Kisebb roham a magyar állampolgárságért

(1., 7. oldal)

Januártól egyszerűbbé és gyorsabbá vált a honosítási eljárás Magyarországon. A Népszabadság tudósítása szerint a határon túli magyarok élnek is a lehetőséggel: tavaly egész évben 3900-an, míg idén már az év első hat hónapjában 5100-an folyamodtak magyar állampolgárságért.

Az év első hat hónapjában negyedével többen igényeltek kilencven napnál hosszabb időre szóló magyarországi tartózkodási vízumot, és csaknem hasonló mértékben emelkedett a letelepedési kérelmek száma is – tájékoztatta a lapot Végh Zsuzsanna, a Magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója. A csaknem 15 ezer vízum több mint felét román, 14 százalékát ukrán állampolgároknak – többségükben határon túli magyaroknak – adták ki, hatszázalékos arányukkal a kínaiak is dobogós helyre kerültek. A letelepedési engedélyért folyamodó 5200 ember kétharmada szintén romániai volt. Hasonló a helyzet 23 ezer – vagyis a tavalyival csaknem megegyező számú – tartózkodási engedély iránti kérelemnél is: ezt szintén románok, ukránok és kínaiak igényelték a legnagyobb arányban.

A lap szerint a kérelmek száma azonban csak a múlt évhez képest nőtt, amikor az ügyforgalom jelentősen mérséklődött. Ennek okát a bevándorlási hivatal szakemberei sem tudják, de elképzelhető, hogy a visszaesésben a kettős állampolgárságról szóló népszavazás is szerepet játszhatott. Ezt látszik alátámasztani, hogy tavaly a honosítási, illetve visszahonosítási eljárást is harmadával kevesebben kezdeményezték, aminek első állomása a tartózkodási vízum, a második pedig a letelepedési – vagy tartózkodási – engedély. Valószínű tehát, hogy a potenciális kérelmezők kivártak, mert a referendum után a kormány az eljárás jelentős egyszerűsítését helyezte kilátásba.

Januártól a szabályok valóban megváltoztak, és ez kisebb ostromot váltott ki. Míg 2005-ben öszszesen 3900, az idén hat hónap alatt több mint 5100 honosítási kérelem érkezett a hivatalba. Ezek kétharmadát román, 12 százalékát ukrán, nem egészen tizedét szerb állampolgárok nyújtották be. Jól jártak, akik megvárták a jogszabályok módosítását, mert a tartózkodási vízum birtokában a határon túli magyarok azonnal letelepedési engedélyt kérhetnek – ehhez másoknak általában hároméves magyarországi tartózkodást kell igazolniuk –, és az országba való belépésüktől számított legfeljebb másfél év alatt az állampolgárságot is megszerezhetik.

Az Ukrajnában, Romániában, Szerbiában és Horvátországban élők - vagyis nem csak a magyar nemzetiségűek – számára öt évig érvényes, korlátlan számú beutazásra és tetszőleges idejű tartózkodásra jogosító nemzeti vízumot vezettek be, amit ugyancsak januártól lehet igényelni. Ez a vízum nem jogosít sem munkavállalásra, sem felsőfokú tanulmányok folytatására, fél év alatt egy híján mindössze csak ezret adtak ki belőle – mondta kérdésünkre a főigazgató. Nemzeti vízumot 370 szerb, ugyanennyi román, illetve 191 ukrán és két horvát állampolgár kapott. Végh Zsuzsanna szerint ezzel a lehetőséggel elsősorban a családi kapcsolatok ápolása céljából élnek – idézi a lap a főigazgatót.

vissza az elejére


Bukarest az emberkereskedelem egyik központja?

(1. oldal)

Bukarest a Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók és az ezzel foglalkozó emberkereskedők egyik „találkozási pontja", olvasható egy brit kormányzati jelentésben.

A jelentés, amelyet a Serious Organised Crime Agency (Súlyos Szervezett Bűnözésért Ügynökség – SOCA) dolgozott ki, kilenc ilyen várost azonosít, hat ezek közül a volt szovjet utódállamokban található. Ezekben a városokban azok a Nagy- Britanniába igyekvők, akik törvénytelen utat választanak a szigetországba való beutazáshoz, felvehetik a kapcsolatot több – egymással rivalizáló – emberkereskedelemmel foglalkozó hálózattal, és a szolgáltatások minőségének, illetve a viteldíjak nagyságának függvényében kiválaszthatják a legmegfelelőbb ajánlatot. A díjak az illegális bevándorlásra változóak, egyes „ajánlat-csomagok" azonban hamis dokumentumokat és angliai munkahelyet is tartalmaznak. A SOCA szerint Nagy-Britannia vonzó hely az illegális bevándorlók számára elsősorban szociális politikája miatt, fejlődő gazdasága, a letelepedett emigráns közösségek nagysága, illetve a kevés számú kitoloncolások miatt is.

vissza az elejére


Hol és mennyiért lakhatnak diákjaink októbertől?
Csillagászati árak a kolozsvári bérlakások piacán

(1., 4. oldal)

Drámai a növekedés a kolozsvári lakásbérek terén, tavalyhoz képest mintegy 25 százalékos, de esetenként ennél is több. Az ingatlanközvetítők szerint az egyes esetekben máris eléggé borsos árak a következő két hónapban további tíz százalékkal növekedhetnek. A bentlakásokba be nem jutó egyetemistáknak októbertől, a legszerényebb körülmények között is, fejenként legalább 75–90 euróval kell számolniuk a lakbérköltségeket illetően. Ehhez hozzáadódik a lakás rezsije, ami télire egy kétszobás lakrész esetében 250–300 RON körülinek ígérkezik. Ez pedig a szülőknek komoly anyagi erőfeszítést okozhat. A diákok közül sokan megsejtették a lakbérek idei növekedését, és már a nyár elején, valamivel kedvezőbb áron béreltek maguknak lakásokat.

Mădălina Morar, a kolozsvári Imobil Trade ingatlanközvetítő munkatársa szerint jelenleg Kolozsváron garzont havi 150–180 euróért, egyszobás lakrészt pedig 180–200 euróért lehet bérelni. A kétszobás apartmanokért 220–250 kell fizetni, míg a háromszobásokért 300–350 eurót kérnek el a tulajdonosok havonta. Persze, mindez a lakrész kinézésétől, kényelmétől és felszereltségétől is függ. Háromszobás luxuskivitelezésű lakrész bérlése ugyanis akár havi 600 euróba kerülhet, de a többi kategória esetében is vannak a fentieknél magasabb árak.

Különbség létezik a lakások között, természetesen, a környék függvényében is. Többet kérnek egy apartman bérbeadásáért a Tisztviselőtelepen, mint a Monostoron, vagy pedig a Györgyfalvi-negyed parkosított zónáiban, mint az állomás környékén. Ma már a havi bért a tulajdonos a legtöbb esetben előre kéri, s a megnövekedett költségekre, illetve a lakók esetleges fizetőképtelensége miatt egy-két hónapi lakbér összegével egyenlő garanciális letétet is követelnek. Ha tehát egy garzont bérel valaki, akkor az 525–630 RON között mozgó lakbér mellett már az első napon le kell hogy pengesse a legalább egy havi bérnek megfelelő garancia összegét is.

Pipás Dalma, a szintén kolozsvári Edil ingatlanügynökség közönségszolgálati asszisztense kérdésünkre elmondta: különbség van a régi és az új tömbházakban található apartmanok bérleti díja között is. Így például az új épületben kiadó egy szoba összkomfortért ma már 200–250 eurót is elkérnek havonta. A kétszobás lakrészek havi 250–400 euróba kerülnek, a háromszobások bére pedig körülbelül ugyanebben a tartományban mozog. Forrásunk szerint a következő két hónapban elsősorban a garzonok, illetve az egy- és a kétszobás lakrészek bére növekedik majd, amelyekre a kérés igen nagy. Pipás Dalma szerint a bérnövekedés ezek esetében hozzávetőlegesen tíz százalékra saccolható.

Kevésbé keresettek, ezért valamivel viszonylag olcsóbban a négyszobás lakrészek, de ezek bére is havi 350 euró fölötti. Ha persze, egy ilyen apartmanban négy vagy több egyetemista lakik, a rezsiköltségek kedvezőbbek lehetnek, mint a kisebb lakások esetében. A fűtés és a melegvíz, amelyek a költségek jelentős részét teszik ki, ugyanakkor városrészenként, negyedenként változhat, annak függvényében, hogy a lakás melyik hőközponttól kapja a szolgáltatást, s hogy a szóban forgó hőközpont mennyire korszerű. Valamivel kevesebbe kerül a rezsi azoknak, akik saját hőközponttal rendelkező lakrészt bérelnek, de a különbség az állandóan emelkedő gázárak miatt ma már nem látványos. Kétszobás lakrész esetében a télire várható rezsi költség mindenképpen legalább 250–300 RON körüli lesz.

A legkedvezőbb körülményeket számítva, ha például háromszobás lakást három egyetemista vesz bérbe, mondjuk, 300 euróért havonta, s emellett havi legalább 300 RON rezsit kell majd télen fizetniük, személyenként legalább 450 RON-ra lesz szükségük e költségek fedezésére. Ehhez hozzáadódhatnak aztán további, komfortot növelő költségek is: vezetékes telefon, kábeles tévé, internet.

Kissé visszaesett az utóbbi hónapokban a kolozsvári luxuslakások piaca. Az akár havi 1500–2000 euróért kínált villák, elit negyedbeli garázsos-úszómedencés luxuslakrészekre, nyilván, kisebb a kereslet, de a piac itt is növekvő tendenciát mutat. Ezeket a lakásokat elsősorban a multinacionális cégek külföldi munkatársai veszik igénybe, de az ingatlanügynökök szerint ma már ezekre hazai piacképes kereslet is létezik.

(t)

vissza az elejére


Létezik-e még D.A. Szövetség?
Egyre többen teszik fel a kérdést

(1., 4. oldal)

Vasile Blaga belügyminiszter, a Demokrata Párt (DP) főtitkára szerint megalakult az Ellenzék–NLP–KP–RMDSZ „elvtelen szövetség". A politikus kijelentését sem a koalíciós partnerek, sem az ellenzék nem hagyta válasz nélkül.

Vasile Blaga szerint az elmúlt héten a két ház Állandó Bizottságainak ülésén leadott, a titkosszolgálati igazgatók menesztésére vonatkozó voksok által „elvtelen szövetség" alakult az ellenzéki pártokból, az NLP-ból, a KP-ból és az RMDSZ-ből. A politikus érthetetlennek tartja azt a gyűlöletet, amellyel egyes szövetségi és koalíciós kollegák viseltetnek Traian Băsescu államfő iránt. Elmondta, hogy a liberálisok hozzáállása nem volt őszinte, ami a Román Hírszerző Szolgálat és a Kémelhárító Szolgálat igazgatóinak menesztését illeti, hiszen másfél éven át kérték Timofte és Fulga tisztségből való felmentését. „Ha valóban akarták elbocsátásukat, akkor másfél év alatt, elérhették volna ezt, csak javasolniuk kellett volna a parlamentnek. A honatyák egyharmadának a szavazatára lett volna csupán szükség", mutatott rá Blaga. Elmondta, hogy egyre gyakoribbak az álnok, ellenséges megnyilvánulások az NLP részéről, elég csak az iraki csapatkivonásra vonatkozó egyoldalú javaslatra, vagy a nemzetbiztonsági törvénycsomag, illetve a kormány átszervezésével kapcsolatos javaslatra gondolni. Blaga szerint a liberálisok „megijedtek" az NLP és a DP között a közvélemény-kutatásokban mért arányoktól, amelyek egyértelműen a demokraták előretörését jelzik.

Az NLP részéről Dan Motreanu képviselő reagált elsőre. Kifejtette: a demokraták nem várhatják el a liberálisoktól, hogy azok elnézzék az összes törvénytelenséget, amit elkövetnek, csak azért, mert partnerek. Véleménye szerint a DP haragját a kormány átszervezésére tett liberális javaslat váltotta ki, hiszen a demokraták, akik az ötlet szerzőinek tartják magukat, csak népszerűségi okokból indítványozták ezt annak idején, most pedig, amikor tettekre kerülne sor – lásd az államtitkárok számának drasztikus csökkentését – nincs ínyükre a dolog.

Különben az NLP hétfőn arra kérte Traian Băsescu államfőt, hogy jelöljön más személyeket a tisztségek betöltésére. A liberálisok minden javaslatra nyitottak, de ellenzik, hogy a parlamenti pártok soraiból jelöljenek ki valakit. A titkosszolgálatok igazgatói a civil szférából kell hogy kikerüljenek – vélik.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke azt javasolja a liberálisoknak és demokratáknak, hogy tisztázzák, létezik-e még vagy sem a D.A. Szövetség. Úgy értékelte, hogy a folytonos konfliktusos állapot a DP és az NLP között rányomja bélyegét a koalíciós partnerekkel való viszonyra is. Markó ugyanakkor bírálta a kommunikációhiányt a koalíción belül, aláhúzva, hogy a kormányon lévő pártok vezetői már hetek óta nem találkoztak és nem tárgyaltak a fontos problémákról.

Bogdan Ciuca, a Konzervatív Párt szóvivője szerint a demokraták mindenkit elvtelennek, ellenségesnek tartanak, akik ellenvéleményt fogalmaznak meg. Ez az egész újabb szócsata nem más, mint a demokraták és a liberálisok közti rivalizálás újabb epizódja – vélekedett a képviselő.

Cristian Diaconescu, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) szóvivője szerint az állandó perpatvar a kormányzó pártok között negatívan befolyásolja a kormány tevékenységét. Cáfolta, hogy valamilyen szövetségről lenne szó ellenzék és kormánypártok között. Emlékeztetett az SZDP álláspontjára, amely nem kíván semmilyen együttműködésre lépni a jelenleg hatalmon levő pártokkal.

vissza az elejére


Uniós támogatásoktól eshet el Románia

(1., 4. oldal)

Románia korrupcióellenes intézkedéseiről tájékozódik Bukarestben Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosa, aki tegnap este érkezett a fővárosba.

A kétnapos látogatás nyitányaként az uniós biztos Traian Băsescu államfővel folytat megbeszélést. Ma várhatóan Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel, Markó Béla miniszterelnök-helyettessel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, Monica Macovei igazságügyi és Vasile Blaga belügyminiszterrel, valamint Bogdan Olteanuval, a román parlament alsóházának elnökével is találkozik.

A látogatás előtt Frattini kifejtette, hogy az elmúlt másfél évben, a Tăriceanu-kormány hatalomra kerülése óta jelentős fejlődést értek el a román hatóságok az igazságszolgáltatás reformja területén, de arra sürgette Romániát, hogy a korrupció tekintetében oldja meg azokat a problémákat, amelyek még mindig fennállnak.

Frattini úgy vélte, hogy a haladás ellenére Romániának 2007. január 1-jére tervezett uniós csatlakozása után is szükséges erőfeszítéseket tennie az országhatárok védelme, a szervezett bűnözés és pénzmosás visszaszorítása érdekében. Hozzátette: az Európai Unió továbbra is monitorizálja a korrupcióellenes harcot és az igazságszolgáltás reformjának a bíróságok általi gyakorlatba ültetését.

„Azért látogatok Romániába, hogy a román kormányt, a parlamentet és az ország lakosait biztassam, folytassák a reformokat, hogy az ország uniós felkészültségéről szoló kormányprogram 2006 szeptemberéig megvalósulhasson" – nyilatkozta az uniós biztos. Várhatóan ekkor hozza ugyanis nyilvánosságra az Európai Bizottság a következő országértékelőt, amely Románia számára a csatlakozás szempontjából döntő jelentőségű.

A brüsszeli politikus látogatása napján borúlátó értesülések láttak napvilágot a bukaresti sajtóban. A România Liberă című napilap brüsszeli meg nem nevezett forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az alacsony hatásfokú korrupcióellenes harc miatt az igazságügy területén részletes védzáradékot léptethet életbe Brüsszel Romániával szemben, de a mezőgazdaságban tapasztalt hiányosságok miatt is ehhez hasonló szankció sújthatja Bukarestet.

Ez azt jelentné, hogy Románia elesik a mezőgazdaság korszerűsítésére lehívható uniós források 25 százalékától. Az utóbbi probléma is kapcsolatban áll a korrupcióval, hiszen a lap szerint Románia azért eshet el a mezőgazdasági támogatás egy részétől, mert az uniós pénzek szabálytalan felhasználása kapcsán leleplezett ügyeket Románia eddig nem tisztázta elég meggyőzően. A lap forrásai emlékeztetnek, hogy a részleges védzáradékokat a csatlakozást követő három év alatt bármikor életbe léptetheti Brüsszel.

vissza az elejére


Gyógyszerellátás: vége a hónap eleji sorállásnak?

(1. oldal)

Kolozs megye összes olyan gyógyszertára, amely szerződéses viszonyban áll a Kolozs Megyei Egészségügyi Biztosító Pénztárral, elegendő pénzalappal rendelkezik augusztus elsejétől az ingyenes és árkedvezményes orvosságok kibocsátásra, közölte a megyei biztosító pénztár, valamint a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. A gyógyszerkibocsátásra szánt pénzalapnak fedeznie kell az augusztusra felbecsült orvosságszükségletet. A krónikus betegségek esetében (ezeknek a jegyzékét a gyógyszertáraknak kötelességük kifüggeszteni) a szükséges orvosságokat egész hónapban kiadják.

A biztosító pénztár és a közegészségügyi igazgatóság ellenőrei naponta követni fogják a kedvezményes és ingyenes orvosságok kiadásának folyamatát, az idevágó törvényes rendelkezések tiszteletben tartását. Ott, ahol indokolatlanul hosszú sorok képződnek, oly módon próbálnak majd segíteni, hogy átirányítják az embereket más, pénzalappal még rendelkező gyógyszertárakhoz. Hogy a biztosítottak idejében és minél alaposabban tájékoztást kapjanak, minden gyógyszertárnak kötelessége naponta kifüggeszteni azoknak a patikáknak a jegyzékét, ahol még bocsátanak ki ingyenes és ártérített orvosságokat.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Amit bármikor megcsinálhatsz, sosem fogod megcsinálni.

Thomas Fuller

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

DRASKÓCZY LÁSZLÓ (BUDAPEST) ORGONA- ÉS BASKY ISTVÁN (BUDAPEST) TENORHANGVERSENYE augusztus 2-án, szerdán este 7 órától a Farkas utcai templomban. Műsoron: J. S. Bach-, A. Stradella-, J. Pachelbel-, J. G. Walther-, Gárdonyi Zoltán-, G. F. Haendel-, C. Franck-művek. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak.

A FRANCIA KULTURÁLIS KÖZPONT szeptember 4-ig zárva tart.

vissza az elejére


Erdélyi Napló, 31. szám

(2. oldal)

A Magyar Ifjúsági Tanács által szervezett székelyföldi biciklitúráról, az autonómia gondolatának népszerűsítéséről közöl fényképes beszámolót az Erdélyi Napló friss száma. A MIT elnöke szerint a településeken, ahol megfordultak, mindenki kívánatosnak tartja az autonómia megvalósulását, ám szinte senki nem hiszi, hogy lesz is belőle valami mostanában.

Elemzés olvasható a lapban a magyar foci élvonalát jelentő Fradi kizárásáról az NB I.-ből.

A 90 esztendős Tőkés István nyugalmazott teológiai professzort köszönti interjújában az Erdélyi Napló. A kolozsvári lelkész meghurcoltatásának éveire is emlékezik.

A felvidéki magyarság szempontjából riasztónak nevezhető szlovákiai parlamenti választások után kialakult helyzetről, a szaporodó magyarellenes politikusi kirohanásokról olvasható elemzés a lapban.

Szelecky Zita és Wass Albert emigrációbeli levelezésének összegzése kapcsán a lap bepillantást nyújt két magyar kiválóság szülőföldtől távoli gyötrődéseibe.

vissza az elejére


Tantárgymódszertani konferencia

(2. oldal)

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Tanárképző Intézete a Református Kollégiummal közösen szervezte meg Kolozsváron július 29-én a Tanulóközpontúság az oktatásban című. tantárgymódszertani konferenciáját, mely évenkénti rendezvény kitalálója és fő szervezője dr. Kovács Zoltán egyetemi adjunktus. Az idei rendezvény immár a nyolcadik.

Plenáris előadásokat tartottak dr. Kötő József, volt tanügyi államtitkár (Az oktatás „fentről" nézve), dr. Poór Zoltán, a veszprémi egyetem tanára (Tanuló- és tanulásközpontúság az iskolában), dr. Jancsó Miklós, egyetemi adjunktus (A tanárok beszédkultúrája) és dr. Kovács Zoltán (Az oktatás aktuális kérdései). Megemlékeztek két elhunyt kollégájukról: dr. Dezső Gábor matematikusról (dr. Kása Zoltán) és dr. Ferenczi Gyula pedagógia szakos egyetemi tanárról (dr. Kovács Zoltán)

A plenáris előadások szünetében a résztvevők egy rögtönzött kiállításon megtekinthették az Ábel Kiadó új könyveit, és vásárolhattak is belőlük. Délután kerekasztal-megbeszélés volt, amelyen mindenki röviden beszámolt érdekes tanári tapasztalaitairól, majd kiosztották a Székely Ferenc-díjat. A résztvevők idén Stark Gabriella szatmárnémeti tanárnőt méltatták a díjra. A mintegy negyven résztvevő meglátogatta a kollégium laboratóriumait is, majd hasznos ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagabban távoztak a konferenciáról.

Borzási Péter

vissza az elejére


Pályakezdő nagy sikere

(2. oldal)

A július 30-án a Farkas utcai református templomban megtartott szólóesten Haáz Bencének, a kolozsvári zeneakadémia végzősének és a Transilvania Filharmónia frissen szerződtetett oboaművészének tapsolhattunk. Már a filharmóniai tagság is jó ajánlólevélnek bizonyulhatott a hallgatóság körében, de Haáz Bencét hallgatva meggyőződhettünk arról, hogy roppant tehetséges pályakezdővel bővült a kolozsvári filharmónia rangos zenekara, aki nem csak arra méltó, hogy az ország egyik legrangosabb szimfonikus zenekarának tagja legyen, hanem minden bizonnyal szép előadóművészi karrier előtt áll. Egy ilyen kiváló képességű hangszeresnek ugyanis kár „elvesznie" a zenekari játékban, szólistaként is megállja a helyét. Mondható ez azért is, mert – amint a hangverseny bevezetőjében is megjegyezte – ritkaságszámba megy, ha egy oboista zongorakíséret nélküli szólóestet ad. Haáz Bencének ez is sikerült.

Műsorán egyaránt szerepeltek barokk – Telemann- és Bach-, valamint kortárs zeneszerzők – Doráti-, Britten-, Bartók-művek. Haáz Bence előadásmódját már most szép tónus, tökéletes frazírozás és virtuozitás jellemezte. Örvendetes tehát, hogy a kolozsvári magyar zenei élet képviselői sorába újabb fiatal, szép reményű tehetség került.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Nyelvápolás
Klinikák utca, a Monostor
Mindannyian felelősek vagyunk nyelvünk állapotáért

(2. oldal)

Korszerűsítési munka miatt Útlezárás a Mikó utcában, közölte napilapunk (Szabadság, 2006.VII.26., 5. old.). Alább Mikó (Klinikák) utca lett belőle.

Ennek olvastán a hetvenes évek elején Csíkszeredában látott Virágok utca jut eszembe. Fölötte ott állt az is, amiből „fordították". Te jó ég, gondoltam, hát ide jutottunk? A magyarban ilyen „név" nem létezik, csakis az egyes számú változat a megfelelő: Klinika utca. Ha ezt írjuk a Mikó után, mindenkinek világos, melyik utcáról van szó.

Ha tudjuk, hogy van Trefort (V. Babeş) utca, akkor tudhatjuk azt is, hogy a Piezişă magyarul Hegyvölgy – eddig ismert első írásbeli említése 1869-ből, magyarul, hivatalosan is, 1964-ig ez a neve. A Iuliu Haţieganu viszont Múzeum utca. Szintén 1869-ben tűnik föl először és 1990-ig ugyanez. Érdemes megjegyezni, hogy nevét az Erdélyi Múzeum kertjében álló, és ennek otthont adó Mikó-villáról kapta. Végül az Eminescu magyarul Fadrusz János utca, a Mócok útja Monostori út, a rendőrség híreiben közölt Plevnei (Szabadság, július 26., 5. old.) pedig Kölesföldi út. Mert mint minden régi utcának, ezeknek is van magyar nevük.

Meglepő, sőt kolozsvári szemnek meglehetősen idegen az utóbbi időben a helyi hírekben fölbukkanó a Monostor („a Mócok útján a Monostor felé menet"). Ezzel kapcsolatban meg kell említenünk, hogy a városrésznevek többnyire névelősek. De nem mind. Névelő nélkül használatos azoknak a városrészeknek a neve, amelyek az egykori várostól külön épültek, mint például Hidelve, vagy régebben önálló települések voltak. Utóbbiak közé tartozik Monostor is. 1895. január elsejétől ugyan a város része, neve azonban most is úgy viselkedik, mintha önálló település lenne, tehát névelő nélkül írandó. Ugyanígy Szamosfalva sem a Szamosfalva, Kardosfalva sem a Kardosfalva.

De: a Hóstát, a Házsongárd, a Kerekdomb, a Tóköz, természetesen a Hajnal-, a Dónát-, a Györgyfalvi-, a Hóstáti-negyed (Mărăşti helyett!), az Írisz-, a Bulgária-, a Pillangó-, az ONCSA-telep stb. Ugyanígy a Monostor-negyed vagy a Monostori-negyed. Valószínű ezek hatására, a második tag, illetőleg ennek és a melléknévképző -i-nek az elvonásával jött létre az újdonsült a Monostor.

Asztalos Lajos

vissza az elejére


Zsoboki képszemle

(2. oldal)

A hagyományoknak megfelelően a zsoboki képzőművészeti táborban született alkotásokat az idén is bemutatták Kolozsváron. A tegnap déli megnyitón a Gy. Szabó Béla Galériában Ferenczy Miklós lelkész köszöntötte a 11. alkalommal megrendezett eseményt, amely ma már egyetemes jelleget hordoz magában.

Németh Júlia műkritikus méltatta a húsz hazai és külföldi alkotó több mint kétszáz művének színvonalát, amelyben a valósághűtől az absztraktig minden irányzat képviselteti magát. Az első tíz év kezdeti sikertörténetét most a legrangosabb művészek bevonása követi a zsoboki alkotótábor történetében, melynek szervezőmunkájából ismét oroszlánrészt vállalt az Essig házaspár.

A megnyitó befejezéseként Egyed Emese a zsoboki táborban tett látogatása nyomán írt két alkalmi versét olvasta fel, Kudor Viola pedig a közönség előtt költőként debütáló Bordy Margit versét tolmácsolta.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Kolozsvári magyar gyermekkórus

(2. oldal)

megalakítását tervezi a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség.

Mivel olyan kevesen foglalkoznak a zenével, de ugyanakkor egy nagyon fontos része életünknek az ének, Kodállyal együtt feltettük a kérdést: „Mi tehát a teendő?" A választ Kodály maga megadja: „Mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi, értékes zenével. Mi ennek ma a legjárhatóbb útja? A karéneklés." Szétnézve Erdélyben láthatjuk, hogy nem működnek magyar gyermekkórusok. Pedig a kóruséneklés egy olyan tevékenység, amelyet minden korosztály egyforma élvezettel művelhet.

A kolozsvári magyar gyermekkórus megszületésének első lépéseként zenetábort szervezünk hat–tizenhárom éves kolozsvári gyermekeknek, felekezettől függetlenül. A zenetábor Bogártelkén lesz 2006. augusztus 28–szeptember 2. között. Negyven énekelni szerető gyermek jelentkezését várjuk a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség Lelkészi Hivatalában (Farkas / M. Kogălniceanu utca 21. szám, tel./fax: 0264-591270, e-mail: farkas_utca@kolozsvar.ro) augusztus 10-ig.

A szervezők nevében
Balázs Ágnes

vissza az elejére


Tánctábor Gyimesközéplokon

(2. oldal)

Az Erdély és Moldva határán lévő Gyimes-völgyének sajátos népi kultúráját, gazdag, máig élő népi tánchagyományait mutatta be a múlt hétvégén zárult Gyimesközéploki Nemzetközi Tánctábor.

A szakemberek 35 különböző táncalkalmat és 30 táncfajtát tartanak számon. Ezek egy része az európai tánckultúra legrégibb rétegeiből való, ma már csak a moldvai csángó magyarok körében ismertek.

A hagyományos gyimesi zenekar egy hegedűből – a helyiek mozsikának mondják – és egy teknő alakú, húros ütőhangszerből, gardonyból áll. A völgyben híres muzsikás-dinasztiák alakultak ki, ezek leszármazottaiból sokan ma is messze földön ismert zenészek.

A gyimesi táncok közül ma is sokan ismerik a magyarost, a csárdást, a németest, a hejszát, de az öregek járják még az olyan régi táncokat is, mint például hétlépés, egytoppantós, háromtoppantós, sormagyaros, talján polka, háromsirülős, balánkáé, moldvai, csoszogtatós, keresely, sántanémetes és porka.

A gazdag népi kultúra évente számos turistát vonz a völgy három településére, Gyimesfelsőlokra, Gyimesközéplokra és az 1968-ban a szomszédos moldvai Bákó megyéhez csatolt Gyimesbükkre. A völgyben virágzó kulturális turizmus gazdagította a most zárult X. Gyimesközéploki Nemzetközi Tánctábor is. A táborlakók különböző tanfolyamokon vehettek részt: lehetett népi hegedűt, furulyát, gardonyozást tanulni, énektanulást szerveztek, a kezdő és a haladó táncosok pedig külön csoportban ismerkedhettek a gyimesi és a szomszédos néprajzi tájegység, Felcsík táncaival. Az idén több mint háromszáz lakója volt a tábornak, köztük igen sok gyerek.

A kézműves foglalkozásokon népi mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők, akik emellett a gyimesi népélet különböző mozzanatait bemutató előadásokat hallgathattak a környék jeles néprajzkutatóitól. Naponta adatközlő táncosok és zenészek mutatták be tudásukat, s nem maradtak el a táncalkalmak sem. Az esti táncházat mindig a gyermekek tánca – helyi szóhasználattal élve a serketánc – nyitotta meg.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – (RV) – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Afrikai szerető – német bemutató. – Vetítés: 16, 19, 22; kedvezménnyel 16 órától.

GYŐZELEM – Gátoltatások. – Vetítés: 16, 18; A kálvária. – Vetítés: 14, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Trisztán és Izolda – német-angol. – Vetítés: 17, 19.15; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Lehetetlen küldetés 3. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Poseidón – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – A vadon – amerikai. – Vetítés: július 28-30: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Ómen – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Stratégiai tehertétel
Geopolitikai napló

(3. oldal)

Vajon valóban egzisztenciális veszélyt jelentenek-e Amerikának az iszlamista radikálisok? Ezt a lényegbe vágó kérdést tette fel Francis Fukuyama a The National Interest 2004-es nyári számában megjelent tanulmányában, amelyben bejelentette szakítását a neokonzervatívokkal. Az a nyelvezet, tette hozzá, amely szerint Amerika „elkeseredett és könyörtelen háborúban áll egy olyan ellenséggel, amely a nyugati civilizáció megsemmisítésére tör", arra talán alkalmas lehet, hogy Izrael, egy „kérlelhetetlen ellenségektől körülvett, kis és sebezhető állam" stratégiai helyzetét leírja, de értelmetlenné válik, ha a világ egyetlen szuperhatalmának a helyzetére alkalmazzák. A döntését bővebben kifejtő, ez év áprilisában megjelent könyvében (America at the Crossroads) Fukuyama ezt az Izraellel kapcsolatos „érvrendszert" mellőzte. Bár – mint az előszóban, megjegyezte – a Bush-kormányzatnak az izraeli–palesztin konfliktus kezelésénél is megannyi dolgot másként kellett volna csinálnia, s az amerikai külpolitika nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak az úgynevezett dzsihádisták, hanem a muszlimok jelentős tömegei is Amerika-ellenessé váltak, a Bush-kormányzat igazi próbája e kérdésben az elnök második mandátuma idejére esik. Nos, úgy tűnik, Izrael Libanon elleni újabb háborújának feltétlen támogatásával az amerikai külpolitika elszigeteltsége minden eddiginél nagyobb méreteket öltött. Az máris nyilvánvaló, hogy az izraeli hadsereg nem éri el a célját, vagyis képtelen lesz megsemmisíteni a Hezbollahot. Amerika pedig nem lesz abban a helyzetben, hogy NATO-szövetségeseit rábírja egy ütőképes, a Hezbollah teljes lefegyverzését végrehajtó békeerő kiküldésére. Ez a szinte biztosra vehető katonai és politikai fiaskó, amely nyilvánvalóan hozzáadódik az iraki katasztrófához, olyan folyamatokat indíthat el, amelyek alapvetően megváltoztathatják a washingtoni külpolitika irányát – általában is, de az Izraellel fenntartott kivételes kapcsolat tekintetében különösen. E valószínű fordulatnak az előjelei már korábban megmutatkoztak. Tony Judt a május 23-i The Financial Timesban megjelent cikkében arra figyelmeztetett, hogy „a feltétlen amerikai támogatásba vetett bizalom Izrael vesztét okozhatja". Izrael csak Amerikába kapaszkodhat, amely nagyhatalom, „és a nagyhatalmak érdekei felülírhatják még a hozzájuk legközelebb álló kliensállamok lokális rögeszméit is". Igaz, írta Judt, hogy John Mearsheimer és Stephen Walt idén márciusban csak a London Review of Booksban tudta leközölni az izraeli lobbiról szóló tanulmányt, mert egyetlen jelentősebb amerikai lap sem vállalkozott rá, „de a lényeg az, hogy tíz évvel ezelőtt egyáltalán nem tudták volna publikálni". Most viszont, legfrissebb számában, az egyik mérvadó amerikai külpolitikai folyóirat, a Foreign Policy bocsátotta vitára a kérdést. Az Izraelt „stratégiai tehertételnek" minősítő szerzőpáros fórumot kapott, és – a három elég erőtlen kritikát elkönyvelve –, megelégedéssel nyugtázhatta, hogy nem kisebb személyiség állt ki mellette, mint Zbigniew Brzezinski.

(Magyar Hírlap)
Molnár Gusztáv
geopolitikai szakértő

vissza az elejére


Az igazság odaát van

(3. oldal)

Senki sem teheti magáévá több meggyőződéssel az X-aktákból ismert Mulder ügynök címbeli munkaelvét, mint azok, akik jelenleg Romániában a rács mögött sínylődnek. Közmondásos tyúktolvajok, kerékpárok elkötői, piaci mérlegek hamisítói, akik – talán egyszeri – kisiklásuk miatt évekig élvezhetik a hazai büntetés-végrehajtó intézetek vendégszeretetét és a veszélyes bűnözők meghitt társaságát, minden esély meglévén arra, hogy valódi, társadalmon kívüli börtöntöltelékekké váljanak. Ijedt – lényegében ártatlan – fiatalok, akiknek egyszer s mindenkorra befellegzett, azért, mert engedtek a csábításnak, és kipróbálták, milyen a marihuánás cigaretta.

Tragédiájukat nem lehet kellőképpen átérezni, büntetésük nem merül ki a rácsok mögött eltöltött években, az ottani viszonyok között mindennapos erőszakban, promiszkuitásban. A legtöbb esetben a kiszabadulót a társadalom kitaszítása, a rokonok elfordulása, a hajléktalanok és nincstelenek bűnözésre ítélt sorsa várja.

Néhány héttel ezelőtt az egész ország lelkiismeretét felkavarta a két szerencsétlen öreg parasztasszony sorsa. Nagymama korú nénik, akik maguk sem igazán értették, hogy miért kerültek börtönbe. Ez azért már sok volt, és felvillant az elnöki kegyelem, amely – más szereposztásban, olyan ember részéről, aki maga is kegyelemre szorul – a tömeggyilkos bányászvezérrel is incselkedett kissé. Társadalmunk nagyon magasra mászott az erkölcsi uborkafán, maradéktalanul pálcát tör vadhajtásai felett, és ez majdnem pozitívum lenne, ha azok is rács mögé kerülnének, akik gyakorlatilag elloptak egy országot. A milliárdokkal svindlizők, a bankokat csődbe taszítók, a csillagászati összegeket zsebre vágó korrupt kormányhivatalnokok.

Ezeknek a vétkeit azonban más súlyokkal mérik. Amíg egy útszéli nyomorultnak már ránézésre is kiszabnak pár évet, addig az államot a szakadék szélére taszító gazembereket felmentik, ha valamelyik okiratból hiányzik egy vessző. Ennek eredményeképpen túl sokan vannak bent azok közül, akik nem, vagy csak kevéssé szolgáltak rá, és túl sokan vannak szabadlábon azok közül, akiknek minden józan mérlegelés szerint a rács mögött lenne a helye. Igen, tudjuk: az igazságszolgáltatás csak bizonyítékok alapján ítél, és mégis, botránynak, égbekiáltó igazságtalanságnak érzem azt, hogy Sorin Ovidiu Vântu még mindig szabadlábon van, hogy Ovidiu Tender még a végén (főleg Hayssam és Iskandarani szökése után) szabadlábon védekezhet, hogy a semmiből milliárdossá lett kisstílű gazfickók, akárcsak a Năstase-kormány és a korábbi kabinettek összes korrupt minisztere és kisebb hivatalnoka mindmáig hivatalosan ártatlan. Nem egyébért, de 1990 elején Románia egy frissen felszabadult szimpatikus ország volt, külföldi adósságok nélkül és óriási potenciállal. Az azóta eltelt idők során jónéhányszor hajszálnyira mentünk el a teljes csőd mellett, emberek százezrei éheznek a mai napig is, a nyugdíjak zöme nem elég a téli gázszámlára, miközben csak úgy szaporodnak a kacsalábon forgó várak (a népköltészet nyelvén: lopta-lak), a megfizethetetlen luxusgépkocsik, a csillagászati bankszámlák. Nem hiszem, hogy bárki is becsületes munkát sejt a dolog mögött…

Néhány évvel ezelőtt tanúja voltam az egyik bank igazgatótanácsi ülésének. Méteres pocakok, negyven centis bőrszivarok, márkás whisky és elmondhatatlan dölyf. A bank pár hónap alatt tönkrement, de fogadni merek, hogy a pocakok, az ital, a szivar és a dölyf még megvannak, jó helyen, biztonságban.

Más élmény: a trolibuszban mellém ült valaki. Elmondhatatlan bűz áradt belőle, a vizelet és az alkohol áporodott keveréke. Csendesen motyogott, inkább magának mint nekem: „Bocsásson meg… részeg vagyok… büdös vagyok… a börtönből szabadultam… a családom kidobott… nincs hova menjek…" Leszállt, és elkullogott, de fogadni merek, hogy azóta ismét bejutott a rácsok mögé, ismét lesújtott rá a mindenható, könyörtelen igazság, amely neki és a hozzá hasonlóknak egyre csak odaát van…

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Tăriceanu bekeményít kormányátalakítás-ügyben
Egyetlen államtitkárukról sem mondanának le a DP-miniszterek

(4. oldal)

A kormányfő tegnap bejelentette: ha a minisztereknek nincs bátorságuk véghezvinni a kormányátalakítást, elvégzi azt ő maga, úgy, hogy a koalíción belüli erőviszonyok nem fognak megváltozni. Mint ismeretes, Tăriceanu a múlt héten bejelentette, hogy véleménye szerint alapos szerkezetváltásra van szükség: elsősorban az államtitkárok és a kormány szintjén működő hivatalok és ügynökségek számát kellene csökkenteni.

Tăriceanu javaslatának eredményeképpen számos tevékenység – és az azzal járó felelősség – a megyei hatóságokra hárulna át, ami – a kormányfő szerint – jelentősen növelné a közigazgatás hatékonyságát, és a csatlakozás utáni időszakban megkönnyítené a különböző uniós pénzalapok felhasználását. A miniszterelnök közölte, hogy augusztus közepéig vár javaslatokat az átszervezésre nézve, és figyelmeztette a tárcavezetőket: nem fog belenyugodni a csekély jelentőségű látszat-módosításokba. A kormányfő szerint, az államtitkárok számát legkevesebb 30 százalékkal kellene csökkenteni.

Ami a miniszterelnöki hivatalnak alárendelt intézményeket illeti, Tăriceanu kijelentette: ezek jelenleg is nagymértékben önállóak, csak az anyagiak leosztása terén függnek a kormánytól, ennek ellenére, hajlandó lemondani róluk.

Nincs szükség egy terjedelmes gépezetre – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve – néhány minisztériumnak jelenleg is nagyobb a holdudvara, mint a miniszterelnöki hivatalnak.

Valóban, főleg a Demokrata Párt miniszterei, nem értenek egyet a kormányfő szándékával. Monica Macovei igazságügyi miniszter például közölte: továbbra is igényt tart mindhárom államtitkárára, hiszen a minisztériumban rendkívül sok munka van. A tárcavezető úgy véli: az ehhez hasonló módosításokat nem számtani elgondolások alapján, hanem a tevékenység függvényében kellene elvégezni.

Macovei írásban is benyújtotta a miniszterelnöknek álláspontját, amelyben kifejti, miért óhajtja megtartani mind a három államtitkárt, és nem elégszik meg kettővel.

Gheorghe Flutur mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter közölte: a négy államtitkár közül egyről hajlandó lemondani. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumnak jelenleg négy államtitkára van. Flutur szerint, az átalakulás után két támpillér maradhat meg: a mezőgazdasági, illetve az erdészeti politikákért felelős szakosztály. Az integrációs és a vidékfejlesztési osztály össze lesz vonva, a feladatok leosztása pedig megváltozik. Codruţ Şereş kereskedelmi és gazdasági miniszter közölte: nem hajlandó átszervezési javaslatokat tenni, a döntést a kormánykoalícióra bízza. A kereskedelmi minisztériumban jelenleg hat államtitkár és egy helyettes államtitkár dolgozik.

Cristian David, a kormány ellenőrző hatóságát irányító tárca nélküli miniszter bejelentette: három államtitkára közül kettőről hajlandó lemondani.

Radu Berceanu szállításügyi miniszter közölte: a DP-s tárcavezetők elégedetlenek, mivel a kormányátalakítás ötlete tőlük származik, a kormányfő kisajátította és átértelmezte azt úgy, hogy csak az államtitkárok száma módosuljon, a minisztereké nem.

Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke úgy véli: az átalakítás előtt feltétlenül tárgyalni kell a miniszterekkel is. A politikus kijelentette: nem csak az a fontos, hogy megspóroljunk néhány fizetést, a kormány hatékonyabbá kell, hogy váljon. Az RMDSZ ezzel kapcsolatosan néhány napon belül kidolgozza és benyújtja saját elképzelését – tette hozzá a szövetségi elnök.

A kormánykoalíció vezető politikusai tegnap este tárgyaltak a kormányátalakításról, és egyetértettek abban, hogy a módosítás nyomán az államtitkárok száma a jelenlegi 82-ről 51-re csökkenjen, a DP-nek 14, a NLP-nek 20, az RMDSZ-nek és a KP-nek pedig 8–8 államtitkára legyen. A DP nem vett részt a megbeszéléseken.

vissza az elejére


Hírek röviden

(4. oldal)

• Jövőtől sms-ben is ki lehet fizetni a parkolódíjat – közölte Nagy Zsolt kommunikációs miniszter. Az üzenetnek tartalmaznia kell a gépkocsi rendszámát, illetve a parkolás időtartamát, a kifizetendő összeg a havi telefonszámlán fog szerepelni. A rendszer – szintén sms-ben – percekkel a bejelentett idő lejárta előtt figyelmezteti majd a gépkocsivezetőt. A szolgáltatás jövőben egyelőre 20 városban lesz elérhető.

• Nem kapnak anyagi támogatást az államtól azok a szegény családok, amelyek elektronikai felszerelést, értéktárgyakat, vagy mezőgazdasági gépeket birtokolnak. A Munkaügyi Minisztérium módosította az állam által szavatolt legkisebb jövedelemre vonatkozó szabályzatot. Ennek értelmében, ha valaki olyan javakat is birtokol, amelyek nem feltétlenül szükségesek, nem részesül többé juttatásban.

vissza az elejére


Vízummentességet gyermekekért cserébe?
Lapszemle

(4. oldal)

A román állampolgárok amerikai vízumkötelezettségének feloldását Washington a romániai árvagyerekek örökbefogadására vonatkozó bukaresti tilalom megszüntetésétől teszi függővé – írja a Cotidianul az államfő múlt heti amerikai látogatását kommentálva. A lap emlékeztet arra, hogy az amerikai szenátus Băsescu Washingtonba utazása napján, július 27-én fogadott el egy határozatot, és amelynek célja, hogy Washington gyakoroljon nyomást az örökbefogadási tilalom feloldása érdekében. A határozat szövege szerint Románia a gyermekvédelem területén számos gonddal küszködik, az országban az örökbe fogadott gyerekek száma még mindig magas az árvaházakban nevelkedő csemeték számához képest. A lapnak névtelenül nyilatkozó amerikai törvényhozók elismerték, hogy a román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget Washington csak akkor oldja fel, ha Bukarest hajlandó ismét eleget tenni az amerikai örökbefogadási kérelmeknek.

Csakhogy Románia egyelőre nem enged a zsarolásnak, hiszen Băsescu a hétvégén leszögezte: a vízumkötelezettség eltörlése fejében sem hajlandó változtatni Románia a nemzetközi örökbefogadásról szóló jogszabályzatán. Az erről szóló meglehetősen szigorú és az Egyesült Államok által többször bírált törvényt Románia parlamentje 2004 júniusában fogadta el. Ezt a lépést Bukarest azt követően tette meg, hogy Brüsszelből komoly figyelmeztetések érkeztek. Az Európai Bizottság akkor sürgős tájékoztatást kért Romániától a nemzetközi örökbefogadási gyakorlatról, amely Romániában az erre meghirdetett moratórium ellenére is folytatódott.

A bukaresti politikai elemzők különben egyhangúlag úgy vélik, hogy Traian Băsescu tengeren túli látogatása nem végződött látványos eredménnyel, nem módosította jelentősen a román–amerikai kapcsolatok irányát. A Cotidianul szerint Washington és Bukarest között mára olyan érett viszony alakult ki, amely kiszámítható és meglepetésektől mentes. A lap kommentátora azzal magyarázza a látogatás „ernyedtségét", hogy a román diplomáciának végre sikerült 14 év után meghódítania Washingtont, ám Bukarest a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi fázisában nem rendelkezik elképzeléssel e viszony jövőjéről.

A Gândul „elszalasztott alkalomnak" nevezte a washingtoni látogatást, bár – a lap szerint – ez nem csak Băsescu számlájára írható, hanem a „robbanékony" román belpolitikai helyzet is hibás ezért. Az államfő és a parlament, illetve a Băsescu és a kormány közötti háborúskodás – amely jórészt a kormánykoalíció fő erejét képező liberálisok és demokraták közötti konfliktusnak tulajdonítható – ugyanis megakadályozza világos külpolitikai stratégiák kidolgozását – írta a lap.

vissza az elejére


Băsescu ismét a táncparketten

(4. oldal)

Ismét formában van Traian Băsescu. Ezúttal nem az államfő újabb váratlan nyilatkozatáról, hanem folyamatosan javuló egészségi állapotáról van szó. A bécsi orvosok által májusban végrehajtott súlyos sérvműtét ellenére az államfő az idei nyári szabadságát is úgy kezdte, hogy feleségét megtáncoltatta a nyilvánosság előtt.

A mulatozásairól híres Băsescunak azonban a hét végén az egyik Fekete-tenger parti üdülőtelepen kissé vissza kellett fognia magát, hiszen nemrég vált meg a műtét után viselendő gerincmerevítőt. Ezért csak egy lassú szám erejéig mutathatta be tánctudását, amely szemtanúk szerint meglehetősen fejlett. Emlékezhetünk, tavaly nyáron mindenki ámulatára cigánytáncot ropott.

A népszerű államelnök sikeres felépüléséhez még a népi kuruzsló módszereket sem kellett igénybe vennie, bár többen is ajánlották (volna) neki. Így az az ittas állapotban lévő férfi is, aki a hét végén Konstancán szervezett légi bemutatón próbálta megközelíteni Băsescut. A csendőrök azonban idejében feltartóztatták és borsos büntetést szabtak a „rendbontóra". Kiderült, hogy a 60 éves férfi egy réztáblácskát akart átnyújtani az államfőnek, hogy hatékonyabban kezelje hátbántalmait.

vissza az elejére


Izrael 48 órára felfüggeszti légicsapásait

(4. oldal)

Izrael beleegyezett abba, hogy 48 órára felfüggeszti a Dél-Libanon elleni légicsapásait – közölte vasárnap éjszaka Jeruzsálemben Adam Ereli amerikai külügyminisztériumi szóvivő. A döntés oka az, hogy lehetőség nyíljék a dél-libanoni Kana elleni tragikus bombázás körülményeinek a kivizsgálására – mondta Ereli, hozzáfűzve: Izrael azonban fenntartja magának a jogot arra, hogy felújítsa csapásméréseit, ha tudomására jut, hogy támadás készül ellene. A bombázás felfüggesztésére vonatkozó intézkedés már életbe lépett.

A döntést azt követően jelentették be, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben hosszas tárgyalást folytatott Ehud Olmert izraeli kormányfővel és Cipi Livnivel, az izraeli diplomácia vezetőjével. A vasárnap reggeli bombázásban a legfrissebb adatok szerint 54 személy, köztük harminc gyermek vesztette életét.

Izrael emellett egyeztetni fog az ENSZ-szel arról, hogy 24 órára lehetővé teszi: a háborús térség lakossága elhagyhassa a helyszínt, ha akarja – közölte Ereli. Ezzel kapcsolatban a szóvivő megjegyezte, hogy szó lehet ennek az időtartamnak a meghosszabbításáról.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Ismét működik az SZ-INFO

(5. oldal)

Közel egy hónapja, hogy újra megnyílt Székelyudvarhelyen az SZ-INFO Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda. Az elmúlt időszakban elsősorban a felvételi tájékoztatásra fektették a hangsúlyt, de a nyári diákmunka közvetítésben és a felnőttek álláshoz való juttatása terén is vannak eredményeik. Az egy hónap alatt több mint 350-en keresték fel irodát, ezzel úgy érezik a munkatársak, létjogosultságukat senki nem kérdőjelezi meg. A látogatottság fokozatosan növekedett, csúcspontja július 12–18. között volt, amikor naponta 40 személy érdeklődött a különböző egyetemek, karok és szakok iránt.

(pp)

vissza az elejére


Összefogás Kalotavár felépítéséért
Harmadik alkalommal szerveztek falunapot Magyarvistán

(5. oldal)

Isten hozott! – felirat fogadta Magyarvista mindazokat, akik vasárnap a Kolozsvártól alig húsz kilométerre lévő településre látogattak. Ezúttal nem csupán a szokványos falunapra került sor, hanem letették annak a Kalotavárnak az alapkövét, amelyből maga az élet indulna ki, felelevenítené és megmozgatná az egész régió életét. Ahogyan azt Makovecz Imre építész vallja: „Olyan centrumot kívánunk létrehozni, ahol az embereket, az identitásukat meg lehet menteni és egy európai kereszténység számára föl lehet őket emelni".

Már jóval az esemény előtt nagy volt a készülődés a faluban: miközben a férfiak a felújítandó romos művelődési otthon régi tetőszerkezetét bontották, addig az asszonyok kürtöskalácsot sütöttek az iskola udvarán azzal a céllal, hogy az ebből származó jövedelmet a feltámadó kultúrházra fordítsák. A nagy nap közeledtével elkészült a színpad, felépültek a sörsátrak, megtisztult a központ, folytak a különböző ének- és táncpróbák, főtt a töltött káposzta, előkerültek a cifra kalotaszegi ruhák, egyszóval mindenütt nagy volt a sürgés-forgás, kicsitől nagyig megélénkült a falu.

Vasárnap reggel az ünnepség az Árpád kori református templomban kezdődött, ahol dr. Papp Vilmos, Kőbánya–Kispest református lelkésze hirdetett igét, majd Felházi Zoltán és Klára helyi református lelkészek abbéli hitüket fejezték ki, hogy bár ma építkezni nagyon nehéz, a vistai gyülekezet több száz évre fog jövőt építeni Kalotavár alapkövére. Ezt követően a pompás magyarok a falu központjába vonultak: itt található a Kós Károly tervezte háborús emlékmű és a jövőben felújítandó, jelenleg még romos állapotban lévő kultúrház, amelyet valamikor az ötvenes évek elején a helyi református gyülekezet áldozatos munkájával építettek fel. Az ingatlant a kommunizmus alatt a vidék elsorvasztására tett kísérlet nyomán teljesen elhanyagolták, s jóllehet az időközben elkobozott épületet a református egyház már egy éve visszakapta, csak idén februárban sikerült újra az egyház nevére telekkönyvezni.

Elsőként Ludányi Horváth Attila, kolozsvári magyar konzul szólt az egybegyűltekhez, aki a kezdetektől nagy támogatója volt az elképzelés kivitelezésének. A diplomata elmondta, hogy a már-már teljesen lepusztult kultúrotthon alapkövének a letétele nagy ünnep mindenki számára. A gondolatsort Szép Gyula, az RMDSZ művelődési ügyvezető alelnöke folytatta, aki arról beszélt, hogy Kalotavár rendbetétele az 1989-es változások után újjáéledt kalotaszegi falu további fejlődését fogja szolgálni. Kerekes Sándor, a Kolozs megyei tanács elnöke azt emelte ki: tizenhat éve várják, hogy a vistai kultúrházzal „történjen valami". Mint fogalmazott, ha tényleg elkészül Kalotavár, akkor a vistaiak elmondhatják magukról, hogy tettek valamit a közösségért. Az EMKE-t Dáné Tibor Kálmán képviselte, az elnök kifejezte reményét, hogy az épülendő „vár" Kalotaszeg éke, gyöngye és központja lesz. A magyarországi ÉrMe klub keresztény magyar üzletemberek és vállalkozók klubja nevében Takács Gábor szólt a jelenlévőkhöz, további támogatásukról biztosítván a helyieket. Kovács István Magyargorbó község polgármestere azt hangsúlyozta, hogy meg lehet valósítani Kalotavár felépítését, hiszen az elmúlt időszakban, amit célul tűztek ki, az meg is valósult.

A becslések szerint a terv kivitelezése 75 millió forintba kerülne, az eddig begyűlt támogatás több mint 2 és fél millió forintra tehető, ebből az ÉrMe 1,801 millió Ft-ot adományozott. Ezenkívül a helyiek is sokat segítettek, hiszen az asszonyok által készített kézimunkák, gyöngyök és egyéb dísztárgyak értékesítéséből származó összegeket is erre a célra fordítják. Az épület felújítási tervét Müller Csaba építész, Makovecz Imre tanítványa készítette el, akinek elmondása szerint Kalotavár építészeti stílus szempontjából is a térség reprezentatív épülete lesz. A korszerű művelődési központban, többek között, könyvtár, kávézó, falumúzeum, előadóterem, szálláshely és étkezde működne.

Az alapkőletétel után az érdeklődő, bár kisszámú közönség különböző programokon vehetett részt: megtekinthették a kürtőskalács és a lángos sütését mangalica zsírral, helyi specialistáktól gyöngyfűzést tanulhattak, és ezzel párhuzamosan vásárolhattak is csodálatos gyöngysorokat. A különböző tárgyak megvásárlásával a Kalotavár számára egy-egy téglát válthattak meg a résztevők. A gazdagon berendezett cifraszobát szájtátva csodálta minden látogató, és kérdések özöne árasztotta el a büszkén mutogató nénit, akitől a stafírung és viselet varrásának rejtelmeit is megtudhattuk. Az istállólátogatás főként a gyerekeket vonzotta, de szüleik is szívesen tekintettek be a békésen kérődző tehenekhez, majd ezután egy pohár szíverősítőre és töltött káposztára a csűrben gazdagon terített asztal mellé. A szíves vendéglátás, a pompás viseletbe öltözött falu, a talpalávaló, a zenés- táncos mulatság, a jókedv és összefogás mindenképpen reményteli erő a Kalotavár felépítéshez.

Papp Annamária,
Vetési Júlia

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Kamion okozott balesetet

(5. oldal)

Személygépkocsival karambolozott egy Volvo márkájú kamion pénteken délután az E60-as országúton, Bánffyhunyad után 11 kilométerrel. A nagyváradi cégtulajdont képező teherszállítót az 57 éves, B, C, D, E kategóriás jogosítvánnyal rendelkező nagyürögdi (Nojorid, Bihar megye) P. Dumitru vezette, Nagyvárad felé, amikor a túlzott sebesség miatt a vizes úttesten egy kanyarban az utánfutó hátsó része kipördült. A rövidebbet a Skodájával éppen akkor szemből elhaladó 56 éves kolozsvári P. Ioan húzta, amelyet az utánfutó nekicsapott a beton védőkorlátnak: a személygépkocsi 40%-ban megrongálódott, a gépkocsivezető pedig a bánffyhunyadi kórházba került.

Belefulladt a tóba
Péntek este 8 órakor holtestre bukkantak a kismonostorszegi (Mănăşturel) tóban. A vízbe fulladt férfit a 38 éves, Prahova megyei P. Emil személyében azonosították, gyilkosság gyanúja nem merült fel.

Rézdrótra szakosodtak
A forgalomban állították meg közös akciójuk során az egeresi és bánffyhunyadi rendőrök a 26 éves váralmási (Almaşu, Szilágy megye), de törvénytelenül Egeres-gyártelepen élő G. Dănuţot. A férfi egy Arót vezetett a 108C számú megyei úton, amelyből 77 kiló rézdrót került elő. Mint kiderült, a férfi csütörtökről péntekre virradóan a 28 éves egeresi Lingurar O.-val közösen 416 folyóméter telefonkábelt szerelt le Egeres és Egeres-gyártelep között a telefonhálózatról, amelyekről leégették a szigetelést, és amelyet Bánffyhunyadon akartak értékesíteni ócskavas-gyűjtőnél. A nyomozást azt is kiderítette, hogy Lingurar 25-éről 26-ára virradóan további 120 méter telefonkábelt tulajdonított el ugyanerről a szakaszról, amelyről ugyancsak leégette a szigetelést és amelyet el is adott 26-án. A Romtelecomot ért kár összesen 18 500 lejre tehető. Lingurar személyében azonosították egy másik, a rendőrség nyilvántartásában eddig ismeretlen tettessel szereplő lopás elkövetőjét is: július 13-áról 14-ére virradóan az egeresi P. Ioan udvarának drótkerítéséből kelt lába 13 folyóméternek. A két vádlott ellen minősített lopás vádjával indult nyomozás.

Előkerült kéregető
Szülei mintegy három hete jelentették a kiskorú C. Larisa eltűnését. A bábolnai, de törvényes keret nélkül Pataréten lakó család 11 éves lányát a napokban azonosította a rendőrség a Széchenyi téren, ahol kéregetett. Mint kiderült, a lány a három hét alatt éjszakánként a fellegvári üregekben aludt, nappal pedig kéregetett. Lefényképezték, ujjlenyomatot vettek tőle, és átadták édesapjának.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette:Kerekes Edit

vissza az elejére


GAZDASÁG


Fejlesztési hitelt vesz fel a posta az EBRD-től

(6. oldal)

Az állami tulajdonban lévő posta (CNPR) 50 millió eurós hitelt vesz fel az EBRD-től infrastruktúra javító beruházások finanszírozására. A CNPR az első olyan hazai állami vállalat, amelyik állami garancia nélkül kap hitelt az EBRD-től – közölte a posta vezérigazgatója, Mihai Toader.

A hitelt egy új küldemény elosztó központ létesítésére fordítja a posta, amelytől az átfutási idő harminc százalékos javulását várja. A hitelmegállapodást októberben kötik meg. A létesítmény üzembe helyezésére 20–24 hónap múlva kerül sor.

A posta az első félévben 35,6 millió lej (11 millió euró) nyereséget ért el, a tavalyinak több mint hatszorosát. Az idénre 47,77 millió lej (14,76 millió euró) nyereséget tervez.

vissza az elejére


Támogatják a kezdő vállalkozókat
Szórványban élők előnyt élveznek

(6. oldal)

Az Új Kézfogás Közalapítvány pótpályázatot hirdetett meg az anyaország határain túl működő mikro-, kis- és középvállalatok pénzügyi helyzetének erősítésére. Az ilyen jogcímen juttatott támogatás egy vállalatnak három év alatt nem haladhatja meg a 100 000 eurónak megfelelő forintösszeget.

1) Fiatal kezdő vállalkozások támogatása (GFT)

A vissza nem térítendő támogatás feltételei: megvalósítható, reális üzleti terv; a vállalkozó életkora ne haladja meg a 35 évet; legyen első vállalkozása, kft.-nek megfelelő cégformában; Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság minimum 10%, de maximum 75%-os tulajdonrésszel kell hogy rendelkezzen a kft-ben (vegyes vállalat); a teljes projekt értékének 65%-a támogatható; a maximálisan pályázható összeg 4 000 000 HUF; csak a 2005. november 1-től 2006. szeptember 30-ig terjedő időszakban megalapított vegyes vállalatok pályázhatnak; a pályázatok benyújtása kizárólag a Vállalkozásfejlesztési Központokon keresztül történhet; a pályázat elfogadási határideje előminősítésre a Rajka Péter Vállalkozók Szövetségéhez 2006. augusztus 21., az ÚKKA Közalapítványhoz 2006. augusztus 31.;

2)Vállalkozások beindítása szórványvidéken (GSZ)

Vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a következő feltételeknek eleget tevő új vegyes vállalatok: Romániában a céget létesítsék Máramaros, Beszterce-Naszód, Szilágy, Fehér, Arad, Brassó, Szeben, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Bákó, Vâlcea, Konstanca, Iaşi, Suceava, Galac vagy Mehedinţi megyében; legyen megvalósítható és reális üzleti terve; a Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság minimum 10%, de maximum 75%-os tulajdonrésszel kell hogy rendelkezzen a kft.-ben, vagy rendelkeznie kell szerződéssel dokumentálható, már meglévő magyarországi üzleti kapcsolattal ; a teljes projekt 65%-a támogatható; a maximálisan pályázható összeg 2 000 000 HUF; a pályázatot 2005. november 1-től 2006. szeptember 30-ig terjedő időszakban alapított vegyesvállalat esetében lehet benyújtani; ; a pályázatokat a Vállalkozásfejlesztési Központokon keresztül kell benyújtani ; a pályázat elfogadási határideje előminősítésre a Rajka Péter Vállalkozók Szövetségéhez 2006. augusztus 21., az ÚKKA Közalapítványhoz 2006. augusztus 31.,

A pályázatot egy eredeti példányban és másolatban magyar nyelven, az internetről (www.ukka.hu) is letölthető pályázati adatlappal, illetve azok mellékleteivel együtt lehet benyújtani, díj- és illetékmentesen. A Szabadság olvasottsági körzetében a pályázatok elfogadására hivatott vállalkozásfejlesztési központ a Rajka Péter Vállalkozók Szövetsége, melynek elérhetőségei: Kolozsvár, Dacia utca 3., 0264-433-705, farkas@cluj.astral.ro.

vissza az elejére


Autógáz forgalmazó céget alapított a Rompetrol

(6. oldal)

A Rompetrol Group társaságot alapított autógáz (Liquefied Petroleum Gas, LPG) kereskedelmére Rompetrol Gas néven. A társaságot július 18-án hozták létre a Rompetrol Logistics-tól leválasztva.

„Az autógáz felhasználás folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a gáz és benzin kettős üzemű járművek számának gyarapodása, valamint az LPG növekvő háztartási felhasználása miatt" – jelentette ki a Rompetrol Gas igazgatója, Toma Veron.

A Rompetrol Gas országos értékesítési hálózatot épít ki az autógáz forgalmazására Aragaz márkanév alatt. Két LPG terminál épül az országban 20 millió dolláros beruházással. Az egyik Bákóban, a másik Aradon. Ez év végére 29 százalékos forgalomnövekedést kívánnak elérni a tavalyhoz képest, amikor éves összevetésben a forgalom 37 százalékkal nőtt.

vissza az elejére


Kevesebb a búza az idén

(6. oldal)

Az idén várhatóan 25 százalékkal kevesebb búza terem a tavalyinál a tavaszi árvizek miatt. Az aratás a tervek szerint a jövő héten befejeződik, s a szakemberek 5,6 millió tonna betakarítására számítanak. Tavaly a termés 7,6 millió tonna volt. A kisebb termés ellenére kereskedők arra számítanak, hogy az idén 230 ezer tonna búzát és 149 ezer tonna kukoricát fogunk exportálni az EU-ba, egy speciális vámmentes kereskedelmi megállapodás alapján. A szakemberek úgy látják, hogy a Romániából, illetve Magyarországról érkező idei búzaszállítmányok egyes térségekben lenyomhatják az árakat. A múlt héten megugrottak az árak, mert a nagy meleg miatt romlottak az északi országok terméskilátásai. Hagyományosan a közel-keleti országokba exportáljuk a búzafelesleget, exportkapacitásunk évi egymillió tonna körüli.

vissza az elejére


Évi félmilliárd dolláros világbanki hitelprogram indul

(6. oldal)

A Világbank – megfelelően új stratégiájának a dél-európai országok támogatására – évi 450–550 millió dolláros hitelprogramot valósítana meg Romániával és évi 300 millió dollár erejéig Bulgáriával is.

A nemzetközi pénzintézet a héten be is jelentett már egy 106 millió eurós kölcsönt Romániának: ezt az ország infrastruktúrájának korszerűsítésére fordítanák. A Világbank egyebek között ezzel szeretne hozzájárulni az ország sikeres uniós integrálódásához – közölte a bank regionális igazgatója.

Közös finanszírozású programokra is sor kerülne a Világbankkal: Románia mintegy 31 millió eurót biztosítana ilyen formában Bukarest és Arad víz- és szennyvízhálózatának fejlesztésére.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 31., hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,525/3,

2,75/2,

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 1., kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5458 lej, 1 USD = 2,7799 lej, 100 magyar forint = 1,3031 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. oldal)

– Halló, te vagy az, Saláta? Itt Padlizsán beszél. Öreg fiú, figyelj ide... Kéne nekem hárommillió lej. Tudnál kölcsönadni?
– Oké, ha visszajöttem Amerikából.
– Mikor utazol?
– Hát egyelőre nem.

vissza az elejére


HIRDETÉS

(7. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Állás

(7. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar-román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

Magas kereseti lehetőség! Zenegépeink kihelyezéséhez keresünk agilis munkatársat Gyulafehérvár közelében. Telefon: 0728/011854, 0036-70-3782985, e-mail: fabian9@fibermail.hu (M)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(7. oldal)

Elérhető áron keresek kiadó bútorozatlan kétszobás lakást központhoz közel, 9 éves fiammal. Telefon: 590-485, 591-808. (25)

vissza az elejére


Részvét

(7. oldal)

Fájó szívvel búcsúztatjuk szeretett, igaz barátunkat,
KÁNTOR JÓZSEFET,
és osztozunk MÁRTUKA ÉS AZ UNOKÁK fájdalmában. Drága emlékét őrizni fogjuk, amíg élünk. Nyugodjék békében. SZÉKELY SÁRIKA ÉS JULIKA. (0013)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra
Első helyen a CFR!

(8. oldal)

Az első forduló után a tabella első helyéről várja a folytatást a Kolozsvári CFR-Ecomax együttese.

A vasárnap, lapzártánk után véget ért fővárosi rangadón ugyancsak vendégsiker született, de arányaiban ez sem volt nagyobb a CFR galaci sikerénél, így az első forduló után a kolozsvári vasutascsapat áll a bajnokság első helyén.

Eredmény: Naţional–Dinamó 1–2 (gól: Ad. Cristea 16., c. Munteanu 24., illetve Panc 75. – 11-esből). Az élcsoport: 1. CFR 3 pont (3–1), 2. Jászvásár 3 (2–0), 3. Dinamó 3 (2–1), 4–5. Argeş FC és Csalhó 3 (1–0), 6–9. Farul, Rapid, UTA, Tg. Jiu 1 (1–1).

• Az előző idényben ezüstérmes Újpest a nemzetközi kupakudarc után diósgyőri vereséggel kezdte meg a labdarúgó Borsodi Liga 2006–2007-es idényét, az FC Sopron pedig kétgólos vereséget szenvedett Tatabányán. Ezt követően az Újpest-szurkolók szétverték Miskolcon azt a buszt, amelyik éppen őket szállította volna haza...

Eredmény: Diósgyőri VTK–Újpest 1–0 (Farkas V. 58.), Tatabánya–Sopron 2–0 (Márkus 2 – 71., 81., kiállítva: Homei (84., Sopron).

• Az Olympique Lyon labdarúgócsapata elsősorban tartalékjaira támaszkodva büntetőpárbajban hódította el a Francia Szuperkupát a Paris Saint-Germainnel szemben. A bajnok együttes nem számított kilenc, világbajnokságon szerepelt válogatott játékosára, mivel ők csak most tértek vissza szabadságukról. A fővárosiak a 61. percben Jerome Rothen révén szereztek vezetést, míg a Lyon Karim Benzemának köszönhetően kilenc perccel később egyenlített. A folytatásban – a kiírás alapján hosszabbítás nem volt – már nem esett több gól, így jöhetett a büntetőpárbaj. A 11-esek során csak a párizsiak elefántcsontparti légiósa, Bonaventure Kalou hibázott, így a Lyoné lett a szuperkupa.

• A Hamburger SV a német Ligakupa negyeddöntőjében egy góllal legyőzte a Hertha BSC csapatát. A Schalke 04 11-esekkel nyert a Bayer Leverkusen ellen, s ezzel ő is bejutott az elődöntőbe a német labdarúgó Liga-kupában.

Eredmények: Schalke 04–Bayer Leverkusen 1–1, 11-esekkel 9–8, Hamburger SV–Hertha BSC 1–0. A döntőt jövő szombaton rendezik Lipcsében.

vissza az elejére


A Dinamó nem akar Izraelben játszani

(8. oldal)

Máshol szeretné játszani UEFA Kupa-mérkőzését a Bukaresti Dinamó a Beitar Jerusalem ellen az Izraelben zajló háborús események miatt. A kiírás szerint augusztus 24-én rendezik a román és a jeruzsálemi együttes összecsapását, az európai kupasorozat második selejtezőkörében.

„Kérni fogjuk az UEFA-t, hogy jeruzsálemi visszavágót más helyszínen bonyolítsák le" – mondta Nicolae Badea, a Dinamo elnöke.

A feszült izraeli helyzet miatt korábban a Liverpool is tiltakozott az ellen, hogy Haifában tartsák meg a Maccabi elleni Bajnokok Ligája-meccset.

vissza az elejére


ATLÉTIKA
Eb: részvételi csúcs dől Göteborgban

(8. oldal)

Részvételi csúcs lesz az augusztus 7. és 13. között sorra kerülő göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon, a kontinentális szövetség tájékoztatása szerint ugyanis 1370 versenyzőt neveztek.

A jelentkezések 48 országból futottak be – a tagországok közül csak Örményország és Liechtenstein nem küld képviselőt –, 739 férfi és 631 női sportoló indul a svéd városban.

A legnagyobb küldöttséggel – 118 versenyzővel – Oroszország lesz jelen, Magyarországot 22-en képviselik majd.

vissza az elejére


Gatlin doppingolt!

(8. oldal)

A 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, egyben világcsúcstartója, az amerikai Justin Gatlin bejelentette: fennakadt az egyik áprilisi doppingvizsgálaton. Ha beigazolódik bűnössége, akár örökös eltiltással is sújthatják. „Az április 22-i Kansas Cityben rendezett váltóverseny után elvégzett ellenőrzésen túlzott mértékű tesztoszteront találtak a szervezetemben" – írta közleményében a világsztár. „Nem tudok mit kezdeni ezzel a tájékoztatással, mert tudomásom szerint nem használtam tiltott szereket, és senkiről nem tudok, aki ilyet adott volna nekem."

Gatlin hazája 2001-es junior országos bajnokságán már egyszer fennakadt a doppingvizsgálaton, akkor amfetaminnal. Arra hivatkozott – és ezt orvosilag igazolta is –, hogy tíz éve kell különféle betegségekre gyógyszert szednie. Két évre eltiltották, majd büntetését az enyhítő körülmények miatt felezték. „Az akkori tapasztalataim miatt most már még elővigyázatosabb vagyok, nehogy tiltott szer kerüljön a szervezetembe. Tudom, ha még egyszer dopping-esetem lesz, akkor akár örökre is eltilthatnak a szeretett atlétikától. A fiataloknak felvilágosító előadásokat tartok a dopping káros hatásairól, és igyekszem őket meggyőzni, hogy soha se csapják be magukat és a rajongókat."

Gatlin edzője, Trevor Graham szerint ugyanakkor a versenyző szabotázs áldozata lett. „Egy általunk ismert személy tette a tiltott szert Gatlin táplálékába. Olyasvalaki, akit menesztettünk a csapatunkból, és az április 22-i Kansas City-i versenyre visszatért, hogy félreállítsa Justint. Megpróbáljuk magunk elkapni. Reméljük, be tudjuk bizonyítani az ártatlanságunkat" – mondta Graham.

vissza az elejére


Lékó remizett Szvidlerrel

(8. oldal)

Az első napi győztesek csatájában az 1999-ben és 2002-ben bajnok Lékó Péter döntetlent játszott az orosz Pjotr Szvidlerrel a hétfordulós dortmundi sakk szupertorna második körében. A sötéttel játszó magyar nagymester a 23. lépésben egyezett meg riválisával a remiben.

Eredmények, 2. forduló: Pjotr Szvidler (2742 Élő-pont, orosz)–Lékó Péter (2738) döntetlen, Michael Adams (2732, angol)–Baadur Jobava (2651, grúz) döntetlen, Levon Aronjan (2761, örmény)–Vlagyimir Kramnyik (2743, orosz) döntetlen, Arkadij Naiditsch (2664, német)–Borisz Gelfand (2729, izraeli) döntetlen. Az állás: Lékó, Szvidler 1,5–1,5 pont, Adams, Aronjan, Kramnyik, Gelfand 1–1, Jobava, Naiditsch 0,5–0,5.

A magyar nagymester a tegnapi szünnap után ma, a 3. fordulóban Adams ellen ül asztalhoz és a világos bábukat vezeti majd.

vissza az elejére


Szegedi kajak-kenu vb:
elkezdődött a visszaszámlálás

(8. oldal)

A hazai versenyzők és a szervezőbizottság tagjai is az utolsó simításokat végzik az augusztus 17-én kezdődő szegedi kajak-kenu világbajnokság előtt. Angyal Zoltán szövetségi kapitány elmondta: bízik a jó szereplésben – ez az ő elvárása szerint 6–8 aranyérmet és számos további dobogós helyet jelentene.

Landis-ügy: B-próbaeredmény még a héten
Még a héten nyilvánosságra hozzák a doppinggyanúba keveredett, Tour de France-győztes amerikai kerékpáros, Floyd Landis B-próbájának eredményét. Amennyiben az igazolja a szabálytalanul magas tesztoszteronszintet, a tengerentúli kerekest megfosztják elsőségétől. Ő lenne a franciaországi körverseny történetének első bajnoka, akit utólag diszkvalifikálnak. A nemzetközi szövetség (UCI) két évre eltiltja, csapata, a Phonak pedig szerződést bont vele.

Orrba rúgott államfő
Eltörte az orrát a bolíviai államfő egy barátságos focimeccsen.

Evo Morales az ellenfél szabálytalankodó kapusának köszönheti a sérülést. Az elnököt a közép-bolíviai Cochabamba kórházába vitték, ahol az orvosok ellátták és 48 órás pihenőre „ítélték".

Tisztességtelen elszipkázás – már a tekében is
Ha valaki azt gondolta volna, hogy a riválisok játékosainak elcsábítása csak bizonyos sportágak divatja, erre rácáfol a teke: a Világkupa és Bajnokok Ligája győztes marosvásárhelyi Romgaz-Elektromaros egyik kiváló tehetségére, az ifjúsági világbajnok szamosújvári Ioana Văidăhăzanra rátette a kezét a német Victoria Bamberg, a sportág leggazdagabb és legbefolyásosabb klubja. Văidăhăzan gyakorlatilag megszökött Marosvásárhelyről, anélkül, hogy a németek bármilyen átigazolási díjat fizettek volna érte. A nemzetközi szövetséghez fordulni pedig reménytelen, hisz a Bamberg elnöke a nemzetközi szövetség befolyásos alelnöke is egyben...

vissza az elejére


Az úszókon és a műugrókon a sor

(8. oldal)

A nyíltvízi úszók és a műúszók után tegnaptól az úszók, mától pedig a műugrók is megkezdik szereplésüket az Európa-bajnokságon.

A műúszók utolsónak maradt számában az erőviszonyoknak megfelelően a jó másfél évtizede verhetetlen orosz nyolcas győzött a Margitszigeten – dugig telt lelátók előtt. Így a kontinensvetélkedőn a szakág mind a négy számában orosz elsőség született, s ami a nyolcasokét illeti, az 1991-es athéni szovjet győzelmet követően a nyolcasok vetélkedésének összes – számszerűen 8 – Európa-bajnoki aranya az övék. A második helyen a spanyolok végeztek, akik így mind a négy számban ezüstérmesek lettek.

Ami az úszók viaskodását illeti, Kiss László szövetségi kapitány várakozása szerint minden nap medál, összességében pedig 3–4 magyar győzelem születhet, legfőképpen a vegyesúszásban abszolút bajnokaspiráns, ötkarikás bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László jóvoltából. Mellette 200 m mellen az athéni olimpiai második Gyurta Dániel, illetve az olimpiai bajnok, kétszeres vb-, s nem kevesebb, mint hétszeres Eb-első Kovács Ágnes is révbe érhet. Egyébként 39 országból 600 úszó indul...

A tegnapi 4 döntőt lapzártánk után bonyolították le, a délelőtti eredmények közül többek között Kis Gergő országos csúcsa emelendő ki: az ifjúsági kontinensbajnok a 400 m-es férfi gyorsúszásban 3:51,02 perccel ért célba selejtezős futamában, 9 századot javítva Szabados Béla 1997. május 20. óta fennállt rekordján. Igencsak üröm az örömben, hogy Kis ennek ellenére csak a 14. lett az összesítésben, így nem jutott tovább. Nem okozott viszont gondot a továbbjutás a legjobb tizenhat közé Cseh Lászlónak, aki a 100 m hát előfutamában a harmadik időt érte el 54,86 másodperces, kifejezetten jó idővel.

vissza az elejére


FORMA–1
2011-ig nem szabad változtatni a motorokon?

(8. oldal)

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke levélben arról tájékoztatta a Forma–1-es csapatokat, hogy 2011-ig nem szabad változtatni az autók motorjain. A FIA elsőszámú vezetője a döntést azzal indokolta, hogy így szeretnék csökkenteni az istállók kiadásait.

„A csapatok minden évben egyre többet költenek a motorok fejlesztésére, természetesen a gazdagabbak több pénzt tudnak erre a célra fordítani, így viszont egyre nagyobb lesz a különbség az autók között, ami unalmas versenyekhez vezet" – mondta Mosley.

Az istállók nem értenek egyet a korlátozó határozattal. „A motor az autó szíve, mi minden évben komoly változtatásokat hajtunk végre rajta, ennek a döntésnek így szerintünk nincs értelme" – mondta Norbert Haug, a Mercedes csapatfőnöke. „Az már járható út lenne, hogy mindenkinek ugyanakkora összeg állna rendelkezésére a fejlesztésekre és ez négy évig nem változna." – érvelt, miközben a BMW közleményben vitatta a FIA döntését: „Támogatunk minden olyan törekvést, amely a költségek csökkentésére irányul, de a motorok fejlesztése ugyanúgy hozzátartozik a világbajnoki sorozathoz, mint az időmérő edzések."

vissza az elejére


Kizárták a két Midlandet

(8. oldal)

A szabálytalan hátsó szárnyak miatt utólag kizárták a két Midland-autót a Forma–1-es Német Nagydíjról. A büntetés nem módosítja különösképpen a végeredményt, hiszen a holland Christijan Albers és a portugál Tiago Monteiro volt az utolsó két célba érkező a 13., illetve a 14. helyen.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Kolozsvári gyerekek tragédiája

(8. oldal)

Súlyos balesetet szenvedett a kolozsvári 15–16 éves ifjúsági kézilabdázókat szállító kisbusz. A tengerparti edzőtáborból hazatérő csapattal Hârşova környékén történt a szerencsétlenség, amikor az autóbuszuk előtt haladó teherautó rakományából elszabadult három rosszul rögzített fémlemez három gyereket – Olian Bogdan, Bogdan Octavian, Mircea Condea – gyakorlatilag azonnal lefejezett. A három halálos áldozat mellett többen szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket.

vissza az elejére


Férfi BL: megvolt a csoportsorsolás

(8. oldal)

Az MKB Veszprém többek között a tavalyi döntős spanyol Portland San Antonióval, a Pick Szeged pedig a címvédő, szintén spanyol Ciudad Real együttesével került azonos csoportba a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A legutóbbi sorozat elődöntőjében éppen a Portlanddel szemben maradt alul a veszprémi együttes...

A Konstancai MKK, amennyiben továbbjut a selejtezőből az olasz Conversano ellenében, az E-csoportba kerül, német, dán és cseh csapatok társaságába.

A férfi magyar és román érdekeltségű BL-csoportjai:

A-csoport: Portland San Antonio (spanyol), Veszprém, Povazska Bystrica (szlovák), Boszna Szarajevo (bosznia-hercegovinai)

B-csoport: Ciudad Real (spanyol), Szeged, Schaffhausen (svájci), KRAS Volendam (holland)-Breszt Meskovo (fehérorosz) párharc győztese

E-csoport: THW Kiel (német), GOG Svendborg (dán), Banik Karvina (cseh), Constanta (román)–Conversano (olasz) párharc győztese

A nyolc kvartettből az első két helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe, a harmadikok pedig átkerülnek a KEK nyolcaddöntőjébe. A játéknapok: szeptember 30/október 1., október 7/8., 14/15., 21/22., november 4/5. és 11/12.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence