Hamarosan választanunk kella magánnyugdíj-alapok közül
A lakosság nagy része még mindig keveset tud az új rendszerről

(1. oldal)

Nyugodtabb öregkort ígérnek a mai fiataloknak

Jó ideje tartó huzavona, határidő módosítás, törvény-kiegészítés után úgy tűnik, augusztus elsejétől biztosan lépniük kell a munkaadóknak és munkavállalóknak a magánnyugdíjak terén: meg kell választani azt az engedélyezett biztosítót, amelynél majd törlesztik a járulékot a valamikori magán-nyugdíj reményében. A sok halasztás és jogszabály módosítás miatt azonban továbbra is nagy a bizonytalanság, az érthetetlenség meg a bizalomhiány az új rendszerrel szemben, amely sokak számára még ismeretlen. Az elképzelés lényege szerint a magánnyugdíj alapokra azért lenne nélkülözhetetlenül szükség, mert a jelenlegi állami, illetve köznyugdíj rendszer (amely a szolidaritás elvére épül, tehát amit az egyik befizet, azt a másik meg is kapja) képtelen tartani egy elfogadható szintet a juttatások nagyságában, ráadásul bizonytalan a későbbi nyugdíjasok helyzete. Egy plusz hozzájárulással azonban nyugodtabb öregkort biztosíthatnánk magunknak – állítják. (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Csodajárgányok mutogatják magukat

(1. oldal)

Látvány és hangerő – így jellemezhető röviden a tegnap megnyílt tuning-motorsport kiállítás. Az Expo Transilvania kiállítócsarnokban mintegy félszáz, látványos külső és belső módosításokon átesett autó várja a zömében fiatalabb korosztályhoz tartozó érdeklődőket, akiknek van mit látniuk, újjá varázsolt Fiat 500-astól kezdve alig felismerhető Dacia Loganon át tűzpiros Porschéig. A motorház alatt lapuló plusz lóerőkre persze csak következtetni lehet, mint ahogyan arra is, hogy milyen hangerővel szólhat a zene egy-egy olyan autóban, amelynek csomagtartója diszkók által is megirigyelhető hangfalakat rejt. A Publisys és a 4TuningRo által szervezett kiállítás ma és holnap 10–19 óra között látogatható, a csodajárgányok között számos díjat is kiosztanak, ily módon értékelve tulajdonosaik egyéniségét, kreativitását és eredetiségét.

vissza az elejére


Kult-Túra


Mai nap

(2. oldal)

NÉVNAP: Zoltán. Török eredetű, régi magyar személynévből származik, jelentése: fejedelem.

NAPKELTE: 5 óra 32 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 24 perckor.

ÉVFORDULÓK: Olimpiai Nap Június 23-án történt: 1606. Bocskai István fejedelem és a magyar rendek, illetve I. Rudolf Habsburg császár biztosai Bécsben békét kötöttek. Ezzel véget ért az 1604 óta tartó Bocskai-szabadságharc. • 1894. Párizsban megalakult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. • 1915. Az I. világháborúban megkezdődött az első isonzói csata az olasz és az osztrák-magyar hadsereg között, amely az utóbbiak vereségével végződött. • 1945. E napon fejeződött be a csendes-óceáni térségben – Okinaván – a II. világháború. • 1948. A szovjet hatóságok lezárták a Nyugat-Berlint Nyugat-Németországgal összekötő utakat, ezzel megkezdődött az első berlini válság. • 1994. A Dél-Afrikai Köztársaság két évtized után visszakapta helyét az ENSZ Közgyűlésében. • 1996. II. János Pál pápa Berlinben boldoggá avatott két katolikus papot, akik szembeszálltak a náci rezsimmel és az üldözések következtében hunytak el. • Június 23-án született: 1668. Giovanni Battista Vico olasz filozófus, költő. • 1795. Török Ignác honvéd tábornok, az aradi tizenhárom vértanú egyike. • 1856. Varga Bálint tanár, író, irodalomtörténész, jelentős műfordító. • 1894. VIII. Edward brit uralkodó. • Június 23-án halt meg: 1866. Adam Clark brit mérnök, a budai Alagút tervezője és építője, a Lánchíd építésének vezetője. • 1906. Körösy József statisztikus, akadémikus, a magyar statisztika úttörője. • 1970. Fekete István József Attila-díjas író, mezőgazdász. • 1995. Jonas Salk amerikai mikrobiológus, a gyermekbénulás elleni (róla elnevezett) szérum feltalálója.

Holnap, vasárnap 24.
NÉVNAP: Iván. Két azonos eredetuű név ismételt találkozásából származik. Részint a magyar Ivános rövidülése, részint az orosz Iván késői átvétele. Mindkettő a János névvel egy eredetű. Jelentése: Isten kegyelme.

NAPKELTE: 5 óra 32 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 24 perckor.

ÉVFORDULÓK: Szent Iván napja, a naptárreform előtt a nyári napforduló ünnepe volt. Európa nagy részén ősi rítusokkal ünnepelték. • A Magyar Szabadság Napja – 1991. június 30-án fejeződött be hivatalosan a szovjet csapatok kivonása Magyarországról. Ennek emlékére az Országgyűlés 2001-ben június utolsó szombatját a Magyar Szabadság Napjának nyilvánította. • Június 24-én történt: 1497. Az angol John Cabot felfedezte Kanadát. • 1809. Napóleon seregei nyolcnapi ostrom után elfoglalták Győr várát. • 1901. Párizsban megrendezték Pablo Picasso első kiállítását. • Június 24-én született: 1883. Victor Franz Hess Nobel-díjas osztrák fizikus. • 1887. Karinthy Frigyes író, műfordító, kritikus, humorista, a magyar nyelv művésze. • 1895. Balázs Gyula toxikológus, a korszerű méregtan európai hírű úttörője. • Június 24-én halt meg: 1897. Brassai Sámuel polihisztor, akadémikus. • 1931. Kuncz Aladár író, szerkesztő. • 1979. Örkény István író.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

Humorban nem ismerek tréfát!

Karinthy

vissza az elejére


Hit, jéggel
Szabó Zoltán emlékének

(2. oldal)

Emlékszem, az egyetemi bankettünkön ő volt az egyedüli tanár, aki táncolt az akkori Dzsessz Klubban. Szólt a zene, kavargott a füst, ültünk, álltunk és beszélgettünk mindenütt, és Szabózé táncolt, akár a parkett megveszekedett ördöge, semmivel sem furább mozdulatokkal, mint amilyeneket a modern tánc amúgy is megkövetel. „Vezéri az öreg möntyös" – mondta Jánk Karcsi, és bár a „möntyös" szó értelmében nem voltam egészen biztos, tökéletesen értettem a megjegyzését. Vezéri volt valóban, s ezt nem sok kartársáról lehetett volna elmondani.

Ez az egyedülség jó szó, ha rá gondolok. Nem provokált élesen, mint a Holt Költők Társasága főszereplője, akit kirúgnak a patinás kollégiumból, mert arra tanítja a diákokat, hogy álljanak fel az iskolapadra, ha másként akarják látni a világot, valamiképpen mégis arra tanított, amire a Robin Williams játszotta tanár. Görnyedt járása, eleven tekintete, bohémiája, született és végig meglévő okossága, pajkos és figyelmező mosolya, causeursége mind erre tanított. Amikor hangsúlyozni szeretett volna valamit, mindkét mutatóujját fölemelte, szemét beszédpartnerére szegezte és apró szünetet tartott.

„Maga még nem ismer engem" – figyelmeztette tréfásan egyik kolléganőmet, aki ösztönösen elnevette magát Szabózé bejelentésén, hogy ő bizony táncolni fog. Ismertük, hiszen gyakran láttuk az egyetemen, ötödéven tanított is, és mégsem ismertük, mert az egyéniségében mindig ott rejtőzött a meglepetés lehetősége. És nem úgy rejtőzött, mint azokban, akik ilyen vagy amolyan eseményeken „engedik el" magukat, hogy a hétköznapokra ismét visszazáruljanak – benne végig ott éreztem, mint az olyan emberekben, akik belülről szabadok. Nem bizonygatta ezt a szabadságot, „csak" élt vele.

Milyen nehezen írom le, hogy élt, és milyen könnyen írtam korábban, hogy Szabózé. Sokan szólítottuk így, talán kevesebben „Zoli bácsi"-nak, de mindkét megszólításban ott lüktetett a szeretet. Nem hiszem, hogy lehetett őt nem szeretni.

Stilisztikával foglalkozott, tárgyának ismert és elismert tudósaként és tudójaként. Rengeteg államvizsga-, magiszteri és doktori dolgozatot irányított (köztük az enyémet is), és a tanítványokkal való együttlétezést sokkal jobban élvezte, mint az űrlapok kitöltését, a vizsgákat, referátumokat – az adminisztratív procedúrát. Vele kapcsolatban nem üres és nem közhely, hogy „a tanítványaiban él tovább".

„Jéggel" – kiáltotta a pincérlány után, mikor ki akartak dobni, mert már nem tudtunk rendelni semmit. Két palack vörösbort kért, és nyújtotta is az árát.

Béke legyen Veled, Zoli bácsi! Sok hitet hagytál magad után. Jéggel.

Demény Péter

vissza az elejére


120 éve született Karinthy Frigyes

(2. oldal)

120 éve, 1887. június 24-én született Budapesten Karinthy Frigyes író, humorista, a XX. századi magyar irodalom legeredetibb egyénisége. Apja tisztviselő volt, költők és filozófusok barátja, gyermekei művészeti és irodalmi viták légkörében nevelkedtek.

Első kötete, az Esik a hó 1912-ben jelenik meg. Alapműve az Így írtok ti, amellyel új műfajt teremtett, irodalmi paródiái számos olyan szerzőt tettek halhatatlanná, akiket nélküle régen elfelejtettek volna. Erősen foglalkoztatta a tudomány és a technika fejlődése, a film és a rádió, ő maga is kipróbálta a repülőgépet és a léghajót.

A háború ellen pacifista írások sorával tiltakozott, az Utazás Faremidóba gulliveri története és a Holnap reggel című dráma is antimilitarista elemeket tartalmaz. 1916-ban írta a Tanár úr kérem-et, ez a középiskola életének klasszikus megfogalmazása. 1918-ban jelent meg a Krisztus és Barrabás című kötete, szatirikus publicisztikájának csúcsa. Támogatta a polgári forradalmat, elítélte a proletárdiktatúrát. Állást foglalt a fehérterrorral szemben is, ezután jobbról is, balról is támadták.

Az elsők között ítélte el a szélsőséges diktatúrákat, a fajmítoszt, az elembertelenedést, Mussolinit, Hitlert, Sztálint. Agytumorát a svéd professzor, Olivecrona operálta meg 1936-ban, erről írta Utazás a koponyám körül című regényét, s 1937-ben jelent meg túlvilági szatírája, a Mennyei riport. Üzenet a palackban című verseskönyve megjelenése előtt, 1938. augusztus 29-én Siófokon halt meg. Felesége Auschwitzban pusztult el, Gábor fia költő, Ferenc jelentős író lett.

Jelentőségét az irodalom játékosságának felismerése és folyamatos hangsúlyozása is adja. Univerzális tehetség volt, minden műfajban maradandót alkotott, s bár terve, az Új Enciklopédia nem valósult meg, rengeteg kisebb írása a kor kérdéseinek teljes spektrumát feltárja az olvasó előtt. Írói módszere a tudós kísérleteihez hasonlítható, hatása bármely más magyar írónál általánosabb, ötleteit, szójátékait nemzedékek ismételgetik. Ő emelte a humort irodalmi rangra.

vissza az elejére


Startolt a kisvárdai színházi fesztivál

(2. oldal)

Kiküldött tudósítónktól – A július elején sorra kerülő tárgyaláson kiemelt figyelemmel kezelik majd az a pályázatot, amely egy korszerű kisvárdai színházépület felépítését, illetve a körülmények jobbítását célozzák meg, tett ígéretet a csütörtökön kezdődött kisvárdai XIX. Határon Túli Színházak Fesztiváljának a megnyitóján Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke. A politikus asszony megtisztelőnek tartotta, hogy tavalyi, fesztiválra való látogatása után idén a rendezvény megnyitására kérték fel a szervezők, amelynek, mint hangsúlyozta, örömmel tett eleget.

A megnyitón dr. Oláh Albert, Kisvárda polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és kifejezte reményét, hogy a résztvevők maradandó élményekkel térnek majd haza. Ha fesztivál, akkor vidámság, bohém életérzés szorítja ki a mindennapok egyszerűségét Kisvárdán, szórakozást, feltöltődést, és szellemi élményeket nyújtva a közönség számára. Megható látni, hogy Kisvárdán még esemény színházba menni, olvastam az egyik internetes portálon a fesztiválról. Magyarország második legfontosabb színházi rendezvénye, figyeltem fel egy lapban a megállapításra, és ez különös büszkeséggel töltött el – hangsúlyozta a polgármester. Hozzáfűzte: reméli, hogy a részvevők érzik a közönség, a város szeretetét, és arra kérte őket, hogy vigyék el a település jó hírét.

Szili Katalin úgy vélte, a fesztivál tapasztalatot, szakmai fórumot biztosít, a hagyományok továbbélését. Voltak kétkedők, akik úgy fogadták a fesztivált, mint még egy rendezvényt, ami gettóba zárja a határon túli kultúrát, de bebizonyosodott, hogy nem lett igazuk.

A megnyitón az országgyűlés elnöke, valamint Szép Béla parlamenti képviselő Parlamenti Ezüstérmet adtak át Oláh Albert polgármesternek és Nyakó Béla fesztiváligazgatónak, majd ezt követően a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című darabját tekinthették meg, Alexandre Colpacci rendezésében. Este kilenc órakor a Várszínházban a kolozsváriak előadása aratott nagy közönségsikert, a társulat a Jákobi és Lájdentál című produkciójával vendégszerepelt a fesztiválon. A megmérettetésen egy szakmai és egy közönségzsűri dönt majd a díjakról. A szakmai bírálóbizottság tagjai: Blaskó Péter, színművész, Csoma Judit, színművész, Duró Győző, dramaturg, Létay Dóra, színművész, valamint Máthé Gábor, színművész-rendező.

KÖLLŐ KATALIN

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

JANCSÓ MIKLÓS: A MEGFIZETETT TAPS című könyvét mutatják be június 25-én, hétfőn du. 5 órakor a Római Katolikus Szent Mihály Caritas összejövetelén, a Szentegyház / I. Maniu utca 2. szám (I. em.) alatti székházban. A kötetet Tőkés Elek, a Stúdium kiadó igazgatója ismerteti. A könyvbemutató kapcsán a szerző színházi anekdotákat, igaztörténeteket elevenít fel. Közreműködik Rekita Rozália színművésznő. A zenei műsorban fellép Albert Szilárd (hegedű), Dioszeghi Benjamin (zongora), Krejcsik Ágnes (ének) és Kolcsár Péter (zongora).

TESTAMENTUM – Reményik Sándor verseiből összeállított műsort rendez június 24-én, vasárnap de 11. órától a Kolozsvár-Újalsóvárosi Református Egyházközség a Fehér Templomban. A műsort Seres Zsófia állította össze, közreműködik: Szőcs Judit.

A SÁMÁN ÉS A TÁLTOS címmel tart előadást Szőcs István június 24-én, vasárnap fél tizenkettőtől a hidelvei református egyházközség gyülekezeti otthonának galériájában. A témáról a Hidelvi Galériában kiállított kerámiamunkák alkotója, Forró Ágnes képzőművész is beszél.

vissza az elejére


A Kolozsvári Református Kollégium

(2. oldal)

diákokat vár a IX. osztályokba a fennmaradt helyekre a humán-teológiai és reál osztályba (biológia–kémia szakra).

Érdeklődni az iskola címén: Kolozsvár, M. Kogălniceanu (Farkas) utca 16. szám.

Tel: 0264-430653
E-mail:
Honlap: www.kollegium.ro

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Vélemény


Eper-eurók inflálóképtelensége

(3. oldal)

A közgazdaságtanban a bruttó nemzeti termék (gross national product, GNP) vagy bruttó nemzeti össztermék egy bizonyos ország állampolgárai és jogi személyei (elsősorban vállalatai) éves termelésének, nemzeti jövedelmének, teljesítményének, bruttó vagyongyarapodásának a mérőszáma. A bruttó nemzeti termék (PIB) a bruttó hazai termékhez hasonló mutató, de annál ritkábban használják, és egyfajta korrekciójának tekinthető. A bruttó hazai összterméket (GDP) úgy kapjuk meg a bruttó hazai termékből egy adott országban, előállított termékek és szolgáltatások bruttó értéke, amiből levonva a hazai devizakülföldiek teljesítményét, és hozzáadva a hazai állampolgárok és vállalatok külföldön szerzett jövedelmét. A bruttó hazai össztermék tehát a jövedelem-transzferekkel korrigált bruttó hazai jövedelem. A két mutató között elsősorban a nagy tőke- vagy munkaerőexportőr országok esetében jelentős az eltérés. Gazdaságpolitikai szempontból általában a bruttó hazai termék fontosabb, mert többnyire ez képezi a nemzeti adóbevételek alapját. Azoknak a szegény országoknak a számára, amelyeket jelentős számú, hazájukhoz kötődő vendégmunkás hagy el, viszont amelyek jelentős mértékben támaszkodnak a hazautalt jövedelmekre, a bruttó nemzeti össztermék lehet a fontosabb mutatószám.

Köztudott, hogy Románia ilyen ország. Tavaly a Nyugaton dolgozó több mint kétmillió munkás, a Román Nemzeti Bank adatai alapján, kétmilliárdot meghaladó eurót küldött haza, ami a bruttó nemzeti termék 5,7%-át teszi ki. Az összeg 80%-át az egy évnél hosszabb időre külföldön tartózkodó román állampolgárok utaltatták át. Jelenlegi becslések szerint már 3 millió 400 ezren dolgoznak, hivatalosan vagy feketén az EU-ban, elsősorban azért, mert Spanyolország és Olaszország megkönnyítette a bevándorlási feltételeket.

2007 első évnegyedében a PIB elérte a 68,496 milliárd lejt, ami 6%-kal több, mint tavaly ilyenkor volt, és a Nemzeti Prognózisbizottság szerint az év végére a növekedés +6,5%-os lesz. Ehhez leginkább az építőipar +17%-a és a szolgáltatások +6,5%-a járul majd hozzá, több mint 70%-át pedig a kis- és középvállalatok adják. Biztató hírek ezek, de a hazai bankvilág arra is számít, hogy az év végéig csökken az EU-ban dolgozók által átutalt eurómennyiség, mert egyre többen viszik ki maguk után a családjukat, aminek következtében kevesebbet fognak majd hazautalni.

Külön rejtély, hogy a Nyugatról magánszemélyek révén beáramlott hatalmas mennyiségű pénz eddig miért nem éreztette hatását az infláció alakulásában. Erre két magyarázat lehetséges. Az egyik szerint a behozott vagy hazaküldött pénz nagy részét nem itthon hasznosították, hanem külföldön, olyan termékekre és szolgáltatásokra, amelyek olcsóbbak, mint Romániában. Ha a hazahozott eurók jelentős részét mégis itthon fektették be, akkor azt, az adózás csökkentése végett, feketén tették. Például a leggyakoribb befektetési forma, az ingatlanvásárlás esetében a hatóságok előtt nem vallották be a teljes vételárat. Azonban egy másik magyarázat lehetősége sem kerülhető el: a hagyományos román szokás szerint a „szalonképes" inflációmértéket, papíron, az EU elvárásainak megfelelően alakították.

Malin Ede

vissza az elejére


Idén nyáron divat a halál

(3. oldal)

Idén, sajnos, mondhatjuk bátran, divat a halál. Van néhány morbid, de nagyon jól jövedelmező haláleset: Ralph, a kolozsvári ikrek s az állítólagos CFR-drukker tragédiájának visszhangja még el sem csitult a sajtóban, máris arra figyelünk, hány áldozatot „szállít" majd a kánikula. Minél több van belőlük, annál jobb: a drámai estetek számával arányosan nő a példányszám is.

Szemernyi jóérzés híján a sajtó egy része, de különösen a televíziók nem győzték túllicitálni egymást abban, hogy ki tud a leghamarabb megrázó halálesetekről beszámolni. Elhunyt Octavian Paler, Ralu Filip, Adrian Pintea. A tévé bőven ontotta a képeket a temetési szertartásról: élőben közvetített siratóénekek, tengernyi könny, s nem hiányzott az elhunytak rokonaiból és barátaiból „élőben" kipréselt sóhajözön sem. Úgy vélem, mindez nem más, mint a halálnak a cinikus és közönséges mutogatása.

Elég csak az állítólagos kolozsvári CFR-drukker esetére gondolni. Bár ez a történet messze nem olyan „népszerű" a román olvasó körében, mint a többi, mégis nagy hatással volt a közvéleményre. A helyi sajtó „segédletével" sikerült nagyon veszélyes érzelmeket életre kelteni: a gyűlöletet és a bosszúvágyat.

Voltaképpen mi történt? Június 13-án felröppent a hír, hogy egy kolozsvári CFR-drukker halálát az ellencsapat, az U-sok verése okozta. (Itt kell megjegyeznünk: Kolozsváron a két focicsapat drukkerei közti viszály valóban súrolja már a patológia határát.) Mivel az újságok nemigen törődtek azzal, hogy leellenőrizzék a forrást, másnap ilyen főcímeket olvashattak a kolozsváriak: „Fanatizmus. A sportok királya miatt verték agyon. A sport áldozata!" (Monitorul de Cluj) „Az U-sok megöltek egy céefer-drukkert!" (Pro Sport) „Halálát a kolozsvári CFR iránt érzett ragaszkodás okozta" (Adevărul).

A valóság viszont másképp fest. Az igazi erőszak ugyanis később kezdődött, mégpedig a sajtó miatt. Kiderült ugyanis, hogy a halott nem CFR-drukker volt, a kolozsvári High Fly bár előtt kirobbant verekedésnek pedig semmi köze nem volt a futballhoz. Az egész tehát nem volt több hírlapi kacsánál.

A rossz viszont megtörtént, ami hatalmas erőszakhullámot váltott ki, a két focicsapat drukkerei a nyilvános sértegetésektől, fenyegetésektől sem riadtak vissza. Kíváncsi vagyok, hogyan zajlik majd ezek után a következő CFR–U meccs?

A High Fly-eset a rendkívül súlyos következményeket maga után vonó sajtóbeli túlzások egyike. Ez a „highfly" típusú sajtó pedig a butaság, a szakmaiatlanság, a szenzációhajhászás, a mértéktelen túlzás eredménye.

Az ügy a helyi sajtóban is nagy port kavart, egy szaktestület pedig mérsékeltségre intett. Az egyedüli sajtótermék, amely belátta tévedését, a Pro Sport volt „Nem volt CFR-drukker a szombati áldozat" című cikkében.

Az írott sajtó tehát jókora bakot lőtt. De míg a High Fly ügyhöz „csak" felelőtlenül viszonyult, az öngyilkos ikrek esetében embertelen volt. A még lógó holttestekről készült fényképet két helyi sajtótermék is lehozta, illetve a bukaresti Gândul, amely legalább vette a fáradságot, és egy kissé elhomályosította. (Ez utóbbi kiadvány élén a Román Sajtóklub elnöke áll, aki az újságírói deontológia házőrzője kellene hogy legyen.) Az ilyen morbid fényképek a tájékoztatás szempontjából nem tekinthetők relevánsnak. Azok pedig, akik a fotók közlése mellett döntöttek, fittyet hánytak a gyászoló család fájdalmának.

Sajnos, nem csak elszórt esetekről van szó. Ezek a sajtónkon eluralkodott lelkiállapotot tükröznek, a szenzáció, de ugyanakkor a lényegtelen, nevetséges iránti csillapíthatatlan étvágyat. Úgy tűnik, a legkönnyebb újságírói módszer: a fájdalomnak mint témának a gátlástalan kiaknázása. De ugyanezt a felelőtlenséget és elidegenedést érhetjük tetten a „nagy" témák esetében is.

Az a mód, ahogy egyes újságírók viszonyulnak az államfőhöz, szintén a „highfly-sajtó" egyik tünete. Számukra minden megengedett: nem léteznek se követendő normák, se jóérzés. Most nem az államfő magatartásáról van szó. Vitathatatlan, hogy Băsescu is ugyanolyan visszatetsző és agresszív módon viselkedett, mind azok az újságírók, akik pont akkor épp „a mesterségüket űzték".

Vannak ellenpéldák is. Franciaországban például a tévéadók nem tulajdonítottak különösebb figyelmet a Nicolas Sarkozyről készült „eufórikus" képsoroknak, lényegtelennek minősítették azokat. De mi történt volna, ha Traian Băsescu a Putyin elnökkel követő találkozás után előtt lődörögve jelenik meg a Cotroceni-be akkreditált újságírók előtt? Mindenki „highfly"-os állapotba került volna, és a hetedik mennyországban érezték volna magukat, hogy hála Istennek akadt vidámabb témánk is a mindennapi haláleseteknél. (hotnews.ro)

Dan Tăpălagă

vissza az elejére


Hőség és lehetőség

(3. oldal)

Dög meleg van. Ezt magam is érzem, amikor a nyolcadik emeleti lakásom konyhájában számítógép előtt ülök. Képernyőjét a verejtéktől gyöngyöző homlokom alól már-már alig látom az ablakon keresztül beáramló napsugarak miatt. Közben a televízióban a rémesebbnél-rémesebb forgatókönyvekkel riasztgatnak arról, hogy mily meglepetéseket tart számunkra a tomboló kánikula, illetve a hónapok óta hozzánk költözött aszály. A rémhírek elé egyedül Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszter próbált sikertelenül gátat verni. Íme, egy példa arra, hogy a nevekben sorsszerűséget keresőknek nem mindig van igazuk.

Tény, hogy nem könnyű a helyzete azoknak a gazdáknak, akik főleg az ország déli és keleti megyéiben laknak. A televízióban láthattuk, amint marháiknak és teheneiknek a széttöredezett és kiaszott földben kókadozó, mindössze néhány milliméteres, elszáradt fűvel kell beérniük. A takarmányhiány mellett a termény elpusztulása is legalább ugyanakkora traumát okoz a középkori feltételek között gazdálkodó egyszerű romániai földművesnek, aki már csak az Isten csodájában reménykedhet. Ez a kilátástalansága csak fokozódik, ha netán nem gondoskodott a termés bebiztosításáról, mert akkor állami kártérítésre sem számíthat.

Nem is az ily kegyetlenül pórul járt emberekről, vagy az életét elvesztő tizenkilenc embertársunkról szeretnék szólni, hanem a társadalom nagyobbik részéről, amely az egyébként hasznos veszélyérzet dacára, kapható a rémisztgetésre. A világot globális faluvá változtató média olyan új diskurzust teremtett, amely részben megkönnyíti, de más szempontból igen-igen megkeseríti életünket. A világ bármely pontján bekövetkező katasztrófák szemtanúi lehetünk szinte azonnal, mint ahogy sokszor itthon a legjelentéktelenebb balesetről is pillanatok alatt tudomást szerezhetünk. Mindezt a mindenható elektronikus médiának köszönhetően, amely hatalmas képzetformáló erővel bír. A katasztrófákkal, bűncselekményekkel és egyéb szörnyűségekkel folyamatosan bombázott néző egy idő után egyre kevesebb jót feltételez az őt körülvevő világról, a gyanakvás pedig sokakban már paranoiás tünetté növekszik.

Hasznos lenne egy kicsit tudatosítani azt, hogy a sajtó által feltüntetett egyedi esetektől nem kell azonnal rettegni. A média – a sokszor rá vonatkozó jogos bírálat ellenére is – már nem annyira felkészületlen, hogy ne jelezze, mikor beszélhetünk jelenségről, amely nem csak néhány embertársunk életét fenyegeti, hanem nagyobb embercsoportot veszélyeztet.

Így vagyok a kánikula kapcsán keltett riadalommal is. Elismerem, hogy léteznek embertársaink, akik kegyetlenül szenvednek a hőségtől. Őket kötelesség tájékoztatni a balesetek elkerüléséhez szükséges óvintézkedésekről. De a tájékoztatás sok csatornán gátlástalan riadalomkeltésbe csapott át, miközben egy dolgot elfelejtünk, hogy nyár van. Most van tehát itt az ideje annak, hogy meleg, felhőtlen, verőfényes napsütéses idő legyen. Meggyőződésem, hogy sokak életét inkább a mesterségesen gerjesztett riadalom, mint maga a kánikula keseríti meg. Ez a riogatás pszichés alapon kikezdi immunrendszerünket, ami eleve jobban kiszolgáltat az időjárás szeszélyeinek.

Az intenzív mediatikus rémterápia hatására eszünkbe se jut, hogy elvégre valamennyire hozzá lehet szokni a legcudarabb időjáráshoz is. Észrevétlenül is megrendítik bennünk azt a hitet, hogy az ember temérdek viszontagsághoz képes alkalmazkodni. Ahhoz, hogy erről meggyőződjünk, elég csak visszatekinteni az ember fejlődéstörténetére. Ez a túlélési képességünk belénk van kódolva ősidők óta, ezért ezt az ösztönt nem lenne szabad hagyni, hogy háttérbe szoruljon.

Sajnos, a rémisztgetést általános jelenségként érzékelem. Télen is hajlamosak vagyunk eltúlozni a nagyobb havazáskor előállt kisebb-nagyobb kaotikus állapotokat. A közúti forgalom ilyenkor rendszerint a feje tetejére áll, mire aztán eldohogjuk bosszúságunkat, hogy bezzeg a helyi hatóságok ismét nem készültek fel a csúszás-mentesítésre. A híradókat figyelmesebben fogyasztó néző azonban meggyőződhet arról, hogy a sokkal fejlettebb Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is nem egyszer okoz mérhetetlen nagy fejetlenséget és forgalmi bénulást egy-egy kiadósabb havazás.

A túlzott és valószerűtlen fenyegetettség-érzésünk önkényes magatartásunk miatt alakult ki. A teremtés legmagasabb rendű élőlényeiként elfelejtettük, hogy nem vagyunk mindenhatóak. Boldogok csak akkor lehetünk, ha a természettel is harmóniában élünk. Márpedig disszonáns helyzet az, amikor például a legnagyobb havazáskor sem vagyunk hajlandók leparkolni gépkocsinkat.

A kánikulában hasznosabb lenne, ha például az elektronikus média többet foglalkozna a globális felmelegedés okaival, mert ezzel is tudatosan nevelhetne a klímaváltozás forrásának tekintett környezetszennyezés csökkentésére. S közben mindenki felszabadultabban örülhetne a hőségnek. Ezt viszont csak akkor vagyunk képesek átélni, ha lehetőleg minden cselekedetünket a körülményekhez igazítjuk

BORBÉLY TAMÁS

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Aktuális


Közel hetven díj lelt gazdára
Szabadság-sorsolás az Apáczai-líceumban

(4.oldal)

Hagyományos támogatónk, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum adott otthont a csütörtök délutáni Szabadság sorsolásoknak, a díszterembe a rekkenő hőség ellenére mintegy negyven olvasót vonzott az esemény. Hetven díj lelt volna gazdára, ám rendhagyó módon a háromhavi előfizetési pályázatunk fődíja már hamarabb elkelt: Tellmann Éva olvasónk kétszemélyes, egyhetes görögországi utazást nyert a Calibrától, amelyről a mostani sorsolásunkra már vissza is ért. Szerencsés pályázónk elmondta, hogy nagyon kellemesen telt a nyaralása, csodálatos élményt nyújtott neki a görögországi út.

Így hát a nyeremények sorát a háromhavi előfizetők második helyezettjével kezdtük, és amint már korábban megírtuk Okos családnevű olvasónk (Kolozsvár, Drăgălina 6/2.) nyerte a Kolumbusz Express utazási irodától menettérti Kolozsvár–Budapest autóbuszjegyet.

A további sorrend: 3. Ferencz Árpád (Roşior 14.) – 100 lejes szakorvosi vagy laboratóriumi kivizsgálás a kolozsvári Beszterce utcai Promedical Center magánpoliklinikán; 4–11. Szigeti Jenő Attila (Dima 15/43.), Bernáth Lajos (Bánffyhunyad, Budai Nagy Antal 109.), Imreh György (Postakert 6/8.), Bedő Gyula (Padiş 3/44.), Gábor Dénes (Nyárfasor 12/11.), Geréb Zsolt (Bocskai tér 13/6.), Kiss András (Főtér 4/17.) és Varga Mária (Szeptember 13. u. 7/9.) – gyógynövény alapú kozmetikumcsomag a Cosmetic Planttól; 12–13. Magyarosi János (Vlahuţă F pengetömb/109.) és Boldizsár (Viilor 29/60.) – a Tinivár Kiadó könyvcsomagja 4 ifjúsági könyvvel.

Egyhónapra előfizető olvasóink között is jutalmakat sorsoltunk ki. Tamás István (Kolozsvár, Emil Petrovici 8.) nyerte a Kolumbusz Express utazási iroda kétszemélyes menettérti Kolozsvár–Budapest autóbuszjegyét, a további sorrend: 2. Levey Ferenc (Árpád u. 91/11.) – 100 lejes szakorvosi vagy laboratóriumi kivizsgálás a kolozsvári Beszterce utcai Promedical Center magánpoliklinikán; 3–9. Gossler Mária (Honvéd u. 21/2.), Botár Erzsébet (Szentegyház 5/8.), Boér Ilona (Giordano Bruno 74.), Vas István (Gyufagyár u. 14.), Petean (Horea 50/12.), Sigmond Júlia (Vlahuţă 7/6.) és Halászy Ilona (Trotuşului 5/26.) – gyógynövény alapú kozmetikumcsomag a Cosmetic Planttól; 10–11. Kulcsár Zoltán (J. J. Rousseau 10/19.) és Szabó Margit (Kossuth 19/2.) – a Tinivár Kiadó könyvcsomagja 4 ifjúsági könyvvel.

Ezúttal egy különdíjat is kiosztottunk. Az utolsó pillanatban érkezett ugyanis az Erdélyi Kárpát Egyesület támogatása, amely a szerencsés nyertesnek kétszemélyes autóbuszos kirándulást biztosít Csíkszeredába, ehhez pedig napilapunk hozzájárult kétszemélyes belépővel a Munkácsy-kiállításra. Az extra jutalmat Szilágyi Gyula (Kolozsvár, Muscel sétány 10/6.) kapja.

Belloni bűvész előadása nagy sikert aratott, a trükköket megtapsolta a közönség. A Japánt is megjárt mester biztosította a jó hangulatot, lestük titkait, de nem lehetett fölfedezni, honnan kerül elő a galamb vagy a nyuszi, miért tudja átszúrni a lufit anélkül, hogy elpukkanjon, és főleg hogyan sikerül az asztaltáncoltatás. Belloni megígérte, hogy máskor is eljön majd sorsolásainkra.

Ugyanakkor és ugyanott a Szabadság és a Corvina Nemzetközi Rejtvénymagazin közös rejtvénypályázatának három hónapi díjkiosztását is megejtettük. Mint ismeretes, a Szabadságban három héten át megjelent rejtvények helyes megfejtésével lehet pályázni az egyik kategóriában, míg a másik sorozatban még meg kell oldani egy rejtvényt a Corvina Nemzetközi Rejtvénymagazin által támogatott Forog az idegen című lapból.

Nyerteseink névsora:

Március, 4 rejtvény: 1. Paskucz Viola (Kolozsvár, Tarnica 4/71.) – DVD; 2–5. Szűcs Jolán (Bucura sétány 1/63.), Socaciu Lendvai Krisztina (Postakert u. 8.), Balogh Eta (Gyár u. 1.) és Imreh György (Postakert 6/8.) – ajándékkönyv.

Március, 3 rejtvény: 1–2. Nyerges Éva (13 Septembrie 1.) és Galiger János (Unirii u. 23/30.) – Szabadság-előfizetés; 3–10. Gossler Mária (Honvéd u. 21.), Kozsokár Mátyás (Nagybánya u. 14.), Ősz Irén (1918. December 1. u. 4/9.), Kilin Erzsébet (Gyár 5/38.), Török Zsolt (Kőváry 9.), Nagy László György (Csermalom u. 3/2.), Fischer Fodor Károly (Válaszút 341A) és Gyurcsányi Borbála (Padin 32/30.) – ajándékkönyv.

Április, 4 rejtvény: 1. Kiss Irma (Detunata sétány 15/14.) – DVD; 2–5. Rémán Bálint (Padin sétány 18/15.), Sándor Éva (Tache Ionescu 17/2.), Debre-czeni Ágnes Juliánna (Mehedinţi 45/120.) és Kiss Ildikó (Főtér 5.) – ajándékkönyv.

Április, 3 rejtvény: 1–2. Mihály Sándor (Donát XI. tömbház/62.) és Sánta Zsuzsa (Mócok u. 54/9.) – Szabadság-előfizetés; 3–10. Németh Mária (Dézsma u. 2–12/7.), Rigmányi Berta (Lunii 13/22.), Szegedi Ferenc (Egeres Gyártelep 345.), Barta Márton (Bucium 11/28.), Tripsz Katalin (Teodor Mihali 2/47.), Páll Irén (Becaş 17.), Magyari Csilla (Jugoszlávia 24.) és Márton Irma (Pacsirta 42/43.) – ajándékkönyv.

Május, 4 rejtvény: 1. Valea Anna (Magyar u. 133/97.) – DVD; 2–5. Simonfy Zoltán (Fântânele E pengetömb/109.), Balogh Eta (Gyár u. 1.), Lészai Tibor (Gr. Alexandrescu 28/7.) és Ivanov Márta (Luncii 24.) – ajándékkönyv.

Május, 3 rejtvény: 1–2. Nyerges Gyöngyi (Unió 15.) és Kraftsik Katalin (Mocs 180.) – Szabadság-előfizetés; 3–10. Pikéthy Berta (Zizinului 7/2.), Zsoldos Sándor (Negoiu 2A/3.), Bitay Csaba (Nyárfasor 75/52.), Kozák Annamária (Izlazului 8/33.), Nagy László György (Csermalom u. 3/2.), Bozsoki Adrienn (Gyár u. 4/81.), Major Katalin (Bánffyhunyad, Budai Nagy Antal u. 28.) és Berecz Magdolna (Fântânele 57/50.) – ajándékkönyv.

NYEREMÉNYEINK TÁR-GYAK VAGY SZOLGÁLTATÁSOK, ELLENÉRTÉKÜKRE VISSZA NEM VÁLTHATÓK.

A jutalmakat át lehet venni hétfőtől 10–16 óra között a szerkesztőségben a könyvelőségen.

A sorsolást a gyerekek végezték, a segítségért szokásos módon cukorkát kaptak jutalmul.

A rendezvényt ezúttal nem zárta tombolasorsolás, mivel minden jelen lévő olvasónk jutalmat kapott a helyszínen.

P. J. A.

vissza az elejére


Napirenden


Hírek röviden

(5. oldal)

NAGYROMÁNIÁSOK A HOMOSZEXUÁLISOK ELLEN
Törvény által tiltaná be Gheorghe Funar PRM-s szenátor a homoszexuálisok és leszbikusok nyilvános megmozdulásait, és 50 000 új lejjel büntetné az ilyen jellegű megmozdulásokat engedélyező polgármesteri hivatalokat. A Nagy-Románia Párt (PRM) szenátorának elképzelései szerint a résztvevőkre 7000 lejes büntetés várna.

KÜLÖN EP-LISTÁN A PLD ÉS A PD
Hosszas egyeztetések után született a döntés: mind a Demokrata Párt (PD), mind a Liberális Demokrata Párt (PLD) külön listákon indul az őszi europarlamenti választásokon, közölte Cezar Preda PD-alelnök és Gheorghe Flutur, a PLD ügyvezető elnöke. Bár a demokraták nem hajlandók osztozkodni az EP-képviselői helyeken a PLD-sekkel, a Tăriceanu-kormány elleni összefogásuk rendíthetetlen.

STĂNOIU MÉGSEM TAGJA A CNI-NEK
Bár a Konzervatív Párt (PC) alig néhány napja Rodica Stănoiu volt PSD-s igazságügyi minisztert jelölte az Országos Feddhetetlenségi Tanácsba (CNI), tegnap felülbírálta a döntést. Stănoiu helyett a PC Alice-Elena Drăghici ügyvédet javasolja a testületbe. Eckstein-Kovács Péter szenátor csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a tanácsban nincs helye politikusoknak, mivel így ismét oda jutunk, hogy a kivizsgálandó személyek döntenek saját kivizsgálásukról.

vissza az elejére


Sürgetik az EP-választások kitűzését

(5. oldal)

A civil szervezeteket és szaktestületeket tömörítő Egy Tiszta Parlamentkért Koalíció nehezményezi, hogy még most sem döntöttek az őszi európai parlamenti választások időpontjáról. Habár Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnöknek a politikai pártokkal folytatott szerdai megbeszélése célja az európai parlamenti választások időpontjának meghatározása volt, a beszélgetést az egyéni választókerületes rendszer kérdésköre és az országnak az EU-csúcson való részvételének megvitatása uralta.

A Tiszta Parlamentért Koalíció szerint bármilyen választás lebonyolításának sikere annak az ütemtervnek az elkészítése, amelynek alapján lehetővé válik a választási kampány minél jobb megszervezése, lebonyolítása. Ez pedig a választási eljárás tisztaságát és biztonságát is növelné.

A szervezet felkéréssel fordult a kormányhoz: vessen véget a választókkal, a politikai pártokkal és nem utolsósorban az európai partnereinkkel szembeni kétértelmű helyzetnek. „Románia első európai parlamenti választásaira már rányomta a bélyegét a 2007-es év első felének belpolitikai viszálya", olvasható közleményükben.

vissza az elejére


Egyelőre nem született egyezség Brüsszelben az EU-szerződésről

(5. oldal)

Lengyelország pénteken közölte, hogy nem sikerült egyelőre egyezségre jutni az európai uniós reformszerződésről a Brüsszelben zajló tárgyalásokon, még egy „utolsó" javaslatot készül tenni. Egy lengyel illetékes elárulta, újabb háromoldalú találkozó készül lengyel, német és francia részvétellel.

Pénteken koraeste még úgy nézett ki, hogy sikerült kompromisszumot kötnie Angela Merkel német kancellárnak és Lech Kaczynski lengyel elnöknek. Ez a sikerlehetőség a két vezető közötti újabb találkozó nyomán sejlett fel. Az unió soros elnökségét betöltő Németországnak a minősített többséggel hozható európai uniós döntések szavazási rendjét illetően kellett volna egyezségre jutnia Lengyelországgal.

A pénteki újabb megbeszélésen, amely már a harmadik a soros EU-elnök Németország kancellárja és a lengyel államfő között, diplomáciai források szerint részt vett Nicolas Sarkozy francia elnök is. Az egyeztetés középpontjában az az éjjel felvetett lengyel elképzelés áll, amely szerint 2020-ig el kellene halasztani az új – a kettős többség elvén alapuló – tanácsi szavazási rend bevezetését, addig a (Varsó szavazati súlya szempontjából nagyon előnyös) nizzai szerződés maradhatna érvényben.

Amint azt egy név nélkül nyilatkozó francia illetékes megfogalmazta, „nehezen elképzelhető, hogy a tagállamok jóváhagynának egy olyan távoli időpontot, mint a Lengyelország által javasolt 2020". A forrás szerint „a legvalószínűbb" dátum 2014. Végül ez utóbbi kompromisszumos dátum után érkezett a lengyel hidegzuhany, miszerint nincs kompromisszum, hiszen még egy „utolsó" javaslatot készülnek tenni.

Az EU-csúcs azonban nem csak kudarctól volt hangos, ugyanis széleskörű egyetértés alakult ki az uniós külügyminiszteri tisztség elnevezéséről, szerepéről és hatásköréről. Az előzetes megállapodás az uniós intézmények reformját megvalósító új szerződésről dönteni hivatott állam- és kormányfői találkozó második napján jött létre. Az egyezség eleget tesz a legtöbb problémát támasztó Nagy-Britannia egyik kifogásának, így a végső, teljes megállapodás egy lépéssel közelebb került. Ez ugyanakkor csak egyike a még vitatott, csekély számú kérdésnek, és nem is volt azok között a legfontosabbnak vagy legbonyolultabbnak mondható.

A külügyminiszteri posztról létrejött megállapodás nagyjából egyezik azzal, ami már az elvetett alkotmányos szerződésben is szerepelt e témáról, azzal a különbséggel, hogy az új poszt birtokosát a szerződés 2009-re tervezett életbe lépésétől az Európai Unió fő képviselőjének hívják majd. Ilyen tisztséggel tevékenykedik ugyan jelenleg is Javier Solana, a közös kül- és biztonságpolitikai megbízott, ám az alkotmányban nem így, hanem külügyminiszternek hívták volna a poszt birtokosát.

Az elképzelés szerint gyakorlatilag összeolvad, de ki is bővül a jelenlegi közös képviselő és az Európai Bizottság külügyi felelősének posztja. Az új főkülügyi tisztviselő egyszerre foglalkozik majd válságkezeléssel és segélyezési ügyekkel, illetve irányítja az EU külügyi személyzetének egy részét. Ő fog elnökölni az uniós külügyminiszteri üléseken is.

vissza az elejére


Kilakoltatják a „voltakat" a bukaresti villákból

(5. oldal)

Az elmúlt években a kormány protokollvállalata (RAAPPS) több mint hétszáz protokoll és szolgálati bérlakáshoz juttatta a kormányzati tisztségviselőket. A tisztségeiktől régebben vagy csak az utóbbi időszakban megvált személyek azonban nem hajlandók kiköltözni azokból a bérleményekből, amelyeket tisztségviselésük idejére kaptak, s amelyeket ma is minimális összegekért bérelnek. A legelőkelőbb bukaresti negyedekben található, esetenként többszáz négyzetméteres luxusingatlanokért bérlőik jelenleg is mindössze 280 és 1440 új lej között mozgó havi lakbért fizetnek. A RAAPPS állítása szerint a központilag meghatározott lakbér négyzetméterenként átlagosan egy eurót tesz ki.

A sajtó nyomására a RAAPPS nyilvánosságra hozta a szóban forgó tisztségviselők nevét. Közöttük van (zárójelben a lakás felülete, négyzetméterben) Teodor Meleşcanu miniszter (130), Tudor Chiuariu miniszter (156), Nagy Zsolt felfüggesztett miniszter (207), Cristian David belügyminiszter (294), Decebal Traian Remeş miniszter (113), Vasile Blaga volt miniszter (8 szobás, 383 négyzetméternyi kertes villa), Cristina Pocora államtitkár (73), Alexandru Galiatatos volt államtitkár (79), Csaka József államtitkár (88), Winkler Gyula államtitkár (140), Claudiu Secaşiu volt CNSAS-elnök (128), Tánczos Barna államtitkár (83), Ilie Ştefan minisztériumi igazgató (140), Daniel Morar DNA-főügyész (137), Ştefan Cosmeanu (kormányfő-tanácsos, földgáz-hatósági igazgató (148), Demeter Attila volt államtitkár (75), Valentin Naumescu volt államtitkár (93), Vasile Nistor volt államtitkár (132), Alexandru Fărcaş volt miniszter (94), Petre Roman volt kormányfő (367, plusz 1456 négyzetméter park) és Dan Iosif volt elnöki tanácsos (449). A listán szerepel Ion Iliescu volt államfő szenátori kabinetje (62), illetve Paul Niculescu Mizil volt kommunista vezető (144), Valentin Samungi kézilabda szövetségi vezető (223) és Ion Jinga belgiumi román nagykövet protokoll lakása.

Ilie Bolojan kormányfőtitkár elrendelte: mindazok, akik már nem tisztségviselők, 60 napon belül adják át bérleményeiket, ellenkező esetben kilakoltatják őket, vagy pedig a legmagasabb piaci bérleti áraknak megfelelő büntetéssel sújtják valamennyiüket.

vissza az elejére


Tovább pusztít a hőség az országban

(5. oldal)

Romániában is pusztító hőség nemcsak emberéleteket követelt, hanem súlyosbította az országot hónapok óta sújtó, jelentős anyagi károkat okozó aszályt is.

A kilátások a hétvégére is kétségbeejtőek, főleg az ország déli és keleti részén marad tartós a kánikula, ahol a meteorológusok előrejelzése szerint a hőmérők higanyszála 35–38 Celsius fokig is felkúszhat.

Hónapok óta komoly aggodalomra ad okot az aszály. Nyolc megyében ivóvíz-ellátási gondok merültek fel, mivel számos településen kiszáradtak a kutak. A környezetvédelmi minisztérium betiltotta a talajvízzel való öntözést, a tárcavezető Korodi Attila pedig mindenkit a vízhasználat ésszerűsítésére intett.

A riadalom nem alaptalan, ugyanis a minisztérium egyik jelentése szerint legkevesebb több mint ötven éve nem volt ekkora szárazság Romániában. Megállapították, hogy az 1946-ban tapasztalt aszálynál is súlyosabb az idei vízhiány.

Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy a hét közepéig összesen 1,7 millió hektár nagyságú területen ment tönkre a termés, de ennek csak valamivel több mint 40 százalékára, vagyis 720 ezer hektárnyi területre ítélhetnek meg kártérítést, mivel csak ennyi föld volt bebiztosítva.

A miniszter szerint a szárazság nem okoz drágulást, viszont a termelők nem tartják kizártnak, hogy például a kenyér ára 10–25 százalékkal fog emelkedni az idén. Hasonló árnövekedésre lehet számítani a zöldségek és gyümölcsök esetében is.

A károk növekedéséhez az időjárás szélsőségessége is hozzájárult. Erdély több megyéjében például pénteken erőteljes vihar rongálta meg a villanyhálózatot, így mintegy nyolcvan település maradt áram nélkül több órán keresztül.

A Kolozs megyei hatóságok arra intették a lakosságot, hogy óvintézkedés képpen raktározzanak vizet otthonukban. A Kolozs megyét ellátó vízművek vezetősége viszont arról biztosított, hogy nem lesznek vízellátási gondok, probléma csak azokban a falvakban adódhat, ahol kutakat használnak az emberek.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Körkép


Szilágycseh
Magyar igazgató az óvoda élén

(6. oldal)

Negyven év után magyar vezető került a szilágycsehi 1-es számú óvoda élére. Láng Mária lapunk kérdésére elmondta: két hónapja tölti be ezt a tisztséget, és bár eleinte nehezen fogadták el, amit ő a magyarságának tulajdonított, ma már úgy érzi, megszokták és elismerik, mert látják, hogy sokat dolgozik és szervez az óvodai közösség érdekében. Elmondása szerint azért is vette sikeresen a versenyvizsga akadályait, mert több magyarországi továbbképzésen vett részt, és előnynek számít az is, hogy két nyelven is tud pályázatokat írni. Az óvónői pályát 25 évvel ezelőtt kezdte, és úgy gondolja, ideje volt annak, hogy most már vezetőként is foglalkozhasson a tervek megvalósításával.

Az 1-es számú, vegyes tan-nyelvű óvodában jelenleg 6 csoport működik, ebből 3 magyar és 3 román, 12 óvónőt foglalkoztatnak (6 magyar, 6 román), a gyerekek száma összesen 130-ra tehető, egyenként átlagban 20-as létszámú csoportokban dolgoznak. Az intézmény napközi jellegű, tehát a gyerekek legalább 8 órát töltenek itt. Az igazgatónő elmondása szerint erre azért is szükség van, mivel a városban a munkanélküliség aránya igen magas, sok szülő számára gondot jelent a gyermekek ellátása, így pedig jó körülmények között vannak a kicsinyek, és napi háromszori étkezést is biztosítanak számukra. Mindezért jelképes összeget fizetnek (napi 3,5 RON-t), több esetben azonban még ez is soknak számít, főként a többgyermekes családoknak, így az ő számukra próbálnak folyamatosan támogatást biztosítani. Láng Mária elmondta: az önkormányzattól és az alpolgármestertől is sok segítséget kapnak, az épület állapota és felszerelése azonban még nem nevezhető megfelelőnek: egyelőre kevés anyagi támogatást kaptak a 100 éves ingatlan felújítási munkálatainak elvégzésére, ezért most különféle pályázatokat készülnek benyújtani.

Az óvodai tevékenységek közül az igazgatónő kiemelte a tavaly indított bábcsoportot, továbbá minden évben különböző ünnepségeket is szerveznek hagyományőrző tevékenységekkel (pl. EU-napok, gyermeknap), ősztől pedig tervezik a tematikus oktatás bevezetését, amelynek lényege, hogy egy adott témához kapcsolnak többheti tevékenységet. Hosszabb ideje foglalkoznak egy Step by step csoport indításának tervével is, ezt szeretnék két nyelven megvalósítani.

Jelenleg nevet keresnek az intézménynek, ez azonban nem lesz könnyű vállalkozás. A városi tanács legutóbbi ülésén javaslat született arra nézve, hogy a város mindkét óvodája vegye fel egy-egy személyiség nevét, az 1-es óvoda pedig, ha már magyar vezetője van, magyar nevet választhatna magának. Az igazgatónő az esélyeket latolgatva elmondta, hogy több erdélyi költő neve is szóba került, de akár egy ismert mesealak nevét is szívesen felvennék, még nem tudja azonban, hogy sikerül-e majd mindenkivel elfogadtatni a magyar elnevezést. A döntést egy későbbi tanácsülésre halasztották.

S. B. Á.

vissza az elejére


Beszterce-Naszód megye
Széles választék a munkaerőpiacon

(6. oldal)

Több mint 600 munkalehetőség várja az érdeklődőket a Beszterce-Naszód Megyei Munkaerő Hivatalban, ebből 523 besztercei állás. Felsőfokú képzettséggel rendelkezők 31 munkahely közül válogathatnak. A legkeresettebbek a mérnökök, (főleg a gépészmérnökök, villamosmérnökök, építészmérnökök), de szükség van még épülettervezőkre, reklámszakemberekre, pszichológusokra, pszichopedagógusokra, bírókra, kinetoterapeutákra, ügyvezető- és kereskedelmi igazgatókra és menedzsment asszisztensekre is.

A közép- vagy szakiskolát végzetteknek a munkaerő hivatal 597 állást ajánl. A következő munkakörökbe keresnek szakembereket: kereskedelmi- vagy eladási ügynök, őr, turisztikai ügynök, kézi csomagoló, nővér, csapos, varrónő, gépkocsikábelt gyártó szakmunkás, papíripari szakmunkás, bőr- és műbőr varrásra szakosodott munkás, ács, diszpécser, villanyszerelő, karbantartó és javító villanyszerelő, építkezési villanyszerelő, csempéző, vasbeton szakmunkás, takarító személyzet, marós, fodrász, raktáros-ügyintéző, ápolónő, lakatos, könyvkereskedő, eladó, darukezelő, építkezési mester, autószerelő, vendéglős, számítógép- és hálózatkezelő, acélöntő, őr, kapus, pizzakészítő, sofőr, titkárnő, hegesztő.

A munkakeresők személyesen a munkaerő hivatalban érdeklődhetnek, az interneten pedig a www.anofm.ro honlapon kaphatnak bővebb információt a különböző megyék megüresedett állásairól és a kapcsolattartó személyekről.

vissza az elejére


Magyarigen – Nagyenyed
„Nem mondtunk le senkiről és semmiről"
Papszentelés és éves közgyűlés az Erdélyi Református Egyházkerületben

(6. oldal)

Két héttel ezelőtt még nem is lehetett sejteni, hogy hamarosan ismét megtelik a magyarigeni református nagytemplom. Papszentelésre gyűltek össze az Erdélyi Református Egyházkerület képviselői, a teológiai tanárok küldöttsége és sok-sok ünneplő hozzátartozó. Ismét élet költözött a kis gyülekezetű templomba. A vendégek között ott volt Gaál Alajos katolikus főesperes és Negrea Dumitru helyi ortodox pap is.

Tonk István főgondnok megnyitóbeszédében elmondta: megilletődötten áll a gyülekezet az erdélyi sorsot jelképező gyönyörű templomban. A Megdőlt életfa című, frissen megjelent könyvet említette, amely a magyar nép fogyatkozásának okait próbálja feltárni, többek között a családok felbomlásának, a közösségek szétszóródásának, a nemzeti öntudat elsorvadásának kapcsán. A lehetőségek között említette a jövőteremtést, a lélekmentést, az igazság és az élet útját, a magyar református igent, amit 17 ifjú lelkész mond ki hivatására, miközben egy fogyatkozó református nép szolgálatába szegődnek.

Számba vették a küldötteket, valamint az egyházmegyék képviselőit. Dr. Pap Géza püspök bejelentette, hogy a vezetőtanács javasolja a közgyűlésnek a felszentelést, majd felsorolta a felszentelendő lelkészek nevét: Német Zoltán János, Ladányi Péter Sándor, Bartizán Attila, Les Zoltán, Szilágyi Róbert, Mészáros Lehel, Németh Réka, Péter Barna József, Ambrus András, Miklósi Mátyás Csaba, Kászoniné Fejős Gabriella, Fancsal Zsolt, Gáspár Etele, Székely Attila, Kaliné S. Tünde, Orbánné H. Judit, Szabó István János. A Nagyenyedi Egyházmegyéből ketten voltak: Ladányi Péter Sándor és Német Réka.

Lelkészszentelési istentisztelet következett. Kató Béla főjegyző, püspök-helyettes prédikációjában elmondta: nem keseregni érkeztek, hanem örülni, ünnepelni. – Nem mondtunk le semmiről és senkiről, egyházunkban nincs nagyobb vagy kisebb, nincs tömb vagy szórvány – hangzott el. Kifejtette: nehéz ma gyülekezeti munkát végezni, megnőtt a kereslet, szélesebb lett a szolgálat medre. Felmerült a kérdés: mit tehetünk az ellen, hogy ne csapják be a fiatalokat, és fel tudjuk kelteni a valódi táplálék iránti igényüket, vagy mi szorul változtatásra az egyházban. Végül Bethlen Gábor mondását idézte biztatásul: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk."

Igazi lelki táplálék volt a jelenlévőknek a Nagyenyedi Egyházmegye kórusának két részletben is felhangzó gyönyörű műsora, Fórika Éva zenetanárnő vezényletével. A szentelés megható percei következtek a püspök irányításával, ahol minden esperes megáldotta a térdeplő ifjú papokat. Kató Béla főjegyző záró áldását kiterjesztette a helyi lelkipásztorra és családjára. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem a múlttal, hanem a mával és a jövővel kell törődni. Bejelentette, hogy másnap a Bethlen Gábor Kollégium dísztermében folytatják a tanácskozást a jelentésekkel és a megbeszéléssel. Gudor Botond lelkész a házigazda jogán mondta el, hogy Magyarigennek nem egyszerű a története, és amíg az élet jelei mutatkoznak, mindig van remény.

Sokat tettek a két nap sikeréért Bárócz Huba esperes és mindazok az egyháztagok, akik Magyarigenben és a kollégiumban munkálkodtak. Németh Zoltán felszentelt pap szerint felemelő és egyben fájó is volt ez a szentelés éppen itt, Magyarigenben. Dr. Pap Géza püspök elmagyarázta: a helyszínválasztás egy nagyobb program része, Magyarigennek üzenet értéke van, valaha virágzó gyülekezete volt. Fontos bemutatni tehát, hogy vagyunk, és éppen itt.

Hazafelé jövet egy pillanatra hátranéztünk az első magaslaton, ahol a templom még jobban kiemelkedett az eltörpülő magyarigeni házak sűrűjéből. A gyönyörű református seregszemle első napja után úgy tűnt, hogy a hegyaljai végvár nem adja meg magát, és élni akar.

BAKÓ BOTOND

vissza az elejére


Fehér megyei kishírek

(6. oldal)

A GYULAFEHÉRVÁRI POLGÁRMESTERI HIVATAL, tekintettel a magas hőmérsékletre, elsősegélynyújtó állomást létesített, és meghosszabbította a szökőkutak működési órarendjét. Mircea Hava polgármester elmondta, hogy a helyi közigazgatás felállíttatta az Önkéntes Sürgősségi Szolgálat sátrát, ahol reggeltől estig ásványvizet osztogatnak a Vöröskereszt önkéntesei, valamint elsősegélyben részesítik a hőség miatt az arra rászorulókat. Ugyanakkor a városi szökőkutakat kora reggel indítják be, és éjjel két óráig működnek majd, hogy valamennyire lehűtsék a felforrósodott levegőt. Emellett Gyulafehérvár utcáit folyamatosan öntözik a speciális locsolóautók.

MEGBÜNTETTÉK AZ ÖSSZES FEHÉR MEGYEI kórházat az egészségügyi hivatal szakemberei egy ellenőrzés alkalmával. Ioan Munteanu, a hivatal igazgatója elmondta, hogy az állami intézmény szakemberei az elmúlt napokban 12 Fehér megyei kórházat vizsgáltak át, és mindegyikre pénzbírságot róttak ki, összesen 10 000 lej értékben.

Az igazgató kifejtette, hogy a büntetéseket azért kellett kiszabniuk, mert a létesítmények nem tartották be az egészségügyi normákat. A Fehér Megyei Sürgősségi Szolgálatot fertőző osztályának érvényes működési engedélyének hiánya miatt, a marosújvári kórházat sebészeti osztálya miatt büntették meg. A zalatnai kórházban is számos szabálytalanságot találtak, a nagyenyediben pedig a tisztasággal nem voltak megelégedve a szakemberek.

Ugyanakkor ellenőriztek még 80, a megye területén található gyógyszertárat, ezek egyikében sem fedeztek fel rendellenességet.

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI LABORATÓRIUM FELÉPÍTÉSÉBE KEZD a Fehér Megyei Állategészségügyi Hivatal. A laboratórium kialakításához szükséges 2 millió eurót az Európai Unió biztosítja a Sapard program keretén belül. Vasile Bereş, az állategészségügyi hivatal igazgatója elmondta, hogy a projekt egyelőre a nyilvános árverés kiírásának stádiumában van, hogy beszerezhessék a szükséges felszereléseket. Az árverésre júliusban kerül majd sor, eddig 5 cég jelentkezett árajánlataival.

A laboratóriumot jövő tavaszig kell felépíttetnie a városvezetésnek.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Körkép


Szamosújvár
Ünnepelnek az örmények

(7. oldal)

Ma kettős ünnepre kerül sor Szamosújváron, az egykori Armenopolisban. A hagyományos Szent Gergely-napi búcsú mellett a helyi örmény közösség megemlékezik a kisváros nagy szülöttjéről, a 100 éve elhunyt Szongott Kristóf armenolgóusról.

A 11 órakor kezdődő Szent Gergely-napi nagymise után az összegyűltek rövid megemlékezést tartanak Szongott Kristóf egykori lakóházánál, majd a meghívottak és a vendégek (közöttük lesz a budapesti Erdélyi Örmény Gyökerek népes küldöttsége) meglátogatják az örmény-katolikus temetőt. Este a Téka-házban emlékműsor várja az érdeklődőket.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Gazdasági tanácsadói napok

(7. oldal)

A június 14-én, Kolozsváron zajlott román–magyar üzleti fórumon elhangzottak gyakorlati megvalósítását szolgálják a június 26–27-én 10–16 óra között a kolozsvári kereskedelmi kamara épületében megrendezésre kerülő tanácsadói napok.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Rajka Péter Vállalkozók Szövetsége jól tudják: Románia EU-hoz való csatlakozását csak akkor élhetik meg sikerként a vállalkozók, ha jól ismerik az egységes uniós piac működési feltételeit és mozgásterét. Soha nem látott mértékű pályázati források nyílnak meg a vállalkozások, de a non-profit szervezetek és az önkormányzatok előtt is. A vissza nem térítendő támogatások elnyerésének alapvető feltétele a minél több és minél jobb projektek készítése, a pályázatírási- és üzleti tervezési technikák elsajátítása.

A Partnerségben – Közösen az EU-ban című rendezvény szervezői ehhez kívánnak tanácsadói napjaikon az érdekelteknek segítséget nyújtani.

vissza az elejére


ÚJ TERÜLETEK A TARTALÉK FÖLDALAPBAN

(7. oldal)

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az önkormányzatok között megkötött egyezség nyomán Kolozs megyében 2900 hektárnyi, az egykori állami gazdaságokhoz tartozott területet juttatnak a helyi tartalék földalapokba, amelyekből a szakbizottságok földvisszaigényléseket elégíthetnek ki. Kolozsváron 1521,4, Szamosújváron 92,08, Kisbácsban 7,29, Bonchidán 487,06, Apahidán 707,87-ről hektárról van szó.

vissza az elejére


Hamarosan választanunk kell a magánnyugdíj-alapok közül

(7. oldal)

A hazai nyugdíjrendszerben lényeges változások történtek és történnek továbbra is: kitolódott a nyugdíjkorhatár, megnőtt a kötelező hozzájárulási idő, megjelentek az úgynevezett asszimilált időszakok, az előnyugdíjazás lehetősége. Újdonságot jelentenek a magánnyugdíjak is, amelyeknek rendszerét többször kidolgozták, érvénytelenítették, majd újból elkészítették. A jelenlegi, még mindig változtatásra, pontosításra szoruló elképzelés szerint a nyugdíjrendszer hárompilléres lesz: megmarad a jelenlegi állami nyugdíj, amely az első pillért alkotja, és amely a munkavállalók és munkaadók által befizetett társadalombiztosítási hozzájárulásból tevődik össze; a második pillért a kötelező magánnyugdíjak alkotják, ehhez a hozzájárulást a 35 évnél fiatalabbaknak kell kötelező módon törleszteniük, a 36–45 év közöttiek pedig tetszés szerint járulhatnak hozzá egy ilyen alaphoz; a harmadik pillért a fakultatív magán-nyugdíjak jelentik, amelyek az előző két pillér kiegészítéseként foghatók fel, és amelyekhez az 52 évesnél fiatalabb személyek járulhatnak hozzá.

Novemberig választani kell
Az elmúlt 17 évben jelentősen lecsökkent azoknak az alkalmazottaknak a száma, akik fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulást (az 1990. évi 8,1 millióról körülbelül 4,6 millióra). Emellett ezekből a befizetésekből biztosítják a jelenlegi nyugdíjasok járulékát, amely átlagban csupán 380 lej körül van havonta. Mivel többen vannak nyugdíjban, mint ahányan hivatalosan dolgoznak (és így fizetik kötelező járulékaikat), gondot jelent és problémát fog okozni az állami nyugdíjak kifizetése az elkövetkező időszakokban is. A helyzet valamelyes rendezéséért kötelező a magánnyugdíjak bevezetése.

Az elképzelés szerint a 35 évesnél fiatalabbaknak augusztus elsejétől kezdődően négy hónap alatt kötelezően ki kell választaniuk azt a magánnyugdíj-alapot, ahová a havi bruttó keresetüknek a (kezdetben csupán) 2 százalékát törleszteniük kell. Aki ezt elmulasztja, azt a Magánnyugdíj Pénztárak Állami Felügyelete tetszés szerint elosztja egy nyugdíjalaphoz. A 36–42 év közöttiek eközben eldönthetik, hogy részt vesznek-e vagy sem a második pillérben, számukra is kötelező a november végén lejáró választási határidő. A 2%-ot tulajdonképpen a jelenlegi társadalombiztosítási hozzájárulásból vonják le, pontosabban átirányítják egy magánnyugdíj alapba, az alkalmazott tehát ebben a pillérben nem fizet többet. A járulék 0,5%-kal nő majd évente, így 2015-ig eléri a 6%-ot.

A harmadik pillér, a fakultatív magánnyugdíjak esetében mindenki eldöntheti, hogy fizet vagy sem hozzájárulást egy magánnyugdíj alapba, de csupán az 52 évesnél fiatalabbak járulhatnak hozzá ehhez az alaphoz, és leghamarabb 60 évesen részesedhetnek a járulékban a befizetéseik után. Egy ilyen magán-nyugdíj-alaphoz a havi bruttó kereset legtöbb 15 százalékával járulhatnak hozzá, és kedvezményként erre a célra mind a munkavállaló, mind pedig a munkaadó letudhat a fizetési adóból legtöbb 200 eurónak megfelelő összeget.

Értelmezési problémák
Közvetlenül a rendszer alkalmazása előtt máris értelmezési problémák merültek fel a harmadik pillérnél. A törvény szerint ugyanis a legtöbb 15% hozzájárulást a havi bruttó keresetre vagy annak megfelelő jövedelemre számolnák. Az adóügyi törvénykönyv meghatározása azonban valamennyire eltér, ami az adóköteles havi jövedelmeket illeti. Felmerült ugyanis a kérdés: csupán a fizetést, a havi keresetet lehet számítási alapként venni a 15% befizetésénél, vagy valakinek a teljes havi jövedelmére lehetne számolni az említett 15 százalékot? Egyes vélemények szerint a havi keresetnek megfelelő pénzösszegnél mindenképpen el kell fogadni a szabadfoglalkozásból eredő vagy a szerzői jogdíjakból származó jövedelmeket, ellenben nem lehet számításba venni a házbérekből, osztalékokból, beruházásokból befolyó összegeket. Ennek tisztázására azonban jogszabálykiegészítést tartanak szükségesnek az érintettek – vagyis a biztosítók, valamint járulékot fizetni szándékozók.

A lakosság nagy része még tájékozatlan a változó, kiegészülő nyugdíjrendszert illetően. Kimutatások szerint 25 emberből csupán egy ismeri a szabályozást. A tájékozottak 76,5%-a szerint mindenképpen pozitív a magánnyugdíj-alapok bevezetése. A jól vagy nagyon jól tájékozottak 37%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a nyolc osztálynál kevesebb tanulmánnyal rendelkezőknek csupán 8%-a rendelkezik valamilyen ismerettel a rendszerről.

50 millió euró a tét
Az elmúlt időszakban még tartott a nagy biztosító, befektető társaságok, pénzintézetek engedélyezése, hogy magánnyugdíj-alapokat létesítsenek: többek között a Kereskedelmi Bank (BCR), a Fejlesztési Bank (BRD), az AVIVA, ING, Omniasig és az Allianz Ţiriac versenyzik azért, hogy meggyőzze a lehetséges járulékfizetőket. Vélemények szerint kezdetben 200–300 ezer ügyfelet lehet szerezni, ami 40–50 millió euró hozzájárulást jelent.

Másfelől a magán-nyugdíj hozzájárulás részét képezhetné a munkaadó fizetési ajánlatának, ami vonzóbbá tehetne egy állásajánlatot a munkavállaló részére.

A jobb kilátást, biztonságosabb nyugdíjkort jelentő magánnyugdíj-alaphoz való hozzájárulás azonban sokakban felidézi a nagy csalások, sikkasztások eseteit, mint amilyent a FNI, SAFI vagy Caritas jelentett. Szakemberek szerint a magán-nyugdíj-alapoknál ilyen helyzetekre nem kell számítani: a törvény több biztonsági feltételt ír elő, a beruházási alapok vezetőinek pedig számtalan követelménynek kell eleget tenniük a járulékok befektetésénél, felhasználásánál. Az alapokba befizetett járulékokat ugyanis az adott intézet vagy társaság befekteti, amit körültekintően, a nagyobb kockázatok kizárásával kell megtenni. A Magánnyugdíj Pénztárak Állami Felügyelete folyamatosan ellenőrzi, megfigyeli ezeket a magánalapokat.

Tudni kell azonban azt is, hogy a befizetőnek mindenképpen számolnia kell bizonyos kockázattal. A magánnyugdíj alapba befizetett összegeket nem lehet kötelezően végrehajtani, de nem lehet hitelezni belőlük, vagy biztosítékként felhasználni azokat.

Szakemberek szerint problémák adódhatnak a járulékok befizetésénél vagy behajtásánál is – e téren még a megfelelő nyomtatványok kidolgozásán dolgoznak.

U. I.

vissza az elejére


TIZENÉVES HALÁLOS AUTÓBALESETE

(7. oldal)

Erdőfelek közelében okozott saját számára nézve végzetes kimenetelű balesetet egy 18 éves fiatal. Az eset szerdán reggel hat órakor történt az E60-as országúton: a kolozsvári D. Răzvan Florin Torda felé haladt egy Mercedes Benzzel, és a túlzott sebesség miatt egy veszélyes balkanyarban elvesztette uralmát a jármű fölött, amely a menetiránnyal ellentétes oldalon lévő védőkorlátba szaladt, majd felborult. A jármű ezt követően kigyulladt, és 90%-ban leégett. A biztonsági övet nem viselő fiatal súlyosan megsérült, és kevéssel kórházba szállítása után elhunyt.

vissza az elejére


Újabb olasz partnerség

(7. oldal)

Tegnap Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke fogadta az olaszországi Umbria tartomány Termi vidékének közigazgatási küldöttségét, és a vendégek vezetőjével, Gianni Pelli alelnökkel partnerségi szerződést írt alá.

A találkozón Kerekes Sándor röviden ismertette megyénk pillanatnyi gazdasági, társadalmi, kulturális helyzetét, és kifejtette, hogy a legkedvezőbb együttműködést az infrastrukturális hátrányban lévő turizmus terén tudja elképzelni. „Nálunk a faluturizmus az utóbbi években óvatosan fejlődött, a parasztgazdaságok amolyan élő múzeumok, amelyeket ki lehet használni" – mondta. Gianni Pelli vázolta Termi város és környéke szerepét: vidékük kicsi, de iparilag fejlett (fémkohászat, vegyipar a fő ágazatok), gazdasága nagyrészt a kis- és középvállalatokra támaszkodik. A Kolozs megyével megkötött partnerségtől kölcsönös előnyöket remélnek.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Vizet oszt a városháza

(7. oldal)

A kánikula miatt a polgárok megsegítésére siet a polgármesteri hivatal: a város több pontján – az öt legforgalmasabb buszmegállóban, valamint a Béke-téren és a Főtéren – ivóvizet oszt a járókelőknek. A Mărăşti téren és a Főtéren felállított sátrakban ezenkívül a rászorulók ingyenes orvosi ellátásban is részesülnek.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Családi kör


Nyáron is Vklub

(9. oldal)

A nyári hónapokban sem szünetel a Várandósok Klubjának (Vklub) tevékenysége. Bár a tavaly ősszel indult csoportosulás első néhány összejövetelén alig-alig jelentek meg a várandósok, a klub ma már igazi sikertörténetet tudhat maga mögött. Szabó Kinga, a klub vezetője ismertette a következő adatokat: listájukon összesen 64 terhes kismama szerepel, közülük 19-en második gyermeküket várták. Ősz óta összesen 38 baba született, közülük 17 kislány, 22 fiú, köztük egy ikerpár. A klub internetes levelezőlistájára olyanok is csatlakoztak, akik még csak most terveznek gyereket, így ők is sok hasznos információval gazdagodhatnak a beszélgetések, tapasztalatcserék nyomán. A heti összejövetelek alkalmával már eddig is több tucat szakember (orvos, szülész, jogász, pszichológus, gyógytornász) tartott tájékoztató jellegű előadásokat, amelyek megkönnyíthetik a terhesség és a csecsemőgondozás időszakát, a tagság állandó cserélődésére való tekintettel több témát meg is ismételtek már. A babák születése hozta maga után a „csecsemős tagozat" kialakítását, így mostmár két csoport működik folyamatosan egymás mellett. A klub keretében könyveket, folyóiratokat, hanghordozókat lehet cserélgetni és kölcsönözni, hetente egyszer pedig közös sétát is szerveznek.

A csoportosulás nyáron sem tart szünetet: továbbra is megtartják heti találkozóikat az Unitárius Óvodában, várják a várandósok vagy babát tervezők jelentkezését, csatlakozását.

vissza az elejére


Fölösleges intézkedés a prioritás biztosítása?
Csak egy kis megértésre volna szükség

(9. oldal)

Beteg a gyerek. Ez sajnos mostanában elég gyakran előfordul nálunk, tekintve, hogy első évét tölti az óvodában, és ilyenkor a gyerkőcök nagyon lelkesen szedik össze egymástól a különféle nyavalyákat. Érdekes módon gyerekem a bárányhimlő-járványt fel se vette, viszont ha egy enyhébb szellő megfújja, már köhög, prüszköl, folyik az orra, begyullad a torka, és belázasodik.

Ha a gyerek beteg, annak egyik igen kellemetlen hozadéka, hogy orvoshoz kell vinni. Ezzel önmagában még nem lenne baj, szerencsére a doktor nénink nagyon kedves és megértő, a gond inkább az egészségügyi ellátásnak azzal a teljességgel megmagyarázhatatlan rendelkezésével van, miszerint a várandósok és a háromévesnél kisebb gyerekek előnyt élveznek a vizsgálatoknál. Ezt a legtöbb rendelőben szép, nagy és jól olvasható betűkkel írják ki az ajtóra, hogy a többi várakozó beteg is lássa, és ne gondolják azt, hogy a terhes kismamák és kisgyerekes anyukák azért mennek be mindenki előtt a rendelőbe, mert otthon nem tanították meg nekik az illemet, hanem azért, mert várandósként nem szerencsés elkapni valamit odakint ácsorogva, beteg és nyűgös kisgyerekkel pedig szinte lehetetlen kivárni a sort. Tehát ilyenkor az lenne az ideális, ha a kedvezményezettek annak rendje és módja szerint bejuthatnának a doktor néni színe elé. Ez az elmélet. A gyakorlat pedig úgy néz ki, hogy szegény anyuka örülhet annak, ha megússza ép bőrrel a gyerek orvoshoz vitelének nagy kalandját. Ezt nemegyszer tapasztaltam az utóbbi hónapok során, legutóbbi élményem azonban minden eddigin túltett.

Ezúttal is azzal kezdődött, hogy beteg a gyerek. Most azonban annyira, hogy egyedül nem is mertem vele elindulni, riasztottam tehát apát is, hogy kísérjen el minket az orvoshoz. Péntek délelőtt épp szabadságon lévő doktor nénink várószobájában hatalmas tömeg és igen kellemetlen szag fogadott. Gyakorlott anyukaként le sem ültem, hanem karomban tartva fiamat, megálltam a várószoba közepén, mintegy jelezve, hogy én márpedig be fogok menni azonnal, ahogy az előző beteg kijön a helyettesítő doktornőtől. Közben fiam megszomjazott, apa elővette a teásüveget, gyerekem pedig szomját oltotta. Ám alighogy eltettük az üveget, a gyerekből dőlni kezdett kifelé a tea, magyarán mondva összehányta magát és engem is. Rohantunk vele a mosdóba, apa gyorsan feltörölte a várószobában éktelenkedő foltokat, miközben én a kagyló fölé tartottam a még mindig öklendező gyereket. Közben szerencsére kijött az asszisztensnő, aki egyetlen pillantással felmérte a helyzetet, és rögtön odaszólt, hogy amint kijön a beteg, menjünk be a gyerekkel. Miután eltakarítottuk a romokat, én ismét elfoglaltam lesállásomat, készen arra, hogy amint nyílik az ajtó, be tudjam vinni igencsak megviselt gyerekemet a rendelőbe, két koros asszonyság azonban szó szerint utamat állta. Nem igazán értettem, mit akarnak, hiszen alig néhány perce voltak szemtanúi annak, hogy fiam összehányja magát, egyértelműnek tűnt tehát, hogy itt sürgős orvosi segítségre van szükség, ők azonban semmi tanújelét nem adták annak, hogy beengednének. Ahogy nyílt az ajtó, egymást is félrelökve iramodtak volna befelé, az asszisztensnő azonban résen volt, és rendreutasította őket, mondván: lesznek szívesek előre engedni minket, hiszen láthatják, hogy a gyerek rosszul van.

Mit mondjak: nem volt édes a győzelem. Mert az éremnek mindig legalább két oldala van, és pontosan tudom, hogy aki reggel óta várakozik, az nem örül annak, ha előtte rendre beszállingóznak a várandósok és a kisgyermekek. Erre vonatkozóan már jó néhány kellemetlenkedő megjegyzést kellett zsebre tennem, de az is tény, hogy egy anyáról ilyen helyzetben minden lepereg. Én többnyire udvariasan bocsánatot szoktam kérni azoktól, akik előtt bemegyek, ebben az esetben azonban csöppet sem láttam ezt indokoltnak. Hiszen a napnál is világosabban látszott, hogy a gyerek nem szórakozásból öklendezik, ha azonban a kedves betegtársak megértésén múlott volna, talán még most is ott álldogálnánk a várószobában.

S. B. Á.

vissza az elejére


Én és a fiam

(9. oldal)

Még ma is emlékszem, mekkora élményt jelentett, amikor – úgy négyéves forma lehettem – a szüleim aranyhalakat vásároltak nekem. Az első kérdésem az volt: mikor esszük meg őket? Azóta sem tudtam kimagyarázni a dolgot, pedig nemhogy meg akartam volna enni őket, hanem épp ellenkezőleg: attól féltem, hogy a halak megnőnek, és akkor a serpenyőbe kerülnek. Csak azt nem tudtam, mennyi idő alatt nőnek meg akkorára...

A történet a jómúltkor ismét terítékre került, én pedig azóta azon gondolkozom, hogy Alpár is lassan négyéves lesz, és talán venni kéne neki valami állatot. Mert igaz ugyan, hogy a nagyszülőknél három macska is van, Lola kutyáról nem is beszélve, de az mégiscsak más: hetente egyszer látja őket. Tegyük hozzá: már ha sikerül – az esetek többségében ugyanis Alpár láttán a különben nagyon szelíd és okos macskák igyekeznek mihamarabb „láthatatlanná" válni. A korábbi „macskagyámbászásoknak" köszönhetően a fiamnak így legfeljebb csak akkor van szerencséje a macskákhoz, ha éppen túl mélyen alszanak, amikor felmegyünk. Lola kutyával egészen más a helyzet. Remekül elvannak egymással, a gond csak abból adódik, hogy a kutya annyira örvend Alpárnak, hogy borítja fel örömében. Amúgy egészen elképesztő dolgokat megenged Alpárnak, szemrebbenés nélkül tűri még a bajuszráncigálást is.

De hogy otthonra milyen állat lenne a jó, az nehéz kérdés. A kutya azért nem túl ideális, mert összetaposná a szomszéd néni virágait, a mieinkről nem is beszélve. A macskának a jövője nem túl biztató: Alpár születése előtt két macskánk is volt már, de mindkettőt vagy elvitték, vagy a szomszédok „gondoskodtak" róluk. A díszhalak szépek, de azokkal nem lehet játszani, a madarakat sajnáljuk a kalitkában. A kiscsirke vagy a nyuszi jöhet még számításba, de szinte biztos, hogy a szomszédok panaszkodnának a tőlük eredő „illatokra", így előbb-utóbb a fazékban végeznék.

Aztán megjött a mentő ötlet: ha már egyik változat sem tökéletes, kérdezzem meg inkább Alpárt, hogy milyen állatot szeret a legjobban. Előbb a kutya és a cica, aztán a hal és a papagáj között kellett választania, de még mielőtt kiderült volna, hogy mely állatok mérkőznek meg a „döntőben", rájött, hogy mire megy ki a játék. Aztán vélhetően feltette magában a kérdést: miért kell választania, amikor minden elférne, és sorolni kezdte: vegyünk kutyát, cicát, halat, papagájt, egy oroszlánt, egy tigrist és egy krokodilt, ez utóbbi, ugyebár, remekül elférne a fürdőkádban.

Ezek után sürgősen másra tereltem a szót, és egy ideig elfelejtettük a témát, amely aztán a napokban váratlanul ismét napirendre került. Történt ugyanis, hogy éppen a Szabadságot olvasgattam, az egyik oldalon pedig egy rajz volt, amely két dinoszauruszt ábrázolt. A fiam érdeklődve nézegette a képet, majd megkérdezte:

– Ez krokodil?

– Nem, ez dinoszaurusz – válaszoltam mit sem sejtve, mire a fiam azonnal „lecsapott":

– Akkor vegyük meg!

Balázs Bence

vissza az elejére


Babszem naplója

(9. oldal)

Június 17.

Legutóbb a babszemdoktor mérései alapján 2,2 kiló voltam. Megfordultam, számomra most fejjel lefelé érdekesebb a világ… Anya és Apa pedig minden reggel és minden este azon szórakozik, hogy éppen milyen alakúra gyúrom a pocakot, amelyben lakom. Eljött az újabb kúrák ideje is: kalcium, C és D3 vitamin, jód, vas és visszér-erősítő pirulák.

Június 19.

Azt mondják, ma töltöttem be a 7. hónapot. Holnaptól átlépünk a nyolcadik hónapba. Minden jó lenne, ha nem fenyegetne a kánikula, és Anya nem lenne szesszióban. Persze, nem idegeskedik, nyugisan készül a jövetelemre: vásárolgat, tervezget, nézegetik a kiságyakat, babakocsikat, kiskádakat. Sok minden kell még, de lassan ki lehet húzni a listánkról néhány apróságot: takonyszívót, popsikenőcsöt, koszmó elleni sampont és babatusfürdőt, cicikenőcsöt, babahálózsákot, hordozókendőt, törülközőt, pelenkát, nyálazót és persze kisruhákat. Cicifejőt nem veszünk, mert hátha nem is lesz rá szükség (Anya verhetetlen optimista, említettem már?).

Június 21.

Nagy dilemmában sínylődünk. Már nagyon rég tudjuk, hogy nálunk is van lehetőség köldökzsinórvér-levételre. Anya már sokat összeolvasott, és egy előadást is meghallgatott erről, mégsem tudnak dönteni. Felsorolok néhány pro és kontra érvet. 1. Életet menthet. 2. Nem csak az én szervezetemmel kompatibilis, hanem nagy eséllyel szüleim és testvéreim szervezetével is. 3. Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ágáról van szó, így nagy az esély, hogy néhány év múlva már sok betegségben alkalmazható lesz az ún. őssejt-terápia. 4. Van felkészült személyzet, aki el tudja végezni a műveletet, és biztonságba tudja helyezni az őssejtjeimet.

Ugyanakkor: 1. Nagyon sok pénzbe kerül. 2. Még csak 20 éves tapasztalat áll az őssejt-bankok mögött, így nem minden téren vállalnak garanciát. 3. Csak néhány betegséget sikerült eddig őssejt-terápiával gyógyítani. 4. Családunkban nincs olyan örökletes betegség, ami nyugtalanságra adna okot, és ami miatt jogos lenne az őssejtek megőriztetése.

Írta: Babszem Jankó

Az oldalt szerkesztette: Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


Hitélet


„…minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr…"

(12. oldal)

Sokszor próbáltunk meg választ adni arra a sürgető kérdésre, hogy miként lehet a 21. században hatékony és sikeres a keresztény misszió, miként lesz újra láthatóan és érezhetően „élő és ható", dinamizáló valóság a hit és a hitből élő közösség, az egyház. A legegyszerűbb válasz erre az, hogy akkor, ha a mi életünk és szolgálatunk, szavaink és tetteink hitelesek; hitelesek, mert igazak. A hitelesség egyik kritériuma pedig a kereszténység egysége.

Amíg az egység fogalma nem válik közhellyé, szánalmas klisévé, és a megvalósítására irányuló tettek és rendezvények nem torkollnak valamiféle egyházpolitikai indíttatású színjátékba, addig híve vagyok a „látható egyházban" történelmi formában megnyilvánuló felekezeti egységtörekvéseknek. Ezen belül hangsúlyosan elkötelezett híve vagyok a lutheránus–református, illetve a protestáns egységnek.

Amikor egységről beszélek, akkor nem elsősorban egyfajta szervezeti, szerkezeti egységre, közös adminisztratív struktúrára gondolok – bár a szervezeti egység gondolatát sem tartom mellékesnek. Egység alatt elsősorban a lelki, a hitbeli kommuniót értem. Azt, amit világszinten vallanak ma a reformáció egyházai, ami egyre inkább kifejeződik: a teljes szószéki, úrvacsorai közösséget, az imádság, a hitvallás, a misszió közösségét. A hitbeli egység azonban nem zárja ki az önazonosság megőrzését, mely sokszínűséget teremt. Teológiai kifejezéssel élve úgy épülünk be az anyaszentegyházba, a látható Krisztus-testbe, hogy ki-ki – megőrizve saját jellegzetességeit –, gazdagítja, építi, erősíti azt.

Az anyaszentegyház egységének a gondolatánál maradva elmondhatjuk, hogy sem Luther, sem Kálvin nem ismer, sem reformátoraink általában sem ismernek több egyházat. A késő középkor emberének gondolkodásában és hitében nem létezett a „több egyház" fogalma. Mert Jézus, a mi Üdvözítőnk egy! Jézus titokzatos teste egy! Isten üdvözítő szeretete egy! Annak történelmi megvalósulása Jézusban egy! A Lélek egy!

Azt is ki kell mondani bátran és világosan, hogy az egyház megoszlása bűnös állapot. A mi bűnünk, az enyém, a tiéd. Egy olyan állapot, amelyet meg kell szüntetni, amelybe nem szabad soha beletörődni, mert ez botrányt okoz a világban, és hátráltatja Isten országának az építését, rontja missziónk hitelét, akadályozza az evangélium terjesztését és terjedését.

Ha nem tudjuk együtt megvallani, hogy Krisztus az Úr, ha nem tudunk közösen tanúságot tenni róla, akkor hűtlenek vagyunk Jézushoz. Bűnbánattal kell bevallanunk, hogy igenis hűtlen sáfárok vagyunk. Olyan Krisztus-követők, akik nagyon, de nagyon rászorulunk Isten bűnbocsátó kegyelmére. Mégis, a látható, szomorú tényeknek ellentmondva valljuk, hogy minden történelmi, nyelvi, kulturális, földrajzi, politikai és felekezeti megosztottság ellenére egy egyetemes anyaszentegyház van. Mi mindnyájan ennek részei vagyunk, és igaz, amit mi, protestánsok hangsúlyosan vallunk: az egyház teljessége benne van a részegyházakban.

Az anyaszentegyház egységéről teljesen egybehangzóan tanítanak hitvalló atyáink. Melanchthon Fülöp így fogalmaz az Ágostai hitvallás VII. pontjában: „Azt is tanítják, hogy egy minden időre kiterjedő anyaszentegyháznak kell léteznie. Az egyház pedig: a szentek gyülekezete, melyben az evangélium helyesen hirdettetik, és a szentségek helyesen szolgáltatnak ki. S az egyház igazi egységéhez elegendő az evangéliumi tanban és a szentségek kiszolgáltatásában való megegyezés, és nem szükséges, hogy a külső szokások, szertartások vagy emberek által megállapított ceremóniák mindenütt hasonlóak legyenek…"

Az egyház egysége nem egy sikeres emberi vállalkozás eredménye; szükséges azt is elmondani, hogy a tényleges egység nem rajtunk múlik, nem az emberek szándéka, képessége, törekvése valósítja meg. Nem a papok, teológusok, püspökök, zsinatok, struktúrák az egység és a kommunió zálogai.

Az egység, a valódi egység Isten kegyelmi cselekedete. Az anyaszentegyház egyetlen Ura Jézus Krisztus. Ő a feltámadott, az élő, dicsőséges Úr, az egység alapja, fundamentuma, akié az egyház, akinek a kegyelmi szövetségében él az egyház. Ő az egész keresztény élet, keresztény lét középpontja. És ez ma nem közhely, bár sokszor annak hat, hanem életbevágóan fontos igazság. Ő az alfája és az ómegája a keresztény egzisztenciának, annak az új létnek, új életnek, amely a benne kapott megigazulásnak és újjászületésnek a következménye. Ő az alap, melyre az egyház épül. Ő a hit tárgya, és a benne való hit az üdvözítő hit. Benne és általa van célja, értelme az egész emberi, sőt kozmikus létnek. Ő Isten legjelentősebb kinyilatkoztatása a teremtett világ számára, ő Isten képmása, benne jelenik meg Isten a véges világban.

Elvontabban fogalmazva benne vállalja a végtelen Isten a véges lét teljes ellentmondásosságát, kétértelműségét. Benne veszi magára a Teljes és Tökéletes a véges és részes formáját. Isten benne veti alá magát a létezés feltételeinek. Benne, Krisztusban van az új lét – melyben általa mi is részesülünk. Ahogyan Paul Tillich evangélikus teológus fogalmaz: a lényegi lét, a létezés feltételei között.

Jézus Krisztus mindenképpen az emberiség szellemtörténetének legnagyobb próbaköve, egészen a mai napig. Próbakő – egyesek számára botrány, bolondság, értelmetlen és érthetetlen paradoxon, mások számára azonban a hit, az imádat, a tisztelet tárgya, az élet forrása. Ma is sokszor a gyűlölet, a vita, a gúny, tagadás tárgya, de ez nem is csoda, hiszen benne a legnagyobb logikai képtelenség történt: a véges befogadta a végtelent.

Isten a maga végtelen, átfoghatatlan teljességéből Krisztusban belép a mulandó, a véges lét emberi, korlátolt kategóriáiba, hogy átemeljen a töredékesből a tökéletesbe. Nehéz, tömör fogalmak, melyeket próbálunk értelmezni, lényegükben megragadni – s végül általuk leszünk mi magunk megragadottak. Krisztus hatalma pedig egybegyűjti az anyaszentegyház népét és megtartja egységben a világ végezetéig. Ő az egyház Ura, róla szól a mi bizonyságtételünk, neki szól imánk és dicsőítésünk.

Adorjáni Dezső Zoltán
püspök

vissza az elejére


Diakónus- és papszentelés a gyulafehérvári székesegyházban

(12. oldal)

Hét gyulafehérvári egyházmegyés kispapot – a nyújtódi Csüdör Imrét, a szárhegyi Kovács Zsoltot, a mikóújfalvi Málási Demetert, a dicsőszentmártoni Mihai Zoltán-Lajost, a kézdivásárhelyi Papp Mártont, a csíkrákosi Salamon Endrét és az aninoszai Veres Steliant –, valamint két Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartományhoz tartozó ferences kispapot – Pantea Tibort és Urbán János Eriket – szentel diakónussá ma, június 23-án 10 órai kezdettel Jakubinyi György érsek.

A gyimesfelsőloki Ambrus István, a kolozsvári Kádár István, a székelyudvarhelyi Mihály Imre, a ditrói Szőcs Csaba és a lujzikalagori Vornicu Cristinel a papság szentségében részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által holnap, június 24-én a gyulafehérvári székesegyházban a 10 órakor kezdődő szentmise keretében.

vissza az elejére


Márton Áron-imatúra 2007

(12. oldal)

Szeretnél a természetben tölteni 8 napot? Elcsendesedni, elmélyedni az imában és segítséget kérni életed rendezéséhez?

Meghívunk, hogy tarts velünk a Márton Áron-imatúrán, 2007 július 20–28-a között a Gyergyószentmiklós–Gyilkos-tó–Nagyhagymás–Egyeskő–Balánbánya–Csíkszentdomokos–Csíksomlyó útvonalon.

Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz csendes imával egybekötött gyalogtúrát – 1995 óta jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus plébánia szervezi 18–40 év közötti személyek számára.

Az érdeklődők pontos tájékoztatást kaphatnak e-mailben Borbély Sándor SJ atyától ( ) illetve. Ft- Portik Bakai Sándortól: Str. 1 Mai nr. 26. Jud. HR RO-535800 Vlahita, tel: 0266/246-109. E-mail: mobil: 0742 06 73 73 skype:(este 8–10) pbsandor . Jelentkezési határidő: július 1.

vissza az elejére


Dr. Jelenits István
piarista Stephenus-díjas

(12. oldal)

Májusban a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán őeminenciája dr. Erdő Péter bíboros, prímás-érsek és Msgr. Ipányi Antal megyéspüspök átadta a Szent István Társulat és a Stephenus Alapítvány közösen alapított kulturális díját dr. Jelenits István (az Úr Feltámadásáról nevezett) piarista áldozópapnak és Halász Mártonnak, a Magyar Írószövetség elnökének.

Az alapító okirat szerint a díjat minden évben olyan szerzők kapják, akik magyar nyelven megjelent műveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik a teológiai tudományok és az irodalmi műfajok területén.

Jelenits István 1932. december 16-án született a Bihar megyei Berettyóújfaluban, 23 éves korában lépett be Kalazanci Szent József rendjébe, 1959. november 29-én szentelték áldozópappá. Az azóta eltelt 48 esztendő során köztiszteletben álló személyisége lett az egyháznak, a piarista rendnek és nemzetünknek egyaránt, papként, tanárként, spirituálisként, tartomány főnökként s a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Esztétikai Tanszék vezetőjeként végzett fáradhatatlan munkásságával, számos könyv, kiadvány, tanulmány és cikk szerzőjeként. Életművéért előbb a Széchenyi-díjjal tüntették ki, 1999-ben pedig az elsők között kapta meg az Eötvös József-díjat, amelyet a magyar pedagógustársadalom legmagasabb kitüntetéseként tartanak számon.

A Stephenus-díjat 1993-tól napjainkig 29 személyiség nyerte el, közöttük (1998-ban) Joseph Ratzinger bíboros, a jelenlegi Szentatya, XVI. Benedek pápa.

Fodor György

vissza az elejére


Segítség szenvedély-betegeknek

(12. oldal)

A Református Mentő Misszió szeretettel ajánlja segítségét szenvedélybetegek (alkohol-, drog-, gyógyszer-, nikotin-, játékfüggők) és családtagjaik számára, a következő formákban:

Egyéni tanácsadás, lelki gondozás, támogató csoport (hetente, kéthetente) segítő tábor, 6–9 hónapos terápia a magyarózdi Drogterápiás Otthonban (18–48 év közötti, szenvedélybeteg férfiaknak).

A következő telefonszámokon érdeklődhet: 0744-235.639, 0744-834.120.

vissza az elejére


Művelődés


In memoriam Korondi Jenő (1935–2007)
Az emberi és művészi tisztaság jegyében

(13. oldal)

Gazdagok vagyunk. Nagyon gazdagok. Hiszen a gazdagság bennünk lakozik. Közösségünkben. Abban a művészi miliőben, amelyben élnünk adatott, s amely olyan egyéniségeket tudott kitermelni magából, mint a szobrászként és igaz emberként egyaránt kimagasló Korondi Jenő.

Ritkán adatik meg, hogy művész és életmű olyan tökéletes összhangban álljon egymással, mint esetében. Erkölcsös, tiszta ember volt, s ezt az erkölcsi tisztaságot sugározzák alkotásai. A végletekig leegyszerűsített, tömörségükben kifejező, tökéletes formák, az eszmeiségükben is figyelemre méltó művészi üzenet tolmácsolói.

A szépség forrása a harmónia. Erre talált rá Korondi Jenő, ennek a jegyében élt és alkotott. Teremtett magának mitológiát. Egyedit, sajátosat, utánozhatatlant.

Nem egy előre meghatározott, általánosan elismert és alkalmazott, a kor követelményeihez maximálisan igazodó kánon írott-iratlan erővonalaiba illeszkedett, annak szabályaihoz igazodott. Önmagából építkezett, abból a következetesen kimunkált eszmerendszerből, amelynek alapját a hit képezi.

Nem igyekezett mindenáron kitűnni, meghökkentőt, agresszíven tekintet-csalogatót alkotni. De erre nem is volt szüksége. Szobrainak mélysége, sajátos kisugárzása, évtizedek komoly munkájával kialakított egyedi formavilága a pillanatnyi figyelem felkeltésnél jóval többel kecsegtet. Az általánosítás magasiskoláján edződött, minden fölösleges sallangtól mentes, a végsőkig kifinomult-kimunkált, olykor egyenesen az ideák világát idéző térbeli megjelenítései korunk legmodernebb szobrászi világnyelvét juttatják eszünkbe. A munkáiból áradó szemérmes egyszerűség, puritán szépség viszont már a népi kultúra jegyeinek nem annyira külsőségeiben, mint inkább eszmeiségében való tökéletes asszimilálására, beépülésére utal. Arra a tisztán csengő, egyenes beszédre, arra a szobrászi üzenetre, amely a lényegre törő, magvas fogalmazásmód valamennyi erényével biztosít öröklétet műveinek.

Korondi Jenő tisztaságkereső-találó világának szereplői, a kecsesen hajladozó nádszál-testek vagy éppenséggel a termékenységet megszemélyesítő, hangsúlyosan robusztus szoborcsoportok az elvonatkoztatott szépség-tisztaság-anyaság ideál megtestesítői. Portréi pedig azt a földi, de ugyanakkor minden földi gyarlóságtól mentes világot is idézik, amelynek eszmeisége munkásságában meghatározó szerepet játszott.

Ebből a földi gyarlóságoktól mentes világból tekint reánk immár ő maga is, minden gyarlóságunkat megbocsátva, úgy, ahogyan azt életében is tette.

NÉMETH JÚLIA

vissza az elejére


Búcsú a Mestertől*

(13. oldal)

Engedelmükkel a Barabás Miklós Céh részéről szeretnék pár szót búcsúzóul elmondani.

Korondi Jenő szobrászművész, egyetemi tanár 1994-ben újraalakult céhünk alapító tagja volt. Szerepet vállalt a vezetőségben, a kiállítások szervezésében, rendezésében, a céhtagok közti összetartás kiépítésében.

Nem részletezném most, hogy még milyen alkotói közösségeknek, egyesületeknek volt tagja, hol és hány kiállítással szerepelt.

Alkotói munkásságát sem elemezhetem, mert arra nem alkalmas a pillanat.

Itt elsősorban Korondi Jenőtől, az embertől, a mestertől, a pályatárstól szeretnék búcsúzni.

Élete minden mozzanatát átitatta és végigkísérte az igényesség iránti vágy. Ez az igényesség érhető tetten szobrai kivitelezésekor is: az élettelen anyag, a beton, az alumínium keze munkája nyomán nemességgel telítődött.

Formanyelve annyira sajátosan jellemezte személyiségét, hogy alkotásai senki máséval nem rokoníthatók.

Az igényesség emberi kapcsolatait is jellemezte. Korondi Jenőtől nem lehetett soha becsmérlő, lebecsülő vagy indulatos megjegyzést hallani, bármiről is legyen szó. Ez még a diktatúra emberi méltóságot megalázó éveiben sem történhetett meg. Sérelmeit valószínűleg magába zárta, vagy sajátosan kifinomult módszereivel szobraiban panaszolta el.

Mint tanítvány elmondhatom, hogy műtermébe nem lehetett könnyűszerrel betolakodni a kíváncsiskodónak. Számára a műterem nem kimondottan a műhely szerepét töltötte be, hanem valóságos oázist jelentett, ahol meg lehet pihenni, el lehet álmodozni, erőt lehet gyűjteni. Oda csak az a tanítvány léphetett be, akinek a mester ajtót nyitott, mert erre méltónak és szellemileg kellően tisztának találta.

Amikor először léphettem át műterme küszöbét, azonnal megéreztem, hogy ez számomra rendkívüli megtiszteltetés. Amit láttam, ámulatba ejtett. Hihetetlennek tűnt, miként lehetséges annyi szép gondolatot ezüstösen meg feketén csillogó anyagba álmodni egy olyan világról, amelyet a valóságban esetleg csak foszlányaiban találunk.

Korondi Jenő a zsarnoksággal is szembeszállt: nem volt hajlandó kompromisszumokra, nem tett engedményeket a felsőfokú művészeti oktatást elsorvasztó politika irányában. Állása megőrzése érdekében ugyanis arra akarták kényszeríteni, hogy meggyőződésével nem összeegyeztethető tananyagot adjon le. Akkor úgy döntött: elhagyja az intézetet és kizárólag művészetéből fog megélni. Döntése nem lehetett könnyű és aldozatoktól mentes, de az bizonyos, hogy a legerkölcsösebb volt.

Témaként a család, az emberi tisztaság, a helytállás, a kitartás és a krisztusi példa állt művészeti érdeklődésének középpontjában.

Alkotói tevékenysége utolsó tizenegynéhány évét a Kereszt útja stációi megalkotásának szentelte. A stációk domborműben való megfogalmazását megvalósította, de az általa elképzelt végleges anyagban sajnos életében már nem láthatta.

Azt az egyenes utat, amelyet Korondi Jenő választott magának, nehéz követni. Ha nem is tudunk mindannyian hasonló elvek szerint élni, számunkra megmarad a példakép, amelyet bármikor szem előtt tarthatunk.

Úgy vélem, e gondolatokat végtisztességként elmondani kötelesség.

Így talán nyugodtabb lelkiismerettel búcsúzhatunk Korondi Jenőtől.

Isten nyugosztalja békében!

*Elhangzott 2007. június 18-án Kolozsváron, a Házsongárdi temetőben, Korondi Jenő ravatalánál

KOLOZSI TIBOR

vissza az elejére


Pusztakamarás, Vajdakamarás
Nyelvművelés

(13. oldal)

A két Kolozs megyei települést, a két Kamarás-t – Pusztakamarást, Vajdakamarást – a Sütő András 80. születésnapján tartott ünnepségről szóló híradás juttatta eszembe.

Mint ismeretes, Kolozsvártól keletre két Kamarás nevű falunk van. Nevük a mezőségi sóbányákkal, sókitermeléssel és sókereskedelemmel kapcsolatos. Itt székelt ugyanis a hajdani sókamra, a régi sómonopólium hivatala. Akkoriban mindkettő kamarás hely volt. Első írásos adata mindkét településnek pusztán erre a tényre utal: 1325: Kamaras, 1312: Kamaras. Két falut összekeverni sohasem volt tanácsos, éppen ezért a két azonos falunév már igen régen megkülönböztető jelzőt kapott. Már 1421-ben feltűnik a Pusztakamarás, illetőleg 1467-ben a Waydakamarás név. A Puszta- előnév a falu elnéptelenedésére utalt, a Vajda- pedig arra, hogy a sómonopóliumhoz kötött, fontos település a XV. században a moldvai vajdák tulajdona volt.

A kamarás közszavunk a latin eredetű kamara szónak -s képzős származéka. A kamara eredetileg ’királyi kincstár’, illetőleg a ’kincstár közigazgatási szerve’ jelentésű. Ebből alakult ki a tágabb, az ’állami javak vagyonkezelő hatóság’ jelentés. Ennek élén az Árpád-korban és később a kamarás állt. A kamarás tehát kezdetben a pénzverés, a bányabér és a kincstári nyereség ügyeit intéző főtisztviselő volt. A hajdani tisztég fontossága következtében a kamarás szó méltóságot jelző, puszta címmé alakult. A kamarás cím így lett a királyi udvartartás egyik méltósága, udvari rang, amelyet a király vagy a császár adományozott meghatározott származású és vagyoni feltételeket betöltő nemeseknek. A királyi kamarás címet viselte az olyan előkelő nemes is, aki a király személye körül teljesített szolgálatot. Ez a méltóság a pápai udvarban is divatos volt. Pápai kamarás az, aki a pápa által az egyház szolgálatában szerzett érdemeiért kamarási címet kapott. Ezek között nemcsak papok, hanem világiak is lehettek.

vissza az elejére


Mozaik


Harangszó

(14. oldal)

Református Egyház: Farkas utcai (belvárosi) templom: de. 10 óra, istentisztelet, igét hirdet Fazekas Zsolt, du. 6 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Györgyfalvi úti imaház: de. 10 óra: Bántó-Tamás Szilveszter. Teológia: de. 11.15 óra: Kovács László Attila. Kétágú templom: de. 10 óra: Székely József; du. 6 óra: Horváth Levente. Napkelet utcai imaház: de. 10 óra: Ősz Sándor Előd. Hidelvei református templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Csiki-Mákszem Loránd. Felsővárosi (Kakasos) templom: de. 10 óra: Sógor Géza, du. 5 óra: Szilágyi Róbert. Pata utcai fehér templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Ferenczy Miklós. Írisz-telepi templom: de. 10 óra és du. 6 óra: Hegedűs József. Kerekdombi templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Dobri András. Szamosfalva: de. 11 óra, du. 6 óra: Péntek Márton. Kölesföldi templom: de. 9.30 óra: Péntek Márton. Bulgária-telepi templom: de. 10 óra: Visky János, du. 6 óra: Simon János. Tóvidéki templom: de. 10 óra: Kozma András, du. 5 óra: Visky Péter. Törökvágási templom: AZ ÚJ TEMPLOMBAN, A DONÁT ÚT 142. SZÁM ALATT, de. 10 óra, du. 6 óra: Bibza István. Kolozsmonostori templom: de. 10 óra, du. 6 óra: Gede Csongor.

Római Katolikus Egyház: Szent Mihály-templom: reggel 7.30 óra, de. 10 óra, 11.30 óra, du. 6 óra. A de. 10 órás szentmisét dr. Czirják Árpád celebrálja, a többit a segédlelkészek: Tímár Zoltán, illetve Bilibók Géza. Szentháromság (Piarista) templom: reggel 8 óra: dr. Holló László, de. 9 óra, román nyelvű szentmise: Fábián László, de. 11 óra: Nóda Mózes. Este 7 óra, diákmise: Holló László. Ferencrendi-templom: de. 9 óra, délben 12 óra: igét hirdetnek a ferences atyák. Szent Péter- és Pál-templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Oláh Dénes. De. 10 óra: Rózsafüzér-ájtatosság. Fájdalmas Szűzanya (Monostori úti) templom: de. 9 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Kolozsmonostori apátsági Nagyboldogasszony (Kálvária) templom: de. 11, du. 5 óra: Kádár István. 10.30: Rózsafüzér-ájtatosság. Szűz Mária Szent Szíve (Jobbágy utcai) templom: de. 9 óra, 10.30 óra, du. 6 óra: Vízi Zakariás. Jézus Szent Szíve (kerekdombi) templom: de. 9.30 óra: Jakab Gábor. Írisz-telepi templom: de. 11 óra, du. 6 óra: Jakab Gábor. Bulgária-telepi kápolna (Bábolna utca): szombaton du. 4 óra: Oláh Dénes, Szent Kamill-otthon: szombat du. 5 óra: Kovács Árpád.

Unitárius Egyház: Belvárosi templom: de. 11 óra, szolgál: Bálint-Benczédi Ferenc. Írisz-telepi templom: de. 11 óra: Mezei Csaba. Kolozsmonostori egyházközség (a Kakasos, református templomban): du. 3 óra: Rüsz Fogarasi Tibor.

Evangélikus Egyház: Belvárosi templom: de. 10 óra, istentisztelet, igét hirdet: Fehér Attila.

Baptista Egyház: Gorunului utca 21. szám alatti templom: de. 10 óra, du. 5 óra.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 22., péntek

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,170/3,205

2,367/2,40

1,26/1,30

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 25., hétfő)
1 euró = 3,1774 lej, 1 USD = 2,3666 lej, 100 magyar forint = 1,2856 lej.

vissza az elejére


Egy perc derű

(14. oldal)

A hévízi parkban egy újonnan érkezett fürdővendég megszólít egy férfit.
– Valóban olyan csodálatos hatása van ennek a víznek?
– Valóban.
– Egy üdülőtársam azt mondja, hogy amikor idekerült, járni sem tudott, most meg már fut...
– Én se tudtam járni, amikor idekerültem. Sőt, felülni se tudtam, és beszélni sem...
– Fantasztikus. És mikor került ide?
– Itt születtem.

vissza az elejére


MOZI

(14. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A játszma folytatódik – amerikai. Vetítés. 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13, 23.

GYŐZELEM – Tini Nindzsa Teknőcök – amerikai. Vetítés: 14, 16, 18. A 23-as szám – amerikai. Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – A királynő – angol. Vetítés. 14.30, 17, 19.30, 22; kedvezménnyel: 14.30 és 17.

DÉS

MŰVÉSZ – Pókember 3 – amerikai. Vetítés: 16.30, 19; péntek, szombat, vasárnap 21.30 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Füstölgő Ászok – amerikai. Vetítés: június 22-24.: 17, 19, 21; kedvezménnyel 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – The Good Shepherd – amerikai. Vetítés: 16, 19, péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 16.

DACIA B-TEREM – Kiscsávó – amerikai. Vetítés: jún. 22-24.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Mr. Bean vakációja – amerikai. Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(14. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, június 23-án, szombaton este 8 órakor: Aki Kaurismaki: Bohémélet – stúdióelőadás. Rendező: Radu-Alexandru Nica.

Június 24-én, vasárnap este 7 órakor: Shakespeare: A windsori víg nők – évadzáró előadás. Rendező: Keresztes Attila. – CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK AJÁNLJUK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Június 28-án, csütörtökön este 7 órakor: Tom Stoppard: Rock’n’ roll. Rendező: Andrei Şerban és Daniela Dima. – Országos bemutató.

vissza az elejére


OPERA

(14. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA – OPERETT GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


ZENE

(14. oldal)

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Ma, június 23-án, szombaton este 7 órakor: Barokkzene-est. Közreműködik: John McEliroy – trombita (USA), Gabriel Pozdărescu – trombita, Patrick Rafferty – hegedű (USA), Szász Dániel – hegedű, Amalia Goje – orgona.

Június 26-án, kedden du. 6 órakor: Wilhelm Schmidts ogonaestje, vizsgahangverseny.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ÁLLÁS

(15. oldal)

Értékesítőt és pénzügyi elemzőt keresünk. Telefon: 0746-313810. (0021)

Kereskedelmi társaság kertészmérnökit (agronómiát) végzett munkatársakat keres kereskedelmi, logisztikai, árukezelő (lehet középiskolai végzettségű) munkaterületekre. Önéletrajzot a következő címre várunk: vagy faxra: 417-662. (0402122)

Fiatal MB kőművest felveszek. Telefon: 0744-103916 vagy 0728-446312. (0017)

Építőipari kft kőműves, ács, víz-központifűtés szerelő szakmunkást alkalmaz. Kiemelt fizetés. Telefon: 0744-175345.

vissza az elejére


INGATLAN

(15. oldal)

Eladó ezer négyzetméter telek a Maros utcában. Érdeklődni: 0745-517189, este 7-8 óra között. (0005)

Eladó 2400 négyzetméter terület a Prislop utcában (Békás). Telefon. 0745 - 612520. (0017)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(15. oldal)

Központi, 40 négyzetméteres helyiség kiadó cégnek. Telefon: 0744-525130. (0009)

Igényesnek kiadó 50 négyzetméteres központi lakás. Telefon. 0745-612520. (0017)

vissza az elejére


SPORT


TENISZ Szávay főtáblás Wimbledonban

(16. oldal)

A magyar Szávay Ágnes két játszmában nyert az üzbég Akgul Amanmuradova ellen az angol nyílt teniszbajnokság selejtezőjének harmadik körében, Wimbledonban, így feljutott a főtáblára. A világranglistán hetvenedik teniszező rendkívül könnyedén, 6:1, 6:3-ra diadalmaskodott. „Nagyon jól megy a játék, ízlik a fű. Legalább két fordulót szeretnék menni" – nyilatkozta Szávay.

Ugyanez az eredmény, 6:1, 6:3 született a Puerto Rico-i Kristina Brandi és Anda Perianu közötti mérkőzésen, így román játékos nem jutott tovább a selejtezőkből. A 128-as főtáblán Szávay mellett Czink Melinda és a temesvári Gallovits Edina alanyi jogon szerepel.

*

Négy év után ismét párost játszanak a Williams-nővérek a hétfőn kezdődő wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. Venus és Serena – akik szabadkártyával indulhatnak a duók között – utoljára 2003-ban léptek együtt pályára Londonban, akkor a negyedik fordulóig jutottak. A testvérpár 2000-ben és 2002-ben is megnyerte a párost a füvespályás szentélyben.

*

Meglepő látvány fogadja a hétfőn kezdődő wimbledoni nyílt bajnokságra kilátogató teniszbarátokat: a központi pálya fölül ugyanis elbontották a szinte védjeggyé vált tetőt. A Centre Court azért vált csupasszá először a 85 éves története során, mert 2009-ig fokozatosan új, eltolható szerkezet épül föléje. A szervezők idén és jövőre kétszeres aggodalommal leshetik az eget, illetve az előrejelzéseket, mivel fedél híján nemcsak a játékosok és a szent gyep, hanem a 14 ezer, nagyrészt tehetős néző is elázhat. „A szokásosnál jóval több esernyőt rendeltünk, de töretlen optimizmusunk jeléül bőségesen lesz naptej is, nehogy leégjen valaki" – jelentette ki Johnny Perkins szóvivő.

vissza az elejére


Peren kívül megegyeztek Coriával

(16. oldal)

Peren kívül megegyezett Guillermo Coriával az Universal Nutrition nevű vitamingyártó cég, így az argentin teniszező visszavonta keresetét az egyesült államokbeli New Brunswick bíróságán. A dél-amerikai játékos eredetileg tízmillió dolláros kártérítést követelt a vállalattól, szerinte ugyanis annak szteroidokat is tartalmazó készítménye miatt bukott meg 2001 júliusában a doppingellenőrzésen.

A 25 éves Coriát akkor hét hónapra eltiltotta az ATP, de visszatért, s 2003 és 2005 között az első tíz közé tartozott a világranglistán, legjobbja a harmadik hely volt. Pályafutása során eddig kilenc tornán diadalmaskodott, egy sérülés azonban visszavetette: jelenleg csak a 347. a rangsorban.

Hogy az Universal Nutrition mennyi pénzt fizetett Coriának a kereset visszavonásáért, titokként kezelik a felek.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Vasárnap rajtol az UEFA-Intertotó Kupa

(16. oldal)

Idén Románia – Skócia visszalépésének köszönhetően – két csapatot is nevezhetett az UEFA-kupa előszobájának is becézett sorozatba. Közülük az első körben csak a Besztercei Glória lép pályára, amely vasárnap 18 órától fogadja a montenegrói FK Grbalj csapatát.

Továbbjutás esetén az izraeli Maccabi Haifa, újabb siker nyomán pedigmár egy igazi nagy név, az Atletico Madrid vár Ioan Ovidiu Sabău együttesére. A Galaci Oţelul és a magyar színeket képviselő Zalaegerszegi TE viszont csak a második körben kapcsolódik be a küzdelmekbe.

vissza az elejére


Olimpiai résztvevő az olasz csapat

(16. oldal)

Az olasz válogatott szerezte meg az ötödik helyet a Hollandiában zajló U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon, s ezzel egyben kvalifikálta magát a jövő évi, pekingi olimpiára. A világbajnok együttes utánpótlás gárdájának Portugália elleni találkozóján nem született gól, így végül a 11-esek döntöttek a 74. perctől emberhátrányban játszó olaszok javára (4–3). Korábban három elődöntős válogatott – Belgium, Szerbia és a házigazda Hollandia – szerzett ötkarikás indulási jogot, a negyedik csapat, Anglia ugyanakkor nem indulhat, a játékokon ugyanis csak Nagy-Britannia együttese léphetne pályára.

vissza az elejére


Magyar és román bíró a női vb-n

(16. oldal)

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kijelölt 12 játékvezetőt a szeptember 10. és 30. között Kínában sorra kerülő női világbajnokságra, s a kiválasztottak között van a magyar Gaál Gyöngyi is. A FIFA 12 bírót és 23 asszisztenst tartalmazó listáján Gaál mellett mindössze három európai játékvezető szerepel. A partjelzők között van Irina Mârţ, aki nem az első világbajnokságán vesz részt. A 2003-as vb-n a döntőn is jelen volt, azt a mérkőzést középen honfitársnője, Cristina Ionescu vezette. Utóbbit azonban az idei vb-n még a bővített keretbe sem nevezték.

vissza az elejére


Arany Kupa: amerikai–mexikói finálé

(16. oldal)

A házigazda, s egyben címvédő amerikaiak, valamint Mexikó csapata jutott be a döntőbe a labdarúgó CONCACAF Arany Kupán. Az elődöntőben az Egyesült Államok gárdája Kanadát, Mexikó pedig Guadalupe gárdáját győzte le. A finálét vasárnap rendezik Chicagóban.

Eredmények, elődöntő: Egyesült Államok–Kanada 2–1 és Mexikó–Guadalupe 1–0.

vissza az elejére


TEKE
Kitoltak a gyéresiekkel

(16. oldal)

Csak harmadik lett az Aranyosgyéresi Sodronyipar-CFR férfi csapata a rájátszásban, annak ellenére, hogy az alapszakasz után toronymagasan vezette a mezőnyt. Mindenki összefogott a Kolozs megyei együttes ellen, hogy a nemzetközi szereplést biztosító első vagy második helyet ne tudja elfoglalni. Erre utal az, hogy a szakszövetség korábban eldöntötte, hogy a play-offot Jászvásárban rendezzék, pedig köztudott volt, hogy a helyi Olimpia CFR biztos résztvevője lesz a négyes tornának, és hogy a pályájának minősége messze elmarad a vajdahunyadi vagy a marosvásárhelyi játékterekétől.

Még a rájátszás lebonyolításának forgatókönyvét is megfelelően átírták, hogy a Sodrony-ipar-CFR már az első napon a házigazdák ellen játsszon az elődöntőben. Eltörölték az eddig alkalmazott indulási pontrendszert, az alapszakasz első és negyedik, valamint második és harmadik helyezettje játszotta az elődöntőt. Viszont az utolsó forduló előtt még a biztosan második jászvásáriak szándékosan az ifikkel állt ki Nagytalmácson, és így nyilván 8–0 arányú vereséget szenvedtek, de még kellett hozzá az is, hogy Brassói Rulmentul idegenben megverje a Petrillai Intert.

Megtörtént.

Az elődöntőben a Sodrony-ipar-CFR egyéniben 3–3-ra végzett a jászvásáriakkal, ám 14 fával a hazai pálya előnyét és a játékvezetők jóindulatát élvező Olimpia CFR volt jobb. Így aztán a Kolozs megyeiek másnap már hiába verték meg 145 fával a Rulmentult (3350–3205 fa, egyéniben: 4–2) csak az „előírt" harmadik helyen végezhettek. Bajnok a Jászvásár, amely a döntőben könnyen kétvállra fektette a Petrillai Intert.

Jöhet a jól megérdemelt vakáció!

SCHMIDT JENŐ

A hétvégén Kolozsvárott és környékén a ralibajnokság naptárában is szereplő autóversenyt rendeznek. Az eseményen mintegy 500 sportoló és 20 ezer néző vesz részt, a verseny miatt lezárják a közlekedést a Főtér északi és déli oldalán, valamint a Horia Demian Sportcsarnok előterében. A verseny futamait Kolozsvár, Tarnica, Havasnagyfalu, Jósikafalva, Dongó és Bánffyhunyad közötti útvonalakon rendezik szombaton és vasárnap.

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó Péter Dortmundban

(16. oldal)

A sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján elért sikert követően szombattól a dortmundi szuperversenyen ül asztalhoz Lékó Péter.

A 2738 Élő-ponttal rendelkező magyar nagymester az Elisztában rendezett viadalon magabiztos teljesítménnyel győzte le két ellenfelét, s vívta ki a vb-tornán való részvétel jogát, így a német városban favoritnak számít. Mellette szól a múlt is, 1999-ben és 2002-ben is győzött Dortmundban. Ugyanakkor a 35. alkalommal megrendezett vetélkedő legnagyobb esélyese a világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik és a világranglistát vezető indiai Viswanathan Anand. A további résztvevők: az izraeli Boris Gelfand, az azeri Sakrijar Mamedzsarov, a német Arkagyij Naiditsch, az orosz Jevgenyij Alekszejev és a 16 éves norvég Magnus Carlsen.

vissza az elejére


RÖPLABDA
Nem tartják fenn az olimpiai központok helyét

(16. oldal)

Az ősszel induló A1-osztályos röplabda-bajnokságba hivatalból beiratkozhattak a dési, illetve nagybányai olimpiai központok csapatai, ám a szövetség végrehajtó bizottságának döntése értelmében a jövőben nem lesz fenntartott helyük, azaz amennyiben kiesnek, a következő bajnokságban alacsonyabb osztályban játszanak. A bajnokság végén az A1-osztály 11–12. helyezettje jut a kiesés sorsára, míg az A2-osztályból a két csoport első két helyezettjének részvételével rendezett négyes torna első két csapata foglalja el a helyüket.

vissza az elejére


GOLF
Apa lett Tiger Woods

(16. oldal)

Lánya született Tiger Woods világklasszis golfozónak.

Az amerikai híresség saját honlapján tudatta Sam Alexis Woods világra jöttét. „Elin és Sam jól vannak. Szeretnénk köszönetet mondani az orvosoknak és a kórház munkatársainak a kemény, áldozatos munkáért. És mindenkinek köszönjük a jókívánságokat!" – írta Woods, aki a vasárnap zárult US Openen a második helyen végzett az óriási meglepetésre első argentin Angel Cabrera mögött. Woods 2004-ben vette feleségül a svéd Elin Nordegrent.

vissza az elejére


Golfütő csiholta tűz

(16. oldal)

Golfütés miatt égett le húsz hektárnyi mező az Egyesült Államokban: az ütő véletlenül szikrát csiholt, így okozott tüzet.

A játékos normális, finomgyepű, kőmentes golfpályán játszott, ám egyik ütése nyomán a labda kirepült a pályáról a szomszédos gazosba, amely igen száraz állagú volt. Ahogy megpróbálta visszaütni labdáját a pályára, fémfejű ütője nekiütődhetett egy kőnek úgy, hogy szikrát vetett. Félszáz tűzoltó száguldott a helyszínre, hogy megvédje a környező házakat a gyorsan terjedő lángoktól, és hogy eloltsa a mezőtüzet. Végül senki sem sérült meg, épületben sem esett kár.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András