Nem remél lényeges változást az erdélyi magyarság
Legfontosabb az EP-választás és a kongresszus előkészítése

(1. oldal)

A politikusoknak szembe kell nézniük a makacs tényekkel (Rohonyi D. Iván)

Nagy érdeklődés övezte azt a tegnap Kolozsváron bemutatott Romániai magyarok 2006 november címet viselő felmérést, amelyet az Etnikumközi Kapcsolatokat Kutató Központ az RMDSZ felkérésére készített. Eszerint a megkérdezettek többsége nem számít drasztikus változásokra a közeljövőben, továbbá az is kiderül, hogy az alanyok közel harminc százaléka szavazna az RMDSZ-re, amennyiben választásokra kerülne sor. A felmérés bemutatása előtt Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Takács Csaba ügyvezető elnök sajtótájékoztatón közölte: a Szövetség számára előnyt jelent az európai parlamenti választásokon való sikeres részvétel. Kelemen Hunor kampányfőnökre hárul majd a feladat, hogy a határon túl élő állampolgárokat is mozgósítsa az RMDSZ sikeréért. A kampánystratégia kidolgozásában fontos támpontot nyújt majd a tegnap ismertetett felmérés. (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Újabb béke a PD és a PNL között

(1. , 4. oldal)

Egy időre megoldottnak tekinthető a múlt hét közepén elemi erővel kirobbant belpolitikai válság. A legerősebb kormánypártok vezető tanácsai tegnap ismét összeültek, de nem azért, hogy a kormányból való kilépésre, vagy ehhez hasonló látványos lépésre szánják el magukat. Ehelyett inkább békét kötöttek.

A legnagyobb izgalom a Demokrata Párt (PD) bővített vezetőtanácsának ülését övezte, hiszen az Emil Boc vezette politikai erőnek tiszta vizet kellett öntenie a pohárba. A hét végén ugyanis elterjedt az a hír, hogy szakadás következett volna be a PD és Traian Băsescu államfő között. A nézeteltérés a kormányból való kilépés miatt alakult ki. A România Liberă után azt szinte az összes hétfői bukaresti lap megerősítette saját forrásaira hivatkozva, hogy a PD-ben vita alakult ki e téma kapcsán. A párt tagjainak egy része – Băsescuhoz hasonlóan – a PNL-vel való szakítást és a kormányból való kilépést szorgalmazta, míg a párt vezetői – közöttük Boc, Vasile Blaga és Adriean Videanu – ellenezte ezt a lépést. Végül utóbbiak érvei bizonyultak meggyőzőbbeknek, ezért a PD-sek közölték: egyelőre nem lépnek ki a kormányból.

Az átmeneti békekötés felé az első lépést a PNL tette meg. Varujan Vosganian, a liberálisok szóvivője szolidaritásra és felelősségre szólította fel demokrata partnereiket, hogy sikeresen fejezhesse be négy éves mandátumát a Tăriceanu-kabinet. A demokraták válasza nem váratott sokat magára. Emil Boc-ék gyakorlatilag el is határolódtak Elena Udrea főtitkáruktól, aki a múlt héten kirobbantotta a cédulabotrányt. Emil Boc elismerte: a volt államfői tanácsos nem tájékoztatta pártját arról, hogy milyen bejelentést készül tenni a televízióban.

A békepipa elszívása érdekében a demokraták Sebastian Bodu leváltásán is túltették magukat. Vasile Blaga ugyanis közölte, kifogásolja, hogy a PNL-sek egyoldalúan határoztak a kormányt bíráló országos adóügyi hivatal vezetőjének menesztéséről, de ha Bodu vele szemben követte volna el ugyanezt, „először megverte, majd kirúgta volna".

B. T.

vissza az elejére


Kali Andreáé a Bánffy Miklós Vándordíj

(1. oldal)

Legyen egy ici-pici türelmük, kérte Zaharia Trahanachet idézve Az elveszett levél című előadás végén vasárnap este Visky András dramaturg a kolozsvári színház közönségét. – Fontos esemény színházunk életében az évad legjobb teljesítményéért járó Bánffy Miklós Vándordíj átadása, amelyet 1992-ben alapított a Művészeti Tanács (MT). Ma este különlegesen jelentős pillanatnak számít, ugyanis 15. alkalommal cserél gazdát a Marsall kft. által felajánlott díj – hangsúlyozta Visky. Az elmúlt évad értékelése nyomán az MT egyöntetű szavazata alapján idén Kali Andrea Az elveszett levél c. előadásban nyújtott alakításáért (Zaharia Trahanache) vehette át a tavalyi díjazottól, Kézdi Imolától az értékes kitüntetést. Az előadás másik különlegessége Péter Hilda alakítása volt, aki Kézdi Imolától vette át Nae Caţavencu szerepét, a művésznő ugyanis kismamai örömök elé néz. (Képünkön Kali Andrea és Kézdi Imola)

(köllő)

vissza az elejére


Brutális gyilkosság autóért

(1., 5. oldal)

Különösen súlyos gyilkosságra derített fényt a kolozsvári rendőrség kriminológiai osztálya. A kisesküllői (Aşchileu Mic) 52 éves P. Liviu holttestére szombaton délben bukkantak rá lakásán, de mint a nyomozók megállapították, a kezén-lábán megkötözött, betömött szájú férfi két héttel korábban hunyt el.

A nyomozás során a rendőrség a gyanúsítottakat a nagyesküllői 23 éves M. Marian és 17 éves D. Remus Samir személyében – előbbi büntetett előéletű és munkanélküli – azonosította, akiket egy közeli ház kirablásáért vizsgáltak.

A rendőrség szerint D. Remus Samir a gyilkosság napján P. Liviu gazdaságában dolgozott, délután 5 óráig segített a későbbi áldozatnak tűzifát vágni. A munka végeztével szeszes italt fogyasztott, majd egy kocsmában találkozott M. Mariannal, aki meg akarta látogatni más faluban lakó barátnőjét, és emiatt autóra volt szüksége. Ennek hallatán D. Remus Samir felajánlotta, hogy lopják el az őt időszakosan, már két éve napszámosként foglalkoztató P. Liviu autóját.

A két cinkos előbb betört a szomszédos, lakatlan házba, majd felfeszítették a későbbi áldozat házának ajtaját, s mivel a tulajdonos nem volt otthon, a melegházból elvettek két kapát, és várakozni kezdtek, hogy hazatérjen autójával. Amikor a férfi belépett, mindketten fejbeverték a kapákkal, majd átkutatták zsebeit. A kocsikulcsok azonban nem voltak bennük, D. Remus Samir ezért kiment az autóhoz, M. Marian pedig közben megkötözte és kitömte a száját a súlyosan sérült férfinak.

A tettesek ezután felhúzták az áldozat cipőit, sajátjaikat pedig elásták a melegházban. Az egyik kapát visszatették a helyére, a másikat pedig a kútba dobták, majd elindultak az autóval, amellyel nemsokára árokba borultak és végül gyalogszerrel hazatértek.

Pénteken, január 19-én M. Mariant három lopás elkövetése miatt vették őrizetbe, a hír hallatán cinkostársa elbujdosott a közeli erdőbe. Egy nappal később aztán kiderült a gyilkosság is, vasárnap reggel pedig a rendőrség D. Remus Samirt is megtalálta, miközben tűzifát vágott az erdőben. A fiatal azonban megpróbált elmenekülni: a rendőrök figyelmeztető lövésére sem állt meg, az üldözés így több kilométeren keresztül tartott. Körbekerítésekor egy csavarhúzóval hadonászva védekezett, de végül lefogták, és rács mögé került: a két gyanúsított ellen 29, illetve 19 napos előzetes letartóztatási parancsot adtak ki.

balázs

vissza az elejére


Kult-Túra

NÉVNAP: Zelma. Női név, a német Selma névből származik, ez pedig a Salome és az Anselma becézője. Származtatják még a Szalome arab formájaként is. Jelentése: Sion békéje, az Istenség alatt álló. • Alfonz. A germán Alfons névből ered. Elemeinek jelentése: nemes, készséges, esetleg teljesen kész (tudniillik a harcra).

NAPKELTE: 8 óra 0 perckor

NAPNYUGTA: 17 óra 15 perckor

ÉVFORDULÓK: Január 23-án történt: 1847. A Kisfaludy Társaság pályázatán Arany János Toldi című elbeszélő költeményének ítélték az első díjat. • 1941. Romániában leverték a Vasgárda lázadását. • 1945. Elhagyta Magyarországot az „aranyvonat", amely a Magyar Nemzeti Bank harminc tonnás aranykészletét és devizatartalékát, illetve a magyar múzeumok festményeit és a Corvinákat, valamint a zsidók elkobzott kincseit menekítette Nyugatra. • Január 23-án született: 1783. Henri Beyle Stendhal francia író. • 1832. Édouard Manet francia impresszionista festő. • 1898. Széchenyi Zsigmond világjáró utazó, író, vadász. • 1899. Humprhey Bogart amerikai filmszínész. • 1928. Jeanne Moreau francia színésznő. • Január 23-án halt meg: 1662. Kemény János erdélyi fejedelem. • Eugéne Marie Labiche francia vígjátékíró. • 1931. Anna Pavlova orosz balett-táncosnő. • 1944. Edvard Munch norvég festőművész. • 1983. George Cukor magyar származású amerikai filmrendező. • 1989. Salvador Dali spanyol festő.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Egyszer majd kénytelenek lesznek miattam az életművemmel foglalkozni.

Salvador Dalí

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK SZIMBÓLUMAI címmel dr. Szőcs Katalin tart előadást az EME Természettudományi Szakosztályának felolvasó ülésén, január 26-án, pénteken du. 5 órától, a Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székházban.

A KARVEZETŐK GYAKORLATI TOVÁBBKÉPZÉSÉT szerdán, január 24-én, du. 4 órakor tartják a Kisbácsi Református Egyházközség tanácstermében!

NEUMANN JÁNOS ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA címmel Kovács Győző budapesti informatikus, hírneves Neumann-kutató tart színes előadást az EME Matematikai és Informatikai Szakosztálya és az EMT közös rendezvényén, január 24-én, szerdán du. 6 órától. Helyszín: az EME Jókai/Napoca utca 2. szám alatti székháza.

vissza az elejére


Könyvbemutató és könyvvásár az Aranyosszéki Népfőiskolán

(2. oldal)

Múlt pénteken az IKE Galéria termében maréknyi érdeklődőnek alkalma nyílt kézbe venni a Művelődés és a Kriterion Könyvkiadó gondozásában megjelent régebbi és friss köteteket.

Az idei első népfőiskolai találkozón Szabó Zsolt (képünkön), a Művelődés főszerkesztője a Kolozsváron egykoron megjelenő Vasárnap és Vasárnapi Újság 1922-es illetve 1923-as évfolyamait mutatta be. A kötetben is megjelent anyagon kívül elhozta a már említett lapok egy-egy évfolyamát, így a kíváncsiskodók betekinthettek a múltba. Előadásában a két hetilapon kívül beszélt az Erdélyi Magyar Néppártról, a közös munka és szerveződés fontosságáról, valamint Torda múltjáról, amely megjegyzései szerint igencsak gazdag volt művelődési és kulturális vonatkozásban.

Szabó Zsolt elárulta: tavasszal megjelenik egy, az aranyosvidéki magyarokról szóló, több mint 500 oldalas kötet, saját, illetve Keszeg Vilmos gondozásában. A vaskos kötetben az aranyosszéki kultúráról lesz szó, számos korabeli fotóval illusztrálva, Aranyosvidék magyarsága – Torda és vidéke a változó időben címmel. A főszerkesztő közel harminc könyvet hozott magával Tordára, ezekről szintén külön-külön beszélt egy keveset. A bemutatott és vásárlásra kínált könyvek, válogatások tematikája igen változó volt: színészet, kolozsvári és sztánai helytörténet, Szabad Európa rádió, 56-os emlékezések, utazás, nevek eredete, gyógynövények, örmények stb.

A felnőtteknek szánt alkotásokon kívül a legkisebbek számára is akadtak könyvek. Szabó Zsolt egy igen értékes mesesorozatot mutatott be a jelenlévőknek: a Benedek Elek gyűjtésében megjelent Az égig érő fa, a Kovács Ágnes által gyűjtött A rókaszemű menyecske és Faragó József válogatását, Az igazmondó varjú tréfás erdélyi népmeséket tartalmazó színes trilógiát. Ezeken kívül több, gyermekverseket tartalmazó kötettel és a csángó gyöngyszemeket magába foglaló Baka András tréfás beszédei című alkotásokkal is megismerkedhettek a jelenlévők.

Ladányi Emese Kinga

vissza az elejére


Egyetemi hallgatók fellépése

(2. oldal)

Hangulatos előadóestet tartottak a BBTE Vallástanárképző Kar Zenepedagógia tanszékének diákjai Mozart és kortársai címmel szombat este a Farkas utcai református templomban.

A kívülálló számára meglepő, hogy milyen sokrétű zenei képzésben részesülnek e kar hallgatói: a karéneklés mellett orgonát, furulyát és éneket is tanulnak. A félévzáró hangverseny tehát jó alkalom arra, hogy a közönség előtt is bemutassák azt, amit elsajátítottak. Persze, nem felejthetjük el, hogy a fellépő fiatalok egyrésze nem végzett zeneiskolát, és az is előfordul, hogy zenei alapjaikat az itteni oktatás képezi. Ezért a túl szigorú bírálat nem helyénvaló.

Egyértelművé vált, hogy az ilyen fellépésekkor a karéneklésre kell alapozni. A Windhager-Geréd Erzsébet által vezetett énekkar pozitívumai: az érthető szövegmondás, az árnyalt dinamika és a muzikalitás ízléses produkciót eredményezett. Bár a templomban felcsendülő furulyahármas kissé szokatlannak tűnhetett, teljesítményük jónak nevezhető. A hallgatók orgona- és zongorajátékán azonban érződött az iskolás jelleg, némi bizonytalankodás. Erőpróba volt a fiatal hangok számára az énekes szólórészek előadása is. Kellemes meglepetésként ért a Mozart-vonósnégyesrészletek előadása, ám a műsorfüzetben „elfelejtették" feltüntetni, hogy a fellépők között akadt zeneiskolás és zeneakadémiai hallgató is.

Minden fellépés megmérettetés. Elmondható: eredményes félévet zár a kar, amelyhez a felkészítő tanárok: Kirkósa Júlia (ének), Tóth-Guttman Emese (orgona), Majó Zoltán (furulya) és az orgonakíséretet ellátó dr. Kovács László Attila is hozzájárult.

N-H. D.

vissza az elejére


Magyar–román akadémiai együttműködés
Közös programok 2010-ig

(2. oldal)

A magyar és a román tudományos akadémia közötti együttműködésről írt alá megállapodást hétfőn Budapesten a két intézmény elnöke. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és Ionel Haiduc, a Román Akadémia elnöke az MTA székházában látta el kézjegyével a két intézmény közötti együttműködés részleteit 2009. december 31-ig rögzítő jegyzőkönyvet.

„A két akadémia közötti együttműködés kölcsönös érdek, függetlenül a politikai helyzettől, a politikától, vagy a politikusoktól" – hangsúlyozta a dokumentum aláírásakor Vizi E. Szilveszter. A megbeszéléseket értékelve elmondta, hogy mindenekelőtt a fizika, a matematika, a kémia, valamint a nyelvészet, a történelemtudomány és a zenetudomány területén folytatják az együttműködést.

„Nagyon fontosnak tartjuk a Magyar–Román Történész Vegyesbizottság munkáját, amelynek eredményeit közösen publikálni akarjuk" – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

A hétfőn aláírt jegyzőkönyvhöz tartozó témajegyzék 14 közös projektet tartalmaz. A listán szereplő programok címeiből kiderül: a magyar és a román kutatók együtt vizsgálják majd többek között a két ország uniós tagságának tapasztalatait, a nagyvárosoknak a regionális fejlődésben betöltött szerepét, a XIX–XX. századi Erdély etnikumai közötti kapcsolatokat és a szociális migrációt, valamint a zene és tánc helyét az európai kulturális örökségben.

vissza az elejére


Minimum Party katalógus

(2. oldal)

Megjelent a 2005–2006 évi alkotótáborok dokumentációját tartalmazó 5. Minimum Party katalógus. A Román Kormány Interetnikai Kapcsolatok Államtitkársága által támogatott katalógus bemutatójára szerdán, január 24-én du. 6 órakor kerül sor Kolozsváron az Insomnia Kávézóban (Egyetem utca 2 szám, I. emelet). A katalógust Berszán István egyetemi oktató mutatja be. Utána vetítésre is sor kerül. Az utóbbi két évben készült dokumentum-, animációs- és fikciós rövidfilmek, illetve a fotóműhelyek keretében készült alkotások megtekintésére, a tábori hangulat felidézésére várjuk az érdeklődőket.

vissza az elejére


Lapszemle

(2. oldal)

Erdélyi Napló
Az európai uniós csatlakozással a hazai gazdák egyetlen esélye maradt a pályázás. A hangzatos szólamok ellenére azonban még a jól felkészült gazdák közül is csak keveseknek adatik meg a sikeres pályázás lehetősége. A lap olyan magyar vállalkozó gazdát mutat be, aki végigjárta a Sapard-pályázás kálváriáját, a kiírást megnyerte, mégis ezernyi gonddal-bajjal kell megküzdenie ahhoz, hogy hozzájuthasson az elnyert támogatáshoz.

Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók címmel Vona Gáborral, a Jobbik elnökével olvasható interjú az Erdélyi Napló eheti számában, amelyben az ellenzéki párt elnöke a KISZ-titkárból lett magyar miniszterelnökről, a határon túli magyarság kálváriájáról, a gyarmattartó Unióról és az új nemzetstratégia szükségességéről olvashatnak.

Váradtól a Vatikánig címmel Simon M. Veronika festőművésszel közöl interjút a lap, a 160 éve született Mikszáth Kálmánra K. Jakab Antal emlékezik, Wass Albert új magyarországi szobrairól, a szoboravatókról olvasható tudósítás. Erdélyi szélsőségek címmel Bagoly Zsolt a Wass-bemutatót érő erdélyi magyar kritikákat veszi számba publicisztikai írásában.

Erdélyi Gyopár
Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő folyóiratának legújabb számából: Bocskai István, az egyetlen győztes magyar szabadságharc fejedelme (Lukács József); Hat felejthetetlen nap a Páringon (Kovács-Kendi Lehel); EKE-zászló iráni csúcsokon (Hints Miklós); Túrák, látnivalók a Gajna-tető környékén (Perei Árpád); Vándortúra a Déli-Kárpátokban (3. rész: Fogaras, dr. Lovász Levente); A Marostól a Himalájáig (Török Zsolt); Téli madáretetés (Szabó D. Zoltán); Új dimenziók a környezeti nevelésben (Márk-Nagy János); Elbrusz 2006 (Kovács Róbert); Egy svájci óriás: a Dufourspitze (Bedő Zoltán); II. Czárán Gyula nyomában emlék- és teljesítménytúra

(Bara Lilla).

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


„Túl vulgáris, ami itt történik"
Beszélgetés Bányai Péter politikai kommentátorral

(3. oldal)

– Igencsak bizonytalan a helyzet, ami a kormánykoalíció, a D.A. Szövetség sorsát illeti. Traian Băsescu egyre gyakrabban hangoztatja ismét az előrehozott választásokat, az ellenzék bizalmatlansági indítványt fontolgat, és az elnök felfüggesztését kezdeményezi. Hogyan vélekedik a kialakult helyzetről?

Nehéz ezt jelen pillanatban megmondani. Tagadhatatlan, Căalin Popescu Tăriceanu pozíciója meggyengült, hiszen hazugságon kapták rajta, cáfolta a levél létezését, aztán az mégis előkerült. Azt sem lehet meg nem történtté tenni, hogy abban a levélben végül is barátja érdekében szólalt meg. Az más kérdés, hogy egy olyan társadalomban, ahol az ügyészségnek, a titkosszolgálatoknak a hatalom, jelen esetben Băsescu érdekeinek a kiszolgálása a feladata, akár még normálisnak is tűnik egy ilyen levél. Ha tudod, hogy Băsescu elvtárs akaratán, és nem pedig a törvényeken múlik, hogy viszik-e a barátodat, vagy sem, érthető, hogy közbelépsz. Lehet, hogy Patriciunak vaj van a fején – az ilyen hirtelen meggazdagodott alakok mind gyanúsak, bár a kapitalizmusban rendszerint elnézik a milliomosoknak az első milliót – de az eljárás nem az ügyészeknek a korrupció felszámolása iránti példátlan elkötelezettsége miatt indult ellene, hanem mert Băsescu beintett. Egy ilyen viszonyrendszerben tehát még csak nem is jelent hatalommal való visszaélést megkérni Băsescut: ugyan, mégse tartóztasd le!

Itt kell megjegyeznem, hogy az RMDSZ-nek óriási a felelőssége, amiért megszavazta a SRI és SIE vezérek kinevezését, akikről köztudott volt, még szolgaibb módon fogják segíteni ennek a rafináltan autoriter rendszernek a bevezetését. Ezért most nem kellene csodálkozni, hogy embereit lehallgatják, kémeknek kiáltják, lásd a Nagy Zsolt ügyet. Bár George Maior a legsötétebb nacionalista körökhöz tartozik (a Talpeş-Watt-Treptow vonalhoz), ez most nem magyar ügy.

Az az érzésem, ez a válság nem fog napokon belül véget érni. Băsescu is fékezett egy kicsit, itt mindegyik félnek van egy csomó kompromittáló bizonyítéka a másik ellen, nem tudni pontosan, ki kiről mennyit tud. Elképzelhető, hogy emiatt újabb kompromisszum köttetik a liberálisok és demokraták között, ami valószínűleg még kínosabban fog működni, de érződik, mindenki fél már tovább menni ezen az úton. Bár Tăriceanu egyelőre bekeményít, neki talán nincs vesztenivalója, és különben is több mint két éve tűr.

– A Szociáldemokrata Párt (PSD) igyekszik maximálisan profitálni a helyzetet, állítólag a „pragmatikus" Hrebenciuc már osztogatja a tárcákat egy következő PSD-kormányban, Nicolae Văcăroiu pedig teljesen beleélte magát az ideiglenes mindenható szerepébe a felfüggesztett Băsescu helyében …

– A PSD még mindig hatalmas pácban van saját ügyeik, Geoană szürkesége, középszerűsége miatt. Persze, hogy a jelenlegi válság hoz a konyhára, de nagyon keveset. A leginkább a szélsőjobb, a Nagy-Románia Párt (PRM) és Gigi Becaliék profitálják a helyzetet. Érezhetően nő majd a bizonytalanok, illetve azok száma, akik nem mennek el szavazni, hiszen nincs motiváció. Eddig még azt lehetett mondani: a PSD a maffia, szavazzunk vidáman Băsescura! – most már ez egyre kevésbé működik. Egy előrehozott választások esetén a PD még jól jönne ki, de ez a bohózat egyre inkább zavarja már Băsescu legfanatikusabb híveit is. Túl közönséges az, ami most történik.

– Valamikor másfél évvel ezelőtt azt jósolta, Băsescu magatartásának az lesz az eredménye, hogy a pártok összefognak és izolálják a PD-t. Ennek előjele a PNL-nek a PNŢCD felé tett gesztusa, illetve a konzervatívok lehorgonyzása Tăriceanuék mellett?

– Ez sajnos nem így történt. Akkor még azt hittem, hogy a PSD okosabb, tisztességesebb lesz, vagy legalábbis úgy tesz, mintha tisztességesebb volna. Nem így történt. Vagy itt van a Konzervatív Párt (PC) esete: Voiculescuékra valóban szükség van egy-két törvény elfogadására a parlamentben, esetleg a tévéjére, de hosszú távon, az eljövendő választások szempontjából katasztrofálisan kompromittáló a velük való szövetkezés. A parasztpárt sem létezik már. Sem aritmetikailag, de még presztízs szempontjából sem. Egy olyan pártot, amelynek egyik alelnöke a vasgárdista Aurelian Pavelescu, a hirhedt szekusügynök, „agent provokateur", egy olyan pártot, amely nem is olyan rég majdnem befogadta Ioan Talpeşt is, nos, az ilyen pártot el kell felejteni. Coposu pártja már rég nem létezik!

– Véleménye szerint hogyan visszhangzik ez a botrány külföldön?

Legyünk őszinték, ez nagyon kicsi botrány. Számunkra, akik itt élünk, keserű, meg undorító, de nézzük meg, mi folyik Magyarországon, vagy Lengyelországban. A Nyugatnak van komolyabb oka izgulni. Băsescu egy ártalmatlan Caragiale-figura, kocsmai gengszter a lengyel elnök-kormányfő testvérpár, a Kaczinszky-fivérek mellett, akikkel az élen a lengyelek büszkén dalolva mennek vissza a középkorba. Stabilul. Ott nem bukik meg sem az elnök, sem a miniszterelnök, nincs kormányválság …

De azontúl, hogy legfennebb izgul, a Nyugatnak nincs eszköze beleszólni, befolyásolni ezeket a válságokat. Emlékezhetünk, amikor például Ausztriában hatalomra került Jörg Hayder, az EU elkezdett visítani, hogy nem tűrik, aztán rájöttek, nincs mit tenniük, nincsenek eszközeik ellene. Furcsa paradoxon: annak, aki még nem tag, de be akar lépni a klubba, szigorú feltételeknek kell eleget tenni. Ugye mindenki azt hangoztatta, hogy a szélsőjobbal, Vadimmal, vagy Becalival szövetkezni, fekete pont. És ez így is volt. De miután bejutottunk? … Kész! Tucatnyi gazdasági jellegű szabály van, amit ha a tagország nem tart tiszteletben, szigorú szankció jár érte, de ha például szélsőjobboldali őrültekkel, futballgengszterekkel akarsz szövetkezni, semmi ... Nagyon el fognak szomorodni, megszeppennek, de következménye nincs. Jöhet Gigi Becali miniszterelnöknek! Az EU nem lesz épp boldog, de nem fogja tudni meggátolni.

Az EU azt is tudja, hogy a mai globalizált vilában senki sem tartja be a vállalt igéreteket. Sem a gazdasági igérgetéseit, de sem a nacionalista, széslősjobboldali fenyegetéseket. Ma a kormányoknak, politikusoknak, jóra-josszra sokkal kisebb a hatalma, mint 10–15 évvel ezelőtt. Ezért bármilyen korlátolt legyen az, aki hatalmon van, nem tud annyit ártani, mint korábban. Iliescu tán nem volt olyan gonosz, mint Băsescu, de hatalmában állt elrendelni bányászhadjáratot, magyarok elleni pogromot. Băsescu csak visítozik, de még senkit nem vertek meg emiatt. A dolgok valamennyire normalizálódtak. Itt van a nagy szerencsénk. Ízléstelen, undorító, valóban, de a gazdaság valahogy azért csak függetlenedett a politikától, az élet is élhetőbb ...

Ez a bohóckodás tehát Nyugaton legfennebb negyedrangú dolog. Lám, a lej sem romlott, ami azt jelenti, hogy az üzleti körök nem ijedtek meg. Nézzék csak meg, ha például annak megy hire, hogy Orbán Viktor visszajön hatalomra, mi lesz a forinttal!

vissza az elejére


Radikális győzelem, demokrata kormány?

(3. oldal)

Annak ellenére, hogy a hétvégi szerb parlamenti választásokon a Szerb Radikális Párt (SRS) aratott győzelmet, úgy tűnik, nem ismétlődik meg a felvidéki forgatókönyv, és elhárul annak a veszélye, hogy nyíltan nacionalista, deklaráltan magyarellenes pártok kerüljenek hatalomra. Történt ugyanis, hogy a 250 tagú szkupstinába legtöbb mandátumot (81 képviselőt küldhetnek a parlamentbe) szerző radikálisok ereje önmagában nem elegendő a kormányzáshoz, és a következő helyeken végzett ún. „demokratikus pártok" hallani sem akarnak a radikálisokkal való együttműködésről. A demokratikus koalíció a tárgyalások kimenetelétől függően három, négy vagy öt pártot foglalhat majd magába, sovány vagy kényelmes többséget biztosítva a szerb törvényhozásban. Fellélegezhet a szerb társadalom, fellélegezhetnek a koszovói albánok és fellélegezhet az aggódó nemzetközi közvélemény – Belgrádban minden valószínűség szerint demokratikus kormány alakul.

Magyar szemszögből felemásra sikeredett a választás; érdemes áttekinteni a vajdasági forgatókönyvet, hiszen kísértetiesen hasonlít arra, ami itt nálunk Erdélyben is kialakulhat a közeljövőben. Először is örömmel kell nyugtázzuk, hogy a délvidékiek legnagyobb politikai alakulatára, a Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ) leadott mintegy ötvenötezer szavazat három képviselői mandátum megszerzését eredményezte. A VMSZ számára kedvezőtlen körülmény, hogy a kormányalakító demokratikus erőknek nem, vagy csak alig lesz szükségük a magyar párt támogatására, hacsak nem szándékoznak szimbolikus, nyugatbarát üzenettel bevonni őket a koalícióba. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a VMSZ-en kívüli erőket csoportosító Magyar Összefogás Koalíció több mint tizenkétezer szavazatot kapott, ami egyelőre még kérdéses, hogy elegendő lesz-e a képviselői hely megszerzéséhez. A biztos és végleges eredmény – tekintettel a bonyolult szavazatelosztási rendszerre – csak csütörtökre várható. A választások előtti elmérgesedett magyar-magyar viszony a szavazási eredmények ismeretében sem enyhült, Kasza József VMSZ-elnök az urnazárás utáni első értékelőjében is külön kitért arra, hogy a VMSZ ellenzéke egy képviselői helytől fosztotta meg a vajdasági magyarságot. Potenciális deja vú, nem?

A nemzetközi közvélemény – érthető okokból kifolyólag – a vajdasági helyzetnél sokkal exponáltabban követte a koszovói fejleményeket. A de facto már független dél-szerbiai tartomány albán többségű lakossága az elmúlt évekhez hasonlóan „természetesen" nem vett részt a szerbiai politikai csatározásokban, a tartományban mért negyvennyolc százalékos részvételi arány csak az ott élő szerbekre vonatkozik. Félő volt, hogy a Koszovó politikai státusáról épp most folyó szóló tárgyalásokat végleg aláaknázhatja egy kedvezőtlen kimenetelű választás – például egy kormányképes szerb radikális többség – , amire a választási eredmények ismeretében immár alig van esély. Amennyiben beigazolódnak az előrejelzések és valóban nyugatbarát, az Európai Unióhoz közeledő szerb demokrata kormánykoalíció alakul, akkor feloldódhat az immár több mint tíz éve fennálló politikai blokád és végre rendeződhet a vitatott terület sorsa.

MOLDOVÁN ÁRPÁD ZSOLT

vissza az elejére


Egy kutatás tanulságai

(3. oldal)

Több tanulság is kiolvasható az RMDSZ megrendelésére készült közvélemény-kutatásból. A romániai magyarság saját boldogulásával kapcsolatos szemléletmódja alakul, fejlődik, közösségünk tagjai egyre árnyaltabban látják az autonómia összetett kérdését. A kutatás elkészítőinek következtetése szerint az emberek azt ismerik fel, hogy életvitelüket egyre inkább befolyásolja a piac és a román állam intézményrendszere.

Ez figyelmeztetést kellene hogy jelentsen a romániai magyar politikai elit egészének arra, hogy ezentúl őszintébb és szakmailag megalapozottabb politikai megoldásokat kínáljon. Most már ugyanis a közösség többsége megérett arra, hogy a kisebbségi helyzetből fakadó törvényszerűségeket elfogadja, és ne igényelje az olyan zsákutcába vezető szólamok sulykolását, mint például a kettős állampolgárság. Rohamosan közeledünk a kizárólag etnikai alapú politizálás végéhez. Hamarosan már senkinek sem lesz elég szavazatgyűjtésre magyarságának „lobogtatása". Ehelyett sokkal többet nyom a latban majd a szakértelem.

Új helyzetet teremt az is, hogy a romániai magyarokat foglalkoztató kérdések, nem esnek egybe az RMDSZ „napirendjével". A romániai magyarok – a többségi lakossághoz hasonlóan – az RMDSZ-t többnyire etnikai pártként azonosítják, és úgy érzik, hogy túl keveset foglalkozik a jövedelmek és nyugdíjak, valamint a munkanélküliség alakulásával. Ehelyett pedig aránytalanul sokat bíbelődik a kulturális autonómiával, Székelyföld területi önrendelkezésével, illetve az önálló magyar egyetem ügyével.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az RMDSZ kilencven százalékos támogatottsága kissé megtévesztő. Túlságosan sok a rejtőzködő szavazó – a biztos pártpreferenciával rendelkező szavazók a megkérdezettek csupán 64 százalékát teszik ki –, ezért a Szövetség nem veheti biztosra a bukaresti, illetve a brüsszeli parlamentbe való bejutását.

BORBÉLY TAMÁS

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Nem remél lényeges változást az erdélyi magyarság

(4. oldal)

A 2006. november 20.–december 4. között végzett közvélemény-kutatás során 1043 magyar anyanyelvű személyt kérdeztek meg, 77 erdélyi településről. A felmérés általános következtetései közé tartozik, hogy a megkérdezettek többsége nem vár drasztikus változást sem jó, sem rossz irányba – az emberek többségében egyfajta stabilitásérzet alakult ki, ami az ország állapotát és saját helyzetüket illeti.

Míg 2000 októberében 77 százalék, 2004 márciusában 69 százalék vélte úgy, hogy az országban a dolgok rossz irányba haladnak, 2006 novemberében a válaszadók 56 százaléka látta így. A megkérdezettek 425,1 százaléka elégedett jelenlegi életkörülményeivel, 56, 8 pedig elégedetlen, 41 százalék nem számít sem javulásra sem a dolgok rosszabbra fordulására egy év múlva, múlt év szeptemberéhez viszonyítva sem érzékelt jelentős változást életkörülményei alakulásában a megkérdezettek közel 60 százaléka.

Lakásával elégedett a válaszadók 65 százaléka, egészségi állapotával 51,5 %, közel 30 % százalék elégedetlen, és mindössze 11,3 % azoknak az aránya, akik teljes mértékben elégedettek egészségi állapotukkal. Az egészségügyi rendszerrel 41,6 százalék elégedett, 38,8 százalék azonban elégedetlen. Szinte ugyanígy vélekednek munkahelyükről: a megkérdezettek 57 százaléka elégedett, a jövedelmével azonban már csak 26,6 százalék.

Ami az önkormányzatok tevékenységének értékelését illeti: a válaszadók egyharmada elégedett, egyharmada se nem elégedett, se nem elégedetlen települése vezetésével, a fennmaradó egyharmad elégedetlen. A megkérdezettek közel fele véli mégis úgy, hogy az utóbbi két évben történt valami pozitív változás települése életében, a településeket érintő problémák közül az egészségügyi ellátást, az utak állapotát és a munkanélküliséget emelték ki, mint legégetőbbeket.

A válaszadók közel háromnegyede menne el szavazni, ha jövő vasárnap parlamenti választásokat szerveznének, de mindössze 33, 6 százalék tudja, hogy kire szavazna, ők az RMDSZ-re 89,9–90,9 % között voksolnának.

A népesség legnagyobb gondjai a jövedelmek, nyugdíjak, a munkanélküliség és az egészségügy, az RMDSZ-t ezzel szemben az autonómia foglalkoztatja leginkább. 63,6 százalék szerint hasznos volt az RMDSZ koalíciós tagsága, 91 százalék szerint fontos a párt parlamenti jelenléte.

Az említett három intézmény élvezi, sorrendben, a romániai magyarság bizalmát, a politikai pártok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a kormány az utolsó helyeken kullognak. A megkérdezettek 65,3 százaléka támogatja az ország uniós tagságát (2 százalék nem tudja, miről van szó!), de 52,8 százalék szerint erre alig van felkészülve az ország, ráadásul 27,4 százalék úgy véli, a belépés negatív hatással lesz életére, 27,9 százalék pedig nem tudja megítélni. A csatlakozás legnagyobb hasznát a többség (40, 4%) abban látja, hogy nem lesz többé határ Románia és Magyarország között, a szabad munkavállalás csak a második (18,2%).

Az RMDSZ EP-részvétele 82, 4 százalék szerint fontos, a korrupció elleni küzdelem élharcosa az RMDSZ, Traian Băsescu és a kormány. A legismertebb erdélyi magyar politikusok Markó Béla, Tőkés László és Frunda György. A szövetség autonómia kapcsán kialakított álláspontja pedig: „az RMDSZ fontosnak tartja az autonómia problémáját, de más politikai célokat előbbre helyez." (43%), és az RMDSZ vezetősége nagyrészt a magyarság jogainak az érvényesítését tartja szem előtt (59, 9%).

vissza az elejére


Markó: Az alkotmány módosítása megoldhatja a politikai válságot

(4. oldal)

Nehéz parlamenti év előtt állunk, szkeptikus vagyok, ami a projektek keresztülvitelét illeti a parlamentben, fogalmazott tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ elnök. A politikus úgy vélte: kisebbségi koalícióban, amely ráadásul nem is szolidáris, nehéz lesz eredményesen dolgozni, a jelenlegi állapot mindenkinek káros, különösen az országkép sérül, ennek pedig konkrét következményei lehetnek az uniós pénzalapok lehívása tekintetében.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, a jelenlegi parlamenti rendszer alapjában helyes, de kisebb módosítások, tisztázások szükségesek az egyes intézmények feladatai és hatásköre, illetve az összeférhetetlenség terén. Az alkotmány ilyen vonatkozású módosítása érdekében javaslatokat dolgoz majd ki a Szövetség, közölte Markó Béla.

Az elnök közölte: az RMDSZ-nek nem volt szándékában beavatkozni a Băsescu-Tăriceanu vitába, hanem az RMDSZ stabilitási tényező kíván lenni. Markó szerint Băsescu távozása nem oldja meg a krízishelyzetet, hacsak nem írnak ki előrehozott választásokat, de pillanatnyilag az európai parlamenti választási kampánynak kellene elsődlegesnek lennie. Az RMDSZ prioritása tehát a május 13-án sorra kerülő európarlamenti választások és a közelgő kongresszus előkészítése. Közölte: véglegesíteni kell a jelöltek listáját, a Szövetség jelöltjeit ma hallgatják meg Bukarestben. Az RMDSZ EP-választásokban való részvételének kampányát Kelemen Hunor bonyolítja le, aki szintén jelen volt a tájékoztatón.

Az RMDSZ két helyre állíthat jelöltet, nincs lehetőség tehát a pluralitás megvalósítására, a képviseleti képesség lesz a döntő: a jelentkezők felkészültsége, tárgyalóképessége, kommunikációs készsége – ismertette Markó. Kelemen Hunor elmondta: azoknak, akik az EP-képviselőségre kívántak pályázni, be kellett nyújtaniuk a jelentkezési dossziét, „udvariassági helyeket" nem tarhatott fenn az RMDSZ. A törvény is az RMDSZ jelöltjeinek biztosítja a helyeket, és nem ad lehetőséget közös lista állítására.

Markó szerint megengedhetetlen az állandó konfliktus a kormány, a parlament és az elnökség között, ezért középtávon az alkotmány újratárgyalása hozhat eredményt, hiszen annak homályosságai okozzák a legtöbb konfliktust.

vissza az elejére


Nyílt konfliktus Stroe és Udrea között

(4. oldal)

Radu Stroe kormányfőtitkár hétfőn benyújtotta lemondását, ám nem szándékszik kilépni a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), és megtartja szenátori tisztségét is. Ugyanakkor közölte: bepereli Elena Udreát, a Demokrata Párt (PD) ügyvezetőtitkárát. Indokul a hölgy azon nyilatkozatát hozta fel, miszerint felkérte volna Udreát, járjon közbe érdekében az államfőnél azért, hogy elnyerje a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói bársonyszékét vagy nevezzék ki honvédelmi miniszternek. „Ezen állítások nagyon súlyosak, és védekeznem kell az ilyen aberráns kijelentésekkel szemben" – tette hozzá Stroe, aki viszont elállna pereskedési szándékától, ha Udrea nyilvánosan visszavonja korábbi állítását, és bocsánatot kér.

Másképpen vélekedik azonban az ügyről Elena Udrea, aki szerint Stroe így akarja elterelni a figyelmet kétes üzelmeiről. „Az ellenem lefolytatandó bűnvádi eljárás a lehető legrosszabb megoldás. Stroe majd zsákutcába kerül, úgy mint Tăriceanu" – mondotta.

Úgyszintén tegnap Ioan Talpeş szenátor arra kérte a Legfelső Bíróság Ügyészségét, hogy cetli ügyben hallgassák meg Traian Băsescut, Elena Udreat, Ilie Botoşt és Monica Macoveit. Szerinte a tanúvallomásokat össze kell vetni más adatokkal, s az ügyészségnek kell eldöntenie, ha a Băsescu által nyilvánosságra hozott cetli kimeríti a korrupció fogalmát.

vissza az elejére


Alkotmányellenesek a BTK egyes módosításai

(4. oldal)

Az Alkotmánybíróság január 18-án megtárgyalt egy perben emelt alkotmányellenességi kifogást, és megállapította, hogy a Büntető Törvénykönyvet módosító és kiegészítő 2006/278. törvénynek azon előírása, amely hatálytalanítja a 205. szakaszt (bántalom, becsületsértés), valamint a 206. szakaszt (rágalmazás) a törvénykönyvből, alkotmányellenesek. Az Alkotmánybíróság szervezéséről és működéséről szóló 1992/47. törvény értelmében a bíróság alkotmányellenességi döntése végleges és kötelező. Ilyen esetben az adott jogszabály egyéb előírásainak az alkotmányosságáról is határoz, amelyek összefüggésben vannak a meghozott döntéssel.

Eckstein-Kovács Péter szenátor lapunknak elmondta, egyelőre csak az Alkotmánybíróság döntését ismerik, ennek a megindoklását még nem. Az eljárás értelmében a döntés a Hivatalos Közlönyben való megjelenéstől számít kötelezőnek, és 45 nap áll a parlament rendelkezésére, hogy az alkotmányellenesnek talált jogszabályt újratárgyalják, és olyan módosításokat hozzanak, amelyek összhangban vannak a bíróság döntésével.

vissza az elejére


Röviden

(4. oldal)

KÖVESI LEMONDÁSÁT KÖVETELI RENATE WEBER
Renate Weber volt elnöki tanácsadó Laura Codruţa Kövesi főügyész lemondását kéri, mivel „sértő" és „elfogadhatatlan" értelmezést tulajdonított az ügyészek hatáskörét szabályozó törvényt módosító rendelet egyes kifejezéseinek, valamint a cetli-ügyben kifejtett véleménynyilvánításai miatt. A Nyílt Társadalomért Alapítvány elnöke megkérdőjelezte Kövesi szakmai hozzáértését, és felszólította a főügyészt, vizsgálja felül eddigi álláspontját.

LETETTE BIZTOSI ESKÜJÉT LEONARD ORBAN
Leonard Orban és a bolgár Meglena Kuneva hétfőn letették az esküt az Európai Parlamentben. Jose Manuel Durao Barroso elnök kifejtette: biztos abban, hogy mindkét biztos tevékenysége pozitív hatással lesz a szakbizottságok munkájára.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Szamosújvár
CSERKÉSZTOBORZÓ

(5. oldal)

Zsúfolt programjuk volt a múlt hét végén a szamosújvári 51. számú Czetz János Cserkészcsapat tagjainak. A megszokott tevékenység mellett sor került a hagyományos év eleji cserkésztoborzóra is. Bőven akadt jelölt, különösen a 2-es számú, I–VIII. osztályos iskola diákjai jelentkeztek felvételre. Mindnyájan részt szeretnének venni a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmában, amely több mint 160 országban több tízmillió tagot számlál. A kisdiákok nagy érdeklődést mutattak a cserkészmozgalom iránt, és vállalják, hogy aktívan bekapcsolódnak a cserkészélet élményekben gazdag munkájába, vállalják a másokat szeretettel segítő szolgálatot, a természetben zajló játékos életet, az együtt-egymásért cselekvést. Szamosújváron jelenleg 52 aktív cserkészt számlál a Czetz János cserkészcsapat, amely ezúttal tovább bővülhet.

NYUGDÍJASOK KLUBJA
Szamosújváron eddig nem működött a nyugdíjasok számára klub, habár sok idős ember él a kisvárosban. Különösen a magányosok igénylik az ilyen jellegű, találkozásra és szórakozásra alkalmat, lehetőséget nyújtó helyeket, ahol hétvégeken kellemes, hasznos órákat tölthetnek. A kolozsvári fások klubjában szervezett hétvégi összejövetelek mintájára igyekeznek Szamosújváron is hasonló kezdeményezést létrehozni. Helységet már találtak a szervezők, a Téka Alapítvány máris vállalkozott a terem biztosítására. Mint mindig, a tékások ezúttal is felkaroltak egy kulturális vonatkozású rendezvényt. Ezután a nyugdíjasok beszervezésére és értesítésére van már szükség. Akit érdekel tehát, ezentúl látogathatja az új nyugdíjasklubot. Szamosújváron a hatvanas években nagy népszerűségnek örvendett egy hasonló klub, ahol népi zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket. Remélhetőleg ezúttal is sikere lesz a kezdeményezésnek.

KÖZMŰVESÍTÉSI MUNKÁLATOK
A szamosújvári tanácsosok merész terveket akarnak megvalósítani az idén. A legutóbbi tanácsülésen elhatározottak értelmében, 19 utcában a gázvezetéket, 26 utcában pedig a vízvezetéket cserélik ki. A beruházás egy részéhez már tavaly hozzákezdtek a szakemberek. Ugyancsak 2007-ben bővítik a szennyvízcsatorna hálózatot is, többek között a lakónegyedekben végeznek hasonló munkálatokat.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Viharos, igazi téli hétvége a Vlegyászán
Harmadik alkalommal szervezett emléktúrát a Kentaur egyesület

(5. oldal)

A Kentaur sportegyesület emléktúrát szervezett a Vlegyászán a hétvégén, immár harmadik alkalommal. 2004. januárjában, a Bucegi hegységben szervezett bajnokság első fordulójában Buzási Zoltán, négy sporttársával együtt életét vesztette január 18-án, a Molnár völgyi (Valea Morarului) lavinában. Búzási Zoltán a Bihari Hegyimentő-szolgálat alapító tagja volt, hegyimentő akciókat szervezett és vezetett. Emlékére szervezték ezúttal is a hétvégi túrát. Testvére, Buzási Csaba, az emléktúra egyik szervezője elmondta, hogy céljuk a Bihar-hegység népszerűsítése, sítúrák, kerékpártúrák szervezése belföldieknek és külföldieknek egyaránt.

Szombat este a vlegyászai menedékház tele volt turistákkal. A vihar okozta villanyáram hiánya sem rontott a hangulaton. Egy pohár forralt bor vagy finom rumos tea mellett a kikapcsolódás teljes volt, régi jó barátok összeverődése, a jövő tervezgetése és eddigi túrák, kalandok felevenítése tette teljessé a napot. Másnap reggel külföldi résztvevőkkel együtt indultak fel a hegyre, ki síléccel, ki gyalogosan, és természetesen olyan is volt, akinek reggel hatkor kezdődött a nap.

A Buzási Zoltán Emlékversenyre február 24-én kerül sor a Vigyázón, ahova bárki amatőr benevezhet. Bővebb információk a programról a www.kentaur.ro honlapon találhatók.

SZABÓ BEÁTA LÍDIA

vissza az elejére


VÁDEMELÉS GAZETA ÜGYBEN

(5. oldal)

Lezárult a Gazeta lapcsoport vezetői elleni nyomozás. Az ügyészek azzal vádolják a kilenc vádlottat, hogy vállalkozókat, illetve politikusokat zsarolással havonta háromszáz és négyezer euró közötti összegek kifizetésére kényszerítették.

A vádemelés azt jelenti, hogy a kolozsvári törvényszéken hamarosan elkezdődik a Gazeta kiadóhivatal vezetői ellen a per. Jelenleg a kilenc személy közül hatan előzetes letartóztatásban vannak. Az újságírók mintegy ötven sértett féltől kértek pénzt, hogy a kiadó lapjaiban ne jelenjenek meg róluk vélt vagy valós dolgok.

PÂRCĂLAB EGY HETE ÉHSÉGSZTRÁJKOL
A Gazeta-botrányban magát ártatlannak valló Dan Pârcălab, a Gazeta De Maramureş előzetesen letartóztatott igazgatója egy hete éhségsztrájkol. Az újságíró múlt hétfőn kezdett el ily módon tiltakozni letartóztatása ellen, és tegnap tüzetes orvosi vizsgálatnak vetették alá, amely során kiderült, hogy továbbra is jó egészségi állapotnak örvend: vérnyomása 120/70, pulzusa 80, vércukorszintje pedig 71. Pârcălab az elmúlt egy hét alatt csak vizen és teán élt, és öt kilót fogyott, de ennek ellenére jelenleg nincs szükség szakorvosi felügyeletre.

vissza az elejére


Egységes félévi dolgozat

(5. oldal)

Kolozsvári látogatásán Mihail Hărdău tanügyminiszter közölte: a második félévben kísérleti jelleggel bevezetik a hetedik osztályban az egységes tételű félévi dolgozatot. Nyáron kielemzik az eredményeket, és döntenek arról, hogy a mostani hatodikosok két év múlva az eddig szokásos szakaszzáró vizsgán méretkeznek meg, vagy kötelezővé teszik az országosan egységes félévi dolgozatokat. Egyvalami biztos: a mostani hetedikes és nyolcadikos gyerekekre még a szakaszzáró vizsga, azaz kisérettségi vár.

N.-H. D.

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Autó-motor


Kevesebb a szabálytalankodó a hazai utakon

(6. oldal)

Közel két hónap telt el az új közlekedési rendszabályzat december elsejei bevezetése óta. A statisztikák azt mutatják, hogy azóta a felfüggesztett hajtási jogosítványok száma jelentősen megnőtt, a jogosítvány visszaszerzése pedig – a vizsga miatt – komoly fejtörést okoz tulajdonosaiknak. Így az elmúlt időben szabálytalankodók zöme egyelőre nem ült újból kormány mögé.

Hírügynökségi jelentések szerint Bukarestben már december során több mint 3000 jogosítványt vontak be a rendőrök, és a fővárosban akadt olyan gépkocsivezető is, aki kevesebb mint egy hónap alatt összegyűjtötte a jogosítvány felfüggesztéséhez szükséges büntetőpontokat.

Kolozsváron a gépkocsivezetők jóval elővigyázatosabbak: mint azt Alexandru Mureşan rendőrbiztostól, a megyei közlekedésrendészet vezetőjétől megtudtuk, megyénkben még egyetlen jogosítványt sem vettek el büntetőpontok miatt. A felfüggesztett jogosítványok száma azonban szintén megugrott, ami annak tudható be, hogy az új KRESZ a régihez képest sokkal több szabálytalanság esetében mondja ki a jogosítvány azonnali felfüggesztését.

Mureşantól azt is megtudtuk, hogy a hajtási nélkül maradtak zömének komoly gondot okoz az új KRESZ alapján bevezetett elméleti vizsga, amely letétele nélkül nem kaphatják vissza okmányukat: a vizsgára jelentkezőknek csak 15%-a megy át. Az arány az utóbbi egy-két hétben valamivel 20% fölé emelkedett, de még így is igen alacsony, pedig jóval kevesebb a kérdés, mint a sofőrvizsga esetén, s a vizsgázók dolgát az is megkönnyíti, hogy nincsenek becsapós kérdések, illetve minden esetben csak egy válasz a helyes.

A rendőrbiztos lapunk kérdésére továbbá elmondta, hogy a közlekedésrendészetiek tisztában vannak azzal, hogy az elsősegélynyújtó felszerelés és poroltók megléte nem minden esetben a gépkocsivezetőkön múlik, hiszen a nagy kereslet miatt elfogytak az üzletek polcairól. Éppen ezért e kérdéskört illetően most még elnézőbbek, és nem minden esetben büntetnek. Hozzátette: a régebbi elsősegélyes dobozok, fényvisszaverő háromszögek vagy poroltókészülékek is megfelelnek, amennyiben nem járt le a szavatossági idejük.

Ehhez még hozzá kell fűzni: a közhiedelemmel ellentétben személygépkocsik esetében nem kötelező a fényvisszaverő köpeny beszerzése, hiszen azt a KRESZ csak a 3,5 tonnánál nagyobb autók vezetőinek írja elő.

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


Az autógyártókat nem érdekli az éghajlat

(6. oldal)

Az európai autógyártók nem teljesítik a maguk által kitűzött klímavédelmi célokat – derült ki a németországi Gelsenkirchen műszaki főiskolájának elemzéséből, amelyet a Capital című gazdasági magazin megbízásából készítettek.

A vétkesek között elsősorban német autógyártók vannak. Az európai autógyártó szövetség (ACEA) tagjai 1995-ben kötelezték magukat arra, hogy 2008-ig olyan új autókat állítanak elő, amelyek átlagban 140 gramm széndioxidot bocsátanak ki kilométerenként. Az elemzés szerint a kibocsátás ennek ellenére meghaladja a 161 grammot. „A kitűzött célt ebben az évben már nem lehet elérni" – írta Ferdinand Dudenhöffer professzor, a kutatás vezetője.

A csökkentési lehetőségeket a dízeljárműveknél már nagyjából kimerítették, a motortechnológiában pedig a trend a lóerő-szám növelése.

A tanulmány szerint elsősorban a német gyártók vétkesek abban, hogy nem érték el a saját maguk által vállalt célt, így a Volkswagen konszern autóinál átlagban 163 a Daimler-Chrysler kocsiknál 184, a BMW-nél 190, a Porschénél éppen 300 gramm széndioxid kerül a levegőbe kilométerenként.

Ezzel szemben az olasz és a francia gyártók sokkal jobb eredményeket mutathatnak fel. A Fiat csoport és a francia Citroen, Peugeot, Renault kilométerenként 150 gramm széndioxiddal szerepel. Ezek az adatok valószínűleg Brüsszelben is kedvezőtlen visszhangot váltottak ki, ugyanis január 10-én követelte az Európai Bizottság, azt, hogy járművenként 120 grammra csökkentsék a kilométerenkénti széndioxid kibocsátást. Brüsszel ezzel párhuzamosan komoly adóemelést fontolgat, ami nyilván átalakítaná a fogyasztói szokásokat is.

A tanulmány szerzői a Capital megbízásából két forgatókönyvet vázoltak, megvizsgálva az intézkedések hatását az autógyártásra. Az első verzió szerint 2015-ig évi háromezer euró adóval sújtanák azokat a járműveket, amelyek több mint 200 gramm széndioxidot bocsátanak ki, ez drámaian csökkentené a nagy járművek eladását. A keményebb változat szerint betiltanának minden olyan autót, amely kétszáz grammnál több széndioxidot bocsát ki kilométerenként. Ez minden második járművet érintene, és a Volkswagen nyereségét 30, a többi német autógyárét 40 százalékkal csökkentené, a Porsche pedig elvesztené európai piacait – áll a Capital számára készített tanulmányban.

vissza az elejére


Románia: van pénz autópályára

(6. oldal)

Az idén 120 millió euró áll az amerikai Bechtel cég rendelkezésére az Erdély északi részén, a Brassó–Bors közt vezető autópálya építésére. Ezt a román kormány illetékes tagja közölte, aki szerint a múlt évre biztosított pénzt viszont nem használta fel teljesen az amerikai vállalat. A román kormány 100 millió eurós hitelt vett fel a Bechtel által végzett munka ellenértékének kifizetésére. A 415 kilométeres autópálya beruházási költségét 3,8 milliárd, az építési munkák költségét 2,2 milliárd euróra becsülik.

vissza az elejére


Lengyelország uniós jogot sértett

(6. oldal)

Lengyelország is megsértette az uniós jogot az EU-ból származó használtautó-import regisztrációs adója kapcsán – mondta ki múlt csütörtökön az Európai Bíróság. A döntés – a magyar esethez hasonlóan – adóvisszatérítésre kényszerítheti a lengyel kormányt a beszedett regisztrációs adóból, amelynek értéke – a 7 évesnél idősebb autók esetében – elérte a jármű értékének 65 százalékát. Varsó decemberben már módosította az adót.

vissza az elejére


Egészségügy


Időszerű tévhitek

(7. oldal)

Hideg évszakunk meglehetősen rendhagyó időjárása mindennapos téma, hiszen kétségtelenül a szokatlanul magas hőmérséklet hatással van nemcsak a természeti környezetre, hanem szervezetünkre és lelkiállapotunkra is. Számtalan, az egészségre vonatkozó megalapozatlan információ is közszájon forog, ezen tévhitek közül oszlatunk el most néhányat.

Igaz-e, hogy a szokatlanul meleg időjárás több megbetegedést okoz?
Téves. Látszólag úgy tűnhet, nagyobb a megbetegedések száma, azonban ez a kijelentés csak a légúti, illetve vírusos gyulladásos (helytelenül, a román nyelvből átvett kifejezéssel, illetve „virózisos") megbetegedésekre áll. Tulajdonképpen sokkal kevésbé zsúfoltak a rendelők és sürgősségek, hiszen a „szezonbetegségek": a számos elesés miatti csonttörés, a fagyásos esetek, amelyek minden évben életeket követeltek, most megkímélik a lakosságot. Örülhetnek a krónikus betegek: szívzavarokkal, asztmával, túlsúllyal küzdők, de az idősek is, hiszen más telekkel ellentétben mondhatni zavartalanul folytathatják megszokott életvitelüket, bátran kijárhatnak otthonukból, míg például mínusz 20 fokban ez egyáltalán nem volt ajánlott. Összességében tehát azt mondhatjuk, egészségünknek nem árt, sőt megkönnyíti életünket az enyhe tél.

Miért van mégis tele köhögő, prüsszögő emberekkel a város?
A magyarázat nagyon egyszerű, és az előző válasz hordozza magában: sokkal aktívabbak vagyunk, mint máskor az évnek ebben az időszakában. Különböző vírusos gyulladásos megbetegedések vírusai mindig is a levegőben vannak ebben a periódusban, azonban sokkal „kevesebb eséllyel indulnak", hiszen kevés ember mozdul ki a házból olyankor, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban zsúfolásig telnek a tömegközlekedési járművek, a boltok, sok ember tartózkodik kisebb, zárt helyeken. Lengébben öltözködünk, így a vírusok könnyedén terjednek. Míg „kemény teleken" inkább izolált esetek jelentkeznek, most éppen saját aktivitásunk miatt nagyobb az esélye a járványok kialakulásának.

Fontos: ne próbálkozzunk „önkezeléssel"! A háziorvos megkérdezése nélkül beszedett gyógyszerekkel csak árthatunk magunknak. Különösen ártalmasak az antibiotikumok, hiszen a vírusos gyulladásos légúti megbetegedéseket, ahogy nevük is mutatja, nem baktériumok, hanem vírusok okozzák. Ezek nem tartoznak az „erős" vírusok közé, a betegség lefolyása 5–6 napos, ebből 2–3 nap érezheti különösen rosszul magát a beteg, és nem egy esetben kezelés nélkül is sikerül leküzdeni.

Kijelenthetjük-e, hogy a klímaváltozás „hozott" új kórokozókat?
Súlyos sarkítás lenne ilyesmit kijelenteni, hiszen az utóbbi száz évben nem egészen két fokkal emelkedett csupán a globális általános hőmérséklet, amit saját bőrünkön nem érezhetünk, ráadásul az immunológia és a kórokozók ismeretének tudományai (bakteriológia, virológia stb.) is „frissebb keletű" tudományok, semhogy messzemenő következtetéseket vonhatnánk le.

Beadattam magamnak az influenza elleni oltást, mégis megbetegedtem!
Nem véletlenül: az influenza vírusa a más vírusos gyulladásoktól merőben különböző vírus. Előbbi erős, állandóan megújuló vírus, amely akár halált okozó megbetegedést is okozhat. Ezért fejlesztenek ki évről évre oltást ellene, és oltják világszerte azonos oltóanyaggal a népességet. Ha beadatta az influenza elleni oltást, kis szerencsével elkerülheti a súlyos megbetegedést – idén Romániában nem beszélhettünk még járványról –, ellenben akár többször is elkaphat különféle más, enyhébb lefolyású betegséget okozó vírusokat.

FARKAS IMOLA

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


Gazdaság


Csődbe mehet a panziók 30%-a
Többségük nem felel meg az európai követelményeknek

(8. oldal)

Daragus Attila, A Falu-, ökológiai és kulturális turizmus országos szövetségének (ANTREC) elnöke úgy véli, hogy a Turisztikai Hatóságnál bejegyzett panziók 30 százaléka nem felel meg az európai követelményeknek a konyhák felszereltségét illetően, így ezeket bezárják vagy „feketén" fognak dolgozni.

Szerinte a panziótulajdonosoknak komoly befektetéseket kell eszközölniük, hogy biztosíthassák az előírt higiéniai-egészségügyi körülményeket. Elmondta, az újonnan épült agroturisztikai panziók többségét az európai előírásoknak megfelelően építették fel ami a szállást illeti, de ezek konyhája nem éri el az Európában megkövetelt szintet, azaz ezeknek a konyháknak nem inoxból van a berendezése. A beruházás ebben az esetben legkevesebb 15 000 euróra rúg, és sok tulajdonos nem engedheti meg magának a befektetetést.

Daragus rámutatott, a panziótulajdonosoknak új egészségügyi engedélyeket kell beszerezniük az Állat-egészségügyi Hatóságtól is, az ezt előíró rendelet január 18-án lépett érvénybe. Az állat-egészségügyi bejegyeztetés illetéke 300 lej. Daragus szerint nem a pénz okozza a gondot, hanem az a tény, hogy nagyon sok tulajdonos, akinek panziója nem felel meg az európai előírásoknak, nem is fogja kérni az új engedélyt, és „feketén" fog működni.

Daragus Attila rámutatott, az ANTREC sok éve küzd a „fekete" turizmus gondjával, és ezért úgy a szövetség döntött, lobbizni fog a szakterület helyzetét tisztázó törvénycsomag kialakítása érdekében, illetve azért, hogy a feketén működtetett vendéglátó egységek eltűnjenek, ezek ugyanis jelenleg az agroturizmus bevételének mintegy 40–50 százalékát teszik ki. Ugyanakkor az infrastruktúra javítása érdekében is küzdeni fog.

A szövetségnek az ország majdnem minden megyéjében vannak fiókjai, tagjai száma pedig meghaladja a háromezret.

vissza az elejére


Ismét exportálhatunk baromfihúst az Európai Unióba

(8. oldal)

A romániai baromfihústermelők ismét exportálhatják termékeiket az Európa Unió országaiba, mivel az Európai Bizottság feloldotta a 2005-ben, a madárinfluenza megjelenése miatt hozott tilalmat.

– Az Európai Bizottság úgy döntött, feloldja a Romániából származó baromfihús behozatalára vonatkozó tilalmat – jelentette be Marian Avram, az Országos Állategészségügyi Hatóság elnöke.

Az Európai Unió 2005 őszén, a madárinfluenza megjelenését követően állítatta le a Romániából származó baromfihús és az élő baromfiak behozatalát. 2006 szeptemberében az EU feloldotta az import tilalmát 16 megye számára, de megtartotta az élő szárnyasok importjára vonatkozó tilalmat.

Romániában 20 kilogramm az egy főre eső átlagos baromfihúsfogyasztás. 2006-ban mintegy 700 millió euró volt a piaci forgalma a baromfitenyésztés ágazatának, 2005-ben pedig 600 millió euró.

vissza az elejére


2000 romániai szállítócég közlekedhet szabadon az EU-ban

(8. oldal)

Január elsejétől az ország kétezernél több szállítóvállalatának 12 000 járművet meghaladó gépkocsiparkja közlekedhet szabadon az Európai Unióban, anélkül, hogy szüksége lenne a Távközlési és Információ-technológiai Felügyelőség autóhasználati engedélyére.

A szállítás liberalizálásával és az EU-csatlakozással olyan probléma oldódott meg, mint a régebben alulmaradó belföldi fuvarkínálat kiegyensúlyozása a külföldről jelentkező kereslettel. Az intézkedés nagyban hozzájárul a szállítószakma, valamint Románia és az Unió közötti kereskedelem fejlesztéséhez.

A szállító járműveket kiutaló www.autorizatiiauto.ro elektronikus rendszer ezután is a megszokott módon látja el feladatát olyan EU-n kívüli országokba való szállítások esetében, mint Szerbia, Montenegro, Horvátország, Ukrajna, Norvégia, Törökország, Marokkó, Kazahsztán és Oroszország.

A rendszert 2003-ban indították be, és azóta matematikai módszerek felhasználásával, a korszerű informatikai technika igénybevételével segíti a nemzetközi térségekben dolgozó romániaifuvarozókat.

vissza az elejére


Szám-Adás

(8. oldal)

39 ISKOLAI SPORTTERMET ÉPÍTENEK AZ ÉV VÉGÉIG

A kormány további 39 sporttermet épít év végéig az általános iskolák és gimnáziumok számára. A beruházás összege 17,7 millió euró, amelyet 300 hasonló sportterem megépítése után takarított meg a kormány.

A projektet az Európai Fejlesztési és Beruházási Bankjától felvett 54,4 milliós hitelből finanszírozzák. A munkálatokat a Szállítási, Építési és Idegenforgalmi Minisztérium és a Beruházásokért Felelős Országos Vállalat koordinálja.

EURÓÖVEZETI NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK
A tavalyihoz közeli gazdasági növekedésre számít az euróövezetben idén is az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia.

– 2007-et majdnem akkora GDP-növekedéssel fogjuk végezni, mint 2006-ot – mondta egy üzleti konferencián Madridban.

Az Európai Bizottság 2,6 százalékos növekedést becsül 2006-hoz viszonyítva. Legutóbbi, novemberben kiadott őszi előrejelzéseiben idénre 2,1 százalékos, jövőre, azaz 2008-ban 2,2 százalékos GDP-növekedést jósolt az euróövezetnek.

Az Európai Központi Bank (EKB) túlhevültnek tartotta a tavalyi ütemet. Az EKB tavaly februárban módosított olvasatában az inflációmentes, azaz fenntartható GDP-növekedési képesség az euróövezetben közelebb van évi 2 százalékhoz, mint a korábban becsült évi 2,5 százalékhoz. A bank 2005. decemberben kezdte mostani szigorító ciklusát, 2 százalékos, rekord alacsony szintről indulva, azóta hatszor emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, legutóbb decemberben, újabb negyed százalékponttal 3,50 százalékra. A következő emelést, 3,75 százalékra, jelenleg márciusra várják a piacon.

59%-OS SZÁLLODAI KIHASZNÁLTSÁG MAGYARORSZÁGON
A szállodák 2006-ban az előző évinél 1 százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 59 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek Magyarországon.

A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 16 százalékkal nőttm 2006-ban, amelyben szerepe volt a szobaárak növekedésének és a forint-euró árfolyam a szállodákra nézve kedvező alakulásának.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára – Gross ARR – 17 300 forint, nettó átlagára 14 800 forint volt tavaly, az előbbi 2100 forinttal, az utóbbi 1600 forinttal emelkedett az előző évhez képest.

Az átlagár a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas, bruttó 37 100 forint, nettó 31 800 forint volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 800–17 900 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8500–9900 forintos bruttó átlagárat érvényesítettek.

TAVALY KÖZEL 10 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK A PC-ELADÁSOK
Tavaly 9,5 százalékkal, 239 millióra nőttek a világon a személyiszámítógép-eladások 2005-höz képest. A tavalyi negyedik negyedben a Gartner Dataquest piackutató felmérése szerint 7,4 százalékkal 67,4 millióra bővült a PC-értékesítés, egy másik piackutató cég, az IDC 8,7 százalékos növekedést becsül, 65,6 millióra.

A piackutatók vizsgálata szerint a Hewlett–Packard tovább erősítette piacvezető helyét, a negyedik negyedben 17,4 százalékra növelve részesedését a világ PC-piacán, az egy évvel korábbi 15 százalékról.

A második helyezett Dell részesedése a negyedik negyedben 13,9 százalékra esett a megelőző 16,4 százalékról, a harmadik a kínai Lenovo maradt, – amely 2005-ben vásárolta fel az IBM számítógéprészlegét – 7,1 százalékos piaccal. A további helyeken tavaly az Acer és a Toshiba állt a világon, PC-piaci részesedését tekintve.

Az IDC vizsgálatai szerint az amerikai értékesítés a negyedik negyedben 3,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez már a második negyed volt, amikor az egy évvel korábbival összevetve esett az amerikai PC-értékesítés. 2005-ben 15,5 százalékkal bővült a világ PC-piaca.

HELYI ADÓK ÉS ILLETÉKEK
A helyi adók és illetékek befizetésére a kolozsvári polgármesteri hivatal Főtér 1. szám alatti irodájának órarendje: hétfő, kedd, szerda, péntek – 8.30–16.30; csütörtök – 8.30–18.30.

vissza az elejére


Fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

(8. oldal)

Mától SMS-ben is előfizethet a Szabadságra. Ha nem ér rá személyesen előfizetni, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk – bónusszal: küldjön SMS-t a 7666-os emeltdíjas számra, és jövő hónaptól megy is a lap. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ráadásul kedvezményben is részesül: 15 szóból álló apróhirdetést adhat fel, ha telefonon (596-621 és 596-408) vagy e-mailben ( ) közli velünk, milyen mobilszámról rendelt előfizetést. Az SMS ára 9 USD-nek megfelelő Euró, plusz Áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni. Könnyítse meg életét: fizessen elő SMS-ben!

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


Levélbontó


Figyelmességgel is lehetne sok mindenen változtatni

(9. oldal)

Elmondhatjuk, hogy most már európai uniósok lettünk, de ennek ellenére semmit nem teszünk, hogy valami változzon is itt Kolozsváron. Pedig egy kis odafigyeléssel is lehetne több mindenen javítani. Egyetlen példát említek, a közszállítást. A buszmegállókban sokszor torlódnak a kocsik, vagy egymás után érkeznek az autóbuszok, trolibuszok, vagy személygépkocsik foglalják el a megálló nagy részét. Emiatt sok busz a megállótól néhány méterre hátrább áll meg, az elől állók sokszor nem is veszik észre, hogy az általuk várt kocsi is megérkezett már. Az idősebbek nem tudnak előre, hátra szaladgálni a felszálláshoz, a sofőrök pedig legtöbbször türelmetlenek, hamar becsukják az ajtókat és már indulnak is. Ezt a helyzetet egy kis nevelő munkával meg lehetne oldani. A buszok vezetőit köteleznie kellene a közlekedési vállalatnak arra, hogy csak a kijelölt megállóhelyen nyissák ki a kocsik ajtaját, és nem két, három jármű után. Ily módon a megálló elején álló öreg ember is nyugodtan felszállhatna a buszra. Mindez csak odafigyelést és minőségibb kiszolgálást feltételez, nem kerülne pénzbe, de máris megoldana egy problémát.

S. I.

vissza az elejére


Olvasói szemmel

(9. oldal)

Régi előfizetője vagyok a lapnak, és elejétől a végéig el szoktam olvasni, de a lapot sokszor csak reklám és egész oldal Játszótér foglalja el olvasnivaló helyett. Tudom, reklámból tartják fenn magukat, de szívesen olvasnék többet: nevelő, figyelmeztető cikkeket, tájékoztató írásokat (például hol vannak új munkahelyek, hol nyíltak új üzletek), hiányolom továbbá a Levélbontó rovatot, és szívesen olvasnám a „100 éve történt" cikkeket. Jó lenne többet foglalkozni Kolozsvárral.

Simó Ilona

Tisztelt hölgyem,
Köszönjük észrevételeit, igen fontosak ezek a visszajelzések, hisz – s ezt komolyan gondoljuk – Önöknek, Önökért szerkesztjük a lapot.

A reklámokra nagy szükség van annak érdekében, hogy a Szabadságot olcsón tudjuk az Önök rendelkezésére bocsátani. Konkrét adat: amennyiben nem lennének a reklámok, a havi előfizetési díj minimum duplájára növekedne. Az előállítási költségek jóval nagyobbak, mint amennyiért a szabadárusításban meg lehet vásárolni a Szabadságot – a különbséget reklámmal pótoljuk.

A Játszótér rovatot fiatal olvasóiknak szánjuk, ők küldik be rajzaikat, s ezáltal próbáljuk felnevelni az újságolvasók következő generációját. A gyerekeket ösztönözni kell a kreativitásra, hisz ellenkező esetben egész nap a számítógép előtt ülnek.

Az egy héttel ezelőtt bevezetett változások egyik lényege az volt, hogy növeljük az olvasnivalóval rendelkező oldalak számát: keddenként és péntekenként az eddigi 8 helyett 12 oldal telik meg tartalommal.

A Levélbontó rovat ezután rendszeresebben jelenik meg. Ehhez viszont olvasói levelek, visszajelzések szükségesek, amelyeket a szerkesztőség címére vagy elektronikus postán ( ) várunk.

Utolsó megjegyzésem: Kolozsvárral sokat foglalkozunk, a hírek túlnyomó többsége erdély fővárosából származik. De gondolnunk kell a vidékre, más megyékre is, hisz regionális lap vagyunk.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Eltüntetnék történelmi nyomainkat

(9. oldal)

Eltávolították a Nemzeti Színház homlokzatáról építésének dátumát, a római számokkal megjelölt 1906. évet, mert ez bizonysága volt annak, hogy az épületet magyar időben építették. Nem elégedtek meg azzal, hogy a színház alapítójának, első igazgatójának, Janovicsnak, valamint mecénásainak a szobrait eltüntették. Kétségbeesetten ragaszkodnak ahhoz is, hogy a multikulturálisnak csúfolt Babeş–Bolyai Tudományegyetemen egyetlen magyar felirat se legyen. A régi magyar professzorok nevét is meghamisították. Nagyon kedves barátnőm édesapja és nagyapja a Ferenc József Tudományegyetemen tanított. Nagyapja, Koch Antal paleontológus professzornak a gyűjteménye ma is az egyetem szertárában van, csupán a nevét írták át Antalról Antonra. Amikor unokája évekkel ezelőtt panaszt tett a névváltoztatásért, és igazolta, hogy a családi levelekben, könyveiben, disszertációiban kizárólag Antalnak nevezte magát, csak a vállukat vonogatták és megmosolyogták. A Duna televízió lefilmezte és öt kontinensen levetítette, hogyan akarták erőszakkal kitépni Hantz Péterék kezéből a magyar feliratú táblákat. A multikulturalitásról és egyenjogúságról puffogtatott hazug szavak hitelüket vesztették Brüsszelben is. Egy professzor évekkel ezelőtt úgy fogalmazott: miért akarjuk meghosszabbítani az agóniánkat? A Mikó utca sem viselheti annak a nevét, aki saját vagyonából adományozta azt a helyet, ahol most az egykori Mikó utca területe van, továbbá az Egyetemi Könyvtár, az orvostudományi egyetem, a klinikák, a régi füvészkertben a földrajzi és állattani intézet. Miért nem viselheti az utca adományozójának a nevét? Nem csodálkozhatunk, hogy az utolsók között kulloghattunk az unióba. Felvételünket sok tagország kényszeredetten szavazta meg. A korrupció, a diszkrimináció, csalások és lopások tették hírhedté az országot.

Kelemen Éva

vissza az elejére


Zavar és ellentmondás tankönyvek és tanterv viszonyában

(9. oldal)

(Reagálás Nagy-Hintós Diána írására, amely a Szabadság január 5-i számában a Vélemény oldalon jelent meg, Nem egylépéses folyamat a tanügy reformja címmel.)

Úgy vélem, hogy eléggé zavaros az alternatív tankönyvek és a tanterv közötti „viszony". A tanárok az általuk jónak talált tankönyveket használhatják, ezt adják a gyerekek kezébe. Tehát minden iskolában másféleképpen tanítanak, de országosan már egységes tételeket kapnak a félévi dolgozatokon és a képességvizsgán. Tehát az oktatási minisztérium a tananyag leadásához, megtanításához szabadságot, választási lehetőséget biztosít ugyan a tanároknak, de a gyerekektől a dolgozatok, vizsgatételek által pontosan meghatározott dolgok tudását, ismeretét kérik. Miért kell a szabadpiac törvényeit alkalmazni a tankönyvírás és tankönyvkiadás esetében, amikor ez csak zavart, nehézségeket okoz?

A cikkben olvasottak szerint a tanároknak nem a tankönyveket (vagyis a szabadon választottat, az alternatívat) kell figyelembe venniük elsősorban, hanem a tantervet. Ilyen körülmények között teljesen lehetetlenség a szülők részéről, hogy otthon ellenőrizzék, megtanulta-e a gyermekük a másnapi leckéjét vagy sem, mert egyszerűen nem lehet látni, mit kellene tudnia a gyermeknek.

Nem várja el a szülő, hogy a gyerek a tanórán sajátítsa el a teljes anyagot, de az iskola sem háríthatja el magától a tantárgy megszerettetését, a gyerekek érdeklődésének a felkeltését. A szülő nem foglalkozhat tanárként a gyerekével, mert nincs mindenkinek ehhez szükséges felkészültsége. Magánórákra pedig nem sok családnak telik.

Szerintem a társadalmunk vesztesége is az, ha sok értelmes gyermek lemarad a képességi vizsgán, mert nem tud középiskolába készülni a zavaros és zsúfolt tanterv miatt. Hiába növelik a tanórák számát, a világon akkora a felgyülemlett ismeretanyag, hogy úgysem lehet mindent megtanítani. A fontos dolgokra kellene figyelni, hiába ülnek a gyermekek többet az iskolában, nem biztos, hogy ettől felkészültebbek lesznek.

A gyerekek sokat ülnek a számítógépek és a tévékészülékek előtt, amin már világosan látszik, hogy nem válik javukra. De ha lenne elegendő sportpálya, terem, hogy mozoghassanak, játszhassanak, akkor egészen biztos, hogy egészségesebben fejlődhetnének testileg és szellemileg egyaránt. Désen például igen rossz a helyzet a sportolási lehetőségek ügyében.

György Ilona,
Dés

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Mozaik


Jogszolgálat

(10. oldal)

D. K., Kolozsvár: Gyermekét egyedül nevelő anya milyen anyagi támogatásra jogosult, és milyen feltételek mellett?

Válasz: A kormány 105. számú rendelete (2003-ból) szabályozza a kiegészítő családi pótlék és az egyszülős családok eltartási támogatásának rendszerét. Ennek értelmében kiegészítő családi pótlékban a férjből, feleségből és az eltartásukban levő 18 életév alatti gyermekből álló, együtt lakó családok részesülnek, az egyedülálló személyből és az eltartásában levő, vele együtt lakó 18 év alatti gyermekből álló család (egyszülős család) eltartási támogatásban részesül. A jogszabály meghatározza azt is, kit ért egyedülálló személyen annak érdekében, hogy az illető jogosult lehessen a pénzügyi segélyre. Eszerint egyedülálló személy az, aki a következő helyzetek valamelyikében van: nem házas; özvegy; elvált; házastársát eltűntté nyilvánították bírói határozattal; házastársa 30 napnál hosszabb időszakra lett letartóztatva, vagy szabadságvesztéses büntetést hajt végre és nem tartja el gyermekét; nem töltötte be a 18. életévét és az előbb felsorolt helyzetek valamylikében van; gyámnak nevezték ki vagy a gondozására bíztak gyermeket, és az előbbi helyzetek egyikében található (kivéve a hivatásos szülőket). E mellett a feltétel mellett a jövedelemre vonatkozó kitételt is teljesíteni kell. Évente kormányhatározattal hagyják jóvá, milyen jövedelemszintig jogosult valaki az említett pénzsegélyre. 2007-ben azok igényelhetik a családi pótlékot vagy egyszülős családokat megillető eltartási támogatást, ahol az egy személyre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 176 lejt. Az eltartási támogatás összege egy gyermek esetében 52 lej, két gyermeknél 62 lej, három gyermek esetében 70 lej, és négy vagy annál több gyermek esetében 79 lej ebben az évben.

vissza az elejére


Egy perc derű

(10. oldal)

A rendőr leállít egy autót:
– Maga lakott területen száznegyvennel hajtott. Följelentem. Mondja meg a nevét!
– Mihail Kazmanauvskvas vagyok...
A rendőr zsebre vágja a noteszét:
– Rendben van, elmehet... De még egyszer elő ne forduljon!

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Éjszaka a múzeumban – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23.

GYŐZELEM – Înapoi în cartier – román. – Vetítés: 13, 15, 17, 19, 21, 23.

MŰVÉSZ – Randevú az Avenue Montaigne-on – francia. – Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – A Tégla – amerikai. Vetítés: 16.30, 19; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Crank – Felpörögve – amerikai. Vetítés: január 19–21.: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Holiday – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Tsotsi – délafrikai–angol. – Vetítés: január 19–21.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Nagyon vadon – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Január 24-én, szerdán este 8 órakor: Heiner Müller: Kvartett – stúdió-előadás. A Csepűrágó Alapítvány (Temesvár), a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nottara Színház (Bukarest), a Metropolis Ifjúsági Színház (Bukarest) előadása. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK.

Január 26-án, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, január 23-án, kedden du. 4 órakor: Solo on-line – balett-poém; este fél 9 órakor: Stand-up comedy.

Január 25-én, csütörtökön este 7 órakor: Gogol: Egy őrült naplója. Rendező: Anton Tauf.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Január 25-én, csütörtökön este fél 7 órakor: Bartók Béla: A fából faragott királyfi. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfus: Jakab Melinda. Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező: Selmeczi György m. v.

ROMÁN OPERA

Január 24-én, szerdán este 7 órakor: Lehár Ferenc: A víg özvegy. Vezényel: Horváth József. Rendező: Mona Chirilă.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

ZENEAKADÉMIA

Ma, január 23-án, kedden este fél 7 órakor a Stúdió-teremben: A Steinway koncertzongora felavatásának ünnepi hangversenye. Előadók: Adriana Bera, Octavia Marc, Mira Gavris, Csiky Boldizsár, Sergiu Tuhutiu, Ninuca O. Pop, Daniel Goiti, Remus Manoleanu. Műsoron: Mozart-, Liszt-, Chopin-, Enescu-, Toduta-művek.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Január 22., hétfő

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.) Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

3,36/3,40

2,58/2,63

1,31/1,35

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (január 23., kedd)

1 euró = 3,3796 lej, 1 USD = 2,6099 lej, 100 magyar forint = 1,3431 lej.

vissza az elejére


Hirdetés


SZOLGÁLTATÁS

(11. oldal)

A Somadis Kft. masszázs és reflexoterápia kurzusokat tart. Jelentkezésüket az alábbi telefonszámokon várjuk: 0729-955458, 431-194, 0723-172576. (0401874)

Héthónapos kisfiú mellé bébiszittert keresek heti 3x3 órára, a központban. Telefon: 0364-104009; 0721-374618; 0751-532899. (0013)

vissza az elejére


SPORT


KÉZILABDA
Magyarország bejutott a férfi vb középdöntőjébe

(12. oldal)

A magyar férfi kézilabda-válogatott bejutott a németországi világbajnokság középdöntőjébe, miután a dán után a norvég csapatot is legyőzte remek játékkal – végeredmény: 25–22 (15–12). Mindkét csapat győzelemmel kezdett szombaton a vb-n, viszont amíg a magyarok az esélyesnek számító dánokat verték hatalmas csatában, jó hajrával, addig a norvégok szinte meg sem izzadtak az angolaiak ellen.

A „friss-magyar" Nenad Puljezevics – akár csak szombaton a dánok ellen – megint remekelt, több százszázalékos helyzetben védett. Bár a támadások olykor akadoztak, a védelem sziporkázott, és ez átsegítette a nehéz pontokon a Skaliczky-gárdát.

A magyar csapatot sokan féltették, hogy még a csoportból sem könnyen jut tovább. Rácáfolva a kétkedőkre, két legnehezebb összecsapását bravúrral megnyerte a gárda, s ezzel teljesítette első részfeladatát: maximális pontszámmal lépett a legjobb 12 közé, és harcban van az olimpiai kvótáért.

A Skaliczki-sereg az utolsó csoprotmérkőzésen Angola legjobbjai ellen lép pályára, de már tét nélkül: a magyarok az első, az afrikai gárda pedig a negyedik lett a kvartettben.

Az E-csoport (Kiel) másik mérkőzésén: Dánia–Angola 39–20.

Az állás: 1. Magyarország 4 pont, 2. Norvégia 2 (63–38) 3. Dánia 2 (68–50) 4. Angola 0.

Sajátos dicséret a magyaroknak
Sajátos dicséretben részesítette a német Süddeutsche Zeitung hétfőn a magyar kézilabda-válogatottat, hangoztatva, hogy a testméretek tekintetében az egyik legtoleránsabban, mégis kiválóan felépített csapat.

A tekintélyes újság bevezetőjében a Németországban is egyik legnépszerűbb labdajátékot a futballal és a kosárlabdával hasonlította össze, rámutatva, hogy a felépítés szempontjából a kézilabdázók talán a legszerencsésebb helyzetben vannak. A focisták ugyanis aligha lehetnek kövérek – írta a lap, példaként említve a brazil Ronaldót, akinek a világbajnokság idején hasán és csípőjén igencsak feszült az amúgy tetszetős válogatott mez. A 166 centiméternél alacsonyabb kosárlabdázóknak sincs sok lehetőségük a villogásra – mutatott rá a Süddeutsche Zeitung, hozzátéve, hogy mind-ezzel szemben a kézilabda az a sportág, amelyben valamennyi testtípusnak van esélye.

Ebből kiindulva a lap a Németországban zajló világbajnokság az egyik legtoleránsabban felépített csapatának a magyart nevezte. A magyarok legismertebb játékosának tartott Nagy Lászlót „biológiai szempontból" klasszikus kézilabda-alkatnak minősítette, kiemelve a szükséges magassággal párosuló karcsúságát, továbbá azt, hogy balkezes és felugorva akár három méter magasságba képes emelkedni.

Az Iváncsik-testvéreket a lap igazi atlétáknak nevezte, megemlítve, hogy Gergőnek elsősorban a jobb, Tamásnak a bal keze erős. A Süddeutsche Zeitung szerint a magyar az a válogatott, amelyik a piknikus típusokat is a legtökéletesebben integrálta, kiemelve Gál Gyulát, akit védő aligha tud feltartóztatni, továbbá a szerbből honosított Nenad Puljezevicset, aki méreteiből fakadóan is szinte teljességgel betölti a kaput.

Puljezevics – írta végezetül az újság – a dánok elleni mérkőzés utolsó perceiben valósággal megbénította a skandinávokat. Legjobb játékosuk, Lars Christiansen – aki korábban tíz kísérletből tíz gólt szerzett – sorsdöntő pillanatban szinte megmerevedett, amikor hirtelen egy 33 éves „mackó" nézett vele farkas-szemet.

*

Hat mérkőzésből hat győzelemmel fejezte be Románia férfi kézilabda-válogatottja az Európa-bajnokság selejtező csoportját. Az utolsó mérkőzésen Lucian Râşniţă legénysége 41–31-re verte Konstancán Lettország csapatát.

A továbbjutás kérdése azonban még távolról sem dőlt el, Románia júniusban kettős rájátszást vív a január 26-i sorsoláson kijelölt ellenféllel, az Eb-re való kijutás érdekében.

vissza az elejére


TENISZ
Néhány kiemelt búcsúzott

(12. oldal)

A nyolcaddöntőben búcsúzott a további küzdelmektől a titkos esélyesként emlegetett James Blake, valamint a 8. helyen kiemelt David Nalbandian a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Az amerikai kiválóságot a bombaerős tenyereséről híres chilei Fernando Gonzalez verte három játszmában, míg az argentin vasember a német Tommy Haastól kapott ki. Megszenvedett a továbblépésért a második kiemelt spanyol Rafael Nadal, aki ötszettes, maratoni küzdelemben gyűrte le a brit reménység Andy Murrayt. A nőknél csak a svájci Patty Schnyder kiesése jelent némi meglepetést.

Az utolsó felnőtt főtáblás romániai versenyző is búcsúzott. A vegyes párosok küzdelmében az első fordulóban Anreea Ehritt-Vanc, a holland Rogier Wassen oldalán két játszmában, 6:4, 6:4 arányban kikapott a házigazdákat képviselő Monique Adamczak–Stephen Huss kettőstől.

Eredmények, nyolcaddöntő:

Férfiak: Gonzalez (chilei, 10.)–Blake (amerikai, 5.) 7:5, 6:4, 7:6 (4); Haas (német, 12.)–Nalbandian (argentin, 8.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:3; Davigyenko (orosz, 3.)–Berdych (cseh, 13.) 5:7, 6:4, 6:1 7:6 (5); Nadal (spanyol, 2.)–Murray (brit) 6:7 (3), 6:4, 4:6, 6:3, 6:1.

Nők: Clijsters (belga, 4.)–Hantuchová (szlovák, 15.) 6:1, 7:5; Hingis (svájci, 6.)–Li (kínai, 19.) 4:6, 6:3, 6:0; Csakvetadze (orosz, 12.)–Schnyder (svájci, 8.) 6:4, 6:1; Sarapova (orosz, 1.)–Zvonarjeva (orosz, 22.) 7:5, 6:2.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra

(12. oldal)

A tizenharmadik siker
Megdöntötte saját rekordját, és már tizenharmadik győzelmét aratta a Milánói Internazionale az olasz labdarúgó Seria A 20. fordulójában. A San Siróba ezúttal a Fiorentina látogatott, és ezúttal sem kegyelmeztek a vendégeknek. A fővárosiak szereztek vezetést, Toni már az ötödik percben beköszönt (1–0). A nagy öröm viszont csak negyedórát át tartott, ekkor Sztankovics egy kipattanó labdát kapásból a jobb felsőbe vágott (1–1). A mérkőzés ezzel nyílttá vált, de öt perccel később Adriano megmutatta, hogyan kell elvégezni egy szabadrúgást, óriási gólt bombázott a jobb sarokba (2–1). A második játékrészben is a fekete-kékek domináltak, újabb gólt szereztek – a vendégek nagyon tiltakoztak, de a visszajátszás alapján egyértelműen látszott, hogy a laszti teljes egészében áthaladt a gólvonalon. A milánóiak így 3–1 arányban diadalmaskodtak.

Eredmények: SS Lazio–AC Milan 0–0, Empoli–Sampdoria 2–0, AC Párma–Torino 1–0, Livorno–AS Róma 1–1, Milánói Internazionale–Fiorentina 3–1, Catania–Cagliari 0–1, Siena–Chievo 2–1, Udinese–Messina 1–0, Reggina–Palermo 0–0 és Ascoli–Atalanta 1–3. A sorrend:

1. Inter 20 17 3 0 44–17 54
2. Róma 20 13 4 3 42–17 43
3. Palermo 20 12 3 5 37–23 39
4. Empoli 19 7 7 5 18–17 28
5. Lazio 20 8 6 6 30–18 27
6. Atalanta 20 7 6 7 35–31 27
7. Udinese 20 7 5 8 20–23 26
8. Catania 19 7 5 7 26–34 26
9. Milan 20 8 8 4 25–17 24
10. Sampdoria 20 6 6 8 28–28 24
11. Siena 20 5 10 5 18–21 24
12. Livorno 20 5 8 7 20–30 23
13. Cagliari 20 4 10 6 16–21 22
14. Torino 20 5 7 8 15–24 22
15. Fiorentina 20 10 4 6 31–20 19
16. Chievo 20 4 5 11 21–30 17
17. Messina 20 3 7 10 20–34 16
18. Párma 20 3 6 11 17–35 15
19. Reggina 20 6 6 8 24–28 13
20. Ascoli 20 1 6 13 14–33 9

Újra élen a Barca
A spanyol Primera División 19. fordulójában megint visszavette listavezető pozícióját az FC Barcelona. A mostanában nem remeklő katalán csapat az utolsó helyen álló Gimnastic Tarragonát fogadta, és sima, 3–0 arányú győzelmet aratott. Az első gólt a kis termetű argentin, Saviola szerezte, ezt a második félidőben Giuly és Iniesta kiegészítette egy-egy találattal.

Eredmények: RCD Mallorca–Real Madrid 0–1, Barcelona–Nástic Tarragona 3–0, Getafe CF–Celta Vigo 1–0, Real Betis Sevilla–Racing Santander 1–1, Real Sociedad–Valencia 0–1, UD Levante–Athletic Club Bilbao 0–0, Real Zaragoza–Recreativo de Huelva 0–0, Deportivo La Coruña–Espanyol Barcelona 0–0, Villarreal–FC Sevilla 0–0 és Atlético de Madrid–CD Osasuna 0–0. A tabellán:

1. Barcelona 18 11 5 2 39–16 38
2. Sevilla 19 12 2 5 37–19 38
3. Real M. 19 12 2 5 28–16 38
4. Valencia 19 11 3 5 28–15 36
5. Atlético 19 10 5 4 25–13 35
6. Zaragoza 19 9 4 6 30–20 31
7. Huelva 19 9 3 7 28–25 30
8. Getafe 19 8 5 6 16–13 29
9. Osasuna 19 8 2 9 27–24 26
10. Espanyol 19 6 8 5 18–18 26
11. Villarreal 19 7 5 7 18–24 26
12. Santander 19 6 7 6 18–23 25
13. Deportivo 19 5 7 7 14–24 22
14. Celta 19 5 6 8 21–26 21
15. Mallorca 19 5 5 9 16–27 20
16. Bilbao 19 4 7 8 21–28 19
17. Levante 19 4 7 8 16–26 19
18. Betis 18 4 5 9 18–25 17
19. Sociedad 19 2 7 10 12–25 13
20. Tarragona 19 2 3 14 16–39 9

Angliai rangadók
Az első négy helyen álló csapat egymással randevúzott az angol Premiere League 24. fordulójában. A listavezető Manchester United a nagy rivális Arsenalt, míg a Liverpool a címvédő Chelsea gárdáját fogadta. Mind szokás szerint, az Emirates Stadion minden belépője már egy hónappal az összecsapás előtt elkelt. A szurkolók nagy reményeket fűztek kedvenceikhez, akik már az Old Traffordon is győzelmet arattak Fergusonék fölött. A félidőben még csak helyzetekig jutottak a felek, az 53. percben azonban a vendégek megszerezték a vezetést: Patrice Evra bal oldali beadását Rooney vetődve fejelte Lehmann kapujába (0–1). A United a 83. percig őrizte előnyét, ekkor a csereként beálló Robin van Persie Adebayor jobboldali átadását ballal varta a léc alá (1–1). A holland a nagy gólöröm közepette lábujját törte, ezért hat hetes kényszerpihenőre szorul. Az Enfield Road-i rangadón a vártnál simább hazai győzelem született, a vörösök már a 4. percben vezetéshez jutottak: hosszan előreívelt labdát a hórihorgas Crouch fejjel továbbított Kuyt elé, aki két védőn áthámozta magát, majd a nemrég fejsérüléséből felépülő Petr Cech mellett a kapu jobb oldalába bombázott (1–0). Negyedórával később növelte előnyét Benitez csapata, Gerrard beadását Ashley Cole fejjel felszabadította, a játékszer Pennant elé pattant, aki mellel lekapta, majd 18 méterről irtózatosan nagy gólt vágott (2–0). A vendégek egyetlen helyzetet sem tudtak kialakítani, szerencséjük viszont volt, Riise 40 méteres lövésénél Cech mozdulni sem bírt, de a laszti a felső lécen csattant, így maradt a kétgólos megérdemelt liverpooli siker.

Eredmények: Arsenal–Man-chester United 2–1, Wigan Athletic–Everton 0–2, Manchester City–Blackburn Rovers 0–3, Middlesbrough–Bolton Wanderers 5–1, Portsmouth–Charlton Athletic 0–1, Reading–Sheffield United 3–1, Newcastle United–West Ham United 2–2, Fulham–Tottenham Hotspur 1–1, Aston Villa–Watford 2–0 és FC Liver-pool–Chelsea 2–0.

Az élboly: 1. MU 57 pont, 2. Chelsea 51, 3. Liverpool 46, 4. Arsenal 45, 5. Bolton 40.

KONRÁD SZABOLCS

Az oldalt szerkesztette: Póka János András