Már jövőre átadnák az autópálya Torda és Gyalu közötti szakaszát
Ezrével alkalmazza a Bechtel a román munkásokat

(1. oldal)

Teljes erőbedobással készül megyénkben a gyorsforgalmi út

Az előzetesen leszögezett határidő, 2010 februárja helyett már jövőre elkészülhet az észak-erdélyi autópálya Torda és Gyalu közötti szakasza – hozta a sajtó nyilvánosságára tegnap Bogdan Sgârcitu, a Bechtel társaság romániai kirendeltségének kommunikációs igazgatója. Mint megtudtuk, a munkálatok az előzetesen tervezettnél jóval gyorsabban haladnak az autópálya ezen szakaszán, az idén nyáron így már elkezdhetik az útaszfalt öntését, annak ellenére, hogy jelenleg a gyorsforgalmi út Kolozs megyei nyomvonalán még csak a telkek 60 százalékát sajátította ki az állam. A Bechtel az év elejétől több mint 1200 személyt alkalmazott, így szinte megduplázta alkalmazottainak számát, a közeljövőben pedig további 1000–1500 személynek kíván munkát adni. Az állam 120 millió eurót különített el idén az autópálya építésére, de elképzelhető, ha a munkálatok a vártnál gyorsabb ütemben haladnak, a Bechtel ennél jóval többel, akár 165 millió euróval is gazdálkodhat. (Részletek a 5. oldalon)

vissza az elejére


Csatát vesztettek, de nem a háborút

(1. oldal)

A Bajnokok Ligája selejtezőt érő második hely megszerzése volt a tétje a csütörtöki Kolozsvári CFR 1907–Bukaresti Steaua élvonalbeli labdarúgó mérkőzésnek. A vasutascsapat számára szerencsétlennek bizonyult a tizenhármas szám: sorozatban tizenkét alkalommal nyertek, tavaly november közepe óta nem találtak legyőzőre, most azonban egygólos különbséggel a vendégek nyertek. Egyik együttes sem jeleskedett veszélyes gólhelyzetek kialakításában, viszont a katonacsapat pragmatikusan kihasználta mindkét lehetőségét, és megérdemelt győzelmet aratott. A 28. játéknap befejezése után a kolozsváriak előnye 3 pontra olvadt a Steaua, és 5 pontra a Bukaresti Rapid ellenében, most ugyan csatát vesztett az olasz Cristiano Bergodi gárdája, de még semmi sem dőlt el: a háborúból még hat felvonás hátra van.

Részletek a 12. oldalon

vissza az elejére


Cojocaru nem volt ügynök

(1., 4. oldal)

Aspazia Cojocaru alkotmánybíró nem folytatott politikai rendőrségi tevékenységet. A Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS) csütörtökön 6 mellette és 2 ellene szavazattal elfogadta a Cojocaru által benyújtott fellebbezést. A bíró megóvta ugyanis a CNSAS korábbi ítéletét, miszerint együttműködött volna a Szekuritátéval.

Korábban egyes politikusok arra figyelmeztettek, hogy Kozsokár Gábor és Aspazia Cojocaru alkotmánybírók a Szekuritáté ügynökei voltak, és megzsarolták volna őket, hogy Traian Băsescu ügyében a taláros testület döntését befolyásolják.

„Jelenleg elmondhatjuk, hogy az alkotmánybírák közül senki nem működött együtt a Szekuritátéval" – jelentette ki a CNSAS egyik tagja a Mediafaxnak.

Érvényes maradt az a döntés is, miszerint Ion Predescu, az Alkotmánybíróság másik tagja sem működött együtt az egykori titkosszolgálattal, dossziéja nem tartalmazott új, terhelő elemeket. Nicolae Cochinescut is vétlennek kiáltották ki a Szekuritátéval való együttműködést illetően. A CNSAS tagjai úgy döntöttek: megvizsgálják a másik három alkotmánybíró dossziéját is, hogy az elkövetkezőkben a testület tagjai közül senkit ne vádolhassanak.

A Konzervatív Párt (PC) különben tegnap benyújtotta a CNSAS-hoz azokat az iratokat, amelyek a felfüggesztett államfőnek a Szekuritátéval való együttműködését hivatottak bizonyítani. Sergiu Andon konzervatív párti képviselő az újságíróknak elmondta: a bizottság tagjai megígérték, hogy jövő héten tárgyalnak az ügyben. Dan Voiculescu, a PC elnöke korábban többször is hangsúlyozta, hogy Băsescut terhelő bizonyítékokkal rendelkezik, amelyeket eddig nem hozott nyilvánosságra.

Ţiriac a CNSAS-nál járt
Ion Ţiriac üzletember, egykori román teniszcsillag tegnap megtekintette a Szekuritáté által összeállított dossziéját. Ezt követően az újságíróknak elmondta: meglepte, hány ügynök figyelte az élsportolókat. „Senkit nem jelentettem fel, de még nem késő" – tréfált Ion Ţiriac az újságírókkal. Elmondta: csupán néhány oldalt látott a vastag iratcsomójából, amely több mint tíz év sportolói tevékenységéről tartalmaz adatokat. „Gondolhatják, hogy minden lépésemet követték. Akkor kezdtek el figyelni minket, amikor eredményes teniszjátékosok lettünk, és elkezdtünk külföldre járni" – mondta Ţiriac.

vissza az elejére


Kult-Túra


Mainap

(2. oldal)

NÉVNAP: Zita. A Felicitas női név rövidülése, mások szerint a latin Cita név átvétele a németben. A latin név jelentése: sebes, gyors.

NAPKELTE: 6 óra 18 perckor.

NAPNYUGTA: 20 óra 29 perckor.

ÉVFORDULÓK: Vakvezető Kutyák Világnapja. • Április 27-én történt: 1848. Franciaországban eltörölték a rabszolgaságot, ezzel mintegy 250 ezer rabszolgát felszabadítva a gyarmatokon. • 1893. Rudolf Diesel német mérnök ismertette az általa kifejlesztett dízelmotor elméletét. • Április 27-én született: 1791. Samuel Morse amerikai festő és feltaláló, a Morse-abc összeállítója. • 1891. Szergej Prokofjev, orosz zeneszerző. • 1927. Köteles Pál író, publicista. • 1935. Őze Lajos színész, kiváló művész, Jászai Mari-díjas, posztumusz Kossuth-díjas. • Április 27-én halt meg: 1521. Magellán portugál utazó, felfedező.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Az elme betegségei sokkal pusztítóbbak, mint a test betegségei.

Cicero

vissza az elejére


Rövidhírek

(2. oldal)

ATLANTISZ HARANGOZ – országos szavalóversenyt szervez április 27–28 között a János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Phoenix Könyvesház. A hetedik alkalommal sorra kerülő rendezvény ünnepi megnyitója ma, április 27-én, délután 6 órakor lesz a kollégium első emeleti dísztermében, az Udvartér című élő ifjúsági műsor keretében.

ZENÉS-TÁNCOS ÖSSZEJÖVETELÉT április 28-án, szombaton du. 5 órakor tartja a Pro Iuventute szervezet, a Mócok útja 75. szám alatti székházában.

A BRASSAI SÁMUEL ELMÉLETI LÍCEUM a 2007–2008-as tanévben is két ötödik osztályt indít. Az angol nyelvet heti négy órában fogják tanulni. Május 5-től minden szombaton reggel 9 órától felkészítőt tartunk angol nyelvből. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A REMÉNYIK SÁNDOR MŰVÉSZETSTÚDIÓ ALAPÍTVÁNY és a Kolozsvári Református Kollégium nyolcadik alkalommal rendezi meg a Reményik Sándor versmondó versenyt. Jelentkezési határidő: 2007. május 2. További tudnivalók az alábbi címen: Kolozsvári Református Kollégium 400084 Kolozsvár, Kogălniceanu (Farkas) utca 16. sz. Tel/fax: 0264/430-653 E-mail: A verseny időpontja és helye: 2007. május 3., 16.00 óra, a Kolozsvári Református Kollégium díszterme.

vissza az elejére


A Duna Televízió Bűvölet-ében
Bizonytalan a kolozsvári stúdió sorsa

(2. oldal)

– A Duna Televíziót önökért hozták létre, de a 15 évvel ezelőtti viszonyrendszer változik, olyan műsort kell készíteni, ami a Magyarország határain belül élőket is érdekli – fogalmazott Cselényi László (képünkön), a Duna Televízió elnöke szerda este, a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely szervezte közönségtalálkozón. Ugyanakkor arról is biztosított, hogy a látszat ellenére nőtt a határon túli magyarok kultúrája, mindennapjai iránti érdeklődés, ezt igazolja a növekvő nézettségi mutató – a GFK Hungária 7 országra kiterjedő felmérése szerint eddigi nézettsége csúcsán van az adó. Az Autonómia csatorna a Duna tévé évekkel ezelőtti nézettségét tudhatja magáénak, a tervezett Unió csatorna azonban valószínűleg csak internetes változatban és nem ezen a néven fog indulni.

Nincs könnyű anyagi helyzetben a televízió, a tavalyi támogatás összegét kapta meg ebben az évben is, de az inflációból adódó 700 millió forintot nem pótolták. – Nem remélhetjük, hogy bennünket is „megdobnak" 15–16 milliárd forinttal, mint egy másik közszolgálati televíziót, minket egyik párt sem kényeztet el, hiszen belpolitikai hasznosíthatóságunk csekély – mondta az elnök. Ennek ellenére a televíziónak számos nagyszabású terve van, a nyári műsorrácsról egyelőre annyit árult el: több magyar filmre számíthatnak a nézők, és a Bűvölet című, rendkívül népszerű sorozat sem ér végérvényesen véget.

Felvetődött a Világunk című műsor „beolvasztásának" kérdése is, a Világunk Reggel nevet viselő, közel két hete futó műsor kapcsán Cselényi így vélekedett: mindenképpen előnyösebb a mostani rendszer, hiszen így a napi 45 perc helyett napi 3 órában láthatnak a nézők határon túli híreket.

– Anyagi okok miatt nem tudunk stúdiókat működtetni reggel és délután is, reggel két órában azonban ez megoldható, és ebből az anyagból zanzásítva egy gazdagabb műsort nyújthatunk délután. Korábban a várost „gettósították péntekre", egy adás alatt „letudták a kolozsváriságot", Kolozsvár ügyét azonban a hét bármely napján érdemes bemutatni. – Felelősségem teljes tudatában állítom, hogy a Duna Televízióban a határon túli bejelentkezések és riportok száma nem csökkent, sőt valamelyest emelkedett – szögezte le Cselényi.

Ez a jelek szerint azonban nem vonatkoztatható Kolozsvárra is, hiszen, amint a kolozsvári területi stúdió szerkesztője, Maksay Ágnes tájékoztatott: míg 2002–2003-ban havonta 30–35 tudósítás készült, 2007-ben havonta mindössze 3–4 anyagra tartottak igény a budapesti szerkesztők. Élő bejelentkezés nem történt Kolozsvárról az új műsor megszületése óta, a stúdió elvi és gyakorlati okok miatt szüntette be az együttműködést a Duna Televízióval. – Nincs szó szerződésbontásról vagy szerződés alá nem írásáról – pontosít a stúdió vezetője, Marius Tabacu, hiszen az érvényes szerződést a Duna Televízió szegte meg, anélkül, hogy a szerződésbontás törvényes útját követte volna. A Világunk című délutáni műsor beolvasztásáról egy „félhivatalos" e-mail-ben tájékoztattak bennünket. Elvi ellenvetéseink vannak – nem egyezhetünk bele abba, hogy a műsort egy reggeli csalamádéba tegyék át, amelyben nincs lehetőség saját arculat kialakítására sem, és teljes mértékben a megrendelőre kell hagyatkoznunk témák tekintetében is – fogalmazott a stúdió vezetője. Hozzátette azt is: sértő, hogy a televízió kettős tarifával dolgozik: Magyarországon egy operatőr napidíja legalább 18 ezer forint, itt pedig egy kész híranyagért kapnak 14 ezer forintot, ebből operatőrt, szerkesztőt, kiszállást, felszerelést és minden más költséget fedezni kell.

Maksay Ágnes szerkesztő részletezte: nem vállaltuk a további együttműködést, hiszen tartalmi elvárásaink is lettek volna. Mi úgy tudtuk a Világunk a mi műsorunk, elvártuk volna, hogy az átalakítást megbeszéljék velünk. Hogy a határon túliakról szóló műsor mit tartalmazzon, azt ne Budapesten döntsék el nélkülünk, márpedig ez történt. Az első, április 16-i műsor alátámasztja a fenntartásainkat: reggel 7–9 között két órában volt összesen három határon túli bejátszás (Székelyudvarhelyről, Kárpátaljáról és Kolozsvárról, ez utóbbi egy általunk készített egy évvel ezelőtt forgatott anyag ismétlése volt.)

Nem jogos az elnök úr azon érve sem, amely szerint Kolozsvár „gettósítva volt péntekre", hiszen eddig is volt lehetőség arra, hogy Kolozsvár ne csak pénteken legyen jelen a Duna Tv műsorában, rendelkezésre álltunk a hét bármely napján élő kapcsolásra akár a reggeli műsor számára, akár más napokon délután a Világunk számára, az más kérdés, hogy nem éltek a lehetőséggel. A reggeli műsorban egy év alatt összesen két élő kapcsolásunk volt, a délutániakban meg havonta egy-két plusz bejelentkezést kértek, noha mi készen álltunk ennél jóval többre is, sőt kértük, hogy kapcsoljanak bennünket. Eddig is azon a véleményen voltunk, és ezután is azon leszünk, hogy Kolozsvár megérdemelt a Duna Tv-ben hetente egy fél órát, sőt ennél többet is érdemelne tömbösítve. Ami a dokumentumfilmeket illeti, Duna Tv-s megrendelésre 2002–2005 között évente 4–5 dokumentumfilmet, portréfilmet készítettünk, 2006-ban egyetlen egyet, és az sem ment még adásba. Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy 2007-ben ugyanazokat a percárakat ajánlja nekünk a televízió.

Létrehoztunk egy intézményt, amely a magyar közszolgálati médiákban segítette elő az erdélyi szellemiség jelenlétét, dokumentumfilmekkel, Tv műsorokkal, tudósításokkal. Azon vagyunk, hogy továbbra is legjobb szakmai tudásunkkal az erdélyi magyar televíziózást szolgáljuk.

A Kárpát-medencei stúdióhálózat Duna Tv-s biztatásra jött létre. Kezdetektől fogva azt éreztették velünk, hogy szükség van ránk. Volt is egy óriási nyitás 2001–2002-ben amikor beindult a Régiók, ami később átalakult Világunkká, ez azonban a mostani műsorszerkezet-váltással eltűnőben van – közölte a szerkesztő.

F. I.

vissza az elejére


DOKK
(Éhség)

(2. oldal)

„Mi az ember? Halom csont!
Por, homok, sár."
(G. Büchner: Woyzeck, ford.: Kiss Csaba )

A sepsiszentgyörgyi Mozgásszínházi Műhely első bemutatójával, Büchner Woyzeck című drámájának fizikai színházi újragondolásával vendégszerepel Kolozsváron a Tánc Világnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében. Erőteljes, közvetlen előadás. A filmszerű jelenetek csöndekre és az akciók hangjaira épülő világát hat fiatal színész jeleníti meg ebben az estében. Szavakba nehezen önthető képek az emberen végzett kísérletek önkényességéről.

A rendező, Uray Péter szerint a kegyetlen, fájdalmas történet az ember kiszolgáltatottságáról szól, arról, „hogy hogyan tud egyik pillanatról a másikra olyan megalázó és feldolgozhatatlan helyzetbe kerülni, amelyben elveszti tájékozódóképességét, […] és attól kezdve képtelen úgy élni, mint korábban."

Szereposztás: Woyzeck – Dávid Attila Péter; Marie – Györgyjakab Enikő; Kapitány – Szekrényes László; Doktor – Nagy Attila; Tamburmajor – Fehérvári Péter; Grätchen (Käthy): Polgár Emília. Díszlet, jelmez: Bagoly Zsuzsanna. Rendező: Uray Péter. Az előadásra május 1-én, kedden este 7 órakor kerül sor a Tranzit Házban (Malom/Bariţiu u. 16. sz.)

vissza az elejére


Emlékezés az örmény genocídiumra

(2. oldal)

Az örmény népirtás 92. évfordulója kapcsán tartott megemlékező ünnepséget a Romániai Örmények Szövetsége április 25-én, a Német Demokrata Fórum székházában. Azaduhi Varduca Horenian a szövetség nevében üdvözölte a megemlékezőket, és néhány szóban összefoglalta az 1915. április 23-ról 24-re virradó éjszakán történt véres eseményeket, amelyeknek a mai örmények nagyszülei is áldozatul estek, és amelyek kapcsán a török kormány a mai napig sem hajlandó elismerni, hogy népirtás történt. Az örmény genocídium ma is aktuális politikai és jogi kérdés nemzetközi szinten. Bár már több egyházi és világi vezető állást foglalt ez ügyben, a Törökországba látogató turisták például semmit sem tudhatnak meg a lerombolt örmény műemlékekről, templomokról, kolostorokról, mintha ez a nép nem is létezett volna.

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy bár a törökök szándékában állt kiirtani a teljes népcsoportot, és még a történelemkönyveket is átírták, hogy eltüntessék a nyomokat, azért maradtak tanúk és túlélők, akik a világ elé tárták a valós helyzetet. A rendezvényen elhangzott Guvanez Grigorean örmény költő Szüleim című verse, majd az egybegyűltek megnézhették Atom Egoyan Ararát című 2002-es művészfilmjét, amely megrázó képkockákban eleveníti fel a tömegmészárlás eseményeit.

S. B. Á.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Brandománia

(3. oldal)

Ha valahova megérkeznek a vezető üdítőital gyártók, nem kétséges, hogy nemsokára érkezik nyomukban pár gyorsétterem lánc, az en-gros típusú áruházláncok, a világszerte legjobban eladott autók képviselete, és a sor végén megjelennek a luxuscikkek is.

A luxuscikk fogalma azonban relatív, amit Románia esetén is igen jól lehet illusztrálni. Gondoljunk csak a McDonald’s gyorsétterem lánc megjelenésére. Az akkoriban hetvenezer lej körül mozgó menü ára messze meghaladta a hazaiak költségvetését – tehát már-már a luxus határát súrolta. Románia nemzeti összterméke csendes emelkedése mellett a bérek is elkezdtek növekedni, így a hamburgerek és sékek is elérhetőbbek lettek – bár olcsónak még mindig nem mondhatók.

Úgy tűnik, hogy most érkezett el a középkategóriás, illetve a kezdő-felső kategóriás ruhák, kiegészítők ideje. Bár még kis számban, de szép lassan Kolozsváron is nyílnak azok a márkaboltok, amiket minden nagyobb európai város szívében fel lehet fedezni: Nike, Adidas, Puma, DHL, O’Neil, United Colours of Benetton, Tag Hauer, Triumph stb.

A külföldi tendencia egyébként azt mutatja, hogy az ezeknek a helyét átveszik az igazán nagy nevek: Prada, Hugo Boss, Dior, Versace, Bang & Olufsen, Bvlgari, Gucci, Rolex, Davidoff és sok olyan márka, amit idehaza csak kínai hamis verzióban lehet beszerezni.

A kérdésre, hogy vásárolhat-e nyugdíjas, egyetemista és pályakezdő fiatal az ilyen üzletekben a válasz: nem. Legalábbis az átlagos egyetemista, nyugdíjas és kispénzű személyeket eszük ágában sincs megcélozni ezeknek a boltoknak.

A fenti vásárlókra más feni a fogát: a Billa, Profi, Plus és Kaufland típusú „olcsót és sokat" mottó mentén gyülekező áruházláncok idehaza is célba vették a széles tömeget. A mezőnyből a Kaufland ígérkezik a legerősebbnek. A Kaufland bejelentése szerint 2007-ben 120–130 millió eurót szándékszik befektetni Romániában, ami a cég vezetősége szerint tizenhat, jellegzetesen hazánk bevásárlási szokásaihoz igazított hipermarket elindításának költségeit kéne fedezze. Ilyen befektetés mellett az osztrák érdekeltségű Billa lesz komoly gondban, hiszen a Kaufland is ugyanazokat a vevőket célozza, mint az osztrákok. A Kaufland egyébként a Lidl&Schwarz csoporthoz tartozik, ami már jónéhány európai országból kitúrta a Billát. Külföldi cégekről lévén szó, nincs különösebben ok az aggodalomra, a konkurenciából ezúttal a vevő profitál: ott költi el a pénzét, ahol kevesebbet kell fizessen.

A Cora, Metro, Selgros és Ocean is érdekes eset. Ezeknek az elhelyezkedése, illetve már az áruház alapterülete is jelzi, hogy nem ugyanazt a réteget akarják meghódítani, mint az előző kategóriás áruházak. A rendszerint városszéli áruházak a középrétegre hajtanak. Ezekben az áruválaszték nem csak nagyobb, hanem valamelyest igényesebb is, és az arculatépítők munkáját is jobban tetten lehet érni. A célréteg itt tehát a középosztálynál kezdődik – és ez az árakon is meglátszik. Ezeknél a hipermarketeknél sokkalta kevesebb az egyéni, az áruház márkanevével ellátott termék, viszont helyet kapnak a polcokon a minőségi kozmetikumok, az ínyenc eledelek és a neves borok.

Az értékesítésnek tehát kulcsfontosságú része meghatározni, hogy ki is legyen a vevő. Ezt a meghatározott korosztályú, költségvetésű, esetleg számú réteget a kommunikációs szakemberek az angol target szóval jelölik. A target szó ugyanakkor a közgazdász, illetve értékesítési berkekben az eladandó árú mennyiségét jelöli.

A target szó segít eldönteni, hogy az adott üzlet, illetve termék ténylegesen luxus kategóriában indul-e vagy sem. A recept egyszerű: a gazdag és kisszámú közönségnek kevés és különlegesen jó minőségű árut forgalmazó cég luxus babérokra hajt. Ezekhez rendszerint igazodik az arculatépítés is.

Míg a városon belüli hipermarketek esetében az arculat kialakítása inkább az árak határozzák meg, a nagyobb áruházaknál a tényleges arculat nagyobb hangsúlyt kap. Itt már többször lehet felfedezni az áruház nevét, logoját (azaz jelvényét). Az sem véletlen, hogy a legtöbb óriás áruház logója fehér alapon van. A fehér tisztaságot, ápoltságot, megbízhatóságot sugall. Az áruházak padlócsempéje is rendezett szolid színeket használ, kicsit korházszerű hatása van. A vásárló önkéntelenül a szakértelem, profizmus érzését tapasztalja, családias, meghitt hangulattal fűszerezve.

Az arculattervezés, építés azonban leginkább a telefontársaságoknál vehető észre. Nem véletlen, hogy az Orange és a Vodafone is tegezi a klienseit, amit Zapp is ellesett. A Connex színeiben igyekvő Cosmote kissé ingatag: ők inkább a személytelen kifejezések mellett maradnak.

A telefontársaság színei rendszerint lendületet, könnyedséget sugároznak. Nem véletlen az sem, hogy a szaküzletek is a szolgáltató színeit használják, sőt az sem, hogy milyen ruhában jelenik meg az eladó. Egy, a konkurencia sárga-zöld színeiben pompázó alkalmazott igencsak rontaná a telefontársaság imázsát. A kommunikálás azonban nem csak kifele összeálló és következetes. A „cég" azon fáradozik, hogy saját alkalmazottait is meggyőzze a termék minőségéről és arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy úgy szólaljanak meg, ahogy azt a hatékony értékesítés megkívánja. A cél az, hogy a vásárló ne egy terméket akarjon megvenni, hanem egy érzést, egy állapotot.

A lényeg tehát a márkán, a brandon van. Azt, hogy mennyire fontos a brand, az egyik vezető sportcipőt készítő márkacég „tevékenységén" lehet lemérni, akik év végén inkább elégetik a megmaradt cipőket, mintsem olcsón eladják, karitatív célokra „feláldozzák" az el nem adott modelleket. Ha mindenki hozzáférhet a termékhez, akkor a brand veszít az értékből – nem lehet olyan borsos áron eladni, mint addig, így még az is olcsóbb, ha elégetik. Egyes termékek nem valók csak azoknak, akik ki is tudják fizetni.

Sikeres és okos lesz, az, aki Red Bullt iszik? A válasz kézenfekvő. Az osztrákok azonban jól kitalálták, hogyan is lehessen sokat eladni egy adott termékből. Amikor az első Red Bull reklámok megjelentek a boltokban, alig lehetett kapni az energiaitalból. Ez sem volt véletlen: hisz a vevő, ha végre hozzájutott a termékhez, különlegesnek érezte magát, és amikor volt már dögivel, igyekezett minél többször vásárolni.

A luxus, illetve luxus tendenciájú termékek sokszor használják ezt a megoldást a vásárlási kedv növelésére. Éheztesd ki a vevőt, és kanalazni fogja a terméket. A romániai piacon megvan az érdeklődés a luxustermékek iránt: ezt mutatja, hogy a vásárlók szívesen vesznek hamisított parfümöt, napszemüveget, farmernadrágot, miegymást. A mag el van hintve, most már el lehet adni a harminc lejes napszemüveg helyett az eredeti háromszáz lejes verziót is. A közgazdászok vélekedése szerint a luxuspiac nőni fog – hiszen nem is kell hozzá olyan sok pénz: elég százezer euró – ez egy négyszobás kolozsvári lakás ára.

KISS BENCE

vissza az elejére


Hermann

(3. oldal)

Jóformán ki sem állították, máris vandál támadások áldozatává vált Szeben jelképes alapítója, Hermann. Európa egyik idei kulturális fővárosa ennek a szimbolikus figurának a különböző megjelenítésével szeretett volna kedveskedni az odalátogató turistáknak, no meg, feltételezem a saját lakosainak is, amikor kitalálta a „Történelem lépésben. Ismerkedjenek meg Hermannal" elnevezésű projektet. A terv szerint a város alapítóját tíz különböző szoborformában örökítik meg, ebből nyolc már elkészült, mindegyiket más-más korszakra jellemző tulajdonsággal, ruházattal, testtartással, így szemléltetve Szeben és a szebeni közösség fejlődését az évszázadok során. A Petru Alexandru Galai szobrászművész által eddig elkészített nyolc darab „Hermannt" egy hete sincs, hogy Szeben történelmi központjának különböző helyszínein elhelyezték, és a multikulturalitását büszkén hirdető városnak máris az intoleranciával kellett szembesülnie: Hermann-diákot és Hermann-zenészt megcsonkították.

Nem tudom, minek tulajdonítható a rombolás: a másság iránti intoleranciának, vagy csak „egyszerű" vandalizmusnak. Bármi volt a kiváltó ok, egyik sem megnyugtató. Hiszen mi lehet azoknak az agyában, ha van olyan nekik, akik – huliganizmus esetén – csupa szórakozásból törnek össze szobrokat, amelyek, ha nem is remekművek, de arra hivatottak, hogy egy történelmére büszke város főterét díszítsék, és egyben európaiságát is hirdessék. Elvégre Európa kulturális fővárosává volt kiválasztatva. Ijesztő, hogy mindazt, amit hosszú hónapok munkájával felépítettek emberek, azt egy röpke pillanat alatt holmi huligánok lerombolják.

Az Inforom Kulturális Alapítvány „Történelem lépésben. Ismerkedjenek meg Hermannal" elnevezésű projektjének hivatalos „útjára indítása" április 23-án zajlott, az elhelyezett szobrok a tervek szerint év végéig a város főterén állnának. Már, ha marad még belőlük valami addig. Az alapítvány képviselői azt mondják, sajnos pillanatnyilag nincs pénzük a szobrok javítására, és csak remélik, hogy a többi Hermann-figura nem jut ilyen sorsra. Monica Lotreanu, az alapítvány elnöke úgy véli, hogy nem szebeni illetőségű volt a tettes (vagy tettesek), ugyanakkor a polgármester segítségét kéri abban, hogy a polgárőrség éjszakánként vigyázzon a Hermannokra is.

A rombolás esetleges másik okát, az intoleranciát sem szabad figyelmen kívül hagyni, ami talán kicsit szokatlan egy ilyen város esetében, mint Szeben, ahol az a bizonyos sokat hangoztatott multikulturális azért mégiscsak jobban „otthon" van, mint más romániai városban. Ha a német múlt jelenlétét „hivatott" kétségbevonni az akció, akkor bizony súlyosabb az eset, mintha „csak" huliganizmusból történt volna, bár egyik változat sem vigasztaló. Sokszor azon gondolkodom, vajon mi jobb: egyesek kegyes toleranciája, vagy az ilyenfajta megnyilvánulás, ami, ha nem is esik jól, de legalább „őszinte üzenet". Mit viselünk el könnyebben lelkileg mi, kisebbségi létbe kényszerült állampolgárok? Jobb, ha azt mondják például, mint tette azt Ion Caramitru UNITER-elnök a román színházi szövetség díjkiosztó gáláján, aki úgy nevezte Csíky Andrást, hogy „ez a kitűnő magyar kifejezésű román színész", (acest excelent actor român de expresie maghiară), vagy könnyebb elviselnünk a Hermann-féle akciókat? Előbbi gesztus művelt, neves embertől származik, akiről azt gondolnánk, hogy tisztában van dolgokkal, utóbbi huligánoktól. Ki tudná meghatározni, mi a különbség?

Nehéz az együttélés olyan országban, ahol szinte ötven éven át az egyformaságot sulykolták az emberekbe, és generációk nőttek fel a másság iránti gyűlöletben. Próbálgatjuk gyakorolni a toleranciát, de úgy látszik nehezen megy. Tanulni kell ezt is, akár a demokráciát. Egyelőre azonban úgy tűnik, ebben a pillanatban bukásra állunk mindkét tantárgyból.

vissza az elejére


Adja jövedelemadójának 2 százalékát a Szabadságot támogató Minerva Művelődési Egyes ületnek!

(3. oldal)

Mindazok, akik 2006-ban bármilyen adóköteles jövedelmet szereztek, az államnak amúgy is befizetett adójuk 2 százalékát non-profit szervezetek megsegítésére fordíthatják. Arra kérjük, adójának két százalékát a napilapunkat birtokló és támogató Minervának juttassa. Azok, akik tavaly többfajta jövedelmet szereztek, a szóban forgó 2 százalékról kötelező adóbevallási nyilatkozatának – postán otthoni címére érkezett – űrlapján rendelkezhetnek. Nekik fel kell tüntetniük az űrlap megfelelő helyén egyesületünk alábbi adatait:

Asociaţia Culturală Minerva / CUI: 5337563
Cont bancar IBAN: RO09 RNCB0106026611530001

Akik viszont csak bérből szereztek jövedelmeket, s akik számára emiatt nem kötelező az adóbevallás benyújtása, az adóhivatalnál igényelhető külön űrlapon kell, hogy rendelkezzenek a 2 százalék felhasználásáról. Ezeknek szerkesztőségünk biztosítja a szükséges űrlapot, és segítséget nyújt annak kitöltésében, illetve az adóhatósághoz való eljuttatásában is.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Băsescu „megosztja" a magyarokat

(4. oldal)

Az RMDSZ arra kéri választóit, hogy ne támogassák Traian Băsescu felfüggesztett államfőt a leváltásáról szóló népszavazáson, ugyanakkor pozitív, nem egy személy ellen irányuló kampányt folytat majd. Ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelentette ki szerdán Bukarestben. Ezzel szemben a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) támogatja a felfüggesztett államfőt.

Markó azt követően nyilatkozott a médiának, hogy az RMDSZ Állandó Tanácsa szerdán este megvitatta, milyen stratégiát kövessen a május 19-i népszavazást megelőző kampányban. Kifejtette: nem mondják meg választóiknak, hogyan szavazzanak, de a kampány ideje alatt kifejtik, hogy nem támogatják Traian Băsescut, illetve azt a demokrácia- és köztársaság-ellenes koncepciót, amely irányába taszítja az országot.

Az RMDSZ nem mozgósítani kívánja a romániai magyarságot, hanem tájékoztatni arról, hogy mit gondolnak az államelnökről, a köztársasági eszméről és a demokrácia alapelveiről. „Pozitív kampányt folytatunk olyan értelemben, hogy egy bizonyos eszme mellett kívánjuk letenni voksunkat" – tette hozzá Markó.

Közölte: nem szerveznek majd népgyűléseket, de a kampányban általában növekszik a közvélemény érdeklődése a politika iránt, és éppen ezért felhasználják a közszolgálati médiában rendelkezésükre bocsátott adásidőt, illetve sűrűbben jelen lesznek a magyar közösség különböző rendezvényein.

Markó Bélának a visszavonuláson kellene gondolkodnia – így reagált az RMDSZ-elnök nyilatkozatára tegnap Cezar Preda, a Băsescut támogató Demokrata Párt (PD) alelnöke. Szerinte az RMDSZ ezzel a „szánalmas és szégyenletes" álláspontjával az árulás miatt büntetőjogi vizsgálatra javasolt miniszterét, Nagy Zsoltot próbálja védeni.

Ugyanakkor a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) szintén tegnap bejelentette, hogy szimpatizánsait Băsescu támogatására kéri, vagyis arra, hogy szavazzanak Băsescu leváltása ellen. A szervezet közleménye szerint a jogállamiság elleni lépésként értékelik Băsescunak a politikai életből való eltávolítására létrejött parlamenti koalíció ténykedéseit. Szász Jenő MPSZ-elnök ismét Székelyudvarhelyre hívta Băsescut, hogy vegyen részt a támogatására rendezendő egyik ottani népgyűlésen.

B. T.

vissza az elejére


Eckstein-Kovács: Újból rosszul döntött az RMDSZ

(4. oldal)

Azt tartottam volna megfelelőnek, ha az RMDSZ a választókra bízza a döntést – jelentette ki Eckstein-Kovács Péter szenátor csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján, amelynek fő témája az államfő felfüggesztésének kérdése volt.

Az RMDSZ szerda esti döntése szerint a szövetség nem támogatja Traian Băsescut a referendumon. Nem mondják meg választóiknak, hogyan szavazzanak, de nem támogatják azt a demokrácia- és köztársaság-ellenes koncepciót, amely irányába taszítja az országot.

Eckstein-Kovács emlékeztetett: a 2004-es választásokon már volt egy hasonló hibás döntése a szövetségnek, amikor a PSD államfőjelöltjének, Adrian Năstasénak, illetve polgármesterjelöltjének, Ioan Rusnak a támogatására szólította fel a magyarságot.

– Miért kell az RMDSZ-nek mindig a vesztesnek tűnő felet támogatnia? – tette fel a kérdést a szenátor, hozzátéve: elképzelhető, hogy a magyarság választási opciójának kifürkészésére közvélemény-kutatást végeztet. Arra a kérdésre, hogy mit veszít az RMDSZ, ha Băsescu visszatér az ország élére, a szenátor azt válaszolta: – Valószínű, hogy csak az irántunk érzett szimpátiája csökken, aminek eddig sem adta túl sok tanújelét – mondta.

A lebonyolítandó népszavazásra vonatkozólag Eckstein-Kovács kifejtette: a 2000/3-as törvény 9. cikkelye értelmében a szavazólapon szereplő kérdésben nem kell szerepelnie az államfő nevének. Ugyanakkor ez ellentmond a Velencei Bizottság döntésének. A parlament azonban már meghozta az ezzel ellentétes határozatot, ami kétszeres törvényszegést jelent, hangsúlyozta a jogász-politikus.

vissza az elejére


Hatvanmillió lejbe kerül a népszavazás

(4. oldal)

A kormány 60 millió új lejt, vagyis közel 18 millió eurót különített el a május 19-i referendum költségeinek fedezésére. A külföldön tartózkodó románok is szavazhatnak bárhol is legyenek a világon, összesen 181 szavazóegység várja őket a román külképviseleteken.

A parlament külön bizottságot hozott létre a kampányidőszak figyelésére a pártok, a felfüggesztett elnök, a közszolgálati tévé és rádió, az Audiovizuális Tanács (CNA) képviselőiből. A testület elnöke Adrian Păunescu (PSD), az RMDSZ-t Kelemen Hunor képviseli. A bizottság szerdán döntött a sugárzási idő elosztásáról. Határozatuk értelmében a pártok a közszolgálati tévében és rádióban fenntartott műsoridőben kampányolhatnak. A műsoridőt a pártok közt arányosan osztották szét. Eldőlt az is: Traian Băsescu nem kap külön műsoridőt a pártok számára fenntartott adásokban, mondanivalóját legfennebb a Demokrata Párt (PD), vagy a függetlenek „számlájára" ismertetheti. Ralu Filip CNA-elnök cáfolta, hogy „szájkosarat" tettek volna Băsescura. Elmondta: az államfőnek más műsorokban (hírek, nyilvános viták) lehetősége van ismertetni álláspontját.

Tegnap kijelölték a Központi Választási Iroda (BEC) 7 bíráját, és a testület elnökét. A Kolozsvári Bíróság ma nevezi meg a megyei választókörzetek elnökeit.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Boc nyolcvan százalékos győzelmet akar

(4. oldal)

Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) elnöke tegnap a kórházból való kiutalásakor kijelentette: az elkövetkező időszakban a PD legfontosabb célja Traian Băsescu támogatása, hogy a felfüggesztett elnök 75–80 százalékos támogatással kerüljön ki győztesen a referendumból. Ugyanakkor a frissen műtött elnök azt is hangsúlyozta, hogy a PD másik célja a jelenleg Romániát uraló „despotizmus" megszüntetése.

– A középkorban hozzá voltunk szokva ahhoz, hogy despotáink legyenek. Akkor egyszerre csak egy volt, most 322 van, ez a legnagyobb baj. (Emil Boc arra utalt, hogy a parlamentben 322-en szavaztak Traian Băsescu tisztségéből való felfüggesztése mellett – szerk. megj.) Elfogadhatatlan az, hogy az Alkotmánybíróság döntése ellenére 322 despota az államfő felfüggesztése mellett foglaljon állást – nyilatkozta Emil Boc.

A demokrata elnök despotáknak nevezte Tăriceanut, Geoanăt, Markót és C. V. Tudort, és azzal vádolta őket, hogy olyan rendszert akarnak megvalósítani, amely sérti az alkotmányt és az ország törvényeit.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Ingyenes orvosi szaktanácsadás

(5. oldal)

Az Országos Pneumológiai Társaság és a kolozsvári tüdőkórház szakorvosaitól kérhetnek ingyenes szaktanácsadást ma, 15–17 óra között a Diákművelődési Házban a krónikus obstruktív bronhitisszel kezelt betegek, illetve azok, akik többet szeretnének megtudni a betegségről, amelynek legfőbb kiváltó oka a dohányzás. Amennyiben ön 40 éven felüli, és több éve dohányos, nagy valószínűséggel érintett. Ma megtudhat minden lényeges információt a betegség diagnosztizálásával, kezelésével kapcsolatban.

vissza az elejére


Riszegtetői Ifjúsági Majális

(5. oldal)

A Körösfői RMDSZ a Kós Károly Kulturális Egyesülettel közösen szervezi meg – meglepetésekkel, lacikonyhával fűszerezve – a hagyományos Riszegtetői Ifjúsági Majálist, amelyre minden természet-, népdal-, hagyományos gyermekjáték kedvelő fiatalt, kirándulót szeretettel várnak szombaton, április 28-án 9 órától.

A népdalvetélkedőt két korcsoportban bonyolítják le, lehetőség nyílik egyéni és csoportos megmérettetésre is. Részletek a www.infokalotaszeg.ro honlapon. A gyermekjátékversenyekre benevezőknek biztosítaniuk kell maguknak a versenyszámokhoz szükséges eszközöket (zsák, tojás, fakanál).

A vetélkedőt lovas bemutató követi, a rendezvény záró akkordjaként pedig buli várja a kirándulókat. Rossz idő esetén a körösfői Művelődési Házban zajlik majd a rendezvény.

vissza az elejére


Együtt cirkuszoltunk!

(5. oldal)

Számtalan levél érkezett háromnapos játékunkra, amelynek tétje egy-egy kétszemélyes cirkuszjegy volt a Britannia&Budapest Nagycirkusz műsorára (lásd lapunk első oldalán a reklámot). A nyertesek névsora:Tripsz Katalin (Teodor Mihali u. 2. sz.), Nagy László-György (Csermalom 3.), Iakab Elena (Brateş 5.), Beder Teréz (Horea 72.), Barta A. Andrea (Donát 32.), Antoni Livia (Bartók B. 19.), Szász F. Katalin (Ludwig Roth 15.), Balogh Eta (Gyár 1.), Levey Ferenc (Traian 91.), Váradi Margit (Fürdő 6–8.), Lukács Erzsébet (Györgyfalvi 188.), Balázs Ernő (Buzău 4.), Bozsoki György (Gyár 4.), Székely Terézia (E. Zola 1.), Albert Emese (Mărgăritarilor 24.), Józsa Mária (Unirii 23.), Palkó K. Csilla (Donát 174.), Hessch István (Grozăvescu 8A), Szilágyi István (Lăcrămioarelor 7.), Albert Csaba (Mogoşoaia 3.), Lăpuşanu Anna (Cipariu 15.), Betegh Anikó (Gruia 59.), Moldován János (Jean Jaures 35.), Szabó Ecaterina (Györgyfalvi 196.), Puskás Erzsébet (Pasteur 69.).

A jegyek ma 10–18 óra között vehetők át szerkesztőségünkben, a cirkusz bármely előadására érvényesek.

vissza az elejére


Már jövőre átadnák az autópálya Torda és Gyalu közötti szakaszát
Ezrével alkalmazza a Bechtel a román munkásokat

(5. oldal)

Jelenleg két szakaszon, Aranyosgyéres és Kolozsvár, valamint Berettyószéplak (Suplacu de Barcău) és Bors között folynak az autósztráda építési munkálatai, s hogy ez mennyire igaz, arról mindazok meggyőződhetnek, akik például Kolozs megyében a 107L jelzésű megyei úton közlekednek: minduntalan hatalmas támpilléreket, teraszosított területeket, teherautók és különféle munkagépek, valamint a munkásokat szállító buszok hadát láthatják. Bogdan Sgârcitu igazgató szerint az év első négy hónapjában a tervezetthez képest 75%-kal nagyobb volumenű munkát végeztek a Bechtel alkalmazottai: csak áprilisban több mint 10 ezer köbméter betont öntöttek, amihez több mint 1000 tonna vasbetont használtak fel, továbbá az elmúlt hét során rekord mennyiségű, napi 20 ezer köbméternyi földet markoltak ki a nyomvonal mentén.

A rekordérték többek között annak tudható be, hogy az év elejétől több mint ezerrel bővült a cég alkalmazottainak száma, s a folyamat a közeljövőben is folytatódni fog: a Bechtel által az észak-erdélyi autópályán foglalkoztatottak száma nemsokára megközelítheti a 4 ezret. Bár sokan azzal vádolják a Bechtelt, hogy előnyben részesíti a külföldi munkaerőt, Sgârcitu elmondta: a többezer román jelentkezőből azért választottak ki csak 1200-at, mert a többiek nem rendelkeztek megfelelő képzettséggel. Azt is elmondta: a jelenlegi mintegy 2800 Bechtel-alkalmazott közül mintegy 200 külföldi – kanadai, ausztrál, brit, amerikai, török állampolgár –, és rájuk azért van nagy szükség, mert a gyorsforgalmi út építése olyan munkálatokat és technológiákat igényel, amelyeket mindeddig nem használtak Romániában. Egyben kiemelte: a fiatal mérnökök fantasztikus karriert futhatnak be rövid idő alatt, amennyiben a Bechtelt választják.

Autósztráda mint terelőút
A legutóbbi minisztériumi egyeztetések után a felek megállapodtak abban is, hogy a mintegy 43 km-es Torda–Gyalu szakasz kiemelt figyelmet élvez, vélhetően azért, hogy a balesetekről elhíresült E60-as országút Torda–Kolozsvár szakaszán, illetve a Kolozsváron áthaladó közúti forgalmat mihamarabb csökkenteni lehessen. Az említett szakaszon Sgârcitu szerint már az idén nyáron leönthetik az első aszfaltcsíkokat, és amennyiben mind a Bechtel, mind pedig az állam között jó az együttműködés, úgy 2008 végéig át is adhatják a forgalomnak, bár a szerződésben 2010 februárjáról szólt az erre vonatkozó megállapodás. A maradék 10 km-en viszont (Aranyosgyéres és Torda között) a munkálatok minden bizonnyal jóval később fejeződnek majd be, mivel azon a részen nagyszámú régészeti leletre számítanak, ami jelentősen lassítja a haladását, másfelől azon a szakaszon számos terület még magántulajdonban van, tehát nem lehet elkezdeni a munkálatokat, továbbá az építőtelep felszerelésekkel, nyersanyagokkal való ellátása is körülményesebb lesz.

Jelenleg a legnagyobb erőkkel Szind környékén dolgoznak, heti hat napon, napi 9 órán át. Más szakaszokon egyes esetekben már végeztek a teraszosítással, sőt, annak beültetésével is (Járarákos közelében például hat hektárnyi területet erdősítettek), és már „egyenesben van" a nyomvonal. A jövő év elején pedig Szilágy megyében is elkezdődnek majd a munkálatok.

A négysávos gyorsforgalmi út Kolozs megyei szakaszára Aranyosgyéresnél, Tordán, Gyaluban és Magyarnádasnál lehet majd rátérni, illetve lehajtani arról. A 415 km-es Brassó–Bors sztráda építési munkálatai 2004-ben kezdődtek, és a tervek szerint 2013-ban fejeződnek majd be.

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


Elkezdődtek a Báthory-napok

(5. oldal)

Fotókiállítás megnyitóval, népzenével és néptánccal kezdődött el tegnap délután az idei Báthory-napok programsorozata. Tőkés Elek iskolaigazgató megnyitóbeszédében elmondta: „minden egyes órában bizonyságot kell tennünk arról, hogy örök érvényű értékek hordozói vagyunk".

A líceum diákjai népdalokat, a néptánccsoport pedig válaszúti magyar és román táncokat adott elő. Ezt követően a rajzkiállítás, a Munkácsy-vetélkedő eredményhirdetését ejtették meg, majd a tanulók Dsida Jenőre emlékeztek a Szép világ, gyönyörű világ, s nincs hiba benne... című versműsorral. Az I–IV. osztályosok játszóházban szórakozhattak tovább, a nagyobbaknak pedig modellezési verseny kezdődött. Közben a Farkas utcai református templomban a testvériskola kórusának hangversenyén vehettek részt az érdeklődők, majd a rendezvény első napját a reneszánsz kort idéző, szerelmi témájú verses-táncos összeállítás zárta.

Az iskolanapok ma változatos programokkal folytatódnak. A délelőtti órákban párhuzamosan zajlanak a kis- és középiskolásoknak szervezett vetélkedők, ügyességi, matematika, vicc-, rajzfilmkészítő, anyanyelvi, műveltségi, növényösszeíró, karikatúra, reklámkészítő, szavaló-, földrajz-, honfoglaló, valamint Sudoku versenyek. Az iskola diákjai tanulhatnak az 1848–49-es forradalom kolozsvári vonatkozásairól is, továbbá irodalmi körön, barlangász kiállításon, közös kóruspróbán, önismereti játékokon, mandala-színezésen, fotókiállításon, vetítésen, optikai eszközök kiállításán, biológia laboratóriumi kísérleteken, kávéházi bulin és távcsöves csillagnézésen vehetnek részt. Szerepel a programban még közös rajzkészítés és mászófal felállítása az udvaron, a botanikus kert meglátogatása, idegen kultúrák bemutatása, vándorkönyvtár, filmnézés, bonchidai kastélylátogatás, tudományos diákdolgozatok bemutatása, agypörgető társasjátékok, Növények a művészetben című előadás, a Vivárium meglátogatása, előadás a kommunikációról és kapcsolatteremtésről, futballmeccs, beszélgetés a párkapcsolatokról, relaxációs szoba, technikák bemutatása, Világvég – teljes pusztulás? című előadás, vásár, játszóház, teaház, Prücsök és sáska mesejáték, rövid angol nyelvű jelenetek, írországi táncok és énekek tanítása, valamint meteorészlelésről szóló előadás. Közben pedig zajlanak a magyar líceumok közötti röplabda, kosárlabda, labdarúgó és atlétika bajnokságok.

D. I.

vissza az elejére


Rendőrségi hír

(5. oldal)

HALÁLOS MUNKABALESET

Falhoz szorított és agyon-nyomott egy személyt a bánffyhunyadi Transim vállalat udvarán egy teherautó. Az eset csütörtökön délután fél hétkor történt, a helyszínre kiszálló rendőrökből, ügyészekből és a munkaügyi hivatal felügyelőiből álló nyomozócsoport megállapította, hogy a Roman márkájú teherautót a 43 éves Bákó megyei B. Octavian vezette hátramenetben, és nem vette észre a jármű mögötti személyt, akit a vállalat épületének falához szorított. Az elhunytat az 50 éves helyi O. Kelemen személyében azonosították.

(balázs)

vissza az elejére


Később döntenek Wass Albert ügyében

(5. oldal)

A Kolozsvári Törvényszék elutasította Kincses Előd ügyvédnek azt a kérését, hogy a teljes Népbírósági dossziét csatolják a Wass Albert 1946-os perének újrafelvételi beadványához – tájékoztatta lapunkat az ügyvéd.

Kincses Előd már korábban kérte a per-újrafelvételt, a Vekov Károllyal felkutatott és megszerzett új bizonyítékok és iratok alapján. Az ügyészek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az eddig már beszerzett dokumentumok elegendők arra, hogy döntsenek a per-újrafelvétel kérdésében, az ítélethozatalra egy hét múlva kerül sor. Kincses szerint a döntéssel az egyik fél biztosan elégedetlen lesz, és fellebbez.

„Wass Albertnek semmi köze az omboztelki és a vasas-szentgothárdi kivégzésekhez" – mondta az ügyvéd a Mediafaxnak, hozzátéve, ha a dossziéból kiviláglik, hogy Wass Albert háborús bűnös volt, lemond az ügyről, mivel nem szeretne közreműködni egy háborús bűnös felelősség alól való felmentésében, de nagyon sajnálatos, hogy Wass Albert írónak ilyen folt legyen a nevén. Kincses szerint a per-újrafelvételi kérés megalapozott, mivel a védelmi és a külügyi minisztérium archívumában talált dokumentumok bizonyítják, hogy Wass Albertnek semmi köze az omboztelki és a vasasszentgothárdi kivégzésekhez. Wass Albert a Kelemen-havasokban vadászott azon a napon, amikor a magyar hadsereg románokat és magyar zsidókat végzett ki az említett két településen.

Az ügyvéd szerint az új bizonyítékokban Wass Albert apjának, Wass Endrének a neve jelenik meg, mint aki a Vasasszentgothárdon kivégzésekre felbujtogató személy volt, az omboztelki kivégzésekért pedig állítólag egy Körösi nevű polgármester, illetve egy Szakács nevű személy a felelős.

A forradalom után Frunda György RMDSZ-szenátor is megpróbálta elérni a perújrafelvételt, de kérését elutasították.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Spektákulum


Amikor az Istenek nincsenek
A Lear király Bocsárdi László rendezés(ei)ben

(6. oldal)

Nemcsak a darab, de maga a rendező is istent kísért, amikor egymást követően két társulattal is megrendezi a Leart – azonos koncepció mentén. A két csapat közösen kezdett próbálni Budapesten, majd először Sepsiszentgyörgyön, aztán a budapesti Nemzeti Színházban tartották meg a bemutatót. A tér és a jelmezek alapvetően hasonlóak (de az apró különbségek nagyon lényegesek), mégis mintha két különböző ember rendezte volna a két előadást. Pontosabban: a sepsiszentgyörgyi változatban a rendező erős jelenléte érződik, míg a pesti előadásban a rendező hiánya. Vajon miért? A kérdés legalább annyira utópisztikus, mint az egész istenkísértő vállalkozás.

A Nemzeti Színházban a puszta forma a meghatározó, amit önkényesen kihasználnak a népszerű színészek. Nem a karaktereket látni a színpadon, hanem a neveket, akik egymástól függetlenül ágálnak a költséges díszletek között, míves jelmezeikben. Unásig ismert modorokat lát viszont a néző. (Mindegy is, éppen melyik darab van műsoron, a játszókat ez nem befolyásolja látványosan.) Talán kissé élesen fogalmazok, de nem először lehet ezt tapasztalni a Nemzetiben. Tartósan romboló folyamatról van itt szó, egy halott színházról, amely felőrli a legjobb művészi energiákat is, és helyette semmit sem kínál. (Ugyanakkor nagyon sok pénzt is magába nyel, természetesen.) Az előadás azt mutatja, hogy valószínűleg Bocsárdit is bedarálta a rendszer, szinte törvényszerűen. Kár, hogy a nyári közös próbák alig hagytak nyomot a nemzetis színészeken. Bocsárdi László eredeti és következetes Lear-értelemzéséről a sepsiszentgyörgyi előadás alapján lehet képet alkotni. (Többszöri megnézés után lehetne csak igazán alapos, részletes elemzést írni az előadásról, magam csak az egyszeri benyomásaimra szorítkozhatok.)

A budapesti vendégjáték a Thália Színházban sok szempontból még bővítette is a lehetséges megfejtések körét, hiszen a Godot-ra várva (rendező: Tompa Gábor), A nyugati világ bajnoka és a Lear király az egymást követő estéken sajátos gondolati lánccá állt össze. Nem utolsósorban a Leart játszó Nemes Levente isteni formátumú alakításai miatt. A Beckett-darabban a kezdetben zsarnok, majd látását elveszítő és szolgájára támaszkodó Pozzo-ként tűnik fel, míg a Synge-műben a mégsem halott apa, aki a darab végén visszaveszi fiát a világtól. Lear királyként pedig gőgös teremtő, aki önként kivonul saját teremtett művéből, de a saját bőrén tapasztalja meg műve tökéletlenségét, kegyetlen embertelenségét.

Nem véletlen, hogy az előadásban a két apafigura, Lear és Gloucester (Kőmíves Mihály), valamint a két fiú, Edgar (Váta Lóránd) és Edmund (Pálffy Tibor) válik hangsúlyossá. Mintha Bocsárdi számára a megváltás kérdésessége volna a darab fő problematikája. Borzongatóan gyönyörű jelenet, amint Edmund megtéveszti apját, sérülést tettet, és Edgárra fogja a gyilkos szándékot. Az apa magához vonja az eddig kegyvesztett fiút, átöleli, a fiú pedig őszintén bújik az apai ölbe. Edmund néhány másodpercre leveti felvett szerepét, és látni engedi szeretetre, apai figyelemre sóvár énjét. Számára ez a csúcspont a történetben: a legtöbb, amit emberileg elérhet.

Üres és borongósan sötét térben játszódik az előadás túlnyomó része (tervező: Bartha József). A színt hátulról hatalmas, fából készült fal zárja le. A fal Lear megőrülésekor emelkedik föl: perspektivikusan szűkülő, tágas, világos, fekete-fehér kockákkal borított „táj" jelenik meg előttünk, oldalt szűk kuckókkal, melyekben meztelen férfi-testeket látunk. Egy ilyen kuckóból fog előlépni Szegény Tamás alakjában Edgar is: szinte „kiszületik" ebből a kórházi sterilitású térből. A csatajelenetre ismét kinyílik a hátsó tér, közepén labirintusszerű bokrokkal. Ezen a ponton ér össze a színpad: átjárhatóvá válik teljes mélységében – rímelve Lear útjának végére, a halál pillanatára, amikor a kint és a bent összekapcsolódik: „És közbeszólunk, hogy ki nyer, ki veszt, / Ki van benn vagy künn, és oly rejteményes / arcot veszünk fel, mintha kémei volnánk / Az isteneknek."

Ez a kint-bent játék Edgar és Edmund figurájában is visszatér, „állandó szereplője" az előadásnak. Bocsárdi egyik legnagyobb leleménye, hogy a két fiút a commedia dell’arte figuráiként, azaz mint Arlecchino és Brighella állítja elénk (Dobre-Kóthay Judit szépen kidolgozott, az eredeti jelmezt kísértetiesen megidéző ruháiban). A commedia dell’arte játékhagyománya szerint Brighella a sötét oldal, a mindig fondorlatos, rosszindulatú, az eseményeket mozgató alak, Arlecchino pedig a jobbik fél, hiszékeny és kíváncsi, ami persze állandó bajba is sodorja. Érdekes még, hogy Arlecchino az, akinek a színpadon mindent lehet, ő a legszabadabb játékos, ahogyan Edgar is az a Lear királyban. Edgar és Edmund tökéletesen illik ebbe a formába, történetük ezáltal kiemelődik, a teljes darabot meghatározó jelentőséget nyer. Persze az egész gondolati konstrukció attól működik olyan tökéletesen, hogy Pálffy Tibor és Váta Loránd humorral, finom stílusérzékkel és nagy megjelenítő erővel formálják meg Edmundot és Edgart. Bocsárdi követi Shakespeare útját: színházat kínál a nézőnek, Lear és Edgar színházát – a Bolond pikírt kommentárjaival. A Bolond ebben a felfogásban szikár, szigorú figura. B. Fülöp Erzsébet komornak, feszültnek és nagyon józannak mutatja ezt a bolondot. Egész testével, minden gesztusával az igazságra akarja felhívni a figyelmet. Jelmeze egy mesteremberé: egyszerű és férfias. Az utolsó jelenetben, néma csöndben ő szögezi a sírba Leart. Különös kívülálló a jó Kent (Szabó Tibor): az igazság tudója ő is, mégis álöltözetben kell kísérnie a királyt, „társulatának" tagjaként. Tükör-párja ő a Bolondnak, akárcsak Learnek Gloucester vagy Edgarnak Edmund.

Néma csenddel zárul az előadás: nincs feloldozás, nincs megoldás, csak a döbbenet marad. Utoljára a Bolondot látjuk, amint a színpad deszkáit szögezi: a színpadba építi Leart, majd virágot helyez a sírra. Bocsárdi valóban istent kísért és Sepsiszentgyörgyön ehhez egy társulat is a rendelkezésére áll.

SŐREGI MELINDA
(Budapest)

vissza az elejére


Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma 2007
Fókuszban a kortárs dráma

(6. oldal)

Workshopok és állásbörze a végzősök számára, találkozási lehetőség és verseny a hazai magyar, német és jiddis társulatok számára. Mindenki ott lesz Gyergyószentmiklóson.

A Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviumára hetedik alkalommal kerül sor. A sepsiszentgyörgyi kiadások (1978, 1980 és 1992) után a kollokviumok hagyományát a Figura Stúdió Színház újította fel 2001-ben. Azóta minden páratlan évben Gyergyószentmiklóson találkoznak és mérettetnek meg a kisebbségi színházak.

A találkozó csak nevében kollokvium, valójában fesztivál-jellegű, hiszen minden alkalommal szakmai zsűri díjazza a legjobb előadást, a legjobb rendezést és a legkiemelkedőbb férfi és női színészi alakítást. A Kisebbségi Színházak Fesztiválja, amit más-más helyszínen szerveznek meg páros években (2002: Bukarest, 2004: Temesvár, 2006: Marosvásárhely), a kollokviumból nőtt ki, hogy egymást kiegészítve minden évben találkozhassanak a kisebbségi színházak.

A kollokvium idei versenyprogramjában kilenc erdélyi magyar, két német és egy jiddis nyelven játszó színház vesz részt. Versenyen kívül két stúdiószínház, valamint a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a temesvári színművészeti főiskolák mutatkoznak be.

A rendezvény kellemes kikapcsolódás a nagyközönség számára, ugyanakkor elengedhetetlenül fontos szakmai találkozásokra teremt lehetőséget (például színházigazgatók tanácskozása). Az idei kollokvium olyan aktuális kérdéseket is felvet, mint: átértékelődik a hazai kisebbségi színházak szerepe az Európai Unióban? Kötő József előadása és Andreea Grecu ismertetője is erre a kérdésre keresi a választ.

Az idei találkozó sajátossága, hogy az előadások zöme kortárs színdarabokból indul ki, ezért a szervezők jónak látták író-olvasó találkozókkal és felolvasószínházi előadásokkal bővíteni az amúgy is gazdag programot. A napi 2–3 előadás mellett szakmai kiértékelők, színházi könyvek bemutatója, fotókiállítás, jelmezkiállítás és szabadtéri koncertek szerepelnek a kísérőrendezvények között.

Egy másik sajátosság amire a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a rendezvény állásbörzeként is működik a végzős színis és teatrológus hallgatók számára. Míg a színházak képviselői csak egy-két napig lehetnek jelen a rendezvényen, a végzősök teljes létszámban, végig ott lesznek. A színészpalánták előadásaikkal mutatkoznak be, és hogy ottlétüket maximálisan kihasználhassák, két neves színházi szakember (David Esrig rendező, Florin Fieroiu koreográfus, rendező) irányítása alatt workshopokon vesznek részt.

A teatrológus hallgatók olyan színházi gondolkodókkal, írókkal találkozhatnak, mint Visky András, Kiss Csaba és Hatházi András, tanáraik irányításával pedig a kétnaponta megjelenő Kollokvium újságot írják és szerkesztik.

Idén a bíráló bizottság tagjai: Ion Parhon színikritikus, Alice Georgescu színikritikus, a Bukaresti Nemzeti Színház dramaturgja, Kötő József színháztörténész, Kovács Levente rendező, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem dékánja és Zsehránszky István színikritikus, az Interetnikai Kapcsolatok Hivatalának tanácsosa.

(Forrás: www.hamlet.ro )

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Életmód


Kikozmetikázzuk!

(7. oldal)

Vajon tehetek még valamit azért, hogy ráncos arcbőröm állapota javuljon?

Ötven év felett már természetes a korral járó ráncos bőr, de bőrtípustól, öröklött tényezőktől nagy mértékben függ az, hogy milyen életkorban, milyen mértékben ráncosodik a bőr. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy fiatal korban is kialakulhat, elsősorban a helytelen bőrápolás következményeként, sőt a ránctalanító készítményekkel való visszaélés nyomán. Az arcbőrt minden életkorban az állapotának megfelelő készítményekkel kell ápolni, ma már nem is nehéz kiválasztani a megfelelőt, hiszen a kozmetikaipar mindenkinek kínál megfelelőt, a készítményeken rendszerint fel is tüntetik, hogy milyen életkorú hölgyeknek szánják azokat, de ha nem, a reklámokból, termékkatalógusokból is megtudhatjuk, illetve tanácsot kérhetünk az elárusítóktól is.

Fiatal, 20–25 éves lányok mégis ennek ellenére nem egy esetben visszaélnek a készítményekkel, és olyan ránctalanító krémeket használnak, amelyek esetükben egyáltalán nem indokoltak, és mint ilyenek, rontják a bőr állagát, paradox módon éppen a megelőzni kívánt ráncosodást idézve elő. A ránctalanító kozmetikumok tehát kezelésre, és nem megelőzésre alkalmazandók!

Ha már kialakult a ráncosodás, a bőrnek speciális ápolásra van szüksége: ebben az esetben sem hanyagolható el az alapos tisztítás, amit arctisztító tejjel végezzünk, utána következhetnek a regeneráló kezelések, amelyekkel javíthatunk a bőr állapotán. Különleges kozmetikai gipsz-pakolással, speciális hatóanyagú ráncelleni krémekkel, különféle gépi eljárásokkal érhetők el a legjobb eredmények, amelyeket hatásosan egészít ki a speciális arcmasszázs. Már egy kezelés után szemmel látható eredmény érhető el!

Érdemes kéthetente alkalmazni a masszírozást, a ránctalanító pakolásokat „karbantartó kezelésként", és havonta végigcsinálni egy teljes regeneráló kezelést. Arctisztítást csak szükség szerint végeztessünk.

Az otthoni ápolásban arclemosó tejet használjunk és speciális nappali, illetve éjszakai arckrémet, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. 30 éves kor felett már érdemes használni egy különleges szemkörnyék ápolót a jelentkező szarkalábak megfékezésére.

Rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása.

Mátyás-Somsai Tímea
kozmetikus

Rovatunk hetente jelentkezik az Életmód mellékletben. Várjuk olvasóink szépségápolással kapcsolatos kérdéseit a címen vagy a Timea szépségszalon telefonszámán: 0745 – 518674.

vissza az elejére


Tavaszi egészség-bomba

(7. oldal)

Szív- és keringési problémák esetén jól jöhet ez a recept.

Egy-egy önálló étkezést is helyettesíthet. (Elkészítési idő: 30 perc, 370 Kcal/adag)

Hozzávalók:
40 dkg karalábé
40 dkg sárgarépa
8 szál tavaszi hagyma
40 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál ételízesítő
fél csokor friss menta
10 dkg tisztított napraforgómag
2 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál tejföl
2 dl natúr joghurt

Elkészítése:
A karalábét, répát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A mellet bedörzsöljük ételízesítővel és borssal. A mentalevelet megmossuk és apróra vágjuk. Zsiradék nélkül teflon serpenyőben hirtelen megpirítjuk a napraforgómagot és tányérba borítjuk. Ugyanabban a serpenyőben a felforrósított olajban megsütjük a húst, majd falatnyi kockákra aprítjuk. A joghurtot összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal fűszerezzük. Végül a mentát és 1 evőkanál napraforgómagot is belekeverünk. A zöldségeket és a húst kis halmokban 4 tányérra rakjuk, középre öntjük az öntetet és megszórjuk a maradék napraforgóval.

vissza az elejére


Gazdaság


Kié lesz a Craiova-i Daewoo: a Fordé vagy a General Motorsé?
A nemzetközi autóipar érdeklődésének középpontjába kerültünk

(8. oldal)

Komoly autóipari beruházások valósulhatnak meg Romániában a következő két-három évben, de ha az ország nem használja ki a lehetőségeket, akkor a nemzetközi vállalatok keletebbre mennek – mondta az európai autógyártók szövetségének (ACEA) főtitkára.

Ivan Hodac emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években Szlovákia vonzotta a legjelentősebb autóipari beruházásokat, ám ott a kapacitásokat nemigen lehet tovább növelni, ugyanis már a gazdaság 30 százalékát teszi ki az ágazat.

A szakember úgy látja, hogy Románia fő versenytársa Oroszország és Ukrajna lehet, ezért a román kormánynak igyekeznie kell, hogy olyan körülményeket biztosítson, illetve olyan – elsősorban infrastrukturális – beruházásokat valósítsanak meg, amelyek kedvezőek a külföldi vállalatok számára.

Hodac szerint a külföldi vállalatok „nem feltétlenül az olcsó munkaerő miatt fektetnek be Romániában, ennél fontosabb a fejlett infrastruktúra".

Romániában jelenleg a Renault érdekeltségi körébe tartozó Dacia és a Daewoo Automobile Romania – a jelenleg román állami tulajdonban lévő volt román-dél-koreai vegyes vállalat – gyárt személygépkocsikat, és több autóipari beszállító is megtelepedett az országban.

A Daewoo tavaly 24 ezer kocsit, 140 ezer motort és 193 ezer sebességváltót gyártott. A kapacitása évi 200 ezer autó és 300 ezer autómotor. Jelenleg a kormány vevőt keres a Craiova-i gyárra. A jelentkezők között ott van a Ford és a General Motors is.

A Dacia tavaly 200 ezer autót gyártott, jövőre 350 ezer a terve.

Szlovákiában a jelentős beruházásoknak köszönhetően 2012-ben már 840700 autót gyártanak, ezzel az ország az egy lakosra jutó autógyártásban világelső lesz.

vissza az elejére


Felmentették a Newmont amerikai bányatársaságot

(8. oldal)

Bizonyítékok hiányában felmentette az összes vádpontban egy indonéz bíróság a súlyos környezetszennyezés miatt beperelt Newmont amerikai bányatársaság helyi kirendeltségét és annak vezetőjét.

Ridwan Damanik manadói bíró ítéletében kimondta, hogy a főbb vádpontok jogosságát nem lehet bizonyítani, ezért pedig a másodlagos vádaktól is el kell tekinteni.

A Newmont indonéziai kirendeltségét azzal vádolták, hogy Celebesz (Sulawesi) szigeten lévő, ma már nem működő Buyat Bay aranybányából nagy mennyiségű higany és arzén került a szabadba, megmérgezte a környezetet és egészségkárosodást okozott a helybelieknek. A vállalat ezt cáfolta, mondván, nincs bizonyíték a szennyezésre. Azzal fenyegetőzött, hogy elmarasztaló ítélet esetén felülvizsgálhatja indonéziai beruházásait.

Az ítélet kudarcot jelent a környezetvédők számára, de elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a Newmont esetleges veresége eltántorította volna a többi külföldi befektetőt is attól, hogy pénzt fektessen be a tőkehiányban szenvedő indonéz bányaiparba. A világ öt kontinensén bányászatot folytató amerikai óriásvállalatnak hasonló problémákkal kellett megküzdenie másutt is a világban, környezetszennyezés miatt beperelték Peruban, bezárták egyik bányáját Törökországban. E nagyvállalat áll a kanadai-román tulajdonú Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vállalat mögött is, amely Verespatakon akarja megnyitni Európa egyik legnagyobb külszíni aranybányáját. Az előző román kormány ellenezte a beruházást, és Magyarország is kifogásokat emelt ellene.

vissza az elejére


2,4 millió euró a magyar civil szervezeteknek 2007-ben

(8. oldal)

A 2003. évi 571. számú Törvény (Adótörvénykönyv) rendelkezései alapján minden adófizető magánszemély átirányíthatja a 2005-ös évtől kezdve éves személyi jövedelemadójának 2 százalékát egy általa választott civil szervezetnek. Olyan törvényes rendelkezés ez, amely lehetőséget biztosít minden állampolgárnak, hogy közvetlenül döntsön arról, mi történik az általa befizetett adó 2 százalékával.

Több mint félmillió román állampolgár ajánlotta fel 2006-ban jövedelemadója 2 százalékát civil szervezetek számára. Az Országos Adóügyi Hivatal (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) adatai szerint a felajánlott összeg 2006-ban 3,9 millió euró volt.

Jelentősen nőtt azoknak a személyeknek a száma, akik a civil szervezetek tevékenységét támogatni kívánták, ugyanis míg 2005-ben 145 ezren, 2006-ban már 568 ezren ajánlották fel adójuk 2 százalékát. A haszonélvező civil szervezetek száma is szinte megduplázódott, 12 ezerről 23 ezerre növekedett.

Romániában a 2006-os év végén 4,9 millió jövedelemadó-fizető volt, akik rendelkeznek azzal a joggal, hogy adójuk 2 százalékát civil szervezeteknek átirányítsák. Ebből a magyar alkalmazottak aránya 6,6 százalékot tesz ki, tehát 324 ezer fő. A 2006-os költségvetés tervezetében előirányzott személyi jövedelemadó összege 6 150,8 millió lej, amelynek 6,6 százaléka 405 952 800 lejre rúg.

Láthatjuk tehát, hogy ha minden egyes adóköteles romániai magyar állampolgár él jogával, akkor a magyar civil szférát közel 8,1 millió RON (vagyis 2,4 millió euró) illetné meg 2007-ben, amely összeget az erdélyi magyar társadalom kulturális, szociális, gazdasági fejlődésére fordíthat.

Miért jó, hogy éljünk ezzel a jogunkkal? Nem kerül semmibe, esetleg tíz percet vesz igénybe időnkből az űrlap kitöltése; hozzájárulhatunk a közpénz hatékony elköltéséhez, a magyar közösségi problémák megoldásához és a környezetünknek, annak a helységnek, közösségnek a fejlődéséhez, ahol lakunk; segíthetünk azokon a személyeken, akik rászorulnak, támogatva olyan szervezeteket, amelyek velük foglalkoznak.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy rendelkezzünk adónk 2 százalékával? Először is ki kell választanunk azt a civil szervezetet, amelyet támogatni szeretnénk. A második lépés a szervezet adatainak a megszerzése. Továbbá: ki kell töltenünk az adóbevallási űrlapot, amelyet el kell postáznunk a Megyei Pénzügyi Hivatalhoz folyó év május 15-ig. Ennyire egyszerű, s ily módon mégis nagymértékben hozzájárulhatunk a romániai magyar társadalom fejlesztéséhez.

A www.netkatalogus.adatbank.transindex.ro honlapon megtalálható több mint 90 romániai magyar civil szervezet pontos adata, illetve ezek tevékenységének ismertetése.

A kitöltendő űrlap megtalálható a www.rmkt.ro honlapon, illetve a www.doilasuta.ro honlapon.

Ne feledje! Ez az összeg nem adományozást jelent! Csupán közvetlen döntési lehetőség az állami költségvetés egy része felett, amely által minden egyes adóköteles személy átirányíthatja adójának 2 százalékát az általa kiválasztott civil szervezetnek.

vissza az elejére


Partnereket várnak a Nabucco-projektre

(8. oldal)

Törökország a Gaz de France mellett más jelentkezéseket is értékel a Nabucco-projektre – jelentette ki Hilmi Güler török energetikai miniszter, megismételve közel két hete már elhangzott kijelentéseit.

Mint Ceyhanban elmondta, a Gaz de France mellett vannak más jelentkezők is, ezeket most értékelik. Ugyanakkor megismételte, hogy Törökország nem függesztette fel a tárgyalásokat a Gaz de France-szal a Nabucco-vezeték építésében való részvételéről.

Güler korábban már jelezte, hogy Törökország nemzeti érdekei, vagyis a gazdasági, stratégiai és politikai kérdések mérlegelése alapján dönt majd. Ugyanakkor cáfolta, hogy a Gaz de France-szal amiatt a francia törvénytervezet miatt függesztették volna fel a tárgyalásokat, amely bűncselekménynek minősítené annak tagadását, hogy az első világháborúban a török birodalom népirtást követett el az örményekkel szemben.

A 3300 kilométeres gázvezetéket 2012-ig építenék meg, és az Nyugat-Európát látná el a Kaszpi-térség földgázával, Oroszország megkerülésével. Az osztrák OMV-vezette konzorcium, amelynek tagja a Mol, a török Botas, a bolgár Bulgargaz és a hazai Transgaz, most keresi a hatodik partnert.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


EU-világ


Éles mackó, mérgező Superman

(9. oldal)

Egyre hatékonyabb az EU-ban működő figyelmeztető rendszer, amely azonosítja a veszélyes termékeket a piacon, és elrendeli azok betiltását. Ennek köszönhetően az utóbbi három évben a duplájára nőtt a kiutasított termékek száma.

A veszélyes termékek nagy része Kínából származik, és leggyakrabban gyerekjátékok ezek. Egy internetes honlap az alábbi példákat sorolja fel: a gyermek által könnyen szétszedhető játékmackó, amelynek töltelékét rágcsálni lehet, a belsejében pedig sérülést okozó, éles rész található: mini motorbicikli rosszul biztosított lánccal, az üzemanyagtartály közelében található rosszul szigetelt kábelrendszerrel; hamisított Superman, magas ólomtartalma miatt mérgező festékkel.

A 2006-ban betiltott termékek 24 százaléka játék, 19 százaléka elektromos készülék, 14 százaléka gépjármű, 11 százaléka világító-berendezés, 5 százaléka kozmetikum.

– A betiltott termékek magas aránya azt jelzi, hogy egyre hatékonyabban működik a megfigyelő rendszer, nem pedig azt, hogy a korábbihoz képest megnőtt volna a veszélyes játékok mennyisége a piacon – fejtette ki Christine Heemskerk, brit kereskedelmi standard szakértő.

Amikor egy tagállam hivatala veszélyes terméket jelent, a figyelmeztetés azonnal rendelkezésére áll mind a 27 tagállamnak. 2006-ban mintegy ezer figyelmeztetést adtak ki, főként Nagy-Britanniában, Németországban, Magyarországon, Görögországban és Spanyolországban.

Európai bizottsági forrás szerint Kína együttműködik a veszélyes termékeket gyártó cégek exportengedélyének bevonásában.

(euractiv.hu, BBC)

vissza az elejére


Belgiumban kevés az alkalmas szakember

(9. oldal)

Minden harmadik belga cégnek nehézséget jelent megfelelő személyzetet találni. A belga munkaadók 36 százaléka nem lel alkalmas embereket a betöltendő állásokra – derült ki a Manpower munkaerő-követítő vállalat felméréséből.

A helyzet még valamelyest javult is a tavalyi évhez képest, amikor a cégek 42 százaléka volt hasonlóan áldatlan helyzetben. – Megfigyeléseink szerint az emberek az utóbbi időben hajlamosabbak újra meg újra munkahelyet változtatni – fűzte hozzá a felmérés számadataihoz Philippe Lacroix, a Manpower menedzserigazgatója. – A munkerőpiacon mostanában tapasztalható fokozott mobilitás vélhetően a javuló gazdasági helyzettel magyarázható.

A felmérés szerint Belgium nehézkesnek bizonyul a szakképzett munkaerő alkalmazásában. Mindössze Franciaországban és Svájcban rosszabb a helyzet: ott a cégek 40, illetve 37 százaléka képtelen alkalmas dolgozókat találni. Hollandiában viszont a cégeknek csupán 17 százaléka számol be ilyen problémáról.

Belgiumban különösen a szakképzett munkaerőt (villanyszerelőt, hegesztőket, kőművest), továbbá a technikusokat és a gépkocsivezetőket keresik hiába. Ebből a szempontból a helyzet nem változott a korábbi évhez képest, hiszen akkor is ezek voltak a hiányszakmák.

(euractiv.hu)

vissza az elejére


A finnek a klímaváltozástól félnek a legjobban

(9. oldal)

Egy friss felmérés szerint a finneket jelenleg a klímaváltozás aggasztja a leginkább. 2002-ben egy hasonló közvélemény-kutatás alapján a droghasználat növekedését tartották a legveszélyesebbnek. Három évvel ezelőtt leginkább a terrorizmustól tartottak.

A Taloustutkimus közvéleménykutató-intézet felmérése szerint – amely ezer 15–79 éves finn állampolgár válaszain alapult – a finnek ma sokkal többet tudnak a globális felmelegedésről, mint korábban, s hajlandóak többet tenni a megelőzésért.

Minden harmadik finn, aki figyeli és követi a klímáról szóló híreket, azt állította, hogy a téma a saját életét és tevékenységét is befolyásolja valamilyen szinten. Főleg a nők, és köztük is a diplomások mondták azt, hogy változtattak szokásaikon. Népszerűvé lett a szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékosság. A legtöbben úgy spórolnak az energiával, hogy lekapcsolják a lámpát, amikor nincs rá szükségük.

Minden harmadik megkérdezett azt válaszolta: érdekelné egy üzemanyag-takarékos autó. Négy dolgozó finnből három szívesen fogadná a tömegközlekedési bérletet mint juttatást.

A finnek azt szeretnék, ha a hatóságok és a döntéshozók sokkal többet tennének a klímaváltozás ügyében, mint eddig. Szerintük fontos az információk közzététele és az új technológiák támogatása. Az energiaárak növelését és a fogyasztás korlátozását nem tartják hatékony eszköznek.

(euractiv.hu)

vissza az elejére


Turistatömeg Spanyolországban

(9. oldal)

Nagy vonzerő a napsütés, a tenger, a homokos part: még csak három hónap telt el az évből, máris tízmillió turista látogatott el Spanyolországba.

Az első negyedév adatai 5,3 százalékos növekedést mutatnak a tavalyiakhoz képest. Csak az elmúlt hónapban 4,1 millió külföldi vendég kereste fel Spanyolországot, 6,9 százalékkal több mint tavaly márciusban. A legnagyobb számban Nagy-Britanniából érkeztek az utazók – 2,6 millióan –, bár most valamivel kevesebben jöttek, mint korábban. A második leggyakoribb látogató a német turista. A harmadik helyen a franciák állnak.

Ami a turisták célpontjait illeti, a legtöbben – 2,6 millióan – a Kanári-szigetekre tartottak, 2,4 millióan pedig Katalóniára voltak kíváncsiak.

(euractiv.hu)

vissza az elejére


Zsúfoltsági adót a nagyvárosokba!

(9. oldal)

Úgynevezett zsúfoltsági adót vezetne be az európai nagyvárosokban Jacques Barrot szállításügyi biztos. Bizonyos EU-államokban törvény tiltja az ilyen adó kirovását.

Az Európai Unió közlekedésügyi biztosa támogatna egy olyan kezdeményezést, amely javítaná a túlzsúfolt forgalmú európai városok helyzetét – fejtette ki húsz tagállam (köztük Románia) polgármestereivel és alpolgármestereivel folytatott múlt heti tárgyalásán Jacques Barrot. A javaslat bizonyára szerepel majd a Bizottság rövidesen várható Zöld Könyvében.

London a legnagyobb város, ahol amolyan torlódási adót vezettek be 2003-ban. A belvárosba behajtók közel 12 eurós kötelezettsége a tapasztalatok szerint jelentősen hozzájárult a városi forgalom csökkentéséhez. A közvélemény kezdeti tiltakozása ellenére Stockholmban is hasonló adót szednek.

Gérard Collomb, az európai nagyvárosok hálózata, az Eurocities elnöke – egyben Lyon polgármestere – a városi közlekedési problémák megoldásáról folytatott tanácskozáson elmondta: üdvözölné a zsúfoltsági adó bevezetését. Szerinte ez a megoldás féket szabna a parkolási díjak folyamatos emelkedésének, és enyhítene a parkolóhelyhiányon is.

(euractiv.hu)

vissza az elejére


EP-jelentés az AIDS-ről

(9. oldal)

Lanyhulni látszik az AIDS-megelőzésre fordított figyelem, pedig az elmúlt években is több százezer európai fertőződött meg a HIV-vírussal – írja az Európai Parlament egy jelentése.

A jelentésben szereplő adatok szerint 1998 és 2005 között az Európai Unióban 215510 ember fertőződött meg HIV-vírussal, egész Európában pedig 646 142 fő. Az ENSZ legfrissebb járványügyi jelentése szerint világszerte több mint 39,5 millió HIV-fertőzött van, s a HIV/AIDS által érintettek 95 százaléka fejlődő országban él.

Az új HIV-fertőzöttek több mint fele 25 év alatti. A legnagyobb kockázatnak az intravénás kábítószerélvezők, a homoszexuális férfiak, a szexmunkások és klienseik, az elvándorlók, a fogvatartottak, valamint a 25 éves kor alatti fiatalok vannak kitéve – sorolta az adatokat a lett liberális Georgs Andrejevs jelentése.

A megbetegedettek életesélyei most sokkal jobbak, mint húsz évvel ezelőtt. Az egyre hatékonyabb gyógyszerek jóvoltából a vírusfertőzés már nem jelent okvetlenül halálos ítéletet – állapítja meg a jelentés. Súlyosbítja viszont a helyzetet, hogy az érintettek gyakran nincsenek tisztában betegségükkel.

Az ülésen felszólaló Gurmai Zita képviselő közleményéből megtudható, hogy Magyarországon – noha az ország jelentős migrációs hullámnak van kitéve és komoly turistaforgalmat bonyolít le – a HIV/AIDS fertőzés gyakorisága egyötöde a világátlagnak. A hazai betegeknek egyharmada külföldi, 85 százaléka férfi, 70 százaléka homo- vagy biszexuális férfi, s az új esetek arányának egytizede a nyugat-európai, és 3 százaléka a kelet-európai átlagnak.

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


Mozaik


Istentiszteletek

(10. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert/Cuza Voda utcai templom: péntek este 7 óra: istentisztelet. Szombat reggel 9 óra: bibliatanulmányozás; de. 11 óra és du. 5 óra: istentisztelet.

Zsidó Hitközség: Dávid Ferenc utca 16. szám alatti imaház: pénteken este 7 óra, szombaton reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Április 26., csütörtök

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,300/3,335

2,410/2,455

1,35/1,39

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (április 27., péntek)
1 euró = 3, 3104 lej, 1 USD = 2,4314 lej, 100 magyar forint = 1,3454 lej.

vissza az elejére


Egy perc derű

(10. oldal)

– Melyek a világ legtanácstalanabb állatai?
– A mitévő legyek!

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Mr. Bean nyaral – angol. Vetítés. 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Zene és szöveg – amerikai. Vetítés: 16, 18, 20, 22.

MŰVÉSZ – Parfüm: Egy gyilkos története – német. Vetítés: 13, 16, 19, 22; kedvezménnyel 13 és 16 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – A tökéletes trükk – amerikai. Vetítés: 17, 19.15; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Budakeszi srácok – magyar. Vetítés: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Borat! – amerikai. Vetítés. Ápr. 27-29.: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A szellemlovas – amerikai. Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Az utolsó skót király – angol. Vetítés: ápr. 27-29.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Marie Antoinette – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, április 27-én, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Április 28-án, szombaton este 8 órakor: Aki Kaurismaki: Bohémélet – stúdióelőadás. Rendező: Radu-Alexandru Nica.

Április 29-én, vasárnap este 8 órakor: Szophoklész: Oidipusz király – stúdió előadás. Rendező: Mihai Maniuţiu. – CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Április 30-án, hétfőn este 8 órakor: Visky András: Tanítványok – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Április 28-án, szombaton este 7 órakor: Stand-up Comedy

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

ROMÁN OPERA

Április 29-én, vasárnap este 7 órakor: Carl Orff: Carmina Burana.

MAGYAR OPERA

Május 6-án, vasárnap du. 5 órakor: Kálmán Imre: Csárdáskirálynő. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Selmeczi György m. v.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(10. oldal)

Április 28-án, szombaton 12 órakor: Sramo Gábor és Kovács Gáborján: Rejtek-ajándékok kertje. Rendező: Sramo Gábor – magyar tagozat.

Április 29-én, vasárnap 11 és 12.30 órakor: Hans Ch. Andersen: Homokemberke. Rendező: Maria Mierluţ – román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, április 27-én, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Philipp pointer (Ausztria). Közreműködik: Desiré N’Kaoua. Műsoron: Beethoven: Egmond-nyitány; Chopin: 1. Zongoraverseny; Brahms: 4. Szimfónia.

vissza az elejére


Hirdetés


Állás

(11. oldal)

Kolozsvári takarító cég takarítószemélyzetet és ügyintézőt alkalmaz. Telefon: 0264/449-953, e-mail: (0402039)

Diplomás ergészségügyi dolgozókat keresünk amerikai munkára. Telefon: 0036-30-6439030. (M)

Húsipari cég keres saját autóval rendelkező értékesítési ügynököt. Elvárások: érettségi diploma, dinamikus személyiség, jó kommunikációs készség, B kategóriás jogosítvány, rendelkezzen saját gépjárművel, román nyelvtudás. Amit kínálunk: biztos munkahely, versenyképes jövedelem, fejlődési lehetőség. Rugalmas munkaprogram. Fényképes önéletrajzokat a következő e-mail címre várunk: Jelentkezési határidő 2007. április 30. www.petry.ro (M)

vissza az elejére


Szolgáltatás

(11. oldal)

Fiatal házaspár egészséges hölgy segítségét kéri egy ötéves fiucska óvódába kísérésével kapcsolatban. Lakás a Törökvágásnál, az óvoda a Brassai-líceumnál. Részletek a 0364-114-462 telefonszámon.

vissza az elejére


Bérbe vesz

(11. oldal)

Fiatal pár kiadó garzont vagy egyszobás lakást keres. Bér maximum havi 150 euró. Telefon: 0745-768348. (0019)

vissza az elejére


Gyászhír

(11. oldal)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága édesapa,
KOVÁCS ISTVÁN SÁNDOR
teológiai tanár,
életének 60. évében visszaadta lelkét teremtő Atyjának. Búcsúzunk tőle 2007. április 27-én, 14 órakor a Házsongárdi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. GYÁSZOLÓ GYERMEKEI (0004)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
A-liga – 28.
Csatát vesztettek, de még nem ütközetet
Kolozsvári CFR 1907–Bukaresti Steaua 1–2

(12. oldal)

Kolozsvár, Gépész utcai Dr. Constantin Rădulescu Stadion, 8000 néző. Vezette: Peter Sippel (Németország).

CFR 1907: Stăncioiu – Tony, Panin, Galiassi, Jula – Coroian (58. perc Manuel José), Minteuan, Pedro Oliveira – Anca (46. perc Didi), Semedo, Surdu (72. perc Deac). Edző: Cristiano Bergodi.

Steaua: Cernea – Goian, Rădoi (72. perc Baciu), Neşu, Petre Marin – Cristocea (56. perc Paraschiv), Nicoliţă, Lovin, Croitoru – Badea, Thereau (27. perc Iacob). Edző: Cosmin Olăroiu.

Gól: Goian (73. perc, öngól), illetve Iacob (30. perc) és Goian (58. perc).

Szögletarány: 3–3 (3–1); lövések: 5–6 (kapura: 1–3); sárga lap: Panin, illetve Rădoi és Neşu.

A román elsőosztály 28. fordulójában a két Bajnokok Ligája helyért harcoló együttes, a második Kolozsvári CFR 1907 és a harmadik helyezett Bukaresti Steaua csapott össze. A hazaiak jobban kezdték a találkozót, egy szöglet után Semedo találta el a lasztit, de mellé csúszott. A túloldalon Badea bizonyult először veszélyesnek, de lövése a kapu fölé szállt. Az összecsapás ezután nagyon unalmasan folydogált, nem igazán alakítottak ki helyzeteket a felek. Rădoi bal oldali szabadrúgása tűnt veszélyesebbnek, de Stăncioiu magabiztosan fogta a labdát. A 30. percben már ő is tehetetlen volt, egy szögletet követően a játékszer a csereként beállt Iacob elé pattant, aki a hálóba továbbította (0–1). A gól után a fővárosiak megnyugodtak, remekül passzolgattak, a hazaiak nem igazán találták föl magukat. A második játékrészben a vasutasok még rosszabb helyzetbe jutottak, újabb szöglet után Goianra senki nem figyelt, ő meg a kapuba stukkolt (0–2). A hazaiaknak a csereként beálló Deac adott szárnyakat, de egyedül ő sem volt elég. A 73. percben Semedo rengeteg próbálkozás után remek labdát kapott a jobb oldalon, középre adta, a menteni próbáló Goian Cernea kapujába passzolt (1–2). Vérszemet kapott a CFR, rengeteg labdát adtak középre, de egyetlen alkalommal sem volt esélyük kapura lőni, hiszen a magas bekkek mindent kifejeltek. Így maradt 1–2, a Steaua három pontot behozott a CFR-en, az utolsó hat forduló szoros lesz.

(konrád)

A játéknap még eddig nem közölt eredményei: • Konstancai Farul–Bukaresti Dinamó 1–1 (gól: Todoran – 66. perc, illetve Dănciulescu – 45 + 2. perc) • Besztercei Glória–Bukaresti Rapid 3–3 (Mureşan – 41., Zaharia – 55. és Băd – 89. perc, illetve Măldărăşanu – 7., Buga – 54. és Mazilu – 69. perc). A keddi Jászvásár–Argeş (1–0) mérkőzés után a piteşti-i klub tulajdonosa, Cornel Penescu menesztette a játékosedző Dorinel Munteanut. Mint emlékezetes, Munteanu a Kolozsvári CFR edzője volt, majd kissé botrányos körülmények között vált meg a vasutascsapattól. A következő fordulóban a sors fintoraként éppen Argeş–CFR mérkőzést rendeznek. A sorrend:

1. Dinamó 28 21 6 1 55–17 69
2. Kv. CFR 28 17 5 6 52–28 56
3. Steaua 28 15 8 5 48–21 53
4. Rapid 28 14 9 5 50–27 51
5. Glória 28 14 5 9 38–29 47
6. Temesvár 28 12 7 9 28–23 43
7. Oţelul 28 13 4 11 45–46 43
8. Urziceni 28 12 5 11 25–23 41
9. Pandúrok 28 12 5 11 23–25 41
10. Jászvásár 28 10 9 9 32–30 39
11. Vaslui 28 10 9 9 32–38 39
12. Krajova 28 7 11 10 27–41 32
13. Farul 28 6 11 11 26–30 29
14. UTA 28 7 8 13 19–33 29
15. Csalhó 28 7 5 16 20–41 26
16. Argeş 28 5 6 17 19–35 21
17. Naţional 28 4 6 18 19–45 18
18. Zsil 28 4 5 19 12–38 17

(póka)

vissza az elejére


Honvéd–Debrecen finálé

(12. oldal)

A bajnoki címvédő Debrecen bejutott a labdarúgó Magyar Kupa fináléjába, miután az elődöntő visszavágóján idegenbeli 1–0-s győzelmét követően hazai pályán döntetlent játszott a Diósgyőr ellen.

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó: Debreceni VSC-TEVA–Diósgyőri VTK 2–2 – továbbjutott a Debrecen 3–2-es összesítéssel.

A döntőt május 9-én rendezik.

vissza az elejére


BL, elődöntő
Minimális Chelsea-előny

(12. oldal)

A Bajnokok Ligája elődöntők második napján a Chelsea és a Liverpool mérte össze erejét Londonban a Stamford Bridge-en. A két gárda két évvel ezelőtt is randevúzott, akkor a Benitez által irányított vörösök jutottak tovább 1–0-s összesítéssel. Mourinho tehát mindenképpen vissza akar vágni, sőt, a Chelsea-vel ez az egyetlen trófea, amit nem hódított még el. A kezdés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a 61 éves korában elhunyt Alan Ballra, az 1966-ban világbajnok angol válogatott futballistájára. Nagy rohamokkal indított a fővárosi alakulat, Lampard tíz méteres kapáslövését Reina bravúrral szedte ki, majd néhány perccel később az ukrán Sevcsenko fordulásból próbálkozott a 16-os környékéről, de egy jó méterrel fölé zúdított. A hazai rohamokat Kuyt gyenge fejese törte meg, majd a 29. percben már a kékeknél volt az előny: Carvalho szerzett labdát a saját tizenhatosánál, majd a jobb oldalon indította Drogbát, az elefántcsontparti lefutotta Aggert, majd egy gyönyörű csellel becsapta, és a középen érkező Joe Cole elé pakolt. Az angol válogatott középpályás pedig úgy lőtt ballal a bal sarokba, hogy közbe hátulról ráncigálták (1–0). A félidőt Gerrard kapu fölé szálló fejese zárta.

A második játékrészben mintha egy másik Liverpool jött volna ki a gyepre, Gerrard néhány másodperc alatt bizonyította, hogy egyenlíteni akar, majd pár perccel később Kuyt is ezt tette, a fejes azonban Cech karjaiban landolt. Aztán megint Gerrard következett, a csereként beálló Crouch passzát ballal bombázta a bal sarokba, de Cech kapus ezúttal is „megnyúlt", és az ujjabeggyel szögletre tolta a labdát. A hazaiak inkább ráültek az előnyre, de az ellenfél középpályás sorának köszönhetően nem nagyon tudtak kimozdulni a szorításból. A hajrára felébredtek Mourinho fiai, Drogba előbb a kapu mellé fejelt, majd látványos sarokmozdulattal tette le a lasztit Lampardnak. Ő nem sokat állítgatott rajta, kapásból a hosszú sarok irányába küldte, Reina vetődve piszkálta ki a bal felsőből, így a háta mögött szobrozó londoni drukkerek csak a fejüket foghatták. Az elefántcsontparti ék a hosszabbítás perceiben is okozott némi fejfájást Beniteznek, Lampard szögletére Reina nyugdíjas tempóban érkezett, a játékszert sem volt képes megfogni, Drogba pedig mindenkit átugorva alig fejelt mellé. A kékek minimális előnyre tettek szert, amely jól jöhet az egy héttel későbbi liverpooli visszavágón.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés: FC Chelsea (angol)–FC Liverpool (angol) 1–0 (gól: Joe Cole – 29. perc).

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


Meghalt Florea Dumitrache

(12. oldal)

Háromhetes kórházi kezelés után, 59 éves korában agyvérzésben meghalt Florea Dumitrache, a neves román labdarúgó. Április 5-én belső vérzés miatt szállította el a mentő, azóta kómában volt. Csapatával, a Bukaresti Dinamóval háromszor volt bajnok, egyszer Román Kupa győztes, két ízben választották Románia legjobb labdarúgójának, és kétszer volt gólkirály. A román bajnokságban 357 mérkőzést játszott, 170 gólt rúgott. A 70-es években a válogatott alapembere volt, tagja volt a mexikói világbajnokságon szép eredményt elért nemzeti tizenegynek. Egyébként 31-szeres román válogatott volt, Románia színeiben 15 gólt lőtt.

vissza az elejére


C-liga – 26. forduló
Az 5. csoport műsora

(12. oldal)

A 26. játéknapon a Kolozs megyei eredményeken kívül (mint korábban közöltük: Tordai Aranyos–Nyárádtői Maris 5–0 és Kolozsvári Egészség–Kolozsvári U FC 1919 2–1 még a következőket jegyezhettük az 5. csoportban: • Marosújvári Szóda–Szászrégeni Lendület 1–0 • Balázsfalvi Inter–Besztercei Glória II. 4–0 • Râmnicu Vâlcea-i Olt-chim–Szászvárosi Dacia 4–0 • Marosvásárhelyi Trans Sil–Nagyszebeni Atletic 2–0 • Sebes MSC–Medgyesi Spárta 3–1 • Bethleni Szamos Gáz–Szovátai Bútor 0–1 • Dévai Maros–Nagyszebeni FC 7–0.

A pénteki 27. fordulóban: Kv. U FC 1919–Inter, Nagyszeben–Aranyos, Bútor–Egészség, Lendület–Trans Sil, Glória–Szóda, Atletic–Oltchim, Dacia–Maros, Maris–Sebes és Spárta–Bethlen.

A táblázaton:

1. Aranyos 26 19 6 1 72–17 63
2. Maros 26 16 6 4 42–12 54
3. Inter 26 13 6 7 37–18 45
4. Szóda 26 12 8 6 36–25 44
5. Oltchim 26 12 5 9 36–28 41
6. Glória II. 26 10 10 6 30–24 40
7. Trans Sil 25 10 8 7 30–24 38
8. Atletic 26 10 6 10 29–32 36
9. Lendület 26 10 5 11 32–36 35
10. Bútor 26 10 5 11 40–50 35
11. Spárta 26 8 10 8 34–29 34
12. Maris 26 7 12 7 26–32 33
13. Kv. U 1919 26 8 8 10 25–30 32
14. Egészség 26 9 4 13 32–51 31
15. Sebes 25 7 5 13 31–37 26
16. Dacia 26 6 5 15 32–47 23
17. Nagysz* 26 5 7 14 24–42 17
18. Bethlen 26 1 4 21 21–75 7

*A Nagyszebeni FC-t 5 ponttal büntették.

(póka)

vissza az elejére


Kolozs megye hétvégi sportműsorából

(12. oldal)

FUTSAL (TEREMFOCI)
Pénteken 12.30–17.30 között, szombaton és vasárnap 8–10, valamint 19–22 óra között, továbbá hétfőn 8–14 óra között: Középiskolák Kupája, döntő szakasz.

KÉZILABDA
Szombaton 13 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Tordai Potaissa–Fogarasi Nitramonia MSC – férfi A-osztály, visszavágók, 4. forduló.

Vasárnap 11 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U-Jolidon–Bukaresti Rapid CFR – női Nemzeti Liga, 26. forduló.

Szerdán 17 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U Hasit–Resicabányai UCM – férfi Nemzeti Liga, 25. forduló.

KOSÁRLABDA
Szombaton 17 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U-Mobitelco–Ploieşti-i Asesoft ESK – férfi bajnokság, rájátszás, az elődöntő harmadik mérkőzése. Kolozsvári győzelem esetén vasárnap 17 órakor rendezik a negyedik mérkőzést.

SÚLYEMELÉS
Szombaton 11 órakor a kolozsvári Ion Moina Stadion súly-emelőtermében: junior II. országos bajnokság, megyei szakasz.

Megyei sportigazgatóság

vissza az elejére


TÁJFUTÁS Iskolák közötti bajnokság a sportparkban

(12. oldal)

A Pro Orientare Társaság a kolozsvári tanfelügyelőséggel közösen a kolozsvári városi tanács segítségével szombaton, április 28-án rendezi meg az iskolák közötti tájfutó bajnokság első kizárásos szakaszát a Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban. Öt versenykategóriában versenyezhetnek fiúk-leányok, III–XII. osztályosok, rendeznek vetélkedőt az egyetemisták, tanárok és szülők részére is. Jelentkezni a park főbejáratánál, szombaton 10 órakor. Az első rajtot a beiratkozások után bonyolítják le. A versenykategóriák első öt helyezettje vehet részt a május 19-i döntőn.

(májai)

Az oldalt szerkesztette: Póka János András