2005. február 24.
XVII. évfolyam, 45. szám

 

KRÓNIKA PUBLICISZTIKA NAPIRENDEN KÖRKÉP REKLÁM HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Kritikus helyzetben a szívkórház
Száz alkalmazott elbocsátása árán lehetne fenntartani az intézményt

Működésképtelen az a pénzalap-elosztási rendszer, amelyet idén akarnak alkalmazni az egészségügyben – nyilatkozta dr. Radu Căpâlneanu, a kolozsvári szívkórház vezetője. Az egészségügyi intézményeket abba a helyzetbe kényszerítik, hogy aláírjanak egy olyan szerződést az Országos Egészségügyi Biztosítóval, amelyről már az aláírás pillanatában tudják, hogy a csőd szélére kényszeríti őket.

Ezt addig nem hajlandó megtenni az ország öt vezető szívkórházához tartozó intézet vezetője, amíg az összes illetékes fórumnál elő nem terjesztette a kórház kétségbeejtő helyzetét. Căpâlneanu a hét folyamán tárgyal majd a miniszterelnökkel, illetve a biztosító vezetőivel, és reméli, hogy eredményesek lesznek a megbeszélések, azonban nem látja a helyzet hosszú távú javulását. Az egész rendszert újra kellene gondolni, hiszen ilyen körülmények között képtelen működni az egészségügyi rendszer – mondta.

Az alapvető gond az, tette hozzá Căpâlneanu, hogy azok, akik a szabályokat megalkotják, illetve elosztják az alapokat, figyelmen kívül hagyják a valós helyzetet, sőt a törvényeket is. Például, amikor erre az évre összeállították a költségvetést, nem számoltak – a már megítélt – fizetésemelésekkel és az áremelkedések mértékével.

Ha nem sikerül pótolni a hiányzó alapokat, annak elsősorban a betegek látják kárát, másodsorban pedig az alkalmazottak: a jelenlegi 450 alkalmazottból ugyanis 100-at el kellene bocsátani ahhoz, hogy a kórház fennmaradhasson, ez azonban együtt járna a szolgáltatás minőségének drasztikus romlásával.

A sebészorvos nehezményezte, hogy az ország öt legjobb szívkórháza között számon tartott intézmény számára kiutalt pénz nincs arányban annak teljesítményével. Elmondta, korábban is állandó pénzhiánnyal küszködtek, ellenben – ha adósságok felhalmozása árán is – fenn tudták tartani a kórházat, idén azonban egyszerűen képtelenek működni a megítélt költségvetésből. Ha nem sikerül a tárgyalások során kiegészítő alapokat szerezni, a szívkórházat csőd fenyegeti.

Căpâlneanu úgy véli, bár majdnem minden egészségügyi intézmény anyagi gondokkal küszködik, a szívkórházhoz hasonló intézmények esetében különleges eljárásra volna szükség. Azon túl, hogy rendkívül kevés pénz áll az egészségügy rendelkezésére, a meglévő alapokkal is rosszul gazdálkodnak az illetékesek. Százszor több szív- és érrendszeri problémával küzdő beteg van, mint ahányan rákos megbetegedésben szenvednek, ennek ellenére országosan a szívkórházak részére 350 milliárd lejt utaltak ki, ezzel szemben az onkológiák 2200 milliárd lejből gazdálkodhatnak.

Jelenlegi költségvetése 125 milliárd lej, de legalább 150 milliárdra volna szükség ahhoz, hogy fenntarthassa működését a szívkórház, amely évente 6000 bonyolult esetet lát el, köztük olyan beavatkozásokat, melyeket nem végeznek el máshol az országban. Európai gyakorlat szerint egymillió lakosra kellene jutnia egy hasonló kapacitású intézménynek, nálunk azonban 6 intézmény lát el 22 millió embert. Ez a helyzet végtelen várakozólistákat eredményez, szívbetegséggel várni pedig közel áll a halálos ítélethez – fogalmazott a sebészorvos.

Az összeg, amit egészségügyi biztosítás címén levonnak az adófizetőktől, közel sem elégséges ahhoz, hogy működőképes, minőségi egészségügyi rendszert lehessen fenntartani. Az állami költségvetésből kellene pótolni a hiányzó alapokat, jóval nagyobb mértékben, mint ahogy ez jelenleg történik.

A szervátültetések kapcsán Căpâlneanu elmondta: ilyen egészségügyi rendszerben, mint a hazai, egy szervátültetés hatalmas anyagi áldozattal jár, hiszen egyetlen szívátültetés költségéből 200 (!) szívbeteg életét hosszabbíthatnák meg akár 15–20 évvel.

Sajnos, a közeljövőben az egészségügy helyzetének látványos javulására nem számíthatunk, így nem meglepő, hogy a kórház falait az orvosoknak és ápolónőknek címzett, külföldi munkahelyekre csalogató plakátok borítják.

Farkas Imola

vissza az elejére


Álláskeresés alapítványi támogatással
Uniós program Kolozs és Beszterce megyékben

A Civitas Alapítvány európai uniós támogatással új programot dolgozott ki sajátságos kategóriájú személyek munkahelyi elhelyezkedésének elősegítésére és megkönnyítésére. A program céljáról és végrehajtásáról tegnapi sajtóértekezletükön számoltak be.

A Phare 2003 Gazdasági és Társadalmi Kohézió programjának keretében a Civitas Alapítvány négy helységben, Désen, Szamosújváron, Besztercén és Bethlenben új típusú projektet kíván véghezvinni. A cél egy szakképesítési és elhelyezési modell kidolgozása és továbbfejlesztése, amely révén elő tudják segíteni egyes munkanélküliek elhelyezkedését. Ezúttal a program a középiskolát végzett fiataloknak és középfokú végzettséggel rendelkező, szülési szabadság után lévő anyáknak szól, és a következő elképzelés szerint valósulna meg: az alapítvány a jelentkezők közül kiválogatja a szerinte leginkább megfelelőket, szakképzési vagy továbbképzési tanfolyamot tart különböző ismeretekből, feltérképezi és megállapodást köt az érdekelt munkaadókkal, elhelyezi a kiválasztott álláskeresőket a cégeknél, megfigyeli és értékeli felkészültségüket valamint tevékenységüket.

Az alapítvány már felvette a kapcsolatot a kolozsvári munkaerő hivatallal és helyi önkormányzatokkal, továbbá együttműködést keres olyan munkaadó cégekkel, amelyek hajlandók lennének háromhónapos gyakorlati időre alkalmazni az alapítvány által ajánlott munkavállalót. Nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a gyakorlati felkészítésre, lévén, hogy a hazai oktatásból leginkább ez hiányzik. Ebben lényeges szerep jutna a munkaadóknak. Kezdetben 50 személyt választanak ki, és remélik, hogy az illetők bizonyítani fognak a felkészítés után, és sikerül is megtartani állásukat a kezdeti háromhónapos gyakorlat leteltével. A program költségvetése 68 ezer euró, ebből 60 ezer képezi az uniós támogatást. Az alapítvány tisztában van azzal, hogy a munkaadót nem kényszerítheti munkaszerződés megkötésére vagy megtartására, de bízik abban, hogy a megfelelő területen elsajátított gyakorlati tapasztalat vonzerőként hat. Amennyiben az újszerű elképzelés sikeresnek bizonyul, és nem csupán újabb végzettséget igazoló okirattal ellátott munkanélküli lesz az eredmény, a programot folytatni fogják, és kiterjesztik más kategóriákra is.

Az említett négy városból az érdekeltek bejelentkezését, önéletrajzát és szándéknyilatkozatát a Civitas Alapítvány székhelyére várják (21 December 1989, 108. szám, 22. lakrész, telefon – 0264/590554; office@civitas.ro, www.civitas.ro) március 25-ig.

(i)

vissza az elejére


Ki lesz a Kolozs megyei RMDSZ elnöke?

Április elején tartják az RMDSZ Kolozs megyei szervezetében a tisztújítást. Az elnöki tisztségre még nem nyújtotta be senki a jelölését, de értesüléseink szerint öt személy is jelentkezik majd a megmérettetésen. A potenciális elnökjelöltek listáján Kónya-Hamar Sándor jelenlegi elnök, Vekov Károly volt parlamenti képviselő, Molnos Lajos és László Attila kolozsvári önkormányzati képviselő, valamint a tavaly először megyei tanácsossá választott Dániel Márton neve is megtalálható. Máté András parlamenti képviselő, aki a legutóbbi választáson kevéssel maradt alul Kónya-Hamar Sándorral szemben, a Szabadságnak nyilatkozva leszögezte: az idén nem kíván versenybe szállni.

A megyei szervezet parlamentjeként működő Megyei Képviselők Tanácsa legutóbbi ülésén elfogadta a tisztújítással kapcsolatos szabályzatot. Eszerint április 9-én tartják az elnökválasztást, ezt megelőzően azonban a jelöltek március 24-ig nyújthatják be jelentkezési dossziéjukat. A megyei elnököt a több mint 420 személyből álló küldöttgyűlés választja meg, amelyben a körzeti és a vidéki RMDSZ szervezeteken kívül az egyházak és a civil szervezetek is rendelkeznek majd képviselettel.

A jelöltek nem erősítették meg teljes mértékben értesüléseinket. Közülük hárman közölték: kivárják a március végére kitűzött határidőt, és csak azt követően nyilatkoznak szándékaikról. A megkeresett politikusok közül egyedül Máté András öntött tiszta vizet a pohárba, közölte: noha többen is kérték, hogy vállalja az elnökjelölést, parlamenti munkája miatt nem tud eleget tenni ennek a felkérésnek. Emlékeztetett: a képviselőház jogi bizottságában egyedüli RMDSZ-es tisztségviselő, emellett bekerült a törvényhozás integrációs testületébe is.

Molnos Lajos városi tanácsos elmondta: minden további nélkül elvállalja a tisztséget, ha a szabályzatban megállapított jelöltetéssel kapcsolatos feltételeknek eleget tesz. Emlékeztetett, hogy legalább két körzet kell hogy javasoljon valakit ahhoz, hogy az illető indulhasson a megmérettetésen.

László Attila és Kónya-Hamar Sándor nem kívánt nyilatkozni szándékáról, mindkét tisztségviselő közölte, megvárják a március 24-i határidőt. Kónya-Hamar Sándor emlékeztetett, hogy ő már harmadszor tölti be az elnöki mandátumot, ezért komolyan fontolóra veszi, hogy indul-e vagy sem a választáson, hiszen a politikában gyakorolt általános elv szerint egy személy csak kétszer töltheti be ugyanazt a tisztséget. Vekov Károly közölte: fontolóra veszi, ha felkérik, vegyen részt a megmérettetésben. Hozzátette: csak abban az esetben vállalja ezt a feladatot, ha megbizonyosodik arról, hogy komoly támogatottsággal rendelkezik. Dániel Mártont lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Korszerű diszpécser iroda

Tegnap reggel ünnepélyes keretek között avatták fel a városi és a megyei rendőrség új, összevont diszpécser irodáját a Karl Marx (Decebal) utcai városi rendőrség egyik épületében, amely korábban többek között a tiszti étkezdének adott helyet.

A valamikori lerobbant étkezde a felismerhetetlenségig átváltozott: frissen festett falak, padlócsempe, modern irodabútorok és legújabb típusú Pentium számítógépek fogadták az irodaavatásra összesereglett városi elöljárókat és újságírókat, akiket Teodor Pop Puşcaş megyei rendőrfőnök köszöntött. Mint rövid beszédéből kiderült, az iroda már egy hete működik, és egyik nagy előnye, hogy összevonta az eddig külön épületekben működő városi, illetve megyei hívásfogadó irodákat. Az új iroda létesítésekor ezen kívül további cél volt a segélyhívások átvételének, valamint a beavatkozási időnek a csökkentése.

A projekt megvalósításához a prefektúra nyújtott segítséget. Az intézmény vezetője, Mihail Hărdău prefektus – aki egyben a Közrendészeti Területi Hatóság elnöke is – kifejtette: az iroda esetében a haszonélvező Kolozs megye minden polgára, hiszen az európai színvonalú új iroda hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a közbiztonság, mivel lehetővé teszi a gyorsabb, hatékonyabb rendőri fellépést, amely életeket menthet.

Az új iroda 11 korszerű, a legtöbb esetben dupla képernyős számítógéppel rendelkezik, személyzete pedig mind a 112-es, mind a 955-ös telefonszámra érkező hívásokat fogadja. Ezek száma, mint megtudtuk, naponta 1000–1500 között mozog – közülük meglehetősen sok a „falcs" hívás.

A Szabadság kérdésére Teodor Pop Puşcaş elárulta: a befektetés értéke eléri a 3,5 milliárd lejt, ez magába foglalja mind az új iroda létesítésének, mind pedig a tiszti étkezde áthelyezésének és modernizálásának költségeit.

Balázs Bence

vissza az elejére


Mégis lesz Mărăşti téri parkolóház?

Meggondolta magát Emil Boc kolozsvári polgármester: mégis szerveznek licitet a Mărăşti téri emeletes parkolóház felépítésére. A városi tanács ugyanakkor nem járult hozzá a szabálytalanul parkoló autók lebilincseléséhez.

A városvezető visszatért novemberi döntésére, amikor támogatta a Parking Mărăşti Kft.-vel kötött társulási szerződést. A megállapodás előírta, hogy a parkolóházat három év leforgása alatt építse fel a befektető. Boc elemezte a társulási szerződés feltételeit, és arra a következtetésre jutott, hogy három év túl hosszú idő a befektetés megvalósítására, így inkább olyan tőkeerős céget keres, amely 365 nap alatt építi fel azt. Kedden az önkormányzati képviselők előbb nem járultak hozzá a társulás felbontásához, de az éjjeli órákba nyúló maraton tanácsülés utolsó perceiben mégis helyt adtak a polgármester kérésének.

A parkolóház felépítéséről szóló társulási szerződést tavaly november 24-én fogadta el a városi tanács. Az ellenzéki önkormányzati képviselők már akkor ellenvetéseket fogalmaztak meg azzal kapcsolatosan, hogy a polgármesteri hivatal vezetősége a licit helyett a társulási szerződés megkötése mellett döntött. – Mi már tavaly figyelmeztettük Kolozsvár elöljáróját, hogy licitet kellene szerveznie a befektetés megvalósítására. Nem hallgatott ránk. A sajtó több ízben beszámolt a társulási szerződés tanácsi elfogadása előtt csupán néhány héttel megalapított cég komolytalanságáról, így a polgármester igen kellemetlen helyzetbe került – nyilatkozta Remus Lăpuşan szociál-demokrata városi tanácsos.

Véleménye szerint a polgármesterre nyomást gyakoroltak annak érdekében, hogy a parkolóház felépítésére társuljon a Nemzeti Liberális Párt egyik üzletemberével, de utólag rájött, hogy tévedett. – A keddi tanácsülésen előbb elvetettük a társulási szerződés felbontását, de utólag, éjjel fél tizenkettőkor beleegyeztünk, hisz Boc beismerte tévedését – jegyezte meg Lăpuşan.

Jelenleg a polgármesteri hivatal vezetősége olyan befektetőt keres, aki egy év leforgása alatt képes felépíteni a parkolóházat a Mărăşti téri piac közelében.

Szintén kedden a kolozsvári városi tanács elvetette a polgármesternek a szabálytalanul parkoló személygépkocsik elszállítására vonatkozó határozat-tervezetét. Választottjaink úgy ítélték meg, hogy az intézkedés bevezetése előtt alternatívát kell biztosítani az autósoknak a szabálytalan parkolásra. Az önkormányzati tanácsosok azzal érveltek, hogy előbb parkolóházakat kell építeni, s csupán ezt követően járulnak hozzá a kerékzár alkalmazásához és a személygépkocsik elszállításához.

Boros János alpolgármester azzal érvelt, hogy több európai országban járt, de az autósoknak sehol sem ajánlottak fel alternatív parkolási lehetőséget. – A belvárosban egyszerűen tilos volt a parkolás. Senki sem rágta a számba, hol lehet parkolóhelyet találni, nekem kellett alaposan körülnéznem – mondta Boros.

A városháza illetékesei szerint a kerékzárra és a kocsik elszállítására a kolozsvári gépkocsiforgalom folyamatossá tétele érdekében van szükség. Amint arról lapunk hasábjain több ízben is beszámoltunk, csúcsidőben a kincses város utcáin alig lehet közlekedni. A forgalmat a déli vagy délutáni órákban árut szállító teherkocsik is nagymértékben akadályozzák. A polgármesteri hivatal ellenőrző osztályának felügyelői közölték, hogy sajnos a cégek nem tartják be a városi tanácsnak a teherforgalomra és az üzletek ellátására vonatkozó határozatát. Ez előírja, hogy a boltokba csupán este tizenegy és reggel hét között lehet árut szállítani.

A téma kapcsán a keddi ülésen több városi tanácsos jelezte, hogy a személyszállító cégek is nagy mértékben akadályozzák a forgalmat a belvárosban. – Erdély különböző városaiba utasokat szállító cégek a Szent Mihály-templom melletti parkolóból és a vasútállomásról indulnak. Ez egyszerűen hihetetlen! Ezek a cégek azt csinálnak, amit akarnak. Leparkolják a mikrobuszokat a templom bejárata elé és várják az utasokat. Megáll az ember esze! – elégedetlenkedett Ionică Pop szociáldemokrata tanácsos.

A városháza illetékesei azt ígérték, hogy a közeljövőben a határozat-tervezetet ismét a városi tanács napirendjére tűzik.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Városi tanácsosok az iskolák vezetőtanácsába

Kedden a kolozsvári önkormányzati képviselők kinevezték küldöttjeiket a helyhatóság által anyagilag is támogatott elemi- és középiskolák vezetőtanácsába.

Eszerint Fekete Emőke RMDSZ-es tanácsos a 20-as számú iskolában, a Gherghe Lazăr Líceumban és a 3-as iskolában, Irsay Miklós a Nicolae Titulescu és a Lucian Blaga középiskolákban, valamint a 9-es számú iskolában, László Attila a Báthory István Elméleti Líceumban, a 27-es általános-, és a hallássérültek 2-es számú iskolájában, Molnos Lajos a Waldorf, a Brassai Sámuel Elméleti és a János Zsigmond Líceumban, Pálffy Károly a Constantin Brâncuşi iskolában, a Zenelíceumban és az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban, Somogyi Gyula a református kollégiumban, a római katolikus líceumban és a Horea iskolában vesz majd részt a vezetőtanácsi üléseken.

A tanácsülés során szélsőségesen nacionalista, a Funar-korszakra emlékeztető megnyilvánulásokra is sor került. Pop Eugen nagy-romániás önkormányzati képviselő azt szerette volna ha a Corneliu Vadim Tudor vezette politikai alakulat tanácsi képviselőit bíznák meg azzal, hogy részt vegyenek a magyar tannyelvű líceumok vezetőtanácsi ülésein. – Az elmúlt időszakban igen megerősödött a magyar irredentizmus és revizionizmus. Tudomásunk szerint Erdélynek Magyarországhoz való csatolását kérő elemek éppen ezekben a román állam által támogatott tanintézetekben népszerűsítik Románia szétdarabolását célzó elveiket – mondta Pop azzal érvelve, hogy az állami és helyi költségvetésből támogatott tanintézmények vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk az ország területi integritását.

Eugen Pop javaslatait a tanácsi többség leszavazta.

K. O.

vissza az elejére


Új honlappal rendelkezik a Szabadság

Reméljük, kellemes meglepetést okoztunk olvasóinknak: február 23. óta tetszetősebb külsejű, és a korábbihoz hasonlóan könnyen kezelhető, újított honlappal rendelkezik a világhálón a Szabadság. A lap tartalmát és egyéb, az újság tevékenységéhez kapcsolódó érdekes értesülést tartalmazó internetes weboldal korszerű arculata mellett, kedves olvasóink továbbra is hozzájuthatnak lapunk tartalmához. A Magyar Emberjogi Alapítvány szakemberei tervezte új forma lehetővé teszi, hogy az olvasók könnyebben áttekinthessék a legfrissebb lapszám tartalmát, és hamar megtalálják az őket érdeklő cikkeket. A honlap továbbra is rendelkezik archívummal, amelyben megtalálható 1996-ig visszamenően az összes lapszámunk. Tervezzük 1995-ös lapszámaink hozzáférhetővé tételét is, hiszen, mint ismeretes: a Szabadság a világon az összes magyar nyelvű napilap, és ugyanakkor a Romániában bármilyen nyelven kiadott napilap közül elsőként rendelkezett internetes kiadással: 1995. március 15. óta. Az új honlapon megtalálható szinte minden alapvető adat a lap elérhetőségéről, kiadójáról, tulajdonosáról, támogatási lehetőségeiről, kapcsolatairól, és a hirdetni óhajtóknak is segítségére sietünk hasznos tudnivalókkal. A honlap fejlesztése nem ért véget, további tartalmakkal tervezzük megtölteni azt. Ehhez olvasóink észrevételeit is szívesen fogadjuk, az eddigi hozzászólásokat pedig köszönjük. Látogasson el Ön is a www.szabadsag.ro vagy www.hhrf.org/szabadsag címre!

vissza az elejére


Adja jövedelemadójának 1 százalékát a Szabadságot támogató Minerva Művelődési Egyesületnek!

Mindazok, akik bérből, bérbeadásból vagy más tevékenységekből tavaly jövedelmeket realizáltak, az azok után fizetendő adójuk 1 százalékát – az államkassza helyett – alapítványoknak és egyesületeknek juttathatják. Kérjük, hogy adószázalékát adományozza a Szabadságot birtokló és támogató Minerva Művelődési Egyesületnek. Ha Ön csak bérből szerzett jövedelmet, cége könyvelési osztályán jelezze, hogy adójának 1 százalékával rendelkezni szeretne. Az összevont vagy az egyetlen forrásból származó jövedelemadó 1 százalékának kedvezményezettjét adóbevallásában fel kell tüntetnie. Esetünkben ez:

Asociaţia Culturală Minerva, CUI: 5337563,

Cont bancar IBAN: RO97RNCB2200000025370001., BCR Cluj

Előre köszönjük!

vissza az elejére


KRÓNIKA


Kishírek

MŰVÉSZ FOTÓKIÁLLÍTÁS, a Mátyás Napok keretében, a Korunk Galériában. Megnyitó február 25-én, pénteken 13 órakor. Bevezetőt mond Sipos Gábor. Ezúttal adják át az évenként kiosztásra kerülő díjat, a Korunk kulcsát Hajdú Áronnak, a csíkszeredai Alutus nyomda igazgatójának. Felolvasással (Cs. Szabó László Mátyás királyról szóló írása) Salat Lehel színművész, zenei műsorral Bogáti Anna és Török Zsolt működik közre. Kolumbán Lilla J. S. Bach Partitáját hegedűn adja elő.

AZ EME TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLYA február 25-én, pénteken du. 5 órától tudományos felolvasó ülést tart a Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházban. Az ülésen Pávai György kémiatanár Ásványvizek, borvizek, gyógyvizek címmel tart előadást. Utána szakosztályi gyűlésre kerül sor.

GYERMEKRAJZ-VERSENYT szervez a tordai Petőfi Társaság a tordai és környékbeli tanulók részére. A József Attila versei alapján készített rajzokat március 25-ig lehet eljuttatni a tordai RMDSZ székházába (Avram Iancu utca 12.) március 25-ig.

A VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK MEGBESZÉLÉSÉRE tart gyűlést a választókkal az RMDSZ belmonostori kerülete február 24-én, csütörtökön du. 6 órától a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban.

KÖNYVBEMUTATÓT rendez a Pro Philosophia Alapítvány február 25-én, pénteken du. 6 órától a Gaudeamus Művészeti Könyvesboltban (Szentegyház/I. Maniu utca 3.). Demeter M. Attila: Írástudók forradalma című könyvét Lövétei Lázár László és Szigeti Attila mutatják be.

A ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENYT február 25-én, pénteken du. fél 3 órától tartják: a 3–4. osztályosoknak a Brassai-líceumban, az 5–8. osztályosoknak a Báthory-líceumban.

LACKFI JÁNOS József Attila-díjas költő, műfordító kolozsvári bemutatkozó estjére kerül sor február 25-én pénteken este 7 órakor a Krajczár Kávéház (Vasile Goldiş u. 4.) emeleti termében. Az est házigazdája: Visky András.

FARSANG A KUCKÓBAN felnőtteknek és gyerekeknek, batyus alapon, február 27-én, vasárnap délután 4 órától a Pro Iuventute Mócok útja 75. szám alatti székházában. Minden gyereket szeretettel várnak, szüleikkel együtt.

vissza az elejére


XIII. Mátyás Napok
Figyelem – programváltozás !

A XIII. Mátyás Napok – a meghirdetett műsortól eltérően – február 25-én, pénteken a Korunk Galéria kiállításával zárul. Egyeztetések ellenére, mint utólag kiderült, Mátyás király szülőházának nagyterme – tudtunk nélkül – egy kétnapos, más jellegű rendezvény miatt szombaton foglalt.

A Hunyadi János és a déli harangszó című gyermekrajz kiállításra március második felében a Magyar Opera emeleti előcsarnokában kerül sor. A megnyitó időpontját a sajtóban közöljük.

A „Reneszánsz csoportok találkozója és a (hagyományos) táncház" elmarad. A találkozót az összes erdélyi reneszánsz táncegyüttes – az egykori Chorea óvó- és tanítónő tagjai, a nagyenyedi Collegium Gabriliense, a székelyudvarhelyi Násfa, a marosvásárhelyi Tamburin, a kolozsvári Amaryllis, a nemrég alakult Passamezzo és a Petit riens gyermekcsoport – együttlétének szántuk. Mivel ezen csoportok létezése főként az Amaryllis Társaság védnöke, dr. Kovács Gábor koreográfus szaktudásának, képzéseinek és önzetlen barátságának köszönhető, egy foghíjas találkozó irányában is disszonáns üzenet lenne.

A „Dies Mathiae Corvini" Mátyás király szellemi örökségét kutató és felmutató, Kolozsvárnak (... és nem csak...) címzett rendezvénysorozat.

Célja a szülőház (és más műemlék épületeink) eredendő minőségének ápolása, valamint az ehhez kapcsolódó kulturális, nemzeti és emberi értékek védelme. Ezért a „Gyermekek Mátyás – jelenetei" és a „Reneszánsz csoportok találkozója" a szülőházhoz kötött.

A programváltozás miatt az Alapszabályzat szerint megjelölt „mátyásnapi közgyűlés" is egy későbbi időpontra halasztódik.

Amaryllis Társaság

vissza az elejére


Ki a Leg?
A Kolozsvár-Társaság pályázata

Ki városunkban a legidősebb magyar nő és férfi?

Ki a legtöbb gyermek édesanyja?

Ki él párjával a legrégebben kötött házasságban?

Kiről tudnak még, aki valamiben leg-?

A nyerteseket Társaságunk kitünteti és egyszeri anyagi jutattásban részesíti. Találjuk meg együtt a kolozsvári leg-eket!

Szükséges iratok: rövid életrajz, születési, házasságkötési igazolvány, esetenként a gyülekezeti egyháztagságot igazoló irat. Jelentkezni lehet Társaságunk székházában: Emil Racoviţă u. 3., naponta 11–13 óra között. Telefonon: 0264/434-166, e-mail: kolozsvar_t@yahoo.com.

vissza az elejére


A brémai muzsikusok
Meseopera-ősbemutató a Magyar Operában

A brémai muzsikusok a Grimm testvérek egyik legismertebb meséje.

Jacob és Wilhelm Grimm irodalmi tevékenységük mellett sok időt fordítottak a népmesék összegyűjtésére, stilizálására és kiadására. Együtt gyűjtöttek, amolyan „családi vállalkozásként", később saját mesékkel is jelentkeztek. Legismertebb népmesegyűjteményüket Gyermek- és házi regék címmel 1812-ben adták ki Berlinben. A gyűjtemény a legszebb és legismertebb történeteket köti egy csokorba, amely ösztönzőleg hatott Andersen és Benedek Elek népmese-feldolgozásaira is.

A brémai muzsikusok meséjéből Varró Dániel írt szellemes szövegkönyvet, ezt dolgozta fel Csemiczky Miklós magyarországi zeneszerző meseoperájához. A modern hangvételű, de dallamos és szuggesztív muzsika egyaránt szól gyermekekhez és felnőttekhez.

Csemiczky Miklós 1954-ben született Budapesten. 1982-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerző és zeneszerzés tanári oklevelet nyer. Tagja lesz a Zeneszerzők Szövetségén belül működő Fiatal Zeneszerzők Csoportjának, melynek koncertjein zeneszerzőként aktívan részt vesz, de tagja a „négyek" közös zenei műhelynek is Vajda János, Orbán György és Selmeczi György társaságában. Jelenleg a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének docense, Erkel Ferenc-díjas (1986) és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző.

*

A bemutatásra kerülő meseoperát Kulcsár Szabolcs vezényli, díszlettervezője Lőrincz Gyula m. v., jelmeztervezője Bianca Imelda Ieremiaş m. v., koreográfus: Jakab Melinda. Dramaturg: Györgyfalvay Katalin m. v. Budapest. A meseopera rendezőjének, Szabó Emesének az ősbemutató államvizsga rendezése.

A meseopera szerepeit Pataki Enikő, Székely Zsejke, Mányoki Mária, Molnár Mária, Szakács Levente, Molnár János, Sándor Árpád, Szilágyi János, Ádám János, Laczkó V. Róbert m. v., Pataki Adorján, valamint a férfikar alakítja.

A 2005. február 27-én, vasárnap délután 5 órakor sorra kerülő ősbemutatót szombaton, 26-án délelőtt 11 órakor ifjúsági előadás előzi meg. Az előadásokra örömmel és szeretettel várjuk a gyermeksereget szüleik és nagyszüleik társaságában.

Turánitz J. Lajos

vissza az elejére


Ötéves a Filmtett

Dupla számmal és filmes vetélkedővel ünnepli meg márciusban a Filmtett című szaklap fennállásának ötödik évfordulóját.

Kónya Klára szerkesztő a Szabadságnak elmondta: a márciusi 100 oldalas rendkívüli számban új sorozatot indítanak, amely egyes országok nemzeti filmgyártását vázolja. Először Svájc kerül górcső alá. A bővített szám emellett a szokásosnál jóval hosszabb tematikus rovatot is tartalmaz, amely a televízió és film kapcsolatrendszerét, illetve a tévés műfajokat járja körül. A lap másik nagy részét a 36. Magyar Filmszemléről szóló összeállítás képezi.

A Filmtett születésnapja alkalmából középiskolásoknak szóló filmismereti és filmtörténeti vetélkedőt is szerveznek. A selejtezőn az érdeklődőknek filmkultúrájukat felmérő kérdőívet kellett kitölteniük, a beérkezett válaszok alapján március elején Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron is elődöntőket szerveznek. A döntőt március 5-én Kolozsváron, a Győzelem moziban filmvetítéssel egybekötve rendezik.

Kónya Klára szerint a 2000 tavaszán létrejött lap szerkesztőinek sikerült egy letisztult, kiegyensúlyozott lapszerkezettel és elegáns külalakkal rendelkező kiadványt létrehozni. A lap változatosságával is elégedettek, ami főként annak köszönhető, hogy a szerzők köre kibővült. A szerkesztőket kellemes meglepetések érik a példányszám tekintetében is, az előfizetők száma egyre nő, ami nagy dolog, hiszen a Filmtett réteglap. A szerkesztők azt is sikerként könyvelik el, hogy a lap nem ment el magazinos irányba. „Pénzügyileg lehet, hogy jobban megérné, de mi ragaszkodunk ahhoz, hogy továbbra is komoly szaklapként tartsanak számon" – mondta a szerkesztő.

B. T.

vissza az elejére


Az Erdélyi Kárpát-Egyesület rendezvényei

Március 20 (vasárnap): Süveges (26 km). Találkozás 8 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Magyari Péter.

Március 23 (szerda): EKE fotóklub 17 órától a székházban.

Március 27 (vasárnap): Húsvéti kirándulás Vistába vonattal, vissza gyalog (20 km). Találkozás 7,30 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Magyarosi Margit.

Március 31 (csütörtök): Kézimunkaklub 16 órától a székházban. Házigazda: Szabó Ildikó.

Április 2 (szombat): Gulyásparti Bácsban. Találkozás 10 órakor a 31-es autóbusz bácsi végállomásán. Túravezető: Prezensky Tibor.

Április 3 (vasárnap): Bükki séta (15 km). Találkozás 10 órakor a monostori végállomáson. Túravezető: Sófalvi István.

Április 3 (vasárnap): Mikrobuszos kirándulás: Berettyó forrás, Tőzike rét (gyalog 29 km, szintkülönbség 500 m). Indulás 6,30 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Vlád Pál, tel.: 435-866.

Április 6 (szerda): Közgyűlés 17 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban.

Április 9–10 (szombat–vasárnap): Kétnapos honismereti túra: Nagyszalonta, Arad, Déva, Vajdahunyad útvonalon. Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Kovács Zsuzsa, tel.: 456-010 (18 óra után). Feliratkozni szolgálatos napokon lehet a székházban.

Minden pénteken Prana (kézrátételes gyógymód) tanfolyam 17 órától a székházban. Vezeti: Ferencz Árpád.

Az EKE rendezvényekkel kapcsolatban érdeklődni lehet Prezensky Tibornál, tel.: 456-022.

Rendezvényeinkre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Székházunk címe Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 7/5.

vissza az elejére


MOZI

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Vejedre ütök – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn minden előadás.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától; kedvezménnyel kedden minden előadás.

GYŐZELEM – Ne mozdulj! – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 13.30 szerdán kedvezménnyel. Ray – bemutató. – Vetítések időpontja: 14, 19.30 kedvezménnyel: szerdán plusz naponta 14 órától.

FAVORIT – Már megint bérgyilkos a szomszédom – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17, 19; kedvezménnyel csütörtökön minden előadás.

TORDA

FOX – A mandzsúriai jelölt – bemutató. – Vetítések időpontja: pénteken, szombaton, vasárnap: 15, 17.15, 19.30. Hihetetlen család. – Vetítések időpontja: hétfőtől csütörtökig: 15, 17, 19.

DÉS

Nagy Sándor, a hódító – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 18, 21; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A tűzben edzett férfi – bemutató. – Vetítések időpontja. 17, 20.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Az utolsó gyémántrablás – amerikai. – Vetítések időpontja: 13, 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 13 órától, hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM – Garfield – amerikai. – Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Kaptár 2 – Apokalipszis – német–francia–angol. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


OPERA

MAGYAR OPERA

Február 26-án, szombaton de. 11 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok – ifjúsági bemutató. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese. – Ifjúsági bérlet.

Február 27-én, vasárnap du. 5 órakor: Csemiczky Miklós: A brémai muzsikusok – bemutató. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Szabó Emese. – Bemutató- és Nyugdíjas-bérlet.

ROMÁN OPERA

Február 27-én, vasárnap este 7 órakor: Verdi: Aida. – Rendkívüli előadás a Kisinyovi Opera művészeinek közreműködésével.

Február 28-án, hétfőn du. 6 órakor: Balett-est a kolozsvári balettiskola növendékeinek közreműködésével.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 25-én, pénteken este 8 órakor: Pirandello: Öltöztessük fel a mezteleneket – stúdióelőadás. Rendező: Bocsárdi László m. v.

Február 26-án, szombaton este 8 órakor: Marie Jones: Kövekkel a zsebében – stúdióelőadás. Rendező: Keresztes Attila.

TRANZITHÁZ

A mai Károly előadása ELMARAD.

vissza az elejére


ZENE

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Február 25-én, pénteken este 7 órakor: P. Constantinescu: Húsvéti bizánci oratórium; Az Úr kínszenvedései és feltámadása. Vezényel: Florentin Mihăescu. Közreműködik: Bataraga Claudia, Anita Herţiu, Ana Rusu, Tiberius Simu, Gheorghe Roşu, Gheorghe Mogoşan, Pompeiu Hărăşteanu.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


PUBLICISZTIKA


Komolytalan idő

Egy perc hosszúsága mindig attól függ, hogy ama „megkönnyebbülést nyújtó" helyiség ajtaja előtt vagy mögött állunk.

Szokásom szerint valami jobb műsor után keresgélek a távirányítóval. Hopsz, itt valami világvégés szakértőkkel beszélget a műsorvezető, na, ez kedvenc témáim közé tartozik, hát belehallgatok. Mondják is az idősebb urak a magukét, hogy ilyen meg olyan számítások szerint ekkor meg akkor következik be a nagy krach. Pechemre mind tovább tolódik időben, így nem valószínű, hogy kényelmes fotelből nézhetem végig a tévén ezt az eseményt, mint annak idején a forradalmat. Ez egy kicsit elkeserít, de hát bele kell törődnöm. Egy „gondolata" a műsornak azonban elégtételt nyújtott valamiben. Valós alapja van annak a szerintem már jó ideje tapasztalt feltételezésemnek: rövidül az idő. Ugyanis egy ideje bárminek kezdek neki, soha nem jutok a végére, mindig rettentő gyorsan eltelik a nap, és másnap megint ugyanúgy. És most tessék, mit hallok: a valamikori 24 órás nap már nem is annyi, sokkal rövidebb. A „szakértő" magyarázza is ilyen-olyan fizikai meg csillagászati, meg mit tudom én milyen elméletekkel, amit ugyan nem értek, de ezen nem is csodálkozom, fizikából is eléggé gyenge lábon álltam, csillagászattant meg majd’ semmit nem tanultam, hát hogyan is érthetném, de a lényeget azt nagyon is megértem: műszereink ugyan nem mutatják, de a napok sokkal gyorsabban telnek, mint eddig. Hiába, már az idő sem a régi. Komolytalanabb, akárcsak a tévéműsorok egy része.

B. É.

vissza az elejére


Kutya világ

Kis kutyák, nagy kutyák, itt ugatnak, ott vonyítanak, vakkantanak, morognak, ezért, azért s habár több tízezer éve az emberek között élnek, sokan nem tanultak „emberséget". Vannak igazi kutyák, végzik dolgukat, házat őriznek, juhokat terelnek, vakembert vezetnek, segítenek a rendőröknek, hogy a törvényszegőket hamarabb kézre kerítsék, de az utóbbi időben biztos az elkorcsulás vagy esetenként erkölcstelenség miatt, több olyan kutya jelentkezik életünk színpadján, amikre talán még az öreg Pavlov sem gondolt volna soha, pedig ő igazán kutyaszakértő volt. Például a „nagykutyák". Régen is voltak, de ma nagyon elszaporodtak. Ugatnak, de csak ha nekik tetszik, és nem arra, akire kell. Vicsorgatják a fogukat, de a tolvajok frakkját nem fogják meg. (Pedig ideje lenne.) Nem tudnak szépen kérni, kétlábon, ahogy egy jólnevelt kutyának illik, hanem lopnak, de úgy, hogy az ember elámul. Sok, nagyon sok hivatalos, iskolázott szaki, aki a tolvajságot magas fokú intézményekben sajátította el mint szakmát, mögöttük marad. Ezek a nagykutyák annyira tanulékonyak lettek, hogy konkurálna még a régi és nagy maffióta Al Capone hírével is, aki igazán értette „mesterségét".

Lopnak, sőt rabolnak. És nekik senki, de senki még azt se mondja, „kuss". Pedig talán többet is érdemelnének.

S a kiskutyák...? Ezek új családja vagy fajtája, akik a „nagykutyáknak" csóválják a farkukat, ugatnak, vonyítanak, s közben viszik a kis húsos csontot, nem mint a nagykutyák, de nem kell sajnálni, jut nekik is. Bőven. Kutya kutyának nem bántja a csontját. Sőt ezek az új „korcs-fajkutyák" különlegesen ugatnak. Tiszta öröm hallani, hogy mennyi méz, mennyi cukor van a hangjukban. Művészien, mintha kottából ugatnának. Néha együtt, néha egyenként. A melódia, s pláne a szöveg (mert az új „korcs-fajkutyák" tartalmasan ugatnak) – hasonlít. Néha ugyanaz. Van intelligensebb „új korcskutya" is, aki úgy tud ugatni, hogy az ember még csodálja. Bámulja is.

Így van ez, kérem... Nosztalgiával gondolok azokra az időkre, amikor a kutyák csak kutyák voltak, s ahogy mondták régen, „az ember legjobb barátai".

A jelszó megmaradt, ezek az új kutyák is „színüktől, szaguktól" függetlenül azt vakkantják, hogy a „legjobbak", sőt a „legjobb barátaink", őriznek, védnek, sőt ápolnak is, nemcsak „vezetnek", mint a régi vakvezető kutyák. De nekünk, egyszerű halandóknak ez csak mese. Kutyamese. Ugye?

Néha azért gyanút fogok. Vajon tényleg léteznek valódi kutyák?

Régen a kutyákat esetleg sintérkocsiban vagy pórázon vitték, de ezeket már nem. Mercedes kocsikban járnak ide-oda, kiszállnak, beszállnak, elszállnak, visszaszállnak, már rá se hederítenek gazdájukra, azokra, akik enni adtak, simogatták, sőt meg is szavazták őket. Új világ, új kutyák, kis kutyák, nagy kutyák, s valahol ott, az utcasarkon mind több és több az éhes kutya, kóbor kutya, szegény kutya. Hej. de sokat változott a világ. Kutya világ...

Varduca György

vissza az elejére


Szeszben oldódó számok

Forrásban a romániai szeszipar, amióta benyújtotta az Európai Uniónak a minimális jövedéki adónak (luxusadónak) a bevezetésére vonatkozó, öt évre, 2011. december 31-ig tervezett halasztási kérelmét.

Előzetesként egy kis történelem: a luxusadót 1993-ban vezették be Romániában, amely akkor 180 euró/tiszta szesz hektoliter értéket tett ki, és azonnali hatásaként ugrásszerűen megnövekedett az adócsalás, miközben az alkoholfogyasztás változatlan szinten maradt, a törvényes árusítás mértéke viszont nagyon csökkent. Ennek következtében a hatóságok 2000-ben a jövedéki adó szintjét 65 euróra nyomták le, és szigorították a hamisításért járó büntetéseket. A szeszesitalok forgalmazásában bevezették a minimálárat, ami az önköltségi árat és, esetenként, a luxusadót tartalmazta. 2004. júliusában a jövedéki adó már elérte a 280 euró/tiszta szesz hektoliter szintet, ami a termék végső árának közel a felét tette ki. Sok termelő összefogott, hogy fellépjen a luxusadó alkalmazása ellen. Őket a Versenytanács is támogatta. A 2005. január elsején életbe lépett új pénzügyi törvénykönyv kiiktatta a minimálárakat arra hivatkozva, hogy a piac alakulását a versenyhelyzet alakítja. Azóta úgy adják-veszik a szeszesitalokat, ahogyan a pillanatnyi és helyi viszonyok engedik.

A jövedéki adók növelése sok termelőben keltette fel azt a kísértést, hogy ezt a taksát ne utalja át az állami költségvetésbe. A kereskedelmet elárasztották a kétes eredetű termékek. Sok nagybani kereskedő a számlákon egyfajta árat, a feketepiacon másfajtát használ. Mindennek a kispénzű fogyasztó issza meg a levét. Akit vonz a láthatóan gyanús eredetű de olcsóbb áru.

A feketepiaci termékek könnyen felismerhetők alacsonyabb árukról de a gyakorta visszataszító csomagolóanyagukról is. A szeszipari termelők véleménye szerint a pénzügyminisztérium jól döntött, amikor elrendelte a minimálár beszüntetését, és a költségekhez hozzácsatolt egy korszerű, a piacgazdasági követelményeknek megfelelő luxusadót. Csakhogy ezt fokozatosan, ötéves átmeneti időtartam alatt tartja kivitelezhetőnek.

A statisztikai adatok értelmében a szeszesitalok előállítása Romániában 2003-ban a következőképpen alakult: a 1100 ezer hektoliter össztermék 60%-a feketén készült el, ami 300–400 ezer eurós adócsalást vont maga után. Törvényes úton 2003-ban lakosonként 3,67 litert, reálisan 7,5 litert fogyasztottunk.

A romániai szeszesitalgyártók most az Európai Szeszesitalgyártók Szövetsége felé tekintgetnek, amely távlatokban azt szorgalmazza, hogy az EU csökkentse a termékeire kivetett progresszív adókat, a szeszes italokkal szemben alkalmazott diszkriminatív intézkedéseket, és a tagországokban egységes luxusadórendszert alkalmazzon, amely csak a szeszkoncentrációtól és ne az italfajtától függően változzék. A szeszesitalok fogyasztásának társadalmi megítélése összefügg az életstílussal, a hagyománnyal, de mindenekelőtt az egyénnek saját testére szabott objektív képességek melletti szubjektív mértékletességével a sok és a kevés között. Mert a világ minden pontján, így Európában is nagyon érvényes az a japán közmondás, mely szerint az ember megissza az első pohár bort, utána megissza a másodikat, de a harmadiknál már a bor issza meg az embert…

Ördög I. Béla

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Elfogadták a parlamenti bizottságok összetételét

Jóváhagyta a képviselőház és a szenátus együttes ülése a különböző parlamenti és nemzetközi bizottságok összetételét. Az RMDSZ részéről Eckstein-Kovács Péter szenátor, Máté András és Tamás Sándor képviselő a parlament európai integrációs b izottságának lett tagja, a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét felügyelő állandó b izottságba pedig Verestóy Attila szenátort választották, aki a legtöbb ellenszavazatot (38) gyűjtötte be. A Hargita megyei honatyát a NAT O parlamenti küldöttségébe is megválasztották.

Az Európa Tanács parlamenti k özgyűlés ének Frunda György szenátor lett a tagja, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti küldöttségébe Kovács Attila Brassó megyei képviselőt jelölték. A Nyugat-Európai Unió küldöttségébe Szabó Károly szenátor, a Fekete-tengeri gazdasági e gyüttműködés parlamenti küldöttségébe pedig Kerekes Károly képviselő került. A Bukarest–Kisinyov parlamentközi bizottság RMDSZ-es tagja Seres Dénes képviselő lett, míg az Interparlamentáris Unió romániai csoportjának igazgatótanácsába Sógor Csaba szenátor és Király András képviselőt választották .

vissza az elejére


Figyelmeztetés roma ügyben

A megye néhány településének polgármestereivel tartott szerdai találkozón Mihail Hărdău Kolozs megyei prefektus felhívta az elöljárók figyelmét, hogy helyi szinten oldják meg az adófizető polgárok gondjait annak érdekében, hogy az embereknek ne kelljen Kolozsvárra feljönniük. Ugyanakkor bejelentette: az elkövetkező időszakban prioritást élvez a gazdák elkobzott termőföldjeinek és erdeinek visszaszolgáltatása.

A prefektus meglepő kijelentést tett: azt kérte a polgármesterektől, hogy azonnal intézkedjenek a különböző településeken tapasztalható etnikai diszkrimináció felszámolása érdekében. – Több roma nemzetiségű polgár panaszkodott nekem és helyettesemnek amiatt, hogy egyes iskolákban diszkrimináció áldozatai a roma gyermekek. Arról értesítettek, hogy a roma fiatalokat az utolsó padba ültetik a tanárok, vagy kizárják az iskolából. A polgármestereknek közbe kell lépniük annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg többé. Beszélniük kell az iskolák igazgatóival – mondta a prefektus.

A Vízügyi- és a Környezetvédelmi Igazgatóság illetékesei elpanaszolták, hogy Kolozs megyében több cég szennyezi a folyókat. Ezenkívül a patakok és folyók partján a környezetvédelemre fittyet hányva egyesek szemétlerakatokat létesítettek.

(k. o.)

vissza az elejére


Közös fejlesztési programokról lesz szó az őszi román–magyar kormányülésen
Markó Gyurcsánnyal találkozott Budapesten

Az őszi bukaresti közös magyar–román kormányülés előkészítése volt a legfontosabb téma Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő és Markó Béla román miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke megbeszélésén – tűnt ki a szerdai budapesti találkozót követő nyilatkozatokból.

„Az az érdekünk, hogy a közös kormányülésen konkrét ügyekben konkrét megállapodások szülessenek" – mondta Gyurcsány Ferenc. Az őszi közös kormányülés egyik nagy témacsokra az a néhány fejlesztési program lesz, amelyet Magyarország és Románia közösen alakít ki – tette hozzá. Mint mondta, utóbbit Brüsszelnek együtt nyújtja be a két ország. A két kormány együttes ülésének megtartásáról, annak évi rendszerességűvé tételéről Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök januári budapesti látogatásán született döntés. Gyurcsány Ferenc szerint az előkészítő munka összehangolása, a feladatok kiosztása, az őszi kormányülés sikeressé tétele volt a mostani találkozó feladata.

Kérdésre válaszolva közölte: a két ország nemzeti fejlesztési tervében sok a hasonlóság, de a különbség is. Megjegyezte, hogy szomszédos országok esetén, különösen a határ menti régiókban hatnak egymásra a fejlesztési tervek, így azok összehangolása ott indokolt is. „A rendkívül fontos célokban, mint például Románia európai integrációja, az erdélyi magyarság érdekei egybeesnek az egész ország érdekeivel" – fogalmazott Markó Béla. Mint mondta, Magyarország nemcsak politikai támogatást nyújt az integrációra való felkészülésben Romániának és az ottani magyarságnak, hanem szakértőkkel, tapasztalatokkal is segít.

Markó Béla a magyar–magyar kapcsolatokról szólva elmondta: március 1-jén újabb szakértői találkozó lesz a kormány Szülőföld programjáról. Hangsúlyozta: szeretnék, ha a program végrehajtása minél hamarabb megtörténne, és az minél átláthatóbb lenne. „Nem áll szándékában a kormánynak, hogy a Szülőföld programra bármilyen más célra szánt költségvetési forrást átcsoportosítson" – mondta egy kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc. Hozzáfűzte: ez nem is lenne túl könnyű, hiszen nem egy esetben nem közvetlen költségvetési forrást használ a program, hanem például fejlesztési banki források szolgálnak alapul a határ menti régiók gazdaságának átfogó fejlesztésére.

A találkozón szó esett az erdélyi magyar televízió megvalósíthatóságáról is, amiről a következő hetekben szintén szakértői tárgyalás lesz. Ezzel kapcsolatban a napokban az RMDSZ vezetői részéről több, egymásnak ellentmondó nyilatkozat látott napvilágot. Míg Markó Béla közölte, hogy Medgyessy Péter volt magyar kormányfő leváltása után nem bízik a terv kivitelezhetőségében, Nagy Zsolt, az erdélyi magyar televízió elindításával megbízott Janovics Jenő Alapítvány kuratóriumi elnöke a magyarországi Index hírportálnak azt nyilatkozta: tervükről nem tettek le és szeretnék idén elindítani az adást. A távközlési miniszter Markó kijelentését, miszerint inkább a Román Televízió regionális stúdióinak adásidejét kellene bővíteni, úgy értelmezte, hogy a kolozsvári stúdiót nem az erdélyi magyar tévé rovására kellene fejleszteni, hanem a két projekt kiegészítené egymást. A kuratóriumi elnök úgy vélte, a probléma az, hogy egyelőre az elnyert 300 millió forint mellett nincs további forrásuk, ugyanakkor igyekeznek több pénzt szerezni. Nagy az Index felvetésére, hogy visszafizetik-e a támogatást, ha nem tudják teljesíteni vállalásukat az indulásra, úgy válaszolt: „Remélem, nem kerül sor erre, és elindul az adás, ha mégsem, akkor reméljük, hogy puhítanak a feltételeken, hogy ne kelljen visszafizetni a pénzt" – mondta. A Magyar Informatikai és Hírközlési Minisztériummal 2004. december 1-jén kötött támogatási szerződés értelmében az adónak legkésőbb kilenc hónapon belül be kell indulnia.

Újabb lépést tett a Demokrata Párt (DP) a Román Nemzeti Egységpárttal (RNEP) történő egyesítés felé: a párt állandó bizottsága tegnapi ülésén azzal a feladattal bízta meg Valeriu Tabără demokrata képviselőt, az RNEP egykori elnökét, kezdeményezzen tárgyalásokat a nacionalista párt erdélyi szervezeteivel a fúzióról. A DP szövetségese, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) vezetői nem tagadják, hogy megütköztek a hír hallatán. Mircea Puşcă, a NLP Kolozs megyei szervezetének alelnöke elmondta: partnereik nem tájékoztatták erről őket, ezért hamarosan tisztázni kell, mivel jár konkrétan ez a fúzió, hiszen a liberális elvekkel nem egyeztethető össze a RNEP nacionalista doktrínája. Horea Uioreanu parlamenti képviselő nem tartja olyan súlyosnak a helyzetet, mivel szerinte igazi összeolvadás csak országos szinten jöhet létre két szervezet között. Az RNEP „felszívódása" szerinte csak azt jelenti, hogy a párt mellett kitartó néhány politikus átigazol majd a DP-hez, de a demokraták ideológiája nem fog változni – mondta Uioreanu.

B. T.

vissza az elejére


Nő a külföldi turisták száma

Miközben a külföldi turisták száma folyamatosan nő, a belső turizmus stagnál – állítja a nemzeti idegenforgalmi ügynökségek szövetségének (ANAT) tanulmánya.

A legtöbb, Romániába látogató turista – 81,29 százalék – Európából jön. Ázsiából 11 százalék, az amerikai kontinensről 7,09 százalék érkezett 2003-ban.

Az Európai Unió országai közül tavalyelőtt az olaszok álltak az első helyen a hazai turizmusban: az unióból hozzánk érkezők negyedét ők adták a 2002-es 22,66 százalék után. Németországból az uniós turisták 23 százaléka érkezett – ez viszont erős csökkenés a 2002-es 34,75 százalékhoz képest. Rajtuk kívül nagyobb számban érkeztek még 2003-ban turisták Franciaországból és Nagy-Britanniából: 14, illetve 10 százalék.

Az ANAT tanulmányából kitűnik, hogy a múlt század hatvanas éveinek második felétől Romániában jelentősen bővült a szálláshelyek száma, különösen a fekete-tengeri partvidéken. A nyolcvanas évektől az elszigetelődési politika következtében csökkent a külföldi turisták száma, de az 1989-es fordulatot követően, illetve 2000 után, a szálláshelyek számának jelentős bővülésével és az infrastruktúra erőteljes fejlesztésével, ismét megnőtt a a hazai turizmus.

vissza az elejére


Kitoloncolt román állampolgárok

A Schengen-országok hatóságai megelégelték a törvénytelenségek sorozatát elkövető román állampolgárok ténykedését: ezek az államok saját költségen repülőre ültetik és kitoloncolják a bűnözőket.

75 román állampolgár érkezett szerdán Spanyolországból az Aurel Vlaicu (volt Băneasa) reptérre. Hazánk fiait a tartózkodási idő túllépése, illetve feketemunka okán csípték nyakon az ibériai hatóságok.

Csütörtökön újabb 75 román érkezik haza, ezúttal Olaszországból. A román hatóságok minden esetet kivizsgálnak, s az elkövetett törvénytelenségek súlyosságának függvényében meghozzák a szükséges intézkedéseket. Az érvényben levő jogszabályok értelmében a Schengen-országokból kitoloncolt román állampolgároknak bizonyos időre vagy végérvényesen bevonják az útlevelét és adott esetben büntető eljárást indítanak ellenük.

(k. o.)

vissza az elejére


KÖRKÉP


Torda
Sztrájkol az Electroceramic

Sztrájkba kezdett tegnap a tordai Electroceramica mintegy 400 dolgozója. A magasfeszültségi vezetékek, villanyoszlopok porcelántartozékait termelő gyár alkalmazottai azt követően döntöttek a sztrájk mellett, hogy kedden eredménytelen tárgyalásokat folytattak a gyár olasz vezetőségével. A munkások a munkakörülmények javítását kérik (fűtés, ivóvízellátás), új szerszámokat, valamint az elmúlt időszak megnövekedett profitja okán a fizetések 42 százalékkal való megemelését. A külföldi megrendelésekre is gyártó vállalat dolgozóinak feltett szándékuk addig folytatni a tiltakozást, amíg feltételeiket teljesítik. A termelés nem áll le teljesen, az érvényes jogszabályok értelmében az alkalmazottak 30 százaléka dolgozik.

vissza az elejére


Márciusban Nemzetközi Műszaki Vásár

A 14. Nemzetközi Műszaki Vásárral (TIT) kezdi a márciust az Expo Transilvania Rt. Az ötnapos rendezvényen (márc. 1–5.) 1800 négyzetméteren 100 hazai és külföldi (magyarországi, osztrák, francia, cseh, svájci, olasz, brit és szlovák) vállalat mutatja be termékeit – jelentették be a tegnapi sajtótájékoztatón Ioan Avram igazgató, Nicolae Beurean, a kereskedelmi kamara elnöki tanácsosa, és Adina Scaringi sajtóreferens. Tavalyhoz képest most a kiállítók száma 49%-kal, az elfoglalt felület 225%-kal növekszik. A TIT keretében külön szekcióként jelentkezik az Ambient Electric villamossági cikkeket, a Chimexpo vegyipari termékeket, a Securit biztonsági szerkezeteket kiállító és a Pro Invent országos feltalálói szalon. A vásár főleg szakembereknek szól, de a „laikusok" számára is akad látnivaló.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Marci a piacon

Szerda délben a Széchenyi téri piacon a következő árak voltak érvényben: tojás – 3000–3500 lej/db, hagyma – 10 ezer lej/kg, fokhagyma – 45–50 ezer lej/kg, burgonya – 6–8 ezer lej/kg, saláta – 10–15 ezer lej/fej, karalábé – 12 ezer lej/fej, paszuly – 40–50 ezer lej/kg, murok 8–10 ezer lej/kg, alma – 15–20 ezer lej/kg, dióbél – 120 ezer lej/kg.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


REKLÁM


Valutaárfolyamok
Február 23., szerda

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

36 100/37 400

27 500/28 500

144/150

vissza az elejére


Február 24., csütörtök

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 768 lej, 1 USD = 27 830, 1 magyar forint = 152 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


RÉSZVÉT

Őszinte részvétünket fejezzük ki ILLYÉS ERZSÉBET tanárnőnek és családjának a szeretett férj és édesapa elvesztése miatti gyászukban. A VARGA ÉS A LŐRINCZ CSALÁD MÉRÁBÓL. (0003)

vissza az elejére


SPORT


Kolozs megye hét végi sportműsorából

ATLÉTIKA

Szombaton 11 órától a Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportpark sporttermében: az országos gyermekbajnokság zónadöntője.

Szombaton 14 órától a Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportpark sporttermében: az országos junior III. bajnokság megyei szakasza.

KÉZILABDA

Szombaton 11 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári Armătura-U-Agronomia–Jászvásári Politechnika – férfi Nemzeti Liga.

Vasárnap 12 órakor a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári Könnyűipari Iskolacsoport–Nagybányai ISK 2 – fiú junior I. mérkőzés.

ÚSZÁS

Pénteken 14 órától a Politechnika Úszóközpontban: Tavasz Kupa – gyerekverseny, 8–14 éves korosztály.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
BL, nyolcaddöntő

Némi meglepetésre a hazai együttesek tökéletes mérleggel zárták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének keddi játéknapját, s a győztes csapatok csak két gólt engedélyeztek a vendégeknek.

Eredmények, BL, nyolcaddöntők, 1. mérkőzések: FC Bayern München (német)–Arsenal (angol) 3–1 (gól: Pizarro 2 – 4. és 58., továbbá Salihamidzic – 64. perc, illetve Toure – 88. perc), Real Madrid (spanyol)–Torinói Juventus (olasz) 1–0 (Helguera – 31. perc), PSV Eindhoven (holland)–AS Monaco (francia) 1–0 (Alex – 9. perc), FC Liverpool (angol)–Bayer Leverkusen (német) 3–1 (Luis Garcia – 15., Riise – 35. és Hamann – 90. perc, illetve Franca – 93. perc).

vissza az elejére


Premier League

A sereghajtó West Bromwich Albion hazai pályán csak 0–0-t játszott az angol Premier League-ben eddig az utolsó előtti helyen álló Southampton ellen.

Az élmezőny: 1. Chelsea 68 pont, 2. Manchester United 59, 3. Arsenal 57, 4. Everton 48, 5. FC Liverpool 43, 6. Middlesbrough 41, ..., 18. Southampton 20, ..., 20. West Bromwich Albion 18.

vissza az elejére


Kulcsár Anitát megmenthette volna a bekötött biztonsági öv

A bekötött biztonsági öv megmenthette volna Kulcsár Anita olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó életét – többek között ezt tartalmazza a január 19-i tragikus autóbaleset ügyében kirendelt szakértők véleménye.

A népszerű sportoló autójával a Velencét Pusztaszabolccsal összekötő, hókásás szakaszon elhagyta az útpályát és egy fának rohant. A Dunaferr klasszis beállósa koponyasérülésébe a helyszínen belehalt. Járműve, egy Volkswagen Golf az ütközés után kigyulladt és teljesen kiégett.

A szakértői vélemény szerint „esetleges műszaki hiba okozó szerepe kizárható". A baleset előtt a kocsi sebessége 85–90 km/órás volt, és a fának 65–70-nel csapódott.

„A letérés legvalószínűbb oka vezetéstechnikai hibában keresendő" – áll R. Szabó Ágnesnek, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének a közleményében.

„Az igazságügyi szakértő a számított ütközési adatok, az igazságügyi orvosszakértő által megállapított sérülések, a jármű felépítése és az ütközési kísérletek alapján közlekedési szakértői kompetenciájába tartozóan megállapította, hogy a bekötött biztonsági öv esetén a halálos eredmény kialakulása nem lett volna valószínű, mert a korszerű gépkocsinál a biztonsági öv, az övfeszítő és a légzsák együttesen meggátolta volna a test előrezuhanását, a halálos sérülés kialakulását. Olyan sérülés nem volt a vezetőn, mely szabályszerűen bekötött öv mellett, a fellépő lassulás mellett is kialakulhatott volna. A sportoló közvetlen halálát az ütközés során elszenvedett koponyasérülés okozta" – olvasható a szakvéleményben.

vissza az elejére


Hétről hétre
Február 21–27.
Az ötkarika jegyében

• Febr. 21.: Négy és fél évtizede, az 1960-as Squaw Valley-i VIII. téli olimpia műsorába új sportág került. Mégpedig a sífutásból és menetközbeni leadott céllövésekkel melléje társult sportlövészetből álló, manapság a nemzetközi sportszaknyelvben az addig ismert triatlon, pentatlon, heptatlon és dekatlon mintájára, biatlonnak nevezett versenyág. Amelyet a magyar sportszakmai nyelv sílövészet névre keresztelt. A sportág akkoriban még jórészt, ha nem is éppen teljesen ismeretlen, de kevésbé űzött, mondhatni nem elég népszerű volt. És kizárólag férfiak versenyeztek benne. Jellemző, hogy az 1960-as kiírásban, amelyben a szervezők és pályaépítők közötti ellentétek miatt például nem rendez(het)tek bobversenyeket, az új sportág még csak egyetlen számból, 20 km-es távútból állott. Azóta ebben a sportágban is sokat változott a helyzet. A legutóbbi, 2002-es, történetesen szintén egyesült államokbeli Salt Lake City-i XIX. havas olimpián mind férfiaknak, mind a nőknek 4–4, tehát összesen 8 számot foglalt magába a műsor!

Lássuk hát, kik voltak az akkoriban új szám, úgymond úttörő érmesei: 1. Kiss Ivar Lestander, svéd, 1 óra 33:21,6; 2. Antti Tyrvainen, finn, 1 óra 33:57,7; 3. Alekszandr Privalov, szovjet, 1 óra 34:54,2 perccel. A számban egyébként kilenc ország 30 versenyzője rajtolt. (A nők csak az 1992-es franciaországi Albertville-i XVI. téli olimpián kapcsolódtak be az olimpiai versenyzésbe.)

• Febr. 22.: Negyed évszázada, 1980-ban, Lake Placidben az akkori idők koronázatlan alpesi síkirálya, a svéd Ingemar Stenmark második olimpiai aranyérmét zsebelhette be. Miután két nappal korábban 75 századmásodperccel nyert bajnoki címet az óriás műlesiklásban (Stenmark 2:40,74 mp-et, a második helyezett lichtensteini Andreas Wenzel 2:41,49 percet ért el), ezen a napon 28 ország 79 versenyzője közül még szorosabb küzdelemben, 1:44,26 perc volt az ideje. Az amerikai Phil Mahre 1:44,76 perccel, vagyis mindössze 50 századmásodperccel szorult a második helyre. A bronzérem a svájci Jacques Lüthy (1:45,05 perc) birtokába került, aki két nappal korábban az óriásban ötödik volt. Az akkori bronzérmes osztrák Hans Enn a műlesiklásban a negyedik legjobb időt, 1:45,12 percet ért el.

• Febr. 23.: Egy nappal később, 1980-ban sífutó versenyző követte Stenmark példáját. Mármint azzal, hogy ő is másodszor volt bajnok. Előzőleg, 14-én megnyerte a 30 km-es sífutást, majd 17-én éppen, hogy lemaradt a dobogóról. A svéd Thomas Wassberg által 41:57,53 perccel megnyert 15 km-es számban a szovjet Nyikoláj Zimjatov – mert róla van szó –, 42:33,96 perccel volt negyedik, 23-án 50 km-en fölényes, csaknem 3 perces győzelmet aratott. Zimjatov 2 óra 27:24,60 percet futott. A már a 15 km-en is ezüstérmes, most is második finn Juha Mieto célba érkezésekor 2 óra 30:51,52 percet mutatott a versenyóra. És azért hangsúlyoztuk ki Zimjatov második egyéni győzelmét, mert időközben, 20-án negyedik, vagyis befutó tagja volt a 4 x 10 km-es váltót megnyert szovjet csapatnak! Ebben a számban ez volt a sorrend a dobogón: 1. Szovjetunió, 2. Norvégia, 3. Finnország.

• Febr. 24.: Negyvenöt esztendeje, 1960-ban megismétlődött a történelem. Négy évvel azelőtt, 1956-ban Cortina d’Amprezzóban a szovjet Jevgenyij Grisin 40,2 mp-es világcsúccsal nyerte az 500 m-es férfi gyorskorcsolya számot (a nők akkor még nem versenyeztek ebben a sportágban, ők 1960-ban kapcsolódtak be a versengésbe). És, hogy elkerülje a feltételezést, hogy nem szabályos körülmények között érte el a remek eredményt, 1960-ban pontosan ugyanilyen idővel nyerte, tehát beállította akkor még érvényben lévő saját világcsúcsát.

• Febr. 25.: Végéhez közeledett az 1980-as Lake Placid-i téli olimpia. Az utolsó számot, a jégkorongozók bajnokságát a vendéglátók legnagyobb örömére az Egyesült Államok együttese nyerte, miután 4:3-ra legyőzte a Szovjetunió válogatottját. Az USA csapatának hírességei: Nanaszak, Craig, Morrow, Baker, O’Callahan, Suter, McClanahan és Mark Wells voltak, a volt szovjet zbornaja legismertebb egyéniségei közül a legismertebbek: Tretyak, Miskin, Sztarikov, Krutov, Mihajlov, Harlamov, Lebegyev és Pjervuhin.

• Febr. 26.: Hogy Jevgenyij Grisin nem véletlenül állította be saját 500 m-es világcsúcsát 1960-ban, azt két nappal később fényesen igazolta. Mintegy bizonyítandó, hogy nem érdemtelenül gyarapította aranyérmei számát. Ezen a napon ismét a győzelmi dobogó legmagasabb fokára állhatott. Igaz, nem egyedül, hanem a norvég Roald Aas-szal, akivel holtversenyben, azonos idővel 2:10,4 perccel nyerték az 1500 m-es számot! És Grisin négy évvel később, 1964-ben Innsbruckban még mindig ezüstéremig vitte 500 m-en, majd 1968-ban, Grenoble-ban 4. tudott lenni a legrövidebb távon!

• Febr. 27.: Két magyar résztvevője volt a XIII. téli olimpiának, s mindkettő ezüstérmet szerzett. Hát, persze, mert a remek gyakorlatot bemutató Regőczy Krisztina– Sallay András egyetlen helyezési számmal lemaradva a szovjet Nátálja Linicsuk–Gyennagyij Karponoszov kettős mögött a második helyen végzett! A magyar sportolók ezt megelőzően utoljára 1956-ban, Cortina d’Ampezzóban szereztek a téli játékon érmet: a Nagy Marianna– Nagy László testvérpár révén bronzérem született a páros műkorcsolyázásban.

László Ferenc

vissza az elejére


ELFELEJTETT TÖRTÉNETEK

Sorozatunkban olyan eseményeket, történeteket elevenítünk fel, amelyek nélkül szegényebb lenne Kolozsvár sportélete. Koncz Rudolf visszemlékezését a Kolozsvári Atlétikai Club labdarúgó szakosztályának megalakulásával felyezzük be.

A KAC labdarúgó szakosztályának első évei (I.)
Érettségi után 1904 év őszén több osztálytársammal és footballozni vágyó barátommal beléptünk a K. A. C.-ba s megalakítottuk a football szakosztályt a következők: Telkes Béla, csapatkapitány, Koncz Rudolf, Lőwi Lajos, Lőwi Emil, Stetter Aladár, Pusztai Béla, Csoma Imre, Jenőffy Miklós, Muth Mihály, Gruncza Lipót, Nemes, Szabó stb. és kiegészítettük magunkat ifjusági játékosokkal részint az Unitárius, részint a Róm. Kath. főgimnáziumból: Márkos Mózes, Nászta István, Pertán Sándor, Vescan Teofil stb. és játszottunk egyelőre kénytelenségből az unitárius Kismezőn, amely kisebb volt, mint a szabályos méretű footballpálya.

Én és lelkes sportbarátaim állandó és kitartó sürgetésére 1905 év tavaszán a K. A. C. vezetősége szerzett egy állandó helyet footballpályának a Rákoczi uton levő megszünt téglagyár helyén, melyet munkásokkal planiroztatni kellett, hogy a felülete síma legyen. Itt is létesült 2–2 állandó és szabályos méretű kapu gerendából; a pálya is ki volt meszelve a vasárnapi matchekre; emlékszem jól, egy vasárnap d.e. Telkes Bélával ketten vittünk ki egy cseber meszet és egy öntözőt és ketten meszeltük ki a pályát a d.u.-i mérkőzésre; később háló is került a kapura, de csak a vasárnapi matchekre; 2–3 év múlva deszka kerítés is készült a fronton, a pálya két szélén 1–1 bejáró ajtóval a közönség részére br. Josika Gábor K. A. C. elnök jóvoltából, így most már a néző közönségnek meg kellett fizetni a belépő díjat, ami kezdetben valami kevés volt; matchekre kaptunk kölcsön padokat a szomszédoktól meg a közeli vendéglőből, amiket match után mi játékosok visszavittünk.

Öltözőt én szereztem Károly bácsinál, a téglagyár egyik munkásánál, a Rákoczi út másik oldalán a football pályával szemben. Mi a csapat tagjai cipőn kívül kaptunk a clubtól teljes dreszt és labdát, amit, ha elszakadt, én vittem haza nevelőapámhoz, a csizmadiához, aki örömest megvarta vagy megfoldozta.

Ennek az új pályának ünnepélyes felavatása Pünköst ünnepén történt (1905. VI. 11-én) mikor is a K. A. C. a Budapesti Postásoktól 19:1 arányu vereséget szenvedett.

1905 év tavaszán már csak két csapat maradt a küzdő téren, u.m. a K. A. C. és a Kereskedelmi Academia csapata; tehát csak ketten tréniroztunk az új pályán és játszottunk barátságos mérkőzéseket, melyeken a Kereskedelmi Academia csapata volt a győztes, mert több kitűnő játékosa volt, akik más városokból jöttek Kolozsvárra tanulni, ahol már fejlettebb footballsport volt mint itt: Leithner János (Komárom), Beretvás Sándor (Kecskemét), Kapsza Imre (Budapest), Lukács Nándor (Budapest), Róth Ottó (Budapest) és Törley Dezső (Budapest) mi pedig nagyrészt saját nevelésű kezdőjátékosokkal rendelkeztünk, kivéve Telkes Bélát, a kapitányt.

A Keresk. Academia football csapata nyáron nagy vakációban szünetelt, mert játékosai nagy része vidéki lévén haza utazott. A K. A. C. csapata viszont az én vezetésem alatt (Telkes Béla mint minden vakációban szintén haza utazott Budapestre) egész nyáron folytatta a trénirozást tehát fenn tartotta a játékot; nagy vakációban minden középiskolából jött a sok tanuló a K. A. C. pályára footballozni; mi szivesen láttuk őket és tanítottuk abban a reményben, hogy 2–3 év múlva jó, használható játékosai lesznek a clubnak; sajnos, sok játékosban, azaz tanulóban csalódtam.

Az 1905–1906 tanévben Budapestről egy új tanár jött a Kereskedelmi Academiához, Kuntner Róbert, aki Budapesten a B. T. C. (Budapesti Torna Club) tagja volt mint aktív football játékos. Itt ő lett a club elnöke, tehát tanári vezetés és irányítás alá került a club, melyet ő ujjáalakított K. K. A. S. K. címen (Kolozsvári Kereskedelmi Academiai Sport Kör ).

Első dolga volt, hogy a csapat erősítése szempontjából új, jó játékosokat szerezzen; így szerezte meg Budapestről Weiszfeiler Oszkár II. oszt. tanulót, elsőrangú csatárt. Ezekkel az erősítésekkel többször legyőzte a K.A.C. csapatát, 1905 őszén és 1906 tavaszán.

Dr. Kuntner Róbert munkássága
Budapesten született 1882. november 15-én Budapesten. Főiskolai tanulmányait Budapesten és Zürichben végezte, majd 1905-től a kolozsvári Kereskedelmi Akadémia tanárának nevezték ki. 1913-tól 1919-ig a pozsonyi felsőkereskedelmi iskola igazgatója, 1921–1922-ben a Pénzintézeti Központ főrevizora, majd műegyetemi előadója, a Magyar Hiteles Könyvviteli Folyóirat szerkesztője volt. 1934-től kezdve a műegyetem közgazdaságtudományi karán az üzemgazdaságtan ny. r. tanáraként tevékenykedett. Szigorú tanár volt, diákjai rettegtek vizsgáitól. A SÁNTA KAMATLÁB KÖZGAZDÁSZ HUMOR című könyben dr. Kovács Géza az alábbi adomát jegyezte fel az 1948– 1949-es számvitel vizsgáról és Kuntner tanár úrról:

Erősen szivarozott. Diákkörökben az a hír járta, ha vizsgáztatás közben kialudt a szivarja, kirúgta a hallgatót. De mert sohasem égett, így folyamatosan rúgta ki őket. Eképpen:

Professzor: „Mikor égett le a szenci kolostor?"

Hallgató: „...Nem értem a kérdést, Professzor úr."

Professzor: „Mikor égett le a szenci kolostor?"

Hallgató: ... hallgatott.

Professzor: „Ez általános műveltségi kérdés! Elégtelen, jöjjön legközelebb."

Hallgató: Morogva, fogcsikorgatva el ...

Professzor: „Magának is Kolléga Úr!"

Budapesten hunyt el 1954. április 27-én.

(Folytatjuk)

Killyéni András

Az oldalt szerkesztette: Póka János András