Előnyös körülményeket biztosít a BBTE a kettős szakosodásra
Nem lanyhult a két diplomát megszerezni vágyók száma

(1. oldal)

Akár 50–85 százalékkal is csökkenhet a dupla szakot végzők éves tandíja

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az idei tanévtől kezdődően egyedülálló kezdeményezést indít útjára, amellyel megkönnyíti az egyszerre két szakra beiratkozott diákok helyzetét. Az egyetem vezetősége azért tartotta fontosnak ezt a lépést, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több diák végezne párhuzamosan két szakot. Andrei Marga akadémiai tanácsi elnök és Nicolae Bocşan rektor szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozták: a kettős szakosodás hívei, és ellenezték azt a 2005-ben hozott rendeletet, amely anyagilag is ellehetetlenítette azt, hogy az egyetemi hallgatók egyszerre két szakon tanuljanak. Most viszont változik a helyzet: a határozat jelentősen megkönnyíti a második diplomájukat megszerző, illetve a párhuzamosan két szakot végző egyetemi hallgatók dolgát. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Ismét mérgező játékokat vontak be

(1. oldal)

Újabb 850 000 darab Kínában készült gyerekjátékot vont vissza forgalomból a világ legnagyobb játékgyártója. Ez a harmadik tétel bevont játék idén nyáron, az ok változatlan: a tárgyak színezéséhez használt festékek túl magas ólomtartalma. A legutóbb visszavont játékok között hét fajta Barbie-babához vásárolható tartozék, valamint három típusú, óvodások részére ajánlott Fisher-Price termék van, amelyeket 2006 októbere és ez év augusztusa között forgalmaztak. Összesen mintegy 844 000 eladott játékot érint a bevonás, ebből 522 000 darabot az Egyesült Államokban, 322 000-et pedig a világ más országaiban bocsátottak áruba. A világ játéktermelésének 80%-a Kínában készül, ezért a gyártók aggódva tekintenek a közelgő téli ajándékszezon elébe. A hazai hatóságok csak ezután látnak hozzá a raktárkészletek ellenőrzéséhez, de a szóbanforgó játékok állítólag nem kerültek forgalomba Romániában.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Zakariás. A héber Zekarja név latinosított alakjából származik, jelentése: Jahve emlékezik.

NAPKELTE: 6 óra 51 perckor.

NAPNYUGTA: 19 óra 56 perckor.

ÉVFORDULÓK: Szeptember 6-án történt: 1940. II. Károly román király lemondott, utóda I. Mihály lett. Szeptember 6-án született: 1860. Jane Addams Nobel-békedíjas amerikai nőmozgalmi vezető. • 1869. Felix Salten osztrák író. • 1901. Bilicsi Tivadar színész, kiváló művész. • 1903. Kadosa Pál kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész, kiváló művész. • 1904. Keresztury Dezső Széchenyi-díjas író, költő, kritikus, műfordító, irodalomtörténész, akadémikus. • 1906. Luis Federico Leloir Nobel-díjas argentin biokémikus. • 1913. Jordáky Lajos újságíró, történész, szociológus, egyetemi tanár. • 1921. Tamássy Zdenkó Erkel-díjas zeneszerző. Szeptember 6-án halt meg: 1566. II. (Nagy) Szulejmán szultán. • 1868. Szendrey Júlia, Petőfi Sándor özvegye. • 1906. Szalay Károly ügyvéd, politikus. • 1926. Mária Valéria, Ferenc József császár és magyar király és Erzsébet (Sissy) bajor hercegnő legkisebb lánya. • 1961. Gombaszögi Frida színésznő. • 1997. Zsurzs Éva Kossuth-díjas rendező, kiváló művész. • 1998. Akira Kuroszava Oscar-díjas japán filmrendező.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Sorsunk nálunk nagyobb hatalmak kezében van, de jellemünk a magunkéban.

Keresztury Dezső

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

LELKIPÁSZTOROK KÉPZÉSE AZ IFJÚSÁGI MUNKA TERÉN elnevezéssel szerveznek képzést Mákófalván szeptember 12–13. között. A képzés fő célkitűzése: elemezni és visszajelzést adni a lelkipásztoroknak az ifjúsági munka terén meglévő ismereteikre, valamint használható információkat nyújtani nekik jövőbeli munkájukhoz, ugyanakkor serkenteni bennük az igényt az ifjúsági munka terén való továbbképzés iránt. Részcélok: megerősíteni a résztvevőket pozitív tulajdonságaikban; rávilágítani arra, min szükséges változtatni; meglévő példák ismertetése: ifjúsággal foglalkozó szervezetek tevékenységeinek bemutatása (cserkészet, IKE-Karaván, MKT, stb.); útmutatás a bibliaórák hatékony lebonyolításához; útmutatást nyújtani az ifjúsági programok szervezése terén. A képzés megvalósítása érdekében együttműködik a Mákófalvi Református Egyházközség, az Erdélyi IKE és az Areopagus Alapítvány. A képzést támogatja az Erdélyi Református Egyházkerület. A képzés programjában lesznek előadások, fórumbeszélgetés, csoportdinamikai gyakorlatok, műhelymunka, kiértékelés. Érdeklődni a Mákófalvi Református Egyházközség 0264 284 142 vagy 0745 381 372 telefonszámain lehet.

AZ ÖTÉVES BOKRÉTA KULTURÁLIS EGYESÜLET szeptember 7-8-9. között kiállítással, vásárral egybekötött ünnepséget rendez Mákófalván. Szeptember 7-én, pénteken a kézművesek megérkezése, kiállítás berendezése zajlik, 8-án, szombaton 10 órától a résztvevő egyesületek beszámolói, majd előadások: Péntek János, Sebestyén Kálmán, Demény Péter, Sinkó Kallós Katalin, Péntek László, Tőtszegi Tekla, Szalai Ildikó, este ünnepi műsor, fellép a Szarkaláb néptáncegyüttes, a Szomszédnéni Produkciós Iroda, a mákófalviak Csokonai Karnyóné c. darabját adják elő, szólót énekel Kelemen Ferkő. Táncházzal, emléklaposztással végződik a szombat este, vasárnap közös istentisztelet zárja az ünnepséget.

SZÖVETKEZETEK ERDÉLYBEN ÉS EURÓPÁBAN című könyvet mutatják be a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) szervezésében csütörtökön, szeptember 6-án 18 órától a Gaudeamus könyvesboltban (Szentegyház utca 3. szám). A kötetet ismerteti: Nagy Mihály Zoltán történész, hozzászól Somai József felelős szerkesztő, Csetri Elek, Hunyadi Attila és Kiss András szerkesztőbizottsági tagok és társszerzők.

Helyreigazítás: A hétfőn, szeptember 3-án megjelent Egymás megismerésére van szükség című írásunkba sajnálatos módon két hiba csúszott. Az a gondolat, hogy az erdélyi zsidóság a két világháború között élte fénykorát, nem Gidó Attila előadásában, hanem Gyémánt László professzor felszólalásában hangzott el. Ezenkívül, a Pap (Párizs) utcai zsinagóga nem a két világháború között, hanem 1851-ben készült el. Elnézést kérünk.

vissza az elejére


XLI. Kolozsvári Zenei Ősz
A fúga művészete

(2. oldal)

Szeptember 3-án a Diákművelődési Ház koncerttermében Bach hatalmas méretű műve, A fúga művészete tizennegyedszerre hangzott el Kolozsváron, ezúttal a bukaresti George Enescu Filharmónia Kamarazenekarának előadásában, Cristian Mandeal vezényletével.

Walter Kolneder Bach-lexikonját olvasva megtudhatjuk, hogy A fúga művészeteDie Kunst der Fuge – 100 éven át viselte azt a bélyeget, hogy „absztrakt", csak „szemnek való kotta csak „nézni való zene". Ezeknek a spekulációknak a 16 éves gimnazista Wolfgang Graeser vetett véget, – bár nagyzenekari hangszerelésének a Tamás-templomban való első előadásáért négy évet kellett küzdenie – mert „sikerült Bach csodálatos művét az előadhatatlanság egyházi átkától megszabadítania."

A befejezetlenül maradt fúgasorozat alapgondolata: egy téma kifejtése a kontrapunktikus szerkesztés valamennyi lehetőségének segítségével. Arról, hogy a művet milyen hangszeren vagy hangszereken kell megszólaltatni, Bach semmilyen utasítást nem hagyott. A gyakorlatban az orgonán való előadás bizonyult a legmeggyőzőbbnek. Bach eredeti kéziratait Erich Bergel sok évig tanulmányozta, amíg arra az elhatározásra jutott, hogy a befejezetlenül hátrahagyott Die Kunst der Fuge-t zenekarra dolgozza át, szem előtt tartva a mű orgonaszerűségét. Érdekes, hogy az orgonát hallgatva, önkéntelenül arra figyelünk, hogy az mennyire vissza tudja adni a különböző hangszerek hangszínét. A fúga művészetében a Mandeal-vezette kamaraegyüttesnek éppen fordítva, a zenekari hangzás erős orgona-effektusát sikerült megteremtenie, úgy, ahogyan azt Bergel a zenekari feldolgozásban elképzelhette. Bergel érdeme az is, hogy a művet befejezte, és így a teljes fúgasorozatból egészet alkotva egy csodálatos remekművel ajándékozta meg a zeneszerető világot.

A fúga művészete igen nehéz, komplex mű. Az egyazon téma különböző variációira épülő fúgasorozat előadási időtartama egy és fél óra. Technikai-művészi nehézségei és hosszúsága nagy figyelmet követel. Cristian Mandeal karmesteri pálcáját követve a több mint harmincéves, sikerekben gazdag zenei múlttal rendelkező bukaresti kamaraegyüttes rendkívül fegyelmezetten, pontosan, kottahűen játszott.

A fúga művészetét Bach arra szánta, hogy előadója játék közben tanulmányozza, ujjai alól kibontakozva érezze, lássa, hallja csodáit. Néhány közülük Bach leghatásosabb fúgái közé tartozik és koncertterembe való, de elképzelhetetlen, hogy a zeneszerző valaha is gondolt volna a ciklus teljes előadására." – írja Denis Matthews. Szerinte A fúga művészete „ részletekben való megszólaltatásra született." Habár én sajnáltam a mű egységét megszakító szünetet, de végülis rájöttem, hogy a koncentrálást regeneráló szünet az előadás művészi megoldásának javára történt. Ha az első részben a zenekar inkább a technikai precizitásra összpontosított, a második részben már az érzés és az értelem fonódott össze. A kezdeti hangsúlyozott orgonaszerűség végig megmaradt alapvető sajátosságnak. A hegedűk, mélyvonósok szólamai magabiztos, szép tónusú kidolgozást nyertek. A fafúvós gárdából kiemelném a fagottok hibátlan, technikailag alaposan kidolgozott szólamvezetését. A technikai tökéletességre való törekedés mellett a méltóságteljességet, az ünnepélyességet, a bensőséget és a helyenkénti játékos-táncos vidámságot az előadás hangulati értékeiként említhetjük. A teljes fúgasorozat megkoronázásaként csendült fel a hatalmas zárófúga, amelyben szemlecsukva mintha a Mestert hallottuk volna, amint a Tamás-templomban orgonál „egy hosszú élet tapasztalatainak biztonságával." (Denis Matthews)

KULCSÁR GABRIELLA

vissza az elejére


Sógyurma-hangjegy, gyufásdoboz-citera

(2. oldal)

Ahogy a lebarnult, kipirult arcú gyerekek leugráltak az állomásra befutó vonatról – egyenesen várakozó szüleik nyakába –, már kiderült, hogy jól sikerült a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus II. nyári tábora, Algyógyon.

– Gyalog menjünk vagy busszal? – kérdeztem a lányomtól.

– Gyalog! Hogy mesélhessek!

Hazáig megtudtam, hogy mindennap felmentek a fürdőre strandolni, délutánonként sógyurma-hangjegyet, gyufásdoboz-citerát készítettek, kalotaszegi fonást tanultak, festettek a Gyermekszimfóniát hallgatva. Volt strandröpi, lufipukkasztó-verseny, tábortűz. Otthon kipakoltuk a vetélkedőn nyert ajándékokat (van új tolltartó évkezdésre!).

– Szóval éneklésre már nem is jutott idő – állapítottam meg.

Dehogynem! – mutatta lányom a teleírt noteszét, és tényleg, új dallamokat dudorász.

A 30 gyerek között volt olyan, aki egy éve, a kórus megalakulása óta rendszeresen részt vett a próbákon és a fellépéseken, de olyan is, aki most találkozott először Balázs Ágnes karvezetővel, főszervezővel, akinek – és mindenkinek, aki őt munkájában támogatta – köszönjük ezt a szép, zenés hetet!

Müller Katalin

vissza az elejére


Magyar ifjúság Európában-konferencia

(2. oldal)

A Metszés.hu< Egyesület és a Közéletre Nevelésért Alapítvány közös szervezésében 2007. szeptember 7-8-án Kolozsváron kerül sor a Magyar ifjúság Európában – tapasztalatok bentről, kihívások kintről című szakmai konferenciára, a Bethlen Kata Diakóniai Intézetben. (Ponorului u. 1.) A Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek az Európai Unió határainak kitolásával, a régió Európához való „közelebb kerülésével", illetve a határ „másik" oldalára való megérkezéssel új helyzet előtt állnak. Az új helyzetben megszerzett friss tapasztalatok nem minden esetben feleltek meg az elvárásoknak, a kihívások átalakultak. A konferencia célja: az ifjúsági szervezeteket közvetlenül érintő kérdések felvetése és megvitatása, információ átadás, a „jó példák" bemutatása, a kihívásokra való felkészülés megtervezése, közös együttműködési lehetőségek felvázolása és európai szintű együttműködési stratégiák, partnerségek szükségességének hangsúlyozása – kialakítása.

Éppen ezért a konferencia tematikus blokkokból tevődik össze, melyek keretén belül olyan részterületeket szeretnénk kiemelni, amelyek a társadalomtudományi kutatók eredményeitől indulva az ifjúsági szervezetek mindennapos forráshiányáig haladva igyekeznek a felmerülő kérdésekre választ adni.

Szeptember 7., péntek 9:00–9:30 Megnyitó Rauh Edit (Szociális és Munkaügyi Minisztérium, szakállamtitkár), Borbély Károly (Ifjúsági Hatóság, államtitkár) 9:30–12:00 Kormányzat és civil szervezetek Bárdi Nándor (MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet): Kormányzati magyarságpolitikák – váltások az EU csatlakozás tükrében; Garas Ildikó (SzMM Civil Kapcsolatok Osztály): A civil szervezeti és társadalmi egyeztetés modellje; Nagy Péter (Magyar Koalíció Pártja Ifjúsági Csoport): Ifjúság a szlovákiai kormánypolitikában; Ratyis Alice (Románia Képviselőháza): Ifjúsági szervezetek a jogalkotásban;14:00–15:30 Ifjúsági migráció, népesedés, oktatás Kiss Tamás (RMDSZ Demográfiai munkacsoport): Népesedési perspektívák Erdélyben. Hányan leszünk harminc év múlva?; Bauer Béla (Szociális és Munkaügyi Intézet, Gyermek- és Ifjúságkutatási Főosztály): Értékek és trendek az ezredfordulón; Dániel Botond (Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány): Átmenet a képzésből a munkaerőpiacra. Meddig leszünk diákok? 16:00–19:00 Ifjúsági információ, ifjúsági képzés Nagy Zsolt (RMDSZ): Gyorsíts! Információ és internet a kistelepülések-en. E-Magyar Pontok; Baranyi Éva és Bodor Tamás (SZMM Ifjúsági Osztály): Mindenki másképp tudja! Ifjúságsegítő felsőfokú szakképzés, akkreditáció, standardizálás; Jásper András (Diákközéletért Alapítvány): Ne a pofára esés után kérdezz! Oktatásjogi szaktanácsadás internetes portálon – www.diakjog.hu; Verebélyi Attila (LOGO-Mobil Ifjúsági Szolgálat): Iroda nélkül – igény-közelben. Szabadidő-szervezés és az információnyújtás; Varga Zoltán (Areopagus Alapítvány): Kell egy csapat – kell egy tér! Kistelepülések ifjúsági életének erősítése (Kalotaszeg program); Szabó István (Okkal Másokkal Egyesület): Ötletektől a feladatellátásig. Ifjúsági élet Hajdúnánáson;

Szeptember 8., szombat Forrásteremtés és forráskoordináció. Lesz-e több pénz?! 9:00–12:00 Rajnai Gábor (Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai és Fejlesztéspolitikai Osztálya): A határon átnyúló fejlesztéspolitika és támogatáspolitika kapcsolata az EU-s források felhasználásával; Szakál Tibor (Nemzeti Civil Alapprogram): Partnerség a forrásszerzésben. A Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégium támogatáspolitikája; Szőcs Ildikó (Adaptatio): Erdélyi civil szervezetek felkészültsége az uniós támogatások fogadására; Fejsztámer Róbert (Magyarkanizsai Községfejlesztési Információs Központ): Regionális fejlesztés – ifjúsági szemmel, EU pénz nélkül; Erdős Balázs (ESZA Kht.): Magyarországi elektronikus pályázati rendszer.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Vélemény


Globalizációs kór

(3. oldal)

„A szegény és közepes jövedelmű országokban már ma is a krónikus betegségek okozzák a legtöbb bajt. Mégis a fertőző betegségekre fordítják a legnagyobb figyelmet, s ezzel tovább súlyosbítják a jövő nemzedékek terheit" – írja szerkesztőségi elemzésében az Economist, amelyet a Metazin idéz.

Sokan azt hiszik, hogy a szegény országok lakosságát kizárólag a fertőző betegségek tizedelik, a fejlettekét pedig az életmódfüggő bajok: a szívbetegség, a rák és a cukorbaj. Holott mára a krónikus betegségek a fejlődő országok legsúlyosabb egészségügyi problémájává léptek elő.

2005-ben kétszer annyian haltak meg a Földön krónikus betegségekben, mint ragályos megbetegedések következtében. A rák önmagában is több áldozatot szedett, mint a malária, a TBC és az AIDS együttvéve, de még így is kevesebbet, mint a szívbetegségek.

A közepes jövedelmű országok szegényebbjében ugyanazokkal a halálokokkal találkozunk, mint a fejlett országokban. Kínában, Egyiptomban, Jamaikában vagy Sri Lankán egyaránt a krónikus betegségek okozzák az elhalálozások négyötödét. Az a különbség, hogy a krónikus betegségek sokkal nagyobb százalékban ölnek a szegényebb országokban, mint a gazdagabbakban.

A fejlettebb északon egy nemzedéknyi idő alatt megfeleződött a szívbetegségek halálozási arány száma. A szegényebb országokban nem. Kínában százezer lakos közül háromszor-négyszer annyian halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint a nyugati államokban. De a szerencsésebb fejlődő országokban, például Brazíliában is kétszer annyian. Afrika az egyetlen földrész, ahol ma is több áldozatot szednek a ragályok, mint a krónikus betegségek, de előrejelzések szerint ez sem marad így sokáig.

A szegény országok lakói hamarabb kapják meg a krónikus betegségeket, mint a gazdagabbakéi. Ezért hosszabb időn át szenvednek a betegségtől, és ez nagy gazdasági terhet jelent a családnak. 2005-ben a „jóléti betegségekre" visszavezethető haláleseteknek csak egyötödét jegyezték fel jómódú országokban. Ma a civilizációs betegségek a fejlődő világban okoznak több szenvedést.

Hogy miért sebezhetőbbek a szegényebb országok? Először is, mert a legszegényebbekben negyven év alatt 47 évről 63-ra nőtt a születéskor várható élettartam, vagyis elég hosszú az élet ahhoz, hogy sokan betegedjenek meg. Másodszor is, a szegényebb országok lakói sokkal többet dohányoznak, és egészségtelenebbül étkeznek, mint a gazdagokéi. Jövedelmük 6%-át költik dohányra, és közben egyre többen túlsúlyosak.

Ennek ellenére a szegény országok és az ENSZ is a ragályos betegségek leküzdésére összpontosít. Talán mert ezen a téren könnyebb eredményt elérni. Egy embert egyetlen védőoltással meg lehet óvni. A szívbaj és a cukorbaj leküzdéséhez viszont életmódot kell változtatni, a gyógyításra pedig irdatlan összegeket kell költeni. Ráadásul a gyógyítás rendszerint nem azt jelenti, hogy az illető megmenekül, hanem hogy tíz évvel később hal meg. A nyugati országok példája azonban azt mutatja, hogy a krónikus betegségek leküzdésében is látványos eredmények érhetők el. Ha már a betegségeket átvette a fejlődő világ, érdemes lenne átvenni a gyógymódokat is.

(Metazin.hu)

vissza az elejére


Beteg vagy?

(3. oldal)

Rosszul érzed magad? Valami nincs rendben veled? Ne tétovázz, keresd fel háziorvosod, kérj tőle küldő-papírt, és vizsgáltasd ki magad. Az egészséged mindennél fontosabb, ezért használd ki a lehetőséget, és vegyél részt az egészségfelmérő programban, amelynek során megtudhatod, miben szenvedsz, hogyan kezeltesd magad – ehhez hasonló szöveggel reklámozza az egészségügyi minisztérium az országos lakossági egészségfelmérő programját, amelyet tárgyalások, előkészítések, beütemezések és halasztások sorozata után sikerült végre a nyáron beindítani, és amelyről hiába beszéltek sokat, mégsem tudnak eleget sem a végrehajtók, sem az érintettek-érdekeltek.

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy születése hónapjában „meghívót" kézbesít számára a posta, amellyel aztán háziorvosánál kell jelentkezni, a tőle kapott küldőpapír alapján pedig elvégeztetheti a felírt kivizsgálásokat. Ezek azonban messze nem lesznek teljesek, nem nyújthatnak tehát egy alapos képet a személy egészségi állapotáról mindaddig, ameddig az orvosi, laboratóriumi kivizsgálásoknak szűken bele kell férniük a minisztérium által előírt egyénenkénti költségvetésbe. Általános programról lévén szó azonban, mindenképpen nyújt egy „általános" képet az egyénről, testi, szellemi állapotáról. Az elképzelés hasznossága tehát kétségtelen, vitathatatlan, nem szabad, legalábbis kár figyelmen kívül hagyni, nem törődni vele. Sokunk a naposról immár hetesre és évesre nőtt rohanásban legkönnyebben és legkönnyelműbben az egészségünkről vagyunk hajlandók megfeledkezni, nem törődni vele, és elnapoljuk, vagy legújabban inkább „eléveljük" azokat az orvosi kivizsgálásokat is, amelyek rendszeresen és időközönként elvégezve nem csupán hasznosak, hanem sokszor életmentők is lehet(né)nek. Az országos program ugyan nem törődik épp mindennel, de az a kevés, amire kíváncsi, még az is valami, és egyikünknek sem árt tisztában lenni önmagával. Ráadásul azoknak is jelentkezniük kell egy általuk választott háziorvosnál, akik nem biztosítottak, hogy minél teljesebb felmérést lehessen végezni a lakosság egészségi állapotáról. A program egyébként mind a tengeren túl, mind Európa nyugati fejlettebb államaiban már több éve, sőt évtizede megszokott és bevált programmá vált.

A begyűjtött és összesített adatok alapján fel lehet mérni az adott ország lakosságának egészségi problémáit, a túlsúlyosságtól a különböző szervi betegségekig, életviteli szokásokig, és aztán az "országos kórkép" révén hozzákezdhetnek olyan programok kidolgozásához, intézkedések bevezetéséhez és alkalmazásához, amelyek révén ... hát igen, ennél a pontnál akár el is akadhat a gondolatmenet. Mert ki, hol és miben fogja hasznát látni – no, nem az egészségi állapotával történő szembenézésnek, hanem magának a programnak? Hiszen már a kivizsgálás kiírása és elvégeztetése körül is problémákat, hiányosságokat észleltek és fogalmaztak meg a háziorvosok, akiknek egyik észrevétele és sérelme éppen arról szólt, hogy érdemes, sőt hasznos lett volna őket is megkérdezni, tanácsukat, javaslataikat elfogadni a program elkészítésénél. Már az értesítések postai kiküldésénél kiderült a program első lépésének a hibája: hiányos vagy hibás a lakossági nyilvántartás, hiszen elhalálozottakat vagy évek óta külföldre kitelepedett személyeket is felszólítottak a programban való részvételre, ezeknek az eseteknek nagy részét viszont a háziorvosok ismerték, megkérdezésük esetén tudták volna, kiket nem kell hiábavalóan értesíteni (megspórolva az iratok kinyomtatásával, postázásával és kézbesítésével járó kiadásokat). Ugyanakkor az orvos keze „meg van kötve", de a páciens elvárása is korlátozva van azáltal, hogy csupán a programban szereplő orvosi ellenőrzéseket, kivizsgálásokat írhatja fel a háziorvos, de még azok közül is ki kell hagynia a korlátozó, felső határt megszabó árkeret miatt. Ezért sokak által nagyon fontosnak tartott vizsgálatok kimaradnak, mivel programon kívül továbbra is rá lesznek utalva az egyén belátására, elővigyázatosságára, orvosának figyelmességére vagy lelkiismeretére. Ily módon a lakosság egészségének országos felmérésében tulajdonképpen megelégszenek egy nagyon is általános kórképpel, ami nyilvánvalóan kétségbe vonja, hogy bárkit is érdekelne az egyén valós egészségi állapota, és magától adódik a kérdés, hogy akkor mi haszna ennek a mihaszna programnak? Az általánosságot, túlságosan is átlagosságot érzékelteti a programnak az a másik hiányossága, hogy hiányzik belőle a kötelező jelleg: aki akar, elmegy és elvégezteti a kivizsgálásokat, aki nem, hát nem. Ami pedig még rosszabb, hogy aki tud, elmegy kivizsgáltatni magát, aki pedig képtelen rá, hát az kimarad a programból, ha nincs senkije, aki megszervezze, esetleg meg is fizesse számára az otthon történő vérvételt (ennyire csökkentve az amúgy sem teljes kivizsgálási listát).

Ezek után a felmérés, még ha országos is, egyre kevésbé nevezhető általánosnak, no de ki kell várni a végét. Egyszerűbben: nem árt, éppen ezért nézettesse meg mindenki az egészségét. Megnézik és meglátják. Majd meglátják, mi hasznuk származik belőle, de a lehető legjobb egészségben találtassanak a megnézéskor.

ÚJVÁRI ILDIKÓ

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Rendőrökbe botlottak az EMI-sek Nagyszebenben
Tőkés: zaklatták, személyi jogaikban sértették a fiatalokat

(4. oldal)

A nagyváradi Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) a nagyszebeni 3. Európai Ökumenikus Nagygyűlésre tartottak, mikor a városba érkeztük előtt három rendőrautó megállította őket, a hatóságok elkérték irataikat, és magyarázat nélkül bekísérték őket a rendőrségre. A fiatalok magukkal vitték a Királyhágómelléki Református Egyházkerület német és angol nyelvű szórólapjait, hogy felhívják a résztvevők figyelmét a romániai „kirakatökuméniára".

Tegnap délelőtt az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) néhány tagja egy kisbuszban Nagyszebenbe tartott, hogy részt vegyen az ünnepi ökumenikus rendezvényeken. Magukkal vitték a Királyhágómelléki Református Egyházkerület néhány kiadványát, ezeket a gyűlés résztvevői között szándékoztak szétosztani. A vár mellett közlekedési rendőrök intették le és húzatták félre a gépkocsit, amelyet elől-hátul-oldalt azonnal három rendőrautó vett körül. A vezető és az utasok igazoltatása nyomán az egyenruhás közlekedésiek kihívtak néhány civil ruhás hatósági embert. Ezek egyike beült az EMI-sek gépjárművébe, és a rendőrség székhelyére kísérte őket. Ott három órán át tartották, először azzal indokolva az eljárást, hogy a kisbusznak nem volt személyszállítási engedélye. Amikor kiderült, hogy ez a vád tarthatatlan, hiszen személygépkocsiról, nem teherszállító vagy tömegszállító járműről van szó, és ilyen engedély nem is szükséges, akkor kijelentették: a kisbusz sötét oldalsó ablakai miatt gyanús, ezért ellenőrzik. Mind a járművezető, mind az utasok személyi okmányait elkérték, jegyzőkönyvet írtak, amit alá akartak íratni az EMI-sekkel. Ezt ők megtagadták. Eközben a Nagyszebenben tartózkodó magyar egyházfők készen álltak arra, hogy testületileg a rendőrségre menjenek tiltakozni, de végül a fiatalokat kiengedték.

A nagyszebeni rendőrség szóvivője, Luciana Balteş a Szabadság kérdésére elmondta: a sajtó munkatársaitól értesült az incidensről. Tudomása szerint közlekedési rutinellenőrzésről volt szó csupán, a hiányzó személyszállítási engedély okozott gondot. A sötét ablaküvegekre, illetve arra, hogy akkor miért zaklatták a busz utasait is, a szóvivő nem tudott mit mondani. Tény, hogy a napokban, amióta elkezdődött az ökumenikus rendezvény, az országutakon egymást érik a szúrópróba-szerű ellenőrzések.

Lapunk kérdésére Tőkés László királyhágómelléki református püspök elmondta: üldözéses filmbe illő jelenet volt, ahogyan félrehúzták, és körülzárták a kisbuszt. Az eljárás okát firtató kérdésre sokáig csak annyit mondtak, hogy „gond van velük". Hosszasan firtatták, hogy miért jöttek, kik ők, mit akarnak.

Ami a kisbuszt illeti, az a püspök szerint egy, a Lorántffy Zsuzsanna-líceum sportpályájának ügyét támogató unitárius vállalkozó tulajdona. Tőkés László úgy véli: az EMI-tagokat zaklatták, személyi jogaikban sértették. Megakadályozták, hogy mint református és unitárius fiatalok, részt vegyenek az ökumenikus ünnepségen.

A Királyhágómelléki Református Kerület szerkesztőségünkbe közleményt juttatott el, amelyben közli: tudomásukra jutott, hogy a nagyszebeni hatóságok „börtön- és pénzbüntetést" helyeztek kilátásba Tőkés László számára, amennyiben „bojkottálná" az Ökumenikus Nagygyűlést. Az egyházkerület szerint eleve nem bojkottálásról, hanem békés, tiltakozó demonstrációról volt szó a nagyszebeni református templom előtt, amiről a békesség kedvéért utóbb lemondtak, ehelyett szórólappal keresték meg a városban jelenlévő küldöttségek tagjait. Az egyházkerület tiltakozik a hatóságok fenyegetőzése ellen, amely szerintük egyazon sorba illenek a Nagyrománia Párt (PRM), illetve a Román Ortodox Egyház képviselőinek a Tőkés László püspök és munkatársai ellen irányuló törvényhatósági zaklatásaival.

ERCSEY-RAVASZ FERENC

vissza az elejére


Hrebenciuc ismét elemében:PNL-PSD kormány 6 évre

(4. oldal)

Máris elkezdődtek a kulisszák mögötti egyezkedések a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberálisok között a Mircea Geoană által meglobogtatott bizalmatlansági indítványról. Bár a szociáldemokrata pártelnök folyamatosan azt nyilatkozza: kitart kezdeményezése mellett, a jelek szerint a PSD keresi a visszavonulási lehetőséget. Bukaresti tudósítások szerint a mindenkori nagy kártyakeverő, Viorel Hrebenciuc felajánlotta Tăriceanuéknak, hogy lebeszéli Mircea Geoanăt a bizalmatlansági indítványról, amely könnyen a kormány bukását eredményezhetné, amennyiben a liberálisok elkötelezik magukat hosszú távra egy PNL-PSD kormány mellett. Eszerint a 2008 őszén esedékes parlamenti választásokat elhalasztják 2009 tavaszára, addig pedig liberális-demokrata kormány vezetné az országot. A partnerség megmaradna a 2009–2013 időszakra is, ha a két párt összefog, akkor a következő hat évben ketten osztozhatnak a tárcákon.

Hrebenciuc elképzelései nem örvendenek osztatlan sikernek, a szociáldemokraták megosztottak a párt koalíciós stratégiáját illetően: egyesek helyeslik a PNL-vel való kiegyezést, mások – mindenekelőtt a Kolozsvári Csoport – a demokratákkal való szövetséget látják üdvözítőbbnek.

Tegnap elhangzott nyilatkozataikban azonban mind a liberálisok, mind a demokraták hevesen tiltakoztak mindenféle PSD-vel tervezett együttműködés ellen.

vissza az elejére


Vége a „barátságnak"?

(4. oldal)

Zsarolással vádolja a Konzervatív Párt (PC) az RMDSZ-t. A szövetség azt kéri: vonják vissza tervezetüket, miszerint a román nyelvet egyazon tankönyv szerint oktassák minden diáknak, a más etnikumhoz tartozó gyerekeknek pedig tartsanak az első osztály előtt felkészítő évet. „Javaslatunk kiváltotta az RMDSZ elégedetlenségét, felszólítottak, hogy mondjunk le kezdeményezésükről, ha azt akarjuk, hogy a szövetség támogassa a törvénytervezeteiket" – áll a PC közleményében.

Markó Béla tegnap felháborodásának adott hangot: miután kedden megegyeztek a PC-vel különböző kezdeményezéseik támogatásában, másnap ezek „sunyin" magyarellenes törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentbe.

vissza az elejére


Erdő bíboros nyitotta meg az ökumenikus nagygyűlést

(4. oldal)

A keresztény önazonosság, az európai értékrend és az egyházak közötti építő párbeszéd gondolatának jegyében kezdődött meg szerdán Nagyszebenben a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlés, amelyet főszervezőként Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke és Jean-Arnold de Clermont, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöke nyitott meg.

A háromnapos találkozón 2500 katolikus, protestáns és ortodox egyházi képviselő vallja meg hitét, állást foglalva az európai nemzetek megbékélése és együttműködése mellett a keresztény értékrend és életforma szellemében.

Ebből az alkalomból az erdélyi városba érkezett számos magas rangú egyházi személyiség, köztük I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és III. Gregoriosz damaszkuszi görög-melkita rítusú katolikus pátriárka. XVI. Benedek pápa üzenetét Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnöke tolmácsolta a résztvevőknek.

A tanácskozás meghívottjai között szerepel Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Papp Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Jakubinyi György római katolikus érsek és Adorjáni Dezső evangélikus püspök. A rangosabb világi vendégek között van José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Traian Băsescu államfő és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök is.

Szerdán az egység, a lelkiség és a tanúságtétel lesz a fő téma, csütörtökön Európa, a vallások és a migráció kérdését vizsgálják meg a résztvevők, pénteken pedig a teremtés, az igazságosság és a béke lesz a fő gondolat.

A küldötteket Klaus Johannis, Nagyszeben szász polgármestere köszöntötte, ugyancsak üdvözlő beszédet mondott Josip Bozanic zágrábi érsek, a CCEE alelnöke és Jakubinyi György érsek. Szólt a küldöttekhez Daniel moldvai metropolita, Ioan Robu érsek, a román katolikus püspöki kar elnöke, Kirill metropolita, az orosz ortodox egyház külügyeinek irányítója, Wolfgang Huber püspök, a németországi evangélikus egyház elnöke. A pápai üzeneten kívül Rowan Williams canterbury érsek üzenete is elhangzott.

Tőkés László püspök nem vesz részt a nagyszebeni eseményen, az általa vezetett Királyhágómelléki Református Egyház (KREK) alacsonyabb szinten van jelen.

Számos furcsaság és megmagyarázhatatlan esemény érte Nagyszebenben a III. Ökumenikus Nagygyűlésen részvevő magyar református delegációt – közölte Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház (MRE) szóvivője szerdán az MTI-vel. A kedden kezdődött rendezvény szervezői nehezményezték, hogy a magyar tánccsoport a megnyitón hosszabb műsort adott a betervezettnél – mondta el Csoma Áron, hozzátéve: „ez természetesen nem volt igaz, az egész esemény közel egy órával volt hosszabb a szervezés hiányosságaiból adódóan".

„Az, hogy a magyar delegáltak szállásával sem volt minden rendben, talán jelentéktelen dolognak tűnik, de az a tény, hogy a megnyitót követő ünnepi fogadásra egyetlen magyar református delegáltat sem hívtak meg, több mint véletlen" – fogalmazott.

Csoma Áron elmondta: az egyház kommunikációs szolgálatának helyszínen tartózkodó munkatársát Pap Géza, az erdélyi egyházkerület püspöke arról tájékoztatta, hogy a szerda délelőtti köszöntésen a román államelnök jelenlétében éppen csak román nyelvre nem fordították köszöntő szavait.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Körkép


Agrárképzés fiataloknak külföldön

(5. oldal)

Újabb mezőgazdasági képzést hirdet a Gyulafehérvári Caritas gyergyószentmiklósi Mezőgazdasági Részlege és a Szent Benedek Tanulmányi Ház. A képzés keretében német-nyelvtanfolyamon és nyugati mezőgazdasági képzésen vehetnek részt az érdeklődők. A képzés 12 hetes (360 órás) intenzív nyelvtanfolyammal kezdődik németországi tanárok irányításával és egy, az unióban is elismert mezőgazdasági kurzus elvégzésével. A férfi résztvevők ezután több hónapig mezőgazdasági farmokon gyakorlatozhatnak Svájcban vagy Németországban. A lányok négy hónapos háziasszonyképzőn vehetnek részt Svájcban, vagy lehetőséget kapnak német nyelvtudásuk elmélyítésére Au-pair program keretében, németországi katolikus szervezetek által biztosított családoknál.

A most kezdődő képzésre 20–30 év közötti, gépkocsivezetői jogosítvánnyal rendelkező fiatalok jelentkezhetnek, felekezettől függetlenül. Az anyagi hozzájárulás személyenként napi 20 lej, ezért szállást és napi három étkezést biztosítanak. A költségek többi részét a szervezők pályázatokból fedezik.

A gyergyószentmiklósi Caritas Mezőgazdasági Részlege által szervezett, és 14 év alatt jól bejáratott svájci és németországi mezőgazdasági képzéseken eddig több mint 1750 fiatal vett részt.

Az Apáczai Közalapítvány támogatásával megszervezett állattenyésztő és növénytermesztő mezőgazdász-képzésen korhatár nélkül felnőtt gazdák is részt vehetnek. 12 hetes képzés végén a résztvevők olyan oklevelet kapnak, amely nélkül nem indítható mezőgazdasággal foglalkozó családi vagy egyéni vállalkozás, nem árusíthatók a termékek, és uniós pályázatokon sem vehetnek részt. Az oklevélt elismerik az Európai Unió országaiban. Ez a képzés ingyenes, a beiratkozási díj (20 lej), valamint az oklevél kiállításánál fizetendő 40 lej kivételével.

Bővebb felvilágosítás a 0266-365000, 0266-364374, 0266 364726, 0741-131026 és 0740-264092 telefonszámokon, valamint e-mail címen. Jelentkezési határidő: 2007. szeptember 10.

vissza az elejére


NYÍLIK A TEXIMP BEMUTATÓTEREM

(5. oldal)

25. születésnapját ünnepli a svájci Teximp vállalat, amely ma Kolozsváron, pontosabban Szász fenes határában is megnyitja technológiai központját. A szerszámgépeket forgalmazó cég egyes német, japán, svájci márkák kizárólagos forgalmazója.

vissza az elejére


Előnyös körülményeket biztosít a BBTE a kettős szakosodásra
Nem lanyhult a két diplomát megszerezni vágyók száma

(5. oldal)

A szeptember elsején 20 297-es számmal elfogadott határozat szerint a második szakot végző diákok – amúgy jelentős tételű – évi tandíja 50–85 százalékkal csökkenhet attól függően, hogy az első szakot hol végzik. Így az eredetileg 2000 lejes költség 300–1000 lejre „zsugorodik". Ugyanakkor a diákok bizonyos tantárgyak kreditpontjait is elismertethetik a második szakon. Továbbá előterjesztették az opcionális órák összevonását is, erről a napokban külön rendeletet dolgoznak ki. Ez főleg a testnevelés és az angolnyelv órákra vonatkozna, hiszen e két tantárgy minden szak tanrendjében szerepel. – Ha nem ugyanaz a nyelvtanára a két szaknak, elég lesz majd csak az egyikre járni – tudtuk meg Magyari Tivadartól, a BBTE magyar tagozat-vezető rektorhelyettesétől, aki is hozzátette, hogy az anyagi könnyítés akkor is érvényes, ha a diák az egyik szakot románul, a másikat pedig magyarul végzi.

Annak ellenére, hogy ez a határozat nagyon sokat könnyít a diákok szempontjából, még mindig csak a megfelelően párosított szakok esetén jut érvényre igazán. Hogy mi a jó párosítás, az egyéni érdeklődéstől, tudástól, tehetségtől és tehetősségtől függ. Viszont találunk érdekes, kissé furcsának tűnő lehetséges párosításokat, mint például a fizika és média szak, a néprajz és a turizmus stb – ezen szakok esetében csak az anyagi könnyítés jut érvényre, az órák összevonását nemigen lehet megvalósítani.

Bár eddig is sokan jártak két szakra, manapság ez a tendencia mintha megnövekedett volna. Különbség van viszont az eleve páros szakok (pl. angol-magyar) és a párosított szakok között, amelyeket magunk választunk. A diákok elmondása szerint jó dolog két szakot végezni párhuzamosan, mert így időt lehet megspórolni és két diplomával a kézben már másak az elhelyezkedési lehetőségek. Persze negatív és pozitív oldala is van az ilyennemű gyors és hatékony tanulásnak: időhiány, túlzsúfolt órarend, álmatlan éjszakák, ugyanakkor szélesebb látókör, több tapasztalat, bővebb ismeretek.

A kettős szakosodást illetően különben már nem ritka, ha a BBTE és a Sapientia egy-egy szakját „párosítják" az egyetemisták. Habár ez a határozat erre az esetre nem vonatkozik, mivel a Sapientia nem akkreditált és nem állami egyetem, ennek ellenére egyre több diák próbálkozik fél lábbal a Sapientia karain, fél lábbal pedig a BBTE-n tanulni.

TÖTSZEGI ORSOLYA

vissza az elejére


Kifogások a tanügyi törvénytervezetek ellen

(5. oldal)

–Nem csak Románia, hanem Európa egészére jellemző a tanügyi rendszer reformálása, melynek során elég merész elképzelések körvonalazódnak – közölte Andrei Marga, a BBTE akadémiai tanácsának elnöke a szerdai sajtótájékoztatón, majd néhány, a kormányt bíráló megjegyzése után rátért az oktatási törvénytervezetek rövid értékelésére. – A jelenleg közvitára bocsátott oktatási törvénytervezetek szakmaiatlanságról árulkodnak. Csak azért lenne érdemes ezekkel foglalkozni, nehogy elfogadják, mert ennek nagyon rossz következményei lennének, és Románia még nagyobb elszigetelődéséhez vezetnének – magyarázta az ex-tanügyminiszter, majd a nyolcadikosok szakaszzáró vizsgáinak az egységes félévi dolgozatokkal való helyettesítését említette, mint a szakmaiatlanság egyik megnyilvánulását. Elmondását azzal indokolta, hogy sehol Európában nem találkozott ilyesmivel, másrészt „meg kell szokni, hogy komoly vizsgákon adunk számot az elsajátított ismereteinkről", mondta. Ezenkívül úgy vélte: ez a lépés csupán demagógia, amellyel csak szavazatszerzésre összpontosít a jelenlegi dilettáns kormány.

(N.-H. D.)

vissza az elejére


További újdonságok az egyetemen

(5. oldal)

A BBTE vezetőségének egyik legfontosabb törekvése, hogy bekerüljön a világ első ötszáz egyeteme közé – tájékoztatott Andrei Marga, az akadémiai tanács elnöke, aki szerint a BBTE az egyetemek világranglistáján az 1600–2000-es csoportban található. Céljuk elérése érdekében a felsőoktatási intézmény vezetősége kijelentette: fokozottabb figyelmet fordítanak a mérnöki képzésre – biológia, biotechnológia, fizika, kémia, informatika stb. terén –, ezért a jelzett karokon több új szakot indítanak. Nicolae Bocşan rektor örömmel nyugtázta, hogy idén a most sikerrel felvételizettek száma meghaladta a 12 ezret, ezekből 2000-re tehető a magyar diákok száma. A szeptemberi felvételi után ez a szám még nagyobb lesz.

A rektor említést tett az infrastrukturális beruházások helyzetéről, így a két épülő campusról, valamint a diákbentlakások korszerűsítéséről: idén befejeződnek a hőszigetelési munkálatok, a közel 5000 diákot befogadó bentlakás-együttes pedig teljesen felújított bútorzattal, megújított külsővel várja majd lakóit.

–A BBTE „eladható" ismereteket biztosít hallgatóinak – kezdte beszédét Szamosközy István, az akadémiai tanács alelnöke, dékánhelyettes, aki szerint a BBTE azért tartozik a keresett felsőoktatási intézmények közé, mivel képes volt a megújulásra, és a munkaerő-piaci kínálat pontos felmérésére alapozva alakította ki a szakjait. – A BBTE továbbra is vonzó továbbtanulási célpont az érettségizettek számára, ez pedig az egyetem minőségéért kezeskedik – vélte az alelnök.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Szilágyperecsen
Falunap óriáshagymával

(5. oldal)

Hagymaemlékművet lepleznek le Szilágyperecsenben az idei falunapokon, szeptember 8–9-én, amelyeken gazdag program várja az érdeklődőket.

Szombaton 10 órakor fogadják a vendégeket a polgármesteri hivatalban, majd a zöldségtermesztés jelenére és jövőjére vonatkozó előadások következnek. 12.30-kor díszpolgár-avatással folytatódik a program, 15.30-kor pedig, a mazsorettcsoport előadása után, leleplezik a hagymaemlékművet, majd a világ leghosszabb hagymakoszorújával megkísérelik a Guinnes Rekordot. 16 órától szilágysági néptánccsoportok lépnek fel (krasznai Bokréta, szilágycsehi Berekenye, zilahi Meseşul, bikácai Măgura).

20 órától operettelőadásra várják a műfaj szerelmeseit a nagyváradi Szigligeti Ede társulat művészei, majd Régi mániám címmel Meleg Attila művész zenés összeállítását tekinthetik meg. A nap diszkóval és bállal zárul.

Vasárnap reggel 10.30-tól ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban, majd 12 órakor emlékműkoszorúzás lesz.

14.30-tól Ioan Selesi zenés-humoros összeállítással kedveskedik az érdeklődőknek, 16 órától pedig kezdőnek a könnyűzenei koncertek (Tini Dance Center, Mohácsi Brigitta, Amazon Ász, Lucasso, Insect, New Effect, Kredenc), amelyeket 22.30-kor a tűzijáték zár. A nap és a rendezvénysorozat az ezt követő bállal zárul.

JÓZSA LÁSZLÓ

vissza az elejére


Kirakatban a környezetvédelem

(5. oldal)

Tegnap az Expo Transilvania Rt. kiállítási csarnokában megnyílt a X. Eco Life–Eco Zone Nemzetközi Környezetvédelmi Vásár. A rendezvény társszervezői a Kolozs Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magran Kft., együttműködői pedig a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Mezőgazdasági- és Állatorvosi Egyetem, a Műszaki Egyetem, valamint a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség.

A négynapos vásáron 72 hazai, német és olasz cég több mint 2000 négyzetméteren mutatja be kínálatát: hulladékmenedzselést, víz-, levegő- és talajminőség-megőrzési technológiákat, zöldövezetek megalkotására és felügyeletére vonatkozó eljárásokat, emberi települések fejlesztési koncepcióit, szaktanácsadást stb.

A megnyitón felszólalók közül Ioan Avram expoigazgató tapintott rá a lényegre: az utóbbi három év hasonló rendezvényei azt tükrözik, hogy ebben az országban is megmozdult valami, és a környezetvédelem terén már lehet beszélni a szemléletváltás kezdetéről. Amire különben, EU-tagként, igen szigorú előírások kötelezik Romániát.

A kiállítás csütörtökön és pénteken 10–18, szombaton pedig 10–16 óra között látogatható.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Tízéves a Csemete Óvoda

(5. oldal)

A Csemete Óvoda tízéves jubileumára, az új épület felavatására és ünnepélyes tanévnyitóra kerül sor szeptember 15-én, szombaton 12 órakor az óvoda székhelyén, a Párizs utca 13. szám alatt, rossz idő esetén a Kétágú templomban (Magyar/21 Dec. 1989 u. 39. szám).

Az ünnepség 12 órakor kezdődik rövid bevezető áhítattal, megnyitó beszéddel és köszöntésekkel, különböző gyermek-programokkal, majd svédasztalos fogadás következik. Este hat órától az Alsóvárosi Kétágú Református templomban a jubileum alkalmából ünnepi istentiszteletet tartanak, amit zongora- és orgonakoncert követ.

Részvételi szándékukat és azt, hogy hányan tudnak személyesen megörvendeztetni, legyenek szívesek jelezni az alábbi elérhetőségen: e-mail cím: , mobil: +40-745-518041, telefon és fax: +40-264-594928, cím: str. Paris nr. 13. 400161 Kolozsvár.

Köszönjük, hogy eddig is támogattak imádságaikkal és adományaikkal. Az építkezés három éve alatt többször is megtapasztaltuk Isten gondoskodó, minden elvárásunkat meghaladó kegyelmét.

Szeretettel várjuk, hogy tiszteljenek meg jelenlétükkel és együtt örvendezhessünk csemetéinkkel Isten nagyságos dolgain.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

Egy fiatal házaspár első veszekedése után a fiatalasszony hazamegy a szüleihez panaszkodni. Apja vigasztalja:
– Kislányom, azért nem minden férfi semmirekellő.
– De apu, minden férfi csak egy dologhoz ért!
Erre az anya közbeszól:
– Ez igaz, de gondolj bele, milyen gyakran kell párhuzamosan beparkolnod az autóval!

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Férj és férj – amerikai. Vetítés. 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel: 14 és 23 órától.

MŰVÉSZ – A gazdatest – koreai. Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel 17 órától. Parfüm: Egy gyilkos története – német. Vetítés: 22 órától.

GYŐZELEM – Férjhez mész – Mert azt mondtam – amerikai. Vetítés: 16, 18, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – A tíz csapás – amerikai. Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – The Condemned – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó – amerikai. Vetítés: aug. 31–szept. 2.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Harry Potter és a Főnix Rendje – amerikai. Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22.15 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Faterok motorok – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

Ma, szeptember 6-án du. 6 órától a Flauto Dolce régizene-együttes hangversenye a Bánffy-palota Tonitza-termében. Közreműködik Mihaela Maxim szoprán. Műsoron: Th, Morley- és Cl. Monteverdi-művek.

Szeptember 7-én du. 6 órától az Ad Libitum vonósnégyes hangversenye a Bánffy-palota Tonitza termében. Műsoron: J. Haydn-, H. Wolf- és Bartók-kamaraművek.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Szeptember 5., szerda

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,24/3,32

2,37/2,45

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. Izlazului 14. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (szeptember 6., csütörtök)
1 euró = 3,3238 lej, 1 USD = 2,4462 lej, 100 magyar forint = 1,3015 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS
vissza az elejére


ÁLLÁS

(7. oldal)

Felvételre keresünk magyarul beszélő, CNC programozó ismeretekkel rendelkező gépészmérnököt, CNC fémforgácsolókat magyarországi munkára. Szállás biztosított, bérezés megállapodás szerint. Tel: 0036/48–569–263.

A PÓLUS bevásárlóközpontban októberben nyíló zokni-fehérnemű üzletünkbe kedves, segítőkész, csapatban szívesen dolgozó eladónőt keresünk. Elvárások: érettségi, eladási tapasztalat. Számítógépes tapasztalat előnyt jelent. Fényképes önéletrajzot az alábbi címre várunk, augusztusban 14–18 óra között, szeptemberben 10–18 óra között. Siesta-Shoss cipőüzlet, Moţilor 43. Tel./fax: 598-844; e-mail:

Telekommunikációs cég magyar nyelvtudású munkatársakat keres. Az önéletrajzokat a következő címre várjuk:

PÓLUS CENTERBEN nyíló dohány-ajándék üzletbe alkalmazunk eladónőket. Elvárásaink: érettségi, kereskedelmi tapasztalat. Fényképes önéletrajzokat a 0264-594302, faxszámra, illetve a címre várjuk.

Vidéki panzióba gondnokot keresünk. Érdeklődni: 0745-634377-es vagy 0745-840005-ös telefonszámokon. (0020)

vissza az elejére


SZOLGÁLTATÁS

(7. oldal)

Zongorahangolás, javítás. Telefon: 0742-932923. (0024)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(7. oldal)

Kiadó két szoba, konyha, fürdőszoba háznál négy diáknak. Telefon: 0742-053927; 0745-858092. (0017)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(7. oldal)

Szomorúan emlékezünk a sokak által jól ismert
MUZSNAY MAGDÁRA,
aki három évvel ezelőtt, szeptember 9-én örökre eltávozott közülünk. BÁNATOS TESTVÉREI CSALÁDJAIKKAL. (0015)

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Nemzetközi válogatott torna Kolozsvárott

(8. oldal)

Az Európa-bajnokságra készülő román női válogatott csütörtöktől szombatig az Omnilogic Nemzetközi Torna elnevezésű küzdelemsorozaton vesz részt. Az eseménynek a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnok ad otthont.

Az előzetes sajtótájékoztatón a válogatott menedzsere, Gabriel Boriga, a sérülés és gyermekszülés után visszatért csapatkapitány Brosovszky-Boriga Mónika, a kolozsvári születésű Florina Paşcalău és a francia Marc Silvert szövetségi kapitány vett részt. A felkészülési sorozat utolsó előtti állomása ez a torna, előzőleg Brassóban, Temesvárott majd Szlovákiában edzőtáborozott a csapat, az alapozás során barátságos mérkőzést játszott Bulgária, Szlovénia, Finnország, valamint Szlovákia és Izrael csapatával. A kolozsvári tornán Horvátország, Görögország valamint az Aradi BC ICIM együttese vesz részt. Az utolsó felkészülési mérkőzéseket a görögországi Szamosz szigeten a házigazdákkal, valamint Fehéroroszországgal és Törökországgal vívják.

A kolozsvári torna műsora:

Szeptember 6., 17 óra: Görögország–Aradi BC ICIM; 19 óra: Románia–Horvátország.

Szeptember 7., 17 óra: Horvátország– Görögország; 19 óra: Románia–BC ICIM.

Szeptember 8., 10.30 óra: BC ICIM–Horvátország; 12.30 óra: Románia–Görögország.

P. J. A.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
FFHS: a Steaua a legjobb román csapat

(8. oldal)

A dobogón semmi változás nem történt a Labdarúgás Statisztikájával Foglalkozó Nemzetközi Intézet, az IFFHS által készített augusztusi klubvilágranglistán. Vezet a Bukaresti Steaua BL csoportbeli ellenfele, a spanyol FC Sevilla az angol Chelsea és a brazil Santos előtt.

A román katonacsapat a legjobb a rangsorban, a Ghencea úti csapat az 52. helyen áll, ez a múlt havi helyezéséhez képest 41 pozíciós előrelépést jelent. A Bukarest Rapid az 56., a Bukaresti Dinamó a 78., a Galaci Oţelul a 154., a Besztercei Glória és a Temesvári Politechnika Ştiinţa a 294., míg a Kolozsvári CFR 1907 a 330. helyen található a 350-es listán.

Az első magyar együttest a 257. helyen találjuk, a bajnok Debreceni VSC TEVA 33 helyet lépett előre. Rajta kívül viszont csak a Magyar Kupa győztes Budapesti Honvéd tagjai a mezőnynek, a Honvéd a 263. helyen áll.

A világranglista élmezőnye, a magyar és román csapatok helyezése (zárójelben az előző havi helyezés): 1. (1.) FC Sevilla (spanyol) 303 pont, 2. (2.) Chelsea London (angol) 291, 3. (3.) FC Santos (brazil) 284, 4. (4.) Boca Juniors (argentin) 270, 5. (6.) Manchester United (angol) 266, 6. (7.) Colo Colo (chilei) 263, 7. (5.) AC Milan (olasz) és (9.) FC Liverpool (angol) 247, 9. (8.) AS Róma (olasz) 242, 10. (10.) Milánói Internazionale (olasz) 235, ..., 52. (93.) BUKARESTI STEAUA 148,5, ..., 56. (48.) BUKARESTI RAPID 145,5, ..., 78. (52.) BUKARESTI DINAMÓ 131, ..., 154. (177.) GALACI OŢELUL 93, ..., 257. (290.) DEBRECENI VSC-TEVA 73,5, ..., 263. (389.) BUDAPESTI HONVÉD 72,5, ..., 294. (322.) BESZTERCEI GLÓ-RIA és (270.) TEMESVÁRI POLI-TECHNIKA ŞTIINŢA 69,5–69,5, ..., 330. (389.) KOLOZSVÁRI CFR 1907 64,5.

vissza az elejére


Zenga a Dinamó edzője

(8. oldal)

Visszatér Romániába az olasz labdarúgó-válogatott volt legendás kapusa, Walter Zenga, aki szerdán két évre szóló megállapodást kötött a bajnok Bukaresti Dinamó irányítóival az ő vezető-edzői posztját illetően. Zenga a bajnoki vereség után lemondott Mircea Rednicet váltja.

„Minden részletben megállapodtunk, így a következő két idényben Zenga irányítja a csapatot" – mondta a fővárosi klub elnöke, Nicolae Badea. Hozzátette: a szakember elé két alapvető célt tűztek ki, a bajnoki cím megvédését és hogy a gárda kvalifikálja magát az UEFA-kupa csoportszakaszába.

Az 58-szoros válogatott Zenga korábban már dolgozott Romániában, a Bukaresti Naţional és a Bukaresti Steaua csapatánál. Az egykori hálóőr egy szezonban várhatóan 175 ezer eurót kap.

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
Kolozsvári éremeső

(8. oldal)

Nagyszerű eredményekkel tértek haza a kolozsvári sportolók a három napon át tartó országos bajnokságot és Latin Országok Kupáját vendégül látó Gyulafehérvárról. Irigykedve néztük a megnyitót a várban, mivel egy olyan város, ahol nem volt hagyománya a tájfutásnak, képes volt mindent megmozgatni egy sikeres rendezvény érdekében. Középkori katonai öltözetű szakasz és zenekar vezette a nemzeti zászlók után felvonuló belga, olasz, spanyol, portugál és román válogatott sportolókat, majd a megyék táblái után felsorakozott többi résztvevőt. Az ünnepi beszédek befejeztével három ágyúdörgés nyitotta meg a versenysorozatot.

Az első napi középtáv döntőt 25 km-re a várostól Szászorbón (Gărbován) rendezték, ahol megszülettek az első kolozsvári jelentősebb eredmények.

A második napi váltó bajnokságon volt az első meglepetés. Az izgalom a tetőfokára hágott, amikor a video (fordító) pontnál feltűnt a 21 éves korosztályú női váltóból Gáll Enikő a Compass harmadik tagja, aki a negyedik pontnál beérte a nyertesnek várt krajovai versenyzőt, aki tíz perc előnnyel indult előtte. A befutó utolsó métereit együtt tették meg a boldog váltó tagjai: Zsigmond Erika, Mihály Gyöngyi és Gáll Enikő. A Transilva Sportklub tagjaival közösen ünnepelték a 21 éves fiú váltó tagjait, hiszen Bogya Tamás 18 másodperccel a krajovai váltót megelőzve győzelemre vitte csapattársait, Fey Sándort és Nick Ducát, így kettős kolozsvári sikert könyvelhettünk el. Az örömbe üröm is vegyült, mert a még kint levő versenyzők orra elől leszerelték a kihelyezett ellenőrző pontokat.

A váltóverseny további eredményei: ezüstérmes a Transilva 18 éves fiúváltó (Tőkés Attila, Tőkés Csongor, György Szabolcs) és a 135 éves – nem tévedés, a korosztály ezúttal a váltó tagjainak összesített minimális életkorát jelenti – Kolozsvár

vissza az elejére


TENISZ
Szávayék elődöntősök

(8. oldal)

A magyar Szávay Ágnes – oldalán a cseh Vladimira Uhlirovával – bejutott az elődöntőbe az amerikai nyílt teniszbajnokság párosversenyében. A 14. helyen kiemelt magyar–cseh duó a legjobb nyolc között a Stephanie Foretz–Jaroszlava Svedova francia, orosz kettőst győzte le 3:6, 6:3, 6:3 arányban.

Az egyesben is a nyolc között szereplő magyar kiválóság és partnere viszonylag simán bukta el az első szettet, ám a másodikat már jóval kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel hozta. A mindent eldöntő szettet nagyszerűen kezdték Szávayék, hiszen először nyerték saját adogatójátékukat, majd break-eltek, és ismét hozták a magukét (3:0). A hatodik játék rendkívüli izgalmakat hozott: mindkét duónak többször is volt esélye ezt megnyerni, végül Szávayéknak sikerült, és ezzel el is döntötték az összecsapást. A fináléba kerülésért az 5. kiemelt Csan Jüng-csan, Csia Jüng-csuang tajvani, duóval találkoznak.

Grand Slam-torna elődöntőjében magyar játékos utoljára 2003-ban szerepelt: akkor Mandula Petra az ausztrál nyílt teniszbajnokság párosküzdelmeiben az olasz Emanuelle Gagliardi oldalán játszhatott a fináléba kerülésért, de vereséget szenvedtek.

Nagy meglepetésre a második helyen kiemelt spanyol Rafael Nadal kiesett a férfi egyes nyolcaddöntőjében. A spanyol sztár honfitársától, David Ferrertől (15.) kapott ki négy játszmában, 3 óra 28 perces csata után.

A nők versenyében elsőként a világranglista-vezető belga Justine Henin jutott be az elődöntőbe, miután magabiztosan 7:6 (3), 6:1-re legyőzte Serena Williamst.

Eredmények:

Férfi egyes, nyolcaddöntő: Juan Ignazio Chela (argentin, 20.)–Stanislas Wawrinka (svájci) 4:6, 6:2, 7:6 (6), 1:6, 6:4; David Ferrer (spanyol, 15.)–Nadal (spanyol, 2.) 6:7 (3), 6:4, 7:6 (4), 6:2; Novak Djokovics (szerb, 3.)–Juan Monaco (argentin, 23.) 7:5, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:1; Carlos Moyá (spanyol, 17.)–Ernests Gulbis (lett) 7:5, 6:2, 6:7 (5), 6:4.

váltó (Dumitru Cioban – Szászfenesi Dudu, Pavel Gligor – Akarat, Tőkés Árpád – Transilva). Bronzérmes a 14 éves leányváltó (Mátyás Réka, Kristály Imola, Mátyás Eszter) a Transilvától és a 14-es Transilva fiúváltó (Prezenszky Tamás, Andrada Derveşteanu – a szabályzat megengedi, hogy egy lány is tagja legyen a váltónak, Sipos Endre)

A sprintversenyt a város központi parkjában rendezték a szombat délutáni sziesztázók és fényképezkedő lakodalmas menetek között rohangálva. Egyik néző be is kiabált: „nincs radar, lehet gyorsabban szalad-ni."

A parkverseny eredményei:

Aranyérem: Andrada Derveş-teanu (14), ezüstérem: Kristály Imola (14), Sipos Endre (14), Bogya Tamás (21), Fey Sándor (40) – mindannyian Transilva, Göbl Edmund (55) Compass; bronzérem: Mihály Gyöngyi (21) –Compass.

A Latin Országok Kupáját Olaszország nyerte 70 ponttal, Románia második 65-tel, a további sorrend: 3. Spanyolország 63, 4. Portugália 43, 5. Belgium 39.

Mindhárom távon arany-érmes lett Fey Klára (55 éves korcsoport) Transilva.

A 12–14 évesek kétnapi verseny összesített érmesei: arany-érem Kristály Imola (12); ezüst-érem Andrada Derveşteanu (14); Sipos Endre (14) –mindhárman a Transilva versenyzői.

További eredmények:

Aranyérmesek: hosszútávon György Szabolcs (16), Fey Sándor (35), Kuszálik János (60), David Căpraş (65) – mindannyian Transilva, Göbl Edmund (55) – Compass.

Ezüstérmesek, közép- és hosszútávon: Szőcs Sándor (70) – Compass, Dumitru Cioban (60) – Szászfenesi Dudu; középtávon: György Szabolcs (16) – Transilva, hosszútávon: Sellei Szilárd (35) – Compass.

Bronzérmesek: Kornreich Tibor (60) és Májai Ferenc (70) – mindkettő Compass.

Közép és hosszútávon arany-érmesek: Bogya Tamás (21) – Akarat-Transilva, Gligor Pavel (40) – Akarat, Tőkés Árpád (45), Constantin Rusu (70) – mindkettő Transilva.

M. F.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András