2005. június 2.
XVII. évfolyam, 126. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG – REKLÁM HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Uniós tejkvóta riasztja a termelőket
A romániai gazdák 2009-ig kaptak „türelmi időt"

(1. old.)

Az európai uniós normák bevezetése súlyosan érintheti a hazai tejtermelőket, hiszen korlátozottabb mennyiségben értékesíthetik termékeiket, amelyeknek meg kell felelniük az EU- szigorú minőségi normáinak – legalábbis így összegezhető a szakemberek véleménye, akik az uniós tejkvóta romániai bevezetésének következményeit ecsetelik.

A „kihatás" máris érezhető: amikor a mezőgazdasági igazgatóságok fel akarták mérni gazdaságonként a forgalmazásra szánt tejtermelést, sokan nem a valós értékeket jelentették a „kvótától" félve. Ez azonban nem a régi „beszolgáltatást", vagy valamiféle „adókötelezettséget" jelent, hanem a tejfelvásárló központoknak leadott, illetve a piacon vagy máshol értékesített tejmennyiségre vonatkozik. Aki tehát kevesebb vallott be, rosszul jár, hiszen kisebb kvótát kap majd, és így több tej „marad a nyakán". (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Kommunikációs zavarok a megyei és a városi tanács között
Rendőrségi közvetítésre volt szükség a Bágyon–Várfalva „párbeszédben"

(1., 4. old.)

Túl sok a félreértés, nagy a bürokrácia, és a lakosság nem megfelelően tájékozott közjogi kérdésekben. Így summázható László Attilának, az RMDSZ Kolozs megyei elnökének szerdán megtartott sajtótájékoztatója.

Tegnap a megyei RMDSZ-elnök bemutatta a sajtónak alelnökeit: Csoma Botond jogász, a humánerőforrások, Varga Zoltán a civil társadalom, Deák Ferenc pedig az ifjúság kérdéseivel foglalkozó munkatársakat. László Attila elmondta: jogi képzést kezdeményeznek azoknak, akik az önkormányzatokban töltenek be szerepet, mert kiderült, hogy a megválasztottak közül sokan nem ismerik a törvényeket.

A keddi megyei tanácsülésen újból bebizonyosodott, hogy a kommunikációs zavarok miatt nagy nézetkülönbségek jelentkeznek egyes önkormányzati szervek között. Magyarán: a megyei tanács túl sokat foglalkozik Kolozsvár ügyeivel, és túl keveset a vidékkel. „Mintha az egyik Kolozsvárt a megyei tanács, a másikat pedig a városi tanács vezetné!" Így alakulhatott ki több olyan visszás helyzet, mely szerint a stadion, a filharmónia vagy nyári színház stb. beruházásai ügyében – a területek feletti rendelkezési jog tisztázatlansága folytán – a megyei tanács intézkedik, holott ezekben a kérdésekben a városi tanács az illetékes.

A Temes megyei árvízkárosultak megsegítésére a Kolozs megyei RMDSZ-szervezet önkéntes munkatábort szervez a fiatalok számára azzal a céllal, hogy szeptember 15-ig felújítsanak egy eddig még ki nem jelölt közösségi épületet (iskolát vagy óvodát) a támogatásra szoruló falvak valamelyikében.

László Attila kitért a keddi tanácsülésen el nem fogadott RMDSZ-javaslatra, amely a kaotikus építkezések megfékezését célozná. A „kis közösségi lakások" fogalmát szeretnék a jövőben elfogadtatni, amely feltételezné a szomszédok beleegyezését a bizonyos méreteket meghaladó házak megépítésénél. Ebben a tekintetben más az elmélet, és más a valóság, a városháza részéről pedig hiányzik a rendszeres ellenőrzés. Születőben van a városrendészeti törvény, amely remélhetőleg figyelembe veszi majd a lakossági érdekeket és a szakmai etikát.

A megyei tanácsosok kérésére az elnök vasárnap Várfalvára látogatott, ahol konfliktus alakult ki néhány helyi lakos és a bágyoniak között a tervezett olasz beruházás kapcsán. A 45 hektáron szórakoztató parkot létesíteni kívánó befektető, további 200 hektárt szeretne bérelni távlati terveihez. Ezt a területet eleinte legelőként adná bérbe, ami a szomszédos bágyoniaknak komoly bevételt jelentene. Néhány várfalvi lakos azonban okmányok híján is magáénak vallja a terület bizonyos részét. Vasárnap a rendőrség jelenlétére is szükség volt, hogy a kocsmában sorra kerülő megbeszélés ne fajuljon tettlegességgé. A megyei RMDSZ folytatni kívánja a párbeszédet, a kérdés teljes tisztázásáig.

Ö. I. B.

 

Rigó János felvételén Annie Girardot és Tudor Giurgiu

Bár a csomagjai menetközben elkallódtak, ugyanis a frankfurti reptérről Bécs irányába vették útjukat Kolozsvár helyett, a tegnap este fél nyolcra beharangozott, 15 perces sajtótalálkozóra, a remetei kolostorba tett látogatása miatt mintegy 40 perces késéssel érkezett, Annie Girardot mégis mosolyogva tűrte a villogó vakuk és tévékamerák össztűzét. A 74 éves francia filmsztár elhatározásához hűen nem nyilatkozott a sajtó képviselőinek, csak fotózásra és filmezésre volt lehetőség. Néhány rajongója számára dedikálta a saját fotóját, és egy puszi is elcsattant egy bátor fiatalember részéről.

Annie Girardot ma este jelen lesz a Köztársaság moziban, a La zizanie című, 1978-ban készített film vetítésén, amelyben Louis de Funes-el játszik.

vissza az elejére


Közcélú önkormányzati támogatások

(1. old.)

A csütörtöki tanácsülés lapzártánk után folytatódó vitáján a városi tanácsosok hosszas egyeztetés után elfogadták a CFR Ecomax sportklub 7 milliárd lejes támogatását, hogy részt vehessen az UEFA Intertoto kupán. Nehezen, de elfogadták az 1 milliárd lejnyi támogatást a Transilvania Filharmónia házbérének rendezésére. A romániai magyar képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céhnek 150 millió lejt utaltak ki infrastrukturális célokra. A Budai Nagy Antal/Dorobanţilor utcai földalatti parkolónak szánt 1500 négyzetméternyi telek bérbeadása érdekében kiírandó licitre 50 euró/négyzetméter indulási árat állapítottak meg. Eldöntötték: a polgármesteri hivatal udvarán létesítendő földalatti parkoló (3 millió eurós beruházás) 15%-át fedezi a városi tanács. A különböző egyházak összesen 15 milliárd lejhez jutottak, amit ingatlanjaik építésére, javítására fordíthatnak (az ortodoxok 9,141; a görög katolikusok és a római katolikusok 1–1; a reformátusok 1,950; az unitáriusok 0,350; a lutheránusok és a zsidók 0,8–0,8; a más felekezetekhez tartozók 1,398 milliárdot kaptak). A második félévi kulturális- és sportrendezvényekre, versenyekre, díjazásokra a középiskolák összesen 3,4 milliárd lejnyi önkormányzati támogatást kaptak. Ennek felosztása (millió lejben): Református Kollégium – 50, Brassai-líceum – 100; Báthory-líceum – 90; Apáczai-líceum – 75; Unitárius Kollégium – 50 stb. A városi tanács beleegyezett továbbá egy nagyszabású, 1200 milliárd lejes hitelfelvételhez szükséges procedúra beindításába, amely az utcák korszerűsítését (600 milliárd lej), parkolóhelyek kialakítását (100 milliárd lej), lakóépületek felépítését (250 milliárd lej) stb. szolgálja.

vissza az elejére


Drágul a vízdíj

(1. old.)

A Kolozs megyei tanács tegnapi ülésén megszavazta a vízdíjak új értékét. Eszerint a lakosságnak szánt ivóvíz a jelenlegi 9083 lejről 9462 lejre nő (0, 95 új lej), áfával 11 260 (1, 13) lejt kell majd fizetnünk köbméteréért. Hasonlóan növelték a csatornatisztítási díjat is, 3483 lejről 3628 lejre (áfával 4317 lej).

A határozat-tervezethez csatolt magyarázatban megemlítik, hogy a vízművek (jelenlegi elnevezése Szamos Víztársaság) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) segítségével 38,5 millió dolláros fejlesztést végzett, ebből az összegből 17,4 millió dollárt tett ki a kölcsön. Az ilyen jellegű programban résztvevők kötelesek időnként, de évente legalább egy alkalommal, és legkésőbb július elsejéig kiigazítani a szolgáltatási díjakat, az infláció függvényében. Ennek a kötelezettségnek a részét képezi a jelenlegi vízdíjnövelés is, amelyet az Országos Közgazdálkodási Szabályozó Hatóság előzőleg már jóváhagyott.

vissza az elejére


Díjazzák a lakóközösségeket

(1. old.)

A polgármesteri hivatal sajtóosztályától megtudtuk: a napokban hozzák nyilvánosságra a városháza által a lakóközösségek számára szervezett tavaszi nagytakarítási verseny nyerteseit.

Amint arról korábban beszámoltunk, a május elején meghirdetett megmérettetés során a legalaposabb tavaszi nagytakarítást végző lakóközösségeket díjazzák. Az első húsz helyre kerülő tömbház 40–40, a következő húsz pedig 20–20 millió lejt kap. Ugyanakkor díjazzák a harmadik helyet elért 60 lakóközösséget is: ezek 10–10 millió lejhez jutnak. Emil Boc polgármester arról számolt be, hogy összesen 164 lakóközösség iratkozott fel a versenyre: 48 a Monostorról, 36 a Mărăşti, 33 a Györgyfalvi, 19 a Donát, 27 a Hajnal negyedből és a Nyárfasorról.

Pálffy Károly, RMDSZ-es tanácsos sajnálatát fejezte ki lapuknak amiatt, hogy az önkormányzati képviselőket nem vonták be a munkába. – A tanácsosokat nem hívták, jómagam egyszer sem voltam a lakóközösségeknél. A tanácsülésen Minodora Fritea elpanaszolta, hogy a polgármesteri hivatal vezetősége sem vett részt a munkában – jegyezte meg Pálffy.

Városházi források közölték: az elbíráló bizottság tagjai már véglegesítették a nyertes lakóközösségek jegyzékét, de nyilvánosságra hozása előtt a polgármesternek is látnia kell a dokumentumot.

(k. o.)

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

Ne mondd mindig, hogy mit tudsz, de mindig tudd, hogy mit mondasz.

Claudius

vissza az elejére


Kishírek

(2. old.)

IX. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIÁT tart június 4-én, szombaton a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya. A 9.30 órakor kezdődő esemény műsorában hazai és magyarországi szakemberek előadásai, szekcióülések, cégbemutatók szerepelnek.További felvilágosítás az EMT kolozsvári titkárságán: 0264-590825, 0744-783237, emt@emt.ro

HUNYADI JÁNOS ALAKJA A MAGYAR ÉS A ROMÁN TÖRTÉNETÍRÁSBAN címmel Lupescu Radu tart előadást június 2-án, csütörtökön du. 5 órától az EME Jókai/Napoca utca 2–4. szám alatti székházának előadótermében (bejárat a baloldali lépcsőn!).

FOGADÓÓRÁT TART Máté András Levente parlamenti képviselő június 3-án, pénteken 11–13 óra között a Fürdő/Pavlov utca 21. szám alatti parlamenti irodában (I. em.).

A „KERESZTÉNY" ZSOLTÁROSKÖNYV címmel Ullmann Péter O. Praem. (Gödöllő) tart értekezést a Scola Társaság szervezte Liturgikus Szabadegyetem 2004–2005. évfolyamának utolsó előadásán, június 2-án, csütörtökön este 7 órától a BBTE Római Katolikus Hittudományi Karának dísztermében (Szentegyház/I. Maniu u. 5., II. em.).

LAKOSSÁGI FÓRUMOT TART az RMDSZ Kolozs megyei Elnöksége, együttműködve a Magyar Dolgozók Egyesületével, 2005. június 4-én, szombaton de. 11 órától a Mócok útja 75. szám alatti Pro Iuventute székházban. A fórum keretében az RMDSZ Kolozs megyei szenátora valamint parlamenti képviselői beszámolnak félévi tevékenységükről, majd a választók megvitatják a lakosság legégetőbb gondjait.

vissza az elejére


Szécsi András képeit keresik

(2. old.)

A kiváló erdélyi festőművész, a néhány évvel ezelőtt Marosvásárhelyen elhunyt Szécsi András festményeiből és grafikáiból készül kiállítást szervezni a Korunk Galéria. A szervezők tisztelettel kérik mindazokat, akiknek Szécsi-művek vannak birtokában, hívják föl a Korunk szerkesztőségét, Heim Andrást (432-154), vagy közvetlenül a szerkesztőséget értesítsék június 15-ig. (Cím: Kolozsvár, Nagy-Szamos/Iaşilor utca 14., hátul az udvarban).

*

Ismeretlen tettesek kedd éjszaka megrongálták az Unitárius Lelkészi Hivatal feliratos tábláját. Sem az Unitárius Püspökség sem a lelkészi hivatal nem tudtak információval szolgálni ezzel kapcsolatban.

vissza az elejére


József Attila Istenképe

(2. old.)

Az ember és az egyház Istenképe témával szervezett Református Szabadegyetemet a Kolozsvár-Külső Református egyházmegye május 26-31. között. Ennek keretén belül került sor kedden este nyolc órától a Kakasos templomban „Az Isten legszebb gondolata lelkem" – József Attila Istenképe című előadóestre.

A Református Szabadegyetem szervezői három színművészeti főiskolán tanuló diákot kért fel arra, hogy műsort állítsanak össze József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából.

Köllő Csongor, Albu István és Farkas Lóránd előadása több oldalról vizsgálta a költő Istennel való kapcsolatát: olykor vádolta Istent, olykor pedig úgy érezte, szüksége van rá.

Elsőként János apostol első leveléből hangzott el részlet. Majd Köllő Csongor olvasta fel bevezetőjét József Attila vallásosságáról. Kiderült belőle, hogy a költőt sokszor nevezték egyházellenesnek vagy éppen ateistának, és ezért bűnösnek könyvelték el. De tulajdonképpen csak a nyugalmat kereste, egy olyan helyet, ahol végre megnyugodhat a lelke és megbékélhet önmagával. És éppen ezt nem találta meg az egyház külsőségei, cicomái és hazugságai között. Ezért inkább az egyenes utat választotta, ahol az ember egyedül, méltó teremtményként beszél Istennel.

A bevezetőt József Attila versei követték, amelyekből kicsendült a kételkedő, néha szemrehányó ember, de ugyanakkor felfedezhettük a gyermekien őszinte és alázatos hívő embert is.

Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Csehov szerelmei – a Tranzitban

(2. old.)

A Csehov szerelmei című előadással vendégszerepel a Tranzit Házban június 6-án, hétfőn este a budapesti Új Színház. A „levél-játék" műfaji kategóriába sorolt produkciót Radnai Annamária dramaturg segítségével színpadra alkalmazta és rendezte Kiss Csaba. Az előadás kizárólag eredeti szövegekre, többnyire új, magyarul eddig ismeretlen levelekre épül.

Szereposztás: Anton – Kulka János, Lika, Lidija, Olga – Györgyi Anna.

„Ne mutassa meg a leveleimet senkinek" – kérleli egyik szerelmét a magánélet titkait mindig is szemérmesen őrző Anton Pavlovics. És íme, most – százegynéhány évvel később - egy „távoli országban", nyolcvan idegen ember nézi, hallgatja az egyetlen néma szempárnak szánt szavakat. Semmi nem menti tettünket – talán csak az a legyűrhetetlen kíváncsiság, hogy vajon milyen lehetett, hogyan szerethetett, vágyódhatott, menekülhetett az a férfi – aki a Sirályt, a Ványa bácsit, a Három nővért írta. Milyen udvarló, szerető, férj lehetett e könnyes szerelmek, reménybe-halt viszonyok, fájdalmas vágyódások írója. És kik voltak azok a nők, akik óhatatlanul ihletői, modelljei voltak a Nyináknak, Szonyáknak, Másáknak.

A Csehov szerelmeiben három nő lép színre, Lika Mizinova, Lidija Avilova és Olga Knipper. A „dilettáns" énekesnő, a férjezett írónő és a moszkvai díva, kora színművészetének egyik legnagyobb sztárja. Több futó kaland, párhetes nyári idill mellett ezt a három „hűséges" nőt őrizte meg számunkra a levélpapír emlékezete: a tizenöt évnyi levélváltás, azaz csaknem kétezer levél, két memoár és egy furcsa regény, Avilova későn született, öregkori gyónása.

Helyszín: Tranzit Ház (Malom/Bariţiu utca, 16), időpont: június 6., este 20 órakor.

vissza az elejére


Hogyan él az emberek tudatában a kommunizmus?

(2. old.)

Az emlékezet ikonográfiája – a totalitárius múlt feldolgozása az emlékezet helyeinek tükrében: Litvániában, Romániában és Németországban címet viselte az a projekt, amely arra kereste a választ, hogy a különböző országokban miként dolgozzák fel az elnyomó rendszerek emlékét.

A rendezvény következtetéseit, eredményeit, a programot szervező kolozsvári Német Kultúrközpont, május 30-án, hétfőn megnyitott tárlatában mutatta be az érdeklődőknek a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Echinox épületében. A német Erinnerung, Verantwortung Und Zukunft (Emlékezés, felelősség és jövő) alapítvány által is támogatott rendezvényen litvániai és romániai résztvevők hasonlították össze a második világháborús holokauszthoz és a kommunista rendszerhez kapcsolódó emlékhelyeket. Romániában jóformán az Elie Wiesel Múzeumon kívül alig akad más holokauszt témát bemutató tárlat, míg Németországban a berlini Zsidó Múzeum csak egy a sokból. A kommunizmus reprezentatív helyei között előkelő helyet kap a kelet- nyugat Berlint elválasztó Checkpoint Charlie, a hochenschönhauseni Múzeum (amely leginkább a Terror Házára emlékeztet), a bukaresti Parlament Palota és a máramarosszigeti múzeum. Dokumentáció készült az 1989-es rendszerváltásról is, itt Bukarestre, Kolozsvárra és Temesvárra terelődött a figyelem.

Simon Ágnes programfelelős elmondta, míg Németországban és Litvániában nagy hangsúlyt fektetnek a múlt feldolgozására, Romániában alig történtek ilyen jellegű erőfeszítések. Míg a másik két ország állami finanszírozással múzeumokat hoz létre, idehaza az ilyen jellegű múzeumok nagyrészt magánkezdeményezések eredményeként jöttek létre. A múlton nem reflektáló gondolkodásmód jellegzetes példája a Carol parkbeli mauzóleum, ahol szó sem esik a kommunizmus áldozatairól. A hajdani Casa Poporului is megúszta egy átnevezéssel, most Palatul Parlamentului névre hallgat. A megalomán épület miatt lebontott régi bukaresti házakról, templomokról viszont nem esik szó.

Kiss Bence

vissza az elejére


Mini-musical bemutató a Puck Bábszínházban

(2. old.)

Az évad utolsó produkciójára készül a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata, egy mindenki számára ismerős címmel, amely viszont teljesen újszerű és szokatlan formában kerül bemutatásra.

A Piroska és a farkas című mesét (a Grimm testvérek nyomán) László Noémi dramatizálta, de inkább átírta egy aktualizált, spontán, és nyelvhasználatát tekintve, (poszt)modern formába.

Az előadás látványtervezője Epaminonda Tiotiu, a táncjeleneteket Jakab Melinda koreográfus állította be.

A mini-musical, kicsit retros, kicsit rap-es zenéjét Venczel Péter komponálta, az előadás rendezőjének, Varga Ibolya felkérésére.

Fellépnek: Ambrus Tünde, Giriti Réka, Takács Enikő, Csortán Márton, György László, Kötő Áron, Urmánczi Jenő.

A bemutatóra hétfőn, június 6-án, 17 órától kerül sor.

K. Kovács István

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Június 2-án, csütörtökön: 11 órától: The Heart is Deceitful Above All Things – amerikai; 13 órától: Silmido – dél-koreai; 15.30 órától: Dark Horse – dán-izlandi; 19 órától: La zizanie – francia; 21 órától: Moartea domnului Lăzărescu – román. Június 3-án, pénteken: 11 órától: Mila from Mars – bolgár; 13 órától: The Yes Men – amerikai; 15 órától: Blood and Bones – japán; 18 órától: Lost and Found – német–észt–bolgár–román–bosnyák–magyar–szerb; 20.30 órától: Prin cenuşa imperiului – román; 23 órától: Red Coloured Grey Truck – szlovén.

GYŐZELEM – Június 2-án, csütörtökön: 10 órától: Joan – német; 12.30 órától: Private – olasz; 15 órától: Fix Alert – román; 17 órától: Născuţi la comandă – román; Unicul, adevăratul Tarzan – román; 19 órától: A Wonderful Night in Split – horvát; 22 órától: Eminescu versus Eminem – román. Június 3-án, pénteken: 10 órától: Blestemul ariciului – román; 12.30 órától: Italiencele – román; 16 órától: Ryna – svájci–román; 19 órától: Palindromes – amerikai; 22 órától: A Hole in My Heart – svéd.

MŰVÉSZ – Június 2-án, csütörtökön: 10 órától: Rövidfilmek; 19 órától: Marebito – japán; 14.30 órától: Rövidfilmek; 17 órától: The Cell – amerikai; 22 órától: Save the Green Planet – dél- koreai; Június 3-án, pénteken: 10 órától: Memories of Murder – dél-koreai; 12 órától: Kinghistan – német; 14.30 órától: Meglepetés-film; 17 órától: The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks – orosz (1924); 19 órától: A Year in the Death of Jack Richards – kanadai; 21 órától: Sex Trafic.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, június 2-án, csütörtökön este 7 órakor: Marc Camoletti: Logodnicele aterizează la Paris.

Június 7-én, kedden este 7 órakor: Hristo Bicev: Colonelul şi păsările.

EUPHORION STÚDIÓ

Június 5-én, vasárnap este 7 órakor: Aldo Nicolaj: Mi-am pus în gând să fiu un ticălos.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Május 30–június 14. között: Bartók Béla I. Nemzetközi Operakarmester-verseny.

ROMÁN OPERA

Június 13-án, hétfőn este 7 órakor: Rossini: Hamupipőke – olasz nyelvű előadás. Fellép Hercz Péter, a Magyar Opera énekese.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. old.)

Június 4-án, szombaton 12 órától: A kiskondás – magyar tagozat.

Június 5-én, vasárnap 12.30 órától: Vasilache és Mărioara – román tagozat.

Június 6-án, hétfőn du. 5 órától: Piroska és a farkas – magyar tagozat, BEMUTATÓ.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 3-án, pénteken este 7 órakor: Hangversenyek hangversenye. Vezényel: Gheorghe Victor Dumănescu. Közreműködnek a Zeneakadémia hallgatói.

MŰVÉSZETI MÚZEUM

Június 5-én, vasárnap du. 5 órakor: Răzvan Susana (gordonka) és Josu Okinena (zongora, japán) előadói estje.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Válasz vitaindítóra: velünk, vagy nélkülünk?

(3. old.)

Milyen lesz Kolozsvár tíz év múlva, húsz év múlva? Provinciális városka, vagy metropolisz? Többnyelvű lesz-e? A magyar közösség(ek)nek milyen súlyuk lesz a város életében? Rostás-Péter István kérdései jogosak és aktuálisak. Ideje van a vitának, ideje van az együttgondolkozásnak, mert Kolozsvár óhatatlanul gyökeresen meg fog változni. Kétségtelen, hogy számunkra, kolozsvári polgárok számára, nem mindegy, hogy hogyan, milyen irányba.

A kérdés szerintem nem az, hogy Kolozsvár a régióban központi szerepet fog-e betölteni, vagy sem, mivel minden esélye meg van arra, hogy a közeljövőben egy Gyalutól Apahidáig tartó konglomerátummá nőjje ki magát, hanem, hogy milyen is lesz ez a metropolisz. Olyan, ahol a gazdasági lehetőségek növekedése csupán parkolóházakat és bevásárlóközpontokat hoz magával, illetve kizárólag olyan szórakozási lehetőségeket, mint a sörfesztiválok, vagy a Monostor szélére építendő vidámpark, miközben a Filharmóniának átmeneti helyeken kell koncerteznie, és a képzőművészeti galériák egymás után buknak be, mivel gazdaságilag nem kifizetődők? Vagy olyan, ahol a kultúrához való jog gyakorlása (mert bár sokan nem tudják, ez egy alapvető emberi jog) a maga sokféle lehetőségén keresztül lesz elérhető, és amelyik magyar is lesz, mint ahogy német is, cigány is, zsidó is, illetve – ha arról álmodunk, hogy Kolozsvár világvárossá válik valamikor –, olasz is, francia is, kínai is?

Bele tudunk-e szólni a város változásának a folyamatába? Ha úgy értelmezzük, hogy ez nem egyéb, mint a demográfiai összetétel változása, etnikumok között végbemenő kollektív kannibalizmus, bizonyára nem tehetünk egyebet, mint behúzódunk sokat emlegetett várunkba, illetve újabb erődítményeket emelhetünk gettóink köré. Ha azonban megpróbálunk kilépni a román–magyar, centrum-periféria, városi-vidéki, őshonos-jövevény ellentétpárok gondolati csapdáiból, és új fogalomrendszerek után keresgélünk, lehet, hogy sikeresebbek leszünk a modell-teremtésben. Kolozsvár már régen nem (és valószínűleg soha nem volt) egyetlen lokális közösség építménye. Az utóbbi évtizedek befolyásos magyar értelmiségeinek nagyrésze első, vagy második generációs a városban. A régi helyi magyar lakosok nagyrésze korántsem nemesi származású. A város alakulására nézve nem termékeny, ha kevés realitással bíró szimbolikus reprezentációkon rágódunk. Arra kellene inkább odafigyelnünk, hogy a ritka esetben nemesi származású kolozsvári őshonos magyar nyugdíjas miért kénytelen óriásreklámokkal elsötétített szobájában tengetni napjait, vagy hogy miért lehet olyan könnyen megszüntetni a Főtér sarkán álló egykori New York, a későbbi Continental szállót, ahonnét az 1913-as békebeli fantázia-képeslapon oly vidáman tántorognak ki a pityókos polgárok és polgárnők, és amelynek az erkélyéről oly szenvedélyesen szónokolt Doina Cornea és társai az 1989-es forradalomról, amíg még volt akinek.

Magyarán, tényleg ideje van a nyilvános és a civil lakosságot megszólaltató, konkrét kérdéseket érintő vitának, ha bele akarunk (pontosabban ha minél többen bele akarnak) szólni a város fejlődésébe, és ha nem akarjuk, hogy a vonat elmenjen mellettünk. Ebben a munkában helye van a társadalomkutatóknak és a kultúrmunkát végző művészeknek is, a tanácsadás és az aktivizmus szintjén is (mint ahogyan már létezik egyébként a városban ilyen kezdeményezés). Ahhoz azonban, hogy a különböző helyi közösségek, és ezek között a magyar ajkú közösségek hangja elhallatszodjék a döntéshozókig, partneri kapcsolatokra van szükség. Partneri kapcsolatokra magában a civil társadalomban, illetve a civil társadalom és a politikai érdekképviselet, valamint a gazdasági befolyás között.

Mert a kérdést végsősoron úgy is fel lehet tenni, hogy hagyjuk-e, hogy az egész Kolozsvár egy óriási „Szóra sopping szenter"-ré váljon, ahol egyetlen fajta harsány zene- és vizuális kultúrával bombázzák a lakosokat (és ahol esetleg nosztalgikusan fogunk visszaemlékezni Funar couleur locale-jára), vagy inkább valami mást akarunk, például egy vidám, sétálóutcákkal tele, felszabadult hangulatú, sokszínű és soknyelvű várost. Hogy hogyan képzelem el a jövőmet: úgy, hogy öregedő magyar nőként hétvégi estéimet kiskertes városszéli (peremvidéki) lakásomban töltöm, gyermekeim külföldről hazaküldött videóleveleit nézegetve, miközben az egykori New York Szállóból bankká átalakított épület előtti járdán üresen kopognak a léptek, vagy úgy, hogy a Virág utcai kiskocsmák teraszán borozgatok, majd a perui, ír és holland utcazenészek mellett elhaladva végigsétálok a központon, és a Tranzit Ház előtt visszaépített Németek pallóján átkelve felbattyogok a Fellegvárra, ahol majd megnézem és meghallgatom Kolozsvár éjszakai színeit és hangjait.

Könczei Csilla,
kolozsvári lakos

vissza az elejére


Erősödő kisebbségi együttműködés

(3. old.)

A Szabadság figyelemmel követte, támogatta, és meglehetős visszhangot is biztosított a múlt héten Kolozsváron megrendezett Első Európai Kisebbségi Felsőoktatási Konferenciának. Most érkezett el az ideje, miután az internetes értekezletet követő szintén virtuális sajtótájékoztatón feltett kérdésekre a válaszokat is megkaptuk a rendezvény szervezőitől, hogy értékeljük a történteket.

Ez az eddig példátlan kezdeményezés a szerény anyagi lehetőségek miatt egyelőre csak a világháló segítségével gyűjtötte egybe Európa 50 kisebbségi nyelven (is) oktató felsőoktatási intézményének mintegy a felét, de igény és remény van a folytatásra, méghozzá a valós fizikai térben.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács égisze alatt és Bodó Barna elnökletével létrejött, de tulajdonképpen Hantz Péter alelnök, szóvivő és helyi egyetemi fizika tanár kezdeményezésének köszönhető távértekezlet fontossága a számok, külsőségek és presztízskérdéseken túlmenően (erről szólnak hozzánk intézett levelek, az eseményről pedig lásd még a http://conf.bolyai-u.ro internetes honlapot is) az alábbiakban emelhető ki: első alkalommal tanácskoztak Európa kisebbségi egyetemi, főiskolai vezetői, megszövegeztek egy chartát, amellyel immár együttes fellépéssel képviselni tudják érdekeiket kormányaik és Európa előtt, ugyanakkor megragadják az alkalmat, hogy figyelmeztessenek mindenkit: ha már a Bolognai Folyamat fel szeretné forgatni az összes európai nemzeti felsőoktatási rendszert, hogy azokat az amerikaival összhangba hozza, akkor ezt az átszervezést fordítsák egyúttal további kisebbségi tannyelvű felsőoktatási intézmények létesítésére ott, ahol erre szükség van.

A romániai magyarság számára politikai szempontból azért is jelentős ez a mozzanat, mert az RMDSZ, noha soha nem adta fel az állami Bolyai Egyetem újbóli megnyitásának a célkitűzését, nem ígéri rövid távon ennek a megvalósulását. Ezért a konferencia szervezői és több szakember is bírálja az RMDSZ-t. Ha a Szociáldemokrata Párttal együttműködésben a volt kormány idején kicsin múlott, hogy nem létesültek legalább önálló magyar karok a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (helyette inkább az aradi Szabadság-szobor került a teljesítendő követelési lista élére), most sincs szó – „csak" az RMDSZ programjában – az önálló magyar állami egyetemről. Önálló tanszékek és karok megalakulására sem máról holnapra számíthatunk, az a politikailag kedvező pillanat elmúlt. (Bár ne lenne igazam.) Ennek ellenére biztató, másrészt nagyon is természetes, hogy mind Markó Béla RMDSZ-elnök, mind pedig Kötő József oktatási államtitkár üdvözölte a konferenciát, a miniszterelnök-helyettes pedig megismételte, hogy az önálló magyar egyetem gondolatát az RMDSZ nem adta fel.

Az üzenetek még csak rövid ismertetésére sincs hely, szemelvényként talán annyi megemlíthető, hogy Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök kifejezte meggyőződését, hogy a kulturális örökségük megmaradásáért küzdő kisebbségek egyúttal példát mutatnak Európának abban, hogyan lehet a földrészünk sokszínűségét megőrizni. Gabriel Andreescu emberjogi harcos szerint minden olyan álláspont, amely egy magyar tannyelvű állami egyetemet ellenez, a kisebbségek nemzetközi jogvédelmének lábbal tiprását jelenti. A Nobel-díjas Michael Atiyah is, aki már 1990-ben támogatta a Bolyai-egyetem ötletét, elérkezettnek látja az időt a kisebbségi felsőoktatás ügyében lépni Európa-szerte. Dobolyi Alexandra és Tabajdi Csaba magyar szocialista vagy Gál Kinga, Németh Zsolt és Schmitt Pál fideszes európai parlamenti képviselők egyaránt kiállnak az önálló kisebbségi tannyelvű felsőoktatási intézmények mellett. De ezt teszi több külföldi társuk, Smaranda Enache és az Európa Tanács, illetve különböző kisebbségek jeles képviselője is. Az értekezlettől pedig a nem többségi nyelvű felsőoktatás ügyének jelentős haladását várja Tőkés László.

Az említett chartában pedig, amelyet Gál Kinga fog az Európai Parlament elé vinni, többek között egy olyan ajánlás található, hogy mivel minden olyan kisebbség esetében, amelynek több mint 100 000 tagja van, az anyanyelvi felsőoktatás biztosított valamilyen szinten az Európai Unióban, a tagállamok tegyék lehetővé az egy bizonyos területen helyi többséget alkotó nemzeti kisebbségek számára az önálló állami egyetemek létét az elitképzés, a kultúra megőrzése és továbbélése, valamint európai kultúrkörbe kapcsolása céljából. A charta szabályozná azt is, hogy mely szakterületeken lenne kötelező a kisebbségek nyelvén felsőoktatást szervezni.

Lehet, hogy európai közvetítéssel kap majd a romániai magyar felsőoktatás ügye újabb lendületet Brüsszelből vagy Strasbourgból. Szurkolhatunk ezért, az RMDSZ pedig mindezt megelőzve léphetne az ügyben.

Balló Áron

vissza az elejére


Elszegényedett kincses Kolozsvár

(3. old.)

A szegénység parazitákat termel. Tetveket és kullancsokat, amelyek nem csak vért szívnak, hanem kultúrát is.

Felemésztik a tradíciókat, a köveket, amelyek határvonalat jelentettek a barbárság és a civilizáció között, darabokra törik, porrá morzsolják, hogy aztán cementet öntsenek rá, formátlan formát adva mindannak, ami eddig érték volt. Most még emlék, holnap már az sem.

Kolozsvár lassan keleti külvárossá vedlik át. Nemcsak az emberek minősége, színe-szaga tolódik meghatározhatatlan irányba, hanem a régi falak patinája is lemálik, leomlik és senki sem akarja észrevenni, hogy bűzlik a kulturálatlanságtól.

Régi, kovácsoltvasból készült épületek díszei, ékszerei, amelyek más nyugati városok büszkeségei lehetnének, rozsdásodnak. Kétes színű gyűjtögetők viszik, lopják, újraolvasztatják. Azért, hogy nyugati márkájú acéldrót formájában valaki visszavásárolja és drótkerítést csináljon belőle. Régi csipkés balkonok, ablakrácsok, művészi kivitelezésű kapuk tűnnek el, s a régi kincses Kolozsvárból egy új keleti „metropolisz" születik, ahol egészen más törvények uralkodnak, mint amit megérdemelne ez a város.

Hol van a filharmónia, hol van a gyűjtemények múzeuma, hol van Kolozsvár évszázados parkjainak patinás arculata, mi történik a régi utcákkal, amelyekre bármelyik nyugati nagyváros nagyon büszke lehetne? Mindenki épít, illetve rombol. Rombolja a tradíciókat, a történelmet. A Malom-árok szemétárok lett, a Bánffy-palota kocsmakert, a főtéri Mátyás-szobor pedig amolyan szex-drog klub, találkozóhely. Az firkálja az évszázados falakat, aki akarja, senki nem szól, s ha szól is valaki, fejbe verik. A nyomorult éhenkórászok, a szerencsétlen sápadt arcú öregek mellett, pocakos, hegyes orrú márkás cipőben járó, új autósok köpködik a tökmagot, hevesen szorongatva a köldöküket mutogató, csupaszon díszelgő arájukat.

Hol vagy kincses Kolozsvár, híres könyveiddel, könyvesboltjaiddal? Utcasarkon papírtonnákat osztanak, reklámozva a semmit.

Prostituáld magad, kincses Kolozsvár! Eladod, odaadod, eldobod az értékeid és megvásárolod apáid, öregapáid fáradozása révén összegyűjtött kincsével azt a szemetet, amit egy igazi kultúra kivet, ki kellene vetnie magából.

Drezdát lebombázták, porrá tiporták, meg akarták semmisíteni. Lakosai újraépítették. Kolozsvárt talán őseink szelleme megvédte a háború borzalmaitól, de most a békés idők „kopasz-pocak-kullancs típusú új gazdagok egylete" kíméletlenül rombolja, s a rombolást már soha, senki nem fogja helyrehozni. Még nem késő.

Merre tartasz, kincses városunk? Kolozsvár, amire fél Európa büszke volt, ma egy olyan massza, aminek íze nincs, de szaga meghaladja a legbüdösebb keleti putrit is.

Fejlődve rombolunk és gazdagítunk olyan valakiket, akiknek Kolozsvár semmit sem jelent!

Kullancsok paradicsoma vagy kincses Kolozsvár?

Valamikor fejedelmek büszkesége, székhelye volt.

Varduca György

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Liberális marad az NLP

(4. old.)

NLP hajlandó a fúzióra a DP-vel, de ez a párt liberális és az is marad, meggyőződésből, nem opportunizmusból, jelentette ki Eugen Nicolăescu képviselő, az NLP szóvivője. Kifejtette, erről az NLP vezetősége állapodott meg kedd esti ülésén, amelyen jelen volt Călin Popescu Tăriceanu pártelnök is. A találkozón egyhangúlag elfogadták a fúzió és a néppárti doktrínára való áttérés kérdésével kapcsolatos liberális álláspontot.

Az NLP vezetőinek reakciója Valeriu Stoica legutóbbi nyilvános szereplése után következik, hogy az egykori pártelnök élesen bírálta a liberálisok jelenlegi vezetőit és síkra szállt a DP-vel való egyesülés, valamint az így létrejövő új alakulat európai néppárti áramlathoz való csatlakozása mellett.

Eugen Nicolăescu elmondta, az NLP-nek legitim vezetősége van, világos politikai mandátummal és a 2005 februári kongresszuson határozottan vállalt felelősséggel. „Az NLP fő célkitűzése a kormányzás, a kormányzati program megvalósítása", szögezte le. A fúzió révén létrejövő új alakulat doktrínája kapcsán az NLP-képviselő elismerte, hogy problémák adódhatnak, mivel a DP néppártá alakulhat, az NLP pedig nem mond le a liberalizmusról.

vissza az elejére


Tanúvallomások a pokolból – mesélnek az újságírók
Kétlik, hogy Munaf tudott volna az akcióról

(4. old.)

Visszafogottan nyilatkoztak az újságírók a kiszabadításuk utáni első nyilvános sajtóértekezleten. Kifejtették: tartanak attól, nehogy olyan részleteket áruljanak el, különösen kimentésükről, amelyek további életeket sodorhatnak veszélybe. A túszejtők nagyon is naprakészek a román híradásokkal, és hajlamosak az információkat félreértelmezni, ezért figyelnek minden szavukra. Mindhárman tagadták, hogy valami közük lett volna az akcióhoz, noha egyre több forrás erősítette meg az elmúlt napokban a hírt, miszerint hármuk közül az egyik részese volt az akciónak.

Mindhárom újságíró tagadja, hogy tudott volna valamit a készülő akcióról, vagy hogy valamilyen kapcsolatban állt volna a túszakció megszervezésével vádolt Omar Hayssammal, vagy Muhammad Munaffal. Elmondták: nem fogadtak el tőle pénzt, csak a repülőjegyeket. A napidíjak az őket delegáló szerkesztőségek protokollalapjából származtak, az ennivalóról maguk gondoskodtak, azt viszont nem tudták elmondani, hogy a szállodakölteségeket ki állta – idézi az újságírókat a Hotnews.

Megjegyezték: vannak olyan témák, amelyekről nem szólhatnak, ellenkező esetben veszélybe sodorhatják életét, akik megmentésükben segédkeztek. Ezért nem válaszolhatnak az olyan kérdésekre, hogy kik szabadították ki őket, és mit csináltak közvetlenül kiszabadításuk után. Csak annyit mondottak: amikor a román hatóságok átvették valamennyiüket, szemük be volt kötve.

Hozzátették: még most sem értik igazán, hogy lehetett Munaf is része az akciónak (az iraki származású amerikai álalmpolgárt, Hayssam üzlettársát azzal vádolják, hogy családjával együtt részei voltak a túszejtés kitervelésének – szerk. megj.), hiszen ugyanolyan bánásmódban volt része, mint nekik, sőt, voltak olyan pillanatok, amikor az újságíróknak kellett lelket önteniük belé. Sorin Miscoci szerint folyamatosan be volt kötve a szemük, még akkor sem vették le a kendőt róluk, amikor az illemhelyre vitték őket, ezért nem tudják megmondani, hogy egy vagy két csoport tartotta őket fogva. Tagadták, hogy óvatlanok lettek volna, szállodájuk olyan utcában volt, amelynek mindkét végét őrizték, és kimondottan újságírók számára volt fenntartva, sötétedés után pedig nem léptek ki az utcára.

Elmondták: az irakiak körében a nők nagy tiszteletnek örvendenek, ezért Marie Jeanne-nak jobb bánásmódban volt része, sokkal többször hagyhatta el a pincét, mint a fiúk.

Valamelyik újságíró tudott volna az akcióról?
Az Antena 1 szerint a Bagdadban kihallgatott iraki túszejtők közül többen is azt vallották: az egyik újságírónak tudomása volt az akcióról. A tévéadó úgy tudja, ezeket az információkat bukaresti ügyészségi források is megerősítették. Mi több, az ügyben többször is megszólaló Radu Tudor katonai elemző azt nyilatkozta: minden valószínűséggel Marie-Jeanne Ionnak voltak információi az akcióról (A hölgy ismerte Hayssamot, állítólag autót is kapott tőle. Marie-Jeanne azonban ezt tagadja, ő csak tanácsot kért tőle autóvásárlás-ügyben. Annyi bizonyos, a lány édeasapja, Vasile Ion buzăui SZDP-s szenátor, akarva-akaratlan is ismerte a szíriait, akinek a megyében van a főhadiszállása, üzleti kapcsolatai pedig a Szociáldemokrata Párt legfelsőbb köreihez elvezetnek – szerk.megj.). Állítólag Muhammad Munaf azt az utasítást kapta Hayssamtól, hogy Bagdadban működjön szorosan közre Marie Jeanne Ionnal, az újságíró ugyanis tudja, mi küldtetésének célja – jelentette be az Antena 1 egyik hírműsorában.

Kiderült: amikor Sorint – mindenki rémületére – narancssárgába öltöztették, Ovidiut meg is verték, és fegyverrel fenyegették, mert nem tartott be bizonyos szabályokat. Erről azonban egyikük sem volt hajlandó bővebben nyilatkozni. – Kérjük, értsenek meg, nem akarunk részletekbe belemenni, mert ha valami olyasmit mondunk ki, amit nem kellene, az irakiak életébe kerülhetne! – kérték. – Azok az emberek, finoman fogalmazva, lelkileg zavarodottak, bármit, amit a román sajtó közread, félreértelmezhetik, ennek pedig szomorú következményei lehetnek. Ők ott nagyon figyelnek most arra, amit mi itt mondunk – hangsúlyozták, ezzel is utalva arra, az elrablók, vagy azok nagy része még szabadlábon vannak. Annyit azonban hozzátettek: a közvetítőknek köszönhetjük, hogy az a bánásmód, amelyben részünk volt, nem volt annyira elviselhetetlen.

– Nincs az a szakma, ami megérne egy ilyen kockázatot. Olyan embereknek okoztunk fájdalmat, akik szeretnek minket – összegezett könnyek közt Marie-Jeanne.

Egy nappal korábban a Prima Tv-nek adott exkluzív interjúban Marie Jeanne bebizonyította: igenis, lehet néhány másodperc alatt üzenetet írni. Az elrabláskor többször is elhangzott, kizárt, hogy valakinek, akit épp egy autóba tuszkolnak be iraki fegyveresek, olyan lélekjelenléte legyen, hogy fél kezével sms-t küld főnökének a szerkesztőségbe. Marie-Jeanne elmondta: amikor az iraki banditák a román híradásokból megtudták, hogy üzenet ment, azzal fenyegették, elvágják a torkát. Ami a videofelvételeket illeti, megtudtuk: az első a Prima operatőrének, Sorin Miscocinak a felszerelésével készült, a „jelenetet" többször is újra kellett venni, mert Marie-Jeanne folyton sírt.

Jó pont Băsescunak Washingtonban
Cristopher Smith amerikai republikánus képviselő Temesváron kijelentette, Washingtonban nagyon nagyra értékelik azt, ahogyan Traian Băsescu elnök megoldotta a román túszok válságát, hiszen bármilyen meghátrálás a túszejtések számának növekedéséhez vezetett volna. Băsescu hajlíthatatlan álláspontját kedvezően fogadták Washingtonban, mondta.

Kolozs megyei arabokat is ellenőriznek
A Kolozs megyei ügyészség több arab üzletember dossziéit ellenőrzi, hogy információkat szerezzenek az Omar Hayssammal fennállt esetleges üzleti kapcsolatokról.

Ilie Nariţa, a Kolozs megyei Fellebbviteli Bíróság főügyésze kedden elmondta, 142 olyan ügyiratról van szó, amelyben Kolozs, Máramaros, Beszterce-Naszód megyében tevékenykedő arab és izraeli üzletemberek voltak a gyanúsítottak, olyan gazdasági-pénzügyi bűntettek kapcsán az utóbbi tíz évben indított vizsgálatokban, amelyekben végül nem történt vádemelés.

„Megerősítjük, hogy Románia főügyészének rendelete nyomán újra ellenőriztük az arab vádlottak pereiben hozott ítéleteket, és megállapítottuk, hogy az ítéletek törvényesek és megalapozottak, ugyanakkor igen sok olyan ügy volt, amely vádemeléssel és perrel végződött", nyilatkozta Ilie Nariţa.

vissza az elejére


Ferber: Megálljt az EU-bővítésnek

(4. old.)

Románia és Bulgária csatlakozási szerződése ratifikálásának megakadályozását helyezte kilátásba Markus Ferber, az Európa Parlament németországi kereszténydemokrata képviselője, aki az EU-bővítés azonnali befagyasztását szorgalmazta. – Világos számunkra, hogy mind Románia, mind Bulgária Európa része, és mindketten az unió tagjaivá kell hogy váljanak. De erre csak akkor kerülhet sor, ha mindkét ország alaposan fel van készülve, ezt pedig egyikről sem lehet jelen pillanatban elmondani – nyilatkozta a BBC-nek a politikus, aki szerint maga az Unió sincs felkészülve új tagok befogadására. Ferber elmondta: – Ha Románia és Bulgária felkészül, akkor nincs semmi ellenvetésünk, az ellenérzések nem velük kapcsolatosak, hanem Törökországgal. Véleményünk szerint ennek az országnak semmi keresnivalója nincs az Unióban. Ez a téma hangsúlyosan szerepelni fog a Németországban ősszel sorra kerülő előrehozott választásokon, a szociáldemokrata Schröder ellenjelöltjének, a kereszténydemokrata Angela Merkel kapmányában. Ferber úgy vélekedett: ha 2007-ig nem sikerül elfogadtatni az EU alkotmányát, akkor semmi értelme a bővítésnek.

vissza az elejére


Vissza Vadimot?

(4. old.)

Ma ülésezik a Nagy Románia Néppárt Állandó Bizottsága, amely megvitatja Corneliu Vadium Tudornak, a párt alapító elnökének a párt élére való visszatérésének és a régi elnevezés felvételének kérdését. Amint arról korábban tudósítottunk, Tudor szenátor azzal indokolja ezeket a döntéseket, hogy „puccsisták csoportja súlyos helyzetet" okozott a pártban, ugyanakkor az NRNP-nek fontos problémákkal kell szembenéznie „a jelenlegi bel- és külpolitikai helyzetben".

Kedden Cornel Ciontu, a márciusban Nagy Románia Néppárttá átkeresztelt csoportosulás elnöke, aki önként és jószántából visszavonuló Tudor helyét vette át, kedden sajtóértekezleten tiltakozott amiatt, hogy nagyromániás parlamenti képviselők és Tudor testőrei megakadályozták abban, hogy bemenjen hivatalába. „Minősíthetetlen törvényszegésnek" nevezte a pártszékháznál történt botrányt, úgy vélekedett, hogy „a hatóságoknak hivatalból eljárást kellene indítaniuk a tettesek ellen". A politikus heves szavakkal és kemény jelzőkkel ítélte el az ellene szabálysértések sorozatával kitervelt puccsot.

vissza az elejére


Fokozni kell az integrációs erőfeszítéseket

(4. old.)

A franciaországi népszavazás után Romániának fokoznia kell integrációs erőfeszítéseit, mert félő, hogy a várhatóan beinduló euroszkeptikus hullám kihat az ország uniós csatlakozására is, hangzott el Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a külügyminiszter, az uniós főtárgyaló, illetve az integrációs tárca vezetőjének jelenlétében a kormánypalotában tartott tanácskozásán, május 31-én, ahol a romániai parlamenti pártok vezetőivel közösen elemezték az előállt helyzetet.

A miniszterelnök-helyettes arról is tájékoztatta a parlamenti frakció képviselőit, hogy a belügyi tárcánál készül a decentralizációs törvénycsomag; a jogszabály megalkotásához hozzájáruló RMDSZ-es javaslatokat Seres Dénes és Antal Árpád képviselők dolgozzák ki.

Az 1-es és 4-es oldalt szerkesztette Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Méra
Aranylakodalmasokat köszöntöttek

(5. old.)

Aranylakodalmasokat ajándékozott meg hét végén, a Mérai-napok keretében a Kisbácsi Polgármesteri Hivatal. 18 házaspár oklevelet és hárommillió lej készpénzt vehetett át Kisbács polgármesterétől és alpolgármesterétől.

– Ha minden család megérné ezt a nem mindennapos évfordulót békében, egyetértésben, akkor nem lenne annyi válás, a törvényszéknek és az ügyvédeknek is kevesebb dolguk lenne – mondta Ioan Pop polgármester.

Márton Elek alpolgármester versidézettel kedveskedett az ünnepelteknek, akik közös ebéden is részt vettek. Márton Elek elmondta, június 12-én Kisbácsban is hasonló ünnepségre kerül sor, ott az ezüstlakodalmasokat is felköszöntik, ám ajándékot csupán az aranylakodalmasok kapnak.

B. E.

vissza az elejére


Újraindul a termelés a kolozsvári cipőgyárban

(5. old.)

A Clujana cipőgyár 2006 júniusáig több mint egy millió eurós befektetéssel újraindítaná a termelést. A Clujana társaság vezetősége bejelentette, hogy a befektetések célja korszerűbb termékek előállítása. Sabin Pop ügyvezető igazgató elmondta, hogy 10,5 milliárd lejt fordítanak a termelési részleg rehabilitációjára, 15 milliárd lejt új felszerelésekre és hozzávetőlegesen 20 milliárd lejt a végső munkaszakaszt végző osztályra. Év végéig a cipőosztályra 250, a bőrkészítéshez pedig 60 munkást alkalmaznak.

A vállalat saját bejegyzésű termékekkel árasztja el a piacot, kezdetben csak mintákat állítanak elő. A sajátos modellek a Clujana hagyományos ismertetőjeleit hordozzák majd, persze a korábbi módosított változatában. A tényleges termelés augusztus végén kezdődik, eleinte 25 ezer pár cipőt terveznek a hazai piacon értékesíteni. A termékeket a gyár melletti mintaboltban lehet majd megvásárolni. Jelenleg az üzlethelyiség felújításán dolgoznak. A termékekkel külföldi piacokat is megcéloznak.

A Clujana társaságnak 2000-ben 5,8 millió dollár fölötti forgótőkéje volt. 2003-ban ennek 68 százaléka különböző tevékenységeket folytató cégeknek adódott el. Jelenleg a Clujana társaság területén 33 különböző szakterületű cég működik. Az 1,8 millió dollár értékű el nem adott részvényt bérbe adják vagy a Clujana hasznosítja.

vissza az elejére


Víz nélkül az adósok

(5. old.)

Az idő során felgyűlt adósság miatt a Vízművek több lakóközösségnél felfüggeszti szolgáltatását. A legtöbb pénzzel a Tăşnad utca 20. (16,7 millió lejes adósság), a Tăşnad utca 27. (10 millió lej) és Peana sétány 14. szám (9,4 millió lej) alatti lakók tartoznak.

A vízművek közleményben hangsúlyozza, hogy az adósságok több mint 2 hónaposak, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a lakóközösségek törlesszék azokat.

vissza az elejére


Szilágy megye
Örökölhető, eladható vagy bérbe adható a tejkvóta
Nem értékesíthető a be nem vallott tejmennyiség

(5. old.)

Az európai uniós csatlakozás a mezőgazdaság számára hozza majd a legnagyobb változást, az egyik legjelentősebb módosulás például a tejtermelőket érinti. A tejkvóta fogalma nem ismeretlen az érintett gazdák körében, ám Szilágy megyében – és vélhetően máshol is – kevesen értették meg annak pontos jelentését. Pedig a tájékozatlanság ezúttal is keményen visszaüthet: aki plusz adóterhektől tartva elhallgatja a termelt tejmennyiség valós értékét, az önmagát csapja be, a többlet mennyiséget ugyanis nem áll majd jogában eladni.

Amikor a mezőgazdasági igazgatóság falvanként, illetve gazdánként nyilvántartásba készült venni a forgalmazásra szánt tejtermelést, akkor sokan nem a valós értékeket jelentették. Meglehet, attól féltek, amit a „kvóta" jelentett az idősebbek számára: beszolgáltatást, adókötelezettséget, de mindenképpen rosszat. Ezúttal viszont egészen másról van szó. Az Európai Unió az eddigi termelés alapján leoszt az országnak egy forgalmazható tejmennyiséget, amit tovább osztanak falvakra, gazdákra, az eddig bejelentett tejtermelés mennyisége szerint.

A nyilvántartás a feldolgozónak beadott, illetve a piacon vagy az ismerősöknek eladott tejmennyiségre vonatkozik, nem érinti a családi használatra szánt mennyiséget. Aki eddig letagadta, mennyi tejet adott el a piacon vagy szolgáltatott be a feldolgozónak, az ezúttal „öngólt rúg", hiszen sokkal kisebb kvótát kap majd. A különbséget esetleg megissza, vagy a disznóknak adja, de nem forgalmazhatja.

Luka Péter, a mezőgazdasági hivatal aligazgatója felhívta a figyelmet arra, amit sokan nem tudnak, de nagyon fontos eleme lesz a mezőgazdaságnak: a tejkvóta a gazda nevére szól, és vagyonként kezelhető! Azaz örökölhető, eladható vagy bérbe adható, akár egy személygépkocsi. Még akkor is megilleti a gazdát, ha már régen eladta teheneit. Ha kialakulnak a nagyobb farmok, a tulajdonosok majd a gazdáktól fogják felvásárolni vagy bérelni a tejkvótákat, hiszen állami támogatást is csak ezek alapján kaphatnak.

Szilágy megyében mintegy 50 ezer szarvasmarhával számolnak. Szeretnék, ha a megye állatállományához mért – vagy annál nagyobb – tejkvóta jutna számukra, mert ez a gazdák, a megye mezőgazdasága számára nagyon fontos tényező, feldolgozóipart és piaci lehetőséget is jelentene. Ebben nagy felelősség hárul a polgármesterekre, a helyi mezőgazdasági szakemberekre, rájuk hárul ugyanis a bejelentőlapok kiosztása, illetve havonkénti összegyűjtése. A jelentéseket nemcsak helyi vagy megyei szinten, de országos szinten is összesítik.

– Abban a megyében, ahol a mezőgazdasági ágazatok közül a gabonatermesztés nem jövedelmező, ahol a domborzati és éghajlati körülmények inkább a gyümölcstermesztésnek és az állattartásnak kedveznek, nem mindegy, mennyi tej forgalmazására lesznek jogosultak a gazdák. Ezt már most meg kellene érteni, amíg nem késő – mondotta Luka Péter aligazgató.

Józsa László

vissza az elejére


Büntethető, aki nem kijelölt helyen vásárol tejet

(5. old.)

Az uniós kvóta szerint évente több mint hárommillió hektoliter tehéntejet termelhetünk, ennek egyharmada kerülhet feldolgozásra, mondotta dr. Ivan Ilarie, a Kolozs Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság munkatársa. Dr. Cristea Costan, a szászfenesi biológiai állomás vezető szakembere arról tájékoztatott, az országos tejkvótát megyékre, illetve a szarvasmarha tenyésztő társaságokra osztják le, amelyek tovább osztják a kvótákat, és követik, hogy mennyi tej kerül a piacra. A gazdáknak napi nyilvántartást kell vezetniük arról, mennyit tejet fejtek, és annak mi lett a sorsa, kinek adták el.

– Itt nem lehet csalni. Szinte biztos, hogy a jövőben nem csupán azt büntetik, aki ott árul tejet vagy tejterméket, ahol nem szabad, hanem azt is, aki ott vásárol, ahol ezt megtiltották. Egyelőre még nincs nagy baj, de 2007, esetleg 2008 után komolyra fordul a tej értékesítési folyamata – tájékoztatott dr. Cristea Costan.

A tej minőségét illetően Románia hároméves türelmi időt kapott, tehát 2009-ig kell teljesíteni a minőségi normákat.

Barazsuly Emil

vissza az elejére


Első áldozás és bérmálás a Szent Mihály-templomban

(5. old.)

 

Ünnepi szentmise keretében 26 gyermek járult az első szentáldozáshoz dr. Czirják Árpád pápai prelátus, érseki helynök kezéből a kolozsvári Szent Mihály-templomban (felvételünkön), az elmúlt vasárnap. A szertartás után a Krisztus testében és vérében részesültek gazdag művészi műsorral örvendeztették meg a jelenlévőket. A következő vasárnap (június 5-én) ugyanott, a délelőtt 10 órakor kezdődő főpásztori szentmisén dr. Jakubinyi György, a főegyházmegye érseke 130 személyt részesít a bérmálás szentségében. Az első áldozókat, valamint a bérmálandó felnőtteket és hallássérült gyermekeket Kovács Árpád lelkész, míg a bérmálandó fiatalokat és a román csoportot Korom Imre lelkész készítette fel, nagy odaadással. (Fodor György).

 

vissza az elejére


Közpénzek felhasználását ellenőrzi a munkaerő hivatal

(5. old.)

A Kolozs megyei munkaerő hivatal által ellenőrzött 40 cég közül 13 esetében találtak rendellenességet, ami a munkanélküliségi alapból kiutalt kedvezményes hitel felhasználását illeti – jelentette ki sajtóértekezletén Daniel Don ügyvezető igazgató. Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a munkaerő hivatal átfogó és alapos kivizsgálást kezdett azon 2002-től kötött hitelszerződések esetében, amelyeket a cégek munkahelyteremtés céljával kötöttek a 2002/76. számú törvény feltételei mellett a hivatallal. Már az ellenőrzés kezdetén kiderült, az intézmény több alkalmazottja munkahelyi mulasztást követett el, de felmerült a korrupció gyanúja is, ellenük egyelőre a hivatal fegyelmi bizottsága kezdett eljárást.

Júniusban még 27 céget kell ellenőrizni, tehát a hónap végén átfogó jelentést készíthetnek a tapasztaltakról, mondta Daniel Don. A hitelszerződések lényege az volt, hogy munkahelyet teremtsenek, az új állások legalább felére pedig munkanélkülieket kellett volna alkalmazni. Minden állás után 100 millió lejt fizettek a munkanélküliségi alapból, a különféle célokra felhasználható kölcsön utáni kamat pedig nagyon alacsony volt. Több cég azonban nem tett eleget a 76. törvény feltételeinek, vagy bizonyos előírásokat rosszul értelmeztek, így ezekben az esetekben vissza kell fizetniük a felvett kölcsönt – magyarázta az ügyvezető igazgató. Amennyiben a munkaerő hivatal alkalmazottai tisztességesen ellátták volna feladataikat, a félreértéseket idejében tisztázhatták volna, illetve elkerülhették volna a közpénzek nem rendeltetésszerű felhasználását. Az ellenőrzött cégek közül négynél okirat-hamisítás gyanúja is felmerült, ezek ellen bűnügyi kivizsgálást kezdeményeztek. Nincs szükség problémás vállalkozókra, munkáltatókra, mondta Daniel Don, aki szerint ennek a tisztogatási akciónak meg lesz a pozitív eredménye. Az eljárással elégedetlenkedőknek pedig meg kell szokniuk, hogy a közpénzek „útja" közérdekű, és az adózó polgároknak jogukban áll megtudni, ki mire költi a költségvetés pénzét.

A munkaerő hivatalnak több mint 4 milliárd lejt kell behajtania az érvénytelenített hitelszerződésekből. A cégek ellen kényszervégrehajtást foganatosítanak, a fennmaradó adósságért pedig vétkes kollegáik ellen indítanak majd eljárást. Erre az évre a hivatal 26 milliárd lejjel rendelkezik, amelyet kedvezményes hitel formájában oszthat ki, a program lebonyolítására kiírt pályázatot a Román Kereskedelmi Bank nyerte meg.

(i)

vissza az elejére


Marci a piacon

(5. old.)

Szerda reggel a Széchenyi téri piacon a következő árakat lehetett feljegyezni: tojás – 1600–2200 ezer lej/db, burgonya – 6–8 ezer lej/kg, újburgonya – 15–20 ezer lej/kg, saláta – 10–15 ezer lej/fej, spenót – 20 ezer lej/kg, retek – 8 ezer lej/kötés, uborka – 20 ezer lej/kg, zöldpaszuly – 120 ezer lej/kg, szemespaszuly – 45–50 ezer lej/kg, zöldhagyma – 2–3 ezer lej/kötés, hagyma – 20 ezer lej/kg, tök – 20 ezer lej/kg, karalábé – 10 ezer lej/fej, karfiol – 25–30 ezer lej/fej, új káposzta – 15 ezer lej/kg, alma – 28–32 ezer lej/kg., eper – 25–30 ezer lej/kg, cseresznye – 80 ezer lej/kg, kajszibarack – 80 ezer lej/kg.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG – REKLÁM


85 százalékkal nőtt a fizetési mérleg hiánya

(6. old.)

85,7 százalékkal, 899 millió euróra nőtt a fizetési mérleg hiánya az idén az első negyedévben az egy évvel korábbi 484 millióról – tette közzé a Román Nemzeti Bank (BNR).

A növekedés elsősorban annak tulajdonítható, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya 725 millió euróról 1,04 milliárdra emelkedett idén január–március között.

A kormány a fizetési mérleg GDP-arányos hiányát 6,9 százalékra akarja csökkenteni az idén a tavalyi 7,7 százalékról. Elemzők viszont 7,5 százalékot valószínűsítenek a belföldi fogyasztás növekedése miatt.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 1., szerda

(6. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

35 850/36 200

28 900/29 400

138/143

vissza az elejére


Június 2., csütörtök

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 172 lej (3,617 erős lej), 1 USD = 29 510 lej (2,951 erős lej), 1 magyar forint = 142. lej (100 Ft = 1,424 erős lej).

vissza az elejére


HIRDETÉS


ADÁSVÉTEL

(7. old.)

Eladó Toyota Land Cruiser, 4200 köbcentis motorral. Telefon: 0744-572896. (M)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(7. old.)

Sürgősen fordítókat keresek angol, német, francia, olasz nyelvekre. Telefon: 0740-866579, e-mail: transhun@yahoo.com. (0005)

vissza az elejére


SZOLGÁLTATÁS

(7. old.)

Idős hölgy ellátására keresek megbízható személyt. Ajánlatokat az OP 1, CP 425 címre várok. (0010)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(7. old.)

Igényesnek bérbe adó háromszobás lakás az A, Mureşanu negzedben. Telefon. 441-727. (0017)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. old.)

Fiatal értelmiségi házaspár egy vagy kétszobás lakást bérelne júliustól Kolozsváron. Telefon: 0745-787386, 0740-586125. (0011)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Barátságos mérkőzések
Egygólos vereség Metzben
Franciaország–Magyarország 2–1 (2–0)

(8. old.)

Az első félidőben óriási fölényben futballozó, majd a szünet után alaposan lelassító francia labdarúgó-válogatott Metzben barátságos mérkőzésen 2–1-re legyőzte a szombati, izlandi világbajnoki selejtezőre készülő magyar együttest.

A franciák sorozatban ötödik sikerüket aratták a magyarok felett, így a házigazdák már több mint 29 éve veretlenek aktuális riválisukkal szemben.

A francia együttes különben először szerepelt Metzben, s már a kezdés utáni pillanatokban látszott, szeretné kiszolgálni a közönséget. Raymond Domenech szövetségi kapitány együttese pörgősen, magas tempóban kezdett, s egy nagy védelmi hiba után gyorsan vezetést szerzett. A magyar csapat ezután alárendelt szerepet játszott, csak a védekezésre összpontosított, a labdát alig birtokolta. A kékek támadásait elsősorban az AC Milan csereembere, Vikash Dhorasoo szervezte, de a többi középpályás is jól futballozott. A játékrész hajrájában egy újabb védelmi hiba után Florent Malouda ügyes gólt szerzett, így a hazaiak biztos előnnyel vonulhattak a szünetre.

A pihenő után öt helyen megváltoztatott magyar csapat folytatta a küzdelmet, s jóval bátrabban kezdett el futballozni. Lothar Matthäus együttese ekkor már támadásokkal is próbálkozott, s noha nem veszélyeztetett, de a nyíltabb taktikának köszönhetően picit megfékezte a hazaiakat. Igaz, a franciák megelégedtek a kétgólos előnnyel, nem igazán összpontosítottak az újonc Fülöp Márton kapuja előtt. Sőt, az utolsó negyedórában egy ügyes akció után a bajnok Debrecen csatára, Kerekes Zsombor szép gólt szerzett, de az egyenlítés már nem sikerült.

Az első félidőben nyújtott pocsék teljesítmény nem ad okot az optimizmusra a szombati, izlandi vb-selejtező előtt a magyar szurkolóknak, de a szünet utáni produkció már bíztató volt. Lothar Matthäus szövetségi kapitány úgy véli, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csereemberei bizonyítottak, így a vártnál nehezebb feladatot jelent majd számára a kezdőcsapat kijelölése a szombati, izlandi világbajnoki selejtezőre.

Parádéztak a hollandok
Ugyancsak kedden a holland nemzeti tizenegy a Quick Boys amatőr csapattal játszott, mintegy bemelegítésként a román együttes elleni, szombati vb-selejtezőre. Marco Van Basten együttese parádés játékkal 7–0 arányban diadalmaskodott a nézők nagy örömére. Victor Piţurcă együttese ugyancsak kedden a hazai ifi válogatottal mérte össze erejét, zárt kapus mérkőzésen, 4–0-ás sikert aratva.

vissza az elejére


Felavatták az Allianz Arenát

(8. old.)

A Bayern München két góllal jobbnak bizonyult a német válogatottnál és 4–2-re nyert az Allianz Arena hivatalos megnyitójának alkalmából rendezett labdarúgó-mérkőzésen a bajor fővárosban.

Jürgen Klinsmann szövetségi kapitánynak ezúttal nélkülöznie kellett a Bayern válogatottjait, nélkülük pedig érzékelhetően gyengébben futballozott az alakulata az elvártnál.

A találkozóra 66 ezer néző, azaz teltház előtt került sor, látványos felvezető műsort követően.

A stadion költségeinek megtérülése 2027-re várható. A stadiont egyébként 340 millió euróból emelték, az összeget a Bayern mellett az 1860 München, valamint a 30 éves névhasználatért 90 milliót fizető Allianz Biztosító, továbbá a Dresdner Bank és egy magánbefektetői csoport adta össze. A költségviseléshez hozzájárult az a 106 páholytulajdonos magánember vagy cég is, amely a következő idényre egyenként 90 ezer eurót fizetett a VIP színvonalú kiszolgálásért.

Az Allianz Arena a jövő évi világbajnokság egyik fő helyszíne lesz, itt játsszák majd például a nyitómérkőzést.

vissza az elejére


Kalotaszeg Kupa

(8. old.)

Már a 3. és 4. fordulóját is lejátszották a nemrég indult Kalotaszeg Kupának. Eredmények: I. csoport, 3. forduló: Lóna–Mákó-Egeres 0–0, Körösfő–Méra 2–4, Kalotaszentkirály–Körösfő IFI 0–2, Zsobok–Jegenye 2–3; 4. forduló: Lóna–Kalotaszentkirály 3–2, Mákó-Egeres–Körösfő IFI 2–2, Körösfő–Zsobok 5–0, Méra–Jegenye 9–0. 2. csoport, 3. forduló: Ketesd–Sztána 0–3, Magyarfenes–Bánffyhunyad 1–1, Kapus–Szentlászló 2–1, Nyárszó–Inaktelke 15–0; 4. forduló: Ketesd–Kapus 0–3, Sztána–Szentlászló 0–2, Inaktelke–Magyarfenes 1–2, Bánffyhunyad–Nyárszó 14–2.

A két élcsoport: 1. Méra 12 pont, 2. Körösfő IFI 10, 3. Jegenye 6, illetve 1. Kapus 12 pont, 2. Bánffyhunyad 10 (26–4), 3. Magyarfenes 10 (11–4).

vissza az elejére


TORNA
Ma kezdődik a debreceni Eb

(8. old.)

A magyar tornászok eddig 34 érmet szereztek az Európa-bajnokságok történetében, és a csütörtökön kezdődő debreceni kontinensviadalon Berki Krisztiánnak és Gál Róbertnek van esélye a szép sorozat folytatására.

A kiváló formában lévő Berki egyetlen szeren, lólengésben indul, így nem kell másra összpontosítania. Ugyanakkor az olimpián és vb-n ugrásban, s talajon is finalista Gál az elmúlt idősszakban bizonytalankodott, ebben közre játszott makacs nyakizom-húzódása is.

A férfiak között Gál és Berki mellett Horváth Csaba, Fekete Levente, Király Roland és az összetettben is érdekelt Hetrovics Marcell szerepel. A nőknél Szarka Krisztina és Simon Ágnes mind a négy szeren érintett, míg Péntek Tünde kihagyja az ugrást.

Komoly éremszerzési eséllyel indulnak Debrecenben a román tornászok és tornászlányok is. A lányok esetében viszont gondot okozhat, hogy Florea Leonida és Daniela Sofronie is sérüléssel bajlódik, Cătălina Ponor viszont egyértelmű esélyesként indul nemcsak a szereken, de egyéni összetettben is. A fiúknál Marian Drăgulescu és Marius Urzică gazdagíthatja érmeinek számát.

A kontinensviadalon tíz olimpiai bajnok szerepel, a férfiak között 33, a nők mezőnyében pedig 34 ország indít versenyzőt. Összesen 34 nemzetből 157 férfi és 101 nő lép a szerekhez.

Csütörtökön a női, pénteken a férfi selejtezőre kerül sor. Szombaton az egyéni összetett fináléját, vasárnap pedig a szerenkénti döntőket rendezik.

vissza az elejére


TENISZ
Roland Garros
Bombameglepetések női egyesben

(8. old.)

Román és magyar felnőtt versenyzők nélkül folytatódnak immár a nemhivatalos salakpályás vb küzdelmei, hiszen, mint arról már tegnap beszámoltunk, a még egyedüliként versenyben lévő Victor Hănescu kikapott a világelső Roger Federertől. A svájci játékos így már mind a négy Grand Slam-tornán eljutott legalább a legjobb négyig, ez a jelenleg aktív teniszezők közül csak Andre Agassinak sikerült. A sportág amerikai élő legendája azzal előzi meg Federert, hogy valamennyi GS-viadalt legalább egyszer meg is nyerte, míg a világranglista vezetőjének a Roland Garroson mostanáig ez a legjobb eredménye.

Ugyancsak a negyeddöntőben Rafael Nadal a vártnál simábban győzte le a hétfőn a címvédő Gaston Gaudiót elbúcsúztató David Ferrert, így létrejön a teniszrajongók álomrangadója a Roland Garroson, a spanyol tinédzser ellenfele ugyanis a legjobb négy között éppen a világelső Roger Federer lesz. Nadal egyébként először szerepel a Roland Garroson.

A meglepetések ezúttal sem hiányoztak, ám azok a nők vetélkedőjében estek meg. Így a volt világelső, de jelenleg csak 10. kiemelt belga Justine Henin-Hardenne hazaküldte a 2. számú kiemeltet, az orosz Maria Sarapovát. Még nagyobb meglepetés, hogy a női egyes öt évvel ezelőtti bajnoka, vagyis Mary Pierce szenzációs játékkal legyőzte a világelső Lindsay Davenportot, így ő is bejutott a legjobb négy közé a francia nyílt teniszbajnokságon. A 30 éves francia játékos szinte lebombázta a pályáról az amerikai klasszist, akit láthatóan meglepett a nyitány, de a folytatás is egyoldalú volt. A találkozó másfél órát sem tartott.

Ezzel kialakult a csütörtöki elődöntők párosítása, amely a következő: Jelena Lihovceva (orosz, 16.)-Mary Pierce, Henin-Hardenne–Nagyezsda Petrova (orosz, 7.).

Eredmények:

Férfi egyes, negyeddöntő: Nadal (spanyol, 4.)–Ferrer (spanyol, 20.) 7:5, 6:2, 6:0.

Női egyes, negyeddöntő: Pierce (francia, 21.)–Davenport (amerikai, 1.) 6:3, 6:2, Henin-Hardenne (belga, 10.)–Sarapova (orosz, 2.) 6:4, 6:2.

vissza az elejére


Egy magyar súlyemelőt sem mentettek fel

(8. old.)

Az athéni olimpia doppingügyeiben érintett három magyar súlyemelő – Gyurkovics Ferenc, Kecskés Zoltán és Kovács Zoltán – egyikét sem mentette fel a nemzetközi szövetség (IWF). Az eddig nem hivatalos értesülést az IWF levele erősítette meg, amelyet hétfőn kapott meg a hazai szövetség (MSSZ).

Az IWF fegyelmi bizottsága a május 7-én a görög fővárosban meghallgatott három magyar ügyében nem változtatta meg az eredeti kétéves eltiltást, s mindez azzal jár, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség egyéves felfüggesztése (amely 2005. augusztus 24-én jár le) továbbra is érvényben marad.

A magyar válogatottak tehát indulhatnak a november 9–20. közötti katari felnőtt világbajnokságon.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Dennis Rodman is benevez a feleségcipelő-világbajnokságra

(8. old.)

Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) egykori, 2000-ben visszavonult fenegyereke is benevezett a júliusi, finnországi feleségcipelő-világbajnokságra.

A különleges verseny távja hagyományosan 253 méter és 50 centiméter, s a „nej" a minél gyorsabb sebesség elérése céljából fejjel lefelé utazik „férje" hátán. Az idézőjel azért szükséges, mert a pároknak nem kötelező hitvesi viszonyban lenniük egymással, például a 44 éves, még facér Rodman is „kölcsönözni" fog egy feleséget a július 1–2-én sorra kerülő vb-re.

A Helsinkitől 570 kilométerre északra fekvő Sonkajarvi állandó helyszíne a viadalnak. Helyi szájhagyomány szerint a verseny eredete az 1800-as évekbe nyúlik vissza, amikor a faluban divat volt a feleségrablás. Mostanra az esemény nemzetközivé vált, és az érdeklődés is jócskán megnőtt iránta.

Időközben a szabályokat úgy igazították, hogy a küzdelem minél izgalmasabb legyen. A cipelt nőnek például ma már legalább 49 kilogrammot kell nyomnia és 17 évesnek kell lennie.

A versenycsúcsot az észt Margo Uusorg és Birgit Ulricht tartja 55,5 mp-cel.

A címvédő Detroit Pistons egyenlített a Miami Heat elleni párharc negyedik mérkőzésén, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Keleti-főcsoportjának döntőjében.

Keleti-főcsoport, döntő, 4. mérkőzés: Detroit Pistons-Miami Heat 106-96, az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2.

vissza az elejére


Sakksarok
Lékó–Adams pároscsata

(8. old.)

– Péter a világ egyik legjobbja, nehéz, tartalmas játszmákat várok – mondta megérkezését követően az angol Michael Adams (2737 Élő-pont) a ma kezdődő, Lékó Péter (2763) elleni miskolci sakk párosmérkőzésről.

Adams az angol sakkozás jelenlegi legjobbja, a világranglista hetedik helyezettje.

A sporttörténelmi jelentőségű találkozón – ilyen szintű összecsapást még nem rendeztek vidéken a sportágban – a szerdai nyitóünnepséget, illetve sorsolást követően vasárnapig naponta két játszmára kerül sor a Kossuth Filmszínházban.

A rapid partik során a nagymesterek 25–25 perc gondolkodási idővel rendelkeznek és lépésenként 5 másodperc úgynevezett bónuszidővel gazdálkodhatnak. A partik a www.lekoadams.info honlapon követhetők.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence