Kitoloncolják Olaszországból a bűnöző bevándorlókat
Veltroni: Aki Európában akar élni, annak el kell fogadnia a szabályokat

(1. oldal)

Nem látják szívesen a román bevándorlókat Olaszországban

Botrányt okozott és ismét felkavarta a kedélyeket Olaszországban egy román állampolgárságú, roma nemzetiségű visszaeső bűnöző tette, aki megerőszakolt és megölt egy 47 éves nőt. Az olasz kormány elrendelte, hogy a bűncselekményeket elkövető bevándorlók azonnali hatállyal, bírósági döntés nélkül hazatoloncolhatók. Walter Veltroni, Róma polgármestere az ügy kapcsán azt nyilatkozta: tekintettel arra, hogy ilyen mértékű bevándorlással kell szembenézni, muszáj intézkedéseket foganatosítani. Egyrészt jogilag kell szabályozni a kérdést, másrészt helyi szinten szükséges beavatkozni, és Romániára is nyomást kell gyakorolni. „Aki Európában akar élni, annak el kell fogadnia a szabályokat" – szögezte le. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök elmondta: „nagyon sajnálom, ami történt, de nem kötelezhetjük az állampolgárokat a hazatérésre. Európában alapvető az utazáshoz való jog, minden román állampolgár az általa választott országban él." (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Akadályok az ószer-telepi lakónegyed építésében

(1. , 5. oldal)

A kormányt hibáztatta Emil Boc kolozsvári polgármester, amikor csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: a volt ószer helyén épülő, több mint háromszáz szociális lakást magába foglaló negyed építése nem várt akadályokba ütközött. Kifejtette: márciusban a Szállításügyi Minisztérium átiratban értesítette, hogy az állami költségvetésből 1 125 000 lejjel támogatják a beruházást. Ezt követően viszont felmerült az a kérés, hogy kormányhatározatba foglalják a támogatás odaítélését. Júniusban a szaktárca újabb átiratot küldött Kolozsvárra, miszerint a támogatást 350 000 lejre csökkentette a kormányhatározat el nem fogadása miatt. Október végén a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi minisztérium átiratában viszont az szerepelt, hogy a támogatást tovább csökkentették 225 000 lejre. Úgy vélem, hogy ezzel a gesztussal a szaktárca jelentősen megnehezítette a munkánkat. A polgármesteri hivatal már több mint ötmillió lejjel tartozik az építkezési munkálatokat végző cégnek, s a költségek fedezésére év végén nem tudunk pénzt szerezni. Ez pedig jelentős késedelmet jelent olyan helyzetben, amikor Kolozsváron több mint háromezer lakásigénylési kérést iktattak", közölte Emil Boc.

Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter lapunknak a következőket nyilatkozta: „Szó sincs arról, hogy nem adunk pénzt a kolozsvári lakónegyed építésére. Márciusban közöltük Bocékkal, hogy a szaktárca jóváhagyta a finanszírozási paramétereket – 1 125 000 új lejt – , ám a nagymérvű beruházás költségei jó részének átvállalásához kormányhatározat szükséges. Sajnos, a kormányhatározat július végétől elakadt. Most októberben azért kellett lecsökkentenünk az összeget 225 000 lejre, mivel nem látjuk valósnak azt, hogy többet tudjunk adni, mivel a kormányhatározat még mindig a pénzügyminisztériumnál van. A kormányhatározatot szerintem a polgármesternek kellett volna megsürgetnie. Mi továbbra is támogatjuk, de a kormánynak jóvá kell hagynia a kormányhatározatot ahhoz, hogy létrejöjjön a támogatás jogi alapja. Ezt a beruházást csakis jövő évi igényként vehetem be a tárca költségvetésébe. A kormányhatározat jóváhagyása után leülünk, megnézzük, mennyit költöttek el, mennyire adtak ők pénzt, s mennyit tudunk még adni", mondta Borbély László.

N.-H. D.

vissza az elejére


Gyújtsunk gyertyát halottainkért

(1. oldal)

Szomorúság vagy megbékélés? Bánat vagy beletörődés? Találkozás vagy szembenézés? A létnek és értelmének igazi felismerése kerít-e hatalmába az évnek azon az egyetlen napján, mikor szokásból, illendőségből, lelkiismeretességből, felsejlő szeretettől hajtva elmegyünk meglátogatni a túlvilági létbe elköltözött szeretteinket? Talán mindegyik érzés átsejlik bennünk, ahogy tisztelettel belépünk sírok jelezte titkos és csendes világukba, hogy virággal, gyertyával igazoljuk továbbélésüket gondolatainkban. Meleget és életet sugárzó, imbolygó gyertyalángok jelzik életünk-világunk folyamatosságát: voltak, vagyunk és lesznek, ha képesek leszünk megőrizni magunkban is alázattal a lángot, az életnek a tiszteletével és szeretetével együtt. Most azonban, az emlékezés napján gyújtsunk gyertyát halottainkért, jelezve, hogy ők tovább élnek, hogy tovább visszük az általuk is valamikor meggyújtott lángot.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Achill. A magyarban meglehetősen ritka név a görög Akhilleusz latinosított alakjából származik, jelentése: a kígyó fia.

NAPKELTE: 7 óra 08 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 09 perckor.

ÉVFORDULÓK: Halottak Napja. Ezen a napon emlékeznek meg az elhunytakról. • November 2-án történt: 1721. Oroszországban I. Pétert minden oroszok uralkodójának kiáltották ki. • 1765. Mária Terézia nagyfejedelemséggé nyilvánította Erdélyt. • 1889. Észak-Dakota és Dél-Dakota 39. és 40. államként csatlakozott az Egyesült Államokhoz. • 1938. A bécsi Belvedere palotában von Ribbentrop német és gróf Ciano olasz külügyminiszter meghozta az ún. első bécsi döntést. • 1956. New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén megvitatták az októberi forradalom nyomán kialakult magyarországi helyzetet. • November 2-án született: 1755. Marie Antoinette francia királyné, XVI. Lajos felesége. • 1766. Joseph Radetzky osztrák hadvezér. • 1869. Ignotus Hugó kritikus, író, a Nyugat című folyóirat alapítója. • 1902. Illyés Gyula Kossuth-díjas író, költő. • 1906. Luchino Visconti olasz filmrendező, forgatókönyvíró, a neorealizmus képviselője. • 1913. Burt Lancaster Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer. • 1932. Gábor Pál Kossuth-díjas filmrendező, érdemes művész. • November 2-án halt meg: 1856. Hyppolite-Paul Delaroshe francia festő. • 1950. George Bernard Shaw ír származású Nobel-díjas angol drámaíró, kritikus. • 1956. Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporter, az 1956-os magyar forradalom mártírja. • 1976. Szilágyi Domokos / Szisz / romániai magyar költő. • 2001. Réber László kétszeres Munkácsy-díjas grafikusművész és könyvillusztrátor.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Megismerni és szeretni egy másik lényt: ebben áll minden bölcsesség veleje, gyökere és forrása.

Evelin Vaugh

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A BARABÁS MIKLÓS CÉH a hónap első hétfőjén, november 5-én du. 5 órakor ismét tárlat megnyitóra várja Farkas/Kogălniceanu utca 26. szám alatti székházának galériájába a képzőművészet kedvelőit. A Farkas utcai művészetek háza Andrásy Zoltán festő- és grafikusművész nagylelkű gesztusa révén került a Céh használatába és nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a művész alkotásaiból rendezett tárlattal 2005. november 17-én. A két éves évforduló alkalmából a céhtagok most ismét Andrásy-kiállítással emlékeznek a 2006. január 1-jén, 95 éves korában elhunyt Mesterre, a Barabás Miklós Céh alapító tagjára, a Magyar Művészeti Intézet, majd annak megszünte után a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet egykori tanszékvezető tanárára. A tárlatot Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész, a Barabás Miklós Céh elnöke nyitja meg.

ŐSZI BIBLIA-ESTÉKET szervez a Biblos Alapítvány az Unio (Memorandulmului) utca 8. szám alatti Német Fórum teremben. Az első alkalomra november 4-én, vasárnap du. 17 órakor kerül sor, a téma: „Kicsoda Isten? Megismerhető-e személyesen?" A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk.

DALOS GYÖRGY a vendége a Német Kulturális Központ mai, november 2-i irodalmi estjének. A német nyelven zajló eseményen Dalos György legújabb, az 1956-os forradalomról szóló könyvéből olvas fel, moderátor Balogh András. Az irodalmi estre a Német Kulturális Központ Egyetem utca, 7-9 szám alatti székhelyén kerül sor, este hét órakor. Ugyancsak itt, november 3-án, szombaton délelőtt 11-kor gyerekekeknek szóló társasjáték klub működik.

TISZTÚJÍTÁS AZ EURÓPAI ÍRÓKONGRESSZUSBAN. A brüsszeli székhelyű Európai Írókongresszus (EWC – European Writers’ Congress) október 28.-án Triesztben megtartott tisztújító közgyűlésén John Erik Forslund-ot, a Svéd Írószövetség egykori elnökét választotta az Európai Írókongresszus új elnökének, a megbízatása két évre szól. A szervezet újból alelnökének választotta dr. Menyhért Annát, a József Attila Kör volt elnökét. Szintén alelnöknek választották Graham Lester George angol írót, a Brit Írószövetség (Writers’ Guild of Great Britain) volt elnökét.

vissza az elejére


Ösztöndíjak holokauszt-kutatásra

(2. oldal)

A New York-i City University Graduate Center keretében működő Rosenthal Holocaust Institute és a „Gábor Várszegi Endowment" által támogatott „J. &O. Winter Fund" örömmel közli, hogy a holokauszt kutatásával kapcsolatos kutatási ösztöndíjak korlátozott számban igényelhetők a 2007–2008-as tanévre. További tájékoztatást és kérvény-űrlapot Randolph L. Braham professzor, a Winter Fund igazgatója nyújt. A kérelmeket a következő címre kell elküldeni: Prof. Dr. Randolph L. Braham, Graduate Center, City University of New York, 365 Fifth Avenue, New York, N. Y. 10016, USA.

vissza az elejére


Példázat mint művészet
Kiállítás a budapesti Vasarely Múzeumban

(2. oldal)

Példázat mint művészet címmel nyílik kiállítás egy németországi galéria gyűjteményének anyagából pénteken Budapesten, a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában – közölte az intézmény. Az Exemplifikation wird Kunst (Példázat mint művészet) című konstruktív-konkrét művészeti kiállítás a saarbrückeni St. Johann Galéria anyagából mutat be válogatást az OSAS (Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület) szervezésében.

A tárlaton, amelyen többségében plasztikák láthatók, 13 német, japán és holland művész geometrikus, úgynevezett konstruktív-konkrét műveit láthatja a közönség. A Budapesten január 6-ig megtekinthető vándorkiállítás első állomása a német ludwigshafeni Wilhelm-Hack Múzeum volt, anyagát innen veszik át a szervezők, kibővített formában. Résztvevői a nemzetközi konkrét művészeti színtér ismert alkotói, többek között Jo Enzweiler, Sigurd Rompza, Hans-Jörg Glattfelder, Vera Molnar, Ewerdt Hilgemann, Heijo Hangen.

vissza az elejére


Kezdődik az Országos Színházi Fesztivál

(2. oldal)

54 produkció, 25 rendező, és összesen 92 reprezentáció Bukarest színházaiban. Így lehetne számokban kifejezni a november 2-án rajtoló 17. Országos Színházi Fesztivált. A november 15-ig tartó rendezvény művészeti igazgatója és egyben egyszemélyes válogatója Marina Constantinescu színházkritikus. A válogatás központjában a rendező áll. – Úgy gondoltuk el és szerkesztettük ezt a fesztivált, mint egyfajta tisztelgő meghajlás az alkotó és annak értéke előtt – fejtette ki Constantinescu.

Olyan rendezők legújabb előadásai szerepelnek műsoron, mint Silviu Purcărete, Andrei Şerban, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu, Tompa Gábor, Victor Ioan Frunză, Bocsárdi László, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Alexandru Darie, Felix Alexa, és Dragoş Galgoţiu.

A hivatalos megnyitóra november 3-án, szombaton este kerül sor a bukaresti „I.L. Caragiale" Nemzeti Színházban, a Nagy József (Josef Nadj) által jegyzett Filozófusok című produkcióval. A Franciaországban élő, magyarkanizsai (Vajdaság) születésű színész-rendező és társulata (Centre National Choreographique d’Orleans) először lép fel romániai közönség előtt, előadásukra ezt követően még november 4-én, 5-én és 6-án is sor kerül. A fesztiválon vendégszerepel még a portugál Vera Mantero egyéni műsorával, valamint olyan neves társulatok is, mint a berlini Schaubühne am Lehniner Platz, vagy a Kleines Theater Kammerspiele Landshutból. A nemzetközi kínálatban szerepelnek még írországi, egyesült államok-beli, valamint moldovai színházak előadásai is.

A fesztiválon három erdélyi magyar színház vesz részt – a kolozsvári, a sepsiszentgyörgyi, valamint a marosvásárhelyi – a következő előadásokkal: Énekek éneke, Hosszú péntek, (Kolozsvár); Lear király (Sepsiszentgyörgy); Yvonne, burgundi hercegnő (Marosvásárhely).

vissza az elejére


Vélemény


Nincsen új a Nap alatt

(3. oldal)

Olvasom Lakatos István emlékeit, a második kötet nemrég jelent meg az RMDSZ Szociáldemokrata Tömörülés nevű platformja gondozásában. Lakatos István (1904–1993) a két világháború közti romániai munkásmozgalom jeles harcosa, aki – többek között – a Román Szociáldemokrata Párt magyar tagozatának országos elnöke volt, s fontos szerepet játszott a szakszervezeti és a szövetkezeti mozgalomban. A kommunista diktatúra idején fővádlott volt abban a perben, amelyben Márton Áront is elítélték; Lakatos 25 év kényszermunkát kapott, amiből l5-öt le is töltött a börtönben.

Ez a könyv joggal bírálható, például szubjektivizmussal. De ez minden visszaemlékezésre érvényes; bármennyire igyekszik is a szerző tárgyilagosnak lenni, ő csak azt mondhatja, hogyan látta, hogyan élte át a történteket. A stílusa is kifogásolható. De minden hiányosság ellenére a könyv nagyon tanulságos. Megszívlelendő, amit a munkásmozgalom stratégiájáról és taktikájáról ír.

Abban az időben az ipari munkásság nagy része a szocialista eszmék híve volt. Ez azt jelentette, hogy igazságosabb, méltányosabb társadalmat akartak, amelyben ne legyenek olyan nagy különbségek a vagyoni állapotok és a jövedelmek közt, a munka, és benne a fizikai munka, legyen jobban megbecsülve és megfizetve, legyen hatékony szociális háló, amely a rászorulókon segít. A célt illetően nagyjából megvolt a megegyezés, de a hogyan? tekintetében két eltérő vélemény alakult ki.

A kommunisták a radikális eszközök hívei voltak. Jelszavaik: „szocialista forradalom", „a burzsuj állam megdöntése", „proletárdiktatúra", „a kizsákmányolás megszüntetése", „a kisajátítók kisajátítása", „a főbb termelőeszközök társadalmi tulajdonba vétele".

A szociáldemokraták mérsékeltebbek voltak. Céljukat alkotmányos, törvényes, parlamentáris úton akarták elérni, hosszú távra rendezkedtek be. Szerintük kitartó felvilágosító munkával meg kell nyerni a tömegeket, azok szavazataival megfelelő személyek juthatnak be a törvényhozásba, és ott a nép érdekeit szolgáló döntéseket hozhatnak.

A radikális és a mérsékelt vonal képviselői ádáz harcot folytattak egymás ellen a tömegek megnyeréséért. A kommunisták azzal vádolták a szociáldemokratákat, hogy gyávák, árulók, a burzsujok ügynökei, megalkuvók, opportunisták, mai kifejezéssel „tájbasimulók". Ezzel szemben a szocdemek azt állították, hogy a kommunisták hőzöngők, kalandorok, meggondolatlanok, rosszul mérik fel az erőviszonyokat, demagóg, populista jelszavakkal, megvalósíthatatlan ígéretekkel olyan akciókba (tüntetésekbe, sztrájkokba) rántják be a munkásokat, amelyek eleve kudarcra vannak ítélve, és csak kárt okoznak. Azt is a szemükre hányták, hogy huligán módon megzavarják a szociáldemokraták gyűléseit. Az a vád is elhangzott, hogy a kommunisták idegen érdekeket szolgálnak. Valóban, abban az időben a kommunisták pártjának hivatalos neve az volt, hogy Kommunisták Romániai Pártja, a Kommunista Internacionálé Romániai Szekciója, és a párt mindenben köteles volt a III. Internacionálé utasításait követni. Azt is állítja Lakatos, hogy ha ilyen vagy olyan politikai érdekek azt kívánták, hogy zavargások legyenek, a kommunisták vállalták a provokátor szerepét. Szerinte ilyen szerepet játszott Gheorghe Gheorghiu (Dej) is a grivicai összecsapásokban, s így kezdődött a későbbi pártfőtitkár politikai karrierje. Egyes kommunisták beépültek a Szociáldemokrata Párt befolyása alatt álló szakszervezetekbe, hogy ott bomlasztó tevékenységet fejtsenek ki. Mondani sem kell, hogy ez a kölcsönös acsarkodás nem vált a munkásmozgalom javára.

Lakatos sokat foglalkozik a bérharcokkal is, hiszen a bér határozza meg a munkás életét. A sztrájk erős fegyver a munkások kezében, de ha nincs alaposan, körültekintően megszervezve, visszafelé sülhet el. A sikertelen sztrájk csak nyomorúságot eredményez, ráadásul a munkások a munkahelyüket is elveszíthetik. A siker egyik feltétele, hogy a szakszervezetnek legyen kellő sztrájkalapja, hogy a sztrájk idején a bér 50-60 százalékát kitevő segélyt tudjon nyújtani, e nélkül a dolgozók nem tudnak kitartani. Fontos, hogy egyszerre sok munkás szüntesse be a munkát, esetleg más szakszervetek is szolidarizáljanak velük, hogy a mozgalomnak súlya legyen. Nem lehet sikeresen sztrájkolni, ha a környéken sok munkanélküli vagy olyan ember él, akik könnyen betaníthatóak. Ha van 200 munkanélküli, akkor legalább 800 munkást kell sztrájkba vinni, mert kétszáz ember nem tud helyettesíteni nyolcszázat. Az üzemfoglalás is legfeljebb Svédországban vagy Angliában járhatott volna sikerrel, mifelénk számítani kellett volna arra, hogy a katonaságot is bevetik a munkások ellen; Lupényban (1929) és Bukarestben, a Grivica vasúti főműhelyben (1933) halottak és sebesültek is voltak. Tehát a helyi viszonyokkal is számolni kell. Egyes radikális munkásvezérek nem átallották áldozatul odadobni a munkásokat csak azért, hogy harcos, bátor embereknek tűnjenek, illetve, hogy a III. Internacionálénak jelenthessék, hogy keményen, hősien folyik az osztályharc. Lakatos szerint a kommunisták szándékosan provokáltak vadsztrájkokat, amelyek természetesen elbuktak, ennek következtében nőtt az elégedetlenség, kompromittálódott a szakszervezet, a vezetőség és maga a munkásmozgalom, kiürültek a sztrájkalapok, csökkent a munkások önbizalma és harci kedve.

Azt mondhatja valaki, hogy számunkra mindez már csak történelem, a világ megváltozott, nincs miért ilyesmivel foglalkoznunk. Nem így van. Napjainkban is vannak társadalmi konfliktusok, politikai küzdelmek, például a kisebbségi jogok körül, a stratégia és a taktika kérdésében sok régi tapasztalat máig is érvényes és használható. Vannak radikális és mérsékelt álláspontok, volna helye az elvszerű vitának. Manapság is helyesen kellene kitűzni a célokat és megválogatni az oda vezető utakat, eszközöket, felmérve az erőviszonyokat, elkerülve az eleve kudarcra ítélt voluntarista elképzeléseket. Ne tegyünk meggondolatlanságból, hősködésből olyat, ami csak kárt okoz. Az emberi gyarlóságok is megmaradtak: a széthúzás, a gyűlölködés, az intolerancia, a hiúság, a karrierizmus, a demagógia, a populizmus. Előfordul, hogy a közösség érdekeit egyéni vagy csoportérdekeknek rendelik alá, illetve külföldi érdekek gyűrűznek be hozzánk. Mindez nem új jelenség, a múlt hibáiból sokban magunkra ismerhetünk, tanulhatnánk belőlük.

A sors iróniája, hogy gyakran azok szidják leghangosabban a kommunistákat, akiknek a gondolkodása, magatartása leginkább azokéhoz hasonlít.

FEY LÁSZLÓ

vissza az elejére


Folyamatosan pusztul Erdély pantheonja, a Házsongárdi temető

(3. oldal)

Folyamatosan pusztul az Erdély Pantheonjaként ismert kolozsvári Házsongárdi temető, amelyben legalább 60-70 sírt kellene műemlékké nyilvánítani.

A temető történelmi részében körülbelül 400-500 nagyon régi, többnyire magyar sírhely létezik, közülük némelyik több mint 400 éves. Legalább 60-70 nyughelyet kellene felvenni az országos műemlékvédelmi listára, ami fokozottabb védelmet biztosítana számukra.

Az 1585-ben alapított Házsongárdban nyugszik többek között Brassai Sámuel polihisztor, Apáczai Csere János pedagógus, Bölöni Farkas Sándor, Dsida Jenő, Jósika Miklós írók, Bánffy György, Erdély főkormányzója, Kós Károly építész, Mikó Imre történész, Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász és Szilágyi Domokos költő.

Gaal György kolozsvári helytörténész, a Házsongárd Alapítvány elnöke szerint az 1960-as évektől kezdődött a nagyfokú pusztítás a temetőben. Ekkor vált divatossá ugyanis a betonból öntött négyszögletű típussír. Mivel a kert a mai napig sincs lezárva, folyamatosan gazdát cserélnek a nyughelyek. Az új tulajdonosok többsége betonsírkövet rendel, és a munkálatok során az öntők nincsenek tekintettel az értékes sírkövekre, amelyeket sokszor félredobnak az út szélére. Ezek csak akkor menekülnek meg a pusztulástól, ha az alapítvány munkatársa tudomást szerez a több évszázados múltú, sokszor értékes feliratokat tartalmazó sírkőről.

Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet, az alapítvány igazgatója a Szabadságban közölte: összesen negyven olyan síremléket vettek leltárba, amelyek megmentése nem tűr halasztást, de mindössze huszonnégyet találtak meg és restauráltak. Ezeket a temető Ybl Miklós által tervezett iktári Bethlen-kripta kertjében tárolják.

Az új divat miatt mára alaposan megváltozott a temető képe, s az elmúlt években egyre nagyobb területen irtották ki a növényzetet is. Egyes elkorhadt fákat indokoltan vág ki a temetőt gondozó cég, de sokszor megmagyarázhatatlan pusztítást is végez – véli Gaal György.

A sírkert védetté nyilvánítása érdekében már több próbálkozás történt. A rendszerváltás előtt Balogh Edgár erdélyi magyar író, publicista és Jakó Zsigmond történész próbálta elérni a hatóságoknál, hogy vegyék védelmükbe a sírkertet, de sikertelenül. 1989 után ismét kérték a kolozsváriak, hogy több kripta kerüljön fel az országos jelentőségű műemlékeket tartalmazó listára, de hasztalanul.

Gaal György szerint a leghatékonyabb védelmet az nyújtaná, ha a temetőnek már a XIX. század végén kialakult történelmi részét lezárná a kolozsvári polgármesteri hivatal, és megtiltaná az ottani nyughelyek kiváltását. Így talán megakadályozható lenne Erdély pantheonjának lassú eltűnése. (MTI)

vissza az elejére


„Mi és ők"
(Silviu Purcărete igaza)

(3. oldal)

Az íróként és diplomataként számon tartott Teodor Baconsky Mi és ők cím alatt az elmúlt évtizedekben önmagukat erkölcsileg lejáratott pártpolitikusokat, az erőszakszervezetek embereit és ezeknek a kiszolgálóit különíti el a lakosság többi részétől a bukaresti Cotidianulnak írt eszmefuttatásában. Baconsky meghatározónak tartja, hogy belső erőnket ne adjuk fel az aktualitás nyomására. Ebben a kultúrának, irodalomnak, művészeteknek fontos szerepe lehet – tehetjük hozzá Baconsky okfejtéséhez. A „mi és ők" ezen a területen, a politikától döntően elkülöníthető módon, nem az elválasztást, hanem az együttgondolkodást, az érzelmi azonosulást jelentheti. És ebben a tekintetben a nemzeti, a nyelvi hovatartozás sem szükségképpen elválasztó, egymással szembeállító tényező. Ezzel a benyomással, sőt meggyőződéssel távozhattak a nézők százai, magyarok és románok, akik zsúfolásig megtöltötték a kolozsvári magyar színház nézőterét egy furcsának ígérkező bemutatón. Mert hogy prózai társulat adjon elő operát, ráadásul olasz nyelven, román rendező irányításával – ez legalábbis szokatlan. Persze, ha hozzátesszük, hogy ez a rendező az a Silviu Purcărete, aki ugyanebben a színházban nemzetközi produkciót vitt nemrég sikerre, Pantagruel sógornője címmel, és akit messze Románia határain túl is jelentős művészként, eredeti alkotóként ismernek – akkor a felfokozott várakozást mondhatjuk erősebbnek a „gyanakvásnál". És e különös mozgásszínházi Gianni Schicchiben nem kellett csalódnunk. Csalódnunk? Legfeljebb azok csalódhattak, akik Puccini zenéjét nem tudták egy (néhány vendég szólistával kiegészülő) prózai társulat előadásában elképzelni. Purcărete viszont (külföldi operarendezéseinek tapasztalatával is) el tudta képzelni, és meg tudta valósítani „a lehetetlent". A kirobbanó siker után olvasva a kolozsvári Krónikának adott nyilatkozatát, igazolva láthatjuk a román rendező szavait: „A kolozsvári színészek szakmai felkészültsége olyan magas szintű, hogy a legigényesebb feladatok elvégzésére is alkalmassá teszi őket. Ugyanakkor hihetetlenül motivált társaságot találtam itt, olyan lelkesedést, amilyet hivatásos társulatoknál ma már ritkán látni."

A „mi és ők" közötti kötőszó tehát itt valóban összeköt – nem az ellentét megfogalmazására szolgál, mint oly gyakran napjaink médiájában. Arra is érdemes hivatkozni, amit Silviu Purcărete az irigylendő román színházra vonatkozó riporteri kérdésre válaszol. A Romániában született remek előadásokat nem tartja egyedülállóknak, mindjárt a budapesti Katona József Színház produkcióit említi (közülük egyet pár hét múlva Kolozsvárra is elhoznak, az Interferenciák nemzetközi fesztiválra), ám ennél is figyelemreméltóbb a következő megjegyzése: „De ha itthon maradunk, akkor sem csak a román társulatokról szabad beszélni, én a kolozsvári vagy sepsiszentgyörgyi magyar színházat is a legjobbak közé sorolom." Vagyis egy Purcăretének eszébe sem jutna (mint Funarnak vagy a Buda névre hallgató PD-s képviselőnek) valakit kitessékelni az országból, amiért magyar. Talán inkább ezeket a nyilatkozgató fura urakat – noha ők románul beszélnek...

Románia hírét egy Silviu Purcărete meg a hozzá méltó színházi és filmrendező társak képviselhetik méltóképpen. Ők, a legjobbak, valóban európai képviselők. Persze, vannak bőven, akik az ország rossz hírét keltik (a régebbi rosszat erősítik). Mint legutóbb a Chicagóban áruházi lopáson ért három ökölvívó, Románia világbajnokságra kiküldött néhány sportolója. Félő, hogy erről a botrányról többen vesznek tudomást, mint Ana Blandiana, a (fiatal korában kolozsvári) kitűnő költőnő idei két, olaszországi díjáról.

KÁNTOR LAJOS

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


Napirenden


Băsescu referendumai

(4. oldal)

Elkezdte az egyéni választókerületes szavazási rendszerről kiírt referendumot megelőző kampányt Traian Băsescu államfő, aki egy televíziós műsorban ismét élesen támadta politikai ellenfeleit. Băsescu eredetileg a közszolgálati televízióban szeretett volna szóhoz jutni, de a TVR vezetősége megtagadta a kérést, arra hivatkozva, hogy a referendumra a parlament nem osztotta le még az audiovizuális médiában a feleket megillető kampányperceket.

Băsescu kijelentette: ha érvénytelen lesz a november 25-i népszavazás, akkor ismét kiírja azt. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy véli, hogy Băsescunak ez a nyilatkozata a demokrácia megcsúfolását jelenti. A politikus szerint az államfőnek meg kell értenie, hogy függetlenül a referendum eredményétől, tiszteletben kell tartani a választói akaratot.

Băsescu még jelezte: 2008-ban is szándékában áll referendumokat kiírni. Az államfő elismerte, hogy a népszavazás a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) számára jelent támogatást. Hozzátette: ezzel arra akarja ösztönözni az embereket, hogy minél többen menjenek el szavazni november 25-én.

Az államfő élesen bírálta Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt, Tudor Chiuariu igazságügyi minisztert és az RMDSZ-t. Az érdekvédelmi szervezetből főként Markó Bélát és Verestóy Attilát támadta, akik kapcsán kijelentette: írásban adja, hogy a romániai magyarok nem olyan vezetőket akarnak, mint a két szóban forgó politikus.

Markó nem kívánta kommentálni Băsescu kijelentését, de megjegyezte: úgy tűnik, hogy az államfő mindentudóvá vált.

B. T.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Kitoloncolják a bűnöző bevándorlókat

(4. oldal)

Az újabb olasz állampolgárt – az olasz haditengerészet egyik tisztjének feleségét – ért támadás ismét beszennyezi a Romániáról alkotott amúgy sem felhőtlen képet. A tettes a 24 éves Nicolae Romulus Mailat, akit le is tartóztattak. Az olasz hatóságokat egy nő riasztotta, aki szemtanúja volt annak, amint Mailat magával vonszolta áldozatát. A Szeben megyei Felekről származó fiatalembert korábban három év börtönre ítélték lopás miatt, de kegyelemben részesült. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő és Cristian David belügyminiszter utasítására három román rendőrt küldtek Rómába, de várhatóan az elkövetkező napokban további román rendőrök utaznak majd az olasz fővárosba.

Román–olasz szópárbaj
A hír hallatán az olasz államfő, Giorgio Napoletano azonnal részvétüzenetet küldött az áldozat családjának, valamint felszólította a hatóságokat, hogy hozzanak meg minden szükséges intézkedést az olasz állampolgárok biztonságának védelmében. Romano Prodi olasz miniszterelnök hangsúlyozta: „Az Olaszországban élő románok zöme komoly és szorgalmas, nekünk azonban kötelességünk, hogy állampolgáraink számára igazságos és erős biztonsági rendszert tartsunk fenn." A kitoloncolt állampolgároknak tilos lesz három évnél hamarabb visszatérni Olaszország területére, ha pedig ezt megszegik, három év börtönbüntetés róható ki rájuk.

Az ügyben a román hatóságok azonnali reagálása nem maradt el. Traian Băsescu államfő úgy nyilatkozott: szerinte megengedhetetlen, hogy egy törvény kizárólag a román állampolgárokra vonatkozzon. Tăriceanu miniszterelnök úgy vélte: a bajkeverők nem azok közül a románok közül kerülnek ki, akik állással rendelkeznek, és beilleszkedtek a társadalomba, hanem a városok peremén letelepedett csoportok tagjai közül. A kormányfő hangsúlyozta: a román hatóságok nem avatkozhatnak be Olaszország belügyeibe, együttműködnek viszont az olasz hatóságokkal a bűncselekmények számának csökkentése érdekében. Tăriceanu közölte, elrendelte egy vegyes bizottság létrehozását, amelyet az igazságügyi, a belügyi tárca, illetve a Romák Országos Hatóságának képviselői alkotnak, a testületnek együtt kell működnie az olasz hatóságokkal az újabb bűnesetek megelőzése érdekében.

Az üggyel kapcsolatban Cristian David belügyminiszter televíziós nyilatkozatában hangsúlyozta: nem lehetséges megszorítások életbe léptetése román állampolgárokkal szemben. „Nincs egyetlen olyan ország sem, ahol korlátozva lenne a szabad belépés, csak azért, mert valaki valamikor elkövetett egy bűncselekményt. Mi sem korlátozhatjuk állampolgáraink szabad közlekedéshez való jogát, hiszen ezt elnyerték abban a pillanatban, amikor Románia az Európai Unió tagországává vált" – mondta.

Rossz fényben a romák
A romák Keresztény Európai Központjának (Centrul Creştin European) elnöke, Florin Cioabă elítélte a romák által az ország határain kívül elkövetett bűncselekményeket, hangsúlyozva azonban, hogy fönn kell tartani az ártatlanság vélelmét a roma származású gyanúsított, Romulus Nicolae Mailattal szemben. „Rendkívül kritikus a helyzet, a roma közösség egészére kihatással van. A romák valóban elkövetnek bűncselekményeket, és ezek teljes mértékben elítélendők. Mindemellett az Olaszországban élő romákat erős figyelemmel kísérik, és a legkisebb hibáért is őket okolják" – fogalmazott. Az olasz hatóságok azon döntésére vonatkozóan, hogy kitoloncolják a veszélyes bevándorlókat, Cioabă elmondta: már júliusban, augusztusban tudott erről a szándékról. Vélekedése szerint a romákra a bűnbak szerepét osztották, holott Olaszországban veszélyes bolíviai és ecuadori bűnözők dolgoznak.

Élen a bűnözésben
Első helyen állnak a románok az Olaszországban külföldiek által elkövetett bűncselekmények hét típusában – tette közzé az olasz belügyminisztérium. Idén 3500 külföldi állampolgárt tartóztattak le, közülük 2700 román. A hét bűncselekmény, amelyek elkövetésében a román állampolgárok az élen járnak: szándékos emberölés, szexuális erőszak, autólopás, lakások, üzletek kifosztása, lopás és zsarolás.

Egyes olasz politikai pártok vezetői hangot is adtak meggyőződésüknek, miszerint Olaszország stabilitását veszélyeztetik a román és albán bevándorló bűnözők. A véleményt osztja több olasz nagyváros polgármestere, például Padova, Rimini és Firenze városáé. Hasonlóképpen vélekedik Róma polgármestere, Walter Veltroni is, aki azzal fenyegetett, hogy az Európai Unió fórumai előtt veti fel a román bűnözők problémáját, ha Románia nem vet véget „a bűnözés Olaszországba való exportálásának".

Az elmúlt időszakban számos sokkoló történet látott napvilágot, az elkövetők mindegyike román állampolgár: a közelmúltban három tettes egy bárónő életét oltotta ki egy rablás során, majd mindössze néhány nap múltán egy templom lépcsőin követtek el nemi erőszakot egy asszonyon.

Hivatalos adatok szerint 3,4 millió román állampolgár dolgozik külföldön, főképpen Spanyolországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Izraelben, Németországban és az Egyesült Államokban, de más európai és tengeren túli országokban is. Hazánk 22 millió lakosságának körében 10,5 millió a munkavállaló korú személyek száma, ám ezek közül idehaza hivatalosan csak 4,5 millió hazai munkavállalót tartanak nyilván. A kommunizmus bukása után, 1990-ben, a hazai munkavállalók száma csaknem 8,5 millió volt, ami azt jelenti, hogy mára az itthon maradt munkavállalók száma csaknem a felére csökkent.

Ha azonban az egyes nyugati országokban hivatalosan avagy feketén dolgozó román állampolgárok hatóságilag becsült számát összeadjuk – Olaszország 800–900 ezer, Spanyolország 700–800 ezer, Görögország 700 ezer, Németország 400 ezer, Ausztria 200 ezer, Izrael 300–400 ezer, Franciaország 200–300 ezer, Nagy-Britannia 300 ezer, Írország 200 ezer stb. –, az eredmény esetleg a négymilliót is meghaladja.

A külföldön dolgozó román állampolgárok tavaly 5,3 milliárd eurót utaltak haza, ami a korábbi esztendőhöz képest csaknem 40 százalékos növekedést jelentett. A hazautalt pénzek összege 2005-ben 3,6 milliárd euróra rúgott, pedig 2004-ben még csak 2,8 milliárd euró volt. A nyaranta hazalátogató „stranieri"-k – ahogyan manapság őket olasz szóval nevezik – 2005-ben például 8,9 milliárd eurót váltottak be lejre, hogy abból a család szükségleteit fedezzék, és hogy lakásaikat, villáikat és üdülőiket tovább építsék.

vissza az elejére


Újabb jogi háború?

(4. oldal)

Egyetlen párt sem nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. A politikai erők ezt az elmúlt három napban tehették volna meg, hiszen a kabinet hétfőn felelősségvállalással terjesztette be a parlamentben a kompenzációs egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről szóló törvénytervezetet.

Ez azt jelenti, hogy a jogszabályt elfogadta a parlament, így már csak az államfőnek kellene kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. Erre azonban egyelőre nem fog sor kerülni, mivel Traian Băsescu korábban bejelentette: nem fogja kihirdetni a jogszabályt a november 25-i referendum előtt. A Băsescu által kiírt népszavazás ugyanerről a témáról szól azzal a különbséggel, hogy Băsescu a kétfordulós többségi egyéni választókerületes szavazást bocsátotta voksolás alá, míg a kormány tervezete kompenzációs rendszert ír elő. Ez utóbbi kedvez a kisebb pártoknak, és kevésbé antidemokratikus az államfő által javasolt megoldásnál, hiszen a Băsescu által óhajtott kétfordulós többségi voksolás azt a természetellenes helyzetet is előidézheti, hogy országos szinten a szavazatok 10–12 százalékát megszerző párt egyetlen mandátumot sem kap majd a parlamentben.

Băsescu csak egyszer küldheti vissza a parlamenthez a jogszabályt, másodszor már köteles aláírni. A kormány és az elnöki hivatal között ezért november 25-e után várhatóan egy újabb jogi háború kezdődik, amelynek kimenetelét alapvetően befolyásolja majd a népszavazás eredménye. Sikertelen referendum esetében ugyanis Băsescu még a népszavazás politikai súlyára hivatkozva sem tudja megtagadni a törvény kihirdetését, sikeres referendum esetében viszont a kormánynak, s főleg a liberálisoknak kell cselekedniük, hogy ne veszítsenek népszerűségükből. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy sikeres referendum esetében éppen a kormány fog benyújtani olyan módosító javaslatot, amivel elhalasztja az általa beterjesztett jogszabály hatályba lépését. A parlament pedig akkor várhatóan a referendum szellemének megfelelő új választási törvény kidolgozásába kezd.

B. T.

vissza az elejére


KORTESHÍRADÓ

(4. oldal)

KÁROLI VÁROSÁBAN ÜNNEPELT TŐKÉS
Nagykárolyban ünnepelte a reformáció évfordulóját Tőkés László református püspök, az EMNT elnöke, független EP-jelölt. Ha Budapest felé akarunk menni, de Bukarest felé tartunk, akkor célt tévesztettünk, hiába megyünk autópályán, magyarázta. „Isten azt akarja, hogy a jó és ne a gonosz érdekében fogjunk össze és a jó felé haladjunk. Új összefogás, új többség kell, olyan, amilyen ’89-ben volt, melynek sajnos letévedtünk az útjáról" – fogalmazott.

BESZTERCE-NASZÓD MEGYÉBEN AZ RMDSZ
Szatmár, Máramaros, Nagybánya és Kolozs megyék után, pénteken Beszterce-Naszód megyében folytatódik az RMDSZ országos kampánykaravánja. A körúton az RMDSZ európai parlamenti jelöltjei mellett jelen lesz Markó Béla szövetségi elnök is. A megyei körút utolsó állomása Beszterce, ahol a helyi közösséggel találkoznak az RMDSZ képviselői.

Az 1., 4. oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Megoldás piac-ügyben

(5. oldal)

Megoldás született a Széchenyi téri piaci árusok ügyében. Emil Boc polgármester tegnap kifejtette: azoknak az árusoknak, akiknek nem sikerül helyet kapni a Széchenyi téri korszerűsített piacon, illetve nem tudják fizetni a viszonylag magas béreket, a volt vágóhíd melletti üres telken alakítanak ki árulásra alkalmas helyet. „Hozzávetőlegesen 30–60 árusnak biztosítunk ott megfelelő körülményeket alacsony bérlési díjért, legtöbb havi 100 lejt. Amennyiben az árusok nem zavarják a környék lakóit, a piacot állandósítjuk" – nyilatkozta Boc. A volt vágóhíd mellett csak azok az őstermelők árulhatnak majd, akik kolozsvári vagy Kolozs megyei lakhellyel rendelkeznek.

Boc egyelőre elállt attól a szándékától, hogy a Széchenyi téri ruha- és cipőárusokat kipakolja a piacról. „Január elsejéig még ott árulhatnak, ezt követően pedig a Clujana téri piacra költöznek. A nyugdíjasok úgyis ingyenes buszbérlettel rendelkeznek, tehát nem lesz akadály számukra az odajutás" – vélte Boc, aki szerint mind a gazdag, mind a szegényebb sorsú polgároknak meg kell adni a lehetőséget a vásárlásra, márpedig sajnos nem sikerült „lefaragtatni" a Széchenyi téri piacot korszerűsítő magánbefektető által igényelt havi 700 lejes asztalbérlési díjból, ez pedig a termékek drágulásához vezethet.

vissza az elejére


Gondok a népszavazás megszervezésében

(5. oldal)

Első sajtótájékoztatóját tartotta meg tegnap a nemrég kinevezett Călin Platon prefektus. Mint mondta, szeretné megőrizni az általa vezetett intéztmény eddigi „átlátszóságát", és jó együttműködést szeretne a médiával. Intézménye nehéz időszak elé néz, sok téren kell sürgősen helyt állnia – tette hozzá.

A legfontosabb és egyben a legközelebbi a november 25-i EP-választás és az azzal egyidőben zajló népszavazás megszervezése. Kolozs megyében nagyon súlyos gondot jelent az 594 szavazókörzet megkétszerezése, amelyek a megszokott oktatási és egészségügyi intézményekben lelnek otthonra, mivel csak 347-nél van lehetőség ugyanazon helyen egy különálló másik terem berendezésére. Mindent meg kell duplázni: a bútorzatot, a szavazófülkéket, az urnákat, de még a személyzetet is. A polgármesterek feladata megtalálni a kompetens embereket a szavazást és a népszavazást lebonyolító helyi bizottságokba, Kolozsváron valószínűleg nem lesz probléma, de annál több vidéken: a prefektus azzal számol, hogy majd városról kell toborozni embereket a községek számára. Mindezekkel együtt a szervezési költségek szinte megkétszereződnek.

Călin Platon fel akarja gyorsítani az elkobzott földek visszaszolgáltatásának a folyamatát, amely tizenhat éve húzódik. Sok önkormányzatban a helyi szakbizottságok nem végezték el munkájukat, csupán a 18-as számú törvény alkalmazása kapcsán 3107 dosszié vár megoldásra. Megyénkben legrosszabbul Kolozsvár, Torda és Nagyesküllő áll, a legjobban pedig Szászfenes és Nagyiklód. Külön gond a hegyvidék, ahol ugyan nem volt kollektivizálás, de a föld tulajdonjogáról sohasem született írásos bizonyíték. Ezzel kapcsolatosan a prefektus jövő kedden Bánffyhunyadon találkozik a térség polgármesterivel.

A sajtótájékoztatón kiderült továbbá: nem teljesíthető a november 5-re kitűzött határidő, amelyet a földek felmérésére és tulajdonjogának ellenőrzésére állapítottak meg. A megyében 25-ről 27-re emelték a terepmunkát végző csapatok létszámát, de így is a 259 farmból még 140 felmérése hátra van.

A prefektúra közelebbi tervei között szerepel a járművek forgalmi engedélyét és a jogosítványokat elektronikus úton kiadó központ december elsejei átadása, amely egyben a leendő gépkocsivezetők vizsgáztatását is objektíven, gyorsan, számítógépes rendszer segítségével végzi majd el.

Anca Stănescu személyében ugyanakkor tegnap bemutatkozott a prefektúra új szóvivője is.

Ö. I. B.

vissza az elejére


KIHALLGATJÁK TOMA RUST

(5. oldal)

Kihallgatásra hívta Toma Rus rendőrfőbiztost, az Országos Rendőrparancsnokság vezető beosztású tisztjét az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) kolozsvári fiókja. Rusnak, a kolozsvári rendőrség szervezett bűnözés-ellenes osztálya volt vezetőjének ma kell megjelennie az ügyészek előtt. Gazdasági és korrupciós bűncselekmények kapcsán indított kivizsgálásban hallgatják ki, amely vélhetően a Gazeta-botránnyal kapcsolatos.

vissza az elejére


Kolozsvár a turizmus kapuja
Reptérpártiak versus Adrian Popa

(5. oldal)

Lucia Morariu, a Turisztikai Minisztérium államtitkára tegnap Kolozsváron bejelentette: új turisztikai programot indítanak útjára, amelynek célja a romániai turizmus fejlesztése, és az iparágban dolgozók továbbképzésének biztosítása. „Természetesen a projekt sikeressége érdekében az országos, a helyi és a turisztikai iparágban tevékenykedő szervezetek képviselőinek összefogására van szükség" – mondta az államtitkár. „Ez a kezdeményezés újdonságnak számít a román gazdasági élet térképén" – tette hozzá, majd elmondta: Kolozsvár az egyik kapuja a turizmus fejlesztésének, ugyanúgy, mint Nagyszeben vagy Marosvásárhely.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kolozsvári székhelyén tartott sajtótájékoztatón felmerült a kolozsvári repülőtér kibővítésének terve is, amelyet Adrian Popa liberális alpolgármester vélhetően ellenez: nemrég megbeszélést folyatott az Országos Civil Légiközlekedési Hatóság képviselőivel egy ingatlanfejlesztési projekttel kapcsolatban, amit a repülőtér közelébe terveznek, a megbeszélések után azonban az említett hatóság arról értesítette a Megyei Tanácsot, hogy a projekt veszélybe sodorja a repülőtér fejlesztését. Marius Nicoară megyei tanácselnök, a kolozsvári PNL elnöke elmondta, hogy Popa a helyi és megyei tanács, illetve a liberális párt felhatalmazása nélkül folytatott megbeszéléseket a légihatósággal, így nem tudni, hogy milyen minőségében tette – és erre egyelőre nem is derülhet fény, ugyanis Popa szabadságát tölti (a hét elején kirobbant botrányra reagálva Popa rövid sajtóközleményt küldött szét, amelyben annyit mond csupán, hogy félreértésről van szó, és hazatérése után mindent tisztáz majd egy sajtótájékoztató keretében – szerk. megj.). Nicoară elmondta: a repülőtér kifutópályáját azért akarják meghosszabbítani, mert a Nokia cég igényli annak a használatát. A tervek szerint a befektető 2009-től venné használatba a repülőteret, addig azonban komplex munkálatokat kell ott elvégezni, amit egyelőre Adrian Popa ilymódon megakadályoz. Ennek egyik végeredménye az lehet, hogy nem hosszabbítják meg a pályát, ami akár a Nokia, mint befektető, elvesztéséhez is vezethet.

A sajtótájékoztató kifejezettebb politikai színezetet kapott, amikor Horia Uioreanu bejelentette, hogy ez az első olyan kormány, amelynek sikerült ígéreteihez híven nyugdíjemelést biztosítania – amint arról tegnap lapunk is hírt adott. A liberális képviselő elmagyarázta, hogy első lépésként szeptember 1-jén a mezőgazdasági nyugdíjakat a duplájára emelték, tegnaptól pedig 30 százalékkal növelték meg a nyugdíjakat, és január 1-től újabb 17 százalékos emelést terveznek. Uioreanu egyben bírálta Băsescu hozzáállását, mert szerinte sokkal nagyobb nyugdíjemelésekre is sor kerülhetett volna. Elhangzott továbbá: az EP-választások és a népszavazás megszervezésének törvényes módja van, amit nem lehet egy kormányhatározattal megváltoztatni. Ezért a liberális párt törvénytelennek tartja a népszavazás és az EP-választások egyidőben való megszervezését. „A liberális párt ebben a törvénytelenségben nem akar részt venni" – jelentette ki a liberális képviselő, hozzátéve: a választás és népszavazás egy időpontban való megszervezése 30 millió eurós plusz költséget jelent a városnak.

DÉZSI ILDIKÓ

vissza az elejére


Visszatérhet Marosvásárhelyre a Wizz Air

(5. oldal)

Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke tegnap sajtótájékoztatón elmondta: levelet kapott a Wizz Air Légitársaság képviselőjétől, amely szerint lehetséges, hogy márciustól újra járatokat indítanak Marosvásárhely–Budapest útvonalon. A megyei tanács elnöke hozzátette: a Marosvásárhelyre való visszatérést követően szóba kerülhet a kifutópályák kivilágítási rendszerének a korszerűsítése, valamint a repülőgépeket irányító rendszer fejlesztése. Lokodi Emőke beismerte, hogy a marosvásárhelyi repülőtér ki van öregedve, és nem felel meg az új típusú gépek landolásához. A megyei tanácselnök nem tudta megállapítani a befektetéshez szükséges összeget, de azt elmondta, hogy az új felszereléseket a ROMATSA fogja biztosítani.

Mint ismeretes, a Wizz Air november folyamán marosvásárhelyi telephelyét Kolozsvárra költözteti.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

KEZDŐDIK A KARÁCSONYFA-IDÉNY
72 darab összesen 1400 lej értékű, törvénytelenül kivágott fenyőfát kobzott el a rendőrség október 31-én Kiskalotán. A mennyiség mintegy felét a 32 éves bánffyhunyadi T. Lucian autójában, a többit a közelben szétszórva találták meg a rend őrei, akik T. Luciant 1000 lejes büntetéssel sújtották.

HALÁLOS ELŐZÉS
Szabálytalanul előzött, és az ily módon általa okozott balesetben életét vesztette a szamosújvári R.-V. Alin. A 36 éves férfi egy Mitsubishi Galant autót vezetett, az 1C jelzésű országúton, Zsukiménes közelében, amikor tiltott helyen előzött, és nem volt ideje vissztérni saját sávjába: a Mitsubishi hátsó felét megütötte egy szemből szabályosan haladó Dacia, aminek következtében R.-V. Alin elvesztette uralmát az autó fölött, és frontálisan nekiment egy szemből szabályosan közeledő Volkswagennek. R.-V. Alin a helyszínen életét vesztette, súlyosan megsérült továbbá a 33 éves F. Iuliana Cristina, és a 32 éves M. Ancuţa Roxana – mindketten a Volkswagen utasai – könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Kupáról kupára, bajnokságról bajnokságra

(6. oldal)

Német Kupa
A másodosztályú Carl Zeiss Jena tizenegyespárbajban búcsúztatta a címvédő, élvonalbeli 1. FC Nürnberget a labdarúgó Német Kupában a 16 közé jutásért rendezett mérkőzésen. A találkozó egyik főszereplője Torghelle Sándor volt. A Jena magyar támadója szerezte csapata első gólját az 56. percben, 12 perccel később azonban a játékvezető kiállította a csatárt.

Német Kupa, a 16 közé jutásért, az élvonalbeli csapatok eredményei: VfB Stuttgart–SC Paderborn (II. osztályú) 3–2 – hosszabbítás után, Hamburger SV–SC Freiburg (II.) 3–1, Werder Bremen–MSV Duisburg 4–0, Borussia Dortmund–Eintracht Frankfurt 2–1, TuS Koblenz (II.)–Arminia Bielefeld 1–2 – hosszabbítás után, FC Carl Zeiss Jena (II.)–1. FC Nürnberg 2–2 – 11-esekkel: 5–4 és Bayern Mün-chen–Borussia Mönchengladbach (II.) 3–1.

Angol Ligakupa
A nyolcaddöntők eredményei: Chelsea–Leicester City (II.) 4–3, Luton Town (III.)–Everton 0–1 – hosszabbítás után, Portsmouth–Blackburn Rovers 1–2, Sheffield United (II.)–Arsenal 0–3, Bolton Wanderers–Manchester City 0–1, FC Liverpool–Cardiff City (II.) 2–1 és Tottenham Hotspur–Blackpool (II.) 2–0.

Serie A
Az AS Róma nyerte a Lazio elleni fővárosi derbit az olasz bajnokság 10. fordulójában. A találkozón a vendégek hamar vezetést szereztek, majd a Róma nemcsak fordított, hanem két góllal el is húzott, a Lazio azonban csökkentette a különbséget, de hiába birtokolta a hajrában többet a labdát, veszélyes helyzetet nem tudott kialakítani a kapu előtt, így nem volt komoly esélye az egyenlítésre.

Eredmények: AS Róma–SS Lazio 3–2, Atalanta Bergamo–Cagliari 2–2, Fiorentina–SSC Nápoly 1–0, Milánói Internazionale–Genoa 4–1, Torinói Juventus–Empoli 3–0, Palermo–AC Párma 1–1, Reggina–Livorno 1–3, Sampdoria–AC Milan 0–5, Siena–Catania 1–1 és Udinese–Torino 2–1.

Az élen: 1. Inter 24 pont, 2. Róma 21, 3. Juventus 20 (21–10), 4. Fiorentina 20 (17–7), 5. Udinese 18, 6. Atalanta 15.

Primera División
A Real Madrid négy góllal nyerte Valenciában a Bajnokok Ligája-résztvevők rangadóját a spanyol bajnokság 10. fordulójában.

Eredmények: Almeria–Real Zaragoza 0–1, Deportivo La Coruña–Real Mallorca 1–1, Getafé–Athletic Bilbao 2–0, Real Betis Sevilla–Osasuna 0–3, Recreativo Huelva–Racing Santander 0–0, Villarreal–Levante 3–0, Valencia–Real Madrid 1–5 és Atlético Madrid–FC Sevilla 4–3. A Valladolid–FC Barcelona és Espanyol Sevilla–Real Murcia találkozókat csütörtökön játszották, lapzárta után értek véget.

Az élmezőny: 1. Real Madrid 25 pont/10 mérkőzés, 2. Villarreal 21/10, 3. Barcelona 20/9 (19–7), 4. Atlético 20/10 (20–10), 5. Valencia 18/10, 6. Espanyol 17/9.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Remiztek a magyarok

(6. oldal)

A magyar férfi és női válogatott is döntetlent ért el a Krétán rendezett 16. sakkcsapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában.

Az irakliói viadal honlapjának tanúsága szerint a férfiak az izraeliekkel, a nők az oroszokkal remiztek szerdán.

Nem kísérte szerencse a román válogatottak szereplését, a férfiak Törökországtól, a nők Szlovéniától szenvedtek vereséget.

Eredmények, 4. forduló:

Férfiak: Magyarország–Izrael 2–2 (Almási Zoltán–Boris Avrukh 1–0, Michael Roiz–Balogh Csaba 1–0, Berkes Ferenc–Ilia Smirin döntetlen és Maxim Rodshtein–Ruck Róbert döntetlen) és Románia–Tö-rökország 1–3 (Valdislav Nevednichy–Mihail Gurevics 0–1, Atalik Suat–Constantin Lupulescu döntetlen, Alin Berescu–Esen Baris döntetlen és Erdogdu Mert–Andrei Murariu 1–0).

Az élcsoport: 1. Azerbajdzsán 11,5 pont, 2. Oroszország 11,5, 3. Bulgária 11,...13. MAGYARORSZÁG 9, ..., 31. ROMÁNIA 6,5.

Nők: Oroszország–Magyarország 2–2 (Tatyjana Koszinceva–Hoang Thanh Trang döntetlen, Vajda Szidónia–Nagyezsda Koszinceva döntetlen, Jekatyerina Kovalevszkaja–Mádl Ildikó döntetlen és Gara Anita–Jekatyerina Korbut döntetlen) és Szlovénia–Románia 2,5–1,5 (Anna Muzicsuk–Corina Isabela Pepetan döntetlen, Carmen Voicu–Jana Krivecs 1–0, Ana Szrebrnics–Alina Moţoc 1–0 és Iozefina Paulet–Veszna Rozics 0–1).

Az élcsoport: 1. Lengyelország 13 pont, 2. MAGYARORSZÁG 12,5, 3. Oroszország 11,5, ..., 12. ROMÁNIA 9.

Az Eb kilenc fordulós és jövő keddig tart.

vissza az elejére


I. liga – 13. ford.

(6. oldal)

Szerdán este két mérkőzést bonyolítottak le a 13. fordulóból. a román élvonalban. A krajovai egyetemisták meglepetésre legyőzték a temesvári bajnokaspiráns együttest, Bukarestben pedig jobb lábbal indult Marius Lăcătuş edzői karrierje: a katonacsapat magabiztos sikert aratott.

Eredmények (a forduló első négy eredményét korábban már közöltük): • Krajovai Universitatea–Temesvári Poli Ştiinţa 2–1 (gól: Costea – 10. és Baird – 77. perc, illetve Gigel Bucur – 71. perc; kiállítva: Bărboianu – 68. perc, Krajova) • Bukaresti Steaua–Galaci Oţelul 3–1 (Dică 2 – 8. és 66., a második 11 m, valamint Semeghin – 32. perc, öngól, illetve Székely – 52. perc) • Târgu Jiu-i Pandúrok–Bukaresti Rapid 1–3 (Stângă – 63. perc, illetve Burdujan – 18., továbbá Mazilu 2 – 32. és 61. perc) – csütörtökön játszották. A Konstancai Farul–Mioveni-i Dacia és a Kolozsvári CFR 1907–Aradi UTA összecsapás lapzárta után ért véget, a részletekre visszatérünk.

(póka)

vissza az elejére


Magyar Ligakupa

(6. oldal)

A Diósgyőr három góllal nyert Debrecenben a labdarúgó Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén.

Eredmények, elődöntő, első mérkőzés: Zalaegerszegi TE FC–FC Fehérvár 2–1 és Debreceni VSC-TEVA–Diósgyőri VTK 1–4 – a visszavágókat november 14-én rendezik.

vissza az elejére


Kolozs megye hétvégi műsorából

(6. oldal)

FUTSAL (TEREMFOCI)
Vasárnap 17 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Clujana CFF–Dévai CIP FC – A-osztály.

KÉZILABDA
Pénteken és szombaton 17 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U-Jolidon–SSV Dorbirn Schoren – női KEK mérkőzés.

Pénteken, szombaton és vasárnap 9–11.30 óra között és 16–18.30 óra között (vasárnap csak délelőtt játszanak) Szászfenesen, a Leányvár sporttermében: a junior III. lányok második döntő tornája.
Szombaton 11 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári LPS–Nagyváradi Activ SK – fiúk, junior I. mérkőzés. 13 órakor: Kolozsvári Unirea Iskolacsoport–Nagybányai Marta – fiúk, junior I. mérkőzés.
Vasárnap 9 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári Jövő ISK–Nagybányai Extrem – lányok, junior I. mérkőzés.
Vasárnap 11 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U Hasit–Kolozsvári Napoca HC; 13 órakor: Tordai Potaissa–Besztercei MKK MSC – mindkét mérkőzés az A-osztály, D-csoportjának 9. fordulójának a keretében.

KOSÁRLABDA
Szombaton 19 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U Mobitelco II–Kolozsvári UBU Artimex Gladiator SK – férfi B-osztály, 1. forduló.

LABDARÚGÁS
Szombaton 11 órakor Aranyosgyéresen: Sodronyipar–Caracali FC – II. liga, 13. forduló.

Szombaton 14 órakor a kolozsvári Ion Moina Stadionban: Kolozsvári U FC–Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) Csalhó – I. liga, 14. forduló.

RÖGBI
Szombaton 10 órakor a kolozsvári Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban: Kolozsvári U–Bukaresti Griviţa – országos bajnokság, I. csoport, 7. forduló.

Vasárnap 10 órakor a kolozsvári Iuliu Haţieganu (Egyetemi) Sportparkban: Kolozsvári GENS SK–Moldvai Köztársaság – korosztályos, 18 és 19 év alatti mérkőzés.

Megyei sportigazgatóság

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Az U „elhomályosította" Dést

(6. oldal)

Kolozsvári U Trustul CRE–Dési Szamos Tiger 109:26 (29:6, 33:2, 19:10, 28:8). A román A-osztályos női kosárlabda-bajnokság harmadik fordulójában a Kolozsvári U-TRCE csapata a Dési „Tigriseket" látta vendégül szerdán a Horia Demian Sportcsarnokban, ahol a forduló legnagyobb arányú győzelmét aratták. A Kolozs megyei rangadón a házigazdák egyetlen negyed alatt kiütötték a vendégeket (akik messze távol álltak attól, hogy „tigrisek" legyenek – teljesítményük alapján legfeljebb „kiscicáknak" minősíthetők), felejthetetlen támadó és nem utolsó sorban védekező játékuk sokszor az őrületbe kergette a közönséget, végül pedig 29:6 állásnál megszusszantak egy picit. A második tizenöt perc még jobban sikerült a hazaiaknak, harminchárom pontot szereztek, a vendégek pedig csak egyetlen alkalommal (!) tudtak pontosan célozni, így a félidőben 62:8-ra módosult az állás.

A harmadik feldobás után mondhatjuk, hogy a désiek is kosárlabdameccsen szerepeltek, több pontot dobtak, mint az előző harminc percben összesen, de az U-TRCE ezt a negyedórát is hozta, esélyt sem adva a vendégeknek egy esetleges felzárkózásra (81:18). Az utolsó negyed is a hazaiak bravúrját hozta, húsz ponttal fölülmúlták Dést (28:8), a végeredmény 109:26, a kolozsváriak felzárkóztak a harmadik helyre, a jó pontarány jól jöhet a későbbiekben.

További eredmények: Bukaresti Sportul Studenţesc Omnilogic Universul–Alexandriai Teleorman BC 63:65, Sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum ISK–Aradi ICIM 64:70, Bukaresti Olimpia–Nagyváradi U MSC 57:56 és Târgovistei Municipal–Govorai CET 48:77; a Jászvásári Naţional SK–Bukaresti Rapid CFR Marfă találkozót orvosi okok miatt elhalasztották.

A tabellán: 1. Govora 6 pont (253:137), 2. Arad 6 (222–171), 3. KV. U 5 (250:171), 4. Alexandria 5 (241:198), 5. Sepsiszentgyörgy 5 (221:158), 6. Olimpia 5 (161:201), ..., 12. DÉS 3.

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


Vâlceai kiszállások következnek

(6. oldal)

Mind a férfi, mind a női élvonalbeli együttesre Râmnicu Vâl-cea-i kiszállás vár a hétvégén. Szombaton 17 órától az U Mobitelco a helyi SK ellen lép pályára, míg az U Trustul CRE az éllovas Govorai CET ellen játszik. A női A-osztály 4. fordulójának keretében lebonyolított találkozóra a csapat külön buszt biztosított a szurkolók számára.

A férfi élvonalban a 6. fordulónál járnak, a szakvezetés győzelmet vár a kiszálláson. Erre a feltételek is adottak, a keretből csak Le Var Seals és Medvegy esett át könnyebb betegségen, de most már mindkettő rendben van és készül a csapattal. Mio-drag Periszics vezetőedző és Mircea Cristescu ügyvezető igazgató nyilatkozata szerint egyébként is az őszi idény hátramaradt nyolc fordulójában már csak a győzelem elképzelhető az U Mobitelco számára.

Hamarosan megkezdi a nemzetközi szereplést is az együttes, a FIBA Eurocup sorozat selejtezőjében november 20-án a Horia Demian Sportcsarnokban a görög Szaloniki PAOK az ellenfél, egy hét múlva hellén földön játsszák a visszavágót. Cristescu elmondása szerint csak a kupaküzdelmekre leszerződtetnének két játékost, egy védőt és egy játékirányítót. Nagy a választék – mondotta Cristescu, a válogatás szempontjából legszívesebben a védekező lepattanók szerzésében jeleskedő magas (2 m feletti) színes bőrű védőt, és európai játékirányítót szerződtetnének.

Az ügyvezető igazgató zárószavaival gratulált a Temesvári Elba együttesének, amely egy fordulóval hamarabb kezdte meg a küzdelemsorozatot az említett kupasorozatban, és szenzációs győzelmet aratott az ukrajnai Dnyepr Dnyepropetrovszk otthonában. A bánsági együttes 13 év után tért vissza az európai kupaporondra, 74:64-ra nyert, és, mondhatni, nyugodtan várja a november 6-i visszavágót.

P. J. A.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András

vissza az elejére


Életmód


Kikozmetikázzuk!

(7. oldal)

Hallottam, hogy az arcápolásban figyelembe kell venni az évszakok változását is, azt szeretném tudni, hogy pontosan mit is jelent ez?

–Ősszel, illetve télen, a hideg, szeles idő beálltával valóban másfajta ápolásra van szüksége arcbőrüknek, mint nyáron. Ebben az időszakban az alacsonyabb hőmérsékletek és a szélfúvás miatt a bőr rendszerint kiszáradásra hajlamosabb, érzékenyebbé válhat a normális és zsíros bőr is. Alapszabály, hogy arctisztításhoz ne használjunk szappant, mert az túlszárítja a bőrt, a zsíros bőrűeknél is felizgatja a zsírmirigyeket, amelyek ezért fokozott zsírtermelésbe kezdenek és még zsírosabbá válik a bőr, de ugyanakkor vízhiányos is lesz. Szappan helyett – nemcsak ősszel, télen – használjunk arclemosó tejet, vagy vízzel lemosható habzó zseléket, amelyeket kifejezetten arctisztításra fejlesztettek ki, összetevőik ennek megfelelően kímélők, bőrbarátok. Évszakváltáskor arra is figyeljünk, hogy az arckrémünk a megfelelő állagú legyen, a hideg évszakban előkerülhetnek a táplálóbb, zsírosabb arckrémek. A száraz bőrűek gazdag vitaminizáló krémeket válasszanak, de a zsíros bőr számára is szükséges legalább egy krémzselé vagy arczselé, amely az elvesztett nedvességet pótolja. A száraz bőrűek számára ajánlott egy regeneráló kezelés, amely feltölti és előkészíti a hideg szezonra. A zsíros bőrnek is szüksége van kezelésre, egy alapos tisztításra. Jó eredmények érhetők el regeneráló gipszpakolásokkal, amelyeket vitaminizáló, liposzómákat vagy ráncfeltöltő kollagént tartalmazó kezeléssel egészíthetünk ki.

Rovatunk hetente jelentkezik az Életmód mellékletben. Várjuk
olvasóink szépségápolással
kapcsolatos kérdéseit a címen vagy a Timea szépségszalon telefonszámán: 0745 – 518674.

vissza az elejére


A hajhullás természetes ellenszere: a köles

(7. oldal)

Nagyon sokan szenvednek hajhullástól, ám gyakran hiába keresik a csodaszert. Egy szakemberekből álló csoport utánajárt a diffúz hajhullás okainak, amely elsősorban a nőket érinti. Az ilyen típusú hajhullásnál a haj hosszú távon nagy mennyiségben hullik ki a fejbőr egész területéről.

A diffúz hajhullásnál legfontosabb az alapprobléma megszüntetése, mert ezzel megszűnik a további hajvesztés is. Ebben az esetben a pajzsmirigy éppen úgy okozhatja a hajhullást, mint a vas-, illetve a cinkhiány. A fogamzásgátlók, illetve a változókorban szedett hormonkészítmények összeférhetőségét is meg kell vizsgálni, mert esetleg egy másik hormonkészítmény alkalmazása helyreállíthatja a haj állapotát. A diffúz hajhullás megakadályozása és kezelése során a természetes anyagok bizonyultak a leghatásosabbnak. Kiderült, hogy a köles rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami segít a hajhullás leküzdésében. A köles az emberiség által legrégebben használt és nemesített gabonafajta. A nyugati ember elfeledkezett róla, pedig rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ami nemcsak hajhullás esetében hat jótékonyan. A világ kevésbé vidám részein még ma is fő tápláléknak számít. Az egyetlen gabona, amiben teljes értékű fehérje található. Lúgos kémhatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek közül szépségápolás szempontjából a szilícium fontos. Telítetlen zsírsavakban is gazdag. Értékes tápanyagai miatt kismamáknak, kisgyerekeknek és fejlődésben lévő kamaszoknak nagyon ajánlott.

Az egészséges növekedést a kölesben található létfontosságú aminosavak, zsírsavak és ásványi anyagok szolgálják. Különösen a miliacin gondoskodik a regenerációról. A haj növekedése és erőssége szempontjából kiemelt fontossággal bír az L-cystin nevű aminosav. Jelentős szerepet játszik még a pantoténsav, illetve annak elővitaminja, a kalciumpantotenát. A hajhullás kezelésekor tehát az érintetteknek arra kell ügyelniük, hogy az ajánlott szer tartalmazza ezen tápanyagok ideális kombinációját. Persze ezeknél a hatóanyagoknál is türelemre van szükség, mert időbe telik, míg a növekedést serkentő eljárásoknak látható eredményük lesz.

Hogyan fogyaszd?
A legegyszerűbb, ha vízben vagy tejben megfőzöd. Sok víz kell hozzá, mivel nagyon megduzzad. 15–20 perc alatt fő meg. Általában édesen, mézzel ízesítve fogyasztják.

Köles-zeller fasírt

7,5 dl főtt kölest, 2,5 dl reszelt zellergumót keverj össze 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2,5 dl őrölt napraforgómaggal és 2–3 cikk fokhagymával. Ízesítsd 1 teáskanál zellersóval és 1 teáskanál zsályával. Formálj fasírtokat belőle, majd közepesen meleg sütőben 30 percig süsd.

Kölessült
6 dl sós vízben főzz meg 2 dl kölest. 3 dl apróra vágott póréhagymát, 1 teáskanál bazsalikomot, 1 teáskanál szárított zöldpetrezselymet, valamint 1 evőkanál ételízesítőt adj hozzá. Tedd olajjal kikent tűzálló tálba, és lefedve süsd közepesen meleg sütőben körülbelül egy óra hosszat. Fogyasztható salátával, szósszal vagy feltétként zöldbab-, sárgaborsó-, lencse- és más főzelékhez.

vissza az elejére


Szép szó


Őszvégi vasárnap reggel ezelőtt hatvan évvel Zsobokon
Egy szemtanú hiteles visszaemlékezései

(8. oldal)

Betakarították a termést Zsobokon is. Sovány, köves határa, amely állandó trágyázást kíván, valamennyi termést most is adott, így hálálva meg a fáradságos munkát. A zsobokiak már megszokták, mert így kínlódtak, tusakodtak a földdel évszázadok óta. Sem a Pénzes-domb, sem a Csere, sem a Gál-dombja, a Veres-domb, a Puszta-oldal nem bővelkedett ebben az esztendőben sem. A Pénzes-domb most is főleg pénzt adott: kőpénzt... A zsoboki földművelő emberek, a férfiak is erős, kendervászonból készült kötényt viselnek (surcot). Szükség tanította, szoktatta meg, mert minden esztendőben előbb összeszedték kötényükbe a követ, kihordták a földjük végébe, s csak azután kezdhették a szántást. Nehéz, erőt, kitartást próbára tevő küszködés ez. Jogos tehát a késő őszi s téli pihenés, már leginkább azoknak, akik nem a vasútnál, az egeresi bányáknál, gyáraknál vagy valamelyik munkatelepen dolgoznak. Az ifjúság nagy része még itthon van, s elég tartalmasan tölti ezeket a nehéz heteket, hónapokat. Sokan közülük elvégezték az 1945-ig még létező bánffyhunyadi polgári iskolát, s most erőt gyűjtenek a következő évekre. Olvasnak, színdarabokat tanulnak, énekkarra járnak. Gazdaköri (EMGE) s IKE találkozóra járnak, s várják a téli időszakot, mert akkor megnyílnak a fonók, s hétvégén még tánc is lesz az Alszegen, a Felszegen, esetleg Egellőn...

Csók jár az orsóért
A fonóházakban (mindhárom falurészében van ilyen) a lányok fonnak, varrnak, s közben énekelnek, beszélgetnek néhány percig, s amikor az ülésben elfáradnak, karikóban eljárják a „csoszogóst", de egy pillanatra se mulasztják el, hogy az ajtó felé lessenek: jönnek-e már a legények. S azok nem várakoztatják sokáig őket, mert miután megkóstolgatják egyik-másik forrásban lévő „csigerét" (borát), már jönnek is. Mindhárom fonóházat meglátogatják, mígnem létszámuk egyre fogyatkozik, mert mindenütt lemarad egy-kettő, hogy a kedvessel egy kis enyelgés után, ha vége a fonásnak, most már csak kettesben hazamehessenek... s a kiskapuban még folytathassák egy kis ideig az ismerkedést, mert hátha kialakul valami, s így megoldódik életük nagy gondja: a férjhez menés vagy nősülés.

Na, de megjöttek a legények, tisztességgel köszönnek, leülnek, s a legbátrabb közülük már el is indul, s minden leánytól elvesz egy orsót vagy fonalköteget, amit aztán igen nagy figyelemmel kioszt a legények között, ügyelve arra, hogy ahhoz a legényhez kerüljön, akihez kell. Ez azért fontos, mert visszaváltáskor – s ez a mozzanat teszi emlékezetessé, kellemessé az estét – csók jár érte a leánytól, egy vagy több, ahogy az már lenni szokott.

A fonó végén, otthon a kiskapuban vagy a tornácban aztán folytatják, mert most még nem kell így üzenni a legénynek (mint régen), hogy:

Várd el, virág, a világnak elmúlását,

A két szárazfának lebukását,

S ott megtalálsz engem,

Ahol a száraz a nyerset tartja. (Várd meg, míg elalszik a lámpa, a két öreg lefekszik, s megtalálsz a kispadon).

Reggeli csönd a faluban
Hát ez a fonó, de én reggelt ígértem, mert az is érdekes, így ősz végén, tél elején. Ilyenkor vannak a sokkal érdekesebb, feledhetetlenebb hétvégék. A táncról van szó, amely sátoros ünnepeken bálként szerepel, ha színdarabbal is párosul, s az iskola egyik osztálytermébe beengedik. Addig valamelyik csűrben vagy nagyobb szobában tánc a neve. Ünnepkor van kis tánc is a gyermekeknek, hogy ne lábatlankodjanak a nagyok mulatságán, de megszervezése, lefolyása s előtte engedélyezése s utána befejezése azonos. Így már a kicsik (konfirmálás előttiek) nem ügyetlenkednek a nagyok lába alatt...

Azzal kezdődik, hogy egész télre megválasztják a legénygazdát, a kicsik is, aki mindenért felelős (terem, zene, csendzavarás elkerülése, s ami igen fontos: az engedély), a táncteremben körben padokat helyeznek el, itt ülnek majd az anyák és a „bonyok" (nagyanyák), mert a fiatalok nem ülnek, ők táncolnak. Mindig van egy-kettő a legények között, akik arra vigyáznak, hogyha idegen érkezik, annak azonnal felkínálnak egy lánytáncost, így tisztelve meg, s ha lány nincs vagy nem megy, a saját táncosát kell odakínálnia. Az engedély megszerzése a legkönnyebb. Bora mindig volt valakinek a faluban. Miután meglátogatták egy korsó borral az őrmestert Farnason, a dolog érdemi része már elintézettnek tekinthető. A táncteremben az egyik sarokba tettek egy széket, mellé egy tízliteres korsó bort s egy csészét. A megérkezett csendőrőrmestert, a farnasi őrsparancsnokot oda leültették. Egyik szegre akasztotta a puskáját, másikra a hatalmas tányérsapkáját, s megkezdte emelgetni a csészét. Reggelig nem mozdult, s akkor állt fel, ha tudott. Ekkor már a veder természetesen üres volt, persze voltak alkalmi cimborák is, akik segítettek a kiürítésben, s aztán a talpra állásban.

Reggel van. A táncnak vége. Síri csend van a faluban. Néha hallatszik egy-egy röfögés, borjúbőgés. Még a kutyák sem ugatnak, hiszen nincs semmi mozgás. Az éjszakai jövés-menés, zajongás után most alusznak a fiatalok is. Fáradtak, mert egész éjjel táncoltak. Az asszonyok is alszanak. Elfáradtak ők is, mert egész éjjel figyelni, főleg az enyémet s aztán a másét, ki kivel, hányszor, ki hogyan, ki igen, ki nem, ki miért, ki miért nem s így tovább – nem könnyű dolog. De nem baj, mert lesz miről beszélni legalább egy hétig... Fáradtak s alusznak a férfiak is, mert egy részük a forrás vége felé járó Ulumájon termett már majdnem bor minőségét ellenőrizte a szomszéddal, komával, mert az asszonyok, ugye, nincsenek otthon s a másik részük az előbbi tevékenység eredményeként a fiatalságra emlékezve megbátorodik, s elmegy a táncba. A fiatalok, mert tudják, ők is megöregednek, nagylelkűen megengednek a házasoknak is egy párt, addig a fiúk erőt gyűjtenek a következő párra, ők is pihennek. Ezért csendes a falu. Csak a nagyon öregek s betegek vagy kisgyermekes anyák vannak ébren, pedig lenne mit látni másoknak is, mert a tánc befejezéseként nem mindennapi vonulást látni az Alszeg felé: arra van Farnas, a községközpont s a csendőrőrs. Nagy a sár, de az most nem számít, ma már annak is csak emléke van, mert lebetonozták az összes utcákat, csak arra kell ügyelni, ki hová lép.

Következik a menet. Legelöl jön egy legényke. Óvatosan lépked s kezében olyan tisztelettel tartja az őrmester kisebb kerék nagyságú tányérsapkáját, mintha egy turulmadaras zászlót bíztak volna rá. Vigyáz rá, mint a szeme világára, nehogy sárba ejtse. Úgy két-három méternyire jön egy másik, kezében az őrmester puskája. Látszik, hogy még nem volt katona, mert ügyetlenül tartja, tán még fél is tőle.

Két-három méterre jön maga az őrmester, két oldalán egy-egy markosabb legény, akik jó erősen fogják, s nagyon vigyáznak, hogy a lépések legalább találjanak, mert a főnök igencsak ingadozik. Néhány lépéssel utánuk még jön egy legényke egy ötliteres korsó borral, amely előleg a következő táncengedélyre. Nem beszélnek, a nyelvet sem ismerik, meg aztán nincs is, kivel. A rend hivatásos őre hallgat, mint a hal, alig tudja a szemét nyitva tartani. A menetet a váralmási zenekar zárja, Szilvaíz Gyula prímás vezetésével odaadóan húzza a „marsot", amely itt csak Rákóczi-induló néven ismeretes. Szilvaíz Gyula a nevét onnan kapta, hogy az egész ember úgy néz ki, mintha szilvaízzel lenne bekenve, csak a nagy szeme fehérje tűnik ki arcából. De meg kell adni, jól muzsikálnak, s még fáradtnak sem tűnnek, húzzák rendületlenül (egy prímás, egy kontrás és egy nagybőgős). Amikor elérnek az Alszeg végére, ott már várja őket a szekér, benne az összegyűlt bojoka (krumpli), paszuly, s még kitudja, mi, amit fizetség fejében összepótoltak a fiatalok a megalkudott pénz mellé. Felültetik az őrmestert, aki már alszik is. A legények érzékeny búcsút vesznek Szilvaíz Gyulától, s a szekér elindul Farnas felé, Váralmásra.

A falu még csendes. András bácsi, a harangozó meglátogatja a lelkészt és a kántort, biztos ami biztos alapon, majd felbaktat a toronyba, s megkezdi a jó hosszú első harangozást, hogy mindenki elérkezhessen a templomba, ahol még jobban kipihenheti magát.

Így volt ez hatvan éve, s ma már a televízió, videó és internet korában kevesen vannak a faluban, akik emlékeznek arra, hogy így is volt valaha. Csak a reggeli csend maradt, s mindenki a templomba igyekszik. Így látta ezelőtt 60 évvel, s írta 2007-ben a szemtanú.

FEKETE KÁROLY

Az oldalt szerkesztette: Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


Gazdaság


Rohamosan nő az új autók száma

(9. oldal)

Várakozáson felül értékesítették a hazai kereskedők az idén az új gépkocsikat, hiszen 2007 első kilenc hónapjában körülbelül 10 ezer, gyárból frissen kikerült autóval többet adtak el, mint tavaly egész évben.

A hazai autógyártók- és importőrök szövetségének (APIA) kimutatása szerint január–szeptember közötti időszakban az értékesített új járművek száma eléri a 265 ezret, ami tízezerrel több, mint a tavaly egész évben eladott autók száma.

Az APIA arra számít, hogy az idén 320 ezer új gépkocsi talál gazdára, de Brent Valmar, az APIA elnöke valószínűnek tartja, hogy az év végén regisztrált adatok felülmúlják a szövetség becsléseit.

Az idei év első kilenc hónapja alatt 52 százalékkal nőtt az eladott importautók száma is 2006 hasonló időszakához képest, ami azt jelenti, hogy több mint 146 ezer jármű talált gazdára.

A lap becslése szerint az importautók piaca elérte szeptemberben a 2,5 milliárd eurót, s ezért már a következő hat hét alatt várhatóan meghaladják a 3 milliárd eurót.

vissza az elejére


A régiók erejében rejlik az európai versenyképesség kulcsa

(9. oldal)

A régiók közti együttműködés egyik legkiválóbb példája a magyar–ukrán–szlovák–román Kárpátok Üzleti Akadémia nevű program, amely vállalatalapítást segítő képzéssel járul hozzá a gazdasági fejlődéshez a Kárpátok térségében, hangsúlyozta Pierre Simon, az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének (Eurochambres) francia elnöke.

A földrajzi Európa 45 országának kétezer kereskedelmi és iparkamaráját összefogó, 19 millió vállalakozást képviselő, brüsszeli székhelyű Eurochambres október 24–25-én a francia fővárosban tartja éves kongresszusát.

Az európai versenyképesség szempontjából leghatékonyabb régiók feltérképezéséhez az Eurostat adatait felhasználva az Európai Unió 27 tagállamának 268 régiójáról Regionális Versenyképességi Atlaszt jelentetett meg a szervezet, amelyhez a helyi ipari és kereskedelmi kamarák által támogatott legkiválóbb gyakorlati példák bemutatásával ajánlásokat is csatolt.

Ezek közül a legfontosabbak a növekedés megszilárdítása, a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele és a nem bérre fordított költségek csökkentése a nagyobb és ezen belül is a fiatalok, a nők és az idősek jobb foglalkoztatottsága érdekében, a továbbképzések fejlesztése, az innováció és a kutatás ösztönzése a fenntartható fejlődéshez, a telekommunikációs és elsősorban a szélessávú internetes hozzáférés kiépítése, valamint a közlekedési infrastruktúra minőségének és sűrűségének erősítése.

Pierre Simon szerint az európai régiók versenyképessége növelésének eszközeit a gyakorlatban nem egymás ellenében, hanem a világkonkurenciával szemben kell megteremteni. Ennek legszebb példája szerinte a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által ukrán, szlovák és erdélyi határ menti társszervezettekkel közösen indított Kárpátok Üzleti Akadémia nevű program, amely a helyi vállalkozók közti kapcsolatteremtésre, azok tapasztalataira építve dolgozta ki képzését, és a nemzetközi kereskedelemtől a vámkérdéseken át logisztikai felvilágosításig sok mindennel szolgálja a régió befektetőit.

Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedési ügyekben illetékes alelnöke szerint az atlasz jól mutatja, hogy a gyakorlatban a lisszaboni elvek hol és mennyire valósultak meg. Az alelnök a képzési hálózatokon keresztül az innováció és a kutatásfejlesztés fokozását jelölte meg elsődleges célként. Emellett a belső piac fejlesztését hangsúlyozta elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, az energia, valamint a fizikai és az informatikai mobilitás területén, s kiemelte, hogy kereskedelmi tárgyalásokkal Európának nyitott, de egységes fellépéssel a globalizáció egyik aktív gazdasági erejévé kell válnia.

vissza az elejére


Kolozsvárról Barcelonába és Londonba a Tarommal

(9. oldal)

A Tarom három új külföldi járatot indít kolozsvári, illetve nagyszebeni indulással a téli szezonban, október 28. és március 29. között.

A hazai légitársaságnak november 24-től lesz Koloszvár-Barcelona járata, december 3-tól pedig Kolozsvárról és a londoni Gatwick repülőtérre is lehet majd utazni. Ugyanakkor október 31-től Nagyszebenből indítanak járatot egy héten háromszor Bécsbe.

A légitársaságnak 20 repülőgépből álló flottája van: két Airbus 318–111 gépe, két Airbus 310–325 gépe, öt Boeing 737–300 gépe, négy Boeing 737–700 gépe és hét ATR 42–500 gépe.

Az áprilisban közölt adatok szerint a Tarom az idei évre 6,5 százalékos bevétel növekedést vár, ami azt jelentené, hogy a jövedelme 1,04 milliárd lejre nő. Az idei évre becsült bruttó profit értéke 5,97 millió lej, ez 95 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A nyereség legnagyobb részét az elmúlt évek veszteségeinek fedezésére használják majd fel.

vissza az elejére


A Groupama megveti a lábát Romániában

(9. oldal)

A francia Groupama csoport megvásárolta a BT Asigurări biztosítótársaságot a Banca Transilvaniától. A BT Asigurări 2006-ban 60 millió eurós díjbevételt ért el, piaci részesedése 4 százalék. Ezzel a társaság a nem-életbiztosítási ágazatban kilencedik, az életbiztosításiban pedig a tizenkettedik biztosító Romániában. A Groupama stratégiai fejlesztési terveivel összhangban a romániai akvizíció célja, hogy a francia biztosító vezető piaci szereplőjévé emelkedjen a pán-európai biztosítótársaságok között.

Románia az erős gazdasági növekedésnek és a biztosítási termékek alacsony penetrációja miatt kiemelkedő lehetőségeket nyújt a szektor számára.

2007 első félévében a BT Asigurări közel 40 millió eurós bevételt könyvelhetett el, ami 40 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 2004 és 2006 között a cég 162 százalékos növekedést ért el, miközben ebben a periódusban a teljes piac növekedése csak 54 százalékos volt. A BT Asigurări Románia második legnagyobb disztribúciós hálózatával rendelkezik, országszerte több mint 270 képviselete és fiókja van.

A Groupama Csoport Közép-Európában eddig csak Magyarországon volt jelen a Groupama Biztosító Zrt.-vel, amely főként a gépjármű-biztosítás, lakásbiztosítás és életbiztosítás területén működik aktívan. A francia anyacég további felvásárlási lehetőségeket keres Közép-, Kelet- és Dél-Európában.

vissza az elejére


Az Eurocopternek nem kell több az IAR-ből

(9. oldal)

Újrakezdik a vidombáki IAR Ghimbav helikoptergyártó és légijármű-javító vállalat privatizációs pályázatát, miután a most lezárult pályázaton az egyetlen jelentkező, a Eurocopter SAS France nem adott be javított ajánlatot a vasárnapi határidőig.

Sajtóhírek szerint a francia cég körülbelül egymillió eurót kínált, de ezt a kormány igencsak kevesellte ahhoz képest, hogy az IAR Ghimbav bruttó profitja tavaly 4 millió euró volt, írta a hírügynökség.

Az IAR Ghimbav 64,89 százaléka az Állami Vagyonügynökségé (AVAS). A cégnek 2001 óta már van együttműködése a Eurocopter SAS France-szal, vegyesvállalat keretében, amelyben a francia cég 51 százalékkal vesz részt.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(10. oldal)

– Jean, ugye az ott egy rövidáru-bolt?
– Igen, uram.
– Akkor menjen és hozzon nekem onnan egy röviditalt!

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Ágyő, nagy Ő! – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – 3:10 to Yuma – amerikai. Vetítés: 15, 17.30, 20, 22.30.

MŰVÉSZ – (ROMing) – cseh. Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Csúcsformában – amerikai. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 4 hónap, 3 hét és két nap – román. Vetítés: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A Bourne-ultimátum – amerikai. Vetítés: nov. 2–4.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, november 2-án, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK.

November 3-án, szombaton este 8 órakor. Énekek éneke – stúdióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu. – CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

November 4-én, vasárnap de. 11 órakor: Puccini: Gianni Schicchi. Rendező: Silviu Purcărete. Zenei vezető, karmester: Incze G. Katalin.

BÖLCSÉSZKAR

Ma, november 2-án, pénteken este 8 órakor a Radu Stanca teremben: Eugen Ionecu: Ő – BBTE Szinháztudományi és Televizió Kar, szinész szak, román tagozat végzős diákjainak előadása. Rendező: Bács Miklós, Curuţiu Camelia.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

November 4-én, vasárnap du. 5 órakor: Ábrahám Pál: Viktória. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

November 5-én, hétfőn este 7 órakor: Leoncavallo: Bajazzók. Vezényel: Adrian Morar. Rendező: Rodica Popescu Moisa.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

FARKAS UTCAI REF. TEMPLOM

Ma, november 2-án, pénteken este 7 órakor: Szinfonikus hangverseny. Vezényel: Antonello Allemandi (Olaszország). Műsoron: Mahler: IX. szimfónia.

BÁNFFY-PALOTA

November 3-án, szombaton du. 5 órakor a Művészeti Múzeum Tonitza termében: Régizene est. Közreműködik. Marius Filip (hegedű), Cosmina Speer (hegedű), Ilse L. Herbert (viola da gamba), Fülöp Mária (csembaló).

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
November 1., csütörtök

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Izlazului 14..)

3,30/3,34

2,30/2,34

1,33/1,37

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (November 2., péntek)
1 euró = 3,3157 lej, 1 USD = 2,2975 lej, 100 magyar forint = 1,3192 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Erdogan cáfolja az észak-iraki légijáratok török leállítását
Babacan szerint nem lesz invázió

(11. oldal)

Cáfolta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő csütörtökön azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Törökország lezárta légterét az iraki Kurdisztánba irányuló polgári repülők előtt. Ali Babacan külügyminiszter pedig kijelentette: nem lesz török invázió Irak északi területei ellen.

A légtér lezárásáról szóló információt az NTV török hírtelevízió röppentette fel, de nem sokkal utána egy nevének elhallgatását kérő polgári repülési illetékes már tagadta az értesülést. Erdogan újságírók kérdésére leszögezte: „Nincsen ilyen irányú döntés".

Ugyanakkor Ali Babacan török külügyminiszter egy sajtókonferencián arról beszélt, hogy ha a török katonák behatolnak Irak területére, akkor a szakadár fegyveresek és támaszpontjaik ellen indítanak támadást, és „nem lesz invázió". Egyúttal közölte, hogy „Ankara elkezdett gazdasági intézkedéseket foganatosítani Észak-Irak ellen" és nem zárta ki, hogy mérlegelik a körzetbe irányuló légi járatok leállítását. „Voltak korábban is időszakos repülési korlátozások technikai okokból és ilyen előfordulhat a későbbiek során is" – mondta Babacan.

Törökország azzal vádolja az iraki kurdokat, hogy menedéket nyújtanak a törökországi kurd lázadóknak. Ankarát feldühítette, hogy az észak-iraki kurd autonóm kormányzat nem lép fel erélyesen a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai ellen, akik rendszeresen összecsapnak a török hadsereg egységeivel a török-iraki határ közelében.

Közben az Észak-Irakba menekült kurd lázadók egyik magas rangú vezetője felszólította a török kormányt: álljon elő egy béketervvel, amelynek nyomán a kurdok véget vethetnek a török állam elleni harcuknak. Abdurrahman Cadirci, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szóvivője, egyben a külkapcsolatokért felelős vezetője a francia hírügynökségnek nyilatkozva ismét követelte: Törökország ismerje el a kurdok nemzeti, kulturális, nyelvi, politikai és szabad véleménynyilvánítási jogait, továbbá bocsássák szabadon vezetőjüket, az 1999 óta bebörtönzött Abdullah Öcalant. „Így lépésről lépésre haladhatunk előre, és találhatunk megoldást minden problémánkra, és nem kell a katonai erőhöz folyamodnunk, ami soha nem volt sikeres" – tette hozzá Cadirci.

vissza az elejére


Irak újabb ellenőrző pontokat állított fel kurd gerillák mozgásának akadályozására

(11. oldal)

Az iraki kormány újabb ellenőrző pontokat állított fel az északi országrészben tartózkodó kurd gerillák mozgásának korlátozása érdekében, és intézkedéseket tett utánpótlási útvonalaik elvágására – jelentette be az iraki külügyminiszter.

Hosjar Zebari szerdai bagdadi sajtóértekezletén számolt be a szomszédos Törökország követelésére tett lépésekről.

Törökország mintegy százezer katonát vont össze iraki határa mentén és azzal fenyegetőzik, hogy nagyszabású hadjáratot indít a betiltott, szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásai ellen, ha az iraki biztonsági erők nem csapnak le a szakadárok bázisaira. A PKK gerillái e támaszpontokról kiindulva hajtanak végre támadásokat Törökország ellen. Az Egyesült Államok és Irak a térségbeli helyzet megingásától tartva már felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon a hadművelettől.