2005. február 7.
XVII. évfolyam, 30. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN PANORÁMA SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INTERNET HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Több halálos áldozata van a fagynak
Mínusz 28 fok Csíkszeredában — javulás egyelőre nem várható

A hétvégén sem enyhült az elmúlt napok hóviharai és az alacsony hőmérséklet miatt kialakult drámai helyzet, amely elsősorban az ország délkeleti vidékein szedte áldozatait. Bár a havazás megszunt, az óránként 60 kilométeres sebességet elérő szél és a rendkívül alacsony nappali hőmérséklet nehezítette a hóeltakarítást a behavazott területeken.

Péntekről szombatra virradó éjjel Buzau megyében az egyik országút mentén három megfagyott személy holttestére bukkantak. Az áldozatok a hóakadályok miatt rekedtek kint, negyedik társuk, aki segítségért előrement, megmenekült. Ugyancsak ebben a térségben bukkantak rá egy 74 éves férfi holttestére is a hóban.

A közlekedési helyzet az ország délkeleti részén nagyon rossz, helyenként kétméteres hótorlaszok alakultak ki, és a hadsereget is bevetették az utak megtisztítására. Konstanca megyében az utak nagy része továbbra is járhatatlan. A főváros felé közlekedő vonatszerelvényeket két-két Diesel mozdony vontatja. A megye minden részén elhagyott személygépkocsikat látni, utasaikat iskolákban vagy helybeliek lakásán szállásolták el. Az ostromállapot legnagyobb kárvallottjai azok, akik hiába várják a mentők szolgáltatásait, mert azok képtelenek kiszállni. Két beteg kisgyerek meghalt, mert a mentőautó elakadt a hóviharban. Adamclisiből egy várandós nőt katonai helikopterrel szállítottak a konstancai szülészetre. A Mediafax jelentése szerint a hadsereg több helikoptere is készen áll arra, hogy a mentőkocsik helyett szállítsa a hótól elzárt településekről a súlyos betegeket.

Az Electrica vállalat szakemberei félnapi küzdelem után 20 délkeleti településnek adták vissza az áramszolgáltatást.

Erdélyben a rendkívüli fagy jellemzi az időjárást. Kolozsváron vasárnap reggel az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét, mínusz 18 Celsius fokot mértek. A meteorológusok szerint a következő napokban nem következik be lényeges változás. A Mediafax jelentése szerint Maroshévizen és Gyegyóalfaluban mínusz 25-öt, Székelyudvarhelyen mínusz 20-at mértek, Csíkszeredában viszont az idén másodszor süllyedt a hőmérséklet mínusz 28 fokra.

vissza az elejére


Nemzetközi okirat-hamisító hálózat bukott le

A román határőrség és a francia hatóságok együttműködésének következtében egy több mint két éve működő nemzetközi okirat-hamisító hálózat bukott le. A bűnözők több száz hivatalos iratot hamisítottak, amelyeket a nyugati országokban és Romániában értékesítettek.

A hálózatot egy francia állampolgár vezette, akit 5 román segített. Valamennyiük ellen Franciaországban bűnvádi eljárás indult.

Az elmúlt időszakban a román határrendőrök felfigyeltek arra, hogy egyre több sofőr jelentkezik francia zöld kártyával, amelyekről a tüzetes ellenőrzés során kiderült: hamisak. A román hatóságok jelezték az eseteket a francia kollégáknak, akik rövid időn belül nyakon csípték a tetteseket. A vizsgálatok során kiderült, hogy a hálózat több román állampolgárnak gyártott hamis iratokat a franciaországi tartózkodás megoldására. A hálózat „feje", az 52 éves Sergio F. valóságos okirat-hamisító műhelyt működtetett lakásán: a rendőrök nagy teljesítményű számítógépet, lapolvasót, CD-ket találtak nála. Sergiót az 52 éves Mariana S. román állampolgár segítette, aki élettársa és az ügyfelek között tartotta a kapcsolatot. Nekik Adi A. és élettársa, Loredana G. szerezte be a kitöltetlen iratokat, amelyeket Sergio és Mariana meghamisított.

A hamisított iratok minimális ára 60 euro volt.

vissza az elejére


Megnyílt a kolozsvári mujégpálya

Szombaton délután négy órakor helyi és megyei hivatalosságok jelenlétében ünnepélyes keretek között megnyitották a Györgyfalvi negyedi mujégpályát. Az eseményen, amelyre több száz kolozsvári volt kíváncsi, jelen volt Emil Boc polgármester, aki kislányait is magával vitte.

A városvezető beszédét követően korcsolya-bemutatóra, gyorskorcsolyaversenyre került sor. Ezután a csíkszeredai ifjúsági jégkorongcsapat bemutatója következett, a zilahi befektető egyik terve: ilyen jellegu sportrendezvények szervezése.

A belépődíj 100 ezer lej, 60 ezer lejért pedig a helyszínen korcsolya bérelhető. A korcsolyapálya programja: 14–20 óra.

K. O.

vissza az elejére


Kolozsvár magyar lakosságának figyelmébe

2005. február 8-án déli 13 órai kezdettel a kolozsvári polgármesteri hivatal lakossági fórumot rendez a város Főterén éktelenkedő gödrök további sorsát illetően. A belvárosunk képét elcsúfító gödrök az elmúlt funarióta korszak gyászos következményei közé tartoznak, és már régen rendezni kellett volna a kialakult helyzetet.

A „régészeti ásatások" során feltárásra került régészeti emlékek nem bírnak sem üzleti (turisztikai), sem pedig tudományos szempontból akkora jelentőséggel, hogy megérné városunk képének további rontását. Sem a nem létező idegenforgalmi haszon, sem pedig a leletek különleges értékének hiánya nem teszi szükségessé a jelenlegi helyzet fenntartását, még üveglappal történő befedés révén való konzerválását sem.

Sajnálatos módon mind a mai napig léteznek városunkban olyan erők, melyeknek a jelenlegi áldatlan helyzet fenntartása, vagy akár további rontása a célja. Nem kizárt, hogy jelentős erőket fognak mozgósítani annak érdekében, hogy a konzultatív jellegű lakossági fórum záró következtetése az legyen, hogy a város lakossága nem akarja a gödrök eltüntetését.

Kolozsvár minden lakosának érdeke, hogy városunk európai elismertsége ne szenvedjen továbbra is csorbát, hogy történelmi belvárosunk ismét vonzóvá váljon mind az itt élők, mind az idelátogató turisták számára. Ezért intézzük a város minden polgárához a következő felhívást:

Felelősségünk és kötelességünk részt venni ezen a fórumon! Kincses Kolozsvár sorsa mindannyiunk szívügye. Cselekvő jelenlétünkkel javára és javunkra fordíthatjuk a lehetséges döntést.

Köszönettel és bizalommal a megyei RMDSZ nevében

Kónya-Hamar Sándor
megyei elnök

vissza az elejére


Oostlander és Nicholson után is kémkedett az SZDP?

Arie Oostlander volt europarlamenti képviselő után Emma Nicholson, Románia egykori EP-jelentéstevője is azt nyilatkozta, meggyőződése, hogy bukaresti tartózkodásai alatt három román titkosrendőr folyamatosan a nyomában volt. A Temesváron tartózkodó politikus a sajtónak adott nyilatkozata szerint ezek nemcsak benyomások, feltételezések — a bárónő személyesen „leplezte le" az amatőr kémeket, akik ijedtükben elillantak —, hanem biztos forrásból tudja, hogy megfigyelés alatt állt. „Közéleti személyiség vagyok, ha valakinek követhetnékje támad, csak tegye, nincs rejtegetni valóm, s ha mégis lenne, tudok titkot őrizni. Az egyedüli dolog, ami bosszant, az a közpénzek prédálása az olyan tökéletlen titkosügynökökre, mint amilyenek Bukarestben a nyomomba eredtek" — vélekedett a bárónő.

Néhány nappal korábban Arie Oostlander nyilatkozata keltett szenzációt, aki arra panaszkodott: miután — Nicholson bárónőhöz hasonlóan — azt kérte, hogy az EU függessze fel a tárgyalásokat Romániával, a román titkosszolgálat figyelni kezdte.

Nicholson bárónővel ellentétben Oostlandernek nem tunt fel, hogy lehallgatják, követik. Erre elsősorban az SZDP-gyuléseken készült jegyzőkönyvekből derült fény.

Mind a Román Hírszerző Szolgálat és a Külföldi Hírszerző Szolgálat, mind a Szociáldemokrata Párt cáfolja a vádakat.

vissza az elejére


Legyünk nyertesei az EU-csatlakozásnak
Önszerveződésre és szakmaiságra van szükség

Nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen megtalálni a megye gazdasági fejlesztésének lehetőségeit, különös tekintettel a vidékre, amelynek legerősebb ütőkártyája a faluturizmus lehet — hangzott el a pénteken Magyarpalatkán megrendezett vidéki presbiterek találkozóján. A Kolozs megye fejlesztésére kidolgozott terveket Kerekes Sándor, a megyei tanács alelnöke tételesen ismertette.

A megye gazdaságának élénkítését szolgáló tervek: az ipari park kiépítése Kolozsváron, amelyet Phare támogatással, 7 millió eurós befektetéssel hoztak létre. Továbbá nagybani piac beindítása Apahidán, amely a termelők és a vásárlók számára egyaránt előnyös feltételeket teremtene. A termelők nem kényszerülnének arra, hogy maguk szállítsák be a terményeket a városba, a piacokra, hanem megszabott áron vásárolná meg azokat a nagybani piac, ahonnan aztán tovább osztanák az árut. Ilymódon kiküszöbölődne a feketekereskedelem. A tervek szerint a kolozsvári nemzetközi repülőtér leszállópályáját meghosszabbítják a jelenlegi 1800 méterről 2500 méterre, hogy nagyobb befogadóképességu, nemcsak személy, hanem árut szállító gépek számára is alkalmas legyen.

Az infrastruktúra javítása is alapvető fontosságú: a megyei és községi utak felújítására a megye 650 milliárd lejes kölcsönt vesz fel, a jelenlegi keretből évente ugyanis alig 100 kilométernyi útszakaszt lehet kijavítani.

Az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítése is folyik a megye egész területén, haladnak a falvakban a földgázvezetések is, továbbá azokba a kistelepülésekbe, tanyákba is bevezetik a villanyt, ahová eddig nem nyílt lehetőség, a vezetékes telefonhálózatok mellett pedig rádiótelefon-központokat is kialakítanak.

A környezet- és természetvédelemmel kapcsolatban az Európai Uniónak szigorú feltételei vannak. A tervek szerint 20 millió eurós befektetéssel alakítják ki a megyei hulladékgazdálkodási tervet, amelynek lényege: a hulladékot szelektálva (az újrahasznosítható anyagokat kiválogatva) gyujtik össze a községekben, majd Kolozsvárra, a Patarét mellé tervezett környezetbarát szeméttárolóba szállítják. A városokban átmeneti tárolókat hoznának létre.

A természetvédelmi területek kincsei: a Tordai Hasadék, a Túri Hasadék, a Meleg Szamos völgyének

tavai, a rekiceli vízesés, a magyarszováti növényritkaságok, illetve az aranyosegerbegyi pillangórezervátum turisztikai potenciálját alaposan ki kell használni, természetesen a szigorú környezetvédelmi szabályok tiszteletben tartásával.

Ahhoz, hogy valóban vonzó lehessen a környék az idelátogató turisták számára, a turistaútvonalak modernizálására van szükség. A megye hegyi üdülőkkel, sípályákkal, sósfürdőkkel tudná idecsalogatni a külföldieket. A faluturizmus szép példáit találjuk Kalotaszegen, hozzájuk hasonlóan minden település kiépíthetne olyan létesítményeket, amelyek jelentős jövedelemhez juttathatják a mezőgazdaságból, állattenyésztésből szegényesen élőket. Az Aranyos völgyi kisvasút újraindítása is a közeli tervek között szerepel.

Az országot általánosan jellemző lakásgondok Kolozs megyét sem kerülik el — a szászfenesi leányvár újonnan épített bérlakásai, családi házai csak részben oldják meg a gondokat.

A gyermekvédelem és szociális gondozás területén beindult jó irányú változások a jövőben is folytatódni fognak, az árva gyerekek családoknál való elhelyezése, nappali foglalkoztatási központok kialakítása hajléktalanoknak, a szociális otthonok körülményeinek európai standardokra emelése szerepel a tervek között.

A következő évek kulcsfogalma lesz a vidékfejlesztés területén a kistérség, a mikrorégió. A hagyományosan összetartozó, hasonló jellegu térségek, községek társulása elengedhetetlen lesz a gazdasági ágazatok, illetve a faluturizmus fejlesztésében.

Ha több község képes együtt fenntartani egy pályázatírásban jártas szakembergárdát, akkor minden esélye megvan maradéktalanul kihasználni az EU által kiírt pályázatokat. Az előcsatlakozási alapokból ugyanis kizárólag azok a települések részesülnek, amelyek pontos, szakszeru dokumentációt tudnak benyújtani valós tervekről.

A lehetőségek adottak, de komoly összefogásra, önszerveződésre van szükség ahhoz, hogy az uniós csatlakozásnak ne vesztesei, hanem nyertesei legyünk. Kétségtelen, hogy nagyon sok minden megváltozik majd, főleg a vidék életében. A mezőgazdálkodásra, állattenyésztésre vonatkozó szigorú előírásoknak nem lesz képes egymagában megfelelni egyetlen gazda sem. Valós gondokkal kell szembenézniük a termelőknek és idejében lépniük, szerveződniük ahhoz, hogy a csatlakozás forgataga ne söpörje el őket.

Farkas Imola

vissza az elejére


KRÓNIKA


KISHIREK

BRETTER GYÖRGY IRODALMI KÖR: ma este 8 órakor a Bulgakov kávéházban Király Zoltán Lejárhatás című verseskötetét Bréda Ferenc és Karácsony Zsolt mutatja be.

ÓVODÁSKORÚ GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGE címmel dr. Bakos Katalin orvosnő tart előadást február 8-án, kedden délután 5 órától a Párizs utca 13. szám alatti Csemete református óvodában, a Kismamaklub találkozóján. Utána kötetlen beszélgetés. Ezalatt a gyermekekre felügyelnek. A házigazda, Lészainé dr. Csernátoni Emőke minden érdeklődőt szerettel vár.

CSEMETE-ZENEÓVODA: A Nistor Krisztina és Maksay Júlia vezette nagycsoport számára február 9-én, szerdán délután 5-től, a kiscsoportnak pedig 6-tól lesz órája. A következő héten ugyanez az órarend érvényes. A zenetanárnők segítségével a gyermekek kedvükre barangolhatnak és felfedezhetik a zene birodalmát.

AZ ÜGYFÉLFOGADÁS Máté András Levente parlamenti képviselő irodájában február 7-től a következő órarend szerint történik: hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken 10–13 óra között, kedden 14–16 óra között. A képviselő személyes ügyfélfogadását előzetesen közöljük a sajtóban. Az iroda címe: Pavlov/Fürdő utca 21. szám, tel.: 592-364, e-mail: mate.dep@freemail.hu

KOLOZSVÁRI NÉPFŐISKOLA: Farsang Erdélyben címmel dr. Pozsony Ferenc docens tart előadást február 8-án, kedden délután 5 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Majális/Republicii utca 5). Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A KERESZTÉNY EGYETEMISTA EST keretében Vekov Károly történész tart előadást február 8-án, este 7 órától, az Evangélikus-Lutheránus püspökség tanácstermében. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

AZ APÁCZAI CSERE JÁNOS BARÁTI TÁRSASÁG ÉS A REFORMÁTUS KOLLÉGIUM következő nyelvészeti előadását február 8-án 17 órakor a Református Kollégium dísztermében tartják (Farkas/Kogălniceanu u. 16. sz.). Az előadó Péntek János egyetemi tanár, előadásának címe: Magyar nyelvi tájak Erdélyben. Beszél többek között arról, miért természetes a nyelv változatossága, hogyan viszonyulnak a nyelvjárások a nyelv fő változatához, mi történik az iskolában az otthoni nyelvjárással, hogyan tagolódik földrajzilag a magyar nyelv, milyen nyelvjárásokat beszélünk Erdélyben, hogyan lehet megítélni a nyelvjárásias beszédmódot a helyesség szemszögéből.

vissza az elejére


Digitalizálás a Duna Televízióban

A Duna Televízió jóformán alapítása óta részese a különféle, a modern technika által nyújtott új lehetőségeket szemléző, kutató és értelmező programoknak. Valamivel több mint két éve — Lyon, Bukarest és Isztambul után — éppen a magyar műholdas médium vendégeként érkeztek Budapestre az Európai Transznacionális Televíziók Szövetségének képviselői. Újabban pedig a Nemzeti Audiovizuális Archívum kapcsán különös jelentőséggel bír a Duna Televízióban elindított archívum projekt.

A jövő máris itt „settenkedik", hiszen a Mészáros utcai bázison a 2004-es fejlesztések további lépéseként idén szalagmentes, adattároló alapú technológiára állítja át hír- és sportműsorai gyártását a Duna Televízió. Az értesülést Bódi János műszaki és gyártási igazgató is megerősítette. Hozzáfűzte: mintegy négy év alatt a pénzügyi lehetőségek függvényében minden produkció gyártása átállhat majd erre a modern technológiára. Az informatikai alapú televíziózás lényege, hogy a beadott anyagot komputer által értelmezhető adatjellé alakítják, és így használják a vágás, az adásba tétel és az archiválás során mindvégig. Így sem a feldolgozásnál, sem a későbbi, újabb technikák megkívánta átalakításnál nem károsodnak a rögzített anyagok, emellett gyorsabban, olcsóbban felhasználhatók az információk, egy képsor sokszor feldolgozható, egy időben akár több munkaállomáson is.

Napjainkban elképzelhetetlen, hogy a minőségi tartalom ne egy korszerű képi megjelenéssel társuljon — rögzítette Bódi János. A médiumok tehát lépéskényszerben vannak, s aki lemarad, előbb-utóbb lehúzhatja a rolót. A Duna Televízió azonban a korántsem rózsás anyagi feltételek ellenére alapítása óta az elsők között van — a 24 órás műholdas program lassan tizenhárom éve fogható Európa-szerte, már digitális platformon is. Ne felejtsük: két év óta az észak-amerikai, az ausztráliai és az Új-Zélandon élő magyarokhoz is eljut a műsor. Sőt, a Duna Televízió digitális földfelszíni sugárzás segítségével is látható, valamint részlegesen az Interneten és multimédiás mobiltelefonon is megtekinthető.

Tavaly tavasz óta a teljes adás lebonyolítása videószerver alapú — hangsúlyozza a műszaki dirigens. Egyébként a televízió életében két kiemelten fontos fejlesztési időszakról beszélhetünk. Az első, amikor is sikerült technikával ellátni a stúdiókat, 1997-re esett. A jelenlegi folyamat két éve tart, és mint utaltunk rá, még legalább négy esztendőt vesz igénybe. A képmagnók kora tehát végérvényesen lejárt, beköszöntött a digitális korszak. Most már a hálózatos működés, a kellő sávszélesség, a bővülő tárkapacitás a „világ vezető kulturális csatornája" technikai fejlesztéseinek kulcsszavai.

Bódi János nyomatékosítja, hogy mindezt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, így a lépcsőzetességre „szavaz", a műszaki igények és a gazdálkodási feltételek, lehetőségek folyamatos összehangolását szorgalmazza. 2005-re ezzel az állandó kompromisszumokra épülő szemlélettel is sikerült az új technológiát bevezetni. Egy komoly és összetett folyamat zajlik a szemünk láttára, ahol a korszerű eszközök telepítése mellett még talán nagyobb feladat a munkatársakkal megismertetni és elfogadtatni az új típusú munkafolyamatokat. Bódi János távlatokban a szalagmentes gyártás teljessé tételével számol, a felvételi oldalon is a szalagot és a mozgó alkatrészeket nem tartalmazó berendezések beszerzését tervezi.

Fontos lépésnek tartja az egységes és átfogó archiválási rendszer és az adástervezést széleskörűen segítő műsormenedzsment rendszer mintegy fél éven belüli bevezetését.

Szabó Zoltán Attila

vissza az elejére


Grafikai tükör

Szombaton délelőtt a Gy. Szabó Béla Galériában megnyílt Fazakas Tibor vajdahunyadi grafikus tárlata. Amint azt a házigazda, Ferenczy Miklós református lelkész is hangsúlyozta, ismételten jó alkalom arra, hogy rácsodálkozzunk, mennyi alázat szükséges a képzőművész részéről a művészettel szemben ahhoz, hogy megalkothassa műveit. Amelyekben olykor saját világunkat látjuk, máskor pedig abba a világba lépünk át velük, amely — sajátos formáiban — megnyugtat bennünket.

A kiállítás szakmai megnyitója Németh Júlia műkritikus nevéhez fűződik, aki szerint Fazakas Tibornak a maga látszólag mérnöki pontossággal megszerkesztett, de művészi pontatlansággal dúsított konstrukciójú formái a világ sokféleségét érzékeltetik. Amely szüntelen mozgásban van, és amelyet — a számítógépes technika jóvoltából — egyre inkább behálóz a belső intimitásunkba is befurakodó virtuális világ.

Fazakas Tibor eddigi pályáját számos országos, nemzetközi és egyéni kiállításon, valamint tizennégy alkotótáborban való részvétel jelzi.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Muvelődés/január

A közművelődési folyóirat legfrissebb számában olvashatjuk: Derűt égből (Sütő Ferenc), EMKE-díjak, EMKE-laudációk, Ferenczes István (Kántor Lajos), Gábos Endre (Füleki Zoltán), Kéri István (Gazda Klára), Kalmár Zoltán (Szombatfalvi Török Ferenc), László Ferenc (Guttman Mihály), Kárp György (Kiss Éva Evelin), Molnár Gizella (Zsehránszky István), Elekes Botond (Kovács Levente), Sipos László (Novák Ildikó), Sebestyén Spielmann Mihály (Kiss Jenő), Csomós Attila (Dáné Tibor Kálmán), Mezei János (Székely Zsuzsa), A stockholmi Erdélyi Könyv Egylet levele a közgyűléshez, Galéria (In memoriam Benkő Éva, Beszélgetés Cs. Simon Repolski Imolával, Beszélgetés Tompos Ágotával), Olaszul Kolozsvárt (Pálfi Csaba Sándor), Magyar–lengyel barátság (Boér Jenő beszélgetése Adamczyk Bogdan minorita atyával), A rádió mint ajzószer (Sylveszter Lajos), Ötvenegy év múltán (Neményi József Nándor emlékezik magyartanárára, Daday Lorándra), A nagyváradi római katolikus püspöki palota (Dukrét László), Az 1934-es szeptemberi országos katolikus nagygyűlés Kézdivásárhelyen, Pályázat középiskolás diákköltőknek, diákíróknak.

A lapszámot csíkszeredai képzőművészek munkái illusztrálják.
Székelyföld/január
A kulturális folyóirat legfrissebb számából: Buda Ferenc, Dukay Nagy Ádám, Vári Fábián László, Cseh Katalin, Philip Levine, Stephen Dunn versei; Szálinger Balázs: A sík (részletek); Bruno Daudin: A szfinx hóbortja; Kerényi Ferenc: Egy „furcsa vitézi versezet" szellemi hátországáról (A Dorottyáról, Csokonai Vitéz Mihály halálának 200. évfordulójára); Zsigmond Andrea beszélgetése Bocsárdi László színházi rendezővel; Boros Kinga: Bocsárdi Rómeó és Júliájának recepciója; Kinda István — Peti Lehel: Szenesek. A tradicionális erdőkiélés és a nyugati piacgazdaság között (Vállalkozói kultúrák Farkaslakán); Beke György: Várak a Homoród mentén; Román Győző: Bajor Andor regényei; Gál Andrea: Mi a bajorandor? (a Mi a manó margójára); Nagy Pál: Áprily Lajos öröksége

vissza az elejére


Galambkiállítás Szamosújváron

A múlt hét végén a szamosújvári főtéri galériában a megszokott festmények és szobrok helyét díszgalambok foglalták el. A kolozsvári Napoca Klub szervezésében kétszáz díszgalambot mutattak be a látogatóknak. Összesen harminc fajtáról van szó, melyek közül egyesek ritka példányok (különösen a Maria Stuart, King Texan és Strates fajták arattak nagy sikert, elsősorban a gyermekek körében). Mellettük néhány fajtyúk és három kanári vonzotta a látogatókat.

A kiállítótermet mindjárt a megnyitó után több mint kétszázan keresték fel. Szamosújváron utoljára 1979-ben szerveztek hasonló rendezvényt. A múlt hét végén a szamosújvári galambászok kolozsvári kollégáikkal tartottak tapasztalatcserét.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Hibajavítás: Film+ a Piros csomagban

Elírás történt szerdai számunkban: az UPC kábeltévé-társaság reklámajánlatában teljesen felcserélődött a Kék- és a Piros-csomag tartalma: a Film+ magyar nyelvű filmes adó a Piros csomag része, nem a Kék-csomagé. A programcsomagok a következők: Kék-csomag: Discovery Civilisation, Discovery Science, Discovery Travell & Adventure, Viasat History (mindegyik tudományos/történelmi tévéadó); Piros-csomag: VH1 Channel (zene), Club, BBC Prime (mindkettő szórakozás), Explorer (tudományos), Fashion (divat), Viva (zene), Film+ (filmek), Extreme Sport Channel (sport), Minimax/Musicmax (rajzfilm/zene), Gold-csomag: Private Gold (erotikus)/Vh1 (zene).

Elnézést kérünk a tévedésért.

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG — Nemzeti kincs — amerikai bemutató. — Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden előadás.

MUVÉSZ–EURIMAGES — Wimbledon — angol. — Vetítések időpontja: péntek–kedd: 17.30, 20; szerda–csütörtök: 21; kedden kedvezménnyel. A terminál — amerikai. — Vetítések időpontja: péntek–kedd: 15, 22.30; szerda–csütörtök: 15; kedden kedvezménnyel.

GYŐZELEM — Eggyel nő a tét — Vetítések időpontja: 14, 20, 23; — Szerdán kedvezménnyel. Cápamese. — Vetítések időpontja: 16.30, 18.30.

FAVORIT — Trója — amerikai. — Vetítések időpontja: 16, 19; csütörtökön kedvezménnyel.

DÉS

MUVÉSZ — Feketék fehéren — amerikai. — Vetítések időpontja: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától.

TORDA

FOX — Resident Evil — bemutató. — Vetítések időpontja: 15, 17. 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE — Cellular — bemutató. — Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM — Bridget Jones: Az értelem határán — amerikai. — Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM — Van Helsing — amerikai. — Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 14.30 órától, kedden minden előadás.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA — febr. 4–7.: Underworld — amerikai. — Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap: 22 órától, hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Február 8-án, kedden este fél 7 órakor: Verdi: Rigolettó. Vezényel: Horváth József. Rendező: Selmeczi György m. v.

Február 13-án, vasárnap du. 5 órakor: Kacsoh Pongrác: János vitéz. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Dehel Gábor.

Február 15-én, kedden este fél 7 órakor: Jakobi Viktor: Sybill. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 9-én, szerdán este 7 órakor: Leoncavallo: Bajazzók — A dél-ázsiai áldozatok megsegítésére rendezett jótékonysági előadás.

Február 11-én, pénteken du. 6 órakor: Radu Bacalu: Steps; Rimszkij–Korszakov: Seherezádé — balett.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 7-én, hétfőn este 8 órakor: Fehér tuz, fekete tuz (Dybbuk) — stúdióelőadás. Rendező: David Zinder m. v. (Izrael).

Február 9-én, szerdán este 7 órakor: Goldoni: Velencei terecske. Rendező: Mona Chirila m. v.

Február 11-én, pénteken este 8 órakor: Euripidész: Bakkhánsnők — stúdióelőadás. Rendezte: David Zinder m. v. (Izrael).

TRANZIT HÁZ

Február 12-én, szombaton este 8 órakor: Mrozek: Károly. Rendező: Tompa Gábor.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Takácsik sétány

Azon a napon — ritkán fordul elő — késett az újság. Meg nem is nagyon tellett az időből szemlére, reggel utazni kellett. Csak épp belepillantottam, de az utolsó előtti oldalon (ezt a magam korúak mindig áttallózzák) szemem egy hihetetlen, kissé zavarosnak tűnő részvétnyilvánításon akadt meg. Csocsónak (bocsánat!) Tellmann Jenőnek kívánunk részvétet, húga, Takácsik Jutka hirtelen halála miatt.

Levegőért, majd a telefon után kapkodtam. Otthon senki. A sógornő, Éva asszony megerősíti a döbbenetes hírt.

Ez nem lehet igaz, mondogatom feleségemnek, ő is hitetlenkedve gyökerezik a telefon mellett.

Jutka! Ez nem így van! Ez nem lehet igaz! Bő két hete hívtál telefonon és mentetted ki magad, hogy nem sikerült a könyvem bemutatójára eljönnöd, de megígértetted velem, hogy az esemény budapesti megismétlése után (aminek határtalanul örvendtél) felkereslek. Amúgy is rég esedékes volt egy kis magasröptű beszélgetés. Olyan, amilyent csak Veled lehetett, néha könnyest, néha fuldokló-nevetőst folytatni.

Alig néhány órára a jeges, marcangoló hír után, buszon zötyögünk nyugat felé. Oda, ahol Tibike fiad tragikusan távozott az élők sorából. Akkor is igyekeztem a temetésre, de az én „motorom" is csak a Nyugatiig szolgált rendet tisztelően.

Lehunyt szemmel gondolok az akkori, elviselhetetlent követő, hosszú beszélgetésre. Magamban ámultam fegyelmezettségeden, önmegtartóztatásodon. Hangod, beszéded megnyugvást sugallt, és én próbáltam elhinni ezt…

Tovább rázódunk a buszon. Eszembe jutnak a Szállításügyi Líceumban eltöltött évek. A tisztelet, amely körülvett, a diákjaid néha félelemmel vegyes szeretete, néha végtelen rajongása személyed iránt. És az, ahogy Te beszéltél róluk, velük, becézve őket, szépeknek, jóknak, ügyeseknek. Kollégák, kivétel nélkül, de a morózus, néha a tűréshatárig kemény igazgató is meghajolt tudásod, tekintélyed és tartásod előtt. Pedig semmi különlegeset nem tettél. Csak annyit és azt, amit egy Ember és egy Pedagógus tehet: végezted céltudatosan munkádat.

De jót nevettünk a kémialaborban, amikor elmeséltem neked, hogy a tanulók titokban megkérdeztek, igaz-e, hogy a tanárnő karatézik. Én az ázsiódra még rátettem egy lapáttal, és komolyan tudtukra adtam, hogy már piros öved is van, és kiegészítő sportként az ökölvívást űzöd. — Hogy nevetté

És arra is emlékszem, amikor a „rozzant ketyegőm" az iskolában már-már felmondta a szolgálatot, szünetben átrohantál az orvosiba, de a sietségben megbotlottál. Amikor beléptél, könnyezve, de kacagva így szóltál:

— Látod, te szerencsétlen! Ez miattad van! És nem a vérző térdemet, hanem a harisnyámat sajnálom! Megérsz te ennyit? — Félholtomban is elnevettem magam.

Akkor így segítettél válságos állapotomban. Órák után számtalan alkalommal indultunk együtt hazafelé. Te, Szabó Jenő, Harkó Sanyi és én. A csapat számbeli összetétele néha változott. Az utca, amelyen a város felé tartottunk, a Bod Péter, ma Artelor, sok takaros polgári házával, virágos kiskertjeivel idegpihentető volt a katedrai robot után. Jól szórakoztunk, mi, „fiúk", ahogy minket neveztél, amikor a vicsorító, ugató ebekhez halkan beszélni kezdtél, és ahogy azok megbűvölten nyomban megszelídültek, ahogy ráismertek a hangodra.

Ez az utca nekünk, akiknek még ideig-óráig megadatik, hogy végig- menjünk rajta, örökké „Takácsik sétány" marad. Így nevezte el Szabó Jenő Rólad. Valahányszor arra járok, fülembe cseng vidám, kirobbanó nevetésed, amivel oly sok mindent tudtál palástolni művészien, magas fokon, ahogy éltél és dolgoztál.

Isten veled, Takácsik Jutka!

Tatár Zoltán

vissza az elejére


Csángó iskolát Rekecsinbe

Két hatalmas lelkierejű ember, két óriásit teremtő szervezet fogott össze azért, hogy a keleti végeken élő magyaroknak, a csángóknak saját iskolát építsenek. Annak rendje és módja szerint: tantermekkel, bentlakással, sportteremmel, játszótérrel, mi több, tanári lakásokkal. Az ötlet Déván a maga csodáját — megteremtő Böjte Csaba ferences szerzetes és Hegyeli Attila, a csángó oktatási programfelelős fejéből pattant ki. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány összefogásával egy CD született, a tanítványok énekeivel, fotóival. Ezek a CD-k a majdani iskola téglái. Aki abból vásárol, tulajdonképpen néhány téglával közelebb juttatja a megvalósuláshoz a Bákótól 25 kilométerre, Rekecsinbe tervezett csángó iskolát.

Alig négy éve annak, hogy a csángók földjén sikerült kialakítani az első olyan gyermekcsoportot, amely ismét magyar nyelvet tanulhatott. Ma már 21 csoportban tanulnak magyarul, leggyakrabban a harmadik évezredbeli elvárásoktól messze elmaradó körülmények közepette. Olyan tanárok keze alatt, akik egyetemi oklevéllel a zsebükben, sok-sok tudással a fejükben és mérhetetlen szeretettel a szívükben vállalják az önkéntes száműzetést, a néhány négyzetméteres szobában való éldegélést azért, hogy csángó gyermekeket magyar nyelvre taníthassanak — örülhetünk, hogy ma akadnak még ilyen emberek.

A csángómagyarok szövetsége néhány éve keresztapa programot kezdeményezett, amelynek lényege előteremteni a 14 esztendős fiatalok továbbtanulásához szükséges anyagi feltételeket. Az érdeklődők keresztgyermekükké fogadhatnak egy csángó gyermeket, vállalva taníttatásának költségeit. A nyolcadik osztály elvégzése után a csángómagyar gyermekek ugyanis csak Székelyföldön tudnak magyar nyelven továbbtanulni. A mérhetetlen szegénység miatt hosszú évtizedekig nemhogy magyarul nem nyílt lehetőségük a továbbtanulásra, de még a román nyelvű líceumi vagy szakiskolai oktatás költségeinek terhét sem tudták vállalni a moldvai csángó családok, amelyek között egyáltalán nem ritka az, ahol 6-8 gyermeket nevelnek. A bentlakásos csángómagyar iskola sok gyermek jövőjére jelentene biztosítékot. Ugyanakkor a csángók közel három évszázados asszimilációja során már-már elveszett magyarsága is megmenekülhetne: ma a magukat csángóknak vallók alig egynegyede beszél magyarul.

Olvasom, hogy amikor a Kárpátokon túl próbáltak 89 után csángó érdekvédelmi szövetséget létrehozni, a képviselőket a románok kikergették a faluból, az iskolába hozott ajándékkönyveket elégették, a próbálkozás kudarcba fulladt. Tudnunk kell, hogy a moldvai falvakban nemcsak a csángókat sújtja a szegénység átka, a többségi lakosság sem él fényűzően. Gyermekeik taníttatása számukra is túl nagy anyagi terhet jelent, amit legtöbbször nem tudnak vállalni. Akad olyan falu is, ahonnan több évtizede egyetlen 14 éves gyermek sem ment továbbtanulni. Természetes hát, hogy a közösségi összefogás eredményeként beinduló magyar nyelvű oktatás, a csángó fiataloknak megteremtett továbbtanulási lehetőség szúrja a többségiek begyét, irigységet, rossz vért szül. Biztonságos többségi nemzettudatukban rájuk ugyanis senki sem gondol, gyermekeik városon való líceumi, szakiskolai továbbképzését senki sem támogatja. A Kárpátok keleti peremén lévő falvak értelmiségije hovatovább csángókból fog állni. És ez vélhetően kegyetlenül fájdalmas lesz a többségiek számára. Bízom abban, hogy a tanult csángó fiatalok bölcsességgel kezelni tudják majd ezt a helyzetet. Bízom abban, hogy a magukat megrövidítettnek érző többségiek egyszerű földember észjárásukban megtalálják majd a szunnyadó megértést, az elfogadást, ha nem, akkor bizony előfordulhat, hogy szép számmal akadnak, akik visszasírják asszimilált életüket.

Kerekes Edit

Az oldalt szerkesztette: Makkay József

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Egymilliárd forint az idei „Illyés-apanázs"?

Az Illyés Közalapítvány (IKA) reményei szerint a tavalyi 800 millió forint helyett idén mintegy egymilliárd forintot költhet a határon túli magyarság önazonosságának támogatására — mondta a közalapítvány elnöke, Pomogáts Béla

„Egyelőre nem tudjuk pontosan, mekkora összeget kapunk a magyar külügyminisztériumhoz rendelt keretből, de reméljük, az a terveknek megfelelően egymilliárd forint körül lesz, és március végén már fogadhatjuk az első pályázatokat" — mondotta Pomogáts Béla. Beszámolt arról, hogy az Illyés Közalapítványnak idén három fő célkitűzése van. Mintegy 50 millió forinttal kívánja támogatni az európai uniós pályázatokhoz szükséges önerő előteremtését, 90 millió forintot osztana szét a már megkezdett határon túli iskola- és kulturális intézmény-beruházások befejezésére és további 50 millió forintot különböző informatikai fejlesztésekre. Az elképzelések között szerepel, hogy 50 millió forinttal támogatnák új létesítmények építését, 30 millió forinttal a közművelődést, újabb 30 millió forintot az önazonosság megőrzésére, hitéleti programokra költenének.

Kitért arra is, hogy a közalapítvány fennállásának 15. évfordulójára egy Illyés-díj alapítását tervezi, amelyben azok a határon túl élő személyek részesülhetnének, akik bár nem állnak az érdeklődés középpontjában, nagy eredményességgel szolgálták, szolgálják a magyar kultúrát.

A közalapítvány elnöke utalt rá, hogy a tavaly szétosztott 800 millió forintra 7000 pályázat érkezett, melyből 1500-at tudtak támogatni. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló összeg mintegy ötszörösére lenne igénye a határon túli magyar szervezeteknek.

Magyarország évente mintegy 13 milliárd forintot fordít a különböző határon túli programokra. A kuratóriumi ülésen felvetődött, hogy a környező országok európai integrációval kapcsolatos többletfeladatainak ellátása érdekében ennél jóval többre, a magyar költségvetés 3 százalékára, idei összegekkel számolva mintegy 240 milliárd forintra lenne szükség.

Az elnök szólt az Állami Számvevőszéknek a közelmúltban megjelent, a közalapítványt elmarasztaló jelentéséről is, melyben a 2000 és 2003 közötti kiadások majdnem felét kifogásolta a szervezet gazdálkodásának ellenőrzésekor. — Bizonyos technikai szabálytalanságokról van szó, egyes pályázatok nem feleltek meg a magyar szabályozásoknak. Ugyanakkor egyetlen olyan kifogás sem volt, amelynek erkölcsi vonatkozásai lettek volna — mondta Pomogáts.

vissza az elejére


NLP: nem prioritás az egyesülés a demokratákkal
Valeriu Stoica fúziós terve nem talált támogatókra

Călin Popescu Tăriceanu pártelnök határozattervezetét fogadta el a Nemzeti Liberális Párt hétvégén ülésező kongresszusa, a Valeriu Stoica által ismertetett elképzelések pedig nem találtak támogatókra. Mindkét dokumentum a Demokrata Párttal való fúzió kérdését elemzi — különböző végkövetkeztetéssel. A küldöttek többsége azonban a pártelnökkel értett egyet, aki szerint az NLP–DP egyesülése elképzelhető, de nem jelent prioritást.

Tăriceanu tervezetét a több mint 1200 résztvevő közül csupán ketten utasították el, hatan tartózkodtak. Stoica dokumentuma 84 „igen" szavazatot kapott, 66 küldött tartózkodott. AZ NLP elnöke a Liberálisok Romániáért című dokumentumban kifejti: az NLP hajlandó egyesülni a Demokrata Párttal (DP), de hangsúlyozza: „nagy hiba lenne sietve beindítani a fúzió folyamatát". „Nem egyszer fejtettem ki nyilvánosan, hogy a fúzió lenne a következő természetes lépés a választások megnyerése után. Most azonban a politikai játékoknál nagyobb felelősségünk van. A következő időszakban a kormányzati célkitűzések megvalósítására kell összpontosítanunk", mondta Tăriceanu. Az NLP elnöke hozzáfűzte, a fúzió kérdését nyitva kell hagyni egy következő időszakra. Azzal kapcsolatban, hogy a liberális–demokrata egyesülés nyomán létrejövő párt esetleg csatlakozik az Európai Néppárthoz, Tăriceanu elmondta: a kereszténydemokrata pártokat tömörítő ENP parlamenti frakciója megosztott, az európai liberálisok azonban mindig is támogatták az NLP érdekeit az Európai Parlamentben. „Saját identitásunk van, ez nem szégyenre, hanem büszkeségre ad okot", fogalmazott.

Puiu Haşotti, az NLP új alelnöke a tervezetek vitája során szintén amellett érvelt: az NLP–DP egyesülése „lehetséges, de nem feltétlenül szükséges". „Ezt a politikai tervezetet részleteiben kell megvitatni. Én tiszteletben tartom a fúzióval kapcoslatos elképzelést, de szeretném tudni, milyen doktrínával rendelkezik majd az új párt. Ha csatlakozunk az Európai Néppárthoz, fennáll a veszélye annak, hogy utólag újraalakul az NLP. Ráadásul mi ellenezzük a politikai vándorlást, most pedig két pártot akarunk vándoroltatni az egyik Internacionáléból a másikba. Ez Bukarestben érthető, de Brüsszelben nem", mondta Haşotti.

Mircea Ionescu Quintus, az NLP tiszteletbeli elnöke kifejtette, nem ellenzi a fúziót, de úgy véli, „nehéz megvalósítani két, egymástól eléggé távol álló párt egyesítését, különösen egy teljesen más párthoz való csatlakozás révén". „Javasolom a kongresszusnak, hogy ne ellenezzük ezt a lehetőséget, de a kormányzat első évében a kormányprogram megvalósítására összpontosítsunk, ne a fúzióra. Ezt a kérdést 2006-tól aztán figyelembe lehet venni", mondta Quintus.

Mona Muscă NLP-alelnök szintén pozitívan nyilatkozott az NLP és a DP egyesüléséről, de Tăriceanuhoz hasonlóan ő is a kormányzati felelősséget hangsúlyozta: „Amikor kormányon vagy, a nulladik fokozatú prioritást azok a gesztusok jelentik, amelyeket ebben a pozícióban teszel."

Valeriu Stoica tervezete egy jobbközép politikai pólus létrehozásáról szól, az NLP és a DP egyesülése révén. „Ha az NLP és a DP nem használja ki az esélyt a politikai rendszer megreformálására, ugyanarra a sorsa jutnak, mint a KDNPP", jelentette ki Stoica. A dokumentum szerint „az NLP a DA. Szövetség párttá alakításában látja a jobbközép pólus létrehozásának lehetőségét".

Az egyesülés mellett érvelt a kongresszuson szintén jelen levő Theodor Stolojan is, aki szerint az ideológiai és a gyakorlati szempontok is az NLP–DP egyesülés mellett szólnak. Mindkét párt ugyanazokat az értékeket vallja követendőnek, és annak is tudatában vannak: ahhoz, hogy továbbra is meghatározó erőt képviseljenek a román politikában, erős párttá kell válniuk, ez pedig csakis a két politikai formáció egyesülésével lehetséges. A fúziót azonban nem lehet erőltetni, ehhez a két párt vezetőinek alapos tárgyalásokat kell folytatniuk.

vissza az elejére


Strasbourg elé kerülhet a Wass-ügy perújrafelvételének elutasítása

Az 1946-ban a kommunisták által háborús bűnössé nyilvánított Wass Albert ügyének megnyitása, amelyet a Legfelsőbb Bíróság elutasított, a strasbourgi Európai Emberijogi Bíróság elé kerülhet. Vekov Károly egykori parlamenti képviselő szerint az ügyészek döntése „a bonyodalmaktól való félelmet tükrözi".

Vekovot, akit írásban tájékoztatott a Legfőbb Ügyészség arról, hogy Wass Albert ügyében nem lehet semmítési eljárást indítani, a Mediafaxnak elmondta: a hazai bíróságokon támadja meg az ügyészségi döntést, de azt sem zárta ki, hogy szükség esetén a strasbourgi Európai Emberijogi Bírósághoz fordul. Kifejtette, az ügyészség nem hivatkozhat arra, hogy a semmítési eljárás útját megszűntették, mivel ő 2004. augusztus 17-én nyújtotta be kérését, akkor pedig még érvényben volt ez az eljárás.

Románia legfőbb ügyésze 2004. szeptember 26-ig indíthatott büntetőjogi semmítési eljárást, ezt követően a Legfelsőbb Bíróság hatásköre többé nem terjed ki erre a rendkívüli eljárásra. 2004. szeptember 26 után a legfőbb ügyésznek közölnie kellett volna a semmítési eljárást kérő személyekkel, hogy ez a módszer többé nem érvényes.

„Perújrafelvételt kérünk, nem rehabilitációt. A rehabilitáció egy kegyelmi gesztus bűnös személyek esetében", mondta Vekov Károly. Szerinte a Legfőbb Ügyészség válasza „a bonyodalmaktól való félelmet tükrözi".

vissza az elejére


Áremelkedésekkel riogat a kormány

Traian Băsescu államfő egy televízós interjú alkalmával elmondta, bár a Nemzetközi Valutaalap képviselői kifogásolták, sikerült megállapodni velük abban, hogy a nyugdíjemelés és az egységes adókulcs bevezetése szükséges lépések. Közölte, a Cotroceniben folytatott megbeszélés során a legfőbb érv az volt, hogy a nyugdíjak összegének emelése nélkül nem lehetséges az energiaárak 25 százalékos növelése. Az EU-val folytatott tárgyalások értelmében ugyanis 2007. január elsejéig az energiaárakat 80 százalékkal kell növelni. Tárgyalni lehet azonban egy olyan megoldásról, hogy a lakosság „kegyelmi időszakot" kapjon, mivel a béremelések nem fedik az energia drágulását, amely általános áremelkedést eredményez majd — mondotta Băsescu.

Hírügynökségi jelentések szerint a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével folytatott egy hetes tárgyalások után a kormány „beadta a derekát": áprilistól fokozatosan drágulni fog a földgáz, a villamos- és a hőenergia. Értesülések szerint a gáz április 1-től 20 százalékkal a hőenergiáé 10–15 százalékkal, a villamosenergiáé pedig minimum 5 százalékkal növekszik majd.

vissza az elejére


Nevet változtat a parasztpárt

A Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (KDNPP) vezetősége úgy döntött: a párt februárra tervezett kongresszusán Kereszténydemokrata Néppártra (KDNP) változtatja a nevét. Addig is folytatódnak a tárgyalások valamennyi romániai kereszténydemokrata elveket valló csoportosulással: jelenleg a Szövetség Újjáépítéséért Párttal (SZRÚ) és a (Nagy-Románia Párt listáin a parlamentbe jutott) Országos Szakszervezeti Tömb képviselőivel egyeztetnek. A kereszténydemokrata pólushoz csatlakozási szándékát szintén jelző Népi Cselekvés Párt, amelynek elnöke Emil Constantinescu, 6 hónapos moratóriumot vezetett be ez ügyben.

Gheorghe Ciuhandu parasztpárti elnök, aki magára vállalta a tavaly novemberi választások kudarcát (a KDNPP 2 százalékát sem érte el a szavazatoknak), nem adott pontos választ arra vonatkozóan, hogy megpályázza-e az új néven új életet kezdő párt elnöki tisztségét, vagy sem. A KDNPP korábbi elnöke, Ion Diaconescu azonban elmondta: az Európai Néppárt csakis egy olyan kereszténydemokrata tömörülést támogat Romániában, amely a parasztpárt köré szerveződik és amelynek elnöke Ciuhandu.

vissza az elejére


Ponta–Iliescu „paktum"?

Victor Ponta, az ifjú szociáldemokraták vezére tagadta, hogy új párt létrehozésáról tárgyalt volna Cosmin Guşával, a Demokrata Párt képviselőjével, akinek viszonya az utóbbi időben igencsak megromlott kollégáival. Ponta, aki jó kapcsolatban volt Guşával, amikor az ifjú demokrata politikus még az SZDP főtitkári tisztségét töltötte be, kifejtette: nincs szándéka elhagyni a szociáldemokratákat. Ellenkezőleg: a párt közelgő tisztújító kongresszusán ő maga is megpályázza a főtitkári tisztséget.

Erről Ponta a szociáldemokrata fiatalok hétvégi ülésén nyilatkozott a sajtónak. A tanácskozáson jelen volt a „veterán" Ion Iliescu is, akinek Pontáék egy „generációk közötti paktumot" ajánlottak fel. Többen is hangoztatták, hogy a párt élére egyetlen elnök illik, nem pedig az Adrian Năstasénak kedvező elnök–tiszteletbeli elnök tandem. Ez az álláspont nem jelent mást, mint az ifjúság kiegyezését a párt élére mindenáron visszatérni akaró, és a pártvezetést egyszemélyben megkaparintani vágyó Ion Iliescuval.

vissza az elejére


Protokollum jövő héten?

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szombaton Marosvásárhelyen kijelentette, tudatában van annak, hogy a működési protokollum aláírása után is lesznek nézeteltérések a kormánykoalícióban, de a megállapodásra így is szükség van a véleménykülönbségek rendezésének eszközeként.

„Valószínűleg továbbra is lesznek véleménybeli különbségek, talán nézeteltérések is bizonyos kérdésekben. Az a fontos, hogy létezzenek eszközök a véleménykülönbségek megoldására és a kompromisszumok kialakítására. A koalíciókban kompromisszumokat kötnek", fogalmazott Markó. Az RMDSZ elnöke elmondta, lehetséges, hogy a protokollumot a jövő hét folyamán aláírják a kormánykoalíciót alkotó pártok.

vissza az elejére


PANORÁMA


Operabál — A jubileumi estén, Lollóval

Nagyszabású, elegáns és fényes volt a kétezer vendéget fogadó tizedik, jubileumi budapesti Operabál, amelynek az isteni díva, Gina Lollobrigida volt az idei díszvendége.

Lollobrigida — aki főleg az idősebb korosztály körében ébresztett látogatásával romantikus emlékeket — méltósággal viseli korát, és látszik rajta, hogy ma is ízig-vérig nő. Ebben segít fiatal spanyol barátja, aki diszkréten háttérbe vonult egész budapesti itt-tartózkodása alatt.

Lollobrigida, aki 78 éves, a stílusához illő ruhakölteményben jelent meg a fényes estén, és nem látszottak arcán a pénteki, kissé botrányos sajtótájékoztató fáradalmai sem. (A testőrök sem tudták távol tartani tőle az egyik tévécsatorna musorvezetőjét, aki rárontott, közölve, hogy ő a magyar Lollobrigida.)

Öltözéke az ünnepi estén tipikusan „Lollós" volt: a nagy klipsz, a széles gyöngysor most sem hiányzott, hiszen a sztár tudja, ezek mennyire szépítik a dekoltázsát. Dús haja mindig rendben van: frizurája, amely lágy, nőies, hullámos vörösesbarna, már évtizedek óta alig változott. Szombat este is eme hajviselet mellett döntött.

Abban mind megegyeztek a bálon részt vevő hölgyek, hogy az igazi olasz temperamentum a fiataloknak talán kissé szokatlan, de az idősebbeknek közismert és összetéveszthetetlen stílus és a hollywoodi glamour egyesült a piros csipkés, strasszos ruhakölteményben, amelyben táncra perdült idősebb dr. Bárándy Györgynek, a híres ügyvéddinasztia alapító tagjának karján. Másik „kísérője" a világ egyik leghíresebb olasz állampolgára Paolo Guido Spinelli, Olaszország magyarországi nagykövete volt.

Lollo piros ruhája izgalmas kontrasztot alkotott Szili Katalinnak, az országgyulés elnökének visszafogottan elegáns, világos estélyijével.

A sztár a báli este előtt lepihent a Várban lévő elegáns hotel lakosztályában, és úgy készült a nagy estére. Amint azt az egyik bulvárlap megtudta, ifjú spanyol szerelme szerint körülbelül másfél-két óra szükséges ahhoz, hogy Lollo toalettje elkészüljön.

Az Operaház már késő délután készen állt a vendégek fogadására. A 200 hostess ekkor már pontosan tudta, kit merre kell vezetnie majd, a zenekarok behangoltak, a több mint 30 ezer szál virág már helyére rögzítve díszítette és illatosította az amúgy is gyönyöru termet, s a 20 ezernyi Zsolnay-tányérral nagyrészt meg volt terítve a páholyok és a termek asztala is. Díszbe hajtogatva várta a vendégeket a sok ezernyi szalvéta. A 30 ezernyi pohár készen állt arra, hogy koccintsanak vele.

Mégis, a nyitótáncosok utáni „alles walzer" adta meg idén is báli este tipikusan európai hangulatát. A magyar hírességek között megjelent szinte minden neves tévésztár, és ott voltak a politikai elit tagjai is.

A legnépszerubb és legvidámabb vendégek címét a „megasztárok" érdemelhették volna ki, köztük az elegáns Pélyi Barna és szerelme, Galambos Dorina, a nem kevésbé báli etiketthez méltóan, előírásszeruen öltözködő Bakáts Tibor Settenkedő, a Tóth-lányok, köztük a tavalyi győztes Veronika, de a háttércsapat sem volt kevésbé elegáns.

A báli öltözékek között fel lehetett fedezni az idén is Zoób Kati, S. Hegyi Lucia, Náray Tamás és Sziráczky Brigitta modelljeit, de sok volt a láthatóan külföldi szalonból kikerülő toalett is. A frakk ma már nem szenzáció — elég sokan viselték —, míg a széles selyemöv elég furcsán hat ma még a magyar férfiakon, mert keveseknek áll jól.

A vendégek körében sikert aratott az idei Gundel-menü, amely kellően volt újszeru és magyaros is: erre utalt a paprikával pácolt pulykamell paprikamártással. A borjúgalantin királyrákkal inkább a nemzetközi konyhát idézte, míg a zselici szarvasgerinc ismét a magyar vadételek dicsőségét hirdette.

A legjobb hangulat idén is a finom koktéljairól híres Zwack-kávéházban volt: akik csak sétálójegyet vettek, azok is többnyire itt gyultek össze, hogy némi harapnivalóhoz jussanak az italok mellé, és élvezzék a mestermixerek erre az alkalomra kreált koktéljait.

vissza az elejére


McCartney-nak elege van a sajtóhadjáratból

Sir Paul McCartney-nak elege lett: az egykori Beatle szinte példátlanul indulatos kifakadásban szólította fel az újságírókat, hogy most már hagyják békén feleségét.

Az idén 63 éves Sir Paulnál 26 évvel fiatalabb Heather Mills-McCartney életét azóta keserítik a róla szóló, vadnál vadabb pletykák, hogy először feltűnt a Beatles volt basszusgitárosának oldalán.

A zűrös előéletű Heather 1999 áprilisában ismerkedett meg a híres zenésszel egy jótékonysági koncerten, amelynek célja a taposóaknák által megnyomorított, végtagjaikat vesztett emberek megsegítése volt.

Heather Mills, akit 12 éve egy motoros rendőr elütött, és a baleset nyomán amputálni kellett az egyik lábát, saját sorsától indíttatva akkor már elkötelezett aktivistája volt a taposóaknák betiltásáért folyó kampánynak, és megnyerte az ügynek későbbi férjét is. Sir Paul rendre egy olyan piros trikóban fejezi be koncertjeit — így tett budapesti fellépésén is —, amelynek felirata a taposóaknák felszámolását követeli.

A McCartney által felesége honlapján közzétett velős kritika címzettjei között vannak például azok az újságírók, akik szerint Heather azért karol állandóan férjébe, mert túlságosan ki akarja őt sajátítani. Sir Paul azt írta: egyrészt imádja, ha felesége belékarol, másrészt egy amputáltlábú személynek gyakran veszélyes lehet még a járda is, amelyen gyalogol. Ezért „néha jól jöhet egy kis segítség egy baráttól" — írta a máig aktív zenész, beleszőve a kritikába a híres Beatles-szám refrénjét.

Sir Paul — aki csaknem 800 millió fontos vagyonával a leggazdagabb brit zenész — az általa olvasott legsokkolóbb írások egyikének nevezte azt, amely szerint „lába elvesztése volt a legjobb dolog, ami Heatherrel valaha történt, mert ezt is szereplési vágyának kielégítésére használta ki". McCartney közölte: személyes fájdalmat okoznak neki a feleségét bántó „mocskos, rosszindulatú és valótlan riportok", és az, hogy senki nem hajlandó helyretenni az ezekben foglaltakat.

Az ex-Beatle visszautasította azokat az állításokat is, hogy családi háború dúlna gyermekei és Heather között. „Mindenki nagyszerűen kijön mindenkivel" — áll a Heather honlapján közzétett kifakadásban.

Sir Paulnak a hét éve rákban elhunyt előző feleségétől, Lindától három közös felnőtt gyermeke van, Mary, Stella és James, és velük élt Linda szintén Heather nevű lánya is. A sajtóban már a több mint három éve, nagy titkolózás közepette megtartott írországi esküvő előtt folyamatosak voltak azok a pletykák, amelyek szerint legalábbis a divattervező Stella ki nem állhatja a korban hozzá közel álló mostohaanyját.

Heathernek és Sir Paulnak 2003 októberében közös gyermeke is született, egy kislány, aki a Beatrice nevet kapta.

McCartney a most közzétett üzenetben végül fontosnak tartotta leszögezni, hogy a sajtópletykáknak megfelelően valóban festeti haját, de a sajtópletykákkal ellentétben erre nem Heather vette őt rá.

vissza az elejére


Telefonos összeköttetés a túlvilággal

Jürgen Bröther még annyi mindent szeretett volna elmondani a mamájának, ám a hölgy 1998-ban elhalálozott. A 64 éves német férfi úgy oldotta meg a problémát, hogy megalkotta a koporsó közelében elhelyezhető, „a túlvilággal összeköttetést biztosító" telefont.

A „telefonos angyalra" is elkeresztelt, cipődobozra emlékeztető berendezés tartalmaz egy kihangosítóval felszerelt hordozható telefont, amely teljesen feltöltve 200 órányi „beszélgetést" tesz lehetővé.

A berendezést egy harminc centiméter mély lyukba kell elhelyezni, úgy, mintha cserepes virágot helyeznének a földbe. A hívó fél kétszeri kicsengés után belekezdhet monológjába.

A férfit találmánya megalkotására leginkább a feszélyezettség érzése sarkallta, amelyet az ember érez, amikor a sír előtt állva legszívesebben hangosan beszélgetne az elhunyttal. „A temetőben mindig úgy érzi az ember, hogy figyelik, feszélyezve érzi magát, kénytelen suttogni. Az én telefonommal egészen más a helyzet, még éjszaka is lehet tárcsázni" — fejtegette Bröther, aki időről időre fel is hívja örök álmát alvó édesanyját, hogy beszámoljon neki érdekes dolgokról.

vissza az elejére


Árulkodó papagáj

Váláshoz vezetett, hogy egy izraeli férfi szeretője nevét tanította meg beszélő papagájának. A hutlen férj felesége gyanút fogott, amikor a papagáj már nagyon gyakran mondogatta az idegen női nevet. Az asszony magándetektívet fogadott fel a rejtély megfejtésére. A detektív által hozott, s mostanra már a válást tárgyaló bíró előtt bizonyítékként szereplő fotók félreérthetetlen helyzetben mutatták a férjet, barátnőjét, s szerepel a képen a papagáj is.

vissza az elejére


SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INTERNET


inter@aktív2

Számítástechnikai melléklet
Megjelenik kéthetente
VI. évfolyam, 3. szám

vissza az elejére


Ingyenes védelem Windowsra
Ingyenes és hatékony

Az internetezők többségének bármi jó, amiért nem kell fizetni, a tapasztaltabbak azonban gyanakodva fogadják az ajándékszoftvereket, hiszen a gyártóknak valamiképpen pénzhez kell jutniuk, különben lehúzhatják a rolót. Bár az üldözési mániások nyilván sok mindenről fantáziálnak, a biztonsági szoftverek esetében szerintünk igen egyszerű a magyarázat. Egyrészt dollár milliárdokban mérhető kárt okoznak a nemtörődöm felhasználók, akiknek a vírusokkal és trójaiakkal megfertőzött számítógépét távirányítású fegyverként használják a hackerek, és néhány lelkes szakértő biztonságosabb világhálót szeretne, másrészt a nagy szoftvercégek az alapfunkciókat még ellátó, de igencsak lebutított ingyenes termékeikkel akarják vásárlásra bírni a felhasználókat.

Vírusirtó nélkül egyáltalán nem érdemes kimerészkedni az internetre, és bár állítólag a Microsoft is készít ilyent, a nagy szoftvergyártó még csak olyan programmal rukkolt elő, amellyel a legdurvább férgeket lehet a másvilágra küldeni, ha már megfertőzték a gépet. A Microsoft azonban más gyártók ingyenes termékeit is ajánlgatja, így bukkantunk rá például az eTrust EZ Armor LE nevu termékre is, amely egy egész évig díjmentesen használható, és a vírusirtó mellett tuzfalat is tartalmaz. A cég a letöltésért cserébe csupán néhány személyes adatot kér el.

A szép és a gyors
Az EZ Armor telepítés után bemutatja főbb elemeit, és hogy miket tudnak a pénzért megvásárolható változatai, majd átadja az irányítást a felhasználónak. A szoftver egyik érdekessége, hogy a tuzfalat és a vírusirtót szinte semmi sem köti össze, sőt, amíg a tuzfal kezelőfelülete modern és átlátható, addig a vírusirtó a Windows 95 korszakára jellemző puritán kinézettel sokkol. Egyszeruségének előnye ugyanakkor, hogy nagyon kevés erőforrást használ, és egyáltalán nem problémázik, ha a fájlok ellenőrzése közben tucatnyi program fut a háttérben.

Ha a vírusirtókat a szépségük alapján díjaznánk, a futurisztikus kinézetu Avast 4 biztos befutó lenne. Az Avast szokatlan módon végzi el az első víruskeresést: a Windows kikapcsolása után, de még az újraindulás előtt futtatja le a keresést, nyilván azért, hogy megakadályozza bizonyos automatikusan induló férgek közbelépését. Az Avast magyar nyelven kommunikál, a fájlcserélő és üzenetküldő programok forgalmát is ellenőrzi, jól behangolható, és olyan helyreállító adatbázist tud készíteni, amely a vírussal fertőzött fájlok cseréjét jelentősen megkönnyíti. Sajnos a hálózatvédelmi beállításoknál igen kevés funkciót találtunk, talán ezt a feladatot a fejlesztők is inkább egy komolyabb tuzfalra bíznák.

Rossz válasz
Tapasztalataink szerint a régről ismert AVG Antivirus egyik legfőbb jellegzetessége, hogy a honlapon és a telepítéskor is többször felhívja a figyelmünket a licencfeltételekre, miszerint a terméket semmilyen cég vagy szervezet nem használhatja, még hálózatba kötött gépen sem futtatható. A szoftver kezelőfelülete egyébként nem túl szép és nem is igazán rendezett, ráadásul a tesztünk során az AVG legújabb változata elkövette azt a hibát, hogy másfél nappal később hívta fel a figyelmünket néhány, ismeretlen okból el nem küldött levélre. A baklövését azonnali eltávolítással díjaztuk.

Lepattanó behatolók?
A szoftveres tuzfalak leginkább arra jók, hogy figyelmeztessék a felhasználót a támadásokra, és nyomon kövessék az internetre kilépő szoftvereket, erősebb védelmet inkább hardveres megoldásokkal, például tuzfalas útválasztóval lehet elérni. Az ingyenes megoldások közül említésre méltó az amerikai fejlesztésu Kerio, amely mindenféle előképzettség nélkül beállítható, ugyanis magyar nyelvu kezelőfelülete nagyszeruen érthető.

Telepítést követően a tuzfal sajnos minden alkalmazást kienged az internetre, de legalább az ellenkező irányú adatforgalmat, a szoftverek internetről való elérését blokkolja, és választható olyan beállítás, hogy a továbbiakban mindenre rákérdezzen. A program teljes változata weblapszuréssel, az ActiveX vezérlők, Java és VisualBasic szkriptek, valamint a reklámok és előugró ablakok blokkolásával kényezteti a felhasználót, de ezeket a plusz szolgáltatásokat az ingyenes változat a harmincnapos próbaidő leteltével kikapcsolja.

A jó hírnévnek örvendő Zone Alarm személyi tuzfalával tesztünkben egyszer már találkoztunk, az eTrust EZ Armor ugyanis pontosan ugyanezt a szoftvert tartalmazza, csak a címke más. A Zone Alarm alapból a felhasználóra bízza annak az eldöntését, hogy melyik szoftver mehet ki az internetre, és szükség esetén megjegyzi a választást, hogy ne kelljen fölösleges riasztásokkal bombáznia a júzert. A Zone Alarm egyébként roppant együttmuködő, például a konkurens vírusirtók jelenlétét is felismeri, és értesíti a felhasználót, ha annak a muködése valamiért leáll vagy akadozni kezd.

Otthoni felhasználásra a Sygate Personal Firewall is ajánlható, különösen azoknak, akik szeretik szemmel tartani hálózatuk forgalmát, a szoftver ugyanis hatalmas valósideju grafikonokkal tájékoztat a pillanatnyi állapotokról, a hálózaton lógó programokról és folyamatokról. A beállításoknál súlyos hiányosságokat találtunk, például nem tudtuk egyszeruen meghatározni, hogy a programok milyen irányú kapcsolatait akarjuk letiltani, illetve engedélyezni. A Sygate előnye, hogy a támadásokról emailben értesíti a felhasználót.

Leselkedni tilos
A Microsoft kémprogramirtójáról már többen írtak, de mivel ez még csak béta változat, nem mertük egyedül kiengedni a netre, és a SpywareBlaster szoftverrel is kisegítettük, amely megakadályozza az ActiveX alapú kémprogramok és betárcsázók települését, valamint a Firefoxban és az Explorerben is blokkolja a kémprogramokat és követő sütiket (cookie).

SpywareBlaster egyik legnagyobb előnye, hogy bármely másik kémirtóval együttmuködik, és nem foglal erőforrást, mivel csak akkor kell futtatni, amikor az embernek eszébe jut, hogy frissítenie kéne az adatbázisát.

Az egyik leghíresebb kémirtó kétségtelenül a Spybot Search & Destroy, amit bárki ingyen használhat, és a szerzője csupán annyit ír a felhasználói szerződésben, hogy mondjunk el érte egy imát, de ha nagyon akarjuk, akár pénzt is küldhetünk. Telepítés után a program felhívja a figyelmünket arra, hogy bizonyos hirdetőprogramok más szoftverekhez kötődnek, amelyek az eltávolítás után esetleg leállnak, majd mentést készít a regisztrációs adatbázisról, letölti a frissítéseket, valamint immunizálja a rendszert.

A Spybot kereső és pusztító algoritmusai azonnal találtak néhány cookiet, pedig a rendszeren fél órával korábban futott le a Microsoft AntiSpyware.

Még jobb kémelhárító a Lavasoft által kifejlesztett Ad-Aware, amely a Spybot után is talált egy követőprogramot, pedig azóta garantáltan nem futott az Internet Explorer.

Az Ad-Aware kezelőfelülete szép és egyszeru, de sajnos a megjelenített gombok többsége csak a fizetős változatban muködik, ingyen csak hatékony kémkeresést kapunk.

Tóth Balázs index.hu

Van témajavaslatod? Írnál mellékletünkbe? Olvasnál valamiről? Érdekel a számítástechnika, az internet, szereted a számítógépes játékokat? Írjál nekünk az interaktiv2@emt.ro e-mail címre vagy a szerkesztőség címére: Szabadság, Jókai (Napoca) utca 16. szám — inter@ktív2.

vissza az elejére


HÍRBAZÁR

@ Elégtelen számítógéphasználat. Az ECDL Románia kimutatása szerint Romániában a lakosság 74% nem használ számítógépet, miközben az európai átlag 51, 67%. Ez az európai metodikai számítások alapján évi 625 millió euro veszteséget jelent, a munka alacsony hatékonysága miatt. Aggasztó, hogy például a tanárok 80%-a nem használ számítógépet, pedig épp ők kellene hozzájáruljanak a gyorsabb elterjedéséhez.

@ Terjeszkedni akar a Zapp. Kilencvennégy millió dolláros bankkölcsönt vett fel a Zapp, hogy finanszírozza jövőbeli terjeszkedési terveit. Fél év leforgása alatt hasonló lefedettséget szeretnének kiépíteni, mint amivel az Orange és Connex büszkélkedik. Ezenkívül kártyás és roaming szolgáltatások bevezetését tervezik.

@ Skype Linux alatt is. A Skype bejelentette, hogy elkészült a népszeru Internetes telefonáló program Linux-os és MacOS alatti változata. A változatok ingyenesek és a www.skype.com címről tölthetők le.

@ Szoftverszabadalom: vissza a startvonalra. Az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) nagy többséggel döntött arról, hogy felkéri a bizottságot — az EU kormányát — a szoftverszabadalmi direktíva jogalkotási folyamatának újraindítására. Csupán két vagy három ellenszavazattal és egyetlen tartózkodással a döntés elsöprő támogatást kapott, minden párttól. Most a bizottság feladata egy új — vagy azonos — javaslat átadása lesz a parlament részére. A parlament ezután egy új első olvasatban tárgyalja meg a kérdést, ezúttal a témafelelős Michel Rocard képviselő lesz.

Forrás: www.prim.hu
@ Százdolláros laptopok a fejlődő világnak. Nicholas Negroponte az amerikai elit muszaki egyetemen, a MIT-en (Massachusetts Institute for Technology) muködő Media Lab alapítója és vezetője az AMD chipkonszernnel összefogva olcsó hordozható személyi számítógépekkel (laptopokkal) akarja elárasztani a fejlődő országokat — írta hétfői számában a Financial Times Deutschland.

Negroponte még a Davos Világgazdasági Fórumon nyilatkozott a német lapnak, s azt mondta, hogy várhatóan 100 dollárba (77 euró) kerül majd az olcsó számítógép, a jelenlegi legolcsóbb számítógépek árának egytizedébe.

A modellt már kifejlesztették, a gép 12–18 hónap múlva kerülhet a piacra, de nem a szabad kereskedelmi forgalomba. Negroponténak a projekthez még partnereket kell találnia, gyártóként a dél-koreai Samsung jöhet számításba. Negroponte szerint a jelenlegi laptopokban számos olyan alkalmazási lehetőség van, amelyekre valójában nincs szükség, de ezek miatt készülékdrágító, nagyteljesítményu chipeket kell beépíteni a gépekbe. Az olcsó modell a Linux operációs rendszerrel muködne, s csak a legfontosabb bázisfunkciókat kínálná. A legnagyobb költségmegtakarítást a hagyományos lapos képernyőről való lemondás jelentené, ehelyett „trükkös" muszaki megoldást gondoltak ki.

Negroponte az iskolai képzést akarja forradalmasítani a fejlődő országokban, a gépet az illető országok oktatásügyi minisztériumainak kellene megvásárolniuk, s továbbadniuk a tanulóknak.

Negroponte meg akarja könnyíteni a beszerzést a kormányok számára, s ennek érdekében felvette a kapcsolatot a Világbankkal.

Negroponte szerint akár 800 millió darabot is tudnának értékesíteni, s állítólag kínai részről igen élénk az érdeklődés. Az AMD egyik szóvivője megerősítette az együttmuködés tényét.

Forrás: www.prim.hu

vissza az elejére


HIRDETÉS


BÉRBE VESZ

Egy szobát bérelnék sürgősen két-négyszobás lakásban, egyetemista lányokkal. Telefon: 0788-587307.

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA Kettős derbi: Kolozsvár–Bukarest 1–1

Kettős derbi várta szombaton a Horia Demian Sportcsarnokba kilátogató kosárlabda-szurkolókat: a Kolozsvári BU Poli-Mobiletelco-Carbochim az éllovas Bukaresti Dinamó Erbaşut fogadta, míg a negyedik helyen álló Kolozsvári BT U ACSA Terapia a második helyezett Bukaresti Sportul Studenţesc Omnilogic ellen lépett pályára.

A kolozsvári csapat — mondhatni, meglepő módon — három harmadon keresztül jobb volt ellenfelénél, de ez mégsem volt elég, hiszen a Dinamó az első negyedben megszerzett nagyarányú vezetést nem engedte kicsúszni a kezéből. Csapnivalóan kezdődött a hazai csapat számára a mérkőzés: az első hat pontot a vendégek szerezték, s a különbség hamar tíz pont fölé emelkedett, mivel a fővárosiak rendre átjátszották az U védelmét, amely gyakran hagyta üresben a kosár alatti magas támadókat. Eközben a hazaiaknál egyedül Lăpuşte volt képes betalálni közel tíz percen keresztül: hetedik percben szerzett hárompontosa után (11:17) a 15. percig egy csapattársa sem tudott betalálni, s ez elég volt, hogy a különbség közel húszasra nőjön (16:35). A kolozsváriak ekkor már a zónavédelemmel is próbálkoztak, s így ugyan megakadályozták a könnyű palánk alatti pontokat, de Iheadindu két hárompontossal kárpótolta csapatát.

A 17. percben 21:40-es eredménynél Kolozsvár időt kért, amit az U fociszurkolóinak jelen lévő csapata egy kis rendbontásra használt ki. A klubvezetés (Mircea Cristescu és Dorin Pintea segédedző) megpróbálta lecsillapítani őket, de eredmény nélkül, így végül felszólították őket a csarnok elhagyására.

Ettől mintha az U is megkönnyebbült volna, kezdtek ráérezni a játékra, az újonnan igazolt szerb idegenlégiós Krsztanovics néhány másodperc alatt szerzett öt pontot, s a félidő utolsó másodpercében kosarat dobó (29:44) Medvegy is új esélyt adott a csapatnak.

A második félidőre Miodrag Periszics edző meglepetést készített a Dinamónak: kis sorral, három hátvéddel (Medvegy, Chetrean, Dumitrescu) és két bedobóval (Krsztanovics, Lăpuşte) kezdett, s a felgyorsult, agresszívabb védekezés bizony meg is zavarta a vendégeket, s a labdalopásoknak és Dumitrescu gyorsan bevágott kilenc pontjának köszönhetően hamarosan tíz alatt volt a hátrány (44:52). Ennél közelebb azonban már nem engedték Marjanovicsék a hazaiakat ebben a negyedben.

Az utolsó negyed nem indult jól, a Dinamó ismét tíz fölé tornázta magát (54:67), ráadásul kipontozódott az U gyenge napot kifogó centere, Bujics is. De ez talán jót is tett, hiszen a következő percek Kolozsváré voltak: Dumitrescu, Lăpuşte és Medvegy büntetőivel és az utóbbi hárompontosával a közönség kemény biztatása közepette percek alatt két pontra csökkentették a hátrányukat (67:69), de Dumitrescu kipontozódása új helyzetet teremtett, amit Marjanovics használt ki: előbb kiharcolt magának két büntetőt, majd bevágott egy hárompontost (68:76), s ezzel gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. Krsztanovics ugyan még bedobott három büntetőt (71:78), de a bírók — vitatható módon — támadó szabálytalanságot ítéltek meg Medvegy utolsó betörésénél, s ezzel minden elúszott.

Pontszerzők:

Kolozsvár: Krsztanovics 19 pont, 11 lepattanó; Lăpuşte 19 p (2 x 3), 7 lp; Dumitrescu 17 p; Medvegy 13 p (1); Silvăşan 2 p; Mocanu 1.

Dinamó: Marjanovics 29 pont (3 x 3); Iheadindu 12 p (2); Stănescu 11 p, 9 lepattanó; Căruţaşu 10 p, 11 lp; Fometescu 8 p (2); Vergu 6 p; Markovics 4 p.

Játékvezetők: Laurenţiu Grigoraş–Marius Ciulin.

A 13. forduló többi összecsapásán: Temesvári Petrom Incontro Elba–Bukaresti Rapid Isover 111:42, Aradi West Petrom–Nagyszebeni Atlassib ESK 66:65 és Konstancai Farul KK–Piteşti-i Argeş BCMUS 73:41. A Medgyesi Gázmetán–Ploieşti-i Asesoft ESK és a Jászvásári Petre Andrei Egyetem–Brassói Forex ESK találkozót később játsszák. A sorrend:

1. Dinamó 13 12 1 1192:839 25
2. Asesoft 12 11 1 951:745 23
3. Nagyszeben 13 8 5 1070:968 21
4. Temesvár 13 7 6 1007:945 20
5. Farul 13 7 6 903:886 20
6. Kolozsvár 13 7 6 1023:1025 20
7. Medgyes 12 7 5 916:895 19
8. West Petrom 13 5 8 884:940 18
9. Piteşti 13 5 8 888:949 18
10. Jászvásár 12 4 8 824:949 16
11. Rapid 13 2 11 912:1190 15
12. Brassó 12 1 11 734:973 13

Egy hét múlva a kolozsváriaknak az Asesoft elleni ploieşti-i mérkőzése esedékes.

vissza az elejére


Kolozsvári BT U ACSA Terapia–Bukaresti Sportul Studenţesc Omnilogic
73:56 (17:20; 18:10; 22:15; 16:11)

A férfiak intenzív, kiélezett meccse után gyenge levezetésnek tűnt a lányok találkozója, mivel a vendégek egy percig sem voltak a helyzet magaslatán, az első negyed néhány percét leszámítva semmit sem mutattak abból, ami a bajnokság második helyére röpítette őket. A kiegyensúlyozott első negyedben gyakorlatilag ketten húzták a vendégeket: az amerikai idegenlégiós Facer és a nagyszerű irányító, Pârâu is 8–8 pontot termelt, ami elég volt az előnyhöz (14:20), de ahhoz nem, hogy el is húzzanak: az első negyed végén Iacoviţă, a második elején Vescan dobott hárompontost, s ezzel egyenlítettek a hazaiak. A negyed közepén Nicolaescu és Vescan jó játékának köszönhetően aztán át is vette a vezetést az U (29:26), s ezután már nem néztek hátra a lányok: a második negyedben megkezdett, és a félidő után folytatott 14:2-es rohammal végképp átvették az irányítást (43:30).

A fővárosiakon semmi sem segített: hiába dobott Facer minden negyedben legalább egy hármast, hiába pontozódott ki Chiş és Vescan, a hazaiak ifjúsági korosztályú játékosai is megállták helyüket. Amúgy a személyi hibák nem csak Kolozsvárnak jelentettek gondot: a vendégek 4, a hazaiak 3 játékosa kényszerült emiatt idő előtt a kispadra.

Pontszerzők:

Kolozsvár: Vescan: 19 pont (1 x 3), 10 lepattanó; Urse: 15 p, 7 lp; Iacoviţă 13 (3); Nicolaescu 12 (2); Ardeleanu 6 (1); Chiş 3; Orosz 3 (1); Huţanu 2.

Sportul Studenţesc: Facer 24 (5 x 3); Pârâu 16; Drăguşin 8; Nacu 4; Ungureanu 4.

Játékvezetők: Mircea Şerban–Mircea Alin Faur.

Megyénk másik csapata, a Dési Szamos Tiger ismét vereséget szenvedett, nem segített rajta még a hazai pálya előnye sem a Nagyszebeni Magic ellenében: 69:63 (18:18, 7:22, 18:12, 26:11) arányú vereséget szenvedett. A 11. forduló többi eredménye: Bukaresti Rapid CFR Marfă–Bukaresti Olimpia 62:69, Govorai CET–Târgoviştei Livas Petrom 61:65 és Aradi BC ICIM–Nagyváradi Mihai Eminescu ESK 83:42. A táblázaton:

1.Livas 11 11 0 933:619 22
2.Sportul 11 9 2 747:648 20
3.Govora 11 8 3 768:625 19
4.Kolozsvár 11 7 4 769:698 18
5.Arad 11 6 5 780:654 17
6.Olimpia 11 6 5 762:725 17
7.Rapid CFR 11 4 7 846:720 15
8.Magic 11 3 8 627:834 14
9.Nagyvárad 11 1 10 494:869 12
10. Dés 11 0 11 523:857 11

Egy hét múlva a Dés Nagyváradra, a Kolozsvár pedig Nagyszebenbe látogat.

Balázsi-Pál Előd

vissza az elejére


JÉGKORONG
Lépéselőnyben a Csíkszereda

A bajnoki döntő első mérkőzése aranygóllal dőlt el, csakúgy, mint egy héttel korábban a Román Kupa sorsa. Mindkét esetben a Bukaresti Steaua és a Csíkszeredai Sportklub volt a főszereplő, a hét végi fővárosi összecsapásban azonban fordult a kocka, a csíkiak kerültek lépéselőnybe. A katonacsapat már 4–1 arányban is vezetett, a vendégek azonban küzdeni akarásból jelesre vizsgáztak, és megfordították a hét mérkőzésből álló sorozat első felvonásának sorsát. A következő mérkőzést február 12-én, Csíkszeredában bonyolítják le.

Eredmény: Bukaresti Steaua–Csíkszeredai Sportklub 4–5 (1–1, 3–0, 0–3, 0–1) — gólütők: Adorján József 2 (1. és 27. perc), Viorel Nicolescu (30. perc) és Gyenisz Zabludovszkij (32. perc), illetve Goga Attila (8. és 67. perc), Moldován Ervin (44. perc) és Szőcs Szabolcs (46. perc).

(póka)

vissza az elejére


FORMA–1
Baumgartner reményei

Eldőlt, hogy nem a legesélyesebbnek tartott osztrák Patrick Friesachert szerződteti a Forma–1-es Minardi csapat, így a fennmaradó egy helyre már csak Baumgartner Zsolt és a dán Nicolas Kiesa pályázik.

A karintiai versenyző menedzsmentje a jó teszteredmények után arra számított, hogy ő ülhet a volán mögé a decemberben leigazolt holland Christijan Albers párjaként a március 6-án kezdődő idényben.

— Sajnos, nem szakmai, hanem anyagi okok miatt nem jött létre a megállapodás — mondta keserűen a 24 éves Friesacher, aki így tesztpilótaként szeretne szerepet vállalni a „Száguldó cirkuszban".

Az olasz–ausztrál istállónak hamarosan döntenie kell, hiszen rohamléptekkel közeledik az idei világbajnokság nyitánya, a melbourne-i ausztrál nagydíj. A Minardié mellett már csak egy hely kiadó a Forma–1 2005-ös idényére: a Red Bull Racing (volt Jaguar) sem nevezte még meg a második pilótáját.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Férfi Nemzeti Liga
A tapasztalatlanság fiaskója
Kolozsvári Armatura-U-Agronomia–Bukaresti Dinamó Baumit 26–32 (14–17)

Horia Demian Sportcsarnok, 100 néző. Vezette: Nicolae Tâlvăc–Gheorghe Cândea (Nagyszeben).

Kolozsvár: Adam — Pankler, Ştef 4, Marian 7, Dacian Dăncilă 1, Burcă 6, Mustăţea 2; cserék: Neag, Szopka — Boancă 5, Cercelaru, Ferenţ, Mihai Dăncilă 1, Petraru. Edző: Leon Gomboş.

Dinamó: Dragomir — Voica 4 (4), Muraru 3, Bibirig 4, Cozma 4, Jurcă 3, Armeanu 8; cserék: Iordan — Szkiba, Usztinyov 1, Cojocea 1, Purcărea 2, Anca 1, Nicolae 1. Edző: Florin Voiculescu.

Hétméteresek: 8/4, illetve 4/4; kiállítás: 4, illetve 16 perc; piros lap: Muraru (36. perc).

Eredményalakulás: 1. perc: 0–1, 9. perc: 3–5, 10. perc: 5–5, 13. perc: 6–8, 20. perc: 8–12, 26. perc: 14–14, 36. perc: 14–21, 39. perc: 16–21, 46. perc: 18–26, 48. perc: 19–28, 50. perc: 20–30, 55. perc: 23–30, 59. perc: 26–31.

A nagyobb tapasztalat döntötte el a szombat délelőtti bajnoki találkozó sorsát a Bukaresti Dinamó Baumit javára. A házigazdák sokáig tudták tartani a lépést, sohasem vezettek ugyan, de a 26. percig nem tudott meglépni tőlük az ellenfél, gyakran mutatott döntetlent az eredményjelző tábla. Innen kezdődött a pechsorozat, az Armătura-U-Agrnomia 12 percen át nem talált be (még büntetőből sem) Dragomir kapujába. A hétgólos előny pedig döntőnek bizonyult, a félidő hajrájára a különbség tízre nőtt, attól kezdve pedig a bukarestiek megengedhették maguknak, hogy a cserepadot szerepeltethessék. Így viszonylag tisztes vereség lett a vége.

A második félidőben a kolozsváriak görcsös játékát még az is sújtotta, hogy a 7 m-eseknél sorra megremegett Marian, Ferenţ, majd Mihai Dăncilă keze is, a négy kihagyott büntető pedig elég sokat nyomott a latban a végelszámolásnál.

Sajnos, a bírópárossal sem lehetünk elégedettek, sokszor nem elég egyértelműen fújták a sípot, néhány döntésük nem volt következetes. Szomorú, hiszen a Dinamó Baumit valószínűleg segítség nélkül is nyert volna, lehet ugyan, hogy nem ilyen kényelmesen.

A visszavágók első fordulójában, a 14. játéknapon még a következő eredmények születtek: Ploieşti-i Uztel–Resicabányai Universitatea 41–29, Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) FKK–Târgu Jiu-i Lignit 30–36, Brassói Dinamó–Bukaresti Steaua 35–35, Nagybányai Minaur KK–Medgidiai MSC 34–25 és Jászvásári Politechnika–Temesvári Universitatea Poli Izometal 20–26. A Szucsávai Bucovina–Konstancai MKK összecsapást február 19-re halasztották.

A sorrend:

1. Minaur 14 12 0 2 480–387 24
2. Konstanca 13 10 2 1 414–309 22
3. B. Dinamó 14 11 0 3 473–390 22
4. Steaua 14 10 2 2 426–399 22
5. Ploieşti 14 8 3 3 454–416 19
6. Tg. Jiu 14 7 3 6 409–393 15
7. Temesvár 14 7 1 7 398–376 14
8. Resicab. 14 6 0 6 434–461 14
9. Medgidia 14 4 2 8 419–415 10
10. Brassó 14 4 2 8 388–422 10
11. Kolozsvár 14 4 2 8 411–451 10
12. Jászvásár 14 2 1 11 334–410 5
13. Piatra N. 14 2 0 12 338–462 4
14. Szucsáva 13 1 1 11 315–402 3

Legközelebb, február 12-én az Armătura-U-Agronomia Temesvárra, a Poli Izometal otthonába látogat.

vissza az elejére


Női Nemzeti Liga

Súlyos, nyolcgólos vereséget szenvedett a Kolozsvári U-Jolidon együttese Déván, a Cetate MSC-től.

Az utolsó „őszi" forduló eredményei: Dévai Cetate MSC— Kolozsvári U-Jolidon 27–19 (14–6), Roman-i MKK–Zilahi Silcotub 24–26 (10–14), Brassói Rulmentul–Temesvári Universitatea 42–20, Poşta Câlnău-i Astral–Râmnicu Vâlcea-i Oltchim 31–30, Galaci Oţelul KK–Bukaresti Rapid CFR 20–19 és Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) NKK–Dévai U-Remin 23–23. A Konstancai Tomis–Nagybányai Selmont KK találkozót elhalasztották.

A visszavágók első fordulójában az U-Jolidon a tengerpartra látogat, a Konstancai Tomis vendége lesz, a Zilahi Silcotub pedig Temesvárott vendégszerepel.

Az állás:

1. Rapid CFR 13 11 0 2 417–343 22
2. Oltchim 13 11 0 2 385–313 22
3. Silcotub 13 10 1 2 409–318 21
4. Rulmentul 13 9 1 3 356–274 19
5. Tomis 12 8 1 3 333–311 17
6. Astral 13 7 1 5 403–380 15
7. U-Remin13 4 2 7 333–345 10
8. Selmont 12 4 2 6 323–346 10
9. Piatra N. 13 4 2 7 351–376 10
10. Cetate 13 4 2 7 302–333 10
11. U-Jolidon 13 4 1 8 315–350 9
12. Oţelul 13 3 2 8 291–328 8
13. Roman 13 3 0 10 334–365 6
14. Temesvár 13 0 1 12 291–461 1

Póka János András

vissza az elejére


A férfi vb helyosztói

Szombaton a helyosztókat és a két elődöntőt rendezték meg a tunéziai férfi kézilabda-világbajnokságon.

Eredmények: a 11. helyért: Svédország–Szlovénia 32–29 (17–14); a 9. helyért: Németország–Csehország 39–34 (16–15, 33–33), hosszabbítás után; a 7. helyért: Norvégia–Oroszország 30–27 (14–15); az 5. helyért: Szerbia-Montenegró–Görögország 37–26 (15–12); elődöntő: Spanyolország–Tunézia 33–30 (18–16) és Horvátország–Franciaország 35–32 (15–14).

Az oldalt szerkesztette: Póka János András