2005. február 21.
XVII. évfolyam, 42. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INTERNET SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Füstbe menő kiadások
Az álkéményseprő nem hoz szerencsét

Csöngetett-e már be Önhöz olyan kéményseprő külsejű ember, aki erőszakosan kínálta szolgáltatását „csekély" 700 ezer lej/kémény/év bérért, természetesen az egész esztendőre szóló munka ellenértékét próbálva behajtani? Vigyázat, Kolozsváron főként a családi házakat látogatják ilyen kétes elemek!

A város két kéményseprést végző magáncége közül az egyik irodavezetői azt közölték lapunkkal, hogy tudnak az efféle szélhámosokról, akik hamis igazolvánnyal és nyugtával házalnak, főleg idős lakókra vadászva, akiket könnyebb a büntetés emlegetésével megfélemlíteni. Annál is inkább tudnak a szédítőkről, mert azok az ő nevükben ténykednek. De tudni kell, hogy a Claurom Kft. emberei csak olyan házakhoz szállnak ki, ahová szerződés kötelezi, illetve, ahová külön kihívják őket. És a fent említett áltarifánál jóval kevesebbért. A céghez naponta érkeznek reklamációk, de csak azt tudják tanácsolni, ha valakit ilyen hívatlan látogatók keresnek fel, semmiképp ne álljon le velük egyezkedni, hanem azonnal forduljon a rendőrséghez.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Năstase a kormányt vádolja

Szombat esti kolozsvári sajtóértekezletén Adrian Năstase, a Szociáldemokrata Párt elnöke, azzal vádolta meg a kormányt, hogy el akarja halasztani a Bechtellel és EADS-szel megkötött szerződések kifizetését, mert ily módon kívánja feltölteni az állami költségvetést.

Szerinte Tăriceanuék minden kifogást megragadnak, hogy ezt a két nagyon fontos szerződést zsákutcába juttassák. A szerződéseknek az újratárgyalása értelmetlen, mert azokat törvényesen kötötték meg, és a parlament elfogadta. Most a kormány hitele került reflektorfénybe. Olyan helytelen módszereket alkalmaz két fontos partnerrel szemben, amelyek Romániát az infrastruktúra fejlesztésében és az államhatárok biztonságosabbá tételében akarják támogatni.

Ioan Rus volt közigazgatási és belügyminiszter szerint a két szerződéssel kapcsolatban felmerült vesztegetési gyanú valójában az amerikai és francia–német óriásvállalatot tünteti fel korrupciósnak.

A két szerződés újratárgyalásáról a kormány a múlt hét elején tett nyilatkozatot.

vissza az elejére


Román–magyar kormánymegállapodás kellene az EMTE-nek

A román és a magyar oktatási miniszternek is javasolni fogja Markó Béla miniszterelnök-helyettes, hogy jöjjön létre egy megállapodás, miszerint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) a román és a magyar kormány közösen támogassa.

Erről egy hét végén Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón Markó Béla beszélt, aki azelőtt a romániai magyar felsőoktatás vezetőivel találkozott. A megbeszélésen Kötő József oktatási államtitkár mellett részt vett még a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), az EMTE, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, valamint a marosvásárhelyi Színművészeti Akadémia és Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának vezetői.

Markó Béla kifejtette: a román oktatási tárca vezetőjével folytatandó tárgyaláson elsősorban arról próbálja meggyőzni a román kormány képviselőjét, fogadják el azt a gondolatot, hogy az egyetem működését mindkét ország kormánya finanszírozza.

A politikus nem kívánt pontos számot mondani arról, hogy a két kabinetnek milyen arányban kellene megosztania a költségeket, hiszen — mint mondotta — — először a kettős támogatás gondolatát kell elfogadtatni, és csak azután érdemes ilyen konkrétumokról beszélni. Hozzátette: a megállapodás kérdését a jövő heti magyarországi látogatásán is felveti majd Magyar Bálint oktatási miniszternek. Emlékeztetett: a román törvények lehetővé teszik, hogy a román állam magán egyetemet támogasson.

A magyar tagozatok vezetőivel folytatott megbeszélésen az európai felsőoktatási tér egységesítését célzó bolognai folyamat romániai alkalmazása is szóba került. Markó Béla elmondta: a változtatás a magyar tagozatokat is érinti, a cél pedig az, hogy az átszervezés következtében a magyar egyetemi oktatás ne maradjon le. Markó szerint ma már lehet beszélni romániai magyar nyelvű felsőoktatási rendszerről, de ez további bővítésre és intézményesítésre szorul.

A BBTE-n tervezett magyar karok létrehozásával kapcsolatban lapunk kérdésére elmondta: a kolozsvári állami egyetem magyar tagozatának önállósításával kapcsolatos elemzéseket folytatják, de szerinte előbb-utóbb sort kell keríteni annak átszervezésére. Markó elmondta: a politikusok azt a feladatot kapták az ottani oktatóktól, hogy egyrészt biztosítsák az ehhez szükséges pénzügyi hátteret, másrészt pedig kormányhatározatban is tisztázzák, hogy tanszékeket vagy karokat hogyan lehet létrehozni. Markó pedig arra kérte a magyar oktatókat, folytassák román kollégáikkal a párbeszédet, mert az átszervezéssel kapcsolatban továbbra is léteznek félreérthető nyilatkozatok.

Az önálló magyar egyetemmel kapcsolatban Markó elmondta: nem mondtak le arról, hogy a romániai magyarság önálló állami felsőoktatási intézménnyel rendelkezzen, de a következő időszak elsődleges célkitűzése a BBTE magyar tagozatának átszervezése.

A politikusok az oktatókkal abban állapodtak meg, hogy kéthavonta sort kerítenek hasonló megbeszélésekre, amelyek a tavaly év elején kezdeményezett Párbeszéd a jövőért sorozatba illeszkednek bele.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Nem akar előrehozott választást az RMDSZ

Az RMDSZ-nek valószínű előnyös lenne, ha most előrehozott választásokat írnának ki, mert nagyon hatékonyan sikerült érvényesítenie a romániai magyarság szavazatait, de erre semmi szükség nincs az EU-csatlakozás előtt — jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke a hét végén. A politikus szerint az RMDSZ-nek a kormányban elfoglalt meglehetősen jó pozíciójára való tekintettel a szövetség támogatottsága a tavaly év végi választásokon elért eredményt is túlszárnyalhatná. Ennek ellenére az érdekvédelmi szervezet nem tartja szükségesnek az előrehozott választást, mert április 25-én Romániának alá kell írnia az EU-csatlakozási szerződést. Szerinte az előrehozott választásra leghamarabb csak 2007-ben kellene esetleg sort keríteni, mert Románia EU-csatlakozása után az országnak 33 képviselőt kell küldenie az Európa Parlamentbe. Markó szerint a román parlament is kijelölhetné a képviselőket, de ez nem lenne a legjobb megoldás, ezért az esetleges EP-választásokkal együtt az országos parlamenti választást is meg lehetne szervezni.

B. T.

vissza az elejére


Bombariadó a városházán

Szombaton 12 óra 20 perckor egy nyilvános telefonkészülékről beszélő névtelen közölte a kolozsvári polgármesteri hivatal egyik alkalmazottjával, hogy bombát helyeztek el az épületben. Abban az időben Emil Boc nem tartózkodott a városházán, és az ügyfélfogadás is befejeződött. A tűzszerészek átkutatták az épületet, de nem találtak robbanószerkezetet. A rendőrségi nyomozás eddig nem hozott eredményt.

vissza az elejére


Ioan Rus SZDP-főtitkár?

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Adrian Năstase arra próbálja rávenni Ioan Rust, a Kolozs megyei szervezet elnökét, hogy induljon a párt főtitkári tisztségére meghirdetett versengésben.

vissza az elejére


Vissza kell térnünk az eredeti rendeltetésünkhöz
Exkluzív interjú Cselényi László új Duna TV-elnökkel

Amint február 18-i lapszámunkban tájékoztattuk olvasóinkat, 17-én, csütörtökön a közszolgálati médiumot felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriuma Cselényi Lászlót, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját választotta a Duna Televízió elnökévé. A kolozsvári születésű új elnöktől először is azt kérdeztük, hogy mi lesz az első teendője, miután elfoglalja új tisztségét?

— Sajnos ennek a televízió-állománynak a karcsúsításával kell kezdenem a munkámat. A szeretett Duna Televízió is, mint az állami televíziók általában, elkapta ugyanazt a betegséget. Vagyis kezdett amolyan rákos karfiolként fölöslegesen nagyra duzzadni. Az pedig semmiképpen nem tesz jót, hogyha nagyon mélyre merészkedik a politika a médiában. Mert ebből keletkeznek olyan furcsaságok, hogy a politikai vetésforgó mindig sajátságos változásokat okoz a közszolgálati televíziókban, emberek repülnek, majd jönnek újak. A főnökök aztán rövid idő után tovább „szállnak", de az általuk odahozott legközelebbi és legkedvesebb munkatársak és munkatársnők, titkárnők maradnak. Aztán egyszer csak azon kapja magát a televízió, hogy nem termelő, áttekinthetetlen, amúgy külön-külön sok kedves kollégából álló állomány lesz, amely már nem tudja egészen pontosan, hogy miért létezik, és milyen célnak kellene megfelelnie.

— Úgy látja, ilyen lett ez a médium is?

— Nem szeretném a különböző vezetői stílusokat, koncepciókat összehasonlítani, de kétségtelen, hogy ez a televízió igen sokat veszített az elmúlt évek során eredeti rendeltetéséből, arculatából, céljaiból.

— Ön szerint milyen arculata kell hogy legyen ennek a televíziónak?

— Szigorúan kulturális, művészeti televíziónak kell lennie. Nem kifelejtve természetesen az igen fontos hírszolgáltatást sem. De eredeti rendeltetésénél fogva nem belpolitikai csatározásokat, iszapbirkózásokat kell fröcsögnie a határon túlra, hanem azt, amiért még egyáltalán képes a határon túli magyar szeretni az anyaországot. Ennek a televíziónak a konszenzus televíziójának kell lennie. Azt kell felmutatni, ami többségben és kisebbségben, kisebbségben és kisebbségben, anyaországban és szórványban élő magyart összekapcsol, ami közös, ami reményt keltő.

— A Kossuth Rádiónak adott rövid nyilatkozatában megemlítette, hogy az Európában élő kisebbségeknek tudniuk kellene, hogy létezik egy televízió, amely a kisebbség televíziója. Szeretném, ha kifejtené ezt a gondolatot.

— Ha az eredeti célkitűzéseket és az alapító okiratot vesszük figyelembe — márpedig ez nagyon fontos lenne, hiszen azért tudunk azonosulni ezzel az adóval, azért tudjuk szeretni, és azért látunk benne jövőt —, akkor azt kell mondanunk, hogy ez az a televízió, amely kifejezetten nemzeti televíziónak nevezhető. Magyarul elég furcsán hangzik, mert a nemzet nem egy határon belül él, tehát ilyen szempontból is nemzetközinek számít. Minthogy a rendeltetésénél fogva alapvetően a határon túli magyarokért született meg, azt jelenti, hogy kisebbséggel foglalkozik, kisebbségnek nyújt kultúrát és malasztot, illetve támpontokat. A kisebbséget persze nem szabad izolálni, mert magára marad. Ezzel a kérdéskörrel sokat foglalkoztam a Minoritates mundi című sorozatomban. Ha nagyon alaposan megnézzük Európát, akkor kiderül, hogy a kisebbség van többségben. Ez pedig olyan érték, olyan hihetetlen kapcsolati tőke, amellyel eddig nem nagyon élt az RMDSZ sem. A legitim magyar politikai vezetésnek nem sikerült egyelőre ezt a kapcsolati tőkét gyümölcsöztetni. Ebben igyekszik például segítséget nyújtani a Duna Televízió a jövőben. Ne felejtsük el, hogy Magyarország, szerencsére vagy pechünkre, ezt még nem tudjuk, szerves része lett az Európai Uniónak. Ilyen tekintetben ez egy uniós televízió. Új távlatokat nyit. Ezt az adót Ausztráliától Amerikáig, Új Zélandtól Marokkóig mindenütt lehet fogni. Ezzel a fantasztikus lehetőséggel élnie kell ennek a televíziónak. Olyan nemzeti televízió kell hogy legyen, amelyet más nemzetek is szerethetnek. Egyrészt az európai kisebbségeknek, mint a katalánok, az írek, a baszkok, a rétorománok, a finnországi svéd ajkúak satöbbi, tudniuk kell, hogy létezik egy olyan televízió, amely Európában egyedülállóan a kisebbségé. Kapcsolatot kell teremteni a szomszédos többségi televíziókkal is. De van egy olyan vízióm, hogy, mondjuk, egy hónapon át, ami nagy idő, és sok szervezést igényel, például flamand felirattal, és időnként flamand hangalámondással kellene sugározni a műsort. Nos, kérdezem a kedves olvasótól, hogy ma, amikor mindenki nyomogatja a gombokat, egyszer csak észreveszi, mondjuk a Rai Unón vagy akárhol, hogy magyarul beszélnek, vagy magyar felirat jelenik meg, nem „ragad ott" azonnal, tátott szájjal? Ha pedig mi ezt a gesztust megtesszük valamelyik nemzet felé, miközben természetesen Erdélyt mutatjuk be vagy Felvidéket, Vajdaságot, akkor valószínűleg rendkívül hálásak lesznek. Vagy, ha később román felirattal, román bemondók kedves közreműködésével sugározzuk a Duna Televízió adásait, akkor is szívesen megnézik műsorainkat.

Köllő Katalin

vissza az elejére


XIII. Mátyás Napok
A Mathias Rex Emlékhely létrehozása reményében

Szombaton délben a Mátyás-ház pincegalériájának kisebbik termében folytatódott a pénteken este az Unitárius Püspökség Dávid Ferenc termében megkezdett hagyományos ünnepségsorozat.

Ezúttal az Amici Amarylli — A szakrális tér cí mű képzőművészeti ki állítást nyitották meg, a melyen a következő művészek képei kerültek közönség elé: Adrian Aram ă ( mű vének cí me: Î nchinare), L ă cr ă miaoara V. Aram ă (Catedrala), Salvan Maria (Spa t iu sacru), Balázs Imre (Áldozat), Bíró István (Templom Bonchidán), Boér Lenk Ilona (Tornyok, Vasárnap), Botár Edit (Farnasi harangláb, Valkói kapuk), Essig Klára (Farkas utcai templom, Magyarbikali templom, Mátyás kora), Fodor Éva (Magyargyerőmonostori templom), Lészay Bordy Margit (Zsobok, Erővonalak), Petkes József (Magyarbikali templom), Szabó Bokor Márta (Mátyás király), Szabó Ferenc (Tájkép a Virág utcából), Szabó Vilmos (Magyargyerőmonostori templom), Székely Géza (A tűz virá ga), Tompos Opra Ágota (Örök láng, Élőket h ívom).

A megnyitón Dan Judit és Dan Victor csőrfuvolás reneszánsz műveket adott elő. László Bakk Anikó, az Amaryllis Társaság elnöke és a Mátyás Napok csupaszív főszervező-mindenese az idén — tizenkét év után először — nem gyújtotta meg a hagyományos három gyertyát, amivel más esztendőkben az ünnepségsorozat beindulását jelezték. Indoklásul a következőket mondta: azt szeretnénk, hogy a jövőben legyen ez a sarok egy örökmécsesként világító szakrális tér, melyet Mathias Rex Emlékhelyként tisztelnek. Legyen ez a hely minden kolozsvárié, aki Mátyás királyunk szellemét a magáénak vallja.

Az Amaryllis Társaság a cél érdekében már megtette a hivatalos lépéseket a Mátyás szülőházában otthont lelő Képzőművészeti Egyetem vezetősége felé. A kezdeményezés lényege a hagyományápolás, Kolozsvár turisztikai örökségének gazdagítása, a reneszánsz örökség népszerűsítése, az etnikumok közötti békés és baráti együttélés elmélyítése, az erdélyi kulturális szellemiség művelése.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


KRÓNIKA


Kishírek

A GORDIUSZ MATEMATIKAVERSENYT 2005. február 23-án, szerdán, délután 4 órától rendezik meg a Báthory István Elméleti Líceumban. A szervezők kérik a részvevőket, hogy legkésőbb fél 4-ig jelenjenek meg a helyszínen. A versenyen használható számológép, de mobiltelefon nem.

AZ EME ORVOSTUDOMÁNYI- ÉS GYÓGYSZERÉSZETI SZAKOSZTÁLYA február 26-án 10 órától választmányi és 11 órától évi közgyűlést tart a marosváráshelyi Vártemplom Gótikus Termében.

Felhívjuk a kedves szülők figyelmét, hogy iratkozni lehet a WALDORF LÍCEUM I. és V. osztályába. Szeretettel várjuk a jelentkezőket!

Érdeklődni telefonon lehet aziskola titkárságán (455-560) ésMacalik Abigél tanítónőnél (0744-426131) hétfőtől péntekig, 10–14 óra között, valamint személyesen a Waldorf óvodánál (A. France utca 14. szám) minden hétfőn és szerdán, 10–14 óra között.

A KOLOZSVÁRI NÉPFŐISKOLÁN Bartók Béla halálának 60. évfordulója alkalmából emlékünnepséget rendeznek február 22-én, kedden du. 5 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii utca 5.). Közreműködnek az Augustin Bena Zeneiskola növendékei Tóth Guttmann Emese tanárnő irányításával.

A KISMAMAKLUB tagjai február 21-én, hétfőn du. 6 órakor gyűlnek össze az Unitárius óvodában (bejárat a líceum és a templom közötti részen). A Bolyhos zeneóvodában Pintyucza Andrea foglalkozik a gyerekekkel. A szülőkkel Ráduly Zörgő Éva pszichológus beszélget a dackorszak problémáiról.

ÉVI KÖZGYŰLÉSÉT tartja az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya 2005. február 22-én, kedden du. 5 órától a Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházban.

ÁSVÁNYVIZEK, BORVIZEK, GYÓGYVIZEK címmel Pávai György kémiatanár tart előadást február 25-én, pénteken du. 5 órától az EME Természettudományi Szakosztályának tudományos felolvasó ülésén, a Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházban. Az előadás után szakosztályi gyűlést tartanak.

AZ APÁCZAI CSERE JÁNOS Baráti Társaság és a Református Kollégium kerekasztal-beszélgetésre kínál alkalmat a diákifjúságnak a pályaválasztás kérdéséről 2005. február 22-én, kedden 17 órakor a Farkas/Kogălniceanu utcai Református Kollégium dísztermében. Dr. Kerekes Jenő közgazdász, dr. Váradi G. János ideggyógyász, dr. Hegedűs Lajos orvos a megváltozott társadalmi kihívások alapján mérlegeli a jövő nemzedék esélyeit.

vissza az elejére


Ünnepeljük együtt az Agnus Rádió második születésnapját!

Február 22-én, kedden 18 órától Daray Attila, a Christian Reformed World Relief Committe romániai fejlesztési tanácsadója tart előadást a KÖZÖSSÉGÉPÍTÉSRŐL a Kolozsvár-Külső Egyházmegye Esperesi Hivatalában, a Főtér 23 alatt.

• Február 23-án és 24-én NYÍLT NAPOT tartunk. Reggel 6–8, valamint 12–15 óra között mindenkit szeretettel hívunk és várunk az Agnus Rádióba, hogy betekintsen munkánkba és részt vehessen műsorainkban. Helyszín: Bethlen Kata Diakóniai Központ III. emelete.

• Február 25-én 11–13 óra között a Bethlen Kata Diakóniai Központban kerekasztal-beszélgetést tartunk a sajtó és az illetékes állami intézmények képviselőinek részvételével A közösségi rádiózás helyzete és jövője Romániában címmel.

• Február 26-án 16 órától a Brassai-líceum dísztermében megünnepeljük rádiónk második születésnapját. Hálaadással, szórakozással, nyereménysorsolással.

Szeretettel várjuk születésnapunkra.

vissza az elejére


Az Erdélyi Kárpát Egyesület rendezvényei

Március 2. (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai Csere János Líceumban.

Március 5. (szombat): Nőnapi mulatság.

Március 5. (szombat): Hordós kút (30 km). Találkozás 8 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Magyari Péter.

Március 8. (kedd): Lépésmérők találkozása 17 órától a székházban.

Március 9. (szerda): EKE fotóklub 17 órától a székházban.

Március 10. (csütörtök): Túravezetők tanácskozása 17 órától a székházban.

Március 11–13. (péntek–vasárnap): Vlegyásza. Megbeszélés a közgyűlésen. Túravezető: Szilágyi András.

Március 12. (szombat): Brüll-kilátó (15 km). Találkozás 9 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Fehér Zsuzsa.

Március 13. (vasárnap): Mikesi gerinc (20 km). Találkozás 10 órakor a Hajnal negyedi végállomáson. Túravezető: Székely Lavotta.

Március 13. (vasárnap): Vonatos kirándulás: Szucság, Nagytelek, Hegyes-hegy, Lomb (gyalog 25 km). Találkozás 7.30 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Vlád Pál.

Március 15. (kedd): Részvétel az ünnepségen.

Március 17. (csütörtök): Kézimunkaklub 16 órától a székházban.

Március 19. (szombat): Csigadomb (20 km). Hunyadi Mátyás jelvényszerző túra. Találkozás 9 órakor a Rádióstúdió előtt. Túravezető: Fehér Zsuzsa.

Március 19. (szombat): Hagyományos hóvirágtúra a Misid völgyébe (gyalog 28 km, szintkülönbség 600 m). Találkozás hajnali 2 órakor a nagyállomás előtt, vagy péntek este a Zsoldos Edit lakásán: Horea út 35/2 lakrész, tel: 434-970. Szükséges felszerelés: gumicsizma, világítóeszköz a Biró Lajos barlang megtekintéséhez. Túravezető: Vlád Pál, tel: 435-866.

Március 20. (vasárnap): Görbe túra (10 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Bagaméri Tibor.

Március 20 (vasárnap): Süveges (26 km). Találkozás 8 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Magyari Péter.

Március 23 (szerda): EKE fotóklub 17 órától a székházban.

Március 27 (vasárnap): Húsvéti kirándulás Vistába vonattal, vissza gyalog (20 km). Találkozás 7.30 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Magyarosi Margit.

Március 31 (csütörtök): Kézimunkaklub 16 órától a székházban. Házigazda: Szabó Ildikó.

Április 2 (szombat): Gulyásparti Bácsban. Találkozás 10 órakor a 31-es autóbusz bácsi végállomásán. Túravezető: Prezensky Tibor.

Április 3 (vasárnap): Bükki séta (15 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Sófalvi István.

Április 3 (vasárnap): Mikrobuszos kirándulás: Berettyó forrás, Tőzike rét (gyalog 29 km, szintkülönbség 500 m). Indulás 6.30 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Vlád Pál, tel: 435-866.

Április 6 (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai Csere János Líceumban.

Április 9-10 (szombat-vasárnap): Kétnapos honismereti túra: Nagyszalonta, Arad, Déva, Vajdahunyad útvonalon. Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Kovács Zsuzsa, tel: 456-010 (18 óra után). Felíratkozni szolgálatos napokon lehet a székházban.

Minden pénteken Prana (kézrátételes gyógymód) tanfolyam 17 órától a székházban. Vezeti: Ferencz Árpád.

Az EKE rendezvényekkel kapcsolatban érdeklődni lehet Prezensky Tibornál, tel. 456-022.

Rendezvényeinkre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Székházunk címe Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 7/5.

vissza az elejére


Matematikával az általános tehetséggondozásért

A harmadikos és negyedikes diákok számára kiírt Matematika pontszerző verseny eredményét február 15-i lapszámunkban közöltük. Az ünnepélyes díjkiosztást február 18-a délutánján a Báthory-líceumban bonyolították le.

A verseny szervezőjétől, Szabó Éva tanítónőtől megtudtuk: az idén másodízben rendezték meg a vetélkedőt, mellyel — a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziummal karöltve — a matematikai képességfejlesztést szolgálják, minél több gyermeket ösztönözve az igényes gondolkodásra, a küzdeni tudás, az akaraterő és a kitartás fokozására. A Bányai Júlia Gimnázium és a Báthory István Elméleti Líceum társadalmi munkában vállalta a verseny megrendezését, melyen más kolozsvári iskolák magyar diákjai is szerepeltek. A legtöbb pontot elért diákok könyvjutalomban részesültek.

„Legfőbb célunk a gyermekek tehetségének gondozása" — mondta a tanítónő, hozzátéve, hogy a jövőben, Hadházi Annamária és Szilágyi Judit tanárnők irányításával az ötödikeseket is bevonják a megmérettetésbe.

Ö.I.B.

vissza az elejére


Előzetes a Kolozsvári Biológus Napokhoz

A kolozsvári Babe s— Bolyai Tudományegyetem magyar biológus oktatóinak szervezete, az Apáthy István Egyesület az Erdélyi Múzeum-Egyesület Természettudományi és Matematikai Szakosztályával (Öko Stúdium Társaság) karö ltve 2005-ben is megrendezi a Kolozsvári Biológus Napokat. Az immár hagyományossá vált, hatodik alkalommal megrendezendő tudományos rendezvényre 2005. április 22–23-án kerül sor Kolozsváron, a BBTE, Biológia–Földtan Kar Mikó-kerti épületében (AZ terem, az Á llattani Múzeummal szemben lévő terem a földszinten). A két nap alatt fiatal, elsősorban erdélyi biológus kutatók, egyetemi tanárok és diákok mutathatnak be saját kutatásból származó eredményeket, de jó alkalom ez a találkozásra, az eszmecserére. A jelen t kezéssel kapcsolatos egyéb információk (jelentkezési lap, előzetes program stb.) a http://hasdeu.ubbcluj.ro/szabodz/biolnap.html honlapon találhatók, de közvetlenül a szervezőkhöz is (Ujváros i Lujza — luiza@hasdeu.ubbcluj.ro, Markó Bálint — mbalint@hasdeu.ubbcluj.ro) lehet fordulni.

vissza az elejére


Cáfolat

A Passamezzo Historikus Együttes meglepetéssel vette tudomásul, hogy az Amaryllis Társaság által megjelentetett XIII. Mátyás Napok programjában (lásd Szabadság, XVII évf, 40. szám, 2005. február 18., péntek) együttesünk neve jogtalanul szerepel az ott felsorolt részt vevő együttesek sorában.

Ezennel a Passamezzo Historikus Együttes a leghatározottabban kijelenti, hogy:

1. nincs semmilyen kapcsolata az Amaryllis Társasággal
2. nem vesz részt az Amaryllis Társaság semminemű tevékenységében
3. tiltakozik nevének jogtalan használatáért.

2005. február 21.

Passamezzo Historikus Együttes

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG — Vejedre ütök — amerikai bemutató. — Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden előadás.

MŰVÉSZ-EURIMAGES — Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától; kedvezménnyel kedden minden előadás.

GYŐZELEM — Ne mozdulj! — bemutató. — Vetítések időpontja: 17, 13.30 szerdán kedvezménnyel. Ray — bemutató. — Vetítések időpontja: 14, 19.30 kedvezménnyel: szerdán plusz naponta 14 órától.

FAVORIT — Már megint bérgyilkos a szomszédom — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 17, 19; kedvezménnyel csütörtökön minden előadás.

TORDA

FOX — A mandzsúriai jelölt — bemutató. — Vetítések időpontja: pénteken, szombaton, vasárnap: 15, 17.15, 19.30. Hihetetlen család. — Vetítések időpontja: hétfőtől csütörtökig: 15, 17, 19.

DÉS

Nagy Sándor, a hódító — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 18, 21; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE — A tűzben edzett férfi — bemutató. — Vetítések időpontja. 17, 20.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM — Az utolsó gyémántrablás — amerikai. — Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM — Garfield — amerikai. — Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA — Kaptár 2 — Apokalipszis — német–francia–angol. — Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Február 26-án, szombaton de. 11 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok — ifjúsági bemutató. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese. — Ifjúsági bérlet.

Február 27-én, vasárnap du. 5 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok — bemutató. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese. — Bemutató- és Nyugdíjas-bérlet.

ROMÁN OPERA

Február 23-án, szerdán du. 6 órakor: Mozart: Don Giovanni — rendkívüli előadás Francesci–Jose Cintado spanyol karmester közreműködésével.

Február 27-én, vasárnap este 7 órakor: Verdi: Aida. — Rendkívüli előadás a Kisinyói Opera művészeinek közreműködésével.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 21-én, hétfőn este 8 órakor: Pirandello: Öltöztessük fel a mezteleneket — stúdióelőadás. Rendező: Bocsárdi László m. v.

Február 23-án, szerdán este 8 órakor: Euripidész: Bakkhánsnők — stúdióelőadás. Rendezte: David Zinder m. v. (Izrael).

TRANZITHÁZ

Február 24-én, csütörtökön este 8 órakor: Mrozek: Károly. Rendező: Tompa Gábor.

vissza az elejére


ZENE

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Február 25-én, pénteken este 7 órakor: P. Constantinescu: Húsvéti bizánci oratórium; Az Úr kínszenvedései és feltámadása. Vezényel: Florentin Mihăesett. Közreműködik: Bataraga Claudia, Anita Hertiu, Ana Rusu, Tiberius Simu, Gheorghe Rosu, Gheorghe Mogosan, Pompeiu Hărăsteanu.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Óváry Elemér

Most, hogy megpróbálom megírni életkarikatúrámat (a drága Fodor Sándor ösztökélésére), éppen l944. október tizenegyedikénél tartottam, amikor őrt álltam a kolozsvári városháza kapujában, nehogy ellopják — igaz, rövid 46 év múlva mégis ellopták, de akkor már nem én álltam őrt —, szóval éppen arról a tragédiáról igyekeztem írni, amely az Óváry családdal történt, és amelynek híre percek alatt terjedt el a városban. Érthető, hiszen nem csak köztiszteletben, hanem közszeretetben álló ember volt. Daliás termetű férfi, hófehér, dús hajkoronája alól barátságos tekintetű szemek pillantottak az emberre, amelyek még a vastag keretű szemüveg mögül is melegséget, szeretetet sugároztak. Én Janovics Jenőnél, a diri bácsinál ismerkedtem meg vele (abban az időben minden vasárnap náluk ebédeltem). Hangosan kacagva meséltek legutóbbi hecceikről, ugratásaikról, mert mindketten szenvedélyes heccmesterek voltak. Ilyenkor én voltam diri bácsi titkára, aki számos ugratásban segédkeztem. (Hangsúlyozom, nem az epsomi díjugratásokól volt szó.)

Óváry Elemér, bár származására, rangjára nézve a legelőkelőbb körökhöz tartozott, legjobban mégis a plebs között, kiskocsmákban, bohémek közelében érezte igazán jól magát. Egyik ilyen törzshelye a Kossuth Lajos utcai Nagy Jóska-kocsma volt, amely S. Nagy József gyógyszerész és lapszerkesztő szüleié volt, és valószínűleg innen „szponzorizálták a Figyelő című lapot (lehet, hogy a lap címére nem pontosan emlékszem). Ezt a már a kolozsvári magyar irodalomtörténetbe kívánkozó kisvendéglőt a szerkesztő úr nővérei, Margitka és Iduka vezették, nagy szakértelemmel. A zenét Müller Poldi és cigányzenekara szolgáltatta. Őket a főtulaj, Nagy Iduka után, Nagyidai cigányoknak hívta a helyi argó. A zenekarral szemben, melynek tagjai közül egy sem végzett konzervatóriumot, állt a híres dumaposta asztala, amely délutánonként az Újságíró Klubban működött, az esti szeanszot viszont itt tartották, melyen a tagok ilyenkor is hiánytalanul jelentek meg. És bár nagyon komoly, sokszor az irodalom életbevágó problémáit tárgyalták meg, nem zavarta őket, ha a zenekar arról muzsikált, hogy Megugrattak Hortobágyon a karámból egy csikót. Megpróbálok, csak úgy kapásból megemlíteni pár ismertebb nevet, főleg a couleur locale kedvéért. Krenner Miklós, Gaál Gábor, Tamás Gazsi, Dávid Iván Antal, Tamási Áron, Ligeti Ernő, Dobó, Szegő Júlia bátyja, a Lepage nagy könyvkereskedés tulajdonosa, Karádi Nagy Lajos, ismert újságíró, Ruffy Péter, ha Kolozsvárt volt, Karácsony Benő, Dsida Jenő (bár ez a sűrű füstös levegő nem neki való volt, viszont a társaság annál inkább), Koós Károly is szívesen látogatott ide. De lehetetlen felsorolni az ismert értékes személyiségeket, akik sűrűn megfordultak itt.

Nos, ez a Nagy Jóska volt Óváry Elemér egyik kedvenc helye. Itt vártak rá áhítattal a társaság tagjai: Dunky, a fényképész, Agárdy, borbély és fodrász, Kovács Bandi, volt vasúti főellenőr, aki nem volt hajlandó esküt tenni a román királyra, ezért nem kapott állást. Általában a vendéglő kuglizójában aludt, ruhával Óváry látta el félévenként, mert Kovács hamarosan eladta az új öltönyt. Kalapot sohasem viselt, mert nem volt hajlandó kalapot emelni egy többségi előtt. És mi történt? l940 novemberében végre kinevezték a MÁV-hoz, elégtételként. Kapott elegáns egyenruhát, felszerelést, csákót, MÁV-jelvénnyel ellátva. Büszkén, elégedetten sétált a rég áhított unifomisban. Egy hűvös novemberi reggelen szolgálati ügyben belépett a állomásfőnök irodájába (akit valahonnan a Dunántúlról helyeztek ide). Kovács úr illedelmesen köszöntés megállt az ajtóban. A főnök úr ráförmedt: „Idefigyeljen, magát nem tanították meg az olájok, hogy fellebbvalója előtt le kell vennie a tökfedőjét?" Kovács elsápadt, aztán kitört: „Az én egyetlen feljebbvalóm az öreg Isten, előtte leveszem a kalapom. De ha maga kívánja ezt a kalapot, tessék, fogja és izélje meg…" Ezzel odavágta a főnök úr elé, kiment, de előbb jól becsapta az ajtót. Persze, innen egyenesen Óváryhoz ment, és elmesélte neki a történteket. Az megdicsérte, elvitte az üzletbe és vásárolt neki egy rend öltönyt, és egy sapkát, mert azt nem szokás leemelni senki előtt. Az egyenruhát pedig visszaküldték az illetékes MÁV-kirendeltség raktárába .

Az Óváry-féle heccekről Kolozsváron évtizedekig meséltek. Egynéhányat közülük felelevenítenék. (Meg kell jegyeznem a történelmi hűség kedvéért, hogy nem mindegyik volt Óváry eredeti ötlete, sokat merített Sipulusz humoreszkjeiből, de ő fűszerezte, fejlesztette tovább.)

Mint említettem, kereste a vidám, bohém társaságot és ilyenre a Nagy Jóskán kívül más vendéglőkben is akadt, főleg a Majális utcai Társadalmunk nevű klubban.

„Áldozatai" között Dunky fényképész szerepelt az élen. Jóindulatú, naiv férfi volt, aki valósággal rajongott Óváryért. Egyik gyengéje, hogy rettegett a betegségektől, hipochonder volt a javából. Egy este borozgatás közben az előre beavatott Agárdy mester arról beszél, hogy Nagyváradon súlyos járvány tört ki, amely abban nyilvánul meg, hogy a beteg feje szinte napról napra kisebbedik, és ez végül is a teljes elhülyüléshez vezet (à la Alzheimer). A hírt Óváry is megerősítette. Dunky úr akkoriban divatos, fekete keménykalapot hordott, ami akkortájt szinte kötelező volt egy úriember számára (az angolok mai napig azt viselik, hozzá ballonkabátot és esernyőt). Az alkalom adva volt. Óváry vásárolt három vagy négy keménykalapot (cólit), persze, nagyobb és még nagyobb számút, ügyesen kicserélte Dunky úr fogason függő, saját tulajdonú kalpagjával. Már az első alkalommal Dunky aggódva igazgatta kobakján a kalapot. Agárdy meg is jegyezte: „Mi az, Jenő, talán elcserélték a kalapodat?" Következő alkalommal megismétlődött az eset, azzal a különbséggel, hogy még nagyobb kalappal cserélték ki az előzőt. Most már szegény Dunky komolyan begazolt, különösen, amikor Óváry fejcsóválva, hümmögve nézegette a kalapot. Amikor már harmadik esetben nyúlt a kalapért, az már egészen a szemére hullott...

Teljes volt a kétségbeesés. Óváry erre azt tanácsolta, sürgősen keresse fel az orvost, talán még nem késő… (Természetesen az orvos is be volt avatva.) Úgy is történt, a doktor felírt valami orvosságot (talán szódabikarbonát), azzal az utasítással, hogy szigorúan tilos alkoholt fogyasztania a kezelés időtartama alatt. Így Dunky szomorúan, elkeseredve nézte, hogy a társaság tagjai vidáman koccintgatnak, csak ő érzi magát a Szaharában. Talán egy héten át tartott a „kalapkúra". Az orvos utasította Dunkyt, hogy este próbáljon meginni egy liter bort, levesestányérból, egy kávéskanállal merítgetve, majd rakja fel a kobakjára a kalapot, és akkor megállapíthatják, sikerült-e a kezelés, vagy sem. Dunky kikanalazta a bort a tányérból, majd rohant a fogashoz és fejébe nyomta a kalapot. Az csak a feje búbját fedte be. A doktor a fejét csóválta: „Ejnye, talán elég lett volna fél liter bor is…"A társaság nem bírta tovább, oldalukat fogták a kacagástól. Most már maga Dunky is megértette, hogy alaposan felültették, és önérzetesen kijelentette, ezentúl csakis levesestányérból fogja kanalazni a bort, mert úgy a legfinomabb.

Egy másik történet, melynek főszereplője szintén Dunky volt. A jeles fotográfus egyik este a szokásos borozás közben elpanaszolta, hogy egy engedély beszerzése végett Bukarestbe kell utaznia, ami bizony komoly költségekkel jár, drága a vonatjegy…Óváry csodálkozva nézett rá: „Hogyhogy drága a vonat? Csak nem mondod, hogy nem vagy tagja az Eufrátesz egyesületnek?" Dunky értetlenül felelt: „Eufrátesz egyesület? Sosem hallottam hírét." Óváry összecsapta a tenyerét: „Halljátok, fiúk? Dunky barátunk nem tagja az Eufrátesznek! Hát hol élsz, te szerencsétlen! Nem tudsz róla, hogy mennyi előnyt élveznek a klubtagok? Adókedvezmény, félárú színház- és mozijegyek és évente három ingyen vasúti jegy, de csak első osztályú hálókocsiban, tour-retour, azaz oda-vissza…. No, rendben, figyelj ide. Gyere el holnap reggel hozzám az irodába, hozzál magaddal két fényképet, aztán majd én megpróbálom elintézni, hogy felvegyenek a tagok sorába.

(Folytatjuk)

Bogdán Kálmán
Bukarest

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Az autópálya a kormánykoalíció próbaköve

Az RMDSZ nem fogadhatja el, hogy a román kormány prioritáslistájáról lekerüljön az észak-erdélyi autópálya ügye, amely a kabinetben lévő pártokkal való együttműködés egyik sarokköve — jelentette ki a hét végén Markó Béla, az RMDSZ elnöke a romániai magyar írott és elektronikus sajtó vezetőivel folytatott megbeszélésen.

Az évente egyszer vagy kétszer sorra kerülő találkozón a politikus beszámolt arról, milyen pozíciókat sikerült megszereznie a tavalyi romániai általános parlamenti választások után az RMDSZ-nek a kormánykoalícióban. A politikus elmondta, hogy elsődleges fontosságú a kisebbségi törvény kidolgozása, amelyet reményeik szerint még a tavaszi ülésszakban sikerül elfogadtatni a román parlamenttel. Az RMDSZ a romániai gazdasági fejlesztési régiók átalakítását, továbbá az oktatási törvényt is módosítani szeretné úgy, hogy az tegye lehetővé a felekezeti oktatást, valamint a földrajz és a történelem magyar nyelvű oktatását. A tulajdonkérdést is véglegesíteni szeretnék, de a szociális problémákra is hangsúlyt fektetnek.

Markó Béla az észak-erdélyi autópályáról elmondta: meg kell vizsgálni, és módosítani is lehet az amerikai Bechtellel kötött szerződést, ha az ezzel kapcsolatos kifogások valósnak bizonyulnak, de azt nem fogadhatják el, hogy az út megépítése lekerüljön a kormány prioritáslistájáról, és a Dél-Erdélyen keresztül haladó, a negyedik európai közlekedési folyosó nyomvonalát követő autópályára fordítsanak nagyobb figyelmet. Markó szerint nem elég csak azt szem előtt tartani, hogy a Balkán déli részén lévő országokat rövidebb idő alatt lehet megközelíteni a dél-erdélyi autópályán, legalább olyan fontos érv az, hogy az észak-erdélyi útvonal gazdasági kisugárzása nagyobb.

A magyar állami pénzből támogatott erdélyi magyar televízió ügyéről elmondta: jelenleg csak 300 millió forinttal rendelkeznek, ami nem elég a tévé beindításához. Ezért az RMDSZ elsősorban a román közszolgálati tévében működő magyar nyelvű adások adásidejének bővítésére és fejlesztésére összpontosít.

(borbély)

vissza az elejére


Konfliktushelyzet a mákófalvi iskolában

Beadvánnyal fordult Kolozs megye magyar tanfelügyelőségéhez tizenkét mákófalvi szülő. Panaszuk régi keletű, benne Mánya Andrea tanítónő magatartását kifogásolják. Szerintük „gyermekeinknek nem oktatásban és szeretetteljes gondoskodásban van részük, hanem elhanyagolt, türelmetlen, kelletlen, méltatlan bánásmódban". Kérik a tanfelügyelőséget, eszközölje ki, hogy a gyermekek „szakmailag képzett, emberileg tartásos oktatót kaphassanak, mert egy ilyen összevont (1–4) osztályban amúgy is nagy türelemre, felkészültségre van szükség".

Az aláírók közül az egyik, magát megnevezni nem kívánó szülőbizottsági tag a sérelemlistáról a legsúlyosabb pontokként a következőket hangsúlyozta:

— Szakmai szempontból elméletileg felkészült, de gyakorlatban nem adja át a gyermekeknek a tudását. Nem ügyeli fel az óráit. Egyik nap magukra hagyta őket, és egyikük úgy hátba vágta a gyermekemet, hogy orvoshoz kellett vinnem, ami egymillió lejembe került. Az egyik tornaórán a tanítónő hazament, és a gyermekek elkezdtek szánkózni, aminek az lett a vége, hogy egy összeütközésből az egyik kislány kék háttal mehetett haza. Régóta tart ez az állapot, és eddig tűrtünk, de október közepén muszáj volt lépnünk. Szabó Gábor szaktanfelügyelő novemberre ígérte, hogy kiszáll ide, de nem jött ki. Hívtuk az egeresi iskola vezetőit, amelyhez a mi iskolánk tartozik, mert szülői értkezletet akartunk rendezni, de azok sem jöttek ki. Csak január végén volt egy szülői értekezlet tanfelügyelői részvétellel. Elméletileg és formailag rendben találták őt, de a gyakorlatban semmi nincs. Többször idegrohamai vannak, egyszer a gyermekem fején törte el a vonalzót, amikor felküldtünk vele egy papírt, hogy nem adjuk meg azt a pénzt, amit kért. Olyan kifejezésekkel illeti gyermekeinket, amilyeneket nem kívánunk papírra vetni.

A bepanaszolt tanítónő nem kívánt nyilatkozni sem a Szabadságnak, sem más sajtóterméknek. Szerinte belügyről van szó, ami lezárult, és minden rendben folytatódik. De ha az ellene indított lejárató kampányt nem hagyják abba, a falu könnyen iskola nélkül maradhat, mert senki nem vállalja az ingázást, a rossz gyermekeket és szülőket, az alacsony fizetést.

Az esettel foglalkozó Szabó Gábor megyei tanfelügyelő kérdésünkre elmondta:

— Régi, személyeskedésen alapuló botrányról van szó. Kívülálló nem ismerheti a teljes igazságot. Mánya Andrea tanítónő szakmai szempontból megfelel, a gyermekeknek legfeljebb a román nyelv elsajátításában vannak lemaradásaik. Ha a tanítónővel szemben viselkedési kifogások merülnek fel, azokat be is kell tudni bizonyítani. Nekem van tőle nyilatkozatom, hogy nem történtek kirívó esetek. Mindkét félnek megvannak a maga hibái, de ezeken túl lehet lépni. A szülőkkel is megbeszéltük, hogy minden visszatér a rendes kerékvágásba, most mégis úgy látszik, egyesek közülük felrúgták az egyezséget, és újra elkezdték a hangulatkeltést. Nagy kár, mert megtörténhet, hogy a falu tanító nélkül marad, akkor pedig a gyermekeknek Egeresre kell majd ingázniuk.

Ö. I. B.

vissza az elejére


A közösségszervezés eltanulható
Kolozsvári tizedesek és egri fertálymesterek példamutatása

Kolozsvár és Eger városát az eddigieknél is jobban összekötő eseményre került sor az elmúlt napokban a felvidéki dombok közt meghúzódó településen. Az eddig elsősorban a boráról és Gárdonyi Géza regényéről, az Egri csillagokról ismert észak-magyarországi városról kiderült, olyan több évszázados közösségi hagyományt élesztett újjá, amelyet még csak Kolozsvárnak sikerült az 1940-es években, egyébként a magyar nyelvterület java részén már a 19. században feledésbe merült. A városi hatóság és a lakosság között élő kapcsolatot tartó egri fertálymesterségről, illetve a kolozsvári tizedességről van szó.

Egerben maradt fenn a legtovább, 1950-ig az a korábban szinte minden magyar településen létezett fertálymesteri rendszer, amelyet máshol és a középkorban mindenütt tizedes (latinul: decurio) néven ismertek. Eredete valószínűleg visszanyúlik a honfoglalás előtti időre, amikor már tizedekbe és századokba sorolták a hadakat, s ezt letelepedéskor is fenntartották társadalomszervezési mintának. Lényege mindig is a város bírája (később polgármestere), a városi tanács és a mindenkori helyi hatóság, illetve a lakosság között fenntartott szervezett kapcsolat. A tizedesek több magyar városban, így nálunk, Kolozsváron, Szatmárnémetiben vagy Nagyváradon is, tíz egység (család, ház, utca stb.) élén álltak, és hírvivőkül szolgáltak a helyhatóság és a lakosság között, figyelmeztették a polgárokat a rendszabályok betartására, begyűjtötték az adókat, eljuttatták a lakosság óhajait a hatóságokhoz, szükség esetén segítettek a bajba jutottakon. Kolozsváron mindvégig tizedeseknek nevezték őket, másutt, például Egerben is, az egy-egy negyed (németesen: fertály) élén a hasonló feladatokkal megbízott fertálymester állt.

A tizedes tisztséget hivatalosan az 1848-as forradalom során megszüntetik, de egyfajta helyi közösséget átfogó (ma így mondanánk:) civil szerveződésként a 19. század végéig több helyen is fennmarad. Kolozsváron 1940–44 között felélesztik, és a talán minden idők legjobban megszervezett és működő helyi testületeként tarthatjuk számon. Egerben folyamatosan fennmaradt 1956-ig, újjászervezésére 1995–96-ban került sor. Ennek tizedik évfordulóját ünnepelték a múlt hét végén Dobó István várvédő hős és az egri bikavér városában.

A kétnapos rendezvény keretében először helyi és erdélyi előadók emlékeztek meg az Egri Fertálymesteri Testületről és az időben hozzá legközelebb álló és hasonló kolozsvári Tízes Szervezetről, majd sor került az újonnan választott egri fertálymesterek díszes avatására is, mindkét alkalommal a városházán.

A megemlékezések sorát az a Várkonyi György fertálymesteri testületi főkapitány, a Danubius Hotels Rt. műszaki igazgatóhelyettese nyitotta meg, akinek nemcsak az esemény megszervezésének az oroszlánrésze és a kolozsvári meghívottak kitűnő körülmények között történt fogadása köszönhető, hanem a fertálymesterség tíz éve történt felélesztésében is vezető szerepet játszott. Az értekezletet Réti Árpád kolozsvári származású helyi színművész hatásos szavalatai foglalták keretbe. Felszólalt dr. Nagy Imre polgármester is, aki a polgárosodás erősödését várta a közösségi munkát vállalóktól. Az elhangzottak alapján képet lehetett alkotni többek között az egri fertálymesterséget leginkább leíró helytörténész, Breznay Imre életútjáról, ráadásul saját dédunokája, dr. Pozder Péter helyi főiskolai kari főigazgató-helyettes előadásában. Dr. Nemes Lajos egri főlevéltáros pontos képet festett a közösségszervező jelenség történelmi hátteréről. Dr. Petercsák Tivadar, a Heves Megyei Múzeum igazgatója bemutatta a fertálymesterség tárgyi emlékeit, okiratokat, a tisztséggel járó szalagos botokat és „százráncú" köpenyeket. Habis László banki régió-vezetőhelyettes az önkormányzat és a civil kurázsi kapcsolatáról beszélt, maga Várkonyi György pedig nagy átéléssel ecsetelte a fertálymesterség mai jelentőségét és feladatait.

Külön vonulatát jelentették az első napi rendezvénynek a kolozsvári tizedesekről szóló előadások. Nagy Mihály kolozsvári történész, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatója lényegre törő módon, több példával is alátámasztottan tárta a közönség elé a kolozsvári tizedesek középkori és újabb kori történetét. Nekik tudható be többek között, hogy Kolozsvárnak már a 15–16. században jelentős polgári tudattal rendelkező lakossága alakult ki. Előadásában Balló Áron, a Szabadság főszerkesztője arról beszélt, hogy miként élesztették fel Puskás Lajos volt cserkészparancsnokkal az élen a Tízes Szervezetet 1940-ben, hogy mennyire képes volt átfogni a város egész magyar lakosságát, és manapság mennyire irigylésre méltó módon, teljesen önkéntes alapon, az eszményi célokért folytatott nagyon is gyakorlatias munkával mennyire hatásosan lépni tudott a legégetőbb gondok orvoslására. A román és a magyar politikumtól egyaránt némi gyanakvással szemlélt, alulról szervezkedő Tízes Szervezet, ha kellett, gyorssegélyt osztott a rászorulóknak, magyar orvosokat és ügyvédeket állított szolgálatba, tanácsokkal látta el a polgármesteri hivatalt, a közművelődést nemcsak az előadások, de azok közönségének a megszervezése szintjén is művelte, ruhára gyűjtött a honvédségnek, árvákat helyezett el gyermektelen nőknél, hiszen teljes nyilvántartással rendelkezett a lakosságról, amelynek tagjait ráadásul személyesen ismerte.

Az egri rendezvény az évente választott új fertálymesterek díszes avatásával folytatódott, majd bállal zárult. Az előadások helyi visszhangja nemcsak a szervezők és más helybéliek megható vendégszeretetén volt lemérhető, hanem azon is, hogy a fertálymesterek kifejezték óhajukat: tanulni szeretnének a kolozsvári tizedesek szervezőképességéből, ötleteiből. Mit mondhatnánk erre mi, mai kolozsváriak? Azt, hogy: mi is. Már csak ezért is érdemes a kérdéssel következő számainkban bővebben is foglalkozni.

B. Á.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INTERNET


inter@aktív2
Számítástechnikai melléklet
Megjelenik kéthetente
VI. évfolyam, 4. szám

vissza az elejére


Kolozsvári utasközvetítő a világhálón
Magáncégek profitmentes tevékenységként indították

NetKocsi névvel indította útjára két kolozsvári magáncég azt az elsősorban diákoknak szóló díjmentes szolgáltatást, amely többek között utasközvetítéssel foglalkozik. Ezenkívül az egyetemi hallgatók különböző témakörökben világhálós fórumokon mondhatnak véleményt. Szélyes Levente, a Softech Kft. igazgatója az inter@ktív2-nek elmondta: az út szélén stoppoló fiatalok adták az ötletet a Netkocsi létrehozására.

A Magyarországon már több éve működő Kenguru rendszer (www.kenguru.hu) mintájára (a különbség a kettő között az, hogy a magyarországi utasközvetítés fizetős) alig január elején létrehozott utasközvetítő-rendszerre máris többen jelentkeztek.

Igaz, egyelőre legtöbben olyan fiatalok, akik elsősorban Budapestre, de akár Szentegyházára utaznának. Vannak olyanok is, akik Münchent választották úticélul.

Február 18-án, a cikk írásakor, csupán két vezető jelentkezett annak érdekében, hogy utasokat szállítson: az egyik Kolozsvárról Sepsiszentgyörgyre, a másik szintén Erdély fővárosából, de Budapestre viszi majd el a szerencsés utazót.

— Kevés személynek van autója, főleg a diákok között. Igyekszünk reklámozni a honlapot annak érdekében, hogy ne csupán utasok jelentkezzenek. Egyelőre néhány fórumon írtunk róla, de remélhetőleg a közeljövőben lesz időnk komolyabban is foglalkozni a NetKocsival — tette hozzá Szélyes, aki arról is tájékoztatott, hogy a Softech Kft. alkalmazottai inkább kedvtelésből állították össze a netkocsit.

Az ingyenes utasközvetítőn kívül a weblapon egyetemi, szabadidős, számítástechnikáról, zenéről szóló diákfórum is a fiatalok rendelkezésére állt.

A NetKocsival kapcsolatban Szélyes Levente elmondta: egyelőre nincs tudomása arról, hogy az elmúlt másfél hónap során valaki a www.diaknet.ro honlapon levő utasközvetítő segítségével talált volna egyetemi hallgatót elvinni kívánó sofőrre, de meggyőződése, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik. — A rendszert egyelőre úgy állítottuk be, hogy nekünk nem jelzi vissza, amennyiben valaki autósra vagy utasra talált. Ezt az érdekeltek egymás közt intézik a mi beavatkozásunk nélkül. A NetKocsi csupán érintkezési felületet biztosít a kereslet és a kínálat között — jegyezte meg Szélyes.

Kifejtette: amennyiben valaki regisztrálta magát és jelentkezni kíván valamely autós által feltöltött ajánlatra, a rendszer elekronikus üzenetet küld. — Az autós elfogadhatja vagy visszautasítja az utas kérését, utóbbit pedig a rendszer szintén e-mail segítségével értesíti. Az autós pedig azonnal értesül, ha a járatára jelentkezik valaki — fogalmazott a Softech Kft. igazgatója.

Szélyes tudomása szerint a szoftveríró cég munkatársai első ízben hoztak létre ilyen rendszert Kolozsváron.

Az inter@ktív2 értesülései szerint a megyeszékhelyen létezik egy utasközvetítő, de nem az interneten.

Kiss Olivér
koliver@emt.ro

vissza az elejére


Magyar–román információtechnológiai együttműködés

A magyar és a román információtechnológiai együttműködés egyik fontos célja, hogy erősödjenek a két ország közvetlen üzleti kapcsolatai, a budapesti és a bukaresti kormány együttesen lépjen fel a határ menti régiókban a kisebbségi projektek kidolgozásakor — mondta Kovács Kálmán magyar informatikai és hírközlési miniszter Budapesten sajtótájékoztatón. A magyar miniszter azt követően nyilatkozott erről, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytatott Nagy Zsolt informatikai miniszterrel, amint arról lapunk február 18-i számában már beszámoltunk.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két ország közös együttműködést tervez harmadik országbeli piacokon, szeretne kialakítani egy közös adatbázist, illetve egy angol, magyar és román nyelvű közös internetes portált, valamint az Európai Unióban is fel kívánnak lépni a közös érdekek érvényesítéséért.

Az eseményen Nagy Zsolt informatikai miniszter elmondta: azt kérik a magyar információtechnológiai és kommunikációs piactól, valamint a budapesti kormánytól, hogy osszák meg velük az európai uniós integráció kapcsán szerzett tapasztalatokat.Nagy Zsolt úgy vélte, hogy Románia jó befektetési lehetőségeket kínál a vállalatoknak. Hozzátette, 22 milliós piacról van szó, s 2004-ben a bruttó hazai termék (GDP) 8 százaléka a kommunikációs és az informatikai piacról származott. Ez az összeg 3,7 milliárd euró volt, ami mintegy fele a magyarországinak. A romániai miniszter elmondta azt is, hogy az összeg 80 százaléka a kommunikációs területről származik. Nagy Zsolt kifejtette azt is, hogy a jövőben úgy alakítják a szabályozást, hogy a romániai informatikai és kommunikációs piac éves szinten legalább 15 százalékkal növekedjen. A miniszter szerint Romániában jó az informatikai és a távközlési szakemberek képzési színvonala, s a foglalkoztatási költségek alacsonyabbak, mint Magyarországon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az idén 225 millió forintot költ a határon túli e-magyar pontok kialakítására, s ebből 101 millió forintot várhatóan Romániában. Erdélyben most mintegy 60 e-magyar pont van. A közöltek szerint 2005 végén a magyar határokon túl összesen 333 helyen lesz ilyen információs pont. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a két ország több konferenciát is tervez a jövőben, illetve üzleti fórumokat fognak tartani és közös EU-projekteket is kidolgoznak.

Forras: prim.hu

vissza az elejére


A magánlevelezés hét százalékot vesz el a termelékenységből

Három ország munkavállalóinak közel 40 százaléka naponta több mint egy órát tölt magánlevelezéssel. A vállalati termelékenység körülbelül hét százalékkal javulna, ha a dolgozók munkával töltenék a magánlevelezésre fordított időt.

A Clearswift, az információbiztonság egyik vezető vállalata felmérésben vizsgálta a munkahelyi e-mail használatot. A 2004 decemberében 4500 dolgozó által kitöltött online kérdőív tanúságai szerint az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Németországban a munkavállalók közel 40 százaléka naponta legalább egy órát tölt azzal, hogy munkaidőben barátainak, rokonainak leveleket ír, vagy vicceket és más — az üzletmenet szempontjából — kevésbé lényeges dolgokat küldözget a vállalati levelezőrendszeren keresztül. Csak minden tizedik dolgozó állítja, hogy soha nem használja személyes célokra a vállalati levelezőrendszert. A Clearswift felmérése kimutatta, hogy a vállalati termelékenység körülbelül hét százalékkal javulna, ha a dolgozók munkával töltenék azt az időt, ami jelenleg magáncélú levelezéssel telik el. „A felmérés eredménye szerint egy 100 főt foglalkoztató cégnél évente 1700 munkanap vész el amiatt, hogy az alkalmazottak magáncélra használják a vállalati levelezőrendszert. Ez nagyjából hét dolgozó teljes munkaidejét jelenti." — mondta el David Guyatt, a Clearswift vezérigazgatója.

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Sima hazai győzelmek

Mindkét kolozsvári csapat számára megbocsáthatatlan bűn lett volna nem hozni a gyengébb ellenféllel szembeni szombati találkozókat, így nem csoda, hogy a nézők is úgy gondolták: nyugodtan otthon maradhatnak, a hazaiak úgy is simán nyernek. Ez így is volt, de ennek ellenére kellemetlen élmény lehetett a lányoknak százegynéhány csendes néző előtt lehengerelni Nagyváradot. A fiúk mérkőzésére aztán valahogy csak megtelt a nézőtér, talán még emlékeztek a szurkolók a Pitesti néhány évvel ezelőtti rendkívül erős csapatára, amelyből azonban mára semmi sem maradt.

Kolozsvári ACSA Terapia ESK–Nagyváradi Mihai Eminescu ESK 71:41 (28:12; 17:4; 14:9; 12:16)
A lelkes amatőrök ellen pályára lépő kolozsvári lányok semmit sem bíztak a véletlenre: bár több kezdőjátékosukat pihentették (a kosárkirály Vescan alig több, mint tíz percet játszott), és így a Muresan–Nicolaescu–Iacovită–Hutanu–Urse felállásban kezdtek, a mérkőzés első 15 pontjából 14-et ők szereztek, s ezután sem lazítottak. Hutanu remek palánk alatti játékának és Iacovită pontjainak köszönhetően a második negyedet 17:4-re nyerték, így közel harminc pontos előnnyel várhatták a második félidőt (45:16). A második játékrészben egyetlen figyelemre méltó dolog történt: a technikai személyzet kétszer is „megfuttatta" az órát két-két perccel, mintha ráéreztek volna, mindenkinek jobb ez így. A harmadik negyed végére további öt ponttal nőtt a hazai előny (59:25), így azt is lazán megengedhette az U, hogy az utolsó tíz percet a vendégek nyerjék.

Kolozsvár pontszerzői: Iacovită 19 (1 x 3); Hutanu 17 (14 lepattanó); Muresan 9; Urse 8; Ardelean 4; Orosz 4; Nicolaescu 3; Giurgiu 2; Vescan 2; Pop 2; Moldoveanu 1.

Nagyvárad legjobbjai: Tămăsdan 9 pont (1 x 3, 14 lepattanó); Sava 8; Buga 6.

Kolozsvári BU Poli-Mobitelco Carbochim–Pitesti-i BCMUS 101:65 (24:12; 24:19; 32:21; 21:13)
Ritkán történik meg, hogy az U 12 játékosa lépjen pályára egy mérkőzésen, és az még ritkábban, hogy közülük tízen pontot is szerezzenek, de a Pitesti ellen ez nem volt gond. A lányok meccséhez hasonlóan ennek a meccsnek a győztese is már az első percekben világossá vált. A lányok 14:1-es kezdése után a fiúk 14:2-es rohammal nyitottak a pitesti-iek ellen, akik megpróbáltak ugyan futni az eredmény után, de az önfejűen játszó szerb Cumics és az új horvát légiósuk, Dopudj néhány egyszerű, de hatásos akcióján kívül nem sokra futotta tőlük. George Ziguli, a vendégek edzője pedig nem is számított ennél többre, ezt mutatja, hogy nem sok játéktudással megáldott fiát a kezdőötösbe tette irányítónak, de már az első negyedben úgy lecserélte, hogy a helyette felálló Stroescu ezután végigjátszotta a mérkőzést.

A hazaiak húzóembere ismét Krsztanovics volt, akiről ugyan nem lehet elmondani, hogy látványosan játszana, ám az eredményes szó tökéletesen ráillik: minden támadólepattanót elhalászott, minden palánk alatti kavarodásban összekaparta a labdát a földről, és már meg is van a két pont. Lăpuste és Dumitrescu remek napot fogott ki, Medvegy osztogatta az asszisztokat, a többiek meg csak tették a dolgukat, ami talán túl sok is volt a vendégeknek. Kolozsvár minden negyedet simán megnyert, a félidei 17 pontos különbséget (48:31) a harmadik negyedben közel harmincra növelték (78:49), így a végére ismét csak azért izgulhatott a közönség, hogy meglesz-e a százas. Erre a csapatba néhány évvel ezelőtt még ifjúságiként bekerült Chetrean adta meg a választ az utolsó másodpercben, amikor megszerezte búcsúkosarát az U színeiben (a játékos Chicagóba költözik, ahol középiskolásoknak fog kosárlabdát tanítani).

Kolozsvár pontszerzői: Krsztanovics 24 pont (12 lepattanó); Lăpuste 19 (3 x 3); Dumitrescu 19 (2); Silvăsan 9 (1); Medvegy 7; Mocanu 7 (1); Chetrean 6; Săftescu 5 (1); Cenean 3 (1); Racovitan 2.

Pitesti pontszerzői: Cumics 26 (2 x 3); Dopudj 14; Căprărescu 12; Stroescu 10 (1); Runceanu 3 (10 lepattanó).

Balázsi-Pál Előd

*

A női bajnokság 13. fordulójában a Dési Szamos menetrendszerűen vereséget szenvedett, ezúttal hazai pályán, 81:42 (8:20, 10:16, 7:18, 17:27) arányban az Aradi BC ICIM-től kapott ki. A többi eredmény: Târgovistei Livas Petrom–Bukaresti Olimpia 59:49, Bukaresti Rapid CFR Marfă–Bukaresti Sportul Studentesc Omnilogic 68:76 és Govorai CET–Nagyszebeni Magic 101:57.

A táblázaton:
1. Livas 13 13 0 1079:720 26
2. Govora 13 10 3 954:760 23
3. Sportul 13 10 3 901:801 23
4. Kolozsvár 13 9 4 919:802 22
5. Arad 13 7 6 903:758 20
6. Olimpia 13 7 6 873:826 20
7. Rapid 13 4 9 966:883 17
8. Magic 13 3 10 748:1014 16
9. Nagyvárad 13 2 11 605:991 15
10. Dés 13 0 13 616:1009 13

A férfi bajnokság 15. fordulójának többi eredménye: Medgyesi Gázmetán–Bukaresti Rapid Isover 98:55, Konstancai Farul BC–Nagyszebeni Atlassib ESK 97:82, Temesvári Petrom Incontro Elba–Brassói Forex ESK 100:66 és Aradi West Petrom–Bukaresti Dinamó Erbasu 71:80. A Jászvásári Petre Andrei Egyetem–Ploiesti-i Asesoft ESK találkozó lapzárta után ért véget.

Az állás:
1. Dinamó 15 14 1 1363:977 29
2. Asesoft 13 12 1 1053:819 25
3. Farul 15 9 6 1085:1019 24
4. Nagyszeben 15 9 6 1239:1133 24
5. Temesvár 15 8 7 1174:1102 23
6. Kolozsvár 15 8 7 1198:1192 23
7. Medgyes 14 8 6 1082:1037 22
8. West P. 15 6 9 1036:1093 21
9. Pitesti 15 6 9 1040:1128 21
10. Jászvásár 13 4 9 902:1039 17
11. Rapid 15 2 13 1018:1373 17
12. Brassó 14 1 13 873:1154 15

Legközelebb egy hét múlva a Kolozs megyei együttesek idegenben szerepelnek, a fiúk Bukarestben a Rapid ellen játszanak, a kolozsvári lányok az Aradi BC ICIM, a désiek pedig a Bukaresti Olimpia vendégei lesznek.

(pja)

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Győzött a Dési Egyesülés

Ioan Tătăran együttese folytatja előkészületeit a tavaszi visszavágókra, ezúttal a Nagybányai FC ellen játszottak, és 1–0 arányban nyertek. A találkozó egyetlen gólját az Avasfelsőfalui Avastól hazatért Bar rúgta a 69. percben. Ugyancsak ő még jó néhány gólhelyzetet kihagyott. A vásártéri pályán lebonyolított mérkőzésen kiderült, hogy a dési szakvezetőknek még sok dolguk van, amíg kialakul egy összeforrott, ütőképes csapat. A 25 fős keretből Tătăran mester a következő kezdő tizenegynek szavazott bizalmat: Maria — Colar, Pasca, Roman, Veres — Mif, Goga, Nicorac — Kovács, Bar, Pop. A második félidőben a keret minden játékosa szóhoz jutott.

Szerdán, február 23-án a désiek Zilahra utaznak, az Armătura elleni barátságos mérkőzés visszavágójára (az Egyesülés 1–0 arányban győzött az első mérkőzésen).

Erkedi Csaba

vissza az elejére


KÉZILABDA
Amikor egy buzăui falu is erősebb
Kolozsvári U-Jolidon–Posta Câlnăui Astral 29–31 (13–10)

Horia Demian Sportcsarnok, 150 néző. Vezette: Viorel Dobre (Buka- rest)–Octavian Fânată (Arad).

U-Jolidon: Popovici — Drilea 2, Dobromir, Tudorache 4, Bârsan 6, Anca Amariei 2, Cotârlă 5; cserék: BochisHalatiu, Márton 1, Gherman 9 (6). Edző: Liviu Jurcă.

Astral: Gras — Mitrea 6, Neghea 3 (2), Râmbu 10, Goran 1, Arsene, Iuliana Petre 3; cserék: Ion — Rădulescu, Lipan 8 (2). Edző: Ion Arsene.

Hétméteresek: 6/6, illetve 6/4; kiállítások: 6, illetve 6 perc.

Eredményalakulás: 2. perc: 1–0, 4. perc: 2–3, 7. perc: 5–4, 13. perc: 6–7, 16. perc: 6–8, 17. perc: 8–8, 19. perc: 8–9, 22. perc: 10–9, 26. perc: 10–10, 29. perc: 13–10, 35. perc: 14–13, 40. perc: 18–18, 42. perc: 18–21, 47. perc: 20–24, 53. perc: 22–28, 56. perc: 25–28, 60. perc: 28–30.

A tabellán elfoglalt helyeket tekintve várható vereséget szenvedett az U-Jolidon szombaton délelőtt, de sokáig úgy látszott, felborul a papírforma. Az elején a vendégek a kolozsváriak hibáiból élve tartották a lépést, az első játékrész közepéig többször is vezettek, csak a félidő utolsó perceinek huszáros hajrája eredményezte a diáklányok szünetbeli háromgólos előnyét.

A pihenés a buzăuiaknak tett jót, a házigazdák negyedóra alatt, a 38. perctől az 53. percig mindössze 4-szer találtak be, ellenfelük viszont 12 (!) gólt hozott össze — ez pedig eldöntötte a találkozó sorsát. Igaz, Florina Cotârlă sorozatban szerzett három góljának köszönhetően még sikerült a felzárkózás, ám a fiatal kolozsvári gárda nem tudott élni a lehetőségekkel.

A 15. forduló többi mérkőzésén: Dévai Cetate MSC–Temesvári Universitatea 36–18, Brassói Rulmentul–Konstancai Tomis 32–26, Nagybányai Selmont KK–Galaci Otelul KK 23–22, Râmnicu Vâlcea-i Oltchim–Karácsonkői (Piatra Neamt-i) NKK 30–30 és Bukaresti Rapid CFR–Roman-i MKK 31–25. A Dévai U-Remin–Zilahi Silcotub mérkőzést február 22-re halasztották. A táblázaton az U-Jolidon 9 ponttal a 12. helyen áll.

*

Lapzártáig véget ért női nemzetközi kupaeredmények: BL, 6. forduló, A-csoport: Dunaferr–Buducnost Podgorica (szerb-montenegrói) 27–18 (13–9) — a dunaújvárosiak már két fordulóval korábban továbbjutottak; KEK, 4. forduló: Rapid CFR–Havelsan Ankara (török) 44–41 (23–19) — továbbjutott a Rapid 81–79-es összesítéssel; Vác–Nürnberg (német) 25–32 (12–19) és 19–26 (9–13) — tj. a Nürnberg kettős győzelemmel; EHF-kupa: Silcotub–Havre HAC (francia) 28–23 (15–12) — tj. a Silcotub 55–55-ös összesítéssel, idegenben lőtt több góllal; Székesfehérvári Cornexi-Alcoa–Byasen (norvég) 25–22 (13–14) — tj. a Cornexi-Alcoa 52–50-es összesítéssel; Challenge Cup: Nagybányai Selmont–BSV Buxtehude 27–30 (10–14) — tj. a Buxtehude kettős győzelemmel.

Póka János András

vissza az elejére


JÉGKORONG
Továbbra is döntetlen

Az első 4 mérkőzés után döntetlen az állás a bajnoki döntőben, a hét végén, a fővárosban rendezett összecsapásokon is felváltva nyert a Bukaresti Steaua és a Csíkszeredai Sportklub. Pénteken 5–2 volt a katonák javára, szombaton 4–0 a csíkiaknak, így az összesítésben 2–2 az állás. A jövő hét végén a négy nyert mérkőzésig tartó sorozatban két csíkszeredai mérkőzés következik...

P. J. A.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András