Korszerűsítik a kolozsvári piacokat
Több cég érdekelt a munkálatok elvégzésében

(1. oldal)

Nyugati típusú árusítópultokat szerelnek fel (Gyurka Előd felvétele)

Ahhoz képest, hogy az első licitre egyetlen vállalat sem jelentkezett, jelenleg a polgármesteri hivatal a bőség zavarában szenved: összesen hátom cég nyújtott be szándéknyilatkozatot 3 piac korszerűsítésére. A polgárok és a városi tanácsosok elégedetlensége miatt a városháza vezetősége felbontotta az APO piacgazdálkodási céggel kötött szerződést. Az önkormányzati képviselők több ízben felhívták a figyelmet: a vállalat nem tarja be a városházával kötött szerződést. A hirtelen érkezett ajánlatok zavarba hozták a licitbizottság tagjait: elhalasztották a döntéshozatalt, és arra kérték a cégeket, szolgáltassanak több információt pénzügyi ajánlatukról. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Március 15.: kiáltvány Székelyföld autonómiájáért

(1., 4. oldal)

Székelyföld autonómiájáról szóló kiáltványt is felolvasnak majd azon a Székelyudvarhelyen szervezett nagygyűlésen, amelyet március 15-én rendez a Székely Nemzeti Tanács és a helyi polgármesteri hivatal.

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke a Szabadságnak elmondta, politikailag semleges tömegdemonstrációt terveznek, amivel ismét meg akarják erősíteni a Székelyföld autonómiájára vonatkozó igényt. A díszünnepség egyik pontja annak a kiáltványnak a felolvasása, amely Székelyföld autonómiája mellett teszi le a garast. Ezt a dokumentumot a tervek szerint Csapó József, az SZNT elnöke olvassa majd fel, amely a helyzetelemzésen kívül az önrendelkezés kivívásának megoldási lehetőségeit is tartalmazza majd. Ezeket az alelnök nem kívánta részletezni, mert a szöveg még nem végleges. A kiáltvány szövegét közvetlen módon, közfelkiáltással akarják elfogadtatni a tömeggel. A rendezvény díszvendége Raffay Ernő magyarországi történész lesz, aki beszédet is mond, de felszólal Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Az SZNT-alelnök reméli, hogy a rendezvényen akár 10–20 ezer ember is részt vesz. A gyűlésre sem az RMDSZ, sem a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) képviselőit nem hívták meg, így akarnak pártsemlegességet biztosítani a rendezvénynek. Ferencz Csaba hangsúlyozta, Szász Jenő polgármesterként, társszervezőként, és nem az MPSZ elnökeként szólal majd fel.

„Ma már nem azt az időt éljük, amikor ki lehet kiáltani az autonómiát" – reagált a Szabadság kérdésére Antal Árpád Kovászna megyei parlamenti képviselő a nagygyűlés kapcsán. Szerinte nem hasznos, ha különböző csoportok elszigetelten szervezkednek. Úgy vélte, hogy a szervezőknek egyeztetniük kellene az RMDSZ-szel is. Hangsúlyozta: ő is támogatja Székelyföld autonómiáját, de egyesek az önendelkezés kikiáltásával próbálják megoldani a kérdést, mások pedig azt hiszik, hogy a többségiek önszántukból megadják majd a magyarságnak ezt a jogot. Szerinte egyik elképzelés sem reális, a helyes út a kettő között, középen található.

B. T.

vissza az elejére


Pénzosztás a megyei tanácsban
Hordozható számítógépre két milliárd

(1. oldal)

A Kolozs megyei tanács mai ülésén húsznál több napirendi pontot vitatnak meg a tanácsosok, határozatot hozva többek között arról, hogyan hasznosíthatók a költségvetésből kiutalt pénzalapok. Az egyik határozat-tervezet értelmében fejlesztenék az intézmény saját számítógép hálózatát, amelyhez egyebek mellett 40 hordozható számítógép beszerzése is tartozik. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Halasztás a kisebbségi törvénytervezet vitájában

(1. oldal)

Tegnap a képviselőház jogi bizottságának ülésén nem született lényeges eredmény a kisebbségi törvénytervezet megvitatásában.

Máté András Levente Kolozs megyei RMDSZ–képviselő az esti órákban a Szabadságnak azt nyilatkozta, hogy a találkozón csupán elméleti vita folyt, és nem született semmilyen lényegi döntés. A helyben topogás a Demokrata Párt képviselői akadékoskodásának köszönhető. Csupán a 2. és 3. szakasz tartalmáról sikerült szóbeli megegyezésre jutni. Ezek értelmében a nemzeti kisebbségek és a román nemzet egyaránt államalkotó tényezőknek tekintendők.

A képviselőház jogi bizottsága jövő kedden folytatja a kisebbségi törvényről szóló vitát.

vissza az elejére


EB-vizsgálat a kínai cipők ügyében

(1. oldal)

Az Európai Bizottság kedden megkezdte a szükséges lépések kidolgozását, hogy el lehessen kerülni az Európai Unió és Kína között tavaly kialakult súlyos problémák megismétlődését. Az elmúlt évben Kínából 95 millió pár cipő került az uniós tagállamok piacára, ami 300 százalékos növekedést jelent.

vissza az elejére


Jogi bizottsági elutasítás a Gozsdu Alapítványról szóló román–magyar megállapodásról

(1. oldal)

A képviselőház jogi bizottsága kedden 7 támogató és 1 ellenszavazattal, valamint egy tartózkodással elutasította a Gozsdu Közalapítvány budapesti működéséről szóló román–magyar megállapodással kapcsolatos rendeletet.

– A mai szavazás azt jelenti, hogy a bizottság nem hagyta jóvá a megállapodást és javasolja a plénumnak a dokumentum elutasítását – jelentette ki Sergiu Andon, a jogi bizottság elnöke.

A DP, a KP, az NRP és az SZDP képviselői a megállapodást jóváhagyó rendelet ellen szavaztak, az NLP és az RMDSZ támogatta az egyezményt.

A képviselőház jogi bizottságának tagjai a múlt héten elhalasztották a döntést a megállapodást jóváhagyó jogszabályról, mivel álláspontjuk szerint a döntés csak politikai jellegű lehet.

Máté András Levente, a bizottság RMDSZ-képviselője, a sajtónak elmondta: a testületben azért bukott meg a kormány által beterjesztett ratifikálási törvénytervezet, mert a Demokrata Párt (PD) két képviselője ellene voksolt.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

„Nagyra becsülöm azt a barátom, aki időt talál számomra a naptárában, de még jobban szeretem azt, aki elő sem veszi a naptárát, ha rólam van szó."

Robert Brault

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

Kedves Szülők!

A Balázs Ferenc Módszertani Tanácsadó Központ szívesen ad gyakorlati tanácsokat kisiskolást nevelő családoknak a tanulással (matematika, anyanyelv, román nyelv) és neveléssel kapcsolatban, vagy olyan esetben, amikor az iskolai munka iránt kedvtelenség vagy érdektelenség mutatkozik. Székhely: János Zsigmond Unitárius Kollégium II. Emelet, naponta 11–13 óra között.

A vezetőség

KOLOZSVÁRI VERSEKKEL búcsúztatja Katona Éva a farsangot az Unitárius Nőszövetség összejövetelén, február 23-án, csütörtökön du. 4 órakor, a Brassai utca 6. szám alatti tanácsteremben.

IN MEMORIAM HENRI CARTIER-BRESSON rendezvénysorozatot szervez a Francia Kulturális Központ, a Német Kulturális Központ, a Francia-Német Alap és a Művészeti Egyetem. Február 24-én, pénteken de. 11 órakor a Francia Kulturális Központ székházában Brigitte Ollier, a Liberation újságírója bemutatja Henri című kötetét. Henri Cartier-Bresson életrajzi filmjét február 27-én 18.30 órakor a Francia Kulturális Központban, 28-án, 20 órakor a Német Kulturális Központban (német nyelven) vetítik.

RENDKÍVÜLI TALÁLKOZÓRA hívja a Kertbarátok Egyesülete, valamint a Rómia Katolikus Nőszövetség Szent Rafael Köre a kertbarátokat, biokertészeket, gazdálkodókat február 23-án, csütörtökön du. 5 órakor. A rendezvény díszvendége dr. Györffy Sándor, a Duna tévéből ismert, népszerű kertészmérnök. Helyszín: Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám, I. emelet.

A ZRÍNYI ILONA MATEMATIKAVERSENYT 2006. február 24-én, pénteken, délután fél 3-kor tartják: a 3–4. osztályosok számára a Brassai-líceumban, az 5–8. osztályosok számára a Báthory-líceumban.

A KEREKDOMBI REFORMÁTUS TEMPLOMBAN folyó hó 23-án, 19 órakor megbeszélést tartunk az érdeklődő lakossággal, a város és negyedünk napi gondjairól. Meghívottunk Boros János alpolgármester.

vissza az elejére


Bocskai–emlékülés

(2. oldal)

Budapesten február 21-én a Magyar Tudományos Akadémia nagyszabású Bocskai-emlékülést rendezett, amelyen a szülőváros (Kolozsvár) és az Erdélyi Múzeum-Egyesület képviseletében többek között Egyed Ákos, Kovács András és Sipos Gábor tartott előadást.

vissza az elejére


Yesterdays: nem a tegnapiak

(2. oldal)

A befutás hosszú útját járó együttesek azok, aki jobb híján lokálokban, kávéházakban lépnek fel. Színpad sehol, a sűrű cigarettafüst kaparja az énekesek hangját. És mégis szépen szólnak. A Yesterdays február 20-án, hétfőn a Mátyás Napok keretén belül lépett fel az Insomnia kávézóban. Az együttest, igaz nem éppen ebben a felállásban, de láthattuk már a Médiabefutón is. Akinek mégis ismeretlen az együttes, képzeljen egy keserédes hangokat pengető, főként lassú számokat játszó zenekart, sok szárazgitárral és egy selyemfinom hangú énekes lánnyal.

Talán ez a hangzás az oka, hogy fél kilenckor a szabad székek megszerzése szóváltásokba torkollt. Bogáti-Bokor Ákos, a zenekar gitárosa hangolásként egy kis Hendrixet pengetett, majd jött az első ómen értékű technikai szünet. A csapnivaló hangosítás újból megölt egy kitűnő produkciót, pedig önmagában a felhozatal igen jó lett volna. Halhattuk a Corrs Radio című dalát, Sade Smooth Operator című örökzöldjét, sőt az Eva Cassidytől egészen az Everything But The Girl által is feldolgozott Time After Time-ot is, amit Miles Davis is szívesen végighallgatott volna. Az együttes ezúttal kicsit unpluggedosra vette a koncertet. András Karola énekesnő hangja magabiztos és szép csengésű, amihez kitűnően illeszkedik a vokál Fülöp Timi éneke. Kozma Kis Emese fuvolajátéka egy kicsit Jethro Tullossá teszi a hangzást, amit Dénes József gitárja is alátámaszt. A zenekar honlapjának címe a http://www.listen.to/yesterdays, ahol az érdeklődők letölthetnek pár művet a Yesterdays saját szerzeményeiből, valamint a zenekar tagjairól is lehet némi információt találni. Reméljük, hogy a következő koncerten az együttes érdemeihez méltó hangosítás is akad, hogy a közönség füleit kényeztethesse.

Kiss Bence

vissza az elejére


Búzaszem

(2. oldal)

Harminchatodik alkalommal mutatták be hétfőn délután Drimmer László színes dokumentumfilmjét, ezúttal a Római Katolikus Gimnáziumban, a vetítést kötetlen beszélgetés követett a rendezővel. A dokumentumfilm egy fiatal házaspár történetét dolgozza fel, akik spontán vetélés miatt elvesztették magzatgyermeküket, de el szerették volna temetni a katolikus egyház szertartása szerint.

Bolondok-e vagy különcök – a dokumentumfilm erre a kérdésre próbálja megtalálni a választ végigkövetve a fiatal pár kálváriáját. Mindketten sok gyereket szeretnének, de első „gyermekük" tízhetes korában meghal, ami az apát és az anyát is nagyon megviseli. Mégis úgy döntenek, hogy eltemettetik a picit, de a kórház nem akarja kiadni a holttestet és az egyházi temetés sem tűnik megvalósíthatónak. Miközben Örs és Helga elmeséli a történetet, különböző szakemberek véleményeit hallgathatunk meg. A rendező megszólaltat egy filozófust, egy szülészorvos–nőgyógyászt, egy pszichológust, egy jogászt, egy kulturális antropológust, egy magyarságkutatót, a temetést elvállaló katolikus lelkészt, a temetkezési vállalkozót és egy idős szülésznőt is. Mindannyian meglepődnek a történet hallatán, és elmondják saját véleményüket a fiatal pár esetéről. A jogász kimondja, hogy joguk van a magzat eltemetéséhez, a pszichológus bizarrnak tartja az esetet, míg a katolikus pap teljesen normálisnak tekinti, hiszen a gyermeket megfogantatása pillanatától elkezdve teljes emberi lénynek tekinti a katolikus egyház. A film nem kerüli meg az abortusz témakörét sem. Megrázó, ahogy Helga elmeséli, hogy a kórházban, ahova beutalták, együtt feküdt azokkal, akik a „kis beavatkozás" miatt mentek oda. – Csak 11 perc volt az egész és ebbe az is belefért, hogy a feltételezett apa még egy csokor virágot is átnyújtson kedvesének – mondta Helga. – Miközben én azért mentem oda, hogy a gyermekem egészségesen jöhessen a világra – tette hozzá.

A vasvári rendező vizsgafilmje egy olyan történetet dolgoz fel, amely egyedülálló a magyar jog eddigi praxisában. És ezért mindenki érthetetlenül figyelte, hogy mit is szeretne a két fiatal. A dokumentumfilm végén maga az anya is bevallotta, hogy kicsit furcsállta férje magzatukhoz való kötődését és azt, hogy miért akarja mindenáron eltemettetni, de aztán egy év után megértette. Amikor a kórházban feküdt második gyermeke születése előtt éppen Mikszáth Kálmán Fekete kakas című regényét olvasta. A történet egy emberről szól, aki eltemettet egy lányt, aki azelőtt a kezei között hal meg, de senki nem ismeri. A gyógykezelése miatt eladott föld árát a temetésre költi, de később ő is meggyógyul. Van a faluban egy bánya, amely egyszer csak beomlik, és mindenki meghal, kivéve az öregember unokája, aki aztán elmondja, hogy azért menekül meg, mert éppen akkor kijött a bányából egy lány hívására, annak a lánynak a hívására, akit valamikor eltemettek. – Ekkor értettem meg a férjemet, mert akkor lett világos számomra, hogy csak a magzatunk vigyázhat odafentről a kislányunkra – fejezte be Helga.

D. I.

vissza az elejére


Erkel Ferenc: Hunyadi László

(2. oldal)

Csütörtökön, február 23-án este fél 7 órai kezdettel a kolozsvári Magyar Opera színpadán újra felcsendülnek Erkel Ferenc operájának örökzöld dallamai. A négy felvonásos opera szövegkönyvét Egressy Béni írta Tóth Lőrinc azonos című drámája alapján. A magyar nemzeti opera megteremtője e művét 1841 és 1843 között komponálta. Ősbemutatója 1844. január 27-én volt a pesti Nemzeti Színházban. A kolozsvári magyar zenésszínpadon 1853-tól állandó repertoárdarab.

A Hunyadi László Erkel egyik legnépszerűbb operája, a párizsi nagyopera modelljét követi. Virtuóz hangi kvalitásokat igénylő áriák, nagyszabású együttesek, kórusjelenetek, hatásos táncbetét szolgálják a mű monumentalitását. Nyitánya, mely előlegezi az opera teljes zenei anyagát, külön hangversenyszámként is szerepel. A Hunyadi témája mindig időszerű, az eltelt másfél évszázad alatt mit sem veszített jelzésszerű értékéből. Azon alapművek közé tartozik, amelyeknek ismerete a magyarság zenei nevelése szempontjából kulcsjelentőségű.

A ma esti előadáson fellépnek: Kiss Domokos (V. László, magyar király), Szilágyi János (Cillei Ulrich, kormányzó), B. Konrád Erzsébet (Szilágyi Erzsébet), Szabó Péter m. v. (Hunyadi László), Székely Zsejke (Hunyadi Mátyás), Hercz Péter (Gara Miklós, nádor), Hary Judit (Gara Mária), Ádám János (Rozgonyi), Réti Zsuzsa (Udvarhölgy). Díszlettervező: Silviu Bogdan, jelmeztervező H. Roşescu Lya. Karigazgató: Kulcsár Szabolcs, vezényel Horváth József. Az előadást felújította Gy. Tatár Éva.

Turánitz J. Lajos

vissza az elejére


KRÓNIKA
Az Erdélyi Múzeum LXVII. kötete

(2. oldal)

Néhány cím a folyóirat tartalmából: Jakó Zsigmond: Az erdélyi magyar történetkutatás mai kérdései; Blazovich László: Az Andreanum és az erdélyi szászok az etnikai autonómiák rendszerében a középkori Magyarországon; Zsoldos Attila: István ifjabb király és Erdély (Adatok az 1264–1265. évi belháború kezdetének meghatározásához); Lupescu Radu: Kolozsvár korai történetének buktatói; Kovács András: Szécsényi Tamás erdélyi vajda familiárisairól; Csukovits Enikő: Késő középkori leírások Erdély-képe; Hegyi Géza: Bálványosvár és a nagypolitika (1456–1463). A Várdai és a losonci Dezsőfi család küzdelme a bálványosi uradalomért; Nógrády Árpád: A lázadás ára; Lupescuné Makó Mária: Az erdélyi domonkos kolostorok a középkor végén és Bartók Márton 1718. évi jelentései; Korondi Ágnes: A Liber de modo bene vivendi szerzősége és szövegkörnyezetei a késő középkori magyar nyelvű kolostori kódexirodalom tükrében; Bíró Annamária: Magyar nyelvű kéziratos bejegyzések egy ferences könyvtár köteteiben; Antonie Csilla: Spinoza vallásfogalma; Almási István: Sárosi Bálint gondolatai a zenei anyanyelvről.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Dick és Jane trükkjei – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – King Kong – amerikai. – Vetítés: 14, 17.30, 21.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Párnakönyv – angol bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 14.30 órától és naponta 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17, 19; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Erőszakos múlt – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

DACIA B-TEREM – febr. 17–19.: Beyond the Sea – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Elizabethtown – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 23-án, csütörtökön este fél 7 órakor. Erkel Ferenc: Hunyadi László. Vezényel: Horváth József. Felújítás: Gy. Tatár Éva.

Február 25-én, szombaton este fél 7 órakor: Huszka Jenő: Lili bárónő. Vezényel: Horváth József. Rendező: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Ma, február 22-én, szerdán du. 6 órakor: Mozart: Don Giovanni – rendkívüli előadás Molnár Levente, a budapesti Operaház művészének felléptével.

Február 27-én, hétfőn este 7 órakor: Csajkovszkij: Hattyúk tava – BEMUTATÓ balett-előadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 24-én, pénteken este 8 órakor: Bertolt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás, BEMUTATÓ. Rendező: Anca Bradu.

Február 27-én, hétfőn este 8 órakor: Bertholt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás. Rendező: Anca Bradu.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Február 25-én, szombaton este 7 órakor: Hristo Boicev: Colonelul şi păsările.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


A Nagy Megbékélés

(3. oldal)

Ismét a Nagy Mester, Traian Băsescu húzott hasznot az elmúlt napok politikai vircsaftjából. A pártokkal folytatott konzultációt követően végre megállapodás született az Országos Korrupcióellenes Hatóságról (DNA-OKH), amely szerint a testület a főügyészség hatáskörébe kerül, az alárendeltség azonban nem jelent beavatkozást – ígérte az államfő.

Újabb rossz ízű balkáni csetepaté, amely még sokba kerülhet Romániának. A koalíciós pártok ismét lejáratták magukat, hiszen képtelenek voltak a saját kormányuk által kibocsátott rendeletet megszavazni. Egyesek egyszerűen el sem mentek az ülésre, mások meg tartózkodtak, ellene szavaztak, merthogy koalíció ide, koalíció oda, senki ne nyomjon le a torkukon olyan rendeleteket, amelyekről nem volt megfelelő konzultáció, és amelyek alkotmányossága vitatható.

A politikusok hajbakapásának ezúttal is a „bölcs" Băsescu vetett véget. Sokat mondó, hogy míg hétfő este a kormánykoalíció néhány képviselője egy kereskedelmi adó stúdiójában folytatott csetepatét, ezzel párhuzamosan a közszolgálati tévében az államfő aratta a babérokat: akár egy jó pedagógiai érzékkel megáldott, türelmes szülő, elnézően legyintett a politikusok gyermeteg megnyilvánulásaira, és megbocsátóan közölte, hehehe, megint neki kellett közbelépnie ahhoz, hogy az ebadták elcsituljanak.

Az európai intézmények aggodalommal figyelték a szóban forgó rendelet visszautasítását: a szavazást követően az Európai Bizottság bukaresti küldöttsége, de még az amerikai nagykövetség is közleményt adott ki. Számukra nehéz elhinni, hogy a rendelet elutasítása csupán a politikai harc része. Hogy a politikusok csak úgy, önfeledten bakalódnak – egy táboron belül! Brüsszelben mellesleg mazochistának tekintenek bennünket: alig pár héttel az Európai Bizottság országjelentése előtt a román parlamentben nem kap elegendő támogatást a legérzékenyebb és legfontosabb kérdés, a korrupcióellenes harc. Nemrég alkalmam volt találkozni az Európai Bizottság azon szakembereinek egyikével, aki összeállítja a Romániáról szóló országjelentést. A hivatalnok elképedve kérdezett bennünket, romániai újságírókat: mi az ördögöt csináltok abban az országban? Tényleg képtelenség háttérbe szorítani a politikai pártok, és azok vezetői saját érdekeiket?

A korrupcióellenes tétovázáson kívül már csak a politikai „elit" infantilizmusa ront jobban maradék hitelünkön. Még szerencse az éber Traian atyussal, aki egy ideje észbekapott: a kampánynak vége, az ellenség padlón, a csapattársakat is sikerült diszkreditálni. A nép egy kis nyugalmat akar, most tehát a békéltetés, atyáskodás hoz szavazatokat. Mindenesetre jó húzás volt, Mester!

Kiss Olivér

vissza az elejére


Kis mellébeszélés

(3. oldal)

Kolozsváron csökkenteni kell a taxik számát – vonta le a következtetést a polgármesteri hivatal, állítólag számtalan lakossági bejelentés nyomán. Az az igazság, hogy, a legtöbbször magam is úgy érzem, hogy túl sok taxi furikázik a kolozsvári utcákon. A gond csupán az, hogy az ilyesmivel foglalkozók – jól, rosszul – megélnek ebből a munkából. Egyébként más kereseti lehetőség után néznének. Ebből pedig logikusan az következik, hogy azt a sok taxit igenis kihasználja, elbírja a város. Ezen túlmenően, rendkívül érdekesnek találom a városháza érvelését. Azt mondják: a taxik számának csökkentése jótékonyan hat majd a forgalomra. Ezt nem értem, mert nem hiszem, hogy a taxizásból kiiktatott gépkocsikat kitiltják a városból. Ha itt maradnak, akkor – taxiznak, vagy sem, a gépkocsik száma ugyanaz marad. Igen ám, de akkor kevesebbet járnak – mondhatná valaki. Ez aztán visszavezet a kezdeti ellentmondásra: ha azok a fránya taxik annyit járnak, hogy amennyiben leállnának fellélegezne a forgalom, az ismét csak azt bizonyítja: a lakosság elbír ennyi taxit. Különben is, nem lenne jobb, ha egyszer s mindenkorra felhagynánk ezekkel a mindent szabályozó rendőrállami módszerekkel, és hagynánk, hogy a piac, a maga természetes szelekciójával döntse el, hogy hány taxi, szupermarket, benzinkút, bank, szatócsbolt, vagy akármi egyéb van egy városban?

E.-R. F.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KITEKINTŐ


Iráni–orosz nukleáris tárgyalás

(4. oldal)

Irán előremutatónak és konstruktívnak minősítette kedden az atomválság megoldására tett orosz kompromisszumos javaslatról folytatott moszkvai tárgyalásokat, és közölte, hogy folytatja azokat. Teherán reméli, hogy meg tud állapodni Oroszországgal egy vegyes vállalat alapításáról urándúsítás céljára, Moszkva azonban kevésbé elégedett a tárgyalások eddigi eredményeivel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta: amíg a tárgyalások be nem fejeződtek, óvatos annak kijelentésével, hogy azok kudarcba fulladtak, vagy hogy visszalépés lenne, ami történt. (Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség vezetője csütörtökön Teheránba utazik további tárgyalások céljából.)

„Megvitattunk egy közös formulát, és megállapodásra jutottunk annak alapelveiben. A tárgyalások egyértelműek és meghatározóak voltak. Remélem, hogy meg tudunk állapodni egy vegyes vállalat létrehozásáról urándúsítás céljára" – jelentette ki Ali Hoszeini-Tas, az iráni nemzetbiztonsági tanács titkárhelyettese, a Moszkvában tárgyaló iráni küldöttség vezetője az iráni televíziónak telefonon nyilatkozva.

Egy hírügynökségi jelentés szerint a tárgyalások egyelőre be is fejeződtek, és az iráni küldöttség még kedden hazautazik.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke pesszimistán nyilatkozott az iráni álláspontról. „Sajnos, Irán eddig nem mutatkozott kellően jó szándékúnak" – mondta.

A felek arról az orosz javaslatról tárgyaltak, amely szerint Irán Oroszországban dúsíttatna uránt atomerőművei számára. Többen úgy látják, hogy ez a javaslat az utolsó esély az iráni atomválság megoldására, és ha ezáltal sem sikerül, akkor a nyugati kormányok büntetőintézkedéseket fognak javasolni Irán ellen. Irán állítása szerint atomprogramja kizárólag polgári célú, a Nyugat azonban attól tart, hogy atomfegyver előállítására törekszik.

„Mindkét félnek az a véleménye, hogy az iráni atomdossziénak az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalása nem lenne konstruktív döntés. Az ügyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) berkein belül, logikus módszerrel kell megoldani" – mondta Hoszeini-Tas.

vissza az elejére


Belga szélsőjobboldali párt betiltását kérik

(4. oldal)

A Belgiumban működő, francia ajkú szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Front betiltását kérte a brüsszeli bíróságtól az ügyészség.

A Nemzeti Front ellen ugyanazon okból indult eljárás, ami miatt 2004 őszén a másik belga szélsőjobboldali pártot, a flamand Vlaams Blokot is elítélték: propagandájában rasszista jelszavakat használ, amivel viszont nem csak az erkölcsi alapelveket, de Belgium fajgyűlölet elleni törvényeit is megsérti. Az ügyész nagyon határozott szavakkal bélyegezte meg a Nemzeti Front alaptételét, azt, hogy minden bajért a külföldiek felelnek, akiket haza kellene küldeni. (A párt egyik plakátja például az afrikaiakat a bozótban élő vademberekként ábrázolja.)

A Nemzeti Front feloszlatása mellett az ügyész kérte, hogy a párt elnökét, Daniel Féret-t ítéljék egy év börtönre, s egyben sajnálatát fejezte ki, hogy ez a kiszabható legnagyobb büntetés erre a bűncselekmény-kategóriára.

vissza az elejére


Nincs túlélője a sárlavina által betemetett Fülöp-szigeteki iskolának

(4. oldal)

Nem találtak túlélőt a mentésben részt vevő amerikai tengerészgyalogosok az alatt a Fülöp-szigeteki iskola alatt, amelyet három napja temetett be egy sárlavina – közölte egy amerikai katonai szóvivő, cáfolva egy Fülöp-szigeteki illetékes korábbi közlését, miszerint félszáz túlélőt húztak volna ki az épület romjai alól.

Hírek szerint a szigetország középső részén – a fővárostól, Manilától majdnem 700 kilométerre – fekvő Guinsaugon falu összeomlott általános iskolájának romjai alól egy tajvani mentőcsapat tagjai hétfőn kopogtatást hallottak, így azt gyanították, hogy élők vannak az épület alatt, ám ez hiú reménynek bizonyult.

– Egyetlen túlélőt sem találtunk – mondta a mentésben részt vevő amerikai katonák szóvivője a televízióban.

Az 1800 lelkes falura pénteken zúdult sárlavina. Eddig 84 holttestet találtak, 1371 embert eltűntként tartanak nyilván.

vissza az elejére


Tovább terjed a madárinfluenza
Egyre több európai városban találnak döglött madártetemet

(4. oldal)

A németországi labdarúgó-bajnokság is a H5N1-es virus „áldozatává" válhat, derül ki többek közt azokból a hírekből, amelyek egyre rémisztőbb képet festenek a terjedő madárkórról.

A madárinfluenza megjelenésének gyanújára utaló madarakat találtak Szlovákiában. Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere bejelentette: két, Pozsony közelében fellelt madártetem laboratóriumi vizsgálatának tesztjei a H5 jelzésű vírus jelenlétére utaló eredményt mutattak. Hogy pontosabban milyen vírustörzsről van szó, azt csak az Egyesült Királyságban működő laboratóriumban fogják megállapítani, ezért egyelőre csak a madárinfluenza megjelenésének gyanújáról indokolt beszélni.

A madárinfluenza H5N1-es veszélyes alfaját mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok abban a döglött hattyúban, amelyet a múlt héten találtak a dél-horvátországi Ciovo szigetén – közölte kedden a zágrábi mezőgazdasági minisztérium szóvivője. A minisztérium elrendelte az előírt óvintézkedések végrehajtását, és értesítette az Európai Uniót – mondta el a szóvivő.

Hasonló a helyzet Magyarországon is: szintén a H5N1-es vírus fertőzte meg azt a három hattyút, amelyek tetemét Magyarországon megtalálták – jelentette be Batiz András kormányszóvivő kedden. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy újabb óvintézkedésekre nincs szükség, mert a kormány és a szakhatóságok eddig is úgy jártak el, hogy még ebben az esetben is garantálni lehessen a lakosság biztonságát, és meg lehessen akadályozni a betegség átterjedését a háziszárnyasokra.

Bärbel Höhn, a német parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának elnöke egy televíziós műsorban nem tartotta eretnek gondolatnak a nyáron esedékes németországi labdarúgó világbajnokság lemondását a madárinfluenza miatt. Höhn először azt mondta, nem hiszi, hogy nyárra a vírus annyira széles körben elterjedt lesz, majd később megkockáztatta annak felvetését, hogy amennyiben ez mégis bekövetkezne, ő azt mondaná: az illetékesek gondolkozzanak el nagy sportrendezvények lemondásán.

Németországban hazai szakemberek eddig több mint száz elhullott vadmadárban mutatták ki a H5N1 vírust. A járvány egyelőre az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományra, annak is az északi részére és vadmadarakra korlátozódik.

vissza az elejére


Törökországból elmaradoznak a turisták

(4. oldal)

Egészében 5 százalékkal kevesebb külföldi turista kereste fel a tavalyi első hónaphoz képest idén januárban Törökországot, de egyes körzetekben, mint Antalya üdülőtelepein az év első félszáz napjában 26 százalékos volt a visszaesés, hivatalos török statisztikák szerint.

Januárban 670 ezer (Antalya körzetében több mint 200 ezer) turistaérkezést regisztráltak a török hatóságok, a tavalyi egész éves 21 millió után.

A török idegenforgalmi szakemberek szerint több oka is van a turisták elmaradozásának: ismertté válhattak a hírek, hogy a törvényhozásban többen országos alkoholtilalom bevezetését szeretnék, emellett az országban is fertőzött embert a madárinfluenza, s nem utolsó sorban az európaiak félnek a Mohamed-karikatúrák megjelenését kísérő közhangulattól.

Tavaly ezen tényezők még nem rettentették el az utazni vágyókat, a külföldiek látogatása rekordot ért el, az érkezések száma csaknem 20 százalékkal nőtt. Törökországban 14 százalékkal 18,15 milliárd dollárra növekedtek tavaly az idegenforgalmi bevételek, kissé elmaradván a kormány várakozásától, amely 20 milliárd dollárt irányzott elő.

vissza az elejére


Hamász: kivonulás nélkül nincs tárgyalás

(4. oldal)

A Hamász csak a megszállt palesztin területekről való kivonulás és a palesztinok jogainak elismerése után dönt arról, hogy tárgyal-e Izraellel – jelentette ki kedden Teheránban Háled Mesaal, a szélsőséges iszlám mozgalom politikai vezetője.

Mesaal az iráni fővárosban tartott sajtókonferenciáján úgy vélekedett, hogy izraeli vezetés „egyoldalú lépésekbe menekült, hogy biztosítsa Izrael biztonsági érdekeit anélkül, hogy figyelembe venné a palesztinok érdekeit. Éppen ezért az ilyen alapon való tárgyalás időpazarlás".

A Hamász vezetője igazságtalannak nevezte a Palesztin Hatóságnak járó pénzalapok izraeli befagyasztását, de igyekezett kicsinyíteni annak hatását. „Kompenzálhatjuk azt az összeget az arab és iszlám világ támogatásával" – szögezte le. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vezetője hétfőn Mesaalt fogadva azt javasolta, hogy a világ muzulmánjai járuljanak hozzá minden évben egy, a palesztinok támogatására létrehozott alaphoz.

vissza az elejére


Haníje az új palesztin kormányfő

(4. oldal)

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden este hivatalosan felkérte Iszmáil Haníjét, a választásokon győztes Hamász mozgalom egyik vezetőjét az új palesztin kormány megalakítására.

Az elnök a Palesztin Hatóság gázai főhadiszállásán adta át a megbízólevelet a radikális mozgalom 43 éves vezetőjének, aki a Hamász első miniszterelnöke lesz, amióta 1994-ben a Gázai övezetben és Ciszjordániában létrejött a Palesztin Hatóság.

vissza az elejére


Újabb ausztrál katonai különítmény Afganisztánnak

(4. oldal)

További kétszáz katonát küld Ausztrália Afganisztánba a békefenntartás, illetve az újjáépítés támogatására – jelentette be kedden John Howard miniszterelnök.

Az ausztrál kormányfő szerint a katonákat a tervek szerint júliusban telepítik az ázsiai országba, egy holland parancsnokság alatt álló tartományi békefenntartó, illetve újjáépítési kötelék részeként Howard közölte, hogy a katonák két évig maradnak majd Afganisztánban. Ezzel több mint ötszáz ausztrál katona állomásozik majd az országban.

vissza az elejére


Két magyar barlangász halála

(4. oldal)

Két magyar barlangász életét vesztette Észak-Olaszországban, a Júliai-Alpokban bekövetkezett balesetben, a harmadik eltűnt – a Corriere della Sera olasz napilap értesülései szerint.

A lavina miatt a barlangban rekedt hét társuk nincs közvetlen életveszélyben – jelentette a lap internetes honlapján kedden.

vissza az elejére


Véres autórobbantás Bagdadban

(4. oldal)

Legkevesebb húszan életüket vesztették és 25-en megsérültek kedd délután a Bagdad déli részén fekvő Dúra negyedben, ahol gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy piacon – közölte egy iraki belügyminisztériumi forrás.

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Elutasították a bizalmatlansági indítványt
Már Tăriceanunak is elege van a parlamenti bohóckodásból

(5. oldal)

Elutasította a parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyben a szociáldemokrata pártiak és a nagyromániások a kormány egészségügyi reformcsomagja ellen tiltakoztak. A két ház együttes ülésen vitatta meg tegnap az indítványt, mellette 214-en, ellene pedig 246-an voksoltak. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök elégedetlenségének adott hangot, ami a vita „hangulatát" illeti.

A parlament két háza előtt mondott beszédében Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter – egyszersmind képviselő – arra kérte a parlament tagjait, hogy utasítsák el az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet hazugnak és demagógnak minősített. Kijelentette: az ellenzéknek a lakosság egészségi állapotát illető úgynevezett aggálya nem más, mint banális politikai próbálkozás, amellyel a Szociáldemokrata Párt (SZDP) megpróbál javítani jelenlegi „bűnözők pártja – arculatán". Az egészségügyi miniszter kijelentette: az SZDP-t akkor sem érdekelte az egészségügy helyzete, amikor hatalmon volt, mert – bár szociáldemokrata pártnak vallja magát – nem törődik a tömegek sorsával. Bizonyítja ezt az, hogy néhány napja a romániai szociáldemokrácia elitje sorban áll az Országos Korrupcióellenes Hivatalnál, a közvélemény pedig döbbenten veszi tudomásul, micsoda óriási vagyonokat harácsolt össze 11 év kormányzás alatt a proletár-burzsoázia, amely olyan, mintha Lenin kifejezetten az SZDP-re gondolva találta volna ki – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: az ellenzék évekig hazudott és zűrzavart teremtett a rendszerben, játszott a nép egészségével, és odajuttatta a lakosságot, hogy jelenleg legjobban a betegségektől fél. Az SZDP már nem jelent alternatívát Románia számára – vonta le Nicolăescu a következtetést.

A Demokrata Párt nevében felszólaló Cristian Rădulescu leszögezte: pártja az indítvány ellen fog szavazni, illúziókat dédelgettek mindazok, akik ennek az ellenkezőjében reménykedtek. A DP nem szavazhat a kormány ellen, amelynek tagja – fogalmazott. A képviselő kifejtette: a kormány felelősséget kellett hogy vállaljon a jogszabály-csomagért, a bizalmatlansági indítvány pedig csupán annak a jele, hogy Romániában működik a demokrácia. Csak egy demokratikus országban lehetséges, hogy egy párt, amely katasztrófába sodorta az egészségügyet, felelősségre vonhatja a kormányt – vélte Rădulescu.

A Konzervatív Párt (KP) képviselője, Irinel Popescu szintén úgy nyilatkozott, hogy pártja elutasítja az indítványt, mert indokolatlannak tartja azt. A kormány által kidolgozott törvénycsomagon van ugyan mit javítani, de az teljes és realista képet nyújt a romániai egészségügyi rendszerről, ezért a KP támogatja azt.

Ezzel szemben Sorin Oprescu SZDP-s szenátor követelte, hogy hagyják abba az „egészségügy megjátszott reformját" és távolítsák el a rendszerből azokat, akik a mai állapotába juttatták az ágazatot. Kijelentette: Eugen Nicolăescu miniszter cinikusan semmibe veszi mind az orvosokat, mind azokat, akik a rendszer szolgáltatásaira szorulnak. A politikus kijelentette: a tárcavezető tevékenysége nem más, mint ádáz harc az orvosok és a gyógyszerészek ellen. A szenátor bírálta az ágazat jelenlegi finanszírozási módját is, amelynek értelmében a betegbiztosítónak járó pénzek előbb az Állami Kincstárba kerülnek, ahonnan a pénzügyi tárca osztja szét azokat. Sorin Oprescu elmondta: ezúton közli az egészségügyi miniszterrel, hogy az orvosok nem hibásak az ágazat állandósult válságáért, a betegeket nem lehet kizárólag olcsó gyógyszerekkel kezelni. Lehetséges, hogy a rendszerben előfordulnak indokolatlan költségek is, de ezt előbb be kellene bizonyítani. A vétkeseket kell azonosítani, nem szabad a betegek kárára tömeges felelősséget megállapítani – fogalmazott Oprescu.

A „vita" során elszabadultak az indulatok, a Tăriceanu és Mircea Geoană SZDP-elnök közti szócsata odáig fajult, hogy Mona Muscă, aki nem feltétlen a kormányfő iránti rokonszenvéről híres, felszólította az ellenzéki politikust, kérjen bocsánatot a miniszterelnöktől. Mindeközben az ellenzék mozgósításáraa meghívottak számára fenntartott páholyokat szurkolók tömege lepte el, akik éljenzéssel és tapsviharral jutalmazták az ellenzéki felszólalásokat.

Antonie Iorgovan SZDP-s szenátor bejelentette, ha nem is sikerült megbuktatni a kormányt, pártja az Alkotmánybírósághoz fordul a törvénycsomag ügyében.

vissza az elejére


Macovei: Brüsszel elégedett

(5. oldal)

Franco Frattini európai igazságügyi biztos és Olli Rehn bővítési biztos „rendkívüli érdeklődést" mutattak az Országos Korrupcióellenes Hivatalt (OKH–DNA) érintő változások iránt, nyilatkozta kedden a Mediafaxnak Monica Macovei igazságügyi miniszter.

„A két európai biztos nagy érdeklődést tanusított a DNA sorsa iránt, én pedig ismertettem velük a javasolt módosításokat. Tudni akarták, hogy a DNA főügyésze és én elfogadjuk-e a módosításokat, azt válaszoltam, hogy a javaslatok elfogadhatóak", mondta Macovei.

A miniszter szerint Franco Frattini hangsúlyozta, hogy a reformok véghezviteléért az ügyészek és bírák, illetve a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács egyaránt felelős.

„Frattini és Rehn értékelték az igazságügyi reform terén elért sikereket és azt üzenték a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács elnökének, hogy nem elegendő pusztán az igazságügyi miniszter elkötelezettsége, a többi tényezőnek is hozzá kell járulnia a reformintézkedések megvalósításához", mondta Macovei.

Monica Macovei igazságügyi miniszter és Iulian Gîlcă, a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács elnöke részt vesznek az EU igazságügyi miniszteri tanácsának brüsszeli ülésén.

vissza az elejére


Brüsszelbe rendelik Sulfina Barbut

(5. oldal)

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága február 21-i, brüsszeli ülésén Hegyi Gyula, a bizottság MSZP-s tagja napirend előtt szólt a verespataki aranybánya-beruházásról. Hangsúlyozta, hogy az EU környezetvédelmi normáival ellentétes romániai beruházást mindenképp meg kell akadályozni. Hegyi Gyula szerint az uniós tagságra törekvő Romániának tiszteletben kell tartania vállalásait és ígéreteit. A bizottság tagjai úgy döntöttek, hogy soron következő ülésükre meghívják Sulfina Barbu román környezetvédelmi minisztert, hogy számoljon be a verespataki beruházás körüli helyzetről, s arról is, miképp tarja be országa az uniós tagságból fakadó környezetvédelmi vállalásokat.

vissza az elejére


Számvevőszéki intés a liberálisoknak és a humanistáknak

(5. oldal)

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Román Humanista Párt (RHP, jelenleg Konzervatív Párt – KP) a megengedettnél több adományt kapott a 2004-es választási évben – áll a Számvevőszék 2004-re vonatkozó jelentésben.

A politikai pártok tevékenységének és a választási kampány finanszírozásáról szóló fejezetben a Számvevőszék közli, hogy a poltikai pártok összesen 11 083,6 millió régi lej értékben kaptak adományokat.

„Az ellenőrzések során két esetben derült fény a törvény által megengedett összegek túllépésére: az NLP és az RHP túllépte a megengedett keretet és 76,5 millió, iletve 500 millió lejt kapott adományként. Az adóhatóság adatai alapján kiderült, hogy 83 jogi személy adományozott úgy összegeket, hogy nem fizették ki állami adósságaikat" – áll a jelentésben.

A Számvevőszék azt is megállapította, elfogadhatatlan adományozások is történtek (közhatóságok, közintézmények, állami vállalatok, szakszervezetek, alapítványok, egysületek részéről), ezekben az esetekben az adományozott összegnek automatikusan az államkasszába kell befolynia.

A Szatmár megyei SZDP a 2004-es helyhatósági választásokon 340 millió lejt kapott egy alapítványtól, a D.A. Szövetség 20 millió lejt kapot egy egyesülettől, az RMDSZ pedig a parlamenti választási kampány során kapott 23 millió lejt egy egyesülettől. Az NRP fővárosi 6. kerületi szervezete 100 millió lejt fogadott el egy külföldi állampolgárságú magánszemélytől.

vissza az elejére


Diszkrimináció minden téren
Változatlan a romák helyzete

(5. oldal)

Minden területen diszkriminálják a romákat Romániában – áll abban a jelentésben, amelyet kedden Strasbourgban mutatott be az Európa Tanács.

A Rasszizmus és az Intolerancia elleni Bizottság (ECRI) romániai látogatásán szerzett adatokat feldolgozó dokumentum arra a következtetésre jut: Romániában elfogadtak ugyan egy diszkrimináció-ellenes törvényt, amelyet „szinte egyáltalán nem alkalmaztak". A romák helyzetének javítását célzó, négy évvel korábban kidolgozott stratégia is távol van a kitűzött célok eléréstől. 2003-hoz képest csökkent ugyan a romákat kezdvezőtlen színben feltűntető sajtóanyagok száma, de a helyi sajtóban továbbra is büntetlenül jelennek meg az ilyen írások – állítják. A jelentés utal arra, hogy Bukarestben 20 000 roma él személyazonossági papírok nélkül, és megállapítja, a kormány semmit nem tett e helyzet megváltoztatásáért.

A jelentés azt ajánlja, hogy a rendőrség kötelékében romákat is alkalmazzanak, és reméli, hogy a hivatalos vezetés különösen oktatási programokkal hozzájárul ahhoz, hogy javuljon a roma közösség önértékelése.

A romániai romák helyzete a rabszolgaság eltörlése után 150 évvel sem változott lényegesen, s bár a román alkotmány kifejezetten tiltja a kényszermunkát, a romák közül sokaknak csak a „közhasznú" munka jut osztályrészül – vélekedik Varga Andrea történész. A tíz éve Bukarestben élő és dolgozó magyarországi kutató emlékeztet: Románia alkotmánya szerint tilos a kényszermunka, az állam köteles olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek révén biztosítja az állampolgárok méltó életszínvonalát. A több mint félmilliós roma közösség életszínvonala azonban nagyon messze van a papíron meghatározott méltó szinttől.

A történész utalt arra a törvényre, amely megállapítja: a garantált legkisebb szociális segélyre jogosult családok munkaképes tagjai havi legfeljebb 72 órányi közösségi munka elvégzésére kötelesek. Főleg a romák tartanak igényt erre a segélyre, tekintve, hogy nem tudnak munkához jutni, a munkáltatók többsége ugyanis csak akkor alkalmaz romákat, ha diszkrimináció miatt büntetéssel fenyegetik őket. Ebből következően a segélyre kényszerülő romák kötelesek „közhasznú" munkát végezni.

A kutató példaként hozta fel egy cigányházaspár esetét. Havi 1 134 000 régi lej szociális segélyben részesülnek, ezért ketten együtt összesen 144 óra munkavégzésre kötelesek. A havi minimálbért figyelembe véve az említett roma házaspár tagjait több mint egy éve 7875 lejes, kevesebb mint negyed eurós órabérért „dolgoztatja" a törvény. Mi más ez, ha nem kényszermunka? – teszi fel a kérdést a magyar történész.

vissza az elejére


KÖRKÉP


Nagyszeben
Életrajzi adattár az 56-os forradalom évfordulójára

(6. oldal)

Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára készülve, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kötelékében egy munkacsoport több mint egy éve hozzáfogott egy olyan életrajzi adattár anyagának összegyűjtéséhez, amelyben – talán az utolsó órában – megpróbáljuk számba venni a Romániában a magyar forradalom utáni időszakban politikai okokból üldözötteket.

Az anyaggyűjtés több síkon indult el: a személyes kapcsolatok révén, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége helyi szervezeteinek és a magyar történelmi egyházak papjainak segítségét kérve, az írott és nyomtatott források feldolgozása, valamint a sajtó és az elektronikus média nyilvánossága mellett a – ma ugyan még korlátozott – levéltári kutatások lehetőségeit is felhasználva.

Az adatgyűjtő munka elsősorban az 1956–1965 között elítéltekre vagy más módon meghurcoltakra irányul, hiszen ezúton a magyar forradalom romániai kihatásainak minél teljesebb körű számbavétele a cél. De már az eddigiekben szép számmal érkeztek be adatok olyanoktól, akik 1956 előtt, illetve 1965 után szenvedtek politikai üldöztetést. Noha egy ekkora kiterjedésű munka messze meghaladja erőinket és az évfordulóig még hátralévő időt, természetesen a tőlük begyűlt adatanyagot is regisztráljuk, s közzétételének megtaláljuk a módját.

Az egybegyűlt anyag a forradalom évfordulójára megjelenik.

Sajnos, az eltelt fél évszázad – s különösen az 1989-et megelőző évtizedek fenyegetettsége, amelyben az egykori elítéltek és hozzátartozóik éltek (sőt olykor még ma is élnek) – rendkívüli módon megnehezíti ezt a munkát. Nagyon sokan elhunytak, maguk vagy hozzátartozóik is szétszóródtak a nagyvilágban. Ezért fontos, hogy ami még róluk összegyűjthető, ahhoz a legszélesebb körű nyilvánosság segítségét kérjük.

Részletes információk a www.ro/erdelyi56 honlapon találhatók.

Érdeklődni lehet Dávid Gyulánál 400427, Cluj, Aleea Buşteni 11. ap. 14. vagy a davidgyula@eme.ro címen. Telefonszámok: (40)(264)596-988 vagy 545-177.

vissza az elejére


Felhívás
a volt politikai foglyokhoz és hozzátartozóikhoz

(6. oldal)

Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójára előkészületben van és megjelenik a Romániában politikai üldöztetést szenvedett magyarok életrajzi adattára, annak érdekében, hogy az ő emlékük ne menjen veszendőbe.

Tisztelettel kérjük, hogy az alábbi adatlap kitöltésével segítsék munkánkat, s ezzel a kitűzött cél minél teljesebb megvalósulását.

Egyben arra is kérjük, hogy egykori sorstársaikhoz – akiket talán nem találtunk meg közvetlenül – szintén juttassák el az alábbi adatlapot.

Dávid Gyula

ADATLAP

Név . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Születési hely (település, megye). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Születési idő (év, hónap, nap) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Foglalkozása, munkahelye a letartóztatás előtt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Letartóztatásának dátuma és helye . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Hány évre ítélték? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

A BTK mely paragrafusa alapján? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kikkel, milyen csoporttal volt egy perben? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Melyik katonai törvényszék ítélte el? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Hol töltötte az elítéltetése éveit (mely börtönökben, kényszer-munkatáborokban, ha lehet az időpontok megjelölésével) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Szabadulásának időpontja . . . . . . . . . . . helye. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

További életútja (iskolái, munkahelyei, ha közben elhunyt, halálának időpontja és helye) . . . . . . . . . . . . . . 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Jelenlegilakóhelye(cím,telefonszám) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Egyéb, fontosabbnak tartott közlendői . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Részesül-e az egykori politikai üldözöttek kárpótlására hozott 1990/118-as törvény juttatásaiban?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ha nem személyesen töltötte ki az Adatlapot, a kitöltő neve és címe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

KÉRJÜK, ADJA TOVÁBB ISMERŐSEINEK!

vissza az elejére


Gyulafehérvár
Winnetou, a királykisasszony és a boroshordó
Diákszínjátszás és hagyományos RMDSZ farsang

(6. oldal)

Fehér megye központjában egymásután két farsangi rendezvényre is sor került a hét végén. Elsőként a helyi RMDSZ szervezetének Tóth Csaba elnök és Hörtlein István által szervezett, az 1990-es évek után hagyományossá vált farsangi mulatságán vehettek részt az érdeklődők a szövetség székházában. A közel hetven résztvevő nagyon jól szórakozott. Voltak gladiátorok, cowboyok, de a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Winnetou és egy királykisasszony is. A legötletesebb jelmez a boroshordóé volt, amelynek csapjából igazi bor folydogált, mögötte pedig Tóth Csaba érseki pincemester rejtőzködött. A kikapcsolódáshoz finom étel és a táncra serkentő zene is hozzájárult.

A Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceumi Szeminárium igazgatója, Baróti László-Sándor szerint 1990 után is hűséges maradt ahhoz a hagyományhoz, hogy a végzős diákok farsangi műsort mutassanak be. A jezsuiták által 1578-ban újraindított iskolában ennek a farsangi rendezvénynek már történelme van. 2001-ig műsorukat rendszeresen és igen nagy sikerrel mutatták be a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban is.

A hét végi iskolai előadást délelőtt tartalmas szülői értekezlet előzte meg. Délután pedig a végzősök diáktársaik és az érdeklődő helyi közönség előtt mutatták be műsorukat.

Jövő hét végén a gyulafehérvári diákok farsangi előadásukkal messzebbre készülnek: diáktoborzó körút keretében Gyergyóremetén és Gyergyóújfaluban lépnek fel, majd Gyergyószentmiklóson, ahol két alakalommal is meg lehet tekinteni műsorukat.

A zömében székelyföldi tanulók műsorukat Rejtő Jenő Vörös kakas, A peches kísértet és Piszkos Fred című regényeinek, valamint Karinthy Frigyes Cigánylakodalom és Magyarázom a bizonyítványom című műveinek alapján állították össze, de a műsorból nem hiányzott a székely humor és alcsíki legényes táncrend sem. A tornaterem erre az alkalomra diákszínházzá változott, a zenét Fórika Attila és Kovács Ervin szolgáltatta.

Bidiga Albert, Kedves Szabolcs, Csíki István és Konyicska Csaba kiemelkedő színészi teljesítményével elnyerte a közönség tetszését, de a többiek is bizonyították tehetségüket. A fiúk élethűen alakították a női szerepeket is. Ami pedig a népdaléneklést illeti, Mihók Előd előadása figyelemre méltó volt. A fináléban a fiúcsapat joggal mondhatta el: ez jó mulatság, férfimunka volt. A kezdetben kissé izguló szereplők két és fél órás farsangi műsorát a tantestületből és szülőkből álló nézősereg először tartózkodóan, majd egyre lelkesebben, végül pedig vastapssal jutalmazta. Kivonuláskor a hálás közönség a XII. osztályos diákok év végi kiadásaihoz járult hozzá bőkezűen.

Bakó Botond

vissza az elejére


Csak ketten igényeltek életjáradékot

(6. oldal)

Annak ellenére, hogy már a tavaly nyáron megszületett a mezőgazdasági életjáradék kiosztását szabályozó törvény, csak ketten igényelték ezt a juttatást Fehér megyében.

Köble Csaba, az Életjáradékot Szolgáltató Hivatal igazgatója elmondta, hogy mindkét igénylő a 100 eurós életjáradékra nyújtotta be kérését, amelyet a földterület eladásáért kapnának. Hozzátette: sajnos csak ketten igényelték az életjáradékot a gyulafehérvári hivatalban, amióta az iroda megnyílt.

– Naponta érkeznek hozzánk érdeklődők, de csak ebben a két esetben nyújtottak be kérést is. Ezután igyekszünk jobban felhívni az emberek figyelmét erre a lehetőségre – mondta.

Az igazgató elmagyarázta, hogy az életjáradékot megkaphatják mindazok a 62. életévüket betöltött földtulajdonosok, akik bérbe adják, vagy esetleg eladják a birtokukban lévő földet. Az 1,04, illetve 0,65 hektárral rendelkező alvinci és gyulafehérvári lakos elsőként élt ezzel a lehetőséggel, az iroda munkatársai remélik, hogy a közeljövőben mások is a hivatalhoz fordulnak majd.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


KÖRKÉP


Kolozs megye
Szabálytalankodó köztisztviselők

(7. oldal)

Az érvényes jogszabályok szerint a közhivataloknak azon alkalmazottai, akik köztisztviselőnek minősülnek, nem irányíthatnak cégeket és nem tölthetnek be vezető tisztségeket egyetlen politikai alakulatban sem. Alin Tişe prefektus felszólította a Kolozs megyei hivatalok vezetőit, ellenőrizzék ebből a szempontból alkalmazottaikat.

Mostanig két visszajelzés érkezett: a pénzügyőrség jelentette, az ellenőrzések során kiderült, kilenc köztisztviselői státusú alkalmazottja kereskedelmi egységet vezet.

A hivatal írásbeli magyarázatot kért ezektől, amiből kiderült: a vétkesek már rendezték vagy jelenleg rendezik összeegyeztethetetlen minőségeiket. A prefektus elmondta: a törvény szerint a köztisztviselőknek a tettenéréstől számítva 60 nap áll rendelkezésükre, hogy válasszanak a két tisztség között. Ha ezt nem teszik meg, hivatali felettesük köteles intézkedni, és felbontani munkaszerződésüket. A megyei elöljáró szerint egyenként kell a felmerült eseteket megvizsgálni. Olyan helyzetek is előfordulhatnak, hogy például valaki az ellenőrzést megelőző napokban jutott versenyvizsga útján köztisztviselői státushoz, és még nem volt ideje lemondani ezzel összeegyeztethetetlen tevékenységéről.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Ideiglenesen bezártak két vendéglőt

(7. oldal)

Az elmúlt napokban a prefektusi hivatal, a rendőrség, a pénzügyőrség, a Közegészségügyi Hivatal és a Munkaügyi Hivatal közös ellenőrző csapatot állított össze. A cél az volt, hogy – a gyorsétkeztető egységekhez hasonlóan – a kolozsvári vendéglőket is ellenőrizzék. Egyelőre mindössze hat helyre szálltak ki.

A vizsgálatok során minden esetben rendellenességekre bukkantak. Két esetben a kihágások annyira súlyosnak bizonyultak, hogy az ellenőrző szervek a vendéglők ideiglenes – 30 napra terjedő bezárása mellett döntöttek.

A Deák Ferenc utcai Bulevard, illetve az Óvárban működő Lugano vendéglőben észlelt szabálytalanságok elsősorban a megfelelő raktárhelyiségek és berendezések hiányára, az élelmiszer-feldolgozásra, a higiéniai normákra és az épületek állapotára vonatkoznak. A többi négy vendéglő – a Dózsa György utcai Privighetoarea, a Deák Ferenc utcai Meteor, a Matei Corvin és az Emil Zola utcai Eunicea – esetében az ellenőrző szervek beérték a 4 milliótól 20 millió régi lejig terjedő pénzbírsággal.

E.-R. F.

vissza az elejére


Árvízvédelmi intézkedések

(7. oldal)

A meteorológusok jelentős mennyiségű csapadékot jeleznek a következő hónapokra, különösen áprilisra, amikor a hóolvadás is növeli a folyók és patakok vízhozamát.

Kolozs megye prefektusa, Alin Tişe a hét elején találkozott a megye valamennyi polgármesterével, és megbeszélték a szükséges árvízvédelmi intézkedéseket. A megyei elöljáró szerint a legfontosabb, hogy az áradásveszélyes időszakban minden polgármesteri hivatalban legyen állandó szolgálat. Ellenőrizni kell a folyómedreket és el kell távolítani a lerakódott hordalékokat, a faforgácsot (amit a folyókba öntenek a különböző fafeldolgozó üzemek). A folyóvizek közelében lakó személyeket idejében értesíteni kell az árvízveszélyről, és meg kell állapítani az útvonalakat, amelyeken szükség esetén a lakosság és az állatállomány elmenekülhet az áradás útjából.

Fontos, hogy a hidak kibírják az árhullámokat, ezért idejében kell gondoskodni arról, hogy alattuk ne halmozódjon fel hordalék. Megfelelő mennyiségben kell tartalékolni az ilyenkor szükséges anyagokat: homokot, zsákokat, ivóvizet, üzemanyagot. Az árvízvédelemmel megbízott alkalmazottak, illetve az önkéntesek (ezeket az önkormányzat nevezi ki, és csupán annyiban önkéntesek, hogy munkájukért nem kapnak fizetést) idejében fel kell készüljenek, az esetleges áradások bekövetkeztéig rendszeresen ellenőrizniük kell a veszélyeztetett helyeket és létesítményeket.

A prefektus közölte: a következő időszakban rendszeresen ellenőrizni fogja a különböző települések felkészültségét.

E.-R. F.

vissza az elejére


Konfliktuskezelés, avagy szereti-e Ön a gyermekét?

(7. oldal)

A konfliktuskezelés fortélyainak világába nyertek betekintést az elmúlt napokban Kolozs megye iskolaigazgatói és igazgatóhelyettesei. A Gál Kelemen Oktatási Központ és a Megyei Tanfelügyelőség közös rendezvényének vendége Nanszákné dr.Cserfalvi Ilona, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola főigazgató helyettese volt.

Az előadáson mindenkiben tudatosodott, hogy egy igazi menedzser számára fontos a segítőkészség, a problémamegoldó képesség, de az alkalmazkodás és a kompromisszumkeresés is.

A rendezvény a délutáni előadássorozattal folytatódott, szülők és pedagógusok számára Szereti Ön a gyermekét? címmel.

A találkozó elején a pedagógusok a továbbképzések során elsajátított projektmunka alkalmazásáról számoltak be. Az Apáczai Csere János Gimnázium Bárdos Réka tanítónő által vezetett III. osztályos tanulói mutatták be, mit tanultak Kolozsvárról.

A Sigismund Toduţă Zenelíceumból Virág Erzsébet magyar szakos tanárnő vázolta a projektpedagógia interdiszciplináris jellegét, amely újdonságot jelent tanárnak, diáknak egyaránt. A Brassai Sámuel Gimnázium IV. osztályos tanulói Batiz Elly tanítónő vezetésével szerepeltek.

Péter Tünde
Magyar szakos tanfelügyelő

vissza az elejére


Korszerűsítik a kolozsvári piacokat
Több cég érdekelt a munkálatok elvégzésében

(7. oldal)

Az első licitbizottsági ülésen a testület tagjai megrökönyödve tapasztalták, hogy egyetlen cég sem jelentkezett a három piac korszerűsítésére. A helyhatóság úgy döntött, hogy egyelőre csupán a Györgyfalvi lakónegyedben lévő Hermes, a Hajnal-negyedi és a Monostor-negyedi Flora piacot újítja fel. Lévén, hogy három cég jelentkezett három munkálat elvégzésére, minden valószínűség szerint minden cégre (Bogart Construct Kft., Experiment Proiect Kft. és Edita Kft.) jut egy-egy piac.

A testület tagjai úgy döntöttek: egyelőre függőben hagyják a kérdést, csupán pár nap múlva döntenek.

Emil Boc polgármester számtalan alkalommal elégedetlenségét fejezte ki a piacok állapota miatt. – Borzasztó állapotban vannak a piacok. Megengedhetetlen, hogy Kolozsvárnak ilyen létesítményei legyenek – fakadt ki a városvezető. Hozzátette: a városháza adatai szerint az APO Kft. csupán havi 40 millió lejt fizetett a polgármesteri hivatalnak, holott a helyhatóságnak sokkal magasabb összeget kellett volna kapnia.

A cégek elképzelése szerint a munkálatokat a licit megnyerését követő hetekben már el is kezdhetik. Úgy vélik, év végéig nyugati típusú piacokon vásárolhatnak Kolozsvár polgárai.

K. O.

vissza az elejére


Pénzosztás a megyei tanácsban

(7. oldal)

Kerekes Sándor, a megyei tanács alelnöke elmondta, egy gépre legtöbb 5 ezer (új) lejt költhetnek. Amennyiben a tervezetet megszavazzák, a beszerzésre versenytárgyalást írnak ki, és a legkedvezőbb ajánlatot fogadják majd el. Szerinte ez a beruházás egy, másfél év alatt megtérülne, és sok segítséget jelentene az intézmény munkájában, ahol minden tanácsülésen hatalmas mennyiségű papírt használnak fel. Lehetővé válna, hogy könnyebben tartsák egymás közt a kapcsolatot, hiszen ma a számítógép már munkaeszközzé vált, fejtette ki az alelnök.

Mátis Jenő tanácsos jónak tartotta az ötletet, amelyet szerinte támogatni kellene. Elmondta, a modern technikai eszközöknek a híve, és a számítógépek segítségével megspórolhatnák a rengeteg fénymásolást. Emellett egyszerű gombnyomással hozzájuthatnának a számukra szükséges információkhoz, hamarább tudomásukra hozhatnák a határozatokat, módosításokat. A tervezetben még két szerver megvásárlása is szerepel, 56 ezer új lej értékben, amely a megyeközpont és a helyi önkormányzatok összeköttetését valósítaná meg.

Nagy beruházásnak ígérkezik a kolozsvári repülőtér fejlesztése, mondta Kerekes Sándor. Tavaly több mint kétszázezer utas vette igénybe a repülőtér járatait, legtöbben külföldre utaztak.

A vállalat már 16 európai nagyvárosba indít járatot. Ilyen méretű tevékenység mellett a hely túlságosan kicsinek bizonyult, és leghamarabb még egy személyi terminál felépítése látszik a legszükségesebbnek, magyarázta az alelnök. Szintén ebben az évben meghosszabbítanák a leszállópályát 1800 méterről 2500 méterre. A munkálatokra 200 milliárd régi lejt utalnának ki.

(i)

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(7. oldal)

Elgázolta a munkást
Az ittas állapot és a gyorshajtás okozott súlyos balesetet február 20-án, hétfőn éjjel háromnegyed 12 óra körül Kolozsvárott, a Mócok útján. A 43 esztendős Ion Z. Daewoo Matizt vezetett, nem csökkentette kellőképpen a sebességet, és elgázolta a 36 éves Laurenţiu Daniel F.-et, aki aszfaltjavítási munkálatokat végzett. A munkás nem követetett el szabálytalanságot, védőöltözékkel kellőképpen fel volt szerelve, a környéken a Munkálatok és Kikerülni feliratú fényvisszaverő táblákat is kirakta. Az ellenőrzés kiderítette: Ion Z. ittas állapotban vezetett. Az áldozatot kórházban kezelik.

Törvénytelenül fát szállítottak
A bánffhunyadi rendőrség alkalmazottai az elmúlt napokban három esetben is lelepleztek olyan személyeket, akik gépjárművel fát szállítottak, annak ellenére, hogy nem rendelkeznek megfelelő engedéllyel. Így érték tetten például a 31 éves a hidegszamosi (Someşu Rece, Kolozs megye) Călin C.-t, akit a Kiskatola (Călăţele, Kolozs megye)–Gyalu útvonalon ellenőriztek. Hasonlóképpen razzián akadt fel az 54 esztendős Traian P., a tehergépkocsijával a Gyálukáluluj (Poiana Horea)–Szatmárnémeti útvonalon haladt, amikor lebukott. A harmadik eset a 33 éves Teodor Liviu B. nevéhez fűződik, a felsőgyurkucai (Giurcuţa de Sus) férfi szülőfalujából Nagyvárad felé tartott, amikor ellenőrizték a rendőrök. Mindhárom esetben vizsgálatot rendeltek el.

(póka)

vissza az elejére


Következik a Nemzetközi Műszaki Vásár

(7. oldal)

Február utolsó napja és március 4. között rendezi meg az Expo Transilvania Rt. a Nemzetközi Műszaki Vásárt, melyen 120 hazai, magyaországi, német, francia, bolgár, cseh, osztrák, brit, svájci és holland vállalat képviselteti magát. Ioan Avram igazgató szerint a fémfeldolgozás előretörése figyelhető meg, ebben az ágban több mint nyolcvanan jelentkeztek. A 4. Pro Invent Szalon keretében 256 hazai, magyarországi, ukrán, moldovai és orosz találmányt mutatnak be (a tavalyi 150-hez képest), ezek zöme hivatalosan elismert, bejegyzett, csak a beruházókra vár. A Műszaki Egyetem díjazza a kiállított legkiemelkedőbb munkákat.

A vegyipari termékeket és technológiákat felvonultató Chimexpo külön részleget alkot. „Társrendezvénynek" számít az Ambient Electric vásár, amely villamossági cikkeket és felszereléseket tár a közönség elé.

Az Expo Transilvania a rendezvény idején kisebb kolozsvári műszaki múzeumot kíván bemutatni, amelyre még elfogad felajánlásokat: különféle, kölcsönözhető régi műszaki termékeket, gépeket, felszereléseket.

Ö. I. B.

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


DIÁKLAP —
CAMPUS

(8. oldal)

XVII. évfolyam, 6. szám

Van alkoholmentes söröd? Igen?
Akkor dobd ki, én rendeset kérek!

(Csaba)

vissza az elejére


PÁLYÁZAT
Szegedi Áthallgatás

(8. oldal)

A Profil Szervezet és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata segítségével ismét megrendezésre kerül a Kolozsvár–Szeged Hallgatói Csere-program. Az áthallgatói programra ez év tavaszán március 19. és április 9. között kerül sor, amelynek keretei között alkalmad nyílik szaktudásod fejlesztésére.

Jelentkezési feltételek:

– jelentkezési lap kitöltése

– gépelt szakmai önéletrajz

– tanulmányi eredményt igazoló okirat

– motivációs levél

A program keretén belül biztosítunk a résztvevőknek szállást és napi egy étkezést. A programban a résztvevők számára az utazási lehetőség megteremtésére nincs lehetőség, ezért ezt a résztvevőknek kell megoldaniuk! Jelentkezési lapokat a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (Petőfi Sándor/Avram I. u. 21.) irodában lehet igényelni, és a dossziét is ugyanit lehet leadni.

A pályázatok leadási határideje: 2006. március 10., 16 óra.

A programba felvételt nyerteket március 11-én, szombaton telefonon értesítjük. További információkat a 0740-583657-es telefonszámon vagy a profilszervezet@yahoo.com e-mail címen lehet kérni.

Sikeres pályázást kívánunk!

vissza az elejére


Vége a szessziónak, végre!

(8. oldal)

Alleluja, elérkezett ez a pillanat is, mikor a diák emelt fővel és tiszta lelkiismerettel azt mondhatja, hogy vége. Mondjuk, nem vége mindennek abban az esetben, ha épp minden vizsga nem sikerült a legfényesebben, hisz még tárt karokkal várnak ránk az őszi vizsgák – de erről most inkább ne beszéljünk, sőt, a vizsga szót inkább ne is ejtsük ki a szánkon, nehogy véletlenül bajt okozzon nekünk. Szakértők szerint ez a legcélravezetőbb megoldás, amely felejtéshez vezet.

Ezen a héten a diáké minden idő, az már csak tőle függ, hogyan tölti el. Egész héten lehet készülni a hétvégi bulira, vagy épp egész nap netezni, tévézni, kajálni, vagy amit csak a szíved kíván. Habár különböző személyek véleménye szerint ebben az időszakban már nem is esik annyira jól a lógás, bulizás, meg minden egyéb, mint vizsgaidőszak közben. Valami igazság azért van benne, szerény véleményem szerint is, hisz mindannyian tudjuk, hogy a tiltott gyümölcs a legédesebb.

Ebben az időszakban aztán el lehet töprengeni, hogy mit nem csináltunk jól, miből lehetett volna jobban igyekezni, többet tanulni. De most már nincs mit tenni. Bele kell nyugodni mind a sikerbe, mind a kudarcba. És kudarc esetén vigasztaljuk magunkat a jó régi bölcs mondással, mely szerint ,,lesz ez még így sem". Siker esetén viszont ne engedjük a dicsőséget a fejünkbe szállni, nehogy ott maradjon, és veszélyeztessen a következő szesszióban. Ebben az esetben inkább mondogassuk azt szerényen, hogy „á, csak szerencsénk volt".

Nos, nem akarok elkeseríteni senkit, de attól tartok, hogy álmodozásainkból és lustálkodásainkból jövő héten fel kell kelnünk, és teljes gőzzel el kell kezdenünk egy új félévet, ami majd szintén ezzel a rémálommal záródik le. Vagy netán tündérálommal? Ez tőlünk függ, hogy majd melyik utat választjuk. Egy biztos: diák és fiatal csak egyszer lehet az ember, vizsgák nélkül meg nem is lenne érdekes az élet. Tehát fel a fejjel, hisz sorsunk úgyis érdekes és bizonytalan, egyszóval: kifürkészhetetlen!

Török Á. Rebeka

vissza az elejére


Csak szex és más semmi
Szex, szerelem, színház

(8. oldal)

A filmplakát megtévesztő, a film nem a Csányi Sándor, Dobó Kata és Schell Judit alakította szerelmi háromszögről szól, hanem, ha úgy kívánjuk, épp többről is. A Dóra – ügyvéd – ügyvéd (várandós) felesége, Zsófi – Makkai – Makkai felesége, Tamás – Saci – Dóra hármas kapcsolatokból természetesen mindig valamelyik nő marad hoppon. Hogy melyikből melyik, az a filmből derül ki.

Mekkora hatással lehet egy állapotos nő megjegyzése a 32 éves, esküvőre vágyó, dramaturg Dórára (Schell Judit)? Miután pasasa álnokul átveri, barátnője, Zsófi (Dobó Kata) tanácsára úgy határoz, minden áron gyereket szül. Ily módon folyamodik az internetes párkereséshez, Csak szex és más semmi jeligével, azzal a céllal, hogy egy egyéjszakás kaland után terhesen maradjon. Természetesen minden jelentkező, akivel találkát egyeztet, csak selejt. Azonban peteérésének utolsó napjaiban véletlenül felbukkan ajtaja előtt a debreceni botrányos múlttal és popsi-tetkóval rendelkező színészkolléga, Tamás (Csányi Sándor) is, aki örömmel „ajánlja fel" szolgálatait az amúgy vonzó nő számára.

Az éjszakai kapcsolatnak bonyodalma lesz: Dórát azon éjjeltől burkolt féltékenység emészti, és kétségbeesve veszi tudomásul, hogy nem fog találni magának egy olyan egyént, aki huzamosabb ideig egyidejűleg viszontszeretné, és tisztelné is. Látszólag az egyetlen, aki erre képes lenne, Tamás, ő viszont már Sacival kacérkodik, ráadásul a Dóra Veszedelmes viszonyok című, színpadra adaptált szövegét is utálja.

Nem sokkal a Dóra rendezte darab színházi bemutatója előtt felbukkan a zeneszerző Péter (Seress Zoltán) is, aki jóképű, figyelmes, humoros és… özvegy. Dóra a bemutatót követően Kanadába ígérkezik őt követni, azonban a szerelmi kapcsolataiban szintén állandóan peches Zsófi öngyilkossági kísérlete ráébreszti a két, látszólag egymást utáló főszereplőt vétkeikre.

Könnyed, humoros, intelligens és igényes filmben valósítja meg három-éves munkáját az Amerikában tanult Goda Krisztina filmrendező, eloszlatva ezzel minden olyan előítéletet, amely a nők ezen pályafutásával kapcsolatban kialakult. (Alátámasztja ezt az a tény is, hogy első nagyjátékfilme a rendezőnőnek.) A Kontroll és a Valami Amerika után ez a film is megállja a helyét a magyar vígjátékpalettán. Noha a filmről azt tartják, Bridget Jones vagy Állítsátok meg Teréz anyut feldolgozás, el kell ismernünk: a téma valóban sablonos, de ez nem árt természetességének, élvezhetőségének és értékének, sőt a mindenki ismerte aranymondások megfelelő időben és helyzetben való beköpések képesek felderíteni a még legszkeptikusabb néző arcát is. A konfliktusok jól megírtak, nincs benne elcsépelt romantika, harsány öndicséret, erőltetett játék, valótlan, berendezett Budapest, hanem minden olyan, amilyennel a valós életben találkozunk.

Enyedi Sarolta

Csak szex és más semmi. Színes magyar vígjáték, 93 perc, 2005. Rendező: Goda Krisztina. Forgatókönyv: Goda Krisztina, Divinyi Réka, Heller Gábor. Szereplők: Schell Judit (Dóra), Dobó Kata (Zsófi), Csányi Sándor (Tamás), Gesztesi Károly (Paskó), Seress Zoltán (Péter), Czapkó Antal (Ali).

vissza az elejére


Öl az irigység (28.)
Pályázunk? Pályázunk!

(8. oldal)

A múlt hét különleges volt a kolozsvári építészet számára. A polgármesteri hivatal által hirdetett, a Főtér átgondolását illető pályázatok kiállítására került sor a Bánffy-palotában.

A rendezvény első pillanattól kezdve heves reakciókat váltott ki a különböző rétegek képviselőiből. Ez eddig rendben is lenne. Hogy mindenki negatív „kritikával" fogadta a kiállított pályázati terveket, talán ez is rendben van, hisz ezek valóban nem a legfényesebbek. De lássuk csak részletesebben, mit is hoztak fel a „kritikusok":

Egyesek szerint a pályázatok nem felelnek meg a követelményeknek. Nos, elsősorban dilemmába estünk, mik is voltak a követelmények? Talán érdemes lenne a témát elolvasni, és felmérni, hogy hol is állunk.

Mások kifogásolták a zöldövezet és fák kiirtását. Némi igazság itt is lapul a fűben, figyelem azonban: a két nagy sziget eltűnése a déli oldalról igenis segítené a gyalogosközlekedést, főleg, ha a Főtér teljesen gyalogossá válna. Ami a templom körüli zöldövezetet illeti, az a katolikus egyház tulajdona (lehet, nem ártott volna a témában megemlíteni), de onnan sem ártana legalább a fákat eltávolítani, amelyek mind fizikailag, mind vizuálisan ártanak a templomnak (esetleg helyettesíteni lehetne ezeket hangulatfokozó növényekkel). A romantikus kertet övező kovácsoltvas kerítés, amelyet Pákei Lajos tervei alapján készítettek, történelmi örökségnek számít.

Más helyzet alakult ki a régészeti ásatási gödrök körül. Meghagyjuk? Ne hagyjuk meg? Erről talán annyit, hogy ez már a régészek dolga eldönteni, mit hogy érdemes meghagyni. Építészeti szempontból fontos a római szövet ismerése és ismertetése, mivel így látszik, mennyire változott az idő folyamán a város képe.

Végkövetkeztetésként fel szeretnénk hívni a figyelmet: feledni a múltat nem szabad, de a leakadás egy korban is hibás lépés lenne.

C. F. K.
crisfanklub@gmail.com

vissza az elejére


Javulnak a bentlakások

(8. oldal)

Már rég nem jártam a bentlakások közelében, hiszen a régi, vállalkozó szellemű jó barátaim, akik képesek voltak öt-hat évet is eltölteni a mindenki által ismert bentlakási körülmények között, már nincsenek Kolozsváron. Az egyik ilyen ismerősöm nem egyszer szórakoztatott bennünket egy-egy sör mellett a régi, jó öreg Music Pubban a bentlakási életről sztorikat mesélve. A társaság kedvence az a történet volt, amikor még mindent elloptak, és a bentlakók a vécéülőkét, a zuhanyrózsát és a csapokat vitték magukkal mosakodáskor. Le sem volt szabad tenni, mert, ahogy egy pillanatra az ember levette róla a szemét, azonnal köddé vált. Így azt a stratégiát alkalmazták, hogy még fogmosáskor is a budifedő a nyakukban lógott. A viccesen elmesélt történet nagy sikernek örvendett, de ha belegondolunk, hogy ilyen körülmények között is végeznek egyetemet a diákok, borsózik a hátunk.

Persze, a drága jó ismerősünk a Hányinger Straßét is bemutatta nem egyszer, amint a macskaköves úton bulik után néhány légkörrel fejében éppen felfelé vagy lefelé botorkált. Persze, az már kevésbé volt emlékezetes, hogy épp melyik irányba tartott, de a hepehupás macskaköves útra, bárokkal és lerobbant szórakozóhelyekkel díszítve mindenki emlékszik.

Mára már hűlt helye mindennek. Meglepődve tapasztaltam, amikor a múlt héten arra jártam, hogy a Hányinger Straßéről eltűntek a macskakövek, és frissen aszfaltozott út fogadja a járókelőket. De nem csak ennyiből állt a változás. A három évvel ezelőtt még éktelenkedő lerobbant szórakozóhelyek helyén ma már fitness-termek, modern bárok és élelmiszerüzletek találhatók.

A bentlakásokban is javulni látszanak a lakáskörülmények. Az elkezdett felújítási munkálatok még mindig folynak. Az ablakokat kicserélik hőszigetelőre, a fürdőszobákat lecsempézték, műanyag ajtókkal szerelték fel. Egyes helyeken lemeszelték a falakat, kicserélték a szekrényeket. Jelenleg az orvostanhallgatók bentlakásában végeznek felújítási munkálatokat, aminek következtében a három bentlakás teljesen lakhatatlan.

Úgy tűnik, lassan rendeződnek az életkörülmények. Már csak a tömegnyomort kell megoldaniuk az elöljáróknak, hogy egy kicsi szobába ne zsúfoljanak össze négy-öt diákot. Bízzunk abban, hogy hamarosan erre is találnak megoldást.

Takács Enikő

vissza az elejére


DIÁKLAP


Bőrig ható lázadás
(Második rész)

(9. oldal)

Újabb ügyfél lép be a Bizzzart Tattoo stúdiójába. Köldökpírszinget szeretne, ám Árpi kénytelen elküldeni: nincs kéznél tiszta fogó. A sterilizáláson kívül nincs más tennivaló, csak a kliensek felvilágosítása. Atti a számítógép előtt ül, és Counter Strike-ozik. A tetováló művészeknek ez jelenti a lazítást munka közben. Múltheti számunkban a Bizzzartos srácok meséltek az első tetoválásaikról, pírszingjeikről. Íme, a beszélgetés folytatása:

A pírszing nagyon felcsípett dolog. Szakemberekként mit gondoltok róla?

Árpi: Nekem teljesen mindegy, milyen a pírszing, ha hiszed, ha nem, sokszor olyan is van, hogy megszórom a lyukat, behelyezem az ékszert, és csak annyit nézek rajta, hogy milyen anyagból van, hogy a testben jól viselkedjen. Hogy biliárdgolyó, pókocska vagy pillangócska, nekem teljesen mindegy. Hogy vonzónak tartom-e? Egyáltalán nem, de ez az én privát véleményem.

Atti: Én a simákat tartom jónak, azok viselkednek a legjobban az elején. Utána lehet bármit berakni. Embertől függ, hogy mi áll jól, az, hogy hol néz ki jól, nincs erre szabály. 150 kilós lánykának nem állna jól a köldökpírszing...

Árpi: ... de lehet, hogy jól állna neki egy szemöldökpírszing. A testfelépítéstől sok függ, a leggyakrabban persze nyáron és tavasszal a köldök-ékszereket, de amúgy a szemöldök- meg a nyelvpírszinget is kérik, az év bármelyik időszakában.

Intimpírszing?

Atti: Arra nem nagyon volt példa...

Árpi: Én egyiket sem vállalom, sem intim tetoválást, sem intim pírszinget. Tetoválást talán annak idején műveltem, mikor még főnökeim voltak, és rá voltam kényszerülve, de mostanában egyáltalán nem vállalok ilyesmit.

Mi nehéz ebben a munkában?

Árpi: Az emberek nyolcvan százaléka úgy jön be, hogy nem tudom, mit akarok, nem tudom, hova szeretném, de most már késő. Márpedig ez egy olyan dolog, amit majd egy életen keresztül fognak viselni. Ezeknek az embereknek a kérdései meg a megjegyzései már önmagukban elég szélsőségesek. Sok embernek fogalma sincs arról, hogy mi jellemzi őt, mi az, amivel bármi kicsi kapcsolata van, hogy ne azt a kínai betűt tegyük fel neki, amit már harminc emberre felvarrtak. Amúgy ügyelünk arra, hogy egy motívumot két embernek ne varrjunk fel. Egyesek persze annyira parasztok, hogy úgy kérdezik: mennyi kilója a tetoválásnak.

Hogy készül egy tetkó?

Atti: Először kiválasztják a motívumot, aztán átvisszük egy speciális indigóval bőrre, persze, miután fertőtlenítettük, utána felvisszük a körvonalakat, vagy segédvonalakat, majd elkezdjük kidolgozni. A sötét színekkel kezdjük, majd haladunk a világosak felé. Motívumnak tulajdonképp bármi megfelel.

Na és a pírszing?

Árpi: Az nagyon egyszerű. Köldökpírsznél az illető megmutatja nekem a felületet, ahova szeretné az ékszert, én letisztítom, fertőtlenítem, az ékszert beteszem egy ultrahangos rezgetőbe, bejelölöm az ékszernek a helyét, a bőrfelületet megfogom egy fogóval, utána meg egy tűvel átszúrom.

Atti: Ezek azért nem egyszerű tűk, speciális, egyszer használható tűkkel dolgozunk.

Befertőződhet a „lyuk"?

Atti: Ha rossz helyen van, vagy rosszul kezelik.

Árpi: Gyakorlatilag az ügyfél önhibájából fertőződhet be. Az, hogy a sterilitásra eddig nem tértünk ki, azért van, mert egyszerűen nem vita tárgya. Ha azt mondom, hogy egy tű, az nem azt jelenti, hogy a nagymama kötőtűje. Ez egy egyszer használatos tű, a fogó is sterilizálóból kivett, steril fóliában elhelyezett, csak arra az alkalomra szánt fogó, meg az ultrahangosba bedobott ékszer is bizonyos fertőtlenítő folyadékban úszkál. A sterilitás az első, a rajzok, a művészet csak azután kezdődnek…

A hazánkban működő stúdiókat nagyon is ellenőrzi a Sanepid. Egy ilyen stúdiót úgy kell elképzelni, hogy az állami kórházak igazán mintát vehetnének róla, gyakorlatilag egy jól felszerelt fogászati magánrendelő szintjén állunk, csak más gépeket, eszközöket használunk más célokra.

Azoknak, akik betérnek hozzátok, az az első kérdése, hogy…

Atti: …Fáj? Hááát, igen. Fáj. A pírszing is, a tetoválás is. Amit viszont nem kérdeznek az emberek, hogy mennyire. Ez általában test- és emberfüggő, de eddig nagyon ritka volt az olyan eset, amikor valaki azt mondta, hogy ez nagyon-nagyon fájdalmas dolog. Nem kellemes, de el lehet viselni. A fájdalom is relatív, vannak a visszatérő vendégek, azokról már szinte azt tudnám mondani, hogy élvezik azt az enyhébb fájdalmat, amivel jár a tetoválás. Pírszingnél is attól függ, hogy hova teszed: ha porcrészbe kerül, például fülbe, az fáj. A nyelv majdnem fájdalommentes, mert érzéstelenítőt használunk, a szemöldök, ha fájdalmas is, csak egy vagy két másodpercig tart, amíg átszúrom a szemöldököt, és bevezetem az ékszert. A köldök meg hölgytől függ, vagyis attól, hogy mennyire hisztis…

Árpi: …Vagy lehet férfi is, mondjuk, egy éjfekete meleg srác, a vékony alakjával meg a benne rejtőző nőiességével, aki a múltkor Attitól kikövetelte azt a köldökékszert. Na, az elég kemény volt.

Atti: Ja! És a srác akart utána tetkót is, de sajnos a bőrére tekintettel nemet mondtam. Ez nem rasszizmus, csak nem lehetne jól megcsinálni, mert nagyon sötét a bőre.

Mit ajánlasz a pírszingre áhítozóknak?

Atti: Ááá, semmit, azok úgyis jönnek. A pírszing általában olyan embereknek kell, akik nem annyira elhivatottak, véghez akarnak valami extrát vinni magukkal, de azért ne legyen annyira végleges, mint a tetkó. Na, ebből lesz a pírszing, amit el lehet távolítani bármikor, anélkül, hogy problémát okozzon.

Milyen tippeket adnál annak, aki tetoválást szeretne?

Árpi: Mindenképp ajánlom, hogy jöjjenek egy saját ötlettel, ha nem akarnak egy óriási tetoválást, akkor legyen legalább egy jó tenyérnyi, mert az jobban értelmezhető két-három méterről is, mint valami, ami picike, és fél méterről anyajegynek vagy koszfoltnak tűnik. Aki bejön, találja ki, hogy mi áll a szívéhez közel, a kivitelezés meg a többi már a mi problémánk, és mi garantálunk érte.

Kiss Bence

Szómagyarázat:

pírszing – orvosi acélból készült testékszer

ultrahangos rezgető – testékszerek fertőtlenítésére használt berendezés

vissza az elejére


HELYTÖRTÉNET


Kolozsvár helynevei

(10. oldal)

(Folytatás február 15-i lapszámunkból)

[Arra kérem a kedves olvasót, hogy észrevételeit vagy kiegészítéseit legyen szíves a szerkesztőségbe juttatni. Köszönettel, A. L.]

Szászok tornya. Jakab Elek nem tudta kideríteni, melyik torony lehetett. Kelemen Lajos szerint a szászok csak a szabók téves olvasata lehet, mert a címszóban említett torony nem létezett [KvTel. 102.]. A Szabók tornyán látható emléktábla szövege világosan arra utal, hogy 1627-ben a mennykő ezt rombolta le. — Szabók tornya.

1627: „25 augusti az mennykő az szászok tornyában az puskaport meg találta ütni ugymint 12 tonna port, és az tornyot mind földig elhánta vala az puskapor. Ugyan azon esztendőben hozzá kezdének a torony építéséhez" [KvTel. 102.].

Szeben utca. Csupán egyetlen alkalommal, a város magyar polgárságának 1453. évi összeírásában, városfalon belüli utcaként említik a Zeben wczát. Ez csak a Belső-Torda utca lehetett, mert ennek az utcának a kapuján ment az út Szeben felé. Ugyanebben a forrásban azonban ott van a Thorda wcza is [KvTel. 102.]. — Torda utca.

1453: Zeben wcza [TT 538.]; intra Muros (’falon belüli’) [TT 538.], később Belső-Torda; Zeben vcza [TT 744.].

Szebeni utcaBărbat, Virgil.

Szebeni útSzebeni-szoros.

Szebeni-szoros. A Házsongárdon átvezető és a tetőn a Feleki úthoz csatlakozó utca a Majális utcának a későbbi Árnyas utca torkolatánál kezdődött szűk, szoros szakasza. Az alábbi idézetben névtelenül előforduló patak a házsongárdi Cigánypatak. 1729-ben ugyancsak a Házsongárdban „az Szebeni Út"-at említik. Ez szintén a címszóbeli szorosra vonatkozik. — Házsongárd, Házsongárd utca, Majális utca.

1702: „ugyan ott Hásongárdb[an] ada más pusztát melly vagyon az Patakon innet az Szebeni szoross mellett vicinussi edgy felöl az Szebeni Szoross, más felöl az vizárok" [KvTel. 102.].

Szegedi utcaMihailescu-Brăila, Dem.

Szegedi-kert. Egykori nyári mulatóhely és tekepálya a Monostori út 55. szám alatt [Nagy 15.]. Nevét valószínűleg egykori tulajdonosáról kapta [KvTel. 103.].

Szegények háza.

1. A Külső-Magyar utcában, a Szentpéteri templomtól jobbra lévő, jelenleg 136–138. számú épület. Ma is aggmenház. A város egyik legnagyobb múltú intézete. Kezdete ismeretlen. Az a hagyomány, mely szerint II. Endre király leánya, az 1235-ben szentté avatott Erzsébet alapította volna, nem bizonyítható. Előzménye az 1300-as években a Kőmál alatt, a Bácsi (Erzsébet) út közelében lévő ispotály, városi kórház volt. 1818-ban a szentpéteri egyházközség és az aggmenház lelki irányítása egyesült, mindkettőt ugyanaz a minorita látta el. Ez időtől Szent Ferenc és Szent Erzsébet agg szegények háza lett a neve. A mostani épületet 1855-ben kezdték építeni. Az 1870-es években nyerte el mai alakját. A kapu fölötti toronyfülkében Szent Erzsébet szobra áll. A nyugati szárnyhoz utólag épült rész a lelkészi lakás és iroda. 1912-től az aggok ellátását a szatmári irgalmas nővérek végezték. 1948-ban államosították [GK 148.]. — Szent Erzsébet Aggház, Szent Erzsébet-ispotály, Szent Lélek-ispotály.

1888: Szegények háza [Kv88].

2. — Városi szegény ápolda.

Szegények háza malma. A XIX. század közepén említett malom a Kőmál alatt volt. Az 1960-as évekig a Szamos partján álló nagymalom korabeli neve, minthogy ez a Szent Erzsébet aggmenház tulajdona volt [KvTel. 103.]. — Irén-malom, Szegények malma.

Szegények malma. A Kőmál (Fellegvár) alatt, a Szamos gátjánál lévő malom. Később Irén-malomnak nevezték [Pill 33.]. — Irén-malom, Szegények háza malma.

1592: „Vicus Hendergaß (’Tyúk utca’). Extra vicum circa pistorium pauperorum. Vicus Elizabethae" (’külső sikátor, kis utca a szegények malma közelében’) [KvSzám 5/XV. 57.].

Szegények temploma. A Külső-Monostor utca és a Nép utca sarkán álló Haller-kápolna neve 1876-ban. Valószínűleg azért, mert ide jártak a Nép utca másik oldalán álló városi szegényház szegényei [KvTel. 103.]. — Haller-kápolna, Haller-kert.

Szegfű utcaPărăului.

Szeglettorony. Az Óvár s egyben a város északnyugati szeglettornya, az ötvösök tornya. — Ötvösök tornya.

1707: „Ötvesek Bástyája, ugy mint, a Szeglet Bástja" [JakabOkl I. 405.].

Nevét a város északnyugati szeglettornyaként kapta.

Szegtorony. A Szabók tornyának névváltozata. — Szabók tornya.

1667: „a’ Szégh Toronnál a Szabók Tornyánál szántó" [KvTel. 103.]; 1667 körül: „a szég toronnal" [KvTel. 103.]; 1790: „In Calcatura Hasangardiensi [...] Penes Szeg torony" (’a Szeg toronynál’) [KvTel. 103.].

Nevét szeglettorony voltáról kapta [KvTel. 103.].

Szekeres utca1. Kertész utca.

Szekuritáté (securitate n fn ’biztonság’). Az 1947. december 30-i köztársaság kikiáltásával teljessé vált pártállamban az addigi sziguránca (siguranţă n fn ’biztonság’, Siguranţa ’állambiztonsági hivatal’, a királyi Románia politikai rendőrsége) helyébe, az állambiztonság védelmére létrehozott politikai rendőrség. Valójában a pártállami parancsuralmi rendszer elnyomó és megtorló gépezetének legfontosabb szerve. Székháza ez időtől az 1950-es évek közepéig a Majális utca 23. (1940-ig 17.) szám alatt volt1. A politikai rendőrség „biztonsága" érdekében 1948-ban kitelepítették a szomszédos házak lakóit, ingatlanjaikat elkobozták. Az alagsorban szűk cellákat építettek, s ebben tartották a foglyokat a kihallgatások, a vallatások idején.

Miután 1954-ben, az egykori Hadtestparancsnokság Árpád út 27. szám alatti épületében az 1940-es évek végén létrehozott magyar tannyelvű fémipari középiskolát bezárták, a szekuritáté ide tette át székhelyét. — Fehér Ház, Fémipari középiskola, Hadtestparancsnokság, Pionírház.

Az 1989. évi decemberi események után a hírhedt intézmény megszűnt. Helyébe létrejött a Román Hírszerző Szolgálat (Serviciul Român de Informaţii). Székhelye elődjének az Árpád út 27. szám alatti épületében van.

Szelicsei út. Két út:

1. A Hajnal utca folytatása a Csillagvizsgáló úttól kinnebb.

1941: Szelicsei út [Kvát41]; 1945: Szelicsei út; Str. Sălicei Szelicsei utca [Kvut].

Nevét a Szelicsébe vezető útként kapta.

2. A Kalányos utca folytatásában a Gálcser alatt, a Gorbó völgyébe, majd onnét Szelicsébe vezető út.

2002: Drumul Sălicii [Tel01–02 12., 17.].

Szelljes-ház. A Nagypiac déli során álló ház. Helye meghatározhatatlan [KvTel. 104.].

1787: „a’ Nagy Piatznak Déli Során [...] Szelljes n[evezetű] Háznál" [KvTel. 104.].

Szemere utcaValea Albă.

Szeminárium. Báthori István által az 1580-as években alapított jezsuita papnevelő intézet, kezdetben valószínűleg a Farkas utcai kisferences klastromban. Később Kolozsmonostoron, majd a Torda (Belső-Torda, Egyetem) utcában volt. — Szent József-szeminárium, Jezsuita rendház (Kolozsmonostor), Farkas utcai templom, Jezsuiták temploma.

1584: „meg ertettek varosul [...] minemeo valaszt Adot Kendy Sandor vram [...] az Seminariumnak meg lete feleol, Meg Ielenthwe[n] azt hog’ Lengiel kiralnak [Báthori Istvánnak] teokelletes el vegezet Akarattia ez hogy itt ez varosba[n] meg epwllien az Seminarium" [SZT XII. 340.]; 1589: „5 April: Az seminariumhoz vette[m] egi lakatot d. 5" [SZT XII. 340.].

Szeminárium-kert. 1787-ben a Házsongárd-tetőn fekvő kertként említik, amelynek területén a városi vízvezeték létesítésére számba jöhető forrás van. Valószínűleg az 1940-es években még létező Piaristák kertje névváltozata [KvTel. 104.].

Nevéből arra következtethetünk, hogy a Szent József, 1773-ig jezsuita, majd 1776-tól kegyesrendi szeminárium kertje. — Szent József-szeminárium.

Szenczi Molnár utcaMocioni, Ion.

Szenes-ház. A Heltai utca elején, baloldalt, az 1. szám alatt, a Heltai és a Zápolya utca sarkán álló épület. Az itteni kocsmának köszönhetően neve évtizedekig fönnmaradt. Az 1940-es években Orbán Mátyás volt a kocsma tulajdonosa. Bár a kocsma bejárata előtt három lépcső van, Kétlépcsősnek mondták [Tatár Zoltánné Murádin Éva közlése].

1914: Szenes Károly házb[irtokos], fakereskedő, parkett vállalk[ozó], Zápolya utca 2. [Cim14 376.]; 1943: „Szenes Károlyné özv. h[áz]t[ulajdonos]., Zápolya u. 2–10." [Lak 567.]; „Orbán Mátyás. Bor, sör és mindenféle szeszes italok korlátlan kimérése" [Lak 270.]; 1944: „Szenes Károly Fia, tulajdonos Szenes István, deszka-, fagyapot- és mindennemű építkezési anyag kereskedés, Zápolya utca 2." [Tel44238.].

Nevét az épület egykori tulajdonosairól, Szenes Károlyról és feleségéről, Szenes Károlynéról kapta.

Szent Antal-templom Barátok temploma, Óvári templom, Szűz Mária-templom.

Szent Egyed-hegy. A város egyik szőlőhegye, gyümölcsöse. Valószínűleg a várostól északra, az Aszú- és a Kajántó-patak közti hegyoldalon volt, ahol a Szent Egyed-klastrom. — Szent Egyed-klastrom.

1551: Zenthegedhege [KmJkv II. 722.]; 1570: „Assw patakbely zeoleyet vetette zalogba [...] Maradot volt gereb Balasnak egy zeoleye Zent Eged hegen" [TJk III/2. 7–200.]; 1577: „in promontorio Colosuariensi Zent Egied hegíe vocato" (’a Szent Egyed hegyének nevezett kolozsvári hegyen’) [JakabOkl II. 119.].

Nevét az itteni Szent Egyed-klastromról kapta. Miután ez elpusztult, a hegy neve is elenyészett.

Szent Egyed-klastrom. A város egyik szőlőhegyén, valószínűleg a várostól északra, az Aszú- és a Kajántó-patak közti hegyoldalon létezett egykori klastrom. — Szent Egyed-hegy.

1450: claustri beati Egidii (’Szent Egyed klastroma’) [KmJkv I. 402.]; 1454: „a szőlőhegyen épült és Szent Egyed apátról elnevezett klastrom" [KmJkv I. 488.]; 1471: „Hagyott [...] a Szent Egyed-klastrom apácáinak négy Ft-ot" [KmJkv I. 721.]; 1503: „in claustro beati Egidii [...] in suburbio Coloswariensi" (’a kolozsvári külvárosi Szent Egyed klastromban’) [KmJkv II. 233.]; 1531: Szent Egyed-klastrom [KmJkv II. 532.]; „A Koloswar falain kívül épült Szent Egyed-klastromban lakó apácáknak öt Ft-ot rendelt" [KmJkv II. 533.]; 1544: in claustro beati Egidii [KmJkv II. 651.]; 1555: in claustro beati Egidii [KmJkv II. 818.].

A hitújítás kezdetén a szerzetesrendek javait szekularizálták. Az idő tájt a Szent Egyed-klastrom is gazdátlan maradt, majd idővel elpusztult. A klastromra vonatkozó, XVI. század közepe utáni adatok nincsenek.

Szentegyház utca. A Nagypiac (Főtér) keleti oldalán nyíló, a Trencsin (EMKE, Bocskai, A. Iancu) térig vezető utca.

1453: Fazokas wcza [TT 538.]; 1568: „in platea faßekas" [Élő 13.]. Ezzel mondhatni párhuzamosan feltűnik újabb neve is: 1482: kyrgas (’templom utca’) [KvLt Priv. div, I/2(491).]; 1564: „Biro Vram es az polgar Vraim marattak adossa Zentegÿhaz vtczaÿ Andras Koúachnak kit ó felsege zúksegere miúelt azert harom forinttal Negÿúen oth penzel, es az elmúlt eztendóbe mikor irtak 1563 túttanak az vraim adaÿaba harom forintot es het peszt ez 1564 penig R 0 d 38" [KvSzám 1/X. 64.]; Kyrchgaß [Élő 24.]; Kyrich gaz [Élő 24.]; 1565: Kÿrchgaß [Élő 24., 40.]; „in Zent egyhaz vcza" [Élő 24.]; 1566: Kirch gaß [Élő 32.]; 1568: „in platea zentegÿhaz" [Élő 40.]; 1570: „Sofya Nehai cheogh Janosne [...] cherelt volt egy hazat Zenteghaz vchaba" [Élő 40.]; 1580: Zentegyhaz vczaba [KvSzám 3/3. 1–19.]; 1590: Zentegyhaaz vtcza [Osztlev 3. sz.]; Zent egyhaz vcha [KvSzám 4/XIII. 6., 7.]; 1594: Zenteghaz vcza [KvLt Fasc I/63.]; 1597: „...az kis utzakra Kiraly útzara és Zent egy haz utzara meñnyü[n]k, es arra jartúnk" [Élő 23.]; XVI. sz. végén: Zent Egyhaz wcza [Gold 42.]; 1604: Szent egyhaz utza [KKv I. 283.].

Felvinczi György Kolo’svár le-irása 1706-ban című versében így ír a Szentegyház utcáról:

„16. Hogy uttza vagy,

Noha nem nagy,

Magadról azt hiszed,

A’ ki neved,

Puszta hellyed

Szent egyházról vészed;

Holott senkit

Meg-nem szentitt

Te szent nevezeted.

Inkább pénzről,

Szöllö izröl

Van emlékezeted." [RMKT 436.];

1831: Szent Egyház-utcza [JEv88.I.]; 1865: „Szentegyházutcza. Egy kisebbszerü, de jótékony czélu kórházzal" [Páncz 6.]; Sz.Egyház utcza [Páncz]; 1869: Szent Egyház ut[cza] [Bodányi]; 1870: Szent egyház utcza [JEv70.II.]; 1888: Szent egyház utcza [Kv88]; 1893: Szent egyház utcza [SAKvcsat]; 1894: Szent Egyház utcza [Kvk térkép]; 1899: Szentegyház utcza [Kvczj]; 1900: „Szentegyház utcza folytatásában utczanyitásra szükséges telkek kisajátitása" (a Főtér felé, a státus-házak építésére) [KözgyJk 1900. 111.]; 1903: Szentegyház utcza [KLKk, térkép]; 1914: Szentegyház utca [Cim14 169.]; 1916: Szentegyház utcza [Kv16RÁ]; 1917: Szentegyház utca [Cs17]; 1923: Str. Iuliu Maniu [Br 89., 102.]; 1933: Str. Iuliu Maniu [OF 31., 38.]; 1937: Str. Iuliu Maniu [Br37]; 1940: Szentegyház utca [Kvut]; 1941: Szentegyház utca [Kvát41]; 1942: Szentegyház utca [Kvutjegyz 17., 152.]; 1945: Szentegyház utca; Str. 6 Martie – Március 6. utca [Kvut]; 1957: Str. 6 Martie – Március 6. utca [Kv 191., 201.]; 1964: Str. 6 Martie – Március 6. utca; Str. 6 Martie; 1990: Iuliu Maniu [Kmth 1990/408.].

Nem volt főutca, hiszen egyrészt a Nagypiacra kivezető szakasza régen sikátorrá szűkült – ez az 1718., 1734. évi térképen jól látszik, az 1763–1787. évi térképen azonban utca [KvTel.] –, másrészt bár a végében ott emelkedett a Fazakasok tornya, ezen nem volt kapu, mint a többi főutca végében álló kaputornyon. Kisajtó viszont létezett, erről tesz említést Lengyel Dániel a XIX. század elején [KKv I. 330.]. Egy 1765. évi adat azt látszik bizonyítani, hogy a Nagypiac felőli sikátor megvolt: „Szent Egyház uttza felé le járo Sikátor" [KvTel. 105.]. Ismerve az itteni viszonyokat, vagyis azt, hogy a talaj itt a Főtértől (Nagypiac) jól láthatóan a Szentegyház utca–Bolyai utca kereszteződés felé lejt, úgy tűnik, ez az adat nem a mai Bolyai utca előzményére, hanem a Szentegyház utca elejének előzményére utal. A sikátort a XVIII. század második felében az itteni telektulajdonosok beépítették. Mellékutca jellegére utal az is, hogy hosszú ideig csak a Közép és a Magyar utcai telkek hátsó kijárata nyílt ide, istállók, gazdasági udvarok, kertek voltak az utcában. Csupán a XIX. században kezdték leválasztani a telkek végét és építették be azokat. Főtérre kivezető szakaszát a XIX. század végén nyitották meg, amikor a státus-házak épültek.

11914-ben dr. Groisz Béla örökösének, Grois Jolánnak [Cim14 152., 248.], 1917-ben Vinczenti Károlynénak [CsGK 144.] a tulajdona, 1919 és 1940 között a román katonai körzetparancsnok, 1940 és 1944 között a Magyar Földmuvelésügyi Minisztérium épülete [Lak 32.].

(Folytatjuk)

Asztalos Lajos

vissza az elejére


VILÁGJÁRÓ


Jordániai tájakon szilveszterkor
Férfiak elöl, nők hátul

(11. oldal)

A Syrianair arab légitársaság Airbus gépe 150 főnyi utassal december 30-án, pénteken reggel száll fel az otopeni-i repülőtérről. Mikor a gép lépcsőjének tetejére érünk, újabb motozást, csomagellenőrzést végeznek a társaság biztonsági emberei – úgy látszik, nem bíznak a román biztonsági rendszerben. Ahogy megtelik a gép, máris arab világban érezzük magunkat. Előttünk, s utánunk is jó ideig mind csak férfiak szállnak a gépre. Aztán egyszerre elkezdődik a női beszállás, ők mindnyájan a gép végében zsúfolódnak össze. Ez az arab szabály: az autóbuszokban, vonaton is ez az ülési sorrend. Ilyen rongyos gépen még nem ültünk. Az ülések szakadozottak, a karfa minduntalan leesik. A gép hajnali errefelé tartó útjának majd minden szemete szétszórva. Remélhetően a motort jobban karban tartják. A gép dereka táján kap helyet a 23 romániai turista, ennyien jelentkeztek a három cég által is meghirdetett jordániai szilveszterezésre. Lettek volna többen is, de a novemberi ammáni robbantásos merénylet miatt jó páran meggondolták magukat. Elmúlt már az a négy-öt évvel ezelőtti helyzet, amikor egy decemberi reggelen három különjárat is szállította Budapestről a Jordániába szilveszterezni igyekvőket. Akkor más irányba készültünk, de azóta is foglalkoztat egy itteni látogatás gondolata.

Miért is repülünk Szíriába, ha úti célunk Jordánia? – tesszük fel kérdésünket fiatal, igen csinos, arabul is tudó bukaresti kísérőnőnknek. A válasz nem egészen egyértelmű, de az anyagi okok a meghatározóak: a szíriai árak sokkal kedvezőbbek. Amúgy országunk is szorosabb kapcsolatban áll Szíriával. A repülőgépen utazók többsége Romániában él vagy dolgozik, sőt nem ritkák a vegyes házasságra utaló párbeszédek. Ők most az arab rokonságot keresik fel az év végi szabadnapok idején. Többgyermekes családok is a gépre szállnak. A férfiak jó része annak idején mifelénk végezte felsőbb tanulmányait s megtanult románul.

Érkezésünkkor a damaszkuszi szerény repülőtér meglehetősen csendes. Aránylag hamar megkapjuk a vízumot, s beülhetünk a valamikor Nyugat-Európában szebb napokat élt de még mindig üzemképes autóbuszba. Pár kanyar után rátérünk a négysávos autópályára. Ekkor derül ki, hogy e napra közel 500 km-es buszozást szántak nekünk. Az úton nincs nagy forgalom, úgyhogy a kellemes, langyos időben akár fél nap is elegendő lehet e távolság megtételére. Csak ne lenne határátkelés!

Szír elnök, jordán király
A szír–jordán határ másfél évtizeddel ezelőtti emlékeket ébreszt: akkor a román–magyar határon is ilyenszerű volt a helyzet. De néhány éve a finn–orosz határon szintén tapasztaltuk ezt az eljárást. Először beengednek a szíriai határzónába. Itt külön számbavétel, útlevélpecsételés, csomagellenőrzés és kiléptidíj (!) lefizetése után hajthatunk a senki földjére, majd valami hasonlóan bonyolult módszerrel váltják ki a jordániai vízumot, s történik meg a beléptetés. Még szerencse, hogy idegenvezetőnk kedves mosolya néha lendületet ad az arab határőröknek és vámosoknak. A két-három órás téblábolás közben már érzékelhető, hogy ha nem is a bürokráciát illetően, van némi különbség a két ország szintjében: Jordánia némileg rendezettebb, tisztább. Mikor buszt váltunk: a szintén Európát látott kocsi egészen újnak tűnik, valósággal repül a műúton. És a határállomástól kezdve ezután minden épületről új arc mosolyog felénk. A szíreknél elnök, itt király arcképe. Szinte egyszerre volt a két országban az államfő-váltás. A teljhatalmú szír elnök, Hafez al-Asszád 2000-ben halt meg, s fia Baszár al-Asszád lett utóda. Gyakran mindkettőjük képe még egymás mellett függ. Jordánia királyát, Husszeint 1999-ben követte fia, II. Abdalláh a trónon. Itt is néha mindkettőjük képét egymás mellett lógatják. De a fiatal Abdalláh igen változatos helyzetekben örökíttette meg magát: hol európaias öltözékben, hol arabosan kúfíjával a fején, hol katonatiszti ruhában, hol pedig kuvaiti származású igen csinos felesége társaságában, sőt néhol gyermekei is megjelennek a képen. Így minden réteg a maga uralkodóját tisztelheti benne.

Buszunk, miután elhagyja az ammáni körgyűrűt, az úgynevezett sivatagi műúton jó sebességgel halad. A hozzánk csatlakozott helyi idegenvezetőtől megtudjuk, hogy ezen a 70-es években kiépített legkeletibb négysávos úton kívül még két észak-–déli útja van az országnak. A Királyok útja a középső, az egykori karavánút, annak mentén sorakoznak fel az idegenforgalmi nevezetességek, a nagyobb települések, s egy harmadik út az izraeli határ mellett fut, azt a háborús viszonyok miatt polgári szállításra sokáig nem is használták. Az ország azonos időzónában van Romániával, úgyhogy délután 5 óra körül besötétedik, autóútunk felén csak az egyre sivatagosabb közvetlen környezetet látjuk. Néhány pihenővel késő estére érünk úti célunkhoz, a Vörös-tenger partján fekvő egyetlen jordániai kikötővárosba, Akabába.

Ecjón Geber és Akaba
A Golden Tulip Hotel jó benyomást kelt, fedett belső udvara van, erkélyes szobánkból a központra nyílik kilátás, s a szabad büfés vacsora is európai ízléshez van igazítva. Másnap reggel a forrón tűző napsütésben a tájat is megfigyelhetjük: vörösessárgás hegykaréj veszi körül ezt a kis tengerparti paradicsomot, a Vörös-tenger északi csücskét. Ez az Akabai öböl, vége két részre oszlik, nyugati fele Izraelé, ott Éjlat a kikötőváros és fürdőhely, itt a névadó Akaba. Kilenc évvel ezelőtt Éjlatból szemléltük a tájat, akkor az ottani nyüzsgő élet mellett – szállodaablakunkból – úgy tűnt, hogy Akaba egy csendes kis halászfalu. S kétségtelenül most is még építőtelep-jellege van a helységnek. Első napunkat Akaba megismerésére szánjuk.

Az egykori kis halászfalu a városközponttól délkeletre még ma is megvan, jórészt körbeépítették, néhol fallal zárták el a rálátást. Ez egy külön világ, ahova csak véletlenszerűen téved be turista. Itt még nincs vízvezeték, a sikátorokat is homok fedi. Szerény kis üzletek, műhelyek nyílnak az utcáról. A környező modern negyedek mind jobban szorongatják ezt a kis szigetet, s talán pár éven belül magukba is olvasztják. Egyik sarka szinte csatlakozik a parton álló négyszögletű török erődhöz, amely mellett egy irtó magas oszlopon a négyszínű zászlót csattogtatja a szél. Ez az eléggé ép erőd a múlt egyetlen emléke e tájon. Pedig a Biblia is említi Ecjón Geber néven a helységet, Salamon király flottájának volt kikötője. Később Traianus császár légiója állomásozott itt. A bizánci uralom idején püspöki székhellyé vált. A 630-as évek elején aztán Mohamed birodalma kebelezte be, s a XIX. századig a mekkai zarándoklatok egyik fontos állomáshelyének számított. Közben a keresztes hadak is megfordultak itt, s ők építhették az első erődöt. Akkoriban a helység neve Ajla volt. A most látható erődöt a XVI. század elején, a négyszázados török uralom kezdetén emelték, s szimbólummá is vált. 1917 nyarán ennek az erődnek az eleste jelentette a török fennhatóság végét e vidéken. Akaba forgalmi-kereskedelmi jelentőségét már 1869-ben a Szuezi-csatorna megnyitásával elvesztette. Jordán fennhatóság alá tartozását csak 1965-ben ismerte el Szaúd-Arábia. Üdülőteleppé pedig 1994 után válhatott, amikor éppen az Éjlat és Akaba közötti partszakaszon találkozott Husszein király és Itzak Rabin izraeli miniszterelnök, s kötötték meg a békét. Addig állandóan hadihajók cirkáltak a part előtt, alig engedtek embert vízben fürödni. Most Jordániának ez az Izrael és Szaúd-Arábia közötti 25 km-es partszakasza az ország legértékesebb területe.

A modern Akabát körutak és sugárutak tagolják. A lakó- és villanegyedek felkúsznak a környező hegyek derekáig. A part mentén, illetve a párhuzamos utcákban épültek, épülnek a szállodák. Egyik-másik pompájával a legigényesebb turisták elvárásaihoz igazodik. A sétányokon most is zöld a növényzet: pálmák, olajfák nőnek. Állandóan öntözik őket. Az utcák is szélesek, arab környezethez mérten kifejezetten tiszták. Az egész helység rendezettségét azonban beárnyékolja az össze-vissza építkezés. Úgy tűnik, hogy mindegyik tulajdonos olyan stílusban, s olyan méretben építkezik, ahogy telke és fantáziája megengedi. Különösen a parton látszik a tervszerű gazdálkodás hiánya. Az izraeli határ mellett a királyi nyaraló szigorúan őrzött épülete, strandja, utána vagy négy-öt luxusszálló – saját partszakasszal, teljesen lezárt napozóval – következik. Aztán a helység közepének megfelelő szakaszon van egy nagy Ajla-régészeti telep, romkert, s kiterjedt jacht-kikötő, majd egy katonai laktanya és megfigyelő központ foglal el értékes fövenyt. Utána egy napozónak nevezett hosszabb sétány keskeny homokos partján szamarak, tevék várják az alkalmi utasokat, s számos vendéglő, kávézó terasza teszi nem éppen vonzóvá a helyet. Meredek, kibetonozott partrész, s arrébb a kereskedelmi kikötő következik. Ez már jóval kívül esik a helységen. Nincsen egy közös strand. Szállodánk is három percre van a tengertől, de fürödni csak valahol a kikötőn túl lehetne, ha taxival odahajtat az ember. A parti szállodák kiváltságos napozójukra csak a saját vendégeiket engedik be. Így sóvárogva nézhettük a 22°C körüli vizet a szinte égető napon, fürödni nem volt lehetőségünk. A kereskedelmi kikötő az ország jóformán egyetlen altalaji kincsének, a foszfátnak a behajózására szolgál. A parti sétánytól kisebb üvegfenekű hajók indulnak az öbölbe, van akvárium és búvárkodási lehetőség is a víz mentén.

1 dinár 1000 fils
A lakosok többsége tömbházszerű épületekben lakik, lehetnek vagy negyven ezren. Több mint fele ide telepedett palesztin. A bazár, a szuk is teljesen modern, lényegében nagyvárosi üzletsor, az ugyanazon típusú termékeket áruló üzletek egymás mellett következnek, de sok a vegyes, szinte mindent áruló bolt. Berendezésük, elárusítóik már sokkal európaibb benyomást keltenek, mint például Egyiptomban. Nem tolakodnak, nem szólítgatják be az üzlet előtt elhaladókat, s bent is hagyják a kíváncsiskodót nézelődni, válogatni. A vásárlás itt még a boldogabb országokból érkezőknek sem olcsó mulatság: a jordán dinár (JD) másfél dollárt ér, úgyhogy az aprópénz, a fils is vásárlóerővel bír, ezer alegységre van osztva, s ráadásul a régebbi érméken csak arab számokkal (amelyek jócskán eltérnek a mi „arab" számjegyeinktől) jelzik az értéket. A papírpénzeken, de az üzletek fölött és a forgalmi táblákon is ott az angol jelzés. Az emberek többsége tud valamennyit angolul, főleg azok, akik turistákkal is kapcsolatba kerülnek. Az iskolások bizonyára nem csak órákon, hanem filmekből is tanulják az angol nyelvet: ha egy turistát látnak, rögtön körülveszik, kérdezgetnek (hogy hívnak, honnan jössz), esetleg kéregetnek, majd a legzengzetesebb angol káromkodást kiabálják. Úgy tűnik, valahol bennük lappang az idegengyűlölet. Mire felnőnek, megtanulják leplezni, s megértik, hogy az idegenből csak haszna lehet az országnak. A külön turisztikai rendőrség, katonaság mindenütt jelen van, ha nem is olyan láthatóan, mint Egyiptomban. A szállodák bejárata előtt gépfegyveres őr, a portán fémdetektoros kapu, az előcsarnokban biztonsági személyzet. Azért a turista módra öltözötteket nem túlságosan zaklatják, nekünk is sikerül belógni az egyik partmenti szálló napozójára, hogy onnan gyönyörködjünk a tengerben, s a vízben lubickolókat nézzük. Még ezekben a szállodákban akadt vendég, de a legtöbb szálloda téli álmát aludta. Az üres utcákon is látszott, hogy nincs „szezon". Az itt tavasszal és ősszel köszönt be. Nyár közepén sem jönnek sokan, mert nem bírják a 40°C feletti hőmérsékletet.

Éjfélkor egy pohár pezsgő
Szilveszter napja most szombatra esett, az arab világ heti ünnepnapjára. Ezért valamivel nagyobb volt a nyüzsgés a központban. Január 1-je itt is hivatalos ünnep, de ezt alig-alig tartják be. Nincsenek hagyományai. A szálloda éttermében rendezik a szilveszteri vacsorát, a szállóvendégeken kívül néhány asztalnál helybeliek ülnek. Bezzeg, ők féláron szilvesztereznek! A jordán és arab polgároknak szinte minden szolgáltatás olcsóbb. A szabad büfé ezúttal kissé gazdagabb, főleg az édességek ínycsiklandóak. Vizet, szeszesitalt külön kell rendelni, éjfélkor egy pohár pezsgő jár majd mindenkinek. Mi már délelőtt felfedeztük a szeszesitalt áruló egyik kis üzletet, ahol aránylag olcsón finom helybeli bort vásároltunk, abból töltögetünk a vacsorához. Jordánia ugyanis bortermelő ország, csak jórészt exportra dolgozik, mert a 95%-ban muzulmán lakosságnak tilos szeszesitalt fogyasztani. Ezt csak nagyobb városok külön üzleteiben, vagy az élelmiszerbolt külön helyiségében árulhatják. Lemezlovas szolgáltatja az európai slágereket a vacsora mellé. Aztán egy énekesnő néhány számmal feldobja a hangulatot, egy csinos szőke táncosnő pedig arab zenére keleti táncot lejt tapsvihart aratva. Az orosz csoport már 11-kor elkezdi az új évet ünnepelni, 12-kor a koccintással véget is ér a mulatság, egy fél óra múlva már kiürül az étterem.

(Folytatjuk)

Gaal György

vissza az elejére


EGÉSZSÉGÜGY


Gyógynövény + helyes étrend = siker
Egy kolozsvári természetgyógyász tapasztalatai

(12. oldal)

Természetgyógyászatról többször írtunk már, természetgyógyászokról kevésbé. Pedig itt dolgozik, nem is egy, közöttünk. Érdekes egy példán keresztül betekintést nyerni abba, hogy miként is működik a természetgyógyászat ma Kolozsváron. Legalábbis annak egyik változata. Az alábbiakért az írás alanya vállalja a felelősséget, az olvasóé viszont a döntés, milyen gyógymódokban bízik.

Szilágyi Adél Kolozsváron végezte a Mezőgazdaság-tudományi és Állattenyésztési Egyetemet, ahol két évet szakosodott növénytermesztésre és gyógynövényekre. A természetgyógyászt mégsem csupán eme szakmai megalapozottság, hanem a véletlen közrejátszása hozta elő belőle. Egyszer heveny hörghurutban szenvedett, és saját bőrén tanulta meg, milyen gyógynövény főzetek illatának és gőzének belélegzésével késztesse távozásra a káros lerakódásokat tüdejéről. Még talán ennyi indíttatás sem lett volna elég, ha nem ajánl egyszer ismerősének kedvtelésből saját gyártmányú, szintén gyógynövény alapú krémet bőrrepedések ápolására. Hamarosan rájött azonban, hogy a krém nemcsak a repedést, de a közelében található égési sebet is begyógyította. Ma már Kolozsváron rendszeresen fogadja a hozzá fordulókat. De nem csodadoktorként, hiszen megveti a mindent gyógyítani képesség hangoztatóit.

– A természetgyógyászat törvényes rendelkezés által szabályozatlan kérdés ma Romániában. De hát amit a törvény nem tilt, azt szabad művelni! – nyilatkozta a Szabadságnak a fiatal természetgyógyász. – Saját praxisomban csakis olyan kevés tünet gyógyításával foglalkozom, amelyekben már sikeresnek bizonyultam. Különböző tüdőbántalmak, hörghurut (amikor nehéz a belégzés), asztma (ilyenkor meg a kilégzés nehezebb), a gyomor, máj, epe, ivarszervek és a csontozat bizonyos betegségeivel foglalkozom. De nem mindennel. Például nem vállalom a csontelváltozások, görbült gerinc stb., csontritkulás tüneteinek enyhítését. A nem veleszületett mozgássérültséggel például foglalkozom, elsősorban gyerekekkel, de nem vállalom cukorbetegség, rák vagy bármilyen pszichikai betegség gyógyítását.

Az alkalmazott gyógymód mindig személyre szabott, főként a vércsoport, nem, kor és testsúly függvényében változhat. Egyhetes kezelés alatt általában kialakul a pácienssel az egyéniesített terápia. Ez mindig valamilyen gyógyteakúrából áll, ami kiegészül kenőccsel, krémmel, masszírozással folytatott kezeléssel, illetve étrenddel. A hetente egyszer vagy többször kezelésre járók minden egyes alkalommal más-más teafűkeveréket kapnak. Azért keveréket, mert a valamely bántalomra való, hasonló hatóanyagú gyógynövények egymás hatását felerősítik, és azért mindig másat, hogy a szervezet ne szokjon hozzá. A keverékek néha ismétlődnek. A növények gyűjtését, válogatását, elraktározását a család végzi – a férj is hasonló végzettségű –, a krémek, balzsamok, kenőcsök is saját készítmények.

Mindez a leírás keveset ér az elért eredmények nélkül. Márpedig Szilágyi Adél a következőkről tud beszámolni:

– Sikerült például elérnem több beteg kivételét az asztmások nyilvántartásából. Kezelésem hatására eltűnt már többféle tömlő (ciszta) és rostdaganat (fibróma), gyógyítottam férfi és női meddőséget olyan esetekben, amikor az orvos már letett róla, és volt sikerem a gyomor és máj egyes betegségeivel szemben is. Sikerült mozgásképtelen kétéves kislányt lábra állítanom, most már le tud szállni az ágyból, és ülni is tud. Egy másik mozgássérült kislányt, akire tizenegy éves korában kimondták, hogy várhatóan meghal, immár két éve kezelek, most már össze tudja hangolni a mozgását, pedig kezdetben még csak nem is beszélt. Persze egy-egy ilyen kezelés hat hónapot, egy évet is eltarthat, azonnali hatás nem várható tőle.

Nem maga találta ki, de meggyőződésből használja a vércsoport szerinti étrendet. Három-négy éve ismert ez a módszer egy amerikai szerző leírása alapján. A magyarázata abban keresendő, hogy minden vércsoport hordozója másképp viselkedik a táplálékkal szemben. A vér szerepe alapvető az emberi szervezetben, hiszen mindenhova eljut testünkben. Bizonyos korig nem érzékeljük, hogy milyen étel jelent számunkra mérgező anyagot, de egy idő után a szervezet belefárad e mérgek leküzdésébe, és ekkor jelentkeznek a betegségek. A diéta a mérgező anyagok kizárására, és ezáltal a szervezet megújulásának elősegítésére irányul.

A természetgyógyásznő szerint sokan nem is gondolnak arra, hogy mennyire természetellenes, ha fáradtaknak érzik magukat étkezés után, amikor az evés alapvetően energiafeltöltődést kellene hogy jelentsen. Mindez azért van, mert a szervezetet leköti a mérgező anyagok emésztése, kiszűrése. Sokan maguktól rájönnek, hogy ártalmas nekik, mondjuk a hagyma vagy a disznóhús. Ugyanakkor sok ételről nem tudják, mennyire ártalmas nekik, csak azt, hogy ízlik, vagy nem: valójában lehet, hogy ilyenkor a szervezet tudja helyettünk, mi a jó neki. Az alkalmazott diétától az első időszakban csökken a szervezet mérgekkel szembeni érzékenysége. Ha már elszoktunk a mérgező anyagoktól, és egyszer csak elkerülhetetlenül bejön egy „tilos" harapnivaló, hamarabb megvisel minket, mint amikor meg voltunk szokva vele. De idővel az ellenálló képesség megnő, és hamar képes hatástalanítani a toxint.

A vércsoport szerint szabott étrend sajátja egyébként, hogy nem egyoldalú. Minden élelmiszercsoport, a hús-, zöldség-, gyümölcsfélék stb. közül bizonyos dolgokat szabad, másokat ellenjavallott, ismét másokat pedig csak kis mennyiségben ajánlatos fogyasztani. Például mindenkinek tilos a disznóhús vagy az erős ital fogyasztása, de az A vércsoportúak ehetnek halat, csirke- és pulykahúst, a 0-sok ehhez képest még marhahúst is, és mindannyian fogyaszthatnak egy kis vörösbort.

Szilágyi Adél annyit tesz hozzá saját hite és tapasztalata szerint, hogy a könyvekben meg a világhálón elérhető vércsoport szerinti étrendek nemzetközi, általános érvényű volta mellett figyelembe kellene venni a helyi sajátosságokat, elsősorban a honos termesztésű növényeket, amelyek fogyasztásához az illető helyen lakó ember szervezete jobban hozzászokott az évszázadok során. Így nem siet ajánlani zöld teát, aloé verát, ginzeng gyökeret vagy szóját a tájainkon élőknek, mert a genetikai örökség nem biztos, hogy felismeri. De az Amerikából több száz éve behozott burgonyának, kukoricának stb. már volt elég ideje beíródni genetikai kódjainkba. Talán néhány év múlva szóját is ehetünk ilyen alapon.

Persze, mindez csakis annak tudatában érvényes, amennyiben minden általánosítás: egyéni eltérések, alkati érzékenységek mindig és minden szabállyal szemben is lesznek. Azt pedig senki sem tagadhatja, hogy annyiszor ésszerűtlen életmódú, szennyezett korunkban sok káros hatás, mérgező anyag éri szervezetünket. Abban is különbözünk egymástól, hogy mennyire próbáljuk meg a jelenségek okát megkeresni, és annak tudatában cselekedni, vagy nem tenni semmit.

B. Á.

vissza az elejére


Vércsoport szerinti étrend

(12. oldal)

Néhány éve az egészséges életmódra törekvők és a különféle diéták „szerelmesei" egy új szabott étrenddel találkozhattak, amelynek lényege az élelmiszerfajták vércsoport szerinti megosztása.

Az AB0 vércsoport-diéta elmélete és kísérletei nem régen kezdődtek Dr. Peter D’Adamo természetgyógyász kutatásai alapján, és talán ezért is oszlik meg a tudományos élet képviselőinek véleménye ez ügyben. Az AB0 rendszer előnyeit bizonygatók szerint, ha vércsoportunknak megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, megerősíthetjük immunrendszerünket, megőrizhetjük egészségünket, sőt meglévő betegségeink is elmúlnak. Először is nézzük meg, hogyan alakultak ki az egyes vércsoportok, ugyanis néhány dolgot megmagyarázhatnak táplálkozási preferenciáinkkal kapcsolatban.

Az őskorban élt cro-magnoni embernek 0-ás vércsoportja volt. Ők Afrika szavannáin éltek vadászó, gyűjtögető életmódot, aminek eredményeképp emésztőrendszerük úgy módosult, hogy alkalmas legyen a magas fehérjetartalmú táplálék feldolgozására. Ezért még ma is a 0-ás vércsoportú emberek gyomra több savat termel – a húsok könnyebb emésztéséhez –, mint a többi vércsoportú emberé. Ahogy változtak a klimatikus viszonyok, csökkentek a vadászterületek, az emberek vándorlásra kényszerültek, és egy csoportjuk északra és nyugatra vándorolt. Ők A-s vércsoportúak lettek, míg a kelet felé vándorlók B vércsoportúvá váltak.

Az A vércsoport kb. 15 és 25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.

A B vércsoport 10–15 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Szülőhazáját India és Pakisztán területére helyezik, a Himalája-felföldre. Túlélésüket a zord körülmények között a vadállatok háziasítása és az állandó vándorlás biztosította. Emésztőrendszerük ezért a hús és a tejtermékek tökéletes felbontásához alkalmazkodott.

Az AB vércsoport a legfiatalabb ebben a rendszerben, az A és B vércsoportok keveredésével jött létre majd 1000 évvel ezelőtt. Anyagcseréjüket mind a két vércsoport jellemzői kísérik.

Néhány példa az étrend elemeiből, a teljesség igénye nélkül:

0-vércsoport

Ajánlott élelmiszerek: húsok: szarvasmarha, vad, bárány, pulyka, csuka, tőkehal, szardínia; tejtermék: friss túró, vaj, tejföl; gabonafélék: kevert magvas barna kenyér, haricska, rizs, rozskenyér; zöldség, gyümölcs: cékla, zöldsaláta, paradicsom, zeller, brokkoli, kelkáposzta, fokhagyma, tök, paraj, paprika (piros), karalábé, füge, szilva, citrom, meggy, barack.

Kerülendő élelmiszerek: húsok: lúd, sertés, hering, harcsa; tejtermékek: camembert, brie, edámi, ementáli, gouda, tej, tejes fagylaltok stb.; gabonafélék: búzadara, búza, kevert gabonapelyhek; zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, burgonya, kukorica, olajbogyó, káposzta, szeder, eper, sárgadinnye, kókusz, mandarin, narancs.

A-vércsoport

Ajánlott élelmiszerek: húsok: csirke, pulyka, sügér, ponty, lazac, szardínia, tejtermék: szójasajt, szójatej; gabonafélék: hajdina, barna kenyér, rozsliszt, búzacsírakenyér; zöldség, gyümölcs: articsóka, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, tök, sárgarépa, hagyma, ananász, kajszibarack, áfonya, szeder, grépfrút, cseresznye, szilva, citrom.

Kerülendő élelmiszerek: húsok: kacsa, liba, fácán, bárány, sertés, borjú, folyami rák, homár, garnéla, kagyló, osztriga, kaviár, hering, tengeri lazac; tejtermék: brie, camembert, vaj, cheddar, edami, parmezán, tej, tejes fagylaltok; gabonafélék: durum, búzaliszt; zöldség, gyümölcs: padlizsán, burgonya, fekete olajbogyó, paprika, paradicsom, káposzta, vörösbab, banán, sárgadinnye, mandarin, narancs, papaja.

B-vércsoport

Ajánlott élelmiszerek: húsok: ürü, bárány, nyúl, vadak, lepényhal, lazac, tengeri pisztráng, szardínia, kaviár; tejtermékek: joghurt, mozzarella, juhsajt, kecskesajt; gabonafélék: tönköly, barnakenyér, puffasztott rizs; zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, brokkoli, sárgarépa, paprika, cékla, káposzta, ananász, banán, papaja, szilva, szőlő.

Kerülendő élelmiszerek: húsok: kacsa, liba, sertés; tejtermékek: kék nemes penészes sajtok, tejes fagyi, zöldség, gyümölcs: paradicsom, olívabogyó.

AB-vércsoport

Ajánlott élelmiszerek: húsok: halak, tofu; tejtermékek: ementáli, edámi sajt; gabonafélék: barna kenyér, rozskenyér; zöldség, gyümölcs: leveles zöldségek, bab, paradicsom, ananász,.

Kerülendő élelmiszerek: húsok: vörös húsok; tejtermékek: zsíros tejtermékek, vaj, sajt; zöldség, gyümölcs: bab, kukorica, magvak, hajdina.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


GAZDASÁG


Az Ursus Breweries 30 millió dolláros fejlesztése

(13. oldal)

A SABMiller cégcsoport tagja, az Ursus Breweries 30 millió dollárt fektet be buzăui kapacitásaik növelésére, ahol a gyártási vonal kapacitását 75 százalékkal szeretné emelni. Új sörfőző vonalat helyeznek ebből a pénzből üzembe az idén, és fejlesztik szűrő- és raktárkapacitásaikat is. Az új palackozó vonal pedig óránként 45 ezer üveget lesz képes megtölteni. A buzăui üzemet a cég 1996-ban vásárolta meg, első akvizíciója volt Romániában, s az jelenleg évi 800 ezer hektoliternyi sört gyárt, s körülbelül 300 alkalmazottal dolgozik. A gyárat már korábban is fejlesztették, az eddigi beruházások értéke 13 millió dollárra emelkedik. Az Ursus Breweries jelenleg négy hazai sörgyár tulajdonosa (Temesvár, Kolozsvár, Buzău és Brassó), és az Ursus, a Timişoreana, a Ciucaş, a Stejar, a Peroni Nastro Azzuro és a Pilsner Urquell sörökből 1300 alkalmazottal összesen mintegy hárommillió hektolitert állít elő évente.

vissza az elejére


Magyarországon beindul a nagyváradi DigiTV

(13. oldal)

A héten Magyarország egész területén beindul kedvező árakkal és gazdag műsorkínálattal a Romániában már elterjedt DigiTV műholdas szolgáltatás – közölte Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó.

Az üzletember az MTI-nek elmondta: február közepén Magyarország egész területét lefedi majd ez a szolgáltatás, amelyet a romániai bejegyzésű RDS–RCS kábeltévé- és internetszolgáltató konzorciumhoz tartozó magyarországi Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. kínál majd.

Olyan árcsomagot dolgoztak ki – mondta a vállalkozó –, amelyet a magyar piac szerinte meg tud fizetni. Az alapcsomag 32–33 műsorból áll, 2700 forint lesz az ára ÁFÁ-val együtt. A csomagot úgy állították össze, hogy mindenki megtalálhassa benne saját kedvenc műfaját, tematikus programok lesznek benne, beleértve a sport- és filmcsatornákat is. Ami a pornócsatornát illeti, az erre vonatkozó kérdésre Teszári azt felelte: a magyarországi törvényeknek megfelelően este tizenegy órától hajnali ötig lesz fogható majd, kódolt csatornaként.

Ami a magyar piac felszívó képességét illeti, Teszári számításai szerint Magyarországon három és félmillió háztartást tartanak nyilván, ebből 2–2,1 millió van bekábelezett állapotban. A fennmaradó háztartások egy bizonyos hányada remélhetőleg vevő lesz erre a szolgáltatásra – mondta.

Az országban több mint hatvan közvetítővel kötött szerződést a szolgáltató, mindegyikük 8–12 szerelővel rendelkezik. A szerződést meg lehet kötni a közvetítőkön és a szerelőkön keresztül egyaránt, ez utóbbiakkal a lakáson is, de meg lehet tenni ezt interneten és telefonon is.

Teszári az MTI kérdésére válaszolva elmondta: valóban tapasztalt riadalmat a magyarországi piacon, bizonyos feljelentésekről is hallott. Hozzáfűzte azonban, nem érti a dolgot, hiszen az üzleti verseny mindenütt zajlik, a monopolhelyzetnek sehol nincs jövője.

Teszári Zoltán cége, az RCS Management többségi tulajdonnal (57 százalékkal) rendelkezik a holland Cable Communications System NV-ben, ennek egyik alapítója és ügyvezető igazgatója. Magánszemélyként további öt százalékot birtokol, a többi résztulajdonos két külföldi befektető társaság (egy osztrák és egy amerikai), illetve még három román magánszemély. E holland cég tulajdonában van a romániai RDS–RCS részvénytársaság 93 százaléka.

A harmincöt éves vállalkozó 1990-ben Nagyváradon az élelmiszeriparban kezdte üzleti tevékenységét, egy kis fagylaltüzletet nyitott. Két évvel később kezdett kereskedelmi ügyekkel foglalkozni, színes televíziót, műholdvevő antennákat és más elektronikai háztartási cikkeket árusított. Később tért át a kábeltévés üzletágra, majd amikor megtelt a piac, 1996-ban akvizíciókon keresztül sikerült tovább terjeszkednie. 1998-ban elindította az RDS internetszolgáltatót. További akvizíciók révén az internetpiacon is megvetette lábát. Tavaly az RDS és az RCS egy vállalkozássá egyesült, így most egy cég szolgáltatja a televíziót, az internetet, 2003 óta pedig telefonszolgáltatást is nyújt.

vissza az elejére


Kávé és egészség

(13. oldal)

A kávéval és a Romániai Kávéfeldolgozók Egyesületével kapcsolatos információkat ezentúl a www.desprecafea.ro honlapon is megtekinthetik az érdeklődők. A kávéfogyasztás és az egészséges életmód témakörben végzett legújabb kutatások eredményei is olvashatók, amelyre a bukaresti egyesület az angliai Roger Cookot a Kávéval kapcsolatos Információs Központ igazgatóját kérte fel.

Ugyanakkor részletes információk állanak még az érdeklődők rendelkezésére a kávé történetéről, típusairól, feldolgozásáról, ugyanakkor különböző kávés ital- és édességrecepteket is találhatnak a honlapon.

– Szeretnénk, ha a Romániai kávéfogyasztók többet tudnánk a kávéról és a belőle készülő többi termékről is. Egy csésze kávé manapság nem luxus és egy forró kávé mindenkinek jól esik – mondta Gabriel Sidere, a Kávéfeldolgozók Egyesületének igazgatója.

A Romániai Kávéfeldolgozók Egyesületének célja, hogy versenyképessé és átláthatóbbá tegye a romániai kávépiacot, hogy a fogyasztók a legjobb minőségű kávét kapják a legelérhetőbb áron.

vissza az elejére


Valószínűleg nem tartható az inflációs cél

(13. oldal)

A sorozatos enyhítés tavalyi irányzatával ellentétben, további kamatemelések lehetőségére figyelmeztetett a Román Nemzeti Bank (RNB) elnöke, Mugur Isărescu. Kijelentette: az infláció bizonyára meg fogja haladni idén is a bank célját.

A központi bank év végi célsávja 4–6 százalékos tizenkét havi infláció, 2007 végére 3–5 százalék, ezen egyelőre nem akarnak változtatni. – Most azonban úgy becsüljük, hogy idén decemberben 0,5 százalékpontos túllépés valószínű, így a tizenkét havi infláció decemberben 6,5 százalék körül lehetséges – mondta a bankelnök.

Jóllehet a vártnál nagyobb inflációs nyomást átmenetinek nevezte, mindenesetre leszögezte: – Szigorítottunk a pénzügypolitikán, és folytatjuk a szigorítást, minden rendelkezésre álló eszközt bevetve.

Azt nem részletezte, hogy konkrétan kamatemelésre vagy a túl nagynak tartott likviditás felitatására, avagy mindkettőre gondol-e. Úgy vélte, hogy az idei állami költségvetési terv támogatja a bank inflációellenes küzdelmét.

Januárban a tizenkét havi infláció 8,9 százalékra gyorsult, miután decemberben még kissé lassult, de akkor is nagyobb volt a jegybank év végi céljánál. Decemberben a fogyasztói árak átlagosan 8,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, novemberben 8,7 százalékos volt a 12 havi infláció, 2004. decemberben 9,3 százalékos.

A központi bank az utolsó negyedévben 6,5–8,5 százalékot célzott meg a tavalyi év végére. Az inflációs célkövetés augusztusi bevezetésekor még 6-8 százalékos volt a cél.

Országos szinten tavaly csökkent először az infláció egyszámjegyűre az öt évvel ezelőtti több mint 40 százalékról. Az évi átlagos infláció 9,0 százalékos volt a 2004-es 11,9 százalék, a 2003-as 18,3 százalék, a 2002-es 22,5 százalék, a 2001-es 34,5 százalék és s 2000-es 45,7 százalék után.

Isărescu azt is kijelentette, hogy nem tervezik a lej leértékelését.

Tavaly nagy volt a nyomás a leértékelés iránt, és a pénz- és tőkepiaci liberalizálás miatt várt portfóliótőke-beáramlás megelőzősére a bank kamatcsökkentésekkel, bő likviditás kint hagyásával, közvetlen piaci beavatkozással igyekezett is fékezni a lej felértékelődését.

Az utóbbi hetekben azonban, nem utolsó sorban a Nemzetközi Valutaalap inflációs figyelmeztetéseire is tekintettel, megfordult az irányzat. A központi bank a múlt héten 8,5 százalékra emelte az irányadó, úgynevezett pénzügy-politikai kamatát az addig 7,5 százalékról, habár a bankközi piacon közvetlenebbül mértékadó referenciarátát még 7,5 százalékon hagyta. Egyszersmind tovább növelte a hitelintézetek devizakötelezettségeivel szembeni kötelező tartalékrátát: 40 százalékra 35 százalékról, és ígérte, hogy folytatják a „túlzott likviditás jelentős sterilizálását" is, nyíltpiaci műveletekkel. Mindezt a 2007-ben esedékes EU-tagság előtti dezinfláció sürgős szükségességével indokolták.

Előzőleg az RNB az utolsó, szeptemberi csökkentés óta változatlanul, 7,50 százalékon tartotta alapkamatát, a pénzügy-politikai rátát. Az infláció elleni küzdelem jegyében azonban januárban ugyancsak 7,50 százalékra emelte a referenciarátáját – a korábbi diszkontrátát – 7,25 százalékról.

A hitelezés bővülésének lassítása végett már decemberben 35 százalékra emelte a devizakötelezettségekkel szembeni kötelező, minimális tartalékolási arányt, 30 százalékról.

A döntések jelzik, hogy a központi bank továbbra is két malomkő között őrlődik, de újabban az inflációs „malomkő" válik fontosabbá. Egyfelől útját igyekszik állni a spekulációs tőke beáramlásának azóta, hogy fokozatosan felszabadítják a lejben jegyzett papírok kereskedelmét a külföldiek számára. A beáramlás drágítja a lejt, amit a bank viszonylag alacsony kamattal ellensúlyoz, az viszont – másfelől – növeli a likviditást, ami inflációs hatású, és ezt akarták visszafogni a tartalékolás növelésével, illetve a kereskedelmi banki kamatok fölfelé terelésével. A jelek szerint most már a kamatemelést sem lehet tovább halogatni.

Bérnyomás is érvényesül: az átlagbér emelkedése tavaly többször meghaladta az inflációét.

A kormány 2–3 százalékra kívánja csökkenteni az inflációt 2007-ig, amikor a várakozásai szerint csatlakozik az Európai Unióhoz, majd 2010–2012-ben akar csatlakozni az ERM-II árfolyam-mechanizmushoz, és 2012–14-ben az euróövezethez.

A korábbi években az RNB a korábbi, szapora és meredek kamatcsökkentéseit a jó inflációs kilátásokkal indokolta, majd rövid szünet után tavaly nyáron is folytatta. Utoljára szeptember 21-én csökkentette alapkamatát, a pénzügy-politikai rátát, 7,50 százalékra 8,50 százalékról. Előtte augusztus 8-án volt – zuhanásszerű – kamatcsökkentés, 8,50 százalékra 12,50 százalékról. Előtte, tavaly áprilisban, 2 százalékpontos enyhítés volt. A lazítást tavaly az is indokolta, hogy – a 2007-re tervezett EU-csatlakozásig a teljes konvertibilitás elérése jegyében – április 11-én felszabadították a külföldiek számára a rövid lejáratú lejbetétek piacát.

Az RNB 2004 júniusában kezdte kamatcsökkentő ciklusát, 21,15 százalékról indulva. 2003-ban még emelés volt soron, akkor háromszor emeltek, majd 2004 júniusáig változatlanul hagyták a szintet.

A szeptemberi kamatcsökkentés indoklásában a központi bank szakértői azt is megjegyezték, hogy lassult és elmaradt az előrejelzéstől a gazdasági növekedés, főleg a természeti csapások, az árvizek pusztításai miatt.

Az első kilenc hónapban a hazai bruttó össztermék (GDP) 3,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. 2004-ben az első kilenc hónapban 8,1 százalékos volt az ütem az egy évvel azelőttihez képest. Kormányzati becslés szerint a GDP növekedése a várt 6 százalék helyett körülbelül 4 és fél százalék lett tavaly.

A hazai gazdaság növekedése 2004-ben 8,3 százalékos, 2003-ban 4,9 százalékos volt.

vissza az elejére


Januári áralakulások

(13. oldal)

Az Országos Statisztikai Hivatal jelentése alapján 2006 januárjában az áruk és szolgáltatások ára, az előző hónaphoz viszonyítva, 1,03%-kal emelkedett. Az élelmiszerek átlagos árszintje, decemberhez képest, 100,32% volt. Néhány árucsoport helyzete: kenyér és pékipari termékek 100,05%, zöldségek és zöldségkonzervek 102,70%, burgonya 109,01%, hús és húskészítmények 99,83%, tej és tejtermékek 100,82%, tojás 91,70%, szeszesitalok 100,24%). A nem élelmiszerek átlagosan 1,88%-kal drágultak. Példák, a decemberi árakhoz viszonyítva: bútor 100,13%, hűtőgép és fagyasztógép 99,86%, gyógyszer 100,80%, villamosenergia 101,91%, földgáz 117,16%). A szolgáltatások terén 0,59%-os az áremelkedés. Ezen belül csupán a légi közlekedés (99,65%) és a postai szolgáltatások (99,23%) váltak olcsóbbá.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 21, kedd

(13. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,53/3,59

2,935/2,975

1,38/1,42

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 22, szerda

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,4954 lej, 1 USD = 2,9332 lej, 100 magyar forint = 1,3879 lej.

vissza az elejére


Előfizetés-kötési kisnaptár
Takarítson meg 40 000 lejt a Szabadsággal!

(14. oldal)

Ha lapunkat számonként megvásárolná, egy hónapban 19,1 új (191 000 régi) lejt költene. Ha előfizet, csak mintegy 15 új (150 000 régi) lejbe kerül (lapkihordási díjjal együtt!). Takarítsa meg pénzét a SZABADSÁG-gal!

Előfizetés köthető még az alábbi februári határidők szerint:

 

SZE

CS

P

SZO

V

H

K

Posta

22

23

24-ig

       

Krónika, Damco:

22

23

24

25

26

27-ig

 

Apex, Apex Ab Com

22

23

24

25

26

27

28-ig

Lapunk megrendelhető postán Kolozs, Fehér, Besztere-Naszód, Szilágy és Szeben megyében. Előfizetést köt rá még Kolozsváron az Apex Kft. és az Apex Ab Com Kft., vidéken a Krónika, Zilahon és Zsibón pedig a Damco cég lapkézbesítőinél a hónap végéig (ld. fentebb).

Ha a lapkihordók még nem jelentkeztek az Ön lakásán, hívja őket telefonon (Apex: 596-213, Apex Ab Com: 439-120, Krónika: 420-320, Damco: 0260-612867), és akkor felkeresik Önt otthonában!

Igyekezzen, hisz február rövid hónap!

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(15. oldal)

Az elegáns ruhaüzlet tulajdonosa gyanakodni kezd az egyik alkalmazottjára. Feltűnt neki, hogy a férfi ragyogó luxuslakásban él és egy mesebeli Ferrarival száguldozik, noha a fizetése nem több heti 390 dollárnál. A felelősségre vonáskor az eladó azzal védekezik, hogy a munkája mellett van egy kis másodállása is : kétezer sorsjegyet ad el hetente, darabját egy dollárért.

– Mondja, elárulná, hogy mi a fenét lehet nyerni ezen a maga sorsjátékán?

– Természetesen, uram. A heti fizetési utalványomat !

vissza az elejére


ADÁSVÉTEL

(15. oldal)

Keresem Pacepa magyarul megjelent könyvét. Telefon: 431-974, 0740-238659. (0007)

vissza az elejére


INGATLAN

(15. oldal)

Egyszobás lakást vásárolnék, központhoz közel. Telefon: 592-268. (003)

vissza az elejére


SPORT


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(16. oldal)

A torinói ötkarikás játékokon hétfő volt az egyetlen olyan nap, amelyen romániai sportoló semmilyen sportágban nem volt érdekelt. Ami pedig a magyarokat illeti, a további babérok váratnak még magukra – egyébként is pontszerző hely elérése csak újabb rövidpályás gyorskorcsolya csodában vagy pedig a női műkorcsolyában (Sebestyén Júlia vagy Pavuk Viktória révén) lehetséges.

ALPESISÍ
Az osztrák Benjamin Raich nyerte a férfi óriás-műlesiklást a torinói téli olimpián, a magyar Marosi Attila remekül helyt állva a 38. lett.

A délelőtti, első futamban a kanadai Francois Bourque volt a leggyorsabb a francia Joel Chenal és a svéd Fredrik Nyberg előtt, ám a két osztrák, Hermann Maier és Benjamin Raich hátránya sem volt ledolgozhatatlan. A legjobb 12 egy másodpercen belül volt. Marosi biztonságosan végigjött a roppant nehéz pályán, és úgy lett a 82 indulóból a 41., hogy csak 47-en értek célba (34-en kiestek, egy versenyzőt pedig kizártak).

Délután sem maradtak el az izgalmak, előbb az amerikai Bode Miller állt az élre, majd a norvég Aksel Lund Svindal századra azonos időt ment vele. Jöttek az osztrákok: a Salt Lake Cityben két bronzérmet gyűjtő, kétszeres világbajnok, az összetett Világkupát jelenleg vezető Raich szenzációs idővel került az első helyre – és ott is maradt –, Maier viszont 16 századdal lemaradt. Nyberg nem tudott javítani, Chenal viszont meg- előzte Maiert, de Raichot nem. Az első körben legjobb Bourque végül a negyedik helyen zárt.

A sztárok után következtek a többiek, köztük Marosi. A magyar versenyző végül a 38. lett.

A szombati műlesiklásban is érdekelt Marosinak az volt a célja, hogy mindkét futamon célba érjen, és a rangsorban mögötte állókat megelőzze. Ez a terve maradéktalanul bevált.

Eredmény, alpesisí, férfi óriás-műlesiklás: 1. Benjamin Raich (Ausztria) 2:35,00 p, 2. Joel Chenal (Franciaország) 2:35,07, 3. Hermann Maier (Ausztria) 2:35,16, ..., 38. Marosi Attila 3:05,12.

*

Az osztrák Michaela Dorfmeister a lesiklás után a szuperóriás-műlesiklást is megnyerte. Sokáig a négyszeres ötkarikás bajnok Janica Kosztelics vezetett, riválisai – többek között a svéd Anja Pärson és az amerikai Lindsey Kildow – sorra elmaradtak tőle. A horvát fenomént már csak két osztrák vetélytársának siklása választotta el az ötödik olimpiai aranyának megszerzésétől, és egyúttal attól, hogy a sportág legeredményesebb alakja legyen. Közülük az első, Alexandra Meissnitzer még az utolsó ellenőrző pontnál is jobb volt Kosztelicsnél, a célban viszont – vélhetően azért, mert a befutó előtti ugrató után túlságosan sokáig repült – már csak a második idővel rendelkezett. A 32 éves Dorfmeister viszont nem követte el ezt a hibát, az élre került, és így a torinói játékokon másodszor is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Kosztelicsnek jelenleg négy arany- és két ezüstérem alkotja olimpiai kollekcióját. Ezzel összesítésben elmarad Torino férfi szuperóriás-műlesikló bajnokától, a norvég Kjetil-Andre Aamodttól, akinek ezek mellett két bronzérme is van.

Eredmény, alpesisí, női szuper-óriás-műlesiklás: 1. Michaela Dorfmeister (Ausztria) 1:32,47 p, 2. Janica Kosztelics (Horvátország) 1:32,74, 3. Alexandra Meissnitzer (Ausztria) 1:33,06.

SÍUGRÁS
Az Andreas Widhölzl, Andreas Kofler, Martin Koch, Thomas Morgenstern összeállítású osztrák válogatott nyerte a síugrók csapatversenyét. Az osztrákok elsősorban annak köszönhetik sikerüket, hogy Morgenstern és Kofler hozták szombati formájukat, amikor ugyanezen a nagysáncon első és második helyen végeztek, illetve Widhölzl és Koch a második sorozatra feljavultak, s egyaránt megközelítették a 130 métert.

Az ezüstérmes finneknél mind a négy csapattag kiegyensúlyozottan teljesített, de hiányzott a kiugró eredmény. Ezzel nagy valószínűséggel eldőlt, hogy a sportág egyik kiemelkedő alakja, Janne Ahonen olimpiai aranyérem nélkül lesz majd kénytelen visszavonulni.

A harmadik helyen a norvégok végeztek. Hárman kitűnően ugrottak – Roar Ljökelsöy például 141 méterrel új sáncrekordot állított fel –, ám Tommy Ingebrigtsen még a 120 métert sem érte el.

A címvédő németek a jelenlegi erőviszonyoknak megfelelően a negyedik helyet szerezték meg.

Eredmény, síugrás, csapatverseny: 1. Ausztria (Andreas Widhölzl 122,0 m/129,0 m, Andreas Kofler 133,5/130,0, Martin Koch 122,0/128,5, Thomas Morgenstern 129,5/140,5) 984,0 pont (472,6/511,4); 2. Finnország (Tami Kiuru 124,5/131,5, Janne Happonen 122,5/124,0, Janne Ahonen 129,0/132,0, Matti Hautamäki 128,0/138,0) 976,6 (467,2/509,4); 3. Norvégia (Lars Bystöl 126,0/135,5, Björn Einar Romören 124,5/126,0, Tommy Ingebrigtsen 116,5/116,5, Roar Ljökelsöy 128,5/141,0) 950,1 (452,4/497,7).

MŰKORCSOLYA
Az utóbbi két világ- és három Európa-bajnokságon diadalmaskodó Tatyjana Navka–Roman Kosztomarov orosz kettős győzött a jégtánc számban, a magyar Hoffmann Nóra–Elek Attila duó a 17. lett.

A kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes magyar páros – amely a kötelező és az original után a 19. volt – nagyszerűen, látványos elemekkel tarkított flamencót táncolt a jégen. A magyar kettős szabadkorcsolyázása jobban sikerült két előtte álló kettősnél is, igaz, közülük csak a franciákat sikerült megelőzniük, az amerikaiakat nem. A verseny közben kiderült, hogy a hatodik Marie-France Dubreuil–Patrice Lauzon kanadai duó sérülés miatt visszalépett, így aztán Hoffmannék két helyet tudtak javítani.

Az előző napi originalhoz képest – amikor több esélyes is bukott – nem voltak nagy helycserék. A hétfői kűrt első helyről kezdő Navka–Kosztomarov kettős magabiztosan nyert, és szerezte meg első olimpiai aranyérmét. Ez az egység Salt Lake Cityben még a tizedik volt.

Második helyen a vb-ezüstérmes, a Négy Kontinens-viadalt háromszor is megnyerő Tanith Belbin–Benjamin Agosto amerikai, a harmadikon pedig a vb-harmadik, kétszeres Eb-második Jelena Grusina–Ruszlan Goncsarov ukrán kettős végzett.

Eredmény, műkorcsolya: 1. Tatyjana Navka, Roman Kosztomarov (Oroszország) 200,64 pont, 2. Tanith Belbin, Benjamin Agosto (Egyesült Államok) 196,06, 3. Jelena Grusina, Ruszlan Goncsarov (Ukrajna) 195,85, ..., 17. Hoffmann Nóra, Elek Attila 149,47.

JÉGKORONG
Az utolsó mérkőzésén is kikapott az olasz női válogatott, így a nyolcadik helyen végzett a torinói téli olimpia jégkorongtornáján.

A házigazdák együttese a hetedik helyért rendezett összecsapáson 11 góllal maradt alul a svájciakkal szemben, ráadásul egyszer sem talált az ellenfele kapujába.

A papírformát igazolva a kanadai válogatott nyerte meg a tornát, mi-után a döntőben három góllal jobbnak bizonyult a svéd együttesnél. A női világbajnokságok 1990-től, illetve a női olimpiai tornák 1998-tól írott történetében először fordult elő, hogy nem kanadai–amerikai finálé volt.

Eredmények, jégkorong, nők: a 7. helyért: Svájc–Olaszország 11–0 (4–0, 6–0, 1–0); az 5. helyért: Német-ország–Oroszország 0–0 – szétlövés után 2–0; a 3. helyért: Egyesült Államok–Finnország 4–0 (3–0, 1–0, 0–0); a döntőben: Kanada–Svédország 4–1 (2–0, 2–0, 0–1).

A végeredmény: 1. Kanada, 2. Svédország, 3. Egyesült Államok, 4. Finnország, 5. Németország, 6. Oroszország, 7. Svájc, 8. Olaszország.

CURLING
Mind a nők, mind a férfiak versenyében a címvédő elszalasztotta a lehetőséget az elődöntőbe jutásra a „seprűs" sport-ágban: a férfiaknál Norvégia, a nőknél Nagy-Britannia csak az 5. helyet szerezte meg a tornán.

Eredmények:

Női selejtező, 11. forduló: Orosz-ország–Svédország 6–4, Norvégia–Dánia 8–1 és Japán–Olaszország 6–4; 12. forduló: Kanada–Dánia 9–8, Svájc–Japán 11–5, Oroszország–Norvégia 10–8 és Nagy-Britannia– Egyesült Államok 10–4.

A selejtező végeredménye: 1. Svédország 7 győzelem/2 vereség, 2. Svájc 7/2, 3. Kanada 6/3, 4. Norvégia 6/3, 5. Nagy-Britannia 5/4, 6. Orosz-ország 5/4, 7. Japán 4/5, 8. Egyesült Államok 2/7, 9. Dánia 2/7, 10. Olaszország 1/8 – azonos mutató esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A szerdai elődöntő párosítása: Svédország–Norvégia és Svájc–Kanada.

Férfi selejtező, 12. forduló: Svájc–Olaszország 10–2, Németország–Új-Zéland 10–1 és Kanada–Egyesült Államok 6–3.

A selejtező végeredménye: 1. Finnország 7 győzelem/2 vereség, 2. Kanada 6/3, 3. Egyesült Államok 6/3, 4. Nagy-Britannia 6/3, 5. Norvégia 5/4, 6. Svájc 5/4, 7. Olaszország 4/5, 8. Németország 3/6, 9. Svédország 3/6, 10. Új-Zéland 0/9 – azonos mutató esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A szerdai elődöntő párosítása: Finnország–Nagy-Britannia és Kanada–Egyesült Államok.

vissza az elejére


Érmesek

(16. oldal)

A XX., torinói téli olimpián a következő országok szereztek érmet a tizedik versenynap után: 1. Né-metország 7 arany-, 7 ezüst-, 4 bronzérem; 2. Ausztria és Egyesült Államok 7–5–3; 4. Oroszország 7–2–5; 5. Kanada 3–6–5; 6. Koreai Köztársaság 3–3–1; 7. Franciaország 3–1–2; 8. Olaszország 3–0–4; 9. Észtország 3–0–0; 10. Norvégia 2–7–8; 11. Svájc 2–2–4; 12. Svéd-ország 2–2–3; 13. Hollandia 2–2–2; 14. Kína 1–2–4; 15. Horvátország 1–2–0; 16. Ausztrália 1–0–0; 17. Finnország 0–3–3; 18. Csehország 0–2–0; 19. Bulgária, Szlovákia és Nagy-Britannia 0–1–0, 22. Ukrajna 0–0–2; 23. Lettország 0–0–1.

ALPESISÍ
Az osztrák Benjamin Raich nyerte a férfi óriás-műlesiklást a torinói téli olimpián, a magyar Marosi Attila remekül helyt állva a 38. lett.

A délelőtti, első futamban a kanadai Francois Bourque volt a leggyorsabb a francia Joel Chenal és a svéd Fredrik Nyberg előtt, ám a két osztrák, Hermann Maier és Benjamin Raich hátránya sem volt ledolgozhatatlan. A legjobb 12 egy másodpercen belül volt. Marosi biztonságosan végigjött a roppant nehéz pályán, és úgy lett a 82 indulóból a 41., hogy csak 47-en értek célba (34-en kiestek, egy versenyzőt pedig kizártak).

Délután sem maradtak el az izgalmak, előbb az amerikai Bode Miller állt az élre, majd a norvég Aksel Lund Svindal századra azonos időt ment vele. Jöttek az osztrákok: a Salt Lake Cityben két bronzérmet gyűjtő, kétszeres világbajnok, az összetett Világkupát jelenleg vezető Raich szenzációs idővel került az első helyre – és ott is maradt –, Maier viszont 16 századdal lemaradt. Nyberg nem tudott javítani, Chenal viszont meg- előzte Maiert, de Raichot nem. Az első körben legjobb Bourque végül a negyedik helyen zárt.

A sztárok után következtek a többiek, köztük Marosi. A magyar versenyző végül a 38. lett.

A szombati műlesiklásban is érdekelt Marosinak az volt a célja, hogy mindkét futamon célba érjen, és a rangsorban mögötte állókat megelőzze. Ez a terve maradéktalanul bevált.

Eredmény, alpesisí, férfi óriás-műlesiklás: 1. Benjamin Raich (Ausztria) 2:35,00 p, 2. Joel Chenal (Franciaország) 2:35,07, 3. Hermann Maier (Ausztria) 2:35,16, ..., 38. Marosi Attila 3:05,12.

*

Az osztrák Michaela Dorfmeister a lesiklás után a szuperóriás-műlesiklást is megnyerte. Sokáig a négyszeres ötkarikás bajnok Janica Kosztelics vezetett, riválisai – többek között a svéd Anja Pärson és az amerikai Lindsey Kildow – sorra elmaradtak tőle. A horvát fenomént már csak két osztrák vetélytársának siklása választotta el az ötödik olimpiai aranyának megszerzésétől, és egyúttal attól, hogy a sportág legeredményesebb alakja legyen. Közülük az első, Alexandra Meissnitzer még az utolsó ellenőrző pontnál is jobb volt Kosztelicsnél, a célban viszont – vélhetően azért, mert a befutó előtti ugrató után túlságosan sokáig repült – már csak a második idővel rendelkezett. A 32 éves Dorfmeister viszont nem követte el ezt a hibát, az élre került, és így a torinói játékokon másodszor is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Kosztelicsnek jelenleg négy arany- és két ezüstérem alkotja olimpiai kollekcióját. Ezzel összesítésben elmarad Torino férfi szuperóriás-műlesikló bajnokától, a norvég Kjetil-Andre Aamodttól, akinek ezek mellett két bronzérme is van.

Eredmény, alpesisí, női szuper-óriás-műlesiklás: 1. Michaela Dorfmeister (Ausztria) 1:32,47 p, 2. Janica Kosztelics (Horvátország) 1:32,74, 3. Alexandra Meissnitzer (Ausztria) 1:33,06.

SÍUGRÁS
Az Andreas Widhölzl, Andreas Kofler, Martin Koch, Thomas Morgenstern összeállítású osztrák válogatott nyerte a síugrók csapatversenyét. Az osztrákok elsősorban annak köszönhetik sikerüket, hogy Morgenstern és Kofler hozták szombati formájukat, amikor ugyanezen a nagysáncon első és második helyen végeztek, illetve Widhölzl és Koch a második sorozatra feljavultak, s egyaránt megközelítették a 130 métert.

Az ezüstérmes finneknél mind a négy csapattag kiegyensúlyozottan teljesített, de hiányzott a kiugró eredmény. Ezzel nagy valószínűséggel eldőlt, hogy a sportág egyik kiemelkedő alakja, Janne Ahonen olimpiai aranyérem nélkül lesz majd kénytelen visszavonulni.

A harmadik helyen a norvégok végeztek. Hárman kitűnően ugrottak – Roar Ljökelsöy például 141 méterrel új sáncrekordot állított fel –, ám Tommy Ingebrigtsen még a 120 métert sem érte el.

A címvédő németek a jelenlegi erőviszonyoknak megfelelően a negyedik helyet szerezték meg.

Eredmény, síugrás, csapatverseny: 1. Ausztria (Andreas Widhölzl 122,0 m/129,0 m, Andreas Kofler 133,5/130,0, Martin Koch 122,0/128,5, Thomas Morgenstern 129,5/140,5) 984,0 pont (472,6/511,4); 2. Finnország (Tami Kiuru 124,5/131,5, Janne Happonen 122,5/124,0, Janne Ahonen 129,0/132,0, Matti Hautamäki 128,0/138,0) 976,6 (467,2/509,4); 3. Norvégia (Lars Bystöl 126,0/135,5, Björn Einar Romören 124,5/126,0, Tommy Ingebrigtsen 116,5/116,5, Roar Ljökelsöy 128,5/141,0) 950,1 (452,4/497,7).

MŰKORCSOLYA
Az utóbbi két világ- és három Európa-bajnokságon diadalmaskodó Tatyjana Navka–Roman Kosztomarov orosz kettős győzött a jégtánc számban, a magyar Hoffmann Nóra–Elek Attila duó a 17. lett.

A kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes magyar páros – amely a kötelező és az original után a 19. volt – nagyszerűen, látványos elemekkel tarkított flamencót táncolt a jégen. A magyar kettős szabadkorcsolyázása jobban sikerült két előtte álló kettősnél is, igaz, közülük csak a franciákat sikerült megelőzniük, az amerikaiakat nem. A verseny közben kiderült, hogy a hatodik Marie-France Dubreuil–Patrice Lauzon kanadai duó sérülés miatt visszalépett, így aztán Hoffmannék két helyet tudtak javítani.

Az előző napi originalhoz képest – amikor több esélyes is bukott – nem voltak nagy helycserék. A hétfői kűrt első helyről kezdő Navka–Kosztomarov kettős magabiztosan nyert, és szerezte meg első olimpiai aranyérmét. Ez az egység Salt Lake Cityben még a tizedik volt.

Második helyen a vb-ezüstérmes, a Négy Kontinens-viadalt háromszor is megnyerő Tanith Belbin–Benjamin Agosto amerikai, a harmadikon pedig a vb-harmadik, kétszeres Eb-második Jelena Grusina–Ruszlan Goncsarov ukrán kettős végzett.

Eredmény, műkorcsolya: 1. Tatyjana Navka, Roman Kosztomarov (Oroszország) 200,64 pont, 2. Tanith Belbin, Benjamin Agosto (Egyesült Államok) 196,06, 3. Jelena Grusina, Ruszlan Goncsarov (Ukrajna) 195,85, ..., 17. Hoffmann Nóra, Elek Attila 149,47.

JÉGKORONG
Az utolsó mérkőzésén is kikapott az olasz női válogatott, így a nyolcadik helyen végzett a torinói téli olimpia jégkorongtornáján.

A házigazdák együttese a hetedik helyért rendezett összecsapáson 11 góllal maradt alul a svájciakkal szemben, ráadásul egyszer sem talált az ellenfele kapujába.

A papírformát igazolva a kanadai válogatott nyerte meg a tornát, mi-után a döntőben három góllal jobbnak bizonyult a svéd együttesnél. A női világbajnokságok 1990-től, illetve a női olimpiai tornák 1998-tól írott történetében először fordult elő, hogy nem kanadai–amerikai finálé volt.

Eredmények, jégkorong, nők: a 7. helyért: Svájc–Olaszország 11–0 (4–0, 6–0, 1–0); az 5. helyért: Német-ország–Oroszország 0–0 – szétlövés után 2–0; a 3. helyért: Egyesült Államok–Finnország 4–0 (3–0, 1–0, 0–0); a döntőben: Kanada–Svédország 4–1 (2–0, 2–0, 0–1).

A végeredmény: 1. Kanada, 2. Svédország, 3. Egyesült Államok, 4. Finnország, 5. Németország, 6. Oroszország, 7. Svájc, 8. Olaszország.

CURLING
Mind a nők, mind a férfiak versenyében a címvédő elszalasztotta a lehetőséget az elődöntőbe jutásra a „seprűs" sport-ágban: a férfiaknál Norvégia, a nőknél Nagy-Britannia csak az 5. helyet szerezte meg a tornán.

Eredmények:

Női selejtező, 11. forduló: Orosz-ország–Svédország 6–4, Norvégia–Dánia 8–1 és Japán–Olaszország 6–4; 12. forduló: Kanada–Dánia 9–8, Svájc–Japán 11–5, Oroszország–Norvégia 10–8 és Nagy-Britannia– Egyesült Államok 10–4.

A selejtező végeredménye: 1. Svédország 7 győzelem/2 vereség, 2. Svájc 7/2, 3. Kanada 6/3, 4. Norvégia 6/3, 5. Nagy-Britannia 5/4, 6. Orosz-ország 5/4, 7. Japán 4/5, 8. Egyesült Államok 2/7, 9. Dánia 2/7, 10. Olaszország 1/8 – azonos mutató esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A szerdai elődöntő párosítása: Svédország–Norvégia és Svájc–Kanada.

Férfi selejtező, 12. forduló: Svájc–Olaszország 10–2, Németország–Új-Zéland 10–1 és Kanada–Egyesült Államok 6–3.

A selejtező végeredménye: 1. Finnország 7 győzelem/2 vereség, 2. Kanada 6/3, 3. Egyesült Államok 6/3, 4. Nagy-Britannia 6/3, 5. Norvégia 5/4, 6. Svájc 5/4, 7. Olaszország 4/5, 8. Németország 3/6, 9. Svédország 3/6, 10. Új-Zéland 0/9 – azonos mutató esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A szerdai elődöntő párosítása: Finnország–Nagy-Britannia és Kanada–Egyesült Államok.

vissza az elejére


Érmesek

(16. oldal)

A XX., torinói téli olimpián a következő országok szereztek érmet a tizedik versenynap után: 1. Né-metország 7 arany-, 7 ezüst-, 4 bronzérem; 2. Ausztria és Egyesült Államok 7–5–3; 4. Oroszország 7–2–5; 5. Kanada 3–6–5; 6. Koreai Köztársaság 3–3–1; 7. Franciaország 3–1–2; 8. Olaszország 3–0–4; 9. Észtország 3–0–0; 10. Norvégia 2–7–8; 11. Svájc 2–2–4; 12. Svéd-ország 2–2–3; 13. Hollandia 2–2–2; 14. Kína 1–2–4; 15. Horvátország 1–2–0; 16. Ausztrália 1–0–0; 17. Finnország 0–3–3; 18. Csehország 0–2–0; 19. Bulgária, Szlovákia és Nagy-Britannia 0–1–0, 22. Ukrajna 0–0–2; 23. Lettország 0–0–1.

vissza az elejére


KÉZILABDA

(16. oldal)

Az öt érdekelt magyar csapatból a két KEK-ben szereplő gárda szerencsésnek mondhatja magát, míg a három EHF-kupában vitézkedő együttesre nem mosolygott rá Fortuna az európai kézilabda kupák keddi sorsolásán.

A Bajnokok Ligájából csoportharmadikként a KEK-be átkerült Dunaferr és Győri ETO egyaránt verhető ellenfelet kapott: előbbi a Vácot búcsúztató norvég Gjerpen Skiennel, míg utóbbi a sorozat 2003-as győztesével, az akkor a legjobb négy között éppen a Győrt búcsúztató francia Besanconnal találkozik.

Az EHF-kupában szereplő három magyar gárda már nehezebb, de semmiképpen sem megoldhatatlan feladat előtt áll: a Debrecenre a 2004-ben KEK-elődöntős francia Metz, a Ferencvárosra az egy éve éppen a sorozat ezen szakaszában a zöld-fehérek által kivert norvég Gudme, míg a címvédő Cornexi-Alcoára a KEK-ben tavaly döntős Podravka Koprivnica vár.

A Ferencváros kivételével valamennyi magyar csapat hazai pályán kezd.

A román együttesek már csak Challenge Cupban érdekeltek, igaz, ott két együttessel is képviseli a piros–sárga–kék színeket. A KEK-ben szereplő Bukaresti Rapid CFR feladta pályaválasztói jogát és a múlt hét végén Franciahonban rendezett két mérkőzésen előbb 29–25, majd 26–25 arányban kikapott, és a Besancon kettős vereséggel búcsúztatta. A Challenge Cupban viszont mindkét román gárda jelesre vizsgázott. Korábban a bajnokságban is veretlen Brassói Rulmentul kettős győzelemmel jutott tovább az ukrán Podatkova Academiya Irpin ellenében (42–24 és 45–19, az összecsapásokat Brassóban játszották). A pályaválasztói jogát szintén feladó Konstancai Tomis Bakiban lépett pályára, az azeri ABU Baki előbb ráijesztett (25–30), majd a „visszavágón" a tengerpartiak megmutatták, hogy az előző vereség csak kisiklás volt (28–23). A Rulmentul a francia Cercle Dijon Bourgogne, a Tomis a horvát ZRK Split ellen bizonyíthat a negyeddöntőben, mindkét román csapat hazai pályán kezd.

A találkozókat március 11-én vagy 12-én játsszák, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

A magyar és román csapatok párosítása:

EHF-upa, negyeddöntő: Debrecen–Metz (francia), Székesfehérvári Cornexi-Alcoa–Podravka Koprivnica (horvát) és GOG Gudme (norvég)–Ferencváros.

KEK, negyeddöntő: Dunaferr–Gjerpen Skien (norvég) és Győri ETO-Besancon (francia).

Challenge Cup, negyeddöntő: Brassói Rulmentul–Cercle Dijon Bourgogne (francia) és Konstancai Tomis–ZRK Split (horvát).

(pja)

Az oldalt szerkesztette: Póka János András