennyi világnézettel és felekezettel szemben. Ilyen kritériumok mellett nem is csoda, hogy Szili Katalint visszautasítják, aki egyértelműen pártpolitikus, ugyanakkor saját pártjában is az a kifogás merült fel vele kapcsolatban, hogy túlságosan gyenge, befolyásolható személy, nem biztos, hogy kritikus helyzetekben megállja a helyét.

Kunczéék elsősorban Gombár Csaba politológusra gondoltak, aki egykor a Magyar Rádió elnöki posztját is betöltötte. Úgy vélekedtek: Gombár köztiszteletnek örvendő, a magyar demokrácia megteremtésében komoly szerepet vállaló személyiség, aki megfelel arra a szerepre, amelyet az alkotmány előír. Bár kezdetben ezt állítólag azért nyilatkozták, hogy lehűtsék egyes „lejárt szavatosságú" MSZP-politikusok (Kovács László, Kósáné Kovács Magda, Medgyessy Péter, Horn Gyula) államfői ambícióit (a köztársági elnök nem „kádertemető" – állították), a liberálisok mindvégig komolyan gondolták, hogy egy ilyen megosztott közéletben nagy hiba volna, ha pártpolitikus töltené be a legfőbb közjogi méltóságot.

Még mielőtt azonban Gombárt javasolták volna az MSZP figyelmébe – hiábavalóan –, ezúttal is felmerült Szabó István Oscar-díjas filmrendező személye, aki – akárcsak öt évvel ezelőtt – nem vállalta a felkérést. Elhangzott Gönczöl Katalin ombudsman neve is, aki szintén nemet mondott, mint ahogy Bihari Mihály alkotmánybíró is. Sólyom László volt alkotmánybíró személyével kapcsolatban soha nem volt egyértelmű az SZDSZ álláspontja, annyi bizonyos, hogy különböző liberális értelmiségi körökből levél is ment az SZDSZ vezetőihez, hogy támogassák őt. Az SZDSZ azonban nem teheti, hiszen ebben az esetben nem cselekedne mást, hanem a koalíciós partner jelöltje ellen, az ellenzék mellett szavazna, ami mégiscsak a tudathasadás korlátait súrolja.

A magyar sajtó beszámolóiból egyre inkább az körvonalazódott: bár az SZDSZ hallani sem akart Sziliről, nem talált olyan tiszteletreméltó közéleti személyiséget, aki mellesleg vállalná a jelölést, aki fölött konszenzus alakulna ki legalább a koalícióban, és akit az ellenzék sem járatna le még a szavazás előtt. Hasonló dilemmákkal küszködtek az államfőjelölést hónapokig tologató szocialisták is, akik ugyancsak képtelenek voltak egy olyan baloldali személyiséget felvonultatni, aki nemcsak a közéletben, hanem a pártban is köztiszteletnek örvend.

A két koalíciós párt között az alkudozások hamarosan kátyúba jutottak, a szocialistáknak nem sikerült rávenni a szabaddemokratákat arra, hogy támogassák Szilit, jóllehet – budapesti lapinformációk szerint – „cserébe" még a Szili megválasztásával megüresedett házelnöki tisztséget, esetleg a főügyészi pozíciót, illetve további tárcákat is felajánlottak. Az SZDSZ azonban hajthatatlan maradt még akkor is, amikor a Magyarországon kirobbant érettségi botrány kapcsán oktatási miniszterük, Magyar Bálint bársonyszéke forgott kockán. Ekkorra ugyanis már annyira megmerevedtek az álláspontok, hogy az SZDSZ maradék szavazóinak a szimpátiáját is elvesztette volna, ha bármiféle alkuba belemegy – vélik a magyar politikai elemzők.

Szili megosztotta az MSZP-t is
Szili jelölése nemcsak a koalíciós partner ellenkezését váltotta ki, hanem megosztotta a pártot is. Az Országgyűlés elnöke ugyanis nem egyszer helyezkedett szembe a pártvezetéssel, többek közt akkor, amikor december 5-én az MSZP-sek által propagált két nem ellenében lelkiismereti szavazásra buzdított. Jutott a bírálatokból Gyurcsánynak is bőven, aki emiatt szintén nem szívesen látta az MSZP köztársasági elnökjelöltjeként. Az áprilisi pártkongresszus azonban nagy többséggel Szili mellett tette le a garast, jóllehet a pártelit egy része, élükön Gyurcsány Ferenccel, legszívesebben ejtették volna a házelnököt a jelöltlistáról. A magyar politológusok e témában született hosszú okfejtései szerint azonban az MSZP-s választmány olyannyira megízlelte a pártdemokráciát, ami nem is olyan rég Kovácsot menesztette a párt éléről Hiller javára, és Gyurcsányt emelte a miniszterelnöki tisztségbe, noha a pártvezetés Kiss Péter kancelláriaminisztert akarta, hogy számítani lehetett arra: a tagság körében igencsak népszerű Szilit választják. Ezért a többi jelölt, a minden irányból konszenzusra számítható Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, illetve az SZDSZ számára is elfogadható Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a szavazatok töredékét kapta, ezért komolyan fel sem merülhetett, hogy az SZDSZ-szel való egyetértés kedvéért valamelyikük közül válasszon jelöltet az MSZP. Hacsak nem akarta volna a választmány akaratát megmásítani. Szili vállalása azonban sokba kerülhet az MSZP-nek, koalíciónak egyaránt.

Politológusok: az MSZP-nek nem lenne szabad a végsőkig kitartani Szili mellett
Politológusok egyetértenek abban: vitathatatlanul az ellenzéknek kedvez a helyzet, „a jobboldali nevető harmadik" kifejezés nagyon pontosan leírja a helyzetet, hiszen parlamenti kisebbségből köztársasági elnököt választani, nagyon komoly politikai teljesítménynek minősül, ami a Fidesz szimpátiáját erősíti majd 2006-ban. Az MSZP és az SZDSZ közötti viszony olyannyira megromolhat ez ügy kapcsán – hiszen a szocialisták nem fogják megbocsátani, hogyha az SZDSZ „miatt" buknak –, hogy partnerekből politikai ellenfelekké válhatnak.

Az MTI-nek nyilatkozó Kéri László szerint elképzelhető, hogy végül elfogadható lesz Sólyom László az MSZP számára. Kifejtette: lehet, hogy eredetileg nem gondoltak erre, de amikor látják, hogy nem tudnak kimászni a saját maguk állította kelepcéből, felmerülhet, hogy végigjátsszák Szili támogatását, de ha nem lesz más választásuk, akkor a harmadik fordulóban egy elegáns gesztussal Sólyomra szavaznak. Ez Kéri szerint okos döntés lenne, mert kihúzná a méregfogát annak a politikai vereségnek, hogy az ellenzék jelöltje lett a köztársasági elnök. Ha a koalíció mindenestől odaállna Sólyom mellé, „majdnemhogy ez lenne a politikai bölcsesség netovábbja" – véli – három okból is: így Sólyom László erős legitimációjú államfő lenne, elvennék az ellenzék diadalittasságát, és el lehetne venni annak a kudarcnak az élét, hogy nem tudtak közös jelöltet állítani. Úgy vélekedett, ha a szocialisták visszaléptetnék Szilit, vagy vállalnák, hogy az vereséget szenved, az MSZP gyenge párt benyomását keltené. Kéri szerint az SZDSZ rosszul számol, amikor azt képzeli, hogy „kitartását" a választók jövőre meg fogják hálálni.

Lengyel László szerint Szili Katalinnak személyes indulatait félretéve vissza kellene önként lépnie. „Látnia kell, hogy minél tovább megy előre az ügy, annál biztosabban a baloldal szétveréséhez vezethet egy ilyen választás, tehát saját oldalát teszi tönkre." Úgy véli, ha Sólyom lesz a köztársasági elnök, a 2006-os választásokon a jobboldal akár kétharmados többséget is szerezhet, míg a baloldalnak vége. Ez az ügy ellehetetleníti a liberálisok és szocialisták közötti pozitív együttműködést, a szocialistáknak pedig a liberálisok nélkül esélyük sincs semmilyen győzelemre.

Sz. K.

vissza az elejére


Soros trianonjaink

(3. old.)

Remélhetőleg a Trianon-traumát már nem cipeljük át a következő évezredre – zárta a kilencvenes évek közepén egyik kolozsvári előadását Jeszenszky Géza. Az Antall-kormány külügyminiszterének optimizmusában osztozóknak nem szolgálhatok jó hírrel: a 85 éves emlék, bár halványultan, de itt él köztünk, hat, provokál. A (kollektív) memória lebomlásának felezőideje nem csak azért tolódik ki, mert az 1920 nyara után sorjázó magyar kormányok nem tudták-akarták érdemben kezelni az össznemzeti hiányérzetet, nem dolgoztak ki a feldolgozáshoz szükséges tervet; a versailles-i kastély kertjében, a Nagy-Trianon-palota 16-os számú termében álló XV. Lajos korabeli asztalhoz hosszabb út vezet, mint azt a történelemkönyvek, traktátumok, pszeudo-dokumentumfilmek láttatni vélik. Kényelmes panelekből építkező múltrontásunk stációi között megannyi történés marad feltáratlanságában a hézagos magyarázatok eredője, nem meglepő tehát, ha a Muhi–Mohács–Világos ív szinte már ok-okozati láncolatként ivódik be, már-már „követeli" a június negyedikei folytatást. Nem irigylem a szakmát: több kor tudorának kellene összefognia ahhoz, hogy a köztes szakaszokban rejlő fordulópontokat kitapintsa, például a Dózsa-féle parasztháború, az 1580-as évek közepétől számított száz esztendő összesen 18 pestisjárványa, a kiegyezés utáni kisebbségi politika hozadékait összegezve a kevésbé látványos vereségek sorozatát vázolja. Apró léptékű trianonok tucatjai e harcedzett nemzet testén.

Két mondatig újra a Téma kellős tövébe: a Kárpát-medencei erjedés, vagyis a demográfiai aránymódosulások, a monarchia kisebbségeinek politikai eszmélése már az emigrációba kényszerült Kossuthot is a Duna menti konföderációs tervezés felé irányította, alig több mint hatvan évvel később a kétségbeesett Jászi Oszkárban is ez a gondolat érlelődik elvetélt rögeszmévé. Hogy rendezzük saját dolgainkat még mielőtt a Nagyok léniával, irónnal térképekkel terített asztalhoz ülnek.

Gyászmunkának nevezik a pszichológusok azt a folyamatot, ami a hozzátartozókra vár temetés után. A szeretett személy kiszakadása okozta sérülés sokszor hosszasnak tűnő ápolása ha elmarad, befele roncsoló szilánkok élnek tovább az egyensúlyt vesztett lélekben. Ez marad(t) el sorozatosan Trianon kapcsán, mert a mártíromság-érzet, az elárultatás aurájának öntetszelgésre és tehetetlenségre ösztönző varázsa mintegy kiemel, felment a felelősségérzet alól. Így lophatta be magát a közbeszédbe a merjünk kicsik-nagyok lenni szójáték, silány retorikai fogásként. Mint ahogyan a határokon átnyúló békés nemzetegyesítés alapjában jószándékú igénye is nemegyszer alárendeltetik a szavazatszerzésre irányított politikai marketingnek. Reflexeinkbe ivódott az első világégést követő békeszerződéshez való egyoldalú – és ezért sematikusan egyszerűsítő – kötődés; legutóbb erre tavaly december hatodikának hajnalán döbbenhettünk rá, amikor a II. Trianonként aposztrofált népszavazás eredményeire kerestük a folyton bujkáló választ. Holott a feleleteket magunkban, benső autonóm világunkban, a kokárda mögötti régiókban kellene meglelni, még akkor is, ha szabadkai, kolozsvári, sepsiszentgyörgyi magyarverések hírei, Benes-szobrok avatása zavarják a kitartó, leírom: fanatikus erőfeszítést. Hogy ne kelljen makogni, félrefordulni, ha a képzeletbeli kérdőíven ehhez a ponthoz érsz: mit teszel naponta, hogy – magyarként – hasznos légy magad, szűkebb-tágabb közösséged számára. Elnapolt katarzisok koloncával aligha juthatsz elébb.

Nem állok be tehát – gondolatban – az Andrássy úton vasárnap vonulók közé, miközben nem kétlem: a maguk során joguk-okuk van az ilyetén manifeszt-emlékezésre (és végképp nem tudom hova tenni, legfeljebb ide a zárójelbe a székesfővárosban imitt-amott feltűnő fegyveres visszaszerzésre buzdító plakátokat). Nem akarok „vasárnapi magyar" lenni, hosszabb, kanyargósabb menetelésre tettem, ahol a Hősök terére vezető aszfalt helyett a hangszálaimat, esetleg a számítógép billentyűzetét koptatom, naponta.

Rostás-Péter István

vissza az elejére


Találkozó

(3. old.)

Negyvenéves érettségi találkozó. Osztályfőnöki óra – osztályfőnök nélkül. Csupán néhány öregdiák nézzük egymást: eltelt. Csak ennyi. A többi nem számít: sem a jó ruha, sem a luxusfényképezőgép – sem a kihízott, szűk zakó.

Délután találkozó a díszteremben: batyus alapon. A tanároknak a terem egyik végén terítünk. Mindenki oda ül, ahová akar. Késve érkeztem: szatyromban szendvics, kávé, bor. A tanári asztaltól legtávolabb volt még egy üres asztal. Oda ültem és körbepillantottam a teremben: osztály- és iskolatársaim, a stréberek és a bezzeg-ek mind a tanári asztal körül foglaltak maguknak helyet. Ott, ahol már csak öt öregember ült – akik valamikor tanítottak. De tanítottak, feljebbvalók voltak és a jó tanulók mindig és minden körülmények között helyezkedtek.

Itt is és még mindig? – nézem az öreg és buzgolkodó bezzeg fiúkat. Igen, állapítom meg, vannak olyan tulajdonságaink, amelyekből nem öregszünk ki. Például a helyezkedés.

Váratlanul egyik öreg tanárom feláll. Kezében egy pohár bor. Hozzám jön, az utolsó asztalhoz. Rámmosolyok, koccintunk.

Nagy-nagy büszkeség tölt el. Úgy látszik, mégis vittem valamire az életben – állapítom meg ujjongó örömmel.

De az is lehet – nyilallt belém az örök kétely –, hogy a tanár úr már idős. És összetéveszt valakivel. Egy jó tanulóval, mondjuk.

Jancsó Miklós

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Jótékonysági bál a Báthory-líceumban

(4. old.)

Péntek délután a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében negyvenkilenc kisegítő osztályos gyermek támogatása érdekében jótékonysági bállal egybekötött kiselőadást tartottak.

A részvételi díj egy millió lejre rúgott, és a támogatók ezáltal segíthettek a gyerekeken. A műsort Kocsis Júliának, az iskola szülői szövetsége elnökének köszöntő beszéde nyitotta meg, majd rövid műsorokkal maguk a gyerekek léptek fel. Elsőként a hetedik osztályosok adták elő Zelk Zoltán A három nyúl című mesejátékát, majd a másodikosok és harmadikosok szerepeltek Mátyás király és az igazmondó juhász meséjével. Ezt követően a hatodikosok Csipikét, majd az ötödikesek Móra Ferenc Kótyomfitty király bánatát játszották el, aztán ismét a hetedikesek a Sólymári csókával bizonyították tehetségüket. Végül, de nem utolsósorban a nyolcadik osztályosok Pavarotti zenés jelenetet adtak elő. A gyerekek műsorát követően a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulata szórakoztatta a közönséget. Végül az Oceanic együttes biztosította a jó hangulatot.

Kocsis Júlia szervező csalódottan állapította meg, hogy sokkal több meghívót küldtek ki, mint ahányan részt vettek az adományozáson, így végül nyolcvan millió lej gyűlt össze. Ezt az összeget a gyerekek étkeztetésére fordítják, a pénzösszeg azonban csak két hónapig fedezi a negyvenkilenc gyerek ellátását.

Köntös Imola

vissza az elejére


Politikai leszámolás Beszterce-Naszód megyében?

(4. old.)

Felfüggesztette a Beszterce-Naszód megyei tanácselnök és alelnök mandátumát Szilágyi János prefektus, mivel más testületben végzett munkájukért fizetést vettek fel.

A beszterce-naszódi prefektus a 2003/161-es törvényre hivatkozva hozta meg a döntést. Szerinte ez a jogszabály kimondja, hogy összeférhetetlenek a helyi választotti tisztségekkel azok a személyek, akik mandátumuk ideje alatt más fizetett tevékenységet fejtenek ki.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt színeit képviselő Gheorghe Marinescu tanácselnök, és a Konzervatív Párt tagságával rendelkező Ionel Tompa alelnök tagja a Közrendészeti Területi Hatóságnak, amelytől mindketten ülésdíjat vettek fel.

Marinescu szerint ez az ügy több mint egy éve húzódik, amikor is a liberálisok és a demokraták bűnügyi feljelentést tettek ellene arra hivatkozva, hogy nem tartja tiszteletben a megyei tanácshoz tartozó hatóság összetételére vonatkozó törvényes előírásokat. Marinescu politikai leszámolásként értelmezi a történteket, úgy vélte, a törvényes előírások részleges olvasata alapján tett lépés arra irányul, hogy a koalíció ott is megszerezze a hatalmat, ahol azt a választásokon nem sikerült. Marinescu nem tudott semmit Szilágyi felfüggesztési rendeletéről. Hozzátette: nem döntötte el, hogy megválik-e a kifogásolt tisztségtől, de várja, hogy a megye főtitkára mondjon véleményt az esetleges összeférhetetlenségi helyzetről.

vissza az elejére


Idő előtti választásokra készül az SZDP

(4. old.)

Előrehozott választásokra készül a Szociáldemokrata Párt (SZDP), mivel a jelek szerint bizonyos, hogy ősszel ezzel a kihívással kell szembenézni. Erről Ioan Mircea Paşcu, az SZDP alelnöke szombaton Besztercén beszélt. Paşcu szerint Traian Băsescu államfő és a Demokrata Párt idő előtti választások gondolatával való „játszadozását" nemsokára a közvélemény követelése váltja fel, ami miatt az esemény valóban bekövetkezik. A politikus szerint az európai politikai helyzet valószínűleg késlelteti majd Románia uniós csatlakozását, ez pedig elégedetlenség-hullámot vált ki. Emellett a jelenlegi kormányzat is hibázott, szerinte az igazságszolgáltatás elpolitizálása és a tulajdonjogi törvények nem megfelelő alkalmazása tovább növeli majd a bírálók számát.

Adrian Năstase ügyvezető elnök is közölte, hogy az SZDP készen áll az előrehozott választásokra.

vissza az elejére


Holokausztra emlékeztek

(4. old.)

Vasárnap délelőtt a Horea úti Deportált Mártírok templomában a Kolozsvári Zsidó Hitközség megemlékezett a közösségnek 61 évvel ezelőtt elpusztult áldozataira.

A megemlékezést dr. Goldner Gábor nyitotta meg, utána egyházi szertartás következett Müller Benjámin vallási vezető irányításával, majd kultúrműsorral zárult az ünnepség. Jelen voltak: Mihail Hărdău prefektus, Marius Nicoară megyei tanácselnök, Kerekes Sándor megyei tanácsi alelnök, Boros János alpolgármester, dr. Vainer Aurel parlamenti képviselő és az országos zsidó szervezet küldöttsége.

Rohonyi D. Iván felvételén Bergmann Ziphora, az auschwitz-i, stuthofi és prausti koncentrációs táborok túlélője gyújta meg a megemlékezés gyertyáját.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

vissza az elejére


MÚLTIDÉZŐ


Dolfina, a havasi csoda
Pályakezdés a Paradicsomban

(5. old.)

Amikor befejeztem kétévi almérnöki végzettségemnek kijáró gyakornoki éveimet, megkaptam minisztériumi kinevezésemet a Kolozsvári Erdőigazgatósághoz tartozó Járavize községben működő erdőgazdálkodási egység vezetői tisztségébe, a nyugdíjba vonuló Cassian erdőmérnök helyébe. Mindennapi munkám színtere a Jára folyócska vízgyűjtő medencéjében a zömében fenyvesekből álló erdő volt. Szilaj világ a havasoké, egész embert követel meg mostoha elszigeteltségben.

Fiatal voltam, egészséges, és nem vette kedvemet a teendők nehézsége, mert a csodálatos havas lenyűgözött a szépségével, és feledtette az emberrel a hétköznapok bajait. Munkatársaim zöme helyi móc volt, szorgalmas, jóindulatú, barátságos, vendégszerető emberek, akiknek nagyon meg kellett küzdeniük a mindennapi létért.

A zord tél után meglepő hirtelenséggel köszöntött be a tavasz. Április közepén már virágoztak a cserjék, lombot bontottak a fák, a légtérben megjelentek a délen telelő madarak. A kis sirályok felmerészkedtek a völgyben Jára és Kisbánya községekig, az irdatlan magasságban vándorsólymok keringtek, vitorlázva lesve az északra vonuló vadludakat, tőkés récéket, zuhanóbombázókként csapva le azokra. Kétezer méter magasságban méltóságteljesen, szinte gőgösen, a Nagy-havas uralta havas kobakjával a hatalmas térséget. Az utóbbi napok meleg esői lemosták az erdőt a hótól, a téli szelek által messziről hordott portól. Végérvényesen újjáéledt a világ!

Ismerkedés a világgal
Găbudean főerdész segítségével ismerkedtem a beosztottakkal, erdőmunkásokkal, munkahelyekkel, vágterületekkel, a Bondurásza és a Sólyom völgyekben működő kisvasúttal, helyi községi vezetőkkel és milicistákkal. Az ortodox húsvét előtti héten tartották Jára községben a messze földön híres állat- és kirakodóvásárt. Ott volt a havas népe, kicsinyek és nagyok, fiatalok és öregek, asszonyok és férfiak, tarka, színes népség. Szólt a zene, az árusok sátraikból kínálták áruikat, a jó vásár reményében a férfiak a hevenyészett kocsmákban itták az áldomást, szabad tűzön sült a mititej és a kolbász.

Găbudeannal lovakra alkudoztunk, hogy a fakitermelésben nélkülözhetetlen állományunkat kiegészítsük, amire engedélyünk volt a Nemzeti Banktól. Nem találtunk megfelelő lovakat, vigasztalásként leültünk egy szabad asztalhoz, hogy a szénen sült húsból együnk és leöntsük néhány üveg sörrel. Evés közben bámultam a vásári népséget, a zsivajgó, tarka, hagyományos népviseletbe öltözött hegyilakókat. Két fiatal nőre esett a tekintetem. Egyikük, a magas, ébenfekete haja dús kontyba rakott, fekete filc kalapot visel, éppen alkudozott a kereskedővel. Ez a feltűnő jelenség kíváncsivá tett, és szemügyre vettem a menyecskét: csinos lábán apró fekete cipő, világos aprófodros bő szoknyája fölötti hófehér rövidujjú blúzára és karcsún ívelt derekára fekete bársony pruszlik simult, hosszúkás, formás arcán éjsötét nagy szeme bámult a világba, szempillái, mint pihenő lepkeszárnyak, le-fel mozogva simogatták az embereket, a tárgyakat. Duzzadt, meggypiros ajkán apró, szabályos barázdák árulkodtak érzékiségéről. Mosolyával egész lénye varázslatosan szép lett. Hangja melodikus, akár a gordonkáé, ellenállhatatlanná tette ezt a tüneményt. Nem tudtam betelni a látvánnyal. Kábulatomból Găbudean kaján nevetése hozott vissza a valóságba:

– Látom, magát is megigézte a látvány!

A királynői alkat, miközben a rőfössel alkudozott, lényének minden szenzorával érzékelhette, hogy éhes férfiszemek bámulják, mert egy óvatlan pillanatban korholóan tekintett rám, apró szikrákat szórva irányomba.

Háttérmagyarázat
Găbudean mesélni kezdett:

– Ez Dolfina, Roşu Indreinek, a Fekete-patak menti mócnak a felesége, gyerektelenek. Apja, Oneţ, Jára-völgyi gazdag móc volt, a közbirtokossági erdőtulajdonosok szövetségének elnöke, a múltban több vízimalom, víziványoló, vízifűrész tulajdonosa, az államosítás előtt saját erdővel, legelővel, kaszálókkal rendelkezett, több száz juha, fajtiszta lovai voltak. Most mester a fakitermelőknél. Dolfina és férje egykorúak, huszonegynéhány évesen keltek egybe. Dolfinát a szülei nem akarták Indreihez adni. Tizennyolc éves koráig a tordai gimnáziumba járt. Érettségizett, majd felvételizett az állatorvosira Kolozsváron, de Indreiért otthagyta az egyetemet, és hazajött. Gyerekkori szerelem volt az övék. Dolfina megfenyegette a szüleit, hogy ha nem engedélyezik frigyüket, Indrei-jel a Kárpátokon túlra szöknek. A szülők végül engedtek egyetlen lányuknak. Oneţ gazda a Fekete-patak és a Jára találkozásánál tágas házat, istállót, melléképületeket épített nekik. Indreit az erdészet vonatkísérőként alkalmazta a kisvasútnál. A fiatal házasok életében nem is volt semmi rendkívüli addig, amíg két éve a Sólyom patakán a mozdonyvezető gondatlanságából egy éles kanyarban a súlyos farönkökkel megrakott szerelvény ki nem siklott. Indrei medencecsonttöréssel hónapokig feküdt a kolozsvári sebészeten. Többször megoperálták. Felépült, de elvesztette férfiasságát. Állását otthagyta, falopásból, orvvadászatból próbálta összehozni a megélhetéshez szükségeseket. Meghízott, a hangja is mutált, de Dolfina így is szerette. Dolfinát bérelszámolóként alkalmazták volna a fűrészüzem irodájában, de elutasította az ajánlatot. Inkább otthon talált magának kedvelt foglalkozást: illegálisan vadállatok kölykeit nevelte és adta el a bukaresti, tordai, nagyszebeni és marosvásárhelyi állatkertnek. Tavasztól őszig járta az erdőt gombáért, málnáért, áfonyáért. Később az erdei gyümölcsfelvásárló központ megbízottja lett. Indreinek volt egy kitűnő német vizslája, azzal kutatta fel a nemrég ellett erdei vadak vackait, és lopta el kölykeiket, hogy aztán a portán Dolfinával közösen felneveljék és értékesítsék. Indrei mindent tudott a Fekete-patak völgyében történtekről: ki, mikor, melyik parcellában, mennyi fenyőfát lopott, hány vaddisznót, őzet, szarvast terített le. Valamennyi zsákmányból Indrei is részesült, a lopott fából húsz százalékot követelt.

Dolfinának Indreien kívül nem volt dolga más férfival. De az Indrei-jel történtek után ledérré vált. Bőségesen osztogatta kegyeit, főleg olyan férfiaknak, akiknek módjukban állt segíteni rajta és szerencsétlen férjén. Ha netán Indreit falopáson vagy vadorzáson kapták, ő a polgármesternél, a főerdésznél, a milícia őrsparancsnokánál, a rajoni párt- és állami tisztviselőknél, más befolyásos férfiaknál kereste igazát. Páratlan szépségének, erotikusságának egyetlen férfiáldozat sem tudott ellenállni.

Viselkedésével Dolfina a vidék, a havas népségének, főleg a móc nők – nem mintha azok nagyon erkölcsösök lettek volna – szájára került, különbnél különb rosszindulatú pletykák témája, hazug híresztelések hőse lett belőle. Găbudean mesélte:

– Egyszer szemtanúja voltam a járai Simon-kocsmában történteknek. Akkor is nagyvásár volt, esett az eső, a kocsma tele férfiakkal, és hirtelen berobogott az ajtón Dolfina, mint egy dühös tigris, odament az asztalnál poharazgatókhoz, és Marcu Vasi erdésznek lehúzott két jókora pofont, szikrázó szemekkel ordítva neki: „Kivel háltál, te mocsok?! Velem?! Hát az anyáddal és azzal a mocskos debella feleségeddel, ha még ilyenekkel dicsekszel, te hazug szemét, kikaparom a szemedet!" És azzal körülnézett a kocsmai férfitársaságon, köpött egyet és kiviharzott az ajtón.

Első találkozás a móc szépasszonnyal
Irodám a falutól három kilométerre fekvő Caps nevű falucskában volt. Ott működtek a kirendeltség kovácsműhelyei, a mozdony- és vagonjavító részlegek, az anyagraktárak, az erdei munkásokat ellátó élelmiszerraktár és bolt, a munkásszállások, a vendégszobák, és más szükséges épületek. Pezsgő élet folyt a telepen, amit kettészelt a Jára völgye és Bondureasa-Corofana közötti erdei kisvasút, és amelyik meglehetősen sűrű forgalommal két vízgyűjtő völgyből szállította a fenyőrönköt a Jára völgyében levő fűrészüzembe, ahol három váltásban működő gáterek okádták a fűrészárut.

Sürgős feladatunk volt előkészíteni a mintegy háromszáz hektárnyi fásítási akciót, pontosan felmérni teodolittal az erdősítésre kijelölt parcellákat, azokat ellátni fenyőcsemetével, a szezonmunkához munkaerőt toborozni, azoknak szállásról, élelmezésről gondoskodni, és egyéb apró feladatokkal tenni zökkenőmentessé az állami beruházású erdőtelepítést.

Egy este, alkony után, langyos tavaszi eső öntözte a világot, és rovarokra vadászó denevérek cikáztak ide-oda, amikor az egyik munkásszállásról civakodás, veszekedés zavarta meg a csendet. Én a szobámban az aznap felmért parcellák méreteit számolgattam ki, amikor halk kopogás után magas, csuklyás esőkabátos, karcsú női alak jelent meg az ajtóban, és mély gordonkahangon kérdezte: Szabad? Megengedi? Bocsánat a zavarásért. Meglepődtem, mert Dolfina, a vásárban látott gyönyörű nő állt előttem!

Hogy izgalmamat leplezzem, felálltam, és az íróasztalomon szétszórt papírjaimat igyekeztem összeszedni, majd székkel kínáltam a szépséges asszonyt.

– Mivel szolgálhatok?

Széles mosollyal esőtől nedves arcán, nagy szemeit szúrósan rám meresztve, doromboló mély hangján, akár egy macska, előadta kérelmét:

– Bocsásson meg, hogy szokatlan időpontban zavarom, de Paven erdész úr bátorított, hogy keressem meg magát. Az itteniek körében az a híre magának, hogy jó ember, és módjával mindenkin segít.

– Kérem, térjen a tárgyra – próbáltam adni a nyugodtat, pedig rakoncátlan szívem majd’ kiugrott a helyéből…

– Hallottam, hogy rövidesen hozzáfognak az erdőtelepítéshez. Én minden évben ízletes ételeket főztem a munkásoknak, most is szívesen csinálnám, ha lehet, a rosszvízi oldalban, a Corofanán.

Leplezett örömömben, mintha nem tudnám, kivel beszélgetek, kikérdeztem milétéről és más, kevésbé fontos dolgokról, csakhogy minél többet érezzem rendkívüli varázsát, a jelenlétével teremtett kellemes hangulatot.

Nagyjából azt mondta el, amit már tudtam róla Găbudeantól. Elmondta, hogy ő a szépségét istenverésnek veszi, mert a férfiak részéről állandó zaklatásnak van kitéve, mintha rajta kívül más szép nő nem volna a világon.

A nők irigységükben utálják, mocskos pletykákat terjesztenek róla, névtelen levelekkel zaklatják szerencsétlenül járt férjét, aki megalázottnak érzi magát, és az öngyilkosság gondolatával kezd barátkozni. Szerinte a férfiak zöme önző, gyáva, aljas, hazug, dicsekvő, kéjsóvár, akik a nők bájaiért koldus módjára képesek könyörögni. Ledér viselkedését arra használja fel, hogy sok esetben Indreit, a szerencsétlen férjét, megmentse törvénytelen tettei következményeitől. Habár sürgős teendőim voltak, még sokáig hallgattam volna dorombolását, de kintről valaki megzörgette az ablakot.

– Ne ijedjen meg, mérnök úr, Indrei van odakint, és azért zörgetett, mert ideje lenne hazamenni. Tudja, jókora út vár ránk a fekete-pataki portánkig.

Megígértem neki, hogy alkalmazom, megfogtam bársonyos, hosszú ujjú kezét, és kiengedtem irodám ajtaján. Kint már várta férje, és a bársonyos csillagtalan este elnyelte alakjukat.

A „tartozás" lerovása
Éveket töltöttem Járavizén, végeztem a mindennapok nem könnyű feladatait. Dolfina otthonukban szorgalmával igyekezett boldoggá tenni Indreit. Házukban bőven volt szárított gomba, télire eltett savanyúság gombából, lekvár málnából, szamócából és áfonyából, erős és illatos pálinka finom szamóca- és málnacefréből.

Én a sors mostohasága miatt otthagytam fiatalságom legszebb vidékét, a fenyvesek, sebes patakok és a bennük nyüzsgő pisztrángok, hűs árnyak, jéghideg források, őzek, szarvasok, nyestek, szép móc asszonyok, jó barátok, havasi táj varázslatos világát. A kolozsvári erdőgondnokságon kezdtem dolgozni, főtechnikusként. Egy délelőtt a belvárosban kirakatot bámulva, a visszatükröző üvegben két nőt pillantottam meg, akik szintén nézelődtek. A magasabbik Dolfina volt! Tiszta, modern, világosszürke kosztüm feszült gyönyörű alakján. Felszabadultan nevetve mutatott be barátnőjének:

– Dorina, ismerd meg a mérnök urat, akit azért szerettem, mert olyan szép kék a szeme, mint amilyen a megboldogult Indreinek volt, és azért is, mert nem volt olyan „éhes", mint a többi férfi, akikkel dolgom volt.

Akkor tudtam meg, hogy szegény Indreit utolérte a favágóhalál: döntéskor egy bükkfa ütötte agyon. Dolfina, miután elbúcsúzott kolozsvári barátnőjétől, kézen fogott és letegezett:

– Most velem jössz, hogy megadjam tartozásomat azért a sok jóért, amit értem és Indreiért tettél! Az Astoria szálló recepciójánál dolgozik az unokaöcsém, most éppen szolgálatos…

Epilógus
… Elszaladt az idő a világ felett. Néhány éve egyik jó barátom a Daciájával elvitt csinos víkendházához a Jára völgyébe. Ott régi ismerősre találtam, és érdeklődtem Dolfina iránt. Megtudtam, hogy most is ott lakik a Fekete-patak torkolatánál, a Roşu-portán. Kértem barátomat, vigyen el odáig.

Az egykori tágas ház, istálló és melléképület mintha eltörpültek volna, fakó és kopott volt minden. A valamikor világszép Dolfina érkezésemre botra támaszkodva bicegett felém. Asztalán V. Alecsandri versei. Rám nézett, sírva fakadt. Koromfekete szeméből már hiányzott a csábos fény, megtört arcán ezernyi ránc, gyönyörű kezein sok duzzadt kék ér éktelenkedett. Keservesen panaszolta el sorsa alakulását. A barátom autójának dudájára búcsúztam el Dolfinától.

Hazafelé a barátom egy nőismerősét vette maga mellé. Én a hátulsó ülésen azon elmélkedtem, hogy az IDŐ, ez a kérlelhetetlen, megfoghatatlan, megbosszulhatatlan dimenzió, mely hiába telik, mert kimeríthetetlen, milyen kegyetlen pusztítást végzett egy valamikor tüneményesen szép, büszke móc asszonyon.

Korodi Zoltán

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


HIRDETÉS


MEGEMLÉKEZÉS

(6. old.)

Szomorú szívvel, soha el nem múló szeretettel emlékezünk a ma egy éve elhunyt, drága jó férjre, édesapára, nagytatára, apósra, apatársra, rokonra és jó barátra,
id. SZABÓ FEREBNCRE.
Az élet csendesen megy tovább, de a fájó emlék elkísér egy életren át. A BÁNATOS CSALÁD.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
B-osztály – 29.
Bundázással gyanúsítják az U FC-t

(7. old.)

Tovább folyik a B osztály 3. csoportjában a zsilvölgyi bányászok és a medgyesi gázosok holtversenye. Miközben a petrozsényiek szoros mérkőzésen győzték le a tabella-negyedik nagyváradiakat, a medgyesiek Kolozsvárra látogattak. A mérkőzés kapcsán már napokkal ezelőtt felmerült a bundagyanú, már csak azért is, mert a Szeben megyeiek edzője, Ioan Ovidiu Sabău valamikor éppen a kolozsvári gárdát edzette.

Bár a piros-sapkások a mérkőzése előtt úgy nyilatkoztak, hogy a bundagyanút a pályán eloszlatják, ez nem sikerült nekik, mivel kénytelenek voltak fejet hajtani a vendégek előtt. Zaharia már a 13. percben vezetést szerzett a vendég együttesnek, Bu- zean beadását követően, s a kolozsváriaknak több mint egy órán keresztül nem sikerült gólt szerezniük a bundázást látó szurkolók bosszúságára.

Eközben az Aranyosgyéresi Sodronyipar Şomotecan és Dâmbean góljával (45 és 87. percek) hazai pályán fordított és győzött a Nagyszalontai Liberty ellen, míg a Dési Egyesülés az elkerülésért folytatott küzdelemben fontos győzelemet aratott idegenben, Déván, és jövőre is tagja lesz a másodosztálynak.

Eredmények: Aranyosgyéresi Sodronyipar–Nagyszalontai Liberty 2–1, Zilahi Armătura–Aradi EAC 4–0, Avasfelsőfalui Avas–Nagyszentmiklósi Egyesülés 1–2, Aradi UTA–Borosjenői Tricotaje 3–2, Petrozsényi Zsil–Szatmárnémeti Olimpia 2–1, Dévai SK–Dési Egyesülés 0–2, Kolozsvári U FC–Medgyesi Gázmetán 0–1; a Nagyváradi Bihar FC szabadnapos volt. A táblázat

1. Zsil 27 19 5 3 61–19 62
2. Medgyes 27 19 5 3 46–18 62
3. Bihar 27 14 6 7 38–24 48
4. Olimpia 27 14 4 9 35–23 46
5. Zilah 27 10 11 6 42–26 41
6. Kv. U 27 12 4 11 40–31 40
7. Liberty 27 10 9 8 35–33 39
8. Sodronyip. 27 10 7 10 27–36 37
9. UTA 27 9 6 12 31–38 33
10. Borosj. 27 9 5 13 39–53 32
11. Nagysz. 27 8 7 12 26–39 31
12. Déva 27 8 6 13 29–37 30
13. Dés 27 8 4 15 27–39 28
14. Avas 27 7 1 19 24–53 22
15. EAC 28 1 10 17 16–47 13

(balázs)

vissza az elejére


C-osztály – 25. forduló

(7. old.)

Egy győzelem, két vereség – ez a Kolozs megyei mérlege a C osztályos bajnokság legutóbbi fordulójának.

Eredmények: Nagybányai FC–Tordai Aranyos 2–1, Besztercei Glória– Nagykárolyi Victoria 2–0, Szatmárnémeti Szamos–Szatmárudvari Florenţa 1–2, Belényesi Bihar–Kolozsvári Tudomány 3–0, Sarmasági Bányász–Felsőszőcsi FC 3–0 (játék nélkül), Szamosújvári Olimpia–Nagybányai Glória-Renel 3–0 (játék nélkül), a Bethleni Szamos szabadnapos volt. A táblázat:

1. B. Glória 23 18 2 3 44–9 56
2. Victoria 23 14 3 6 48–20 45
3. Torda 23 14 0 9 45–31 42
4. Olimpia 23 13 2 8 35–22 41
5. Bethlen 23 12 3 8 43–26 39
6. Bihar 24 11 5 8 27–20 38
7. Szamos 23 11 2 10 38–31 35
8. Nagybánya 23 12 5 6 35–15 34
9. Florenţa 23 9 6 8 30–32 33
10. Sarmaság 23 9 4 10 36–34 31
11. Felsősz.23 4 5 14 20–48 17
12. Tudomány 23 4 1 18 25–73 13
13. Renel 23 0 0 23 7–72 0

(balázs)

vissza az elejére


Temesváré az első Fair Play Kupa

(7. old.)

Tizenkét megye bajnokát várták a hét végi döntőre, a középiskolások részére első alkalommal kiírt Fair Play Kupa kispályás labdarúgó-bajnokság országos döntőjére. A szombati és vasárnapi eseménysorozatnak az Apáczai-líceum adott otthont, a sorsolást Bodor László, az RMDSZ Szórvány, Szociális és Ifjúsági Főosztályának főelőadója, Wolf Rudolf igazgató, Mihály Béla és Tőkés Szondi Edit testnevelő tanárok jelenlétében ejtették meg.

Fehér megye visszalépett, ezért a szervezők a kolozsvári Báthory István Líceumot hívták meg kiegészítőnek.

A csoportmérkőzések eredményei:

A-csoport: Hargita–Brassó 3–0, Hargita–Szilágy 5–0 és Szilágy–Brassó 3–0. A végeredmény: 1. Hargita 6 pont, 2. Szilágy 3, 3. Brassó 0.

B-csoport: Báthory–Maros 8–2, Báthory–Máramaros 3–2 és Maros–Máramaros 4–2. A végeredmény: 1. Báthory 6 pont, 2. Maros 3, 3. Máramaros 0.

C-csoport: Apáczai–Beszterce-Naszód 6–0, Apáczai–Arad 5–1, Beszterce-Naszód–Arad 6–1. A végeredmény: 1. Apáczai 6 pont, 2. Beszterce-Naszód 3, 3. Arad 0.

D-csoport: Temes–Kovászna 4–3, Temes–Bihar 2–1 és Kovászna–Bihar 5–1. A végeredmény: 1. Temes 6 pont, 2. Kovászna 3, 3. Bihar 0.

Az 5–8. helyekért: Beszterce-Naszód–Szilágy 10–1 és Kovászna–Maros 12–2; a 7. helyért: Szilágy–Maros 6–3 – hosszabbítás után (a rendes já- tékidőben: 3–3; az 5. helyért: Kovászna–Beszterce-Naszód 4–3 – hosszabbítás után (a rendes játékidőben: 3–3).

Az 1–4. helyekért: Apáczai–Hargita 4–3 és Temes–Báthory 10–1; a kisdöntőben: Hargita–Báthory 5–0; a döntőben: Temes–Apáczai 4–3 – hosszabbítás után (a rendes játékidőben: 3–3).

A vasárnapi díjkiosztást más jeles személyek is megtisztelték jelenlétükkel, mint például Boros János, Kolozsvár alpolgármestere és Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.

A torna végeredménye: 1. Temes, 2, Apáczai, 3. Hargita, 4. Báthory, 5. Kovászna, 6. Beszterce-Naszód, 7. Szilágy, 8. Maros, 9. Máramaros, 10. Bihar, 11. Arad, 12. Brassó; különdíjak: Bálint Szabolcs (Temes, gólkirály 13 találattal), Antal László (Hargita, legjobb kapus), Visky András (Apá-czai, legjobb játékos). A kupákon és okleveleken kívül a bajnokcsapat ráadásul egyhetes tengerparti nyaralásban részesül.

A Fair Play Kupa első kiírása sikeres volt, az ifjúsági sportnak nagyon jó szolgálatot tett. A rendezők ígérete szerint jövőre is megrendezik, sőt, a lányok küzdelmével is kibővül a háromszintes bajnokság. Sok sikert hozzá!

Póka János András

vissza az elejére


MOTORSPORT
Talmácsi első futamgyőzelme

(7. old.)

Drámai csata után a KTM magyar pilótája, Talmácsi Gábor nyerte a 125 kcm-esek versenyét a gyorsaságimotoros-világbajnokság Olasz Nagydíján, Mugellóban. A 24 éves magyar versenyző pályafutása első GP-győzelmét aratta.

Talmácsi remek edzésteljesítményének köszönhetően a második helyről kezdhette a 20 körös futamot, s bár jól rajtolt, a viadal felénél az ötös élboly utolsó helyén motorozott. A folytatásban az összetett pontversenyben harmadik olasz Marco Simoncelli kiesett, így a magyar versenyző a negyedik pozícióba lépett előre. Az élen nagy harcot vívott egymással a finn Mika Kallio és a spanyol Hector Faubel, Talmácsi pedig a svájci Thomas Lüthivel küzdött.

Az utolsó körnek még mindig a negyedik helyről vágott neki a magyar motoros, aki nem is sejtette, hogy szinte a csodával határos módon ő halad majd át elsőként a célvonalon. A záró etap második felében ugyanis sikerült megelőznie svájci riválisát, az éllovas Kallio pedig az utolsó előtti kanyarban csúnyán bukott, mégpedig úgy, hogy elsodorta üldözőjét is, így tulajdonképpen „megtisztította" az utat Talmácsi előtt, aki az örömtől mámorosan ünnepelte eddigi karrierje legnagyobb sikerét.

A legkisebb géposztály másik magyar indulója, Tóth Imre a 20. lett.

Az összetett pontversenyben Lüthi átvette a vezetést 74 ponttal, a második Kalliónak 66, míg a harmadik helyre ugró Talmácsinak 62 pontja van.

vissza az elejére


TENISZ
Roland Garros
Henin-Hardenne villámgyőzelme

(7. old.)

A belga Justine Henin-Hardenne kétjátszmás, 1 óra 2 perces mérkőzésen fölényesen nyert a hazai közönség előtt szereplő Mary Pierce ellen a francia nyílt teniszbajnokság női döntőjében, így pályafutása negyedik Grand Slam-diadalát ünnepelhette a Philippe Chatrier-stadionban.

A Roland Garroson tavalyelőtt diadalmaskodó belga klasszis valósággal legázolta a 2000-ben győztes franciát. A belga csillag 867 000 eurót kapott sikeréért, míg a könnyeit maszatoló vesztes ennek az összegnek a felével vigasztalódott.

A férfiak döntőjét tegnap játszották, e cikk írásakor még javában zajlott a küzdelem, annyi azonban biztos: új név kerül a győztesek névsorába. Az elődöntőben pályafutása legnagyobb sikerét érte el a 26 esztendős argentin salakspecialista, Mariano Puerta, aki nagy csatában, öt szettben, 3 óra 29 perc alatt legyőzte az orosz Nyikolaj Davigyenkót, ezzel pedig elsőként jutott be a francia nyílt teniszbajnokság döntőjébe.

A másik elődöntőben Rafael Nadal négy játszmában legyőzte a világelső Roger Federert, és – ugyancsak pályafutása legnagyobb sikereként – bejutott a döntőbe, a szó szoros értelmében megkönnyeztetve riválisát. A spanyol játékos először szerepel a Roland Garroson, s ha tornagyőztes lesz, akkor megismétli a férfi egyesben újoncként mostanáig utoljára bajnok svéd Mats Wilander 1982-es bravúrját.

Federer a rosszmájúak szerint csatlakozhat azokhoz a legendákhoz – Boris Beckerhez, Pete Samprashoz, Stefan Edberghez, Jimmy Connorshoz, Arthur Ashe-hez vagy John Newcombe-hoz –, akik sosem diadalmaskodtak Párizsban. A teljes Grand Slam-trófeagyűjteménnyel rendelkezők elitklubjának jelenleg Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson és Andre Agassi személyében mindössze öt tagja van.

Kettős Szávay-siker az ifiknél
Ami nem sikerült Melbourne-ben, összejött Párizsban: a januári Australian Openen mindkét juniordöntőben vereséget szenvedett Szávay Ágnes szombaton a junior párosban diadalmaskodott, majd vasárnap egyesben is győzött a francia nyílt teniszbajnokságon.

A párosversenyben Szávay Ágnes a fehérorosz Viktoria Azarenka oldalán a döntőben három szettben legyőzte a Raluca-Ioana Olaru, Amina Rakhim román–kazah duót.

Ezt követően a nyolcadik helyen kiemelt 16 éves magyar tehetség vasárnap könnyedén nyert a fináléban a 14. kiemelt Raluca-Ioana Olaru ellenében, 59 perc alatt hozta a mérkőzést úgy, hogy mindössze három játékot engedélyezett ellenfelének. Szávay sikere mellett tehát a szintén két döntőben érdekelt Olaru teljesítménye is kiemelendő, még ha nem is sikerült neki a bajnoki cím megszerzése.

Lapzártakor: Nadal diadalmaskodott
Rafael Nadal négyjátszmás, 3 óra 22 perces mérkőzésen nyert az argentin Mariano Puerta ellen a francia nyílt teniszbajnokság férfi döntőjében, így pályafutása első Grand Slam-diadalát ünnepelhette a Philippe Chatrier-stadionban. A 24 mérkőzés óta veretlen salakspecialista, 880 000 eurót kapott sikeréért, míg a vesztes ennek az összegnek a felével vigasztalódott.

• Női párosban érvényesült a papírforma: az első helyen rangsorolt Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez spanyol, argentin duó megvédte címét. A kettős 2001, 2002 és 2004 után negyedszer nyert Párizsban.

• Szlovák–francia siker született vegyespárosban a francia nyílt teniszbajnokságon, miután a Daniela Hantuchova, Fabrice Santoro kettős a döntőben három játszmában legyőzte a Martina Navratilova, Leander Paes (amerikai, indiai) duót.

• A svéd Jonas Björkman és a fehér-orosz Max Mirnyij nyerte a férfi párosversenyt, miután a döntőben három játszmában legyőzték az amerikai Bryan-testvéreket, Bobot és Mike-ot.

Eredmények: Férfi egyes, döntő: Rafael Nadal (spanyol, 4.)–Mariano Puerta (argentin) 6:7 (6–8), 6:3, 6:1, 7:5. Női egyes, döntő: Justine Henin–Hardenne (belga, 10.)–Mary Pierce (francia, 21.) 6:1, 6:1. Férfi egyes, elődöntő: Nadal (spanyol, 4.)–Federer (svájci, 1.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:3, Puerta (argentin)–Davigyenko (orosz, 12.) 6:3, 5:7, 2:6, 6:4, 6:4. Vegyespáros, döntő: Daniela Hantuchova, Fabrice Santoro (szlovák, francia)–Martina Navratilova, Leander Paes (amerikai, indiai, 6.) 3:6, 6:3, 6:2. Férfi páros, döntő: Jonas Björkman, Max Mirnyij (svéd, fehérorosz, 2.)–Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 3.) 2:6, 6:1, 6:4. Női páros, döntő: Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez (spanyol, argentin, 1.)–Cara Black, Liezel Huber (zimbabwei, dél–afrikai, 2.) 4:6, 6:3, 6:3. Junior lányok, egyes, döntő: Szávay (8.)–Olaru (román, 14.) 6:2, 6:1. Junior lányok, páros, döntő: Szávay, Azarenka–Raluca–Ioana Olaru, Amina Rakhim (román, kazah, 8.) 4:6, 6:4, 6:0.

vissza az elejére


TORNA
Debreceni Eb
Hat román, két magyar érem

(7. old.)

Román és magyar érmekben is gazdag volt a tegnap késő délután véget ért debreceni tornász Eb.

A női összetett versenyt a francia Marine Debauve nyerte, a román Floarea Leonida csak 7. lett. A férfiak hasonló versenyét a spanyol Rafael Martinez nyerte, az ezüstérmes Răzvan Şelariu előtt. Románia másik képviselője, Ioan Suciu a 6. lett.

Ami a szerenkénti döntőket illeti, Gál Róbert a harmadik helyen végzett talajon, miközben a dobogó legmagasabb fokára a címvédő román Marian Drăgulescu állhatott fel Răzvan Şelariu előtt.

Berki Krisztián aranyérmes lett a lólengés döntőjében, a magyar torna-sport 12. Eb-elsőségét szerezve meg. Berki többek között az olimpiai és világbajnok, ezüstérmet szerző Marius Urzicát előzte meg. Ilie Popescu az 5. lett. Ugrásban Răzvan Şelariu a holland Jeffrey Wammes-szel holtversenyben szerezte meg a bronzérmet, ugyanezen a szeren Alin Jivan a 6. lett. Korláton Marius Urzică és Ioan Suciu az 5., illetve 7. helyen zárt.

A nőknél felemás korláton Nicoleta Sofronie csak 8. lett, de a gerendán címvédő, egyben olimpiai bajnok Cătălina Ponor fölényesen nyert. Ponornak viszont talajon nem sikerült az aranyérem megvédése, mert hárman is jobbak voltak nála.

A torna éremtáblázatán a franciák zártak három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel, őket Románia követi 2–3–1-es mérleggel, míg Magyarország a 6. lett egy arany- és egy bronz-érmével. Meglepetés, hogy a sport nagyhatalmának számító oroszok ezúttal aranyérem nélkül maradtak.

Megrendülten értesültünk a jeles szakoktató, lapunknak is író Killyéni Péternek, Killyéni András munkatársunk édesapjának korai haláláról. A Szabadság sportrovata őszinte részvétet nyilvánít a gyászoló családnak.

A 7–8. oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Vb-selejtezők

vissza az elejére


Még egy világbajnokság Románia nélkül
Nagy valószínűséggel Magyarország sem lesz ott

(8. old.)

Több mint egy hónap szünet után 22 mérkőzéssel folytatódott a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozata. A románok a papírformának megfelelően kikaptak Hollandiában, míg a magyarok nagy nehézségek árán nyertek Izlandon, ám ennek ellenére csoda kellene ahhoz, hogy kijussanak Németországba. A románokon pedig már a csoda sem segít, bár matematikailag még egyetlen csapat sem biztosította németországi repülőjegyét.

Elmutujkodták Hollandia–Románia 2–0 (1–0)
Rotterdam, 52 000 néző, vezette: Massimo de Santis (olasz).

Hollandia: Van der Saar – Lucius, Heitinga, Opdam, Van Bronckhorst – Van Bommel (51. perc N. De Jong), Landzaat, Van der Vaart (81. perc Maduro), Kuyt – Van Nistelrooy (64. perc Persie), Robben.

Románia: Lobonţ – Contra, Tamaş, Chivu, Pompiliu Stoica – Pancu, Dorinel Munteanu, Florentin Petre, Mutu (84. perc Gigel Coman) – Mitea (66. perc Marius Niculae), Claudiu Niculescu.

Gólszerzők: Robben (26. perc), Kuyt (47.).

Sárgalap: Van det Vaart, illetve Chivu, Contra, Pancu, Mutu.

Elúszni látszik az álom: könnyen megtörténhet, hogy Románia a 2006-os világbajnokságon sem lesz ott. Miután Hollandia Bukarestben is 2–0-ra nyert, s a román válogatott a mérkőzés előtt mindössze a csoport 3. helyén állt, mindenképpen pontot kellett volna szereznie ahhoz, hogy ne csak elméleti, de gyakorlati továbbjutási esélyei maradjanak. Victor Piţurcă csapatán azonban már akkor látszott, hogy ez nemigen fog sikerülni, amikor a himnusz alatt a tévé képernyőjén arcról arcra láthattuk őket: elszántság és magabiztosság helyett inkább félelem volt szemeikben.

Pedig a holland válogatott, bár többet birtokolta a labdát, nem volt verhetetlen – szövetségi kapitányuk, Marco van Basten is azt nyilatkozta, hogy játékosai nem teljesítettek maximumon. De sokkal magabiztosabban játszottak, támadásaik gyorsabbak voltak, s nem ingott meg a lábuk amikor a kapu elé kerültek – szemben a románokkal, akik, bár méltó ellenfelek voltak, rendre elhamarkodták, vagy ellenkezőleg, túljátszották támadásaikat. Eközben pedig kétszer is döntően hibáztak a védelemben, ami épp elég volt a hollandoknak ahhoz, hogy kényelmesen bebiztosítsák maguknak a győzelmet.

Az első félidőben a két csapat elég visszafogottan kezdett, a hollandok támadásai, bár rendre riadalmat okoztak, nem voltak elég hatékonyak. A románok nemegyszer kitámadták a hazaiakat, s egy ilyen kitámadásból komoly helyzetet dolgoztak ki a félidő közepén, amikor a 25. percben a labdát megszerző Dorinel Munteanu passzát Florentin Petre adta előre a védők közül jól kiugró Mutunak, a román csatár egyedül maradt Van der Saar kapussal, de addig helyezgette a labdát a lövéshez, míg van Bronbckhorst utolérte és felszabadított.

A szinte kihagyhatatlan gólhelyzet elmutujkodása bebizonyította: kár volt pályára küldeni a féléves eltiltásából néhány napja visszatért, s azóta hivatalos mérkőzésen mindössze bő 20 percet szereplő sztárt. Mutu kihagyta a románok legnagyobb helyzetét, ráadásul a hollandok alig néhány másodperc múlva, az ellentámadásból megszerezték a vezetést. Akkor a kapus által kigurított, majd a magasan, mintegy 60 méterre előreadott labdáért Robben és Cosmin Contra harcolt, s – azt hittük, szerencsére – ez utóbbi érte el. A kényelmetlen helyzetből azonban Contra olyan szerencsétlenül adta haza Lobonţnak a labdát, hogy a holland támadó le tudott csapni rá, s miután térddel levette, 10 méterről „kivégezte" hosszú sarokba tartó rúgásával a tehetetlen Lobonţot.

A találat legalább olyan fájdalmasan érintette a román együttest, mint amilyen jól jött a hollandoknak, akik ezután már felszabadultabban játszhattak, s akik a második félidő elején végleg eldöntötték a találkozó sorsát. A 47. percben Robben szabadrúgását Kuyt tolta meg fejjel, s az újabb védelmi hiba megpecsételte a három pont sorsát: a román csapat nem Liverpool, hogy három gólos hátrányból fordítani tudjon, de még kettő is sok neki.

Legközelebb, szerdán, Örményország lesz Románia ellenfele, a győzelem kötelező: ha nem jön össze a három pont, már a csoda sem lesz elegendő a kijutáshoz. A mérkőzésen nem szerepelhet Mutu, a most szerzett sárga lap miatt, ugyanis még volt egy sárga lapja. Rotterdamban egyébként Victor Piţurcă jelentős változásokat ígért a jövőre nézve a román keretben...

A román kijutásból a továbbiakban csak akkor lehet valami, ha Románia megnyeri a további négy mérkőzését, tehát legyőzi többek között Csehországot, továbbá pedig Csehország kikap egy másik együttestől is, például hazai pályán október 8-án Hollandiától vagy október 12-én idegenben Finnországtól.

*

A csoport másik két mérkőzésén Macedónia idegenből hozta el a három pontot, míg Csehország a nap legnagyobb arányú győzelmét érte el Andorra ellen. Eredmények: Örményország–Macedónia 1–2 (Manucsarjan 55., illetve Pandev 2 – 29., 46., az első 11-esből), Csehország–Andorra 8–1 (Lokvenc 2 – 13., 90., Koller 29., Smicer 38., Galasek 52., 11-esből, Baros 80., Tomas Rosicky 85., 11-esből, Polak 87., illetve Riera 35.). A csoport állása:

1. Hollandia 7 6 1 0 16––3 19
2. Csehország 7 6 0 1 22–6 18
3. Románia 8 4 1 3 12–10 13
4. Finnország 6 3 0 3 13–10 9
5. Macedónia 8 2 2 4 9–10 8
6. Örményo. 8 1 1 6 5–17 4
7. Andorra 8 1 1 6 4–25 4

(balázs)

Sovány győzelem emberelőnyben, két 11-essel
Izland–Magyarország 2–3 (1–1)
Reykjavík (Laugardalsvöllur Stadion), 8000 néző, vezette: Batista (portugál).

Izland: Arason – K. Ö. Sigurdsson, I. Sigurdsson, Bjarnason, Marteinsson (25. perc Gudmundsson) – Vidarsson, Gislason, Einarsson (50. perc Porvaldsson), Steinsson (46. perc Aranson) – Gudjohnsen, Gunnarsson.

Magyarország: Király – Bodnár, Stark, Vanczák (14. perc Balog), Huszti – Takács – Bárányos (75. perc Szabics), Hajnal, Tóth N. (91. perc Rajczi) – Gera, Kerekes.

Gól: Gudjohnsen (18. perc), K. Ö. Sigurdsson (69.), illetve Gera (45., 57., mindkettőt 11-esből) és Huszti (73.).

Sárga lap: Bjarnason, I. Sigurdsson, Gudjohnsen, K. Ö. Sigurdsson, illetve Bárányos, Gera, Király.

Kiállítva: I. Sigurdsson (56.).

Az első, szinte teljesen eseménytelen negyedóra után egy elképesztő védelmi hibasorozat után megérdemelten jutottak előnyhöz a picit jobban küzdő izlandiak. Akkor, azaz a 18. percben egy jobb oldali izlandi beadás után a labda elcsúszott Gudjohnsen talpa alatt, de Bodnár olyan szerencsétlen mozdulattal próbált menteni, hogy az visszapattant Steinssonhoz. Ő összerúgott Starkkal, és a labda a három védő között ácsorgó Gudjohnsen elé pattant, aki 10 méterről, jobb külsővel a jobb felső sarokba lőtt. Ezután a hazaiak fölénybe kerültek, s 10 perc elteltével a kiugró I. Sigurdsson megduplázhatta volna az előnyüket, de a tizenhatoson belül Király nagy bravúrral „lelopta" a lábáról a labdát. A magyarok játékából az elképzelés és az átütőerő is hiányzott, Geráék még helyzetet sem dolgoztak ki a hajráig. Ekkor azonban a West Bromwich Albion idegenlégiósa büntetőből egyenlített, miután a félidő utolsó percében Bárányos 8 m-es lövése Bjarnason kezéről pattant le, s a bíró 11-est ítélt.

A második játékrész elején ismét az izlandiak próbálkoztak többet, az 52. percben például a Porvaldsson passzára érkező Gudjohnsen 7 m-ről óriási helyzetben a léc fölé vágta a labdát, de egy váratlan ellentámadás következményeként először emberelőnybe került a magyar válogatott, majd Gera góljával vezetéshez is jutott. Az 56. percben ugyanis Bodnár jobb oldali beadására Bárányos érkezett, s a rossz ütemben érkező I. Sigurdsson elkaszálta őt a 16-oson belül. Az izlandi védő megkapta második sárgáját, s az érte járó piros lapot, a büntetőt pedig Gera ismét a jobb alsó sarokba rúgta: 1–2.

Ez alaposan felpaprikázta a hazaiakat, akik rendkívül elszántan küzdöttek. A 65. percben Gudjohnsen bal oldali, 17 m-es szabadrúgása a keresztlécről vágódott vissza a mezőnybe, majd négy perccel később Gudjohnsen remekül indította K. Ö. Sigurdssont, aki jobbról egy pattanás után 8 m-ről a tétován keresztező Stark asszisztálása mellett a hosszú felső sarokba bombázott, s a szépségdíjas találattal megszerezte az egyenlítést.

Ekkor úgy tűnt, nagy bajba kerülhet a magyar gárda, de egy gyönyörű ellentámadás végén Huszti Szabolcs higgadt megoldása ismét vezetést eredményezett: a 73. percben a kitámadó izlandiakat lekontrázva Tóth N. vezette középen a labdát, majd balra tolta Huszti elé, aki 8 m-ről éles szögből a kapus mellett a hálóba lőtt.

Lothar Matthäus csapata szerencsés győzelmet aratott a keményen és a durvaságoktól sem visszariadó izlandiak ellen, s csoportjában a 3. helyre lépett előre. Az együttes teljesítménye azonban messze elmaradt a várakozásoktól, ilyen folytatás esetén álmodozni sem érdemes a világbajnokságra jutásról, talán még az értéktelen 3. hely is elérhetetlen lesz a 8. csoportban. Éppen ezért Lothar Mättheus szövetségi kapitány nem is emelt ki senkit a csapatból, mivel véleménye szerint ilyen teljesítmény után nincs erre oka.

A magyar gárda legközelebb hazai pályán Máltával találkozik.

*

A magyarok csoportjában a horvát labdarúgó-válogatott nem követte el a hazai pályán bemutatott hibát – amikor Zágrábban 2–0-ás előnyről csak 2–2-es döntetlent játszott – és magabiztosan győzte le Szófiában a bolgár együttest, amely így elbúcsúzhat továbbjutási esélyeitől. A csoport másik meccsén a svédek a papírformát igazolva kiütötték a máltaiakat: hatgólos különbséggel győztek.

A két eredmény: Bulgária–Horvátország 1–3 (M. Petrov 73., illetve Babics 18., Tudor 58., N. Krajncar 80.), Svédország–Málta 6–0 (Jonson 6., Svensson 18., Wilhelmsson 30., Ibrahimovics 40., Ljungberg 57., Elmader 81.). A 8. csoport állása:

1. Horvátország 6 5 1 0 16–3 16
2. Svédország 6 5 0 1 23–2 15
3. Magyarország 6 3 1 2 9–11 10
4. Bulgária 6 2 2 2 11–11 8
5. Izland 6 0 1 5 6–17 1
6. Málta 5 0 1 4 1–16 1

A többi 20 mérkőzésen sem született különösebb meglepetés, talán csak az emelhető ki, hogy a legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzéseken – kis túlzással csoportrangadóknak is nevezhetjük őket – általában döntetlen született. Így például a törökök nem bírtak az Európa-bajnok görögökkel, a norvégok az olaszokkal.

Eredmények:

2. csoport: Törökország–Görögország 0–0, Albánia–Grúzia 3–2 (Tare 2 – 6., 55., Skela 33., illetve Burduli 85., Kobiasvili 90.), Ukrajna–Kazahsztán 2–0 (Sevcsenko 18., Avdejev 83., öngól). A csoport állása: 1. Ukrajna 20 pont/8 mérkőzés, 2. Görögország 15/8, 3. Törökország 13/8, 4. Dánia 9/7 (10–7), 5. Albánia 9/8 (6–13), 6. Grúzia 5/7, 7. Kazahsztán 0/6.

3. csoport: Portugália–Szlovákia 2–0 (Meira 22., C. Ronaldo 42.), Oroszország–Lettország 2–0 (Arsavin 57., Loszkov 78., 11–esből), Észtország–Liechtenstein 2–0 (Stepanov 27., Oper 57.). A csoport állása: 1. Portugália 17 pont/7 mérkőzés, 2. Szlovákia 14/7 (18–7), 3. Oroszország 14/7 (15–10), 4. Észtország 11/8, 5. Lettország 10/7, 6. Lichtenstein 4/7, 7. Luxemburg 0/7.

4. csoport: Írország–Izrael 2–2 (Harte 6., Robbie Keane 12., illetve Yechiel 39., Nimni 45., 11–esből), Feröer-szigetek–Svájc 1–3 (Jacobsen 70., illetve Wicky 25., Frei 2 – 73., 86.). A csoport állása: 1. Svájc 12 pont/6 mérkőzés, 2. Izrael 11/7, 3. Írország 10/6 (9–4), 4. Franciaország 10/6 (5–1), 5. Ciprus 1/6 (4–12), 6. Feröer-szigetek 1/6 (3–15).

5. csoport: Norvégia–Olaszország 0–0, Fehéroroszország–Szlovénia 1–1 (Belkevics 19., illetve Ceh 16.), Skócia–Moldova 2–0 (Dailly 53., McFadden 89.). A csoport állása: 1. Olaszország 13 pont/6 mérkőzés, 2. Norvégia 9/6 (6–3), 3. Szlovénia 9/6 (6–5), 4. Fehéroroszország 6/5, 5. Skócia 5/5, 6. Moldova 2/6.

6. csoport: Azerbajdzsán–Lengyelország 0–3 (Frankowski 28., Klos 57., Zurawski 79.). A csoport állása: 1. Lengyelország 18 pont/7 mérkőzés, 2. Anglia 16 pont/6 mérkőzés, 3. Ausztria 11/6, 4. Észak-Írország 3/6, 5. Wales 2/6 (5–11), 6. Azerbajdzsán 2/7 (1–17).

7. csoport: Spanyolország–Litvánia 1–0 (Luque 69.), Szerbia-Montenegró–Belgium 0–0, San Marino–Bosznia–Hercegovina 1–3 (Selva 40., illetve Salihamidzics 2 – 17., 39., Barbarez 75.)

A csoport állása: 1. Szerbia–Montenegró 12 pont/6 mérkőzés (10–0), 2. Spanyolország 12/6 (9–1), 3. Litvánia 9/6, 4. Belgium 8/6, 5. Bosznia–Hercegovina 6/5, 6. San Marino 0/7.

Barátságos mérkőzésen Belfastban: Észak-Írország–Németország 1–4 (gól: Healy 15., 11-esből, illetve Asamoah 17., Ballack 2 – 62., 66., a másodikat 11-esből, Podolski 81., piros lap: Huth (15., német).

• Az éllovas argentinok 2–0-ra kikaptak a harmadik helyen álló Ecuador otthonában a dél-amerikai labdarúgó világbajnoki selejtezősorozat 14. fordulójában, így egyelőre nem biztosították a helyüket a jövő évi németországi tornán.

Eredmények, 14. forduló: Kolumbia–Peru 5–0 (Rey 29., Soto 56., Angel 59., Restrepo 76., Perea 79.), Ecuador–Argentína 2–0 (Lara 54., Delgado 89.), Venezuela–Uruguay 1–1 (Maldonado 73., illetve Forlán 2.), Chile–Bolívia 3–1 (Fuentes 2 – 7., 35., Salas 69., illetve Castillo 85., 11–esből). A Brazília–Paraguay találkozó lapzárta után ért véget.

Az állás: 1. Argentína 28 pont, 2. Brazília 24/13 mérkőzés, 3. Ecuador 23, 4. Paraguay 19/13, 5. Kolumbia 17 (17–12), 6. Chile 17 (15–15), 7. Uruguay 17 (19–26), 8. Venezuela 15, 9. Peru 14, 10. Bolívia 13.