SMS-előfizetés a Szabadságra!

(1. old.)

Ha nem ér rá személyesen előfizetni a postán, a terjesztővállalatoknál, vagy a lapkihordó nem emlékeztette Önt, hogy újítsa meg előfizetését, fizessen elő sms-ben!

Amennyiben Kolozs megyében lakik, újítsa meg előfizetését egyszerű, gyors és rendkívül kényelmes megoldással: küldjön SMS-t a 7555-ös emeltdíjas (6 euro+Áfa) számra és jövő hónaptól a lapterjesztők házhoz viszik a Szabadságot. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ügyeljen, ne írjon ékezetet!), majd nevét és pontos címét. Ha júniusra már előfizetett, kérjük, a júliusi előfizetést megrendelő SMS üzenet végére írja oda, hogy melyik lapterjesztő cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta) volt előfizető. Erre azért van szükség, hogy a legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk.

Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 6 euró plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange mobiltelefon hálózatból lehet elküldeni.

Könnyítse meg életét: június 22-ig fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

vissza az elejére


Nem volt túlságosan nehéz a román írásbeli vizsga
Bizakodó diákok és tanárok a kisérettségi első napján

(1. oldal)

A diákok többsége megkönnyebbülten távozott a helyszínről

Hétfőn országszerte több mint 220 000 gyerek kezdte el a szokásos szakaszzáró, közismertebb nevén kisérettségi vizsgát. Cristian Adomniţei tanügyminiszter jelenlétében hétfőn a 11-es sorszámmal ellátott borítékot húzták ki a román nyelv és irodalom vizsgán. Szokásosan a főtételhez irodalmi és nyelvtani kérdések kapcsolódtak, továbbá egy kérvényt kellett írniuk a vizsgázóknak, az utolsó tétel pedig az irodalomelméleti ismeretekre vonatkozott. Tilos volt a segédanyagok és a mobiltelefon használata mind a vizsgázó diákok, mind a felügyelő tanárok esetében. Kolozs megyében 6 509 gyerek végezte el idén a nyolcadik osztályt, tudásukat 24 vizsgaközpontban, illetve három javítóközpontban mérik fel. A magyar tanintézetekben végzettek száma 766. Kolozsváron 425, kisebb városokban 156, míg vidéki iskolákban 185 tanuló állt rajthoz. A tételek javítókulcsát tegnap délben kellett közzétenni a tárca honlapján. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Szokatlan melegre számíthatunk

(1. oldal)

Az elkövetkező napok hőmérséklete az Országos Meteorológiai Hatóság előrejelzései szerint akár a 35 Celsius fokot is meghaladhatja, ami nem jellemző a júniusi időszakra. A legmagasabb hőmérsékletre a Duna térségében lehet számítani, ugyanakkor a hegyekben heves záporok, esőzések várhatók. Az előrejelzések alapján a hőmérséklet akár 8 Celsius fokkal is túllépheti az erre a periódusra jellemző átlaghőmérsékletet, hiszen a normális érték a 21–27 Celsius fok. Hétfőn reggel háromszázan hívták a mentőszolgálatot a fővárosban, legtöbbször ájulásos esetekhez, illetve kálciumhiányban és vérnyomás-ingadozásban szenvedő betegekhez. Az MTI tájékoztatása szerint Magyarországon nőtt az emberek folyadékigénye, ezért 20–100 százalékkal is emelkedhet az ásványvíz és a sörfogyasztás.

RÉSZLETEK AZ 5. OLDALON

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Alpolgármester marad Boros János

(1., 4. oldal)

Megdőlni látszik az a közelmúltban többször is felröppent hír, miszerint Boros János jelenlegi kolozsvári alpolgármestert kinevezik az ANL-ügynökség regionális vezetőjévé. Az alpolgármester a Szabadság kérdésére megerősítette, hogy az utóbbi hetek belpolitikai történései, illetve az ennek nyomán megváltozott erőviszonyok arra késztették az RMDSZ Kolozs megyei szervezetét, hogy újragondolja ezt a kérdést. A helyzet elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a szövetségnek nem érdeke elveszíteni a szóban forgó tisztséget, hiszen amennyiben Boros János lemond, akkor a tanácsnak új alpolgármestert kell választania, a jelenlegi helyzetben pedig kevés az esélye annak, hogy az RMDSZ továbbra is megőrizze ezt a pozíciót.

László Attila városi tanácsos, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke lapunknak elmondta: néhány hónappal korábban Borbély László fejlesztési, közmunkaügyi és lakásügyi miniszter szólt, hogy szükség lenne egy olyan személyre az ANL-ügynökség területi kirendeltségének az élére, aki megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, illetve jó kapcsolatai vannak az önkormányzatokkal. A megyei elnökség tagjaival történt megbeszélés során arra a következtetésre jutottak, hogy erre a feladatra Boros János alpolgármester lenne a legalkalmasabb, aki mellesleg építészmérnök is.

„Miután azonban a PD-t kitessékelték a koalícióból, megvoltak a jelei annak, hogy a helyi liberális-demokrata „barátság" sem tart sokáig. A jelenlegi helyzet az, hogy négy nagy-romániás tanácsos „átvándorolt" a PD-be, amely így most nyolc tanácsossal rendelkezik. Ilyen körülmények között nem lehetünk biztosak abban, hogy Boros János távozásával az alpolgármesteri tisztséget RMDSZ-es töltené be. Nem látok garanciát arra, hogy össze tudjuk gyűjteni az ehhez szükséges tizennégy szavazatot, mivel mi csak hatan vagyunk. Kétségeim vannak egyes kollégák szavahihetőségében is, ugyanis a gyakorlat már többször is rácáfolt erre" – mondta László Attila.

Az elképzelések szerint Boros János távozása után László Attila szállt volna harcba az alpolgármesteri tisztségért.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Gyárfás. A görögből latinosított Gervasius rövidülése, jelentése: idős férfi.

NAPKELTE: 5 óra 31 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 23 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 19-én történt: • 1990. A luxemburgi Schengenben Belgium, Hollandia, Luxemburg, az NSZK és Franciaország illetékes minisztere aláírta a határokon történő ellenőrzések megszüntetéséről szóló 1985-ös megállapodás végrehajtási eljárásait is tartalmazó Schengeni Egyezményt. • 1990. A dél-afrikai parlament eltörölte a 37 éve érvényes szegregációs törvényt, amelynek alapján nyilvános helyeken elkülönítették egymástól a feketéket és a fehéreket. • 1991. Az utolsó szovjet katona – Viktor Silov altábornagy – is elhagyta Magyarországot. • 2001. Az Országgyűlés elfogadta a szomszédos államokban élő magyaroknak kedvezményeket és támogatást nyújtó úgynevezett státustörvényt. • Június 19-én született: 1623. Blaise Pascal francia filozófus, matematikus. • 1898. Eisemann Mihály zeneszerző. • 1902. Bán Frigyes háromszoros Kossuth-díjas filmrendező. • 1936. Bács Ferenc Jászai-díjas színművész. • Június 19-én halt meg: 1951. Egry József Kossuth-díjas festő és grafikus. • 1979. Passuth László író, műfordító. • 1993. William Golding Nobel-díjas angol író. • 1996. Balogh Edgár (1926-ig: Kessler) író, újságíró, publicista.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

A szívnek megvan a maga ésszerűsége, amit az értelem egyáltalán nem ismer.

Pascal

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

DR. PROKOPP MÁRIA művészettörténész, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzora tart előadást a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Történelem Filozófia Kar, Művészettörténet Tanszéke és az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány művészettörténeti előadás-sorozatának keretében Vitéz János nagyváradi püspök majd esztergomi érsek kapcsolata a firenzei festőművészekkel. Új kutatási eredmények címmel június 19-én, kedden délelőtt 10 órától. Az előadás helyszíne: Echinox (egykori convictus nobilium) épülete, Egyetem u. 7–9. szám, II. emelet, Virgil Vătăşianu terem.

VIKIDÁL GYULA koncertezik Aranyosegerbegyen június 22-én, pénteken, Várfalván június 23-án, szombaton és Torockón június 24-én, vasárnap. A koncert mindhárom helyszínen este 8 órakor kezdődik.

SZABÓ MAGDA: SZENT BERTALAN NAPPALA című kétrészes történelmi játékát adja elő a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Evangélium Színház június 21-én, csütörtökön este 6 órától a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében (Farkas/Kogălniceanu utca 2. szám). Az előadásra a belépés ingyenes.

SZÍNEK, REZDÜLÉSEK, FÉNYEK – Viorica Tilicea, az Atelier 11 Képzőművész Kör tagjának kiállítását nyitják meg június 19-én, kedden 12 órakor az Excelsior Galériában (Főtér 24., I. emelet).

vissza az elejére


Születésnapi ünnepség Pusztakamaráson
Nyolcvanéves lenne Sütő András

(2. oldal)

Nagy öröm számunkra, hogy a mi kis pusztakamarási templomunkban ennyi embert köszönthetünk, kezdte üdvözlőbeszédét vasárnap délelőtt Pusztakamarás református lelkésze, Oroszhegyi Attila azon a rendezvényen, amely a tavaly elhunyt Sütő András 80. születésnapját hivatott ünnepelni. – „Az én házam az imádság háza", olvashatjuk a bibliában, most különösképpen az, hiszen hálaadó imádság, megemlékezés hangzik el, és remélem, hogy a szívek mélyén megfogalmazódik a megmaradásunkért való imádkozás is. Ezelőtt nyolcvan évvel, amikor Sütő András megszületett Pusztakamaráson, sokkal többen voltak a faluban, ma már csupán 158 reformátust tartunk nyilván, a keresztelési anyakönyvbe rég nem jegyeztünk be senkit – hangzottak Oroszhegyi Attila szavai.

Amint azt tegnapi lapszámunkban is olvashatták, a megemlékező ünnepségen a Szászrégenből érkező Demeter József lelkész hirdetett igét. – Olyan születésnapot kell ünnepeljünk, amelyen az ünnepelt már nem lehet jelen, ő már átlépett a túlsó partra. Mi pedig itt állunk az innenső parton, nélküle, de mégis vele. Emlékezünk, és egy kicsit a jövőnkre is tekintünk. Itt van velünk, ide idézzük őt, ugyanúgy, mint József Attila Thomas Mannt, „hisz egymás nélkül sötétben vagyunk" – hívta fel a figyelmet a lelkész. Beszédében hangsúlyozta: az író elvégezte az ő művét, csodálatos lelki-szellemi táplálékot tett az asztalunkra, de az a kérdés, tudnak-e élni vele a hátramaradottak, lesznek-e, akik továbbvigyék a kincset.

Az istentisztelet után a szervezők nevében Székely Ferenc köszöntötte Sütő András lányát és vejét, a meghívottakat, valamint a falu közösségét és a polgármestert. Ezt követően több előadás hangzott el. – Óriási dolog, hogy valaki elindul Pusztakamarásról és a világ színterein helyt áll a magyarság jelképes személyiségeként – kezdte beszédét Görömbei András akadémikus, a Debreceni Egyetem tanára, aki Sütő András életművét méltatta, hangsúlyozván: a nagy fordulat 1970-ben történt, amikor megírta az Anyám könnyű álmot ígér című művét, a könyv, amely Pusztakamarást örökre beírta a magyar, és a világkultúra térképére. Úgy idézte meg a pusztakamarási kisvilágot, hogy a családi szeretet és az egyetemes gondolkodás és távlat találkozott benne. – Műveiből olyan erőt meríthettünk akkor is és most is, amely fontos szerepet játszik az emberségünk, az emberi tartásunk megőrzésében – mondta Görömbei, hozzáfűzve: méltatlan és hitvány dolog, hogy ifjúkori tévedései miatt próbálják „kitörölni" az életművét, illetve rásütik, hogy nem korszerű.

Péntek János professzor, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége elnöke nyelvi szempontból elemezte az író műveit, majd bejelentette: a szövetség által évente kiosztott Nyelvőrzés Díj 2007-től Sütő András nevét viseli, a díjat idén Böjte Csaba kapta. – Az anyanyelvi mozgalom számára Sütő András belső nyugtalansága és nyelv iránti felelőssége példaértékű – fejtette ki Péntek János.

Szász István Tas orvos, véleménye szerint szükség van az ilyen ünnepekre a megmaradáshoz, hiszen nyelvünk egyik legfőbb őrét ünnepeljük, aki úgy szerette és szólította magához szavainkat, mint a kisdedeket a Megváltó. Pálffy G. István író, szerkesztő emlékeztetett: 2000 telén Cselényi Lászlóval együtt készítették el a Sütő-portrét, amelyben az író „az omlások és romlások ellenére" úgy vélte, hogy „még Pusztakamaráson is megfordítható az idő". – Szomorú hiánylistát tudnék összeállítani azokból, akik nincsenek most jelen, nemcsak testben, de leginkább lélekben. Ez a hiánylista igen hosszú lehetne, és mégsem szomorúsággal mondom, mert aki lélekben nincs itt, annak nyugodtan örvendhetek, ugyanis annak itt nincs helye – összegzett Pálffy.

A templomi megemlékezés után emlékszöveg leleplezésére került sor a szülőház falán, ahol beszédet mondott Kötő József, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, aki kifejtette: e gesztus mögött ott rejtőzik, hogy az életmű fontos egy közösség számára, a közösség pedig úgy véli, ebben az életpályában személyes történelme testesül meg. – Fontos az emlékjelállítás, mert zavar állt be történelmi önismeretünk folytonosságában, éppen közösségünk legmetaforikusabb életműveit próbálják kiutasítani a köztudatból: Sütő András és Szilágyi Domokos igazságát és hitelét kérdőjelezik meg az igazság bajnokai, megfosztva magunkat múltunktól – hangsúlyozta az elnök.

Az emléktábla Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragómester munkája, a ház falára ugyanakkor felkerült annak a bronzplakettnek a másolata, amelyet az ünnepséget megelőző napon helyeztek el Sütő András marosvásárhelyi házának falára. A bronzplakettet Hunyadi László szobrászművész készítette.

KÖLLŐ KATALIN

vissza az elejére


Kegyetlenül őszinte kötet 1956-ról

(2. oldal)

Gazda József a Tűz októbere című interjúkötetét mutatták be pénteken este a Bulgakov kávéház irodalmi szalonjában. A meghívott másfajta megközelítésben beszélt az 1956-os forradalom eseményeiről. A szerzővel Benkő Levente beszélgetett. Elmondása szerint a Tűz októbere kötet olyan munka, amely teljességre törekszik, alulnézetből láttatja a kommunista megtorlást, elhelyezi térben és időben, ami történt. – Olyan munkáról van szó, amely kiegészíti az ’56-os szabadságharc krónikáját, nem hallgat el semmit, nincsenek benne kertelések – tette hozzá Benkő.

A meghívott beszámolt utazásairól, élményeiről, a magyar emigránsokkal való kapcsolatteremtésről. Állítása szerint 1956 élete legnagyobb, legmegrendítőbb élménye. A téma már az 1970-es években foglalkoztatta, a gyűjtési folyamat, a beszélgetés az emberekkel ekkor kezdődött el. 2004 –ben Ausztráliában, Új- Zélandon szólaltatott meg magyar emigránsokat, majd a Kárpát- medence nyolc „utódállamában" folytatta a gyűjtést. Gazda szerint harminc-negyven évvel ezelőtt államellenes, ellenséges cselekvés volt a magyar kultúra. Magyarnak lenni napjainkban hátrányos, az anyaországban a nemzeti mivolt mellett kiálló emberek egyenesen gyűlöletesnek számítanak. Ezzel ellentétben a világ minden más táján magyarnak lenni megkülönböztetett bánásmódot jelent, Svédországtól Dél- Amerikáig mindenütt barátsággal, bizalommal fogadják a magyar nemzetiségű embert, könnyen kap munkalehetőséget is, tette hozzá a meghívott.

Az anyanyelv átadásáról, megtartásáról kérdezve a szerzőt, Gazda elmondta: emigrációban 1000 magyar közül hozzávetőlegesen 20-30-nak fontos átadnia anyanyelvét gyerekeinek, ez pedig különböző módon történik. Minden szülőnek más a hozzáállása a kérdéshez. Vannak, akik hagyják a gyerekeket otthon is angolul beszélni, vannak, akik megtanítják őket magyarul, csak magyarul beszélgetnek a családban, így automatikusan kifejlődik a gyerekekben a nemzeti tudat, az anyanyelv ápolása, megtartása.

Arra a kérdésre, hogy hogyan történik egy ilyen út előkészítése, Gazda elmondta: naprakész, szigorúan pontos útiterveket készít elő. A munkautak örömérzettel töltik el. Csodálatos dolog az emberi sors, az emberi lélek, éppen ezért ezek a munkák nem is interjúk, hanem inkább beszélgetések, állapította meg a szerző.

Jaj mik történtek című kötete, amely 1997-ben látott napvilágot 1100 ilyen beszélgetést tartalmaz, tudtuk meg a moderátortól, a szerző most már 2000 interjút tudhat magáénak. Javarészt ezek a munkák a Ceuşescu-korszak idején készültek. Nagyon kevés interjúalanya zárkózott el a beszélgetéstől, a viszontagságos körülmények ellenére készek voltak nyilatkozni ’56-os élményeikről. A beszélgetésekben megtartja a népi nyelv ízességét, nem tesz hozzá az interjúalanyok szövegeihez semmit, csak a szükséges helyeken szerkeszti át a beszélgetéseket. A sokszínűség egységére törekszik ezzel a fajta munkamódszerrel.

Orbán János Dénes kérdésére, hogy Európán kívül hol vannak még magyar közösségek, a meghívott elmondta: a rokonságtudat erős az ázsiai népeknél. Szeretik a magyarokat. Pápua – Új Guineában is találkozott magyarokkal. Ázsia területén inkább Japánban vannak nagyobb számban magyarok, de Kínában, Indiában is találhatunk magyar közösségeket.

Gazda József eszményképe a cselekvő ember, a szülőföldhöz való cselekvő ragaszkodást továbbadja a gyerekeinek is. Hogyha el kellene mennie valahová máshová lakni, nem tudna megnevezni egy országot, ahol igazán jól érezné magát.

VARGA MELINDA

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Kötéltánc

(3. oldal)

Mircea Geoană kötéltánca cirkuszi mutatványnak is beillik: a szociáldemokraták elnöke most már nemcsak a kormánykoalíció és az ellenzékiek közt igyekszik egyensúlyozni, hanem pártja megbolydult klikkjei közt is. A kommentátorok egyetértenek abban: ennek előbb-utóbb csakis nyaktörés lehet a vége.

A PSD – mondhatni – nem ellenzékben, hanem csapdában van, ennek a reménytelen helyzetnek pedig komoly kihatásai vannak a párt belső viszonyaira is. Többször is elmondtuk: a szociáldemokraták képtelenek csendben profitálni az ellenzéki pozíciót, ha akarják, ha nem, életbe kell tartaniuk Tăriceanu kormányát – mégpedig semmiért cserébe. És ezt valahogy el is kell magyarázni, meg is kell indokolni a választóknak. Egyértelmű ugyanis: abban a pillanatban, ahogy a PSD bekeményít, egyből átlendül a demokraták táborába, akik épp csak arra várnak, hogy Geoanăék kormányellenes akcióit megtámogathassák. Ha például a PSD beváltja ígéretét, és bizalmatlansági indítványt nyújt be, elég, ha melléáll a PD, és nyert ügye van. Ennek pedig tudjuk a következményét: a demokratáknak nem érdekük új kormányt létrehozni, sokkal inkább előrehozott választásokat kiírni, aminek szintén nem titok a kimenetele: a PD-n és Becalin kívül mindenki veszít.

Ilyen körülmények közt engedheti meg magának Tăriceanu és kormánya azt a cinikus magatartást, hogy a PSD hallgatólagos támogatásáért cserébe ígért dollármilliókat, amelyeket az ínséges időket élő PSD-s önkormányzatoknak szántak volna, visszautasítsa. Geoană pedig nem tehet semmit. A tegnap bejelentett egyszerű indítványok sehova sem vezetnek. A parlamenti ülésszaknak különben is hamarosan vége, a nyár pedig nem kormánybuktatási stratégiákra, hanem az europarlamenti választásokra való felkészülésre kell. Azt pedig senki sem hiszi el Geoanănak, hogy nem fél az előrehozott választásoktól.

A D.A.-szakadás óta a szociáldemokraták pártjában eltérnek a vélemények: egyesek a PNL, mások a PD-zsarolásában látják biztosítva anyagi érdekeiket. A költségvetésből tengődő PSD-s önkormányzati vezetők állítólag leteremtették a pártelnököt, amiért hagyta, hogy a liberálisok átverjék. A Băsescu-közeli Kolozsvári Csoport egyelőre rezignáltan félre állt, máris folynak a találgatások arról, hogy átigazolnak-e a PD-be.

Márpedig ez a kötéltánc nem járható sokáig. A parlamentben a Geoană-féle időhúzás még akár jó taktikának is bizonyulhat: a PSD nem szavaz meg bizalmatlansági indítványt, de minden lehetőséget kihasznál Tăriceanuék sakkban tartására, például nem szavazza meg azt, hogy a parlamenti vakáció alatt a kormány sürgősségi rendeleteket bocsáthasson ki. Ez nem okoz különösebben rossz közérzetet sem a PSD-nek, sem a PNL-nek, illetve a többi, szintén időhúzásra játszó pártnak. Legfennebb az országnak. Hogy a kormány működésképtelen, és a parlament csak populista törvényeket fogad el, a Brüsszelben nyilvántartott reform-lemaradás behozására pedig kevés az esély? Ez a jelek szerint a PNL-t izgatja a legkevésbé. Legfennebb utánuk az özönvíz ...

Nem így a Szociáldemokrata Pártban. Ott hadi sarcot követel valamennyi tábor, s ha nem, hát legalább Geoană fejét. Ott nem megy sokáig a hintapolitika, olyan vezér kell, aki kivezeti a pártot a zavaros vizekből. Érthető tehát, hogy sokan nosztalgiával gondolnak az egykori pártelnök-kormányfőre, Adrian Năstaséra. Akinek esetleges visszatéréséről máris tétova hírek kaptak szárnyra. És amelyek minden bizonnyal tova is röppennek. (Erről majd Traian Băsescu is gondoskodik.)

Sz. K.

vissza az elejére


Oktatási ügyek-bajok

(3. oldal)

Mire iskolát kell választanom a fiamnak, már teljesen tisztában leszek a helyi viszonyokkal, és könnyedén tudok majd dönteni – biztattak többen is. Ekkoriban jártam ugyanis az alternatív pedagógia módszereket bemutató sorozatunk közepe táján, több iskolába is meghívtak, mindenféle ünnepségekre, nyílt napokra, toborzókra. Tény, hogy régóta húzódó folyamat végére tettünk most pontot, miután a Step by step osztályba is ellátogattunk. Hogy mennyire időszerű a téma, azt bizonyítja, hogy ebben az időszakban látogatott Kolozsvárra Vekerdy Tamás neves budapesti gyermekpszichológus, aki szintén az alternatív-, illetve reformpedagógiák előnyeit ecsetelte.

Úgy vélem, Kolozsváron talán kicsit el is vagyunk kényeztetve a magyar oktatás terén, hiszen több jó nevű iskola is a szülő rendelkezésére áll. És mindegyikről hallhatunk jót is, rosszat is, eleget. Aki pedig nem bízik a hagyományos oktatásban, vagy már kiábrándult belőle, az választhat valami mást, újabbat is.

Sok szülővel és pedagógussal beszélgettem. Olyanokkal, akik már rég nem bíznak a hagyományos oktatásban, és olyanokkal, akik elkötelezett hívei a reformpedagógiának, mert azt látják, hogy a gyerekük az idő múlásával is érdeklődő és nyitott maradt, szívesen jár iskolába, és nem szembesül naponta a szorongást, félelmet, rosszabb esetben pszichoszomatikus betegségeket kiváltó helyzetekkel. Megértem őket, én sem kívánnám a saját fiamnak, hogy idejekorán beleunjon az iskolába, hogy olyan tanárok kezébe kerüljön, akik már rég belefásultak a napi rutinba, és akik a gyerekeket egy halom bunkónak tekintik, akiket az ő életük megkeserítésére programoztak be. Azokban az alternatív tanintézetekben viszont, ahol megfordultam, ilyenekkel nem találkoztam. Tévedés ne essék: eszemben sincs olyasmit állítani, hogy minden tanár, aki hagyományos rendszerben tanít, elvetendő és értékelhetetlen. Szó sincs róla, mint ahogy arról sem, hogy az alternatív iskolák pedagógusai kivétel nélkül megbízhatók és duzzadnak az életörömtől meg a tanítási vágytól. Ami viszont újszerűnek hatott ezekben a rendszerekben, az a szabadság. A pedagógus szabadsága. A módszerek szabadsága. A gyerekközpontúság, hogy lehet hagyni minden gyereket kibontakozni a saját egyéni tempója szerint, nem kell karácsonyra megtanítani írni-olvasni az iskolába alig bekerülő kis hatévest.

Ezeknek a rendszereknek is vannak bőven ellenzői, akik fogyatékos gyerekeket emlegetnek, vagy attól tartanak, hogy ezekben a látszólag „csak játszós" iskolákban a gyerek nem tanul semmit, és ha kikerül ebből a védett környezetből, akkor nem állja meg a helyét. Szakembereknek azonban erről teljesen más a véleményük. Nyilván a sérült vagy kicsit lassúbb, több türelmet és odafigyelést igénylő kicsik esetében ideális a reformpedagógia több fajtája, de az egészséges, problémamentes gyermek sem bánja, ha nem kell erőltetett tempóban elsajátítania számára teljesen elvont dolgokat. Amikor Vekerdy Tamás elmesélte, hogyan tanulnak előbb írni, aztán olvasni a Waldorf-iskolában az elemisták, bevallom, azonnal rokonszenvesnek tűnt a módszer. Főként fiús anyukaként, hiszen köztudott, hogy a fiúk nehezebben alkalmazkodnak, lassabban szokják meg az iskolát, mint a kislányok, akik viszont sokkal szorongóbbak, hajlamosabbak a pszichoszomatikus megbetegedésekre. És miért lenne baj az, ha a gyermek szeret iskolába járni? Ha nem utálkozik, ha nem borzad el a házi feladatok mennyiségétől, a naponta cipelendő tanszerek súlyától. Mert ezektől az alternatív iskolák mind megkímélik őket, és egyáltalán nem azért, mert így kényelmesebb a gyereknek. Hanem azért, mert jobb. Nem attól fog elpuhulni a gyermek, hogy nem kell tízkilós hátitáskákat cipelnie és minden délután órákig görnyednie a feladatok mellett, hanem inkább a helytelen életmódtól, az egészségtelen étkezéstől, a szülői figyelem hiányától. Persze, azzal én is tisztában vagyok, hogy a gyerekre fordított időt a legnehezebb előteremteni, és az is biztos, hogy a tanintézmény nem pótolja a szülői odafigyelést. Nem mindegy azonban, hogy mit nyújt a gyereknek. Tisztában van-e azzal, hogy a tanárok vannak a gyermekért, és nem fordítva, és hogy a gyermek mindenre fogékony kis lelkét jó lenne, amennyire lehet, még hosszú ideig óvni, védeni, megtartani nyitottnak, befogadónak.

A gyermekközpontú iskola talán nem utópia. Több szakember is állítja: a hagyományos oktatási rendszer elavult, ma már nem működőképes, valami másra van szükség. És úgy tűnik: itt van már a megoldás is. Csak élni kéne tudni vele. És nem félni tőle.

SÁNDOR BOGLÁRKA ÁGNES

vissza az elejére


Blairt EU-elnöknek?

(3. oldal)

Megtörténhet, hogy a brit miniszterelnök, Tony Blair Downing Street-i állását új munkahelyre cseréli: ő lehet az Európai Unió első, „főállású" elnöke, amennyiben a Nicolas Sarkozy francia elnök által aktívan támogatott tervet sikerül elfogadtatni.

Értesülések szerint az e heti EU-csúcstalálkozón már nem lesz újdonság a felvetés, hiszen Sarkozy több EU-vezetővel is tárgyalt az elképzelésről. Az EU-csúcs lesz különben az utolsó nagyszabású nemzetközi esemény, amelyen Blair miniszterelnökként részt vesz. Sarkozy egyértelműen támogatja Blairt abban, hogy jelentős európai tisztséget töltsön be.

Német diplomaták szerint Sarkozy beavatta tervébe Angela Merkel német kancellárt is. Ezzel együtt a brit miniszterelnök népszerűtlen marad több, az iraki háborút ellenző ország számára, így Olaszországban és Spanyolországban is. Blair kudarca abban, hogy Nagy-Britanniát nem sikerült bevezetni az euroövezetbe, szintén rontja az esélyeit.

Blair segédei elismerik, hogy Sarkozy és más EU-vezetők szorgalmazták az ötletet, a Downing Street ellenben állítja, hogy Tony Blair június 27-én kivonul a politika élvonalából. Tagadta, hogy érdekelné az állás.

Az Európa Tanács elnökének szerepe, a 27 tagország képviselete alternatívája lehetne a félévente változó EU-elnökségnek.

Egy közvélemény kutatás szerint Blair továbbra is megosztó alakja a politikai színtérnek: a válaszadók közül a németek 64%-a , a britek 60%-a, illetve a franciák 53%-a szerint nem volna alkalmas az Európai Unió elnöki tisztségének betöltésére – vélekedik a Financial Times kommentátora.

vissza az elejére


Napirenden


Együttműködési megállapodást ír alá a PD és a PLD
Egyszerű indítványok a Tăriceanu-kormány ellen

(4. oldal)

A Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) az európai parlamenti választások „környékén, vagy azok után" írja alá a két alakulat közti együttműködési megállapodást azt követően, hogy a demokraták bíróság előtt érvénytelennek nyilvánítják a D. A. Szövetség protokollumát – jelentette be tegnap Emil Boc, a PD és Theodor Stolojan, a PLD elnöke.

Theodor Stolojan hangsúlyozta: a PD és a PLD már kinevezett egy-egy csapatot, amely kidolgozza a politikai és parlamenti együttműködési megállapodás szövegét. A PD csapatát Vasile Blaga főtitkár, Cezar Preda alelnök és Radu Berceanu szenátor alkotják, míg a PLD részéről Gheorghe Flutur ügyvezető elnök, Valeriu Stoica, az Országos Vezetőtanács elnöke és Florin Popescu alelnök fogja képviselni.

A két párt vezető politikusa elmondta: a PD-PLD protokollumot rögtön azt követően írják alá, hogy a két alakulat vezetősége jóváhagyja azt, illetve miután érvénytelenítik a PNL-PD közti megállapodást. Boc rámutatott, a PNL és a PD közti szövetséget bírósági úton kell felbontani, mivel a politikai pártok törvénye szerint „nem létezhet két politikai szövetség egyazon időben".

„Megegyeztünk, hogy felújítjuk a májusi referendum idején megszakított együttműködést politikai és parlamenti szinten" – mondta Boc, hozzáfűzve, hogy a két párt parlamenti csoportjainak vezetői ezentúl minden hétfőn összeülnek egyeztetés végett. Stolojan továbbá közölte, a két alakulat vezetőségének képviselői havonta kétszer találkoznak majd, hogy kielemezzék az időszerű politikai kérdéseket.

Háború az ellenzéki szerepért
A demokraták és a liberális-demokraták mellett a szociáldemokraták is egyszerű indítványt terveznek benyújtani a parlamentbe. A két indítvány a kormány tevékenységét az egészségügy és a mezőgazdaság területén marasztalná el. Tegnap először Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) elnöke és Theodor Stolojan, a Liberális Demokrata Párt (PLD) vezetője jelentette be ezt a szándékot. Ők már tegnap benyújtották az egészségügyre vonatkozó indítványukat. Röviddel ezután Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője is bejelentette hasonló szándékát. A PSD legtöbb vezetője a párton belül az elmúlt hetekben folytatott viták során arra a következtetésre jutott, hogy alakulatuknak az eddiginél is markánsabb ellenzéki szerepet kellene alakítania. Hasonló a célja viszont a Traian Băsescu államfőt támogató PD-nek és PLD-nek is, amelyek szerint a PSD csak látszólag akar ellenzékbe vonulni, de valójában támogatja a kormányt.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Mélyülő belső konfliktus a PSD-ben

(4. oldal)

Tovább mélyült az elmúlt napokban a Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli válság, miután a Kolozs megyei szervezet vezetősége alaposan fontolgatta, hogy testületileg lemond. Nem a pártból léptek volna ki a kolozsváriak, hanem a megyei szervezet éléről távoztak volna. Állítólag Remus Lăpusan, a PSD kolozsvári elnöke fogalmazta meg ezt a javaslatot, amelynek gyakorlatilag nem lett volna nagy jelentősége, inkább szimbolikus töltettel rendelkezett. Ezzel a kolozsváriak azzal kapcsolatos elégedetlenségüket szerették volna kifejezni, hogy Mircea Geoană pártelnök nem tette pontra Marian Vangheliet, a bukaresti szervezet elnökét, aki a múlt héten Vasile Dâncu és Victor Ponta alelnöknek a szervezetből való kizárását kérte. A kolozsvári lázadást utolsó pillanatban Ioan Rus, a Kolozs megyei szervezet elnöke állította le. Rus meggyőzte kollégáit, hogy ne veszítsék el türelmüket, folytassák a párt megreformálását.

A konfliktus azonban távolról sincs elsimítva, hiszen Dâncu a PSD központi vezetőségének szokásos hétfői ülése előtt közölte, hogy kollégái nem gondolták meg magukat a lemondással kapcsolatban, tervüket csak jegelték. A kolozsváriak és a bukarestiek között kirobbant konfliktus könnyen leszámolássá fajulhat, ugyanis mindkét fél nyíltan arra törekszik, hogy kiszorítsa egymást a párt vezetőségéből. Geoană-nak egyelőre nem sikerült lehűtenie a kedélyeket, tegnap csak újabb halogatásra futotta az elmúlt hetekben egyre megosztottabbá vált PSD-nek. A párt vezetősége elrendelte, hogy Vanghelie, Ponta és Dâncu ne nyilatkozzon többet a közöttük létező nézeteltérésről. A nyilatkozatzárlat június végéig érvényes, amikor PSD területi elnökeit magában foglaló vezetőségi testület ülésezik. Ha az érintettek nem tartják tiszteletben ezt a határozatot, akkor a párt alapszabályzata szerint súlyos büntetésekre számíthatnak. A PSD-sek június végi ülésére javasolta egyébként Vanghelie is azt, hogy Dâncut és Pontat zárják ki a pártból. Így a megoldás irányába mutató valamilyen döntés várhatóan csak június végén születik.

A konfliktus azért számít rendkívül súlyosnak, mert a bukaresti PSD az egyik legerősebb és legbefolyásosabb szervezet a pártban. Most már egyre több megfigyelőnek tűnik úgy, hogy a kolozsváriak erejét túlméretezte a sajtó, vagyis valójában nem rendelkeznek éppen akkora befolyással, mint amekkorát tulajdonított Rusnak és a köréje tömörülő többi vezetőnek a kolozsvári média. Ez azt is bizonyítani látszik, hogy a párton belül az elmúlt hetekben meghozott döntéseket nem voltak képesek döntő módon befolyásolni, így álláspontjuk rendszerint alulmaradt.

B. T.

vissza az elejére


Röviden

(4. oldal)

TĂRICEANU TANÁCSKOZÁSRA HÍVJA A PÁRTOKAT
Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, a PNL elnöke hétfőn bejelentette, hogy a héten tanácskozásra hívja a parlamenti pártokat az Európai Unió (EU) alkotmánya kapcsán, illetve az európai parlamenti választások időpontjának megállapítása érdekében.

VISSZAUTASÍTOTT MAGYARELLENES TÖRVÉNYJAVASLAT
Visszautasította a Képviselőház jogi bizottsága azt a konzervatív párti törvénytervezetet, amelynek célja a román állampolgárság megvonása mindazoktól, akik nem tudnak vagy nem akarnak megtanulni románul. „Azon túl, hogy alkotmányellenes, tisztességtelen is egy ilyen tervezet" – mondta Tamás Sándor háromszéki képviselő.

PUSKÁS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG TAGJA
Az Alkotmánybíróság tagja lett Puskás Bálint Zoltán szenátor. A szenátus tegnap 77 szavazattal és öt tartozkodással fogadta el az RMDSZ javaslatát. A jogi bizottság tagja, Gavrilă Vasilescu szenátor szerint Puskás meghallgatása után úgy döntöttek, hogy az RMDSZ-es szenátor megfelel a törvény által előírt szabályoknak, ennek megfelelően a bizottság egyhangúan elfogadta a jelölést. Puskás Kozsokár Gábort váltja fel az Alkotmánybíróságban.

vissza az elejére


Elmaradt a francia jobboldal elsöprő győzelme

(4. oldal)

A Nicolas Sarkozy vezette Nép Mozgalom Uniója (UMP) a vasárnap megrendezett francia parlamenti választások második fordulója nyomán az 577 tagú nemzetgyűlésben 314 mandátumhoz jutott, míg fő ellenfele, a szocialista párt 185 helyet szerzett meg – jelentette be hivatalosan hétfő hajnalban a francia belügyminisztérium.

A szavazásra jogosultak 40,01 százaléka nem vett részt a választáson, és ez az arány rekordnak számít az V. köztársaság 1958-ban bekövetkezett létrejötte óta.

A két nagy párt mellett a kommunisták 15, a radikális baloldaliak 7, a különböző baloldali erők 15, míg a zöldek 4 mandátumot kaptak. A szélsőjobboldali Nemzeti Front nem jutott parlamenti képviselethez.

A középutas Francois Bayrou MoDem pártja mindössze 3 parlamenti helyet tudott megszerezni. Huszonkettő azoknak a képviselőknek a száma, akik elpártoltak Bayrou pártjától, hogy Sarkozy mögött sorakozzanak fel. Egyéb jobboldali erők 9 helyet szereztek az új összetételű francia nemzetgyűlésben, amelybe ezeknek a politikai áramlatoknak a képviselőin kívül még három személy jutott be.

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Kalotaszentkirály-Zentelke
Sport, fotók, néptánc és Kovács Kati
Tanévzáróval egybekötött falunapok

(5. oldal)

Falunapokra gyűltek össze a hétvégén a falu és a környékbeli települések lakói. Az idei rendezvény különlegessége volt, hogy egybeesett a tanévzáró ünnepséggel.

A kétnapos programsorozat első napján a tavalyihoz hasonlóan inkább a fiatalabb korosztályé volt a szó, ők jelentkezhettek különböző versenyekre.

Az Ady Endre életútját bemutató kiállítást szombat délben nyitották meg. A fotókiállítás képeit, amelyet a budapesti Petőfi Múzeum ajándékozott az iskolának, az egyik tanteremben lehetett megcsodálni. Képeket láthattunk a költő szüleiről, gyerekkoráról, iskoláiról, munkásságáról, versesköteteiről, szerelmeiről, sőt Ady korabeli újságírói igazolványáról, valamint kezelőorvosáról, és utolsó éveiről is. A kiállítás érdekes színfoltja volt a falunapoknak: még azoknak is tudott újat mutatni, akik ismerték valamennyire a költő életét.

Este Török János, Kalotaszentkirály szülötte tartott vetítettképes előadást a helyi Művelődési Házban a Nanga Parbat pakisztáni hegymászó expedíciójáról, amelyen a tavaly vett részt. A 8000 méternél magasabb csúcs meghódítására nyolcan indultak el tavaly Brassóból, közülük ketten voltak magyarok. Aki nem tudott részt venni a szombat esti vetítésen, az vasárnap megnézhette A gyilkos hegyen című fotókiállítást – az expedícióról készült, kiállított gyönyörű képek többségét maga Török János készítette.

A vasárnapi műsor ünnepi istentisztelettel kezdődött reggel a helyi református templomban, majd az Ady Endre Kulturális Egyesület szervezésében koszorúzási ünnepséggel folytatódott az Ady-emlékműnél. Elsőként Lovász Enikő szavalta el a költő Kalotaszentkirályon írt A Kalota partján című versét. Lakatos András, az Ady Endre Iskola igazgatója beszédében elmondta: több mint egy évtizede gyűlnek össze júniusban a falu lakói, hogy arra a költőre emlékezzenek, aki 1914 nyarán a kalotaszentkirályi hársfák lombja alatt írta a fent említett verset. Az iskolaigazgató ezt követően arról beszélt, hogy milyen kapcsolat fűzi Ady Endréhez. – Nem csak a lokálpatriotizmus az, ami összekapcsol bennünket – mondta. – Úgy látom, hogy Ady Endre minden idők legnagyobb költője. Teljesen más a magyarságtudata, különbözik a Petőfiétől, az Aranyétól és a Vörösmartyétól. Neki a magyarság hitvallás: perlekedése, vitatkozása elárulja, hogy ő így éli meg a 20. századi magyarság térvesztését. Verseiben figyelmeztet, kiabál, Istenhez fordul, ezért nem igazán értették meg a kortársai – mondta.

Mocsári József, Szeghalom polgármestere megjegyezte: a Kalota partján most is lelki, szellemi erő őrzi a költő emlékét. Ezt követően Oláh Ernő főjegyzővel Szeghalom önkormányzata nevében koszorút helyezett el az emlékműnél, ahol Péntek László elnök a körösfői Rákóczi Kultúregylet, Okos Rigó Dénes RMDSZ elnök a helyi RMDSZ, Kolcsár Andrea pedagógus az Ady Endre Kulturális Egyesület, Lakatos András igazgató az Ady Endre Iskola, valamint Póka János György polgármester és Péter Árpád alpolgármester a kalotaszentkirály-zentelki önkormányzat részéről rótta le kegyeletét.

A délutáni tanévzárót követően ünnepi gálaműsor kezdődött, amelyen Crina Varga és Florin Bota népdalénekesek, a kecskeméti Szentkirályi Néptánccsoport, a szilágylompérti Ady Endre Iskola diákjai, valamint a helyi Felszeg Gyöngye nevű néptánccsoport lépett fel. Az idei programsorozatot Kovács Kati koncertje, majd tűzijáték zárta, ami nem csak a helybelieket, hanem a környező települések lakóit is Kalotaszentkirályra csalogatta.

DÉZSI ILDIKÓ

vissza az elejére


Kide
Az élet egyetlen esély...

(5. oldal)

Jézus Szíve búcsút tartottak szombaton Kidén. A szépen feldíszített templomban katolikus, református, ortodox és más vallású helyieken kívül kolozsvári, szamosújvári vendégek hallgatták meg Kádár István monostori plébános istentiszteletét, illetve imádkoztak együtt a Désről érkezett ferences Pál atyával – a házigazda Szakács Endre szamosújvári plébános volt.

Az ünnepi istentisztelet vezérfonala a szívből fakadó békesség, szeretet, szelídség, alázat volt. A legszemélyesebb létünk helye a szív, s ha ez úgymond kővé válik, már nem tudunk szomorkodni, sírni, örülni, szeretettel fordulni embertársaink felé. „Az élet egyetlen esély... vedd komolyan, az élet jutalom... érdemeld ki" – hangzott el ezen a búcsún is a Kalkuttai Teréz anya által megfogalmazott két megszívlelendő elmélkedés.

A templomból kijövet kaláccsal és borral kínálkodtak, valamint az idegenből jött vendégeket ebéddel fogadták a kidei házigazdák. A vasárnapi református istentiszteletre eljöttek a katolikus hívek is, így viszonozván a református tiszteletesnek és családjának, valamint a református híveknek a búcsún való részvételt.

Lukács Éva

vissza az elejére


ÖNGYILKOS KISKATONA

(5. oldal)

Önkezűleg vetett véget életének egy kiskatona Nemeszsukon. A 20 éves önkéntes őrszolgálatot teljesített, amikor vasárnap délben szíven lőtte magát automata fegyverével. A helyszínre kiszálló mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A tett okai egyelőre ismeretlenek, az ügyben nyomozás kezdődött.

vissza az elejére


Nem volt túlságosan nehéz a román írásbeli vizsga

(5. oldal)

Többen attól tartottak, hogy a hétfőn elkezdett szakaszzáró vizsga román nyelv és irodalom tételei próbakövek lesznek, főleg a magyar gyerekek számára. A szakemberek úgy vélik: a tételek közepes erősségűek voltak, és még a kevésbé jó képességekkel bíró tanulók is elérhetik az átmenő jegyet. „Hasonló tételeket már többször is megoldottam a növendékeimmel a tanév során", kezdte a beszélgetést A. Ţ., egy lakónegyedi iskola romántanára, aki a magyar tannyelvű osztályban is tanított. „Eddig is meg voltam elégedve az idei magyar nyolcadikosaimmal. Ilyen, vagy még ennél is nehezebb tételeket sikeresen megoldottunk az osztályban. Szinte mindannyian jó eredményeket értek el év közben, de a félévi dolgozatoknál is. Sok függ ugyanis az osztálytól", vélekedett, majd hozzátette: a Blandiana-versre vonatkozó kérdések nem a lexikális adatokra korlátozódtak, hanem a gyerek értelmező képességét célozták meg. Ugyanakkor a magyar gyerekeknek ügyelniük kellett a helyes kifejezésmódra is. „Remélem, a nyelvtani tételek sem okoztak gondot a diákok többségének. Itt viszont érvényesült az, hogy a vizsgázóknak fel kellett használniuk az iskolában szerzett ismeretanyag ide vonatkozó részét", tudtuk meg.

M. D. egy belvárosi magyar tanintézet diákja, a vizsgáról kijövet megkönnyebbült mosollyal válaszolt kérdéseinkre: „Véleményem szerint nem voltak nehezek a vizsgatételek. Persze, izgultam egy kicsit, de sikerült idejében befejeznem a dolgozatomat, sőt még az átnézésre is maradt időm", közölte a diák.

Mihaela Mariş, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szóvivője a Szabadságnak elmondta: a 6 509 nyolcadikot végzett gyerek közül csak 5 343-an (82,2 százalék) iratkoztak be a szakaszzáró vizsgára, ezekből 5 290-en jelentek meg a vizsgán. A szóvivő szerint a megyében incidensek nélkül zajlott le a nyolcadikosok első vizsgája.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Szokatlan melegre számíthatunk

(5. oldal)

Az orvosok azt tanácsolják, hogy a gyerekek és az idősebbek ne menjenek ki a napra a déli órákban, és kerüljék a túlzsúfolt helyiségeket, a légkondicionált levegőt pedig 23–24 Celsius fokra kell lehűteni. A kinti és benti nagy hőmérsékletingadozás is veszélyes lehet az ember idegrendszerére, ami ájuláshoz vagy vérnyomáscsökkenéshez vezethet. Napozás esetén föltétlenül védekezni kell: kalappal, napszemüveggel, vagy természetes anyagokból készült, vékony, világos ruhadarabokat magunkra öltve. A szakemberek naponta 2–4 liter folyadék elfogyasztását és a zsírmentes étkezést javasolják. Emellett ajánlott lecsökkenteni a kávé- és alkoholfogyasztást is.

Hétfőn reggel egy 72 éves idős ember lett rosszul Bukarestben, a negyedik kerületben található bíróság épületében, akihez azonnal riasztották a mentősöket. Az orvosok szerint a betegnek már volt egy szívinfarktusa, hétfőn pedig ismét szívinfarktus érte. Ugyanoda hívták ki a mentőt egy 45 éves férfihoz is, akit beszállítottak a Colţea Kórház sürgősségi osztályára.

A kánikulai napokban nő az emberek folyadékigénye, és ezért 20–100 százalékkal is emelkedhet az ásványvíz és a sörfogyasztás, tájékoztat az MTI. Magyarországon tavaly egy ember átlagosan 85 liter ásványvizet fogyasztott el, szemben az előző évi 70 literrel. Az év melegebb hónapjaiban átlagosan 20 százalékkal nő meg az ásványvízfogyasztás. Alig másfél évtizede Magyarországon az emberek évente még csak mintegy 3,5–4 liter ásványvizet fogyasztottak, míg az idén várhatóan ez a mennyiség már eléri a 95 litert. Egy-egy nyári napon mintegy 20–25 ezer hektoliter sör fogy, ami mintegy kétszerese az átlagos eladásnak. Ezzel a mennyiséggel megtölthető egy szabványos úszómedence. Magyarországon tavaly mintegy 7,1 millió hektoliter sör fogyott, szemben az előző évi 6,85 millió hektoliterrel.

vissza az elejére


Egészségügy


A babát is megviseli a nagy meleg

(6. oldal)

A nagy meleg nemcsak az időseket, de a csecsemőket, gyerekeket is megviseli. Ilyenkor különösen oda kell figyelni arra, hogyan ápoljuk a kicsiket.

Napozás helyett levegőztetés. Általában az újszülötteknek kéthetes kortól javasolják szakemberek a rendszeres levegőztetést. Nyári időszakban ügyeljünk arra, hogy ne a legmelegebb déli időpontban induljunk sétálni. Figyeljünk arra, hogy erős nap ne érje őket. Legjobb délelőtt 10-ig és délután 15 óra után kivinni a babát.

Strandon – Az első néhány hónapban nem javasolható a csecsemő strandoltatása, fürdetése. Később a picinek legyen saját kis medencéje, akár egy műanyag lavór is megteszi, ebbe töltsünk kellemesen meleg, tiszta vizet. A kis kádat ne tegyük sohasem a tűző napra, inkább félárnyékba.

Ne feledjük magas faktorszámú napozókrémmel, olajjal bekenni a piciket. Nehéz korhatárt szabni arra, hogy mennyi idős korban kezdhetik a fürdőzést. Ez függ a víz hőfokától, tisztaságától.

Nyílt vizekben, folyókban, tengerekben kisbabákat fürdetni nem ideális, de esetleg kicsit megmárthatjuk őket, úgy, hogy a felmelegedett testüket nehogy hirtelen érje a hideg. Vigyázzunk arra, hogy ne nyeljen a vízből!

Pelenka, ruha – Pelenkás gyerekeinknél még a legjobb pelenkák és a leggondosabb bőrápolás mellett is előfordulhat enyhe bőrpír. Hamarabb gyógyul, ha a popsiját is levegőztetjük. Nyáron különösen figyeljünk az öltözetre. Az egészen kicsi csecsemőket is vetkőztessük réklire, vagy adjunk rá szellős ruhácskát, a fejére pedig fehér sapkát.

Napszúrás, hőguta – Napszúrás akkor alakul ki, ha a sugárzó nap közvetlenül hat a koponyára. A túlzott napsugárzás, a meleg agyi vérbőséget okoz, ami agyduzzanathoz vezet. Ez az agyduzzanat a napszúrás, mely általában egy nap alatt megszűnik, ha bevisszük a gyermeket a hűvös szobába, és hideg folyadékot itatunk vele.

A gyerekekre különösen figyelni kell, mert a koponyacsontjuk vékonyabb, mint a felnőtteké, ráadásul nincs fölötte vastag hajréteg sem. Ezért napszúrást úgy is kaphat a gyerek, ha derékig vízben van. A nyári hőségben a pici gyerekek folyamatosan ki vannak téve a túlmelegedés veszélyének, amelynek súlyos következményei is lehetnek.

A gyereket nagyobb korban is fenyegeti a túlmelegedéssel járó kisebb-nagyobb rosszullét és a kiszáradás. Ha az erősen izzadó gyermek folyadékpótlásáról nem gondoskodnak, súlyos rosszullét vagy hőguta alakulhat ki. Gyorsabban következik be a rosszullét párás, meleg helyen, illetve időben, mert ilyenkor a verejték nem tud elpárologni.

Megelőzés – A csecsemőkre és a kisgyermekekre a legnagyobb veszélyt az autók jelentik, még akkor is, ha van légkondicionáló, vagy nyitva van az ablak. A tűző napon álló kocsiban kevesebb mint 1 óra alatt 50-60 fokra emelkedhet a hőmérséklet, de még árnyékban is elérheti a 40 fokot. Az autóban akár egy rövid bevásárlás idejére is magára hagyott gyermek napszúrást, hősokkot, hőgutát kaphat, sőt, súlyosan megéghet. Csecsemővel nyáron, a déli órákban semmiképpen sem javasoljuk az autózást.

Folyadékpótlás – A kisbabák a szobában vagy az árnyékban is túlmelegedhetnek – ha nagy a hőség, gyakrabban kell őket szoptatni, illetve vízzel megkínálni. A nagyobb gyerekek is hajlamosak megfeledkezni a folyadékpótlásról, ezért különösen figyeljünk arra, hogy naponta 2 liter folyadékot igyanak. A limonádé vagy a tea ne legyen se meleg, és soha ne legyen túl hideg.

vissza az elejére


Őssejtek a szívgyógyászatban

(6. oldal)

Az emberi őssejtek valójában képesek regeneráló szívizomsejtetekké átalakulni – állapították meg francia tudósok emberi őssejteknek infarktuson átesett patkányok szívizomszövetébe való átültetésével végzett kísérleteik révén.

Az emberi őssejtek létük kezdetén a szervezet szinte csaknem bármelyik sejtjévé képesek fejlődni, így a szervek regenerálása révén alkalmasak lehetnek számos betegség – például a szívroham okozta szövetkárosodás – gyógyítására.

A Párizs melletti Évryben működő Avenir-Inserm kutatóintézet Michel Pucéat vezette kutatócsoportjai első ízben mutatták ki, hogy az emberi őssejtek infarktuson átesett patkányok szívébe ültetve képesek szívizomsejtekké átalakulni.

A kísérlet következő szakaszát a sejtek – főként a csontszövetek – regenerálódásának szakértői hajtják majd végre majmokon (a hadseregnek az Essonne megyében működő brétigny-sur-orge-i katonai egészségügyi létesítményében) – mondta Michel Pucéat.

A kutatók az úgynevezett BMP2 csontnövesztő gén segítségével készítették elő az őssejteket a differenciálódásra. A fejlődésükben így „irányított" őssejteket legyengült immunrendszerű és infarktuson átesett patkányok károsodott szívizomszöveteibe ültették be. Két hónap elteltével emberi szívsejtek jöttek létre a károsodott szektorban. Az irányított őssejtek tehát szívizomsejtetekké alakultak át, és a szívizomszövet megkezdte a regenerálódást.

A kutatók a beültetés után semmilyen daganatot vagy gyulladást, sem pedig egyéb nemkívánatos mellékhatást nem találtak.

A munkát a párizsi Inserm és a Pompidou kórház orvosa, Philippe Menasché az AFM-mel, az izombetegségek ellen küzdő francia szövetséggel közösen hajtotta végre.

Az Inserm szerint az eljárás finomításához számos kutatást el kell ugyan még végezni, de az ígéretes eredmények megnyitják az utat a szívbántalmak őssejtekkel történő gyógyítása előtt.

vissza az elejére


Szerelem, gondok nélkül

(6. oldal)

Romániában első ízben ingyenes telefonvonalon kaphatnak a nők fogamzásgátlással, az egészséges szexuális élettel kapcsolatos tanácsokat. A 0 800 150 150-es ingyenesen hívható telefonszámon 10 és 18 óra között állnak rendelkezésre szakemberek, akik természetesen bizalmasan kezelnek minden beszélgetést. A családtervezésben jártas orvosok elsősorban a – sajnos kevéssé tájékozott – fiatalok hívásait várják, de bárki hozzájuk fordulhat, akinek kérdése van. – Milyen fogamzásgátló módszer a legbiztonságosabb? – Hogyan védekezhetek, ha nemrég terhesség megszakításon estem át? – Hízlal-e a fogamzásgátló tabletta? – Terhes maradhatok-e, hogyha ciklus alatt szeretkezem? – ilyen és hasonló kérdésekkel keresték fel a szakembereket, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok felelősséget tudnak vállalni önmagukért, szexuális életükért, ha ebben segítséget is kapnak. Európa országaiban évtizedek óta működnek hasonló tanácsadó telefonvonalak – végre a romániai nőknek, lányoknak is van, ahová fordulniuk, természetesen partnereik is hívhatják a 0 800 150 150-et. További információk a www.dragostefaragriji.ro címen találhatók.

vissza az elejére


Hogyan győzzük le a kánikulát?

(6. oldal)

A nyári kánikula a strandolások, napozás időszaka, azonban tudni kell azt, is, hogy a nagy meleg súlyos rosszullétet is okozhat. A Kolozs Megyei Közegészségügyi Hatóság figyelmezteti a lakosságot, hogy saját szervezetünket tesszük próbára azzal, hogy túl hosszú időt töltünk magas hőmérsékleten. Amit bizonyára tapasztaltunk: ebben az időszakban erősebben izzadunk – az izzadás szerepe, hogy a szervezet hőháztartását szabályozza, és megelőzze a túlhevülést. A vízzel együtt a szervezet ásványi sókat és vitaminokat is veszít (ezek közül jelentős mértékben a vízben oldódó vitaminokat), és károsan befolyásolhatja a fiziológiai folyamatokat. Jelentkezhet fizikai fáradtság, a metabolizmus felborulása, krónikus betegek esetén pedig a tünetek erősödnek fel, emelkedik a vérnyomás, ami – legjobb esetben – pusztán rossz közérzetet eredményez.

Hasonló kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlott az izzadással járó folyadék – ásványi anyag- és vitaminveszteség pótlása a szervezet normális működési állapotának helyreállításáért. Ezt napi legalább két liter folyadék elfogyasztásával érhetjük el, amit ne fogyasszunk túl hidegen, mert akkor kiválasztódik még mielőtt hidratálná a szervezetet.

A folyadékok mellett fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, hiszen azok is vizet tartalmaznak, ugyanakkor pótolják az elveszett ásványi anyagokat és vitaminokat is. További előnyük, hogy az általuk tartalmazott víz késleltetve szabadul fel a szervezetben, ily módon folyamatosan és hosszú távon biztosítják a folyadékpótlást.

A gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott nyersen fogyasztani, bőségesen élhetünk velük, hiszen alacsony kalóriatartalmúak.

Ihatunk langyos, kevés cukorral vagy édesítőszerrel ízesített teákat, bodzát, kamillát és csalánteát, amely megszünteti a szomjúságérzetet. A teákat szükséglet szerint válogassuk, használjuk ki gyógyhatásukat, egy csésze vízhez egy kanál szárított gyógynövényt számoljunk.

Az étkezéseknek változatosaknak kell lenniük, vigyázzunk a kalóriabevitelre!

Védekezzen a meleg ellen!

– kerülni kell a fizikai tevékenységet (sport, kertészkedés stb.) a nap legmelegebb óráiban, 12–16 óra között

– hogyha el kell hagynia a lakást, igyekezzen árnyékos helyen maradni, óvja fejét, arcát és haját egy könnyű nyári kalappal, a ruhák világos színűek legyenek, lehetőleg természetes anyagból, például pamutból készüljenek, és legyen velünk egy palack víz is

– húzza be a sötétítőt a napsütésnek kitett helyiségekben

– tartsa zárva az ablakot addig, amíg a kinti hőmérséklet magasabb a bentinél, esteledés után, éjszakára azonban tárja ki őket, hogy járhasson a levegő

Hűsítse magát!

– a lakásban válassza a leghűvösebb szobákat tartózkodási helyül

– hogyha nincs ilyen, használjon légkondicionáló berendezést a levegő lehűsítésére

– hogyha egész nap otthon tartózkodik, válassza a gyakori zuhanyzást, munkahelyen ásványvizes permetet használhat arcbőre hidratálására

– nagy mennyiségű vizet és természetes gyümölcslevet fogyasszon

– kerülje az alkoholfogyasztást

– a napi étkezésbe iktasson be minél több gyümölcsöt, zöldséget

Hogyha a tanácsok ellenére tartósan rosszul érezi magát, forduljon orvoshoz!

A 6-os, 7-es oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Állatbarát


Indokolt és ajánlatos a házi kedvenceink ivartalanítása
Beszélgetés dr. Szentkuti Farkas állatorvossal

(7. oldal)

Az állattartó gazda többször is szembesülhet a nem kívánt szaporulat tényével. Ezért van, aki elvégezteti az ivartalanítást, mások viszont halogatják, ennek pedig saját kedvenceik és a születendő nem kívánt kis állatok látják a kárát. A szakemberek két párzási-születési időszakot különítenek el, decembertől februárig, illetve júniustól augusztusig.

– Mikor indokolt az ivartalanítás elvégzése?

– Amennyiben az állattartó gazda nem akar kölyköket, ajánlatos már az első tüzelés előtt elvégeztetni az ivartalanítást, mivel ez a sebészeti beavatkozás meggátolja az emlős daganatok majdani kifejlődését, mivel a tüzelések számával arányosan nő a veszély is. Amerikában például az a szokás, hogy a szukákat pár hetes korukban ivartalanítják. Ezt azért nem helyeslem, mert az állat megfelelő fejlődése a szexuális hormonoktól is függ, mind a kutyák, mind a macskák esetében. Amennyiben valaki kóbor állatot – kutyát, macskát – fogad otthonába, akkor is célszerű az első tüzelés előtt elvégezni az ivartalanítást – kezdte a beszélgetést a jól ismert állatorvos.

Megdőlt tehát az az elgondolás, hogy először szüljön a szuka, és utána következhet az ivartalanítás?

– Teljesen.

– Mi a helyzet a kanok ivartalanításával?

– Ez esetben is a minél hamarabbi ivartalanítást ajánlom, mivel párzáskor a kanok idegesebbek, akár agresszívebbekké is válnak. De például a csontozat kifejlődése érdekében itt sem célszerű a nagyon fiatal korban elvégzett beavatkozás. A kutyáknál 8–10, a macskáknál pedig 6 hónapos korukban végezhető el az ivartalanítás.

Mennyire veszélyes ez a műtét?

– Mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is megvan a veszélyességi fokozata. A statisztika szerint a műtétek zökkenőmentessége – melynek során kivesszük a petefészket és a méhet is – 99 százalékos. Az állatnak ez mindenképpen trauma, ami pár napos bágyadtsággal jár. De az évi kétszeri fialás sokkal jobban igénybe veszi az állat szervezetét.

– Mikor és kinek ajánlja az ivartalanítást?

– Ajánlani bárkinek lehet, de minden a gazdától függ. Ha a kutya szabadon él a kertben, az udvaron, esetleg rossz a kerítés, vagy több kutyát tartanak, akkor a nem kívánt szaporulat elkerülése végett feltétlenül elvégezendő a műtét. A kóbor kutyák zöme onnan származik, hogy a gazdák nem ivartalanítják az állataikat, megszületnek a kiskutyák, amelyeket eldobni, elaltatni sajnálnak, de a végeredmény sokszor az, hogy pár hetesen kiteszik őket közterekre, idegen udvarokban vagy a településen kívül.

Az állatvédők úgy vélik, hogy a kóbor kutyák ivartalanításával pár éven belül csökkenne ezek létszáma.

– Nem értek teljesen egyet ezzel az elgondolással. Amint az előbb kifejtettem, a kóbor kutyák nagy részének egyik „szülőjének" általában van gazdája, aki nem viszonyul megfelelően ehhez a kérdéshez: nem viszi el ivartalanítani az állatot, lehet pont azért, mert az anyagi helyzete folytán ezt nem tudja megengedni magának. Úgy vélem, a központi vagy a városi költségvetésből el kellene különíteni egy összeget, amelyet főleg a kisjövedelmű állattartók ez irányú megsegítésére utalhatnának ki. Mi, állatorvosok is meg kell, hogy vegyük a fogyóanyagokat, el kell végeznünk a műtétet. Az ivartalanítási költség egy magánrendelőben nőstényállat esetében 100–150 lej, kanoknál pedig 60–80 lej. Ezt nem mindenki tudja megengedni. Főleg a nyugdíjasoknak okozhat ez gondot, akik a magányukat oldják fel a cicával, kutyussal, vagy már szokásból is kitartanak házi kedvenceik mellett. Egyes kollégáim az állatvédő egyesületekkel megkötött egyezmény révén jutányosabban elvégzik a műtétet, de jobbnak tartom az állami, illetve önkormányzati támogatást. Ugyanakkor, aki nem hajlandó ivartalanítani, akkor azt pénzbírsággal sújthatnák. Távlatilag a sintértelep fenntartása talán többe kerül, mint az ivartalanítás.

– Állatvédő ismerős panaszolta, hogy az ebtartó azért nem volt hajlandó ivartalanítani a kutyát, hogy „ne rontsák el a kutya élvezetét". Ez mennyire helytálló?

– Ez egy antropomorfizált vélekedés, ami az állatokra egyáltalán nem érvényes, mivel az ő esetükben csak a fajfenntartó ösztön „munkálkodik", és nem „az élvezet".

– A párzási gondokat enyhítendő, egyes gazdik különböző gyógyszereket adnak kedvenceiknek. Erről mi a véleménye?

– Ezeket a hormonkészítményeket a nőstényállatnak adják, a hímeknél nemigen van hatása. Az első tüzelésnél nem szabad beadni. Van rövid, illetve hosszú hatású gesztagén, amelynek eredményeképpen az állat nem tüzel. Ezeket a készítményeket főleg olyan gazdáknak ajánljuk, akik egy ideig nem akarják, hogy a kutyáik kölyközzenek: építkeznek, költöznek, kisgyerek(ek) van(nak) a háznál stb. De itt is vannak mellékhatások. A sterilizálás egyik gyakori mellékhatása az elhízás, főleg a szukáknál.

– Véleménye szerint ki hozza el ivartalanítani a háziállatát?

– Elsősorban az állatvédőket emelném ki, akik lehetőségeikhez mérten igyekeznek gátat szabni a kóbor ebek szaporulatának, ezért a már említett szerződéses, együttműködéses formában végeztetik el az ivartalanítást. Aki fajtiszta állatot tart, az általában nem óhajtja ivartalanítani házi kedvenceiket, de egy idő után, azaz 5–6 éves korban sterilizálják a szukákat. A kanokat csak akkor, ha agresszívekké válnak, elbódorognak. Az is előfordult már, hogy a gennyes méhgyulladás miatt el kell végeznünk a műtétet.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Védett kígyófaj: rákosi vipera

(7. oldal)

„Az erdélyi parlagi vipera megmentése" elnevezéssel indított projektet a környezetvédelmi minisztérium, amelynek célja egy európai szinten védelmet élvező faj megmentése. A ritka, jórészt Magyarországon élő fajt Romániában 2002-ben fedezték fel újra, Fehér megyében. Megóvására nagyszabású projektet dolgoztak ki, amelynek keretében 220 hektárnyi területet vásárolnak, további 35 hektárt 4 éves időszakra bérelnek, ahol védetten élhetnek a hüllők. A területen központot építenek, amelyben kutatólabor, információs iroda is helyet kap. Rehabilitálják a viperák tönkrement élőhelyeit is. A költségek legnagyobb részét uniós pénzekből fedezik, a LIFE programon keresztül. A védelmi terület pontos helye nem nyilvános, éppen azért, hogy sikeres lehessen, illetve ne essenek illegális gyűjtők áldozatául az állatok, valamint azért is, hogy mesterségesen ne emelkedjenek meg a telekárak a tervezett területen.

Amikor 1893-ban Méhely Lajos leírta a tudomány számára a rákosi viperát (Vipera ursinii rakosiensis), aligha gondolta, hogy mintegy száz év elegendő lesz ahhoz, hogy ezt az egykor oly gyakori hüllőt a kipusztulás szélére sodorjuk. Tulajdonképpen egy alfajról van szó, a parlagi vipera (Vipera ursinii) csoportjának egy tagjáról, amely élőhelyét tekintve számottevően elkülönül a többitől. Ezt felismerve Méhely a következőket írja: „A faj magyar nevéül a rákosi viperát óhajtanám megtartani, nemcsak mert a Rákoson terem legbővebben, hanem historiai reminiscentiáknál fogva is, melyek e névhez fűződnek."„Augusztusban hozza eleven fiait világra, s a Hanyságban tett tapasztalatok szerint meglehetősen elszaporodhatik. Tápláléka gyík és sáskaféle. A hazai tapasztalatok szerint sáskapusztító létére hasznot is hajt. Mint mérges kígyó pusztítandó." Az idézet egy 1927-ben megjelent állathatározóból való. Kiderül belőle, hogy a kígyók akkor sem lehettek közkedvelt állatok, hiszen még a tudományos könyvek is felszólították olvasóikat az irtásukra. Alighanem napjainkban is folytatódna a pusztítás, ha volna még mit pusztítani. Ennek a szemléletnek is nagy része volt abban, hogy a rákosi vipera megritkult. Hogy „a Rákoson terem legbővebben", azt csak a régi könyvek írják, a valóság az, hogy ez az alig 50 centiméteres, egy csöppet sem félelmetes kígyócska a kipusztulás közelébe került. A modern rendszertan a viperafélék családjába sorolja. Törzsalakjának, a Vipera ursiniinek jelenleg nyolc alfaját különítik el, ezek egyike a rákosi vipera. Igaz, küllemi jegyek alapján az egyes alfajokat meglehetősen nehéz elkülöníteni. Mint családja többi tagjának, neki is van méregapparátusa, marása azonban – a hiedelmekkel ellentétben – alig okoz súlyosabb tüneteket, mint egy méh csípése. A 60-as, 70-es években a rákosi vipera még élt Ausztriában, Romániában és Bulgáriában is, azóta élőhelyeit beépítették, Kolozsvár környékén közel 35 éve fogták az utolsó példányt, így az újrafelfedezés és védelem nagy jelentőségű.

vissza az elejére


Számítástechnika
inter@ktív2

Számítástechnikai melléklet
Megjelenik kéthetente VIII. évfolyam 10. szám

vissza az elejére


Lehet, hogy veszélyben van a gépe? Tesztelje le most!

(8. oldal)

Michal Zalewski biztonsági szakember négy kritikus hibára hívta fel a figyelmet, melyek az Internet Explorerben és a Firefoxban találhatók meg. Tesztelje le, hogy az ön által használt böngésző mennyire van kitéve az alábbi biztonsági veszélyeknek!

1. MS Internet Explorer – Adathalászat betöltődő oldalakról
Mikor egy Javascript kód arra utasítja az Explorert (6-os vagy 7-es verzióját), hogy elhagyjon egy oldalt és betöltsön egy újat: az adathalász kódnak lehetősége lesz arra, hogy az oldallal kapcsolatban információkat nyerjen ki a felhasználótól. Ez lehet a sütik vagy az oldalhoz tartozó személyes beállítások eltulajdonítása, de akár a böngészőt is lefagyaszthatja.

A hiba tesztelése: http://lcamtuf.coredump.cx/ierace/

(kattintson a „click here to begin test" gombra)

A teszt a biztonsági rést kihasználva megpróbálja ellopni a Google. pl-hez kapcsolódó sütinket, s ha ez sikerült, ki is fogja azt írni. A teszthez Javascriptre és a Google sütik engedélyezésére van szükség.

Ha a tesztoldal képes volt kinyerni a böngészőjének sütijét, akkor az ön Explorere is ki van téve ennek a biztonsági kockázatnak.

2. MS Internet Explorer 6 – A böngésző címsorának lelopása
A biztonsági rés lehetővé teszi, hogy egy veszélyes, nem kívánt (például adathalász) oldal jelenjen meg úgy, mintha az eredetileg beírt, általunk kívánt internetes olalon lennénk.

A hiba tesztelése
(Javascript megléte szükséges):

http://lcamtuf.coredump.cx/ietrap2/

(kattintson a "click here to begin test" gombra)

A teszt során egy új ablak nyílik meg, ami egy hamis, megváltoztatott tartalmú CNN.com oldalt fog megjeleníteni, miközben a böngésző címsorában azt látjuk, hogy mi bizony az eredeti CNN.com oldalon vagyunk.

Ha önnél is megjelent a hamis, átrajzolt oldal, akkor az ön böngészője is ki van téve ennek a biztonsági hibának.

www.pcworld.hu

vissza az elejére


Telefon és egér egyben

(8. oldal)

A Sony újdonsága nemcsak egerészésre, de telefonálásra is alkalmas – legalábbis az interneten keresztül.

A Sony VAIO laptopok igen népszerűek a tengerentúlon, de itthon is sokan használnak ilyen gépeket, leginkább kényelmi funkciói és – miért is tagadnánk? – a szépsége miatt. A laptopok persze gyárilag el vannak látva valamilyen kurzorvezérlő eszközzel (tapipad vagy más megoldás), de azért a legtöbb felhasználó kis egérkéket is szokott venni, amelyek elférnek a laptop hordáskájában.

A Sony ezért jó érzékkel piacra dobott egy egeret is, amely nemcsak azért jó választás, mert színében és formájában is illik a géphez, hanem mert egyben telefon is. No persze, nem mobil és nem is vezetékes (bár az egér maga USB-n csatlakozik), hanem VOIP. Vagyis Skype-on és más azonnali üzenetküldőn keresztül, internet segítségével lehet vele telefonálni. Nem kell mikrofon, nem kell fejhallgató, csak az egér. Nyilvánvalóan ennek az a hátránya, hogy ha közben valamit nézni kell a monitoron, akkor ahhoz a beépített vezérlőeszközöket tudjuk csak használni, hiszen épp beszélünk az egerünkkel.

Az apróság neve VAIO VN-CX1, mindössze 67 grammos, de ötféle színben kapható, optikai érzékelővel.

vissza az elejére


Nyílt napok a Codespringnél

(8. oldal)

Kedden, július 3-án és csütörtökön, július 5-én nyitott ajtók várják az érdeklődőket a kolozsvári Codespring szoftverfejlesztő cégnél. A célközönséget elsősorban a végzős informatikusok képezik, akiket beavatnak a szoftverírással kapcsolatos gyakorlati kérdésekbe. A nyílt cégnapok keretén belül a Codespring tapasztalattal rendelkező szakemberei szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Az informatikát végzettek megismerkedhetnek a C++, C# és JAVA programozási nyelvekben fejlesztett projektekkel, fejlesztési technikákkal. A fiatalokat mindkét napon 14 órától várják a Codespring képviselői. – A nyílt napok keretén belül alkalom adódik arra, hogy a végzősök első kézből megismerkedhessenek mindazzal, amit az egyetemi tanulmányok során nem volt alkalmuk elsajátítani – nyilatkozta az inter@ktív2-nek Mihály Ágoston, a Codespring üzletfejlesztő igazgatója.

Az említett napokon a látogatók kezdetben rövid ismertetőt hallhatnak a cégről, bemutatnak nekik néhány fejlesztés alatt álló szoftvert, majd körsétára és... csocsóbajnokságra kerül sor. Utóbbi programpontról nem sikerült többet megtudnunk a szervezőktől.

A Codespring szervezte nyílt cégnapokról az érdeklődők üzenetét az címre várják.

K. O.

vissza az elejére


Mobilon is elérhető az iWiW

(8. oldal)

Az iWiW szerkesztőinek korábbi ígéretéhez híven pár napja elérhető a közösségi portál egy normál mobiltelefon kijelzőjén is, mindössze a telefon memóriájában alapesetben tárolt böngésző program cím mezőjébe kell beírnunk a következő címet: www.iwiw.hu.

A mobil iWiW-et egy Nokia 9500 kommunikátor segítségével vettük igénybe, de elvileg minden ma kapható telefon kijelzőjén hasonló lesz a végeredmény. Az oldalon megtekinthetjük a saját ismerőseinket fotóval vagy anélkül, elolvashatjuk a beérkezett leveleinket, kereshetünk az ismerőseink között, illetve akár csoportos üzenetet is küldhetünk. Hasznos funkció lehet, hogy a függőben lévő kapcsolatokat mobiltelefonon keresztül is jóvá tudjuk hagyni.

A szolgáltatás teljesen ingyenes.

www.pcworld.hu

vissza az elejére


Hacker-veszély a Firefoxban

(8. oldal)

Kockázatos lehet a Firefox eszköztárak – Google vagy Yahoo toolbar – használata. Ha nyilvános internethálózaton lóg, akkor ne engedje frissülni Firefoxa eszköztár bővítményeit!

Ártalmas kódot juttathatnak rendszerünkbe hackerek, ha a Mozilla Firefox böngészőben valamelyik fejlett eszköztárat használjuk, ilyen például a Google Toolbar és a Yahoo Toolbar is.

vissza az elejére


Gazdaság


Növekszik a szálláshelykereslet

(9. oldal)

Országos szinten 12,8 százalékkal nőtt a szállodai vendégek száma az idei év első négy hónapjában, 1,695 millióra, tette közzé kedden a román statisztikai hivatal.

A hazai szálláshelyeken 4,203 millió vendég fordult meg, 8,6 százalékkal több, mint a tavalyi első négy hónapban. Az összes vendég közel 80 százaléka belföldi turista volt. A külföldiek közül a legtöbb – 94,5 százalék – Európából érkezett.

A kormány jelentős összegeket szán az ágazat fejlesztésére 2007–2013 között. Az idén arra számítanak, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek 7,3 millió turistát fogadnak majd. Az érkezők számát 2013-ig 12,6 millióra várják.

A fejlesztések öt kiemelt területre összpontosítanak: a síterepek fejlesztésére, a gyógyfürdők felújítására, a Duna-delta, illetve a fekete-tengeri üdülőhelyek idegenforgalmi vonzerejének növelésére, a hegyi turizmus infrastruktúrájának bővítésére.

Az Idegenforgalmi Világtanács (WTTC) egy korábbi közlése szerint a hazai idegenforgalom a 2007–2016 időszakban évi 7,9 százalékkal fog nőni, gyorsabban, mint a gazdaság egésze. Ezzel Románia Montenegró, Kína és India után a negyedik leggyorsabb ütemben fejlődő idegenforgalommal fog rendelkezni. A 2007–2016 időszakban az ágazat már a GDP 4,8 százalékát adná, s a teljes foglalkoztatottak 5,8 százalékát tenné ki.

A külföldi beruházások nyomán az idén várhatóan 15 százalékkal bővül tavalyhoz képest a tengerparti idegenforgalom, a turisták számát tekintve.

Június 1-jétől 20 százalékkal nőttek a szállodai árak a tengerparton. Egy kétcsillagos hotelben 100 lej, háromcsillagosban 170 lej az átlagos ár egy személyre, éjszakánként, a 4- és 5-csillagos hotelekben 300 lejtől kezdődik. A következő – már főszezonra vonatkozó – emelés július 1-vel lép életbe, szakértők szerint az árak újabb 15–20 százalékkal nőnek. A szállodai foglaltság a hétvégeken már 70 százalékos a tengerparton.

A kormány – idegenforgalom külföldi népszerűsítésére – új turisztikai hivatalokat nyit külföldön, így Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Kínában. Júniusban 28-ra nő a külföldi kirendeltségek száma az eddigi 19-ről.

vissza az elejére


Kelet-Európába 77 milliárd eurónyi tőke áramlott

(9. oldal)

Közép- és Kelet-Európa országaiba tavaly 77 milliárd eurónyi külföldi működőtőke áramlott, ami a 2005. évi rekordévhez képest közel 30 százalékos növekedést jelent. A működőtőke befektetések eltolódtak Kelet- és Dél-Európa irányába – állapítja meg az adatok alapján a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonító Intézet (WIIW) kedden közzétett jelentésében.

A 2004-ben az unióba belépett nyolc új tagország 36 százalékkal részesedett az összes működőtőke befektetésből (FDI), szemben a megelőző évi 50 százalékos aránnyal. Dél-Európa részaránya 27, a volt szovjet köztársaságoké (FAK), országoké 36 százalék volt. A működőtőke befektetések keleti és déli irányban történő eltolódása új befektetési lehetőségekre utal, nem pedig arra, hogy megszűnne az érdekeltség a nyolc közép-európai uniós tagország iránt. Az Oroszországba, illetve a dél-európai országokba irányuló FDI tavaly megduplázódott.

A WIIW szerint a közép-európai országokba érkező FDI csak kis mértékben csökkent 2006-ban az előző évihez viszonyítva, előre jelezhetően csökkentek a befektetések Csehországban, Magyarországon és Észtországban, mivel azok rekordot döntöttek a megelőző évi privatizációkor. Lengyelországban, Lettországban és Litvániában viszont történelmi csúcsot értek el az FDI-befektetések 2006-ban. Különösen erős volt a felfutás Szlovákiában és az új uniós tagországokban, Romániában és Bulgáriában is.

A WIIW várakozása szerint az idén a tavalyival lényegében azonos összegű FDI befektetési érték várható Közép-Európában. Dél-Európa valószínűleg nem ismétli meg a tavalyi kimagasló eredményt, Lengyelország viszont a lényegében lezárt privatizáció ellenére a zöldmezős fejlesztések terepe marad.

vissza az elejére


Szaúdi cég veszi meg az Electroputere-t

(9. oldal)

Valószínűleg a szaúdi Al Arrab Contracting Company Ltd. vállalatnak adják el a veszteséges krajovai Electroputere mozdonygyárat. Az AVAS állami vagyonkezelő közleménye szerint a szaúdi vállalat nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot a 62,82 százalékos pakettre kiírt pályázaton. A külföldi pályázók sorában az Arrab nyújtotta be az egyetlen érvényes pályázatot. Az AVAS vele kezdi meg a tárgyalásokat a vállalat eladásáról.

Az AVAS várakozásai szerint az ügylet értéke 120 millió euró lesz, amelyből mindössze 2,3 millió fedezi a részvény tranzakciót, míg a többi adósság átvállalási, beruházás finanszírozási és tőkeemelési célokat szolgál. A privatizálásra felajánlott pakett állami tulajdonban, míg a fennmaradó rész magánbefektetők birtokában van.

Az Electroputere egyike a hazánkban még privatizálás előtt álló kevés nagyvállalatnak. 2006-ban 50,1 millió lej (15 millió euró) veszteséget ért el, 41 százalékkal nagyobbat, mint a megelőző évben. Forgalma ezzel párhuzamosan 13 százalékkal 156,5 millió lejre csökkent. Az 1949-ben alapított vállalat dízel- és villanymozdonyokat, villanymotorokat, nagyfeszültségű hálózati berendezéseket, valamint különböző vas- és acélöntvény gépalkatrészeket állít elő.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(10. oldal)

Fiatal, csinos nő a nőgyógyásznál.
– Kérem, vetkőzzön le!
A nő zavarban van, erre a doki leoltja a villanyt, hogy sötétben vetkőzhessen. A nő megkérdi:
– Doktor úr, hová tegyem a ruháimat?
– Nyugodtan tegye csak ide, az enyémre rá...

vissza az elejére


Jogszolgálat

(10. oldal)

K.S., Kolozsvár: Milyen kötelezettségeket sorol fel a törvény a munkaadónak, amelyek az alkalmazottak munkabiztonságát szolgálják?

Válasz: A 2006/319. törvény a munkabiztonságról és munkaegészségügyről több szakaszban sorolja fel a munkaadó kötelezettségeit ezen a téren, ezekből kiemelünk néhányat. A munkaadó köteles felmérni a munkabiztonság és egészség kockázatait; el kell döntenie és meg kell hoznia a szükséges védelmi intézkedéseket, ideértve a használandó védelmi felszereléseket is; nyilvántartást kell vezetnie a 3 munkanapot meghaladó munkaképtelenséget eredményező munkabalesetekről, a könnyű balesetekről, a foglalkozási betegségekről, veszélyes incidensekről, valamint munkabalesetekről; jelentést kell kidolgoznia az illetékes hatóságoknak a dolgozói által elszenvedett munkabalesetekről. Ezek mellett a munkaadó olyan intézkedéseket is köteles hozni, amelyek szükségesek az elsősegély nyújtáshoz, tűzoltáshoz és a dolgozók eltávolításához, kapcsolatot kell létesítenie a szakosodott szolgálatokkal, különösképpen ami az elsősegélyt, a szükséges orvosi ellátást, mentést, tűzoltást illeti, és ennek érdekében ki kell jelölnie azokat a dolgozókat, akik ezeket az intézkedéseket végrehajtják. Szintén a munkaadóra hárul a dolgozók biztonságára és egészségére veszélytelen munkafelszerelések, továbbá az egyéni védőfelszerelések biztosítása; alkalmazás előtt tájékoztatni minden személyt a kockázatokról, amelyeknek a munkahelyen ki van téve; csak olyan személyeket alkalmazhat, akik megfelelnek az orvosi vagy adott esetben pszichológiai tesztnek. A védőélelmezést is kötelezően és ingyen a munkaadó nyújtja azoknak, akik ezt megkövetelő feltételek között dolgoznak és a kollektív munkaszerződésben megállapodtak róla.

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A fantasztikus négyes és az Ezüst Utazó – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 óra között.

MŰVÉSZ – California dreamin’ – román. Vetítés: 14, 17.30, 21; kedvezménnyel 14 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Mr. Bean vakációja – angol. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Füstölgő Ászok – amerikai. Vetítés: június 15–17 : 17, 19 és 21 órától kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Pókember 3 – amerikai. Vetítés: 16, 19; péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Vadidegen – amerikai. Vetítés: június 15–17.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – 300 – amerikai. Vetítés. 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

TRANZIT HÁZ

Ma, június 19-én, kedden este fél 10 órakor: sunSET – mozgásszínház a Ground Floor Group előadásában. Koreográfusa: Sinkó Ferenc.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA – OPERETT GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Június 19-én, kedden este 7 órakor: a Nyári hangversenysorozat keretében: Teodora Cîrciumaru orgonahangverseny-estje – vizsgaelőadás. Műsoron: Bach-, Bruhns-, Lassel-, Langlais- és Liszt-művek.

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 22-én, csütörtökön este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia hárfájának felavatására rendezett hangverseny. Vezényel: Philipp Pointner. Közreműködik: Szabó Kinga. Műsoron: Rossini: A sevillai borbély nyitánya; Terényi Ede: Dzsessz – Hárfaverseny; Beethoven: III. Szimfónia (Eroica).

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 19., kedd

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,210/3,250

2,40/2,45

1,27/1,31

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 19., kedd)
1 euró = 3,2180 lej, 1 USD = 2,4001 lej, 100 magyar forint = 1,2871 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Állás

(11. oldal)

Értékesítőt és pénzügyi elemzőt keresünk. Telefon: 0746-313810. (0021)

vissza az elejére


Ingatlan

(11. oldal)

Eladó 2400 négyzetméter terület a Prislop utcában (Békás). Telefon: 0745-612520. (0017)

vissza az elejére


Bérbe ad

(11. oldal)

Központi, 40 négyzetméteres helyiség kiadó cégnek. Telefon: 0744-525130. (0009)

Igényesnek kiadó 50 négyzetméteres központi lakás. Telefon. 0745-612520. (0017)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(11. oldal)

Egyetemista lány kiadó szobát keres házinéninél. Telefon: 0740-073035, 0728-789341. (0012)

vissza az elejére


Magánórák

(11. oldal)

Matematikát tanítok. 0729-945113. (0016)

vissza az elejére


Kolozsváron is megvetette lábát a bauMax AG

(11. oldal)

Tegnap délután Kolozsváron a Tordai út 186. szám alatti komplexumban megnyitották a bauMax építőanyagot forgalmazó multinacionális vállalat nagyáruházát. Az Ausztriában 30 éve működő cégnek ma már 7 európai országban összesen 125 üzlete van, Romániában pedig Brassó és Nagyszeben után Kolozsváron nyílt meg a harmadik – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen Alois Penninger, a bauMax AG vezetőtanácsi tagja, Jörg Bierlein, a bauMax Románia főigazgatója és Dragoş Spiridon, a kolozsvári üzlet igazgatója vett részt. A kolozsvári beruházás 10 millió euróba került, 10 000 négyzetméteren terül el, több mint 100 alkalmazottat foglalkoztat, és igen széles árukínálattal áll a vásárlók rendelkezésére. A tervek szerint még az idén hasonló áruházat nyitnak Marosvásárhelyen, Krajován és Bákóban.

Ö.I.B.

vissza az elejére


EKE programváltozás

(11. oldal)

A veszett rókák okozta fertőzési gócok elkerülése végett a kolozsvári EKE júniusi programja a következőképpen módosult:

Június 21. (csütörtök): Kézimunkaklub 16 órától a székházban.

Június 23. (szombat): Zarándoklat Szamosújvárra, a Világosító Szent Gergely búcsúra. Találkozás 6.45 órakor a kisállomás előtt. Túravezető: Sáska Pál.

Június 23. (szombat): Bongár forrás (17 km). Találkozás 9 órakor a Törökvágás tetején. Túravezető: Márton Erzsébet.

Június 23–24. (szombat-vasárnap): autóbuszos székelyföldi körút, Munkácsy kiállítás. Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Kovács Zsuzsa, tel. 456-010, vagy 0740-067977.

Június 24. (vasárnap): Vonatos-gyalogos Kós Károly teljesítmény-túra előzetes (gyalog 20 km): Gorbó, Köves-hegy, Nemesek erdeje, Szucság. Találkozás 7.20 órakor a nagyállomás előtt. Túravezető: Tóthpál Tamás.

Június 24. (vasárnap): Bácsi torok (12 km). Találkozás 9 órakor a Törökvágás tetején. Túravezető: Márton Erzsébet.

(folytatjuk)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bemutatták az U FC szerzeményeit

(12. oldal)

Az élvonalba jutott Kolozsvári U FC elnöksége a Hotel Athos termében bemutatta a frissen leigazolt játékosokat, akikkel reméli, hoy minél jobb eredményt érnek az A-ligában.

Most hozták nyilvánosságra azokat az összegeket, amelyeket az átigazolásokért fizettek. Ennek értelmében a Târgu Jiu-i Pandúrok csatáráért, Nemanja Jovanovicsért 175 ezer dollárt fizetett az egyesület, az Urziceni-i Unirea montenegrói védője, Milan Jovanovics 119 ezer dollárba került, míg a Vajdahunyadi Corvin fiatal hátvédjéért, Cosmin Cruşveanuért mindössze 40 ezer dollárt kellett átutalni. A Kolozsvári CFR 1907-től érkezett kapus, Martin Tudor, továbbá Marius Baciu és Mugur Bolohan átigazolását még nem fizették ki.

A keret 15 játékosa hétfőn reggel sikeresen átesett az orvosi ellenőrzésen a Medstar klinikán, a csapat hamarosan Câm-pulung Moldovenescre utazik edzőtáborozásra.

vissza az elejére


Spanyolország bajnoka a Real Madrid

(12. oldal)

A labdarúgó spanyol Primera División 38. és egyben utolsó fordulójában dőlt el a bajnokság sorsa. A listavezető fővárosiak a Mallorcát fogadták, míg a Barcelona a már régóta kiesett Gimnastic Tarragona együtteséhez látogatott. Capello együttese rengeteget birtokolta a labdát és támadott, nem tudott közel kerülni a vendégek kapujához. A túloldal jobban vizsgázott, a 17. percben Aragon a leshatáron álló Varelát indította, aki 12 méterről Cassillas mellett a hálóba gurított (0–1). Válaszul Robinho szólója következett, ezt mentették a vendégek, majd van Nistelrooy is megsérült, és a félidőig sem tudtak egyenlíteni a madridiak. Eközben a Barcelona remekül vizsgázott, Puyol, Messi, majd Ronaldinho szabadrúgás góljaival rendesen feladták a leckét a Gimanasticnak, de ez leginkább a nagy riválisnak fájhatott.

A második játékrészben Capello gárdája mindent megtett a győzelemért, Beckham szabadrúgásokból próbálkozott, egyik kissé fölé ment, a másik a keresztlécet forgácsolta szét. Aztán sérülés miatt lecserélték az angol varázslót is (aki korábban bejelentette, hogy nincs mese: az Egyesül Államokban folytatja a pályafutását), helyére Jose Antonio Reyes érkezett. Ekkor még a mester sem tudta, de ez lett később a mérkőzés kulcspontja: a spanyol belépett a pályára, és első labdaérintéséből gólt szerzett, persze, ehhez kellett Raúl gyönyörű passza, és az ellenfél kapusának a hibája is (1–1). A hajrához érkezve eszeveszett tempót diktáltak a fehér mezesek, és a 80. percben egy szögletet követően Diarra a vezetést is megszerezte (2–1), három perccel később már két góllal is elmentek, Reyes 20 méterről bal lábbal csavart a kapu jobb alsó sarkába (3–1). A Real Madrid 3–1 arányban diadalmaskodott, és győzelmüknek köszönhetően megnyerték a 2006–2007-es bajnokságot. A másik mérkőzésen a Barcelona még két alkalommal megrezgette a hálót, Messi és Zambrotta is betalált, a hazaiak Grahn révén szépítettek, de ez sem volt elég a katalánoknak, mivel az egymás elleni mérkőzéseken a Real oldalára billent el a mérleg. A Real Madrid története során 30. alkalommal lett bajnok. Bronzérmesnek az UEFA-kupa győztes Sevilla futott be, amely az utolsó felvonásban hazai pályán bukott el a Villarreal ellen.

Eredmények: Athletic Club Bilbao–Levante 2–0, Celta Vigo–Getafé 2–1, Espanyol Barcelona–Deportivo La Coruña 1–3, Racing Santander–Real Betis Sevilla 0–2, Valencia–Real Sociedad 3–3, Gimnastic Tarragona–FC Barcelona 1–5, Osasuna–Atlético de Madrid 1–2, Real Madrid–Real Mallorca 3–1, Recreativo de Huelva–Real Zaragoza 1–1 és FC Sevilla–Villarreal 0–1. A végeredmény:

1. Real M 38 23 7 8 66–40 76
2. Barcelona 38 22 10 6 78–33 76
3. Sevilla 38 21 8 9 64–35 71
4. Valencia 38 20 6 12 57–42 66
5. Villarreal 38 18 8 12 48–44 62
6. Zaragoza 38 16 12 10 55–43 60
7. Atlético 38 17 9 12 46–39 60
8. Recreativo 38 15 9 14 54–52 54
9. Getafé 38 14 10 14 39–33 52
10. Santander 38 12 14 12 42–48 50
11. Espanyol 38 12 13 13 46–53 49
12. Mallorca 38 14 7 17 41–47 49
13. Deportivo 38 12 11 15 32–45 47
14. Osasuna 38 13 7 18 51–49 46
15. Levante 38 10 12 16 37–53 42
16. Betis 38 8 16 14 36–49 40
17. Athletic 38 10 10 18 44–62 40
18. Celta 38 10 9 19 40–59 39
19. Sociedad 38 8 11 19 32–47 35
20. Tarragona 38 7 7 24 34–69 28

A Real Madrid és az FC Barcelona Bajnok Ligája főtáblára került, az FC Sevilla és az FC Valencia BL-selejtezőt játszik, a Villarreal és a Real Zaragoza az UEFA-kupában indul. Kiesett a Celta Vigo, a Real Sociedad és a Gimnástic Taragonna. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol: Real Madrid–Barcelona 2–0, Barcelona–Real Madrid 3–3.

Gólkirály: Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) 25 találattal. Ezzel viszont az is eldőlt, hogy Francesco Totti, az AS Róma kiválósága kapja az Európa gólkirályának járó Aranycipőt. A Farkasok csapatkapitánya ebben a szezonban 26-szor volt eredményes.

KONRÁD SZABOLCS

vissza az elejére


FORMA–1
Hamilton meghódította az Újvilágot

(12. oldal)

A vb-pontversenyben éllovas Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája nyerte az 58. Forma–1-es gyorsasági világbajnokság hetedik futamát, az Egyesült Államok Nagydíját. Hamilton mögött csapattársa, a spanyol Fernando Alonso lett a második, míg a harmadik helyet a brazil Felipe Massa (Ferrari) szerezte meg. A vb-újonc Hamilton második futamgyőzelmét szerezte meg az autósport elitkategóriájában, egy héttel ezelőtt Kanadában diadalmaskodott, így elmondható, hogy meghódította az Újvilágot.

Hamilton a sikerével tovább növelte előnyét a világbajnoki címvédő Alonsóval szemben. A brit pilóta rajt-cél győzelmet aratott Indianapolisban.

A futam végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes), 2. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Mercedes), 3. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari), 5. Heikki Kovalainen (finn, Renault), 6. Jarno Trulli (olasz, Toyota), 7. Mark Webber (ausztrál, Red Bull Racing), 8. Sebastian Vettel (német, BMW-Sauber).

A pontversenyek élén, pilóták: 1. Hamilton 58 pont, 2. Alonso 48, 3. Massa 39, 4. Räikkönen 32, 5. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) 26, 6. Giancarlo Fisichella (olasz, Renault) 13, 7. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) 12, 8. Kovalainen 12

Csapatok: 1. McLaren-Mercedes 106, 2. Ferrari 71, 3. BMW-Sauber 39, 4. Renault 25, 5. Williams 13.

Következik a francia nagydíj (július 1., Magny-Cours).

vissza az elejére


TENISZ
Döntők, rangsorok

(12. oldal)

Jankovics tornagyőzelme
A második kiemelt szerb Jelena Jankovics nyerte a 200 ezer dollár összdíjazású birminghami női tenisztornát, miután a döntőben három játszmában, 4:6, 6:3, 7:5 arányban legyőzte az első helyen rangsorolt orosz Marija Sarapovát.

Berdych nyert Halléban
A cseh Tomas Berdych nyerte a 680 ezer dollár összdíjazású hallei füvespályás férfi tenisztornát. A 21 éves játékos – aki a 22. születésnapját éppen vasárnap ünneplő ciprusi Markosz Bagdatiszt győzte le 7:5, 6:4 arányban a fináléban – idei első, pályafutása harmadik végső diadalát aratta ATP-versenyen.

Roddick a Queen’s Club bajnoka
Az amerikai Andy Roddick nyerte a 680 ezer euró összdíjazású londoni füvespályás férfi tenisztornát, miután a fináléban három játszmában, meccslabdát is hárítva győzött a francia Nicolas Mahut ellen. A világranglistán 106. Mahut, aki a negyeddöntőben az első helyen kiemelt spanyol Rafael Nadalt búcsúztatta, nagy küzdelemben 2 óra 18 perc alatt kapott ki tengerentúli riválisától. Roddick idei első, pályafutása 22. ATP-tornagyőzelmét szerezte meg egyesben.

A döntő végeredménye: Roddick (amerikai, 2.)–Mahut (francia) 4:6, 7:6 (7), 7:6 (2).

Szávay és Gallovits
A múlt heti barcelonai tornán negyeddöntős Szávay Ágnes – 12 helyet javítva előző heti pozícióján – már 70. a női teniszezők legfrissebb világranglistáján. Ez a 18 éves magyar tehetség pályafutásának eddigi legjobbja. Ugyanott az élete első fináléját játszó romániai Gallovits Edina 20 helyet ugrott előre, és a 71. helyen áll. A ranglistát továbbra is a belga Justine Henin vezeti az orosz Marija Sarapova és a szerb Jelena Jankovics előtt.

A női világranglista élén (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Justine Henin (belga) 4419 pont, 2. (2.) Marija Sarapova (orosz) 3852, 3. (3.) Jelena Jankovics (szerb) 3185, 4. (4.) Amélie Mauresmo (francia) 2795, 5. (5.) Szvjetlána Kuznyecova (orosz) 2790, 6. (6.) Ana Ivanovics (szerb) 2544, 7. (7.) Serena Williams (amerikai) 2130, 8. (8.) Anna Csakvetadze (orosz) 2078, 9. (9.) Martina Hingis (svájci) 1817, 10. (13.) Daniela Hantuchová (szlovák) 1773, ..., 70. (82.) SZÁVAY ÁGNES 409,25, 71.(91.) GALLOVITS EDINA 407, ..., 83. (79.) IOANA RALUCA OLARU 378,75.

Roddick és Berdych is előrelépett
Mindkét vasárnapi tornagyőztes előrelépett a férfi teniszezők hagyományos világranglistáján: a londoni Queen’s Clubban diadalmaskodó amerikai Andy Roddick az ötödikről a harmadikra, a németországi Halléban bajnok cseh Tomas Berdych pedig a 13-ról a 11. helyre jött fel. A rangsort továbbra is a svájci Roger Federer vezeti.

Az idei eredmények alapján készülő ATP Race élén szintén nincs változás: a spanyol Rafael Nadal annak ellenére megőrizte vezető helyét, hogy má r a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült a londoni viadalon.

A hagyományos világranglista élmezőnye (zárójelben a korábbi helyezés): 1. (1.) Roger Federer (svájci) 7290 pont, 2. (2.) Rafael Nadal (spanyol) 5225, 3. (5.) Andy Roddick (amerikai) 3055, 4. (3.) Nyikoláj Davigyenko (orosz) 3040, 5. (4.) Novak Djokovics (szerb) 3010, 6. (6.) Fernando Gonzalez (chilei) 2780, 7. (7.) Tommy Robredo (spanyol) 2200, 8. (9.) Andy Murray (brit) 2085, 9. (8.) James Blake (amerikai) 2075, 10. (10.) Tommy Haas (német) 1960, 11. (13.) Tomas Berdych (cseh) 1945, ..., 125. (124.) ANDREI PAVEL 345, ..., 548. (506.) BARDÓCZKY KORNÉL 43.

Az ATP Race élén (az idei eredmények alapján): 1. (1.) Nadal 746 pont, 2. (2.) Federer 601, 3. (3.) Djokovics 471, 4. (4.) Davigyenko 295, 5. (6.) Roddick 279, 6. (5.) Gonzalez 278, 7. (7.) Ivan Ljubicsics (horvát) 233, 8. (8.) Robredo 226, 9. (9.) Guillermo Canas (argentin) 223, 10. (10.) Mihail Juzsnyij (orosz) 219, ..., 92. (105.) PAVEL 24.

vissza az elejére


SZUMÓ
Bárdosi Eb-aranyérmes

(12. oldal)

Bárdosi Sándor aranyérmes lett a 85 kg-os súlycsoportban a szumó Európa-bajnokságon, a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban. A birkózásról szumóra váltó magyar versenyző a döntőben a bolgár Sztilian Georgijevet győzte le. A felnőtt küldöttség még három bronz-érmet is szerzett Kálló Gyöngyi, Líbor Dezső és a női csapat révén.

vissza az elejére


Sportolókat díjaztak a szamosújvári városatyák

(12. oldal)

A múlt hétvégi városnapok alkalmával a szamosújvári polgármesteri hivatal a sportolókra is gondolt, kitüntették a város legjobbjait. Közöttük találtuk a nemrég Kassán rendezett teke világbajnokság ezüstérmesét a vegyes párosban, Ioana Văidăhăzant, aki egy németországi klub keretében tevékenykedik (Szamosújvárott megszűnt a tekesport!?). A városatyák gondoltak még a birkózókra, karatékákra, a röplabdázókra és a labdarúgókra (az országos iskolabajnokságon negyedik helyezést elért I–VIII. osztályos diákokról van szó, mivelhogy felnőtt szinten még csapata sincs a nemrég még B-ligáról álmodozó helyi labdarúgóknak).

Erkedi Csaba

Az oldalt szerkesztette: Póka János András