Elkészítették az ártámogatott gyógyszerek módosított listáját
Elvesznek a 90%-osból, de hozzáadnak az 50%-oshoz

(1. oldal)

Szűken mért egészségporciók
(Rohonyi D. Iván felvétele)

A gyógyszerállapot hovatovább egy sajátságos helyi szappanoperához kezd hasonlítani, amely minden hónapban folytatódik, illetve havonta ismétlődik, sőt még mindig tartogat a már megszokott problémák mellett meglepetéseket, újdonságokat. Hosszú ideje állandósult a hónap eleji sorban állás, mert senkinek sem mindegy, hogy kedvezményesen veheti meg a kezeléséhez szükséges orvosságokat, vagy sem. Aki mondjuk „rosszkor", a hónap közepe táján betegedne meg, az még csak nem is gondolhat arra, hogy akár egyetlen patikában is kiszolgálják ártámogatással, mivel biztosítottként megillető jogát a hónap első egy-két napjára korlátozták. Maga az ártámogatás azonban változik, és időnként átírják a kedvezményesen kiírható gyógyszerek listáját. A legújabb törvénymódosítási elképzelés szerint felére csökkentenék a 90%-os támogatottságú orvosságokat, de szinte kétszer több gyógyszert tartalmazna az 50%-ban kompenzáltak jegyzéke. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Párt vagy érdekvédelmi szervezet?
Forró nyárhoz illő vita az RMDSZ-ben

(1. oldal)

Ismét vita folyik az RMDSZ-ben arról, hogy a szervezetnek pártként vagy szövetségként kell tovább működnie. Eddig mindig alulmaradt a szócsatákban a párttá alakulás változata, azonban most úgy tűnik, az RMDSZ-ben valós befolyással rendelkező csoportosulás is járható útnak tartja a szervezet ez irányú átformálását.

A nyilvánosság előtti véleményütköztetés a legutóbbi Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) alkalmával indult el, amikor Frunda György felvetette az ellenzék hiányát. A jogászpolitikus nyilatkozata mögött a szövetség legitimitás gondjai húzódnak meg, hiszen a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) közeledő pártbejegyzése megkerülhetetlenné tette azt, hogy a szövetség politikusai szembenézzenek önmagukkal, és felmérjék, mekkora eséllyel indulhat az RMDSZ a következő parlamenti választásokon a törvényhozói helyek megszerzéséért. Ezt az önvizsgálatot csak sürgeti a jövő év elejére egyre valószínűbb előrehozott választások. A jövő év azonban a szövetség belső életének olyan fontos mozzanata miatt is mérföldkőnek számít, mint a négyévenként sorra kerülő tisztújító kongresszus. Az RMDSZ legfőbb döntéshozó testülete 2007 első felében kell hogy döntsön arról, hogy kit bíz meg a következő négy évre ennek a vezetésével.

A legutóbbi, Szatmárnémetiben tartott kongresszuson a küldöttek többsége úgy döntött, hogy a Tőkés László által betöltött tiszteletbeli elnöki tisztség törlésével kizárja a belső ellenzéket. Akkor már tudatlanul is fontos lépést tett a szervezet a párttá alakulás irányába. Az Új Magyar Szó című napilap hasábjain elkezdett vitából kiderült, hogy a további pártosodás irányába tolná a szervezet jövőjét Nagy Zsolt is, aki Kelemen Hunorral, a Szövetségi Egyeztető Tanács elnökével együtt a fiatal generáció prominens képviselője. A SZET elnöke is az RMDSZ szerkezetének a megújítása mellett voksol, mivel az már elavult. Szerinte ez azért szükséges, mert amikor az 1990-es évek elején az állammodellt leképező RMDSZ-t kitalálták, akkor az ötletgazdák nem számítottak arra, hogy az RMDSZ valaha is kormányra kerül. A fiatal politikusok tervükhöz az idősebb korosztály körében is támogatókra találnak, hiszen Frunda György is ezt a változatot szorgalmazza. Ezt az álláspontot támogatók azt állítják, hogy az egyértelműbb hierarchia segítségével a szövetségen belüli fegyelmet jobban meg lehetne őrizni.

A párttá alakulás ellenzői között találhatók a szövetség jelenlegi vezetői, hiszen Markó Béla és Takács Csaba ügyvezető elnök is a szövetségi modellt támogatja. A felek közötti fő véleménykülönbség abban mutatkozik meg, hogy míg Markóék a szervezet formáját valóban csak formai kérdésnek tekintik, addig a párttá szerveződés mellett lándzsát törők ettől a változástól remélik a szervezet hatékonyabbá válását. Abban ugyanis egyetértés van, hogy a szervezet működésének hatékonyságán javítani kell, de a szövetség jelenlegi vezetői nem hiszik, hogy a javulást a szervezet státusának megváltoztatása garantálja.

A szövetség megőrzését szorgalmazók szerint ismét erősíteni kellene a szervezet ideológiai sokszínűségét. Szerintük ha párttá alakulna az RMDSZ, akkor végképp a múlté az erdélyi magyarság egysége.

vissza az elejére


Nem tisztázták a verespataki erdőkivágásokat

(1. oldal)

– A verespataki aranybánya-kitermelést tervező Roşia Montana Gold Corporation-nek (RMGC) válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, amelyeket nem tisztázott a környezeti hatástanulmányban – jelentette ki csütörtökön Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter.

A szaktárcavezető elégedett azzal, ahogyan eddig zajlott az aranybánya-beruházással kapcsolatos négy lakossági fórum. Úgy vélte, hogy a vita eddig konstruktív jelleget öltött, hiszen a nyilvános meghallgatásokon számos szakértő vett részt, akik érdekes problémákat vetettek fel.

Sulfina Barbu leszögezte: az RMGC-nek minden egyes feltett kérdésre válaszolnia kell, még arra is, ami a környék erdőinek kivágására vonatkozik. Ugyanis ezt a részletet – a környezetvédelmi miniszter – szerint nem tartalmazza a román szaktárcához benyújtott környezeti hatástanulmány, így a cég nem is kínált konkrét megoldást erre a problémára.

Anca Boagiu integrációs miniszter úgy vélte, hogy Európában nincs negatív visszhangja a tervezett beruházásnak. Hozzátette: Románia európai partnerei elégedettek azzal, ahogyan a román hatóságok kezelik ezt a problémát, és hogy átlátható módon zajlik a terv megvitatása.

vissza az elejére


Nincs egyetértés a politikus-aktákról

(1. oldal)

Egymásnak ellentmondóan vélekednek a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottság tagjai a Legfelső Védelmi Tanács (LVT) július végi döntéséről, amely a politikusokkal kapcsolatos titkosított akták nyilvánosságra hozásáról rendelkezik.

Mircea Dinescu, a Szekuritaté Irattárát Vizsgáló Bizottság (SZITOB) tagja tegnap bejelentette, hogy az első szállítmányban 28 politikussal kapcsolatos dosszié került át az átvilágító bizottsághoz. Ezek sorsa azonban bizonytalan mindaddig, amíg nem sikerül egyezségre jutniuk a politikai pártoknak a jogi aggályokat illetően.

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) színeit képviselő Ion Stan bizottsági tag szerint az LVT döntése illetéktelen és jogilag semmis, ezért arra kérte a parlament jogi bizottságait, hogy ők is mondjanak véleményt az ügyben. Úgy vélte, hogy a titkosítási kötelezettség feloldása diszkriminatív, ugyanis a létező huszonhét szakmai kategória közül csak hat esetében oldották fel a zárlatot. Ugyanakkor az ellenzéki politikus egyetért az akták hozzáférhetővé tételével, hiszen – mint fogalmazott – véget kell vetni annak a rendszerváltás utáni általános gyakorlatnak, miszerint a hatalmon lévők a titkosított dossziékkal zsarolnak.

A liberális Radu Stroe, a szakbizottság elnöke szerint viszont az LVT határozata teljesen törvényes, és azon reményének adott hangot, hogy az állami intézmények a gyakorlatban is érvényt szereznek a védelmi tanács döntésének. A liberálisok egyébként tegnap nyújtották be 156 központi és helyi politikusuk átvilágítási kérelmét a SZITOB-hoz.

A Demokrata Párt szakbizottsági képviselője is liberális kollégája álláspontjára helyezkedett. Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor korábban az ellenzéki Stanhoz hasonlóan ő is jogi aggályainak adott hangot az LVT-döntésével kapcsolatban. A tegnapi ülés után csak annyit mondott: reméli, hogy az akták nyilvánosságra hozása nem áll meg a hat szakmai csoportnál, és a többi huszonegyre is sor kerül. A politikus meglátása szerint erről a kérdésről nem a szakbizottságnak, hanem a parlament plénumának kell döntenie.

vissza az elejére


Ötcsillagos központok fiatalok számára

(1. oldal)

Borbély Károly, az Országos Ifjúsági Hatóság elnöke csütörtökön Gyulafehérváron elmondta, hogy az ügynökség az elkövetkező években több ötcsillagos szórakoztató központot épít fiatalok számára, amelyek a legszigorúbb elszállásolási követelményeknek is eleget fognak tenni.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy a hatóság idén elkezdi az engedélyeztetési folyamatot a központok felépítése érdekében. Borbély tájékoztatása szerint a befektetés értéke egy hasonló központ esetében 1,2 és 1,5 millió euró közötti.

„Egyelőre négy központot szeretnénk létrehozni, jövőben pedig az ország más vidékeire is kiterjesszük a tervet. Az első központot Buşteni-ben építjük fel, mivel ez egy ismert vidék", mondta Borbély Károly.

Az Országos Ifjúsági Hatóság elnöke kifejtette, hogy az első ötcsillagos központokat Buşteni, Predeal, Szováta és Sulina környékén építik fel.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Az álmok síkos gyöngyeit
szorítsd, ki únod a valót:
hímezz belőlük
fázó lelkedre gyöngyös takarót.

Babits Mihály

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

A PRO IUVENTUTE EGYESÜLET szombati táncos összejövetele objektív okok mitt elmarad.

A KORÁL EGYÜTTES ma este először lép fel Csíkszereda főterén. Balázs Fecó és társai egy nagy koncertre készülnek Budapesten is: augusztus 25-én a Kisstadionban lépnek közönség elé, ebből az alkalomból egy új albummal lepik meg rajongóikat.

vissza az elejére


Kölcseyre emlékeznek

(2. oldal)

Kölcsey-megemlékezést tartanak augusztus 4-én, pénteken délután 5 órai kezdettel nemzeti imánk szerzőjének szülőfalujában, a Tasnád melletti Sződemeteren (Săuca) az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az RMDSZ tasnádi és szilágypéri szervezete, valamint a Szatmárnémeti Kölcsey Kör kezdeményezésére. A 17-ik alkalommal megszervezendő ünnepségre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

vissza az elejére


Pályázat diákoknak

(2. oldal)

A Studium Academicum Alapítvány tanulmányi segélyezési pályázatot hirdet olyan diákok megsegítésére, akik iskolai vagy egyetemi képzésük folytatásához támogatást igényelnek. A támogatás elnyerése érdekében a következő dokumentumokat kell benyújtaniuk a pályázóknak:

• a Studium Academicum Alapítvány honlapjáról is letölthető kérdőív figyelmes, részletes, mellékleteket is tartalmazó (lásd a kérés indoklása, kéziratban) kitöltése (a kéziratban indokolni kell a kérést, meg kell jelölni a család létszámát, testvéreket) www.studiumacademicum.ro /karitatív tevékenységek (kérjük kitartóan próbálkozzanak a letöltéssel, s csak végső esetben jelentkezzenek munkatársainknál a nyomtatvány faxon vagy e-mailen történő elküldése érdekében)

• a szülők anyagi helyzetét igazoló dokumentum/ok (munkahelyi fizetési igazolás, nyugdíjszelvény, polgármesteri hivatal által kibocsátott, a jövedelmet igazoló bizonylat stb.)

• a tanulmányi eredményt igazoló dokumentum (iskolai, vagy főiskolai/egyetemi igazolás a félévi, illetve éves általánosról) – a pályázónak legkevesebb 8-as általánossal kell rendelkeznie

• egyháztagsági igazolás és lelkészi ajánlás (az igénylő egyháziasságáról és erkölcsi tartásáról).

• az ösztöndíjat felekezetre való tekintet nélkül lehet igényelni

A pályázati határidő ebben az iskolai évben is október 15. Mindazon pályázatok, amelyek az említett határidő lejártával, vagy hiányosan (a kért mellékletek nélkül) érkeznek, nem kerülnek elbírálás alá. Azok a pályázók, akik ebben az évben nem részesültek alapítványunk ösztöndíj-támogatásában, megismételhetik kérésüket a következő kiírás alkalmával, a feltételek figyelmes betartásával. Előre is szeretettel kérünk minden egyes pályázót, hogy legyen megértéssel abban az esetben, ha pályázatát nem támogatjuk, hiszen az csupán annyit jelent, hogy korlátolt anyagi lehetőségeinkkel az ő helyzetétől nagyobb szükséget látó család gyermekét támogatjuk.

Pályázataikat kérjük az alábbi címre küldeni: Studium Academicum Alapítvány

Oradea /Nagyvárad, str. Pavel u. nr. 14/6 .sz, jud. Bihor.

Kérdések esetén forduljanak bizalommal alapítványunk munkatársaihoz:

Szatmári Elemér lelkipásztor-alelnök: tel/fax: 0259 – 316024, mobil: 0723-164729, e-mail: elemer2@rdslink.ro vagy Szilágyi László ügyvezető, tel/fax: 0259-462271, mobil: 0723-627094, e-mail: StudiumAcademicum@web.de

Szilágyi László,
ügyvezető

vissza az elejére


Érett korú zeneművészek fellépése

(2. oldal)

A Farkas utcai templomban az augusztus 2-án megrendezett hangverseny abban tért el a szokásostól, hogy ez alkalommal nem fiatal – azaz pályakezdő – művészeket hallottunk, hanem pályájuk delelőjére érkezetteket: Draskóczy László (a budapesti Pasaréti Református Egyházközség orgonaművésze) kortárs egyházzenészt, aki a zeneszerzés mellett gazdag előadóművészi pályával is büszkélkedhet, valamint Basky Istvánt, a Budapesti Magyar Rádió énekkarának tenorját. A repertoáron J. S. Bach-, A. Stradella-, J. Pachelbel-, J. G. Walther-, Gárdonyi Zoltán-, G.F. Haendel és C. Franck-művek szerepeltek.

Draskóczy orgonajátékát felemelő érzés hallgatni: markáns, erőteljes hangzásvilága magával ragadó. Nem csak szólistaként remekelt, hanem kísérőként is.

Basky hangja minden regiszterben kiegyenlítetten szól: kellemes hangszín, jól kidolgozott énektechnika, kiváló frázisépítkezés jellemzi előadásmódját.

A szép számú közönség ezúttal is elégedetten hagyhatta el a hangverseny helyszínét.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Magyar adomány a Házsongárd megőrzéséért

(2. oldal)

Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány kurátora, nemrég Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában előadást tartott a síremlékek restaurálásának jelenlegi stádiumáról. Beszámolójából kiderült, hogy a Hungaria Nostra Alapítvány – amelyet dr. Vécsey Eszter művészettörténész hozott létre – három évvel ezelőtt hathatósan támogatta a határon túli magyar műemlékek megmentése keretében a kincses város híres temetőjének helyreállítását is.

Ebből az adományból sikerült tizenegy síremléket rendbehozni. A részben földbe süllyedt, XVII–XVIII. századi kőkoporsók közül ötöt hoztak felszínre, új alapokra helyezték és restaurálták azokat. Ezek közül legérdekesebb a híres református papi dinasztia – a Szathmári Pap família – három tagjának tumbája. Ebből a kolozsvári családból való Szathmári Pap Károly festőművész, aki az első román király udvari festője lett Bukarestben.

vissza az elejére


Nyári nyelvtanfolyam Szamosújváron

(2. oldal)

Az elmúlt napokban befejeződött Szamosújváron az a kéthetes angol nyelvtanfolyam, amelyet immár negyedik alkalommal szerveztek meg az 1-es számú iskola keretében. A kurzust negyven diák végezte el, közülük tizennyolcan I–IV. osztályosak voltak.

A hagyományoknak megfelelően a vakációs programot két angliai tanárnő vezette. Az előadássorozatot szabadtéri tevékenységek, filmvetítések és kirándulások tették színesebbé, gazdagabbá. A nyári tanfolyamot látogató diákok egy angliai alapítványtól kaptak képesítést, de a legnagyobb nyeremény számukra az angol nyelv elsajátítása volt.

Szamosújváron nemrég francia nyelvet oktató kurzust is indítottak a helyi Francia Baráti Társaság szervezésében, de a közeljövőben a német nyelv iránt érdeklődő kicsinyek számára is lehetőséget biztosítanak.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


EMKE-aláírásgyűjtés a kisebbségi törvényért

(2. oldal)

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Elnöksége a sajtóban közzétett újévi felhívásában javasolta, hogy a 2006-os esztendőt a kulturális autonómia kivívásáért folytatott küzdelem évének nyilvánítsuk, a politikai harc szerves részének tekintve a civil társadalom közvélemény-formáló erejének gyakorlását. A képviselőházban a kisebbségi törvénytervezet elfogadásának folyamata nemcsak rendkívül lassú, hanem a jelek szerint lehetséges az elutasítása is. Ezért felkérjük társszervezeteinket gyűjtsenek egyesületük/alapítványuk tagjai között minél több támogató aláírást a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvény elfogadása érdekében. Az aláírásokat eljuttatjuk a parlament mindkét háza Állandó Bürójának.

A kezdeményezés lebonyolításaként a következőket javasoljuk: a nyomtatványt az aláírásokkal kérjük postán elküldeni a következő címre 2006. augusztus 20-ig. EMKE Országos Elnökség 400015 Cluj, Republicii 5 /1A.

Kötő József
Dáné Tibor Kálmán
elnök ügyvezető elnök

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Miami Vice – amerikai. – Vetítés: 14, 17, 20, 23; kedvezménnyel: 14, 23.

MŰVÉSZ – A bűnös negyed – francia. – Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel: 17. Yours, Mine and Ours – amerikai. – Vetítés: 22.

GYŐZELEM – Lucky Number Slevin – amerikai. – Vetítés: 14, 16, 18, 20, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – A rózsaszín párduc – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Halálos iramban: Tókiói hajsza – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20, pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

DACIA B-TEREM – Anyám nyakán – amerikai. – Vetítés: aug. 4-6: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Trisztán és Izolda – német–angol. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap: 22.15 órától is; kedvezménnyel: 17.30.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Kánikulai gondolatok

(3. oldal)

Nyár van, kibírhatatlan kánikula. Mit tehet az ember ha sikerül hűvösebb helyet találnia? Alaposabban olvassa az újságokat. És sok mindent észrevesz, kifogásol. Töpreng, elmondja-e vagy sem. Aztán rászánja magát. Lám!

1. Cs. Gyímesi Éva azt írja Soliloquium az erdélyi magyar egyetemről c. írásában (Élet és Irodalom, 2006/22.) – bírálva az önálló magyar egyetemért küzdőket – hogy: „Az egyik diskurzus arról szól, hogy zárjuk sorainkat, még mielőtt belépünk az EU-ba, mert az autonómiáért való harcban a nemzetközi mezőny csökkentheti esélyeinket. Csináljuk meg a karokat, vagyis az önállóan kezelhető pénzalapokból léptessük magunkat elő professzorrá ott is, ahol még csupán adjunktusok lehetünk, hiszen a tanszékvezetéshez rögtönözni kell a tudományos és tanári titulust."

Cs. Gyímesi Éva nyilván tudja, hogy ez nem lehetséges, de az olvasó vajon tudja-e? Romániában a gyakornoki, tanársegédi, adjunktusi, docensi és professzori állásokat csak versenyvizsgával lehet elfoglalni. Az első három fokozat esetében a versenyvizsgát a tanári tanács és az egyetemi szenátus hagyja jóvá. A docensi és professzori állások esetében ez nem elégséges. Először is, a vizsgabizottságban legalább két olyan docensnek vagy professzornak is lennie kell, aki más egyetemen tanít, majd a szenátus javaslatát még jóvá kell hagynia a tanügyminisztérium mellett működő országos szakbizottságnak. Bizony, sokszor előfordul, hogy nem adják meg a beleegyezésüket. Tehát nem is olyan egyszerű professzorrá előlépni. És ez nem pénz kérdése! A tudományos címeket sem könnyebb megszerezni.

Ugyancsak Cs. Gyímesi Éva írja Szilágyi N. Sándor Mi-Egy-Más című könyve méltatása kapcsán (Élet és Irodalom, 2006/27.), hogy „ezt a könyvét is Erdélyben szinte teljes hallgatás övezi". Megpróbáltam ennek utánanézni, mert én nem így emlékszem. A kolozsvári egyetem bölcsészkarán volt a könyvnek egy bemutatója mindjárt a megjelenés után, amelyen szép számban vettünk részt. Ezt a találkozót a Szabadság beharangozta, majd 2003. december 19-i számában részletesen beszámolt a bemutatóról, és méltatta a könyvet. A Transindex internetes újság szintén december 19-én részletes méltatást közölt (És erről a honlapról az egész könyv letölthető!). A Székelyföld c. havilap 2005. februári száma alapos, méltató cikket közöl a könyvről. Ezek ma is mind elérhetők az interneten! Már ez sem kevés, de biztos vagyok benne, hogy voltak más méltatások is. Ami pedig az „is" szócskát illeti, mármint, hogy Szilágyi N. Sándort Erdélyben nem értékelik kellőképpen, az sem állja meg a helyét. Nem véletlenül volt a Mindentudás Egyetemének első, és mindeddig egyetlen erdélyi előadója!

Miért teszem szóvá ezeket? Talán azért, mert mindkét vélemény a magyarországi olvasókat tájékoztatja arról, hogy mi, erdélyiek mindent elkövetünk azért, hogy bezárkózzunk, haragba legyünk a románokkal, és általában elég elmaradott népség vagyunk. Ez fokozhatja bizonyos körökben a határon túli magyarok iránt kialakult ellenszenvet. Ha ezt a véleményt Törzsök Erika fogalmazza meg a Szabadság hasábjain (2006. jún. 23.), akkor sejtjük, miért teszi. De Cs. Gyímesi Évának miért érdeke ez? Minden bizonnyal nem gondolta alaposan végig ezt a véleményt, csak a hirtelen indulat beszélt belőle.

2. Demény Péter A szükségtelen kiegyensúlyozottság c. cikkében (Szabadság, 2006. júl. 12.) kifejti véleményét, hivatkozva egy régebbi írására, hogy „nem érzem még feltétlenül szükségesnek az önálló magyar egyetemet", majd néhány gondolatot fogalmaz meg, talán épp ennek igazolására. Egyik: „A (bölcsész) diákok többsége nem elég tájékozott és felkészült, hogy egyetemista legyen – nem értem tehát, miért kellene növelni a hallgatók számát. Tájékozatlanságukért és felkészületlenségükért nem ők tehetnek elsősorban, hanem más tényezők, például a középiskolai oktatás színvonala, de ettől még a tény tény marad."

Miért növelné az önálló magyar egyetem a hallgatók számát? Esetleg elvonná máshonnan. Ma már szinte minden érettségizett bejut valamilyen felsőoktatási szakra. Másfelől, ha gyengék, akkor jobb, ha többen vannak, mert így talán ki lehet válogatni a jobbakat. Hiszen nem ők a hibások (ahogy a következő mondatban maga a szerző is mondja), azaz nem a képességekkel van elsősorban baj, hanem a felkészültséggel. Ekkor pedig kár panaszkodni, inkább tenni kell valamit. Méghozzá egyetemi szinten. Mi a matematika és informatika szakokon már évek óta foglalkozunk azzal, hogy miként tanítsunk másként (főleg az első évben), mint eddig, hogy a jó képességű hallgatókat „felhozzuk" arra a szintre, amelyen elődeik voltak, amikor még komolyabban tanították őket a középiskolában. Nem könnyű munka, egyes kollégák részéről is van ellenállás, mert ez nyilván többletmunkát kíván.

Másik: „A román államtól és a balkáni bürokráciától független Sapientia immár évek óta létezik, mégsem sikerül egyenletesen magas színvonalú oktatást biztosítania." Milyen fogalmai lehetnek az egyetemi oktatásról annak, aki ilyesmit leír? Hogy lehet olyasmit elképzelni, hogy egy öt éve létező egyetem „egyenletesen magas színvonalú oktatást" biztosíthat (miközben bizonyos gáncsoskodásban is része van). Az 1872-ben alakult kolozsvári magyar egyetemnek ehhez három évtizedre volt szüksége, az 1920-ban alakult románnak, sok szak esetében, máig nem sikerült. Legalább két-három évtized kell ahhoz, hogy egy új egyetem valóban „egyetem" legyen. Utána lehet nézni!

A Sapientián eddig végzettek szép eredményt értek el, mivel sokkal nagyobb arányban államvizsgáztak sikeresen (állami egyetemeken!), mint ahogy azt az akkreditációs törvény kéri. Ennél többet elvárni tőlük, nem túl okos dolog.

Igen dús képzelőerővel kell rendelkeznie annak, aki azt hiszi, hogy egy Romániában bejegyzett egyetem, amely a román törvények szerint köteles működni, független lehet a „a balkáni bürokráciától".

Ugyanebben a cikkben Demény Péter csodálkozik azon, hogy én olyan gondolatokat fogalmaztam meg (Ellendrukker a kispadon? Élet és Irodalom, 2006/25.), amelyből az következik, hogy aki nem akarja a magyar egyetemet, az nem magyar. És idézi írásom egy részét, kihagyva a Cs. Gyímesi Évától idézett mondatot, így megfosztja az olvasót attól, hogy saját maga is értelmezhesse azt, vagyis ráerőszakolja saját véleményét. Az eredeti rész (az egyetemről) így hangzik: „Sem nem mitikus, sem nem tabu. Attól még nem mitikus, hogy fontosnak tartjuk. Tizenhat éve nyíltan beszélünk róla, vitatkozunk, szervezzük, ki hogyan tudja. Cs. Gyímesi Éva pedig ellenszervez! Mi, magyarok, itt és most – mint annyiszor a történelemben – egymással szembe megyünk. Ki akadályozta meg Cs. Gyímesi Évát, hogy ne szembe menjen a magyarokkal?"

A vastagon szedett idézet, amely Cs. Gyímesi Éva cikkéből való, egy agyoncsépelt, üres tartalmú közhely, amelyre csak egy fricskával lehet válaszolni, és ezt nem is tudtam kihagyni. A szigorú logika szabályai szerint csak igen erőltetetten lehet arra a következtetésre jutni, hogy én Cs. Gyímesi Évát nem tartanám magyarnak. Demény Péter figyelmébe ajánlom Solomon Marcus kitűnő könyvét, a Poetica matematica címűt, amely magyar nyelven is megjelent A nyelvi szépség matematikája címmel a Gondolat Kiadónál. Ebben sok érdekes dolog van, többek között, a szövegek egy- és többféle értelmezhetőségéről.

Azon is csodálkozom, hogy miért van szüksége valakinek, aki egyben egyetemi oktató, író, újságíró, hogy egy rövidke cikkben kétszer is feldicsérje magát, hogy ő milyen „kiegyensúlyozott" véleményű. Ezt eredetileg egy „okos arcú, higgadt tekintetű fiatalember" mondja. (Mintha ismerős volna, pedig nem is ismerem, sohasem láttam. Vagy talán olvastam?) A fenti „ki a magyar" sajátos logikája alapján, aki nem osztja ezt a véleményt, az talán „buta arcú" és/vagy „ideges tekintetű"? – tűnődöm.

3. Kónya Zoltán a Szabadság 2006. július 26-i számában érdekes eszmefuttatást közöl (A jó beszélgetésről címmel), amely kapcsán elrettentő példaként említi a következőket: „A Szabadság egyik idei számában jelent meg egy egyetemista lány írása, melyben elmeséli, hogy átmenetileg román kollégáival együtt a román nyelvű előadásokat látogatta, és meglepte, hogy ezek mennyivel gyakorlatiasabbak voltak, mint az általa addig hallgatott magyar nyelvű előadások. Ez eddig egy értékes, első kézből származó személyes tapasztalat, mely gazdagítja az egyetemi oktatás mai helyzetéről alkotott képünket. A lap hasábjain hamarosan érkezett a válasz egy úr részéről, aki elmagyarázta, hogy mi a történet „helyes" jelentése. Mi is történt itt: valaki a kórusban hamisan énekelt, és a karvezető helyrehozta a hibát?"

Eltekintve attól, hogy vajon miért írja azt, hogy az „egyetemista lány" véleményére egy „úr" válaszolt, holott a cikk aláírása szerint az a bizonyos „úr" egyetemi oktató és kutató vegyész, szerzőnk teljesen félreértette mindkét cikket. Az egyetemista lány cikkének (Száfta Szende: Bolyai? Bezzeg, Szabadság, 2006. június 7) a lényege nem az, hogy tetszettek neki a román nyelvű órák, hanem az, hogy ebből azt a következtetést vonja le – miután kétszer is szabadkozik, hogy nem tartja magát elég kompetensnek –, hogy talán nem is lenne fontos külön magyar karon vagy egyetemen tanulni. Erre jött a Muzsnay Csaba véleménye (Bezzeg a Babeş, Szabadság, 2006. június 14.), amely nem volt kioktató, hanem a könnyelmű általánosítást kifogásolva, szerintem, igen sok hasznos információval szolgált az elsőéves hallgatónak, jóindulatú ajánlásokat téve. (Ezek a cikkek ma is olvashatók a Szabadság internetes változatában – www.szabadsag.ro –, tehát bárki elolvashatja, és kialakíthatja saját véleményét.) Mivel a Demény Péter cikkeinek, amelyekre hivatkozik, pontosan megadja az elérhetőségét, ezen cikkek esetében pedig sem szerzőt, sem lapszámot nem jelöl meg, valószínűleg emlékezetből idézett, olvasáskor pedig felületesen olvasta azokat, rögtön ráharapva a neki tetsző szempontra. De ezt csak a szerző tudhatja!

4. Hamarosan elmúlik a kánikula, megjön az ősz, és remélhetőleg a szerzők és szerkesztők figyelmesebbek lesznek, és akkor eltűnnek az újságból a Mihályvölgyék (értsd: Érmihályfalva – románul Valea lui Mihai), Alcalia központok (értsd: Árokalja – románul Arcalia), redundáns és félreérthető mondatok („a finanszírozás szempontjából is önálló magyar karok"), a Dónát névről nem hull le az ékezet, a szerkesztő pedig nem javítja „doktorandusz"-ra a „doktorandus"-t, ha már mindkettő helyes, hacsak nem teszi ugyanazt a patikussal is. A nyomda ördöge azonban biztos nem fog szunyókálni ezután se, és az egyébként igen szellemes „nőség züllöttsége" (minőség helyett) és a hozzá hasonlók ezután is megkeseríthetik szerzők és olvasók életét.

Kása Zoltán

vissza az elejére


Megszokni, vagy megszökni?

(3. oldal)

A bürokrácia hihetetlen túlélőképességű állatfajta. Ereje, szívóssága főleg tájainkon érvényesül, ahol a dolognak mély, sok száz éves isztanbuli gyökerei vannak. Ezért, valahányszor a hatóságok bejelentenek valamilyen könnyítést, mindig gyanús a dolog, mindig ajkamra tolul a „hiszem, ha látom" tamáskodó ítélete. Az egészségügy az egyik legtöbbet reformált ágazat, az elmúlt 16 évben minden valamirevaló miniszterecske átszervezte legalább egyszer az egészet. És mi lett az eredménye? – elmondom.

Közeli rokonom idült beteg. Ettől a hónaptól kezdve más gyógyszert írt fel neki az orvos. De mivel az állam még mindig kötelességének érzi, hogy az egyszerű polgárt csaló gazembernek tekintse, természetesen különleges bizottság elé kellett járulni, hogy az új készítmény ingyenes folyósítását jóváhagyják. A folyamat – magától értetődő módon, ugye – egy hétig tartott. Ezután következett a recept kibocsátása, és irány a gyógyszertár. A több tucat sorban álló idős ember idegállapota persze, nem teszi lehetővé, hogy az ember előre menjen érdeklődni, ki kell állni a sort ahhoz, hogy megtudjuk: a kért orvosság nincs készleten. A következő patikában az ügyfél végre célhoz ér, gyógyszer van, minden rendben, aztán… a számítógép mindentudó agyából nem akar előkerülni a receptet kibocsátó orvos neve. Vissza a rendelőbe. Az orvos levelezni kezd a gyógyszertárossal (a közvetítő maga a beteg, ki más lenne?), és kéri: ugyan, nézzen már utána, vagy hívja fel a biztosítót, stb. Gyógyszertáros hajthatatlan, más patikába küldi a beteget, ahol végül közlik: itt sincs a kért készítményből, de hagyja itt a receptet, és másnap délutánra becsszóra hoznak.

Eddig az Odüsszeia, és innen kezdődnek a kérdések. Például az, hogy mit vétettek a szerencsétlen romániai betegek, mivel érdemlik ki ezt a hercehurcát, amihez a túlélésüket kötik? Aztán: valóban, annyi gyógyszerspekuláns gazember él ebben az országban, hogy inkább megéri fizetni a különleges bizottságok heti ülésdíját? Épp annyira tekergők az orvosok, hogy magasabb jóváhagyás kell ahhoz, hogy betegeiknek előírhassák a szükséges készítményeket? És végül a sorállás: a napokban az Egészségügyi Biztosító háza tájáról érkezett a felszólítás: ne álljanak sorba a gyógyszertárak előtt, van pénz. Lehet, hogy az anyagi fedezet valóban megvan, de a bizalmat rég eljátszották. Egyébként épp a fentebb leírtak igazolják, hogy a bizalmatlanság kölcsönös. A sorok tehát maradnak. És sajnos marad a bürokrácia is, a türelemjáték, az állandó utánajárás, és a kérdés: mi a megoldás? – megszokni, vagy megszökni?

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Összetartozás
Fodor Sándornak szeretettel

(3. oldal)

Az egyedüli volt, aki megúszta. Élve került ki abból a kórteremből. Igaz, a többiek valamennyien idősebbek voltak nála.

Makacs, egyesek szerint fennhéjázó volt, a fellegekben járó. Kikacagta az együgyűeket. Éjszakákon át tanult, bújta a szakkönyveket, sokszor már le-lehanyatlott a feje, mint mikor bódító gyógyiszapfürdőben, meleg állóvízben alámerülsz; de nem adta fel. Tőle mind lehet kevély vagy búsan kiszolgáltatott, mert megvénült a bűneit felkérődző emberiség. Ő egyedi példány – kiválasztott.

És nem fog megváltozni környezetének – senkinek – a kedvéért. Nagyanya idejében ezt úgy mondták volna: Vigyázz, mert az Isten nem fog a te kedvedért megváltozni!…

A jövőről tudta, hogy kiszámíthatatlan: a még meg nem élt mozzanatokból aligha lehetne összerakni. Ő most még szabad; olyan értelemben is, hogy módjában áll megtagadni bizonyos cselekvéseket és kapcsolatokat. De kevesekben van meg a kérlelhetetlen erő, hogy látatlanban nemet tudjanak mondani a nem is sejthető jónak, vagy rossznak.

Nem csupán egy vágy, bizonyos elképzelés, egy szándék valósulhat meg, a szerencsés körülményeknek köszönhetően, váratlanul; hanem – amint a Szent János ábrázatú, megboldogult sorsjegyárus hörögte önkívületi állapotban a kórteremben (az unokája keresztelőjén érte a baj, leszakadt a lépe s nem lehetett segíteni már rajta) – : résen kell lenned, hogy a következő perc te légy, s a holnapi arc is, akit kételkedés nélkül vállalsz, akiben magadra ismersz!…

A hasonmás, akire hasonlítani fogsz (nem akire szeretnél).

S az vagy-e ma egyáltalán, akinek hiszed magad? Amikor a tehetetlenség alamuszi csendje vesz körül, te magad is könnyen határozatlanná válhatsz. Van, ami megejtő; ám van, ami kóros elváltozásokat idézhet elő… Hát amikor egyenesen tébolyító, idegen erő vonzáskörébe kerülve, düh, elkeseredés vesz rajtad erőt. Eszeveszett rohanásaid az ösztön uralta lelki vadonban (bár ott nincs ok a félelemre); kúszónövények sűrű rengetege, őstelevény, indázó gyökérzet; a rothadás anatómiai „ősműhelye"! S a buja rejtélyeké… Lassan eléred azt az életkort, midőn már nem a történések időpontja, alkonyi vagy éjféli órája a lényeges, csak a helyszín.

És ami minden meztelenségnél, lecsupaszítottságnál szemérmetlenebbül megaláz: a vereség, a kudarc. Mit sem ér bízni abban, hogy rábeszéléssel, vitával, önfejűséggel vagy akár önzetlen érveléssel helyreállítható az egyensúly közted és a világ közt; hisz újabb, hevesebb konfliktust szül minden kemény szó s ítélet.

A kórteremben rendszeresen mérték a lázát, enni, inni adtak neki, megfigyelés alatt tartották. Az egyedüli volt, aki megúszta.

Persze, csak fizikailag.

*

(A mondatok, akár a sorsok, egymást erősítve vagy tagadva, összetartoznak, egymásba érnek. Vigyázni kell rájuk, hogy magunkra ismerjünk bennük.)

Lászlóffy Csaba

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Különösen a szórványban járna veszélyekkel a párttá alakulás

(4. oldal)

László Attila, Kolozs megyei RMDSZ-elnök időszerűnek tartja a vitát az RMDSZ párttá alakulásáról. – Jó volna a 2007-es RMDSZ-kongresszusig ezeket a kérdéseket tisztázni. Ha Románia jövőre EU-taggá válik, ez lényeges változásokat eredményez a játékszabályokban, céljainkban. Véleményem szerint a szakmának a dolga rávilágítani arra, hogy a jelenlegi RMDSZ-struktúra mennyire tud hatékonyan működni a megváltozott körülmények között, milyen változásokra van szükség. Ha az a felismerés körvonalazódik, hogy pártként jobban helyt tud állni, akkor ezt alaposan meg kellene fontolni – mondotta László. Hangsúlyozta: meglátása szerint a lényeg az, hogy az RMDSZ egységes maradjon, és hogy továbbra is nagyon erős parlamenti, önkormányzati jelenléte legyen, mert csak így van lehetőség a magyarlakta területek hatékony fejlesztésére.

A megyei elnök szerint a román hírügynökségek tévesen idézték őt, cáfolta, hogy 6 erdélyi megye nevében a párttá válás mellett tette volna le a garast. Annyit mondott: a legutóbbi kalotaszentkirályi találkozón, ahol több erdélyi megyének a képviselői, illetve Markó Béla szövetségi elnök és Nagy Zsolt miniszter is jelen volt, ez a kérdés felmerült, többen is taglalták a párttá válás előnyeit-hátrányait. A román lapok hosszan idézték László Attilának azon kijelentését is, miszerint a székelyföldi RMDSZ-szervezeteknek abba kellene hagyni a szélsőséges megnyilvánulásokat. Lapunk kérdésére László Attila elmondta: valóban károsnak tart minden ilyent, hiszen itt, a szórványban minden döntést hosszú egyeztetések, kompromisszumok előznek meg. Nem egy olyan eset volt, hogy egy-egy hangzatos székelyföldi nyilatkozat hatásának ürügyén a „partnerek" visszaléptek a nehezen kialkudott egyezségtől.

Kónya-Hamar Sándor képviselő szerint az alapvető gond az, hogy az 1993-as brassói kongresszuson megfogalmazott programban szereplő struktúra felemásan valósult meg. Az 1995-ös kolozsvári kongresszus még inkább igazolta, hogy a számonkérés lehetetlen, hogy a parlamentáris demokrácia szabályai szerint elképzelt közösségi intézmények – SZKT, SZET – nem töltik be eredeti rendeltetését. – Az RMDSZ csakis szövetségként képes megjeleníti a sokszínűséget, az egy ideológián, egy érdeken alapuló párttá alakulás csak a feldarabolódáshoz vezet, ezért a párttá válás hívei politikai analfabéták. Azok a fiatalok, akik a mostani RMDSZ-vezetés támogatásával a hatalom hasoznélvezőivé váltak, csak berzenkednek, céljuk egyértelműen hatalomközelben maradni – vélekedett a képviselő, aki szerint meg kell őrizni ezt az erdélyi magyar politikai pluriverzumot, a sokszínűség ötvözetét, különben az RMDSZ elveszti közösségi támogatását. – Ezeket az erőszakos fiatalokat pedig magukra kell hagyni. Nem a keretek szétfeszítésével, hanem a jelenlegi struktúra hatékony működtetésével, közös munkával, közös célok megfogalmazásával kell továbblépni – mondotta.

Máté András képviselő is úgy látja, nem az érdekvédelmi szervezetet kellene átalakítani párttá, hanem azt elérni, hogy a fegyelem és a számonkérés szempontjából úgy működjön, mint egy párt. Ezekre a gondokra kellene elsősorban választ keresni. A párttá alakulás kockázatos, hiszen ez automatikusan a különböző ideológiák mentén szerveződő csoportok kizárásával járna, ami nagyon veszélyes lenne az RMDSZ számára, hiszen elesne a parlamenti képviselettől. Fekete Szabó András Szilágy megyei szenátor szerint is meg kell tartani az érdekképviseleti formát, de az egyes intézményeknek, lásd a Szövetségi Képviselők Tanácsát, vissza kell adni korábbi súlyát a döntéshozatalban. A szenátor szerint különösen szórványban lenne veszélyes a párttá alakulás.

Eckstein-Kovács Péter szerint a parlamentben és a kormányban az RMDSZ-nek úgy kell megnyilvánulnia, szerveződnie, mint egy pártnak. Itt pártokkal van versenyben, ezért egy párthoz illő fegyelem, szervezettség kell hogy jellemezze a szövetséget is. Ezenkívül az RMDSZ-t párttá szervezni hiba volna, hiszen ez egy kisebbségi érdekvédelmi szervezet, a pártosodás pedig óhatatlanul ellentéteket szülne választóik körében. Kolozs megye RMDSZ-es szenátora különben nem igen érti a téma időszerűségét. – Persze, ebben a témaszegény periódusban is kellenek az érdekes viták, ez pedig az egyik legártatlanabb érdekes téma – összegzett a szenátor.

Sz. K.

vissza az elejére


Markó: szükség van a MÁÉRT-hez hasonló fórumokra

(4. oldal)

– Úgy vélem, akkor vagyunk tisztességesek, ha leülünk, és megnézzük a szóban forgó dokumentumot, és ezzel kapcsolatban kidolgozunk egy álláspontot – jelentette ki a Szabadságnak Markó Béla, az RMDSZ elnöke a magyar kormány által kidolgozott új nemzetpolitikai koncepciót értékelve.

Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a határon túli magyar szervezetek vezetői között nemrég lezajlott konzultáció-sorozat nyomán elkészült A megújuló nemzetpolitika elvei és intézményrendszere elnevezésű dokumentum, amelyet Budapestről a napokban juttattak el a kormányfő tárgyalópartnereinek, a határon túli magyar szervezetek vezetőinek.

– A magyar kormány tulajdonképpen sokszínűbbé akarja tenni a konzultáció formáját, nagy hangsúlyt fektetvén a kétoldalú párbeszédre. Úgy vélem azonban, hogy a Magyar Állandó Értekezlethez (MÁÉRT) hasonló fórumokra is mindenképpen szükség van, és ezeket valamilyen módon ki kell alakítani. Minden attól függ viszont, hogy a határon túli magyar kultúrának, oktatásnak és szellemi életnek szánt figyelem, valamint támogatás megmarad-e vagy sem – vélekedett az RMDSZ vezetője.

Az új nemzetkoncepció szerint az erre vonatkozó stratégia kidolgozása és a koordináció a Miniszterelnöki Hivatalban, a szakmai tevékenység ellátása pedig a szaktárcáknál zajlik. Emellett létrejön egy, a kormány és a magyar közösségek közötti megállapodások végrehajtását ellenőrző szakértői szintű „monitoring mechanizmus", amely havonta beszámol az elvégzett feladatokról. Ugyanakkor tervezik, hogy létrehozzák a budapesti kormány, valamint a határon túli magyar szervezetek képviselőiből álló Magyar–magyar Kormányzati Konzultációt, a MÁÉRT egyféle utódját, amely alapvető fontosságú kérdésekben hivatott egyeztetni.

Ezenkívül évente legalább két alkalommal külön is konzultálnának nemzetpolitikai kérdésekben a határon túli magyarság szervezeteinek a képviselőivel. Gyurcsány továbbá támogatja, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma által megvitatni javasolt nemzetpolitikai kérdések kerüljenek az Országgyűlés illetékes szakbizottságai elé, illetve hogy a határon túli magyar szervezetek képviselői évente egyszer az Országgyűlés plénuma előtt szólhassanak fel az adott közösségek helyzetének alakulásáról. Ugyanakkor kétévente megrendeznék a világ magyarságának kulturális fesztiválját, amelynek finanszírozását a kormány külön forrásból vállalja.

(pam)

vissza az elejére


Kongresszusi kihívás: nyitottabbá kell tenni az RMDSZ-t

(4. oldal)

Azzal kapcsolatban, hogy maradjon-e meg az RMDSZ érdekvédelmi szövetségnek, vagy pártként működjön-e az elkövetkezőkben, Markó Béla elmondta: – Helyesnek tartom, hogy kongresszusra készülve már elindultak a latolgatások, hogy miként kellene megreformálni az RMDSZ-t. Ez minden négy évben így van, és a kongresszus az az alkalom, amikor módosítani lehet az alapszabályzaton, az RMDSZ működésén. Úgy látom, hogy akik a párttá válásról beszélnek, pártszerű működést kérnek, vagyis nagyobb figyelmet, egységesebb álláspontot, a felelősségre vonásnak a lehetőségét a szervezeten belül. Én ezzel egyet is értek. Ha viszont valaki arról beszél, hogy az RMDSZ ideológiai sokszínűségét csökkenteni vagy szűkíteni kell, azzal már nem értenek egyet. Éppen ellenkezőleg, azt gondolom, a jövő évi kongresszus nagy kihívása számunkra az, hogy képesek vagyunk-e még nyitottabbá tenni az RMDSZ-t, és a mostani elégedetlenkedőket meg tudjuk-e győzni arról, hogy az RMDSZ-en belül is megtalálják a helyüket. Tehát a pluralizmust nem szűkíteni, hanem éppenséggel kiteljesíteni kell. Az viszont biztos, hogy egyes helyzetekben, például a román parlamentben, vagy amikor a magyarság sorskérdéseiben kell állást foglalni, akkor nagyobb fegyelemre és a felelősségre vonás eddiginél hatékonyabb lehetőségeire van szükség.

P. A. M.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Elkészítették az ártámogatott gyógyszerek módosított listáját
Elvesznek a 90%-osból, de hozzáadnak az 50%-oshoz

(5. oldal)

Az Egészségügyi Minisztérium 30 szakbizottsága tett javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen orvosságokat kellene meghagyni vagy helyettesíteni az ártámogatottak közül. Ezeknek a jóváhagyása a minisztérium átláthatósági tanácsára hárul, amely szeptemberben hozná meg döntését. A minisztérium elképzelése szerint az A allista, amely a 90%-ban támogatott gyógyszereket tartalmazza, felére csökkenne: a korábbi 119 helyett már csak 56 közös külföldi elnevezést tartalmazna. Az 50%-ban kompenzált orvosságok B allistáját ellenben kiegészítenék, a korábbi 148-ról 299 megnevezésre. A C allistán az ingyenes orvosságokat sorolják fel, ebbe még három termékcsoportot belefoglaltak, olyan készítményeket, amelyeket eddig is ingyen kaphattak meg a betegek, de más programok révén. A C1 allistán a járóbeteg-kezelésben felírható orvosságok találhatók (166 megnevezés), a C2 allista tartalmazza az országos programok keretében, valamint a kórházak gyógyszertárai által felírható orvosságokat (253 közös külföldi megnevezés), a C3 allista pedig a gyermekeknek, fiataloknak (26 éves korukig) kiírható készítmények jegyzéke (401 megnevezés). A nyilvános megbeszélés érdekében e listákat egy hónapig a www.ms.ro honlapon, a „Proiecte" fejezetnél is lehet tanulmányozni. Az orvosi kamara főtitkára, Vasile Astărăstoae szerint a válogatást mélyreható klinikai tanulmány alapján végezték, mégpedig azzal a céllal, hogy a beteg gond nélkül folytathassa kezelését, és a kiskeresetűeknek is biztosíthassák az ellátását. (Az ártámogatás egyébként azt jelenti, hogy a viszonyított árnak, tehát ugyanazon alapanyagú legolcsóbb termék értékének a 90%-át vagy 50%-át fizeti a biztosító, az orvosság tényleges áráig a különbözetet pedig a biztosított téríti meg.)

A háziorvosokhoz még nem jutott el a tervezett gyógyszerlista, mondta érdeklődésünkre Alămoreanu Ildikó háziorvos. Szerinte elképzelhető, hogy az olcsóbb termékek szerepelnek majd a jegyzékben, minden betegségre meghagynak egy kisebb csoport gyógyszert, amelyek, ha betarthatják velük a beteg alapkezelését, megoldják a problémát. A listákon eddig is egy alapanyagból több orvosság volt felírva, általában több gyár terméke. Valószínűleg most eltűnnek a drágábbak, amelyek nem annyira fontosak. Megtörténik azonban, hogy a beteg elmegy egy szív- vagy belgyógyászhoz, aki megváltoztatja a kezelést, és kiírja az utolsó generációs készítményt, amely jóval drágább, így a beteg nem tudja megfizetni. A háziorvos szerint egy krónikus betegség kezelése életreszóló, az orvosság havonta kötelező költség, ezért érdemes megmaradni a bevált módszereknél.

(i)

vissza az elejére


Nem veszi át a nyugdíjakat a Bancpost és a CEC

(5. oldal)

A CEC és a Bancpost közölte az Országos Nyugdíjpénztárral, hogy megszüntetné a korábbi megállapodást, amelynek alapján az említett pénzintézeteknél nyitott bankszámlára is át lehetett utalni a nyugdíjakat. A felszólítást követően az országos pénztár megbeszélést folytatott az említett pénzintézetekkel, ennek eredményéről a kolozsvári nyugdíjpénztár tájékoztatott sajtóközleményében. (Jelenleg körülbelül 300 ezer nyugdíjas rendelkezik takarékpénztári folyószámlával, és további 150 ezer a Bancpost révén jut hozzá a nyugdíjához.)

Ami a Bancpostot illeti, 2006. júliusától kezdődően már nem nyitnak több bankszámlát a romániai lakhelyű nyugdíjasoknak járandóságuk átvételére. Ilyen jellegű szolgáltatást csak a külföldi lakhelyű nyugdíjasoknak végeznek az elkövetkezőkben. Erre a bankszámlára szeptemberig bezárólag folyósíthatják a pénzt. A kolozsvári nyugdíjpénztár felkéri az érintetteket, akiknek megváltozott a nyugdíjdossziéban szereplő lakcíme, hogy sürgősen közölje az új állandó lakhelyét (fénymásolatot a személyi igazolványról, amelyhez csatolni kell egy nyugdíjszelvényt is).

A takarékpénztárral (CEC) folytatott megállapodás annyiban eltérő az előbbi esettől, hogy ez a pénzintézet sem nyit folyószámlát 2006. júliusától nyugdíjasoknak járandóság-átvételre, ellenben megtartja a jelenlegi szerződéseit. Szeptembertől a nyugdíjak kifizetését négy részben végzik, betűrendben, a következőképpen: I. rész A–C betűk, minden hónap 14-étől kezdődően; II. rész D–L betűk, a hónap 17-étől; III. rész M–Q betűk, a hónap 20-ától; IV. rész R–Z betűk, a hónap 23-ától kezdődően.

Az országos nyugdíjpénztár egyébként hajlandó más pénzintézetekkel megállapodást kötni nyugdíjfolyósítási szolgáltatásra.

Kolozsváron folytatódik a központi övezet utcáinak a javítása és újraaszfaltozása, ezért tegnaptól újabb utcák és útszakaszok lezárására került sor.

Ezúttal a Segesvár, a Kőkert (B. P. Haşdeu) utcát, illetve a Kossuth Lajos (21. Dec. 1989) utca középső sávját aszfaltozzák.

Ennek következtében lezárták a Segesvár (Sighişoarei) utca Gyep (Pajiştei) és Szőlő (Viilor) közötti szakaszát, a forgalmat innen a Holdvilág (Marinescu) utca – Gyep utca – Szőlő utca irányba terelik. Ez körülbelül három hétig tart. A Kőkert utcában a Hegyvölgy (Piezişă) és a Holdvilág utca közötti szakaszon aszfaltoznak, itt csak egy sávon lehet közlekedni, a forgalom egyirányú, a Hegyvölgy utca irányából a Trefort (V. Babeş) felé halad. Aki a Holdvilág utcából érkezve szeretné megközelíteni a Kőkert utcát, annak a Högyes (C. Porumbescu) utca – Pásztor utca kerülő útvonalon kell haladnia. Ez a módosítás körülbelül egy hónapig tart.

A Kossuth Lajos utcán, a lezárt középső sávok miatt, a Wesselényi (Regele Ferdinand, avagy Dózsa György) utca felé igyekvőknek ajánlják a Berde Mózes (F. J. Curie) – Brassai – Dávid Ferenc – Tímár (A. Şaguna) utca, kerülő útvonalat. A Berde Mózes utcában ideiglenesen egyirányú a forgalom, a Kossuth Lajos utca felől a Tímár utca irányába. Ezek a módosítások három hétig tartanak.

Egyéb változások a közszállításban
A Városi Közszállítási Vállalat éretesíti az érdekelteket, hogy a Szeret utca és a Tóköz utca javítási munkálatai miatt, a 47-es visszatér eredeti útvonalára, a következőképpen:

Menet: Széchenyi/M. Viteazul tér-Postakert/Cuza Vodă–Magyar/21 Decembrie 1989–A. Vlaicu–T. Mihali–Tóköz/Intre Lacuri-Duna utca.

Jövet: Duna–Tóköz/Între Lacuri–T. Mihali-A. Vlaicu–Magyar/21 Decembrie–Postakert/Cuza Vodă-Széchenyi/M. Viteazul tér.

A Tóköz/Între Lacuri utcában, a 27. számú ingatlan közelében (mindkét oldalon) megállót létesítenek.

vissza az elejére


SZAMOSÚJVÁR
Francia cserkészek látogatása

(5. oldal)

Franciaországi kollégáik keresték fel az 51. számú Czetz János cserkészcsapatot. Két napon keresztül ismerkedtek a várossal a Marsailles környékéről érkezett vendégek, akik minden esztendőben látogatást tesznek Erdélyben. A Scout de France csapat cserkészei részt vettek a szépkenyerűszentmártoni hagyományőrző falunap rendezvényein is, ahol a helyi népművészet értékeivel ismerkedtek. Ott voltak az ifjúsági tábor részvevőinek műsorán és a mezőségi mulatságon. Jól érezték magukat, máskor is visszatérnek, mondták.

Vajdasági és felvidéki cserkészek is megfordultak az elmúlt napokban Szamosújváron. Mindkét küldöttség meglátogatta az örmény templomot és találkozott az 51. számú Czetz János cserkészcsapat tagjaival, akikkel közös kiránduláson vettek részt.

vissza az elejére


Nyaralás és iskolajavítás

(5. oldal)

Miközben a 2-es számú I–VIII. osztályos iskola diákjai tengerparti üdülőhelyen töltik a nyári szünidőt, az oktatási intézet vezetősége az osztálytermek felújításával foglalatoskodik. Juga Katalin aligazgatónő a vakáció ellenére is az iskolában intézkedett. Elmondta, hogy ezen a nyáron csak 80 millió lejt utaltak ki tatarozási munkálatokra, ezt a pénzösszeget minél ésszerűbben kell felhasználni. A legfontosabb teendő a 18 tanterem kimeszelése, de a mellékhelyiségeket is fel szeretnék újítani. Legnagyobb gondjuk az, hogy az iskolának a város három különböző pontján vannak helyiségei.

A kisváros magyar tannyelvű iskolájában nemrég új számítógépekkel látták el az informatika laboratóriumot, de bővült a titkárság anyagi állománya is.

vissza az elejére


Vérnyomásmérés az RMDSZ-székházban

(5. oldal)

Jó és bevált ötletnek bizonyult a vérnyomásmérés, hiszen megkönnyítették sok beteg gondját. A szamosújvári RMDSZ-székházban minden csütörtökön délután 3 és 6 óra között Panajoth Mária nyugdíjas nővér megméri a vérnyomását annak, aki igényli ezt a szolgáltatást. Már első alkalomtól sokan jelentkeztek a nővérnél.

A Református Egyházközség mellett működő Emmaus-házban gyógyszertár nyílt, ahol a betegek (vallásuktól függetlenül) minden szerdán ingyenesen juthatnak a szakorvos által felírt orvossághoz.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Két óra játék

(5. oldal)

A World Vision civil szervezet egyik programjának értelmében különleges játékprogramot szerveznek a kisbácsi, illetve a gyalui gyerekeknek, augusztus 14-én és 15-én. Összesen 150, 4 és 14 év közötti gyereknek nyújtanak közös játéklehetőséget. Lesz verseny, társasjáték, zsonglőrködés, különböző alkotókészség-fejlesztő tevékenységek. A program 14-én délután 5 és 7 óra között Kisbács községben, 15-én pedig fél egy és fél három óra között Gyaluban lesz elérhető.

A rendezvény korábban nagy sikernek örvendett Brassó, Arad, Szeben és Galac megyében is.

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Krajovai sikkasztó
Közel 40 ezer új lej értékű kárt okozott a 26 éves krajovai Ovidiu Andrei R., egy kolozsvári cég eladási ügynöke. A csalási ügyosztály tisztjei a vizsgálat során kiderítették, hogy tavaly február és augusztus között a gyanúsított eltulajdonított több olyan dolgot, amelynek az eladásával megbízták, sőt, bizonyos befolyt pénzösszegeket is magáncélra használt fel. Így összesen 38 ezer 849,13 új lej kárt okozott. A bizonyítékok alapján sikkasztás alapos gyanújával indítottak vizsgálatot Ovidiu Andrei R. ellen.

Kómában az áldozat
Verekedésről értesítették a magyargorbói (Gârbău) rendőrőrsöt július 30-án, vasárnap este: Sólyomtelke (Corneşti) faluban a helyi, 32 éves Teodor Gabriel Eugen T. és a két esztendővel idősebb türei (Turea) L. R. összetűzött, utóbbit sürgősen a kolozsvári kórházba kellett szállítani. Az orvosi vizsgálat fej-, arc- és nyaksérülést, V. fokú kómát, orrcsonttörést és többszörös bordatörést állapított meg nála. Nyomozócsoportot küldtek ki a helyszínre, amely a következőket derítette ki: aznap este gyanúsított és áldozat együtt poharazott, később L. R. egy késsel fenyegetőzve elindult hazafelé. Teodor Gabriel Eugen T. kirántott egy karót a szekérből, utána rohant, és agyba-főbe verte. A törvényszéki orvosi jelentés szerint L. R. 30–32 napon túli gyógyuló sérülést szenvedett (amennyiben nem lép fel semmilyen komplikáció), és az ütések veszélyeztették az áldozat életét. Súlyos testi sértés alapos gyanújával indítottak vizsgálatot Teodor Gabriel Eugen T. ellen.

Kiskorú tolvajbanda
Tetten értek három kiskorú fiút, amint éppen egy kolozsvári üzletet fosztottak ki. A kolozsvári 2. rendőrőrs alkalmazottai augusztus 1-jéről 2-ára, keddről szerdára virradóra, villámellenőrzés során fülelték le Leontin F.-t, Alin Cornel F.-t és Acatone Adrian P.-t. A tolvajbanda kifeszítette a Gmb Florenţa Traian Vuia utcai üzletének ablakát, alkoholt és kávét zsákmányoltak, összesen 1060 új lej értékű kárt okoztak – a kár teljes egészében megtérült. A nyomozás megállapította, hogy többrendbeli bűncselekménnyel vádolhatók, március–augusztus között 6 minősített lopást követtek el, öt üzletet és egy gépkocsit fosztottak ki.

Titiana és Lămăiţa az üzletben
Hatékonyak voltak a kolozsvári 1. rendőrőrs dolgozói, már ugyanazon a napon azonosították az augusztus 2-án, kedden délben fél egykor elkövetett lopás alapos gyanúsítottjait. A Vanilla Kft. fosztogatói 400 új lej értékű ruhaneműt vittek, a vizsgálat szerint a tett elkövetésével alaposan gyanúsítható a 13 éves csomafájai (Ciumăfaia) Carmen Titiana C. és a 19 esztendős páncélcsehi (Panticeu) Lămăiţa L. A kár megtérült, a két lányt szabadlábon vizsgálják.

(póka)

Az oldalt szerkesztette: Újvári T. Ildikó

vissza az elejére


GAZDASÁG


Privatizálási kivizsgálást kérnek Kovászna megyében

(6. oldal)

György Ervin, Kovászna megye prefektusa újra kéri az Állami Privatizációs Hatóságtól (AVAS), hogy végezzenek el egy ellenőrzést a háromszéki cégek magánosítása kapcsán.

György Ervin már több mint egy éve rendszeresen kéri, hogy jöjjön el Háromszékre az AVAS egy csoportja és ellenőrizzék mily módon tartották be a privatizálási szerződéseket, ugyanis a magánosított vállalatok jó része csődbe jutott vagy pedig felszámolás alatt áll.

A kormánybiztos szerdán kifejtette, annak ellenére, hogy több alkalommal is küldött ennek érdekében átiratokat az AVAS-hoz, mindeddig egyetlenegy egy hivatalos választ kapott a brassói Brafor vállalat kovásznai aktíváinak eladása kapcsán, de ez esetben is csupán azt közölték vele, hogy mindent a törvényes keretek között értékesítettek.

„Továbbra is szorgalmazom, hogy az AVAS képviselői látogassanak el megyénkbe, mivel elfogadhatatlan ahogyan a magánosított vállalatokat darabokban eladták, csődbe jutatták őket, több ezer embert hagyva ezáltal munkahely nélkül", húzta alá a prefektus.

A megyei hatóságok több ízben hívták fel a figyelmet arra, hogy a privatizálási folyamat következtében 70 százaléka a megye iparának tönkrement és ezáltal több mint 2500 ember vált munkanélkülivé az évek során.

vissza az elejére


Hargita megyében megnőtt a pályázási kedv

(6. oldal)

Hargita megyéből érkezett a legtöbb erdőgazdálkodási pályázat a SAPARD-program keretében. A huszonöt benyújtott projektben 15 millió euró értékben remélnek támogatást a jelentkezők, akik erdei utak építésére és rehabilitálására, valamint a faanyag elsődleges feldolgozása terén szeretnének befektetni. Daradics Mária, a Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség Hargita Megyei Hivatalának igazgatója elmondotta: az elmúlt két hónapban jelentősen megnőtt a pályázási kedv. A pályázatírókat az idő is sürgette, ugyanis július 31-én lejárt a benyújtási határidő.

(Marosvásárhelyi Rádió)

vissza az elejére


Hullámvasút és fehér tigris lízingben

(6. oldal)

Ma már hullámvasutat és fehér tigrist is lehet lízingelni: bár a lízingeléstől sok magánember még idegenkedik, a vállalkozások számára már magától értetődő, hogy lízingelik például járműparkjukat, irodai berendezésüket vagy a termeléshez használt gépeiket, sőt akár állatokat is.

A lízing szó az angol lease igéből ered, ami magyarul azt jelenti, hogy bérbe, haszonbérbe venni. Az árut a tulajdonos fizetés ellenében átengedi a lízingelőnek, aki a határidő lejárta után visszaadja, vagy megvásárolja azt.

Lízingszerződést az elképzelhető legkülönbözőbb tárgyakra lehet kötni – például hullámvasútra, tulipánhagymákat gőzölő berendezésre, de akad olyan gazda is, aki interneten lízingre kínálja fel baromfiállományát, azzal, hogy a lízingelő ezáltal legalább mindig friss tojást ehet.

Németországban tavaly hivatalos becslések szerint 51,1 milliárd eurót költöttek lízingelésre, csaknem kilenc százalékkal többet, mint az előző évben.

Különösen szokatlan esetként tartják számon azt a lízingszerződést, amelyet egy szafari park kötött fehér tigrisek bérelésére. Könnyen sok gondot okozhatott volna egy oroszlánok lízingjéről szóló szerződés mindkét aláírójának, hogy az állatok egyike a lejárati idő előtt megfulladt, de szerencsére volt egy testvére, „aki" azután elfoglalta helyét az állatkertben.

Az állatokról kötött lízingszerződések mindig nagyon is egyediek, mert némelykor ki kell terjedniük a fajtavédelemre is, sőt mivel az állat az egyetlen szaporodásra képes lízingelési „tárgy", a szerződésnek tisztáznia kell a potenciális utódok tulajdonjogi helyzetét is.

A lovasok körében is divatba jött már a lízing: akár félmillió euró értékű lova is lehet bérelni –- mondta el egy lízingszerződéseket közvetítő cég vezetője. „Elméletileg a lovat is vissza lehet adni a szerződés lejárta után, de ilyen még nem fordult elő a praxisomban" – tette hozzá.

Németországban lízingszerződést többnyire vállalatok kötnek, magánszemélyek legfeljebb tíz eset közül egyben, aminek egyik oka az, hogy magánszemélyek nem élveznek a szerződés által adókedvezményt.

Egyre gyakrabban lízingek maga az állam: Németországban például a lízingszerződések teljes volumenében az állam általi bérlet részaránya egy év leforgása alatt 4,5 százalékról hét százalékra nőtt.

Mindez a szakértők szerint azzal is összefügg, hogy a birtoklásról, magántulajdonról kialakult felfogás is átalakulóban van, s az emberek lassan felismerik, hogy a likviditás legalább olyan fontos, mint a tulajdon.

Végül érdekes, hogy az egyéb hitelekkel és kölcsönökkel ellentétben a lízingnél nagyon ritka, hogy a bérbevevő ne fizessen: az esetek alig tized százaléknyi hányadában fordul elő Németországban.

vissza az elejére


2,5 milliárd dollárnyi háborús kár Libanonban

(6. oldal)

Mintegy 2,5 milliárd dollárnyi kárt okozott a libanoni infrastruktúrában a három hete tartó izraeli bombázás – közölte a libanoni fejlesztési és újjáépítési kormányhivatal.

A hivatal által közzétett jelentés szerint az infrastrukturális károk 785 millió dollárra rúgnak: 404 milliónyi dollár kár érte a közlekedési hálózatot, 208 milliónyi a villamosenergia hálózatot, 99 milliónyi a távközlést és 74 milliónyi a vízellátást. A hivatal legkevesebb 1,5 millió dollárnyira becsüli a lakóépületeket és kereskedelmi létesítményeket, 190 milliónyira az ipari létesítményeket ért károkat.

A károkról részletesen a libanoni kormány közmunka- és szállításügyi minisztere beszélt egy szerdai interjúban. Mohammed Szafadi elmondása szerint legalább három hónapnyi munkára lenne szükség ahhoz, hogy a bejrúti nemzetközi repülőtér újra teljes kapacitással tudjon működni. Ez különösen fontos a kormánynak, mivel a költségvetés havonta 15 millió dollárnyi közvetlen bevételben részesül a repülőtér üzemeltetéséből.

A kereskedelem és a turizmus gyakorlatilag szünetel az izraeli légi és tengeri blokád következtében.

Bejrút bízik abban, hogy a válság végeztével az ország nemzetközi segítséget kap az újjáépítéshez. Szaúd-Arábia már 500 millió, Kuvait pedig 300 millió dollárnyi újjáépítési segélyt ajánlott fel. „Az izraeli támadások végleges beszüntetése utánra várjuk a donor országok konferenciáját"– mondta Mohammed Szafadi, aki nem közölte, milyen mértékű újjáépítési segélyeket kér majd Libanon.

vissza az elejére


Termelői árnövelés az euróövezetben

(6. oldal)

Az euróövezetben júniusban 0,2 százalékkal nőttek – az építőipar nélkül számolt – termelői árak az előző hónaphoz képest, a tizenkét havi emelkedés 5,8 százalék volt. Ez közel megfelel az elemzői várakozásoknak, amelyek a havi adatra 0,2 százalékot, az évesre 5,7 százalékot valószínűsítettek.

Az energiaárak a hatodik hónapban havi szinten 0,2 százalékkal, éves összevetésben 15,7 százalékkal nőttek.

Májusban 0,3 százalékos volt a havi, 6,1 százalékos a tizenkét havi termelői infláció, a termelői energiaárak az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal, illetve éves szinten 18,7 százalékkal emelkedtek.

Elemzők értékelése szerint a júniusi termelői infláció az idén mért havi adatok közül a legalacsonyabb volt, így erről az oldalról a fogyasztói árakban nem valószínűsíthető az inflációs nyomás növekedése. Ugyanakkor az elemzők értékelése szerint a termelőiár-infláció mérséklődése sem csökkenti számottevően az Európai Központi Bank inflációs aggodalmait, és a csütörtökön esedékes kamatdöntésre továbbra is a negyed százalékpontos kamatemelési várakozást tartják érvényben, amivel már 3 százalékra emelkedne az euróövezeti irányadó kamat.

Az euró árfolyama szerdán reggel, az európai tőzsdenyitások idején 1,2817 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, kora délutánig az európai valuta 1,2804 dollárra gyengült.

vissza az elejére


Csökkentek az euróövezeti szolgáltatások

(6. oldal)

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters kezelte beszerzőmenedzser-mutatója júliusról 57,9 pont – a legalacsonyabb január óta –, a júniusi 60,7 pont után, amely hatéves csúcs volt. Az elemzők 60,1 pontot vártak júliusról.

A teljesítmény növekedése továbbra is nagy, de a júliusi ütemvesztés már az EKB-tól várt további szigorítás előérzetét tükrözi. Fékezte a teljesítmény növekedését az is, hogy a bekerülési árak inflációja általában gyorsult, a kibocsátási áraké viszont nagyobb ütemben lassult, a lassabban érkező új megrendelések miatt. A foglalkoztatás növekedése is lassult júniushoz képest, amikor 2000 novembere óta a leggyorsabban nőtt.

A lakossági fogyasztás az euróövezetben 0,6 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, a tavalyi utolsó negyedévi 0,2 százalékos többlet után. Az egy évvel korábbihoz hasonlítva a többlet 1,7 százalékra nőtt az előző negyedévi 1,1 százalékról.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 3., csütörtök

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,510/3,545

2,730/2,578

1,26/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 4., péntek

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5337 lej, 1 USD = 2,7670 lej, 100 magyar forint = 1,2697 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


ADÁSVÉTEL

(7. oldal)

Diófa-gyökér furnéros ebédlőbútor, ruhásszekrény, szekrénysor, faanyag, szobafestő esközök, olajfesték eladó. Telefon: 0749-987724, 0264/433610. (0002)

vissza az elejére


INGATLAN

(7. oldal)

Eladó Kiskapuson családi ház (96 négyzetméter), garázs, gazdasági épületek, 2200 négyzetméteres telken. Telefon: 0744-227739. (M)

Eladó központi, új emeletes ház Marosvásárhelyen, egyedül az udvarban. Telefon: 0265/261-347. (M)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(7. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft. felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar–román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264-441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(7. oldal)

Elérhető áron keresek kiadó bútorozatlan kétszobás lakást, központhoz közel, 9 éves fiammal. Telefon: 590-485, 591-808. (25)

vissza az elejére


Egy perc derű

(7. oldal)

– Mit kell adni a hasmenéses vízilónak?
– Utat.

vissza az elejére


Augusztus 20: idén is háromnapos ünnepségsorozat lesz

(7. oldal)

Idén is háromnapos ünnepségsorozaton emlékezhet meg az ország az államalapítás évfordulójáról; a központi állami rendezvények nettó 204,33 millió forintba kerülnek – tájékoztatta a Korányszóvivői Iroda az MTI-t csütörtökön.

„A rendezvények augusztus 18-án kezdődnek, és augusztus 20-án estig várják az érdeklődőket. Akárcsak tavaly, idén is igényes és színes programok közül lehet majd válogatni. Az augusztus 19-i és 20-i központi állami rendezvények nettó 204,33 millió forintba kerülnek" – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A programok augusztus 18-án – a Fővárosi Önkormányzat szervezésében – a három napig tartó a Duna-parti vigasságok és a Mesterségek ünnepe rendezvénnyel indulnak a pesti alsó rakparton, illetve a Várban.

Augusztus 19-én este hét órától – a központi állami ünnepségek részeként – idén is lesz Örömkoncert a Kossuth téren. Augusztus 20-án tartják a hivatalos ünnepi rendezvényeket, így a zászlófelvonást és a tisztavatást.

A rendezők Szent István-napján is gondolnak a családosokra és a mozgalmasabb programokat kedvelőkre. Őket reggel 9-től este 7-ig várja a kenyérfesztivál a Vajdahunyad várban, és látványos programnak ígérkezik a Duna fölötti re pülőshow is.

Természetesen 20-án nem maradhat el a tűzijáték sem, amely az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően 21 órakor kezdődik.

A Kormányszóvivői Iroda tudatja: az ünnepségsorozat megszervezésére és lebonyolítására kiírt, egyszerűsített közbeszerzési eljárásra négy cég nyújtott be pályázatot. Mivel az egyik érvénytelen volt, három vállalkozás kapott ajánlattételi lehetőséget a tárgyalási fordulókra.

A versenyben maradt pályázók közül a Nexus Reklámügynökség Kft. ajánlata bizonyult a legelőnyösebbnek. A Miniszterelnöki Hivatal július 18-án kötött szerződést a Nexus Kft.-vel.

Az ünnepségsorozat összköltsége nettó 204,33 millió forint. Az összeg valamennyi állami rendezvény, tehát a tűzijáték, az Örömkoncert, a hivatalos állami megemlékezések költségeit fedezi – olvasható a közleményben.

Tavaly szintén a Nexus Reklámügynökség Kft. nyerte az ünnepségsorozatra kiírt a közbeszerzési eljárást, 284 millió 75 ezer forintos ajánlattal.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Bajnokok Ligája, selejtezők
Simán továbbjutott a Steaua
Bukaresti Steaua–NK HIT Gorica (szlovén) 3–0 (1–0)

(8. oldal)

A bukaresti Steaua csapata simán győzött hazai pályán is, és 5–0-s összesítéssel jutott tovább a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörébe, ahol a belga Standard Liége csapatával harcol a BL-főcsoportba jutásért.

A meccsen természetesen a fővárosiak voltak az esélyesebbek, akik már Szlovéniában is 2–0-s győzelmet arattak. Elképesztően unalmasan és színvonal nélkül rajtolt a két gárda, az első említésre méltó helyzet csak a 21. percben adódott, de Ranics 12 méteres fejese elhagyta Cernea védelmi területét (a román cserekapus azért jutott szóhoz, mert Carlos a bemelegítés során megsérült). Az elkövetkező percekben is a szlovénok játszottak aktívabban, azonban kapura nem tudtak lőni, mi több a Steaua izraeli hátvédje 28 méterről majdnem bevette Simics kapuját. A 35. percben újra a vendéglátók védelmi sora kellett bizonyítson, Ranics került életveszélyes helyzetbe néhány méternyire Cernea kapuja előtt, Baciu viszont rögtön ott termett, és szép mozdulattal szerelte az éket.

Két perccel a befejezés előtt már nagy volt az öröm a román táborban, egy 22 méteres szabadrúgást Boştină tekert a sorfalba, a levágódó labdát Cristocea kaparta össze, azonnal beadott, tökéletes ívelését ugyancsak Boştină az ellenfél hálójába küldte (1–0).

A játékkép a második játékrészben sem változott, folyamatosan támadtak a piros-kékek, az 58. percben Cristocea jut helyzetbe, lövését Simics nehézségekkel fogta, hét perccel később pedig Boştină 25 méteres szabadrúgása alig ment a szlovén kapu mellé. A 69. percben Simics újabb távoli próbálkozást fogott, nem úgy, mint egy perccel később: Cristocea végzett el egy szögletet, beadása megint tökéletesnek bizonyult, ezúttal Iacobot találta kobakon, aki nyolc méterről a kapuba stukkolt (2–0). A hajrában is a hazaiak támadtak, a szlovénok mintha a pályán sem lettek volna, Boştina még lemondott a duplázásról a 82. percben, de a vége előtt három perccel a fiatal Ochiroşii már nem: Pitamics buktatta a büntetőterületen belül a kapura törő Sabant – a tehetséges ifjú pedig büntetett is (3–0). Az utolsó percekben újabb góloktól mentette meg csapatát a szlovén hálóőr, előbb Boştina kapáslövését mentette bravúrral, majd pár másodperccel később Lovin lövésénél is jó helyen volt. Győzelmeinek köszönhetően a Bukaresti Steaua a III. selejtezőcsoportba tornázta magát, és egy lépésre van a BL-főcsoportba jutástól.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


Háromgólos vereséggel búcsúzott a Debrecen
Rabotnicki Skopje (macedón)–Debreceni VSC-TEVA
4–1 (3–1)

(8. oldal)

A Debreceni VSC-TEVA a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján 4–1-es vereséget szenvedett a macedón Rabotnicki Skopje otthonában, és elbúcsúzott a kupasorozattól. A Rabotnicki a debreceni 1–1 után 5–2-es összesítéssel jutott tovább.

Pedig aktívabban kezdtek a debreceniek, az első negyedórában irányították a játékot és a 19. percben a vezetést is megszerezték Sidibe révén. A hazaiak azonban két perc múlva egyenlítettek és ettől kezdve az ő akaratuk érvényesült. Óriási fölénybe kerültek, két góljuk mellett további veszélyes helyzeteket dolgoztak ki, rá-adásul Halmosit a 42. percben kiállította a játékvezető, ezzel gyakorlatilag 45 perc után kilátástalan helyzetbe került a magyar bajnok.

A második játékrészben tíz perc alatt maradék reményét is elveszítette a magyar gárda, előbb Sidibe kiállítása majd Carlos találata mindent eldöntött, a hátralévő időben a macedónok magabiztosan megőrizték előnyüket.

Selejtező, 2. forduló, visszavágó, magyar és román eredmények: Rabotnicki Skopje (macedón)–Debreceni VSC-TEVA 4–1 (gól: Nedzipi – 21., Pejcsics – 35. perc, Trajcov – 41. és Carlos – 55. perc, illetve Sidibe – 19. perc; kiállítva: Halmosi – 42. és Sidibe – 49. perc, mindkettő Debrecen) – továbbjutott a Rabotnicki 5–2-es összesítéssel; Bukaresti Steaua–NK HIT Gorica (szlovén) 3–0 (Boştină – 43., Victoraş Iacob – 70 és Ochiroşii – 87. perc, 11 m) – tj. a Steaua kettős győzelemmel, 5–0-lal.

A 3. fordulóban: Standard Liége (belga)–Bukaresti Steaua, a párharc első meccsét augusztus 8-án vagy 9-én rendezik, míg a visszavágóra augusztus 22-én vagy 23-án kerül sor.

vissza az elejére


Német Ligakupa: Werder–Bayern döntő

(8. oldal)

A bajnok és kupagyőztes Bayern München bejutott a német labdarúgó Ligakupa fináléjába, miután az elődöntőben gól nélküli 120 perc után tizenegyesekkel 4–1 arányban legyőzte az FC Schalke 04 Gelsenkirchen csapatát. Ellenfele az egy nappal korábban 2–1 arányban győzedelmeskedő Werder Bremen lesz, a brémaiak a Hamburger SV-t búcsúztatták.

A szombati döntőben, Lipcsében: Bayern München–Werder Bremen.

vissza az elejére


Elment a bombázó Szusza Ferenc (1923–2006)

(8. oldal)

Szomorú hír érkezett Budapestről: életének 83. évében elhunyt Szusza Ferenc, az újpesti labdarúgók többször névváltozáson – Újpest FC, Újpesti Tornaegylet, Budapesti Dózsa, Újpesti Dózsa – átesett csapatának egykori kiváló, múlt század 40-es, 50-es éveinek 24-szeres válogatott bombázó csatára. Aki pályafutása során 463 NB I-es mérkőzésén, sem előtte, sem utána senkitől sem megközelített 397 (!) gólt lőtt. Hogy mégis csak 24-szer volt válogatott, és akkor 18 gólt ért el, 1949-ben bekövetkezett súlyos sérülésének tulajdonítható. A Debrecenbe kitűzött magyar–lengyel találkozóra készülődő Szusza edzés közben gödörbe lépett, térde kibicsaklott. Hosszú hónapok múltak el, míg rendbe jött, de valamikori formáját már nem igen tudta visszanyerni. Utána is bekerült még a válogatottba, de az időközben felnőtt játékosokkal – mint Kocsis, Machos, Tichy és társaik – már nem tudta felvenni a versenyt.

Jómagamnak ritka személyes szerencsémnek köszönhetően 1956. szeptember 23-án a Népstadionban magyar–szovjet B-mérkőzésen láthattam játszani. Mozgása, lövései egy 1943-as kolozsvári KAC–Újpest bajnokit juttattak eszembe, amikor sokezer helyi szurkolóval megcsodálhattuk ritka csatárerényeit:

Több mint fél évszázada, október 24-én az újpestiek játszottak a sétatéri városi Stadionban. 2:0-s KAC-vezetésnél amolyan 25–30 m-es szabadrúgáshoz jutottak a vendégek. Szusza állott a labda mögé. Közben Márky Sanyi, a vendéglátók kitűnő cerberusa izgatottan igazgatta a KAC-sorfalat: „Zoli bácsi! – ez a csapatkapitány Szaniszló II-nak szólt –, álljon kicsit jobbra!" „Mózsi! (ez Vass-t célozta meg) Húzd ki magad!" S közben Márky idegességében-izgalmában jobbra-balra szökdécselt, szövegelt, mutogatott sorfal-ellenőrző őrjárata során; Szántay Jencit, Bokor Öcsit, korholta lassúságukért, majd Páll Béla a sziklakemény, szigorú középhátvéd, a „kullancs" kapta meg a magáét. Szegény Béla megelégelte a kioktatást, tettetett nyugalommal, csípőn pihentetett karokkal hátra fordult és a Szamos-felőli kapu mögötti kanyar nézői hallatára csak ennyit szólt: „Sanyikám, ne mind cirkuszozz annyit! Inkább vedd ki a labdát a hátad mögül a jobb alsó sarokból. Hisz már ott pihen vagy jó negyedórája!" Márky riadtan nézett a megadott irányba, s a labda valóban ott feküdt. Szusza úgy vágta be 30 méterről a szabadrúgást, hogy szinte senki sem vette észre. Márky feddő hangon kérdezte Páll Bélát: „És te láttad ezt?" „Hát, persze!" „Hát, akkor, miért nem szóltál?!"

Szerencsére, a KAC végül is 4:2-re nyert és így elmaradt a botrány. De szegény Márky Sanyit élete végéig lehetett bosszantani a Szusza-villámgóllal...

Tizenkét éve, 1994-ben amikor a NAC, mint első vidéki bajnokcsapat sikerének 50. évfordulóján a budapesti jubileumi ünnepségen a társasvacsora asztali szomszédjaként elmeséltem a történetet Szusza Ferencnek. Jóízűen, harsány hangon sokáig kacagott, és sűrű örömkönnyekkel a szemében csak ennyit mondott: „Ami azt illeti, többször is szereztem hasonló örömet az ellenfél kapusainak... De, végül, ha nyertünk is, végtére csak nekünk, volt okunk örvendezni..." és ő is elmesélt még néhány hasonló esetet, Ő, aki olyan csatártársak mellett csillogtathatta erényeit, mint többek között dr. Sárosi György, Zsengellér Gyula „Ábel", Kubala László „Kuksi", Bodola Gyula „Dudus", dr. Kalocsay Géza és az általa csak „Feri-druszáim"-ként emlegetett Ferencek, mint Sárvári-Spielmann, Deák „Bamba", a nemrég a távozásban őt megelőző Bene...

Velük együtt, Feri bácsi, Nyugodjatok békében! Még egy drusza,

László Ferenc

vissza az elejére


ÚSZÁS
Az első magyar érmek

(8. oldal)

Egy magyar arany, két magyar bronz, egy német világcsúcs, egy francia Európa-rekord – ennyi dióhéjban a Margit-szigeti úszó Európa-bajnokság szerdai versenynapjának lényege.

Magyar szemszögből a legörvendetesebb fejlemény Cseh László Eb-aranya volt, amelyet hatalmas fölénnyel érdemelt ki 200 m vegyesen, 1:58,17 perces teljesítménnyel. A világcsúcs és az általa tartott Európa-csúcs (1:57,61 perc) érintetlen maradt, az Európa-bajnoki rekordot azonban elragadta a finn Jani Sievinentől, akinek 1995-ös, bécsi 1:58,61-es eredményét adta át a múltnak.

Cseh aranya mellett a 200 vegyes bronza is Magyarországon maradt: Kerékjártó Tamás rukkolt ki nagyszerű versenyzéssel, és szerezte meg a harmadik helyet (2:00,17 perc). Mint korábban megírtuk a sort előbb Kovács Ágnes nyitotta: pályafutása csúcsát idézve az olimpiai bajnoknő öt évvel ezelőtti formában úszott és hajrázott 100 m mellen, jutalma bronzérem lett, amelyhez 1:08,60-as kitűnő idővel jutott.

Cseh elképesztő tempóban kezdett, sokáig az amerikai Michael Phelps világcsúcsán belül haladt, s csak az óra volt az ellenfele, akkora fölénnyel haladt mindvégig a mezőny előtt. A 200 végén a falhoz ugyan már „csak" Európa-bajnoki csúccsal érkezett meg, de ki bánta, amikor a budapesti viadal első magyar Eb-aranyát akaszthatták a Kőbánya SC 20 esztendős klasszisának a nyakába...

Kerékjártó Tamást is csupa dicsérő szó illeti: a tapasztalt, 27 éves úszó pillangón még Cseh mögött második volt, háton visszaesett harmadiknak – az olasz Alessio Boggiatto elébe került –, de ezt a pozícióját mellen és gyorson is megtartotta, így 2:00.17 perccel bronz-érmes lett.

Az úszónap fontos mozzanata volt még, hogy a női 100 m gyors döntőjében a német Britta Steffen 53,30 másodperces világcsúccsal diadalmaskodott, női 800 m gyorson pedig a francia Laure Manaudou 8:19,29 perccel állított fel Európa-rekordot. Manaudou az NDK-s Anke Möhring 1987-es rekordját (8:19,53 perc) javította meg, a női 100 méteres gyorsúszás rekordját az ausztrál Lisbeth Lenton tartotta 53,42-vel.

vissza az elejére


A pilóták nyertek a magyar All Star csapat ellen

(8. oldal)

A budapesti Puskás Stadionban rendezett jótékonysági gálán a Forma–1-es pilóták válogatottja 20 ezer néző előtt 11–7-re nyert a magyar All Star csapat ellen.

Az autóversenyzők között Michael Schumacher és Felipe Massa mellett a Forma–1-es múlttal rendelkező Baumgartner Zsolt, illetve a motorversenyző Talmácsi Gábor is helyet kapott.

A magyar All Star együttesben játszott Varga Zoltán, a ferencvárosiak legendás játékosa, illetve korábbi és jelenlegi válogatott futballisták, közéleti személyiségek is pályára léptek.

A remek hangulatú este bevételét gyermekkórházak támogatására fordítják.

vissza az elejére


Kolozs megye hét végi sportműsorából

(8. oldal)

LABDARÚGÁS

Vasárnap 18 órakor Désen: Kolozsvári CFR-Ecomax–Urziceni-i Unirea – A-liga, 2. forduló.

LÁBTENISZ

Szombaton 9 órától és 15–17 óra között a kolozsvári Record sportbázison: női nemzetközi torna, délelőtt az egyéni mérkőzések, délután a hármasok küzdelme, résztvevők: Szlovákia (válogatott), Franciaország (válogatott), Alexandriai Viitorul ISK és a kolozsvári Răzvan Futballtenisz SK. Ünnepi díjkiosztás 17.30 órakor.

vissza az elejére


KOSÁRLABDA
Új játékos az U-Mobitelcónál

(8. oldal)

Moldvai, de már román állampolgársággal rendelkező játékost szerződtetett a Kolozsvári U-Mobitelco férfi csapata. Eugeniu Melnik csütörtökön érkezett Kolozsvárra, mától már rész vesz az edzéseken. Melnik juniorként a Moldvai Köztársaságban játszott, aztán pályafutását Ukrajnában (BC Kijev) és Azerbajdzsánban folytatta. Az utolsó két idény Romániában játszotta az élvonalbeli Medgyesi Gázmetánnál.

vissza az elejére


SAKKSAROK Lékó harmadik remije

(8. oldal)

Lékó Péter remizett a grúz Baadur Jobavával a hétfordulós dortmundi sakk szupertorna negyedik körében. A magyar nagymester vezette a sötét bábukat, a két játékos 22 lépés után nyújtott kezet egymásnak.

Eredmények, 4. forduló: Baadur Jobava (2651 Élő-pont, grúz)–Lékó Péter (2378) döntetlen, Pjotr Szvidler (2742, orosz)–Vlagyimir Kramnyik (2743, orosz) döntetlen, Michael Adams (2732, angol)–Borisz Gelfand (2729, izraeli) 1–0 (117 lépés után – !), Levon Aronjan (2761, örmény)–Arkadij Naiditsch (2664, német) döntetlen.

Az állás: Lékó, Adams és Szvidler 2,5–2,5, Aronjan és Kramnyik 2–2, Gelfand, Jobava és Naiditsch 1,5–1,5.

Lékó ellenfele a csütörtöki szünnap után pénteken Aronjan lesz, a magyar sakkozó vezeti majd a világos bábukat.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András