Precedens nélküli ingatlan-visszaszolgáltatás Kolozsváron
Mikó Lőrinc 12 évig küzdött jogaiért

(1. oldal)

Mikó Lőrinc végre birtokba vehette örökségét

Első alkalommal szolgáltattak vissza magánszemélynek nagy és fontos épületet Kolozsváron. A Majális utcában, az úgynevezett CFR-kórház melletti ingatlant korábban a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia kara használta. Mikó Lőrinc unitárius egyházi tanácsos tizenkét évig küzdött különböző fórumokon azért, hogy birtokba vehesse örökségét. Három jogszabály, számos per és alku vezetett a tegnapi naphoz, amikor a korábbi kedvező döntés értelmében végre ténylegesen is átvehette a kulcsokat. A körülbelül ezer négyzetméter területű ingatlanhoz több mint 1400 négyzetméternyi telek is tartozik, a kettő összértékét a tulajdonos 3 millió és 4 millió euró közöttire becsüli. Ilyen méretű, értékű és fontosságú épületet eddig csak egyházaknak szolgáltattak vissza. A Pszichológia Kar a döntés következtében kialkudta azt, hogy az egyetemi év és a felvételik lejárásáig még maradhasson. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Évadkezdés a kolozsvári színháznál

(1., 2. oldal)

Megtartotta évadnyitó társulati gyűlését tegnap a kolozsvári Állami Magyar Színház. A korai kezdés annak tudható be, hogy egyrészt Andrei Şerban rendező folytatja a júniusban elkezdett Ványa bácsi-próbákat, amelynek augusztus 20-a után nyilvános főpróbái is lesznek, másrészt felújítják az elmúlt évad sikeres előadásait.

Tompa Gábor igazgató elmondta: remények szerint ma írják alá azt a kormányhatározatot, amelynek alapján a színház megkaphatja a megígért 1 millió 600 ezer eurós összegű támogatást, így végre befejezhetik a hosszú évek óta elkezdett stúdióépület felépítését. Amennyiben ez valósággá válik, akkor jövő év szeptemberében felavathatják a stúdiót, tudtuk meg az igazgatótól.

Csehov Ványa bácsija után Giacomo Puccini: Gianni Schicchi c. operája kerül bemutatásra, Silviu Purcărete rendezésében, mindeközben azonban augusztus végén már Tompa Gábor is elkezdi a Három nővér próbáit, amelynek bemutatója november 30-án lesz, ezzel az előadással indul útjára majd a színház fennállásának – és egyben a magyar hivatásos színjátszás születésének – 215. évfordulója alkalmából szervezett Nemzetközi Színházi Fesztivál, amelyre 2007. november 30. – december 10. között kerül sor.

– Ez a fesztiválszervezés főpróba lesz számunkra a 2008-ban Kolozsváron és Bukarestben megrendezendő Európai Színházi Unió fesztiváljára, amelyet a kolozsvári magyar színház és a bukaresti Bulandra Színház szervez közösen, valamint az unióhoz való csatlakozásra – fejtette ki lapunknak Tompa Gábor. Mint mondta, az unió fesztiválján idén is részt vesz a színház, erre Torinóban kerül sor, a társulat november 17-én és 18-án szerepel a Hosszú péntek című előadással. Meghívást kaptak az országos színházi fesztiválra is, ide szintén a Hosszú péntek-kel, illetve az Énekek Énekével mennek majd.

A 2007/2008-as évad tervei között szerepel még, Thomas Bernhard: A vadásztársaság c. drámája, Dragoş Galgoţiu rendezésében, Henrik Ibsen Peer Gynt c. műve, az izraeli David Zinder színpadra állításában, egy gyerekdarab, illetve az évad utolsó bemutatójaként Danilo Kiš: Borisz Davidovics síremléke c. regényének színpadi adaptációja, a horvátországi Robert Raponja rendezésében.

KÖLLŐ KATALIN

vissza az elejére


Tüntetés a földek visszajuttatásáért

(1. oldal)

Hétfőn délelőtt előbb a prefektúra előtt tüntetett, majd a városháza elé vonult az a mintegy 250 főnyi erdőfeleki lakos, aki a termőföldek visszaszolgáltatásának indokolatlan, 1991 óta tartó késedelme miatt tiltakozott. Transzparenseiken ilyenek feliratokat lehetett olvasni: „Agrárbizottság – földek maffiája"; „Tartsák tiszteletben az 1-es számú törvényt!"; „Többet ne hazudjatok!" stb. Konkrétan az egykori Palocsay-kertként ismert növénytermesztési kutatóközpont államosításából összeállt területről van szó, amelynek visszaszerzésére több mint 300 személy pályázik. Egyikük, Diószegi Márton (saját bevallása szerint foglalkozására nézve hóstáti) bár kolozsvári lakos, lapunknak elmondta: hosszú évek óta örökösként kéri vissza a földet, ám mindhiába. Miután a bíróság elutasította, a strassburgi Emberjogi Bírósághoz folyamodott, amely nemrég kivizsgálást, megoldást ígért neki

(Ö. I. B.)

vissza az elejére


Cáfolt a jegybankelnök

(1., 4. oldal)

Mugur Isărescu jegybankelnök az államfő és a kormányfő jóslatait is megcáfolta: szerinte a társadalombiztosítási alap elbírja a negyven százalékos nyugdíjemelést, ugyanakkor úgy vélte, hogy a kormány túl derűlátóan számolt a jövő évi bevételek tekintetében.

A Román Nemzeti Bank (BNR) vezetője tegnap először nyilatkozott a Cotroceni- és a Victoria-palota között heves politikai vitát kiváltó nyugdíjemelésről. Szerinte a januártól érvénybe lépő negyven százalékos nyugdíjemelés miatt nem regisztrálnak majd jelentős deficitet a társadalombiztosítási (tb) alapban. Isărescu azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár kiegyensúlyozott is maradhat ez az alap, mivel a fizetésemelkedések számottevő bevételt eredményeznek majd, amiből fedezni lehet a nyugdíjnöveléssel járó pluszkiadást. A BNR vezetője szerint a megnyugtató előrejelzést arra alapozza, hogy az első hat hónapban a fizetések 20 százalékkal nőttek, miközben 2007 elején egész évre csak 10 százalékos bérgyarapodással számoltak.

Korábban Traian Băsescu meglehetősen apokaliptikus tanulmányt mutatott be, szerinte 2008 és 2013 között 30 milliárd eurós hiány keletkezik a társadalombiztosítási alapban. Igaz, hogy Isărescu csak rövid távú előrejelzést adott. Közölte, hogy az ő számítása legfeljebb a jövő év közepéig érvényes. A jegybankelnök ugyanis csak a negyven százalékos emelést értékelte, de nem ejtett szót a 2009-től tervezett újabb járulékemelésről, amely a jövő évi nyugdíjnövekedéssel együtt megközelíti a százhúsz százalékot.

Isărescu legfőbb aggálya tehát nem a nyugdíjak, hanem a betervezetthez képest jóval gyorsabb ütemű fizetésemelkedés, ami az inflációs célkitűzéseket veszélyezteti. Hangsúlyozta: ezért nem fogalmazott meg markáns véleményt a jegybank a nyugdíjemelési vitában. Becslése szerint a bérek továbbra is rohamosan fognak emelkedni. A BNR az idén 3,9 százalékos, 2008-ban pedig 3,7 százalékos pénzhígulásra számít. Egyébként a liberális demokrata párti Gheorghe Flutur tegnap rendkívüli parlamenti ülés összehívását kérte, amelyen a kormány mutassa be 2008. évi költségvetés tervezetét. A politikus szerint ezzel megszüntethetnék a politikai szintéren felmerült botrányt, emellett pedig a spekulációknak is elejét vehetnék, amelyek a nyugdíjnöveléssel kapcsolatosak. (Mint ismeretes, a 2000/19. törvényt módosító 2007/250. törvény előírja, hogy a nyugdíjpont értéke jövő év januárjától nem lehet kevesebb az országos bruttó átlagbér 37,5%-ánál.) A jövő évi költségvetés bemutatásánál kiderülne, készít-e a kormány valamilyen meglepetést, be akar-e vezetni a kormányprogramtól eltérő intézkedéseket.

Sebastian Vlădescu gazdasági és pénzügyi államtitkár nyilvánosan bejelentette lemondási szándékát, amit azonban tegnap nem sietett megerősíteni. Közölte, hogy egyszer majd távozni fog a kormányból, de csak azután, ha sínre teszi a Daewoo autógyár privatizációját. Vlădescu kezdettől fogva nem értett egyet a nyugdíjak ily radikális növelésével, de a 2008-as költségvetés tervezetét is bírálta. Isărescu is úgy véli, hogy a kormány hibázott, amikor a jövő évi büdzsében a GDP 39,1 százalékának megfelelő összeggel számolt a bevétel oldalon. Szerinte ez az arány túlságosan optimista.

B. T.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Ibolya. Régi magyar név, a hasonló alakú virágnévből származik.

NAPKELTE: 6 óra 12 perckor..

NAPNYUGTA: 20 óra 50 perckor.

ÉVFORDULÓK: Szent Donát ünnepe. Arezzo püspökeként a IV. században szenvedett mártírhalált. A villámcsapás és a jégeső elhárításáért könyörögtek hozzá. • Augusztus 7-én történt: 1782. Pétervárott, trónra lépésének századik évfordulóján felavatták a Nagy Péter cárt ábrázoló Bronzlovas szobrot. • 1964. Megkezdodött az 1973-ig tartó vietnami háború: az öt nappal korábbi tonkini incidens után az amerikai kongresszus szabad kezet adott Lyndon B. Johnson elnöknek az amerikai haderő korlátlan délkelet-ázsiai bevetésére. • Augusztus 7-én született: 1911. Bibó István, író, politikus, jogász, akadémikus, posztumusz Széchenyi-díjas. • 1934. Simó Sándor filmrendező. • 1937. Kántor Lajos Széchenyi- és József Attila díjas irodalomtörténész, kritikus, művelődéstörténész. • 1940. Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő. • Augusztus 7-én halt meg: 1822. Teleki Sámuel gróf erdélyi kancellár, a marosvásárhelyi Teleki-téka megalapítója, mecénás. • 1957. Oliver Hardy amerikai filmszínész. • 2005. Ibrahim Ferer kubai énekes-zongorista, a Buena Vista Social Club tagja.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Könnyebb megbocsájtani az ellenségnek, mint a barátnak.

William Blake

vissza az elejére


Film Dalí és Gala szerelméről

(2. oldal)

Simon West, a Tomb Raider rendezője, filmet készít Salvador Dalí életéről és nagy szerelméről, Galáról. A forgatás októberben kezdődik. A film a hosszú életű katalán festőzseni egész történetét felöleli, költségvetése 22 millió euró, amit teljes egészében a spanyol MPC produceri cég finanszíroz. A főszereplő személyét még nem döntötték el, de Antonio Banderas az első számú jelölt, és ha elvállalja a szerepet, ő választhatja ki Gala alakítóját.

A film felnőtteknek szóló fantázia lesz, erőszak, sötétség nélkül. Egyes jelenetek számítógéppel készülnek, hogy három dimenzióban jelenítsék meg a művész képeit.

„Az emberek nem egy buta dokumentumfilmet akarnak látni Dalíról, de nem elégíti ki őket az olyan infantilis mozi sem, mint a Shrek. Ez olyan film lesz, amilyet maga Dalí is csinált volna. Lesznek benne szürrealista felhangok, például egy olyan zenés jelenet, amely egy képen belül játszódik, és a festményben egykori barátja, Luis Bunuel énekel. Dalí humora csodálatos volt, nem tartozott a tipikus, gyötrődő művészek közé. Azt akarom, hogy a film olyan szórakoztató legyen, mintha az ő mulatságainak egyike lenne" – jelentette ki a rendező aki elmondta, hogy egy fiatal forgatókönyvíró jelentkezett nála „a hóna alatt Dalíval", és ő, miután anyja révén ismerte a festőt, és nagyra becsülte, elolvasta az ismeretlen ifjú művét.

vissza az elejére


Kántor Lajos, a hetvenes

(2. oldal)

Könnyű dolga nem lesz annak, aki arra vállalkozik, hogy Kántor Lajos művéről átfogó értékelést írjon. Évekre lesz szüksége már csak arra is, hogy az eddig kinyomtatott negyvenhárom kötetét elolvassa. Arról nem szólva, amit 1953 óta, amikor az Utunk első kritikáit közölte, idehaza és külföldön publikált.

Lépést tartani sem könnyű a ritmusával, munkabírásával. Azzal a könnyedséggel sem lehet egyszerűen felvenni a versenyt, amellyel az irodalomkritikáról a legizgalmasabb asszociációkkal ízesített, már-már naplószerű kortörténeti témákra, vagy pedig a képzőművészetről az aktuálpolitikával kapcsolatos publicisztikára vált.

Úgyhogy embernek kell lennie a talpán, aki munkásságával kapcsolatban exhausztivitásra törekedne.

S akkor még nem említettem társadalom- és műhelyszervezői munkáját, azt a tevékenységét, amelynek köszönhetően Kolozsvár és Erdély több igen fontos intézménye magán viseli munkájának és ötleteinek a nyomát.

Bárhonnan néznénk, Kántor Lajos legfontosabb munkájának mégis a Korunk szerkesztése látszik. Amelyet a világon széles körben ismer a magyarság, amelynek Kántor Lajos 1959 óta szerkesztő munkatársa, s amelynek az 1990-ben indult harmadik folyamát ő alakította igazán rangos, megkerülhetetlen fórummá.

A lap tematikus számai hónapról hónapra képesek újra meg újra meglepni az olvasót, s ez főképpen annak köszönhető, hogy a főszerkesztő rajta tartja a kezét a közélet pulzusán, s azonnal érzékeli, hogy a nagyérdeműt éppen milyen témával lehetne ismét levenni a lábáról, meghódítani, kicsalni a napi élet forgatagából, s az elmét nyitó, pallérozó olvasásra, a közös gondolkodásra rávenni.

Így persze könnyű, mondhatná az ember. A pazar ötletekből kiindulva, a Korunk tapasztalt és tehetséges fiatal szerkesztői és az azok által is a laphoz édesgetett szerzői gárda egykettőre megírja a jobbnál jobb, mindig érdeklődésre számot tartó esszéket, tanulmányokat, jegyzeteket. Csakhogy ez nagy odafigyelést, fokozott empátiát, jó tájékozottságot, a dolgokban való járatosságot, egyszóval összetett ismereteket igényel.

Kántor Lajos legnagyobb érdeme azonban talán mégsem a lapszerkesztés ilyen perspektívájú irányítása, hanem az, hogy a Korunkra alapozva megszervezte azt az intézményrendszert, amely az elmúlt években jelentős mértékben meghatározójává vált az erdélyi magyar kultúrának. S itt nem csupán a mindenki által ismert Korunk Galériára, annak menetrendszerűen megnyíló tárlataira gondolok, hanem az összes többi társadalmi, kulturális, irodalmi, művészeti és közéleti történésre, amely a Korunk intézményrendszerének a keretében zajlik.

Ez Kántor Lajos fő hivatása: az alapvető fontosságú, kolozsvári központú erdélyi intézmények megszervezése és működtetése. Legyen szó a Kolozsvár Társaságról, amelynek elnöke, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületéről, amelynek évekig elnöke volt, a Komp-Press kiadóról, a Korunk Baráti Társaságról, Szabédi-napokról, kalotaszegi Ady-ünnepségről, kolozsvári Reményik- vagy Cs. Szabó-megemlékezésről, budapesti Korunk-találkozóról, erdélyi magyar politikai vagy közéleti fórumról, a magyar-román kölcsönös megismerést és párbeszédet szolgáló Magropressről, Sajtófókuszról, Cumpănáról, a szélesebb bemutatkozást elősegítő Renderről, de akár az RMDSZ vagy a Szabadság alapításáról is, Kántor Lajos mindegyikben részt vállalt és vállal, s így valamennyi magán viseli a kántori jegyeket is.

Ezek mellett írja – ki tudja, mikor – elképesztő gyorsasággal, könnyedséggel hatalmas mennyiségű információt, dokumentumot és emléket feldolgozó-ütköztető-asszociáló könyveit, kritikáit, tudományos tanulmányait, közéleti és politikai publicisztikáját, amelyekben ugyancsak mindig maximális produkcióra törekedett és törekszik. Gyorsan dolgozik, mert két írás között kiállítást nyit, könyvet mutat be, konferencián tart előadást.

Átlagsebessége az óránkénti hetven. (Ami a mai közlekedési dugók közepette óriási teljesítmény.) Emiatt foghatom rá: Kántor, a hetvenes. Hogy éppen ma tölti be hetvenedik életévét, az nála csupán mellékes körülmény. Számunkra, munkatársai, barátai és kortársai számára viszont jó alkalom arra, hogy még sok termékeny, eredményes, örömteli évet kívánhassunk neki.

Isten éltessen, Kántor Lajos!

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

vissza az elejére


Európai színvonalú kamaramuzsika

(2. oldal)

Visszatérő vendégművészek a Németországban, illetve Svájcban letelepedett – egyébként marosvásárhelyi származású – Bartha-testvérek: minden fellépésük élményszámba megy, s erre nincs jobb bizonyíték a teltházas nézőtérnél. Néhány év alatt nevük fogalommá, mércévé vált a kolozsvári komolyzene-rajongók körében. A Farkas utcai református templomban vasárnap megtartott koncertjükön a huszadik századi két magyar zenei géniusz – Bartók Béla és Kodály Zoltán – kamaraművei szerepeltek.

A hangverseny műsorának igényes összeállítása voltaképpen a kiemelkedő tehetségű művészek karrierjének egyféle keresztmetszete. Igaz, már gazdag előadóművészi tapasztalat áll mögöttük, ugyanakkor örömmel tölthet el, amikor a pálya csúcsára érkezett előadók – akik itt, a kolozsvári zeneakadémián alapozták meg zenei karrierjüket – megajándékoznak minket egy-egy minden igényt kielégítő, tökéletes fellépéssel.

A jelenleg Svájcban élő Bartha Mátyás hegedűsként és mélyhegedűsként is kiváló. Feleségét, Bartha Imolát aki nem csak jó kísérőként, hanem pódiumművészként is szívesen meghallgatnánk. Bartha Lajos és Bartha Ilka (hegedű, Marosvásárhely) pedig „itthon ragadt" erdélyiként sem maradnak le, ami a tehetséget és a művészi teljesítményt illeti. Bartha Géza (klarinét, Németország) gyönyörű tónusa, precizitása bámulatos. Orbán Katalin (gordonka, Németország) színvonalas játéka is összhangban állt az együttes többi tagjának teljesítményével.

A hangversenyről hazajövet arra gondoltam: igazán jó érzés, hogy legalább a zene terén szárnyra bocsátottunk néhány európai színvonalon teljesítő művészt.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


KISHIEK

(2. oldal)

A NYÁRI KONCERTEK SOROZAT keretében augusztus 8-án, szerdán este 7 órától Kostyák Zsuzsa orgonaestjére kerül sor a Farkas utcai református templomban. Műsorán, többek között Bach- és Rheinberger-művek szerepelnek.

GONDA ZOLTÁN debreceni képzőművész munkáiból nyílik tárlat augusztus 8-án, szerdán du. 6 órakor a Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota, Főtér 30.). A kiállítást dr. Alexandra Rus és Németh Júlia művészettörténész nyitja meg. Ez alkalommal a közönség között egy olajfestményt sorsolnak ki, és az első 30 látogató egy számozott, dedikált digitprint grafikát kap ajándékba. A tárlat augusztus 26-ig tekinthető meg.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


A bűnösség képmutató megítélése

(3. oldal)

E krónika írója sokéves európarlamenti tagsága alatt számtalanszor találkozott olyan politikusokkal, akik annak idején a Szovjetúnió, illetve Oroszország mellett az európai népek szabadsága és önrendelkezése ellen harcoltak. Alkalmam nyílt megfigyelni, hogy ezek körében sokan egyrészt arra a következtetésre jutottak előbb vagy utóbb, hogy rossz úton haladnak, másrészt viszont beosztásuk rabjai voltak. Közülük sokan a szabad világ szövetségesei voltak, mivel már régen rájöttek, hogy elsősorban európainak, és ezáltal kell hazafinak lenni, és csak másodsorban valamely párt tagjának. Ezek az emberek a döntő pillanatokban népük, és nem elnyomóik oldalára álltak. Segítségük nélkül a múltban sok minden nem sikerülhetett volna.

A közvéleményt pillanatnyilag a távoli múltban történt bűnök foglalkoztatják. Németországban bizonyos terrorista csoportosulások ismert, hosszú időre elítélt gyilkosainak szabadon bocsátásáról vitáznak. Csak hogy a legfontosabbakat említsük: Christian Klar és Brigitte Mohnhaupt. Ezek emberéleteket oltottak ki és életfogytiglani szabadságvesztésre voltak ítélve. A börtönben töltött minimális idő lejártával azonban most sokak szabadon bocsátásukért harcolnak – teszik mindezt a jogállamiságra hivatkozva. A volt kommunista országokban ezzel szemben arról folyik a vita, hogy milyen bánásmód illeti meg a volt pártfunkcionáriusokat.

Jellemző módon nagyon sok politikus és főként a média amellett érvel – néha sikeresen –, hogy ezeket bocsássák szabadon. De ugyanez a média erőteljesen tiltakozik az ellen, hogy a Kommunista Párt volt ügynökei, akik szabadságukat nem, csak funkciójukat veszítették el, újra visszakerüljenek régi munkakörükbe. Láthatjuk, hogy e két bűnös-kategória mögött teljesen más ügyek húzódnak meg. A RAF (Vörös Hadsereg Frakció) terroristáinak kezéhez valóban vér tapad és ők tevékenységük által saját államuk ellen fordultak. A másik csoportot azért ítélik el, mert kiváltságokban részesültek azáltal, hogy behódoltak az oroszoknak, akik közvetlen vagy közvetett módon uralták az országot. Sokan saját honfitársaikat árulták el és szolgáltatták ki az idegen hatalomnak. A RAF terroristái ezzel szemben saját országuk határain belül indítottak el forradalmi megmozdulást, aminek semmi köze nem volt külföldhöz. Ők embereket árultak el, gyilkoltak meg, mégpedig egészen közvetlen módon. Saját országuk felszabadításáért harcoltak, és vallásukat is védték.

Ezt a két kategóriát ma még csak nem is egy kalap alatt emlegetik, hanem annál tovább mennek. A publikált vélemények nagy része amellett szól, hogy a RAF terroristáit most bocsássák szabadon. A másik csoport, a külföldi erőkkel kollaborálók esetében legtöbbször nem történik semmi. Ha mégis lépések történnek annak érdekében, hogy állami alkalmazásukból bocsássák el őket, akkor bűncselekményekről, totalitárius akciókról beszélnek. Ez különösen igaz ma Lengyelország esetére, mint ahogy az is, hogy a lengyeleket sokkal nagyobb ellenségnek tekintik, mint azokat, akik Oroszország szolgálatában állnak, vagy onnan nagy fizetéséket kapnak, és ezért cserébe olyan döntéseket hoztak, melyek nem szolgálták saját országuk javát.

Ez a kettős mérce, mint már említettem, külö nösen Lengyelországra érvényes, amely et egyre inkább a szabadság ellenségének tekintik. Lengyelország politikájával természetesen nem kell mindig egyetértenünk. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy Lengyelország mégiscsak egy demokratikus jogállam. Ez az ország annak köszönheti az őt ért sorozatos támadásokat, hogy több kérdésben olyan álláspontra helyezkedett, ami nem volt összhangban a nyugat-európai média nézőpontjával. Sok nyugat-európai kormány ma már a saját baloldali erőinek parancsszavára hallgat. Lengyelországot ezek a hatalmak néha jogaiban sértik meg. Mindemellett olyan nagy országot diszkriminálnak, amelyik hősiesen harcolt a szabadságáért, hű vallásához és igyekszik hazáját megvédeni.

Nemrég olyan vezető pozícióban levő lengyel, mint Lech Kaczynski köztársasági elnök nyilvánosan kijelentette: ma Lengyelország szisztematikus diszkrimináció áldozata. A lengyelek tiltakozása azonban nem talál meghallgatásra – viszont ha valamelyik terrorista vagy szovjet ügynök jajszavát hallatja, akkor bizton számíthat éppen a nyugati sajtó visszhangjára.

Ez a bánásmód az európai államok erkölcsi értékeinek és jogrendjének mindenképpen ellentmond. Természetesen rengeteg olyan ember volt – főleg magasabb pozíciókban! -, aki az idegen hatalomnak szolgált. Ennek ellenére meg kellene érteni, hogy sokan ezen kommunisták közül – és e krónika írója sokat személyesen ismert közülük – szívükben hűek maradtak népükhöz és országukhoz. Ők ugyan fiatalkorunkban valószínűleg kommunisták voltak – ez önmagában valóban a butaság jele – de ez a tény az akkori jogi terminusok szerint semmi esetre sem volt büntethető. Jogi szempontból az lenne a legjobb, ha végre valóban tisztelni tudnánk egy jogi rendszert, éspedig a következő módon: ha valaki a döntő pillanatban saját népéért harcolt, bármi is volt a kommunizmusban játszott szerepe, semmiképp nem ítélhető el. A RAF emberei, akik saját országuk ellen harcoltak, jogilag sokkal inkább elítélendőek lennének, mint azok, akik a döntő pillanatban, amikor Oroszország és saját országuk között kellett választaniuk, a saját országukat választották. Persze érvelhetünk úgy is, hogy ezek az emberek korábban elítélendő politikát folytattak. Azonban el kell ismernünk, hogy döntésükkel ezen gyengeségükért – vagy akár bűneikért – már vezekeltek. Ezzel szemben mindazok, akik a RAF terroristáihoz hasonlóan máig nem hajlandóak vezekelni, és akiknek valóban vér tapad kezükhöz, egészen más kategóriába tartoznak. Érthetetlen, hogy ezt a tényt manapság a médiában, magasabb bürokráciai és hatalmi körökben, valamint az önjelölt értelmiségiek körében nem veszik tudomásul. Így bezárul a kör, és mi visszaérünk a politikusok és a média által annyira támogatott lengyel-uszítás kérdéséhez.

Természetesen sok pontban ellenkezhet a véleményünk a lengyel kormányéval. Egyet azonban le kell szögeznünk: ez a lengyel nép harcolt Európáért. Hihetetlen bántalmazásokban részesültek, sok halottat sirathatnak, de a lengyel hadsereg ismételten – korábbi frontokon vagy Monte Casinóban – nagyon bátran harcolt azért, amit akkoriban Európa és a szabadság jelentett. Ezért felelőtlenségnek tartom, hogy e népet diszkrimináljuk, és ellene uszítsuk a közvéleményt. Ez a magatartás nem méltó egy hazafihoz.

HABSBURG OTTÓ

vissza az elejére


Leépített bürokraták, maradó bürokrácia

(3. oldal)

Adott körülmények között, bizonyos szinten és meghatározott fokig nagyon népszerűnek hat, amikor nyíltan kimondják, és bátran beszélnek olyan helyzetekről, amelyekről valójában mindenki tud, és azt is tudják, hogy azokon változtatni kellene, vagy éppenséggel meg kellene szüntetni. A népszerűség azonban csak addig tart, ameddig a változtatás vagy megszüntetés – nevezhetjük reformnak, átalakításnak – nem sérti valakinek, valakiknek az érdekeit, és mert ilyen nem szokott előfordulni, érvek és ellenérvek hatására marad csupán a helyzet „bátor" feltárása, a valóság kibeszélése, reformálás nélkül.

Ilyennek hat a munkaügyi miniszternek a kijelentése a munkaerőpiacon várható változtatásairól, amellyel máris elvetette a szelet, és kétségtelenül vihart fog aratni. Mert ki ne vette volna észre azt a sok ellentmondást valóság és tucatnyi kimutatás között, amely a munkaerőpiacot érintette az utóbbi időben, és amely csupán a hazai furcsaságok, érthetetlenségek sorát gyarapította? Ezek egyike a munkaerőhiány elsiratása, miközben alkalmazottak százait építik le különböző társaságoknál, nagyvállalatoknál. Az autópályán a Bechtel török vendégmunkásokkal dolgoztat, ugyanakkor pedig a kolozsvári Utak Társasága a tömeges elbocsátáshoz folyamodott százötven alkalmazottja esetében, kifizetve természetesen az ilyenkor törvényszerűen megillető végkielégítéseket – hozakodott elő az ellentmondásos helyzetet illusztráló példával a munkaügyi miniszter. A külföldi befektetők szakember-hiányra panaszkodnak, a munkaerőpiacot ellepik a különféle szakmai ajánlatok, amelyeket nem tudnak fedezni, miközben a tanintézetek egyrészt nem is hallottak a piacon keresett szakmákról, másrészt ontják a sehol senkinek sem szükséges területekre – szakmákra – felkészített végzősöket. Ameddig azon gondolkoznak, honnan teremtsék elő a megnövelt nyugdíjakhoz szükség pénzforrást, addig a pénzügyminisztérium a költségvetési kiadások megnövekedésére panaszkodik, hiszen a közigazgatásban a szükségesnél tíz százalékkal többre növekedett az alkalmazottak száma. Le kell építeni a bürokratákat, jelentette ki a miniszter, rávillantva egy fél mondat erejéig a felduzzasztott bürokráciára is: nem túl régen még egyetlen munkaügyi igazgatóság látta el a munkaerőpiac sajátos teendőit, jelenleg az igazgatóság öt intézményre osztódott, azon belül is egyeseknek, például a nyugdíjpénztáraknak folyamatosan nő a feladatköre, másoknak azonban leszűkül.

A miniszter megoldási javaslatai látszólag az ellentmondásokat oszlatná el: a már-már válságos munkaerőhiányt egyrészt a kereslet szerint kialakított ésszerű szakmai felkészítéssel, másrészt szintén az igényekhez igazított megfelelő elosztással lehetne megszüntetni vagy elejét venni. Hiányszakmákra kell felkészíteni a végzősöket, mozgósítani kell a falusi lakosságot, végkielégítés kifizetése helyett pedig át kell irányítani az egyfelől fölöslegessé vált munkaerőt a másfelől munkaerőhiánnyal küszködő ágazatokba. A többletkiadással járó, felduzzasztott adminisztrációt pedig mindenképpen le kell építeni. A miniszter által említett számadatok tekintélyesek: Paul Păcuraru húszezer olyan köztisztviselőt bocsátana el, akik helyi és központi állami közigazgatásban dolgoznak, mivel jelenleg több mint kétszázezer közigazgatási alkalmazott van. Egy év alatt számuk huszonháromezerrel nőtt, meghaladva tíz százalékkal a szükséges arányt. Amennyiben a költségvetésben alkalmazottak számának tíz százalékát akarnák csökkenteni, az százhúszezer tisztviselő elbocsátásával járna. A számbeli gyarapodás fizetési növekedéssel is járt, amire állítólag már a Nemzetközi Valutaalap is felfigyelt. Tíz évvel ezelőtt ugyanis a közigazgatásban, költségvetési szektorban alkalmazottak fizetése megegyezett a gazdaságban dolgozókéval, jelenleg azonban, a folyamatos bérkiegészítések nyomán hetven százalékkal meghaladja az országos átlagkeresetet. A megspórolt összeg is jelentős lenne az elbocsátások révén, számítások szerint hétszázmillió euró.

A miniszter a leépítési elképzelése mellé elővigyázatosságból, amolyan tartalék megoldásként javasolta a közalkalmazottak jövő évi fizetésének befagyasztását is. Szinte mindegy, melyik elképzelést fogadja el a kormány, hogy nemtetszést váltson ki az érintettek között: elvégre a keresetek szinten tartása, vagy a munkaszerződés felbontása, illetve az alkalmazott más munkakörbe vagy munkahelyre történő áthelyezése, átirányítása egyformán lehet érdeksértő, jogtalan, ésszerűtlen vagy megalapozatlan. A reformálási elképzelés és szándék a miniszteri kijelentés alapján csupán egy helyzet feltárását jelenti, rávilágítás egy körülményre anélkül, hogy magának a rendszernek a változtatásáról is szólna. A tisztviselőknek, a bürokratáknak az el- vagy áthelyezése, ide-oda mozgatása hatalmi szándékmegvalósítással könnyen kivitelezhető, de ez még semmit sem változtat a személyzet-túlméretezéssel egyidőben elburjánzott adminisztráción, a felpörgetett bürokrácián.

ÚJVÁRI ILDIKÓ

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Röviden

(4. oldal)

TOVÁBBRA SINCS MEGHATÁROZVA AZ EP-VÁLASZTÁSOK IDŐPONTJA
Az ősszel esedékes európarlamenti választások időpontjának mielőbbi meghatározását követeli a Demokrata Párt (PD) a kormánytól, természetesen a parlamenti pártokkal való konzultációt követően. Adriean Videanu, a párt alelnöke tegnap elmondta azt is: a felmérések szerint a román választók meglehetősen közömbösek, ami az európarlamenti képviselők megválasztását illeti, ezért volna ajánlatos, hogy a kormány információs kampányt indítson a választásokkal kapcsolatosan. Videanu ugyanakkor kifejtette: amennyiben a 2008-as költségvetés olyan elemeket tartalmaz, amelyek eltérnek a meghirdetett kormányprogramtól, a PD bizalmatlansági indítványt nyújt be a Tăriceanu-kabinet ellen.

IMAS: CSÖKKENT BĂSESCU NÉPSZERŰSÉGE
A korábbiaknál kisebb előnnyel, de továbbra is Băsescu államfő és a demokraták vezetik a romániai politikusi népszerűséglistákat. Az IMAS közvélemény-kutató szerint csak öt százalékkal csökkent azoknak az aránya (51 százalék), akik bíznak az államelnökben. Megfigyelők azzal magyarázzák Băsescu viszonylagos visszaesését, hogy az államfő ellenezte a parlament által megszavazott, 2008-tól érvénybe lépő 40 százalékos nyugdíjemelést. Mindazonáltal még így is ő Románia messze legnépszerűbb politikusa. A Demokrata Párt (PD) támogatottsága 43 százalék (júniusban 50), míg egykori szövetségesük, a Nemzeti Liberális Párté (PNL) 13 százalék (júniusban 11). A Szociáldemokrata Párt (PSD) a jelenlegi állás szerint legtöbb 17 százalékra számíthat (júniusban 15).

MA TESZI LE AZ ESKÜT WINKLER GYULA
Az RMDSZ új informatikai és távközlési minisztere, Winkler Gyula ma teszi le a hivatali esküt a Cotroceni palotában – jelenti a Mediafax. Kinevezésére azt követően került sor, hogy Traian Băsescu államfő felfüggesztette tisztségéből Nagy Zsoltot, akit hazaárulással, nemzetközi bűnöző csoport támogatásával vádolnak. Winkler a Tăriceanu-kormány megalakulásakor kereskedelmi miniszteri tisztséget töltött be, majd a kereskedelmi minisztérium államtitkára volt.

KÖLTSÉGES KISZÁLLÁS
Bogdan Olteanu liberális képviselőházi elnök mexikói és chilei hivatalos látogatásainak költsége meghaladja a 11 600 eurót. A házelnöktől származó közlemény szerint 10500 eurót költött utazásra, 762 euró gyűlt össze a napidíjból, 372 eurót költött szállásra. Olteanu elmondta: az államfői hivatal 4 millió lejt fordíthat kiszállásokra, akárcsak a képviselőház, jóllehet az államfői hivatalban egy választott személy dolgozik, az alsóházban pedig 327-en.

vissza az elejére


Elbocsátanának állásukból 120 ezer közalkalmazottat
Păcuraru a végkielégítéseket is felszámolná

(4. oldal)

Újabb bevételek után nézett Paul Păcuraru munkaügyi miniszter, aki bejelentette, hogy 700 millió eurót spórolhatna az államkasszának, ha tíz százalékkal csökkentené a közalkalmazottak számát vagy tíz százalékkal megkurtítaná az állami szektorban dolgozó 1,2 millió ember fizetését.

A miniszter tervei egyelőre rendkívül képlékenyek. Most csak annyi látszik biztosnak, hogy Păcuraru megtakarítani szeretne pénzt a közkiadások lefaragásával. Erre több elképzelése is van, s mindkettőt nagyvonalakban felfedte, vélhetően azért, hogy kipuhatolja, hogyan reagálnak majd az érintettek.

A közalkalmazottak számának csökkentését Păcuraru azzal indokolta, hogy a pénzügyminiszter sokallta az állami szektor bérezésére fordított összeget, ami évről-évre nagyobb. Păcuraru nem tenne különbséget a közalkalmazottak között, így elképzelése szerint szinte minden ágazatot kellene, hogy érintsen a körülbelül 120 ezer ember menesztése, illetve a 2008-as fizetések befagyasztása. Leszögezte azonban azt, hogy a közhivatalnokok számát nem csökkentené, mert amúgy is kevesen vannak.

Az egészségügyben és a tanügyben dolgozók szakszervezete viszont nem ért egyet a kormányzati elképzeléssel. Szerintük a fizetések csökkentése vagy befagyasztása azért nem lenne indokolt, mert ezen a területen számottevő reformokat indítottak el az utóbbi időben. Ha most ismét csökkentik akár a tanárok, akár az egészségügyi dolgozók bérét, akkor nem lehet sikerre véghez vinni a reformokat.

Păcuraru egy másik vitatott elképzelése a végkielégítések felszámolása. Emlékeztetett: miközben egyes cégek nem találnak munkaerőt, addig máshonnan az elbocsátottaknak pénzt juttat az állam. Ezt a juttatást eltörölnék, és gondoskodnának az elbocsátottak átírányításáról a munkaerőhiányban szenvedő cégekhez. A szakszervezeteknek ez az ötlet sem tetszik, mivel – mint fogalmaztak – igazságtalan elvárni egy embertől, aki tegyük fel egy bizonyos településen élte le az egész életét, hogy családjával máshova költözzön.

-or-

vissza az elejére


Könnyített kettős szakosodás
a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

(4. oldal)

Saját megoldást talált a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) arra, hogy diákjai továbbra is két szakot végezhessenek úgy, hogy ez ne jelentsen számukra komoly anyagi megterhelést – tájékoztatta lapunkat Magyari Tivadar, az egyetem rektor-helyettese.

Korábban megszokott volt, hogy a BBTE diákjai olyan páros szakot végeztek, mint például földrajz-angol, szociológia-szociális munkás vagy közgazdaság-francia. Ezt a lehetőséget azonban a kormány megszüntette. Magyari kidolgozott egy tervet, amely szerint amennyiben egy diák második szakot is vállal, arra tetemes tandíjkedvezményt kap, ami akár 80-85 százalékos árcsökkentést is jelent (a második szak végzését ugyanis fizetni kell – szerk. megj.) Ezen kívül rendezettebbé teszik az órarendet, hogy könnyítsék a párhuzamos végzést. Továbbá a karok lehetővé teszik, hogy főleg a rokonszakok esetében a választható tantárgyak bizonyos részét mind a két szakon elismerést nyerjenek. Az idegen nyelv, a testnevelés órákat és a tanárképzéssel kapcsolatos tárgyak jórészét csak egyszer kell látogatni, de ezeket a tevékenységeket mind a két diploma esetében elismerik. A rektor-helyettes szerint a második szakra is járó diák az ott választandó tantárgyait kétharmadára vagy akár felére csökkentheti így. Az egyetem vezetősége úgy döntött, hogy azonnal alkalmazzák a tervezetet minden tagozaton.

„Rég keressük az egyetemen belüli megoldást, és igyekezetünket most felgyorsította az, hogy a felvételin a magyar tagozaton is növekedett érdeklődést tapasztaltunk a kettős tanulmányok iránt. Egy olyan végzős, aki például tanár lesz, nehezen helyezkedik el egy iskolában, ha csak egy bizonyos területen szakosodott, de két diplomával már egészen más lehetőségei vannak" – mondta Magyari Tivadar.

B. T.

vissza az elejére


Kitekintő

(4. oldal)

SZÜKSÉGÁLLAPOT DUBROVNIKBAN
– Elérte a tűz Dubrovnik több peremkerületét, a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el – jelentette a horvát közszolgálati televízió. Röviddel este tizenegy óra előtt az UNESCO világörökség listáján szereplő Adria-parti középkori város valamennyi negyedében megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák. A polgármester asszony felszólította a nőket, a gyermekeket és az idős embereket, hogy menjenek a Revelin erődben berendezett menedékhelyre. Vasárnapra virradóra a tűz a Dubrovniktól 7 kilométernyire fekvő két települést, Mlint és Platot érintette, de a tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy elérje a lakott területeket, senki nem sérült meg, kár sem keletkezett.

SARKOZY FOTÓSOKAT SZIDALMAZOTT
Nicolas Sarkozy elvesztette a türelmét vasárnap két fotóriporter miatt, akik az amerikai nyaralásáról tudósítottak, beugrott a csónakjukba és hangosan szidalmazta őket franciául. A francia elnök a családjával egy luxusvillában nyaral, „barátok meghívására" érkezett a tóparti villába, amely Michael Appe-nek, a Microsoft volt vezérigazgatójának a tulajdona. Előzőleg a francia elnök kötetlen sajtótájékoztatót tartott abban a reményben, hogy ha a sajtó minden kérdésére válaszol, talán hagyják majd, hogy nyugodtan együtt legyen a családjával.

KOALÍCIÓS VÁLSÁG VARSÓBAN
A lengyel populista Önvédelem pártja visszahívta két miniszterét a Jaroslaw Kaczynski vezette kormányból – jelentette be tegnap Andrzej Lepper, a párt vezetője, akit egy hónapja menesztettek a kabinetből. A koalíciós válság nem most kezdődött, a jobboldali kormánypártok jó ideje egymásra lőnek. A krízis az elmúlt napokban tetőzött, amikor Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök a vezető konzervatív párt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezére ultimátumot intézett partnereihez, amelyben azt követelte, hogy írják alá a Jó kormányzás alapelvei címet viselő elvi nyilatkozatot. A lépés a kisebb koalíciós pártok önállóságának felszámolását jelentette volna, s a fenyegetés nyomatékosítására Kaczynski menesztette kormányából Leppert, a populista agrárpárt, az Önvédelem elnökét.

HIROSIMAI MEGEMLÉKEZÉS
Az atomfegyverek felszámolását szorgalmazta hétfőn Abe Sindzo japán kormányfő Hirosimában, az amerikai atombomba ledobásának 62. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Túlélők, a város lakói, japán és külföldi vendégek és hivatalos személyek egy perces némasággal emlékeztek az áldozatokra helyi idő szerint 8.15-kor (közép-európai idő szerint 1.15-kor), amikor az Enola Gay B-29-es amerikai bombázó 1945. augusztus 6-án ledobta az atombombát Hirosimára.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Szamosújvár
CIGÁNYPRÍMÁSOK FESZTIVÁLJA

(5. oldal)

Az idén immár harmadik alkalommal szervezik meg Szamosújváron az erdélyi cigányprímások hagyományos vetélkedőjét. A rendezvényt a polgármesteri hivatal és a Roma Vegyes Bizottság támogatja. A szeptember elején sorra kerülő seregszemlére több erdélyi hangszerest várnak. A legjobbakat díjazzák, a fesztivál pedig a nyertesek záró-előadásával fejeződik be.

Ugyancsak szeptember első felében, nyolcadikán zajlik Szamosújváron a muzsikusok szokásos évi bálja, amelyre nagyszámú vendéget várnak a megye egész területéről, továbbá Beszterce és Zilah környékéről is. A cigánybálon fellép a Testvériség Táncegyüttes is.

vissza az elejére


MOZGÁSKORLÁTOZOTT GYERMEKEK VETÉLKEDŐJE

(5. oldal)

A Petru Maior Elméleti Líceum tornatermében került sor az elmúlt napokban a szamosújvári valamint a nemeszsuki gyermekotthonok képviselőinek a vetélkedőjére. A versenyeket két sportágban szervezték, tornában és kosárlabdában. A rendezvény sikeres lebonyolításáért a Special Olimpics Romania Alapítványt illeti dícséret, amely biztosította a díjazottak érmeit és okleveleit, valamint az ajándékokat, a szervezésben pedig nagy szerepet vállalt a helyi gyermekház vezetősége, Nagy Mihaela igazgatónő. A vetélkedő tornabemutatóval zárult.

(erkedi)

vissza az elejére


Mehetünk eprészni Spanyolországba
Az erdélyiek turistaként szeretnek utazgatni

(5. oldal)

Munkahelyet ajánlanak a Spanyolországban dolgozni szándékozó romániai földműveseknek, ebből a célból a megyei munkaerő-hivatal előválogatást szervez augusztus folyamán. A felajánlott munkaszerződések időtartama változó, és ennek függvényében keresnek alkalmazottakat a munkaadók: 327 földművesnek ajánlanak egy hónapos szerződést, 144 munkás kilenc hónapot dolgozhat országukban, és 240 személyre lesz hat hónapig szükség. A résztvevőknek önéletrajzot kell beküldeniük a Kolozs Megyei Munkaerő Hivatalba.

A kolozsvári jelentkezők törvényes úton kizárólag a megyei Munkaerő Hivatal révén vehetnek részt az előválogatásban és alkalmazásban, ugyanis az így megkötött szerződések célja nemcsak a munkáltatók, hanem a munkavállalók érdekeinek a képviselete és védelme is. A statisztikák szerint a külföldön dolgozó románoknak több mint fele „feketén" tartózkodik és dolgozik külföldön. A romániai családok több mint egyharmadának valamelyik tagja vállal munkát a határokon túl.

A Nyílt Társadalomért Alapítvány által összeállított statisztikák szerint a legkeresettebb országok Spanyolország és Olaszország: az utóbbi öt évben az idegenben dolgozók fele Olaszország, a negyede pedig Spanyolország fele vette útját. A munkások közül a legtöbben Havasalföldről és Moldvából származnak, a bukarestiek, a bánságiak, a dobrudzsaiak illetve erdélyiek inkább turistaként utazgatnak.

vissza az elejére


Precedens nélküli ingatlan-visszaszolgáltatás Kolozsváron
Mikó Lőrinc 12 évig küzdött jogaiért

(5. oldal)

Az épületet a századfordulón építtette Haller Rudolf, ő Mikó Lőrincnek ükapja volt. Módos kolozsvári polgár volt, akinek ez a Majális utcai ingatlan volt az úgynevezett „városon kívüli" háza. Egy másik épület, a Berde Mózes (ma F. J. Curie) utca 2. szám alatti volt a belvárosi ház. A négy unoka közül a két lány örökölte a házakat. A most visszaadott épületet 1950-ben kobozták el Mikó Lőrinc nagyapjától (pedig a tulajdonos a nagyanya volt). A rendszerváltás után, amikor az első visszaszolgáltatási jogszabály (a híres 112. törvény) megjelent, Mikó kezdeményezte az eljárást. Két fokon veszített, és úgy döntött, nem viszi tovább az eljárást, mert tudomására jutott, hogy újabb visszaszolgáltatási törvény van készülőben. Végül a harmadik, a 257. törvény hozott számára kedvező döntést 2005 júliusában. Az egyetem eleinte nem akarta visszaadni az ingatlant, Mikó viszont megnyerte a pert és a fellebbezést is.

Az esetet bonyolította az a tény, hogy az eljárás évei alatt az oktatási intézmény jelentős befektetéseket, fejlesztéseket eszközölt az épületben (hőszigetelő ablakok, központi fűtés stb.). A törvény szerint viszont, az ingatlant abban az állapotban köteles visszaszolgáltatni, amelyben az eljárás elkezdésekor volt. Megindult tehát az alku, a fejlesztéseket körülbelül 150 000 euróra becsülték. Mivel azt kérték, hogy az egyetemi év, illetve a felvételik befejezéséig maradhassanak, ebből az összegből levonódott 30 000 euró „lakbér", a többit Mikó kifizette. Tettek egy bátortalan vásárlási ajánlatot, 1,3 millió euróért megvették volna a nyilván sokkal többet érő épületet, ezt Mikó természetesen elutasította. Ennek nyomán a Pszichológia Kar az elmúlt hét végén elköltözött, a tulajdonos (a négy örökös nevében is) tegnap átvette a kulcsokat.

A Szabadság kérdésére Mikó Lőrinc elmondta: valószínűleg bérbe adják az ingatlant, akár egy darabban, akár részekként. Mivel nagy termekről van szó, inkább vállalatok, cégek jöhetnek szóba bérlőkként. A fejlesztés gondolata is felmerült, főleg, mivel a környező terület is a Mikó tulajdona. Az ingatlan mögötti tömbház alatti területért például már megítéltek neki egy jelentős összeget, mint kártérítést.

Egyébként beindultak a kártérítési folyamatok is Kolozsváron, a Szabadság információi szerint az utóbbi időben több magánszemély is, aki nem kaphatta vissza természetben az elkobozott ingatlant, viszonylag jelentős összegű kártérítésben részesült.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Fehér megye
Gázrobbanásban sérültek meg

(5. oldal)

Ketten megsebesültek egy tegnap reggeli gázrobbanásban a Fehér megyei Celna településen. A Katasztrófavédelmi Hivatal szóvivője, Ovidiu Costea szerint a robbanást valószínűleg gázszivárgás okozta, de az ügyben még kivizsgálást kell végezniük. Hozzátette: a robbanás az ingatlan több mint 80 százalékát tönkretette. A katonai tűzoltóknak vizes és habos tűzoltóautójukkal 15 perc alatt sikerült eloltaniuk a tüzet.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, egy magasfeszültségű vezetékes villanyoszlopot tépett ki a szélvihar, ami rázuhant egy gázvezetékre. Ennek következtében a lakóház alatt szivárogni kezdett a gáz, és a villany felkapcsolása elegendő volt ahhoz, hogy robbanást okozzon.

Az ingatlanban lakó házaspár szenvedett sérüléseket, a tűzoltók be is szállították őket a Fehér Megyei Sürgősségi Osztályra. Az orvosok szerint a férfinak súlyosabb az állapota, mert egész testén találhatók égési sérülések, felesége kisebb égési sérülésekkel megúszta a robbanást.

Iulian Cârjă, az E.ON Gaz Déli Regionális Igazgatóságának szóvivője elmondta, az intézmény szakembereket küldött a helyszínre, akik a sérült gázvezeték javításán dolgoznak.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

KÉT ŐZET LŐTTEK
Orvvadászat, abban való bűnrészesség, illetve jogtalan fegyverhasználat vádjával indult kivizsgálás három férfi ellen, miután tetten érte őket a rendőrség. A vád szerint csütörtökről péntekre virradóan a 48 éves kolozsvári T. Vasile és 60 éves S. Francisc, valamint a szászfenesi 43 éves V. Zsolt – előbbi kettő a vadászegyesület tagjai és fegyverviselési engedély birtokosa – két őzet lőtt le jogtalanul. A három férfi csütörtökön este előzetes megegyezés alapján indult vadászni, egy 1300-as Daciával és a joggal birtokolt fegyverekkel, bár nem volt engedélyük a vadászatra. Felsőlóna határában a három férfi szétvált, majd T. Vasile meglátott két őzet és lelőtte őket. Két társa odasietett, az őzeket betették az autó csomagtartójába, de nem tudtak hazaérni velük, mivel lefülelte őket a rendőrség. V. Zsolt megpróbálta menteni a helyzetet, kidobta a csomagtartóból a zsákmányt, de túl későn: a rendőrség megtalálta őket.

RÁZUHANT A TRAKTOR
Halálos baleset történt pénteken délután Keresztesvölgyön (Rotunda), a 20-as jelzésű falusi úton. A helyi, 32 éves C. Nelu Remus egy traktorral akart megfordulni az úton, de beleesett vele a mintegy 2 méter mély útszéli árokba, s mivel a traktornak nem volt vezetőfülkéje, a jármű és egy fa törzse közé szorult, majd néhány percen belül életét vesztette a rá nehezedő súly alatt.

5 ÉVES KISFIÚ AZ ÁLDOZAT
Az úttesten figyelmetlenül, kijelöletlen helyen átszaladó öt éves kisfiút ütött el vasárnap délután 2 órakor Aranyosgyéresen a helyi P. Grigore. A 41 éves férfi egy spanyol rendszámú, Skoda márkájú személygépkocsijával a Traian Vuia utcában haladt, amikor a gyermek eléje került. A kiskorút, B. Mihai Rareşt súlyos állapotban szállították kórházba.

(balázs)

vissza az elejére


Vámost gázoltak halálra a határon

(5. oldal)

Szolgálatot teljesítő vám- és pénzügyőrt gázolt halálra egy román rendszámú autóbusz pénteken délután az ártándi határállomáson. A hajdú-bihari rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a baleset délután 15 óra körül történt, amikor is egy Magyarországra belépő román autóbusz elgázolt egy pénzügyőrt, aki a helyszínen életét vesztette.

A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják, a helyszíni szemle este hét órakor fejeződött be.

Az ügyben a Berettyóújfalui Városi Rendőrkapitányság halálos kimenetelű közúti közlekedési esemény miatt folytat szabálysértési eljárást az ügyben. Szándékosság nem merült fel.

Az oldalt szerkesztette: Újvári ildikó

vissza az elejére


Autó-motor
Motorház

III. évfolyam, 15. szám.
A Szabadság autós melléklete
Megjelenik kéthetente

Szerkeszti: Balázs Bence

vissza az elejére


Háromszor több közúti baleset történik Romániában az uniós átlaghoz képest

(6. oldal)

Háromszor több közúti baleset történik Romániában az európai uniós átlaghoz képest – derült ki a Román Akadémiai Társaság (SAR) nevű civil szervezet csütörtökön bemutatott tanulmányából.

A közúti balesetek gyakorisága mellett azt is kimutatták, hogy ezek Romániában sokkal súlyosabbak, mint a viszonyítási alapként vett, Románia és Bulgária 2007-es csatlakozása előtt 25 tagállamot számláló Európai Unióban. Így miközben az EU-ban átlagosan csak minden negyvenedik baleset után számolnak egy halottat, Romániában minden harmadik közúti incidens halálos áldozatot szed.

A tanulmány készítői főként a romániai úthálózat fejletlenségével magyarázzák ezt. Az elmúlt években elindított jelentős infrastruktúra-fejlesztési programok ellenére is túl kevés az autópálya és a kerülőút, így a fő európai útvonalak is számos települést érintenek, ami növeli a balesetveszélyt.

Emellett a létező utak sincsenek megfelelő állapotban. Az autópályák és közutak gondozááért felelős országos társaság adatai szerint a DN jelzésű, fővonalaknak minősülő országutak 30 százaléka rossz állapotban van, mivel késéseket tapasztaltak a karbantartásukban, 60 százalékuk pedig gyors felújításra szorul.

Románia a következő hét évben 1800 kilométer autópályát tervez építeni.

vissza az elejére


Csökkent a BMW profitja

(6. oldal)

A német BMW luxusautógyár-csoport szerdán 753 millió eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 4,3 százalékkal kevesebbet a tavalyi második negyedévi 787 milliónál.

A luxuspiacnak továbbra sem ártanak a kamatemelések, sem a rosszabbodó gazdasági növekedési kilátások – a csoport márkáiból (BMW, Rolls-Royce, Mini) 397 ezer kocsi kelt el, ez újabb rekord, és 8,6 százalékkal több az egy évvel korábbi 365 ezernél. A profitcsökkenés oka a költségek növekedésével magyarázható. A BMW a második negyedévi eladásai alapján továbbra is a világ vezető luxusautó-gyártójának nevezte magát.

Az első negyedévben a BMW 587 millió eurós adózott eredményt ért el, 38,1 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 948 milliónál.

vissza az elejére


3,6 milliós visszahívás a Fordnál

(6. oldal)

Európai gyártmányokat nem érint az amerikai Ford autógyár hatalmas, becslések szerint 3,6 millió autóra vonatkozó visszahívása. Az akcióra azért kerül sor, mert kiderült, hogy a sebességellenőrző berendezés kapcsolószerkezete túlhevülhet, füstöl, esetleg meg is gyullad.

A nevezett alkatrésznél már korábban is észleltek hibákat, tüzet is okozott a motortérben, és emiatt a Fordnak már korábban, tavaly és tavaly előtt volt egy mintegy 6,2 millió autóra vonatkozó visszahívási akciója.

A kapcsolók begyulladása a Ford illetékesének közlése szerint nem gyakran fordul elő, de meg kell nyugtatniuk az aggodalmaskodó vásárlóikat. A visszahívás minden bizonnyal jelentős költségkihatással jár, ami a Ford amerikai részlegének rosszul jön, hiszen az idei második negyedévben közel 300 millió dolláros vesztesége volt.

vissza az elejére


A GENERAL MOTORS NAGY NYERESÉGET ÉRT EL

(6. oldal)

A világ legnagyobb autóipari cége, az amerikai General Motors idei második negyedévét 891 millió dolláros adózott eredménnyel zárta (egy évvel korábban 3,4 milliárd dolláros vesztesége volt). Árbevétele viszont csökkent 2006. második negyedévéhez képest, most 46,81 milliárd dollár volt, a viszonyítási időszakban 53,9 milliárd.

A vállalatnak azonban újabb jelentős kiadásokra kell számítania, tekintettel az autóipari szakszervezetekkel folyó tárgyalásokra, ahol komoly engedményeket kellene kiharcolnia a foglalkoztatás terén, a dolgozók kárára.

vissza az elejére


Antialkoholista autó

(6. oldal)

Antialkoholista autót fejlesztett ki a japán Nissan. A Tokióban múlt pénteken bemutatott jármű többféle módon is felismeri azt, ha valaki ittas állapotban ül a volánhoz: a leheletet alkoholszonda elemzi, az arckifejezést álmosságot felismerő kamera figyeli, a cikkcakkos vezetésre jelzőberendezés figyelmeztet, de más gyanús jeleket is észlelnek a kocsi műszerei. A Fuga nevű modellből kifejlesztett antialkoholista jármű kormánya például a vezető tenyerének verítékéből is kimutatja a szeszt, s ha az illető kesztyűt húz, akkor az üléseken elhelyezett leheletvizsgálók mutatják ki az alkoholt.

Ha a csatasorba állított eszközök egyike alkoholfogyasztást észlel vagy szokatlan vezetésre „figyel fel", hangjelzéssel riasztja a vezetőt. Ha az nem reagál, a biztonsági övet kezdi „rángatni", s ha ez sem segít, leállítja a kocsit.

Az antialkoholista autó egyelőre csak „concept-car", azaz nem kerül sorozatgyártásba. A Nissan azonban már gyárt olyan alkoholszondás kocsit, amely csak akkor indul, ha a vezető belefúj – illetve ha a szonda alkoholt észlel, hiába fújja, akkor sem indul.

vissza az elejére


67 év vezetés jogosítványmentesen

(6. oldal)

Nagyon meglepte a rendőröket egy 84 éves bácsi Hollandiában: rutinszerűen állították meg autóját, és kiderült, hogy a kocsi még sohasem volt műszaki vizsgán, a bácsi meg autóvezetésin, jóllehet 67 éve, 1940 óta vezet – baleset- és problémamentesen. Egyszer sem csípték el gyorshajtáson, egyszer sem koccant senkivel, soha nem parkolt tilosban.

A rendőrök nem tudták elvenni a bácsi jogosítványát, viszont megígértették vele, hogy kivonja autóját a forgalomból – magával együtt.

A jogosítványmentes autóvezetés eddigi idővilágcsúcsát egy dán férfi tartotta 55 esztendővel. Az illetőt 2003 nyarán csípték el, 74 éves korában, rutinellenőrzésen. Kiderült, hogy kamiont is vezetett, és többször járt külföldön, mégsem bukott le korábban.

A kategória bronzérmese szintén holland, 47 évvel. A negyedik helyen Németország eddigi rekordere áll, ő 45 évet produkált, viszont feltehetően világelső a jogosítvány nélkül autóvezetést oktatók kategóriában. 43 éven át tanított, mígnem 2004-ben koccanásos baleset miatt derült ki a papírhiány. Ő legalább megpróbálta letenni az autóvezetői vizsgát 1963-ban, de megbukott, újabb vizsgához viszont nem volt bátorsága – csak az oktatáshoz.

Portugália „bajnoka" 35 évnyi vezetéssel sosem karambolozott, ő is rutinellenőrzésen bukott le, autóvezetői pályafutásának starthelyén, szülővárosában. „Extrája": sofőrként is dolgozott éveken át, ráadásul Svájcban.

A nők mezőnyében Izraelé a világelsőség: 84 éves korában elcsípett néni tartja a csúcsot 30 esztendei jogosítványmentes vezetéssel.

vissza az elejére


Parkolóórákba dobott külföldi érméket árvereznek

(6. oldal)

Kétszáz kilónyi, parkolóórákba dobott külföldi pénzérmét árvereznek el New Yorkban. A csomagban a világ szinte minden tájáról található pénzérme, még régi görög drachma is van benne. Az érméket nem egyenként árulják, hanem az egész zsákra szól a licit.

A pénz az utóbbi hónapok termése, amit a metropoliszban található 62 ezer parkolóórából gyűjtöttek össze – sokan igyekeznek dollár helyett annál kisebb értékű külföldi érmékkel átverni az órákat. A városvezetés abban bízik, hogy az árverés révén a kiesett 8500 dollárnyi bevétel legalább egy része megtérül.

New Yorknak évente közel 90 millió dollárnyi bevétele származik a parkolóórákba bedobott érmékből. A nagyvárosban még mindig olcsónak számít a parkolás, egy óra két dollárba kerül, míg a belvárosi parkolóházakban ennek tízszeresét is elkérhetik az autósoktól.

vissza az elejére


Múltidéző


Volt hadifoglyok erdélyi körúton

(7. oldal)

Örömmel vállaltam el Tarczai Béla úrnak, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete titkárának kérését, hogy elkalauzoljam a környéken azt a tizenegy tagú miskolci csoportot, amely háromnapos erdélyi körútjuk során a vidék nevezetességeivel akartak megismerkedni, valamint felkeresni olyan temetőket, illetve síremlékeket, ahol a második világháborúban elesett magyar katonák nyugszanak.

Első nap a vendégek Körösfő és református templomának történetével, valamint a Kalotaszeg határában 1849. július 6-án több mint négyszázad magával elesett szabadságharcos, Vasvári Pál honvéd őrnagy életével és halálának körülményeivel ismerkedhettek meg. Délután városnéző buszkirándulást tettek Kolozsváron, ahol megtekintették a Szent Mihály-templomot, Mátyás király szülőházát, a Főtéren található Mátyás-szoborcsoportot, de Avram Iancu otromba Bocskai-téri szobrát is.

Másnap Pataky József, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság elnöke fogadta a vendégeket Tordán, a temető kapujában, és vezetett el ahhoz a kegyhelyhez, amely az 1944 szeptember-októberében zajló csatában elesett, több mint 2500 honvéd emlékét őrzi. Önkéntelenül is a Golgota jutott eszembe, csakhogy ez itt több ezer magyar honvéd Golgotája, akik a nemzetünkért áldozták az életüket. A szépen rendben tartott honvéd síroknál és az emlékkopjafánál Pataky József olyan történelemleckét tartott, amilyent csak az tud, aki minden mozzanatát ismeri az itt-történteknek, és szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy elesett hőseink méltó helyen pihenjék örök álmukat.

A szövetség nevében Tóth Béla elnök mondott emlékbeszédet: „Itt állunk Tordán, a hősök sírjai előtt, és tudjuk, milyen súlyos harcok zajlottak ezen a helyen 1944 szeptember – októberében. Tisztelettel hajtunk fejet a hősök előtt, akik feláldozták életüket a magyar hazáért, nemzetünkért. Az isteni teremtmény, az ember érzelem és identitás nélkül üres sejthalmaz, értékét éppen a humanitás, empátia, erkölcs, szenvedély, áldozatkészség és bátorság adja meg" – mondta Tóth Béla. Ezután egy magyar katona imájából idézett, amelyet az orosz fronton vetett papírra 1942-ben: „Istenem köszönöm, hogy a pokoli éjszaka után életben vagyok. Légy irgalmas hősi halott bajtársaimhoz, és gondoskodj családjukról. Tudod, mennyire félek. Adj erőt óráról órára, hogy ne vétsek se az engedelmesség, se a becsület ellen."

Ezt követően koszorút helyeztünk el a kopjafánál, az emlékezés gyertyáinak pislákoló lángja, a nemzeti imánk, a Szózat, valamint a Székely Himnusz könnyet csaltak mindannyiunk szemébe. Mindez számomra azért is volt megható, mivel édesapám is egyike volt azoknak, akik részt vettek a tordai csatákban...

Péntek László

vissza az elejére


Emlékezés a roma holokauszt áldozataira

(7. oldal)

Megemlékezést tartottak csütörtökön az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a roma holokauszt áldozatairól. Szerte Európából romák százai, köztük túlélők és az áldozatok leszármazottai, valamint kormányok magas rangú képviselői vettek részt a roma holokauszt emléknapjának rendezvényén. Az egybegyűltekhez intézett levelében Janusz Kaczmarek lengyel belügyminiszter hangsúlyozta, mennyire fontos emlékezni arra a szenvedésre, amelyet a náci Németország okozott a romáknak. „Emlékeznünk kell a roma holokausztra" – húzta alá Kaczmarek, hozzátéve: „a lengyel kormány ügyel arra, hogy ne halványodjon el e szörnyűség emléke, és az ország következő nemzedékei tisztában legyenek azzal, milyen tragikus sorsuk volt a lengyel romáknak".

A II. világháború roma áldozataira emlékeztek Budapesten is az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) székházánál és a Nehru parkban, valamint a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Több felszólaló a jelenkori előítéletekről is beszélt, és a mindenkori többség felelősségét hangsúlyozta a befogadó világ megteremtéséért.

A második világháborús roma holokauszt áldozatainak számáról nincs pontos adat, a különféle becslések 200 ezertől 800 ezerig terjednek. Az értékelések általában megegyeznek abban, hogy a nácik az általuk megszállt országokban a romák mintegy felét pusztították el. Az auschwitzi haláltáborba már 1941-től vittek cigányokat, két évvel később pedig már külön barakkokat létesítettek a számukra. Az 1943 februárja és 1944 júliusa között odaszállított 21 ezer roma közül 1700 „tífuszgyanús" embert azonnal a gázkamrákba vittek. Az életben hagyott foglyok közül sokan tífuszban, hasmenésben vagy más betegségben pusztultak el, sok gyermeken pedig Josef Mengele hírhedt náci orvos végzett embertelen orvosi kísérleteket. Néhány száz auschwitzi roma fogoly úgy élte túl a haláltábort, hogy a nácik németországi munkatáborokba deportálták őket még a „végítélet" előtt.

vissza az elejére


A megfélemlítés éve (1949)
Részlet a Nagy hazugságok kora című készülő önéletírásból

(7. oldal)

(FOLYTATÁS JÚLIUS 11-I LAPSZÁMUNKBÓL)

A kékparolis tiszt káromkodott egyet s szabadkozott, hogy véletlenül történt. Ezt a pillanatot használtam fel, hogy megkérjem, várjon egy kicsit, mindjárt visszajövök, akkor megmondom, hova vigyék a bútort. A főhadnagy logikusnak találta a kérést, szólt a kiürítőknek, hogy várjanak. De figyelmeztetett, hogy sokái nem várhat. Egy félóra elég lesz – mondtam, és siettem a megyei pártbizottság sajtóosztályára. Nem először jártam ott, az osztályvezetőt kerestem, Feleki elvtársnak hívták. Jól ismert, mert sokszor jártam nála a Falvak Népe ügyében. Azonnal fogadott, gondolva, hogy valami lapügyben keresem. Mikor előadtam, hogy egy újságíró erőszakos kilakoltatására került sor, és mutattam a hivatalos kiutalást, mely nevemre szólt, zavartan megjegyezte, hogy ő erről semmit nem tudott, azt mondták, már mindenki elköltözött az épületből. Azonnal felhívta a Szekuritáté parancsnokát, s közölte helyzetemet. A beszélgetést nem értettem, de elkérte kiutalási iratomat, és beolvasta a szövegét. Ebből gondoltam, hogy a parancsnok talán azt hitte, illegális lakó vagyok, és így akarok lakást szerezni. Feleki elnézést kért az ő nevében is, és azt mondta: menjek nyugodtan haza, addig ne mozduljak, míg lakásról nem gondoskodnak. Kérdeztem, mit mondjak a tisztnek. Nem kell semmit mondjon, figyelmeztetett, mire hazaér, az már megkapja a parancsot. Így is történt, mikor hazaértem, már hordták vissza a bútorokat a szobámba, az én főhadnagyom már ott sem volt, egy őrmester vigyázta a műveletet, aki annyit mondott, néhány nap múlva megkeres, hogy megmutassa a lakást, ahova költözhetek. Megköszöntem, mert jóindulatúnak mutatkozott. Aztán arra gondoltam jónéhányszor: ha egyszerű honpolgár lettem volna, ha nem lép közbe a sajtóosztály, nem bántak volna velem ilyen kíméletesen.

Néhány nap múlva jött az őrmester, és elvitt a Ţebei utcába egy emeletes magánházhoz, melynek egy földszinti szobáját rekvirálták el. Már oda volt adva egy fiatal nőnek, akiről később tudtam meg, hogy az agráregyetemen dolgozott. Kellemetlenül érintett, hogy valakit én túrjak ki a helyéről, mondtam is az őrmesternek, inkább várok még néhány napot, keressen máshol lakást. De ő leintett, ez ne legyen az én gondom, ők azt is megoldják, azt mondjam, megfelel-e ez a lakás? Nem mondhattam semmit, a szoba körülbelül akkora volt, mint a szerkesztőségi szoba, a bútorom elfért, kályha volt benne, a víz és mellékhelység használata közös a tulajdonossal. El kellett fogadnom, az őrmester sürgetett, hogy nekik ki kell üríteniök az épületet, mert meg kezdik a javításokat. Nem tehettem mást, elfogadtam, a tulajdonost meg sem kérdezték. Akkor az volt a rend, hogy a lefoglalt lakásokkal a lakáshivatal rendelkezett, ha tetszett, ha nem, a tulajdonosnak el kellett fogadnia. Beköltöztem, s másnap a lakáshivatalnál átvehettem az új kiutalást. Az új lakás a Rákoczi útról nyíló utcában volt, nem tudom, azelőtt mi volt az elnevezése, de a Ţebei (egykor Cebe) ismerős volt előttem, Avram Iancu faluja, ahol eltemették és síremléke olyan zarándokhely-féle lett. Később magam is jártam ott riportútjaim során. A kolozsvári utcanevek ekkor már végleg megváltoztak, a Rákoczi út Grigorescu lett, ez is mutatta, hogy a névválasztás egyáltalán nem figyelt arra, hogy az új román névnek valami köze volt-e Kolozsvárhoz. Csak egy cél volt: ne legyen magyar! Ez is a románosítás gazdag kelléktárának egyik eszköze a mai napig. 1945-ben, egészen rövid ideig én is tagja voltam egy ilyen utca-névadó bizottságnak, de egy-két felszólalásom után, amikor azért érveltem, hogy az új neveknek legyen valami köze Kolozsvárhoz, többet nem hívtak meg a döntéshozatalhoz. Ez még a „felszabadulás" kezdetén volt, amikor a demokrácia jegyében magyarokat is bevontak minden városi bizottságba.

Mindössze öt év után, már csak kiválasztottak és nem megválasztottak kerültek Kolozsvár vezetésébe. Már nyomuk sem volt olyan románoknak sem, mint Cicudean szocdem nyomdász, Demeter János is kikopott az alpolgármesterségből, csupa ismertelen vette át a vezetést. Azon a tavaszon, 1950 áprilisában, iktatták be az ideiglenes városi és megyei bizottságot, s habár a város lakossága még magyar többséget mutatott az előző évi népszámlálás szerint (57,6%-ot) a városi tanácsban képviselte a többséget 7 magyarral szemben, akik egyébként is hű pártkáderek voltak.

FOLYTATJUK

KATONA SZABÓ ISTVÁN

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Gazdaság


Ötször több ingatlanpiaci tranzakció
110 millió eurós rekordüzlet is köttetett

(8. oldal)

Az év első öt hónapjában ötször több tranzakciót bonyolítottak le a hazai ingatlanpiacon tavalyhoz képest, derült ki a közjegyzők szövetségének adataiból. Május végéig közel 140 ezer adásvételt bonyolítottak le, egy évvel korábban csak majdnem 27 ezret.

Ingatlanpiaci szakértők szerint ez az ugrásszerű növekedés nem az EU-csatlakozással magyarázható, hanem részint azzal, hogy sok hitel áramlott a piacra, és megszaporodtak az építkezések, másrészt azzal, hogy a kárpótlás ugyan még nem fejeződött be, de viszonylag sok igénylőt helyeztek már vissza tulajdonjogába ebben az időszakban.

Ez utóbbiak többsége kihasználja a magas ingatlanpiaci árakat, azonnal eladja visszaszerzett javait. Az ötször több tranzakció nyomán befizetett adónak köszönhetően 90 millió euróval gazdagodott az államkassza.

A mostani kedvező időszak rekordot is állított. Több mint 110 millió eurós rekordüzlet köttetett a múlt héten az irodai ingatlanpiacon. Ennyi pénzt fizetett ugyanis a német Allianz csoport az általa birtokolt DEGI vállalat révén három bukaresti irodaépületért. Az üzlet egyik haszonélvezője a brit Charlemagne Capital nevű vállalat tulajdonában lévő befektetési alap, amely egy évvel ezelőtt még csak 89,1 millió euróért vásárolta meg az ingatlanokat.

A pontos vételárat nem közölték, de a The Money Channel gazdasági hírtelevízió úgy tudja, hogy a britek 25 millió eurót nyertek a tranzakcióból.

Szakértők szerint várhatóan még öt-hét évig tart a gyors hazai ingatlanpiaci föllendülés, és emiatt a befektetési célú ingatlanvásárlás hozama nagyobb lesz, mint az Európai Unióban általában.

vissza az elejére


Négyéves mélyponton a búzatermés

(8. oldal)

A súlyos aszály miatt az utóbbi négy év mélypontjára süllyedt az idén a hazai búzatermés. A mezőgazdasági minisztérium előzetes becslése szerint a termés csak 3 millió tonna körül lesz. A minisztérium a búza a vetésterület 99 százalékának betakarítása után 2,99 millió tonnára becsülte a betakarított mennyiséget.

A kenyér és sütőipari termékek ára az idén akár 40 százalékkal is nőhet az aszály és az annak nyomán várható gyenge búzatermés miatt. Kereskedelmi és sütőipari szakértők szerint az idén összesen egymillió tonnás búzaimportra szorulunk.

A búza nagykereskedelemben az év végére már 230 eurós tonnánkénti árral számolnak, a jelenlegi 190 euró után. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelők szerint a kereskedők a nagyobb profit reményében maguk is hajtják fel az árakat: a gazdálkodók alacsonyabb árakon is eladják, hogy ne kelljen készletezniük, a kereskedők pedig felhalmoznak, késleltetik az eladást, a magasabb árakra várva.

Tavaly országos szinten mintegy 5,7 millió tonna búzát takarítottak be, tavalyelőtt a búzatermés még 7,6 millió tonna volt.

– Több mint 160 millió eurónyi kárt okozott a szárazság a mezőgazdaságban – legalábbis ez derül ki a bukaresti mezőgazdasági minisztérium adataiból, ugyanakkor a termelők szerint az aszály 1,5 milliárd euró értékű termést pusztított el.

Az aszály az idén 0,5–1,0 százalékponttal csökkentheti a hazai összterméket, a nemzeti tervezési bizottság jelenlegi összegzése szerint. A bizottság vezetője korábban elmondta: az idei szárazság mintegy 10 százalékkal csökkenti a mezőgazdasági termelést: a búza, a rozs, az árpa és a repce termőterületének 60 százalékát érinti.

Csökken a gabonatermés az EU-ban is
Az Európai Unióban 2007-ben 276 millió tonna lesz a gabonatermés, 1,6 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt öt év átlaga – tette közzé az Európai Bizottság belső tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont. A legnagyobb visszaesés Közép- és Kelet-Európában várható.

Az indoklás szerint a vegetációs időszak Európa-szerte rendkívüli volt, az enyhe tél és a magas tavaszi hőmérsékletek fokozták a haszonnövények növekedését. Különösen az északi területeket intenzív esőzések sújtották, míg egyes keleti országokban, elsősorban a Fekete-tenger környékén meleghullámok és aszályos időszakok hatottak károsan a termésre.

Az elmúlt öt év átlagos gabonaterméséhez képest tapasztalt rendkívüli visszaesés különösen Bulgáriát, Magyarországot, Romániát, Szlovákiát és Csehországot sújtja. Magyarországon az átlagos terméshozamhoz képest 6,7 százalékkal lesz kevesebb kukoricából, 7,9 százalékkal kevesebb burgonyából, 5,9 százalékkal kevesebb árpából.

Az európai előrejelzések szerint például a hazai búzatermés 20,1 százalékkal marad el az átlagtól, míg Bulgáriában az árpatermés 14,6 százalékkal, a kukoricatermés pedig akár 40 százalékkal is visszaeshet. Csehországban lágy búzából 7,1 százalékkal, Szlovákiában 8,9 százalékkal terem kevesebb. A 27 EU-tagállamban gabonatermesztésre használt összes földterület 2007-ben a becslések szerint 2,3 százalékkal csökkent. A várt 276 millió tonnás termés mindennek ellenére 10 millió tonnával meghaladja a 2006. évi termésmennyiséget.

vissza az elejére


Hatalmas kárt okoz a sertéspestis

(8. oldal)

Mintegy 20 ezer sertést kellett kényszervágásra küldeni Temes megyében az amerikai Smithfield cég egyik sertéstelepéről, miután sertéspestis megbetegedést észleltek a telepen.

Az állategészségügyi hatóságok vasárnapi bejelentése szerint egészségügyi zárlatot léptettek életbe a térségben a Smithfield többi telepén is, hogy meghatározzák a fertőzés gócát és megakadályozzák a kór terjedését.

Uniós belépésünket megelőzően, Brüsszel kérésére, kiterjedt oltási kampányt kezdtek a sertésvész ellen. A kampány 45,3 millió euróba kerül, és négy év alatt mintegy 4 millió sertést oltnak be. Az Európai Bizottság tavaly októberi jelentésében a sertéspestis vírusának kiirtására szólított fel.

A sertéspestis vírusa az állatok ürülékén keresztül terjed, s bekerülhet az állományba más állat, például patkány vagy vaddisznó révén is. A sertéspestis emberre nem veszélyes, a kór az állatokat körülbelül egy héttel a fertőzés után betegíti meg.

vissza az elejére


A Rompetrol 5 millió dollárral növelte profitját

(8. oldal)

A Rompetrol, a hazai üzemanyag-piac jelentős szereplője 20 millió dolláros második negyedévi adózott nyereséget könyvelhetett el. A TRG néven is ismert nemzetközi vállalat, amely Franciaországban is birtokol benzinkutakat, közölte, hogy nyeresége 5 millió dollárral nagyobb, mint 2006. azonos időszakában, konszolidált árbevételét a negyedévben 1,55 milliárd dollárra növelte, itt a növekedés 152 millió dollárral nőtt a viszonyítási időszakhoz képest.

A vállalat jelentős tényezővé szeretne válni az európai piacon is, arra számít, hogy 2010-re 10 milliárd dollárt meghaladó forgalmával a tíz vezető olajipari vállalat közé kerülhet az öreg kontinensen.

Nagy vetélytársa, a Petrom tavaly rekord értékű 649 millió dolláros nyereséget gazdálkodott ki, de az idén csak félmilliárd dollár körüli nyereséget vár.

A Rompetrol fő finomítói egysége, a Rompetrol Rafinare az idei második negyedévben 720 millió dolláros forgalmat ért el, ami 66 millió dollárral volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

vissza az elejére


A jegybank tartja a kamatot

(8. oldal)

Nem hajtott végre kamatcsökkentést a a múlt héten a jegybank, irányadó kamatát továbbra is 7 százalékon tartja, míg inflációs célsávját 2,5–4,5 százalékban állapította meg. A kamatszint tartásánál az infláció mérsékelt szintjére hivatkozott, megjegyezve ugyanakkor, hogy fokozatosan az EKB által gyakorolt kamatpolitikához kívánja igazítani a magáét.

Elemzők szerint a jövőben árnyomásra lehet számítani, elsősorban a szárazság okozta drágulás, a növekvő nyersolajárak és a fiskális lazítás politikája miatt is.

Június végén volt legutóbb kamatcsökkentés: a központi bank 25 bázisponttal 7 százalékosra mérsékelte irányadó kamatát, az infláció mérséklődésére hivatkozva. Ez volt a bank negyedik kamatcsökkentése az idén, összesen 1,75 százalékpontos volt eddig a csökkentés. A bank ugyanakkor közölte, hogy éberen figyel a közép-távú inflációs célok teljesülésére. Az országban az éves szintű drágulás 3,8 százalékosra mérséklődött májusban, kedvezően alakul a jegybank – akkori – idei 3–5 százalékos inflációs várakozása alapján. Elemzők számítottak a kamatcsökkentésre, elsősorban a lej árfolyamának utóbbi időben jelentkező markáns emelkedése kapcsán.

A központi bank ezt megelőzően május elején szállította le ugyancsak 25 bázisponttal 7,25 százalékra az irányadó kamatot.

vissza az elejére


40 millió lej a kis- és középvállalatoknak

(8. oldal)

Az újonnan alakult, illetve a mikrovállaltok beruházásainak, továbbá a kis- és középvállalatok korszerűsítésének támogatását célozza az a program, amelyet a kereskedelmi és turisztikai tárca bonyolít le, s amelynek idei költségkerete 40 millió lejre rúg. A hitelintézmények jegyzékét a táca honlapján (www.mimmc.ro, teszik közzé augusztus 14-én. Az érdekelteknek augusztus 20-tól kezdődően öt nap áll a rendelkezésükre az előválogatási űrlap on-line regisztrálására. Ennek legkésőbb augusztus 24-én 15.30 óráig kell megtörténnie. Az újonnan alakult, illetve a mikrovállalatok legfeljebb tízezer eurót kaphatnak projektjeikre, a kis- és középvállaltok pedig maximum 50 ezer eurót. A támogatás vissza nem térítendő, de az a projekt értékének legfeljebb 60 százalékát fedezheti. További forrást kaphat az igénylő a kiválasztott hitelintézménytől is, a beruházási projekt értékének legalább 25 százalékát kitevő összegben.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Barangoló


Kalandos „bicatúra": hegyek, barlangok, tavak és a Duna

(9. oldal)

FOLYTATÁS JÚLIUS 31-I LAPSZÁMUNKBÓL

8. nap

Már érezzük a Duna szagát. Későn ébredtünk a Néra völgyében, de már nagyon közel van a „nagy" folyó. Az iszonyatos hőségben több pihenőt is tartottunk, de a leghosszabb Új Moldvában volt, ahol ebéd után rendbetettük a bicikliket, hogy mindenki a saját bicaján láthassa meg a Dunát. Elsőként a puszta, száraz, homokos partot pillantottuk meg, majd a kanyargó Dunát is. A hegyek és a folyó látványa megér minden fáradtságot. Utána kastélyromokat látogattunk, de láttuk a Ferencz József császár tiszteletére emelt óriási emléktáblát, amely sziklába vésve, jóval több mint száz éve emlékeztet arra, hogy az Osztrák – Magyar Monarchia idejében kezdték meg a folyó vízszabályozását. A Duna partján beengedtek minket a határőrség tulajdonában álló területre. Amint megérkeztünk a táborhelyünkre, felhúztuk a sátrakat és pancsolni kezdtünk, aztán jöhetett a szalmakrumpli sütés. A lányok dolga volt a hozzávalók elkészítése (muzsgyé, reszelt sajt, extrém csípős paprika és fokhagyma keverék, paradicsom). A fiúk közben tüzet „csiholtak", és nekifogtak az „ipari mennyiségű" krumpli megsütéséhez. A végeredmény finom és laktató vacsora volt. Néhányan még horgásztak, mások aludni mentek.

9. nap

A Duna partjáról írunk, közel Új Moldvához. Nagy hőségre ébredtünk, a délelőtt során néhányan halásztak, mások fürödtek, csónakáztak, rendet raktak, kocsit javítottak. A nagy meleg miatt biciklik helyett autókkal indulunk Orsovára. Sorshúzással eldöntöttük, hogy ki marad a táborban, amíg a többiek autóval megnézik a környék látványosságait: Jakab urat és Bartha Robit érte a megtiszteltetés. Meglátogattuk a Trikula vár romjait, majd a Kazán-szorosban fényképezkedtünk, csodáltuk a gyönyörű tájat. Ennél a szorosnál a legkeskenyebb a Duna, a hajók is elővigyázatosan vonulnak át rajta. Orsován meglepetés várt minket: a Danubius Shippel hajókáztunk Orsova – Óasszonyrét útvonalon. A nap eseményeihez hozzátartozik még az is, hogy Zsolt bevitte Fóris urat egy tetanusz injekcióra sziklahorzsolások miatt, illetve a nap vége felé elszáguldottak Fülöp Zolival is a Drobeta Turnu Severin-i megakórházba, ahol egy bicikliszimpatizáns mentőorvos csodálatos röntgenképeket készített a kezéről, és megállapította, hogy kutyabaja.

Utána visszaindultunk a táborhelyre, ahol nekifogtunk a „késői vacsora" elkészítésének. A menü rántott csirkeszárny volt hagymás krumplival. Gyanítjuk: azért sikerült olyan jól, mert az elkészítésében mindenkinek benne volt a keze.

10. nap

Az éjjel későig kajáltunk ugyan, de ma reggel már 7 órakor volt az ébresztő. Reggeli és csomagolás után elindultunk Herkulesfürdőre. A mai útszakasz elég nehéz volt, mert nem csak a 80 km-rel kellett megküzdenünk, hanem a hőséggel is (41 Celsius fok a Duna mentén). A tegnapi útvonalon tekertünk végig, de most volt időnk részletesebben megtekinteni a tájat, mert a bringákon lassabban haladtunk. A mai ebédszünet bizonyult a legextrémebbnek. A Kazán-szoros tetején sikerült ráakadnunk az egyetlen árnyékos kanyarra. A menü szerény volt, és miután ettünk, egyszerűen lefeküdtünk az országút szélére egy jót szunyókálni. Fóris még horkolt is. A mellettünk elhaladó sofőröknek minden bizonnyal megrázó látványt nyújthatott 31, teljesen érdektelen sárgamellényes, akik a földön fekve, egymáshoz bújva szundikáltak, mint hontalan vándorok. A nagy hőség miatt útközben Anita és Katinka az utánfutóról locsoltak vízzel bennünket.

A herkulesfürdői táborhely nem sátrakból, hanem faházakból áll. Holnap nincs korán kelés, délután indulunk kocsikkal Algyógyra (amennyiben Feri megjavítja az autóját).

Kicsit megviseltek és fáradtak vagyunk. Jólesne már egy kis otthoni kényeztetés, de mit tegyünk, ha életformánk már meghaladta egy katonai kiképző tábor mérgesebb módszereit is. Ma fordult a tengely, elbúcsúztunk a Dunától, és visszafelé járunk már a térképen.

11. nap

Későn keltünk. Akinek kedve volt hozzá, az elmehetett megtekinteni a lepusztult fürdőparadicsomot, amely egykori gyönyörű épületeivel most inkább világháborús hangulatot áraszt. Rövid megbeszélés és pakolás után elindultunk Karánsebes felé. Egy 14 fős csoport vonattal utazott, a többiek pedig, Ferinek köszönhetően, autókkal mentek tovább. Az utánfutó igencsak furcsa látvány lehetett 27 rápakolt biciklivel. Karánsebesen ismét szétváltunk, néhányan stoppoltak Sarmisegetuzáig, a többiek pedig az autókkal mentek tovább. Sarmisegetuzán megnéztük a romokban heverő római várost, az amfiteátrumot, majd felmentünk a fórumhoz megnézni a kincstárat is. Utána ismét autóba ültünk, és folytattuk utunkat Hátszeg felé, ahonnan néhányan biciklivel mentek tovább. Közben azok, akik autóban maradtak, az algyógyi táborhelyhez siettek, hogy felhúzzák a sátrakat, és tüzet gyújtsanak. A történethez hozzátartozik még az is, hogy az első táborhelyről a helyi őslakos táborozók illuminált állapota miatt továbbálltunk. A bringázókat elkapta egy „hűsítő" nyári zápor, az őket kísérő autó pedig üzemanyag nélkül maradt, ezért Zsolt biciklire pattant, és elindult benzinkutat keresni. Hamarosan a főútról letérve egy elrejtett helyen kék, sárga és narancsszínben pompázó „óriásPére" (Petrom) talált. A táborból Feri is elindult a mikrobusszal a bringázó csapat felé, végül a benzinkútnál találkoztak, és innen szállította őket a táborhelyre, ahol a tűz már vidáman égett, amikor a bringázók megérkeztek, és a vacsora mellé teát is főztünk.

12. nap

Algyógyon vagyunk, sokan már azt beszélik, hogy mindjárt hazaérünk, ami végül is igaz, hiszen holnap már Torockón alszunk, és már nem sok választ el az otthoni kényelemtől.

Ma reggel ismét tejbegrízt reggeliztünk. A reggeli után, aki akart, felmehetett a fürdőhelyre, ahol felfrissíthette magát a „nagy melegben". Még reggeli előtt indult a „Feri show" első felvonása. Feri Zsolt kocsijával 360 fokos köröket húzott a nedves füvön, majd reggeli után saját autójával pördült meg. A műsor után mindenkinek lehetősége volt arra, hogy beüljön a „főnök" mellé, és érezze, milyen ÉRZÉSgyorsan pörögni egy sportkocsiban.

Egy csapat elindult a strand felé. Amikor megérkeztek, nagy meglepetésben volt részük: egy nagy trambulin várta őket. Akinek volt mersze, az felment és leugrott, aki pedig már „értett hozzá", az megpróbált különböző ugrásokat is bemutatni. Néhány embert zavart az eső, mások viszont megtapasztalhatták, milyen is napozni a felhők alatt. Fürdés után néhányan megnézték a római fürdő romjait. Sokan azt állították, hogy talán látványosabb, mint a sarmisegetuzai ókori város. Zsolt reggel megvásárolt egy csirkét és egy tyúkot, amelyből levest főztek a táborban maradtak. Ebéd után mindenki sziesztázott: pihent, fürdött, aludt, Feriék pedig megnézték a reggeli ralis videókat. Néhányan visszamentek a fürdőhelyre, utána késő éjjelig főztük a kukoricát. Zsolt hajnali fél 3-kor kiment Gásiért az állomásra (egy egykori hűséges bicatúrásért), aki egyenesen Budapestről érkezett, hogy még két napig velünk tekerhessen a régi szép idők emlékére.

13. nap

Már a 13. napot számoljuk és igen, most már nyugodt lélekkel mondhatjuk, hogy MEGTETTÜK!!! A bundáskenyeres és főttkukoricás reggeli után mindenki pakolászni kezdett, hogy minél hamarabb Torockóra érjünk.

Algyógyról a főút menti földes út kis falvain keresztül haladtunk tovább. Útközben váratlan meglepetés ért: Borbereken rábukkantunk egy romokban heverő, 14. századi templomra. Nem volt már teteje, viszont a falán meg lehetett tekinteni még néhány freskót, és a templom tornya is a helyén állt. Utána Gyulafehérvár felé indultunk, itt tartottunk ebédszünetet és egy hosszú pihenőt. Nagyenyed következett, majd a Kőközi-szoroson át a Torockói-medencébe értünk: Torockószentgyörgyre és Torockóra, utolsó táborhelyünkre. Ott már várták a nagy biciklis csapatot. Este a tábortűznél a közös kiáltás után (MEGTETTÜK!!!!) az oklevelek kiosztása következett. Az okleveleken a nevek mellett egy szöveg állt arról, amiről az illető személy bizonyságot tett a túra során. Miután mindenki megkapta a neki járó oklevelet, gyertya- és tábortűz fényében elmondta azt, hogy ő hogyan élte át ezt a két hetet. Voltak, akik azt mondták, hogy végre magukra találtak, voltak, akik közelebbről megismerték iskolatársaikat, és természetesen az is elhangzott, hogy mindenki nagyon várja már a következő túrát.

Megérte eljönni, elszakadni a tv-től, a számítógéptől meg a messengertől, és mindenki, aki részt vett a túrán, nemcsak magának, hanem másnak is bebizonyította azt, hogy meg lehet csinálni. Köszönjük a két túravezetőnek, hogy ismét belevágtak a szervezésbe! Elismerés jár kitartásukért és türelmükért. Ugyanakkor köszönet jár Ferinek és Mihainak, akik éjjel-nappal javították autóinkat azért, hogy terv szerint, minden nap biztonságosan haladjunk tovább. Köszönet a „felnőtteknek", akik annak ellenére, hogy első napokban vizsgáztak, itt voltak mellettünk és segítettek nekünk, és végül de nem utolsó sorban köszönet jár mindenkinek, aki részt vett a túrán, és ki-ki a maga erejével ott segített, ahol csak tudott.

Holnap reggel már Kolozsvár fele tartunk, nem is gondoltuk volna, hogy ez a 2 hét ilyen hamar eltelik. Már csak 75 kilométer választ el az otthon melegétől és a szüleinkkel való találkozástól.

Megtettük, elmentünk a Dunáig biciklivel, szórakoztunk, megismertük egymást, és a legnagyobb biztonságban vissza is értünk!

Mindezért köszönet támogatóinknak, akik olyan sokan voltak, hogy nevük ide sem fér, köszönjük Balogh Péter úrnak, Novaly Ferinek és Mihainak, hogy az autók végigkísértek minket, Szabó Péternek, hogy a teljes kalandot dokumentumfilmmé rögzítette, és végül mindenkinek figyelmébe ajánljuk a túra online naplóját sok színes fotóval: bicajzsuk.blogspot.com

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Mozaik


Jogszolgálat

(10. oldal)

FOLYTATÁS JÚLIUS 31-I LAPSZÁMUNKBÓL

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a jogi tanácsadás

szeptemberig szünetel.

vissza az elejére


Egy perc derű

(10. oldal)

Egy étterem ajtaján felirat áll:
„Ha olyat rendel, amit nem tudunk teljesíteni, mi fizetünk 100 lejt."
Egy vendég bemegy és zebrapörköltet rendel főtt krumlival. Kis idő múlva megdöbbenve látja, hogy egy zebrát vezetnek be a konyhába. Ezután a pincér megjelenik az asztalnál és száz lejt ad a vendégnek.
– Hogy-hogy? – kérdezi az. – Talán nincs zebrájuk?
– De, az van, uram, csak burgonya nincs.

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A Simpson család – A film – amerikai animációs film. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Farkasok klánja – orosz. – Vetítés: 16, 19, 22; kedvezménnyel 16 órától.

GYŐZELEM – Törés – amerikai. Vetítés: 15, 17.30, 20, 22.30.

DÉS

MŰVÉSZ – Nyári szünet miatt zárva.

TORDA

FOX – California Dreamin – román. Vetítés: 15, 18.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Nyári szünet miatt zárva.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A játszma folytatódik – amerikai. Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – The Illusionist – amerikai. Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 6., hétfő

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,130/3,175

2,26/2,32

1,25/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (augusztus 7., kedd)
1 euró = 3,1768 lej, 1 USD = 2,2981 lej, 100 magyar forint = 1,2625 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Szolgáltatás

(11. oldal)

Járóbeteg férfi mellé keresünk házvezetőnőt, betegápolót hat hétre, Budapest mellett. Telefon: 0036-20-2498765. (M)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(11. oldal)

Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk augusztus 7-én a drága jó férjre, édesapára, nagytatára, testvérre,
ifj. PÁLL ANDRÁSRA (PALI),
a katonakórház volt orvosi asszisztensére, aki négy éve nyugszik szeretett szülei, a 28 éve elhunyt
id. PÁLL ANDRÁS
és a 18 éve elhunyt
PÁLL PIROSKA
mellett. Szívünkben őrizzük mindnyájuk szép emlékét. A CSALÁD. (0016)

vissza az elejére


Sport


LABDARÚGÁS
I. Liga
Büntetővel sem tudott győzni a CFR
Kolozsvári CFR 1907–Temesvári Poli 2–2 (2–1)

(12. oldal)

Kolozsvár, dr. Constantin Rădulescu Stadion, 10 ezer néző. Vezette: Cristian Balaj (Nagybánya).

CFR: Stăncioiu – Tony, Cadu, Sandberg, Panin – Dani, Trică, Culio (83. perc Ogbonna), Didi – Semedo (73. perc Jose), Fabbiani (73. perc Mureşan). Edző: Ioan Andone

Poli: Popa – Stancu, Canu, McCain, Dancia – Abiodun (53. perc Torje), Alexa (63. perc Vrsics), Pleşan (83. perc Srhoj) – Artimon Karamian, Ganea, Bucur. Edző: Dusan Uhrin.

Gólszerzők: Semedo (3. perc) és Trică (30.), illetve Pleşan (2 – 13., 66.).

Szögletarány: 9-6 (1-4), lövések: 10–8 (kapura: 7–4).

Sárga lap: Tony, Panin, Trică, Dani, Culio, Fabbiani, valamint Canu, McKain, Ganea és Bucur.

Kiállítva: Dani (90+3 perc) és McKain (64. perc).

Szinte telt ház előtt találkozott a két csapat vasárnap este a fellegvári stadionban a második forduló zárómérkőzésén. A kezdet a kolozsváriaknak kedvezett, a 3. percben Semedo ugrott ki két védő közül, és laposan lőtt Popa kapujának bal sarkába (1–0). A gólt követően azonnal kitámadott a Poli, és miután Ganea a 7. percben csak kevéssel tévesztette el a célt, a 13. percben megszületett a temesváriak egyenlítő találata: Artimon Karamian hajszálpontos beadását Pleşan fejelte három méterről a hálóba (1–1).

A gól után egyre magabiztosabban játszott a Poli, a vasutasok csak nehezen találták az utat Popa kapuja felé. Közrejátszott ebben Fabbianinak, a 2,5 millió eurós csatárnak gyenge formája és súlyfölöslege is, ami csupán arra volt elég, hogy ledöntse a lábukról a temesvári védőket. Hosszú percekig úgy tűnt, mintha a vendégek játszanának hazai pályán, ezért is született kissé váratlanul a CFR második gólja: a 30. percben Trică 17 méterről lőtte ki a kapu jobb alsó sarkát (2–1). A szünetig Fabbiani még elügyetlenkedett két helyzetet, a másik térfélen pedig Cadu rúgott kishíján öngólt, majd Pleşan bukott orra – elég gyanús körülmények között – a tizenhatoson belül.

A második félidőben jóval többet támadtak a vasutasok, de sem Didi, sem Semedo nem találta a megoldást az ellenfél kapuja előtt. A temesváriak a kiválóan játszó A. Karamian beadásaiból veszélyeztettek Stăncioiu kapuját. Bár a 64. percben McKain begyűjtötte a második sárgáját és mehetett zuhanyozni, a 66. percben sikerült egyenlíteniük a diákoknak: a már említett Karamian újabb „kiflijét" ismét Pleşan bólíntotta a hálóba (2–2) – a középpályást tegnap hamar le is igazolta a Steaua, amely 800 ezer eurót fizetett a Bega-parti klubnak.

A 76. percben Didi trikóját húzták a Poli védői a tizenhatoson belül, a jogosan megítélt büntetőt azonban a sértett a hálóőrbe lőtte, mintegy igazolva azt a szabályt, hogy nem jó ha a sértett lövi a büntetőt.

A hosszabbításban a csereként beállt Mureşan hatalmas szabadrúgását követően Popa csak maga elé pöckölni tudta a pöttyöst, de a lecsapó Didi két méterről leadott lövését is szögletre mentette lábával.

Nagyon jó iramú, változatos, szép mérkőzést láthattak a Gépész utcai stadionba látogatók, a hazai szurkolók számára csak annyi volt az üröm, hogy a Temesvárnak tíz emberrel is sikerült kibekkelnie a döntetlent. Vasile Iancu tulajdonos találkozó előtti aggályai egyébként fölöslegesnek bizonyultak, a nagybányai Balaj remekül kézben tartotta a néhol igen férfias játékot.

*

Amint azt már tegnapi számunkban említettük, a Bukaresti Dinamó meglepetésre hazai pályán kikapott a Dorinel Munteanu edzette Vaslui-i FC-től. Botlott a szintén fővárosi Rapid is, ugyancsak hazai pályán: döntetlenre játszott a Besztercei Glóriával, amelynek két gólja az ex-CFR-es Tilincă és Coroian szerezte. Ilyen körülmények között a második forduló után egyetlen száz százalékos csapata van még az élvonalbeli bajnokságnak, a Bukaresti Steaua, amely Kostancáról hozta el a bajnoki pontokat minimális győzelemmel. Mögötte a tabellán hét csapat négy pontos, gólarány szerinti sorrendben a Temesvári Poli, Vaslui-i FC, Urziceni-i Unirea, Bukaresti Rapid, Aradi UTA, Kolozsvári CFR és a Tg. Jiu-i Pandúrok. A táblázat alsó felében 4 csapat nyeretlen még, a Mioveni-i Dacia, Galaci Oţelul, Buzău-i Gloria és a Konstancai Farul. A Kolozsvári U FC jelenleg a 14., egyetlen ponttal. A 3. fordulóban a két kolozsvári gárda ismét vasárnap lép pályára, az U FC a Rapidot fogadja este negyed 7-től, a CFR pedig a Krajovai U otthonába látogat.

A forduló eredményei és a gólszerzők: Konstancai Farul–Bukaresti Steaua 0–1 (Dică 62. perc), Karácsonkői Csalhó–Buzău-i Glória 4–0 (Cebotaru 37., Rusmir 67., Frunză 85., Ayza 90.), Aradi UTA–Mioveni-i Dacia 1–0 (Bălţoi 67.), Jászvásári Poli–Krajovai U 2–1 (Mijin 44., Balba 71., illetve Ciucă 67.), Bukaresti Dinamó–Vaslui-i FC 0–2 (Balace 47., Gheorghiu 51.), Urziceni-i Unirea–Kolozsvári U FC 3–2 (Danalache 2 – 75., 86, Stancu 84., illetve Olah 29., Goga 42.), Tg. Jiu-i Pandúrok–Galaci Oţelul 1–0 (Mihai 55.), Bukaresti Rapid–Besztercei Glória 2–2 (Buga 26., Mazilu 75., illetve Tilincă 54., Coroian 90.).

(balázs)

vissza az elejére


A MANCHESTER UNITEDÉ A SZUPERKUPA

(12. oldal)

A Manchester United sikerét hozta az angol labdarúgó Szuperkupáért – hivatalosan a Community Shieldért – kiírt vasárnapi összecsapás. A bajnok MU a 90 perc során 1–1-et ért el a kupagyőztes Chelsea-vel szemben, a tizenegyespárbajt azonban simán, 3–0-ra megnyerte a szigetországi futball hagyományos idénynyitóján.

NÁNÓ CSABA

vissza az elejére


ELKEZDŐDÖTT A FRANCIA PONTVADÁSZAT

A címvédő Olympique Lyon az Auxerre felett aratott 2–0-ás győzelemmel kezdte meg a francia labdarúgó-bajnokság 2007/2008-as idényét. További eredmények: Le Mans–Metz 1–0, Racing Strasbourg–Olympique Marseille 0–0, Girondins Bordeaux–Lens 1–0, Caen–Nice 1–0, Lille–Lorient 0–0, AS Monaco–St. Etienne 1–1, Paris St. Germain–Sochaux 0–0, Stade Rennes–Nancy 0–2, Valenciennes–Toulouse 3–1.

vissza az elejére


KIÜTÖTTÉK A FEHÉRVÁRT

A tartalékos, több kulcsjátékosát nélkülöző Budapest Honvéd hazai pályán 5–1-re legyőzte a Fehérvárt a labdarúgó NB I 3. fordulójában, ezzel továbbra is százszázalékos a bajnokságban, amelynek így vezeti a tabelláját. A fehérváriak 23 év óta nyeretlenek a Bozsik Stadionban.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Bemutatta keretét az U-Mobitelco
A legjobb négy a visszatérő motívum

(12. oldal)

Összeállt a Kolozsvári U-Mobitelco csapata: tegnap kilenc játékos, az edzők, valamint Mircea Cristescu, a klub ügyvezető elnöke jelent meg az idénynyitó sajtótájékoztatón. Ez utóbbi elmondta: a tavalyi eredmények kötelezik a csapatot, ezért a klub most mindent megtesz azért, hogy összegyűljön az a költségvetés, amellyel folytatni lehet a jó eredmények sorozatát.

Mint kiderült, a klub taktikát változtatott: az idei célt nem az idényvégi helyezésben mérik, ennél sokkal fontosabb, hogy a csapat szurkolói magas színvonalú játékban gyönyörködhessenek. Mellékesen pedig jó lenne a legjobb négy között végezni a bajnokságban – mondta Cristescu, aki a Román Kupában is hasonlóan a Final Four-ba való bejutást jelölte meg mérceként, hozzátéve, hogy ez már csak azért is igen nehéz lesz, mert az első kupamérkőzést a Nagyszebeni Atlassib csapatával játsszák a kolozsváriak. Az ügyvezető elnök megelégedéssel nyugtázta, hogy az európai kupákban csapatának nem kell már az első selejtezőkörben játszania, szavaiból az is kiderült: titkon abban reménykedik, hogy a Mobitelco a csoportokig menetel, ami jelentős pénzjutalommal járna az európai szakszövetség részéről, ez pedig pont jól fogna kiegészítésként a csapat költségvetésébe.

Cristescu mindenesetre optimistán várja, hogy elkezdődjön a három frontos harc, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben a gárda biztatóan szerepel a nemzetközi porondon, úgy még egy-két játékossal erősítik a keretet.

Amerikaiak helyett szerbek
A keretnek egyébként kilenc tagja volt jelen a tegnapi eseményen, nem hiányoztak a helyi sztárok, Miljan Medvegy, Mihai Silvăşan, Răzvan Cenean, Paul Chetreanu, a két nagy visszatérő, Zoran Krstanovic és Mihai Popa, valamint az új szerzemények: Ionuţ Mocanu, Branko Cuic, Sasa Vukas. A közönségkedvenc LeVar Seals családi események miatt csak néhány nap múlva csatlakozik a csapathoz, Flavius Lăpuşte és Uche Iheadindu pedig válogatottságuk miatt van távol. A tavaly is Kolozsváron játszó jelenlévők egyaránt úgy vélték: a tavalyinál összefogottabb csapatra van szükség mind a pályán, mind azon kívül. Ezt a véleményt osztotta Miodrag Periszics edző is, aki szerint nem kellene annyit beszélni, mint tavaly, hanem a pályán kellene megmutatni, hogy mit tud a csapat. Úgy vélte: a szerb játékosok közelebb állnak mentalitásban a románokhoz, ezért az eredmények is jobbak lehetnek, mint tavaly, az amerikaiakkal.

A csapat augusztusban Kolozsváron edz, talán a válogatottal is játszik két barátságos mérkőzést, majd szeptember elején szerbiai portya következik, amelynek műsorában öt erőfelmérő találkozó szerepel. Szeptember második felében hazai pályán játszhat újabb barátságos mérkőzéseket a gárda, amelynek az idény október 2-án kezdődik a nagyszebeniek elleni kupatalálkozóval.

A Mobitelconak az idén második számú csapata is lesz, amely a másodosztályba iratkozott be, s amelyben az utánpótlásra szánt fiatalok pattogtatják majd a labdát.

Végezetül Cristescu elmondta: a mérkőzésekre a belépő nem drágult a tavalyi idényhez képest, egy-egy bérlet pedig 100 (kedvezménnyel 50) lej lesz – ez valamennyi bajnoki és román kupabeli találkozóra érvényes. Az idény kezdetéig a szurkolótáborral is találkozni szeretnének, az esetleges erőszakos cselekedetek megelőzése érdekében.

A PAOK-kal játszanak az EuroCup-ban
Nem lesz könnyű dolga a Mobitelconak a nemzetközi porondon: a vasárnapi müncheni sorsoláson kiderült, hogy a gárda az EuroCup második selejtezőkörében a görög PAOK-kal játszik párosmérkőzést. A szaloniki gárda ismert név Európában, hiszen évek óta a kupák résztvevője, mondhatni: a lehetséges ellenfelek közül a PAOK a legkényelmetlenebb. Miodrag Periszics edző ennek ellenére optimistán nyilatkozott csapata továbbjutási esélyeiről, s elképzelhetőnek tartja, hogy a gárda ismét megérje a tavaszt az európai kupában. A kolozsváriaknak előnyére válhat, hogy idegenben kezdenek november 20-án, a visszavágót pedig hazai páylán játsszák majd egy hét múlva.

BALÁZS BENCE

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence