Világhírű tudósok a Bolyai Egyetemért
Nagyszabású aláírásgyűjtési akciót kezdeményezett a BKB

(1., 4. oldal)

Kovács Lehet és Bodó Barna a Bolyai Egyetemért gyűjtött aláírásokat mutatja be (Gyurka Előd felvétele)

Huszonhárom országból hetvenkilenc tudós aláírását gyűjtötte össze a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) az önálló magyar állami egyetem támogatásáért. Az ügy érdekében írt levelet a testület José Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének, Traian Băsescu államfőnek és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnöknek is elküldi.

A levél tartalmát a BKB-tagjai tegnap három helyszínen – Kolozsváron, Budapesten és Salzburgban – ismertették. Így a szervezők azt remélik, hogy az ügy nagyobb figyelmet kap nemzetközi színtéren is. Bodó Barna, a BKB elnöke és Kovács Lehel, a BKB-tagja Kolozsváron elmondta: Budapesten Hantz Péter, Salzburgban pedig Péntek Imre mutatta be a sajtónak a levél tartalmát. Az 1990 óta példátlannak számító aláírásgyűjtést az elmúlt két hónapban végezték. Emlékeztetettek, 1990-ben volt még egy hasonló akció, akkor Michael Atiyah kezdeményezésére az Oxford Egyetem Matematika Intézetének nevében 18 munkatárs írta alá a levelet.

A Unió és Románia vezetőinek címzett A tanuláshoz való jog címet viselő dokumentum megállapítja: a Bolyai Egyetem „1945-től 1959-ig működött, és kitervelt felszámolása, erőszakos beolvasztása a dominánsan román tannyelvű Babeş–Bolyai Tudományegyetembe (BBTE),

egyike volt Nicolae Ceauşescu személyes politikai győzelmének" – áll a dokumentumban. Az aláírás kezdeményezői emlékeztetnek, hogy az utóbbi tizenöt évben a felsőoktatásban nem sikerült elérni a nyelvi egyenlőséget. „Bebizonyosodott, hogy a jelenlegi egyetemi struktúra nem szolgálja megfelelő módon a romániai magyar nyelvű szakemberképzést. Noha Magyarország kormánya két magánegyetemet is fenntart Erdélyben, a romániai magyar fiatalok számaránya a felsőoktatásban jóval a demográfiai arányok alatt van" – áll a levélben. Rámutatnak: Európában és máshol sikeresen működik számos olyan felsőoktatási intézmény, amelyeken egy nemzeti kisebbség nyelvén folyik az oktatás. Végül megjegyzik, ismerik a Romániát nyomasztó jelenlegi nehézségeket, de úgy gondolják, hogy egy valóban demokratikus társadalom létrehozása érdekében a román államvezetésnek biztosítania kell a másfél milliónyi magyar nemzeti kisebbség számára az említett jogokat. „Ennek érdekében sürgetjük a szükséges lépések haladéktalan megtételét az állami támogatású kolozsvári Bolyai Egyetem újraindításáért" – áll a levélben.

Az aláírók között kilenc Nobel-, illetve az ezzel egyenrangú Abel- és Wolf-díjas tudós is szerepel, közöttük megtalálható Elie Wiesel, Oláh György, Lovász László. Kézjegyével ellátta még a BBTE két díszdoktora is. A megkeresett tudósok közül tizenöten nem válaszoltak a BKB levelére, de az aláírók száma nőhet, ugyanis a szervezők bejelentették, hogy fél évente megismétlik ezt az aláírásgyűjtési akciót. A három vezető politikushoz elküldendő iratcsomóhoz rövid szándéklevelet is csatoltak, amit Kónya-Hamar Sándor képviselő, europarlamenti megfigyelő és Lakatos András, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke is aláírt.

Bodó Barna kifejtette, az aláírásgyűjtésen kívül folyamatban van az Európai Parlamenti képviselők megkeresése is. Hozzátette: eddig tizenöt találkozójuk volt, amelyen az önálló egyetem kérdésében kértek támogatást, de további részletekről csak egy következő sajtótájékoztatón számolnak be.

Kovács Lehel szerint az állami magyar felsőoktatási intézmény létrehozása után a Bolyai és a Babeş egyetem együttműködhet a Babeş–Bolyai Konzorciumnak nevezett szervezet keretében. Szerinte így nem válik szükségessé, hogy a jelenlegi infrastruktúrát elkülönítsék egymástól a román és a magyar tagozat számára. Mivel a magyar nemzetiségű diákok száma körülbelül az egyetem diákjainak 25 százalékát teszi ki, elég lenne, ha a termek, laboratóriumok használatában ennek az aránynak megfelelő használati időt szabnának meg.

Arra a kérdésre, hogy a kormánykoalícióban létező konfliktus hogyan befolyásolhatja a BKB kezdeményezését, Bodó Barna elmondta: arra az elhatározásra jutottak, hogy követniük kell saját útjukat, mivel az RMDSZ és politikai partnerei között létező feszültség miatt nem szorulhat háttérbe az önálló egyetem kérdése. Kifejtette: a politikai támogatás használ az ügynek, de ez nem oldhatja meg a szenátus esetleges elutasító válaszát a magyar karok létrehozása kapcsán. A BBTE szenátusa Kovács Lehel szerint február 20-án tűzi napirendre a magyar karok kérdését. Mint ismeretes, a BKB az önálló magyar karok létrehozását egy lépésnek tekinti az önálló magyar egyetem létesítését célul kitűző folyamatban.

Az oktatási minisztériumban jelenleg az új felsőoktatási törvényen dolgoznak – tájékoztatta a Szabadságot Kötő József államtitkár. Azt tervezik, hogy a felsőoktatási intézmények keretében új karok létrehozása ne csupán az egyetemi szenátus jogkörébe tartozzon, hanem kormányrendelettel is létre lehessen hozni azokat.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Brüsszel: nagy érdeklődés övezte a csángófilmet

(1., 4. oldal)

Jelentős érdeklődés mellett levetítették kedd este az Európai Parlamentben a Made in Romania, A csángó diaszpóra gyermekei Romániában című filmet, a bemutató után rendezett vitában román EP-megfigyelők a kérdés politizálása miatt bírálatokat intéztek a szervezőkhöz.

Amint arról tudósítottunk, a filmvetítést Schöpflin György (Fidesz-MPSZ) magyar képviselő kezdeményezte, jelen volt Vitézy Zsófia rendező is. A Ziua című bukaresti lap a múlt héten már előre bírálta a rendezvényt, azt állítva, hogy „ezekben a napokban a magyar lobbi támadást intéz Bukarest ellen, ezúttal a csángó-kérdésben". Román megfigyelők egy csoportja a vetítés miatti tiltakozásul levelet írt Hans-Gert Pötteringnek, az EP-bemutató házigazdájának számító néppárti frakció vezetőjének.

Schöpflin György bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a kérdésről az Európa Tanács is külön ajánlást fogadott el, emellett a vetítés célja nem az volt, hogy vitát kezdjenek a csángók helyzetéről. Vitézy Zsófia ugyancsak arról biztosította a hallgatóságot, hogy a film készítői nem kívántak konfliktust okozni, csupán bemutatni a csángó gyermekek egy csoportjának életét.

A vetítést követően tartott eszmecserében elhangzottak szerint az EP-ben ténykedő román megfigyelők közül többen politikai üzenetet véltek felfedezni a filmben, illetve a meghívóhoz csatolt térképben és tájékoztatóban, utóbbinak különösen – a csángókat bemutató részben szereplő – azon mondatát kifogásolva, hogy „aki anyanyelvét használja, megszégyenítésben, büntetésben részesülhet". Akadt olyan román felszólaló is, aki a provokáció szót említette, mások a román nacionalisták esetleges negatív reakciójára figyelmeztettek.

Schöpflin György egyebek között azzal válaszolt, hogy a film nem sértett senkit, továbbá „nem használunk gyermekeket politikai célokra", míg Vitézy Zsófia hangsúlyozta, hogy a film 80 százalékát pusztinai általános iskolás gyermekek készítették.

A meghívóhoz csatolt tájékoztató szerint a film célja az volt, hogy „a lehető legőszintébb képet mutassuk Pusztináról, a magyar oktatásról és a csángó életről". „A diákok nem törődnek a régi beidegződésekkel, nem akarnak mást, csupán boldogan élni szülőfalujukban, felszabadultan nevetni, bátran álmodozni – mint a világon minden gyerek" – áll az ismertetőben.

A magyar képviselő arról is biztosította a méltatlankodókat, hogy a kisebbségi politika alakítása román ügy, míg a rendező asszony utalt arra, hogy a filmből is kiderült, a szereplők, a csángók szeretik Romániát. A román felszólalók kiemelték, hogy az országban bátorítják a kulturális hagyományok megőrzését és továbbvitelét.

vissza az elejére


Prefektusi ellenőrzés a kolozsvári városházán

(1. oldal)

Alin Tişe, Kolozs megye prefektusa úgy döntött, személyesen ellenőrzi a kolozsvári polgármesteri hivatalban működő földosztó bizottság munkáját. A prefektus elégedetlen, ugyanis az utóbbi időben számtalan gazda panaszkodott, hogy földjét másnak adták oda. Az ellenőrző testület ma érkezik a városházára.

A hivatal képviselői azt állítják, hogy ezek az esetek Gheorghe Funar polgármesterkedése idejében történtek.

Lapunk több ízben beszámolt a kolozsvári földosztó bizottság munkájáról: a testület felgyorsította a visszaszolgáltatási iratcsomók elemzését. Boros János alpolgármester lapuknak arról számolt be, a hiányos dokumentációt benyújtott gazdákat értesítették, a rendben lévő dossziék esetében a polgárokat a városházára hívják, hogy a törvényes rendelkezések értelmében mutassák be az eredeti okmányokat.

A polgárok részéről érkezett panaszok alapján Tişe a megye több polgármesteri hivatalánál ellenőrzéseket rendelt el.

(k. o.)

vissza az elejére


Autópálya: kiegészítik a költségvetést

(1. oldal)

Az észak-erdélyi autópályára a 2006-os országos költségvetésben elkülönített pénzösszeget megkétszerezik. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök közölte: az idei büdzséből az autópályára szánt összeg meghaladja a 300 millió eurót. Eredetileg csak 100 millió eurót terveztek az államkasszából erre költeni. A többletet a Román Kereskedelmi Bank privatizációjának árából teremtik elő. Tăriceanu hangsúlyozta: azért döntöttek így, mert a hatóságok érdekeltek abban, hogy az út az eredeti határidőig, 2012-ig épüljön meg. Korábban a miniszterelnök bejelentette, összesen 500 millió eurót fordítanak a projektre .

vissza az elejére


Épülhet a parkolóház

(1. oldal)

Szerdán döntött a Boros János kolozsvári alpolgármester vezette licitbizottság: az Ardeal Construct Kft. építi fel a Széchenyi téri parkolóházat.

Az elöljáró szerint a cég 12 millióra becsüli a befektetést. – Amennyiben a versenytárgyaláson részt vevő másik cég nem nyújt be fellebbezést, akár egy hét alatt is sor kerülhet a szerződés aláírására – jegyezte meg az alpolgármester.

A cég vállalta, hogy jövő év májusáig működésbe helyezi a létesítményt. A parkolóházat 3 szintűre és 360 férőhelyesre tervezték. A Széchenyi téri piac egy részét elköltöztetik.

A Honvéd utcai parkolóház esetében pénteken dönt a licitbizottság.

(k. o.)

vissza az elejére


Velencei Bizottság: döntési jogkör nélkül nincs autonómia

(1., 4. oldal)

A Velencei Bizottság szerint csak akkor valósul meg a kulturális autonómia, ha döntési jogot biztosítanak az érintett nemzeti közösségeknek. Ez áll abban a levélben, amelyet a Velencei Bizottság szakértője, a kisebbségi törvénytervezet véleményezésével megbízott Sergio Bartole írt a szerdán Bukarestben, a kisebbségi törvénytervezet kapcsán megrendezett konferencia résztvevőihez.

A Project of Ethnic Relations rendezvényén Markó Béla, az RMDSZ elnöke megerősítette: a szövetség továbbra sem mond le a kisebbségi törvénytervezetről és annak kulturális autonómiáról szóló fejezetéről. Az RMDSZ hírlevele szerint a Velencei Bizottság méltányolja, hogy Romániában elfogadják a kulturális autonómiát, amely hatékony eszköz lehet a kisebbségi közösségek megerősítésére, a konzultatív véleményezéshez való jog pedig nem teszi lehetővé a teljes körű autonómia megvalósítását. Levelében példákat is felsorakoztat a szakértő, egyebek között Belgiumra hivatkozik, ahol a közösségek teljes körű döntési joggal rendelkeznek.

Korábban a Demokrata Párt (DP) a kisebbségek vétó jogára hivatkozva utasította el a tervezet támogatását. A tisztázó levél ellenére is, Cristian Rădulescu, a DP frakcióvezetője úgy véli, hogy a dokumentum csak nagyobb zavart okoz, mert az csak elvi megállapításokat, és nem Romániára vonatkozó konkrét utalásokat tartalmaz.

vissza az elejére


Egyre betegebbek a Kolozs megyeiek

(1., 4. oldal)

A Kolozs Megyei Egészségbiztosítási Pénztár felméréseinek adataiból arra lehet következtetni, hogy a megye lakossága évről évre betegebb. A számok szerint ugyanis többször látogatjuk háziorvosunkat, több vényt írnak fel, és ennek alapján több és mind drágább gyógyszert váltunk ki, költségesebb kezelésekre szorulunk, egyszóval egyre többet költ ránk a biztosító.

A megyei egészségbiztosítási pénztár 2005-ben 355 háziorvossal kötött szolgáltatási szerződést, ebből 236 városon, 119 pedig vidéken dolgozik, ismertette az intézmény adatait a tegnapi sajtóértekezleten Daniel Horvath, a pénztár szóvivője. Kolozs megyében összesen 612 500 személy rendelkezik biztosítással. Ez kevesebb, mint a lakosság létszáma, amit a szóvivő azzal magyarázott, hogy egyesek más pénztár tagjai, mások pedig a hozzájárulás nélkül biztosítottak kategóriájába tartoznak. A legtöbb háziorvos (130) 1500–2000 feliratkozott beteggel rendelkezik, 82-nek 2001–2500 betege van, és csupán 3 háziorvos betegeinek száma éri el a 3500-at. Daniel Horvath szerint a jogszabályok nem ösztönzik az ilyen méretű „beteghalmozást", hiszen magától értetődő, hogy ezekben az esetekben nem jut idő minőségi szolgáltatásra.

Az orvosi rendelőknek kifizetett legnagyobb bruttó jövedelem egy negyedévre 213 millió (régi) lej volt 2005-ben, a legkevesebb pedig 33 millió. Átlagban a legtöbb rendelőnek 77 és 150 millió lej közötti bruttó bért fizetnek negyedévenként. Ebből a háziorvosnak természetesen törlesztenie kell a rendelő, valamint a személyzet költségeit.

Az elmúlt évben a háziorvosok 2 195 207 kivizsgálást végeztek, a laboratóriumok 1 140 303 analízist, amelyért a biztosító 79 milliárd (régi) lejt fizetett ki. Megnőtt 2004-hez viszonyítva a kibocsátott és kiváltott vények száma. Míg tavaly 1 243 641 orvosi receptre váltottak ki gyógyszert, 2004-ben ez a szám 1 208 406 volt. A biztosító 603,8 milliárdot fizetett orvosságokra 2005-ben, egy évvel korábban pedig csupán 462,7 milliárdot. Ehhez még hozzáadódott az elmúlt évben kifizetésre kerülő, de 2004-ben kiírt vények értéke. A szóvivő szerint az eltérés végül is nem rendhagyó, hiszen időközben drágultak a szolgáltatások és nőtt a gyógyszerek ára is.

(i)

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Aki boldog, könnyen boldogít másokat is; mi csurogjon az olyan forrásból, mely maga is száraz?

Bolyai Farkas

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A MENTSÉTEK MEG VERESPATAKOT kampány keretében február 9-én, csütörtökön du. 6 órakor a Tranzit Házban (Malom/Bariţiu u. 16.) bemutatják Kocsis Tibor dokumentumfilmjét, az Új Eldorádót. A bemutatót követően beszélgetésre kerül sor a Verespatak megmaradásáért harcoló civil szervezetek képviselőivel.

A KISOKOS MATEMATIKA VERSENYT – a megjelent dátumtól eltérően – március 4-én reggel 9 órától tartják meg a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban. A résztvevő tanulók névsorát február 24-ig lehet eljuttatni az iskola titkárságára.

AZ RMDSZ HAJNAL NEGYEDI SZERVEZETE február 10-én du. 5 órakor tartja megismételt tisztújító közgyűlését a Hajnal/Zorilor utca 13. szám alatti székházban.

AZ ARANYOSSZÉKI NÉPFŐISKOLA összejövetelét február 10-én, pénteken du. 5 órakor tartják az IKE-teremben. A tordai Petőfi Társaság szervezte népfőiskola meghívottja Ferencz Enikő, aki Mit jó tudni a mentálhigiénéről címmel tart előadást.

A KOLOZSVÁRI LITERÁTOR KLUB (K.L.K.) csütörtökön, február 9-én délután 6 órakor tartja soron következő ülését a Café Bulgakov (Virág utca/I. M. Klein 17.) Irodalmi Szalonjában. Minden érdeklődőt és felolvasót szeretettel várnak.

BRASIL TERRA E GENTE címmel fotókiállítás nyílik ma délután 5 órakor a Bánffy-palotában.

vissza az elejére


Farsangi Szabadság-nyereménysorsolás ma!
A Randevú színjátszó csoport vidám jeleneteivel

(2. oldal)

Farsanghoz illő eseményre kerül sor ma: kisorsoljuk mindazokat a jutalmakat, amelyeket az idei első negyedévi, illetve januári előfizetőink és az elmúlt hónapok rejtvényfejtői érdemeltek ki. A nagyszabású, vidám műsorral fűszerezett eseményre, amelyen több értékes díj sorsa dől el, ma du. fél 6 órakor kerül sor az Apáczai Csere János Líceum (Király/Brătianu u. 26. sz.) második emeleti dísztermében.

Rendezvényünkön több millió lej értékben sorsolunk ki nyereményeket. Itt dönti el a közönség tagjai végezte sorshúzás, hogy a Szabadság első negyedévi előfizetői közül ki nyeri a Vitacom Electronics Kft. nagydíját, a tízmillió lej értékű vásárlási utalványt, vagy a Master H, Kriterion Könyvkiadó, Fodor András képeslapgyűjtő, Promedical Center, illetve a Cosmetic Plant felajánlott értékes jutalmat.

Jutalom jár annak is, aki csak januárra, azaz egy hónapra kötött előfizetést lapunkra. Közöttük kisorsoljuk a Nobila Casa Kft. fődíját, egy álló- és asztali lámpakészletet, továbbá a Kriterion Könyvkiadó, Promedical Center, Cosmetic Plant, Sendus Music Promotion, Euromusic és Takács Gábor értékes ajándékait.

Rejtvénypályázatunk sikeres részvevői sem maradnak hoppon. A Szabadság és a Corvina Nemzetközi Rejtvénymagazin novemberi rejtvénypályázatának nyilvános nyereménysorsolását a Szabadság szerkesztőségében tartjuk 9-én, csütörtökön délelőtt, az eredményeket pedig a helyszínen ismertetjük, ahol sor kerül a december havi rejtvénypályázat jutalmainak kisorsolására is.

A nagyérdemű közönséget mindeközben a szucsági Randevú színjátszó csoport szórakoztatja Egy bolond többet csinál című, vidám jelenetekből álló műsorával. Velük együtt várjuk tehát mindazokat, akik nevetni, kikapcsolódni, szórakozni, tombolán nyerni szeretnének.

Csütörtök esti programjához a fentieket is figyelmébe ajánlja, és mindenkit szeretettel vár a sorshúzásra

A szerkesztőség

vissza az elejére


In memoriam Zörgő Benjámin egyetemi tanár

(2. oldal)

Az 1953. nov. 25-i történelmi angol–magyar futballmeccs közvetítését diákjaival együtt élte át a Bolyai Egyetem udvarára kihelyezett rádiókészülék mellett. Többszáz diák drukkolt, én a tanár úr közelében voltam. A magyar gólok könnycseppet varázsoltak szeme alá.

„Lajosi, maga kivágta a rezet" – értékelte elismerően egy dolgozatomat az ötvenes évek közepén. Más alkalommal bírált, iránytott, utasított, szenvedélyesen tanított. Példaképünk volt. Óriási tekintélynek örvendett, pszichológiát adott elő. Abban az időben ajánlatos volt csak szovjet szerzőkről beszélni a tudomány minden területén. Tanárunk szorgalmasan tanulta az orosz nyelvet, hogy eredetiben férjen hozzá Szecsenov, Pavlov, Makarenko műveihez. De nyugati nyelvet is ismert.

A történelem-filozófia kar keretében működött a nyelvtudományi kar. 1953-ban a felvételikor huszonöten iratkoztunk be. A hallgatók nagy része Székelyföldről származott, szegény, de akaraterővel és optimizmussal teli fiatalokként bátran tekintettünk a jövőbe. Néhány lejért sok árut rakodtunk a kolozsvári vasútállomáson, voltak akik színházi statisztaként egészítették ki zsebpénzüket. Zörgő tanár urat, annak ellenére, hogy szigorú volt, nagyon szerettük. Előadásai színesek, érdekesek, magas tudományos szintűek voltak.

Az 1956-os eseményeket reálisan látta, velünk szemben őszinte volt. Óvva intett bennünket a meggondolatlan lépésektől. A diákság körében spontán, széleskörű mozgalom indult a zsarnokság ellen harcolók erkölcsi támogatására. A professzor úrnak köszönhetjük, hogy a megtörlás időszakában csoportunkból senki sem tartóztattak le. Mi féltettük őt is, mert akkoriban a Bolyai Egyetemről több hallgató és tanár hosszú évere került börtönbe.

Ha élne, Zörgő tanár úr a napokban töltené be 90. születésnapját. Hálával és sok szerettel őrizzük kedves emlékét.

Lajosi István
ny. tanár,
volt gimnáziumi igazgató

vissza az elejére


Lezárult a 37. Magyar Filmszemle

(2. oldal)

A 37. Magyar Filmszemle két győztese hat-hat elismeréssel Pálfi György Taxidermia és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása lett. Pálfi György Taxidermiája kapta a Filmszemle fődíját, a nemzetközi zsűri indoklása szerint „a film sikeresen mutatja be világunkról alkotott fiatalos és fantáziagazdag látomását, melyet kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelez." Emellett az alkotás a látványtervezői díjat, a legjobb női és férfi epizódszereplőnek járó díjat (Stanczel Adél és Czene Csaba), a külföldi kritikusok és újságírók megosztott Gene Moskowitz-díját, illetve a Diákzsűri Zöld Holló fődíját is elnyerte. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című munkájáért, „egy sors alakulásának életszerű, hiteles, érzelmes ábrázolásáért" a rendezői díjat vehette át, a film alkotói ezen kívül a produceri díjat, a legjobb vágásért járó Arany Olló-díjat (Politzer Péter), a Gene Moskowitz-díjat és a közönségdíjat is magukénak tudhatják. A legjobb operatőrnek járó megosztott elismerést a Johannát is jegyző Nagy András kapta.

A legjobb női alakítás díját a zsűri Tóth Orsinak ítélte Mundruczó Kornél Johanna című filmjében nyújtott alakításáért, a legjobb férfi alakítás díjával pedig Csányi Sándort, a Csak szex és más semmi férfi főszereplőjét jutalmazták. A rendezői látvány-díjat Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium című filmje, az elsőfilmes Simó Sándor-díjat Kocsis Ágnes Friss levegő című munkája kapta. A megosztott operatőri díjban Nagy András mellett Máthé Tibor, a forgatókönyvírói díjban a Csak szex és más semmi című film alkotógárdája (Goda Krisztina, Heller Gábor, Divinyi Réka), a legjobb eredeti filmzenéért járó díjban Tallér Zsófia, a Johanna című alkotás zeneszerzője, Aranymikrofon-díjban Zányi Tamás, Az élet vendége című film hangmérnöke részesült.A dokumentumfilmes zsűri döntése alapján az idei fődíjat Forgács Péter Fekete kutya – Történetek a spanyol polgárháborúból című alkotása kapta, a tudományos-ismeretterjesztő filmek fődíját Lakatos Iván a Casus-Belli ember című munkájáért vehette át. A kísérleti és kisjátékfilmes zsűri fődíjait Buvári Tamás Kivégzés című kisjátékfilmje és Halász Péter Herminamező – Szellemjárás című kísérleti alkotása kapta. A legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm 2005-ben Koltai Lajos Sorstalanság című filmje volt, ezért a Mozisok Országos Szövetségének elismerését és az Országos Rádió- és Televízió Testület 25 millió forintos különdíját is elnyerte. A Magyar Filmplakát kiállítás és verseny győztese Herczeg Fanni, a Fekete kefe című film plakátjának tervezője lett, a közönségdíjat Mezei Zsolt, a József és testvérei című film plakátjáért kapta meg. A szemle.film.hu közönségszavazásán Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje mögött második helyen Kocsis Ágnes Friss levegő című munkája, a harmadik helyen pedig Pálfi György Taxidermiája végzett.

A Diákzsűri a fődíj mellett több elismerést is kiosztott: a nagyjátékfilm kategória különdíjasa Hajdu Szabolcs filmje lett, az elsőfilm kategóriában Goda Krisztina és Kocsis Ágnes alkotásait jutalmazták, a kisjátékfilmek közül a legjobbnak Madarász István Előbb-utóbb és Orosz Dénes Melletted című munkáját ítélték, a dokumentumfilmek szekciójából Bálint Arthur Ikrek című művét és Mosonyi Szabolcs Gyapjaspille című alkotását emelték ki. A Diákzsűri zenei díját Szemző Tibor kapta Az élet vendége – Csoma-legendárium című film zenéjéért.

(T. N.)
www.kontextus.hu

vissza az elejére


Megjelent a Filmtett februári száma

(2. oldal)

Steven Spielberg legújabb filmjének, a Münchennek, kulisszatitkai mögé enged betekinteni Peter Strickland cikke, melynek alcíme is sok érdekességet ígér: Egy háttérszereplő naplója egy címtelen Spielberg-film forgatásáról.

Új sorozat indul a brit-angol filmgyártás történetéről, ebben számban a századfordulótól a világháborúig tekinti át a cikk az angol filmgyártás jelentős eseményeit. Folytatódik a profi és félprofi kamerákat bemutató sorozat, melyben a két olyan videokameráról olvashatnak, amelyeket elsősorban azoknak szántak a gyártók, akik videokamerával szeretnének minél közelebb kerülni a filmszalag illúziójához.

A tematikus összeállítás írásai a Vígjáték-végjáték témakörbe illeszkednek. Olvashatunk itt az angol humor legendás képviselőiről (Benny Hillről, Mr. Beanről, Monty Python sorozatról), a magyar filmek és a humor kapcsolatárol, azaz „Min is nevetünk mi magyarok?", valamint az amerikai vígjátékokról, melyek a második világháború idején készültek (Chaplin: Diktátor). A vígjáték összeállítás következő cikke egy sikerműfajt mutat be, mely a poénosan kínos helyzeteket kedveli (A hercegnő, a pite és a többiek).

A fesztiválbeszámolót követően, Damien visszatér címmel az Omen filmek sorozatáról lehet olvasni, amit többek közt nyolc sikerfilm-kritika követ: szó van Hervadó virágok-ról, Eros-ról, Manderlay-ről, Az igazi Mikulás-ról, a Fekete keférről, Twist Oliver-ről, Bőrnaykuak-ról, Erőszakos múlt-ról, valamint olvashatunk egy John Casavettes rendezésében készült 5 darabos DVD gyűjteményről.

Az előfizetők Dér András Kanyaron túl című filmjét kapják ajándékba DVD-én.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Zathura – Az űrfogócska – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 23 órától és hétfőn egész nap.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Érezz, élj, szeress – 7 kiváló filmben: Febr. 3.: Off the Map – amerikai; vetítés: 13, 16, 19, 22. Febr. 4.: Kerülőutak – amerikai; vetítés: 13, 16, 19, 22. Febr. 5.: Head in the Clouds – amerikai; vetítés: 13, 16, 19, 22. Febr. 6.: Hiúság vására – amerikai; vetítés: 16, 19, 22. Febr. 7.: A Love Song for Bobby Long – amerikai; vetítés: 16, 19, 22. Febr. 8.: Va, vis et deviens – francia, vetítés: 16, 19, 22. Febr. 9.: Csodálatos Júlia – amerikai; vetítés: 16, 19, 22.

GYŐZELEM – Hétfő reggel – francia. – Vetítés: 14, 16.30, 19, 21.30.

DÉS

MŰVÉSZ – Szahara – amerikai. – Vetítés: 17, 19.15; pénteken, szombaton, vasárnap 21.30-tól is, kedvezménnyel, hétfőn minden előadás.

TORDA

FOX – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény – amerikai. – Vetítés: 14, 17, 20.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Wallace&Gromit és az elvetemült veteménylény – animációs film. – Vetítés. 15, 17, 19; csütörtökön zárva.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 22.30 órától és hétfőn egész nap.

DACIA B-TEREM – Négy tesó – amerikai. – Vetítés: febr. 3–5: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Légcsavar. – Vetítés: 17.30, 20; kedvezménnyel pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától és hétfőn egész nap.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 12-én, vasárnap du. 4 órakor: A tékozló fiú; Eszter - bibliai történetek református műkedvelő fiatalok előadásában. Rendezte: Fogarasi Alpár és Fodor Enikő.

ROMÁN OPERA

Február 10-én, pénteken este 7 órakor: Verdi: Traviata.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 10-én, pénteken este 7 órakor: Caragiale: Az elveszett levél – vígjáték két részben. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 12 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, február 9-én, csütörtökön este 7 órakor: Marc Camoletti: Logodnicele aterizează la Paris.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. oldal)

Február 11-én, szombaton 12 órakor: Lúdas Matyi – magyar tagozat.

Február 12-én, vasárnap 11 és 12.30 órakor: A boszorkány macskája – román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Február 10-én, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Jan Stulen (Hollandia). Közreműködik: Karel Boeschoten (Hollandia). Műsoron: Liszt Ferenc: Mefisztó-keringő; E. Chausson: Költemény hegedűre és zenekarra.; K. Boeschoten: Extravaganza szvit; C. Franck: d-moll szimfónia.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Az arany az úr

(3. oldal)

(Folytatás lapunk tegnapi számából)
Nincs az az európai norma, amely az erdélyi embereket az újabb ciános katasztrófáktól megóvhatná. Bizonyítja ezt a január 30–31-én Nagybányán történt újabb baleset, amelynek során jelentős mennyiségű ciános zagy jutott ki ismét a Zazar vizébe. A helyszínen készített fotók és televíziós felvételek bizonyítják: a 2000. évi tiszai ciánkatasztrófát okozó Transgold csőrendszerének szétfagyása nyomán olyan nagymennyiségű mérgező folyadék jutott ki a szabadba, hogy az fél méternél mélyebb medret ásott magának a csonttá fagyott földben a folyóig.

Amíg a képek nyilvánosságra nem kerültek, a nagybányai környezetvédelmi főfelügyelőtől, illetve Máramaros megye prefektusától a bukaresti szakminisztériumig minden egyes illetékes tagadta, hogy akár egyetlen csepp méreg is kikerült volna a rendszerből. Holott cián bőven jutott a környezetbe, hiszen a korhadt csövek szétvágásakor vödrökkel idétlenkedtek, hogy összeszedjék. Persze, mindez csak az imázs kedvéért történt, ezek az emberek ugyanis mit sem törődnek azzal, hogy több tonnányi mérgezett zagy ismét befolyik a Zazarba. Nekik csak az arany a fontos!

Az éppen a tiszai katasztrófa hatodik évfordulóján bekövetkezett újabb nagybányai baleset viszont azt bizonyítja, hogy a Transgold- és az RMGC-féle vállalatok biztonságos üzemeléssel kapcsolatos ígéretei fabatkát sem érnek. A tragédia bármikor bekövetkezhet, s akkor a felelősök vállvonogatva az egészet a mostoha időjárásra kenik. Nem feledhetjük el azt sem, hogy a verespataki beruházást vizsgáló különleges parlamenti bizottság két évvel ezelőtt a projekt mellett tette le a garast, s hogy a bizottság RMDSZ-es tagja is a terv mellett voksolt. Pedig ha jól emlékszem, ezt a tervet egyetlen erdélyi magyar egyház, civil szervezet és politikus sem biztosította nyíltan a támogatásáról. Sőt.

Az arany azonban nem hagyja a bármi áron meggazdagodni akarókat nyugton. Márpedig a felmérések azt mutatják, hogy a Brád–Verespatak-Aranyosbánya–Zalatna által határolt „aranynégyszög" alatti föld mesés értéket rejt. Csak a verespataki részen több mint 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt, ami Európa legnagyobb és a világ második nemesfém-kincse.

A verespataki bányaterv valóra váltása az Erdélyi-Szigethegységben hatalmas területet érintene. E kincs kinyerése érdekében az RMGC lesöpörné a fölötte fekvő négy települést, mintegy 900 házat, az azokban élő kétezer embert kitelepítené, kilenc temetőjükkel, öt templomukkal, múltjukkal és színes, sok nemzetiség örökségét ötvöző kultúrájukkal együtt. Az ércet felszíni bányákban, hatalmas kotrógépekkel termelné ki, s több mint 400 millió tonna ércet darálna porrá. A port ciánvegyületekkel kezelnék, hogy az aranyat és az ezüstöt kivonják belőle, a zagyot pedig egy akkora derítőben tárolnák, amelynek területe a tiszai szennyezést okozó nagybányainál százszor, térfogata pedig körülbelül ezerszer nagyobb.

Az aranytól megfosztott több százmillió tonna zagyot a helyszínen hagynák, s a megkötött szerződés értelmében a környezet helyreállítása is a román állam feladata lenne. A beruházás összértéke több mint 600 millió dollárra rúg. Amint már említettem, az RMGC az „aranynégyszöget" 1997-ben hárommillió dollárért kapta koncesszióba. A vállalkozásnak nyújtott adókedvezményeknek köszönhetően a kanadaiak tulajdonképpen bagóért vihetnék a nemesfémkincs több mint négyötödét. Nem is maradna egyéb utánuk, mint 1600 hektárnyi ciános, holdbélinek tetsző terület. Ezért ellenzi a tervet a civil szervezetek mellett valamennyi romániai egyház, a Román Akadémia, számtalan román és magyar állampolgár, de nem utolsósorban mintegy 600 külföldi tudós is.

Ám mindez a jelek szerint semmit nem nyom a latban. Az arany az úr.

Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Világkép
Lelkiismereti aggály vagy hideg számítás?

(3. oldal)

„Azt hittem, Pavol Hrušovský csak blöfföl" – összegezte hitetlenségét a pozsonyi Új Szónak Miroslav Kusý szlovák politológus, azt követően, hogy a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke bejelentette alakulata kilép a kormánykoalícióból. A nézeteltérésnek látszólag „lelkiismereti oka" van, ugyanis az egyik partner, a Mikulás Dzurinda miniszterelnök vezette, szintén keresztény Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt jelezte, nem hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. A Szentszék, a szlovák keresztény egyházak és a kormánypárti KDH hosszú ideje olyan egyezmény szentesítését szorgalmazzák, amely megengedhetővé tenné, hogy Szlovákiában az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben való részvételt. Eddig minden rendben volna, de a közel négyéves kormányzás alatt a KDH-nak számos alkalma lett volna vérig sértődni a partnerek illojális viselkedése kapcsán, elég csak arra gondolni, hogy többek között a koalíciós pártok „szétszavazása" miatt a pozsonyi parlament nem fogadta el a kereszténydemokraták által szorgalmazott felsőoktatási reformot. Ebben a megvilágításban a választások előtt néhány hónappal nincs értelme a KDH mostani lelépésének, illetve csakis az az értelme, hogy ez már előjáték az ősszel esedékes választási kampányhoz.

A 2002-ben nehezen felállt négytagú koalíció már a kezdetektől ingatag lábakon állt. A már fentebb említett két kereszténydemokrata alakulaton kívül a liberálisnak számító Új Polgári Szövetség (ANO) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) hosszadalmas és kínkeserves egyeztetés után tudta csak véglegesíteni a programját, amiből – később kiderült – alig valósított meg valamit. A kormányzás alatt az MKP (az RMDSZ-hez hasonlóan) többször fenyegetőzött a kilépéssel, ugyanis a partnerek a legkisebb hajlandóságot sem mutattak arra, hogy a felvidéki magyarok számára fontos, a kormányprogramban is szereplő ügyekben (a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról és a kisebbségek jogállásáról szóló törvények elfogadása, valamint a nyelvi charta érvényesítése) előrelépés történhessen. De végül Bugárék mindig a folytatás mellett döntöttek, hiszen „belülről" könnyebben a labdába lehet rúgni.

Hogyan kerül ki a mostani helyzetből az MKP?

A válságra reagálva az ideiglenesen házelnöki tisztséget is betöltő Bugár Béla azt mondta: pártja nem örül az előállt helyzetnek, amelybe a koalíciós partnerei juttatták, de az MKP minden erővel küzdeni kíván azért, hogy elejét lehessen venni az alkotmányos válságnak. Az első hírek szerint nem valószínű, hogy előrehozott választások lesznek, marad az eredetileg tervezett őszi voksolás, így hát felvidéki barátaink viharos hónapok elé néznek.

Moldován Árpád Zsolt

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Érkeztek Romániába amerikai repülők

(4. oldal)

Elismerte Teodor Atanasiu honvédelmi miniszter, hogy Románia területén landoltak CIA-gépek, amelyek azonban az amerikai hatóságok bevallása szerint nem szállítottak foglyokat. A miniszter szerint elég sok amerikai repülő szállt le Romániában. Hangsúlyozta: a román hatóságok eddig egy pillanatig se cáfolták, hogy nem érkeztek volna amerikai gépek román repülőterekre, a hatóságok viszont a CIA-börtönök létét tagadták.

A Washington Post szerint a Konstanca melletti Mihail Kogălniceanu repülőtéren tartottak volna fenn foglyok számára ilyen létesítményt. A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Traian Băsescu államelnöknek az amerikai lap elektronikus kiadásában közölt interjújában elismerte az amerikai repülők leszállását. Băsescu szerint a gépek azért jönnek még most is Romániába, mert az ország területén találhatók például azok a terroristaellenes központok, amelyeket Bukarest és Washington közösen működtet.

vissza az elejére


Felelősségvállalás az egészségügyi reformért

(4. oldal)

A kormány február 13-án, hétfőn vállal felelősséget a parlamentben az egészségügyi reformról szóló törvénycsomagért. A honatyáknak péntekig kell benyújtaniuk módosítási javaslataikat, amelyeket a hét végén továbbítanak a kormánynak.

„A kormány hétfőn felelősséget vállal, közli, melyik módosítási javaslatokat nem fogadta el, ezt követően szerdával bezárólag három nap áll a rendelkezésre az esetleges bizalmatlansági indítvány benyújtásához", magyarázta Nicolae Văcăroiu házelnök.

Ha az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be, ez február 16-án, csütörtökön kerül ismertetésre a plénum előtt, majd a két ház február 21-én megvitatja az indítványt. Văcăroiu elmondta, biztosra vehető, hogy a Szociáldemokrata Párt bizalmatlansági indítványt nyújt be.

vissza az elejére


Román sajtóvisszhang: RMDSZ–DP 1–0

(4. oldal)

Az RMDSZ órák alatt kiütötte az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének 1735. számú ajánlása ürügyén túlfűtött politikai vitát kavaró Demokrata Pártot (DP), amely azonban tarthatatlan makacskodásával tovább gerjeszti a kormánykoalíción belüli válságot – írta a román sajtó szerdán.

A számottevő politikai napilapok – az Adevărul, a Gândul, a Cotidianul, de még a múlt pénteki félreinformálásával a politikai vihart kiváltó Ziua is – megállapították: az „RMDSZ órák alatt kiütötte a DP-t", „legyőzte Emil Boc-ot, a DP elnökét". Ez utóbbi viszont „az Európa Tanácsot az Európai Uniótól megkülönböztetni képtelen újságírók kútmérgezését" és állítólagos „dokumentálatlanságát" kihasználva „tovább fújja a magáét", és saját pártja koalíción belüli „mindenhatóságára törve" zavartalanul gerjeszti tovább a koalíción belüli válságot.

A Cotidianul szerint „a hétfői harcias kijelentések dacára a DP-nek nem sikerült leváltatnia az ET parlamenti közgyűlésének román küldöttsége éléről Frunda Györgyöt", a kormánykoalíció alapját képező megállapodás szerint ugyanis a koalíciós pártok egyeztető tanácsa csak konszenzusos határozatot hozhat. Márpedig – s ezt már más bukaresti lapok írták – a koalíciós egyeztető testület ülésén a Nemzeti Liberális Pártot (NLP) képviselő Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, illetőleg Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (KP) elnöke magára hagyta a DP képviselőjét az RMDSZ-szel folytatott vitában, s Markó Béla és politikustársai könnyűszerrel felülkerekedtek a tarthatatlan álláspontot képviselő DP-n.

Idézték a bukaresti lapok a Markó Béla sajtóértekezletén elhangzottakat az RMDSZ-t „Románia iránti lojalitásra vagy a koalícióból való távozásra" szólító fenyegetésekről. Az RMDSZ elnöke kijelentette: a magyar szervezet senkitől sem fogad el „lojalitási leckéztetést", valamint hogy: amennyiben az RMDSZ ellenzékbe vonul, a kormánykoalíció többi pártja ellenzékbe szorul, mert a kormánykoalíció csak úgy tarthatja magát, ha mindegyik pártja tartja magát a koalíciós megállapodáshoz. Úgyhogy a megbeszélés végén maga a DP képviselője volt kénytelen közölni: Frunda megmarad a strasbourgi román parlamenti közgyűlési küldöttség élén, mert a DP magára maradt a korábban nagy garral „közös koalíciós álláspontként" beharangozott „visszahívás" vagy „leváltás" mellett.

Az Adevărul vezércikket szentelt a témának. Elemzését azzal indította, hogy idézte az ellenzéki Adrian Severin szociáldemokrata párti képviselő Frundát méltató szavait: „Elismeréssel tartozom a jelentéstevőnek, mert ajtót nyitott egy új századra, átlépve az elmúlt századok néhány fogalmán". Ennek ellenére, tíz nappal a strasbourgi döntés után, az SZDP elnöke és más román politikusok is Frunda leváltását követelik. Pedig a Bukarestben sok vihart kavaró ET-dokumentum „minimális figyelemmel történő elolvasásából kiderülhetett volna", hogy a Frunda jelentése nyomán elfogadott ajánlás tulajdonképpen „Románia-párti" – írta a lap, amely belső oldalain a Frunda jelentéséből vett idézetekkel is alátámasztja állításait.

Az Adevărul szerint naivság lenne azt hinni, hogy az egész hercehurca csupán „tájékozatlanságból" vagy „nemzetközi dokumentumok értelmezésére képtelen újságírók kútmérgezéséből" keletkezett. Arról van szó tulajdonképpen, hogy „ahogy a téma a piacon megjelent" a politikusok lecsaptak rá, hogy a túlfűtött vita hevénél saját pecsenyéjüket sütögessék. A DP-nek pedig, mint a „válságokat gerjesztő államfő" egykori pártjának, kapóra jött az ügy. A koalíció felborításával ugyanis el lehetne érni az államfő és volt pártja által annyira óhajtott előre hozott választásokat – magyarázta a lap. Végül így összegezett vezércikkében az Adevărul: a demokratapártiak egy adott pillanatban rájönnek talán, hogy nem mutathatnak fel kormányzási teljesítményt, ha szakadatlanul tűz alatt tartják az egész politikai spektrumot. „Az ideges-játékos-államfővel rokonszenvező választók egy adott pillanatban esetleg kenyeret is, nemcsak cirkuszt akarnak látni".

vissza az elejére


Frundát meghallgatják a parlament jogi bizottságaiban

(4. oldal)

A parlament jogi bizottságai meghallgatják Frunda György RMDSZ-szenátort az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (ETPK) tett kijelentése kapcsán. Erről szerdán döntött a képviselőház, illetve a szenátus álandó bizottsága. A házbizottságok azt követően határoztakk így, hogy az SZDP és az NRP szenátusi frakciói levélben kérték Frunda leváltását a román ETPK-delegáció éléről.

Az SZDP szenátusi frakciója szerint Frunda György megszegte mandátumát az ETPK-delegáció vezetőjeként, és túllépett az európai fórum jogi és emberjogi bizottságának raportőri hatáskörén is. A szenátusi NRP-frakció Frunda küldöttségvezetői tisztségből való leváltása mellett azt is kérte, hogy a szenátortól vonják meg a delegációbeli tagságot is. Levelet küldött a parlament vezetőségéhez Lavinia Şandru, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának képviselője is, aki az RMDSZ-szenátor „alkotmányellenes viselkedését" sérelmezte, és szankciókat sürgetett Frunda ellen.

Nicolae Văcăroiu, a felsőház elnöke elmondta, a helyzet kényes, Frundát is meg kell hallgatni. A meghallgatást követően a két jogi bizottság február 15-ig, szerdáig jelentést készít, amelyet aztán elemeznek a házbizottságok is. Văcăroiu elmondta, nem merült fel, hogy Frunda György ellen szankciókat fonganatosítsanak, ha mégis így történt volna az RMDSZ-szenátor ügye a felsőház fegyelmi bizottsága elé került volna.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

vissza az elejére


KÖRKÉP


Kalotaszentkirály
Az EU házhoz jön

(5. oldal)

Február 10-én, pénteken délután 16 órától a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskolában, az RMDSZ, a magyarországi Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Önkormányzati Menedzsmentért Alapítvány (ÖMA) szervezésében kerül sor az idei Az EU házhoz jön konferencia- és képzéssorozat ünnepélyes megnyitójára és első rendezvényére.

A kis- és középvállalkozások EU-s felkészítését szolgáló, szakosodott szekciókban megvalósuló képzésekre eddig több mint harminc romániai helyszínen került sor, mintegy ötezer vállalkozó részvételével.

A kalotaszentkirályi konferenciával egy időben zajlik az RMDSZ, az ÖMA és a magyarországi Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége szervezte, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által finanszírozott Jó gyakorlat a falusi turizmusban vendéglátói tanfolyam záróünnepsége.

A szervezők szeretettel várják a térség vállalkozóit és minden érdeklődőt.

vissza az elejére


Kolozsvár
Szakmai képzés

(5. oldal)

Az Északnyugati Fejlesztési Régiónál tegnap ismertették az első PLATO-tervet, amely – a flamand kormány kezdeményezéséből – az európai kis- és középvállalatok fejlesztését célozza.

Peter Vanduyfhuys európai projektmenedzser, Ioana Dragoş a PLATO Románia intézője és Călin Măgurean, az ügynökség tervezési osztály főnöke elmondták: ez a terv kontinensünk 12 országában húsz év óta folyik, kiemelkedő eredményekkel. Intenzív felkészítő tanfolyamot jelent, melyek révén a részvevő cégek képviselői ismeretekre tesznek szert, hogy versenyhelyzetben is megállják helyüket. Romániában az északnyugati régió külön figyelmet érdemel, ezért a kolozsvári előadásokra 140–150 cég jelentkezésére számítanak, akik hétvégeken júniustól novemberig egy-egy belga, dán és ír lektor bevonásával sajátítják el az ismereteket.

A flamand vendég szerint napjainkban elsősorban kreatív személyek kiképzésére van szükség, amit ez a program is szolgál. Liliana Pop, a Műszaki Egyetem részéről intézménye partnerségét emelte ki ebben a tervben. A nem ingyenes előadásokra az ügynökség székhelyén vagy a megbízottak céglátogatása alkalmával lehet feliratkozni.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Hírmorzsa

(5. oldal)

Újabb illeték. A kolozsvári városi tanácsosok döntése alapján februártól a magánházat építő polgároknak több pénzt kell kivenniük zsebükből. Választottjaink úgy határoztak, ezután a polgári védelem részéről is szükséges egy jóváhagyás, amit természetesen fizetni kell. Egyes önkormányzati képviselők számítása szerint az összeg 1,5–2 millió régi lejre rúg.

Juttatás. A megyeszékhely önkormányzati képviselői szerint jelentős pénzösszeg illeti meg azokat, akik betöltötték 100-ik életévüket.

A kedden elfogadott határozat alapján az imént említett kategóriába tartozó, kolozsvári állandó lakhellyel rendelkező polgároknak 20 millió régi lejt utalnak ki a helyi költségvetésből.

vissza az elejére


Kolozsvár
A városi tanács napirendjén a sétatéri jégpálya
Elhanyagolt állapotban a létesítmény

(5. oldal)

A kolozsvári városi tanács legutóbbi ülésén több önkormányzati képviselő elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Mircea Cătăniciu vezette Közterület Fenntartó Vállalat (RADP) egyáltalán nem érdeklődik a sétatéri jégpálya iránt. Ez azt jelenti nem takarítják a jeget, és semmilyen szabadidős programokat nem szerveznek a helyszínen.

A testület ülésén Pálffy Károly RMDSZ-es tanácsos heves támadást intézett a helyhatóság körébe tartozó vállalat vezetősége ellen. – Szégyen, hogy a vállalat nemtörődömsége miatt a kolozsváriak nem tudják használni a város természetes jégpályáját – förmedt rá az igazgatóra Pálffy. A tanácsos arról számolt be kollégáinak, hogy a gyermekek csizmában csúsznak a jégen, ugyanis korcsolyázni nemigen lehet. – Maximum 10 személy alkalmazására lenne szükség annak érdekében, hogy a kolozsváriak ismét élvezhessék a sétatéri korcsolyapálya nyújtotta szabadtéri szórakozási lehetőségeket. Olyan nagy befektetés ez? Szerintem megtérül – vélekedett Pálffy.

Az önkormányzati képviselő emlékeztetett a jégpálya több mint 100 éves múltjára. – Több generáció sportoló itt gyakorolt, versenyeket rendeztek, most még arra sincs pénzünk, hogy letakarítsuk a jeget – elégedetlenkedett a tanácsos.

Mircea Cătăniciu RADP-igazgató kifejtette: a vállalatnak nem érdeke a sétatári jégpálya működtetése.

Kilyéni András sporttörténész lapuknak elmondta: a sétatéri jégpályán 1873–1874-ben nyitották az első korcsolyaidényt. Addig a Kolozsvári Korcsolyázó Egylet (KKE) sportolói a Mikó-kerti Múzeum-tó jegén gyakoroltak. 1896-ben Pákey Lajos tervei alapján építették a korcsolyapavilont (a mai Chios épülete), illetve a jelenleg romos állapotban levő mulató épületét. A századfordulón a jégpályát kibővítették, az 1900-as évektől rangos sportesemények színhelye volt: főiskolás és Magyarország-szintű bajnokságokat szerveztek. Olyanok versenyeztek itt, mint dr. Somodi István, az 1908-as londoni olimpia magasugró ezüstérmese vagy öccse, dr. Somodi András, aki főiskolás korcsolyabajnok volt. Az első világháború előtti időszak korcsolya életének színvonalát bizonyítja, hogy Kronberger Lili és Méray-Horváth Opika világbajnok nők több ízben tartottak bemutatót a sétatéri tavon. 1918 után a KKE-t kiszorították a sétatéri jégpályáról, és a Kétágú templom mögötti pályán kaptak helyet. A két világháború között a Bojáki Anna-Beke Lajos páros, Hirsch Elemér, a Marczinkiewitz-testvérek (Lajos és Zoltán), Horosz Béla és Boldis László korcsolya országos bajnokok és sokan mások gyakoroltak itt.

K. O.

vissza az elejére


Tordatúr
Új sportpálya és könyvtár, gondozottabb környezet

(5. oldal)

Ebben az évben 16 577 ezer új lej a község összköltségvetése, közölte lapunkkal Kolozsvári Ilona tanácsos. A megyétől célirányosan érkező alapokból 537 ezer lejt a tanügynek osztanak le, a szociális segélyek összege 239 500 lej. A fennmaradó pénzből igyekeztek az adminisztrációs költségeken felül a leglényegesebbekre beruházásokat megvalósítani.

Új sportpályát terveznek építeni, miután a régi területét visszaigényelték a község tulajdonából. Az új létesítmény kisebb lenne ugyan, de szakszerűen építik ki, az iskolások igényei szerint. Támogatók segítségére is számítanak a kivitelezésben, a költségvetésből pedig 20 ezer új lejt szánnak erre a célra.

Ugyancsak visszaigényelte és visszakapta egykori tulajdonosa a könyvtárnak otthont adó épületet. Bár a könyvállomány jelenleg még ebben az épületben van, hamarosan új helyiséget kell találni számára. Erre és a könyvtáros bérezésére 16, 69 ezer lejt különítettek el.

A tavalyi útjavítási munkálatok költségeiből 50 ezer új lejjel tartozik a község a munkát végző cégnek, a javítások ellenben a kedvezőtlen időjárásnak – is – köszönhetően nem kielégítők. Az önkormányzat úgy határozott: az összeget félreteszi ugyan, de csak akkor fizeti ki a vállalkozót, amikor az utak elfogadható állapotba kerülnek. További 70 ezer új lej szükséges az utak karbantartására, árkok kiásására is.

Más beruházásokra is készül a község: a néptanács épületének ablakait cserélnék ki, befejezik az iskolákban még tavaly megkezdett javításokat: mosdók, illemhelyek kiépítését, amit pénzhiány miatt abba kellett hagyni.

A tanácsos jelezte: nagy gondot jelent a gazdák számára a földadó törlesztése, hiszen nem kedvezett a gazdálkodásnak az elmúlt év, ráadásul sok földtulajdonos egyetlen jövedelme a nyugdíj.

Megoldódni látszik ellenben a község szemétgondja. A helyi civil szervezet kezdeményezésére előzetes megegyezést kötöttek egy céggel, amely családonként havi 5,5 lejért kéthetente összegyűjtené a hulladékot a gazdaságokból. Végleges megállapodás még nem született, jelenleg tájékoztatják a lakosságot erről a lehetőségről. Nagy szükség volna erre a lépésre, hiszen súlyos környezetvédelmi előírásokat sértenek meg nap mint nap a szervezetlen szeméttárolással – szétdobálással.

F. I.

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Törvénytelen csatlakozás

(5. oldal)

A Kolozs megyei rendőrség csalásokkal foglalkozó ügyosztálya vizsgálatot indított C. C. I. helyi lakos ellen. A nyomozás kiderítette: az illető 2004-ben számítástechnikai szolgálatokat végzett egy kolozsvári cégnek. Munkája során megtudta a cég internetes számláját és jelszavát, amit egy számítógépnél felhasznált és csatlakozott a szolgáltatáshoz. A bizonyítékok alapján eljárást indítottak ellene.

Hitel hamis adatok alapján
Csalás, magánokirat-hamisítás és hamisított okirat tudatos felhasználásának alapos gyanúja miatt vizsgálják a 29 éves Cristina G.-t. A kolozsvári, büntetlen előéletű nő 2004 júliusában hitelszerződést kötött egy kereskedelmi bank helyi fiókjával, úgy hogy az intézmény képviselőjét hamis iratokkal tévesztette meg. Összesen 5 ezer új lejes kárt okozott.

Baleset a zebrán
Könnyebb sérülést szenvedett a 22 éves rădăuţi-i Florin Claudiu U. A fiatalember február 7-én, kedden, fél hét körül a gyalogátkelőhelyen ment át a Honvéd/Budai Nagy Antal (Dorobanţilor) utcán, amikor elgázolta egy gépkocsi. A CJ–04–UKR rendszámú Daciát a 74 esztendős Ioan B. vezette.

Kis híján megölte feleségét
A féltékenység miatt kitört veszekedés szinte halállal végződött: az 50 esztendős Augustin C. február 7-én, kedden délután összekapott feleségével, a 45 éves Tatiana V.-vel, egy székkel nekiesett, és több ütést mért a fejére. A három gyermek (egyik kiskorú) anyját öntudatlan állapotban szállították a kórházba. A vizsgálat megállapította: többszörös koponyaalapi törést szenvedett, a sérülések az életét veszélyeztették. A férfit 24 órára őrizetbe vették, minősített gyilkosság alapos gyanúja miatt várhatóan előzetes letartóztatásba helyezik.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


MÚLTIDÉZŐ


Külvárosi disznóvágás

(6. oldal)

Jól emlékszem Apám mindmáig féltve őrzött halványzöld tábori lapjára, amelyet a frontról küldött haza, és amelyben aggódva kérdezte anyánkat, hogy sikerült-e megvenni a süldőt, lesz-e mit enni adni a két cseperedő fiának télen, meg tavasszal.

A Csertörő utcai Serestély Mihály mesélte, hogy az utcájuk és a Liliom utca sarkán, a Kalmár-féle házban legalább 18 család lakott. Nem voltak komfortos lakások, annyi bizonyos. Kimenni is valóban ki kellett menni az udvar végében lévő ugyancsak szellős fabudikba. Ugyanitt sorakoztak a fáskamrák és a disznóólak. Ahány család, nagyjából annyi malac sikoltozott reggel meg este, ha eljött az etetés ideje. Akárcsak a lakások, ezek az ólak sem voltak nagyok. Sőt egyes családok a fáskamrában tartották az állatokat. Igaz, az öreg Orosz bácsi úgyis egyre azt hajtogatta, hogy a jószágnak nem szükséges a nagy hely, minek rohangálja le magáról, amit megeszik.

Akármilyen szegény sorsú volt is egy család, a tavasz kezdetekor valahogy csak beszereztek egy kis malacot, aztán karácsonyig nagy gonddal felhizlalták. Az ételmaradék pótlására máléliszt, némi szemes törökbúza, vagy egyéb mag szolgált és sok-sok burján, amit a gyerkőcök szedtek, lévén ez mindennapi feladatuk. A hosszú Kalmár udvaron nagyon ügyeltek a süldőkre. Kellett is, mert ha egy is megbetegszik, annak kényszervágás lett volna a következménye. Az meg a sokgyerekes családok számára a végzetet, a nagy téli koplalást jelentette volna.

Gyerekkoromban mi is tartottunk, neveltünk disznót. Jól emlékszem Apám mindmáig féltve őrzött halványzöld tábori lapjára, amelyet a frontról küldött haza, és amelyben aggódva kérdezte anyánkat, hogy sikerült-e megvenni a süldőt, lesz-e mit enni adni a két cseperedő fiának télen meg tavasszal. A megnyugtató válaszban azt is közöltük, hogy már a csöves kukorica is szárad a padláson. Ezt majd lefejtettük és bátyámmal az öreg csizmadia szomszédunk, Mosolygó Árpád nyikorgó kerekű talicskáján elvittük az utca elejére, a Hirsch-féle malomba megőrölni. Egy részét finomra, hogy abból Anyánk, ki tudja hányféleképpen, főzzön majd nekünk puliszkát, a háborús évek mentőangyal-eledelét.

Az idejében megvásárolt süldőt szinte kizárólag a bátyámmal gondoztuk, neveltük. Anyánk dolgozott. Friss, harmatos burjánt a Békásban szedtünk. Egyszer Szabó Mikivel indultunk beszerzésre. Ő mindig rosszban törte a fejét. A patak mellett a hóstátiak zöldségestáblái húzódtak. Mikica kirángatott két-három murkot, s nagy nevetve rágcsálni kezdte, amíg én a zsákomat tömtem zölddel. Nem sokáig. Honnan, honnan nem, üvöltve előbukkant a gazda. Mikica ellenkező irányba iszkolt, én legyökereztem. A hóstáti jól megtaslizott és elvette a zsákomat. Anyám délután kiderítette lakhelyét és a zsák után ment. Burjánon kívül semmi nem volt a zsákomban, szerencsémre, így visszakaptuk, de a gazdának el kellett tűrnie a pofon miatti kioktatást Anyám részéről.

Közben a mi kis süldőnk is növekedett. Szép rózsaszín bőre volt, fehér és ritkás szőrű, a vállán fekete csíkkal. Az öreg Füge Albert, suszter szomszédunk kendős fajtának, Szabó Miklós, a csizmadia báznainak nevezte. Minden hónap végén átjöttek, és az öreg Mosolygó centis szalaggal a kezében szertartásosan méricskélni kezdte a mi cugánkat. Egyszer az orrától a farkáig, majd az első lábai mögött, ahogy ő mondta, lemérte a mellbőségét. Aztán halkan mormogott, ujjait nyitogatta, majd kibökte: 105 kiló. Így ment ez minden hónap végén. Soha nem volt módunk a mérés pontosságát ellenőrizni, így kétségbevonni sem.

Sok köztes mérés után lassan közeledett a nagy esemény, a disznóvágás napja. Az előkészületek már napokkal azelőtt megkezdődtek. Az első dolog a hozzávalók számbavételezése volt. Rizs a májasba és véresbe. (Nem hurkába! Ez az elnevezés mostanság kezd odaátról betolakodni.) Fokhagyma a disznófősajtba meg a kolbászba, fűszerek sokasága, csombor, majoránna, őrölt bors, szegfűbors, piros paprika, édes meg csípős. Gecse Gyula, ha ő készítette az ázalékot, megkérdezte: – Malozsát tesztek a májasba? – Így mondta, malozsát. Bátyámmal kuncogva ismételgettük: malozsa, malozsa, pedig biz’ az mazsola. Aztán az edényeket, zsíros bödönöket, sózó csebret kellett előkészíteni. Végül is a legfontosabb, a mészáros meghívása maradt hátra. Ha minden összejött, már csak a röfi számára végzetes nap kijelölése maradt hátra. Az évek folyamán sok mészáros vágott disznót nálunk. Amíg Apánk szibériai fogságában a májasról, véresről, kolbászról álmodva kanalazta a korpalevest, hol egyik, hol másik szomszéd szúrta le a disznót. Sokáig vágott Lóránt Karcsi is, de lassan kiöregedett. Aztán Szilágyi Sanyit hívtuk. Öt nagyon szerették szüleim, mert nem sajnálta a fűszereket, ízletes ázalékot készített. Őt Gecse Gyula követte a sorban. Gyula a pedánsságáról volt híres meg arról, ahogy lepucolta a megperzselt állatot.

Még volt egy-két járulékos feladat. A kopasztáshoz időben felforralni a nagy edény vizet, kijelölni azt a bátor személyt, aki a kiömlő vért felfogja, és végül a szúráshoz megfelelő bátorságot biztosító köményes pálinka, gyengébb idegzetűeknek a nagyobb hatásfok előidézésére a gyöngyöző szilvórium beszerzése. A szalmát rendszerint valamelyik hóstáti gazdától szereztük be. Egyszer bátyámmal együtt mentünk az Orbán Balázs utcai Jakabhoz szalmáért. Jó adagot kötöztünk össze, bátyám a vasvillával a vállára vette, majd a terű alatt imbolyogva elindult. Én egy hegyes karóval szurkálva a kisebb boglyát, segítettem egyensúlyban tartani azt. Innen keletkezett aztán a galiba. Bökdöstem én a karóval akkor is, ha nem kellett, néha bátyám lábába, vagy hátsójába is. Ő szidott, én nevettem. Aztán őt is elkapta a kacagás és a dülöngélésnek az lett a vége, hogy a szalmacsomó a hóba suppant, mi meg rajta fetrengtünk nagy nevetve. Talán fele szalmával érkeztünk haza.

Végre elérkezett a nagy nap. Kora reggel a konyhában a fűszerek összevegyült illata terjengett. A csikókályhán halkan zümmögött már a nagyfazékban a kopasztó víz. Kint csikorgó hideg volt, december végéhez és a disznóvágáshoz illő meg kellő idő. A mészáros (nem böllér!) megérkezésekor már összegyűltek a szomszédból a nagy fiúk, Füge Albi, Gecse Pista és Gyula, Mosolygó Jóska. Ez utóbbi nem tudott segédkezni a lefogásnál, mert gránát vitte le kezéről néhány ujját. Szerencsére egy pálinkáspoharat azért meg tudott fogni, így ő a drukker szerepét töltötte be meg a pohár szilvóriumot, a torkára. Kiengedték a szerencsétlen négylábút, bár az, rossz előérzettől bántva, ijedten téblábolt az ólajtóban. Mi, ketten bátyámmal a szobában párnák és paplan alá dugtuk fejünket, hogy ne halljuk a szörnyű visítást. Aztán a csend beálltakor előmerészkedtünk, s néhány perc múlva, kezünkben égő kis szalmafáklyákkal ugrándoztunk az udvaron. A kopasztás után aztán fellobbant a láng a szalmával bőven borított, immár a ruhájától megszabadult négylábún. Még koromsötét volt. A lángokból millió szikra röpült az ég felé, mintha a bársonyos égboltról lecsodálkozó csillagokhoz igyekeztek volna légyottra. A körülállókat megvilágították a lángok. A vibráló fényben az arcokon öröm és talán egy kis büszkeség, elégedettség tükröződött.

Lilavörösen érkezett a pirkadat, amikor a citromsárgára pucolt disznó felbontásra került. Előkerültek a pálinkáspoharak és vártunk. Minden évben szertartásszerűen érkezett az öreg Mosolygó a centiméteres szalaggal, megmérte a szalonna vastagságát a disznó vállánál, majd megállapította: jó mandzsi! 12 centi vastag szalonnája volt.

A feldolgozás rendszerint estére fejeződött be. A hús, szalonna, sonka, oldalas besózása következett. Ezalatt Anyám már az asztalt terítette. A nagy vaslábasból fenséges illatok áradtak. Készen volt a borsostokány, mészáros módra, a sütőben meg pirult a lesipecsenye. Körítésnek rántott pityóka, utána meg az udvari lugason termett szőlő vörös bora. A mészáros dolga végeztével megkapta fizetségét, anyám felpakolta kóstolóval, s a jól végzett munka tudatával távozott.

Sok otthoni disznóvágásnál asszisztáltam. Segítettem a húst ledarálni. A kolbásztöltő masinát kurblizni, a zsírnakvalót feldarabolni. Már jól ismertem a munka menetét. Ennek aztán, furcsa módon, sokkal később, érdekes körülmények között vettem hasznát. Széken tanároskodtam. Boldizsár néni, volt háziasszonyom is disznót vágott, karácsony, tehát a téli vakáció előtt. A szemközti szomszédban lakó Filep koma jött, kora reggel leszúrta a mázsás röfögőt, megperzselte, lepucolta és kettéhasította. Aztán felhajtott két pohár pálinkát, azzal távozott. A mi kis disznónk, szemérmetlenül mutogatta az ég felé kiürített belsőjét és várta a mészárost. Azaz engem. Szépemlékű háziasszonyom ugyanis az elmesélt gyerekkori emlékeimtől ihletve kinevezett hentesnek. Mit volt mit tenni? Nekigyürkőztem, és szépen feldolgoztam a levágott disznót. Emlékszem, a vérestöltelék készítése közben betoppant a szomszéd Vincellér Zsuzsi. Amikor megpillantotta véres kezeimet, ijedtében hatalmasat visított és egy ugrással kiperdült a tornácra. Minden készítményem általános elismerésnek örvendett. Még a finnyás Tóth Zoli kosztostárs kollégám is dicsért. A munkám koronája a hólyagba töltött véresgömböc volt. Takaros formája meg a bőven fűszerezett tölteléke miatt én is meg voltam elégedve vele. Sajnos, időnap előtt csúfos végzet érte. A fáskamrában tusakodtam – székiek mondják így – egy göcsös fadarabbal. Többszöri sikertelen kísérlet után magasra emeltem fejszémet, és erősen rásújtottam. Túl nagy volt a lendület. A fejem fölött függött madzagon a kis gömböc, melyet én, annak rendje és módja szerint, egy suhintással kettészeltem. Boldizsár néninek potyogtak a könnyei a mesteri vágás láttán. Másnapra be volt ütemezve a tárkonyos leves, főtt gömböc tormával.

Régi emlékek. Lassan elfeledkezünk róluk, akárcsak a disznóvágásról. Előre csomagolt, fagyasztott sertéshúst fogyasztunk sokféle tartósítószerrel meg ki tudja milyen adalékokkal „dúsított" kolbászt és más hentesárut. Ízük sem olyan, mint a házi készítményeknek. De hát nekünk, akik emlékezünk még erre, már úgysem ajánlott ezeket fogyasztani. Talán inkább a koleszterincsökkentőket meg a zsírégető tablettákat.

Tatár Zoltán

vissza az elejére


EU-VILÁG


Jobb lesz az élet, de kevesebb a jövedelem?
Nő a csatlakozás támogatottsága a falusi lakosság körében

(7. oldal)

Bár a romániai falvak lakosságának körében nő azok aránya, akik úgy vélik, Románia uniós csatlakozása előnyös gazdasági változásokat hozna az ország, a települések, az egyének életében, érdekes módon jelentősen megnőtt azok aránya, akik szerint a csatlakozás után csökken a családi jövedelem. A Nyílt Társadalomért Alapítvány megbízásából a Metro Media Transilvania 2005 novemberében-decemberében végzett felmérést a falusi lakosság körében – a Vidéki Eurobarométer érdekes adatokkal szolgál többek között a falvak lakosságának az uniós integrációval kapcsolatos felfogásáról.

Románia vidéki lakosságának 72%-a támogatja az ország uniós csatlakozását, 6%-a ellenezné azt, 7% nem venne részt egy népszavazáson, 13% még nem döntött. 2002-ben a falvak lakóinak csak 69%-a támogatta a csatlakozást, az ellenzők aránya is kisebb volt (4%), magasabb volt viszont a határozatlanok aránya (17%), és 3% nem kívánt válaszolni. Az eltelt három év alatt nem változott azok aránya, akik nem kívánnak részt venni a csatlakozásról kiírt népszavazáson.

A falvak lakóinak az EU elsősorban reménységet jelent (55%), bizalmat (33%), bizalmatlanságot (10%). A lakosság elsősorban televízióból (58%), rádióból (26%), és családtagoktól, barátoktól, kollégáktól (24%) tájékozódik az EU-ról, nagy azok aránya, akik nem kívánnak informálódni az unióról (23%).

Lapunk kérdésére Vákár István, a Mezőgazdasági Hivatal igazgatója elmondta: szerinte a 72%-os kedvező hozzáállás jó, de nem kielégítő. Tükrözi azt, hogy a különböző hatóságok és intézmények részéről az eddigi felvilágosító munka nem volt hiábavaló, de még több információnak kell eljutnia a vidéki lakossághoz az EU-val kapcsolatban.

– Azt szokták mondani, két választási lehetőség van: rossz bejutni az EU-ba, és még rosszabb kimaradni belőle. Mindenesetre a csatlakozásig hátralevő rövid időszakban még több információt kell zúdítani az érintettekre – vélekedik az igazgató.

Többet tudnak az EU-ról?
Némileg csökkent azok aránya, akik semmit sem tudnak az EU-ról: míg 2002-ben ezek aránya 25% volt, addig jelenleg 19%. Nem változott azok aránya, akik úgy érzik, mindent tudnak az EU-ról (1%). A többi válaszadó tájékozottsági szintje 1-től 10-ig terjedő skálán oszlik meg, ahol az 1-es „nem tudok semmit", a 10-es pedig „mindent tudok" válasznak felel meg.

Az információk helyességének ellenőrzése érdekében a felmérésben négy kijelentést soroltak fel, a válaszadóknak meg kellett jelölniük melyek igazak. A legutóbbi európai parlamenti választásokra 2002 júniusában került sor – igen (17%), nem (8%), nem tudom (74%). Az Európai Uniónak saját himnusza van – igen (29%), nem (9%), nem tudom (61%). Az Európai Parlament tagjait közvetlenül az EU állampolgárai választják – igen (22%), nem (15%), nem tudom (63). Az EU-nak jelenleg 15 tagországa van – igen (25%), nem (12%), nem tudom (62%). (A helyes válaszok az oldal bal alsó sarkában. – szerk. megj.)

Nem ismerik és nem akarják a higiéniai szabályokat
Míg 2002-ben a falusi lakosságnak csak az 56% nem ismerte a tej- és húsfeldolgozással kapcsolatos higiéniai követelményeket, addig 2005-ben arányuk 66%-ra nőtt, és csak 33%-uk nyilatkozott úgy, hogy ismeri a vonatkozó törvényeket (2002-ben ez az arány 38% volt). 8 százalékponttal csökkent azoknak a száma, akik egyet értenének a tej- és húsfeldolgozás higiéniai feltételeinek szigorításával (63%-ról 55%-ra), és 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik ellenzik (23%-ról 33%-ra). 2002-höz képest nőtt azok aránya, akik nem ismerik a hibridszőlőkre vonatkozó szabályozást (74%-ról 77%-ra), de azok aránya is, akik ismerik azt (17%-ról 20%-ra). Szintén nőtt a korlátozó intézkedések bevezetését ellenzők aránya (37%-ról 43%-ra).

Öt évig rosszabb lesz az élet?
A megkérdezettek 67%-a úgy gondolja, országos szinten jobb lesz az élet az uniós csatlakozás után, 13% szerint rosszabb lesz, 9% szerint semmi nem fog változni. 64% szerint saját falujában jobbra fordul az élet, 11% szerint rosszabbra, 13% szerint változatlan marad. A válaszadók 65%-a úgy gondolja, a csatlakozás után saját élete jobbra fordul: 11% szerint már az első évtől, 36% szerint a 2–3. évtől, 17% szerint a 4–5. évtől, 21% szerint csak több mint öt évvel a csatlakozás után várható javulás. 11% úgy véli, saját élete rosszabbra fordul a csatlakozás után, és ezek 37%-a szerint a rossz változások több mint öt évig tartanak majd; csak 3% gondolja úgy, hogy a rossz változás csak egy évet tart.

Bár 2002-höz képest nőtt azok aránya, akik úgy vélik, az ország uniós csatlakozása jobb piacot jelent, több mezőgazdasági támogatást, nagyobb lehetőséget saját farm kialakítására, jobb munkalehetőségeket a vidéki fiataloknak, ennek ellenére nagyon megnőtt azok aránya, akik úgy vélik, a csatlakozás után saját háztartásuk jövedelme csökkenni fog.

vissza az elejére


Az EU himnusza – az Örömóda

(7. oldal)

1972-ben az Európai Tanács himnuszának fogadta el Beethoven Örömódáját. A híres karmestert, Herbert von Karajant kérték fel, írjon három hangszeres kíséretet – zongorára, fúvós hangszerekre és szimfonikus zenekarra. Szavak nélkül, a zene egyetemes nyelvén, e himnusz az Európában hirdetett szabadság, béke és szolidaritás ideáljait fejezi ki. 1985-ben az Európai Unió állam- és kormányfői az Európai Unió hivatalos himnuszának fogadták el. Célja nem az, hogy átvegye a tagországok nemzeti himnuszának helyét, hanem az, hogy megünnepelje a tagországok által osztott közös értékeket és egységüket a sokszínűségben.

Az Európai Parlament
A képviselőket az EU tagállamaiban közvetlenül választják, helyi választási szabályoknak megfelelően. Minden felnőtt korú uniós állampolgár választhat és választható. A képviselők mandátuma öt évre szól és nem az országuk, hanem a pártállásuknak megfelelő politikai frakciókba tömörülve dolgoznak. A legutóbbi európai parlamenti választásokat 2004-ben tartották.

Az EU tagállamai
2004-ig az Európai Uniónak valóban csak 15 tagállama volt, ám 2004. május elsején ehhez további tíz csatlakozott, így az EU tagállamainak száma 25-re nőtt. Az EU tagállamai: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

vissza az elejére


Nagy-Britannia is ratifikálta a csatlakozási szerződést

(7. oldal)

Nagy-Britannia is ratifikálta Románia és Bulgária csatlakozási szerződését. A hírt kedden este jelentette be a román külügy. A közlemény értelmében a Lordok Házában nem fogalmaztak meg kifogásokat a két ország 2007-re tervezett csatlakozásával kapcsolatban, a dokumentum már csak II.Erzsébet aláírására vár.

Amint arról hírt adtunk, kedden a holland parlament is elfogadta a csatlakozást. Nagy-Britannián és Hollandián kívül még 12 ország ratifikálta a szerződést. Elsősorban a 2004-ben frissen csatlakozott országok parlamentje tűzte napirendre a kérdést, köztük volt Lettország, Litvánia, Észtország, Szlovákia, Szlovénia, Ciprus, Csehország, Málta, illetve – elsőként – Magyarország, a régi EU-tagok közül pedig Spanyolország, Görögország, Olaszország. A román külügyminiszter, Mihai Răzvan Ungureanu korábban értetlenségének adott hangot, amiért Franciaország, a román EU-intergráció egyik fő támogatója, nem siet a ratifikációval. Párizsi ígéretek szerint erre márciusban kerül sor.

Szigorodnak a broiler csirke értékesítésének feltételei?

Az elmúlt években komoly lépések történtek a baromfihús minőségi és forgalmazási előírásainak átvétele érdekében. Az Unióban csak olyan termék kerülhet felhasználásra, amely megfelel az EU-s követelményeknek.

A tagállamoknak meghatározott rendszerességgel kell teljesíteniük adatszolgáltatási kötelezettségüket (árinformációk, piaci jelentések, statisztikai adatok, prognózisok), amelyek alapján az Európai Bizottság dönt az esetleges piaci beavatkozások alkalmazásáról.

Szigorodnak a tojás értékesítési szabályai?

A tojások forgalomba hozatalára vonatkozó szigorú EU-szabályozás előírja a humán fogyasztásra szánt tojások minőség, illetve súly szerinti osztályozását, valamint az alkalmazható csomagolási technológiát és anyagokat, a csomagoláson feltüntetendő információkat. Ezeket a feladatokat az EU tagországaiban a tojásosztályozó és -csomagoló állomások végzik. Az Unióban csak olyan termék forgalmazható, értékesíthető boltokban és élelmiszer-áruházakban, amely az EU követelményeinek megfelel. Az étkezési tojások egyedi jelölése nem kötelező az Unióban, csupán választható alternatíva. A tojáson, illetve a csomagoláson feltüntetendő információk és jelölések egységes előírásait azonban be kell tartani.

A helybeli kisebb piacokra, illetve a háztól történő értékesítésre az imént részletezett forgalmazási követelmények nem vonatkoznak.

Barazsuly Emil

Támogató: Communitas Alapítvány

Az oldalt szerkesztette: Kerekes Edit

vissza az elejére


MOZAIK


Jogszolgálat

(9. oldal)

Sz. M., Kolozsvár: Hány nap a felmondási idő, és ez mennyire kötelezi a feleket?

Válasz: A munkavállaló elbocsátása esetén (egészségügyi okokból, szakmai meg nem felelés miatt, valamint az alkalmazott személyéhez nem köthető okokból), a felmondási időre való jogosultság nem lehet 15 munkanapnál rövidebb. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a szakmai meg nem felelés miatti elbocsátás a próbaidő alatt következik be. Az elbocsátási döntést minden esetben írásban kell közölni a munkavállalóval, és ennek kötelezően tartalmaznia kell az elbocsátás indokait, a felmondási idő tartamát, kollektív elbocsátás esetén az elbocsátási sorrend kritériumait, az egységen belül létező valamennyi üres munkahely jegyzékét és azt az időt, amelynek lejártáig a munkavállaló ezek közül választhat. Amennyiben az egyéni munkaszerződést felfüggesztik a felmondási idő alatt, ez utóbbit is felfüggesztettnek tekintik.

A munkavállaló által benyújtott felmondás egy egyoldalú akaratnyilvánítás, amelyet írásos értesítés formájában nyújtanak át a munkáltatónak, és ebben közlik az egyéni munkaszerződés megszűnését felmondási idő lejártával. A felmondási idő tartamát a felek az egyéni vagy a kollektív munkaszerződésben állapítják meg, és az nem lehet hosszabb 15 naptári napnál a végrehajtói beosztásban dolgozóknál, vagy 30 naptári napnál a vezetői tisztséget betöltőknél. A felmondási idő alatt az egyéni munkaszerződés gyakorolja valamennyi jogát. Adott esetben a felfüggesztés itt is érvényesül.

Az egyéni munkaszerződés megszűnik a felmondási idő lejártakor vagy abban a pillanatban, amikor erről a munkaadó teljesen vagy részben lemond. A munkavállaló akkor mondhat fel felmondási idő betartása nélkül, ha a munkaadó nem teljesíti a munkaszerződésben vállaltakat.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy jogi tanácsadást csak Szabadság-előfizetőknek áll módunkban nyújtani, minden hétfőn 8–12 óra között. Kérjük, hozzák magukkal az előfizetési nyugtát vagy annak másolatát.

vissza az elejére


FIGYELŐ
Embere válogatja...

(9. oldal)

A Duna televízióban vasárnap este műsorra került Verespatak megmentéséért kiálló és kiáltó Kocsis Tibor készítette dokumentumfilm, az Új Eldorádó. Én itt, most nem a filmről és céljáról akarok írni, hiszen magam is annak a gyönyörű vidéknek a megőrzése-megmentése mellett, s az aranybánya megnyitása ellen vagyok. A film két „szereplőjére" térnék ki csupán, és egészen más okból. A láthatatlan riporter megszólaltatott egy családfőt, aki büszkén mondta, hogy felesége magyar származású, s az asszony, bizonyítandó, el is énekelt kissé rossz kiejtéssel egy magyar népdalt. Ugyanez a riporter később egy magyarul nagyon szépen, választékosan beszélő hölgyet szólaltatott meg, aki a bemutatkozásnál – többek között – így beszélt magáról: Nyugdíjas tanítónő vagyok, harminc s valahány évet tanítottam Verespatakon, amiből „négy évet magyarul, a többit hazám nyelvén". Mindkét interjúalany ugyanabból a népből származik, de anyanyelve egyiküknek sincs. Mégis azt éreztem: egyikük lelkileg sokkal jobban kötődik származásához. Vajon melyikük? Mert ugyan igaz az, hogy „nyelvében él a nemzet", de ott, ahol haldoklásra kényszerítették a nyelvét, a lélekben él tovább.

B. É.

vissza az elejére


Egy perc derű

(9. oldal)

Egy bróker és egy spekuláns sétálgatnak az utcán. Találkoznak egy kutyapiszokkal, mire a bróker azt mondja a spekulánsnak:

– Ha megeszed, adok neked tízmillió lejt!

Jól van, a spekuláns nem is tud ellenállni a kísértésnek. Falatozni kezd...

A bróker már épp kezdené megbánni az ígéretét, amikor ismét találnak egy kutyapiszkot. Megszólal a spekuláns:

– Ha megeszed, én is adok tízmilliót.

A brókernek sem kell több, rögvest kajálni kezd.

Kicsit később újra egymás mellett sétálgatnak. Így a spekuláns:

– Hallod, de szomorú dolog ez, hogy ennyit kínlódtunk és nem kerestünk semmit...

Mire a bróker:

– Hát igen, de húszmilliós forgalmat bonyolítottunk...

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 8, szerda

(9. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,57/3,60

2,97/3,01

1,41/1,45

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 9, csütörtök

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5785 lej, 1 USD = 2,9886 lej, 100 magyar forint = 1,4248 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


INGATLAN

(11. oldal)

Legalább 700 négyzetméteres telken épült 150-350 négyzetméteres házat vásárolnék, esetleg telket, minimum 16 méteres utcai fronttal. Telefon: 594-792, 406-874, 0744-541203.

vissza az elejére


GYÁSZHÍR

(11. oldal)

Szívünk mérhetetlen nagy fájdalmával tudatjuk a rokonokkal, barátokkal, öreg cserkésztársakkal, ismerősökkel, szomszédokkal, hogy
HÉJJA SZILÁRD,
a Metalul Rosu nyugalmazott mérnöke elhunyt. Temetése 2006. február 10-én, pénteken du. 3 órakor a Házsongárdi temető kápolnájából. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. BÁNATOS, VIGASZTALHATATLAN FELESÉGE, ZSÓKA ÉS A GYÁSZOLÓ CSALÁD. (0018)

vissza az elejére


Kölcsön beruházásokra

(11. oldal)

Legutóbbi ülésén a kolozsvári városi tanács jóváhagyta a polgármesteri hivatal azon szándékát, hogy 1,5 milliárd régi lejes kölcsönt vegyen fel a Román Kereskedelmi Banktól (RKB).

A városháza illetékesei szerint célirányos finanszírozásról van szó: a nemrég privatizált pénzintézettel kötött megállapodás értelmében az összeget kizárólag infrastrukturális beruházásokra használhatják. A pénzből például korszerűsítik az utakat, javítanak a közszállításon és a közvilágításon, parkolóházakat, szociális lakásokat építenek. Természetesen, az összeg nem elégséges valamennyi célra, a banktól származó pénzt a helyi költségvetésből egészítik ki.

A városházának 25 év leforgása alatt kell visszafizetnie a kölcsönt.

Az elmúlt hónapokban a polgármesteri hivatal több kölcsönt vett fel azért, hogy jelentős beruházásokat eszközöljön. Például pénzt kaptak az RKB-től a Fenesi úton épülő ifjúsági lakások befejezésére, valamint több parkolóház felépítésére.

(k. o.)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Adrian Coca fél a visszavágóktól

(12. oldal)

Az Aranyosgyéresi Sodronyipar tíznapos félixfürdői edzőtáborozás után hazatért, és hétfőn, február 6-án már meg is kezdte az itthoni felkészülést. A rossz pályaviszonyok miatt a táborozás alatt nem játszottak egy edzőmérkőzést sem, megfelelő ellenfelet sem találtak. Adrian Coca edző azért mégis hasznosnak tartja ezt a felkészülést főleg, hogy egy játékos sem sérült meg. Ez főleg azért fontos, mert a csapat kerete nagyon gyenge, a Sodronyipar több alapjátékosa távozott a tél folyamán. Sajnos, ennek az átigazolásnak más következménye is van, ugyanis a Nagyváradi Bihar FC még most sem adta meg a Forróért, Muscă-ért és Voiculeţ-ért járó pénzt, úgyhogy a „drótosok" nem igen tudtak átigazolásokat eszközölni, sőt, adósak maradtak a játékosokkal szemben is.

Mindezeket szem előtt tartva a Sodronyipar technikusa még a kiesést is mérlegeli annak ellenére, hogy a B-osztály 3 csoportjában a második helyéről kezdi majd a tavaszi idényt. Öt kezdőember elvesztése és pénz-ügyi problémák miatt pokoli tavaszi idény áll a csapat előtt. Csak 11 pont válassza el a kiesési helyektől úgy, hogy Adrian Coca szerint legalább 5 mérkőzést meg kell nyerniük, hogy ne essenek ki. A visszavágók során a Sodronyipar csak 6 mérkőzést játszik hazai pályán és ezek közül 3-at olyan együttesekkel, amelyek az A-ligába való feljutást célozták meg: a Nagyszalontai Libertyről, a Bihar FC-ről és a Kolozsvári U FC-ről van szó. A csapat elnöke Mihai Bordea viszont optimistább, ha a feljutásra nem is gondol, de a kiesésről hallani sem akar.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra
Ismét döntetlent ért el Berlinben a Bayern

(12. oldal)

A Bayern München labdarúgócsapata gólnélküli döntetlent ért el a Hertha BSC vendégeként a labdarúgó Bundesliga 20., hétközi fordulójának első felvonásában. A müncheniek egymásután harmadszor szereztek egy pontot Berlinben.

A 17. helyezett 1. FC Köln egy ponttal távozott a 18. 1. FC Kaiserslautern otthonából. A kölni csapatban Szabics Imre a 85. percben lépett pályára.

Eredmények: Hertha Berlin SC–Bayern München 0–0, 1. FC Kaiserslautern–1. FC Köln 2–2, Borussia Dortmund–MSV Duisburg 2–0 és FSV Mainz 05–Arminia Bielefeld 1–1, öt mérkőzést szerdán játszottak, lapzárta után értek véget.

Az élen: 1. Bayern 51 pont/20 mérkőzés, 2. Werder Bremen 42/19, 3. Hamburger SV 41/19, 41 4. FC Schalke 04 Gelsenkirchen 35/19, 5. Hertha 29/20, 6. Dortmund 28/20.

Kiesett a Crystal Palace
Király Gábor csapata, a másod-osztályú Crystal Palace elbúcsúzott az angol labdarúgó FA Kupa további küzdelmeitől, miután a 4. forduló megismételt mérkőzésén, hazai környezetben kikapott a szintén második vonalbeli Preston North End gárdájától. A házigazdák kapuját a magyar hálóőr védte, aki a 88. percben kapta a továbbjutást eldöntő találatot.

Eredmények, angol FA Kupa, 4. forduló (a 16 közé jutásért), megismételt mérkőzések: Birmingham City–Reading (II.) 2–1 és Crystal Palace (II.)–Preston North End (II.) 1–2.

vissza az elejére


Afrika Kupa
A házigazdák és Elefántcsontpart a döntőben

(12. oldal)

Elsőként a világbajnoki résztvevő Elefántcsontpart jutott be a döntőbe az Egyiptomban zajló labdarúgó Afrika Kupán, miután a legjobb négy között egy góllal legyőzte Nigériát. Ellenfelük a pénteki fináléban a házigazda Egyiptom csapata lesz, a vendéglátók a legjobb négy között Szenegált győzték le egy góllal. Az elődöntő vesztesei csütörtökön lépnek pályára a harmadik helyért.

Afrika Kupa, elődöntő: Elefántcsontpart–Nigéria 1–0 (gól: Drogba – 47. perc) és Egyiptom–Szenegál 2–1 (A. Hasszán – 37., 11 m, Zaki – 81. perc, illetve Niang – 52. perc).

vissza az elejére


Szigorú FIFA-büntetés Törökországnak
Hat hazai tétmeccs semleges helyszínen, zárt kapuk mögött

(12. oldal)

A novemberi vb-pótselejtezőn történt botrány miatt Törökországnak a következő hat hazai tétmérkőzését semleges helyszínen és zárt kapuk mögött kell lejátszania – ezt a határozatot hozta kedden a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága, hozzátéve, hogy a találkozókat az UEFA égisze alá tartozó ország(ok)ban és minimum 500 km-re a török határtól kell megrendezni.

A magyar válogatottal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportba sorolt törököknek a november 16-i, Svájc elleni isztambuli világbajnoki pótselejtező lefújása után történtek miatt kell bűnhődniük. A játékoskijáróban a két együttes futballistái összeverekedtek egymással, a vendégek bántalmazásába a helyi biztonsági erők is beszálltak.

A FIFA mellékbüntetésként 200 ezer svájci frank befizetésére kötelezte az ország szövetségét. A verekedést kirobbantók közül a török Alpay Özalan és Emre Belozoglu hat-hat válogatott meccsen nem léphet pályára. Ugyan-ilyen büntetést kapott a svájci Benjamin Huggel, aki megrúgta a házigazda válogatott pályaedzőjét, Mehmet Ozdileket. A szakember ugyanakkor egy évig nem ülhet le a nemzeti együttes kispadjára, a FIFA szerint ugyanis ő is aktív résztvevője volt a nemkívánatos eseményeknek. Kisebb büntetést kapott a török Serkan Balci és a svájci válogatott fizioterapeutája, Stephan Meyer, ők két-két mérkőzésen nem játszhatnak.

Mehmet Ali Sahin török sportminiszter szerint a FIFA döntése „elfogadhatatlan". A sportvezető szerint a lelátón semmilyen botrány nem volt, ezért semmi sem indokolta a rendkívül szigorú határozatokat. Sahin a török televízióban kijelentette: az írásos határozat kézhezvétele után a szövetség fellebbezést nyújt be a döntés ellen és reményét fejezte ki, hogy „a nemzetközi szövetség belátja tévedését".

A FIFA büntetései várhatóan jelentősen csökkentik a törökök továbjutási esélyeit az Eb-selejtezőcsoportból, amelynek programját február 14-én és 15-én, azaz jövő kedden és szerdán készítik el Isztambulban. Az időpont-egyeztetésen a magyar szövetséget Kisteleki István, a szervezetet ideiglenesen irányító ad hoc bizottság elnöke és Berzi Sándor főtitkár képviseli.

„A törökök a házigazda szerep elvállalásával feltehetően a FIFA felé szerettek volna egy gesztust gyakorolni" – nyilatkozta Kisteleki.

vissza az elejére


Litmanen finn rekorder lehet

(12. oldal)

Jari Litmanen hamarosan válogatottsági rekorder lehet hazájában, Finnországban, ugyanis a nemzeti együttes új szövetségi kapitánya, Roy Hodgson őt is meghívta a vb-résztvevő Japán elleni, jövő szombaton sorra kerülő barátságos mérkőzésre készülő keretébe.

Litmanen – aki két nappal a találkozót követően ünnepli 35. születésnapját – eddig kereken száz alkalommal húzhatta magára a csapat mezét, és ezzel együtt tartja a csúcsot Ari Hjelmmel, aki 1983 és 1996 között ugyanennyiszer szerepelt a válogatottban.

A támadó középpályás korábban az Ajax Amsterdam, az FC Barcelona és az FC Liverpool gárdáiban is szerepelt, jelenleg a svéd Malmö csapatát erősíti. Tizenhét évvel ezelőtt, egy Trinidad és Tobago elleni találkozón debütált a nemzeti együttesben.

vissza az elejére


Ötkarikás hírek
Antal Zsolt helyett Chiper viszi a zászlót

(12. oldal)

Gheorghe Chiper műkorcsolyázó viszi Románia zászlóját a torinói téli olimpia megnyitó ünnepségén – közölte Ioan Dobrescu a román olimpiai és sportbizottság (COSR) főtitkára. A főtitkár szerint a döntés hátterében az áll, hogy Chiper a román küldöttség legeredményesebb sportolója. Korábban az a hír jelent meg, hogy Antal Zsolt sífutó lesz a zászlóvivő, mi több, Antal arról is nyilatkozott, hogy mekkora megtiszteltetés ez ő és a családja számára. Chiper ezzel szemben azt mondta, hogy nem tud semmit erről a döntésről. Feltűnő, hogy a zászlóvivő személyének megváltoztatása a belpolitikai román–magyar vita fellángolása idején következik be, így politikai hátteret sejtet.

Botrány a román olimpiai küldöttségben
Soha nem fogom többé Romániát képviselni – kesereg Camelia Cernes-cki sífutó, aki az utolsó pillanatban maradt ki az ötkarikás keretből. A román olimpiai bizottságtól származó értesülés szerint Cernescki nem kapott indulási jogot a szervezőktől, de a sportoló ezt másként tudja. „Érdeklődtem a szervezőknél, hogy mi történt, ők azt mondták, hogy az ő szempontjukból részt vehetnék az olimpián, a román bizottság azonban nem nevezett a játékokra" – mondta. „Alexandru Epuran, a küldöttség vezetője döntött arról, hogy ne induljak. Állampolgárságot váltok, s esküszöm, soha nem képviselem többet Romániát!"

Hasonló kemény bírálatokat fogalmazott meg Nicolae Dudu, György Mónika és Mihai Găliceanu sífutók edzője, akit azért töröltek a kiutazók listájáról, mert a csökkent sportolói létszám miatt eggyel kevesebb hivatalos személy utazhat. Noha a három sífutó közül kettőt ő készít fel, mégis itthon marad. „A sífutó csapat vezetőjeként Ioan Lungociu-t viszik magukkal, aki arra is képtelen, hogy a hóviszonyoknak megfelelő viaszt kiválassza, de közeli barátja a síszövetség elnökének, Costi Arghiropolnak" – mondta Dudu, aki hivatalos panaszt kíván benyújtani Octavian Belunak, az országos sportügynökség nemrég kinevezett tanácsadójának, azt ígérvén, hogy egyéb dolgokra is fényt derít.

mediatica.ro

Nem Turin, hanem Torino
Lezárta a vitát a pénteken kezdődő torinói téli olimpiának otthont adó város hivatalos nevéről Valentino Castellani, a szervezőbizottság (TOROC) elnöke.

„Az angol nyelvű média rendszeresen az ott honos Turin elnevezést használja, de mi már megállapodtunk az amerikai NBC tévétársasággal, hogy az eredeti, Torino 2006 logóval közvetít. Azt szeretnénk, ha az olasz jelleg minden téren kiütközne a játékokon" – közölte a TOROC-vezető.

Castellani hozzátette: ezzel együtt nem érzi bántónak a Turint sem, hiszen gyermekkorában ő is „Nuevo Yorknak" mondta New Yorkot.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Az első szimultán Désen

(12. oldal)

Az egyik sakkozó azt vallotta: már hatvan elmúltam, de még nem vettem részt szimultánon, és nem is láttam ilyent.

A szimultán kedvelt sakkrendezvény, amelynek során valaki egyszerre játszik több ellenféllel. Capablanca 1922-ben 103 ellenfélnek csupán egyetlen döntetlent engedélyezett. A rekord megdőlt még ugyanabban az évben, Marshall 155 ellenféllel játszott. Stahlberg 1941-ben Buenos Airesben 400, Bohm 1977-ben Hágában 460, Hort Reykjavíkban 550, a svájci Hug 1979-ben a rekordot 560 játszmára emelte. A mindmáig érvényes világrekordot Bojan Kurajica jugoszláv nagymester, ifjúsági világbajnok állította fel 1991-ben Szarajevóban. A Guiness-könyv készítőinek hivatalos ellenőrzése mellett megszakítás nélkül 26 órán át játszott 666 ellenféllel – 570-et nyert, 13-at elvesztett, 83 partiban döntetlen eredménnyel.

Létezik még vakszimultán is – több játszma egyidejű vezetése a tábla megtekintése nélkül. A vakjátékosok szóban közlik lépéseiket a vak-szimultán résztvevőivel, esetleg egy bíró segítségével. A vakszimultán rekordját a magyar Flesch János tartja 1960 óta. Budapesten 52 játszmát vezetett egyidejűleg, és mintegy 13 óra alatt 31 győzelmet, 18 döntetlent ért el, mindössze 3 vesztéssel. Ezzel megdöntötte az argentin Miguel Najdorf rekordját, aki 1947-ben 45 ellenféllel játszott vak-szimultánt (39 győzelem, 2 vereség, 4 döntetlen eredménnyel).

Désen még eddig nem rendeztek szimultánt, ez történt most a napokban. A meghívott Alin Toma FIDE-mester, aki egyben a megye sakk-szövetségének elnöke. 12 sakkozó mérte össze vele erejét, s kemény harc folyt minden táblánál. Végeredmény: 7 győzelem, 1 vereség, 4 döntetlen. A désiek „becsületét" Ioan Mărcuş mentette meg, ő az egyetlen akinek sikerült nyernie a mester ellen. Mihail Mircea Acu, Andrei Uifeleanu mesterjelölt, és Claudiu Moldovan remizett Alin Tomával. Sajnos, kevesen vettek részt, de annál nagyobb lelkesedéssel küzdöttek.

Köszönet jár Alin Toma FIDE-mesternek a fáradságért, hogy megtisztelte a dési amatőr sakkozókat jelenlétével. Az állomáson bevallotta, hogy remekül érezte magát közöttünk, s ha –100 fok lesz a hideg, akkor is újra eljön Désre. Külön ki kell emelni Szász Gyuri sakk iránti szeretetét, aki a házigazda szerepében helyet adott a rendezvény lebonyolítására, és tisztességgel megvendégelte a jelenlevőket.

Hegyi Csaba

Az oldalt szerkesztette: Póka János András