2005. február 9.
XVII. évfolyam, 32. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY KITEKINTŐ NAPIRENDEN SZÓRVÁNY — OKTATÁS KÖRKÉP DIÁKLAP CAMPUS HELYTÖRTÉNET MŰVELŐDÉS GAZDASÁG HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Megoszlanak a vélemények a főtéri ásatások kapcsán
A régészek betömnék, Piso továbbásná a gödröket

Kedden délután zsúfolásig megtelt a kolozsvári polgármesteri hivatal üvegterme: a helyhatóság vezetősége lakossági fórumot szervezett a főtéri ásatásokról. A Funar-korszakhoz képest igen civilizált hangulatban zajlott vita során régészek, történészek, műépítészek, építőmérnökök, műemlékvédők szólaltak fel, de egy nyugalmazott tanár és egy nehézgépgyári munkás is kifejtette véleményét. A többnyire higgadtan előadott és tárgyszerű nézeteket ütköztető fórum során körvonalazódott: a Főtér keleti részén levő gödröt betömik, míg a Mátyás-szoborcsoport előtti ásatások sorsáról a városi tanáccsal és szakértőkkel konzultáló Emil Boc polgármester dönt majd.

Erdély fővárosának Főterén éktelenkedő, Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista expolgármester által 1994-ben kezdeményezett úgynevezett régészeti ásatások kérdése ezúttal is aránylag heves vitát robbantott ki. A lakossági fórumon többek között a prefektus, a polgármester és két helyettese, megyei és városi tanácsosok, a megye és Kolozsvár főépítésze, valamint az Erdélyi Történelmi Múzeum igazgatója vett részt.

Ioan Piso, a múzeum igazgatója szinte mindenkinek tetsző beszédet mondott. — A régészeti ásatások folytatására szükség van, de kizárólag tudományos, nem pedig politikai meggondolásból. Az egész világon röhögtettük magunkat azzal, ami igazgatói kinevezésemig történt. Két év múlva nem véletlenül lesz Nagyszeben Európa kulturális fővárosa és nem Kolozsvár — jegyezte meg Piso.

A Erdélyi Történelmi Múzeum igazgatója kifejtette: a Főtéren, a Mátyás-szoborcsoport előtt csupán négy épület sarkát találták meg, így az ásatásokat nem lehet befejezettnek tekinteni. — Ha tovább folytatjuk őket, megtörténhet, hogy a hunok korából is találunk bizonyos tárgyakat. A világ bármely pontján feltárják és megőrzik az ilyen romokat. De mi mit írjunk ki a turistáknak? Hogy megtaláltuk négy épület sarkát? — kérdezte Piso. Szerinte a tér keleti részén levő ásatásokat mihamarabb be kell tömni, a Mátyás-szoborcsoport előttieket pedig folytatni kell, de csupán a helyhatóság és a közvélemény szigorú felügyelete alatt.

Ezzel szemben a régészeti intézet képviselője sokak számára új részletekkel hozakodott elő: tudatta, hogy az eredetileg talált római kori házfalakat a kutatási szabályok megszegésével kiegészítették, azaz meghamisították őket. Ezt később maga Ioan Piso múzeumigazgató is elismerte, de hangsúlyozta: a hamisítás kinevezése előtt történt. A szakmai szempontból elítélendő kiegészítést Adrian Borda, a megyei műemlékvédő bizottság tagja is megerősítette.

Ugyanakkor meglepetést okozott a nehézgépgyár munkásának felszólalása. Miközben mindenki arra számított, hogy a saját bevallása szerint 1969-ben Kolozsvárra felkerült férfi az ásatások betömése ellen, mi több ezek folytatása mellett foglal állást, csak annyit mondott: be kell tömni a gödröket, mert rontják a Főtér arculatát. — Azt javasolom, zöldövezetet hozzanak létre! — tette hozzá a munkás.

A magyar szakemberek és városi tanácsosok a gödrök betömése mellett foglaltak állást. Gaal György, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Egyesület elnöke kijelentette: nem egyeznek bele a régészeti kutatások folytatásába. — Lehet, hogy 5–6 év múlva szó lehet a folytatásról, de akkor is csak nagyon kis felületen — mondta Gaal. László Attila RMDSZ-es városi tanácsos kifejtette: a közpénzt nem a gödrök megőrzésére kell elkölteni. — Az ásatások vonatkozásában léteznek be nem tartott tanácsi határozatok, amelyek a betömésről szólnak — figyelmeztetett az önkormányzati képviselő. Boros János alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem betömésről, hanem földdel történő lefedés során megvalósuló állagmegőrzésről van szó. — Figyelembe kell vennünk azt is, hogy anyagi forrásaink korlátozottak. Most helyezzük a hangsúlyt a földdel történő állagmegőrzésre, s majd 10–15 év után esetleg folytatjuk az ásatásokat — fogalmazott. Molnos Lajos RMDSZ-es tanácsos szerint 1994-ben az ásatások célja a Mátyás-szoborcsoport elszállítása volt. — A történelmi múzeum sohasem rendelkezett a megfelelő engedélyekkel az ásatások elkezdésére és folytatására — mondta Molnos.

A román szakemberek is az ásatások üveglappal történő lefedése vagy a gödrök betömése mellett foglaltak állást. Coriolean Opreanu, a Román Akadémia Archeológiai Intézete Kolozs megyei fiókjának alelnöke emlékeztetett, hogy a korábbi városvezetés kezdeményezésére Ioan Piso múzeumigazgató és csapata ismét hozzálátott az ásatásoknak, de a kért határidőig nem fejezték be azokat. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az Országos Archeológiai Bizottság és más illetékes állami szervek legalább két ízben az ásatások leállítása és a gödrök betömése mellett döntött. A szakértők ugyanis úgy ítélték meg, hogy a romok nem eléggé jelentősek a kiállításra. — Ha most folytatjuk az ásatást, akkor egy idő után ismét pénz nélkül maradunk, s akkor a Főtér sohasem néz majd ki olyan szépen, mint hajdanán — mondta a szakember.

A fórum végén Emil Boc polgármester nem volt hajlandó válaszolni az újságírók azon kérdésére, hogy Kolozsvár polgáraként melyik megoldást találja a legjobbnak az áldatlan helyzet rendezésére. — Szakemberek döntenek majd, akiket nemsokára összehívok. Végleges határozatot tavasszal hoz a városi tanács. Egyértelműnek tűnik viszont, hogy a tér keleti részén lévő gödröt betömjük — mondta Boc.

Lapunk kérdésére válaszolva, Ioan Piso elmondta: amennyiben Mátyás király szobra felé 6 méterrel és nyugati irányba 4 méterrel folytatják az ásatásokat, szinte biztos, hogy értékes leletekre bukkannak. Ugyanakkor a tér nyugati részén lévő zöldövezetben tíz méter hosszú és öt méter széles árkot ásnának, ugyanis a mélység miatt korszerű műszerekkel sem állapíthatják meg, hol folytatódnak a már feltárt római kori leletek.

Ezzel szemben 2000. augusztus 17-én Piso lapuknak a következőket nyilatkozta: a gödröket mihamarabb be szeretnénk tömni.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Fagyos tél lesz továbbra is
Nem árt védekezni ellene

Kétségtelen, hogy az elmúlt időszakban a legtöbbet az időjárással foglalkoztunk, és nem véletlenül. Kezdetben lassan, de aztán kitartóan egyre csak esett, esett a hőmérő higanyszála, sok helyen rekordszinteket közelített meg vagy haladott túl a „hőmérsékleti mínusz", a Kovászna megyei Bodzafordulón, ahol az elmúlt napokban sorozatosan — 30 alá esett a hőmérséklet, tegnap hajnalban — 36 Celsius fokot mértek. Az előrejelzések szerint a tél a következő időszakban is javában tart majd.

A héten magasnyomás alakítja az időjárást, csendes, hideg téli időre számíthatunk, kemény éjszakai fagyokkal, napközben is jóval fagypont alatt maradó hőmérséklettel, a légnyomás gyenge lesz, emiatt tartósabb köd alakul ki — olvashatjuk az időjárással kapcsolatos, legkülönbözőbb (például egészségügyi) tanácsokat is tartalmazó portálon, amelyekből egyébként többet is találhatunk az internet változatos kereső programjaiban. És kénytelenek vagyunk odafigyelni az időjárással kapcsolatos hírekre, amikor itthon, Kolozsváron is megközelítette a mínusz húsz fokot a hőmérő higanyszála. Bár a jelenségben semmi rendkívüli sincs, hiszen február van, még javában tél, és az átlagosnál enyhébb december után már vágyakoztunk is az évszak igazi, eredeti jellegére, joggal félünk ilyenkor a megfázástól és megbetegedéstől.

Szakemberek szerint a hidegtűrés jelentős egyéni eltéréseket mutat. A hidegártalom létrejöttét sokféle tényező befolyásolja, kialakulásának veszélyét az általános rossz állapot, az időskor, az alkoholfogyasztás, nyugtatók szedése jelentős mértékben fokozza. A hidegártalmak között megkülönböztetünk lokális és szisztémás lehűlést illetve fagyást. Bármilyen külső hőváltozás először a bőrt éri. Hideg hatására az erekben azonnali érösszehúzódás jön létre a hőveszteség csökkentésére, majd a szervezet fokozza a hőtermelést. Ez utóbbi hőveszteséget okoz, melynek következménye a bőr kipirulása. A szervezet hőszabályozása nem képes kompenzálni a hosszú ideig tartó hideg hatást, a bőr lehűl. 25 fokos bőrhőmérséklet alatt lassul a szöveti anyagcsere, az oxigénhiány következtében a bőr szederjessé válik. Ha tovább csökken (15 fok alá) a bőr hőmérséklete, az rózsaszínűvé válik, úgy tűnik, mintha jól el lenne látva oxigénnel. Ekkorra azonban már végbemegy a szövetkárosodás az akadálytalan vérkeringés hiánya, a kiserek trombózisa és a fagyás miatt.

Az időjárással szembeni védekezésre int az egészségügyi minisztérium szakemberei által hírügynökségekhez elküldött közlemény is. Azt tanácsolják a lakosságnak, hogy nagyon alacsony hőmérsékleten ne maradjanak kint a szabadban hosszabb ideig, de ha mégis muszáj, meleg ruhát tanácsos viselni és édességet, zsírokat meg kenyeret kell fogyasztani. A hidegártalmaknak meleg, száraz, többrétegű, puha ruházattal kell elejét venni, ezeknek kényelmeseknek kell lenni, nem jó a szoros ruha, a felső réteg pedig szélvédő legyen. Kalóriagazdag élelmiszereket, alkoholmentes, meleg és édesített italokat kell fogyasztani. A veszélyeztetettebb személyek (szívbetegek, idősek, kisgyermekek és csecsemők) mindenképpen kerüljék el a nagy hidegben való hosszabb kinntartózkodást.

A kolozsvári munkaügyi felügyelőség sajtóközleményben figyelmezteti a munkaadókat a szélsőséges időjárás esetén rájuk háruló kötelezettségekre. Mivel az időjárás-jelentések Kolozs megyében erős fagyról szólnak, és tegnap Désen –24, Kolozsváron pedig –19 fokot mértek, a munkáltatóknak alkalmazniuk kell a 2000/99. sürgősségi kormányrendeletet (amelyet a 2001/ 436. törvénnyel hagytak jóvá). Ennek értelmében –20 fokos, szeles időben a kint dolgozó alkalmazottak számára fél liter forró teát kell biztosítani, és a felmelegedésükhöz szükséges elegendő szünetet védett, meleg környezetben, továbbá egyéni védőöltözéket. Amennyiben erre nincs lehetőség, csökkenteni kell a munkaprogramot vagy meg kell szakítani a tevékenységet. Az elkövetkező időszakban a hivatal felügyelői ellenőrizni fogják a jogszabály megfelelő betartását.

vissza az elejére


„Előrehozott" áremelkedések

Az illetékes román hatóságok elfogadták a Nemzetközi Valutaalapnak az előrehozott áremelkedésre vonatkozó javaslatát. A földgáz árának növekedése a múlt évi megállapodással ellentétben már április elsejére várható, és háromlépcsős lesz. Az első áremelkedést követően 1000 köbméter földgáz 95 dollárba kerül, július elsejétől 105 dollárba, október elsejétől pedig 110 dollárba. Az új árak a jelenlegihez képest 20–25 százalékos emelkedést jelentenek.

A kormány a villanyáram árát is emeli, a kérdés csupán az, hogy erre április 1-jén vagy július 1-jén kerüljön sor. Az áremelkedés 2,5–5 százalékos lesz. A hőenergia ára július 1-jétől 20 százalékkal emelkedik. Április elsejétől a cigarettáért és az alkoholtermékekért is többet fizetünk majd. Az előzetes elképzelés szerint erre az áremelkedésre is csak július elsejétől került volna sor.

A bukaresti hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap megítélése szerint az előrehozott áremelkedések 3726 milliárd lejjel gazdagítják az államkasszát.

(További részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Érik a közoktatási sztrájk

Mivel a közoktatási alkalmazottak fizetésemelésének ügye nem úgy tükröződik a költségvetési tervben, ahogyan azt a szakszervezetek elvárják, a Közoktatási Szakszervezetek Országos Szövetsége ultimátumot adott a Tăriceanu-kormánynak: amennyiben egy hónapon belül nem rendeződik megnyugtatóan a fizetésemelések ügye, általános sztrájkba lép a tanügy.

Lucia Cojocaru, a Kolozs megyei Közoktatási Szakszervezet elnöke a Szabadságnak elmondta: mélységesen csalódtak a D. A. Szövetségben. — Oda jutottunk, hogy bizonyos nosztalgiával tekintünk az egykori kormányra, amelytől nem akartuk elfogadni a 12 százalékos béremelést, mert bíztunk abban, hogy a D. A. Szövetség programjában meghirdetett masszív fizetésemelés életbe lép. Hát nagyot csalódtunk a Tăriceanu-kormányban. Különben többen is visszajeleztek a szakszervezetnek, hogy miért bíráljuk olyan kemény szavakkal a miniszterelnököt, és közleményünkben miért vesszük ennek a kormánynak a képviselőit a Năstase-félével egy kalap alá. A válaszunk a következő: azért neveztük „emanációknak" a tisztelt urakat, mert a régi, fondorlatos demokráciát juttatják eszünkbe, amikor is egyvalamit mondtak, mást csináltak. A másik dolog: úgy érezzük, hogy a Tăriceanu-kabinet rosszindulattal viseltetik a közoktatásbeliek iránt. Ne feledjük, hogy nemrégiben a magánórák megadózását szellőztette meg a szenzációra éhes tömegek előtt, a napokban pedig a tanári normák megemelését is pedzette. Ismétlem: a D. A. Szövetség programjában egész más színezete volt a közoktatás-politikának. Mivel a miniszterelnök jól ért ahhoz, hogy kimagyarázza a dolgokat, arra is megkértük: tegye közzé az állami alkalmazottakkal működő intézmények bérezési listáját — természetesen az állami gazdálkodásokét is —, hogy legyen összehasonlítási alapja a társadalomnak, amikor úgy véli, „van nekünk elég pénzünk". Kolozs megye készen áll egy hónap múlva arra, hogy általános sztrájkba lépjen — mondta az elnök.

Szabó Csaba

vissza az elejére


Hétszáz gyárat zárhatnak be

Hétszáz romániai üzemet fenyeget a bezárás veszélye, mivel nem tesznek eleget az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak — közölte a Szabadsággal Korodi Attila, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára. Románia tavaly év végén zárta le az EU-csatlakozásért folytatott tárgyalások során a környezetvédelmi fejezetet, amelyben korszerűsítések megvalósítását vállalta. A politikus szerint az országnak a korszerű környezetvédelmi infrastruktúra megvalósítása lesz a legnehezebb feladata, hiszen számos olyan szűrőrendszert, vízművet, hulladéktárolót kell létesíteni, amelyek hatalmas beruházást igényelnek.

A csatlakozás a nagyüzemeket is komoly megpróbáltatás elé állítja. A szaktárca körülbelül hétszáz olyan gyárat vett nyilvántartásba, amelyek jelenleg nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak. A kormány szakembereinek csak 150 esetében sikerült átmeneti időszakot kiverekedniük, szakot kiverekedniük, ami azt jelenti, hogy csak ennyi gyár kap 2007. őszéig haladékot, hogy maradéktalanul eleget tegyenek az uniós környezetvédelmi előírásoknak. A többi 550 gyárnak a visszafelé számlálás már Románia EU-csatlakozásakor véget ér. A politikus figyelmeztetett, hogy a két határidő végleges, annak átlépése esetében nincs lehetőség újabb átmeneti időszak kérésére, ezért kénytelenek lesznek felszámolni azokat.

Korodi beszámolt még arról, hogy egy hete kezdődött el a 2007–2013 nemzeti fejlesztési terv környezetvédelmi fejezetének kidolgozása, amelynek koordinálásával őt bízták meg. Románia vállalta, hogy 2018-ig teljesíti az összes uniós követelményt, ezért a fejlesztési terv környezetvédelmi fejezete nagy vonalakban ezeket a kötelezettségeket tartalmazza majd.

A 28 éves politikusnak a szaktárca keretében az unióval szemben vállalt feladatok koordinálásával kell foglalkoznia. Korodi szerint ez a hatáskör törvényalkotásra is kiterjedhet, ha olyan helyzettel találkoznak, amelynek rendezésére az uniónak nincs előírása. A másik nagy feledata a 2007. után létrejövő strukturális és kohéziós alapok menedzsmentje. Korodinak azért kell majd felelnie, hogy készüljön elég uniós program az európai pénzek lehívásához. Addig is a politikus a már működő ISPA és a PHARE-programok működését felügyeli.

B. T.

vissza az elejére


KRÓNIKA


KISHÍREK

KÁNTOR LAJOS FELLEGEK A VÁROS FELETT című kötetét Dávid Gyula mutatja be február

10-én, csütörtökön este 6 órakor a Phoenix könyvesházban. Közreműködik Jancsó Miklós.

ERDÉLY MÚLTJÁRÓL ÉS JELENÉRŐL — NEM CSAK ERDÉLYIEKNEK címmel tart előadást ft. Veress László ny. esperes plébános a Kisbácsi Népfőiskolán, február 10-én, csütörtökön este 7 órától a Kisbácsi Ifjúsági Házban. Támogatók: a Pro Kisbács Egyesület és az EMKE.

BÖJTFŐ NAGYHETÉBEN, február 11-ig, naponta du. 6 órától Zimányi József lelkipásztor (Tiszanagyfalu, Magyarország) hirdeti az igét a Bulgária-telepi református templomban (Arad u. 10.).

NÓTADÉLUTÁNT tartanak batyus alapon az RMDSZ alsóvárosi kerületének Párizs utca 17. szám alatti székházában február 10-én, csütörtökön du. 4 órától.

A SIGISMUND TODUŢĂ ZENELÍCEUM I. osztályába készülő gyerekeknek február 12-én, szombaton de. 10 órakor felvételi meghallgatást tartanak. Cím: Victor Deleu utca 2. szám (Ferenc-rendi kolostor).

KRISTÓFI JÁNOS nagyváradi festőművész gyűjteményes kiállítása nyílik meg február 10-én, csütörtökön du. 4 órakor Kolozsváron, a Művészeti Múzeumban. Bevezetőt mond Mariana Zintz és Starmüller Géza.

A SCHOLA TÁRSASÁG által szervezett Liturgikus Szabad Egyetem ötödik előadására február 10-én, csütörtökön 19 órakor kerül sor a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Hittudományi Karának dísztermében (Szentegyház/I.Maniu u. 5., II. emelet).

KERTBARÁTOK TALÁLKOZÓJA lesz február 10-én, csütörtökön du. 5 órától az EME Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházában. Az összejövetelen Dávid–Kacsó Zoltán Kert-tervezés és kertépítés címmel tart előadást, majd Jablonovszky Elemér szolgál hasznos tanácsokkal.

vissza az elejére


Az Irodalmi Jelen regénypályázata

Az Irodalmi Jelen irodalmi havilap pályázatot hirdet magyar regény megírására. A pályázatra, témától függetlenül, minden, magyar nyelven írt regény benyújtható, amely még nem jelent meg nyomtatásban és közlési jogával más intézmény nem rendelkezik. A beküldött pályamű terjedelme legfeljebb 600 ezer karakter (leütés) lehet.

I. díj: 20 000 USA dollár

II. díj: 10 000 USA dollár

III. díj: 5 000 USA dollár

A fentieken kívül három pályázati mű egyenként 1666 USA dolláros különdíjban részesül.

A díjtételek oszthatatlanok, de a bírálóbizottságnak jogában áll, minőségi okokból, egyes díjakat nem kiadni. A díjazott művek kizárólagos publikálási joga 8 évig az Irodalmi Jelent illeti meg, amely azokat az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban jelenteti meg.

Beküldési határidő: 2005. november 30. (postabélyegző dátuma). A beérkezett pályaműveket neves megbízott irodalmárok bírálják el, 2006. április 30-ig. Ezután kerül sor — közjegyző jelenlétében — a jeligék feloldására és a hivatalos eredményhirdetésre. A díjakat ünnepélyes keretek között 2006 májusában adják át Aradon.

A pályázat jeligés: az író nevét, címét, elérhetőségeit külön, lezárt borítékban kell a pályaműhöz mellékelni. A jogi félreértések elkerülése végett a pályázónak ugyanebben a borítékban mellékelnie kell az Irodalmi Jelen honlapjáról (www.ij.nyugatijelen.com) letölthető, aláírt nyilatkozatot is. A pályamunkákat kizárólag „Regénypályázat" feliratú postai küldeményként lehet az Irodalmi Jelen címére (310085 Arad, str. Eminescu nr. 55–57., Románia) eljuttatni. A művet CD-re rögzítve (Microsoft Word formátumban) fogadjuk el, amelyhez mellékelni kell a 2 példányban kinyomtatott szöveget is. A begépelésre a pályázat kiírójának nincs lehetősége, a kinyithatatlan CD a pályamunka kizárását vonja maga után.

Az elismerésben nem részesült pályamunkák kéziratát nem őrizzük meg és nem küldjük vissza.

Az Irodalmi Jelen kiadója

vissza az elejére


Novellapályázat a mesterséges intelligenciáról

„Légy Te a magyar Aszimov!" szlogennel hirdet közös sci-fi novellapályázatot a mesterséges intelligencia kutatás internetes gyűjtőhelye, az Agent Portal és a Galaktika című lap. A pályamunkák témája a mesterséges intelligencia bármely vonatkozása, például robotika, érzelmi modellezés, kiborgok, ember–gép kommunikáció lehet.

A témakör népszerűsítését célzó pályázatra szánt sci-fi novellákat 2005. február 28-án éjfélig lehet beküldeni az agent@agent.ai címre. Egy személy legfeljebb két novellát küldhet be.

A beérkezett pályaműveket műfaji színvonaluk, mondanivalójuk alapján bírálja majd el a zsűri, amely figyelembe veszi a szerző tematikus felkészültségét, és értékeli a történetek valósághoz való viszonyát és újszerűségét is. A legfeljebb 2–3 gépelt oldal terjedelmű novellák lehetnek korábban elkészített (saját) alkotások, vagy kifejezetten e pályázatra szánt írások.

A témákhoz ötleteket, lexikális tudásanyagot és aktuális felkészültséget lehet nyerni az Agent Portal oldalain: www.agent.ai.

A legjobb alkotás megjelenik a Galaktika című periodikában és az Agent Portalon is. Az első három helyezett Galaktika előfizetést nyer, valamint számukra az AITIA Informatikai Rt. és a Vándor Computer Kft. hardver-nyereményeket ajánlott fel: MP3 lejátszót, hordozható LCD tévét, webkamerát. A hivatalos eredményhirdetés 2005. április 1-jén lesz, az eredmények majd megtalálhatók az Agent Portalon és a Galaktika című lapban.

vissza az elejére


Nyelv- és Irodalomtudomány Közlemények/XLVI. évfolyam

Mózes Huba: A szonett formaváltozatai; Olosz Katalin: A Kisfaludy Társaság népköltészeti tevékenysége a XIX–XX. század fordulóján; Pletl Rita: Széchenyi Önismeretének műfaji kérdései; Csomortáni Magdolna: A csíki víznevek lexikális-morfológiai elemzése; Máthé Dénes: Az expresszionizmus költői képtípusainak vizsgálatához; Józsa István: „Kisebbség" — jelentésnélküli fogalom; Sas Péter: Kós Károly és Dsida Jenő nézeteinek találkozása az erdélyi magyar irodalomban; Hajós József: Műszótörténeti bar(l)angolás; Villányi Péter: Egy helyi nyelvjárás jellemzői.

Az Adattár rovatban Vizsuly Kisgyörgy Berta Kézdialbis, Zsigmond Győző Dálnok helyneveit teszi közzé. A Szemle rovatot Szabó Zoltán, Baricz Ágnes, Gaal György, Tamásné Szabó Csilla, Rodica Orza, Keszeg Anna, Bota Szidónia és Gabriel Vasilin jegyzi.

vissza az elejére


Megjelent az új Géniusz

Sorrendben a 31., a megújult sorozat keretén belül pedig a harmadik számát ajánlja most az erdélyi Élet és Tudományként is emlegetett ifjú sági ismeretterjesztő szemle, a Géniusz. E legújabb szám sajátossága éppen sokszínűsége, változatossága. Még az immár megszokott, „hagyományos" szerzők is új oldalukról mutatkoznak meg. Molnos Lajos főszerkesztő például lírai keretek közé szorítja köszöntőjét, Bodrogi György pedig nem tud be telni az erdőadta -madárjárta világgal: „Nem is annyira a dalosposzátahangja vagy a színezete ragadott meg, hanem furcsa, nagyon furcsa viselkedése. Valósággal megtámadott. Két tenyérnyire repült a fejemtől, és egyre erőteljesebben jött rám minden irányból. Sehogy nem értettem e különleges viselkedését. Mi akar ez lenni "? A természet réveteg csodálata más szerzők számára is kapóra jön: Gábor Dénes póktörténete, Dvorácsek Ágoston gombavadászata, Szilágyi–Palkó Pál Rajna menti szénbányászata, Szász Fejér János csiszárfürdői sétája, Vasvári–Szabó Márta nagyszebeni hitélet-körképe egyaránt magán viseli e jegyet. Súlyosabb viszont a lap fizika rovata: Kovács Zoltán otthoni fizikakísérleteit jótékonyan erősíti Simon Gábornak a magdeburgi félteke nagyságával kapcsolatos kisértekezése. Az elit ifjúság soraiba ez egyszer Balázs Bence áll be, aki a biedermeiert veszi górcső alá a Kolozsvári Normál Rajzoda és Simó Ferenc c ímű szaktanulmányában. Az értelmiségi koordinátákat Jancsó Miklós, Váradi G. János és a nagyenyedi Józsa Miklós képviseli; a szerzők nem tagadják meg önmagukat: a Csiky Gergely -sorozat, a Látszat és valóság, valamint a Miksa Zsuzsanna-portré egyaránt nemcsak érdekes olvasmány, de szakmai kuriózum is egyben. Újdonság az is, hogy a Géniusz megpróbál lassan aktuál-ismeretterjesztést is végezni az ifjúság körében. E téren figyelemreméltó olvasmány a vulkánok születés ét boncolgató cikk és a szökőár gyilkos hullámait elemző kistanulmány egyaránt. A legújabbnemzedék is irigylésre méltó általános kult úrával robban be a Géniusz-műhelybe: a zsibói csatáról, Koós Ferenc Szászrégenéről és Sass Flóra felfedezőről cikkeznek.

Így együtt különös élmény a Géniusz — belülről és kívülről (lásd az immár fogalommá vált 3D-s színes ábrasorozatot) egyaránt. Egyszerre fiatalos és öreges, törtető és csendben meghúzódó. Ajánlom figyelmükbe.

Szabó Csaba

vissza az elejére


Pillantás a Fellegvárról

Ezzel a címmel jelent meg Tatár Zoltán második kötete a Kincses Külváros folytatásaként, amelynek felelős kiadója Makkay József.

A Fellegvár Mátyás király egykori kincses városának talán egyik legszebb magaslati része. Ha a várost felülről nézni akaró felkapaszkodik a Kőmálom, eljut ide, a Kis-Szamos fölötti térség tetejére, ahol a Kereszt mellől végigpillanthat majdnem az egész városon. A fedőlap is ezt akarja bemutatni...

A szerző is visszapillant a város múltjára, és bemutatja az első világháború előtti Kincses Kolozsvárt, majd a trianoni szerződés után Romániához csatolt Clujot... És bemutatja, hogy mennyire megszenvedte ez a város az első világháborút. Tájékoztat az orosz fronton megsebesültekről és az itt elesettekről.

Én a Szabó Dezső vidékéről, a Felsőszén utcából való vagyok. Tatár Zoltán könyve azonban jórészt főleg a város másik részét: a Méhes utca környékét, meg az Írisz-telepet és Lupsát mutatja be.

A Lupsáról szóló sorozatban a szerző elmondhatta volna, hogy itt született két kiváló színművésznőnk: Dorián Ilona és Bara Margit. Kár, hogy róluk nem tesz említést. Bemutatja a lupsai népszokásokat, majd azt, hogy Renner János itt csinálta meg a Dermata cipőgyárat. Az utolsó leszármazottat, Renner Hanzit jól ismertem.

Idézzünk is valamit a kötetből: „Egyes helytörténészek határozottan állítják, hogy a lupsaiak hóstátiak voltak...

Herédi Gusztáv 1986-ban közölt, igen dokumentált cikksorozatában a Lupsa szívének a Pacsirta utcát nevezi meg, mint olyant, amelyik legpregnánsabban őrizte meg — abban az időben — a fertály jellegét... Idős emberek még ma is sokat mesélnek erről a nem mindig jóhírű városrészről".

Érdekes könyv és jó lenne, ha a szerző folytatná a sorozatot, hisz Kolozsvárnak több híres külvárosa van. Így például a kertes Házsongárd, amelyről olyan szépen írt Jósika Miklós. A város nevezetes része, a történelmileg sokat emlegetett Kolozsmonostor, és Szabó Dezső Felsőszén utcája is.

Kovács Ferenc

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG — Nemzeti kincs — amerikai bemutató. — Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden előadás.

MŰVÉSZ–EURIMAGES — Wimbledon — angol. — Vetítések időpontja: péntek–kedd: 17.30, 20; szerda–csütörtök: 21; kedden kedvezménnyel. A terminál — amerikai. — Vetítések időpontja: péntek–kedd: 15, 22.30; szerda–csütörtök: 15; kedden kedvezménnyel.

GYŐZELEM — Eggyel nő a tét — Vetítések időpontja: 14, 20, 23; — Szerdán kedvezménnyel. Cápamese. — Vetítések időpontja: 16.30, 18.30.

FAVORIT — Trója — amerikai. — Vetítések időpontja: 16, 19; csütörtökön kedvezménnyel.

DÉS

MŰVÉSZ — Feketék fehéren — amerikai. — Vetítések időpontja: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától.

TORDA

FOX — Resident Evil — bemutató. — Vetítések időpontja: 15, 17. 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE — Cellular — bemutató. — Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM — Bridget Jones: Az értelem határán — amerikai. — Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM — Van Helsing — amerikai. — Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától, kedden minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Február 13-án, vasárnap du. 5 órakor: Kacsoh Pongrác: János vitéz. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Dehel Gábor.

Február 15-én, kedden este fél 7 órakor: Jakobi Viktor: Sybill. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Ma, február 9-én, szerdán este 7 órakor: Leoncavallo: Bajazzók. — A dél-ázsiai áldozatok megsegítésére rendezett jótékonysági előadás.

Február 11-én, pénteken du. 6 órakor: Radu Bacalu: Steps; Rimszkij–Korszakov: Seherezádé — balett.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 9-én, szerdán este 7 órakor: Goldoni: Velencei terecske. Rendező: Mona Chirilă m. v.

Február 11-én, pénteken este 8 órakor: Euripidész: Bakkhánsnők — stúdióelőadás. Rendezte: David Zinder m. v. (Izrael).

Február 13-án, vasárnap de. 11 órakor: Muszty Bea–Dobay András: A kék csodatorta — mesemusical. Rendező: Keresztes Attila.

TRANZIT HÁZ

Február 12-én, szombaton este 8 órakor: Mrožek: Károly. Rendező: Tompa Gábor.

Az oldalt szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Európának is van Alkotmánya

A jövő középiskolásainak valószínűleg újabb történelmi dátumot kell megtanulniuk: 2004. október 24-én írták alá Brüsszelben az Európai Alkotmány létrehozásáról szóló Szerződést. Tapasztalatból tudom, hogy emlékezetünket időnként fel kell frissíteni, ezért gondolom, hogy nem árt felsorolni az Unió 25 tagállamának hivatalos elnevezését: Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Németország Szövetségi Köztársaság, Észt Köztársaság, Görög Köztársaság, Spanyolország, Francia Köztársaság, Írország, Olasz Köztársaság, Ciprusi Köztársaság, Lett Köztársaság, Litván Köztársaság, Luxemburg Nagyhercegség, Magyar Köztársaság, Málta, Hollandia, Osztrák Köztársaság, Lengyel Köztársaság, Portugál Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Finn Köztársaság, Svéd Királyság, Nagy-Britannia és Észak-Írország Királysága. Ezek tehát a „Huszonötök", vannak köztük köztársaságok, királyságok, sőt egy nagyhercegség is.

A Szerződés római aláírása alkalmából Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy 1957-ben az alapító honatyák akkor utópikusnak tűnő álma valósult meg, ugyanis 47 évvel korábban ugyancsak Rómában írták alá a hat államot tömörítő Európai Gazdasági Közösség szerződését. A történelmi léptékkel mérve rövid idő alatt sok minden változott, a közös ideálok, a demokrácia és a szabadság szellemében, és ugyancsak Rómában kezdődött (2003-ban) az uniós alkotmányt véglegesítő kormányközi konferencia is. Kiemelte ugyanakkor, hogy a szerződés történelmi előrelépést jelent ugyan, de mégis folyamatos és megújuló támogatásra van szükség az európai népek és kormányok részéről. A holland kormányfő ugyanazon alkalommal az Európai Alkotmány aláírását új korszak kezdetének nevezte, kiemelve az európai országok készségét a folyamatos megújhodásra, valamint azt, hogy az aláírás nem egy út befejezését jelenti, hanem egy új kiindulási pontot, egy új szakasz kezdetét. Szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy az egyesült Európa nem fenyegeti a népek identitását, hanem megerősíti a szabadságjogokat és a demokráciát, s a remény üzenete. Az ír miniszterelnök hangsúlyozta, az Alkotmány mérföldkő jelentőségű az Unió továbbfejlődése szempontjából. Az EU bővülésével, az integráció szélesedésével az alapítók vágyai teljesülnek, mivel hatékonyabbá válik az unió működése is. Josep Barell, az Európai Parlament elnöke a Rómától Rómáig vezető utat elemezve hangsúlyozta, hogy sok kis kőből épült fel az európai intézményrendszer. Aláhúzta, hogy nem egy szokványos szerződést írnak alá az európai vezetők, hanem a dokumentum jelképes és politikai jelentősége is messzebbre mutat. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint a politikai érettség folyamatát jelzi az alkotmány aláírása. Egyben kiemelte, hogy az alkotmány nemcsak megerősíti a korábbi szerződések politikai- és intézményrendszerét, hanem olyan új elemeket is tartalmaz, amelyek több demokráciát adnak Európának, hatékonyabbá és átláthatóvá teszik az uniós intézményeket. Más felszólaló Victor Hugónak a másfél évszázaddal korábban a párizsi békekonferencia megnyitásakor elhangzott felhívását idézte, amelyben egyesülésre szólította fel az európai népeket az „európai testvériség" építése érdekében. Az idézett felszólaló szerint ma kiemelkedő felelősség hárul az aláíró kormányokra, illetve az európai országok parlamentjeire az alkotmány ratifikációja tekintetében.

Az Alkotmány Preambulumból és 4 részből áll. A részek címekre, majd fejezetekre, szakaszokra, alszakaszokra és cikkekre tagozódnak, amik felsorolását nem tartom szükségesnek. Feltétlenül kiemelendő azonban, hogy a tagállamok képviselői már a Preambulumban kiemelik, hogy az Alaptörvény kidolgozásához Európa kulturális, vallási és humanista örökségéből merítettek ösztönzést, amelyből az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen jogai, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, valamint a jogállamiság egyetemes értékei kibontakoznak. Ugyanakkor meggyőződésüket fejezik ki, hogy a fájdalmas tapasztalatokat követően Európa valamennyi lakója javára továbbra is a civilizáció, a haladás és a jólét útján kíván járni, hogy meg akar maradni a kultúrára, a tudásra nyitott kontinensnek, hogy közéletének demokratikus és átlátható jellegét még inkább el kívánja mélyíteni, és világszerte fel kíván lépni a békéért, az igazságért és a szolidaritásért. Történelmi múlt és jövőkép tökéletes ötvözetének mondható ez a megállapítás, hogy az európai népek felülemelkednek ősi megosztottságaikon és — egymással mind szorosabb egységre lépve — egy közös jövő megteremtésére törekednek, „sokféleségben egyesülnek", hogy így esélyt teremtsenek annak a nagyszerű vállalkozásnak a megvalósítására, amelynek végén a térség, minden egyes egyén jogainak tiszteletben tartása mellett, valamint a jövő nemzedékért és a Föld jövőjéért viselt felelősségük tudatában, az emberiség reménységének különleges térségévé válik. Az Unió tehát nem irányul egyetlen állam vagy nemzet ellen sem, hanem ellenkezőleg, túllép az ellentéteken és az egész emberiség érdekeit kívánja szolgálni.

Az Unió értékeit az Alkotmány ugyanilyen tömören és világosan határozza meg, előírva, hogy ezek: az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok — ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait — tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában. Ezeknek részletezésére, magyarázatára remélem lesz alkalmam kitérni, most csak annyit, hogy sajnos az Európai Alkotmány is csak „kisebbségekhez tartozó személyek jogait" szabályozza, és nem veszi figyelembe a kollektív jogokat. Ugyanakkor viszont a kisebbség fogalmát nem korlátozza egy bizonyos nemzetiséghez való tartozásra, hanem beleérti a szexuális irányultságot is, ami számunkra még legalábbis szokatlan, hiszen nálunk nem is olyan régen a homoszexualitást még büntették és a társadalom számottevő része ma is elítéli.

Az Európai Uniót jól meghatározott céllal hozták létre. Ez pedig az alkotmány értelmében a béke, az általa vallott értékek és népei jólétének előmozdítása. Ennek megfelelően, az EU egy belső határok nélküli, a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térséget kínál polgárai számára, valamint egy belső piacot, ahol a verseny szabad és torzulásoktól mentes. Az Unió Európa fenntartható fejlődéséért munkálkodik, amely olyan kiegyensúlyozott gazdasági növekedésen, stabilitáson és magas versenyképességű, teljes foglalkoztatottságot és társadalmi haladást célul kitűző szociális piacgazdaságon alapul, amely a környezet minőségének magas fokú védelmével és javításával párosul. Szociális téren az Unió küzd a társadalmi kirekesztés és a megkülönböztetés ellen, előmozdítja az igazságosságot, az egyenlőséget és a nemzedékek közötti szolidaritást, valamint a gyermekek jogainak védelmét.

Ugyanakkor az Unió tiszteletben tartja saját kulturális és nyelvi sokféleségét, továbbá biztosítja Európa kulturális örökségének megőrzését és további gyarapítását.

Dr. Balogh András

vissza az elejére


Magyar kocsmagondok

Kiszorulnak lassan a kiskocsmák a belvárosból. A minap közel egy órát kajtattam cimboráimmal, amíg végre beugorhattunk valahova egy pohár forralt borra. Mind a hárman emlékeink alapján próbálkoztunk kiskocsmára lelni, így hát bizony meglepődtünk, hogy mekkorát fordult a világ. Ahol a kilencvenes évek elején kisvendéglő volt, most kék fényben fürdenek a támlás székek, ahol talponálló szinten mérték az alkoholt, ott jobb esetben bár nyílt (borsos árakkal és rémes zenével), rosszabb esetben fiatalos káváház, ahová — ugye — felnőtt ember nem mehet be ünneprontónak azzal, hogy kér három ordináré hazai vodkát meg három zacskó ropit, és egy kis intimitást, mert szidni akarja — mondjuk — az RMDSZ-t, vagy a magyar kormányt, és hát manapság, amikor a legmenőbb szakma a politizálás vagy a hivatásos magyarkodás, sohasem lehet tudni, ki mond vissza ennek-annak valamit.

Nem lévén más lehetőségünk — az egyetlen olyan belvárosi vendéglő, ahol még a „régi árakban" mérnek, ilyenkor télen akkora a hodály, hogy megfagy benne az ember miközben várja, hogy nagy szertartásosan felvegyék a rendelést —, nekiindulunk a külvárosnak. Érdekes: annak ellenére, hogy ebbe az irányba is emlékeink kalauzolnak, majd minden sarkon ott találjuk a régi, hangulatos kiskocsmát, amely négy-öt asztalkájával, „társadalmi sokszínűségével" ugyanolyan otthonos, mint tíz évvel ezelőtt. A nejlon abroszok kékek, mint mindig — középen lyukasak (itt áll a hamutartó) —, a székek még mindig az ülőalkalmatosságok változékonyságának színes példái: ahány, annyiféle. Ahogy belépünk — az ajtó vészjóslóan nyikorog — máris hozzák a három pohár forralt bort. — Honnan tudta, mit kérünk? — kérdezek vissza meglepődve. Magyarul válaszol — veszélyben intimitásunk. Nevetgélünk a dolgon, de hirtelen elmegy a kedvünk: magyar értelmiségi társaság érkezik (forralt bor, előtte vodka), így hát vége az intimitásnak. Szedjük a sátorfánkat. Innen már könnyebb tájékozódni: a következő kiskocsma alig kétszáz méterre van. Az sem változott sokat. Igaz, az asztalokat kicserélték, a lámpát is, és hát rendes abrosz van a vendég előtt. Itt már egyenesen magyarul üdvözölnek bennünket (arc alapján?) és hozzák is a forralt bort, de nem pohárban, hanem kancsóban. El is kezdjük végre megbeszélésünket — végtére ezért akartunk elbújni — de nem jutunk messzire (épp az RMDSZ-aktivistákon derültünk), mert újabb két ismerős lép be — egyikük egyenesen hozzánk. Meglepődve tapasztaljuk: itt is mindenki magyarul beszél, miután ivott egy pohárkával. A harmadik kiskocsma egy kicsivel messzebb volt, mint gondoltuk, de fáradozásunkat jótékonyan enyhítette a házikó hangulata: magányos, egykoron jobb időket is megélt úriemberek (rossz kabátokban), üvöltöző sakkbajnok (egy féldecit mindig fizet az új vendégnek), egy frontot járt fehér tiszt (állandóan Trockij-t szidja) meg egy azonosíthatatlan kuncsaft.

Végre békét hagynak nekünk! Itt biztos nem ért senki magyarul! Folytatjuk is eszmecserénket — éppen a minisztereinknél tartunk — amikor egyszerre csoda történik: a román társaság lassan átvált magyarra.

A katonatiszt Rommelt emlegeti meg a sivatagot, a sakkos Maróczyt, a rossz kabátosak közül kettőről kiderül, hogy magyar értelmiségiek. Nem lehet dumálni rendesen — „kihallgatnak", ugye — így hát szedelőzködünk: megyünk tovább

Hát ebben a városban mindenki magyar? — nevetgélünk a kaptatón, de azért mindhármunkban sajog így borosan a felismerés: két helyen vagyunk már csak többségben — az Ószeren és az olcsó kiskocsmákban.

Bólogatunk egymásnak: igen, ez is hozzátartozik a nagymagyar múlt témaköréhez.

Szabó Csaba

vissza az elejére


Állásfoglalás a Trianon film ügyében

Aggodalommal tölt el bennünket az a hisztéria, amely a Trianon című film vetítése körül kialakult. Mind a sajtóban, mind a közéletben és a politikumban megnyilatkozó reagálások a cenzoriális magatartásra emlékeztetnek. Érthetetlennek tartjuk, hogy a művelődési miniszter egy sokszorosan kompromittált egyén, a múlt rezsim hírhedt kiszolgálójának a feljelentésére, hatósági eljárást indított a film vetítése, illetve a vetítés szervezésében részt vevő személyek ellen.

Az Alkotmányunkban is biztosított demokratikus jogok és szabadságok megsértésének minősítjük ezt a hatalmi magatartást. Mindenkinek joga van véleményt alkotni, azt kinyilvánítani és ezt másokkal is megismertetni. Ugyanez áll a történelem eseményeivel kapcsolatban, különösen a letűnt rendszer által tabuként kezelt témákkal. Bárkinek jogában áll a replikát gyakorolni, saját ellenvéleményét is kifejteni a kérdésben. A demokráciában, a deklarált lelkiismereti szabadság szellemében véleményre véleménnyel, érvre érvvel válaszolnak. Ezt követeljük mindenkitől, elsősorban a magas állami méltóságot viselők részéről.

Ambrus Attila, Csép Sándor, László Edit, Makkay József, Sarány István, Szűcs László

(Az aláírók a MÚRE Igazgatótanácsának tagjai. A lista nyitva áll és bárki csatlakozhat aláírásával.)

Az oldalt szerkesztette: Makkay József

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Bejelentették a közel-keleti tűzszünetet
Ariel Saron–Mahmúd Abbász: véget vetnek az erőszaknak

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Sarm-es-Sejkben bejelentette, hogy véget vetnek minden egymás elleni katonai, illetve erőszakos cselekménynek.

Az egyiptomi üdülővárosban tartott négyoldalú csúcstalálkozón, amelyen Hoszni Mubarak egyipomi elnök és II. Abdalláh jordániai király is részt vett, Mahmúd Abbász közölte: megállapodtak Ariel Saron kormányfővel, hogy megállítanak minden erőszakos cselekedetet, bárhol is legyenek.

Ariel Saron bejelentette, hogy véget vetnek a palesztinok elleni összes katonai műveletnek a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Az izraeli kormányfő azt is közölte, hogy elengednek több száz palesztin foglyot. Hoszni Mubarak a csúcstalálkozó kezdetén felszólította Izraelt és a palesztinokat, minél előbb kezdjék újra a politikai tárgyalásokat.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök által bejelentett izraeli–palesztin tűzszünet csak a Palesztin Hatóságra vonatkozik, a Hamász nem érzi magára nézve kötelezőnek — közölte a radikális palesztin szervezet kedden Libanonban.

A közel-keleti béke kulcskérdései
A közel-keleti válság megoldásának egyik előfeltétele az erőszak kölcsönös beszüntetése. Egy átfogó béke-megállapodáshoz azonban számos kulcskérdésben megoldásra kell jutniuk a feleknek.

A palesztin fél területi követelése kiterjed valamennyi, 1967-ben megszállt területre: Ciszjordániára, a Gázai övezetre és Kelet-Jeruzsálemre egyaránt. Izrael kész a Gázai övezet átadására, de ragaszkodik Kelet-Jeruzsálemhez és biztonsági okokból Ciszjordánia stratégiailag fontos területeihez.

Az 1967 óta megszállt területeken emelt zsidó telepek nagy akadályt képeznek a békefolyamat útjában. A palesztinok a nemzetközi jogot sértőnek tekintik a telepeket és követelik a „megszállók" kivonulását. Izrael ezzel szemben a Jordán nyugati partjának 1950-es, Jordánia általi annektálása jogos következményének tekinti saját bevonulását. A konzervatív zsidók szemében a terület a bibliai „Nagy-Izrael" része.

Különösképpen kényes a zsidó és mohamedán szent helyeket egyaránt magába foglaló város jövőbeli státusának kérdése. Izrael történelmi alapon az egész, osztatlan Jeruzsálemet fővárosának tekinti. A palesztinok az 1967-ben izraeli fennhatóság alá vont és 1980-ban formálisan annektált Kelet-Jeruzsálemet szeretnék fővárosuknak. Az 1999-es Camp David-i izraeli–palesztin csúcstalálkozó a Jeruzsálem feletti vita miatt futott zátonyra.

Az 1948–49-es és az 1967-es háború következményeként közel négymillió palesztin menekült él a megszállt területeken és a szomszédos arab államokban. A palesztinok a nemzetközi jogra hivatkozva követelik, hogy a menekültek és azok leszármazottai visszatérhessenek az „elvesztett hazába". A követelés Izrael részéről mindeddig elutasításra talált, mert megkérdőjelezné az ország zsidó identitását.

vissza az elejére


Az iráni atomprogramnak nem árt amerikai katonai támadás

Az iráni atomprogramnak nem tud ártani egy esetleges amerikai katonai támadás, ha az Egyesült Államok mégis megpróbálná tönkretenni az iráni atomlétesítményeket, akkor elrejtenék azokat a hegyek gyomrában, és ott folytatódna a program — jelentette ki az iráni atomválság megoldásáról európai országokkal tárgyaló iráni küldöttség vezetője az állami televízióban.

Haszan Rohani a keddre virradóra sugárzott interjúban mindazonáltal kijelentette, hogy szerinte nem „komoly" a katonai támadással való amerikai fenyegetés, de egy ilyenből az Egyesült Államok nem is húzna semmilyen hasznot. „Iránnak létezése óta soha nem volt olyan nagy katonai ereje, mint most" — szögezte le.

George Bush amerikai elnök újraválasztása óta ismét erőteljesebb lett a nyilatkozatháború a két ország között. Bush soha nem volt hajlandó kizárni, hogy az Egyesült Államok katonai támadást indít Irán ellen, ha — amint ezt Washington és Izrael állítja — a délnyugat-ázsiai ország békés célú atomprogramjának örve alatt atomfegyvert akar kifejleszteni. Mindazonáltal Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közölte, hogy ilyen támadás most nincs tervbe véve, és támogatják az Európai Unió azon diplomáciai erőfeszítéseit, amelyekkel el akarja érni, hogy az iráni atomprogram szigorúan békés célú maradjon.

Az európaiak és az irániak közötti tárgyalássorozat kedden Genfben folytatódik. Rohani — aki amellett, hogy főtárgyaló, a nemzetbiztonsági tanács titkára is — ismét elmondta Teherán azon álláspontját, hogy az európaiak húzzák az időt a tárgyalásokon, és ha március 21-éig nem érnek el eredményt, akkor Irán nem érzi szükségét annak, hogy folytassa ezt a vitát. A főtárgyaló leszögezte, hogy hazája véget akar vetni az Egyesült Államokkal szemben évtizedek óta fennálló ellentéteknek, de éppenWashington nem akarja ezt.

Rice ismét elmarasztalja Iránt
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy keddi lapinterjúban megerősítette kormányának Iránnal szembeni vádjait.

Az irániak „doktrínájuk alapján Izrael megsemmisítését kívánják, támogatják (Izrael) palesztin ellenfeleit és a terroristákat" — közölte Rice a Bild című, nagy példányszámú német lappal.

Rice szerint Teherán, annak alapján ítélve, ahogy népével bánik, nem tart lépést azokkal a reformokkal, amelyek „utat törnek a Közel-Keleten". Irán egyre kevésbé van összhangban a térségbeli fejleményekkel, „amelyek megjelennek az Izrael és a palesztinok közötti béke utáni vágyban".

Az amerikai külügyminiszter szerint Irán problémát jelent a nemzetek közössége számára. A nemzetek közössége — fejtegette Condoleezza Rice — azon fáradozik, hogy megszabaduljon a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek és a brutális diktatúrák jelentette fenyegetéstől, s reményteli jövő felé forduljon. Az irániak ebben a tekintetben „problémát" jelentenek, a nemzetek közösségétől olyan üzenetet kell kapniuk, hogy „magatartásuk problematikus" — közölte az európai és közel-keleti körúton tartózkodó amerikai külügyminiszter.

Blair: Irán támogatja a nemzetközi terrorizmust
A brit miniszterelnök szerint Irán jelenleg is segíti a nemzetközi terrorizmust. Tony Blair keddi meghallgatásán szorgalmazta, hogy minél több ország vegyen részt az iraki kiképzési programban.

Blair, aki az alsóházi bizottsági elnökökből álló, úgynevezett összekötő bizottság kérdéseire válaszolt — ezek a meghallgatások évente kétszer esedékesek —, azt mondta: a terrorizmus azokban az országokban tenyészik, amelyeket elnyomó rezsimek uralnak.

Arra a kérdésre, hogy ilyen országnak tekinti-e Iránt is, a brit kormányfő azt mondta: „semmi kétség nincs aziránt", hogy Irán támogatja a terrorizmust. Hozzátette: reméli, hogy ha sikerül haladást elérni a közel-keleti rendezésben, Irán felismeri, hogy azt kötelessége segíteni, ahelyett, hogy hátráltatná.

A keddi meghallgatáson Tony Blair — arra a kérdésre, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos adatok megdőlése után „elhinné-e bárki", ha hasonló indokkal katonai fellépést szorgalmazna Irán ellen is — azt mondta: egyrészt nem javasol ilyesmit, másrészt „minden a bizonyítékokon múlik".

vissza az elejére


Magyarországi üzletember rendelte meg a horgosi családirtást?

A belgrádi sajtó úgy tudja, hogy egy magyarországi üzletember rendelte meg a horgosi Szalma család kivégzését, s a szerb rendőrség már előállított két feltételezett bérgyilkost.

Az észak-bácskai Horgoson történt tragédia „feltárásával" továbbra is a Vecernje Novosti, illetve a Blic című belgrádi napilap foglalkozik a legtöbbet, jobbára forrás megjelölése nélkül szolgáltat újabb és újabb információkat a brutális bűntényről. A többi újság „kullog" utánuk, általában egy nappal később közlik a két lapban megjelent információkat.

A Novosti keddi számában azt írja, „a szerb hatóságok első nem hivatalos nyomozati eredménye az", hogy magyarországi üzletember rendelte meg a családirtást, mivel üzleti partnere, a családfő, Szalma Nándor nagy adósságot halmozott fel vele szemben. Ugyanezt írja a Blic is, s hivatkozik a magyar média meg nem erősített információira, miszerint Magyarországon kihallgatták vagy elfogták az egyik legismertebb üzletembert, s alapos a gyanú, hogy ő gyilkoltatta meg a horgosi családot.

A Blic nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a szerb rendőrség is előállított két gyanúsítottat, akiknek az említett magyar üzletember fizetett, hogy a több milliós adósság miatt végezzen a horgosi családdal. A bérgyilkosok feltételezhetően ukránok vagy montenegróiak voltak. A Novosti úgy fogalmaz, hogy a szerb rendőrség már elvégezte a munka ráeső részét, és most arra vár, hogy a magyarországi kollégák is elvégezzék a feladatot az elsőrendű gyanúsítottal.

Az utóbbi lap szerint a szerb rendőrség „elégedett" azokkal a nyomokkal, amelyeket a két bérgyilkos hagyott maga után. A belgrádi Kurirnak nyilatkozik viszont Snjezana Lekovic, a nyomozást vezető szabadkai vizsgálóbíró, aki szerint nem igaz a belgrádi médiában megjelent hír, miszerint a helyszínen megtalálták a tettesek „véres nyomait és ujjlenyomatait". Lekovic közli, hogy hétfőn átadta a helyszínelésről készült jegyzőkönyvet az ügyészségnek, de a vizsgálóbíró egyelőre nem tudta megmondani, hogy az ügyet átveszi-e a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság ügyészsége.

A magyar rendőrség cáfol
Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden cáfolta azokat a belgrádi lapinformációkat, miszerint a magyar rendőrség elfogta volna a horgosi Szalma család kivégzését állítólag megrendelő magyarországi üzletembert.

„Nagyon érdekes lenne, hogy mi a felbujtót elfogjuk, amikor még nincsenek tettesek" — mondta az MTI-nek Garamvölgyi László ezredes, cáfolva a belgrádi lapokban kedden megjelenteket.

Garamvölgyi László közölte: a magyar rendőrök nem fogtak el és nem gyanúsítottak meg senkit az üggyel kapcsolatban.

„Minket arra kértek meg a szerbek, hogy a nyomozás során keletkezett információkat ellenőrizzük. Ez arra vonatkozott, hogy az áldozatnak elég kiterjedt üzleti kapcsolata volt Magyarországon. Ezt mi el is végeztük, az információkat hamarosan átadjuk a szerb hatóságnak" — tette hozzá.

Mint mondta, a magyar rendőrségnek arról sincs információja, ki lehet a felbujtó, vagy a végrehajtó. A nyomozást a szerb rendőrség folytatja — tette hozzá a szóvivő.

vissza az elejére


Észt kártérítési igények

Az észt igazságügyminisztérium az ország kormányának 2004. december 23-án hozott határozata alapján hozzálátott a szovjet megszálló csapatok által okozott károk miatti kártérítési igény összeállításához. A becslések szerint az Észtország által elszenvedett szovjet idők 55 éve alatt az emberiség-ellenes bűntettek következményeként 180 000 ember halt meg, illetve költözött el az országból.

Ken-Marti Vaher, észt igazságügy-miniszter szerint ezek az adatok, figyelembe véve az ország lélekszámát, rendkívül magasak. Vaher kifejtette, mivel Észtországnak kifejezetten azon polgárait és művelt rétegét üldözték, illetve semmisítették meg, mely az ország létéért küzdött, ezért Észtországnak joga van az Orosz Föderációhoz — a Szovjetunió jogfolytonos államához — kártérítési igényt benyújtania. Minderre — az észt politikusok szerint — a nemzetközi politikai élet gyakorlatában Németország esete jelent precedenst, mely beismerte a náci német állam hibáit, elismerte annak bűneit és kártérítésként már eddig is milliárdos nagységrendű összegeket fizetett.

Az észt követelések tekintetében azt tartják rendkívül fontosnak, hogy az EU, az Európai Tanács, az európai közösség is elítélje a totalitárius kommunizmus által az emberiség ellen elkövetett bűnöket. „Sajnálatosan megdöbbentő, hogy a kommunizmus holokausztját, amely pedig hozzávetőlegesen 100–120 millió ember halálát okozta, nemzetközileg még mindig nem ítélték el."

K.L., Finnország

vissza az elejére


Merénylet Bagdadban

Legalább 21 halálos áldozata és 27 sebesültje van egy bagdadi toborzóiroda előtt kedd délelőtt végrehajtott merényletnek — közölte az amerikai hadsereg.

Az amerikai katonai szóvivő szerint a koalíciós erők nem vesztettek embert.

Kedd reggel az iraki hadsereg egyik toborzóirodája közelében egy újoncokat szállító teherautónál robbantotta fel magát egy gyalogos öngyilkos merénylő. A város központjában, egy használaton kívül helyezett repülőtérnél lévő iroda területéről sűrű fekete felhő szállt fel — mondták szemtanúk.

Korábbi jelentések szerint egy öngyilkos merénylő gépkocsija robbant fel, míg később rendőrségi tisztségviselők aknatámadásról beszéltek. Az iroda korábban is merényletek célpontja volt.

Kórházi források szerint valamennyi áldozat iraki fiatalember volt, a bagdadi Jarmúk kórház halottasházában állítólag már nincs hely a tetemek elhelyezésére.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Borbély: Mentalitásváltásra van szükség a hivatalban

Menesztette funkciójából Corneliu Popescut, az Országos Lakásügynökségi Hivatal vezérigazgatóját Borbély László területrendezési és középítkezésért felelős miniszter. Az indoklás szerint Popescut a hivatal egyes terveinek hibás menedzselése miatt váltották le. Bukarestben a Henri Coandă negyedben építendő lakástervnél fedeztek fel számos problémát, de több más megyében is.

Corneliu Popescu nyilatkozata szerint az OLH nem követett el semmiféle tévedést a Henri Coandă-terv lebonyolításában, mindent a törvényes előírások szerint tettek. „2004 nyarától azonban a helyi hatóságok megközelítése megváltozott a tervet illetően, és ettől kezdve bonyolódott a helyzet. Bárki előtt vállalom a felelősséget, és bebizonyítom, hogy a hivatal nem tévedett semmiben", hangsúlyozta Popescu.

A bejelentéssel kapcsolatban Borbély László miniszter a Szabadságnak elmondta: nem csak az úgynevezett Henri Coandă-terv körül zavaros a helyzet, gondok vannak az egész menedzsmenttel. A bukaresti projektet mamut-tervnek tartja a miniszter, amelynél csak a szolgáltatások megoldása 120 millió eurót emésztene fel, és ugyanennyibe kerülne maga az építkezés is. Egyelőre vizsgálják a telkek jogi helyzetét, de valószínűleg átértékelik a tervet és több kisebb terv megvalósítását látják ésszerűbbnek.

A miniszter kifejtette: két héten át folytattak ellenőrzést a hivatalban, Bukaresten kívül máshol is rendellenességeket fedeztek fel, például Beszterce, Prahova, Brassó és Teleorman megyékben. Kolozs megyében nem tapasztaltak gondokat.

Borbély elmondta: mentalitásváltásra van szükség a hivatalban, a megmerevedett rendszer nem teszi lehetővé a piachoz való alkalmazkodást. „A lakásügynökségi hivatalnak ebben a pillanatban más szerepet kell betöltenie: területeket kell felkutatnia, tárgyalnia kell a helyhatóságokkal, majd átadni a munkát építőipari cégeknek. Nagyon nehézkes a mostani rendszer. Az emberek kifizetik az előleget, majd kiderül, mint a bukaresti esetben is, hogy a hivatal nem tud megfelelni az elvárásoknak", vélte a miniszter.

A hivatal élére ma nevezik ki Gheorghe Popescut, Piatra Neamţ alpolgármesterét. Borbély László véleménye szerint az új vezérigazgató jó közgazdász, és tapasztalt pénzügyi szakember. „A hivatal élére pedig jó menedzser kell, hiszen a technikai kérdéseket megoldhatják az aligazgatók is", nyilatkozta a miniszter.

Hétfői sajtóértekezletén Borbély bejelentette: a minisztériumban csökkenteni kell a bürokráciát, a munkatársainak pedig havonta jelentést kell készíteniük, hogy mit tettek ez ügyben. Ezzel kapcsolatban a megbízott miniszter lapunknak kifejtette: merevek a struktúrák, az emberek nem képesek változtatni, egyesek a koruk, mások a mentalitásuk miatt. „Ezen változtatni kell. Abszurdum, hogy a miniszternek kell aláírnia egy átmeneti építkezéshez, például egy neptuni újságstandhoz a jóváhagyást. Ezt a helyhatóság kell hogy menedzselje. Az efféle döntésekért helyileg kell vállalni a felelősséget, nem a minisztériumot terhelni ilyen jellegű dolgokban. Ugyanakkor kell legyenek megfelelő ellenőrzési módszerek, például az építkezést felügyelő ügynökségnél, hogy kiküszöböljük a visszaéléseket. Lassan el kell jutni oda, hogy mindenki vállalja a felelősséget a döntéseiért", összegzett Borbély László.

vissza az elejére


Közös munka eredménye lesz a nemzeti kisebbségi törvény

Az RMDSZ a főbb romániai etnikumok képviselőivel együtt dolgozik a „nemzeti kisebbségi" státus meghatározásán, amely szerepelni fog a nemzeti kisebbségek törvénytervezetében, közölte kedden, sajtótájékoztatón Varga Attila RMDSZ-képviselő.

Elmondta, a kisebbségi törvényben különbséget kell tenni a „nemzeti kisebbség" és az „etnikai kisebbség" között.

„Szükséges entitásként meghatározni a kisebbségeket, hogy különbséget tehessünk a hagyományos, Romániában élő kisebbségek, illetve a bevándorlók és menekültek között. A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek esetében fontos szabályozni az egyik vagy másik nemzeti kisebbséghez tartozás szabad megválasztásának elvét", mondta a képviselő.

A nemzeti kisebbségekről szóló törvénynek ugyanakkor lehetővé kell tennie a nemzeti identitással kapcsolatos intézmények döntéshozói autonómiáját is. „A törvény biztosítson bizonyos mechanizmusokat, különösen a döntéshozatal területén, hogy minden bennünket érintő kérdésben, a nemzeti kisebbségeket kulturális, nyelvi, vallási identitásával kapcsolatos kérdésben kötelezően konzultáljanak velünk, sőt, bizonyos helyzetekben vétójogunk is legyen", mondta Varga Attila.

Markó Attila, a kormány Etnikumközi Bizottságának főosztályvezetője szerint a kisebbségi törvény a diszkriminációmentesség, az esélyegyenlőség, illetve az anyanyelv magán- és közéletben való használatának elvét is tartalmazni fogja. „Azt javasoltuk, hogy kidolgozzuk a nemzeti kisebbségek törvénykönyvét, tehát összefogjuk a jelenleg is létező jogszabályokat, ugyanakkor újabb, erre a témára vonatkozó szabályozásokat teszünk hozzá", mondta Markó Attila.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke kifejtette, a kisebbségi törvénynek szabályozni kell az etnikai kisebbségek parlamenti képviseletének kérdését is. „A kisebbségeknek is lehet több egyesületük, de felmerül a választási részvétel kérdése. Jelenleg is tizennyolc kisebbség képviselteti magát a parlamentben. Szabályoznunk kell a reprezentativitás kritériumát, vagyis azt, hogy melyek azok a kisebbségi szervezetek, amelyek jogosultak erre, és milyen feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy részt vehessenek a helyhatósági és a parlamenti választásokon", mondta Markó Béla.

Az RMDSZ képviselői közölték, február végéig elkészül a törvény közös tervezete, így a jogszabály a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig elfogadható lesz.

vissza az elejére


Tăriceanu: Románia márciusban írja alá a járulékos memorandumot az NVA-val

Románia várhatóan március elején írja alá a Nemzetközi Valutaalappal (NVA) a tavaly elfogadott gazdaságpolitikai memorandum kiegészítő dokumentumát, közölte Călin Popescu Tăriceanu kormányfő.

A román vezetés képviselői és az NVA-delegáció hétfőn este lezárta a technikai megbeszéléseket a Románia és az NVA által 2004 júliusában között készenlétihitel-egyezmény második és harmadik felmérése kapcsán.

„Várhatóan március elején kiegésztő dokumentumot írunk alá a tavalyi IMF-memorandum kapcsán, mivel az időközben történt gazdasági fejleményeket figyelembe véve korrekciókat kell eszközölni", mondta a miniszterelnök.

Tăriceanu elmondta, a kormánynak egy sor intézkedést kell megtennie a következő időszakban, ilyen a tőkejövedelmek és bankkamatok adójának emelése, az energiaárak növelése, valamint a közkiadások csökkentése.

A kormányfő kifejtette, a drágulások fokozatosan történnek, az energiaárak idén csak egyszer emelkednek, várhatóan a tavasz elején. „Különböző programok vannak a földgáz és az elektromos energia árának emelésére. Nem oldunk meg mindent egyetlen lépésből, mivel egy hirtelen drágulás inflációs sokkot eredményezne és durva csapás lenne a fogyaszóra. Fokozatosan kell tehát emelnünk az árakat", mondta Tăriceanu.

A miniszterelnök közölte, az NVA-vel kötött jelenlegi megállapodás az utolsó ilyen jellegű egyezmény és hozzátette, a szociális és a gazdaságpolitika nem a nemzetközi pénzintézet, hanem a román kormány kizárólagos hatáskörébe tartozik.

„Nem az NVA szabja meg a kormány politikai prioritásait. Nincs szükségünk az NVA-ra ahhoz, hogy megmondja, valamit túlléptünk. Nem kicsinyeljük le a megállapodás fenntartását, de tudjuk, mit kell tennünk, nem kell az NVA-nak jönnie és elmondania a Pénzügyminisztériumnak vagy a Gazdasági Minisztériumnak, hogy mikor milyen beállításokhoz nyúljon. Az NVA-val való viszonyunk garancia arra, hogy gazdaságpolitikánk megfelelő", fogalmazott Călin Popescu Tăriceanu.

Ez év főbb makrogazdasági célkitűzései, amelyekről a román vezetés a Nemzetközi Valutaalappal megállapodott, a GDP 0,4–0,5 százalékával egyenértékű költségvetési hiány, 5,5 százalékos gazdasági növekedés és a folyó fizetési mérlegnek a GDP 6,9 százalékát jelentő hiánya.

A román fél biztosította az NVA delegációját, hogy az infláció nem fogja meghaladnia a 7 százalékot, és meggyőzte a nemzetközi pénzintézet képviselőit, hogy fogadják el az áruforgalmi adó jelenlegi szinten tartását.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő elmondta, Romániának idén igazodnia kell a 6,5–6,8 százalékos, legtöbb 6,9 százalékos fizetésimérleg-hiányhoz, a 2004-re vonatkozó előzetes adatok ezt a mutatót 7,8 százalékosra teszik.

A tavalyi mintegy 8 százalékos szinthez képest az idei gazdasági növekedés tervezett értéke 5,5 százalék. A kormányfő elmondta, „mérsékeltebb, de szilárdabb" növekedést akarnak, amely nem vezet a gazdaság „túlmelegedéséhez".

vissza az elejére


Gyerekgyár Romániában?

Valóságos gyerekgyártó klinika működik Bukarestben külföldiek számára. A román nőktől származó petesejteket külföldi apajelöltek spermájával termékenyítik meg, majd a zigótát hazapostázzák és a spermatulajdonos férfiak partnerei hordják ki a magzatot — jelentette a BBC.

A legtöbben Nagy-Britanniából veszik igénybe ezt a szolgáltatást: a klinika működtetője izraeli termékenység-szakértő orvos, aki kidolgozott egy módszert, amellyel a mélyfagyasztott sperma sértetlenül megteheti a hosszú utat Romániáig, hogy később egy megtermékenyített donorpetesejttel érkezzen haza. Illya Barr, aki a 90-es évek óta vezeti a klinikát, bevallotta: azért választotta Romániát, mert itt rendkívül engedékenyek a donortörvény megkötései.

Allan Pacey, a Brit Termékenységi Egyesület titkára nyilatkozatában kifejtette: nincs meggyőződve arról, hogy a donorok megfelelő orvosi ellátásban részesülnek, és attól tart, nincsenek tisztában a beavatkozás mibenlétével. A gyors anyagi haszon kecsegtető lehet, különösen fiatalok, diákok számára, akik nem számolnak a következményekkel.

Mai árfolyamon egy petesejt 200 dollárt ér, 12 megtermékenyített petesejt pedig 13 000 dollárt, így a klinika nem szűkölködik donorokban.

A román egészségügyi minisztérium vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

vissza az elejére


Nem derült fény a jászvásári légiszerencsétlenség okára

A fedélzeti hangrögzítő kiértékelése után sem lehet biztosan tudni, miért járt szerencsétlenül az a magyar repülőgép, amely január végén zuhant le Jászvásár közelében.

A magyar Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet közleményben tudatta: megtörtént a szerencsétlenül járt repülőgép fedélzeti hangrögzítőjének kiértékelése, ám ez sem hozott olyan eredményt, amely rávilágított volna a baleset közvetlen kiváltó okára. A speciális burkolattal ellátott hangrögzítő berendezés a baleset során ugyan külső sérüléseket szenvedett, de az információt hordozó mágnesszalag kiértékelhető állapotban volt. A pilóták egymás között elhangzott beszélgetéséből csak annyi derült ki, hogy leszálláshoz készülődtek, de olyan információ nem hangzott el, ami egyértelmű magyarázatot adna a baleset bekövetkezésének okára.

A közlemény emlékeztet rá: mivel a nemzetközi egyezmények értelmében a légi közlekedési balesetek kivizsgálását annak az országnak az illetékes szervezete végzi, amelynek területén az esemény történt, a magyar repülőgép balesetével kapcsolatos további vizsgálati tennivalókról — így többek között a „másik fekete doboz", a repülési adatokat rögzítő berendezés kiértékeléséről is — a román légi közlekedési hatóság dönt.

Január 27-én helyi idő szerint 8 óra 15 perckor zuhant le a Farnair Hungary Légitársaság magyar lajstromjelű L-410-es típusú repülőgépe a jászvásári repülőtér közelében fedélzetén két fős magyar személyzettel, akik a baleset következtében életüket vesztették.

vissza az elejére


SZÓRVÁNY — OKTATÁS


Beszterce-Naszód megye
Húsz Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet

Az elmúlt napokban –24 Celsius fokot mértek a Beszterce-Naszód megyei Strázsa településen. A Vízművek szolgálatos szakembere, Ioana Pleş elmondta, hogy éjszaka Besztercén a legmagasabb hőmérséklet –2, a legalacsonyabb pedig –24 Celsius fok volt.

A hóréteg vastagsága 7 cm Szászbudán és 70 cm Romolyon.

vissza az elejére


Föld alatti lőszerlelet

Több száz csomag első világháborús töltényt és 1000 robbanótöltetet fedeztek fel egy besztercei pincében, ahol valamikor szeszgyár működött.

Dan Gheorghiţă, a sürgősségi hivatal munkatársa elmondta, hogy egy cég alkalmazottai — kik éppen a pince térségének újrafelosztásán dolgoztak — megtaláltak egy ládában 607 doboz 7,62 miliméteres 1915-ös töltényt és ezer darab, 1918-ban gyártott német robbanótöltetet.

A lőszerek 80%-a még működőképes állapotban van — mondta Dan Gheorghiţă. A munkások azonnal értesítették a tűzszerészeket.

A töltényeket biztonságos körülmények között eltávolították a helyszínről, majd felrobbantják a kakasdombi lőtéren.

vissza az elejére


Szeben megye
Gyújtópontban a romák integrációja

A romák társadalmi integrációja témakörében hirdet értekezletet a EU-Networking Együttműködési Projekt Nagyszebenben, csütörtökön 10.45 órai kezdettel a megyei tanfelügyelőség gyűléstermében. A szimpóziumon egyaránt képviselteti magát a Szeben megyei prefektúra, a nagyszebeni polgármesteri hivatal, a megyei tanfelügyelőség, a helyi Politikatudományi kar és a megye roma szervezete. A rendezők azért tartják fontosnak ennek az értekezletnek a munkálatait, mert az Európa Tanács 2004. évi jelentésében e témakör igen fontos helyet foglal el.

vissza az elejére


Fehér megye
A jó bornak is kell a cégér

A csombordi bor régóta híres kiváló minősége miatt. De csupán ebből megélni elég nehéz, mert akár a többi mezőgazdasági termék esetében — itt is örökös gond az értékesítés. A helybeli földművesek az utóbbi évtizedben egyébbel is próbálkoztak: szőlőültető anyagot és virágot termesztenek. Bakk Imre 35 éves gazdálkodó édesapjától vette át a gazdálkodást.

Édesapja az itteni mezőgazdasági iskolában technikusként dolgozott több évtizeden át. 1989 után szőlőoltvány szaporítással kezdtek komolyan foglalkozni. Évente kb. 25 000-et oltanak és azt meg is gyökereztetik. A rózsatermesztésbe is belekezdtek. A konténeres módszert is bevezették, de ezzel is nehéz megoldani az öntözést.

— Állandóan kell öntözni, mert egy kétliteres cserépben van a növény. Külföldről, Hollandiából kaptuk a cserepet, a szükséges tőzeget. Az egész termést leszerződtettük. De jó lenne, ha a belföldi piacon is megtalálnánk helyünket. Ehhez azonban összefogásra van szükség — mondja Bakk Imre. — Ettől azonban az itteni emberek nagyon félnek, hiszen ez a kollektív gazdaságot juttatja eszükbe. Rossz emlékeket őriznek azokból az időkből. Pedig egyedül, magányos farkasként rettenetesen nehezen boldogul az ember. Mi, néhány fiatal gazdálkodó próbálkozunk valamiféle társaságot összehozni, de eddig nem sikerült. Nem lehet kitörni csak akkor, ha „szót ért" több magántermelő. Ezt már egyre többen megértették, de pozitív döntés ez irányban eddig még nem született. Meggyőződésem, hogy ezt már nem lehet sokáig halasztani — közös érdekünk. Sürget az idő! A fiatalok többsége átvette az idősebb generációktól a kertészkedést. Jobbára ebből élnek.

És nem is rosszul — vetem közbe.

Hát ezen vitatkozni lehet ám. Egy dolog biztos: innen a fiatalok nem mentek el külföldre epret szedni, vagy más munkára. Nagyon kevesen vannak olyanok, akik elvágyódnak innen. Borból, szőlőoltványból, virágból élnek a fiatal és idősebb csombordiak.

Miért nem próbálkoznak borturizmussal? Itt a jó csombordi nedű, nevezetes kirándulóhelyek, közel van Nagyenyed, Torockó a Székelykővel... Nincs messze a Tordai-hasadék és az Aranyos-völgye sem.

— Próbálkozunk, tervezünk... Valóban: van itt néhány összkomfortos lakás, ahol kényelmesen elszállásolhatnának egy autóbusznyi kirándulót. De ez talán a jövő zenéje. Tudom: azt mondják, borban az igazság, de azt sem lehet letagadni, hogy amíg az igaz bort értékesíteni tudják, olykor még Csombordon is hosszú idő fut le. De ha sikerülne palackozni és címkézni — hivatalosan bejegyeztetni „Csombordi bor" néven — biztosan könnyebben lehetne eladni, mert a jó bornak is kell a cégér .

Barazsuly Emil

vissza az elejére


A gondolkodás fejlesztése, az önálló problémamegoldás igénye-szükségessége matematikaórán

A matematika évezredek óta emberi tevékenység. Bizonyos mértékig mindenki matematikus, és tudatosan foglalkozik matematikával. A vásárlás a piacon, egy csík tapéta lemérése vagy szabályos minták festése egy edényre — mind a matematikával való foglalkozás. S mégis, gyakran tapasztaljuk az ellenállást, az ellenszenvet a matematika iránt tanulóink részéről.

Nincs még más olyan tantárgy, amely a beiskolázott tanulóknak annyi nehézséget és kudarcot okozna, mint a matematika. Ha az általános iskola első osztályában e téren sorozatos kudarc éri a gyermeket, egy életre elfordul a tárgytól. Márpedig, ha az óvodában jó módszerrel, játékosan megalapozzák a matematikai gondolkodást, és ha a tanító a gyermek értelmi fejlettségi szintjéhez igazodóan, magát a növendéket be is vonja a feladathelyzet megfontolásába, és kellő eszközökkel hozzásegíti a megoldáshoz, a gyermek sikerélményhez jut.

Feladatunk tehát e nagy ellentmondás feloldása.

Pedagógiai közvéleményünk már hozzászokott ahhoz, hogy nagy dolgokat vitassunk meg: iskolarendszerünk strukturális átalakítását, tanterveket, tankönyveket, nevelési-oktatási koncepciókat. 24 év óta tanító pedagógusként feljogosítva érzem magam annak felvetésére, hogy a tanterveknek, a tankönyveknek vagy netán a pedagógus személyiségének van nagyobb jelentősége az oktatás-nevelés folyamatában. (A sorrend nem értékítélet.)

Hiszen minden azon áll vagy bukik, hogy miként viselkedik a pedagógus a katedrán. Megkérdezhetjük kortársainkat kisiskolás éveikről. Nem a tantervekre, tankönyvekre emlékeznek, hanem a tanáraikra. (Már akire!)

A gyerekek tanulási készségét és eredményes tanulását meghatározó feltételek rendkívül sokrétűek, bonyolult kapcsolatban vannak egymással. A tanulói eredmények alapvetően a tanulási készségtől függenek.

A tanulás, a matematika tanulása is, lényegében képességfejlesztés. Viszont a fejlődés alapfeltétele a tevékenykedtetés.

Közismert, hogy az ember átlag 20%-át jegyzi meg annak, amit hall, 30%-át annak, amit lát, 50%-át annak, amit lát és hall, 70%-át annak, amit önmaga mond, és 90%-át annak, amit csinál.

A tanítás eredményességére kiható pszichológiai feltételek közül a megoldandó problémákkal való találkozás, a problémamegoldás körülményei nagyon lényegesek.

Nem elég figyelni és nézni, csinálni kell! Tanítványaink fejlődésében összehasonlíthatatlanul eredményesebb a jól irányított önálló tevékenységre alapozott tanulás, mint a tanulótársak tevékenységének figyelése, vagy a táblai munka másolása.

A legeredményesebb tanulási módszer, amikor a tanulók egyéni munkával, tapasztalati úton, próbálkozással, korábbi ismereteik felhasználásával, átrendezésével igyekeznek megtalálni a probléma megoldását, természetesen a pedagógus állandó, személyre szabott segítségével. A tévedésekből, hibákból sokat lehet tanulni, ha megkeressük, hogy hol hibáztunk. Mindenki által ismert aforizma: „a tapasztalat az az elnevezés, amivel az emberek sikertelen kísérleteiket illetik".

A gondolkodás fejlesztése szempontjából fontos a tanulók személyes tapasztalataiból történő kiindulás, hiszen a gyermeki gondolkodás mindig konkrét tárgyi tevékenységhez, cselekvéshez kötődik. Ezért a matematikatanítás során nélkülözhetetlen az eszközhasználat. A tananyag elsajátítását segíthetik az olyan eszközök — pl. korongok, pálcikák, logikai készlet, színes rudak, dobókocka, tükör stb. —, amelyek minden tanító eszköztárában megtalálhatók.

A képességek a megfelelő tevékenységek gyakorlása során alakulnak ki, s ehhez erőfeszítésre van szükség. Tartós erőfeszítés motiváció nélkül elképzelhetetlen.

A megfelelő motiváció igen tág fogalom. Fontos a motivációs-érzelmi szféra elsődlegességének felismerése. Ugyanis napjainkban már nyilvánvaló, hogy a tanulás eredményessége messzemenően összefügg az iskola és az egyes tantárgyak iránti kötődések, érzelmi-akarati beállítódások kialakulásával, ill. ezen kötődések esetleges hiányával. A motiváció a képességek mellett a tevékenység hatékonyságának legfontosabb tényezője.

Eredményes személyiségfejlesztés megfelelő motiváció nélkül elképzelhetetlen. A tanulói motiváció kialakítása, erősítése, fenntartása nehezen képzelhető el kedvező tanár-diák viszony nélkül.

S visszatértünk a kiindulóponthoz, a pedagógus személyiségének meghatározó voltához.

Az eredményes képességfejlesztés a következetes igényességgel vezetett tanítási órán alapszik. Az igényesség a tartalmi kérdések mellett a feldolgozás módjára is vonatkozik. Tudjuk, hogy nincs egyetlen üdvözítő módszer, nincs a legjobb módszer. Csak jó módszerek léteznek. Mindig az a jó módszer, amely a konkrét közösségben az aktuális didaktikai feladat vonatkozásában a legjobb eredményt adja. A közösség tevékenységének eredménye elválaszthatatlan a pedagógus személyiségétől.

A következetes igényességgel végzett szaktanári munka a legjobb alap a megfelelő kötődés kialakítására. Az a mód, ahogyan a tanító a lényeget kiemeli, legalább olyan fontos, mint maga a lényeg. Közhely, de igaz, hogy a „jó pedagógus" a szaktárgyi és metodikai ismereteiben is naprakész, biztos. Tekintélyének megalapozására tudásra is szükség van. Konfliktusmentes élet csak a mesében létezik. Mindenkiben él a másság igénye. Mindenki kisebb-nagyobb mértékben más szeretne lenni, mint a többiek, hogy ez a tény kiemelje, vagy eltakarja. Mindenkiben előbb-utóbb felszínre kerül annak igénye, hogy megfeleljen valamilyen mintának, amelyet értéknek tekint. Megtalálásához élettapasztalat szükséges.

Az önálló problémamegoldásra neveléshez elegendő alkalmat kell biztosítani az önálló gondolkodásra. A tanulók fejlettségi szintjéhez mért feladat, problémafelvetés felkelti az érdeklődést, mozgósítja a találékonyságot. Ha a megoldást a tanító diktálja, elveszi a gondolkodás fejlődésének lehetőségét a gyerektől. Az önálló feladatmegoldást segítik pl. a mintapéldák, főként első osztályban, az ismerős feladattípusok vagy a korábbiakban említett feladatrendszerek alkalmazása.

A matematika tananyagából következik, hogy sok hasonló, pl. számításos feladatot kell elvégezni. Vigyáznunk kell arra, hogy az ismétlődő tevékenységek során se veszítsék el a tanulók a feladatmegoldó képességüket, s ne a mechanikus gyakoroltatás legyen a cél, hanem az önálló munkavégzés változatos feladatok segítségével.

A gondolkodással szorosan összefügg az anyanyelv pontos, tudatos használata. A tanultak megjegyzéséhez, felidézéséhez elengedhetetlen megfogalmazásuk. A fejlesztésben jelentős szerepe van a gondolatmenet szóbeli közlésének, egymás gondolatmenete követésének, megértésének. Az ismeretek beszéd általi mozgósítása hatékony gondolkodási és tanulási stratégiát jelent. Az új ismeretek tanítása során törekedni kell a matematikai szókincs elsajátítására.

Olyan tudást kell kialakítani, amelyet új helyzetekben is lehet alkalmazni. A gondolkodást az is fejleszti, ha a tanulók maguk találnak ki feladatokat pl. rajzhoz, számfeladathoz, táblázathoz, szöveges válaszhoz.

Fontos, hogy a feladatok segítségével erősítsük a matematika és a valóság kapcsolatát.

Milyen feladatrendszerek szolgálhatják a gondolkodás fejlesztését?

Szeretnék most a tankönyvektől elrugaszkodni, hiszen különböző könyvekből tanítunk, s meggyőződésem, hogy ugyanazt.

A tanítandó anyag feldolgozásában szem előtt kell tartani a következő elveket: igyekezzünk a tapasztalatszerzésre építeni; alkalmazzuk az apró lépések elvét; az új műveleteket változatos tevékenységi formákkal, eszközhasználattal vezessük be; a korábban tanult ismeretek folyamatosan térjenek vissza a gyakorló feladatok során; a mérés témakör tanítása során kiemelt szerep jusson a mérési tevékenységnek; az életszerű szöveges feladatok segítségével erősítsük a matematika és a valóság kapcsolatát.

A gyermekek gondolkodásának fejlesztése a következő, leegyszerűsített, ám átfogó alapelvek köré csoportosítható. A dolgokkal való műveletektől kell eljutni a jelekkel való műveletekig.

1.A tanítás helyett tanulás. A tanítóközpontúság helyébe a tanulók önálló munkája lépjen.

2.Külső motiváció helyett a belső felfedezés öröme legyen a legfontosabb.

3.Az egyéni különbségek felismerése fontos.

4.Szerettessük meg a matematika tantárgyat.

Ezen alapelvek megszívlelésének és alkalmazásának egyik legkézenfekvőbb módja a matematika tantárgy játékos tanítása, a matematikai játékok felhasználása az alsó tagozatban.

Csontos Zoltánné szakvezető tanító (Magyarország)

Az oldalt szerkesztette: Szabó Csaba

vissza az elejére


KÖRKÉP


Kolozs megye
Hiányzó diákok

A második félév kezdete óta már több tízre rúg a közel negyven diák hiányzásainak száma, akik egyszerűen azért nem tudnak eljutni az iskolába, mert iskolabusz van ugyan, de a sofőr hiányzik.

Ebben a helyzetben vannak a szépkenyerűszentmártoni, magyarósági, fejérdi és magyarmacskási gyerekek, akiknek Kajántó és Diós iskoláiba kellene eljutniuk, ám a mikrobusz, amely korábban szállította a tanulókat, egy autójavító műhelyben rostokol.

A helyi hatóságok elmondták: öt sofőrt alkalmaztak már, azonban egyikük sem vállalta az állást hosszabb ideig, az alacsony fizetés és a gyakorlatilag járhatatlan utak miatt. A gyerekek szülei tehetetlenek, a hatóságok segítségére számítanak.

Kajántó polgármestere, Lucia Suciu szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha növelnék a sofőrök fizetését, amely jelenleg mindössze 4,5 millió lej.

A VILLAMOSMŰVEK értesíti a Traian Vuia 74–126. szám alatti, a Vlad Ţepeş utcai és a Liniştei utcai lakókat, hogy a hálózat javítási munkálatai miatt február10-én, csütörtökön 10–15 óra között szünetel az áramszolgáltatás.

vissza az elejére


Hányassal utazhatunk a jégpályára

A Györgyfalvi negyedben, az Alexandru Vaida Voevod utca 14. szám alatt frissiben nyílt műjégpályát a következő busz- és trolijáratokkal lehet megközelíteni:

A Monostorról: 24-es, 25-ös (leszállás T. Mihali utca, Egyetemi Campus); 6-os, 7-es (kiszállás az A. Vlaicu utcában a Képzőművészeti Egyetemnél).

A Grigorescu negyedből: 30-as (kiszállás az A. Vlaicu utcában a Képzőművészeti Egyetemnél).

A Hajnal negyedből: 46 B (kiszállás az A. Vlaicu utcában a Képzőművészeti Egyetemnél); 46-os (az A. Iancu téren átszállással a 24 és 25-re)

A Györgyfalvi negyedből: 24-es, 34-es, 48-as (leszállás a T. Mihali utcában az Egyetemi Campusnál); 32-es, 32 B (az A. Iancu téren átszállással a 24-es vagy 25-ösre), 3-as (a Herculana vagy Snagov megállóig)

A Mărăşti negyedből: 24, 25, 34, 48 (leszállás a T. Mihali utcai Egyetemi Campusnál); 4, 6, 7, 8, 30, 47 (leszállás a Képzőművészeti Egyetemnél)

Szamosfalváról: 8-as (leszállás az A. Vlaicun a Képzőművészeti Egyetemnél).

Írisz-telepről + (Munka útról): 34, (48) (leszállás a T. Mihali utcaban a Campusnál); 4-es (leszállás az A. Vlaicun a Képzőművészeti Egyetemnél).

A Gruiából: 37, 38 (Mihai Viteazul téren átszállással a 4-esre a Képzőművészeti Egyetemig).

A Kerekdombról: 31-es (átszállással a Mihai Viteazul térnél a 4-esre a Képzőművészeti Egyetemig).

vissza az elejére


Zilah
Sztrájk a Michelinnél

Béremelésért sztrájkolnak a zilahi Michelin cég alkalmazottai. A két héttel ezelőtti figyelmeztető sztrájknak nem lett meg a kívánt hatása és bár az alkalmazottak követelései és a gyár ajánlata némileg közeledtek egymáshoz, mindeddig nem sikerült megegyezni. Az alkalmazottak egyetlen megoldásnak a sztrájkot látják.

Amióta megvásárolta a zilahi gumigyárat, a Michelin világhírű gumiabroncs-gyártó cég sokat fejlesztett. Tavaly megkezdték második gyáruk építését — szintén Zilahon —, amelyben európai üzemeik számára állítanák elő a gumiabroncsokhoz szükséges acélhuzalokat. A Michelin jelenleg mintegy 1400 alkalmazottat foglalkoztat, akik viszont elégedetlenek bérükkel. Már 2004 végén jelezték 30 százalékos béremelési követeléseiket, de a cég akkor nem válaszolt kéréseikre. Két hete figyelmeztető sztrájkba kezdtek, de ennek sem volt eredménye.

A szakszervezeti követelésekkel szemben Jana Popa igazgató legfeljebb három és fél százalékos béremelést ígért, de további tizenegy százalékos bérnövekedést is kilátásba helyezett a minőségi és mennyiségi követelmények teljesítésének függvényében.

A szakszervezet végül engedett a harminc százalékból, de összességében nem sikerült megegyezniük.

A társadalmi egyeztető bizottság elnöke, Végh Sándor alprefektus szerint a prefektúra nem illetékes magántulajdonban lévő cég és az alkalmazottak közötti konfliktus kezelésében.

Marad tehát a sztrájk, amelynek körülményeit egyelőre nem sikerült tisztázni, mert az adatokat bizalmasan kezelik.

Kérdés, hogy a Michelin zilahi alkalmazottai a hazai átlagbérhez, vagy a francia munkásokéhoz mérték követeléseiket, a francia, illetve romániai átlagbérek ugyanis jelentős eltérést mutatnak. A szakszervezeti vezetők indoklása szerint semmi egyebet nem tettek, mindössze kihasználták törvényes lehetőségeiket.

J. L.

vissza az elejére


Aranyosgyéres
Drága és rossz minőségű az iskolák tatarozása

Kívánnivalót hagy maga után az aranyosgyéresi iskolák javításának folyamata — jelentette ki a legutóbbi tanácsülésen Gheorghe Lazar liberális tanácsos. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a tatarozási munkálatok átvételekor általában kiderül, a költségek meghaladják az eredeti szerződésben foglaltakat, ráadásul az elvégzett munkálatok minősége megkérdőjelezhető. A tanácsos azt javasolta, változtassanak a munkálatok elvégzési jogának odaítélési gyakorlatán, szigorítsák és pontosítsák a kínálatok kiválasztásának metodológiáját, ugyanakkor ellenőrizzék, kövessék a munka menetét.

vissza az elejére


Jövő héten építőipari vásár

Az Expo Transilvania Rt. idei második kiállítása február 16-tól a 14. Ambient Construct Nemzetközi Építőipari Vásár lesz. A tegnapi sajtótájékoztatón Ioan Avram ügyvezető igazgató és Adina Scaringi sajtóreferens röviden kitért a múlt héten lezajlott 14. Ambient Instal 2005 Nemzetközi Épületgépészeti Vásárra. Ez a vásár 132 részvevőt és 14 ezer látogatót vonzott és a kiállítók 80%-a máris jelezte visszatérési szándékát a jövő évi rendezvényre, ami a térhiány leküzdésének feladata elé állítja a szervezőket.

A február 16–20. közötti építőipari seregszemlén, 5000 négyzetméteren 132 hazai, valamint magyarországi, lengyel, olasz, svájci, szlovákiai és holland cég mutatja be termékeit: épületstruktúrákat, utakat, hidakat, asztalossági és kirakatrendezési kellékeket, építőanyagokat, felszereléseket, mérőműszereket, szakkiadványokat kínálnak.

Az igazgató érintette más tavaszi terveiket is. Az idén külön rendezvényként jelentkezik a Foresta erdészeti és fakitermelési vásár, valamint „mondénsággal" rukkol elő az Auto expó: a látogatók között tombolán egy személygépkocsit sorsolnak ki.

Ö. I. B.

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Tolvaj a vonaton

A vasúti rendőrség járőrei az 1765-ös számú, Jászvásár–Temesvár útvonalon közlekedő gyorsvonaton február 5-én, szombaton azonosították a 18 éves resicabányai Gheorghe Nichitát, aki többrendbeli minősített lopással gyanúsítható, amelyet lakhelye környékén követett el. A fiú nevére a Krassó-Szörény megyei rendőrség helyi körözést adott ki. A gyanúsítottat átadták a resicabányai rendőrségnek, ahol kiderült, más ügyek kapcsán is vizsgálat folyik ellene.

Nála volt a zsákmány
A Temesvár–Máramarossziget útvonalon közlekedő 1942-es számú gyorsvonaton villámellenőrzés során február 6-án, vasárnap azonosították a 20 esztendős, olthévízi (Hoghiz, Brassó megye) illetőségű Emilian Constantin S.-t, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy előző nap több üzletbe betört Gyulafehérvárott. A férfinél megtalálták a zsákmány egy részét (szeszes italt, kávét és cigarettát). A gyanúsítottat átadták a gyulafehérvári rendőrségnek, a nyomozás folytatódik.

Gáz a gumicsövön
Minősített lopás alapos gyanúja miatt indítanak eljárást a 65 éves szamosújvári S. Coroian ellen. A nyugdíjas férfi tavaly december elejétől egy gumicsővel rácsatlakozott a metángáz elosztóra, és így üzemeltette a lakásában lévő hőközpontot. Az anyagi kár (26 455 500 lej), nem térült meg. A férfi szabadlábon védekezhet a vád ellen.

(póka)

vissza az elejére


Torda
Rendőrségre irányító jelzőtábla

Jövő hónaptól korszerű jelzőtábla igazítja útba a rendőrséget keresőket Tordán. A fiatal műépítész diákok segítségével tervezett hirdetőtáblát a körforgalomban helyezik el, várhatóan márciusban. A reklámtábla három irányból lesz látható, belsejét szúrófényekkel világítják meg. A mintegy 100 millió lej értékű projekt jelenleg a szükséges engedélyek és iratok beszerzésének szakaszában van.

vissza az elejére


Pénzküldés Olaszországból

A Román Posta Eurogiro szolgáltatása révén az ország 453 informatizált postahivatalában Olaszországból küldött pénzt továbbítanak a címzetteknek. Egyetlen küldemény maximális értéke 550 euró lehet, de naponta meghatározatlan számú küldemény engedélyezett. Olaszországban a feladók 14 ezer postahivatalhoz fordulhatnak küldeményeikkel.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


DIÁKLAP
CAMPUS

XVI. évfolyam, 5. szám

Te vagy szívem kuglófjának egyetlen szem mazsolája.
(asszem, Gerbeaud)

vissza az elejére


Hírek
Omega-koncert lesz Erdélyben

A magyarországi együttes idén Romániát sem hagyja ki a szlovákiai, horvátországi, szerb-montenegrói, oroszországi, bulgáriai, lengyelországi, németországi és hollandiai körútjából. Az 1978-ban megjelent Csillagok útján — Skyrover című albumról elnevezett turné Erdélyben Csíkszeredában és Marosvásárhelyen állapodik meg egy-egy koncert erejéig, majd szeptember folyamán Bukarestben is fellépni szándékszik.

Az ingyenes koncertet május 11-én Csíkszereda Főterén, Marosvásárhelyen pedig május 14-én a Sporcsarnokban tartják.

Vigyázat, vírusveszély!
Internetes postaládádban A Virtual Card for You nevű levelet találtad? NEHOGY KINYISD! Ez egy vírus, amely a számítógép ZERO-szektorát teszi tönkre azzal, hogy rögtön a kinyitása után a gép újraindítását kéri, így semmisítve meg a teljes merevlemezt.

Trianon már a tévében is
Ha elmulasztottad megtekinteni Koltay Gábor Trianon című filmjét, most az Antena 1 tévéadó jóvoltából megteheted: a film a Marius Tucă showműsora keretében szerdán, azaz ma 20 óra 15 perckor veszi kezdetét, román feliratozással. A filmet az élő adásban román történészek vitája követi.

vissza az elejére


Hirdetés

Hargitai kiránduláson és sítáborban vehetsz részt február 20–28-a között, ha legkésőbb folyó hó 10-ig a Hantz Péter e-mail címén, a telepjarok@tornado.phys.ubbcluj.ro-n feliratkozol. A kiruccanás 1–1,8 millióba kerül. (Az összeg nem tartalmazza sem a kaja-, sem az útiköltséget.)

A 2005. július 27–31. között tartandó Félsziget fesztivál rendezői pályázatot hirdetnek a találkozó bemutató anyagjainak és design-elemeinek elkészítésére. A pályázaton bárki részt vehet.

A munkának a www.felsziget.ro oldalon található jelentkezési lapon kívül egy honlap-főoldal tervet, a feszt honlapjának designját, névjegykártyát, fejléces–lábléces hivatalos papír tervét és a félsziget plakátjának tervét is tartalmaznia kell. A projektek max. 11-es verziójú Corel Drawban kéretnek, s a munkákban kötelező a Félsziget logójának használata. Az 5 millió lejes díj boldog tulajdonosának nevét március 1-ig hirdetik ki, de különdíjra is számíthatnak azok a pályázók, akik legkésőbb február 15. délután 4 óráig az info@félsziget.ro e-mail címre eljuttatják terveiket.

Részletesebb információk a www.felsziget.ro honlapon, az info@felsziget.ro e-mail címen vagy Gál Sándornál a 0740-552845-es mobilszámon kaphatók.

Önkéntes kerestetik! Ha van időd és hajlandóságod a magyar nemzet jó hírnevének alakításában segíteni, jelentkezz munkára. A Hunyadi Öregcserkész Munkaközösség angol nyelvű magyar történelemkönyveket vesz, írat, nyomtat és terjeszt ingyenesen ma már az egész világon. Ehhez a munkához keresnek cserkész (cserkész-szülő, cserkészbarát) munkatársakat az alábbi feladatokra:

1. Elolvasni és javítani: Lángi Mária: Trianon című könyvét (magyar);

2. Elolvasni és javítani: Andreanum, 1224. kb. 34 oldalas füzet (angol);

3. Elolvasni és javítani: Sisa István: Magyarország torztükre a világban (magyar);

4. Elolvasni és javítani: Hortobágyi kényszermunkatáborok füzet 30 oldal (magyar);

5. Borítólap tervezése három angol nyelvű könyvnek;

6. Történelem- és politológus professzorok címének kikeresése az egyetemi honlapokból;

7. Külpolitikai és történelmi kutatóintézetek címeinek kikeresése a honlapokból;

8. A honlap új címét elküldeni a magyar és más honlapoknak, amelyek linket tesznek;

9. Magyar–angol, angol–magyar fordítói munkára.

Tájékoztatásért nézd meg a www.hungarianhistory.com honlapot, amelyet rövidesen magyar részleggel is kibővítenek.

vissza az elejére


Együtt ünnepeltünk a Music Pubbal

Szombaton a közismert szórakozóhely előtt találkoztunk. A közkedvelt jelzőt akarattal nem biggyesztettem a közismert mellé: sajnos, tudatában vagyok ismerőseim utóbbi, nem éppen pozitívnak mondható viszonyulásával az egykor (általuk!) igen népszerűnek tartott pincehelyiséghez. (Sosem fogom megérteni, miért nem szeretik a nyilvános helyeket!)

Mindenki, aki a Horea úton található helyiség előtt elmerészelt volt siklani, észrevehette, hogy a faajtó ki sem látszik a tízesével egy csomóba kötött sok-sok piros lufitól. Aki nem tudta, mi folyik a járda alatt, az „ajtónállók" felvilágosították, azokat pedig, akik tudták, valószínűleg azért nem világosították fel, mert meg sem kérdezték...

Mi is ez utóbbiak közé soroltattunk. S rajtunk kívül még vagy 500 merész, bulizós kedvű emberke is tisztában volt azzal, hogy a Sarmalele Reci koncert miatt kell tulajdonképpen az 50 pénzt lepengetni, amiért még egy M. P. monogramos pecsétet is nyomtak többek közt a mi kacsóinkra is.

A lépcsőkön meglepően nagy csend s gyertyafény fogadott, s ez végigkísért a lengőajtóig. Bosszúságunkra már minden asztalt foglaltnak nyilvánítottak a pincérek, de sikerült hármunknak odakéredzkednie két viszonylag kulturáltnak tűnő srác mellé (amint az utólag kiderült, egyikük szinte „nagyon jó"-val minősíthetően beszélt magyarul — ez az adottsága szerintem recesszív génjeiben lakozott már 23 éve), s a sötétben a Csűrös Band szívdobogtató dallamaira kezdtük méregetni a még csak szállingózó, bulizni vágyókat.

A hangosítás még kívánnivalót hagyott maga után. Akik a második asztalnál ültek (így nekünk is), hegyeznünk kellett füleinket, hogy A bonchidai híd alatt című nótára ráismerjünk. Az utolsó két számra már bekapcsolták az első hangfalakat is, s a fényeket is fel méltóztatták gyújtani, miután egyik pincérnek sikeresen összejött egy sörös pohár tartalmát a mellettünk ülő ölébe borítani... (Két pézsém és egy gyújtóm sínylette meg a felszolgáló e rossz mozdulatát, mert jóhiszeműen, szárítkozás céljából adtam oda, akkor még nem ismervén a kárt szenvedett szándékát...)

András Zoltán irtó jó bulit rendezett... Esti tizenegykor kezdte, s fél háromkor a Sarmalele Reci frontembereként még javában köszöngette a bulizó közönségnek a tapsokat. Végigénekelte az együttes egész repertoárját, kezdve az 1995-ben kiadott lemezén található Vărsătorultól a 2002-s Dacă n-ai fi tu című dalig.

A füst vastagsága, akár a népsűrűség, csak úgy hajnali egy óra felé kezdett elviselhetetlen lenni. Akkor már nyugodtan csak a bár vonaláig lehetett elmenni, onnan nem kis manőverrel pedig maximum a konyháig. Aztán amonnét már az kötötte le a figyelmemet, hogy valamelyik táncos nehogy a fájós lábujjkámon találjon viháncolni...

Háromkor a fáradtság győzött minden energiánk felett, pedig csak akkor kezdett DJ Călin a lemezeken lovagolni. Átgyurakodtunk a tömegen, s céltudatosan, még mielőtt meggondoltuk volna magunkat, kabátaink, majd a kijárat fele vettük az irányt, hogy a csontfagyasztó hidegben hazaügethessünk...

Saci

vissza az elejére


Te is lopod!

Romániában tíz számítógépből kilencen törvénytelen módon használják a programokat, tárolják a filmeket és a zenét. E feltételezés szerint szinte biztos, hogy neked is van valamilyen illegálisan birtokolt anyagod, sőt talán te is hozzájárulsz ezek terjedéséhez.

Az utóbbi időben nagyon gyakori téma a számítógépes anyagok jogcím nélküli birtoklása. Programkészítő cégek több milliárd dolláros veszteségekről panaszkodnak, a zeneipari vállalatok a vásárlások visszaeséséről számolnak be, míg a filmgyártók termékeik nézettségeinek csökkenésével küszködnek. Mindhárom iparág képviselői az illegálisan terjedő másolatokat nevezik meg bűnbakként. Hogyan terjednek ezek a másolatok ilyen nagy számban? Az alábbi sorokban erre a kérdésre szándékozom választ találni.

Annak, aki egy kicsit is járatos a számítógépek világában, az előbbi kérdésemre azonnal a nyelvén van a válasz: az interneten. Ez a válasz igaz is lenne, de az igazság mégsem teljes. Nem lehet azt állítani, hogy mindenki, aki törvénytelenül használ valamilyen szoftvert, az internetről töltötte volna le. Annak, aki próbálkozott az internetről program, film, vagy zene letöltésével, fölösleges mondanom, hogy igencsak macerás dologra vállalkozott. A válasz tehát nem kizárólagosan az internet, az on-line környezet, hanem inkább az offline, az interneten kívüli zóna. Különösen érvényes ez olyan országra, mint Románia, ahol a sávszélesség más országok áraival összehasonlítva igencsak sokba kerül. Nálunk, főként a nagyvárosokban, a PC-s adatok a magán számítógépes hálózatokon terjednek.

Nem új a megfigyelés, hogy a tömbházak közt akár egyetlen éjszaka alatt is több kábel jelenik meg. Hozzáértő szem első pillantásra látja, hogy ezek úgynevezett UTP, azaz hálózati kábelek. Ezek a hálózatok a kezdetek kezdetén — tegyük ezt a dátumot 1993-ra — csak a multiplayer, azaz több játékos által egyszerre játszható játékok kiszolgálását célozták. Akkoriban Romániában viszonylag kevés volt az mp3 formátumba sűrített zene, világszinten gyermekcipőben járt még a hírhedt DivX videó anyagok tömörítését szolgáló eljárás, valamint a fájlmegosztás világszintű gondolata sem nőtt még óriássá.

Közben azonban eltelt tizenkét év, ami az otthoni kalózkodás felvirágzását jelentő időszak volt. A jelenséget mindenképp az internet fejlődésével kell összekötni, hisz a kalóz anyagok javarészének az internet biztosítja a terjedését. Talán emlékszik még mindenki a Napster nevű programra, ami a mai értelemben vett fájlmegosztós programok ükapja. A Napster lényege az volt, hogy mindenki megosztott (azaz azon időre, míg a számítógépén fut a program, elérhetővé tette azt más felhasználók számára) egy bizonyos mennyiségű mp3-at, így a program használói letölthették egymástól a keresett zeneszámot. Az otthoni internetes kapcsolatok felgyorsulásával, valamint az 1998-ban megjelenő DivX tömörítési eljárással a filmek letöltése is szélesebb rétegeknek vált elérhetőbbé. A folyamatot segítette a CD-írók elterjedése, mivel az anyagok ilyen módon nemcsak az interneten tudtak elharapódzni. Viszont eljutottak azokhoz is, akik a helyi hálózatokon terjesztették őket. A www.computergames.ro fórumában külön topicot hoztak létre Hálózatok, amelyeket legalizálni kell címen. Úgy tűnik, az átlagban 500 000 lej körül mozgó hálózati kártya, valamint a méterenként megközelítőleg 3000 lejbe kerülő hálózati kábel nagy rokonszenvet váltott ki a nagyvárosok ifjúságából. Bukarestben így problémát jelent a város tulajdonában lévő oszlopokra aggatott hálózati kábelek jelenléte, a polgármesteri hivatal felelős alkalmazottja szerint gyakran használják engedély nélkül ezeket obskurus célokra.

De mit is jelent az obskurus cél? Természetesen a jogcím nélkül birtokolt adatok terjesztését. Kolozsváron üzemelő, internetet is szolgáltató Mărăşti negyedi cég (amelyik aláíráskor a szerződés mindkét példányát magával viszi) a szerződésben feltételként szabja meg 2,5 gigabájt adat megosztását — amiről aligha lehet feltételezni, hogy a család nyaralási videójára lennének kíváncsiak. Hálózatok sok helyen találhatók.

Miért nem számolják fel ezeket a hálózatokat? — tehetnénk fel a jogos kérdést. Nos, a helyzet bonyolult: „a bentlakások esetében az a helyzet, hogy tanulási célokra a román állam szinte mindet engedélyezi", nyilatkozta Csere Mihály informatikatanár. Egy — nevének elhallgatását kérő —, számítógépes bűncselekményekre szakosodott rendőrtiszt elmondása szerint a magánhálózatok felszámolásának több buktatója is lenne. Egyrészt az, hogy az illegális anyagok jelenléte nem elegendő indíték erre. A másik egyszerű jogi kérdés: házkutatási parancs nélkül senki sem köteles a rendőrséget beengedni lakásába. Ezt ugyan lehetséges lenne kiállítattni, de nem éri meg a fáradságot, hisz szinte minden magánszemély illegálisan használ valamely — ha nem az összes — programot.

Véleménye szerint a technika fejlődése fogja megoldani a problémát, amikor a filmek, zenék és programok szolgáltatásokká redukálódnak, s az egyetlen hozzáférési lehetőség csak fizetésen keresztül lesz megvalósítható.

Következtetésképpen elmondhatjuk, hogy az otthoni felhasználók többségének igenis megfelel a mostani állapot. Legtöbbünket különösebben nem érdekli, hogy egy nagyobb cég pár milliárddal kevesebb bevételre tesz szert, igazán profitábilisak így is. Azoknak, akiknek erkölcsi fenntartásaik lennének a kalóz szoftokkal, filmekkel, zenével szemben, az anyagi tényező szab gátat. Etikailag e cikk írója sem helyeseli a felsoroltak használatát, azonban a valóság mást diktál. A hálózatok fenn fognak maradni, sőt, bővülni fognak, az adatok továbbra is jogcím nélkül fognak terjedni, így kényszerítve az ipart olyan megoldások kidolgozásra, amelyek működési elvük alapján kizárják a másolás lehetőségét.

Ami az otthoni felhasználót, vagyis TÉGED érint, kedves olvasóm, a döntés a te kezedben van: választhatsz a kalóz adatok vagy a milliárdos bevételek többszörözése között. A lelkiismeretedre van bízva, mert a rendőrség csak legyint ránk. Valószínűleg tükörbe fogsz tudni nézni te is…

Kiss Bence bence@walla.com

Szómagyarázat:

UTP kábel — számítógépek összekötéséhez használt kábel
mp3 — számítógépes zenefájl-formátum
DivX — számítógépes videó-tömörítő eljárás
Napster, Dc++ — fájlcserélő programok
Multiplayer — több felhasználható által közösen játszható számítógépes játék

vissza az elejére


Álmatlanság vagy csak melankólia?

Ismeritek-e a Sven nevezetű számítógépes játékot? Tudjátok, az, amelyiknek az a lényege, hogy a fekete berbécs, amelyiket a számítógép előtt ülő játékos irányít, a juhnyájat kell hogy meggyámbássza a pásztor és a kutya elől menekülve? Hát, nekem a Szentegyház (Iuliu Maniu) 4. szám második emeletén található Insomnia kávézó falaira tekintve ez jut eszembe.

Rózsaszínű báránykákat hág meg egy csúnya, világoskék sertés — ezt ábrázolják az irodalmi pub falára és a pincérek egyenruhájára is felpingált rajzocskák...

A főnök nagy hangsúlyt fektetett a külsőségekre, s el is várja a szolgáltatások árát. Két tea árából máshol hármat veszel, s a koktélokat már meg sem merem említeni. De ha igazi füstös helyre, Leonard Cohen és Pink Floyd andalító dallama és művészi hajlamokkal rendelkező emberek társaságára vágysz, a megfelelő helyre toppantál. A hangulatos légkör a falon található század eleji fényképeken és folyóiratokon kívül még egy tekintélyes, budapesti fabrikációjú zongorának is köszönhető. Ez utóbbi még mindig működőképes, hiszen nem egyszer koncertek színhelye a szóban forgó kávézó...

Hat szobában szóródnak el a különböző méretű asztalok. Vannak kerekek, egészen picikék, amelyek ülőmagasságban kényelmesek. Felettük egy-egy ernyőként szolgáló lámpa, melynek kapcsolóját a köznép számára is elérhetővé tették. A nagyobb asztalkák szintén kerekek, s szintén magasak, ezek felett is ernyő áll. A harmadik típusú már szögletes beütésű, ezek köré alacsonyabb székeket tettek, adott esetben pedig kényelmes foteleket, amilyenre szüksége van egy sörre szomjazónak.

Aki a figyelem középpontjába szeretne kerülni, annak is teljesítik ezen rigolyáját: rendelkezésére bocsátják a legnagyobb szoba közepén felállított asztalszerű tákolmányt. A magas bárszékekről pillanthat lenézően a körülötte hagyományos ülőkére letelepedett mulatozókra.

Ami pedig a pincéreket illeti... Tisztában vannak státusukkal, a „nehogy már a hús egye a kutyát"-alapon rendkívül pökhendiek, s a kiszolgálás is hagy kivánnivalót maga után. Azt hiszik, érzéketlen kuncsaft vagy, s nem tudod megkülönböztetni a banán ízű teát az erdei gyümölcsöstől.

Ha pedig péntek estig gyűjtögetnéd az energiádat egy jó kis kiruccanásra, s célpontodnak az Insomnia kávézót jelölnéd ki, ajánlatos előtte a száz pénzt lepengetni, mert félő, hogy máskülönben hely nélkül maradsz, s a bár mellett nagykabátban megállapodva vetsz egy-egy reményteli pillantást a szemfülesebbek irányába. Az érem másik oldala viszont az, hogy az asztalfoglalásba fektetett pénzedet nem ihatod el...

Ami még szembeötlő a régi bérházbeli kocsmában, hogy irtóra találékony világító-felszerelést használnak a helyiség fényesítésére: különböző színű palackokat összetartó fémdrót csillárszerűséget formál.

Különleges sajátossága ennek a helynek, hogy piccolókat alkalmaznak, hogy a mosatlanokat az asztalokról összeszedjék. S az is, hogy csütörtökönként esti hat órától kezdődően, különböző témakörökben filmvetítéseket tartanak, s megtekintésüknek ára csak a fogyasztás.

SCH

„A szerelem olyan bűn, amelyben nem lehetünk meg cinkostárs nélkül." mondta egyszer valaki, s igazat szólt... Szeretni létfeltétel, s mivel Bálint-nap közeledik, íme egy kis SMS-beli őszinteség...

•Bocsi, elírtam ezt a számot. De ha már így alakult, nem akarsz kiugrani velem egy kávéra?

•Szia! Életem regényéhez keresem a főhőst. Gyere fel hozzám szereplőválogatásra!

•Tájékoztatom, hogy a kormány családtervezési programjában engem jelölt ki az Ön első gyermeke nemzésére. Kérem a hely és időpont megadását!

•Nem fáradtál még el? Pedig egész nap a fejemben jártál...

•Szerelem első látásra, vagy még el kell sétálnom egyszer a házad előtt?

•Forróságtól izzadva vágyom rád. Nyelvemmel szeretném érezni minden négyzetcentimétered, amint hideg zuhanyként hűtöd le forró testemet. Imádlak, kicsi CSOKIFAGYII!

•Cukor? NEM! Csoki? Nem... Hm... Méz! Nem! Ó, na, nem jut eszembe semmi, ami nálad édesebb lenne...

•Szeretnék könnycsepp lenni, szemedben megszületni, végigfolyni az arcodon, és meghalni az ajkadon.

•Nem életem az életem, ha nem veled élhetem a nemi életem.

•Ha hiányzom, nyomd meg a gombot. Tudtam én..., de cuki vagy..., na, elég már, még mindig nyomod... Tehát hiányzom... Te is nekem...

•Leszek holdfény szíved teraszán, éjjelente besütnék álmaid ablakán. Sugarammal simogatnám arcodat, s hoznék szemedre gyönyörű álmokat.

•Azt tanultam, hogy egy nap 24 óra, egy óra pedig 60 perc. De azt nem mondta nekem senki, hogy nélküled egy másodperc maga az örökkévalóság.

•Gyere ide gyorsan, nagyon hiányzol... Naaaa... Mi lesz?

•Szia. Én az álmot hozó pici manó vagyok, s valaki azért küldött hozzád, hogy édes legyen az álmod, és vigyázzak rád.

•A szerelem az élet. Ha elmulasztod a szerelmet, elmulasztod az életet.

•Szükségem van a napra, a holdra és rád. A napra nappal, a holdra és a csillagokra éjszaka, rád pedig örökké!

•Ha úgy érzed, egy angyal csókot lehelt az arcodra, ne lepődj meg, én voltam, s éppen Rád gondoltam.

•Ne álmodd az életet, hanem éld az álmaidat velem!

•Ha szeretsz valakit, engedd szabadon. Ha visszajön hozzád, biztosan a tiéd. Ha nem jön vissza, akkor sosem volt a tiéd.

•Önnek egy jóéjt-puszis üzenete érkezett. Kérjük, a cuppanás után, hunyja le szemét, és álmodjon az üzenet küldőjével! CUPP!

•Lehet, hogy apád egy földönkívüli, mert nincs még egy ilyen helyes pasi az egész világon.

• Minden lány egy angyal, minden fiú egy ördög. Mégis arra vár az angyal, hogy elvigye az ördög.

• Cukor ment a szemembe? Vagy tényleg ilyen édesen nézel?

• Szeretkezni akarok Önnel! Ha egyet ért kérem, mosolyogjon! Köszönjük az együttműködést!

• 00:03 00:02 00:01 00:00 ((((PATSCH))))... pont most talált téged el egy édes puszika.

• Van 10 másodperced, hogy visszaírj, különben tartozol 1 szeretkezéssel! Ebből már 7 letelt, és most még 3... már TARTOZOL!

•Lehet, hogy még nem ismersz, és nem is nagyon szeretsz, de egyben biztos lehetsz: rengeteget vesztesz, ha engem eleresztesz!

•Olaszul Ti amo, angolul I love you, németül Ich liebe dich, franciául meg majd elmondom, ha kettesben leszünk.

•Azt akarom, hogy enyém légy, mint Róbert Gidáé Micimackó, de ne félj, mint Malacka, mert én vigyázok Rád, mint a bátor Tigris!

•A sör egészséges, a bor romantikus, a pálinka fejbevágó, de csak egy dolog van, ami igazán részegít: te!

vissza az elejére


Babonás vagy?

A Campus ezen a héten a babonákról kérdezett. Érdekes módon a megkérdezett egyetemisták nagy részének a babona hallatára a fekete macska jutott az eszébe. Attól függően, hogy a megkérdezett az ország melyik vidékéről érkezett az egyetemi városba, más és más babonákról számolt be, amelyekben hisz, vagy amelyekről hallott.

Béla, IV. év: „Sok babonát ismerek, de nem hiszek bennük. A fekete macskáról mondják, hogy szerencsétlenséget jelent. A kéményseprőről pedig azt, hogy ha az ember találkozik vele, s kezet csókol neki, szerencséhez juttat. A horoszkóp is egyfajta babona, a legtöbbször elolvasom, és jót kacagok rajta, hogy milyen süketségeket ír. A családomban fennmaradt az a hagyomány is, hogy január elsején először mindig a férfinak kell átlépnie a ház küszöbét, hogy szerencsés legyen az esztendő."

Enikő, II. év: „A fekete macskáról mondják, hogy szerencsétlenséget hoz. Ismerek olyat, aki, ha 13-a péntekre esik, nem lép ki a házból. Szerintem ez baromság, s nincs semmi lényege. Hallottam arról is, hogy január elsején a férfinak ajánlatos a ház küszöbét elsőnek átlépnie, meg hogy igézéskor vizet szoktak vetni. Sokan hisznek a babonákban, és ez befolyásolja az életüket. Én semmiképp sem hiszek benne."

Andi, II. év: „Mindenféle babonában hiszek. A fekete macska általában szerencsétlenséget hoz, de tudok „ellenszert" rá: ha keresztezi utadat, hármat hátra kell lépned, s köpnöd egyet, hogy a baj elkerüljön. Ha patkót találsz, s felveszed, hármat köpsz rá, majd a fejed felett elhajítod, szerencsét hoz. Arról is tudok, hogy ha szülészeten látogatsz meg valakit, a ruhádról le kell tépned egy cérnaszálat, s a kisgyerek feje felé tedd, nehogy megverd szemmel (megigézd). Egy másik ilyen hiedelem, hogy a vőlegénynek nem szabad látnia a menyasszonyt az esküvő előtt, mert szerencsétlenséget hoz a házasságra. Hiszek a horoszkópban is, el szoktam olvasni, amit ír. Nem mindig válik be, de ettől függetlenül nem befolyásolja az életemet. Azt is hallottam, hogy ha a cigiből kiesik a hamu, az szeretkezést jósol. Hiszek a péntek 13-ában is, de ez rám nem hat. Ilyenkor lottót szoktam vásárolni abban a reményben, hogy elnyerem a főnyereményt."

Zoltán, III. év: „Van olyan babona, amelyikben hiszek, s van olyan, amelyikben nem. Számomra (a többséggel ellentétben) a fekete macska szerencsét jelent. A péntek 13-a különlegesen szerencsétlen nap, olyankor minden, ami rossz, megtörténik velem. Sorozatosan jelentkezik a balszerencse, s rendszerint háromig meg sem áll a sor. Nem hiszek a létra alatt való átmenésben. Ellenszerként keresztbe tett ujj vagy láb szolgál a baj elkerülésére. Bár nem hiszek benne, egyből ezt teszem. A horoszkópot elolvasom, de nem dőlök be, ilyent bárki tud írni. Nincs hatással az életemre, de van, amikor jól jósol. Arról is hallottam, hogy ha egy repülő az égen füstcsíkot húz, s a társaságodból te látod meg leghamarabb, akkor szerencséd lesz."

Takács Enikő

vissza az elejére


Öl az irigység (9.)

Kolozsvár „legeslegmodernebb" épülete, egynéhány évvel ezelőtt. Nem számít mikor: kortalan. Vagyis itt marad, velünk örökre. Adott volt: rengeteg pénz, tökéletes, központi helyszín, a PR-csapat ajánlásával pedig erőteljes reprezentációs vágy. Nyomulás, ricsaj. Bele a központba! De akár egy helyes kis modern palota vagy esetleg egy progresszív, város- és környezetbarát, előremutató jelzés is lehetett volna a korlátlan kommunikáció korából.

Adott volt továbbá egy építészcsapat, amely az alig pár éve lejárt formákat s díszítőelemeket összebarkácsolta, „ahogy lehetett". Felületesen, felelőtlenül. Elég, ha a csészealjas tornyocskát s a beléje tolt létrát figyeljük. Beilleszkedés a környezetbe. Vagy a villanypóznát mászó telefonszerelőre utal. Szimbólum. Nyilván a szimbolizmus, az eszmei tartalom is produkálhat puszta forma- és színjátékokat.

Továbbra is befedi a Malomárkot. Benyomult idegen: hiába a sok üveg, amikor felülete szó szerint visszaveri a várost. Az utcasarok számos közlekedési problémáját csak fokozza. Parkolóháza megközelíthetetlen a Malom utcáról. Állítólagos napellenzői használhatatlanok. Banális homlokzatépítészet és giccs. Amúgy meg hányan kívánkoztunk átmenni alatta, vagy a régi posta felé kialakított terecskét használatba venni? Nem nekünk készült.

És ha már úgysem működik, minek a felhajtás?! Egyelőre Kolozsvár második legdrágább reklámfelülete a Mezőgazdasági Bank után. Ugyanis meg nem szűnünk eljátszani legértékesebb belvárosi telkeinket, és továbbra sem adunk lehetőséget a lendületben levő pénzügyi szférának, hogy a központ körüli lerobbant területeket javítsa fel.

C. F. K.

vissza az elejére


HELYTÖRTÉNET


Kolozsvár helynevei

(Folytatás február 2-i lapszámunkból)
Kukorica utcaPorumbului.

Kuli. Étterem a Kismester utcában az 1940-es években [TZjön]. Ugyane néven kiskocsma a második világháború után, a Szép (Csáky, Şt. O. Iosif) utcában, az egykori Gólya áruház helyiségében kialakított kisebb üzletek egyikében. Az államosítás után bezárták.

Kun Jenő. Női szabóság a Deák Ferenc utca 20. szám alatt az 1940-es években.

1943: Kun Jenő női divatszalon [Lak 286.].

Kun Mátyás. Látszerész a Kossuth Lajos utca 1., a régi számozás szerint a 2. szám alatt. Később e név alatt ugyanitt műköszörűs üzlet működött még az 1950-es évek végén is.

1943: Kun Mátyás fia r.t. [Cím43 67.].

Kun Mihály. Műbútorasztalos műhely a Petőfi (Külső-Torda) utca 54. szám és bútorüzlet az Unió utca 7. szám alatt az 1930-as, 1940-es években. Kun Mihály fiának Petőfi utcai műhelye még az 1960-as évek közepén is működött.

1941: Kun Mihály és Fia [Tel28.]; 1943: „Kun Mihály és Fia. Bútorkereskedők és lakberendezők." [Lak 580.].

Kuncz Aladár utcaOsvadă, Vasile:

Kund vezér utca. 1940-ig a Pop, Iulian, dr. része. Ezután a Hétvezér tér déli széle és a Szamos közti külön utca.— Pop, Iulian, dr.

1941: Kund vezér utca [Kvát41]; 1945: Kund vezér utca; Str. Danton utca [Kvut]; 1964: Str. Danton utca; Str. Căliman (’Kelemen-havasok’); 1980: Str. Căliman [Cj80]; 1991: Str. Căliman; Str. Sigismund Toduţă [Kmth 1991/241.].

Nevét a hatóság adta.

Kupleráj. A bordély-, másképp nyilvánosház közismert neve. Az ókori görögök, rómaiak idején elfogadott, széles körű társadalmi igényt kielégítő intézmény volt. A kereszténység elterjedése, önmegtartóztatást hirdető eszmeisége, de különösen a XVI. század elejétől, a hitújítás szigorúbb előírásain nyugvó erős közösségi kapcsolatok miatt efféle intézmény mifelénk szóba sem jöhetett. Annak ellenére, hogy mindig voltak házasságon kívüli kapcsolatokra törekvő férfiak és nők.

1573-ból való kolozsvári adatunk csak utalás: „Ne[m] akarya hogi az eo haza Bordely legyen" [EMSzT I. 1008.]. 1579. január 12-én közgyűlési végzésben a százférfiak, többek közt, kimondták: „rosz féle személyeket senki házába be ne fogadjon 10 fr büntetés alatt." [PJ]; 1585 (január 15-i végzés): „Azon leányok pedig a kik csak maguk szennyezésében laknak valaki házánál, vitessenek kalitkába, s ott tartassanak harmad napig, akkor a czigányok kisérjék ki a Kapun. Az ily személyeket két poroszló keresse fel, valahol megtalálja." [PJ].

Bordélyház létrehozására a XVIII. század utolsó negyedében tett kolozsvári kísérletről Rettegi György tudósít.

1778: „A kolozsvári bordélyház összeomlásáról. […] Rhédei Mihályné […] reávette ezt az istenfélő jámbor urát, gr. Rhédei Mihályt, hogy Kolozsvárt építsenek egy nagy Báál-házat1, hogy oda bizonyos fizetésért éjszakánként gyűljenek egybe a latrok és kurvák. […] Nagy palota lévén, kétfelől rejtekhelyek voltanak, az hol egy ágy s egy asztalka elfért, elől pedig be voltak vonva supelláttal2, az hova, ha ki bément valami olyan személlyel, amit akart, azt cselekedte, mert más embernek oda nem volt szabad menni. […] minekutána egészen elkészült volna, egy olasz (kik között legjobb bordélymesterek vannak) 300 német forinttal megárendálta3 erre a fársángra. A muzsikásokat is kipróbálták benne, […] s kihirdették a városon, hogy im aznap estve akiknek tetszik 20 krajcárért a főhelyre, tízért a középre, hatért pedig a legfelsőre, […] elmehetnek és minden valamit kíván, akár ételt, italt adnak pénzért. De nem tetszett az Úristennek ez a becstelen vendégeskedésnek neme, mert azon éjszaka egybeontá az egész épületet4. […] Egy strázsamester pedig (minthogy a gvárdaház5 a Rhédei Mihály úr háza előtt vagyon) éppen mikor az asszony kinézett volna, nagy fel kiáltotta másnap: »Leomlott, leomlott ama nagy Babilon, amely vala latroknak és kurváknak barlangja.« A szegény Rhédei Mihályné egyebet nem tudott reá mondani, hanem: »Mi károd benne eb ágyában született.« Ad 16-tum Januarii virradólag éjszaka 2 órakor esett le oly nagy ropogással, hogy jobb része a városnak felrettent álmából." [RettE 383–384.].

Bordélyház ugyan nem volt, de az erkölcstelen nőszemélyek, az általuk terjesztett nemi betegségek állandó fejtörést okoztak a tanácsnak. Ezért erélyes intézkedést hozott:

1804. május 16.: „Proponáltatván, hogy a városon az erkölcstelen és feslett életü alá való személlyek nagyon megszaporodtak, és hiában verettetnek, hajaik elvágattatik és a városról a Hóhér által kikisértetnek, mégis a városról ki nem irtathatnak — tehát mivel a Katona Tiszt urak is kérik azok kiirtatásukat — végeztetett: jelentessék a F(elséges).K(irályi).F(ő).I(gazgató). Tanácsnak6, hogy az olyan feslett erkölcsü személyek, noha több versen megverettetvén és hajak levágattatván a Hóhér által kikisértetnek — mégis őket kiirtani nem lehet, s félö, hogy ők mind a Katonákat mind a Publicumot buja és szerelem nyavallyával (’vérbajjal’) eltöltenek — a Tanács jónak látja ezeket egy szekérbe fogattatván és tollu koszoruval a Hohér által a városból kikisértetni." [PJ]; Június 25.: „A F.K.F.I. Tanács ezen mód szerinti büntetést nem engedte meg, hanem parancsolja azokat méltó testi büntetéssel megbüntetvén a városról csapassék ki, melyek ha vissza kerülnének az Korbács ütéseket rajtok mindannyiszor megkétszereztetvén utasitsák el. Végzés. Szolgál tudásul és megtartásul. A Politiae Director (’rendőrfőnök’) atyafiának pedig Communittáltassék (’közöltessék’), hogy e Tárgyban a Katona tisztekkel egyetértvén, az olyan személyeket szorgalmatosan felkerestetni és megirth más személyeket megbüntetni s a vidékből kikisértetni tartsa szoros Kötelességének" [PJ].

1839. március 22.: „A K(ülső). Közép utcai fertály kapitány, notárius és subscribált arbiterek (’alulírott választott bírók’), fertály elöljárói s ott lakó polgárok több rendbeli panaszok folytán jelenti: Hogy amilyen nagy örömére volt a mindenkori segedelem a Casarma7 elkészülésére nézve, ép oly nagy zavarba van most a sok feslett erkölcsü gyanus személyek elszaporodása folytán. Mert úgy a magyar birtokos gazdák, mint az új parasztok házaikat oly nagy áron adják ki a katonákkal fajtalan életet élő gyanus személyeknek, hogy szegény sorsú becsületes emberek emide ki nem kerülhetnek. Rendelést kér, hogy senki is házát ilyeneknek ki ne adja! Kiadatik a Pol. Dir. pontos nyomozás végett." [PJ].

Néhány év múlva már bordélyházat is említenek.

1845. november 28.: „[az] elsö osztályba kéjhölgyeket, ha egészségesek, s kereskedésüket cégéresen nem üzik, minden jól szervezett városban, ha nincs nyilvánosan megengedve, de elnézni szükséges. […] A bordélyházban tartózkodókra nézve pld. az a véleményük, hogy ezek a városból mind elüzessenek… […] A mi a bujasenyv (’vérbaj’) alattiakat illeti, utasittatik a pol. dir. hogy az ideözönlött idegen cellengő bujálkodó nőszemélyeket, az állandóan meg nem telepedett bába asszonyokat kik közé az u.n. kuplernők is tartoznak, és akik itt a városon tilalmas fajtalan kereskedést űznek, a városból kitiltandók. Nem különben a bujálkodó nőszemélyeket tartó fogadósok és fogadósnők is kemény fenyíték és a körülményekhez képest példás büntetés alá veendők. Tehát »az idegen helyekről idejövő és bordélyházakban magukat megvonó buja nőszemélyek« — bába asszonyok s keritőnők kitiltandók azonnal." [PJ].

De minden erőfeszítés ellenére a jelenséget előidéző, a vérbajt terjesztő személyektől nem lehetett szabadulni. 1848 után a tőkés fejlődés, a polgárosodás lehetővé tette a közösségi kötelékek gyors lazulását. A polgári társadalom világszemlélete szerint az egyén érvényesülése mindennél előbbre való. Fölösleges akadálynak tekintette a közösségeket, amelyek akadályozzák az egyén szabad akaratának, tehetségének kibontakozását. Megszűntek tehát a céhek, meg az ősi magyar katonai szervezetre visszavezethető tizedek, részeire bomlottak a nagycsaládok, majd a családok. Ez idő tájt kaptak engedélyt az immár kuplerájnak mondott bordély-, másképp nyilvánosházak létesítésére a kuplerájos mamák és urak, ekkor nyíltak meg ezek az üzleti vállalkozásként működő intézmények. Így a XIX. század végén, a XX. elején Kolozsvárt több helyütt is volt nyilvánosház:

1. a Forduló utca — 1940 után — 10. és 12. szám alatt. Ez volt a legelőkelőbbek egyike.

1914: „Kornhauser Farkasné özv. bord[ély]h[ázas]. Forduló utca 13.8" [Cim14 288.]; „Jászai Józsefné házb[irtokos]. bordélyháztul[ajdonos]. Forduló utca 15–17.9 Távb[eszélő]. 8–58." [Cim14 267.]; „Feinstein Fülöpné özv. h[áz]b[irtokos]. bordélyház tul[ajdonos]. Forduló utca 19.10 Távb[eszélő]. 9–13." [Cim14 231].

2. a Fogoly utcában;

3. a Búza utca elején, baloldalt és végén, a Fogoly utca sarkán. Utóbbit Tükrösnek mondták. A Forduló utcai mellett ez volt a legelőkelőbb.

1914: „Dömötör János bordélyház tul[ajdonos]. Buza utca 12.11" [Cim14 219.]; „Stróba Józsefné h[áz]b[irtokos]. bordélyházt[ulajdonos]. Buza utca 13.12 Távb[eszélő]. 5–23." [Cim14 366]; „Gradicsai Anna bordélyház t[ulajdonos]. Buza utca 15–19.13" [Cim14 247.].

4. Egyesek szerint a Patak utcában, a Munkás (Rio) mozi előtti épület alagsorában az Édes lyuk is hasonló intézmény volt.

5. a Fellegvári úton. Nagy István Külváros című könyvéből kiderül, hogy itt főleg a más nyilvánosházakból kirostált örömlányok tanyáztak. Itt tartózkodásuk valószínűleg a Fellegvár XVIII. század eleji felépítésével összefüggő Lépcső utca kialakulásáig, az itteni, a német katonaságot kiszolgáló kocsmák, örömtanyák létrejöttéig nyúlik vissza. — Drága Lina, Grádics utca.

1914: „Weisz Samuné bordélyházas. Fellegvári út 18.14" [Cim14 403.]; 1937: „…egészen fiatal kisasszony az nincs erre, vagy ha van, az akkor rútabb a legöregebbnél is. A szépek és fiatalok nem itt kezdik, de itt fejezik be. A felhajított kő sorsa az övék. Repülnek fel-fel a bárok, szállodák emeletes szobájáig s talán még feljebb, aztán lehullanak, hullanak vissza valamelyik bakának, parasztlegénynek vagy vékonypénzű ipari munkásnak az ölébe, ahol tisztán, fiatalon és egy életre tartón kellett volna kezdeniök. […] Igazi nevüket [a lányok] nem használják, mert az egyszerű leánynevek tisztességüket veszítve, laposan hatnak. […] …itt a Sáncalatt a bakáknak és hasonló külvárosi nőtleneknek megfelelő a »kisasszony« titulus is. A szerelem ószerére vetett »kisasszonyokat« éppen olyan izgalommal veszik birtokukba, mint az ócskapiacról szerzett úri rongyokat. S csak viselés közben veszik észre, hogy a nadrág ülepén kiadósan átdereng a külvilág… És mégis, a Sáncalatt áll a vásár évről évre, nemzedékek óta. Áll türelmesen, kitartóan, szilárdabban a fellegvári szikláknál." [NIK 121–122.].

6. A nyilvánosházakon kívül, az ezektől független kéjnők a nekik helyt adó kisebb szállodákban tevékenykedtek. Mint például a vasútállomás közelében, a Héjjas szállodában.

1943: „Héjjas szálloda, Horthy út 112." [Lak 333.]; „»Héjjas szálló és söröző«, Kolozsvár, Horthy Miklós út 112. Telefon 37–58. Kényelmes tiszta szobák, ápolt italok, polgári árak. Honvédség részére engedélyezve. Cégtulajdonos: Héjjas Ferencné." [Lak 334.].

1944. június 2-án, a bombázáskor, találat érte.

Szilágyi István (Szombathely) feltételezi, hogy a Rózsa utca összefügg a bordélyházzal [Szil]. Erre vonatkozó kolozsvári adat azonban nem ismeretes. — Rózsa utca.

1948-ban, a kommunisták hatalomra kerülése után a kuplerájokat bezárták, a nőket munkára vitték, hogy így szoktassák le őket eddigi tevékenységükről, így neveljék őket, úgymond, a társadalom hasznos tagjaivá. Egyesek a Pap utcai Szaniszló-féle bőröndüzembe [Rózsa Béla közlése], a kevésbé szerencsések a Duna-csatornához kerültek. Miután 1949-ben a tilalmat feloldották, a nők visszatértek. De csak rövid időre, 1950-ben a nyilvánosházakat végleg bezárták.

A címszóval azonos jelentésű bordély szavunk a XV. század elejéről ismert („p[ro]stibulu[m]: bo[r]del"). Vándorszó (ang. bordel, holl. bordell, ném. Bordell, sp. burdel, fr. bordel, ol. bordello stb. ’bordély’, középkori lat. bordellum ’kunyhó’). Forrása a germán (frank) bord ’deszka’. Ennek átvétele az ófrancia borde ’deszkakunyhó’, melynek a XIII. század táján kicsinyítőképzős bordel alakja keletkezett, egyrészt ’kunyhó’, másrészt ’nyilvánosház’ jelentéssel. Utóbbi a franciából terjedt el az európai nyelvekben [TESZ I. 344.].

A ’bordélyház, nyilvánosház’ jelentésű kupleráj német eredetű, a ’nőknek erkölcstelen életre való csábítása, közvetítése; kerítés’ jelentésű Kupplerei-ból való, ez pedig az ugyancsak német kuppeln ’házasságkötés céljából összeismertet; kerít’ ( — latin coppulare ’összeköt’) származéka. A szó ’bordélyház’ jelentése a magyarban alakulhatott ki. Első ízben 1896-ban jegyezték le. De korábban is létezhetett, a ’kerítő’ jelentésű kupler első adata 1710-ből való [TESZ II. 674–675.].

Kurta sikátor. A Kajántói és a Kórház utca közti rövid sikátor. Az 1900-as évek elején alakult ki. — Kórház utca.

1918: Kurta sikátor [OF 37.]; 1933: Poteca Scurtă (potecă n fn ’gyalog[ösvény]’, scurtă mn ’rövid’) [OF 37.]; 1937: Poteca Scurtă [Br37]; 1941: Kórház utca [Kvát41]; 1945: Kórház utca; Str. Spitalului — Kórház utca [Kvut]; 1964: Str. Spitalului — Kórház utca; Str. Spitalului.

Nevét a hatóság adta.

Kurta-Szappany utca. A Belső-Magyar utcából baloldalt nyíló első, a Takácsok tornya mellett az északi városfalig, majd a Kisszamosig (Malomárok) vezető utca. Bár első említése a XIX. századból való, az Óváron kívüli város építése során, a XIV. század vége felé, a XV. elején alakulhatott ki. A Magyar utcának, amelyből kiágazik, 1372-ből ismert a neve. — Első-Szappany utca, Felső-Szappany utca, Görbe-Szappany utca, Hosszú-Szappany utca, Kőfalsori-Szappany utca, Külső-Szappany utca, Szappany utca.

1852–1857: kurta szappanyutcza [Jakab I. 37.]; 1865: Szappany utcza; 1869: Kurta Szapan u[tcza] [Bodányi]; 1888: Szappan utcza [Kv88]; 1894: Kurta szappan u. [Mach]; 1899: Kurta-Szappany u. [KvKözgyJk 1899. 111.]; 1899: Dávid Ferencz utcza [KvKözgyJk 1899. 111.]; 1914: Dávid Ferenc utca [Cim14 167.]; 1917: Dávid Ferenc utca [Cs17]; 1923: Str. F. David [Br 86., 96.]; 1933: Str. F. David [OF 35.]; 1937: Str. Francisc David [Br37]; 1941: Dávid Ferenc utca [Kvát41]; 1945: Dávid Ferenc utca; Str. Dávid Ferenc utca [Kvut]; 1964: Str. Dávid Ferenc utca; Str. David Ferenc.

1Baal: az ég istene a föníciaiaknál.
2supellát — superlát ’lepel, függöny, kárpit’.
3 ’kibérelte’.
4A Rhédey-ház Belső-Szén (Jókai) utcai egyemeletes szárnya, ahol később, az újjáépítés után, az első színházi előadást tartották.
5 ’őrház’ — Nagyvárdaház, Várdaház.
6másképp Főkormányszék, Gubernium. — Főkormányszék.
7 ’kaszárnya’, Szent György-laktanya.
81940, a magyar hatóság házszámozás-rendezése óta minden utcában a jobb oldal a páros, a bal a páratlan. Így ez a ház 10. szám lett.
91940-től 12., illetőleg 14. szám.
101940-től13. szám. 1974–1975-ben, a Központi áruház építése előtt, lebontották.
111940-től 20. szám.
121940-től 17. szám.
13 1940-től 19., illetőleg 23. szám.
141940-től 14. szám. 1962-ben, az utca elejének valamennyi épületével együtt, lebontották.

(Folytatjuk)

Asztalos Lajos

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


A félelemkutató bátorsága
Lászlóffy Csaba: A félelem halmazállapota című regényéről
Irodalmi Jelen Könyvek, Arad, 2005

A halmazállapota felől megközelíteni a félelmet költői gondolat. Így feltárható az a képzeletbeli kés által okozott fájdalom, amely agyunkba hatol, amikor onnan tiltott gondolatokat, a meghaladott társadalmi gyakorlat elleni lázadást próbálja kimetszeni. A félelem halmazállapota gyakorta olyan szilárd falakhoz hasonlatos, amelybe fejünket beleverjük és beleverik, amelyeket nem sikerül megmásznunk, mert visszahúznak a hatalom emberei, az áporodott gyakorlatok, a sunyi szokások, a teljes életet gátló minden mesterséges akadály és csapda.

Életünk így gyakorta kifolyik kezünk közül, elfolynak éveink, lelkünkben kongó ürességek maradnak, és céltalanságunkat közlekedő edényhez hasonlatos mutatói jelzik: félelmünk mindenkor csak addig emelkedhet, amíg hőköléseink és bénaságig elfolyó akaraterőnk.

Elszállnak legjobb gondolataink, bátorságunk a másként gondolkodásra, a hasznos cselekvés izmainkat feszítő gőzei is elpárolognak a beláthatatlan semmibe, ahonnan valamiért jöttünk, amiért a biológia törvényei szerint élnünk érdemes.

A félelem halmazállapotának szilárdsága hasít fájdalmainkba és megtöbbszörözi azt. A cseppfolyós erkölcs és a légiesített életérzésben eluralkodott félelem különleges, nehezen megfogható és leírható halmazállapotának közegében peregnek le különféle történéseink, lehetséges életünk töredékei.

A századvég riasztó panoptikumának ábrázolására vállalkozó költő egy szerelmi történet keretébe ágyazva, sejthetően, a diktatúra által elembertelenített világban, a sokféleképpen kiszolgáltatott értelmiségiek gondolatterhes hétköznapjaiba nyújt bepillantást. A szereplők az elidegenedés sorvasztó kórjában szenvednek. A drámai levegőt a regényben nem a szereplők közötti konfliktusból, hanem a mindennapi élet fortyogó katlanját légmentesen lezáró, a hősök legapróbb cselekedeteit is befedő, nehezen magyarázható, tehát kilátástalan, az egész társadalmat elborító félelemmel szembeni magatartásukból következtethetjük ki. A sorjázó eseménykockák, a filmszerű visszaemlékezések és a gondolatgazdag naplórészletek egymáshoz hasonlatos alaphangján, mint a sajátos ecsetkezelésű képírók, változatos színekkel: álmokkal, visszaemlékezésekkel, Pongrácz Mária szerint találóan „a lelkiismeret és az öntudat vergődéseinek drámai hangokat megütő zaklatott keretében" ábrázolja a szerző.

A grafikus futó kalandjával induló történet a zilált élet ábrázolásának kelléke. „Csökött cenzúraviszonyok között élt az egész ország." Amikor legegyszerűbb szavaink is gyanúsak voltak, és a félelemkeltés célja az volt, hogy a beszari alakok őrizkedjenek a felforgató gondolatoktól. A kisvárosi napilap grafikusa „a sejtekbe oltott félelem" tobzódásának idején másokhoz hasonlóan megingott és fulladozott a hullámverésben, nyüszítő idegekkel próbált menekülni a mindent beborító szennyes hordalék erkölcspusztító sodrásából. Kétgyermekes kolleganője „élet-halál játékra termett". Nyíltsága, bátorsága teszi vonzóvá. A grafikus belékapaszkodik menekülésében. De a nő — a mindenütt felsejlő félelem ködében, a talán sohasem feltárható félelmek hátterének érzékelését elősegítendő — eltűnik egy viharos éjszakán, „az idomítottak" keze lehet a dologban, mert halála után kapcsolataiban turkálva próbálják az újságírónő bátorságának apróra töredezett darabjait is összeszedni, hogy másokban ne nőhessen tovább. Mert akkor bátorság kellett ahhoz, hogy ilyen mondatokat fogalmazzanak az újságírók: „Egy nemzedéket sem ítélhetnek életfogytiglan ünneplésre".

A hozsánna évtizedeiben lelki nyomorékká satnyult az ember. A szókimondók elől menekültek az emberek. Lászlóffy Csaba jól ismeri ezt a világot. Ő maga is azok közé a szókimondók közé tartozott, akiktől félelmükben elfordultak az emberek, amikor például a magyar nyelvű oktatást, megkülönböztetett diákokat és tanárokat vett védelmébe. A fiam halálakor is, versben mondta ki a zsoldosok minden módon eltitkolt vétkét, a félelemkeltés nemcsak fenyegetésekkel teli kihallgatásokkal, jogtalan házkutatásokkal járt, hanem a legvéresebb megtorlásokkal is.

Még sokan elmondhatják: „Oly korban éltem...., amelyikben, aki karrierre vágyott, annak egyetértésével történt minden rossz. S mivelhogy cinkossá avanzsálta magát, nem emlegethetik az áldozatok között még az unokák sem."

Emlékszem, a szókimondás még legjobbjainkat is pánikba ejtette. Amikor a vegyes házasságokról írt riportom harmadszor került a neves filozófus-szerkesztő elé, az felugrott és elmenekült a szerkesztőségből, az iskolaügyeinkről kérdező vezető az általa írásban kért helyzetelemzésemet, amelyben elrománosításunkról írtam, jóindulatáról biztosítva adta vissza, amikor a nemzetiségünk ügyeiért börtönt is ült vezető költői, „Mi történik itt?" kérdésére a fasizmust mondtam, hüledezve utasított rendre és a lehallgatókra figyelmeztetett. Lászlóffy bizonyára ennél is cifrább és vérlázítóbb eseteket élt át, így aztán mindenképpen a félelem-korszak hiteles ábrázolója, a „csontok gyökeres ellenállására" rendezkedett be, szerelmi történetébe ágyazott elemzése ma is kivételesen fontos és szükséges, hiszen a megtisztulás elősegítője lehet.

„Kerülöm a kutató tekinteteket, igyekszem észrevétlenül elsuhanni a közösnek hazudott érdekektől hevülő arcok előtt, amióta tudom, hogy vadidegen emberek vonásait képes egyazon kifejezésbe rántani a gerjesztett ujjongás vagy rémület." — írja a szerző grafikus hősének gondolatait is felmondva, szerelme és küzdőtársa, Z., a titokzatos asszony.

Formailag a szerző a már évek óta nagysikerű apokrif-történeteinek szerkesztési módját alkalmazza, gyors vágásokkal, filmszerűen pergő képek és gondolatok költői mozaikjaiból áll össze a máig érő zaklatott múlt tanulságos története, tragédiája. „És aki mellett meghalt már egy ember / Az maga is — meghalt maga is egyszer..." Életünkben így többször is meghalunk. És közben Lászlóffy Csaba ösztönzésére katarzisokban élhetjük meg az örök kérdést: „Milyen messzire jutottunk a szellem méltóságától, vagy akármilyen öntetszelgő (mégis) harci taktikáról?". A kolozsvári háttér előtt többekké aprózott személyekre, kettényílt alakokra ismerünk, akiket a lehetséges eggyé tömörülésben az író intellektuális síkra emelt, valószínűtlenségük is a hatalom torzító félelmetességét példázzák. Az / ami akkor történt / ami történt / ami holnap történik / fájdalmas tanulság. A változás perceitől kezdve, a reánk támadó falkába gyűlt kételyek ellenére, a végső megtisztulásig mai és holnapi kötelességünk. Mindaddig, amíg magyarnak lenni az egymástól való félelem sápasztó betegségében nemcsak állapot, hanem igaz magatartás lesz. A kiút, akár a regényben, közhelyes, de igaz: az utánunk jövőket kell eligazítanunk múltunkban és jelenünkben. Általuk léphetünk a felemelt fejűek paradicsomába.

Tar Károly

vissza az elejére


Könyv az erdélyi örmények múltjából

A csíkszeredai születésű, Kolozsvárról elszármazott, ma Bécsben élő szerző — Száva Tibor-Sándor — neve nem ismeretlen az erdélyi örményekről szóló szakirodalomban. A csíkszépvízi Száva család történetét, geneológiáját felvázoló munkája két kiadást is megért. A családtörténeti visszatekintésben 170 rövid életrajz olvasható. Majd 2003-ban megjelenteti a Szépvízi magyarörmények nyomában című könyvét, benne 35 törzscsalád családfájának megrajzolására vállalkozik. A most megjelent, a tőle megszokott tudományos igénnyel megírt könyve* a fellelhető írásos adatok alapján felsorakoztatja azokat az örmény származású személyeket, akik katonaként — ilyen-olyan beosztásban — részt vettek az I. világháborúban. Egyetérthetünk a szerzővel: „A háborúban számtalan örmény származású magyar is részt vett. [...] Ők is, mint az erdélyi magyarok, a mozgósításkor vonultak be a különböző ezredekbe. Soha nem vetődött fel származásuk kérdése, mert ők ízig-vérig magyarok voltak, és a harcokban becsülettel vállalták a magyar sorsközösséget".

Kissé elfogódottan kérdem: Van-e valami értelme a tizenkilenc erdélyi gyalogezred több tízezres katonájának sorsából kiemelni az örmény származású magyarokat?

Ha utánagondolok, némi örmény vérrel ereimben, úgy érzem, van. A hajdani örmény közösség érzelmileg még ma is valami közös és ködös származástudat bűvöletében él. Bennük van a kettős identitás tudata: örmények voltunk, magyarok vagyunk, de ma is él bennünk az a tény, hogy hajdan különálló közösség voltunk, s e közösségnek múltját ismernünk kell!

Kötetében a szerző 186 olyan magyarörményt mutat ki, akik katonaként részt vettek az I. világháború csatáiban. A szöveg olvasmányként is leköt. Többek között ilyen örmények viselte „ismerős" nevekkel találkozik az olvasó: Ajvász, Ágopcsa, Ávéd, Czárán, Dajbukát, Donogán, Duducz, Esztegár, Gajzágó, Gámentzy, Jagamas, Kabdebó, Kirkósa, Korbuly, Lázár, Merza, Nuridsány, Patrubány, Pungutz, Sáska, Száva, Tolokán, Vertán, Vikol, Zakariás stb. A betűrendben felsorakoztatott nevek alatt megtaláljuk a szóban forgó személy születésének és halálának helyét és idejét, azt, hogy mikor vonult be, milyen katonai egységben szolgált, melyik harctéren küzdött, milyen kitüntetéseket kapott.

A helységnévmutató már azért is érdekes, hogy a négy örmény központből (Szamosújvár, Gyergyószentmiklós, Szépvíz, Erzsébetváros) hova, milyen településekre széledtek szét az örmény családok. Egyszer ennek okait, folyamatát is megvizsgálja valaki.

Az olvasó, ha kézbe veheti a csupán kétszáz példányban megjelent, nem túlságosan vaskos, de formájában ízléses kötetet, elgyönyörködhet Kövér Gyula csodálatos harctéri rajzaiban, amelynek témáit a budapesti Hadtörténeti Múzeum szolgáltatta.

* Dr. Száva Tibor–Sándor: Magyarörmények az I. világháborúban. Magyar–Örmény Könyvtár 12. szám. Budaörs, 2003.

Murádin László

vissza az elejére


Hagyomány és korszerűség

Az időszakos folyóirat legutóbbi, V. évfolyamának 3. számában Veres Péter Cirok és aranyfüst című, Ferencz S. Apor csíkszeredai szobrászművésszel készített interjúját olvashatjuk. A Barabás Miklós Céh úttörő jellegű, múlt év decemberében tartott aukciójáról Lőrincz Ildikó ír. Többek között megjegyzi: műalkotás vásárlására ilyen kiváló lehetőség nem biztos, hogy egyhamar adódik. Majd jogosan teszi fel a kérdést: Hol volt az a feltörekvő üzletember-réteg, amelynek meglett volna a lehetősége arra, hogy egy ilyen, 20 eurótól 400 euróig terjedő, változatos árkategóriában műtárgyat vegyen? Vajon nem tudtak róla, hogy itt lenne a helyük? Az eseményről mindenesetre értesültek, hiszen legtöbbjük névre szóló meghívót kapott, de ezt már a szervezők fűzik hozzá. Murádin Jenő folytatja a Festőnők az erdélyi művészetben című sorozatát. Most a kerek száz esztendőt (1887–1987) megélt K. Csikós Antóniát, a nagybányai művésztelep tagját mutatja be, ír életéről és elemzi munkásságát. Bak Áron Brummer József képmása alá című írásában Henri Rousseau le Douanierről ír, miközben megismerhetjük a francia festő és a szegedi paprikakereskedő szobrásznak induló, de végül neves műkincskereskedővé vált fia kapcsolatát, és bepillantást nyerhetünk a múlt század eleji párizsi művészvilág életébe. Közli a lap továbbá Nagy Imre részletes kiállításjegyzékét, amelyet Szabó András állított össze. S arról is olvashatunk, hogy múlt év novemberében a Hargita megyei Máréfalván, a község művelődési házában megnyitották a Balázs Imre Képtárat. Az 1987-ben Magyarországra áttelepült neves festőművész, akit a hatalom 1956-os tevékenysége miatt börtönbüntetésre ítélt, s kiszabadulása után munkái sokáig nem is szerepelhettek hivatalos tárlatokon, 33 olajfestményét adományozta szülőfalujának.

(n)

vissza az elejére


GAZDASÁG


A Hetek adósságleírására szólítják fel Kelet-Európát

A hét vezető ipari hatalom (G7) felajánlja a súlyosan eladósodott szegény országok megsegítését célzó program (HIPC) kedvezményezetteinek adósságuk leírását. A Hetek pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői nemrég Londonban találkoztak, ahol más hitelező országokat, köztük a kelet-európaiakat is hasonló gesztusra szólították fel.

Gordon Brown brit pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a leírás az adott országok adósságának „100 százalékáig terjedhet", de minden egyes országról eseti alapon fognak dönteni.

A gyorsított adósságleírást célzó HIPC-programot, amelynek neve „a nagy mértékben eladósodott szegény országok" angol kifejezésének rövidítése, már 1999-ben elindították, de Brown most azt mondta: a G7 történetében ez az első olyan döntés, amely 100 százalékos adósságleírást ajánl fel, és a Hetek képviselői most először vitattak meg egyáltalán ilyen mértékű adósság-elengedést.

Brown azt mondta: a Hetek felkérték a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Világbankot arra is, hogy a jelenleg 27 országra kiterjedő HIPC-programban nem részes, de szintén alacsony jövedelmű és szegény országok adósságrendezésének lehetőségét is tekintsék át.

A brit pénzügyminiszter szerint a londoni G7-konferencián szóba kerültek azok a hitelező országok „Líbiától Romániáig és más kelet-európai országokig", amelyek nem tartoznak a kormányhitelezők alkotta Párizsi Klubba, de amelyeknek a legszegényebb országok kétoldalú alapon szintén adósai.

A G7 — szintén első ízben — felszólítja ezeket az országokat is, hogy vegyék ki részüket a HIPC-országcsoport adósságkönnyítéséből — mondta a pénzügyminiszter.

Brown ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy az adósság-leírási program finanszírozásáról még egyeztetni kell. Közölte: majd ha „a Hetek londoni ülésén született javaslatok és azok finanszírozása találkozik", a világ akkor tekinthet első ízben valós lehetőségként a legszegényebb országoknak kifizethetetlen adósságaiktól történő megszabadítására.

Nagy-Britanniának ezek szerint nyilvánvalóan nem sikerült egyelőre megnyernie az Egyesült Államok támogatását ahhoz az elképzeléshez, amelynek lényege a legszegényebb országok hozzájuttatása évi 50 milliárd dolláros pótlólagos finanszírozáshoz úgy, hogy az összeghez az érintett országok a nemzetközi tőkepiacról jutnának hozzá a fejlett ipari hatalmak garanciavállalásával.

Ezen a javasolt konstrukción az amerikai és a brit kormány látványosan összekülönbözött a londoni G7-konferencián. John Taylor amerikai pénzügyminiszter-helyettes azt mondta: az Egyesült Államok nem tud ilyesmiben részt venni, mert az elképzelt tranzakció ütközik az amerikai költségvetési szabályozókkal.

Gordon Brown a szombati sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: a Hetek megállapodtak ennek és más segélyprogram-javaslatoknak a további tanulmányozásában a nyári skóciai G7-csúcsértekezletig.

A brit pénzügyminiszter szombaton mindazonáltal „sikeresnek" nevezte a londoni G7-értekezletet, amelyre szavai szerint a világ „az adósságleíró G7-konferenciaként fog emlékezni".

Brown bejelentette azt is, hogy a Hetek londoni ülésén „kivételes eljárásként" megállapodás született a dél-ázsiai szökőár-katasztrófa által sújtott országok kamat- és tőketörlesztésének 2005 végéig történő felfüggesztéséről, azon országok esetében, amelyek ezt kérik.

Ennek szükségességét korábbi londoni elemzések vitatták. A Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő már januárban olyan állásfoglalást adott ki, amely szerint például Indonézia továbbra is képes eleget tenni adósságszolgálati kötelezettségeinek mind deviza-, mind belső adóssága után; törlesztési képességét alig befolyásolja a szökőár által „néhány félreeső tartományban" okozott pusztítás.

A McGraw–Hill pénzügyi csoporthoz tartozó hitelminősítő év eleji közleménye szerint a kormányhitelezők természetesen kezdeményezhetnek adósság-elengedést vagy adósságszerkezet-átalakítást Indonézia javára, „nincs azonban egyértelmű indok" arra, hogy ez érintse a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni indonéz adósságot is. A figyelmeztetés szerint ha ez mégis megtörténne, a cég az érintett indonéz adósságpapírok besorolását „D"-re, vagyis nem-fizetőre, az ország szuverén besorolását pedig „SD"-re, vagyis bizonyos adósságok után nem fizetőre (selective default) rontaná, akkor is, ha az érintett kereskedelmi hitelezők maguk nem deklarálnák nem-teljesítőnek az országot.

vissza az elejére


Kelet-Európa kedvenc kiszervezési helyszín

A világ vállalatvezetőinek túlnyomó többsége cége jövedelmének és profitjának növekedésére számít 2005-ben, annak ellenére, hogy a világgazdasági klímát az idén jóval több bizonytalansági tényező rontja, mint tavaly — áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató ház által kiadott éves előrejelzésben, amely szerint a vállalati gyártás- és szolgáltatás-kiszervezési célpontok között előkelő helyen áll Kelet-Európa és ezen belül Románia is.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző központja 500 vállalatvezető bevonásával elvégzett, 38 oldalon összegzett felmérésében azt írta: a cégigazgatók 87 százaléka számít arra, hogy vállalatának forgalma és haszna 2005-ben növekedni fog; 53 százalék közepes, vagy legalább szerény, 34 százalék viszont egyenesen rohamos növekedést vár.

Cége profitjának és bevételének enyhe visszaesését mindössze 4 százalék jósolta, a két vállalatgazdasági alapmutató jelentős visszaesésétől pedig senki nem tartott a körkérdésbe bevontak közül.

A megkérdezett vezetők 65 százaléka szerint a következő három évben is kedvező marad a globális vállalati klíma, és csak 8 százalékuk számít rossz gazdasági környezetre cége tevékenységéhez hosszabb távon.

Az EIU szerint ugyanakkor a vállalatoknak az idén jóval bizonytalanabb környezetben kell helytállniuk. A cég előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés a tavalyról becsült, igen robusztus 5 százalékról az idén 4,1 százalékra, 2006-ban 4,0 százalékra lassul, de számos kockázat — közte a dollár további zuhanása, az amerikai ikerdeficit, a kínai gazdaság durva fékezésének eshetősége — akár ennél is jobban visszafoghatja a világgazdasági növekedést az idén és jövőre.

A vállalatvezetők főleg az amerikai gazdaság bizonytalanságaitól félnek: relatív többségük — 23 százalékuk — azt mondta, hogy az Egyesült Államokat tartja a legnagyobb kockázatnak vállalata üzletmenetére. A második legkockázatosabbnak ítélt ország Kína, 21 százalékkal, de egyben ezt az országot nevezte a legtöbb — 35 százaléknyi — cégvezető a vállalata számára legjobb növekedési kilátásokat jelentő gazdaságnak is.

A szélesebb térségek növekedési kilátásaira vonatkozó kérdésre 72 százalék válaszolt úgy, hogy a legjobb lehetőségeket az ázsiai–csendes-óceáni térségben látja cége számára. A második helyre került Kelet-Európa, amely az igazgatók 34 százaléka szerint kínálja a legjobb növekedési kilátásokat.

A felmérésben külön vizsgálták a vállalatok fő gyártás- és szolgáltatás-kiszervezési célpontjait a termelés globalizálásának jegyében: itt Kelet-Európa és ezen belül Magyarország igen jó, Románia pedig viszonylag jó helyezéseket kapott.

A kilenc különböző helyi tényező — közte a makrogazdasági stabilitás, a politikai és a biztonsági kockázat, a munkaköltség, a szabályozó- és az adókörnyezet — súlyozásával összeállított rangsor szerint India a legrokonszenvesebb célország, Kína a második, a harmadik Csehország, az ötödik Lengyelország és a nyolcadik Magyarország, a hatvan országot tartalmazó listán.

Az első 15-ben mind a nyolc jelentős kelet-európai gazdaság benne van, főleg Nyugat-Európa közelsége, az olcsó munkaerő és a jó nyelvtudás miatt. A jelentés megemlíti, hogy a 14. helyezett Romániában 4 millióan beszélnek folyékonyan franciául, 2 millióan németül.

Jóllehet a kiszervezések tényleges száma Kelet-Európába még igen alacsony — csak Magyarországon jut egymillió lakosra több mint kettő az ilyen jellegű beruházásokból —, a rangsoroláshoz használt modell rendkívüli növekedési potenciálra utal — áll az EIU átfogó éves jelentésében.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 8., kedd

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

36 900/37 300

28 600/28 900

148/152

vissza az elejére


Február 9., szerda

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 975 lej, 1 USD = 29 016, 1 magyar forint = 152 lej.

vissza az elejére


21,3 százalékkal nőtt tavaly az export

Az export tavaly 21,3 százalékkal 18,934 milliárd euróra nőtt (FOB), az import 24 százalékkal 26,28 milliárd euróra gyarapodott (CIF), így a hiány 7,346 milliárd euró maradt.

Az exportnövekedést a lej erősödése és a fő piacok gyenge gazdasági növekedése ellenére sikerült elérni — vélik a szakértők. Az EU-ba irányuló kivitel tavaly, végig 25 tagországgal számolva, 20,1 százalékkal nőtt, és a teljes kivitel 72,9 százalékát tette ki.

Az első tíz exportpiac sorrendben, a teljes kivitel 74,1 százalékával: Olaszország, Németország, Franciaország, Törökország, Nagy-Britannia, Magyarország — a teljes kivitel 3,8 százalékával —, Hollandia, Ausztria, az Egyesült Államok és Görögország.

A tavalyi hazai kivitelben a legtöbb, 22,3 százalék erejéig, a ruha és a szövet volt, majd 17,6 százalékkal szerepeltek a gépek és műszaki berendezések. A behozatal az EU-ból tavaly 19,8 százalékkal nőtt, részaránya a román importban 64,9 százalékos lett. A behozatalban tavaly 23,8 százalékkal szerepeltek a gépek és műszaki berendezések, 13,4 százalékkal az ásványok, 12,6 százalékkal a ruha és a szövet.

vissza az elejére


Tavaly 5,3 milliárd euró volt a külkereskedelmi hiány

Az ország tavalyi külkereskedelmi hiánya 5,32 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 4,5 milliárd euróról, miután az import bővülése meghaladta az exportét.

A kedvezőtlen külkereskedelmi adat rontott a tavalyi GDP-arányos folyó fizetési hiányon, ami a várt 6 százalék deficit helyett 6,5 százalék lett.

A statisztikai hivatal múlt héten ismertetett adatai szerint tavaly a hazai kivitel 21,3 százalékkal 18,9 milliárd euróra nőtt, a behozatal 24 százalékkal 24,2 milliárd euróra bővült. Az export 72,9 százaléka irányult az Európai Unióba, ahonnan a teljes behozatal 64,9 százaléka származott.

vissza az elejére


Gőzerővel terjeszkedik Romániában az amerikai Smithfield

Gőzerővel terjeszkedik hazánkban az amerikai húsipari óriáscég, a Smithfield: jelenleg előrehaladott tárgyalásokat folytat a Prodaliment Salonta felvásárlásáról.

A Smithfield már tulajdonosa a temesvári ComTim húsipari cég temesvári üzemének — amelyet tavaly vásárolt fel 33 millió dollárért —, és ez profilját tekintve hasonló feldolgozóüzem, mint a most felvásárlásra megcélzott nagyszalontai Prodaliment.

Hazai ágazati elemzők szerint a Smithfield felvásárlási sietségének oka, hogy gyorsabb egy kész üzemet átvenni, mint a ComTimet teljes termelőüzemmé kiépíteni. Az évi 10 milliárd dollárt forgalmazó Smithfield ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mintegy 350 millió dollárt készül beruházni a ComTimbe.

Az amerikai húsipari csoport emellett érdeklődik az iránt a nyers- és száraz hústermékeket gyártó üzem iránt is, amely jelenleg a Principal Construct Prahovához tartozik.

A cég alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a Smithfieldet mindig érdeklik az előnyös befektetések azokon a piacokon, amelyeken már jelen van. Bár a hazai húspiacon az import a meghatározó, a hazai termelés jelentősen növekedhet Románia uniós belépése után.

Az uniós csatlakozáskor — várhatóan 2007-ben — a Smithfield a hazai húspiac 40 százalékát birtokolja majd, és ezzel vezető húsipari cég lesz Romániában.

vissza az elejére


A Transgold nem ismeri el az Aurul felelősségét

Amint a tegnapi lapszámunkban már beszámoltunk róla, nem ismeri el jogelődje felelősségét az öt évvel ezelőtti tiszai ciánkatasztrófában a jogutód ausztrál–román cég, s képviselői szerint a folyó élővilágát ért súlyos károkat voltaképpen a magyar fél hozzá nem értése, az ellenszer túladagolása okozta — közölte a múlt héten Balogh László magyar országgyűlési képviselő.

— Az ausztrál–román vegyes vállalkozás irányítói azt mondták, hogy nem felelősek a katasztrófa bekövetkezésében, hiszen szerintük a Tisza élővilágát ért súlyos károkat nem a volt bányatársaság cianidja okozta, hanem a magyar fél hozzá nem értése, az ellenszer túladagolása — mondta a képviselő, aki a Nemzeti Fórum parlamenti csoportjával járt a nagybányai cégnél.

Balogh László megdöbbentőnek nevezte a szennyeződést okozó, azóta megszűnt Aurul Bányatársaság jogutód cége, a Transgold Vállalat vezetőinek Nagybányán, a Nemzeti Fórum országgyűlési csoport tagjai előtt tett kijelentését.

A Transgold vezetői állításukat azzal támasztották alá, hogy a szomszédos ország területén, a Szamos folyóban, amelyen át a Tiszába jutott a cián, egyetlen egy hal sem pusztult el — tette hozzá.

Balogh László szerint a kijelentésnek üzenetértéke van, a februárban, Budapesten kezdődő kártérítési per előtt, s nyilván a bíróságon is igyekszik majd a jogutód Transgold elhárítani magától a felelősséget.

Az országgyűlési képviselő elmondta: a nagybányai cég 51 százaléka ausztrál, 49 százaléka pedig román állami tulajdonban van.

Közlése szerint tájékozódtak a ciánszennyezés óta megtett biztonsági intézkedésekről, s meggyőződtek arról, hogy az ausztrál–román vállalkozás 4,5 milliárd dollárt fordított védelmi célú beruházásokra.

— A cég vezetői azt állították, hogy a fejlesztések után még egyszer nem történhet hasonló baleset, igaz, százszázalékosan azt kizárni nem tudták — fűzte hozzá Balogh László.

Szólt arról is, hogy kérdésükre válaszolva a Transgold vezetői határozottan közölték: nem kívánnak áttérni a ciános bányászati technológiáról más, a környezetvédelmet szem előtt tartó eljárásra.

Balogh László rámutatott: a cég vezetőinek álláspontja miatt minden bizonnyal elhúzódik majd a februárban kezdődő per, így a Tisza mentén élő károsultak egyhamar aligha kaphatják meg a követelt kártérítést.

— A Nemzeti Fórum országgyűlési csoport ezért azt javasolja, hogy a magyar állam előlegezze meg a kártalanítási összeget az érintetteknek, amit majd érvényesít a per során a ciánszennyező Aurul Bányatársaság jogutódjával, a Transgold Vállalattal szemben — közölte.

vissza az elejére


HIRDETÉS


INGATLAN

Eladó kolozsvári ultraközponti kétszobás lakás. Telefon: 595-883. (0003)

vissza az elejére


ÁLLÁS

Fiatal lányokat alkalmazunk ajándékboltba. Telefon: 0740-030674. (1722693)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Visszavonult Selymes Tibor és Viorel Moldovan

• Bejelentette visszavonulását Viorel Moldovan, a labdarúgó-válogatott volt csatára, miután eddigi klubja, a svájci Servette a múlt héten csődöt jelentett.

— Már korábban eldöntöttem, hogy ha megszűnik az egyesület, akkor befejezem. Mostantól szeretnék több időt szentelni a családomnak — nyilatkozott a támadó.

Moldovan pályafutása során 68-szor lépett pályára a román nemzeti csapatban, amelyben 25 gólt szerzett. 1993 és 1995 között a Bukaresti Dinamó, később a svájci Neuchatel Xamax és a Grasshoppers játékosa volt, de játszott Angliában is, a Coventry City együttesében, majd a török Fenerbachcéhoz került, ahonnan a francia Nantes-hoz igazolt. A Nantes-tal 2001-ben bajnoki címet szerzett.

• Felhajtás nélkül, csendben fejezte be játékos-pályafutását a kilencvenes évek román aranygenerációjának magyar nemzetiségű labdarúgója, Selymes Tibor, aki májusban tölti be 35. évét.

A kézdivásárhelyi származású Selymes tavaly, az őszi idény végén, a ciprusi AEL Limasszol színeiben lépett utoljára pályára tétmeccsen. Akkor még nem határozott véglegesen karrierje befejezéséről.

Az év elején egykori válogatottbeli társa, Anton Doboş még a Temesvári Poli AEK-hoz szeretette volna csábítani. Ám miután új tulajdonosa lett a Béga-parti csapatnak, már nem volt téma a visszatérés Romániába, ahol pályafutását a Kézdivásárhelyi Vasasnál kezdte.

Selymes pályafutása legszebb időszakának egyértelműen a válogatottnál eltöltött éveket és a belgiumi légióskodás esztendőit tartja, amelyek egyben a legeredményesebbek is voltak. A válogatottal részt vett két világbajnokságon (1994, 1998), egy Európa-bajnokságon (1996) és a Dinamóval szerzett bajnoki cím (1992) után külföldön is bajnok lett az Anderlechttel (2000).

A nemzeti csapatnál egyetlen magyar nemzetiségű játékos létére soha nem volt konfliktusa senkivel, néhány egykori csapattársával a mai napig tartja a kapcsolatot.

Selymes 1970. május 14-én született Kézdivásárhelyen, az itteni Haladásnál kezdett futballozni, majd a Brassói FC (1987–1990), a Bukaresti Dinamó (1990–1993), a Cercle Bruges (1993–1996), az Anderlecht (1996— 1999), a Standard Liége (2000–2001), a Szombathelyi Haladás (2001–2002), a Debreceni VSC (2002–2004) és az AEL Limasszol (2004) voltak pályafutásának állomásai. A válogatottban 46 alkalommal szerepelt.

vissza az elejére


Újabb halál a pályán

Edzés közben összeesett és elhunyt Nedzad Botonjics, a szlovén Ljubljana labdarúgó-csapatának kapusa.

A jelentések szerint a 27 éves hálóőr a hétfő esti tréningen szívrohamot kapott, és a gyors orvosi beavatkozás ellenére is meghalt. A klubvezetők egyelőre nem kommentálták a tragédiát.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Az All Star-gála kezdőcsapatai

A rajongók szavazatai alapján kialakultak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) február 20-án, Denverben sorra kerülő All Star-mérkőzésének kezdőcsapatai.

A voksok közül a legtöbbet a nyugati csapat centere, a Houston Rocketset erősítő kínai Jao Ming kapta 2 558 278-cal. Keleten pedig a nyáron a Los Angeles Lakerstől a Miami Heathez igazolt óriás, Shaquille O’Neal volt a legnépszerűbb, rá 2 488 089-en szavaztak.

A tavalyi kezdőcsapatokhoz képest elsősorban a keleti együttesben történt nagy változás, hiszen három ember is kicserélődött: a már houstoni Tracy McGrady, a detroiti Ben Wallace és az Indiana sztárja, Jermaine O’Neal helyett Grant Hill (Orlando Magic), Shaquille O’Neal és Lebron James (Cleveland Cavaliers) került be. Utóbbi ezzel minden idők legfiatalabb All Star-kezdője lett. Az állandóságot Vince Carter (New Jersey Nets) és Allen Iverson (Philadelphia 76ers) jelenti az együttesben.

Nyugaton csupán egy változás történt: az Orlandóba került Steve Francist a Houstonba a helyére érkező McGrady váltotta. A többiek — Kobe Bryant (Lakers), Kevin Garnett (Minnesota Timberwolves), Tim Duncan (San Antonio Spurs) és Jao Ming — „maradtak".

A szuperkvintettek:

Kelet: Vince Carter (New Jersey Nets, 1 803 529 szavazat), Grant Hill (Orlando Magic, 1 497 489), LeBron James (Cleveland Cavaliers, 1 661 204), Allen Iverson (Philadelphia 76ers, 1 590 400), Shaquille O’Neal (Miami Heat, 2 488 089);

Nyugat: Kevin Garnett (Minnesota Timberwolves, 2 087 200), Tim Duncan (San Antonio Spurs, 1 812 522), Tracy McGrady (Houston Rockets, 1 993 687), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers, 1 815 952), Jao Ming (Houston Rockets, 2 558 278).

vissza az elejére


FORMA–1
Häkkinen örökre lezárta Forma–1-es pályafutását

Az 1998-ban és 1999-ben világbajnok Mika Häkkinen örökre lezárta Forma-1-es pályafutását, versenyzőként már biztosan nem tér vissza.

„Írják ezt: befejeztem! Aláírásommal is hitelesíteném ezt. Harminchat évesen nem vagyok már fiatal" — mondta az Iltalehti című finn bulvárlapnak az F–1 élő legendája, aki legutóbb — még 1999-ben (!) — le tudta győzni az azóta már hétszeres világbajnok Michael Schumachert az F–1 összetett versenyében. A Ferrari német sztárja 2000 óta ötször (!) diadalmaskodott. Häkkinen hozzátette: nem merülhet fel benne a visszatérés lehetősége. „Szinte napról napra romlik a reakcióidőm, a látásom, s más dolgokban is távolodom a Forma–1 igényeitől. De nem szomorkodom, hiszen ez csak a természet törvénye" — mondta Häkkinen, akit az elmúlt hónapokban több csapattal, köztük a Williams-BMW-vel, és korábbi munkaadójával, a McLaren-Mercedesszel is hírbe hoztak. Az F–1 1998-as és 1999-es legjobbja 2001-ben fejezte be pályafutását az autósport elitkategóriájában. Azóta már kipróbálta a ralizást, s idén a Mercedes versenyzőjeként a német túraautós bajnokságban, a DTM-ben indul.

vissza az elejére


TORNA
Ponor mégis folytatja

Meggondolta magát és egy héttel ezelőtti kijelentése ellenére folytatja pályafutását Cătălina Ponor (képünkön), háromszoros olimpiai bajnok tornász. — Akkor összeomlottam, de most már jobban vagyok — magyarázta a 17 éves versenyző.

Ponor azután jelentette be visszavonulását, hogy lemondott a női válogatott szövetségi kapitánya, a korábban nemzeti hősként tisztelt Octavian Belu, akit egykori versenyzői jelentettek fel. „Ha ő nem jön le többet a tornacsarnokba, akkor én sem. A mester sokat tett a hazai sportsikerekért, és nem érdemli meg ezt a bánásmódot" — közölte egy hete a tinisztár.

Több egykori kiválóság azt állítja, hogy a nekik szánt versenypénzeket Belu és kollégája, Mariana Bitang megtartotta magának. Amellett vádjaik szerint edzéseken bántalmazták őket, és többször előfordult, hogy miközben az orvos pihenőt írt elő számukra, az edzőpáros mégis kemény tréninget tartott.

Belu tanítványai több mint kétszáz olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmet szereztek.

vissza az elejére


TENISZ
Férfi világranglisták

A párosban olimpiai bajnok chilei Fernando Gonzalez négy helyet lépett előre, s már ötödik a férfi teniszezők világbajnoki pontversenyében, miután a helyi közönség nagy örömére döntős volt a chilei Vina del Marban rendezett tornán. Érdekesség, hogy a dél-amerikai viadalon győztes, a párizsi Grand Slam-tornán címvédő Gaston Gaudio még „csak" 12. az ATP Race-ben, igaz, most 25 (!) pozíciót javított.

A Milánóban finalista cseh Radek Stepanek 12 helyet lépett előre.

Továbbra is két román versenyző található a legjobb 100-ban, Andrei Pavel és Victor Hănescu.

A hagyományos világranglista élcsoportja nem változott.

A legjobb magyar, Bardóczky Kornél jelenleg a 330. helyen áll ebben a rangsorban.

Az ATP Race élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Marat Szafin (orosz) 200 pont, 2. (2.) Lleyton Hewitt (ausztrál) 183, 3. (3.) Roger Federer (svájci) 140, 4. (4.) Andy Roddick (amerikai) 90, 5. (9.) Fernando Gonzalez (chilei) 74, 6. (5.) Nyikoláj Davigyenko (orosz) 73, 7. (6.) Olivier Rochus (belga) 69, 8. (7.) Joachim Johansson (svéd) 68, 9. (15.) Ivan Ljubicsics (horvát) és (21.) Radek Stepanek (cseh) 57–57, ..., 39. (37.) Andrei Pavel 19, ..., 81. (73.) Victor Hănescu 8.

A hagyományos világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Federer 5975 pont, 2. (2.) Hewitt 4140, 3. (3.) Roddick 3855, 4. (4.) Szafin 3360, 5. (5.) Guillermo Coria (argentin) 2570, 6. (6.) Carlos Moyá (spanyol) 2480, 7. (7.) Tim Henman (brit) 2360, 8. (8.) Gaston Gaudio (argentin) 2095, 9. (9.) David Nalbandian (argentin) 1945, 10. (10.) Andre Agassi (amerikai) 1900, ..., 25. (25.) Pavel 1210, ..., 81. (80.) Hănescu 482, ..., 330. (330.) Bardóczky Kornél 98.

Női világranglista
A tokiói tornán győztes, tavalyi wimbledoni bajnok orosz Marija Sarapova megelőzte a francia Amélie Mauresmót, s már a harmadik helyen áll — alig 4 pontnyira az Australian Openen diadalmaskodó amerikai Serena Williams mögött — a női teniszezők világranglistáján. Vezet a Melbourne-ben és a japán fővárosban is döntős amerikai Lindsay Davenport.

A WTA-világranglista élén: 1. (1.) Lindsay Davenport (amerikai) 4965, 2. (2.) Serena Williams (amerikai) 4336, 3. (4.) Marija Sarapova (orosz) 4332, 4. (3.) Amélie Mauresmo (francia) 4322, 5. (6.) Szvjetlána Kuznyecova (orosz) 3745, 6. (5.) Anasztaszija Miszkina (orosz) 3738, 7. (7.) Jelena Gyementyjeva (orosz) 3717, 8. (8.) Venus Williams (amerikai) 2391, 9. (9.) Jennifer Capriati (amerikai) 2359, 10. (10.) Alicia Molik (ausztrál) 2343, ..., 88. (88.) Mandula Petra 410, ... 150. (149.) Delia Sescioreanu 226,75.

Agassi visszatér a Davis-kupa csapatba
Andre Agassi öt év után visszatér az amerikai tenisz Davis-kupa csapatba.

Az áprilisban 35. születésnapját ünneplő csillagot Patrick McEnroe kapitány személyesen kereste fel Las Vegas-i otthonában, ahol megbeszélték a jövőre vonatkozó terveket, melyek szerint a klasszis a március 4. és 6. között sorra kerülő, Horvátország elleni összecsapáson újra játszik a válogatottban.

— Rengeteg szép emlékem fűződik a Davis-kupához. Hosszú ideje gondolkodtam már azon, hogy az új generáció mellett én is hozzájárulhatnék az amerikai csapat következő győzelméhez — nyilatkozott Agassi, aki pályafutása során nyolc Grand Slam-tornán diadalmaskodott.

Az Egyesült Államok 31 Dk-elsőséggel büszkélkedhet, de 1995 óta nem tudta begyűjteni a rangos trófeát, ez az 1926 és 1937 között eltelt időszak mellett a leghosszabb negatív sorozata.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Németh lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Németh András, a Ferencváros edzője lett a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A szövetség elnöksége egyhangúlag szavazott bizalmat az 52 éves trénernek, akinek megbízatása a 2008-as pekingi olimpia végéig szól. Németh szerződése az FTC-nél 2006. június 30-ig érvényes, addig maradhat a klubnál.

Az elnökség két értékelő időpontot jelölt ki, amikor mindkét fél jogi következmények nélkül felbonthatja a megállapodást. Az egyik 2006 júniusának vége, a másik pedig a 2007-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokság, decemberben.

— Nagy szakmai kihívás a női válogatottat ebben a helyzetben irányítani. Nem lesz könnyű, de tudom, mire vállalkoztam. Több meghatározó játékos visszavonul, Kulcsár Anitát is nehéz pótolni. Fő cél, hogy kijussunk a pekingi olimpiára, és ehhez kell csapatot építenem — nyilatkozta a kapitány.

Németh András — Zsiga Gyulával közösen — 1998-ban, az Európa-bajnoki selejtezők idején már vezette a válogatottat. A párost követte a Németországból hazatérő Mocsai Lajos, aki a 2004-es athéni olimpián elért — csalódást keltő — ötödik helyezést követően búcsúzott. Ezután Kiss Szilárd, a Dunaferr mestere lett a kapitány, de ő már kinevezésekor jelezte, csak a 2004 decemberi, hazai rendezésű Eb-re vállalja a megbízatást.

Ekkor került képbe Németh András. Az elnökségi tagok személye iránti elkötelezettségét jelzi, hogy más szakemberrel igazán nem is tárgyaltak, bár Kovács Péter és Zsiga Gyula is neve szóba került, előbbi a Pick Szeged férfi, utóbbi a Kiskunhalas női csapatának trénere.

Már a múlt hétfői elnökségi ülésen majdnem sikerült mindenben megállapodnia Némethnek és az elnökségnek, azonban a szövetség a női klubokat tömörítő liga véleményét is ki akarta kérni, ezért halasztotta el a végleges döntést mostanra.

A válogatott — mivel bronzérmes lett a legutóbbi Eb-n, ezért nem kell vb-selejtezőt vívnia — csupán az év végi, decemberi, szentpétervári világbajnokságon játszik legközelebb tétmérkőzést. Addig, persze, több felkészülési találkozón lép pályára, legközelebb március 2-án, Dunaújvárosban az olimpiai bajnok Dánia ellen.

A román női válogatottban már a múlt héten megtörtént az őrségváltás: a szövetségi kapitány tisztségét a Zilahi Silcotub mestere, Gheorghe Tadici vette át Cornel Oţeleától.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András