Önálló magyar iskolát kérnek Bánffyhunyadon
Hasonló kérések fogalmazódtak meg a megye többi városában is

(1. oldal)

A tanárok gyakori cserélődése gyengít az oktatás minőségén

(Kiss Olivér felvétele)

Önálló magyar iskola létrehozásáról vitázott tegnap a Bánffyhunyadi Városi Tanács. A lapzártakor még tartó ülésen jelen volt László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, akitől megtudtuk: minden egyeztetés ellenére a helyi tanács leszavazta a kezdeményezést, csupán az öt RMDSZ-es tanácsos szavazott mellette, egy tanácsos tartózkodott, a többi pedig ellene szavazott. Ahhoz, hogy új intézményt létesítsenek, első lépésként szükség lett volna a tanács elvi beleegyezésére, ezután egyéb eljárások következtek volna, magyarázta a megyei elnök. Még nem készült el az új iskola ahova a román részleg átköltözhetne, bár több milliárd lejt szereztek az építésére. Ma Tordán kerül sor hasonló tanácsi megbeszélésre.

(Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


BBTE: az európai szellemiség jegyében utasították el a magyar karokat

(1., 4. oldal)

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) aláaknázásaként értékeli az egyetem vezetősége a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) tevékenységét, amely az egyetemen magyar karok és az önálló magyar egyetem létrehozásáért küzd – fejtette ki a BBTE rektora, Nicolae Bocşan hétfőn egy kolozsvári sajtótájékoztatón. Az egyetemnek a magyar karok elutasítására vonatkozó érvrendszerében új elem bukkant fel, Gyémánt László, a Judaisztikai Intézet igazgatója a magyar karok létrehozását a zsidó közösség iránti támadásként állította be.

Az egyetem vezetősége azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a BKB több nemzetközi sajtótájékoztató keretében és európai fórumokon lobbizott az elmúlt hetekben, az önálló magyar egyetem és a magyar karok létrehozása melletti érveket sorakoztatva fel. A BBTE vezetői szerint a BKB vezetői „félretájékoztatással manipuláltak" ezen akcióik során.

A rektor a BKB vezetőire utalva kifejtette, hogy ezt a kampányt „azok a személyek irányítják, akiknek erre nincs sem szakmai sem erkölcsi alapjuk", hiszen semmilyen jelentős tervvel nem járultak hozzá az egyetem fejlesztéséhez. Elfogadhatatlannak tartja az egyetem vezetősége, hogy a felsőoktatási intézmény keretében feszültséget keltsenek, szerinte ezzel „elterelik az akadémiai közösséget eredeti rendeltetésétől".

A rektor emlékeztetett, hogy február 20-án az egyetem szenátusa elutasította a magyar karok megalapítására vonatkozó kérést. Szerinte ezek létrehozása indokolatlan lenne, mivel az egyetemi charta a három – román, magyar és német – tanulmányi vonalnak autonómiát biztosít. Megemlítik, hogy összesen 19 kar létezik, amiből 16-on teljes körű felsőoktatási képzést biztosítva magyar nyelvű oktatás is zajlik.

A rektor szerint az európai egyetemeken sehol nem működnek etnikai-nyelvi alapon létrehozott karok. Úgy véli, hogy az ilyen szempontok alapján „megvalósítani próbált kettészakítás" „nem illeszkedik az Európában támogatott megoldások szellemiségéhez". A rektor szerint a nemzetiségek esetében „az etnikai alapon történő állandó szétválasztás ugyanolyan hibát jelent, mint az asszimilációjuk." Bocşan elutasította az RMDSZ több vezető politikusa – közöttük Markó Béla – azon múlt heti megállapítását, miszerint az egyetem szenátusa merevségről tett tanúbizonyságot, amikor nem hagyta jóvá a magyar karok létrehozására vonatkozó kérelmet. Szerinte a február 20-ai döntést „az európai szellemiség jegyében" hozták meg, így ez a határozat nem a merevségnek, hanem „annak a szándéknak a kifejeződése, hogy az egyetem az európai szervezeti formákba integrálódhasson".

Gyémánt László, aki a Judaisztikai Intézet mellett a az Európai Tanulmányok Kart is vezeti, kifejtette, hogy a BKB akcióival az egyetem multikulturális jellege szűnne meg. Gyémánt szerint a Bolyai Egyetem újraalapítását szorgalmazó, Nobel-díjas tudósok által aláírt nyílt levelet azért támogatja Elie Wiesel és Kertész Imre is, mert egyoldalúan tájékoztatták őket. Szerinte a két személyiségnek nincs honnan ismernie a BBTE-t, mert soha nem látogatták meg az intézményt. A „holokauszt túlélőinek" a nevében arra szólította fel a BKB-t az általa hangoztatott félretájékoztatásra utalva, hogy fejezzék be ezeket az eljárásokat, és „közös erőfeszítések révén őrződjön meg, amit az egyetem multikulturális jellege révén valósítottak meg." A Szabadság azon kérdésére, hogy miért értékeli a magyar oktatók kérését a zsidó közösség elleni támadásként, Gyémánt kifejtette: a karok létrehozása egy lépést jelentene a Bolyai Egyetem újraalapításáért, és így a BBTE multikulturális jellegének megszűnésével attól tartanak, hogy az új helyzetben az intézet „nem találná meg a helyét".

Noha Markó Béla többször is kijelentette, hogy az önálló magyar egyetem létrehozását nem a BBTE kettéválasztásával kell megoldani, a BBTE vezetői egyértelműen attól tartanak, hogy a három kar létrehozása mindössze az első lépés lenne a Bolyai Egyetem újraalapítása irányába. A BKB-nak egyébként valóban ez a nyíltan vállalt célkitűzése. A BBTE vezetői szerint a magyar oktatók 83 százaléka – szám szerint 149-en – azért írták alá a BKB kezdeményezésére a karok létrehozására vonatkozó kérelmet, mert féltek attól, hogy esetleges elutasító válaszukkal „árulókként bélyegzik meg" a romániai magyar közösségen belül. A rektor szerint ezért sokkal mérvadóbb lenne titkos szavazást tartani a magyar oktatók körében, és akkor kiderülne, hogy valóban nem is támogatják olyan sokan az önálló karok ötletét.

Borbély Tamás

vissza az elejére


SZNT–RMDSZ pengeváltás március 15-ről

(1. oldal)

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint március 15-ét nem az teszi hivatalos ünneppé, hogy Románia államelnökei és miniszterelnökei köszöntő leveleket írnak. A magyarság ünnepe szerintük azáltal válik hivatalossá, hogy „a teljes és tényleges egyenlőség jegyében" hivatalos rendelkezésekkel munkaszüneti nappá nyilvánítják, mint a többségi nemzet ünnepeit is. Ezt Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek címzett nyílt levélben fejtik ki. Az SZNT-sek Markó egyik múlt heti nyilatkozatára reagáltak, amelyben az RMDSZ elnöke emlékeztetett: sikerült meghonosítani Victor Ciorbea mandátuma óta azt, hogy a román miniszterelnök levélben üdvözölje az ünnepet. Hozzátette: Székelyföldön helyileg oldják meg a munkaszüneti napot, ami nagyon fontos. Úgy vélte, hogy ennél többre jelenleg – tekintettel az etnikumközi viszony feszültté válására – nincs lehetőség.

A március 15-én Székelyudvarhelyen tervezett székely nagygyűlés kapcsán Markó elmondta: nem ért egyet a kezdeményezéssel, mert a magyarság ünnepét nem szabad politikai célokra felhasználni. Az itt elfogadás végett felolvasott Székelyföld autonómiájára vonatkozó kiáltvány kapcsán hozzátette: az RMDSZ is támogatja az autonómiatörekvéseket, de ezek formáinak kivívását csakis politikai eszközökkel lehet elérni.

vissza az elejére


Egyre többen keresnek állást az interneten

(1. oldal)

Az internet lett a legfontosabb álláskereső eszköz, állítják a több portált birtokló, egyik legjelentősebb romániai számítástechnikai cég, a Neogen vezetői. Az általuk működtetett BestJobs portálon regisztrált adatok szerint a tavalyhoz képest 80 százalékkal nőtt az állások száma, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a karrieralakítás és munkaerő-toborzás szempontjából a világháló lett a legjelentősebb tényező Romániában. Jelenleg a szóban forgó portálon 5 ezer állás vár gazdára, és jelenleg 680 ezren küldtek szakmai önéletrajzot az esetleges alkalmazás reményében.

Az állások típusa szerint jelenleg legtöbb helyet – 1100 állást – a kereskedelemben hirdetnek, de majdnem ugyanannyi – ezer – szoftverfejlesztő és számítógép-szakértőt keresnek. Jelentős növekedést könyveltek el a mérnök és könyvelő/pénzügyi szakemberek toborzására vonatkozó állások esetében. Noha még mindig a bukarestiek élnek a legtöbben az internetes munkahelykeresés, illetve alkalmazás lehetőségével, vidéken is 10 százalékos növekedést regisztráltak e tekintetben. A fővároson kívül legtöbben Temesváron, Kolozsváron, Brassóban és Jászvásáron használják a világhálót munkaerő-toborzás szempontjából.

vissza az elejére


Iskolajavításra kér támogatást Tişe

(1. oldal)

Alin Tişe, Kolozs megye prefektusa írásban fordult az Oktatás- és Kutatásügyi Minisztériumhoz, hogy támogassák tizenhárom Kolozs megyei tanintézmény felújítását, ahol az épületek rossz állapota miatt már a bezárás ténye is felmerült.

A probléma a következő helységek tanintézményeit érinti: Borsaújfalu, Cege, Egeres, Felsőpeterd, Kiskalota, Magyarkályán, Magyarszovát, Nagyiklód, Ördöngösfüzes, Pecsétszeg, Riska, Székelyjó és Várfalva.

vissza az elejére


EU-figyelmeztetés a deficit ellenőrzésére

(1. oldal)

Az Európai Unió illetékesei arra figyelmeztették a kormányt, hogy növelni kell az adóbevételeket és ellenőrzés alatt kell tartania az államháztartási hiány – közölte Călin Popescu Tăriceanu.

A Bukarestben tárgyaló Joaquín Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa a kormányfővel is tárgyalt, s aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nőhet az államháztartási deficit – mondta el a miniszterelnök. Tăriceanu szerint azonban alaptalanok ezek a félelmek, mivel csökkenő trendet mutat a deficit alakulása. Tavaly a GDP arányos államháztartási hiány 0,8 százalék volt, az idei évre tervezett deficit pedig 0,5 százalék.

Almunia szorgalmazta, hogy Románia újítsa fel készenléti hitel-megállapodását a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), ami júliusban jár le, de októberben felfüggesztették. Az IMF arra kérte a kormányt, hogy növeljen bizonyos adókat, mert az így keletkező extra bevételekre szüksége lesz az országnak 2007 után, amikor várhatóan csatlakozik az EU-hoz. A valutaalap egyúttal szigorúbb lépéseket sürgetett az infláció letörésére, mivel annak magas szintje gyengíti a hazai cégek versenyképességét. Tavaly mintegy 8 százalékos volt az infláció, amit a kormány idén 5,5 százalékra tervez visszaszorítani.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

A dolgok sosem olyanok, mint amilyenek lehetnének.

Henry James

vissza az elejére


Kishirek

(2. oldal)

KERESZTÉNY ÉRTÉKEK AZ EURÓPAI POLITIKÁBAN címmel szervezett előadás-sorozatot a hollandiai Staatkundig Gereformeerde Partij. Az előadásokra március 1-jén, szerdán de. 10 órától kerül sor a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetem Mátyás király utcai épületében. Az előadások angol nyelven folynak magyar szinkronfordítással.

MŰVÉSZ ÉLETUTAK: ŢIPOIA&TZIPOIA – képzőművészeti kiállítás nyílik március 1-jén, szerdán du. 6 órakor a főtéri Művészeti Múzeumban. Apa és fia, két művész, két életút alkotásait tekinthetik meg e kiállítás látogatói. A tárlatmegnyitót Béres Melinda és Răzvan Dumitru kamarazene hangversenye előzi meg.

SZAKOSZTÁLYI KÖZGYŰLÉST tart az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya március 4-én, szombaton de. 10 órától. A közgyűlésen beszámolnak a 2002–2005. közötti időszak eredményeiről, a 2006-os év munkatervét mutatják be, valamint felújítják a választmányt és a vezetőséget.

CSÉP SÁNDOR A KÉT DRÁMA című kötetét mutatják be március elsején, szerdán délután 6 órától a Phoenix Könyvesházban. A könyvet Sántha Attila ismerteti. Közreműködik Sebesi Karen Attila.

vissza az elejére


Győzelem mozi
A fegyverek szava

(2. oldal)

Andrew Niccol forgatókönyvíró nevéhez olyan sikerprodukciókat lehet kötni, mint a Truman Show, a Terminál. Rendezői székbe először 1997-be ült, amikor a Gattacaval világsikert aratott. A Lord of War – amit magyarra hadúr helyett elég szerencsétlenül Fegyvernepperre fordított a szinkronstúdió – szintén nagy sikereknek tekinthet elébe, annál is inkább, hogy a szereposztása sem gyenge.

Yuri Orlov (Nicholas Cage) egy ukrán emigránscsalád sarjaként nő fel a New York-i Kicsi Odesszában. Az eseménytelen gürcölést egyszerűen maga mögött hagyja a fegyverkereskedés miatt. Niccol elsősorban az emberéletek kioltására alkalmas eszközök dilemmájára építi fel a feszültséget. Orlov és öccse levonják a következtetést: ha nem ők adják el a fegyvereket, akkor más fogja helyettük megtenni. Az ellenpólust a különös romantikával meghódított szupermodell Ava Fonatine, Orlov felesége testesíti meg. A törékeny asszonyka képes elviselni, hogy az őt körülvevő fényűzés emberek életébe került. A történet persze nem lenne teljes egy kis rabló-pandúr játék nélkül: Orlov kevéssé törvényes üzletei szemet szúrnak az Interpolnak is, Jack Valentine (Ethan Hawk) személyében.

Niccol elsőrendű hollywoodi produkciót készített: eseménydús, izgalmas, alkalmasint romantikus, még etikai kérdéseket is megpenget. A filmet Kolozsváron a Győzelem (Victoria) mozi tűzte műsorra március 3-tól.

kb

Fegyvernepper (Lord of War) színes amerikai thriller, 122 perc, 2005 rendező: Andrew Niccol forgatókönyvíró: Andrew Niccol operatőr: Amir M. Mokri jelmeztervező: Elisabetta Beraldo zene: Antonio Pinto, A.R. Rahman, Nathan Whitehead vágó:Zach Staenberg szereplő(k): Nicolas Cage (Yuri Orlov) Bridget Moynahan (Ava Fontaine) Jared Leto (Vitaly Orlov) Shake Tukhmanyan (Irina Orlov) Jean-Pierre Nshanian (Anatoly Orlov) Jack Valentine (Ethan Hawk).

vissza az elejére


Lapszemle
Erdélyi Napló, 9. lapszám

(2. oldal)

A hét végén a kommunizmus áldozataira emlékeztek több helyszínen is a Kárpát-medencében. Tőkés László királyhágómelléki püspök a nagyváradi megemlékezés megnyitóján úgy fogalmazott: a kommunista terrornak a nemzeti-szocialista rendszernél is több áldozata van. Míg zsidó testvéreink soha nem feledkeztek meg elpusztult sorstársaikról, ezzel szemben mi hajlamosak vagyunk megfeledkezni mártírjainkról, hangzott el Nagyváradon. További részletek az Erdélyi Napló ma megjelent, friss lapszámában.

Tág teret szentel a lap a Bolyai Kezdeményező Bizottság Bolyai Egyetemért vívott harcának. A bizottság alelnökével, Kovács Lehellel készült interjújában a lap felvázolja a várható további lépéseket. Külön cikk a bizottság tagjainak módszeres megfélemlítéséről szól: ezzel párhuzamosan az Európai Parlamentben a román hatalom beindította minden részletre kiterjedő hazugsággépezetét.

Interjút olvashatnak a magyar aranycsapat legendás hírű kapusával, Grosics Gyulával, aki az ötvenes évek szörnyű légkörébe kalauzolja végig az olvasót. A kultusztörvényről, és az egyházi ingatlanok restituciójáról Sógor Csaba csíki RMDSZ-szenátor nyilatkozik a lapnak.

vissza az elejére


Zenélő Kolozsvár II.

(2. oldal)

Február 26-án délután került sor a Kulcsár Gabriella által kezdeményezett és lebonyolított Zenélő Kolozsvár elnevezésű projekt második előadására, amelynek díszvendége – de nyugodtan mondhatunk főszereplőt is – a zeneiskola alapító igazgatója, a 80. életévéhez közeledő Guttman Mihály volt, aki a rá jellemző közvetlenséggel és humorral válaszolt a három X. osztályos zeneiskolás tanuló – Adorjáni Ágota, Burcă Renáta és Kertész Adél – kérdésére.

A beszélgetés során Misi bácsi mesélt zenei tanulmányai kezdeteiről, a petrozsényi és aradi iskolaévekről, majd a kolozsvári zeneakadémián eltöltött időszakról, megemlítvén kedvenc tanárait: Nagy István karnagyot, Jagamas János népzenekutatót és muzikológust, valamint Antonin Ciolan karmestert. Elmondta: már zeneakadémista diákként az önálló Bolyai egyetem hallgatóival énekkart alapított, amelyet 1958-ig vezetett.

Kitért a zeneiskola alapításának körülményeire: időbe telt amíg sikerült hangszereket vásárolniuk és elérték a szükséges gyereklétszámot. Misi bácsi még azt sem felejtette el, amikor az ötvenes évek elején az „elvtársak" leparancsolták a díszterem faláról Bartók, Kodály, Enescu és Muszorgszkij arcképeit, és helyette a kommunista vezetők fényképét kellett kifüggeszteniük. Majd szó esett az egykori versenyekről és fellépésekről, ahol a kolozsvári zeneiskola tanulói rendre szép eredményeket értek el. Örökifjú Misi bácsink azt is elmondta, hogy szerencsés és boldog embernek érzi magát, mert egész életében azt tehette, amit szeret, és a szakmai sikerekhez boldog családi légkör társult.

A Guttman Mihállyal való beszélgetés után J. Haydn G-dúr trióját Kállay Zsófia, Kállay Lilla és Kállay Panna zeneiskolás tanulók muzikális előadásában hallhatta a közönség. Az est hangulatos zárószámaként Kállay Tünde tanár vezényletével a zeneiskola IX–X. osztályos tanulói Vermesy Péter hat kórusát adták elő.

A programvezető Kulcsár Gabriella elmondása szerint a Zenélő Kolozsvár III. előadására március 19-én kerül sor, amikor a zeneiskola volt növendékei (legtöbbjük jelenlegi tanár) lépnek az iskola hangversenypódiumára.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Színvonalas hangverseny – meglepetésekkel

(2. oldal)

Theo Wolters holland karmester lépett a kolozsvári közönség elé február 24-én a Diákművelődési Ház koncerttermében a Transilvania Filharmónia zenekarának élén. A péntek esti hangverseny műsora újból sok meglepetést tartogatott a zenekedvelők számára: ismét hallhattunk rég nem játszott Mendelssohn-művet, újdonságként csendült fel Bruch Kétzongorás versenyműve, és emlékezetes pillanatokat szerzett Sosztakovics X. szimfóniája.

Mendelssohn Hebridák című nyitányát két változatban is megkomponálta. Az elsőt ő maga sem tartotta értékesnek, de a második, amely ezen az estén nyitószámként hangzott el, a legszebb, legdallamosabb művei közé tartozik. A romantikus dallamszövésű nyitányban Mendelssohn skóciai utazásainak emlékét idézi, az impresszionizmust előlegező kifogástalan természetfestő erővel. Theo Wolters karmester gondosan figyelt a különböző hangszercsoportok egybehangolására, lendületes dirigálásával felszínre hozta a műben rejlő szépségegeket, értékeket. A zenekar előadásában a Hebridák nyitány tenger hullámait borzoló tavaszi fuvallatként szólalt meg.

Bruch Kétzongorás versenyművét Sivan Silver és Gil Garburg (Izrael) szólaltatta meg. A Silver-Garburg duó öt kontinens több mint negyven országában koncertezett már óriási sikerrel. A közönség és a kritika lírikus érzékenységüket, bensőséges közvetítő képességüket, lenyűgöző technikai tudásukat, művészi készségüket értékeli minden hangversenyükön. Bruch négyrészes versenyműve határozott akkordikával indul a két zongorán, majd az imitációs felelgetéseket nagy ívben veszi át a teljes zenekar. A tételek alaptempója közepes gyors, és tartalmilag/érzelmileg szinte elválaszthatatlanok. Az első két részben a zongorák beleolvadnak a zenekar nagyívű, romantikus dalolásába. A lírikus érzékenység és az optimista táncos karakter mellett, a műnek a két zongorista virtuozitása kölcsönzött különleges fényt. Az Adagio tételben a vonósok lágy fenntartásával a két zongora bensőséges „mesélésbe" kezd. Gyönyörű dallam vonul végig a vonósokon, majd a fúvósokon. A fa- és rézfúvósok az egész versenyműben az ünnepélyes jelleget emelték. A mű elejéhez hasonló akkordikájú fináléban érzelmi hullámhegyek és hullámvölgyek követték egymást, a magasztos fennköltség és a gyöngéd lírikus dalolás formájában. A két zongora kiegészítette egymást, a Silver-Garburg páros a zenekarral összhangban a boldogság, a megelégedettség örömének érzetét közvetítette.

Sosztakovics X. é-moll op. 93-as Szimfóniáját a tépelődő, komor hangulat, a feszültségekkel telített érzelmek jellemzik. A darabot már megírásának évében, 1953-ban bemutatták Leningrádban, majd egy évvel később, a New York-i bemutató után a zenekritikusok az év legszebb zenekari művének járó díjával tüntették ki. A szimfónia titokzatosan drámai indítása a hegedűkön és a mélyvonósokon hangzik fel. A komor hangulatú téma a szimfónia egészén végigvonul. Az érzelmi feszültség fokozását a teljes nagyzenekar valósítja meg, amelyben a fa- és rézfúvósoknak kiemelt szerep jut. A megtorpant lendületek, lelki szorongások, a szürke mindennapok taposómalmába került ember küzdelmeit tárják elénk. Az I. tétel mély drámaiságát ellensúlyozza a dinamikus, virtuóz II. tétel, amely hatalmas erőket szabadít fel. Nyers humorú, keserkés hangulatú, egyre gyorsuló táncot hallunk a III. tételben, amelyben a vonósok pizzicatói fölött egy-egy bensőséges kürt, fagott, angolkürt és oboaszóló a magányos művész lelki fájdalmáról árulkodik. A feszültségkeltésben a rezek érdemelnek dicséretet. A nagy érzelmi kulmináció után minden visszacsendesedik, visszaburkolózik a titokzatosság világába, és az embert körülvevő magányos csendben a hegedű – Dorina Mangra – még egyszer elénekli panaszos dallamát. Az utolsó tétel mintegy összegezése az egész műnek. Mélyvonósok indítják a drámai részt, majd fokozatosan megvilágosodik a kép, mozgalmassá, virtuózzá válik, de egyenes arányban nő a feszültség is, amelynek egy lírikus pillanat és egy visszafogott hangú játékosság vet véget. A grandiózus fináléban fergeteges virtuozitással kavarognak egységbe a különböző hangszerek. Theo Wolters a partitúra tökéletes ismeretével a zenekart színes, expresszív előadásra ösztökélte.

Színvonalas előadás, maradandó művészi élmény volt Sosztakovics X. Szimfóniája, amelyben a szerző nem csupán önmagáról vall, hanem arról a néha megalkuvásokra kényszerített, kiszolgáltatott orosz művészsorsról, amely a sötét sztálini diktatúra éveit jellemezte, s amelyben Csaknem négy évtizeden át, egészen a haláláig túsznak, elítéltnek tekintette magát. A félelem nőtt vagy apadt, de soha nem szűnt meg teljesen. (Szolomon Volkov)

Kulcsár Gabriella

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Sziriana – amerikai bemutató. – Vetítések: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel naponta 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Grimm fivérek – amerikai. – Vetítés: 14, 16.30, 19, 21.30.

MŰVÉSZ-EURIMAGES – Harry Potter és a Tűz Serlege – amerikai. – Vetítés: 12.30, 15.30, 19, 22.30; kedvezménnyel: naponta 12.30 és 15.30 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Elizabethtown – amerikai. – Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Éjszakai járat – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – febr. 24–26.: Átok – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a szekrény – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap: 22.30 órakor is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

vissza az elejére


OPERA

(2. oldal)

MAGYAR OPERA

Március 2-án, csütörtökön este fél 7 órakor: Puccini: Pillangókisasszony. Főszerepben: Antonella Palazzo m. v. (Olaszország).Vezényel: Giuseppe Carannante m. v. (Olaszország). Rendező: Vincent Liotta m. v. (Olaszország).

Március 5-én, vasárnap de. 11 órakor: Erkel Ferenc: Hunyadi László (leckeelőadás). Vezényel: Horváth József. Felújította: Gy. Tatár Éva.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(2. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Március 1-jén, szerdán este 8 órakor: Bertolt Brecht: Kispolgári nász – stúdióelőadás. Rendező: Anca Bradu.

Március 3-án, pénteken este 7 órakor: I. L. Caragiale: Az elveszett levél – vígjáték két részben. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 12 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

ROMÁN SZÍNHÁZ

Ma, február 28-án, kedden este 7 órakor: Csipkerózsika.

vissza az elejére


ZENE

(2. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Március 3-án, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Inma Shara (Spanyolország). Műsoron: E. Elgar: Koncert-nyitány In the Souti (Alassio); Rahmanyinov: Bohemien Capriccio; Mendelssohn: 3. Szimfónia.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Közérthetőbben

(3. oldal)

Egyre több, egyszerűnek hitt dologról derül ki, egyre gyakrabban, hogy valójában nagyon is bonyolult. Ami korábban érthető, sőt nyilvánvaló volt, mára érthetetlennek, megismerhetetlennek bizonyult. Már semmi sem lehet csupán fehér vagy fekete, jó vagy rossz, igazságtalan vagy igazságos, hanem állandóan átmenetekben, végletek közt kell keresgélni az elfogadható helyzeteket, megbélyegezve őket az örökös bizonytalanság érzésével. Helyes volt vagy helytelen az adott válasz, fennáll vagy sem a tévedés ténye? Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyötrik az embert nap mint nap, feleletet pedig egyre nehezebb adni, kapni. Elég megemlíteni a különféle szolgáltatásokért kiállított számlákat, amelyekről különösebb nehézség nélkül kellene leolvasni, hogy ennyi meg annyi köbméter vagy kilowatt valami elfogyasztása után mennyit fizetünk, ha annak a valaminek az egységára emennyi. De ezek a számlák idővel megváltoztak, és már nem elegendő csupán szorzás meg összeadás műveletével leellenőrizni a kifizetendő összeg nagyságával mindig lesújtóan ható fogyasztási díjat. Kitartóan kell nyilvántartani a pontos fogyasztást, összehasonlítani az alkalmazott árakat, ellenőrizni a végösszeg pontosságát. Ez pedig egyre nehezebb a változó díjak, a feltételezett fogyasztás számlázása, és az időnként megjelenő, megmagyarázhatatlan szolgáltatások miatt. Az ilyenfajta számlaszámolgatás, nyugtaellenőrzés már nem tűnik kötekedésnek, bogarászásnak, fölösleges időpocsékolásnak, ha csak egyszer is tévesen fizettünk a saját zsebünkre, vagy ha jobban belegondolunk, hogy nem babra, hanem egyre több pénzre megy a játék – a fogyasztás. Nem a ténylegesen elfogyasztott villamosenergiáért fizetünk, hanem egy feltételezett mennyiséget számláznak, ami vagy helyesnek bizonyul utólag vagy sem, és ami miatt vagy megelőlegezzük azt, ami még nincs, vagy adott pillanatban kellemetlenül sok különbözetet kell lepengetni. És a tévedés (több százezer lejben) itt is lehetséges, mert megtörténhet, hogy nem egyezik az általunk és a vállalat alkalmazottja által leolvasott fogyasztás. Ilyenkor panaszt lehet tenni. Ami idő, idegeskedés, vitatkozás, érvelés...

Közszemlére maradnak csupán az egyre ijesztőbb értékű számlák, a mind érthetetlenebb díjakkal, számítási módszerekkel. Úgy tűnik, mindebben éppen az érintettet nem tekintik beavatottnak, méltónak arra, hogy megértse, mi miért történik körülötte. Ennek legnyilvánvalóbb példája az új nyugdíjátszámítás-határozatok és táblázatok. Hiába a sok papír, adat, ha azt a címzettek nem értik. És nem csupán az egyszerű, iskolázatlanabb idősek képtelenek követni, megérteni az új nyugdíjkiszámítási módszert, amelynek erkölcsösségét, hitelességét most már megkérdőjelezi nem csak érthetetlensége, hanem ellenőrizhetetlensége is. Mert az érthetetlenség mellett a legsúlyosabb hiánya ennek a módszernek az ellenőrzés képtelensége. Hiába tüntetik fel a kereseteket, a mindegyik munkaévre külön kiszámított nyugdíjpontszámot, ezek összegét, a törvényesen kért munkaévek számával történő elosztás utáni átlagpontszám értékét, ha a számítás helyességét senki nem tudja ellenőrizni. Ehhez tudni kellene mindegyik évre az átlagkereset összegét (amelyet a statisztikai hivatal közöl), adott esetben a minimálbért, a hűségpótlékot, bizonyos helyzetekben (katonaság, betegnyugdíjas évek) alkalmazott kereseti értékeket, mind olyan adatokat, amelyek nem nyilvánosak, amelyekhez nehezen, vagy kívülállónak egyáltalán nem lehet hozzáférni. Ilyen körülmények között képtelenség az ellenőrzés, és teljességgel érthető, hogy megrosszabbodott helyzetébe nem tud belenyugodni a nyugdíjasoknak többsége. A megoldás egyidőben egyszerű és nehéz. Csupán közérthetőségre kellene törekedni. Csakhogy éppen ehhez hiányzik az akarat.

Újvári T. Ildikó

vissza az elejére


(Pusztába?) Kiáltó Szó

(3. oldal)

A Szabadság 2006. február 25-i számában Feltámadott Kiáltó szó címmel (így, a „szó" kisbetűvel, holott ha az újságok, lapok címe két szó – még ha az szamizdat kiadvány is –, akkor mindkettőt nagybetűvel írják) rövid beszámoló jelent meg egy nem szokványos könyvbemutatóról, ahol nem annyira a kötet került a fókuszba, hanem azok, akik egykor írták, szerkesztették, terjesztették az illegális Kiáltó Szó-t. Ennek a hajdani munkatársai beszélgettek, elevenítették fel emlékeiket. Sajnos ebbe a tudósításba – a célba találó megállapítások mellett (mint: „nem melldöngetésből, hanem meggyőződésből cselekedtek") – számos pontatlanság is elkeveredett.

1.) Az újságíró csak ennyit ír: „Marius Tabacu moderátor közreködésében". Arról megfeledkezik, hogy a moderátor nem kívülről jött, hanem ő maga tevékeny munkatársa volt a folyóiratnak. Többszörösen megérdemelte volna ezt kimondani.

2.) A cikkíró nem tudott különbséget tenni két disszidens vállalkozás – a Limes-kör és a szamizdat lap szerkesztése – között s emiatt egy olyan személyt, akinek a neve a Limes-esek lebukásával kapcsolatos, a Kiáltó Szó munkatársai közé sorolt.

3.) Összemosta azoknak a nevét, akik nem voltak jelen ezen a beszélgetésen. Olyanokról ír, „akik ilyen-olyan okok miatt hiányoztak". Ebbe a felsorolásba belekerül Balogh Edgár és Takács Lajos, mintha ők is „az egykori szamizdat szerkesztő és terjesztő" személyiségei lettek volna, holott a lap csak a nagynyilvánosság elé kívánta vinni – tudtuk nélkül és kritikai kommentárokkal – a beadványaikat, a felső vezetésnek címzett leveleiket s más dokumentumaikat. Az pedig egyenesen a kegyeletsértés határát súrolja, amikor a tudósításban az elhunyt Nagy Györgyöt, az egykori szamizdatosok oszlopos tagját is úgy említi, mint aki „ilyen-olyan okok miatt" hiányzott. Őt – de még az időközben szintén elhalálozott tevékeny munkatársunkat, Páll Árpádot és Kiss Zoltánt is – a velünk nem együttműködő Balogh Edgárral egy sorban emlegetni enyhén szólva tévedés, ha csak nem súlyos hamisítás. Ebbe a felsorolásba került – minden pontosítás nélkül – Borbáth Károly, a meghurcolt életű történész, akinek a megrázó naplórészletét közöltük, de aki jóval lapunk megindulása előtt (1980-ban) meghalt. Ekképpen igencsak bántó, amikor valaki „ilyen-olyan" okokkal magyarázza a meg nem jelenését.

4.) Egy nyúlfarknyi beszámoló mindenkinek a nevét nyilván nem tüntetheti fel, de azért Doina Cornea, Tőkés László, Tőkés István vagy Beke György nevét le sem írni a Kiáltó Szó-ban közlők között (s helyettük a Bolyai Egyetem beadványozó vezetőit emlegetni) azért mégis csak furcsa.

5.) A legsúlyosabb hibának azonban a szervezkedés egészéről adott minősítést tartom. A cikkíró szerint „romantikus ízű, röpcédulaszerű gondolatközvetítésre vállalkozott több erdélyi magyar ellenzéki." Tekintsünk el attól, hogy kiadványunkra nézve a „romantikus" vagy a „röpcédulaszerű" el sem hangzott ezen a beszélgetésen, amely diskurzus egyébként nem kívánt nosztalgiát kelteni, miként azt az újságíró állítja, Végül is a tollforgatónak jogában áll saját véleményét is beleszőni a beszámolójába – de csak akkor, ha azt meg is indokolja. Ennek hiányában ez a minősítés mélyen sérti azokat, akik a romantikától meg a röpcédulázástól igen csak mentes, szakszerű tanulmányokat, elemzéseket, állásfoglalásokat tartalmazó szövegeket próbáltak eljuttatni az olvasóknak. Félreértés áldozata lett az újságíró, amikor Gyimesi Éva személyes röpcédulázásáról szóló emlékeit a mi folyóiratunkkal hozta kapcsolatba.

Pusztába kiáltó szó lett volna az akciónk, hiszen utólag még egy szakmabeli sem értette meg a lényegét? Nem hiszem. Az a dokumentumhalmaz, amely a Kriterion jóvoltából hozzáférhetővé vált az olvasók számára ma már történelem, a múltat tanulmányozó szakemberek mondják ki róla a végszót. Biztos vagyok benne, hogy egy cikkentyű ezt nem befolyásolja.

Az én végszavam: ha e szemle (ez volt a címlapon az elnevezése, nem „röplap") megindításakor, megszervezésekor, szerkesztésekor annyi hibát követtem volna el, mint amennyit a riporter, akkor ma egykori munkatársaimmal együtt birtokolnám a volt politikai fogoly igazolványt.

Balázs Sándor

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Băsescu: Autonómiát! (Koszovónak)

(4. oldal)

Regionális kérdésekről tárgyalt hétfőn, a Cotroceni-palotában Traian Băsescu államfő és Branko Crvenkovski, Macedónia elnöke. Băsescu szerint Koszovónak autonómiát kell biztosítani az európai normákkal összhangban.

Băsescu szerint prioritás Koszovó problémájának megoldása, valamint általában az egykori jugoszláv térségbeli fejlemények. Az államfő hozzátette, Románia számára kiemelt fontosságú kérdés Macedónia és a többi nyugat-balkáni ország EU- és NATO-irányultsága, mivel ez a térség biztonságának garanciája.

Koszovó státuszának kérdése kapcsán Băsescu elmondta, tájékoztatta macedón kollégáját, hogy Románia álláspontja szerint az államok határait nem kell módosítani, Koszovónak pedig autonómiát kell biztosítani, az EU autonómia-kritériumai alapján. Jelezte, Bukarest hajlandó hozzájárulni a macedóniai román nyelvű oktatás finanszírozásához. Hozzátette, a vlah–román kisebbséget a macedón alkotmány elismeri, ezért köszönetet mondott Macedónia elnökének, kormányának és népének.

vissza az elejére


Újabb akadémiai nem Verespatakra

(4. oldal)

A Román Tudományos Akadémia ismét megerősítette a Verespatakon tervezett aranybánya-kitermelés kapcsán megfogalmazott elutasító válaszát. Tegnap a tudományos testület kifejtette, hogy a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) projektjéről objektív elemzés után megállapítható, hogy az a közérdek szempontjából nem fontos, ezért indokolatlan a megvalósítás negatív következményeinek vállalása. Az Akadémia szerint az RMGC 17–20 évre tervezett beruházása nem oldja meg a vidék gazdasági és a környék lakosainak szociális gondjait. Szerintük a 2000 éves régi település lerombolása műemlékértékű épületeivel és temetőivel együtt olyan időszakra emlékeztet, amelyet lezártnak tekintettünk. Az Akadémia szerint a román állam évi 40–50 millió dollárra tervezett nyeresége jelentéktelen a terv következményeihez képest.

vissza az elejére


Gozsdu-örökség: betart az Akadémia is

(4. oldal)

– Jogilag semmisnek és érvénytelennek mondta ki az első román–magyar közös kormányülésen a Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról született kétoldalú megállapodást hétfőn a Román Akadémia.

A Gozsdu-féle hagyaték sorsának szentelt akadémiai állásfoglalás odáig megy, hogy megkérdőjelezi a tavaly októberben Bukarestben megtartott első közös román–magyar kormányülésen egy közös Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról született kétoldalú megállapodást.

„Meglepőnek" mondja, hogy a román és a magyar kormány között olyan megállapodás jött létre, amely „anélkül, hogy hivatkozna rá, mint jogi okmányt megszünteti Emanoil Gojdu végrendeletét, és újból államosítja" a Gozsdu-féle magánalapítvány vagyonát.

Az állásfoglalás szerint „a román–magyar közalapítvány igazgatótanácsának mostani létrehozása jogilag semmis és érvénytelen, miután Emanoil Gojdu saját végrendeletében annak idején pontosan rendelkezett az alapítvány képviseletének összetételéről".

vissza az elejére


Nem mond le a DP fúziós terveiről
Bocék a kispártokkal is kacérkodnak

(4. oldal)

Továbbra is érvényes a demokrata ajánlat a DP és az NLP fúziójára, de ezúttal nem csak a liberálisoknak, hanem valamennyi olyan pártnak szól a meghívás, amelyek érdekeltek egy erős jobb-közép politikai formáció létrehozásában – jelentette be tegnap Emil Boc. A demokraták elnöke kifejtette: tettek egy ajánlatot, válasz helyett azonban egy DP- és Băsescu elleni támadás volt a válasz.

Emil Boc tegnapi sajtóértekezletén pontról pontra visszautasította a liberális vádakat. Kifejtette: hiába kérik számon az NLP-sek a DP-n, miért nem támogatják alkotmánymódosító javaslataikat, ezekről nincs szó a koalíciós szerződésben, nem lehet tehát számonkérni rajtuk. Arról nem is beszélve, hogy ezek enyhén szólva furcsák – vélekedett Boc, aki mindenekelőtt az Alkotmánybíróság felszámolására vonatkozó javaslatot helyteleníti. Elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az elnököt a parlament válassza, a román törvényhozás különben is az egyik legkevésébé bizalomkeltő intézmény, nem kellene erre bízni a döntést.

Ami pedig a fúziót illeti: – Hétvégi megbeszélésükön a liberális kollégák gyakorlatilag elutasították a demokraták ajánlatát a két párt egyesülésére vonatkozóan, ennek ellenére a DP nem tett le arról, hogy megvalósítsa elképzeléseit egy, a jobb-közép politikai erőket tömörítő néppárt létrehozását – vagy a liberálisokkal együtt, vagy nélkülük. Várjuk ajánlatunkra a válaszokat – jelentette ki Boc, aki szerint mindenekelőtt a Mircea Ciuhandu vezette Kereszténydemokrata Néppárt (az egykori parasztpárt) jöhet szóba. (Ciuhandu „postafordultával" válaszolt is, a pártelnök örömmel fogadta a felkérést.) A demokrata elnök nem kívánta kommentálni, hogy számításba jön-e a magát néppárti orientáltságúnak meghatározó Új Generáció Pártja (UGP), amelyet Gigi Becali vezet. Annyit viszont leszögezett: döntés van arra, hogy a Nagy-Románia Párttal (NRP) semmilyen közreműködésre nem hajlandók. Boc arra nem tért ki: abban az esetben, ha a nagyromániások egyenként szívárogak át, akkor ezeket befogadják-e, vagy sem.

Gheorghe Pogea DP-s államminiszter szerint ahhoz, hogy a DP–NLP együttműködésből legyen valami, túl kellene lépni a sértődöttségeken, hiúságokon. Elfogadhatatlan, hogy a liberálisok ultimátumokat adnak a demokratáknak. – Sokkal komolyabb problémákat kell megoldanunk, nem pedig ilyen mondvacsinált, olcsó cirkuszokra fecséreljük energiáját. Ismeretes, vasárnap Ludovic Orban, az NLP alelnöke, felszólította a demokratákat, szabaduljanak meg Elena Udreatól, aki fecsegésével számos konfliktust, nehéz percet okozott a liberális vezetőknek. A volt liberális önkorményzati képviselőt, aki korábban elnöki tanácsosi tisztséget töltött be, az NLP Băsescu „hangosbemondójaként" tartja számon. A liberálisok úgy ítélik meg, azzal, hogy a DP felvette tagjai soraiba, megszegte a két párt közti együttműködés erre vonatkozó szabályait. A demokraták szerint Udrea asszony 6 hónapja pártfüggetlen volt, ők tehát nem egy exliberálist, hanem egy függetlent vettek fel. (Különben ez a magyarázat az SZDP-ből átszivárgó, vagy az ex-NRP-politikusok beolvasztására is.)

A liberális-demokrata viszony elmérgesedése zavart okoz a kormány tevékenységében – vélik többen is a koalíciós partnerek közül. Borbély László RMDSZ-es miniszter szerint talán kevesebb sajtónyilatkozat, talk-show kellene, és inkább arra kellene koncentrálni, hogy a koalíció komolyan elemezze egy éves tevékenységet, de mindenekelőtt arra összpontosítani, hogy ne az utolsó száz méteren csússzon el az EU-integráció. Véleménye szerint a liberálisoknak és a demokratáknak a D.A. Szövetségen belül kellene tisztázni nézeteltéréseiket, nem pedig a sajtóban üzengetve egymásnak.

vissza az elejére


Önálló magyar iskolát kérnek Bánffyhunyadon

(4. oldal)

A bánffyhunyadi önálló iskola létesítésére vonatkozó első törekvések már 1990-ben szóba kerültek, de ezek nem jártak sikerrel. Az utóbbi két-három évben ismét felmerült az önálló magyar tanintézmény kérdése. A kéréshez több mint 800, jobbára szülőktől származó támogató aláírást csatoltak – tudtuk meg Török Ferenctől. A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint még ha sikerül is mindenhonnan megszerezni a jóváhagyásokat, nem biztos, hogy a bánffyhunyadi önálló magyar iskola megkezdhetné a működését a 2006/2007-es tanévben.

Bánffyhunyadon jelenleg két tanintézményben működik magyar tagozat, az egyik az elemisták és a gimnazisták, a második pedig a középiskolások, számára. Hasonló a helyzet Tordán, itt két helyen is működik magyar nyelvű I–VIII. osztály, egy másik iskolában pedig a IX–XII. osztály. A tordai önálló magyar tannyelvű iskola csak akkor válhat valósággá, ha a tordai városi tanácsban a koalíciós partnerek kedvezően bírálják el a magyar szülők kérését, ugyanis az önkormányzatban csak két RMDSZ-es városi tanácsos van. Ebben a helyzetben az RMDSZ-nek és a város magyarságának feltétlenül szüksége van a román fél támogatására. Szamosújváron és Désen is megfogalmazódott már az igény az önálló magyar tannyelvű iskolára, de a hivatalos ügyintézést illetően még nem tartanak ott, ahol a bánffyhunyadiak vagy a tordaiak. Aranyosgyéresen már alig van egy-nyolc osztályra elegendő gyerek, tehát ott nincs lehetőség az önálló magyar iskola létesítésére – magyarázta Török.

Lakatos András, az RMDSZ oktatási főosztályának ügyvezető alelnöke is megerősítette: már több mint három éve kezdeményezték a bánffyhunyadi önálló magyar iskola ügyét, és sikerült is összegyűjteni mintegy nyolcszáz aláírást. – Ahhoz, hogy önálló magyar iskola működjék Bánffyhunyadon, a helyi önkormányzat jóváhagyására lenne szükség. Mostanig a koalíciós partnerek halasztgatták az ügyet, de éppen ideje már, hogy végre döntés szülessen kérésünkre. Mindkét helyi iskolában van magyar tagozat, miért ne lehetne a két iskola magyar diákjait egy külön épületben oktatni, külön vezetőséggel? Ehhez alkotmányos jogunk van – tette hozzá Lakatos. – Én sajnos nem hiszek benne, hogy a tanácsülésen nekünk kedvező eredmény születik majd, de reméljük a legjobbakat – nyilatkozta Lakatos.

Szentandrási István, Bánffyhunyad alpolgármestere, helyi RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott: elsősorban azért szeretnének önálló iskolát, önálló vezetőséggel, hogy az itt dolgozó tanári kar ne változzon évről évre. Legyen egy állandó tanári kar, mert az megengedhetetlen, hogy egy diáknak négy év alatt négy osztályfőnöke legyen. Itt nem arról van szó, hogy a magyar diákoknak kötelezően más épületbe kell költözniük, hiszen ugyanazokban az iskolákban működnének majd tovább a magyar osztályok, hanem arról, hogy külön vezetőség és tanári kar legyen, és végleges katedrát tudjunk biztosítani a tanároknak. Egy biztos tanári kar az iskolát hozzásegítené ahhoz, hogy magasabb színvonalat érjen el, hogy a diákoknak ne kelljen nagyvárosi iskolákba beiratkozniuk ahhoz, hogy minőségi oktatásban részesüljenek – vélekedett Szentandrási.

D. I., N.-H. D.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Zilah
Elmarad a sztrájk csőgyárban
A munkavállalók kiegyeztek a vezetőséggel

(5. oldal)

Annak ellenére, hogy a zilahi Silcotub – Tenaris csőgyár szakszervezetének múlt heti közgyűlésén a jelenlévők 95 százaléka az általános sztrájk mellett szavazott, szombaton bejelentették: nem kerül sor a munkabeszüntetésre.

Az alkalmazottak és a tulajdonosok képviselői régóta tárgyalják a kollektív munkaszerződés egyes feltételeit. A kezdődő konfliktusban a Társadalmi Egyeztetőbizottság segítségével sikerült egyes pontokban megegyezésre jutni. Elsősorban a prémiumok és a túlórák kifizetése okozott nézeteltéréseket. A tulajdonos egy bizonyos határig 20 százalékkal magasabb bért ígért a túlórákért, de a szakszervezet ennél többet követelt. A szombaton, vasárnap, illetve az ünnepnapokon ledolgozott túlórákért 100 százalékos órabért kért. Ezenkívül a tulajdonos által felajánlott átlagos juttatásokkal sem értettek egyet. Szerintük a vaskohászok napján, húsvétkor, karácsonykor és szabadság előtt fizetéskiegészítés jár az alkalmazottaknak, az alapfizetések arányának megfelelően. A tulajdonos eredetileg felajánlott egy rögzített alapbért, amelyet a teljesítmény függvényében egészít ki. Ez a megyében a legnagyobb átlagfizetést jelenti.

Amennyiben a hétvégén a felek nem állapodtak volna meg, a figyelmeztető sztrájkot általános sztrájk követte volna. Marc Tiberiu, Szilágy megye tanácsának elnöke és Zilah polgármestere közleményben kérték: a felek egyezzenek meg a termelés akadálytalan folytatása érdekében.

Szilágy megye össztermelésének közel 90 százalékát jelentik a csőgyár termékei, amit teljes egészében exportálnak. A termeléskiesés nem csupán Zilahnak, hanem az egész megyének veszteséget jelent.

Hétvégén a szakszervezeti vezetők bejelentették: a munkaadó 35 százalékot ígér a szombati és vasárnapi túlórákért. Megtudtuk: a csőgyár számtalan szociális programban partner. Ezek lehetővé teszik, hogy a munkások gyermekei ösztöndíjakat kapjanak különböző oktatási intézményekben. Itt elsősorban a zilahi műszaki egyetemről van szó. Erre való tekintettel is a szakszervezet vezetői úgy döntöttek: egyelőre megelégednek a munkaadó ajánlatával.

J. L.

vissza az elejére


Farsangűzés Kidén

(5. oldal)

A KIDE Egyesület Összefogás Kidéért címen meghirdetett programjának célja a gazdaságfejlesztő tevékenység mellett a közösségépítés, a hagyományok őrzése. E program keretén belül a hétvégén az egykori farsangűzés szokásait elevenítették fel.

Szabó Erzsébet az egyesület alapító tagja hamubutykás felvonulást szervezett, amelyet a táncházas fiatalok játszottak el. A rendezvényen a falu legszebb hangú énekese Angyalosi Erzsébet dalolt, Horváth István és Balló János irányították a fiatalok szereplését, Beke Sándor hosszú ostorral mutatta be a kötelező pattogtatást. A hamubutykával hadonászó fiúk arcát szilvaízzel kenték be, úgy mint régen.

A felvonuláson elöl haladtak a népviseletbe öltözött betyárok, mögöttük a még pártában maradtak, kellőképpen kifestve, hosszú kenderhajjal ékesítve. Részt vett a magyarfodorházi vendégek közül Topai Tibor harmonikás is. A zajos csapatot többszöri megállásra kényszerítették. süteményt, bort, pálinkát kínálva nekik. A csapat közösen dalolt. – Annak idején mi is ezt énekeltük, jaj lelkem de jó, hogy újra eljátsszák – mondogatták a fájós lábú nagyszülők, akik régi szép emlékek könnyeit törölgették szemük sarkából. Az eseményre eljöttek a nagyszülők, rokonok, eljött a két árva unokáját egyedül nevelő 80 éves Hencz nagymama is.

Az esti program batyus tánc volt, Topai Kinga Fodorházáról, Füleki Kinga és Füleki Réka Válaszútról népdalokat énekeltek.

A színpadon lévők és a nézőközönség kidei dalokat közösen énekelve kezdte meg a batyus farsangi mulatságot.

Nemsokára népművészeti előadást szerveznek. Jelenleg a március 11-i emlékműsorra készülnek a falubeliek.

Lukács Éva

vissza az elejére


Lazulj el, játssz velünk!
Bemutatót tartott a Mirakolix

(5. oldal)

Vasárnap este a Bulgakov kávéházban társasjáték-bemutatót tartott az ország első szakosodott klubja, a Mirakolix. A reggeli órákban a George Coşbuc Líceumban az elemiseknek, este pedig a felnőttek számára tartottak bemutatót a civil szervezet önkéntesei. Elmondták: az utóbbi 6 évben a Német Kulturális Központ keretén belül tevékenykedtek, s elsősorban a német nyelvet ismerőkhöz szóltak, most viszont nyelvi korlátok nélkül lehet játszani. A baráti hangulatban zajlott eseményre több tíz egyetemi hallgató, fiatal értelmiségi volt kíváncsi. Alexandra Vlad, a klub képviselője a Szabadságnak elmondta: fontos, hogy a diákok a tartalmas szórakozási lehetőségeket válasszák. – A társasjátékok segítségével teljesen kikapcsolódhatsz, érdekes embereket ismerhetsz meg, új baráti kört alakíthatsz ki. Ugyanakkor a szórakoztató, intelligencia, memóriafejlesztő és stratégiai játékok által saját magadat is még inkább felfedezed – fogalmazott a doktorandus hölgy.

További információk a www.mirakolix.org honlapon, a 0745-678389-es mobil-, az 553 190-es vezetékes telefonszámon, illetve info@mirakolix.ro e-mail címen.

K. O.

vissza az elejére


A rendőrség híre A vendéglős esett áldozatul

(5. oldal)

Szombaton két személy bántalmazta egy kolozsvári vendéglő tulajdonosát a város központjában, délután fél hat körül. Két 20–25 év körüli fiatal egy-egy üveg sört vásárolt, de túl soknak találta a pénztárnál kért összeget, és vitába szállt a pénztárosnővel, sértegetve azt. A 42 éves C. L. – a helyiség tulajdonosa – közbelépett, és amikor a két fiatal elhagyta a helyiséget, kilépett utánuk az utcára. Ekkor egyikük egy éles, szúrós tárggyal megütötte őt, majd mindketten elszaladtak. Az áldozatot az 1-es számú sebészetre szállították, az ütés három helyen is sebet ejtett a férfin. A sérülések felületeseknek bizonyultak, nem veszélyeztették a tulajdonos életét. Az elkövetők azonosítására a rendőrség nyomozást folytat.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(6. oldal)

A nyuszi bemegy a háztartási boltba:
– Jó napot! Ecet van?
Az eladó meglepődik: – Ecet?? Hát az itt nincs, de a szemközti bolt egy ABC, ott van!
– Köszönöm! – elmegy. Másnap újra bemegy a háztartási boltba:
– Jó napot! Ecet van?
Eladó (kissé idegesen):
– Itt NINCS ecet, már tegnap mondtam! A szemközti boltban!!
– Köszönöm! – elmegy.
És harmadnap ismét:
– Jó napot! Ecet van?
Eladó (magából kikelve):
–Nyuszi!! Ne szórakozz velem!! Itt N-I-N-CS ecet! Nem azért nincs, mert elfogyott, azért nincs, mert nem árulunk!!!
– Jól van na, akkor pamac van?!

vissza az elejére


Ingatlan

(6. oldal)

Egyszobás lakást vásárolnék, központhoz közel. Telefon: 592-268. (003)

vissza az elejére


Állás

(6. oldal)

Építőanyag-kereskedelemben jártas mérnököket alkalmazunk. Elérhetőség: office@transjobs.ro, 0740-826020.

vissza az elejére


SPORT + REKLÁM


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra

(7. oldal)

Kétgólos hátrányról fordított a Fiorentina
Az olasz Seria A 27. fordulójában kétgólos hátrányból fordítva 4–2-re nyert a gyengélkedő Párma otthonában. Mindössze 19 percre volt szüksége a hazai gárdának, hogy kétgólos előnyre tegyen szert, viszont a mostanában parádésan játszó Bozsinov tett róla, hogy ne legyen öröm az Ennio Tardini Stadionban, és még a félidő befejezése előtt kiegyenlített.

A listavezetők egyaránt kétgólos győzelmet arattak, a címvédő és listavezető Juventus otthon verte a Leccét, a Milan a Palermo otthonában vitézkedett, míg az Internazionale az Udineset ütötte ki a San Siro Stadionban. A római rangadót is a Totti nélkül játszó AS Róma nyerte, így a Farkasok megszakítás nélkül tizenegyedik bajnokijukon győztek, s ezzel megdöntötték az élvonalban eddig érvényes csúcsot. Korábban a Juventus 1932-ben, az AC Milán 1951-ben és a Bologna 1964-ben nyert tízszer egymásután.

Eredmények: Reggina–Livorno 1–1, AC Párma–Fiorentina 2–4, Ascoli–Messina 1–0, Empoli–Treviso 1–1, Milanói Internazionale–Udinese 3–1, Torinói Juventus–Lecce 3–1, AC Palermo–AC Milan 0–2, Siena–Sampdoria 1–0, Cagliari–Chievo 2–2 és SS Lazio–AS Roma 0–2. A sorrend:

1. Juventus 27 22 4 1 56–18 70
2. Milan 27 19 3 5 60–24 60
3. Inter 27 18 4 5 51–21 58
4. Róma 27 16 6 5 51–25 54
5. Fiorentina 27 16 5 6 46–29 53
6. Livorno 27 11 11 5 29–26 44
7. Chievo 27 10 10 7 35–30 40
8. Lazio 27 9 11 7 33–33 38
9. Sampdoria 27 10 7 10 42–36 37
10. Palermo 27 8 10 9 36–40 34
11. Ascoli 27 7 11 9 27–31 32
12. Siena 27 8 8 11 32–41 32
13. Reggina 27 7 7 13 27–44 28
14. Udinese 27 7 6 14 27–41 27
15. Párma 27 6 8 13 30–47 26
16. Messina 27 4 12 11 25–38 24
17. Cagliari 27 5 9 13 29–42 24
18. Empoli 27 6 5 16 28–47 23
19. Treviso 27 2 9 16 16–40 15
20. Lecce 27 3 6 18 17–44 15

• Az olasz másodosztály 30. fordulójának eredményei: Ternana–Verona 0–2, Rimini–Piacenza 0–0, Catanzaro–Modena 1–0, Mantova–Crotone 3–2, Bari–Cesena 2–3, Vicenza–Catania 0–2, Triestina–Brescia 1–0, Cremonese–Avellino 1–0, Pescara–Arezzo 1–1 és Bologna–Torino 1–1. Az Albinoleffe–Atalanta mérkőzést hétfőn lapzárta után rendezték.

Az élen: 1. Catania 54 pont/29 mérkőzés, 2. Atalanta 53/29, 3. Mantova 52/29, 4. Cesena 50/29, 5. Brescia 49/29, 6. Torino 48/30.

Bosszút állt a katalán gárda
A spanyol Primera División 25. fordulójában a címvédő és egyben éllovas Barcelona idegenben vett revánsot a Zaragozán a kupabúcsú miatt, gólokat mindössze a hajrában láthatott a közönség, először a 80. percben Ronaldinho talált be büntetőből, két perccel később Larsson duplázta meg az előnyt. A mérkőzés érdekessége, hogy a vendégcsapat kameruni gólzsákját, Samuel Eto’o-t a hazai drukkerek rasszista bekiabálásokkal illették, aki el akarta hagyni a játékteret, de végül saját játékostársai győzték meg a folytatásról. Tovább nyomul az Atletico Madrid, a Málaga 5–0-s legyőzésével nyomatékosította meg e szándékát. Változatlanul hullámvölgyben van a Real Madrid: a fővárosi elitalakulat, amely kedden a labdarúgó BL-nyolcaddöntőben a Bernabeu-stadionban kapott ki az Arsenaltól, ezúttal a kiesés ellen küzdő Mallorca otthonában szenvedett vereséget. A vezetést a vendégek szerezték meg Sergio Ramos révén, ám a hazaiak büntetőből egyenlítettek, majd a 80. percben a venezuelai Juan Arango megadta a kegyelemdöfést.

Eredmények: Real Zaragoza–Barcelona 0–2, Atlético Madrid–Málaga 5–0, Celta Vigo–Cádiz 2–0, Espanyol Barcelona–FC Sevilla 5–0, Athletic Bilbao–Villarreal 1–1, Deportivo Alavés–Racing Santander 2–2, Valencia–Getafé 1–1, Real Betis Sevilla–Real Sociedad 2–0, RCD Mallorca–Real Madrid 2–1 és Osasuna–Deportivo La Coruña 1–2. A tabellán:

1. Barcelona 25 18 4 3 60–21 58
2. Valencia 25 14 8 3 37–21 50
3. R. Madrid 25 15 3 7 48–25 48
4. Osasuna 25 14 4 7 33–27 46
5. Celta 25 13 3 9 27–25 42
6. Sevilla 25 12 5 8 32–26 41
7. Deportivo 25 11 7 7 34–27 40
8. Villarreal 25 10 9 6 33–23 39
9. Atletico 25 10 8 7 35–23 38
10. Zaragoza 25 7 12 6 33–34 33
11. Getafé 25 8 7 10 33–33 31
12. Santander 25 6 10 9 23–29 28
13. Espanyol 25 7 6 12 25–39 27
14. Betis 25 6 7 12 23–37 25
15. Mallorca 25 6 7 12 26–41 25
16. Sociedad 25 7 4 14 33–48 25
17. Bilbao 25 5 8 12 27–35 23
18. Alavés 25 5 8 12 26–41 23
19. Cádiz 25 5 7 13 18–35 22
20. Málaga 25 5 5 15 28–44 20

Újra veszített az Arsenal
Az angol Premiere League 27. fordulójában, a Bajnokok Ligájában parádézó Arsenal újabb vereséget szenvedett, az ágyúsoknak jó tíz éve nem volt ilyen pocsék szezonjuk. A vártnál gyengébb bajnoki szereplést egyelőre a legrangosabb európai kupában kompenzálja a Wenger-banda, amire egyre inkább szüksége van, már csak azért is, mert nem kizárt, hogy a következő szezonbeli BL-szereplést csak az idei trófea megnyerésével tudják kivívni Henryék.

A Chelsea éppen ellentétes úton jár, hiszen a szerdai BL-kudarcot a Portsmouth elleni győzelemmel igyekeztek feledtetni Jose Mourinho tanítványai. A Newcastle jól döntött, amikor visszacsábította az Aston Villától a perui Nolberto Solanót, hiszen a dél-amerikai középpályás gyakorlatilag egymaga verte meg a katasztrofális idénykezdet után már-már európai kupaszereplést érő helyezésben reménykedő Evertont. A Liverpool Kewell góljával győzte le a kisebb manchesteri gárdát, míg a Gera Zoltánt is foglalkoztató West Bromwich Albion hazai pályán kétgólos vereséget szenvedett a Middlesbrough ellen.

Eredmények: West Bromwich Albion–Middlesbrough 0–2, Bolton Wanderers–Fulham 2–1, Liverpool–Manchester City 1–0, Newcastle United–Everton 2–0, Chelsea–Portsmouth 2–0, Charlton Athletic–Aston Villa 0–0, Blackburn Rovers–Arsenal 1–0, Birmingham City–Sunderland 1–0 és Tottenham Hotspur–Wigan Athletic 2–2, a Manchester United–West Ham United mérkőzést március 29-re halasztották.

Az élboly: 1. Chelsea 69 pont/27 mérkőzés, 2. MU 54/26, 3. Liverpool 54/27, 4. Tottenham 46/27, 5. Blackburn 43/27, 6. Bolton 42/25.

• Az Angol Ligakupa döntőben: Manchester United–Wigan Athletic 4–0.

Könnyedén nyertek a Bundesliga éllovasai
A listavezető Bayern München három góllal nyert az Eintracht Frankfurt ellen a német Bundesliga 23. fordulójában, a Werder Bremen pedig a sérült Lisztes Krisztián nélkül pályára lépő Borussia Mönchengladbachot győzte le magabiztosan. Megszakadt a Hannover 96 veretlenségi szériája, Peter Neururer együttese ezt megelőzően sorozatban 11 találkozón nem talált legyőzőre, a VfL Wolfsburg azonban most jobb volt nála. A Hamburger SV kétgólos vereséget szenvedett hazai pályán a Stuttgarttól. A házigazdák hat megnyert hazai bajnoki után kaptak ki, míg a stuttgartiak zsinórban harmadik tétmeccsükön győztek, ebből kétszer vendégként. A VfB Hamburgot tíz év után tudta megverni újra. A második stuttgarti találat rendkívüli körülmények között született, a hamburgi Rafael van der Vaart nem vette észre, hogy kapusa is előrement a támadáshoz, a középpályás hátraívelte a labdát, amelyet a stuttgarti Gomez az üres kapuba helyezett. A sereghajtó 1. FC Köln hazai pályán kapott ki három góllal a Bayer Leverkusentől. A hazaiaknál Szabics Imre a 71. percben lépett pályára.

Eredmények: Hamburger SV–VfB Stuttgart 0–2, MSV Duisburg–Hertha Berlin SC 2–1, VfL Wolfsburg–Hannover ’96 2–1, Bayern München–Eintracht Frankfurt 5–2, FC Schalke 04 Gelsenkirchen–FC Nürnberg 2–0, FSV Mainz 05–1. FC Kaiserslautern 0–2, Arminia Bielefeld–Borussia Dortmund 1–0, Werder Bremen–Borussia Möchengladbach 2–0 és 1. FC Köln–Bayer Leverkusen 0–3.

A sorrend: 1. Bayern 58 pont, 2. Bremen 49, 3. Hamburg 47, 4. Schalke 45, 5. Stuttgart 33, 6. Leverkusen 31.

Elvérzett a Lyon
A francia bajnokság 28. fordulójában nagy meglepetésre hazai környezetben kikapott az Olympique Lyon csapata, és éppen a Bölöni László vezette Stade Rennestől. A gólgyártást a 20. percben Utaka kezdte meg, amelyet 12 perc elteltével Gourcuff toldott meg még eggyel. Erre viszont már volt néhány szava a lyoni Juninhonak is, góljával szépített a hazai csapat, így a félidőben 2–1-el tértek pihenőre a felek. A második részben újra a Utaka volt a főszereplő, újabb két gólt szerzett, és ezzel végleg eldöntötte a találkozott a vendégek javára. A második helyen tanyázó Bor- deaux csak egy pontot hozott az éllovason, ugyanis hazai pályán csak döntetlent játszott a Metzel. A Monaco hazai pályán szenvedett vereséget, míg az Auxerre két góllal győzni tudott.

Eredmények: Olimpique Mar- seille–Nizza/Nice 1–0, Racing Stras- bourg–Troyes 2–0, AS Monaco–OSC Lille 0–1, Lens–AJ Ajaccio 1–0, Nancy–Sochaux 0–3, Olimpique Lyon–Stade Rennes 1–4, Le Mans–Saint-Étienne 0–1, Girondins Bor- deaux–Metz 3–3, AJ Auxerre–Tou- louse 2–0 és Nantes–Paris-Saint Germains 0–0.

Az élen: 1. Lyon 59 pont/27 mérkőzés, 2. Bordeaux 53/28, 3. Lille 47/28, 4. Auxerre 46/28, 5. Marseille 43/28, 6. Le Mans 42/28,…, 11. Rennes 38/28.

Konrád Szabolcs

Prono–S: x, x, 1, 1, 1, 1, 1, 2, x, 2, 2, x, x.
Pronosport: x, 1, 1, x, x, x, 1, 1, 2, x, 2, x, 1.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Február 27., hétfő

(7. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,50/3,54

2,93/2,98

1,36/1,40

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Február 28., kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5058 lej, 1 USD = 2,9572 lej, 100 magyar forint = 1,3890 lej.

vissza az elejére


SPORT


XX. Téli Olimpiai Játékok, Torino, 2006
Karnevállal búcsúztatták a lángot

(8. oldal)

Színpompás jelmezekbe bújtatott alakok özönlötték el vasárnap este a torinói Olimpiai Stadiont: a XX. Téli Olimpiai Játékok záróünnepélyét igazi karneváli hangulattal tették emlékezetessé a szervezők. A maskarák a cirkuszok és mesék, mítoszok világát is hűen idézték: számtalan légtornász, gumiember, bohóc és sarkkutató vette közre a tengert imitáló díszletet: a nagyszabású esemény első momentumaként farsangi felvonulás zajlott, mindenki örömére. A menetet a karnevál királya és királynője vezette, de udvartartásukban a legkülönbözőbb figurák és ijesztő maszkok jelentek meg, a rendezvény visszatérő motívumát, rózsát lobogtatva. A két kommentátor lelkesen ecsetelte, milyen jelentős szerepet játszanak az ember életében a mesék és mítoszok, egyáltalán az ismeretlen és titokzatos dolgok. A sors ismerete az emberiség egyik legrégebbi kívánsága, mondták, ezt a vágyat jelképezték a tarokk-kártya-jelmezbe öltözött felvonulók.

Az olimpiai játékok utolsó díjkiosztóját szintén a záróünnepség keretében ejtették meg: az 50 km-es férfi sífutás harmadik helyén az osztrák Mikhail Botwinov, másodikon az orosz Eugeni Dementiev végzett, míg az aranyérmet és egyben az olimpia 88. érmét az olasz Giorgio Di Centa érdemelte ki. Az olimpiai hagyomány jegyében elhangzott a görög himnusz, majd elkezdődött az ünnepély egyik leghosszabb és legvidámabb momentuma: a csapatok képviselőinek felvonulása. Túl a versenyek feszültségén, a sportolók és kísérőik felszabadultan ünnepeltek a farsangi kavalkádban.

A program hivatalosnak nevezhető részében a NOB elnöke, Jacques Rogge a sikeres szervezésért kitüntette a Valentino Castellanit, a játékok szervezőbizottságának elnökét. „Sikerült!"— kezdte ünnepi beszédét a díjazott, kifejtve: Torino a sportolók, edzők, technikusok, újságírók városa volt a versenyek ideje alatt, és ily módon bevonult az olimpiák történelmébe. Az olimpiai fény felejthetetlen emléket hagy a szívekben és reménységet ad a jövőre nézve – szögezte le Castellani. Gondolatmenetét folytatta Jacques Rogge is, aki lenyűgözőnek nevezte a XX. téli olimpiát, és gratulációit, illetve köszönetét fejezte ki a szervezőknek és önkénteseknek. Rogge hivatalosan is lezárta a torinói játékokat, majd átvette az olimpiai zászlót a város polgármesterétől, Sergio Chiamparinótól, hogy átadja azt a 2010-es játékok házigazdai tisztét elnyert Vancouver első emberének, Sam Sullivannak. Megható pillanatnak lehettek tanúi a nézők, amikor az ifjúkori balesete miatt tolószékbe kényszerült Sullivan széke mozgatásával lengette meg az átvett zászlót. A hagyományokhoz hűen Vancouver városa is bemutatkozott, majd következett maga a tulajdonképpeni befejezés: az ötkarikás zászló levonása, a fények lekapcsolása. Andrea Bocelli fellépése méltó befejezése volt a nagyszabású sporteseménynek, amelynek folytatása négy év múlva, Vancouverben várható.

Sándor Boglárka Ágnes

vissza az elejére


„Álmainkban sem gondoltunk ilyen szép eredményekre"

(8. oldal)

„Álmainkban sem gondoltunk olyan szép eredményekre, mint amilyeneket a magyar küldöttség ért el Torinóban" – nyilatkozta Molnár Zoltán, a vasárnap zárult téli olimpián részt vett csapat vezetője.

„Az elvárás az volt a versenyzőkkel szemben, hogy a játékokon életük legjobb formáját nyújtsák vagy közelítsék meg, és ez szinte kivétel nélkül sikerült is. Semmi kifogás nem lehet a sportolókkal szemben!" – vélekedett Molnár, aki a versenyzőket két csoportba sorolta.

Az egyikbe azok tartoznak, akik a világ élmezőnyéhez tartoznak vagy közel vannak ahhoz. A másik rész pedig azokból állt, akiknek már ahhoz komoly eredmény kellett, hogy kiharcolhassák az indulási jogot.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók voltak a legeredményesebbek a magyarok közül: Huszár Erika negyedik, Knoch Viktor pedig ötödik volt 1500 méteren, és utoljára 1980-ban fordult elő, hogy a magyar küldöttségnek sikerült olimpiai pontokat szerezni téli játékokon.

„Fantasztikus ez a kis csapat, amelyre két éve, egy svájci nemzetközi ifjúsági versenyen figyeltünk fel, ahol négy aranyérmet szerzett. Tavaly ősszel a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli támogatást ítélt meg nekik, hogy két ázsiai Világkupa-viadalon elindulhassanak. Most is látszik, hogy a MOB jól és bölcsen döntött. A társaság nagyon fiatal, és még sokáig nagyon-nagyon kellemes élményeket szerezhetnek mindannyiunknak. Úgy gondoltuk, ha már egy short trackes a legjobb tízbe kerül, az már bravúr, így viszont messze-messze túlteljesítették a várakozásokat" – mondta Molnár Zoltán.

Hozzátette: a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia ugyan most nem volt élete legjobb formájában, de ott van a világ élmezőnyében, az elmúlt években folyamatosan bizonyított, és jelenléte kimondottan hasznos a csapatot illetően.

„Julika olyan személyiség, aki képes összefogni a társaságot. A fiatalok felnéznek és hallgatnak rá. Ez már a harmadik olimpiája volt, és képes lesz arra, hogy akár a most közelgő vb-n újra sikeres legyen."

A műkorcsolyázóknál maradva a csapatvezető elmondta: Pavuk Viktória megmutatta tehetségét, amit talán a pontozók nem értékeltek igazán, Tóth Zoltán életében először mutathatta meg felnőtt világversenyen kűrjét, míg a jégtáncosok is hozták magukat.

A sífutó- és -lövők, alpesi síelők önmagukhoz képest remekül helytálltak, és noha nem tartoznak az elithez, dicséret illeti őket. Egyetlen futamot sem adtak fel, tisztességesen, becsülettel hajtottak.

„Abszolút elégedett vagyok velük is" – mondta Molnár, aki a bobosok kapcsán megjegyezte, nagyszerű eredmény, hogy a kettes és a négyes is az utolsó pillanatban kiharcolta az indulási jogot.

A csapatvezető a doppingkérdést sem kerülte meg. „Nem tudom, mi lehet az oka, de amíg Salt Lake Cityhez képest összességében 40 százalékkal nőtt az ellenőrzések száma, most 35 helyett csupán 13-szor vettek mintát a magyaroktól. A rövidpályások nyolc, a síelők és a bobosok pedig összesen öt kontrollon estek át. Mindenki úgy utazott ki Torinóba, hogy legalább egy doppingvizsgálaton részt vett, és most sem volt gond. Athénnal szemben most nem mi voltunk a fókuszban" – zárta az értékelését Molnár Zoltán.

vissza az elejére


Nemzetközi sajtóvisszhang az olimpiáról

(8. oldal)

Az olasz lapok ódákat zengnek a vasárnap befejeződött torinói téli olimpiáról, a nemzetközi sajtó azonban sok helyütt fanyalogva értékeli az eseményeket.

A külföldi újságok némelyike „szürke" vagy „doppingtól beárnyékolt" játékokról szól, mások azt emelik ki, hogy a versenyeken – pontosabban a doppingellenőrzésben – először vett részt a rendőrség is.

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: „Ide süss, világ: az olaszok ilyet is tudnak! A téli játékok hazai büszkeséggel zárultak a 11. érmünk és az elismerések miatt."

Corriere dello Sport: „Vastaps Torinónak."

La Repubblica: „Di Centa aranyával és óriási népünnepéllyel búcsúzott az olimpia."

La Stampa: „Feledhetetlenre sikeredett a Made in Italy. Hazánk győzelmi jelképei ragyogták be a záróünnepélyt."

Corriere della Sera: „Di Centa 50 km-en szerzett aranyával végződött az olimpia. A szervezők sikerről beszélnek."

Franciaország:

L’Equipe: „Nem volt kiemelkedő, de rossz sem. A téli játékok még a nyári olimpiánál is nagyobb tévélátványossággá váltak."

Le Figaro: „A zsákmány nagy része ismét Németországba és Észak-Amerikába került. Ausztriát megrázta a doppingbotrány, de az alpesisí feledtette a bosszúságot."

France Soir: „Téli szerencsejátékok."

Svájc:

Basler Zeitung: „Nehéz út vezetett az olimpiáig, sok berendezés az utolsó pillanatban készült el. Végül azonban minden hibátlanul működött, a versenykörülményekre nem lehetett panasz."

Neue Zürcher Zeitung: „Meglepően jól szerepeltek az osztrákok, a Mayer-ügy viszont kellemetlen mellékízt ad sikereiknek. A NOB és az olasz hatóságok együttműködése hitelessé tette, hogy a kiskapuk világának vége, és mostantól komoly doppingellenőrzés folyik."

Tages-Anzeiger: „A torinói játékok műsorára még egy program felkerült: az olimpiai szellemiség keresése. Az olaszok inkább csak egy halom világbajnokságot rendeztek egyszerre, nehezebb körülmények között."

Spanyolország:

El País: „A torinói olimpia nem a kiváló rendezés miatt kerül be a történelembe, hanem mert először vettek részt rendőrök is a versenyben, méghozzá a doppingellenőrzés nevű számban. Az osztrák sportolók által kiváltott botrány minden másnál jobban rányomta a bélyegét az eseményekre."

El Mundo: „Szinte minden sztár csődöt mondott, a doppingbotrány nagy izgalmakat, de csak egy pozitív esetet hozott. A többi csak zajongás volt. A spanyolok érem nélkül térnek haza, a téli sportokban olyan erősek vagyunk, mint a finnek labdarúgásban."

El Periódico: „Szürke játékokon vagyunk túl. Sem a jégen, sem a havon nem született új király vagy királynő, aki emlékezetessé tehette volna az olimpiát."

Japán:

Aszahi Simbun: „Torinóban jól látszott, hogy mekkora problémát jelent a dopping. Manapság a tiltott szerek elleni erélyes fellépés az olimpia előfeltétele lett."

Kína:

Népújság: „Ahogy a világ megcsodálja a kínai gazdaság gyors növekedését, úgy a gyorskorcsolyában mutatott fejlődésünk is sportnagyhatalommá tehet bennünket mások szemében. A téli játékokon megtettük az első lépéseket, de egyértelmű, hogy néhány áttörésünk ellenére Kínát még nagy szakadék választja el a világszínvonaltól."

vissza az elejére


SAKKSAROK
Lékó vezet félidőben

(8. oldal)

Lékó Péter remizett a világbajnok bolgár Veszelin Topalovval a XXIII. linaresi sakk-szupertorna hetedik fordulójában, így az élről várja a spanyolországi folytatást. A 26 éves magyar nagymester, aki 2003-ban első volt ezen a viadalon, a világos bábukat vezette Topalov ellen.

A sportesemény története során először két országban zajlanak a mérkőzések. A mexikói Moreliában most zárult első kör után átköltözik a mezőny Linaresbe, ahol péntektől folytatódik a torna.

Eredmények, 7. forduló: Lékó–Topalov (bolgár) döntetlen, Vallejo (spanyol)–Ivancsuk (ukrán) döntetlen, Szvidler (orosz)–Radzsabov (azeri) döntetlen és Bacrot (francia)–Aronjan (örmény) 0–1.

Az állás: Lékó 5 pont, Aronjan 4,5, Szvidler 4, Ivancsuk és Radzsabov 3,5–3,5, Vallejo 3, Topalov 2,5 és Bacrot 2.

Lékó a következő fordulóban a spanyol Vallejóval játszik, és a világos bábukat vezeti majd.

vissza az elejére


Mircea Alexandru Rădulescu Emlékverseny

(8. oldal)

Az egykori kiváló bíró és szervező emlékére háromnapos tornát rendeztek Kolozsvárott. Két korosztályban bonyolították le a vetélkedőt, összesen 24 felnőtt és 7 gyerek vett részt a tornán. A felnőttek svájci rendszerű, 7 fordulós tonán mérték össze tudásukat, a gyerekeknek taljes bajnokságot rendeztek.

Érdekességként az egyik „felnőtt" egy Mephisto számítógép volt, „őt" Kun Ernő irányította. A 2200 Élő pontszámú erősséggel rendelkező kompjúter kiválóan szerepelt, végül a harmadik helyet szerezte meg a tonán. Az első helyen Alin Toma nagymester, a megyei sakkszövetség elnöke végzett, a második Helmer János nagymester lett, mindegyikük egyaránt 5,5–5,5 pontot gyűjtött (a lehetséges 7-ből). A gyerekenél Ionuţ Ştefan 6 ponttal lett bajnok, Cristian Stan (5 pont) a második, Mihai Ghemeş és Bogdan Udrescu holtversenyben a harmadik helyen végzett (3,5–3,5 pont). A tornán Fülöp Ferenc bíráskodott.

A fődíj 2 millió régi lej készpénz volt, ezenkívül okleveleket, kupákat, csokoládékat és könyveket (közte a Mircea Rădulescu életéről szóló kiadványt) vihettek haza a

(pja)

Az oldalt szerkesztette: Póka János András