Kérhetik termékeik elnevezésének levédését a hazai termelők
A hosszas eljárás haszna, hogy az EU területén is érvényes lesz az áruvédjegy

(1. oldal)

A termelőknek érdekük megvédeni márkás termékeiket

Hozzászoktunk bizonyos hagyományos termékekhez, és megszoktuk, hogy azokat csupán elnevezésük alapján egy földrajzi tájegységhez, vagy éppenséggel adott helyen élő népcsoporthoz kössük. Vagy fordítva: adott földrajzi hely egyből felidézte valamely jellegzetes áruját, termékét. Időnként azonban azt is tapasztalni lehetett, hogy a megszokott és adott megnevezésű terméket másvalakik, más helyen és sokszor más összetevőkből állították elő, más minőséggel. Az eredeti termelőknek ezért érdekük, hogy megvédjék márkás terméküket, és ezáltal felléphessenek a márkanevüket, védjegyüket törvénytelenül használók ellen. A védjegy Nyugat-Európa országaiban is jól ismert, az uniós csatlakozással azonban kialakultak az ütközéses lehetőségek is. Annak érdekében, hogy a hazai termelők megvédhessék az unió országaiba exportált árujukat, november 15-től egy részletes iratcsomót kell benyújtaniuk a mezőgazdasági minisztériumhoz a termékmegnevezés levédésére. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Országos Lomtalanítási Nap

(1., 7. oldal)

Nagy az érdeklődés az akció iránt

Ma rajtol az országos, elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtését célzó kampány, amelyben részt vesz minden olyan hazai város, amelynek lakossága meghaladja a 20 ezer főt. Megyénkben ma, november 3-án Kolozsváron, Désen, Tordán, Szamosújváron és Aranyosgyéresen gyűjtik össze és szállítják el ingyenesen a lakosság által a tömbházak szeméttárolóihoz levitt vagy a magánházak elé kitett régi, rossz elektronikai cikkeket. Ezek közé tartoznak a kis- és nagyméretű háztartási gépek: hűtőszekrények, porszívók, mosógépek, vasalók, mikrohullámú sütők, kávédarálók, kenyérpirítók stb.; informatikai és multimédiás eszközök (számítógépek és tartozékaik, tévék, rádiók, telefonok, videokamerák stb.), elektromos szerszámok (fúrógép, fűnyírógép, körfűrész stb.), de egyes játékok is, mint például az elektromos kisvasút vagy távirányítós kisautó. Általánosságban az elektromos és elektronikai hulladékok kategóriájába tartozik mindaz, ami árammal működik, legyen szó hálózati 220 voltról, vagy bármilyen kicsi elemről, így ide sorolhatóak az elektronikus karórák vagy a digitális ébresztőórák is.

Nem vicc: tényleg elviszik

A Környezetvédelmi Minisztérium akciója iránt meglehetősen nagy az érdeklődés a lakosság részéről. Az ócskavasgyűjtők szekerein is egyre több hűtőszekrényt és mosógépet látni: olykor hamarabb emelik el azokat, mint az illetékes cégek.

Tegnap egy rövid belvárosi séta alatt több hűtőszekrényt, mosógépet és televíziót számoltunk össze a kapualjakban, annak ellenére, hogy Kolozsváron egy ideje már zajlanak hasonló, helyi jellegű hulladékgyűjtések: minden hónap utolsó szerdáján elszállítják az elektromos hulladékot a lakosságtól. Ez utóbbi esetben azonban – a mai akcióval ellentétben – a magánházakban lakóknak értesíteniük kell a hulladékelszállító céget arról, hogy van mit elvinni, ez pedig bizonyos bonyodalmakkal jár: az akciókról szóló értesítésekben, közleményekben megadott cégek neve nem minden esetben talál a szemetesszámlákon feltüntetettel.

Tőlünk már elvitték

A magyarázat persze egyszerű: a környezetvédő hulladékgyűjtéssel az illető cégek alvállalatai foglalkoznak. Ám amíg erre az érdekelt rájön, illetve kideríti, hogy kinek is kell szólnia, már rég lejárt a hónap utolsó szerdája. Így jártunk ezzel mi is: bár kedden koradélután kezdtünk el telefonálgatni, csak szerdán délután tudtuk értesíteni az illetékes céget, így csütörtökön még mindig az udvaron állt a tucatnyi rossz számítógép-képernyő, billentyűzet és tűsnyomtató – alkalmat adva az udvaron lévő más cégek alkalmazottai ártatlan viccelődéseinek. „Na aztán jól bevettétek ezt a környezetvédelmi dolgot, vihetitek vissza a képernyőket az emeletre" – próbáltak bosszantani. Tegnapra aztán a „roncshalmaz" legalább háromszor akkora lett, mint egy nappal korábban volt. A siker pedig nem maradt el: szerdai telefonhívásainknak eredményeképpen tegnap délután megjelent egy „papucs"-Dacia, amely nekifogott elhordani kidobott holmikat, s vélhetően csak azért nem fejezte be, hogy ma, az országos lomtalanítási napon egy nagyobb autót küldjön a maradékért.

Az elszállított hulladékok kezeléséről törvény rendelkezik. A jelenséggel különben világszinten foglalkoznak: becslések szerint például csak Nagy-Britanniában évente egymillió tonna elektromos hulladékot számolnak fel. Az Európai Unióval kötött szerződés értelmében az idén Romániának lakosonként 3 kilónyi elektromos hulladékot kell begyűjtenie. Jövőre pedig már négyet, ami vélhetően nehezen fog összejönni: sokan mindaddig nem dobják ki elektromos háztartási készülékeiket, amíg működnek vagy javítani lehet azokat. Országunknak azonban mindaddig nem kell büntetéstől tartania az EU részéről, amíg bizonyítani tudja, hogy az előírt kvótát nem a begyűjtési rendszer hiányosságai, hanem az alacsony életszínvonal miatt nem tudta felmutatni.

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Győző. A 19. század elején keletkezett a latin Victor név szószerinti fordításából.

NAPKELTE: 7 óra 10 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 08 perckor.

ÉVFORDULÓK: A Magyar Tudomány Ünnepe. • A Férfiak Világnapja. • November 3-án történt: 1534. VIII. Henrik kivonta Angliát a pápaság fennhatósága alól s magát, illetve a mindenkori uralkodót tette meg az új anglikán egyház fejévé. • 1823. Bolyai János apjához írt levelében közölte az abszolút geometria felfedezését. • 1825. A pozsonyi Ország-gyűlésen gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság – a mai Tudományos Akadémia – megalapítására. • November 3-án született: 1632. Apafi Mihály fejedelem. A Porta kegyéből vált fejedelemmé. • 1801. Karl Baedeker német könyvkiadó, az útikönyv műfajának megteremtője. • 1801. Vincenzo Bellini olasz zeneszerző, operakomponista, korának egyik legünnepeltebb szerzője. • 1920. Charles Bronson amerikai filmszínész. • November 3-án halt meg: 1584. Borromei Szent Károly olasz bíboros érsek, egyháztanító. • 1884. Lónyai Menyhért gróf, miniszterelnök. • 1936. Kosztolányi Dezső költő, író, publicista. • 1954. Henri Matisse francia festő, a modern festészet egyik legnagyobb művésze.

vissza az elejére


Holnap,
november 4., vasárnap

NÉVNAP: Károly. Két név egybeeséséből származik: a régi magyar Kárulyból (karvaly, turul) és a latin Carolusból. Utóbbi jelentése: legény, fiú. • Mózes. Héber eredetű bibliai név, jelentése a vízből kihúzott, kimentett fiú. • Karola. A Karola a Károly latin alakjának női párja.

NAPKELTE: 7 óra 11 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 07 perckor.

ÉVFORDULÓK: November 4-én történt: 1780. Peruban kirobbant a Tupac Amaru vezette utolsó nagy spanyolellenes indián felkelés. • 1922. Howard Carter brit régész, aki 1907-től Lord Carnarvon munkatársaként felügyelte az egyiptomi királysírok feltárását, felfedezte a Kr.e. 1300-as években élt Tutanhamon fáraó mindaddig érintetlen sírját. • 1944. Felrobbant a németek által aláaknázott Margit-híd pesti oldala, mintegy 600 ember vesztette életét. • 1956. A szovjet csapatok hajnalban bevonultak Budapestre és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat. Nemzeti gyásznap. • 1995. Egyiptomban megnyitották Nofretéte, IV. Amenhotep egyiptomi fáraó feleségének luxori sírját a látogatók előtt. • November 4-én született: 1760. Görög Demeter író, szerkesztő, a magyar irodalom szervezője és mecénása, akadémikus. • 1851. Déchy Mór utazó, alpinista, a Kaukázus-hegység kutatója, akadémikus. • 1880. Pór Bertalan kétszeres Kossuth-díjas festő, kiváló művész. • 1906. Horváth Imre erdélyi magyar költő, a Magyar Írószövetség rendkívüli tagja. • November 4-én halt meg: 1847. Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző. • 1995. Jichak Rabin Nobel-békedíjas izraeli politikus, miniszterelnök.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Volt emberek. / Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. /Nem téve semmit, nem akarva semmit, /hatnak tovább.

Kosztolányi Dezső

vissza az elejére


Interferenciák – Nemzetközi Színházi Fesztivál

(2. oldal)

Fennállásának 215. évfordulója alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színház november 30. – december 10. között megrendezi az INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivált. Sorozatunk a fesztivál kezdetéig heti rendszerességgel mutatja be a résztvevő társulatokat. Részletes műsor és további információk a színház honlapján olvashatók: www.huntheater.ro

kleines theater – Kammerspiele Landshut (Németország)

A kleines theatert – vagyis kis színházat – Sven Grunert, a színház jelenlegi igazgatója alapította egy kis létszámú, de elszánt csapattal 1992-ben, a bajorországi Landshut városában. A színház nevét Giorgio Strehler Piccolo Teatro-járól kapta, Grunert ugyanis évekig a híres színházrendező asszisztenseként dolgozott. A város vezetősége felbuzdulva a színház szakmai és a közönség körében szerzett sikerein, 1996-ban egy újabb színház létrehozása mellett döntött, így nyitotta meg kapuit 1998-ban a kleines theater stúdiószínháza, a kleines theater – Kammerspiele Landshut.

Grunertre nagy hatással volt Strehler esztétikája: színháza plasztikus, fennkölt, költői, mindig szenvedélyes. A színház „a költészet mentsvára a rohanó valóságban", amely nem tükrözi a valóságot, hanem annak ellenpontját kínálja. A színház a kommunikáció bensőséges tere, az álmodozás és a költészet közege.

Az elmúlt 15 évben a nemcsak Bajorországban neves kleines theater számos nézőt hódított meg vendégjátékai és fesztivál-fellépései során Lipcsében, Luxemburgban, Zágrábban és Szebenben. Az Ó, azok a szép napok! meghívást kapott a 2007-es Bayerische Theatertage-ra és a bukaresti Országos Színházi Fesztiválra.

Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok!, rendező: Sven Grunert

A darab elején Winnie még csak mellkasig van földben, a végén már nyakig. Beszél. A férje ehhez képest alig szólal meg. Winnie megüli a hétköznapok kis ünnepeit. És bármi történik – vagy inkább, annak ellenére, hogy semmi sem történik – végig megőrzi derűlátását: „Ó, milyen szép is ez a mai nap, megint egy boldog, szép nap!… Mindennek ellenére!" Winnie folyamatosan érzi, hogy az idő fogy, de megpróbálja abból, ami még maradt, a legjobbat kihozni. Winnie elemi boldogságélménye a groteszk ellentmondásosságából táplálkozik, és épp az abszurd lényét írja le.

Winnie szerepe már az 1961-es ősbemutató óta kihívást jelent minden színésznő számára. A kleines theater előadásában az erdélyi származású, a kolozsvári közönség által is ismert és szeretett Stief Magda játssza Winnie-t. Stief Magda legutóbb Vlad Mugur rendezéseiben – Ionesco: Székek, Csehov: Cseresznyéskert és Pirandello: Így van, ha így tetszik című előadásaiban – volt látható a sétatéri színház színpadán. Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok! című darabja Sven Grunert rendezésében az INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében 2007. december 3-án este 6 órától lesz látható a kolozsvári Nemzeti Színházban.Jegyek elővételben november 6-tól kaphatók a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztárában. Telefonszám: 0264/593-468, nyitva tartás: 10–13; 16.30–18.30

Irodalmi titkárság

vissza az elejére


Andrásy Zoltán-emlékkiállítás a BMG-ben

(2. oldal)

A Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székháza 2005 novemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A patinás történelmi környezetben lévő művészetek háza Andrásy Zoltán festő- és grafikusművész nagylelkű gesztusa révén került a Céh használatába, az első kiállítást is a Mester munkáiból rendezték a céhtagok. A két éves évforduló alkalmából most ismét Andrásy-kiállításnak nyújt otthont a Barabás Miklós Galéria. A kolozsvári grafikai iskola jelentős képviselőjének, az akvarell avatott mesterének hagyatékából tekinthetnek meg válogatást az érdeklődők. Önarcképek, tájképek, csendéletek és kompozíciók képezik a tárlat anyagát.

A november 5-én, hétfőn du. 5 órakor, a székház galériájában megnyíló kiállítást Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas képzőművész, a Barabás Miklós Céh elnöke méltatja.

vissza az elejére


Elment a gyümölcstermesztés szerelmese

(2. oldal)

Meghalt édesapám, jött a hír tegnap délelőtt Évától. De akkor hogy ünnepeljük hétfőn a Pista bácsi 98. születésnapját, ahova én is hivatalos vagyok, ötlött hirtelen az eszembe, ám rögtön el is szégyelltem magam: hogy gondolhatok ilyesmire ezekben a percekben? Aztán rögtön megnyugtattam magam: Veress Pista bácsi biztos nem haragudna meg rám emiatt, sőt, nagyot nevetnénk rajta. S miközben vidáman piroslanának az almák a szobájában álló szekrény tetején, csendesen elbeszélgetnénk arról, hogy milyen is 98 évesnek lenni.

Sajnos mindezekre már nem kerülhet sor, hiszen Veress István okleveles kertészmérnök, néhány nappal a 98. születésnapja előtt, november 2-án hajnalban eltávozott az élők sorából. „Veress Pista bácsi ma tölti be 95. életévét. Személyesen bizonyíthatom: humora és szellemi frissessége töretlen", írtam pontosan három évvel ezelőtt, a 95. születésnapja alkalmával készített interjúm felvezető szövegében. Aztán egyszer-kétszer még ellátogattam hozzá, időnként felhívott telefonon. Szabadkozott, hiszen mindig csak este talált otthon, kért, hogy ne haragudjak a zavarásért. "Pista bácsira soha sem haragudnék", mondtam neki, mire felnevetett jellegzetes, férfias hangján. Bár azóta néhányszor készültem elmenni hozzá, sajnos az utóbbi időben nem kerítettem sort a látogatásra. Nemrég találkoztam aztán az őt gondosan ápoló lányával, dr. T. Veress Évával, tőle érdeklődtem Pista bácsi egészsége felől. Készül a születésnapjára, számolgatja, hogy kiket fogunk meghívni, te is a listán vagy, mondta Éva. Meg is egyeztünk, hogy elmegyek őt felköszönteni.

Hát ezért ötlött az eszembe a fenti, oda nem illő gondolat, amint tudomásomra jutott a halálhír. Hiába őrködtek csütörtökön este a házsongárdi gyertyalángok, nem tudtak vigyázni Veress Pista bácsira, így már csak a temetésére tudok elmenni november 5-én.

Isten adjon örök nyugodalmat neki.

Köllő Katalin

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

VENCZEL PÉTER zeneszerző a vendége a kolozsvári Bretter György Irodalmi Körnek november 5-én, hétfőn este 7 órától. Zene, szöveg, színpad témakörben Varga Ibolya beszélget a meghívottal. Helyszín: a Bulgakov Kávéház Irodalmi Szalonja (Virág/I. Micu Klein utca 17.). Szeretettel várják az irodalom kedvelőit és művelőit.

A KISMAMAKLUB (az Életfa Családsegítő Egyesület és a Vi–Waldi Játszóház szervezésében) szeretettel várja tagjait november 5-én, hétfőn du. fél 6 órakor az Unitárius Óvodába. A Bolyhos zeneovit László Bakk Anikó vezeti, utána kézműves foglalkozás lesz Szabó Kingával. Váltócipő szükséges.

A ROMÁNIAI MAGYAR DOKTORANDUSOK ÉS FIATAL KUTATÓK SZÖVETSÉGE nyolcadik alkalommal szervezi meg országos tudományos konferenciáját Kolozsváron, november 2-4-e között a Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépületében. A konferencia munkálatai idén a következő szekciókban zajlanak: nyelvészet és irodalomtudomány; társadalomtudományok; természet- és műszaki tudományok. A Konferencia társszervezői: Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, Országos Magyar Diákszövetség, Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozat; Partnerek: Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár, Entz Géza Alapítvány, Kolozsvár.

ÖTÖDIK ALKALOMMAL nyitja meg rendezvénysorozatát az Aranyosszéki Népfőiskola a tordai Petőfi Társaság szervezésében. November 6-án, kedden 17 órai kezdettel az Aranyos-vidék magyarsága című kötet bemutatójára kerül sor, a kötet szerkesztőinek és több szerzőjének részvételével. A kötet a helyszínen megvásárolható. A szervezők az aranyosszéki érdeklődők jelenlétére is számítanak. Ugyanekkor nyílik meg a száz éve Tordán született Étienne Hajdu szobrairól készült képek reprodukcióiból és Suba László képzőművész alkotásaiból álló kiállítás.

ELHUNYT IGOR MOJSZEJEV világhírű orosz koreográfus pénteken –jelentették be Moszkvában. A művészt százegy éves korában érte a halál. Az 1906-ban Kijevben született Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncainak és a hagyományos balettelemeknek az ötvözésével alakított ki. Írt koreográfiákat többek között lengyel, finn, argentin és magyar táncok felhasználásával is. Táncosok generációi kerültek ki 1937-ben megalakított iskolájából. A képzés része volt az akrobatika, a balett és a színészet is, mindezeknek az elemeknek az összhatása adta a Mojszejev-stílus életteliségét és precizitását.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Az erdélyi magyarság nem esztelen terelhető csorda
Interjú Frunda Györggyel, az RMDSZ EP-jelöltlistájának vezetőjével

(3. oldal)

Frunda György szenátor szerint az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletének az uniós jogalkotásban, az uniós pénzek elosztásában és a fejlesztési tervek jóváhagyásában lennének feladatai Brüsszelben. Lobbiznia kellene ugyanakkor a kisebbségi jogok egységes és valamennyi tagországra nézve kötelező jogi normákba történő foglalásáért. Az eddigi választási kampány során az RMDSZ-jelöltlista első helyezettje több konkrét gondot észlelt. Ezekről, illetve a függetlenként induló Tőkés László püspök kampányáról, a Fidesznek a kampányba történő beleavatkozásáról fejtette ki véleményét lapunknak.

Szenátor úr, melyek a fő üzenetei az EP-kampányban?

Fő üzenetünk, hogy elengedhetetlen, hogy a romániai magyarság képviseltesse magát Brüsszelben. Hogy ismertek legyünk, hogy tudják, hogy ott vagyunk, hogy tudják, melyek a gondjaink, mit javasolunk, mit kérünk, mit várunk el. Ezért muszáj ott legyünk, s erre fel vagyunk készülve, konkrétan tudjuk, miért akarunk ott tenni. Személy szerint, ha bejutok, szeretnék részt venni az Emberi Alapjogok Chartájának kidolgozásában, bevinni legalább egy cikkelyt amely a kisebbségi egyéni és kollektív jogokról szóljon, aktívan részt szeretnék venni a jogi és alkotmányjogi bizottság ülésein, tehát a szakmámban. Ott véleményem szerint egyszerűsítenünk kell majd az európai alkotmányt, amelyet újabban egyezménynek hívnak. Érthetőbbé, egyszerűbbé, működőképessé kell ezt tennünk. Akaratom és legjobb tudásom szerint az egységes Európa felé irányítanám az uniót, ahol legyen európai kormány, szavazással megválasztott európai elnök, európai külügyminiszter, európai hadsereg és európai rendőrség. Így képzelem el az egészet, kisebbségvédelmi jogi normákkal, amelyek kötelezők legyenek mind a 27 tagország számára.

Az emberek nagy mértékben érdekeltek az anyagi segítségben, amelyet az unió nyújtani képes...

Igaz, ez a másik fontos üzenetünk. Azért kell oda mennünk, hogy pénzt szerezzünk Romániának, ezen belül a magyarlakta területeknek, régióknak. Meg kell ugyanakkor győznünk a európai parlamentet, hogy Romániának nagyobb kvótára van szüksége mezőgazdasági és ipari termékek tekintetében. Érvényesíteni kell érdekeinket a kereskedelmi normák, infrastrukturális beruházások és környezetvédelem területén is.

Mit tehetnek ott konkrétan a kisebbségi jog tekintetében?

Lobbizni tudunk az autonómiáért és a kisebbségi jogokért. Persze, becsületesen elmondjuk az embereknek, választóinknak, hogy az Európai parlament nem dönt sem az autonómia, sem a nyelvhasználat, sem pedig a kisebbségi jogok kérdésében.

Abban a románokkal kell tehát megegyeznünk?

Igen, ezek a nemzeti parlament hatáskörébe tartoznak, ezeket tehát itt Romániában kell elérnünk. Nem szabad az embereket megtéveszteni, azt ígérni, hogy olyasmiket tud valaki ott tenni, ami nem esik az Európai Parlament hatáskörébe.

Azt tapasztaljuk, hogy az erdélyi magyarság jelentős része elbizonytalanodott, nehezére esik az a helyzet, amelybe belekényszerítette a politikai elit, éspedig, hogy választania kell az RMDSZ-lista és a független jelölt között. Úgy tűnik, ezt a döntést az emberek jó részének nehezére esik meghozni. Hogyan próbálják megértetni a választókkal azt, hogy mi is a kampány tétje?

Létezik bizonytalanság, de ennél is nagyobb az aggodalom. Az emberek érzik, hogy nagy baj lesz, ha az RMDSZ nem lesz jelen az EP-ben vagy a hazai parlamentben. Választóink nem értik, miért nem jött létre a közös lista. Ebben lehet, hogy az RMDSZ-nek is van részhibája, hogy ezt nem tudta eléggé határozottan és egyértelműen kommunikálni. Sok helyen nem tudják, hogy a független jelölt utasította el a felajánlott második, biztosan bekerülő helyet az RMDSZ-listán. S majdnem sehol nem tudják azt, hogy nem tud bekerülni az EP-be az RMDSZ és a független jelölt is. Ezt kell nekik megmagyaráznunk, s az emberek a kampánygyűléseken ébrednek rá arra, hogy mi is van tulajdonképpen. Nagybányán mondtam el: rendkívül sajnálatos, hogy a két kampány – az RMDSZ-é és a Tőkés püspöké – párhuzamosan folyt egy templomban, illetve egy teremben, hogy sokkal jobban örvendtem volna az együttes kampánynak, de ez nem rajtunk múlott. Eddig a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ezt a választók megértik. Sőt, református papok is azt mondták, arra fogják buzdítani az embereket, hogy menjenek el szavazni, anélkül, hogy ők a független jelöltet vagy minket ajánlanának figyelmükbe. Ez jó üzenet, de véleményem szerint nem elég! Az üzenet most az kellene hogy legyen, hogy közösségi érdek okán az RMDSZ-re kell szavazni, mert nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy az EP-ben ne legyünk jelen.

A Fidesz részvételét a hazai kampányban hogyan értékeli?

Az a tény, hogy a Fidesz részt vesz a kampányban, teljesen megzavarja az embereket. Ezt nem tudják megérteni. Megzavarja őket, hogy templomokban, palástban folyik a kampány, templomokban teljesen összefolyik a vallás és a politika, vallás helyett politizálnak, istentiszteleteken szidnak minket, nem tartják be azt, hogy a másikat ne mocskoljuk, és cinikus, sértő kijelentések hangzanak el. Orbán Viktor azt mondta, magára vessen az erdélyi magyarság, ha nem lesz képviselete Brüsszelben. Ez nem csak cinikus, de sértő és lenéző is az erdélyi magyarság számára. Az erdélyi magyarság nem esztelen csorda, amelyet oda lehet vezetni, ahova akarják. Ezek az emberek gondolkoznak. Eddig az erdélyi emberek felnéztek a magyarországi politikusokra, ezzel ők a hitelességüket veszítik el itt Erdélyben.

Ezt elég nehéz lesz elmagyarázni. Elméletileg minden egyes választóval szóba kellene állniuk, s mindegyiknek el kellene ezt magyarázniuk. Hogyan képzelik el a kampányt ebből a szemszögből nézve?

Piramisszerű kampányt képzeltünk el. Karavánunk naponta eljut 15-20 helyre, reggeltől estig, meghívjuk a polgármestereket, a tanácsosokat, az RMDSZ-elnököket, a lelkészeket, a véleményformálókat, mindezeket megpróbáljuk tehát tágabb körben elmondani, s megkérjük őket, hogy továbbítsák üzenetünket a saját településeiken, városaikban, falvaikban, a saját közösségeikben, azokban az utcákban, amelyekben élnek.

TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

vissza az elejére


A domborzat változékony

(3. oldal)

Hegyen fölfelé menni gyalog, olykor a legkeskenyebb ösvényeken, sziklaperemen, amikor balról kőfal, jobbról mély szakadék határol, és nincs mibe kapaszkodni, csupán a láthatatlan kötelékbe, ami a magassággal összeköt, mégis csak könnyebb, mint a már elért csúcsról leereszkedni. És ezt minden hegymászó tudja. A fennsíkról lejönni, a győzelem szédülete után, a mélység az, amit még megcélozni is nehéz. Pedig leereszkedni muszáj, hiszen mégis csak a völgyben vannak a társak, az élhető világ. A magasság ünnepélye után, ahol jó lenne ottmaradni, ilyenkor remeg a láb. A boka és a térd fékező mozgása ösztönszerűen óvatosságra int, és mintha sokkal keskenyebb lenne az út, mint fölfelé. A domborzat most még inkább alázatot követel. A kitaposott út az, ami parancsol nekünk. Ha nem azon járunk, könnyen elveszünk. És a leggyakorlottabb alpinista sem indul el soha egyedül, útját a társak biztosítják, kölcsönösen egymásra utalva.

Egyfajta „keskeny útról" szól az alábbi szöveg 1989-ből, amelyik megjelent Tőkés Lászlónak a Temesvár ostroma című kötetében, 1990-ben (A kéziratot gondozta: Csiki László, Hungamer Kft., Bp., 1990, 201-202. l.):

„Kedves László! Tegnap voltam a Szüleidnél, de azóta annyiféle hírt hallottam még, hogy nem tudom, mi az igazság. Számomra egy a bizonyosság: bármi történt vagy történik is Veled, a Te igazságod az Evangélium igazsága, azoké, akik hiszünk ebben. Vagyis: jelen pillanatban is az elnyomottak, a kiszolgáltatottak, a szenvedők igazsága, amelyről tanúságot kell tenni. Azt hiszem, értelek Téged. Vannak olyan idők, amikor minden más cselekvés lehetetlen, ilyenkor tanúságot kell tenni az örök értékek mellett. Sokan azt mondják, haszontalan a Te áldozatod. De én hiszem: hosszú távon a tanúságnak értelme van. Kell lenniük olyan embereknek, akik az igazságot nemcsak tudják, de ki is mondják. És nemcsak mondják, hanem aszerint cselekszenek. És vállalják a következményeit. Hogy meggondolkoztassanak olyanokat is, akik eddig nem merték belátni, mi az igazság.

Az az út, amelyet Te választottál, a keskeny út, a szoros kapu. De csak ebben tudja megőrizni az ember a lelki tisztaságát, a hűséget saját eszményeihez, hitéhez, Istenéhez. Jó, hogy tudtad vállalni. Sokan szeretnének követni Téged, mert ez az egyértelmű megoldás, az igazi békesség feltétele.(…)

Talán nem is vagy rászorulva, hogy az ember bátorítson Téged. Mégis, egy Igét küldök Neked: „Azért nem csüggedünk; sőt ha a mi külső emberünk megromol is, a belső mindazáltal napról napra újul. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk igen-igen nagy örök dicsőséget szerez nékünk. Mivelhogy nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra: mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók." (2 Kor 4: 16-18.)

(…) Hiszem, hogy a Te sorsod is az Ő kezében van. A Te sorsod: a mi sorsunk. A mi igazságunk győzelme vagy bukása ott van az Ő kezében. Most Te vagy a tanúságtevő.

Azt hiszem, nem kell bátorítanom Téged: Te is a láthatatlanokra nézel. Egy eljövendő hitvalló református egyház partizánja vagy. Követni fognak Téged. Akárcsak Bonhoefferéket a hitlerizmus korában. Mostanában gyakran gondolok erre a párhuzamra. Hitvalló egyházra van szükség, tanúságtevőkre.

Kedves László, az Úr erősítsen és őrizzen meg Téged. Járj a Neki tetsző úton, és ehhez meríts erőt az Ő lelkéből. Ha nem állunk is szorosan melletted, hiszen kinek-kinek megvan a magunk külön kockázata is (nemcsak személyes, hanem közügyekben), érezd, hogy melletted vagyunk, imádkozunk Érted. Légy büszke a Te családodra, Szüleidre. Nagyon tisztelem őket. Hogy mit vállalsz, Te tudod. De Édesanyád helyébe képzelve magam, érzem, milyen hatalmas az ő terhe is. Csodálatosan hordozza. Az Úr Veletek van, László! Veled és családoddal! Ez a döntő, az Ő kegyelme. Ölellek, Éva". (Kolozsvár, 1989. október 18.)

Azóta fokozatosan kiderült, 1989 októberében bizonyára tévedtem. A levél címzettje letért arról a keskeny útról, rövid időn belül. És ma bizonyos vagyok afelől: nem a folytonos, és ma már ártalmasnak tűnő konfrontációra, lázadásra, nem a magányos hősökre, a magasztos egyéni mártíriumra van most szükség. A türelmetlen, tárgyalóképtelen, kétes értékű támogatók által manipulált mai László nem alkalmas arra, hogy benne lássuk Isten akaratának „kiábrázolását".

A „keskeny út" ma éppenséggel lefelé vezet. A völgybe, ahol napi gondokkal küszködő honfitársaink többsége él. Ez az alázat, a lemondás útja. Nem az ellenféllel szembeni megalázkodás, hanem egy magasabb szempont, a közösség élete iránti elkötelezettség jegyében követendő ösvény. A krisztusi alázat vállalása. Van-e a mulandó világi dicsőséget választó jelöltben annyi hitbeli és erkölcsi tartalék, hogy ne a konfrontatív attitűdöt, hanem az elfogadást, a türelmet gyakorolja? Hiszen, mint tudjuk, ez is csupán „egy pillanatnyi könnyű szenvedés" azokhoz az örök emberi értékekhez képest, melyeket egy igazi „tanítvány" szolgálni szokott. Különösen, ha ezzel örömhírt hozhat felebarátainak, a megbékélni vágyó embereknek.

CS. GYIMESI ÉVA

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Aktuális


Nicolăescu: Csupán papíron ingyenes az egészségügyi ellátás

(4. oldal)

Az Észak-Nyugati Régió Közegészségügyi Hatóságainak vezetőivel, a megyei Egészségügyi Biztosító Pénztárak képviselőivel, kórházigazgatókkal, háziorvosokkal találkozott ma Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter és a minisztérium alárendeltségébe tartozó egészségügyi intézmények vezetői. A közel öt órás beszélgetésen az egészségügy aktuális kérdéseit tárgyalták meg, a következtetéseket sajtótájékoztató keretében ismertette a miniszter.

Megfelelően zajlik az országos egészségfelmérő program a régióban, az embereket sikerült mozgósítani, értékelte a miniszter, ugyanakkor elismerve, hogy az informatikai rendszer, amelyet a háziorvosoknak használniuk kell a biztosítóhoz küldött jelentésekhez, hiányos és nehézkes. Nemsokára újabb informatikai programot dolgoznak ki – jelentette be. (Az országos egészségügyi felmérő program elindítása óta már öt alkalommal változott az informatikai program, amelyet a háziorvosoknak alkalmazniuk kell.)

Alkotmányellenesnek nyilvánították azt a kormányrendeletet, amely arra kötelezte a tulajdonosokat, akiknek ingatlanjában háziorvosi rendelő működik, hogy eladják az épületet az orvosoknak, amennyiben azok igényt tartanak rá. Ezért sürgősen újabb törvénytervezetet szövegeznek meg, amely nem ütközik az alkotmányba, nem sérti a tulajdonosok jogait, de lehetővé teszi, hogy a háziorvosok saját rendelőjükben dolgozhassanak.

Kolozsvári látogatáson az egészségügyi miniszter

Folyamatban van az egészségügyi alapcsomag, illetve az állami biztosítási csomag kidolgozása. A miniszter elmarasztalta az Orvosi Kamarát, amiért nem működik együtt ebben a munkában. – Nincs lelkesedés, nincs kezdeményezőkészség részükről, olcsó szakszervezetisek maradtak – fogalmazott Nicolăescu.

Az egészségügyi alapcsomag minden állampolgárnak járna, függetlenül attól, hogy biztosított-e vagy sem az illető. Ezt az állami költségvetés fedezné. Az állami biztosítási csomag a biztosítással rendelkezők javára válna, mivel jelenleg „hazudnak az embereknek, hiszen csupán papíron ingyenes minden, az egészségügyi kivizsgálások elvégzésére szükséges pénzalapok havonta csak pár napra elegendők", mondta a miniszter.

Felvetődött a teljesítmény szerinti bérezés terve is az egészségügyben, a tervezet hozzáférhető a minisztérium honlapján, jelenleg azonban a negatív vélemények dominálnak, hiszen tartanak a visszaélések lehetőségétől. Mentalitásváltást és felelősségvállalást feltételezne a rendszer minden érintettől – szögezte le a miniszter.

Elmondta: fokozottabbá tennék a méhnyakrák és mellrák-szűrést, a jövőben pedig prosztatarák szűrést is terveznek beindítani. Az országos egészségfelmérő program eredményeinek kiértékelésével nyilvánvaló lesz, kik a veszélyeztetettek ilyen szempontból, így a megelőzés is eredményesebbé válik majd – ígérte. Hivatalos adatok szerint jelenleg több mint 350 ezer rákos beteget tartanak nyilván Romániában.

Bejelentette azt is: változtatások várhatók a rezidens orvosi rendszer terén is. Ismertette: az ország kórházai mintegy 73 000 000 lejt kaptak korszerűsítésre, felszerelésvásárlásra.

Elmondta: a találkozó azért volt fontos, mert szemtől-szemben hatékonyabban, nyíltabban lehet tárgyalni, következtetéseket levonni a szóvá tett vélemények alapján. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor több ízben sértő megjegyzésekkel illette a sajtót, azzal vádolva, hogy szándékosan feketíti be a minisztériumot, az egészségügyi rendszernek csak a hibáit emelve ki.

F. I.

vissza az elejére


Sztrájkkal fenyegetőznek a szakszervezetek

(4. oldal)

Mivel négy hónapja folyó tárgyalások után sem sikerült egyeztetni a szakszervezeteknek a munkáltatókkal, illetve a kormánnyal a jövő évi minimálbérről, a nagy szakszervezeti szövetségek – Alfa Cartel, BNS, CNSLR Frăţia – általános sztrájk kirobbantásával fenyegetőznek. Az általuk követelt 650 lejes minimálbérrel szemben a munkáltatók 480, míg a kormány alig 450 lejes összeget ígért. A kormány részéről elhangzott olyan érvelés is, miszerint végső esetben kínai munkásokkal oldják meg a romániai munkaerőhiányt.

A munkaerőimportról Paul Păcurariu tárcavezető pénteken Kolozsváron elmondta: nem csak Románia, hanem egész Európa munkaerőhiánnyal küzd, amelyet kínai, illetve afrikai vendégmunkásokkal enyhíthetnek, de a nyelvi azonosság miatt felmerült a Moldova Köztársaságbeli munkaerőimport kérdése is. Păcurariu ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a Román Nemzeti Bank elnöke, Mugur Isărescu már régóta figyelmeztetett: a fizetések fedezet nélküli növelése inflációhoz, gazdasági katasztrófához vezet. Megtudtuk: hétfőn délelőtt Paul Păcurariu munkaügyi- és Varujan Vosganian pénzügyminiszter újabb megbeszélést folytat a szakszervezeti vezetőkkel a jövő évi minimálbér megállapítása érdekében.

vissza az elejére


Kampányol a PNL: nyugdíjemelés, fűtéstámogatás

(4. oldal)

Kérdések özönével árasztották el Paul Păcurariu munkaügyi minisztert pénteken Kolozsváron a nyugdíjasok. A tárcavezető a sajtóból különben már ismert, a nyugdíjemelésre vonatkozó jó hírekkel érkezett a találkozóra, majd továbbutazott Tordára.

Păcurariu elmondta: novembertől 30 százalékkal nőtt a nyugdíjpont értéke, ami a nyugdíjak növekedését vonja maga után. „2004-ben a nyugdíjpont értéke 286 lej volt, ez novembertől 541, januártól pedig 581 lejre nő. Nem bizonyult igaznak a cotroceni-i kasszandrák huhogása sem, akik azt jósolták: a nyugdíjemelés a fűtéstámogatás csökkenését vonja maga után, idén ugyanis a tavalyinál többen kapnak fűtéstámogatást. A 2004/578-as törvény alapján pedig jövőtől havi külön juttatás illeti meg a házastársát túlélő nyugdíjast", közölte. Kevésbé jó hír az, hogy anyagi források hiánya miatt a nyugdíjasoknak járó vonatjegyek nem válthatók be pénzre, és a különböző munkacsoportokba való besorolás kedvezményei sem érvényesülnek a nyugdíj kiszámításakor.

N.-H. D.

vissza az elejére


Păcurariu: Előnyös az egyéni választókerületes rendszer

(4. oldal)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) közel tíz éve kötelezte el magát az egyéni választókerületes rendszer bevezetése mellett, ezt több, általa kezdeményezett törvénytervezet is bizonyítja – jelentette ki Paul Păcurariu munkaügyi miniszter pénteken Kolozsváron.

„Az egyéni választókerületes rendszer bevezetése két előnnyel járna. Egyrészt megnő a politikusoknak a választópolgáraival szembeni felelőssége, másrészt véget vetne a pártklientúra rendszerének", vélekedett a liberális miniszter. A hátrány viszont az, folytatta Păcurariu, hogy az egyéni választókerületes választási rendszer bevezetésével csökken a pártok autoritása, s a törvények meg- vagy leszavazása nagyrészt a parlamenti képviselők érdekeitől függ majd.

„Kár, hogy Románia első EP-választása egybeesik a referendummal, mivel ez bizonytalanságot kelt", mondta a miniszter, aki megjegyezte azt is: bonyodalmak bármilyen gondos szervezés esetén előfordulhatnak.

vissza az elejére


Napirenden


Korteshíradó

(5. oldal)

MPE: SÓGOR CSABA LÉPJEN VISSZA
A Magyar Polgári Egyesület (MPE) elnöksége tegnapi közleményében leszögezi: elvárják Sógor Csaba RMDSZ-es EP-jelölttől, de főként „az egyházi embertől", hogy tanúk előtt adott becsületszavának megfelelően, lépjen vissza a pártlistáról. A nyilatkozat tulajdonképpen reagálás arra, hogy Frunda György és Kelemen Hunor „példátlanul kirohant" a nemzet miniszterelnöke ellen, „talán a gyurcsányi jótanácsot végrehajtva." Továbbá úgy vélik: „Bársonyos rendszerváltásban reménykedtünk Erdélyben, a tárgyalások eredményessége nem rajtunk múlt. Az előjelek egyértelműek: itt nem elég a reform, gyökeres változás kell. A november 25-i választás tétje: kit választ az erdélyi magyarság: egy következetes erdélyi magyar képviselőt, a rendszerváltást megtestesítő Tőkés Lászlót, vagy elfogadja az RMDSZ pártlistát az eddig is üresnek bizonyult választási ígéretekkel".

MINDEN SZAVAZAT SZÁMÍT A SZÓRVÁNYBAN IS
– Amit az RMDSZ 2004-ben vállalt, abból mára sokat sikerült teljesíteni: a szórványban élő magyarok számára is óriási tétje van a november 25-i választásoknak, ugyanis ha nem sikerül megőrizni a magyarság egységét, mindaz amit eddig építettünk, lerombolható lesz – hangsúlyozta Markó Béla pénteken, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei kampánykörútján. Az RMDSZ elnöke Frunda György EP-jelölttel, valamint az RMDSZ számos tisztségviselőjével érkezett a megyébe, ahol Árpástó, Bethlen, Almásmalom, Apanagyfalu, Vice, Magyarborzás, Mezőveresegyháza, valamint Szentmáté településeket látogatták meg. – Együtt kell lennünk, mert ez a mi erőnk, erősségünk. Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj másokkal – idézte a régiek bölcsességét Markó Béla.

vissza az elejére


LAPSZEMLE
Bukarestben óva intenek

az általánosítástól

A közvéleménynek és a Nyugat egészének nem lenne szabad általánosítania egy véres római bűncselekmény alapján, amelynek során egy román bevándorló megerőszakolt és halálra vert egy olasz asszonyt Róma egyik elővárosában. A pénteki romániai újságok mindegyike felhívja a figyelmet, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított bevándorló roma származású.

A Cotidianul című napilap idézi Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnököt, aki úgy vélekedik: Itáliában a román bevándorlókkal kapcsolatos problémákat politikai hátsó szándékkal kezelték, már csak azért is, mert Walter Veltroni római főpolgármester politikai tőkét akar kovácsolni magának.

Nem azokkal a román állampolgárokkal van baj, akik munkahellyel rendelkeznek, és sikeresen beilleszkedtek a társadalomba, hanem a városok peremén élő, úgynevezett nomád csoportokkal – hangsúlyozta a román kormányfő. Szerinte az olasz hatóságoknak nem kellene eltűrniük, hogy a bevándorlók tömegei barakkokban, konténerekben, „gettókban" lakjanak. Ezeknek az embereknek még csak esélyük sincs, hogy legális munkát kapjanak, így kénytelenek rablásból vagy koldulásból fenntartani magukat – mutatott rá Tăriceanu.

A legfontosabb román napilapok – köztük a România Liberă, az Adevărul, az Evenimentul Zilei és a Jurnalul Naţional – érzékeltetik, hogy Olaszország a történtek után most már „gyűlöli a románokat". A Cotidianul hasábjain Dana Varga, Tăriceanu tanácsadója kifejti: Itáliában „túlságosan médiaeseménnyé" vált a fejlemény, a kitoloncolást megkönnyítő kormányrendelet pedig egyértelműen a román bevándorlók ellen irányul.

A tanácsadó szerint az olaszok már régóta küszködnek azzal a problémával, hogy miként integrálják a társadalomba a roma lakosságot. Már akkor is szembesültek a dologgal, amikor más országokból, így Jugoszláviából vagy Albániából érkezett „nomád" romák lepték el az országot – emlékeztet.

vissza az elejére


Székelyföld megye megalakítását kérik

(5. oldal)

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Gyergyószéki szervezetének vezetősége közvitára kívánja bocsátani elképzelését, amely szerint megalakítanák Székelyföld megyét Hargita, Kovászna és Maros megye egy részének, Marosszéknek az egyesítésével. A kezdeményezők úgy vélik, hogy a Székelyföld területi autonómiájának megvalósítására vonatkozó eljárásoknak sürgősen el kell kezdődniük. „Azt akarjuk, hogy Székeyföldet ne darabolják szét a kommunizmusban felállított mesterséges határok" – áll az SZNT közleményében.

vissza az elejére


Kiüti egymást az RMDSZ és Tőkés az EP-ből – valószínűsíti egy felmérés

(5. oldal)

Ha a romániai magyarok szavazási kedve november 25-én nem múlja felül legalább 10%-al a románok voksolási hajlandóságát, akkor sem az RMDSZ, sem Tőkés László független jelölt nem jut be az Európai Parlamentbe. Lapunk e korábbi számítását most megerősíti egy birtokunkba került felmérés is, amely október 12–20. között készült. A kudarc elkerülésére azonban a 10% plusz szavazathányad sem jelent biztosítékot.

A 3% hibaszázalékos közvélemény-kutatás 1188 romániai magyar telefonos megkérdezésével készült, akik Erdély 14 megyéjének 64 településéről kerültek ki. A négy régió a következő: Dél-Erdély (Brassó, Hunyad megyék) Közép-Erdély (Kolozs, Fehér, Szilágy, Beszterce-Naszód megyék) Székelyföld (Hargita, Kovászna, Maros megyék), valamint a Partium-Bánság (Bihar, Máramaros, Szatmár, Temes és Arad megyék). A megkérdezettek 55%-a városlakó, 45%-a pedig falusi környezetben él.

Az alanyok túlnyomó többsége (76%) nagyon fontosnak tartja az EP-képviseletet, ennek ellenére a voksoláson való részvételi szándék meglehetősen alacsony (49%). Ennyien válaszolták azt, hogy biztosan elmennek szavazni, míg 32% azt válaszolta, hogy csak „valószínűleg" adja le a voksát. A teljes mintában az RMDSZ a romániai magyar szavazatok 51%-át szerezné meg, Tőkés László pedig a 28%-át kapná meg. Az alanyok 14%-a még nem döntött, 7% pedig nem válaszolt. A magukat biztos szavazónak mondó megkérdezettek 65%-ban az RMDSZ-re és 35%-ban Tőkés László független jelöltre adnák szavazataikat.

A felmérés készítői szerint ezek az arányok azért mérvadóak, mert egy májusban végzett hasonló felmérés szerint is majdnem ugyanilyen arányban oszlott meg a romániai magyarok választási opciója.

A közvélemény-kutatást végzők szerint a két jelöltnek gyakorlatilag semmi esélye nincs arra, hogy bejusson az EP-be, ha a romániai magyarok ugyanolyan arányban vesznek részt a választáson, mint a többségi lakosság. Nagy a lehetősége annak, hogy még a legoptimistább forgatókönyv esetében is mindkét jelölt a számára megszabott 5%-os, illetve 2,85%-os bejutási küszöb alatt marad.

Ha feltételezzük, hogy a románok 50%-a megy el voksolni, miközben a magyarok 60% járul az urnák elé, akkor is az RMDSZ 0,4%-al marad a bejutási küszöb alatt, míg Tőkésnek a szükséges szavazatok 0,2 százaléka fog hiányozni. Nem lehet teljesen kizárni azt a lehetőséget sem, hogy mindkét jelölt bejut majd az európai törvényhozásba. Viszont ez a „mutatvány" csak úgy lehet sikeres, hogy mindkét jelöltnek hajszálon múlik a bejutása. Az RMDSZ ebben az esetben 0,08 százalékkal haladná meg például az 5%-ot.

Jelentős eltérést mutat a felmérés a régiók között. Az RMDSZ-nek a gyenge pontja egyértelműen Székelyföld, ahol a szövetségre a magyarok mindössze 40,3%-a voksolna. Ezzel szemben Tőkés a székelyek szavazatának a 41,2 százalékát szerzi meg a felmérés szerint. Dél-Erdélyben, Közép-Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban viszont az RMDSZ-re a magyarok 60–62%-a szavazna, míg Tőkésre csak 17%.

A választási kampány hátralevő részében döntő mértékben befolyásolhatja a felek esélyeit a bizonytalan szavazók meggyőzése.

B. T.

vissza az elejére


Röviden
Szekus volt Văcăroiu szóvivője

(5. oldal)

Nicolae Văcăroiunak, a Szenátus elnökének a szóvivője, Andrei Alexandru politikai rendőrségi tevékenységet folytatott. A Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (CNSAS) döntése szerint Alexandrunak hálózati dossziéja van, és az elmúlt időszakban többször is kihallgatták. Az érintett nem volt hajlandó kommentálni a CNSAS döntését, és azzal hárította el a válaszadást, hogy „rossz számot tárcsáztak". Andrei Alexandru korábban Ion Iliescu volt államfő tanácsadója volt, és őt támogató írásokat közölt az Adevărul című országos napilapban.

vissza az elejére


November 25: Szervezési bonyodalmak

(5. oldal)

Ugyanabban a szavazókörzetben, de különböző helyiségekben szavazhatunk majd a november 25-én megrendezendő európarlamenti választásokon és az ugyanakkorra kiírt népszavazáson – döntött a kormány. Az időpontok is eltérnek: míg a referendumon 8 és 20 óra között lehet részt venni, az EP-jelöltekre 7 és 21 óra között adhatjuk le voksunkat. A kormány azzal indokolta döntését, hogy csakis így lehet elkerülni a választási csalásokat.

vissza az elejére


Elbocsátás a Székelyföld-tábla ügyében

(5. oldal)

Elbocsátották tegnap tisztségéből az Országos Útigazgatóság Brassó megyei területi igazgatóságának vezetőjét, Mircea Olarut. Az intézmény vezetői azzal indokolták döntésüket, hogy Olaru volt az, aki engedélyezte a „Székelyföld" feliratú tábla elhelyezését Brassó és Kovászna megye határán. Az Országos Útigazgatóság azonban úgy véli, Olaru döntése etnikai feszültségnek adott volna okot a térségben. A volt igazgató közölte: megfellebbezi munkaszerződésének felbontását, s hangsúlyozta, a tábla tartalmának ellenőrzése nem tartozott az ő hatáskörébe.

A Székelyföld-táblát a Kovászna Megyei Tanács állította fel, ám pár napon belül eltávolította azt az Országos Útigazgatóság, azzal érvelve, hogy az túl közel van az úttesthez.

Az1-es, 4-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Körkép


Fehér megye
Első helyen az útkorszerűsítésben

(6. oldal)

A Fehér Megyei Tanács 70 millió lejt költött a megyei utak korszerűsítésére az elmúlt időszakban, és a tervek szerint év végéig további útjavítási munkálatokra kerül sor. Így országos szinten 1989 óta Fehér megyében korszerűsítették a leghosszabb útszakaszt.

2007 elejétől a Fehér Megyei Tanács folytatta a 2005-ben elkezdett útjavítási munkálatokat. A legtöbb úton több mint tíz éve nem végeztek ilyen jellegű felújítást, és az utak siralmas állapota kétségbe ejtette a megyei vezetőséget.

– Még soha nem végeztek ilyen nagyszabású útkorszerűsítési munkálatokat a megyében. Reméljük, hogy ezután a megye lakosságának járhatóbb utakat tudunk biztosítani – nyilatkozta Ion Dumitrel, a Fehér Megyei Tanács elnöke.

Az útkorszerűsítési munkálatokkal kapcsolatban a megyei tanácselnök még megjegyezte: tisztában voltak azzal, hogy az utak rendkívül rossz állapota jelentette a legnagyobb problémát, és nagyon örülnek annak, hogy a megyei tanács támogatásával sikerült megjavítani azokat. Ugyanakkor biztosította a lakosságot, hogy az elkövetkezőkben is mindent megtesznek a biztonságos és jó minőségű utak érdekében.

vissza az elejére


Gyulafehérvár
Tegnaptól közlekedik az ökobusz

(6. oldal)

Hadat üzent a környezetszennyezésnek a Gyulafehérvári Polgármesteri Hivatal, és első lépésként elkezdett környezetbarát üzemanyagot használni a közszállításban. Tegnaptól kezdődően már lehetett utazni az ökobusszal Gyulafehérvár utcáin. Az üzemanyag-füstöt fokozatosan kiküszöbölik majd, hiszen az első ilyen közszállítási jármű repceolajjal működik.

Az autóbusz tegnap elsőként a helyi önkormányzat vezetőit szállította. A repceolajból nyert üzemanyagot a Műegyetem szakemberei állítják elő, akik az autóbusz motorjának átalakítását is elvégezték.

Az autóbuszsofőrök is elégedettek a környezetbarát üzemanyag teljesítményével. Gyulafehérvár Kolozsvárral együtt része egy országos programnak, amelyet hamarosan az ország egész területére kiterjesztenek.

vissza az elejére


Nagyszeben
Egyházmegyei Presbiteri Konferenciát szerveznek

(6. oldal)

A Brassói Református Egyházmegye Missziói Osztálya és a Nagyszebeni Egyházközség november 8-án Egyházmegyei Presbiteri Konferenciát szervez a nagyszebeni református templomban. A rendezvényre szeretettel meghívják az egyházmegye lelkipásztorait és presbitereit. A konferencia értékes és tanulságos előadásokkal, hozzászólásokkal próbálja megvilágítani a szórványban élő presbiter (illetve lelkipásztor, mint a presbitérium tagja) sajátos szolgálatát.

A nagyszebeni református templom a Mitropoliei utca 9. szám alatt található, a lelkészlak közvetlen szomszédságában. Megközelítési lehetősége a Gyulafehérvár felől érkezőknek a Continental Forum előtti betérő, Tribunei utca, majd a Mitropoliei utcába beérkezéskor jobbra való letérő. A Brassó felől érkezőknek az Octavian Goga líceum előtt, a Mitropoliei utcába való betérő. A református templom az evangélikus székesegyháztól 100 méterre, az ortodox katedrálistól 200 méterre található.

Minden gyülekezetből maximálisan 5 személyt tudnak fogadni. A szervezők szeretettel várják a gyülekezetek képviselőit Nagyszebenbe, Európa kulturális fővárosába.

A konferencia 10 órakor istentisztelettel kezdődik, 10.30 órakor Varró Sándor nagyszebeni lelkész köszönti a résztvevőket, majd beszél a templom történetéről, a gyülekezeti életről és a nagyszebeni eseményekről. 10.45 órakor az Egyházmegyei Presbiteri Szövetség megalakulására, valamint a vezetőségi tagok megválasztására kerül sor. 11.15 órakor dr. Bustya Dezső tart előadást A szórványpresbiteri tisztség sajátosságai címmel. Az előadással kapcsolatban felmerült kérdések megbeszélését és a kávészünetet újabb előadás követi. Dr. Kozma Zsolt beszél a lelkipásztor és presbiter közéleti szerepvállalásáról. 13 órakor városnézéssel zárul a program.

vissza az elejére


Szilágy megye
Sebesség- és forgalomkorlátozás a megyei utakon

(6. oldal)

A Szilágy Megyei Tanács vezetősége a héten bejelentette, hogy a polgármesteri hivatalok igénylésének függvényében fokozatosan bevezetik a sebesség korlátozást és a teherautók forgalmára vonatkozó korlátozásokat. A legtöbb nehézjármű az erdélyi autópályához szállít építőanyagot.

Tiberiu Marc megyei tanácselnök elmondta: azokban az esetekben, ahol lehetőség van kerülőutak használatára, természetesen inkább annak használatát támogatják. – Rengeteget romlott az utak állapota azóta, hogy a teherszállító gépkocsik gyakrabban közlekednek. Ezért hamarosan korszerűsítésre szorulnak: károsodik az aszfaltréteg, és gyakoribb karbantartási munkálatokra is szükség van – mondta Marc. – Ezért döntöttünk a korlátozások mellett – magyarázta.

A Szilágy megyei megrongálódott utak problémája akkor merült fel, amikor a megyei tanács felmérést végzett, amelyből kiderül, hogy a megye területén 1800 nehézjármű halad át az autópályához szükséges építőanyagokkal, amelyhez még hozzáadódik a szomszédos megyékből árut szállító teherautók száma. Egy gépkocsi naponta három utat tesz meg, ezért jelentősen romlott az utak állapota az elmúlt hónapokban.

A probléma megoldásához a megyei hatóság egyezmény megkötésére készül a Bechtel céggel, amellyel korlátozzák a megyei utak használatát.

Bogdan Sgârcitu, a Bechtel cég szóvivője azt nyilatkozta, hogy ez az egyezmény is témája lesz egy november 7-i találkozónak a cég és a megyei hatóság képviselői között. – Kolozs és Bihar megyével már született ilyen egyezség, amely szerint útkorszerűsítésekre kerül sor az érintett megyékben az autópálya építésének ideje alatt – mondta a szóvivő. – Mi nyitottak vagyunk arra, hogy ezt az egyezményt Szilágy megye vezetőségével is megkössük – tette hozzá.

A legutóbbi megbeszélésen a Bechtel cég képviselői hajlandóságot mutattak arra, hogy az utak infrastruktúrájára gyakorolt negatív hatások miatt az autópálya nyomvonalának kijelölésekor egy párhuzamos utat létesítse, ahol lebonyolítják az áruszállításhoz szükséges közúti forgalmat.

Szilágy megyében az elmúlt évben egyre több községi polgármesteri hivatal tett panaszt amiatt, hogy a házak fala megrepedezett, néhol egy-egy 30 centis repedés is található. Ugyanakkor az utakon is találtak már 25 centis repedéseket.

vissza az elejére


Zsibó
Újraosztják a költségvetést, drágítják a tanulók utazási bérletét

(6. oldal)

A zsibói tanács legutóbbi ülésén jóváhagyta egy ötszázalékos prémiumalap létrehozását a közhivatalnokok és szerződéses személyzet évi jutalmazására – számolt be lapunknak Fekete Péter RMDSZ-es tanácsos. Hozzátette: az érvényben lévő törvények alapján a tanács létrehozhatja ezt az alapot abban az esetben, ha a bevételek fedezik a bérezési költségeket, beleértve az ebből számított öt százalékos prémiumalapot is. A döntéshozatalt megelőző vita során felmerült ennek a kikötésnek a teljesítése, amelyet a polgármesteri hivatal csak szóban tudott megerősíteni. A tanácsos elmondta: többen kifogásolták, hogy ebből az alapból az alig megalakult közösségi rendőrség személyzete is részesülni fog, akik egyelőre nem tudnak látható és elvárt eredménnyel szolgálni.

A napirendi pontok között szerepelt bizonyos pénzalapok átcsoportosítása is. Ennek értelmében az útjavítások számlájáról 500 RON a parkok karbantartásainak költségeit fedezi majd, valamint 1500 RON-t kapott a Step-by-step programmal működő Prichindel óvoda, meg egy országos szimpózium a költségeinek fedezésére. Mivel a Szamoson átívelő gyaloghíd könnyűforgalom számára alkalmas híddá való átalakítása, árverézesi hiányosságok miatt még nem kezdődhetett el, erről a számláról 100 ezer RON-t az esővíz csatornázására, 50 ezer RON-t pedig az utak karbantartására utaltak át.

A tanácstagoknak dönteniük kellett a tanulók szállítási bérlete árának emeléséről is, ez azonban nem haladja meg az infláció értékét. Két, 28 km-es járaton 43 lejbe, valamint egy 52 km-es járaton 79 lejbe fog kerülni a havibérlet. A tanácsos azt is elmondta: az ülésen jóváhagyták egy tíztagú küldöttség részvételét és ennek költségeit a németországi Iserlohmban megrendezett testvérvárosok nemzetközi konferenciáján, amelyre Zsibót testvérvárosa, Glachau hívta meg.

sbá

vissza az elejére


Szilágyszeg
Új iskola és óvoda Désházán

(6. oldal)

A költségvetésből megmaradt pénzösszeg felhasználásáról döntöttek a tanács legutóbbi ülésén – tájékoztatta lapunkat Molnár József polgármester. Az elöljáró elmondta: két kultúrotthon (a szilágyszegi és a nyírfalvi) felújítási munkálatainak folytatására utalták ki az összeg egy részét, a fennmaradó 20 ezer RON-t pedig a Szilágyszeget Szilágymenyővel összekötő útszakasz lekövezésére szánják. Ezt a kétévesre tervezett munkát remélhetőleg jövőre sikerül is befejezni. A polgármester szintén a prioritások között említette a désházi iskola felújítását, valamint a falu óvodájának felépítését. A gyermekáldásáról nevezetes faluban annyi gyermeket számlálnak, mint a községhez tartozó másik négy településen összesen (tavaly karácsonykor Désházán 219 csomagot osztottak ki, a másik négy faluban pedig összesen 200-at – támasztotta alá adatokkal a helyzetet a polgármester), ezért éppen időszerűvé vált az iskola felújítása és saját óvodaépület létesítése. Ebben az évben összesen 220 iskolás- és óvodáskorú gyermek vesz részt az oktatásban, a legkisebbeknek eddig az iskola épületében különítettek el termeket, hamarosan elkészül azonban saját épületük is.

Az elöljáró elmondta még: a község távlati tervei közé tartozik a csatornázás és a vízbevezetés, a tervezéshez azonban csak jövőre kezdenek majd hozzá.

S. B. Á.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Körkép


Hírmorzsa

(7. oldal)

KÖLTÖZIK A KÖZLEKEDÉSRENDÉSZET
Elköltözik az Albac utcából a rendőrség közlekedésrendészeti osztálya. Az intézmény a Dézsma (Someşului) utca 14. szám alatt kapott magának új székhelyet, amelyet november 4-én nyit meg. A közlekedésrendészet a 0264/449–404, 449–407, 449–408-as telefonszámokon lesz hívható.

EPSA-DÍJ A KOLOZS MEGYEI PREFEKTÚRÁNAK
Nemzetközi elismerésben részesült a Kolozs Megyei Prefektúra. Az intézmény júliusban nevezett az Európai Közigazgatási Díjak (EPSA) nevű versenyre, három projektjével. Ezek közül a 2006 márciusában országos szinten elsőként megyénkben megnyílt Aposztila Iroda nyerte el a díjat, amelyet november 12–13-án adnak át az intézmény képviselőinek a svájci Luzerneban. Azóta a kolozsvári mintájára országszerte több (Hágai) Aposztila Iroda kezdte el a működését.

TÉLI KÉSZÜLŐDÉS
A Rosal Grup Kft. tegnap bemutatta a csúszásgátló anyag szórására, valamint hóseprésre egyaránt alkalmas gépeit. Idén négy nagy és egy kisebb raksúlyú hóeltakarító gépet vásárolt külföldről a Rosal, munkatársai elsajátították a gépek üzemeltetését. Eddig hetven, csúszásgátló anyagot tartalmazó konténert helyeztek el a város azon területén, ahol a Rosal tevékenykedik.

EGYMILLIÁRDOS TARTALÉKOK
Az E.On Gaz Romania földgáz-szolgáltató vállalat értesíti ügyfeleit, hogy télire 1 milliárd köbméter földgáz-tartalékkal rendelkezik.

A közleményből kiderül még, hogy november elsejétől a Flora üzletben működő pénztár elköltözött a Monostori út 78. szám alá (25-ös lakrész), ahol hétköznapon 7.30–13.00 és 14–19.30, míg szombaton 8–13 óra között fogadják az ügyfeleket.

VILLANYRENDŐR A FENESI ÚTON
Mától villanyrendőr működik a Fenesi úti gyalogátjárón, a Billánál. A villanyrendőrnek két fázisa van: az egyikben a Fenesi úton mindkét irányban közlekedő autóknak zöld (a Gyalu irányából érkezőnek nem szabad balra fordulniuk), a másikban az átkelni kívánó gyalogosoknak, illetve az üzletház irányából érkező jobbra vagy balra kanyarodni szándékszó autósoknak, akiknek viszont előnyt kell adniuk az átkelő gyalogosoknak.

A villanyrendőr ideiglenes, a környéken lévő, gyalogosforgalomnak szánt aluljárók rendbetételéig üzemel.

vissza az elejére


Kérhetik termékeik elnevezésének a levédését a hazai termelők

(7. oldal)

A felvágottak, borok, egyéb termékek versenyképessége a tét

Az élelmiszeriparban tevékenykedő romániai termelő csoportok november 15-től kezdődően nyújthatják be a mezőgazdasági minisztériumhoz azt a dokumentációt, amelynek alapján kérik valamely általuk előállított élelmiszer vagy mezőgazdasági termék elnevezésének és származási helyének a levédését mind hazai, mind európai szinten – erősítette meg a hírt a Szabadságnak Tőke István mezőgazdasági minisztériumi államtitkár. Az iratcsomó összeállítása, továbbá a bejelentés és az oltalom megszerzési folyamata is hosszadalmas, mondta az államtitkár, ellenben biztonságot és védelmet nyújt az adott áru uniós országokban történő forgalmazására.

A dossziének pontos és részletes adatokat kell tartalmaznia a termék jellemzőiről (például szag, íz, méret, megjelenés), emellett fel kell tüntetni az előállítási módját, csomagolási és címkézési eljáráást. A minisztérium láttamozás után a dokumentációt átküldi az Európai Bizottsághoz, ahol az igényléstől számítva legtöbb 12 hónapon belül hoznak majd határozatot – mindaddig a termék csak hazai piacon élvez védettséget.

Az oltalom megszerzési eljárást egy mezőgazdasági miniszteri rendelkezés tartalmazza, amelyet megjelentetnek a Hivatalos Közlönyben, és amely november 15-től lép hatályba, amikor elkezdődik a levédési eljárás is. A rendeletben egyébként az országos emblémát is meghatározzák, amelyet feltüntetnek majd a terméken vagy csomagoláson, a földrajzi utalással vagy országosan védett eredeti megnevezéssel. A részletes iratok és adatok (termeléstechnológia, a talaj típusa, melyről az áru származhat, a kezelés teljes vonala a termelőtől a fogyasztóig) a termékről, egy feladatfüzetben lesznek részletezve.

A termelői csoportoknak tájékoztatniuk kell a hatóságokat a jelenlegi és az elkövetkező öt évre tervezett termelésről is. Igénylő lehet bármilyen társulás vagy csoport, amely bizonyítja, hogy képviseli az adott földrajzi hely termelőit. Amikor a minisztérium megkapja az összes kért iratot, a dossziét megjelentetik a minisztérium honlapján, ahol 60 napig lesz olvasható. Ez az időszak tulajdonképpen az ellenvetések, fellebbezések időszaka, amikor más termelők, Romániában megtelepedett jogi vagy magánszemélyek megtámadhatják a védjegykérést, bizonyítva, hogy az esetleg megszegi a törvényes rendelkezéseket, és a bejegyzés megkárosíthatna egy már létező, ugyanolyan vagy hasonló márkanevű terméket, vagy a piacon legalább öt éve forgalomban levő árut.

Szakemberek szerint a hazai borok, a méz, felvágottak vagy hagyományos tejtermékek megőrizhetnék ezáltal versenyképességüket a nagy cégekkel szemben, amelyek jelentős összegeket szánnak a márkára és ismertetésére.

Ú. I.

vissza az elejére


Még garázsban az új mentőautók

(7. oldal)

Egy hónapja már, hogy megérkeztek a Kolozs Megyei Mentőszolgálathoz az új mentőautók, amelyek azonban egyetlen esethez sem vonulhattak ki, a bürokrácia miatt: a hatóságok késleltetik annak az iratcsomónak a láttamozását, amely felmentené az autókat a forgalomba íratás költségeitől.

Az egészségügyi minisztériumtól kapott nyolc vadonatúj mentőautó október eleje óta áll a mentőszolgálat garázsában, a GPS rendszerrel, mobiltelefonnal és a legkorszerűbb felszereléssel ellátott autók az otthoni elsősegélynyújtást szolgálják majd – amint sikerül rendezni a papírügyeket. Az új autók mellett a mentőszolgálat autóparkjában még 84 autó van, azonban ezeknek 70%-át ki kellene cserélni, hiszen lejárt az élettartamuk.

November végéig újabb öt nagy mentőautót várnak a mentőszolgálathoz, jövő év tavaszáig pedig 55 mentőautóval gazdagodik majd az autópark. A mentőszolgálat autóinak kicserélését a minisztérium eredetileg még erre az évre ígérte.

MÁSFÉL MILLIÁRD A FIÚNAK
Sikkasztás vádjával indult nyomozás a tordai 63 éves M. Livia ellen. A nőt azzal gyanúsítják, hogy 2004. július–szeptemberében egy helyi cég ügyvivőjeként 1,6 milliárd rég lejt vett fel a cég pénztárából, amelyet aztán fia bankkártyájára utalt. A kár egynegyede megtérült.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Ifjúság –
BONIFÁCZ

VIII. évfolyam, 13. szám

Szerkeszti: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


’56-ra emlékeztünk

(9. oldal)

Énekszó, zeneszó, szavalatok, fáklyaláng, odaadás és lendület. Így tudnám összefoglalni, a KMDT (Kolozs Megyei Magyar Diáktanács) és az ÖFISZ (Önkéntes Fiatalok Szövetsége) által szervezett ’56-os megemlékezést.

A plakátok már egy hete díszelegtek a sulikban és helyenként a városban. Október 23-án, bár nehéz napom volt, mégis ott voltam a megemlékezésen. Valamiért kötelességemnek éreztem. Eszembe jutott, hogy tavaly én is a szervezők között voltam, ezért valamiféle kíváncsiság is volt bennem. Már a troliból láttam, hogy sokan összegyűltek Mátyás király szülőháza előtt, pezsgett a levegő és zeneszó hallatszott, az emberek kíváncsian néztek be a kis utcácskába. Örültem, hogy idén ez a színhelye a megemlékezésnek, mert sokkal közvetlenebb és meghittebb minden, mint a BBTE előtt. Az idő is kedvezett az megemlékező seregnek, nem esett az eső és így a fáklyák vígan loboghattak, színesítve az estét. Pontosan értem oda, a Szent Mihály-templomban akkor harangoztak, és a kezdés sem késett sokat. A Lidérc együttes forradalmi dalaival indult a program, amelyet középiskolások szavalatai követtek. A tér különböző pontján hangzott fel egy-egy szavalat, így a műsor érdekes volt és folyamatos. Fáklyaláng kíséretében a tömeg felvonult a Házsongárdi temetőbe, Dsida Jenő sírjához, ahol újabb szavalat hangzott el, majd a Magyar Himnusz zárta az estet. Közel 300-an voltak jelen. Ne feledkezzünk meg viszont arról sem, hogy ez a megemlékezés csak egy része volt az ’56-os emlékhétnek, 21-én a Szabadság és szerelem című filmet tekinthették meg az érdeklődők a KMDT irodájában, 25-én pedig Nagy Mihály jelenkori történész tartott előadást a Báthory dísztermében 1956 és Ifjúság címmel.

Meghitt, ünnepélyes, de egyben komoly hangulatú rendezvényt sikerült szervezni. Érdemes volt elmenni; remélem, hagyománnyá válik és évről évre több érdeklődőt vonz majd.

ALBERT EMESE

vissza az elejére


Villáminterjú Talpas Botonddal, a KMDT elnökével

(9. oldal)

– Miért szerveztétek az emlékhetet?
– Azért, hogy megmutassuk, mi fiatalok is aktív tagjai vagyunk a társadalomnak, és mi is képesek vagyunk ilyen programok megszervezésére. Célunk, hogy a fiatalok megismerjék mi is történt 1956-ban. Úgy gondoljuk, hogy a mai diákoknak kötelessége emlékezni mindazokra a magyarokra, akik 56-ban kiálltak a szabadságunkért és a demokráciáért. A rendezvény másik fő célja, hogy erdélyieknek biztosítsunk teret, ezért lépett fel a Lidérc, illetve a kolozsvári közepiskolások.

– Miért fontos ez a rendezvény a KMDT számára?
– Elsősorban azért, mert tavaly ezzel a rendezvénnyel indult be a KMDT tevékenysége, azóta rengeteget fejlődött, s most meg azért fontos, mert összerázza a csapatot.

– Hányan vettek részt a szervezésben?
– 15-20-an KMDT tagok és további önkéntesek.

– Mi a személyes véleményed a megemlékezésről?
– Jól sikerült, pozitív visszajelzéseket kaptunk, tehát érdemes volt az idén is megszervezni.

vissza az elejére


Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium
„Szívesen maradtam volna még"

(9. oldal)

Maxim Orsolya és Simon Katalin XI osztályos diákok két hétig a Lévay József Református Gimnázium vendégei voltak Miskolcon. 1992-ben egy rövid ismerkedő találkozás után hosszú ideig megszakadt a kapcsolat a két iskola között. Immár négy éve azonban újra rendszeresen együttműködnek, főleg a diákcsere területén. Tavaly két miskolci tanulólány járt a Bethlen-kollégiumban, az idén pedig két nagyenyedi kollégista utazott Miskolcra, ahol két hétig minden iskolai tevékenységen részt vettek.

Orsolya otthon érezte magát az őt befogadó családnak köszönhetően. Érdekesek Orsolya és Katalin iskolai tapasztalatai. A tanárok közül akadt, aki köszöntötte, észrevette, volt, aki fel sem figyelt rájuk. Akik viszont észrevették őket, arról érdeklődtek, hogy milyen is nálunk fele az iskolai élet, és hol tartanak a tananyaggal. Az rövidesen kiderült, hogy ott egy-egy tárgyból sokkal kevesebbet és alaposabban tanulnak. Matematikából az itteni XI osztályos anyagot, ott már főiskolán oktatják, viszont magyar nyelvből valamivel bővebb a tananyag. Általában jobb a diákok tanuláshoz való viszonyulása is. Ezt még fokozzák a tanárok által gyakran használt interaktív módszerek, a sok gyakoroltatás, és a kevesebb táblára írogatás. Itt nálunk viszont az a jó, hogy ember közelibb a tanár–diák kapcsolat. A heti órák száma nem sokban különbözött, (kb.31-32), a tanulók jól felszerelt szaktermekbe járnak óráról órára, de azért van saját osztálytermük is.

Orsolya még szívesen maradt volna, hiszen jól beilleszkedett és új osztálytársaival is jól kijött. Az idő azonban hamar elrepült és így maradtak a hasznos tapasztalatok, amikre szert tett.

vissza az elejére


Jubileumi Xantus-vetélkedő

(9. oldal)

A Xantus János környezetismereti vetélkedő ötlete a budapesti székhelyű Független Ökológiai Központ által szervezett továbbképzésen született, egy parajdi csoport által bemutatott vetélkedő alapján. Az ötletgazdák hosszú távon nem tudták ugyan megszervezni rendezvényüket, de a kolozsvári Xantus vetélkedő idén a 10. kiírásához érkezett és úgy tűnik, hogy az egyedüli ilyen jellegű kezdeményezés Erdélyben. A vetélkedő fő célja a diákság környezettudatos nevelése közvetlen környezetük szépségeinek megismerése által, hiszen a természetben megfigyelhetik a fizika-biológia-kémiai jelenségeket. A vetélkedő első sorban felfedeztet, csak másodlagosan kér számon. Példaképünk e munka során Xantus János természettudós, tudománynépszerűsítő és pedagógus, aki természetes környezetünk minden aspektusát próbálta bemutatni köteteiben és rádióműsoraiban.

Évről évre több diák jelentkezett...
A kezdetekben teremhez kötött vetélkedőn mindössze 5 iskola diákjai vettek részt 4 tagú csapatokkal. Látva a néző, érdeklődő diákok növekedésének számát született meg a döntés, hogy a harmadik kiírástól kezdődően természetes környezetben, Kolozsvár közismert kirándulóhelyein szervezzék meg a versenyt. Így ismerhették meg a diákok az elmúlt években a Gorbó völgyet, a Hója erdőt, a Bácsi-torkot, a Hajtás völgyét, az Őzek völgyét, a Plecska völgyét és legutóbb a Csiga dombot, Xantus János egyik kedvenc kirándulóhelyét. A legkomolyabb kihívásnak minden alkalommal az időjárás mutatkozott, az esős, hűvös és szeles időjárás egyszer sem kerülte el rendezvényünket, de a lelkes fiatalok minden esetben bizonyították, hogy számukra nem létezik rossz időjárás. Az interaktív próbatételek nagyon sok diákot vonzottak a vetélkedőnkre, ami annak is köszönhető, hogy 2001-től két korcsoportban zajlik a verseny: junior (5-8. osztály) és senior (9-12. osztály).

A következő szervezési előrelépés 2003-ban történt, amikor angliai tapasztalatokat beépítve, a csapatoknak térkép segítségével tájékozódva kellett megkeresniük a különböző állomáshelyeken elhelyezett feladatlapokat. A verseny színvonalát emelte, hogy ettől kezdődően a nyertes csapatok a szovátai Teleki Oktatási Központ által szervezett Teleki Virág táborban térítésmentesen vehettek részt. A rossz időjárás miatt a szervezők arra kényszerültek, hogy a kiértékelés és díjkiosztás ne közvetlenül a vetélkedő után, hanem a következő hét elején történjen, amit egy tudományos előadással is színesítettek.

Idei vetélkedő az űrkutatás jegyében
A vetélkedő jubileumi kiírása is az előző évekhez hasonlóan indult: az eredetileg október 13-ra tervezett versenyt a nagy lehűlés és az erős szél miatt két héttel kellett elhalasztani, majd 27-én szombaton hűvös, ködös időben indult neki a versenynek 80 diák. Az idei vetélkedő sajátossága volt, hogy a Nemzetközi Űrkutatási Hét jegyében szervezték meg, így a feladatok csillagászati ismereteket is tartalmaztak. Az összesen 13 feladat megoldására két óra állt rendelkezésre. A feladatok változatosak voltak, a legizgalmasabb az volt, hogy a Csiga dombon bőségesen fellelhető őslény kövületeket fel kellett kutatni.

A verseny eredményeit mindenki nagy izgalommal várta. A díjazás az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban zajlott, október 30-án. Az eredményhirdetés előtt a szervezők meglepetéseként Xantus Gábor rendező, a vetélkedő névadójának fia mutatta be édesapjáról készített filmjét. A film bemutatását a vetélkedő 10 éves történetének ismertetése, az idei vetélkedő kiértékelése, majd a díjkiosztás követte. A junior szinten az első helyet a Brassai Sámuel Elméleti Líceum Körte nevű csapata nyerte, a második a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskolából a Discovery3 csapat lett, a harmadikok pedig a Shadows csapat az Apáczai Csere János Elméleti Líceumból. Dicséretben részesült a Báthory István Elméleti Líceum Alb şi vişiniu csapata és az apáczais Pumukli csapat. A senior szinten az első helyet a tavaly is első díjat nyert Turbókukacok csapata nyerte, akik a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai. A második a Szifilisz csapat az Apáczai Csere János Elméleti Líceumból, harmadik pedig az Apollo csapata lett a bánffyhunyadi Octavian Goga Elméleti Líceumból. Dicséretben részesültek a Willy a bálna csapat tagjai az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumból. A senior szint elő két csapata ötnapos szovátai kiránduláson vehet részt a tavaszi vakációban a Teleki Oktatási Központ támogatásával. Az értékes díjakat a Claudiopolis Egyesületnek, Szőke Zoltánnak, a Cartographiának, a Stiefelnek, a Kerti Mag KFT-nek, az Erdélyi Református Egyházkerületnek, a Student Travelnek, az Erdélyi Kárpát Egyesületnek, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Kolozs megyei szervezetének, a Copiernicus Kft-nek, az Apáczai Elméleti Líceumnak és a Brassai Sámuel Elméleti Líceumnak köszönhetik.

Mindenkinek gratulálunk, s jövőre is mindenkit szeretettel várunk, reményeink szerint október első hétvégéjén ezúttal a Sztána melletti Csiga dombon.

VÖRÖS ALPÁR

vissza az elejére


Művelődés


Új ajtó tárult ki előttem
Beszélgetés Kulcsár Szabolcs karmesterrel

(10. oldal)

Amint arról már lapunkban olvashatták, szeptember 30 – október 8. között zajlott Budapesten az Operettszínházban a Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny, amelyen 11 ország 26 dirigense vett részt. A rangos nemzetközi zsűri III. díjjal jutalmazta Kulcsár Szabolcsot, a Kolozsvári Magyar Opera karigazgatóját/karmesterét.

–Hogyan jutottál a budapesti Operettszínház karmesterversenyére?

– A Kolozsvári Magyar Operához is eljutott a meghívó a budapesti Operettszínház által Kálmán Imre születésének 125. évfordulójára meghirdetett nemzetközi karmesterversenyre. Elkezdtem gondolkozni rajta. Mivel a 3 kötelező mű – Csárdáskirálynő, A bajadér, Marica grófnő – közül az utóbbit már vezényeltem, úgy gondoltam, elmegyek a versenyre. De az indulás előtti péntek estén még a családom se tudta, hogy menni fogok. Nem akartam nagy dobra verni részvételemet, mert minél többen tudták volna, annál nagyobb lett volna az izgalmam. A versenynek 4 szakasza volt, az előzetes selejtezőn 26 karmester jutott át, ezekből 11 magyarországi volt, a többiek a világ minden tájáról érkeztek.

– Milyen volt a színvonal, milyen hangulat uralkodott a versenyzők között?

– A verseny zárt volt, nem láthattuk egymást vezényelni. Míg a többi versenyző vezénylés után bemehetett meghallgatni a többieket, én olyan „szerencsés" voltam, hogy mindig az utolsók között kerültem sorra. De ez nem olyan nagy veszteség, mivel a „sör melletti", karmestertől karmesterig beszélgetéseknek van mindig a legnagyobb haszna. Itt tárgyalja meg az ember, hogy mit és hogyan csinál. S végül is ez a lényeg, mert az, hogy részt vettél, és nyertél, óriási elismerés, de tanulni nem ebből tanulsz, hanem a kötetlen beszélgetésekből és a workshopokból.

– Úgy tudom, komoly tanulásra más téren is nyílt lehetőség?

– Három óriási személyiségnek-egyéniségnek az előadásán vehettünk részt. A workshopok az operettvilág előadásbeli gondjait vizsgálták, különféle megvilágításból. Először az operettszínház igazgatójának és rendezőjének, Kerényi Miklós Gábornak az előadását hallhattuk a színházi játékstílusról a folytonos megújulás tükrében, és ennek zenei problémáiról. Második nap Makláry László karmester beszélt az operett előadásmódjáról és a kottához viszonyított különbségekről, harmadik este pedig Horváth Ádám, a Magyar Televízió volt főrendezője tartott rendkívül érdekes előadást egy „négyesfogatról": operett, színház, karmester és televízió – vagyis arról, hogy hogyan készül valóban profi felvétel egy operettről.

– Mi jellemző az operettek magyarországi színrevitelére?

– Egy alkalommal odajött hozzám az igazgató és azt mondta, hogy tökéletes a vezénylésem, de az elképzelés 50 évvel el van maradva. Először fogalmam sem volt, hogy mit értett ezen. De végignézve egy pár előadást az Operettszínház színpadán, hamar rájöttem, hogy mit akart mondani. Náluk nem konzerválták az operettben a század eleji, monarchia-ízű hangulatot, hanem folytonosan korszerűsítették, a közönséghez és a változó időkhöz, elvárásokhoz mérten. Ennek érdekében még a szövegeket is aktualizálták, a poénokat pedig közelebb hozták a ma nyelvezetéhez. Rendkívül színes előadásaikat állandó színpadi pezsgés, lenyűgöző látványvilág, nagyszerű koreográfia jellemzi, gyönyörűek a díszletek, és a zenét sem átallják megspékelni, hatásos dzsessz-betétekkel. Ezzel magyarázható, hogy a már musical-eken felnőtt fiatal generáció is élvezi az operettelőadásaikat, és már hónapokkal az előadásaik előtt elkenek a jegyek.

Nagyon kellemes meglepetés volt még a verseny közben is látni, hogy micsoda szinten áll az ottani zenekar, kórus és szólista-gárda. Az egész társulat fantasztikusan felkészült, annyira intenzíven kidolgoznak mindent, hogy az énekkar „utolsó" tagjának az arca is rendkívül kifejező. Ezzel kapcsolatban elmesélem, hogy felvétel előtt Kerényi igazgató felment a színpadra és egyszer csak elhangzott a következő dolog: „Kedves uraim, végigmegy önökön a kamera, ha egy arcot látok, amelyik nem odavaló és nem reagál, holnaptól nincs szerződése." És neki van igaza! Természetesen mindenki pontosan tudta mi a dolga! Ott így működnek a dolgok, mert a professzionalizmus maximális munkát igényel.

A másik nagy örömöm: olyan sztárokkal dolgozhattam együtt, mint Oszvald Marika, Fischl Mónika, a nagyon tehetséges Peller Károly, vagy Vadász Dániel. A társulat „krémje" vett részt ezen a rendezvényen, és nem derogált nekik a karmesterversenyen is maximumot nyújtani. Kedves dolog volt látni viszont, hogy mennyire izgulnak a döntőbeli gálaesten... Ebből látszott, hogy nem rutinból teszik a dolgukat, és láthatóan élvezték, hogy minden karmester kérelmeinek megfelelhetnek, mást csinálhatnak, mint amihez hozzászoktak napról napra.

– Gondolom, nem véletlen hogy operettet célzó versenyre jelentkeztél. Hogyan jellemeznéd e műfajjal való kapcsolatodat?

– Zenelíceumos koromban még nem érdekelt annyira az operett, osztálytársaimmal a szimfonikus koncerteket látogattuk hűségesen. A fordulópont eztán következett: A Zeneakadémia karmesteri szakának befejezése után felajánlották, hogy operettet vezényeljek. Így történt, hogy megszerettem ezt a műfajt, és szívesen foglalkozom vele. Butaság azt mondani, hogy az operett nem értékes műfaj, hogy amolyan „link" zene. Ez nem igaz: nagyon értékes dolgok vannak benne – nemhiába foglalkozik a fél világ most Kálmán zenéjével. Véleményem szerint minden karmester legalább egyszer kellene hogy operettet is vezényeljen, mert sajátos problémákat tár fel. Például: nagyon sok operettet csak zongorakivonatból lehet vezényelni, nincs szó szerinti partitúrája. Egy sokkal szabadabb műfajjal állunk szemben, ahol jó kommunikáció kell hogy legyen karmester és színpad között, noha kívülről ez egyáltalán nem látszik, az egész gyerekjátéknak tűnik. Csakhogy egyáltalán nem könnyű a műfajt könnyeddé varázsolni.

– Mit jelent számodra ez a díj?

– Sajnos olyan világot élünk, ahol a „papír" és az összeköttetéseken múlhat az ember karrierje. Sokszor a tehetség és felkészültség szinte semmit sem nyom a latban. A visszajelzés az ember munkájáról néha túl kevés, ezért tartottam nagyon fontosnak, hogy próbára tegyem magam és bebizonyítsam, elsősorban magamnak, hogy nemzetközi szinten is helyt tudok állni szakmailag. Úgy gondolom, hogy a megnyert harmadik díj egy ilyen rangos zsűritől óriási elismerés, és valahol a bizonysága is annak, hogy az idáig végzett munkám a jó úton haladt. Dobogósként felléphettem a Kálmán Imre Jubileumi Nemzetközi Sztárgálán, ami október 20-21-én zajlott az Operettszínházban, és amit november végén fog sugározni a Magyar Televízió. A három teltházas előadás keretén belül hivatalosan is átadták a díjakat.

Remélem, hogy mindez jelent valamit itthon is, és több évi várakozás után, nagyoperát is rám mernek majd bízni. Mindenképp úgy tartom, hogy egy új ajtó tárult ki előttem. Hogy mi van mögötte, az a jövő titka.

FEKETE ADÉL

vissza az elejére


Kelemen Lajos: Művelődéstörténeti tanulmányok

(10. oldal)

Ünnepel az erdélyi magyar tudományos élet, Kelemen Lajos, Erdély legendás levéltárosa 130 éve, 1877-ben született a „székely fővárosban", Marosvásárhelyen. Ebből az alkalomból adta ki a Kriterion Könyvkiadó a Művelődéstörténeti tanulmányok című, 585 oldalas kötetet.

A most megjelent kiadvány folytatása a Kriterion Könyvkiadónál korábban kiadott két Kelemen Lajos könyvnek. Első gyűjteményes kötete Művészettörténeti tanulmányok címen éppen születésének 100. évfordulóján, 1977-ben jelent meg. A nagy ívű és a levéltáros-történész munkásságának kibontása mellett az emberi oldalt is bemutató bevezető tanulmányt Szabó T. Attila írta, a kiadványt B. Nagy Margit gondozta és látta el magyarázó jegyzetekkel. Az erdélyi műemlékek – főleg kolozsvári és marosvásárhelyi fontos régi épületek – bemutatása a Művészettörténeti tanulmányok következő, két csillaggal jelzett kötetében folytatódhatott. Az 1984-ben megjelent kiadvány csak B. Nagy Margit nevéhez köthető, más közreműködő nélkül, egyedül gondozta és látta el magyarázó jegyzetekkel a gyűjteményes kötetet. Magas szakmai színvonaluk és aprólékos, minden megmagyarázandó részletre kiterjedő jegyzetapparátusuk miatt egyetemi tanulmányokhoz is használható kiadványokról beszélhetünk.

Kelemen Lajos most kiadott, újabb gyűjteményes kötete művelődéstörténeti tanulmányokat foglal magában. Hűségesen igyekszik követni az előző két kötet beosztását, szerkesztési elveit, a korábban közreadott írásokat nem ismétli meg, csupán olyan cikkeket, tanulmányokat, forrásközleményeket tartalmaz, amelyek egykori megjelenésük óta nem lettek újra közreadva.

A kötet első ciklusa – Kelemen Lajos elsődleges, fő tevékenységét hangsúlyozva – az erdélyi gyűjteményekkel, a levéltárüggyel kapcsolatos írásait sorakoztatja fel. Olvashatunk – többek között – az Erdélyi Múzeum legrégibb magyar nyelvű okleveléről (1516), az Erdélyi Múzeum-Egyesület vándorgyűléseiről, a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Múzeumról, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumról, az EME-alapító hídvégi gróf Mikó Imréről. A második ciklusban szülővárosával, Marosvásárhellyel, a harmadikban pedig munkássága kiteljesedése városával, Kolozsvárral kapcsolatos tanulmányai kaptak helyet. Ezekben a részekben – néhanyat kiemelve – olvashatunk kedves református kollégiumbeli tanáráról, nagysolymosi Koncz Józsefről, a kincses várossal kapcsolatban a kurucok ostromáról, értékes klenódiumokról, a Szent Mihály-templom tornyairól, az egykori minorita templomról és rendházról, a Bethlen-bástyáról, történelmi emlékű házakról, restaurált középületekről, gazdag műemlékkrónikáról. Az eddigi ismereteinket árnyalhatja egy cenzúramentes időszakban, 1942-ben megfogalmazott Kolozsvár történet, valamint a város közvetlen környéke történelmének és műemlékeinek bemutatása. Részt vehetünk egy virtuális városvezetésen, a Petőfi korában létezett látnivalók megtekintésén. A gyűjteményes kötet legterjedelmesebb ciklusa családtörténettel, címertannal foglalkozik. Ebben a formájában szinte társa, fontos adaléka az Erdélyi Múzeum-Egyesület által megjelentetett Székely Oklevéltár sorozatnak. Kelemen Lajos gyűjtéseinek, forrásközléseinek köszönhetően bizonyára sok mostani családtag egészítheti ki hiányos családfáját, szerezhet újabb genealógiai ismereteket.

A korábbi kötethez hasonlóan ennek a függeléke is tartalmaz Kelemen Lajossal folytatott beszélgetéseket. Irodalmi csemege lehet a Házsongárdi temetőről szóló, ahol a riporter a történelmi regényeihez háttérinformációkat gyűjtő Nyírő József volt. A másikban Dáné Tibor faggatta Egy igaz ember címen a 80 esztendős interjúalanyt.

A kötetet Sas Péter művelődéstörténész két írása vezeti be. Az egyikben Kelemen Lajos életét és munkásságát mutatja be a szerző levelezéséből és kiadatlan naplójából idézve, a másikban a sokoldalú tudományművelő szerteágazó érdeklődését elemzi, valamint kötetgondozó megjegyzéseit osztja meg az olvasóval. A tanulmányokhoz készült bőséges jegyzeteket is Sas Péter írta, amelyekben a témákban azóta megszületett újabb kutatási eredmények bibliográfiáját is megtalálhatjuk. A kötetet a jobb eligazodást segítő névmutató zárja.

Ez a kiadvány is ékes bizonysága lehet annak a sokszor hangoztatott megállapításnak, hogy az iskolateremtő Kelemen Lajos közös kincsünk, az erdélyi történelem és kultúra iránt érdeklődő s ezekben a témákban hiteles információkra kiéhezett olvasó igaz forrása. Egy ilyen közös szellemi kincs kisajátíthatatlan, akinek minden munkája, minden sora méltó arra, hogy kiszabaduljon a levéltárak magányából és nemzeti, határokon átívelő köztulajdonná váljék.

FODOR GYÖRGY

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Művelődés


A szent Grál nyomában
Labancz Cismaşiu Ágnes kiállítása a Művészeti Múzeumban

(11. oldal)

Labancz Cismaşiu Ágnes a meglepetések embere. Minden eddigi jelentkezése különleges művészi élménnyel kecsegetett, hiszen sohasem ismételte önmagát. Mintegy negyed százados pályafutása alatt – 1980-ban végzett a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán – a művészi kifejezőeszközök fölöttébb gazdag skáláját felvonultatva jelenítette meg vizuális élményeit, közölte választékosan, változatosan és a lehető legmeggyőzőbb képi nyelven művészi üzenetét.

A határok légiesülésének korát éljük. S ha az országhatárok vonatkozásában ez nem is olyan rég következett be, a művészetek, s jelesül a képzőművészet berkeiben a művészeti ágak közti átjárhatóság, a gátak feloldódása, a különböző ágazatok közti szoros kapcsolat, sőt olykor egymásba olvadásuk sokkal hamarabb elkezdődött. Kitűnő példa erre Labancz Cismaşiu Ágnes munkássága. Aki képzőművész a szó legnemesebb értelmében. Hiszen a kerámia, a textil és az üveg lehetőségeit is felhasználva közölte művészi elképzeléseit, merészkedett ki a térbe háromdimenziós installációival, hogy aztán legutóbbi, Drezda és Berlin után a kolozsvári Művészeti Múzeumban is bemutatott kiállításán a „tiszta" festészetnek hódoljon, és okozzon különleges élményt híveinek. A kifejezőeszközökben megnyilvánuló változatosság azonban nála már a kezdetektől jól megalapozott, szilárd művészi hitvallással párosult, melynek meghatározó jegye a transzcendencia iránti érdeklődés, egy mindenek fölött létező erőben vetett hit. Az isteni eredet – ez volt legutóbbi tárlatának is a címe – nyomába szegülő művész a színbeszéd valamennyi stiláris eszközét bevetve kutatja a kezdeteket, tesz tanúbizonyságot különleges festői képességeiről, kitűnő színérzékéről. Az ég és a föld frigye a címe egyik emblematikus munkájának, amely a színek sajátos egymásba olvadásával sejteti a földiek égivé válásának, légiesülésének, a leheletfinom átváltozások sejtelmes ködébe burkolt eszmei megtisztulásnak a folyamatát. Olyan szimbólumoktól terhes, mély érzelmektől és hittől fűtött piktúra ez, amelynek különleges értékét fokozza a színek sajátosan harmonikus, sohasem hivalkodó, mérsékelten visszafogott, de ugyanakkor éppen összhangjukban figyelemfelkeltő és megnyerő kavalkádja. Az árnyalatokban szinte kimeríthetetlen szín-játékok, az egymáshoz simuló, egymást kiegészítő kombinációk rendkívül gazdag skálájában gyönyörködhetünk. Közben pedig az alkotó a szent Grált keresők évszázados szimbólumának 21. századi, sorozatba foglalt és erőteljes személyes jegyekkel dúsított festői változataival is megismertet. A meditatív hajlamú, az elvonatkoztatás legmagasabb lépcsőfokait is megjárt, s az archetípusokig eljutott művész biztos kézzel adagolja a számára létfontosságú, különleges belső tartalommal rendelkező jelképeket, amilyen például a szem és a háromszög. Életfák, növényi, florális jegyek tarkítják ezt a formavilágában is sajátos, visszatérő motívumokkal építkező festői megnyilatkozást. Amelyből a megismerés, az önmagunk keresésének és megismerésének folyamata és művészi megjelenítése sem maradhat ki. Az örök keresésé, hiszen alkotói teljesítményét tekintve Labancz Cismaşiu Ágnes régóta magára talált, a kutatás, a megismerés viszont sohasem tekinthető lezártnak.

NÉMETH JÚLIA

vissza az elejére


Nyelvművelés
Francia módi

(11. oldal)

„A nyelvi kölcsönhatás könnyen érthető ott, ahol közvetlen népi érintkezésről van szó, de hogyan, milyen úton-módon kerültek be nyelvünkbe, például, francia szavak, holott közvetlen kapcsolatról ez esetben nyilván nem beszélhetünk" – kérdezi egyik levélírónk.

A magyart ért francia nyelvi hatás történetileg három időszakra sűrűsödik. Az első szakasz a XII–XIII. századra esik. Ebben az időszakban, részint a politikai, diplomáciai kapcsolatok, részint a vallon telepesek közvetítik az udvari, a társadalmi élet, továbbá a francia tárgyi műveltség szavait. Ebből a korszakból valók az olyan francia jövevényszavak, mint a kilincs, lakat, mécs, szekrény, tárgy stb., amelyek teljesen beolvadtak már a magyar szókincsbe, s a nyelvérzék nem különíti el őket az eredeti magyar szavaktól.

A második francia hatás a XVIII. századi felvilágosodás korára esik, mely elsősorban az előkelő és a szellemi vezető réteg körében érvényesül. Ekkor kerülnek be a társadalmni élet, a divat és művészetek szókincsébe ilyen szavak, mint rang, zsabó, medalion, bagatell, alkóv stb. Ez a hatás a napóleoni időkben a bécsi szellemi zárlat következtében némileg gyengült, vagy éppen megszakadt, de a XIX. század második negyedében ismét felélénkült. A hatás főként az irodalom, a képzőművészet területén észlelhető erőteljesebben, olyannyira, hogy néhány évtizedet okkal tekintünk a francia nyelvi hatás harmadik jellemző időszakának. A kritika nyelvét ilyen francia szavak árasztják el, mint szüzsé, premier, matiné, nüansz, konferanszié, miliő, de a polgári idegenimádat és a divat is elősegítette a francia szavak behatolását. Példaként ilyen szavakat idézhetünk, mint drapp, bézs, krepdesin, toalett, frivol, neglizsé, komplett, menü, affér stb.

Több, eredetében francia szó német közvetítéssel, a német nyelvhasználatban kialakult alakban, illetőleg jelentésben került a magyarba, például: blamál, gardíroz, gardrób, lavór, szepáré, kurizál, gavallér, bravúr, parádé stb. Sok szó latinosított végződést vett föl: elegáns, zsenáns, pikantéria, naivitás stb.

A köznyelvünkben használt. több százra menő francia szó mellett sok kifejezést, szólást, szállóigét is átvettünk, eredeti alakban vagy magyaros hangzásúvá téve. Bizonyos stílusréteg – a választékos nyelvhasználat, az irodalom – elemeiként is ismertebbek közül idézzük az alábbi kifejezéseket: couleur locale (= sajátos szín, hangulat), l’art pour l’art (= öncélú művészet), plein air (= a szabad tér fényhatását érvényesítő), tête a tête (= négyszemközt, bizalmas kettesben), c’ est la vie (= ez, illetőleg ilyen az élet) stb. E kifejezéseknek nem a megfelelő stílusrétegben való használatát természetesen kerülni kell.

Murádin László

Az oldalt szerkesztette: Németh Júlia

vissza az elejére


Dalkeverő –
Decibel
A hangos oldal

III. évfolyam 21. szám
Megjelenik kéthetente

vissza az elejére


Paprika Top 40

(12. oldal)

A műsort szombatonként 14 órától követhetik a Paprika Rádió 95,1 Fm-en. Szerkeszti: Veres Zsolt. Részletek a www.paprikaradio.ro címen.

1. Magna Cum Laude – Színezd újra
2. James Blunt (képünk) 1973
3. Matchbox Twenty – How Far We’ve
4. Sarah McLeod – He Doesn’t Love
5. Magashegyi – Szeplős
6. Shawn Coloin – Crazy
7. Fergie – Big Girls Don’t
8. Newton Faulkner – Dream Catch Me
9. Timbaland Ft. Keri – The Way I Are
10. Natasha Bedingfield – Soulmate

vissza az elejére


Slágerlista

(12. oldal)

A Slágeróra toplistáját a Kolozsvári Rádió közvetítí a 95,6 MHz-n, szombaton du. 3 és 4 óra között Papp Leventével. Szavazz te is kedvenceidre a címen!

1. Magna Cum Laude – Színezd újra
2.Szekeres Adrienn – Olyan, mint te
3.Bon-Bon – Nem vagyok cukipofa
4.Rácz Gergő – Húzz fel bármit
5.Crystal – Elmegyek
6. Rúzsa Magdi – Vigyázz a madárra
7. DJ Lotters&Kefir – Táncolj ma éjjel
8. Desperado – Kerek az élet
9. Josh&Jutta – Elfelejtett régi emlék
10. Varga Feri&Balássy Betti – Randevú

vissza az elejére


Alborada koncert Kolozsváron

(12. oldal)

Szép dolog a Budapesti Alborada jazzbandától, hogy nem perui névrokonát, az Grupo Alborada-t választotta partnerzenekarnak a Hungaroconnections project keretében... Szerencsére mégiscsak erősebb a nyelvi „rokonság", így a Swinging Train vendégeként október 21-én Kolozsváron élvezhettük a produkcióját. Bár a két zenekar korábban más helyszínre tervezte a fellépést, a hangulatos koncertnek kivállóan megfelelt a tízedik szülinapját ünneplő Insomnia.

Rég nem éreztem magam ilyen jól egy dzsessz koncerten, pedig egy héttel korábban a Transilvania Jazz Festival néhány előadásán is jelen voltam. Persze, egy olyan kávézóban, mint az Insomnia sokkal közelebbi, intimebb kapcsolat jöhet létre zenekar és közönsége között, mint egy ezer férőhelyes teremben. Az Alborada bossa-nova alapú muzsikája pedig tökéletesen beleillik egy ilyen kávézó atmoszférájába. A pesti csapat zenéje azonban jóval túllépi a bossa határait keleties, balkáni ízeket keverve bele. Így aki italozás, kávézás közben jobban odafigyelt a produkcióra, rendkívűl izgalmas zenélésnek lehetett szem- és fültanúja. A „habot a tortán" a saját szerzemények magyar dalszövegei jelentették. Szerzőjük, Szlávics Anna énekével hamar elbűvölte a közönséget, míg Rock Tamás gitárjátéka helyenként a legendás Friday Night in San Francisco lemez hangulatát varázsolta Kolozsvár vasárnapi estjébe. A kincses városba hazatért Csobot Miklós virtuóz basszus-szólóival bizonyította, hogy nem „mai gyerek" a pályán, míg Katók István szaxis hozta a dzsesszes fílinget, Görgényi Gábor és Térfy András a parázs ritmusokat. Az első lemezének felvételein munkálkodó Alboradaról remélhetőleg még hallunk Kolozsváron. Addigis következik a „visszavágó", vagyis a Swinging Train pesti fellépése az Alborada vendégeként.

Z. Cs.

vissza az elejére


Monyo, Baba és a Vakerok

(12. oldal)

Nemrég Magyarországon látott napvilágot a székelyudvarhelyi Monyo Project új albuma. Alapítója, Molnár Endre még a 90-es évek első felében tűnt fel, amikor a Kopó Blues Band tagjaként az erdélyi tehetségkutatókon (Talentum, Diákzenekarok Fesztiválja) többször is elnyerte a legjobb gitárosnak járó elismerést. Első lemeze Freedom címmel hazai kiadásban látott napvilágot 2000-ben és kizárólag insztrumentális szerzeményeket tartalmaz. Időközben megismerkedett Babával, akivel néhány demo CD után (Megtaláltam, Felemás cipőben) idén ősszel Budapesten készítette el a második albumát Szlogenek, szlengek, vakerok címmel.

Miben más ez a lemez, mint az előző?

Mindenekelött abban, hogy most már énekesünk is van az élettársam, Baba személyében. Így sokkal populárisabbak és hallgathatóbbak a dalaink, mint amikor csak insztrumentális zenét játszottam. De azért nem szakadtam el korábbi önmagamtól, így néhány hangszeres darabot is tartalmaz az album. Ugyanakkor nagy öröm számomra, hogy végre Magyarországon is elfogadták a zenénket, mivel ez a lemez már ott került kiadásra. Nagyon reméljük, hogy így jóval többen hallhatják majd, mint az elsőt.

Ezek szerint a Monyo Project udvarhelyi vagy budapesti?

Mostanában többnyire Budapesten élünk, de játszottunk már Görögországban és persze Székelyföldön, Magyarországon, úgyhogy mi balkán-európai zenekarnak tartjuk magunkat.

– Mire célzol a lemez címadó dalában?

– A Szlogenek, szlengek, vakerok a médiáról szól és arról a bohóc politikáról, ami mindennapos a tévében és a rádióban. Ez nem azt jelenti hogy politizálunk, hogy valamelyik oldal mellett vagy ellen állást foglalunk. De az egyre nagyobb széthúzás mindenkit érint. Megy a mellébeszélés, a süket duma és ezt sokan nagy lelkesedéssel hallgatják és szurkolnak valamelyik félnek. Mi a zenének szurkolunk.

– Néhány dalcím már a CD borítón „szemet szúr", például a Protokoll vagy A rajongók, meg a sztárok...

– A Protokoll egy régebbi dalunk, amit egy időben sokat játszottak az erdélyi rádiók. Kicsit áthangszereltük, hogy még jobban szóljon. A ... meg a sztárok témája a sztárgyártás fonákságai.

Az erdélyi gitárosok közül te vagy az első, aki elvégezte a pesti „rockiskolának" is nevezhető Kőbányai Zenei Stúdiót. Mennyire befolyásolt a zenélésben?

Nagyon, hiszen olyan kiválló zenészek tanítottak, mint Póka Egon vagy Maróthy Zoltán. Mégis most – ha lehet így mondani – épp az ellenkezőjét csinálom, mint amit ott tanultam. Nem klasszikus sztenderdeket, nem tradicionális bluest, hanem tökegyenes, hideg rockzenét.

– Nem csak tudatosan készültél, tanultál erre a pályára, hanem tanítottál is az első két Erdélyi gitártáborban. Mit tanácsolsz az „utánpótlásnak"?

Azt, hogy őszinte motivációval gitározzanak, mert a zenének nagyon nagy hatalma van az emberek felett. Elég egy kis tehetség és sok-sok gyakorlás. A zene szeretete a legfontosabb.

ZILAHI CSABA

vissza az elejére


Dallamosabb zenével tér vissza a Metallica

(12. oldal)

James Hetfieldék a napokban újabb információkkal szolgáltak készülő kilencedik stúdióalbumukról. A zenekar leginkább a ’80-as évekbeli Metallicát kívánja felidézni, jóval dallamosabb zenei köntösbe rejtve. „A mostani új dalainkban sok minden visszaköszön a ’80-as évekből – hosszú, epikusabb szerzemények sokféle zenei műfaji ráhatással, zúzósak, de egyben jóval dallamosabbak is" – mesélt új stúdiókorongjukról Lars Ulrich dobos. Szerinte egyelőre a lehető legnevetségesebb dalcímeken futnak a kiforrásban lévő számok, többek között a 19, 10, a German Soup (Német leves), Glass Cow (Üvegtehén) és a Black Squirrel, azaz Fekete mókus szerepel a kezdetleges tracklistán. Egy biztos, most már a lemez a végleges stádiumba került, ám pontos megjelenési dátumát még nem tették közzé.

vissza az elejére


Tizennyolcadik lemezén dolgozik a Pokolgép

(12. oldal)

Rudán Joe, Kukovecz Gábor, Pintér „Pinyő" Csaba, Nagy Dávid és – az egy éve a zenekarhoz csatlakozott – Czébely Csaba legfrissebb zenei ötleteit és aktuális gondolatait rögzítik a törökbálinti „P" Stúdióban. A december elején – a Hammer Records gondozásában – megjelenő Pokoli mesék című lemez kilenc vadonatúj dalt és az Oblatio lemezen már megjelent Minden nap új, metál hangszerelésű verzióját, valamint multimédiás részt tartalmaz majd, werkfilmmel, zenekari interjúkkal.

vissza az elejére


Ingyenes Scorpions-koncert Nagyszebenben

(12. oldal)

November 10-én Nagyszeben főterén lép fel a világhírű Scorpions együttes. Az első lemezét 35 éve kiadó német rockcsapat születésnapra érkezik Európa kulturális fővárosába: a 15. évét ünneplő Ambient üzletlánc hívta meg kétnapos ünnepi rendezvényére. Az este fél kilenckor kezdődő koncert ennélfogva ingyenes, a szervezők mintegy 20 ezer hazai rajongóra számítanak.

Nagyszebeni sajtóinformációk szerint a Scorpions pénteken érkezik majd Nagyszebenbe, ahol a Ramada hotelben száll meg. Tagjaiknak külön szobát és személygépkocsit, valamint nagysebességű internet-hozzáférést kértek. A hangolást szombaton délután ejtik meg, előzenekarként este 7 órától a Compact lép majd fel. A koncert különben a Scorpions legújabb albumának, a Humanity-Hour I világkörüli turméjának része, a 120 ezer wattos hangosítású koncert várhatóan 90 perces lesz.

Az oldalt szerkesztette: Zilahi Csaba

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(14. oldal)

Egyszer a szomszéd átjött hozzám:
– Te, figyelj csak, ki akarjuk tapétázni a nappalit, és kb. ugyanakkora lehet mint a tiétek,. Hány tekercs tapétát vettél te annak idején?
– 14-et.
– Oh, kösz! – azzal hazament.
Két hét után ismét átjött hozzám:
– Figyelj, hát vettem 14 tekercset, aztán 4 megmaradt!
– Nekem is...

vissza az elejére


MOZI

(14. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Ágyő, nagy Ő! – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – 3:10 to Yuma – amerikai. Vetítés: 15, 17.30, 20, 22.30.

MŰVÉSZ – (ROMing) – cseh. Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Csúcsformában – amerikai. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 4 hónap, 3 hét és két nap – román. Vetítés: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A Bourne-ultimátum – amerikai. Vetítés: nov. 2–4.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(14. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, november 3-án, szombaton este 8 órakor. Énekek éneke – stúdióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu. – CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

November 4-én, vasárnap de. 11 órakor: Puccini: Gianni Schicchi. Rendező: Silviu Purcărete. Zenei vezető, karmester: Incze G. Katalin.

November 11-én, vasárnap este 7 órakor: Csehov: Ványa bácsi – stúdióelőadás. Rendező: Andrei Şerban.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Novembver 4-én, vasárnap este 7 órakor: Daniel Danis: Canuşa de piatră. Rendező: Cristian Nedea.

vissza az elejére


OPERA

(14. oldal)

MAGYAR OPERA

November 4-én, vasárnap du. 5 órakor: Ábrahám Pál: Viktória. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező Gy. Tatár Éva.

November 6-án, kedden este fél 7 órakor: Adam: Giselle – balett. Vezényel: Jankó Zsolt. Rendező-koreográfus: Mindruţiu Mihail.

ROMÁN OPERA

November 5-én, hétfőn este 7 órakor: Leoncavallo: Bajazzók. Vezényel: Adrian Morar. Rendező: Rodica Popescu Moisa.

vissza az elejére


ZENE

(14. oldal)

BÁNFFY-PALOTA

Ma, november 3-án, szombaton du. 5 órakor a Művészeti Múzeum Tonitza termében: Régizene est. Közreműködik. Marius Filip (hegedű), Cosmina Speer (hegedű), Ilse L. Herbert (viola da gamba), Fülöp Mária (csembaló).

vissza az elejére


Vasárnapi harangszó

(14. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra: Balázs Attila, ágendázik Fazekas Zsolt, úrvacsoraosztás. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Péntek András, úrvacsoraosztás. Teológia de. 11.15 óra. Kétágú templom: de. 10 óra: Adorjáni László, úrvacsoraosztás, du. 6 óra: Horváth Levente, úrvacsoraosztás. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Simon István László, úrvacsoraosztás. Hidelvei református templom: de. 10 óra és délután 5 óra: Szöllősi János. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra: Sógor Géza; du. 5 óra: Szilágyi Róbert. Pata utcai fehér templom: de. 10 óra: Darai Sándor, úrvacsoraosztás; délután 5 óra: Ferenczy Miklós, úrvacsoraosztás. Írisz-telepi templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Nagy Gábor, úrvacsoraosztás. Kerekdombi templom: de. 10 óra: Dobri András, úrvacsoraosztás; du. 6 óra: Szász Lóránt, úrvacsoraosztás. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra: Péntek Márton, úrvacsoraosztás. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Péntek Márton, úrvacsoraosztás. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra: Visky János, úrvacsoraosztás; du. 6 óra: Simon János, úrvacsoraosztás. Tóvidéki templom: de. 10 óra: Visky Péter, úrvacsoraosztás; délután 5 óra: Kozma András, úrvacsoraosztás. Törökvágási templom: AZ ÚJ TEMPLOMBAN, A DONÁT ÚT 142. SZÁM ALATT, de. 10 óra, du. 6 óra, úrvacsoraosztás: Bibza Gábor. Kolozsmonostori templom: de. 10 óra: Gede Csongor, úrvacsoraosztás; du. 6 óra: Kállay Dezső, ifjúsági istentisztelet, úrvacsoraosztás.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7 óra, de. 8.45 óra, de. 10 óra, 11.30 óra és du. 6 óra. Celebrálják: Ft. Kovács Sándor, Bilibók Géza lelkész és Ambrus István-Ábel segédlelkész. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: dr. Holló László; de. 9 óra, román nyelvű szentmise: Fábián László, de. 11 óra: dr. Nóda Mózes. Este 7 óra, diákmise: Fábián László Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 14 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra, du. 6 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint-Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: De. 10 óra, istentisztelet Fejér Olivér.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, du. 5 óra.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
November 2., péntek

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Izlazului 14..)

3,28/3,34

2,30/2,34

1,33/1,37

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (November 5., héfő)
1 euró = 3,3408 lej, 1 USD = 2,3078 lej, 100 magyar forint = 1,3237 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


BÉRBE AD

(15. oldal)

Kiadó garzon hosszú távra a Monostoron. Telefon: 0741-130176; 0743-199104. (0004)

vissza az elejére


GYÁSZHÍR

(15. oldal)

Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
VERESS ISTVÁN
professzor
dolgos életének 97. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2007. november 5-én, hétfőn 13 órakor a Házsongárdi temető nagykápolnájából. Emlékét örökké szívünkben őrizzük. A GYÁSZOLÓ CSALÁD. (0006)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
I. liga – 13. ford.
Nincs késése a kolozsvári gyorsvonatnak

(16. oldal)

 

A cselezőmester Fabbiani (CFR 1907, sötét mezben) ismét betalált

Huszonnyolc perc elegendő volt a Kolozsvári CFR 1907 számára, hogy két megnyugtató gólt lőjön, és kipipálja a kötelező győzelmet az Aradi UTA ellenében. Jóformán az első veszélyes helyzetet gólra sikerült váltani: a 11. percben Semedo elnyargalt a jobb oldalon, beadására rosszul jött ki Sebastian Huţan kapus, és a szemfüles Christian Fabbiani betalált (1–0). Nyolc perc elteltével a csapatkapitány Cadu 6 m-ről eltévesztette a célpontot, de a 28. percben Semedo megmutatta, hogyan kell: a színes bőrű csatár fejjel továbbított a hálóba (2–0). Nuño Claro a kapuban magabiztosan hárította a vértelen aradi kísérleteket, a második félidőben pedig már mindkét csapat belenyugodott a végkifejletbe: az UTA, hogy megúszta két góllal, a Vaslui elleni kiszállására készülő vasutasok, pedig abba, hogy különösebb erőfeszítés nélkül itthon tartották mind a három pontot.

Ioan Andone edző ezúttal a következőknek szavazott bizalmat: Nuño Claro – Tony, Sandberg, Panin, Cadu – Gabriel Mureşan, Minteuan (67. perc Leao), Culio (82. perc Ciprian Deac) – Semedo, Fabbiani, Didi (86. perc Anca).

A 13. forduló még eddig nem közölt eredménye: Konstancai Farul–Mioveni-i Dacia 1–1 (gól: Chigou – 88. perc, illetve Balauru – 29. perc; kiállítva: Baicu – 82. perc, a Farul a 82. percben Chiogu révén 11-es hibázott).

A hétvégén a 14. fordulót is lebonyolítják. A műsor: szombaton: Kolozsvári U FC–Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) Csalhó (14 órakor, élőben közvetíti a Telesport tévéadó), Galaci Oţelul–Buzăui Glória és Krajovai Universitatea–Bukaresti Dinamó; vasárnap: UTA–Târgu Jiu-i Pandúrok, Vaslui-i FC–Kolozsvári CFR 1907 (14 órakor, élőben közvetíti a Kanal D tévéadó), Besztercei Glória–Farul, Mioveni–Jászvásári Politechnika, Bukaresti Rapid–Urziceni-i Unirea és Temesvári Poli Ştiinţa–Bukaresti Steaua.

A táblázaton:

1. Kv. CFR 13 10 3 0 22–8 33
2. Urziceni 13 8 3 2 18–10 27
3. Dinamó 13 7 4 2 23–11 25
4. Vaslui 13 7 4 2 23–12 25
5. Rapid 12 7 4 1 21–10 25
6. Temesvár 13 7 4 2 28–20 25
7. Steaua 11 6 3 2 12–7 21
8. Beszterce 12 5 3 4 16–18 18
9. Csalhó 12 5 1 6 14–15 16
10. Oţelul 13 5 0 8 18–29 15
11. Mioveni 13 3 4 6 13–17 13
12. Krajova 13 4 1 8 12–17 13
13. Farul 13 3 3 7 7–15 12
14. Jászvásár 13 3 2 8 11–18 11
15. Buzău 13 3 2 8 10–24 11
16. Pandúrok 12 3 1 8 10–14 10
17. UTA 13 2 4 7 10–16 10
18. Kv. U FC 13 1 4 8 17–24 7

P. J. A.

vissza az elejére


II. liga – 13. ford.
Tordaiak a tévében

(16. oldal)

Nehéz mérkőzés vár a Tordai Aranyos FC-re vasárnap Piteşti-en. A másodosztály második csoportjának keretében lebonyolított összecsapást a tévé (sport.ro) is közvetíti. A Kolozs megyeiek már szombaton elutaztak a találkozó színhelyére, a csapat a városszéli Ambient szállóban hál meg, de aznap még egy edzést is lebonyolítanak a táblázat második helyén álló Argeş FC stadionjában. A tordaiak közül mindenki egészséges és letiltott játékos sincs (ez nagy dolog, mivel az Aranyosnál szinte minden fordulóban valaki nem játszhat a sárga lapok miatt). Dorel Corpodean klubelnök visszatért szerelméhez, a futballhoz (saját bevallása szerint: nem tud foci nélkül élni), és a dolgok kezdenek rendes kerékvágásban menni Tordán. Igaz, Alexandru Nistor továbbra sem irányíthatja a kispadról a tanítványait, mivel nincs megfelelő végzettsége. Másodedzője pedig furcsa módon nincs az Aranyos FC-nek.

A jelenleg 10. helyen álló tordaiak ígérete szerint nem állnak be védekezésre Nicolae Dobrin szülővárosában, és igyekeznek minél szorosabb eredményt elérni. Máskülönben az Aranyos nyert már idegenben idén ősszel, méghozzá két ízben is.

*

Úgy tűnik könnyebb dolga van a másik Kolozs megyei csapatnak, a 14. helyen álló Aranyosgyéresi Sodronyiparnak. Mészáros Alpár együttese a sereghajtót fogadja a gyéresi Me-chel Stadionban, az eddig nyeretlen Caracali FC ellenében kötelező a győzelem – más esetben a Sodronyipar a kieső zónába kerül.

A 13. forduló további műsora (a mérkőzések szombaton 11 órakor kezdődnek): Resicabányai MFC–Dévai Maros, Râmnicu Vâlcea-i MSC–Temesvári CFR, Medgyesi Gázmetán–Târgoviştei FC, Temesvári Politechnika II–Vajdahunyadi Corvin, Lupényi Bányász–Petrozsényi Zsil, Nagyváradi Bihar FC–Gyulafehérvári Egyesülés és Drobeta FC–Nagyszalontai Liberty.

ERKEDI CSABA

vissza az elejére


III. liga – 13.
Dési pontszerzés

(16. oldal)

Nem sok babér termett a Kolozs megyei együttesek számára a pénteki fordulóban, csak a Dési Egyesülés szerzett egyetlen pontocskát, gól nélküli döntetlenre végzett Marosvásárhelyen a helyi Trans Sillal (egykoron HSK).

A kolozsvári csapatok viszont vereséget szenvedtek. Az Egészség Szászrégenben lépett pályára, a feljutásról álmodó Lendület 3–1-re győzött. Érdekesség, hogy mind a négy gólt a házigazdák szerezték, Bruncsevics (17. perc) és Stoica 2 (47. és 52. perc) talált be az egészség-ügyiek kapujába, a szépítő gólt Pintea lőtte a saját kapujába a 80. percben.

A Kolozsvári U FC 1919 a Besztercei Glória másodcsapatát fogadta, gólmentes első félidő után felváltva estek a találatok. A vendégektől Codoban kezdte a sort a 48. percben, Faur az 55. percben büntetőből egyenlített, majd 5 perc múlva Moldovan gólja a vezetést jelentette (2–1). A Glória II. azonban jobban hajrázott, és Curtuiuş (79. perc) és Drăgan (82. perc) találataival 3–2-re fordított.

A hatodik csoportban még a következő eredmények születtek: • Nyárádtői Egyesülés–Marosvásárhelyi Gázmetán 3–1 • Belényesi Bihar–Nagyváradi Bihar FC II. 2–0 • Balázsfalvi Inter–Mikolai Turul 3–2 • Szatmárnémeti Szamos–Váradszentmártoni Lotus Felix 5–3 • Szovátai Bútor–Nagybányai FC 1–1 • Szatmárnémeti Olimpia–Máramarosszigeti Marmaţia 3–1.

Az élen (és a Kolozs megyeiek): 1. Lotus Felix 29, 2. Lendület 27, 3. Szamos 25, 4. Nagybánya 22 (23–11), 5. DÉSI EGYESÜLÉS 22 (17–12), ..., 15. KV. EGÉSZ-SÉG 12, ..., l6. KV. U FC 1919 8.

(póka)

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra
Brazil bajnok a Sao Paolo

(16. oldal)

Története során ötödszörre megvédte címét a brazil bajnok a Sao Paulo labdarúgócsapata. A végső győzelmet a sereghajtó América de Natal ellen a Morumbi Stadionban, vagyis hazai környezetben aratott 3–0-s siker hozta meg a 34. fordulóban.

A Sao Paulo ezt megelőzően 1977-ben, 1986-ban, 1991-ben és tavaly győzött.

Primera División
Döntetlennel zárult a spanyol bajnokság 10. fordulójában a Valladoid és a Barcelona, illetve az Espanyol és a Murcia mérkőzése.

Eredmények: Valladolid–FC Barcelona 1–1 és Espanyol Barcelona–Real Murcia 0–0.

Az élen: 1. Real Madrid 25 pont, 2. Barcelona 21 (19–7), 3. Villarreal 21 (18–13), 4. Atlético Madrid 20, 5. Espanyol 18 (14–11), 6. FC Valencia 18 (15–19), ..., 10. Murcia 13, ..., 19. Valladolid 7.

vissza az elejére


LAPZÁRTAKOR

Női kézilabda KEK-mérkőzésen a Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U-Jolidon–SVV Dorbirn Schoren 40–18 (23–10). A visszavágót szintén Kolozsvárott játsszák, ma 17 órától a sportcsarnokban.

vissza az elejére


Hatvankét helyet ugrott a CFR

(16. oldal)

A nemzetközi sporttörténelemmel és statisztikával foglalkozó hivatal (IFFHS) legújabb ranglistája szerint 62 helyet „repült" a Kolozsvári CFR 1907, az I. liga éllovasa jelenleg a 219. helyen áll. A legjobb romániai csapat a Bukaresti Steaua, az ország egyébként 7 egyesülettel képviseli magát a legjobb 350 között. A magyarok közül csak a címvédő Debrecen és a kupagyőztes Budapesti Honvéd található meg a listán.

A rangsort változatlanul a Steaua BL-ellenfele, a spanyol FC Sevilla vezeti.

A sorrend (zárójelben az előző havi helyezés): 1. (1.) FC Sevilla (spanyol) 302 pont, 2. (5.) Chelsea (angol) 274, 3. (5.) Manchester United (angol) 272, 4. (3.) FC Santos (brazil) 258, 5. (4.) Boca Juniors (argentin) 250, 6. (9.) Milánói Internazionale (olasz) 247, 7. (7.) AC Milan (olasz) 244, 8. (8.) AS Róma (olasz) 240, 9. (2.) Colo Colo (chilei) 231,5, 10. (15.) FC Barcelona (spanyol) 229, ..., 70. (64.) BUKARESTI STEAUA 133,5, ..., 102. (130.) BUKARES-TI DINAMÓ 117, 103. (88.) BU-KARESTI RAPID 115,5, ..., 173. (171.) GALACI OŢELUL 88,5, ..., 219. (281.) KOLOZSVÁRI CFR 1907 78, ..., 232. (258.) TEMES-VÁRI POLI ŞIINŢA 77,5, ..., 246. (241.) BUDAPESTI HONVÉD 75,5, ..., 253. (264.) DEBRECENI VSC-TEVA 74,5, ..., 293. (290.) BESZTERCEI GLÓRIA 70.

vissza az elejére


Mezítlábas rögbisek

(16. oldal)

Mezítláb volt kénytelen edzeni az orosz rögbiválogatott több tagja is a román fővárosban, miután ellopták a szállodájuk előcsarnokában hagyott sportcipőjüket. Az Európai Nemzetek Kupája keretében Bukarestbe érkezett vendégek jobb – azaz megfelelő lábbeli – híján kénytelenek voltak beérni a házigazdák bocsánatkérésével, meg azzal a ténnyel, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást az ismeretlen tolvajok után. Hogy sikerült-e az incidens óta beszerezni a „hiánycikkeket", arról nem szól a jelentés. A válogatott mérkőzést vasárnap játsszák.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lecsúsztak a dobogóról

(16. oldal)

Az ötödik fordulóban elszenvedte első vereségét a magyar női válogatott a Krétán rendezett 16. sakkcsapat Európa-bajnokságon (és ezzel összesítésben a 4. helyre szorult, a férfi együttes viszont nyert.

Az irakliói viadal honlapjának tanúsága szerint a magyar hölgyek a szlovénektől kaptak ki, a férfiak pedig a dánokat győzték le.

Eredmények, 5. forduló:

Férfiak: Dánia–Magyarország 0,5–3,5 (Peter Heine Nielsen–Gyimesi Zoltán döntetlen, Balogh Csaba–Lars Bo Hansen 1–0, Sune Berg Hansen–Berkes Ferenc 0–1 és Ruck Róbert–Karsten Rasmussen 1–0) és Svájc–Románia 2,5–1,5 (Yannick Pelletier–Vladislav Nevednichy 1–0, Constatin Lupulescu–Florian Jenni döntetlen, Joseph Gallagher–Vlad Cristian Jianu döntetlen és Alin Berescu–Roland Ekström döntetlen).

Az állás: 1. Oroszország 10 pont (15), 2. Szlovénia 8 (13), 3. Izrael 8 (12,5), ..., 6. MAGYARORSZÁG 7 (12,5), ..., 32. ROMÁNIA 3 (8).

Nők: Magyarország–Szlovénia 1,5–2,5 (Hoang Thanh Trang–Anna Muzicsuk döntetlen, Jana Krivec–Vajda Szidónia döntetlen, Gara Anita–Ana Szrebrnics döntetlen, Veszna Rozics–Gara Tícia 1–0) és Anglia–Románia 1,5–2,5 (Jovanka Houska–Corina-Isabela Peptan döntetlen, Carmen Voicu–Dagne Cyuksite 0–1, Ingrid Lauterbach–Alina Moţoc 0–1, Iozefina Paulet–Meri Grigorian-Lyell 1–0)

Az állás: 1. Lengyelország 9 pont (15), 2. Grúzia 8 (14,5), 3. Oroszország 8 (13,5), 4. MAGYARORSZÁG 7 (14), ..., 10. ROMÁNIA 6 (11,5).

Az Eb kilenc fordulós és jövő keddig tart. A győzelemért két pont, a döntetlenért pedig egy pont jár, pontegyenlőség esetén a mérkőzéseken belül begyűjtött pontok száma rangsorol.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András