Egyre több üzlet költözik el a bevásárlóközpontokba
Mátis: Természetes folyamat a cégek migrációja

(1. oldal)

Szervusz! Elköltözünk a Pólusba. Találkozunk ott!

Tizenhét évvel a rendszerváltás után Kolozsvár lakói – persze, egyelőre csak a tehetősebbek – is megtapasztalhatták a bevásárlóközpontokban való beszerzés örömét és újszerűségét. S ha eddig az volt a menő, ha a legdrágább belvárosi boltokból vásároltunk, ma már az a divat, ha a bevásárlóközpontban szerezzük be, nemcsak az élelmiszereket, hanem a tartós fogyasztási cikkeket is. Szerencsére nem kell attól tartanunk, hogy a mallokban rossz minőségű árut, bóvlit sóznak ránk, mivel a belvárosi drága üzletekből több nagy nevű cég – Media Galaxy, Bigotti, Massini – mondta le bérleti szerződését, s költözött ki a Pólus Centerbe, illetve a még épülő Iulius Mallba. Kolozsváron még két mall megnyitása várható: az Atrium Center és az Akademia Center. Értesüléseink szerint a volt Continental Szálloda helyett hamarosan luxusáruház nyílik. Mátis Jenő szerint természetes folyamatról van szó. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Mától nőnek a nyugdíjak

(1. oldal)

Mától átlagban 225 lejjel növekednek a nyugdíjak. A kormány döntése értelmében november 1-től a nyugdíjpont értéke 30 százalékkal nő, tehát a jelenlegi 416 lej helyett 541 lej lesz egy pont értéke. Ezáltal mintegy ötmillió nyugdíjas részesül nyugdíjemelésben.

A nyugdíjasok nagy része, akiket majd megillet ez az intézkedés, jelenleg 501 és 750 lej havi járandóságban részesül. Novemberben 150 és 225 lej közötti plusz nyugdíjat vehetnek majd fel. A növekedést azonban főként azok fogják leginkább élvezni, akiknek most is a legmagasabb a nyugdíjuk. Jelenleg körülbelül 60 ezerre tehető azoknak a száma, akik 1000 lejnél több pénzt kapnak. A legújabb emelés nyomán havi 300 lejjel egészül majd ki a járandóságuk.

Másrészt továbbra is a mezőgazdaságban dolgozóknak lesz a legalacsonyabb a nyugdíjuk. Országos szinten több mint 13 ezer ember van, akik 40 lejes nyugdíjból próbálnak megélni.

A hatóságok újabb nyugdíjemelést helyeztek kilátásba 2008. januárjában, amikor egy nyugdíjpont értéke 7,5 százalékkal emelkedik majd, azaz 541 lejről 581,3 lejre. Mint ismeretes, korábban a parlament megszavazta azt a jogszabályt, amelynek értelmében jövő év januárjától a nyugdíjpont értéke az országos bruttó átlagbérnek a 37 százalékát jelentse, majd folyamatosan növelnék ezt az arányt. A januári nyugdíjpont változtatást végül előbbre hozták, és két részre osztották: az első növelést novembertől, a másodikat pedig januártól alkalmazzák.

vissza az elejére


Autóbusszal ütközött a vonat

(1. oldal)

Tíz személy megsérült tegnap délután Beszterce határában, amikor egy autóbusz és egy vonat ütközött. A baleset a 7C jelzésű országút egyik vasúti átkelőjénél történt, Beszterce és Naszód között; a busz sofőrje vélhetően nem vette figyelembe a villanyjelzéseket, és ráhajtott a sínekre, amelyeken éppen egy személyvonat érkezett. A vonat telibe találta a buszt, amely az ütés következtében nekicsapódott egy Kolozs megyei rendszámú, a másik oldalon várakozó kamionnak is. A busz egy vállalat munkásait szállította, akik közül 10 nő megsérült. Valamennyiüket kórházba szállították, de a jelentések szerint egyikük állapota sem súlyos.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Marianna. A latin Marianus férfinév női párja. Jelentése: Marius családjához vagy Szűz Máriához tartozó.

NAPKELTE: 7 óra 07 perckor

NAPNYUGTA: 17 óra 11 perckor

ÉVFORDULÓK: Mindenszentek Ünnepe. November 1-jén történt: 1538. I. János király Segesvárott megrendezte az első nyilvános magyarországi hitvitát. • 1755. Hat percig tartó földrengés pusztította el Lisszabont, a város 300 ezer lakója közül 60 ezer meghalt. • 1846. Megnyílt a József Ipartanoda, a budapesti műegyetem elődje. • 1849. Magyarországon kihirdették az olmützi alkotmányt, amellyel az országot adminisztratív úton beolvasztották a Habsburg birodalomba. • 1872. Pesten megnyitották a honvédségi Ludovika Akadémia tisztképző intézetét. • 1896. Budapesten megrendezték az első magyarországi labdarúgó mérkőzést. • 1941. A budapesti Kerepesi temetőben megkoszorúzták Kossuth Lajos és Táncsics Mihály sírját. A megemlékezés később tüntetéssé vált, amelyen a világháborúból való azonnali kilépést és a németekkel való szakítást követelték. 1945. Megalakult Londonban az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális intézménye. • 1956. A októberi forradalom idején Nagy Imre törvényes miniszterelnök beszédet mondott a rádióban. Bejelentette Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből, és kihirdette az ország semlegességét. • 1993. A ratifikációs folyamat befejeztével életbe lépett a Maastrichti Szerződés, amely módosította az 1957-es Római Szerződést és az 1987-es Egységes Európai Okmányt. Az Európai Közösséget az Európai Unió (EU) váltotta fel. • November 1-jén született: 1500. Benvenuto Cellini olasz szobrász, ötvös, éremvéső, bélyegmetsző, író. • 1606. Lippay György János, az első magyar kertészeti szakkönyv írója. • 1845. Teleki Sámuel Afrika-utazó, felfedező, akadémikus. • 1897. Teleki Pál politikus, miniszterelnök, akadémikus. • 1923. Varga Imre Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész. • November 1-jén halt meg: 1730. Luigi Fernando Marsigli itáliai tudós, katona, a Duna-medence élővilágának első monográfusa. 1903. Theodor Mommsen Nobel-díjas német történész, jogtudós. • 1956. Asztalos Lajos sakkozó, sakkíró. • 1975. Pier Paolo Pasolini olasz filmrendező.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

A gyászt minden ember másképp éli meg. Mindenkinek foglalkoznia kell vele. A veszteségeket el kell fogadni! Meg kell tanulni veszteni!

Polcz Alaine

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

ALKALMI ÁHÍTATOT TART a Kolozsvár-Hidelve Református Egyházközség november 1-jén, csütörtökön du. 5 órakor a Kismezői temetőben lévő első világháborús emlékműnél. Szeretettel várják a híveket.

A KOLOZSVÁRI MAGYAR GYEREKKÓRUSNAK november 3-án, pénteken du. 6–8 óra között lesz próbája a Farkas utcai parókia imatermében (Farkas/Kogălniceanu 21.). Minden régi és új kórustagot szeretettel várnak.

vissza az elejére


Felújított műemlékeink (6.)

(2. oldal)

Az Igazságügyi Palota, amelyet 1902. október 13-án avattak fel a Hunyadi (ma Ştefan cel Mare) tér és a Honvéd (Dorobanţilor) utca sarkán. Tervezte Wagner Gyula, építette Sebestyén Gyula.

vissza az elejére


Oscar Wilde a szellemesség királya

(2. oldal)

„Szörnyű ez a tapéta! Egyikünknek mennie kell!" – motyogta utolsónak tartott szellemességét Oscar Wilde a halálos ágyán, s a humorra szomjazó britek véleménye alapján a XIX. századi író ma is elvitathatatlanul az ország legsziporkázóbb elméje. Egy új angol digitális tévécsatorna egyik műsora 3000 vígjátékrajongó véleményét kérte ki legszellemesebb honfitársaik listájának összeállításához. A hétfőn nyilvánosságra hozott rangsor szerint a szavazók egyötöde helyezte Wilde-ot a névsor csúcsára. A második helyet Spike Milligan, a komédia mestere érdemelte ki, aki az alábbi epitáfiumot vésette a sírkövére: „Mondtam, hogy beteg vagyok".

A tízes toplistán az ötödik Winston Churchill lett, aki így riposztozott, mikor Bessie Braddock munkáspárti képviselő felelősségre vonta ittassága miatt: „Bessie, maga ronda. És holnap reggel én józan leszek, de maga még mindig ronda lesz."

Margaret Thatcher, egykori kormányfő tizenkettedikként a legszellemesebb hölgy címét kapta. A vaslady többek között ezzel az elmésségével véste bele magát a derű nagykönyvébe: „Hatalmasnak lenni, olyan mint ladynek lenni. Ha el kell magyaráznod az embereknek, nem vagy az."

vissza az elejére


Kortárs Drámafesztivál Budapesten

(2. oldal)

Erdős Virág Merénylet című darabjának budapesti előadásával kezdődik november 23-án a 6. Kortárs Drámafesztivál; a december 3-ig tartó nemzetközi seregszemle nyitóelőadását a Merlin Színházban láthatja a közönség – közölte Szilágyi Mária fesztiválvezető a programsorozatot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a rendezvény 11 napja alatt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Keszég László rendezte produkciója mellett számos kortárs külföldi és magyar darabot ismerhetnek meg a nézők. Hozzátette: a fesztivál díszvendége az idén Izrael lesz, meghívták Budapestre a Beit Lessin Színház Hadar Galron Mikve című darabjából készült előadását, Michail Lewensohn rendezésében.

Gabriele Gauler, a fesztivállal a kezdetektől együttműködő budapesti Goethe Intézet igazgatója elmondta: az idén két programot támogatnak. Az egyik a Schauspiel Stuttgart vendégjátéka, amelynek keretében René Pollesch Mikor mehetek be végre egy szupermarketbe és vehetek meg pusztán jó megjelenésemmel mindent, amire szükségem van című darabját mutatják be az Új Színházban december 2-án.

A Goethe Intézet által támogatott másik program keretében Hans-Thies Lehmann professzor, a Posztdramatikus színház című mű szerzője nemzetközi szeminárium keretében elemzi a fesztiválon látható magyar előadásokat. Szilágyi Mária ennek kapcsán megjegyezte: a fesztivál magyar előadásai között csak néhány kortárs drámaíró műve szerepel. Inkább olyan produkciókat válogattak be a programba, amelyek egy-egy társulat kollektív alkotásaként, vagy különböző szövegek felhasználásával születtek, hiszen a rendezvény célja a magyarországi színházi élet legprogresszívebb alkotásainak bemutatása.

Erdős Virág darabja mellett a programban szerepel Tasnádi István Finito című alkotása, a Vajdai Vilmos rendezte Keresők, a Szabó Réka rendezte Alibi, a Mohácsi János rendezte 5606 / őrült lélek vert hadak, és a Pintér Béla rendezte Anyám orra.

A bukaresti Teatrul Mic mady.baby.edu című előadásával, amelyet a fiatal román alkotó, Gianina Cărbunariu írt és rendezett, a Merlin Színházban vendégszerepel november 27–28-án.

vissza az elejére


Kutyaszív

(2. oldal)

Budapesten vendégszerepel az I. L. Caragiale Román Nemzeti Színház; a társulat Bulgakov Kutyaszív című kisregényéből készült előadása november 3-án és 4-én látható a Katona József Színházban.

Mihail Bulgakov művét Jurij Kordonszkij rendezésében láthatja a közönség. A fesztiválnyertes Ványa bácsi és Háztűznéző című produkciók után ez a harmadik Kordonszkij-rendezés a Katona József Színház színpadán.

A nemzetközi hírű fiatal orosz rendező, aki matematikusként kezdte, majd színészként és rendezőként folytatta pályáját a Lev Dogyin vezette Malij Tyeatrban, az elmúlt tizenkét évben Európa és az Egyesült Államok neves színházi intézményeiben dolgozott. A Kutyaszív című előadás 2005-ben készült.

A kisregényt a húszas évek közepén írta Bulgakov, kulcsfigurája, s egyben főhőse egy nagy kísérletező, Preobrazsenszkij professzor, a szervátültetések mestere, aki egy kutyába emberi szerveket ültet át. A természet öntörvényű világába való beavatkozás azonban képtelen és hajmeresztő bonyodalmakat szül, amelyek az 1917-ben kezdődött „történelmi kísérlet" lehetséges – és bekövetkezett – veszedelmeire figyelmeztetnek – olvasható az előadás ismertetőjében.

Bulgakov több művét csak sok évvel a halála után ismerhette meg az olvasóközönség. A Kutyaszív már 1925-ben kész volt, de a Szovjetunióban 1987-ben nyomtatták ki először.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Mintha minden napod...

(3. oldal)

Televíziós műsorban hallottam valakitől nemrégiben a tanácsot – névre sajnos nem emlékszem, csupán arra, hogy egy könyv megjelenéséhez fűződött a beszélgetés – : tisztázzuk szüleinkkel, hozzátartozóinkkal a minket érdeklő, érintő dolgokat, tegyük fel kérdéseinket a megfelelő időben, beszéljük ki a problémákat, de ne szégyelljük kimutatni szeretetünket sem, és elmondani, hogy fontosak számunkra. Amíg nem késő. Mert ha nem, egész életünkön át cipeljük magunkkal a lelki terhet, és az önvádat: miért nem beszéltük meg idejében.

Valahogy erre figyelmeztet bennünket az az indián bölcselet is, amelyet talán jó lenne megfogadni: úgy élj, mintha minden napod az utolsó lenne. Persze, nem arról van szó, hogy minden pillanatban a halál gondolata kellene hogy foglalkoztasson bennünket, nem ez a lényege ennek a valóban magvas gondolatnak. Inkább az, hogy legyünk felkészülve lelkileg: ha bármikor bekövetkezne a végső pillanat, ne hagyjunk magunk után rendezetlen problémákat. Hogy könnyebb legyen átjutni a túlsó partra. Hogy könnyebb legyen az itt maradottaknak. Manapság sajnos az életért való nagy rohanás közepette nem foglalkozunk a halál kérdésével. Pedig felkészülés nélkül nehéz a halál angyalával való találkozás. Nem véletlen, hogy több kultúrában is léteznek olyan gyűjtemények, amelyek az elhunyt számára a túlvilági utazáshoz szükséges szent szövegeket tartalmazzák. Ilyen például az Egyiptomi Halottaskönyv, amely az emberiség legrégibb írásos emlékei közé tartozik. Vagy a Tibeti Halottaskönyv, eredeti címénnek jelentése szerint: „A köztes létből hallás útján való szabadulás". Tudtak valamit a régi korok emberei.

Hogyan kezeli a ma élő ember a halál kérdését? Sajnos többnyire sehogy. És ami még fontosabb, emiatt gyerekeink kérdéseire sem tudunk válaszolni. Pedig fontos lenne átadni számukra valahogyan az élet végességéről való ismereteket, mielőtt saját maguk szembesülnének ezekkel a dolgokkal. Nem szabad elhárítani a halál gondolatát, ezzel nem oldottunk meg semmit, csak tabuvá tesszük a gyerek előtt. Nem szükséges naponta lapozgatni az ilyen jellegű könyveket, de bizonyára segítenek eligazodni, és ha merünk beszélni róla, lehet, hogy mi magunk is nyugodtabbá válunk. Az élet nem a halállal végződik, vallja a közelmúltban elhunyt Polcz Alaine pszichológus, tanatológus egy vele készített interjúban, majd hozzáteszi: „Az a valami, amit halálnak nevezünk, átlépés egy másik minőségű és formájú életbe, egy materiális, fizikai létből egy szellemibe." Arra a kérdésre pedig, hogy a földi élet utolsó pillanataiban az emberek miben hasonlítanak leginkább egymásra, azt válaszolja, nagyon egyszerűen: mindenki csontig lemeztelenül.

Ezeket a gondolatokat forgassuk magunkban ma, amikor gyertyát gyújtunk eltávozott szeretteink emlékére. És mindig tartsuk szem előtt: semmi sem fontosabb a szeretetnél.

KÖLLŐ KATALIN

vissza az elejére


Mindenszentek, halottak napja

(3. oldal)

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja, a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja. A protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ebből az alkalomból. Az ezt követő halottak napja egyházi ünnepből vált fokozatosan az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

Az ünnep még a VIII. században május 13-ról november 1-jére tevődött át, valószínűleg azért, hogy ezzel a kelták régi, népi újesztendejét megszenteljék. Később, 835-ben Jámbor Lajos császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan is elismerte az új ünnepet, attól kezdve a mindenszentek az egész katolikus kereszténység ünnepe lett.

Általános szokás lett, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. Az ünnephez sokféle népi szokás, hiedelem kapcsolódott. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket, és ekkor újították meg az egész tanácsot.

A november 2-i halottak napja későbbi eredetű: Szent Odiló apát 998-ban vezette be emléknapul a Cluny anyaház alá tartozó minden bencésházban. Hamarosan a bencés renden kívül is megülték, s a XIV. század elejétől Róma is átvette. A halottakról, elhunyt szeretteinkről való megemlékezés, és az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapszik. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn és büntetés terhe van még lelkükön, Isten színe előtt tisztulniuk kell. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével. E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. Ehhez a szokáshoz kapcsolódó némelyik népi hiedelem szerint ennek célja, hogy világosban a „véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. A bukovinai magyarok körében még ennivalót is vittek a temetőbe. Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát, s néhol úgy tartották, hogy akié a családban legelőször leég, az hal meg leghamarabb.

vissza az elejére


Felelősség pályán és azon kívül

(3. oldal)

Eltelt már tizenkét forduló a hazai labdarugó-bajnokság élvonalából, s a CFR 1907 Ecomax egyelőre öt pont előnnyel tekint vissza követőire a tabella legmagasabb pozíciójáról. Pászkány Árpád Zoltán csapata a botladozó idénykezdés után magára talált, és egyre magabiztosabb győzelmeket aratott. A legutóbbi fordulóban kapott bírói segítség ellenére a kolozsvári együttes megérdemelten került az első helyre, hiszen a CFR eddig a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt mutatta ellenfelei közül. A játékerő nem ingadozott szélsőséges módon, s ha a nézőket nem is sikerült elkápráztatnia a portugál-francia-brazil idegenlégiónak, ez az erény bőven elég volt ahhoz, hogy a CFR kivívja magának az első helyet.

Az előkelő pozíció megtartása azonban egyre nehezebb feladat lesz, mivel Andone játékosai nincsenek hozzászokva ekkora nyomáshoz, s főleg ahhoz, hogy hétről-hétre a győzelem gondolatával lépjenek pályára. A bukaresti csapatok ebből a szempontból előnyben vannak, mivel számukra évtizedek óta minden héten csak a győzelem az elfogadható eredmény. Elsősorban ennek a mentalitásnak az elsajátítása lesz a legnehezebb a CFR számára, ugyanis e lélektani tényező nagymértékben befolyásolja a csapat eredményességét.

A mentalitás abban is megnyilvánul, hogy milyen mértékben használja ki a csapat a helyzeteket. A vasárnapi vasutas rangadón is számos gólszerzési lehetőséget puskázott el Andone legénysége, emlékeztetve a szurkolókat a nehézkes idénykezdésre, amikor szintén kínkeserves feladatnak bizonyult a hálóba való betalálás. A mai modern fociban, amelyben mindenható rangra emelkedett az eredményesség, csakis a helyzetek minél nagyobb arányú értékesítésével lehet felszínen maradni.

Fontos szerep hárul a csapat vezetőire is, akiknek majd akkor is felelős magatartást kell tanúsítaniuk, amikor bekövetkezik az első kisiklás, és meginog a CFR jelenlegi biztos vezető pozíciója. A labdarúgó-csapatok teljesítményére is jellemző ugyanis a ciklikusság, ezért az eredményesebb időszakot mindig hullámvölgy követi, persze, kérdés, hogy ez milyen hamar következik be.

A mai román labdarúgásban egyre inkább elharapódzó erőszak miatt a klubvezetőkre hárul talán a legfontosabb szerep egy csapat összetartása és eredményessége tekintetében. Hiszen ha ők nem tanulnak meg civilizáltan viselkedni, s elfogadni azt, hogy a játékhoz a vereség is hozzátartozik, akkor a legokosabban kitalált, s a legnagyobb költségvetésű projekt is összedől. Tegnap hatalmas cirkuszt rendeztek az Urziceni-i Unirea vezetői, akik a bíró egyik döntése miatt keltek ki képükből. Az ilyen incidensekkel a klubvezetők mindig a saját csapatuknak ártanak a legtöbbet, mint ahogy a Steaua tulajdonosa is saját maga alatt vágta el a fát állandó hisztérikus és ostoba megnyilvánulásaival.

Óriási összegek forognak kockán, de csak türelemmel lehet hosszútávon ütőképes csapatot felépíteni. Nagyon csábító, hogy az év végén az első helyen végző együttes egyenesen a Bajnokok Ligája (BL) főtáblájára kerül fel, de ha elvakítja a csapatok felelős döntéshozóit ez a rövid távú cél, akkor önpusztításba hajszolják klubjaikat. Ezek a jelek már egyértelműen látszanak a bukaresti csapatok háza táján.

A türelmetlenség könnyen ragályos lehet, főleg, ha megvalósul Ioan Mureşan kolozsvári klubelnök nyilatkozata, miszerint a bajnokság megnyerése esetén a CFR 100 millió eurós (!!!) költségvetésből gazdálkodhat. Eddig a kolozsváriak főként a klubvezetés professzionalizmusának köszönhetően előzték meg ellenfeleiket, s reméljük, hogy ezentúl is felülmúlják ezen a téren, akárcsak a pályán bukaresti riválisaikat.

BORBÉLY TAMÁS

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Százezer szekus dosszié lakat alatt

(4. oldal)

Nemzetbiztonsági okok miatt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) még mindig százezer szekuritátés aktát tart lakat alatt. Ez Florin Pintilie, a SRI Központi Levéltár vezetőjének tegnapi nyilatkozatából derült ki.

Úgy vélte: a SRI és a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottsággal (CNSAS) rendszeresen közös üléseket tart, s itt döntik el, hogy a százezer akta közül melyik nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot.

Pintilie szerint a CNSAS-nak eddig több száz olyan iratcsomót is átadtak, amelyek a kommunista hatalmat kiszolgáló titkosszolgálat kádereit érintik. Hozzátette: a mikrofilmek átadása is folyamatban van, eddig kevesebb, mint fele került át az átvilágító bizottsághoz.

Egy nappal korábban a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) úgy döntött, hogy a SRI-nek át kell adnia a forradalom előtti hivatalos levelekről készült fénymásolatokat is a CNSAS-nak.

A nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó testület elhatározta azt is, hogy a jövő évi költségvetésben a hadsereg megkapja a hazai nemzeti össztermék 2,38 százalékát.

Korábban a hadügyminisztérium 1,91 százalékot tervezett be a büdzsébe erre a célra, a mostani döntés szerint azonban az összeget hitelekből és nem költségvetési forrásokból pótolják ki.

vissza az elejére


Referendum és EP-választás – külön választókörzetekben

(4. oldal)

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő a szerdai kormányülésen tudatta a kormány tagjaival, hogy válaszolt Traian Băsescu államfő levelére, és elmagyarázta neki, hogy nem lehet egyazon választókörzetekben megszervezni a referendumot és az EP-választásokat.

„Azt írtam az államelnöknek, hogy megteszünk minden lehetőt azért, hogy csökkentsük a referendum költségvetését" – mondta Tăriceanu a minisztereknek.

A kormányfő hangsúlyozta, az államelnök nagyon jól ismerte a referendum-törvényt, amikor ennek kiírásáról döntött, és tudta, hogy többletköltséggel jár. Hozzátette: a referendum megszervezése az államfő feladata és hivatali előjoga, de be kell tartani a referendum, illetve a választások megszervezésére vonatkozó törvényes előírásokat.

„Válaszomban kifejtettem az államelnöknek, megteszünk mindent, hogy csökkentsük a költségeket, és megfelelő feltételeket biztosítsunk a referendumnak. Nem hághatjuk át azonban a törvényeket, és nem tarthatjuk egyazon választókörzetekben a referendumot és a választást" – mondta Tăriceanu.

Traian Băsescu államfő hétfőn bejelentette, levelet küldött a kormányfőnek, amelyben felkérte, tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy a referendumra és az EP-választásra egyazon választókörzetekben kerüljon sor, illetve ezek egyszerre zajlódjanak.

Cristian David belügyminiszter szombaton Temesváron tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, külön választókörzetek lesznek a referendumra és külön az EP-választásokra. Hangsúlyozta: a szavazatok számlálása is külön zajlik majd annak érdekében, hogy kiküszöböljék a csalás lehetőségét. „Nem lesznek gondok, mivel a helyzet világos, vannak törvények, amelyek tisztázzák, hogyan kell megszervezni egy referendumot, illetve az EP-választást" – mondta David.

vissza az elejére


Román–ukrán patthelyzet
Juscsenko látogatása főleg Ukrajnának jó

(4. oldal)

Nem sikerült dűlőre jutnia Traian Băsescu román és Viktor Juscsenko ukrán államfőnek a Romániát és Ukrajnát alaposan megosztó vitás kérdésekben, főként a Bisztroje-csatorna építése és a Fekete-tenger kontinentális talapzata ügyében. Román elemzők szerint Juscsenko látogatása csak Ukrajna számára jelent nyereséget.

Az ukrán államfő látogatása Bukarest számára egyedül csak a vízumkérdésben jelent vigasztalást. Juscsenko ugyanis jelezte: Ukrajna nem ellenzi a román állampolgárok vízummentes beutazását, és kilátásba helyezte, hogy az év végéig megszüntetheti Kijev a vízumkötelezettséget. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a román állampolgárok vízummentes beutazása Ukrajnába gyakorlatilag megoldott kérdésnek tekinthető, hiszen folyamatban van a törvényes keret kidolgozása, és már csak „technikai részleteket" kell megoldani.A látogatás alkalmából összeültek a két ország elnöki hivatalai által létrehozott különleges bizottságok is, amelyek a két ország vitás kérdéseinek rendezésére hivatottak.Mindkét államfő részt vett a bizottsági ülésen, amelynek egyik feladata, hogy rendezze a két ország közötti konfliktust a Fekete-tenger északnyugati szegletében lévő kontinentális talapzat megosztásával kapcsolatosan. Ez azért fontos mindkét fél számára, mert szakértői becslések szerint a talapzat és a fölötte található Kígyók szigete ötmilliárd dollárt érő földgáz- és kőolajtartalékot rejteget, nem mindegy tehát, hogy kié lesz a kiaknázás joga.

Juscsenko a sajtó előtt elmondta: szerinte tévesen értelmezték egyik korábbi nyilatkozatát, azaz Kijev a Fekete-tenger kontinentális talapzatának nem a Románia által is igényelt részén akar olajat kitermelni, hanem a Kercsi szoros területéről.

A másik vitás ügy a Duna-Fekete-tenger csatorna (Bisztroje-csatorna), amelynek megépítése a román fél szerint a nemzetközi környezetvédelmi ESPO egyezmény megsértését jelenti, és károsítaná a Duna-delta egyedi élővilágát. Juscsenko hangsúlyozta, minden ország szuverenitásának része, hogy eldöntse, milyen fejlesztési terveket indít. Ugyanakkor elismerte, hogy hasonló tervek esetében figyelembe kell venni a nemzetközi ESPO-egyezmény kötelezettségeit.

vissza az elejére


KORTESHÍRADÓ

(4. oldal)

TALÁLKOZÓ EU-S NAGYKÖVETEKKEL
Markó Béla szövetségi elnök meghívására valamennyi uniós tagállam nagykövetségének képviselője részt vett tegnap azon a találkozón, amelyen az RMDSZ bel- és külpolitikai prioritásait, európai parlamenti választási kampányát, Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseit, valamint a gazdaság-fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó koncepciót ismertették.

KOLOZS MEGYÉBEN AZ RMDSZ KARAVÁN
Szamosújvárra, Ördöngösfüzesre és Székre látogatott kedden az RMDSZ karavánja. Szatmár, Máramaros, Nagybánya és Kolozs megyék után pénteken Beszterce-Naszód megyében folytatódik az RMDSZ kampánya.

APÁCZAI-SZOBROT AVATOTT TŐKÉS
Kós András Apáczai Csere Jánost mintázó szobrát avatta fel Tőkés László püspök kedden Nagyváradon. Ezt követően Czeglédy György Díjat adott át a nagyváradi gyülekezetek megbecsült presbitereinek.

SZILÁGYI ZSOLT A DUNA TV-BEN
Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányfőnöke a Duna TV Világunk – Reggel című műsorában kifejtette: teljesen természetes egy európai politikus jelenléte az európai parlamenti választási kampányban. Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy az erdélyi magyaroknak legyen hiteles képviseletük az EP-ben, és Tőkés László az egyetlen egyéni jelölt, akinek sikerült összegyűjtenie a százezer támogató aláírást.

vissza az elejére


Székely Gárda alakulna Magyarországi mintára

(4. oldal)

A Magyar Gárda mintájára alakítana Székely Gárdát egy csíkszeredai fiatalember – jelenti a Krónika. Az erőfeszítésnek egyelőre kevés a foganatja.

A kezdeményező egy 28 éves fiatalember, Csibi Barna, aki jelentkezett az augusztusban alakult Magyar Gárdába, román állampolgárként, azonban nem vették fel. Ekkor született meg benne a Székely Gárda alapításának ötlete. Felvette a kapcsolatot Vona Gáborral, a Magyar Gárda Egyesület elnökével, aki támogatásáról biztosította ugyan, de semmilyen más segítséget nem ígért.

Csibi elképzelése szerint a Székely Gárda „önálló jogi szervezetként" partneri kapcsolatban működne magyar megfelelőjével. Hasonló lenne a két szervezet tagjainak egyenruhája, a Székely Gárda ugyancsak az árpádsávos zászlót használná, mindezt pedig székely specifikummal szőnék át, beleértve az eskü szövegét is. A Székely Gárda tagjai a magyar nyelv, a székely nép, a magyar nemzet, a Székelyföld, a magyar haza védelmére esküdnének fel. A szervezet célja elsősorban a székely nemzettudat erősítése és a székelység mint önálló nép önrendelkezéshez való jogának biztosítása lenne.

Az MTI jelentése szerint a cseh szélsőségeseknek is van Nemzeti Gárdájuk. Ennek megalakítására Prágában került sor, amikor szélsőjobboldali Nemzeti Párt néhány tucatnyi híve nagygyűlést tartott Csehszlovákia megalakulásának 89. évfordulója alkalmával. Parancsnoka, Michal Kubík szerint a gárda elsősorban azért jött létre, hogy segítsen a cseh nemzetnek. „A Nemzeti Gárda segítséget fog nyújtani a természeti katasztrófáknál, azok következményeinek eltávolításakor, továbbá őrző és védő feladatot lát el mindenütt, ahol azt az elnyomott és veszélyeztetett cseh illetve morva kérni fogja" – vélekedett. A Nemzeti Gárda állítólagos megalakulása egyelőre semmiféle visszhangra nem talált a cseh közvélemény és a politikusok körében.

vissza az elejére


Autóbusz robbant Oroszországban
Feltehetőleg terrorcselekmény okozta a tragédiát

(4. oldal)

Pokolgép robbant egy autóbuszban szerdán kora reggel az oroszországi Togliattiban: 8 ember életét vesztette, 56 megsebesült, a hatóságok szerint valószínűleg terrorcselekmény történt. A szakértők első helyszíni vizsgálatai szerint a kevesebb, mint egy kilogramm trotilt tartalmazó pokolgépet a busz alvázára erősítették, vagy az utastérben robbant fel.

Egyelőre lehetségesnek tartják azt is, hogy a pokolgép az egyik utasnál volt, és véletlenül robbant fel éppen a buszon, mindenesetre a büntetőeljárást a terrorcselekményekre vonatkozó paragrafusok alapján indítottak.

A helyi tömegközlekedési vállalat közölte: a buszt, mielőtt kiállt a garázsból, alaposan átvizsgálták, mint minden reggel, és semmiféle pokolgép nem volt rajta, maga az autóbusz pedig nem gázzal üzemelt.

Szerdán délelőtt a nyomozók az áldozatok személyiségét, környezetét tanulmányozták, és keresték a busz sofőrjét, akit nem találtak meg sem az elhunytak, sem a sérültek között.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint Moszkvából a helyszínre indul olyan szakértők egy csoportja, akik a tömegközlekedési eszközökön elkövetett terrorcselekmények felderítésével foglalkoznak.

A sérültek közül négyen vannak súlyos állapotban, őket azonnal a műtőkbe vitték, a többieket egyebek között zúzódásokkal, légnyomás okozta károsodásokkal ápolják.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Ismét néptáncfesztivál

(5. oldal)

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg idén Szamosújváron a Mezőségi Népzene és Néptáncfesztivált, amelyre összesen tíz együttes nevezett be. A Téka Művelődési Alapítvány rendezvénye november 2-án, de. 11 órától Közkincs címmel meghirdetett kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik a Téka Házban, majd este 8 órától széki bálban mulathatnak a résztvevők, muzsikál a széki Pali Marci és a helyi Sóvirág zenekar. Részt vesznek széki táncosok, énekesek, adatközlők.

November 3-án, szombaton este 7 órakor az adatközlők bemutatkozásával folytatódik a program a Conte étteremben, majd 8 órától közös táncház lesz. Muzsikálnak a meghívott falusi zenekarok, Molnár Szabolcs és a Háromszék zenekara, a szamosújvári Sóvirág, az erdőszombattelki Balogh és zenekara, a báldi zenekar.

Adatközlők érkeznek a következő falvakból: Sármás, Tuson, Kötke, Csaba, Feketelak, Visa, Magyarszovát, Palatka, Mezőkeszű, Vajdakamarás,Ördöngösfüzes.

vissza az elejére


Egyre több belvárosi üzlet költözik el a bevásárlóközpontokba

(5. oldal)

A Central üzletházból elsőként a Media Galaxy elektronikus háztartási cikkeket, valamint a Massini és Bigotti ruházati termékeket áruló cégek költöztek a Pólusba. Mircea Maier, a Central áruház adminisztrátora az Informaţia napilapnak azt nyilatkozta: aggodalomra nincs ok, az áruforgalom nem csökkent. A Dózsa György utcán tavaly megnyílt impozáns Ferdinand Gallery-ből is már jó néhány cég költözött ki. A ruházati cikkeket forgalmazó Guara cég eladási igazgatója, Bogdan Calancea szerint a Pólus Center megnyitása hozzávetőlegesen húsz százalékos forgalomcsökkenést hozott – olvashattuk szintén az Informaţia hasábjain.

A cégek migrációjának konkrét oka a belvárosi üzlethelyiségek magas bérleti díjában keresendő. Lapértesüléseink szerint a Centralban 45, a Ferdinand Galleryben pedig 60 eurót is eléri a bérleti díj négyzetméterenként. Ezzel szemben a Pólusban „mindössze" 22 euró az üzlethelyiségek bérlési díja négyzetméterre számítva. „A központi és a lakónegyedi áruházak sorsa nem pecsételődött meg végérvényesen" közölte Doru Lupeanu ingatlan-szakember.

Iuliana Marcu, a Media Galaxy PR-menedzsere elmondta: a cég nemcsak a kisebb bérleti díj miatt költözött a Pólusba, hanem azért is, mert ott 5 000 négyzetméternyi területen fejthetik ki tevékenységüket.

A kolozsváriaknak valószínű nem közömbös a volt Continental szálloda további rendeltetése. A Gyulafehérvári Ardeleana vállalkozás 2005-ben vásárolta meg a szálloda épületét. Dorel Tămaş üzletember, a vállalkozás egyik részvényese, azt nyilatkozta: az itt megnyíló luxus áruház már az engedélyeztetés végső szakaszába jutott. „A befektetés összértéke 5,5 millió euró, a kivitelezési terv pedig alig nyolc-kilenc hónapot vesz majd igénybe" zárta a beszélgetést Tămaş.

Mátis Jenő megyei tanácsos lapunknak elmondta: a cégek migrációja természetes folyamat. Ugyanez a többi kelet-európai országban – így Magyarországon is – lezajlott. „A kereskedelem a gazdaság egyik dinamikus ága. Természetes az, hogy a jelenlegi körülmények között az amerikai mall-típusú bevásárlóközpontok „felszippantották" a belvárosi üzletek bérlőinek egy részét. Kolozsvár belvárosa nem olyan nagy, s az üresen maradt üzlethelyiségeket hamarosan exkluzív üzletláncok foglalják el, amelyek más országokban is a belvárosban nyitottak üzletet: drágább termékeket árulnak azoknak, akik ezt megengedhetik maguknak" – vélte Mátis.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Madárverte MIG 21-es

(5. oldal)

Ismeretlen tárggyal, vélhetően madárral ütközött az Aranyosgyéresi Repülőbázis egyik MIG 21 Lancer típusú gépe. A kiképzés közben történt incidens igencsak megviselte a vadászrepülőt: betörött a pilótafülke ablaka, de megrongálódott a repülégép törzse is. A pilóta, Marian Mitrică ennek ellenére különösebb gondok nélkül a földre hozta a gépet, bár ő is könnyebben megsérült az ütközés következtében. Az incidenst a Légierők Vezérkara vizsgálja ki.

vissza az elejére


Öngyilkosság követte a gyilkosságot

(5. oldal)

Féltékenységi jelenet torkollt súlyos tragédiába Alsókosályon (Căşeiu): egy 16 és egy 21 éves fiatal vesztette életét.

Az eset kedden történt, a rendőrség a nyomozás során megállapította, hogy a 21 éves H. Róbert János barátnője édesanyját segítette kerti munkákban, majd amikor a 16 éves, Désen tanuló Cristina L. hazatért az iskolából, a két fiatal – akik mintegy két éve voltak barátok – a lány szobájába ment. Habár korábban jól egyeztek, hirtelen összevesztek, és a féltékenységi jelenet hevében a fiú felkapott egy kést a konyhából, amellyel több szúrást mért kedvesére, végül pedig átvágta a lány ütőerét. Tettét követően a fiú saját magával is végzett, hasonló módon – utolsó erejével kivonszolta magát az utcára, ahol összeesett.

vissza az elejére


Elmarad az Aradszky-koncert

(5. oldal)

A szombat estére beharangozott Nemcsak a húsz éveseké a világ című, időseknek szóló Aradszky László koncert technikai okok miatt elmarad. A szervezők az érdeklődők megértését kérik!

vissza az elejére


Hírmorzsa

(5. oldal)

FELÚJÍTOTTÁK BUZA ÉS BÁLVÁNYOSVÁRALJA ÁRVÍZRONGÁLTA ISKOLÁIT
A Kolozs Megyei Tanács közösen a buzai és bálványosváraljai helyi tanácsokkal 15 hónap alatt fejezte be azt a Phare programot, amelyet az Európai Unió a regionális és helyi infrastruktúra fejlesztésének keretében finanszírozott, és amely az árvízsújtott létesítmények javítását foglalta magába. A projekt összértéke 60 ezer euró volt, és teljes mértékben vissza nem térítendő segély formájában fizették ki. A program keretében felújították a korábban az árvíz miatt megrongálódott buzai általános iskolát, továbbá a bálványosváráljai óvodát, a következő munkálatokat végezték el: a külső falak vakolása, külső és belső falfestés, ereszcsatorna csere, az alap megerősítése, új bejárati ajtó felszerelése, az előcsarnok padlócsempézése, egyéni fűtőközpont felszerelése az óvodában.

IDŐS SZEMÉLYEK PROBLÉMÁIT TÁRGYALTÁK
Ismét ülésezett a hónap végén a megyei tanács idősek problémáival foglalkozó társadalmi párbeszéd bizottsága. Az idősek képviselői a következőkhöz kapcsolódó gondjaikat sorolták fel: székhelyük tisztításának befejezése, a nyugdíjtörvény visszásságai, orvosi rendelőjük gyógyszerellátása, segélycsomagok szétosztása a városban és a megyében, kezelési jegyek, nyugdíjnövelés és adózás, ingyenes szállítás, drágítások. A megbeszélésen résztvevő hivatalok képviselői a következő megoldásokat javasolták: a székhelytisztítást december elsejéig befejezik, a hatóságok támogatást nyújtanak a segélycsomagok kiosztásában, ezeket a téli ünnepek alkalmával is osztják majd; a kezelési jegyek tekintetében végzett ellenőrzés kiderítette, hogy havonta több az ajánlat, mint a kérés, a kiutalás pedig a kérésiktatás sorrendjében történik; ami az árdrágításokat illeti, a kormány nem ellenőrizheti az árakat a piacgazdaságban, januártól pedig egy nyugdíjpont értéke 568 lej lesz.

vissza az elejére


Aranyosgyéres

(5. oldal)

Nem lesz több elbocsátás a Mechelnél
Călin Platon prefektussal találkozott tegnap Victor Zyuzin, az orosz érdekeltségű aranyosgyéresi Mechel vállalat főmenedzsere.

Zyuzin lényegében búcsúzkodni jött a Prefektúrára, ugyanis kétéves mandátuma végeztével visszamegy Moszkvába. A főmenedzser az általa vezetett vállalat 2008–2011-es fejlesztési tervét ismertette a megye első számú emberével, és köszönetet mondott a helyi és megyei hatóságokkal való jó együttműködésért.

Az orosz konszern az elkövetkező években a gyár fejlesztését tűzte ki egyik céljául, ami 2011–12-re a múlt évi termelés megduplázását vonná maga után, valamint termékskálájának kibővítését. Ezzel egyidőben a környezetvédelemre – 2014-ig – mintegy 6 millió eurót fordítanának, de még az idén teljesítenék az EU által előírt szabványokat.

A prefektus a találkozó során afelől érdeklődött, hogy várhatóak-e további menesztések a vállalatnál, amelynél komoly feszültségeket szült a közelmúltban mintegy félezer személy elbocsátása. Zyuzin szerint előreláthatóan nincs tervbe véve az alkalmazottak számának további csökkentése, majd hozzátette: a 460 fő elbocsátása után jelenleg 2950-en dolgoznak a Mechelnél.

ELVITTÉK A NYÍRÓGÉPÉT
80 éves férfi esett rablók áldozatául: egy férfi és két nő nyitott be a lakásába, ahonnan élelmiszerekkel és egy nyirógéppel távoztak, 350 lejes kárt okozva. Az aranyosgyéresi rendőrség a tordai 21 éves R. Viorel Alin, 21 éves K. Daciana Ancuţa és 20 éves B. Rozalia Lăcrămioara személyében azonosította a vélt tetteseket, akiktől a kár 70%-át megtérítették. A két nőt lopással és lakhelysértéssel, a férfit rablással vádolják.

KÉT KISKORÚ AZ ÁLDOZAT
Két kiskorút gázoltak el Egresi-Gipszgyáron kedden délután 5 órakor. A 29 éves B. Sebastian Ioan egy Dacia Logant vezetett, amikor egy kanyar után egy mellékútról hirtelen eléje került egy bicikli, rajta két kislánnyal. A gépkocsivezető már nem tudta elkerülni az ütközést, de a 10 éves D. Rebeca és 12 éves M. Monica-Alexandra szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

Egy katolikus papot kis hegyi kápolnába helyez az egyház, szolgálatra. Egy év után meglátogatja őt az érsek, és érdeklődik, hogy telnek napjai.
– Magányosan telnek a napjaim, nehezen bírnám ki a rózsafüzérem és egy-két pohár Martini nélkül. Szentatyám, megiszik velem egy pohárkával?
– Nem bánom, elfogadom.
Erre a pap beszól a konyhába:
– Rózsafüzérem, két Martinit kérünk!

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Nyírjátok ki! – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Dark Blue Almost Black – amerikai. Vetítés. 14, 16, 18, 20, 22.

MŰVÉSZ – Forró zápor – spanyol. Vetítés: 19.30, 22. L’ecsó – amerikai. Vetítés: 14.30, 17. Kedvezménnyel 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – A játszma folytatódik – amerikai. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Roming – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

November 2-án, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – studióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK.

November 3-án, szombaton este 8 órakor. Énekek éneke – studióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu. – CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

November 4-én, vasárnap de. 11 órakor: Puccini: Gianni Schicchi. Rendező: Silviu Purcărete. Zenei vezető, karmester: Incze G. Katalin.

BÖLCSÉSZKAR

November 2-án, pénteken este 8 órakor a Radu Stanca teremben: Eugen Ionecu: Ő – BBTE Szinháztudományi és Televizió Kar, szinész szak, román tagozat végzős diákjainak előadása. Rendező: Bács Miklós, Curuţiu Camelia.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

November 4-én, vasárnap du. 5 órakor: Ábrahám Pál: Viktória. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

November 5-én, hétfőn este 7 órakor: Leoncavallo: Bajazzók. Vezényel: Adrian Morar. Rendező: Rodica Popescu Moisa.

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

FARKAS UTCAI REF. TEMPLOM

November 2-án, pénteken este 7 órakor: Szinfonikus hangverseny. Vezényel: Antonello Allemandi (Olaszország). Műsoron: Mahler: IX. szimfónia.

BÁNFFY-PALOTA

November 3-án, szombaton du. 5 órakor a Művészeti Múzeum Tonitza termében: Régizene est. Közreműködik. Marius Filip (hegedű), Cosmina Speer (hegedű), Ilse L. Herbert (viola da gamba), Fülöp Mária (csembaló).

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Október 31, szerda

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Izlazului 14..)

3,315/3,355

2,310/2,355

1,33/1,37

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (november 1., csütörtök)
1 euró = 3,3360 lej, 1 USD = 2,3094 lej, 100 magyar forint = 1,3265 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


Magánórák

(7. oldal)

Németszakos utolsó éves egyetemista lány 1–8 osztályos diákokat tanítana. Telefon: 0745-677378. (0005)

Gitártanár gyerekeket gitározni tanít. Telefon: 0724-029294. (0005)

vissza az elejére


SPORT


KÉZILABDA
Nemzetközi kupamérkőzések a hétvégén

(8. oldal)

A Kolozsvári U-Jolidon női kézilabdacsapata két nemzetközi kupamérkőzést vív a hétvégén, a Horia Demian Sportcsarnokban pénteken és szombaton is 17 órától az osztrák SSV Dorbirn Schoren együttesét fogadja. Az előző idényben a Challenge Cup döntőjéig menetelő gárda most „felsőbb osztályba lépett", a KEK-ben próbál szerencsét.

Gheorghe Covaciu vezető-edző és Mircea Cucuian sport-igazgató a 3. fordulóban lebonyolítandó találkozókon magabiztos továbbjutást vár együttesétől. A gárda kezdi kiheverni a Challenge Cup finálé fiaskóját (az első mérkőzésen szerzett 9 gólos előnyt szalasztott el a kolozsvári csapat), továbbá a Carmen Amariei Lungu körüli botrányt (amelynek végeredményeként a dán Slagelsétől hazatérő átlövő játékjogát jogerősen két évre felfüggesztették). A klub szakvezetői főleg az erősödő bajnoki küzdelmek miatt télen egy nevesebb játékost akar szerződtetni. A mostani ellenfélről sokat nem lehet tudni, az osztrák bajnokságban a 7. helyen áll, legutóbb a neves Hypo Nyderösterreich együttesétől 55–22 arányú vereséget szenvedett, amatőr játékosairól videofilmet tekintettek meg. Abból a meggondolásból is, hogy a következő bajnokit leszámítva idén többet már nem látják a szurkolók hazai pályán szerepelni az U-Jolidont, a csapat irányítói vállalták, hogy mindkét kupamérkőzést Kolozsvárott bonyolítsák le (ez mintegy 10 000 eurós kiadást jelent). Mindkét mérkőzésre ingyenes a belépés.

*

Mindhárom Kolozs megyei másodosztályú férfi csapat pályára lép ma a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban. Az A-osztályban a D-csoport 8. fordulójának keretében 15 órától a Kolozsvári Napoca HC a Tordai Potaissát fogadja, majd 17 órától Kolozsvári U Hasit–Szatmárnémeti MSC mérkőzést rendeznek.

P. J. A.

vissza az elejére


TEKE
Hengereltek a „drótosok"

(8. oldal)

Aranyosgyéresi Sodronyipar-CFR–Jászvásári CFR-Olimpia 3532–3221 fa (egyéniben 6–0, összesítésben 8–0).

Kiütéses, 311 fás győzelmet arattak a gyéresi tekézők a jelenlegi bajnokkal szemben. De az elért eredmény annál is értékesebb, hogy pályacsúcsot jelent.

A hazai csapat nem kevesebb mint 4 tagja ért el 600 fánál többet – Grigore Blaga (608), Cornel Popa (610), Petruţ Mihălcioiu (624), Bogdan Dudaş (523), Merza Róbert (567) és Ioan Figlea (600) – míg az ellenféltől alig 3-an – Costică Ciurdea (568), Marius Bengheac (564) és Florin Opincă (563) – értek el 565 fa körüli eredményt.

Ismét megszakad a bajnokság, mivel november 14-től Marosvásárhelyen tartják az egyéni és páros bajnokságot, majd november 24-én a Sodronyipar-CFR a Bajnokok Ligájában szerepel. A párosítás szerint az osztrák St. Pölkteni BSW-el kell mérkőzzenek idegenben. A visszavágót december 8-án rendezik Marosvásárhelyen az Elektromaros-Koracell pályán, Kolozs megyében ugyanis nincs a BL előírásainak megfelelő tekepálya.

November 17-én Aranyosgyéresen a szatmárnémeti süketnémák szervezete rendez nemzetközi csapattalálkozót.

SCHMIDT JENŐ

vissza az elejére


RÖGBI
Bónuszpont nélkül

(8. oldal)

Elmaradt mérkőzést pótoltak a kolozsvári Iuliu Haţieaganu (Egyetemi) Sportparkban szerda délelőtt: a Kolozsvári U együttese a Nagybányai U MSC-t fogadta. Az erdélyi rangadón szoros mérkőzésen a vendégek 19–8 (12–3) arányú győzelmet arattak, de egyik csapat sem érdemelte ki a bónuszpontot. A kolozsváriak pontjain Bogdan Ionescu (cél) és Voicu (büntetőrúgás) osztozott. Az 1. csoport állása (zárójelben a bónuszpontok):

1. Dinamó 5 5 0 0 295– 18 24 (4)
2. Nagybánya 6 5 0 1 206– 47 24 (4)
3. Kolozsvár 5 4 0 1 147– 79 19 (3)
4. Olimpia 6 2 0 4 73–225 9 (1)
5. Griviţa* 6 1 0 5 63–105 3 (0)
6. Bârlad 6 0 0 6 64–294 2 (2)
*A Griviţától 1 pontot levontak.

(póka)

vissza az elejére


SAKKSAROK
Veretlen magyar nők, remiző románok

(8. oldal)

Elszenvedte első vereségét a magyar férfi válogatott a Krétán zajló 16. sakkcsapat Európa-bajnokságon, a női együttes azonban ismét nyert. Az irakliói viadalhonlapja szerint a férfiak a szlovénektől kaptak ki a harmadik fordulóban, a hölgyek pedig Franciaország legjobbjait győzték le.

Román részről mind a női, mind a férfi válogatott döntetlenre végzett, előbbi Litvániával, utóbbi Németországgal. A különbség csak annyi, hogy míg a férfiaknál minden táblán remiztek, addig a nőknél megosztoztak a győzelmeken.

Eredmények, 3. forduló:

Férfiak: Szlovénia–Magyarország 2,5–1,5 (Alekszander Beljavszkij–Almási Zoltán 1–0, Gyimesi Zoltán–Dusko Pavasovics 0–1, Luka Lenics–Balogh Csaba döntetlen, Berkes Ferenc–Jure Borisek 1–0) és Németország–Románia 2–2 (Arkagyij Naiditsch–Vladislav Nevednichy döntetlen, Constantin Lupulescu–Jan Gustaffson döntetlen, Leonid Kritz–Vlad Cristian Jianu döntetlen, Alin Berescu–David Baramidze döntetlen).

Nők: Magyarország–Franciaország 3,5–0,5 (Hoang Thanh Trang–Almira Skripchenko 1–0, Silvia Collas–Vajda Szidónia döntetlen, Mádl Ildikó–So-phie Milliet 1–0, Maria Leconte–Gara Anita 0–1) és Románia–Litvánia 2–2 (Corina Isabela Peptan–Viktoria Cmilyte döntetlen, Deimante Daulyte–Carmen Voicu 0–1, Alina Moţoc–Salomeja Zaksaite döntetlen, Daiva Batyte–Iozefina Paulet 1–0).

Az Eb kilenc fordulós és jövő keddig tart.

vissza az elejére


Brazília rendezheti a 2014-es vb-t

(8. oldal)

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága zürichi ülésén úgy döntött, Brazília rendezheti a 2014-es labdarúgó-világbajnokságot.

Ezt Joseph Blatter FIFA-elnök jelentette be.

A sportág öt vb-címmel legeredményesebb országa egyedüli pályázóként nyerte el a házigazda szerepét. A FIFA – hétfőn megszüntetett – rotációs rendszere révén az eseményre csak dél-amerikai állam jelentkezhetett, majd kizárólag Brazília kandidált.

„Lenyűgözött a brazilok záróprezentációja. Biztos vagyok benne, hogy tökéletes házigazdák lesznek" – mondta Blatter a félórás bemutató után, melyen többek között Luiz Inácio Lula da Silva köztársasági elnök, Orlando Silva sportminiszter, a korábbi futball-legenda Romario, a szövetségi kapitány Dunga, valamint Paulo Coelho világhírű író képviselte a pályázatot.

Ricardo Teixeira, a brazil szövetség elnöke kiemelte, a szükséges fejlesztések már most megkezdődtek. Mint mondta, azt szeretnék, ha minden idők legnézettebb világbajnoksága lenne az övék, mind a helyszínen, mind a képernyők előtt. Szavainak nyomatékot ad, hogy Brazília rendelkezik a világ tíz legnagyobb futballstadionjával, igaz, jelenleg egyik sem felel meg a FIFA biztonsági előírásainak. A helyi szövetség számításai szerint az átalakítási munkálatok 1,1 milliárd dollárt emésztenek majd fel. A világbajnokság mérkőzéseit a tervek szerint nyolc vagy tíz városban rendezik meg.

Brazília 1950 után másodszor ad otthont futball-vb-nek, ezt korábban csak Németország (1974, 2006), Franciaország (1938, 1998), Olaszország (1934, 1990) és Mexikó (1970, 1986) mondhatta el magáról. A következő, 2010-es vb-nek a Dél-afrikai Köztársaság a házigazdája.

A végrehajtó bizottság döntött a 2011-es női világbajnokság rendezéséről is: a jogot Németország nyerte el Kanadával szemben.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
I. liga – 13. forduló Trică és Dani nélkül

(8. oldal)

A Kolozsvári CFR 1907 csapata csak a zárómérkőzésen, ma este lép pályára a 13. játéknapon. Az Aradi UTA ellenében Ioan Andone vezetőedző a keretbe ezúttal nem nevezte a húzódással bajlódó Eugen Trică-t, a megműtött Ogbonnát, a szintén sérült Pedro Oliveirát, a Bolíviába elengedett Mojicát, valamint Amoreirinhát, Canalest és Radu Mărgineant. Az összecsapás 20 órakor kezdődik a Gépész utcai Dr. Constatin Rădulescu Stadionban, a mérkőzést élőben közvetíti a Naţional tv. Mint ismeretes, a 13. forduló már kedden megkezdődött (Buzăui Glória–Kolozsvári U FC 3–2). Szerdai eredmények: • Urziceni-i Unirea–Bukaresti Dinamó 0–0 (kiállítva: Ricardo Gomes – 40. perc, Urziceni) • Jászvásári Politechnika–Vaslui-i FC 0–1 (Temwanjera – 50. perc; kiállítva: Adrian Ilie – 90. perc, Jászvásár) • Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) Csalhó–Besztercei Glória 2–0 (Oprea – 17. és Doicaru – 81.perc). Lapzárta után ért véget a Bukaresti Steaua–Galaci Oţelul és a Krajovai Universitatea–Temesvári Poli Ştiinţa mérkőzés; a mai CFR 1907–UTA találkozón kívül csütörtökön bonyolítják le a Târgu Jiu-i Pandúrok–Bukaresti Rapid és a Konstancai Farul–Mioveni-i Dacia összecsapást is.

(póka)

vissza az elejére


Kupáról kupára
Német Kupa

(8. oldal)

Eredmények, a 16 közé jutásért: Wuppertaler SV (III. oszt.)–Hertha Berlin SC 2–0, Alemannia Aachen (II.)–VfL Bochum 3–2, Hansa Rostock–Kickers Offenbach (II.) 6–0, Karlsruher SC–VfL Wolfsburg 0–1, Schalke 04 Gelsenkirchen–Hannover 96 2–0 – hosszabbítás után, Werder Bremen II. (III.)–FC St. Pauli (II.) 6–4.

vissza az elejére


Továbbjutott a West Ham

(8. oldal)

Elsőként a West Ham United jutott be a legjobb nyolc közé az angol Ligakupában, miután 2–1-re nyert a másodosztályú Coventry City otthonában.

***

LAPZÁRTAKOR: A női kosárlabda-bajnokság 3. fordulójában rendezett Kolozs megyei rangadón a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U Trustul CRE–Dési Szamos Tiger 109:26 (29:6, 33:2, 19:10, 28:8). A részletekre még visszatérünk.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András