Négyen harcolnak Kolozsvár központjáért
Egy évszázadra szóló főtérrendezési terv lesz a nyertes?

(1. oldal)

Alaposan ráfér Kolozsvár Főterére az átrendezés (Gyurka Előd archív felvétele)

Csak négy pályázat vesz részt a korábban beharangozott öthöz képest Kolozsvár Főterének átrendezésére vonatkozó ötletbörze második szakaszában. Az öttagú zsűri azért nem tartott érdemesnek több pályázatot kiválasztani, mert azok nem teljesítették a kiírásban megfogalmazott feltételeket.

Az építészekből álló zsűri tegnap az S.C. Atelier FKM, az S.C. PLANWERK S.R.L, a Temesváron élő Dan Idiceanu építész, és az S.C. TRANSFORM S.R.L. pályázatait választotta ki, ezek vehetnek részt majd a verseny második szakaszában. A négy pályázat készítői eddigi teljesítményükért 3 ezer új lej értékű pénznyereményben részesülnek. A verseny második szakasza március 10-én zárul le, a nyertest pedig két nappal később hirdetik ki. A győztes automatikusan megkapja az átalakítás tervének elkészítési jogát.

Traian Ilca Suciu, a verseny kiírásában a polgármesteri hivatallal együttműködő építészek kamarája erdélyi fiókszervezetének elnöke a Szabadságnak elmondta: a zsűri tagjai azért választottak ki csak négy pályamunkát, mert a többi nem teljesítette a kiírásban megfogalmazott feltételeket. A pályázat fontosságát hangsúlyozva emlékeztetett: ilyen nagyszabású köztérrendezést egy évszázadban egyszer, maximum kétszer szoktak végrehajtani. Közölte: a kiválasztott elképzelések szerint a legnagyobb változás a központ gépkocsiforgalom alól való tehermentesítése, és a gyalogosoknak szánt tér jelentős megnövekedése lesz, ezt tapasztalhatják majd legszembeszökőbb változásként a kolozsváriak. Az elbíráló bizottság arra kényszeríti majd a pályázókat, hogy jellegzetes kövezetet találjanak majd az egész Főtérnek, hiszen a pályázat egyik alapvető célkitűzése, hogy a központ arculatát egységesítse. A továbbiakban a versenyzőknek figyelembe kell venniük a zsűri megfogalmazott javaslatait, ezek szerint kell elkészíteniük a további részletes terveket.

Suciu rámutatott: a kiírás alapvető követelményei közé tartozott a Bánffy-palota és a Szent Mihály plébánia előtti útszakaszok lezárása, és gyalogos övezetté való átalakítása. De megváltozna a Deák Ferenc/Eroilor utca funkciója is, hiszen az út csak egyik oldalán lehetne közlekedni, a másikon pedig parkolni. Ez az ötlet a közlekedésről készített tanulmány alkalmazása következtében válna lehetővé, ami azt a célt tűzte ki, hogy a Főtéren minél kevesebb autó haladjon át. A kiválasztott pályázatok között szerepel az is, amelyik a régészeti ásatások helyére fesztiválok megszervezésére alkalmas színpad felépítését tervezi.

Boros János alpolgármester lapunknak elmondta: igényes munkát végzett a zsűri, a négy kiválasztott pályázat közül kettőt a bizottság minden tagja javasolta, ezért ezek mindenképpen a legjobbak. Közölte, hogy a városvezetés is javaslatokat fogalmaz meg a versenyzőknek, hogy a végső terv a legjobb legyen.

B. T.

vissza az elejére


Falugondnoki hálózatot, szórványiskolákat támogatnak
Kiss Elemér: nincs asztal alatti pénzosztás

(1. oldal)

A Szülőföld Alap (SZA) idei, egymilliárd forintos keretösszegéből elsősorban falugondnoki hálózatra, a szórványiskolák támogatására, informatikai fejlesztésre, valamint a határon túli régiók közötti kapcsolatok erősítésére pályázhatnak a magyar közösségek, közölte az SZA tanácsának elnöke szerdán Budapesten.

Kiss Elemér, a Határon Túli Magyarok Hivatalában (HTMH) újságírók előtt elmondta: a nemzeti szolidaritást fejezi ki az a döntés, amelynek értelmében a pályázatok elbírálásánál lélekszámuknál nagyobb arányú támogatásban részesülhetnek a vajdasági és kárpátaljai régióban élő magyar közösségek.

„Haverok-buli-hanta-Fanta-típusú működés" nincs a Szülőföld Alap tevékenységében, „nincs asztal alatti pénzosztás", minden nyilvánosan történik – hangsúlyozta Kiss Elemér újságírói kérdésre. Az államtitkár közölte: az SZA keretéből a romániai magyar közösségek 450 millió, a felvidékiek 150, a vajdaságiak 220, a kárpátaljaiak 120, a horvátországiak 30, a szlovéniaiak 20 és az burgenlandiak 10 millió forintot kapnak.

vissza az elejére


Új személyzeti struktúra nélkül a kolozsvári városháza

(1. oldal)

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban megrökönyödéssel vették tudomásul a kormány január 29-én elfogadott sürgősségi rendeletét, amely kimondja: év végéig a helyhatóságok nem alkalmazhatnak több munkatársat. Emil Boc polgármester nemrég kijelentette: ahhoz, hogy európai színvonalú szolgáltatásokat biztosíthassanak a polgároknak, több közalkalmazottra van szükség.

A városvezető úgy vélte, hogy a döntés rendkívül nehéz helyzetbe hozza a polgármesteri hivatalokat, a prefektúrákat. – Bennünket az intézkedés különösen negatívan érint, hiszen éppen ezekben a hetekben fogadtuk volna el az intézmény új személyzeti struktúráját – fogalmazott Boc. A városvezető nehezményezte, hogy a döntés meghozatala előtt a kormányfő nem egyeztetett a polgármesterekkel.

Adrian Popa alpolgármester is elégedetlen a döntéssel. Elmondta: a városrendezési osztályon legalább 10 új szakemberre lenne szükség. Ezenkívül új városrendezési stratégiai irodát hoztak volna létre, a hosszú távú elképzelések körvonalazására.

A kolozsvári polgármesteri hivatalnak jelenleg 450 alkalmazottja van. Az új polgármester hivatalba lépését követően fokozatosan megszabadultak a Gheorghe Funar expolgármesterhez hű osztályvezetőktől, s őket a D.A. Szövetséghez lojális személyekkel helyettesítették.

K. O.

vissza az elejére


Megnyílt Erdély legjelentősebb építőipari vására

(1. oldal)

Tegnap nyitotta kapuit az Expo Transilvania Rt. V. Ambient Construct Nemzetközi Építőipari Vására. A szervezők szerint ez a rendezvény túlszárnyal minden eddigi hasonlót, elérte a 6000 négyzetmétert, amelyen 178 hazai, magyarországi, lengyel, svájci és szlovákiai vállalat állította ki termékeit: épület-, út- és hídszerkezeteket, építőanyagokat, korrozióelleni készítményeket, asztalosmunkákat, építészeti berendezéseket, felszereléseket, mérőműszereket, szakkiadványokat. A kiállítás rangját jelzi, hogy Erdély legfontosabb ilyen jellegű rendezvényeként tartják számon, az expó prospektusában hét nyelven (köztük magyarul) üdvözlik a látogatót. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Újabb árvízveszély?

(1. oldal)

Huszonhét prefektúra szerdán reggel meteorológiai figyelmeztetést kapott, amelyben a helyi hatóságokat az idő felmelegedésére és a várható jelentős mennyiségű csapadékra figyelmeztették. A tájékoztatást elküldték Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy és Szeben megye prefektúráira is.

E szerint február 16–18. között a felmelegedés fokozatosan az egész országot érinti. Az 1500 méter magas hegyvidéken is 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Emellett számos csapadékra számíthatunk, ennek mennyisége elérheti helyenként a négyzetméterenkénti 20 litert. A felmelegedés és a várható csapadék következtében több folyó vízhozama megemelkedik. A prefektúrák feladata, hogy tájékoztassák idejében azokat a lakosokat, akik árvízveszélyes zónában laknak.

vissza az elejére


Nincs magyar kormányálláspont a Bolyai Egyetem kapcsán

(1. oldal)

Nincs a magyar kormánynak álláspontja azzal kapcsolatban, hogy támogatja-e a Bolyai Egyetem újraindítását, közölte tegnap Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Az MTI annak kapcsán kérdezte az államtitkárt, hogy Hantz Péter, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem egyik adjunktusa a napokban a kolozsvári Bolyai Egyetem újraindításáért és állami támogatásáért emelte fel szavát, és az ügyben levéllel fordult az Európai Bizottság elnökéhez is.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Idegeskedni annyit jelent, mint önmagunkat büntetni mások hülyeségéért.

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

FÉLBATYUS FARSANGI BÁL A SZAMOSÚJVÁRI RMDSZ szervezésében február 18-án, szombaton este 7 órától, a Téka Művelődési Alapítványnál. Jelentkezni a központi (Pid) Hobby Fan üzletben lehet. Mindekit szeretettel várnak.

KÖZGYŰLÉST tart az RMDSZ belvárosi kerülete február 17-én, pénteken du. 5 órától, a Kossuth Lajos utca 18. szám alatti tanácsteremben.

TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉSÉT TARTJA a Piarista és Mariánum Öregdiákjainak Baráti Köre február 18-án, de. 10 órakor Egyetem utcai székhelyén. Határozat-képtelenség esetén a közgyűlést ugyanaznap 11 órakor megismétlik.

AGYKONTROLL KLUBTALÁLKOZÓT tartanak február 17-én, pénteken du. 6 órakor a Mikó/Clinicilor utca 5–7. szám alatti állatfiziológiai amfiteátrumban (szemben az Állattani Múzeummal).

SZERETI ÖN A GYERMEKÉT? címmel szervez találkozót szülőknek, pedagógusoknak a Gál Kelemen Oktatási Központ és a Megyei Tanfelügyelőség február 17-én, 16 órától a Báthory-líceum dísztermében. Előadó: Nanszákné dr. Cserfalvi Ilona, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola főigazgató helyettese. Közben bemutatót tartanak a továbbképzések során elsajátított projektpedagógia alkalmazásával kapcsolatban az Apáczai-, Brassai- és a zenelíceum tanulói, Bárdos Réka, Batiz Elly és Siposné Virág Erzsébet pedagógusok vezetésével.

KERESZTYÉN FIATALOK A POLITIKÁBAN címmel szervez szemináriumot a Romániai CE – Krisztusért és Egyházért – Szövetség és a Studium Academicum Alapítvány február 23–24-én Nagyváradon. Bejelentkezési határidő február 20., du. 3 óra. A részvételi szándékot a ptopolitika@yahoo.com e-mail címen, vagy az 0740-124158 telefonszámon lehet jelezni.

vissza az elejére


Brassais gyermekrajz-naptár… harmadszor!

(2. oldal)

Immár harmadik alkalommal sikerült kiadni az iskolanaptárt a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban.

Először 2004-ben egy iskolakapcsolat alkalmával gyűjtöttük össze öt ország egy-egy iskolájából a Hónapokat ábrázoló rajzokat. Ebből készült a 12 lapot tartalmazó naptár. Oly sikeresnek bizonyult, hogy még ugyanabban az évben egy szép gyermekrajzos katalógust is készítettünk, ezt már a brassais diákok festményeiből.

2005-ben két egylapos naptártípust jelentettünk meg Természetvédelem témával. Az első az iskolai hulladékokból összeállított portré-kollázsokból állt össze, a VII. C. osztályosok ötletesen szemléltették a hulladék-újrahasznosítási lehetőségeket. A második naptár fényképekkel tanúsította a természetvédelemért tevékenykedő gyermekek munkáját.

Idén katalógusszerűen, hetven, előző évben készült gyermekrajzból született meg a 6 lapból álló naptár. A diákok a tantervnek megfelelően a vizuális nyelv elemeit és eszközeit alkalmazták a rájuk jellemző ötletességgel, változatos, érdekes témák alapján. Januárt és februárt vörös alapon, a hetedikesek Kezes kompozíciói és a kilencedikesek Betűdzsungel grafikái illusztrálják. A további lapok alapját is fő és mellékszínek alkotják, hangulatosan kiemelve a kis színes festményeket. Márciust és áprilist a kilencedikesek szimbolikus, illetve két ügyes hatodikos dekoratív kompozíciói alkotják. Májust és júniust az ötödikesek mesés rajzai, illetve viaszos technikával készült alkotásai díszítik. Július és augusztus a nyolcadikosok ügyesen megszerkesztett homorú-domború op-art térkompozícióiból áll össze.

Az őszi hónapokat a nyolcadikosok bábos-, a kilencedikesek bokros csendéletei, valamint természetvédelmi plakátok teszik változatossá. Végül, novembert és decembert a hatodikosok kis szárnyas-oltár kollázsai és az ötödikesek mértani formákra készített dekoratív kompozíciói zárják.

Ezúton is köszönjük az ügyes alkotók munkáit, a szülők és a mecénások anyagi támogatását, amely e hangulatos kis naptár megjelenését biztosította. Örömmel értesültünk, hogy az idén már más iskola is nyomdokainkba lépett és gyermekrajz-naptárt készített. Jó tudni, hogy ezzel a Brassai hagyományt teremtett.

Kocsis Ildikó Emese
szaktanár

vissza az elejére


Pályázati felhívás magyar nyelvű könyvek kiadásának támogatására

(2. oldal)

A COMMUNITAS Alapítvány pályázatot hirdet magyar nyelvű könyvek kiadásának támogatására a Kisebbségi Tanács 2006. célalapjaiból.

A pályázaton kiadók, illetve kiadási joggal rendelkező kulturális műhelyek, egyházi szervezetek, alapítványok, társadalmi szervezetek vehetnek részt.

Pályázni lehet:

1) – hiánypótló klasszikus szépirodalmi művekkel, antológiákkal és újrakiadásokkal;

2) – hiánypótló eredeti fordításokkal;

3) – tudományos jellegű, illetve a tudomány terjesztését szolgáló művekkel;

4) – jubileumi, illetve ünnepi kiadványokkal;

5)– kizárólag romániai szerzők által magyar nyelven írt eredeti művekkel.

A pályázat lebonyolítására a Romániai Magyar Könyves Céh (540520 Marosvásárhely, Păltiniş u. 4, tel.: 0265/256-448, fax: 0265 256 975, e-mail cím: mentor_lyra@rdslink.ro) kapott megbízást.

A pályázatok beküldhetők postán legkésőbb 2006. március 3-ig (postai bélyegző dátuma), vagy leadhatók személyesen 2006. március 8–10. között 13–16 óráig a Transilvaniei 1/2. címen.

Amennyiben az 5.) ponthoz tartozó mű esetében a kézirat még nincs megszerkesztve, azt legkésőbb 2006. május 26-ig lehet postán beküldeni (a bélyegző dátuma), illetve 2006. június 1-jén és 2-án lehet személyesen beadni a Transilvaniei 1/2. címen, 13–16 óra között.

Űrlapok az RMKC-től igényelhetők, valamint letölthetők a www.rmdsz.ro/communitas honlapról.

vissza az elejére


Már a németek sem tévednek el Kolozsváron

(2. oldal)

A Kolozsvári Német Kultúrközpont Farkas utcai székhelyén mutatták be február 14-én, kedden a Kolozsvár kultúra és történelem találkozáspontján (Klausenburg. Im Schnittpunkt von Geschichte und Kultur) címet viselő útikalauzt. A német nyelvű könyv szerzője Ulrich Burger maga is jó pár évig élt Kolozsváron, így lehetősége volt megismerni alaposan a kincses várost. A könyvet dr. Wilfried Schreiber földrajzprofesszor, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese mutatta be, aki rámutatott: a könyv a Kolozsvárral kapcsolatos etnikai vitában egy igen objektív vonalat követ. A beszélgetés során szóba került Kolozsvár jövője is, amelyet a német szerző rózsásan lát, nem csak a gazdaság, hanem a kultúra szemszögéből is. A könyv röviden foglalkozik Kolozsvár történelmével is, de útvonal-leírást is ad azok számára, akik először járnak a városban. A Romániában eltöltött hat év alatt a szerző jó pár anekdotát összeszedett, ezek a könyv végén mosolyogtatják meg az olvasót.

Természetesen egyetlen bedekker sem lenne teljes értékű fényképek nélkül. Ulrich Burger könyvét a kolozsvári Lucian Muntean sajtófotós művei díszítik. A könyvbemutatón elhangzott az is, hogy Muntean több mint ezer fényképet készített a városról, ám ezekből csak hatvanegy darab kerülhetett be az idegenvezető kötetbe. Hogy mégse menjen ennyi munka kárba, az eseményt egy kiállítás-megnyitó zárta, amelynek anyagát azokból a fotókból válogatták össze, amelyek nem kerülhetek be a könyvbe.

Bármennyire is érdekes az idegenvezető, sajnos elsősorban a németországiaknak szól, ezért jelen pillanatban még nem vásárolható meg hazánkban.

Kiss Bence

vissza az elejére


„Nem hősi halottnak kell lenni, hanem hősi életet kell élni!"

(2. oldal)

Február 17-én, pénteken az író halálának nyolcadik évfordulóján Wass Albert-nap lesz a Duna Televízióban.

15.30 (román idő): A falu gyermekei; Árvaház Holtmaroson; Szerkesztő: Zika Klára. Rendező: Makó Andrea.

16.00 (román idő): A látó ember – Portré Wass Albertről. Szerkesztő: Maksay Ágnes. Operatőr: Kötő Zsolt. Rendező: Maksay Ágnes, Marius Tabacu.

Közremőködnek: László Gerő, Katona Éva, Nagy Dezső, Hatházi András, Tibád Gergely.

17.30 (román idő): Vers – Wass Albert: Üzenet haza (közreműködik Rátóti Zoltán)

17.35 (román idő): A funtinelli boszorkány; Szerkesztő: Köblös Aranka. Rendező: Tóth Tamás.

18.30 (román idő): Kikötő – kulturális magazin – Tematikus szám Wass Albertről

21.00 (román idő): Rendkívüli Világunk – Tények, mítoszok, hazugságok Wass Albertről.

22.00 – 22.30 (román idő): Wass Endrével beszélget Baráth Edina.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Azt beszélik – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Az elszánt diplomata – amerikai. – Vetítés: 14, 16.30, 19, 21.30.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Rois et reine – francia bemutató. – Vetítés: péntek, szombat, vasárnap: 13, 16, 19; hétfő–csütörtök: 16, 19; kedvezménnyel 13 és 16 órától. Ünneprontók ünnepe – amerikai. – Vetítés 22 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a szekrény – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30, péntek, szombat, vasárnap: 22 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Final Cut – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20, péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel naponta 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Pingvinek vándorlása – francia. – Vetítés: 17. 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22 órától; kedvezménnyel: 17.30 órától.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 23-án, csütörtökön este fél 7 órakor. Erkel Ferenc: Hunyadi László. Vezényel: Horváth József. Felújítás: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 19-én, vasárnap este 7 órakor: Verdi: A trubadúr – olasz nyelvű előadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 17-én, pénteken este 8 órakor: Visky András: Tanítványok – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor.

Február 18-án, szombaton este 8 órakor: Georg Büchner: Woyzeck – stúdióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Február 19-én, vasárnap du. 5 órakor: Caragiale: Az elveszett levél – vígjáték két részben. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 12 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, február 16-án, csütörtökön este 7 órakor: Tom Stoppard: Travestiuri.

Február 18-án, szombaton este 7 órakor: Tom Stoppard: Travestiuri.

vissza az elejére


TÁNC

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Ma, február 16-án, csütörtökön du. 4 órakor: Fehérlófia; este 7 órakor: A víz szalad, a kő marad – a Maros Művészegyüttes fellépése.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Február 17-én, pénteken este 7 órakor: Szimfonikus hangverseny a Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának előadásában. Vezényel: Emil Simon. Közreműködik: Naoko Anzai (Japán). Műsoron. Glinka: Ruslan és Ludmila – nyitány; Rahmanyinov: 2. Zongoraverseny; Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Az Eurobarométer állása Kalotaszegen

(3. oldal)

Február elején az országos sajtó sokat foglalkozott a Nyílt Társadalomért Alapítvány által készített Vidéki Eurobarométer eredményeivel sokat hangoztatott téma volt. A felmérést a romániai falvakban, 1516 megkérdezett válaszai alapján készítették. A megkérdezettek 75%-a bizonyult az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatójának és 66% a helyzet javulását remélte ettől.

Vajon mi a helyzet szűkebb hazánkban, Erdélyben, vagy annak kisebb tájegységeiben? A kérdés nem elhanyagolható, hiszen a magyar kisebbség majdnem fele vidéken él. Egyéni kutatásaim, az Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjaival Felszegen végzett kérdőíves felmérés és a Diakónia Keresztény Alapítvány támogatásával Méráról készült tanulmány alapján próbálnám meg felvázolni a kalotaszegi helyzetet e témában.

Felszegen a barométer „esőre áll"
Kezdeném talán azzal, hogy csatlakozás-ügyben arrafelé a barométer inkább „esőre áll". A 2005-ös év nyarán Felszegen végzett felmérés eredményei szerint ugyanis a megkérdezettek közel 50%-a az euroszkeptikusok sorába tartozik. Ők úgy vélik, hogy helyzetük rosszabb lesz a csatlakozás után. Voltak persze optimistábbak is, akik azért abban reménykedtek, hogy ez pozitív változást eredményez majd, még akkor is, ha (főleg az idősebbek közül) többen úgy vélték, ők maguk ezt már nem érik meg. Nagyon találó módon egy idősebb megkérdezett a gondot abban látta, hogy a kezdeti esztendőkben főleg azért lesz nehéz, „mert üres tarisznyával megyünk az Unióba". Voltak, akik szerint semmit nem fog változni környékükön az élet, mások azt mondták, nem értenek a dologhoz, de szinte mindannyian attól tartanak, hogy nem fognak tudni eleget tenni a csatlakozás által támasztott követelményeknek. A pesszimisták, vagy nem is tudom, nevezzem őket talán kitartóknak, azt mondták „ezt is túl fogjuk élni".

Miért lennének borúlátóbbak ott az emberek? Talán koruk miatt, hiszen a megkérdezettek nagyobb része az idős korosztályt képviselte – az elöregedés általános jelenség falvainkban. A 2002-es népszámlálás adatai szerint Romániában a vidéki lakosság 25%-a 65 év feletti, és tartok tőle, hogy Erdély falvaiban sem jobb a helyzet, ha még az oly virágzó Kalotaszentkirályon is a természetes szaporulat jócskán a negatív számok tartományában kullog.

A tényálláshoz hozzájárulhat még az is, hogy számunkra Magyarország példáján keresztül közelebb van az Európai Unió, és tudjuk, hogy „az sem fenékig tejfel". Gondoljunk csak a magyarországi gazdatüntetésekre vagy a vidéki lakosság egyéb ügyes-bajos dolgaira, amiről mi azért tudomást szerzünk. Úgy gondolom, ebből előnyt is lehetne kovácsolni.

Régi mondás, hogy „okos ember más hibájából tanul". A kérdés csupán az, ki lesz ez az okos ember? Talán a központi hatalom képviselői? Aligha. Maradna az elv, amit amúgy az európai uniós berkekben is nagyon hangoztatnak, az alulról jövő kezdeményezés elve. A helyi erőknek kellene kihasználniuk e lehetőségeket. Mert ezek kínálkoznak, még ha nem is „terülj-terülj asztalkám" módra, de ott van egy biztosabb jogi keret (a maga labirintusaival együtt), ami azért mégsem egy „balkáni baksis" rendszer. Igenis, létezik egy támogatási rendszer, léteznek SAPARD-programok, vannak pályázati lehetőségek. Csakhogy ezeket nagyon alaposan ismerni kellene. És itt akkor „kettőn áll a vásár":

– egyrészt szakemberekre van szükség, akik nem csak ismereteikkel, de tisztességes fizetség mellett tájékoztatnak, elindítják, erkölcsi tartásukkal támogatják a jó kezdeményezéseket;

– másrészt, ha ezek a feltételek teljesülnének, nem kellene őket úgy kezelni, mint „okoskodó nyakkendős urakat".

Nem szabad csak az azonnali gazdasági haszonra gondolni. Egy magyarvalkói tanár a gondolkodásmód, a kultúrszínvonal változásáról beszélt. A globalizációra nemcsak mint rettegett olvasztótégelyre kell gondolni, hanem mint a feudális típusú önellátási termelésre való berendezkedés megváltoztatásának lehetőségére – az identitás megőrzése mellett. A pusztán túlélést célzó stratégia csak elszigetelődéshez és csődhöz vezethet, míg a megfelelő hozzáértéssel kiválasztott fejlesztési tervek és termékek, melyek a lehető legjobban kihasználják a helyi adottságokat, a termelés helyétől távol is értékesíthetővé válhatnak.

Az országos szintű Vidéki Eurobarométer szerint a falusi lakosok 85%-a a telken található illemhelyen kénytelen könnyíteni magán. A Nádas mentén található Mérán ugyanez az érték 65%. Országos szinten 68% hordja kútról a vizet, Mérán 43%. A csatornázás hiánya vidéki környezetben országszerte általános gond. Országos szinten a gazdaságok csupán 16%-a rendelkezik szennyvízcsatorna-hálózattal. Mérán a gazdaságok 43%-a rendelkezik szennyvízgödörrel, ami a szennyvízkérdést hivatott megoldani.

Sajnos arra is van példa, hogy a szippantóautó tartalma a falu szélén egyenesen a Nádasba kerül, mert „minek annyit bonyolítani a dolgot".

Ezzel máris a vidéki környezeti problémák sűrűjében is vagyunk. Mindamellett, hogy az erdélyi falvak a legcsodálatosabb tájakat kínálják, akár a faluturizmus számára is, akad bőven tennivaló a környezet védelme érdekében. Sajnos eléggé általános szokás a patakmedret „öntisztuló szemétlerakatnak" tekinteni: „Majd jön a nagyvíz és elviszi!" mondogatják, és valóban egy részét el is viheti a következő faluig, esetleg még útközben erre-arra lerakja a parton. Elszomorító látvány egy-egy áradás után végigvonatozni a Nádas-partján, de nem csak. Ugyanaz a helyzet Ketesden, vagy a Túri-hasadékban, sőt a Tordai-hasadéknak is gyakran kijut a „flakonátokból", hogy festői tavainkat ne is említsem. Elég szégyenletes jelenség, hogy természetvédelmi területeink „meghitt együttélésre" kényszerülnek szemétdombokkal. Személyes élményem volt, mikor Alsólapugyon a csodálatos épségben megőrzött, több millió éves kövületeket a hulladékok alól kellett kikaparásznom. Bennünk, városiakban talán még él egy olyan kép, hogy ott falun az emberek még a természet közelében élnek, még tisztelik, még szeretik... És azért van erre is példa. Kalotaszentkirályon lehet rendet tartani, lehet patakmedret közös munkával megtisztítani, lehet legszebb község díjat nyerni, lehet parkokat, játszótereket létrehozni, szemetesládákat felszerelni az utcán és hinni akarom azt, hogy nem csak a turisták kedvéért.

Apropó turisták. A csatornázás hiányának gondja megsokszorozódik azokban a falvakban, ahol virágzik a faluturizmus. A vendégek számával egyenes arányban növekszik a szennyvíz mennyisége, és ha a csatornázás, a víz tisztítása nincs megoldva, akkor az komoly környezeti károsodáshoz vezethet.

Sajnos azonban ott a Mezőség, ahol még csak „az sincs, ami szennyeződhetnék". Erdélynek ez a tájegysége, szélsőségesen rossz helyzetben van a vízellátás szempontjából, ami többek szerint a vidék gazdasági lemaradásának is okozója.

Máshol (például Mérán) isszák a kútvizet, mert más nincs, de az hivatalosan ihatatlan. Persze nem mindenkinek telik ásványvízre. Főleg amikor a mérai felmérés azt állapította meg, hogy 2003-ban az egy főre eső átlag havi jövedelem 1 millió régi lej. A megkérdezettek 40%-a azt vallotta, hogy volt olyan eset, amikor nem jutott elég pénz ennivalóra. Akkor már az sem igaz, hogy „legalább nekik van mit enni", hiszen hol sütnek még búbos kemencében kenyeret? Ugyanannyian vallották, hogy még öltözködésre sem futja. Faluhelyen még túrkálók se nagyon vannak. Ha hozzávesszük, hogy ebből néhány százalék segély reményében siránkozott, a helyzet még mindig több mint elgondolkoztató. Amúgy talán a segélyek ideje lejárt. Van támogatás, kölcsön, de valamit ki kell találni, valamit tenni kell.

Vajon az erdélyi szász falvak sorsára jutnak-e majd a magyar falvak is?
Én abban szeretnék reménykedni, hogy van életképes megoldás, aminek egyik fontos része a jövedelemforrások megteremtése. Amíg a mindennapi betevő falat bizonytalan, addig a környezetvédelem fényűzési kérdés. Mindemellett jó lenne olyan megélhetési lehetőséget teremteni, amely figyelembe veszi a környezeti igényeket is.

Mi lesz a visszaszolgáltatott erdők sorsa? A gyors meggazdagodás délibábja, esetleg lidércnyomása, vagy ésszerű erdőgazdálkodás, saját jól felfogott érdekünkben? A mértéktelen erdőírtás talajcsuszamláshoz, hegyomláshoz, áradáshoz vezethet. Oka van mindennek... és következménye...

Jó lenne, ha a községek esetében is az általános településrendezési tervek hozzáértő kezek munkájának eredményeként születnének meg, nem csak puszta formaságból. Fel kellene mérni a kockázati tényezőket. Állítólag a „régi szép időkben" az öregek még tudták, hová nem szabad építkezni, mert jön a víz. Meddig tart a beépíthető terület? (Titkon a bükkben moccanak a buldózerek.)

S hát láss csudát, az a bizonyos barométer még arról is beszél, mennyire bízhatunk az államban, a vezetőkben, a polgármesterben, a tanácsosokban, a papokban, lelkészekben, magunkban, az Istenben?

Lehet, hogy parasztprófétákra, Ámosokra lenne szükség, kik azt mondják: „nem vagyok próféta, sem prófétának fia; barompásztor vagyok…", vagy Anti bácsikra, kik tudnak tisztán hinni és cselekedni, akikben mernek mások is bízni. Összefogás kellene siránkozás helyett, hiába nyalogatjuk a kommunizmus ejtette sebeket, ha közben csak bezárkózunk. Mindenki csak a maga kis földjét túrja, ha bírja... Ha nem... marad a híres Magyar Ugar. Hol vannak a kovászemberek? Hol vannak a fiatalok?

Az tény, hogy az Európai Unió egyes fejlett államaiban a városi lakosság részaránya 80 százalék felett van, de nem hiszek a városi életforma egyeduralmában, és vannak azért államok, mint például Ausztria, ahol azért az a kb. 33%-os vidéki lakosság magas életszínvonalon él. Nem utánozni kell és nem beolvadni, de nincs szó etnikai alapú regionális fejlesztésről sem. Ez utóbbi tekintetében elég kifejezőnek tartom a körösfői Vasvári Pál emlékmű feliratát: „A nemzetek együtt, egymás mellett akarnak emelkedni, nem pedig egymás romjain."

Elég ijesztő volt számomra a roma nemzetiségűek felé megnyilvánult hozzáállás, ami az országos felmérésből kitűnik. A megkérdezettek 40%-a azt a véleményt képviselte, hogy „a romákat kényszeríteni kellene, hogy a társadalom többi részétől elkülönítve éljenek, mert képtelenek integrálódni". Mi ez? Gettósítás? Tisztában vagyok a veszélyekkel, melyet a törvénytelenségben élők jelentenek a társadalom számára, de az előítéletek és kitaszítottság nem fog segíteni a helyzeten. Ahogyan magunk számára követeljük a lehetőséget, ugyanúgy adjuk, vagy legalább hagyjuk meg számukra is. A tanulmányozott felszegi magyar falvakban csak kis számban vannak romák. Mérán példaértékű lehet a szociális gondoskodás irányukban, különösen a gyermekek felé, akiknél előfordul, hogy egész nap csak azt a szelet kenyeret kapják, amit délutáni foglalkozáson az iskola ad. A helyi szociális iroda abban segít, hogy iratokhoz jussanak, tanfolyamokat végezzenek, munkahelyet keressenek.

„Kicsi emberek" álma
És talán végszóként még annyit szeretnék, hogy ne feledkezzünk meg soha arról, hogy a statisztikák mögött emberek vannak, vagy legalábbis kellene hogy legyenek. Lehet hogy „kicsi emberek" ezek, akiknek őseiről Kós Károly mondotta volt Budai Nagy Antal históriája kapcsán: „…nem írtam meg egyebet, mint azoknak a kicsi kalotaszegi embereknek a történetét, akik szépet álmodtak és nagyot akartak és ezért az akkori világrendben el kellett pusztulniuk, mert nem tudták, hogy akkor még nem volt szabad szépet álmodnia sem a kicsi embereknek.". Ugyanakkor remélem, mi már olyan időket élünk, mikor már nem csak hogy szabad, de szükséges szépet álmodnia a „kicsi embernek is".

Darabos József Attila

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Házkutatás a házelnöknél
Újra az ÁB asztalán az igazságügyi miniszter kérése

(4. oldal)

Újra elküldte a képviselőháznak Adrian Năstase házkutatási engedélyére vonatkozó kérését az igazságügyi minisztérium. A házelnök, aki egyben a fővádlott is, egyszer megakadályozta, hogy a kérésnek érvényt szerezzenek.

Korábban a képviselőház állandó bizottsága (ÁB) azért utasította vissza a kérést, mert úgy ítélte meg, alkotmányellenes a felszólítás, ugyanis az nem a Semmitőszék és a főügyész részéről, hanem az Országos Korrupcióellenes Hivataltól (OKH) és ennek egyik ügyészétől érkezett az igazságügyi minisztériumba, amely aztán továbbította azt a parlamenthez. A kéréshez csatolt miniszteri levélben Monica Macovei ezúttal külön is felhívja a parlament figyelmét, a kérés nem sért törvényt, hiszen az alkotmány idevonatkozó szakaszai szerint az üggyel foglalkozó ügyésznek, tehát nem feltétlenül a főügyésznek áll jogában kibocsátani a kérést, az OKH pedig része a Semmitőszék mellett működő ügyészségnek.

Ismeretes, az ÁB hétfői ülésén a testület azzal utasította vissza a házkutatásra vonatkozó kérelmet, hogy az alkotmányellenes. Azóta több jogi szakértő is megerősítette, erről nincs szó, ehelyett éppen az ÁB volt az, amely törvényt sértett, hiszen ez a döntés nem a bizottságot illeti meg, hanem a képviselőház plénumát. Arról nem is beszélve, hogy Adrian Năstase házelnöknek az érintettség okán tartózkodnia kellett volna a szavazástól. Ehelyett a politikus, aki ellen az OKH korrupció alapos gyanújával eljárást indított, nemmel szavazott. Ezen a véleményen volt különben Mircea Geoană, az SZDP elnöke is, aki szerint Năstase jobban tette volna, ha tartózkodik. A házelnök azzal magyarázta „beavatkozását", hogy a kérdés nem arra vonatkozott, egyetértenek-e tartalmával vagy sem, hanem hogy helytálló-e ez a kérés. A Transparency International Romania is felhívta a figyelmet: Năstase megsértette az összeférhetetlenségi törvényt, amikor szavazott.

Tegnap Adrian Năstase a Mediafaxnak úgy nyilatkozott, az csak természetes, hogy az újabb kérés is átmegy az ÁB „szűrőjén", hiszen a testület jóváhagyása nélkül egyetlen tervezet sem kerül a plénum elé. Tekintettel arra, hogy az ÁB-ben fele-fele arányban vannak az ellenzéki és a kormánypárti képviselők, csak akkor van esély arra, hogy egy újabb szavazás esetén a kérés a parlament elé kerüljön, ha Năstasét valóban tartózkodásra intik. A hétfői szavazáson ugyanis 6 ellenzéki képviselő szavazott a kérés ellen és négy kormánypárti mellette. Az ÁB tagjai közül hiányzott azonban Dan Radu Ruşanu liberális és Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő.

Az alkotmány 72. szakasza 2. bekezdése szerint a képviselők és szenátorok ellen lehet bűnvádi eljárást kezdeményezni, amennyiben olyan tettek elkövetésével gyanúsítják, amelyeknek nincs köze ahhoz, hogy mandátumuk alatt hogyan szavaztak, vagy milyen politikai véleményt képviseltek. Ellenben nem végezhetnek náluk házkutatást, nem kerülhetnek vizsgálati fogságba, illetve nem lehet őket letartóztatni a képviselőház vagy a szenátus engedélye nélkül. Ennek elrendelésére csakis a Semmitőszék az illetékes. Ugyanezen szakasz szerint a kérést az igazságügyi miniszter hivatott eljuttatni a képviselőház elnökéhez – Năstase esetében éppen a fővádlott kezébe – aki értesíti a plénumot, majd elküldi a kérést a jogi bizottsághoz véleményezés végett, ez pedig titkos szavazással dönt 5 napon belül a kérés megalapozottságáról. Ezt követően a kérést eljuttatják ahhoz a frakcióhoz, amelynek a vádlott a tagja, és amelynek szintén 5 nap alatt kell választ adnia. Ezek a jelentések visszakerülnek az ÁB-hez, amely vitára bocsátja a kérést. A plénumnak 20 napja van a döntésre. Amennyiben megszavazzák a kérést, az igazságügyminiszter feladata értesíteni erről a képviselőház elnökét, ellenkező esetben a kérést vissza kell vonni.

A dolog pikantériája: a bukaresti Gândul napilap tegnapi számában vezető helyen közli, hogy az egész házkutatási cirkusz fölösleges, vagy legalábbis félig az, hiszen a cornu-i villa teljes egészében Năstase feleségének a tulajdonát képezi, az ottani házkutatásra nincs szükség a képviselőház engedélyére. Ha a házban közösen szerzett javak vannak, a házkutatás ellen legfennebb Dana Năstasénak állt volna jogában tiltakozni. A képviselőházi procedúrának tehát csak a Zambaccian utcai ingatlanról kellene szólnia.

Adrian Năstasét azzal vádolják, hogy több mint 100 ezer dollár értékű, Kínából importált javakat fogadott el, továbbá a cornu-i és Zambaccian utcai ingatlan 1 200 000 új lej értékű felújítási munkálatait is állták különböző „hálás személyek". Cserébe a volt miniszterelnök személyes befolyását latba vetve kineveztette az Országos Építkezésügyi Felügyelőség vezető tanácsának elnöki tisztségébe Irina Jianut.

Visszautasította a Semmitőszék Dan Ioan Popescu, volt SZDP-s iparügyi miniszter kérését, hogy oldják fel a zárlatot, amelyet vagyonára rendeltek el. Erre azért került sor, mert az ellene folyó vizsgálat során kiderült, az exminiszter nem tudja indokolni, honnak származik vagyonának egy tetemes része. A védőügyvéd a zárlat feloldását többek között azzal indokolta, ez az intézkedés más, idegen személyeket is érint, akik beperelhetik Popescut ezek ellenértékéért. Másfelől Popescu azzal vádolja a vizsgálatot végző szerveket, hogy nem vettek figyelembe minden dokumentumot, és azon mesterkednek, hogy csak a terhelő bizonyítékokat használják fel ellene és családja ellen.

vissza az elejére


Nem változik a hozzáadottérték-adó

(4. oldal)

Az idén egyetlen termék- és szolgáltatás-kategória, és az építkezések esetében sem módosul a hozzáadottérték-adó (HÉA), és változatlan marad az adórendszer is, az előreláthatóság biztosítása érdekében, közölte Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter. – Nem vagyok a többlépcsős adórendszer híve. Az idén nem módosul a HÉA szintje, az építőiparban sem. A romániai adószint az egyik legalacsonyabb európai viszonylatban. Nem áll szándékunkban sem növelni, sem csökkenteni az adószintet, ezáltal előreláthatóságot biztosítunk az üzleti szférában – mondta a pénzügyminiszter. Az Építőipari Társaságok Egyesülete kérte a kormánytól a HÉA jelentős csökkentését vagy eltörlését a lakásépítések és lakásjavítások területén – ettől a lépéstől a munkálatok és a lakások árának csökkenését remélték.

vissza az elejére


Verespatak esélye 50 százalékos

(4. oldal)

A környezetvédelmi tárca nem foglalhat egyelőre állást a verespataki aranybánya-projekt mellett vagy ellen, mert azt a tervben érdekelt Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) még nem mutatta be, s a kanadai-román cég a tervek elbírálásához szükséges környezeti hatástanulmányt sem nyújtotta be – közölte tegnapi bukaresti sajtóértekezletén Sulfina Barbu szakminiszter.

– A környezeti hatástanulmány benyújtása nincs határidőhöz kötve. Ilyen körülmények között elmondhatjuk: a projekt jóváhagyásának az esélye 50 százalékos, mint ahogyan a visszautasításának az esélye szintén 50 százaléknyi. Ami biztos: sem a tárcára, sem a miniszterre nem gyakoroltak nyomást annak kapcsán, hogy a projekt elbírálásában bizonyos álláspontra helyezkedjünk – jelentette ki a miniszter.

Leszögezte: a minisztérium – a külügyi tárca útján – az RMGC által 2004 decemberében benyújtott környezeti engedélyezési kérelemről értesítette a környező országokat – Magyarországot, Bulgáriát, Moldovát, Ukrajnát, Szlovákiát, illetve Szerbia és Montenegrót –, ez ugyanis az Epsoo-i Egyezmény által előírt kötelessége. A magyar kormány jelezte, hogy szakértőkkel kíván részt venni a környezeti hatástanulmány elbírálásának folyamatában, Moldovát viszont csak a végső jelentés következtetései érdeklik. A többi ország nem jelzett vissza.

Az RMGC kanadai tulajdonosa, a Gabriel Resources Ltd. szintén tegnap ismertette álláspontját azokkal a bírálatokkal szemben, amelyeket a bányaprojekttel kapcsolatban a terveket ellenző Alburnus Maior Egyesület megfogalmazott. Richard Young, az RMGC egyik igazgatója hangsúlyozta: cége valamennyi vonatkozó romániai és európai jogszabály betartásával készíti el a környezeti hatástanulmányt és az egész bányatervet.

Young szerint az Alburnus Maior bírálata mind jogi, mind pedig műszaki szempontból megalapozatlan, egészében véve pedig komolytalan, ugyanis az a hazai és a nemzetközi előírások téves értelmezésén alapul.

vissza az elejére


Egyeztetne az SZDP az OKH-ügyben

(4. oldal)

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) azt javasolja, hogy az Országos Korrupcióellenes Hivatal (OKH–DNA) működését törvény szabályozza, amelynek tervezetéről a pártok egyeztessenek, megvitatása pedig sürgősségi eljárással történne.

Mircea Geoană szociáldemokrata elnök elmondta, pártja máris kidolgozott egy tervezetet, amelynek alapelveit az államfővel esedékes konzultáción ismertetik. A tervezet alapelvei között szerepelne annak az alkotmányos kötelezettségnek a tiszteletben tartása, hogy az OKH a főügyészség keretében működik, valamint az, hogy az ügyosztály főügyészét az Legfelsőbb Bírói Tanács nevezze ki. Mindezt azért, hogy az intézményt ne lehessen politikai fegyverként használni.

Ion Iliescu SZDP-szenátor szerdán kijelentette, Traian Băsescu államfőnek ki kell hirdetnie az OKH-ról szóló sürgősségi kormányrendeletet elutasító törvényt, mivel a rendelet alkotmányellenes. Ugyanakkor ajánlania kell a kormánynak, hogy dolgozzon ki egy törvénytervezetet az OKH működéséről. Iliescu szerint az OKH-rendelet alkotmányellenes, ezért Băsescu nem küldheti vissza a parlamentbe.

Markó Béla RMDSZ-elnök kedden úgy nyilatkozott: a szövetség képviselői támogatni fogják az OKH-rendelet parlamentbe való visszaküldését az államfővel esedékes konzultáción. Elmondta, az RMDSZ-nek javaslatai is vannak a rendelet módosítására. Ezek nem a testület hatáskörének módosításával kapcsolatosak, hanem azt szorgalmazzák, hogy az ügyosztály a főügyészség kizárólagos alárendeltségébe tartozzon.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő kedden kijelentette, bizonyos jelzések szerint az OKH működéséről szóló rendelet alkotmányellenes részeket tartalmazhat, és hozzátette, ezek kijavítása az igazságügyi miniszter feladata, hogy a rendelet ne legyen támadható az Alkotmánybíróságon.

Tăriceanu elmondta, kérni fogja Monica Macovei szaktárcavezetőt, hogy a következő kormányülésen mutasson be egy elemzést erről a kérdésről. A kormányfő a koalíció szenátoraival tartott találkozón kijelentette, többen is felvetették: az a szövegrész, amely szerint az OKH-nak jogkörébe tartozik vizsgálatot indítani honatyák ellen, ellenkezik bizonyos alkotmányos előírásokkal.

vissza az elejére


Felbontják a tanügyi megállapodást?

(4. oldal)

Egyes tanügyi szakszervezetek vezetői elégedetlenek a kormány által a tavalyi pedagógussztrájk végén aláírt megállapodás életbe léptetésével. Ezért Tăriceanu miniszterelnök szerdán arra kérte Mihail Hărdău tanügyminisztert, hogy a csütörtöki kormányülésen tájékoztasson, hogy a tanügyi szakszervezetekkel tavaly megkötött egyezségben foglaltakat mennyire sikerült gyakorlatba ültetnie.

Szerdán a szaktárca és a szakszervezetek képviselői a 2001–2004-es időszakra vonatkozó bérhátralékok kifizetésére vonatkozó okiratról tárgyaltak. A tavaly aláírt megállapodás értelmében a kormány felelősséget vállalat, hogy 2006-ban különböző forrásokból a GDP 1,1 százalékának megfelelő összeget juttat az oktatási tárcának a tervezett korszerűsítési munkálatokat befejezésére. A kormány azt is vállalta, hogy 2006. április 15-ig kidolgoz egy új bérezési törvénytervezetet, amelyet 2007. január 1-jétől léptetnek életbe.

Aurel Cornea, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek elnöke kifogásolta, hogy nem alakult meg a kiértékelő és a beruházásokat irányító bizottság, amely arról is dönt, hogy az egy millió euróval milyen beruházásokat valósítanak meg. A bérhátralékok kiszámítása sem zárult le – tette hozzá Cornea. Răzvan Bobulescu, az Alma Mater egyetemi szakszervezet elnöke is a bérezési törvénytervezet hiányát rótta fel, valamint azt, hogy nem hatálytalanították Mircea Miclea volt tanügyminiszter azon rendelkezéseit, amelyek az egyetemi tanárokat és előadótanárokat érintették hátrányosan. A tanügyi szakszervezetek jövő héten újra összeülnek egy közös stratégia kidolgozására. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a kormány nem tartja be a megállapodást, akkor azt a tanügyisek semmisnek nyilvánítják.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Borbély Tamás

vissza az elejére


KÖRKÉP


Aranyosgyéres
Két nevezetes épületet bontanak le

(5. oldal)

Rövidesen lebontnak két épületet: a volt református parókiát és a Gazner vendéglőt.

Az egyház ingatlanát már 1989 előtt le akartak bontani, amikor a város tulajdonába jutott, és a mostani parókia felépítésére a közösség más telket kapott. A régi ingatlan a polgármesteri hivatalé lett, de mivel csak a múlt év végén fizették ki a 450 millió régi lejt, most kérhették a tanács jóváhagyását a lebontásra.

A polgármesteri hivatal a helyi közigazgatás számára irodák berendezését tervezte a régi épület átalakításával. Tekintettel az ingatlan közel 100 éves régiségére, a szakértő véleményét kérté ki. Ez úgy vélte, le kell bontani, mivel az anyagok, amiből épült, ki vannak öregedve. Egy általános javítás és a karbantartás óriási összegekbe kerülne. Helyette négyemeletes épületet terveznek a város egy központi telkén.

A Gazner vendéglő 647 négyzetméter, amiből 567 négyzetmétert bontanak le. A megmaradt 80 négyzetmétert manzárddal megemelik és kereskedelmi helységgé alakítják át. A mellette lévő szabad területen három, 235 négyzetméter alapterületű háromemeletes lakóépület fog épülni, manzárddal és 14 parkolóhellyel. Cristian Haiduc városi tanácsos, magánvállalkozó, aki a komplexumot építi, elmondta: az épületet mindenfajta zsebnek szánja.

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Mestersége címere: településmenedzser
Útmutató a közösségek fejlesztéséhez

(5. oldal)

A RuralNet kidolgozott egy útmutatót a közösségek, települések fejlesztésének elősegítésére, amelyet egyelőre csak elektronikus formában készített el, a visszajelzésektől függően majd egy javított változatot fognak megjelentetni könyv formájában is. A településfejlesztési útmutatót tegnap sajtóértekezlet és megbeszélés keretében ismertették a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem politikatudományi és közigazgatási karán.

A RuralNet nem kormányzati szervezetként alakult meg 2003-ban, olyan országos kiterjedésű hálózatként működik, amelyben 23 egyéb, szintén nem kormányzati szervezet tevékenykedik közösségfejlesztési céllal. Munkájukat hosszas tevékenység előzte meg, szakmai felkészítéssel, külföldi tanulmányúttal, tapasztalatcserével, megbeszélésekkel. A kidolgozott útmutató fejlettségi szabványokat, a közösség fejlődési értékeit és elveit, a szakember tevékenységét és a folyamat szakaszait tartalmazza, konkrét esetek ismertetésével és feldolgozásával. A RuralNet szervezeteinek szakemberei révén juttatja majd el a dolgozatot a közösségekhez. Minden település külön szokásokkal, lehetőségekkel rendelkezik, és csupán alapos megismerés után lehet kidolgozni számára egy fejlesztési tervet. Ehhez kellenének az úgynevezett településmenedzserek, akik akár pályázatokat is írhatnának, és egyéb programok révén segíthetnék az adott hely fellendülését. Hasonló tevékenységet már folytatnak például Temes megyében, jelentős anyagi sikerekkel, mondta Alexandru Pavel, a Civitas Alapítvány képviselője. Tervezik, hogy külföldi példákhoz hasonlóan, nálunk is meghonosítsák és hivatalosan is elfogadtassák ezt az új szakmát, amelyet a településmenedzsment, vagy helyi fejlesztési ügynökség jelent.

(i)

vissza az elejére


Szilágy megye
Iskolabotrány Zilahon

(5. oldal)

Pár nappal ezelőtt Andrei Todea Szilágy megyei prefektus részletezte a Silvania-főgimnázium körüli botrány után elrendelt vizsgálat eredményeit. Megtudtuk: több rendellenességet észleltek.

A megyeszerte ismert, és különösen a román napilapokban részletezett botrány nyomán menesztették Florian Tuduce igazgatót. A lapok szerint az intézményvezető nem versenyvizsgával, hanem kinevezéssel került az iskola élére. Ilyen körülmények között, mondta a prefektus, rendelettel felbonthatták munkaszerződését. Egyelőre Vasile Bulgareant nevezték ki az intézmény élére. A vizsgálatot követően még két tanár felmentéséről döntöttek: mindketten nyugdíjasokként dolgoztak az iskolában.

A prefektus ismertetése szerint 25 naplót ellenőriztek, ebből 15 napló esetében találtak olyan durva javításokat, amelyeket a diákok is jeleztek. Például: utólag 8-as lett a 3-as osztályzatból, 9-es a 4-esből.

Érdekes módon néhány újságíró politikai leszámolásnak tekintette a botrányt, a prefektus viszont kizárólag szakmai meggondolásokra hivatkozott. A prefektus hangsúlyozta: a tanfelügyelőség ezúttal szakképzett iskolapszichológusok által elkészített kérdőívek alapján dolgozott. Az ellenőrzés nem csak az iskola oktatási folyamatára és a magáncégek közötti szerződések jogi alapjaira terjedt ki. Most a diákok, a szülők és a tanárok között is felmérés történt. Így állt össze az a kép, amely akár a hazai oktatás röntgenképe is lehetne. Egyesek szerint az intézkedések némileg igazságtalanok, hiszen a megye legreprezentatívabb iskoláját támadja, de jellemző az egész oktatásai rendszerre.

Józsa László

vissza az elejére


Megnyílt Erdély legjelentősebb építőipari vására

(5. oldal)

A vásár megnyitóján Ioan Avram igazgató a házigazdák nevében, Radu Spânu megyei főépítész a szakma képviseletében, Horea Aurel Andreica pedig a Műszaki Egyetem dékánjaként emelte ki: új távlatok nyíltak a építészetben, nőtt az érdeklődés a fiatalok körében a szakma iránt. Az új kihívások szolidaritást igényelnek a romániai építésztársadalom tagjai részéről.

Az expó forgatagában ismét érdekes színfoltként jelentkezik a kolozsvári Jolly Contor Impex Kft. standja, amely új fürdőszoba-berendezéseivel és bútorzatával rukkolt ki. A vállalat több mint háromezer terméket importál és forgalmaz olyan nemzetközi hírű cégektől, mint a svájci Geberit, a német Kludi, az olasz Hatria, Tulli Zucarri, Jacuzzi, Caminetti Montegrappa, Ascot, Dom, FAP, Aquaform, a lengyel Cersanit. A XV. Ambient Constructon a Jolly Contor Impex egységes stílust jelenít meg: a természetes anyagokat felhasználó, ősi japán fürdőszoba-berendezést. Koós Ferenc igazgató lapunknak megmutatta: az egyszerűségre törekvő árukínálmányt úgy tálalták, hogy a tükrök felhasználásával hullámszerűen újabb lépésekkel táruljon fel minden egyes darab. Hagyományos japán stílusról van szó, ezért fontos szerephez jutnak a természetes díszítőelemek: a kő minden méretben és formában, a fa, a banzáj, az ikebana, a kis szobor. A kőmosdókagylókat a cég saját műhelyében dolgozták ki, alattuk apró fabútorok láthatóak, melyeknek az erezete sem véletlenszerű, hanem tudatosan, bizonyos irányt követve került helyére.

– A lényeg, hogy egészében véve az összkép tükrözze az ősi japán hangulatot – summázta az igazgató.

Az Ambient Construct 2006 ideje alatt szakemberek számára több rendezvényt is tartanak. Tegnap a nagyszebeni Bramac cég a Megyei Könyvtárban új termékét mutatta be. A kiállítás február 18-ig naponta 10–18, az utolsó napon (febr. 19.) 10–16 óra között látogatható.

Ördög I. Béla

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Tűz ütött ki a legénylakásban
Mintegy 5 ezer új lejes kárt okozott a tűz, amely február 13-án, hétfőn, három óra előtt 10 perccel ütött ki az aranyosgyéresi Gheorghe Bariţu utcában lévő legénylakás 61-es szobájában. A lángok martalékává vált a bútor, az elektronikus felszerelés és más anyagi javak. A tűzoltók megállapították: a tüzet a hibás és rosszul szigetelt kábelek okozta rövidzárlat eredményezte.

Betörési kísérletek
Két kiskorút leptek meg betörés közben a rendőrök a dési Drăgălina utcában vasárnap, február 12-én délben. Azonosították a 16 éves tordai Adam Claudiu R.-t és a vele egyidős tordai Francisc Feri P.-t, akik egy feszítővassal leverték két pince lakatját, és a betörés során 2 ezer lej értékben zsákmányoltak. A kárvallott elállt a feljelentéstől, mivel az anyagi kár teljes egészében megtérült. A bánffyhunyadi rendőrök pedig február 12-ről 13-re virradóra tetten érték a 38 esztendős G. Varga Attilát, amint, nyilvánvaló lopási szándékkal, egy kalapáccsal leverte a Ponor Kft. élelmiszerüzletének bejárati ajtaján levő lakatot. A vizsgálat folytatódik.

(póka)

vissza az elejére


Székesfehérvári diákok sítáborban Kisbányahavason

(5. oldal)

Egyhetes vakációra érkezett a kisbányahavasi üdülőtelepre több mint 40 diák Magyarországról, a Kolozs megyével testvértelepülési kapcsolatban levő Fejér megyéből.

Annak érdekében, hogy a testvértelepülési kapcsolatok ne csupán elméletben létezzenek, korábban a Kolozs megyei tanács elnöke, Marius Nicoară cserevakációs programokat javasolt. Kerekes Sándor, a megyei tanács alelnöke, és Fejér Megye Közgyűlésének alelnöke, Iván János szervezésében jött létre ezúttal a sítáborozás, amelyre a diákokat a Fejér megyei önkormányzat által fenntartott hét középiskolából az intézményvezetők javaslatai alapján választották ki. Emellett a Fejér megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum drogmegelőzést célzó pályázatának 7 nyertes tanulója is lehetőséget kapott az utazásra. A diákok síoktatási programon, szabadidős tevékenységeken vesznek részt, meglátogatják Kolozsvárt, a tordai sóbányát, valamint a Tordai-hasadékot.

A cserevakációs program keretében nyáron Kolozs megyei gyermekek utaznak a Velencei-tóhoz, a Fejér megyei önkormányzat üdülőjébe.

(i)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


ÉLŐ EMLÉKEZET


A sitten

(6. oldal)

(Folytatás lapunk február 4-i számából)

Abban a pillanatban a zárka lakói mintha megbolondultak volna. Szinte egyszerre elkezdtek ordítozni, röhögni, énekelni, doboltak a priccseken, zörgették a csajkákat. Rettenetesen megijedtem, könyörögtem, sírva esdekeltem, majdnem térden állva rimánkodtam, hallgassanak el, legyenek tekintettel, hallották, hogy gyűlöl engem ez a disznó. Hiába, a lárma – ha lehet – még fülsiketítőbb lett. Végre az ajtót rugdosták – persze a százados. Azonnal csend lett. Halálos. Tényleg a százados volt. Máris ordítozott: „Mit parancsoltam neked, te nyomorult? Nem megmondtam, hogy egy bolhasóhajtást sem akarok hallani? És olyan zajt csaptok, hogy a Mátyás király lova is felhorkan. Majd elintézlek téged, hívom a foglárokat, és kiköttetlek a budiban. Egy mentséged van, ha megnevezed azokat, akik ordítoztak. No, rajta, halljam, ha nem jár a pofád, a kikötés után, még gúzsba is köttetlek, bitangja!"…

Óriási dilemmába estem. Rettegtem a kikötéstől, valami borzalmas büntetés, de még ennél is embertelenebb a gúzsbakötés. A kettőt egymásután senki sem bírja ki. Viszont még jobban féltem attól, hogy kiadjam valamelyik ordítozót, hiszen az „mószerolás", amiért a századnál pokrócozás jár, itt pedig biztos kiközösítenek, senki szóba nem áll velem. Mit csináljak?

A százados üvöltött: „Mi lesz, mire vársz? Két percet adok neked, aztán hívom az őrséget". Lélegzetet vettem, mert eszembe jutott az egyetlen reménykeltő megoldás: „Százados úr, alázatosan jelentem, hogy nem tudom, ki ordított, sötét van, nem ismerek senkit, és úgy hiszem, mindenki zajongott". „Úúúgy? No akkor most azonnal felmászol a fejed fölötti polcra." Hát ez elég nehéz volt, de valahogyan mégis sikerült. „Most kiállsz a cella közepén álló priccsre, letolod a nadrágod." Ez már könnyebben ment, máris ott álltam meztelen fenékkel. „Most a bal hüvelykujjadat bedugod a seggedbe, a jobbat pedig a szádba!…" Mit meg nem tesz az ember ilyen helyzetben? „Egy-kettő-három, váltás! Bal hüvelykujj a szádba, a jobb a seggedbe. Rajta! Egy-kettő, egy-kettő, egy kettő…" Jó párszor ismételtette velem ezt az undorító gyakorlatot – szerencsére a sötétben nem tudta megállapítani, milyen precízen hajtom végre a parancsot. Végül álljt vezényelt. „Most felkapaszkodsz az ablakig, és háromszor kukorékolsz, aztán női hangon elsikoltod, hogy anyám, anyám, de hülye fiad van. Rajta!" Nagy kínosan ezt is megtettem. Igaz, az udvaron szolgáló őr felelt: „Szent igaz, de nem kell vele dicsekedni…"

Most felgyulladt a villany, az egész társaság nyúlt a nevetéstől, az ajtó melletti sarokból pedig egy pokróc alól, egy csizmaszárral a kezében, előbújt röhögve Aczél. Aztán elmagyarázták, ez hagyomány a börtönök világában. Ezt a parancsnokok is elnézik. Azonkívül, hogy ennyi szórakozás jár a cellák lakóinak, az újonc is vizsgázik magatartásból, sejteni lehet, kiből lesz mószer, bár számba kell venni, hogy a zöldfülűt módszeresen halálra ijesztik Csizmadia százados kegyetlenkedéseivel. Én jól feleltem. Jutalmul elbúcsúztam Balkányi félpriccsétől, és elfoglaltam helyemet közvetlen a kübli szomszédságában.

Elmagyarázták, ha valaki egy csizmaszárba beszél, az pontosan úgy hallatszik, mintha kívülről diskurálnának. A nagy pláne, hogy az újoncba beleverik a majrét Csizmadia százados kegyetlenkedéseirol szóló esetekkel, és így természetesen halálra ijed, amikor szóba kell állnia a „századossal".

Eltelt pár nap, semmi különös nem történt azonkívül, hogy két jogerőst kivezényeltek – valószínűleg a Markó utcai börtönbe, így én is elkerültem a kübli közvetlen szomszédságából, és az első és második priccs között tanyáztam. Nemsokára új lakók érkeztek, Debrecenből. Egyiket ismertem, hiszen két évig a debreceni református gimnáziumba jártam, Weisz Jóska volt, országos középiskolai bajnok l00 méteren… Persze, sok közös ismerősre találtunk: Aradi Jancsi sokszoros országos bajnok és csúcstartó 800 és l500 méteren, Európa-bajnokságon is érmeket szerzett, Kesztyűs Lóránt, már akkor Európa-hírű doktor, aki immunológiai kutatásaival és eredményeivel lett világhíres… Harmadmagával tartóztatták le, mivel azt tervezték, átszöknek az oroszokhoz, ráadásul énekben is, egy akkor divatos (német) sláger dallamára: „Nyúlcipőt húzunk, s megyünk Róth Samuhoz…" Valaki besúgta őket, és lebuktak.

Nemsokára azonban sírás, zokogás, átkozódás színhelye lett a zárkánk és a l5-ös is.

Századunk legnagyobb szégyene, kegyetlen gyilkossága zajlott ezekben a napokban

A civilizáció örök bűne: a deportálás. Nem akarok ennél elidőzni. Mindenki előtt ismeretes ez a katasztrófa…De természetes, hogy bennünket letaglózott a hír.

Mindnyájunknak voltak közeli és távoli hozzátartozói, szeretteink, teljes erőnkkel akartunk volna segíteni rajtuk, mellettük lenni és ott voltunk tehetetlenül, bezárva… Aztán valamivel megnyugtatóbb hírek is érkeztek. Az örök optimizmus elhitette velünk, hogy még sincs olyan tragédia.

A jelszó „Semmi baj se, Majse…" Kenyérmezőre szállítják az embereket… Az idősebbek vigyáznak a gyerekekre, nevelik őket, a fiatalabbak elsősorban mezőgazdasági munkát végeznek, az iparosoknak műhelyeket rendeznek be, az asszonyok háztartásbeli munkát végeznek, de lesznek varrodák, kötödék…Az egész óriási telepen teljes szabadságot élveznek, színház- és mozielőadásokon vehetnek részt, satöbbi, satöbbi. Nem folytatom, majdnem mindnyájan elhittük, talán csak azért, mert jól esett elhinni, bár utólag olykor arra gondolok, kényelmes volt elhinni.

Pár nap múlva reggel hétkor sorakozót rendelnek el a tizenötös és a tizenhatos zárkák lakói számára. A l5-ös árja női foglyait visszavezényelik, viszont a Farkas utcai részleget áthozzák. Megjelenik Braunecker parancsnok, vigyázzt vezényel, majd pár szóval közli, hogy elszállítanak bennünket. Pár perc, és a kapun csendőrosztag vonul be, egy főtörzsőrmester vezényletével. Felsorakoznak előttünk, a főtörzs elkezd ordítani: mindenki menjen vissza a helyére, és hozzon magával egy váltás fehérneműt, cipőt, bakancsot, csak a legszükségesebb holmikat. Öt perc múlva sorakozó…

Nem értettük, miről is van szó, de siettünk eleget tenni a parancsnak, ismertük a csendőrség bestialitását. Siettünk összeszedni, amire szükségünk lehet, és a megszabott időpontban ott álltunk az udvaron. A csendőrök pedig elkezdtek motozni. Akinél kést, pizsamát, pénzt találtak, azt ott a helyszínen össze-vissza verték, a nőket se kímélték.

Egy idősebb nőnek a pofonok után leesett a szemüvege, lehajolt érte, a csendőr teljes erőből belerúgott, a szemüvegre pedig rátaposott. A többi zárkából is kijöttek a foglyok, rémülten – és részvéttel – nézték az akciót. Braunecker Lamorál is jelen volt, és rövid szónoklatban köszöntötte a hatóságok határozatát, melynek értelmében hazánkat megszabadítják az uzsorásoktól, piócáktól… A magas röptű beszédet a főtörzs üvöltése szakította meg: „Előre in-dulj! Menet közben pofa be, sem jobbra, sem balra nem nézni, a járókelőkkel szóba állni tilos! Aki ki merészel lépni a sorból, fel lesz koncolva, ott a helyszínen." És megindult a menet. A kapuban Szikora bácsi állt, és a szemét törülgette zsebkendőjével.

A Fejedelem utcára tértünk, onnan a Pap utcán vonultunk végig… Az emberek megálltak, bámultak, és éreztük, hogy sajnálnak. Végül kiértünk a Dermata mellé, ahol a vasútvágányon két tehervagon várakozott. Ebben a percben megértettük, miről van szó.

Deportálnak, ezek az utolsó szerelvények, melyek Kenyérmezőre mennek. Érthetetlenül valamiféle megnyugvás lett úrrá a társaságon…Istenem, Kenyérmező! Együtt leszünk szeretteinkkel, addig a rövid ideig, ami még hátra van. A főtörzs ordítani kezdett: „Vigyázz! Idefigyelni! Névsort olvasok, aki a nevét hallja, tüstént bemászik a vagonba!" Elővett egy papírlapot, és olvasni kezdett: Aczél Vilmos, Angelusz László, Balkányi Miklós, Bauer Eszter, Bixenspannr Oszkár, Bogdán Kálmán – tehát ötödiknek szálltam a vagonba. Azonnal elfoglaltam egy sarkot, hisz az a legelőnyösebb ilyen tömegutazásnál…

Még vagy tizen szálltak be, amikor Aczél felkiáltott: „Srácok, valami történt!" „Ugyan, ne hülyéskedj, mi a fene történhetik?" „De igen, egy kerékpáros küldönc ad át valami levelet a vaddisznónak". Pár perc telt el, amikor a főtörzs elordítja magát: „Sorakozó!!!" Kiszállunk a vagonból, felsorakozunk. A főtörzs vezényel: „Irány a 23. Büntető Intézet. Előre in-dulj!!! Menet közben pofa be… Aki kilép, fellesz koncolva!!!" Nem tudtuk mire vélni a dolgot, többen sajnálkoztak, lehet, hogy nem szállítanak mégsem Kenyérmezőre? Kétségbeejtő, már alig vártuk, hogy ott legyünk!!!

(Folytatjuk)

Bogdán Kálmán

vissza az elejére


Hírek a tűzvonalból
Balogh László önkéntes honvéd naplójegyzetei

(6. oldal)

Színhely: Bukovinai hadszíntér, 1916.

A felvételeket, rajzokat készítette Balogh László honvéd

1916. febr. 15. Útirányunk: Dés, Nagybánya, Királyháza, Munkács, a Beszkidi-hágón keresztül, Thukla, Chernivo, Stanislau. Öt napi utazás után megérkeztünk Oroszeny falun keresztül Sniatynba. A város szélső házaiban helyezkedtünk el. Bodor Sándor zászlóaljparancsnokunk vezetése alatt megkezdtünk a kiképzést.

Tábori lap, Bartha Vilma úriasszonynak. Kolozsvár, Király u. 11. sz., Ungarn:

Drága Vilmácskám! Alighogy letáboroztunk, első dolgom értesíteni téged, hogy jól vagyok. Igyekeznem kell az írással, mert mindjárt indul a posta. Elárulom, sohasem hittem volna, hogy ennyire fogsz hiányozni nekem, pedig alig egy hete hogy búcsút vettünk egymástól. Nagyon vigyázz a kicsinkre, akinek a szíve a szíved alatt dobog! Ne feledd, amit fogadtunk ott, az állomáson! Sok szeretettel, milliószor csókol a te Lacid.

Febr. 24. Báró Hazai Samu honvédelmi miniszter, gyalogsági tábornok és Baltin gyalogsági tábornok szemléje.

Márc. 15. Német kézigránátok elsütésének gyakorlása. Este vacsora a tisztek és önkéntesek részére. Hazafias ünnep.

Ápr. 1. Czernowitz mellett elhaladva Mahalába s onnan Kotolosztricba érkeztünk, és letáboroztunk. Szólnak a gépfegyverek és az ágyúk. Repülőgépeinket lövik a muszkák.

Ápr. 2. Érdekes repülőgépharcot láttunk, mely a muszka gép menekülésével végződött. Délután szétosztották zászlóaljunkat. Századunk Korbuly Jakab hadnagy úr vezetésével a Pruthoz, a 3. Zsandár Bataillonhoz került. Minket, akiknek önkéntesi joguk és tiszti vizsgájuk van, iskolába küldtek. Délután indultunk Czernowitz felé négy szekéren. Ott, megozsonnyázva, este 10-kor érkeztünk Mihalcséba, ahol Russ őrnagy úrnál jelentkezve megháltunk.

Ápr. 4. Megkezdődött a gyakorlati és elméleti továbbképzés, Monszung Nándor fhgy. Iskolaparancsnok vezetése alatt.

Ápr. 18. Phlazen Baltin hadseregparancsnok őnagyméltósága seregszemléje.

Ápr. 24. Húsvét hétfő. A Russ felderítő különítmény ünnepélyt rendezett a honvédek szereplésével. Kedélyes, bohó műsorszámok voltak: Zsákban futás, lepényevés, kötélhúzás, ének, medvetáncoltatás.

Ápr. 28. A kiképzés véget ért. Reggel társaim Mahalába indultak. Én itt maradtam az étkezde átadásáért, és csak fél 9-kor értem utol őket.

Május 2. Megkapva beosztásomat, egy vezetővel elindultam az állások felé. 11 órakor érkeztem kijelölt zászlóaljamhoz a dolzsoki erdőbe. Gyönyörű erdőben van a virágos kertek körülvette fedezékünk. Csak egy-egy süvítő gránát árulja el, hogy a madárdalos erdőn túl, alig egy fél km-re élet-halálharc folyik.

(Folytatása következik)

Az eredeti napló alapján átdolgozta

Versánszky Ernő

Az oldalt szerkesztette: Balló Áron

vissza az elejére


DALKEVERŐ


Médialesen
Hazai rockzenei portálok

(7. oldal)

Tavaly jött létre, és azóta jelentősen bővült az egyetlen erdélyi magyar rockzenei internet-oldal, a rockpolis.tk. A portál gazdája nem más, mint Schervenka Endre, a Paranoid Records vezetője. Az ízlésesen megtervezett weboldal rengeteg információt tartalmaz, és ami még fontosabb, elsősorban az erdélyi magyar rockzenekarokkal foglalkozik, amit sem az itteni román, sem a magyarországi médiáról nem lehet elmondani. Itt, és egyelőre csakis itt kerülnek bemutatásra olyan hazai magyar zenekarok, mint a Knock Out, a Defender, a Fading Circle stb. Romániában ugyanis a magyarul, a románul és az angolul éneklők szinte tudomást sem vesznek egymásról, és ez nagyrészt rajongótáborukra is igaz. Endre oldala az elvárható menüpontok mellett tartalmaz még néhány érdekességet is, mint például a versek-próza-grafika címűt, amelyben az e téren tehetséges alkotók is bemutatkozhatnak. Az oldal rendkívül nyitott – a lehetőségekhez mérten a magyarországi és a bukaresti koncertekről is olvashatunk híradást, beszámolót.

Néhány évvel ezelőtt a romániai rockerek internetes találkozóhelye kétségkívül a hmm.ro (azaz: hot metal and more) portál volt, amelyet – akárcsak a hasonló nevű lemezkiadót és menedzsmentet – a Trooper nevű târgoviştei együttes menedzsere, Adrian Ilie (nem a focista) működtetett. A menedzsment és a kiadó azonban megszűnt, és a bukásnak a weboldal is áldozata lett. Azóta a legsikeresebb minden bizonnyal a metalfan.ro, amely e sorok írásakor 107 301 látogatóval a 629. helyezett a leglátogatottabb román weboldalak toplistáján, a trafic.ro szerint. Arculatát nem egészen egy hónapja újították fel, most kissé áttekinthetőbb, mint eddig volt. A menüpontok között a várható címek: interjú, lemezkritika, koncertek, események, együttes-bemutató, sőt egy igencsak népszerű fórum is, jelenleg több mint 1800 regisztrált felhasználóval. Ezen a fórumon gyakran megfordulnak a szakma hazai képviselői is.

A többi hazai rockportálon a fórum kevésbé látogatott, a promusicprod.ro például mindössze 261 felhasználóval büszkélkedhet. Ez a weboldal egyébként a hasonló nevű kolozsvári kiadó tulajdona, itt lehet közelebbi ismeretséget kötni a Maximum Rock című lappal és a Promusichoz tartozó együttesekkel is. Tény, hogy az idén még nem frissítették... A formatervezés egyébként kitűnő, akárcsak a többi portál esetében. A metalact.ro is kitűnő információforrás, ez inkább internetes újságként működik, vezércikkel, koncertbeszámolóval, és persze, itt is van fórum. Egy ideje metalhead.ro néven érhető el Morrison portálja, az egykori dracu.ro. A Morrison álnevű srác a hazai koncertélet egyik legszorgalmasabb szervezője, számos fővárosi esemény „értelmi szerzője". Az oldalt kissé túlzsúfolta, és – bár valószínűleg rengeteg hasznos információt rejteget – csak nagy türelemmel lehet előhalászni valamit a betűtengerből.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


„Nem szállunk ki a hajóból"
Neoton-varázslat készül Kolozsváron

(7. oldal)

A magyar popzene történetének legnépszerűbb diszkócsapata, a Neoton Familia a Puskás Ferenc stadionban megrendezett tavalyi nagysikerü fellépése óta aktívan koncertezik. Néhány nap múlva Erdélybe indul, hogy Kolozsváron is elénekelje több generáció kedvenc slágereit. Mivel a zenekar teljes neve újabban A Neoton Familia Sztárjai, először ennek okáról kérdeztük az együttes énekesnőjét, Csepregi Évát.

– Miután a Neoton Familia 1990-ben feloszlott, sajnos történt egy-két tragédia. Jakab György és Juhász Marika már nem élnek, és nélkülük nem teljes a Familia. Tartozunk annyival az emléküknek, hogy megkülönböztető néven koncertezzünk. Jelenleg négyen játszunk a régiek közül, Végvári Ádám, aki 1980-tól a Neoton Familia szólistája, zeneszerzője és gitárosa, Baracs János basszusgitáros, aki a Santa Mariatól a Minek ez a cirkuszon át olyan mély hangon énekel, Bardóczi Gyula, aki szintén 1980-tól a Familia dobosa és jómagam. A zenekart kiegészíti Lukács Andi billentyűkön és Laci gitáron. Ők férj és feleség.

– A Neoton 1965-ben alakult, és néhány évig fiúk alkották. Te hogyan kerültél a zenekarba?

Ez tíz évvel később volt, amikor egy rádiós fesztiválra készültek, és női vokált akartak. Választásuk a Kócbabák nevű énektrióra esett, amelynek én is a tagja voltam. Az 1976-os Menedékház című első lemezünkön még Neoton és a Kócbabák néven játszottunk, utána váltunk Familiává.

– Emlékszel-e még arra a romániai turnéra, melynek során 1981-ben Kolozsváron is felléptetek?

Persze, rendkívül kedves volt a közönség, rengeteg virágot kaptunk. Voltunk Bukarestben is, ahol megpróbáltunk angolul énekelni, de nagy felzúdulás fogadta. Rájöttünk, hogy ezt nem szabad a közönséggel megtenni, magyarul kell énekelni.

– Rögtön a kolozsvári koncertetek nyomán kitört egy úgynevezett csöves botrány, melynek során a magyar középiskolákból sok diákot behívott a szekuritáté...

Erről nem hallottam, de végig ott lebegett fölöttünk annak az árnyképe, hogy a nagy siker vajon hogyan fog lecsapódni az ottani fiatalok között. Ezek szerint volt alapja a félelmünknek...

– 1990 tavaszán Kolozsváron volt egy nagyszabású koncert, amin ti is fel kellett volna lépjetek, de nem jöttetek el, és mint később kiderült, a Neoton Familia kettévált. Mi volt ennek az oka?

Az együttesben széthúzások voltak. Pásztor László már nem akart a menedzserünk, Erdős Péter fennhatósága alá tartozni. Komoly konfliktushelyzet alakult ki, melynek nyomán úgy éreztük, hogy nem maradhatunk együtt.

– Annál inkább, mivel téged lelki szálak is kötöttek Erdős Péterhez...

Tizenhárom évig éltünk együtt, ennél nagyobb lelki szál nem létezik. Együtt dolgoztunk a szólólemezeim meg a Familia sikerein.

– Hosszabb szünet után 1998-ban búcsúkoncertet adtatok. Minek köszönhető a tavalyi visszatérés?

Egy felkérésnek. Mivel a zenekar már rég nem tartozott egybe, mindenki elgondolkozott, hogy akarja-e folytatni. Úgy döntöttünk, hogy igen. Igaz, hogy például Pásztor László, bár nagyon jól érezte magát a koncerten és nagyon lelkes volt, már eltávolodott a színpadtól.

– Ádámmal, miután több duettlemezt is készítettetek, milyen a kapcsolatotok?

Olyan, ami minden vihart kibír. Volt idő, amikor úgy gondoltam, Ádámmal többet soha nem fogok fellépni. De nem tehetjük meg, hogy olyan feszültségeket hagyjunk, amik szétválasztanak. Túl kell lépni rajtuk, hiszen ez az együttműködés komolyabb, mint egy házasság.

– Ami a feszültségeket illeti, nem volt felhőtlen a viszony a diszkó és a rockzene között, személyekre lebontva közted és Nagy Feró között. Vele is elástátok a csatabárdot?

Nem, ő állandóan kiássa. Nyilván pénzszűkében lehet, mert írt egy könyvet, amiben többször emlegeti Erdős Pétert. Így óhatatlanul én is szóbakerülök, bár a köztük levő nézeteltérésekhez nekem nem sok közöm volt.

– Kisfiadnak, Dávidnak mi a véleménye a Neotonról, követi-e az édesanyja hivatását?

Nagy drukkerünk, fellépett a volt Népstadionban is, rettentően lelkes volt. Szeret a dobosokkal konzultálni, most például a 220 felettet Ádám stúdiójában feldobolta, ez volt az ajándéka apukájának, Bobynak.

– Milyen repertoárral készültök Kolozsvárra?

A legnagyobb slágerekkel. Így is nehéz összeállítani, mindnyájan küzdünk a magunk kedvenceiért. Én például mindenképpen szeretném elénekelni az Emlékül című dalt, amit régebben Jakab Gyuri énekelt és ő is írta. Úgy érzem, hogy muszáj rájuk emlékezni. Erdélyben különben már többször énekeltem, az egyik legemlékezetesebb fellépésem tavaly március 15-én volt Brassóban, amikor sokmindent megértettem és azóta sokminden megváltozott bennem. Remélem, hogy azt a varázslatot újra át tudom majd élni Kolozsváron is.

Zilahi Csaba

vissza az elejére


A Fonogram Magyar Zenei Díj 2006 nyertesei

(7. oldal)

Többéves szünet, illetve szűk körű szakmai rendezvények sorozata után a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége 2006-ban ismét nagyszabású gálaest keretében díjazta az előző év legjobb könnyűzenei teljesítményeit. A január 21-i látványos rendezvény határozott üzenete: a magyar könnyűzene él és méltó a figyelemre.

A Fonogram gálán tizennyolc kategóriában osztottak díjat. Ezenkívül a hatvanadik életévét épp a közelmúltban betöltő Sztevanovity Dusán dalszövegíró díjátadóként érkezett a Fonogram gálára és díjazottként távozott. Váratlan meglepetésként, melyről maga Dusán sem tudott előre, életműdíjjal tüntették ki.

A pop, dance és rock kategóriák magyar nyertesei, az év...:

• rock albuma: Zorall – Randalíra
• modern rock albuma: Quimby – Kilégzés
pop albuma: Nox – Ragyogás
dance albuma: Yonderboy – Splendid Isolation
szórakoztató zenei albuma: Márió – Velencei nyár
• rap vagy hip-hop albuma: Dopeman és Kicsi Dope – Alias Pityinger fiúk
• felfedezettje: Caramel
• dala: Kistehén Tánczenekar – Szájbergyerek
A Fonogram külföldi díjazottjai, az év...:
• rock albuma: Foo Fighters – In Your Honor
• modern rock albuma: System of a Down – Mezmerize
• pop albuma: Gwen Stefani – Love.Angel.Music.Baby
• dance albuma: Bodyrockers – Bodyrockers

Világsztárok hazai színpadokon. A Soulfly február 23-án Temesváron lép színpadra a Kereskedelmi Központban, az UDO zenekar és a hazai Trooper március 2-án Nagyszebenben a Stage klubban, a Lake of Tears pedig a Celelalte Cuvinte és a kolozsvári Voices of Silence társaságában március 11-én Bukarestben koncertezik.

Queen emlékkoncert. Tribute to Queen and Freddie Mercury címmel március 11-én este 7 órai kezdettel Marosvásárhelyen, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban szervez koncertet a Transylvania Music és a Creative Solutions. Fellép a Spleen és a Cover Marosvásárhelyről valamint a Queen Unplugged Project Magyarországról.

Kolozsvári koncert. Március elsején a Music Pubban lép színpadra a Voices of Silence és a Luna Amară.

Nem lesz Pink Floyd turné. Február elején David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a zenekar koncertezni készülne. „Arra kérjük az újságírókat, hogy ha ránk nincsenek is tekintettel, legalább a rajongóinkat ne vezessék félre" – mondta.

Megjelent az Altar új lemeze. Február 6-án Atitudine címmel került boltokba a kolozsvári metalcsapat új lemeze. A több éves szünet után újraalakult csapat CD-je egy videoklipet is tartalmaz.

Presser színházban dalol. Presser Gábor 30 éves színházi zeneszerzői pályafutását foglalja össze a Dalok a színházból című CD. A lemez az Erkel- és Kossuth-díjas billentyűs egyszemélyes és egyzongorás, a Vígszínházban már régóta nagy sikerrel futó estjének dalait tartalmazza olyan közkedvelt musicalakből, mint a Képzelt riport…, 30 éves vagyok, vagy a Padlás.

Pop-kvíz

Azok között, akik helyesen nevezik meg az alábbi előadók legújabb lemezét, két-két DVD-t sorsolunk ki. Ezeket a nyertesek a Bagoly zene- és könyvesboltból választhatják ki.

1. Madonna
2. Robbie Williams
3. Tankcsapda

A válaszokat a decibel@szabadsag.dntcj.ro címre várjuk. Eredményhirdetés a Decibel következő számában, március 16-án. Előző játékunk válaszai: 1. Vírus, 2. Ragyogás, 3. Retro Klub. DVD-t nyert Kovács Emese és Benedek László. Gratulálunk!

vissza az elejére


Tarolt a U2 a Grammy-gálán

(7. oldal)

Február 9-én Los Angelesben rendezték meg a 48. Grammy díjkiosztó ünnepséget, melynek főszereplője, az ír U2 minden jelölését megnyerte. Így nem kevesebb, mint öt kategóriában győzött, többek közt övé az év daláért (Sometimes You Can Make it On Your Own), az év rockalbumáért (How to Dismantle an Atomic Bomb ) és a legjobb rockdalért (City of Blinding Lights) járó trófea is. Már túl késő, hogy fejünkbe szálljon a dicsőség – mondta Bono, a csapat énekese, hiszen összesen 21 Grammy-díjjal büszkélkedhetnek.

Mariah Carey nyolc jelölésből hármat nyert meg, de a többszörös díjazottak között van Kanye West rapper és Allison Krauss country-énekesnő is. A dance kategória két díját a Chemical Brothers vitte el. Az év felvétele a Green DayBoulevard of Broken Dreams című dala lett, a legjobb szólistának kijáró trófeát Bruce Springsteen kapta a tavaly kiadott Devils and Dust című lemezért. Az esélyes jelöltek közül üres kézzel tért haza a Coldplay és a Franz Ferdinand, valamint Sir Paul McCartney.

vissza az elejére


MOZAIK


JogszOLGÁLAT

(9. oldal)

P. L., Kolozsvár: Mikor fizeti a betegszabadságot a munkáltató, és milyen arányban? Hány napig terjedhet a betegszabadság?

Válasz: A 2005/158. számú sürgősségi kormányrendelet az egészségügyi társadalombiztosítási szabadságokról és juttatásról szabályozza a betegszabadságokat és a táppénzt. A jogszabály előírja, hogy a táppénzt a munkáltató, valamint a biztosító pénztár fizeti, a következőképpen: a munkáltató alkalmazottainak számától függően fizet – 20 alkalmazottig az első munkaképtelenségi naptól a 7-ig; 21–100 alkalmazott esetén az elsőtől a 12. munkaképtelenségi napig; 100-nál több alkalmazott esetében pedig az első naptól a 17. munkaképtelenségi napig. A biztosító pénztár az említett napok után veszi át a juttatás folyósítását (az úgynevezett egységes országos egészségügyi társadalombiztosítási alapból), egészen a munkaképtelenség megszűnéséig vagy a biztosított személy betegnyugdíjazásáig. A biztosító fizeti a táppénzt a munkaképtelenség első napjától akkor, amikor munkanélküliségi segélyben részesülő személyről van szó, vagy részvényesről, illetve cégtársról, ügyintézőkről vagy menedzserekről, családi társulások tagjairól, független tevékenységet végzőkről.

A betegszabadságot és a táppénzt legtöbb 183 napra adhatják egy évben, és a megbetegedés első napjától számítják. A 90. naptól kezdődően a betegszabadságot meghosszabbíthatják a 183. napig, de csak a társadalombiztosítási szakorvos véleményezésével. Egyes betegségek (tuberkulózios, bizonyos szívbetegségek, AIDS, stb.) esetében a szabadság eltarthat 6 hónapig, egy vagy akár másfél évig is. A szakorvos javasolhatja a beteg nyugdíjaztatását abban az esetben, ha az illető nem nyerte vissza munkaképességét. Ha erre – tehát a munkaképesség visszanyerésre – mégis van még esély, akkor a betegszabadságot meghosszabbíthatják a 183. nap után is, legtöbb 90 nappal, továbbá lehetséges a munkaprogram csökkentése vagy a fokozott munkábaállás.

Ideiglenes munkaképtelenség esetén a táppénz a számítási alap 75%-a (a számítási alap az utolsó 6 hónap átlagfizetése).

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy jogi tanácsadást csak Szabadság-előfizetőknek áll módunkban nyújtani, minden hétfőn 8–12 óra között. Kérjük, hozzák magukkal az előfizetési nyugtát vagy annak másolatát.

vissza az elejére


Mostoha sorsú sétatéri jégpálya

(9. oldal)

A kolozsvári sétatéri tó téli kihasználatlansága az emberi vállalkozói tunyaság iskolapéldája: a természetes úton képződő jégtükör, körülbelül negyedszázada, a senki földje. Nincs, aki gondozza, aki korcsolyázásra alkalmassá tegye, aki fenntartsa ezt az 1–1,5 hektárnyi területet. De azért mindig akad néhány fiatal, aki makacsul próbálkozik, és a mostoha korcsolyázási feltételeket „partizánmódszerekkel" igyekszik, legalább néhány négyzetméteren, a maga számára elviselhetőkké tenni.

Mi kellett annak idején a korcsolyapálya működtetéséhez, amikor naponta három turnusban többezer mozgásra, szórakozásra éhes kolozsvári kereshette fel? Válasz: 2–3 alkalmazott, aki tél elején a tavat körbekerítette, a jeget naponta háromszor leseperte és éjszakára néhány vedernyi vízzel leöntötte, 1 ruhatáros, aki egyben meleg teát is árusított, esetleg a hangszórós zenegépet működtette, este pedig bekapcsolta a világítást, és 1 pénztáros, aki kasszírozta a nem kevés bevételt. Rejtély, hogy a mai világban, a kereslet–kínálat farkastörvénye szellemében, ez miért nem lehetséges. Hiszen köztudott: a kereslet és a jövedelmezőség garantált.

Ö. I. B.

vissza az elejére


FIGYELŐ
Hol a megoldás?

(9. oldal)

A minap a román Sport tévéadóra kattintottam. Nem az olimpiáról, a román hokiról volt szó. Ripacs színészből még ripacsabb műsorvezetővé avanzsált, sok tévéadásból azóta kiebrudált, most éppen egy „sportműsort" vezető „beszélgetett" a bukaresti Steaua edzőjével meg a csíkszeredai hokicsapat főrészvényesével. Abból a pár percből, amennyit belehallgattam a műsorba, rájöttem, hogy tulajdonképpen nem is sportról folyt a „purpárlé". A csíkszeredai részvényes ecsetelte, hogy a bukaresti nézőközönség miket szokott a csíkszeredai csapatnak kiabálni. Amin a műsorvezető „kedvesen", együttértően mosolygott, és semmi kivetnivalót nem talált a gyalázkodó kiabálásokban. Szerinte, és a többségi nemzet nagyon nagy része szerint ez „természetes". Mert a nacionalizmus mérgét nagyon jól el tudták szórni azok, akik tudják, hogyan kell manipulálni a tömegeket. És ez a méreg mindaddig fog hatni, amíg nem nevezik nevén a „gyermeket". Addig, amíg ki nem mondják az igazságot. Először is azt, hogy mi nem magyar etnikumú románok vagyunk, hanem történelmi események folytán román állampolgárságú magyarok. Azt, hogy nekünk, magyaroknak itt van a helyünk, ez a mi hazánk, házunk, templomunk és temetőnk, éppen úgy, mint ahogy most már, szintén történelmi események folytán az övéké is. És azt, hogy tőlük senki nem akar semmit elvenni, mi nem az ő jogaikat akarjuk, mi csak annyit és csak azt akarjuk, ami megillet minket. És azt is, hogy ami nekünk jó, az nekik nem jelent sem rosszat, sem veszélyt. Meg azt, hogy hiába vörös posztó a többségiek szemében már csak a szó is, hogy Trianon, és hallani nem akarnak róla, azért az létezik, az történelmi valóság. És hiába ingerednek rögtön fel arra, hogy „autonómia", azért ez nagyonis reális elvárás részünkről. Hát ezekről kellene felvilágosítani a többségieket. Egy kedves olvasónk szerint akár egyenként is. Beszélgeni kellene szomszédainkkal, munkatársainkkal ezekről, még akkor is, ha úgy gondoljuk, „kényes", „kellemetlenséget hozó" téma. Lehet, hogy kezdetnek jó lenne. De hogy a köztudatba „beépüljön", ahhoz sokkal, de sokkal többre lenne szükség. A mi, és érdekvédelmi szerveink részéről.

B. É.

vissza az elejére


Egy perc derű

(9. oldal)

A székely parasztbácsi elhatározza, hogy továbbtanul. Elmegy hát az iskolába, ahol egy felvételi vizsgán kell átesnie matematikából.

– Ha én adok magának két nyulat, aztán még két nyulat, majd még kettőt, hány nyula lesz? – kérdi a vizsgáztató.

– Hát bizony, akkor hét! – feleli a bácsi.

– Na, ezt gondolja át még egyszer! Ha adok magának háromszor két nyulat, akkor hány nyula lesz? – kérdi újra a vizsgáztató.

– Hét! – mondja a bácsi határozottan.

– De ember, még ezt az egyszerű számtanfeladatot sem tudja megoldani? Nem tudja, mennyi háromszor kettő?

– Háromszor kettő az hat! – mondja erre a bácsi.

– Akkor az előbb miért hetet mondott? – teszi fel a kérdést dühösen a vizsgáztató.

– Az előbb nyulat kérdezett, abból meg van nekem otthon is egy!

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 15, szerda

(9. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,52/3,55

2,93/2,98

1,38/1,43

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 16, csütörtök

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5301 lej, 1 USD = 2,9631 lej, 100 magyar forint = 1,4047 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


APRÓ REKLÁM

(11. oldal)

Az ARTHMATIS Galériában erdélyi tájat vagy vadvirágot ábrázoló képet vásárolhat 5–80 új lejért. Cím: Milcov utca 17. Nyitva 11–19 óra között, hétfőtől szombatig. Telefon. 582-673. (0402803)

vissza az elejére


INGATLAN

(11. oldal)

Legalább 700 négyzetméteres telken épült 150-350 négyzetméteres házat vásárolnék, esetleg telket, minimum 16 méteres utcai fronttal. Telefon: 594-792, 406-874, 0744-541203.

vissza az elejére


ÁLLÁS

(11. oldal)

Elektrónikus/távközlési mérnököt, technikust és szakmunkást alkalmazunk. Telefon: 418-484. (0402801)

vissza az elejére


GYÁSZHIR

(11. oldal)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, gyermek és testvér,
KEREKES KÁROLY,
életének 60. évében hirtelen elhunyt. Drága szerettünk földi maradványait február 16-án, csütörtökön 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a Házsongárdi temető kápolnájából. BÁNATOS CSALÁDJA. (0025)

vissza az elejére


SPORT


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(12. oldal)

JÉGKORONG
A címvédő kanadai válogatott harmadik csoportmeccsén kiütéses győzelmet aratott a Salt Lake Cityben harmadik svéd csapat ellen a női jégkorongtornán. A kanadaiak ezzel megnyerték a csoportjukat. A papírformának megfelelően az amerikai válogatott végzett az A-csoport első helyén, miután legyőzte a finneket. A világbajnok gárda a svédekkel, míg a címvédő kanadaiak a finnekkel találkoznak a fináléba jutásért.

Eredmények, 3. forduló:

A-csoport: Oroszország–Olaszország 5–1 (1–1, 1–0, 3–0) és Kanada–Svédország 8–1 (2–0, 5–1, 1–0).

A csoport végeredménye: 1. Kanada 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Oroszország 2, 4. Olaszország 0.

B-csoport: Németország–Svájc 2–1 (0–0, 2–1, 0–0) és Egyesült Államok–Finnország 7–3 (1–2, 1–1, 5–0).

A csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 6 pont, 2. Finnország 4, 3. Németország 2, 4. Svájc 0.

CURLING
Eredmények, női selejtező, 2. forduló: Nagy-Britannia–Svájc 5–4, Oroszország–Japán 7–5, Norvégia–Svédország 10–3, Kanada–Egyesült Államok 11–5. 3. forduló: Dánia–Olaszország 10–7, Japán–Egyesült Államok 6–5, Kanada–Oroszország 6–5, Svájc–Norvégia 9–2.

A csoport állása: 1. Nagy-Britannia 2 győzelem/0 vereség, 2. Svájc, Norvégia és Kanada 2/1, 5. Svédország, Oroszország, Japán és Dánia 1/1, 9. Olaszország 0/2, 10. Egyesült Államok 0/3.

Férfi selejtező, 3. forduló: Norvégia–Svájc 7–2 Svédország–Kanada 8–7, Olaszország–Németország 9–8, Egyesült Államok–Új-Zéland 10–4.

Az állás: 1. Svédország 3 győzelem/0 vereség, 2. Nagy-Britannia 2/0, 3. Egyesült Államok 2/1, 4. Svájc, Norvégia, Kanada és Finnország 1/1–1/1, 8. Olaszország 1/2, 9. Német- ország 0/2, 10. Új-Zéland 0/3.

SÍFUTÁS
A női és a férfi csapatsprint egyaránt svéd győzelmet hozott. A nők sikere óriási küzdelemben született meg.

A programban ezúttal debütáló viadal 6 x 1,1 km-es távját országonként két – egymást váltó – sífutó teljesítette, a fináléban a két elődöntős futam első öt-öt helyezettje szerepelhetett. A legjobbak rendkívül nagy tempót diktáltak, így fokozatosan szűkült az élmezőny, az utolsó előtti részversenynél már csak a svéd, a finn, a kanadai és a norvég staféta reménykedhetett a győzelem kiharcolásában, a szakasz végére azonban utóbbi visszaesett, így a záró 1,1 km-re csupán az maradt a kérdés, hogy a hármak milyen elosztásban vehetik majd át az érmeket. A látványos finis a svédeknek sikerült a legjobban, mögöttük a kanadaiak, majd a finnek értek célba.

A kanadai ezüstérem már csak azért is rendkívül értékes, mert Sara Renner a második futása során eltörte a botját, és noha hamar kapott egy újat, némileg leszakadt. A váltás után azonban Beckie Scott behozta a lemaradást.

Fél óra múlva második aranyérmét is megszerezte a svéd delegáció a férfiak hasonló – és az ötkarikás programban ugyancsak újnak számító – versenyében is a skandináv ország duója bizonyult a legjobbnak. A táv ezúttal 6 x 1,3 km-es volt, a szabályok megegyeztek a női vetélkedőjével.

A döntőben az utolsó futásokra eldőlt, hogy a svéd, az orosz és a norvég páros állhat majd dobogóra, a finis – akárcsak a nőknél – a svédeknek sikerült a legjobban.

A romániai csapat, Antal Zsolt és Mihai Găliceanu nem tudták tartani az iramot a favoritokkal és az első elődöntőben a 11. helyen végeztek, azaz nem jutottak a döntőbe.

Eredmények, sífutás, női csapatsprint: 1. Svédország (Anna Dahlberg, Lina Andersson) 16:36,9 perc, 2. Kanada (Sara Renner, Beckie Scott) 0,6 mp hátrány, 3. Finnország (Aino Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen) 2,3 mp h.

Férfi csapatsprint: 1. Svédország (Thobias Fredriksson, Björn Lind) 17:02,9 perc, 2. Norvégia (Jens Arne Svartedal, Tor Arne Hetland) 0,6 mp. hátrány 3. Oroszország (Ivan Alipov, Vaszilij Rocsev) 2,3 mp h.

SÍLÖVÉSZET
A férfi sílövők szombati 20 km-e után a keddi 10 km-es sprintversenyben is német aranyérem született. A győzelmet a veterán Sven Fischer szerezte meg, Tagscherer Imre pedig a 90 fős mezőnyben a 76. lett, a román Marian Blaj pedig kettővel mögötte végzett.

A legjobbak versenyében nyilvánvaló volt, hogy azok közül kerül majd ki a győztes, akik nem hibáznak, hiszen a táv rövid volt, amelyen nehezen lehet a rontásból eredő büntetőkörök okozta hátrányt ledolgozni.

A 35 éves Fischer nem is hibázott, ráadásul remekül futott, így a hozzá hasonlóan makulátlanul célzó norvég Halvard Hannevold előtt 8,2 mp-cel nyerte meg a versenyt. A harmadik helyen a szintén norvég Frode Andresen végzett. A német versenyző ezzel első egyéni olimpiai bajnoki címét ünnepelhette.

A norvégoknak ugyan két érem is jutott, mégsem lehetnek teljesen elégedettek, hiszen a szám kétszeres címvédője, Ole-Einar Björndalen ismét elrontotta lövészetét, így három hibája miatt csak 12. lett. Ezzel már biztosan nem tudja valóra váltani tervét, azt, hogy Salt Lake City-hez hasonlóan négy aranyérmet nyerjen, s ezáltal a téli olimpiák történetének legeredményesebb alakjává váljon. A szintén norvég, már visszavonult sífutó Björn Dählie-nek, 8 arany- és 4 ezüstérme van, míg Björndalen jelenleg 5 arany- és 2 ezüstéremnél tart.

A magyar biatlonos – aki a 2002-es Salt Lake City-i játékokon ebben a számban 70. volt – az első lövészetnél, fekve egyszer, a második álló résznél pedig kétszer hibázott, így összesen három rontással és háromszor 150 méter büntetőkörrel zárt.

Mivel az első 60 helyezett jutott a szombati, 12,5 km-es üldözéses viadalra, Tagscherer és Blaj számára befejeződött az olimpia.

Eredmények, sílövészet, férfi 10 km-es sprint: 1. Sven Fischer (Németország) 26:11,6 p (0 büntető kör) 2. Halvard Hannevold (Norvégia) 8,2 mp hátrány (0) 3. Frode Andresen (Norvégia) 19,7 mp h. (1) ...76. Tagscherer Imre 4:26,.5 p h. (3), ..., 78. Marian Blaj 4:32,8 p h.

ALPESI ÖSSZETETT
Hatalmas meglepetésre az amerikai Ted Ligety nyerte a számot. A 21 éves versenyző még egyetlen egy Világkupa-diadallal sem büszkélkedhetett. A Salt Lake Cityben született Ligety négy évvel ezelőtt, a szülővárosában rendezett téli olimpián előfutó volt az alpesi versenyeken. A második a horvát Ivica Kostelic lett, míg a bronzérmet az osztrák Rainer Schönfelder szerezte meg.

A második műlesiklás előtt a szám legutóbbi, 2005-ös világbajnoka, az osztrák Benjamin Raich toronymagasan vezetett, de elhibázott egy kaput, így feladni kényszerült a versenyt. Hasonlóképpen járt az amerikai Bode Miller is, aki az első műlesiklást követően vezetett néhány percig, azonban néhány pillanattal később, kaputévesztésért, kizárták.

Az előzőleg éremesélyesnek kikiáltott norvégok, Aksel Lund Svindal és Lasse Kjus nem tanúsítottak komoly ellenállást.

A mezőny román résztvevője Florentin-Daniel Nicolaénak sikerült teljesítenie a pályát, a 35. helyen végzett (a 60 induló közül csupán 35-en értek célba). Nicolae és az élvonalbeli sízők közötti szakadékot jelzi, hogy öten is megelőzték olyanok, akik a második műlesikló menet során eltévesztettek egy kaput, aztán pedig visszakapaszkodtak a lejtőn, s úgy fejezték be a versenyt.

Eredmények, férfi alpesi összetett: 1. Ted Ligety (Egyesült Államok) 3:09,35 perc, 2. Ivica Kostelic (Horvátország) 3:09,88 p, 3. Rainer Schönfelder (Ausztria) 3:10,67 p, ..., 35. Florentin-Daniel Nicolaé 3:31,89.

SZÁNKÓ
Háromszoros német siker a női szánkósok egyéni versenyében: a címvédő német Sylke Otto nyert, két honfitársa a dobogón végzett. A 36 éves négyszeres világbajnok klasszis végig rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt mutatva utasította maga mögé a mezőnyt. A második helyen az 1998-as naganói játékok győztese, a szintén német Silke Kraushaar végzett, míg a bronzérem honfitársuk, Tatjana Hüfner nyakába került.

Eredmények, szánkó, női egyes: 1. Sylke Otto (Németország) 3:07,979 perc (a futamidők: 47,041 mp, 46,820, 46,902, 47,216), 2. Silke Kraushaar (Németország) 3:08,115 p (47,269, 46,860, 46,991, 46,995), 3. Tatjana Hüfner (Németország) 3:08,460 p (47,109, 47,269, 47,101, 46,981).

GYORSKORCSOLYA
Az orosz Szvetlana Zsurova nyerte a női gyorskorcsolyázók 500 m-es számát, mögötte két kínai, Vang Man-li és Zsen Huj szerezte meg a második és harmadik helyet.

Eredmény, gyorskorcsolya, női 500 m: 1. Szvetlana Zsurova (Oroszország) 1:16,57 p (1. futam: 38,23 mp/2. futam: 38,34), 2. Vang Man-li (Kína) 1:16,78 (38,31/38,47), 3. Zsen Huj (Kína) 1:16,87 (38,60/38,27).

ÉSZAKI ÖSSZETETT
Lebetegedett a világbajnok norvég váltó

A világbajnok norvég csapat nem állhatott rajthoz a szerdán kezdődő északi összetett versenyen a torinói téli olimpián. Ola Morten Graesli megfázása miatt már korábban elutazott a csapattól, míg Kristian Hammer gyomorfertőzéssel, Magnus Moan és Petter Tande pedig torokgyulladással bajlódik. Az együttes egyetlen egészséges tagja a tartalék Havard Klemetsen maradt.

MŰKORCSOLYA
A háromszoros világ és ötszörös Európa-bajnok orosz műkorcsolyázó, Jevgenyij Pljuscsenko kétséget sem hagyott afelől, hogy a medálkollekciójából még hiányzó olimpiai aranyérmet hazaviszi a torinói ötkarikás játékokról: a keddi rövidprogramot nagy fölénnyel nyerte. Az egyetlen magyar induló, Tóth Zoltán a rövidprogram után 24. és bejutott a 24-es döntőbe. Továbbjutott a kiváló teljesítményt nyújtó román Gheorghe Chiper is.

Pljuscsenko a 2002-es Salt Lake City-i olimpián honfitársa, Alekszej Jagugyin mögött második volt, és most nem szeretné kiengedi kezéből az első helyet. Noha a 30-as mezőnyben igen hamar, már másodikként szólították, ez nem látszott meg teljesítményén: remekbe szabott ugrásokat bemutatva hengerelt. Gyakorlatára egyéni csúcsnak számító 90,66 pontot kapott.

A kihívók, például a tavaly világbajnok, idén Eb-második svájci Stephane Lambiel, az egyaránt vb-2. kanadai Jeffrey Buttle és francia Brian Joubert (Budapest Európa-bajnoka), valamint a vb-bronzérmes amerikai Evan Lysacek és a háromszoros országos bajnok Johnny Weir nem voltak ennyire meggyőzőek, és már most hátrányban vannak.

Az ötszörös magyar bajnok Tóth Zoltán – akit utolsó előttiként szólítottak – kiváló teljesítménnyel 55,07 pontot kapott és a 29.-ről feljött a 24. helyre, ami azt jelenti, hogy 23 társával együtt csütörtökön 19 órától bemutathatja szabad programját.

Szépen szerepelt a román Gheorghe Chiper, aki a 9. helyen jutott tovább.

Férfi műkorcsolya, állás a rövidprogram után: 1. Pljuscsenko (orosz) 90,66 pont, 2. Weir (amerikai) 80,00, 3. Lambiel (svájci) 79,04, ..., 9. Gheorghe Chiper 67,66, ..., 24. Tóth Zoltán 55,07.

vissza az elejére


Érmesek

(12. oldal)

A XX., torinói téli olimpián a következő országok nyertek érmet a negyedik versenynap után: 1. Egyesült Államok 5 arany-, 2 ezüst, 0 bromzérem, 2. Oroszország 4–3–2, 3. Németország 4–1–2, 4. Svédország 2–0–0, 5. Norvégia 1–5–5, 6. Hollandia 1–2–0, 6. Koreai Köztársaság és Kanada 1–1–1, 8. Olaszország 1–0–2, 9. Franciaország 1–0–1, 10. Észtország 1–0–0, 11. Kína 0–2–3, 12. Ausztria 0–2–1, 13. Finnország 0–1–2, 14. Horvátország és Csehország 0–1–0, 16. Lettország és Svájc 0–0–1.

Negatívak az első tesztek
Negatív eredményt hozott a torinói téli játékok résztvevőin elvégzett első 161 doppingteszt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tájékoztatása szerint a mintákat versenyen kívül vették le az ötkarikás falu január 31-i megnyitása óta.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Idegenben nyert a Sodronyipar

(12. oldal)

Nagyon nehéz, több cm-es hóréteggel borított pályán Tordán a városi pályán alig néhány néző előtt játszott a két csapat. A csapatok közti évtizedes vetélkedés ezúttal is rányomta bélyegét a mérkőzésre, de ezúttal csak dicsérni lehet a két együttest, mert nem lépték át a sportszerűség határát.

Végül is a „drótosok" győztek Dabu a második félidőben 11-esből elért góljával. Az Aranyosgyéresi Sodronyipar még rúgott egy gólt, amit a játékvezető érvénytelenített, mivel Ignat szabálytalankodott Vartolomei-el az Aranyos kapusával szemben.

A mérkőzés legjobb játékosa „a tékozló fiú" Dicher volt (ő ugyanis a tél folyamán elhagyta a Sodronyipart, Râmnicu Vălcea-ra ment, de most úgy látszik, visszatért csapatához).

Schmidt Jenő

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra
Mindhiába négy gól

(12. oldal)

A Real Madrid négy góllal legyőzte a Real Zaragozát a Spanyol Király Kupa elődöntőjének visszavágóján a Bernabeu Stadionban, ám ez sem volt elég a fináléba jutáshoz. A zaragozaiak összesítésben egy találattal bizonyultak jobbnak ellenfelüknél.

Spanyol Király Kupa, elődöntő, visszavágó: Real Madrid–Real Zaragoza 4–0 – továbbjutott a Zaragoza 6–5-ös összesítéssel.

A másik ágon a Deportivo La Coruña–Espanyol Barcelona találkozónak nem jelölték ki az időpontját a versenynaptár sűrűsége miatt. Az első meccset az Espanyol nyerte 2–1-re.

Liverpooli siker a rangadón
Az FC Liverpool hazai pályán Luis Garcia hajrában szerzett góljával legyőzte az Arsenalt az angol Premier League negyedik fordulójából elhalasztott mérkőzésén.

Eredmény: FC Liverpool–Arsenal 1–0.

Az élen: 1. Chelsea 66 pont, 2. Manchester United 54, 3. Liverpool 51, 4. Tottenham Hotspur 45, 5. Arsenal 41 (39–21), 6. West Ham United 41 (39–34).

Az oldalt szerkeszette: Póka János András