Nem tétlenkednek a városházi rendőrök
Napi félszáz büntetéssel próbálnak rendet teremteni

(1., 5. oldal)

A tilosban parkolóknak és a törvénytelenül építkezőknek is meggyűlik a baja velük

A Polgármesteri Hivatal Rendőrsége 2005 novemberében alakult meg a városháza egyik igazgatóságaként, miután néhány hónapig kísérleti jelleggel működött. Már létrejötte évében többmilliárd régi lejes bírságokat rótt ki, és mintegy 10 000 ellenőrzést végzett, tavaly viszont e számok megtöbbszöröződtek. Tevékenységének eredményessége tekintetében leginkább a koldusok számának felére csökkenése, a törvénytelenül építkezők megfékezése, valamint a tilosban parkolók elrettentése emelhető ki.

Tavaly zárt először teljes évet a Polgármesteri Hivatal Rendőrsége. Miként Minodora Fritea, a Hivatal vezetője elmondta, az igazgatóság felügyelői egyáltalán nem tétlenkedtek: törvénytelen építkezések, környezetszennyezés, illegális kereskedelmi tevékenységek és közúti kihágások kapcsán közel 20 ezer jegyzőkönyvet állítottak ki, az általuk kirótt büntetések összértéke pedig megközelíti az 1,8 millió új lejt. Megtudtuk továbbá, hogy 2006-ban az igazgatóság felügyelői 30 000 ellenőrzést végeztek terepen, mintegy 12 500-at hivatalból, 17 500-at pedig lakossági bejelentések alapján. Ez utóbbiak zöme (13 500) írásban érkezett, a többi négyezer panasz megoszlott a telefonos szolgálat, a polgármester száma (984) és a www.domnuleprimar.ro honlapok között.

A növekedés jelentős az előző csonka évhez képest, aminek Fritea szerint az egyik magyarázata az, hogy a lakosságnak megnőtt a bizalma az intézmény irányt. Az igazgatóság alkalmazottjainak számos téren sikerült javítaniuk a város képén, az igazgatónő ellenben úgy véli: ahhoz, hogy a lakosságnak megnőtt a bizalma az intézmény iránt. Az igazgatóság alkalmazottjainak számos téren sikerült javítaniuk a város képén, az igazgatónő ellenben úgy véli: ahhoz, hogy valóban rendet teremtsenek, törvénytisztelőbb polgárokra vagy a személyzet számának növelésére lenne szükség. Jelenleg az igazgatóságnak 150 alkalmazottja van, ezek egy része (40) azonban őrként tevékenykedik, például a sétatéri szobroknál, iskolákban, a városházában, illetve egyes ahhoz tartozó ügyosztályoknál, épületeknél. Szükség lenne mindazáltal negyedenként még 4–5 járőregységre, ugyanis rengeteg rongálás történik: felújított játszótereket, padokat, útjelző táblákat tesznek tönkre naponta a kolozsváriak. – Vannak elképzeléseink a létszámnövelés terén, a döntés viszont a Helyi Tanács kezében van – tette hozzá a hivatalvezető ezzel kapcsolatban, majd kérdésünkre azt is elmondta, hogy a nagyszámú büntetések, kényes helyzetek (pl. lakásból való kilakoltatások) ellenére egyetlen rendőrüket sem érte bántalmazás, bár két nagyobb „veszekedés" azért volt az évben.

Az igazgatóság évi mérlegéből kiderül: az építkezések törvényességét illetően mintegy 2800 esetet vizsgáltak ki, és 184 esetben rendelték el épületek lebontását. A közterületen elhelyezett bódékat, reklám-pannókat, kerítéseket le is bontották, a magánterületen lévő építmények esetében (62 darab) peres úton próbálják ezt elérni. E téren például, míg egy évvel korábban csak 100 jegyzőkönyv készült, 2006-ban már 300-at állítottak ki. A városközpontban 192 rossz állapotban lévő épületet vizsgáltak meg, melyek több mint fele esetében a tulajdonos a felújítási munkálatokra vonatkozó egyezményt írt alá a polgármesteri hivatal illetékes ügyosztályával, további 10 százalékuk pedig építkezési engedélyt váltott ki.

A környezetvédelem tekintetében az ellenőrzések száma megközelíti a 11 ezret, ennek szinte fele azt volt hivatott megvizsgálni, hogy az utcák tisztántartásával megbízott cégek teljesítik-e kötelességüket, ami sajnos nem minden esetben, illetve utcában volt igaz. 868 elhagyott, közterületen parkoló személygépkocsit elszállítottak, és 468 illegális szeméttároló helyet számoltak fel, ahonnan 3500 tonna hulladékot vittek el, továbbá 7900 felszólítást írtak lakóközösségekhez, a tömbházak körüli zöldövezet gondozása végett.

Rendbontás, csendháborítás okán csaknem 833 esetben szálltak ki a Polgármesteri Hivatal Rendőrségének alkalmazottai, valamint naponta összeszedték a koldusokat, akiket hazaküldtek településeikre, vagy az Avas utcai központba szállítottak. Összesen 513, a köz szánalmára „támaszkodó" személyt azonosítottak, akik közül 164-en rendszeresen koldultak. Amint Fritea fogalmazott, valósággal hajkurászták a koldusokat, így mostanság már csak napi 5 koldus, ha található, míg korábban az átlag ennek duplája volt.

A közlekedésrendészettel közösen az igazgatóság rendőrei felléptek a városközpont közúti forgalmának folyamatossá tétele érdekében is: 8723, autójával tilosban parkoló személyt büntettek meg, ehhez még társul 2204 szintén nem a kijelölt helyen állomásozó teherautó sofőrje. 2006 decemberének második felében pedig, amikor is elkezdték a tilosban parkoló autók elszállítását, 8 személygépkocsit emeltek fel.

Érdekesség: mindeddig a kirótt bírságoknak alig felét fizették ki a polgárok, s mintegy 2000 esetben folytatnak eljárást a büntetések behajtására. A 19 227 büntetésből 557 került törvényes útra, ebből eddig 157 esetben hoztak végleges ítéletet – 60 esetben a büntetett javára.

Mindent összevetve Fritea úgy véli, hogy a Polgármesteri Hivatal Rendőrségének idei tevékenysége révén javult a helyzet a törvénytelen építkezések és az utcai kereskedelem terén, csökkent a koldusok száma, az utcák és zöldövezetek tisztábbá váltak, a belvárosban pedig kevesebben parkolnak tilosban. A prioritások az idén is ugyanazok lesznek: az építkezések törvényességben tartása, illegális szeméttárolók keletkezésének megakadályozása, a közlekedésben részt vevők fegyelmezése, a koldulás jelenségének és a közjavak rongálásnak további visszaszorítása jelenti majd a fő elfoglaltságot a felügyelőknek. Mindezek mellett pedig talán már a házak kertjeinek rendezettségére is oda fognak figyelni.

Balázs Bence

vissza az elejére


Kereszttűzben Wass Albert és művei
Kolozsváron is bemutatták a vitatott drámát

(1., 4. oldal)

Rohonyi D. Iván felvétele a színdarab egyik pillanatát örökíti meg, amely főleg fiatalokkal telt ház előtt, csendőri felügyelettel zajlott le

Tegnap Kolozsváron lépett fel a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház A világ és a vége című két felvonásos drámával. A délvidéki társulat január 7. és 13. között Wass Albert két kisregényének (a Jönnek és az Adjátok vissza a hegyeimet) színpadi előadásával járta be Erdélyt – Székelyudvarhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után az előadást Marosvásárhelyen is hatalmas érdeklődés övezte. A román sajtó heves, nacionalista gyűlöletkampányt indított az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és az Egyesült Magyar Ifjúság (EMI) szervezte rendezvény, valamint a háborús bűnösnek kikiáltott magyar író, Wass Albert ellen, azt állítva, hogy a mű „frusztrálja" a románokat és a zsidókat.

Maros megye prefektusa, Ciprian Dobre a művelődés- és a belügyminisztériumhoz fordult az ügyben. Szerinte a produkció sérti a törvényt, és a fasiszta, rasszista, xenofób jellegű megnyilvánulások, illetve az emberiség elleni bűnösök népszerűsítésére vonatkozó 2003/31-es kormányrendeletre hivatkozva a szükséges intézkedések meghozatalát kérte. Úgyszintén kitiltották az előadás bemutatását a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Házból, mivel az intézmény igazgatója az írót háborús bűnössé nyilvánító 1946-os ítéletre hivatkozva nem merte befogadni a ház falai közé az EMI szervezte programot. Mindeközben a Hősök Kultusza egyesület az ügyészségen feljelentette a szervezetet a háborús bűnös kultuszának éltetése miatt, és azt kérvényezte, hogy tiltsák be a szervezetet.

– Nyugodtan nézünk a kivizsgálás elébe, hiszen ez is hozzásegít az író rehabilitációjához. A 2003-ban tartott felolvasó-maraton után indított eljárás során maga az ügyész mondta ki, hogy a kivizsgálást azért szünteti meg, mert Wass Albert nem követett el háborús bűnöket – mondta el a Szabadságnak Soós Sándor, az EMI elnöke, aki arra emlékeztetett, hogy akkor a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség hivatalból indított eljárást a Wass Albert emlékére rendezett felolvasó-maraton szervezői és résztvevői ellen. – Nem törődünk tehát az újabb fenyegetésekkel, hiszen ugyanez már három évvel ezelőtt is lejátszódott – hangsúlyozta az elnök.

Az EMI közleménye szerint Marosvásárhelyen több mint 820 jegy kelt el – beleértve az állóhelyeket is –, oly sokan voltak kíváncsiak a darabra. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy rendbontás nélkül meg lehet-e tartani a bemutatót, ugyanis többen felszólaltak, amiért a magyarság két óra erejéig Wass Albert tolmácsolásában saját történelmének merészeli szentelni a figyelmét.

Román lapértesülések szerint a Kolozs megyei rendőrség is foglalkozik az üggyel, melyet feltehetően az ügyészség hatáskörébe utalnak át, ahogy Koltay Gábor Trianon című filmjének 2005-ös nyilvános vetítése esetében is történt. Soós Sándor még elmondta, hogy a napokban civil ruhás rendőrök több, a rendezvényt meghirdető plakátot kiragasztó fiatalt megbüntettek.

P. A. M.

vissza az elejére


Nyilvánosak lesznek az érettségi tételek

(1., 4. oldal)

Újdonságnak számít az idei érettségi vizsgán, hogy a vizsgatételeket nyilvánosságra hozzák az oktatási minisztérium honlapján január 15-ig. Emellett az Országos Vizsgabizottság garantálja azt, hogy a tételek publikálását követő két hónapon belül lefordítják azokat az országban élő kisebbségek anyanyelvére is. Erről kérdeztük Pásztor Gabriella oktatásügyi államtitkárt.

– Ez egy komoly döntése volt a minisztériumnak, hiszen lehetővé tette a diákok és tanárok számára, hogy a tételek ismeretében készüljenek a megmérettetésre. A 100 tétel nem úgy áll össze, hogy valahonnan összemásolják őket, és tantárgyanként felteszik az internetre, hanem szakbizottságok dolgoztak több ízben a vizsgatételek kidolgozásán. Ami pedig a kisebbségi ügyosztályt illeti: a tételeket le kell fordítani a kisebbségek nyelvére is, legtöbb két hónapon belül – erősítette meg az államtitkár. – Éppen ma volt gyűlés a minisztériumban, amelyre Matekovics Mihály, a Kisebbségi Ügyosztály igazgatója összehívta a megyék által kijelölt, fordításokat végző szakembereket. Az is egy nagy munka lesz, hogy a fordítások is időben elkészüljenek, és tartalmi valamint formai szempontból egyformán tökéletesek legyenek – magyarázta.

– A 15-i határidőt bizonyára betartják, ha terv szerint haladnak, hiszen az is ütemszerűem megszervezett volt, hogy ki, mikor, hány órakor dolgozik együtt az informatikusokkal – mondta. – A tételek szerkesztése már ősz óta zajlik. Munkacsoportok országos szinten tanácskoztak, hogy megszülessenek. Nem véletlenszerű ötlet hirtelen megvalósítása, hanem egy hosszú, megfontolt munkafolyamat eredménye a tantárgyankénti 100 tétel – jegyezte meg.

Úgy vélte: nem a tételek kiszivárgásának a megelőzése miatt hozták ezt a döntést, de ez is szempont volt. – Remélhetőleg ez nem számít majd támadási felületnek. Kifogásokat úton-útfélen lehet keresni, de talán ez már nem lesz téma. Mindenképp szemléletváltásról van szó, amelyről meggyőződésem, hogy pozitív hatása lesz, mert jobbak lesznek a vizsgaeredmények.

D.I.

vissza az elejére


Leonard Orban véglegesítette kabinetjét

(1. oldal)

Az Európai Unió soknyelvűségi megbízottja, Leonard Orban, csütörtökön a spanyol Eva Valle Lagares személyében kiválasztotta utolsó, hetedik munkatársát is, és ezzel véglegessé vált munkacsoportjának összetétele. Az Orban-kabinet többi tagjai: Patricia Bugnot (kabinetfőnök, francia), Jochen Richter (kabinetfőnök-helyettes, német), Viorel Şerbănescu és Silvia Dinca (románok), Johann Haggman (finn), Catulina Soares Guerreiro (portugál). Honfitársai, Ioana Gligor és Arabela Ster tanácsadói minőségben segítik Leonard Orbant, akinek munkaközössége gyakorlatilag 2006 december közepe óta működik. Szóvivője az olasz Pietro Petrucci. Az EU támogatja az idegen nyelvek tanulását. Az általa támogatott legismertebb Erasmus-program segitségével eddig 1,2 millió fiatalt segített, sokakat közülük külföldi ösztöndíjban részesítve.

Románia és Bulgária csatlakozásával az EU-nak 23 hivatalos nyelve lett, ami évente egy millió oldalnyi fordítást tesz kötelezővé – ugyanakkor három ábécé, a latin, a görög és a cirill használata is megengedett. Az Európa Parlament képviselői saját anyanyelvükön fogalmazhatnak bármely dokumentumban, amelyet valamennyi nyelvre időben le kell fordítani. Csupán 2005-ben a hivatalos fordítók közel 1 300 000 oldalnyi anyagot termeltek.

A soknyelvűség az Európai Unió egyik fontos tényezője. Szeptember 26-át az Európai Nyelvek Napjának nyilvánították, míg 2001-et a Nyelvek Európai Éveként élték meg.

vissza az elejére


Megalakult az MTA kolozsvári bizottsága

(1. oldal)

Megkezdte működését a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kolozsvári Területi Bizottsága, amelynek létrehozásáról még az MTA 2006. október 30-i rendkívüli közgyűlése határozott – olvasható az Akadémia honlapján.

Az MTA a tudomány regionális szerepének erősítése érdekében 1961-ban kezdte meg a területi bizottságok országos hálózatának kialakítását. Az öt magyarországi – a debreceni, a miskolci, a pécsi, a szegedi és a veszprémi – területi bizottság feladata az egyes régiók tudományos életének összefogása, koordinálása, szellemi közéletük szervezése.

Hasonló szerepet tölt be az új Kolozsvári Területi Bizottság is, amely az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) keretében működik 2007. január 1. óta. Feladata a romániai magyar tudományos közösség munkájának segítése, nyilvános fórumok biztosítása a kutatók számára, inter- és multidiszciplináris megbeszélések szervezése, regionális konferenciák támogatása, a tudományos kutatást érintő hazai és nemzetközi információk szolgáltatása, valamint a széleskörű tudományos ismeretterjesztés.

vissza az elejére


Kolozsvárra látogat Băsescu és Hărdău

(1. oldal)

Ma délelőtt a Diákművelődési Házban tartják meg az Alin Tişe prefektus által összehívott Kolozs Megyei Prefektúra Irányító Testületének rendkívüli ülését, melyen jelen lesz Traian Băsescu államfő, valamint Emil Boc polgármester és Mihail Hărdău oktatásügyi miniszter.

A gyűlésen részt vesznek továbbá a megye polgármesterei, a megyei tanács képviselői, és a különböző közszolgálatok területi igazgatói, hogy megtárgyalják a következő napirendi pontot: Románia csatlakozás utáni fejlesztési stratégiatervezetét a 2007–2013-as időszakra, az önkormányzati határozatokra vonatkozó uniós és országos elvárásokkal való összehangolódást, valamint az önkormányzatok felépítésének harmonizálását a 2007-es állami költségvetéssel és a 2006/486-os számú törvény módosításával. A rendezvény Románia EU-s felzárkózási folyamatát szolgálja.

vissza az elejére


Flutur: Nincs tétje a hétvégi liberális kongresszusnak

(1., 4. oldal)

Nincs tétje a ma kezdődő tisztújító liberális kongresszusnak, hiszen mindenki, aki szóba jöhetett volna Călin Popescu Tăriceanu ellenfeleként, már rég a párton kívül van – vélekedett tegnapi kolozsvári látogatása alkalmával Gheorghe Flutur. A volt mezőgazdasági miniszter tavaly lépett ki a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), ahol alelnöki tisztséget töltött be, és csatlakozott a korábban kizárt két exelnök, Theodor Stolojan és Valeriu Stoica platformjához.

Flutur nevetségesnek tartja, hogy 5-ről 15-re növelték az alelnökök számát. – A PNL-nek „sikerült" lecsökkenni a közvélemény-kutatásokban arról a 20 százalékról, ahol akkor volt, amikor Stolojanban még az elnököt tisztelték. A jelek szerint a támogatottság-csökkenéssel fordított arányban növekedett az alelnökök száma – jegyezte meg ironikusan Flutur, aki a Liberális Demokrata Párt (PLD) Kolozs megyei szervezetének székhelyét avatta fel tegnap Kolozsváron.

Gheorghe Flutur ugyanakkor cáfolta a kolozsvári ex-nagyromániás, ma konzervatív párti politikus, Petru Călian vádjait, miszerint Stolojanék új pártja masszív kampányt indított, amelynek célja: átcsábítani más pártok politikusait a PLD-be. – Senkinek az ajtaján nem kopogtatunk, nevetségesnek tartom, hogy ilyesmikről kerül szó – mondta Flutur, aki reméli, pártjukhoz csak hiteles, tisztességes személyek csatlakoznak. Călian, aki a Konzervatív Párt (PC) Kolozs megyei elnöke, korábban azt nyilatkozta, hogy Stolojanék megkörnyékezték a párt több erdélyi képviselőjét. Azzal csalogatták őket, hogy a konzervatívoknak úgyis vége, hiszen semmi esélyük bekerülni ismét a parlamentbe, sem egyedül, sem valamelyik másik pártnak a „hátán".

Értesüléseink szerint Flutur Emil Boc-kal, Kolozsvár polgármesterével, a Demokrata Párt (PD) elnökével is találkozott. A zárt ajtók mögötti tanácskozásra vonatkozó újságírói kérdésekre a politikus csak annyit válaszolt: – Semmiféle megbeszélés nem lesz, mi különben sem beszélgetünk, mi cselekszünk!

Bukaresti hírforrások szerint a PLD és a PD közt márpedig van néhány forró téma, az egyik Stolojánéknak a kormányba való bevonása. A demokraták cáfolták, hogy ilyen szándékaik volnának, Boc szerint ez nem volna méltányos. A PLD sem tudja elképzelni a közreműködést Tăriceanuékkal, nélküle viszont annál inkább.

Tegnapi sajtóértekezletén Puskás Bálint RMDSZ-es szenátor kifejtette: a PLD-nek nincs mit keresnie ebben a kormányban, mivel ez a párt, amelyik különben nincs is még hivatalosan bejegyezve, a választások után alakult. – A kormány összetétele a választók akaratának a leképezése – hangoztatta Puskás.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Mikor az emberektől különösebben undorodom, az állatkertbe megyek. Csak aki színészek között él, az tudja, mennyi megnyugtató van egy hiéna arckifejezésében, s milyen szelíden néz egy tigris. Az állatkert vigasztalásom és legkedvesebb sétahelyem lesz addig, amíg nem lesz ott egy ketrecben egy kolléga.

Molnár Ferenc

vissza az elejére


Hibajavítás

(2. oldal)

A január 11-i Decibel mellékletünkben nem tűntettük fel, hogy a Kolozsvári Rádió slágerlistája nem a heti lista, hanem a tavalyi év összesített listája. Az érintettek elnézését kérjük.

vissza az elejére


Rövidhírek
Korunk Galéria

(2. oldal)

BARTHA C. ERNŐ szoborkiállítását nyitják meg január 12-én, pénteken 13 órakor a Korunk Galéria új székhelyén (Brassai u. 6. sz., az Unitárius Parókia gyűlésterme). A művésszel Kántor Lajos beszélget, közreműködik a Swinging Train együttes.

AZ OLASZ KULTURÁLIS KÖZPONT Sergio Rubini L’amore ritorna című filmjének vetítésére várja az érdeklődőket szombaton, január 13-án 17 órától az Egyetem/Universitatii u. 7. szám alatti székházban.

CSÁVOSSY GYÖRGY MAGYARÁN A BORRÓL című, nemrég megjelent könyvét mutatják be az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi szakosztálya és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Spectator Média Szakkollégiumának közös rendezvényén január 13-án, szombaton délelőtt 11 órakor az EME Jókai utca 2. szám alatti előadótermében.

A BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Kognitív Tudományok tanszékének professzorai tartnak előadást a Bölcsészkaron (Horea u. 31.) jan. 15–17-én a Popovici teremben. Pléh Csaba előadásainak programja A nyelv mint biológiai rendszer témában,hétfőn, jan. 15-én: 10–11.25 A nyelv evolúciójának újabb elméletei, 11.35–13 Nyelvi sokféleség és a nyelvek evolúciója, 14.30–16 A nyelvfejlődés meghatározói és a nyelvfejlődési zavarok. Kovács Ilona előadásainak programja: kedden, jan. 16-án: 12–13.30 A látás első szintjei: képtömörítés a retinától az agykéregig, 15–16.30 A látás közbülső szintjei: következtetés a külvilág tulajdonságaira, szerdán, jan. 17-én: 10–11.30 Perceptuális fejlődés és perceptuális tanulás.

vissza az elejére


Mikkamakka hazatért

(2. oldal)

Már bőven huszonéves fejjel egyszer a testvéremmel hosszú ideig gondolkodtunk azon, hogy hívják a fékezhetetlen agyvelejű nyulat. Mert az eszünkbe jutott, hogy a fenyőfa Nagy Zoárd, a macska Vacskamati, a kék paripa Ló Szerafin, az oroszlán Bruckner Szigfrid és persze, ott van Dömdödöm meg Szörnyeteg Lajos. De a nyúl...? És akkor egyikünknek beugrott: Aromo! Utána pedig elkezdtük idézni, hogy szerda ablakában csütörtök ül, és ordít csütörtökül, meg azt hogy kimerülő kutyaól, és ha elpusztul a tulok, szarvából lesz a tülök... Mert vannak olvasmányélmények, amelyek végigkísérnek az úton, és felnőttkorban talán még sokkal jobban élvezzük őket, mint gyermekfejjel, amikor először olvastuk. S azóta még rengetegszer. Ahogy újra és újra elővesszük és idézzük a Micimackó bizonyos részleteit, vagy Rejtő néhány jellegzetes figurájának aranyköpéseit, úgy jönnek velünk a Négyszögletű Kerek Erdő lakói is, élükön Mikkamakkával.

És jönnek még velünk Lázár Ervin összes többi meséjének, írásának hősei, akik legyenek bár kicsi zöld tündérek vagy nagyotmondó állatok, egyaránt közel állnak az olvasókhoz, kicsikhez és nagyobbakhoz, s aztán a még nagyobbakhoz is. Lázár Ervinről talán kizárólag csak mosolygós képet láthattunk, nem véletlen, hogy ez a mosoly érhető tetten összes írásában, az a mosoly, amely aztán olvasói tömegének mosolyával, kacajával olvad egybe. Hosszú élete alatt rengeteget alkotott, és ez a mi szerencsénk. Felnőhettünk a művein, és tehetünk azért, hogy gyermekeink is ezeken nőjenek fel. És akkor már nem is fog annyira hiányozni, hiszen hiába jött el az ideje a hazatérésnek, Mikkamakka azért mindig itt marad, velünk...

S. B. Á.

Örök nyugalomra helyezték Lázár Ervin írót a Farkasréti temető művészparcellájában; a Kossuth- és József Attila-díjas alkotót családja, barátai, pályatársai és tisztelői búcsúztatták szerdán Budapesten. Az író december 22-én hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában hunyt el.

Lázár Ervin életét, meséi keletkezésének történetét mások mellett Csukás István író, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke és Kézdy György színművész idézte fel búcsúbeszédében.

„Sóvárgó szívvel és sóhajtva megállapíthatjuk, hogy jobb volt a világ, amikor közöttünk élt – derűsebb, könnyűbb és könnyelműbb" (Csukás István).

vissza az elejére


Denevérek nyomában a Kaukázuson át

(2. oldal)

Nagy Zoltán és Szilágyi Palkó Pál a denevérek megfigyelésével, kutatásával foglalkozik. A Kriza János Néprajzi Társaság székházában január 10-én, szerdán bemutatott vetített képes előadás is a denevérek iránti érdeklődésük hozadéka.

2006 nyarán a Kaukázus felé indultak, hogy bővebb információkat gyűjtsenek az ott élő denevérekről.

Útjuk Törökországon, Grúzián, Örményországon és a Hegyi-Karabakhon vezetett végig.

Szilágyi Palkó Pál fényképei nagyon szépen dokumentálják az utat, ami nem is csoda, hisz az Erdély száz csodája című könyvsorozathoz is készített felvételeket. Bár a fotók önmagukért beszélnek, Nagy Zoltán a közönség számára kommentárt fűzött a látottakhoz.

Törökország, Örményország és Grúzia szépségeit, vad vidékét és néhol romos épületeit persze szavakban nehéz bemutatni, Nagy Zoltán és Szilágyi Palkó Pál bemutatója után garantált, hogy a közönség jelentős része kedvet kapott egy hasonló kiruccanáshoz.

(b)

vissza az elejére


L’inéffable

(2. oldal)

Nehezen lefordítható és még nehezebben helyettesíthető francia szó = ami szavakkal nem kifejezhető, a kimondhatatlan. „A nagy szerelmek sajátossága, hogy szavakkal nem kifejezhetők." (Anatole France)

Nézem 3000-nél több kötetes könyvtáramat és elmerengek rajta: megannyi passzív irodalom. Fellapozhatom, utána nézhetek bárminek, de a legtöbbnek tartalmára már nem, vagy alig emlékezem. Kénytelen vagyok – irigységgel – arra gondolni, hogy Marcel Reich-Ranicki monumentális koponyájában viszont kétannyinál több anyag van aktívan elraktározva. Memóriája félelmetes, de összehasonlító készsége is, mindez pedig a tökéletességig köszörült kifejezésmóddal párosul, melynek a mértékletesség az etalonja, finom, sosem bántó iróniával fűszerezve.

Ki ez a Reich-Ranicki?

Németországban a kritikusok pápájának nevezik, mivel nyilatkozatai fellebbezhetetlenek. Az irodalomban, akit ő lanszíroz – az befutott, akit elítél, az irodalmi halott. A mi berkeinkben hozzá hasonlítható lexikális tudással talán csak egy Karinthy Frigyes rendelkezett, egy Szerb Antal, vagy egy Németh László. Egyiket a kór vitte el (agytumor), másikat a kor bűnössége (munkatábor), és csak Németh László érte el Reich-Ranicki életkorát.

Harmadik kötetét olvasom, amelyben a szemfüles riporter olyan kérdéseket vet fel, amelyek a művelt olvasó érdeklődésére számíthatnának. Ha egyik-másik kérdés (a 99-ből) bugyutábbra sikeredik, R. R. válaszában azt is helyes vágányra tereli (ugyebár ez volt fontos az ön számára? – kérdi illedelmesen), amire a riporter sűrűn bólogat, mert valóban azt akarta kérdezni.

– Fel lehet-e mérni egy idegen, sőt távoli idegen klasszikus műnek a jelentőségét pusztán csak az olvasmány alapján, anélkül, hogy valamit is tudnánk a mű írójáról vagy az országról, ahol a mű életre kelt? – hangzik a kérdés (Reich-Ranicki feleleteit csak kivonatosan ismertetem).

R. R.: – Egyből az univerzális irodalom egyik csomópontjába ütköztünk: a fordítások nagy – és nehezen megoldható – kérdésébe.

Ha megkérdezünk valakit arról, mit tud például az orosz irodalomról, nyilván Tolsztojt fogja említeni, és Dosztojevszkijt, mert azok regényírók voltak és még silányabb fordításban is megsejthetünk valamit zsenialitásukból. Csehov drámái és rövid írásai is viszonylag könnyen fordíthatók (...), de vajon mit tudnak Puskinról (aki pedig az orosz irodalmi nyelv megteremtője). Legfeljebb annyit, hogy az ő munkája alapján írta meg Csajkovszkij Anyegin című operáját. Egy orosz számára viszont elsősorban Puskin fontos, Lermontov és Nyekraszov. Ezek azonban lírikusok, tehát lényegében – lefordíthatatlanok.

A németajkú olvasók javarésze tud angolul, állítja Reich-Ranicki, de vajon hány közülük képes arra, hogy Shelleyt eredetiben olvassa? Ezért nálunk, folytatja, szinte ismeretlenek versei, míg Dickens vagy Joseph Conrad prózája jól ismert. Aki tehát lírai költészetet kíván olvasni, az kénytelen-kelletlen meg kell tanulja a nyelvet (ahogyan azt R. R. tette.)

Még messzebb menve, az illető népnek a történelmi alakjait is ismernie kellene, sőt mitológiáját is. Adam Mickiewicz Pan Tadeusz című drámája ezekkel a szavakkal kezdődik: Oh, Litvánia, az én hazám!... Miért Litvánia? Máris tájékoztatásra szorul az olvasó. Márpedig líra lábjegyzetekkel olyan, mint a szerelem szexuális útmutatóval a kezedben.

Még a Madame Bovaryt sem lehet igazán élvezni teljes szépségében, ha az ember nem ismeri a 19. századbeli francia vidékiességet. (...)

De ugyanakkor nagy élvezettel olvastam Haruki Murakami japán regényeit, pedig soha nem jártam arra, és csak gyér fogalmaim voltak az országról. De megtudtam a regényből, hogy a távoli Japánban sem játszódik le másként a szerelem, mint Berlin-Charlottenburgban.

– Másik kérdésem – folytatja a riporter – milyen könyvet vinne magával egy lakatlan szigetre?

– Ha csak egyetlen könyvet vihetek, akkor nem veszek részt játékukban. Minimálisan háromra volna szükségem, minden műfajból legalább egyre: líra, dráma, epika.

Lírából egy antológiát vinnék a német irodalom utolsó háromszáz évéből: Goethe, Heine, Brecht. Három drámát vinnék: a Hamletet, a Faustot és vagy a Wallensteint vagy Homburg hercegét. Prózából pedig Stecklint, a Varázshegyet és Dosztojevszkij Karamazov testvérekjeit.

Mikor évekkel ezelőtt én magam próbálkoztam – Reich-Ranickitől függetlenül – hasonló indítvánnyal fordulni a Szabadság olvasótáborához, hogy ti. melyik három könyvet tartanák érdemesnek megmenteni egy katasztrófa esetében, felhívásomra egyetlen egy válasz sem érkezett.

Nincs idő, hangulat, energia a játékhoz? Nem időszerű?

Minél inkább igénybe van véve agyunk, idegrendszerünk „komoly" és „lényeges" dolgokkal, annál inkább szüksége lesz kikapcsolódásra, annál nagyobb fontosságot kap a „más" tevékenység, amelyhez a játék is tartozik.

Megtörténik tehát újból a kihívás (a challenge, ahogy közismerten gyakran elhangzik). A kérdéshez bárki hozzászólhat, mert nincs olyan ember, akinek ne lenne egy-két-három kedvenc könyve. Tegyék le az obulust, szóljanak hozzá.

Tisztelettel,

Dániel Károly

vissza az elejére


Istentiszteletek

(2. oldal)

Hetedik Napot Ünneplő Adventista Egyház: Postakert /Cuza Vodă utcai templom: Péntek este 6 óra, istentisztelet, igét hirdet: George Sekesan. Az elmélkedés címe: „Légy komoly". Szombat 9 óra: odaszentelődési imaóra, bibliatanulmányozás: „Nincs új a nap alatt?", de. 11 óra: istentisztelet, Dr. Szentágotai Lóránt: „Embertől emberig". Du. 4.30 óra: önképzőkör fiatalok számára. Du. 6 óra, istentisztelet: George Sekesan: „Mitől porosak térdeid?"

Január 12. és 20. között naponta du. 6 órától hitmélyítő előadás-sorozatra kerül sor „A boldogság tíz arca" címmel. Igét hirdet: George Sekesan Egyesült Államokbeli lelkipásztor..

Zsidó Hitközség: Dávid Ferenc utcai imaház: péntek este 5 óra, szombat reggel 9 óra, vezeti: Müller Benjamin, prof. Kallós Miklós, Krausz Jenő.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Apocalypto – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 17, 20, 23.

GYŐZELEM – Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika – amerikai bemutató. Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Flyboys – Égi lovagok – amerikai bemutató. Vetítés: 13, 16, 19, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Káosz TV – amerikai. Vetítés: 15, 17, 19, pénteken, szombaton és vasárnap kedvezménnyel 21 órától is.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Lacrimi de iubire – román. Vetítés: jan. 12–14.: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A Tégla – amerikai. Vetítés: 16, 19, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Happy End; Nevroze nocturne – román. Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Step Up – amerikai. Vetítés: 17, 19.30, pénteken, szombaton és vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, január 12-én, este 8 órakor: Heiner Müller: Kvartett – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. Román nyelvű szinkronfordítással. Csak 18 éven felülieknek!

Január 14-én, vasárnap de. 11 órakor: Varró Dániel–Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen – zenés kalandjáték két részben 6–99 éves korig. Rendező: Keresztes Attila

ROMÁN SZÍNHÁZ

Január 14-én, vasárnap este 7 órakor: Sarah Kane: Megtisztulás. Rendező: Andrei Şerban.

vissza az elejére


BÁBSZÍNHÁZ

(2. oldal)

Január 13-án, szombaton 12 órakor: A csuka parancsára (magyar tagozat).

Január 14-én, vasárnap 11 és 12,30 órakor. Pinocchio (román tagozat)

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Január 13-án, szombaton este fél 7 órától: Hallod-e, Rozika te? Zenei vezető: Kulcsár Szabolcs. Rendező: Gy. Tatár Éva.

Január 14-én, vasárnap délután 5 órakor: Kálmán Imre: Csárdáskirálynő. Vezényel: Incze G. Katalin. Rendező: Selmeczi György m. v.

ROMÁN OPERA

Ma, január 12-én, pénteken este 7 órakor: Verdi: Traviata. Olasz nyelvű előadás. Vezényel: Emil Maxim m. v.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

EVANGÉLIKUS TEMPLOM

Január 14-én, vasárnap este 6 órától: Erich Türk orgonakoncertje. Műsoron: Olivier Messiaen: Az Úr Jézus születése. Kilenc meditáció orgonára 1935.

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, január 12-én, pénteken este 7 órakor: a Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Arthur Arnold (Hollandia). Közreműködik: Luiza Borac. Műsoron: G. Enescu: 1. Rapszódia; Liszt: I. zongorára és zenekarra írt hangversenye; D. Sosztakovics: VI. Szimfónia.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Az EP-választás margójára

(3. oldal)

A közelgő európarlamenti választás tisztázhatja valamennyire a jelenlegi kusza belpolitikai helyzetet, amely az általános bizonytalanság miatt szinte két éve az előrehozott választások körül forog. Ez utóbbi kérdés inkább csak a politikusokat izgatja, persze közülük sem mindekit, hiszen a pártok többsége nincs felkészülve egy újabb kampányra. Főleg Traian Băsescu és a Demokrata Párt (PD), valamint a mögéjük felsorakozott Liberális Demokrata Párt (PLD) szorgalmazza a határidő előtti megmérettetés kiprovokálását, de az említettek egyelőre nem birtokolják a hatalom akkora szeletét, amely elegendő erőt biztosítana számukra a választás előidézéséhez.

A hatalom birtoklásáért folytatott harc a lakosság életét is befolyásolja, igaz, legtöbbször csak áttételesen és kevésbé észrevehetően. Mert szinte lehetetlen konkrét értékben kifejzeni, mennyit veszítünk amiatt, hogy a kampányban a parlamenti munka néhány hónapig szünetel, ráadásul az ügyvezető kormány is csak tessék-lássék munkát végez. Ilyenkor jegelik a különböző reformintézkedések elfogadását és végrehajtását, ráadásul a gazdaságot a fejlődési pályáról kisiklasztó populista intézkedések meghozatalának kísértése is megnő. Biztosan több pompás szórakoztatást biztosító cirkuszt kapna a nép a vezetőitől (képzeljük csak el a Gigi Becali és Corneliu Vadim Tudor televíziós vitáját pucér bokákkal, meztelen mellkasokkal), de az infrastruktúra fejlesztése lassulna, a kormány alárendeltségébe tartozó hivatalokban a munka megbénulna, a büdzséből értékes lejmilliárdokat költenénk a választások költségeinek fedezésére, és szinte senkit nem érdekelne, hogy a hazai életképes pályázatok hiánya miatt eurómilliárdok maradnak Brüsszelben.

Az előrehozott választásokat leghamarabb ősszel írhatják ki, tehát a májusi EP-helyek megszerzésére kiírt voks ideális melegítést jelent a pártoknak egy esetleges újabb összecsapásra.

Szerintem a demokraták és Băsescu előrehozott választások melletti eltökéltségét megrendítheti vagy éppenséggel megerősítheti a május 13-i voks, hiszen ekkor derül ki, hogy a 43–48 százalékként feltüntetett D.A. Szövetséges támogatottságból mennyit képes megszerezni a PD. A PD és a PNL még nem döntött arról, hogy együtt indulnak-e a az EP-helyekért, de tekintettel arra, hogy a PLD bejegyzés előtt áll, kétlem, hogy közös terveket szövögetnének a valamikori partnerek. Sok múlik majd azon is, hogy sikerül-e a PD-nek és a PLD-nek lenyúlnia a D.A. Szövetség nevet, amely sok szavazatot hozhat az új liberális-demokrata szövetség konyhájára.

A kulcskérdés szerintem az, hogy a határozatlanok népes rétegét kinek sikerül majd jobban megszólítania, hiszen az eddigi közvélemény-kutatást ismertetők szinte mindig elmulasztják megemlíteni, a szavazatra jogosultak körülbelül fele vagy határozatlan, vagy nem akar szavazni. A választási eredmény függvényében eldölhet, hogy a pártok ősszel ismét az urnák elé hívják a választókat, vagy pedig a politikai szövetségek újraalakításával igyekeznek majd 2008-ig a kormányban maradni, illetve hatalomra kerülni.

Az RMDSZ számára most az a nagy dilemma, hogy konkrétan mit tartalmazzon az gesztuscsomag, amivel megteremtheti az erdélyi magyarság egységét. Mert a Szövetségnek az eddiginél mindenképpen látványosabban kellene nyitnia ahhoz, hogy a Tőkés László vezette külső ellenzéket együttműködésre bírja, és elejét vegye a legkártékonyabb rombolást eredményező belső ellenkampánynak. Az EP-képviselőjelöltek listájának mindkét fél számára megfelelő összetétele az első lépésnek kell lennie ahhoz, hogy négy év után helyreálljon az erdélyi magyarság egysége. Egyelőre még túl bizonytalan az alku ahhoz, hogy körvonalazódjon, az összefogás az RMDSZ-ben, vagy csak az erdélyi magyar kerekasztalon valósulhat meg. Elméletileg a megbékélési folyamat a külső ellenzéknek az RMDSZ-be való visszatérésével is folytatódhat, amire alkalmas pillanat lehetne a február eleji kongresszus. Hamarosan kiderül, hogy ehhez rendelkezik-e elegendő bölcsességgel az erdélyi magyar politikai elit.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Ötvenhat öröksége

(3. oldal)

(Folytatás január 10-i lapszámunkból)

A diktatórikus ideológiák és rendszerek, nevezetesen a kollektivista német nemzeti szocializmus és orosz bolsevizmus pedig megsemmisítette és meggyalázta a szabadság-eszmét, és természetesen az egyenlőség és a testvériség követelményeinek sem tett eleget. Éppen ezért Németh László és Bibó István meggyőződése szerint olyan társadalomépítő stratégiára volna szükség, amely megőrzi a személyes és közösségi szabadságot, ugyanakkor erős szociális intézkedések és szocialisztikus intézmények (például a részleges köztulajdon) által szolgálni képes a társadalmi egyenlőséget.

Az individualisztikus kapitalizmussal és a kollektivista nemzeti szocializmussal, illetve kommunizmussal szemben kell megtalálni, ezek szerint a „harmadik utat". Valójában nem csak Németh és Bibó „ideológikus" munkássága törekedett erre, hanem a magyar liberális demokrácia igen sok híve (például a Nyugat körül gyülekezők, mindenekelőtt Babits Mihály), több konzervatív reformer (például Szekfű Gyula), a magyar népi mozgalom írói és ideológusai (Németh és Bíbó mellett Kodolányi János, Féja Géza, Veres Péter és még korábban Móricz Zsigmond és Szabó Dezső), a hazai szociáldemokrácia (így Mónus Illés és Kéthly Anna), a kereszténydemokrácia vagy keresztényszocializmus képviselői (például a katolikus Prohászka Ottokár és Barankovics István vagy a református Ravasz László) és természetesen a szovjet-típusú „szocializmusban" csalódott írók és gondolkodók (korábban József Attila, az ötvenes években Déry Tibor, Háy Gyula, Haraszti Sándor, Gimes Miklós, Vásárhelyi Miklós és mindenekelőtt természetesen maga Nagy Imre, a forradalmi kormány miniszterelnöke).

Ez a „harmadik utas" társadalompolitikai irányzat jelentette az ötvenhatos magyar forradalom nagy kísérletét, és ebben szinte mindenki szerepet vállalt a forradalom „címszereplői" közül, nem csak Nagy Imre kormánya, nem csak az úgynevezett „revizionista kommunisták", a szociáldemokraták és a népi mozgalom: az egykori Nemzeti Parasztpárt utódjaként létrejött Petőfi Párt vezetői és ideológusai, hanem Mindszenty József bíboros hercegprímás is, aki nevezetes november 3-i rádióbeszédében a következőket jelentette ki: „jogállamban élünk, osztály nélküli társadalom, demokratikus vívmányokat fejlesztő, szociális érdekektől helyesen és igazságosan korlátozott ( a kiemelés tőlem, P.B.) magántulajdon alapján álló, kizárólag kultúrnacionalista elemű nemzet és ország akarunk lenni." Külön szeretném felhívni a figyelmet a „szociális érdekektől korlátozott magántulajdon" fogalmára – ez valójában a „harmadik út" programjának egyféle változata, pontosabban olyan társadalompolitikai stratégia amelynek távlatában a „harmadik út" gondolata áll.

A „harmadik utas" társadalomépítő stratégia több intézménye is létrejött a magyar forradalom napjaiban. Így a forradalmi bizottságok (bizottmányok) intézményrendszere, amely közhatalmi feladatokat látott el a kommunista vezetéssel együtt megbukott tanácsi rendszer helyén, és igen eredményesen tudta irányítani a kisebb-nagyobb községek, városok vagy éppen a fővárosi kerületek közellátását, közbiztonságát, igazgatási rendjét. Vagy még jellemzőbb módon: a munkástanácsok intézményrendszere, mindenekelőtt a Nagybudapesti Munkástanács, amely valóban újszerű érdekérvényesítési és üzemigazgatási intézményt hozott létre, olyan rendszert, amely a tervezett demokratikus jogrend és államrend keretében lett volna képes érvényesíteni a dolgozó tömegek közvetlen érdekeit, és a munkásigazgatás demokráciájával váltotta volna fel a bürokratikus állami igazgatást vagy a korábbi tőkés tulajdonosi vezetést.

A magyar ötvenhat, talán ez a vázlatos összefoglalás is mutatja,valóban érvényre juttatta a polgári demokratikus forradalmak hagyományos stratégiáját és emellett a „harmadik utas" közvetlen demokráciára épülő újszerű (addig sehol sem kipróbált) társadalomépítő stratégiát. Lássuk most azt, hogy ebből a stratégiából, mint történelmi és politikai örökségből, mi lett az 1989-es rendszerváltozás után. Hogy az új Magyarország mit fogadott be és mit valósított meg 1956 eszmei örökségéből.

Előre megmondhatom: nagyon keveset. A „szabadság, egyenlőség, testvériség" hármas jelszavára alapozott polgári demokratikus követelések igen kis mértékben valósultak meg: a szabadság követelménye az egyetlen, amely mind az egyén, mind a közösségek szintjén jóformán maradéktalanul valóra vált: a politikai közéletet nem korlátozzák rendőri intézkedések, a pártok szabadon fejthetik ki tevékenységüket, igaz, a civil társadalom intézményei, például a civil szervezetek, a kulturális élet nagyrészt alárendelődik a politikai, elsősorban pártpolitikai érdekeknek, és ez kétségtelenül sérti az állampolgári szabadság teljes érvényesülésének lehetőségeit.

Az egyenlőség követelménye ugyanakkor igazában nem érvényesül, és az egyenlőség fogalmán természetesen nem valamiféle utópisztikus „egyenlősdit" értek, hanem a jogok és az igazságszolgáltatás, az esélyek és a lehetőségek pártatlan és igazságos működését. Ahol a társadalom egy része nyomorba süllyed, ahol az öregek, a nagycsaládosok, a fiatalok, a munkanélküliek, a képzetlenek, a cigányok mind növekvőbb értékben gyarapítják az önhibájukon kívül szegénységbe süllyedő emberek tömegét, és a vagyonosok mind kedvezőbb körülmények között sajátíthatják ki az ország javait, ott igazi egyenlőségről aligha beszélhetünk. A testvériség keresztény eredetű alapelve pedig teljességgel elveszítette hatékonyságát, még az úgynevezett keresztény indíttatású politikai csoportosulások körében is. A „felebaráti szeretet" krisztusi parancsolata ma a legkevésbé sem érvényesül az új magyar demokráciában, helyette a féktelen és esztelen gyülölködés vezérli a politikai elitet.

Végül természetesen a „harmadik út" társadalompolitikai víziója is teljességgel lekerült a történelem napirendjéről. Németh László és Bibó István (valamint mások, valójában a két világháború közötti hazai reformgondolkodás és természetesen 1956) szellemi örökségének a jelenben nincs súlya és szerepe. Az új magyar demokrácia nem az ő útmutatásuk, nem az ötvenhatos magyar forradalom ideáljai szerint keresi eszményeit, identitását és tennivalóit. Aki ma a „harmadik útról" beszél, azt sajnálkozó vagy éppen gúnyos mosoly fogadja mind a jobb-, mind a baloldalon. Ezért érzékeltem valami hamisságot a forradalom ötvenedik évfordulójának ünnepségei körül: nem lehet igazán méltó az az ünnep, amely a megtisztelt történelmi esemény politikai és erkölcsi örökségével alig tud valamit kezdeni. Egy szellemi, erkölcsi és politikai örökség értéke azonban nem azon múlik, hogy az utókor miként bánik vele, és legfeljebb ürügynek és hivatkozásnak fogadja el, miközben magát az örökséget semmibe veszi. Ötvenhat öröksége ma is időszerű, és az eszmények akkor is érvényesek maradnak, ha teljes képviseletüket legfeljebb az idős „túlélők" vállalják. A történelem egyszer még napirendre tűzheti 1956 örökségét és eszményeit.

Pomogáts Béla

vissza az elejére


Emberavató
Megerősített város

(3. oldal)

Százhatvan éve, 1846-ban született az erdélyi szászok néphimnusza, a Siebenbürgenlied. Szerzője a poroszországi Leopold Max Moltke, akit a 19. század elején, más német értelmiségiekhez hasonlóan az osztályára nehezedő nyomor és a feudális hatalmi korlátok indítottak el Kelet felé. Szászföldön megtelepedve, a korabeli nemzeti romantikától fűtve, osztozott ő is a vállalt közösség gondjaiban és reményeiben, akárcsak a morvaországi Anton Kurz vagy a majna-frankfurti Johann Gött, a brassói Siebenbürger Wochenblatt kiadója. A kedves dallamú himnuszt már hetek óta újra meg újra meghallgatom az interneten, és ahogyan közeledett Nagyszeben Európai Fővárossá avatása, egyre több érzelmi tartalommal telítődött számomra az a két strófa, amit magyarul küldtek el nekem: „Erdélyország, türelem föld, / minden hitnek tábora! / Óvd meg hosszú századokon át / fiaidnak szabadságjogát, / s légy a tiszta szó hona! // Erdélyország, édes földünk, / drága jó szülőhazánk! / Áldott légy szépségedért, / s tájaidnak minden gyermekét / egyetértés fogja át!"

A korántsem hibátlan, főként ritmikai szempontból ügyetlen fordítás minősége számomra most másodlagos, inkább az ének mához szóló – jelenlegi helyzetünkre alkalmazva nagyon is ambivalens – értéküzenete ragad meg. Mennyi bizalom, szeretet van a szavakban, és zenéje hangulatában! Szomorú paradoxon, hogy ezt a pozitív lelkületet ma jószerivel csupán azok nyelve közvetíti hitelesen, akiket mint hús-vér embercsoportot, a román nacionalista diktatúrának sikerült a hazai társadalomból – már-már fizikailag is – kiiktatnia. A kilencvenes évek elején a bukaresti tudós építész, Mariana Celac, a GDS (Társadalmi Párbeszéd Csoport) egyik alapítója, tartott kitűnő előadást nekünk, a Láthatatlan Kollégium illyefalvi táborában, a németek alapította erdélyi települések mintaszerűen organikus szerkezetéről, nem kis nosztalgiával, hiszen akkor kezdődött igazán az elromosodás folyamata. Szászhermányban, Prázsmáron tett látogatásunk legalábbis ezt igazolta.

Az idén viszont a fejpénzért eladott szászok kultúrájának Erdély urbanisztikáját meghatározó karaktere megerősítést nyert azzal, ami Nagyszebenben történt, és amiben az a legbiztatóbb, hogy Klaus Johannis polgármester és Guttmann Szabolcs főépítész személyében a helyi román lakosság többsége a maradandó értékek iránti tiszteletre szavazott. Merem remélni, hogy ebben az aktusban nem csupán új EU-s pénzek reménye, hanem az egymás iránti türelem – Moltke versében megfogalmazott – további távlata is benne foglaltatik.

Ha az Erdély története három kötetét nem csupán díszként vagy státusszimbólumként tartjuk a könyvespolcon, most utána nézhetünk, mennyire „legitim" ennek a szász néphimnusznak a felidézése: „Az Erdélyt hazájának választó liberális poroszországi Leopold Max Moltke, befogadó honfitársai kérésére, 1846-ban megírta az erdélyi szászok máig népszerű néphimnuszát, amely az erdélyi patriotizmust a táj és az együtt élő népek szeretetével egyesítette." Érdekes lenne megtudni: meddig élt, él-e még a „Siebenbürgen, Land des Segens"-kezdetű dal?

Nem túl fényes epizód azonban az erdélyi történelemben, hogy az 1848-as forradalom vezére, Kossuth Lajos, „tabula rasá-nak tekintette Erdélyt, kísérleti terepnek arra, miként lehet egyeztetni a széles körű municipális önigazgatási rendszert az alkotmányos felelős kormányzási rend követelményeivel. (…) Új területi közigazgatási beosztást akart, lehetőleg vallási és nemzetiségi szempontok mellőzésével, (…) de a magyar szupremácia jegyében…" – olvasom a történelem lapjain, megtalálható az Országos Széchenyi Könyvtár weboldalán. A szászoknak ez a szemlélet nem lehetett új, hiszen a szebeni krónikák szerint a tizennyolcadik század elején a kurucok a város körül többek között a tehéncsorda elhajtásában és a gabonaraktárak felégetésében is vitézkedtek. De ha mindig a múltat hánytorgatjuk, hiába éneklünk békeszerető himnuszokat.

Ugyancsak az Erdély története idézi Moltke szászsebesi származású kortársát, Joseph Marlint, a Pesther Zeitung újságíróját: „Értse meg mindenki közülünk németségünk általános hivatását, tanulja meg mindenki nemcsak Szászföldet, hanem Erdélyt is szeretni, dolgozzon mindenki a hazáért és nemcsak nemzetéért, akkor így megszűnnek az erdélyi nemzetiségek közötti civódások, és nem fognak többet magyarosításról, germanizációról, sőt románosításról fecsegni."

Nagyszeben most, 2007-ben, egy ilyesfajta összefogás mementója. A szászok nem akartak naponta igazságot szolgáltatni önmaguknak, ez jobbára a magyarokra jellemző. Ha késve is, de az ő igazságuk kezd helyreállni. Szeben áldott hely lett, „megerősített város", a városból elszármazott szászok lelkületére is enyhet hoz ez az érzés.

„Csak szimbolikus igazságszolgáltatás ez": mondja az örök elégedetlen.

Viszont nem kellett dulakodni érte. És ez sem semmi.

Cs. Gyimesi Éva

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Megszelídült Băsescu igazságszolgáltatás-kritikája

(4. oldal)

Tompította a hazai igazságszolgáltatásra vonatkozó bírálatainak élét Traian Băsescu államfő, aki azonban továbbra is testközelből figyeli az uniós védzáradékkal fenyegetett terület reformját. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) tegnapi ülésén az államfő nem mulasztotta el, hogy újabb tanácsokkal lássa el a magisztrátusokat.

Románia uniós csatlakozása után az igazságszolgáltatás maradt a neuralgikus pont, hiszen az Európai Bizottság jelezte, továbbra is monitorizálni kívánja e szakterület reformját. A kirívó mulasztások esetében esetleg alkalmazott brüsszeli védzáradék azt jelenti, hogy a román igazságszolgáltatás határozatai érvényüket veszítik az Európai Unióban, aminek elsősorban a kedvező ítéletek birtokába kerülő román állampolgárok láthatják kárát.

Băsescu szerint egyelőre közvetlenül nem fenyeget ez a kilátás, mivel az utóbbi időben csak pozitív tartalmú brüsszeli jelentéseket olvasott a romániai igazságszolgáltatásról. Úgy vélte, elsősorban a politikusok feladata, hogy visszaadják az igazságszolgáltatás hitelét, de a magisztrátusok szakmai testületét is arra kérte, szigorúan büntesse meg a kihágásokat elkövető bírókat és ügyészeket.

Emlékeztetett arra, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kilenc alacsonyabb beosztásban dolgozó ügyészt és bírót rajtakapott csúszópénz elfogadásán. Nem nagy összegekről van szó, hiszen mindössze 200–300 eurót kértek – mondta Băsescu, aki szerint ez azt bizonyítja, hogy a szóban forgó magisztrátusok hozzászoktak a korrupció e formájához.

A justitia rendszerét hónapokkal korábban még kegyetlenül ostorozó államfő tegnap kijelentette: ő azok közé tartozik, akik szerint az igazságszolgáltatás valójában már hitelesebb a közmegítéléshez képest. Gratultált a CSM tagjainak a végrehajtott reformokért. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, nagy horderejű bírósági ügyekben szándékosan hibás eljárással emelnek vádat az ügyészek, hogy a gyanúsítottak időt nyerjenek. Băsescu az ügyészek tehermentesítése érdekében szorgalmazza a munkamegosztást, pontosabban azt, hogy tapasztalatlan fiatal ügyészeket is megbízzanak munkával. Szerinte ez a helyzet még mindig üdvösebb, mint az, hogy a tapasztalt vádlók szekrényeiben ezer iratcsomó porosodjon.

A legutóbbi CSM-ülés után immár másodszor hozta szóba a nyomozati szakaszban lévő iratcsomók kiszivárogtatásának „nagy problémáját", ami miatt már a vádemelés előtt bélyegződnek meg emberek.

A CSM Anton Pandreat választotta meg elnöknek, aki 1994 több államosított ingatlan visszaszolgáltatását akadályozta meg. Emiatt Románia sorozatban veszíti el a pereket a strasbourgi emberjogi bíróságon, a tulajdonosoknak megítélt kártérítések értéke pedig már több millió euro értékre rúg.

A tegnapi eseményt megzavarta a Magisztrátusok Áldozatainak Egyesülete által szervezett tiltakozás. A tüntetés időtartamára Băsescu felfüggesztette a CSM-ülést.

B. T.

vissza az elejére


Markót javasolják elnöknek a szilágyságiak

(4. oldal)

Az RMDSZ Szilágy megyei szervezete Markó Bélát jelöli a szövetségi elnöki tisztségre a márciusban, Aradon tartandó VIII. Kongresszusán. A szervezet Megyei Küldötteinek Tanácsa (MKT) szerdán, Zilahon tartott ülésén döntött a szövetségi elnök személyére vonatkozó javaslatról, és kijelölte a megyei szervezet kongresszusi küldötteit.

Seres Dénes képviselő, a megyei szervezet elnöke ismertette a szabályzatot, amelynek értelmében a szervezetet 17 küldött képviseli, de ez kiegészül a Szilágy megyében működő platformok és ifjúsági szervezetek küldötteivel. Az MKT elfogadott egy hat tagból álló pótlistát is, amelyről kiegészíthető a megye képviselete, ha egy küldött nem tud részt venni a kongresszuson.

Az ülésen részt vett az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki a jelölőgyűlés szabályosságát és érvényességét az alapszabályzat szerint hitelesítette. Takács Csaba ügyvezető elnök tájékoztatott a kongresszus előkészítő munkálatairól, valamint a Szövetség törvényhozási, kormányzati, önkormányzati tevékenységére vonatkozó prioritásokról, kiemelve az Európai Parlamenti választásokra való felkészülés fontosságát. A tanácskozáson bejelentették: az európai parlamenti választásokon való részvételhez szükséges támogató aláírásokhoz Szilágy megye mintegy 15 000 aláírással járul hozzá.

vissza az elejére


Băsescu megígérte Macoveinek: megszavaztatja az ő „drágalátos ANI-ját"

(4. oldal)

Támogatásáról biztosította Traian Băsescu államfő Monica Macovei igazságügyi minisztert, és megnyugtatta, hogy a feddhetetlenségi ügynökségről szóló (ANI) törvény átmegy a parlamenten.

– Biztos vagyok benne, hogy átvisszük a parlamenten az ANI-t, a te drága ANI-dat! – mondta az elnök a maga közismert stílusában.

Az igazságügyminiszter a héten kitámadta a miniszterelnököt, amiért az – meglátása szerint – hónapok óta „szabotálja" az ANI létrehozására vonatkozó törvényt. Macovei szerdán azt nyilatkozta, hogy azért nem tudta a kormány napirendjére tűzni az említett törvénytervezetet, mivel Tăriceanu kormányfő mindegyik alkalommal, amikor a kérdés felmerült, megkérdezte Markó Béla miniszterelnök-helyettest, hogy a koalíció egyetért-e a tervezettel, az RMDSZ-es politikus pedig minden alkalommal nemmel válaszolt. (Az RMDSZ ellenzi a feddhetetlenségi ügynökség létrehozását, amely önálló jogkörrel nyomozna az állami tisztségviselők vagyonosodásával kapcsolatban. A Szövetség véleménye szerint ezzel egy antidemokratikus, fölösleges intézmény jönne létre – szerk.megj.)

Macovei szerint az ANI törvénnyel mindenekelőtt az a gond, hogy a kormány által elfogadott változat politikai alkuk tárgyává vált. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő személyesen kívánt az igazságügyi miniszterrel beszélni az ügyről, de Macovei nem jelent meg a szerdai kormányülésen, nyilatkozta Oana Marinescu, a kormány szóvivője. A miniszterasszony azzal indokolta távolmaradását, hogy „sürgős megoldandó problémái" voltak, és az igazságügyi minisztériumnak nem volt egyetlen projektje sem a napirenden, de elküldött az ülésre egy államtitkárt. Időközben a miniszterelnöki hivatal nyilvánosságra hozta azokon az üléseken készült jegyzőkönyveknek a vázlatát, ahol az ANI-ról esett szó, és amelyből – a kormányfő szerint – az derül ki, Macovei egyáltalán nem erőltette az ügynökség dolgát, nem a kormányon múlott tehát a kezdeményezés „befagyasztása".

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


KÖRKÉP


Szamosújvár
Idénymunkák az utcán

(5. oldal)

Az elmúlt évekhez viszonyítva kissé korábban láttak hozzá Szamosújváron a fák lombozatának a megtisztításához. A közterület-fenntartó vállalat kertészeti részlegének dolgozóira 105 utcában várnak tisztításra fák, az elmúlt napokban a város központjában tevékenykedtek. Tavaly ősszel a Sétatéren több kiöregedett fát kivágtak, néhány ezek közül ritka példány volt. A kivágásra szánt fákat az erdészeti hivatal szakemberei jelölik ki.

E. Cs.

vissza az elejére


Költözik az Ószer

(5. oldal)

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közleménye szerint az ócskapiac (Ószer) 2007. január 20-tól már új helyén, a Hunedoarei utca bal oldalán, a Grigore Ignat és a Munka út közötti bekötőszakaszon üzemel. Az intézkedésre azt követően kerül sor, hogy az ócskapiac környékén lakók több alkalommal panaszkodtak a kirakodás miatti kellemetlenségekre.

Az alkalmi árusok ezen a területen forgalmazhatják portékáikat, de csak szombatonként. Szintén ezen a helyen árulhatnak fűrészárut is. A polgármesteri hivatal megbízottjai a helyszínen nyugta ellenében veszik be az erre a tevékenységre kiszabott illetéket.

Akik január 20-a után a régi ószer helyén próbálnak kereskedelmi tevékenységet folytatni, az 1990/12-es számú törvény és az 1998/311-es számú helyi tanácsi határozata értelmében, 300 – 500 lejes bírságra és az áru elkobzására számíthatnak.

A közszállítási vállalat minden szombaton biztosítja az odautazást, meghosszabbítva a 100-as és 102-es villamosok útvonalát még egy megállóval.

vissza az elejére


Torda
Tovább küzdenek az önálló magyar iskola létrehozásáért

(5. oldal)

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség visszautasító válaszát követően, a tordai magyarságot képviselő iskolaalapító bizottság a napokban panaszlevelet fogalmazott meg, amelyet továbbított a tanfelügyelőségnek, a tanügyi minisztériumnak, a Diszkriminációellenes Bizottságnak és a Nép Ügyvédjének.

– Elsősorban a tanfelügyelőségnek szántuk ezt a levelet, hogy újratárgyalják az önálló magyar iskola ügyét – mondta Ádámosy Margit Klára tordai RMDSZ elnök. – Sajnos a magyar oktatás a különböző iskolákban egyre alacsonyabb színvonalú, és a magyar osztályok a kis létszám miatt lassan megszűnnek – magyarázta. – Nem tartjuk valósnak a tanfelügyelőség által felsorakoztatott kifogásokat, és azt sem értjük, hogy ha minden feltétel adott, akkor miért nem engedélyezik a tanintézmény működtetését – tette hozzá. – A visszautasításkor arra is hivatkoztak, hogy gyerekeinket meg akarjuk fosztani a multikulturalitás jegyében történő oktatástól. Az, hogy önálló magyar iskolában tanulnának, még nem jelenti azt, hogy a román nyelvet nem használnák. Ezenkívül a tanfelügyelőség szerint nem biztosított a gyereklétszám. Ezt is megcáfolhatjuk, hiszen öt évre biztosítva lenne az iskola gyerekállománya. A panaszlevélben arra kértük a tanfelügyelőséget, hogy készítsen statisztikát a környékbeli települések magyar diákjairól, akik esetleg a magyar iskola diákjai lehetnének, hogy bebizonyosodjanak állításuk ellenkezőjéről a gyereklétszámot illetően.

Ádámosy Klára hangsúlyozta, semmiképp nem adják fel, törvényes keretek között tovább harcolnak. Azt tervezik, hogy a panaszlevelüket eljuttatják az Európai Parlamentbe is, hogy tudomást szerezzenek ott is, mi történik Tordán.

Török Ferenc tanfelügyelő-helyetteshez még nem érkezett meg a panaszlevél, de kérdésünkre elmondta, hogy mindenképp tovább kell küzdeni a tordai és bánffyhunyadi önálló magyar iskola ügyében.

D. I.

vissza az elejére


El kell dönteni a strand sorsát

(5. oldal)

A tordai tanács első ülésén Tudor Ştefanie polgármester elmondta, igen nehéz év előtt állnak, a tanácsnak ugyanis már januárban több fontos kérdésben döntést kell hoznia.

A polgármester hangoztatta, nagyon szeretné, ha minél előbb összeállítanák a 2007-es év költségvetését, ezért felkérte a tanácsosokat, hogy minél hamarabb jelezzék esetleges javaslataikat, ha vannak. A 2007-es év költségvetésén kívül sürgősen döntést kell hozzon a tanács a tordai sósfürdőknél lévő strand sorsát illetően. A polgármester szerint a strandot koncesszionálni kellene, ami előnyükre válna. Ugyanakkor hatalmas befektetésen is gondolkozni kell, nyilatkozta Ştefanie.

(ladányi)

vissza az elejére


Reagálás a BKB hirdetésére

(5. oldal)

Alulírottak, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Fizika karának oktatói tiltakozunk az ellen, hogy a Bolyai Kezdeményező Bizottság nevünket az újságban megjelentesse az általa szervezett aláírásgyűjtés kapcsán. Úgy vagyunk a közleményben beállítva, mintha egy megosztott közösség lennénk. Kijelentjük, hogy ez nem felel meg a valóságnak, mert mindannyian a magyar nyelvű oktatás megerősödésén dolgozunk, és visszautasítjuk az ilyen megosztási kísérleteket.

Búzás Gábor, Karácsony János, Lázár Zsolt, Nagy László, Néda Zoltán, Póra Melinda-Katalin, Sárközi Zsuzsa, Simon Alpár

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Kollégák kaptak hajba
Egy kereskedelmi társaságnál hétfőn két munkatárs között nézeteltérés adódott, mely végül tettlegességbe fajult: az 57 éves kolozsvári M. Ioannak a kollégája, a 43 éves, szintén kolozsvári B. Victor több súlyos ütést mért a hasa tájékára. Az áldozat csak másnap jelentkezett a sürgősségen, ahol megállapították, hogy többek között lépszakadása és sérve van, így sürgősen megműtötték. A gyanúsított ellen nyomozás indult.

Kiskorú tolvajok
Személygépkocsit próbált meg kifosztani egy kolozsvári kiskorú, de tetten érték. A 17 éves M. Aurel-Ioan az éj leple alatt egy, a Szamos utcában parkírozó személygépkocsiból próbálta meg kilopni a CD-lejátszó elmozdítható felső részét, elképzelését azonban már nem tudta keresztülvinni.

Szintén autókból lopott egy háromtagú banda, a 15 éves B. Cristian, a 18 éves R. Ioan-Cosmin és a 16 éves M. Aurel-Ioan. A rendőrség szerint a három kolozsvári iskolás december folyamán 5 bűncselekményt követett el, 3000 lejes kárt okozva.

Több ezres csalás Désen
Kedden csalás vádjával indított nyomozást a dési rendőrség a 47 éves helybéli S. Maria ellen. A büntetett előéletű nő a vád szerint még 2005 július–augusztusában – egy cég ügyvivőjeként – egy nagybányai cégtől vásárolt gumiabroncsokat, több mint 23 000 lejre. Az árú ellenértékére egy csekklapot hagyott hátra, bár nem volt erre fedezete a bankszámlán. Szabadlábon védekezhet.

Gépkocsibalesetek
• A szentmihályi illetőségű, 75 éves G. Visalon nem adott elsőbbséget Tordán egy szabályosan közlekedő, Renault Master mikrobusznak, amelyet a 25 éves L. Bogdan vezetett. A gépkocsik összeütközése során az idős sofőr súlyos sérüléseket szenvedett.

• Apahida községben a 44 éves M. Valer Marius figyelmetlenségből áthajtott a másik sávra, és egy szállítójárműnek ütközött, amelyet a 43 éves P. Gheorghe vezetett szabályszerűen. A balesetben a figyelmetlen gépkocsivezető könnyebben mgesérült.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


GAZDASÁG


Megnövekedett a román–magyar kereskedelem

(6. oldal)

A román–magyar áruforgalom értéke megháromszorozódott, vagyis a 2002. évi egymilliárd euróról 3 milliárd euróra nőtt az elmúlt négy évben. Az új EU-tagország elsősorban a gyógyszer-, a fém- és az építőipar, a fafeldolgozás, a járműgyártás, illetve a dunai és a fekete tengeri kikötőkhöz kapcsolódó fejlesztések területén várja a befektetőket. Románia viszonylag nagy méretű, 22 milliós piaca vonzó lehet a külföldi, közöttük a magyar befektetések számára.

Az elmúlt években felfigyelt a tőke Romániára: ennek eredményeképpen évi 5 milliárd eurós szintre bővültek a működőtőke-beruházások, és jelenleg már meghaladja a 25 milliárd eurót a külföldi befektetések összege. A magyar vállalkozások 345 millió eurónyi tőkét ruháztak be nálunk. Románia uniós csatlakozása nyomán a román és magyar vállalatok közös projektekkel pályázhatnak az Európai Unió pénzügyi alapjaira. A román–magyar vegyes vállalatok száma eléri a 6 ezret Romániában, és Magyarország a 13. legnagyobb befektető.

A kétoldalú árucsere 28,5 százalékkal növekedett az elmúlt két évben. A magyar export 29,5 százalékkal, a Magyarországra irányuló román kivitel pedig 27,4 százalékkal bővült ez alatt az idő alatt.

vissza az elejére


Ivóvíz három Fehér megyei településnek

(6. oldal)

A Fehér Megyei Tanács átvette három település, Alkenyér, Magyarbénye és Marosnagylak községek ivóvízhálózatának beruházási munkálatait.

Az előbbi 580 000 dollárt tesz ki, egy 400 köbméteres víztartályt, 13 kilométernyi vezetékhálózatot, egy automata pumpáló és klórozóállomást és 17 köztéri vízcsapot tartalmaz. A magyarbényeihez, amely 620 000 dollért ér, egy 300 köbméteres víztározó, 6,4 km összhosszú vezetékhálózat, 33 utcai csap, automata pumpáló és klórozóállomás tartozik.

Ezen a hét elején hasonló eseményre került sor Marosnagylakon, ahol a beruházás értéke meghaladja a 420 000 eurót.

vissza az elejére


Terjeszkedik az osztrák ÖWAG

(6. oldal)

Az idén a további közép-kelet-európai terjeszkedés áll az osztrák Österreichische Volksbanken-AG (ÖVAG) üzleti stratégiájának középpontjában. Az ÖVAG vezérigazgatója, Franz Pinkl szerint különösen Ukrajna lehet érdekes az osztrák bank számára a bank, és az ingatlan ügyletben egyaránt.

Az anyavállalatnak, a Volksbank International AG-nek (VBI) nyolc közép-kelet-európai országban – Szlovákia, Csehország, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia – volt bankja 2006 végén. A bankcsoportnak a térségben 240 fiókja, 3100 dolgozója és 5,9 milliárd eurós mérlegfőösszege volt tavaly.

A bankcsoport további felvásárlásokat is tervez, de csak visszafogottan, hogy a meglévő piacokon 5 százalékos részesedést érjenek el.

vissza az elejére


Újraindult az olajszállítás a Barátság vezetéken

(6. oldal)

A Magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium információi szerint este 10 óra előtt Fehéroroszország megkezdte a kőolaj továbbítását Magyarország felé a Barátság (Druzsba) vezetéken.

Miután a vezetéken a szállítás mintegy 50 órára leállt, Magyarország szerdán már átállt a stratégiai készleteinek a felhasználására. A Mol közölte, hogy a Barátság vezetéken keresztül Fehéroroszország felől újra megindult a kőolajszállítás Magyarország irányába. Egyben az is várható, hogy a fehérorosz fél által kibocsátott mennyiséget az orosz export is követni fogja.

Még a múlt hét végén gazdasági-kereskedelmi vita alakult ki Oroszország és Fehéroroszország között, miután Oroszország megkapta a hivatalos értesítést arról, hogy a fehérorosz állam tranzitvámot vet ki Oroszország Európába irányuló olajexportjára. Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök bejelentette: tonnánként 45 dolláros tranzitvámot vetnek ki a Fehéroroszország területén áthaladó orosz olajra válaszul arra, hogy Oroszország megemelte számára a gázárat.

A közben folyó orosz–fehérorosz tárgyalások eredményeként szerdán kedvező fordulat történt. Fehéroroszország hivatalosan eltörölte a területén áthaladó orosz olajra egy hete kirótt tranzitdíjat, és ígéretet tett arra, hogy továbbítja Európába azt az olajmennyiséget, amelyet a csőrendszerből kivett.

Szerdán 20.30-kor a lengyel–fehérorosz határnál lévő Adamównál jelezték, hogy megindult a kőolajszállítás a Barátság (Druzsba) kőolajvezetéken. Az Európai Unió fogyasztásának 12,5 százalékát biztosító Barátság olajvezeték hétfői elzárását hevesen bírálták Európában, mindenekelőtt Angela Merkel német kancellár és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

vissza az elejére


Romániában vásárolnak ingatlanokat a brit kisbefektetők

(6. oldal)

A brit kisbefektetők figyelme az EU-csatlakozással fokozatosan Románia felé fordulhat. A külföldi ingatlanra éhes brit befektetők kiugró növekedési potenciált látnak az egyelőre igen alacsony árszínvonalú hazai ingatlanpiacban. A külföldi ingatlanok értékesítésével foglalkozó Homesgofast.com elemzése szerint bizonyos részeken 5 éven belül megduplázódhatnak az ingatlanárak. A tanulmány a bolgár sémát alkalmazza Romániára is, azaz elsősorban a turisztikai célpontokat ajánlja a brit befektetőknek.

A Fekete-tenger menti üdülőtelepülések mellett a Brassópojána síközpontot említik meg kiemelkedő befektetési lehetőségként az egyre növekvő belföldi turizmusra hivatkozva.

(Transindex)

vissza az elejére


Fedett uszodaközpont Kézdivásárhelynek

(6. oldal)

Ebben az évben 3,5 milllió eurós beruházással épül fedett uszoda-komplexum Kézdivásárhelyen. A terve már elkészült, és február végén választják ki a kivitelező céget. A tervet egy brassói vállalat készítette el, és az önkormányzat 120 000 eurót fordított rá.

A központ öt medencét foglal magába: egy 21 x 30 méterest, egy 16 x 8 méterest, és három kisméretű gyermekeknek valót. Ezen kívül öt szauna és egy fitnessterem egészíti ki a központot, amely 5000 négyzetméteren fog elterülni. A teljes kapacitás 250 főt tesz ki. A munkálatokat legkésőbb áprilisban kezdik el.

vissza az elejére


Magyarországi tejet dolgoznak fel

(6. oldal)

Magyarországról importál tejet Hargita megye legnagyobb tejfeldolgozója. A Hargita Tejtermékek Rt.-hez az elmúlt héten megérkezett az első tejszállítmány Magyarországról. Az uniós tagországból származó import egyelőre nem befolyásolja a helyi termelőktől történő felvásárlást. A Hargita Tejtermékek vezetője szerint a téli időszakban mindig kevesebb a tej, mint amennyit fel tudnának dolgozni, ezért is történt a megállapodás a határtól alig ötven kilométerre lévő céggel. Az első behozatal után megállapították, hogy a +4 Celsius fokon szállított tej karakterisztikái jóval jobbak, mind a helyi tejnek. Az import tej paraméterei megfelelnek az európai normáknak, míg a helyi tejé nem. De 2008 júniusáig ennek is teljes mértékben meg kell majd felelnie. A tejfeldolgozó vezérigazgatója szerint a helyi kistermelők számára a jövőt az jelenti, ha szövetségekbe tömörülnek és megpróbálják egységesen értékesíteni a tejet, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a higiéniai szempontokra is fokozottan figyeljenek.

(emh)

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 11., csütörtök

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár(Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup(Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,36/3,41

2,57/2,63

1,29/1,34

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Január 12., péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,4053 lej, 1 USD = 2,6252 lej, 100 magyar forint = 1,3354 lej.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


HIRDETÉS


ÁLLÁS

(7. oldal)

Kávézóba bárost, éjszakai szórakozóhelyre felszolgáló hölgyeket alkalmazunk. Érdeklődni telefonon a 0746-465593-as telefonszámon, 14–22 óra között. (0401858)

Magáncég alkalmaz asztalosokat és segédmunkásokat. Telefon: 0728-841337 vagy 456-056. (0015)

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. oldal)

– Cékla úr, nagyon vékonyak a falak, állandóan hallom, hogy a felesége reggeltől estig veszekszik, morog... Nem is tudom, hogy bírja ki ezt.

– Uram, ez semmi. Csak hallaná, milyen, amikor jókedvű. Olyankor egész nap énekel!

vissza az elejére


SPORT


TENISZ
Australian Open: megkezdték a selejtezőket

(8. oldal)

A selejtezőben érdekelt három magyar közül Szávay Ágnes és Nagy Kyra sikerrel vette a kvalifikáció csütörtöki első fordulóját az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, Melbourne-ben. A világranglistán 185. Szávay a torna honlapjának tanúsága szerint alaposan megizzadt a lengyel Joanna Sakowicz (199.) ellen, akit 2:49 órás mérkőzésen, három kiélezett játszmában tudott legyőzni. Nagy Kyrának (137.), a kvalifikáció 20. kiemeltjének lényegesen könnyebb dolga volt a tajvani Csuang Cse-jünnel (201.): a magyar játékos 1:19 óra alatt sima két játszmában győzött.

A selejtezőben érdekelt harmadik magyar, Gubacsi Zsófia (178.) számára már be fejeződött az év első Grand Slam-tornája, miután két szettben kikapott a luxemburgi Anne Kremertől.

Hasonló arányú sikert jegyezhettek a román teniszezőnők is: csak Simona Matei (163.) vérzett el másfél órás küzdelem után az új-zélandi Marina Erakovic (153.) ellenében. Monica Niculescu (220.) három-, Anda Perianu (173.) kétjátszmás mérkőzésen verte ellenfelét az amerikai Carly Gulliksont (186.), illetve a kanadai Stephanie Dubois-t (120.) – előbbi találkozó 1 óra 13 percet, utóbbi negyedórával többet tartott.

A pénteki második fordulóban Szávay a 21. kiemelt amerikai Ahsha Rolle-lal (138.), míg Nagy az argentin Jorgelina Craveróval (157.) találkozik. Niculescu ellenfele az 5. favorit ukrán Julia Vakulenko (118.), míg Perianu a német Vanessa Henke (194.) ellen lép pályára.

A román férfi versenyzőket azonban nem kísérte szerencse, mind a hat (!) próbálkozó kudarcot vallott. Victor Ioniţă visszalépett a küzdelmektől, a hosszú idő után visszatérő Adrian Voinea mindössze 43 percet töltött a pályán, mielőtt feladta volna küzdelmet a szerb Borisz Pasanszki (124.) ellenében. Hasonlóképpen befejezte idei ausztráliai „pályafutását" Andrei Pavel (112.), Victor Crivoi (198.), Dacian Crăciun (226.) és Adrian Ungur (238.) is.

Eredmények:

Női selejtező, 1. forduló:

Nagy (20.)–Csuang (tajvani) 6:2, 6:4; Szávay–Sakowicz (lengyel) 4:6, 6:4, 8:6; Kremer (luxemburgi)–Gubacsi 6:1, 7:5; Erakovic (új-zélandi)–Matei 7:5, 6:1; Perianu–Dubois (kanadai, 7.) 7:5, 6:2; Niculescu–Gullikson (amerikai) 3:6, 6:2, 7:5.

Férfi selejtező, 1. forduló:

Kenneth Carlsen (dán, 27.)–Ungur 6:7 (5), 6:3, 6:2; Victor Troicki (szerb)–Pavel (4.) 3:6, 6:4, 6:4; Pasanszki (11.)–Voinea 6:1, 2:2 – Voinea feladta a küzdelmet; Lukasz Kribot (lengyel, 13.)–Crivoi 6:3, 4:6, 6:3; Brian Wilson (amerikai)–Crăciun 6:4, 6:2.

vissza az elejére


Venus Williams visszalépett

(8. oldal)

Csuklósérülésre hivatkozva visszalépett a jövő hétfőn rajtoló melbourne-i Australian Opentől Venus Williams, a női teniszezők világranglistájának korábbi éllovasa.

A 26 éves amerikai játékos 2003-ban döntős volt az év első Grand Slam-tornáján (testvérétől, Serenától kapott ki a fináléban), azóta azonban egyszer sem jutott a negyedik fordulónál tovább.

vissza az elejére


MOTORSPORT
29. Dakar-rali: Sainz és Coma őrzi első helyét

(8. oldal)

A spanyol Carlos Sainz az autósoknál, honfitársa, Marc Coma pedig a motorosok között őrzi vezető helyét a rali szerdai, 5. szakasza után. A korábban műszaki gondokkal küszködő, és ezért több mint két órát vesztő Gyenes Emánuel, valamint amásik romániai versenyző, Marcel Butuza a saját ritmusában teljesítette a rali 5. szakaszának 325 km-es gyorsasági szakaszát Uarzazate és Tan tan között, az előbbi a 63., az utóbbi a 75. helyen zárt, s ugyanezeket a pozíciókat foglalják el összetettben is. Csütörtökön a mezőny Tantanból Zuératba tartott el, a 817 km-ből 394 km-es a gyorsasági szakasz.

Eredmények, 5. szakasz: Uarzazate-Tan tan 768 km, 325 km gyorsasági:

Autósok: 1. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 3:36:39 óra, 2. Stephane Peterhansel (francia, Mitsubishi) 30 mp hátrány, 3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 1:41 perc h., ..., 52. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 1:01:17 ó. h., ..., 68. Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) 1:18:58 ó. h.

Az összetettben: 1. Sainz 12:53:50 ó., 2. de Villiers 3:36 p. h., 3. Carlos Sousa (portugál, Volkswagen) 11:17 p. h., ..., 43. Szalay, Bunkoczi 4:21:08 ó. h., 44. Palik, Darázsi 4:24:53 ó h.

Motorosok: 1. Isidre Esteve Pujol (spanyol, KTM) 3:56:22 ó., 2. Marc Coma (spanyol, KTM) 1:54 p. h., 3. Cyril Despres (francia, KTM) 5:02 p. h., ..., 39. Kátai Péter (KTM) 53:55 p. h., ..., 63. Gyenes Emánuel (KTM) 1:07:36, ..., 66. Dési János (KTM) 1:15:39 ó. h., ..., 75. Marcel Butuza (KTM) 1:22:43.

Az összetettben: 1. Coma 14:08:48 ó., 2. Esteve 9:56 p. h., 3. David Casteu (francia, KTM) 37:41 p. h., ..., 37. Kátai 3:27:20 ó. h., ..., 60. Dési (KTM) 4:56:02 ó. h., ..., 63. Gyenes Emánuel 5:05:34 ó. h., ..., 75. Marcel Butuza 5:45:46.

vissza az elejére


Magyarország a ralin

(8. oldal)

A világszerte nagy érdeklődésre számot tartó Dakar-rali kiváló alkalom arra, hogy megismertessék a nézőket egy-egy országgal. A verseny szervezői az idén 30 stand felállítását engedélyezték, amelyek között egy 20 négyzetméteres területet kapott Magyarország – adta hírül a Magyar Turizmus Zrt.

Ország-bemutatkozásra Ma-gyarországon kívül csak Marokkó és Portugália kapott lehetőséget. A magyar standon nemzeti turisztikai kiadványokat osztogattak a több ezer fős érdeklődő nézőseregnek. Magyaros ételeket és italokat is kóstoltattak, amelyeknek nagy sikerük volt.

Nemcsak a helyi érdeklődők fordultak meg a magyar standon, de sok angol, francia, olasz és spanyol turista is.

Mindez előkészítése volt annak a kezdeményezésnek, miszerint egyszer majd Budapest adhat otthont a Dakar-rali rajtjának.

Ezzel kapcsolatban Ujhelyi István, a magyar Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára tárgyalásokat folytatott Lisszabonban a ralit szervező céggel.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Együtt a CFR játékosai

(8. oldal)

Csütörtökön reggel a Gépész utcai stadionban összegyűltek a Kolozsvári CFR élvonalbeli együttesének játékosai.

A találkozóról, mint már korábban megírtuk, éppen a vezetőedző, az olasz Cristian Bergodi hiányzott, ő csak a jövő héten csatlakozik a vakációjukat befejező játékosokhoz.

A CFR a következő kerettel vág neki a tavaszi visszavágóknak:

Vasile Curileac, Eduard Stăncioiu, Martin Gheorghe Tudor és Petru Ţurcaş – kapusok; Antony da Silva – Tony, Frederico Emanuel Tavares Martins – Fredy, Galiassi Andre de Souza, Vasile Jula, Casian Mic-lăuş, Zoran Milosevics, Cristian Panin, Ricardo Manuel Fereira Sousa – Cadu, Răzvan Ţârlea és Dorin Toma – hátvédek; Nicolae Bogdan Bucurică, Cristian Coroian, Cristian Florin Dan, Manuel José Azevedo Vieira, Szvetozar Mijin, Alin-Ilie Minteuan, Olmos Gualberto Mojica, Pedro Miguel de Oliveira – középpályások; Adrian Gheorghe Anca, Octavian Chihaia, Miguel Angel Cuellar, Ciprian Deac, Viorel Frunză, Sanches Semedo Antonio, Romeo Surdu, Cosmin Tilincă – csatárok.

vissza az elejére


Bajnokságról bajnokságra
Előnyt az élcsapatoknál

(8. oldal)

Kétgólos előnyt szerzett a bajnokságban listavezető Internazionale az Olasz Kupa első mérkőzésén, mi-után idegenben legyőzte az Empolit. Az AS Róma és a Sampdoria hazai pályán vitézkedett, egyaránt egygólos előnnyel várhatják a visszavágót az AC Párma, illetve a Chievo ellen.

Olasz Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés: Empoli–Milánói Internazionale 0–2, Sampdoria–Chievo 1–0 és AS Róma–AC Párma 2–1. Az AC Milan–Arezzo (II. osztályú) összecsapás lapzárta után ért véget, a visszavágókat egy hét múlva rendezik.

vissza az elejére


Nem bírt harmadosztályú ellenfelével a Sevilla

(8. oldal)

A Bukaresti Steaua következő kupaellenfele, az UEFA-kupa győztes Sevilla csak gól nélküli döntetlent ért el a harmadosztályú Rayo Vallecano otthonában a spanyol Király Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A Villarreal váratlan vereséget szenvedett a másodosztályú Valladolidtól.

Spanyol Király Kupa, nyolcaddöntő, első mérkőzés: Atlético Madrid-Osasuna 1–1, Málaga (II. osztályú)–Real Zaragoza 0–3, Real Mallorca–Deportivo La Coruña 0–2, Rayo Vallecano (III.)–FC Sevilla 0–0, Valladolid (II.)–Villarreal 2–1, Deportivo Alavés (II.)–FC Barcelona 0–2 és Getafé–Valencia 1–1. Lapzárta után fejeződött be a Real Betis Sevilla–Real Madrid mérkőzés – a visszavágókat egy hét múlva rendezik.

vissza az elejére


Fél tucat gólt lőtt Liverpoolban az Arsenal

(8. oldal)

Az Arsenal bejutott az angol Ligakupa elődöntőjébe, miután gólzáporos mérkőzésen, idegenben 6–3-ra legyőzte az FC Liverpool együttesét. A többnyire tartalékjait szerepeltető londoniaknál a bajnokságban általában csak csereként szóhoz jutó brazil Julio Baptista négyszer volt eredményes, ráadásul egy büntetőt is elhibázott. A házigazdák vezetőedzője, Rafael Benítez a történelmi fiaskó után (a Liverpool ezt megelőzően utoljára 1930-ban kapott hat gólt saját stadionjában) nyilvánosan kért bocsánatot csapata szurkolóitól. A találkozót eredetileg december 19-én játszották volna, ám a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt akkor elhalasztották.

Az Arsenal három napon belül másodszor győzte le a Liverpoolt a legendás Anfield Roadon: szombaton az FA Kupa harmadik fordulójában 3–1-re diadalmaskodott.

Angol Ligakupa, negyeddöntő: FC Liverpool–Arsenal 3–6; elődöntő: Wycombe Wanderers (IV. osztályú)–Chelsea 1–1 (!) – a visszavágót január 23-án a Stamford Bridge-en játsszák. A másik elődöntő: Tottenham Hotspur–Arsenal – az első mérkőzést január 24-én, a visszavágót január 30-án rendezik.

(póka)

vissza az elejére


KÉZILABDA
A Rulmentul nyert Zilahon

(8. oldal)

A Brassói Rulmentul 24–18-ra megnyerte a női kézilabda Nemzeti Liga 14. fordulójából előrehozott mérkőzést Zilahon, a házigazda Kézilabda Klub ellen.

A találkozót azért kellett korábban lejátszani, mert mindkét együttes a hét végén az európai kupákban érdekelt. A Rulmentul a dán Handbold elleni nehéz vasárnapi mérkőzése előtt szerette volna elnapoltatni a találkozót, de a szakszövetség ezt megtagadta, arra hivatkozva, hogy a brassóiak voltak azok, akik ezt a dátumot kérték eredetileg. Két további európai csapat már december végén lejátszotta az egymás elleni bajnokit a 14. fordulóból, eredmény: Râmnicu Vâlcea-i Oltchim–Konstancai Tomis 41–17.

A hét végén Kolozsvár élvonalbeli csapata, a nemzetközi kupaszereplést is sikerrel folytató Kolozsvári U-Jolidon idegenben, a Temesvári Universitatea ellenében szerepel bajnoki találkozón.

vissza az elejére


TEKE
Külföldön a szamosújvári lányok

(8. oldal)

Megszűnt a szamosújvári női tekecsapat, hazánk egyik legrégibb női együttese, többszörös országos ifjúsági bajnok. Az együttes tagjai nem ülnek tétlenül, egyre-másra hagyják el Romániát. Miután a múlt évben Laura Ol-tean Ausztriába, Ioana Văidăhăzean pedig Németországba kötött szerződést élvonalbeli klubbal (és mindketten vb-t is nyertek), nemrég Mirabela Mu- reşan Spanyolhonba utazott. Igaz, ő még nem játszik, csak munkát vállalt.

Tavaly ősszel csak egyetlen első osztályú találkozón jelentek meg a SOMVETRA tekézői (közben az üveggyár is bezárta kapuit), így a szakszövetség kizárta a csapatot a további bajnoki küzdelemből.

Erkedi Csaba

Az oldalt szerkesztette: Póka János András