Marosvásárhelyen lesz az erdélyi magyar televízió és rádió
A két intézmény már 2006 második felétől elkezdené működését

(1., 5. oldal)

Marosvásárhelyen hozza létre a Janovics Jenő Alapítvány (JJA) az erdélyi magyar televíziót és rádiót – erről az alapítvány kuratóriuma a hétvégén Marosvásárhelyen tartott ülésén döntött.

A két sajtóműhelyből álló magyar médiaközpont várhatóan már 2006 második felétől sugározhat majd. Nagy Zsolt, a JJA elnöke elmondta, a döntés értelmében a következő időszakban megkezdik a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól kapott 300 millió forintos céltámogatás felhasználását. Ezt az összeget egy megfelelő marosvásárhelyi ingatlan, valamint a stúdiók létrehozásához szükséges technikai felszerelések megvásárlására fordítják.

Ezzel egyidőben megkezdődik a szerkesztőség felépítése, a szakembergárda toborzása is. Nagy Zsolt hozzátette: a kuratórium csupán az intézmények létrehozásáról döntött, a Magyar Televízió, illetve a Duna Televízió felajánlásáról folytatják a tárgyalásokat ezek pontosítása végett. Korábban mindkét magyar közszolgálati tévé felkínálta, hogy napi egyórás műsoridőt biztosít az induló erdélyi magyar televízió számára.

Az ülésen elhangzott, a médiaközpont létrehozásában kezdetben csupán a meglévő 300 millió forintra támaszkodhatnak, de keresik a lehetőséget további források bevonására is.

A kuratórium elnöke hangsúlyozta, bár a magánkezdeményezésből létrejövő televízió Romániában csak kereskedelmi társaságként működhet, az erdélyi magyar televízió és rádió hangsúlyozottan közszolgálati feladatokat lát majd el.

Csép Sándor, a JJA egyik alapítója a Szabadságnak elmondta: azt javasolta, hogy mindkét magyar közszolgálati televízióval egyeztessenek még a részletekről. Szerinte nem kell lemondani ezekről az ajánlatokról, hiszen a Magyar Televízió által felkínált, este 7 és 8 óra közötti időpont nagyon jó műsoridő.

Hozzátette: az erdélyi tévé és rádió létrehozására vonatkozó terv még elég cseppfolyós állapotban van, de el kell kezdeni ezek működtetését, vállalva azt, hogy kezdetben a két médiaintézmény szolgáltatása nem lesz kiváló. Meggyőződését fejezte ki azonban, hogy idővel minőségben felzárkózhat majd ez a két stúdió. Emlékeztetett, hogy a romániai rendszerváltást követően a számos kétkedő hang ellenére kezdeményezte a kolozsvári televízióstúdió magyar adásának beindítását. Ennél az intézménynél is az évek során több fiatal tehetséges szakember nőtt fel, aminek köszönhetően most már ez a tévé megállja a helyét a romániai magyar médiakínálatban. Szerinte van elég magyar szakember Erdélyben ahhoz, hogy beindulhasson a két új stúdió, amelyek kezdetben a már létező tévés és rádiós műhelyek munkájára alapoznának.

Az erdélyi magyar médiaszakembereknek a két újonnan létesítendő intézmény létrehozása kapcsán az egyik legnagyobb dilemmájuk az, hogy a jelenlegi romániai magyar és a magyarországi közszolgálati televízióban látható tudósítások megegyeznek, mivel a romániai és a magyar intézménynek sok helyen ugyanazok az újságírók dolgoznak. Arra a kérdésre, hogy miként lehetne elkerülni ezeket az átfedéseket, ha beindul majd pluszba ez a két stúdió is, Csép elmondta: jó adminisztrációval felszámolható ez a probléma.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Korlátoznák a taxik számát Kolozsváron
Közlekedési szakemberek mondják meg, hány autóra lenne szükség

(1., 6. oldal)

Konszenzus körvonalazódik a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a Kolozsvári Városi Tanács és egyes taxivállalatok között a taxik számának korlátozását illetően. A polgármester javasolni fogja a helyi döntéshozó testületnek, hogy ideiglenesen függesszék fel a személyszállításhoz szükséges városházi engedély kibocsátását mindaddig, amíg a közlekedési szakemberek javaslatot tesznek, hogy Kolozsvárnak valójában hány „sárga" kocsira van szüksége.

A korlátozás fő okaként Emil Boc polgármester a taxik magas számához viszonyított kevés parkolóhelyet és a városban már régóta gondot okozó forgalmi dugókat jelölte meg. Kiderült, hogy a városháza eddig 2200 engedélyt bocsátott ki, de elméletileg ez a szám sokkal magasabb lehetne, hiszen egy 2004-es városi tanácsi határozat az engedélyek felső határát hatezernél állapította meg. Ezt a számot azonban mindenki túlzottnak tartja. S hogy nehogy elszabaduljon a „taxispokol" Kolozsváron, az elöljáró a városi tanács egyik következő ülésén javasolni fogja, hogy ideiglenesen függesszék fel a fuvarozáshoz szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Elhatározását alátámasztja az, hogy a városban összesen csak 300 parkolóhely van fenntartva a kenyerüket személyszállításból kereső sofőröknek, emellett a hivatalhoz számos panasz érkezik a taxik magas száma miatt keletkező forgalmi dugókra. Emlékeztetett: Kolozsváron olyan sok autó van, hogy a város Európában a hatodik helyen áll az egy főre jutó gépkocsik számának tekintetében.

A polgármester azért döntene csak az engedély-zárlat mellett, mert ha esetleg a már kibocsátott iratokat vonnák vissza, akkor a drasztikus intézkedés kárvallottai a hivatalt perbe foghatják.

Még senki sem tudja pontosan, hogy valóban mennyi taxira lenne szükség, a polgármester sem akart elhamarkodott becslésekbe bocsátkozni, teljes mértékben nyitott a közlekedési szakértők tanácsára.

– A körülbelül 15 millió lakosú New Yorkban is csak nyolcezer taxi jár az utakon – indul ki egy amerikai mintából László Attila városi tanácsos, az RMDSZ önkormányzati frakciójának vezetője. Szerinte is a taxisok forgalmi fennakadásokat okoznak, főleg fegyelmezetlenségükkel, aminek következtében gyakran áthágják a közlekedési szabályokat. Ezért üdvös lenne, ha a város közlekedési szakemberei előállnának az autók számára vonatkozó javaslattal. Közölte, hogy az RMDSZ támogatni fogja azt az elvet, hogy annyi taxi közlekedjen a városban, amennyi nem okoz gondot az amúgy is túlterhelt forgalomnak.

A Pritax igazgatótanácsának alelnöke, Papp Domokos lapunknak elmondta, ők is egyetértenek a nagyobb fegyelemmel, hiszen szerinte a most közlekedők jelentős része nem fizette ki a tavalyi engedélyét a városházán, noha a törlesztési határidő már az ősszel lejárt. Hozzátette: valóban nincs szükség a városi tanács határozatában felső határként megállapított hatezer gépkocsira. Elmondta, a mostani 2200 között sok olyan sofőr akad, aki nem ismeri eléggé a város utcáit, ami a szakma egyik alapvető követelménye. Noha az engedélyek számának korlátozásával egyetért, az alelnök ellenzi a már kibocsátott engedélyek számának drasztikus csökkentését. Elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy túl kevés parkolóhelyet jelöl ki nekik a polgármesteri hivatal, és azt a keveset is gyakran a kuncsaftvonzás szempontjából alkalmatlan helyen.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Az első magyar vállalkozói jótékonysági bál

(1., 5. oldal)

Először rendezett farsangi bált a kolozsvári magyar vállalkozók Euréka szövetsége. A legtöbb magyar üzletembert számláló erdélyi város jótékonysági rendezvénye sokak várakozása fölötti összeghez juttatta a mezőségi szórványban élő tanulóknak magyar nyelvű oktatást nyújtó válaszúti és szamosújvári kollégiumokat. A képaukcióban, amely maga is mérföldkövet jelentett, a képzőművészek sem jártak rosszul.

A sétatéri tó szigetén álló, Pákei Lajos tervezte egykori Korcsolyapavilon restaurált épületében, a mai Kioszk vendéglőben mintegy 120 vendég gyűlt össze péntek este. Jó részük kolozsvári magyar üzletember, aki társastól érkezett az Euréka Kolozsvári Magyar Vállalkozók Egyesülete farsangi báljára. Így – mivel a Szabadságon és még egy-két médiaintézményen kívül a sajtó is érthetetlen módon alig képviselte magát – mondhatni, hogy a Kolozsvár módosabb magyar üzletembereit megjelenítő Euréka közel húsz tagján kívül még több mint félszáz sikeres vállalkozót tudhat maga mögött Erdély fővárosa. Irsay Miklós RMDSZ-es városi tanácsos, az Euréka egyik tagja szerint még legalább ötven hasonló üzletember tevékenykedik Kolozsváron, akiket a jövőben igyekeznek bevonni hasonló tevékenységbe.

Amint a többek közt felszólaló Vita László Euréka-elnök, László Attila megyei RMDSZ-elnök, maga is vállalkozó, és Kerekes Gábor RMDSZ gazdasági ügyvezető alelnök – egyébként mind az Euréka tagjai – szavaiból kiderült, a szórakozás csak kísérője volt az összejövetel igazi céljának: adományokat gyűjteni a Kallós Zoltán Alapítvány működtette, kisiskolásokat felkaroló válaszúti szórványkollégiumnak, valamint a már középiskolásokkal is foglalkozó tanintézetnek, amely a Téka Alapítvány gondozásában működik Szamosújváron. Amint utóbbiak képviseletében Balázs-Bécsi Gyöngyvér, Balázs-Bécsi Attila és maga Kallós Zoltán ismertette, a részben még épülő, részben pedig már működő kollégiumok a Szamoshát, a Mezőség, főleg tóvidéke, sőt most már a Désen túli, Bethlen környéki falvak magyar nyelvű oktatást nélkülöző diákjai számára jelentenek egyre növekvő vonzerőt. Noha a gyermeklétszám általában csökken, az egymást kiegészítő két szórványkollégiumba egyre többen jelentkeznek már vegyes házasságok gyermekei is, biztosított életkörülményeket, rendszeres tanulási és minőségi oktatási feltételeket kapni.

A rendezvényről egyébként jobbára hiányoztak a politikusok, Boros János alpolgármester is inkább tiszteletbeli Euréka-tagként jött el.

A vendégeket először Hary Judit, Madarász Lóránt és más művészek szórakoztatták dallal, tánccal, és a tulajdonképpeni bálra sem kellett sokáig invitálni senkit, a társaság többször is táncolt.

A tombolázókat sokáig izgatta a legnagyobb ajándék, egy mosógépnyi letakart doboz, hogy aztán arra is fény derüljön: az egyik vállalkozó által felajánlott házimozi-berendezés van benne. De jutott másnak is kisebb-nagyobb ajándék.

Adományok azonban nem elsősorban a tombolajegyekből gyűltek be. Az est fénypontját a Koós Ferenc vállalkozó, szintén egyesületi tag kezdeményezésére képzőművészeti alkotásokból rendezett árverezés jelentette. Gáspárik Attila, az Országos Audiovizuális Tanács alelnöke szellemesen, már-már rutinosan vezette a képaukciót – mint megjegyezte, e „mesterséget" filmekből leste el – mint ahogy egyébként az egész műsort. Az alkotások szakmai bemutatását Novák Ildikó textilművész végezte a Barabás Miklós Céh (BMC) képviseletében. Az egymást túllicitálók versenyében részt nem vevők is végigizgulhatták az árverezést, annyiszor dőlt meg egy-egy pszichológiai árhatár. A rekordot Gy. Szabó Bélának egy 1944-es színes olajfestménye állította fel több mint százmillió régi lejjel. Az alkotások kisebb része a képzőművészek önzetlen felajánlása volt, a többi a BMC, illetve a Reményik Sándor Alapítvány (RSA) révén érkezett, és nagyobb részük elkelt. Némelyik áron alul, egyik-másik viszont már nyugati árszinten. Összesen 650 millió lej gyűlt be az est adományaiból, ennyit tudhat magáénak a két alapítvány és bentlakásos iskola. Ezenkívül 107 millió lej jutott még a BMC-nek, 34,25 millió az RSA-nak és 18,75 millió lej egyes képzőművészeknek is.

Az est tapasztalatait Vita László fogalmazta meg, aki szerint a magyar vállalkozók hasonló megmozdulásai várhatók a jövőben is, és a magyar közösségi célok támogatásával végső soron az erdélyi magyarság életszínvonalának emelését, önazonosság-tudatának megmaradását, megtartó erejét szolgálják. Cél volt még a kolozsvári magyar vállalkozók jobb összefogása akár úgy, hogy az Euréka tagjaivá váljanak, akár úgy, hogy hasonló szervezeteket hozzanak létre, amelyek utána együtt működhetnének. Remélik: a példa ragadós lesz, és noha Kolozsváron található az ország legjelentősebb magyar vállalkozói koncentrációja, máshol is összefoghatnak hasonló célokból az üzletemberek.

Az árverésen elkelt műtárgyak szerzője és ára

        Alkotó             Vételár
1. Gy. Szabó Béla 12.999 RON
2. Gy. Szabó Béla 3900 RON
3. Jakobovits Miklós 3500 RON
4. Nagy Endre 2500 RON
5. Barabás Éva 2000 RON
6. Tompos Opra Ágota 800 RON
7. Dudás Gyula 2200 RON
8. Novák Ildikó 1500 RON
9. Ocskay Ágnes 1500 RON
10. Kákonyi Csilla 1000 RON
11. Andrásy Zoltán 3300 RON
12. Orth István 850 RON
13. Kolozsi Tibor 1800 RON
14. Csutak Levente 1100 RON
15. Szabó Bokor Márta 500 RON
16. Nagy Enikő 350 RON
17. Lőrincz Lehel 1800 RON
18. Zoltán Katalin 2000 RON
19. Botár Edit 1500 RON
20. Lukács Éva 2700 RON
21. Essig Klára 1200 RON
22. Essig Klára 1000 RON
23. Fodor Éva 850 RON
24. Fodor Éva 800 RON
25. Tompos Opra Ágota 1600 RON
26. Tompos Opra Ágota 700 RON
27. Forró Ágnes 700 RON
28. Tonea Florin 2700 RON

Balló Áron

vissza az elejére


Magyar karok: előre meghozott döntés

(1., 6. oldal)

A magyar karok létrehozását támogató flashmobot hirdettek meg mára a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Farkas utcai épülete előtt egy internetes körlevél révén. A tervek szerint reggel kilenc előtt tíz perccel kezdődik a közvélemény figyelmének megragadására Nyugat-Európában nemrég kitalált nyilvános akció. A felhívás szerint a résztvevők nagy sárga lapot hozzanak magukkal, amin több nyelven is az áll, hogy „Magyar karokat!". A „villámgyülekezet" tagjai rendszerint az ilyen rendezvényeken látják egymást először. A flashmob tíz percet tart, éppen kilenc óráig, amikor a 149 magyar oktató által kért magyar karok létrehozását megvitató egyetemi szenátusi ülés kezdődik. A flashmob megszervezése, de még a szenátusi ülés összehívása is a jelek szerint teljesen fölösleges, hiszen már tegnap megtalálható volt az egyetemen a felsőoktatási intézmény hivatalos tájékoztatójának februári száma. Ebben szerepel az a határozat is, amely megállapítja, hogy a rektorátus javaslatára mai ülésén a szenátus megerősíti az egyetem multikulturális jellegét, és szorgalmazza a „jelenlegi kultúrák közötti átjárhatóságot biztosító struktúra" fejlesztését, ami magyarán azt jelenti, hogy az egyetem elutasította a magyar karok létrehozására vonatkozó kérést.

A rektorátus tehát, legkevesebb egy nappal a döntéshozó testület összeülése előtt hivatalosított egy olyan határozatot, amiről érdemben a szenátusnak ma kellett volna döntenie. Ez az eljárás megerősíti a magyar oktatók által szinte egyhangúlag emlegetett panaszt, miszerint az egyetem túlságosan központosított, a tanulmányi vonalak önállósága csak elméletben létezik. Ez a példa is bizonyítja, hogy a lényeges döntéseket – a diktatúrákra emlékeztetve – csak tucatnyi személyből álló rektorátus hozza meg, a szenátus pedig – amelyiknek az egyetem legfőbb döntéshozó szerveként kellene működnie – csak rábólint a fentről érkező ukázra.

B. T.

vissza az elejére


Bírósági eljárás a fellegvári kereszt lebontásáért

(1., 6. oldal)

A fellegvári kereszt lebontását kéri az Unita Turism turisztikai iroda, amely beperelte a Kolozsvári Városi Tanácsot és Emil Boc polgármestert amiatt, hogy a cég telkén a tulajdonos engedélye nélkül emelték a létesítményt. A panasz szerint a kereszt által elfoglalt 292 négyzetméternyi területből 235 m2 a turisztikai irodáé. A törvénytelenségről a cég tájékoztatta a városházát, és több ízben kérte a helyzet megoldását, akár telekcserével is, ám a helyi tanács nem foglalkozott az üggyel – áll a feljelentésben.

A cég azt kéri, a bíróság kötelezze a városi tanácsot és a polgármestert a tulajdonjog tiszteletben tartására, a létesítmény felszámolására és a földterület eredeti állapotának visszaállítására.

A fellegvári keresztet Gheorghe Funar polgármesterségen idején helyezték el, aki úgy nyilatkozott, minden szükséges engedélyt beszereztek. Az ex-városvezető szerint a telek akkor köztulajdonban állt, és a közelben lévő szállodát üzemeltető cég nem emelt kifogást a kereszt elhelyezése ellen. Funar abszurdnak nevezte a turisztikai iroda követeléseit.

Alexandru Apahidean, az Unita Turism igazgatója elmondta: ismételten tájékoztatták Funar polgármestert a tulajdonjog megsértéséről, ám az elöljáró nem válaszolt: – A terület állami magántulajdonban állt, nem pedig köztulajdonban, és ezt Gheorghe Funar nagyon jól tudja. Az övezetet a privatizáció során az Unita vette át, és ennek német állampolgárságú tulajdonosa világosan ismerni akarja a tulajdon helyzetét. Békés megoldást kerestünk, de nem találtunk meghallgatásra, ezért fordultunk a bírósághoz.

A keresztet a nemzet hőseinek emlékére állították fel 1997-ben, 1,2 milliárd régi lejes befektetéssel.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Az öregség a tévedések korszaka, az ifjúság a csalódásoké.

Eugéne Scribe

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A GORDIUSZ MATEMATIKAVERSENYT 2006. február 22-én, szerdán, délután fél 4-kor tarják a Báthory-líceumban. A versenyzők zsebszámológépet használhatnak.

ALAKULÓ AMATŐR REFORMÁTUS FUVÓSZENEKAR várja új tagok jelentkezését kedden és csütörtök este 7 órakor a kolozsvári Kakasos-templom parókiáján. Ugyan ott, hangszerek biztosításával, ingyenes hangszerkezelést tanítanak.

BODOR ÁDÁM HETVENEDIK SZÜLETÉSNAPJA alkalmából a Duna TV február 22-én, szerdán délután négy órától (román idő szerint) ismét műsorra tűzi a Bodor Ádámról készült portréfilmet.

AZ ÉRZELMI KAPCSOLATOK MIKÉNTJE IDŐSÖDŐ KORBAN címmel Páll Gyöngyvér és Veress Enikő tart előadást a Római Katolikus Szent Mihály Caritas összejövetelén, február 20-án, hétfőn du. 5 órától, a nőszövetség dísztermében (Szentegyház/I. Maniu utca 2.) Közreműködik: Furda Leonard, Kiss Lehel, Krejcsik Ágnes, Ádám László, Tetrádé Sándor.

FARSANGI MULATSÁGOT rendeznek a Mátyás Napok jegyében a Kismamaklub összejövetelén. A „mulatságot" Szabó Kinga gitárjátéka színesíti. A Vi-Waldi játszóház Bolyhos zeneóvodáját és a kismamák furulyakörét Nistor Krisztina és László Bakk Anikó irányítja. Időpont: február 20., hétfő du. 6 óra. Helyszín a szokásos: Unitárius óvoda, bejárat a líceum és a templom közötti részen.

FARSANGI IRODALMI ZENÉS ESTET tartanak február 20-án, hétfőn du. 5 órakor a Jobbágy/Ariesului utca 67. szám alatti római katolikus plébániatemplomban. Közreműködik: Török Szilvia, György Róbert, Kostyák Levente, Victor Dan, valamint Szőcs Judit.

vissza az elejére


Helyreigazítás

(2. oldal)

A szombati Szabadság 10. oldalán, Kovács Ferenc Hajrá, Szénutca! című írásába csúszott hiba. A mondat helyesen: „2000. december 13-án elhunyt a Békéscsabán élő erdélyi író, Huszár Sándor..."A dátumhibáért az érintettek szíves elnézését kérjük.

vissza az elejére


A jövő múltja – A BMC tárlata

(2. oldal)

A fenti címmel nyílt meg szombat délután a XIV. Mátyás Napok keretében a Barabás Miklós Céh csoportos tárlata, amelyen több mint húsz képzőművész állította ki munkáit. A szervezők nevében László Bakk Anikó és Sipos László köszöntötte a jelenlevőket. Az Amaryllis Társaság olaszországi vendégeket is üdvözölt: a Firenzében működő Marsilio Ficino Egyesület kereste meg az Amaryllist, abban a reményben, hogy rendszeresítik a kapcsolatot, közös rendezvényeken elevenítve fel a reneszánsz szellemiségét és hagyományait.

Szervezési nehézségek miatt főként a kolozsvári és Kolozsvár környéki alkotók munkái tekinthetők meg egy héten át méltó helyszínen, Mátyás király szülőházának pincegalériájában – mondta el Sipos László.

vissza az elejére


Vallásos előadás-sorozat Szamosújváron

(2. oldal)

A elmúlt hét végén háromnapos vallásos ifjúsági rendezvényre került sor Szamosújvár leglátogatottabb egyházi gyülekezetében, a „Reménység" Egyházi Központban. A kulturális intézménynek is beillő imaház ezúttal is zsúfolásig megtelt. Ökumenikus ifjúsági előadássorozatnak voltunk részesei, amelyet számos vendég megtisztelt. Többek között kolozsvári, nagybányai és feketehalmi lelkészek szóltak a népes hallgatósághoz. A rendezvény címe: „Hogyan éljünk hitben és reményben" sokat elárul a szervezők kezdeményezéséről. Három napon keresztül imaórákon, vallási zenekoncerteken, irodalmi esteken és áhítatón vehettek részt a helybeliek (de sok környékbeli lakos is jelen volt a tágas teremben).

A szamosújvári „Reménység" Imaházban rendszeresen szerveznek ifjúsági előadóesteket, hangversenyeket és zenés-táncos irodalmi találkozókat. Nem véletlenül vált a kisváros legnépszerűbb egyházi központjává.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Boszniai rendezőnő filmje kapta a berlini filmfesztivál fődíját

(2. oldal)

Jasmila Zbanic alkotása, a Grbavica kapta az 56. berlini filmfesztivál (Berlinale) fődíját, az Arany Medvét szombaton este.

A bosznia-hercegovinai alkotó osztrák, német és horvát közreműködéssel készítette el művét, amely a jugoszláviai polgárháború után játszódik, egy megerőszakolt asszony és gyermekének története. A film Szarajevó egyik negyedéről kapta címét.

Zbanic a berlini fesztiválpalotában tartott díjkiosztón sajnálatának adott hangot amiatt, hogy háborús bűnökkel gyanúsított személyek (Ratko Mladic, Radovan Karadzic) az egykori Jugoszláviában még mindig szabadlábon lehetnek.

Az idei berlini filmfesztiválon 19 film versenyzett a nagydíjért, köztük négy német. Magyar film nem volt a beválogatott művek között, Zbanic műve volt az egyetlen az európai földrész keleti, délkeleti részéből. A zsűrit Charlotte Rampling brit színésznő vezette.

A fődíjra is esélyesnek tartották művét, de végül „csak" a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat kapta a brit Michael Winterbottom Guantánamó-filmjéért (The Road to Guantanamo). A film hősei Guantánamóra hurcolt fiatalok. A guantánamói amerikai támaszponton terrorizmus gyanújával több száz embert tartanak bezárva, a tábor megszüntetését széles körben követelik, a feloszlatás mellett van Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is.

A legjobb női és férfi szereplőnek járó díjakban német művészek részesültek: Sandra Höller (Requiem) és Moritz Bleibtreu (Elemi részecskék).

A zsűri nagydíját (Ezüst Medvét) megosztva kapta az iráni Dzsafar (Jafar) Panahi Offside és a dán Pernille Fischer Christensen En Soap című filmje.

Életműdíjat kapott Andrzej Wajda, a 80 éves lengyel rendező-legenda (Hamu és gyémánt, Márványember) és Ian McKellen brit színész (A gyűrűk ura).

Az idei berlini filmfesztiválon a különböző szekciókban közel 400 filmet vetítettek 56 országból. Az ötvenes évek női sztárjainak szentelt visszapillantó sorozatban vetítették Fábri Zoltán Körhintáját Törőcsik Marival a főszerepben. Hámori Gabriellát (Állítsátok meg Terézanyut) az új filmreménységeket bemutató programba hívták meg Magyarországról.

vissza az elejére


XIV. Mátyás Napok

(2. oldal)

IV. dies, február 20, hétfő: Yesterdays-koncert este nyolc órakor az Insomnia kávéházban (Szentegyház/I. Maniu utca, 6 sz.). Meghívott Dénes József dzsesszgitáros Marosvásárhelyről. Az együttes alapító-vezetője Bogáti-Bokor Ákos, Amaryllis-szimpatizánsként évek óta a Mátyás Napok aktív résztvevője.

V. dies, február 21, kedd: „Corvin-Tag" a Német Demokratikus Fórumnál (Memorandumului u., 8 sz.), délután 5 órakor. A Lengyel Melinda szervezte bécsi magyar hétvégi iskola tanulóinak munkáiból, valamint erdélyi egykori szász helységekből érkezett a „törökverő Hunyadi János és fia, Mátyás" témával gyermekrajzokból készült kiállítást Wilfried Schreiber mutatja be.

VI. dies, február 22, szerda: Az Armenia Örménymagyar Baráti Társaság Napja.

Armenia ünnepe

A föl nem adható város – ahol egyszer minden itt lakónak harangoznia kellene ... címmel zenés irodalmi műsorral emlékezik Mátyás királyra, az örménymagyarokra, szereti, félti, élteti a kincses várost február 22-én, szerdán délután négy órai kezdettel a Bánffy Palota Tonitza-termében a 15 éves Armenia Baráti Társaság.

Prózával és költeményekkel közreműködnek: Bogdán István, Egyed Emese, Fodor György, Fuchs Tünde, Karácsonyi Zsolt, Király László, Lászlóffy Csaba, Sebesi Karen Attila. A zenei műsorban fellépnek: Adorjáni Ágota, Csenge, Eszter és Réka, Balázs Borbála, Kiss Lehel, Köpeczi Sándor, Lászlóffy Réka, Mányoki Mária, Molnár Mária, Nagy Zoltán és Starmüller Péter. Műsorvezető: Bálintné Kovács Júlia.

vissza az elejére


LAPSZEMLE
FIRKA

(2. oldal)

A 4-es szám tartalmából

Fizika: Részleges napfogyatkozás március 29-én; Szimmetria – aszimmetria a tudományban; Áramlások, örvények és egyéb érdekes jelenségek – X.; Fontosabb csillagászati események – III.; Érdekes fizika kísérletek – IV.; Alfa-fizikusok versenye; Kitűzött fizika feladatok; Vetélkedő – IV.

Kémia: Szaglás, illatok és kémia kapcsolata; Kísérletek; Kitűzött kémia feladatok; Megoldott kémia feladatok; Híradó.

Informatika: Algoritmusok tervezése – II.; Tények, érdekességek az informatika világából; Honlap-szemle; Érdekes informatika feladatok – XII.; Kitűzött informatika feladatok; Számítástechnikai hírek.

vissza az elejére


250 év magyar festészete a raktárakból

(2. oldal)

A Budapesti Múzeum megnyitotta legújabb, Barabás, Székely, Szinyei – A Fővárosi Képtár régi kincsei című kiállítását. A kiscelli múzeum raktáraiból származó alkotások két és fél évszázad magyar festészetét ölelik fel.

„A legkorábbi festmények a királyi palota gyűjteményének leltárában, a Rubens-iskola képeiként szerepeltek, az utolsó teremben pedig már a XX. század első évtizedének kitűnő művészeitől származó, különleges, kevéssé ismert művekből válogattunk" – mondta el Basics Beatrix, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese, a kiállítás alkotója.

„A gyűjtemény a kiscelli múzeum raktárában újrafelfedezett csodálatos alkotásai közül nem egy még a szakértőknek is meglepetést okozhat" – vélekedett Bodó Sándor a múzeum igazgatója.

A mintegy 150 festmény restaurátori munkáit Hernádi György végezte.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Dick és Jane trükkjei – amerikai bemutató. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – King Kong – amerikai. – Vetítés: 14, 17.30, 21.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Párnakönyv – angol bemutató. – Vetítés: 17, 19.30, 22; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 14.30 órától és naponta 17 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17, 19; kedvezménnyel péntek, szombat, vasárnap 21 órától.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Erőszakos múlt – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

DACIA B-TEREM – febr. 17–19.: Beyond the Sea – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Elizabethtown – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel naponta 17.30-tól.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Február 23-án, csütörtökön este fél 7 órakor. Erkel Ferenc: Hunyadi László. Vezényel: Horváth József. Felújítás: Gy. Tatár Éva.

ROMÁN OPERA

Február 22-én, szerdán du. 6 órakor: Mozart: Don Giovanni – rendkívüli előadás Molnár Levente, a budapesti Operaház művészének felléptével.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Február 24-én, pénteken este 8 órakor: Bertolt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás, BEMUTATÓ. Rendező: Anca Bradu.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Február 21-én, kedden este 7 órakor: O noapte la Union – Caragiale nyomán. ú

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


A számok útvesztőjében

(3. oldal)

Meghökkentő hír járta be a sajtót a közelmúltban: 2005-ben 38%-kal, azaz mintegy 57 euróval nőttek az átlagfizetések Romániában, s ez több, mint az előző négyéves időszakban mért teljes növekedés (52 euró) együttvéve. A fenti adat azért is furcsa, mert hazánk gazdaságán az utóbbi években a stabilitás csalhatatlan jeleit lehet felfedezni, ami a különböző gazdasági mutatók lassú, kiszámítható változásában nyilvánul meg. Az eddigi, évi egyszámjegyű nettó bérnövekedés közel 40%-ra ugrása gyanúsan jó teljesítménynek látszik!

Mielőtt azonban bárki is dísztáviratküldésre ragadtatná magát mindenlébenkanál elnökünknek (aki természetesen úgy gondolja, hogy ebben is elévülhetetlen érdemei vannak), idézzük fel Churchill hírhedt mondását – „Csak abban a statisztikában hiszek, amelyet saját kezűleg hamisítottam" – és vessünk egy pillantást a számok mögé.

Csakugyan hamisítványok-e ezek a számok, „megrendelésre" készültek-e, mint némely közvélemény-kutatás, vagy más ok miatt tűnnek bizarrnak, a valóságtól elrugaszkodottnak?

A politikai indíttatású kozmetikázás lehetőségét kizárhatjuk, mert a mintavételen és az abból történő becslésen alapuló közvélemény-kutatási eredményekkel ellentétben, ezek a makrogazdasági mutatók pontos (és akár nemzetközi szervezetek által is ellenőrizhető) számítások nyomán alakulnak ki. Matematikai helyességüket ezért nem vonom kétségbe! De az is nyilvánvaló, hogy az átlagember még átlagosan sem érzi úgy, hogy 38%-kal jobban élne, mint egy évvel korábban.

Egyrészt nyilván azért, mert sokuknak egy megveszekedett petákkal sem nőtt a bére, még akkor sem, ha a statisztikusok ezt váltig állítják. Másrészt pedig, fikarcnyival sem tudnak többet vásárolni, mint az előző évben. Inkább kevesebbet!

De lehet-e helyes egy olyan számítás, amely nem tükrözi a valóságot? Mindjárt elmondom.

Ez a statisztikai mutató elsősorban attól félrevezető, hogy euróban számol – mintha az mindenek fölött álló, örök értékű mérce volna. Pedig Romániában idestova másfél éve nem az! Ellentétben a rendszerváltás utáni időszak első 14 évével, amikor a hazai pénznem folyamatosan (s időnként aggasztó ütemben) veszített értékéből a piacvezető valutákhoz képest, 2004 végétől kezdve fordult a kocka, és a lej több mint 10%-os, néha 15%-ot is elérő, látványosan tartós erősödést produkált! Az átlagfizetés növekedése így nem kis részben abból fakad, hogy a lejben nyilvántartott értékeket a számítás során sokkal kisebb árfolyammal osztjuk, s ezáltal nagyobb eurós értékeket kapunk.

Ráadásul az árak egy banival sem csökkentek az euró árfolyamának zuhanásától, sőt sok esetben felfelé kúsztak, amit az évi, közel 9%-os infláció is híven tükröz. Márpedig, akinek a lejben megállapított fizetése tavaly 9%-kal kevesebbet ért, mint egy évvel korábban, az nem fogja úgy érezni, hogy 38%-kal nőtt a jövedelme!

Akiknek viszont euróban rögzített bérük volt, azok még rosszabbul jártak, hiszen a csökkenő árfolyammal való beszorzás után akár 10%-kal is kevesebb lejt kaptak, ami ráadásul – a napi kiadások során – további 9%-kal kisebb vásárlóerőt képviselt. Nem csoda, ha ezt a közel 20%-os veszteséget nem tudják összeegyeztetni a híradásokbeli 38%-os növekedéssel !

Külön elemzést érdemelne egyébként, hogy a lej erősödő árfolyama mennyire tükrözi a hazai pénznem valós értékét, milyen tényezők egybeesése teszi lehetővé ezt a szokatlan tendenciát, s mikor áll majd be egy valóságközelibb állapot?! Egy laikusnak is feltűnhet, hogy míg 2004-ben 8%-os euró árfolyam-növekedés mellett (logikusan) 10%-os infláció keletkezett, addig 2005-ben a több mint 10%-os árfolyam-csökkenés ellenére további 8%-os szintet ért el az éves pénzromlás mértéke! Vagy az euróárfolyam egy mesterséges képződmény, amelynek nincs köze a tényleges gazdasági folyamatokhoz (én egyébként erre gyanakszom), vagy az inflációnk mértékével vannak komoly (de egyelőre leplezett) bajok!

Idevágó kérdés, hogy az importőrök érezhetően lecsökkent beszerzési költségeiket miért nem adták tovább a fogyasztóknak, s a plusz nyereséget miért nem osztották meg a vásárlókkal? Míg a telhetetlen importőrökre jó idők járnak, addig a folyó fizetési mérleg hiánya aggasztó magasságokba szökött a mértéktelen árubehozatal következtében.

A górcső alá vett statisztikai mutatók tehát helyesek ugyan, de a valóságnak csak egy kis szeletét mutatják, s azt is egy görbe tükörben. Nem szabad azt hinnünk, hogy az átlagjövedelem eurós értéke egyenes arányban áll a vásárlóerővel! Szembe kell néznünk vele, hogy hovatovább Romániában is érvényes kezd lenni az a közismert tétel, hogy egy országot a saját mércéjével kell mérni. Ami azzal is jár, hogy például saját pénznemében illik kifejezni gazdasági mutatóit. Mert hiába számoljuk mi euróban a jövedelmünket, ha a boltban lejért kell vásárolnunk. Ez nem csalás, csak (ön)ámítás!

Furdek Tamás

vissza az elejére


Hibajavítás

(3. oldal)

Lapunk február 16-i számában félreérthetően jelent meg Darabos József Attila Az Eurobarométer állása Kalotaszegen című írásának kezdő mondata, ami helyesen így szól: „Február elején az országos sajtó sokat foglalkozott a Nyílt Társadalomért Alapítvány által készített Vidéki Eurobarométer eredményeivel." A szerző és olvasóink elnézését kérjük.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


GAZDASÁG


A Mol megvenné a Romgazt

(4. oldal)

A Mol Rt. 2006-ban újabb akvizíciókra készül: 2006-ban növelni kívánja részesedését a horvátországi INÁ-ban, részt kíván venni a Romgaz privatizációjában és részesedést vásárolna a pakisztáni PPL-ben – jelentette be Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója.

A Mol növekedési stratégiájának alapja az akvizíció, a cégcsoport figyeli a szerbiai privatizációs lehetőségeket is – mondta.

A Mol 2005-ben kiemelkedő évet zárt, a cégcsoport jóval túlteljesítette a tavalyi évre előirányzott terveit. A csoport nettó nyeresége 2005-ben elérte a 248,348 milliárd forintot, 16 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi 214,232 milliárd forintot.

„A Mol nem eladó, s kapacitásait sem szándékozik értékesíteni" – reagált Mosonyi György azokra a sajtóértesülésekre, melyek szerint felmerült, hogy az orosz Lukoil megpróbált részesedést szerezni a Mol-ban, illetve a Mol finomítóiban.

A Mol vezérigazgatójának várakozásai szerint az idei árrések hasonlóak lesznek a 2005-ös átlagos árrésekhez, lényeges változás ezen a téren nem várható. 2006-ban is változatlanul magas marad a földgázimport árszintje – mondta Mosonyi. A gázszolgáltató, amely 2005 utolsó negyedévében 2,148 milliárd forinttal rontotta az üzemi eredményt, az idei első negyedévben várhatóan 11 milliárd forint veszteséggel zár.

A Mol 2005 novemberében új, öt évre szóló stratégiát hirdetett meg. E szerint a cégcsoport a következő években a regionális és helyi terjeszkedést, valamint a hatékonyságnövelést helyezi a középpontba. „A cégcsoport pozíciói erősek, a stratégiai célok megvalósítására jelentős tartalékok állnak rendelkezésre" – jelentette ki Molnár József, a Mol Rt. pénzügyi igazgatója.

„2005 a 2002-ben megfogalmazott stratégiai célok lezárásának éve volt" – emlékeztetett rá Mosonyi György. A csoport az akkor megfogalmazott célokat jelentősen túlszárnyalta: 2005-ben az EBITDA (kamat és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény) értéke 426 milliárd forintra – 2,1 milliárd dollár – rúgott, ami több, mint kétszerese a 2002-ben kitűzött 1 milliárd dolláros stratégiai célnak.

vissza az elejére


11 vasúti pályaudvart újítanak fel az idén

(4. oldal)

Az idén 11 pályaudvart újítanak fel egy 60 millió eurós kölcsönügylet segítségével. Korábban a kormány összesen 16 pályaudvar felújítására 60 millió eurós kölcsönt vett fel a Credit Suisse First Boston Internationaltól.

A közlekedési minisztérium közlése szerint az idén felújítandó 11 pályaudvar között van a gyulafehérvári és a brassói pályaudvar, Arad nyugati pályaudvara, valamint a segesvári és a nagyszebeni pályaudvar is.

Emellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 24 millió eurós hiteléből még öt vasútállomást is felújítanak az idén a már rendbehozott tulceai mellett. Egyebek között Temesvár és Kolozsvár egy-egy vasútállomását is felújítják ebből a pénzből.

vissza az elejére


Az IMF felfelé módosítja az idei növekedési várakozást

(4. oldal)

Az IMF szerint Romániában az idén 5-5,5 százalékos gazdasági növekedés várható a tavalyi 4,5 százalékosra becsült többlet után. A tavalyi évet főleg az árvizek terhelték.

A washingtoni székhelyű szervezet tavaly megszakította a tárgyalásokat Romániával egy 400 millió dolláros készenléti hitel-megállapodásról, mert Románia nem kívánta elfogadni, hogy 2006-ban többlet szerepeljen költségvetési tervében. Tavaly a hazai össztermék 0,8 százaléka lett a költségvetési hiány, 1,0 százalékos elemzői várakozás mellett.

Gheorghe Pogea miniszterelnök-helyettes szerint teljesíthető a csatlakozás az EU-hoz 2007 elejétől, egyidejűleg azonban több belgazdasági problémát orvosolni kell. Eszerint a GDP növekedése a várt 6 százalék helyett körülbelül 4 és fél százalék lett 2005-ben, de az állami költségvetési helyzet javult, a deficit a GDP 1,0 százalékáról 0,8 százalékra mérséklődött, és az infláció is lassult.

Pogea kijelentette, hogy ezekre tekintettel szükségtelennek látszik újabb készenléti megállapodás megkötése az IMF-fel.

A hitelezés bővülésének lassítása végett a Román Nemzeti Bank már decemberben 35 százalékra emelte a devizakötelezettségekkel szembeni kötelező, minimális tartalékolási arányt, 30 százalékról.

A döntések jelzik, hogy a központi bank továbbra is két malomkő között őrlődik. Egyfelől útját igyekszik állni a spekulációs tőke beáramlásának azóta, hogy fokozatosan felszabadítják a lejben jegyzett papírok kereskedelmét a külföldiek számára. A beáramlás drágítja a lejt, amit a bank viszonylag alacsony kamattal ellensúlyoz, az viszont – másfelől – növeli a likviditást, ami inflációs hatású, és ezt akarják visszafogni a tartalékolás növelésével, illetve a kereskedelmi banki kamatok fölfelé terelésével.

Bérnyomás is érvényesül: az átlagbér emelkedése tavaly többször meghaladta az inflációét. Mindazonáltal ez év végére 5 százalék közelében várják a tizenkét havi inflációt a központi bankban.

Bukarest tavaly tavasszal állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról, hogy az inflációt tavaly 7,0-7,5 százalékra mérséklik – ez nem sikerült a nagy árvizek és a külföldi spekulációs tőke beáramlása miatt –, és az idén 6,0-6,5 százalékra csökkentik év végére.

A kormány 2-3 százalékra kívánja csökkenteni az inflációt 2007-ig, amikor a várakozásai szerint csatlakozik az Európai Unióhoz, majd 2010–2012-ben akar csatlakozni az ERM-II árfolyam-mechanizmushoz, és 2012–14-ben az euróövezethez.

A Román Nemzeti Bank a korábbi, szapora és meredek kamatcsökkentéseit a jó inflációs kilátásokkal indokolta, majd rövid szünet után tavaly nyáron is folytatta. Utoljára szeptember 21-én csökkentette alapkamatát, a pénzügypolitikai rátát, 7,50 százalékra 8,50 százalékról. Előtte augusztus 8-án volt – zuhanásszerű – kamatcsökkentés, 8,50 százalékra 12,50 százalékról. Előzőleg szünetelt a csökkentés, a korábbi utolsó, április 9-i, 2 százalékpontos enyhítés óta. A lazítást tavaly az is indokolta, hogy – a 2007-re tervezett EU-csatlakozásig a teljes konvertibilitás elérése jegyében – április 11-én felszabadították a külföldiek számára a rövid lejáratú lejbetétek piacát.

A Román Nemzeti Bank 2004. júniusban kezdte kamatcsökkentő ciklusát, 21,15 százalékról indulva. 2003-ban még emelés volt soron, akkor háromszor emeltek, majd 2004. júniusig változatlanul hagyták a szintet.

A szeptemberi kamatcsökkentés indoklásában a központi bank szakértői azt is megjegyezték, hogy lassult és elmaradt az előrejelzéstől a gazdasági növekedés, főleg a természeti csapások, az árvizek pusztításai miatt.

Az első kilenc hónapban a GDP 3,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. 2004-ben az első kilenc hónapban 8,1 százalékos volt az ütem az egy évvel azelőttihez képest. A tavalyi első kilenc hónapban a lakossági fogyasztás 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szolgáltatók 7,9 százalékkal, az építőipari vállalatok 7,1 százalékkal teljesítettek többet, de mezőgazdasági teljesítménye 12,6 százalékkal visszaesett.

A gazdasági növekedés 2004-ben 8,3 százalékos, 2003-ban 4,9 százalékos volt.

vissza az elejére


Tavaly 38 százalékkal nőtt a nettó átlagbér

(4. oldal)

2005-ben 38 százalékkal nőtt a nominális nettó átlagbér Romániában, 1990 óta ez a legnagyobb évi növekedés.

Tavaly átlagosan 57 euróval növekedett az átlagbér, és ez meghaladta a 2000–2004-es időszak átlagos növekményét is. A nettó átlagbér 204 euró volt. A legjobban a bankalkalmazottak kerestek, 650 eurós átlagfizetéssel.

Az ipar termelékenysége ugyanakkor tavaly alig 5 százalékkal nőtt. A tavaly év elején bevezetett egykulcsos adózás a magasabb jövedelműeknél természetesen nagyobb arányban hagyott nettó jövedelmet, és a bruttó bérek tényleges növekedése mellett ez is növelte a nettó béreket.

A statisztikák szerint a legmagasabb átlagbéreket tavaly ott számolták, ahol viszonylag kevés dolgozót foglalkoztattak, és ahol a főnökök jelentősen magasabb jövedelmei erősen növelték az átlagadatot.

A bankok mellett a legjobban a dohányiparban, a légi szállításban, illetve a biztosítótársaságoknál lehetett keresni: sorrendben átlag 468 eurót, 440 eurót, illetve 391 eurót havonta.

vissza az elejére


Növekszik az infláció

(4. oldal)

Januárban a 12 havi infláció 8,9 százalékos volt országos szinten, nagyobb a vártnál, decemberhez képest elsősorban az energiaárak és a fogyasztás gyors növekedésétől emelkedett. A havi áremelkedés átlaga 1 százalékot ért el. Az infláció gyorsulásának leállását márciusra várják, a végrehajtott kamatemelések hatására.

Ez utóbbi kétszerte nagyobb arányú lett, mint decemberben, amikor 8,6 százalékos éves inflációt mértek, túllépve a központi bank 8,5 százalékos maximumot kitűző célsávján. Novemberben a tizenkét havi infláció 8,7 százalékra gyorsult az októberi 8,1 százalékról, ami a rendszerváltás óta a legalacsonyabb volt. Szeptemberben 8,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció, az első kilenc hónapban a havi infláció átlagosan 0,6 százalékos volt. Augusztusban 8,9 százalékos, júliusban 9,3 százalékos, júniusban 9,7 százalékos, májusban és áprilisban 10-10 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

A kormány tavaly tavasszal állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról, hogy az inflációt a múlt évre 7,0–7,5 százalékra, idén 6,0–6,5 százalékra mérséklik. Korábbi tervei szerint a kormány 2-3 százalékra kívánja csökkenteni az inflációt 2007-ig, amikor a várakozások szerint Románia csatlakozik az Európai Unióhoz, majd 2010–2012-ben az ERM-II árfolyam-mechanizmushoz és 2012–14-ben az euróövezethez is. A nemzeti bank kormányzóhelyettese tavaly még 5 százalék közelében várta az inflációt 2006. végén.

vissza az elejére


Fellendült az építőanyag-import

(4. oldal)

Harmadával ugrott meg tavaly a behozatal építőipari nyersanyagokból, nem fémalapú építési alapanyagokból. A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen import értéke elérte a 615 millió eurós értéket, miközben a hasonló anyagok kiviteli értéke 232 millió eurónyi volt. Az építőipari nyersanyagpiac forgalma tavaly 9 százalékkal nőtt, a rendeléseké 16 százalékkal, a nevezett anyagok hazai termelése viszont 4 százalékkal visszaesett. Különösen nagy volt a visszaesés – 36 százalékos – az építőipari üveg gyártásában, de a téglagyártás is csökkent 27 százalékkal. Mindeközben a cementgyártás 14 százalékkal növekedett.

vissza az elejére


A beutazók költöttek több pénzt

(4. oldal)

Hosszú szünet után tavaly ismét olyan évet zárhatott Románia, amikor az országba látogató külföldiek több pénzt költöttek, mint külföldön a román állampolgárok, legalábbis a szervezett utazások keretében.

A szervezett utazások keretében a külföldiek költése Romániában 688 millió euró volt tavaly, a hazai kiutazóké pedig 543 millió eurót ért el, a román bevételi többlet eszerint 145 millió euró lett. Utoljára 1989-ben volt bevételi többlet ebben az összehasonlításban a hazai idegenforgalomban.

A külföldiek 50 százalékkal többet költöttek Romániában tavaly, mint 2004-ben, miközben a román állampolgárok 43 százalékkal költöttek többet külföldön. Az utazói költések eddigi legnagyobb negatív egyenlege 1998-ban volt, 200 millió eurónak megfelelő összeget érve el. Romániába elsősorban német turisták érkeznek szervezett utakon, őket követik az észak-európaiak, a franciák, olaszok, britek.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Sz. Zoltán

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Pászkány Árpád Zoltán is 10-est érdemel

(5. oldal)

A hétvégén jelentették be Kolozsváron a Realitatea hírtelevízió megrendelésére végzett nagyszabású közvélemény-kutatás eredményét. Az Egyetemiek Házában megtartott, 10-est érdemlő kolozsváriak című ünnepségen tíz kategóriában hirdettek nyertest. A művészeknél az első helyen Florin Piersic végzett. A közigazgatásban a kolozsváriak Alin Tişét, Kolozs megye prefektusát látták a legjobbnak. Az újságírók közül Ilie Călian, az Adevărul de Cluj című lap főszerkesztője lett a toplistavezető. A jogász kategóriában Ilie Botoş főügyész végzett az első helyen, az orvosok közül pedig Radu Căpîlneanu, a kolozsvári szívkórház volt igazgatója.

A toplista egyedüli magyar győztese Pászkány Árpád Zoltán, a CFR-Ecomax focicsapat tulajdonosa, aki az üzletember kategóriában végzett az első helyen. Szintén a vasutascsapat alapembere győzött a sportolóknál, a megkérdezettek közül legtöbben Dorinel Munteanu játékos-edzőre szavaztak. A politikusoknál Emil Bocot, Kolozsvár polgármesterét díjazták, a törvényhozóknál pedig az első helyen egyenlő pontszámmal Daniel Buda képviselő és Gheorghe Funar szenátor osztozott. A professzorok közül Andrei Marga, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem akadémiai tanácsának elnöke végzett az első helyen. A BBTE korábban sajtóközleményben leszögezte: nem adja nevét az ilyen felmérésekhez, mert az eredmény által tükrözött értékrend alaposan megkérdőjelezhető.

–or–

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(6. oldal)

Egy hétfő reggel a postás éppen szokásos körútját rója, amikor látja, hogy Kovács jön ki a kukához egy láda üres üveggel a kezében.

– Csak nem házibuli volt nálatok a hétvégén? – kérdezi a postás.

– De, még szombat este volt a buli, de csak most kezdek magamhoz térni. Vagy 15 pár volt nálunk, és egy kicsit bevadultunk. Elég sok pia fogyott, aztán „Ki vagyok én?"-t játszottunk – mondja Kovács.

– Azt meg hogy kell?

– Minden pasi bevonul egy szobába, és egyenként jönnek ki, felül álcázva, alul semmiben. A lányok pedig kitalálják, ki kicsoda.

– Hű, de kár, hogy nem voltam itt! – kiált fel a postás.

– Talán jobb is, mert legalább ötször hangzott el a neved!

vissza az elejére


HIRDETÉS
INGATLAN

(6. oldal)

Legalább 700 négyzetméteres telken épült 150–350 négyzetméteres házat vásárolnék, esetleg telket, minimum 16 méteres utcai fronttal. Telefon: 594-792, 406-874, 0744-541203.

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(6. oldal)

Nem dohányzó egyetemista szobát keres vagy betársulna. Telefon: 0740-675247. (0005)

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Kolozsvári siker az erdélyi rangadón

(7. oldal)

Amint az várható volt, hatalmas érdeklődés övezte a Nagyszebeni Atlassib ESK elleni mérkőzést a férfi élvonalban, ugyanis a listavezető kolozsváriak éppen szombati ellenfeleiknek „köszönhetik" az alapszakaszban elszenvedett eddigi egyetlen vereségüket.

A nemes bosszú Dumitrescu hárompontosával vette kezdetét, aki – bár még nem épült fel teljesen sérüléséből – nagyszerű játékával és a maga 21 pontjával oroszlánrészt vállalt csapata sikerében. A vendégek amerikai légiósa, Evans erre az első kosárra még méltóképpen válaszolt, ám ettől kezdve a hazaiak fokozatosan elhúztak, meglepő könnyedséggel 15 pontos előnyt dobigálva össze a negyed végére. A szinte kizárólag idegenlégiósokkal felálló nagyszebeni gárda ettől különösebben nem ijedt meg, és ezt a második negyedben be is bizonyította, fokozatosan faragva hátrányából, mely az Evans–Clavon–Argrett tengerentúli trió jóvoltából a félidőben mindössze három pontra olvadt.

Az igazi csata viszont csak ezután kezdődött: a harmadik negyedben a két csapat igazi kosárparádéval ajándékozta meg a zsúfolásig megtelt Horia Demian Sportcsarnok lelkes közönségét. Az egyre inkább játékba lendülő vendégek a szünet után hamar átvették a vezetést (53:55), ezt viszont a veterán Roschnavfsky nem tűrhette, hárompontos kosarát Seals toldotta meg egy hasonlóval. Erre honfitársa, Clavon rögtön egy remek zsákolással válaszolt. Seals ezt nem hagyta annyiban, és újabb hármassal vágott vissza, amelyet a hazai közönség kitörő örömmel nyugtázott. A látványos megoldásokat bemutató vendégek a 26. percben Evans révén ismét előnyhöz jutottak, ám kissé elkapkodták a negyed végét, ezt pedig Krsztanovicsék nem hagyták büntetlenül: a parázs hangulatú mérkőzés utolsó felvonása előtt hét pont előnye volt Kolozsvárnak.

Az elszántan küzdő szebenieknek a folytatásban ismét sikerült átvenni a vezetést (84:87), ám a megtáltosodó Seals–Rochnavfsky páros gondoskodott róla, hogy a megérdemelt két értékes pont itthon maradhasson. A pontot az i-re végül Krsztanovics tette fel, aki 43 másodperccel a vége előtt 103:103-as állásnál egyéni akció során megszerezte csapata számára a hőn áhított győzelmet.

Kolozsvári BU Poli Mobitelco–Nagyszebeni Atlassib ESK 105:103 (31:16, 18:30, 28:24, 28:33) – pontszerzők: Seals 24 (2), Krsztanovics 23, Roschnavfsky 22 (2), Dumitrescu 21 (4), Chetreanu 8 (1) és Silvăşan 7 (1), illetve Argrett 25, Clavon 25 (2), Evans 23 (1), Kabengele 15 (1), Tordai 10 (1) és Sáfár 5 (1).

A 19. forduló további eredményei: Brassói Cuadripol ESK–medgyesi Gázmetán 85:76, Nagyváradi MSC–Marosvásárhelyi Maros KK 84:65, Bukaresti Rapid Usover–Bukaresti Dinamó Erbaşu 53:89 és Piteşti-i BCMUS–Ploieşti-i Asesoft 67:91; az Aradi West Petrom szabadnapos volt; a Jászvásári MSC–Temesvári Elba találkozót sorozatos megbetegedések miatt a házigazdák kérésére elhalasztották. A táblázaton:

1. Kolozsvár 17 15 2 1491:1208 32
2. Asesoft* 16 15 1 1304:938 30
3. Dinamó 17 12 5 1562:1149 29
4. Atlassib 16 12 4 1479:1277 28
5. Piteşti 17 9 8 1412:1316 26
6. Arad 16 8 8 1277:1235 24
7. Nagyvárad 16 8 8 1204:1214 24
8. Brassó 17 7 10 1251:1362 24
9. Gázmetán 17 7 10 1270:1296 24
10. Temesvár 16 5 11 1191:1310 21
11. Jászvásár 16 5 11 1222:1336 21
12. Maros 17 2 15 1066:1599 19
13. Rapid 16 2 14 999:1488 18

*Az Asesofttól levontak egy pontot.

A kolozsvári együttes egy hét múlva Aradra, a West Petrom otthonába látogat. Addig azonban szerdán az egyetemisták kupamérkőzésen érdekeltek, a Horia Demian Sportcsarnokban játsszák a Piteşti-i BCMUS elleni visszavágót (az első találkozón minimális vereséget szenvedett Periszevics gárdája).

Vincze Gyula

vissza az elejére


Győzelem, ha a vége jó

(7. oldal)

Nagyszerű, ám szívbetegeknek egyáltalán nem ajánlott mérkőzésen feledtették a múlt heti Târgoviştei Biandra Livas elleni fiaskót a kolozsvári lányok, mi-után izgalmakban bővelkedő mérkőzésen minimális különbséggel legyőzték a többszörös bajnok és jelenlegi listavezető Aradi BC ICIM együttesét.

A találkozó első tíz percében talán csak a legoptimistább szurkolók reménykedtek az esetleges sikerben, ugyanis tanácstalan, elképzelés nélkül játszó kolozsvári együttes próbálta valamennyire megfékezni Bianca Drăguş és társai rohamát, akik az első játékrész végére kétszer annyi pontot gyűjtöttek, mint tétova vendéglátóik. A második negyedben elsősorban az egyenletesen jó teljesítményt nyújtó Sztokics jóvoltából sikerült közelebb kerülni az ellenfélhez, a félidő végére felébredő Orosz és Iacoviţă találatainak köszönhetően pedig újra szorossá vált a meccs.

A találkozó második felére szinte teljesen megtelt a sportcsarnok, ami igencsak jó hatással volt a lányok játékára: az elsősorban a későbbi időpontban kezdődő férficsapat mérkőzésére kíváncsi szurkolók buzdítása közepette egyre magabiztosabban játszó lányoknak sikerült tartaniuk a lépést a papírforma szerint erősebbnek számító ellenfeleikkel. A szurkolók hangja igazából a harmadik negyed végén jött meg, amikor két pontra sikerült megközelíteni az ellenfelet, akik ezt követően ismét eltávolodtak a tabellán, ráadásul a hazaiak egyik alapembere, Nicolaescu az utolsó negyed elején összeszedvén ötödik személyi hibáját kipontozódott.

A továbbra is foggal-körömmel harcoló kolozsváriak ennek ellenére bő egy perccel a lefújás előtt a mérkőzés folyamán először Huţanu révén átvették a vezetést (83:82), amelyet a teljesítménye alapján csak dicséretet érdemlő Iacoviţă nyomatékosított egy három pontot érő találattal.

Az infarktust provokáló utolsó pillanatokban az aradiak mindent elkövettek a két pont megszerzéséért, ám a mezőny legjobbjának minősülő Drăguş hármasa kevésnek bizonyult a boldogsághoz, amely viszont annál nagyobb örömöt jelentett a hazaiaknak akik végül nem remélt, ám mindenképpen megérdemelt győzelmet ünnepelhettek.

Kv. U BT–Aradi BC ICIM 86:85 (14:28, 31:21, 23:22, 18:14) – a hazaiak pontjait Orosz 24 (2 x 3), Sztokics 19 (4), Iacoviţă 19 (1), Pop 12 (1), Huţanu (6) és Nicolaescu (5) szerezték, míg a vendégek legeredményesebb játékosai Drăguş 35 (6) és Nagy Ildikó 18 voltak.

A 15. fordulóban a másik Kolozs megyei női csapat 96:25 arányban kikapott a Târgoviştei Biandra Livastól. A játéknap további eredményei: Nagyszebeni Magic–Bukaresti Sportul Studenţesc Omnilogic 59:77, Bukaresti Olimpia–Bukaresti Rapid CFR Marfă 74:67 és Nagyváradi Mihai Eminescu ESK–Govorai CET 57:71; a Jászvásári Naţional szabadnapos volt. Az állás:

1. Sportul 14 13 1 1082:810 27
2. Arad 14 12 2 1188:816 26
3. Târgovişte 13 12 1 1169:621 25
4. Kolozsvár 14 9 5 1027:968 23
5. Olimpia 14 6 8 1063:948 20
6. Govora 13 7 6 909:837 20
7. Rapid 13 7 6 979:793 20
8. Magic 14 5 9 932:942 19
9. Nagyvárad 14 2 12 697:1167 16
10. Dés 14 1 13 713:1295 15
11. Jászvásár 13 1 12 577:1139 14

V. Gy.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Edzőtánc Sopronban

(7. oldal)

Dario Bonetti az FC Sopron labdarúgócsapatának új szakvezetője.

A soproni együttes többségi tulajdonosa, Vizer L. Marius pénteken állapodott meg a 45 éves olasz trénerrel. A legmagasabb olasz edzői képesítéssel rendelkező szakember fél évre szóló – opcióval meghosszabbítható – szerződést köt Sopronba érkezését követően. Bonetti pályaedzője Vass László lesz, aki László Csabával hétfőn érkezett a soproniakhoz. László kinevezésével a klub kisebbségi tulajdonosai nem értettek egyet, ezért a korábbi ferencvárosi edzőnek csütörtökön el kellett hagynia a csapatot.

A Magyar Kupa címvédőjénél február 7-én menesztették Selymes Tibort, helyét a korábbi szakmai igazgató, Nagy Tamás foglalta el. Nagy aztán február 9-én le is mondott. A tulajdonos határozott kérése ellenére ugyanis nem volt hajlandó elküldeni a keretből a csapatkapitány Bagoly Gábort, sőt, jelezte, szakmai és morális okokból nem vállalja tovább a tréneri munkát.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Da capo al fine
Kolozsvári Armătura U Agronomia Herz–Ploieşti-i Uztel 35–29 (20–14)

(7. oldal)

Kolozsvár, Horea Demian Sportcsarnok, 200 méző. Vezette: Călin Lascu (Arad)–Marcel Sas (Margitta).

Kolozsvár: Adam – Ani Senocico 7, Burcă 2, Boancă 5, Ştef 5, Raul Marian 8 (3), Ciornohuz 8; cserék: Szopka – Dăncilă, Tálas, Petraru. Edző: Leon Gomboş.

Uztel: Popescu – Cârstoaia, Mihai Ghizdăvescu 1, Savlovschi, Rouă 2, Manea, Georgescu 11 (2); Macri, Iordăchiţa – Gabriel Ghizdăvescu 2, Stanciu 8, Voica 5, Marin, Roşu. Edző: Ionel Ene és Cincinat Boboc.

Hétméteresek: 4/4, illetve 5/3; kiállítások: 16, illetve 10 perc; piros lap: Ani Senocico 47. perc.

Eredményalakulás: 3. perc: 3–1, 5. perc: 5–1, 7. perc: 6:4, 11. perc: 10–4, 15. perc: 13–6, 25. perc: 16–12, 27. perc: 19–12, 36. perc: 23–15, 47. perc: 26–23, 53. perc: 32–23, 58. perc: 33–28.

Miután hét közben 36–32 (20–15) arányú vereséget szenvedtek Jászvásáron, Leon Gomboş tanítványai megmutatták, hogy a kolozsvári sportcsarnokban sokkal nehezebb a fiúkat legyűrni (és hogy nem volt véleteln az egy héttel ezelőtti kiváló szereplés az éllovas tengerpartiakkal szemben). Néhány héttel korábban éppen a Ploieşti-i Uztel búcsúztatta a kupától a diákcsapatot, a revans viszont fényesen sikerült: végre láthattunk egy meccset, amelyet – zenei műszóval – da capo al fine, azaz elejétől a végéig uralt az Armătura U Agronomia Herz. A szélen nagyon jól ment a csapat, Radu Ciornohuz főleg a második fél-időben káprázatos megoldásokkal vette be az ellenfél kapuját, de Ioan Ani Senocico is parádésan játszott (egészen addig, amíg végleg ki nem állították). Ki-emelhető még a kapus, Adam Rudi teljesítménye is, no meg Raul Marian higgadtsága – ezúttal egyszer sem remegett meg a keze büntetődobásnál, de alapjában véve a csapatszellemnek köszönhető, hogy ez a mérkőzés viszonylag nagy-arányú győzelemmel végződött.

A 16. forduló további eredményei: Resicabányai UCM–Medgidiai MSC 33–31, Caracali Romvag–Bukaresti Steaua 27–32, Bukaresti Dinamó Baumit–Konstancai MKK 33–34, Nagybányai Minaur KK–Jászvásári Politechnika 42–30, Temesvári U–Târgu Jiu-i Energia Lignit 24–25 és Brassói Dinamó–Nagyváradi Leonardo MSC 39–29.

A táblázaton:

1. Konstanca 16 15 1 0 568–429 31
2. Tg. Jiu 16 13 1 2 469–450 27
3. Dinamó 16 12 1 3 548–459 25
4. Steaua 16 11 0 5 534–473 22
5. Resicab. 16 10 2 4 494–463 22
6. Medgidia 16 8 2 6 426–422 18
7. Uztel 16 7 2 7 463–455 16
8. Minaur* 16 6 4 6 469–472 15
9. Kolozsvár 16 5 2 9 472–524 12
10. Temesvár 16 4 1 11 413–448 9
11. Leonardo 16 3 1 12 436–532 7
12. Caracal 16 2 2 12 455–510 6
13. Jászvásár 16 2 2 12 448–518 6
14. Brassó 16 3 1 12 441–471 7

*A Minaurtól egy pontot levontak.

Legközelebb csütörtökön Târgu Jiu-ban, a Lignit otthonában vendégszerepel a kolozsvári együttes.

***

Magabiztos, 32–24 (13–9) arányú győzelmet aratott a Kolozsvári U-Jolidon együttese a hét végén a Horia Demian Sportcsarnokban, ellenfele, a Karácsonkői (Piatra Neamţ-i) Női Kézilabdaklub egyetlen percig sem volt méltó ellenfele. A 16. forduló többi eredménye: Brăilai Dunărea KK–Romani MKK 23–23, Râmnicu Vâlcea-i Olt-chim–Nagyszebeni MSC 33–24, Brassói Rulmentul–Nagybányai MKK 33–21 és Zilahi Silcotub–Galaci Oţelul KK 34–23. A Konstancai Tomis–Dévai Cetate MSC és Poşta Câlnău-i Astral–Bukaresti Rapid CFR összecsapások lapzárta után értek véget.

Az élmezőny:

1. Rulmentul 16 16 0 0 486–343 32
2. Silcotub 16 13 1 2 487–394 27
3. Oltchim 16 11 2 3 439–379 24
4. Roman 16 11 1 4 401–370 23
5. Astral 15 10 1 4 428–388 21
6. U-Jolidon 16 9 2 5 452–418 20

Egy hét múlva Galacon vendégszerepel a kolozsvári együttes.

P. J. A.

vissza az elejére


Kupaeredmények
Női Bajnokok Ligája

(7. oldal)

A Győri Graboplast ETO győzelemmel búcsúzott a női kézilabda Bajnokok Ligájától, miután a D-csoport zárófordulójában remek játékkal, két góllal verte a vendég dán Aalborgot. Az már az utolsó kör előtt biztossá vált, hogy a magyar együttes a kvartett harmadik helyén végez, s a Kupagyőztesek Európa Kupájában folytathatja nemzetközi szereplését.

Női BL, D-csoport, 6. forduló: Győri Graboplast ETO-KC–Aalborg (dán) 31–29 (16–17).

A D-csoport állása: 1. Aalborg 7 pont/6 mérkőzés, 2. Kometal Szkopje (macedón) 7/5, 3. Győr 6/6, 4. Dinamó Volgograd (orosz) 4/5.

Női EHF-kupa
Remek teljesítménnyel mindhárom magyar együttes a legjobb nyolc közé jutott a kupasorozatban. A Debrecen az első meccsen nyújtott magabiztos teljesítményének köszönhetően összesítésben jobbnak bizonyult. Az FTC és a címvédő Cornexi-Alcoa-HSB Holding is bejutott a legjobb nyolc közé: a hajdúságiakhoz hasonlóan a székesfehérváriak és a fővárosi zöld-fehérek is nyertek a visszavágón, így kettős győzelemmel léptek tovább.

Eredmény, női EHF-kupa, nyolcaddöntő, visszavágó: Lublin (lengyel)–Debrecen 27–23 (13–13) – továbbjutott a Debrecen 47–43-as összesítéssel; Ferencvárosi TC–Ankara (török) 42–29 (21–15) – tj. az FTC kettős győzelemmel, 88–61-es összesítéssel; RK Hummel (szerb-montenegrói)–Székesfehérvári Cornexi-Alcoa-HSB Holding 21–31 – 10-17) – tj. a Cornexi kettős győzelemmel, 67–40-es összesítéssel.

vissza az elejére


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(8. oldal)

Aki azt hitte, Knoch Viktor 5. helye lesz a magyar küldöttség legjobb eredménye a téli ötkarikás játékokon, tévedett: szombaton ezt még túlteljesítette egy másik magyar sportoló, szintén rövidpályás gyorskorcsolyában. A neve: Huszár Erika.

SÍFUTÁS
A címvédő észt Andrus Veerpalu diadalmaskodott a férfi sífutók pénteki 15 km-es klasszikus stílusú számában. Tag-scherer Zoltán a 99 fős mezőnyben remekül helytállva a 77. lett. A Romániát képviselő két sportoló valamivel jobb eredménnyel zárt, Antal Zsolt 62., Mihai Găliceanu 73. lett.

Veerpalu a harmadik észt aranyérmet szerezte meg a játékokon. Mögötte a cseh Lukas Bauer lett a második, a német Tobias Angerer pedig a harmadik.

Eredmények, sífutás, férfi klasszikus stílusú 15 km: 1. Andrus Veerpalu (Észt-ország) 38:01,3 perc, 2. Lukas Bauer (Csehország) 14,5 p hátrány, 3. Tobias Angerer (Németország) 19,2 p h., ..., 62. Antal Zsolt 5:08,7 p h., ..., 73. Mihai Găliceanu 6:50,7 p h., ..., 77. Tagscherer Zoltán (Magyarország) 7:19.0 p h.

*

Az orosz csapat nyerte a női sífutók 4 x 5 km-es váltóversenyét. Az ezüstérmet a címvédő németek, a bronzot az házigazdák szerezték meg. Az oroszok a klasszikus stílusú első két futás során még nem voltak az első hat között. A norvégoknak ezúttal sem sikerült maradandót alkotniuk, csupán ötödikek lettek, így továbbra sincs aranyérmük sífutásban.

Eredmények, sífutás, női 4 x 5 km-es váltó: 1. Oroszország (Natalija Baranova, Larissza Kurkina, Julija Csepalova, Jevgenyija Medvegyeva) 54:47,7 perc, 2. Németország (Stefanie Böhler, Viola Bauer, Evi Sachenbacher, Claudia Künzel) 54:57,7 3. Olaszország (Arianna Folis, Gabriella Paruzzi, Antonela Confortola, Sabina Valbusa) 54:58,7.

HÓDESZKA
A nőknél a svájci Tanja Frieden nyerte a hódeszkások olimpiai programjában ezúttal debütáló krossz számot a torinói játékokon. A 30 éves versenyző annak köszönheti sikerét, hogy a döntőben a hatalmas fölénnyel vezető amerikai Lindsey Jacobellis a célhoz közeledve óriásit hibázott, senkitől sem zavartatva egyszerűen elesett. Frieden kihasználta riválisa bukását, akinek így meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

Eredmények, hódeszka, női krossz: 1. Tanja Frieden (Svájc), 2. Lindsey Jacobellis (Egyesült Államok), 3. Dominique Maltais (Kanada).

SZKELETON
A kanadai Duff Gibson nyerte a férfiak viadalát, a második helyen honfitársa, Jeff Pain, a harmadikon a svájci Gregor Stähli végzett.

A 39 éves győztes a legidősebb egyéni bajnok a téli játékok történetében. Korábban a norvég Magnar Solberg volt a csúcstartó, aki 35 évesen diadalmaskodott a sílövők 20 km-es versenyében az 1972-es szapporói olimpián. A csapatokat is figyelembe véve az amerikai Jay O’Brien a rekorder, az 1932-es Lake Placid-i játékokon ugyanis már 48 éves volt, amikor a négyesbob-válogatott tagjaként első lett.

Eredmény, férfi szkeleton: 1. Duff Gibson (Kanada) 1:55,88 perc (1. futam: 57,80 mp/2. futam: 58,08), 2. Jeff Pain (Kanada) 1:56,14 (57,98/58,16), 3. Gregor Stähli (Svájc) 1:56,80 (58,39/58,41).

SÍLÖVÉSZET
A német Kati Wilhem nyerte a női sílövők 10 km-es üldözéses versenyét, mögötte honfitársa, Martina Glagow, majd az orosz Albina Ahatova ért a célba. Kati Wilhelm – aki a sprintversenyben mutatott produkciója alapján hetedikként, az elsőként induló francia Florence Baverel-Robert után 18 másodperccel rajtolt – kiváló versenyt produkált, remekül futott, és csak a harmadik sorozatában hibázott el egy lövést, így nagy fölénnyel végzett az élen. A 29 éves biatlonista 2002-ben, Salt Lake City-ben a sprintversenyt nyerte meg, és a német váltó tagjaként is aranyérmes lett.

Érdekesség, hogy Glagow és Ahatova a torinói játékokon 15 km-en is másodikként, illetve harmadikként zárt, miután a doppingoló orosz Olga Piljevát kizárták, és egy-egy hellyel előre léphettek.

A 7,5 km-es sprintviadalon győztes Baverel-Robert csak 13. lett.

Eredmények, sílövészet, női 10 km-es üldözéses verseny: 1. Kati Wilhelm (Németország) 36:43,6 (1 büntetőkör), 2. Martina Glagow (Németország) 37:57,2 (2), 3. Albina Ahatova (Orosz-ország) 38:05,0 (1).

*

Meglepetésre a francia Vincent Defrasne győzelmét hozta a férfi sílövők 12,5 km-es üldözéses versenye. Mögötte a címvédő norvég Ole Einar Björndalen, majd a sprintviadalon aranyérmes német Sven Fischer ért a célba.

Az ötödikként induló Defrasne a hibátlan első három lövészetének köszönhette sikerét, az előtte rajtolók ugyanis ekkor rosszabbul céloztak nála, így az utolsó futás előtt a francia már az élen állt.

Eleinte úgy tűnt, hogy a norvég Halvard Hannevold vagy honfitársa, Frode Andresen lehet a szám nyertese, az első lövészetet követően még nagy fölénnyel haladtak az élen, később azonban mindketten többször rontottak. A csupán tizenkettedikként rajtoló ötszörös olimpiai bajnok Björndalen ugyanakkor remek sífutásának köszönhetően folyamatosan zárkózott fel, igaz, a második, a harmadik és a negyedik sorozatban is elhibázott egy-egy lövést. A 150 méteres büntetőkörök miatt újra és újra le kellett dolgoznia a hátrányát Defrasne-nal szemben, s hogy egyáltalán esélye nyílt a győzelemre, éppen a franciának volt köszönhető, aki az utolsó lövészetében kétszer is pontatlanul célzott. Björndalen utolérte Defrasne-t, de a finisre a franciának maradt több ereje.

Eredmények, sílövészet, férfi 12,5 km-es üldözéses verseny: 1. Vincent Defrasne (Franciaország) 35:20,2 (2), 2. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 35:22,9 (3), 3. Sven Fischer (Németország) 35:35,8 (4).

ALPESISÍ
A címvédő Kjetil Andre Aamodt győzött a férfi szuper-óriásműlesikló versenyen, a norvég alpesi síelő 1992 és 2002 után a harmadik diadalát aratta ebben a számban. A második helyen a szakági Világkupában élen álló osztrák Hermann Maier, a harmadikon pedig a svájci Ambrosi Hoffmann végzett.

Aamodt a mostani sikerével már négyszeres olimpiai bajnok, a szuper-óriásműlesiklásban aratott három győzelme mellett ugyanis 2002-ben, Salt Lake Cityben kombinációban is a legjobbnak bizonyult. Az összetettben nem védhette meg a címét, mivel a múlt vasárnapi lesiklás során térdsérülést szenvedett. Úgy tűnik, a kényszerpihenő jót tett neki.

A boldog győztes páratlan pályafutása során összesen 20 érmet szerzett az olimpiákon, illetve világbajnokságokon. Az ötkarikás játékokat tekintve most már 4–2–2 a mérlege, míg a vb-ken 5 aranyat, 4 ezüstöt és 3 bronzot gyűjtött.

A versenyt többszöri halasztás után rendezték meg.

Eredmények, alpesisí, férfi szuper-óriásműlesiklás: 1. Kjetil Andre Aamodt (Norvégia) 1:30,65 perc, 2. Hermann Maier (Ausztria) 1:30,78, 3. Ambrosi Hoffmann (Svájc) 1:30,98.

*

A horvát Janica Kostelics is megszerezte pályafutása negyedik olimpiai aranyérmét, kombinációban ugyanis megvédte címét a torinói játékokon. Az ezüstérem az osztrák Marlies Schildnek, a bronz a svéd Anja Pärsonnak jutott. A péntekre tervezett verseny hagyományosan első felvonását a rossz idő miatt el kellett napolni, így a két műlesikló futammal kezdődött a versengés. Ezek során Schild volt a leggyorsabb, de csak 46 századmásodperccel előzte meg Kostelicset. Az osztrák síelő még a rajt előtt úgy nyilatkozott, hogy legalább két másodperccel kell vezetnie ahhoz, hogy esélye legyen a végső győzelemre. Amint az szombaton beigazolódott, jól ítélte meg a helyzetet. Kostelics simán nyert.

Eredmények, alpesisí, női kombináció: 1. Janica Kostelic (Horvátország) 2:51,08 perc, 2. Marlies Schild (Ausztria) 2:51,58, 3. Anja Pärson (Svédország) 2:51,63.

GYORSKORCSOLYA
A harmadik egyéni számot is amerikai versenyző nyerte a gyorskorcsolyázók férfi viadalán: az 5000 m-en első Chad Hedrick és az 500-on diadalmaskodó Joey Cheek után 1000 m-en Shani Davis nyakába került az aranyérem. Másodikként Cheek zárt, míg a dobogó harmadik fokára a hollandok klasszisa, Erben Wennemars állhatott fel.

A 23 éves Davis az első színes bőrű bajnok a téli játékok gyorskorcsolya versenyeinek történetében.

Eredmény, gyorskorcsolya, férfi 1000 m: 1. Shani Davis (Egyesült Államok) 1:08,89 p, 2. Joey Cheek (Egyesült Államok) 1:09,16 3. Erben Wennemars (Hollandia) 1:09,32.

vissza az elejére


RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA
Újabb magyar pontszerzés

(8. oldal)

Huszár Erika videobírói segítséggel bejutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában az elődöntőbe, a legjobb tizennyolc közé. Az 500-on 13. helyen záró Huszár viszonylag könnyű csoportba került a világbajnoki ezüstérmes kínai Cseng Hsziao-lej, valamint a francia Stephanie Bouvier, a brit Sarah Lindsay és a német Yvonne Kunze mellé, és az első három hely jelentett elődöntőt.

A magyar versenyző a futam elején taktikusan hátul haladt, majd iramot váltott, és ekkor ketten buktak, így biztosan haladt a továbbjutást érő pozícióban. A lökés miatt videózni kellett, ám a bíró nem látta szabálytalannak Huszár lökését, aki így aztán elődöntős lett.

A továbbiakban is szerencse kísérte Huszár versenyzését, bejutott a hatos döntőbe.

Abban a futamban Huszárnak a vb-5. japán Kamino Yuka, a világranglista-nyolcadik amerikai Kim Hyo-Jung, a szám világbajnoka, a világranglista-első dél-koreai Dzsin Szu Ju, a francia Stephanie Bouvier és az Európa-bajnok orosz Tatyana Borogyulina volt az ellenfele. A csoportból az első kettő jutott az A, a harmadik és negyedik pedig a B döntőbe.

A magyar short trackes az elején ötödikként haladt, majd előrébb tört, de visszaverték támadását. Az utolsó körben ketten is buktak, Huszár ezt remekül kihasználta, és másodikként bejutott az A-döntőbe. Huszárék futama után az orosz csapat óvott, mert vezetői szerint Borogyulinát szabálytalanul kilökték. A versenybíróság helyt adott az oroszok tiltakozásának, így Borogyulina is rajthoz állhatott a fináléban, amelynek mezőnye a szokásos hat helyett így hét versenyzőből állt.

Szenzációs eredményt ért el Huszár Erika: a döntőben a negyedik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában a torinói téli olimpián. A versenyt a dél-koreai Dzsin Szun Ju nyerte.

Huszár és Borogyulina mellett három dél-koreai, az olimpiai és nyolcszoros világbajnok, olimpiai csúcstartó Csoj Eun Kjung, a szám világbajnoka, Dzsin Szun Ju és a váltóban vb-első Bjun Csun Sza, valamint a kétszeres vb-első kínai Vang Meng és a váltóban világbajnok kanadai Amanda Overland futott a fináléban.

A 22 éves Huszár a mezőny végéről kezdett, a többiek által diktált iramot tartotta. Senki nem tudott elszakadni, majd öt körrel a vége előtt megindult a hajtás. Huszár a hajrában egy helyet javított, és hatodikként haladt át a célvonalon.

Azonban megint a videobíró döntött, mert az élbolyban lökdösődés volt, aminek következtében Bjunt és Borogyulinát kizárták, így Huszár negyedik lett!

Huszár amennyire nem volt sikeres 500-on, úgy most mellé állt a szerencse. A selejtezőben részben miatta estek, ám nem zárták ki, az elődöntőben pedig kizárás és bukás után léphetett tovább a legjobbak közé.

Torinóban eddig a magyarok közül a szintén rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor volt A döntős, ő 1500-on az ötödik és egyben olimpiai pontszerző lett.

A Romániát képviselő Kristó Katalin az előcsatározás során kiesett.

Eredmények, rövidpályás gyorskorcsolya, női 1500 m: 1. Dzsin Szun Ju (Koreai Köztársaság) 2:23,494 p, 2. Csoj Eun Kjung (Koreai Köztársaság) 2:24,069 3. Vang Meng (Kína) 2:24,469, 4. Huszár Erika (Magyarország) 2:25,405, 5. Amanda Overland (Kanada) 2:26,495, ..., 20. Darázs Rózsa.

*

A dél-koreai An Hjun-szu 1:26.739 perces olimpiai csúccsal nyerte a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 m-es versenyét. A második helyen honfitársa, Li Ho-szu, a harmadikon pedig az amerikai Apolon Anton Ohno végzett.

Eredmény, rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter: 1. An Hjun-szu (Koreai Köztársaság) 1:26,739 p, 2. Li Ho-szu (Koreai Köztársaság) 1:26,764, 3. Apolon Anton Ohno (Egyesült Államok) 1:26,927, ..., 12. Darázs Péter.

SÍUGRÁS
Kiélezett csatában az osztrák Thomas Morgenstern nyerte a síugrók nagysáncon rendezett versenyét. Morgenstern 30 év után nyert ismét Ausztriának nagysáncon egyéni olimpiai bajnoki címet.

Eredmény, síugrás, nagysánc: 1. Thomas Morgenstern (Ausztria) 276,9 pont (1. ugrás: 133 m/2. ugrás: 140 m), 2. Andreas Kofler (Ausztria) 276,8 (134/139,5), 3. Lars Bystöl (Norvégia) 250,7 (127,5/131,5).

JÉGKORONG
Eredmények, női jégkorong, az elődöntőben: Svédország–Egyesült Államok 2–2 (0–1, 2–1, 0–0, 0–0) – büntetőkkel: 3–2 és Kanada–Finnország 6–0 (2–0, 2–0, 2–0); az 5–8. helyért: Orosz-ország–Svájc 6–2 (1–1, 4–1, 1–0) és Németország–Olaszország 5–2 (3–2, 0–0, 2–0).

Eredmények, férfiak, 3. forduló:

A-csoport: Olaszország–Németország 3–3 (1–0, 0–1, 2–2), Svájc–Kanada 2–0 (1–0, 1–0, 0–0) és Finnország–Cseh-ország 4–2 (1–1, 1–1, 2–0).

Az állás: 1. Finnország 6 pont (már továbbjutott), 2. Svájc 4, 3. Kanada 4, 4. Csehország 2, 5. Németország 1 (5–12), 6. Olaszország 1 (5–16).

B-csoport: Oroszország–Kazahsztán 1–0 (0–0, 1–0, 0–0), Svédország–Lettország 6–1 (1–0, 4–0, 1–1) és Szlovákia–Egyesült Államok 2–1 (0–0, 1–1, 1–0).

Az állás: 1. Szlovákia 6 pont (már negyeddöntős), 2. Oroszország 4, 3. Svédország 4, 4. Egyesült Államok 3, 5. Lettország 1, 6. Kazahsztán 0.

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorol, ha ez döntetlen, akkor a gólkülönbség határozza meg a sorrendet.

CURLING
Eredmények, selejtező:

Férfiak, 7. forduló: Finnország–Svédország 11–4, Svájc–Németország 8–5 és Norvégia–Olaszország 11–3; 8. forduló: Nagy-Britannia–Svédország 8–2, Egyesült Államok–Svájc 7–3, Finn-ország–Kanada 8–7 és Olaszország–Új-Zéland 6–5; 9. forduló: Egyesült Államok–Németország 8–5, Olaszország–Kanada 7–6 – ráadásjáték döntött, Nagy-Britannia–Svájc 6–5, Finnország–Norvégia 7–3.

Nők, 7. forduló: Oroszország–Egyesült Államok 8–7 – ráadásjáték döntött, Norvégia–Olaszország 9–7 – ráadásjáték döntött, Kanada–Nagy-Britannia 9–3, Svédország–Svájc 9–7; 8. forduló: Nagy-Britannia–Olaszország 9–5, Svájc–Oroszország 7–4, Svédország–Dánia 10–5 és Japán–Kanada 5–2; 9. forduló: Svédország–Japán 8–7 – rá-adásjáték döntött, Norvégia–Nagy-Britannia 8–4 és Egyesült Államok–Olaszország 11–3.

Érmesek
A XX., torinói téli olimpia érmet szerzett országok a nyolcadik versenynap után: 1. Egyesült Államok 7 arany-, 4 ezüst-, 2 bronzérem; 2. Németország 6–6–3; 3. Oroszország 6–2–5; 4. Ausztria 4–5–1; 5. Koreai Köztársaság 3–3–1; 6. Franciaország 3–0–2; 7. Észtország 3–0–0; 8. Norvégia 2–7–7; 9. Kanada 2–4–5; 10. Svájc 2–2–3; 11. Svédország 2–1–2; 12. Olaszország 2–0–4; 13. Kína 1–2–4; 14. Hollandia 1–2–2; 15. Hor-vátország 1–1–0; 16. Ausztrália 1–0–0; 17. Finnország 0–2–3; 18. Csehország 0–2–0; 19. Bulgária, Szlovákia és Nagy-Britannia 0–1–0; 22. Lettország és Ukrajna 0–0–1.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András