Felül kell vizsgálni az ingatlan-visszaszolgáltatást?
Pavelescu szerint Erdélyben feudális viszonyokat teremtenek

(1., 5. oldal)

Nehézkes restitúció, „szűkülő" kilátások (Rohonyi D. Iván felvétele)

– Ha a történelmi magyar egyházak által visszakövetelt kolozsvári ingatlanokat mind visszaszolgáltatják, megerősítik azt az elméletet, hogy a románság 400 éven keresztül nem épített itt semmit, hogy csupán egy megtűrt nép volt – hangoztatta tegnap Kolozsváron Aurelian Pavelescu Kereszténydemokrata Néppárti (KDNPP) képviselő. A politikus szerint az egész visszaszolgáltatási eljárás feudális gondolkodásra, a feudális jog visszaállítási szándékára vall, ami elfogadhatatlan most, a XXI. században. Pavelescu, aki civilben jogász úgy véli: a templomokon kívül, valamennyi egyházi ingatlan visszaszolgáltatása elfogadhatatlan, törvénytelen és alkotmányellenes. Ha így folytatjuk, az egyházak maholnap erdélyi falvak százait fogják visszakövetelni, jobbágyostól-mindenestől – fogalmazott Aurelian Pavelescu.

A képviselő nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a közvéleményt érzékennyé tegye az ügy iránt: a kolozsváriak meg kellene hogy védjék városukat, a románságnak nem lenne szabad hagynia, hogy visszaállítsák az Unio Trium Nationumot. A politikus elmesélte, hogy tegnapelőtt, a KDNPP székházában lezajlott egy beszélgetés, amelyen részt vett több, az ügy iránt érdeklődő kolozsvári értelmiségi: Vasile Lechintan, Pop Cornel, Pop Alexandru, Vasile Iuga, Adrian Gurzau, és mások. Megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy szervezetet, amely tájékoztatja majd a közvéleményt, és nyilvános vitákat, fórumokat szervez a visszaszolgáltatásokról. Pavelescu leszögezte: ez nem etnikai, és nem felekezeti, hanem jogi kérdés, és nem lenne szabad szenzációt faragni belőle.

A KDNPP-s képviselő tegnapi sajtóértekezletén valamennyi történelmi magyar egyházat hevesen támadta, de leginkább a Római Katolikus Státus ellen emelt kifogásokat. Kifejtette, hogy szerinte a gyulafehérvári érsekség nem tekinthető a Státus jogutódjának, mivel ez utóbbi egy egyházzal rivalizáló laikus szervezet volt. Ugyanakkor úgy véli: a Státus és az egyház csupán gondozta ezeket az ingatlanokat, a tulajdonos a magyar, illetve később az osztrák–magyar korona volt. A trianoni döntést követően – Pavelescu szerint – az ingatlanok magától értetődő módon a román korona tulajdonába kerültek, ennek jogutódja pedig a mai román állam, tehát az egyház keresetének nincs semmilyen jogi alapja.

A politikus kifejtette: ezt a jogi helyzetet számos hivatalos okmány, bírósági döntés is szentesíti, de a visszaszolgáltatás során ezeket a papírokat elfelejtik, eltüntetik, a telekkönyveket meghamisítják, a helyi hatóságok pedig úgy viselkednek, mintha nem érdekelné őket a dolog.

A Vatikáni Konkordátumot 1948-ban megsemmisítették, és ez nem egy kommunista döntés volt, mert Európa legtöbb országában így tettek – hangsúlyozta Pavelescu hozzátéve –, a román alkotmány nem is tesz lehetővé semmilyen konkordátumot, semmi olyan okmány, szerződés aláírását, amely a római pápának fennhatóságot biztosítana romániai ingatlanok felett.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, László Attila ezzel kapcsolatosan úgy vélekedett: Pavelescu politikai tőkét akar kovácsolni magának ennek kapcsán. A megyei elnök megjegyezte: annak idején mindegyik egyház létrehozta azt a többnyire laikus szakemberekből álló szervezetet, amelyre az egyházi vagyon – különösen az ingatlanvagyon – kezelését bízta. A római katolikus egyház esetében ez a szervezet a Státus volt, amelynek tagjai ingyen és bérmentve vállalták azt a feladatot, hogy az alaposan meggyarapodott egyházi vagyont legjobb tudásuk szerint, az egyház és a közösség érdekében kezeljék. A tulajdonos tehát minden esetben az egyház volt, a Státus csupán igazgatta a vagyon sorsát – hangoztatta László Attila.

A Római Katolikus Státus szóvivője, Hajdú Gábor kijelentette: Romániában minden visszaszolgáltatás, visszakövetelés esetében a referencia-dátum 1945 március 6. Aki igazolni tudja, hogy azon a napon valami a tulajdona volt, annak van jogalapja a visszaigénylésre. Olyan ez, mint egy új időszámítás kezdete: az összes visszaszolgáltatásról szóló jogszabály ezt használja. Nem kell visszamenni sem Mária Terézia, sem II. József, vagy az erdélyi fejedelmek koráig, és nem szükséges kideríteni, hogy a vagyont hogyan szerezték – fogalmazott Hajdú.

A státus-szóvivő hozzátette: Románia 1927-ben kötötte meg a Vatikáni Konkordátumot, és az érvényben maradt egészen addig, amíg a kommunista hatalom meg nem szüntette azt. Mi fontosabb Pavelescunak: a két világháború közötti román állam által megkötött egyezmények, amelyek a belső román jog részeként, a nemzetközi jogviszonyok alakulását meghatározták, vagy egy kommunista intézkedés? – veti fel a kérdést Hajdú.

A Státus szóvivője egyébként egyetért az RMDSZ-elnökkel: Pavelescu egy szürke kis ember, akire senki se figyelne, ha nem csapna ilyen botrányokat.

– Hiába is állítja, hogy a dolognak nincs etnikai tartalma, mert biztos vagyok benne, hogy ha én egy névtelen kis bojár leszármazottjaként visszakövetelném fél Moldovát, nem lenne semmi gond – fogalmazott Hajdú Gábor.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Sztrájkolnak a besztercei diákok

(1., 8. oldal)

Tegnap is folytatták tiltakozó akciójukat azok a besztercei diákok, akik tegnapelőtt a tantermekben uralkodó elviselhetetlen hideg miatt vonultak utcára. Több mint 300, az Avram Iancu Általános Iskolában tanuló fiatal döntött úgy hétfőn, hogy tanáraival együtt a Beszterce-Naszód Megyei Prefektúra elé vonul a hideg osztálytermek miatt tiltakozni.

A diákok Meleget akarunk! feliratú táblákkal a prefektúra épületétől rendőri felügyelet alatt vonultak végig a város utcáin egészen az iskolájukig. Az iskola küldöttsége már hétfőn találkozott Gheorghe Tuţă alprefektus és Horaţiu Catalano tanfelügyelő vezetésével. A megbeszélésen az alprefektus elmondta: a hatóságok mindent megtesznek, hogy már a jövő héten beindítsák a fűtést, egyelőre azonban a gázszolgáltatóval egyezkednek, aki – a csődbe ment Proditerm Hőszolgáltató cég hatalmas hátraléka miatt – mindeddig visszautasította a szerződés aláírását. A tanfelügyelő igazat adott a diákoknak, de szerinte a sztrájk nem oldja meg a problémákat.

Több besztercei iskola diáksága már öt nappal ezelőtt figyelmeztette tanárait a tiltakozó akcióra, arra hivatkozva, hogy már két hete ott fagyoskodnak a fűtetlen osztálytermekben, de a város vezetése mégsem tett semmit. Camelia Tabără az Andrei Mureşanu Szakközépiskola igazgatója a múlt csütörtöki tanácsülésen is bejelentette, hogy számos iskola fiatalsága sztrájkra készül.

Vasile Moldovan polgármester elmondta, hogy sajnos még nem találtak megoldást erre a problémára. – Az Eon Gaz vállalat csak akkor írja velük alá a szerződést, ha kifizetik a Proditerm cég hat milliós adóságát – magyarázta a polgármester. – Fordulhatnánk a többi 27 gázszolgáltató céghez is, de teljesen hiábavaló, mert az egész gázszolgáltató hálózat az Eon Gaz cég tulajdonában van – tette hozzá.

A központi hőszolgáltató rendszer 12 besztercei iskolát és líceumot lát el. A hőközpontot már négy hónapja beszerelték, de a fűtőtestek nem melegítenek, amíg a helyi tanács tulajdonában lévő új cég nem kap működési engedélyt, és nem írják alá a szerződést a gázszolgáltató céggel és az előfizetőkkel.

vissza az elejére


Letartóztatták a zsarolással vádolt újságírókat

(1., 9. oldal)

Hétfőn éjjel a bírók 29 napos előzetes letartóztatásba helyeztek ötöt abból a hat kolozsvári újságíróból, akiket azzal vádolnak, hogy két éven át politikusokat, közintézmények vezetőit, üzletembereket zsaroltak, jogtalan haszonra téve szert ily módon. Az őrizetbe vettek fellebbeztek a döntés ellen.

A többek között a Bună Ziua, Ardeal napilapot és a Gazeta de Cluj hetilapot megjelentető Gazeta tröszt alkalmazottaira a Szervezett Bűnözés- és Terrorizmusellenes Bűncselekményeket Kivizsgáló Igazgatóság (DIICOT) álarcosai csaptak le tegnap: a vádlottakat őrizetbe vették és kihallgatták, házaikat átkutatták, a szerkesztőségek számítógépeit pedig lefoglalták bizonyíték végett.

A hat vádlott: Liviu Man – igazgató, a ’90-es évek egyik kiváló helyi újságírója, a BBC volt tudósítója, az állami televízió kolozsvári szerkesztőségének egykori vezetője; Ioan Oţel – a lap oknyomozó osztályának vezetője, volt rendőrbiztos, a rendőrség szervezett bűnőzés elleni ügyosztályának egykori főnöke, aki 2005-ben egy éjszakai mulató körül kirobbant szexbotrányt követően távozott a rendőrségtől; Adrian Avarvarei – a Belügyminisztérium hírszerző osztályának volt tisztje, aki 2000-ben nyugdíjazta magát szintén egy botrány miatt; Aurel Mureşan – ügyintéző igazgató, Dorel Vidican – a tröszt egyik alapítótagja, volt újságíró; Anca Cocuţ – a Gazeta de Oradea reklámosztályának vezetője. A vád szerint – folyamatos, minősített zsarolás, bűnszövetkezetbe való szerveződés jogtalan haszonszerzés céljából – azzal fenyegettek meg politikusokat, üzletembereket, közintézmények vezetőit, hogy valós vagy valótlan, őket lejárató ügyeket hoznak nyilvánosságra, amennyiben nem kötnek reklámszerződést lapjukkal, az így 2004 óta befolyt összegek nagy részét pedig egymás között elosztották.

A Bună Ziua, Ardeal tegnap mindössze négy oldalon jelent meg, amelyből hárman korábban napvilágot látott cikkeket nyomtak újra. Ezek a vélt feljelentők kétes ügyleteit tárták fel és Toma Rust, a DIICOT területi vezetőjét tüntetik fel rossz színekben. A címlapon a hétfői eseményeket taglalva a törvénytelenségen rajtakapott személyek bosszúját, visszaélését, övön aluli ütését látja a lap a botrány mögött, Aurelian Grama és Dan Pârcălab, a Gazeta Trust általános igazgatója, illetve fejlesztési igazgatója pedig vezércikkben aljas besúgóknak nevezi a vádlókat, úgy vélve, hogy az újságírók hajszolása nemzeti sport Romániában.

(balázs)

vissza az elejére


Kétszázalékos csökkentés

(1. oldal)

Két százalékkal csökkentik jövőtől a társadalombiztosítási alaphoz való hozzájárulást, nyilatkozta kedden Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, aki ezáltal ellentmondott Traian Băsescu államfő hétfői kijelentésének. Băsescu hétfőn egy gazdasági szemináriumon a társadalombiztosítási alaphoz való hozzájárulás három százalékos csökkentéséről beszélt.

vissza az elejére


Egyhangúlag elfogadott Feddhetetlenségi Ügynökség

(1., 5. oldal)

Elfogadta a képviselőház tegnap az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség létrehozását előíró törvénytervezetet. A jogszabály megosztotta a kormánykoalíciós honatyákat, ennek ellenére a tegnapi voksoláson a parlamenti pártok egyhangúlag támogatták a jogi bizottságban kialakított szövegváltozatot.

A Monica Macovei igazságügyi miniszter által előterjesztett jogszabály kapcsán rengeteget vitatkozott a romániai politikai elit. Nem is csoda, hiszen a jogszabály érzékeny témát érint: a tisztségviselők, hivatalnokok vagyonellenőrzési módját írja elő. Hivatalosan csak a Demokrata Párt (DP) és a Nemzeti Liberális Párt (NLP) állt ki a törvény Monica Macovei által beterjesztett radikálisabb változata mellett, így az RMDSZ, a Konzervatív Párt (KP), valamint a két ellenzéki párt közös összefogásának köszönhetően a jogszabály megszelídült. Egyébként a sajtó korábbi jelentéseiből kiderült, hogy Macovei-el sem a demokraták, sem a liberálisok nem értettek egyet teljes mértékben, de végül mindkét párt úgy döntött, hogy támogatja a tervezetet. A döntés meghozatalakor sokat nyomhatott a latban, hogy a D.A. Szövetség erőteljes korrupcióellenes üzenettel nyerte meg a 2004-es választásokat.

A Feddhetetlenségi Ügynökség alkalmazottai ezek után nem ellenőrizhetik választottaink és a hivatalnokok vagyonát, hanem csak vagyonnyilatkozataikat vizsgálhatják meg. Arra sem kaptak felhatalmazást az ügynökség beosztottjai, hogy az említettek esetleges törvény által szabályozott összeférhetetlenségi és érdekellentéti ügyeik után nyomozzanak.

Az RMDSZ azért ellenezte a tervezetet, mert az a Szövetség vezetői szerint korábbi formája emberi jogokat sértett. Azt is sérelmezték, hogy párhuzamos struktúra keletkezne a bővített hatáskörű ügynökség létrehozásával, hiszen az ügyészséghez hasonló feladatokat kellene ellátnia. Emellett az ellenzéki pártok a két kisebb koalíciós párttal együtt hangot adtak annak a félelmüknek is, miszerint az ügynökség eredetileg elképzelt formájában alkalmas eszköz lenne Macovei, tehát közvetetten Traian Basescu és a demokraták kezében arra, hogy politikai ellenfeleiket meghurcoltassák, és lejárassák a közvélemény előtt.

Macovei tervezete jelentős támogatottságot élvezett a civil szféra részéről is. Meghatározó nem kormányzati szervezetek a jogszabályt ellenző törvényhozókkal is párbeszédet kezdeményeztek, hogy változtassák meg véleményüket, de kísérletük sikertelen maradt. Azzal vádolták meg Macoveihez hasonlóan a bővített hatáskörű ügynökség létrehozását ellenző pártokat, hogy politikusaik rejtegetnivaló vagyonnal rendelkeznek.

A tegnapi voksoláskor azonban a törvény simán átment a képviselőházon, hiszen 251 hónatya adott le igen szavazatot, emellett csak öt ellenvoksot és egy tartózkodást regisztráltak. A liberálisok és a demokraták azért támogatták a szerintük „tartalmilag kiürült" tervezetet, mert negatív üzenetet továbbítottak volna Brüsszel irányába, ha a román parlament nem fogadja el a jogszabályt. A végső szó azonban a szenátusé. A demokraták és a liberálisok abban bíznak, hogy a felsőházban sikerül majd visszamódosítani eredeti formájába a tervezetet. Macovei azt is jelezte, hogy szándékában áll visszavonni a törvényhozásból a jogszabályt, de kétséges, hogy ez a kezdeményezése sikerrel járna, hiszen a házszabályok szerint nem igen van már idő erre.

B. T.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

A jó modor azt jelenti, hogy eltitkoljuk, milyen sokat tartunk magunkról, és milyen keveset a többiekről.

Mark Twain

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A KOLOZSVÁRI LITERÁTOR KLUB november 2-án, csütörtökön, délután 6 órakor tartja első őszi ülését a Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában. Minden érdeklődőt és felolvasót szeretettel várnak.

GYŰLÉST TART a Szabó Dezső Egyesület igazgatótanácsa november 3-án, pénteken du. 5 órakor a Református Kollégiumban. Kérik a vezetőségi tagok megjelenését!

JÓTÉKONYSÁGI KÉRÉSSEL fordul a Romániai Rákellenes Szövetség azon személyekhez, akiknek A2-es és RH pozitív a vércsoportjuk. Ha tehetik, jelentkezzenek véradásra a Nicolae Bălcescu utca 18. szám alatti véradó központban a leukémiában és trombózisban szenvedő 22 éves Stef Bianca Irina megsegítése érdekében. Kapcsolattartó személy: Stef Ioan, 0749-152608.

A X. JUBILEUMI MEZŐSÉGI NÉPZENE- ÉS NÉPTÁNCFESZTIVÁLT szervezi meg a Téka Művelődési Alapítvány (Szamosújvár) és az Archívum Alapítvány (Kolozsvár) november 3–4. között. Pénteken este 8 órától a Téka Házban széki bált tartanak, muzsikál a széki Pali Marci zenekar és a Sóvirág zenekar. Szombaton bemutatkoznak a következő falvakból meghívott adatközlők (táncosok, énekesek, zenészek): Ördöngösfüzes, Kötke, Csaba, Feketelak, Visa, Magyarszovát, Palatka, Mezőkeszű, Csabaújfalu, Búza, Fráta, Mocs. Este 8 órától közös táncházat tartanak, amelyen a meghívott falusi zenekarokon kívül közreműködik a Háromszék zenekar és a szamosújvári Sóvirág.

A SZÁMÍTÓGÉPES MÓDSZEREK A MODERN FIZIKÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁT november 3–4-én szervezi meg az EMT, a BBTE Fizika Karának magyar tagozata és a KMEI Interdiszciplináris Számítógép-szimulációs Munkacsoportja a BBTE központi épületében (Farkas/Kogălniceanu utca 1., II,. em.). A konferencia tudományos bizottsága: dr. Nagy László egyetemi tanár, a konferencia elnöke, dr. Karácsony János egyetemi adjunktus, dékánhelyettes és dr. Néda Zoltán egyetemi tanár. Meghívott előadók: Csernai László (Bergen University, Norvégia), Csörgő Tamás (KFKI, Budapest), Donkó Zoltán (SZFKI, Budapest), Ravasz Erzsébet (Los Alamos National Laboratory, USA), Tőkés Károly (ATOMKI, Debrecen), Vertse Tamás (ATOMKI, Debrecen).

A GENÉZIUS TÁRSASÁG bibliaórájára kerül sor szerda este 7 órakor a Farkas utcai parókia alagsorában. Szeretettel várunk téged is, vegyél részt egy izgalmas beszélgetésen a keresztyénségről, a Szentírásról, a hitről. Közben pedig új emberekkel, új gondolatokkal ismerkedhetsz.

A VÁRANDÓSOK KLUBJA csütörtökön, november 2-án, délután fél öttől tartja heti összejövetelét a Kossuth Lajos/1989. Dec. 21. út 36. szám alatt (hátul az udvarban). Az összejövetel végén Zümmögő – zenés babavárás László Bakk Anikóval.

JONATHAN LITTELL KAPTA AZ ACADÉMIE FRANÇOISE IRODALMI DÍJÁT. Már a szavazás első körében a franciául íródott mű: Les Bienveillantes (A jó szándékúak) mellett döntött a zsűri

A harminckilenc éves Littell 900 oldalon egy SS-tiszt életét dolgozza fel, aki a háború után minden megbánás nélkül gondol vissza gonosztetteire, amellyel egyben a nemzetiszocialista zsidóüldözések részletes képét is megrajzolja. Franciaországban a nyári megjelenés óta 200 000 példányban, meglepően magas számban kelt el a könyv.

Littell Franciaországban nőtt fel, majd az USA-ban járt egyetemre. Barcelonában él. 15 évig humanitárius szervezetekben dolgozott a világ konfliktusokkal terhes részein.

vissza az elejére


Gyertyák gyúlnak a gyász és emlékezés napján

(2. oldal)

Mert a legárvább akinek
még halottai sincsenek
bora ecet könnye torma
gyertyájának is csak korma
álldogálhat egymagában
kezében egyszál virággal
mert a legárvább akinek
még halottai sincsenek.

Kányádi Sándor

Minden évben gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére, s ez nem szégyen, nem is divat, a gyász és emlékezés napja erről szól. Hogy honnan ered ez a szokás, Pozsony Ferenc néprajzkutató számolt be lapunknak.

– Mindenszentek napját már a VIII. századtól november elsején ünnepli a kereszténység. Azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akikről a kalendárium nem emlékezik meg név szerint. Mindenszentek a halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje, így a két nap szorosan összefonódik egymással. Az ünnep a XX. században nyerte el mai formáját, e napon ma is szokás a sírok megtisztítása, feldíszítése és gyertyák gyújtása a halottak emlékezetére. A népi hiedelem szerint ezen a napon a halottak kikelnek a sírjukból, és azért gyújtunk gyertyát, hogy a kiszabadult lelkek újra visszataláljanak nyughelyükre és ne kísértsenek, ne háborgassák az otthon élőket. Egy másik népi szokás szerint, nemcsak gyertyát gyújtottak a visszatérő lelkeknek, hanem élelmet is vittek a temetőbe, egy részét a sírokra helyezték, a maradékot pedig szétosztották a koldusoknak. Manapság a temetőbe járás, a gyertyával való világítás szinte mindenki számára természetes és mint minden más ünnep, ez is egyre inkább komercializálódik – fejezte be gondolatait a néprajzkutató.

Nyugaton november elseje a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, a Halloween. Az egyik legrégibb ünnep, eredete több évszázadra vezethető vissza. Mai formája az idők során a kultúrák és a keresztény mindenszentek napja szokásainak keveredésével alakult ki. Az angol elnevezés katolikus hagyományt idéz: All Hallows Eve, vagyis minden szentek estéje. Napjainkban ha azt halljuk, hogy Halloween akkor rögtön töklámpásokra, meg boszorkányokra gondolunk. Elsősoban a gyerekek szeretik ezt az ünnepet, akik jelmezbe öltözve házról házra járnak és édességet kapnak, a felnőttek pedig jól szórakoznak rajtuk. Európában a Halloween sokáig feledésbe merült, csak néhány helyen elvétve öltöztek jelmezbe és helyeztek el tökdíszeket a lakásban. Az utóbbi időben egyre inkább felélénkül a Halloween ünneplés, valószínüleg az amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán.

Dénes Emese

vissza az elejére


Kolozsvári fotósok Margittán

(2. oldal)

Ünnepélyes keretek között nyílt meg október 29-én délelőtt 11 órakor a kolozsvári EKE fotóklub tárlata Margittán, a művelődési házban. A kiállítás nyolc klubtag 51 képét foglalta magába. A kolozsváriak Vas Géza vezetésével a margittai Helios Fotóművészeti Klub meghívásának tettek eleget szereplésükkel.

A klub vezetői, Posán Lajos és Koszta József népes klubtagsággal dicsekedhetnek: tizenkilenc lelkes tag segítségével pezsgő fotósélet indult be Margittán. Támogatóik a margittai RMDSZ, a Polgármesteri Hivatal, a Patrona Margitae Alapítvány, a helybeli római katolikus, illetve a református egyház. A kolozsvári EKE fotóklub január 15-én viszonozza a margittaiak vendégszeretetét, akik a Gy. Szabó Béla Galériában fogják kiállítani műveiket.

Kalló Márta

vissza az elejére


Lapról lapra
Géniusz

(2. oldal)

A kolozsvári Tinivár Kiadó gondozásában, kéthavonta megjelenő ifjúsági ismeretterjesztő szemle ezúttal is tartalmas, változatos és szórakoztató olvasnivalót kínál. A számos színes és rövidebb írás mellett terjedelmesebb írások foglalkoznak egy-egy témával. András Szabolcs katolikus hitoktató arról értekezik, kik is valójában az angyalok, mit jelenthetnek a modern ember számára. Dr. Szabó József ezúttal nemcsak az egészségmegőrzésről ír: a diószeg-álmosdi ütközetet járja körbe, a „magyar történelem első és egyetlen sikeres szabadságharcának győztes csatáját". Szabó Csaba a Barcaságba, illetve a kerci kolostorba kalauzol bennünket, Fekete András pedig Aradon vezet végig. Balázs Bence, a Szabadság munkatársa művészettörténeti sorozatának e részében Gulácsy Lajos festőt mutatja be, valamint a Cannes-ban idén díjazott filmeket ismerteti. Japánba is ellátogathatunk, bepillantva történelmébe, kultúrájába. Kerekes Andrea a húsz évvel ezelőtti csernobili katasztrófára emlékezik, Zsakó Magdolna pedig Görgey Artúrt mint vegyészt mutatja be, továbbá másik írásában a nyelv és beszéd viszonyáról értekezik. Természetesen nem hiányzik László Ferenc sportcikke sem.

Mindezeken kívül a piramisok titkai és Nostradamus jóslatai is izgatják a szerkesztők fantáziáját – és remélhetőleg az olvasókét is, illetve az is, hogyan halt meg Zrínyi Miklós. A felsorolás nem teljes, hisz a Géniusz 64 színes oldalon, szórakoztatva tájékoztatja olvasóit.

Erdélyi Örmény Gyökerek – október
A havonta megjelenő kiadványban beszámolót olvashatnak a magyarországi október 1-jei örmény kisebbségi választásokról. Az 1956-os szabadságharcra számos írással emlékezik a lap. A lap tartalmából (a teljesség igénye nélkül): Albert Camus A magyarok vére; Mindent a Hazáért! címmel Pongrátz Gergely emlékiratai nyomán közöl írást a lap, Murádin Jenő Újjáépítették kolozsvári magyarörmények 1867-ben címmel közöl írást a Kálváriáról. Beszámolókat olvashatnak a magyarországi megemlékezésekről. Lászlóffy Aladár Budapest a forradalom napjaiban címmel közöl írást, Lőrincz György Sütő Andrásra emlékezik Csillag a ravatalon címmel. A negyedik résszel folytatódik Bálintné Kovács Júlia Adatok a magyarláposi örménymagyarokról című sorozata, Egy örmény zarándokútja Erdélybe címmel olvashatják Anahit Simonjan beszámolóját, Daczó Dénes ismerteti a jubileumi örmény napokat. Beszámolót közöl a lap Veress István nyugalmazott egyetemi tanár magyar állami kitüntetéséről, és megemlékezik az ötven éve elhunyt Pattantyús Ábrahám Géza professzorról is.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Crank – Felpörögve – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Ház a tónál – amerikai. – Vetítés: 15, 19, 23. Lacrimi de iubire – román. – Vetítés: 17, 21.

MŰVÉSZ – Şi totul era nimic – román. – Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel: 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Lány a vízben – amerikai. – Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Karib tengeri kalózok – Holtak kincse – amerikai. – Vetítés: okt. 27–29.: 11, 19, 21.30.

TORDA

FOX – Stormbreaker – német–amerikai.angol. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Verdák – amerikai animációs. – Vetítés: 17.30, 20, pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30.

DACIA B-TEREM – Thank you for smoking – amerikai. – Vetítés: okt. 27-29.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Garfield 2 – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

November 2-án, csütörtökön este 7 órakor: MaMaMagritte – látványszínház. Forgatókönyv, rendező: Horaţiu Mihaiu. – A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadása a Man.In.Fest Nemzetközi Kísérleti Színházi Fesztivál keretében.

November 2-án, csütörtökön este 11 órakor: A sziget/Insula – mozgásszínház. Rendező: Florin Vidamski. A szepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadása a Man.In.Fest Nemzetközi Kísérleti Színházi fesztivál keretében.

ROMÁN SZÍNHÁZ

November 2-án, csütörtökön este 7 órakor: Shakespeare: Lear király. Rendező: Tompa Gábor.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

ROMÁN OPERA

November 3-án, pénteken este 7 órakor: Verdi: Álarcosbál.

November 6-án, hétfőn este 7 órakor: Verdi: Traviata.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

November 6-án, hétfőn este fél 8 órakor: Elégia 1956 – Szabados György, Klenyán Csaba, Jávorka Ádám és Babits Antal lemezbemutató dzsessz-koncertje.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Politikai alku vagy (újabb) elnöki átverés?

(3. oldal)

A biztos-botránynak (feltételezhetően) vége ugyan, a háború azonban a kormányfő, a liberálisok és az elnök (illetve annak pártja, a DP) között még javában tart. Egyetlen pillanatra úgy tűnt, hogy az alkut követően, (védelmi tárca az EU-biztosi tisztségért cserébe) lecsillapszik a politikai harc, de ez az ábránd hamarosan szertefoszlott. Hogy a miniszterelnök új jelöltet nevezett meg, az Európai Bizottság által is elfogadott Leonard Orbant, aki mellesleg profi technokrata hírében áll, semmit sem változtat a helyzeten. A legvalószínűbb forgatókönyv ezért az előrehozott választások.

Egyelőre annyi biztos: nagyon sok érdek fűződik ezek megszervezéséhez, de még több érv szól a halasztás mellett. (Például: nagy erőfeszítést, anyagi ráfordítást igényel megszervezésük, a szenátorok, képviselők tekintélyes része pedig meg se szavazná, hiszen féltik pozíciójukat.)

Egyes értesülések szerint a Tăriceanu és Băsescu közti egyezség nem csak arról szólt, hogy a liberálisok átadják a védelmi tárcát a demokratáknak, cserébe pedig saját jelöltjüket küldhetik Brüsszelbe. A pakliban állítólag az is benne volt, hogy a demokraták felhagynak az előrehozott választások emlegetésével, és békén hagyják Tăriceanut még néhány hónapig, vagy akár 2008-ig, amikor a következő választások esedékesek. Mindez mélységes felháborodást keltett a liberális párt legbăsescu-ellenesebb csoportjában, akik egyáltalán nem voltak elragadtatva ettől az egyezségtől. Nem csak azért, mert a párton belül sokan nem értettek egyet Vosganian jelölésével, akit nem tekintenek a liberális párt igazi reprezentánsának, hiszen „jövevény", karrierjét egy másik, mégpedig konkurens pártban, a Jobboldali Erők Szövetségében (JESZ) kezdte. Mindenekelőtt azért nehezteltek Tăriceanura, mert az belement az előrehozott választások elodázásában. Ha Tăriceanu még egy évig a miniszterelnök marad, az lehet, hogy jó az országnak, de hosszú távon csőd a liberális pártnak, hiszen teljesen rámehet a kormányzásra a népszerűsége, és minimális eséllyel indulnának a következő választásokon. Ahhoz, hogy megnőjenek esélyei, az NLP-nek arra lenne szüksége, hogy egy időre ellenzékbe vonuljon, minél tovább tartó ellenzékbe, hiszen csak így lehetséges a párt talpra állítása, népszerűségének feltornászása. Az ideális számukra tehát az volna, ha hagynák a demokratákat, hogy új kormányt alakítsanak mindenféle előrehozott választások nélkül.

Ami pedig a népszerűséget illeti, Varujan Vosganian jelölése, és a személyével kapcsolatos vádak, amelyek Barroso visszautasító magatartásának is alapját képezték, hatalmas leégést jelent Tăriceanunak. Ahhoz, hogy lecsillapítsa kétségbeesett pártbeli kollégáit, olyan pótcselekvésekre ragadtatta el magát, mint az iraki csapatkivonulás Băsescuék számára kényes témájának előkotorászása. Hétvégén bejelentette: pártja több mint egy millió támogató aláírást gyűjtött az Irakban állomásozó román csapatok visszahívása érdekében, kérni fogja, hogy a kérdést hamarosan a parlament is vitassa meg.

Ezzel azonban aligha tudja ellensúlyozni a Vosganian-botrány okozta imidzs-károkat. Liviu Turcu cikkének, amelyben gyanús múlttal vádolta Varujan Vosganiant, megsemmisítő bomba hatása volt. A jelenleg az Egyesült Államokban élő volt hírszerző szerint az 1989 előtt működött külföldi hírszerzés még a nyolcvanas évek elején szervezte be Vosganiant. Hiába remélte Tăriceanu, hogy Barroso meggondolja magát, hogy csak egy kis félreértésről van szó, hiába tagadták a hatóságok a vádakat, és igyekeztek minimalizálni a kárt. (Amint azt Turcu is megírta egy következő cikkében: Tăriceanuék reakciója azt bizonyítja, hogy a kormány a legalapvetőbb információkkal nem rendelkezik, mit is mondjunk akkor a Nagy Titkokról, amelyekhez hozzá se szagol.) A liberálisoknak hamarosan be kellett látniuk, hogy Barroso nem gondolja meg magát, hogy az NLP-DP egyezségen nagyobbat vesztettek, mint eredetileg gondolták, hiszen a védelmi tárcáért cserébe tulajdonképpen nem kaptak semmit.

De tegyük fel, hogy Barroso mégis meggondolja magát, és elfogadja Vosganian jelölését. EU-biztosunk nem „szabad ember", múltjánál fogva mindig zsarolható lett volna. Hogy kik által? Azok által, akik ismerik 89 előtti tevékenységét. Ezek közé tartozik az Elnök, és néhány nagyon magas rangú titkosszolgálati vezető. Az Elnök tehát csalt a liberálisokkal kötött egyezség megkötésekor, hiszen feltételezhette, hogy Vosganian esetleg bukni fog. De ha mégis elfogadták volna, akkor elsősorban az Elnöknek szolgáltat információkat, az Elnök utasításait követi, hiszen ő a „Főnöke".

Feltételezem, hogy Vosganian „együttműködése" az egykori külföldi hírszerzéssel nem szűnt meg, hogy jelenleg is a KHSZ munkatársa. Épp ez magyarázza a magabiztos cáfolatsorozatot. A törvény szerint ugyanis titok marad azoknak a múltja, akik ma is „bedolgoznak a szerveknek". Akik cáfolnak, mármint a titkosszolgálati vezetők, feltételezhetően hazudnak, de erre a törvény kötelezi őket. Ha pedig 89 után esetleg már nem működött együtt, akkor múltjával mindenképpen sakkban tartható. De így is, úgy is az Elnöknek, a titkosszolgálatoknak lett volna kedvező, ha elfogadják.

S hogy igazak-e Turcu vádjai? Amint mondottam, minden hivatalos szerv tagadja. Ennek ellenére nyomós okom van azt hinni, hogy ezek a vádak megalapozottak. Az elmúlt 16 évben szorgalmasan olvastam, elemezgettem Turcunak a nyugati sajtóban közölt írásait, hallgattam vele készült interjúit a BBC-ben, a Szabad Európa Rádióban. Turcu, ellentétben a másik disszidens kém-főnök, Pacepa hallucinációival, túlzásaival, rendszeresen kerülte a „szenzációs leleplezéseket", az aktuál politika „megsegítését". Folyamatosan, konzekvensen mesél egy jelenségről, arról, hogy a volt szekusok, besúgók természetellenes arányt foglaltak el a politikai-gazdasági életben. Erre néha konkrét példákat is hoz, néha leleplez ezt, azt. De önmagában nem ez a cél.

Turcu elemzése ugyanakkor tartalmaz néhány olyan állítást, amely szöges elletétben áll Băsescu hazug dicsekedésével, miszerint a jelenlegi titkosszolgálatokban a volt szekusok kevesebb mint egy százaléka lelhető fel. „A külföldi hírszerző szolgálat élén 16 éven keresztül ugyanazok a tisztek, volt kollégáim maradtak, mindegyikük személyes ismerősöm a régi időből" – állította.

Bányai Péter

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Tarthatatlan a belpolitikai patthelyzet Csehországban

(4. oldal)

Václav Klaus cseh államfő szerint nem tartható fenn tovább a jelenlegi csehországi belpolitikai patthelyzet, s ezért péntekre találkozóra hívta a Hradzsinba a parlamenti pártok vezetőit, hogy megvitassák a megoldás lehetőségeit.

A várakozásokkal ellentétben az államfő kedd délutáni rendkívüli sajtóértekezletén, Prágában, nem jelentette be, hogy kinek kíván másodszor kormányalakítási megbízatást adni. A választás utáni első kormányalakítási kísérlet megbukott, mert Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke által létrehozott kisebbségi kormány október elején nem kapta meg a képviselőház bizalmát.

A júniusi képviselőházi választás eredménye alapján a 200 tagú parlamenti alsóházban, a képviselőházban a baloldalnak és a jobboldalnak egyaránt 100–100 mandátuma van, így előzetes megállapodás nélkül egyik fél sem tudja leszavazni a másikat. „Változatlan formában megismételni az első sikertelen kísérletet, nem lehet" – jelentette ki Klaus.

Megismételte, hogy szerinte két megoldás lehetséges: vagy megegyeznek a pártok egy működőképes többségi kormányban, vagy az előrehozott választásban. „Feltétlenül szükségesnek tartom, hogy az esetleges előre hozott választásig is olyan kormány vezesse az országot, amely bírja a parlament bizalmát" – szögezte le az államfő. Üdvözölte, hogy a pártok hétfőn újabb tárgyalássorozatot kezdtek a kormányalakításról, illetve az előre hozott választásról.

Helyi megfigyelők szerint a kérdést már a Polgári Demokratikus Párt és a Cseh Szociáldemokrata Párt kedd délutánra tervezett megbeszélése is eldöntheti.

Az öt parlamenti párt közül a polgári demokraták és a zöldek egyértelműen az idő előtti voksolás mellett vannak. A kereszténydemokraták ugyan még tárgyalnának az új kormányról, de egyetértenek az előre hozott választással is. Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista pártjának elnöke a polgári demokratákkal való keddi találkozó után kijelentette: a kommunisták a stabil kormány hívei, ha azonban erre nincs esély, támogatni fogják az előre hozott választást.

A volt kormányfő, Jirí Paroubek által vezetett Cseh Szociáldemokrata Párt az egyetlen, amely eddig határozottan ellenezte az idő előtti választást.

Tekintettel arra, hogy a parlament feloszlatása és az új választás kiírása a hatályos alkotmány szerint nagyon bonyolult és hosszadalmas, a pártok az alkotmány esetleges módosításáról tárgyalnak, amely lehetővé tenné az egész folyamat felgyorsítását.

vissza az elejére


Kedvezményekért cserébe felhagyna nukleáris programjával Észak-Korea

(4. oldal)

Észak-Korea beleegyezett a nukleáris programja miatt kialakult válság megoldásáról elkezdett, de abbamaradt hathatalmi tárgyalások felújításába, és abba, hogy „kedvezményekért cserébe" felhagy nukleáris programjával – jelentette be kedden közleményben a kínai külügyminisztérium, illetve az amerikai főtárgyaló, miután észak-koreai, kínai és amerikai tisztségviselők nem hivatalos tárgyaláson megállapodtak ezekben a kínai fővárosban.

„A három fél megállapodott abban, hogy a lehető leghamarabb felújítják a hathatalmi tárgyalásokat" – olvasható a kínai külügyminisztérium internetes közleményében. Ha a megállapodás valóra válik, az áttörés lesz az észak-koreai atomválságban, és Kína diplomáciai győzelmét jelenti. Peking mindig azon a véleményen volt, hogy Phenjant nem szabad szigorúan büntetni, tárgyalni kell vele, noha egy Phenjant büntető ENSZ biztonsági tanácsi (BT) határozathoz már hozzájárult.

A BT október 14-én pénzügyi és fegyverkereskedelmi büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Korea ellen, mert az 9-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán, Dél- és Észak-Korea részvételével 2003-ban kezdődtek a hathatalmi tárgyalások, de 2005 szeptemberében megszakadtak, mert Phenjan az ellene bevezetett amerikai pénzügyi büntetőintézkedések miatt nem volt hajlandó folytatásukra.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy meg nem nevezett dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az informális találkozón amerikai részről Christopher Hill főtárgyaló, külügyi államtitkár-helyettes, észak-koreai részről pedig Kim Kje Gvan főtárgyaló vett részt.

Hill később sajtóértekezleten megerősítette a megállapodás tényét, és közölte, hogy az első hatoldalú tárgyalásra novemberben – de legkésőbb decemberben – kerül sor. Mint mondta, Észak-Korea feltétel nélkül hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, és megerősítette, hogy „engedményekért cserébe hajlandó felhagyni atomprogramjával". Ez utóbbi mellett Phenjan – még a tárgyalások megszakadása előtt – egyszer már elkötelezte magát.

Még a pekingi háromoldalú tárgyalások előtt Liu Csien-csao (Liu Jianchao) kínai külügyi szóvivő közölte, hogy országa nem akarja beszüntetni Észak-Korea segélyezését vagy a kereskedelmét. Tagadta, hogy az elszigetelt országba irányuló kínai olajszállítások közelmúltbeli csökkentése a kínai politika megváltozásának jele lenne. (Egy hétfőn Kínában nyilvánosságra hozott statisztikai adat szerint Kína szeptemberben egyáltalán nem szállított nyersolajat Észak-Koreának.)

Az orosz külügyminisztérium „nagyon pozitív" fejleménynek nevezte Phenjan döntését. Üdvözölte a megállapodást Dél-Korea is, külügyi szóvivő által.

vissza az elejére


Rendkívüli állapot mérgező vodka miatt

(4. oldal)

Százötven ember életét vesztette, kétezren kórházba kerültek Oroszország-szerte néhány nap alatt, miután ismeretlen eredetű vodkát fogyasztottak. Az áldozatok száma azonban valószínűleg nőni fog, mert a hatóságoknak továbbra sem sikerült fellelni a mérgező szeszes italok forrását – valószínűleg több is van, tekintettel arra, hogy betegek egymástól távoli régiókban is kórházba kerültek – és mert a sárgaság tüneteit okozó és a vesét tönkretevő ital hatása hetekig lappanghat.

Az első esetek már szeptemberben felbukkantak, ám az utóbbi napokban különösen megnőtt a betegek száma. Pszkov megyében – ahol hat hét alatt négyszázan kerültek kórházba – rendkívüli állapotot hirdettek, fokozottan ellenőrzik a személy- és teherautókat a mérgező hamisítványok után kutatva. A legolcsóbb legálisan megvehető vodka harmadáért, italbódékból és kézből vásárolt alkohol a gyanú szerint rozsda- és jégoldásra kínált háztartási alkoholból készült. Voronyezsben a közelmúltban 600 tonna került a piacra a 95 százalékos etilalkoholból előállított termékből, a helyi hatóságok szerint részben ez lehet az alapanyaga a „vodkának". Ám ez csak a „szokásos" hamisításra adna magyarázatot, a mérgezésekre nem. Orosz lapértesülések szerint elképzelhető, hogy valamelyik gyógyszergyárból tűnhetett el nagy mennyiségben olyan, gyógyszernek szánt, feldolgozás előtt álló alkoholos folyadék, amely a mérgezések okozója lehetett.

Pszkov megye kormányzóhelyettese, Jurij Gyemjanyenko a Gazeta orosz napilapnak nyilatkozva elmondta: a literenként 30–40 rubelért (1 rubel = 8 forint) megvehető hamisítványokat olyanok veszik, akik a dupláját nem tudják kifizetni a legálisan előállított vodkáért, így a zárjegykérdés rendezése nem fogja csökkenteni az illegálisan előállított tömény italok forgalmát.

Oroszországban évente négyezren veszítik életüket hamisított alkoholos italoktól. Idén ezt a számot már fél év alatt elérték – derül ki a Népszabadságból.

vissza az elejére


Rajtaütött a pakisztáni hadsereg egy terrorista kiképzőközponton

(4. oldal)

Rajtaütött a pakisztáni hadsereg hétfő hajnalban egy terroristák kiképzésére használt létesítményen az ország törzsi ellenőrzésű északnyugati határvidékén, a támadásban mintegy nyolcvan szélsőséges vesztette életét. Helyiek szerint az áldozatok civilek voltak.

Mint azt Saukat Szultan katonai szóvivő elmondta, a hadsereg harci helikopterei, virradat előtt, rakétákat lőttek ki egy iszlám iskolára (medreszére) a pakisztáni–afganisztáni határvidéken.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő iskolában, amely Badzsur körzet legnagyobb városának, Hárnak a közelében fekvő Csingaj faluban található, a pakisztáni hírszerzés értesülései szerint 70–80 szélsőséges rejtőzködött, és kapott fegyveres kiképzést.

A szóvivő szerint a harci helikopterek 4–5 rakétát lőttek ki, és földig rombolták az épületet. A légi csapást követően szárazföldi alakulatok vonultak a helyszínre. A rajtaütésben közel nyolcvan szélsőséges életét vesztette. Elmondása szerint a halottak között van a medresze vezetője, Liakat Huszein molla, aki iskolájában menedéket nyújtott az al-Kaidával szövetséges fegyvereseknek.

Törzsi vezetők szerint a légi csapás áldozatai az iskola tanulói közül kerültek ki. A támadás hírére mintegy kétezren vonultak végig Hár főutcáján, George Bush amerikai elnök és Pervez Musarraf pakisztáni elnök elleni jelszavakat kiabálva. „Halál Bushra, halál Musarrafra!" – skandálták.

Kázi Huszein Ahmed ellenzéki vezető Iszlámábádban azt mondta, hogy 30 gyermek is volt az áldozatok között. Az iszlámista politikus, aki keddre utcára szólította híveit szerte Pakisztánban, sajtótájékoztatóján kijelentette: amerikai gépek hajtották végre a légi csapást, s Pakisztán csak azért vállalta a felelősséget, „mert (vezetői) tudják, hogy polgárháború törne ki, ha fény derülne Amerika felelősségére".

vissza az elejére


Fidel Castro jól érzi magát

(4. oldal)

Jól van Fidel Castro, de családja megpróbálja rábeszélni, hogy pihenjen még, mielőtt visszatér az ország élére – mondta hétfőn bátyja, Ramón Castro.

„Jól érzi magát, egy kicsit pihen a műtét után, amin átesett" – közölte a kubai vezető idősebb fivére újságírókkal a havannai nemzetközi vásár megnyitóján.

„Megjelent a sajtóban, hogy hamarosan vissza fog térni a munkájához, de mi megpróbáljuk még egy kicsit tovább visszatartani" – tette hozzá a 82 éves báty.

Fidel Castro egy közelebbről nem ismertetett bélműtét miatt július 31-én ideiglenesen átadta az államfői teendőket öccsének, Raúl Castrónak, azóta pedig egy kórteremmé átalakított szobában lábadozik.

A kubai televízió szombaton videofelvételt mutatott be Castróról, aki személyesen cáfolta a haláláról szóló híreszteléseket. Előzőleg egy hónapig nem érkeztek hírek az államfő állapota felől, utoljára szeptember közepén jelentek meg fényképek róla, amikor Havannába látogató külföldi vezetőket fogadott.

vissza az elejére


Trónörökös kadét, puska nélkül

(4. oldal)

Alaposan lehordták elöljárói Vilmos brit trónörököst, aki a tiszti növendékek lehetséges legnagyobb vétségeinek egyikét követte el: elvesztette puskáját.

A 24 éves Vilmos, aki apja, Károly walesi herceg után a második a brit trón várományosainak sorában – és majdan, V. Vilmos királyként a brit hadsereg főparancsnoka lesz – az első számú brit tiszti akadémia, a Sandhurst hallgatója. Keddi londoni sajtóbeszámolók szerint az alapkiképzés utolsó heteit taposó ifjú hercegi kadétot a minap egységével éleslövészetre vezényelték, és ehhez egy L86-os típusú gépkarabéllyal szerelték fel; e fegyverből percenként 775 golyó lőhető ki.

Vilmos azonban a lőgyakorlaton valahogy elhagyta a puskát, amelyet két órán át kétségbeesetten – ám hiába – keresett, pedig a kutatáshoz még egyik növendéktársa biciklijét is kölcsönkérte. A trónörökös végül szégyenszemre üres kézzel volt kénytelen visszatérni körletébe, ahol felettesei keresetlen kifejezésekkel teremtették le.

Szerencsére a fegyvert egy másik tiszti növendék megtalálta és beszolgáltatta, félő azonban, hogy az incidens maradandó foltot ejtett Vilmos eddig egyébként példás megítélésén. A keddi Daily Mirror szerint az is elképzelhető, hogy a herceg emiatt nem fogja megkapni a néhány hét múlva esedékes évfolyam-búcsúztató katonai ünnepségen a Becsületkardot, amelyet minden évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó sandhursti hallgatónak nyújtanak át, és amelyre az eddigi értékelések alapján Vilmosnak komoly esélye volt.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Băsescu kikérte Markó véleményét is
Az RMDSZ három európarlamenti mandátumra számít

(5. oldal)

Traian Băsescu államfő Markó Béla RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes véleményét is kikérte az európai biztos jelölése kapcsán – tájékoztatott Markó Béla tegnapi sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ vezetője ugyanakkor kifejtette: szerinte a szövetség két vagy három európarlamenti képviselői mandátumot fog megszerezni. Továbbá elmondta, hogy „dosszié-mániának" lehetünk a tanúi, és a vádakat politikai fegyverként is felhasználhatják.

Traian Băsescu államfő vasárnap felhívta Markó Bélát, Románia leendő európai biztosának, Leonard Orban jelölése kapcsán. „El kell mondanom Önöknek, hogy velünk is konzultáltak. Vasárnap telefonon beszéltem az elnök úrral, felhívott a jelölés ügyében, és mi ezzel egyetértettünk", nyilatkozta Markó.

Az RMDSZ elnöke szerint ez így természetes, a koalíciós pártokkal konzultálni kell. Markó hozzátette: tudott Leonard Orbanról, és erről a jelölésről a kormányfővel is tárgyalt. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a Varujan Vosganian körül kialakult helyzet miatt.

„Ami viszont nem természetes, hogy a koalíció hibás működése miatt az elmúlt időszakban minden jelölés nálunk botrányt vált ki", hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, aki azonban pozitívumként értékeli, hogy az első jelölés után gyorsan sikerült újabb megoldást találni.

A Románia leendő biztosának leosztott tárcát illetően, a szövetségi elnök elutasította azokat a kommentárokat, miszerint ez egy jelentéktelen terület lenne. „Szerintem a többnyelvűség az EU számára egyre fontosabb problémává válik", fejtette ki, mondván, hogy minden nemzetnek, etnikai közösségnek meg kell őriznie nemzeti identitását és nyelvét, illetve rendelkeznie kell az ehhez szükséges eszközökkel, ami viszont „nem könnyű".

Markó Béla szerint a 35 európai parlamenti mandátumból kettőt vagy hármat az általa vezetett szövetség fog elnyerni. „Ha pedig jó eredményt érünk el a választóink mozgósítása által, akkor akár hármat is. De ez egy optimista forgatókönyv", hangsúlyozta.

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, hogy Románia „dosszié-mánia" perióduson megy át, és a besúgásra vonatkozó vádakat politikai fegyverként is felhasználhatják.

Vosganian múltjával kapcsolatban kifejtette: szerinte ez nem értékelhető felfedésnek, mivel valós adatokkal nincsenek alátámasztva.

vissza az elejére


Markó–Tőkés találkozó Kolozsváron

(5. oldal)

Markó Béla RMDSZ-elnökkel, miniszterelnök-helyettessel találkozik november 3-án, pénteken Tőkés László református püspök, az EMNT elnöke Kolozsváron, tájékoztat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Elnöki Hivatalának Tájékoztatási Szolgálata. Eszerint a találkozót az EMNT kezdeményezte, és erre kiváló alkalmat kínál az a nemzetközi kisebbségi felsőoktatási konferencia, amelyet a hét végén Kolozsváron tartanak a Bethlen Kata Diakóniai Központban.

Tegnap szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben leszögezik: az EMNT várakozással tekint a régóta szorgalmazott találkozó elébe. „A romániai magyar nemzeti közösség autonómiájának megvalósítása magyar kistársadalmunk, az egyházi, a polgári és a politikai közképviseletek részéről teljes körű összefogást igényel. Ennek tudatában az EMNT azzal a megkereséssel fordult az RMDSZ-hez, hogy szervezeteink vezetői között mihamarabb magas szintű találkozóra és egyeztetésre kerüljön sor" – olvasható a közleményben.

vissza az elejére


Nincs döntés Vosganian ügyében

(5. oldal)

A Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (SZITOB) tegnap elhalasztotta a döntést Varujan Vosganian liberális szenátor ügyében. Mint ismeretes, az európai biztosi tisztségbe javasolt örmény nemzetiségű politikusnak vissza kellett lépnie a jelöltségtől azt követően, hogy felröppent a hír, miszerint együttműködött volna az egykori Szekuritátéval. Hírforrások szerint a szenátort a ’89 előtt működő Külföldi Hírszerzés képviselőjének, Liviu Turcunak egyik alárendeltje szervezte be.

Az átvilágító bizottságnak kedden kellett volna döntenie Vosganian ügyében, de erre nem kerülhetett sor, mivel a Román Hírszerző Szolgálattól (RHSZ), a Külügyi Hírszerző Szolgálattól (KHSZ) és a Belügyminisztériumtól nem kapták meg a politikusra vonatkozó dokumentumokat. A SZITOB képviselői hangsúlyozták, hogy a testület csakis tények alapján mondhat ki ítéletet, amennyiben tehát a szóban forgó intézményektől nem kapnak adatokat, akkor nem hozhatnak Vosganiánra nézve kedvezőtlen ítéletet.

Ugyanakkor a tegnapi ülésen egyesek Liviu Turcu bizottsági kihallgatását is javasolták. A SZITOB tagja, Mircea Dinescu elmondta: ez a kérdés még függőben van, hiszen nem ismerik Turcu elérhetőségét. Hangsúlyozta azonban, hogy ezáltal sok mindent lehetne tisztázni.

vissza az elejére


Kötelező lesz a román nyelvismeret?

(5. oldal)

A Konzervatív Párt (KP) törvényt kezdeményezett annak érdekében, hogy mindazoktól a személyektől, akik nem ismerik a román nyelvet, megvonják az állampolgárságot. Dan Voiculescu, a KP elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a kedden benyújtott indítványukkal tulajdonképpen az állampolgárságról szóló 1991/21-es törvényt módosítanák.

A politikus kifejtette: a román nyelv az ország hivatalos nyelve, és szerinte azt minden román állampolgárnak ismernie kell. Ugyanakkor azzal érvelt, hogy az Európai Unió összes tagállamában az állampolgárság megszerzésének és megőrzésének elengedhetetlen feltétele az illető ország hivatalos nyelvének az ismerete.

Voiculescu továbbá egyetértését fejezte ki Traian Băsescu államfővel az előrehozott választások mielőbbi megszervezését illetően. Szerinte ezáltal lehetőség nyílna a „dolgok tisztázására".

Mint ismeretes, Traian Băsescu hétfőn kijelentette, ha tőle függne, már másnap előrehozott választásokat szervezne. Ezzel kapcsolatban azonban Călin Popescu Tăriceanu kormányfő azonban úgy vélekedett, hogy szerinte ez „kollektív öngyilkosságot" jelentene.

vissza az elejére


Donato Chiarini, az EB romániai küldöttségének leendő vezetője

(5. oldal)

Donato Chiarini váltja fel Jonathan Scheele helyét az Európai Bizottság (EB) romániai küldöttségének élén. A politikus a napokban érkezik Romániába, de amíg hivatalosan is bemutatják, mint a küldöttség vezetőjét, addig a tisztséget a küldöttség gazdasági megbízottja, Onno Simons látja el.

Jonathan Scheelének tegnap járt le ötéves romániai mandátuma. Mint fogalmazott, romániai tartózkodása alatt figyelemmel kísérte az ország fejlődését, és támogatta azon a nem könnyű úton, amely végül a csatlakozáshoz vezetett.

„Természetesen ez az út itt nem ért véget, hanem valójában csak most kezdődik el. Büszke vagyok arra, hogy 2001-től végigkísérhettem Önöket ezen az úton, és tanúja lehettem annak a lelkesedésnek, amelyet a román nép tanúsított az EU-s csatlakozás tekintetében" – olvasható Scheele üzenetében.

Az EB romániai küldöttségének leköszönő vezetője azt kívánta a román népnek, hogy az integrálás hozza el számára a békét és jólétet.

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


DIÁKLAP — CAMPUS

XVII. évfolyam, 32. szám

(6. oldal)

– Nem baj, ha az ember kopaszodik, mert mejen az asszony és felporszívozza.

(Szabi Udvarhelyről)

vissza az elejére


Nyelvtranszfer

(6. oldal)

Műfordító-konferenciának volt színhelye szombaton, október 28-án délelőtt a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Óváry terme. Talán a túlzottan korai időpontból, talán egy másik, ismeretlen okból kifolyólag meglehetősen kevés résztvevő előtt kezdte meg Balázs Imre József, az Erdélyi Terasz Egyesület elnöke köszöntőjét, amelyet egy további, hasonló műfajú, de néhány, a műfordítással kapcsolatos gondolatot előrebocsátó beszéd követett Horváth Andor, a konferencia elnöke részéről.

Az első meghívott, Mihálycsa Erika Stílusgyakorlatok, paródia a nyelvben: Flann O’Brien fordítása kapcsán címmel az említett szerző At Swim-Two-Birds c. regényének fordításproblémáit, elsősorban a műben megjelenő különböző stílusparódiák kérdéskörét érintette. Ugyanakkor példákkal is illusztrálva elemezte az általa és Csizmadia Gábor által létrejött két különböző fordítás összeolvasásakor, illetve összeszövésekor született új megoldásokat. Vallasek Júlia Fordító az arcképcsarnokban c. előadása több fontos és érdekfeszítő kérdést válaszolt meg a Nicolae Balotă Scriitori maghiari din România c. irodalomtörténeti művel, többek között a magyar íróktól, költőktől idézett mondatok román fordításának visszafordításával, illetve az egykori cenzúra műfordítók általi kiküszöbölésének problémájával kapcsolatban. Orcsik Roland szegedi meghívott elő-adása bizonyos tekintetben eltért a többitől, mivel nem fordítói tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, hanem a műfordítás és színházelmélet kapcsolatát próbálta Milos Crnjanskinak Domonkos István által magyar nyelvre átdolgozott versén, a Strazilovon keresztül bemutatni. Az előadó Peter Brook és Antonin Artaud elméleteire alapozva a műfordítót mint színészt közelítette meg, aki az eredeti szerző maszkját viselve dolgozza át a művet. Székely Melinda szintén saját munkássága által illusztrálta az egyes művekben (Andrei Pleşu: Angyalok) szereplő különböző tudományos, illetve egyházi nyelvi rétegek fordításának problematikáját.

A konferencia az előadások során felmerülő kérdések sikeres megvitatását követően a rendezvény második felvonása létrejöttének reményében zárult.

Márton Imola

vissza az elejére


A pattanásos magyarországi demokrácia

(6. oldal)

Tizenhat éve volt rendszerváltás Magyarországon. És ötven éve volt a kommunizmus falán első rést ütő magyar forradalom. Fontos évfordulók, de lehet, hogy fontosabb, ami közöttük zajlott: az ’56-os forradalomtól a rendszerváltásig. Jelszavakban: a „szocializmus legvidámabb barakkja", „gulyáskommunizmus", összekacsintás, államadósság, Kádár.

Ez a rendszer a hazugságra épült. Sokkal inkább, mint a mi erdélyi magyar kommunizmusunk: ezek a hazugságok szinte hihetőek voltak, ellentétben a ránktukmált égbekiáltó marhaságokkal. Ez a kor relativizálta az értékrendszert, és bocsánatos bűnként tüntette fel a hazugságot.

Hazudni nem illik, demokratának pedig egyenesen tilos. A demokrácia alapja ugyanis ez: a hatalom a nép kezében van. Ezt (esetünkben) négyévente választott képviselői útján gyakorolja. A helyes választás feltétele azonban az alternatívák ismerete. Tájékozódás a lehetőségek felől, gondos mérlegelés, és végül a nép érdekeinek leginkább megfelelő parlament megválasztása. Jól tájékozott választópolgár nélkül nincs demokrácia.

A problémát Magyarország esetében súlyosbítja, hogy számtalan párhuzamos narratíva létezik a mindennapi valóságról. És ezek páronként kizárják egymást. Vagyis ugyanarról a történetről más a véleménye a jobboldalnak és a baloldalnak. Egy érett demokráciában ilyenkor jön a sajtó/civil szféra/szakértő, és leleplezi a hazugot. Vagy hazugokat, ha egyiknek sincs igaza. Magyarországon sajnos nincs így. Az újságok elfogultak, a szakértők kenyéradó gazdáik talpát nyalják, a civil szféra pedig kiabál, de senki sem hallja. Így az egyszeri választópolgár kénytelen ellenséges, egymásnak ellentmondó híradások közül kiszűrni az igazságot. Legtöbbször sikertelenül.

Ha meg akarjuk magyarázni, hogyan alakult ez így, a rendszerváltás előtti Magyarországhoz kell visszatérnünk. Abban az országban igazi karrier- és kiugrási lehetőséget nyújtott a rendszer kiszolgálójának lenni. Sokkal rosszabb volt azonban, hogy a szellemi elit jelentős része maga is hozzájárult a rendszer fenntartásához, a hazugságspirál építéséhez. A rendszerváltással ezek a torz morállal rendelkező entellektüellek pozíciójukban maradtak, és az előző rendszer abszurd vonásait átörökítették a születő demokráciába.

Az így kialakult szellemi középréteggel nehéz volt igaz politizálást folytatni. Antall József kormánya megpróbálta, hatalmasat bukott. A rákövetkező kormányok egyre óvatosabbá váltak, egyre kevesebb reform és progresszió következett, miközben gazdasági téren az ország egyre hátrébb szorult szomszédaihoz képest. A csúcsot ebben a 2002–2004 közötti kormányok érték el, amelyek a bukás elkerülése érdekében a rövidtávú célokat helyezték előtérbe, és egy tapodtat sem léptek előre, semmilyen szinten. Döbbenetes módon ez a többségnek nem tűnt fel. Ők meg voltak győződve arról: dübörög a gazdaság. S a megtévesztésükben nem (csak) a miniszterelnök a ludas, hanem mindenki, aki vele együtt hazudott. Rangos gazdasági lapok, szakértők, újságírók. Akik ugyanúgy, mint az előző rendszerben, apró előnyökért hajlandóak voltak tovább építeni a hazugságspirált.

Azért legyünk igazságosak: a demokráciában a kormány fejére egyetlen szereplő koppinthat igazán. Az ellenzék. Az ő teljesítménye ebben a szerepben minden színvonalat alulmúlt, és a javulás semmilyen jele nem tapasztalható.

A kilátások azonban jók. Igazi nagyméretű utcai tiltakozások zajlottak, éjszakai randalírozással, rendőri túlkapásokkal. De sokkal fontosabb, hogy ezek ezúttal alulról szerveződtek, talán ötvenhat óta először. Serdül a magyar választó, serdül a magyar demokrácia.

Gálffy Csaba
galffycsaba@gmail.com

vissza az elejére


Ingázás és egyéb állatfajták…

(6. oldal)

Az emberek utazgatnak. Délről északra, keletről nyugatra, Spanyolhonból újra haza, a jóból a rosszba. És esetenként Kolozsvárra. Egy bizonyos társadalmi csoport ideiglenes területi helyváltoztatását a hozzáértők temporális migrációnak nevezik, mi azért jobban szeretjük ezt ide-oda ingázásnak becézni.

Lévén Kolozsvár a megye (sőt, az ország) egyik igen fontos kulturális központja, egyetemi városa, sokan választják tanulmányaik következő stációjának az ebben a városban működő felsőoktatási intézményeket. Jönnek távoli megyékből, kivételes példával élve még Bukarestből is átruccannak egy-két egyetemet elvégezni. Ezen utólag említett „bevándorló népsereg" többnyire a rendőrséget zaklatja a hosszas tartózkodás ürügyén, de közeli helyeken… más viszonyrendszer alakul(t) ki. A várost környező településeken egyre gyakoribb, mostanában rohamosan növekedő arányban kimutatható jelenség, hogy a környékbeli falvakból, községekből a tehetősebb szülők azzal a szent meggyőződéssel íratják gyerekeiket már kicsi korukban városi iskolákba, hogy „na, itt majd megtanítják…" Döntésüket azzal indokolják: hát a jó tanár csak nem utazik 40 kilométert a mi kis iskolánkig. Tehát a gyereket ingáztatni kell. Ha kiskorú, meggyűlhet a baj: a 9-es busz utolsó megállójától számított 50 méteren belül található egy fa, attól a fától számított 1 km-re van egy másik busz, amely majd hazavisz. Ezt, sajnos, a gyerek nem tudja. A nagyobbacska már valamennyivel jobban.

Kisebb-nagyobb túlzásoktól eltekintve az ingázás műfaja külön hozzáértést igényel. Ez az „inga-állapot" kissé leláncolja az embert. Olyannyira, hogy néha feltépne, de inkább belenyugszik, mert tudja, otthon mégis meleg tea várja. Pozitív megközelítésben vizsgálódva, az enyhén rengeteg utazás felismerteti az emberrel, hogy létezik az Idő fogalma. És azt keretbe kell helyezni, be kell osztani, hogy jusson is, maradjon is.

Az „ingadozás" folyamata maga az utazás. Lehet kikapcsoló jellegű, lehet kínzókamra, kinek így, kinek úgy. A környékről érkező főiskolások, egyetemi hallgatók már nem igazán választják az ingázást (a kivétel erősíti a szabályt), mivel a felsőoktatásban a program túlságosan flexibilis. Így utolsó variánsként marad a beköltözés. Maga az utazás időtartama megengedi, hogy egy adott ponton kimerültségi fázisig jusson az ember, és esetleg feladja. De egyes hozzáértők állítják: mindez csak megszokás kérdése.

Nyűg-e az ingázás? Minden bizonnyal az. Ugyanakkor azonban olyan élményt biztosít, amelyet egy rövidebb távú villamosdöcögés valószínűleg nem tud: gondolatokat ébreszt, alkalmat nyújt megfigyelni különböző emberek viselkedési formáját, és ami a legfontosabb: minden nap felismerhetjük, milyen jó végre-valahára hazaérkezni.

Nem, a címben nem Gérald Durell eddig nem ismert művének címét idéztük. Mindössze egy összetett létállapotról van szó, amelyet az ingázók többé-kevésbé szükségből űznek, tudva azt, hogy szabadság a „bent- és kintlakás", de valahogy mégis kényelmesebb „ott"hon.

Egy ingázó

vissza az elejére


Látjátok ezt? …Ide nézzetek!
Lear Kolozsváron

(6. oldal)

Múlt hét kedden, október 24-én került sor a legújabb, Tompa Gábor által rendezett Shakespeare-mű, a Lear király bemutatójára a kolozsvári román színház nagytermében. Amint azt sejteni lehetett, e két név, a mű szerzője és a rendező hírneve hatalmas tömeget vonzott a bemutató estéjére, olyannyira, hogy a több száz férőhelyes teremben már-már szusszanásnyi hely sem maradt.

A többé-kevésbé művelt közönség többé-kevésbé lecsendesedése után az előadás nagyképernyős kivetítéssel kezdődik, amelyben Lear lányainak gyerekkori képe vezet be minket, illetve a főszereplőt a mű feszültséggel telített szférájába. A vetítővászon mögül előbukkanó díszlet az egyszerűség nevében született, ám ugyanakkor ezen egyszerűség teszi oly érzékletessé és szemléletessé. A királydrámák világát idéző fekete-piros színkombináció a jelmezekben is tükröződik. A rang, a gőg, a gyász és az indulat, az ösztönök és a jellem mind e színekben lappanganak, kívül rekesztvén Cordelia világos, majdnem átlátszó ártatlanságát és őszinteségét. Az előadás keretein belül a díszlet másik fontos aspektusa a funkcionalitás, a feszültségkeltés, a mód, ahogyan a térrel és az idővel bánik. Bent és kint, zárt kapuk és nyitott sivárság váltakozásaiban pörög, halad előre a tragédia.

A szereplőket gyors, erőteljes kezdésben vonultatja fel a rendező, amely gyorsaság és erő elhalványul, amikor az apa legkedveltebb lányához, Cordeliához fordul. A szín lassúságában, lágyságában az apai szeretet, a remények kerülnek előtérbe, mígnem a becsapottság érzése, az őrült indulat újra át nem veszi az irányítást. A gyors és lassú jelenetek, a pörgés és vontatottság a majdnem négy órás előadás egészében következetesen váltja egymást, többletjelentéssel ruházva fel a szereplők és viszonyok értelmezését.

A shakespeare-i mű kiemelt eleme a Bolond, illetve annak Learhez való viszonya, amelyet az előadás folyamatában még inkább hangsúlyoz a szerepösszevonás. Tompa Gábor rendezői koncepciójában a klasszikus shakespeare-i szerepösszevonás érvényesül, azaz egyazon személy játssza Cordeliát és a Bolondot. Ezáltal a Bolond Learhez kötődő megnyilvánulásaiban helyenként előbukkan, tükröződik a lány apja iránt érzett szeretete, törődése, aggodalma. Cordelia bizonyos módon, áttételesen folyamatosan Lear mellett van, amely tény kibővíti a Bolond hűségének, ragaszkodásának értelmezési körét. Ugyancsak a hűség, az összekötöttség témakörét jelzi érzékletesen a Bolond képi megjelenítése, amely néhol Beckett Estragonjával enged asszociálni.

A tragédia előtérbe helyezi a látás problematikáját, közvetlenül (Gloster által), illetve közvetetten is érinti a vakság fájdalmát. Lear útja az érzelmi vakságból az őrültségen keresztül a tisztánlátásba vezet, mígnem utolsó, fájó szavai: Ide nézzetek, ide nézzetek! kitöltik a teret, a közönséget is felelősségre vonva. Ti, nézők ne csak nézzétek, hanem lássátok is ezt a fájdalmat, ezt a kétségbeesést, ezt a családot és ezt a tragédiát. És majd, egyszer, talán, okuljatok is belőle.

Száfta Szende

vissza az elejére


KÖRKÉP


Kétmillió euró Gyulafehérvár infrastruktúrájára

(8 oldal)

A gyulafehérvári polgármesteri hivatal az idén kétmilliós projektbe kezd, hogy részben felújítsa, részben pedig újjáépítse a város infrastruktúráját.

Mircea Hava polgármester elmondta: az összeg 75 százalékát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a fennmaradó 25 százalékot pedig a helyi önkormányzat biztosítja. A munkálatokat ősszel kezdik el, és elsőként a régi vízellátó rendszer tönkrement csöveit cserélik ki.

A gyulafehérvári polgármesteri hivatal már a nyáron bejelentette, hogy az elkövetkező években közel 50 milliót fektet majd be a város vízellátó- és csatornarendszerének korszerűsítési és bővítési munkálataiba.

A projekt megvalósítása több szakaszra osztható fel. A csatornarendszer és ivóvízellátó hálózat újjáépítését, valamint új víztisztító állomások létrehozását tervezik. De emellett a pumpaállomást is korszerűsíteni akarják.

vissza az elejére


56-ra emlékeznek Szilágysomlyón

(8 oldal)

A Báthory István Alapítvány, az EMKE – Szilágysomlyói Magyar Ház, valamint a Szilágy megyei RMDSZ ünnepelni és emlékezni hívja az érdeklődőket az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából. A november 2-án csütörtökön sorra kerülő rendezvény 16 órakor ünnepi emléküléssel kezdődik a Ioan Ossian Iskolacsoport (Agráripari Líceum) dísztermében. Dr. Széman Péter és Seres Dénes köszönti a jelenlévőket, kiemelten Szabó Zakariást. Bemutatják Dávid Gyula 1956 Erdélyben című könyvét, majd Wittner Mária beszél az 1956-os magyarországi eseményekről. Ezt követően az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett szavalóverseny és történelmi vetélkedő nyerteseit díjazzák.

A továbbiakban fáklyás felvonulást szerveznek a Ioan Ossian Iskolacsoport és a református templom közti útvonalon, majd 18.30 órakor emléktáblát lepleznek le a református templomban. Mike Zoltán református lelkész rövid fohásza és házigazdai köszöntője után a közönség a kolozsvári Schola Gregoriana Monostorinensis Jakabffy Tamás vezetésével középkori egyházi énekeket ad elő.

A program az 1956-os Emlékév része, amely a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósul meg. A főszervezők mellett a református egyház, a Ioan Ossian Iskolacsoport, a Magyar Iskola képviselői, Fehér Zsuzsánna, Márton Ágota, Pocsveiler Erzsébet, Pocsveiler Mária, Szűcs Orsolya is segített a szervezésben.

vissza az elejére


Korszerűsítették a Váralmást Kispetrivel összekötő utat
Megközelíthetővé válik az almási vár és a sztánai Varjúvár

(8. oldal)

A Szilágy megyei Váralmás 12 km-re északkeletre fekszik Bánffyhunyadtól.

A falut 1249-ben, várát 1370-ben említik először. (A XVI. század elején János király, 1551-ben Castaldo ostromolta. 1602-ben Basta a magát megadó őrséget felkoncoltatta.)

1658-ban a tatárok foglalták el, majd felgyújtották, azóta évről évre rongálódik. Egykor Dezsővárának is nevezték, valószínűleg építtetőjéről, Almásmelléki Györk fiáról, Dezsőről. 1910-ben 1779, többségben román lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. 1992-ben társközségeivel együtt 3136 lakosából 1881 román, 1118 magyar és 129 cigány lakost számlált. Nyolc falu tartozik Váralmáshoz, köztük Kispetri is.

Váralmást már évek óta szinte járhatatlan földút köti össze a kihalófélben levő Kispetrivel. A 8 km-es út megjavítása nemcsak a falu számára lenne fontos, hiszen amellett, hogy összekötné a kevesebb, mint 150 lelket számláló kis kalotaszegi települést a községközponttal, fellendíthetné a faluturizmust is, ugyanis az út a vár közvetlen közelében halad el, amelynek 20 méteres öreg tornya mindig odavonzotta a kirándulókat. Emellett a Kispetriben hétvégi házzal rendelkező kolozsváriak is nagyon örülnének az útjavításnak, mivel télvíz idején a Nagypetri bekötőút kaptatója legtöbbször nem járható.

Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-szenátor nemrég találkozott kispetri lakóival, s komoly ígéretet tett a váralmási út megjavítására, amit valóra is váltott. A út elkészülte alkalomból november 5-én, vasárnap a helyiek útavató ünnepséget rendeznek. Az új, járható útnak köszönhetően Almás felől is megközelíthetővé vált a vár, Kispetrin keresztül pedig a Kós Károly-féle Varjúvár.

Vasárnap 13.00 órakor Seres Dénes RMDSZ-képviselő ünnepélyes keretek között átadja az utat a falu képviselőjének, Debreczeni Pálnak, majd népviseletbe öltözött leányok kürtőskaláccsal és itallal kínálják végig a résztvevőket. 13.15 órakor Ferencz László kalotaszegi esperes igét hirdet a helybeli református templomban. Ezt követően Hover Zsolt, helyi református lelkész a házigazdák nevében köszönti a meghívottakat. 14.00 órakor a Nagypetri gyülekezet átadja a kalotaszegi egyházmegye nőszövetsége vándorzászlóját, amit ünnepi ebéd követ. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

vissza az elejére


Nemsokára befejeződik a községi utak felújítása
Kevesebb sáros utca lesz Szilágy megyében

(8. oldal)

Idén Szilágy megye tetemes összeget kapott a községi utak javítására, ezeket a közeljövőben készülnek átadni. Szinte minden falunapra jut egy-egy útavatás. Legutóbb múlt vasárnap délben Désházán adták át a falut Szilágyszeggel összekötő aszfalt utat. A mintegy négy kilométeres útszakasz a szilágycsehi országúttól a templomon túl majdnem a falu határáig nyúlik. Régi álmuk volt ez a désháziaknak, mivel sáros utcáikon nemrégen még gólyalábakkal közlekedtek az emberek.

Nem ez az egyetlen feljavított falusi út Szilágy megyében. Ugyancsak az elmúlt héten mintegy öt kilométernyi lekövezett utat adták át Krasznán, ahol most már gyakorlatilag nincsen sáros utca. A következő napon a kitűnővé varázsolt diósadi utat vehette át a lakosság. Most következik a Váralmás és Kispetri közötti szakasz átadása, s Bürgezd felé szintén járhatóvá tették az utat.

A sarmaságaik számára is most már közelebb került Nagyvárad, mert elkészült a Kárásztelek és Kémer közötti út, amelyet meghosszabbítottak Bályokig. Sarmaságról nem kell bemenni Szilágysomlyóra, Kárásztelken és Kémeren keresztül mintegy 50 kilométert spórolhatnak az arra utazók. A két község polgármesterének, Szoboszlai Attilának és Faluvégi Ferencnek eredményes együttműködését dicséri, hogy e két falu utcái már csak az idősebbek emlékezetében sárosak. A temető felé vezető utat úgyszintén leaszfaltozták.

Lassan közelebb kerül a Szilágyság is Európához, s a nemrégen még használt gólyaláb múzeumi tárgy marad.

J. L.

vissza az elejére


Korszerű tornateremet terveznek Szilágyperecsenben

(8. oldal)

A költségvetés kiegészítése volt ezúttal a tanácsülés fő témája – tájékoztatta lapunkat Boncidai Csaba szilágyperecseni polgármester. Miként elmondta, a tervek szerint felújítási munkálatokat végeznének a falu iskolájában és óvodájában, ehhez az Oktatásügyi Minisztérium is támogatást nyújtott, de saját forrásokra is szükség van, amelyet a költségvetésből fedeznek. Az iskolába új, hideg-meleg folyóvízzel ellátott illemhelyet létesítenének, az óvodában pedig felújítanák a központi fűtést és a lassan életveszélyessé váló villanyhálózatot – mindezeket a munkálatokat december végéig kell elvégezni.

Felmerült továbbá egy korszerű sportterem létesítésének terve – mondta az alpolgármester, kiemelve, hogy a faluban erre már régóta igény mutatkozik. Pillanatnyilag egy bizottságot alapítottak, amely az erre a célra kiszemelt ingatlan tulajdonosával tárgyal a vásárlásról, remények szerint azonban hamarosan beindulhat majd a sportélet a faluban, hiszen többen jelezték, hogy szívesen folytatnának ott különféle tevékenységeket.

vissza az elejére


Zöld utat kapott a szeméttároló Varsolcon

(8. oldal)

Bálint Sándor varsolci alpolgármester közölte, hogy hamarosan megoldódni látszanak Szilágy megye öt településének szemétgondja, ugyanis megnyerték a még tavasszal benyújtott közös pályázatot, amelynek értelmében Szilágykraszna és Varsolc között átmeneti szeméttárolót létesítenek. A tanácsülés ismét elfogadta az erről szóló határozatot, így hamarosan megépül a telep, amely az említetteken kívül Szilágyperecsent, Magyarkecelt és Alsóbánt is kiszolgálja. Itt folyik majd a szemét begyűjtése és szelektálása, ezt követően az el nem bomló anyagokat tovább szállítják.

(sbá)

vissza az elejére


KÖRKÉP


Korszerűsítés miatt akadozik a távfűtés

(9. oldal)

Tekintettel arra, hogy több olvasónk jelezte, a Monostor- és a Dónát-negyedben akadozik a fűtés- és a melegvíz-szolgáltatás, Dorin Racoti, a Kolozsvári Távfűtési Vállalat szóvivője lapunknak a következőket nyilatkozta: – A Monostoron három helyen folynak még a hőközpontok korszerűsítési munkálatai: a Mehedinţi utca, a Grigore Alexandrescu és a Bucium utca egyes szakaszain. Ezeket remélhetőleg hét végéig orvosolják – közölte.

Ami a másfajta panaszokat illeti, ezeket a lakosságnak, illetve a tömbházgondnokoknak jelezniük kell a vállalat főszékhelyén, hogy megállapítsák, mi okozta a szolgáltatás akadozását, hogy helyrehozzák a mulasztást.

N.-H.D.

vissza az elejére


Kide
Idősek vasárnapja

(9. oldal)

Immár második éve, amióta Ambrus András fiatal református lelkész a faluban szolgál, hogy egy vasárnapon azok is a templom padjaiban ülnek, akikhez évközben haza kell járnia igét hirdetni. Az év talán utolsó őszi napján, ezúttal október 29-én a beteg, idős református emberek mellett az unitárius, katolikus, ortodox vagy hivő kideieket autóval szállítják a templomba.

A mostani istentisztelet különösen megható volt, mivel igét Bóné Lajos lelkész hirdetett, akit a kideiek a mai napig hálával emlegetnek. Bóné Lajos 1952–1974 között előbb mint negyedéves teológus növendék, majd lelkész hirdette az igét Kidében. Akárcsak elődje, a komoly hitéletet alapul véve hivatásának tekintette a közösség formálását is. Hagyományőrzés, énekkar, színjátszó csoport óvódástól idősekig, minden korosztály problémáinak megtanácskozása, gazdasági újdonságok megismertetése – mind, mind a lelkipásztor és tanítónő felesége céltudatos, önfeláldozó munkája volt. Nem csoda, hogy ezek után a szószékről el-elcsukló hangon szólt az ismerős arcokhoz.

Emlékezik és emlékeztet Bóné Lajos: valamikor ez a kis templom tele volt gyerekekkel , fiatalokkal, idősekkel. Az akkori fiatalok közül Érsek Lídia presbiter köszöntötte a szeretett lelkészt. A templomban majdnem minden rá emlékeztet – mondta. A varrottasok, a faragott csillár. a templom előtt hatalmasra nőtt fenyőfák. Csákány Ágnes Szeresd az öregeket című verssel köszöntötte az egybegyűlteket.

Ambrus András lelkész köszönetnyilvánításában kiemelte, hogy kidének a XX. század első felében Bonczidai Dezső, a második felében Bóné Lajos két olyan lelkipásztora volt, akik kezük nyomát otthagyták a kidei közösségen.

Bóné Lajos felelevenítette nagybátyja és példaképe, Bonczidai Dezső munkásságát halálának 60. évfordulója alkalmából, majd a templomból kijövet koszorút helyeztek el sírján.

Lukács Éva

vissza az elejére


Szamosújvár
Kertészek a tél küszöbén

(9. oldal)

Az elmúlt napokban, a hideg idő beálltával a Közterület-fenntartó Vállalat dolgozói felkészültek a téli időszakra. Megtisztították az örmény templom előtti teret, és töb ezer árvácskát ültettek a város különböző tereire, zöldövezeteiben és a sétatéren. A hidegben is ellenálló virágfajták valósággal ellepték a helyet. A vállalat udvarán idén ősszel hozzákezdtek egy új melegház építéséhez, ahol megfelelő körülmények között teletethetik a virágokat, növényeket. A közeljövőben a kertészet bővíti szolgáltatásait, többek között koszorúkat, cserepes virágokat értékesítenek a lakosság számára is.

(erkedi)

vissza az elejére


Bálványosváralja ünnepelt

(9. oldal)

A bálványosváraljai H. N. Adventista gyülekezet új, korszerű imaházat avatott a hétvégén a település központjában. Az ünnepi rendezvényen az országos elnökséget Emilian Niculescu titkár képviselte, Szász Ernő elnök és Ilyés János Béla kincstárnok az észak-erdélyi egyházkerületet képviselte. Az ünneplő gyülekezetet Demeter Dániel helyi lelkipásztor üdvözölte. A gyermekek és a gyülekezeti ifjúság gazdag, színes műsorral örvendeztette meg a jelenlévőket.

Az ünneplő 700 fős tömeget köszöntötte Gavril Abrudan polgármester, Csergő Domokos iskolaigazgató, Szabó László református lelkipásztor és Mureşan Petru ortodox lelkipásztor. Tiszteletüket tették továbbá a helyi intézmények képviselői és magánszemélyek. A szentelési litániát Szász Ernő lelkipásztor vezette. Az új adventista templom neve Maranatha (az Úr eljön), amely a helyi közösség áldozatkész egységét hirdeti.

E. Cs.

vissza az elejére


Drágul a földgáz

(9. oldal)

Az Országos Földgáz-árszabályozó Ügynökség 1172-es számú, október 26-án kibocsátott rendelete alapján – amely október 27-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és november 11-től alkalmazzák – újabb földgáz-árdrágulásra számíthatunk.

Ennek következtében az E.ON.Gaz Romania földgáz-szolgáltató vállalat – ahova az észak- és közép-erdélyi megyék is tartoznak – közleményéből megtudtuk: azon magánszemélyek, akiknek évi fogyasztása nem haladja meg a 2400 köbmétert, 0,91 lejt fizetnek a földgáz köbméteréért az eddigi 0,84 lej helyett. Azon magánszemélyek, akiknek évi földgázfogyasztása meghaladja a 2400 köbmétert, 0,88 lejt fizetnek 1 köbméter gázért az eddigi 0,81 lej helyett. Ezekhez az értékekhez hozzáadódik a 19 százalékos ÁFA is.

A nagyvállalatok esetében négyféle árkategóriát határoztak meg, de itt az árkülönbségek nem olyan nagyok: a gáz köbméteréért 0,73 lejt + ÁFÁ-t kell fizetniük.

N.-H.D.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(9. oldal)

Hídfőnek ütközött
Súlyos közúti baleset történt hétfőn reggel fél hétkor a 109D jelzésű megyei úton, Szék közelében. A széki, 26 éves V. Andrei egy 1310-es Daciával a kavicsos úton túl nagy sebességgel haladva elvesztette uralmát az autó fölött, és egy hídfőnek ütközött. A balesetben az „anyósülésen" utazó, biztonsági övet nem használó 19 éves D. Ioan súlyosan megsérült.

2500 dolláros határátlépés
A kolozsvári rendőrök bűnbandába való szerveződés és hivatalos okiratok meghamisítása vádjával indított nyomozást a kolozsvári M. Marin Virgil, O. Fidan Dorel és F. Ştefan Dan ellen. A vád szerint a három férfi 2001–2003 folyamán olyan fiatalokat toborzott, akik – bár határátlépési tilalom volt elrendelve ellenük, vagy nem rendelkeztek a szükséges iratokkal – az Európai Unió országaiba akartak kijutni, s akiket azzal kecsegtettek, hogy 2500 dollár ellenében megszerzik számukra a papírokat. Az ügyben a rendőrség az illetékességet a kolozsvári ügyészségre hárította.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


GYÚJTÓPONTBAN


Valami lógott a levegőben

(10. oldal)

Ötven év... mégis, mintha ma történt volna...

1956 őszének elején, szeptember 20-án életemben először utaztam Budapestre. Rokonoknál ütöttem fel a tanyámat. Hamarosan otthon éreztem magam. Nemcsak azért, mert Édesanyámék az első világháború előtt Békés megyéből jöttek át Erdélybe, de valahogy minden olyan ismerősnek, barátinak tűnt. Sokat jártam a főváros utcáit. Ismerkedtem a Duna Gyöngyével! Csakhamar az az érzés erősödött meg bennem, hogy itt mintha másképpen beszélnek az emberek. Főképpen, hogy mit mondanak egymásnak. Minden feszélyezettség nélkül – nyíltan, úgyszólván hangosan. Sok olyan szó ütötte meg a fülemet, amit otthon nem engedtek meg maguknak az emberek.

Az Aranycsapat legyőzte otthonában a bolsevizmust
Mindjárt 23-án, vasárnap délután a Népstadionban... Magyar–szovjet B-válogatott mérkőzés. (Az A-csapatok ugyanakkor Moszkvában mérik össze tudásukat egymással.) A vendégjátékosok keményebb belépése után óriási füttykoncert, bekiabálások. Nyíltan szídják a vendégeket, cseppet sem baráti a légkör... És ez az érzés erősödik hazamenetel közben a villamoson is. Nálunk meg sem kísérlik az ilyen szavakat az emberek: „Piszkos ruszkik", „Na, mi van, csak egymást tudjátok rúgdosni, távárisok!?"

Nagy általánosságban ilyen a hangulat mindenütt... Október 6-án, a Rajk-temetés, azaz újratemetés idején szintén nagy tömeg, bekiabálás, fütty. Idősek, fiatalok vegyesen egyöntetűen nemtetszésüket fejezik ki.

Másnap találkozás az említett moszkvai labdarúgó-mérkőzésen jelenlévőkkel – nézőkkel, újságírókkal, csapatvezetőkkel, játékosokkal. Minden szavuk hallható, érthető. Nem titkolóznak, nem túloznak.

Szeptember 23-án, a mérkőzés napján, az orosz fővárosra lehullott az első őszi hó. Fehér hólepedő a luzsnyijki stadion gyepszőnyegén. A játék nyomán lassanként sár borít mindent, rengeteg a latyak. Egyre nehezebb percek – mindkét oldalon... De a vendégeknek megérte. A vége 1:0, az Aranycsapat első győzelmét aratja a „zbornaja" otthonában... A mérkőzés után fáradtan ülnek a játékosok az öltözőben, síri csend borul a bentlevőkre. Valahogy senki sem mer örülni. A másik helyiségben is hasonló a helyzet, a vendéglátók szemmel láthatóan haragszanak a vereségért... És egyszer csak a magyar öltözőben, a találkozó sorsát góljával eldöntő egyébként „Rongylábú" nak, becézett Czibor Zoli, aki fáradtan liheg székében, cipőjét forgatja, nézegeteti, majd csak úgy dörmögve, magának mondva: „Na végre, legyőztük otthonában a bolsevizmust!" E szavak kíséretében aztán a sarokba vágja a góllövő cipőt. Síri csend továbbra is – szerencsére az ügynek nincs folytatása...

Nem sokkal később bankettnek nevezett, elég szűkös vacsora nyertesek és vesztesek részvételével... Ahogy telik-múlik az idő, egyre fagyosabb a légkör. Egyesek haragusznak a vereségért, mások örvendek a győzelemnek, de nem nagyon merik kimutatni. Kimértek, hűvösek a vezetők közötti, néhány szavas párbeszédek, a játékosok alig-alig szólnak valamit is, de érződik, hogy a felszolgálók sem lelkesednek a győztesekért. Nyilván, a konyhán sem buzgólkodnak, hogy a játékosok jól érezzék magukat. Továbbra is síri csend, ám aztán egyszer csak belehasít a levegőbe Puskáks Öcsi, a csapatkapitány sívító hangja, a szövetségi kapitány, Bukovi Márton felé: „Marci bácsi! Szóljon már rá ezekre, hozzanak egy kis pótlást! – majd pillanatnyi szünet után: „Legalább a párttagoknak..." Még mélyebb síri csend. Válasz sincs, és folytatása sincs az ügynek. Sem itt, sem később otthon... (Legalább is akkor, ha valaki nem tekintené annak, hogy a néhány nappal később nyugat-európai portyáról többek között Puskás Öcsi, de Czibor Zoli tért haza, csak évtizedek múltán. Egyébként Czibor azóta már végleg elment, Puskással, tudjuk mi a helyzet.)

Természetesen otthon is nagy visszhangja volt a moszkvai mérkőzésnek. Ki-ki a maga módján kommentálta a történteket… Teltek múltak a napok, egyre feszültebb volt a hangulat.

Napokig, hetekig mesélik a moszkvai hideg perceket-órákat. És Kolozsvárról is érkeznek hasonló hírek. Erősen látszik, hallatszik, hogy odahaza is értesültek az itteni történésekről. Aggódnak, nehogy elkapjon a gépszíj… Október 20-án levél érkezik a szerkesztőségből, mihamarabb utazzam haza, sok a munka. Értek a szóból, visszaüzenek: 28-áig maradok, fizetésnélküli szabadságon. Meg akarom nézni a magyar–svéd labdarúgó-mérkőzést, utána jövök. Postafordultával érkezik az újabb haza sürgető levél. Nincs mit tennem, félnek, nehogy rosszakat tanuljak. Döntök: 20–21-én megnézem még a magyar–finn atlétikai csapatmérkőzést, és a sorsolás szeszélye folytán azt a három első osztályú foci-mérkőzést, amelyen alkalmam lesz a következő hat csapatot látni: a Fradi-stadionban a Ferencváros–Csepel, a Népstadionban pedig az atlétikai viadallal felváltva az Újpest – ATK és a Honvéd–Vasas találkozót. Úgyszólván az egész országos élvonal…

És akkor beugrik egy korábbi kép… A szurkolók miatt az itteni kedvenc csapatot, a Ferencvárost megbüntették. Az egész őszi idény utolsó fordulóira nem álhatott ki… Azaz, nem állhatott volna, ha a zöld-fehérek akkori csillagai nem gondolnak merészet és nagyot: kihallgatásra jelentkeztek a magyar nép akkori bölcs vezérénél, „Rákosi elvtársnál". A találkozás lezajlott, a fiúk: úgymond elnézést kértek a szurkolók sportszerűtlen viselkedéséért, ígértek fűt, fát, ők jók maradnak. Végül is a bölcs Kojak-frizurás főmufti intézkedett: kapják vissza játékjogukat, ne vonjanak le tőlük büntetőpontokat, fussanak ki már a következő vasárnap a pályára.

Ferencváros–Csepel mérkőzés: „Csiszlik Rákosi!"
Úgy is lett. Több játékos-szurkoló találkozót követően állt ki a csapat a volt háromszoros bajnok Csepel ellen. És a Fradi-szurkolók meg is hálálták a kapott ajándékot, a visszakapott játékjogot. A vezérszurkoló, bizonyos Kalap, az együttesek pályára lépésekor a híres B-középnek nevezett tábor elé állott, s hangszóróval kezében szólt a lelátót zsúfolásig megtöltő nézőkhöz köszönte meg a kegyessséget. És nem kellett kétszer biztatnia, zengett az aréna: „Éljen, Rákosi!, Éljen,Rákosi!" Hiába, nevelés kérdése és a vezérnek kijáró tisztelet... Fokozatosan elcsendesedett a nézősereg, figyelte a játékot. És alig öt perccel a kezdés után a fradis Kocsis Sanyit, a csepeliek balfedezete, Rákosi akarta szerelni, de a nézők csak egy kiáltást hallottak, és azt látták, hogy a későbbi vb-gólkirály elterül a pályán. Riadalom a leláton, s a nézősereg, átérezve a fiúk hangulatát, és megértve, hogy mindezt a csepeli játékos idézte elő, újra hallatta hangját: „Csiszlik, Rákosi!, Csiszlik, Rákosi!" Aki csak tehette, csatlakozott a skandálókhoz... Később riadtan kérdezték egymástól, nem lesz botrány az ügyből? Nem lett semmi következménye. Azaz csupán annyi, hogy másnaptól Rákosi helyett Rátkai játszott a csapatban. Mondanunk sem kell, hogy a labdarúgó mit sem tudott neve megváltozásáról. Egyébként Rákosi, illetve Rátkai korábbi családneve Rottenbiller volt...

Nem sokkal később a bukaresti B-válogatott mérkőzésre érkezett játékosok közül a „finomságáról", „puhaságáról" kiismert Dalnoki Jenővel beszélgettem az ügyről. Azt mondta: „Tudod, Ferikém, meg volt szervezve a sérülés, a földre terülés... sokan tudtak róla. A lelátó tele volt a futball-mérközéseken addig sohasem látottakkal. De hallották, hogy délután lehet majd tüntetni, hát jöttek."

Akkor is lógott már valami a levegőben, de az igazira még várni kellett... Engem hazarendeltek, 23-án reggel érkeztünk meg Hardt Raymond barátommal Kolozsvárra. Valamiről lemaradtunk...

László Ferenc

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


MŰVELŐDÉS


Robert Schumann emlékest
Három versenymű – három fiatal tehetség

(11. oldal)

Október 27-én a hosszú hollandiai és svájci turnéról hazatért Transilvania Filharmónia zenekarának a Romanian Piano Trio volt a vendége, azaz három fiatal tehetség: Alexandru Tomescu (hegedű), Horia Mihail (zongora) és Răzvan Suma (gordonka), valamint a szintén fiatal, városunkban már ismert Radu Popa karmester. A kiváló képességű fiatalok hosszas külföldi tartózkodás után úgy döntöttek, hogy hazájukba visszatérve próbálnak tenni valamit a művészet, a kultúra érdekében, az itthoni közönségért. Ebben a pénzközpontú és politikai zavargásokkal teli világunkban is ők hárman hiszik Yehudi Menuhin azon gondolatát, hogy: „az emberiség egyedüli reménysége a művészet". S hogy a művészetek sorában a zene magasrendű meghatározó szerepet tölt be az emberi érzelmek tolmácsolásában.

Schumann halálának 150. évfordulójára a három fiatal művész a zeneszerző három versenyművét választotta az emberi érzelmek sokszínű tolmácsolására. Habár Schumann a d-moll Hegedűversenyt Joachim József hegedűvirtuóznak ajánlotta, Joachim „játszhatatlannak" tartotta ezt a versenyművet, partitúráját pedig a berlini Porosz Könyvtárban helyezte el. A mű ősbemutatója így kitolódott 1937-re, Georg Kulenkampff előadásában.

Már a drámai zenekari bevezetőben megmutatkozik Schumann páratlan költői érzékenysége. A szólóhegedű poézise romantikus szenvedéllyel és virtuozitással teljesedik ki. Alexandru Tomescu előadásában már az I. tételben megcsodálhattuk a szép meleg tónust, a szárnyaló dallamvonalakat, a dinamikai árnyaltságot. A II. tétel szerelmi vallomás, amelyből a szenvedély és gyöngédség sugárzik. A hegedű itt is főszereplőként juttatja kifejezésre a lélek legbelsőbb rezdüléseit. A csellóval folytatott lírikus párbeszédben hiányoltuk a csellószólamból a schumanni érzékenységet! A lírikus lassú tételből karakterváltással folytatódik a finálé. A táncosjellegű rondó-szonáta formájú utolsó tételben a polonéz jellegzetes pregnáns ritmikáját halljuk, amelyben a virtuozitás és a költőiség fonódik össze. Zeneileg nagy kihívás az előadónak ez a versenymű, de Alexandru Tomescu érett művészként szólaltatta meg Schumann egyetlen hegedűversenyét, amely ugyan nem ér el Schumann zongoraműveinek magaslatára, de érdekes színfoltja a hegedűirodalomnak.

Az a-moll Gordonkaverseny op. 129 előadója Răzvan Suma volt, városunk büszkesége, aki már kisdiákként felhívta magára a figyelmet. Technikailag tökéletes kidolgozottság, érzelmileg gazdag színpaletta sugározta be muzikális játékát.

A versenymű első részének mély-fájdalmas témáját szenvedély és gyönyörű melodika jellemzi. A szenvedély, gyötrődés, lemondás mellett, helyeként egy-egy villanásnyi reménysugár is felvillan. Sajnáljuk az apró rézfúvós bizonytalanságokat! A vonós pizzicatók kíséretével a cselló intim vallomása szívszorongatóan érzékeny. A versenymű három tétele megszakítás nélkül követi egymást. A mű egészén a sóhajokkal telt fájdalom vonul végig mind a lírikusan szárnyaló gondolatokban, mind a drámaian megszaggatott virtuozitásban.

A három versenymű közül zeneileg a legérettebb az a-moll Zongoraverseny, op. 51. „Rendkívül koncentrált dolgozásmód jellemzi Schumann egyetlen zongoraversenyét. Csaknem valamennyi témája egy tőről fakadt, mégis mindegyik önálló profillal rendelkezik, saját regisztere, hangszerelése, ritmikája van..." (Pándi Marianne). Ebben a versenyműben valósul meg legharmonikusabban a szólóhangszer és a zenekar közötti dialógus. A zenekar ebben a műben talált igazán magára, és hallottunk tisztán intonált értékes fuvola, oboa, klarinét és fagottszólókat. Horia Mihail muzikalitása már a főtéma bemutatásában megmutatkozott, virtuozitása, magabiztossága és a lírai részek őszi színek melegségével való tolmácsolása előadásának pozitívumaként említendők. Játéka tiszta, precíz, meggyőző volt. Az I. tétel különböző karaktereket állít szembe: a férfiast a gyöngéddel, a száguldást a költői álmodozással. A lassú tételekben kérdések halmozódnak a zongora és a zenekar szólamában, amelyre a zongora „sejtelmes-ábrándos sóhaja" a felelet. Kiemelném a csellókkal folytatott párbeszéd romantikus szenvedélyességét. A III. tétel megállás nélkül kapcsolódik a merengő lassú tételhez, hogy örömet, lendületet hozzon. De némi játékosság, pajkosság is bujkál ebben a tételben, amely különben technikailag a legvirtuózabb.

Radu Popa karmesternek nem volt könnyű dolga az egész estét betöltő három versenymű kíséretére koncentrálni, hisz kísérni tudjuk sokkal nehezebb, mert nagyobb a felelősség a szólistákkal szemben. De Radu Popa precíz beintéseivel, színpadiasságtól mentes természetes mozdulataival, a zenekari kíséretet a szólistákhoz igazította, megvalósítva a szólista- és zenekar közötti töretlen dialógust.

Schumannra emlékezve a három fiatal tehetség és a zenekar Radu Popa vezetésével úgy érzem közvetíteni tudta Schumann zenéről alkotott hitvallását: „Az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása."

Kulcsár Gabriella

vissza az elejére


Amit a régiókról tudni kell

(11. oldal)

A jövő Európája nem az országok, nem a nemzetállamok, hanem a régiók Európája. Az unalomig ismételt mondat akár mottója is lehetne az alábbiakban ajánlott könyvnek, mint ahogy többször olvasható is benne. Tulajdonképpen ez az egésznek a kiindulópontja, hiszen a régiós törekvéseket kívánja megismertetni a tágabb közönséggel, s teszi mindezt könnyed, párbeszédes formában. Maga a kötet* műfaja is megkívánja ezt a formát, hiszen a Marosvásárhelyi Rádióban elhangzott, regionalizmussal, régiós törekvésekkel kapcsolatos riportokat, interjúkat, beszélgetéseket, összeállításokat szedte csokorba a szerző-szerkesztő Agyagási Levente.

Érdekes szempont vetődik fel rögtön a könyv előszavában. Kiderül, „az európai uniós pénzalapok hatékonyabb felhasználása érdekében a román kormány 1998-ban nyolc fejlesztési régióra osztotta fel az országot." Egyike ezeknek a Hargita, Kovászna és Maros megyét is tömörítő Hetedik Központi Régió, amelyhez az említetteken kívül Brassó, Szeben és Fehér megye is tartozik. Ennek központjául Gyulafehérvárt jelölték meg, amely a székelyföldi pályázók szempontjából a lehető legrosszabb választásnak bizonyult, nem pusztán a távolság miatt, de a magyar többségű megyék képviselői úgy érezték, hátrányosan kezelik őket. Ezért a központot megpróbálták áthelyezni a stratégiai szempontból megfelelőbbnek tűnő Brassóba, ez viszont egyelőre nem valósult meg. Mindezek ellenére, a régiósítási törekvések megfelelő központ hiányában sem szűntek meg, hiszen a három megyében sokrétű tevékenység folyik, pályázatokat nyújtanak be, sikeres rendezvényeket szerveznek, civil szervezeteket mozgatnak meg. Mindezek mellett a Marosvásárhelyi Rádióban Régió címszó alatt futó műsor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy közvetítsen egy esetlegesen megalakuló Székelyföldi Fejlesztési Régió résztvevői között, mert, mint a könyvből kiderül, a három megye képviselőinek körében igen csekély a hajlam az együttműködésre. Ezt Bunta Levente Hargita megyei tanácselnök, a Központi Régiók Fejlesztési Tanácsának soros elnöke fogalmazta meg némi keserűséggel, mondván „egyféle egyéniséggel megáldott nemzet vagyunk".

A kötet erőssége, hogy igyekszik minden szempontból körüljárni a regionalizmust mint eszmét és mint folyamatot, ugyanakkor pedig vizsgálja a jelenséget a kisember, esetenként a kisvállalkozó szemszögéből is. Hibának róható fel azonban, hogy a hangzóra készített, tehát rádiós anyagnak szánt beszélgetéseket, interjúkat a szerkesztő nem dolgozta át kellőképpen, a könyvalak ennél alaposabb, feszesebb szerkesztést igényelt volna, hiszen ami élőbeszédben természetes, az leírva sok esetben erőltetettnek, helyenként kimondottan zavarónak tűnik. Mindezek mellett azonban a könyv nagyon értékelhető, hiszen egyedülálló információs forrás, és segít eligazodni a regionalizmus útvesztőiben.

Sándor Boglárka Ágnes

*Régió – Fejlesztési törekvések a Székelyföldön. Szerk. Agyagási Levente. Alutus Kiadó, Csíkszereda, 2006.

vissza az elejére


Az amerikai elnöki házaspárt meghatotta az 56-os Vajna-film

(11. oldal)

Az amerikai elnöki házaspárt meghatotta Andy Vajna új 56-os filmje; a Szabadság, szerelem című alkotást vasárnap este szűk körű vetítésen mutatták be a Fehér Házban.

George Bush és a First Lady, Laura Bush meghatottan állt fel a Fehér Ház vetítőtermében azután, hogy megnézte a Children of Glory (A dicsőség gyermekei) címmel vetített filmet – tudta meg az MTI az eseményen részt vett amerikai magyaroktól.

Agnes Lendvai Lintner – aki a külföldi magyar cserkésszövetség képviseletében vett részt a filmvetítésen és az azt követő ünnepi vacsorán – elmondta, mindenkinek tetszett a film, az informális beszélgetéseken a legtöbben a korhűséget méltatták. Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke úgy tájékoztatott, hogy az elnöki házaspár meleg hangulatú fogadáson látta vendégül a film készítőin kívül az amerikai magyarság képviselőit.

Az exkluzív vetítés és a díszvacsora vendégei között volt Goda Krisztina rendező és Andy Vajna producer, továbbá George Pataki, New York állam magyar származású kormányzója. Az eseményre meghívták a Nobel-díjas Oláh György kémia professzort, Szörényi Éva Amerikában élő 56-os szabadságharcost és Maléter Pált, a Nagy Imre-kormány honvédelmi miniszterének, a forradalom mártírjának, Maléter Pálnak a fiát. A filmszakmát a magyar származású Tony Curtis színész képviselte, és Washingtonba utazott a film executive producere, Demján Sándor is. Vendég volt továbbá April Foley budapesti amerikai nagykövet, Simonyi András washingtoni magyar nagykövet, valamint George Herbert Walker, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete.

Simonyi András az MTI-nek elmondta: George Bush a vetítés után úgy fogalmazott, a film „jól tükrözi" azt, amit az 56-os eseményekről tudott. A nagykövet hangsúlyozta: nagyon nagy megtiszteltetés a film bemutatása az elnöki hivatalban, ahol nem szoktak ilyen vetítéseket tartani. George Bush, aki júniusban Budapesten járt, hogy méltassa az 56-os forradalmat, a filmnek a Fehér Házba történt meghívásával ismét tisztelgett a szabadságharc emléke előtt. A gesztus értékét külön növeli, hogy a rendkívül elfoglalt Bush alig egy héttel a kongresszusi választások előtt szentelt csaknem öt órát a magyar eseménynek.

A Szabadság, szerelem egy forradalmár lányról és szerelméről, a Melbourne-i olimpiára készülő vízilabda-válogatott egyik tagjáról szól. Az alkotás párhuzamba állítja a forradalom és szabadságharc történéseit és bukását a magyar csapat szovjetek feletti Melbourne-i győzelmével.

Hofer László

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


GAZDASÁG


Román–magyar kis- és középvállalati tőkealap

(12. oldal)

A kis- és középvállalkozások támogatására román–magyar tőkealap létrehozását javasolta a múlt héten Kóka János magyar gazdasági és közlekedési miniszter Bukarestben, ahol román kollégájával együtt ünnepélyes keretek között írta alá a két ország gazdasági vegyes bizottságának jegyzőkönyvét.

A magyar tárcavezető részt vett a román–magyar gazdasági vegyes bizottság ülésén, amelynek legfontosabb feladata a november 16-i együttes kormányülés előkészítése volt.

A jegyzőkönyv aláírását követően a magyar politikus Codruţ Şereş gazdasági és kereskedelmi miniszterrel együtt tartott sajtótájékoztatót. Kóka elmondta: Magyarország kész akár egymilliárd forinttal is hozzájárulni ehhez az alaphoz, amelyből tőkejuttatásként részesülnének román, illetve magyar kis- és középvállalkozások.

A román miniszter elmondta: a feleknek a közös kormányülésig tisztázniuk kell, hogy hogyan és mennyi pénzből jöjjön létre ez az alap. Becslése szerint ideális lenne, ha legtöbb 100 millió eurót sikerülne összegyűjteni román és magyar cégek támogatására.

A Budapesten sorra kerülő közös kormányülés kapcsán Kóka kijelentette, hogy Magyarország nem csak szimbolikus, de tartalmi jelentőséget is szán ennek az eseménynek. Magyarország számára Románia az egyik legfontosabb kereskedelmi partner, hiszen az Unión kívül a szomszédos országba exportál a legtöbbet, és közel félmilliárd eurónyi tőkebefektetést eszközöltek magyar cégek Romániában. Kóka szerint utóbbi beruházások értéke két év alatt várhatóan megduplázódik.

A vegyes bizottság ülésén számba vették a közös terveket. Ezek között szerepel a román és a magyar földgáz-, illetve villamos hálózat összekötése. Két ilyen projekt is folyamatban van. Az Arad–Szeged földgázvezeték kapcsán a felek megegyeztek, hogy államközi megállapodásban rögzítik szándékukat, a Nagyvárad–Békéscsaba magas feszültségű villamos vezeték megépítése pedig – a román miniszter szerint – várhatóan 2008-ban fejeződik be. Kóka szorgalmazta azoknak az autópályáknak a kiépítését is, amelyek logisztikai kapcsolatot teremthetnek Nyugat és Kelet között.

A román sajtó kérdésére válaszolva Kóka a Kék Áramlat nevű gázvezeték kapcsán kifejtette: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne tartson nyitva minden lehetséges alternatívát, vagyis hogy ne támogassa a Nabucco-vezetéket, a Kék Áramlatot és folyékonygáz-terminálok építését egyaránt.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország a Kék Áramlat és a Nabucco közül melyiket választja, elmondta: mivel legalább öt évnek kell eltelnie amíg valamelyik vezeték megépülhet, Magyarország még csak vizsgálja ezt a két lehetőséget. Hozzátette: nem lát olyan szakembert, aki előre látna Oroszország, Európa és Közép-Ázsia gázkereskedelmi együttműködése tekintetében, és már most egyértelmű, megnyugtató választ tudna adni arra a kérdésre, hogy melyiket érdemes támogatni.

A magyar tárcavezető Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszterrel is találkozott, majd részt vett a Kárpátia Román-Magyar Vegyes Kamara bukaresti irodájának megnyitóján is.

A vegyes kamara célja a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak, a felek gazdasági érdekeinek előmozdítása, továbbá a Romániában működő magyar tulajdonú cégek, illetve a magyar cégekkel kapcsolatban lévő romániai cégek számára szervezett formában történő érdekvédelem, szakmai támogatás biztosítása.

vissza az elejére


A Romgaz a MOL-lal együtt terjeszkedne külföldön

(12. oldal)

A MOL-lal együtt terjeszkedne Románia határain kívül a Romgaz annak érdekében, hogy bővítse földgázkitermelő tevékenységét. A MOL ezzel szemben azt állítja, jelenleg magyarországi közös szénhidrogén-kutatásról tárgyal a román céggel, bár nem zárkózik el a partnerség más formáitól sem.

A hazai gázszolgáltató szerint a Romgaz és a MOL közötti tárgyalások azután kezdődtek el, hogy a Romgaz megnyerte a MOL egyik beszerzési pályázatát. A szerződés aláírása érdekében még zajlanak a tárgyalások. A Romgaz azért szeretne külföldön terjeszkedni, mert a hazai erőforrások korlátozottak. A Romgaz 2008-ig növelni akarja tároló kapacitását új tárolók építésével és a jelenlegiek bővítésével, ami lehetővé tenné 4 milliárd köbméter gáz raktározását.

A hazai gázvállalat a honi, évi 13 milliárd köbmétert elérő földgáztermelésnek körülbelül a felét adja, másik felét az osztrák OMV-hez tartozó Petrom termeli ki. A Romgaznak 151 telephelye van, a cég 85 százaléka a bukaresti gazdasági és kereskedelmi minisztériumé.

A MOL szóvivője, Mohorovic Denis pontosított: a magyar olajipari társaság valóban tárgyal a Romgaz-zal, mégpedig arról, hogy közösen folytassanak szénhidrogén-kutatásokat Magyarországon. A MOL partnerségre törekszik a román céggel – tette hozzá.

A tárgyalások jó ütemben haladnak, és a MOL reméli a sikeres befejezést, de annak időpontját a szóvivő nem tudta megmondani. Annyit közölt, hogy határidőt nem szabtak. Jelenleg még nincs semmiféle együttműködés a magyar és a román cég között – mondta Mohorovic.

A Magyar Bányászati Hivatal adatai szerint Magyarországon a MOL rendelkezik a legnagyobb kutatási területtel.

A részleges privatizáció előtt álló román állami Romgaz gázipari vállalat az első negyedévben 39,8 millió eurónak megfelelő adózott eredményt ért el, 38 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél.

A Romgaz iránt a MOL is érdeklődött, de hamaros magánosítás nem várható. A bukaresti kormány júliusban megerősítette: mégsem szándékozik eladni a Romgazt egy stratégiai befektetőnek, helyette azt fontolgatja, hogy más energiacégekkel együtt a Romgaz részvényeit bevezeti valamelyik tőzsdére. Hírek szerint a Romgaz legkevesebb 5 százalékának tőzsdei kibocsátását tervezik, de azt sem két éven belül, közölte a nyáron Codruţ Şereş gazdasági miniszter.

A Romgaz forgalma 249,4 millió euró volt, 51 százalékkal több a tavalyi első negyedévinél.

A cég – ágazatában az egyik legnagyobb Közép- és Kelet-Európában –, tavaly 611 millió eurós bevételt ért el, az idei eredeti terv 880 millió euróra szólt. Tavaly egész évben 77 millió euró volt az adózott eredménye.

A Romgaz tavaly 6,3 milliárd köbméter földgázt termelt ki, ez a hazai szükséglet 36–37 százalékát fedezi, a többit a Petrom olajvállalat termeli, illetve az orosz Gazpromtól importálják. A tavaly novemberben aláírt, új megállapodás szerint a Gazprom 2030-ig évente körülbelül 5 milliárd köbméter földgázt ad el Romániának. Az árat az idei első negyedévre 285 dollárra emelték a tavalyi 252 dollárról.

vissza az elejére


Többet adunk el Magyarországnak, mint amennyit onnan vásárolunk

(12. oldal)

Idén első alkalommal felülkerekedett a román fél teljesítménye a magyar–román kereskedelemben: az év első 8 hónapjában Románia 44 millió euróval többet exportált Magyarországra, mint amennyit onnan vásárolt.

Az elmúlt év végén a két ország közötti árucsere-forgalom összértéke kétmilliárd euró volt, ami 2004-hez viszonyítva 28 százalékos növekedést jelent. 2005-ben a romániai kivitel 922,6 millió, a magyarországi behozatal pedig 1077,3 millió euró volt. Az idei első 8 hónapban a kétoldalú árucsere értéke folyamatosan emelkedett, és meghaladta az 1,6 milliárd eurót, miközben a romániai kivitel 45 százalékkal emelkedett.

vissza az elejére


Négy év múlva 400 euró lehet a nettó átlagbér

(12. oldal)

A liberálisok gazdaságfejlesztési tervei szerint 2010 körül a nettó átlagfizetés havi 400 euró, a minimálbér 150–180 euró lesz. A hazai össztermék, a GDP 2004–2010 között megkétszereződik, s eléri a 7500 eurót egy főre vetítve. 2020-ban a nettó átlagbér 1000 euró, az átlagnyugdíj ennek 60–80 százaléka lesz a liberális gazdasági stratégia alapján.

vissza az elejére


Klímaváltozási pénzalapot javasol az EU

(12. oldal)

Klímaváltozási adaptációs alap létrehozását javasolja az Európai Unió. A fő cél jelenleg a globális felmelegedés elleni küzdelemnek keretet adó kiotói egyezmény folytatását célzó novemberi nemzetközi találkozó előkészítése, illetve erre egy közös európai uniós állásfoglalás kialakítása arról, hogyan reagáljon a világ a klímaváltozásra.

Az adaptációs alap célja az lenne, hogy a fejlett országok a fejletlenebbeket forrásokkal is segítsék alkalmazkodóképességük növelésében. Azon technológiák elterjesztésében, amelyek a kibocsátott karbonszármazékok biztonságos visszagyűjtését és tárolását tenné lehetővé, a Világbank is szerepet vállalna, csakúgy mint a megújuló energiák használatának és az energiahatékonyság növelésének ösztönzésében.

Tíz uniós állam aggályait fogalmazta meg, és hatásvizsgálatot kért a karbonszármazékok visszagyűjtésére szolgáló, tervezett eljárással kapcsolatban. Az új levegővédelmi irányelvben a légszennyezés elleni harcot az apróbb szemcséjű (2,5 mikrométernyi átmérőjű) szennyeződésekre is kiterjesztik. A krónikus megbetegedések nagy részét éppen az ennyire kis szemcséjű, szálló porok okozzák.

vissza az elejére


Indiai befektetők érdeklődnek a hazai IT&C piac iránt

(12. oldal)

Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter október 22–24. között elkísérte Traian Băsescu államfőt indiai látogatásán. A hivatalos küldöttség egyik célja volt, hogy befektetőket keressen, kiemelt helyet biztosítva az IT&C ágazatban érdekelt indiai cégeknek.

A miniszter meglátogatta a Ranbaxy gurgaoni kutatóközpontját, ahol ismertette a romániai befektetési lehetőségeket. Nagy Zsolt beszámolt a még állami tulajdonban levő vállalatok magánosítási folyamatáról is.

Románia stratégiai partnereként tartja számon Indiát, az informatika területén jelentős befektetések valósultak meg indiai támogatással, ezt az együttműködést a továbbiakban is folytatni kívánják – nyilatkozta a miniszter.

Nagy Zsolt több kétoldalú - gazdasági együttműködésre és kereskedelemre, valamint a befektetések védelmére vonatkozó – egyezményt írt alá, de megállapodás született a 2006–2008 közötti időszakra érvényes kulturális cserekapcsolatok kiépítéséről is.

vissza az elejére


Vádemelés hazai bankkártya-csalókkal szemben

(12. oldal)

Román bankkártya-csalókkal szemben indítványozott vádemelést a magyarországi Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI); a gyanúsítottak Budapesten hét pénzintézet bankjegy-automatáiból több mint 18 millió forintot vettek fel.

A három gyanúsított előzetes letartóztatásban van, őket bűnszövetségben, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett bankkártya-csalással gyanúsítják.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak Olaszországban megszerzett bankkártya adatok felhasználásával, hamis bankkártyákat készítettek, és ezek segítségével Európa több országában – többek között Magyarországon – bankjegykiadó automatákból, az eddigi információk szerint több mint 250 ezer euró készpénzt vettek fel.

A nyomozás adatai szerint Budapesten hét pénzintézet 44 terminálján, több mint ezer alkalommal vettek fel, illetve kíséreltek meg felvenni összesen több mint 41 millió forintot. A 41 millió forintból 18 milliót sikerült is felvenniük.

Az ügyben 180 hamis bankkártyát, kártyaíró és leolvasó készüléket, illetve az Olaszországban megszerzett kártyák adatait tartalmazó számítógépet foglaltak le a nyomozók. A hamis bankkártyák mindegyikét használták magyarországi pénzintézetek automatáinál. A számítógépen 27 069 bankkártya-számot tároltak, amelyek alkalmasak voltak további pénzfelvételekre.

A gyanúsítottakat még tavaly novemberben bűncselekmény elkövetése, illetve menekülés közben fogták el, ennek során lefoglaltak tőlük több mint húszmillió forintnyi készpénzt is.

A nyomozást az NNI október 17-én befejezte, az ügyet vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségre.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Október 31., kedd

(12. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,490/3,535

2,74/2,78

1,32/1,35

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Október 1., szerda

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5211 lej, 1 USD = 2,7739 lej, 100 magyar forint = 1,3500 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


ÉLETMÓD


Ismét spielhóztak Kolozsvárott

(13. oldal)

Minden fiatal felteszi magának a kérdést, hogy mi a jól működő párkapcsolat receptje, hogyan lehet maximálisan odafigyelni a másik félre, hogyan válasszuk ki életünk párját, hogyan kell felkészülni lelkiekben a házasságra, mi a hosszan tartó kapcsolat titka. Ilyen és ezekhez hasonló kényes és fontos kérdésekre kaphat választ, aki ellátogat Varga Péter előadásaira, vagy elolvassa könyvét.

Legutóbb Kolozsvárott tartott teltházas előadást október 20–21. között a Protestáns Teológiai Intézet Bethlen-termében. Erdélyben már több mint harminc előadást tartott, városunkban pedig ez volt az ötödik előadás-sorozata. A fiatalok pénteken 16 órától 21 óráig, valamint szombaton reggel 10 óra és délután 7 óra között beszélgethettek az előadóval. A találkozót az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) szervezte és moderálta.

Varga Péter villamos üzemmérnöki és mérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem levelező tagozatán, de elvégezte a teológia és könyvtár szakot is az ELTÉ-n, szintén levelező szakon. 1990 óta a Zászlónk katolikus diáklap főszerkesztője és a Regnum Marianum közösség oszlopos tagja. Több mint 30 éve, 1975 óta tart úgynevezett spielhózni előadásokat. Hogy mit is jelent spielhózni? Erre a kérdésre maga a szerző-előadó adja meg a választ könyvében. A kifejezés az 1970-es évek elején, pontosabban ’72-ben született, amikor a kommunista éra szigorúan megtiltotta a szabad gyülekezés jogát, nem lehetett nyíltan és problémamentesen beszélni nagyobb közönség előtt. Előadónk ekkor tartotta első előadásait kisebb társaságban, a Regnum Marianum fiataljainak. Ezt a közösséget a magyar ifjúság katolikus szellemben való nevelésére alapították középiskolai hitoktató papok az 1800-as évek végén. Ezért is volt problémás a diktatúra idején ilyen közegben beszélni. Néha egy Woodehouse könyvből olvastak fel egymásnak a fiatalok, s ebben szerepelt a spielhózni kifejezés, ami németül kertésznadrágszerű ruhaneműt, úgynevezett játszónadrágot jelent. Ennek egyik szárát közösen kell hordania mindkét személynek, aki a játékban részt vesz, így ez lehet a közös teherviselés jelképe, szimbolizálva a párkapcsolat résztvevőinek egymásrautaltságát. Ez annyira megtetszett a hallgatóságnak, hogy ráragadt az előadás-sorozatra is, mindemellett pedig praktikusnak is bizonyult, mert telefonbeszélgetések alkalmával is lehetett használni, hiszen a hatalom emberei nem értették, mit fed pontosan, így könnyedén meg lehetett szervezni a találkozókat.

Célközönsége elsősorban az egyetemisták, de néha gimnazistáknak is tart előadásokat, ahol az alsó korhatár 17 év. Elmondása szerint az erdélyi, a kolozsvári egyetemisták könnyebb befogadóknak, lelkesebb közönségnek bizonyultak, mint az anyaországiak.

Ezeken az előadásokon Varga Péter nagyon szemléletesen mondja el véleményét férfi–nő kapcsolatról, arról, hogy hányféle és milyen minőségű kapcsolat létezik, párválasztásról, szexualitásról, házasságról beszél a fiataloknak. Felhívja figyelmüket az érzelemmentes testi kapcsolatok veszélyeire, arra hogy felelősséget kell vállalnia minden egyes embernek a másikért. Hangsúlyozza az igazi szeretet, szerelem fontosságát, és meggyőződését, miszerint életünk párját választani kell. Az ésszerű párkapcsolat létrejötte érdekében fontosnak tartja félredobni minden társadalmi konvenciót, berögzült, néha hibás szokást. Az előadó a családalapítás, a házasság komoly és felelősségteljes kérdéseit taglalta hallgatóinak. Részletezte, hogyan válik egy lány igazi nővé, egy fiú kifogástalan úriemberré, igazi férfivá. Fontos és megfontolandó gondolatokat fogalmazott meg a két nap alatt, amit a kincses város egyetemistái körében töltött el. Olyan tanácsokat adott, amelyeknek ha csak egy részét is megfogadják hallgatói, keresztény szellemiségű és odaadó párkapcsolatban teljes, harmonikus életet élhetnek.

Végh M. Balázs

vissza az elejére


Hogyan érdemes párkapcsolatot létesíteni?

(13. oldal)

Erre és még sok más fontos kérdésre próbál kielégítő választ adni Varga Péter Spielhózni című könyve, amelynek második, átdolgozott kiadása idén jelent meg a Zászlónk Stúdió gondozásában. Alcíme szerint a könyv a férfi–nő kapcsolat, szerelem, szexualitás, házasság témakörében kíván elmélyülni.

A szerző a kezdeti, lángoló szerelemtől az önzetlen odafigyelésen, a szexualitáson át a boldog házastársi kapcsolatokig vezeti el olvasóját, kifejtve egy kiegyensúlyozott párkapcsolat minden apró részletét. Olyan fejezetcímeket találunk ebben a könyvben, mint Mi kell egy férfi-nő kapcsolathoz, A nővé válás elemei, Hogyan lesz egy fiúból férfi?, Milyen kapcsolatfajták vannak, Mi a szerelem? Mi a kapcsolat a szerelem és a házasság között?, Mi kell ahhoz, hogy a szexualitás a szeretet kifejezése lehessen?

A szerző szerint a fiatalok ki vannak éhezve arra, hogy józanul beszélhessenek a szerelemről, szexualitásról, párválasztásról, házasságról. Úgy gondolja, nagyon fontos időben megtárgyalni ezeket a problémákat, mert egy rossz választás egy leendő család egész életét tönkreteheti. Fokozottan hangsúlyozza, hogy életünk párját tudatosan és gondosan kell megválasztani, hogy az egy életre szóló, örömteli kapcsolat lehessen. Fontosnak tartja: a partnerek tudjanak őszintén beszélgetni egymással, mert ez megoldhat nagyon sok problémát, az önzetlen szeretethez vezethet, egy későbbi család esetében pedig a gyerekek számára nagyon fontos, hogy harmonikus családi légkör vegye körül őket.

A mai rohanó világban, ahol a nemesebb eszmék elvesztik értelmüket, alapvető értékeket közvetít ez a könyv. Fontos lenne minden fiatalnak elmenni legalább egyszer spielhózni-előadásra, vagy elolvasni ezt a könyvet.

V. M. B.

vissza az elejére


Mikrózd meg a krumplit!

(13. oldal)

A hasábburgonya, másképpen pommes frites előpárolása a mikrohullámú sütőben jelentősen csökkenti a rákkeltő anyagok keletkezését a sütésnél – állapították meg török kutatók.

Az akrilamid nevű anyag rákkeltő hatását néhány esztendeje mutatták ki; ez az anyag különösen a nagy hőmérsékleten való sütésnél keletkezik.

A török kutatók először 10 és 30 másodpercnyi ideig tették be a krumplidarabokat a mikrohullámú sütőbe, és 850 watton mikrózták azokat, ezt követően napraforgóolajban 150 és 190 fok között sütötték és vizsgáltak az akrilamid képződését, a víztartalmat és a hőmérsékletet.

Ezt követően mikrózás nélkül sütötték ki a krumplit, és megállapították, hogy az elősütött krumpli 60 százalékkal kevesebb rákkeltő anyagot tartalmazott.

A kutatók szerint ezt az eljárást elsősorban az ipar hasznosíthatja, hiszen csak rövid ideig tart, és nagy mennyiségben is használható.

Amióta 2002-ben fölfedezték az akrilamidot, a kutatók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek révén megakadályozható ennek az anyagnak a keletkezése. Az akrilamid már 120 Celsius-fokon létrejöhet, de 170 foktól ugrásszerűen megnövekszik a jelenléte – olvasható a wissenschaft.de című német internetes lapban.

vissza az elejére


Halottak napja – koszorúk, vázák, sírok

(13. oldal)

Kis koszorúból legalább akkora már a választék az üzletekben, mint nagyból: az urnákra ugyanis csak kisebb méretű kompozíciók férnek rá. A kövirózsa mint díszítő kellék előretört. A műanyag pillepalack-vázák terjedése megállíthatatlannak tűnik.

A főszereplő változatlanul a krizantém. Szálja – attól függően, hogy piacon vagy virágüzletben talál gazdára, változó. Természetesen attól is függ az ár, mekkora a krizantém feje.

A cserepes krizantémok hosszabb ideig virítanak, de nehezebben rögzíthetők a sírkőhöz. A láthatóan friss cserepes virágoknak sajnos könnyen lába kel.

A művirágkoszorú elsősorban vidéken, az idősebbek körében, valamint a szegényebb rétegeknél dívik. A valódi koszorúk közül azok a divatosak, amelyeknél csak a mohaalap egy része díszített. A művirágok és a száraz virágok egyaránt kedveltek, mint díszítő elemek. Népszerű a kövirózsa is, amely sokáig zöld marad.

Az urnás temetések egyre gyakoribbak, ezért a virágüzletekben és a temetők környékén sok kis méretű koszorút is árulnak. Ezek stílusa megegyezik a nagyobbakéval.

Attól függően, hogy mennyire közeli a rokonsági fok, és mikor hunyt el a szeretett, változik a megemlékezés formája. Nagyobb koszorúkat – főleg közeli, nagyon kedves rokon esetében – ugyanúgy vesznek ilyenkor, mint temetéskor, de nem ugyanolyan nagyot és magától értetődően szalag nélkülit.

A koszorúk után következnek a sírcsokrok. Nagynénik, unokatestvérek, barátok esetén ez dívik. Az élő csokrot természetesen vízbe kell tenni, ehhez általában kettévágott műanyag palackot használnak, mivel könnyűek – sok idős ember megy gyalog a temetőbe, tehát a súly is szempont – és nem kerülnek semmibe, tehát ha nyomuk vész, akkor sem sajnálja ezeket senki.

A korántsem stílusos, csúnyácska „lefejezett" pillepalackok egy idő után bemohásodnak, penészednek, elöregednek. Legalább annyit megérdemel az elhunyt, hogy a régi palackot cseréljék ki a temetőlátogatók.

A műanyag palackokat és a koszorúkat sem szabad dróttal a sírkőhöz erősíteni, mert rozsdanyomot hagyhatnak, főleg a nemesebb anyagokon. Elsősorban az érzékeny márványon, de a műkő sem szereti a rozsdát. Az erős nylonkötél (például teregető kötél) nem hagy nyomot és kevéssé látszik.

A gyakori temetőjárók már tudják, mit kell ilyenkor magukkal vinni. Seprű, kis lapát, nejlonzacskó a szemétnek, gereblyécske a sír körüli tisztogatáshoz, az avar összeszedéséhez. Praktikus kellék a zseblámpa is, hiszen ilyenkor már hamar sötétedik.

vissza az elejére


Szalonnasütés- és bálmoskészítés, sajtókupa Havasnagyfalun

(13. oldal)

A helybeli faluturizmus népszerűsítésének céljával szervezte meg Havasnagyfalu önkormányzata a Pelaghia turisztikai egyesülettel, a helybeli panziótulajdonosokkal, a hegyimentőkkel és az Ave Tour turisztikai irodával szövetkezve a szalonnasütés-kupát, amelyre tíz csapat nevezett be, amelynek tagjai a helyi írott és elektronikus sajtó munkatársai voltak.

A több tíz négyzetkilométeren fekvő községben nagyszerű, de jelenleg kiaknázatlan turisztikai lehetőségek rejlenek, a legfontosabb azonban, hogy a lakosság részéről megvan a szükséges kezdeményezőkészség, mondta el Ioan Mariş polgármester a találkozón.

Kevés a jövedelemforrás, az emberek nemritkán illegális erdőkitermelésre kényszerülnek a megélhetésért, ellenben készek tenni azért, hogy bekapcsolódhassanak a turisztikai körforgásba. Ennek néhány jelét mutatja a már felépített, berendezett, vendégfogadásra alkalmas négy panzió. Sajnos a turisták jelenlétét most főként az utak mellett látható tetemes mennyiségű szemét jelzi – ez viszont már a látogatók, és korántsem kizárólag a vendéglátók hibája.

A lovas szekerezéssel, gyalogtúrával, hegymászással fűszerezett egész napos sajtókupán sikerrel szerepelt a Szabadság háromtagú, 100 százalékban női csapata: a zsűritagok a legromantikusabb és legnőiesebb csapatnak járó díjjal jutalmazták az ízléses tálalást.

F. I.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


HIRDETÉS

(15. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(15. oldal)

Eladók Juniperkus Sky Rocket tuják. Telefon: 592-194. (0002)

vissza az elejére


INGATLAN

(15. oldal)

Eladó 2300 négyzetméteres kert Szoporban. Telefon: 592-194. (0002)

vissza az elejére


SZOLGÁLTATÁS

(15. oldal)

Egyetemista lány takarítást vállal Kolozsváron. Érdeklődni: 0742-964727. (0017)

Nyugdíjas párnak lakást ajánlok szolgáltatás ellenében. Telefon: 437-512, de 10 órtól és este 7 óra után. (0024)

vissza az elejére


GYÁSZHÍR

(15. oldal)

Fájdalommal és megdöbbenéssel vettük a hírt, hogy október 29-én váratlanul elhunyt
BITAY ÖDÖN,
az RMDE alapító tagja és szóvivője, valamint székelyföldi főbizalmija. Igyekezni fogunk legalább részben betölteni az űrt, amelyet egyesületünk életében maga után hagyott. Osztozunk a család gyászában és emlékét megőrizzük. A ROMÁNIAI MAGYAR DOLGOZÓK EGYESÜLETE. (0025)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Elégedetlenség a Kolozsvári CFR táborában

(16. oldal)

Iuliu Mureşan, a Kolozsvári CFR 1907 elnöke a szokásos keddi sajtótájékoztatón elégedetlenségét fejezte ki a Bukaresti Rapid elleni mérkőzést illetően. Mindössze egy alkalommal volt képes betalálni a csapat, a fővárosiak viszont három alkalommal is eredményesnek bizonyultak. Az elnöknek mindhárom gól szemet szúrt, ugyanis az első találatnál a hazai támadó egyedül maradt, ami semmilyen körülmények között nem történhetett volna meg, második alkalommal a védők ajándékoztak egy gólt a vasutasoknak, míg a legutolsó találatnál senki sem látta, hogy Burdujan lesről indult. Meglepően tapasztalta, hogy a fiúk úgymond „gyáván" léptek a bukaresti stadionban, és ennek köszönhető, hogy eddig még nem sikerült pontot szerezni sem a Ghenceából, sem pedig a Giuleşti Stadionból. Akár a Steaua ellen is, most is domináltak a kolozsváriak, ám nincs még meg a kellő önbizalom, és mindhiába a nagy labdabirtoklási arány, ha könnyen eladott labdák után zátonyra futnak. Nagyon fontos a középpálya megerősítése, nagyon bíznak az új vezetőedző, Cristiano Bergodi munkájában. Eddig elégedettek az olasz trénerrel, nagyon jók a meglátásai, jól és jókor cserél, remélik, hogy hamar összeáll a csapat, és megint a dobogóra tornássza magát. A következő bajnokin a Gépész utcai stadionban a CFR az eddig száz százalékosan teljesítő Bukaresti Dinamót fogadja. Ez a klub idei legfontosabb mérkőzése, mindenképpen győzni szeretnének, hogy továbbra is esélyesek maradjanak a kupaszereplésre. „Szeretnénk megtartani a három pontot, és megszakítani a „kutyák" tizenhárom meccs óta tartó veretlenségi sorozatát" – szögezte le az elnök és az edző. A mérkőzést vasárnap délután két órai kezdettel rendezik az új gyepszőnyeget kapott Gépész utcai stadionban. Élőben ezúttal az Antena 1 adó közvetít, ezzel kedveznek a fázékonyabb szurkolóknak.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


Bajnokok Ligája: a szerdai műsor

(16. oldal)

Szerdán az E-, F-, G- és H-csoport mérkőzéseivel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A mérkőzések 21.45 órakor kezdődnek.

A műsor, csoportkör, 4. forduló:

E-csoport: Real Madrid (spanyol)–Bukaresti Steaua és Olympique Lyon (francia)–Dinamo Kijev (ukrán).

A csoport állása: 1. Lyon 9 pont, 2. Real 6, 3. Steaua 3, 4. Kijev 0.

F-csoport: FC Koppenhága (dán)–Manchester United (angol) és Benfica Lisszabon (portugál)–Celtic Glasgow (skót).

A csoport állása: 1. MU 9 pont, 2. Celtic 6, 3. Benfica és Koppenhága 1–1 (0–4).

G-csoport: Arsenal (angol)–CSZKA Moszkva (orosz) és Hamburger SV (német)–FC Porto (portugál).

A csoport állása: 1. CSZKA 7 pont, 2. Arsenal 6, 3. Porto 4, 4. HSV 0.

H-csoport: AC Milan (olasz)–RSC Anderlecht Brüsszel (belga) és AEK Athén (görög)–OSC Lille (francia).

A csoport állása: 1. Milan 7 pont, 2. Lille 5, 3. Anderlecht 2, 4. AEK 1.

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra
Öngóllal nyert és listavezető a ZTE

(16. oldal)

A Zalaegerszeg egy öngóllal szerezte meg a három pontot a Vasas ellen a magyar Borsodi Liga 11. fordulójában, és átvette a vezetést a tabellán.

Eredmény: ZTE FC–Budapesti Vasas 1–0 (gólszerző: Fehér – 59. perc, öngól). Az élen: 1. ZTE 28 pont, 2. MTK 27, 3. Debrecen 21, 4. Újpest 20, 5. Fehérvár 19, 6. Győr 17.

A Manchester City sikere
A Manchester City hazai pályán egy góllal legyőzte a Middlesbrough együttesét az angol Premier League 10. fordulójának zárómérkőzésén.

Eredmény: Manchester City–Middlesbrough 1–0.

Az élmezőny: 1. MU 25 pont (25–3), 2. Chelsea 25 (17–5), 3. Bolton 20, 4. Portsmouth 19, 5. Arsenal 18, 6. Everton 17.

Genoa az élen
A Serie B 9. fordulójának hétfői zárómérkőzésén: Verona–Genoa 1–1.

Az élen: 1. Genoa 19 pont, 2. Rimini 17, 3. Bologna 16 (11–9), 4. Piacenza 16 (8–9), 5. Cesena 15 (15–10), 6. Nápoly 15 (10–7).

Tizenöt év alatt 14-edszer norvég bajnok a Rosenborg
Az utóbbi 15 idényben 14-edik aranyérmét szerezte meg a Rosenborg a norvég labdarúgó-bajnokságban. Az elmúlt években a Bajnokok Ligájában is vitézkedő trondheimi gárda egy fordulóval a vége előtt már behozhatatlan, hatpontos előnnyel vezet a Brann Bergen előtt.

vissza az elejére


Várhidi Péter a megbízott szövetségi kapitány

(16. oldal)

Öt nappal Bozsik Péter lemondása után Várhidi Pétert, az U19-es válogatott szakvezetőjét bízta meg Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke a kapitányi teendők ellátásával a Kanada ellen, november 15-én Székesfehérváron sorra kerülő barátságos mérkőzésre. Várhidi segítője Teodoru Vaszilisz lesz, aki az MTK-nál dolgozik edzőként.

Az MLSZ elnöke kedden tárgyalt Détári Lajossal, aki az elmúlt hónapokban Bozsik Péter mellett a válogatott szövetségi edzője volt. Egyeztetésük eredményeként a tréner szerződése folyamatos marad, a szakember jövőbeni pontos feladatát a majdani szövetségi kapitány jelöli ki.

Bozsik Péter csütörtökön mondott le posztjáról, miután szakmai beszámolóját nem fogadta el az MLSZ elnöksége. Kisteleki István szombaton jelezte, hogy szívesen látná Bölöni Lászlót a válogatott új szövetségi kapitányaként.

vissza az elejére


Bethlen: visszakozás a visszalépéstől

(16. oldal)

Miután bejelentette a visszalépését a labdarúgó 3. ligából, és a pénteki fordulóban nem jelent meg, a hivatalos rangsor pedig nélküle jelent meg, a Bethleni Szamos Gáz labdarúgócsapata visszairatkozott a bajnokságba. A „feltámadás" bethleni és naszódi magáncégeknek köszönhető, amelyek átveszik a csapatot az önkormányzattól. Pénteken Bethlen lejátssza a Szászsebesi MSC elleni találkozót, míg a Torda Aranyos FC elleni elmaradt mérkőzést november 7-re halasztották. Ugyanakkor bonyolítják le a szintén elmaradt Marosvásárhelyi (Nyárádtői) Maris–Dévai Maros találkozót.

vissza az elejére


TENISZ Világranglisták
Federer 1000 napja az élen

(16. oldal)

Továbbra is toronymagasan Roger Federer vezeti a férfi teniszezők világranglistáit. A svájci játékos a klasszikus rangsorban ráadásul már ezer napja és 143. hete áll az élen.

„Nagyszerűen megy a játék. Nagyon kellemes helyzetben vagyok, és higgyék el, könnyű újabb motivációt találnom" – mondta a vasárnap Bázelben pályafutása 44. tornagyőzelmét begyűjtött sztár, utalva arra, hogy sikereivel egyre közelebb kerül a sportág történetének nagy rekordjaihoz.

Federernél csupán Jimmy Conors (160 hét) és Ivan Lendl (157) állt sorozatban hosszabb ideig az első helyen, a versenygyőzelmek tekintetében pedig most a 12. sorban.

A hagyományos világranglista (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Roger Federer (svájci) 8120 pont, 2. (2.) Rafael Nadal (spanyol) 4270, 3. (3.) David Nalbandian (argentin) 2850, 4. (4.) Ivan Ljubicsics (horvát) 2845, 5. (6.) Nyikoláj Davigyenko (orosz) 2650, 6. (5.) Andy Roddick (amerikai) 2540, 7. (8.) Tommy Robredo (spanyol) 2175, 8. (7.) Fernando Gonzalez (chilei) 2115, 9. (9.) James Blake (amerikai) 2090, 10. (10.) Tomas Berdych (cseh) 2080, ..., 107. (106.) Andrei Pavel 393, ..., 560 (559.) Bardóczky Kornél 43.

Az ATP Race állása (idei eredmények alapján): 1. (1.) Federer 1524, 2. (2.) Nadal 854, 3. (3.) Ljubicsics 479, 4. (4.) Roddick 463, 5. (5.) Davigyenko 445, 6. (6.) Nalbandian 439, 7. (7.) Blake 411, 8. (8.) Robredo 410, 9. (9.) Gonzalez 402, 10. (11.) Mario Ancsics (horvát) 387, ..., 79. (79.) Pavel 74.

Sarapova már a második
Az orosz Marija Sarapova linzi tornagyőzelmének köszönhetően a második helyre lépett előre a női teniszezők világranglistáján. A rangsort továbbra is a francia Amélie Mauresmo vezeti.

A legjobb magyar, Czink Melinda a 92. helyen áll, míg a legjobb romániai teniszező változatlanul Gallovits Edina (125.).

A női világranglista (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Amélie Mauresmo (francia) 3741 pont, 2. (3.) Marija Sarapova (orosz) 3532, 3. (2.) Justine Henin-Hardenne (belga) 3473, 4. (4.) Szvjetlána Kuznyecova (orosz) 2468, 5. (5.) Nagyezsda Petrova (orosz) 2228, 6. (6.) Kim Clijsters (belga) 1990, 7. (7.) Jelena Gyementyjeva (orosz) 1963, 8. (8.) Martina Hingis (svájci) 1913, 9. (9.) Patty Schnyder (svájci) 1659, 10. (11.) Nicole Vaidisová (cseh) 1478, ..., 92. (95.) Czink Melinda 304, ..., 125. (124.) Gallovits Edina 246,5.

A női kézilabda nemzetközi barátságos torna, a 40. Kárpát-kupa első játéknapján Románia A-válogatottja 31–26 arányban legyőzte Románia B-válogatottját.

vissza az elejére


TEKE
Arany és ezüst a vb-n

(16. oldal)

Újból hallat magáról a szamosújvári tekesport. Miután az első osztályban komoly anyagi gondokkal küzd az örmény kisváros legrégibb sportközössége világszinten újabb sikert arat. A skopjei vb-n a szamosújvári születésű, de jelenleg a németországi Blamberg klub színeiben játszó Ioana Văidăhăzan teljesítménye a világbajnokságon aranyat ért a párosban és ezüstérmet az egyéniben. Szép teljesítmény, amiért gratulálunk a szamosújvári élsportolónak. Természetesen meg kell említenünk első edzőjének, Nagy József mesternek a nevét is, aki 12 esztendős korában vitte be az ősrégi sétatér tekecsarnokába. Azóta több országos európai és világbajnoki cím védője.

Ioana nyomdokain halad húga, Alexandra Văidăhăzean, aki a SOMVETRA csapatával szerepel az első osztályú bajnokságban. Már, ameddig jut erre pénz...

Erkedi Csaba

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
5. Vest Retro-kupa

(16. oldal)

Nagyszerű tájfutó verseny színhelye volt a Szászfenes és Magyarfenes között fekvő erdő, a Medvegerinc. A reformációt ünneplők rácsodálkoztak a Kolozsvár felől érkező gépkocsisorra hisz a falu központjától alig 1,2 km-re volt a verseny. A kincses város tájfutóin kívül Budapestről és Marosvásárhelyről is érkeztek résztvevők. A Szászfenesi Dudu tájfutóklub elnöke, mentora és mindenese, Dumitru Cioban most is kitett magáért, hiszen új terepen az általa készített térképen és pályákon folyt a verseny. Habár néha eleredt az eső, a futóknak kedvezet az időjárás, a csapadék inkább a az eredményhirdetést zavarta. Köszönet a rendezőknek a jó versenyért.

Eredmények:

Lányok: 1. Kristály Imola (Transilva), 2. Boér Kincső (Pro Orientare Társaság), 3. Maria Gocan (Akarat); ifik: 1. Tőkés Tímea (Transilva), 2. Kónya Anna, 3. Gergely Kata (mindkettő Compass), felnőtt A: 1. Kerekes Kinga, 2. Gáll Enikő, 3. Zsigmond Erika (mindhárom Compass), felnőtt B: 1. Müller Katalin, 2. László Beáta (mindkettő Compass), 3. Boér Boglár (Pro Orientare).

Fiúk: 1. Prezenszky Gábor (Transilva); ifik: 1. György Szabolcs (Transiva), 2. Andrei Lungu (Compass), 3. Pavel Cali (Akarat), felnőtt A: 1. Bogya Tamás (Akarat-Transilva), 2. Lenkei Zsolt (Budapest), 3. Fey Sándor (Transilva), felnőtt B: 1. Tőkés Árpád (Transilva), 2. Kiss Attila (Compass), 3. Puskás Ferenc (Transilva).

Veteránok: 1. Kiss János (Pro Orientare), 2. Göbl Edmund (Compass), 3. Kuszálik János (Transilva); nyílt kategória: 1. Kónya Ágnes (Compass), 2. Bogya Gergely, 3. Csipke Emese (mindkettő Transilva).

Májai Ferenc

vissza az elejére


VÍVÁS
Édesapja nyomdokain az ifjú Guráth

(16. oldal)

Mint olvasóinknak jeleztük a minap a kolozsvári Apáczai Csere János (Argeş) utcai sportcsarnok vívótermében rendezték az id. Guráth Béla nevét viselő emlékversenyt. Hetedszerre írták ki a veteránoknak szóló vetélkedőt, amellyel mindhárom fegyvernemben sokszoros válogatott, az országos bajnoki döntők megszokott résztvevőjére emlékeznek. A rendezvény kezdeményezője és minden évben rendezője, dr. Habala Péter, a volt kitűnő vívó (szintén Guráth-tanítvány) és vívómester – kidolgozta alapszabály értelmében a viadalon csak 50 évet betöltött pengeforgatók vehetnek részt!

Az idei versenyt a korábbi vetélkedők közül már kettőben már győztes vívó, a rendezvény névadójának a fia, ifj. Guráth Béla nyerte. A négyes döntőben vetélytársai közül a sokszoros válogatott és jelenlegi edző, a Râmnicu Vâlcea-i Alexandru Istrate ellen aratta a legnehezebb győzelmet. A négyes végső sorrendje: 1. ifj. Guráth 3 győzelem, 2. Istrate 2 győzelem, 3. Prezensky Tibor 1 győzelem, 4. Dancs László 0 győzelem.

A résztvevők azzal váltak el egymástól: Viszontlátásra jövő ilyenkor, a VIII. emlékversenyen!

László Ferenc

Az oldalt szerkesztette: Póka János András