Szeptemberben ismét drágulhat a földgáz
A gázszámlát továbbra is kézbesítik a fogyasztóknak

(1., 4. oldal)

Jövőre már luxusadó is terheli a gázszámlát

A Földgáz Szabályozási Országos Hatóság (ANRGN) közölte: szeptember 15. körül a földgáz árának újabb emelésére számíthatunk. A bejelentés semmibe veszi azt a korábbi ígéretet, miszerint a földgáz árát az idén már nem emelik.

Ştefan Cosmeanu ANRGN-elnök elmondta: a drágítás annak függvénye, hogy a következő időszakban hogyan alakul a nemzetközi piacokon a kőolaj ára.

Legutóbb a lakossági fogyasztásra szánt földgáz július elsején drágult, akkor 1,54 százalékkal, de április elsején 3,6, január elsején pedig 17 százalékos volt az áremelés – emlékeztetett Gabriel Sîrbu, az ANRGN igazgatója. Jelenleg főképpen amiatt várható újabb drágítás, mert az importból származó földgáz ára ezer köbméterenként 15–20 dollárral, 300 dollárra nőhet. A hazai földgáz ára egyelőre úgy tűnik, változatlan marad, ezer köbméterenként 330 új lej.

Az elmúlt télen az importból származó földgázért ezer köbméterenként 280–285 dollárt fizettünk. Országos szinten évente több mint 18 milliárd köbméter földgázt használunk, s ennek mintegy 40 százaléka származik importból. Fő szállítónk az orosz Gazprom cég.

Ugyanakkor bejelentették, hogy jövőre a lakosság differenciáltan fizeti majd az elhasznált földgázt, annak függvényében, hogy az ország milyen térségében él, s hogy az ott használt gáz importból, hazai termelésből, tengeri platformról avagy föld alatti tárolókból származik.

A differenciálás egyben az elhasznált földgáz minőségétől, kalorikus értékétől is függ majd, amelyet a szolgáltató köteles lesz majd a számlán is feltüntetni. A legalacsonyabb érték köbméterenként 8 037 kilókalória lehet, a hazai fogyasztókhoz eljutó gáz azonban rendszerint ennél jobb, 8 500–9 500 kilókalória/köbméter kalorikus értékkel bír. Szintén 2007-től fizettetik majd a földgázra kivetett luxusadót.

A városban az utóbbi napokban elterjedt az a hír, hogy a gázszámlát a jövőben nem kézbesítik a fogyasztóknak. Adela Boţan, az EON-Gaz Romania képviselője lapunk kérdésére elmondta: a kifizetendő számlákat, természetesen, továbbra is kézbesítik. Az esetleges késések a nyári szabadságolásoknak tudhatkó be. Hozzátette: tekintettel arra, hogy a számla kifizetési határidejét követő 30 napon belül késedelmi kamatot nem számolnak fel, mindenkinek elegendő idő áll a rendelkezésére, hogy számláját kiegyenlítse.

vissza az elejére


Vihar Budapesten – halottakkal, sérültekkel

(1., 4. oldal)

Hatalmas vihar pusztított vasárnap este Budapesten. Négyen meghaltak, s kórházi jelentések szerint 287 személy megsérült. Tegnap a romeltakarítás folyt, s a meghibásodott jelzőlámpák miatt a magyar fővárosban akadozott a járműforgalom.

A mentők három halottról és 104 sérültről tudnak, közülük 38-an súlyosan megsérültek – mondta Györfi Pál, a mentők szóvivője. A Magyar Televízió hírműsorában elhangzott: belehalt a budapesti vihar idején szerzett sérüléseibe hétfőn egy sebesült a Péterfy Sándor utcai kórházban. Ezzel négyre emelkedett az időjárási katasztrófa áldozatainak száma. A kórház az MTI-nek nem erősítette meg a hírt. A tévé jelentése szerint a sérültek száma 240.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy sok sérült saját lábon, illetve hozzátartozók, segítők révén jutott el a kórházakba. Ezért még nem lehet pontosan tudni a sebesültek számát. A katasztrófavédelem nem kapott pontos előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálattól a vasárnapi esti budapesti vihar előtt – közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Hétfőn reggel két villamos és két trolibusz nem közlekedett. A vasúti közlekedés mindenütt helyreállt. A közterület-fenntartók a délelőtti órákra igyekeztek megtisztítani a reggel nem járható budai és a pesti alsó rakpartot. A tűzoltók szintén folyamatosan dolgoztak a károk elhárításán.

Danks Emese kormányszóvivő elmondta: „a minisztériumok teszik a dolgukat". A közvetlen életveszély elhárítását tartotta a legfontosabb feladatnak a Fővárosi Önkormányzat Védelmi Bizottsága, amely már vasárnap éjjel rendkívüli ülést tartott.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el a vihar miatt. A kormányfő által elrendelt vizsgálatot Szilvásy György kancelláriaminiszter vezeti – jelentette be a kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint a vizsgálat feladata tisztázni, hogy az időjárásra vonatkozóan milyen előrejelzések álltak rendelkezésre, valamint azt, lehetőség lett volna-e arra, hogy az eredeti forgatókönyvtől eltérjenek.

A viharban két ember eltűnt, a mentők 38 súlyos, 66 könnyű sérültet vittek kórházakba, több mint 150 ember saját lábán vagy más módon jutott el a kórházakba, a sérültek száma meghaladja a 250-et – mondta a kormányszóvivő, aki tolmácsolta a miniszterelnök részvétét a tragédiában elhunytak hozzátartozóinak. A vihar után öt budapesti kórházba – Péterfy Sándor utcai kórház, Szent János Kórház, Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet, Madarász utcai gyermekkórház, Károly Sándor Kórház – összesen 287 sérültet szállítottak – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A katasztrófában négyen meghaltak, két, a Dunán eltűnt embert még keresnek.

Az anyagi kár is hatalmas, összesítése minden bizonnyal néhány napot vesz majd igénybe.

(Lapzártakor érkezett a hír, hogy a Dunában megtalálták egy román állampolgárságú, 47 éves nő holttestét, férjét viszont még keresik.)

vissza az elejére


Miénk itt a tér – unitárius ifjak találkozója Torockón

(1., 5. oldal)

Nyitó istentisztelettel kezdődött a négynapos erdélyi unitárius ifjúsági konferencia csütörtökön, a díszes torockói unitárius templomban, amelyet Székely Kinga Réka homoródszentpéteri lelkésznő tartott. Szónoklatában három fontos alapelvet rögzített: „Ha jót cselekszel, emelt fővel járhatsz. A vallás forrása nemcsak a hit, hanem az értelem. Te, erdélyi unitárius ifjú, egy értéket képviselsz". 240-en érkeztek (Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Kolozsvárról, Várfalváról, Homoródszentpéterről, a Nyárádmentéről, Vargyasról, Sepsiszentgyörgyről, Homoródalmásról) és vidám, fiatalos magatartásukkal lépten-nyomon betöltötték a turistáktól amúgy is ellepett falut. Az istentisztelet végén nemhiába énekelték dalos könyvük egyik népszerű dalát: „miénk itt a tér".

A megnyitó a Kriza János Művelődési Otthonban folytatódott. Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) nevében Szabó László elnök köszöntötte az ifjakat és a vendégeket. Köszöntő beszédet mondtak még Farkas Dénes esperes, aki történeti áttekintést adott Torockóról, Ferencz Gábor helyi unitárius pap, Veres Rudolf polgármester, Rev. Joan Montagnes segédlelkész a Washington állambeli Belleveből. A vendégfogadó fiatalok a megnyitó végén a Habakukk című népi színjátékot adták elő nagy sikerrel.

A programból kiemelkedtek az unitárius szellemiségről szóló előadások, amelyeket Székely Kinga Réka lelkésznő, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) volt elnöke, valamint Andrási Benedek lelkész, a Székelykeresztúri Unitárius Gimnázum aligazgatója tartottak. Az előadások visszatérő alapgondolata volt az unitárius szellemiség nyitottság, a tolerancia, a másság tisztelete, a vallás és erkölcs összefüggései. Kiemelték vallásuk szellemi nagyjait. Dávid Ferencet, János Zsigmondot, Orbán Balázst, Kriza Jánost. Délután az előadásokon elhangzottakat kiscsoportos beszélgetésekben mélyítették el az előadókkal, akik csoportról csoportra jártak és beszélgettek a fiatalokkal. A délutáni gyakorlati tevékenységek közül a legnépszerűbb volt a kézműves-foglalkoztatás, de volt filmklub, drámázás, bútorfestés, a híres somodi kalács sütése, a bútorfestés és a méta.

Szombaton is érdekfeszítő program fogadta a fiatalokat. Rácz Sándor, az 1956-os Nagy Budapest Központi Munkástanács elnöke tartott előadást 1956 örökségéről. Kevésbé ismert történeti adatokkal és jelenkori összefüggésekkel tette vonzóvá mondanivalóját. Kijelentette, hogy 56-ban és utána is a legkeményebb eszköz volt és maradt az igazság keresése. Arra buzdította a fiatalokat, hogy ne éljenek kétszínű életet. Aki rendet akar teremteni Európában, azt Trianonnál kell kezdenie. Előadását az Amerikából érkezett fiatalok is meghallgatták, akik később kérdésemre azt válaszolták, hogy ezekről az eseményekről most hallottak először, de a legjobban az tetszett nekik, hogy az orosz katonák a kenyérért a tankot is odaadták a „pesti srácoknak." A tábori előadás-sorozat az egyletes öntudatról szóló értekezésekkel folytatódott, amit szintén kiscsoportos megbeszélések követtek. Este alkalmi áhítat volt nemzeti ünnepünk alkalmával.

Nem hiányoztak a szórakoztató programok sem, hiszen pénteken és szombaton este koncertekkel szórakoztak a fiatalok. Vasárnap a Rácz Norbert, az ODFIE alelnöke által tartott záró istentisztelet után kiértékelték a rendezvényt, majd a konferencia emlékére kopjafát avattak.

A torockóiak vendégszeretettel fogadták a fiatalokat. A sátrakon kívül sok ingyenszállást biztosítottak. A helyi Unitárius Egylet fiataljainak szülei pedig végig résztvettek a sütés-főzésben, és a híres-nevezetes somodi kalács sütésének műhelytitkaiba is beavatták az érdeklődőket.

Bakó Botond

vissza az elejére


Az együttlét örömünnepe Bálványosváralján

(1. olodal)

Vasárnap, Szent István-napján rendeztek második alkalommal falunapot Bálványosváralján. Az ünnepnek itt különös jelentősége van: ez az a nap, amikor a község elszármazott szülöttei is visszatérnek, felöltik a helyi viseletet, és „feltöltődnek az otthon édes melegével".

Az egész napos, szavalatokkal, kórusfellépéssel, népművészeti kiállítással gazdagított program legfontosabb mozzanata a világháborús hősök tiszteletére emelt emlékmű leleplezése volt.

(Részletek a 6. oldalon)

vissza az elejére


Nemzetközi talajtani konferencia

(1., 4. oldal)

Hétfőn kezdődött el az a több napos, nemzetközi talajtani tudományos ülésszak, amelynek során 289 – ebből 39 külföldi – résztvevő értekezik a százéves romániai talajtani intézményesített kutatásokról – nyilatkozta Dr. Petru Guş egyetemi tanár, a kolozsvári Mezőgazdaság Tudományi és Állatorvosi kar Pedológia tanszékének vezetője. A konferencia több témakört ölel fel: a talaj erőforrásainak hasznosítása és menedzsmentje, a környezetvédelem, a Közép- és Észak-nyugat Erdély falvaiban megvalósuló vidékfejlesztés.

Mihai Dumitrutól, a bukaresti Pedológiai, Agrokémiai és Környezetvédelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet igazgatójától megtudtuk: országos szintű talajszennyezettséget feltáró térképet készítenek. – Habár termőföldjeink nem annyira szennyezettek, mint azt a lakosság tudni véli, egy ilyen térkép jelentősen megkönnyíti a szakemberek munkáját. A kormány ingyen bocsátja az érdeklődők rendelkezésére a talajjavító anyagokat, mégis kevesen foglalkoznak talajjavítással. Ennek tulajdonítható, hogy pár éve 40 százalékkal több a savas termőföld. A térkép elkészítését világbanki hitelből finanszírozzák. A munkálatokat másfél hónapja kezdték el, és két-három hónapon belül fejeznék be – közölte az igazgató.

A szakemberek meglátogatják Kolozs megye talajszennyezettség, földcsuszamlás, túlzott nedvességtartalom szempontjából veszélyeztetett helységeit: Apahidát, Mócsot, Aranyosgyérest, Tordát, Tordaszentlászlót, valamint a Fehér megyei Abrudbányát és Zalatnát. E két utóbbi helységben a pedológusok gyakran folytattak vizsgálatot. Verespataki látogatásuk során nem bocsátanak ki hivatalos szakvéleményt – tájékoztatott Dumitru, aki úgy vélte: a verespataki aranybányászat nem fog kiteljesedni. Mindenesetre a kormánynak folyamatosan figyelemmel kell követnie az ügyet.

Blum Winfried osztrák pedológus beszédében először kitért a román talajtani kutatások méltatására, majd roppant óvatosságról téve tanúbizonyságot elmondta: – Habár nem ismeri a verespataki ügyet részletesen, úgy véli, jobb lenne, ha nem alkalmaznák a ciánnal történő kitermelést, hanem a nyugati világban már elterjedt, jóval drágább módszereket. Németországban világosan megszabják, melyek azok a már kipróbált módszerek, amelyeket gond nélkül lehet ilyen esetekben alkalmazni – tájékoztatott.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Elkezdődött a pótérettségi

(1. oldal)

Országszerte tegnap elkezdődött és szeptember 1-ig tart idén a pótérettségi, amelynek eredményeit szeptember 4-én függesztik ki. Ezt követően lehet benyújtani a fellebbezéseket, így a végleges eredmények szeptember 7-re várhatók. Az országban 113 vizsgaközpontot és 53 javítóközpontot működtetnek, amelyekben közel 43 000 tanulóra vár újabb megmérettetés. Az állami líceumok végzősei két alkalommal vehetnek részt az érettségin vizsgadíj kifizetése nélkül. Ha másodszorra sem sikerül átmenniük, a harmadszori próbálkozásért fizetni kell, ám az összeget nem közölték.

Kolozs megyében közel 1150 vizsgázót jegyeztek, ebből 1000 kolozsvári. Városunkban három vizsgaközpont működik: az Onisifor Ghibu Líceumban, az A. Saligny és az A. Borza iskolaközpontokban. Tordán, a Műszaki Kollégumban albizottságot alakítottak ki. A pótérettségire elsősorban azok jelentkeztek, akiknek nyáron nem sikerült elérniük az átmenő jegyet – tudtuk meg Victoriana Boşcăneanu tanfelügyelőtől. – Kevesebb a bukók, valamint a régebbi évjáratok diákjainak száma.

A kolozsvári magyar diákok az Onisifor Ghibu Líceumban, míg a vidékiek a tordai központban vizsgáznak, amely az előbbi nagy vizsgaközpont alárendeltje – közölte lapunkkal Péter Tünde tanfelügyelő. A beiratkozott magyar diákok számának összesítése tegnap még folyamatban volt.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Ne félj túlságosan az ellentmondásoktól. Kényelmetlenek, de jótékony hatásúak.

Roger Martin Du Gard

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A NYÁRI KONCERTEK SOROZATBAN szerdán, 2006. augusztus 23-án este 7 órától a Farkas utcai református templomban fellép dr. Kovács László Attila orgonaművész. Műsoron: J. S. Bach-, Gárdonyi Zoltán- és Liszt Ferenc-művek. A belépés ingyenes.

vissza az elejére


Menj, vidd a lángot...
Ünnepelt a magyarfenesi énekkar

(2. oldal)

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Magyarfenesi Napokat – a péntek délutáni bográcsgulyás-főző verseny és a szombati néptáncgála óriási sikerét és népszerűségét mintegy megkoronázta a vasárnap délután, amikor a magyarfenesi dalárda megalakulásának százharmincadik évfordulóját ünnepelte. A református templom udvarán kopjafa-leleplezésre és a falumúzeum megnyitójára került sor. Ezt követően a szép számú résztvevő az új művelődési központban tapsolhatott a nagymányoki (Magyarország), a kisbácsi, a mérai, a lónai és a magyarfenesi vegyeskarnak.

A református templomban megtartott zenés áhítat előtt Lengyel István református lelkipásztor beszédében kitért arra: jó, hogy vannak jeleink, útmutatóink, amelyek figyelmeztetnek a múltra és a jelenre, a jövőre pedig ügyelnek. – Kell hogy legyen jövőképünk, habár arra akarnak szoktatni, hogy ne legyen. Habár nemzetünk testét szétszórták, mi, maradékok nem esünk kétségbe, mert a hit, a reménység és a szeretet egysége velünk van. Dr. Köllő Gábor római-katolikus plébános kifejtette: – Örülök, hogy a dalárda nem csak a külső munka, hanem a belső emberi összhang megteremtésére szorítkozik, egymást szeretve valósítják meg az Evangélium igéjét. A plébános a gyermekáldás fontosságára is felhívta a jelenlevők figyelmét. A kórusok rövid előadása után Kerényi György: Menj, vidd a lángot... című vallásos éneket közösen énekelték el.

A kopjafaavatást megelőzően Bárdos Attila, a magyarfenesi énekkar elnöke emlékezetett a kórus százharminc éves történetére, majd kitért Tóth-Guttman Emese, a kórus karnagya és édesapja, Guttman Mihály érdemeire.

Kötő József EMKE-elnök a magyarfenesi Nemzeti pantheon elnevezéssel illette a frissen megnyitott falumúzeumot, majd kifejtette: ittléte főhajtás a teremtő kedv megnyilvánulása előtt. – Talpon tudunk maradni, ha akarunk. A falumúzeum a nemzeti alkotóerő kegytárgyait tartalmazza: hogyan élt a közösség ezer éven át, de talán az elkövetkezendő ezer év átvészelésére is ösztönöz – vélte. Majd Mádl Ferencet idézte: ne a keserveket, hanem az élni tudás példáit tekintsük erősítésnek.

Lengyelné Püsök Sarolta református lelkipásztor, kórustag, a falumúzeum ötletének egyik fő támogatója a következőket nyilatkozta. – Az ötlet közel egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Az énekkar gazdag dokumentációja mellett a húszas években megrendezett énekversenyeken szerzett érmek, serlegek is előkerültek féltve őrzött rejtekhelyükről. A kórust már decembertől foglalkoztatta az idei évforduló megünneplése, és természetes volt, hogy az egy évszázadot meghaladó múlt emlékeit közzétegyük. Az énekkarra vonatkozó tárgyi emlékek mellett felvetődött a falumúzeum megnyitásának ötlete is. Az, amit most láthattak, még nem nevezhető véglegesnek. Ez után szólítjuk fel a helybélieket: mintsem hogy régiségeink garasokért avatatlan kezekbe jussanak, inkább helyezzék el a falumúzeumban, amelynek jelenleg az iskola adott otthont. Nagyon reméljük, hogy a jelenlegi gyűjtemény tovább gazdagodik. Iskolakezdésig a falumúzeum megtekinthető a mostani helyén. Minden remény megvan arra, hogy a még bővülő anyag méltó helyre kerül. Ahogy a dalárda zászlaját több mint egy évszázadon keresztül sikerült megőriznünk, úgy a falumúzeum tárgyaira is nagyon ügyelünk.

A gálaműsor megkezdése előtt Szilágyi István alpolgármester a tordaszentlászlói önkormányzat nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Tóth-Guttman Emese karnagy Mindszenthy- és Kodály-idézettel színesítette beszédét. Máté András Levente parlamenti képviselő elmondása szerint ritkán élt át szívdobbantóbb pillanatot. – Közösségünk ünnepei mindig erőt adnak a parlamenti munkához. Daloljanak tovább a magyarfenesi dalosok, mert ebből csak jó és nemes dolgok születnek.

Lengyelné Püsök Sarolta felsorolta az énekkar karnagyait és elnökeit, majd kitért a kórus 130. éves múltjának legjelentősebb eseményeinek felvázolására.

A résztvevő énekkarok vezetőinek, valamint a magyarfenesi énekkar volt és jelenlegi tagjainak Bárdos Attila emléklapot adott át.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Véget ért a VIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó

(2. oldal)

Vasárnap a Diákművelődési Házban gálaesttel tetőzött a VIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó. az Újvidéki Pancsováról érkezett Maroknyi Néptáncegyüttes adja elő műsorát.

vissza az elejére


Nagy sikerű rendezvény Bánffyhunyadon

(2. oldal)

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb Szent István-napi rendezvénye zajlott Bánffyhunyadon a hétvégén: a VIII. Szent István-napi Néptáncfesztivál részrendezvényeként látogatott a városba több résztvevő néptáncegyüttes.

Olaszországi, magyarországi sváb, román csoportok és az Ördögborda néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget, a helyi együttesekkel együtt: fellépett a Suhanc néptáncegyüttes, a Cununa Vlădesei csoport, illetve a roma néptánccsoport.

A helyi RMDSZ szervezésében a helyi tanács támogatását élvező esti ünnepség felvonulással indult: a népviseletbe öltözött fiatalokat lovasok vezették, a város négy pontjáról induló menetek a központban találkoztak, hogy együtt vonuljanak a Barcsay-kertbe. Szerencsés döntésnek bizonyult a helyszínváltás (az előző években a város főterén ünnepeltek). A fellépő néptáncosok 700 főt meghaladó közönséget vonzottak. Az ünneplőket köszöntötte Vasas István, a helyi RMDSZ elnöke, Chiş Nicolae polgármester, valamint Kusztos Tibor református lelkész szólt az ünnep történeti hátteréről, és ünnepi áldást mondott. A rendezvény a Cross együttes szabadtéri koncertjével, mulatással folytatódott.

vissza az elejére


Teltházas próbák Andrei Şerbannal

(2. oldal)

Zsúfolásig telt a kolozsvári Román Színház stúdióterme a világhírű rendezővel, Andrei Şerbannal zajló nyílt próbák alatt. Szakmabelieknek páratlan lehetőség munka közben látni a „mestert", de a színházkedvelők számára is élményszámba megy.

A Megtisztulás című megrázó kortárs darab próbáira nagyon sokan voltak kíváncsiak, bár a belépő nem volt kevés – 15–50 lej. A rendező gondoskodott azonban arról is, hogy azok a fiatalok, akik szakmai érdeklődéből részt szerettek volna venni a próbán, de anyagilag ne engedhették ezt meg maguknak, mégiscsak bejuthassanak a terembe.

vissza az elejére


Lapszemle
Erdélyi Napló, 34. szám

(2. oldal)

A Szekuritáté irattárát vizsgáló bizottság munkájáról, illetve az átvilágítást akadályozó tényezőkről beszél Vekov Károly történész, az irattár akkreditált kutatója a lapnak adott interjújában. Az RMDSZ-politikus úgy véli, hogy Romániában a szándékkal nincs baj, inkább a lehetőségek korlátozottak.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter vérszegény munkásságát, a jószerével hiányzó magyar külpolitikát elemzi cikkében a lap budapesti szerzője, Ágoston Balázs. Írásában arra is választ keres, miért nem lép fel határozottan a magyar kormányzat az egyre erősödő szlovák magyarellenesség ellen.

A lapban részletes összeállítás olvasható az Erdélyi Magyar Ifjak székelyföldi táboráról, ahol többek között dr. Eva Maria Barki tartott érdekfeszítő előadást az erdélyi magyar autonómiáról. Esősziget, 2006 címmel a Duna-kanyarban megtartott Magyar Szigetről olvasató színes riport Fábián Tibor tollából.

A lap vezércikke a politikai felügyelet alatt történő pályázati pénzosztást veszi számba. A cikk szerzője szerint a Szülöföld Alap idei pályázati döntései teljesen kizárták a jobboldali lapokat: egyetlen, RMDSZ-t bíráló romániai magyar kiadvány sem kapott támogatást.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Ultraviolet – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – A belső ember – amerikai. – Vetítés: 17.30, 22.30. Párnakönyv – amerikai. – Vetítés: 15, 20.

MŰVÉSZ – Find Me Guilty – amerikai bemutató. – Vetítés: 16, 19, 22, kedvezménnyel 16 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Horrorra akadva 4 – amerikai. – Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Crash – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Păcală visszatér – román. – Vetítés. 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22.30 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Afrikai szerető – német. – vetítés: aug. 18–20.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Halálos iramban: Tokiói hajsza. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Gyurcsány: Merünk és tudunk változtatni

(3. oldal)

Ahogy Magyarországon, úgy a határon túli magyarság ügyeiben is reformokra van szükség. Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök eltökélt, de kész vitázó párbeszédre is. Az új nemzetpolitika nagyobb szabadságra és intenzívebb fejlődésre alapoz – derül ki a Budapesten megjelenő Népszabadság szombati számában közölt interjúból.

(…)

– Nem csak itthon, a határon túli ügyekben is nagy változtatásokra készül. Mi a nemzetpolitikánk célja most? Eredetileg a szülőföldön való boldogulás segítése volt.

– A nemzet felemelkedése, megerősödése. Kitörni a történelmi sértettségből, s ha megváltoztatni nem tudjuk, akkor fordítsuk javunkra az új regionális realitást. Fejlesszünk, építkezzünk. Kössük össze a határ két oldalát utakkal, sínekkel. Csak építkezéssel őrizhetjük meg a szülőföld megtartó erejét. Meg tanulással, a világban való közlekedéssel. A szülőföld megőrzése nem röghöz kötést, lecövekelést jelent. Menni kell a világban, kapcsolatot teremteni, és a megszerzett tehetséget hazavinni. Eddig azt mondtuk: maradj otthon, ha kell, viseld ennek a keresztjét! De a maradásnak nem keresztnek kell lennie, hanem a felemelkedés lehetőségének. A magyar kormány dolga az, hogy lássa a valóságot, és ennek megfelelően alakítsa a nemzetpolitikát. Nem azonosak a lehetőségei a különböző országokban élő kisebbségi magyar közösségeknek, és a kötődésük az anyaországhoz sem egyforma. Ezt a differenciálást végre meg kell tenni, mint ahogy azt is, hogy a magyar kormányok lemondanak arról, hogy beavatkozzanak a környező országokban élő magyar közösségek belső életébe, politikai szerepvállalásába. Persze, a be nem avatkozás kölcsönösséget feltételez...

– A magyar nyelvterület zsugorodik. Ennek a stratégiának vagy célnak következtében még inkább zsugorodni fog? Érdekünk volna ez?

– Nem érdekünk, ellenkezőleg, de muszáj hozzátenni, hogy a nemzeti közösség és a nemzeti közösség tagja között kölcsönös felelősségi viszony áll fönt. Látjuk, mekkora az elvándorlás, különösen a fiatalok és a jól képzettek esetében. Ez a közösség megroppanásához vezethet. Javuló feltételeket kell teremteni a szomszédos régiókban. Jobb munkahellyel, közlekedéssel, az identitás megőrzésének szabadságával és kiterjedt lehetőségével. Ehhez fejleszteni kell: erősíteni infrastruktúrát, demokratikus meggyőződést, történelmi empátiát. Régióközi programokra, térségfejlesztésre 100 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre. Azonban világosan látnunk kell, ez nem arról szól, hogy a gazdag magyar nagybácsi kisegíti a határon túlit. Ugyanis időközben olyan változások következtek be, amelyek eredményeképpen Temesvár tőkevonzása vetekszik, vagy meghaladja Debrecenét vagy Szegedét. Arad mondjuk Békéscsabának olyan vetélytársa lesz, hogy föl kell kötni a gatyát. Ezek a kihívások sokszínűbb, életközelibb, nem egyoldalú áldozatvállalást kérő, nem bezárkózó, hanem az együttműködő, mobilis és nyitott politikát igényelnek.

– Ennek van egy olyan eleme, hogy a szerb, a román és a szlovák politikai elit egy részének – ha talán nem is az egészének – célja a magyar nyelvterület csökkentése. Ha „fölszabadítjuk" a magyarságot a szülőföldön maradás „kényszere" alól, akkor akarva-akaratlan nem román, szerb vagy szlovák érdeket szolgál ki az anyaország? És nem ebből vezetik-e le azt, hogy Magyarország túl simulékony a szomszédokkal szemben?

– A nacionalistáknak nem kell magyarországi kapaszkodó ahhoz, hogy nacionalisták legyenek. Magyar zászló égetéséhez nem kell budapesti biztatás. Ahhoz sem, hogy magyarokat verjenek a Vajdaságban. Praktikusan pedig, ha háromszor annyi pénzt költenénk kulturális támogatásra, és négy egyetemet építenénk föl minden határon túli városban, akkor is azt mondanák a nacionalisták, hogy hazaáruló vagyok. A politikánkat nem az ő elvárásaikból kell levezetni. Én a nemzeti progreszsziót képviselem a nemzeti radikalizmussal szemben.

– Ezzel együtt nagy a lelki igény a határon túli magyarság körében, hogy közjogi kötődés jöjjön létre Magyarországgal.

– Ez az a pont, ahol érdemben elválik egymástól a nemzeti radikalizmus és a modern hazafiság álláspontja. Mi a politikai nemzetet köztársaságként értelmezzük, az állampolgárok cselekvő, jogokat, felelősséget és kötelességet tartalmazó viszonyban állnak egymással, ennek eredménye a köztársaság. Az, hogy valaki a magyar kulturális nemzet tagja, kulturális történelmi, helyenként vallási identitás kérdése. A megszakított folytonosság akkor sem állítható helyre, ha ez legédesebb álmaink közé tartozik is.

– De a lelki igényre valamit válaszolni kell.

– Azt, hogy lehessen magyarként élni és boldogulni, és ez ne igazolványon múljon, hanem természetes legyen Kolozsvárott is, meg Kassán is, meg Újvidéken is, hogy büszkén lehet a magyarságot megvallani. Ebben kell segítenünk. És soha nem fogom azt ígérni, hogy vissza tudom állítani a korábbi történelmi világot. Trianon megszakította a közjogi folytonosságot. A közjogi folytonosság Trianon felnyitása nélkül nem állítható helyre. Muszáj egyenesen beszélni. A lelki igény kultúrával, fejlesztéssel, találkozással, a magyar nyelv ápolásával, a magyar iskolákkal, a könnyű határátjárással részben teljesíthető, de egészben semmivel sem. Hamis próféták azok, akik azt ígérik, hogy be tudják gyógyítani a történelmi sebet. Nem tudják. A magyar nemzetben ott van zárványként Trianon. Meg kell tanulni együtt élni a múltunkkal, és nem szabad azzal hitegetni az embereket, hogy visszafordítható a történelem.

– A balliberális választási győzelmet a határon túli magyarok jelentős része vereségként élte meg. Utána a kormány nemzetpolitikai elképzelései formálódtak, kaptak egy felszólítást: válasszanak, együttműködés vagy konfrontáció.

– Az elmúlt négy hónapban a délvidéki, a szlovákiai, meg a romániai magyar közösségek legbefolyásosabb vezetőivel többször is találkoztam. Együtt mindannyiukkal és külön-külön is. A kérdésfelvetésem pedig világos és jogos is: a magyarországi pártpolitizálásban akarnak részt venni a kisebbségi vezetők, vagy egy nyitott, új kapcsolatrendszert hozunk létre? Akarják-e, hogy a magyarországi pártok beavatkozzanak az ő életükbe? Magyarországnak van egy kormánya, ez a kormány felelősséget érez a határon túli közösségekért, teszi a maga dolgát, és természetesnek tartja, hogy valamennyi más politikai tényező is teszi a maga dolgát. De itt a kormánynak meg a pártoknak elválik a felelőssége. És mivel nincsen egység a határon túli politikában sem, nem kell azt hazudni, hogy van. Alapvető és lényegi különbség van a Magyarországon bal- és jobboldal között, a nemzeti radikálisok és a progresszívak között. Olyan intézményeket kell létrehozni, amelyekben ez a különbözőség természetes, anélkül, hogy szétverje a kapcsolatot. Ami formálódik, a partnerség politikájára épül, és annak tudomásulvételére, hogy az egyes határon túli közösségek más és más helyzetben vannak. A délvidéki és a kárpátaljai közösségre kell többet figyelni. Visszatérve a lelki és a gyakorlati igényre, jövő év augusztusától rendszeresen megrendezzük a világ magyarságának kulturális fesztiválját. A mindennapi kapcsolatok súlypontja áttevődik a határ menti területek együttes és intenzív fejlesztésére. Ez az egyik témája az első magyar–magyar kormányzati konzultációnak késő ősszel. A másik a lejáró magyarigazolványok ügye.

– Tehát inkább a szomszédságpolitika és a térségpolitika határozza meg a magyar–magyar viszonyt, és nem fordítva?

– Egyik sincs alárendelve a másiknak. A szomszédos országok kormányaival való együttműködés nélkül semmilyen szándékunk érdemben nem valósítható meg a határon túl. Persze, olyan áron meg nem szabad jó viszonyban lenni, hogy föladjuk a határon túli közösség jogos igényeit támogató érdekeinket. Világos európai norma: lehessen büszkén és könnyen nemzetiséginek lenni és maradni. Miért nem jó, ha milliószámra vannak két ország határterületén, akik beszélik a két nyelvet?

– Még a belpolitikában is nehéz a támogatásokat jól célozni, hát még a határon túli támogatásokat.

– Egyszerű a normatív támogatás elve: aki magyarul tanul, kap oktatás-nevelési támogatást, ezt mi emeltük fel. Kialakítottunk egy olyan rendszert, amelyben kéthavi kontroll működik. S kiemelkedik 8–10–12 olyan határon túli intézmény, amelynek azt mondjuk, hogy nemzetpolitikai jelentősége is van. Ezek egyetemek, iskolák, kollégiumok, médiumok. Ezek támogatására három-ötéves átfogó megállapodást kötnénk. Az eddigi pályázati rendszer viszont kaotikus. Kibogozhatatlan, a határon túliak sem tudják, hogy egyes kuratóriumokban pontosan kik ülnek, mit képviselnek. A magyar kormány azt mondja, lássunk világosan a pénz dolgában, tegyük egy helyre a támogatásokat, és egyértelművé, hogy ez nem párt- és nem politikai finanszírozás. Nem támogatás-központú ez a politika, hanem fejlesztésközpontú. Nem jóindulat megvásárlása... Ebben az ügyben a határon túliak közül senki nem mondta azt, hogy hagyjuk ezt úgy, ahogy eddig volt. Azt viszont nehezményezték, hogy a határon túli politikára fordított pénzek jelentős része itthon költődött el, „az ügyek menedzselésére"! A pénzt nem hivatalra kell költeni.

– Nem csak hivatal nem lesz, hanem Magyar Állandó Értekezlet sem, amely összefogná a nemzetpolitika dimenzióit.

– A MÁÉRT az elmúlt két évben nem összefogott, hanem megosztott. Történhetett volna másként is, de volt, akinek ez állt érdekében. A nemzeti ügyből nem engedünk pártügyet csinálni. Olyan intézmények kellenek, amelyek megoldanak problémákat, nem elmélyítik azokat. Differenciált lesz az együttműködés intézményi világa. A kormány miniszterelnöki szintű konzultációs fórumot tart fenn. Mögötte napi munka folyik. Fejlesztési, oktatási, kulturális kérdésekben, másokban. Az Országgyűlés elnöke a magyar képviselők párbeszédét szervezi. Az államfő külön kapcsolatot épít határon túli értelmiségiekkel. Történelmi heccpolitizálás helyett történelmi építkezés kezdődhet.

– Reform itthon, reform a határon túl, nem túl sok falat?

– A tempót nem mi diktáljuk, hanem a körülöttünk lévő világ. Mi csak azt mondjuk, hogy induljunk el, és ne maradjunk le. Legyünk sikeres európai nemzet! Azt már meg tudjuk magyarázni, hogy miért ne tegyünk semmit. Váltsunk! Beszéljük meg, hogy merünk és tudunk változtatni. Persze, hogy tudom, ez nehéz meg konfliktusos. De nem megy másként.

– Augusztus 20-án gondolhatja-e a magyar a Délvidéken, Székelyföldön és másutt, hogy emelkedő nemzet vagyunk?

– Nem csak emelkedő nemzetet, még ennél is többet szeretnénk. Azt, hogy gazdasági, kulturális, tudományos, szociális teljesítményünkkel a Lengyelországtól Horvátországig húzódó régió legjobban fejlődő, legnyugodtabb, legstabilabb országává és nemzetévé váljunk. Egyszerre érezzük magunkat európainak és magyarnak. Egyszerre legyünk versenyképesek és szolidárisak. Újrakötve a határ két oldalán lévőket is. Végre olyan kormány van, amely nem felszólító és kijelentő mondatokban beszél, hanem olyan mondatokban, ahol a végén van három pont. És lehet vitatkozni...

Nagy Csaba, Füzes Oszkár
Népszabadság, 2006. augusztus 19.

vissza az elejére


Kis magyar apokalipszis

(3. oldal)

Miért gondolják most olyan sokan, hogy valami egészen rendkívüli, apokaliptikus esemény tanúi voltunk? Tudjuk, hogy ennél nagyobb viharok is előfordulnak időnként, viszont a vihar kitörésének egybeesése az augusztus 20-i tűzijátékkal úgyszólván feldolgozhatatlan ténynek tűnik. Halálesetekkel szoktunk így lenni, amelyek szintén sorsszerűek, mondhatni természetes és szükségszerű, hogy bekövetkeznek, mégsem tudjuk elfogadni. Miért? Mert akármennyire racionális a magyarázat, mégsem tudjuk véletlennek minősíteni a sorseseményeket. Épp ellenkezőleg, minden másnál mélyebb és megrázóbb jelentéssel, különleges üzenettel ruházzuk fel. Különösen ha egy állami ünnep fénypontján következik be mindez, emberileg képtelenség elvonatkoztatni attól, hogy összefüggésbe hozzuk az ünnep jelentésével és „égi jelnek" tekintsük. Amennyiben maguk is átélték, ami történt, lélektanilag ettől még azok sem tudnak elvonatkoztatni, akik egyébként semmilyen égi jelben nem hisznek. Nehéz lenne látványosabb példát elképzelni: jeleket lövünk az égre, és az ég mintegy visszalövi a maga jeleit. Ez óhatatlanul a mai ember legmélyebb ökokatasztrófával kapcsolatos félelmeit hívja elő. Ezért emlegetik sokan a globális felmelegedés miatt megzavart klímát, amelyben akár trópusi viharok következhetnek be nálunk is, még akkor is, ha a tegnapi viharhoz hasonló korábban is sokszor előfordult tájainkon.

A közvélemény reakciói persze túlzásnak tűnhetnek, mégis érintik a lényeget. Ha egy nagyobb vihart apokaliptikus eseményként élünk meg, az főként annak a jele, hogy megfeledkeztünk erről a lehetőségről, illetve természeti létünkről – arról, hogy nemcsak egy virtuálisan urbanizált és összkomfortossá tett világban élünk, hanem eredendően továbbra is a természetben. Ahol ugyebár előfordulnak nagyobb viharok. Nyilván minél mesterségesebb komfort-körülmények között élünk, annál inkább csapásnak tekintjük az elemi természeti történéseket. Főleg, amennyiben beavatkozunk a folyamatokba, mint például a dél-kelet-ázsiai cunami esetében tapasztalhattuk, mivel a nyugati turisták kedvéért kivágott mangrove-erdők nem védték a partot, ahol – szintén a turizmus miatt – példátlanul nagy populáció koncentrálódott, megfeledkezve a szökőár veszélyéről. A tegnapi vihar, ahogy a délkelet-ázsiai szökőár is, a maga nemében teljesen természetes volt, és önmagában nem lett volna benne semmi katasztrofális, ha számolunk vele, mint természeti és természetes eseménnyel. Mindkét esetben volt előrejelzés is, csak nem vették komolyan, és nem vonták le a konzekvenciát. Ezért és csakis ezáltal következett be katasztrófa. Vagyis az emberi mulasztás bizonyult igazán katasztrofálisnak, ezért önáltatás lenne természeti katasztrófát emlegetni, és a természetre fogni azt, aminek okait inkább az emberi természetben és saját viselkedésünkben, illetve civilizációnkban kellene keresni. Itt válik igazán megkerülhetetlenné az ökokatasztrófa példája, mert mindkét esemény kicsiben modellezi civilizációnk globális viselkedését az ökokatasztrófa veszélyét illetően, főként az előrejelzések semmibevételével. Nem természeti katasztrófa ez, hanem társadalmi. Civilizációs katasztrófa.

Sokáig, túl sokáig „primitívnek" tartottuk azt az ősi meggyőződést, hogy az emberi közösségek felelősek világuk sorsáért és a bekövetkezett katasztrófákért. Pedig mai ökológiai ismerteink alapján sokkal primitívebbnek bizonyul az a „modern" felfogás, mely úgymond „racionális" magyarázatokkal próbálja kiváltani és feledtetni ugyanezt a felelősséget. Ha jól láthatóan sem az emberi természet, sem a külső természet nem hajlandó a modern racionalitás kritériumai szerint működni, akkor miért ragaszkodunk még mindig olyan makacsul ezekhez? Semmi sem irracionálisabb ennél a makacsságnál és ómodern racionalitási kritériumrendszerénél. Ideje lenne meglátni benne az emberben rejlő meglehetősen hiú és korántsem racionális természetű hatalmi törekvések obskurus ideológiáját és valamilyen fenntarthatóan racionális kritériumrendszer után nézni, az ipari társadalom levitézlett modernizmusa helyett. A katasztrófavédelem megerősítése és a várható többi adminisztratív intézkedés ehhez képest csak tüneti kezelés, mely a katasztrófa valódi okait még csak nem is érinti.

Nemcsak a természeti feltételeit globálisan semmibe vevő civilizáció felelős a bekövetkező katasztrófákért, hanem konkrétabb, személyesebb politikai felelősségre is utalnak a tegnapi események. Ha egy főváros és egy ország vezetése a beváltnak tartott régi római receptet alkalmazva össznépi cirkusszal és tűzijátékkal akarja elfeledtetni az államiság ünnepén azt, hogy a vártnál kevesebb kenyeret tud biztosítani a népnek, akkor ezzel eleve kihívja maga ellen a sorsát. A tragédiába torkolló tűzijáték miatt akkor is őket tartják majd felelősnek, ha jogilag ez nem bizonyítható, vagy akár nem is megalapozott. Még gonosz összeesküvés sem kell, miszerint a szemfényvesztést az állampolgárok biztonságánál is fontosabbnak tartó vezetők kitartottak volna a tűzijáték folytatása mellett – e nélkül is sorsszerűen rájuk hárul a felelősség. Ha nem ezért, akkor másért. A sors sosem úgy tesz igazságot, ahogy az emberek szeretnék. Elképzelhető például, hogy egy kormány újraválasztásában kulcsszerepet játszik egy váratlanul érkező árvíz, amelyben a gátra kivonuló vezetők pártjuk szolidaritási programjának legjobb támogatójára találnak. Aztán jön egy másik természeti esemény, és benyújtja a számlát a korábbi „segítségért". Ez a sors talán legkíméletlenebb törvénye, hogy mindenért fizetni kell. Főleg azért, ami felborítja a természetes egyensúlyt, amely végül úgyis sorsszerűen visszatér és érvényesül.

És még valami. Mivel idén a magyar államiság ünnepén az állam egyik vezetője sem szólalt meg hivatalosan, tulajdonképpen csak a tűzijáték hordozta az ünnep hivatalos üzenetét a magyar állam mai állapotával kapcsolatban. Illetve, ami végül a tűzijáték helyett történt. Még a látszatot sem sikerült fenntartani. Persze, tudhattuk volna, hogy nem kéne játszani a tűzzel.

Kardos Gábor,
filozófus
(Badacsony)

vissza az elejére


NAPIRENDEN


A munkaügyi járulékok csökkentését javasolják

(4. oldal)

Ionuţ Popescu liberális szenátor, volt pénzügyminiszter, közölte: javasolni fogja a kormánynak, hogy 2007. január 1-jétől 7 százalékkal csökkentsék a munkáltatók és a munkavállalók által fizetett járulékos költségeket.

– Másfél évre az egységes adórendszer bevezetése után minden makrogazdasági mutató alátámasztja, hogy a román gazdaság számára ez jó döntés volt – nyilatkozta a volt pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta: nemcsak, hogy „nem csökkent az állam bevétele, hanem a bevételek a legderűlátóbb előrejelzéseket is meghaladták".

– A gazdasági növekedés ebben az évben 7 százalék körüli lesz. Ugyanakkor, 15 éves állandó csökkenés után, nőtt az alkalmazottak száma. Nem utolsósorban a külföldi befektetések újabb rekordot értek el, és csökkent az infláció – fogalmazott a liberális szenátor.

Szerinte ezen eredmények „újabb merész döntéshez" kellene vezessenek: a munkaadók és alkalmazottak által fizetett hozzájárulások 7 százalékkal történő csökkentéséhez, hogy „2007. január elsejétől ezek szintje ne haladja meg a 40 százalékot".

– A kormánynak vállalnia kell ezt a döntést, amely kiegészítené a 2005 során elkezdett intézkedéseket, és kikerekítené a tavaly elkezdett pénzügyi reformot – mondta Popescu. Kifejtette, hogy 2005-ben, amikor a D.A. Szövetség hatalomra került, a munkáltatók és munkavállalók által fizetett hozzájárulás 49,5 százalék volt.

– A kormányzási programunkban évente 2–3 százalékos csökkentést terveztünk, úgy, hogy a mandátum végére 40 százaléknál állapodjunk meg. Jelenleg ez 47,5 százalékos, és figyelembe véve a körvonalazódó 2006-os pénzügyi év eredményeit, a jövő év elejéig el kellene érnünk a 40 százalékot – tette hozzá.

vissza az elejére


Menesztették az első államtitkárokat

(4. oldal)

Călin Popescu Tăriceanu aláírta az első rendeleteket államtitkárok tisztségükből való elbocsátására vonatkozóan, miután korábban a koalíciós pártoknak sikerült a létszámcsökkentésről megegyezniük.

A kormányfő első döntései öt államtitkár elbocsátására vonatkoznak, köztük van Csutak István Ferenc, az integrációs minisztérium államtitkára is.

Ugyanakkor elbocsátották tisztségéből az Országos Külföldi Befektetési Ügynökség elnökét, Cristina Ana-Mariát, valamint alelnökét, Gabriela Vasilét. A két hölgyet, akik a múlt héten a nyilvánosság előtt útszéli veszekedést rendeztek, a tegnap a Demokrata pártból is kizárták. Cristian Vlădescut menesztették a közegészségügyi minisztérium államtitkári tisztségből, de a jövőben továbbra is a vezetőtanács tagja és az Országos Egészségbiztosító Ház elnöke marad.

Vasile Gabriel Niţát elbocsátották a közrendbiztonsági hivatal helyettes államtitkári tisztségéből, miközben Dorin Costel Todort kinevezték az igazságügyi minisztérium főtitkárának.

Tăriceanu menesztette a miniszterelnöki kancellária államtitkárát is, Dan Petrescut. Liberális források szerint Petrescu azért vesztette el posztját, mert szekuritátés tiszt volt.

vissza az elejére


Kihallgatták Tăriceanut balesete okán

(4. oldal)

Călin Popescu Tăriceanu tegnap megjelent a Legfőbb Ügyészségen, hogy a törvény értelmében részleteket közöljön július 25-i balesetének körülményeiről.

A törvény értelmében a kormány tagjainak kivizsgálása a Legfőbb Ügyészség hatáskörébe tartozik – közölte a kormány sajtóirodája. A kormányfőt hétfőn az ügyészek kihallgatták, nyilatkoztak igazságügyi források is a Mediafax hírügynökségnek.

Tăriceanu július 25-én este, 20.15 órakor szenvedett balesetet Harley Davidson motorbiciklijével az Ilfov megyei Petreşti község területén. Egyik jobb kanyarnál átment az ellenkező sávba, ahol frontálisan nekiütközött egy szabályosan közlekedő Ford Mondeóval. Mindkét jármű megrongálódott, és a kormányfőt, valamint a gépkocsi vezetőjét orvosi kivizsgálás végett az Elias Kórházba szállították. A vizsgálatok során megállapították, hogy a miniszterelnök térdficamot és izületi sérülést szenvedett, s lábát begipszelték.

vissza az elejére


Ülésezett a szenátus jogi bizottsága

(4. oldal)

Csütörtökre halasztotta tegnapi ülésén a szenátus jogi bizottsága a gazdasági társaságok törvényének a megvitatását, amikor jelen lesznek a gazdasági bizottság tagjai is. A számvevőszék törvényét szintén tegnapi megbeszélésre tervezték, de ezt is elnapolták, egyelőre meghatározatlan időpontra. Kedvezően véleményezték ellenben azt a törvénytervezetet, amely havi járadékot írna elő a kitüntetéssel nem rendelkező hadirokkantaknak és hadiözvegyeknek. Nem támogatták ugyanakkor azt a törvénymódosító javaslatot, hogy mentesítsék az áruforgalmi adó alól a méhészeket. Szeptember első hetében tárgyalják meg egy demokrata szenátorcsoportnak azt a kezdeményezését, amely a közméltósági tisztségek gyakorlásának és a vállalkozásoknak a területén való átláthatóság biztosításáról szól. Kedvezően fogadták a szenátorok azt a javaslatot is, amely szerint a parlamenti tagok helyi népszavazást szervezhetnek a közösséget érintő problémákban, annak ellenére, hogy a kezdeményezést korábban a kormány elutasította.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


KÖRKÉP


Vezetékes ivóvíz a falusi lakosságnak
Szamosújvár

(5. oldal)

A kilencvenes évek elején a Kis-Szamos völgyében egyre több vidéki települést kapcsoltak rá a gyalui vízvezetékre, elégedetlenséget okozva a szamosújvári fogyasztóknak a nyomás csökkenése miatt. Az idén még egy faluba bevezették az ívóvizet, mégpedig a Nagyiklód községhez tartozó Ormány helységbe, ahol ezelőtt 16 évvel még álmodni sem mertek az emberek hasonló beruházásról. A munkálatokat a nagyiklódi Sinai cég szakemberei végzik, akik Széken is dolgoznak a ivóvíz bevezetésénél. Hasonló munkálatokat végeznek ebben az időszakban az Ördöngösfüzes községhez tartozó Füzesmikolán.

Nagyiklód községben még Szamosjenő és Dengeleg falvakban működik vezetékes vízhálózat. Jelenleg a gázvezeték bővítésén fáradoznak a községgazdák.

(erkedi)

vissza az elejére


Száz házasságkötés a hétvégén

(5. oldal)

Kolozsváron az elmúlt hét végén 100 házasságot kötöttek, melyek többségét Emil Boc polgármester celebrálta.

Az idei év augusztus 20-ájáig 1596 pár mondta ki a hivalatos Igen-t, 70-nel többen, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Tekintettel a házasságkötő terem környékén zajló utcafelújítási munkálatokra, a ceremóniákat a Sétatér erre a célra berendezett Zenei filegóriájában tartják.

vissza az elejére


Fergeteges városnapok Désen
Művészet, néptánc, díjazások, testvérvárosi találkozások

(5. oldal)

A dési polgármesteri hivatal, a városi tanács és a művelődési ház szervezésében augusztus 17–20. között tartották a városnapot, valamint a XXIX. Samus Szamos menti folklórfesztivál rendezvényeit.

A szervezők jóvoltából rendkívül változatos programmal kezdődött a rendezvény: könyvbemutató, régészeti és történelemtudományi előadások, bélyeg kiállítás valamint a híres cucuteni leletek kiállítása. A rendkívüli művészeti rendezvények sora csütörtök délután Szervaczius Elena dési festőművész kiállításának megnyitójával indult. A Frezia galériában dr. Alexandra Rus méltatta a művész munkáit, kiemelve, „a festmények nem harsognak, hanem suttognak". Szervacziusz Elena a Ion Andreescu Akadémia festészet szakán Aurel Ciupe tanítványaként végzett 1958-ban, majd a dési líceumban generációk sorával szeretette meg a képzőművészetet, az esztétikai élmények keresésének szükségletét.

Ezt követően a római katolikus templom zsúfolásig megtelt Dana Ciuca mezzoszoprán, Aaron Gabriel Dan fuvolaművész, Victor Dan orgonaművész koncertjére. Maradandó zenei élményt jelentő előadásukon Bach-, Mozart-, Schubert-, Franck-, Piazzolla-művek hangzottak el. Dana Ciuca a kolozsvári zeneakadémián végzett, Bécs, Párizs, Mexico City operaházaiban lépett fel. Aaron Dan a párizsi zeneakadémiát végezte, a belgrádi nemzetközi fuvola verseny első helyezettje. Victor Dan a kolozsvári zeneakadémia tanára, Bukarestben végezte a zeneakadémiát. Péntek délután a polgármesteri hivatal ünneplőbe öltöztetett dísztermében lépett fel prof. dr. Grigore Lese és öttagú női kórusa, valamint a Transilvan kvartett. Grigore Lese és a kórus tagjai a népdal arhaikus, egyedi előadásmódjával, majd a hangszeres kvartett virtuóz játékával az erdélyi autentikus népzenét emelték komolyzenei rangra.

A négynapos rendezvénysorozat kiemelkedő részét képezte a külföldi delegációk fogadása, tanácskozások, jövőbeni közös tennivalók felvázolása, a tapasztalatcsere. A 35 tagú francia küldöttséget Freddy Dolphin, Le Quesnoy város polgármestere vezette. Ünnepélyes keretek között sor került Dés és Le Quesnoy testvérvárosi megállapodásának végleges aláírására. A felek a már 1995-től létező kapcsolatot óhajtották magasabb szintre emelni. Sokrétű, a közigazgatást, városrendezést, kultúrát, egészségügyet, ifjúságot, sportot érintő közös programot terveznek a kölcsönös segítségnyújtás elve alapján, amelynek előterében Románia európai uniós csatlakozása áll. Ioan Ungur polgármester kiemelte: a sajnálatos román bürokráciának köszönhetően a közösen kidolgozott pályázatokat nem adhatták le időben. Freddy Dolphin polgármester dicséretben részesítette a francia fiatalokat megszégyenítő nyelvtudással rendelkező dési diák színjátszó csoportokat, akik különben országos első helyezettek is Balogh Katalin, Clinciu Ligia, Iosip Lucian tanárok irányítása alatt.

Dés polgármestere kitüntetett három balkáni olimpikont, a matematika és történelem tantárgyolimpia 1. és 2. helyezettjeit, valamint az ifjúsági röplabda csapatot, amelynek sikerült országos első helyezést elérni. Díszpolgárrá avatták Ioan Petru Stavariu kosárlabdaedzőt, akinek köszönhetően elkészült a város hosszú távú sporttevékenységi terve.

Balassagyarmat testvérváros öttagú küldöttségét dr. Bacskó János alpolgármester, Szabó Péter kistérségi irodaigazgató vezette. Ioan Ungur polgármesterrel folytatott megbeszéléseik után a vendégek elmondták, olyan problémákról tárgyaltak, amelyekkel Magyarország is szembesült EU-tagsága előtt. Könnyebb bekerülni, mint beilleszkedni, állapították meg.

Vasárnap a XXIX. alkalommal megrendezett Samus fesztivál rendezvényein tapsolhattak a désiek, ahol a polgármestere bemutatta a balassagyarmati, franciaországi és a hollandiai Dalfsen város polgármestereit, köszöntötte a magyar népet nemzeti ünnepén, és a magyar folklór képviselőit elsőnek kérte fel műsoruk bemutatására. A dési Aranyeső 12 táncosa nemrég a szulinai nemzetiségi folklórfesztiválon első helyezést ért el, ami dícséri Dezső Attila irányítását és Váncsa Pál megyei tanácsos menedzselését. Felléptek még bolgár, török, francia csoportok, valamint az oláhszentgyörgyi román néptánccsoport. A polgármesteri hivatal boltíves földszintjén a dési kézművesek állították ki munkájukat. Az esték a fiataloké voltak, ilyenkor könnyűzene-együttesek léptek fel.

A dési református és katolikus templomban Szent István történelmi jelentőségét, népünk sorsában játszott meghatározó szerepét emelték ki, és imádkoztak az összefogás, a nemzeti öntudat és a jobb jövő reményében.

Lukács Éva

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Félholtra verték

(5. oldal)

Vasárnap hajnali fél ötkor több fiatal félholtra vert egy alsódetrehemi férfit. A 30 éves C. Vasile Dorin hazafelé tartott, amikor a falu 121-es számú háza előtt összetalálkozott néhány fiatallal, akik minden különösebb ok nélkül alaposan helybenhagyták, majd miután az áldozat eszméletét vesztve a földre esett, továbbálltak. A közelben lakó személyek találtak rá, jelenleg az aranyosgyéresi városi kórházban fekszik kéz- és bordatörésekkel, illetve egyéb zúzódásokkal. A rendőrség a helyi 27 éves C. Marius és 20 éves Galea A., valamint az aranyosegerbegyi 21 éves B. Andrei Cosmin személyében azonosította a csoport tagjait. A nyomozás azt is kiderítette, hogy egyiküknek, Galea A.-nak korábban akadt nézeteltérése az áldozattal, sőt, brutálisan bántalmazta is. A gyanúsított szabadlábon védekezhet, a tettet annak függvényében sorolják be, hogy az áldozat hány napos orvosi kezelésre szorul.

Négy sebesült figyelmetlen előzés miatt
Frontálisan ütközött két személygépkocsi Felsőszentmihályon, az E81-es országúton. A baleset vasárnap este háromnegyed kilenckor történt: a 36 éves tordai S. Octavian Sorin, aki egy Dacia Logannal tartott Gyulafehérvár felé, figyelmetlen előzésbe kezdett, aminek következtében egy Fiat Bravoval karambolozott, amelyet szemből szabályosan vezetett a 23 éves gyulafehérvári M. Irina Elena. A balesetben a vétkes gépkocsivezetőn kívül súlyosan megsérült a Dacia utasa, a 40 éves tordai M. Lucian is, míg a Logan harmadik utasa, a 17 éves, Călăraşi megyei Zmeu Gabriel és a Fiat vezetője szintén megsérült, de állapotuk korántsem olyan súlyos, mint a két idősebb férfié.

Öngyilkos lett a bérlő
Vasárnap reggel 7 órakor a Szászfenesi út egyik tömbházának lakói riasztották a rendőrséget, mivel az épület mögött, két parkoló autó között egy szomszédjuk – erőszak nyomait viselő – holtteste feküdt. A helyszínre kiszálló nyomozók, illetve a törvényszéki orvos megállapította, hogy a férfi karján, lábán és nyakán lévő nyomokat vélhetően saját maga okozta. Az elhunyt a tömbház egyik lakását bérelte néhány hónapja, ennek átkutatásakor a fürdőben és a teraszon vérnyomokat találtak, a szobában pedig egy búcsúlevelet. Az illető, a 24 éves V. Daniel Gabriel, májusban autóbalesetet szenvedett, aminek következtében pszichikailag labilissá vált.

Jogosítvány nélkül, ittasan okozott balesetet
Hajtási jogosítvánnyal nem rendelkező fiatal okozott balesetet Désen, a Bistriţei utcában. Az eset tegnap hajnali 3 órakor történt, a vétkes pedig a 19 éves C. Vasile Adrian, aki egy 1300-as Daciát vezetett ittasan, és elvesztette uralmát a jármű fölött. Az irányíthatatlan autó előbb egy hídfőnek ütközött, majd hátulról nekiment a hídon parkoló Volkswagen Passat márkájú személygépkocsinak. A balesetben hárman sérültek meg: a felelőtlen gépkocsivezető, valamint két utasa, a 18 éves Szakács A. és a 26 éves F. Lucian Cristel.

(balázs)

vissza az elejére


AKTUÁLIS


Mindenhol jó, de a legjobb itthon
Az együttlét örömünnepe Bálványosváralján

(6. oldal)

Manapság gombamód szaporodnak a falunapok, falutalálkozók. Szerencsére. Mert ez olyan „divat", amelyhez igenis érdemes csatlakozni. Legyen akár egynapos, vagy egész hétvégét felölelő rendezvénysorozat, a falunap olyan közösségépítő, közösségerősítő esemény, amelyről mai rohanó, önző, gyakran széthúzó mindennapjainkban nem mondhatunk le. A legnépesebbtől a legapróbbig minden közösségnek szüksége van olyan lélekemelő pillanatokra, amilyet vasárnap, Szent István királyunk ünnepének napján a bálványosváraljaiak – a távolból hazatértekkel és a meghívottakkal együtt – átélhettek.

Tavaly tartották az – egybehangzó vélemények szerint nagy sikerű – első falunapot Bálványosváralján. A szervezők és résztvevők legnagyobb örömére azonban az idei rátriplázott: mint minden magára valamit is adó falunapon, a jókedvnek, mulatozásnak semmi sem szabhatott határt. Ennél azonban sokkal több volt a falunap: a bálványosváraljaiak tanúbizonyságot tettek arról, hogy nem felejtik el hőseiket, sem a község nagy szülötteit, de nem feledkeznek meg azokról sem, akiket ezen a napon ünnepelni kell. Kevés felemelőbb pillanattal büszkélkedhet egy település, mint amikor a világégésekben elesett szülöttei emlékére állított emlékmű leleplezésénél öreg bakái állnak díszőrséget. A II. világháború borzalmait átélt, csatában, fogságban meghurcolt öregek megtört arcában vidáman, majdhogynem pajkosan csillognak a szemek. És büszkeségtől, jogos büszkeségtől telten. Most kellett felszentelni ezt az emlékművet, most, amikor még köszönetet mondhatunk nekik, ha már az I. világháború 40, a második világháború 12 elesett, 17 eltűnt katonájára már csak emlékezhetünk. Ahogyan most kellett köszönteni a 100. életévét betöltött Szabó Évát, és a 90. esztendőhöz közeledő Szabó Sándort, a község legidősebb lakóit; így, ahogyan a közösség tette: állva énekelve Éva néni kedvenc énekét, a Gondviselő jóatyámat. Maradandó pillanatok ezek egy közösség életében.

Reggeltől sürgött-forgott a község, a fiatalok tisztje volt a lovas „toborzó": összehívni mindenkit a szabadtéren felállított színpad elé, az ökumenikus istentiszteletre. Itt hangzottak el az ünnepi beszédek is, Abrudean Gavril polgármester hivatalos megnyitó beszédét románul és magyarul is elmondta. Réti Ágnes tanítónő ismertette a település történetét – 1291-ben említi először írásos emlék a várat –, majd vázolta a Bálványosváralján 1821-ben, 185 éve született Bartalus István néprajztudós, MTA-tag életrajzát. Zenetanár, népdalgyűjtő, a magyar zenetörténeti kutatás egyik megalapozója volt, tudományos munkái és saját szerzeményei jelentek meg. Muresan Ildikó alpolgármester a nagy számban összegyűlt ünneplőkhöz szólva így fogalmazott: töltődjünk fel mindnyájan a falu, az otthon édes melegségével – elszármazottak és itthon maradottak egyaránt.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével az RMDSZ több politikusa. László Attila megyei RMDSZ-elnök beszédében Szent István király fiához intézett intelmeiből idézett, Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke így fogalmazott: Bálványosváralja fényesen bizonyította, már az első falutalálkozón, hogy felébredt a szunnyadásból, és élni akar, egyetlen év alatt rengeteget fejlődött, amit vélhetően folytatni is fog. Köszönhető ez annak a lelkes közösségnek, amelyet Muresan Ildikó kis csermelyhez hasonlított, és amely útjában újabbakra ragasztja lelkesedését és tenni akarását, így végül folyammá duzzadva, erősen, eredményeket tud felmutatni, a falunapok szervezésében, és a község mindennapjainak jobbításában egyaránt.

– Reményt és biztonságot ad ez a nap, annak bizonyosságát, hogy itthon is érdemes élni, építeni és megőrizni az értékeket, hagyományokat – foglalta össze az ünnep lényegét az alpolgármester.

A háborús hősök emlékművénél elhangzottak ünnepi beszédek a tiszteletadás és emlékezés jegyében, az ünneplőkhöz szólt a polgármester és Ferencz István tanácsos is, aki elmondta: közös akaratból vált valósággá a tavaly még csak ígért emlékmű. Elhangzott az elesett hősök egyházi nyilvántartás szerinti (talán nem teljes) névsora, a kórus előadásában a Szózat, illetve régi katonadalok, szavalatok, az egyik legszebb pillanat azonban az „öreg bakák" meglepetés-éneke volt. Kónya-Hamar Sándor képviselő díszbeszédében az emlékezés, reménykedés napjának nevezte az ünnepet. – Sok, sokkal több emlékművet kellene állítani, annyit, ahány ismeretlen honvédsír domborul szerte a világon. A legfontosabb: ne kelljen olyan hősökre emlékeznünk, akik hiába küszködtek. Legyünk méltók az áldozatra!

A munkás hétköznapok és – oly ritka – ünnepi pillanatok mellett nagy szükség van a kikapcsolódásra, az együtt szórakozásra is: délután további műsorszámok, helyi és meghívott műkedvelő előadók fellépései várták az ünneplőket, nem hiányzott a zene, a tánc, majd az éjszakai tűzijáték tetőzte a hangulatot.

Az alpolgármestert, Muresan Ildikót idézve búcsúzhatunk, a jövő évi, harmadik falunapra várva: Isten éltessen Bálványosváralja, még sok ilyen szép napot kívánunk neked!

Farkas Imola

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 21., hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,49/3,53

2,71/2,75

1,24/1,28

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 22., kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5320 lej, 1 USD = 2,7403 lej, 100 magyar forint = 1,2631 lej.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

Képek: Rohonyi D. Iván

vissza az elejére


HIRDETÉS


(7. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. oldal)

A matektanár elképedve kérdezi tanítványától:
– Mondd, fiam, egyedül oldottad meg ezt a nehéz egyenletet?
– Nem egyedül, tanár úr kérem, hanem két ismeretlennel.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra
Győzött a Dinamó

(8. oldal)

Habár a vendég Temesvári Poli szerzett vezetést, végül a Bukaresti Dinamó győzött az élvonalbeli bajnokság 4. fordulójának zárómérkőzésén, és így továbbra is százszázalékos.

A Bega-parti együttes egy ellentámadás során már a 12. percben előnybe került, Mircea Rednic gárdája azonban még a félidő hajrájában egyenlített Niculescu révén, majd a második félidőben a csereként beállt Ionel Ganea gólja és egy gólpassza – Dănciulescunak – eldöntötte a mérkőzés sorsát. A „kutyák" így csak szerényebb gólarányuk miatt szorulnak a tabella második helyére (7–2, szemben a Kolozsvári CFR-Ecomax 11–2-jével), míg a Temesvári Poli 5 ponttal a 9. helyet foglalja el a tabellán.

• A magyar élvonal hétvégi, 3. fordulójának utolsó mérkőzésén a Győri ETO kisebb meglepetésre csak döntetlent ért el hazai pályán a mérkőzés előtt pont nélkül álló Rákospalotai EAC. Eredmény: Győri ETO–Rákospalotai EAC 2–2 (gólszerzők: Bajzát 2 – 40., 42., illetve Torma 24., Nyerges 57.). A Győr 4 ponttal a nyolcadik (az éllovas ZTE 9 pontos), a REAC az utolsó helyen áll.

Román és magyar gólok a német élvonalban
A német Bundesliga 2. fordulójában az 1. FC Nürnberg hazai pályán egy góllal nyert a Borussia Mönchengladbach ellen, és vezeti a bajnoki tabellát. A román idegenlégiós Vlad Munteanu és Sergiu Radu egyaránt gólt szerzett a Cottbusnak, amely hazai pályán döntetlenre játszott a Hamburger SV ellen, míg Dárdai Pál a Hertha második találatát szerezte a négyből, miután egy kapufáról lepattanó labdát továbbított a hálóba. A bajnoki címvédő Bayern München Bochumban győzött, míg a VfB Stuttgart úgy tartotta otthon a három pontot, hogy kilenc emberrel fejezte be a találkozót.

Eredmények: Arminia Bielefeld–VfB Stuttgart 2–3, VfL Bochum–Bayern München 1–2, Hertha BSC–Hannover 96 4–0, Energie Cottbus–Hamburger SV 2–2, Alemannia Aa-chen–Schalke 04 0–1, Eintracht Frankfurt–VfL Wolfsburg 0–0, Werder Bremen–Bayer Leverkusen 2–1, Borussia Dortmund–FSV Mainz 05 1–1, 1. FC Nürnberg–Mönchengladbach 1–0. Az élcsoport: 1. Nürnberg 6 pont (4–0), 2. Werder Bremen 6 (6–3), 3. Bayern München 6 (4–1), 4. Hertha BSC 4 (4–0), 5. FSV Mainz 4 (3–2), 6. FC Schalke 04 4 (2–1).

Bölöni szembenézett a múlttal
A francia labdarúgó-bajnokság 3. fordulójában Bölöni László visszatért Rennesbe, de új csapatával, az AS Monacóval együtt, és miután kezében volt a győzelem, végül be kellett érnie a pontosztozkodással – még így is több pontot szerzett azonban, mind az előző két fordulóban. A címvédő Olympique Lyon Wiltord hajrában szerzett góljával győzte le idegenben a legutóbbi sorozatban második Girondins Bordeaux együttesét.

Eredmények. Toulouse–Nice 1–0, Auxerre–Olympique Marseille 0–3, Sedan–Sochaux 1–1, Nantes–Troyes 1–1, Le Mans–Valenciennes 3–2, Paris Saint-Germain–Lille 1–0, Racing Lens–Lorient 1–1, Rennes–Monaco 1–1, St. Etienne–Nancy 1–0, Girondins Bordeaux–Olympique Lyon 1–2.

Az élcsoport: 1. Olympique Marseille 7 pont (5–0), 2. Olympique Lyon 7 (6–3), 3. Le Mans 7 (6–4), 4. Lille 6 (6–2), 5. Bordeaux és Nancy 6 (4–2), ..., 18. Monaco 1.

Nagy étvággyal kezdtek az angol csapatok
Nem kis meglepetésre a labdarúgó Premier League 2006/07-es idényének nyitó mérkőzésén az újonc Sheffield United hazai pályán pontot szerzett az FC Liverpool ellen, s a múlt idényben Bajnokok Ligája-döntős Arsenal csak a 85. percben egyenlített hazai pályán az Aston Villa ellenében.

A másik két angol sztárcsapat, a Chelsea és a Manchester United azonban esélyt sem adott ellenfeleinek. A címvédő gárda, amely különben tegnap leigazolta a Hamburgtól a holland Khalid Boulahrouzt, a Man-chester City otthonába látogatott, s Terry, Lapmard és Drogba góljaival kategorikusan győzött. A hazai közönség előtt szereplő Vörös Ördögök pedig a 19. percben már négy góllal vezettek, és gyakorlatilag kiütötték londoni riválisukat, a Fulhamet.

Az újonc Reading ugyancsak gólokban bővelkedő mérkőzésen győzte le a Middlesbrough-t.

Eredmények: Chelsea–Manchester City 3–0, Manchester United–Fulham 5–1, Bolton Wanderers–Tottenham Hotspur 2–0, Arsenal–Aston Villa 1–1, Everton–Watford 2–1, Newcastle United–Wigan Athletic 2–1, Portsmouth–Blackburn Rovers 3–0, Reading–Middlesbrough 3–2, West Ham United–Charlton Athletic 3–1, Sheffield United–Liverpool 1–1, Bolton Wanderers–Tottenham Hotspur 2–0, Arsenal–Aston Villa 1–1, Everton–Watford 2–1, Newcastle United–Wigan Athletic 2–1, Portsmouth–Blackburn Rovers 3–0, Reading–Middlesbrough 3–2, West Ham United–Charlton Athletic 3–1, Sheffield United–Liverpool 1–1.

Nyert a Barca, óv az Espanyol
A bajnok FC Barcelona nyerte a spanyol Szuperkupát, miután a visszavágón is legyőzte a Király Kupa-győztes Espanyolt. Frank Rijkaard sztárcsapata gyorsan eldöntötte a párharc sorsát, ugyanis Xavi és Deco révén már a 12. percben 2–0-ra vezetett a Nou Campban 70 ezer néző előtt rendezett összecsapáson. A városi rivális a folytatásban sem tudott újítani, Deco pedig a második félidőben elért újabb góljával beállította a 3–0-ás végeredményt – a múlt hét közepén rendezett első mérkőzésen a Barcelona 1–0-ra nyert az Espanyol otthonában. A fejet hajtani kényszerülő városi rivális azonban meg kívánja óvni a csütörtöki találkozót, mert álláspontja szerint Carles Puyol és Xavi nem léphetett volna pályára a győztes együttesben – mivel a két játékos sérülésre hivatkozva nem lépett pályára a spanyol válogatottban az Izland elleni, két nappal korábbi barátságos találkozón, így még öt napig nem játszhattak volna klubcsapatukban sem.

Polgári bírósághoz fordul a Juventus
Az élvonalból száműzött és a legutóbbi két bajnoki címétől megfosztott Juventus polgári bírósághoz fordul, miután az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és Olimpiai Bizottság (CONI) egyeztetése után is az a döntés született, hogy az egyesületnek a másodosztályban kell szerepelnie a 2006/2007-es szezonban – adta hírül a klub.

vissza az elejére


BL-selejtező: a csoportkör a tét

(8. oldal)

Kedden és szerdán rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtező 3. fordulójának visszavágóit, amelyeket követően kialakul az első számú európai kupasorozat csoportkörének mezőnye. A selejtezőben érintett sztárcsapatok közül a tavalyi győztes angol Liverpool, az olasz bundabotrányban érintett AC Milan, illetve a spanyol Valencia is már kedden pályára lép – legnehezebb helyzetben egyértelműen utóbbi együttes van, ugyanis az első mérkőzésen meglepetésre 1-0-ra kikapott az osztrák Red Bull Salzburg otthonában, míg az angol és az olasz sztárgárda egyaránt egygólos előnnyel várja a második mérkőzést az izraeli Macabbi Haifát és a szerb Crvena zvezdát ellenében.

A Bukaresti Steaua szerdán lép pályára, a részletekre még visszatérünk.

vissza az elejére


Díjazták a kolozsvári ifi súlyemelőket

(8. oldal)

Három arany- és egy bronzérem volt az éremtermés kolozsvári szempontból a július végi svédországi ifi súlyemelő Európa-bajnokságon, nem csoda hát, hogy a Megyei Sportigazgatóság díjazni kívánta a szép eredményt elérő fiatalokat, pontosabban Antoniu Buci és Dana Berchi súlyzókat. A kontinensviadalon Berchi bronzérmet szerzett szakításban, a 48 kg-os súlycsoportban, míg a 16 éves, az MSK és a Steaua színeit képviselő Buci szakításban, lökésben és összetettben sem talált legyőzőre az 56 kilósok között.

A díjazási alap 5000 új lej volt, de elképzelhető, hogy a helyi hatóságoknak hamarosan ismét a zsebükbe kell nyúlniuk: Buci indul a szeptember 27-én kezdődő, Dominikai Köztársaságban sorra kerülő világbajnokságon is.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Ma: Románia–Grúzia férfi barátságos a sportcsarnokban!

(8. oldal)

Barátságos nemzetközi kosárlabda-mérkőzésnek ad otthont ma a Horia Demian Sportcsarnok: Románia férfi válogatottja Grúzia legjobbjaival méri össze erejét. A találkozó mintegy erőfelmérő a 2007-es Európa-bajnokság selejtezői előtt.

A belépő ingyenes, a meccs este 8 órakor kezdődik.

vissza az elejére


Vb: hárman már a 16 között

(8. oldal)

Az olimpiai aranyérmes argentin válogatott harmadik mérkőzésén is győzött a Japánban zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon. A dél-amerikai együttes Venezuela legjobbjait győzte le 42 ponttal az A-csoportban, s ezzel már biztosította helyét a legjobb 16 között.

A B-csoportban a spanyol válogatott a nap rangadóján meglepően könnyedén, 21 ponttal verte a német csapatot, és így argentinokhoz hasonlóan két fordulóval a csoportkör vége előtt bejutott a nyolcaddöntőbe, csakúgy mint az Új-Zélandot legyőző angolai válogatott.

Eredmények, 3. forduló:

A-csoport: Argentína–Venezuela 96:54, Szerbia-Montenegró–Libanon 104:57, Franciaország–Nigéria 64:53. Az állás: 1. Argentína 6 pont, 2. Franciaország 5, 3. Szerbia-Montenegró 4 (240:204), 4. Nigéria 4 (212:223), 5. Venezuela 4 (210:255), 6. Libanon 4 (211:283).

B-csoport: Angola–Új-Zéland 95:73, Spanyolország–Németország 92:71, Japán–Panama 78:61. Az állás: 1. Spanyolország 6 pont (279:198), 2. Angola 6 (265:205), 3. Németország 5, 4. Japán 4, 5. Új-Zéland 3 (199:261), 6 Panama 3 (188:262).

vissza az elejére


TENISZ
Roddick és Robredo is előrelépett

(8. oldal)

A Mestersorozat hetedik, Cincinnatiben rendezett állomásán győztes amerikai Andy Roddick és az elődöntőig jutott spanyol Tommy Robredo is javítani tudott helyezésén a férfi teniszezők mindkét világranglistáján, amelyek élén továbbra is a svájci Roger Federer áll.

A több mint egy év után tornagyőztes Roddick a hagyományos és az ATP Race rangsorban is a tizedik helyre lépett előre, míg a spanyol játékos az előbbin a hatodik, utóbbin pedig az ötödik pozícióba ugrott fel.

Hagyományos világranglista (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Federer (svájci) 7295 pont, 2. (2.) Nadal (spanyol) 4625, 3. (3.) Ljubicic (horvát) 3315, 4. (4.) Nalbandian (argentin) 3155, 5. (5.) Blake (amerikai) 2265, 6. (7.) Robredo (spanyol) 2200, 7. (6.) Davigyenko (orosz) 2085, 8. (10.) Bagdatisz (ciprusi) 1917, 9. (8.) Stepanek (cseh) 1915, 10. (12.) Roddick (amerikai) 1890.

Az ATP Race állása: 1. (1.) Federer 1124 pont, 2. (2.) Nadal 775, 3. (3.) Ljubicic 415, 4. (4.) Nalbandian 363, 5. (9.) Robredo 344, 6. (6.) Baghdatis 325, 7. (5.) Ancic 318, 8. (8.) Blake 315, 9. (7.) Davigyenko 310, 10. (17.) Roddick 294.

vissza az elejére


Clijsters kihagyja a US Opent

(8. oldal)

Kim Clijsters kézsérülése miatt nem áll rajthoz az augusztus 28-án kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Openen.

A női egyes 23 éves belga címvédője a montreali WTA-tornán csütörtökön a nyolcaddöntőben ráesett a kezére és fel kellett adnia a kanadai Stephanie Dubois elleni mérkőzését. „Nagyon fáj a kezem, mozdítani is alig bírom, ilyen állapotban lehetetlen teniszezni" – mondta a US Open tavalyi győztese, akinek csuklósérülése 2005-ben majdnem sportolói pályafutása végét jelentette.

Clijsters alapos orvosi vizsgálatra hazautazott Belgiumba. Elképzelhető, hogy két hónapig nem léphet pályára.

Az oldalt szerkesztette:Balázs Bence