2005. június 24.
XVII. évfolyam, 145. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Zökkenőmentesnek ígérkezik az átállás az új lejre
Nincs ok a pánikra, de figyelmeseknek kell lennünk

(1., 6. old.)

Nemsokára július 1-ét írunk, amikor életbe lép a pénzügyi reform, s az egész ország rátér az erős, négy nullával megkönnyített lejre. Sokszor leírtuk, nem árt még egyszer elmondani azoknak, akik esetleg eddig nem tulajdonítottak ennek túlságosan nagy fontosságot: elsejétől 10 ezer mostani lejnek 1 új lej felel majd meg. Az áttérés technikai részét és napjait spekulálva, a román sajtó egy része pánikhangulatot igyekezett kelteni. Hogy a bankautomaták négy napig nem adnak majd ki pénzt, s hogy napokig senkinek nem lesz majd mivel fizetnie. Erről azonban szó sincs.

Elsősorban azért hamis a riogatás, mert a régi bankjegyek továbbra is – 2006. december végéig – forgalomban maradnak. Másodszor pedig azért, mert a bankok jó előre bejelentették: június utolsó és július első napján zárva tartanak, hogy az átállással kapcsolatos teendőket elvégezhessék. Igaz, feleseltek egyes román lapok, csakhogy július 2. szombatra, július 3. pedig vasárnapra esik, tehát a bankok összesen négy napig tartanak majd zárva, s ez a nemzetgazdaság lefagyásához vezethet.

Összesen négy napig tartanak majd zárva, s ez a nemzetgazdaság lefagyásához vezethet.

Érdekes itt megjegyeznünk, mindenki megnyugtatása végett, hogy akkor például, amikor karácsonykor vagy újévkor egymást követő négy napon át ünnepel az egész ország, a nemzetgazdaságot beleértve, senkinek semmi baja nem történik. Nos, ugyanígy kell felfogni a mostani alkalmat is: egy négynapos bankszünetnek, amelyre természetesen fel kell készülni.

Hogyan? Egyszerű: aki úgy véli, nem lesz elég pénze a következő napokra, s a bankszámlájáról akarja biztosítani a szükséges összeget, az tegye meg június 29-ig. Legyen mindenkinek annyi pénze a zsebében, pénztárcájában, hogy abból július 4-ig „kitartson".

A bankkártyások azonban még ennyit sem kell hogy várjanak. Egyes bankok mindössze néhány percre, más bankok viszont legfeljebb 24 órára állítják le kártyatranzakcióikat az átállás napjaiban, aztán minden megy tovább a maga rendjén. Csak az összegek változnak, azokat már erős lejben kell majd feltüntetni például egy üzletnek vagy egy éteremnek, amikor a fizetendő összeget a kliens kártyájára ráterheli. A nagyobb baj majd július 4. után következik, amikor is az egyes fizetésekkor a visszajárót új és régi lejben egyaránt el kell hogy fogadjuk. Egyszerű példa: ha valaki egy darab ma 7 000 lejbe kerülő kenyeret kíván vásárolni, s azért majd a régi tízezressel fizet, 3000 régi lejt vagy 30 új banit kell hogy visszakapjon. De kaphat vissza ugyanakkor ezer régi lejt és húsz banit vagy kétezer régi lejt és tíz új banit is. Ez a kavarodás minden bizonnyal sok embert elbizonytalanít majd. Védekezni úgy lehet majd, hogy boltba menetel előtt gondosan kiszámoljuk, mit kell kifizetnünk, a kasszánál pedig figyelmesen ellenőrizzük a visszakapott összeget.

A kasszagépek egyébként július elsejétől is kötelesek új és régi lejben egyaránt feltüntetni a fizetendő összeget. Annyi különbséggel, hogy ezentúl az első az erős lejben fizetendő, s a második a régi lejben kifejezett összeg lesz.

vissza az elejére


Néhány fontos tudnivaló a következő napokra:

* a bankok június 30–július 3. között zárva tartnak
* július 1-ére virradóan a bankok egy-két órás átállás után zökkenőmentesen fizetik a kártyás tranzakciókat
* június 30-án valamennyi bankszámla egyenlegét átváltják új lejre; a 0,5 egység alatti összegeket lefelé, a 0,5 egységen felülieket pedig felfelé kerekítik.

Mit kell tudni a nagyobb bankok működéséről:

* a Román Fejlesztési Bank (BRD) július 4-én, hétfőn minden fiókjával, teljes gőzzel működik; a bank kuncsaftjai kártyáikat már június 30. éjféltől normálisan használhatják.

* Román Kereskedelmi Bank: június 29-én nyitva tart, de számlákat nem lehet befizetni; június 30-án a bankautomaták reggel nyolctól július 1. hajnali 1 óráig nem működnek; július 1–2-án a bank egyes egységei nyitva tartanak, de csakis tanácsadás érdekében, bankügyleteket tehát ezeken a napokon nem bonyolítanak le; július elsején a bankautomaták normálisan működnek (egyesek régi, másikok új lejt adnak ki).

* Raiffeisen Bank: június 29-én normális munkaprogram; a bankautomaták június 30-án 10 órakor állnak le, legfeljebb 24 órára; a bankautomaták az első időszakban csak régi lejt adnak majd ki, s folyamatosan térnek át az új lejre.

* Transilvania Bank: június 29-én normális munkaprogram; a bankautomaták június 30-án 11 órától július 1. reggel 7 óráig nem működnek.

A gáz- és áramszolgáltatók közleményei szerint június utolsó és július első napjaiban nem tartanak közönségszolgálatot. A Distrigaz Nord hivatalai két napig – június 30-án és július 1-én – bezárnak, az Electrica pénztárai pedig tíz napig, június 24 és július 3 között szünetelnek. Ez az időszak arra szükséges, hogy háborítatlanul meghozhassák az erős lej bevezetéséhez szükséges intézkedéseket.

(t)

vissza az elejére


Kisebb béremeléssel is beérnék a vasutasok?
Csak a mozdonyvezetők és karbantartók sztrájkját függesztették fel

(1., 7. old.)

A vasutasok bármilyen mértékű béremelést elfogadnának, hogy abbahagyják a sztrájkot – jelentették ki tegnap a vasúti szakszervezetek vezetői. A tizenhat napja tartó vitában ez az első olyan nyilatkozat, amely felvillantotta a megegyezés reményét.

A szerdai bírósági döntések értelmében a vasúti közlekedésnek tegnap is csak egy harmadát biztosították, mivel a bíróság csak azoknak a szakszervezeteknek a sztrájkját függesztette fel, amelyek a hét elején csatlakoztak a mozdonyvezetőkhöz és karbantartókhoz, és ami miatt három napon keresztül minden vonatjárat szünetelt reggel hét és tizenegy óra között. A kormány továbbra sem hajlandó engedni a követeléseknek, ezért tegnap a dolgozók egyik érdekvédelmi szervezetének vezetője tett egy olyan nyilatkozatot, amely a holtpontról való kimozdulás reményét csillantotta fel. Iulian Măntescu, a mozdonyvezetők szakszervezetének elnöke közölte, hogy a 10,7 százalékos béremeléshez képest kisebb fizetésnövekedéssel is beérnék. – Elemezni fogunk bármilyen béremelési ajánlatot, de eddig semmiféle javaslatot nem kaptunk – nyilatkozta csütörtökön Măntescu. Mint ismeretes, a kormány azért teljesítette csak részlegesen a dolgozóknak az ebédjegyre és a munkakörülmények javulására vonatkozó kéréseit, mert a Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezmény értelmében nem emelhetik a vasúthoz hasonló veszteséges állami vállalatok alkalmazottainak fizetését.

B. T.

vissza az elejére


Kolozsvár Parma tartománnyal is „összebarátkozott"

(1. old.)

Kolozsvár testvérkapcsolatai újabb partnerrel bővültek: kedden Boros János alpolgármester az olasz Parma tartomány vezetőségével írt alá együttműködési megállapodást. A város vezetősége először hozott tető alá ilyen egyezményt egy külföldi tartománnyal.

Boros elmondta: az együttműködés gondolata az olaszokban fogalmazódott meg. Látván, hogy Kolozsvár teszi ki a megye lakosságának 50 százalékát, fontosnak tartották, hogy ne csak a megyével, hanem a várossal is létezzen ilyen baráti kapcsolatuk.

Az együttműködési megállapodás szerint a felek vállalták, hogy a közigazgatás, gazdaság és kultúra terén is együttműködnek. A felek tanácsadói testület létrehozásáról állapodtak meg, amelynek az lesz a feladata, hogy az itteni vállalkozókat olasz befektetési lehetőségekről tájékoztassák.

B. T.

vissza az elejére


Hatvan millió euró a vidéknek

(1. old.)

Hatvan millió eurós hitelt vesz fel a kormány, amit jövőre a SAPARD-támogatásokból kimaradt községek megsegítésére fordít – mondta Borbély László hét eleji, kolozsvári látogatásán. A vidék infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázatra lényegesen többen jelentkeztek, mint amennyi pénz rendelkezésre állt. Kolozs megyében a negyvenöt leadott igénylésből harmincötöt ugyan elfogadtak, de csak tíz községnek jut támogatás – mondotta Kerekes Sándor, a Kolozs megyei tanács alelnöke. A községek olyan alapvető beruházásokat terveznek, mint ivóvíz- és csatornahálózatok kiépítése, vagy községi utak rendbehozatala. A tíz szerencsés közül eddig egyedül Egeresen készültek el teljesen a csatornahálózattal. A többi kilenc település többségében, például Ördöngösfüzesen, Gyaluban, Kisbácsban már beindultak a munkálatok – tájékoztatott.

Szabó Sámuel, a SAPARD Ügynökség elnöke a Szabadságnak elmondta, a pályázatok elbírálásánál a beérkezési időpontot és az elért pontszámot vették figyelembe. 2002 októberében fulladt ki a kassza, az előző két hónapban elfogadott pályázatok miatt. Szabó jelezte, országosan hatszáznegyven érvényes kérésnek nincs megoldva a finanszírozása a SAPARD programon belül, ezekre más forrásokat kell találni. Még ebben az évben érkezik ugyan az Európai Uniótól negyven-ötven terv megvalósítására elegendő összeg, de további alapokra nincs kilátás. A hatvanmilliós kormányzati kölcsönből a támogatásra alkalmasnak ítélt projektek részesülnek, ezek között néhány abból a Kolozs megyei 25-ből, amelynek az első szakaszban nem jutott pénz.

Stanik Bence

vissza az elejére


Végleges formát öltött a Munkatörvénykönyv

(1. old.)

A Munkatörvénykönyv módosításának tervezetét öt hónapos egyezkedés, tárgyalás után ma tegnap kezdte meg vitatni a kormány, és a tervek szerint a következő kormányülésen sürgősségi rendelet formájában fogadnák el. Gheorghe Barbu munkaügyi miniszter szerint ez már a végleges változata a jogszabálytervezetnek, ebben egyeztek meg a szociális partnerek, bár mindennek ellenére továbbra sem mondható el, hogy a felek teljes mértékben elégedettek lennének, több szakszervezeti vezető a tiltakozások újrakezdésével fenyeget. A tervezet azonban csökkenti a rendszer bürokratikusságát, és rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot – vélekedett a miniszter.

(Részletek a 4. oldalon)

(i)

vissza az elejére


Véget ért a képességvizsga

(1., 5. old.)

Négy napi vizsgamaraton után véget ért a nyolcadikosok kisérettségije. Az eredményeket vasárnap 16 óráig függesztik ki, azt követően 20 óráig fogadják el a fellebbezéseket.

Hétfőn közepes erősségű vizsgatételt kaptak a diákok, és kedden sem volt nagyon nehéz a tételsor a magyar záróvizsgán. Péter Tünde magyar szakos tanfelügyelőnő szerint a diákság sikeresen vette ezt az akadály, minden problémamentesen zajlott. A tétel három részből állt: az elsőnél a vizsgázóknak négy kérdésre kellett válaszolniuk Balassi Bálint Egy Katonaének című verse alapján; példát kellett találniuk a versben magas és mély hangrendű szavakra, összetett szavakat kellett alkotniuk a világ szóval, példát kellett írni a kikelet és vitéz rokon értelmű szavaira, új szavakat kellett képezniük és meg kellett határozniuk két mellékmondat fajtáját. A második tétel egy 10-15 soros elbeszélő fogalmazás megírását kérte, amelynek megadták a bevezető és befejező mondatát. A harmadik tétel pedig egy tanult elbeszélés főhősének a jellemzése volt.

Néhány kivételtől eltekintve, a matematika vizsga is problémamentesen zajlott. Bethlenben egy diák rosszul lett és a felügyelő tanár értesítette a mentőszolgálatot, a diákot sürgősen kórházba szállították. A 15 éves Gabriel Dobricannál a tünetek alapján epilepsziás rohamot diagnosztizáltak. Állapotát sikerült stabilizálni, de nem vehetett részt az utolsó vizsgán. Puskázás miatt kellett eltávolítani néhány diákot a teremből az ország néhány megyéjében.

Beszterce-Naszód megyében 3793 diák iratkozott fel a matematikavizsgára, közülük csak 3633-an jelentek meg a vizsgán.

Kolozs megyében 90-en nem jelentek meg a szerdai vizsgán, amelyre eredetileg 6915 diák iratkozott fel. Corina Pop, a megyei tanfelügyelőség sajtószóvivője azt is elmondta, hogy két diák vizsgázott kórházban egy speciális bizottság felügyelete alatt.

Soós Anna, a Brassai Sámuel Líceum matematika tanárnője szerint a tételsor közepes nehézségű volt. Az első része nem jelentett gondot a diákoknak, a második részének pozitívuma pedig az volt, hogy az alpontok nem álltak összefüggésben egymással: tehát, ha egyik eredményt nem sikerült kiszámolni, akkor is tovább dolgozhatott a diák. A Paloma Petrescu tanügyi államtitkár által kiválasztott 3-as számú tétel egyaránt tartalmazott algebra és mértan feladatokat.

A tegnap zajlottak az utolsó vizsgák, amelyen a diákok Románia történelme és földrajza között választhattak.

vissza az elejére


Nyári táborok gyermekeknek

(1., 7. old.)

Több gyermektábort is szervez a nyár folyamán Bányahavason a tanügyminisztériumhoz tartozó kolozsvári Gyermekpalota – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Valentin Claudiu Cuibus igazgató tartott.

Hétfőn már kezdetét is vette az első, angol nyelvű tábor. További ajánlatok: július 2–9. között angol nyelvű színjátszó-festészeti tábor, július 10–14. között pedig országos versenyre kerül sor Európa holnap címmel. Július 14–19. között szervezik az Európai kultúra és civilizáció elnevezésű országos versenyt. Július 23–30. között fényképeszet és francia nyelvű, július 30–augusztus 6. között ökológiai, augusztus 8–15. között zene, augusztus 15–22. között sport, augusztus 22–30. között pedig ökoturisztikai tábort szerveznek. Augusztus 30–szeptember 8. között szakmai továbbképző táborba hívják a tanárokar.

A szállás és étkezés napi 350 000 lejbe kerül. A bányahavasi menedékházat most újították fel, itt 2–4 ágyas szobák várják a minimum 40 személyes csoportokat. A felújtásra és a sportpálya létrehozására 3 milliárd lejt költöttek.

A tanügyminisztérium különböző szociális táborokat is szervez, amelyeknek a költségeit a kolozsvári Gyermekpalota állja. Az idén például 10 Temes megyei gyermek és a Gyermekpalota Kis gyerekkórusa táborozhat ingyen. Diana nevű néptánccsoportjuk – a tanügyminisztérium, a helyi és megyei tanács támogatásával – a kanadai Drummondville-i néptáncfesztiválon vesz részt június 23.– július 24. között, a fotókör Macedóniában, a Peace and Love for Children elnevezésű táborban tölthet néhány napot június 29.–július 10. között, a FOMGED modern és aerobic tánc-csoport pedig Törökországba utazik nemzetközi zene- és néptánc fesztiválra. Elmondták ugyanakkor: Járavizén szervezik a Festart nemzetközi kerámia-szobrászati fesztivált augusztus 4–11-e között, amelyre más országokból is várnak résztvevőket.

A Gyermekpalota nyári tevékenységei közé tartozik az úszás- és a teniszoktatás is. Az úszótanfolyam tíz napig tart és 500 000 lejbe kerül, míg a teniszoktatás egy órára 60 000 lej.

Az intézmény igazgatója azt is elmondta, nemrég végeztek egy közvélemény-kutatást, hogy felmérjék, milyen tevékenységeken szeretnének részt venni a diákok. Az eredményeket még nem sikerült összegezniük, de az igazgató annyit elárult, hogy a néptáncoktatás a legnépszerűbb a megkérdezett diákok körében.

Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Cinteză: szó sincs ebédjegyekről

(1. old.)

Mircea Cinteză egészségügyi miniszter a Sanitas szakszervezettel hónapok óta húzódó konfliktushelyzet kapcsán bejelentette: az egészségügyi dolgozók megkapják béreiket. Az élelmiszerjegyekkel kapcsoltban ellenben visszafogottan nyilatkozott arra hivatkozva, hogy számos intézmény „nem teljesített megfelelően".

A kormány szóbeli ígéretének értelmében előteremtik a szükséges anyagi alapokat arra, hogy az alkalmazottaknak kiadhassák a törvényesen előírt fizetéseiket. Erre akkor is sor kerülne, ha a kért költségvetési kiegészítés nem érkezne meg – fogalmazott a miniszter, Törvénybe foglalták ugyan a béremelést, ám a költségvetés figyelmen kívül hagyásával tették ezt. Ennek ellenére a kormány ígéri, törekedni fog, hogy felszabadítson erre a célra különböző pénzösszegeket.

Az élelmiszerjegyek kapcsán nehezebb lesz egyezségre jutni. A kórházaknak színvonalas munkával kellene előteremteniük az élelmiszerjegyek biztosítására szükséges összeget, az államnak erre nincs lehetősége – szögezte le Cinteză.

Fizessen elő
3 hónapra,
július–szeptemberre,
a SZABADSÁG -ra!,
és nyerje el a nagydíjat,
az Amic mintegy

9,5 MILLIÓ LEJ értékű

PHILIPS
ÁLOMCSOMAGJÁT
(benne vasalóval, konyhamérleggel, fodrászkészülékkel és
hajnyírógéppel)!
Az Amic üzleteiben talál rá
a legkisebb árakra és
különleges ajánlatokra:

Fenesi/Floreşti út 2., Magyar / 1989. December 21. u. 137.,
tel./fax: 593300, 423741.

További nyereményeink:
500 000 LEJES SZAKORVOSI VIZSGÁLAT VAGY
ORVOSI LABORATÓRIUMI KIVIZSGÁLÁS
a Promedical Center
magán rendelőházban, EGY LÁDA SÖR, ÖVTÁSKA, PÓLÓK, NYITÓ az URSUS-tól, ILLATSZERCSOMAGOK a Cosmetic Plant-tól,
KÖNYVAJÁNDÉK a
Mentor Könyvkiadótól stb. stb.

A júliusi, augusztusi és szeptemberi előfizetési nyugtát el kell juttatni címünkre (Szabadság Kft., Napoca u. 16., 400009 Kolozsvár, vagy C. P. 340), illetőleg kapu alatti postaládánkba. A borítékra írják rá: negyedévi előfizetés! A nyugtákat megőrizzük, számukkal részt lehet venni az egyhavi előfizetési nyereménysorsolásunkon is. Beküldési határidő: 2004. július 10. (postabélyegző dátuma).

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

Aki valamit nem ért, olvassa el újra a kérdéses írást. Ha így sem érti, akkor a novellában a hiba.

Örkény István

vissza az elejére


KISHIREK

(2. old.)

AGYKONTROLL–KLUBTALÁLKOZÓ lesz ma, pénteken du. 6 órától a Mikó/Clinicilor utca 5–7. szám alatti állatfiziológiai amfiteátrumban (szemben az Állattani Múzeummal). Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

SZÉCSI ANDRÁS EMLÉKKIÁLLÍTÁS nyílik ma, június 24-én déli 1 órakor a Korunk Galériában (Nagy-Szamos/Iaşilor utca 14.). Bevezetőt mond Kántor Lajos, Áprily Lajos verseiből Jancsó Miklós olvas fel, fellép az Ars Longa vonósnégyes.

GALLY KATALIN ÉS LŐRINC LEHEL kolozsvári képzőművészek kiállítása nyílik meg Tordán, június 26-án, vasárnap 12-kor a Petőfi Társaság IKE Galériájában. Ugyanekkor Tőtszegi Tekla bemutatja Suba László Torda és környéke fazekássaga című könyvét.

vissza az elejére


László Gerő
(1928–2005)

(2. old.)

Hetvenhét éves korában elhunyt László Gerő Szentgyörgyi István- és Bánffy Miklós-vándordíjas színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja.

László Gerő Gyulafehérváron született, 1928. január 3-án. Désen érettségizett, és a kolozsvári Művészeti Intézetben 1950-ben szerzett diplomát. 1948. április 1-jétől a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, 1992-től örökös tagja. 1952–1954 között a főiskolán tanított, majd 1991-től a Babeş–Bolyai Tudományegyetem színészi tagozatán beszédtechnikát tanított.

Fontosabb szerepei:

Kreon (Sophoklesz: Antigone); Szakhmáry Zoltán (Móricz Zsigmond: Úri muri); Taláros úr (Kohout: Ilyen nagy szerelem); Stanley (Tennessee Williams: A vágy villamosa); Ádám (Madách Imre: Az ember tragédiája); Valentiniánus (Illyés Gyula: A kegyenc); Luther (Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja); Fejedelem (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde); Alexandru Bujor (Ileana Vulpescu – George Bănică: Szökés az életbe); Polonius (W. Shakespeare: Hamlet); Posket rendőrbíró (A. W. Pinero: A rendőrbíró); Bella Gábor zeneszerző (Karinthy Frigyes: Holnap reggel); Orvos (Sigmond István: Szerelemeső, 1989); Haynau (Jókai Mór: A kőszívű ember fiai); Agrippa, Palesztina királya (Székely János: Caligula helytartója); Tábornok (Slavomir Mrozek: Rendőrség); A száműzött herceg (W. Shakespeare: Ahogy tetszik); Mikhál bán (Katona József: Bánk bán); A. D. Soloscsapov (N. Erdman: Az öngyilkos); Egéus (W. Shakespeare: Szentivánéji álom); Kendi Sándor (Márton László: A nagyratörő); Id. Berzétey András (Hunyady Sándor: Erdélyi kastély); Jegyző úr (Szép Ernő: Patika); Gubernátor (Spiró György: Az imposztor); Anvar (Székely János: Mórok); Vezérigazgató (Füst Milán: Máli néni); Geréb apja (Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk); Tábornok (W. Gombrowicz: Operett).

1999-ben Seprődi Kiss Attila szerkesztésében László Gerő portréfilm készült a Duna TV-ben.

Díjak: Szentgyörgyi István-díj; Bánffy Miklós-vándordíj.

vissza az elejére


Padtalanság

(2. old.)

Kolozsvár polgármestere eredeti akciót kezdeményezett a lakosságnak a város közigazgatásról alkotott véleménye feltérképezésére. Abban a bizonyos utcai sátorban bárki elmondhatja reklamációit és javaslatait, amelyekre egy héten belül választ ígérnek. Ilyenre én, mint a negyedik hatalom szolgálója, nem vállalkozhatom, de talán valaki más megkérdi a városatyát, hogy egy évvel a helyi szégyenrendszer bukása után miért nincsen elegendő pad a Mátyás szoborcsoport körül? Jelenleg összesen hat darab található, és aki ezért nem talál magának ülepnyi pihenőhelyet, az kucoroghat fel a vaskorlátra.

Funar idején a történelmi Főtérnek minden módon való elsilányítása volt a cél, de most ugye, csak figyelmetlenségről van szó?

Ö. I. B.

vissza az elejére


Felújítják a Petőfi-emlékművet

(2. old.)

Elkezdődtek a fehéregyházi Petőfi Sándor emlékmű felújítási munkálatai. A magyar nemzet egyik legjelentősebb emlékhelyét Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a szövetség elnöke kezdeményezésére az RMDSZ, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Communitas Alapítvány támogatásával építik újjá.

Szepessy László, az RMDSZ Elnöki Hivatalának igazgatója, a munkálatok koordinátora elmondta: a közel egy hónapig tartó munkálatok során nemcsak az emlékművet, hanem az egész emlékhelyet felújítják. Ennek során az 1990-ben megrongált, Hunyadi László által készített alkotás Gyarmathy János marosvásárhelyi szobrászművész Petőfit ábrázoló bronzplakettjével, valamint Kiss Levente szobrászművész bronzfelirataival gazdagodik.

A felújított emlékművet július 31-én ünnepi rendezvény keretében avatják fel.

vissza az elejére


Határon túli lapok a Magyar Televízióban

(2. old.)

Sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra a Magyar Televízió újdonságait. A Budapesten megtartott értekezletről szól az alábbi közlemény.

Jelképszerű, hogy a Magyar Televízió sajtótájékoztatóját a Kultúrház című műsor stúdiójában tartotta. A határon túl is népszerű műsor – a kettes csatorna megújításának egyik szimbóluma – bebizonyította, hogy kulturális műsorokat is lehet színvonalasan, érdekesen elkészíteni úgy, hogy az értékek ne sérüljenek. A műsor nagy népszerűségre tett szert a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők és a fiatalok körében, és alternatívát jelent az akciófilmek tengerében.

A tájékoztató egy kis értékeléssel kezdődött, a Magyar Televízió a nyári műsorstruktúra legfőbb érdemének tartja, hogy sikerült megszólítania a fiatalokat, a délelőtti gyermeksávban a nézettség megháromszorozódott a kisebbek körében, s az esti mese is visszahozta a közszolgálati csatornától elszokott gyermeknézőket.

A nyári eredmények között elhangzott, hogy a Nagy Könyv műsor népszerűsége tovább növekszik, a második fordulóban majdnem kétmillióan szavaztak, négyszer többen, mint az elsőben. Újdonság volt Schulek Csabának a Sportfőszerkesztőség vezetőjének bejelentése, hogy az MTV történetében először megvásárolta a MOTOGP közvetítési jogát. A motorsport Magyarországon is népszerű, s a nézettséget csak emelheti, hogy a 125 köbcentis kategóriában Talmácsi Gábor vb-futam győzelemmel is büszkélkedhet.

Az őszi struktúra igazi szenzációja az a száz filmből álló csomag, ami az MTV legújabb beszerzése, és amelynek harmadát még nem láthatta a nézőközönség tévéképernyőkön. A Magyar Televízió és a BBC ötven perces sorozata a tudomány, természettudomány és történelem iránt érdeklődőknek jelenthet igazi csemegét.

Kósa Somogyi György az m2 intendánsa kiemelte, hogy a magyarság által lakott területeken mindenütt fogható csatorna szerkesztésében továbbra is a hármas elv: tájékoztatás, szórakoztatás és a művelődés dominál. A számok tükrében, ősszel a műsoridő 40–40 %-át a tájékoztatás és művelődés, 20 %-t pedig a szórakoztatás tölti ki. Az intendáns korábban az Anyaországon Kívüli Magyar Újságírók májusban Szegeden megtartott konferenciáján már bejelentette, hogy a Televízió kétévi szünet után újraindítja műsoraiban a határon túli lapok sajtószemléjét. A tájékoztatón elmondta, hogy július 1-jétől a Kárpáti Krónikában naponta, a Határátkelő című műsorban hetente foglalkoznak több mint 40 Kárpát-medencei, illetve tengeren túli lap legérdekesebb cikkeivel. Ugyancsak a külhoni magyar sajtó népszerűsítését szolgálja a szeptemberben induló sajtóklub, neves újságírók részvételével. Az MTV tisztában van a határon túli sajtó mostoha helyzetével, és célja, hogy szerény eszközeivel a nagyközönséggel is megismertesse a jelentős tradícióval rendelkező lapok törekvéseit, s hozzájáruljon olvasottságuk növeléséhez.

vissza az elejére


Játsszunk együtt az Agnus Rádióért!

(2. old.)

A szervezők nevében Adorjáni László, az Agnus rádió igazgatója és Egri István, az Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány ügyvezető igazgatója válaszolt a Szabadságnak.

Mi a szombati rendezvény fő célja?

– Ahogyan elnevezése is tükrözi: szeretnénk elsősorban közösségélményt nyújtani a kolozsváriaknak. Játsszunk: a játék összehoz, segít gondjaink fölé emelkedni. Együtt: az együttlét a megmaradás és a növekvés titka – tudatosítja a bennünk felhalmozott tartalékokat. Szükségünk van az ilyen találkozásokra. Az Agnus Rádióért: kolozsvári magyarságunk hitének és kultúrájának kihangosítása ez a rádió, amely csak akkor maradhat fenn, ha mindenki, akinek fontosak ezek az értékek, tesz érette valamit. Egyházunknak erre egymagában nincs elég pénze.

Mitől különleges ez a kezdeményezés a hagyományos jótékonysági rendezvényekhez képest?

– Ezen a rendezvényen a legnagyobb érték az ember, aki eljön és aki tesz valamit – nem a rádióért elsősorban, hanem közösségünkért. Az Agnus Rádió erre csak egy eszköz, amit felkínálunk. Nagy értéket jelentenek azok akik a rendezvény feltételeit, a plakátoktól kezdve a műsorig mindent önzetlenül felajánlottak. Azután pedig azok, akik eljönnek, és együttlétünk által gyarapodnak, akik a mindennapi használatra alkalmas termékeinket megvásárolják, illetve másokhoz is eljuttatják, rádiónk további létéhez járulva hozzá. Olyan jótékonykodásra hívjuk fel a kolozsváriakat, amellyel valójában önmagunkon segíthetnek. „Aki mást felüdít maga is üdül." (Példabeszédek 11,25.)

Mit emelnének ki a színes programajánlatból?

A kulturális műsor és a vetélkedők mellett sajátos és rendkívüli esemény lesz a közös krumpligulyás főzés is. A résztvevők egyedi receptet fognak kipróbálni. Az „A’ la Agnus krumpligulyás" egyedi ízét nem csupán a közös főzés fogja adni, hanem az is, hogy a résztvevők által szállított hozzávalókból fog elkészülni. Azt esszük majd, amit főztünk magunknak, abban a sorsban lesz részünk, amit megérdemlünk, amit megvalósítunk magunknak.

Örülünk, hogy lehetőséget teremthetünk Kolozsvár magyar lakosságának arra, hogy bebizonyítsa, képes és érdemes együttműködnie sorstársaival élete jobbrafordulása érdekében, illetve arra is, hogy elkeseredés és kiábrándultság helyett inkább az optimizmust és a szórakoztató eseményeket választja.

Felkérjük tehát a kolozsvári magyarokat, hogy ne feledjenek magukkal hozni a szombati rendezvényre egy-egy kisebb-közepesebb adag krumplit, hagymát, húst vagy kolbászt, illetve kenyeret.

Szeretettel várunk mindenkit szombaton 3 órától a Malom (Bariţiu) utca 16 szám alatti Tranzit Házhoz!

F. I.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Alfie – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: június 24–28.: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 23 órától, hétfőn minden előadás; június 29–30.: Világok harca – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 23 órától.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Agents Secrets – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 17,30, 20; kedvezménnyel kedden minden előadás; A randiguru – amerikai. – Vetítés június 24–26.: 22.30 órától; Vejedre ütök – amerikai. Vetítés június 27–30.: 22.30 órától, kedden kedvezménnyel.

GYŐZELEM – A gépész – bemutató. – Vetítések időpontja: 16, 20, 22; Second Hand – bemutató. – Vetítések időpontja: 14, 08.

FAVORIT – A nemzet aranya – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19; kedvezménnyel csütörtökön.

DÉS

MŰVÉSZ – Csillagok háborúja III. – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától kedvezménnyel és hétfőn minden előadás.

TORDA

FOX – A bukás – Hitler utolsó napjai – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Agents secrets – bemutató. – Vetítések időpontja. 17, 19, 20.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Walking Tall – amerikai. – Vetítések időpontja: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap: 22 órától; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

DACIA B-TEREM – Nagy Sándor – amerikai. – Vetítések időpontja: 18; pénteken, szombaton, vasárnap 21; kedvezménnyel kedden minden vetítés.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mennyei királyság – amerikai. – Vetítések időpontja: 14, 17, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 23 órától és hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 25-én, szombaton este 8 órakor: Szép fehérség – stúdióelőadás. A BBTE Színművészeti Tanszék IV. éves hallgatóinak vizsgaelőadása (osztályvezető tanár: Salat Lehel) a Panboro Színház (Budapest) és a Diákművelődási Ház közreműködésével. Rendező: Uray Péter. – Évadzáró előadás.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Június 25-én, szombaton du. 3 órától: Georg Philipp Telemann: Pompinone – egyfelvonásos vígjáték – bemutató. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Széplaki Anna Réka.

ROMÁN OPERA

Ma, június 24-én, pénteken este 7 órakor: Carl Orff: Carmina Burana.

Június 29-én, szerdán este 7 órakor: Donizetti: Szerelmi bájital.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

Ma, június 24-én, pénteken este 7 órakor: A 2004–2005-ös évad záróhangversenye. Vezényel: Misha Katz (Franciaország). Közreműködik: Ramona Eremia, Andrei Ţara, Gian Brad. Műsoron: Carl Orff: Carmina Burana.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Az eredeti demokráciától a maffia-állam felé?

(3. old.)

Nem is olyan rég hallottam egy szellemes sztorit Bányai Pétertől arról, milyen különös elismerésben volt része. Miközben kutyáját, Barikát sétáltatta, kedvesen megállították az utcán, melegen gratuláltak legutóbbi tévészerepléséhez, és bizonygatták: – Magának mindenben igaza volt! Amint aztán a váratlan, de határozottan jóleső bók keltette bizsergés elmúlt, fokozatosan kezdett felsejleni: valami nincs rendben! A hölgy ugyanis nem ismeri a magyar nyelvet, a dicséret viszont félreérthetetlenül a kolozsvári magyar adás délutáni „tóksójának" szólt, amit – egyenes adás lévén – nem feliratoztak, a rajongónak tehát fogalma sem lehetett, miről folyt a társalgás. Ebből csupán egyetlen lehetséges következtetés vonható le: vajon elég egyszerűen meglátni a képernyőn Bányai Pétert, és máris ráhagyhatjuk, igaza van? – poénkodott politikai kommentátorunk a rá jellemző öniróniával.

Ha történetesen nem éppen a napokban kerül kezemben Bányai Péter politikai elemzéseinek most megjelenő gyűjteménye, amelyben a szerző az elmúlt 15 évben közreadott kommentárjait, interjúit válogatta egy kötetbe, a történetecskét – egy mosoly kíséretében – elraktároztam volna a Bányai-poénok „alkönyvtárába". Amióta azonban alkalmam volt elmélyedni a ’89 utáni Románia ellentmondásokkal teli útkeresésének-vívódásának keresztmetszetét megjelenítő cikk-gyűjteményben, magam is azt vallom: Bányainak tényleg könyörtelenül igaza van! Látva-látatlanban egyetérthetünk vele, hiszen bebizonyította, a szövevényes román belpolitika kíváló ismerője, kíméletlen bírálója, akinek egyre kevésbé bizakodó prognózisait az elmúlt másfél évtized maradéktalanul beváltotta.

Bányai egyike volt azoknak, akik kezdettől fogva világosan felismerték és jelezték: Romániában szó sincs igazi rendszerváltásról. A Ceauşescu-féle kommunista totalitáris rendszer megszűnt ugyan, helyét azonban az egykori nómenklatúra figurái (volt pártaktivisták, szekusok, ügyészek) által irányított, és elsősorban nekik hasznot hozó piacgazdaság vette át – a központosított hatalom keretei között. „Ezek nem ellenfelei a piacgazdaságnak, de hatalmuk megtartása érdekében ragaszkodnak a központosított nemzetállam monopóliumához. Céljuk pedig nem a politikai hatalom önmaga, ez csupán eszköz a gazdasági hatalom megszerzéséhez" – írta valamikor a ‘90-es évek legelején. Az idő visszaigazolta: a Romániában dúló hatalmi harc távolról sem egyszerűsíthető le ellenzék és hatalom szembenállására, bebizonyosodott, politikai csatározásaik aligha befolyásolták az ország sorsának alakulását. Az igazi harc a kulisszák mögött zajlott, de nem elvi-ideológiai ellentétek, hanem puszta érdekek mentén. „Azoknak, akiknek sikerült már kivenni részét a privatizálásból, érdekük a reform, a Nyugathoz való közeledés, akár kompromisszumok árán is (demokratizálás, emberi és kisebbségi jogok stb.) Azoknak viszont, akiknek kisebb tőke áll rendelkezésükre, előnyösebb egy elszigetelt, szegény, központosított rendszer fenntartása, amelyben a ranglétra alacsonyabb fokán állók is előnyökhöz jussanak, hiszen itt a korrupció, a borravaló-rendszer régi balkáni hagyomány, márpedig a modernizálás, a demokratizálás, az európai felzárkózás éppen ezt fenyegeti." Ennek a harcnak a terméke a mai ellentmondásos látszatdemokrácia, az EU-orientációt külsőségeiben örző, velejéig korrupt, groteszk maffia-állam, amelynek születését Bányai kommentárjaiban lépésről lépésre végigkíséri.

Sz. K.

(Bányai Péter: Az eredeti demokráciától a maffia-állam felé? Koinónia, Kolozsvár, 2005.)

vissza az elejére


Fütty és bringa

(3. old.)

A Té Ház nem tartozik legkedveltebb közintézményeink sorába, szerda óta újabb „piros pontot" gyűjtött be a törvényhozók fóruma. A bizalmatlansági indítvány vitájának fináléjában egyre hevesebbé váló pengeváltások közepette egy tagadhatatlan észérv is elhangzott: tömören, cáfolatot mellőző élességgel. Valaki füttyögött a padsorokban. Jól artikulált politikai vélemény a személyeskedő vita hevében, amihez a bizalmatlansági indítvány csak enyhe ürügyként statisztált üde színfoltként vegyült.

Tévéhíradók végén a színes rovatban némelykor szoktak börleszkbe hajló jeleneteket bevillantani holmi távol-keleti, vagy dél-amerikai parlamentek tömegverekedésbe gyűrűző „vitanapjairól", ahol ellenzéki és kormánypárti tábor nyomatékot ad pulpitusról elharsogott nyilatkozatainak. A briteknél hangos hümmögés járja, másutt lábdobogással jelzik a nemtetszést. Van úgy, hogy az ellenfél szónoklata közben plakátokat emelnek a magasba, ötletért igazán nem kell a szomszéd államba menniük.

No de nálunk is van mód a feszültség levezetésére, amolyan mozgásterápiás technikákkal. Ugyancsak szerdán a képviselőház elnöke születésnapjára kerékpárt kapott pártbeli kollegájától, aki egyben háziorvosa is. Adrian Năstase gondolatban lazított a nyakkendőn és közvetlenre fogott-erőltetett hangnemben elcsevegett az újságírók csokrétájával. Majd nyeregbe huppant és a legnagyobb ellenzéki párt erőnlétét igazolandó, pedálozni kezdett a parlament folyosóin.

Bármit mondjanak is az építészek, finnyás esztéták, a Nép Háza újra bizonyított: remek akusztikájú üléstermében tisztán hangzik a füttyögés, utcaméretű folyosóin pedig gond nélkül karikázhatnak a honatyák, például egy kimerítő plenáris, vagy szakbizottsági ülés szünetében, ha már a hon terhe annyira nyomja zsibbatag tagjaikat.

Rostás-Péter István

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Letartóztatták az ördögűző papot és társait

(4. old.)

Lapzártáig még nem dőlt el, hogy előzetes letratóztatásban marad-e a gyilkossággal vádolt Petru Corogeanu ortodox pap és a négy apáca, akiket a hatóságok azzal vádolnak, hogy „ördögűzés" címen keresztre feszítettek és halálra kínoztak egy 23 éves novíciát. A négy gyanúsítottat csütörtök délelőtt álarcos rendőrök kísérték be a vaslui megyei ügyészségre, védőügyvédjük azonban elfogultsági kifogást emelt. A iaşi-i fellebbviteli ítélőtábla azonban visszautasította az ügyvéd kérését és visszaküldte az ügyet Vaslui-ba. Egyes információk szerint a gyilkosság mögött nem is annyira a pap fanatikus vallási meggyőződése állt, hanem sokkal „világibb" indok: tudomásukra jutott, hogy a meggyilkolt apácának nem kevés megtakarított pénze volt, ezt akarták megszerezni. A gyanúsítottak előállítása botrányos körülmények között zajlott: a magukat elbarikádozó papot és apácákat majdnem meglincselték a falubeliek

vissza az elejére


Áfanövekedéssel fenyeget a pénzügyminiszter
Csökkenhet a társadalombiztosítási hozzájárulás?

(4. old.)

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (NVA) képviselői jóváhagyták az ország két évre szóló készenléti hitel megállapodásával összefüggő országértékelést – közölte Călin Tăriceanu miniszterelnök. A küldöttség két napig tárgyalt Bukarestben, a pénzintézet képviselői az államháztartási hiány csökkentésére szólították fel az új kormányt, hogy megakadályozható legyen a gazdasági túlpörgés.

Figyelmeztettek: a januárban végrehajtott adócsökkentés jelentősen élénkítheti a belföldi keresletet, és veszélybe sodorhatja az inflációs és fizetési mérleg célokat. Az NVA azt is sürgeti, hogy növeljék az áfa kulcsot a jelenlegi 19 százalékról, hogy pótolni tudják az adócsökkentésből származó bevétel-kiesést.

Ionuţ Popescu máris jelezte: jövő évtől esetleg 22 százalékra emelnék az áfát. Mugur Isărescu, a jegybank vezetője ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az áfa esetleges emelése miatt kénytelen lesz növelni a jövő évi inflációs előrejelzést akár 2 százalékkal is.

Emil Boc, a Demokrata Párt ideiglenes elnöke kijelentette: nem azért vezették be év elején az adócsökkentést, hogy most megemeljék az áfát. – Még nem tárgyaltuk a témát a koalícióban, de az áfanövelésnek semmi értelme, ha ezzel egyidőben nem hozunk más, „hatástalanító" intézkedéseket is, mint amilyen a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentése, ami nagyobb bérekhez vezetne – mondotta. Eugen Nicolaescu, liberális képviselő is visszaigazolta: az áfaemelés egyelőre munkahipotézis, amennyiben viszont erre mégis sor kerül, 2006-ban és 2007-ben csökkenhetnek a társadalombiztosítási hozzájárulások.

A szakszervezetek képviselői közül tegnap többen is tilatkoztak az NVA-val kötött megállapodások miatt, amelyek következtében 7000 közalkalmazott állást számolnának fel (ebből 2500-at a tanügyben), befagyasztanák a közalkalmazottak fizetését, és megnövelnének bizonyos hozzájárulásokat.

vissza az elejére


Kisebbségi kormányjelentés az Európa Tanácsnál

(4. old.)

Szakértők vizsgálják azt a jelentést, amelyet a kormány nemrég juttatott el a Strasbourgban székelő Európa Tanácshoz (ET) az országunkban élő kisebbségek helyzetéről. A nemzetiségi szervetek által már korábban véleményezett jelentés alapján az ET Miniszterek Tanácsa határozatot fogad el a jövőben arról, hogy Románia mennyire tartja tiszteletben a Nemzeti Kisebbségvédelmi Keretegyezményt.

Románia 1995-ben ratifikálta az Európa Tanácsban elfogadott Nemzeti Kisebbségvédelmi Keretegyezményt. Ennek egyik gyakorlati következménye, hogy a dokumentum 25. szakaszának 1. bekezdése szerint az egyezmény kötelezettségeit vállaló kormányok ötévente jelentést nyújtanak be arról, hogy miként valósul meg az országukban élő nemzeti kisebbségek jogvédelme. A jelentést angol nyelven június 6-án nyújtotta be a kormány, megtalálható az ET világhálós honlapján (www.coe.int), itthon szinte semmilyen nyilvánosságot sem kapott, az illetékesek egy része nem ismeri.

A jelentés, majd főként az azt követő minisztertanácsi határozat jelentősége, hogy az elkövetkező öt évre meghatározza, miként tekintik Románia kisebbségvédelmi szerepvállalását nemzetközi színtéren.

Magát a szöveget még a volt kormány idején dolgozta ki a Külügyminisztérium. Mivel a jelenlegi külügyi tárca öt államtitkára közül az RMDSZ-es Niculescu Tóninak ez nem tartozik a hatáskörébe, részleteket nem tudott róla. Markó Attila államtitkár, a kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztályának elnöke nem látta a dokumentumot közvetlenül annak benyújtása előtt, de részt vett még tavaly, helyettes államtitkár korában, annak előkészítésében. A jelentés maga tartalmazza azt is, hogy a kisebbségi szervezeteket felkérték véleményezésre, de mivel ezt egyikük sem tette meg, március 7-én meghívták képviselőiket a Külügyminisztériumba, ahol Markó Attila elmondta többek között, hogy a jelentés csak a 2004 novembere előtti állapotokat rögzíti, kimaradt belőle a kisebbségekre nézve kedvező új kormányprogram néhány fontos eleme. Ugyanakkor javasolta, hogy az ET Miniszterek Tanácsának öt évvel ezelőtti kérdéseire, bírálataira kimerítőbb választ adjanak. A jelentés szerint a kisebbségi szervezetektől ezek után írásban kértek kiegészítéseket, de csak az olaszok, valamint a csehek és szlovákok szövetségétől kaptak olyan választ, hogy a jelentés szövegével egyetértenek.

Markó Attila is valósághűnek, szépítésmentesnek találja a végső szövegváltozatot, és elégedett azzal, hogy javaslatait belefoglalták a szövegbe. Így többek között kiderül belőle az is, hogy azon túlmenően, hogy 2001–2004. között elfogadásra került a helyhatósági, az új oktatási és két választási törvény például, amelyek kedvezően hatottak a kisebbségvédelem kiteljesedésére, ez most kiegészült azzal is, hogy milyen további lehetőségekkel bővült az anyanyelvi oktatás például a moldvai csángóknál, vagy hogy mennyire javult a magyar nyelvű média helyzete, ami például az adásidőt illeti a közszolgálati tévék és rádiók esetében.

A jelentés ugyanakkor megállapítja azt is, hogy a Romániában hivatalosan bejegyzett 20 nemzeti kisebbség közül 15-nek a lélekszáma megcsappant a 2002-es népszámlálás adatai szerint az 1992-höz képest. A számadatok tartalmazzák egyebek között azt is, hogy 2004-ben 240 milliárd lejt kaptak az állami költségvetésből a kisebbségi szervezetek, ebből a legtöbbet, 50 milliárdot, a Communitas Alapítvány, a legkevesebbet pedig, 3 milliárdot, a Romániai Rutének Kulturális Szövetsége. Kiderül az is, hogy a lakosságban képviselt számarányukhoz képest a kisebbségek jóval kisebb arányban részesülnek anyanyelvi oktatásban. A megyékre bontott helyzetjelentésből pedig az világlik ki, hogy a helyhatósági törvény kétnyelvű helységnévtáblákra vonatkozó előírásait már általában mindenütt tiszteletben tartják, de a közintézmények feliratainak a helyzete rosszabb, a kisebbségek anyanyelvén a lakossággal értekezni tudó közalkalmazottakat pedig csak részlegesen alkalmaztak a polgármesteri hivatalokban, így Fehér megyében 7 magyar és 1 roma érdekeltségű településéből csak 3-ban, Kolozs megyében 25-ből 24-ben, Beszterce-Naszód megyében pedig egyedül Árpástón. Szilágy megyében a legjobb a helyzet ilyen téren, Szeben megyét pedig a jelentés nem említi.

B. Á.

vissza az elejére


Végleges formát öltött a Munkatörvénykönyv

(4. old.)

Gheorghe Barbu munkaügyi miniszter a Munkatörvénykönyv módosításának előnyeként nevezte meg azokat az előírásokat, amelyek a munkaidő tartamára és a feketemunka szankcionálására vonatkoznak, hangsúlyozva, hogy a jogszabály jót akar a romániai lakosságnak, ami csak nyereséget jelenthet mind a munkaadóknak, mind pedig a munkavállalóknak. A munkaidő tartamára vonatkozó megegyezést pedig teljes egészében a két félre bízza anélkül, hogy az állam ebbe beavatkozna.

A módosítás értelmében a munkaidőt meghosszabbíthatnák a napi 8 és heti 48 órán felül, anélkül azonban, hogy meghaladhatnák az egy hónapra leosztva számított napi nyolc, illetve heti 48 órát. Egyes tevékenységi ágazatokban indokolt lehet a hetente eltérő munkaprogram, ezért megengedett lesz, hogy egyszer csupán 40, máskor akár 60 órát dolgozzanak hetente, magyarázta a miniszter. A rugalmasságot az biztosítja, hogy az átlag munkaidőt egy teljes hónapra számítják majd. Külön törvényben állapítják meg azokat az ágazatokat, ahol az átlag munkaidőt egy évre számítják. Az a munkaadó, amelyik megszegi a túlórára, éjszakai munkára, valamint a hétvégi pihenőidőre vonatkozó előírásokat, 15 millió és 30 millió lej közötti pénzbírságra számíthat.

Szigorúbban büntetik majd a hivatalos formaságok, munkaszerződés nélkül dolgoztató munkaadókat: minden egyes feketemunkásért 20 millió lejes büntetést rónak a cégvezetőre (ez eddig 20 és 50 millió között változott, függetlenül attól, hány alkalmazottat dolgoztatott törvénytelenül); aki ismételten megszegi a jogszabályt, két évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Szintén szabadságvesztéssel sújtják azt a munkaadót, aki nem tartja tiszteletben a kiskorúak alkalmazására vonatkozó előírásokat, ebben az esetben a büntetés egytől három évig terjed. A kiskorúak életkorára vonatkozó előírások semmibe vétele esetében a pénzbírság 50–100 millió lej közötti. Időszak-módosítást hajtanának végre a meghatározott időtartamú munkaszerződések esetében is, amely az eddigi 18 hónaptól 24 hónapig terjedne. A munkaadó és a munkavállaló egymást követően legtöbb három ilyen típusú munkaszerződést köthet.

Kollektív elbocsátás
A módosított törvénykönyv értelmében lerövidülne a kollektív elbocsátás folyamata, és akkor lehet szó ilyen típusú elbocsátásról, ha legalább 10 alkalmazottnak felbontják a munkaszerződését (ott, ahol a munkaadó több mint 20, és kevesebb, mint 100 alkalmazottal rendelkezik). Az érintett állások felfüggesztése egy évről kilenc hónapra rövidülne, vagyis kilenc hónap elteltével lehetne újra személyzetet alkalmazni az adott állásra. A vezetőségnek kötelessége legalább 30 nappal az elbocsátásokról szóló döntést megelőzően írásban közölni a kollektív elbocsátási szándékot, és a szakszervezetek vagy a munkavállalók képviselőinek rendelkezésére kell bocsátaniuk minden erről szóló információt, hogy azok is megtehessék javaslataikat, az értesítésüktől számítva legkésőbb 15 nap alatt. A kollektív elbocsátásról a területi munkaügyi felügyelőségeket is tájékoztatni kell, amely bármelyik fél kérésére tíz nappal elhalaszthatja az elbocsátási intézkedés gyakorlatba ültetését, amennyiben a kapcsolódó ügyintézéseket nem lehet 30 nap alatt megoldani. Ha ebben az időszakban a munkaadó újraindítja tevékenységét a kezdetben leállt munkaterületeken, erről köteles írásban tájékoztatni az elbocsátott alkalmazottakat, és visszavenni őket versenyvizsga vagy próbaidő nélkül. A munkaadó csak akkor alkalmazhat új személyeket a régi állásokra, ha az egykori, értesített munkavállaló elutasítja, vagy nem jelzi írásban a felajánlott szerződés elfogadását.

Szakképesítés
A törvénykönyvet módosító javaslat szerint a munkaadók kötelesek biztosítani minden alkalmazottjuk számára a szakképesítést, vállalva az ezzel járó költségeket is. A képzés kétévente legalább egy alkalommal kötelező a 21 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégeknél, és háromévente egyszer kötelező az ennél kevesebb alkalmazottal rendelkező munkaadók esetében. A szakszervezetek vagy az alkalmazottak képviselőinek meghallgatásával évente ki kell dolgozni a szakképesítési tervet, a részvétel pedig a munkaadó vagy munkavállaló kezdeményezésére történhet. A részleteket a kollektív munkaszerződést kiegészítő iratba foglalják. A jelenlegi törvénykönyv előírásainak értelmében a munkáltatónak kötelessége volt biztosítani alkalmazottja számára a képzéshez való hozzáférést, és csak abban az esetben terhelték annak költségei, ha a saját kezdeményezésére történt a felkészítés.

A verseny kizárásának kikötése
A verseny kizárására vonatkozó kikötés az egyéni munkaszerződést kiegészítő megállapodás, amely a munkavállalóra vonatkozó megszorításokat tartalmaz. A Munkatörvénykönyv módosító javaslata szerint, a szerződés megkötésénél vagy annak végrehajtása közben a felek megállapodhatnak abban, hogy az alkalmazott ne végezzen a saját vagy egy harmadik személy érdekében olyan tevékenységet a munkaszerződés megszűnése után, amely a munkaadója tevékenységével konkurens. Ezért a kötelezettségért cserébe havi juttatásra jogosult, amely a kikötés teljes időtartamára megilleti. A megállapodás csak abban az esetben érvényes, ha a szerződésben pontosan feltüntették a tevékenységeket, a juttatás összegét és időtartamát, a kívülálló személyeket, akik irányában érvényesítenék a kikötést, és a földrajzi kiterjedést, amelyen belül indokolt a versenyhelyzet. A juttatás összege az alkalmazott utolsó hat hónapi átlagjövedelmének legalább felével egyenlő, és nem kereset jellegű.

(i)

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Mezőkeszü
Elkészült a községközpontba vezető út

(5. old.)

Négy centiméteres kopóréteg került a Mocs–Mezőkeszü közötti 4,6 kilométeres útra, miután tavaly novemberben betonalapot kapott. A befektetés összege 2,6 milliárd lej, ezt a Kolozs Megyei Tanács fedezte.

Legalább tíz évig mindenféle javítás nélkül szolgálja majd a helybelieket a múlt héten elkészült községi út, becsülte fel Horváth Márton alpolgármester. A 365 lakost számláló, 93 százalékában magyarok lakta település lakói eddig köves úton közlekedtek. Mezőkeszüben 45 személyautó létezik, emellett a keddenként megtartott mocsi hetivásárra is lejárnak a keszüiek, így az út nagy szolgálatot tesz nekik. 17 mezőkeszüi gyermeket szállít naponta az iskolabusz, amely a rossz út miatt eddig igen nehezen közlekedett. Az út elkészítésében sokat segédkezett Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, a mocsi alpolgármester, valamint a keszüi tanácsosok – Horváth János, Horváth István, Földvári Mihály –, továbbá a volt tanácsos, Tóbiás József.

(ke)

vissza az elejére


Lakodalmas sereg a bonchidai Bánffy-kastélyban

(5. old.)

Hozzáértő emberek évekig tartó lelkes munkájának köszönhetően ismét életre kelhet a fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott bonchidai Bánffy-kastély: felújított részének „avatójaként" esküvőt tartanak szombaton az ódon falak között.

A műemléképület története viharos: a kastély megsínylette a második világégést, az 1944 őszén visszavonuló német csapatok kifosztották és felgyújtották, berendezése, könyvtára, valamint híres portrégalériája elpusztult. Később az államosítás, a nem megfelelő hasznosítás, az állagmegóvás hiánya az épületek állapotának gyors leromlásához vezetett. Az épület megerősítésére a hatvanas években tett kísérletet anyagi fedezet hiányában felfüggesztették, a kastély szomorú sorsra jutott: épületei építőanyag-raktárként, egykor híres parkjának fái pedig tüzelőként „szolgáltak".

A Transylvania Trust Alapítvány és a Nagy Britanniai Műemlékvédelmi Intézet munkatársai együttműködésének köszönhetően elkezdődhettek a kastély helyreállítási munkálatának első lépései, az épített-örökség helyreállító szakképző program keretén belül, amely rangos intézmények, magánalapítványok támogatását élvezi: a wales-i herceg, Európai Unió Kultúra 2000 keretprogram, Phare, The World Monuments Fund, The Getty Grant Programme, The Headley Trust, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Polgár-Társ Alapítvány, King Baudoin Foundation, Carpatica Alapítvány, Művelődési és Kultuszminisztérium, The British Council, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A képzés célja a magas szakmai színvonal biztosítása az épített-örökség felújításában, s ezen belül a történeti épületek helyreállításához szükséges hagyományos építőmesterségek oktatása. A műemlékvédelmi technikák oktatása mellett a Bánffy-kastély gyakorlati képzés helyszínéül szolgál számos hazai és külföldi iskolának és egyetemnek. A szakképző központ, oktatási és kulturális programjai segítségével, szorgalmazza a történelmi környezet felhasználását a nagyközönségnek a történeti épületekkel és tájakkal való megismertetésére, hogy a közönség megtanulja érteni és élvezni azok értékeit.

A Bánffy-kastély Erdély egyik leglátványosabb épületegyüttese, ezért kiváló helyszínéül szolgálhat a kulturális tevékenységeknek: a 2002 óta megszervezett Bonchidai Kastély Napok egy teljes hétvégét kitöltő program és kulturális tevékenység-sorozat felnőttek és gyermekek számára, az érdeklődők száma évről évre nő, tavaly több mint 1500-an látogattak el a rendezvényre, amelyre az idén július 2–3-án kerül sor.

Bár hosszú még az út, amíg a kastély visszanyeri régi arculatának mását, kisebb mérföldkő a történetében a hétvégi – szimbolikus értékű, valami újnak a születését jelentő - esküvő.

vissza az elejére


Kalotaszentkirály–Zentelke
Önerőből játszótér, kultúrotthon, községi út

(5. old.)

A községi erdőkből kivágható fára tartottak árverést szerdán Kalotaszentkirály–Zentelkén. Póka András György polgármester elmondta, a befolyt összegből olyan terveket finanszíroznak, amelyekre a helyi költségvetésből nem jutott pénz.

A tavalyi licit bevételéből két játszóteret szereltek fel az Európai Unió szabványainak is megfelelő játékszerekkel. Magyarókereken kultúrházat alakítanak ki a nyolcvanas években bezárt iskola termeiből. Új konyhát és mellékhelyiségeket is kap az épület, így a falu nagyobb rendezvényeinek megrendezésére is alkalmas lesz, amelyeket eddig Bánffyhunyadon vagy más településen kényszerültek megtartani. Elkészült a 124-es községi út – bár az aszfaltréteg erről még hiányzik – Bánffyhunyad és Jákótelke között, részben a licitből befolyt összegeknek köszönhetően, közölte a polgármester.

Amerikai és holland civil szervezetek támogatásával valósulhatnak meg a lakosság igényei alapján összeállított tervek. Az ötletbörzét a helyi Silvanus Ökológiai Egyesület szervezte közösen az Erdélyi Ökológiai Klubbal. Egy-két héten belül megvásárolják a szelektív hulladékgyűjtőket, a helyi focicsapat új sportfelszereléseket kap. Új magyar- vagy kétnyelvű utcatáblákkal látják el a falvakat, és lassanként virágokkal töltik meg a köztereket.

Stanik Bence

vissza az elejére


Szilágy megye
A vizsganapokkal együtt a kisérettségizők is fogytak
19 hiányzó a magyar nyelv és irodalom vizsgán

(5. old.)

Szilágy megyében a nyolcadikosok képességvizsgájára 2949 kisdiák iratkozott be, de csak 2847 adott számot az első vizsganapon, a román nyelv- és irodalom ismeretanyagából. Ioan Abrudan főtanfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján azzal magyarázta a több mint száz hiányzót, hogy a szakmai, illetve művészeti jellegű osztályokba jelentkezőktől nem kérik a képességvizsga bizonyítványát.

A 14 vizsgaközpontban megírt dolgozatokat rendőri kísérettel négy javítóközpontba gyűjtik, ott külön bizottságok értékelik a tanulók teljesítményét. Zilahon két javítóbizottság működik, egy-egy pedig Szilágysomlyón, illetve Zsibón.

Kedden reggel az anyanyelvi ismeretekről adtak számot a tanulók. Hét szlovák és 626 magyar kisdiák iratkozott fel, de a magyar nyelv- és irodalom írásbeli vizsgán 19 tanuló nem jelent meg. Szerdán a matematika vizsga után még többen elkeseredtek.

Románia földrajzát közel 2400 diák választotta, míg a románok történelméből több mint ötszáz vizsgázott. A főtanfelügyelő szerint ez annak tulajdonítható, hogy a földrajz egzakt tudomány, míg a történelem... A végleges eredményeket csak a hét végén, vasárnap hozzák nyilvánosságra.

A magyar nyelv és irodalom vizsgadolgozatait javító egyik tanár szerint a diákok nem eléggé felkészültek. A jelenlegi tanterv szerint a műfajelmélet uralkodik, a tételek is ennek megfelelőek voltak. Például: jellemezzétek egy általatok tanult elbeszélés főhősét. A diákok közül nagyon sokan Toldi Miklóst, János Vitézt választották, de volt aki Bánk bánt jellemezte. Felesleges részletezni. A hiányosságok beszédesek, elemzésük sokkal több figyelmességet igényelne.

A megoldás stratégiájában nem a nagy nemzetmentő hazafias érzelmekre, hanem a valós helyzet objektív elemzésére kellene alapozni. Nemrég a szilágysági konferencián Szabó István helyettes főtanfelügyelő jelezte: el kellene gondolkodni azon, hogy körzetesítéssel kialakított, jó felszereltségű iskolákban oktassuk-e gyerekeinket, vagy továbbra is fenntartsuk azokat a falusi iskolákat, amelyekből a diákok 10–20 százalékának sikerül a képességvizsgája.

A iskolához és a templomhoz való ragaszkodás mellett a minőségre is jobban oda kellene figyelni, mert a jelenlegi többéves eredmények után átgondolhatnánk az intézményrendszer strukturális átszervezését. Legalábbis ezt indokolná az elemzésből levonható következtetés. Ebben pedig a templom és az iskola nem ellenfél, hanem együttgondolkodó, a megoldást együtt kereső intézményként – és emberként – kellene együttműködjön. Ebben a folyamatban pedig nem arról van szó, hogy ki kinek parancsol, hanem arról, hogy mi hatékonyabb a gyerekek nevelése, oktatása szempontjából.

Józsa László

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Balszerencsés horgász

(5. old.)

Kedden éjjel 11 órakor egy betelefonáló arról értesítette a rendőrséget, hogy Apahida közelében, a vasúti sín mellett súlyos égési sérüléseket szenvedett férfit találtak. A nyomozások során a rendőrök előbb azonosították a férfit a 26 éves kolozsvári P. Dan Vasile személyében, majd kiderítették, hogy kedden este az áldozat halászni indult a Szamos Apahida melletti szakaszára, és amikor át akart menni a folyón a vasúti hídon, a magasba tartott szénszálas horgászbot hozzáért a vasút magasfeszültségű vezetékéhez. Az áram által megrázott férfit jelenleg az 1-es számú sebészeten kezelik, testének mintegy 60%-án szenvedett első és másodfokú égési sérüléseket.

Bombariadó
Szerdán déli negyed egykor ismeretlen telefonáló riasztotta a 112-es sürgősségi számon a rendőrséget arról, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal épületében egy bomba van elhelyezve. A bejelentés a Sanex Rt. bentlakásában lévő köztelefonról érkezett, s a rendőrség azonnal kiküldött oda egy járőrkocsit, a telefonáló(k) azonosítására. A helyszínre érkező rendőrök néhány perc alatt azonosították a telefonálókat, a 15 éves kolozsvári Răcean S. és a 16 éves szintén kolozsvári Fodor S. személyében. A tinédzserek bevallották, hogy viccből telefonáltak, így a hivatal épületének kiürítésére és átvizsgálására már nem került sor. A tréfás kedvű kiskorúakat tegnap szüleikkel együtt „vendégül látta" a rendőrség, és a 1991/61-es törvény alapján pénzbírsággal sújtották őket.

Súlyos baleset a Donát úton
Szerdán délután háromnegyed 4-kor súlyos baleset történt a Dónát úton, a 65-ös számú épület előtt. A 24 éves kolozsvári B. Áron egy papucs-Daciát vezetett, és figyelmetlenül balra kanyarodott, hogy leparkolja a kocsit. Eközben azonban elütötte a Piaggio kismotorral szabályosan közlekedő C. Victort. A 20 éves fiatal súlyosan megsérült, testvére, a kismotor másik utasa, a 16 éves C. Sidor kisebb sérülésekkel megúszta.

(balázs)

vissza az elejére


Nissan-karaván Kolozsvárott

(5. old.)

Már a tegnap városunkba érkezett, de főleg csak a Suerom Auto Kft. bemutatótermében volt látható a Nissan-karaván. A karaván május 15-én indult, 16 várost érint, a márka „nehézbombázóit" és a már legendás típusokat foglalja magába, mint például a Patrol, a Primera és az Almera, a Murano vagy a legújabb gyöngyszem, a 350Z. A gépkocsikat pénteken délután 6 óráig lehet megtekinteni és kipróbálni a Bocskai (Avram Iancu) téren – tudtuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Radu Hoza, a Suerom eladási igazgatója, Marius Stoian, a Renault–Nissan zónaigazgatója és Dan Gheruţan igazgató.

(pja)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


Nő a külföldi érdeklődés a hazai földek iránt

(6. old.)

A külföldi befektetők mind több mezőgazdasági területet vásárolnak fel Romániában, az érdeklődés most főképpen az ország keleti és déli részén nagy – vélik a szakemberek.

Az ország nyugati részén már sok földet vásároltak külföldiek, most pedig az ország déli részén, főleg Buzău és Brăila környékén nő a kereslet, elsősorban az öntözhető földekre.

Az év eleje óta, átlagosan 40–50 százalékkal emelkedtek a földárak. A legdrágább térség továbbra is Nyugat-Románia, ahol hektáronként több mint 2000 euróra emelkedtek az árak. Hasonló ütemű drágulás volt az ország déli részén is, hektáronként 1000–1200 euróra, csak a délkeleti végeken csökkentek valamelyest az árak, hektáronként átlagosan 1000 euróra.

A legtöbb külföldi befektető Olaszországból, Németországból, Franciaországból és Izraelből érkezik mihozzánk földet vásárolni. Az év második felében kisebb, 15–20 százalékos további áremelkedésre számítanak a szakértők. A mezőgazdasági minisztérium összesítése szerint eddig 445 868,6 hektár külterületi mezőgazdasági földet adtak el, ebből 14 988,8 hektárt az idén értékesítettek tulajdonosaik. Belterületi mezőgazdasági területekből 71 714,68 hektár cserélt gazdát, ebből 2021,1 hektár az idén.

vissza az elejére


Tavalyihoz hasonlóan jó idei búzatermés várható

(6. old.)

Idén országos szinten várhatóan 7,6 millió tonna búzát takarítanak be, ami közel annyi, mint a tavalyi 7,65 millió tonna, ami hároméves rekordnak számított.

Az ősszel 2,5 millió hektáron vetettek búzát az egy évvel korábbi 2 millió hektár után. Az ország nyugati felét sújtó áprilisi és májusi áradások a gabonatermés alig 1 százalékát károsították, ami elmaradt a korábbi előzetes becslésektől.

A kiemelkedő tavalyi betakarított búzamennyiség ellenére Románia igen keveset, csupán 100 ezer tonna búzát exportált, aminek az az oka, hogy a belföldi ár jóval meghaladja az exportárat. A malmi búza tonnánkénti hazai értékesítési ára 5,0 millió lej (170,5 dollár), míg a konstancai kikötőben a FOB ár 120 dollár tonnánként.

Elemzők arra számítanak, hogy a tavalyihoz közel hasonlóan jó idei termés hatására csökkennek majd a belföldi árak, és ezzel nőhet az ország búzaexportja is.

vissza az elejére


Gazdasági megállapodás Svájccal

(6. old.)

Demeter Attila gazdasági és kereskedelmi államtitkára és Jörg Al. Reding svájci gazdasági államtitkár írta alá a múlt héten a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködési megállapodást.

A találkozón résztvevő, kormánytisztviselőkből és üzletemberekből álló küldöttség tagja volt többek között Jean-Claude Richard, Svájc romániai nagykövete, Zeljko Marinovic, a svájci gazdasági tárca európai gazdasági ügyekkel megbízott államtitkára, Jürg Wichmann, a Credit Suisse alelnöke, valamint Max Steiner, a svájci Kereskedelmi Kamara elnöke.

A megállapodás aláírását követően Jörg Al. Reding elsősorban a svájci gazdasági helyzetről, az energiai szektor újításainak lehetőségeiről beszélt, majd számba vette a román energiai és ipari szektorba lehetséges befektetéseket illető svájci érdekeltségeket.

A kőolaj, a földgáz, valamint a villamos energia terén Románia az elmúlt években hatalmas változáson és fejlődésen ment keresztül, az ország több olyan nemzetközi projektben vesz részt, amelyek megegyeznek az Európai Unió érdekeivel, és ezért új befektetési lehetőségek nyílnak, elsősorban az energiaszektor és a feldolgozóipar területén, mondták a résztvevők.

A találkozón felszólalt többek között a Credit Suisse alelnöke, aki különböző támogatási, hitelezési lehetőségeket ajánlott fel, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy minden egyes projekt esetében egyéni finanszírozási terveket kell majd kidolgozni.

A felek egyetértettek a két ország közötti megállapodás aláírásának hasznosságában, az igazi eredmény viszont majd a konkrét projektek megtárgyalása, elindulása után várható.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 23., csütörtök

(6. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

35 850/36 150

29 550/29 900

142/145

vissza az elejére


Június 24., péntek

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 091 lej (3,6091 erős lej), 1 USD = 29 849 lej (2,9849 erős lej), 1 magyar forint = 146 lej (100 Ft = 1,46 erős lej).

Western Union – szolgáltatás a Sora, Bolyai u. 8. és Szentegyház u. 4. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Bérbe vesz

(7. old.)

Négy magyar egyetemista lány kétszobás kiadó lakást keres a Hajnal negyedben. Telefon: 0741-216368, 0746-030900. (0007)

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. old.)

A feleség verseket olvas, majd kis idő múlva berohan a férje dolgozó szobájába:

– Dezső, valami Goethe kiadta a versedet, amit 30 évvel ezelőtt nekem költöttél!

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Dorinel Munteanu a CFR-nél?

(8. old.)

Miután az idei bajnokság során Iuliu Mureşan, a Kolozsvári CFR-Ecomax elnöke többször is kijelentette, hogy nagyon örvendene egy olyan kaliberű játékosnak a csapatban, mint Dorinel Munteanu, úgy tűnik, szavai meghallgatásra találtak: van némi esélye annak, hogy a következő idényben a Bukaresti Steaua volt játékosa, a nemzeti tizenegy oszlopos tagja a Gépész utcában játszodjon – nemcsak egy mérkőzést, mint idén a Steauával.

Munteanut ugyanis útra tette a bukaresti katonacsapat, és mind a játékos, mind pedig Mureşan klubelnök beismerte, hogy találkoztak az esetleges igazolás megbeszélésére.

Dorinel Munteanu azonban hozzátette, hogy jelenleg a CFR és a frissen feljutott Petrozsényi Zsil között kell választania – de el tudjuk képzelni, hogy mire a döntést meghozná, már újabb ajánlata is érkezik. A legutóbbi Mureşan–Munteanu találkozót követően a CFR elnöke is elég szkeptikusnak mutatkozott Munteanut leigazolását illetően.

A fővárosi sportsajtó azt rebesgeti, hogy Dorinel Munteanut a CFR nem játékosként, hanem edzőként szeretné Kolozsvárra hozni. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a Steaua volt játékosa a CFR színeiben is középpályást játszana, vagy esetleg Şunda mellett edzőjátékos lenne.

Végezetül pedig hadd említsük meg, hogy egy másik neves volt válogatott labdarúgó, a kolozsvári Ioan Ovidiu Sa-bău otthagyta a Medgyesi Gázmetánt, amellyel nem sikerült feljutnia az élvonalba. A kolozsvári diák-együttes volt edzője mégis felkerült az A-osztályba: a következő idényben a Besztercei Glóriát edzi, legalábbis a Glória tulajdonosának tegnapelőtti nyilatkozata szerint.

(–bb)

vissza az elejére


Kalotaszeg Kupa – 7. forduló

(8. old.)

A folytatódott a küzdelem a két csoportban. A legutóbb a következő eredmények születtek:

1. csoport: Körösfő ifi–Aranyoslóna 3–1, Kalotaszentkirály–Mákó-Egeres 2–0, Jegenye–Körösfő 2–2 és Zsobok–Méra 2–5. A táblázaton:

1. Méra 7 7 0 0 32–8 21
2. Körösfő ifi 7 4 1 2 18–13 13
3. Körösfő 7 3 2 2 16–11 11
4. Mákó-Egeres 7 2 3 2 14–12 9
5. Aranyoslóna 7 2 3 2 14–13 9
6. Jegenye 7 2 3 2 19–27 9
7. Szentkirály 7 1 0 6 13–21 3
8. Zsobok 7 1 0 6 12–32 3
2. csoport: Tordaszentlászló–Ketesd 3–0, Magyarkapus–Sztána 7–1, Nyárszó-Sárvár–Magyarfenes 0–15 és Inaktelke–Bánffyhunyad 1–6. A sorrend:

1. Magyarfenes 7 6 1 0 34–8 19
2. Magyarkapus 7 6 0 1 29–8 18
3. Szentlászló 7 5 0 2 28–7 15
4. Bánffyhunyad7 4 1 2 35–12 13
5. Inaktelke 7 3 0 4 23–24 9
6. Sztána 7 2 0 5 23–24 6
7. Nyárszó-S. 7 1 0 6 5–73 3
8. Ketesd 7 0 0 7 0–21 0

vissza az elejére


Konföderációs Kupa
Továbbjutott a világbajnok

(8. old.)

A világbajnok brazil labdarúgó-válogatott döntetlent játszott a japán együttessel, így a csoportelső mexikóiak társaságában bejutott az elődöntőbe a németországi Konföderációs Kupán. A világelső a legjobb négy között a házigazdákkal, míg a közép-amerikai tizenegy az argentin gárdával találkozik.

Eredmények, B-csoport, 3. forduló: Brazília–Japán 2–2 (gólszerzők: Robinho – 10. és Ronaldinho – 32. perc, illetve Nakamura – 27. és Oguro – 88. perc) és Mexikó–Görörgország 0–0.

A csoport végeredménye: 1. Mexikó 7 pont, 2. Brazília 4 (5–3), 3. Japán 4 (4–4), 4. Görögország 1.

Elődöntők: június 25., Nürnberg, 19 óra: Németország–Brazília és június 26., Hannover, 19 óra: Mexikó–Argentína.

A német külügyminisztérium és a külképviseletek által közzéadott közlemény értelmében az Eb inter- neten is követhető élőben a www. socceringermany.info (német, angol, spanyol, portugál, orosz, kínai és arab nyelven).

*

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az előző Konföderációs Kupán elhunyt Marc-Vivien Foé emlékének ajánlotta fel a második elődöntőt. A kameruni kiválóság 28 évesen esett össze 2003. június 26-án a lyoni Gerland Stadionban, amikor együttese Kolumbia csapatával találkozott a legjobb négy között. Joseph Blatter FIFA-elnök a tragédia után felvetette, hogy a következő – azaz a mostani – kupát nevezzék el Foéról, de ötlete azóta feledésbe merült.

vissza az elejére


Sportdíjak a kolozsvári Református Kollégiumban

(8. old.)

A Református Kollégium a 2004–2005-ös tanévben is kiosztotta a legjobb sportolóknak járó díjakat. Lelkes támogatók jóvoltából több diák szép díjakban részesülhetett, sajnos, a díjosztáson Killyéni Péter testnevelő tanár már nem lehetett jelen (a jeles személyiség a napokban hunyt el).

A legjobb fiú sportolónak járó díjat – a Lőrinczi Ferenc-díjat – az idén is a kiemelkedő testnevelő tanár családja támogatta. E tanévben két diák osztózott a díjon: Tóth György a XII. C osztályból, illetve Éles Ferenc a XII. B osztályos tanuló.

Az iskola volt diákjának, Méder Ferencnek lánya és családja külön díjazott a végzősök közül két diákot, akik a négy év alatt szép eredményeket értek el a különböző sportvetélkedőkön. A Méder Ferenc Emlékdíjat Tamás Melinda XII. A és Bajzáth Dávid XII. B osztályos tanulók vehették át. Külön köszönetünket szeretnénk tolmácsolni ez úton Simonné dr. Méder Ibolyának és családjának támogatásukért.

Névtelen adakozó Killyéni Péter testnevelő tanár emlékére különdíjat ajánlott fel, amelyet Mihály Márta XII. A osztályos tanuló vehetett át.

Dicséretben részesültek Vajda Attila, Gál-Potyó Róbert, Bajzáth András, Portik Lehel, Bodizs László, Kálmán László, Fábián Tímea, Tyukodi Klára, Orbán Enikő és Szántó Krisztina – a végzősök közül –, valamint Halmágyi Enikő és Trombitás Márton IX-es, Kiss István X-es, Budelecean Ancsa, Németh Andrea, Gergely Enikő, Jári Enikő, Gergely Miklós és Debreczeni György XI-es diákok.

Az iskola és a diákok nevében köszönet jár a kollégiumi sportélet pártfogóinak az önzetlen támogatását, amellyel e tanév végén is sikerült díjazni az iskola legügyesebb sportolóit.

K. A.

vissza az elejére


TEKE
Kadettbajnokság Galacon

(8. old.)

Tíz klub képviselőinek részvételével megkezdődött Galacon az országos kadettbajnokság döntő tornája. A Szamosújvári SOMVETRA fiataljai közül a Török Alexandra–Adela Ban páros szerepelt a legjobban, Nagy József tanítványai 930 fával a harmadik helyen végeztek. A hét közepén kezdték el a küzdelmeket az egyéni versenyzők, az eredményekre visszatérünk.

A szamosújvári lányok sikerei figyelemreméltóak, mert a sétatéri pályán nincs biztosítva az edzési lehetőség, a csapat (mind a felnőtt, mind az ifjúsági és a kadett) Marosvásárhelyen kénytelen felkészülni az országos szintű vetélkedőkre.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
In Memoriam 2005 – verseny az eltávozottakért

(8. old.)

A Cioban Júlia által kezdeményezett Marton Sándor Emlékverseny a sorainkból mind többen eltávozottak sokasága miatt Kiss János sporttárs javaslatára az In Memoriam néven kerül megrendezésre. A vetélkedőt a Pro Orientare Társaság karolta fel, legelőször 2000-ben bonyolították le az első olyan világtalálkozót, amelyre eljöttek a Kolozsvárról eltávozott tájfutók is. Azóta öt év telt el, most június 25–26-án Mákófalván gyűlnek össze a régi kolozsvári tájfutók és szimpatizánsok.

A találkozó műsora: június 25-én szombaton: 9–12 óra között a bejelentkezett versenyzők fogadása a mákói Faluháznál, 13 óra: rajt; 16 óra: közös ebéd; június 26-án, vasárnap: 10 óra: rajt; 12 óra eredményhirdetés.

Versenyrendező: Simon Krisztina és László F. Csaba; pályakitűző: László F. Csaba; pályahosszak: 2–4,5 km között, ezen alkalomra készült térképpel.

A résztvevőknek sok sikert, az elhunytaknak örök nyugodalmat.

Májai Ferenc

vissza az elejére


TENISZ
Wimbledon
A nem hivatalos füves pályás vb eseményeiből

(8. old.)

Marat Szafin három szoros játszmában legyőzte az ausztrál Mark Philippoussist a 15,2 millió euró összdíjazású angol nyílt teniszbajnokság második fordulójában. Az idei Australian Open orosz győztese az első és a második szettet a rövidítésben nyerte meg, majd a harmadik s egyben utolsó felvonásban a hetedik játékban elvette Philippoussis adogatását, ezzel pedig gyakorlatilag pontot is tett a meccs végére. Az ausztrál mentségére szolgál, hogy derekasan küzdött, remekül szervált, kitűnően – olykor látványosan – hálózott, ám a sorsdöntő labdamenetekben rendre hibázott. Ráadásul a fájós lába is hátráltatta.

Az első helyen kiemelt Roger Federer könnyedén győzte le a cseh Ivo Minart, a 24 éves, világelső svájci klasszis – aki 2004-ben és 2003-ban is megnyerte a wimbledoni tornát – ezzel sorozatban 31. összecsapását vette sikerrel füvön.

A nyolcadikként rangsorolt orosz Nyikolaj Davigyenko csuklósérülés miatt, 7:6, 2:1-es vezetésnél feladta a svéd Jonas Björkman elleni összecsapását, és nem jutott a legjobb 32 közé az athéni olimpián aranyérmes chilei Nicolas Massu sem, aki négy játszmában vereséget szenvedett az amerikai Justin Gimelstobtól.

Továbbjutott a tavalyi párizsi győztes orosz Anasztaszija Miszkina, és a belga Kim Clijsters számára sem jelentett gondot az amerikai Marissa Irvin. Amélie Mauresmo továbbra is nagyszerű formában van: a Czink Melindát búcsúztató francia klasszis a második körben a spanyol Sanchez Lorenzo napját keserítette meg.

Eredmények:

Férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért): Grosjean (francia, 9.)–Llodra (francia) 3:6, 7:5, 4:6, 7:6 (5), 6:4.

Férfiak, 2. forduló: Szafin (orosz, 5.)–Philippoussis (ausztrál) 7:6 (4), 7:6 (4), 6:4; Dent (amerikai, 24.)–Kim (amerikai) 6:3, 6:4, 6:4; Lopez (spanyol, 26.)–Sherwood (brit) 6:2, 6:4, 6:2; Federer (svájci, 1.)–Minar (cseh) 6:4, 6:4, 6:1; Björkman (svéd)–Davigyenko (orosz, 8.) 6:7 (4), 1:2-nél Davigyenko visszalépett; Ferrero (spanyol, 23.)–Li (dél-koreai) 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, 6:3; Gimelstob (amerikai)–Massu (chilei, 29.) 6:3, 4:6, 7:6 (5), 7:6 (0); Hewitt (ausztrál, 3.)–Hernych (cseh) 6:2, 7:5, 3:6, 6:3; Gonzalez (chilei, 21.)–Zib (cseh) 6:4, 7:6 (6), 6:3; Kiefer (német, 25.)–Di Mauro (olasz) 6:3, 7:5, 6:3; Juzsnyij (orosz, 31.)–Lisnard (francia) 1:6, 7:5, 6:3, 6:4; Ancsics (horvát, 10.)–Udomchoke (thaiföldi) 7:6 (6), 3:6, 6:3, 6:3; Joachim Johansson (svéd, 11.)–Rusedski (brit) 7:6, (10), 3:6, 6:4, 7:6 (5); Monfils (francia)–Hrbaty (szlovák, 22.) 6:3, 6:3, 2:6, 7:5.

Nők, 2. forduló: Mauresmo (francia, 3.)–Sanchez Lorenzo (spanyol) 6:1, 6:3; Miszkina (orosz, 9.)–Nakamura (japán) 6:4, 6:3; Clijsters (belga, 15.)–Irvin (amerikai) 6:1, 6:1; Jankovics (szerb-montenegrói, 17.)–Diaz-Oliva (argentin) 6:3, 7:5; Vinci (olasz)–Kremer (luxemburgi) 6:3, 6:2; Lihovceva (orosz, 13.)–Shaughnessy (amerikai) 6:3, 7:6 (4); Farina Elia (olasz, 22.)–Vento-Kabchi (venezuelai) 6:1, 5:7, 6:3; Vaidisova (cseh, 27.)–Pastiková (cseh) 7:5, 6:3; Perry (amerikai)–Tanasugarn (thaiföldi) 7:6 (1), 6:2; Davenport (amerikai, 1.)–Jackson (amerikai) 6:0, 6:3; Kuznyecova (orosz, 5.)–Mirza (indiai) 6:4, 6:7 (4), 6:4; Gyementyjeva (orosz, 6.)–Klaschka (német) 2:6, 6:3, 8:6; Szafina (orosz, 30.)–Strycová (cseh) 6:2, 6:2.

A japánok már nyalogathatják is Sarapovát
Bélyegre kerül Japánban Marija Sarapova, a Wimbledonban jelenleg címe megvédésén fáradozó orosz teniszsztár. A 18 éves szőkeségről készült sorozat egy darabja 80 jen címletű (23 ezer lej), de a tízes szériáért 800 helyett 3150-et (900 ezer lej) kell fizetniük a gyűjtőknek.

Sarapova rendkívül népszerű a távol-keleti országban, hiszen eddigi 10 trófeájából 3-at ott szerzett meg.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András