Nosztalgia-show Neoton módra

(1., 5. oldal)

Az utóbbi évek legsikeresebb kolozsvári koncertjére került sor pénteken este az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének és a Claudiopolis Egyesületnek a szervezésében tető alá hozott farsangi bálon: a sztárvendég Neoton az egész Kolozsvárt, de még a környező megyéket-városokat is megmozgatta. Elsőként Sebesi Karen Attila köszöntötte a szórakozni vágyókat, majd László Attila Kolozs megyei RMDSZ elnök idézte fel a huszonöt évvel ezelőtti koncertet és azt kívánta, hogy mindenki legalább olyan jól szórakozzon, mint a legutolsó koncert alkalmával.

A hivatalosan meghirdetett hat órai kezdés előtt egy órával már nem lehetett ülőhelyet találni a Sportcsarnok mintegy 3000-es befogadóképességű lelátóin, de az érdeklődők megtöltötték a teljes pályát, az ülőhelyek fölötti és közti feljárókat és „folyosókat", s ha a tetőről kötelek lógtak volna, minden bizonnyal azokon is lógtak volna a Neoton-rajongók.

Kétségtelen: az utóbbi jó néhány évben egyetlen más – legyen az román vagy magyar – együttesnek sem sikerült ennyi érdeklődővel megtöltenie a sportcsarnokot, vagy eladnia az összes jegyet szinte egy héttel a koncert előtt.

A Neoton Família népszerűségét ugyanakkor az is bizonyítja, hogy a Kolozsváron utoljára 25 éve koncertező csapatra nemcsak azok voltak kíváncsiak, akik akkor, illetve a zenekar aranykorának számító ’70-es–’80-as években a Neoton számaira buliztak, hanem a sokkal fiatalabb generációk tagjai is, akik legfeljebb szüleik kazettáiról ismerhették őket. Hiszen a ’90-es években a Neoton – ekkor már nem éppen mesékbe illő – története egyenes úton haladt az 1998-ban megtartott búcsúkoncert felé.

Aztán, amikor a mintegy 5 ezer rajongó már kezdett volna türelmetlenkedni, Kétszázhúsz felett berobbant a színpadra a Neoton, és kezdetét vette a nosztalgia-koncert, amelyen a számok zömét a közönség együtt énekelte a magyar diszkózene legkiemelkedőbb, tavaly nyáron ismét „famíliává" verődött csapatával.

A szombaton már Brassóban fellépő, hattagú felállásban játszó Neotonék (Csepregi Éva, Végvári Ádám, Bardóczi Gyula, Baracs János, Bodza Andrea, Lukács László) sorra szedték elő tarsolyukból legsikeresebb számaikat, s csendült fel – nem ebben a sorrendben – a Pago Pago, Santa Maria, Nyár van, Don Quiote, Sandokan, Szeret vagy nem szeret, Párizsi lány, Egy kis nyugalmat, I Love You, Hétvégi motorozás, Karnevál.

Nem hiányozhatott a legnagyobb nemzetközi sikert arató Holnap hajnalig, amellyel megnyerték a tokiói fesztivált, de az Emlékül sem, amelyet a csapatból örökre kivált két volt zenésztársuknak, … dedikáltak.

Végül pedig a Neoton a csapat kezdeteire emlékezve könnyes szemmel (Szemedben könnyek) búcsúzott a lelkes kolozsvári közönségtől, amely már az első alkalommal, amikor a Neotonék még csak színlelni próbálták a koncert végét, vastapssal és ritmusos „vissza, visszá"-val parancsolta újra a színpadra kedvenceit, s akiket egyáltalán nem zavart az a kis „apróság", hogy a hangszerelés nem volt a legtökéletesebb.

A mintegy kétórás koncert – amelyet csak Bardóczi Gyula kiadós dobszólója szakított félbe, amíg Csepregi Éva átöltözött – persze korántsem ölelhette fel mindazt, amit a Neoton több évtizedes fennállása alatt rajongóinak nyújtott. Hiszen hiányzott a műsorból a Búcsú, Yo-yo, Ilyen egy lány, Bye-bye kedvesem, s még sorolhatnánk. De talán majd jövőre meghallgathatjuk élőben ezeket a slágereket is, hiszen a végső búcsú igencsak ezt sugallta: „jövőre, veletek, ugyanitt"…

Indiánok ostroma

A koncert utáni farsangi bál nem is lett volna igazi a jelmezbe bújt felnőttek vagy gyerekek nélkül. Néhány jelmezbe öltözött apróság is feltűnt a színpadon, de indiánok és nőnek öltözött férfiak is elvegyültek a tömegben.

A farsangi bál résztvevői tombolajegyeket is vásárolhattak a helyszínen, a fődíj nagyon kecsegtető volt, hiszen a szerencsés pár, akinek számát kisorsolták, együtt vacsorázhatott a Neoton Família sztárjaival. Miután a fődíj „gazdára talált", mindenki hajnalig szórakozhatott az ország leghíresebb cigányzenekarának muzsikájára.

Balázs Bence
Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Nem káros az üdítőitalok fogyasztása
Mit és mennyit iszunk?

(1., 5. oldal)

 

A legegészségesebb a hegyi patak vizét fohgyasztani

 Trópusi országokban járva a legtöbben meglepődünk azon, hogy a vizet, a hétköznapi, sokszor felelőtlenül elprédált ivóvizet – palackokban árulják, sokszor nem is olcsón. A sivatagos és félsivatagos területeken a víz nagy kincs, a vegyi és biológiai tisztításával járó költségek pedig arra késztetik az ottaniakat, hogy megbecsüljék azt. Már a múlt századi, törzsi viszonyok között is a kút képezte egy-egy törzs legdrágább kincsét. Ami minket illet, mi csak az ilyen egzotikus kirándulások alkalmával sejtjük meg, hogy a közönséges, csapból – vagy ahogy vidéken mondják: falból – folyó víz nem is olyan hétköznapi dolog, mint ahogyan azt gondoljuk.

A felnőtt embernek napi másfél liter folyadékra (víz, tea, leves, üdítő stb.) van szüksége, a gyermekeknek – mivel növésben vannak – arányosan többre – azaz a testsúlya alapján kiszámítható mennyiséghez képest többre. A természetben fellelhető vizet, ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, víztisztító állomásokon kezelik. A vegyi szennyeződéseket különböző szűrések, ülepítések, dekantálások során távolítják el, míg a baktériumok számát vegykezeléssel (klórozás) csökkentik. A végeredményt a Megyei Higiéniai Intézet ellenőrzi rendszeresen. Ennek dacára olykor – főleg árvizek esetén – még előfordulnak kisebb-nagyobb mértékű szennyeződések. Ilyen esetekben kézenfekvő és biztonságos megoldás a víz felfőzése, amelynek során a kórokozók elpusztulnak. Az eljárás kellemetlen eredménye viszont az, hogy a főzött és lehűtött víz kissé ízetlen.

A víz kellemes ízét ugyanis a benne feloldódott ásványi anyagok, anionok és kationok adják, a vegyi szempontból tiszta desztillált víznek egyáltalán nincs íze. Az ivóvíz ásványtartalma sok esetben megmagyarázza azt, hogy miért fordulnak elő bizonyos betegségek gyakrabban egy-egy vidéken: a jód hiánya például Bazedov-kórt okozhat a lakosság egy részénél. Szintén a feloldott anyagok – főleg a kalcium – felelősek a víz úgynevezett keménységéért. Ezt a háziasszonyok is tudják: a kemény víz lerakódásokkal, vízkővel jár, míg a lágy víz nem habzik, mosásra alkalmatlan. A felfőzés mellett a másik módszer a palackozott, sima víz (apă plată) vásárlása. Ez azonban a mai gazdasági körülmények között sokunknak „drága mulatság".

Adott még egy lehetőség: bizonyos cégek már nálunk is forgalmaznak csapra szerelhető kis víztisztító berendezéseket, amelyek a fordított ozmózis elve alapján távolítják el a vízből a nemkívánatos szennyeződéseket. Ezek a berendezések rendkívül sokba kerülnek, azonban ha figyelembe vesszük a palackozott vízre, esetleg ásványvízre huzamosabb időn keresztül elköltött pénzt – főleg nagyobb családok esetében – vagy a szennyezett víz okozta betegségek gyógykezelésével járó költségeket, talán megéri beszerezni egy ilyen kis házi tisztítót. Ami az ásványvizet illeti, azzal kapcsolatban kétféle vélemény terjedt el: az egyik, hogy az nagyon egészséges, szükséges, a másik, hogy mivel viszonylag nagymértékben tartalmaz fémionokat – főleg alkáli fémeket és alkáli földfémeket tartalmaz –, hozzájárulhat a litiázisos (vesekő stb.) megbetegedésekhez.

Ezzel kapcsolatosan Alămoreanu Ildikó háziorvos a Szabadságnak elmondta: egészséges embereknél nem indokolt az ásványvízfogyasztás korlátozása. A kalcium és a magnézium (a vesekövekben leggyakrabban előforduló elemek) igen nagymértékben van jelen mindennapi étrendünkben, az ásványvíz kiiktatása, vagy a fogyasztás csökkentése csak jelentéktelen változást eredményez. Ha viszont valakinek már van „köve", annak valóban ajánlatos, hogy napi két deciliter ásványvíznél többet ne fogyasszon. A kalcium és a magnézium bevitele a szervezetbe nem csökkenthető, és a legkisebb hiány is jellegzetes tüneteket (szpaszmofília) idéz elő. Hasonló a helyzet a különböző üdítőkkel is – véli Alămoreanu Ildikó.

Rengeteg szakember figyelmeztet arra, hogy mennyi tartósítószer, mesterséges ízesítő anyag és színezék van a különböző kólákban és a többi üdítőben. Ez valóban így is van, de ha figyelembe vesszük, hogy szinte minden élelmiszer – a zöldség, a gyümölcs és a hús kivételével – tartalmaz több-kevesebb ilyen adalékot, az üdítők kiiktatása étrendünkből csak jelentéktelen mennyiségben csökkentené a szervezetünkbe jutó tartósító-, színező- és ízesítőszereket.

A szénsav pedig korántsem olyan veszélyes, mint azt egyesek állítják.

A különböző mutatványok, amelynek során a kólában hagyott pénzérme megrozsdásodik, nem szemfényvesztés, jelentősége azonban csak akkor van, ha nem tudjuk, hogy a saját gyomorsavunk ennél sokkal erősebb sav. Ne tiltsuk meg tehát családtagjainknak az üdítőfogyasztást, de persze ügyeljünk arra, hogy ne vigyék azt túlzásba. Ne engedjük meg például, hogy gyermekünk napi egy liternyi üdítőt igyon.

Ercsey-Ravasz Ferenc

vissza az elejére


Márciuska-invázió a Főtéren

(1. oldal)

Aranyos szokás a márciuska, de nem magyar – figyelmeztetnek a szakemberek. A kereskedők már a hétvégén kipakolták giccsesebbnél -giccsesebb csecsebecséiket.

A hagyományos szárított növények mellett láthatunk fülbevalókat, láncocskákat, plüssállatkákat, babákat. A kínálat változatos, az ár széles skálán mozog. Az aranyozott és ezüsttel befuttatott márciuskák természetesen a legdrágábbak.

Több esteben az árusok között egyetemisták is vannak. Egyikük lapunknak elmondta: elég sok pénzt lehet így keresni röpke 8–9 nap alatt. – Tavaly több mint 3 millió lejt tettem zsebre. Igaz ugyan, hogy hideg van, de megéri.

Ilyenkor – akárcsak a korábbi években – főleg a forgalmi rendőrök büntetés helyett márciuskát ajándékoznak a szebbik nem képviselőinek.

vissza az elejére


Zátonyra futott NLP–DP-„házasság"

(1., 5. oldal)

Kudarcot vallott a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Demokrata Párt (DP) összeolvadási terve. A hét végén a liberálisok eldöntötték, egy erősebb párt létrehozásáért sem hajlandók lemondani a szabadelvűségről, és noha nem zárják ki, hogy később megvalósulhat a fúzió, ezt csak a liberalizmus ernyője alatt képzelik el.

Călin Popescu Tăriceanu, az NLP elnöke a párt ifjúsági szervezetének hétvégi ülésén kifejtette: jelenleg több akadály áll az egyesülés útjában, mint ahány kiindulópont létezik a fúzió megvalósítására. A liberálisok most már nem is tartják fontosnak ezt a tervet, hiszen Tăriceanu azon meggyőződésének adott hangot, hogy „a lakosság több mint 80 százalékát vajmi keveset érdekli" ez a kérdés.

A liberálisoknak Brassóban ülésező állandó bizottsága jelentős többséggel fogadta el azt a nyilatkozatot, amely a fúzió elleni érveket tartalmazza. A liberálisok szerint egy stabil, erős pártot nem lehet létrehozni csak azzal a céllal, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal szemben létezzen egy erős jobboldali erő. Arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi feszültségek figyelmen kívül hagyása következtében létrejött fúzió után egy esetleges kettészakadásnak súlyos következményei lehetnek, hiszen ez a két párt közötti kapcsolatok teljes megszakítását eredményezheti. Emellett egy közvélemény-kutatás eredményei szerint Romániában közel kétszer többen szimpatizálnak a liberális, mint a keresztény-demokrata elvekkel, ezért nem tartják indokoltnak, hogy a szabadelvű ideológiát lefedetlenül hagyják, és ideológiájukat feladva kisebb szavazóbázist biztosító irányvonal fele tájékozódjanak.

A liberálisok abban sem hisznek, hogy az Európai Néppárthoz csatlakozva megőrizhetnék szabadelvűségüket, szerintük ezt bizonyítja a Fidesz példája is, amely mint ismeretes, a kilencvenes évek elején liberális pártként kezdte tevékenységét, majd hamar konzervatívvá vedlett. Leszögezték: az NPL nem kizárólag a minél több szavazat megszerzéséért politizál, ezért a gyengébb választási eredmények miatt sem hajlandóak ideológiát változtatni.

Az NLP nem zárta ki egy majdani egyesülés lehetőségét a demokratákkal, de ez csak egy nagy liberális párt létrehozását eredményezheti. Megjegyzik, hogy jelenleg a két párt különböző módon képzel el alapvető alkotmányos kérdéseket. A liberálisok megtiltanák a politikusok egyik pártból a másikba való átiratkozását. Ennek kapcsán azt kifogásolják, hogy a demokraták az elmúlt hetekben a választási kampányban oly gyakran hangoztatott és megvetett politikai migrációval próbálnak erősödni szociáldemokrata és nagyromániás politikusoknak adva helyet a DP-ben. Tăriceanu egyébként kifejtette, hogy a DP sorozatban szegi meg a D.A. Szövetség együttműködési megállapodását, emellett pedig nem vállal felelősséget a kormányzatért. Szintén az összeolvadást gátolja, vélik a liberálisok, az NLP és Traian Băsescu közötti feszült viszony.

Az elutasító válasz ellenére Emil Boc, a DP elnöke továbbra is bizakodó, reméli, hogy a két párt egyesülése mégis megvalósul. Boc szerint a DP baráti jobbot nyújtott az összeolvadás érdekében a liberálisoknak azáltal, hogy a Szocialista Internacionáléból kiléptek, és kezdeményezték a néppárthoz való csatlakozásukat.

Nem hiányoztak azonban a radikális nyilatkozatok sem, Puiu Hasotti, az NLP alelnöke már tegnap megválaszolta Boc kérdését, a liberális politikus röviden és velősen arról értesítette a DP elnökét, hogy a két párt egyesülése soha nem valósul meg, mivel úgy vélte, ezt a demokraták se akarják, amíg az általuk megszabott ütemtervben megállapított időpontokhoz ragaszkodnak.

Kolozsváron a liberálisok és demokraták közötti együttműködést már csak a közigazgatás látszik összetartani. Marius Nicoară, az NLP Kolozs megyei szervezetének elnöke arra a kérdésre, hogy a hét végi események hogyan befolyásolják majd a szövetségesek további munkáját a megyében, kifejtette: az Emil Boc-kal való együttműködés elsősorban a közigazgatás terén valósul meg, ahol minden kolozsvári érdekeiért dolgoznak.

Borbély Tamás

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Ellenállhatatlan varázs van abban, ha másnak lelkében a magunkéval találkozunk.

Jósika Miklós

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

ÉNEKLŐ IFJÚSÁG címmel Guttman Mihály tart előadást február 28-án, kedden du. 4 órakor a Református Kollégium dísztermében (Farkas/Kogălniceanu utca 16.). Az Apáczai Baráti Társaság és a Kollégium-Pódium közösen szervezett rendezvényén Guttman Mihály előadásában az 1940-es évek első felében virágzó mozgalom Bartók–Kodály szellemi örökségének folytatásáról beszél.

A FÁJDALOM MODERN GYÓGYÍTÁSA – különös figyelemmel az ízületi és más reumás fájdalmakra címmel hangzik el előadás az Asztmaklub összejövetelén ma, február 27-én du. 5 órakor, a Szentegyház/I. Maniu utca 2. szám alatti Római Katolikus Nőszövetség dísztermében. Előadók: dr. Pataki Katalin és dr. Fábián András. Az előadás támogatója: dr. Carmen Nedelescu cégvezető orvos.

GABRIELA STAICU RANGA minatűrfestészeti kiállítása nyílik ma délután 5 órakor az Unicart Galériában (Szentegyház utca 8.).

AZ OLASZ FILM NAPJAI rendezvénysorozatot szervezett az Olasz Kulturális Központ közösen a Városi Művelődési Otthonnal. Ennek keretében február 27–29. között a Főtér 24. szám alatti művelődési otthonban minden du. 5 órától egy-egy olasz filmet vetítenek. Hétfőn: La dolce vita (rendező: Federico Fellini), kedden: Ladri di biciclette (rendező: Vittoria De Sica), szerdán: Blowup (rendező: Michelangelo Antonioni). A filmeket Dorina Unfer, az Olasz Kulturális Központ igazgatója méltatja.

EMLÉKÜLÉST TART AZ EME TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLYA március 3-án, pénteken, délután 5 órakor a székházban (Jókai/Napoca utca 2., I. emelet), A növényélettan kutatása és oktatása Erdélyben, és annak száz éve született professzora, dr. Péterfi István címmel. Előadók: dr. Fodorpataki László, dr. Nagy Tóth Ferenc, dr. Szígyártó Lidia. A szervezők minden volt tanítványát és tisztelőjét szeretettel várják.

A KISMAMAKLUB ma, február 27-én du. 6 órakor tartja szokásos összejövetelét az unitárius óvodában. A Bolyhos zeneóvodát meg a szülők furulyakörét Nistor Krisztina és László Bakk Anikó vezeti. A klub meghívottja Diószegi Erika pszichopedagógus a játék szerepéről beszél a gyermekek fejlődésében. A beszélgetés alatt a gyermekek felügyeletét biztosítják.

vissza az elejére


Keleti vallási mozgalmak

(2. oldal)

A múlt héten mutatták be a kolozsvári Humanitas könyvesboltban Nicu Gavriluţă újságíró, egyetemi előadótanár Keleti vallási mozgalmak – a jóga globalizációjának társadalmi-antropológiai perspektívája című kötetét. A szakmunka végigpásztázza az utóbbi időben jelentős teret hódított jóga-, illetve azzal rokon irányzatok jellemvonásait, külön figyelmet szentelve a nagy port kavart MISA-mozgalomnak. A könyvet előbb Tudor Chirilă görögkeleti pap méltatta, kifejezésre juttatva elismerését amiatt, hogy bár a szerző gyakorló híve egyházának, mégis meg tudta őrizni tárgyilagos szemléletmódját. Nicu Gavriluţă elmondta: ezt a szakmunkát elsősorban diákjai kérésére írta. Sok információt merített a témával kapcsolatosan megjelent korábbi szakmunkákból, elsősorban Mircea Eliade köteteiből, de hindu jógik könyveit is használta forrásként. A szakmunka a Provopress Kiadó és a vallási mozgalmakat tanulmányozó SACRI egyesület égisze alatt jelent meg.

E. R. F.

vissza az elejére


ÉszLeLő

(2. oldal)

–Mitől vált családközpontúvá a múlt hét végén Kolozsvár?
–A Neoton Famíliától.

(öbé)

vissza az elejére


A XIV. Mátyás Napok záróhangversenyéről

(2. oldal)

A budapesti Carmina Danubiana együttes (Juhász Katalin, Csörsz Rumen István és Szabó Zoltán) hangulatos záróhangversennyel búcsúztatta a kolozsvári XIV. Mátyás Napokat.

A hangverseny előtt a közönség megtekinthette a szülőház pincehelyiségében a Barabás Miklós Céh által szervezett kiállítást, ahol néhány kortárs erdélyi képzőművész állította ki munkáit (amelyek ugyan nemigen kapcsolódtak sem Hunyadi Jánoshoz, sem Mátyáshoz), majd felsétálhatott az egyik emeleti terembe, ahol reneszánsz muzsika és korabeli hangszerek fogadták.

Csörsz Rumen Istvántól megtudtuk, hogy az együttes számára minden fellépés ünnep, majd bejelentette, hogy a hangverseny műsorán elhangzó művek nagy része ősbemutatónak számít: Hunyadi János és Mátyás korából származó dallamokat hallhatunk, de nemcsak magyar, hanem makedón, bolgár és szerb dallamok is felcsendülnek, ez utóbbiak magyar fordításban.

A háromtagú csapat jól összeszokott és egymásra figyelő összjátékkal örvendeztetett meg. Érdekességként: az elhangzott dallamok nem annyira Hunyadi János vagy Mátyás hőstetteiről szóltak, hanem emberi mivoltukat mutatták be.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Farsangi mesevilág Szamosújváron

(2. oldal)

A múlt hét végén a szamosújvári Téka Művelődési Alapítvány nemrég átadott pinceklubjában a 6-os számú óvoda magyar tagozatának kicsinyei gyűltek össze hagyományos farsangi mulatságra. Gyermekek és szülők egyaránt jól szórakoztak ez alkalommal is. A 18 versenyző kitett magáért, a négy próbát mindegyikük sikeresen kiállta. Hideg Mária és Kiss Klára nevelők munkájának, megfelelő hozzáállásának van eredménye.

A mesevilág hőseit felvonultató farsangi mulatságon a kicsinyek közül, bár mindegyiküknek elismerés jár, a következőket díjazták: Kiss Csenge – a legszebb jelmezért járó díj; Miklósi Hunor – különdíj; Kiss Kriszta – a legjobb táncos; Juhos Szilárd a madzagról levadászott fánk díja. A rendezvény meglepetése volt a táncokat betanító ifj. Sipos Márton indiai táncszáma.

Az előadást farsangi mulatság követte.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Lapról lapra Diákabrak/2006/2

(2. oldal)

Az erdélyi magyar középiskolás diákok folyóiratának legfrissebb száma, Kis fejtörő címmel, általános műveltségi tudnivalókról közöl pályázatot, melynek első díja egy számítógép! Más olvasnivalók: 890 éve hunyt el Könyves Kálmán; Kik voltak a vikingek?; Új elmélet Atlantiszról; A Bermuda- és a Sárkány-háromszög rejtélyei; Irán vallási hagyományairól; Híres merényletek; Emlékező víz; Agytorna; Mesés házak; Új világcsodák; Az illatokról; Anyanyelvi játék; A tejútrendszer önarcképe; Állatvilági érdekességek; Sztárvilági pletyók; 125 éve született Bartók Béla; Mit tartogat a március a sportbarátoknak? A lapszámban, a hagyománynak megfelelően, található még keresztrejtvény, vicc-csemege; teszt lányoknak (Mennyit érsz Neki?), horoszkóp. A poszteren Thalia pózol.

vissza az elejére


Bioterra/2006. január, február, március

(2. oldal)

A biogazdálkodók lapjának legújabb, magyar és román nyelven is megjelent számából: beszámoló Bódis Andrástól az elmúlt év végén Kolozsváron megtartott Biogazdálkodók VI. Nemzetközi Konferenciájáról; Brüsszelben szemináriumon elemezték az ökogazdálkodás európai információs rendszerét (erről dr. Cornel Man professzor, a Bioterra szervezet elnöke számol be); Sabău Marius Mircea interjúja Achim Irimescuval, az Európai Unió mezőgazdasági tanácsosával a hazai biotermelés jelenéről és jövendőbeli kilátásokról; Man professzor az öko- vagy biogazdálkodás helyzetéről világviszonylatban. A tavalyi bukaresti Indagra kiállításon ökocsarnokban mutatták be termékeiket a biotermelők. Erről is olvashatnak a Bioterrában, valamint arról is, melyek a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembesülnek a biotermelők manapság. Más téma: hogyan lehet a talaj kénhatását javítani az ökogazdálkodásban? Olvashatnak az édesköményről, az ökozöldségek szerepéről az egészséges táplálkozásban és az ökológiai rendszerben termesztett almáról. Dr. Solti Gábor, a magyarországi Biokultúra szervezet elnöke érdekes cikket közöl Vegyszerek a vérben címmel.

vissza az elejére


Új arculattal, tartalommal, minőséggel a dunatv.hu

(2. oldal)

Több hónapos fejlesztés eredményeként a nemzetközi trendeknek megfelelően megújult a Duna Televízió internetes portálja. A struktúra átalakulása mellett a legnagyobb változás a tartalom dinamikus, folyamatosan frissülő online megjelenéseiben tapasztalható. A Duna Televízió portálja a most lezárult fejlesztést követően méltán veszi fel a versenyt a nagy televíziós társaságok internetes oldalaival.

A site-on a saját gyártású műsorok videoanyaga mellett a Duna Televízióhoz kötődő exkluzív riportok multimédiás és szöveges tartalomként is megtekinthetők. Újdonságnak számít az is, hogy az általános portálon folyamatosan frissülő és bővülő közéleti, kulturális és egészségügyi információk, illetve a sport, a szabadidő, a tudomány és üzlet területéről is hasznos tudnivalók kaptak helyet.

Az új portál egy évek óta egyre erősödő igény kiszolgálása, hisz a nézők gyors és pontos tájékoztatása, a Kárpát-medence legfrissebb eseményeivel kapcsolatos aktualitások folyamatos nyomon követése ma már nem csupán a képernyőn keresztül bizonyul fontosnak. A Duna Televízió ma is misszióként éli meg a világban élő magyarság kultúrájának, nyelvének ápolását, a nemzeti tudathoz kötődő értékek közvetítését. Ennek érdekében a jövőben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni arra, hogy internetes portálján a mozgópépes anyagok mellett minél gazdagabb híranyagok, beszámolók fogadják a látogatót, újabb hidakat építve ezzel a világ távoli pontjain élő magyarokkal.

A műsorokhoz kapcsolódó fórumok, illetve blog oldalak lehetőséget biztosítanak azonos érdeklodésű emberek találkozására, beszélgetésére, az egymástól távol élők között meglévő és jövőbeni kapcsolatok megerősítésére.

Az oldal vizuális jegyeit tekintve igazodik a Duna Televízió nemrégiben megújult arculatához, eleganciájához, kerüli a kihívó, túlzottan dinamikus formai elemeket.

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Sziriana – amerikai bemutató. – Vetítések: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Grimm fivérek – amerikai. – Vetítés: 14, 16.30, 19, 21.30.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Harry Potter és a Tűz Serlege – amerikai. – Vetítés: 12.30, 15.30, 19, 22.30; kedvezménnyel: naponta 12.30 és 15.30 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Elizabethtown – amerikai. – Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – febr. 24–26.: Átok – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a szekrény – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22.30 órakor is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Március 2-án, csütörtökön este fél 7 órakor: Puccini: Pillangókisasszony. Vezényel: Giuseppe Carannante m. v. Rendező. Vincent Liotta m. v.

ROMÁN OPERA

Ma, február 27-én, hétfőn este 7 órakor: Csajkovszkij: Hattyúk tava – BEMUTATÓ balettelőadás.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, február 27-én, hétfőn este 8 órakor: Bertholt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás. Rendező: Anca Bradu.

Március 1-jén, szerdán este 8 órakor: Bertolt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás. Rendező: Anca Bradu.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Február 28-án, kedden este 7 órakor: Csipkerózsika.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Imidzspolitikus

(3. oldal)

A kommunikációs lehetőségek robbanásszerű bővülése ellenére egyre inkább eluralkodik a felületesség. Ez a jelenség elég nagy divatot vívott ki magának. Sokan annak a látszatnak hódolnak, hogy egy kis okos felületességgel, vagyis sok mindenhez keveset értéssel hatalmas karriert lehet befutni. E szakmai felületesség az elvi meggyőződéseket is kikezdte. Sokan gondolják úgy, hogy az érvényesülés szempontjából nem jó az elvi „röghözkötöttség", ugyanis ez akadályt jelenthet a pragmatikus simulékonyság „erényeinek" az elsajátításában. Sajnos bőven akadnak a politikában ilyen tulajdonsággal rendelkező menő figurák. Én médiapolitikusoknak nevezem őket, de ez az összetett szó nem szakértelmükre vonatkozik, hanem arra, hogy politikusi „munkájukat" teljes mértékben alárendelik a médiakommunikációnak.

Ezt a fajta politikust jeleníti meg leghűbben a romániai politikában az a Cozmin Guşă, aki noha zsebpártot vezet, feltűnően sokat szerepel a médiában. Kétségtelen, született tehetséggel rendelkezik, hogy rátapintson az újságírásban aranyat érő „témára". Vagyis Guşă mindig tudja, mit és milyen tálalásban kell mondani, hogy az újságok/tévék megnyissák előtte oldalaikat/képernyőiket, azt remélve, hogy a felvetett téma növeli majd olvasottságukat/nézettségüket. Ezért Guşă szereplését médiashowként kell követni, hasztalan várni, hogy megnyilatkozásainak a gyakorlatban kézzelfogható eredménye is lesz. Pártjának parányisága miatt is érthető, hogy miért ítéltetett hangoskodásra, és kevésbé tervezésre, valamint eredményre összpontosító, építő politizálásra.

De sokkal súlyosabb a helyzet, ha ezt valaki a kormányoldalról műveli, mint például Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke, aki a saját imidzsét abszolút értékként meghatározó politikusként, értékrendje központjába a médiakommunikációt helyezte. Így csak arra összpontosít, hogy szavai hogyan befolyásolják népszerűségi indexét. Ebben a görcsös szimpátiavadászatban teljes mértékben elsikkad az elvre és meggyőződésre alapuló politizálás. Boc Románia NATO- és EU-integrációs erőfeszítéseinek évei alatt viszonylag sikeresen öltötte magára az européer politikus álarcát. Remekül leplezte nacionalista indulatait addig, amíg a Traian Băsescu támogatására kigondolt gyűjtőpárt építése nem startolt. Ezt a munkát csak akkor folytathatja sikeresen, ha a nagyromániás nacionalista táborból is elhalászik politikusokat. Ezzel együtt egy kis nacionalista retorikát is kénytelen importálni, különben a gyűjtőpárt a kevésbé meggyőződéses C. V. Tudor-hívek nélkül maradna.

Emil Bocot már vajmi keveset érdekli, hogy aláírt egy koalíciós megállapodást, amelyben egyetértett a kisebbségi törvénytervezet elfogadásával. Politikai pályafutásának tízparancsolatát képező imidzsszabályokért képes a saját szavát is megtagadni. Boc polgármesteri mandátumát is népszerűségi elve határozza meg. Kerüli a radikális döntéseket, hiszen veszettül szeretne mindenki kedvence lenni.

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a demokraták az elmúlt években szédítő doktrináris vedlést hajtottak végre, és a liberálisokkal tervezett fúzió kapcsán nem kizárt, hogy újabb látványos tartalmi és formai átkeresztelkedés előtt állnak. Boc „meggyőződéses " politizálását hűen tükrözi az a hét végi nyilatkozata, amelyben pozitív értelemben vett áldozatként tünteti fel a DP-nek az európai szocialistáktól a néppárthoz való átslisszolását. Számára valószínűleg érthetetlen, hogy a liberálisok miért tartanak ki a szabadelvűség mellett, noha az NLP-sek világossá tették, számukra a politizálás alfáját és omegáját nem a bármely eszközzel megvalósítandó minél több szavazatszerzés elve képezi.

Most még a közvélemény-kutatások alapot szolgáltatnak a DP-nek, hogy vitézkedjen, de félő, hogy ezzel a magatartásával népszerűsági indexe a rossz élesztővel kelesztett fánkhoz hasonlóan omlik majd össze. Ehelyett a liberálisoknak a tegnapi döntés értelmében jó esélyük van arra, hogy megerősödjenek, ami biztató lehet az RMDSZ számára a további politikai együttműködések alakítása tekintetében.

Borbély Tamás

vissza az elejére


Ki milyen békére vár 60 évvel a háború után
– avagy pszichológiából elégtelen(?)

(3. oldal)

Nem vagyok összhangban magammal. Veletek még úgyse – mondja a csaj, vagy inkább leheli a tikkadt csendbe. Jól fejlett, „meglett" leányzó, sok izgi meg unalmas kaland után. A legutóbbira, úgy néz ki, ráfizetett, mert mintha az étvágya is elment volna. Évek óta fogyókúrázik és gombateákon él; ám ez most más tészta. Anyukája aggódó pillantással figyeli egyetlenkéjét, ő mindent megadott neki, ami erejéből tellett, az urától ugyan pár esztendeje különél, de a lány apja a törvényes kötelezettségét minden módon túlszárnyalja, folytonos gondoskodása nem csupán anyagiakban mérhető. Aggodalmaskodó levelei és telefonhívásai a lányt újabban mintha hidegen hagynák, sőt önállósággal tüntető hangos kirohanásaiban zokon is veszi.

Egy öreg árny settenkedik sántikálva a ház körül, olykor bátorságot gyűjtve, be is kopog M.-néhez; leül a konyhaszékre, meghallgatja az asszony óvatos nyekergését (különben apja lehetne M.-nének), majd, úgy teszik, minden összefüggés nélkülrázendít, hogy aszondja:

„Egy falusi házban feküdtem kölyökkori pajtásommal, a füstös gerenda mennyezetet bámultam, a ház vagy malom mellett, úgy emlékszem, patak csörgedezett. Bal felemen a sebesült Bélus, a rangfokozatához illően ő türelmetlenebbül óbégatott. De hát nem csoda, hiszen begyulladt a sebe a felső karján. Már-már arra gondoltam, hogy a láztól félrebeszél.

«Nem vagy jó semmire« – vicsorított rám. «Te se« – feleltem neki kapásból ingerülten… Egy hét múlva jobban lett, s mint katonaszökevények már könnyebben lélegeztünk. Jó, hogy nem kaptak el a ruszkik. «Én nem akarok meghalni« – sziszegte, miután sikerült leráznunk magunkról egy újabb járőrt, hozzánk képest csupasz képű gyermeknek látszott. «Jó vicc, én se" – vágtam rá, s volt, mikor a röhögés is rám jött…"

Nekem ő, a hadfi mesélt először M.-ékről. Tömbházlakásukhoz közel a bükkerdő, igaz tele szeméttel, olajos frinci-franci rongyokkal, banánhéjjal s üres konzerves dobozokkal. Valamikor hét végén rendszeresen rándultak ki a szabadba, M.-nének a jegyre kapott kevés élelemből sikerült mindig eldugnia ezt-azt („Azt a meglepetést kellett volna látni az enyéim arcán!")… A férje – így mondja még ma is – hajlandó lenne levegőzni bármikor; csak a lányuknak nincs rá ideje soha, kedve még úgy se. „Megrémülök – hajol az abrosz fölé mélyen az alázatot holtáig tanulni kész asszony. – Hát ilyen keveset tudok a mai fiatalok lelkivilágáról?"

A kinézésre jól megtermett csaj sértetten közlekedik a házban, állítólag tanulni sincs kedve. Ha anyja beszélni kezd hozzá, feláll s kimegy; lesi, hogy visszatérjen, szótlanul kínálja, s inkább rettegve hallgat. A lány ezt se bírja sokáig, és kiabálni kezd, hogy: „Legjobb, ha elköltözöm innen!"

(Annak volna igaza, aki szerint: ilyenkor ki kell menni az erdőbe, a túl korán meghasonlott lélek ott jobban kiordíthatja magát?!)

„Hátha valaki váratlanul beolvasna neki, hogy: Nem vagy jó semmire…Vajon mit felelne rá?" – kérdi az «obsitos hadfi« vendég.

„Csak azt ne! – tiltakozik az anyuka, és (tán az örökös bűntudat teszi?) könny szökik sűrűn pislogó szemébe. – Mérgében lehet, hogy világgá menne. Jobb, ha békésen várok…"

Lászlóffy Csaba

vissza az elejére


SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INTERNET


Időrabló munkahelyi e-mailezés
Túl sok időt töltenek az alkalmazottak levelezéssel

(4. oldal)

Nettó két munkanapja is rámehet hetente egy keményebb e-mailfüggőnek az elektronikus levelezésre – derül ki a Symantec internetbiztonsági cég jelentéséből.

A Symantec megbízásából a Dynamic Markets piackutató 1700 nagyvállalati dolgozót kérdezett meg számítógép-felhasználási szokásairól: az eredmények szerint háromnegyedük szenved valamilyen szinten e-mailfüggőségben. Húsz százalékuk krónikusan függő, azaz szó szerint pánikba esik, ha nem fér hozzá elektronikus leveleihez.

A felmérésből kiderül, hogy az alkalmazottak e-mailezési mániája jelentős kapacitásokat vesz el a munkától. A megkérdezettek fele napi két óránál is többet tölt elektronikus leveleinek nézegetésével – munka helyett. Tizenöt százalékuknál ez az idő meghaladja a négy órát. Ez akár heti két teljes munkanap veszteséget is jelenthet alkalmazottanként a cégeknek.

A kényszeres e-mailezés nem csupán a cégeknek teher, maguk az alkalmazottak is szenvedői függőségüknek. Sokan például éjjel sem tudnak elszakadni a leveleiktől. Kevésbé terhes, de mégiscsak szabadidőt vesz el, hogy az alkalmazottak többsége nem csupán a munkakezdés előtt, de a munka végeztével is számottevő időt szán postafiókjának ellenőrzésére.

A kutatásban megkérdezetteknek egyébként a harmada használ valamilyen mobil eszközt a levelek ellenőrzésére. Ők a legmegszállottabb levelezők, hiszen több mint 72 százalékuk szabadsága alatt, illetve betegen sem bírja ki elektronikus postafiókjának napi ellenőrzése nélkül. Sőt a mobiltelefonon e-mailezők 65 százaléka még baráti összejövetelen vagy a családi vacsora alatt is hajlamos készülékét használni, öt százalékukat pedig még a gyerekük születésnapja sem tudja elragadni az elektronikus levelezéstől.

A függőség oka szakértők szerint, hogy az e-mail ma már jóval több, mint egyszerű kommunikációs eszköz. Az e-mail egy naponta vezetett naplóra hasonlít, használói ezért az üzleti életben is rá támaszkodnak – mondta Konkoly Thege Szabolcs, a Symantec területi igazgatója.

A függőség kialakulásának másik oka az elektronikus levelek számának folyamatos emelkedése – 2005-ben a megkérdezett vállalatok szerint a másfélszeresére nőtt a mennyiségük. Egyre több időt kénytelenek tehát velük tölteni az alkalmazottak, ez pedig tovább növeli a ráutaltságukat.

www.computerworld.hu

vissza az elejére


Harmincötödik születésnapját ünnepli az e-mail

(4. oldal)

1971 telén az Internet elődje, az Arpanet hálózata még száz gépből sem állt, amikor egy amerikai mérnök, Ray Tomlinson megalkotta első szöveges üzenetküldő programját, és ezzel letette a ma már mindennapossá vált e-mailezés alapkövét: a jól ismert „kukac" ma tölti be a „harmincötödiket".

Tomlinson ahhoz a kis csoporthoz tartozott, akik az amerikai Védelmi Minisztérium megbízásából, akkor még katonai célra fejlesztették az Arpanet nevű számítógéphálózatot, mely a későbbi internet elődjének tekinthető.

1971-ben azonban még szinte csak a fejlesztők gépeiből és pár tesztgépből állt a hálózat, ráadásul a fejlesztők közötti üzenettovábbításra is csak a telefon vagy az expressz postai levél állt rendelkezésre.

Tomlinson arra gondolt, az Arpanet alkalmas lehetne közvetítőként szöveges üzenetek továbbítására, így összesen hat óra (!) alatt elkészítette első levelezőprogramját. A világ legelső e-mailje viszont már nincs meg, maga a fejlesztő sem emlékszik a tartalmára, ugyanis állítása szerint legelőször csak pár értelmetlen karaktert küldött át egyik gépéről a másikra. A küldő és fogadó gép egyébként közvetlenül egymás mellett állt, viszont „fizikai" kapcsolat nem volt a két Digital PDP–10 típusú masina között, de mind a kettő csatlakozott az Arpanethez.Tomlinson így emlékszik az első lépésekre: „Nagy valószínűséggel az első üzenetem tartalma a QUERTYIOP karaktersor lehetett, vagy valami hasonló. Amikor már elégedett voltam a program működésével, elküldtem egy üzenetet a csoportom többi tagjának is, amelyben elmagyaráztam, hogyan kell a hálózaton át üzenetet küldeni. A legelső igazi, másnak küldött levél tehát saját létezéséről adott hírt."

A fejlesztés itt nem állt meg, hiszen ki kellett fejleszteni a felhasználók azonosítására szolgáló címet. Az alapok adottak voltak, első tag a küldő neve, a második pedig a számítógép megnevezése – ezek közé Tomlinson a ma már közismert "@" jelet tette elválasztóként, mivel úgy vélte, ez a karakter nem fog szerepelni sem a felhasználók, sem számítógépek nevében. A mérnök címe – és ezzel a világ első e-mail címe – tomlinson@bbntenexa volt, természetesen domain megjelölés nélkül, mivel akkor még nem ismerték a domain fogalmát.

Ha azt hinnénk, Tomlinson kiválóan eléldegél felfedezéséből, csalódnunk kell. Az e-mail hódító útja nélküle folytatódott, így a 64 éves mérnök még mindig ugyanazon vállalat, a Bolt Beranek and Newman alkalmazottja, mint 1971-ben. Semmilyen jogdíjat vagy egyéb anyagi elismerést nem kapott a találmányért, bár hasonló évfordulókon gyakran felkeresik, melyet szakmai elismerésként értékel.

Az e-mail fejlődését folyamatosan figyelemmel kíséri, a hőskorról pedig csak annyit mond: „Egyszerűbb volt minden: az üzenetben csak szöveg lehetett, és nem volt spam sem".

www.computerworld.hu

vissza az elejére


Megjelent a Google Desktop 3 for Enterprise bétája

(4. oldal)

A keresőóriás útjára bocsátotta számítógépes fájlok keresésére szolgáló alkalmazásának, a Google Desktop 3 for Enterprise legújabb verzióját: a „belső kereső" új változatát elsősorban olyan vállalatoknak szánják, amelyek a biztonsági kockázatok miatt aggódnak.

A nagyvállalati verzió ugyanazokat a funkciókat tartalmazza, mint a „kisfelhasználói", ami egyébként múlt héten jelent meg. Ezen felül azonban helyet kaptak például olyan adminisztrátori lehetőségek, amelyekkel bizonyos tulajdonságokat le lehet tiltani. Ilyen például a Search Across Computer funkció, amely már botrányt is kavart, amikor egy biztonsági cég adatvédelmi szempontból veszélyesnek nyilvánította azt.

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Dinu Patriciut nem tartóztatták le

(5. oldal)

Elutasította a bukaresti törvényszék Dinu Patriciu üzletember előzetes letartóztatását. Ez az ügyészeknek immár a második sikertelen hasonló kísérletük Patriciuval szemben. Az ügyészség fellebbezett a törvényszék döntése ellen.

Az ügyészi kérelem elutasítása után a több gazdasági bűncselekménnyel vádolt üzletember közölte, hogy lemondott a Rompetrolban betöltött összes romániai ügyvezetői tisztségéről, hogy az ellene folytatott vizsgálatok ne befolyásolják negatívan a céget.

Ennek ellenére pénteken a Rompetrol Rafinare Constanţa és a Rompetrol Well Services cégek részvényeinek tranzakcióját a Bukaresti Értéktőzsdén felfüggesztették.

Patriciu egyik legnagyobb üzleti ellenfelének, Ovidiu Tendernek is farkasszemet kell néznie a bírókkal, mivel az ügyészek az ő őrizetbe vételét is kérték. Szombaton a bíróság azonban a letartóztatási kérelem megvitatását hétfőre halasztotta.

A RAFO olajfinomító privatizációja kapcsán 2700 milliárd lejes adócsalással vádolt Tender letartóztatását azért kérték, mert az ügyészek szerint a kivizsgálásban részt vevő egyik szakértőt megpróbálta befolyásolni.

vissza az elejére


Kolozsvárról szóló szociológiai kutatás készült

(5. oldal)

Kolozsvárról szóló nagyszabású szociológiai felmérés elkészítését kezdeményezi Vasile Dâncu Kolozs megyei szociáldemokrata szenátor, aki szerint ennek az adatbázisnak a létrejöttével a város gazdasági, szociális, kulturális területen elért eredményeit sokkal pontosabban lehetne mérni.

Szerinte a mintegy 300 mutatót tartalmazó adatbázis elkészülése után össze lehet majd mérni Kolozsvárt más romániai városokkal is, mint például Temesvárral, ahol szintén kezdeményezte a kutatás elkészítését.

Meg lehet majd állapítani ebből, hogy például milyenek a lakosság kultúrafogyasztási, tisztálkodási szokásai.

A kezdeményezésnek erős civil jelleget szeretne kölcsönözni, hogy azt ne csak egy párt használhassa, hanem vita alapját képező objektív tanulmányként lehessen majd használni a következő helyhatósági választásokat megelőző választási kampányban. Szerinte azért van szükség egy ilyen eszközre, hogy a kampányban a politikusok ne csak számadatokkal alátámaszthatatlan vélemények hangoztatására alapozzanak, hanem ezeket a lakosság bármikor ellenőrizhesse.

Közölte: javasolni fogja a Kolozs Megyet Tanácsnak, hogy anyagilag támogassa a projektet, amelynek elkészítése önkéntesekkel is megvalósítható.

(b. t.)

Az 1-es, 5-ös oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


Hirdetés


INGATLAN

(6. oldal)

Egyszobás lakást vásárolnék, központhoz közel. Telefon: 592-268. (003)

vissza az elejére


ÁLLÁS

(6. oldal)

Elektronikus/távközlési mérnököt, tachnikust és szakmunkást alkalmazunk. Telefon: 418-484. (0402801)

vissza az elejére


BÉRBE AD

(6. oldal)

Kiadó 50 négyzetméteres kétszoba-előszoba-fürdőszobás földszinti lakás csak cégnek. Központ, Mamaia utca. Telefon: 0264/593-643. (0007)

vissza az elejére


GYÁSZHÍREK

(6. oldal)

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a fórrón szeretett testvér, sógornő, nagynéni, jó barátnő és szomszéd, kolléganő
TURDEANU GIZELLA
szül. GOHN GIZIKE,
életének 69. évében hosszú, de türelemmel viselt betegség után február 25-én az örökkévalóságba költözött. Utolsó földi útjára kísérjük február 27-én de. 12 órakor a Házsongárdi temető kápolnájából. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. Búcsúzik tőle testvére, aki nagyon szerette, BERECZKI MAGDA, FÉRJE, JANCSI, imádott unokái, ZSOLT és barátnője, IDA, CSABA és felesége, JUTKA és gyermekei, RICHÁRD és NOÉMI.

Lehullott egy csillag és óriási ürességet hagyott maga után! Negyvenöt év után, amikor úgy örömet mint nehézséget megosztottunk, ma fájdalomtól összetört szívvel elbúcsúzom a leggyönyörűbb feleségtől
TURDEAN GIZELLÁTÓL.
Liviu, férje számára a világ többet nem lesz ugyanaz. Örökre szívembe marad. A jó Isten nyissa ki előtte a mennyország kapuit és fogadja őt az angyalok közé. Azok kiket itt hagyott, utolsó útjára fogják kísérni hétfőn, február 27-én, 12 órakor a kolozsvári Házsongárdi temetőbe. A JÓ ISTEN NYUGTASSA BÉKÉBEN!

vissza az elejére


RÉSZVÉT

(6. oldal)

Lelkünk zokog mikor el kell búcsúznunk
TURDEAN GIZELLÁTÓL,
édesanyától, anyóstól és nagymamától. FIA, HOREA, MENYE, MIHAELA és KISUNOKÁJA, TUDOR, ELBÚCSÚZNAK TŐLE FÁJÓ SZÍVVEL. Örökre szívünkben fogjuk hordozni! A jó Isten nyugtassa békében!

Mély fájdalommal búcsúzunk el kedves édesanyánktól, anyósunktól és nagymamától
TURDEAN GIZELLÁTÓL,
ki túl hamar hagyott itt minket. FIA, MIRCEA, MENYE, IOANA és UNOKÁJA TANIA örökre őrizni fogják emlékezetükben. A jó Isten nyugtassa békében!

Sírunk Liviu Turdean és két fiával együtt, életük legszomorúbb pillanatában, amikor elhagyta őket a szerető feleség és édesanya,
GIZELLA.
A jó Isten nyugtassa békében, azokat pedig, akik szerették őt, vigasztaja fájdalmukban. ŞTEFAN, VERONICA, MIHAI és MAGDA MICLĂUŞ.

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA Megérdemelt vereség

(7. oldal)

Nem sikerült megismételnie az egy héttel ezelőtti bravúrt a Kolozsvári U Banca Transilvania női kosárlabda csapatának, miután a szombati bajnoki fordulóban hazai pályán kapott ki a bukaresti Olimpia együttesétől (legutóbbi hazai mérkőzésen a papírforma szerint jóval erősebb Aradi BC ICIM csapatát győzték le a lányok).

A szombati összecsapás a hazaiak szerb légiósa, Tanja Sztokics hárompontos kosarával indult, és a hétszáz fős hazai közönség ekkor még nem sejtette, hogy kedvenc csapatuk ezáltal nemcsak először, hanem egyben utoljára szerez vezetést a mérkőzés során. A hazaiak ritkán látott gyenge teljesítményére még az sem lehetett mentség, hogy már a harmadik percben elveszítették egyik alap-emberüket Monica Nicolaescu személyében, aki egy szerencsétlen esés következtében súlyosan megsérült, ezért nem tudta folytatni a játékot.

A kolozsvári lányok halvány teljesítményét ékesen bizonyítja, hogy kilenc perc alatt egyetlen pontot sem sikerült szerezniük akcióból, és csak Sztokics és Orosz távoli dobásainak köszönhették, hogy a negyed végén „mindössze" hét pont volt a hátrányuk az érettebben és jóval szervezettebben játszó fővárosiakkal szemben.

A második játékrészben nem sokat változott a forgatókönyv, a hazaiak meddő kísérleteire Bagiu rendre hármasokkal válaszolt, az apró termetű, ám annál hatékonyabban játszó Florentina Diaconu pedig úgy járta át a hazaiak védelmét, mint a huzat egy elhagyatott romos kastélyt. Ekkor már 15 ponttal vezettek a vendégek, viszont Claudia Pop beállásával egyidőben megmutatkoztak az ébredés első jelei a hazaiak játékában, akik a második félidőt tizenkét pontos hátránnyal kezdték, ám a fent említett Pop, illetve az egyre inkább magára találó Sztokics jóvoltából öt pontra megközelítették az ellenfelet, kiprovokálva ezzel edzőjük, Kovács Viktor időkérését, aki kissé ráncba szedte tanítványait. A különbség ennek eredményeképpen az utolsó felvonás előtt újra egy tucatnyira nőtt, melyből csak a negyed végét jelző dudaszó kíséretében faragott le hármat a bíráskodással gyakran elégedetlen Tanja Sztokics.

Az utolsó negyedben, az egyre jobban játékba lendülő kolozsváriaknak ismét sikerült szorossá tenniük a meccset (az utolsó perc előtt már csak három pont volt a hátrányuk), ám a végig magabiztosan játszó bukarestiek már nem engedték ki kezükből a játék képe alapján őket megillető győzelmet.

Kolozsvári U Banca Transilvania–Bukaresti Olimpia 74:79 (13:20, 16:21, 21:18, 24:20).

A kolozsváriak pontjain Sztokics 26 (6 x 3), Orosz 16 (3), Pop 15 (2), Iacoviţă 9 (1), Huţanu 8, Mureşan 4, illetve Colceag 2 osztoztak, a vendégek leg-eredményesebb játékosai pedig Bagiu 26 (8) és Diaconu 24 (2) voltak.

Kolozs megye másik csapata, a Dési Szamos Tiger várható módon súlyos vereséget szenvedett Bukarestben a Sportul Studenţesc Omnilogic együttesétől, amely 79:44 (23:11, 18:9, 23:8, 15:16) arányban nyert. A 16. forduló többi eredménye: Jászvásári Naţional–Govorai CET 27:61, Târgoviştei Biandra Livas–Bukaresti Rapid CFR Marfă 91:53 és Nagyszebeni Magic–Nagyváradi Mihai Eminescu ESK 86:55.

Az élen: 1. Sportul 29 pont, 2. Târgovişte 27, 3. Arad 26, 4. Kolozsvár 24, 5. Olimpia 22, ..., 10. Dés 16.

*

Hozta a kötelező győzelmet a Kolozsvári BU Poli Mobitelco csapata, amely Aradon tizenhatpontos győzelmet aratott a helyi West Petrom ellen. Végeredmény: 88:72 (16:22, 20:12, 27:23, 25:15) a kolozsváriak javára, a találkozó legjobb játékosnak a BU Poli Mobitelco színes bőrű amerikai idegenlégiósát, LeVar Sealst választották.

A 19. forduló többi mérkőzésén: Medgyesi Gázmetán–Jászvásári MSC 89:66, Temesvári Elba–Nagyváradi MSC 69:67, Marosvásárhelyi Maros KK–Bukaresti Rapid Isover 69:58, Nagyszebeni Atlassib–Piteşti-i Argeş BCMUS 116:98 és Ploieşti-i Asesoft–Bukaresti Dinamó Erbaşu 79:73; a Brassói Cuadripol ESK szabadnapos volt.

A tabellát továbbra is a Kolozsvári BU Poli Mobitelco vezeti 34 ponttal, a további sorrend: 2. Asesoft 32, 3. Nagyszeben 30 (1595:1375), 4. Dinamó 30 (1635:1228).

Vincze Gyula

vissza az elejére


KÉZILABDA Első mérkőzését nyerte a Torda

(7. oldal)

A román A-osztály 16. fordulójában nagy meglepetésre négy gólos győzelmet aratott a Tordai Potaisa az Aradi Safilar ellen, a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban. Mivel a tordai gárda nem rendelkezik fedett pályával, amely télen létfontosságú (a szakszövetség nem engedélyezi a téli időszakban, hogy bajnoki mérkőzést rendezzenek ilyen pályán), ezért volt kénytelen Kolozsvárott szerepelni.

A Kolozs megyei együttes nem kis siker ért el. A mérkőzés első néhány percében nem esett gól, csak helyzetekig jutottak a csapatok, ezután viszont a papírformának megfelelően az aradiak megszerezték a vezetést. Ekkor fordult nagyot a kocka, ugyanis a „hazai" együttes válaszul sorozatban négyet dobott, és előnyéből a félidő végéig egyet megőrzött. Az utolsó percekben rengeteg reklamálást követően a bíró jogosan sárga lappal figyelmeztette a tordai csapat vezetőedzőjét. A második játékrészt a vendégek kezdték aktívabban, és hidegzuhanyként át is vették a vezetést, amelyet mindössze néhány percig tartottak.

Ezután újra a Potaissa percei következtek, egy kétperces kiállítást remekül kihasználva négy góllal elhúztak, és ezt a mérkőzés végéig megtartották.

Végeredmény: Tordai Potaisa–Aradi Safilar 32:28 (15:14).

*

A férfi Nemzeti Liga 17. fordulójában a Kolozsvári Armătura U Agronomia Herz a Târgu Jiu-i Energia Lignittől idegenben kétgólos, 33–31 (17–14) arányú vereséget szenvedett. Ez viszont nem érintette a kolozsváriak táblázaton elfoglalt helyét, az Armătura U Agronomia Herz továbbra is 9., 12 pontot gyűjtött (vezet a 33 pontos Konstancai MKK).

*

A női Nemzeti Liga is a 17. játéknapnál tart, a Kolozsvári U-Jolidon Galacon vendégszerepelt, és 20–19 (11–8) arányban kikapott. A kolozsvári lányok is tartják korábbi pozíciójukat, 20 ponttal jelenleg is a 6. helyet foglalják el a tabellán. A táblázat élén: 1. Brassói Rulmentul 34 pont, 2. Zilahi Silcotub 29, 3. Râmnicu Vâlcea-i Oltchim 24.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó újabb döntetlenje

(7. oldal)

Lékó Péter hatodik mérkőzésén döntetlent játszott a XXIII. linaresi sakk-szupertornán, ezzel magabiztosan áll az élen. A 26 éves magyar nagymester, aki 2003-ban első volt ezen a viadalon, a sötét bábukat vezette az örmény Levon Aronjan ellen.

Eredmények, 6. forduló: Aronjan (örmény)–Lékó döntetlen, Radzsabov (azeri)–Bacrot (francia) 1–0, Ivancsuk (ukrán)–Szvidler (orosz) 1–0 és Topalov (bolgár)–Vallejo (spanyol) 0–1.

Az állás: Lékó 4,5 pont, Aronjan és Szvidler 3,5–3,5, Ivancsuk és Radzsabov 3–3, Vallejo 2,5, Bacrot és Topalov 2–2.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Borsodi Liga – 16. forduló

(7. oldal)

Megkezdődtek a magyar bajnokság visszavágói, rögtön az első fordulóban néhány meglepetés született. Elvesztette veretlenségét a címvédő DVSC-AVE Ásványvíz Zalaegerszegen (a találkozó elején súlyos sérülést szenvedett a házigazdák játékosa, Montvai, aki a 2. percben ütközött Csernyánszkival, elvesztette eszméletét, szájzárat kapott és légzési ne-hézségekkel küszködött, csak a mentőben tért magához; a kórházban bordazúzódást és agyrázkódást állapítottak meg az orvosi vizsgálatok.) Az őszi bajnok Újpest folytatta a jó sorozatot – a hazai lila-fehér csapat összességében remek ajándékkal lepte meg vezetőedzőjét, Mészöly Gézát, aki éppen a mérkőzés napján ünnepelte 39. születésnapját.

Eredmények: • Zalaegerszegi TE FC–Debreceni VSC-AVE Ásványvíz 2–0 (gól: Kónya – 26. és Sebők – 83. perc) • Újpest FC–Diósgyőri VTK 3–2 (Rajczi 2 – 7. és 70., valamint Tisza – 19. perc, illetve Elek – 77. és Sipeki – 87. perc) • Kaposvári Rákóczi–Pécsi Mecsek FC 2–2 (Vasiljevic – 48. és Zsolnai – 61. perc, illetve Zahorecz – 83., öngól és Balaskó – 88. perc; kiállítva: Kovácsevics – 53. perc, illetve Pavicsevics – 45. perc) • Budapesti Honvéd–FC Sopron 0–3 (Signori – 17., Horváth – 56. és Demjén – 84. perc) • Lombard FC Pápa–Csőszer FC Tatabánya Auto Trader 0–5 (Hajdú 2 – 5. és 44., Tóth – 20., Kouemaha – 35., valamint Deme – 36. perc; kiállítva: Gaál – 46. perc, Pápa) • Győri ETO FC–Budapesti Vasas 2–1 (Vincze – 18. és Mátyus – 93. perc, illetve Kapics – 50. perc; kiállítva: Waltner – 63. perc, Vasas) • Budapesti MTK–Rákospalotai EAC 1–0 (Németh – 64. perc) • Székesfehérvári FC Fehérvár–Ferencávrosi TC 1–1 (Lattenstein – 86. perc, illetve Tímár – 80. perc).

Az állás:

1. Újpest 16 11 4 1 40–18 37
2. MTK 16 10 4 2 34–15 34
3. Fehérvár 15 10 3 2 23–9 33
4. Debrecen 16 9 6 1 36–21 33
5. Diósgyőr 16 7 3 6 20–20 24
6. Tatabánya 16 6 4 6 28–28 22
7. Győr 16 6 3 7 25–27 21
8. Honvéd 16 5 6 5 23–27 21
9. ZTE 16 6 1 9 26–28 19
10. Sopron 16 5 4 7 21–20 19
11. Pécs 16 5 3 8 26–25 18
12. FTC 15 4 6 5 18–20 18
13. Kaposvár 16 4 5 7 15–21 17
14. Vasas 16 3 5 8 18–26 14
15. REAC 16 4 1 11 16–31 13
16. Pápa 16 0 6 10 16–49 6

vissza az elejére


Két román csapat a BL-ben

(7. oldal)

Az európai kupákban az idén mutatott remek teljesítménynek köszönhetően a 2007–2008-as labdarúgó Bajnokok Ligájába két román csapat írható be.

Az idei kupákban begyűjtött pontszám szerinti rangsorban Románia Olaszország mögé a 2. helyre esett vissza (talán ha a Steaua nem kap ki, megőrizhette volna első helyét), ám az utolsó öt év összesített pontszámának rangsorában a 12. helyen áll, s tekintve, hogy a mögötte található országok között csak kettőnek van még csapata a kupaküzdelmekben, a legrosszabb esetben sem végezhet a 14. hely alatt.

Ez azt jelenti, hogy Románia már biztosan két csapatot indíthat a 2007 őszén kezdődő BL-ben, melyek közül a bajnoki 2. helyezett a második, a bajnok pedig a 3. selejtező körben kapcsolódik be.

vissza az elejére


Ötkarikás hírek
Torinói osztrák doppingbotrány

(7. oldal)

Ciro Santoriello, a Torinóhoz közeli Pinerolo ügyészhelyettese szerint gyorsan, évek helyett négy-öt hónapon belül lezárul az osztrák sílövők doppingügyével kapcsolatban indított eljárás.

A vizsgálódás elsősorban a sílövő Wolfgang Pernert és Wolfgang Rottmannt érinti: az olasz rendőrök a szombati razziájuk során mindkettőjüknél doppingszert találtak, ugyanakkor az egész osztrák sífutó-, illetve sílövőcsapatra kiterjed, mivel az összehangolt akció során a versenyzők meglehetősen gyanúsan viselkedtek.

Santoriello a L’Equipe című lapnak elmondta, hogy a sportolókat mély álmukból ébresztették fel, de furcsa módon – noha valamennyien még hunyorogtak – rögtön az ágyuk mellett lévő vizespalackokhoz nyúltak, és gyorsan megittak fejenként egy-másfél liter folyadékot.

„Úgy tűnt, erre mindenkinek égetően szüksége volt – tette hozzá az ügyészhelyettes. – Az eddigi vizsgálat szerint ráadásul az osztrák északi sízők 95 százaléka asztmás. Nagy mennyiségben találtunk szalbutamolt."

A szombati akciót mintegy száz ember hajtotta végre, hétfőn viszont, amikor a korábban eltiltott edző, Walter Mayer által Pragelatóban bérelt házat kutatták át, már csak néhány rendőr ténykedett.

Peter Schröcksnadel, az Osztrák Síszövetség (ÖSV) elnöke csütörtökön ötórás megbeszélésen vett részt az ügyészségen. A vizsgálat vezetői elsősorban arra voltak kíváncsiak, milyen kapcsolat volt az utóbbi években, illetve a torinói játékokon Mayer és a szövetség között.

Az olasz hatóságok fellépésére annak nyomán került sor, hogy kiderült, az edző, akit korábban a 2010-es vancouveri téli játékokig eltiltottak az olimpiai részvételtől, felbukkant az osztrák csapat szálláshelyén. Mayer azért nem találkozhatott volna a versenyzőkkel, mert 2002-ben, Salt Lake City-ben részese volt az osztrákokat érintő vér- átömlesztéses doppingbotránynak.

A tréner vasárnap megpróbált megszökni Olaszországból, de a rendőrök feltartóztatták. „Ámokfutása" közben azonban összetörte a saját kocsiját és egy rendőrségi járművet is. Előállították, majd miután eljárást indítottak ellene, a klagenfurti ügyészség kérésére elengedték. Ezt követően egy osztrák pszichiátriai klinikára került.

A két leginkább érintett sílövő, Perner és Rottmann a szombati házkutatás után azonnal elhagyta a csapatot, és engedély nélkül visszatért Ausztriába. Az ÖSV felfüggesztette versenyzési jogukat.

Negatív lett az osztrák síelők doppingtesztje Valamennyi osztrák északi sízőnek negatív lett a doppingtesztje – jelentették be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A rendőrség ugyanakkor olyan bizonyítékokat foglalt le, melyek alapján erős a gyanú, hogy a sportolók meg nem engedett eszközöket is igénybe vettek a felkészülés során.

Összehangolt rendőri-orvosi akció keretében tíz osztrák északi sízőt, illetve sílövőt vetettek alá doppingellenőrzésnek a torinói téli olimpián szombat este, azután, hogy kiderült: a csapatnál járt Walter Mayer edző, akit korábban a 2010-es vancouveri játékokig eltiltottak az olimpiai részvételtől.

A NOB fegyelmi bizottságot hozott létre, amelynek feladata az osztrák csapat körül kirobbant doppingbotrány kivizsgálása.

A háromfős testületben Thomas Bach, a NOB alelnöke, Denis Oswald, a végrehajtó bizottság tagja és a sportolói bizottság képviselőjeként Szergej Bubka kapott helyet.

A bizottság feladata annak megállapítása, hogy az osztrákok megszegték-e a hatályos doppingszabályokat. Ezenkívül a testületnek állásfoglalást kell megfogalmaznia az olasz rendőrség eljárását illetően.

Az osztrákok hivatalos panaszt tettek a rendőrök ellen, akik állításuk szerint óriási rendetlenséget hagytak maguk után a csapat szálláshelyén a razziájuk során. A rend-őrség azt állította, hogy szó sem volt felfordulásról, és ezt videofelvételekkel is bizonyítani tudja.

„Elbukott" a norvég olimpiai csapat A norvég lapok élesen támadják a Torinóban véleményük szerint „elbukott" olimpiai csapatot. A játékoknak vége – az első oldalon közölt szalagcím alatt az Aftenposten elkeseredve bírálja az olimpiai szereplést.

„Négy éve tizenegy arannyal még az élen jártunk. Torinóban még ennél is többet vártunk. Jubileumra, a századik arany megnyerésére készültünk. De már elszállt minden remény, két arannyal a tizenkettedik helyen állunk." Ezúttal csak síugrásban és az alpesi versenyeken sikerült egy-egy bajnokságot nyerni. Igaz, mellette számos ezüst és bronz is szerepel a statisztikában. De Norvégiában, a téli sportok hazájában „csak az arany számít". A norvég sportolók eddig 256 dobogós helyezést, 94 bajnoki címet nyertek, s az előző négy olimpián szerzett negyven bajnoki cím után joggal számítottak a századikra, a jubileumra.

Érdekesség, hogy ötven évvel ezelőtt, az ugyancsak Olaszországban rendezett téli olimpián sem ment a norvégoknak. Mindössze négy éremmel, két arannyal tértek haza. A mélypontot egyébként 1988, Calgary jelentette, amikor az egyetlen téli olimpián bajnoki cím nélkül maradtak. Ezt követően nagyszabású fejlesztési programba kezdtek, ami sikerrel járt. Az elmúlt négy olimpián a pontverseny legjobbjai között szerepelt a norvég küldöttség, de ezúttal valóban kudarcot vallottak.

vissza az elejére


JÉGKORONG
A Steaua a bajnok

(7. oldal)

Csíkszereda elszenvedte a döntőben a negyedik vereséget. A reménykeltő rajt, az első találkozó megnyerése után a hargitaiak előbb Bukarestben, majd kétszer hazai pályán, végül ismét a fővárosban vereséget szenvedtek, így 4–1-es összesítéssel elvesztették a bajnoki címet. Így a 2005–2006-os bajnoki idényt a fővárosiak nyerték, az alapszakaszban nyújtott teljesítmény alapján esélyesebbnek tartott Csíkszereda ellen.

Az utolsó összecsapáson 3–1 volt a végeredmény.

vissza az elejére


SPORT


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006

(8. oldal)

Vasárnap függöny gördült a téli ötkarikás versenyre, a lapzárta után véget ért látványos záróünnepély tett pontot a küzdelmekre. A hét végi versenyszámokban már nem vitézkedtek a magyar és a román sportolók, még a rövidpályás gyorskorcsolyában az eddigi szerencse is elhagyta Huszárékat.

Az amerikai Julia Mancuso nyerte a női óriás-műlesiklást, a magyar Tuss Réka a 62 induló közül a 41. lett.

Az esélyesek dolgát a pálya vonalvezetése mellett a szakadó hó is nehezítette, a szervezők ezért úgy döntöttek, hogy lerövidítik a versenyt, a tervezettnél lejjebbről rajtoltatják a résztvevőket.

A második futamban először az első csúszás után 13. svéd Anna Ottosson repesztett jó időt – amint később kiderült, ez volt a második szakasz legjobb eredménye, ami végül bronzérmet ért –, majd többen – így az olasz Nadia Fanchini, a német Martina Ertl-Renz, az osztrák Kathrin Zettel és a kanadai Genevieve Simard – rontottak. A verseny felénél harmadik helyezett finn Tanja Poutiainen aztán megelőzte skandináv riválisát, az ezüstérmes pozícióból rajtoló svéd Pärson viszont hibázott, és végül csak a hatodik lett. Következett az első futamban leggyorsabb Mancuso, aki szenzációs siklással megszerezte az aranyérmet. Neki a világbajnoki harmadik hely volt az eddigi legjobb eredménye.

Az amerikaiak 1998 után először szereztek olimpiai érmet női alpesi síben. Naganóban Picabo Street győzött szuper-óriásműlesiklásban. Poutiainen révén finn versenyző először állhatott olimpiai dobogóra ebben a sportágban.

Tuss Réka újból a biztonságra törekedett, minek köszönhetően a 41. helyen végzett, az értékelhető eredménnyel zárók közül az indiai és a brazil vetélytársát előzte meg. A román Bianca Andreea Nărea kiesett a második menetben.

Eredmény, női óriás-műlesiklás: 1. Julia Mancuso (Egyesült Államok) 2:09,19 perc, 2. Tanja Poutiainen (Finnország) 2:09,86, 3. Anna Ottosson (Svédország) 2:10,33, ..., 41. Tuss Réka 2:39,82.

*

Pénteken, edzés közben eltörte a kezét Jean-Pierre Vidal, aki így nem védhette meg a címét a férfiak szombati műlesikló számában.

„Minden megváltozhat egy pillanat alatt. Ironikus, hogy éppen a születésnapomon ér véget a pályafutásom" – mondta a francia versenyző, aki pénteken töltötte be 29. évét. A klasszis alpesisízőt hétfőn megműtik.

Vidal 2002-ben, Salt Lake Cityben nagy meglepetésre végzett az első helyen ebben a számban.

Egyébként az osztrák Benjamin Raich nyerte a férfi műlesiklást, a 28. születésnapját kedden ünneplő sportoló, aki óriás-műlesiklásban már szerzett egy aranyérmet Torinóban, fölényesen előzte meg két honfitársát, Reinfried Herbstet és Rainer Schönfeldert. A dráma ezúttal sem maradt el, a finn Kalle Palander, aki az első futamban mind-össze egy századdal volt lassabb az éllovas Raichnál, a második, mindent eldöntő menetben lába közé vette az egyik kaput, így kiesett. Korábban, az első menetben számos favorit búcsúzott.

A magyar Marosi Attila a második lecsúszás során is a célba érést tartotta szem előtt. A 93 fős mezőnyből 46-an estek ki, a magyar versenyző öt riválisát előzte meg, végül a 42. lett.

Eredmények, alpesisí, férfi műlesiklás: 1. Benjamin Raich (Ausztria) 1:43,14 p, 2. Reinfried Herbst (Ausztria ) 1:43,97, 3. Rainer Schönfelder (Ausztria) 1:44,15, ..., 42. Marosi Attila 2:10,28.

SÍFUTÁS A 15 km-es üldözéses versenyben elért második helyezése után a cseh Katerina Neumannová megnyerte a 30 km-es szabadstílusú sífutást. Huszonöt km-nél még nyolcan-tízen együtt haladtak az élen, a zárókörben aztán tovább nőtt a tempó, így az utolsó néhány száz méterre már csak hárman maradtak versenyben. A hajrát megelőzően úgy tűnt, a lengyel Justyna Kowalczyk el tud szakadni riválisaitól, az orosz Julija Csepalova, illetve Neumannová azonban felzárkózott. A célhoz közeledve a cseh sífutó volt a legfrissebb, Kowalczyk pedig teljesen elkészült az erejével, így Csepalova lett a második.

A 33 éves Neumannova korábban – Naganóban (1998) és Salt Lake City-ben (2002) – három ezüst- és egy bronz-érmet szerzett.

A Romániát képviselő György Mónika kerek 13 perc lemaradással a 61 induló között az 50. lett, azaz az utolsó, aki célba érkezett.

Eredmények, sífutás, női 30 km-es szabadstílusú verseny: 1. Katerina Neumannova (Csehország) 1:22:25,4 óra, 2. Julija Csepalova (Oroszország) 1:22:26,8, 3. Justyna Kowalczyk (Lengyelország) 1:22:27,5, ..., 50. György Mónika 1:37:25,4.

*

Az olasz Giorgio Di Centa nyerte a férfi sílövők 50 km-es versenyét, az ezüstérmet az orosz Jevgenyij Gyementyjev, a bronzot az osztrák Mihail Botvinov szerezte meg.

A táv kétharmadáig nagy létszámú csoport haladt az élen, azután viszont egyre többen szakadtak le az egyre komolyabb tempót diktáló esélyesektől. A végeredményt sprintbefutó döntötte el, a korábban a 4 x 10 km-es váltó tagjaként is győztes Di Centa kis különbséggel, de egyedül haladt át a célvonalon, a 30 km-es üldözéses versenyben aranyérmes Gyementyjev és Botvinov helyezését azonban célfotóval kellett megállapítani.

Di Centa 8 tizedmásodperccel előzte meg Gyementyjevet, ez volt a legkisebb különbség, amellyel ezen a távon valaha olimpiát nyertek.

A maratoni versenyt 63-an teljesítették, 16-an menet közben feladták a küzdelmet. A Romániát képviselő Mihai Găliceanu el sem indult a vetélkedőn, míg a rövid ideig még az élen is álló Antal Zsolt végül a 46. lett.

Eredmények, sífutás, férfi tömegrajtos szabadstílusú 50 km: 1. Giorgio Di Centa (Olaszország) 2:06:11,8 ó, 2. Jevgenyij Gyementyjev (Oroszország) 2:06:12,6, 3. Mihail Botvinov (Ausztria) 2:06:12,7, ..., 46. Antal Zsolt 2:10:06,7.

CURLING Az előző két olimpián második Kanada válogatottja szerezte meg az aranyérmet a férfi curlingtornán, miután a döntőben magabiztosan nyert Finnország ellen. Az észak-amerikai együttes kapitánya, Russ Howard 50 évével a téli játékok történetének legidősebb bajnoka lett. Az eddigi erre vonatkozó rekordot az amerikai Jay O’Brien tartotta, ő az 1932-es, Lake Placid-i olimpián 48 évesen és 357 naposan négyesbobban lett első. Howard négy napja ünnepelte 50. születésnapját.

Eredmények, férfi curling, a 3. helyért: Egyesült Államok–Nagy-Britannia 8–6; döntő: Kanada–Finnország 10–4.

Férfi curling: 1. Kanada (Russ Howard, Jamie Korab, Mike Adam, Mark Nichols, Brad Gushue), 2. Finnország, 3. Egyesült Államok, 4. Nagy-Britannia, 5. Norvégia, 6. Svájc, 7. Olaszország, 8. Németország, 9. Svédország, 10. Új-Zéland.

GYORSKORCSOLYA A háromszoros világbajnok holland Bob de Jong nyerte meg a gyorskorcsolyázók férfi 10 000 méteres számát. Az 1998-as naganói téli játékokon ezüstérmes de Jong, akit hazájában „Dieselnek" becéznek, a világcsúcstartó és 5 000 m-en Torinóban olimpiai bajnok amerikai Chad Hedricket és a szintén holland Carl Verheijent előzte meg.

Eredmények, gyorskorcsolya, férfi 10 000 m: 1. Bob De Jong (Hollandia) 13:01,57 p, 2. Chad Hedrick (Egyesült Államok) 13:05,40, 3. Carl Verheijen (Hollandia) 13:08,80.

*

A kanadai Clara Hughes nyerte a gyorskorcsolyázók zárószámát, a női 5000 m-t, mögötte a címvédőként rajtolt német Claudia Pechstein és a szintén kanadai Cindy Klassen végzett a további dobogós helyeken.

A Salt Lake Cityben harmadik Hughes több mint egy másodperccel volt gyorsabb Pechsteinnél, aki pályafutása kilencedik ötkarikás medálját gyűjtötte be.

Eredmények, gyorskorcsolya, női 5000 m: 1. Clara Hughes (Kanada) 6:59,07 p, 2. Claudia Pechstein (Németország) 7:00,08, 3. Cindy Klassen (Kanada) 7:00,57.

SÍLÖVÉSZET A német Michael Greis harmadik aranyérmét nyerte a torinói téli olimpián a férfi sílövők 15 km-es tömegrajtos számában, amely most debütált az ötkarikás programban. A 29 éves klasszis korábban – a játékok első diadalát aratva – 20 km-en, illetve a 4 x 7,5 km-es férfi váltóval is nyert.

A sokáig vezető norvég Ole Einar Björndalen, aki Salt Lake Cityben mind a négy számban győzött, ezúttal csak a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Így Olaszországban meg kell elégednie két ezüsttel és egy bronzzal.

Eredmények, sílövészet, férfi 15 km (tömegrajt): 1. Michael Greis (Németország) 47:20,0 perc (1 büntetőkör), 2. Tomasz Sikora (Lengyelország) 6,3 mp hátrány (1), 3. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 12,3 mp hátrány (3).

*

A svéd Anna Carin Olofsson nyerte a női sílövők 12,5 km-es tömegrajtos versenyét, ez a szám is most debütált az ötkarikás programban. A győztes kiválóság először vett részt biatlonistaként olimpián, ugyanis Salt Lake Cityben még sífutóként indult.

A sportág záróeseménye után Kati Wilhelm és Uschi Disl állhatott még fel a dobogóra, így a németek 10 sílövőversenyen összesen 11 érmet gyűjtöttek.

Eredmények, sílövészet, női 12,5 km (tömegrajt): 1. Anna Carin Olofsson (Svédország) 40:36,5 p (1 büntetőkör), 2. Kati Wilhelm (Németország) 40:55,3 (1), 3. Uschi Disl (Németország) 41:18,4 (3).

BOB A kettesek után a négyesek versenyében is német siker született a férfi bobversenyen: a kormányos Andre Lange, valamint Kevin Kuske második torinói aranyérmét szerezte hazája I. számú egységével.

A Gyulai Márton, Kürtösi Zsolt, Margl Tamás, Pintér Bertalan összeállítású magyar alakulat a 25 résztvevőből a 24. lett, mindössze a felboruló brazil egységet tudta megelőzni (az új-zélandiak pedig nem álltak ki). Románia csapata – Nicolae Istrate, Adrian Duminicel, Gabriel Popa és Ioan Dănuţ Covalciuc – két pozícióval jobb eredményt tudhatott magáénak, de a 22. helyezés is azt jelentette, hogy az utolsó, negyedik futamban már nem vehettek részt, mert ott már csak a legjobb 20 versenyezhetett.

A németek 1994 óta veretlenek ebben a számban az ötkarikás játékokon: akkor Harald Czudaj, majd Christoph Langen (1998), négy éve pedig ugyancsak Lange kormányozta sikerre az egységet a sportág „királykategóriájában".

Eredmények, bob, férfi négyes: 1. Németország I. (Andre Lange, Rene Hoppe, Kevin Kuske, Martin Putze) 3:40,42 p, 2. Oroszország I. (Alekszandr Zubkov, Filipp Jegorov, Alekszej Szelivjorsztov, Alekszej Vojevoda) 3:40,55, 3. Svájc I. 3:40,83 (Martin Annen, Thomas Lamparter, Beat Hefti, Cedric Grand) 3:40,83, ..., 22. Románia (Nicolae Istrate, Adrian Duminicel, Gabriel Popa, Ioan Dănuţ Covalciuc), ..., 24. Magyarország (Gyulai Márton, Kürtösi Zsolt, Margl Tamás, Pintér Bertalan).

RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA A végén már nem kísérte szerencse a magyarok szereplését abban a számban, amely a legeredményesebbnek bizonyult számukra Torinoban. Sem Darázs Péter, sem Huszár Erika nem jutott be az elődöntőbe, a legjobb nyolc közé. Darázs Rózsa – új junior országos csúccsal – még a szerdai selejtezőben kiesett, csakúgy mint a Romániát képviselő Kristó Katalin.

Az amerikai Apolo Anton Ohno nyerte a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét, a második helyen a kanadai Francois-Louis Tremblay, a harmadikon a dél-koreai An Hjun Szo végzett.

Az olimpiákon és világbajnokságokon érmeket halmozó 23 éves amerikai versenyző, aki az elődöntőből kizárásnak köszönhetően került be a fináléba, a megismételt rajt után rögtön az élre állt, és nagy tempót diktálva, taktikus korcsolyázással maga mögött tartotta riválisait.

Anton Ohno négy éve 1500-on volt aranyérmes, Torinóban ezt megelőzően egy harmadik helyet szerzett, 1000 méteren.

*

Dzsin Szun Ju diadalmaskodott a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában. A 17 esztendős dél-koreai versenyző az 1500 m és a váltó után harmadik aranyérmét szerezte meg Torinóban. A második és harmadik helyen két kínai, az 500 m-en győztes Vang Meng, illetve Jang Jang A végzett.

Utóbbi bronzérme kiadós meglepetés, hiszen a 29 éves távol-keleti hölgy volt a címvédő, és emellett 18-szoros világbajnok. A korcsolyázónő azt nyilatkozta, hogy befejezi versenyzői pályafutását. A 2002-es játékokon, Salt Lake City-ben 500 és 1000 méteren is aranyérmes – ezzel országa első két téli ötkarikás elsőségét kiharcoló – sportoló Torinóban „csak" egy bronzot szerzett, mégpedig 1000 méteren, 1500-on ugyanis nem jutott döntőbe, a váltóból pedig kizárták a kínaiakat.

Jang Jang A azért szerepelteti nevében az A betűt, hogy megkülönböztesse magát az ugyancsak Jang Jang nevű, szintén gyorskorcsolyázó sporttársától. Az A arra utal, hogy augusztusban született, míg utóbbi az S-t használja, jelezve, hogy szeptemberben jött világra. Jang Jang A a Kínai Olimpiai Bizottságban fog tevékenykedni, és első feladataként a pekingi játékok előkészítésében vállal majd szerepet.

*

Nagy csatában a dél-koreai csapat nyerte a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyét. A címvédő kanadaiak másodikak lettek, míg a harmadik hely az amerikaiaknak jutott a sportág zárószámában.

Eredmények, rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 500 méter: 1. Apolo Anton Ohno (Egyesült Államok) 41,935 mp, 2. Francois-Louis Tremblay (Kanada) 42,002, 3. An Hjun Szo (Koreai Köztársaság) 42,089, ..., 10. Darázs Péter.

Női 1000 m: 1. Dzsin Szun Ju (Koreai Köztársaság) 1:32,859 p, 2. Vang Meng (Kína) 1:33,079, 3. Jang Jang A (Kína) 1:33,937, ..., 11. Huszár Erika.

5000 méteres férfi váltó: 1. Koreai Köztársaság (Szo Ho Jin, An Hjun Szo, Li Ho Szuk, Szong Szuk Vo) 6:43,376 perc, 2. Kanada (Francois-Louis Tremblay, Eric Bedard, Charles Hamelin, Mathieu Turcotte) 6:43,707, 3. Egyesült Államok (Alex Izykowski, Apolo Anton Ohno, Rusty Smith, JP Kepka) 6:47,990.

JÉGKORONG Elsőként Svédország jégkorong-válogatottja jutott be a vasárnapi döntőbe, miután pénteken simán, 7–3-ra nyert Csehország ellen. Ez volt az első eset az olimpiák történetében, hogy a cseh válogatott egy mérkőzésen hét gólt kapott. Korábban, még Csehszlovákia néven az Egyesült Államok csapata 1980. február 14-én, a Lake Placid-i játékokon szintén 7–3-ra győzött az azóta már felbomlott ország gárdája ellen.

Északi finálé rendeztek a torinói téli olimpia férfi jégkorongtornáján, mivel Svédország után az örök rivális Finnország válogatottja a pénteki elődöntőben 4–0-ra elgázolta Oroszországot.

A döntőben Svédország szoros mérkőzésen legyűrte az addig százszázalékos Finnországot.

Férfi jégkorong, 1. elődöntő: Svédország–Csehország 7–3 (2–1, 4–2, 1–0) – gól: Modin (1. perc – pontosabban a 34. mp), Axelsson (14. perc), H. Sedin (22. perc), Bäckman (24. perc), J. Jönsson (28. perc), Alfredsson (40. perc) és Holmström (57. perc), illetve Kuba (4. perc), Hemsky (31. perc) és Prospal (32. perc); 2. elődöntő: Finnország–Oroszország 4–0 (1–0, 2–0, 1–0) – gól: Peltonen (7. perc), Lydman (30. perc), S. Koivu (34. perc) és O. Jokinen (50. perc).

A 3. helyért: Csehország–Oroszország 3–0 (1–0, 1–0, 1–0) – gól: Erat (5. perc), Zidlicky (27. perc), Straka (60. perc).

A döntőben: Svédország–Finnország 3–2 (0–1, 2–1, 1–0) – gól: Zetterberg (25. perc), Kronwall (34. perc) és Lidström (41. perc), illetve Timonen (15. perc) és Ville Peltonen (35. perc).

Végeredmény: 1. Svédország, 2. Finnország, 3. Csehország, 4. Oroszország.

vissza az elejére


Hazaküldték verekedő amerikai síakrobatát

(8. oldal)

Rendbontás miatt hazaküldték a torinói téli olimpiáról a férfi síakrobatikában szerepelt amerikai Jeret Petersont. A 24 éves versenyző péntek éjjel egy Sauze d’Oulx-i diszkóban részegen összeverekedett egy honfitársával, így az Egyesült Államok küldöttsége úgy döntött, hogy kizárja a csapatból és a záróünnepségen sem vehet részt.

vissza az elejére


Éremtáblázat

(8. oldal)

A XX., torinói téli olimpia éremtáblázata:

 

arany

ezüst

bronz

1. Németország

11

12

6

2. Egyesült Államok

9

9

7

3. Ausztria

9

7

7

4. Oroszország

8

6

8

5. Kanada

7

10

7

6. Svédország

7

2

5

7. Koreai Közt.

6

3

2

8. Svájc

5

4

5

9. Olaszország

5

0

6

10. Franciaország

3

2

4

    Hollandia

3

2

4

12. Észtország

3

0

0

13. Norvégia

2

8

9

14. Kína

2

4

5

15. Csehország

1

2

1

16. Horvátország

1

2

0

17. Ausztrália

1

0

1

18. Japán

1

0

0

19. Finnország

0

6

3

20. Lengyelország

0

1

1

21. Bulgária

0

1

0

    Fehéroroszország

0

1

0

    Nagy-Britannia

0

1

0

    Szlovákia

0

1

0

25. Ukrajna

0

0

2

26. Lettország

0

0

1

A 7. és 8. oldalt szerkesztette: Póka János András