Román-ellenes hisztéria kerítette hatalmába Olaszországot
Elkezdődött a közbiztonságra veszélyes bevándorlók hazatelepítése

(1. oldal)

Buldózerrel számolják fel a Róma környéki roma telepeket

Az olasz hatóságok szombaton megkezdték a közbiztonság szempontjából veszélyesnek tartott vagy bűncselekményeket elkövetett romániai bevándorlók hazatelepítését, és felszámolták azt a cigánytábort, ahol a Giovanna Reggiani meggyilkolásával gyanúsított Nicolae Mailat élt. Az akció keretében már több románt kiutasítottak, az olasz prefektusok pedig igyekeznek túltenni egymáson az újabb és újabb kitoloncolási rendeletek kibocsátásában. Az olaszok felháborodása xenofób megnyilvánulások sorozatát váltotta ki, amelyek a tettlegességig fajultak: péntek este 4 román vendégmunkást támadtak meg egy bevásárlóközpont parkolójában. Szélsőséges olaszországi szervezetek azzal fenyegetőznek: amennyiben a hatóságok nem térítik vissza hazájukba a romákat, maguk kezdenek a rendcsinálásba. Bukarest azt kéri az olasz hatóságoktól: szavatolják az Olaszországban törvényesen dolgozó román állampolgárok biztonságát. A román kormány ma rendkívüli ülésen vitatja meg a kialakult helyzetet. (Részletek a 8. oldalon)

vissza az elejére


Rendkívüli hideg, havaseső

(1. oldal)

A környezetvédelmi tárca tegnap az ország minden prefektusi hivatalának elküldte a sárga jelzésű figyelmeztetést a várható hideg miatt. Az Országos Meteorológiai Intézet szerint ugyanis hétfőn 0 órától kedden 21 óráig országszerte fokozatosan lehűl a levegő. Ma és holnap a hőmérsékletek a normálisnál 8–10 Celsius fokkal alacsonyabbak lesznek. Ma csapadék várható, főként havazás formájában Erdélyben és Moldvában, eső és havaseső formájában az ország déli részein. A szél a keleti és a dél-keleti részeken erősödik fel, a hegyvidéken pedig hóviharokra lehet számítani.

vissza az elejére


Erdély és Kolozsvár reneszánsza

(1.,2. oldal)

Kalotaszentkirály-Zentelkét választotta helyszínül a Kolozsvár Társaság a Kolozsvár Reneszánsza elnevezésű rendezvénysorozat stratégiájának kidolgozására az elmúlt hétvégén. A tanácskozáson részt vettek a Kolozsvár Társaság, az Erdélyi Közművelődési Egyesület (EMKE), az RMDSZ, a helyi önkormányzat, a kolozsvári helyi tanács, a Kolozs megyei tanács képviselői, az Amaryllis Társaság, a KMDSZ, valamint a kolozsvári egyetemisták képviselői.

A 2008-as évet a Magyar Köztársaság kormánya a reneszánsz évének nyilvánította, ehhez kapcsolódnak a Mátyás király személyéhez fűződő történelmi-társadalmi és művelődési események. Az elkészült nemzeti terv kiemelten foglalkozik az egységes nemzeti kultúra jegyében a Kárpát-medencei régiók magyarok is lakta területeinek a rendezvénysorozatba való bekapcsolásával. Ezért Erdély jelenléte is rendkívüli fontossággal bír az emlékezések sorában, hiszen Kolozsvár reneszánsz emlékei a világ kulturális örökségének részei.

A szombat délelőtti műhelybeszélgetésen a köszöntőbeszédeket követően Ádám Gábor, az Etnokulturális Kisebbségek Intézetének részéről két tanulmányról beszélt: Kolozsvár városfejlesztésének stratégiájáról, valamint a multikulturális Kolozsvár fejlesztési stratégiájáról, amely szerves része az előbbinek. Elmondta: a multikulturális Kolozsvár fejlesztési stratégiája egy 2005-ös felmérés alapján született meg, amely során azt próbálták megállapítani a Friedrich Ebert Alapítvány kérésére, hogy a Funar utáni korszakban milyenek az etnikumközi kapcsolatok. 2006-ban találkoztak a municípiumvezetés városfejlesztési kezdeményezésével, amely aztán 70 százalékát el is fogadta a multikulturális Kolozsvár tanulmány javaslatainak. A tanulmány pontokba szedve felsorolja a legfontosabb jövőbeni feladatokat, amelyek szükségesek a város ilyen jellegének kiaknázásához: a város multikulturális jellegének leszögezése, egy multikulturális tanács létrehozása, a különböző etnikai kezdeményezések esetében a támogatás bátorítása, multikulturális jellegű események szervezése, a kulturális turizmus fejlesztése, és a roma kérdés méltányos kezelése. Mit is jelent az, hogy egy városfejlesztési stratégiában a multikulturalitás kiemelt helyen szerepel? – vettette fel a kérdést Ádám Gábor. – Akár semmit, mellette nyugodtan el lehet menni, ugyanakkor nagy lehetőség is lehet egy város számára – válaszolt.

– Egyre inkább beigazolódik az, hogy Kolozsvár szellemi központja Erdélynek. Kihasználva, hogy reneszánsz év következik, próbáljuk meg Erdély reneszánszát meghirdetni. A magyar reneszánsz, Mátyás uralkodásának ideje össznemzeti érték, a Magyar Köztársaság pedig figyelt arra, hogy ez az esemény Kárpát-medencei ünneppé váljék. A Kolozsvár Társaság kidolgozta stratégiáját arra, hogyan váljon Kolozsvár a rendezvénysorozat részévé – fejtette ki Kötő József, az EMKE elnöke. Az elnök javaslatot tett arra, hogy ebből az alkalomból be kellene fejezni a Mátyás szoborcsoport restaurálását. Ugyanakkor sor kerül az Erdély reneszánsza Mátyás korában című nemzetközi tudományos konferenciára, amelynek finanszírozását a magyar kormány vállalta. Kötő javasolta azt is, hogy minden, magyarok lakta településen szervezzenek a reneszánsz évhez kapcsolódó előadásokat. Megjegyezte: az Amaryllis Társaságnak is fontos szerepe van a rendezvények megszervezésében. Tervezik még Mátyás király esküvői táncainak reprodukálását, amelyet az operában adnak majd elő, valamint egy Biblioteca Corvineana reprodukciós vándorkiállítást a budapesti Széchényi Könyvtár és az Amaryllis szervezésében. De egy emlékszoba berendezése is a tervek között szerepel Mátyás király szülőházában, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem történelem katedrája pedig nemzetközi tudományos tanácskozást szervez ez alkalomból.

Kötő elmondta: fontos, hogy ez a rendezvénysorozat a közösség ügyévé váljon. – Meg kell mutatnunk, hogy az erdélyi magyar kultúra képes Phoenix madárként feltámadni – mondta. Hozzátette: gondolkozni kell tömegrendezvények megszervezésén is. Ilyen lehetne például egy összművészeti fesztivál a Kálvária dombon, amelynek keretén belül sorra kerülhet a Kolozsvárról elszármazott magyarok világtalálkozója. Ezeken kívül tervezik olyan könyv kiadását is, amely bemutatja Mátyás reneszánsz korát. Az anyagiak függvényében a művet magyar-román vagy magyar–román–angol-német nyelven adják majd ki.

Gaal György helytörténész és Somai József nyugdíjas közgazdász a helységnévtáblákról hiányzó magyar feliratokat nehezményezte. Somai javasolta azoknak az emléktábláknak az eltávolítását, amelyeknek a feliratai eltorzítják a valóságot. Ilyen például a Biasini épület falán található réztábla, a Baba Novac szobra talapzatán lévő szöveg, valamint a Mátyás király szülőházának felirata.

Kerekes Sándor, a megyei tanács alelnöke megjegyezte: ezt a stratégiát össze kell egyeztetni a többségi nemzetiségű lakosság stratégiájával, meg kell találni a közös pontokat. A városfejlesztésnél figyelembe kell venni az Európai Uniós alapokat is. Ezzel kapcsolatban Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke megjegyezte: sajnos eddig keveset tudtak tenni azért, hogy az általuk szervezett rendezvények Kolozsvár román lakosságához is szóljanak. Pozitív példaként megemlítette a Kolozsvári Állami Magyar Színházat, ahol egy-egy előadás során a román és magyar közönség együtt ünnepel. Negatív példaként pedig a magyar napi sajtó lemaradására mutatott rá a román írott sajtókiadványokkal szemben.

Demény Péter író szerint jól kiegészíti egymást a stratégia és a taktika. Elmondta: úgy érzi, hogy ezek a rendezvények csak a szellemi elithez szólnak. Ezért van szükség érdekes, aktív, dinamikus, minél több embert mozgósító előadásokra, amelyekkel vonzani lehet a közönséget.

A délutáni megbeszélésen Lakatos András, az RMDSZ ügyvezető alelnöke megjegyezte: Kolozsvár reneszánszát nem lehet elképzelni a vidék nélkül, hiszen Kolozsvár arculata meghatározza az egész régió arculatát. Javasolta, hogy a fiatalságot is vonják be a tervek véghezvitelébe. – Azon is gondolkozni kell, hogy a tanárokat és diákokat hogyan vonjuk be a rendezvénysorozatba – jegyezte meg. – Egységesíteni kell a terveket, koordinálni kell a szervezést, a feladatokat le kell osztani ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani azokat – mondta. – Ezért lenne hasznos egy szervezőbizottság megalakítása – tette hozzá.

Szép Gyula, az RMDSZ ügyvezető alelnöke javasolta egy, a reneszánsz év népszerűsítését megcélzó, iskolásoknak szóló vetélkedő megszervezését, a Munkácsy-kiállítás alkalmából szervezett vetélkedő mintájára. Hozzáfűzte: Erdélyre jobban ki kell terjeszteni a rendezvényeket, feltétlenül be kell vonni a gyergyószárhegyi kastélyt a szervezésbe, valamint Brassót, Segesvárt és természetesen Vajdahunyadot is. – Minél hamarabb létre kell hozni egy eseménynaptárt, hogy a feladatokra tudjunk koncentrálni – jegyezte meg.

László Attila Kolozs megyei RMDSZ elnök elmondta: lesz fiataloknak, egyszerű embereknek, a kultúrát igénylő lakosságnak is program. Az RMDSZ elnök szükségesnek tartja egy fórum létrehozását, amely koordinálja a rendezvényt. Kifejtette: decemberig meg kellene próbálni a rendezvénysorozat tervezetének egységesítését. Elmondta azt is, hogy számítani lehet a helyi és megyei tanács segítségére is. Molnos Lajos helyi tanácsos szerint ez a rendezvény nem csak a kolozsvári magyarság, hanem a város ünnepe kell, hogy legyen. – Fontos a pontos menetrend és a kommunikáció.

Tibád Zoltán, a Kolozsvár Társaság titkára javasolta egy csoport kialakítását a Kolozsvár Társaság, az EMKE és a RMDSZ tagjaiból. – A konkrét programjavaslatokat december 10-ig el kell juttatni a szervezőkhöz, hogy kialakíthassák a véglegesített eseménynaptárt. A magyar sajtón kívül a román sajtót is be kell vonni az esemény népszerűsítésébe – hangsúlyozta.

Kántor Lajos összefoglalójában elmondta: az erdélyi magyarság önépítési stratégiája is körvonalazódni látszik, nem csak a reneszánsz év rendezvénysorozatának stratégiája. – A nemzettragédián nem lehet ugyan változtatni, de le lehet állítani a romlást – fejtette ki.

DÉZSI ILDIKÓ

vissza az elejére


Liberális vádaskodások Kolozsváron

(1.,8. oldal)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alapszabályzatának megszegésével vádolta tegnap Adrian Popa liberális kolozsvári alpolgármester Marius Nicoarăt, a PNL Kolozs megyei szervezetének és a Kolozs Megyei Tanácsnak az elnökét, aki korábban kijelentette, hogy pártvonalon szankcionálhatja a városvezetőt, amiért veszélybe sodorta a kolozsvári repülőtér fejlesztési tervét. Popával szemben az a vád merült fel, hogy a Pászkány Árpád által irányított Pólus cég lakónegyedének a megépítését támogatná a repülőtér bővítése helyett. Nicoarát az háborította fel, hogy az Országos Civil Légi Közlekedési Hatóság vezetősége levélben kereste meg a megyei önkormányzat elnökét arról érdeklődve, hogy prioritást élvez-e még a repülőtér korszerűsítése. A hatóság vezetői szerint ugyanis az ingatlanfejlesztési beruházás és a kifutópálya meghosszabbításának a terve kizárja egymást olyan értelemben, hogy aggályokat vet fel a légi közlekedés biztonságossága szempontjából.

A kolozsvári repülőtér kibővítése a korábbi szociáldemokrata és jelenlegi liberális-RMDSZ-es megyei önkormányzati vezetésnek is a legdédelgetettebb terve. A fejlesztés fontosságát az utóbbi hónapokban az is növelte, hogy a finn Nokia ennek a beruházásnak a végrehajtásától tette függővé a régióban való maradását.

Popa vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte: a szóban forgó hatóság székhelyén zajlott találkozón éppen a kolozsvári repülőtér vezetőségének a kérésére vett részt. Hozzátette: célja mindössze az volt, hogy alaposabban megértse a kifutópálya bővítésének technikai részleteit. Popa kifogásolta azt, hogy Nicoară nem válaszolt korábban a telefonhívására, és nem tisztázta először vele személyesen, hogy mi is történt valójában. Popa szerint Nicoarănak nem lett volna szabad a nyilvánosság előtt beszélnie az ő esetleges szankcionálásáról.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Imre. A germán Amarlich névből származik, jelentése: az Amálokhoz (gót királyi család) tartozó és hatalmas, híres, nevezetes.

NAPKELTE: 7 óra 13 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 05 perckor.

ÉVFORDULÓK: Az Európai Kereskedelem Napja. • Árpád-házi Szent Imre herceg napja – Az első magyar király, Szent István fia. 1083-ban avatták szentté. A barokk kortól ő a magyar ifjúság védnöke. November 5-én történt: 1906. Országos ünnepségek közepette helyezték el a kassai székesegyházban II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem és bujdosó társainak Törökországból hazahozott hamvait. • 1940. Az Egyesült Államokban harmadszor választották elnökké Franklin D. Rooseveltet. • 1956. Megindult a szovjet támadás a Corvin köz és a Kilián laktanya ellen. A felkelők a környéken továbbra is ellenálltak. • 1956. A szuezi válság során befejeződött az Izrael által október 29-én Egyiptom ellen indított ún. „megelőző háború". • 1992. Strasbourgban az Európa Tanács tagjai aláírták a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját. • November 5-én született: 1880. Mihail Sadoveanu román író, elbeszélő, publicista. • 1908. Sulyok Mária Kossuth-díjas színész. • 1917. Jacqueline Auriol francia pilóta, a világ első női berepülő-pilótája. • 1921. Cziffra György zongoraművész. • 1922. Antalfi Márta szobrász, grafikus, keramikus. • 1930. Soós Imre színész. • 1932. Vitray Tamás televíziós újságíró. • 1937. Csete György Kossuth- és Ybl-díjas építészmérnök, egyetemi tanár. • 1937. Tót Endre Munkácsy-díjas festő. • 1941. Art Garfunkel amerikai énekes, zenész. • 1959. Bryan Adams kanadai zenész, énekes. • November 5-én halt meg: 1806. Mindszenthy Sámuel református lelkész, az ismeretterjesztés úttörője. • 1915. Újházi Ede színész, színészpedagógus. • 1971. Upor Péter Jászai-díjas színész. • 1991. Robert Maxwell brit sajtómágnás. •1992. Élő Árpád magyar származású amerikai fizikus, csillagász. • 1998. Szőts István Kossuth-díjas filmrendező.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Letéptem ezt a hangaszálat / Már tudhatod az ősz halott / E földön többé sose látlak / Ó idő szaga hangaszálak / És várlak téged tudhatod.

Guillaume Apollinaire

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

AZ UTOLSÓ MASZEK CÍMŰ, SZILÁGYI DOMOKOSRÓL SZÓLÓ MAGYAR DOKUMENTUMFILMET vetítik november 5-én este 23 órától a Duna Televízióban. A 73 perces film a kolozsvári Video Pontes stúdióban készült. Rendező – forgatókönyvíró: Maksay Ágnes, Marius Tabacu, operatőr: Kötő Zsolt.

A KISMAMAKLUB (az Életfa Családsegítő Egyesület és a Vi–Waldi Játszóház szervezésében) szeretettel várja tagjait november 5-én, hétfőn du. fél 6 órakor az Unitárius Óvodába. A Bolyhos zeneovit László Bakk Anikó vezeti, utána kézműves foglalkozás lesz Szabó Kingával. Váltócipő szükséges.

BANNER ZOLTÁN művészettörténész, költő, előadóművész találkozik kolozsvári közönségével november 7-én, szerdán du. 5 órakor a Kolozsvár Társaság Főtér 22/8. szám alatti székhelyén. A 75 éves Banner Zoltánnal Elek Tibor, a Körös Irodalmi Társaság elnöke és Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke beszélget. Banner Zoltán Pódiumnapló című kötetét Kozma Mária, a Pallas-Akadéma szerkesztője mutatja be. A beszélgetést Banner Zoltán előadói műsora követi.

ÁPRILY LAJOS AZ ERDŐN TÚL című kötetét Hantz Lám Irén, a könyv szerkesztője november 6-án délután 6 órakor a Phoenix könyvesboltban (Szentegyház/I. Maniu u. 10.) mutatja be. Közreműködik Kelemen Csongor harmadéves színinövendék, valamint Pozsony Viola és Mester Kinga zenekonzervatóriumi hallgatók. Mindenkit szeretettel várnak.

LÁSZLÓFFY CSABA HIÁNYZOL-E MAGADNAK? című új prózakötetét (Napkút Kiadó, Budapest) november 8-án, csütörtök délután 6 órakor Józsa István, Dániel Károly és Korpa Tamás mutatja be a Phoenix könyvesboltban (Szentegyház/I. Maniu u. 10.). Közreműködik a Béres Melinda–Márkos András hegedűduó.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Vélemény


A mi magyarjaink

(3. oldal)

A tavaly megjelent kolozsvári román hetilap, a Foaia Transilvană legelső száma nem azzal hívta fel magára figyelmemet, hogy címlapján Románia térképe volt, hanem, hogy az ország centrumát Erdélybe, mégpedig Brassóba álmodta meg. Kulturális és gazdasági érvei voltak a kiadónak, miért kellene Bukarestből ebbe a régióba áthelyezni az állam fővárosát. És már a bemutatkozó számból kiderült, hogy a lap arcélében igen fontos szerepet tölt be az erdélyi múlt európaisága, etnikai-vallási sokszínűsége, a történelmi tények elfogadása és a tisztelet Erdélyország minden lakosának sajátos kultúrája iránt.

Viszonylag gyakran megvásárolom, újra és újra meglep például azzal, hogy sorozatot szentel a magyar arisztokrácia, a főnemesi családok történetének, kultúraformáló szerepének, megszólaltatva olyan románokat, akik egykor ama uradalmak zsellérei voltak, és csodák csodája, pozitív emlékeik (is) vannak a báró és gróf urakról. A hetilap meghatározó személyisége, Cornel Nistorescu, egyénileg is elkötelezettnek tűnik abban, hogy egykori magyar és szász ismerőseit, barátait felidézve, nacionalista ellenszélben, azt a másságot emelje ki belőlünk, amiből érdemes volt tanulnia. Ezt teszi a szerkesztő és publicista csapat egy része is, különösen Ruxandra Hurezean, aki rendszeresen készít interjúkat magyar személyiségekkel.

Meglepő, hogy erre a szellemi-lelki értelemben is környezetbarát sajtótermékre mennyire nem figyel oda az erdélyi magyar ember. Nekünk még mindig mintha a Funar-korszakban kialakult ellenségkép lenne a fontosabb. A magyar nyelvű lapokból úgy tűnik, hogy egy tapodtat sem mozdult el a köztudatot formáló magyar nyilvánosság horizontja. A sok évtizeden át kialakult gyanakvás, frusztráltság és a románokkal szembeni lenéző magatartás bezárkózást eredményezett, olyan valóságképet, amely az erdélyi magyarokat megpróbálja kiszigetelni a nagyobb egészből. Holott az egykori transzszilvanisták egy része igen csak büszkének látszott arra a kulturális sokszínűségre, vallásszabadságra, amelyre érdekes módon most ez a román lap odafigyel.

A gyanakvó magyar olvasó, persze, joggal gondolhat arra, hogy ez csupán újabb fortély, hogy édesgetve asszimiláljanak. Nemrégiben, a második évfolyam 46. (október 11-i) számában a címlap szalagcíme – Maghiar de Cluj (Kolozsvári magyar) – alatt Kézdi Imola színésznő portréja áll. A főszerkesztő vezércikke Printre unguri şi saşi (Magyarok és szászok között) bensőséges hangnemű visszaemlékezés a gyermekkorban kötött barátságokra, majd pedig hat oldalon következnek a portrék a hírneves, sikeres, példaszerűen építkező magyar vállalkozókról, akiknek egyikéről, Pászkány Árpádról azt tudjuk meg, hogy a kolozsvári vasutasok (CFR) focicsapatát a harmadik vonalból az A ligába „hozta fel". Mezei János életútja pedig azt példázza, hogyan lett egy tizenegy gyermekes Írisz telepi család gyermekéből, az egész család életszínvonalát felemelő, igazi polgár. A Kézdi Imolával készült interjú ugyancsak vonzó portré a Kolozsvári Magyar Színház Románia-szerte megbecsült művészcsapatának egyikéről, akikkel szívesen dolgoznak a legjobb román rendezők. Magam is román anyanyelvű szakmabeliek, lelkes nézők közt ültem az Andrei Şerban rendezte Ványa bácsi nyilvános, fergeteges sikerű főpróbáján, ahol senkit nem zavart az ügyesen elhelyezett román feliratozás.

Legújszerűbbnek az a tényfeltáró összeállítás tűnik ebben a számban, amit a lap Mátyás magyar királynak, valamint Fadrusz Jánosnak és az építész Pákey Lajosnak szentel a szerkesztőség ilyen címmel: Regele maghiarilor, sufletul Clujului (A magyarok királya, Kolozsvár lelke). A most már restaurálás alatt álló szobor felavatásának (1902, október) évfordulója alkalmából a korabeli Gazeta Transilvaniei című román lap tudósításaiból is szemlét közölnek ezen az oldalon. Török Árpád, projektmenedzser, a kilencedik oldalon nyilatkozik az ugyancsak magyar cégekhez köthető, nemrégiben megnyílt Pólus Center építészeti koncepciójáról.

A lehetséges ellenvetés, ismerem magunkat, az lenne: hamis minden, amit „a románok" a multikulturalitásról állítanak. Ám ugyanebben a számban szólaltatnak meg olyan román egyetemi tanárokat, például Aurel Codobant, akik a rendszeresen közlő Mircea Micleához hasonlóan éles bírálatuknak adnak hangot a képmutató zsarnoknak bizonyult Andrei Margával, a multikulturalitás egyetemi ideológusával, szemben.

Különös helyet foglal el az egész bemutatott értékszerkezetben Koós Ferenc, aki a magyar-román kereskedelmi kamara megalapítója. De nem csupán üzletember. A személyében több erdélyi etnikumot megjelenítő mecénás régi könyveket is gyűjt, függetlenül azok nyelvétől, és a magyar könyvesboltok fenntartása mellett saját ingatlanában nyitott meg egy 60 000 könyvet tartalmazó közkönyvtárat.

A lap rokonszenvvel jeleníti meg a kolozsvári RMDSZ új arculatát alakító elnököt, László Attilát, és kiemeli a város vezetésében szerepet játszó magyarok aktív, hatékony munkáját a város gazdasági, szociális és egyéb ügyeinek igazgatásában.

Az összeállítás az Ungurii noştri (A mi magyarjaink) címet viseli. És ez a tiszteletteljes hangnem alkalmas morális, kulturális önbecsülésünk, lokálpatriotizmusunk és nemzeti méltóságérzetünk növelésére. Kár lenne fölösleges frusztrációkkal alább adnunk, hiszen „a mi kezünknek munkáját" és szellemi tevékenységünk színvonalát tekintve nem ad okot a kisebbségi komplexus további, egyes politikusaink által erőltetett fenntartására.

Ne felejtsük el: „Nem sokaság, hanem lélek…" Valóban ezek vagyunk?

A Foaiából mindenesetre ez tűnik ki.

CS. GYIMESI ÉVA

vissza az elejére


Örökség

(3. oldal)

Ceauşescu – bár az a szellemi örökség, amit ránk hagyott, kimeríthetetlen – három dolgot biztosan megtanított alattvalóinak: félni és uralkodni, s hogy az emberélet nem érték. És a kutyáénál is kevesebbet ér.

Mindez Budapesten, a Petőfi Sándorra átkeresztelt Dohány utca egyik házáról jutott eszembe. Évek óta működik itt, egy hátsó kertben egy kutyamenhely. Hogy illegális vagy sem, nem tudom, mindenesetre a házon semmilyen tábla nem jelzi a jótékony intézményt. Néhány szomszéd elkeseredett harcot vív a létesítmény ellen. Mások azt állítják, hogy nem hallják a harminc-negyven, reggel már kórusban üvöltő kutyát.

Esetleg nem akarják hallani, gyanakszom, mert félnek. Félnek a menhelytulajdonostól.

Van, aki aláírásgyűjtéskor sírós hangon azt kérdezi: és mi lesz akkor a kutyákkal? Visszakérdeznék: és mi lesz akkor az ittlakókkal? Miért előbbre valók az embereknél, az ő nyugalmuknál, egy amúgy is forgalmi zaj sújtotta utcában? Hogyan állít ki a város egy állatmenhelyre engedélyt a város közepén? És biztos-e, hogy ez a kis, belterületi hely a legjobb ennyi állatnak?

A menhelytulajdonos pedig ügyvédért telefonál, amint ellenőrizni akarják menhelyét, magánlaksértést emleget, és azonnal tanúkat gyűjt. Magabiztos és félelemben tartja környezetetét.

És mind kiváló tanítványok.

Aki pedig elszántan harcol az emberi jogokért – a kutya-jogokkal szembeszállva –, nem fél és nem zsarol. Ő már egy Csehov-novellába illő szereplő: teljesen süket. Ő nem hallotta meg a tanítást.

TOMPA ANDREA

vissza az elejére


Bevándorlás és bűnözés

(3. oldal)

BORBÉLY TAMÁS

Sokmindent elmondtak már az Olaszországban bűncselekményeket elkövető román állampolgárokról. Tény, hogy ezentúl egész Európának új problémával kell szembesülnie azt követően, hogy 2007-től megnyitotta határait a román állampolgárok előtt. Felelőtlenség viszont cinizmussal viszonyulni a bevándorlók kérdéséhez, amellyel hamarosan Romániának is szembesülnie kell. Nincs már messze ugyanis az az idő, amikor az akut munkaerőhiánnyal küszködő román vállalkozók is tárt karokkal fogadják majd a moldáv, török és más nemzetiségű munkavállalókat, akik tömegesen lepik majd el Romániát. Szinte biztos, hogy a román hatóságok sincsenek felkészülve ebből a modern jelenségből fakadó új helyzetekre.

A hétvégén hallottam olyan álláspontot román oldalról, hogy az olasz hatóságok többet tehettek volna a konfliktus kiéleződésének megelőzése érdekében, vagyis nem kellett volna beengedniük országukba minden jöttmentet. Kétségtelen, hogy van némi igazság ebben a kijelentésben, hiszen az olasz nemzetiségű Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosa is hasonló véleményt fogalmazott meg. Gondolom, sokakban az a kárörvendő gondolat is felötlött, hogy ha az Európai Uniónak annyira kellett Bukarest – elsősorban saját jól felfogott gazdasági érdekei miatt –, hogy felkészületlenül is hajlandó volt felvenni Romániát a tagállamok közé, – akkor most viselje el a kellemetlen következményeket is. Lássák meg az európaiak is, hogy milyen nehéz együtt élni a gyakran antiszociálisan viselkedő romákkal – dühönghetett az egyszerű állampolgár, aki saját hibáján kívül szégyenült meg a gyalázatos gyilkosság miatt. A legnagyobb szégyen sem elfogadható érv azonban, hogy ekkora cinizmussal viszonyuljunk a problémához. Mert aki ezt teszi, a római hatóságokra hárítva a felelősséget, az rövidlátásról tesz bizonyságot.

Az Olaszországban élő románok törvényszegéseit többnyire bűnözési és bevándorlási problémaként tüntetik fel, holott ez hangsúlyosan kisebbségi kérdés. Tisztelet a kivételnek, szinte mindenki megfeledkezik arról, hogy a baj fő forrása a roma kisebbség romániai helyzetének rendezetlensége. Sejtem, hogy miért annyira kellemetlen a hazai politikusok és elemzők többsége számára, hogy ebből a szemszögből közelítse meg a problémát. Azt hiszem, főleg azért ódzkodnak ettől a kérdésfelvetési módtól, mert Romániában a romák helyzete az az egyik nagyhorderejű társadalmi kérdés, amelyet a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem tudott kezelni. Sőt, az sem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a romakérdés jelenti a legnagyobb kudarcot a rendszerváltás utáni Romániában, hiszen míg más területeken – ha nyögvenyelősen is – de sikerült előrehaladást elérni, a cigány kisebbség integrációja terén semmi pozitívumot nem tudunk felmutatni.

Sokan most is hajlanak arra, hogy az álszent politikai korrektség céljából átfogalmazzák a probléma lényegét. Ezt teszik azok a hazai döntéshozók, akik továbbra sem kívánnak beszélni a romákról arra hivatkozva, hogy Románia számára minden állampolgára egyforma, ezért teljesen mindegy, hogy a törvényszegő éppen roma, magyar, szerb, horvát vagy bármilyen más nemzetiségű.

Ez a kétségtelenül európai szellemiségű megközelítési mód azonban lehetetlenné teszi, hogy végre hangsúlyosan felvetődjön a roma kisebbség áldatlan szociális helyzete, és a közéletben alapos vita kezdődjön az eddig elmulasztott tennivalókról, és azok pótlásáról. Ha továbbra is csak újabb nyűgös, Brüsszel által megjelölt házi feladatként viszonyul a román kormány, a parlament és a civil szféra a romakérdéshez, akkor a bűnözés megfékezhetetlenné válik, és nem csak Olaszországgal kerülünk majd „bevándorlási" vitába.

A romáknak a lakosság többi részéhez képest mért magas bűnözési aránya elsősorban azzal magyarázható, hogy szociálisan marginalizált közösséget alkotnak, jelentős részük még az alapvető szociális szolgáltatásokban sem részesül, noha alaposan rászorul. Nem lenne nagy szégyen Romániának elismerni azt, hogy a romákat eddig egyáltalán nem sikerült integrálnia, ugyanis más tagállamnak, így Magyarországnak is gondot okoz Brüsszellel szembeni viszonyában az ottani cigány közösség. Ez a szemérmesség egyébként egész Európára jellemző. A diszkrimináció árnyékától is rettegő öreg kontinens politikusai a legégetőbb problémát is szívesebben szőnyeg alá seperik, csak nehogy a hátrányos megkülönböztetés ingoványos talajára terelődjön a vita.

A romániai magyar politikusok és véleményformálók inkább egoizmus miatt marasztalhatók el. A közvéleményben ugyanis főként azért nem kerül szóba a romakérdés, mert a magyar kisebbségi érdekérvényesítésben inkább akadálynak tekintjük a cigányokat, akik sorsán nem a közösségi követelések, hanem elsősorban a szociális intézkedések könnyítenének. Inkább amiatt aggódunk, hogy az EU figyelmét eltereli a romakérdés a romániai magyarság követeléseiről, mintsem amiatt, hogy a romák bűnözése akár kisebb romániai magyar közösségeket is érinthet. Márpedig Háromszék déli részén élő magyarok erről sokat mesélhetnének. Gondoljunk csak Apácára...

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
I. liga – 14. forduló
U FC: nem sikerült győzni
Kolozsvári U FC–Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) Csalhó 1–1 (1–0)

(4. oldal)

Ion Moina Stadion, 2500 néző. Vezette: Cristian Balaj (Nagybánya).

U FC: Tudor – Şuller, Baciu, Cordoş, Unguruşan – Mureşan, Savu (81. perc Gigel Coman), Bolohan, Olah (46. perc Buş, 66. perc Negrean) – Goga, Nemanja Jovanovics. Edző: Gheorghe Mulţescu.

Csalhó: Cătălin Mulţescu – Barna, Viţelaru, Mandinga, Mohai – Oprea, Hamza, Schumacher, Ayza (46. perc Vranjkovics) – Golban (66. perc Doicaru), Frunză (86. perc Forminte). Edző: Viorel Hizo.

Gólszerzők: Jovanovics (14. perc), illetve Frunză (58. perc).

Szögletarány: 3–1, sárga lap: Jovanovics, illetve Mandinga.

A Steaua legyőzése után a szurkolók nagy reményeket fűztek csapatukhoz, de a fiúk előbb a Buzău elleni idegenbeli összecsapást rontották el az utolsó percekben, majd hazai pályán a Csalhó elleni mérkőzést sem tudták megnyerni. Hiába kezdett jól a hazai gárda, Şuller már a 2. percben nagyon jó helyzetben kapott labdát, de lövés helyett inkább passzolt. Nem sokkal később Savu jó 20 méterről próbálkozott, de mellétrafált, majd Mureşan Olah szabadrúgását fejelte a kapu fölé. A 14. percben megszületett a vezető gól, Bolohan remek passzt adott Gogának, aki a jól helyezkedő Jovanovics elé pakolt, a montenegróinak pedig nem volt nehéz a befejezés (1–0). Az egyik Mulţescu (az apa, az U FC edzője) nem bírt magával az örömtől, a másik (fia, a vendégkapus) kissé szomorú volt. Kisebb mezőnyjáték után a vendégek próbálkoztak, de Tudor mindkét esetben hárított. A félidő utolsó perceiben is inkább a Csalhó támadott, Ayza 20 m-ről fölé bombázott, Schumacher 30 méteres torpedóját Tudor fogta, Viţelaru fejesét pedig Bolohan a gólvonalról emelte ki.

Szünet után is megmaradt a vendégek fölénye, igaz Schumacher csak kapu mellé tudott durrantani, Frunză fejese ennél sokkal veszélyesebb volt, Tudor a gólvonalra „fagyva" figyelte, hogyan esik a labda a kapufa mellé. Az 58. percben a Kolozsvári CFR-nél sokat szapult Frunză megszerezte a vendégek egyenlítő gólját, miután megelőzte Mureşant, és a megint gólvonalon ülő Tudor mellett a kapuba fejelt (1–1). Egészen a 70. percig kellett várjunk a hazaiak válaszára, Savu a 16-os sarkáról célozott, de el sem találta a célpontot. Öt perccel később Barna kézzel ért a labdához a saját büntetőterületén belül, de Balaj bíró fülét sem mozdította az esetre – már nem az első hibája volt, hisz néhány perccel azelőtt egy szögletet sem adott meg a fehér-feketéknek.

A 81. percben mindenki az egekig szökött, Goga Negrean fejére varázsolt, aki 5 (!) méterről, szabadon a kapu mellé fejelt. Válaszként Oprea kissé távolabról fejelt mellé, Tudor kapus „természetesen" megint nézőként vett részt az akcióban. Negrean gondolt egyet, és ha már közelről nem tudott gólt lőni csapata, próbálkozott távolról, de 45 méterről elküldött emelése is csak a labdaszedőket tornáztatta meg. A hosszabbításban ugyan Mureşan még megdöngette a vendégek hálóját, de les miatt jogosan érvénytelenítették a gólt. A végeredmény 1–1 lett, az U FC ugyan ismét szerzett egy pontot, de a bukarestiek legyőzése után mindenki sokkal többet várt volna el a fiúktól.

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


A hetedik siker idegenben

(4. oldal)

Folytatja veretlenségi sorozatát a Kolozsvári CFR 1907, amely az idény meglepetésgárdáját, a jól szereplő Vaslui-i FC-t is legyőzte idegenben. A 39. percben Trică szerezte meg a vezetést, jó labdát kapott a 16-oson belül, a rászúrt labda a jobb kapufát érte, átcsorogott a gólvonalon, majd a bal kapufáról bepattant a hálóba. A szerencsésnek is mondható találatot Culio gólja egészítette ki, a 73. percben az argentin középpályás 16 m-es szép lövéssel lőtte ki a bal alsó sarkot. Mindkét részen volt még gólhelyzet, ám a hálóőrök verhetetlenek voltak. Három perccel a gólja után Culio vitatható módon megkapta a második sárga lapját (ápolás után nem várta meg, hogy Bogaciu bíró engedélyt adjon neki a játéktérre való visszatérésre), és a kiállítás sorsára jutott. Ioan Andone edző ezúttal a következőknek adott lehetőséget: Nuño Claro – Tony, Panin, Cadu, Souza – Trică (85. perc Ciprian Deac), Culio, Leao, Dani – Semedo (80. perc Gabriel Mureşan), Didi (85. perc Canales).

További eredmények: szombaton: • Galaţi Oţelul–Buzăui Glória 2–3 (gól: Emil Jula 2 – 75. és 85. perc, az első 11 m, illetve Vlaicu – 1., Simion – 28. és Claudiu Ionescu – 58. perc) • Krajovai Universitatea–Bukaresti Dinamó 1–1 (Tănasă – 36. perc, illetve Dănciulescu – 80. perc); vasárnap: • Aradi UTA–Târgu Jiu-i Pandúrok 3–3 (Mircea Ilie 2 – 32. és 38., a második 11 m, valamint Simao – 40. perc, illetve Stângă – 65., továbbá Iordache 2 – 83. és 86. perc, a második 11 m; kiállítva: Mircea Ilie – 45 + 2. perc) • Besztercei Glória–Konstancai Farul 1–0 (Dobre – 74. perc) • Mioveni-i Dacia–Jászvásári Politechnika 2–1 (Neagoe – 35. és Trofin – 90. perc, illetve Tincu – 82. perc). A Bukaresti Rapid–Urziceni-i Unirea és a Temesvári Politechnika–Bukaresti Steaua összecsapás lapzárta után ért véget. A sorrend:

1. Kv. CFR 14 11 3 0 24– 8 36
2. Urziceni 13 8 3 2 18–10 27
3. Dinamó 14 7 5 2 24–12 26
4. Vaslui 14 7 4 3 23–14 25
5. Rapid 12 7 4 1 21–10 25
6. Temesvár 13 7 4 2 28–20 25
7. Steaua 11 6 3 2 12– 7 21
8. Beszterce 13 6 3 4 17–18 21
9. Csalhó 13 5 2 6 15–16 17
10. Mioveni 14 4 4 6 15–18 16
11. Oţelul 14 5 0 9 20–32 15
12. Krajova 14 4 2 8 13–18 14
13. Buzău 14 4 2 8 13–26 14
14. Farul 14 3 3 8 7–16 12
15. Pandúrok 13 3 2 8 13–17 11
16. UTA 14 2 5 7 13–19 11
17. Jászvásár 14 3 2 9 12–20 11
18. Kv. U FC 14 1 5 8 18–25 8

(pja)

vissza az elejére


II. liga – 13. forduló
Nehezen gyűrték le a sereghajtót
Aranyosgyéresi Sodronyipar–Caracali FC 1–0 (1–0)

(4. oldal)

Aranyosgyéres, Mechel Stadion, 300 néző. Vezette: Florin Constantin (Ilfov).

Sodronyipar: Perianu – Perde, Ghenţi, Dubonos, Costea – Borza, Matiş (76. perc Baba), Ţiplea (54. perc Şagău), Molnár – Sântejudean (73. perc Chiorean). Edző: Mészáros Alpár.

Caracal: Iordan – Vârlan (64. perc Ignat), Răducu, Davi, Mihai Daniel – Chirigiu (46. perc Alex Şerban), Bertea, Koko, Firţulescu – Şerban, Ghebea (46. perc Aria). Edző: Florin Cioroianu.

Gólszerző: Sântejudean (22. perc).

Szögletarány: 6–2 (4–0); lövések: 14–6 (kapura: 5–4).

A hét elején Mihai Bordea, a Sodronyipar labdarúgó szakosztályának elnöke menesztette Mészáros Alpár edzőt, ám meggondolta magát, és így a szombat délelőtti találkozón ismét csak Mészáros ült a kispadon.

A vártnál sokkal nehezebben nyertek a „drótosok" a sereghajtóval szemben. Szinte semmi különbség nem volt a hazai csapat és a vendégek között. Ez az eredményen is meglátszott volna, hogyha a gyéresi kapus a 86–87. percben háromszor egymás után nem véd bravúrosan.

Az első félidőben még úgy ahogy a Sodronyipar uralta a helyzetet. A 18. percben mintegy 25 m-ről, merőlegesen a kapura centikkel a bal kapufa mellé bombázott. Négy percre rá sikerült a gólt is összehozni: Borza a 16-os jobb sarkánál kapott jó labdát, rögtön beívelt a kapu előterében levő Sântejudeannak, aki a hatos vonalán állva, senkitől sem zavarva befejelte a labdát (1–0). De ezzel ki is fogyott a szusz a hazaiakból. Igaz, az első félidő végéig Molnár kétszer próbálkozott mintegy 22 m-ről (az első esetben szabadrúgásból), majd az utolsó percben Ţiplea még távolabbról, de ezzel a hazaiak el is lőtték az összes puskaporukat. Viszont Perianut jól megtornáztatták a vendégek a 27. és 28. percben, majd a mérkőzés hajrában.

Firţulescu mintegy 35 m-ről végzett el szabadrúgást a 86. percben, az elemi erővel meglőtt labdát Perianu csak kiütni tudta, a 16-os vonalán a Sodronyipar védői szabálytalanul szereltek. Ismét következett Firţulescu, a jobb felső sarokba tartó bombát a hazaiak kapusa óriási bravúrral tornázta szögletre. A sarokrúgásból beívelt labdát Perianu ismét kiütve hárította, ezzel sikerült megőrizni a soványka 1–0-s győzelmet.

Sportszerű találkozó volt, a játékvezetőnek egyetlen sárga lapot sem kellett felmutatnia.

SCHMIDT JENŐ

vissza az elejére


Helyt álltak a tordaiak

(4. oldal)

Piteşti-en, az élvonalból kiesett Argeş FC otthonában szerepelt a Tordai Aranyos FC, és egygólos vereséggel távozott. Daniel Haidiner játékvezető a 18. percben könnyen megadott egy büntetőt a hazaiaknak, ezt Dulcea értékesítette (1–0). A fiatal 19 éves csatár lett később a meccs hőse, két kapufát is rúgott, és ő szerezte a győztes gólt is. Az üveggyáriak nem adták meg magukat, 10 perc sem telt el, és Bogdan Pereş jól helyezett fejese a kapuban kötött ki (26. perc: 1–1). Ennél többre azonban nem vágytak Alexandru Nistor tanítványai (a tordai edző egyébként különleges engedélyt kapott a szakszövetségtől: bár nincs meg a végzettsége, leülhetett a vendégek kispadjára – viszont a télen el kell végeznie a megfelelő tanfolyamot), a tordaiak megpróbálták kivédekezni a mérkőzést. Ez Iliuciuc kapus és a kapufa bravúrjaival a 86. percig sikerült, ám ekkor a már említett Dulcea eldöntötte a mérkőzést (2–1).

A labdarúgó II. liga második csoportjának többi eredménye: • Resciabányai MFC–Dévai Maros 0–1 • Medgyesi Gázmetán–Târgoviştei FC 2–2 • Temesvári Politechnika II.–Vajdahunyadi Corvinul 3–1 • Lupényi Bányász–Petrozsényi Zsil 1–1 • Nagyváradi Bihar FC–Gyulafehérvári Egyesülés 2–0 • FC Drobeta–Nagyszalontai Liberty 0–0 • Râmnicu Vâlcea-i MSC–Temesvári CFR 2–2.

A táblázaton:

1. Argeş* 13 10 1 2 27– 8 30
2. Maros 13 9 3 1 21– 8 30
3. Rm. Vâlcea 13 9 2 2 23–10 29
4. Gázmetán 13 8 1 4 31–19 25
5. Liberty 13 7 2 4 9– 6 23
6. Drobeta 13 7 1 5 19–14 22
7. Zsil* 13 6 5 2 14– 8 18
8. Gyulafeh. 13 5 3 5 15–14 18
9. Nagyvárad 13 4 4 5 12–12 16
10. Sodronyip. 13 4 3 6 11–15 15
11. Tem. CFR 13 4 3 6 9–13 15
12. Târgovişte 13 3 5 5 16–21 14
13. Aranyos 12 4 2 6 9–17 14
14. Lupény 13 3 4 6 12–19 13
15. Resicab. 12 3 3 6 11–16 12
16. Poli II. 13 3 2 8 10–23 11
17. Corvin 13 3 2 8 8–22 11
18. Caracal 13 0 2 11 6–16 2

*Az Argeştől 1, a Zsiltől 5 pontot levontak.

(póka)

vissza az elejére


Magyar Soproni Liga – 13.

(4. oldal)

A hétvégi találkozók egyperces gyászszünettel kezdődtek a hétfő hajnali tragikus kimenetelű ausztriai autóbusz-baleset három áldozatára emlékezve, akik az AC Milan–AS Róma mérkőzésről tartottak haza.

Eredmények: • Budapesti Vasas–Budapesti Honvéd 0–2 (gólszerzők: Abraham – 51. és Hercegfalvi – 70. perc) • Győri ETO FC–Újpest FC 4–2 (Völgyi – 8., Bajzát 2 – 47. és 67., valamint Tokody – 90. perc, illetve Sándor György – 37. és Kovács Zoltán – 53. perc; kiállítva: Nikolov – 43. perc, Győr) • Tatabánya–Budapesti MTK 1–3 (Caugherty – 64. perc, illetve Pátkai – 10., Pintér – 80. és Urbán – 82. perc) • Paksi FC–Diósgyőri VTK 2–2 (Tököli – 78. és Kiss Tamás – 90. pec, illetve Simon Attila – 42. és Sipeki – 65. perc) • Nyír-egyháza–Gabona Trans Kaposvár 0–2 (Alves – 29. és 38. perc) • Rákospalotai EAC–Zalaegerszegi TE FC 1–2 (Pusztai – 8. perc, illetve Tóth Zoltán – 18. és Meyé – 77. perc, 11 m) • FC Sopron–BFC Siófok 0–0 (kiállítva: Belics – 58. perc, Sopron). Ma játsszák a Székesfehérvári Fehérvár FC–Debreceni VSC-TEVA találkozót. Az állás:

1. Honvéd 13 9 2 2 28–14 29
2. MTK 13 8 4 1 30–12 28
3. DVSC 12 8 2 2 30–14 26
4. Újpest 13 7 4 2 27–15 25
5. Kaposvár 13 6 4 3 17–17 22
6. ZTE 13 6 3 4 26–20 21
7. Győr 13 5 6 2 22–17 21
8. Nyíregyh. 13 5 3 5 10–13 18
9. Fehérvár 12 5 1 6 22–20 16
10. REAC 13 4 1 8 12–21 13
11. Vasas 13 3 4 6 14–22 13
12. DVTK 13 2 7 4 14–19 13
13. Paks 13 3 3 7 21–29 12
14. Siófok 13 2 5 6 14–18 11
15. Sopron 13 2 5 6 9–19 11
16. Tatabánya 13 0 2 11 13–39 2

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Második helyen a kolozsváriak

(4. oldal)

Kolozsvár férfi és női csapata szép sikerrel zárta a Râmnicu Vâlcea-i szombati kiszállást. A férfi bajnokság 6. fordulójában a Kolozsvári U Mobitelco és a helyi BC az első félidőben még egyenrangú ellenfélnek bizonyult, ám utána a Sealsék a maradék két negyedben uralták a mérkőzést, így lett a végeredmény 78:62 (24:27, 15:11, 20:14, 19:10). A kolozsvári pontszerzők: Krsztanovics és Vukasz 20–20, Seals 15, Medvegy és Csuics 6–6, Iheadindu 4, Mocanu, Lăpuşte és Chetreanu 2–2.

További eredmények: Târgoviştei BC–Medgyesi Gázmetán 68:71, Bukaresti Rapid Neoset–Piteşti-i Argeş BCMUS 85:70, Brassói Cuadripol ESK–Marosvásárhelyi Maros BC 85:90, Nagyszebeni Atlassib ESK–Ploieşti-i Asesoft ESK 70:74 és Otopeni-i SK–Nagyváradi Leonardo MSC 98:55. A Bukaresti Dinamó–Temesvári Elba találkozót a vendégek nemzetközi kupamérkőzése miatt elhalasztották.

A táblázatot a veretlen Asesoft vezeti 12 ponttal, a következő négy csapatnak 10–10 pontja van, közülük a legjobban az U Mobitelco áll 512:477-es kosáraránnyal; 3. Gázmetán, 4. Maros, 5. Rapid.

*

Az addigi éllovast győzte le idegenben a Kolozsvári U Trustul CRE női csapata, amely a Govorai CET-et főleg az első és az utolsó negyedben mutatott jó teljesítménnyel 67:46 (25:14, 13:14, 9:11, 20:7) arányban hengerelte le. Történelminek nevezhető sikert ért el Kolozs megye másik csapata, a Dési Szamos Tiger: 57:43 (15:10, 15:14, 11:9, 16:10) arányban legyőzte a jobb időket megért Târgoviştei SK gárdáját.

A negyedik forduló többi eredménye: Alexandriai Teleorman SK–Sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum ISK 73:68, Aradi ICIM–Bukaresti Sportul Studenţesc Omnilogic Universul 72:51, Bukaresti Rapid CFR Marfă–Bukaresti Olimpia 73:52 és Nagyváradi U MSC–Jászvásári Naţional 76:61.

A tabellát a most már egyedüli veretlen aradiak vezetik 8 ponttal, a Kolozsvári U Trustul CRE a második helyezett 7-tel (317: 218), de ugyanennyi pontot gyűjtött Govora és Alexandria is.

(póka)

vissza az elejére


SPORT


MOTORSPORT
Talmácsi Gábor világbajnok

(5. oldal)

Talmácsi Gábor megnyerte a 125 cm3-es géposztályban a gyorsasági motoros-világbajnokságot, miután az idényzáró valenciai nagydíjon hatalmas küzdelemben a második helyen végzett egyetlen komoly riválisa, a spanyol Hector Faubel mögött. A Bancaja Aspar csapat pilótája a sportág első magyar vb-győztese.

Talmácsi tíz pont előnnyel érkezett a futamra, és egész hétvégén remekül teljesített. A szabadedzéseken is jól ment, ráadásul pályacsúccsal szerezte meg az első rajtkockát, ami kimondottan idegesítette Faubelt, akit pedig több mint százezren buzdítottak a Ricardo Tormo pályán. Talmácsi miatt közel ezren utaztak oda Magyarországról. A viadalt megtekintette Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára is, aki szombaton éjszakába nyúlóan tárgyalt a vb-sorozat szervezésében illetékes Dorna cég vezetőivel egy magyarországi futam rendezéséről.

A versenyzőket és a 150 ezer nézőt remek, napsütéses idő fogadta, felhő nem volt az égen, nem kellett tartani esőtől. Faubelnek kockáztatnia kellett, hiszen még egy első hely sem biztos, hogy vb-címet ért volna számára.

Talmácsi mellől Faubel, Sergio Gadea és Lukas Pesek rajtolt. A magyar jó kapta el a startot, azonban az első kanyarban őt és Faubelt is többen megelőzték. Az első kör után a spanyol Pol Espargaro vezetett, Talmácsi a 4., Faubel az 5. volt. A magyar begyújtotta a rakétákat, és az élre állt, Faubel feljött a harmadik helyre, már ekkor a két ász 1:40 perc alatti kört futott. A folytatásban Talmácsi vezetett, Faubel volt a második, kettőjük között közel 1 mp volt a különbség. A magyar és a spanyol is fokozta a tempót, és javítottak köridejükön – utóbbi versenyen elért csúcsot is döntött.

Már ekkor látszott, különversenyükbe senki nem tud beleszólni. Talmácsinak arra kellett figyelnie, hogy üldözője ne kergesse bele valamilyen hibába. Együtt haladtak a mezőny előtt, a spanyol egyre közelebb jutott, majd 15 körrel a vége előtt előzött, de a magyar azonnal válaszolt.

Tartani lehetett attól, hogy egyszer csak összeakadnak, és kiesik valamelyikük. Talmácsi belement a csatába, pedig egy biztos második hellyel is nyugodtan világbajnok lehetett volna. A hatalmas párharc közben az olasz Mattia Pasini megközelítette őket.

Ez már több volt, mint egészséges rivalizálás, egyfolytában az előzést keresték, és olykor összeakadtak, és beintettek egymásnak. Az egyik ilyen különmeccsnél Faubel elfékezte magát, és ütemet vesztett a rázókövön. Talmácsi 0,7 mp-re ellépett, de nyugalma nem tartott sokáig, ellenfele máris ott lihegett mögötte, főleg, hogy jöttek az első lekörözöttek. Később valamelyest nyugodtabban rótták a köröket, Faubel néhány tizedmásodperces hátrányával.

Hat körrel a zárás előtt a hazai kedvenc egy utolsó rohamot indított, és egy körrel később az élre került. Ismét kiéleződött a csata, szinte összeértek a kerekek. Talmácsi visszavette a vezetést, míg a Pasini, Pesek, Gadea trió közel került a vezető kettőshöz. A magyarnak nem kedvezett volna, ha egy ötfős bolyban folytatódik a derbi.

Talmácsi megpróbálta fokozni az iramot, de Gadea felért melléjük, és hárman folytatták az öldöklő küzdelmet. Többször is balesetveszélyes volt a szituáció, még az utolsó körben is. Ekkor Talmácsi inkább nem rizikózott, maga elé engedte a kegyetlenül küzdő Faubelt, aki így ugyan megnyerte a futamot, a világbajnok mégis a magyar lett.

A valenciai verseny másik magyar versenyzője Győrfi Alen (Aprilia) a 29. helyen végzett.

A pontverseny végeredménye, világbajnok: TALMÁCSI GÁBOR 282 pont, 2. Hector Faubel 277, 3. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 193.

*

A finn Mika Kallio nyert a 250 cm3-esek között a gyorsasági motoros-világbajnokság valenciai idényzáró futamán. A már korábban világbajnok spanyol Jorge Lorenzo a hetedik helyen végzett. A vb-pontversenyben Lorenzo mögött az olasz Andrea Dovizioso lett a második, míg a harmadik helyet a San Marinó-i Alex de Angelis szerezte meg.

A magyar Tóth Imre a 23. helyen végzett Valenciában, a pontversenyben a 28. lett.

vissza az elejére


VÍVÁS
Guráth Emlékverseny, itthon maradt a vándorkupa

(5. oldal)

Minden korábbi kiírásnál népesebb részvétellel, több néző előtt rendezték meg a kolozsvári Apáczai Csere János utcai vívócsarnokban az id. Guráth Béla Emlékversenyt. Ezen az 50 évnél idősebb párbajtőrvívók vehettek részt. Az idei, immár nyolcadik kiírást az egykori jeles vívó, a neves mester fia, ifj. Guráth Béla nyerte meg, miután a népes nagyváradi, szatmárnémeti és kolozsvári versenyzők fémjelezte vetélkedő holtversenyt eldöntő csörtéjében legyőzte a viadal ezüstérmesét, a szintén kolozsvári Prezenszky Tibort.

L. F.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Simán jutott tovább a Kolozsvári U-Jolidon

(5. oldal)

A hétvégén a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban rendezték meg a KEK harmadik fordulója keretében lévő mérkőzést, az U Jolidon női kézilabdacsapata az osztrák SSV Dornbirn Shoren legjobbjait fogadta. Az első összecsapáson sima hazai győzelem született, a lányok remekül megjátszották helyzeteiket, elképesztően jól védekeztek, szórták a gólokat. A félidőben már tizenhárom gólos előnyre tettek szert (23–10), ezt a második félórában még kilenccel megtoldták, úgy hogy Gheorghe Covaciu mester csak a cserejátékosokat használta, így alakult ki a 40–18-as végeredmény. A hazaiak legjobbjai Florina Bârsan és Amelia Busuio-ceanu voltak, ők fejenként 6–6 gólt dobtak, Elena Dincă és Mihaela Ani-Senocico 5–5 találatig jutott.

A második összecsapáson (a visszavágó rendezéséről lemondott az osztrák gárda, ezért azt is itt játszották) már sokkal jobban megszenvedtek a kolozsváriak, legalábbis az első félidőben, amikor az állás 15–15 volt. A második játékrészben mintha egy teljesen más Jolidon lépett volna pályára, újra formába lendültek a lányok, a remek védekezés magáért beszélt, akárcsak a támadás, a végeredmény pedig 40–24 lett. A hazaiak legjobbja ezúttal Busuioceanu volt (7), Ani-Senocico hatig jutott, míg Bârsan ezúttal ötöt „termelt". Az U Jolidon így európai szinten is bizonyított, reméljük a folytatásban is megmarad a jó formájuk.

KONRÁD SZABOLCS

A 4-es és 5-ös oldalt szerkesztette: Póka János András

vissza az elejére


Mozaik


Dalposta – Zenés üzenetek a Kolozsvári Rádióban

(6. oldal)

December másodikától születésnap, névnap vagy más családi évforduló alkalmából szeretteinek, barátainak küldjön zenés üzenetet a Kolozsvári Rádió hullámhosszán! A vasárnaponként 14 órakor kezdődő Dalpostában az alábbi dalokból válogathat:

1.Apostol – Ne felejts el soha szeretni
2.Aradszky László – Nem csak a 20 éveseké a világ
3.Bussay Antal – Nem születtél te sem, én sem
4.Cseh Judit – Szedtem neked nefelejts virágot
5.Csík zenekar – Szórakoztató muzsika (Észak-Mezőség)
6.Demjén F., Marcellina – Repüljünk át az életen
7.Dolly Roll – Gondolsz-e majd rám
8.Dóry József – Az én jó apámnál nincs jobb
9.Első Emelet – Boldog névnapot
10.Erkel Ferenc – Hazám, hazám (Bánk Bán)
11.Fonográf – Jöjj, kedvesem
12.Harangozó Teréz – Mindenkinek van egy álma
13.Homonyik Sándor – Otthon várnak rád
14.Kálmán Imre – Szép város Kolozsvár (Marica grófnő)
15.Koós Éva – Születésed ünnepnapján
16.Koós János – Ahogy én szeretlek
17.Lehár Ferenc – Vágyom egy nő után (A mosoly országa)
18.Lengyel László „Türei" – Kalotaszegi csárdás és szapora
19.Máté Péter – Ott állsz az út végén
20.Menessy Miklós – Megszólalt a bolond szívem
21.Pásztor János – Várjatok még, őszi rózsák
22.Pataky Attila – Kicsiny falum
23.Republic – Csak a szívemen át
24.Romantic – Vágyom rád
25.Sipos F. Tamás – Boldog szülinapot (gyermekem)
26.Szécsi Pál – Egy szál harangvirág
27.Tamás Gábor – Hervadó petúniák
28.Vámosi János – Egy ősz hajú asszony
29.Verdi – Brindisi (La Traviata)
30.Veress Árpád – Galambszívet örököltem

Az üzenetet feladhatja a Kolozsvári Rádió pénztáránál (Dónát út 160.) hétfőtől csütörtökig 10–14, pénteken 10–12 óra között, vagy postai utalvánnyal az RO12RNCB0106026606620001 bankszámlára (cont). Ez esetben kérjük, hogy az üzenetet tartalmazó borítékba mellékelje a nyugtát is. Egy zenés üzenet ára 10 lej. A péntek 12 óra után érkezett üzeneteket a következő vasárnap sugározzuk. További információk az 0264/502-580-as telefonszámon és a www.radiocluj.ro honlapon.

vissza az elejére


Egy perc derűc

(6. oldal)

– Vadászni megyünk, Jean! Hol van a sörét?
– Elnézést, uram, de a sörét megittam.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

ZTÁRSASÁG – Ágyő, nagy Ő! – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – 3:10 to Yuma – amerikai. Vetítés: 15, 17.30, 20, 22.30.

MŰVÉSZ – (ROMing) – cseh. Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel 14.30 és 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Csúcsformában – amerikai. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – 4 hónap, 3 hét és két nap – román. Vetítés: 15, 17, 19.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – A Bourne-ultimátum – amerikai. Vetítés: nov. 2–4.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

November 11-én, vasárnap este 7 órakor: Csehov: Ványa bácsi – stúdióelőadás. Rendező: Andrei Şerban.

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

November 6-án, kedden este fél 7 órakor: Adam: Giselle – balett. Vezényel: Jankó Zsolt. Rendező-koreográfus: Mîndruţiu Mihail.

ROMÁN OPERA

November 5-én, hétfőn este 7 órakor: Leoncavallo: Bajazzók. Vezényel: Adrian Morar. Rendező: Rodica Popescu Moisa.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Baleset a prefektúra előtt

(7. oldal)

Nem tartotta be a villanyrendőr tilos jelzését, és balesetet okozott szombaton este a 22 esztendős Andrada Casian B. A Dacia gépkocsi vezetője a Kossuth Lajos (1989. December 21.) út és a Postakert (Cuza Vodă) utca kereszteződésénél összeütközött a szabályosan közlekedő Hyunday márkájú terepjáróval. Utóbbit a 37 éves Mircea Marcel O. vezette. A baleset során a Dacia sofőrje és 23 éves utasa, könnyebb sérülést szenvedett.

vissza az elejére


Újabb verekedés

(7. oldal)

Rendőrségi közlemény szerint újabb összetűzésre került sor a két kolozsvári futballcsapat szurkolói között szombaton, november 3-án hajnalban. A Kolozsvári CFR 1907 Gruppo Gara elnevezésű szurkolótábora egy Grigorescu negyedi vendéglőben ünnepelte megalakulásának első évfordulóját. A bulit hajnali kettőkor néhány Kolozsvári U FC-nek szurkoló zavarta meg, akik sértő szavakkal illették a vasutasgárda drukkereit. Utóbbiak elégtételt kívántak venni, a dolog vége verekedés lett. A felek mindegyike ittas állapotban volt. Az 5-ös rendőrőrs alkalmazottai kilenc személyt kísértek be, valamennyit rendbontásért megbírságoltak. Egyetlen személyt szállítottak be a sürgősségre, Alfréd T. az arcán sérült meg.

vissza az elejére


Napirenden


Román-ellenes hisztéria kerítette hatalmába Olaszországot

(8. oldal)

Bukarestben románok százai fejezték ki részvétüket a Giovanna Reggianit gyászoló olaszoknak

Nincs okuk szégyenkezésre a külföldön élő románoknak! – hangoztatt tegnap esti nyilatkozatában Traian Băsescu.

– Államelnökként elítélek minden, román állampolgár által elkövetett bűnt, ugyanakkor elítélek minden erőszakos cselekedetet, amely a román állampolgárok ellen irányul. A román–olasz kapcsolat egészen más, mint ami a különböző politikusok beszédeiből kitűnik, a jó viszony fenntartása pedig mindkét félen múlik, ezért felelősségvállalásra szólítom fel az olaszországi és romániai politikusokat, és arra kérem őket, tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amelyek még feszültebbé tennék a helyzetet. Biztosítom a külföldöm dolgozó románokat, hogy a román állam teljesíteni fogja kötelességét velük szemben – mondta az államelnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta, a roma kérdés nem csupán Románia problémája, hanem európai szinten kell kezelni.

– A külföldi románoknak nincs okuk szégyenkezésre, hiszen támogatjuk a bűnözők megbüntetését, de nem érthetünk egyet több millió román megalázásával, puszta kampányérdekek miatt – zárta beszédét az elnök.

Olasz „vendetta"
A Giovanna Reggiani meggyilkolása kiváltotta felháborodás, és az olasz kormány azon döntése, miszerint megkönnyíti az EU-s állampolgárok kitoloncolását, megnövelte az önbíráskodás kockázatát. Késekkel, botokkal, vasrudakkal támadtak négy romániai bevándorlóra péntek este egy római bevásárlóközpont parkolójában. A támadók azonosítását megnehezíti, hogy tízből nyolcan bukósisakot viseltek. Az áldozatok egyikének állapota súlyos – közölte a rendőrség. A támadás után a római román nagykövetség felszólította az olasz kormányt: akadályozza meg, hogy „az ehhez hasonló idegengyűlölő akciók megismétlődhessenek".

Róma polgármestere, Walter Veltroni felszólította a város lakóit: ne cselekedjenek bosszúvágytól hajtva. A polgármester néhány órával a bevásárlóközpont előtti támadást megelőzően még azt nyilatkozta: a törvényes munkavállalási engedéllyel rendelkező tisztességes románokat semmilyen veszély nem fenyegeti. Veltronit különben az olaszországi román közösség képviselői azzal vádolták: egyike volt azon politikusoknak, akik a Reggiani-gyilkosságot kihasználva nyilatkozataikkal nemhogy csillapították volna, hanem szították az idegengyűlöletet.

Az olaszországi románok elleni xenofób megnyilvánulások folytatódnak: a római Lazio focicsapat – szélsőséges, rasszista viselkedéséről ismert – drukkerei lecigányozták az ellenfél, a Fiorentina csapatában játszó Adrian Mutut.

A Róma környéki települések önkormányzatai attól tartanak, hogy a kitoloncolt romák városaikban telepednek le, mivel egyre több cigányszekér állomásozik az olasz fővárost övező térségben. Az Il Giornale lap szerint Torvaianica településre szombaton 25 cigányszekér érkezett, tele a Tor di Quinto-i táborból evakuált romákkal. (Itt történt a Reggiani-gyilkosság). Torvaianica lakói azonnali intézkedéseket sürgetnek, a városvezetés elmondta: a szekerek, hálókocsik legtöbb 48 órát állomásozhatnak a város határában, végleges letelepedésükre pedig nem szándékoznak engedélyt adni, hiszen garantálniuk kell a lakosság biztonságát.

Toleranciára int a pápa
XVI. Benedek reményét fejezte ki, hogy a lakosság és a bevándorlók közötti kapcsolatot a keresztény erkölcsiség jellemzi. A pápa a Szent Péter téren több ezer hívő előtt tartott szertartás végén intett a bevándorlókkal szembeni toleranciára. Hozzátette: a bevándorlók és a befogadó nemzet közötti kapcsolatoknak civilizált szellemben kell zajlaniuk, hiszen a civilizáció minden nép szellemi és kulturális értéke.

Nincsenek nemi erőszakra utaló jelek
A boncolás nem igazolja, hogy nemi erőszak áldozata lett volna Giovanna Reggiani, a Romulus Nicolae Mailat által meggyilkolt nő testén nem fedezték fel a nemi erőszak nyomait. A szemtanúk vallomása szerint a nőt felöltözve találták meg. A boncolás alátámasztja: az áldozat halálát fejsérülés okozta, amit éles tárggyal követtek el. Egyértelmű szakvéleményt azonban csak a laboreredmények kézhezvétele után nyilvánítanak a római kórboncnokok, feltételezhetően a mai nap folyamán. Az olasz hatóságoknak azonban elegendő bizonyíték áll rendelkezésére, hogy gyilkossággal és rablással vádolják a román állampolgárságú, roma származású Mailatot, aki letartóztatása óta állítja: nem bántalmazta a nőt, csupán a táskáját rabolta el.

Giovanna Reggiani temetésére szombaton került sor. A Mediafax jelentése szerint Adrian Cioroianu külügyminiszter kezdeményezte, hogy elküldi egyik képviselőjét a temetésre, ám az elhunyt családja visszautasította, mondván, a szertartás szűk körben zajlik. – Pillanatnyilag a legnagyobb gondunk az olaszországi román közösség reakciója, akik félelemben élnek az olasz sajtó és a politikusok nyilatkozatai miatt. Utóbbiaknak be kellene látniuk, hogy az ő felelősségük is, hogy a „román bevándorló" kifejezésnek a „bűnőzővel" való azonosítása az, ami erőszakos helyzeteket szül – mondta Cioroianu a pénteki, román állampolgárokat ért támadás kapcsán. A külügyminiszter tájékoztatott: Románia olaszországi konzulja a helyi hatóságokkal együtt igyekszik felderíteni a támadások körülményeit.

Az olasz belügyminiszter azt javasolta tegnap a prefektusoknak, hogy hajtsanak végre rendszeres ellenőrzéseket a bevándorlók soraiban. A Giuliano Amato által aláírt körlevél azt kéri a prefektusoktól, éljenek az új jogszabály adta jogaikkal. Mint ismeretes, a szerda este elfogadott rendelet megkönnyíti az EU-országokból származó bevándorlók hazatelepítését, amennyiben azok a közbiztonságra veszélyesnek bizonyulnak. A hatóságok által főként a romatáborokban végzett ellenőrzéseket követően 38 hazatelepítési eljárás indult, a határozatok többségét a római, milánói, genovai és firenzei prefektusok írták alá. Egy személy hazatelepítésének költségei elérhetik a 4000 eurót, az olasz kormány a 2008-as költségvetésben pénzalapot különít el erre a célra.

Nem egészen 24 órával Giovanna Reggiani temetése után az olasz sajtó újabb, románok által elkövetett bűncselekményekről számol be. Két fiatal román állampolgárt tartóztattak le, miután Rómában megpróbáltak kirabolni egy olasz házaspárt, akiket bánatlmaztak. A 17, illetve 19 éves tettesek ellenálltak a letartóztatásnak, a rendőrök a dulakodás során könnyű sérüléseket szereztek. Egy másik, roma származású román állampolgárt azt követően tartóztattak le az olasz fővárosban, hogy megtámadott egy olasz nőt, és táskájából ellopta a pénzét és két mobiltelefont. Pénteken egy román állampolgárt Firenze közelében tartóztattak le, miután erősen ittas állapotban vezetett egy lopott autót, amellyel négy másik leparkolt gépkocsit ütött meg.

vissza az elejére


Politikai összefogás Kolozs megye érdekében

(8. oldal)

Kolozs megye parlamenti képviselőinek a segítségét kérte Marius Nicoară (PNL) megyei tanácselnök azért, hogy a 2008-as állami költségvetésben minél nagyobb összeget sikerüljön elkülöníteni az olyan stratégiai fontosságú projektekre, mint a kolozsvári nemzetközi repülőtér kibővítése, a Tetarom III. ipari park kiépítése, továbbá a halaszthatatlan infrastrukturális fejlesztésekre (megyei utak, vízhálózat felújítása).

Kolozs megye tanácselnöke elégedetten nyilatkozott a szombati tanácskozást követően. Elmondta: sikerült konszenzusra jutni a jelen levő képviselőkkel és szenátorokkal a prioritásokat illetően. Ígéretet kapott tőlük arra, hogy lobbizni fognak Bukarestben, hogy a megye számára fontos befektetésekhez szükséges anyagi fedezet biztosítva legyen.

Nicoară szerint fontos az összefogás, a közös támogatás, hiszen Kolozs megye az állami költségvetésbe legtöbbet befizető megyék közül az ötödik, a képviselőknek és a szenátoroknak tehát minden befolyásukat latba kell vetni azért, hogy ebből az összegből minél több visszakerüljön. Az említett fejlesztésekre szükséges összeg meghaladja a 111 millió új lejt.

A találkozón az RMDSZ részéről Eckstein-Kovács Péter szenátor volt jelen.

vissza az elejére


Berzenkednek a székelyföldi románok

(8. oldal)

Elítéli a Kovászna és Hargita Megyei Románok Civil Fórumának vezetősége, hogy a kormány és a politikusok nem reagálnak az RMDSZ „Új honfoglalás" kampányára, mindez bátorítást, hallgatólagos cinkosságot jelent, vélik. Ioan Solomon, a fórum elnöke szombaton kijelentette: nem elsősorban az RMDSZ-t vádolják, hanem a bukaresti kormány tagjait, mivel megengednek egy ilyen kampányt.

Ugyanitt Dan Voiculescu a Konzervatív Párt (PC) elnöke kifejtette: tisztában van azzal, hogy a Kovászna és a Hargita megyei románok kirekesztettnek érzik magukat. „Sajnálatos módon a politikai osztály nem áll önök mellett" – mondta Voiculescu a PC feltétlen támogatásáról biztosítva a székely megyék román lakosságát.

vissza az elejére


Sógor nem lép vissza

(8. oldal)

Nem lép vissza a jelöléstől Sógor Csaba, az RMDSZ európarlamenti képviselőjelöltje. A lapunknak nyilatkozó szenátor a Magyar Polgári Egyesület (MPE) felhívására reagált. Az MPE szerint Sógornak nem csupán elhatárolódni kellene Frunda György és Kelemen Hunor Orbán Viktor elleni „kirohanásától", hanem "egyházi emberként, tanuk előtt adott becsületszavának megfelelően visszalépni".

Sógor Csaba a Szabadságnak annyit mondott: ha akarná, sem tehetné már meg, hogy visszalépjen, és ezt az MPE-nek is kellene tudnia. A közleményben felemlegetett „becsületszó"-üggyel kapcsolatosan elmondta: egyelőre nem áll szándékában kommentálni, ezzel kapcsolatos álláspontját majd november 25-e után fejti ki. Ami pedig azokat a sajtóban megjelent véleményeket illeti, miszerint korábban az autonómiáról, a kampány megkezdése óta viszont már csak egységről, nyelvi jogokról beszél, a szenátor kifejtette: az erdélyi magyarság nem csak a Székelyföldből áll, azokon a szórványtelepüléseken, ahova a kampánykörút alkalmával eljutott, értelmetlen területi autonómiáról értekezni, hiszen itt egészen más a helyzet, mint a magyar többségű megyékben. – Nem csak az RMDSZ, hanem az erdélyi magyarság záloga is a sokféleség. Nem vagyunk egyformák, de összetartozunk, munkában, bajban képesnek kell lennünk az összefogásra – vélekedik Sógor Csaba.

SZ. K.

Az 1-es, 8-as oldalt szerkesztette: Székely Kriszta