2005. június 14.
XVII. évfolyam, 136. szám

 

KRÓNIKA VÉLEMÉNY NAPIRENDEN KÖRKÉP GAZDASÁG – REKLÁM HIRDETÉS SPORT
 

Web design and hosting by the

Hungarian Human Rights Foundation

Átfogó javítási munkálatok a gyermekkórháznál
Végre megszűnnek az embertelen körülmények

(1., 4. old.)

Az elmúlt időszakban szerencsére a kolozsvári helyhatóság is belátta, hogy sokkal nagyobb anyagi ráfordítást igényel az egészségügyi intézmények finanszírozása. Lapunk hasábjain több ízben számoltunk be a kórházak siralmas állapotáról, valamint arról, hogy a városi tanács sokkal több pénzt utal ki bizonyos rendezvényekre vagy futballklubok számára, mint a városban működő klinikák karbantartására. Pár hónapja viszont egyes jelek szerint az egészségügyi intézmények is prioritást élveznek: a gyermekkórháznál nemsokára befejeződnek az egészségügyi minisztérium, a megyei és helyi tanács által finanszírozott javítási munkálatok.

Nemrég még korántsem egy ötcsillagos városhoz illő körülmények uralkodtak a gyermekkórházban: az épület homlokzata például azt az érzést keltette, hogy bármelyik pillanatban a járókelőre omolhat. – Zsúfoltak voltak a kórtermek, a festék pattogzott le a falakról, kopott volt az ágynemű – panaszolta el lapunknak egy édesanya, akinek gyermeke több ízben szorult ápolásra az egészségügyi intézményben. – A felvonót csak a személyzet használhatta, az édesanyáknak ölükben kellett felvinniük gyermeküket a második vagy harmadik emeletre – tette hozzá a neve elhallgatását kérő hölgy. Megjegyezte, hogy a betegek és a látogatók rendelkezésére álló liftet beszerezték ugyan, de pénzhiány miatt nem üzemeltették.

Az elkövetkező időszakban befejezik a kolozsvári gyermekkórháznál folyó átfogó tatarozási és felújítási munkálatokat – tájékoztatta lapunkat Ioan Figan, az egészségügyi intézmény igazgatója. Hozzátette: az elmúlt évek során zajló javítási, tatarozási és korszerűsítési munkálatok a kórház három részlegén zajlottak. – Dolgoztak a gyermekklinikán, a sebészeten és a sürgősségi osztályon – nyilatkozta az igazgató.

A polgármesteri hivatal sajtóosztályától származó információk szerint egy év leforgása alatt a városi tanács három ízben utalt ki pénzt a gyermekkórháznak: tavaly márciusban az intézmény 1,6 milliárd lejt kapott a gyermekklinikánál esedékes javítási munkálatokra, illetve 5,2 milliárdot a gyermekkórházban működő 5-ös számú bölcsőde létrehozására. Ezenkívül idén februárban a kórháznak 500 millió lejt utaltak ki hőszigetelő ablakok felszerelésére.

Ioan Figan a Szabadságnak kifejtette: az 1-es számú gyermekklinika épületének lemeszelésére 1,2 milliárd lejt utalt ki tavaly a megyei tanács, és 1 milliárdot a gyermekklinika idegsebészeti osztályán zajló javítási munkálatok folytatására. – A tetőszerkezet rendbe tételéhez Magyarországról kellett hoznunk speciális cserepet. Két milliárd lejt költöttünk, de a megyei tanács elnökétől ígéretet kaptunk, hogy a szeptemberi költségvetés-kiigazításkor átutalják nekünk a szóban forgó összeget – jelentette ki Figan.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Találkozósorozat a civil szervezetekkel

(1., 4. old.)

Találkozósorozatot kezd az RMDSZ Kolozs megyei szervezete a civil és ifjúsági szervezetek vezetőivel, stratégiai partnerségi viszony kialakítása érdekében – tájékoztatta lapunkat Varga Zoltán, a civil szervezetekért felelős alelnök. Az első találkozóra ma délután 5 órakor az RMDSZ Fürdő utcai székházában kerül sor. A találkozósorozat a megye többi városában folytatódik. Désen június 21-én a helyi RMDSZ-székházban, Bánffyhunyadon 24-én, a Ravasz László Emlékházban tartanak megbeszélést. Mindkét rendezvény délután 5 órakor kezdődik. Tordán július 2-án délelőtt 10 órakor egyeztetnek a civilekkel az együttműködési lehetőségekről.

Varga Zoltán lapunk kérdésére elmondta, a megyében 260 civil szervezet működik. Az ifjúsági szervezeteket is beleértve körülbelül 200 meghívót küldtek szét. Az RMDSZ alelnöke azt reméli, hogy a meghívottak legalább egynegyede megjelenik. Az érdekvédelmi szervezet új vezetősége noha nagyvonalakban tudja, hogy milyen gondokkal küszködnek a tárgyaló feleik, fel szeretné mérni pontosabban az igényeiket, és esetleges javaslatokat vár a további együttműködésre vonatkozóan. A civil szervezeteket be szeretnék vonni a településfejlesztési tervekbe. Varga emlékeztetett: Kolozsváron ez már megtörtént a múlt héten, amikor a polgármesteri hivatal illetékesei a kincses város civil szervezetinek vezetőivel tanácskoztak erről a kérdésről. A találkozósorozaton a kisebb szervezetekre is számítanak, ezért az eseménynek helyet adó városi RMDSZ-szervezeteket arra kérték, népszerűsítsék a találkozókat a vonzáskörzetükbe tartozó kisebb szervezetek körében is.

A találkozón jelen lesz Sántha Attila, oktatási és művelődési kérdésekkel foglalkozó alelnök, aki művelődésmenedzser tanfolyamot indítana. Ezen olyan személyek részvételére számítanak, akik a későbbiekben tudatosan és rendszeresen foglalkoznának a helyi művelődési élet megszervezésével.

B. T.

vissza az elejére


Továbbra sem járnak a vonatok
A sztrájkolóknak kedvező döntést hozott a bíróság

(1. old.)

Hetedik napja nem közlekedik a vasúti járatok többsége. A vasutasok alacsony fizetése miatt kirobbant sztrájk ügyét tegnap a bukaresti törvényszék oldhatta volna meg, azonban a bírák elutasították a Román Vasutak utas- és teherszállítással foglalkozó részlegének kérését, miszerint nyilvánítsák törvénytelennek, és függesszék fel egy hónapra a munkabeszüntetést. Emellett az ítélet a közlekedési minisztérium erre vonatkozó kérését is elutasította. Az állami vasúttársaság vezetősége a munkatörvénykönyv azon szakaszára hivatkozott, amely kimondja, hogy módosított jogszabály ürügyén tilos a sztrájkolás. Ebben az esetben arra a kormányhatározatra hivatkoztak, amely megállapította az állami társaság költségvetési tételeit.

A dolgozók a jelek szerint a végsőkig kitartanak. Voicu Sala szakszervezeti vezető a döntés meghozatala előtt úgy nyilatkozott, hogy a bírák ítéletétől függetlenül addig folytatják a sztrájkot, amíg meg nem kapják a követelt béremelést. Mint ismeretes a vasutasok 10,7 százalékos béremelést, valamint minden munkanap után egy ebédjegy felszámítását kérték, de a munkakörülmények miatt is elégedetlenek. A múlt héten a kormány néhány ebédjegyet, és a munkakörülmények javítását is megígérte, de a béremelésre vonatkozó kérést nem hajlandók teljesíteni arra hivatkozva, hogy az állami társaság veszteségesen működik.

vissza az elejére


Új utcanevek Kolozsváron

(1. old.)

A nemrég létrejött lakónegyedekben összesen harminchat utca kap új nevet – jelentette be hétfőn Emil Boc polgármester. Az elöljáró hozzátette: a helyi bizottság javaslatait a megyei tanácsban működő utcanév-bizottság is elfogadta.

A polgármesternek megemlítettük, hogy a 36 utcanév közül csupán egy a magyar: a Bună Ziua lakónegyed egyik utcáját nevezték el Fadrusz János szobrászról. – Az utcák nevének meghatározásakor nem vettük figyelembe az etnikai szempontokat, de a jövőben erre is odafigyelünk – jegyezte meg Boc.

A testület ugyanakkor 5 új lakónegyed nevéről döntött: Szopori, Borháncs, Békás, Bükk és Dél–Hajnal.

Molnos Lajos a helyi utcanév-bizottság tagja meglepődéssel vette tudomásul, hogy ilyen döntés született. – Tudtunk nélkül történt minden. Valószínűleg a polgármesteri hivatal vezetősége döntött így. Mindenképp szomorú, hogy csupán egy magyar utcanév szerepel a listán – nyilatkozta Molnos.

(k. o.)

vissza az elejére


Vakációban is kedvezmény a diákoknak

(1., 4. old.)

A nyári vakáció idején is fél áron vásárolhatnak bérletet a tanulók – jelentette be Emil Boc Kolozsvár polgármestere. Az elöljáró elmondása szerint a helyi költségvetésből havi 1,5 milliárd lejt utalnak ki a Közszállítási Vállalatnak (RATUC) a költségek fedezésére.

– A tanulók nyáron is utaznak a városban, és szükségük van a kedvezményes bérletekre. Sokan sportklubok tagjai, és edzésre járnak – jegyezte meg Boc.

Eddig a tanulók a nyári vakáció ideje alatt nem részesültek féláras bérletekben.

Ugyanakkor Boc bejelentette: magáncégek bevonásával ősztől az egyetemi hallgatók számára olyan kártyát bocsátanak ki, amely segítségével kedvezményes áron ebédelhetnek egyes vendéglőkben vagy gyorsétkezdékben. – Be kell vallanunk, Kolozsvár nagyrészt a diákok pénzéből él – jegyezte meg a polgármester.

(k. o.)

vissza az elejére


Nemzetközi biológiai aranyérem zilahi diákoknak

(1., 5. old.)

Törökországban nyert nemzetközi biológiai és környezetvédelmi tantárgyvetélkedőt a zilahi Kovács Ferenc (Silvania Főgimnázium) és Cismaru Andrei (Mihai Viteazul Iskolacsoport), akik a világ minden tájáról érkező 74 diákcsapatok közül bizonyultak a legjobbaknak. A tizedik osztályos diákok csapata a törökországi aranyérem mellett meghívást kapott az októberi brazíliai tudományos diákkonferenciára.

Négy évvel ezelőtt kezdte két biológiatanár elemezni a megye biológiai térképét. Akkor derült ki, mekkora károkat okozhat a biológiai láncban a békák kiirtása. Kovács Irénke biológiatanár, a zilahi református Wesselényi-kollégium igazgatója, és kolléganője, Firicel Daniela az általuk kezdeményezett biológiai szakkörben felkeltették a diákok érdeklődését az ügy iránt. Először újságcikkekkel próbálták mozgósítani a közvéleményt, majd a vármezői esettel kapcsolatban a Iaşi-ban megrendezett országos tantárgyversenyen jelentkeztek. Az itt elért siker hatására a tanügyminisztérium ezt a csapatot jelölte ki a nemzetközi biológiai és környezetvédelmi tantárgyversenyen való részvételre. Az elmúlt héten Törökországban minden földrész 74 diákcsapata angol nyelven mérte össze tudását. Dél-Afrikától Dél-Koreáig, Brazíliától a Fülöp-szigetekig rengeteg ország diákjai vettek részt a versenyen, amelyen a zilahiak bizonyultak a legjobbaknak. Az aranyérem mellett meghívást kaptak Brazíliába az októberre tervezett tudományos diákkonferenciára is, ahol a környezetvédelmi ágazatot képviselnék, ezúttal világszinten.

Kovács Irénke elmondta, őt magát is meglepte a díj. A kizárólag egyetemi tanárokból álló nemzetközi zsűri nagyon szigorú volt, rengeteg kérdést tett fel a pályázatokkal kapcsolatban, de a diákok mindenre részletesen válaszoltak – és tették mindezt angol nyelven! Szinte hihetetlen, mennyi tartalék van az oktatási rendszerünkben. Az óriási emberi erőforrások viszont sok esetben elsikkadnak az elégtelen hozzáállás, a motiváció hiánya miatt. Pedig az ilyen, viszonylag mellőzött vidékeken – mint a Szilágyság – is vannak értékek, mint azt a megye diákjai többször is bizonyították. A legújabb nemzetközi elismerés talán az illetékes hatóságokat is ráébreszti arra, hogy a kimagasló eredményeket elérő diákokat támogatás illetné meg, így egy-egy nemzetközi tantárgyversenyre való meghívás teljesítésére nem kellene magáncégekhez fordulniuk, hogy legalább az utazás költségeit fedezhessék. Hiszen a sikerek az ország és Szilágy megye oktatási szintjének köszönhetőek és annak hírnevét öregbítik.

J. L.

vissza az elejére


Viccrovat mától

(1. old.)

A mai naptól ismét viccrovatot indít a Szabadság. Olvasóink még emlékezhetnek a 90-es évek elejének Hallottuk sorozatára, és ismerik most is az alkalomadtán jelentkező Észlelő rovatunkat. Most ehhez kiegészítésként ismét napi viccrovat kerül hagyományaink felelevenítése és mindnyájunk jobb kedvre derítése céljából. Ha tud egy jó viccet, ne habozzon beküldeni szerkesztőségünknek! Addig is mától napi ajánlatunk része az Egy perc derű a 7. oldalon.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. old.)

A tudományoknak bő kéz kell s elmeszabadság. E kettő nélkül sínylenek nagy eszek.

Verseghy Ferenc

vissza az elejére


KISHÍREK

(2. old.)

KERESZTYÉN EGYETEMISTA EST keretén belül tartanak József Attila estet ma délután 6 órától az Evangélikus Püspökség tanácstermében. Előadást tart Dávid Gyula irodalomtörténész, az összeállításban közreműködnek: Palocsay Kata, Hatházi András és Fogarasi Alpár színművészek. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

SZERETETVENDÉGSÉGGEL EGYBEKÖTÖTT GYÜLEKEZETI TALÁLKOZÓT tartanak a belvárosi unitárius egyházközség tanácstermében (Brassai S. utca, 6) június 15-én, szerdán délután 5 órakor. Meghívott vendégek: Albert Júlia színművész és Lászlóffy Réka zongoraművész. Mindenkit szeretettel várnak!

ANCA VOLCINSCHI festőművész kiállításának megnyitójára kerül sor ma délután 6 órakor a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

A KÁRPÁTMEDENCEI LÓFAJTÁKRÓL tart vetített képes előadást június 16-án, délután 5 órakor Bogdán Imre az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztályának havi összejövetelén. Helyszín: Báthory István Líceum Egyetem utca 10 szám alatti (Szent Jóska) épületében, a 2. sz. terem.

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. old.)

Két madár csicsereg az ágon:

– Hallottad? A szomszéd erdőben meg kell ismételni az elnökválasztást!

– Mikor, miért?

– Öt év múlva, mert akkor jár le a Sólyom megbízatása.

(l.f.)

vissza az elejére


Két remekmű a zene világából

(2. old.)

A filharmónia május 10-i Alexandru Lăscae Hollandiában élő román karmester vezényelte hangversenyén Brahms hegedűversenye és Mahler IV. szimfóniája hangzott el.

Brahms hegedűversenyét Joachim Józsefnek ajánlotta, aki tevékenyen részt vett annak megszerkesztésében. 1789-beli bemutatóját a lipcsei Gewandhausban a szerző vezényelte, a szólista Joachim volt. Nem sokkal utána Budapesten is ugyanők adták elő, a kritika „nehezen érthetőnek" nyilvánította, sőt azt is felvetette, „népszerű lesz-e valaha"?

Az idő bebizonyította, hogy e klasszikus felépítésű versenymű egyike a legszebbeknek és a legnépszerűbbeknek. Az est szólistája Liviu Prunaru hazai tanulmányai után a svájci Gstaad nagyhírű Zeneakadémiáján Yehudi Menuhin növendéke volt, majd New-Yorkban Dorothy DeLay és Itzhak Perlmannál tökéletesítette tudását, jelenleg a gstaadi Zeneakadémia hegedűtanára. Liviu Prunaru személyében varázslatos tudású hegedűst ismertünk meg, akinek vonója a versenymű minden szépségét érvényre tudta juttatni. Különlegesen biztos vonókezelés, érzékenység, értő frazirozás van jelen Prunaru játékában.

A jól megoldott zenekari kíséretből kiemeljük a II. tétel oboaszólóját, amely színvonalasan folytatott párbeszédet a szólóhangszerrel.

Mahler előbbi szimfóniáinál kisebb apparátusra írta IV. szimfóniáját, világosabb, barátságosabb, rövidebb időtartamú a többinél. Kompozíciójában respektálja a tonalitást és a klasszikus szonátaformát. Kezdőütemei, amelyek a 4. tételben is visszatérnek, gyermeki derűt árasztanak. Bájos, népies szopránhangra írt dallal fejeződik be a szimfónia. A szólista, Audrey Michael svájci énekesnő, már énekelte zenekarunkkal e kedves dalt. Hogyha hangja nem is rendelkezik különös fénnyel, muzikalitásával, színes előadásmóddal pótolja azt.

Alexandru Lăscae évente szívesen látott vendége a zenekarnak, vezénylése átlagon felüli Mahlert valósított meg, értő frazirozás, a lírai részletek nagy rubato tempó ingadozásai kiválóan szolgálták Mahler művének mondanivalóját. Az előadásnak köszönhetően új meg új szépségeit fedezzük fel e szimfóniának.

A Transilvania filharmónia székhelyet nélkülöző kiváló zenekara érzelmi fűtöttséggel játszott, élén Márkos Albert koncertmester hegedűszólóival, de az oboa, klarinét, angolkürt és a számos kürtszóló sikeres megoldása mellett sem mehetünk el szótlanul.

A közönség – őszinte örömünkre –, úgy tűnik, több mint száz évvel megírása után, megbarátkozott Gustav Mahler a XIX. századvég e zseniális zeneszerzőjének muzsikájával!

Morvay István

vissza az elejére


Civilizáltsági fokmérő

(2. old.)

Régóta nem jártam Brassóban, ezért is hiszem el ismerősöm lelkendezését, aki néhány napja fedezett fel valami figyelemre méltót a Cenk alatti belvárosban. Nevezetesen azt, hogy az utcai névtáblák mellett (vagy alatt?) külön táblán megtalálni az illető utca vagy tér történelmi elnevezését. Természetesen németül: …Strasse/…Platz. Pedig ma a helybeli szász lakosság részaránya jóval elmarad a 20%-tól. De a hagyomány és a múlt civilizáció iránti tisztelet fölülmúlja a jelenkori törvény merev szigorát.

Magától adódik a kérdés: Kolozsváron miért nem követhető ez a turizmus szempontjából sem megvetendő gesztus? Gondoljuk csak el, miként mutatna, például, a Str.Kogălniceanu utcanévtábla alatt a Farkas utca, vagy a Piaţa Muzeului alatt a Karolina tér? Egy évvel ezelőtt még abszurd képzelgésnek számított volna az efféle ötlet. Ma már lehet, sőt, kell. Mert civilizáltsági fokmérőről van szó.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Cristi Puiu újabb sikere Székesfehérváron

(2. old.)

Cristi Puiu Lăzărescu úr halála (az idei TIFF rendezői díját kapta, szerk.megj.) című filmje nyerte el a székesfehérvári I. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál legjobb nagyjátékfilmjének járó Ezüst Országalmát. A díjat a szombati zárógálán vette át a film rendezője.

A legjobb kisjátékfilmet Bronz Országalmával díjazta a nemzetközi zsűri. Az elismerést a német Philipp Fleischmann által rendezett Mehmet című film nyerte.

A legjobb női szereplő díját a Ha eljő az igazi...(When the Right One Comes Along) című filmben nyújtott alakításáért Isolde Fischer kapta. A 2003-ban készült mozit a svájci születésű Oliver Paulus és a német Stefan Hillebrand rendezte.

A legjobb férfi szereplőnek járó elismerést Tadej Tos-nak ítélte a zsűri a Vinko Möderndorfer által rendezett Külvárosok (Suburbs) című, 2004-ben készült szlovén filmalkotásban nyújtott alakításáért.

A június 6. óta tartó filmfesztivál szombati zárógáláján vette át a fesztivál életmű-díját Jancsó Miklós filmrendező, akit felállva, hosszan tartó vastapssal ünnepelt a közönség. A fesztivál másik életműdíját Törőcsik Mari színművésznő kapta és vette át a fesztivál nyitógáláján.

A díjakat és az életmű-díjat Warvasovszky Tihamér polgármester adta át, majd a díjkiosztást követően levetítették a fesztivál díjnyertes nagyjátékfilmjét.

Az I. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál Magyarországon elsőként jelentkezett nemzetközi versenyprogrammal, mind a nagy – mind a kisjátékfilmek kategóriájában. A nagyjátékfilm kategóriában 9 film versenyzett. A fesztiválon pedig mintegy ötven nagyjátékfilmet és tíznél több kisjáték, – illetve dokumentumfilmet vetítettek le.

Az alkotásokat több szekcióban mutatták be. Egyebek között ízelítőt kapott a közönség az amerikai független, valamint a dél-koreai filmgyártás produkcióiból és a tavalyi év legnagyobb fesztiválsikereiből.

vissza az elejére


Felhívás

(2. old.)

Az Erdélyi Műszaki Tudományos Társaság és a Magyar Csillagászati Egyesület közös CSILLAGÁSZATI TÁBORT szervez 2005. augusztus 26–31 között, Zeteváralján (Hargita megye), amelyre minden csillagászat iránt érdeklődőt szívesen látunk.

Ajánlatunk: csillagászati előadások, szabadszemes, illetve távcsöves észlelés, meteorozás, ismerkedés a csillagos éggel, kirándulások, gyalogtúrák a környéken.

A részvétel lehetséges módja:

• szállás turistaházban + étkezés: 2 850 000 (285) lej (35 hely);

• szállás saját sátorban + étkezés: 1 870 000 (187) lej;

• szállás saját sátorban, étkezés nélkül: 300 000 (30) lej.

Középiskolások számára fenntartunk húsz kedvezményes helyet.

Erre főként olyan jelentkezőket várunk, akik különböző (fizika, matematika, ...) tantárgyversenyeken jó eredményeket értek el és érdeklődnek a csillagászat iránt.

A kedvezményes részvételi díj diákok számára:

850 000 (85) lej (szállás saját sátorban + étkezés).

A táborral kapcsolatos további részletek találhatók a http://math.ubbcluj.ro/fszenko/tabor/T_1.htm címen.

Jelentkezni 2005. június 28-ig lehet az alábbi címeken: Barabás Szende (szendok@yahoo.com), Szenkovits Ferenc (fszenko@math.ubbcluj.ro).

vissza az elejére


Lapszemle
Közgazdász Fórum/június

(2. old.)

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság szakmai közlönyének legfrissebb számában Somai József, Kerekes Jenő, Halm Tamás, Csanády András, Simon Sándor, Farkas Mária, Ciotlăuş Pál közöl visszatekintő értékelést és köszöntőt a fennállásának tizenötödik évfordulóját ünneplő társasággal kapcsolatban. Nagy Ágnes a romániai árfolyam-politikáról, Kinter Tünde és Péter András a román gazdaságpolitika monetarista elemeiről ír. Bélyácz Iván a magyar gazdaság eladósodási tendenciáját elemzi, Fekete Szilveszter pedig a 2005-ös egyetemi felvételi vizsgáról, a képzés folyamatáról tájékoztat. Pásztor Csaba folytatja sorozatát a gazdasági és pénzügyi jogszabályozás újdonságairól.

vissza az elejére


MOZI

(2. old.)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A bukás – Hitler utolsó napjai – német, bemutató. – Vetítések időpontja: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn egész nap.

GYŐZELEM – A bukás – Hitler utolsó napjai – német, bemutató. – Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30, 22.

MŰVÉSZ–EURIMAGES – A fáraó – román, bemutató. – Vetítések időpontja: 17.30, 20; kedvezménnyel kedden. Fallal szemben – német–török, bemutató. – Vetítés időpontja: június 10–12. között: 22.30 órától. Az operaház fantomja – amerikai. – Vetítés időpontja: június 13–15. között 22.30 órától; kedvezménnyel kedden. Millió dolláros bébi – amerikai. – Vetítés időpontja: június 16-án 22.30 órától.

FAVORIT – Az utolsó gyémántrablás – amerikai. – Vetítések időpontja: 17, 19.

DÉS

MŰVÉSZ – Millió dolláros bébi – amerikai. – Vetítések időpontja: június 10–12. között: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 22 órától. Már megint bérgyilkos a szomszédom – amerikai. – Vetítések időpontja: június 13–16. között: 17, 19; kedvezménnyel hétfőn.

TORDA

FOX – Átok – amerikai. – Vetítések időpontja: 16, 18, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Repülő tőrök háza – bemutató. – Vetítések időpontja: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM Mennyei királyság – amerikai. Vetítések időpontja: 13, 16, 19; pénteken szombaton és vasárnap 22 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton és vasárnap 13 órától és hétfőn egész nap.

DACIA B-TEREM – Hotel Rwanda – amerikai. Vetítések időpontja: 14.30, 17, 19.30; pénteken szombaton és vasárnap 21.30 órától; kedvezménnyel pénteken, szombaton és vasárnap 14.30 órától és kedden egész nap.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Megtorló – amerikai. – Vetítések időpontja: 15, 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton és vasárnap 22.30 órától és hétfőn minden előadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. old.)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Június 15-én, szerdán, este 8 órakor: Georg Büchner: Woyzeck (stúdióelőadás). Rendező: Mihai Măniuţiu m.v. CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK! Román nyelvű szinkronfordítással.

Június 17-én, pénteken, este 7 órakor: Carlo Goldoni: Velencei terecske. Rendező: Mona Chirilă m.v. Román nyelvű szinkronfordítással.

Június 18-án, szombaton, este 8 órakor: E. Ionesco: Jaques vagy a behódolás (stúdióelőadás). Rendező: Tompa Gábor. CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK! Román nyelvű szinkronfordítással.

Június 19-án vasárnap, este 8 órakor: Georg Büchner: Woyzeck (stúdióelőadás). Rendező Mihai Măniuţiu m.v. CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK! Román szinkronfordítással.

vissza az elejére


OPERA

(2. old.)

MAGYAR OPERA

Június 14-én, kedden, este fél 7-kor: Georges Bizet: Carmen (francia nyelvű előadás). Rendező: Ionel Pantea m.v. Fellép Dimitrij Saleno m.v. Vezényelnek az I. Bartók Béla Nemzetközi Operakarmester-verseny díjazottjai (gálaelőadás).

ROMÁN OPERA

Június 17-én, pénteken, este 7 órától: Orosz románcok estje. Előadja Anastasia Buruian (szoprán), Mihaela Spiridon (zongora). Meghívott Cătălin Herlo, a kolozsvári színház színésze.

vissza az elejére


ZENE

(2. old.)

TRANSILVANIA ÁLLAMI FILHARMÓNIA

Június 17-én, pénteken, este 7 órakor, a Diákművelődési Házban: szimfónikus hangverseny. Vezényel: Misha Katz (Franciaország), szólista Dan Grigore. Műsoron Mozart, Schumann, Bizet, Dukas.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Felelősség

(3. old.)

Nem számíthatunk különösebb meglepetésekre a kormány mai felelősségvállalásakor. A több mint 200 oldalas, 6 törvény módosítását magában foglaló dokumentumcsomag EU-kényszerre született, e két téma ugyanis vezető helyen szerepel Románia lemaradásainak toplistáján. Az elmúlt 15 év kormányai mindmáig adósok az 1945 előtt elkobozott ingatlanok ügyének rendezésével, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bíróságokat, ügyészségeket behálózó korrupció felszámolásával. Amennyiben 3 napon belül bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, és azt a parlament megszavazza, a kabinet megbukik. Ellenkező esetben az említett törvények akadálytalanul életbe léphetnek.

Az RMDSZ korábbi elképzelései szerint „egy füst alatt" a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezetet is át lehetett volna vinni a parlamenten. Az indok: így a tervezet oktatásra vonatkozó előírásai már az ősszel kezdődő tanévtől életbe léphetnek. Erre azonban mégsem terjed ki a kormány „felelőssége", a jogszabály végig fogja járni a törvényhozás bonyolult és helyenként megalázó útját. Hogy pontosan mivel utasították vissza az RMDSZ-t, nem tudom, az udvariasabb „köszönjük, talán mégsem" bizonyára arra vonatkozott: nem EU-követelmény. A kevésbé köntörfalazó meg az: még a koalícióban sincs felhőtlen egyetértés a tervezetről, fennáll tehát annak a veszélye, hogy e vitatott jogszabály miatt a másik két törvénycsomag, mi több, a kormány is áldozatul esik.

Amint az várható volt, a felelősségvállalás hírére az ellenzék felkapta a fejét. Néhány pillanatra, abbahagyva a párt belső ügyeinek sok vérontással járó rendezését, bejelentette: nem hagyja ki a bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségét. A Szociáldemokrata Párt – a nagy-romániások „erkölcsi" támogatását élvezve – azzal vádolja a kormányt, hogy ezzel a parlamenti demokráciáktól különben nem idegen módszerrel a Ceauşescu-rezsim bólogatójánosokból álló Nagy Nemzetgyűlésévé akarja süllyeszteni a román törvényhozást. Megengedhetetlen, vélik, hogy ilyen horderejű kérdések sorsa, mint a restitúció vagy az igazságszolgáltatás reformja vita, módosítás lehetőssége nélkül dőljön el. Ismert vádak, hiszen még nem volt olyan felelőségvállalási hercehurca Romániában, amikor az ellenzék – bárkikből is tevődött össze – ne bírálta volna önkényességgel az épp hatalmon lévőket. (2003-ban például az SZDP egyszerre 15 törvényért vállalt felelősséget.) Hogy erre számítani lehetett, bizonyítja az is: Tăriceanuék korábban azon morfondíroztak, nem kellene-e tetszetősebb, Románia EU-integrációját elősegítő törvénycsomagok címbe burkolni a kezdeményezést. Az ötlet, amelyet különböző jogi aggályok miatt végül elvetettek, inspirált volt, hiszen soha egyetlen pártról sem mosta volna le a történelem, ha megtorpedózza az integráció ügyét. Az ellenzék természetesen azt nem említi, hogy ezek a lemaradások nagyrészt a korábbi kormánypárt, az SZDP számlájára irandóak, amelyek úgyszintén „csomagban" maradtak a Tăriceanu-kormányra. Kis ketyegő időzített bombával benne, amelynek számlálója a novemberi sorsdöntő EU-országjelentésig hátramaradt idő visszapergését jelzi.

A 2003-as precedenshez különben az is hozzátartozik: akkor a Nagy-Románia Párt megtámadta az eljárást az Alkotmánybíróságon, ennek viszont nem volt kifogása a procedúra ellen. Egyesek szerint azonban most nem lehet számítani a testület következetességére, amennyiben az ellenzék a fenyegetéseknek megfelelően ismét megkeresi. A többnyire SZDP-gyökerű „független" alkotmánybírák akár felül is bírálhatják korábbi álláspontjukat. Ha ugyanis az igazságszolgáltatás tervezett reformja megvalósul, az nemcsak az ügyészséget túszul ejtő SZDP-s maffia féltett pozícióiba, hanem többük esetében állásukba kerülne.

A mai felelőségvállalás azonban, amit a bizalmatlansági indítvány 22-i megszavazása/visszautasítása követ, minden bizonnyal nem jár különösebb kockázattal a kormányra nézve. Legalábbis a harcias ellenzék részéről nem. Valamennyien tudják, ha megbukik a kormány, de még ha csak meg is inog, az hamarosan előrehozott választásokhoz vezetne. Abba pedig még belegondolni is rossz, legalábbis az ellenzék szempontjából, hogy a szétesőben lévő SZDP és a gyakorlatilag szétesett Nagy-Románia Párt mihez kezd, ha ősszel ismét urnához hívják a szavazókat. Talán nem túlzás azt állítani, hogy – a kötelező bizalmatlanságon kívül – az ellenzék lesz a legfőbb támogatója a Tăriceanu-kabinetnek.

Ami valóban jégre viheti a koalíciót, nem a belső leszámolásokkal elfoglalt ellenzék, hanem a koalíciós partnerek. Emil Boc, a Demokrata Párt ideiglenes elnöke szerint a mai esemény a koalíció tűzpróbája: vagy sikerül tanúbizonyságot tenni az egységről, ami konszolidálhatja a kormányt, vagy „útlevél" az előrehozott választások irányába. Ha a kormánynak sikerül helytállnia, azt jelenti, számíthat partnereire, és sikerül kifogni a szelet az előrehozott választásokat egyre inkább egyszemélyben, de annál vehemensebben támogató Băsescu vitorlájából. Ellenkező esetben nemcsak az ellenzék, hanem az RMDSZ, a Voiculescu-párt, de még a liberálisok is, akik népszerűségi indexeiket tekintve a legjobban megsínylették a féléves kormányzás keserveit, a tavalyinál gyengébb eredményeket érhetnek el, amelyek egyesek esetében végzetesek lehetnek.

Ma a parlamentben tehát elsősorban a kormány kohéziója, taktikázási képességei mérettetnek meg. Ami pedig a valódi kormányzati felelősséget illeti, az talán a gyógyszertárak előtt kanyargó sorokban, az elmocsarasodott bánsági falvakban, a spanyol eperszedést vállaló értelmiségiek körében mérhető fel igazán.

vissza az elejére


Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Lassítaná az EU-bővítést a külügyi főbiztos

(4. old.)

Lassítani kellene az Európai Unió bővítésének ütemét – jelentette ki Benita Ferrero-Waldner európai külügyi főbiztos az EU-Observer elektronikus kiadása szerint. A politikusnak az a véleménye, hogy a tavalyi masszív, 10 tagország felvételét szentesítő bővítés után szükség lenne az iram visszafogására.

Ferrero-Waldner szerint a lakosságnak hozzá kell szoknia a tavalyi bővítéshez, amely az EU történetében a legnagyobb mértékű volt. A bővítés számos politikai és gazdasági eredményt hozott, hangsúlyozta a főbiztos, de az embereknek most fel kell dolgozniuk ezt a széleskörű bővítést.A külügyi főbiztos kijelentette, az EU-tagjelöltek csak akkor csatlakozhatnak az unióhoz, ha „teljes mértékben megfelelnek a szigorú csatlakozási feltételeknek". Ferrero-Waldner kijelentései két nappal előzik meg az EU június 16–17-i brüsszeli csúcsértekezletét, amelynek fő témája az uniós alkotmány elutasítása a franciaországi és hollandiai népszavazásokon. Rossz előjelnek számít az is, hogy Ferrero-Waldner az első politikusa az évi országjelentéseket kiadó Európai Bizottságnak, aki szkeptikus véleményt fogalmaz meg a csatlakozással kapcsolatban.

vissza az elejére


Újabb rejtelmek a túszügy kapcsán

(4. old.)

A francia Florence Aubenas sajtótájékoztatójára vár az Irakban elrabolt, majd kiszabadított három újságíró, hogy tisztázódjon a fogva tartásukkal kapcsolatos ellentmondás. A francia Liberation című napilap munkatársát január 5-én ejtették foglyul, és a hétvégén szabadult ki kísérőjével együtt. A három újságíró úgy nyilatkozott, hogy 51 napig tartották bezárva Aubenas-val együtt fogságuk második helyszínén, egy pincében, ahol nagyon jól szót értettek. Kiderült, hogy a túszoknak tilos volt beszélgetniük egymással, és a szemük is be volt kötve. Az őrök figyelmetlenségét kihasználva azonban sikerült felvenniük egymással a kapcsolatot. A három román újságíró azt állítja, hogy így ismerték meg Aubenas-t, akiről meglehetősen dicsérő szavakat mondtak. Meglepetést okozott a francia újságírónő első nyilatkozata, aki hazaérkezve a France Pressnek elmondta: nem a román kollégákkal együtt raboskodott. Marie Jeanne Ion és Ovidiu Ohanesian nem kívánta kommentálni Florence Aubenas nyilatkozatát. Közölték, hogy megvárják az első sajtótájékoztatóját. Robert Menard, a Riporterek Határok Nélkül világszervezet elnöke nem kételkedik a román újságírók állításainak igazságában. A román közszolgálati rádiónak nyilatkozó Menard szerint taktikai okokból a francia újságírónőnek felhívhatták a figyelmét, ne nyilatkozza azt, hogy külföldi újságírókkal együtt tartották fogva.

vissza az elejére


A MÁÉRT összehívását kérik a határon túli magyarok

(4. old.)

– A Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma elégedetlenségét fejezte ki a Magyar Állandó Értekezlet összehívásának folyamatos halasztása miatt, és határozottan kérte az összehívás időpontjának mielőbbi meghatározását, valamint a határon túli magyar szervezetek bevonását a napirendi pontok kialakításába és az értekezlet előkészítésébe – emelték ki abban a zárónyilatkozatban, amelyet a fórum hétvégi bécsi tanácskozásáról juttattak el hétfőn az MTI-hez.

A zárónyilatkozatban foglaltak szerint az aláírók – Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnök, Duray Miklós, Magyar Koalíció Pártja-alelnök, Kasza József, Vajdasági Magyar Szövetség-elnök, Brenzovics László, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség- alelnök, Tomasic Korina, horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége-ügyintéző, Tomka György, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség-elnök, Papp Tamás, Magyar Emberi Jogok Alapítvány-alelnök, Deák Ernő, Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége-elnök, Komlóssy József, Európai Nemzeti Kisebbségeket Támogató Társaság-alelnök, Kunckelné Fényes Ildikó, Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége-elnök, valamint Somorjai Ágnes, Észak-Amerikai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége-elnökségi tag – kifejezésre juttatták, hogy a nyugati magyarságot a nemzet szerves részének tekintik, s hogy szervezeteik jelentős mértékben hozzájárulnak az egységes magyar nemzet fölemelkedéséhez.

A résztvevők tudomásul vették a magyar Országgyűlés által elfogadott állampolgársági törvényt, amely enyhíti az eddigi megalázó hivatali eljárást a magyar állampolgárságért folyamodó külföldi magyarok számára. Ugyanakkor a Magyarország határain kívül élő magyarok a szülőföldön való maradást tekintik elsődleges céljuknak. Továbbra is szorgalmazzák a magyar állampolgárság jogfolytonosságának helyreállítását minden magyar számára.

vissza az elejére


Sem Patrubányt, sem Asztalost nem marasztalták el

(4. old.)

Véget ért Patrubány Miklós és Asztalos Csaba között az Országos Diszkriminációellenes Tanács előtt folytatott vita, a testület egyik felet sem marasztalta el a márciusban nyilvánosság előtt tett kijelentéseikért. Lapunkat a Magyarok Világszövetségének elnöke tájékoztatta az ügy fejleményeiről.

Márciusban Eörsi Mátyás magyar szabaddemokrata politikus kolozsvári látogatása kapcsán kitört botrány után Patrubány Miklós kijelentette: én nem tudom, hogy Eörsi Mátyás zsidó vagy nem zsidó. Tehát aki azt állítja, hogy ez a mondat antiszemita, az azt állítja, hogy Eörsi Mátyás zsidó. Ugyanis egy magyar embert nem lehet megsérteni azzal, hogy az arabokat szidják, egy arabot sem azzal, hogy a magyarokat szidják. Egy magyart akkor lehet megsérteni, ha a magyarokat szidják. Egy zsidót akkor lehet megsérteni, ha a zsidókat szidják. Ezt a nyilatkozatot követően Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke közölte: mérlegelik, hogy indítsanak-e hivatalból eljárást Patrubány ellen. A testület azonban megállapította, hogy nyilatkozatával Patrubány senkit sem diszkriminált.

Hasonló döntés született az Asztalos ellen szóló feljelentés kapcsán is, amit ezúttal Patrubány tett. Akkori tiltakozó nyilatkozatában az MVSZ-elnök kifejtette: „minden állami hatóságnak joga van vizsgálódni, ám egyetlen hatóságnak sincs joga alaptalanul vélelmezve rágalmazni."

–or–

Nyújtsák be a magyar köztársasági elnöknek az állampolgárságra vonatkozó kérelmüket azok, akik 1940-ben a magyar állam polgárai voltak – erre buzdította az embereket Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke. Patrubány egy Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Ismertette Körömi Attila független képviselő és Gaudi Nagy Tamás nemzetközi jogász által az állampolgársági törvényhez benyújtott indítványt, amely kimondta volna, hogy magyar állampolgárságot a határon túli magyarok az államelnökhöz benyújtott kérelemmel igényelhetik. Patrubány közölte: ezt az indítványt 386 országgyűlési képviselő közül mindössze 21-en szavazták meg. Patrubány szerint ezek után minden magyarnak tudomásul kell vennie, hogy a magyarországi politikai osztályból hiányzik az akarat a kettős állampolgárság megadására.

Patrubány emlékeztetett: 1992-ben a magyar parlament olyan törvényt fogadott el, amely érvénytelenítette azt az 1979-es Magyarország és Románia között létrejött kétoldalú egyezményt. Ennek értelmében a két állam lakosainak választaniuk kellett volna a két állampolgárság közül. Patrubány szerint az erdélyi magyarok zöme 1981-ben vesztette el magyar állampolgárságát. A magyar köztársasági elnöknek küldött kérelmek esetleges elutasítása után az igénylők beperelhetik a magyar államot, és ebben az MVSZ jogszolgálati segítséget nyújt nekik

(Az 1., 4. oldalt Borbély Tamás szerkesztette)

vissza az elejére


KÖRKÉP


Elhunyt az egyik papírgyári áldozat

(5. old.)

A hét végén elhunyt Vass Sándor, a dési papír- és cellulózgyárban történt vegyi robbanás egyik sebesültje. A férfit vasárnap temették a Kolozs megyei Nyíresen.

Az 54 éves férfi rokonai szerint a Bukarestbe szállított négy sebesült közül az ő állapota volt a legsúlyosabb, testének több mint 50 százalékán másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Vass Sándor 32 évig dolgozott a dési papírgyárban.

A baleset másik sebesültjét, a 42 éves Szántó Istvánt továbbra is a bukaresti plasztikai sebészeti klinikán ápolják, két másik áldozattal, a 28 éves Ovidiu Mureşannal és a 38 éves Efedi Sándorral együtt. A balesetben enyébben megsérült két másik személy a kolozsvári 1-es Sebészeti Klinikán fekszik.

vissza az elejére


Szilágykraszna
Hatvan személyt lát el az öregotthon új épülete
Példátlan német–francia–svájci és hazai összefogással építettek

(5. old.)

A sokat bírált közös Európának és a globalizációnak nemcsak veszélyei, de áldásai is vannak. Ez pedig a keresztyéni szeretetben, a segítőkészségben, az emberség globalizációjában nyilvánul meg – hangoztatta Rainer Löll a krasznai új öregotthon ünnepélyes átadásakor.

Szombaton ökumenikus istentisztelet keretében áldották meg a megye legkorszerűbb szociális intézményét. Bad Schwalbach evangélikus egyházmegye esperese, Klaus Schmid dékán megállapította, hogy a feszültségektől terhes régióban nagy változás történt, hiszen itt most három nyelven, három nemzet képviselőivel közösen hangzik el az áldás. Ez is az európai normarendszerhez közelíti az országot.

Kraszna külföldi kapcsolatai egyházi vonalon kezdődtek, majd elkerülhetetlenül áttevődtek önkormányzati szintre. A németországi Bad Schwalbach tartomány evangélikus egyházmegyéje a kilencvenes évek elején a badacsonyi árvaház felújítását kezdeményezte, akkor jártak Krasznán, és megdöbbentek az öregotthonban élők körülményein. Gyűjteni kezdtek, és új, minden európai követelménynek megfelelő öregotthont építését tervezték. Jótékonysági bálok, hangversenyek bevételeiből, magánszemélyek és alapítványok adományaiból szedték össze a pénzt. Az otthon felépítéséhez hozzájárult a Lions Club nemzetközi szervezete és Sturdza herceg svájci alapítványa is. A kezdeményező Rainer Löll elmondta, hogy félévenként mintegy 600 levelet írtak, amelyben tájékoztatták az adományozókat az építkezés helyzetéről, a munkálatok menetéről. – Ezt is meg kell tanulnunk tőlük – mondta Pop Imre polgármester, amikor megköszönte az adományokat, az új öregotthon felépítését: – Mert fontos, hogy rendszeresen tájékoztassuk az adományozókat arról, mi történt a pénzükkel. Ez ugyanolyan fontos, mint a nagyon szigorú és hatékony gazdálkodás.

– A külföldiek hozzáállása, magatartása számunkra felfoghatatlan – hangsúlyozta Seres Dénes szenátor. – Megdöbbentő, hogy felépítenek ajándékba számunkra egy ilyen intézményt, és még ők köszönik meg az építés és működtetés körüli bonyodalmak elhárításában nyújtott segítséget. Pedig rengeteg gáncsoskodást, akadály kellett elhárítani az építkezés folyamán – mondotta a szenátor.

A Szilágy Megyei Tanács elnöke, Marc Tiberiu jelezte, hogy az intézmény működtetése évente mintegy tízmilliárd lejbe kerül. Ennek felét az állami költségvetés fedezi, másik felét a megyei tanács költségvetéséből biztosítanák.

Az új otthonban ötágyas szobákban hatvan idős ember számára van hely. A bútorzat is teljesen új, két szobának közös fürdője van. Ide költöztetik át a járni tudó időseket. A súlyosabb betegeket egyelőre a régi épületben ápolják. Jelenleg 105 embert ápolnak itt. A teljes orvosi ellátást szakemberek biztosítják, számukra fizikoterápiás egységet szereltek fel és korszerű műszereket is hoztak a németek.

Az alagsorban mosoda lesz, igaz, a felszerelés még hiányzik, de Pop Imre polgármester optimista: ha Isten segít, ez is összejön.

Ugyancsak az alagsorban van az intézményt vízzel ellátó kút, és a teljesen számítógépes vezérlésű központi fűtés rendszere. A már beköltözött idősek egyelőre nagyon élvezik, hogy a nap bármely szakában van melegvíz.

Amint az épület tervezője mondta: nincs szebb köszönet, mint látni az élet sötét oldalát megtapasztalt emberek arcán az örömöt, a szinte hitetlenkedő mosolyt. Lám, ilyen is van.

Az épület ünnepélyes átadásakor ajándékot is hoztak. Az épület kulcsa mellett a szervezők és segítők is ajándékot kaptak. A krasznaiak viszonozták az ajándékot: jóféle hazai szilvapálinkával és magyaros népi szőttesekkel emlékeztetik a svájci, francia és német vendégeket arra, hogy Kraszna sem felejt.

Az ünnepség végén az iskola diákjai nem három, hanem négy nép táncaival, dalaival kedveskedtek a vendégeknek. Nagy sikert aratott a cigány együttes tánca. Ilyen bemutatót még nem láttak az európaiak.

Szombaton délben a vendégek és az ápoltak közös ebédje jelentette az intézmény tényleges működésének indulását.

Józsa László

vissza az elejére


Ma díjazzák a lakóközösségeket

(5. old.)

A Tiszta Kolozsvár program keretében a polgármesteri hivatal ma díjazza a nyertes lakóközösségeket. Emil Boc nem volt hajlandó elárulni a nyertesek nevét, csupán annyit mondott: 120 lakóközösséget díjaznak.

Amint arról több ízben beszámoltunk, a múlt hónapban meghirdetett megmérettetés során a legalaposabb tavaszi nagytakarítást végző lakóközösségeket díjazzák. Az első húsz helyre kerülő tömbház 40–40, a következő húsz pedig 20–20 millió lejt kap. Ugyanakkor díjazzák a harmadik helyet elért 60 lakóközösséget is: ezek 10–10 millió lejhez jutnak.

Boc hangsúlyozta, a pénzt kizárólag a lakóközösség érdekében használhatják fel, például szemétlerakat és parkoló korszerűsítésére, javítási munkálatok elvégzésére.

(k. o.)

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. old.)

Üzemanyagot loptak volna
Péntekről szombatra virradóra a tordai rendőrség egyik járőre üzemanyagot lopó fiatalokat ért tetten. A két járőr a Baladei utcában figyelt fel az Iveco típusú kamionra és a mögötte álló külföldi rendszámú Audira, amely mellett két fiatal ácsorgott, akik a rendőrautó feltűnésekor megpróbáltak elszaladni, hátrahagyva a kamion mellett egy kanisztert. Az egyetemista, 20 éves P. Mirceát azonban elfogták, majd rövid időn belül azonosították társát is, a 18 éves, 11. osztályos D. Andrei személyében. Mint a nyomozásokból kiderült, a két fiatal az Audival kocsikázott, amikor üzemanyag nélkül maradtak. 100 ezer lejre vásároltak ugyan üzemanyagot egy benzinkútnál, de mivel ez nem volt elég, megegyeztek, hogy lopott üzemanyaggal pótolják ki. P. Mircea lakásáról magukhoz vettek egy kanisztert és egy slagot, majd feltörték a kamion benzintartályának a zárját, és öt liter gázolajat már ki is szívtak, amikor a rendőrök észrevették őket.

Szabadlábon védekeznek minősített lopás vádja ellen.

Súlyos baleset gyalogátkelőn
Súlyos közlekedési baleset történt Tordán szombaton reggel 10 órakor, amikor az Avram Iancu utcában a 28 éves, kezdő gépkocsivezető M. Simona Adela egy 1310-es Daciát vezetve gyalogátkelőn gázolt. Az áldozat, a 74 éves B. Lucreţia, aki szabályosan kelt át az úton, súlyos sérülésekkel került kórházba.

Kulcsos Daewoot loptak
Pénteken személygépkocsijának ellopását jelentette a kolozsvári rendőrségen a Buzău megyei Porojan I. A BZ–05–DOJ rendszámú Daewoo Espero a Venus utcából tűnt el, 9-éről 10-re virradóra. A meggyszínű, 1997-es gyártmányú autót – benne a kocsi forgalmi engedélyével, valamint a kárvallott személyi irataival, egy kft. papírjaival (amelynél Porojan ügyvivő), a kesztyűtartóban a kocsi pótkulcsaival – országos körözés alá helyezték, megtalálásához a lakosság segítségét is kérik. Az autó további ismertetőjelei: bal oldali ködlámpája törött, a szélvédő bal oldalán és középen kicsorbult.

390 000 lejt ért a baleset
Cserbenhagyásos gázolás történt június 9-én a Valea Chintăului utcában, Kolozsváron: egy Maros megyei furgon hátramenetben elütötte a gyalogosként közlekedő 55 éves M. Veronicát. A gépkocsivezető megállt, és pénzt kínált fel a közelben lakó áldozatnak, aki azonban nem fogadta el azt. Időközben azonban odaért az áldozat unokája, M. Mihai, aki elfogadta a felkínált 390 ezer lejt. A baleset elkövetője ezután elment, annak ellenére, hogy az áldozat kérte, hogy maradjon ott a rendőrség helyszínre érkezéséig. A baleset okozóját a hét végén azonosították a 30 éves Maros megyei T. Ioan személyében, aki ellen gondatlanságból elkövetett bántalmazás és baleset helyszínének elhagyása miatt indult nyomozás.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG – REKLÁM


Az infláció nem haladhatja meg az idén a 7 százalékot

(6. old.)

Az infláció a következő tizenkét hónapban nem haladja meg az 5 százalékot, még akkor sem, ha újabb ellenőrzött központi árkiigazításokra kerül is sor, véli a központi bank kormányzója. Mugur Isărescu szerint az idén teljesítik a 7 százalékos inflációs célkitűzést: az infláció csökken, miközben az idei évre is 5 százalék körüli hazai össztermék-növekedést várnak.

Isărescu ezt az inflációs becslést arra alapozza, hogy a tervezett idei árkiigazítások már jórészt lezajlottak.

Áprilisban átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, a márciusi 0,3 százalékos emelkedés után, és 10 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, a márciusi 8,7 százalékos tizenkét havi infláció után.

2006-ra valószínűleg 5 százalék lesz az éves inflációs cél, ezt a közeljövőben hirdetik ki, mondta Isărescu.

Úgy értékelte, hogy a tőkepiac liberalizálása felgyorsítja a reformokat, a tőkebeáramlás rövid időn belül megváltoztatja a hazai gazdaság szerkezetét. A jegybanki kormányzó szerint a lej valószínűleg már a nyártól konvertibilis lesz, így megszűnik a korlátozás a külföldi számlanyitással, illetve a lejjel való utazással kapcsolatban.

A 2007-re tervezett EU-csatlakozásig a teljes konvertibilitás elérése jegyében április 10-től megnyílt a külföldiek számára Romániában a lejbetétek teljes piaca. A felszabadítást eredetileg tavalyra tervezték, de az infláció miatt elhalasztották.

Február végén a külföldi valuta vásárlását szabadították fel a hazai vállalkozók számára, márciusban pedig a külföldieket is beengedték a bankközi devizapiacra.

A konvergenciajáték számára a legújabb vonzó piac Románia, mivel a GDP továbbra is igen gyorsan nő - az idei várakozás 5,5 százalékos GDP-többletre szól a tavalyi, 8,3 százalékos ütem után. Ellene szól viszont, hogy az infláció, a központi bank makacs bizakodása dacára, nagyobb a tervezettnél. Ehhez képest a feltűnően rendszeres idei kamatcsökkentések arra utalnak, hogy a központi bank fő célja: kevésbé vonzóvá tenni a lejbetétek piacát, elvenni a kedvet a lej túlzott felértékelésétől.

Elemzők szerint rövid távon pár milliárd dollár beáramlása várható a hazai pénzpiacra. A nagyobb roham azután várható, hogy a kormánykötvények piacát is megnyitják a külföldiek számára, ami június végéig várható, majd a jövő év augusztus végére ez a piac is teljesen felszabadul azzal, hogy az évnél rövidebb lejáratú állampapírokat és pénzpiaci eszközöket is vásárolhatják külföldiek.

vissza az elejére


Megnyílt az első magánkórház

(6. old.)

A fővárosban nemrég megnyílt az ország első magántulajdonban lévő kórháza, amelyet a holland Eureko befektetési csoport hozott létre 10 millió eurós beruházással a magán és az állami szféra együttműködéseként ismert Public Private Partnership (PPP) konstrukcióban. Az egészségügyi intézményt elsősorban a magas fizetéssel rendelkező hazaiaknak és a külföldi diplomatáknak szánják. A kórházban egy napi tartózkodás 130 euróba, egy egyszerűbb műtét 200 euróba, egy szív, vagy agyműtét 1500 euróba fog kerülni.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 13., hétfő

(6. old.)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4.)

35 800/36 050

29 300/29 800

141/144

vissza az elejére


Június 14., kedd

A Román Nemzeti Bank mai árfolyamai: 1 euró = 36 160 lej (3,6160 erős lej), 1 USD = 30 012 lej (3,0012 erős lej), 1 magyar forint = 145 lej (100 Ft = 1,4473 erős lej).

Western Union – szolgáltatás a Sora, Bolyai u. 8. és Szentegyház u. 4. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Állás

(7. old.)

Magyarországi kereskedelmi társaság Kolozsváron alakuló irodájába keres: • irodavezető-üzletkötőt, • hr asszisztenst. Követelmények: szolgálatatások értékesítése, humánerőforrás területen szerzett tapasztalat; angol nyelvtudás, közgazdasági felsőfokú végzettség előny. Versenyképes jövedelmet biztosítunk. Interjú június 17-én, pénteken. Érdeklődni és jelentkezni a 0720-340936-os telefonszámon vagy CV-vel a taragent@freemail.hu e-mail címen.

*

Magyarországi kft. Kolozsváron alakuló irodába keres: • irodavezető-üzletkötő pozícióba. Elvárásaink: – szolgáltatások, értékesítések terén szerzett tapasztalat; – felsőfokú végzettség; – tárgyalóképes angol nyelvtudás; – saját gépkocsi előny. • H.R. asszisztenst, elvárásaink: – humánerőforrás területén szerzett tapasztalat; – angol nyelv minimum középfokon; – szakirányú végzettség előny. Amit ajánlunk: versenyképes jövedelem, egyéb költségtérítés. Interjú időpontja: 2005.06.17. Érdeklődni lehet: 0720-340936. (0012)

vissza az elejére


Ingyenes utazási bérlet nyugdíjasoknak

(7. old.)

A kolozsvári RATUC közszállítási vállalat a zsúfoltság elkerülése érdekében június 15-től elkezdi a 2005 második félévére szóló ingyenes utazóbérletek kiadását azoknak a személyeknek, akik a 2000/19-es számú törvény értelmében valamilyen nyugdíjban részesülnek, amely nem haladja meg a 10 millió lejt. A bérleteket a következő irodákban lehet beszerezni: Mărăşti negyed – RATUC székhely (Magyar/21 Dec. 1989 u. 81–83), Atlas (A. Vlaicu u.) , Siretului (A. Vlaicu u.), Arte plastice (A. Vlaicu u.), Mărăşti tér (Magyar/21 Dec. 1989 u.); Györgyfalvi negyed – Bistriţei (Pata/Titulescu u.), Băişoara (Băişoara sétány); Hajnal negyed – Gh. Dima (Observatorului u.), Observatorului (Observatorului u.,); Monostori negyed – Minerva (Kalányos/Primăverii u.), Calvaria (Kalányos/Primăverii), Câmpului (Monostori út); Grigorescu negyed – Buzău (Vlahuţă u.), 1 Dec. 1989 (Paul Ioan u.); Kerekdomb – Állomás (Állomás tér); Irisz negyed – Állomás (Állomás tér), Clujana (Május 1 tér); központ – Opera (Hunyadi/Şt. cel Mare tér), Memorandumului (Unió/Memorandumului u.), M. Viteazul (Széchenyi/M. Viteazu tér).

Az érdekelteknek a következő iratokat kell felmutatniuk: személyazonossági igazolvány/személyi lap, az utolsó havi (május/június) nyugdíjszelvény, nyugdíjazási határozat (másolat), aktuális fénykép, a régi bérlet. Az elveszített bérletek helyébe nem adnak ki másolatot.

vissza az elejére


SPORT


KÉZILABDA
Válogatott selejtező mérkőzések

(8. old.)

• A magyar férfi kézilabda-válogatott helyenként remek játékkal nyert a selejtező első mérkőzésén három góllal Macedóniában, és nagy lépést tett a jövő évi Európa-bajnokságon való részvétel felé.

Eb-selejtező, 1. mérkőzés: Macedónia–Magyarország 29–32 (11–16) – a magyar góldobók: Perez 7, Tombor 5, Buday 4, Iváncsik 4, Ilyés és Gál 3–3, Nagy és Laluska 2–2, Lendvay, Vadkerti 1–1.

A visszavágót, ami vélhetően nem lesz gálamérkőzés, szombaton rendezik Békéscsabán.

• A román férfi válogatott nyolcgólos hátrányt dolgozott le a szerbek ellenében, de csak soványka, egygólos győzelmet aratott Bukarestben, ami nem túl biztató a továbbjutást illetően.

Eb-selejtező, 1. mérkőzés: Románia–Szerbia-Montenegró 26–25 (12–12) – a házigazdák gólszerzői: Şania és Toma 6–6, Petrea 4, Bibirig és Ghionea 3–3, Pârâianu, Dimache, Novanc és Tucanu 1–1.

A párharc győztese vehet részt a január 26. és február 5. közötti svájci Eb-n.

• Gyakorlatilag már az első mérkőzésen kivívta a továbbjutást a decemberi oroszországi világbajnokságra az új szakvezetéssel (Gheorghe Tadici–Dumitru Muşi) rendelkező román válogatott, amely Brnóban 37–29 (19–12) arányban bizonyult jobbnak a cseheknél. A román gólokon Elisei Ardean 7, Gogârlă 6, Luca és Amariei Lungu 5–5, Maier 4, Brădeanu 3, Gatzel, Gâlcă és Lazer 2–2, Chirilă Şoit 1.

A visszavágót június 18-án szombaton rendezik, helyszín Segesvár.

vissza az elejére


FORMA–1
Ismét nyílt világbajnoki küzdelem

(8. old.)

Miután egy futammal korábban, a Nürburgringen lebonyolított Európa Nagydíjon a finn Kimi Räikkönen az utolsó körben éllovasként kényszerült a verseny feladására, már-már úgy tűnt: a spanyol Fernando Alonsót senki sem állíthatja meg a világbajnoki cím felé menetelésben, hiszen összetettben 32 ponttal vezetett. A Száguldó Cirkusz 8. futamán azonban ismét nyílttá vált a harc az összetettbeli elsőségért.

Már a kanadai nagydíj rajtja is rendkívül izgalmasra sikeredett: a pole-positiont megszerző Jensen Button (angol, BAR-Honda) bevágott a második helyről rajtoló Michael Schumacher (német, Ferrari) elé, s kettejük párbaját kihasználva a második sorból rajtoló két Renault mindkét autójával elhúzott mellettük. A „beszorult" Schumachert ráadásul a két McLaren-pilóta is megelőzte, így az első körben a következő sorrend alakult ki az élen: Giancarlo Fisichella (olasz, Renault), Alonso, Button, Juan Pablo Montoya (kolumbiai, McLaren-Mercedes), Räikkönen, Michael Schumacher. Button és Michael Schumacher egyébként már a 12–15. körökben tankolt, s így kiderült, hogy az időmérőn aratott sikerük többek között annak köszönhető, hogy kevés benzinük volt a tartályban – az élen haladók ezzel szemben csak a 24–25. körben álltak ki tankolni.

Miután az elején a Renault meglépni látszott, a 16–21. körökben a McLaren duója folyamatosan közelített Alonsóékhoz, s az első tankolások során Montoyának sikerült is Alonso elé kerülnie. A kolumbiai azonban megcsúszott, így a spanyol pilóta visszaelőzte, a harc azonban még korántsem ért véget. A spanyol aztán egyre inkább megközelítette Fisichellát, s miután annak autója a 33. körben hirtelen lelassult, megelőzte őt, akárcsak Montoya és Räikkönen – az olasz nemsokára technikai problémák miatt kénytelen volt feladni a versenyt. De Alonso sem örvendhetett sokáig a vezetésnek: a Montoya elől „menekülő" pilóta a 39. körben az egyik kanyarban a falnak csúszott, aminek a hátsó felfüggesztése látta a kárát: Alonsónak is fel kellett adnia a futamot. A 48–49. körben a harmadik helyen haladó Button csapódott falnak, s fejezte be idejekorán, s miközben beállt a biztonsági autó, az élen haladók tankolni mentek. Ennek során Räikkönen megelőzte Montoyát, aki ráadásul hatalmasat hibázott: akkor hagyta el a boxutcát, amikor piros lámpa égett, így kizárták. Ennek köszönhetően Michael Schumacher feljött a 2., míg Jarno Trulli (olasz, Toyota) a 3. helyre. Az utolsó körben azonban Trulli autója lelassult, majd megállt. Így a harmadik helyért járó hat pontot végül az ismét remekelő Rubens Barrichello (Ferrari, brazil) zsebelt be, aki az utolsó helyről, pontosabban a boxutcából vágott neki a futamnak!

M. Schumacher megközelítette Räikkönent, de a finn újabb futamgyőzelmével ismét nyílttá tette a vb-címért folyó küzdelmet. Alonso most először nem szerzett pontot az idén.

A végső sorrend: 1. Räikkönen, 2. M. Schumacher, 3. Barrichello, 4. Felipe Massa (Sauber), 5. Mark Webber (ausztrál, Williams-BMW), 6. Ralf Schumacher (német, Toyota), 7. David Coulthard (skót, Red Bull-Cosworth), 8. Christian Klien (osztrák, Red Bull-Cosworth).

A pontversenyek élmezőnye a 8. futam után: versenyzők: 1. Alonso 59 pont, 2. Räikkönen 37, 3. Trulli 27, 4. Heidfeld 25, 5. M. Schumacher 24, 6. Webber 22, 7. Barrichello 21, 8. R. Schumacher 20; csapatok: 1. Renault 76 pont, 2. McLaren-Mercedes 63, 3. Williams-BMW 47, 4. Toyota 47, 5. Ferrari 45 6. Red Bull-Cosworth 22.

Következik: a világbajnokság kilencedik futama az amerikai nagydíj Indianapolisban június 19-én.

Balázs Bence

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra

(8. old.)

• A Real Betis labdarúgócsapata története során másodszor hódította el a spanyol Király Kupát, miután az Atlético Madrid arénájában, a Vicente Calderón Stadionban hosszabbítás után 2–1-re nyert az Osasuna ellen.

A ráadásban a zöld-fehérek győztes találata után elszabadultak az indulatok, többször összeakaszkodtak a futballisták, melynek következtében a pamplonaiak tíz játékossal fejezték be a mérkőzést.

A sevillai gárda nagyszerű idényt zárt, hiszen negyedik helyen végzett a bajnokságban, így a következő idényben a Bajnokok Ligájában indulhat, míg a kupát 1977 után nyerte meg ismét.

Az Osasuna finalistaként az UEFA-kupában szerepelhet a 2005–2006-os szezonban.

Spanyol Király Kupa, döntő: Real Betis Sevilla–Osasuna 2–1 (gól: Oliveira – 75. és Dani – 115. perc, illetve Aloisi – 83. perc; piros lap: Perez – 120. perc, Osasuna).

• A Deportivo Alavés feljutott a spanyol Primera Divisiónba. A baszk együttes – amely két év kihagyást követően tér vissza az élvonalba – az Elche elleni 2–1-es idegenbeli diadalt követően egy fordulóval a pontvadászat vége előtt az első helyen áll, és már biztos, hogy nem végezhet a harmadiknál rosszabb pozícióban.

Az Alavés 2001-ben nagy meglepetésre bejutott az UEFA-kupa döntőjébe, ahol emlékezetes csatában, hosszabbítás után 5–4-es vereséget szenvedett az FC Liverpooltól. Két évvel később a gárda búcsúzott az élvonalból.

Egyelőre csupán az Alavés biztos feljutó, ugyanis a Celta Vigo – a korábbi hírekkel ellentétben – még nem tagja az élvonal mezőnyének, ugyanis a liga egy játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt három pontot levont a klubtól. Igaz, a Celta fellebbezett a határozat ellen.

• Az Internazionale idegenben kétgólos győzelmet aratott az AS Róma ellen az Olasz Kupa döntőjének első mérkőzésén, így közel került ahhoz, hogy 1982 óta először, összességében pedig negyedszer elhódítsa a trófeát. A milánóiak mindkét találatát a brazil Adriano szerezte: előbb egy bombagólt lőtt, majd fejjel volt eredményes. A visszavágóra szerdán a Giuseppe Meazza Stadionban kerül sor.

Olasz Kupa, döntő, 1. mérkőzés: AS Róma–Milánói Internazionale 0–2 (Adriano 2 – 30. és 36. perc).

• Tíz év után került vissza az olasz Serie A-ba a Genoa, miután a záró fordulóban 3–2-re legyőzte a Veneziát. A másik feljutó az Empoli, amely a „74-esek" csatáját nyerte. Hogy ki lesz a harmadik gárda, amelyik a következő idényben az élvonalban szerepelhet, arról rájátszás dönt a Perugia és az AC Torino között még ebben a hónapban.

A Serie B utolsó fordulójának eredményei: Albinoleffe–Perugia 0–1, Arezzo–Vicenza 3–0, Ascoli–Modena 1–0, Bari–Empoli 4–1, Catania–Cesena 2–0, Crotone–Salernitana 4–1, Genoa–Venezia 3–2, Ternana–Catanzaro 3–2, Treviso–AC Torino 0–1, Triestina–Pescara 3–0 és Verona–Piacenza 1–0.

A végeredmény:

1. Genoa 42 19 19 4 72–44 76
2. Empoli 42 19 17 6 58–36 74
3. Perugia 42 21 11 10 56–34 74
4. Torino 42 21 11 10 49–31 74
5. Treviso 42 18 10 14 58–48 64
6. Ascoli 42 17 11 14 51–52 62
7. Verona 42 15 16 11 60–47 61
8. Modena* 42 16 14 12 47–37 61
9. Ternana 42 14 15 13 51–54 57
10. Piacenza 42 16 8 18 44–46 56
11. Albinoleffe 42 14 13 15 55–51 55
12. Bari* 42 13 17 12 41–37 55
13. Catania 42 13 16 13 42–44 55
14. Arezzo 42 12 15 15 51–52 51
15. Salernitana 42 12 15 15 50–57 51
16. Crotone* 42 13 14 15 48–45 50
17. Cesena 42 12 14 16 47–61 50
18. Vicenza 42 12 13 17 59–67 49
19. Triestina 42 12 12 18 43–54 48
20. Pescara 42 10 16 16 43–61 46
21. Venezia 42 7 14 21 33–58 35
22. Catanzaro 42 5 11 26 40–82 26
*A Modenát és a Barit 1–1, a Crotonét 3 ponttal büntették.

• A Bröndby a Herfölge 7–0-s legyőzésével behozhatatlan előnyre tett szert a dán bajnokságban a címvédő, Rabóczki Balázst is foglalkoztató FC Koppenhágával szemben. A Bröndby 1987 óta tizedik alkalommal végzett hazája pontvadászatának élén. A gárda vezetőedzője, Michael Laudrup trénerként első komolyabb sikerét érte el, ami azért is fontos lehet a számára, mert játékosként Dániában nem lett bajnok, ugyanis nagyon fiatalon külföldre igazolt, megfordult a Torinói Juventusban, az FC Barcelonában és a Real Madridban is.

A tengerentúlon túrázó olasz labdarúgó-válogatott újabb 1–1-es döntetlen ért el, ezúttal Ecuador ellen a New Jersey állambeli East Rutherfordban. Az európai élgárda szerdán Torontóban a szerb-montenegrói együttes ellen ikszelt. Azon az összecsapáson Cristiano Lucarelli egyenlített a 78. percben, most viszont a 81. percben büntetőt hibázott, így elmaradt a győzelem.

Eredmény: Olaszország–Ecuador 1–1 (gól: Toni – 6. perc, illetve Ayovi – 19. perc, 11 m).

vissza az elejére


Női Európa-bajnokság

(8. old.)

A legjobb négy közé jutást már az előző körben bebiztosító címvédő német női labdarúgó-válogatott leiskolázta a franciákat, így az olaszok ellen diadalmaskodó norvégok is bejutottak az elődöntőbe az angliai Európa-bajnokságon.

B-csoport, 3. (utolsó) forduló: Németország–Franciaország 3–0 és Norvégia–Olaszország 5–3.

A csoport végeredménye: 1. Németország 9 pont, 2. Norvégia 4 (6–5), 3. Franciaország 4 (4–5), 4. Olaszország 0.

Az Európa-bajnokság elődöntőjében: június 15. (szerda): Németország–Finnország, Preston 20.30 óra és június 16. (csütörtök): Svédország–Norvégia, Warrington 20.30 óra.

vissza az elejére


Labdarúgó klub-vb: kvalifikálta magát a Sydney FC

(8. old.)

Az óceániai zónából a Sydney FC kvalifikálta magát a decemberben sorra kerülő labdarúgó klub-világbajnokságra, miután a Tahitin megrendezett regionális döntőben 2–0-ra legyőzte az új-kaledóniai AS Magentát.

A vb-t – amelyen a hat konföderáció legjobb klubcsapata vesz részt – Tokióban rendezik december 11–18. között, s a tervek szerint a nemzetközi szövetség (FIFA) 15 millió dollárral jutalmazza az indulókat.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
NBA-döntő: Már 2–0-ra vezet a Spurs

(8. old.)

A San Antonio Spurs második hazai mérkőzését is megnyerte az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) négy sikerig tartó nagydöntőjében a címvédő Detroit Pistons ellen.

Eredmény, 2. mérkőzés: San Antonio Spurs–Detroit Pistons 97:76 (30:19, 28:23, 21:21, 18:13) – az állás: 2–0.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András