Ki hol nyaral közéleti személyiségeink közül?
Többek számára csak néhány nap pihenés adatik meg

(1., 5. oldal)

Pálmafás tengerpartok, vagy hűsítő fenyőerdők – bármi is legyen a választás, a szabadság hamar elrepül

Beköszöntött augusztus, a nyári szabadságok ideje, amikor – legalábbis a mérsékelt égövi fogalmak szerint – az időjárás a legmegbízhatóbb és legkellemesebb arculatát mutatja, és ezért, aki csak teheti, igyekszik ebben az időszakban felüdülést találni a természetben, legyen az székelyföldi vagy épp Palma de Mallorca, esetleg más egzotikus táj. Sokan vannak, akik a csábítóbb bolgár, görög, horvát turisztikai ajánlatok ellenére a román tengerparthoz ragaszkodnak. Az egyik ezek közül maga Traian Băsescu államfő, akit „honvágya" vitt ebben az évben is Neptun üdülőbe, ahol esti sörözésekkel, feleségtáncoltatással és autogramm-osztogatással tölti idejét.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül nyújtunk ízelítőt abból, hogy közéleti személyiségeink hol szándékoznak tölteni, vagy hol töltötték pihenőszabadságukat.

Kerekes Gábor, az RMDSZ gazdasági alelnökének már júliusban lejárt a nyaralás. Családja és baráti társasága körében két hetet vakációzott a görögországi Kos-szigeten. Augusztusra semmi szabad ideje sem maradt.

Koós Ferenc vállalkozó, a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója, jeles művészetpártoló mecénás lapunknak elmondta, augusztusban három napot szeretne tölteni Prágában, ahol kizárólag múzeumok látogatására áldozná idejét. – Ezenkívül, ha meghívást kapok az Erdélyi Magyar Írók Ligájának hagyományos zetelaki táborába, vagy valami más művészeti táborba, természetesen eleget teszek a felkérésnek. De többre az időmből nem futja – magyarázta.

Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke, elfoglaltsága miatt nem gondolhat nyaralásra. Pedig tudja, hogy olykor már a környezetváltozás is üdítőleg hathat az emberre. Ennek ellenére legfeljebb egy-két napos kikapcsolódást iktathat be, valahol a székelyföldi hegyekben. Zsúfolt programját tetőzi, hogy kiadója sürgeti legújabb kötete befejezését a székelység történetéről.

Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke jelenleg is szabadságon van, de az éppen esedékes megyei tanácsülés miatt megszakítja nyaralását. Kérdésünkre elmondta, Kolozson, a sósfürdőn töltötte szabadságát, és pihenésre, fürdőzésre szánta a kikapcsolódás ritka pillanatait.

Mátis Jenő megyei tanácsos még nem tudott biztosat mondani. Táborozni ugyan már volt Tusnádfürdőn, de azt nem lehetett sem vakációzásnak, sem nyaralásnak nevezni, hiszen szervezési tevékenységekkel volt megbízva. Egyébként az egész nyara be van táblázva ilyen jellegű programokkal, megbízatásokkal. Ezért egyelőre csak két lehetséges célpont szerepel a tervben: vagy a dalmáciai tengerpart, vagy pedig egy egyiptomi út.

Boros János, Kolozsvár alpolgármestere két hétre tervezte közelgő szabadságát, de a munka beleszólt a programjába. Mivel szeptember elsejéig be kell fejezni a földvisszaigénylési dossziékkal kapcsolatos eljárásokat, csak egy hete jut arra, hogy Marosvásárhelyre és Brassóba utazzon. Ezenkívül a háza körüli teendők – belső felújítás, külső szigetelés – várják. Ezektől függ, hogy lesz-e még ideje egy hetet esetleg Ausztriában eltölteni szeptemberben.

Vekov Károly RMDSZ-es parlamenti képviselő augusztus első felében egy hetet tölt az Erdélyi Kárpát-Egyesület torockói országos táborában, egy másikat pedig az Erdélyi Magyar Ifjak által Gyergyószentmiklóson szervezett táborban.

Gaal György, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Egyesület elnöke, augusztus első felére tíznapos nyaralást tervez a horvát tengerparton. Utána viszont tudományos rendezvények szólítják el: aug. 21-től Debrecenben Hungarológiai Konferencián, aug. 25-től Budapesten Nemzetközi Orvostudományi Konferencián vesz részt, mindkettőn erdélyi témákról tartva előadást.

Kónya-Hamar Sándor képviselő, europarlamenti megfigyelő a Szabadságnak elmondta: – Szeretnék vidéken, a szülőknél elidőzni, és külföldre is elmenni egy kicsit pihenni. De úgy néz ki, számításaimat keresztül húzza az EU Külügyi Bizottságának ülése, amelyet augusztus 6-ra hívnak össze. Egyelőre azt sem lehet tudni, mikor ül össze a román parlament, lesz-e rendkívüli ülésszak.

Somai József, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke, szülőfalujában, a Nyárád menti Hármasfaluban nyaral a hagyományos Szent István-napi ünnepségek előtt, alatt és után is.

László Attila, a Kolozs Megyei RMDSZ elnöke, városi tanácsos, sajnálattal mondta, hogy a szabadságnak már vége, újra munkába állt. Családjával Tunéziában nyaralt, de reméli, jut még néhány nap arra, hogy a családi birtokon, a Nyárád mentén is eltöltsenek egy kis időt.

Pászkány Árpád sikeres üzletember, a CFR-Ecomax futballklub tulajdonosa, SMS-ben közölte válaszát: „Üdvözletem Spanyolországból (Costa del Sol)".

Ördög I. Béla, Újvári T. Ildikó

vissza az elejére


Vasúti jegyrendelés telefonon
Bukarest után Kolozsváron is

(1., 5. oldal)

Augusztus elsejétől Kolozsváron is meg lehet rendelni telefonon a vasúti jegyeket. A szolgáltatást Bukarestben már 2001-ben bevezették, és a nagy sikerre való tekintettel most további 6 nagyvárosra: Kolozsvárra, Temesvárra, Konstancára, Brassóra, Iaşi-ra és Galacra is kiterjesztették.

A jegyek megrendelése csak az utazás napján lehetséges, és legkésőbb 30 perccel az indulás előtt át kell venni a jegyet az állomás pénztáránál, máskülönben a rendelés érvénytelen. Csak olyan vonatokra lehet jegyet rendelni, amelyek az illető állomásról indulnak. A szolgáltatásért a szállítási díjon kívül még 3 lejt kell fizetni.

Kolozsváron a (0264) 952 számot kell hívni, Temesváron a 0256/ 200-457-est, Konstancán a 0727/ 999-952-t, Brassóban a 0268/ 421-700-t, Iasiban a 0232/202-777-t, Galacon pedig a 0236/496-000-t.

A hívásdíjak a szokásos hálózaton belüli díjak, a szolgáltatás éjjel-nappal elérhető.

Azok is rendelhetnek, akik kedvezményes jegyre jogosultak, de a jegyek átvételekor minőségüket igazolniuk kell.

A román vasúti társaság nemrég több nagyvárosban – így Kolozsváron, Temesváron, Aradon, Nagybányán, Szatmárnémetiben, Gyulafehérváron és Nagyszebenben is – bevezette a jegyek elektronikus kibocsátását. Ezeket a jegyeket 30 nappal az utazás előtt meg lehet vásárolni, ez olyan vonatokra is érvényes, amelyek nem az illető állomásról indulnak.

A becslések szerint az elektronikus jegyek kibocsátása jelentősen megrövidíti a pénztárnál kígyózó sorokat, egy ilyen jegy átlagosan mintegy 45 másodperccel hamarabb kerül az utas kezébe, mint a hagyományos típus. Ezenfelül, az elektronikus jegyeket különleges biztonsági elemekkel látták el, amelyek lehetetlenné teszik a hamisítást.

A vasúti társaság egyik célkitűzése a szerelvénypark kicserélése. Ezért versenytárgyalást írtak ki, amelynek értelmében idén augusztus 31-ig várják hazai és külföldi cégek jelentkezését. A cél, 21 darab egyenként három kocsis kisszerelvény beszerzése. Ezek a 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő kisvonatok főleg a 200 és 500 kilométeres távolságokat befutó Intercity-járatokhoz szükségesek. A nyertes cégnek biztosítania kell 3 évre a szükséges fogyóanyagokat és a cserealkatrészeket, a javításhoz és karbantartáshoz szükséges szerszámkészletet. szintén ráhárul a karbantartó személyzet szakképesítése. A szerelvényeket a szerződés aláírásától számított 36 hónapon belül kell szállítani, a garanciaidő két év. A terv anyagi hátterét a vasúti társaság egy hitelből biztosítja, amelyet az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól vesz fel.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Kormánytámogatás magyar oktatási intézményeknek

(1. oldal)

Az RMDSZ kormányzati tisztségviselőinek hozzájárulásával összesen 19 052 000 lejt (190, 52 milliárd régi lejt) hagyott jóvá szerdai ülésén a kormány a romániai magyar oktatási intézmények támogatására.

A határozat értelmében Fehér megye 380 000 RON-t, Arad megye 282 000 RON-t, Bihar megye 1 200 000 RON-t, Beszterce-Naszód megye 150 000 RON-t, Brassó megye 110 000 RON-t, Kolozs megye 3 282 000 RON-t, Kovászna megye 1 399 000 RON-t, Hunyad megye 250 000 RON-t, Maros megye 1 965 000 RON-t, Hargita megye 3 583 000 RON-t, Máramaros megye 580 000 RON-t, Szatmár megye 1 639 000 RON-t, Szilágy megye 1 7100 00 RON-t, Temes megye pedig 2 522 000 RON-t fordíthat olyan tanintézmények felújítási, tatarozási munkálatokra, ahol magyar nyelven folyik az oktatás.

vissza az elejére


Ismét sorállás a kolozsvári gyógyszertárak előtt

(1. oldal)

Az Országos Egészségügyi Biztosító Pénztár igazgatója, Vasile Cepoi szerint „furcsa módon" csak két megyében, Kolozs és Temes megyében állandósult a hónap eleji sorállás a gyógyszertárak előtt. Éppen ezért az igazgató találkozott, és megbeszélést folytatott a megyei pénztár vezetőségével annak érdekében, hogy találjanak valamilyen megoldást a helyzet rendezésére. Cepoi úgy véli, mindenekelőtt azt kellene népszerűsíteni a lakosság körében, tudatosítani az emberekben, hogy elegendő a pénzalap a járóbeteg-kezelésre, tehát nem szükséges már az első napon tolakodni a gyógyszerek kiváltásáért. – Fölösleges az embereknek kockáztatni az egészségüket a sorállással, mivel minden bizonnyal a következő napokban is kiválthatják majd ingyenes vagy ártámogatott orvosságaikat – mondta.

Alin Tişe prefektus az országos biztosító igazgatójával folytatott megbeszélést követően kijelentette: megoldásként felvetették a vények érvényességi határidejének a lecsökkentését, a háziorvosok pedig a hónap folyamán különböző időszakokban írják fel a gyógyszereket, hogy ne mindenki egyszerre, a hónap első napján jelentkezzen a patikáknál. A vényt kiírhatják például a hónap közepén, három napos érvényességgel, és ez idő alatt a beteg kiválthatja majd a gyógyszerét sor nélkül, magyarázta a prefektus.

Kolozs megyének augusztusra 36 milliárd (régi) lejt utaltak ki orvosságokra, amelyhez még hozzáadódik 18 milliárd a krónikus betegségek kezelésére. A megyében havonta körülbelül 90 ezer receptet írnak ki.

vissza az elejére


Esőzések várhatók

(1. oldal)

Folyamatos esőzésekre számíthatunk augusztus 2–6. között – jelenti a Kolozsvári Regionális Időjárásjelző Szolgálat. Hegyvidéken a lehullott csapadék mennyisége elérheti akár a 20–25 litert négyzetméterenként, az elszigetelt térségekben pedig 45 liter lezúduló esőre is felkészülhetnek. Emellett jégeső várható a különböző térségekben.

A Mediafax jelentése szerint minden megye elkészítette az árvízvédelmi tervet – nyilatkozták szerdán a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium illetékesei.

A megyei árvízvédelmi tervek a különböző települések által készített projektek alapján álltak össze.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Soha nem találkoztam még annyira tudatlan emberrel, akitől ne tanulhattam volna valamit.

Galileo Galilei

vissza az elejére


Kishír

(2. oldal)

ÉVI ORSZÁGOS AGYKONTROLL-KLUBTALÁLKOZÓT tartanak augusztus 5-én, szombaton a Milenium Komplexumnál (Kapus közelében, 25 km-re Kolozsvártól). Az egynapos találkozó felől érdeklődők bővebb felvilágosítást a 0745-266080, 0264/444-290-es telefonszámokon kaphatnak.

vissza az elejére


Miniatürizálódás

(2. oldal)

Olvasom, hogy a Hawai Egyetem nanotechnológiában szakosodott kutatóinak sikerült olyan mini- és érzékeny kefét megalkotniuk, amely a hajszálnál ezerszer vékonyabb testeket is képes megtakarítani a portól. Találmányukért 2007-ben bekerülnek a Rekordok Könyvébe.

A tudósok ugyanakkor nyilvánosságra hozták, hogy hamarosan akkora chipeket hoznak forgalomba, amelyek bőr alá behelyezhető miniszámítógépekként üzemeltethetők.

Úgy látszik, az emberiség könnyebben old meg nano-méretű kérdéseket, mint olyan vaskos problémákat, mint energiaválság, az egyenlő esélyek és a tolerancia hiánya valamely társadalmon belül, globális erkölcsi válság stb. Vagy talán éppen ez lenne a kis lépések politikája?

Ö. I. B.

vissza az elejére


Nyelvápolás
Sziméria, Mihai Viteazul

(2. oldal)

Mindannyian felelősek vagyunk nyelvünk állapotáért.

1. A hatalom által ránk kényszerített, nem anyanyelven tanított földrajz, a magyartalanítás egyik eszközének „eredményeit" – minthogy a fiatal nemzedékek az erdélyi magyar helyneveknek, földrajzi neveknek csak egy részét ismerik –, gyakran „élvezhetjük" a hazai magyar tömegtájékoztatásban. Ennek egyik „gyöngyszeme" a nyelvünkben nem létező Sziméria (Szabadság, 2006.VII. 28., 5. old.). E település magyar neve ugyanis Piski. Györffy György Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza című munkájának harmadik kötetéből megtudhatjuk, hogy 1276-ban, nevének első ismert említése Pyspuki („terrarum episcopalium […] in Comitatu Hunod Pyspuki […] iuxta Strig" ’a [Marosba torkolló] Sztrigy melletti Pispüki püspöki föld, birtok Hunyad megyében’. 1341-ben Pispiky („villas episcopales […] Pispiky" ’püspöki falvak’). Az erdélyi püspök birtoka volt, amelyet tulajdonosa 1276-ban a káptalannak adott cserébe. 1341 előtt Tamás erdélyi vajda elpusztította. 1342–82-ben Pyski. A mai név a ’püspöke’ jelentésű kezdeti Pispiky vagy Pispüki helynévből egyszerejtéssel alakult.

A korabeli névvel egybevetve mai püspök szavunk az ómagyar korban bekövetkezett hangfejlődést is tükrözi. Láthatjuk – az egyéb változatoktól eltekintve –, hogy a hangképzés helyének eltolódása, a labializáció előtt az ü előzménye az i volt. Az egykori ü pedig egy fokkal nyíltabbá válva, ö lett. A kezdeti magyar szó piskup lehetett. Ebből hangátvetéssel és hangrendi kiegyenlítődéssel pispükpispëk, majd püspök lett.

A román Simeria a magyar Szent Máriából való. Föltehetően Szűz Mária volt az egykori falu védőszentje.

Piski egyébként a szabadságharc egyik csatájáról nevezetes. 1849. február 9-én a Sztrigy fölötti piski hídnál Bem apó serege fényes győzelmet aratott a Puchner tábornok által vezetett császáriakon. Az itt állított emlékoszlopot 1919-ben a „nagy műveltségű" megszállók lerombolták. E híddal kapcsolatban a Piski név Kolozsvárt is előfordult. Az idősek még emlékeznek a Pata és a Heltai utca, valamint a Györgyfalvi út találkozásánál folyó Cigánypatak fölött a XIX. század végéig, a patak csatornába bújtatásáig létező Piski hídra. A három utca sarkán az idő tájt három kocsma volt, ahonnét a kijövő hetvenkedő, hősködő részegek, környékbeli fiatalok gyakran összeverekedtek. Jómagam az 1940-es, de az 1950-es években is nem egyszer hallottam apámtól, a barátaitól, ismerőseitől az akkoriban kisebb nézeteltérések esetén gyakran elhangzó tréfás mondást: „Találkozunk a piski hídnál!", „Majd a piski hídnál!", amihez kimondatlanul hozzáértették, hogy ott rendezik a vitás kérdést. Szabó T. Attila szerint e név nyilvánvalóan Bem apó 1849. évi győztes piski csatájára való tréfás utalás eredménye volt. Ugyanő lejegyezte, hogy 1957-ben is az autóbusz jegykezelői Piski hidat, románul Podul Piskit kiáltottak a Pata utca elején lévő megállónál.

2. Tordaszentmihály – magyarul Alsó- és Felsőszentmihály.

3. Mihai Viteazul – a pápák, a szentek és az uralkodók keresztnevét, amennyiben van magyar megfelelőjük, lefordítjuk. Így például II. János Pál, XVI. Benedek, Szent Péter, Erzsébet (angol királynő), János Károly (spanyol király), nemkülönben az egykori havaselvi és moldvai fejedelem Mihály vajda (amint azt kortársa, Szamosközy István történetíró is lejegyezte), II. Károly és fia, a ma is élő Mihály, egykori király. Ugyanígy Sándor és István vajda, a két moldvai fejedelem, Zsigmond, illetőleg Mátyás kortársa. A magyarban nem létező, a szláv Miroszláv délszláv becéző változatából lett Mircea viszont eredetiben marad.

Asztalos Lajos

vissza az elejére


Újra divatba jött a latin

(2. oldal)

A nyugat-európai országokban a fiatalok között megnőtt újra az érdeklődés a latin nyelv iránt.

Olaszországban az utóbbi években állandóan emelkedik azon diákok száma, akik latinul tanulnak. A szakemberek szerint az antik örökség felé fordulás azt jelzi, hogy a fiatalok felismerték: azzal is érdemes foglalkozni, aminek nincsen azonnali haszna, hisz a latin olyan, mint a költészet, a személyiséget teszi teljesebbé – írta a La Repubblica című olasz napilap.

A berlini Einstein-gimnáziumban a tanulóknak több mint fele választja a latint második nyelvnek, és Catullust énekel a német ISTA hip-hop együttes.

Angliában azok a családok, amelyeknek sikerül latinra taníttatniuk gyermekeiket, ezt nagy szerencsének tartják. Film, videó, dokumentumfilmek és honlapok sokasága jelzi, hogy az ókor oda is visszatért. A szórakoztatóan megszerkesztett, 50 leckéből álló tananyagot eBay árverésen ajánlják, de külön-külön, leckénként is megvásárolható 1,5 euróért. Vásárolják a diákokon kívül orvosok, jogászok, különféle szakmát gyakorló hivatalnokok.

Azt mondják, a latin segíti a logikus gondolkodást, a logikus érvelési rendszer felépítését. Egy oktató a jelenséget azzal magyarázza, hogy „a gyerekek változnak, valami történik velük intellektuális téren". Van, aki azért szereti ezt az ókori nyelvet, mert véleménye szerint magában hord egy etikát, egy gondolkodási módot, és még a szavak illemét is. Ez utóbbinak ugyan egy kissé ellentmondani látszik az a tény, hogy olyan honlap is létezik, amely az iskolában nem tanított latin nyelvű szitkokat gyűjti egybe, ugyanakkor a legnagyobb on-line enciklopédiának, a Wikipediának szintén létezik már latin nyelvű változata.

vissza az elejére


Emlékezés a nándorfehérvári diadalra

(2. oldal)

A kánikula és a szabadságolások, illetve vakációs időszak ellenére a zsúfoltságig megtelt július 31-én, hétfőn délután a Római Katolikus Nőszövetség Szentegyház utcai díszterme, ahol a Szent Mihály Caritas és az Erdélyi Piarista Diákszövetség szervezésében, ünnepi hangulatban emlékeztek meg a kolozsváriak – és nemcsak – a magyar történelem egyik ragyogó fénypontjáról, a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójáról. Bevezetőjében Fábián Mária, a Caritas szervezet igazgatónője rámutatott arra, hogy ez a megünneplés hiánypótló. Sokan felhívták a figyelmet e kimagasló jubileum méltó keretek közötti megünneplésének fontosságára, ami érthetetlen módon Erdélyben eléggé hiányos volt.

A rendezvényen megjelent Szentpéteri István, a Magyar Köztársaság kolozsvári konzulja, Szilágyi György, az Amerikai Magyar Szervezetek Nagybizottságának vezetőségi tagja, Szőcs László, a jezsuiták Manréza Lelkigyakorlatos Központjának társigazgatója, a történelmi egyházak képviselői, közélet- és társadalmi életünk több kiemelkedő személyisége, valamint a piarista és a marianumista öregdiákok.

Az előadó, Fodor György piarista konfrater, a diákszövetség elnöke, egyházi újságíró és közíró méltatta az 1456. július 22-i diadalt a törökök fölött, valamint a szintén kereken 550 éve elhunyt Hunyadi János és Kapisztrán Szent János, mindketten a győzelem előkészítői és kivívói, meghatározó szerepét mind a magyarság, mind az egyetemes kereszténység történelmében. Amikor III. Calixtus pápa 1456. augusztus 6-án, az Úr Színelváltozásának napján értesült a magyarok Európát megmentő fényes győzelméről, elrendelte, hogy e napot az egész kereszténység ünnepként tisztelje. Ez a győzelem hetven évre vetette vissza Magyarország határaitól a török hódítást.

Fodor György előadásából azt is megtudhattuk, hogy a kereszténység védelmére elrendelt ima-harangozást előíró pápai rendelkezés és a győzelem híre csaknem egy időben érkezett meg Budára és Bécsbe. Megkondultak a harangok és zúgtak szerte Európában. Így nem véletlen, hogy a déli harangszó gyakorlata átértelmeződött, és a köztudatban ma már inkább a nándorfehérvári (ma Belgrád) diadal emlékeként él, jelezve, hogy kereszténységünk védelme, az összetartás minden emberrel a jóban, egymás akár hősies fokon való megsegítése minden helyen és minden időben fontos kötelesség – hangsúlyozta az előadó.

Az ünnepi megemlékező rendezvényt „Hunyadi János és a déli harangszó" témájú gyermekrajz-kiállítás, az Amaryllis-társaság jóvoltából, (a györgyfalvi általános iskola és a nagyváradi Ady Endre Líceum) tanulóinak díjnyertes művei, valamint a kor hangulatát idéző és a hálaadást kifejező zenei műsor tette emlékezetessé. Az ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.

Balázs Kornél
Piarista öregdiák

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – (RV) – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Afrikai szerető – német bemutató. – Vetítés: 16, 19, 22; kedvezménnyel 16 órától.

GYŐZELEM – Gátoltatások. – Vetítés: 16, 18; A kálvária. – Vetítés: 14, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Trisztán és Izolda – német-angol. – Vetítés: 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Lehetetlen küldetés 3. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – A vadon – amerikai. – Vetítés: július 28-30: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Ómen – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Autonómiánk

(3. oldal)

Dehogy van vége a Nagy Történetnek. Még csak a végkifejlet kezdetén vagyunk.

Vadon élő bennszülöttekként fogadjuk most a világözönt Nyugatról, mi, kelet-európai törzsek, békéinkben összekeveredők, háborúinkban egymást öldöklők. Gondoljunk a balkáni testvérháborúk következményeire, a bosnyák–szerb, szerb–magyar, magyar–román, magyar–magyar, székely–magyar, keresztény–zsidó stb. viszonyokra, amelyek szépen készítik elő a globalizátorok diadalmas útját, hiszen könnyű a dolguk a hódítóknak itt, az egymást kölcsönösen kisebbségként kezelő, önsorsrontó testvérnépek e nagy régiójában, a Kárpát-medencében.

Az Új Világ indiánjai annak idején – úgy tudom – felosztották egymás között a vadászterületeket, és nagyjából békében éltek. Vendégszeretettel fogadták azokat, akik az erőszakot, a pénzt, a háborút, az alkoholt közéjük vitték, európai elődeinket. A hódítók pedig szépen kiirtották közösségeiket és homogenizálták kultúrájukat, a cowboy-modellel kisajátították és kiélték szépséges vadászmezőiket, majd kegyesen beterelték őket a rezervátumokba, hogy mutogatni lehessen megmaradt egyedeiket, mint állatkertekben a védett fajokat.

Védett fajok lesznek-e belőlünk is, akik megmaradunk ebben a világözönben, amit globalizációnak és/vagy integrációnak hívnak egy újabb – sokak által világmegváltónak hitt – homogenizáló eszme hívei? Vajon a pénz, a mennyiség, a virtuális világok és életpótlékok impériumában megmaradhat-e az a sokszínűségében is számomra szívszorítóan otthonos kultúra, amit Trieszttől és Belgrádtól Kisinyovig, Bécstől Bukarestig olyannyira enyémnek érzek, hogy nem adnám fel soha azért a pénztömegért, álértékért, technológiai csodáért, divatért, mákonyért, káprázatért, amit a sok egykori (más mulandó értékekkel kecsegtető) -izmus (nacionalizmus, kommunizmus, fasizmus stb.) után ez az új ideológia, a globalizmus ígér nekem?

De vajon tudunk-e védekezni? Prózai, nevetséges példa, hogy a hazai zöldségek – paradicsom, paprika, alma stb. – színe, íze már kiveszett, s festett holland virágok csábítják a megtéveszthető vevőket. Elborzasztó ízléstelenség, hogy a palántákat mesterséges színekkel „oltják be" ott, mielőtt elültetik. Jelentéktelennek tetsző aggodalom, hogy a kolozsvári paradicsomok, egykori almafajták (batul, pónyik, aranypármen stb.) sem kaphatók már, s a kb. öt-hatféle ízű, formájú paprika is egy-két félére redukálódott. Az eredeti sajt- és túrófélék már csak a hagyományos, egyre ritkuló termelőknél kaphatók. A homogenizálás ebben a mindennapi, talán csak gyakorló háziasszonyoknak feltűnő formában tehát már elkezdődött. De ott működik vígan az agyakban is: a média által terjesztett virtuális világokban, az életpótlékul szolgáló álértékek, az érzelem-protézisek, mesterséges kielégülések minden fajtájában. Például a szilveszteri petárdákban.

Vannak, hála Istennek, példás modellek a sajátos értékek megőrzésének önkéntesen működő polgári vállalkozásaira, küzdelmeire, amelyek a modernizáció, a közigazgatási önkormányzat terén erdélyi sajtótermékekből szemlézhetők, s amiket megjegyeztem. Például itt vannak a Kós Károly egykori rezidenciája, Sztána melletti zsobokiak, akik „kézimunkával", kalákában építettek utat a vasútig, s nem egy közhasznú intézmény falait húzták fel – a holland segítség mellett civil erőfeszítéssel. Pedig kicsi a falu. De érzi és éli a közteherviselés szükséges és felette hasznos naponta kiküzdött valóságát. És a mogyorósi meg marosberei önkormányzatok, akik a két község elválása óta nagy eredményeket értek el a településfejlesztésben. Mert számukra az autonómia nem csupán steril közigazgatási, politikai kategória, hanem az önrendelkezés valóságos gyakorlása a polgári erőfeszítések szintjén.

És – ha az előbbi példákra gondolunk – felmerül a kérdés: vajon ki akadályozta meg a barótiakat abban, hogy a településnek járó több száz millió lejnyi költségvetést hasznosan elköltve a tavaly befektessék? A román állam, avagy az önmenedzselésre való képtelenség?

Széchenyi István példája nyomán már régóta tudjuk, hogy létezik száj- és tett-hazafiság. Erdélyben pedig – ennek mintájára mondhatom – ma van száj- és tett-autonómia.

Sajátos példája a tett-autonómiának, amit ma az erdőségekkel művelünk mi magyarok is, Erdélyben. Mert, például, nem is kell ahhoz nyugati civilizátor meg globalizátor, hogy kiirtsuk értékes fáinkat: a farkaslaki szénégetőknek már sikerült mesés vagyonokra váltani visszakapott és felégetett erdőbirtokaikat, olyannyira, hogy most már a Kárpátok más erdőségeit veszik meg lábon, hogy környezetszennyező, klímafelzaklató tevékenységükből tovább gazdagodjanak, míg nyugati partnereik tulajdonképpen kizsákmányolják őket. Talán mondanom se kell: faültetéssel nem foglalkozik egyikük sem. A szegénységre hivatkozva irtják erdeiket a gyimesi csángók is. És ez gyakorlatilag egyfajta valóságosan működő autonómia, ami ráadásul környezetromboló, de nem korlátozhatja (még) semmilyen hatalom.

Holott folyton arról szól a kisebbség néhány tekintélyes képviselője, hogy mennyire akadályoz bennünket a kibontakozásban, a szabadságban a jogilag még rendezetlen helyzet. Erről nyilván lassan születik döntés a politikai osztály szintjén. De ki, milyen hatalom tiltja meg saját erdőink pusztítását, ha mi nem tiltjuk meg önmagunknak?

Terepet készítünk a globalizátoroknak. A székely himnusz – legalábbis ott, azon a településen – hamisabban zeng, mint valaha… Dehogy is „porlik" az a farkaslaki vállalkozói réteg, az újgazdag székely, hanem sikeresen önrendelkezik: kiéli a fekete aranyat, a fát, s a tőkét nem forgatja vissza, hanem az erdőtelepítéstől teljesen elvonva bespájzol: minden vagyonát méregdrága és többnyire haszontalan státusszimbólumokba fekteti.

Nekem, aki elszoruló szívvel gondolok most gyermekkori Székelyföldem erdőire, egyetlen esélyem a tettre, ami most lehetséges: az, hogy itt, Önöknek, a sok jó példa mellett, ezt is elmondom.

Cs. Gyimesi Éva

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Timofte és Fulga az ellenzék várószobáiban

(4. oldal)

Az ellenzéki pártok egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek a soraikba esetleg bekerülő titkosszolgálati igazgatókkal kapcsolatban.

Lucian Bolcaş, a Nagy-Románia Párt ügyvezető alelnöke, szerdán azt nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy amennyiben Radu Timofte be kíván lépni a politikai szervezetbe, a párt vezetősége alaposan kielemzi ezt az esetet.

Cristian Diaconescu szenátor, a szociáldemokraták szóvivője, azt nyilatkozta szerdán a sajtónak, hogy még nem tárgyaltak Radu Timofte és Gheorghe Fulga bátorításáról a pártjukhoz való csatlakozásuk érdekében.

Radu Timofte a szociáldemokraták részéről már töltött be tisztségeket: volt szenátor, védelmi bizottsági elnök és a SIE-t ellenőrző bizottság alelnöke. Gheorghe Fulga brassói szociáldemokrata képviselőként és Ion Iliescu elnöksége idején belpolitikai tanácsadóként szerepelt Cotroceni-ben.

A hazai belpolitikai élet élvonalában várható mozgást nagymértékben befolyásolja az augusztusi szabadságolások ideje, amikor még az is bizonytalan, hogy össze lehet-e hívni a parlamentet a rendkívüli ülésre.

vissza az elejére


Engedélyezik a süveges fényképeket az útlevelekben

(4. oldal)

A kormány tegnapi ülésén úgy döntött, hogy engedélyezi az útlevélben az olyan fényképek használatát is, amelyen vallási okok miatt a fej le van fedve. Az egyetlen kikötés csupán az, hogy a fénykép legyen tiszta, minden árnyékrész nélkül.

E döntés annak nyomán született, hogy a Román Ortodox Egyház Szent Zsinata nehezményezte a jelenlegi gyakorlatot, miszerint kötelező fedetlen fejjel elkészíteni a fényképeket, ami nagy gondot jelentett a szerzeteseknek.

Mint ismeretes, a szerzetesek kötelesek sajátos öltözéket viselni, ami a fej lefedését is jelenti. Ezt a szabályt azonban minden olyan alkalomkor meg kellett szegniük, amikor útlevelet készíttettek.

vissza az elejére


Budapest: kockázatos a Verespatakra tervezett aranybánya

(4. oldal)

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium álláspontja nem változott: a Verespatak térségébe tervezett aranybánya projektje komoly környezeti kockázatot jelent – mondta Persányi Miklós miniszter kedden, amikor hivatalában fogadta Ireny Comaroschit, Románia budapesti nagykövetét.

A minisztérium közleménye szerint a magyar zöldtárca vezetője nagyra értékeli, hogy a román környezetvédelmi hatóságok a nemzetközi szabályokat betartva biztosítják a nyilvánosság és a magyar fél részvételét a verespataki tervezett aranybánya ügyében. Ugyanakkor Persányi úgy véli: Románia számára is jobb lenne, ha a projekt nem valósulna meg. Magyarország legfőbb érdeke a határon átterjedő környezeti hatások megelőzése, a nagybányaihoz hasonló környezeti katasztrófák elkerülése.

A találkozót a nagykövet kezdeményezte a kétoldalú környezetvédelmi együttműködés aktuális témáinak megvitatására. A román diplomata megerősítette Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter meghívását a Magyar–Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság negyedik ülésére, amelyet kora ősszel Bukarestben rendeznek meg.

Ireny Comaroschi a Verespatak térségében tervezett aranybánya nyitási projektről elmondta, az Espoo-i Egyezmény szerint Magyarország részvételével indított környezeti hatásvizsgálati eljárás még nem zárult le, így az egyes sajtóhírekkel ellentétben a román kormány még nem foglalt állást ebben a kérdésben. A nagykövet megerősítette, hogy a román kormány minden érintett felet meg akar hallgatni, és a társadalmi párbeszéd jegyében július–augusztus folyamán Romániában 14 érintett településen szervez közmeghallgatásokat, augusztus 28-án pedig Szegeden is hasonló rendezvényre kerül sor. Persányi azt kérte a nagykövettől, hogy a nagyobb nyilvánosság érdekében tartsanak közmeghallgatást Budapesten is. A nagykövet asszony ígéretet tett arra, hogy a magyar javaslatot továbbítja a román környezetvédelmi minisztériumnak.

vissza az elejére


Háttér
A múlt átvilágítása a jelent is tisztázhatja

(4. oldal)

A Koalíció Egy Tiszta Parlamentért nevű civil szervezet sürgősen szorgalmazza a kommunista rendszert kiszolgáló hírhedt Szekuritátéval együttműködő politikusok leleplezését. A szervezet egyik tagja, Alina Mungiu Pippidi, a Román Akadémiai Társaság (RAT) elnöke tegnap kifejtette, hogy az említettek felderítése azért olyan sürgős, mert ezek a parlamenti képviselőknek álcázott szekuritátés tisztek hamarosan, a nemzetbiztonsági törvénycsomag parlamenti vitáján, kedvezőtlen irányba befolyásolhatják a titkosszolgálatok megreformálását.

Pippidi szerint téves azt állítani, hogy a jelenlegi képviselők múltját már ellenőrizte a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Bizottság (SZITOB) a legutóbbi parlamenti választások alkalmából. A listák ugyanis olyan későn érkeztek el az intézményhez – mondta Pippidi –, hogy a rajtuk szereplő politikusok ellenőrzése az idő rövidsége miatt lehetetlenné vált.

A civil szervezet ezért most azt kéri, hogy az SZITOB elsősorban törvényes kötelezettségét teljesítse, és fejezze be a politikusok átvilágítását, még mielőtt bármely más társadalmi csoport ellenőrzésébe kezdene.

Az elmúlt hetekben ugyanis a testületet elárasztották az átvilágítási kérelmek. A Tiszta Hangok nevű akciót kezdeményező Civic Media például 300 romániai újságíró átvilágítását kérte az SZITOB-tól, ezt a listát később kiegészítették az erdélyi magyar napi-, heti- és havilapok igazgatóinak, főszerkesztőinek és főszerkesztő-helyetteseinek, valamint publicistáinak nevével. Az átvilágítandó személyek között megtalálhatók a Magyarországra kitelepedett erdélyi újságírók, de az erdélyi magyar civil szervezetek vezetői is.

Legutóbb a Nemzeti Liberális Pártot kapta el a lusztrációs láz. A párt vezető testülete úgy határozott a hét elején, hogy 156 liberális tisztségviselő múltjának tisztázását kéri majd az SZITOB-tól. Az ellenőrzött párttagok listáján szerepelnek majd képviselők, miniszterek államtitkárok, valamint a megyei szervezetek vezetői.

Az események ilyetén alakulását jelentősen befolyásolta Carol Sebastian „jégtörő" és egyben megrendítő vallomása, amellyel a népszerű újságíró valóságos leleplezési hullámot indított el. A Román Televízió egyes csatornáján is műsort készítő médiás például elismerte, hogy fiatal korában engedett a Szekuritáté zsarolásának, és a nyolcvanas évek végén egyik barátjáról információkat szolgáltatott a politikai rendőrségnek. Ezt a pillanatot a bukaresti sajtóorgánumok arra is felhasználták, hogy háborút indítsanak rivális ellenfeleikkel szemben. A Cotidianul és a Ziua című napilap például „nagyágyúkat" helyezett egymásra, és egymást túllicitálva adják hírül nap mint nap: a konkurens lapnak éppen hányadik munkatársáról derült ki, hogy együttműködött a Szekuritátéval. Egyelőre a Ziuánál találtatott a legtöbb ilyen tollforgató. A Sorin Roşca Stănescu neve által fémjelzett laptól ugyanis eddig négyen vallották be, hogy aláírták a Szekuritátéval való együttműködésről szóló szerződést. Ugyanakkor mind a négyen hangsúlyozták: a politikai rendőrségnek nem szolgáltattak olyan információkat, amelyekkel másoknak árthattak volna.

Az átvilágításra vonatkozó kérvények elburjánzása sokakat aggaszt. Pippidihez hasonlóan többen is úgy vélik, hogy ez a fogás csak újabb eszköz arra, hogy az eddig is nehézkesen működő átvilágító testület tevékenységét ellehetetlenítsék.

Az aggodalmakat csak növeli, hogy éppen akkor merülnek fel jogi aggályok a politikusokat is érintő dossziék hozzáférhetőségével kapcsolatban, amikor ezeket a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) éppen elkezdte átadni az SZITOB-nak. A Legfelső Védelmi Tanács ugyanis a legutóbbi tanácskozásán elhatározta a titkosítási kötelezettség feloldását több olyan jelentős dosszié esetében is, amelyekben politikusok érintettek. Eddig ezek az iratcsomók nemzetbiztonsági vonatkozások miatt nem voltak hozzáférhetők. Ilyen például a Dan Voiculescu konezervatív pártelnököt is érintő Ice Dunărea dosszié.

Az RHSZ kedden bejelentette, hogy elkezdte a gyakorlatba ültetni az LVT döntését, így elküldte az SZITOB-hoz az iratcsomókat tartalmazó első szállítmányt. Csakhogy Radu Timofte, az RHSZ lemondott igazgatója elmondta, hogy a védelmi tanács július 24-i döntését módosítani kellene, hiszen az LVT nem jogosult dönteni a titkosított dossziék ügyében. Ezt a határozatot szerinte csak az SZITOB és az RHSZ tagjaiból álló vegyes bizottság hozhatja meg. (Ez a testület állapította meg korábban, mely iratcsomókat kell titkosítani, és melyeket lehet az SZITOB-hoz küldeni – a szerk.) Ez ügyben törvényhozók is törvénytelenségre hívták fel a figyelmet. Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor szerint csak kormányhatározattal lehet feloldani a titkosítási kötelezettséget.

A múlttal kapcsolatos találgatások a jelennel kapcsolatos spekulációkat is felszínre hoztak. A titkosszolgálatot felügyelő parlamenti szakbizottság tagjai tegnap eldöntötték, meghallgatják az RHSZ vezetőségét azt követoen, hogy a titkosszolgálat szóvivője elismerte: a legmeghatározóbb belföldi hírszerzői szerv titkos ügynököket foglalkoztat újságíróként. A honatyák arra a kérdésre keresik a választ, hogy a titkosügynök újságírókat a hírszerzés nem használt(j)a-e a nemzetbiztonság szavatolása mellett más célokra is?

Borbély Tamás

vissza az elejére


Újabb rakétatámadás Észak-Izraelben
Semmit sem ért a tűzszünet

(4. oldal)

Több mint 80 újabb, Dél-Libanonból indított katyusa rakéta csapódott be szerdán Észak-Izrael különböző településein, s ezek 14 embernek könnyebb sérüléseket okoztak, néhány ház romba dőlt, illetve tüzek keletkeztek – közölték az izraeli hatóságok.

A szóban forgó települések Tiberiás, Maalót, Kirjat-Smona, Karmiel, Rós-Pinna, Akko és Cefat. A legtöbb rakéta – húsz – Maalótban csapódott be. Egy hírügynökségi tudósító szerint a rakétákat olyan dél-libanoni helységekből indították, amelyek közelebb vannak az izraeli határhoz, s amelyeken az utóbbi napokban heves harcok folytak a Dél-Libanonba benyomuló izraeli szárazföldi erők és a Hezbollah fegyveresei között. Az előző két napon viszonylag kevés – hétfőn négy, kedden alig egy tucatnyi – ilyen támadást hajtott végre a Hezbollah libanoni síita szervezet Izrael ellen, viszont a vasárnapi rakétazápor – 156 darab – az eddigi leghevesebb volt.

A Hezbollah fegyveresei már legalább 1700 rakétával mértek csapást Izrael északi részére az izraeli hadsereg libanoni offenzívájának július 12-i kezdete óta, s ezekben meghalt 18 polgári személy, több száz pedig megsebesült. Az izraeli hadsereg libanoni támadásai legkevesebb 644 ember halálát okozták, akiknek a többsége civil volt. A Hezbollah a szerdai támadások után közleményt adott ki, amely szerint „az ellenség túl messzire ment a libanoni polgári személyek elleni támadásaiban".

Hat ezred, vagyis csaknem 7000 izraeli katona harcol Dél-Libanonban a Hezbollah fegyveresei ellen és fegyverraktáraik, erődítményeik megsemmisítése céljából – közölte a hadsereg északi parancsnokságának szóvivője. Libanoni biztonsági források pedig arról számoltak be, hogy a Hezbollah eddig öt fronton vette fel a harcot az izraeliekkel, és az újabb harcokban megsemmisített négy izraeli harckocsit. Ez utóbbit az izraeliek nem erősítették meg, viszont elmondták, hogy a harcokban könnyebben megsérült három katona.

vissza az elejére


Izrael folytatja hadműveletét a Hezbollah ellen

(4. oldal)

Izrael addig folytatja a három hete tartó hadműveletét libanoni síita Hezbollah fegyveresek ellen, amíg a nagy létszámú nemzetközi erő el nem foglalja helyét Dél-Libanonban – jelentette ki újságírókkal beszélve szerdán Ehud Olmert izraeli miniszterelnök.

Elmondta: szeretné, ha a telepítendő nemzetközi erőnek olyan mandátuma lenne, amelybe beletartozna a Hezbollah lefegyverzése. „Ha, mint reméljük, a nemzetközi erő valóban egy harci egységekből álló, hatékony alakulat lesz, akkor véget vethetünk a harcnak, amikor a nemzetközi erő már a helyén lesz Libanon déli részén."

Az alakulatnak erőteljesnek kell lennie, ahogy azt George Bush amerikai elnök is mondta, képesnek arra, hogy teljes mértékben megvalósítsa az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Libanonra vonatkozó 1559-es határozatát, Libanon déli részével kezdve – jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy az izraeli támadás már teljesen megsemmisítette a síita szervezet infrastruktúráját és katonai képességeinek nagy részét. A Hezbollah több mint 700 parancsnoki állását felszámolták, a libanoni síita szervezet hátterét adó lakosság elmenekült – tette hozzá. – Arra törekszünk, hogy a Hezbollahot egyre inkább kiszorítsuk állásaiból, és megnyíljon az út a nemzetközi erő számára a terület átvételére, minél előbb, annál jobb – mondta.

A Hezbollah által elrabolt két izraeli katonával kapcsolatban kifejtette, hogy szabadulásuknak feltétel nélkül kell megtörténnie, mert Izrael nem támogat fogolycserét. Emlékeztetett rá: a G8-ak határozata, valamint a nemzetközi közösség, továbbá más országok is úgy vélekedtek, hogy feltételek nélkül kell visszaszolgáltatni a két katonát. – Ez így tisztességes és igazságos – hangsúlyozta.

Ehud Olmert a szerda hajnalban a libanoni Baalbekben, egy izraeli kommandó által elrabolt Hezbollah-fegyveresek szabadulását firtató kérdésre azt mondta, hogy arról még korai lenne beszélni, „meg kell szokniuk az izraeli fogságot".

Az izraeli kormányfő kemény szavakkal szólt a szíriai vezetőkről, „meggondolatlanoknak", „éretleneknek", a terror felbujtóinak nevezve őket.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Ellenőrzik az élelmiszerüzleteket

(5. oldal)

Augusztus első tíz napjában Adrian Popa alpolgármester ellenőrizteti azokat a kolozsvári kereskedelmi egységeket, amelyek élelmiszereket forgalmaznak. Az ellenőrök elsősorban arra kíváncsiak, hogy ezek az egységek rendelkeznek-e a működéshez szükséges engedélyekkel, hogy az élelmiszereket milyen körülmények között tárolják és forgalmazzák, valamint a termékek szavatossági idejét is ellenőrzik.

Nem az a szándékunk, hogy bírságokat osztogassunk, de kötelességünk ellenőrizni az élelmiszer-kereskedelmet, különösen most, a nagyon meleg időszakban, amikor a törvényszabta körülmények betartása létfontosságú – fogalmazott az alpolgármester. Adrian Popa köszönetet mondott azoknak a kereskedőknek, akiknél az ellenőrök mindent rendben találtak, és közölte: reméli, hogy megértik, nem azért vizsgálódnak, hogy nehézségeket okozzanak.

Az ellenőrök az első nap folyamán tizenhét kereskedelmi egységben jártak, négy alkalommal észleltek kihágást. Egyik esetben a forgalmazás körülménye, a többi három esetben az okmányok hiánya jelentette a szabálytalanságot. A vétkeseket 400 és 600 lej közötti pénzbírsággal sújtották.

vissza az elejére


Marci a piacon

(5. oldal)

Szerdán reggel Kolozsváron a Széchenyi téri piacon a következő árakat lehetett feljegyezni: burgonya – 0,6–1 lej/kg, zöldpaszuly – 2,5–3,5 lej/kg, paradicsom – 1,5–2 lej/kg, zöldpaprika – 1,8–2 lej/kg, murok – 2 lej/kg, saláta – 1,2 lej /fej, tök – 1 lej/kg, hagyma – 1,5 lej /kg, uborka – 2 lej/kg, káposzta – 0,5–0,8 lej/kg, padlizsán – 1,5–2 lej/kg, kukorica – 0,6–0,7 lej/cső, alma – 1,5–1,8 lej/kg, kajszibarack – 3,3 lej/kg, őszibarack – 2–4,2 lej/kg, görögdinnye – 1 lej/kg, sárgadinnye – 2–4 lej/kg, szilva – 2,5 lej/kg.

vissza az elejére


Újra együtt a városi és vidéki ifjúság
VII. IKE-találkozó Algyógyon

(5. oldal)

Ma kezdődik Algyógyon az IKE (Ifjúsági Keresztyén Egyesület) idei találkozója. A négynapos rendezvényre közel 400 fiatalt várnak Erdélyből és külföldről. Vendégcsoportok érkeznek Magyarországról, Írországból, Skóciából és Amerikából is.

Az IKE-találkozó az Erdélyi IKE egyik legnagyobb és legkedveltebb, évente megszervezett rendezvénye, amely megmozgatja és egybegyűjti az ország különböző részein élő fiatalokat. A rendezvény egy olyan közösségépítő program, amely a helyi ifjúsági közösségek összefogását és megerősítését, valamint a fiatalok erkölcsi életmódját és a keresztyén célok melletti kitartását ösztönzi.

A program alapját a magyar humán kultúra jobb megismerése, nemzeti értékeink, népi hagyományaink felelevenítése, és az ifjabb korosztálynak való átadása képezi. A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy az erdélyi fiatalok kapcsolatot építsenek ki egymással, közösségük fejlődjön. Rövid távú célja a programnak a vidéki ifjúsági élet fejlesztése, alkalmat adni az ifjúsági csoportok tagjainak találkozására, programjaik ismertetésére, tapasztalatcserére, valamint a különböző hagyományőrző programok (táncház, népzene, barkácsműhely) iránt mutatott érdeklődés és igény kielégítése. Hosszú távú célunk az ifjúság és egyház kapcsolatának fejlesztése, a vidéki IKE-csoportok önfenntartó képességének kialakítása, a vidéki és városi ifjúság közti kommunikáció elősegítése.

A résztvevők a 14–29 év közötti korosztályokból, Erdély különböző régióiból érkeznek, mint a helyi keresztyén ifjúsági csoportok képviselői. Minden évben külföldi vendégek is érkeznek erre az alkalomra. Számukra egy külön, angol nyelvű programot is biztosítanak. A jelentkezőknek a programban való aktív részvételét a tevékenységek, előadások széles skálája teszi lehetővé, amely mindenki igényének megfelelő opciót biztosít. A munkatársak képességüknek és hozzáértésüknek megfelelően választhatnak azon tevékenységek közül, ahol minél hatékonyabban tudnak hozzájárulni a program eredményességéhez. A korábbi programok legfontosabb eredményének minősül a helyi IKE-csoportok között megvalósuló hatékony tapasztalatcsere és intenzív kapcsolattartás. A találkozón szerzett tapasztalatokkal hazatérve a fiatalok új erővel és új ismeretek birtokában folytathatják, vagy esetleg kezdeményezhetik a helyi ifjúsági munkát. A szervezők remélik, hogy mozgósítani tudják a vidéki fiatalok nagyrészét, akik megismerkedhetnek a társadalmi élet különböző vetületeivel, felelősséget tudnak vállalni bizonyos tevékenységekben. Így tudatos, felelős ifjúsági vezetőket képezhetnek idővel, erdélyi társadalmunk számára.

Naponta reggeli és esti áhítat, két-két kulturális és teológiai témájú előadás, alkotóműhelyek, versenytúra, kirándulás, művészsarok, sportvetélkedő, láthatatlan színház, kézműves műhely, énektanulás, csoportdinamika, kávéház, csendsátor várja a résztvevőket. Este fellépnek a színjátszó csoportok, lesznek élő koncertek, táncház, filmklub és tábortűz is.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Lopott járgány
Gheorghe T. N. kolozsvári lakos július 31-ről augusztus 1-jére, hétfőről keddre virradóra észrevette, hogy a Tineretului utcai lakása elől ismeretlen tettesek ellopták Audi A6 márkájú, CJ–46–TOD rendszámú szürke színű gépkocsiját. A karosszéria száma wauzzz4bz1n157108, a motor sorozatszáma 450670. A jármű a következő jellegzetes jegyekkel rendelkezik: a bal oldali háromszögű ablaka hosszában megrepedt, tolóablaka van és vontatóhoroggal is rendelkezik. A gépkocsit országosan körözik. Aki bármilyen felvilágosítással tud szolgálni, értesítse a legközelebbi rendőrőrsöt.

Megkéselte a szomszéd vendége
Sürgősen kórházba kellett szállítani augusztus 1-jén, kedden este a kolozsvári Ioan Dănuţ M.-t, a 36 éves férfi több sebből vérzett. A rendőrség nyomozás kiderítette, hogy az áldozat és szomszédja, Petru M. közötti veszekedést az utóbbinál vendégségben levő 18 esztendős, báboci (Băbuţiu, Kolozs megye) illetőségű Alexandru G. „oldotta" meg: hátulról két ízben is megszúrta egy késsel. A sérülések életveszélyesek voltak. A gyilkossági kísérlet alapos gyanúsítottját 24 órára őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

Meghalt az áldozat
Korábban, július 27-i, csütörtöki számunkban közöltünk egy esetet, amelynek során a mezőszentjakabi (Iacobeni) illetőségű 70 esztendős Nicolae I.-t félholtra verte egyik falubelije. A 31 éves Teofil Lucian B. kedden este fél tízkor támadt rá az áldozatra, több ökölcsapást mért a fejére és mellkasára. Az idős férfi végül belehalt a sérülésekbe. Holttestét felboncolták, és kiderítették, hogy a fejsérülések okozták a halálát. Így Teofil Lucian B. tettének besorolása megváltozott, most már gyilkossággal vádolják, és természetesen továbbra is előzetes letartóztatásban van. Azt is kiderítették, hogy Teofil Lucian B.-nek nem ez az első erőszakos cselekedete, egyebek között 2001-ben gyilkossági kísérletért elítélték.

Kiskorú tolvajok
Hatékony volt a kolozsvári 1-es sz. őrs őrjárata: Camil M. lakását augusztus 1-jén, kedden kifosztották, aznap pedig már kézre is kerültek a tettel alaposan gyanúsítható gyerekek. Négy kiskorú fiú, a 15 éves felsővisói (Vişeui de Sus, Máramaros megye) Lucian F. és két évvel idősebb Ioan Maftei F., a szintén 17 éves fejérdi (Feiurdeni, Kolozs megye) Gherghe K., továbbá a mindössze 12 esztendős kolozsvári Marin Bobi K. 5000 új lej értékű kárt okozott. A kár fele térült meg. Minősített lopás alapos gyanúja miatt indítanak vizsgálatot a négy fiú ellen, további nyomozás folyik, mert feltételezik, hogy többrendbéli lopást követtek el.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Újvári T. Ildikó

vissza az elejére


DALKEVERŐ —
DECIBEL
A hangos oldal

(6. oldal)

vissza az elejére


Buliból ki, koncertre be: Félsziget – nincs menekvés

(6. oldal)

A Marosvásárhelyen idén negyedik alkalommal, július 26–30. között megrendezett Félsziget Fesztivál szokatlanul széles zenei kínálattal várta vendégeit – többek közt e sorok szerzőjét is. Alapos beszámolásra az idei műsor mellett egy egész újság is kevés volna, mert a program nemcsak két egyformán nagy és egyformán felszerelt színpadon, hanem egy harmadik Arigato Aréna név alatt futó dj-sátorban is zajlott. Mindezeket persze interneten is lehetett követni, de az érzés, nos, az csak a helyszínen az igazi.

Nyilvánvalóan a Sziget Fesztivál irányából érkezett az idei sztárfellépők özöne, hisz jó néhányuk már Pesten is fellépett. Időrendi sorrendben az első világklasszis a finn The Rasmus volt. Némi rosszindulattal akár one-hit-wondernek, azaz egyszámos sztároknak is lehetne kategorizálni őket, bár a fellépésük alatt ez nem érződött. Alaposan kidolgozott rutinmunkát láthattunk a színpadon, amit a Gulityvel kezdtek, és alaposan megfűszereztek a két ismert albumuk anyagával. A közönségnek minden bizonnyal bejött a koncert, mert a színpad előtti salakpályán alig fértek az emberek, ami gyakorlatban azt jelentette, hogy a torokra ragadó felkorbácsolt port nem nagyon lehetett lemosni egy sörrel. Az utolsó szám – persze távolról sem véletlenül – az In The Shadows volt. Az eufória nem maradt el.

Bár nem vagyok különösebb rajongója, ATB tulajdonképp egészen jólesett. Vigyorgós német srác, aki messze túl van azon, hogy a „kedves" újságírók sértő kérdései miatt felmorduljon. Saját bevallása szerint hidegen hagyják az olyan kijelentések, melyek szerint kommersz zenét játszik. Sokkal inkább szeret olyan lemezeket készíteni, amelyek nem porosodnak egy CD-bolt polcain. Jól is végzi a dolgát, mert a csűrnagyságú Arigato-sátor nemhogy dugig megtelt, hanem még jóformán a közelébe sem lehetett férkőzni. A "don’t wanna be your extasy" beszólással kezdte meg a mixelést, majd sorban következtek a slágerek. A Let You Go ezúttal egy kicsit gyorsabb tempóban szólalt meg, majd, hogy teljes legyen a kép, egy kis hazai zenét is kevert a műsorába.

A hazai vagy magyarországi zenekarok jó része nem az elitnek számító péntek esti időpontot kapta meg. Szerdán pl. a Pokolgépnek hét órakor kellett volna kezdenie a műsort, ám mivel alaposan megkéstek, ez a programpont csúszott, annyira, hogy a nézők jelentős része átvándorolt az Eddára. Végül is ők is elég jó műsort produkáltak, kötelezően eljátszva a slágereket. Pataki Attila énekes a végén még egy piros-fehér-zöld pólót is magára öltött, amire a közönség meglehetősen megosztottan reagált.

Mivel az ember egyszerre nem lehet több helyen, választanom kellett: a következő koncert, amibe belesandítottam, a Csá Misi! fellépése volt. Hallani már hallottam róluk, de élőben ez az első alkalom. Az igazság az, hogy amikor belefogtak a koncertezésbe, néhányan fejvesztve szaladtak a Weekend-színpad irányába, mert azt hitték, hogy Kispálék láttak a dolognak. Összetéveszteni a két zenekart hangzásra nem is olyan nehéz dolog, mert az énekesek hangja kísértetiesen hasonlít, sőt még a hangzásvilág sem sokban tér el egymástól, bár a Misiék szövegei valamelyest fogyasztóbarátabbak.

A Kispál és a Borz koncertre tehát megvolt már a hangulat. Ezúttal józanok is voltak, úgyhogy a koncert nemcsak pörgősebbre, hanem jelentősen jobbra sikerült, mint a tavalyi.

A másik színpadon ezalatt a román Cargo lépett fel, igencsak nagyszámú közönséget vonzva a Maros-folyó nevét viselő helyszínhez. A Dacă polaia s-ar opri refrén mintegy hatezer szájból visszhangzott az éjszakában.

A Weekend-színpadon közben behangolt a moldáviai csoda: a Zdob şi Zdub. Kevés átkötő szöveg nélkül, egyszerűen és tömören fogtak bele a Ţigan şi OZN-be, de nem maradtak el az olyan klasszikusok sem, mint a Videli Nochi, Nunta Extremală, vagy a Bună Dimineaţa. A szerdai nap legjobb fellépője díját, ha lenne, mindenképp a zdobos srácoknak adnánk.

A csütörtök a műsor szerint igencsak rock-átitatott napnak indult. A Weekend-színpadról jóformán csak a magyarországi Colorstar miatt volt érdemes arrébb menni, bár a Bikini-koncertre is elég szép számban érkeztek a nézők. A „közeli helyeken, dombokon hegyeken, most is visszhangzik a léptem" sor ezúttal tényleg visszhangzott – még a Paraziţii és a Tankcsapda közti átszerelő szünet csendjét is áttörte.

Előttük a magyar rock őse, a Moby Dick lépett fel, pechjükre még világosságban. A rockereket ez sem zavarta különösebben, legalább egyszerűbb volt megtalálni a sörcsapokat. A koncerten nem lehetett észrevenni, hogy a zenekar tagjai már nem mai csirkék. „Úgy érzem magam, mintha nyolcadikos lennék, de jólesik!" – ordította a mellettem álldogáló srác. A koncert hangulata tényleg olyan is volt: elhangzott jónéhány dal a Kegyetlen évekről, az Ugass Kutyáról, meg a Körhintáról. Utolsó számnak pedig mi mást is játszottak volna, mint a Keresztes Vitézt.

A Tankcsapda a pillanat legfelkapottabb punk-rock zenekara, amit alaposan ki is érdemeltek. Többek szerint majdnem annyi ember volt a csapda-koncerten, mint a Rasmuson. Egy dolog azonban biztos: a csapda jobb bulit produkált. Néhányan a koncert után is dúdolgatták, hogy „aztán elrepülök Rióba…".

Az Arigatóban fellépő Ed Rushról megoszlottak a vélemények. Mintha nem erőltette volna meg magát különösebben. Nem úgy, mint a pénteken (gyakorlatilag szombat hajnalban) fellépő Naga és Beta. Bár világhírnévre még nem tettek szert, de magasan lepipálták a többi dj-t. Bár ők inkább a breakbeat stílus határai mentén mozognak, közben még elkalandoznak a progressive house meg a tribal felé is. A legjobb buli nemlétező díját gondolkodás nélkül az örökösen vigyorgó, rosszgyerek arcú Nagának, meg a lemezeibe mélyedő Betának adnám.

A Maros-színpadon a Neoton Família sztárjai léptek fel, a szervezők állítása szerint közkívánatra. Apropó „tini-tini srác és tini-tini lány": ellentmondásos módon talán ez volt az egyetlen koncert ahol a közönségben több volt harmincas nézőből, mint tinikből.

A szintén pénteken fellépő Quimbys srácok eléggé józanok voltak. Varga Líviusz még a drogprevenciós sátorban is tartott előadást. Mindenesetre ők sem voltak restek, sok kommentár nélkül nyomták a slágereket: Androido, Bordély Boogie meg a Hallelúja. Sajnos, az Unom kimaradt a műsorból, pedig a sör-, bor-, pálinkagőzös közönség rekedtre ordította magát.

A következő nap műsora a Maros-színpadon nem volt annyira érdekes. Említésre méltó a jobb híján jazznek keresztelt Slang zenekar, akik a hangjából ítélve egy tündért fogtak be énekesnőnek. Az Iris sem lehetett kutya, de azt már azok, akik majdnem 48 órája voltak talpon, nem nézték végig, pláne, hogy a másik színpadon a Yonderboi lépett fel. Aki őket nem látta, bánhatja.

A Weekend-színpadán léptek először fel a magyarországi kereskedelmi csatornákon felfuttatott Megasztárok. Közkívánatra, tették hozzá a szervezők. „Olyan, mint valami furcsa jukebox" – mondta valaki a közönségből. Színigaz, mert AC-DC-től egészen a Tankcsapdáig mindenfélét énekelnek. Kár, hogy a tv-csatornájuk készíti már a következő Megasztárt…

Hobót lehet szidni, lehet utálni, de ami az övé, az az övé. A Hey Joe magyarított verziója, a Gazember, a Torta („jaj de jó a habos sütemény…"), meg az Oly sokáig voltunk lenn mind olyan dalok, amelyekre jó néhányan kíváncsiak voltak. Ezúttal még nem is kellett hamarabb abbahagyja a műsorát, mint a tavaly, úgyhogy a közönség elégedetten távozott.

Az utolsó nap a felzselézett csikófrizurás punkoknak volt nagy öröm. Először lépett fel Romániában a happy punk veteránjának számító Toy Dolls. Slágereik nekik is voltak bőven, meg a közönség is lelkes volt, annyira, hogy néhányan a szegesdrótkerítésen való átkelést is bevállalták értük.

Közben fellépett még a Viţa de Vie, a Voltaj meg a Beatrice is. Néző az esős idő miatt azonban már nem akadt olyan rengeteg, de nem is volt ez baj, legalább lehetett szuszogni.

Ganxta Zolee és a Kartel a Csíki párduc, azaz a Whiskys történetével kezdte. Rajtuk sem látszik a kor, az érdeklődési körük változatlanul a nők, pia és… megint nők. A közönség velük együtt skandálta a jól ismert slágerek sorait.

A Tündérgroundról azt állítják, hogy Liquid Jazzet játszik. Ez a kategória ugyan nem fedi teljesen a valóságot, de a drum and base, folk, jazz, electro elemeket keverő zenekart igaziból senki sem tudja besorolni. Az arigatós fellépésük alapján mindenesetre őket lehet a legerősebb hazai alternatív zenekarok egyikének tekinteni.

Az idei Félsziget utolsó fellépője a magyarországi dj-lány Ludmilla volt, természetesen az Arigato-sátorban. Az ő session-éről azonban a legtöbben már csak mások elbeszéléséből hallhatták ugyanazt a véleményt: hozta a formát.

A folyamatos koncertezés, partyzás mindenkiből kiszívta az energiát. Hétfő délben az emberek koszosan, másnaposan hagyták el a Weekendet. Igaz volt a rendezvény mottója: nincs menekvés!

Kiss Bence

vissza az elejére


Slágerlista

(6. oldal)

A Kolozsvári Rádió Slágeróra című műsorának toplistáját a 95.6 MHz-n hallgathatod, szombatonként du. 3 és 4 óra között Papp Levente szerkesztésében. Szavazz te is kedvenceidre a decibel@szabadsag.dntcj.ro címen!

1. Rácz Gergő – Bennünk a világ
2. Náksi vs Brunner&Guru – Helló
3. Desperado – Táncolj
4. Nox – Embermadár
5. Groovehouse – Szívvel lélekkel
6. Club54 – Ne felejtsd el
7. Crystal – Repülj tovább
8. Magna Cum Laude – Lehet, hogy eltört
9. Szekeres Adrienn és Gáspár Laci – Kikötők
10. Josh ft. Jutta – Vár rám az ismeretlen

vissza az elejére


Két fesztivál: egy csőd, egy siker

(6. oldal)

Szinérváralján idén is megszervezték a hagyományos East Fest rockfesztivált. Bár ne tették volna, mert ezúttal még a romániai átlaghoz képest is csapnivaló munkát végeztek. A kétnaposra tervezett eseményen 15–15 zenekar kellett volna fellépjen. Az első balsejtelem akkor kapott lábra, amikor a meghirdetett 15 órás kezdéshez képest este 6 órakor még nem történt semmi. Végül, rengeteg futkosás és kínlódás után színpadra állt az első csapat, a RIP nevű jellegzetes kezdő brigád. Produkciójuk nagyon vérszegény volt, azt már csak a hangzás múlta alul. Ráadásul a szervezők – ki tudja miért – úgy döntöttek, hogy húzni kellene az időt, és szegény fiúkkal háromszor egymás után elnyomatták az egész műsort. Aztán még produkálta magát egy Florin şi Ştefan Band nevű csapat, de csak röviden, mert utána kitört egy kiadós zápor, aminek nyomán villanyáram nélkül maradt az egész település. Mire ismét lett fény és hang, bejelentették, hogy aznap a díszmeghívott magyarországi thrash-csapaton, a Moby Dick-en kívül már nem játszik senki. Az Altar produkcióját másnapra tették, a Taine pedig – 12 óra vonatozás után – mehetett vissza Bukarestbe. A Moby Dick hírnevéhez méltó showt adott, azazhogy adott volna, ha nem tesz tönkre mindent a kritikán aluli hangzás, és az a tény, hogy a fesztivált egy stadionban tartották (!!!), ahol nagyon nevetséges volt látni a 100–120 fős közönség lézengését. Egy kultúrotthon mindenképp jobb és olcsóbb lett volna. Az „élményt" a szervezők kapkodása, a zenekaroknak biztosított, a színpadtól 20 kilométerre, más megyében (!!!) levő szállás, és a hullarészeg konferanszié fokozta az elviselhetetlenségig.

Az Altar másnap – újabb kiadós eső és áramkiesés után – szintén nem léphetett fel, annak ellenére a csapatnak rohannia kellett, hogy a szatmárnémeti fellépés után visszaérhessen Szinérváraljára.

Szatmáron egyébként jelentős erők vonultak fel: a hazai Altar, Trooper, Seven és Zob mellett a dániai Manticora és az izraeli Orphaned Land bizonyított. Különösen a zsidó fiúk arattak sikert, akik szintetikus hangszínekkel, szekvenszerrel megspékelt erős progresszív zenéjükkel, a mindenféle nyelven szóló énekkel gyakoroltak nagy hatást a rajongókra. Incidens persze itt is volt: a Tankcsapda nem csak, hogy nem lépett fel, de egyes pletykák szerint a csapat tagjai késsel fenyegették a szervezőket…

Vincze Szabolcs, Ercsey-Ravasz Ferenc

A Decibel következő száma augusztus 31-énjelenik meg.

vissza az elejére


ÁLLATBARÁT


ÁLLATI
Lepényhal az akváriumban

(7. oldal)

Hamarosan megnyílik Dalmácia legnagyobb akváriuma a Sibenikhez közeli Vodicében.

A 650 négyzetméter összterületű akvárium a vodicei parti sétány egyik régi házában kapott helyet. Kizárólag az Adriai-tengerben található halfajtákat és egyéb tengeri élőlényeket mutatnak be benne. Olyan ritka lepényhalat is láthatnak az érdeklődők, amelyet más adriai akváriumban nem.

Az akváriumot befogadó épület első emeletén levő kiállításon 500 éves középkori horgony, több öreg hajó makettje, búvárfelszerelés és régi halászeszközökből álló gyűjtemény is látható.

vissza az elejére


Pandafogpótlás

(7. oldal)

A kínaiak óvják, szeretik és számon tartják nemzeti jelképük, a pandamackó összes vadon élő példányát.

Ennek fényében mi sem természetesebb, minthogy – mint az Új Kína hírügynökség jelentette – az egyik balesetet szenvedett pandánál fogpótlásra került sor.

A Senhszi-tartománybéli éltes pandahölgy július elején leesett egy fáról. Szerencsére a sebesült állatot megtalálták a turisták, így a gyors orvosi segítség megmentette életét.

A panda szépen gyógyul, s amint összeforrnak a törött csontok, szabadon engedik. Ám az állatvédők abban is biztosak akartak lenni, hogy az állat képes lesz élelmet szerezni és azt megrágni, így a napokban pótolták a panda három elvesztett fogát is.

vissza az elejére


Strandoló hód

(7. oldal)

Egy hód „strandolásának" vetettek végett az oroszországi Kistimben.

Senki sem tudja, hogy hogyan került a hód a strandra, de megjelenése óta senkit sem tűrt meg a maga közelében, ugyanis házépítésbe fogott – olvasható a NEWSru című orosz hírportálon.

Az állat fenyegetően lépett fel mindazokkal szemben, akik fürödni próbáltak, így a strand teljesen elnéptelenedett. „Lubickolásának" a helyi lakosok kérésére vetettek véget, akik szintén szerettek volna néha megmártózni.

A (strand)bitorlót „karhatalommal" távolították el, s kényszerlakhelyeként a város környéki tavak egyikét jelölték ki számára.

vissza az elejére


Nagy macskafogás

(7. oldal)

Az utóbbi évek legnagyobb macskafogásával büszkélkedhetnek az Egyesült Államokban azok a rendőrök, akik 82 macskát foglaltak le és távolítottak el egy amerikai házaspár otthonából, miután a szomszédok arra panaszkodtak, hogy három háztömbnyire bűzlik a macskalak.

Az 51 éves Lester McCormick és vele egyidős felesége, Nancy eredetileg azért kezdte hazahordani a cicákat, hogy azok nehogy az utcára kerüljenek, egy idő után aztán már fogalmuk sem volt róla, mennyit (h)almoztak fel.

„Azt hittük, hogy 30 macskánk lehet" – mondta a férj.

A házaspár csupán azt a három cicát tartotta meg, amely a leghosszabb ideje élt nála. Elkobzásukat nem ússza meg olcsón, minden egyes macskáért 70 dollárt (közel 200 új lejt) kell fizetnie, azaz összesen több mint 15 ezer új lejnyi összeget.

vissza az elejére


Luxushotel kutyusoknak, cicáknak

(7. oldal)

A macskáknak és kutyáknak berendezett szállodák a nyár minden hétvégéjén teltházzal működnek Amerikában, ahol az állattartók több mint 40 milliárd dollárt költenek házi kedvenceikre.

A Bethesdában nemrég megnyílt Petsmart Hotelben a kutyák négycsillagos kiszolgálásban részesülnek. „Ketreceik" nem sokban hasonlítanak a hagyományos kutyaólakra: számos, az állatok kényelmét szolgáló berendezés mellett felszereltek például televíziót is, amelyen állatfilmeket vetítenek.

A kutyusoknak a reggelihez laktózmentes vaníliafagylalt jár, a macskák pedig (merthogy „cicuslak" is van) napi tizenöt perces simogatásban részesülnek.

Az állatok külön erre a célra kialakított helyiségben, egy műanyagból készült fa tövében végezhetik el a kis- és nagydolgukat, a helyiséget folyamatosan takarítják.

Az állatokkal játszanak is, az agresszívebb példányokat pedig negyedórára elzárják.

A játék és a plusz szolgáltatások már felárasak: míg egy normál éjszaka 23 dollárba kerül, a teljes körű kiszolgálásért akár 53 dollárt is elkérhetnek.

„Az elmúlt három évben már több mint harminc állatszállodát nyitottunk meg, 2010-ig pedig további 240-et alakítunk ki" – mondta Bruce Richardson, a Petsmar-t csoport szóvivője.

„Az amerikaiak egyre inkább emberi lényként kezelik házi kedvenceiket, évente több mint 40 milliárd dollárt költenek rájuk – ez az összeg csak nyolc milliárddal marad el a gyermekeik játékaira kiadott 48 milliárd dollártól – mondta Gina Martin, a Wachovia Bank elemzője.

vissza az elejére


Kutyamelegben kutyaüdítő

(7. oldal)

Ausztráliát akár az ebtartók országának is lehetne nevezni, ugyanis átlagosan minden ötödik lakosra jut egy kutya – olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A Dog Plus Pty Ltd. nevű cég és annak tulajdonosa, Andrew Larkey így biztos piacra számíthat, hiszen a házi kedvenceknek előállított termékek forgalma Ausztráliában meghaladja az évi 590 millió dollárt, vagyis a 132 milliárd forintot. A „kutyavíz" megóvja a nagy melegben az ebeket a kiszáradástól, ráadásul számos vitamint is tartalmaz. A Dog Plus K-9 Water nevű termék kapható marha- és csirkehúsos ízesítéssel, májas és szallonás változatban, sőt még kukoricás „kutyavíz" is létezik. A 600 milliliter űrtartalmú butéliák ugyan valamivel drágábbak, mint az embereknek szánt palackozott ásványvíz, s 2,2 dollárba, azaz csaknem 500 forintba kerülnek, ám a gyártó nem tud annyit termelni, hogy a gondos gazdik el ne kapkodják.

A „kutyavíz" hamarosan kapható lesz az Egyesült Államokban, Tajvanon, Szingapúrban és Japánban.

vissza az elejére


Kutyanyelv: miért ugatja a kutya a postást?

(7. oldal)

Szakember segítségével kutyakommunikációt tanulnak egy magyarországi állatvédő alapítvány munkatársai. A NOÉ Állatotthon Alapítványnál gyakran találkoznak olyan kutyákkal, amelyek viselkedése messze eltér az egészségesétől, megfelelő ellátásukhoz szükség lenne arra, hogy a menhely munkatársai „megértsék" az ebek jelzéseit, és eszerint gyógyítsák testüket, lelküket.

Ştefan Siman többek között kutyaterápiával, viselkedésterápiával, kutyapszichológiával foglalkozik. Szerinte a ebek is kommunikálnak testükkel, akárcsak az ember, de a „kétlábúak" gyakran félreértik ezeket a jeleket. Az állat-terapeuta az MTI-nek elmondta: – Hiába a kutya az ember legrégebbi társa, máig sok konfliktusforrás oka a félreértett kutya-testbeszéd. Legegyszerűbb példa erre, hogy a legtöbb négylábú megugatja a postást. Ennek oka, hogy az eb azt gondolja, mindennap sikeres munkát végez, hiszen ugat és a postás elmenekül. Tehát másnap, harmadnap és a jövőben mindig érdemes ezt tennie – jegyezte meg.

Okozhat konfliktust az is, ha az eb fülét és farkát megcsonkítják, ekkor ugyanis alapvető kommunikálási eszközeitől fosztják meg és nem tudja jelezni, hogy örül, izgul vagy fél, mert nincs farka, amit megcsóválhat, behúzhat, illetve füleit sem tudja – a csonkítás miatt – megfelelően mozgatni.

A kutyák egyébként kezdetben csendesen jelzik problémájukat, például elfordítják a fejüket, gyakrabban nyalják körbe szájukat, hátralapítják fülüket, behúzzák a farkukat, azonban ha ezeket a jeleket nem veszik figyelembe az emberek, akkor hangosabb jeleket produkálnak, például felhúzzák az ínyüket, morognak és vakkantanak, valószínűleg ilyenkor idegesek, bosszúsak vagy stressz érte őket – mesélte Stefan Siman, aki hosszú ideig tanulmányozta az ebek viselkedését.

A szakember szerint gyakori probléma, hogy sokaknak olyan elvárásai vannak a kutyával szemben, mintha azt egy játékboltban vásárolták volna. Azt gondolják, plüssjátékot vettek, amit hazavisznek, kicsomagolnak, beleteszik az elemet, megnyomják a bekapcsoló gombot és játszanak vele. Egy asszony azzal kereste fel az állat-terapeutát, hogy kutyája nem játszik a hozzájuk érkező barátokkal, rokonokkal. – Miért is kellene játszania? A kis kutya számára maga lehetett a horror, hogy mindenki fölé hajolva, támadólag, hangos „de édes" kiáltásokkal közelítette meg, az ebnek ezek az emberek idegenek – mondta a szakember.

Szerinte a megoldás kulcsa minden esetben az, hogy meg kell keresni a rendhagyó viselkedést kiváltó okot, majd változtatni kell a tartási körülményeken, persze minden kutya, és minden eset más, ezért nem is lehet rövid és gyors választ adni egy-egy problémára – tette hozzá Stefan Siman.

www.kutya.hu

vissza az elejére


Mélytengeri lények lajstromozása

(7. oldal)

2000-ben indult a Census of Marina Life (COML) nemzetközi kutatási program, amelynek célja a tengeri mélységek világának megismerése. Jesse Ausubel, a New York-i Rockefeller egyetem professzora, a program társvezetője beszámolt az eddigi eredményekről.

A program a maga nemében egyedülálló, mivel több mint egymillió dollár áll a tengeri kutatás rendelkezésére, és 70 különöző nemzethez tartozó kutatók dolgoznak a felmérésen. Munkájukat, felülemelkedve a hagyományos rivalizáláson, 179 egyetemi tanár koordinálja. Az együttműködés létrejöttében meghatározó, hogy véget ért az USA és a Szovjetunió, illetve Oroszország közötti hidegháború, amely annak idején lehetetlenné tette a kooperációt – mondta Ausubel professzor a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

A kutatás szempontjából különösen érdekesek a tengeralatti hegyek és nagy mélységek, ahol valóban élnek olyan különös lények, mint amilyeneket a tudományos-fantasztikus filmek mutatnak be. Ezek a lények sötétben és hidegben – mintegy 2 Celsius-fok hőmérsékleten – élnek, több ezer méterrel a felszín alatt, több száz atmoszféra nyomás alatt és csak ezekhez a szélsőséges körülményekhez már a formájukban is alkalmazkodva tudnak fennmaradni. Ilyen a nemrég felfedezett „Blogfish", egy „krumpliorrú" lény, egy romboid alakú, kutyafarkú szörny, vagy az északi-sarki medúza. Sok a teljesen átlátszó organizmus, ezeknél az átlátszóság lehetőség a ragadozók előli rejtőzködésre, illetve a ragadozóknál a préda észrevétlen megközelítésére.

Három év alatt a program keretében 5580 új fajtát katalogizáltak és naponta fedeznek fel újabbakat – mondta el a professzor. Felfedezések azonban nemcsak a mélységekben vannak – jegyezte meg a milánói lap. 2004-ben például az adriai partoknál találtak egy kb. egy méter hosszú „buborékot", amelyben egy legyezővel ellátott hernyószerű lény mozgott. A képe bejárta a fél világ laboratóriumait, rejtélyét azonban eddig nem sikerült megoldani.

vissza az elejére


Hattyúszámlálás a Temzén

(7. oldal)

Júliusban állatbarátok evezős csónakjai lepték el Londonban a Temzét: 5 napig tartott a hagyományos ötnapos hattyúszámlálás a folyón.

Ezt a több évszázados gyakorlatnak megfelelően minden év júliusának harmadik hetében tartják: nemcsak megszámlálják, hanem kizárólag tudományos és környezetvédelmi célból meg is gyűrűzik az idén világra jött kecses vízi madarakat.

A szokás még a XII. században alakult ki. Akkor a királyi palota emberei vették számba az állományt, de egészen más okból, mint a mai csónakosok. A hattyúk húsa ugyanis akkoriban és még egy jó ideig fontos helyet foglalt el a királyi étkek listáján.

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


MOZAIK


JogszOLGÁLAT

(9. oldal)

J. T., Kolozsvár: Felfüggesztheti-e a munkáltató az egyéni munkaszerződést a saját kezdeményezése alapján, és ha igen, milyen esetekben?

Válasz: Az egyéni munkaszerződés felfüggesztéséről a Munkatörvénykönyv (2003/53. számú törvény) rendelkezik. Eszerint az egyéni munkaszerződés felfüggesztésére sor kerülhet jog szerint, a felek beleegyezésével, vagy valamelyik félnek az egyoldalú döntése nyomán. Az egyéni munkaszerződés felfüggesztésének a következménye, hogy a munkavállaló felfüggeszti tevékenységét, a munkáltató pedig úgyszintén felfüggeszti a bérszerű járandóságok folyósítását. A felfüggesztés idejére a feleknek az előbbiben előírtaktól eltérő jogai és kötelezettségei létezhetnek, ha ezekről különtörvények, a kollektív munkaszerződés, az egyéni munkaszerződés vagy a belső szabályzat másként nem rendelkezik. Amennyiben az egyéni munkaszerződés felfüggesztésének oka a munkavállaló vétkes cselekedete, a felfüggesztés idejére munkavállalói minőségéből származóan semminemű jogosultságra nem tarthat igényt.

Az egyéni munkaszerződést a munkáltató kezdeményezésére is fel lehet fügeszteni, a következő esetekben: a) a fegyelmi vétség előzetes kivizsgálásának idejére, a törvény feltételei között; b) fegyelmi büntetésként; c) abban az esetben, ha a munkáltató munkavállalója ellen bűnügyi feljelentést tett, vagy ha a munkavállalót a betöltött munkakörével összeegyeztethetetlen bűncselekmény elkövetéséért fogták perbe, a bírói határozat jogerőre emelkedéséig; d) abban az esetben, ha a tevékenység a munkaviszony megszűnése nélkül ideiglenesen szünetel, elsősorban gazdasági, műszaki, szervezeti vagy ezekhez hasonló okok miatt; e) a kihelyezés időtartamára. Amennyiben adott esetben bebizonyosódik a munkavállaló vétlensége (amikor a vétkesség gyanúja miatt függesztették fel a szerződését, a c) pontban említett helyzetben), az érintett folytatja tevékenységét, és a munkabérrel meg a többi járandósággal azonos kártérítést kell kifizetni, amelytől megfosztották a szerződése felfüggesztésének idejére. Amikor a munkáltató ideiglenesen szünetelteti tevékenységét, a béralapból pótlékot fizetnek a munkavállalónak, amely nem lehet kisebb a betöltött munkahelyi alapbér 75%-ánál.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy jogi tanácsadást csak Szabadság-előfizetőknek áll módunkban nyújtani, minden hétfőn 10–13 óra között. Kérjük, hozzák magukkal az előfizetési nyugtát, vagy annak másolatát.

vissza az elejére


FIGYELŐ
Újabb csaló a láthatáron!

(9. oldal)

Nem is olyan régen tettük szóvá, hogy a csalók és tolvajok előtt nincs akadály, s a legkiszolgáltatottabbak nekik az idős emberek. Egy pár napja újabb zsebtolvajlással foglalkozó csaló lépett a színre, mégpedig a város központi részében, de lehet, hogy működik a negyedekben is. A jelzést egymás után, két idősebb bácsitól kaptuk. Működési módszerei a következők: kiszemel egy idősebb embert, aztán: úgy tesz, mintha már ismerné valahonnan, a nyakába borul, közben szépen elemeli a zsebéből a pénztárcáját, majd gyorsan elhúzza a csíkot; vagy a kiszemelt áldozattal szóba elegyedik, megkérdi, hogy miben szenved, milyen gyógyszert szed, s ekkor jön az ötlettel, hogy ő tud itt vagy ott gyógyszert szerezni, mennyi pénz van az illetőnél, amire megvehetik a gyógyszert, átad egy papírfecnit, amire ráír egy nevet, hogy azt keresse majd az illető a gyógyszerügyben, s mikor eltűnik az illető, akkor ébred rá az áldozat, hogy se pénztárca, se papírfecni, se tolvaj. Mit lehet ellenük tenni? Ha tetten is érik a szélhámos tolvajt, az öregek maradnak a kárukkal. Arról nem is beszélve, hogy börtöneink annyire tele vannak gazemberebbnél gazemberebb rablókkal, gyilkosokkal, hogy az ilyen „kisebb kaliberűeknek" már alig „jut hely" bennük. Ezért aztán rövid időn belül zavartalanul újra kezdhetik működésüket. Azt tartja egy szólásmondás, hogy okos ember más kárából tanul. Tehát ne várjuk, amíg elkapja őket a rendőrség, hanem vigyázzunk mi magunk, próbáljunk meg figyelmesebbek lenni, ne legyünk közlékenyek ismeretlenekkel és főleg ne higyjük el, hogy egy vadidegen ember „segíteni" akar nekünk. Egy olyan világban, amikor még egy barát is nehezen teszi.

B. É.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 2., szerda

(9. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup(Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,515/3,550

2,740/2,785

1,26/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 3., csütörtök

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5413 lej, 1 USD = 2,7661 lej, 100 magyar forint = 1,2915 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Hirdetésfelvétel:

(11. oldal)

Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Adásvétel

(11. oldal)

Diófa-gyökér furnéros ebédlőbútor, ruhás-szekrény. szekrénysor, faanyag, szobafestő eszközök, olajfesték eladó. Telefon: 0749-987724, 0264/433610. (0002)

vissza az elejére


Ingatlan

(11. oldal)

Eladó Torockószentgyörgyön a Rudnyanszky-kúriához tartozó szoba-konyha (49 négyzetméter), garázs (24 négyzetméter) és kert (724 négyzetméter). Telefon: 0265/262-105. (M)

vissza az elejére


Állás

(11. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft. felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar–román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

Magas kereseti lehetőség! Zenegépeink kihelyezéséhez keresünk agilis munkatársat Gyulafehérvár közelében. Telefon: 0728/011854, 0036-70-3782985, e-mail: fabian9@fibermail.hu (M)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(11. oldal)

Elérhető áron keresek kiadó bútorozatlan kétszobás lakást a központhoz közel, 9 éves fiammal. Telefon: 590-485, 591-808. (25)

vissza az elejére


Állatbarátoknak

(11. oldal)

Sürgősen két kiscicát ajándékozunk. Telefon: 0747-213645.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Kalotaszeg-kupa

(12. oldal)

A csoportmérkőzések lebonyolítása után már az egyenes kieséses rendszer következett, és a negyeddöntőknél tart a vetélkedősorozat. Minden esetben két, oda-vissza alapon játszott összecsapás dönti el a továbbjutó sorsát.

Eredmények: Méra–Tordaszentlászló 5–0 és 3–2 – továbbjutott Méra kettős győzelemmel, 8–2-es összesítéssel; Lóna–Jegenye 1–6 és 2–3 – továbbjutott Jegenye kettős győzelemmel, 9–3-mas összesítéssel; Sztána–Körösfő 2–4 és 1–7, továbbjutott Köröfő kettős győzelemmel, 11–3-mas összesítéssel. A Magyarfenes–Kaltoszentkirály párharcnak még csak az első felvonása zajlott le, 1–1-es döntetlennel végződött, a visszavágót augusztus 6-án, vasárnap játsszák.

vissza az elejére


A Sodronyipar is kész a rajtra

(12. oldal)

Miután kéthetes edzőtáborozásból hazatért, a B-ligás Aranyosgyéresi Sodronyipar együttese több edzőmérkőzést játszott. Borszéken erős edzés-programon estek túl a kibővített keret tagjai, Ioan Tătăran napjában háromszor – 7, 11 és 17 órakor – tréninget végeztetett el a játékosokkal.

Az előkészületi találkozók eredményei: Szászrégeni Lendület–Sodrony-ipar 2–3, Kolozsvári U FC–Sodornyipar 3–0, Sodronyipar–Megyesi Gázmetán 1–0 és ahogy korábban már írtuk, Dési Egyesülés–Sodronyipar 0–0. Ezenkívül még három mérkőzést játszik a gyéresi gárda, Medgyesen a Gázmetánnal, Tordán a helyi Aranyos FC-vel, végül pedig hazai pályán fogadja a Dési Egyesülést. Újdonság, hogy az eddig hiányzó Tímárral és Dâmbeannal kiegészült a Sodronyipar kerete, a „tékozló fiúk" visszatértek a csapathoz.

(schmidt)

vissza az elejére


Új elnöke van a Dési Egyesülésnek

(12. oldal)

Néhány napja új vezetősége van a Dési Egyesülés klubnak. A Kolozsvári CFR-Ecomax szatellit csapatának élére a Kolozsvári U FC egykori játékosa, Călin Zanc került, Grigore Crăciunt váltja ebben a tisztségben. Alelnöknek Olimpiu Pal volt játékvezetőt választották, aki eddig szervezőként működött a Szamos menti város egyesületénél. A labdarúgó szakosztály célkitűzése az új bajnokságban a csapat bennmaradása a B-ligában és az ifjúsági központ megerősítése. Természetesen szem előtt tartják az anyagi bázis fejlesztését is.

(erkedi)

vissza az elejére


Bajnokok Ligája: szabad az út az AC Milan előtt

(12. oldal)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a múlt heti ideiglenes döntés után szerdán véglegesítette, hogy az olasz bundabotrányban érintett AC Milan indulhat a Bajnokok Ligája 2006–2007-es szezonjában.

A milánói gárda a jövő héten, a BL-selejtező harmadik fordulójában az ír Cork Cityvel vagy a szerb Crvena Zvezda Belgráddal csap össze a főtáblára kerülésért.

Az olasz bundabotrányban múlt kedden született másodfokú határozat értelmében a Milan a korábbi 15 helyett 8 pont levonással rajtol a Serie A-ban. Az olasz élvonal mérkőzései két hét késéssel rajtolnak.

vissza az elejére


Meghalt Szusza Ferenc

(12. oldal)

Nyolcvankét éves korában elhunyt Szusza Ferenc, az Újpest legendás labdarúgója.

A legendás csatár nevéhez egyedülálló világcsúcs fűződik, ugyanis egyetlen klubban 463 élvonalbeli találkozón játszott, amelyeken 397 gólt szerzett. A válogatottban 24-szer lépett pályára, s ezalatt 18-szor volt eredményes. Szeretett lila-fehér egyesületét 26 éven át szolgálta futballistaként, 1945-ben, 1946-ban, 1947-ben és 1960-ban is bajnoki címet szerzett, s noha gólkirály egyszer sem volt, 397 találata valószínűleg örök időre elérhetetlen csúcs marad.

2003 októberében róla nevezték el az Újpest felújított, Megyeri úti stadionját.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó két döntetlennel folytatta

(12. oldal)

Az 1999-ben és 2002-ben bajnok Lékó Péter döntetlent játszott az orosz Pjotr Szvidlerrel a hétfordulós dortmundi sakk szupertorna második körében. A sötéttel játszó magyar nagymester a 23. lépésben egyezett meg riválisával a remiben. A harmadik fordulóban az angol Michael Adams volt Lékó ellenfele, a magyar nagymester vezette a világos bábukat, a két játékos 25 lépés után egyezett meg döntetlenben.

Eredmények, 2. forduló: Pjotr Szvidler (2742 Élő-pont, orosz)–Lékó Péter (2738) döntetlen, Michael Adams (2732, angol)–Baadur Jobava (2651, grúz) döntetlen, Levon Aronjan (2761, örmény)–Vlagyimir Kramnyik (2743, orosz) döntetlen és Arkadij Naiditsch (2664, német)–Borisz Gelfand (2729, izraeli) döntetlen.

3. forduló: Kramnyik–Naiditsch döntetlen, Gelfand–Szvidler döntetlen, Lékó–Adams döntetlen és Jobava–Aronjan döntetlen.

Az állás: Lékó és Szvidler 2–2 pont, Adams, Aronjan, Kramnyik és Gelfand 1,5–1,5, Jobava és Naiditsch 1–1.

Lékó szerdán a grúz Jobavával mérkőzött.

vissza az elejére


ÚSZÁS
Kontinensviadal a Margit-szigeten

(12. oldal)

Két döntő – érem nélkül: magyar szempontból ez az Eb második napi úszóversenyeinek lényege.

Cseh László nem tudta megvédeni Európa-bajnoki címét 100 m háton, csak a hatodik lett (54,56 mp), Bodor Richárd pedig – bár Madridban, két éve három bronzot is szerzett – ezúttal nem volt medálra „kalibrálva", 100 m mellen a hetedik helyen zárt (1:01.36 p).

A keddi harmadik magyar finalista, Verrasztó Evelyn fellépése 200 m háton a Margit-szigetre zúduló hatalmas eső miatt elmaradt.

Az elődöntő magyar szereplői közül remekelt Kovács Ágnes, aki a negyedik idővel (1:08.51 p) érdemelte ki a jogot a szerda esti döntős részvételre 100 m mellen, de javított Cseh is, aki viszont elsőként várhatja a 200 m vegyes fináléját (2:00,79 p), ahová ráadásul Kerékjártó Tamás is bejutott, negyedikként (2:01,40).

Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy a negatív magyar sorozatnak Kovács Ágnes vetett véget: a magyarországi klasszis Európa-bajnoki bronzérmes lett 100 m mellen 1:08,60 perccel, a magyar úszókülönítmény első medálját szerezve a Margit-szigeten!

vissza az elejére


A dopping hava

(12. oldal)

Világsztárokról, sportvezetőkről és orvosokról derült ki az elmúlt öt hétben, hogy doppingvétséget követtek el.

Június 27-én kapta meg az eredetileg negyedik helyen végzett Németh Roland a 2002-es Európa-bajnokság 100 méteres síkfutó számának bronzérmét, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) doppingvétség miatt megfosztotta első helyétől az eltiltását azóta már letöltött, s visszatért brit Dwain Chamberst. Éppen ezen a napon tartott Párizsban konferenciát Doppingválság a sportban címmel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), valamint több nemzetközi sportszövetség.

Június 30-án két évre eltiltották a versenyzéstől Corran Hocking ausztrál súlyemelőt, akinek szervezetében a tiltott szerek közé tartozó serkentőt, benzylpiperazint (BZP) találtak.

Ekkor tette közzé a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), hogy a németországi világbajnokság valamennyi ellenőrzése negatív eredményt hozott – ez a vizsgált időszak gyakorlatilag egyetlen jó híre.

Közvetlenül a Tour de France profi kerékpáros körverseny július 1-jei rajtja előtt hozták nyilvánosságra, hogy a spanyolországi doppingbotrány kapcsán 73 személy ellen folyik eljárás, és érintettség miatt nem engedik rajthoz állni a világ legrangosabb viadalán többek között a német Jan Ullrichot, az olasz Ivan Bassót, a spanyol Oscar Sevillát, valamint Joseba Belokit. A szálakat doktor Eufemiano Fuentes mozgatta, ő tartotta a kapcsolatot a kerekesekkel, és a vád szerint ellátta őket tiltott teljesítményfokozókkal. Később az ártatlanságát hangoztató Ullrichhal szerződést bontott klubja, a T-Mobile.

Július 4-én a doppingszerek új generációjához tartozó készítménnyel – prosztanazollal – akadt fenn a vizsgálaton az oroszok olimpiai bajnok súlyemelője, Dmitrij Beresztov. Két héttel később a junior Európa-bajnok Jevgenyij Piszarjov bukott le. Nyikolaj Parhomenko, a sportág orosz szövetségének elnöke kijelentette: tart egy esetleges harmadik esettől, mert akkor a szervezetet akár két évre is kitilthatják a nemzetközi porondról, és akkor veszélybe kerül a pekingi olimpián való részvétel. Meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Kommerszant című moszkvai lap azt írta, hogy van még egy további orosz súlyemelő doppingeset is...

Július 10-én hozták nyilvánosságra, hogy Aziz Zakari ghánai sprinter áprilisi tesztje pozitív lett.

Július 12-én a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az eredetileg kiszabott nyolcról két évre csökkentette a doppingoláson ért teniszező, Mariano Puerta eltiltását, az argentin játékos így akár már jövőre visszatérhet a pályára. Hasonlóan járt Abel Xavier portugál labdarúgó, akinek a CAS hat hónappal csökkentette az eredetileg másfél éves eltiltását.

Ugyanezen a napon derült ki, hogy doppingoláson érték Natalja Szadovát, a 2004-es athéni olimpia női diszkoszvető számának orosz aranyérmesét. A kiválóság nem kérte a B-próba elvégzését, elfogadta a kétéves eltiltást. A 34 éves atléta a májusi, hengelói viadal után szolgáltatott pozitív mintát, a szervezetében anabolikus szteroidot találtak.

Július 14-én bejelentették, hogy három versenyzőnek is pozitív lett a doppingtesztje az áprilisban rendezett uruguayi országúti kerékpáros körversenyen. Az argentin Hernan Cline és a hazai közönség előtt szerepelt Nestor Pias, valamint Luis Martinez bukott meg az ellenőrzésen, kettejük szervezetében anabolika, a harmadiknál pedig kokain nyomaira bukkantak.

Július 20-án egy új sportág, a biliárd is bizonyítottan „fertőzötté" vált: három svájci profit sújtottak eltiltással doppinghasználat miatt. Rico Guerriero, Eric Marendaz és Vincent Ortiz május 13-án, az országos bajnokságon bukott le, miután szervezetükben a marihuána és a hasis hatóanyagaként ismert kannabiszt találtak. A svájci fegyelmi kamara mindegyiküket hat hónapra száműzte a hivatásos versenyekről.

Egy nappal később doppingolás miatt kétéves eltiltást kapott az egyik leghíresebb ausztrál rögbis, Wendell Sailor. A hazájában sztárként kezelt kiválóság szervezetében kokain nyomaira bukkantak az április 16-i bajnoki mérkőzés után.

Július 22-én négy doppingvétség miatt az Indiai Súlyemelő-szövetséget egy évre felfüggesztette a nemzetközi szövetség.

Július 27-én aztán „robbant a bomba": kiderült, hogy a Tour de France győztese, az amerikai Floyd Landis is doppingolt. A 17. szakaszon aratott győzelme után ellenőrizték, és szervezetében túl magas volt a tesztoszteronszint. Landis az ártatlanságát hangoztatja, ám ha bűnösnek találják, ő lesz a Tour történetének első bajnoka, akit megfosztanak címétől. Ha ez bekövetkezik, az eredetileg másodikként záró spanyol Oscar Pereiro Sio lesz a győztes.

Július 29-én egy újabb világsztár, a 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, világcsúcstartója, az amerikai Justin Gatlin jelentette be: fennakadt az áprilisi 22-i doppingvizsgálaton tesztoszteronnal. Mivel neki korábban, még 2001-ben volt egy lebukása, így örökös eltiltás fenyegeti.

Ezen a napon jelentették be azt is, hogy a francia futó, Nordine Gezzar szervezetében nandrolon nyomaira bukkantak, és kétéves eltiltásra számíthat.

Újabb fejlemények Landis-ügyben
A New York Times értesülései szerint a francia laborban szintetikus tesztoszteront találtak Floyd Landisnek, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny amerikai győztesének mintájában.

Az amerikai lap internetes honlapján megjelent cikkben egy olyan, neve elhallgatását kérő személyre hivatkozik, aki ismeri a vizsgálatok eredményét.

Amennyiben a hírt hivatalosan is megerősítik, Landis nagy bajba kerül, hiszen a pozitív eredmény közzététele óta éppen azzal védekezett, hogy a magas tesztoszteronszintet szervezete produkálta, tehát természetes hormonról van szó. A New York Times informátora elmondta, miután kiderült, hogy a Phonak kerekesének mintájában a tesztoszteron és az epitesztoszteron aránya a megengedettnél kétszer nagyobb, a laborban karbon-izotópos vizsgálatot végeztek, ami megállapította, hogy a tesztoszteron egy része mesterséges, nem a szervezet termeli.

Az amerikai kerekest a július 23-án zárult viadal 17. szakaszán aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték, és találtak mintájában a megengedettnél magasabb szintű tesztoszteront. Amennyiben a B-próba is pozitív lesz – amelynek eredményét szombaton hozzák nyilvánosságra –, Landist kétéves eltiltás fenyegeti és megfosztják Tour-győzelmétől.

Dobos Gábor is lebukott
Pozitív lett Dobos Gábor doppingtesztje, így a sprinter nem indulhat a hétfőn kezdődő göteborgi Európa-bajnokságon, s örökös eltiltás fenyegeti.

A futónak a május 27-én, a rigai versenyen adott mintája mutatta ki, hogy tiltott teljesítményfokozót használt – nyilatkozta Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke.

Hozzátette, bár a B-próba eredményét még nem ismerik, az elnökség úgy döntött, Dobos kikerül az Eb-csapatból, s így a 4 x 100-as váltó sem indul Göteborgban. A Dobos, Németh Roland, Németh Gergely, Pauer Géza összeállítású staféta 39,40 mp-cel második lett júniusban az Európa-kupa első osztályában, így döntős reményekkel állhatott volna rajthoz az Eb-n.

Dobosnak ez a második lebukása, ezért örökös eltiltással számolhat. Először 2000 februárjában produkált pozitív mintát, s bár az MASZ megszüntette ellene az eljárást, a nemzetközi szövetség (IAAF) 2002-ig eltiltotta. Visszatérése után a 2003-as fedett vb-n 60 méteren az ötödik helyen végzett.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kedden délután arról tájékoztatott, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette az atléta olimpiai kerettagságát.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András