2005. június 28.
XVII. évfolyam, 148. szám

 

 • KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG – REKLÁM HIRDETÉS SPORT
 •  

  Web design and hosting by the

  Hungarian Human Rights Foundation

  Csökken az abortuszok száma, de sok az elhagyott gyerek
  Zilahon 9, Tordán 3 újszülöttet „felejtettek" a kórházban

  (1., 5. old.)

  A személyazonosítások megszigorításának és a szociális munkások tevékenységének köszönhetően az utóbbi években nem hagytak el csecsemőket a kolozsvári szülészeteken. Az I-es Számú Nőgyógyászati Klinikán az idén tizenkét esetben az anyukák kérelmezték csecsemőjük árvaházba való felvételét. A zilahi kórház gyermekosztályán viszont kilenc elhagyott gyermek él, Tordán idén már három újszülöttet bíztak a nővérek gondozására. A családtervező központok által nyújtott ingyenes szolgáltatás csupán csepp a tengerben: sokak számára még mindig az abortusz a „fogamzásgátlás" módszere.

  A kolozsvári I-es Számú Nőgyógyászati Klinikán működő családtervező központ orvosnője, dr. Cristina Botoşan elmondta: egyre többen igénylik a központ szolgáltatásait, többnyire egyetemisták. Itt különböző programok révén ingyenes fogamzásgátlókhoz lehet hozzájutni. A gyógyszer átadását ingyenes vizsgálat előzi meg. A szolgáltatásban egyetemisták, tanulók, munkanélküliek, vidékiek, hátrányos anyagi helyzetben lévők részesülhetnek.

  A családtervezés nem új fogalom, ám hazánkban csak az utóbbi években vett lendületet, ekkor kezdtek megjelenni a családtervező központok. Ezek célja megelőzni a nem kívánt terhességet, felszámolni az abortuszt, ugyanakkor így próbálják megelőzni a nem kívánt újszülött meggyilkolását, mert sajnos számos ilyen eset is ismeretes. Ezek közül a legfrissebb Zilahon történt a múlt héten: egy anya a szemétbe dobta csecsemőjét. Szakemberek kiderítették, hogy a gyermek élve született, és halálra éheztették.

  A kolozsvári Dominic Stanca klinikán dr. Ligia Blaga elmondta: az elmúlt években nem jegyeztek fel olyan eseteket, hogy az anyukák szülés után a kórházban hagyták volna kicsinyeiket. Ugyanakkor a személyes adatokra vonatkozó szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően egy anyuka sem tud nyomtalanul eltűnni. A nem kívánt gyermeket, az anya kérésére, otthonokban helyezik el.

  Hasonló a helyzet az egyes számú nőgyógyászati klinikán is. Dr. Florin Stamatian igazgató elmondta, hogy az idén tizenkét csecsemő került árvaházba. Ez jelentős növekedés tavalyhoz viszonyítva, ugyanis 2004-ben csupán kilenc ilyen esetet jegyeztek. Ez a jelenség annak tulajdonítható, hogy egyre többen vannak, akik képtelenek eltartani gyermeküket – állapította meg az igazgató. Az viszont nem fordult elő, hogy azonosítatlan gyermek maradt volna az intézményben.

  Az I-es klinikán jegyzett abortuszok száma csökkent 2000-hez viszonyítva, viszont enyhén emelkedett a tavalyhoz képest. 2004-ben 832 abortuszt végeztek, ezek közül kettőt 15 évesnél fiatalabb lányok esetében. 2004-ben 2190 baba jött a világra, az idén eddig 968 csecsemő született – nyilatkozta a klinika igazgatója. Kolozs megyében a születések száma enyhén növekedőben van, az abortuszok száma pedig csökken.

  A klinika igazgatója nagyra értékeli a családtervező központ munkáját, hiszen többnyire nekik köszönhető, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva csökkent az abortuszok és a szülések száma a 15 évesnél fiatalabbaknál. Az igazgató megfigyelései szerint a nők túlnyomó része huszon-nyolc éves kor után vállalja az első gyermeket. Megdöbbentő az is, hogy hetente több mint tíz harmincöt év fölötti terhes nő jelentkezik be az egyes számú klinikára.

  Dr. Sánta Pál, a Szilágy Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője arról számolt be, hogy a zilahi kórház újszülött osztályán jelenleg egyetlen olyan csecsemő van, akit anyja elhagyott, a gyermekosztályon pedig kilenc, egy évesnél fiatalabb „ottfelejtett" gyermekre vigyáznak.

  Szilágyi Éva, a bánffyhunyadi kórház újszülött osztályának főnővére elmondta, nem vezetnek nyilvántartást a kórházban hagyott újszülöttekről, de 2005 folyamán emlékezete szerint négy csecsemőt hagytak az újszülött osztályon. Tordán a csecsemőelhagyás a tavalyhoz viszonyítva rohamosan nő. Míg 2004-ben mindössze két újszülöttet hagytak ott közvetlenül szülés után, idén eddig már három gyerek maradt a kórházban.

  Olyan hazai kisvárosról is tudunk, ahol a kórház gyermekosztályán több 2–5 éves gyermek él, akiket évekkel ezelőtt betegség miatt hoztak az intézménybe, és azóta ott tengődnek – ott tanultak meg valamennyire beszélni, önállóan étkezni.

  Az elhagyott gyermekeket többnyire szociális otthonokba helyezik el. A kolozsvári árvaházakban jelenleg közel hatszáz gyermek él, és annak ellenére, hogy az idén csak 12 családot találtak örökbefogadásra alkalmasnak, és a kiskorúak örökbefogadásával a kolozsvári bíróság három megbízott bírája foglalkozik, az ügyintézés rendkívüli lassúsága miatt mindeddig egyetlen családnak sem sikerült hazavinnie az annyira áhított gyermeket.

  Kolozs megye

  Abortuszok száma

  Születések száma

  Lakossága 736.301,
  (2002-es népszámlálás)

  összesen

  kérésre

  spontán


  2004 egész év

  4451

  2479

  1972

  6564

  2004. január-április

  1600

  914

  686

  2111

  2005. január-április

  1529

  867

  662

  2189


  Szilágy megye

  Abortuszok száma

  Születések száma

  Lakossága, 266.797
  (2002-es népszámlálás)

  összesen

  kérésre

  spontán


  2003 egész év

  577

  364

  213

  2253

  2004. január-április

  432

  230

  202

  2213

  2003. január-március

  178

  113

  65

  552

  2004. január-március

  112

  61

  51

  533

  2005. január-március

  115

  60

  55

  542

  Köntös Imola

  vissza az elejére


  Külön rendőrsége lesz a városházának

  (1. old.)

  Hétfőn Emil Boc kolozsvári polgármester bejelentette: minden valószínűség szerint július első napjaitól saját rendőrsége lesz majd a városházának.

  A belügyminisztériummal kötött megállapodás szerint tíz rendőr és harminc polgárőr áll majd a polgármesteri hivatal rendelkezésére. Az országban Kolozsvár az első, ahol beindítják a kísérleti jellegű projektet.

  A kékruhások főnöke maga Emil Boc lesz. – Az egyetemi tanulmányaim elvégzését követően mentem katonának, így alhadnagyi rangom van, de nem ilyen minőségben irányítom majd a rendőröket – jegyezte meg tréfásan a polgármester.

  A rendőrök elsősorban a forgalomirányítás terén tevékenykednek majd, hiszen egyre nehezebb személygépkocsival közlekedni a városban – ismerte el az elöljáró. A rendőrök büntetéseket róhatnak ki a járdákon törvénytelenül árusító személyekre. Ezen kívül ellenőrzik az építkező magánszemélyeket és cégeket. – Az elmúlt időben egyre több a törvénytelen építkezés a városban – jegyezte meg a polgármester.

  A kísérleti jellegű projekt három hónapig tart. Ezt követően az eredmények függvényében döntenek annak esetleges folytatásáról.

  K. O.

  vissza az elejére


  Licit a köztisztasági és hóeltakarító cégeknek

  (1. old.)

  A pár héten belül sorra kerülő licitre a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal olyan tőkeerős cégek jelentkezését várja, amelyek képesek a köztisztaság megőrzésére és a hóeltakarítás megoldására – jelentette be tegnap Emil Boc polgármester.

  A Salprest és a Napoget köztisztasági vállalatokkal kötött szerződés július 1-jén jár le. A helyhatóság illetékesei több ízben úgy nyilatkoztak, hogy elégedetlenek a két magáncég tevékenységével.

  Az elöljáró olyan határozattervezetet terjeszt elő a ma délutáni tanácsülésen, amely a várost két részre osztja. Két vállalat felelne ezek tisztaságáért, illetve télen a hó eltakarításáért.

  (k. o.)

  vissza az elejére


  Felére csökkentenék a vizsgáztató tanárok juttatását

  (1., 4. old.)

  A tavalyihoz képest felére csökken a képességvizsgán, érettségin, illetve a tanári versenyvizsgán javító és felügyelő pedagógusok javadalmazása. Az oktatási minisztérium pénzhiányra hivatkozva csak a napokban hozta nyilvánosságra ezt a döntést, ezért előfordulhat, hogy a javító tanárok tizenhárom bukaresti kollégájuk példáját követve faképnél hagyják a vizsgázó diákokat.

  A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége, az Alma Mater Országos Szakszervezetek Szövetsége és a Független Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége tegnap élesen bírálták a szaktárcát, amely a vizsgák közben módosítja a „játékszabályokat". Felháborodva vették tudomásul, hogy miután a magánórák megadóztatása körüli vitában azzal gyanúsították meg őket, hogy kibújnak az adókötelezettség alól, most újabb önkényes intézkedéssel szembesültek.

  Megkésve bár, a szakszervezetek külön kérésére a minisztérium bemutatta a tanügyi alkalmazottak bérezését szabályozó határozattervezet projektjét. Ebből az derül ki, hogy az országos teszteken, és az érettségi vizsgákon felügyelő és vizsgáztató tanárok, valamint a tanárok versenyvizsgáját lebonyolító vizsgáztató bizottságok tagjai csak felét kapnák meg annak az összegnek, amit a múlt évben vehettek fel. Szerintük ez az intézkedés annál inkább felháborító, mivel az egy bizottságra eső vizsgázó diákok száma az idén megkétszereződött.

  Úgy vélik, hogy a vizsgáztató tanárok normáját is a javító tanárokéhoz kéne igazítani, vagyis egy diákra 15 percnyi időt kellene szánni. Ez megakadályozná azt, hogy a diákokat csak felületesen hallgassák meg a szóbeli vizsgán. Egy érettségiztető vizsgabizottság elnökére 400 diák jut, ezért a munkáért kapott juttatás azonkívül, hogy egyáltalán nem ösztönzi minőségi munkára a tanárokat, igazságtalan is. Egy 399 diákot vizsgáztató bizottság elnöke 5,5 millió lejt kap, viszont egy 401 diák tudását felmérő testület vezetőjének munkáját már 11 millió lejjel honorálják.

  Lucia Cojocaru, a Független Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a tárca biztosítsa a tanárok számára a korábbi határozatban megszabott bérezést.

  Marian Borzan, az Alma Mater alelnöke szerint az is előfordulhat, hogy ha az érettségi ideje alatt sem születik meg a végleges minisztériumi rendelet, akkor a tanárok tiltakozásképpen nem írják alá a sikeresen érettségiző diákok diplomáját. Az alelnök beszámolt a Bukarestben kialakult helyzetről, ahol több tanár megtagadta, hogy részt vegyen a diákok tudásának felmérésében. A Kolozs megyei tanfelügyelőség szerint a megyében még nincsenek ilyen jellegű gondok, de ez annak is tulajdonítható, hogy a tanárok még nem szereztek tudomást a juttatásukat felére csökkenteni szándékozó rendeletről.

  Az országban több mint 185 ezer diák iratkozott be a tegnap kezdődött érettségi vizsgára, a tanulókat 574 vizsgaközpontba osztották szét.

  Csíkszeredában az egyik érettségiző diák azzal a kéréssel fordult a vizsgáztató bizottsághoz, hogy ha nem fejeződik be a megmérettetés 12 óráig, szoptathassa meg csecsemőjét. A vizsgáztatók eleget tettek a fiatal édesanya kérésének, lehetővé tették, hogy a hozzátartozó által behozott gyerek az anyai táplálékot megkapja. Hargita megyében példátlannak számít a tegnapi eset.

  vissza az elejére


  A tavalyinál is gyengébbek a kisérettségi eredményei

  (1., 4. old.)

  Néhány megyében csökkent a kiváló eredményeket elérő diákok száma a 2004-es országos tesztek eredményeihez képest, ezért az országban kilenc százalékkal kisebb sikerarányt regisztráltak az idei képességvizsgán. A jobb eredményt felmutató megyék közé tartozik Kolozs megye is, ahol az átmenő jegyet elérő diákok száma meghaladja a 77 százalékot.

  Az oktatási minisztérium kimutatása szerint a diákok jó eredményeket értek el Vîlcea, Mehedinţi, Szatmár, Bihar és Kolozs megyében. A vizsgáztató tanárok a legkevesebb átmenőjegyet Olt, Ialomiţa és Bakó megyében osztották.

  Beszterce-Naszód megyében a 3624 általános iskolát elvégzett diák közül 2336-on kaptak ötösnél nagyobb jegyet, így 65,45 százalékos sikerarányt regisztráltak. Andrei Moldovan megyei tanfelügyelő és a vizsgáztató bizottság elnöke elmondta, hogy az idén 1288 diáknak nem sikerült átmenő jegyet kapnia, így a sikertelenül vizsgázók aránya meghaladta a 35 százalékot. A magyar anyanyelven vizsgázók közül 13 diáknak nem sikerült átmenő jegyet kapnia, 131-en sikeresen vizsgáztak, de egyikük sem érte el a maximális osztályzatot. A beiratkozott 3795 diákból 169-en nem jelentek meg a vizsgákon. Az eredmények kifüggesztése után néhányan fellebbeztek, ennek eredményét június 29-én függesztik ki.

  Kolozs megyében a vizsgára bejelentkezett diákok egyharmada nem jelent meg az országos teszteken. Az átmenő jegyet kapó diákok száma alacsonyabb volt a múlt évhez képest, viszont miközben tavaly csak ketten kaptak maximális osztályzatot, az idén öt tízest regisztráltak.

  Szilágy megyében Ioan Abrudan főtanfelügyelő elmondása szerint a jegyek túlnyomó többsége ötös és hetes között mozog. A vasárnap délután kifüggesztett eredmények szerint a megyében 2831 diák vizsgázott, közülük 2062 kapott átmenő jegyet, ami 73,08 százalékos sikeraránynak felel meg. Ez az arány a tavalyi eredményekhez képest több mint 5 százalékkal alacsonyabb. A kitűnő érdemjegyet kapott diákok száma is sokkal kisebb, az egész megyéből csak 168-an zárták a vizsgákat kilences feletti átlaggal. Tavaly kétszer többen kaptak kilencesnél nagyobb jegyet.

  A legtöbb bukót (677 diák) román nyelv- és irodalomból jegyezték. Matematikából csak 268 elégtelen volt, viszont 1175 diák kapott ötös és hatos közötti jegyet, 674 dolgozatot pedig hatos és hetes jeggyel jutalmaztak. Ez azt jelzi, hogy a diákok többsége nehezen tudott megbirkózni a feladatokkal. A magyar nyelv- és irodalom vizsgán 607 tanuló jelent meg. A bukások aránya itt a legalacsonyabb, mindössze öt tanuló teljesítményét tartották elégtelennek a vizsgáztató tanárok.

  A viszonylag alacsonyabb szintű teljesítményt a szaktanárok többsége azzal magyarázza, hogy a minisztériumban a tételek összeállításakor nem vették figyelembe a diákok érettségét, értelmi-, illetve elemzőképességét, valamint tudásszintjüket.

  Az elmúlt évek leggyengébb általános iskolai végzőseinek bizonyultak a Kovászna megyei kisérettségizők – állapította meg Keresztély Irma főtanfelügyelő. A hét végén befejeződött vizsga eredményei szerint a székelyföldi megyében 300 középiskolai hely betöltetlenül marad a gyenge eredmények miatt. Úgy vélte, hogy főleg a vidéki román tagozatos diákok értek el nagyon gyenge eredményeket, ezért az ötös alatti jegyek magas száma miatt nem csak a magyar gyerekek gyenge romántudása okolható.

  D. I., J. L.

  vissza az elejére


  Fizessen elő 3 hónapra,

  (1. old.)

  július–szeptemberre,
  a SZABADSÁG -ra!,
  és nyerje el a nagydíjat,
  az Amic mintegy
  9,5 MILLIÓ LEJ értékű
  PHILIPS
  ÁLOMCSOMAGJÁT
  (benne vasalóval, konyhamérleggel, fodrászkészülékkel és
  hajnyírógéppel)!
  Az Amic üzleteiben talál rá
  a legkisebb árakra és
  különleges ajánlatokra:
  Fenesi/Floreşti út 2., Magyar / 1989. December 21. u. 137.,
  tel./fax: 593300, 423741.
  További nyereményeink:
  500 000 LEJES SZAKORVOSI VIZSGÁLAT VAGY
  ORVOSI LABORATÓRIUMI KIVIZSGÁLÁS
  a Promedical Center
  magán rendelőházban, EGY LÁDA SÖR, ÖVTÁSKA, PÓLÓK, NYITÓ az URSUS-tól, ILLATSZERCSOMAGOK a Cosmetic Plant-tól,
  KÖNYVAJÁNDÉK a
  Mentor Könyvkiadótól stb. stb.
  A júliusi, augusztusi és szeptemberi előfizetési nyugtát el kell juttatni címünkre (Szabadság Kft., Napoca u. 16., 400009 Kolozsvár, vagy C. P. 340), illetőleg kapu alatti postaládánkba. A borítékra írják rá: negyedévi előfizetés! A nyugtákat megőrizzük, számukkal részt lehet venni az egyhavi előfizetési nyereménysorsolásunkon is. Beküldési határidő: 2004. július 10. (postabélyegző dátuma).

  vissza az elejére


  KRÓNIKA


  A nap idézete

  (2. old.)

  De törjön el a toll, amely jogtalanságot fuvoláz és igazságtalanságot muzsikál, még ha a legragyogóbb művészettel is.

  Móricz Zsigmond

  vissza az elejére


  Kishírek

  (2. old.)

  KÖNYVBEMUTATÓT TARTANAK június 29-én, szerdán du. 6 órától a Mikes/Croitorilor u. 15. szám alatti Kriza János Néprajzi Társaság székházában. A következő köteteket mutatják be: Szikszai Mária: Történetek története (Mentor Kiadó, Marosvásárhely, 2005.); Kinda István–Pozsony Ferenc (szerk.): Adaptáció és modernizáció a moldvai csángó falvakban (Kolozsvár, 2005.); Jakab Albert Zsolt–Szabó A. Töhötöm (szerk.): Lenyomatok 4. Fiatal kutatók a népi kultúráról (Kolozsvár, 2005.); Suba László: Torda és környéke fazekassága (Kolozsvár, 2005).

  TERÉNYI EDE két zongorára és ütősökre írt műveiből adnak elő a Transilvania Filharmónia nyári hangversenyén, június 29-én, szerdán este fél 7 órától a Gh. Dima Zeneakadámián. A zenekedvelők a zeneszerző Turandot Dancing, Two for Two és a Bernstein Variations című műveit hallgathatják meg.

  A KOLOZSVÁRI MŰVELŐDÉSI HÁZ tájékoztatót tart a szabadfoglalkozású művészek javadalmazásának létesítéséről szóló 2005/109. számú törvényről. A találkozón jelen lesz Mihaela Mihai, a törvény kezdeményezője, és a Romániai Szabadfoglalkozású Művészek Egyesületének elnöknője. Számítanak azokra a Kolozs, Beszterce, Maros, Szilágy és Fehér megyei előadóművészek jelenlétére, akik ilyen jellegű tevékenységet folytatnak az országban vagy külföldön. Az érdekeltek az egyesületbe is beiratkozhatnak. Részletesebb tájékoztatást a következő telefonszámokon kaphatnak: 595-322; 595-309 (e-mail: cmc-up@cluj.astral.ro).

  BICIKLITÚRÁVAL EGYBEKÖTÖTT KERÉKPÁRVERSENYRE kerül sor július 9-én, a magyarvalkói Vasvári Pál-napok keretén belül. Szervezők: a Fény és Remény Alapítvány, valamint a magyarvalkói református egyház. Jelentkezni lehet Kis Jánosnál, a 0264/352-701, és 0723 – 377558-as telefonszámon.

  vissza az elejére


  Évadzáró hangverseny a filharmóniában

  (2. old.)

  A Transilvania filharmónia zenekara és kórusa Carl Orff világi kantátáját, a Carmina Buranat adta elő június 24-i évadzáró hangversenyén, ismert szólisták közreműködésével; karmester a franciaországi Misha Katz.

  Nem túlzás, amikor azt állítjuk, hogy a Carmina Burana a XX. század legsikeresebb vokál-szimfónikus műve. Ezt látszik igazolni az is, hogy e hangversennyel egy napon, sőt ugyanabban az órában a Román Nemzeti Opera szintén ezt a művet tűzte műsorára balett formájában. Igaz, ez nemcsak a mű népszerűségét, hanem a két művészeti intézmény közötti együttműködés hiányát is tükrözi.

  Carl Orff 1895-ben, vagyis pont 110 évvel ezelőtt született, és 1937-ben írta a Carmina Buranat. Nagy hanghatások, behízelgő dallamok, pergő ritmusok és a XX. század ötletesen felhasznált disszonanciái a zenekarban, az ógermán és latin archaikus szövegeket tartalmazó kantáta példátlan népszerűségét eredményezte világszerte.

  A Diákművelődési Ház nagyterme kicsinek bizonyult ezúttal, olyan sokan voltak kíváncsiak a műre, száznál is többen állva hallgatták a koncertet, de voltak, akik be se fértek.

  Nagyszerű pillanatai voltak az előadásnak. Misha Katz, aki saját bevallása szerint először vezényelte a művet, új szépségeket fedeztetett fel velünk. Ugyanakkor nem ártott volna elkerülni a tételek közötti megállásokat, mert ebben a formában a dinamikai kontrasztok, a Carmina Burana jellegzetességei kevésbé érvényesültek. A líraibb (készakarva kerülöm a „lírai" jelzőt) részleteket a karmester túlságosan érzelmesen játszatta, ami nem jellemzi Orff muzsikáját.

  A zenekar rendkívül kidolgozottan játszott, a rezek egységes tömbként hatottak, szép karcsú fuvolaszólókat hallottunk. Hibátlan volt a vonóskar, de az ütősök, a zongora és a klavicembalo is. A Cornel Groza által betanított kórus remekelt, hűen követve a karmester intencióit. A szólisták közül Ramona Eremia kifejezőerővel, nagy biztonsággal énekelte nehéz szólamát, a nagyon magas hangok sem jelentettek problémát számára. Gianni Brad, a Román Nemzeti Opera fiatal baritonjának sem okozott nehézséget szólamának megoldása, megcsodáltuk hangjának csengését, volumenét. Sajnos, Andrei Ţara nem tudott megbirkózni a tenor szólam igényeivel. Egykor nagy ritkaság volt a kontra-tenor hang, vagy olyan tenor, aki meg tud birkózni a mű szólamának magas fekvésével. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ma már sikeresen képezik e különleges technikát, világszerte jobbnál jobb fiatal kontra-tenorok lépnek fel, de hogy városunknál maradjunk: az utóbbi években Cosmin Ifrim, majd a fővárosi operaház neves művésze, Nagy Róbert, nehézség nélkül énekelték ki a partitúra minden részletét. Andrei Ţara mindvégig falzett technikával oldotta meg szólamát, javára írandó a tiszta intonáció.

  A közönség véget nem érő tapsát megköszönve, Misha Katz megdicsérte mind az előadókat, mind a kolozsvári zeneszerető közönséget, és ígéretet tett, hogy a zenei ősz keretében Berlioz Fantasztikus szimfóniáját fogja vezényelni.

  A 2004–2005-ös évad rendkívül eredményes volt, ami a filharmonikusokat illeti. Változatos műsorok, jó karmesterek és szólisták léptek fel, a repertoár felölelte a legkülönbözőbb zenei stílusokat. Köszönjük!

  Morvay István

  vissza az elejére


  Szamosújvári képzőművészek tárlata

  (2. old.)

  A szamosújvári képzőművészek hagyományos nyári kiállítása sok nézőt vonzott az idén is. A Városnapok keretében szervezett tárlatra ezúttal a főtéri képgalériában került sor, ahol sokkal jobb kiállítási körülmények léteznek a kisváros művészei számára. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a Szamos menti városkában sok tehetséges festő és szobrász alkot, és gazdag, változatos tevékenységeket fejtenek ki a művészet szolgálatában. Ezúttal tizenötön állították ki képeiket, szobraikat, közöttük találjuk a helyi börtön képzőművészeti szakköre két legtehetségesebb szobrászának alkotását is. A fegyházlakók már Bukarestben, a Dalles teremben is bemutatták műveiket, itt másodszor vesznek részt csoportos kiállításon. Kiemeljük még az örmény származású Debreczeni Botond képeit, illetve Lengyel Márton festőművész maradandó alkotásait. A festmények szerzői között találjuk még Sabo Stelian fogorvos, Sabo Avel (összesen tizenhat munkával van jelen), Tătar Augustin és Popan Radu neveit. Üvegikonokat Moldovan Monica, faikonokat Popa Constantin, Hăşmăşan Ioan és Prunean Răzvan állít ki. Szamosújváron pezsgő alkotómunka zajlik, ennek hű tükörképe a mostani kiállítás, amelyet néhány külföldi küldöttség is felkeresett. Mindnyájan elismerő hangon vélekedtek a kiállított alkotásokról. Néhány mű a külföldi testvérvárosok tulajdonába került.

  Erkedi Csaba

  vissza az elejére


  Kriza János születésnapja

  (2. old.)

  1811. június 28-án született Nagyajtán, Erdővidék déli csücskében. Mivel a szülőfalu és környéke rendkívül gazdag volt népi hagyományokban, már gyermekkorában elkezdett foglalkozni ezek gyűjtésével.

  1820-tól Torockón tanult, ahol tanárának, Sebes Pálnak a buzdítására népies dalok gyűjtésébe kezdett, amit Szívet gyönyörködtető világi énekek címmel foglalt össze. Tanulmányait 1825-től a székelykeresztúri unitárius kollégiumban folytatta, majd Kolozsváron teológiát és jogot tanult. 1835-től a kolozsvári unitárius egyházközség papjelöltjeként, két éven át Berlinben képezte tovább magát. 1838-tól előbb papként, majd 1861-től unitárius püspökként tevékenykedett Kolozsváron. Irodalmi munkásságára kezdetben a versírás volt jellemző, de később egyre inkább a népköltészet felé fordult. Legfontosabb műve a székely népköltési gyűjtemény, a Vadrózsák, amely 1863-ban jelent meg. Emellett műfordítóként is tevékenykedett: kezdetben németről orosz és kozák népdalokat, később Hugo, Lamartine, Heine, Rückert, Wordsworth, Burns, Milton műveit fordította. Sírja a Házsongárdi temetőben található.

  vissza az elejére


  Előfizetői nyereménysorsolási értesítés

  (2. old.)

  Felhívjuk Bulbuk Mária (Dés, Park u. 4.) és Petran (Kv ár, Horea út 50.) előfizetőink figyelmét , valamint mindazokét, akik előfizettek júliusra a Szabadságra, és részt szeretnének venni egyhavi előfizetőinket jutalmazó nyereményes játékunkon, várják meg a részvételi szelvény megjelenését az újságban, azt töltsék ki, és küldjék be, mert csak úgy vehetnek részt a játékban. A szelvényt néhány nap múlva közöljük. Fölösleges beküldeni ebben az esetben magát az előfizetési nyugtát. Ez utóbbit akkor kell megtenni, ha részt akarnak venni másik, háromhavi előfizetést jutalmazó játékunkban. Ekkor viszont szükségünk lesz a júliusi, augusztusi és szeptemberi nyugta eredetijére (nem fénymásolat!). A beküldési határidő minkét esetben július 10.

  Szerencsés játékot!

  vissza az elejére


  Lapról lapra
  Helikon/12. szám

  (2. old.)

  A Helikon 12. számában Szakolczay Lajos közöl tanulmányt Páskándi Gézáról Az abszurd mint erkölcs, mint realitás címmel, Szőcs István a Toldi mondakörről írt esszét Harkály-Heraklész, Toldy-Táltos címmel. Szőcs István arra hívja fel a figyelmet, hogy Toldi alakja, típusa jóval korábban jelen van a különböző mitológiákban, megelőzve a Nagy Lajos kapitányaként tevékenykedő történelmi személyt. Kántor Lajos Egy emberben két ember? (Szabédi-olvasat, József Attila centenáriumán) címmel közöl tanulmányt, Amadeo di Francesco Szilágyi Domokos Garabonciás című versét elemzi. A nagy Kilometrik oldalain Rátonyi Csaba Pannon virtus című írásában fény derül Mátyás király életének mindezidáig eltitkolt, pajzánabb részleteire is.

  vissza az elejére


  Beiratkozás a János Zsigmond Unitárius Kollégiumba

  (2. old.)

  A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium a 2005–2006. tanév két – egy teológia és egy matematika–informatika profilú – IX. osztályt indít. Mindkét osztály heti 4 órában tanulja az angol nyelvet, a teológia osztály további 2 órában a németet. Az angol nyelvet mindkét osztályban kezdő- és haladó csoportokban tanulják a diákok. A reál osztályok az érettségin választhatják a vallást.

  A humán osztályokba felvétlizőknek egy vallásos beszélgetésen kell részt venniük. Ez a beszélgetés a világi iskolákba történő számítógépes iratkozás előtt zajlik le.

  A reál osztályosoknak nem kell részt venniük a vallásos beszélgetésen, de a számítógépes beiratkozást egy beszélgetés előzi meg, ahol előrejegyezzük a bentlakási igényeket is.

  Az iskola reál osztályának számítógépes kódja: 226. A reál osztálynak a számítógépes elosztásba a Kolozs megyei tanfelügyelőségen kell beiratkoznia.

  Beiratkozás: 2005. június 30–július 2., 9–13 és 14–18 óra között (humánosoknak és reálosoknak egyaránt).

  Humán: Vallásos beszélgetés: július 3., 11 óra.

  Eredményhirdetés: július 6.

  A beiratkozás a számítógépes elosztásba július 7-én kezdődik, így azok is beiratkozhatnak más iskolába, akiket nem áll módunkban felvenni.

  További információkért kérjük hívják a kollégium titkárságát: 0264/598-043.

  vissza az elejére


  MOZI

  (2. old.)

  KOLOZSVÁR

  KÖZTÁRSASÁG – Alfie – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: június 24–28.: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 23 órától, hétfőn minden előadás; június 29–30.: Világok harca – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 23 órától.

  MŰVÉSZ-EURIMAGES – Agents Secrets – amerikai bemutató. – Vetítések időpontja: 17,30, 20; kedvezménnyel kedden minden előadás; Vejedre ütök – amerikai. Vetítés június 27–30.: 22.30 órától, kedden kedvezménnyel.

  GYŐZELEM – A gépész – bemutató. – Vetítések időpontja: 16, 20, 22; Second Hand – bemutató. – Vetítések időpontja: 14, 08.

  FAVORIT – A nemzet aranya – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19; kedvezménnyel csütörtökön.

  DÉS

  MŰVÉSZ – Csillagok háborúja III. – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától kedvezménnyel és hétfőn minden előadás.

  TORDA

  FOX – A bukás – Hitler utolsó napjai – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 20.

  SZAMOSÚJVÁR

  BÉKE – Agents secrets – bemutató. – Vetítések időpontja. 17, 19, 20.

  BESZTERCE

  DACIA A-TEREM – Walking Tall – amerikai. – Vetítések időpontja: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap: 22 órától; kedvezménnyel hétfőn minden előadás.

  DACIA B-TEREM – Nagy Sándor – amerikai. – Vetítések időpontja: 18; pénteken, szombaton, vasárnap 21; kedvezménnyel kedden minden vetítés.

  GYULAFEHÉRVÁR

  DACIA – Mennyei királyság – amerikai. – Vetítések időpontja: 14, 17, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 23 órától és hétfőn minden előadás.

  vissza az elejére


  OPERA

  (2. old.)

  ROMÁN OPERA

  Június 29-én, szerdán este 7 órakor: Donizetti: Szerelmi bájital.

  vissza az elejére


  ZENE

  (2. old.)

  ZENEAKADÉMIA

  Június 29-én, szerdán este fél 7 órakor: Nyári hangverseny két zongorára és ütősökre. Közreműködik: Silviu Sbârciu, Diana Barb, dr. Grigore Pop, Nicolae Coman.

  Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

  vissza az elejére


  VÉLEMÉNY


  Transfórum

  vissza az elejére


  László Attila, a Kolozs megyei RMDSZ-elnök válaszol
  A Szabadság és a Transindex olvasói kérdeztek

  (3. old.)

  Transfórum rovatunkban az olvasó kérdéseire ezúttal László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, kolozsvári városi tanácsos, helyi vállalkozó, gyermekorvos válaszol.

  Adakaleh: – Szerencsém volt (de inkább nem nevezném annak) részt venni a Magyar Színház termében a megyei elnökválasztáson. László Attila szereplése siralmas volt. De mivel a háttérben konszenzus született, hogy Kónya Hamart végleg le kell váltani, nem volt más ember (Vekov Károly eleve nem jöhetett szóba, hisz ő a katolikus lobby embereként került be 2000-ben a parlamenti választások alkalmával a képviselői lista második helyére). Ez a konjunktúra. Hogyan gondolja László Attila, ha nem tud beszélni a nyilvánosság előtt, a minimális politikai ismeretei hiányoznak, hogy helyt tudjon állni? A süllyedő Kónya-hajót mindenki elhagyta, most az új elnökhöz dörgölődnek, de már érik az elégedetlenkedők, a klikkből kihagyottak társasága. Gondolja László Attila, hogy a vállalkozók társasága megint segít? Pénzzel minden elintézendő, á là Gyurcsány és Hiller? Európában a bunkó, semmit sem tudó és végzettségükben mélyen alászálló vállalkozók a röhögés tárgyát képezik (Berlusconi, Gyurcsány, s legújabban Kóka). A László Attila által a választásokra megírt és a választásra delegált képviselőknek kiküldött kampány-levél a kétkulacsos Bitay Levente helyesírási és szerkesztési szempontú javításaival szintén körbejárt, de egy szűkebb László Attila-ellenes társaságban. Nem gondolja László Attila, hogy egy darázsfészekbe nyúlt?

  László Attila: – Nem szoktam még hozzá ehhez a nagy nyilvánosság előtti szerepléshez, lehet, hogy a szereplésem siralmas volt. Beszédkészségemet tekintve is nagyon jól tudom, hogy van mit bepótolnom, de én nem erre a pályára készültem. Valószínű, hogy Ön erre a pályára készül, jobban tudná csinálni, de még nem találta meg a módszereket, hogy érvényesülni tudjon ezen a pályán. El kell mondanom azt is, hogy egyáltalán nem dörgölődnek hozzám azok az emberek, akikkel együtt dolgozom, és egyetértek Önnel abban, hogy már egyre többen vannak azok, akik kimaradtak a megyei vezetésből. A vállalkozói társaság, aki eddig segített, most is folyamatosan megteszi ezt, azért, hogy ez a szervezet továbbra is életképes maradjon. Ha ilyen véleménye van a vállalkozókról, akkor valószínű jobban tenné, ha akkor, amikor támogatásukat kéri, mutatkozzon be bátran az Adakaleh néven. Ami a kampánylevelet illeti, elmondom azt, hogy azok az emberek, akik ezt megfogalmazták, nem voltak olyan nagyon boldogok, amikor a véleményét olvasták. Az, hogy darázsfészekbe nyúltam, lehet. És remélem, hogy sikerül majd megszelídíteni a darazsakat.

  Bibarci ember: – Nincs tudomásom a Kolozs megyei RMDSZ elnökválasztások mögötti „intézkedésekről", de a Kolozs megyei RMDSZ-alelnök megválasztásáról hallottam egyet s mást. Ha jól tudom, Ön is ott volt azon a szavazáson, ahol a jelenlegi, Ön által kinevezett alelnök nagymértékben alulmaradt egy másik jelölttel szemben, sőt, ha konkrétabban akarunk fogalmazni, akkor úgy is mondhatnánk, hogy csúnyán leszerepelt. Ön mégis őt nevezte ki alelnöknek. Miért (lehet, hogy a kérdés magában hordozza a választ is? Azért mert MIÉRT?, akinek van füle hallja.....) Egyébként volt szerencsém elolvasni az Ön által pártfogolt úriember alelnöki tervezetét. Szép munka, nem tudom ki írta meg neki, csak az a kár, hogy az a bizonyos illető, aki ezt megírta, nem beszéli – sajnos még írni sem tud igazán – valami helyesen a magyar nyelvet. Vagy ez nem számít ilyen előkelő pozíciókban? Arról nem is beszélve, hogy ha beszél ez az illető, és itt most már az Ön által kinevezett alelnökről szólok, egyeseknek (és most idézem azokat, akik hallották őt beszélni) „fordító" kell ahhoz, hogy megértsék, mit akar mondani. Ilyenek fognak minket képviselni? Ilyeneket támogat Ön egy testület határozata ellenében is. A kérdést még egyszer megismétlem: Miért? És kérem, hogy ha féli az igazságot, a tényeket mondja el, mert mellébeszélésre nem vagyok kíváncsi. Tehát: Miért? Egy tippem van. Régi RMDSZ-es apuka szerette volna kisfiának politikai karrierjét megalapozni, és Önben erre nézve partnerre talált. Biza, mennyibe kerül egy ilyesmit lezsírozni? Na, egy kicsit rosszindulatú voltam, de amint írtam, ez csak egy tipp. Tehát marad a kérdés: Miért?

  – Azért választottam ifjúsági alelnöknek Deák Ferikét, mert ő és a kisbácsi fiatalok voltak azok, akik a tavalyi helyhatósági és általános választások során aktívan tevékenykedtek… Kolozsváron. Tudom azt, hogy Ferike képes megvalósítani azokat a terveket, amiket a programjában leírt. Nem tudok elfogadni egy olyan személyt a Kolozs megyei szervezet ifjúsági alelnökeként, aki Kolozs megyében nem volt képes egy helység nevét sem felsorolni. Szerintem egy Kolozs megyei szervezetben Kolozs megyeiek kell hogy tevékenykedjenek. Ezt nagyon komolyan gondolom. Konkrétan itt most Csuszner Ferenc úrról van szó, aki Kolozsváron kívül más várost nem ismer a megyében. Viszont a megyei ifjúsági egyeztető tanácson találkoztam még egy olyan személlyel, akit örömmel kértem fel a szervezetépítési és a civil szervezettekkel kapcsolattartó alelnöki tisztségre – Varga Zoltán személyében. Ennek a két fiatalúrnak rendkívül nehéz feladata lesz, mert legnagyobb meglepetésemre Kolozsváron 37 ifjúsági szervezettel kell hogy tartsák a kapcsolatot. Deák Ferenc elég fiatal, és valószínű, hogy még sokat fog változni az elkövetkező időben – beleértve a beszédkészségét is. Bevallom, a felkérés úgy történt, hogy a „régi RMDSZ-es apuka" messzemenően tiltakozott ez ellen, de Ferike mégis elvállalta, az apai tiltás ellenére.

  Powershot: – A fényképen lévő (megjelent: http://www.disputa.ro/cgi-bin/disputa/ultimatebb.cgi?/topic/10/39.html – szerk. megj.) háttérnek van jelentése? Falnak vagy kerítésnek állították?

  – A véletlen szülte ezt a helyzetet: ott voltak jók a fényviszonyok.

  Powershot: – A friss elég furcsa jelző. Nem inkább az új, újonnan választott, kinevezett illette volna meg? Nincs ebben egy kicsi gúny? Friss, ropogós, mint a kenyér.

  – Lehet, hogy jó volna lefeküdnöd (Powershot kérdését 00:04 perckor tette fel).

  Hantz Péter: – Kérném, vázolja föl a magyar közoktatás fejlesztése érdekében tett eddigi erőfeszítéseiket és a további terveiket.

  – Köszönöm a kérdését, úgysem fogja senki elhinni Önnek, hogy ez nem egy előre megbeszélt kérdés volt. Azt javasolom, ne dicsekedjék vele! Rövid elnökségem alatt rájöttem, itt különböző intézmények dolgoznak a közoktatási-fejlesztési stratégián, és a vélemények eléggé eltérőek egymástól. Szerintem egy ilyen stratégiának a kidolgozása nagyon komoly dolog, és szakembereknek kell ezt kidolgozniuk. A politikumnak a szakemberek döntését kell fenntartania. Lehet, hogy az ilyen ügyekben félre kéne tennünk mindenféle és -fajta szakmai, személyi, ne adj Isten, felekezeti érdekeket, és közösen kéne mindezt kidolgoznunk. Személyes véleményem ez ügyben a következő pontokban foglalható össze: 1. A gyerekek érdekeit kell mindenek előtt szem előtt tartani. 2. Szükségünk van egy olyan intézményhálózatra, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekeink magyar nyelven tanuljanak a lakhelyükön vagy annak közelében. 3. Legnagyobb gondunk, hogy nincs gyerekünk. 4. Számos olyan magyarlakta településünk van, ahol létezik az infrastruktúra. 5. Egyre gyakrabban halljuk az utóbbi időszakban, hogy szórványoktatási központokra van szükségünk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket olyan helyeken érdemes és kell létrehozni, ahol megvan a tanácsokban a többségünk, és polgármesterünk vagy alpolgármesterünk is van. Másképpen viszonyulnak a mi tanácsosaink egy magyar oktatási intézmény problémáihoz, mint más pártok színeiben tetszelgő tanácsosok. 6. Kolozs megye kísérleti jelleggel bekerült a kvóta rendszerű oktatás-finanszírozási programba. Ha a szakemberek nem képesek nagyon rövid idő alatt hatékony döntéseket hozni, valószínűnek tartom, hogy nagyon sok gyerekünk román iskolában fogja folytatni tanulmányait, mert ezek lesznek azok az intézmények, ahol a viszonylag magas gyereklétszámnak köszönhetően jobb minőségű oktatást és jobb feltételeket tudnak biztosítani az oda járó gyerekeknek. 7. Az elmúlt hetek során döbbenettel vettem tudomást arról a sajnálatos tényről, hogy ijesztően kevés műszaki, gazdasági, egészségügyi és mezőgazdasági értelmiségink van a megyében. Ezekben a felsőoktatási intézményekben alulreprezentáltak vagyunk mind az oktatókat, mind a hallgatókat figyelembe véve. Felsőoktatási rendszerünk nem igazodik a piaci igényekhez!

  matti: – Azért azt hallani, hogy az RMDSZ meghallgatja a „szavazó" polgárok (nem választó, mert választani nem lehetett minálunk, hisz kivágták az MPSZ-t) ügyét-baját, sőt kérdést is lehet feltenni, elég gyanús, szerintem politizálnia kellene más pártban, de semmiféleképp az RMDSZ-ben, hogyha persze a lelkén viseli a magyarság problémáját. Egy példa, ami például engem személyesen nagyon zavar, mindamellett, hogy autonómia meg olyasmi minálunk TABU, 15 év alatt még azt sem voltak képesek elérni, hogy a gyerekeink az iskolában a Románia történelmét meg földrajzát anyanyelvükön tanulják, szerintem ez elgondolkoztató. Ezek után csodálkozom, hogy még van pofájuk a szavazó polgárok szemébe nézni, jó, most újból 4 évet ficánkolnak Önök, de mi lesz a következő 4 évben, vagy mi lesz, mikor nem lesz magyar, ki megválassza Önöket?

  – Kolozs megyében bárki megmérettethette magát az előválasztások során. Lehet, hogy akkor kellett volna aktív szerepet vállalnia – mert szavaiból azt veszem ki, jobban meg tudta volna oldani ezt a problémát. Mivel ezt a lehetőséget elszalasztotta, három év múlva ismét Ön előtt áll a lehetőség. Lehet, hogy Ön lesz akkor majd a befutó helyen.

  ix ypszilon: – 1. Tudom, ez nem kifejezetten megyei, inkább városi feladat: mikor lesz „Kolozsvár" felirat, esetleg „Üdvözöljük városunkban" a városhatáron, mint minden „normális" városban? Tudom, hogy a törvény a 20%-os határt szabja meg, de ez csak azt jelenti, hogy e felett kötelező, de ez alatt sem tiltja. Több szász (illetve ma már csak szász-eredetű) városban, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20%-ot (a szász lakosságé pedig sokkal kevesebbet), háromnyelvű tábla olvasható. 2. Lát-e arra esélyt, hogy a kolozsvári közhangulat és morál egyszer eljut arra a szintre, mint a Partiumban vagy a szász vidék nagyvárosaiban, ahol a gazdasági-kulturális-turisztikai érdekek erősebbek a nemzeties (nemzetieskedő) érdekeknél, ahol például a közlekedési vállalat más nyelven is „boldog karácsonyt" vagy „jó utat" kíván (és ez nem sért senkit arrafelé), és az eladók jól felfogott érdeke szívesen és udvariasan kiszolgálni a románul nem értő turistákat? Illetve, hogy az itt élő (vagy csak turista) érezhesse, hogy Erdély központjában jár, érezhesse a „kincses város" hangulatát, Mátyás szellemét, mert elmondások alapján az idelátogatók egy román várost látnak, ami lehetne bárhol Romániában, akár Bukarest mellett is. 3. Ön szerint hogyan lehetne a tőkét Kolozs megyébe csalogatni, illetve a befektetők miért választanak nagy arányban más megyéket a befektetésekre? Tudom, ezekre nem könnyű válaszolni 1–2 mondatban, de megelégszem ennyivel is.

  – 1. A 2003-as vagy 2004-es kolozsvári tanácsi határozat alapján háromnyelvű felirat LESZ a város határán. A három név: Cluj Napoca, Kolozsvár, Klausenburg. Előbb vagy utóbb, a helyére kerül. Ugyanezt mondhatom el az üdvözletről is. Sajnos, tényleg 20% alatt vagyunk, de ez nem befolyásolja a táblakihelyezést. 2. Igen. 3. A tőke oda megy, ahol a legjobb feltételeket biztosítják a befektetőnek annak érdekében, hogy minél nagyobb profitot érjen el. Be kell látnunk már egyszer s mindenkorra, hogy mi egy versenyben vagyunk más megyékkel és más városokkal szemben. Nagyon sok érv szól amellett, hogy érdemes ide befektetni (földrajzi helyzet, felsőoktatási intézményeink vannak, jól szakképzett munkaerő, nemzetközi repülőtér stb.), és sajnos hosszú az a lista is, amiért nem érdemes ide befektetni (magas telekárak, viszonylag fejletlen úthálózat stb.). Akkor, amikor más megyénél vagy városnál jobb feltételeket tudunk biztosítani, valószínűleg egyre többen fognak városunkban és térségünkben befektetni. Ezeknek a feltételeknek a megteremtése egyik fő prioritásunk. U. i.: Remélem, hogy kielégítő válaszokat adtam.

  Dexter: – Igaz az, hogy a kolozsvári gödrök eltüntetésében volt némi szerepe? Lesz némi szerepe a város bejáratánál álló, az alkotmányt idéző nemzetállam passzusok eltüntetésében is? Kolozsváron jelenleg életveszélyes biciklizni. Lesznek-e felfestett bicikli-sávok, remélhetünk-e?

  – A kolozsvári gödör eltüntetésében ugyanakkora szerepem volt, mint a többi tanácsos társamnak. De a munkát még nem fejeztük be! Maradt még a városban ilyen tábla? Ha igen, valószínű, ugyanaz lesz a sorsa, mint a többinek. Egyetértek Önnel a biciklizés veszélyeit illetően, még nem látom a megoldást. Gyerekeim a napokban jelezték, hogy a sétatéren sem szabad biciklizni, amit én személy szerint egy nagy hülyeségnek tartok, és megtaláljuk ennek az orvoslását.

  adakaleh: – Elolvastam a Bibarci ember hozzászólását. Teljesen igazat adok neki. Az RMDSZ a tavaly ősszel fiatalítást és szakértelmet ígért. Hasonló szlogenekkel nyert László Attila is, aki még azt a demagóg mondatot is beiktatta, hogy Kolozsvár többet érdemel. Meg is kapta…, úgy kell neki. Ami pedig az alelnököt illeti, hát igen, nem baj, ha pungamagyarul (Kántor Lajos) beszél, csak a klikkből legyen. Meg az apuka fia, akinek a kerületét lefizette az új elnök (városi tanácsosi illetéke a kerület kasszájába vándorol, jobb helyen ezt megvesztegetésnek nevezik.) Mi a véleménye, László Attila? Helyes ez így?

  – Látom, ismét kibújt a víz alól! László Attila a tanácsosi tisztségből származó jövedelmének a 90%-át a hídelvi RMDSZ-szervezetnek adta és fogja adni. Nem feketén, hanem nyugta ellenében teszem. Ha Ön gyakrabban járt volna a Fürdő utcai székházban, és ügyesebbnek és hozzáértőbbnek bizonyult volna Makkai Zsoltnál, valószínűleg Ön lett volna az új gazdasági alelnök. Ismeri Ön azt a mondást, hogy „Néma gyereknek anyja sem hallja a hangját?" Nekem az a véleményem, hogy helyes így, mert a hídelvi RMDSZ szervezet a kasszájába befolyt összegeket kipótolja, és szociális tevékenységére használja fel. Örvendek, hogy segíthettem. Amikor én ezt felvállaltam, nyíltan jelentettem be, és ehhez tartom magam. Ajánlom, hogy Ön a saját zsebében turkáljon, és ne a László Attila zsebében.

  Id. Nagy László: – 1. Alakult-e – még az RMDSZ-elnökség előtti időkben – Önnek valamiféle véleménye a Kolozsvári Magyar Színház abszurd-egyoldalúnak nevezhető, a közönség csak egy (kis?) részének érdeklődését kielégítő, de többszörösen kitüntetett műsorpolitikájáról?

  – Molnos Lajos úr szavait szeretném felhasználni, amivel messzemenően egyetértek. Egy színházat úgy kell elképzelni, mint egy iskolát, ahol vannak elsősök és tizenkettedikesek is. Mindenki, aki betér ebbe az intézménybe, meg kell hogy találja a neki való műsort. Nem biztos, hogy az elsős megérti a tizenkettedikesnek szánt előadást. Itt most nem arra gondolok, hogy vannak okosabbak és kevésbé okosak, hanem inkább arra szeretném emlékeztetni a tisztelt olvasót: volt olyan időszak, amikor még léteztek I-1-es és I-2-es, E-1-es és E-2-es stb. bérletek (I-ifjúsági és E-egyetemi), a buszok az előadás alatt az Arany János utcán pihentek, és nagyon sokszor olvashattuk azt, hogy Tordán, Désen vagy Bánffyhunyadon is bemutatásra kerültek a Kolozsvári Magyar Színház előadásai. Vendégszereplések is voltak más színházi társulatok részéről. A sokszínűség nem biztos, hogy a minőség romlásához vezetne. Sajnálattal veszem tudomásul, hogy szép lassan felnő egy olyan generáció, amely nem jár színházba, és azt is nap mint nap látom, hogy a terem üres. Normális dolog ez? Egy rendező vagy maga a társulat is sokkal jobban érezné magát, ha 894-en tapsolnának a teremben az előadás után. Az intézménynek van egy vezetősége, valószínű, hogy ezeket a szempontokat is figyelembe vették akkor, amikor a műsorpolitikájukat kialakították. Nem az én dolgom, vagy a megyei szervezet dolga ebbe beavatkozni. De ez még nem jelenti azt, hogy nincs véleményünk!

  – 2. Ha igen, óhajt-e valamit tenni, tudva, hogy: egyrészt az RMDSZ-re – amely most kormányon van, és tehet valamit – a kolozsvári magyarok nagy százalékban szavaztak; másrészt, hogy az RMDSZ, nagyrészt marosvásárhelyi kötődésű, úgynevezett „csúcsvezetésének" – alapozva a hagyományos Kolozsvár-ellenes rivalizálásra – ez a helyzet, úgy tűnik, megfelel; erről még a Constantinescu-elnökség idejében írásban is biztosítottak?

  – Kérdezze meg az RMDSZ csúcsvezetőségét.

  (Folytatjuk)

  vissza az elejére


  NAPIRENDEN


  Bezár a posta

  (4. old.)

  A vidéki postahivatalok június 29-én és 30-án nem tartanak közönségszolgálatot, a városi hivatalok június 30-án 12 órától, július 1-jén 10 óráig lesznek zárva. A kézbesítés a szokott körülmények között zajlik majd, kivételt képeznek a vidéki postahivatalok, amelyek június 29–30-án nem biztosítanak pénzügyi szolgáltatásokat, és csak a levelezést, a sajtótermékeket, valamint a gyorsküldeményeket juttatják el a címzetteknek.

  vissza az elejére


  Segítsen egy lappal!
  Előfizetések megajánlása kiskeresetűeknek

  (4. old.)

  A Szabadság az elmúlt hónapokban is folytatta több évvel ezelőtt először meghirdetett előfizetés-közvetítési mozgalmát kiskeresetűeknek.

  Mint ismeretes, a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok létminimum alatt tengődő, segélyen élő, kisnyugdíjas vagy beteg ember szívesen olvasna magyar szót, de nem tudja megengedni magának. Másrészt örvendetesen nő azok száma is, akiknek több előfizetésre is futná, de esetleg nem tudják, kinek segíthetnének vele. Ezért indította el szerkesztőségünk az előfizetési díjak megajánlását és közvetítését olyanoktól, akik ezt megtehetik, azoknak, akik rászorulnak, és önhibájukon kívül nem olvashatják napilapjukat.

  Az elmúlt időszakban is sok helyről érkezett támogatás, akiknek a jóvoltából az elmúlt hónapokban előfizetést kötöttünk rászorulóknak lapunkra. Közülük egy hónapig sem szünetelt az a neve elhallgatását kérő kolozsvári üzletember, aki folyamatosan három kiskeresetűnek biztosítja a Szabadság-előfizetést, illetve dr. Szabó László fogorvos. De a rászorulók segítségére sietett a közelmúltban egy neve elhallgatását kérő magyarországi üzletember és kolozsvári műépítész, Javorek István, Máté András, Vekov Károly és mások is. Az adományokat a támogatásra kerültek nevében is köszönjük!

  Az akciót pedig folytatjuk: tisztelettel felkérünk minden céget, intézményt és magánszemélyt, hogy a Szabadság legalább egyhavi előfizetési árával (125 000 lej + kihordási díj – ez terjesztőtől függően összesen 140 000 lej körüliig is felmehet, de még így is alig 3–4 euró!) támogassák szerkesztőségünkön keresztül azokat, akik szociális helyzetüknél fogva lemondani kénytelenek a magyar nyelvű napilapról.

  Befizetni lehet: 1.) személyesen szerkesztőségünk emeleti irodáiban; 2.) csekkel a lapunk támogató Minerva Művelődési Egyesület címén (Asociaţia Culturală Minerva, Banca Comercială Română, Cluj, bankszámlaszám:

  RO85RNCB220000000750004); 3.) banki átutalással a fenti bankszámlaszámra; vagy 4.) befizetési szándékukról értesítsék szerkesztőségünket az 596-408-as vagy 596-621-es telefonszámon június 29-ig.

  HÍVÁSRA HÁZHOZ MEGYÜNK!

  Amerikai olvasóink figyelmébe: az Amerikai Egyesült Államok polgárai csekket küldhetnek a következő címre: HHRF-SZABADSÁG, P. O. Box J, Gracie Station, New York, NY 10028. A Hungarian Human Rights Foundation (Magyar Emberjogi Alapítvány) postafordultával adómentesítő elismervényt küld, és biztosítja, hogy az adomány teljes összege a címzetthez jut.

  Az adományozók nevét szívesen közöljük az újságban.

  Szintén június 29-ig várjuk szerkesztőségünkben (az emeleten) azok igénylésének a benyújtását is, akiknél a családban az egy főre eső jövedelem nem több mint havi 1 800 000 lej, s akik elő szeretnének fizetni lapunkra, de nem tudnak. Jelentkezni levélben és megbízott útján is lehet! Keresetükről igazolást kell felmutatniuk, és nem jogosultak támogatásra a már Szabadság-előfizetők! A beérkezett megajánlások függvényében juttatunk a rászorulóknak előfizetéseket.

  A szerkesztőség

  vissza az elejére


  Elfogadták az EP-megfigyelők listáját
  Hétezer euró üti majd a törvényhozók markát

  (4. old.)

  Elfogadta a parlament az Európai Parlamentbe jelölt politikusok névsorát, így az RMDSZ-t a következő másfél évben Kónya-Hamar Sándor, Kelemen Attila és Szabó Károly törvényhozók képviselik majd, akik havonta hétezer eurót keresnek az új funkciójuknak köszönhetően. Az Európai Parlament a múlt héten fogadott el egy határozatot, amely szerint a megfigyelők fizetése eléri majd – a napi árfolyamon számolva – a több mint 252 millió lejt.

  A Demokrata Pártot Roberta-Alma Anastase, Monica Iacob Ridzi, Marian Jean Marinescu képviselők, a Nemzeti Liberális Pártot Mona Muscă, Mircea Coşea, Raluca Turcan, Tiberiu Bărbuleţiu, Ovidiu Silaghi képviselők, a D.A. Szövetséget a szenátorok közül Maria Petre, Nicolae Vlad Popa, Radu Ţârle, Adrian Cioroianu, a Nagy-Románia Pártot Eugen Mihăiescu, Viorel Duca, Daniela Buruiană, Petre Popeangă, Vlad Hogea képviselők, a Konzervatív Pártot Silvia Ciornei, Graţiela Iordache és Dumitru Becşenescu, a nemzet kisebbségeket pedig Ovidiu Ganţ képviseli. A Szociáldemokrata Párt Alexandru Athanasiu, Corina Creţu, Vasile Dîncu, Şerban Nicolae, Titus Corlăţean, Gabriela Creţu, Cristian Dumitrescu, Ioan Mircea Paşcu, Radu Podgoreanu, Daciana Sârbu, Adrian Severin és Valeriu Zgonea nevét tüntette fel az EP-megfigyelő listán.

  vissza az elejére


  Rendkívüli ülésszakon „fejezik le" Năstasét és Văcăroiut?

  (4. old.)

  Rendkívüli parlamenti ülésszakot tervez összehívni a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Demokrata Párt (DP), hogy leváltsa a parlament két házának elnökét – nyilatkozták a MEDIAFAX-nak a pártszövetség forrásai. Erről a D.A. Szövetség Országos Vezetőtanácsának hétfői ülésén született döntés, az NLP és a DP a következőkben a kormánykoalíció vezetőségében is felveti a kérdést.

  Mint ismeretes, a képviselőház elnöki tisztségét Adrian Năstase, a szenátus hasonló funkcióját pedig Nicolae Văcăroiu tölti be, mindketten az ellenzéki Szociáldemokrata Párt prominens figurái. Az év elején lezajlott házelnökválasztás óta a liberálisokat és a demokratákat rettenetesen zavarja, hogy a törvényhozás szempontjából e két kulcsfontosságú tisztséget nem ők tölthetik be.

  A rendkívüli ülésszakot várhatóan augusztus végén hívják össze, addig lezárulna a képviselőház szabályzatának módosítása is.

  A szenátus házszabályzatát módosították, az új változatot a következőkben terjesztik a plénum elé elfogadásra. Parlamenti források szerint a két házszabályzatot szintén az augusztusi rendkívüli ülésszakon fogadják majd el.

  Nicolae Văcăroiu, a szenátus elnöke a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a szenátorok szeptember második felében vitathatják meg a felsőház új szabályzatát. Văcăroiu elmondta, a szabályzatmódosító különbizottság jelentése első változatban elkészült, a szenátorok pedig a parlamenti szünidő idején kidolgozhatják módosító javaslataikat.

  A D.A. Szövetség vezetői több ízben reményüket fejezték ki, hogy Năstase és Văcăroiu leváltására még a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig sor kerülhet. Számításaikat az RMDSZ és a Humanista Párt húzta át, akik szerint nem sürgős a két ellenzéki házelnök leváltása. Markó Béla nemrég leszögezte, hogy a szövetség számára ez nem jelent prioritást. Bukaresti hírforrások szerint az RMDSZ a kisebbségi törvénytervezet körüli bonyodalmak miatt keményített be.

  vissza az elejére


  Bénult állapotban az MPSZ

  (4. old.)

  A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) Bihar megyei szervezete szerint a Szász Jenő vezette párt bénult állapotban található, ami nagyban Székelyudvarhely polgármesterének, és a nevével fémjelzett országos elnökségnek tulajdonítható – áll abban a közleményben, amelyet tegnap az MPSZ Bihar megyei szervezete juttatott a szerkesztőségünkbe. – A június 21-én Székelyudvarhelyen lezajlott bővített elnökség ülése után, a Bihar megyei szervezet vezetősége elhatárolja magát az említettek hibás hozzáállásától – áll a közleményben, és ezáltal kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy egyértelmű felelőséggel tartoznak az országos szervezet eddigi cselekvésképtelenségének fenntartásáért.

  Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

  vissza az elejére


  KÖRKÉP


  Szamosújvár
  Megnyílt a városi strand

  (5. old.)

  Bár a szokásosnál kicsit később, az elmúlt napokban megnyitotta kapuit a szamosújvári strand. A Sétatér környezetében található olimpiai méretű úszómedencét máris sokan látogatják naponta 10 és 19 óra között.

  A víkendtelep is új köntösben fogadja idén a vendégeit. Rendbe tették a zuhanyzókat, játszóteret és röplabdapályát létesítettek a házigazdák.

  A szamosújvári strandon sós vízben fürödhetnek a látogatók, ugyanis nemrég a telep területén sósvízre bukkantak. Ezáltal amolyan kezelési központnak is beillik a stadion környéki víkendtelep, amelyet egyre többen keresnek fel.

  E. Cs.

  vissza az elejére


  Szamosújvári műkedvelők a Zene Ünnepén

  (5. old.)

  A bukaresti falumúzeumban került sor a múlt hét végén a Zene Ünnepe című rendezvénysorozatra. A harmadik alkalommal kiírt fesztiválon részt vett a szamosújvári kultúrház „Erdély" elnevezésű folklór-együttese is. Az Emil Mihai, Pusztai Aladár és Urszuly Kálmán alkotta zenekar óriási sikert aratott a szabadtéri előadáson, ahol Szamos-menti és mezőségi népdalokkal örvendeztette meg a népes közönséget. A zenekart egy tánccsoport is elkísérte, amely erdélyi néptáncokat mutatott be. A szamosújváriakon kívül, nagykárolyi és máramarosszigeti csoportok képviselték Erdélyt a Zene Ünnepén. A szervezők által kiadott műsorfüzetben elismerően írnak az örmény kisváros képviselőiről, akik tavaly is óriási sikert arattak a bukaresti seregszemlén. Leginkább az erdélyi Trió Zenekar teljesítményét emelték ki a rendezők, de pozitívan értékelték a néptánccsoport fellépését is.

  Nemsokára Franciaországba utaznak a szamosújvári Erdély folklór-együttes tehetséges tagjai, akik a testvérváros Yzeure közönsége előtt mutatnak be egy zenés-táncos műsort. Az idei nyár folyamán Szépkenyerűszentmártonban is fellépnek az országszerte ismert muzsikusok.

  Erkedi Csaba

  vissza az elejére


  Keveset fizetnek a gabonáért

  (5. old.)

  Hétfőn délelőtt a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság sajtóértekezletén Horea Ghibu, az intézmény képviselője elmondta: az idei tavasz és a nyár beköszöntése más évekhez képest különleges volt a hőmérsékleti viszonyok és a csapadék tekintetében. A szinte naponkénti eső és a magas hőmérsékleti értékek nagymértékben elősegítették a gombabetegségeket és a kártevők gyors elterjedését. Ennek ellenére ott, ahol szigorúan betartották a technológiai előírásokat, gazdanövényeinkben sem a burgonyabogár sem a gombabetegségek nem okoztak különösebb kárt. A szalmásgabonával csak akkor lehet különösebb baj, ha ezután a gombabetegségek járványszerűen jelennek meg a gyakori esők miatt.

  Elhangzott: megyénkben ebben az évben szalmásgabonát 29 000 hektáron termesztenek, aminek legnagyobb része őszi búza.

  Iuliu Suăteanu igazgató elmondta, hogy a megyei átlag hozam meghaladhatja a 3000 kilogrammot, ami azt jelenti, hogy az Aranyos-menti földekről 5–6, sőt 7 tonnát is betakaríthatnak. Ugyanakkor úgy ítélte meg: kevés esély van arra, hogy idén többet fizessenek a gabonáért.

  Szerinte elsősorban a cukorrépa, a napraforgó és a repce esetében kellene növelni a vetés területét.

  B. E.

  vissza az elejére


  101 panaszos a polgármester sátrában

  (5. old.)

  Hétfőn Emil Boc polgármester arról számolt be, a polgárok milyen jelzéseket juttattak el a helyhatóságnak a múlt héten kedden létrehozott úgynevezett panaszsátorban.

  Az elöljáró elmondása szerint keddtől péntekig összesen 101 személy fordult meg a sátorban, ahol hangszalagra vagy videóra rögzítették a különböző panaszokat.

  Boc arról tájékoztatott, hogy a legtöbben az utak rossz állapota miatt panaszkodtak. – Ugyanakkor sokan a járdák és a tömbházak közti sétányok leaszfaltozását kérték a helyhatóságtól – nyilatkozta a polgármester.

  Ezen kívül több tízen a szociális lakások hiánya miatt kérték az elöljáró segítségét. – Sokan azt szeretnék, hogy azonnal kapjanak lakást, de ez lehetetlen – jegyezte meg.

  Mások amiatt panaszkodtak, hogy több lakónegyedben rossz a közvilágítás. – Igyekszünk eleget tenni a kéréseknek – mondta Boc.

  Érdekes bejelentések is érkeztek: több nyugdíjas kérte, hogy a monostori Parâng utcában a csendóra ideje alatt tiltsák be a közúti forgalmat. Ezen kívül egy Donát negyedi fiatalember kérte, hogy a polgármesteri hivatal lépjen fel a Szamos partján meztelen felsőtestben napozó hölgyek ellen. Ugyanakkor többen nyugdíjemelést, valamint az SZDP-s tisztségviselők leváltását kérték Emil Boctól. Ezek viszont nem a polgármester hatáskörébe tartoznak.

  K. O.

  vissza az elejére


  Fizessen elő egy hónapra a Szabadságra,
  ... és NYERJEN!

  (5. old.)

  Ha még most előfizet július hónapra a Szabadságra, elnyerheti az alábbi értékes jutalmak valamelyikét:

  500 000 LEJES SZAKORVOSI VAGY ORVOSI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLAT, EGY LÁDA SÖR, ILLATSZERCSOMAGOK, ÖVTÁSKA, PÓLÓK, SÖRNYITÓK stb.

  Támogatóink:

  Promedical URSUS Cosmetic

  Center Plant

  Lapunk megrendelhető még Kolozsváron az Apex Kft. és a Apex AB Com Kft. lapkihordóinál a hónap végéig, vidéken több településen a Krónika lapkihordóinál is, szilágysági városokban pedig a Damco Kft-nél a hónap utolsóelőtti munkanapjáig.

  Ha a lapkihordók még nem jelentkeztek az Ön lakásán, hívja őket telefonon (Apex: 596-213, Apex Ab Com: 439-120, Krónika: 420-320, Damco: 0260-612867), és akkor felkeresik Önt otthonában!

  vissza az elejére


  A rendőrség hírei
  Gyalogátkelőn gázoltak

  (5. old.)

  Péntek délután 5 órakor egy időben két baleset történt Kolozsváron, mindkettő gyalogátkelőn. A Monostori úton az 57 éves Farcaş T. egy 1310-es Daciával ütötte el az úttesten szabályosan átkelő szatmárnémeti 21 éves Roca A-t. Ugyanekkor az Aurel Vlaicu utcában, az avasfelsőfalui 31 éves P. Gheorghe Viorel egy Toyota típusú gépkocsival haladva ütötte el az 5 éves A. Cristinát, aki ugyancsak kijelölt helyen kelt át. Mindkét áldozat könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

  Két kamion ütközött
  Péntek hajnalban két kamion ütközött az E60-as országúton Kissebes közelében. A 28 éves lengyel J. Lukasz egy Renault tartálykocsival Nagyvárad felé tartott, és egy jobb kanyarban nem csökkentette kellőképpen a sebességet, aminek következtében átlépte az út folyamatos felezővonalát, és oldalról nekiment a szemből szabályosan közelekedő, a 32 éves segesvári N. Mihai Lucian vezette utánfutós kamionnak. A baleset következtében a ciszterna felborult, tartalma kifolyt az úttestre A nagy mennyiségű melasz eltávolításához a tűzoltók beavatkozására volt szükség. A két sofőr csak könnyebben sérült meg, a járművek viszont 30%-ban megrongálódtak, az anyagi kár mintegy másfél milliárd lejre tehető.

  A határnál bukott le
  Az érmihályfalvi határátkelőnél bukott le szombaton a gyalui, országos körözés alatt lévő B. Ioan Felician. A férfit a kolozsvári rendőrség autólopásokkal foglalkozó osztálya kereste, minősített lopás eltitkolása miatt. A rendőrség szerint a férfi egy lopott 1310-es Daciát bontott szét, s az alkatrészek nagy részét eladta. A CJ–29–ARB rendszámú, folyó év április 1-jéről 2-ára virradó éjszakán ellopott Daciát a vádlott R. Florintól és P. Mariustól, a lopás elkövetőitől kapta, majd miután szétszedte, elmenekült az országból. A férfi szabadlábon védekezhet az ellene felhozott vádak ellen.

  8 éves kislány vesztette életét
  Szombaton délelőtt 11 óra 20 perckor halálos kimenetelű közúti baleset történt Nagyiklódon, az 1C jelzésű országúton. A helybéli 8 éves U. Denisa Raluca kijelöletlen helyen és figyelmetlenül próbált átkelni az úton, és elütötte egy teherautó. A MAN márkájú, utánfutós, IZ–25202 rendszámú kamiont a 23 éves cseh Krivacek P. vezette.

  Vasvillával verte el az unoka
  Vasárnap este 7 órakor a 79 éves mezőbői Poponeţ A. bántalmazását jelentette a rendőrségen egyik falubelije. Mint kiderült, az idős férfit korábbi nézeteltérések és viták miatt unokája, a 43 éves, helybéli Cocan S. hagyta helyben, aki egy vasvillával az idős ember fejét is megütötte. Az áldozatot előbb az aranyosgyéresi városi kórházba, majd a kolozsvári idegsebészetre szállították be, koponya- és agyalapi sérüléssel, egyéb zúzódásokkal. A foglalkozása szerint földműves unokát bántalmazás miatt szabadlábon vizsgálják.

  (balázs)

  Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

  vissza az elejére


  GAZDASÁG – REKLÁM


  Újabb bírósági „nem" Verespatakra

  (6. old.)

  Egyre kérdőjelesebbé válik a verespataki aranybányaterv valóra váltása. Néhány nappal ezelőtt a gyulafehérvári ítélőtábla újra védett régészeti területté nyilvánította a verespataki Kirnyik-havast. A bányatervet ellenző Alburnus Maior Egyesület által vasárnap kézhez kapott újabb bírói határozat a kanadai-román Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) által elkészített településrendezési tervet is felfüggesztette.

  Az RMGC már 2002-ben elkészítette a területrendezési tervet, amelynek jóváhagyására azonban idejében nem került sor. A cég 2004 augusztusában újabb tervet készített, amelyet jóváhagyás végett a Fehér Megyei Tanácsnak benyújtott. A tanács a tervet még tavaly augusztusban jóváhagyta. Ennek a településrendezési tervnek a felfüggesztéséről döntött most elnöki rendelettel a gyulafehérvári törvényszék. Az RMGC ugyanis ennek alapján már decemberben hozzálátott a környezetvédelmi jóváhagyás megszerzéséhez.

  Stephanie Roth, az Alburnus Maior Egyesület aktivistája lapunknak kifejtette, hogy érvényes és jóváhagyott településrendezési terv nélkül az RMGC nem nyújthatja be azt a környezeti hatástanulmányt, amely elkészítésének szempontjait a bukaresti szaktárca magyarországi szakértők bevonásával véglegesítette. A jóváhagyott hatástanulmány nélkül pedig nem valósulhat meg a bányaprojekt.

  Eugen David, az Alburnus Maior Egyesület elnöke közölte: szervezete a következő napokban valamennyi hatóságnak elküldi a településrendezési terv felfüggesztéséről szóló, azonnal alkalmazandó bírói határozatot.

  Az RMGC szóvivője, Adrian Dascălu az első bírói döntés után azt nyilatkozta, hogy a gyulafehérvári bírói határozatot egyelőre a cég ügyvédjei tanulmányozzák, s a bányacég csakis azt követően dönt majd az esetleges lépésekről. Dascălu vasárnap az MTI-nek elmondta: ami most történt, az a verespataki terv ellenzőinek tipikus támadási módszere, hogy fékezzék a beruházás megvalósításának folyamatát. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az említett településrendezési tervet elsöprő többséggel fogadták el annak idején a megyei önkormányzat demokratikusan megválasztott képviselői.

  Az RMGC 80 százalékos főrészvényese a kanadai Gabriel Resources Ltd., miközben a vegyes vállalatból a dévai Minvest állami bányatársaság csaknem 20 százalékkal részesedik. Az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni 2007-ben Verespatak mellett. E helyen legalább 330 tonna aranyat és mintegy 1600 tonna ezüstöt rejt a föld méhe. A kitermelést tizenhét évre tervezik, ez alatt a cég több mint 4 milliárd dolláros bevételre és több száz millió dolláros nyereségre számít.

  A projekt környezeti kockázataira azonban több civil szervezet is felhívta a figyelmet. A vállalkozás ráadásul a helyi lakosság áttelepítését is szükségessé teszi, emiatt a verespatakiak megosztottak a kérdésben: van, aki az új munkahelyek teremtésének örül, mások viszont nem szeretnének megválni régi lakhelyüktől.

  vissza az elejére


  Javítani kell az adóbeszedést

  (6. old.)

  Romániának javítania kell az adóbeszedés hatékonyságát, növelnie kell az adóelkerülés és adócsalás elleni küzdelmet, ha 2007-ben csatlakozni akar az Európai Unióhoz – jelentette ki pénteken Kovács László, az adó- és vámpolitikáért felelős európai biztos.

  Kovács – aki kétnapos látogatáson áttekintette a hazai adóügyi kérdéseket az októberre várható bizottsági országjelentést megelőzően – kifejtette: Románia általában véve jól halad a reformokkal, de nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a meglévő törvények gyakorlati alkalmazására. Hangsúlyozta: a kormánynak elsősorban növelnie kell az adóhatóság kapacitását, mert az áfa és a fogyasztási adó behajtása rendkívül alacsony.

  Az Európai Unió tagországai, illetve jelölt országai között Romániában a legalacsonyabb a költségvetési bevételeknek a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya, 29 százalék.

  vissza az elejére


  Visszafogták az idei aranyárat

  (6. old.)

  A UBS Investment Bank a korábban várt 440 dollárról 430 dollárra fogta vissza az arany unciájának idei várható átlagárát. A bank szerint ez részben azzal függ össze, hogy megváltozott az euró idei árfolyamkilátása. Ennél többet azonban a bank nem közölt. Az év elejéhez képest az euró több mint 10 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, és jelenleg már naponta az 1,20-nál lévő pszichológiai küszöbnek számító árfolyamot ostromolja. A múlt héten az arany unciája háromhavi csúcson, 441 dolláron volt. A UBS az arany jövő évi várható átlagárát ugyanakkor 435 dollárról 455 dollárra javította fel arra számítva, hogy 2006-ban gyengül a dollár.

  vissza az elejére


  Valutaárfolyamok
  Június 27., hétfő

  (6. old.)

  Váltóiroda

  Euró (Vétel/Eladás)

  Dollár (Vétel/Eladás)

  Forint (Vétel/Eladás)

  Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

  35 700/36 100

  29 700/30 000

  142/145

  vissza az elejére


  Június 28., kedd

  A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 095 lej (3,6095 erős lej), 1 USD = 29 687 lej (2,9687 erős lej), 1 magyar forint = 146 lej (100 Ft = 1,4574 erős lej).

  Western Union – szolgáltatás a Sora, Bolyai u. 8. és Szentegyház u. 4. szám alatti váltóirodákban.

  vissza az elejére


  HIRDETÉS


  Egy perc derű

  (7. old.)

  Két ember azon versenyez, hogy ki tud nagyobbat hazudni.

  – Én tegnap felfelé úsztam a Niagarán!!

  – Én meg láttalak!

  vissza az elejére


  SPORT


  LABDARÚGÁS
  UEFA-Intertotó -kupa
  Kolozsvárra jön a Bilbao!

  (8. old.)

  Bár a múlt hét végi, mindössze 3–2-es CFR-Ecomax győzelem a litván FK Vetra Vilnius ellen nem sok jóval kecsegtetett, a kolozsvári együttes mégis győztesen került ki a kettős összecsapásból, és így bejutott az Intertotó-kupa második fordulójába.

  A hét végi idegenbeli mérkőzésen a tisztségében alig néhány napja megerősített Aurel Şunda tanítványai váratlanul könnyű győzelmet arattak. A mindössze 3000 férőhelyes stadion gyepszőnyegén – akárcsak Kolozsvárott – már az első percekben vezetést szereztek a kolozsváriak, miután a 3. percben Florin Dan és Tilincă kényszerítőjét nem tudta megállítani a litvánok védelme, s előbbi jól helyezett lövése ellen Merkelis kapus sem tudott semmit tenni.

  Miután Tilincă és Oncică jó lövései nem hoztak változást az eredményjelző táblán, az első fél óra végén Anca bólintotta be Florin Dan szöglet-beadását, s a 2–0 már megnyugtató előnyt jelentett, hiszen a hazaiaknak ekkor már négy gólra volt szükségük a továbbjutáshoz, miközben alig volt valamirevaló helyzetük a védekezésre beállt, de legjobb fegyverüket, az ellentámadásokat életveszélyesen használó vasutasokkal szemben.

  Mégis, a 37. percben Butrimavicius betalált Ţurcaş kapujába (lövése egy védőn pattant meg), annak ellenére, hogy a 29. percben Raliukonis kiállításával 10 emberrel maradtak a hazaiak. Az emberhátrányban lévő litvánoknak azonban nem volt többre erejük, miközben a vasutasok gyakori kontrái mindvégig nagy veszélyt jelentettek. Mărginean, Tilincă, Văsâie, Anca és Vlajics rendre jó gólhelyzeteket puskáztak el, miközben Ţurcaşnak egyszer kellett csak komoly lövést védenie. Az utolsó percek aztán végleg eldöntötték a találkozót és a továbbjutás kérdését: a Tilincă buktatásáért megítélt büntetőt Jula II. értékesítette magabiztosan, hogy aztán a hosszabbításpercekben a több nagy lehetőséget kihagyó Tilincă adja meg a kegyelemdöfést a hazaiaknak.

  A második kör találkozóit július 2-án és 10-én rendezik, ezek keretében a CFR-Ecomaxnak már korántsem lesz ilyen könnyű dolga: következő ellenfele a spanyol Athletic Bilbao. A vasutascsapat hazai pályán kezd, de több játékosa megsérült Litvániában, így igencsak nehéz a feladata – a mérkőzés további részleteire még visszatérünk.

  *

  Továbbjutott Románia másik UEFA-Intertotó-kupa képviselője is: a Besztercei Glória már az első, idegenben lejátszott mérkőzésen bebiztosította továbbjutását (akkor 5–0-lal nyert), így a hazai közönség előtt már gátlástalanul játszhatott a görög Olympiakosz Nicosia ellen. A vendégek több ifi játékossal érkeztek Erdélybe, s talán ennek is tudható be, hogy könyörtelen vereséget szenvedtek: 11–0. Ioan Balaur tanítványai – a kolozsvári Ioan Ovidiu Sabău ekkor még nem vette át az irányítást – Pereş (13., 19. és 32. perc) és Negrean (26., 29. és 35. perc) első félidőbeli mesterhármasaival és a később ugyancsak mesterhármast elérő Bucur (7., 66. és 80. perc) első góljával már a szünetben 7–0-ra vezettek. Ezután azonban valamivel alábbhagytak – Negrean ráadásul megsérült –, s végül még a tucat előtt megálltak. Az említetteken kívül Székely (79. perc) és Bozeşan (90.perc – 11 m) volt még eredményes. A beszterceiek következő ellenfele szintén verhető, de legalábbis hozzáférhetőbb, mint a Bilbao: a horvát Slaven Belupo hírneve még nem túl nagy Európában.

  (balázs)

  *

  Ami a magyar csapatokat illeti, a Lombard FC Pápa kettős győzelemmel jutott túl a grúz WIT Tbiliszi csapatán, miután az Intertotó-kupa 1. fordulójának idegenbeli visszavágóján is 1–0-ra nyert riválisa ellen. A magyar gárda találatát a később kiállítás sorsára jutott Hercegfalvi Zoltán rúgta Lászka Balázs beadásából. A második körben már jóval nehezebb feladat vár Szentes Lázár vezetőedző gárdájára, ugyanis a svéd IFK Göteborggal találkozik. Kiesett viszont a Vasas, amely az egy héttel ezelőtt hazai pályán elért gólnélküli döntetlen után kétgólos vereséget szenvedett a szlovák Dubnica otthonában.

  Eredmények: WIT Tbiliszi (grúz)–Lombard FC Pápa 0–1 (Hercegfalvi – 48. perc, piros lap: Hercegfalvi – 54. perc) – továbbjutott a Pápa 3–1-es összesítéssel; Dubnica (szlovák)–Budapesti Vasas 2–0 (Kiska – 19. és Tesak – 49. perc) – továbbjutott a Dubnica 2–0-s összesítéssel.

  vissza az elejére


  Konföderációs Kupa
  Argentin–brazil álomdöntő lesz

  (8. old.)

  Az argentin labdarúgó-válogatott csak büntetőpárbajban múlta felül Mexikót a Németországban zajló Konföderációs Kupa elődöntőjében, így létrejött az álomdöntő, hiszen José Pekerman tanítványaira Brazília vár a szerdai fináléban.

  A rendes játékidő nem hozott gólt, majd a hosszabbításban a közép-amerikaiak szerezték meg a vezetést egy szép cselsorozat után, igaz a találathoz némi szerencse is kellett, mivel a lövés megpattant egy védőn. Az argentinok ezt követően hatalmas nyomást gyakoroltak a riválisra, s Luciano Figueroa miután parádésan átvette a labdát, 6 méterről a kapus lába között a hálóba kotorta azt.

  A büntetőpárbaj során csupán egy futballista hibázott: a hatodik párban a mexikói Ricardo Osorio jobb sarokba tartó lövését German Lux kivédte.

  Eredmény, elődöntő: Argentína–Mexikó 1–1 – 11-esekkel: 6–5, gól: Figueroa – 110. perc, illetve Salcido – 104. perc; piros lap: Saviola – 90. perc, illetve Marquez – 90 + 3. perc).

  A torna további programja: a 3. helyért: szerda 18.45 óra, Lipcse: Német-ország–Mexikó; döntő: szerda 21.45 óra, Frankfurt: Brazília–Argentína.

  Jogi lépések a berohanó nézők ellen
  A Konföderációs Kupa szervezőbizottsága vizsgálja, hogy milyen jogi lépéseket tehet a játéktérre berohanó nézők ellen. A szombati Németország–Brazília elődöntőben a torna során már negyedszer fordult elő, hogy egy szurkoló mérkőzés közben befutott a gyepre.

  „Keressük a lehetőségét, miként léphetünk fel az ilyen alakok ellen. Az a néző, aki szombaton berohant, egy spanyol diszkót reklámozott." – mondta Gerd Graus szóvivő.

  Hozzátette: emellett speciális kiképzésben részesítik a biztonsági embereket, hogy sikerüljön elejét venni a hasonló eseteknek, amelyek a jövő évi németországi világbajnokság szervezőbizottságának is gondot okoznak.

  vissza az elejére


  Serie B, osztályozó

  (8. old.)

  A Genoa és az Empoli után harmadikként az AC Torino jutott fel az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A élvonalába. A bajnok Juventus városi riválisa az osztályozó visszavágóján kikapott ugyan a vendég Perugiától, ám idegenben lőtt gólokkal mégis kiharcolta az élvonalbeli szereplést. A három gárda a kiesett Bolognát, Bresciát és Atalantát váltja a Serie A-ban.

  Eredmény, osztályozó, visszavágó: AC Torino–Perugia 0–1 – feljutott az AC Torino 2–2-es összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal.

  vissza az elejére


  Portugál labdarúgó halála

  (8. old.)

  Játék közben összeesett és meghalt Hugo Cunha, a portugál Uniao Leiria labdarúgója. A 28 éves középpályás a Lisszabontól 70 kilométerre található Montemor-o-Novón focizott barátaival, amikor bekövetkezett a tragédia.

  A játékost megkísérelték újjá-éleszteni, majd kórházba szállították, de az életét nem sikerült megmenteni.

  Tavaly január 25-én a portugál Benfica magyar csatára, a 25-szörös válogatott Fehér Miklós esett össze a Vitoria Guimaraes elleni bajnoki mérkőzés hosszabbításában a pályán, majd a klinikára szállítást követően meghalt.

  A vizsgálatok szerint a 24 éves labdarúgó természetes okok miatt vesztette életét.

  vissza az elejére


  KERÉKPÁR
  Tour de France: Bodrogi is indul

  (8. old.)

  Bodrogi László 2002 és 2003 után harmadszor is elindulhat a világ leghíresebb országúti kerékpáros versenyén, a Tour de France-on.

  A francia Credit Agricole istálló vasárnap késő este jelölte ki kilenc kerekesét a háromhetes viadalra, amelyben helyet kapott a magyar időfutam-specialista is.

  Bodrogi a norvég Thor Hushovddal, az olasz Pietro Caucchiolival, a kazah Andrej Kaszcsecskinnel, az észt Jaan Kirsipuuval, valamint négy francia versenyzővel, Patrice Halgand-nal, Sébastien Hinault-val, Sébastien Jolyval és Christophe Moreau-val alkot majd egy csapatot.

  Az oldalt szerkesztette: Póka János András