Még mindig függőben a stadion sorsa
Nem született elvi egyetértés a Kolozs Megyei Tanácsban

(1. oldal)

A jobb napokat is átélt objektum

Tegnap a Kolozs Megyei Tanács ülésének kiemelkedő napirendi pontjaként szerepelt a régóta lepusztult állapotú kolozsvári Ion Moina Stadion sorsának rendezésére vonatkozó határozat-tervezet. Eszerint társulási szerződésre van szükség a városi tanáccsal és beruházásra hajlandó vállalkozó magánszemélyekkel. A Szociáldemokrata Párt tanácsosainak gáncsoskodása miatt azonban a témát a következő tanácsülésre halasztották.

(Részletek a 11. oldalon)

vissza az elejére


Sokkoló kortárs dráma kolozsvári bemutatója

(1., 2.oldal)

Andrei Şerban román származású, világszerte ismert rendező jelenleg két erdélyi színházban rendez egyszerre: a kolozsvári Nemzeti Színházban egy kortárs angol író nő, Sarah Kane: Cleansed (Megtisztulás), míg Nagyszebenben Csehov: A sirály című dráma színrevitelét vállalta el. A kolozsvári előadásra szeptemberben kerül sor, a nagyszebenit viszont csak 2007-ben tűzik műsorra.

– Számomra az előadás reveláció: a rendezés és a színészek révén sikerült a szöveg rejtelmeit feltárni . Ami a szövegnek a közönségre mért hatását illeti: ezis mély és drámai lehet. Mégis olyan érzésem van, miszerint az antik Görögország, valamint a Kriszt us-korabeli Jeruzsálem átlagpolgára jobban megértené ezt az előadás t, mint a mostaniak, tekintettel arra a „kulturátlanított" és „szellemiségmentes" közegben, amelyben élünk. Ami az előadókat illeti: bátorságról és áldozatkészségről tettek tanúbizonyságot – mondotta a tegnapi sajtóértekezleten Ion Vartic, a kolozsvári Román Színház igazgatója.

– Óriási merészség ennek az ellentmondásos darabnak a kolozsvári színrevitele. Biztos vagyok abban, hogy a darab éles vitát fog kiváltani mind a szakma, mind a közönség körében.

A darabot 1998 mutatták be a Royal Court Theatre-ben, amely a leghaladóbb elveket valló angliai színházak egyike. Shakespeare-i, antik görög drámai és brechti vonásokat egyaránt felfedezhetünk ebben a színműben, amelyben arról van szó, hogy elnyerjük büntetésünket, ha nem vagyunk képesek tartalmas és hosszan ható érzelmekre – mondta Saviana Stănescu, a darab fordítója.

A sajtótájékoztatón jelen levő Andrei Şerban elmondta: évek óta nem érzett késztetést arra, hogy Romániában rendezzen. – Inkább színházi műhelyeken vettem részt. Úgy éreztem, a bukaresti színházak egyik közösségével sem alakíthattam ki megfelelő együttműködést: még a fiatal színészek is begyepesedett, alakításbeli klisékkel „leptek meg". Annál nagyobb volt az örömöm, amikor elkezdtem dolgozni a kolozsvári társulattal: nem csak testi, hanem szellemi fiatalság, frissesség jellemzi őket, a próbák pedig igazán családias hangulatban telnek – mondotta.

– Ami ezt a Kane-darabot illeti, már a cím is komplexitásról tanúskodik. A megtisztulás utáni vágy többféleképpen értelmezhető: egyrészt a mai román közélet és a politikai kontextus is megérett erre, és ezt főleg a most zajló átvilágítási botrányok miatt mondom, amelyek országos aggodalomra adhatnak okot. Létezik egy etnikai megtisztulás is, amely szintén roppant aggasztó, de divatos – gondoljunk csak a volt Jugoszláviában történtekre. De létezik olyan megtisztulás is, ami arra vonatkozik, hogy fedjük fel mindazt, ami rút, groteszk és elfogadhatatlan a tudatalattink számára. Sarah Kane célja ezzel a darabbal nem a botránykeltés volt, hanem az igazság kimondása. Nem félt kimondani az igazságot, hogy milyen hazug, álnok, rút, képmutató világban élünk, amely fizikai agresszióval telített. És talán ezért lett öngyilkos 28 évesen, miután már öt színdarabjával óriási sikert aratott. Sarah Kane-t én romantikus szerzőnek tartom, amely e téren Büchnerrel rokonítható: sikerül megpillantatnia azt a letisztult világot, ahol nincs hazugság és hamisság. Például a darab folyamán a szereplők lemeztelenítik magukat a színpadon – ez viszont nem pornográfia, hanem rituális jelképként értelmezendő – magyarázta a rendező.

Elmondta azt is: nem zavarják a nyilvános próbák, sőt. – Ami pedig a színészeket illeti, untat, ha „rálátok" a színész technikájára. Szeretem a spontaneitást. Gondolom, ezért van az, hogy a próbák mindegyike más és más. Sajnos, nagyon sok színésznek rossz a technikája, ha egyáltalán rendelkezik ilyesmivel. És ezért nem annyira őt terheli a felelősség, hanem az egyetemet, amely „felkészítette". A bukaresti színházakhoz kerülve a fiatal színész például megtanulja az ott divatos kliséket, modorosságokat. Ezt elszomorítónak tartom. De kimondom akkor is, ha tudom, hogy a romániai színházi berkekben nem kedvelnek emiatt. Úgy vélem, a román színházi élet Csipkerózsika-álmát alussza. Ennek az álmatagságnak több színészgeneráció vált áldozatává. Néhány előadást kivéve a színház marginalizálódott, azaz a televízióba, illetve a parlamentbe „költözött" – vélekedett.

– Azt szeretném, ha ez az előadás felébresztené a mindennapok kábaságából a közönséget. Szerintem ez csak sokkhatással valósítható meg. Az emberek érzéketlenek, és a színházi előadás révén érző lelkekké válhatunk. A kolozsvári közönség Románia legcivilizáltabb közönsége, aki még őriz valamit a polgárnak a színház iránt érzett tiszteletéből – összegzett Şerban.

Hatházi András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, aki szintén játszik a serban rendezte darabban, a Szabadságnak elmondta: – Ez év májusában keresett meg Roxana Croitoru, a rendező asszisztense, hogy Andrei Şerban beszélni szeretne velem, ugyanis látott a Woyzeck-ben. Először játszom román nyelven, de ez nemigen okozott gondot, hiszen jó a románnyelvtudásom. Ami a nyilvános próbákat illeti, nem zavarnak, Mihai Măniuţiuval dolgozva már vannak ilyen jellegű tapasztalataim – mondotta.

A sajtóértekezleten Andrei Şerban külön kitért arra, hogy Hatházi András nyelvtudása és színészi játéka örömmel, megelégedéssel tölti el, és hogy mennyire örvend, hogy a magyar színész elvállalta a szerepet.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Újabb piaci ellenőrzések

(1. oldal)

A polgármesteri hivatal mellett működő Közösségi Rendőrség tegnap délelőtt ellenőrizte a Mărăşti-negyedi piaci termelőket, ami a kereskedelmi tevékenységek elvégzését szabályozó hivatalos előírások betartását illeti. Jelen voltak a Kolozsvári Fogyasztóvédelmi Hivatal és a Kolozsvári Mértékismereti Igazgatóság munkatársai is. 60 eladót ellenőriztek, összesen 8 esetben került sor jegyzőkönyv felvételére, a büntetések értéke elérte az 1900 lejt. Kiállítottak tíz figyelmeztető értesítést is. Két kereskedelmi egységet felkértek: irataik ellenőrzése végett fáradjanak be a fogyasztóvédelmi hivatalhoz és a mértékismereti igazgatósághoz. A leggyakoribb kihágások a következők voltak: a mérlegek ellenőrzését tanúsító bizonylat és a működési engedélyek hiánya, az árak, valamint az egységek azonosítását szolgáló adatok kifüggesztésének elmulasztása. Az ellenőrzésre azt követően került sor, hogy a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatát több állampolgár kereste fel a piacon tapasztalt állapotok miatt. A polgármesteri hivatal felhívja a lakosok figyelmét, hogy észrevételeiket a 598-784-es telefonszámon közöljék.

vissza az elejére


KRÓNIKA

vissza az elejére


A nap idézete

(2. oldal)

Akit meg akarsz ismerni, hámozd ki a legendák öltönyéből! Még jobb módszer: gondold az ellenkezőjét, mint amit fecsegnek róla!

Abody Béla

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

A MAGYAR FILMNAPOK keretében 17-én csütörtökön 17 órától a Szegénylegények (1965, Jancsó Miklós rendezése), 18-án pénteken a Szindbád (1972, Huszárik Zoltán rendezése) című filmeket nézhetik meg az érdeklődők. A vetítés a Városi Művelődési Ház Főtér 24. szám alatti termében zajlik, a belépés ingyenes.

vissza az elejére


Hibajavítás

(2. oldal)

Szombati lapszámunkban megjelent Kolozsvár környéke geológus szemmel című írásunkban a gömbkövek kémiai reakciója helyesen a következő: CaCO3 + H2O + CO2 = Ca(HCO3)2. A gömbkövek cementezését pedig természetesen nem gép, hanem gél valósítja meg. Az olvasó és a szerző elnézését kérjük.

vissza az elejére


E-MIL tábor Zetelakán

(2. oldal)

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) 2006. augusztus 24–27. között ötödször szervezi meg az udvarhelyszéki Zetelakán hagyományos nyári írótáborát, mely a maga nemében egyetlen fóruma az erdélyi magyar irodalomnak.

Az idei rendezvénysorozat elsősorban az 1956-os forradalom 50. évfordulója előtt tiszteleg, de figyelmet szentel az irodalmi műhelyek, folyóiratok bővülő pályázati lehetőségeinek is Románia Európai Uniós csatlakozása után. Emellett a gazdag programkínálat révén tartalmas kikapcsolódást is ígér a résztvevőknek.

Érdeklődni, jelentkezni a 0745-876983-as telefonszámon, az emiliroda@gmail.com vagy az office@e-mil.ro e-mail címeken lehet.

vissza az elejére


Házsongárdi restaurálások (3.)

(2. oldal)

Az 1723-ban elhunyt Fojt Jakab gyógyszerész és két fia tumbája az út szélén feküdt, kidobva, elhagyottan. Egyik évben egy szekér követ borítottak reá, a másik évben a reádobott szemétből gyűlt hulladékhalmot égették el rajta.

Az ormós kőkoporsó alakú kő latin és magyar nyelvű feliratát a temetőben egyedül álló módon domború betűkkel faragták ki. A latin feliratú lapon található gyógyszerész jelvényben medve áll, gyógyszert tör egy kétfülű mozsárban, a másik lapon a két, koronás, hosszú inges gyermek közül az egyik háromnyílású tulipánt tart a kezében.

Amint a magyar szövegből kitűnik, a Házsongárd Alapítvány olyan embernek mentette meg az emlékét, aki sok szegényen segített, ajtaja árva s özvegy előtt mindig nyitva állott.

vissza az elejére


Lapról lapra

(2. oldal)

Erdélyi Gazda, 8. szám
A lap augusztusi számából: Gazda-érdekvédelem: A munka, a hit, a becsület háromsága címmel Sebestyén Katalin a 96 éves Veres István professzort köszönti. Máthé László az erdélyi gazdák részvételéről számol be a Tokaj hegyalji gazdanapokon. Bodó Géza az őszi búzafajták bemutatására vállalkozott, Gál Ödön a képzések jelentőségéről ír. Agrárgazdaság: Guzs Ferenc a korát megelőző Balázs Ferencet mutatja be, aki az 1930-as években ma is érvényes gazdálkodással kapcsolatos stratégiákat dolgozott ki és valósított meg. Filep K. Csaba az erdélyi magyar nyelvű mezőgazdasági szakoktatás múltjáról, jelenéről cikkezik. Szántóföldi növénytermesztés: Nyárádi Imre Istvánőszi búzafajtákat ajánl termesztésre, Tamás Lajos a silózás előnyeit ismerteti, Antal András a silózás gépesítésével foglalkozik. Növényvédelem: Orbán Sándor a szőlő, János J. Zsigmond a burgonya gombás betegségeit és a vegyi védekezési módokat ismerteti.

Szőlészet-borászat: A borszőlő szüretelését járja körül Csávossy György. Dísznövényápolás: Veress István professzor kedvenc díszfáiról és cserjéiről ír. Méhészet: Veress Endre közöl cikket a kis méhcsaládokról. Állategészségügy: Aichinger Imre a legeltetéskor előforduló mérgezéseket ismertei. A Gazdasszony rovatban Farkas Cs. Magda a legjobb ételreceptjeit ismerteti. A lap mellékletében, az Európai Gazdában Vincze Mária az Európai Unió közös agrárpolitikájával, Péter Pál pedig az udvarhelyszéki kistérséget elemzi.

Erdélyi Napló, 33. szám
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) gyergyószentmiklósi tábora és a Magyar Reformátusok 5. Világtalálkozója a fő témája az Erdélyi Napló friss számának. A lap elemzése szerint az RMDSZ elnöke, Markó Béla által eltervezett agyagfalvi nagygyűlés az előrehozott választások előszelét jelzik. Az autonómia irányába történő hangsúlyos retorikaváltás újabb Köcsög utcai vezércsel a népszerűség átmeneti visszaszerzésére. Borbély Zsolt Attila politológus sorozata az erdélyi magyarság rendszerváltás utáni történetéről többek között az RMDSZ azon „félrelépéseit" veszi számba, amelyek következményeként az erdélyi magyarság kilencvenes évekbeli célkitűzései közül szinte semmit nem valósított meg.

Dúl a „reform és a demokrácia" Magyarországon is: a lap összeállítása szerint a lakosság rohamos elszegényedése mellett a gyurcsányi folyamat egy másik következménye a közszolgálati média újabb megzabolázása jobboldali munkatársak eltávolításával a Kossuth Rádiótól.

A Martalócból nemzeti hős? című cikk a román történetírás árnyoldalaival foglalkozik. Román történészek az utóbbi évtizedekben középkori erdélyi és legtöbbször nem román nemzetiségű személyeket ragadtak ki eredeti környezetükből, és nemzeti hősöket teremtettek belőlük.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Távkapcs – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Túl a sövényen – amerikai. – Vetítés: 14, 16, 18. Obaba – német–spanyol. – Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – Habana Blues – spanyol. – Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel 17 órától. Büszkeség és balítélet – angol – Vetítés 22 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Halálos iramban: Tokiói hajsza – amerikai. – Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Luky Number Slevin – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Horrorra akadva 4. – amerikai. – Vetítés:17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Capote – amerikai. – Vetítés: aug. 11–13.: 17, 19.30.

NAGYBÁNYA

DACIA – Dick és Jane trükkjei – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19, 21; kedvezménnyel 15 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


-VÉLEMÉNY


Günter Grass Nobel-díjas író beismerte, hogy a Waffen SS tagja volt

(3. oldal)

Megdöbbenést és zavarodottságot váltott ki a pályatársak körében az irodalmi Nobel-díjas, világhírű német író, Günter Grass beismerése arról, hogy tizenhét évesen az egykori hírhedt náci párt fegyveres alakulatának, a Waffen SS-nek a tagja volt.

A 78 éves író, akinek számos könyve jelent meg magyar fordításban is, de leginkább a XX. század egyik legkiemelkedőbb irodalmi alkotásával, a Bádogdobbal azonosítják, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában először beszélt arról, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába, amely az akkori cseh- és morvaországi protektorátusban teljesített szolgálatot.

Grass minderről részletesen beszámol önéletrajzi naplójában, amelyet a göttingeni Steidl kiadó a tervek szerint szeptemberben jelentett meg, az író azonban már előzetesen, a tekintélyes konzervatív lapnak nyilatkozva – hatvanegy évvel a háború befejeződése után – felfedte a titkot. Szavai szerint „ki kellett adnia magából" a történteket.

Az interjúban az író beszélt arról, hogy annak idején, tizenhét évesen semmifajta bűntudatot nem érzett, később azonban növekvő szégyen nyomasztotta, s évtizedeken keresztül ezért választotta a hallgatást. Noha a Waffen SS tagjaként egyetlen lövést sem adott le, s – úgymond – közvetlen felelősség nem terheli, a közvetett felelősség mind a mai napig szinte elviselhetetlen terhet jelentett számára. Ezért döntött úgy, hogy megírja önéletrajzi regényét, mert – mint fogalmazott – „végre ki kellett adni magából a történteket."

Az eddigi önéletrajzi írásokból Günter Grassról annyit lehetett tudni, hogy 1944-ben légvédelmi kisegítő munkaszolgálatosként kapott behívót, majd Bajorországban amerikai hadifogságba esett.

Günter Grass évtizedek óta a német szociáldemokrácia egyik legkiemelkedőbb személyiségének számít, aki műveiben mindig is azt hirdette, hogy a múlttal való szembenézést nem lehet megkerülni, mert – mint egy interjúban fogalmazott – a múlt újra és újra utoléri az embert. Írásaiban szinte mindig a háború és a totalitárius erőszakuralom rettenetét ecsetelte, az utóbbi években pedig mind gyakrabban és hangosabban hallatta szavát időszerű politikai kérdésekben is. A mai Németországban nem a szélsőjobbot tartotta igazán veszélyesnek, hanem a politika tehetetlenségét a gazdaság diktátumával szemben.

Első nyilatkozataikban a pályatársak többsége óvakodott attól, hogy megkérdőjelezze Grass életművét vagy legalábbis egyfajta erkölcsi ítéletet mondjon Németország legelismertebbnek számító írója fölött. Az állásfoglalásokban – valamint a sajtókommentárokban – ugyanakkor általános értetlenség tükröződött azzal kapcsolatban, hogy Günter Grass miért csak most, hatvanegy évvel a történtek után állt elő a beismeréssel. Ezt a zavarodottságot csak fokozta az a tény, hogy a baloldali szociáldemokrata írót kollégái is úgy tartották számon, mint aki a múltat, beleértve a náci háborús múlt feldolgozását, mindig is elsődleges fontosságúnak tartotta, s aki előszeretettel mondott erkölcsi ítéletet a politika fölött.

Az írótársak közül Walter Kempowski azt hangoztatta, hogy a beismerés túl későn jött. Hasonlóan vélekedett egy másik pályatárs, Ralph Giordano, aki azonban hozzátette, hogy nézete szerint Grass belülről már régóta megtette azt, amivel most a nyilvánosság előtt is elszámolt. Számára – mint fogalmazott – Günter Grass egyáltalán nem veszítette el erkölcsi hitelességét.

Helmut Karasek irodalomkritikus szerint egy korábbi beismeréssel Grass az irodalmi Nobel-díjat kockáztathatta volna. Azt a díjat, amelyet szerinte Grass minden más német írónál jobban megérdemelt. Karasek a maga nemében „csekélységként" jellemezte azt a tényt, hogy a későbbi világhírű író tizenhét évesen néhány hónapig a Waffen SS tagja volt. A beismerés némileg azonban mégis új fényt vet Grass egész pályájára – fogalmazott Karasek.

Klaus Bölling publicista tartózkodott attól, hogy bármilyen erkölcsi ítéletet mondjon Grass felett. Úgy ítélte meg, hogy a beismerés szemernyit sem csökkenteti irodalmi nagyságát. Ugyanakkor feltette a kérdést: miként fordulhatott elő, hogy egy ilyen rendkívül értelmes ember – akire a németek oly büszkék – mostanáig várt azzal, hogy az évtizedekkel ezelőtt történteket a nyilvánosság elé tárja.

Élesebben fogalmazott Michael Wolffsohn történész, aki szerint Grass korábban több kedvező történelmi alkalmat is elmulasztott arra, hogy előálljon a beismeréssel. Makacs hallgatása – nézete szerint – mindenképp leértékeli az író erkölcsi, ha nem is irodalmári életművét. Megmaradnak Grass szavai, nem pedig értékei – fogalmazott a történész.

Grass életrajzírója, Michael Jürgs ugyanakkor „személyes csalódottságának" adott hangot, s „egy erkölcsi tekintély összeomlásáról" beszélt.

Értetlenségét fejezte ki a késői beismerés kapcsán több konzervatív, sőt szociáldemokrata politikus is. Ez utóbbi azért is figyelmet érdemel, mert Günter Grass évtizedek óta a német szociáldemokrácia baloldali holdudvarának egyik legkiemelkedőbb személyiségének számított, aki műveiben a múlttal való szembenézés sürgetése mellett szinte mindig a háború és a totalitárius erőszakuralom rettenetét ecsetelte.

Nem kívánt viszont beavatkozni a vitába Angela Merkel kancellár. „Nem a szövetségi kormány dolga, hogy az ügyben nyilvános ítéletet mondjon és pálcát törjön az író fölött" – fogalmazott Thomas Steg helyettes kormányszóvivő. Tartózkodott a véleménynyilvánítástól a volt kancellár, Gerhard Schröder is, akit szoros szálak fűztek az íróhoz, s viszonyukat a kölcsönös rokonszenv jellemezte.

A Deutschlandfunk rádióállomás által ismertetett nyilatkozatában az író először foglalt állást ezekkel a bírálatokkal kapcsolatban, visszautasítva és személyében sértőnek nevezve azokat. Grass szerint egyesek teljes lejáratására törekszenek. Arra a kérdésre, hogy miért hallgatott olyan sokáig, a Nobel-díjas író a most megjelenő naplóra utalva azt válaszolta: amikor elhatározta, hogy fiatal éveiről írni fog, ezt az irodalmi formát választotta. Ez ugyanis végre lehetővé tette számára, hogy írjon és beszéljen a Waffen SS-múltjáról.

Ezzel egyidőben a svéd Nobel Alapítvány kizárta annak lehetőségét, hogy megfosszák Günter Grass német írót a Waffen-SS tagsága miatt az irodalmi Nobel-díjtól – jelentette kedden egy svéd újság. Michael Sohlman, az alapítvány igazgatója a Dagens Nyheter című stockholmi lap keddi számában a Nobel-szabályzatra hivatkozva leszögezte: a díj örök időkre szól. „Még sohasem fordult elő, hogy visszavontak volna egy Nobel-díjat" – fűzte hozzá.

Grassnak 1999-ben ítélték oda a rangos elismerést. A Stockholmi Akadémia indoklásában azt emelte ki, hogy Grass írásaival hozzájárult Németország nemzetiszocialista múltjának nyilvános feldolgozásához.

vissza az elejére


Szegény, kiürült szavaink

(3. oldal)

„Az Ön hazugságának nagyon sajátos minősége van… Hogy miért? Mert ezt a romániányi hazugságot az igazság kimondásának álarca mögé, a határtalan őszinteség álarca mögé, – ahogyan ezt manapság mondják – a transzparencia mögé bújtatta el. Hiszen oly bájosra modulálta a hangját ezekben az években, az Ön lényének minden pórusából oly sok becsületesség áradt, ah!, oly sok tisztaság, ah!, az igazság szomjazása (mit mondhatnék a morális szépségről!), hogy mind azt vártuk, hogy egyik pillanatról a másikra angyalszárnyai nőnek. Értsen meg jól. A kommunistáknak csak az agyalágyultak és aljas emberek hittek. Ugyanígy Iliescunak, Năstasénak, Vadimnak és az ő embereiknek. Csak az agyalágyultak és aljas emberek nem látják rajtuk, hogy hazudnak, amint kinyitják a szájukat. Önnél azonban másképp áll a dolog. Ön sír a meghatódottságtól, ha sikerül elérnie, hogy a Parlament a román nép javát szolgáló törvényt szavazzon meg. Önnek barátságos tekintete van, nem szűk és ravasz szemei, mint másoknak. Ön szépen nevet, nem vicsorít. Önnek az okosak is hittek. Ön mindannyiunkat átvert. Vagyis majdnem mindannyiunkat."

A fenti, kétségtelenül kíméletlen sorokat a Cotidianul című napilap augusztus 15-i, keddi száma közölte. Gabriel Liiceanu filozófus nyílt leveléből valók, amelyet Mona Muscă asszonyhoz intézett. (Liiceanu közíróként a híres 1989. december 3o-i Felhívás a semmirekellőkhöz szerzője, aki idén jelentetett meg egy kötetet A hazugságról – !) A tehetséges Muscă asszony, avagy a mámoros hazudozásról magyar fordítását Molnár Péternek köszönhetjük, és a Transindexen jelent meg. Mint tudjuk, a hölgyről kiderült: együttműködött a Szekuritátéval.

Mutatis mutandis ugyanezt lehetne elmondani Günter Grass német íróról is, aki nemrég bevallotta, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába. Ön jelentős író – változtathatnánk meg Liiceanu szövegét –, akinek okos és nyílt a tekintete. Ön súlyos egyéniség, aki mindig azt hangoztatta, a múlttal való szembenézés elkerülhetetlen. Önnek nemcsak az agyalágyultak hittek, hanem az okosak is.

Mint lenni szokott, itt sem a puszta cselekedet az elítélendő. Egy tizenhét éves fiú nehezen tagadhatta meg az engedelmességet az SS-nek – nem hiszem, hogy ezzel az állítással sokan vitatkoznának. De egyrészt mégiscsak különbség van a között, aki tagja volt az SS-nek, és a között, aki nem; s még nagyobb különbség az előbbi és az SS számtalan áldozata között. Másfelől (és itt kanyarodom vissza Liiceanuhoz) az a kamaszfiú, miután felnőtt férfivá érett, két dolgot is tehetett volna. Hallgat, félreáll, kizárólag az írásnak él – ez lett volna az egyik alternatíva. Vagy pedig mielőtt bármilyen közügyben megszólal, bevallja életének ezt az epizódját.

Így, hogy egyiket sem cselekedte, ezzel szemben évtizedeken át önnön erkölcsi nagyságát szoborta meg – nos, így tehát sajnos érthető sokak kiábrándulása, mások zajos felháborodása. Lech Walesa arra kérte Grasst, mondjon le szülővárosa, Danzig, a mai Gdansk díszpolgári címéről; bizonyos értesülések szerint az írótól visszavehetik a legjelentősebb cseh irodalmi elismerésnek számító Karel Capek-díjat, s egyesek a Nobel-díj visszaadását sürgetik. Erre lehet azt mondani, hogy A bádogdob mindenek dacára a legjelentősebb nagyregények egyike marad, ellenérvként viszont felhozható, hogy a díjak sohasem csupán a műnek szólnak – legalább annyira egy személyiség sugárzásának. A varázshegy értéke vitathatatlan, mégis sokunknak keseredne meg a szája íze, ha kiderülne: Thomas Mann együttműködött a nácikkal. De hát ez egyelőre viccnek is rossz.

Miért olyan kiábrándító, felháborító s végső soron kétségbeejtő minden ilyen történet? Mert azt mutatja meg, hogy „főszereplője" mennyire másként ítélt, ha másokról, mint akkor, ha önmagáról kellett ítélnie. Günter Grass, a szembenézés hangoztatója, túlságosan is későn nézett szembe önmagával; Mona Muscă, az átvilágítás szorgalmazója, önmagát későn világította át. Egész társadalmak bíztak mindkettőjükben (Muscă asszony ma is az egyik legnépszerűbb politikus), s most kiderül, hogy nem volt kiben; nem tudjuk, kicsoda az, akiben bíztunk, és főleg, hogy kiben bízhatunk ez után.

Amiért „az élet megy tovább", azért még ne higgyük, hogy mindennek semmilyen hatása nem lesz. Ez a kétarcú viselkedés iszonyú erkölcsi károkat okoz. Elég, ha arra gondolunk, milyen szavak veszítik el lassan az értelmüket. Erkölcs, remény, bizalom, tisztaság, őszinteség…

A sor, sajnos, folytatható.

Demény Péter

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Demokrata párti szekus tisztek a kormányban
A DP ismerte múltjukat, amikor kineveztette őket

(4. oldal)

A kormányban két volt szekus tiszt is van, jelentette ki Marius Oprea történész egy tévéműsor keretében. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő biztonsági szaktanácsadója két személyt nevezett meg: az egyik Silvian Ionescu, a Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője, a másik pedig Aurel Teodorescu, a Munkaerő Migrációs Hivatal igazgatója.

A két demokrata párti tisztségviselő tegnap válaszolt Marius Opreanak, elismervén szekus múltjukat, amelyet – állításuk szerint – soha nem tagadtak. Mint ismeretes, két nappal ezelőtt a Demokrata Párt (DP) elnöke, Emil Boc kijelentette, hogy kizárják a pártból mindazokat, akik együttműködtek a Szekuritátéval.

Ionescu elmondta, hogy a DP-nek tudomása volt múltjáról, ennek ellenére támogatták, és tisztségekkel bízták meg. A felügyelőség vezetője közölte, hogy már 1989 december 21-én beismerő nyilatkozatot tett a forradalomárok előtt, és azóta sem próbálta titkolni politikai múltját.

„Minden kollégám tudott erről, és az elmúlt tizenhat év során az összes titkos szavazáson sikeresen „átmentem", legutóbb egy évvel ezelőtt", mondotta Ionescu.

Marius Oprea a kormányfő kérésére jelentést készít mindazokról a személyekről, akik együttműködtek a volt Szekuritátéval, és a kormányban tevékenykednek. A biztonsági szaktanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy az egykori szekus tisztek között vannak olyanok, akik a Bancorextől előnyösen jutottak hitelhez. Oprea közölte, hogy a D. A. Szövetségben és a koalícióban egyértelmű döntést fognak hozni a különböző pártok egykori szekusai sorsát illetően.

Horea Uioreanu, Kolozs megyei liberális képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján azt javasolta, hogy 1990-től kezdődően ellenőrizzék le az összes parlamenti képviselőnek és miniszternek a dossziéját. A politikus elmondta, hogy rögtön az őszi parlamenti ülésszak elkezdése után kezdeményezni fogja indítványát. „Tudnunk kell azt, hogy kik vezettek 1990 óta, és le kell vonnunk az elmúlt tizenhat év átmeneti időszaktól a megfelelő következtetést", mondotta Uioreanu.

Ugyanakkor a Nemzeti Liberális Párt (NLP) Kolozs megyei szervezetének az elnöke azt tanácsolta mindazoknak a liberális tisztségviselőknek, akik együttműködtek az egykori Szekuritátával, hogy diszkréten vonuljanak vissza, hogy ne jussanak a Mona Muscă botrányos sorsára. Uioreanu közölte: kérték, hogy a megyei szervezet teljes vezetőségét világítsa át a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (SZITOB).

vissza az elejére


Băsescu: „Nem voltam a Szekuritáté besúgója vagy alkalmazottja"

(4. oldal)

Szerdai nyilatkozatában Traian Băsescu államfő cáfolta, hogy a kommunista hatalmat kiszolgáló Szekuritáté besúgója lett volna a Navrom hajózási társaság anversi kirendeltségének vezetőjeként.

Traian Băsescu azt követően döntött úgy, hogy kiáll a nyilvánosság elé, és pontosítást közöl múltjáról, hogy többen is besúgással vádolták meg. Többek között az SZDP vezetősége szólította fel kedden, hozza nyilvánosságra az eddig titkosszolgálatok által őrzött aktáit, Dan Voiculescu, a KP elnöke pedig azzal vádolta meg, hogy együttműködött az egykori politikai rendőrséggel.

Románia első embere tegnap kifejtette: esetleges szekuritátés dossziéját azért nem tudja közzétenni, mert eddig egyetlen titkosszolgálatnál sem találtak nevével kapcsolatos iratcsomót. Hangsúlyozta: a volt politikai rendőrségnek sem együttműködőként, sem alkalmazott tisztként nem dolgozott. Emellett cáfolta, hogy besúgást vállaló nyilatkozatot írt volna alá, vagy jelentéseket adott volna a Szekuritáténak. Beszédében emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta ő az első államfő, aki több mint 1 millió 350 ezer dosszié hozzáférhetőségét tette lehetővé, majd a politikusokra vonatkozó, eddig a nemzetbiztonsági szempont miatt zárva tartott akták titkosítási kötelezettségét is feloldotta. Mindezt két okból tette. Egyrészt elképzelhetetlen lett volna, hogy Románia az érintetlen szekuritátés irattárral csatlakozzon az Európai Unióhoz, másrészt az országnak megbízható titkosszolgálatokra van szüksége, amelyek nem cipelik magukkal a kommunista hírszerzés múltjának terhét.

Băsescu bírálta, hogy a múlt feltárása Romániában az elmúlt hetekben politikai csatározásokba csapott át. Kifejtette: ha így folytatódik ez a folyamat, akkor azt kockáztatják, hogy a román közvélemény soha nem tudhatja meg a legfontosabbat, vagyis hogy mekkora gazdasági és politikai hatalma volt és van ma is az egykori Szekuritáténak. Cáfolta az ellenzék azon vádját is, miszerint az akták vizsgálhatóvá tételével politikai ellenfeleit szeretné lejáratni. Az átvilágítási folyamatot nem áll szándékában befolyásolni, és ennek során senkit sem vesz majd védelmébe.

B. T.

vissza az elejére


Szilágy megye: megduplázta a DP polgármestereinek számát

(4. oldal)

Az önkormányzati tisztségviselők jogállását szabályzó törvény értelmében az elmúlt hét végéig minden tanácsosnak, polgármesternek, alpolgármesternek nyilatkoznia kellett párttagságáról. A törvény szerint a pártlistán megválasztottak elvesztik tisztségüket, ha pártot változtatnak. A törvényhozók ezzel igyekeznek meggátolni az egyik pártból a másikba való átiratkozást, hiszen a választók döntése teljesen értelmetlenné válik, ha megválasztott képviselőjük közben pártot cserél.

Szilágy megye tanácselnöke, Marc Tiberiu legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta: a megyében két évvel ezelőtt mintegy hatvan polgármestert választottak meg. Akkor a Szociáldemokrata Pártnak (SZDP) 20 polgármestere volt, számuk mára 14-re apadt. Legagresszívebbnek a volt szekuritátés tiszt, a Viorel Stanca üzletember által vezetett Demokrata Párt (DP) bizonyult. 2004-ben 10 polgármesterük volt, most 19 polgármester vallotta magát demokrata pártinak. A liberális polgármesterek száma az eltelt két év alatt csak eggyel gyarapodott, most tízen vannak. Gigi Becali Új Generáció Pártja (UGP) és a Nagy-Románia Párt (NRP) polgármester nélkül maradt. A 2004-es választásokat követően az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének 12 polgármestere volt, most kettővel több van, mert időközben Ipp község független magyar polgármestere is csatlakozott az RMDSZ-hez, és a tavaly megalakult Szilágybagos községben is a romániai magyar szövetséghez tartozó polgármestert választottak.

A 31 tagot számláló megyei tanácsban nyolc tanácsossal továbbra is az RMDSZ a legerősebb frakció. Egyenként 7-7 tanácsosa van az SZDP-nek, a DP-nek és az NLP-nek. Az NRP egy tanácsossal maradt, egy független tanácsos pedig még nem kötelezte el magát egyetlen csoport mellett sem.

Józsa László

vissza az elejére


Kolozs megyei NLP: bőséges volt a „polgármester-termés"

(4. oldal)

A Kolozs megyei NLP is megduplázta az utóbbi két évben polgármesterei számát – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Horea Uioreanu képviselő szerint 2004-ben 10 polgármestere volt a liberálisoknak, most pedig 9-el több, ebből az egyiket 2000-ben még az SZDP „csalta el", most viszont „hazatért". Az alpolgármesterek száma is nőtt 8-al, az önkormányzati képviselőké pedig 40-el. Marius Nicoară, a Kolozs megyei tanács elnöke kijelentette: nem kellett semmiféle nyomást gyakorloni a tisztségviselőkre, jöttek azok maguktól. Sőt, három személyt vissza is kellett utasítani, mert ezek csakis saját érdekeiket tartották szem előtt – mondotta.

vissza az elejére


Kitekintő
Észak-Korea baktériumfegyvert gyárt?

(4. oldal)

A japán hatóságok vizsgálatot indítottak a szigetországban működő Meisho Yoko kereskedőcég ellen. Bebizonyosodott, hogy a vállalkozás tömegpusztító fegyver gyártásához szükséges technológiát akart szállítani a KNDK-ba. A cég észak-koreai állampolgárságú ügyvezetője a Japánban beszerzett úgynevezett dehidralizáló berendezést először Tajvanra akarta küldeni, hogy elterelje a figyelmet az igazi rendeltetési helyről. A készülék gyors fagyasztással képes kiszárítani különböző anyagokat, s ez a technika nélkülözhetetlen a biológiai fegyvergyártás során a baktériumok tartósításához.

Kim Jong Gün őrizetbe vétele után elmondta: tudta, hogy cége illegális tevékenységben vesz részt, de egy hazai állami vállalattól kapta a megrendelést, amit nem utasíthatott vissza. Kim esete tipikusnak tekinthető, hisz a phenjani vezetés az otthon maradt családtagokkal bármikor tudja zsarolni a külföldön élő koreaiakat. A vizsgálat során kiderült, hogy Kim cége 2002-ben a jokohamai kikötőből egyszer már útnak indított egy hasonló készüléket, ami szintén Tajvanon keresztül meg is érkezett Észak-Koreába.

vissza az elejére


Al-Kaida rejtekhelyekre sújtottak le amerikai és afgán erők

(4. oldal)

Elfogták az al-Kaida nyolc feltételezett segítőjét az amerikai és afgán kormányerők, amikor rajtuk ütöttek szerdán a nemzetközi terrorista hálózat vélt rejtekhelyein, Afganisztán dél-keleti részén.

Egy amerikai katonai közlemény szerint kora hajnalban csaptak le az al-Kaida feltételezett búvóhelyeire két faluban, Hoszt tartomány Jakúbi körzetében. A rajtaütésben fegyvereket, robbanóanyagokat és távközlési berendezéseket foglaltak le. A közlemény szerint hírszerzési értesülések vezettek az al-Kaida feltételezett „háttértámogatóinak" nyomára, akik külföldi fegyveresek afganisztáni eligazodását segítették és házilag gyártott robbanószerkezeteket fabrikáltak az amerikai és afgán fegyveres erők elleni merényletekhez Hoszt tartományban.

Az amerikai és a NATO-erők intenzív hadműveleteket folytatnak Afganisztán Pakisztánnal határos déli és keleti vidékein, hogy felszámolják az al-Kaida terroristáit, az újra aktivizálódó tálib fegyvereseket és Gulbuddin Hekmatjar afgán hadúr iszlámista szélsőségeseit. Afganisztánt jelenleg az al-Kaida terroristáinak menedéket nyújtó fanatikus tálib rezsim 2001-es megdöntése óta nem tapasztalt erőszakhullám sújtja.

vissza az elejére


A cseh Hillary bosszúja

(4. oldal)

Amikor az ötvenegy esztendős Pavla Topolánková bejelentette, hogy a Politika 21 cseh párt jelöltjeként indul az őszi szenátusi választásokon, legjobban a vele egyidős férje lepődött meg. Aki nem más, mint a júniusi alsóházi voksolásokon győztes Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke, s akit Václav Klaus államfő minden bizonnyal rövidesen kormányalakítással bíz meg. Mirek Topolánek igyekezett jó képet vágni a mellbevágó hírhez, ezért így nyilatkozott: – Feleségem energikus, önálló és korszerű egyéniség. Döntését velem nem beszélte meg, én mégis tiszteletben tartom. Lakóhelyünkön, Ostravában, ahol indulni fog, azonban most politikai ellenfelünkké vált. Más párt elnökeként nem szurkolhatok neki, és remélnem kell, hogy ebben a régióban is az ODS szenátorjelöltje fog győzni – mondta zavartan.

A cseh bulvárlapok a cseh Hillaryként emlegetett asszony bosszújáról harsogtak. Ugyanis éppen ők közöltek nemrég több szenzációs cikket Mirek Topolánek és az ODS egyik csinos és fiatal képviselőjének, Lucie Talmanovának a szerelmi románcáról. A szenzációhajhász újságírók hetekig ostromolták Pavla Topolánkovát: mit szól a férje hűtlenségéhez? Ő azt válaszolta: – Lucie Talmanová csinos és intelligens hölgy. Én azonban hiszek a férjemnek, aki szerint csak munkakapcsolat van közöttük. A mi huszonhét éves házasságunk a kölcsönös bizalomra és a megbocsátó magatartásra épül, ezért nem omlott össze – ismételgette fegyelmezetten. Amikor azt kérdezték tőle, ő vajon megcsalta-e a férjét, elmosolyodva válaszolta: – Az vesse rám az első követ, aki nem lépett félre...

A cseh véleményformáló lapok szerint a volt gimnáziumi tanárnő, aki jelenleg az ostravai New Deal Communications cég társtulajdonosa és a morvaországi Lobby gazdasági lapban Mecenás címmel külön rovata van, még fényesebb babérokra, politikai karrierre vágyik. Elmondása szerint két felnőtt fia és a leánya is biztatja erre. Velük megbeszélte a terveit, a férjével nem. – Szuverén személyek vagyunk, s különben is alig látom a férjem. Két hónap óta éjjel-nappal csak tárgyal, alkudozik – érvelt a politikusné. – Példaképem, Hillary Clinton már bejutott az amerikai szenátusba. Nekem miért ne sikerülne? – kérdezte az újságíróktól olyan hangsúllyal, amelyben már a reményteljes válasz is felsejlett. (nol.hu)

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Kiskorú táncosok éjszakai bárban

(5. oldal)

A Kolozsvári Munkaügyi Felügyelőség augusztus 9–11. közötti ellenőrzése ezúttal azokra a munkáltatókra terjedt ki, akik teraszokat, bárokat, klubokat is működtetnek, egyeseket éjszakai programmal.

Amint azt Daniel Păcurariu főfelügyelő elmondta, az ellenőrzést a munkaviszonyok, munkaegészségügy és munkabiztonság területén végezték, azzal a céllal, hogy felleljék a feketemunka-eseteket, kiskorúak és fiatalok törvénytelen foglalkoztatását, hogy tudatosítsák munkavállalókban és munkaadókban egyaránt a biztonsági szabályok, törvények betartásának szükségszerűségét és előnyét.

Az ellenőrzés végrehajtását az indokolta, hogy 2006-ban még nem jártak a felügyelők a szórakoztató helyeken. Sok terasz, klub idényjelleggel működik a nyár folyamán, és sok esetben törvénytelenül foglalkoztatnak szezonmunkásokat, annak ellenére, hogy létezik a meghatározott időre, vagy valamilyen tevékenység elvégzésére kötött ideiglenes munkaszerződés lehetősége – mondta a főfelügyelő.

A munkaügyi felügyelők 48 cégnél jártak, ahol összesen 728 alkalmazottat foglalkoztatnak. 19 munkaadót 28 ezer új lejjel büntettek meg az időszakos orvosi vizsgálat elmaradásáért, a munkavédelmi felkészítés hiányáért, a munkavédelmi feladatokkal ellátott személyzet szakmai elégtelenségéért.

A munkaviszonyok területén 21 kihágást tapasztaltak, és 57 500 új lejes büntetést állapítottak meg. 30 személy dolgozott feketén, éjszakai bárban pedig két kiskorú táncoslányt találtak. Törvénytelen foglalkoztatásért 51 500 lejes büntetést szabtak meg. A felügyelőség ellenőrzése összesen 85 500 új lejes pénzbírság kiírással járt.

Szintén ebben az időszakban ellenőrizték a robbanóanyagokat, vagy azzal azonosított szerszámokat használó cégeket is, elsősorban bányavállalatokat, tűzijátékkal foglalkozókat, vágóhidakat, bontási vállalatokat. 17 munkaadót ellenőriztek, akik 2172 alkalmazottat foglalkoztatnak, közülük 6 céget büntettek meg 22 ezer új lejjel. A felügyelők szeptember folyamán ellenőrzik az általuk megállapított intézkedéseknek a teljesítését a megbüntetett cégek által.

(i)

vissza az elejére


Falunap Bálványosváralján és Magyarfenesen

(5. oldal)

Bálványosváralján vasárnap, augusztus 20-án a helybeli fiatalok már reggel 9 órától szekereken, lovakon toborozzák a résztvevőket az egésznapos rendezvényre, és a délelőtt 11 órakor kezdődő ökumenikus istentiszteletre.

13 órától kezdődően zajlik a falunap hivatalos megnyitója, amelynek keretében többek között megemlékeznek a 185 éve Bálványosváralján született Bartalus István néprajztudósra, valamint köszöntik a falu legidősebb lakóit.

Ezután leplezik le az újonnan elkészült emlékművet, amellyel a háborús hősök emléke előtt tiszteleg a település.

15 órától díszebéd zajlik, majd 17 órától helybeli és meghívott műkedvelő csoportok szabadtéri fellépése következik.

A falunap bállal, élőzenével, tűzijátékkal zárul, a nap folyamán régi kézimunkákból összeállított kiállítást is megtekinthetnek, továbbá a tavalyi falunapokat megörökítő fényképekkel is kedveskednek a szervezők.

Magyarfensen augusztus 18–20. között tartják a tizenharmadik alkalommal megrendezendő falunapokat, amelyre idén a két éve megalakult Magyarfenesi Rákóczi Szövetség szervezésében kerül sor – tudtuk meg Bárdos Attilától, a helybeli énekkar elnökétől.

Pénteken, augusztus 18-án délután 5 órakor bográcsgulyásfőző-versennyel kezdődik a rendezvény. Szombaton, augusztus 19-én a helyi önkormányzat, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes közös szervezésében zajlik a rendezvény. Délután fél négykor felvonulnak a népviseletbe öltözött tánccsoportok és helybeliek, majd a magyarfenesi kultúrotthon előtt, szabadtéren, ökumenikus istentiszteletre kerül sor. Ezt követi a néptáncegyüttesek fellépése.

Az ünnepség aznap tábortűzzel, tűzijátékkal és – a szervezők tervei szerint – utcabállal zárul.

Vasárnap, augusztus 20-án délelőtt sporteseményekre – főleg futballmérkőzésekre – kerül sor, ahova szeretettel várják a gyerekeket, az ifjúságot, de a felnőtteket is. Lesz zsákbanfutás, kötélhúzás és sok meglepetés – ígérik a szervezők.

Vasárnap délután 3 órától kezdődik a magyarfenesi kórusmozgalom megalakulásának 130. évfordulója alkalmával rendezett eseménysorozat.

A református templomban megtartott ökumenikus zenés áhítat során magyarországi és környékbeli települések kórusait hallgathatják meg az érdeklődők.

Ezt követően a templom udvarán kopjafát állítanak a hajdani daloskör tagjainak emlékére.

Délután 4 órától ünnepélyesen megnyitják a falumúzeumot, majd a kultúrotthonban megtartott gálaműsorral zárulnak a XIII. Magyarfenesi Falunapok.

vissza az elejére


III. Kós Károly emlék- és teljesítménytúrák

(5. oldal)

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kolozsvári osztálya, a sztánai református egyházközség, a bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesület és a Szentimrei Alapítvány szervezésében szombaton, 2006. augusztus 19-én kerül sor a 47, 25 és 10 km-es III. Kós Károly emlék- és teljesítménytúrákra.

A második alkalommal megrendezett 47 km-es szakaszra reggel 7–7.30 közt vágnak neki a részvevők a magyar színháztól, és 12 órás szintidővel jutnak célba (Kós-villák) a Fellegvár – Kányafő – Bátori-hegy – Vista-tető – Gyerőffy szöktető – Gyerővásárhely – Jegenyei menedékház – Riszeg-tető érintésével. Szintkülönbség 550 m.

A hagyományos 25 km-es túrának az idén két változata lesz, a Szentimrei-villától (25a), illetve a sztánai művelődési háztól (25b) való indulással fél 10 és 10 között a Kispetri – Almási vár – Zsobok – Riszeg-tető – Kós-villák (illetve Sztána) jelzett útvonalon. Szintidő 5½ óra, szintkülönbség 500 m.

A 10 km-es túra a Kós-villák – Csigadomb – Nádasi nyereg – Riszeg-tető – Kós-villák útvonalon zajlik. Indítás 10–10.30 közt. Szintidő 3 óra, szintkülönbség 350 m.

A rendezvény újdonsága: idén első alkalommal kerül sor a Kós Károly emlékéhez kapcsolódó lovas (Dsida Jenő-emlék-) túrára.

Ajánlott térkép: Kalotaszeg térképe.

További információ: Tóthpál Tamás, e-mail: tothpal.tamas@freemail.hu Telefon: (0264) 591-683, Szabó Zsolt Tel: (0264) 591-267, 0745-850004.

Szálláslehetőség túra előtt és után Sztánán, érdeklődni lehet a 0260-626-226 (Papp Hunor tiszteletes) telefonszámon, valamint a Szentimrei-villánál előzetes bejelentkezéssel Szabó Zsoltnál. Ugyanott sátorozási lehetőség is.

vissza az elejére


Dés
Világtalálkozóval kapcsolatos ünnepi rendezvények

(5. oldal)

A szombaton, 12-én kezdődött V. Református Világtalálkozó rendezvényei vasárnap a dési gyülekezetben is folytatódtak. Délelőtt 10 órától a református templomban igét hirdetett Hegedüs Béla magyarországi esperes. Az ünnepi istentisztelet hangulatát emelte a dési gyülekezet vegyeskarának éneke, Szabó Tamás magyarországi lelkipásztor szólója, valamint Gáti Sándor oboajátéka.

Prédikációjában a nagytiszteletű esperes úr újra és újra figyelmeztette a ma emberét, hogy a régi idők óta semmi sem változott: az ember ugyanúgy halandó, és ugyanúgy hit által jut be a mennyeknek országába, mint egykoron. Ugyanakkor Isten áldását kérte a hit ünnepét ülő reformátusokra, bárhol is legyenek a világon.

A délutáni istentiszteleten Szabó Tamás lelkipásztor szolgált, majd Méhes Balázs magyarországi orgonaművész és Gáti Sándor orgona- és oboakoncertje ünnepélyesen felavatta a közelmúltban felújított százéves orgonát. A változatos műsorban Mozart, Bach, Pachelbel és más szerzők zeneművei szerepeltek. A lélekemelő muzsikának a gyülekezet áhítatteljes csenddel adózott.

Gudor Lajos esperes ismertette a világtalálkozó nyitóünnepségének programját, részletesen kiemelve Bocskai István fejedelem történelemformáló szerepét, végrendeletének és a bécsi béke tételeinek ma is érvényes üzenetét, majd megköszönte a vendégeknek és a gyülekezeti tagoknak a bizonyságtételt és szolgálatot, Isten áldását kérve reájuk, emlékeztetve az V. Református Világtalálkozó mottójára: „Kezeink munkáit tedd maradandóvá!" (Zsolt. 90,17).

Balogh Endre

vissza az elejére


Bajban a tordai közszállítási vállalat?

(5. oldal)

A tordai közszállítási vállalat (RATL) dolgozói az átszerveződés rémhírei közepette fejtik ki tevékenységüket. Egyesek szerint egy külföldi befektető venné át a cég ügyvezetését. Corneliu Sârbu demokrata párti városi tanácsos, aki régebb a vállalatnál dolgozott, azzal nyugtatta meg a kétkedőket: a városi tanács beleegyezése nélkül ez nem lehetséges.

Múlt hónapban a tordai városi tanácsosok elutasították az átszervezésre vonatkozó tervet, ennek ellenére a vállalat vezetőtestülete úgy vélte: az átszervezés elengedhetetlen.

Megtudtuk: iskolakezdésig a vállalat vezetősége új átszervezési tervet tesz le a tanácsosok asztalára, amely pontos és részletes tájékoztatást nyújt.

Alin Popescu, a tordai közszállítási vállalat igazgatója szerint az átszervezés elsősorban a jegylyukasztók beszerelését tűzi ki célul. Ezzel a lépéssel megszüntetik a buszon utazó pénztárosok általi jegyeladást. – A lyukasztók beszerzésére vonatkozó árverés feladatfüzetét három cég igényelte, de a tulajdonképpeni versenytárgyaláson csak kettő jelentkezett. Az említett lyukasztók korszerűek, és megfelelnek az európai szabványoknak – vélte Popescu.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Megszöktek a kiskorúak
Kedden az Arlechino utcagyermekmenhely pszichológusa két tizenéves eltűnését jelentette a rendőrségen. A 16 éves szamosújvárnémeti C. Ioan Petru és a 14 éves fogarasi (Brassó megye) C. Sergiu Andrei délután fél négy és négy óra között szökött meg a Cukorgyár utcai intézményből. A nyomozás során kiderítették, hogy a két, bírói határozattal a menhelyen elhelyezett kiskorú már korábban is elhagyta a menhelyet, de a következő napokban mindannyiszor visszatértek. Ennek ellenére országos körözést rendeltek el ellenük.

A Szamosba dobta magát
Hétfőn középkorú férfi holttestére bukkantak Désen, a Szamos-folyót átszelő híd közelében. Miután a tűzoltók partra húzták a tetemet, a rendőrök azt a 45 éves helyi C. Gheorghe személyében azonosították. Az elhunyt férfinál egy, a családjához írt búcsúlevelet is találtak, így gyilkosság gyanúja nem merült fel.

Repülővel hozták haza
A kolozsvári rendőrség a fővárosi Henri Coandă repülőtéren „vette át" a 21 éves Rostaş D-t. A Szatmár megyében lakó fiatal ellen nemzetközi körözési parancs szólt, mivel korábban a kolozsvári törvényszék előzetes letartóztatási engedélyt állított ki a nevére, gyilkossági kísérlet vádjával. A fiatalembert őrizetbe vették, a rendőrségi jelentés azonban nem tér ki arra, hogy honnan „érkezett" a reptérre.

Hétvégi házba tört be
Augusztus 13–15. között ismeretlen tettes betörte egy bodonkúti (Vechea) hétvégi ház ablakát, majd behatolt a helyiségbe. A kolozsvári O. Angela tulajdonát képező víkendházban kárt tevő személyt a rendőrség hamarosan azonosította a helyi, 14 éves B. Sergiu Valentin személyében. A nyomozás tovább folyik ellene: a vádlottat két másik lopás ügyében is kivizsgálják.

Újságárusokat fosztott ki
A kolozsvári vasúti rendőrség dolgozói azonosították és elfogták a brassói A. Nicolaét. A 24 éves férfit azzal vádolják, hogy Kolozsváron több újságárusstandot is feltört. Az általa okozott kár értékét nem hozták nyilvánosságra, többrendbeli lopás vádjával indult nyomozás ellene.

(balázs)

vissza az elejére


Marci a piacon

(5. oldal)

Szerdán reggel Kolozsváron a Széchenyi téri piacon a következő árakat lehetett feljegyezni: burgonya – 1–1,2 lej/kg, zöldpaszuly – 2,5 lej/kg, paradicsom – 1,5–2 lej/kg, zöldpaprika – 1,5–3 lej/kg, murok – 1 lej/kg, saláta – 0,5–1 lej /fej, tök – 1 lej/kg, hagyma – 2 lej /kg, uborka – 0,8–1,2 lej/kg, káposzta – 0,6 lej/kg, padlizsán – 1,5 lej/kg, karfiol – 5 lej/kg, alma – 1,8 lej/kg, őszibarack – 2,5–3 lej/kg, görögdinnye – 1 lej/kg, sárgadinnye – 1,8–4 lej/kg, szilva – 1,5–2 lej/kg.

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG


Mezőgazdasági EU-ígéret 2013-ra
Reálértékben 18 százalékkal nő a dolgozók jövedelme

(6. oldal)

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az uniós gazdálkodók jövedelme reálértékben 18 százalékkal nő a következő 7 évben.

A 2007–2013 időszakra szóló kitekintésében a bizottság kockázati tényezőnek értékeli a WTO-tárgyalások megszakadását, és a dollár árfolyamának esetleges további csökkenését, valamint a jövőre esedékes uniós bővítést, Románia és Bulgária csatlakozását is.

A tanulmány szerint jók a kilátások a gabonatermelők számára, ők növekvő takarmánygabona-keresletre és a biodízel terjedése miatt is növekvő gabonaigényre számíthatnak.

Néhány újonnan csatlakozott uniós tagnál mindazonáltal helyi túltermelés is lehetséges, mindenekelőtt Magyarországon és Szlovákiában kukoricából. A helyzetet azonban, a bizottság vélekedése szerint, javíthatja ezeknek az országoknak a növekvő mezőgazdasági integrációja.

A húságazatban a bizottsági kitekintés szerint a marhahústermelés visszaesik a világpiacon az agrárreform és a nagy piaci verseny következtében.

A baromfi- és a sertéságazatban viszont csekély növekedést vár a bizottság, ha nem lesz újabb állatjárvány. Az előrejelzések szerint a húsfogyasztás 2103-ig 2,2 százalékkal nő az EU-ban.

A tejtermékek esetében a felesleget a növekvő sajttermelés és az emelkedő tejfelhasználás csökkentheti. A vaj esetében azonban a piac gyengülését a bizottság tartósnak ítéli, és úgy látja, hogy a csökkenő export következtében nőnek a vajkészletek. Középtávon az ennek hatására fellépő árcsökkenés ugyanakkor arra csábítja majd a vajtermelőket, hogy termelésük további visszafogásával válaszoljanak a keresletcsökkenésre.

vissza az elejére


Verespatak-fórum Szegeden, Budapesten

(6. oldal)

Szegeden augusztus 28-án, Budapesten pedig 29-én tartanak közmeghallgatást Verespatak ügyében, közölte a hónap elején Persányi Miklós.

A magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter, készpénznek véve mindazt, amit Románia budapesti nagykövete erről közölt vele, kijelentette: a verespataki nemesfém bányához a román kormány még nem adott hozzájárulást, az erről szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak. A bányavállalat viszont reklámkampányba kezdett Romániában, hogy meggyőzze a lakosságot a létesítmény hasznosságáról. A minisztert Románia budapesti nagykövete tájékoztatta arról, hogy jelenleg is tart a bánya hatásvizsgálati eljárása, s hogy ennek keretében augusztusban 14 romániai városban tartanak közmeghallgatást.

Budapesten talán nem látják kellőképpen világosan, hogy a budapesti nagykövet a Demokrata Párthoz közel álló személy, s hogy az Erdélyi-Érchegységben fekvő ún. aranynégyszöget a DP egyik fő emberek adta annak idején hárommillió dollárért koncesszióba a rendkívül vitatott múltú és tevékenységű Frank Timişnek.

Bár a magyar miniszter ellenzi a verespataki beruházást, a kellő súlyú tiltakozás oda vezethet, hogy a nagybányainál nagyságrendekkel nagyobb ciános derítő Verespatakon mégis megépüljön. Annak biztonságára, főképpen a jelenlegi klímaváltozás által meghatározott helyzetben, semmilyen garancia nem létezik. Sőt.

A múlt héten a Greenpeace Magyarország Országos aláírásgyűjtést kezdeményezett azért, hogy a magyar kormány szólítsa fel az európai intézményeket: akadályozzák meg a verespataki aranybánya megnyitását. A zöld szervezet követeli, hogy a magyar kormány, illetve a környezetvédelmi tárca lépjen fel kellő erővel a beruházás ellen, és tegyen meg mindent egy újabb ciánkatasztrófa megelőzésére.

A Greenpeace Magyarország szerint az aranybánya terve amellett, hogy potenciálisan fenyegeti a környezetet Romániában és Magyarországon, számos európai jogszabályt is megsért. A környezetvédő szervezet hangsúlyozza: a magyar kormány kötelessége informálni az európai intézményeket arról, hogy az aranybánya megvalósulása a jelenlegi tervek szerint nemzetközi és európai jogszabályokat sért. Így például ellentétes a felszín alatti vizekről szóló direktívával, és a hulladéklerakókról szóló tanácsi irányelvvel is.

Az országos tiltakozás keretein belül a Greenpeace Magyarország az aláírásgyűjtés mellett meghirdette a verespataki földvásárlási kampányát a helyi Alburnus Maior Egyesülettel karöltve. A kezdeményezés célja, hogy minél többen váljanak földtulajdonosokká, így akadályozva meg, hogy a kanadai cég az összes földterületet megkaparintsa.

A kanadai–román RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját szeretné megnyitni Verespatak mellett. A helyszínen legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt a föld, a nemesfémek kiaknázásához a cég ciántechnológiás eljárást alkalmazna.

vissza az elejére


Tovább késik a Romtelecom tőzsdei bevezetése

(6. oldal)

Csak november után tervezik bevezetni a tőzsdére az állami tulajdonban lévő Romtelecom részvényeit, mert több időre van szükség a vállalat átvilágításához – közölte Nagy Zsolt távközlési miniszter.

A kormány egyszer már elhalasztotta a tőzsdei bevezetést, idén márciusban, és azt tervezte, hogy október-november táján fogják eladni a vezetékes szolgáltató 45,99 százalékát a tőzsdén, ami a bukaresti tőzsde minden eddiginél nagyobb kibocsátása lesz. A papírokat a bukaresti, illetve egy külföldi tőzsdére tervezik bevezetni.

A miniszter nem pontosította, hogy „november után" mikor kerül sor a kibocsátásra. Minden attól függ, hogy a Credit Suisse és az IEBA Trust tanácsadói mikor fejezik be a cég értékbecslését. A tanácsadókkal a múlt héten írták alá a megállapodást. Nagy Zsolt arra számít, hogy a részvények 1,28 milliárd dollárt fognak érni; korábban csak 1,06 milliárdra számított.

A Romtelecom 54,01 százaléka a legnagyobb görög távközlési cégé, a Hellenic Telecommunications Organizationé (OTE). Tavaly a Romtelecom 4,4 százalékkal 233,7 millió eurónak megfelelő összegre növelte az adózott eredményét a 2004-es 223,1 millióról. Az üzemi eredménye 19,4 százalékkal 138,8 millió euróra gyarapodott 116,3 millióról. A pénzforgalmi többlete (EBITDA) 16,9 százalékkal 344,6 millió euróra nőtt 294,9 millióról. A forgalma, 927 millió euró, 10,3 százalékkal haladta meg a 2004-es 840,8 milliót.

A hazai távközlési piac 2003-ban kezdett liberalizálása óta 74 új szolgáltató jelent meg, a Romtelecom azonban tartja vezető szerepét, a tavalyi év végén 90 százalékos részesedéssel.

A távközlési piac az idén várhatóan megközelíti a négymilliárd eurós küszöböt a 2005-ös 3,3–3,5 milliárd után, a távközlési felügyelet (ANRC) júniusban megjelent becslése szerint.

A belföldi távközlési piac 2004-ben 22 százalékkal nőtt 2003-hoz képest és az ANRC, valamint a távközlési szolgáltatók adatai szerint 2005-ben további 22–25 százalékkal bővült.

A mobiltelefon-beszélgetések forgalma tavaly haladta meg először a vezetékes beszélgetések forgalmát. Tavaly a 13,3 millió mobiltelefon-ügyfél 9,3 milliárd percet beszélt, 44 százalékkal többet mint 2004-ban, és első ízben többet a vezetékes hálózaton bonyolított 8,2 milliárd percnél.

A Romtelecom vezetékes vonalainak száma 8,8 százalékkal 3 957 870-re csökkent tavaly. A távozott ügyfelek többsége konkurens vezetékes szolgáltatókhoz pártolt át. Az alternatív vezetékes szolgáltatók piaci részesedése még csak 10 százalékos volt a tavalyi év végén, de arányuk rohamosan nő: a tavalyi első félév végén 6 százalékuk volt. Az alternatív szolgáltatók 460 ezer, 86 százalékban lakossági előfizetővel rendelkeznek.

A mobiltelefon-telítettség jelenleg 60 százalékos Romániában, messze az európai átlag alatt.

vissza az elejére


A változatlan alapkamat háttere

(6. oldal)

A BNR a múlt héten változatlanul hagyta irányadó, úgynevezett pénzügy-politikai kamatát. Az alapkamat így változatlanul 8,75 százalékos. A döntés megfelelt az elemzői várakozásnak, de a bank nem hagyott kétséget afelől, hogy az idén még szigorítás várható. A kamat mostani változatlanul hagyását az infláció vártnál ütemesebb csökkenésével indokolták. A BNR az idén már 125 bázispontot szigorított.

A sorozatos enyhítés tavalyi irányzatával ellentétben további kamatemelések lehetőségére figyelmeztetett Mugur Isărescu korábban is, mondván, hogy az infláció bizonyára meg fogja haladni idén is a bank célját. A központi bank év végi célsávja 4–6 százalékos tizenkét havi infláció, 2007 végére 3–5 százalék, ezen egyelőre nem akarnak változtatni. Most 2008-ra 3,8 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontot becsülnek, de ez elemzők szerint még több kamatemelést feltételez addig.

A központi bank két malomkő között őrlődik, de újabban az inflációs „malomkő" válik fontosabbá. Egyfelől útját igyekszik állni a spekulációs tőke beáramlásának, ugyanis tavaly óta fokozatosan felszabadítják a lejben jegyzett papírok kereskedelmét a külföldiek számára. A beáramlás drágítja a lejt, amit a bank viszonylag alacsony kamattal ellensúlyoz, az viszont – másfelől – növeli a likviditást, ami inflációs hatású, és ezt akarták visszafogni a tartalékolás növelésével, illetve a kereskedelmi banki kamatok fölfelé terelésével. A jelek szerint most már a kamatemelést sem lehet tovább halogatni. Bérnyomás is érvényesül: az átlagbér emelkedése tavaly többször meghaladta az inflációét.

A hazai gazdaság tavaly 4,1 százalékkal bővült, az árvizek miatt sokkal lassabban, mint 2004-ben, amikor éppen a mezőgazdaság kiugró teljesítménye 8,4 százalékos rekord ütemhez segítette a GDP-növekedést. A gazdasági növekedés az idén akár 7 százalékos lehet. Az infláció meghaladja majd a nemzeti bank 5 százalékos, plusz/mínusz 1 százalékpontos célkitűzését, és év végén akár 7,1 százalékos tizenkét havi adat várható.

Az infláció tavaly csökkent először egyszámjegyűre az öt évvel ezelőtti több mint 40 százalékról. Az évi átlagos infláció 9,0 százalékos volt a 2004-es 11,9 százalék, a 2003-as 18,3 százalék, a 2002-es 22,5 százalék, a 2001-es 34,5 százalék és a 2000-es 45,7 százalék után.

vissza az elejére


Javul a magyarországi Danubius-szállók teljesítménye

(6. oldal)

A Danubius Hotels magyarországi szállodáinak foglaltsága az év első hat hónapjában 1,4 százalékponttal 44 százalékra emelkedett. Az átlagár lejben számolva több mint 20 százalékos növekedést mutat, forintban számolva pedig 29 százalékkal, 6020 forinttal emelkedett. A Danubius Hotels csoport 2006 első félévében 1,772 milliárd forint konszolidált adózás előtti veszteséget könyvelt el, szemben a tavalyi első félév 129 millió forintos nyereségével.

vissza az elejére


Olajmező kitermelési koncessziókat adtak ki

(6. oldal)

Az ANRM országos ásványügyi hivatal 17 olajmező blokk kitermelési koncessziót ad ki bel- és külföldi vállalatoknak. A mezők a Petrom és az SNGN Romgaz által gazdaságtalanság miatt hasznosításra felajánlott 24 mezőhöz tartoznak.

Hét vállalat nyújtott be összesen 30 kötelező érvényű ajánlatot a blokkokra. A nyertesek az amerikai Amromco Energy (Amara, Brădeşti, Buda, Diniaşi, Dobreşti, Năsal, Sânmartin és Seitin mezők); a hazai Expert Petroleum (Beclean és Frumoasa mezők); az Elrom (Gostilele és Horodniceni mezők); Rompetrol (Goleşti mező); a Transeuro Import-Export (Arşiţa olajmező); a Transatlantic Worldwide (Izvoru, Mârşa és Vânători mezők).

A koncessziós szerződés értelmében a nyertes pályázóknak új kutak fúrása mellett korszerűsíteniük és termelés alá kell vonniuk a meglévő kitermelő berendezéseket és kutakat is, valamint rehabilitálniuk kell a mezők közlekedési és szállítási infrastruktúráját, beleértve a közutakat, a csővezetékeket, a szeparáló és nyersolaj kezelő létesítményeket.

vissza az elejére


Növelte nyereségét a Banca Românească

(6. oldal)

A Banca Românească, a National Bank of Greece görög kereskedelmi bank hazai érdekeltsége az első félévben 6,95 millió euró adó előtti eredményt ért el, 73 százalékkal magasabbat a 2005-ös első és 53 százalékkal magasabbat a második félévinél. 2006. június 30-án a bank 820,3 millió euró nettó aktíva felett rendelkezett, ami 62 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi és 33 százalékkal a 2005 december összeget. Részvénytőkéje jelenleg 112 millió euró. Fiókjainak száma jelenleg 50, amit 2007 első negyedévének végéig 95-re kíván növelni.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


VILÁGJÁRÓ


Nápoly
Olaszország metamorfózisa:
dicső birodalmi múlt és kaotikus jelen (I.)

(7. oldal)

Lehet, hogy mégsem kellett volna akkora reményeket fűznünk eme nyugat-európai országhoz, de amikor valaki gyermekkora óta arra vágyik, hogy meglátogassa Michelangelo szülőhazáját, akkor elkerülhetetlen a pozitív előítéletek által fűtött reménykedés. Tudatában voltunk annak: mostani utunk (július 23–augusztus 6.) során az „olasz csizma" alját tekintjük meg, ezért számítottunk meglepetésekre, de mégsem gondoltuk volna, hogy ennyire veszélyes, egyben felejthetetlen élményekben lesz részünk. Az említett időszakban sikerült meglátogatnunk Nápolyt, Pompeji városának romjait és Rómát.

Akár a tavalyi párizsi kiruccanásunk során, idén is úgy döntöttünk, az egyik úgynevezett fapados repülőtársaság szolgáltatásait vesszük igénybe. Tévhit, hogy a cég régi gépeket üzemeltet vagy nem megbízható. Igaz, tavaly párizsi járatunk két és fél órát késett, de kaptunk ingyen reggelit, a gépek meg a legújabb generációs Boeing 737–300, 737–500 és 737–700-as repülők.

Nápolyban szinte valamennyi kocsival karamboloztak m
Az olaszországi nyaralást jóelőre elterveztük: az internet és budapesti barátunk bankkártyája segítségével még januárban lefoglaltuk a „fapados" repülőjegyet, így minden illetékkel és adóval együtt oda-vissza (Budapest–Nápoly és Róma–Budapest) fejenként (kérem, higgyék el!) 80 eurót fizettünk. A tavalyi esettel ellentétben a Ferihegy1-ről induló gép nem késett, így időben megérkeztünk Nápolyba. A reptéren a megegyezés szerint várt is házigazdánk, Bianca-Maria, akivel a www.hospitalityclub.org honlap segítségével vettük fel a kapcsolatot. A nemrég nyugdíjba vonult, havi 2 ezer (!) euróból „tengődő" hölgy örült, hogy romániai vendégeket fogadhat, ugyanis épp Máramarossziget meglátogatására készült. Szerencsére ezt előre jelezte nekünk, így a népművészet és a népi hagyományok iránt érdeklődő hölgyet Erdély északi megyéjének népi sajátosságait bemutató CD-vel leptük meg. Szerencsére a szállásért nem kellett fizetnünk, így maradt pénzünk egy-két Peroni sör (itt luxus, ott a legolcsóbb) elfogyasztására.

Már a reptéren feltűnt, hogy Bianca-Maria üvölt. Nem csupán ő, hanem szinte valamennyi olasz számunkra dobhártyaszakítóan beszél. Kezdetben arra gyanakodtunk, hogy valamiért neheztel ránk, de hamar ráébredtünk: ezt itt egyszerűen így szokták csinálni. A kirándulás végére ránk is átragadt az üvöltözés, hiszen akkora a közlekedési járművek (főleg a motrok) által kibocsátott zaj, hogy hamar rájöttünk, mi is csak üvöltözve érthetjük meg egymást.

Házigazdánknak köszönhetően körbejárjuk a várost. Feltűnik, hogy mindenki idegesen vezet, káromkodások, összepotyolt kocsik. Bianca-Maria is többször odamond a többi sofőrnek, a forgalmat lezárva parkol és veszélyesen közel tart az előttünk haladó gépkocsihoz. Elmagyarázza: itt ilyen a forgalom, ilyen vérmérséklettel rendelkező sofőrök vannak, és punktum. Meggyőződésem, hogy amennyiben idehaza úgy vezetnénk, mint a nápolyiak, annyi közlekedési szabályt szegnénk meg, életünk végéig bevonnák jogosítványainkat! Ilyen vonatkozásban a csúcs az volt, amikor szabályszerűen megálltunk a pirosat jelző stoplámpánál, és... ránk dudáltak. Mindezt annak ellenére, hogy nem az éjjel hasztalanul is működő villanyrendőrnél álltunk meg, a város peremén levő lakónegyedben, ahol lélek sincs az utcán, hanem a belvárosban, nappal, csúcsforgalomban. Többen üvöltözve, pár alkalommal káromkodva adták tudtunkra nemtetszésüket, mi több, egyikük golyóstollal megdobta kocsinkat jelezve, hogy elveszette türelmét, át kéne már menni a piroson, karambolozni kéne a szembe jövőkkel.

Városnézés 39 fokban
Ezen a napon tettünk ígéretet arra vonatkozóan, hogy legközelebb csak télen jövünk Olaszországba. Nyáron a skandináv országokat látogatjuk meg. Nem másért, de a 39–40 fokos hőséget olvadó szürkeállomány nélkül nem lehet megúszni. Ilyen kemény meteorológiai viszonyok közepette vágtunk neki a városnak, de már a buszon éreztük, hogy felfő a fejünk. Induláskor házigazdánk figyelmeztetett: ruházatunkkal olvadjunk be a helyiek közé, nehogy valaki észrevegye, hogy turisták vagyunk. Lelkünkre kötötte, semmi értéktárgyat ne hordjunk magunkon, így lekerültek a fülbevalók és a vékonyka arany karkötő. – Nem hiába mondja mindenki Nápolyról, hogy veszélyes. Ezek a barmok képesek az ember füléből kitépni a fülbevalókat, lerángatni a karkötőt, levágni a válltáskát. A legveszélyesebbek a kis motorbiciklikkel közlekedők, akik menet közben megragadják az ember táskáját, és pillanatok alatt eltűnnek – magyarázta Bianca-Maria.

A belvárosig, pontosabban a Győzelem térig (Piazza Vittoria) busszal mentünk. A Mártírok terén (Piazza dei Martiri) megkerestük a turisztikai irodát, térképekkel szerelkeztünk fel, majd visszatértünk a partra, ahol elénk tárult a Nápolyi-öböl. A Mediterrán-tengerpart! Már-már az ókori hajókat véltük látni, amikor a parton levő Tojás-kastélytól (Castel dell’Ovo) pár kilométerre az öbölben megjelent egy hatalmas teherszállító monstrum. Grrr! A középkori hangulatot próbáltuk visszavarázsolni, így a kastélyhoz mentünk. Miért éppen Tojás-kastély? – tettük fel a kérdést egy kulturális referensnek az egyik irodában. – Egyszerű: mert olyan király, herceg vagy valami ilyesmi birtokolta, amelyiknek tojás alakú volt a feje – ért véget a történelemlecke. Nem is kíváncsiskodtunk tovább, ki tudja, még mi derül ki.

A parton, a Via N. Saurón és a Via Acton keresztül eljutottunk egy másik impozáns kastélyhoz, az Új-kastélyhoz, a Castel Nuovóhoz. Még az indulás előtti internetes kutatás során kiderült, hogy a XIII-ik században épült. A tojásos „incidens" után jobbnak láttuk ilyen hőségben további részletekért nem zavarni a „kulturális referenseket".

Kék–piros–zöld metró, ami vonat...
Szintén ezen a napon az olaszországi káoszra utaló jelenséggel szembesültünk: házigazdánk azt tanácsolta, amennyiben hosszabb távot szándékozunk megtenni, használjuk a földalattit. Ez egyszerű lesz, gondoltuk, de úgy tűnik, pár pillanatig megfeledkeztünk arról, hogy Olaszországban, a teljesen váratlan fordulatok és a káosz országában tartózkodunk. A budapesti mondell (kék, sárga és piros) alapján megkerestük azt a teret, ahol a kék metróállomás található. Ez egyszerű volt, de tanácstalanul álltunk a piros M jelzés előtt. Nahát, itt megy el a piros metró is? Az nem is szerepel a térképen. Érdeklődünk, mondják, itt a metró, az egyetlen, ki kell menni a pályaudvarra. Hova? Igen, oda, ahol a vonatok járnak. Hát a metró nem a föld alatt közlekedik? Bambán néznek ránk, ufónak érezzük magunkat. Értetlenül várjuk a metrót, amely tulajdonképpen vonat, egyáltalán nincs metró jellege, szerkezete, vagonjai. A szó szoros értelmében vonat. Belenyugszunk, hogy ez itt így működik, de a meglepetések sora még nem ért véget: a „metróban" zöld színt használtak az útvonal és a megállók jelölésére. Következtetés: a lejárónál piros M-mel jelzett a kék metró tulajdonképpen olyan föld felett közlekedő vonat, amelynek a szerelvényeiben zöld útvonalmutató található. Többek között ez Olaszország! Este eredeti, kemencében sütött pizzát ettünk: alig 3 euróért.

„Drogdílerek" tűzijátéka
A váratlan káosz megtette hatását: agysejtjeink a szokásosnál hamarabb kértek pihenőt, ezért egy napot a Nápolyi-öbölben töltöttünk napozgatással, lubickolással. Itt is képtelenek voltunk beolvadni a helybéliek közé, ugyanis fürdőruhánk nagyon eltért az ottani ultrakonzervatív öltözettől. A városban ugyanez volt a helyzet: míg a helybéliek a 40 fokos melegben farmerben (!) és fekete félcipőben jártak, mi szandálban, rövid nadrágban és rövid ujjú blúzban izzadtunk.

Este ismét sokkoló hír ért. Hazatérve rákérdeztünk házigazdánkra: minden este tíz órakor és éjfélkor miért rendeznek tűzijátékot a lakónegyedben? Pár másodpercnyi hallgatás után megszólalt, de látszott rajta, nem biztos abban, hogy hiszünk neki: a kábítószer-kereskedők ezzel jelzik, megérkezett az „anyag". Utólag mástól is érdeklődtünk, s ugyanaz volt a válasz. A fülbevalós figyelmeztetés és a tűzijáték után már végképp nem csodálkoztunk, hogy egy hét alatt alig láttunk tíz turistát a városban. Másnap vonatra ültünk, s elutaztunk Pompejibe.

(Folytatjuk)

Kiss Olivér,
Takács Enikő

vissza az elejére


MOZAIK


JogszOLGÁLAT

(9. oldal)

V. L., Kolozsvár: Hogyan és melyik törvény határozza meg a szociális segélyre jogosultak körét?

Válasz: A szociális segélyről a garantált minimális jövedelemről szóló, 2001. évi 416. törvény rendelkezik. Eszerint a román állampolgárságú családok és egyedülálló személyek szociális gondoskodásként garantált minimális jövedelemre jogosultak. A garantált minimális jövedelmet az említett törvény feltételei között nyújtott havi szociális segély révén biztosítják. A 416. törvényt a 2006/115. számú törvénnyel módosították, többek között azt a szakaszát is, amely meghatározza a segélyre jogosult család, gyermek valamint egyedülálló személy fogalmát. Család alatt a házastársakat – férjet és feleséget – értik, vagy férjet, feleséget és meg nem házasodott gyermekeiket, akiknek a személyi igazolványuk szerint közös az állandó lakhelyük vagy tartózkodási helyük, és együtt gazdálkodnak. Családnak tekinti a törvény azt a személyt is, aki együtt lakik az eltartásában levő gyermekeivel, és a következő helyzetek valamelyikében található: a) nem házas; b) özvegy; c) elvált; d) házastársát eltűntnek nyilvánították bírói határozattal; e) nem töltötte be a 18. életévét, és az a-d helyzetek valamelyikében van.

Szintén családnak számítanak a módosító törvény értelmében a gyermektelen testvérek, akik közösen gazdálkodnak, és állandó lakhelyük vagy tartózkodási helyük nem azonos a szülőkével. Azonosítják a családdal az együtt lakó és gazdálkodó nőt és férfit, gyermekeikkel, vagy egyikük gyermekével, gyermekeivel. A törvény meghatározása értelmében gyermek alatt a házasságból született, vagy valamelyik házastárs gyermekét értik, továbbá az örökbe fogadott, családi elhelyezésbe adott, gyámság alatt lévő gyermeket értik.

Egyedülálló személynek tekinti a jogszabály a 18. életévét betöltött személyt, aki egyedül lakik és gazdálkodik. A törvény rendelkezéseiben részesülnek azok a külföldi vagy állampolgárság nélküli személyek, családok is, akiknek a lakhelyük vagy tartózkodási helyük Romániában van, az itteni törvényeknek megfelelően. Szintén jogosultak szociális segélyre a külön élő házastársak, amennyiben a társadalmi felmérés során indokoltnak találják a segély megítélését. A lakhely nélküliek esetében saját felelősségű nyilatkozatot kérnek arról, hogy nem igényelték a segélyt más polgármesteri hivataloktól. A segély összegét évente indexelik, és ez függ a család meglévő jövedelmétől és létszámától.

vissza az elejére


FIGYELŐ
Szórakoztatás?!

(9. oldal)

Még nyár van, mindenki nyaral, aki csak teheti, de azért érezni lehet, hogy az ősz már itt téblábol az ajtónk előtt. Hogy az itthonmaradottak se unatkozzanak, a tévéadók „szórakoztató" híradó- meg talk-show-műsorokat közvetítenek. Fantasztikus „felfedezések" kerülnek napvilágra: ez is besugó volt, (na, ki hitte volna!), az is szekus ügynök volt (na, erről se gondoltuk volna!). Közben heves viták zajlanak körülötte, pro és kontra, hogy a besúgás tulajdonképpen az akkori hazafias megnyilvánulás jele volt (!), hogy végeredményben csak azokat kéne „megróni", akik tagjai voltak a politikai rendőrségnek, hogy mindenki csak azt tette, amit tennie kellett, hogy nem így kéne ezt csinálni, hanem amúgy... Mert ugye, az mindenki előtt világos, legalábbis azok előtt, akik már eléggé nagyok voltak a „régi" rendszerben, és volt némi tapasztalatuk, hogy valamilyen magasabb funkciót betölteni, külkereskedelemben dolgozni, külföldön tanulni csak úgy lehetett, ha együtt működtél a „karhatalommal". Ilyen vagy olyan formában. Hogy akkor most mit is keresünk? Vagy mit is akarunk igazolni? Semmit. Csak az ellenfeleket egy kicsit kigittelni. Ha tizenhat évvel ezelőtt csinálták volna... Akkor viszont mi lett volna az „átmentési" akcióbol?! Minden esetre egy nyarat jól át lehet szórakoztatni ezzel a „doszáriádával". És közben nem vesszük észre, hogy ez is egy-két lejjel drágább lett, meg az is, a közköltség is a tavalyi nyári hónapokhoz viszonyítva magasabb, pedig semmivel sem fogyasztottunk többet sem vízből, sem gázból... És mindjárt itt a nyakunkon a fűtési szezon. De ne búsuljunk, „rendezőink" biztosan gondosodnak akkora is valami „szórakoztató" tévéelőadásról. Ha lesz miből kábeldíjat fizetnünk.

B. É.

vissza az elejére


Egy perc derű

(9. oldal)

Csendes, nyugodt szombat este. A fiatalasszony duruzsol a férjének:
– Ugye, szívem, az én szemem olyan kék, mint a nyári égbolt?
– Persze.
– És ugye az ajkam olyan, mint az eper?
– Igen.
– És a bőröm, mint a bársony?
– Ja...
– Jaj, úgy szeretem, amikor ilyen költői hasonlatokat mondasz nekem.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy jogi tanácsadást csak Szabadság-előfizetőknek áll módunkban nyújtani, minden hétfőn 10–13 óra között. Kérjük, hozzák magukkal az előfizetési nyugtát, vagy annak másolatát.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 16., szerda

(9. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,495/3,540

2,73/2,78

1,25/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 17., csütörtök

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5252 lej, 1 USD = 2,7570 lej, 100 magyar forint = 1,2778 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


INGATLAN

(11. oldal)

Eladó Torockószentgyörgyön a Rudánszky kúriához tartozó szoba-konyha (49 négyzetméter) plusz garázs (24 négyzetméter) és 724 négyzetméter kert. Irányár: 10 000 euró. Telefon: 0265/262-105. (M)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(11. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft. felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar-román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

vissza az elejére


ÁLLÁST KERES

(11. oldal)

Egyetemista lány részmunkaidős állást keres. Komoly ajánlatokat várok. Telefon: 0746-597497. (0010)

vissza az elejére


SZOLGÁLTATÁS

(11. oldal)

Svájcba keresünk segítséget, háztartásba és három kisfiú mellé, 20-40 éves nőt. Jelentkezni: 0264/578-567. (0020)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(11. oldal)

Egyetemisták két-háromszobás lakást keresnek. Telefon: 0265/263-898, 0744-954277. (M)

Három diáklány bútorozott garzont vagy kétszobás lakást bérelne, maximum 100 euróért. 0742-879640, 0743-575956. (0017)

Három diáklány lakást keres hosszú távra, bútorozatlan is megfelel. Telefon: 0748-793705. (0016)

vissza az elejére


UNIX – autóalkatrészek

(11. oldal)

Dinamikusan fejlödő, autóalkatrész importőr,
16 éves múltal rendelkező magyarországi piacvezető cég
romániai leányvállalata keres
MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐT
kolozsvári munkavégzéssel.

Feladatok:

A cég teljeskörű könyvelése,
Bérszámfejtési feladatok ellátása,
Adó- és ÁFA-bevallások elkészítése,
A jogszabályok folyamatos figyelése, napra kész ismerete,
Pénzügyi jelentések készítése,
Pénzügyes csapat vezetése.

Elvárások:

Felsőfokú szakirányú végzettség,
Mérlegképes könyvelői végzettség,
Minimum 3 éves hasonló beosztásban szerzett tapasztalat,
Felhasználói szintű számítógépes ismeretek,
Precizitás, rugalmasság és megbízhatóság,
Magas szintű önszervező képesség.

Amit kinálunk:

Szakmai fejlődési lehetőség
Versenyképes jövedelem
Csapatmunkában való részvétel

Az elvárt végzettséggel és tapasztalattal rendelkező csapatjátékosok

jelentkezését várjuk!
Pályázatát (fényképes önéletrajz és motivációs levél) a megjelenéstől számított 2 héten belül az alábbi e-mail címre várjuk:
a.csonka@unixtrade.ro vagy a 400230 Cluj-Napoca, Calea Baciului
nr. 87, Bl.Tronson F cimre vagy a 0264/ 441.422 faxszámra.

vissza az elejére


Még mindig függőben a stadion sorsa

(11. oldal)

A tanácskozáson vitára egyedül az évek óta szinte romos állapotban lévő sétatéri Ion Moina Stadion sorsának kérdése adott okot. Marius Nicoară megyei tanácselnök régóta dédelgetett álma a város életében fontos szerepet játszó objektum felújítása, esetleges újjáépítése, amelynek érdekében külföldi tőke bevonását szorgalmazza. Nemrég végre írásos társulási ajánlatot kapott kézbe egy külföldi beruházó vállalattól, aminek valóra váltásához szükséges a megyei tanács és a stadion, illetve annak Szamos-parti területe fölött rendelkező városi tanács közötti társulási szerződés megkötése. Ezután következhet a versenytárgyalás kiírása, amelyre ez idáig egyetlen jelentkező akadt.

A kérdéssel már több hónapja foglalkozik a megyei döntéshozó testület.

A Szociáldemokrata Párt tanácsosai a stadionrendezéssel kapcsolatban előbb a helyi sajtóban hónapok óta keringő ellenkampányra, bizonyos személyes érdekekre célozgató mendemondákra hivatkoztak, majd arra, hogy nem ismert a potenciális befektető végső szándéka. Ezért a kérdésben a testület, elvi beleegyezés hiányában, egyelőre nem hozott semmiféle döntést.

Hónapokkal ezelőtt külön szakbizottság alakult, melynek feladata lenne a stadionberuházás körüli tennivalók feltérképezése, megvitatása, eddig azonban még semmilyen idevonatkozó érdemi munkát nem fejtett ki. Félő, hogy az időhúzásnak a város látja kárát, ugyanis a külföldi befektető könnyen meggondolhatja magát és visszaléphet.

Kerekes Sándor megyei tanácsi alelnök lapunknak elmondta: a szociáldemokraták olyan akadályt gördítettek az ügy rendezése útjába, amellyel legfeljebb a következő, szeptember 27-i tanácsülésen lehet megbirkózni. A kérdést a szakbizottság elé vitették, hogy ne kerüljenek abba a kellemetlen helyzetbe, mintha nem akarnák támogatni e közügyet. Kerekes szerint Kolozsvárnak nagy szüksége van a hagyományos sétatéri stadionra, de annak korszerűsítésére sem a városnak, sem a megyének nincs anyagi fedezete. – Tehát külföldi beruházóra szorulunk, ám nem szabad szem elől tévesztenünk a polgárok érdekeit sem: ügyelni kell arra, hogy a befektető ne a busásabb haszonnal kecsegtető kereskedelmi célú ingatlanok építésével kapcsolja össze a stadion korszerűsítését. Az építményt nem a Sétatér irányába, vagyis a zöldövezet kárára kell fejleszteni – nyilatkozta.

Egy másik napirendi pontnál a tanácsosok a cégekre kivetett a 22%-os jövedelemadóból befolyt alapból egyhangúlag mintegy 120 000 új lejt szavaztak meg a Ion Moina Stadion feljavítására.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Háború és béke a haifai állatkertben

(11. oldal)

A majmok stresszesek voltak, az oroszlánok fölös kilókat szedtek fel, az antilopok alighanem szívrohamokat kaptak – a haifai állatkert lakóit is erősen megviselte a 34 napos háború, amelyet Izrael a Hezbollah síita szervezet Libanonban tanyázó fegyvereseivel vívott.

A zoo vezetői közvetlenül a harcok kitörése után óvóhelyekre, biztonságos belső ketrecekbe zárták az összes húsevőt, medvét, majmot, nehogy bajuk essen az ellenséges rakétáktól, esetleg az eltévedt lövedékektől.

„Az oroszlánok meghíztak, de amúgy rendben vannak" – mondta Etty Ararat, az állatkert menedzsere, amikor a hét elején életbe lépett fegyverszünet után egy nappal kiengedték a nagyragadozókat megszokott, tágas kifutóikba. (Előző nap még bömböltek és vicsorogtak hat négyzetméteres biztonsági ketreceikben, amikor újságírók fényképezték őket.)

– A babuinok (cerkófmajom-félék) stressztől szenvedtek – tette hozzá, és elmondta, hogy leginkább az olyan állatok – például gazellák – miatt aggódott, amelyeket nem lehetett bezárni, tehát teljes hangerővel hallották, érezték a sok ezer robbanást. Ararat aggodalma még nem múlt el, mert tapasztalatból tudja, hogy az ilyen állatok olykor hetekkel az átélt izgalom után kapnak végzetes szívrohamot.

Amikor több mint egy hónap elteltével végre eljött a szabadulás órája, az állatok láthatóan örültek, akárha valamilyen új helyre kerültek volna – mondta Ajelet Smuéli állatorvos. A babuinok egy csoportja ott tolongott kijutásra várva egy még nem is teljesen nyitott ajtónál, a medvék türelmetlenül járkáltak, az egyik tigris hunyorgott a reggeli naptól.

Az óvóhelyes időszakban a gondozók mindent kitaláltak, hogy mozgásra bírják az állatokat: a leopárdok és a tigrisek ketreceiben például a tetőre akasztották a hússal teli zsákokat, hogy a nagymacskáknak ugorniuk kelljen a táplálékért. A majmokat úgy igyekeztek megdolgoztatni, hogy lekváradagjaikat bambuszszárakba nyomkodták bele, hadd vesződjenek egy kicsit.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
CFR: várakozáson felüli szereplés
Munti szerződést hosszabbít a csapatnál

(12. oldal)

„Remekül szerepelt eddig a csapat, mondhatni várakozáson felül" – nyilatkozta tegnap Iuliu Mureşan, a CFR-Ecomax klub elnöke az elmúlt három forduló sikereit értékelve, majd a sajtó képviselői előtt bevallotta: kicsit tartott attól, hogy a gyengébb ellenfeleket félvállról veszi majd a csapat, amiből csak rossz származhatott volna. Annak, hogy ez mégsem így lett, az a magyarázata, hogy a keret értéke megnövekedett, és remek a hangulat a csapatnál.

Mureşan elmondta: a sikerben annak is szerepe van, hogy jelenleg nagy a versengés, minden posztra legalább két játékos van, így aki játéklehetőséghez jut, mindent belead a mérkőzéseken, hogy ne kerüljön ki a csapatból. Másfelől pedig Dorinel Munteanu edzői profizmusát emelte ki: mint elmondta, a jelenleg a nemzeti tizeneggyel Konstancán lévő Munti sok szeszélyesnek tűnő apróságot kért az elmúlt hónapokban, de mind beváltak. Külön hangsúlyozta: az öltözőben nagyon jó a hangulat, nincsenek ellenségeskedések, még az egymással a kezdőcsapatbeli helyért harcolók között sem, így a dolgok minden szempontból a jó kerékvágásban haladnak a Gépész utcai gárdánál.

– Bár még konkrétan nem került szóba, Dorinel Munteanu tervezgetései és a mi szándékuk egyértelműen arra mutat, hogy az idény végén lejáró szerződését meghosszabbítjuk – mondta Mureşan, aki újságírói kérdésre kijelentette: nem zavarja, hogy Victor Piţurcă szövetségi kapitány az edzőjátékoson kívül senki mást sem hívott meg a válogatottba a tegnapi esti barátságos mérkőzésre.

A játékosok különben ma veszik fel a legutóbbi győzelmükért járó fejenkénti 60 millió lejt. Mureşan emlékeztetett: sorozatban szerzett négy győzelem után további különjutalom jár, a jackpot-ot azonban akkor ütnék meg a játékosok, ha az idény végén a pódiumon végeznek.

A klubelnök véleménye szerint a 13–14. forduló körül már látni lehet, hogy van-e annyi ereje a csapatnak, hogy reálisan felvegye az esélyt a bukaresti bajnokjelöltekkel. Jó előjel viszont, hogy Dorinel Munteanu két napról egyre csökkentette a mérkőzések előtti mini-edzőtáborozásokat, ami azt jelzi, hogy a csapat kezd beérni, s valóban profi módon szerepelni.

Öt forduló kegyelmi idő Ciorcerinek
Mureşant igen bosszúsan érintette a dési szatelitcsapat múlt szombati veresége. Elismerte ugyan, hogy az edzőnek igaza lehet abban, hogy a CFR Désre leküldött játékosai nem csipkedik magukat, s a dési gárdának nem volt ideje összeforni, ennek ellenére telefonon kérte számon a kudarcot George Ciorceri edzőtől, akivel közös megegyezés alapján úgy döntöttek, hogy amennyiben a 6. fordulóig nem javul a csapat helyzete, edzőváltásra kerül sor. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy hány pontot kell összegyűjtenie Ciorceri gárdájának a soron következő 5 fordulóban ahhoz, hogy az edző folytathassa munkáját.

– Azt se bánom, ha megmondja, hogy csak egyetlen CFR-est tesz be a csapatba, csak menjen a játék – mondta Mureşan, aki Déssel kapcsolatban még hozzátette: a CFR e hétvégi, Naţional elleni dési mérkőzésére három vagont biztosítnak a mérkőzésre kilátogatni kívánó szurkolóknak.

(balázs)

vissza az elejére


Új nevet kap a stadion

(12. oldal)

Iuliu Mureşan megerősítette azokat a központi sajtóban napvilágot látott híreszteléseket, miszerint a Gépész utcai stadion nemsokára felveszi dr. Constantin Rădulescu nevét. Erre a klub centenáriumi ünnepségén, jövőre kerülne sor, a folyamat már célegyenesben van.

Rădulescu irányításával 1969-ben a CFR feljutott az A-osztályba, ahol hét éven át tanyázott, s első virágkorát érte, amit egy bajnoki ötödik helyezés is bizonyít.

vissza az elejére


Ciorceri elégedetlen csapatával

(12. oldal)

A CFR-Ecomax szatelitcsapata, a Dési Egyesülés bal lábbal kezdte a másodosztályú bajnokságot, ezért nem csoda, hogy George Ciorceri edző élesen bírálta a fiúk játékát. Az igazság az, hogy az utolsó pillanatban összeállított tizenegy ambíciók nélkül játszott, mintha barátságos mérkőzésen vett volna részt. A marosvásárhelyi mester ezért a hét elején komoly edzéseket tartott, volt olyan nap, amikor kétszer is tréningeztek a vásártéri pályán.

A dési klubnak még mindig nincs elnöke, egyelőre Cornel Itu, a röplabda szakosztály vezetője tölti be a tisztséget.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Kalotaszeg-kupa

(12. oldal)

Lejátszották a Kalotaszeg-kupa 2006-os kiírásának elődöntőit. Eredmények: Körösfő–Magyarfenes 2–1, Jegenye–Méra 1–4.

A döntőket Mérán játsszák, ünnepélyes keretek között, augusztus 20-án, a Szent István-napi ünnepségek keretében, a kupában indult csapatok és várhatóan nagyszámú közönség előtt. A kisdöntőt délután fél négytől, a döntőt hat órától rendezik, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Lejátszották a Kalotaszeg-kupa 2006-os kiírásának elődöntőit. Eredmények: Körösfő–Magyarfenes 2–1, Jegenye–Méra 1–4.

A döntőket Mérán játsszák, ünnepélyes keretek között, augusztus 20-án, a Szent István-napi ünnepségek keretében, a kupában indult csapatok és várhatóan nagyszámú közönség előtt. A kisdöntőt délután fél négytől, a döntőt hat órától rendezik, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

vissza az elejére


Barátságos mérkőzések: leszerepeltek a spanyolok

(12. oldal)

Raul 100. fellépése jelentette az egyetlen pozitívumot a spanyol labdarúgó-válogatott számára az Izland ellen Reykjavikban játszott 0–0-ás döntetlen alkalmával. A németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében búcsúzott ibériaiak ugyanis kiábrándító teljesítményt nyújtottak, s ezt Luis Aragones szövetségi kapitány is elismerte: „Ez volt kapitányi pályafutásom legrosszabb mérkőzése" – mondta a tréner.

A Real Madrid csatára első spanyol mezőnyjátékosként érte el a bűvös határt, nála többször, 126-szor csak a kapus Andoni Zubizarreta szerepelt a nemzeti tizenegyben.

Az ukrán labdarúgó-válogatott eközben hazai pályán valósággal kiütötte Azerbajdzsánt. A 2008-as Európa bajnoskág selejtezőiben a románokkal egy csoportban lévő Bulgária gólnélküli döntetlent játszott Walesben, míg a románok másik leendő, egyben régi-új ellenfele, Szlovénia azt a máltai gárdát verte 3–0-ra, amely viszont a magyarok csoportjában igyekszik majd kiharcolni a továbbjutást.

Eredmények: Ukrajna–Azerbajdzsán 6–0, Szlovákia–Málta 3–0, Szlovénia–Izrael 1–1, Ghána–Togo 2–0, Wales–Bulgária 0–0, Izland–Spanyolország 0–0.

vissza az elejére


Juventus: Buffon marad

(12. oldal)

Gianluigi Buffon, az olasz válogatott világbajnok kapusa úgy döntött, nem hagyja el a másodosztályba száműzött Juventus labdarúgócsapatát. „Ez a klub csinált belőlem győztest. Ha az elmúlt öt évben nem a Juventusban játszottam volna, talán ma nem lennék világbajnok" – indokolta döntését a hálóőr. Hozzátette: valószínűleg nem maradt volna a klubnál, ha nem száműzik a Serie B-be.

Korábban Lilian Thuram és Gianluca Zambrotta az FC Barcelonához, Emerson és Fabio Cannavaro a Real Madridhoz, Patrick Vieira és Zlatan Ibrahimovic pedig az Internazionaléhoz szerződött a Juventustól.

vissza az elejére


Újabb világcsúcs női kalapácsvetésben

(12. oldal)

A világbajnok orosz Tatyjana Liszenko 77,80 m-re javította a női kalapácsvetés világcsúcsát a Tallinban. A göteborgi Európa-bajnokságon is aranyérmes, 22 éves versenyző saját, június 24-én felállított 77,41 méteres rekordját adta át a múltnak.

vissza az elejére


Játékosvásár Kolozsváron

(12. oldal)

Transylvania Basketball League névvel a héten amolyan kosárlabda-játékos vásár zajlik a Sportcsarnokban. Miközben délelőttönként Gheorghe Mureşan kosárlabda-táborában pattog a labda, délutánonként a Ion Moina stadionban hazai és amerikai ifi (és nemcsak) játékosok mutatják be tudásukat, mérkőzések során, megpróbálva meggyőzni értékükről a hazai klubok képviselőit. A tornát első ízben szervezték meg Romániában.

vissza az elejére


TÁJFUTÁS
6. Szászfenes és Transilva Trophy

(12. oldal)

Augusztus 17–20-án rendezik meg a szászfenesi erdőben, a Leányvár környékén és a Bükkben a fenti elnevezésű háromnapos versenyt a Kolozsvári Transilva és a Szászfenesi Dudu sportklubok szervezésében.

A versenyek műsora: csütörtök, augusztus 17.: a sportolók fogadása a Csillagvizsgáló út 1. szám alatt lévő Microinformatica cégnél; péntek, augusztus 18.: 10.00 óra: rajt a leányvár környéki erdőben; szombat, augusztus 19.: 10.00: rajt hosszútávon a Bükkben – Transilva Trophy II. szakasz és Világkupa futam; vasárnap, augusztus 20.: 9.30 óra: rajt középtávon szintén a Bükkben. Az ünnepélyes eredményhirdetésre vasárnap, augusztus 20-án 13.00 órakor kerül sor.

Sok sikert a versenyzőknek és a rendezőknek egyaránt.

Májai Ferenc

vissza az elejére


KAJAK-KENU
Ma kezdődik a szegedi világbajnokság

(12. oldal)

Csütörtök reggel az 1000 méteres előfutamokkal megkezdődik a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság Szegeden, illetve a város melletti Maty-éri pályán: a házigazdák azt remélik, hogy mind a magyar csapat szereplése, mind a szervezés és lebonyolítás tekintetében sikerrel zárják a viadalt.

A vb-re 82 ország sportolói neveztek, a nemzetek száma minden eddigit felülmúl. A 41 fős magyar csapattól Angyal Zoltán szövetségi kapitány 6–8 aranyérmet vár, s a szakvezető reményei szerint a győzelmek közül 2–3 olimpiai számban születik majd. A legnagyobb érdeklődés női kajakban a Kovács Katalin, Janics Natasa olimpiai bajnok duó szereplését övezi, a kettős mindhárom páros számban címvédőként száll vízre, ráadásul most 200, 500 és 1000 méteren is szerencsét próbálnak négyesben, és könnyen elképzelhető, hogy sporttörténelmet írnak az egy vb-n szerzett aranyérmek tekintetében.

Jóval szerényebb az elvárás a román kajak-kenusoktól, ám várhatóan ők sem maradnak (arany)érem nélkül. Hogy pontosan hány és milyen színben csillogó érmet szereznek, csak a hét végén derült ki: csütürtökön és pénteken csak elő- és középfutamokat bonyolítanak le, az első döntőket szombaton délután rendezik.

vissza az elejére


FORMA–1
A DaimlerChrysler megvenné a McLaren-t

(12. oldal)

A DaimlerChrysler érdeklődik a Forma–1-es autós gyorsasági világbajnoki sorozatban szereplő McLaren csapat megvásárlása iránt.A német-amerikai járműipari óriáscég a Mercedeseket gyártó leányvállalata révén már részesedéssel bír a brit istállóban.

„Opciós joggal rendelkezünk, de még semmit sem döntöttünk el" – idézte az AFP a Handelsblatt című gazdasági lapban nyilatkozó egyik szóvivőt.

A McLaren nem kommentálta a hírt.

A német újság ezzel együtt úgy értesült, hogy már csak az utolsó részletek tisztázása van hátra az üzlet megkötéséig.A DaimlerCrysler 2000-ben 40 százalékos tulajdont szerzett a TAG-McLarenben. A tranzakció becsült értéke 400 millió dollár volt. A Forma–1-es csapat teljes bekebelezése viszont lehetőséget teremtene arra, hogy Mercedes néven szerepeljen az istálló.

vissza az elejére


„Még nem vagyok öreg"

(12. oldal)

David Coulthard, a Red Bull-Racing brit pilótája egy visszavonulását firtató kérdésre azt válaszolta, hogy nem öreg, és még sokáig marad a Forma–1-ben. „Minden évben alaposan kivizsgáltatom magam egy klinikán. Tökéletes egészségnek örvendek, nem vagyok még a halálomon. Eszem ágában sincs visszavonulni."

A pilóta szerződését különben a Red Bull-Racing a múlt héten hosszabbította meg további egy évvel.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence