Egykor meghaltak szabadságért, egyenlőségért, testvériségért
Kegyeletteljes megemlékezés az aradi vértanúkra

(1. oldal)

Göncz Kinga magyar külügyminiszter egyházfők, politikusok, és diplomaták társaságában az aradi ünnepségeken

Erdély-szerte megemlékeztek az 1948–1949-es magyar forradalomról és szabadságharcról. A központi rendezvényeket az idén is Aradon tartották, ezeken részt vett Göncz Kinga magyar külügyminiszter és Markó Béla RMDSZ-elnök is. Kolozsváron a Házsongárdi temetőben Tamás András honvéd alezredes síremlékét koszorúzták meg, majd – az immár több éves hagyománynak megfelelően – a szamosfalvi obeliszknél koszorúztak az RMDSZ megyei szervezetének vezetői.

Részleteket és az Aradon elhangzott felszólalásokról a 4. oldalon olvashatnak.

vissza az elejére


Előrehozott fesztivál

(1., 2. oldal)

Számos újdonsággal, díjnyertes alkotásokkal és mintegy tizenöt rendező és producer részvételével kecsegtet az idei, sorrendben immár a 6. Filmtett-feszt, a Filmtett című filmes szaklap születésnapi rendezvénye – mondta el sajtótájékoztatón Zágoni Balázs főszerkesztő. Az október 12-én rajtoló rendezvényt idén először szervezik meg őszi hónapban a már megszokott májusi születésnap helyett: a szervezők szerint ez az időpont jobban kedvez a részvételnek.

Bevezetőként kiderült: a Horea út 4. szám alatti új Filmtett-székház épületében állt egykor Kolozsvár első épített mozija, napjainkban pedig a pillanatnyilag zárva tartó Favorit mozi udvarára látható a folyosóról. Az új székhelyhez illően a fesztivál is sok újdonságot kínál. Elsősorban az időpont szempontjából. Zágoni Balázs elmondta: mivel május hónapban tartják az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF), és a tavasz sem igazán kedvez a fesztiváloknak, októberben inkább számítanak az érkező egyetemisták érdeklődésére. A rendezvény fő helyszíne ezúttal a Győzelem mozi, amelynek egyik nagy előnye, hogy az összes nagyjátékfilmet filmszalagról tudják majd vetíteni, így igazi élményt nyújt majd a filmek szerelmeseinek.

Itt zajlik majd a programok döntő többsége, vetítések, beszélgetések is, egy kis mozgó teaházzal kiegészítve. A zárónapnak pedig az EMTE–Sapientia szolgáltat helyszínt, ahol bemutatkozik majd a budapesti Metropolis filmelméleti-filmtörténeti lap szerkesztősége, és ahol a hagyományos tortabontás is megtörténik.

Az alkotásokat több szakember is elkíséri, jelen lesz többek között egy teljes végzett filmrendező osztály a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemről, akik vizsgafilmjeiket mutatják be október 14-én, szombaton délután. A programban szerepelnek továbbá magyar és román animációs filmek, a Filmtett–Duna Műhely alkotótábor résztvevőinek filmjei, dokumentum- és kisfilmek, díjnyertes alkotások. A napi belépő ezúttal is egy bármikori, akár otthonról is hozott Filmtett-lapszám, a nagyjátékfilmekre azonban külön lapot kell felmutatni. A folyóirat előfizetőinek a részvétel ingyenes a rendezvény teljes időtartama alatt.

Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


Berceanu: előzetes választásokkal kizárhatnák az RMDSZ-t

(1., 5. oldal)

A Demokrata Párt alelnöke, Radu Berceanu tegnap kijelentette, amennyiben a liberálisokat nem vakítaná el a demokratákkal és Traian Băsescu államfővel szembeni gyűlölet, és elfogadnák, hogy előzetes választásokat tartsanak, akkor ebben az esetben a D.A. Szövetség megszerezhetné a parlamenti többséget, és megszabadulhatnának az RMDSZ-től és a Konzervatív Párttól. „Amennyiben megszervezzük az előzetes választásokat, kizárhatjuk a konzervatívokat, akik páros napokon visszalépnek a kormányzásból, és páratlan napokon az RMDSZ is visszatér, akik előszedik a naftalin közül a területi autonómiát és egyéb incselkedő témát, lévén az uniós csatlakozás előtti küszöbön", mondta Berceanu. Szerinte a Liberális Párt azért nem fogadja el kezdeményezésüket, mivel nem viszonyulnak pozitívan az ajánlathoz, emellett a gyűlölet is elködösíti elméjüket. Az alelnök hivatkozott a közvélemény kutatásokra, amelyek számukra 40–45%-ot állapítottak meg, és előzetes választás esetén pedig 50%-ot, az újraelosztásokkal pedig akár 51%-ot is megszerezhetnének.

Amennyiben a választásokra 2007 áprilisában és májusában kerülne sor, olyan kormányt alakíthatnának, amely állandó támogatottsággal rendelkezzen a parlamentben. Mindemellett a jelenlegi kormányzás első két évének tapasztalata hozzásegíthetne egy kevesebb összetételű kormány alakításához, amely jóval alkalmazkodóbb lehetne egy európai uniós tagállam szükségleteihez mutatott rá Berceanu. Hozzátette, egy ilyen kormány kezelhetné Románia problémáit a csatlakozás első négy évében, a legfontosabb időszakban. Ellenkező esetben, mivel 2008 tavaszán már sorra kerülnek a helyhatósági választások, a politikusok figyelme már 2007 őszétől kezdődően a választási kampányra fog irányulni. Berceanu szerint azok a politikusok, akik már nem kerülhetnek be a következő választási listára, ellenezhetik az előrehozott választásokat, ellenben a Nagy-Románia Párt és a Szociáldemokrata Párt fenntartják a kezdeményezést, mert mindketten úgy gondolják, az előnyös lesz számukra.

vissza az elejére


Eckstein kifogásolja az RMDSZ Macovei-ellenes magatartását

(1., 5. oldal)

– Túlreagálták a székely polgármesterek együttműködési nyilatkozatát a politikusok – vélekedett tegnapi sajtótájékoztatóján Eckstein-Kovács Péter. A szenátor hangsúlyozta, hogy az RMDSZ célkitűzései közt természetesen szerepel az autonómia, ám ezt a jelenlegi törvénykezés nem teszi lehetővé. A prioritás tehát egy eurorégió létrehozása lenne, amelynek keretein belül sokkal hatékonyabb lenne az együttműködés. Eckstein szerint épp Johnatan Scheele tette szóvá, hogy az eurórégiók száma feltűnően kevés.

A szenátor kifejtette azt is, hogy nem ért egyet a Konzervatív Párt (KP) által Monica Macovei igazságügyminiszter ellen folytatott lejárató hadjárattal. Véleménye szerint sajnálatos tény, hogy az RMDSZ is osztozik a KP véleményén, noha Macovei munkája az igazságszolgáltatás reformálásának, valamint a korrupcióellenes intézkedések terén példás. Eckstein hozzátette, hogy azokkal az értelmiségiekkel szimpatizál, akik a Ziua napilapban közzétett nyílt levélben kérik Tăriceanu miniszterelnököt, határolódjon el Dan Voiculescu Macovei ellenes nyilatkozataitól.

A levelet többek közt Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Radu Filipescu, Petre Mihai Băcanu, Traian Ungureanu, Cristian Pârvulescu, Şerban Rădulescu-Zoner, Andrei Oişteanu, Alina Mungiu-Pippidi, Florian Mihalcea, Rodica Palade, Cristina Guseth, Andrei Cornea, Eugen Ciurtin, Ruxandra Cesereanu, Victor Băşan, Hannelore Baier, Ion Vianu, Liviu Antonesei, Sorin Ilieşiu, Armand Goşu, Florin Iaru, Sorin Mărculescu, Carmen Muşat, Andreea Pora, Smaranda Vultur is aláírta.

A sajtótájékoztatón szó esett az újdonsült titkosszolgálati vezetőről, George Maiorról is. Eckstein-Kovács Péter szerint ez a pozíció már azért is felelősségteljes, mert a titkosszolgálat válogatja ki azokat a dossziékat, amelyek az átvilágító bizottság elé kerülhetnek. A szenátor aggodalmát fejezte ki Maiorral kapcsolatba, akinek közismertek kapcsolatai az olyan személyiségekkel, mint Larry Watts, Ion Talpeş és Kurt Treptow. Véleménye szerint ezek után sok mindent el lehet mondani az új titkosszolgálati vezetőről, csak azt nem, hogy szimpatizálna a magyar kisebbséggel.

kb

vissza az elejére


Folytatódik a marakodás az európai biztosi poszt körül

(1., 5. oldal)

Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Vasile Puşcaş, Petre Roman, Sorin Frunzăverde és Frunda György mellet már Varujan Vosganian, Cristian David és Adrian Cioroianu nevét is megemlítették, mint lehetséges európai biztost. Mint ismeretes az európai biztos jelölésében az utolsó szót hivatalánál fogva Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök mondja ki. A Găndul szerint a miniszterelnök a Nemzeti Liberális Párt (NLP) pozícióját úgy szeretné szilárdítani, hogy a jelöltet a párt berkeiből választja ki. A lap úgy tudja, az Unió elsősorban egy „tiszta" embert szeretne a pozíció betöltésére, függetlenül attól, hogy honnan kerül ki.

A kinevezési folyamat meglehetősen nehézkés eljárás: a miniszterelnök által jelölt két-három személyből Jose Manuel Durao Barosso az Európai Bizottság elnöke választja majd ki a legfelkészültebb jelentkezőt. Felkészültségét a majdani biztosnak egy meglehetősen nehéz írásbeli tesztben kell bizonyítania. Arra, hogy a teszt nem puszta formaság, Kovács László esete emlékeztet, akit hiányos felkészültsége miatt nem neveztek ki energetikai biztosnak.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy milyen szakterülettel kell majd a biztosoknak foglalkozniuk. Adrian Severin, Románia európai parlamenti megfigyelője szerint szinte biztosra vehető, hogy nem hoznak létre a januártól csatlakozó országoknak egy külön biztosi tárcát, hanem a már meglévő tárcák megkurtításával, szétválasztásával teremtenek új állást.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a romániai, illetve bulgáriai biztosok nem fogják túl sokáig élvezni a beosztásukkal járó 10 000 eurós fizetést, ugyanis 2009-ben sor kerülhet a bizottság létszámának csökkentésére. A 2/3-ra csökkentett bizottság tagjait rotációs rendszer szerint váltogatnák.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Sokat kell olvasnod ahhoz, hogy megtudd, milyen keveset tudsz.

Lia-Csin

vissza az elejére


Helyreigazítás

(2. oldal)

Sajnálatos szerkesztői elírás történt a pénteki lapszámunkban megjelent Hobán Jenőné halálára című írás felvezető szövegében. A napokban elhunyt pedagógus román nyelv és irodalom szakos tanár volt. A szerző, az érintettek és az olvasóink szíves elnézését kérjük.

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A KOLOZS MEGYEI RMDSZ, az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány, a Claudiopolis Egyesület és az EuroTrans Alapítvány közös szervezésében, pályázatot hirdet Pályázatírás és Projektmenedzsment képzésen való részvételre. A képzés időpontja: október 12–13. (alapfokú képzés), illetve október 19–20. (önkormányzati tisztségviselőknek). Jelentkezési határidő: az október 12–13. képzésre jelentkezőknek október 9.-ig, az október 19–20. képzésre jelentkezőknek pedig október 16-ig kell a jelentkezési űrlapot kitöltve eljuttatniuk a szervezőkhöz. Helyszín: Kolozs megyei RMDSZ székháza, Fürdő u./ Cardinal Iuliu Hossu u. 21 sz., Kolozsvár.

Bővebb információkért kérjük, forduljanak munkatársainkhoz a 0264-592217 telefonszámon, vagy a 0742-050-594 (Filer Lóránd) mobiltelefonszámon.

A NYUGDÍJASKLUB zenés-táncos délutánján, október 8-án, vasárnap du. 5 órától a Gyöngyvérek és az Irének az ünnepeltek. Helyszín: Heltai Alapítvány székháza, Mikó/Clinicilor utca 18.

BARTÓK BÉLÁRA emlékeznek a tordai IKE Galériában az október 8-án, vasárnap délben nyíló tárlaton. Sipos László grafikus-képzőművész kiállított munkái között a Bartók-sorozat is szerepel. Ezzel a sorozattal tiszteleg a művész a 125 éve született Bartók Béla emléke előtt.

ZENEOVI ÉS KISMAMAKLUB. Hétfőn délután 5 órakor várjuk a VI-WALDI Tücsök Zeneoviba a kiscsoportosokat (2–4 éveseket), 6 órától pedig az ÉLETFA Családsegítő Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a Kismamaklubba, amely a Bolyhos ovisok zenéjével kezdődik. Helyszín: az Unitárius Óvoda. Kérjük, hozzanak váltócipőt.

VISKI JÁNOS EMLÉKTÁBLÁT avattak tegnap Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a zeneszerző születésének centenáriuma alkalmából. A szilágysági származású Kodály-tanítvány az egykori Liszt Ferenc Zeneakadémia tanáraként számos zeneszerzőt és zenetudóst indított el a pályán. Szerzeményeit Európa-szerte sikerrel adták elő. Az ötvenes években néhai Virgil Pop városunkban is megszólaltatta Hegedűversenyét. Az 1941/42-es tanévben Viski Kolozsvárt tanított, és igazgatója volt a Konzervatóriumnak. Megérdemelné, hogy nevét nálunk is őrizze a közemlékezet.

(lvf)

A REMÉNYIK SÁNDOR GALÉRIA (Kossuth Lajos/December 21. út 1. szám) korszerűen felújítva és kibővítve október 8-án, vasárnap délelőtt fél 12 órakor újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Az érdeklődők a Zsoboki Alkotótábor tulajdonában lévő festményekből, grafikákból, szobrokból és kerámiákból rendezett kiállítást tekinthetik meg. A munkákat válogatta és a tárlatot rendezte az Essig művészházaspár.

vissza az elejére


Bartók-emlékünnepség és díjosztás Kolozsváron

(2. oldal)

Csütörtök este a Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) székhelyén Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából emlékünnepséget tartottak, amelynek keretében átadták a Magyar Művészetért Kuratórium (MMK) és a Herendi Porcelánmanufaktúra (HP) által felajánlott Bartók Béla-emlékdíjakat. Ezt a kitüntetést dr. Gubcsi Lajos, az MMK elnöke, és dr. Simon Attila, a HP vezetője alapították azzal a céllal, hogy olyan személyiségeknek adományozzák, akik életművükkel Bartók szellemiségét folytatják. Az egész világ magyarjaira, de főleg az anyaországi és a szomszédos államokban élőkre gondolva, akik méltók a 20. század legnagyobb magyarja emlékének megőrzésére. A rendezvényen a díjakat átnyújtó dr. Gubcsi Lajos elárulta: háromszáz ilyen díjat (egy porcelán Bartók-fejszobor és két díszkötet) osztanak ki, amelyből hatvanhárom erdélyi tanárokhoz, pedagógusokhoz, lelkészekhez, szervezetekhez kerül. Jövőre Kodály Zoltán-emlékdíjat alapítanak. Gubcsi szerint a magyar népdal és néptánc legjobb követünk a világban.

A csütörtöki díjazott kolozsváriak a következők: Angi István, Bolyai Társaság (átvette: Péntek János), Egyed Emese, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (Kötő József), a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke (Keszeg Vilmos), Guttmann Mihály, Kolozsvári Állami Magyar Opera (Simon Gábor), Kriza János Néprajzi Társaság (Pozsony Ferenc), László Ferenc, Péntek János, Széki Református Egyházközség, Tánczos Vilmos, Terényi Ede.

Gubcsi Lajos saját verseiből olvasott fel, az Antal Ágnes és Antal Imre duó pedig hangulatos citerás népdalműsort adott elő. Erre tett rá egy lapáttal a Tarisznyás együttes, a maga kalotaszegi nótáival, amelyeknek egy része éppen Bartók Béla gyűjtéséből került ki. Az est folyamán Gubcsi Lajos „ősbemutatóval" is szolgált: az 1956-ra emlékező, általa szerkesztett A szabadság népe című kötetet ismertette.

Az emlékünnepség előadói a házigazdáktól Tánczos Vilmos legújabb könyvét, a Folklórszólamokont kapták produkciójuk, nemes gesztusuk jelképes viszonzásaként.

Ö.I.B.

vissza az elejére


Klezmer a Tranzit Házban

(2. oldal)

Akit kicsit is foglalkoztat a téma, tudhatja, hogy a klezmer a szélrózsa majd minden irányában fellelhető. A legjobb példa erre a Vienna Klezmer Band, amelyn ek tagjai mind más-más országból érkeztek. A kolozsvári Tranzit Házban október 5-én, színpadra lépő zenekar énekesnője Ela Martin Czernowitzből érkezett. Igor Pilavsky, aki harmonikán, illetve fúvós hangszereken játszik kijevi származású. Julius Darvas, a zenekar bőgőse Budapesten született. A zenekar alapítója és hegedűse a bécsi Alfred Pfleger koncertmester.

A koncert különösebb bevezetés nélkül egy vidámabb dallal kezdődött. A zenekar prímás a kifejtette, különös örömére szolgál, hogy egy olyan helyen játszhatnak, mint a Tranzit Ház, hisz a klezmer ott igazán otthon van. A koncert érdekessége abban állt, hogy a dalok címe helyett mindig idézeteket hallhattunk a következő számbó l. A felhozatalon szerepeltek gúnyos dalok („Csendet, mert a rabbi táncolni készül, s akkor vele együtt táncolnak a bútorok is. De ha a rabbi énekel, még az ördög is megrémül"), esküvői dalok, szerelemes dalok, instrumentális dalok és olyan dallamok is, amelyeket mindenki ismerhetett. A koncert megmutatta a klezmer összes arcát, a tradicionális zsidó zene minden formájá ból ízelítőt nyújtott – senki nem mondhatja, hogy a vastapsot érdemtelenül kapta a Vienna Klezmer Band.

kb

vissza az elejére


Harangszó

(2. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra igét hirdet: Fazekas Zsolt, du. 6 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Bántó-Tamás Szilveszter.Teológia: de. 11 óra. Kétágú templom: de. 10 óra: Adorjáni László, du. 6 óra: Ősz Előd. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Ősz Előd. Hidelvi református templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Szöllősi János. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Sógor Géza. Pata utcai fehér templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Ferenczy Miklós. Írisz-telepi templom: de. 10 óra, du. 5 óra: Nagy Levente. Kerekdombi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Dobri András. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra Péntek Márton. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Péntek Márton. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Simon János. Tóvidéki templom: de 10 óra: Kozma András, du. 6 óra: Visky Péter. Törökvágási templom: A DÓNÁT ÚT 142-ES SZÁM ALATTI ÚJ TEMPLOMBAN! de. 10 óra, du. 6 óra: Bibza István . Kolozsmonostori templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Kállay Csaba.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7 óra, 8.45 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét Dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Tímár Zoltán, illetve Bilibók Géza. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: dr. Holló László, de. 9 óra, román nyelvű szentmise: Orbán László, de. 11 óra: Dr. Nóda Mózes. Ferencrendi templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Jakab Gábor. Bulgária telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint-Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: de. 10 óra, magyar és német nyelvű ünnepi istentisztelet, igét hirdet: Adorjáni Dezső Zoltán.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, du. 5 óra.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Kígyók a fedélzeten – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Asterix és a vikingek – dán-francia animációs film. – Vetítés: okt. 6-8.: 14 óra. Jégkorszak II. – Olvadás – amerikai animációs film. – Vetítés: okt. 9-12.: 14 órától. Iberia. – Vetítés: 18 órától. Volt vagy sem? – román. – Vetítés: okt. 9-12.: 16, 20, 22 óra.

MŰVÉSZ – Thank You for Smoking – amerikai. – Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ - Ultraviolet – amerikai. – Vetítés: 17, 19, péntek, szombat, vasárnap 21 órától is kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Chaos – kanadai-angol-amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19; kedvezménnyel naponta 15 órától.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Gagyi mami 2 – amerikai. – Vetítés: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Karib-tenger kalózai 2 – Holtak kincse – amerikai. – Vetítés: 16, 19, pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Zorro legendája – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Click – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Október 8-án, vasárnap du. 5 órakor: Kálmán Imre: Csárdáskirálynő. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Selmeczi György m. v.

Október 12-én, csütörtökön este fél 7 órakor: Verdi: Falstaff – bemutató. Vezényel: Hary Béla. Rendező: Kincses Elemér m. v.

ROMÁN OPERA

Október 9-én, hétfőn este 7 órakor: Mozart: Don Giovanni.

Október 13-án, pénteken este 7 órakor: Verdi: A trubadúr.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Október 11-én, szerdán este 8 órakor: Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál – stúdióelőadás. Rendező: Elie Malka.

Október 13-án, pénteken este 8 órakor: Marie Jones: Kövekkel a zsebében – stúdióelőadás. Rendező: Keresztes Attila.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Október 14-én, szombaton este 7 órakor: Shakespeare: Lear király – bemutató. Rendező: Tompa Gábor. Dramaturg: Visky András.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. oldal)

Ma, október 7-én, szombaton 12 órakor: Jancsi és Juliska – magyar tagozat.

Október 8-án, vasárnap 12.30 órától: A varázsló és a holló – román tagozat.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


„Banu", a megfigyelt – Bányai Péter szekusdossziéja
Kutyákkal, macskákkal eszik egy tányérból

(3. oldal)

(Folytatás lapunk tegnapi számából)

Az egyik dokumentum 1977-ben kelt, a különféle ügyosztályok belső levelezésének részeként. Kiderül, hogy az akkoriban a Központi Kémiai Kutatóintézetben (ICECHIM) dolgozó Bányai elköltözött szülei lakásából a Drumul Taberei-negyedbe – a szeku pedig nem tudja megfigyelni, mert nem sikerült beazonosítani a pontos lakcímét. „Abszurdum – én ott teljesen hivatalosan laktam, azaz a néptanács adta a lakást, ez a cím szerepelt személyazonossági igazolványomban, munkahelyi nyilvántartásban, stb. Arról nem is szólva, hogy lakásom afféle nyílt klubként működött, részben jazzrajongók, részben bridzsezők látogatták, átlagban napi 15 személy, akik közül legfeljebb néhányat ismertem személyesen."

Nem ez az egyedüli történet a szeku melléfogásairól. Íme egy sztori, Bányai előadásában: „A 70-es években dúlt a küzdelem (...) a nyugatiasabb, liberálisabb művészgárda és a hipernacionalista, félvasgárdista csoport között. Az első csoport egyik legfontosabb személyisége Nicolae Manolescu irodalomkritikus (később a Polgári Szövetség Pártjának elnöke), a másodiké a Săptămîna (a Szeku kedvenc lapja, félig meddig a szeku hivatalos lapjának is tekinthető) gárda, azaz a későbbi PRM vezérei (Eugen Barbu, C.V.Tudor). Tehát Manolescu akkor is nagyon fontos személyiségnek számított a kultúrpolitikában. A szekunak külön szekciója volt szakosodva a művészemberekre. Nos, Manolescu lakásában természetesen mikrofonokat helyeztek el, magánbeszélgetéseit megörökítették az «örökkévalóságnak». Amikor Manolescu felfedezte dossziéját, erősen ideges lett, számára tényleg súlyosan kompromittáló dolgok szerepeltek az említett beszélgetésekben. Éspedig, a dossziék szerint, Manolescu minden este legalább félórát szapulta a „Suszter"-t (ez volt Ceauşescu gúnyneve), méghozzá szokatlanul trágár, és nyelvtanilag helytelen, stílustalan beszédmodorban. És minden egyes lehallgatott beszélgetés igazolta, hogy Manolescu egyszerűen képtelen korrektül beszélni románul. Aztán kiderült, miről is van szó. Pár ház távolságra tőle lakott egy Nicolae Manolescu nevű segédmunkás, tévedésből az illető lakásán helyezték el a mikrofonokat. Ennek a pasinak volt egy főnöke, akit Suszternek hívtak, azaz még csak nem is Ceauşescut szidta esténként, hanem saját főnökét." A fenti, 1977-es jelentés egyébként jó magaviseletű emberként írja le a fiatal fizikust, akinek nincsenek negatív megjegyzései a politikai rendszerre (ezt Bányai tagadja) – az egyedüli említésre méltó dolog az, hogy hobbija a zene, és kis, fiatalokból álló baráti körével rendszeresen látogatják egymást. „Ezt a fajta életmódot" aztán már a szülei sem bírták, így egy darabig szobát bérelt – továbbá megjegyzik, hogy diákkorában szakállat és hosszú hajat viselt. A szerző még fontosnak találja megemlíteni, hogy Bányai magyarokkal barátkozik. „Azon nem csodálkozom, hogy semmiféle «magyar» nem szerepel dossziémban – az egy másik, ma is titkosított dossziéban található, feltételezhetően." Ezután neve – mellékszereplőként – egy ´78-as jelentésben merül fel, lévén hogy Bányai jazz-kört szervez: ekkor már nem működik a Petőfi Házbeli jazz-klubja, otthon rendez zenehallgatást hetente kétszer, egy-egy teljes éjszakát. Bányainak egyes amerikai diplomatákkal való kapcsolata is felmerül. A „Rica" álnevű besúgó azt is megjegyzi, hogy bár a dzsesszrajongó gyakran jelen van az amerikai könyvtár rendezvényein, a diplomatákkal való viselkedése „megfelelő". Az valószínűleg nem volt jó pont Bányai számára, hogy a Time Magazine újságírójának a jegyzetei közt megtalálták a telefonszámát. A Bányai-dossziéban 1983 és 1989 közt egy nagy „lyuk" tátong (hogy ez mivel magyarázható, cikkünk 2. részében derül ki). A szeku érdeklődése Bányai iránt akkor éled fel, amikor 1998 márciusában kéri az Izraelbe való végleges kitelepedést: májusban elkezdik ellenőrzését, álnevet kap (ő lesz „Banu"), illetve áprilisban áthelyezik a kutatóintézetből a dudeşti-i kémiai vállalathoz. Kiderül, hogy 1989 februárjában „Banu" egy kötelező közmunka alkalmával lefényképeztette magát seprűvel a kezében: azt feltételezik, hogy miután kivándorolt, a képet ellenséges propagandára akarja használni. „Most ezek hülyék, vagy csak teszik magukat? Mit csináljak azzal a fényképpel?" – kommentál Bányai. Kiderül még, hogy elfogtak egy Bányai László nevű személy által írt levelet, melyben azt írja le, hogy sikerült illegálisan kivándorolnia, és melyek az első benyomásai Ausztriáról. Ez valószínűleg félreértés: Péter állítása szerint soha nem kapott levelet Ausztriából. Öccse, a hasonló nevű Bányai László akkor már évek óta Nyugat-Németországban élt, és ez a jelentésben is le van írva (viszont látszólag senkinek nem tűnt fel a szekusok közül az ellentmondás). A szeku prioritásai, hogy megakadályozzák Bányai szökését, illetve kiderítsék, hogy milyen módon távozott öccse (a kiskapukat felszámolandó). Fontos továbbá, hogy megakadályozzák az ICECHIM által kifejlesztett új technológiák országból való kiszivárgását. „Abban az időben előbb-utóbb mindenkinek jóváhagyták az Izraelbe való távozást, így annak feltételezése, hogy szökni akarok, teljesen értelmetlen." Egy 1989 májusában írt jelentés érdekes részletekkel szolgál „Banu"-ról: öltözéke hanyag, szakállat hord, és alig láthatóan sántikál, a szomszédok „magyar zsidóként" emlegetik. Egy besúgó a lakásában is járt, és beszámolt arról, hogy kutyákkal és macskákkal eszik egy tányérból. Bányai: „hát igen, ezek komoly vádak, bizonyítékok, melyekért sok év börtönbüntetést kaphattam volna."

Végül 1989 november–decemberében kelt jelentésekben ajánlják, hogy hagyják jóvá Bányai kivándorlási kérelmét. Érvként hozzáteszik, hogy az ellenőrzés során kiderült, hogy munkahelyén szunyókál (dormitează la locul de muncă), tehát nem tud titkokat, kollégáival kizárólag zenéről beszélget. Továbbá érvként szerepel, hogy egyedüli elfoglaltsága a vállalat udvarán élő kutyák gondozása („Are preocupari pe linia îngrijirii ciinilor din curtea intreprinderii", magyarul, szó szerint: a kóbor kutyák gondozása irányában fejt ki tevékenységet). „A securitatésok nyelve, bevett szófordulataik, ideológiájuk erősen különbözött a pártdoktrínák stílusától és szellemétől. Rendszerint jóval homályosabb, zagyvább volt. Egészen ritka műfajt, posztvasgárdista miszticizmust műveltek, olyan szövegvilágot, amelyből kiirtották Istent. És Istent senki sem helyettesítette, még Ceauşescu sem, talán csak Románia mint olyan, vagy a román nép kivételes egyedisége, az ország rendkívüli fontossága – legfeljebb az ezekre vonatkozó eszmék bírhattak hasonló nagyságrendű fontossággal. Az efféle szekus beszédmodor – és mindebben ez az időszerű – nem volt olyan jellegű, hogy merő opportunizmusból, meggyőződés nélkül szajkózni lehetett volna. A pártzsargon is rendkívül zavarosnak hatott, de miszticizmus nem volt benne; egyszerűen gügye szövegvilág volt, amelynek kliséit még egy papagáj is könnyen elsajátíthatta volna. A Securitate-szövegben muszáj volt hinni, vagy zseniális színésznek kellett lenni a hit mímeléséhez. Ez is alátámasztja, hogy a szekusok őszinte, meggyőződéses hívei voltak az ideológiának, ellentétben a pártaktivisták kényelmes, bugyuta hűségével." A jelentésben visszatérnek a közmunkához, és beszámolnak arról, hogy Bányai jókedvűen vesz részt ezeken, mondván, hogy egy kis mozgás csak jót tesz, és nem úgy tűnik, mintha ellenséges propagandához szükséges anyagokat gyűjtene (gyanakvó szeku-széljegyzet: ezt hogyan dokumentálják?). Érdekes módon a kivándorlás jóváhagyását javasoló dokumentum után (kelt 1989. szeptember 23-án) november 18-án az ellenőrzést megfigyeléssé javasolják változtatni – újból rendszerellenes nyilatkozatai merülnek fel Bányainak, illetve öccse esete, aki kiszökött az országból. A megfigyelési „ütemtervben" megakadályoznák a kompromittáló információk kivitelét, korlátoznák Bányai „ellenséges" felfogásának a terjesztését, és előírják, hogy tetteit dokumentálni kell, hogy felelősségre lehessen vonni. Előirányozzák a kapcsolati hálójának a feltérképezését, különös tekintettel a magyarokra, valamint azon ismerőseire, akik szintén készülnek kivándorolni. Megtévesztenék, lelepleznék „valódi szándékait", feleségén keresztül készülnek információkhoz jutni.

Végül a dosszié dátum szerint utolsó – és egyben legkülönösebb – jelentése következik: ugyanis jóval a forradalom után, 1990. szeptember 28-án keltezték, fejlécén már a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerepel. A szerző szerint a rendelkezésre álló adatok szerint Bányai nem csinált semmi olyasmit, ami az állambiztonságot fenyegetné. Így javasolja a megfigyelés leállítását, és nevének a nyilvántartásokból való törlését. Ezt három héttel később, november 3-án jóvá is hagyják. „Ha igaz volna az, amit mondanak, vagyishogy a Szeku és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közt nincsen semmilyen kapcsolat, akkor ’89 decembere után kivétel nélkül minden politikai alapon történő megfigyelést le kellett volna állítani. A dossziém azt mutatja, hogy ez nem így történt, jogi értelemben ez az oldal a bizonyíték a Securitate-SRI kontinuitásra. Bár ellenem minden vád politikai volt, tíz hónappal Ceauşescu bukása után jutott eszükbe újraelemezni a rólam szóló iratokat. Apropó, vajon mit csináltak ’89 december 22. és 1990. november 3. között? Elméletileg követniük kellett volna engem, mert az utasítás nem volt visszavonva. Megkaphatnám ezen megfigyelések dokumentumait?"

Szerkesztette Sipos Zoltán
(Transindex.ro)

Bányai Péter szekusdossziéjának ismertetését jegyzeteivel, már publikált írásainak részleteivel egészítjük ki. Ezeket idézőjelben közöljük.

vissza az elejére


A román politika élő szimbóluma

(3. oldal)

Könnyesre röhögtem magam a minap reggel, amikor a híradók – nem kis kárörömmel – beszámoltak Cornel Suciu, Fehér megyei majdnem-szenátor esetéről.

A ritka és különleges balszerencsével megáldott politikus annak idején harmadik befutó volt a Szociáldemokrata Párt szenátusi listáján. Az egyetlen tisztséget az éllovas Gheorghe Maior vitte el, akit az államfő titkosszolgálati vezetővé avanzsált. A lista második helyezettje egy héttel korábban elhunyt, így Suciuból nem remélt módon szenátor lett volna… ha nem igazol át két nappal a fotel megüresedése előtt a Demokrata Párthoz. A dolog pikantériáját fokozza, hogy a hoppon maradt figura – cipőtalpnak is beillő arcbőrrel – megpróbálta a megpróbálhatót, kopogott egykori pártkollégái ajtaján, és megkérdezte: nem lehetne-e mégis…?

Nem.

Az eset kapcsán egy pillanatra Jean-Paul Sartre jutott eszembe, aki annak idején visszautasította a Nobel-díjat, mert nem akarta, hogy „intézményesítsék", aztán pár év múlva diszkréten megérdeklődte, hogy nem vehetné-e fel mégis a kitüntetéssel járó szép kis összeget?

A válasz az ő esetében is „nem" volt, a pénzt már visszautalták a Svéd Királyi Akadémia számlájára.

Ám amíg Sartre esete mosolyt érdemel, a Suciué maga a kész röhej.

Nem lett belőle szenátor, de mostantól ő a román politika élő szimbóluma, sorsa és eljárása égbekiáltóan példázza a tisztségért és hatalomért ide-oda elvtársuló jellemtelen alakok tömegét.

Most már csak egy dologra vagyok kíváncsi: vajon új pártkollégái hogyan vélekednek róla?

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Erény és kicsinyesség ősze

(3. oldal)

Szép őszünk van, máskor ezt mondtuk volna. Az emberek leülnek ilyenkor egy padra a sétányon vagy a fehér abrosszal leterített asztal mellé a nyári kertben, és nézik a nyájas és andalító szeptembert. Ma talán már nincsenek széplelkek? Ha lucskos, nyirkos napok jönnek, akkor is jóságosnak érezhetjük a termékeny őszt, mely egyszerre ajándékoz meg az ég meg a föld aranyával. Vagy legalábbis vigasztaló lehet. Krúdy Gyula a múlt század elején azt írta volt, hogy a szőlősgazda „mennyi mindenféle ízt, zamatot, gondolatot tudott fölfedezni a maga borában" szüretkor, még szegényes időkben is megtalálva a derültség ízeit. Ha az új borral kellett koccintani, „letelepedtek az asztalához az ősei…"

A szőlő aranysárga ragyogása alól kiüt a levelek sötétzöldje. A pince szájánál üldögélők (mint teremtés után az Úr) hallgatnak, a poharakban must csillog, a diófa fény-árnyék játéka is szelíd hangulatokba ringató.

Mi adatott meg a magyarországi, a budapesti polgároknak az idén mindebből?

Mit álmodtál? – kérdezi Kosztolányi. „Én azt álmodtam, hogy messzi idegenből érkeztem… Haza akartam menni, de első pillanatra nem ismertem ki magam. Valahogy össze voltak cserélve a körutak, az utcák, a terek…"

Mit ér a sok napfény lelki béke és csend nélkül? Ilyen napokon a borzalom éveinek emlékei megrázóbban jutnak el a könnyebb sorsra született utódokhoz, akik számára még van remény, hogy jövőjük áldásos legyen.

Mégis: a természet felé fordulni, bátorságot adhat (nem vakmerést) annak is, akit a sokaság vagy a kiváltságos helyzetű kevesek elvadítottak, elűztek. A természet az ember önámítása. Mert azok vagyunk, amit a természetbe beleálmodunk. Annyi jel íratik bele, ahányra szükséged van. A természetbe vonuló – s itt nem feltétlenül a szellem nagyjaira, egy Montaigne-ra vagy Rousseau-ra gondoljunk – meg szeretné találni önmagát. Más elragadtatás ez, mint az olvasás gyönyörűsége, amikor képesek vagyunk elmerülni mások életében, kudarcaiban, gyönyörében, csúcsra jutásában.

A természet indulatmentes nyugalmára rátalálni: a gyengédség és a képzelet esélye. Ha a virágzás a fa akarata, hivatása, talán számolnunk kell azzal a bölcs állítással is, miszerint az emberiség olyan fa, amelyen több a száraz gally, mint a virágos.

Erény és kicsinyesség – hiszen ebből gyúrtak bennünket –: meddig terjed a ti hatalmatok?… A közegtől is függ, persze. Ez juthat eszünkbe nehezebb történelmi őszökön. Hogy: van izgalomba hozott; s van eltompult közeg.

Hosszú gátlások alól szabadul föl a lélek, ha az érzékek mélyén valami megmozdult. („A sejtek vegyi igénye homályos rokonságot tart a lélek igényével.")

Német László meglátása szerint „a bűn következetes és világos, az erény azonban következetlen és zavaros". Mert „az erény mindig eltévelyedés". Emiatt tűnik oktalannak a sok szenvedés... Ám aligha van esély kilábalni a homályból az erény szikrája nélkül.

Csak a képmutatóktól ments meg, Uram!
(Nem áll módjában, tudjuk.)

Lászlóffy Csaba

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


AKTUÁLIS


Egykor meghaltak a szabadságért, egyenlőségért, testvériségért
Kegyeletteljes megemlékezés az aradi vértanúkra

(4. oldal)

Markó Béla minden olyan kezdeményezést ellenez, amely az aradi Román – Magyar Megbékélés Park nevének vagy rendeltetésének megváltoztatására vonatkozik. – Az RMDSZ hosszas erőfeszítés után érte el az aradi Szabadság-szobor visszaállítását és a két nép közötti megbékélési park létrehozását, és ezt a dolgot nem lehet most elveszteni – mondta. Azt üzente az SZDP-nek, hogy „amnéziában szenvednek", hiszen ők voltak azok, akik 2004-ben a kormányban javasolták a Megbékélési Park létrehozását.

Dorel Caprar, az aradi SZDP elnöke csütörtökön bejelentette: pártja a Román–Magyar Megbékélési Park statútumának megváltoztatására vonatkozó projektet fog javasolni a városi tanácsban. A szociáldemokraták multi-etnikumú parkot akarnak.

vissza az elejére


Október 6. Kolozsváron

(4. oldal)

Kolozsváron az október 6-i megemlékezések az ünnep előestéjén kezdődtek. A hidelvi református egyházközség és a körzeti RMDSZ ökumenikus istentisztelettel és műsorral tisztelgett az aradi vértanúk emléke előtt. Október 6-án a Házsongárdi temetőben Tamás András honvéd alezredes sírjánál és a szamosfalvi emlékműnél helyezték el az emlékezés koszorúit.

Hidelvén igét hirdetett Szöllősi János református lelkipásztor, valamint Oláh Dénes római katolikus plébános, majd fellépett az egyházközség énekkara. Dr. László Attila, Kolozs megyei RMDSZ-elnöke beszédében az aradi vértanúk példamutatását elevenítette fel. Dr. Sipos Gábor egyetemi docens az 1848-as szabadságharc máig ható üzenetéről értekezett. Ezt követően Sebesi Karen Attila és Venczel Péter lírai-zenés főhajtását hallgatta meg a szépszámú közönség. Makkai László, a hidelvi RMDSZ elnöke köszönetét fejezte ki a Claudiopolis Egyesületnek, az emlékkiadványt nyomtató Grafycolor Stúdiónak és a hidelvi választmánynak a sikeres rendezvényért.

A Házsongárdi temetőben Kádár István római katolikus plébános a nemzeti megújulás jegyében szólt az egybegyűltekhez.

– Az aradi vértanúk tudatosan haltak meg a magyar szabadságért – mondta Ludányi-Horváth Attila, magyar konzul. A kérdés ma az: vajon milyen elvek vezérlik életünket, azaz miért vagyunk készek élni vagy halni?

László Attila megyei RMDSZ-elnök a történeti visszatekintés mellett arról is szólt, hogy jövőre már uniós állampolgárként ünnepelhetünk olyan környezetben, ahol törvény biztosítja az ember szabadságát. Sebesi Karen Attila egy Bartis-verset szavalt. Kónya-Hamar Sándor europarlamenti megfigyelő a magyar mártíromság fővárosának nevezte Aradot, majd az 1848-as és az 1956-os magyar forradalom tudatos áldozatvállalásáról beszélt.

– Bátorságot kell merítenünk a forradalom kialvatlan parazsából – vélte Máté András képviselő. Molnos Lajos városi tanácsos a jelenlegi magyarországi események iránti értetlenségét fejezte ki a történelmi évforduló alkalmával.

A Házsongárdi megemlékezés nyitó és záró számaként a Református Kollégium énekkara lépett fel dr. Székely Árpád karnagyigazgató vezényletével.

N.-H. D.

vissza az elejére


Bizalmat kapott a Gyurcsány-kormány
Ellenzék: a kormányfő mondjon le! – SZDSZ: parlamenti demokrácia vagy utcai harc?

(4. oldal)

Bizalmat kapott a Gyurcsány-kormány. A szavazás eredménye: 207 igen és 165 nem. Korábbi döntését felülbírálva a Fidesz mégis részt vett az ülésen.

Gyurcsány Ferenc bocsánatot kért pénteken az Országgyűlésben, többek között azért, mert tévhitben tartották a választókat azzal, hogy a gondok maguktól megoldódnak, mert nem mondták ki, hogy a költségvetés egyensúlya felborult, nem tartható. A magyar miniszterelnök az Országgyűlés bizalmát kérte a pénteki rendkívüli parlamenti ülésen, mert mint mondta, csak erős kormány tudja végigvinni az egyensúly, a fejlesztések programját.

A kormányfő határozottan visszautasította, hogy az első Gyurcsány-kormány adatokat hamisított volna, hogy tudatosan félrevezette vagy becsapta volna az embereket. Bocsánatot kért azért is, mert a gazdasági és politikai érdekek, valamint a szociális szándék között nem volt egyensúly, mert fenntartották a látszatát annak, hogy nagyobb teljesítmény nélkül lehet nagyobb jövedelemhez jutni, mert elodázták a reformokat. „Bocsánat" – mondta beszédének ebben a részében többször is a kormányfő.

Külön bocsánatot kért balatonőszödi beszédének stílusa miatt, a „nyers és indulatos fogalmazásért", amelyet – mint hozzátette – nem engedhet meg magának a miniszterelnök. Indokolt tehát, akiket ez sért, azoktól bocsánatot kérni – mondta. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a beszéd lehetőséget teremtett a harmadik Magyar Köztársaság alkotmányos rendje elleni ellenzéki támadáshoz.

Úgy vélekedett: a politikában versengő feleknek el kell tudni fogadniuk egymás legitimitását – ami a választóktól ered, tehát nem lehet megkérdőjelezni, mert aki ezt teszi, nem demokrata –, el kell ismerniük, hogy más-más elképzelésekkel ugyan, de a közjót keresik. Kitért arra, hogy ma Magyarországon nem ez a helyzet

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy gyakorolja a hatalomról való lemondás emberi erényét, lássa be, hogy hazugsággal tartotta meg a hatalmát. „A politikus, ha tehetséges, ha ügyes, meg tudja szerezni a hatalmat, a jó politikus pedig le is tud róla mondani. Az előbbi szakmai, az utóbbi emberi erény" – idézte Navracsics Tibor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltként 2004 szeptemberében elmondott parlamenti beszédét, majd a kormányfőhöz fordulva hozzátette: „Miniszterelnök úr, most kérem, a vita végén gyakorolja ezt az emberi erényt".

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke kijelentette: sem felmenteni, sem elítélni nem akarják Gyurcsány Ferencet az őszödi beszéd miatt. – Amikor igennel szavazunk, nem morális véleményt mondunk – hangsúlyozta. Kuncze szerint a szavazás arról folyik: parlamenti demokrácia vagy utcai harc? Egyensúlyteremtés vagy gazdasági csőd? – Orbán Viktornak, ha nem tetszik a parlament, mondjon le a mandátumáról. Itt fel sem szólalt, mert itt vitatkoznak vele, míg a téren csak hosszan éltetik – mondta.

– Ma október 6-a van, a magyar nemzet gyásznapja – kezdte beszédét az MDF elnöke. 1949-ben bátor és hősi embereket láthatott az ország. Felfordult ma a világ, Arad gyászfényében józanságra volna szükségünk. Méltatlan dolgokról folyik ma a vita a Parlamentben és a Kossuth-téren egyaránt – emelte ki Dávid Ibolya. Elmondta: az MDF-nek az a véleménye, hogy a 2006-ban a győztes párt becsapta a választókat. A választási győzelemig ígérgettek, majd félkész reformok és átgondolatlan megszorító intézkedések következtek. Az MDF szerint Gyurcsány Ferencnek le kell mondani, mert elvesztette hitelét, megsértette nemzetét.

vissza az elejére


Fidesz-nagygyűlés a Kossuth téren

(4. oldal)

Minden napra a Parlament előtti Kossuth térre hívta az embereket Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki pártja tegnapi nagygyűlésén ismét távozásra szólította fel a miniszterelnököt.

Az ellenzéki párt elnöke mintegy százezer – a szervezők szerint 350 ezer – ember előtt beszélt a számára az épület oroszlános kapujának lépcsősorán felállított pulpitusnál, a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciójának tagjai körében. „Ma feláldozták az országot egy lebukott politikusért" – fogalmazott a Fidesz elnöke. Szerinte azzal, hogy a kormányképviselők felsorakoztak egy „hazug, esküjét megszegő politikus" mögé, „magukhoz kötötték a hazugságot". Orbán Viktor szerint ennek beláthatatlanok lesznek a következményei, megrendülhet az egész magyar gazdaság. Leszögezte, hogy az ország stabilitását féltve nem követelnek előrehozott választásokat, de elvárják, a kormánypártok az önkormányzati választás eredményének megfelelően állítsanak új, hiteles miniszterelnököt. Az elvárások között említette azt is, hogy állítsanak szakértőkből álló „nemzeti egységkormányt" az ország élére.

Az ellenzéki párt vezetője meghirdette az Igen, Magyarország! chartát, amelynek hat pontja között – egyebek mellett – az állami vagyon védelme, az esküjüket megszegő politikusok kiközösítése, a felelősségre vonás és számonkérés szerepel.

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Markó: ha a DP akarja, lesz előrehozott választás

(5. oldal)

Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken Aradon tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: ha a Demokrata Párt (DP) azt akarja, akkor 2007-ben előrehozott választásokat fognak tartani. A politikus kifejtette: az RMDSZ nem támogatja az előrehozott választások megszervezését, de más alternatíva nem létezik. Az RMDSZ ennek ellenére kérni fogja Románia 2007. január 1-jei csatlakozása után a kormányszerkezet újratárgyalását, mivel jelenleg a koalíció még formálisan sem létezik, vélekedett Markó. Emlékeztetett: nagyon ritkák a koalíciós pártok vezetői közötti találkozók, és egyre egyértelműbek a négy kormányzati párt közötti nézeteltérések.

A kisebbségi törvénytervezetről szólva, az RMDSZ elnöke elmondta: szükség van egy kisebbségi törvényre, mivel az európai integráció „kiolt" ugyan régi vitákat, de nem fogja megoldani a kisebbségek nemzeti identitásával kapcsolatos gondokat. Szerinte a kisebbségek jogállásáról szóló törvény azért nem születik meg, mert erre nem létezik politikai akarat a koalíciós pártok részéről. Markó elítélte a politikai osztályra jellemző „rövidlátást", hangsúlyozva, hogy a kisebbségi törvénytervezet bizonyos döntéshozó erőt biztosítana a kisebbségeknek, de nem lenne hatással a többségre.

vissza az elejére


Visszakerülhet Atanasiu a honvédelem élére
A tárcavezető azonban még nem szabadul a feljelentésektől

(5. oldal)

Visszakerülhet honvédelmi minisztérium élére Teodor Atanasiu azt követően, hogy az ügyészség úgy döntött, nem kezdeményez bűnvádi eljárást a liberális tárcavezető ellen. Az ítélet nem jogerős, a felperesek, Adriana Săftoiu és Eugen Bejinariuszociáldemokrata képviselő fellebbezhet a döntés ellen.

Az elnöki hivatal szóvivője tegnap azonban leszögezte: nem kíván fellebbezni, mivel közben Atanasiu visszavonta korábbi nyilatkozatát. Ez a vita akkor keletkezett, amikor a liberálisok előálltak az Irakban állomásozó román katonák visszavonásának ötletével. Ez újabb „vihar a biliben" stílusú liberális-demokrata belpolitikai csatározás kellős közepén Atanasiu úgy nyilatkozott, hogy értesülései vannak az általa vezetett minisztériumban működő titkosszolgálatoktól, miszerint a Cotroceni-palotából Adriana Săftoiu elnöki tanácsos név nélkül nyilatkozva információkat juttat a sajtónak. Săftoiu a titkosszolgálatok általi megfigyelése miatt vádolta hivatali visszaéléssel a minisztert.

Korábban Atanasiu egy másik botrányba is belekeveredett. Az egyik bukaresti napilap azt írta: a honvédelmi miniszter megbízta az alárendeltségébe tartozó titkosszolgálatot, hogy információkat gyűjtsenek a törvényhozókról. Ezért Eugen Bejinariu képviselő is panaszt fogalmazott meg,szintén hivatali visszaéléssel vádolva Atanasiut.

Az iraki visszavonulás bejelentése miatt most már személyesen Atanasiuval is konfliktusba került Traian Băsescu államfő pedig ekkor vizsgálóbizottságot hozott létre a Cotroceni-palotában, amelynek semlegessége sokak szerint megkérdőjelezhető volt. Ez a testület vétkesnek találta Atanasiut, így az ügy megvizsgálását átpasszolták az ügyészséghez. Băsescu arra hivatkozva függesztette fel tárcavezetői tisztségéből a liberális politikust, hogy az ügyészség vizsgálódását ne befolyásolja a hivatali visszaéléssel gyanúsított Atanasiu magas rangja.

Dan Voinea ügyész azonban a tegnapelőtt lezárta a vizsgálódást, és úgy döntött, hogy nem léteznek olyan bizonyítékok, amelyek szerint Atanasiu hivatali visszaélést követett el volna. Az ügyészségi döntés hivatalosan csak tegnap vált ismertté azt követően, hogy Atanasiu ügyvédjei a futárokra többet nem várva, személyesen hozták el az ügyészségről a döntést bizonyító iratot.

Ennek kapcsán Traian Băsescu úgy nyilatkozott erről, hogy a törvényes előírások szerint a döntéstől eltelt 45 napon belül vissza kell helyezze tisztségébe Atanasiut. Bejinariu esetleges fellebbezési szándékáról egyelőre még nem tudni.

A bűnvádi eljárás elmaradása miatt senkinek sem kell búsulnia, hiszen az ügyészségi döntésre várva, Atanasiu helyére a liberálisok senkit nem neveztek ki.

De Atanasiu öröme rövid idejű lehet, mivel Eugen Bădălan nemrég leváltott vezérkari főnök szintén hivatali visszaéléssel vádolja a honvédelmi minisztert. Ő röviddel az ügyészi határozat nyilvánosságra kerülése után nyújtotta be az újabb panaszt. Bădălan szerint dokumentumok igazolják, hogy állami megrendeléseknél Atanasiu bizonyos cégeket részesített előnyben. Mi több a volt vezérkari főnök azzal is megvádolta Atanasiut, hogy a törvényes előírások megszegésével távolított el funkciójából több tisztet.

(borbély)

vissza az elejére


Verespatak: Romániának kockázatos az aranybánya

(5. oldal)

– Nagyon sok kérdésre komoly válaszokat kell adnia a beruházónak. Ha látjuk, hogy a válaszok nem megnyugtatóak, akkor nem adjuk meg az engedélyt – jelentette ki a Szabadságnak Korodi Attila, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára azt követően, hogy Nagyváradon ülésezett a román–magyar környezetvédelmi vegyes bizottság.

A megbeszélésen részt vett Persányi Miklós magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter és román kollégája, Sulfina Barbu is. A magyar tárcavezető elmondta: Románia számára okozhatják a legnagyobb károkat a verespataki aranybányaterv környezeti gondjai, de Magyarországnak is kiemelkedő érdeke, hogy a határon semmilyen szennyeződés és káros hatású anyag ne jusson át. A politikus az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Magyarország hivatalosan eljuttatta észrevételeit a román félnek, és ígéretet kaptak arra, hogy ezeket figyelembe veszik, amikor a román hatóságok a beruházás engedélyezéséről döntenek.

A Roşia Montana Gold Corporation-nak kötelessége megválaszolni az észrevételeket – mondta Persányi –, ezek a válaszok alkotják majd a környezeti hatástanulmány kiegészítő anyagát, amit a román fél eljuttat Budapestre is.

Persányi szerint a román környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott: még messze nem dőlt el a terv sorsa, 50 százalék esély van arra, hogy elfogadják, és 50 százalék arra, hogy elutasítsák a beruházó projektjét. A román fél leszögezte: döntésük a kiegészítő dokumentumtól is függ – mondta Persányi.

A magyar miniszter szerint Sulfina Barbu nagyra értékeli Magyarország segítségét a verespataki környezeti hatástanulmány értékelési folyamatában, és a román miniszter is várja, hogy a beruházó megfelelő módon tud-e válaszolni a felvetett hiányosságokra. Arról biztosították a magyar felet, hogy ezt követően a felelősség teljes tudatában döntenek majd a tervről – mondta Persányi.

Korodi Attila szerint Magyarország a megfogalmazott észrevételekkel segíti Romániát a verespataki aranybánya hatástanulmányának minőségi kiértékelésében. Rámutatott: törvénytelenséget követnének el, ha már most meghoznák a döntést a beruházás engedélyeztetéséről.

B. T.

vissza az elejére


Băsescu: az RHSZ nem a Szekuritáté

(5. oldal)

Traian Băsescu államelnök pénteken elmondta: olyan le nem ellenőrzött információval rendelkezik, miszerint a Román Hírszerző Szolgálatban (RHSZ) egyetlen tiszt sincs, aki a volt Szekuritáté I. Igazgatóságánál tevékenykedett, hanem csak egy ilyen személy van a VI-os számú Igazgatóságtól, hozzátéve, hogy az utóbbi is rövidesen kérni fogja nyugdíjaztatását.

Az államfő hangsúlyozta: az RHSZ-nek folytatnia kell azokat a reformokat, amelyeket Radu Timofte irányítása alatt kezdtek el, és nem szabad úgy tekinteni, mint az egykori Szekuritáté „jogutódját". Hozzátette: ma a titkosszolgálatnak teljesen más célkitűzései vannak, mint a volt Szekuritáténak.

George Maior, az RHSZ új igazgatója elmondta: tudatában van annak, hogy milyen felelősség hárul rá, hangsúlyozva, hogy szeretné folytatni a Timofte által elkezdett reformokat.

vissza az elejére


Frunda kisebbségi protokollum kidolgozását javasolja

(5. oldal)

Frunda György RMDSZ-es szenátor, az Európai Parlament (EP) román küldöttségének elnöke szerdán Brüsszelben, az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének vitájában elhangzott felszólalásában kifejtette: szükség van egy kisebbségi protokollum kidolgozására.

„Szerintünk valamennyi demokratikus társadalomnak el kell fogadnia a diszkrimináció-ellenesség, a nemzeti identitás, az anyanyelvhasználat megőrzésének, illetve a kisebbségi képviselet elvét, nem csupán a nemzeti kisebbségek, hanem a többségi nemzet érdekében is", mondta Frunda.

Hozzátette: ha a kisebbségek nem érzik magukat másodrendű állampolgároknak, és nem diszkriminálják őket, nagyobb lehetőség kínálkozik az etnikai konfliktusok megoldására. Frunda azt javasolta, a testület vitassa meg a keretegyezmény időszerűségét, illetve azt, hogy ez ténylegesen megfelel-e a nemzeti kisebbségek elvárásainak.

Az 1-es, 4-es és 5-ös oldalt szerkesztette:Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Beszterce-Naszód megye
Szórványkollégium helyett kulturális központ Felőrön

(6. oldal)

– A Beszterce-Naszód megyei Felőrön a református egyház különböző magyarországi és holland adományokból, valamint az Illyés Közalapítványtól pályázott pénzből 5–6 évvel ezelőtt építkezésbe kezdett – tudtuk meg Kertész Csaba alpolgármestertől. Eredetileg az új épületben szórványkollégium működött volna. Itt látták volna el a környék szórványfalvaiból származó gyerekeket, akiknek így a szülőhelyük összevont osztályai helyett lehetőségük lett volna a felőri iskolában tanulni.

– Ezt a kezdeményezést sajnos nem támogatta a Tanügyminisztérium – mondta az alpolgármester. – A ház 70 százalékban elkészült, de még nem dőlt el, hogy mire fogjuk használni. Arra gondoltunk, hogy kulturális központot hozunk létre a templom melletti új épületben, amelyet nyáron táborhelyként is használhatunk. Esetleg a faluturizmus is beindulhat idővel – tette hozzá Kertész Csaba.

Sportcsarnok is épülne az állami sportcsarnok-program keretén belül – tudtuk meg az alpolgármestertől. A munkálatokat a tervek szerint már a hónap közepén elkezdik. – A szakemberek már jártak a településen, és kimérték a területet, ahova az épületet jövőig fel kellene építeni – magyarázta. – Reméljük, hogy 2007-ben már az új sportcsarnokot használhatják a helyi iskola gyerekei. Sajnos, a tavaly mindent elmosott az árvíz, és minden rendelkezésünkre álló tőkét az utak megjavítására, hidak újraöntésére és kerítések helyreállítására használtunk fel. A megyei tanácstól pedig nem számíthatunk túl sok segítségre, és most amúgy is nagyon zavaros a helyzet a tanácstagok között.

Felőrben már két éve kiépítették a vízhálózatot. Most az állam pénzt utalt ki arra, hogy Retteg és Csicsómihályfalva felé tovább folytassák a vízhálózat munkálatait.

– Ehhez sajnos feltúrták az egész falut. És habár az ivóvízhálózat munkálatai már befejeződtek, a munkásoknak eszük ágában sem volt betömni a maguk után hagyott felőri gödröket. Azért vagyok elkeseredve emiatt, mert várhatóan a jövő évi önkormányzati költségvetést ezekre a munkálatokra fogják költeni. A tavaly és az idén az árvíz által okozott károkat kellett kijavítani, jövőre pedig a gödörbetömésre megy majd rá az önkormányzat számára kiutalt költségvetés. Sajnos kevés pénzből nagyon nehezen boldogulunk, és nem tudunk egyről a kettőre jutni. Remélem, hogy az új épület új lehetőségeket teremt a faluturizmus terén, és mi is tovább fejlődhetünk – mondta derűlátóan az alpolgármester.

D. I.

vissza az elejére


Munkaerőhiány az építőiparban

(6. oldal)

A Beszterce-Naszód Megyei Munkaügyi Hivatal adatai szerint a megyében több mint 300 megüresedett állás van az építőiparban, ugyanis az eddig itthon dolgozó munkások inkább a jobban fizető külföldi munkahelyeket választják.

Ioan Botiş, a Munkaügyi Hivatal vezetője elmondta, hogy megbeszéléseket folyatott az erre szakosodott cégek igazgatóival, akik felvetették annak a lehetőségét is, hogy ezután külföldi munkásokkal dolgozzanak. – Gondolkozunk ezen a megoldáson már egy ideje, de még mindig reménykedünk abban, hogy visszajönnek munkásaink. A Munkaügyi Hivatal szakképzéssel próbál javítani a kialakult helyzeten, és a Szakmai Továbbképzőközpont végzettjeinek mindegyikét alkalmazzák is a megyében működő cégek. De a fiatalok, amint tehetik, rögtön Spanyolországba, Írországba vagy Olaszországba mennek nagyobb kereseti lehetőség reményében.

Az építkezésben dolgozók tömeges kivándorlása 1990 után kezdődött. A magas kereseti lehetőség az évek folyamán mind több és több itthon maradt szakembert vonzott külföldre.

– Az emberek elégedetlenek, az alacsony fizetés miatt mennek el, és külföldön könnyebben találnak munkát. De egyáltalán nem könnyű a helyzetük. Ha van szerződésük, az a jobbik eset, de van, amikor feketén kell dolgozniuk – magyarázta egy besztercei cég alkalmazottja, aki dolgozott már külföldön.

– A román munkaerő nagyon keresett a munkaerőpiacon, hiszen minőségi munkát végeznek a romániai szakembereink – mondta Emil Mândruţ munkavezető.

– Az itthoni fizetések egyáltalán nem vonzóak, mert nem mindegy, hogy valaki 7 milliót vagy 15 milliót keres havonta. Lehet, hogy külföldön könnyebb a munka, és jobbak a körülmények is – nyilatkozott Constantin Uţă cégvezető.

Az építőiparban dolgozó cégek vezetői abban reménykednek, hogy az október 15-i állásbörzén találnak majd szakmunkásokat.

vissza az elejére


Egyetemi könyvesbolt nyílik Besztercén

(6. oldal)

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem besztercei kirendeltsége 1997-ben kezdte el működését, az egyetem akkori rektora, dr. Andrei Marga egyetemi tanár kezdeményezésére. Besztercén politikatudományok, közigazgatás és kommunikáció, valamint földrajz és testnevelés karok működnek, ezen kívül magiszteri képzés az európai tudományok, a közgazdaságtan és a jogi szakon.

Beszterce kulturális és egyetemi élete szükségessé tette egy egyetemi könyvesbolt megnyitását is. Erre az eseményre ma délben kerül sor, ahol BBTE-oktatók munkáit tekinthették meg az érdeklődők. A BBTE elsősorban Erdélyben kíván egyetemi könyvesboltokat nyitni – Kolozsvárott, Besztercén, Nagyváradon, Marosvásárhelyen stb. –, de a későbbiekben szándékukban áll az ország egész területét behálózni – olvashattuk az egyetem sajtóosztályának közleményében.

vissza az elejére


Megemlékezés Zsibón

(6. oldal)

Az október 6-i eseményekről emlékeznek meg vasárnap Zsibón a Wesselényi Társaság, a helyi RMDSZ és a református egyház szervezésében. Az ünnepi istentiszteletet követően megkoszorúzzák a két magas rangú tiszt és a 300, pestisben elhunyt honvéd emlékművét, majd ünnepi beszédet mond Fekete Péter tanácsos, a zsibói RMDSZ alelnöke. A rendezvényt a helyi iskolás gyerekek alkalomhoz illő verses-zenés összeállítása zárja.

(sbá)

vissza az elejére


Nagyenyedi küldöttség a soltvadkerti szüreti fesztiválon
Lovas kocsis felvonulás és szabadtéri színpadi műsorok

(6. oldal)

Csaknem egy évtizedes, tartós testvériskolai kapcsolat fűzi a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot Soltvadkert településhez, ahol nemrég szüreti fesztiválon vett részt a kollégium küldöttsége. A rövid, mindössze egynapos látogatáson Szőcs Ildikó igazgatónő és két aligazgatónő, dr. Demény Piroska és Kónya Mária vett részt.

Ez az utazás sem maradt tanulságok nélkül a szép utónyári időben. A korahajnali indulás után a csendes erdélyi tájak félálomban suhantak el mellettünk, aztán a felébredés perceiben végre jót beszélgettünk. A budapesti metrón egyetlen mosolygós arcot sem láttunk, nem is olvastak annyian, mint máskor. Nyugtalan napok vannak. A vonaton az ellenőr részletesen megszemlélte magyar igazolványainkat, majd megkérdezte, csak kétszer utazott? Ki kell használni mindent, uram… amíg lehet – jegyezte meg.

A sok szőlőültetvény jelezte, hogy közeledünk úticélunkhoz, a homok- szülte kedves kisvároshoz. Nem először vagyunk itt, de mindig más oldalát ismerjük meg a településnek. A lepusztult állomás épülete előtt néhány pillanat múlva megjelentek a kedves, ismerős arcok. Tavaly a szüreti fesztivál végére utaztunk Soltvadkertre, most az elejére érkeztünk. A kisváros gyönyörű Művelődési Házának nagytermében sokan voltak kíváncsiak a sallangmentes rövid megnyitó ünnepségre. A leköszönő polgármester, Berkecz László a hagyományokról, a régi ízek és szokások fontosságáról beszélt, és külön köszöntött bennünket, a nagyenyedi küldöttséget. – Az élet olyan ünnepek nélkül, mint az étel só nélkül. A soltvadkerti napokkal hagyományt teremtettünk – mondta az elöljáró, polgármesterként talán utolsó hivatalos beszédében. A műsor további részét Bozorádi Linda, a 2006-os Miss Kalocsa szépségverseny I. helyezettje és a Miss Balaton döntőse vezette le.

A fesztivált Jónásné Farkas Ágnes kiskőrösi középiskolás tanár nyitotta meg remek, szőlőről és borról szóló történeteivel. A továbbiakban az iskola tanáraiból és diákjaiból álló Carmina Hungarica Orf zenekar, valamint Gál Szilvia fuvolán és Pethő Villa zongorán szórakoztatta a közönséget. A megnyitó után különböző kiállítások megtekintése következett. Szemet gyönyörködtető volt Gémes Franciska Tiffany üvegkészítő művész kiállítása, valamint Daróczi Csaba, a Kossuth Lajos Iskola fotószakkör-tanárának bemutatója. A szomszédos Idősek Klubjában kézimunkákat, gyöngyalkotásokat és gobelineket, valamint helytörténeti tárgyakat, pl. szép csengőgyűjteményt csodálhattak meg az érdeklődők.

Másnap a nagyenyediek részt vettek a diák-sportnapokon, ahol érdekes nemzetközi diákbirkózó versenyt láthattak a csodálatos tornateremben. Megtekintették a magyar kutyafajták bemutatóját és a kutyaszépségversenyt is. A kedves vendégfogadó kollégáknak még arra is akadt idejük, hogy az iskola újdonságait bemutassák: a felújított épületrészt és az informatika teremben, Nagy Zsolt jóvoltából, az új „interaktív tábla" működését. A héten változatos kulturális és szabadidős programok zajlottak. Szüreti lovas kocsis felvonulás és szabadtéri színpadi műsorok zárták az idei rendezvényt.

Bakó Botond

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


KÖRKÉP


Torda
Vevője akadt a H-tömbháznak

(7. oldal)

A tordai városi tanács október 4-én délután nyílt árverést szervezett néhány helyiség értékesítése céljából. A 25 évre koncessziónálandó két helyiségért (fogászati rendelő, laboratórium) egyetlen jelentkező sem akadt.

Szintén aznap került kalapács alá a Rapsodiei utcai hírhedt H-tömbház is. Az 1974-ben épült tömbházat a közelmúltig roma közösség uralta, akik sikeresen porrá is tették az egykoron munkásszállásként szolgáló épületet. Leromlott állapota veszélyeztette a közösséget, ezért a lakókat már régebb kilakoltatták.

Különböző felméréseket követően a helyi tanács rájött arra, hogy igen nagy összeget kellene befektetni az épület tataroztatásába, ezért elhatározták: versenytárgyalást írnak ki, a tömbház eladását illetően.

Mindeddig egyetlen érdeklődő jelentette be vásárlási szándékát: a Râmnicu Vâlcea-i SC. Prodis Distribuţie cég. Az épület kikiáltási ára 16 milliárd régi lej, ÁFA nélkül. A Prodis cég egyik tulajdonosa elmondta, a tömbházat nincs szándékukban lebontani, hanem tatarozni fogják az EU-s normáknak megfelelően: padlócsempe és csempe, rakott padlózat, vasajtók, hőszigetelt ablakok és egyéni hőközpontok lesznek minden lakrészben. Az egy-, illetve kétszobás lakásokat négyzetméterenkénti 37 euróval adják majd el. Ezek szerint a vevők már 50 000 új lejért is vásárolhatnak maguknak lakást.

Megtudtuk, mivel nem volt legalább három ajánlattevő, az árverést október 31-én megismétlik.

(lek)

vissza az elejére


Aranyosgyéres
Korszerűsítési munkálatok

(7. oldal)

Az orosz Mechel vállalatcsoport vezetősége is részt vett a sodronyipari vállalat egyes részlegének felújítási, korszerűsítési munkálatainak a befejezésénél. Jelen volt a vállalatcsoport alelnöke, Vladimir Titki és Viktor Ziuzin vezérigazgató. A 360 ezer eurós beruházással javítani szeretnének a termékek minőségén, és növelni az évi termelést is, 320 ezer menetmetszőre és 120 ezer tonna huzaltermelésre.

vissza az elejére


Szamosújvár
Nőtt a szociális segélyigénylés

(7. oldal)

A szamosújvári üveggyár bezárásával nőtt a munkanélküliek száma, és ezzel egyidőben egyre többen jogosulnak szociális segélyre is. Az elmúlt hónapban például 120 lakos részesült ebben az állami támogatási formában. A törvény értelmében, őket a polgármesteri hivatal foglalkoztatta különféle helyi, közérdekű munkálatok elvégzésénél. Zöldövezet gondozásra, park tisztításra az elkövetkezőkben munkanélkülieket alkalmazna a városháza.

Az ipari egységek egymást követő bezárása, csődbe jutása miatt egyre több szamosújvári lakos vállal munkát külföldön.

vissza az elejére


Magyar vendégek a rendőriskolában
Egyre kevesebb az egészséges fiatal

(7. oldal)

Háromtagú magyar küldöttség tartózkodik Kolozsváron: a budapesti vendégek a Septimiu Mureşan Rendőriskolába jöttek látogatóba, illetve szakmai tapasztalatcserére.

A mintegy két éve működő ügynökképző szinte kezdettől fogva jó viszonyt ápol a budapesti Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolával, a szakmai-baráti kapcsolatokat kölcsönös diák- és tanárcserék, látogatások is elmélyítették. Ezúttal Bardócz Csaba alezredes, tanügyi igazgató, valamint Kucsera Péter és Mészáros Gábor őrnagyok, az iskola két tanára érkezett néhány napra Kolozsvárra, míg a román fél két hét múlva viszonozza a szakmai látogatást, amelynek központi témája a diákok gyakorlati képzése.

Amint azt Stoica Laurenţiu rendőrbiztostól, az iskola igazgatójától megtudtuk, nincsenek különösebb különbségek e téren a román és a magyar iskola között: az elméleti–gyakorlati képzés aránya 50–50%, viszont a képzés más-más periódusában történik. A háromtagú küldöttség tegnap-tegnapelőtt különben terepen járt: a szászfenesi, kajántói rendőrőrsöknél praktizáló leendő ügynököket látogatták meg.

– Nagyon lelkesek az itteniek, alig várják, hogy már kész rendőrök legyenek – összegezte tapasztalatait a budapesti iskolaigazgató, aki elmondta: a két iskola, illetve a képzések között egyre kisebbek a különbségek. Mind az elméleti, mind a praktikai oktatás módszere, eszközei hasonlóak, akárcsak az iskola felszereltségi szintje. Az őrnagyok (akik első alkalommal vannak városunkban) szintén kevés különbséget vettek észre, mindössze azt emelték ki, hogy náluk a kétéves képzés általánosabb jellegű, vagyis az újdonsült rendőr több ügyosztály között választhat elhelyezkedéskor, míg az itteni iskola a másfél év alatt egy bizonyos területen nyújt alaposabb képesítést (megjegyezzük: a kolozsvári iskola jelenleg kimondottan a közrendészet számára nevel rendőröket). További különbség, hogy a budapesti iskola határőröket is képez, nálunk viszont erre külön iskolák léteznek.

Kis különbségek vannak a felvételi rendszerben is, nálunk román nyelvből, ott történelemből, általános műveltségből van a felvételi vizsga írásbeli része. Abban azonban a két igazgató egyetértett: az orvosi vizsgálatok és a testnevelési vizsga során egyre több fiatal esik ki: az egészségtelen életmód miatt kialakult problémák – túlsúlyosság, szembetegségek, gerincferdülések, gyenge fizikai erőnlét – mind jobban rányomják bélyegüket a fiatalságra. Olyannyira, hogy a budapesti iskolában például a diákok focicsapata évek óta nem tudja megverni a tanárok csapatát, korábban pedig az iskola 57 éves igazgatója a felvételin együtt szaladt a jelentkezőkkel, és könnyedén lehagyta őket...

Mindkét fél különösen fontosnak és hasznosnak ítélte meg a mostanihoz hasonló találkozókat, mind szakmai, mind baráti szemszögből: a csereprogramokban részt vevő diákok között értékes baráti kapcsolatok alakultak ki. Jövő tavasszal különben a közlekedés-rendészet témakörében zajlik majd az eszmecsere, akkor jövendőbeli magyar rendőrök is érkeznek majd Kolozsvárra.

A vendégek találkoztak a megyei rendőrség vezetőségével is, kikapcsolódásként pedig a botanikus kertbe, városlátogatásra és a magyar színházba vitték el őket a vendéglátók.

Balázs Bence

vissza az elejére


Kolozsvári Szakmai Nap épületszigetelésről

(7. oldal)

Hagyományos Szakmai Napokra került sor pénteken Kolozsváron, a Transylvania Trust Építettörökség Kutató- és Oktatóközpontban az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) szervezésében. A konferencián elhangzott előadások az épületszigetelés különböző szakmai és műszaki törvénykezés miatti buktatóit vázolták, beleértve az uniós előírások alkalmazását.

Gálócsy Elek, az ÉMSZ alapító tagja és a konferencia Kolozsvárra való kiterjesztésének kezdeményezője elmondta: három év alatt, amíg Romániában élt, gyakran találkozott azzal a jelenséggel, hogy elég nagy problémát jelent a házak falának nedvesedése a rossz szigetelés miatt. – A Romániában tapasztalt gyakori falnedvesedés miatt döntöttünk úgy, hogy Kolozsváron szervezzük meg a Szakmai Napokat, és olyan épületfizikai kérdéseket boncolgatunk, amelyek elsősorban a műemléképületekkel állnak kapcsolatban. Célunk a tudás és tapasztalat továbbadása.

Szabó Bálint, a Transylvania Trust Alapítvány elnöke kifejtette: – Lényeges és fontos az épületek megfelelő szigetelése a komfort szempontjából, amely nálunk évtizedes hagyományra tekint vissza. Ezek a problémák az utolsó évtizedben háttérbe szorultak. Jelentős számunkra, hogy Magyarországról, azaz egy európai uniós tagországból érkezett szakemberek fejthetik ki nézőpontjukat.

Az érdeklődéssel fogadott rendezvényre húsz magyarországi szakember érkezett előadóként és résztvevőként, köztük a szigetelés terén tapasztalattal rendelkező mérnökök, vállalkozók és egyetemi oktatók.

Takács Enikő

vissza az elejére


Újfajta számlák a gázműveknél

(7. oldal)

Az ügyfelek minél jobb tájékoztatása érdekében az E.ON Gaz Romania november 1-jétől, kísérleti jelleggel négy megyében – Beszterce, Hargita, Kolozs és Maros – új számlázási módszert vezet be, amelynek lényege egyrészt az, hogy részletesebb számlákat küldenek ki, másrészt a vonalkóddal ellátott számlát kiegyenlíthetjük a korszerű kifizetési módszerek által is.

A számlán feltüntetik a szolgáltatás elnevezését, a kifizetetlen számlák számát és értékét, a számlatípust, a számlázott időtartamot stb.

Az új rendszer életbe léptetése érdekében október 6-án és 9-én műszaki okok miatt zárva tartanak a gázszolgáltató vállalat pénztárai Kolozsváron, Tordán, Désen, Aranyosgyéresen, Besztercén, Bethlenben, Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Marosludason, Csíkszeredában, Udvarhelyen. Különleges esetben október 10-én sem nyitnak a pénztárak.

A jövő év közepéig az újfajta számlázást kiterjesztik a vállalat által ellátott 20 megyére. Az E.ON Gaz Románia ügyfeleinek száma meghaladta az 1,3 milliót, a gázcsőhálózat pedig a 18 000 kilométert – olvashattuk a szolgáltató közleményében.

vissza az elejére


Ingyenes Alzheimer-tanácsadás a Széchenyi téren

(7. oldal)

Ne feledjük azokat, akik felejtenek névvel indított fél éven át tartó információs vándorrendezvényt a hazai Alzheimer Egyesület. Ma Kolozsváron zajlik információs kampány, amely többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a betegségre utaló jeleket tapasztalunk, haladéktalanul kérjünk orvosi segítséget.

Kolozsvár mellett Krajován, Iasiban, Konstancán, Marosvásárhelyen és Bukarestben is az érdeklődők rendelkezésére állnak az Alzheimer Egyesület önkéntesei.

Ma 8-18 óra között a Széchenyi téren felállított sátornál várják a kérdéseket, ahol tanácsokat is adnak arra nézve, hogyan őrizhetjük meg hosszabb ideig szellemi frissességünket, illetve hogyan fedezhetjük fel időben az emlékezetkiesés első jeleit. A kampány keretében ingyenes telefonos információs vonal is működik, a 0800 88 44 22 zöld számon is feltehetik kérdéseiket, illetve megtudhatják, melyik a lakhelyükhöz legközelebb eső központ, ahol további segítséget kaphatnak. A www.alz.ro honlapon részletes, rendszeresen frissített tudnivalókat találnak a betegségről, gyógymódokról.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(7. oldal)

92 évesen eltűnt
Kedden eltűnt otthonából a 92 éves M. Maria. Eltűnését két nappal később jelentették a rendőrségen. Mint kiderült, az idős nő – amíg lánya és veje pihentek – búcsúlevelet írt, amelyben elmondta, hogy elege van az életből, és nem akar kedvesei terhére lenni. A nőt még látták ezt követően városunkban: útjavító munkásoktól kérdezte meg a Vrancea utcában, hogyan lehet eljutni az állomásra. A 1,60–1,65 méter magas, nehezen járó idős nőt továbbra is keresik, aki tud valamit róla, jelezze a rendőrségen.

Jogtalanul vágta ki a fákat
Kilenc farönkre lett figyelmes egy erdész Kajántó közelében, az erdőben. A vizsgálatok során kiderült, hogy azokat a 38 éves nádasberendi (Berindu) vágta ki, jogtalanul, szeptember–októberben. A férfi összesen 3149 új lejes kárt okozott a kolozsvári erdőkerületnek, ebből csak 200 térült meg.

Gyalogátkelőn gázolt
Csütörtök este nyolc órakor a Drăgălina utcában történt kisebb baleset: a 39 éves kolozsvári L. Iosif egy Opel márkájú személygépkocsit vezetett, s elütötte a 21 éves Vajdahunyad megyei B. Ionel Cristiant. Az áldozat szabályosan, gyalogátjárón kelt át; csak kisebb sérüléseket szenvedett.

Felborult a BMW-vel
Túlzott sebessége miatt borult fel egy BMW tegnap hajnali háromnegyed 1-kor a Monostori úton. A személygépkocsit a 22 éves besztercei A. Claudiu Aurel vezette, aki elvesztette uralmát a jármű fölött, és emiatt balesetezett. A gépkocsivezető és négy utasa megsérült, mindannyian csak könnyebben.

Mikrobusz karambolozott
Hatan sérültek meg abban a balesetben, amely csütörtökön történt az 1F jelzésű országúton, Kisbácsban. Az 59 éves Szatmár megyei P. Dumitru a nedves úttest és a túlzott sebesség miatt vesztette el uralmát az általa vezetett Mercedes kisbusz felett, amely az útszéli védőkorlátnak szaladt, majd felborult. A gépkocsivezető és öt utasa megsérült, egyikük sincs életveszélyben.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette:Újvári Ildikó

vissza az elejére


SZOBROK ÉLETE


Márton Áron – a Szent Mihály-templom fenyőfáinak árnyékában
Látogatás Bocskay Vince szobrászművész szovátai műtermében

(8. oldal)

A közeljövőben Kolozsvár városa új térplasztikával gyarapszik: Erdély nagyjai egyikének, Márton Áron püspöknek szobrával, aki római katolikus püspökként, egyházi- és neveléstudományi íróként, hitszónokként írta be nevét a történelembe. A monumentális alkotást a Szent Mihály-templom főbejárata melletti templomkertben helyezik majd el. Márton Áron szobra a köztéri szobrairól ismert szobrászművész, Bocskay Vince alkotása. A szobor létrejöttéről, a munkálatokról beszélgettünk a művésszel szovátai műtermében.

– Márton Áron szobrára 2001-ben írtak ki pályázatot, amit szerencsésen el is nyertél.

– A szobor elkészítésére a római katolikus plébánia írt ki pályázatot, Czirják Árpád prelátus úr kezdeményezésére. A bemutatott makett után az első díjat nekem ítélték meg. A bizottság szakmai téren Kóos András szobrászművészből, Abódi Nagy Béla festőművészből, Korondi Jenő szobrászművészből, Valovics László grafikusból és Gergely István szobrászművészből állott. Ezenkívül természetesen még sokan mások is tagjai voltak a bizottságnak, én csak a képzőművészeket soroltam fel.

Befejezés előtt eldőlt a szobor
– Mikor kezdted el a munkát?

– 2002-ben fogtam a szoborhoz, januártól szeptemberig dolgoztam az agyagmintán. Nem sokkal befejezése előtt a szobor váza megroppant és eldőlt, újra kellett kezdenem az egészet.

Néhány nappal befejezés előtt láttam a műteremben a szobrot, már csak a kéz kidolgozása, és a drapéria véglegesítése volt hátra, amikor hallottam, hogy eldőlt.

– Igen, és nagy szerencsém volt, hogy nem felém, hanem a fal felé dőlt. A falon most is látszik, ahogyan a hatalmas súlyú tömeg nekidőlt. A drapérián dolgoztam, nem kellett a létra, mert a kezet felértem a földről is. Csak akkor használtam a létrát, amikor ezen felül kellett dolgoznom. Néhány lépésre eltávolodtam a szobortól, hogy jobban láthassam, amikor egy halk reccsenést hallottam, megfordultam és láttam, hogy a szobor vállával a falnak van dőlve. Történt ez 2004. szeptember 5-én. Az egészet újból kellett kezdenem, mert ezt már nem lehetett helyrehozni. Nagyon sok időbe telt, amíg az agyagot a vázról eltávolítottam. Le kellett szednem az egészet, mert a vázszerkezet károsodott meg, egy gyenge hegesztés miatt. A nagy súly alatt az egyik láb tartószerkezete megroppant és az egész szobor kibillent egyensúlyából. Mintegy 1800 kg agyagról van szó, tudom, hogy mennyit vettem, és mennyit tettem fel. Az új tartószerkezetet csövekből készítettem és csavarokkal fogtam össze. 2005 januárja lett, mire hozzáfogtam az új szoborhoz. Kilenc hónapot dolgoztam rajta, októberben vittem el az öntődébe Karcagra.

Miért választottad Karcagot, hiszen meglehetősen nagy a távolság?

– Azért, mert itt van olyan öntő, aki kifogástalanul ki tudja önteni. A nálunk ismert és használt technológiával ekkora tömeget nem tudnak hibátlanul kiönteni.

Már a cizellálást is elvégezték
Úgy hallom, nagyon szép lett az öntés, nem hólyagos, porózus és már a cizellálást is elvégezték.

– Ez így igaz. Eddig nekem négy szobromat öntötték Karcagon: Mikó Imre szobrát, amelyet Sepsiszentgyörgyön állítottak fel, Apor Vilmos szobrát, amely Gyulán van, Patasics Ádám kalocsai érsek szobrát, amit Kalocsán helyeztek el, és most a Márton Áron szobrát, ami Kolozsváron áll majd, minden valószínűség szerint a Szent Mihály-templom főbejárata mellett, a fenyőfák alatt. Az öntés nagyon szép, sima, nagyon elégedett vagyok vele.

Ez lett a legsikerültebb öntés?

– Mindenik nagyon szép öntés. Márton Áron szobra most már teljesen készen van, csak szállításra vár. A talapzatot már egy hónappal ezelőtt lehetett volna önteni. Amíg ez nincs készen, a szobrot nem hozzuk el, mert nincs hova tenni. Csak négy nappal az avatás előtt hozzuk el, és egyenesen a talapzatra helyezzük.

Milyen anyagból és hol készül a talapzat?

– Csíkszeredában készítik a talapzatot, andezitből, amit tükörsimára csiszolnak fel. Eddig minden szobrom talapzata ilyen anyagból készült, kivéve Patasics Ádám szobrát, aminek a talapzata mészkő, mert így rendelték. Ezt az andezitet Gyergyóújfaluban bányásszák, sötét színű, olyan kemény, mint a gránit, és tükörfényesre lehet felcsiszolni.

Mikor kerülhet sor a szállításra és a felállításra?

– Októberben vagy novemberben, erről még nincs döntés.

Milyen súlyú a bronzöntvény?

– 700 kg, ami egy háromméteres szobornál nagyon kevés. Mindössze 6–8 mm vastagságú a szobor fala.

Hogyan történik majd a szállítás?

– Nagyon egyszerűen: egy teherautóval. Daruval ráemelik az autó rakterületére, amint megérkezik, szintén daruval emelik le, és egyenesen a talapzatra helyezik, amelyen a lyukakat már korábban befúrták a kőbe, elő vannak készítve a rögzítő csapok. Amikor a Mikó Imre szobrát készítettem, úgy volt megszervezve, hogy egyszerre érkezett a talapzat Csíkszeredából és a szobor Karcagról. A daru a talapzatot letette a helyére, és utána a szobrot ráhelyezte.

56-os emlékmű a Protestáns Teológia udvarán
Miután ezt a nagy munkát befejezted, mik a terveid a közeljövőben?

– Pillanatnyilag egy 1956-os emlékművön dolgozom, amit nemsokára be is kell fejeznem. A Kolozsvár Társaság elnökeként Kántor Lajos meghirdette egy 1956-os emlékmű pályázatát, amit Kolozsváron, a sétatéren szeretnének felállítani. A zsűri három díjat ítélt meg, az első díjat Szakáts Béla szobrászművész, a második díjat én kaptam. Az első díjas szobrot helyezik el a kolozsvári Sétatéren, de a kerek évforduló tiszteletére úgy döntöttek, hogy a második és harmadik díjas szobrot felajánlják annak, aki még szeretne 1956-os emlékművet felállítani. Amikor ez kiderült, akkor az Erdélyi Református Püspökség részéről Pap Géza püspök úr és Tonk István főgondnok úr telefonon jelezték, hogy szeretnék ezt a szobrot felállítani a Protestáns Teológia belső udvarán. Azért határoztak így, mert ez a Malomárokig húzódó udvar intimebb. Rendbe hozzák, parkosítják és kialakítanak egy megfelelő környezetet a szobor számára.

Erre mikor kerül sor?

– Ez is valamikor októberben vagy novemberben lesz, szinte egybe fog esni a két szoboravatás.

Jelenleg milyen állapotban van ez a szobor?

– Készen van, már csak a bronzöntés van hátra, amire itt Szovátán kerül sor, Sánta Csaba fogja kivitelezni. Csak az érdekesség kedvéért mesélem el, hogy miután a Református Püspökséggel megegyeztünk, hogy számukra készítem el a szobrot, másnap jelentkezett Sepsiszentgyörgyről a Politikai Foglyok Társasága részéről valaki, hogy szeretnék ezt a második díjas szobrot felállítani. Mondtam, hogy már lekéstek, mert a munkát a Református Püspökség számára készítem el. Nem telik el két nap, és Tófalvi Zoltán hív, hogy ezt a munkát ők is szeretnék felállítani. Örvendek, hogy elsőként a Református Püspökség választotta. Úgy érzem, a legjobb helyre kerül majd a szobor.

Takács Gábor

vissza az elejére


A vezérek fellegvári szobrainak nyomában

(8. oldal)

A fejedelmi kertben a XIX. század második felében állították fel a vezérek szobrait, majd később a Fellegvárra szállították, ahol több ízben is megrongálták. Az 1900-as évek elején a szobrok sürgős feljavítását határozták el a város vezetői. A munkálattal egy olasz származású helyi szobrászt bíztak meg, aki azonban 1905-ben váratlanul Kolozsváron elhunyt, és nem tudható, hogy sikerült-e a javítást véghez vinnie. Egy 1909-es jelentés a szobrok elhanyagoltságáról számol be. 1919-ben a bevonuló román hadsereg a magyar feliratokkal együtt ezeket a szobrokat is megsemmisítette. Alább a kolozsvári napilapok korabeli feljegyzéseiből olvashatnak a vezérek szobrainak kalandos múltjáról.

Árpád apánk szobra elkészült. Említettük tavasszal, hogy a Fellegvár oldalán, az odaszállított vezérek kőszobrait március 15-re virradólag ismeretlen tettesek elcsorbították. Letörték róluk a fegyverzetet, az arcot eltorzították, egyiknek a fejét is leütötték. Akkor nagy megbotránkozást keltett a vandalizmus. Tessitori Erminio, helyi szobrász ajánlatot tett, hogy ő eme vezéreknek szobrait hazafias lelkesedésből helyrehozza. Hazavitte tehát a műhelyébe a súlyosan sebesült szobrokat. Márki Sándor dr. egyetemi tanár pedig metszeteket készített a szobrokról, pihenő óráiban egész stúdiumot csinált a dologból, és a szobrok felújítása meg is kezdődött. Árpád szobra hosszabb, nehéz munka után már el is készült. Ezt már nemsokára fel is állítják. Ezután rendre a többieket is elkészíti. Szép cselekedet ez Tessitori úr részéről, aki bár nem született hazánkfia, jobban tiszteli nagyjainkat, mint sok ezer helybeli bennszülött polgár.

Ellenzék, 1902. VI. 13., 3. old

A hét vezérnek szobrai. Hajdan a Magyar utcai fejedelmi kertben, később a temetőben, azután a sétatéren voltak elhelyezve a vezérek kőszobrai. (...) már csak négyen maradtak. Ezt a négyet össze-vissza zúzták, csonkították gonosz kezek ez év március 15-ének hajnalán. Tessitori Arminio szobrász hazafias lelkesedéssel utánalátott, s a vezérek szobrait kijavítgatta. Hárommal már el is készült. Most csinálja a negyediket. E szobrokat nemsokára felteszik a talapzatukra.

Ellenzék, 1902. VII. 31., 3. old.

A vezérek szobrai Kolozsváron. A hét vezérnek kolozsvári szobraiból négy megmaradt. Ezeket is alaposan megrongálták. A rongált kőszobrokat Tessitori Arminio szobrász hazafias buzgalommal műhelyében kijavította, és saját költségén felszállította a Fellegvár párkányára, ahol talapzatukon állnak, s hirdetik azt, hogy: „Ezer éve, hogy e nemzet. Itt magának hazát szerzett..."

Eljön talán az idő, késő unokáink valószínűleg megérik, midőn e verset itt, az erdélyi részek központjában egy impozáns Árpád szobor tagja hirdetni. Addig meg kell becsülnünk ezeréves fennállásunknak múlt századból fennmaradt emlékét. S a gondolat, sok munkát és időt elrabolt a szobor helyreállításáért. Köszönet illeti meg Arminio szobrászt, aki külföldi származása dacára történelmünk nagyjai iránt lelkesedni tud. A vezérek fegyverzetét fémből még ezután készítik el.

Ellenzék, 1902. VIII. 13., 3. old.

Árpád szobor Szent István-napján. Említettük, hogy a Fellegvár párkányán felállították már a régi szobrát Árpád vezérnek és három társának, amelyek a múlt századból, a régi fejedelmi kertből fennmaradtak. E szobrokat Szent István-napja előestjén a világítás alkalmával megkoszorúzták, s nemzeti színű lampionokkal világítottak az ezeréves Magyarországot hirdető kőszobrok körül.

Ellenzék, 1992. VIII. 22., 3. old.

Szobrok. Mátyás király szobrán kívül, az összes kolozsvári szoborért sem adna a leggálánsabb ószeres sem négy hatosnál többet. Ha nem hiszik el, méltóztassanak megnézni a Fellegvár szobrait, ezeket az alaktalanná vált por- és kődarabokat. Ezek a szobrok tudvalevőleg a hét magyar vezért ábrázolták, amikor még jó karban voltak. Nem tudom, micsoda esztétikai szempontok kényszerítették az illetékes köröket arra, hogy ezek a szobrok a kegyetlen szomorú paródiájaként merengjenek fel, csonkán, viharverten. Mert nem gondozza őket senki sem. Az arra sétáló sihederek, jobb szórakozás hiányában koronként jó darabokat letörnek a vezérek kő-orrából, füléből, karjából.

A szobrokat, ha nem is Fadrusz készítette, őket meg kell becsülni. Vagy pedig el kell távolítani, mert csonkaságuk kiáltó bizonysága a kolozsvári közönség kegyelet iránti érzéketlenségének.

Ellenzék, 1909. VII. 15., 3. old.

Összeállította: Szakács János

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


SPEKTÁKULUM


Színikritikusok díja 2005/2006
Péter Hilda a nyertesek között

(9. oldal)

Jóleső érzéssel számoltuk össze a romániai alkotók által besepert szavazatokat.

A Magyar Színházi Kritikusok Céhe évről évre, a tagok szavazatai alapján adományozza az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerést, a Színikritikusok díját. Az idén 27. alkalommal odaítélt elismeréseket a budapesti Katona József Színház Stúdiószínházában, a Kamrában adták át. A hagyomány szerint idén is az előző év díjazottai nyújtották át az idei „legjobbaknak" a megtisztelő címet jelentő emlékplakettet.

A Színház folyóirat októberi lapszáma minden évben nyilvánosságra hozza a nyertesek névsora mellett a szavazó kritikusok egyéni jelöléseit és esetenként a részletes indoklásokat is. A díjazott alkotók és alkotások felsorolását kiegészítettük az erdélyi jelöltek névsorával, hiszen az elért pontszámoktól függetlenül a szakma elismerését vívták ki.

A legjobb új magyar dráma: Papp András–Térey János: Kazamaták. Jelölték még Visky András A szökés című alkotását.

A legjobb előadás (megosztva): Peer Gynt (Krétakör Színház, rendezte: Zsótér Sándor), Troilus és Cressida (Katona József Színház, rendezte: Silviu Purcărete). Jelölték még a Godot-ra várva (Sepsiszentgyörgy, rendezte Tompa Gábor), a Tanítványok (Kolozsvár, rendezte Tompa Gábor) és a Valahol Szecsuánban (Marosvásárhelyi Akadémiai Műhely, rendezte Barabás Olga) előadásokat, valamint Bocsárdi Lászó Élektra című rendezését (Örkény Színház, Budapest).

A legjobb rendezés: Troilus és Cressida (Katona József Színház, rendezte: Silviu Purcărete). További jelölések: a fentiek mellett a sepsiszentgyörgyi Csárdáskirálynő (rendező: Keresztes Attila) és a marosvásárhelyi Cseresznyéskert (rendező: Andreea Vulpe).

A legjobb zenés-szórakoztató előadás: Producerek (Madách Színház, rendezte: Szirtes Tamás). Ebben a kategóriában is jelölték Keresztes Attila Csárdáskirálynő rendezését.

A legjobb független színházi előadás: Anyám orra (Pintér Béla Társulat, rendezte: Pintér Béla). Szavazatot kapott még a Valahol Szecsuánban (Marosvásárhely, rendezte Barabás Olga).

A legjobb gyerekelőadás: A sötétben látó tündér (Örkény Színház, rendezte: Bagossy László).

A legjobb női főszereplő: Hámori Gabriella (Élektra, Üvegcipő – Örkény Színház). Sok szavazatott kapott B. Fülöp Erzsébet is a Valahol Szecsuánban és A szökés-ben előadásokban nyújtott alakításaiért.

A legjobb férfi főszereplő: Gyabronka József (Peer Gynt – Krétakör Színház), Pálffy Tibor és Váta Loránd a Godot-ra várva előadásban nyújtott teljesítményükért, Bogdán Zsolt pedig A szökésben formált szerepéért nyert szavazatokat.

A legjobb női mellékszereplő: Péter Hilda (Godot-ra várva – Sepsiszentgyörgy). Jelölték Tompa Klárát (Valahol Szecsuánban, Marosvásárhelyi Akadémiai Műhely), B. Fülöp Erzsébetet (Cseresznyéskert, Marosvásárhely) és Kali Adreát is (Az elveszett levél, Kolozsvár), Péter Hilda pedig a Csárdáskirálynőben nyújtott alakításáért is nyert szavazatokat.

A legjobb férfi mellékszereplő: Fodor Tamás (Élektra – Örkény Színház; Barbara őrnagy – Stúdió „K"). Két sepsiszetgyörgyi színészt, Nemes Leventét (Godot-ra várva, Sepsiszentgyörgy) és Botka Lászlót is jelölték (Csárdáskirálynő, Sepsiszentgyörgy).

A legjobb díszlet: Troilus és Cressida (Kamra, tervezte: Helmut Stürmer). Több szavazattal szerepelt Iuliana Vîlsan (Cseresznyéskert, Marosvásárhely), Lukácsy Ildikó (Valahol Szecsuánban, Marosvásárhelyi Akadémiai Műhely), Both András (Godot-ra várva, Sepsiszentgyörgy) és Bartha József (Élektra, Örkény Színház, Budapest) neve is.

A legjobb jelmez: Troilus és Cressida (Katona József Színház, tervezte: Helmut Stürmer), Lukácsy Ildikó (Valahol Szecsuánban), Bocskay Anna (Történetek a városból, Gyergyószentmiklós), Dobre-Kóthay Judit (Boldog nyárfalevél, Sepsiszentgyörgy, Élektra, Örkény Színház) és Iuliana Vîlsan (Cseresznyéskert) jelmezterveit is értékelték a krítikusok.

A legígéretesebb pályakezdő: Tornyi Ildikó. Ebben a kategóriában sok itthoni fiatal színészt és rendezőt jelöltek a bírák: Gajai Ágnes (A dada, Nagyvárad), Török Viola (Boldog nyárfalevél, Sepsiszentgyörgy), Veress Albert (Szerelem, Csíkszereda), Korpos András (Cseresznyéskert), Patkó Éva (A szökés, Marosvásárhely), Zayzon Zsolt (Marosvásárhely, Pécs)

Különdíj: a Mozart maraton alkotóinak Barabás Olgát is jelölték a Valahol Szecsuánban szövegkönyve elkészítéséért.

Gratulálunk!

Forrás: www.hamlet.ro

vissza az elejére


Szavak párbaja a sétatéri színpadon

(9. oldal)

Egy hét alatt két bemutató is követte egymást a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, mindkettőnek a színpadon berendezett stúdiótér adott helyet, érthető módon, hiszen mindkét előadás főleg az aprólékosan kidolgozott színészi játékra épít, ehhez pedig a közelség elengedhetetlen feltétel.

Több más „hasonlóság" is felsorolható: mindkettő kevés szereplős, mindkettő kortárs szerző darabját állítja színpadra, (mindketten 1999-ben távoztak az élők sorából), mindkettő országos bemutatónak számít, és mindkét darabot a kolozsvári színház megrendelésére fordították magyarra.

De van még egy fontos hasonlóság: mindkét darab hétköznapi emberek sorsát ábrázolja, a maguk törpeségében és néhol vélt nagyságában, a maguk egyszerűségében, és ugyanakkor bonyolultságában.

Nathalie Sarraute Egy Igenért vagy egy Nemért című darabját Patrick Le Mauff állította színpadra. A francia írónő egy 1956-ban napvilágot látott esszéjében visszautasítja a regény hagyományos konvencióit, ettől kezdve válik a „nouveau roman", az „új regény" irodalmi mozgalom képviselőjévé. Több színművet is írt, de hogy az egy év híján az egész huszadik századot végigélő írónő melyik műfajban alkotott maradandóbbat, bizonyára az irodalomtörténet hívatott megállapítani. Nathalie Sarraute híres kérdésével indítanám e rövid elmélkedést: „ugyan ki lép be úgy egy kapun, ahogy azt Balzac megírta?" S mindjárt vissza is kérdeznék: ugyan ki tudja eljátszani ezt a darabot, ahogy azt Sarraute megírta? Hiszen nincs színpadi szituáció, nincs cselekmény, csak párbeszéd van, elindított, ám sokszor be nem fejezett gondolatok, néhol csupán sejtések, hogy a másik mire is célozhatott. „Nyelvben történő" darab, ahogy maga a rendező nyilatkozta, „szövegre épülő" színház, hangzik egy másik vélemény.

Valóban különös jelenség a szóközpontúsághoz való visszatérés napjainkban. Jelen esetben viszont azzal a veszéllyel jár ez az amúgy szövege szerint érdekes eszmefuttatás a párbeszéd-mögöttiségről, – arról, hogy értjük vagy félreértjük egymást, hogy miként használunk szavakat, hangsúlyokat, – hogy a már említett cselekmény, színpadi szituáció hiányában időnként unalmassá, néhol pedig érthetetlenné válik az előadás. Rövidre fogva: Sarraute színműve leginkább rádiójátékként érvényesülne.

A díszlettel szembesülve – Carmencita Brojboiu munkája – máris felfedezhetjük: ennek az előadásnak nem a mozgás a lényege, a színpadi tér is arra szolgál, hogy ne vesszen el a szöveg. Nagyon puritán és kifejező: a különböző nagyságú és méretű székek által keretezett üres négyszög szolgáltatja a „szavak párbaja" számára a színhelyet. Az F2 (Dimény Áron) által használt fényképezőgépen kívül, csupán egyetlen kellék van a színpadon, egy zöld alma. Nevezhetjük akár Erisz almájának is, hiszen a két barát, F2 és F1 (Hatházi András) az egymás közötti viszály kiindulópontjához tér vissza, azt próbálják felgöngyölíteni, ki-ki a maga módján, esetenként nagyítóval vizsgálni, mi is történt közöttük, amely ennyire megrontotta barátságukat.

Az előadás egyik erénye, hogy jó színészekre van bízva ez a cseppet sem könnyű feladat: Hatházi András és Dimény Áron tartja a „frontot". Meg kell adni, nem könnyű színészi munkának számít. Egy rövid jelenet erejéig besegít nekik Laczó Júlia és Orbán Attila, nem is akárhogyan. A másik erény a fordítás. Horváth Andor nagyszerű munkát végzett, örülünk, hogy ezzel is gyarapította a kortárs színpadi művek számát. Még akkor is, ha nem jelenthetem ki: minden bizonnyal színpadra való ez a darab.

(Hanoch Levin Jákobi és Lájdentál című darabjának bemutatójáról az október 14-i lapszámunk színházi rovatában olvashatnak.)

Köllő Katalin

vissza az elejére


Néző – tér
Világfájdalom? Borongás? Szorongás?

(9. oldal)

A darab színhelye lehetne New-York, de lehetne ugyanúgy Tel Aviv is. Az első percekben azt hiheti az ember, hogy a szerző karikatúrát rajzol, csak később derül ki, hogy típust alkot. A mai, bárhol a világon élő 40 éves portréja, aki folytatja a maga henye, nemtörődöm, nyegle életét, úgy ahogyan azt 18 évesen élte. Úgy tesz „mintha" dolgozna, mintha el lenne foglalva. Célkitűzései, tervei nincsenek. Ahelyett improvizál, percekre felbuzdul egy rengő tompor láttán, de ezt is inkább csak azért, hogy barátját bosszantsa.

Ez Jákobi.

„Nem tudok élni. Mindent lekéstem. Rossz nekem. Szorongok. Szenvedek. Amúgy sem kellek magamnak, nincs mit kezdjek magammal, szóval fogadjatok el ajándékba."

Oscar Wilde tanítja, hogy az okos ellentmond másoknak, a bölcs pedig önmagának. Hosszú monológjában magyarázza, miért lenne ez úgy, és rögtön megfeleli miért nem lehet az úgy. Ez Bíró József legmegrendítőbb monológja.

Ő Lájdentál.

Ruth Sáchás mindig azt mondja, amit nem mond. Dehogy zongoraművész! 18 éves korában szétvert egy zongorát amikor meztelenül táncolt rajta. Talán ezért nevezte magát zongoraművésznek. Álmodik: „valakinek szüksége van rám, valakinek számítok, valakihez tartozom. Valakit érdekel, nem létezem. Mikor lehetek már biztos benne, hogy van valami állandó az életemben?" Ehelyett a párnájához beszél (Panek Kati egyik legjobb jelenete), jobb híján annak mondja el panaszait. Ez eddig még nem lenne olyan nagy baj. A bajok állítólag ott és akkor kezdődnek, mikor a párna válaszolni kezd.

Ez Sáchás.

Felbukkan újra a 19. századvégi mal du siécle? A világfájdalom? A borongás, amely most már szorongással is társul?

Lényegében mindenki csak önmagát szereti. De azt sem maradéktalanul. Mivel nem tiszteli, nem is szeretheti önmagát sem. És a körülötte lévőktől sem várhatja el a szeretetet. Még a barátságot sem. Sodródnak cselekvésképtelenül, sodródnak és nincs egy fogódzó sem, amely a sodrást megállítaná, hacsak nem két bűvöletes tompor, amiben – szó szerint – meglehet fogózni.

Jákobi morfondírozik: „Szorongok. Nem tudom, hogy ez azért van, mert túl jó dolgom van, vagy azért, mert túl rossz."

„Hatalmas asszony, egy uralkodó a tej, a hús és a tojások ura" kénytelen elismerni Lájdentál.

Sáchás (a lábainál tisztogató Lájdentálhoz): „Sikáljátok a padlót és fetrengjetek a jelentéktelenségetekben! Nekem céljaim vannak. Én a saját váramat építem. Makacsan és kitartóan a ti verejtéketekből és véretekből épül. Mert én tudom, mi mozgatja ezt a világot, mi az, amit elfúj a szél, mint a homokot. Nálam (…) hamarosan gyereksírás hangzik fel."

Az Ember tragédiájában ezen a ponton („Anyának érzem, óh, Ádám, magam") változik meg minden és Ádám örök küzdésre lesz ítélve. De ez az Éva hazudik (vagy álmodik?) és ebből a sejtésből nem lesz semmi. A váltónak nincsen arany fedezete.

A darab semmilyen szempontból sem tesz eleget a drámaírás kánonjainak. Nincs krízis, ergo, nem várható katarzis sem. Nincs konfliktus, ergo, nem oldódhat meg semmi.

Ennek ellenére a szerző jó ismerője a színháznak. Teret nyit, alkalmat ad mindenki tehetségének a megcsillogtatására. Mindenkinek van egy-két tirádája, amit mesterien ad elő. Ilyen nagy művészek talán jobb darabot érdemeltek volna meg.

A második felvonást bevezető részben Bogdán Zsolt kíséri zongorán önmagát. One man show. Végre valaki, aki játszik a hangszeren, nem csak mímeli a zongorázást. A hangszer különben olyan előnytelenül van beállítva, hogy Zsolt kénytelen szinte hátat fordítva a zongorának játszani ahhoz, hogy mimikája látható legyen.

Ezért az öt percért fogom még egyszer megnézni a darabot.

Dániel Károly

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


Lövith Egon: Keveset mutatok, és mindent elmondok
Dachau, 2006. május 19 – szeptember 30.

(11. oldal)

Ennél tömörebben és frappánsabban aligha lehetne rávilágítani Lövith Egon alkotói módszerének mibenlétére. A művész a szavakkal épp oly csínján bánik, akárcsak a formákkal, színekkel. Alkotásaiból, amint arról lapunkban már beszámoltunk, ez év májusában nyílt kiállítás Dachauban. Azon a helyen, amely Holokauszt sorozatának fájdalmas ihletforrásául szolgált. Az azóta eltelt hónapok a látogatók százainak nyújtottak megrázó művészi élményt, ismertették meg a vészkorszak után született nemzedékekkel is a józan ésszel fel nem fogható borzalmakat. Mementóként is szolgál tehát ez a zömében pasztellekből, de olajképekből is álló, rajzokkal kiegészített sorozat, amelyet a német állam vásárolt meg az alkotótól.

Lövith Egon a művészet eszközeivel, maximális tömörséggel, lényegretőrően, minden felesleges sallangtól mentesen tárja elénk egy magából kivetkezett, embertelen kor valóságát. A kíméletlen, puszta valóságot. Amelyet megélt, és a csodával határos módon túlélt.

A dachaui haláltáborból kiszabadulva éveknek kellett eltelniük ahhoz, hogy immár elismert művészként és főiskolai tanárként képes legyen személyes tapasztalatait művészi formába önteni. Az élet drámai alaphelyzeteivel való szembesülés, a haláltáborban szerzett borzalmas és felejthetetlen élmények az idő múlásával nem halványultak. Éppen ellenkezőleg, beértek, kikristályosodtak, és a művészi katarzis legnemesebb forrásaivá válva rendeződtek színekbe, formákba. Eredményezték azt a már-már aszkétikusan tömör, nemesen egyszerű, de éppen ezért rendkívül kifejező fogalmazásmódot, amelynek révén a műalkotások ezeket a tragikus pillanatokat a néző számára olyannyira felejthetetlenné teszik.

Lövith Egon nem dokumentációs, illusztratív anyagot akart készíteni, hanem ennél sokkal többet. Azáltal, hogy viszonylag későn nyúlt a témához úgy érzi, talán nem is annyira a valóságot, mint inkább az igazságot sikerült ábrázolnia és felfokoznia. Mintegy belső kényszertől hajtva dolgozott, a tragédiát újra és újra élve igyekezett a történelem legszégyenteljesebb lapjait drámai hangvételű művészi mementóként az utókor számára megörökíteni.

A hatmillió örökre eltávozott között a művész családja is ott volt. És ez a gyógyíthatatlan seb – saját szavaival élve – ott fekszik a lelke mélyén. Ezért is olyan felkavarók, olyan megrázók, olyan igazak festményei.

A dachaui emlékhelyen kiállított Holokauszt sorozatba enged betekintést a kitűnő nyomdatechnikai minőségben napvilágot látott nagyformátumú katalógus. A német nyelvű igényes kiadvány bevezetőjét Barbara Distel jegyzi. A művész életpályáját és munkásságát elemző tanulmányok szerzői: Gabriele Hammermann és Michaela Haibl. A kötetet a művészt és családját, a múltat és a jelent ábrázoló fényképek egészítik ki.

Németh Júlia

vissza az elejére


Nyelvművelés
Egy-két szó az igekötőkről

(11. oldal)

A cselekvés irányulásának, lezárulásának vagy más sajátos árnyalatának éreztetésére – mint tudjuk – a nyelv kifejlesztette az igekötőket. A le, fel, ki be, meg, át, vissza stb. mellett főként az alá, felé, előre, fenn, hozzá, ide, mellé, neki, oda, rá, végig stb. határozószók és névutók válhatnak igekötőkké.

Nyelvhelyességi szempontból az igekötők használatának kérdéseit aszerint kell mérlegelnünk és megítélnünk, hogy a hagyományos, megszokott kapcsolatok mellett, az újonnan keletkezett vagy keletkező igekötős alakok szükségesek-e, hoznak-e valamely jelentésbeli vagy árnyalati többletet, s beleilleszkednek-e nyelvünk szerkezetébe?

Hogy olykor szükségtelenül használunk igekötőt a cselekvés jelentésének határozottabbá tételére, nem nehéz példázni: a bepótol, bebiztosít,beigazolódik, kiértesít, kihangsúlyoz, lejelentkezik, lefedez, lefogad, leellenőriz, leközöl, leutánozhelyett megfelel a pótol, biztosít, igazolódik, értesít, hangsúlyoz, jelentkezik, fedez, fogad, ellenőriz, közöl, utánoz is. A pongyola beszédre jellemző, hogy egyes esetekben logikátlanul kapcsolódik az igekötő az igéhez. Az ilyen ember kicsukja, kizárja az ajtót (helyesen: kinyitja), kidugja az üveget (helyesen: kidugaszolja, kihúzza a dugót); máskor meg helytelenül elmarad az igekötő: „Költséget térítek; A honoráriumot elsején utaljuk" – olvashatjuk, pedig nyilvánvalóan megtérítik, kiutalják.

Az igen eleven és gyakori változás az igekötők mai használatában az esetek többségében gazdagítja a nyelvet, s az új igekötős szóalak az eredeti mellett jelentésbeli többletet, más árnyalatot fejez ki. Azt mondjuk: betartja a szabályt, megtartja a szavát; bevádol valakit valahol, de megvádol valakit valamivel; bevallja bűnösségét a hatóságoknak, de megvallja, amikor őszintén elmondja, bemondja adatait (hivatalos személynek feljegyzés végett), de megmondja, mikor közli, betiltja az előadást, de megtiltja az orvos a dohányzást.

Az igekötős igéknek nagy jelentéstömörítő értéke lehet. Ilyenkor az igekötő és az ige kapcsolata egészen új, a tagok puszta összegénél jóval többet mondó, sokszor nem is magától értetődő jelentést kap. Újabb fejlemény a bizalmas nyelvhasználatban a lepipál, meglóg, kicsinál; a szaknyelvben: beiskoláz, beruház, betáplál, betervez.Igen gyakori, hogy az igekötős ige egészen bonyolult jelentéstartalmat tömörít magába, amelyet egyébként csak körülírással fejezhetnénk ki: kikísérletez, (hosszas kísérletekkel rájön valaminek a megoldására, helyes használatára), kitérdeli a nadrágját (a hosszas vagy gyakori térdeléstől, guggolástól a nadrág szára elől kipúposodik); ilyenek továbbá a felesküszik, elemészti magát, bedurrantott a kályhába, kimosakodott a gyanúsításból, kivágta magát a bajból, elanyátlanodott, lekenyerezett valakit stb. Kialakulásuk nyelvünk gazdagodásának örvendetes ténye.

Keletkeznek olyan jelentéstömörítő, átvitt értelmű igekötős kapcsolatok, amelyek erősen argóízűek, és csak bizonyos beszédkörnyezetben használhatók: bedől valakinek, kitol valakivel, kinyír valakit, lelécel, azaz eltűnik a tett színhelyéről.

Murádin László

vissza az elejére


IFJÚSÁG


János Zsigmond Unitárius Kollégium
Kórustábor – strand, sóbánya, tojásgyűjtögetés

(12. oldal)

Augusztus 12-én néhány cipekedő emberke gyülekezett Kolozsvár egyik buszmegállójában. Kipirult arcok, izgatott vakációs élménybeszámolók szófoszlányai, a találkozás öröme... Ilyen hangulat közepette érkezett meg közénk Majó Julianna kórustanárnő. Szokásához híven gyorsan intézkedett – egy szempillantás alatt körülbelül 30 személy préselődött be egy kis mikrobuszba. Irány Tordatúr, ahol idén immár a harmadik kórustábort szervezzük. Bő félórán belül megérkeztünk a falu bejáratához. Az ég alját súroló katolikus templom már messziről föltűnt a falu másik végén. A vendégház, amelyben elszállásoltak bennünket, a templom szomszédságában található. Hosszú gyaloglás után végre révbe értünk, néhányan már vártak ránk. Sokak számára kellemes meglepetést jelentett Solymosi Zsolt tanár úr jelenléte, aki egyévi távollét után ismét köztünk lehetett örökös jókedvével és jobbnál jobb ötleteivel. Amerikai utazásának tapasztalatait velünk is megosztotta, mindezek mellett pedig egyik reggel nagy adag fiiiinom bundáskenyeret készített.

A vasárnap és a hétfő aránylag csendesen telt el. Az intenzív kóruspróbákon kívül esténként rövid áhítatokban volt részünk, amelyeken magunkba szállva a másokra való odafigyelésre törekedtünk. Öt napot töltöttünk így együtt, távol a város és a tömeg zsivajától. Az énekszó, a templom hűvös csendje, a közösen és önmagunkban elmondott ima széppé, tartóssá tette az együttlétet. Felszabadultan örültünk a nyári napsütésnek, a közös játékoknak és a délutáni tevékenységeknek.

A legérdekesebb kihívás az esti tojásgyűjtögetés volt, amikor csoportokra oszolva bármely házhoz bekopogtatva, illedelmesen egy-egy tojást kellett kérnünk. A tojásgyűjtögetés hasznosnak bizonyult, ugyanis másnap reggel mindenki ízlése szerint válogathatott az omlett, lágy tojás és tükörtojás közül.

Kedd délután Mikó Judit asszony látogatott meg bennünket, és görögdinnyével kedveskedett. Köszönjük! Az intenzív kóruspróbák aléltságából a kedd délutáni kiruccanás rázott fel. Tömegesen vágtunk neki a Torda felé vezető főútnak, s stoppolva mindenki bejutott Tordára. Itt a csapat két részre szakadt: egyik része a sóbányát látogatta meg, míg a többiek a strandra mentek fürödni. A sóbányában koncerteztünk egy rövidet az idegenvezető, illetve Linda vezénylésével. A bánya évszázados falai tisztán visszhangozták dalunkat. Egyedi élmény volt!

Azoknak, akik fürödni mentek, kalandosabb napjuk volt. Már indultak volna vissza, amikor valaki heccből elkiáltotta magát: ,,Nem hiszem, hogy vagyunk annyira bolondok, hogy ruhástól beszökjünk a vízbe." Nem kellett kétszer mondani: önszántából, vagy egy bátorító lökés hatására mindenki újból a medencében pancsolt. A sósvizes ruhák másnap is a szárítón lógtak. A nap legvitatottabb témája Orsi telefonja volt, ami kicsúszott a zsebéből, és az autóban maradt, amely visszahozta Tordáról. A sofőr másnap jelentkezett, az elhagyott telefon így visszakerült gazdájához. Külön köszönet neki Orsi részéről!

A ,,hivatalos" takarodó után a szobákban zajlott tovább az élet (Majó tanár néni nem kis bosszúságára, amiért elnézését kérjük, ígérjük, jövőre jó gyerekek leszünk.) Az éjszaka leple alatt, miközben a falu mély álomba merült, az alvilág „maffiózói" minduntalan felbukkantak.

Szerda reggel nehezen tápászkodtunk föl, most már a fazékcsörömpölés és a „János bácsi, keljen fel" kezdetű dal sem hatott. Utolsó napunkat töltöttük itt. Egy kóruspróba még hátra volt, a domboldalon magasló templom ismét magába fogadott. A tábort közös ebéd zárta. Köszönjük a Kolozsvári családnak az ízletes falatokat, melyekről egész héten gondoskodtak. Továbbá köszönetet mondunk Kádár István plébános úrnak vendégszeretetéért, a Communitas Alapítvány, a Pro János Zsigmond Szövetség, a Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány és a Bokor család anyagi támogatásáért, valamint a Promod, a Kopiernicus és Tipoholding nyomdáknak. Mikó Gergőnek pedig köszönjük vállalkozó szellemét, amivel a támogatás megszerzéséért közbenjárt. Névtelen köszönet mindazon volt kollégistáknak, akik idén is visszajöttek és besegítettek az éneklésben.

Az idei kórustábor emlékeit summázva úgy érzem, mindnyájunk nevében szólok, ha azt írom: kellenek az ilyen alkalmak, amikor régiek és újak, kicsik és nagyok, hangosak és hallgatagok együtt lehetünk. Hiszen a zene összefogó ereje, az újratalálkozás öröme egy megszokott iskolai közösségből egy igazi, baráti közösséget kovácsolt. Őrizzétek ezeket az emlékeket, és a szürke iskolai napokon ezekből merítsetek jókedvet és erőt. Mi jobb két kórusóránál?... Még két kórusóra!

Demény Enikő
XII. H.

vissza az elejére


Római Katolikus Gimnázium
Mi így kezdtünk...

(12. oldal)

Nagyon örültünk neki, hogy – nagy versengések árán – bejutottunk a Római Katolikus Gimnázium IX. osztályába, hiszen mi a VIII. osztályt is ebben a suliban végeztük. Így könnyebb volt a beilleszkedés, a tanárokhoz és az iskola szelleméhez való igazodás. Jó érzés volt viszontlátni tanárainkat és diáktársainkat is.

A főtéri Szent Mihály-templomban tartott tanévnyitó szentmise lelkiekben tett gazdagabbá bennünket. Aktívan bekapcsolódtunk a liturgiába, mint ministránsok, vagy az olvasmányok felolvasói. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a kiváltság nekünk, katolikus gimnazistáknak megadatik.

Nem akármilyen élmény úgy kezdeni a tanévet, hogy értünk imádkozik az egész közösség. A szentmisét a tanárok és diákok sikeréért ajánlották fel és Ft. Horváth István volt a főcelebráns. A főegyházmegyei főtanfelügyelő lelkesítő szavai reménységet sugároztak, kiemelve a szeretetben való együttműködést, kitartást, valamint az alapos munkára való fölkészülést. – Iskolánk a megújulás és jövő iskolája, az erkölcsi tartásban jeleskedő modern fiatal nevelésére irányul – mondta el iskolánk igazgatója. Felemelő érzés töltött el bennünket, hogy szülők, diákok, tanárok egyaránt hálát adtak Istennek eddigi sikereinkért, s áldást kértek az új tanévre.

Ezt követően részt vettünk a Szent Mihály-templom búcsúünnepén, ahol megcsillogtathattuk kórusbeli képességeinket. A nagy keresztény közösségnek mi kicsiny tagjai, lelkesedéssel vállalunk szerepet a közösségi élet minden területén. A Római Katolikus Nőszövetség évadnyitó-ünnepségén szintén jeleskedett iskolánk kórusa, Török Áron XI. osztályos diáktársunk zongorakíséretében. Az egymásra való odafigyelést élhetjük át a közös diákmiséken, amelyek segítenek a mindennapok szürkeségének átvészelésében. Igazi lelki megújulást nyújtanak a reggeli, közös áhítatok, a közös éneklések, az összetartozás, a várva várt kirándulás és megannyi érdekes program.

Otthon érezzük magunkat ebben az iskolában mi, kilencedikes diákok, pedig csak alig néhány hete tekinthettünk bele az iskola életébe.

Pásztor Johanna
Juhász Imre
IX. osztály

vissza az elejére


Apáczai Csere János Elméleti Líceum
Vajon mások is így vannak ezzel?

(12. oldal)

Alig kezdődött meg az idei tanév, mi, tizenkettedikesek már javában hozzáláttunk az ügyes bajos dolgok megszervezgetéséhez.

Sajnos, nem elég, hogy naponta számtalanszor halljuk tanárainktól (és nem csak!!!) az ÉRETTSÉGI szót, de még, amikor egymás közt vagyunk is gyakran eszünkbe jut. Nem vagyunk képesek megszabadulni e nyomasztó gondolattól.

Lassan-lassan mindannyiunkban tisztázódik, hogy az idei év nem egy átlagos tanév: számunkra ez az utolsó.

Már az első híreket sem tekinthetjük örömtelieknek, hiszen sokak számára csalódást okozott, hogy nem érettségizhetünk testnevelésből. (Persze, még folynak a tárgyalások, de ha a végső döntésre várunk, egyszer csak azt vesszük észre, hogy már június eleje, és mi még ki sem választottuk azt a tantárgyat, mely a torna helyét elfoglalva, szívünkhöz és eszünkhöz is közelebb áll. Így szépen lassan három, négy, sőt öt csoportba szerveződve tanuljuk a választható érettségi tantárgyakat. Ezzel, a „Le kell ülni és tanulni", vagy a magabiztosabbak esetén, a „Holnaptól tanulok" feliratú lapocskák felkerülnek az íróasztal, a tükör, legrosszabb esetben az ágy fölé. Egyesek szerint így mindig eszünkbe jut, hogy tizenkettedikesek vagyunk.

Ám nemcsak ezek az úgynevezett, emlékeztető (stresszelő) feliratok juttatják eszünkbe a végzős tennivalókat, hanem a mindennapos „Holnapra x összeget kell összegyűjteni" című kiadások is.

Persze mindezek mellett nem szűnünk meg vitatkozni arról sem, hogy az igencsak bő választék közül melyik is az igazán megfelelő színárnyalat, amely a ballagási kosztümünkhöz szóba jöhet. Az osztálytársaim többsége lány, ezért újabb problémát jelent a ruha, zakó és persze a szoknya hossza és modellje is. Nem vagyunk egyformák sem magasságban, sem szélességben, ezért nehezen jutunk közös nevezőre. Ha valamilyen csoda folytán ez mégis sikerülne, a következő napon egy divatszakértő biztosan rávesz arra, hogy a modelltől, de még az oly nehezen kiválasztott színről is lemondjunk. (De kérdem én, miért ne valósíthatnánk meg saját elképzeléseinket, legalább ezen a téren?!?!)

Bizonyára egy év múlva bánni fogjuk, hogy nem hallgattuk meg egymás véleményét, és azt is, hogy nem használtuk ki az utolsó licis évünket.

Sokak szerint ez még csak a kezdet, de ha így folytatjuk, mi lesz velünk (belőlünk) az év végére? Miért nem használjuk ki még ezt a pár hónapot (csak?!?!?) és érezzük jól magunkat együtt?

Butyka Anna
XII. C

vissza az elejére


Hogyan élj túl mindent?

(12. oldal)

Hasznos tanácsok tiniknek
Legszívesebben meglapulnál, elbújnál a tanáraid, az osztálytársaid, a családod elől. Pedig épp az ellenkezőjét kellene tenned: felemelni a fejedet, bátran a szemükbe nézni, és legyűrni a mindennapok haragját. Olyan módszert kell találnod, amely gyógyítja a lélek sebeit. Ami úgy hat, mint a hidratálókrém a kiszáradt bőrre. Érzelmi rugalmasságra kell szert tenned.Pszichológusok már kidolgoztak különböző technikákat, hogy felül tudjunk emelkedni a problémákon. Segítségükkel már az első alkalommal legyűrheted negatív érzelmeidet, idővel pedig megtanulhatod, hogyan győzedelmeskedhetsz hirtelen feltörő indulataidon.

Hallgass az ösztöneidre!
Egy fárasztó nap után lazító fürdőt veszel, ha szomorú vagy, odahívod a cicádat vagy a kutyádat, és megsimogatod. Ha dühös vagy, lehet, nekiállsz a tűzhely súrolásának, vagy kocogással vezeted le a feszültséget. Ilyenkor a tűzhely csak úgy ragyog, a szokásos távot pedig sokkal hamarabb lefutod. Ezek jó módszerek a stressz oldására. A megnyugtatás eszközét már a csecsemők és a kisgyerekek is gyakorolják, amikor ujjukat szopják, hogy hamarabb elaludjanak. De mi van, ha fejünkben kavarognak a gondolatok, szívünket gyilkos indulatok töltik be?

Stabilizálás: Nézz körül a szobában, és nevezz meg hangosan három különböző tárgyat, ami fontos neked! Vedd a kezedbe kedvenc fényképedet, ami szeretteidet, egy kellemes emléket ábrázol! Bújj bele a legkényelmesebb pamutpólódba, hidd el, megnyugszol!

Evés helyett
Ha elöntött az önsajnálat, sokszor evésbe, ivásba, vagy épp esztelen vásárlásba menekülsz? Azzal áltatod magad: legalább te szeresd saját magadat, ha már más nem teszi. Az ilyen önrontó pótcselekvések helyett meg kell ismerned önmagadat. Ugyanis ha jóban vagy saját magaddal, könnyebben meg tudod vívni mindennapi harcaidat. Az önismeret segítségével leküzdhető a düh, a lelki nyomás, pozitív irányba fordítható a kisebbségi komplexus.

Lazítás: Feszítsd meg az egyik izomcsoportodat (pl. szorítsd ökölbe a kezed) néhány másodpercig, amennyire csak tudod, majd engedd el magad. Koncentrálj a különbségre, amit a feszítés és a lazítás között érzel!

Becsüld magadat!
A kisebbrendűségi érzés általában a gyerekkorban fejlődik ki az olyan megjegyzések hatására, mint a „ha így folytatod, semmi sem lesz belőled", vagy „bezzeg a bátyád vagy nővéred". Aki ezt hallja, eleve alkalmatlannak találja magát a munka elvégzésére, meg sem próbál felnőni a feladatokhoz. Pozitív megerősítésre, bátorításra van szükség. Önszuggesztióval segíthetsz magadon, addig mondogatod: „igenis, meg tudom csinálni", amíg valóban sikerül. De optimistán látni a jövőt valóban nehéz, ha éppen semmi sem sikerül.

Összehasonlítás: Sorold fel, kihez vagy mihez képest vagy aktívabb, csinosabb, türelmesebb, egészségesebb, vidámabb stb.

(folytatjuk)

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Október 6., péntek

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,490/3,525

2,750/2,780

1,26/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Október 9., hétfő

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5212 lej, 1 USD = 2,7766 lej, 100 magyar forint = 1,2858 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(15. oldal)

Két szőlőszem gurul az úton. Azt mondja az egyik:
– Mindjárt itt az úthenger!
– Mikor?
– Must...

vissza az elejére


HIRDETÉS

(15. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(15. oldal)

Eladó 1 tonnás Barkas teherautó 1100-as Volkswagen Golf motorral, hitelesítve, jó állapotban. Ára: 1600 euró, alkudható. Telefon: 0744-427268. (0001)

vissza az elejére


INGATLAN

(15. oldal)

Eladó a Béke téren kétszobás, 42 négyzetméteres, udvarra néző lakás. Telefon: 0744-751291. (0016)

Eladó egyszobás lakás Marosvásárhelyen, az orvosi egyetem közelében. Telefon: 0729-007692, 0365/404-530. (M)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(15. oldal)

Gázipari berendezések szervízelésére munkatársat keresünk. Elvárások: szakirányú képzettség, jogosítvány. Előnyt jelent a román és magyar nyelv ismerete mellett más – angol, német – nyelv ismerete. Cím: MEAT-GÁZGÉP Kft, 0746-138316, e-mail: heat_gazgep@yahoo.com (0401754)

Gitárost és basszus gitárost keresünk a Marko Polo rockegyüttesbe. Telefon: 0264/539-865, e-mail: gal_feri@yahoo.com (0023)

vissza az elejére


SZOLGÁLTATÁS

(15. oldal)

Számítógép javítását vállalom. Minőségi munka kedvező áron. Telefon: 0745-298155, 0765-413518. (0023)

vissza az elejére


MAGÁNÓRÁK

(15. oldal)

Matematikát és számítógépkezelést tanítok. Telefon. 0745-298155, 0765-413518. (0023)

vissza az elejére


GYÁSZHIR

(15. oldal)

Szomorú szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, rokon,
özv. VÉGH KÁLMÁNNÉ
SZABÓ EMMA,
életének 93. évében, rövid szenvedés után elhunyt. Örök nyugalomra október 7-én, szombaton 13 órakor helyezzük a Házsongárdi temető nagykápolnájából. Felejthetetlen emlékét szívében őrzi BÁNATOS CSALÁDJA. (0015)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(15. oldal)

Fájó szívvel , örök szeretettel emlékezünk a ma öt éve elhunyt drága feleségre, édesanyára, anyósra, nagymamára és jó szomszédra,
GÁSPÁR GYULÁNÉ
BODÓCZI BORBÁLÁRA.
Soha nem feledjük. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. A CSALÁD. (0011)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
B-liga, előzetes: a döntetlen is kisiklást jelentene

(16. oldal)

Mindhárom Kolozs megyei csapat hazai pályán játssza szombat dél-előtt 11 órakor a bajnoki találkozóját. Minden esetben győzelem az elvárás, akár a döntetlen is kisiklást jelentene.

A Kolozsvári U FC a Râmnicu Vâlcea-i MSC-t fogadja a Ion Moina Stadionban, az oltyán város együttese tavaly a feljutásért küzdött, idén viszont már a másodosztályban való megmaradás a célja. Adrian Falub együttesében Székelynek húzódása van, de remélik, hogy a gólzsák csatár felépül a mérkőzés időpontjáig. Lehetséges, hogy ismét szót kap Unguruşan – nyilatkozta a vezetőedző. Jelenleg a diákcsapat a második, élvonalbeli szereplést biztosító helyen áll, de nem titkolt célja a nyugati csoport elsőségének visszaszerzése. Ehhez viszont kötelező módon győznie kell.

Végre könnyebb (ha létezik ilyen) mérkőzésre számíthat a Dési Egyesülés, Dorel Mureşan edző csapata a Vânju Mare-i Building gárdáját fogadja. Igaz, a sérülések ezen héten sem kerülték el az erdélyi csapatot. Mitut és Ţârleát az anyaegyesület, a Kolozsvári CFR-Ecomax visszahívta (utóbbi amúgy sem szerepelhetett volna, mert a legutóbbi bajnoki találkozón begyűjtötte negyedik sárga lapját), rajtuk kívül Franiov küzd komoly orvosi problémákkal. Jó hír viszont, hogy Ambrus és Chiorean meggyógyult, és vállalja a játékot. Mivelhogy a Kolozsvári CFR-Ecomax „visszaköltözött" a Gépész utcai stadionba, a szatellitcsapat most már nyugodtan használhatja a pályát, nem kell a vásártéren edzenie. Egyébként a dési labdarúgó együttes csütörtöktől edzőtáborban készült a megmérettetésre. Mondanunk sem kell, esetükben is érvényes a „három pont kötelező" jelszó, hiszen a kiscsapat elleni siker a középmezőnyhöz való felzárkózást jelentené.

Legnehezebb dolga az Aranyosgyéresi Sodronyiparnak van, mert táblázatbeli „szomszédját", a Târgoviştei FC-t fogadja (a „drótosok" a 6., a târgovişteiek az 5. helyet foglalják el). Az utóbbi időkben bemutatott jó szereplés – legutóbb például 2–0-s siker Râmnicu Vâlceán – győzelmi reményekre jogosítja fel Ioan Tătăran tanítványait.

A B-liga nyugati csoportjának teljes programja: Dési Egyesülés–Vânju Mare-i Building, Kolozsvári U FC–Râmnicu Vâlcea-i Oltchim, Aranyosgyéresi Sodronyipar–Târgoviştei FC, Medgyesi Gázmetán–Temesvári CFR, Mioveni-i Dacia–Nagyváradi Bihar FC, Nagybányai FC–Gyulafehérvári Egyesülés, Lupényi Bányász–Lugosi Auxerre, Vajdahunyadi Corvin–Resicabányai MFC és Temesvári Politechnika II–Caracali FC.

(erkedi, póka)

vissza az elejére


Európa-bajnoki selejtezők: 22 mérkőzés a kontinensen

(16. oldal)

Románia a hét végén ismét pályára lép a kontinens viadal selejtezőinek keretében, Victor Piţurcă szövetségi kapitány együttese a harmadik mérkőzését vívja a sorozatban. Egy félsiker és egy siker után (2–2 Konstancán a bolgárokkal szemben, miután 2–0-s vezetést elpackáztak Mutuék; továbbá 2–0-s győzelem Albániában) a három pont megszerzése szinte kötelező a továbbjutás szemszögéből. Az ellenfél Fehéroroszország lesz, amely eddigi története során nem sok vizet zavart a továbbjutás szempontjából. Érdekesség, hogy a vendégeknél szót kaphat a Bukaresti Dinamóban idegenlégióskodó Vlagyimir Gaev kapus is.

Az összecsapás 20.15 órakor kezdődik, élőben közvetíti az RTV1 adó.

A G-csoportban konstancai mérkőzésén kívül még a Bulgária–Hollandia és Szlovénia–Luxemburg összecsapásokat rendezik, Albánia szabadnapos.

Az állás:

1. Hollandia 2 2 0 0 4–0 6
2. Bulgária 2 1 1 0 5–2 4
3. Románia 2 1 1 0 4–2 4
4. Albánia 2 0 1 1 2–4 1
5. Fehéroroszország 2 0 1 1 2–5 1
6. Luxemburg 1 0 0 1 0–1 0
7. Szlovénia 1 0 0 1 0–3 0

*

A magyar és török labdarúgó-válogatott szombaton tizedik alkalommal játszik egymással, amikor a két együttes romániai idő szerint 20.45-kor a budapesti Puskás Ferenc Stadionban Európa-bajnoki selejtezőn méri össze tudását.

Az eddigi kilenc meccsből hat alkalommal nyertek a magyarok, egy döntetlen mellett mindössze két török győzelem született, a gólkülönbség (magyar szempontból) 28–10.

Legutóbb 1995. szeptember 6-án, szintén Eb-selejtezőn mérkőztek egymással a csapatok, Isztambulban 2–0-s török siker született.

A magyarok legutóbb 1990. szeptember 5-én Budapesten, barátságos meccsen nyertek a törökök ellen (4–1).

A törökök eddig egyetlen mérkőzést játszottak a 2008-as, osztrák–svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében: szeptember 6-án, hazai környezetben 2–0-ra nyertek Málta ellen. A magyarok eddigi mérlege: két mérkőzés, egy-egy győzelem és vereség. Bozsik Péter szövetségi kapitány együttese előbb súlyos, 4–1 arányú fiaskó Norvégiával szemben, ráadásul hazai pályán, majd néhány napra rá parádés, 3–1 arányú siker idegenben, Bosznia-Hercegovina ellen.

A C-csoportban a budapesti találkozón kívül az eddigi egyetlen meccsén győztes, címvédő Görögország az éllovas Norvégia legjobbjait fogadja, míg a pont nélküli Moldovához a három ponttal álló Bosznia-Hercegovina csapata látogat.

A csoport állása:

1. Norvégia 2 2 0 0 6–1 6
2. Törökország 1 1 0 0 2–0 3
3. Bosznia-H. 2 1 0 1 6–5 3
4. Görögország 1 1 0 0 1–0 3
5. Magyarország 2 1 0 1 4–5 3
6. Moldova 2 0 0 2 0–3 0
7. Málta 2 0 0 2 2–7 0

*

A magyar–török és román–fehér-orosz találkozó mellett 20 mérkőzést rendeznek szombaton a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében.

A játéknapon a legnagyobb várakozás az olaszok Ukrajna elleni hazai mérkőzését előzi meg. A világbajnok együttes nagyon rosszul kezdte a sorozatot, első mérkőzésén csak döntetlenre volt képes a vendég Litvánia ellen, míg később simán kikapott Franciaországban, így két meccs után mindössze egy ponttal áll.

Az eddigi teljesítmény miatt rengeteg kritikát kapott Roberto Donadoni, a Marcello Lippit váltó új szövetségi kapitány csapatának mindenképpen győznie kell Rómában, ha nem akar a sorozat elején nagy hátrányba kerülni riválisaival szemben. Ennek érdekében a fiatal szakvezető több eddig általa hanyagolt vb-győztest is beválogatott. Így ismét ott van a keretben Alessandro Del Piero, Mauro Camoranesi és Luca Toni is.

Szintén győzelmi kényszer alatt lép pályára a spanyol nemzeti együttes Svédországban, a gárdának Észak-Írországban elszenvedett kínos kudarcát kell feledtetnie szurkolóival. Nehezíti a helyzetet ugyanakkor, hogy kifejezetten feszült a helyzet a csapat körül, Luis Aragoñes kapitány válogatási rendszerét rengetegen bírálják, miután többek között Raúlt és Joaquint sem hívta be a keretbe.

„Jelenleg a válogatott egy vicc. Óriási a káosz a csapatban és érezhetően Luis nem tudja megoldani a problémát" – nyilatkozta feldúltan Joaquin, hozzátéve: tisztában van azzal, hogy nehéz lesz ezek után visszakerülnie a nemzeti gárdába.

A további szombati program:

A-csoport: Kazahsztán–Lengyel-ország, Örményország–Finnország, Szerbia–Belgium és Portugália–Azerbajdzsán.

A csoport állása: 1. Finnország 4 pont/2 mérkőzés (4–2), 2. Szerbia 4/2 (2–1), 3. Belgium 4/2 (1–0), 4. Kazahsztán 2/2, 5. Portugália 1/1 (1–1), 6. Azerbajdzsán 1/2 (1–2), 7. Len-gyelország 1/2 (2–4), 8. Örményország 0/1.

B-csoport: Feröer-szigetek–Litvánia, Skócia–Franciaország, Olasz-ország–Ukrajna.

A csoport állása: 1. Skócia 6 pont/2 mérkőzés (8–1), 2. Franciaország 6/2 (6–1), 3. Grúzia 3/3 (8–6), 4. Ukrajna 3/1 (3–2), 5. Litvánia 1/2 (2–3), 6. Olaszország 1/2 (2–4), 7. Feröer-szigetek 0/2.

D-csoport: Wales–Szlovákia, Csehország–San Marino és Ciprus–Írország.

A csoport állása: 1. Németország 6 pont/2 mérkőzés (14–0), 2. Csehország 6/2 (5–1), 3. Szlovákia 3/2, 4. Wales 0/1 (1–2), 5. Írország 0/1 (0–1), 6. Ciprus 0/1 (1–6), 7. San Marino 0/1 (0–13).

E-csoport: Oroszország–Izrael, Anglia–Macedónia és Horvátország–Andorra.

A csoport állása: 1. Anglia 6 pont/2 mérkőzés (6–0), 2. Izrael 6/2 (5–1), 3. Macedónia 3/2, 4. Oroszország és Horvátország 1/0 (0–0), 6. Észtország 0/2 (0–2), 7. Andorra 0/2 (1–9).

F-csoport: Svédország–Spanyol-ország, Lettország-Izland és Dánia–Észak-Írország.

A csoport állása: 1. Svédország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Spanyolország 3/2 (6–3), 3. Dánia 3/1 (2–0), 4. Izland 3/2 (3–2), 5. Észak-Írország 3/2 (3–5), 6. Lettország 0/1 (0–1), 7. Liechtenstein 0/2 (1–7).

Összeállította:P. J. A.

vissza az elejére


Lemaradt Bukarest az UEFA-kupa döntőről

(16. oldal)

Nem kapta meg a 2009-es labdarúgó UEFA-kupa rendezésének jogát Bukarest. A végső szavazáson Isztambul győzött. Mircea Sandu szövetségi elnök szerint ettől nem fog megtorpanni a stadionfelújítási program, s jövőben megkísérelik a 2010-es UEFA-kupa döntő rendezési jogának megszerzését.

vissza az elejére


Barthez visszavonult, de nem szomorkodik

(16. oldal)

Fabien Barthez, a francia labdarúgó-válogatott korábbi kapusa bejelentette visszavonulását.

„Futball nélkül is remekül fogom érezni magam" – mondta a 35 éves hálóőr.

Barthez 1990-ben Tou-louse-ban kezdte profi pályafutását, legnagyobb sikereit 1998-ban és 2000-ben érte el, amikor a francia nemzeti együttessel előbb világ, majd Európa-bajnoki címet nyert.

A nyári németországi vb-n is ő védett, ezúttal ezüstéremig jutott a francia csapattal.

A Bajnokok Ligáját egyszer, 1993-ban, az Olym- pique Marseille együttesével nyerte meg.

Barthez tavaly májusban közölte, hogy a németországi vb után befejezi pályafutását.

vissza az elejére


Lejátsszák a 113 évvel ezelőtti német bajnoki döntőt

(16. oldal)

Több mint egy évszázados késéssel, jövő nyáron lejátsszák az 1894-ben elmaradt német labdarúgóbajnoki döntőt.

Az 1. Hanauer FC és a berlini Viktoria 89 vívta volna a 113 évvel ezelőtti finálét, csakhogy a hessenieknek nem volt elég pénzük a fővárosba utazni, így a szövetség illetékesei a Viktoriának ítélték oda a Bundesliga első bajnoki címét.

„Végre összeszedtük az útiköltséget, úgyhogy a pályán is eldőlhet, melyikünk a jobb" – jelentette ki Thomas Tamberg, a jelenleg a területi ligában érdekelt Hanau klubelnöke.

A két egyesület mindazonáltal nem akarja átírni a sportági történelemkönyvet, azaz az oda- és visszavágóból álló párharc kimenetelétől függetlenül a Viktoria marad a bajnok.

vissza az elejére


A koronaherceg lesz a következő dán NOB-tag

(16. oldal)

Frigyes koronaherceg lesz Dánia következő képviselője a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB). A 38 éves trónörökös – akinek szerepvállalását Jacques Rogge NOB-elnök is támogatja – a 2002-ben hivatalba lépett Kai Holmot váltja fel 2009-ben, aki akkor éri el a 70 éves felső korhatárt.

Frigyes herceg maga is tevékeny sportember, ugyanis vitorlázásban, lóversenyben és maratoni futásban jeleskedik.

vissza az elejére


Új képviselő a NOB-ban
RÖGBI
A Világkupa Bukarestben

(16. oldal)

Nem kell megijedni, nem érkeznek Bukarestbe a rögbisport világsztárjai, csupán az eredeti serleget mutatják be a szombati Románia–Grúzia Világkupa-selejtező mérkőzés alkalmával. Ezzel a trófeával jutalmazzák a jövőben a világ legjobb csapatát. A masszív ezüstből készült, arannyal futtatott serleg igen értékes, a repülőtérről páncélautó viszi a helyszínre, s végig, amíg Romániában lesz, biztonságiak hada felügyel rá.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Vb-döntő: Topalov sötéttel nyert

(16. oldal)

A bolgár Veszelin Topalov sötéttel nyerte a nyolcadik partit a dél-orosz-országi Elisztában zajló, címegyesítő sakkvilágbajnoki döntőben az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen és 4–4-re alakította az állást.

A csütörtöki játszmában Kramnyik több, a szakemberek elemzése szerint megmagyarázhatatlan és ilyen szinten szokatlan hibát követett el. A mérkőzés 52 lépés után ért véget.

Elemzők úgy vélik, hogy Kramnyik dekoncentráltságában szerepe lehetett Topalov és csapatának zavaró akcióiban. A bolgár sakkozó menedzsere, Szilvio Danailov szerdán egy levelet juttatott el a nemzetközi szövetséghez (FIDE), melyben azzal vádolja Kramnyikot, hogy az első négy parti során azért ment ki gyakran a WC-re, mert ott segítőivel számítógépen elemezték az állást és a gép „súgott" a sakkozónak.

Kramnyikék is küldtek egy levelet, amelyben cáfolták a másik oldal vádjait.

A szerdai, hetedik játszma után Topalov előbb majdnem félóráig váratta Kramnyikot a közös sajtótájékoztatón, majd közölte, csak vetélytársától külön válaszol az újságírók kérdéseire.

A két nagymester a végeredménytől függetlenül egymillió dolláron osztozik a tizenkét játszmás finálé után. A sikerhez 6,5 pontot kell gyűjteni, 6–6 esetén négy rapidjátszmára, majd – ha szükséges – két villámpartira kerül sor.

A kilencedik felvonást a pénteki szünnap után szombaton rendezik.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András