Botrány a román írásbeli érettségin
Virágzik a „vizsgatétel-kereskedelem"

(1. oldal)

Vajon kik örültek az új tételeknek?
(Rohonyi D.Iván felvétele)

Újabb tétel-kiszivárogtatási eset kompromittálja a tanügyminisztériumot: az egyik bukaresti napilap munkatársának könnyűszerrel sikerült megvásárolni a román vizsgatételeket, darabját 50 lejért. Mind a tanügyminisztérium, mind a rendőrség vizsgálja az esetet.

A Gândul oktatási ügyekkel foglalkozó szerkesztője korábban olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint 1000 euró a „piaci ára" az érettségi vizsgatételeknek. Vasárnap, július 2-án este végül néhány diák eladta neki a román tételeket, elmondása szerint a fiatalok különösebb skrupulusok nélkül bonyolították le az adásvételt. Az újságíró ezt követően felvette a kapcsolatot a tanügyminisztériummal, ahol megerősítették a tételek eredetiségét. A minisztérium feljelentette a történteket a rendőrségen. Minthogy a tételek szombaton, július 1-jén a csendőrség kíséretében jutottak el az iskolákhoz, vagy az Országos Vizsgabizottságtól vagy a tanfelügyelőségektől lopták el őket. Vasárnap este új tételeket írtak.

(Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Megváltozott az Astral műsorrácsa

(1., 6. oldal)

Tegnaptól megnövekedett és megváltozott a kolozsvári Astral kábeltelevízió-hálózat műsorkínálata. Az alapcsomagba az eddigiekhez képest bekerült a Hallmark, a Taraf TV, a Minimax rajzfilmcsatorna román, illetve magyar nyelvű változata, a Hálózat nevű magyar kereskedelmi adó, a Money Channel és a Teleshop. Ugyanakkor, az ügyfelek körében végzett felmérések következtében, a csak bizonyos rétegekhez szóló AXN illetve a Mezzo átkerült a külön fizetős csomagokba, a TVRM és a TVE pedig már nincs a kínálatban. Az alapcsomagért fizetendő havi összeg csökkent, 33,5 lejtől 32 lejre.

A cég három külön fizetős csomagot állított össze. Az Academy fantázianevű csomag elsősorban művészeti-tudományos-kulturális adókat tartalmaz: a Discovery Civilisation, a Discovery Science, a Viasat History, a Mezzo és a BBC Prime csatornákat. Az életmód-trendek-tendenciák beállítottságú ügyfelek kedvence az Avantgarde csomag lesz, a Discovery Travel&Living, a Fashion TV, a Club, az MTV Hits, az MTV Base, a VH1 Classic és a Nikelodeon csatornákkal. A kalandok és az akció kedvelőinek szánták az Adrenaline csomagot. Ebben a Viasat Explorer, az AXN, a Motors TV/Blue Hustler és az Extreme Sports Channel adók láthatók. Bármelyik külön fizetős csomaggal az ügyfél bónuszként megkapja a PRO7, illetve a magyar Film+ csatornát is. A külön fizetős csomagok egyenként 8 lejbe kerülnek; aki mindhármat megvásárolja, csak kettőt kell kifizessen.

A csomagokon kívül, 10 lejért kapható a felnőtteknek szánt Hustler TV, 16 lejért a HBO és 6 lejért a Telesport. A műsorrács átalakítása miatt a különböző adók sugárzási frekvenciája megváltozott, ezért a tévékészülékeken újra meg kell keresni és be kell állítani mindent. Akinek ezen a téren bármilyen gondja van, az forduljon bizalommal az UPC-Astral munkatársaihoz a 425959-es vagy a 432456-os telefonszámon. Ezzel a mostani változtatással az Astral kínálata hasonlóbb lett az UPC-hálózaton belül elérhetőhöz, ami magától értetődő, hiszen a világ harmadik legnagyobb kábeltévé-szolgáltatója, a Liberty Global International leányvállalataként működő UPC nemrég megvásárolta az Astral céget, így a két hálózatot jelenleg ugyanaz a vállalat működteti.

Újabb lépések történtek a Szabadság olvasói által többször, aláírásgyűjtéssel is jelzett igény, a több magyar nyelvű adó sugárzása érdekében. Ezen a téren az UPC-Astral még sokat tehetne, különösen, ha figyelembe vesszük a vállalat vezetősége által annak idején hangoztatott határidős ígéreteket.

E.-R.F.

vissza az elejére


Maradnak a liberális miniszterek

(1., 4. oldal)

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) nem vonja meg bizalmát Sebastian Vlădescu pénzügy- és Mihai Răzvan Ungureanu külügyminisztertől, és továbbra is támogatja a két tárcavezető tisztségben való maradását, döntött tegnap a párt vezetőtanácsa. Mint ismeretes, Vlădescu és Ungureanu a Legfelsőbb Védelmi Tanács pénteki ülésén a román katonák Irakból történő hazahívására vonatkozó liberális javaslat ellen szavazott.

A két miniszter további támogatásának hírét Călin Popescu Tăriceanu kormányfő jelentette be tegnap az NLP vezető tanácsának ülése után. A pártvezető úgy vélte: jóllehet igen sajnálatosnak tartja a két liberális politikus magatartását az Irakban állomásozó román haderő hazahívása kapcsán, de a két tárcavezetőnek még sok a tennivalója az európai integráció küszöbén.

Mint ismeretes, Vlădescu és Ungureanu a Legfelsőbb Védelmi Tanács pénteki ülésén a román katonák Irakból való visszavonása ellen szavazott. Ezért a javaslat kezdeményezője, Teodor Atanasiu védelmi miniszter vasárnap arra kérte a két tárcavezetőt, hogy becsületbeli kötelességük távozni az általuk vezetett tárca éléről.

Az NLP vezető tanácsának tegnapi ülése után Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter kijelentette: az NLP vezetősége úgy döntött, folytatnia kell munkáját a minisztériumban, és jelen kell lennie az adótörvénykönyv képviselőházi vitáján.

A Legfelsőbb Védelmi Bizottságban leadott szavazatával kapcsolatban Vlădescu elmodnta: „A román csapatok Irakból való hazahívásáról miniszterként, de egyszerű állampolgárként is kifejtettem a véleményemet. E témát nagyon fontosnak tartom. Szerintem a csapatokat egy erre megfelelő időpontban kell visszavonni", mondta Vlădescu.

A külügyminiszter, Mihai Răzvan Ungureanu cáfolta, hogy a párt vezetőinek tegnapi ülésén kérték a lemondását. Ugyanakkor megerősítette, hogy mind ő, mind pedig kollégája továbbra is tisztségükben maradnak. Az újságírók kérdésére a miniszter nem volt hajlandó a Legfelső Védelmi Tanácsban leadott „ellenszavazatát" kommentálni.

Traian Băsescu államfő az üggyel kapcsolatban tegnap az egyik tévéműsorban azt nyilatkozta: a liberálisok indítványa Románia elleni puccsként értelmezhető, elismervén viszont annak szükségességét, hogy a kérdést nyilvános vitára kellene bocsátani. Úgy látja, hogy politikai hiba lenne a két minisztert szavazatuk miatt büntetni, az államfő szerint ez a fajta viszonyulás állampárti magatartásra vall.

A lapok megbízható kormányzati forrásokra hivatkozva tudni vélik, hogy Teodor Atanasiu védelmi minisztert valószínűleg a napokban meneszteni fogják, mivel nem hajlandó elfogadni a Legfelső Védelmi Tanács döntését, és gondolata kitart az iraki csapatkivonás ötlete mellett. A feltételezések szerint utódja Traian Băsescu államfő közeli munkatársa, Theodor Stolojan elnöki tanácsos lenne.

Mircea Geoană, az SZDP elnöke szerint a román katonák Irakból való visszavonása körül kialakult „felfordulás" azt mutatja, hogy jelenleg az állami intézmények teljesen lebénultak; míg az ország az árvízzel és az újabb árdrágulási hullámmal küzd, az államelnöknek és a kormányfőnek nem akad jobb dolga, mint ezen a témán összekapni. Kijelentette: az SZDP kitart álláspontja mellett, ami egy visszavonási stratégia kidolgozását illeti, ezt azonban komoly belső vita, megbeszélés kell hogy megelőzze. Geoană úgy ítélte meg, hogy az NLP-nek a népszavazás kiírására vonatkozó ötlete újabb porhintés a választók szemébe, célja: elterelni a figyelmet a valós problémákról. Véleménye szerint ez a „kaland" megközelítőleg 500 milliárd lejbe kerülne, amit „gyógyszerekre és nyugdíjakra" lehetne fordítani.

vissza az elejére


Tízre nőtt az áradások áldozatainak száma

(1., 4. oldal)

XVI. Benedek pápa 30 000 eurós támogatást küldött a romániai árvízkárosultaknak. Az összeget a Caritas-nak folyósította, hogy a segélyszervezet ossza szét a rászorultak közt.

Megdöbbenve az elmúlt napok árvíz okozta szerencsétlenségeitől, a Szent Atya Isten kegyelmét kérte a romániai károsultakra. Kifejezte együttérzését a katasztrófa áldozataival, s valamennyiüket biztosította, hogy számíthatnak az összefogásra – olvasható a Vatikánnak Jean-Claude Perisset-hez, a romániai és Moldva köztársaságbeli apostoli nunciushoz intézett üzenetében.

Az áradások és viharok halálos áldozatainak száma elérte a tízet, ráadásul környezeti katasztrófa fenyeget egy telített bányatározóban lévő mérgező anyagok miatt. Az árvízsújtott 15 megyében mintegy 75 település került víz alá.

Suceava megye térségében 67 helységet érintett többé vagy kevésbé súlyosan az áradás. Ötszáz épület összeomlott, 2000 pedig megrongálódott. A Suceava megyében lévő Tarniţa bányájának szennyvíztározójában 15 millió köbméter ciános víz és iszap gyűlt fel, ami már környezeti katasztrófával fenyeget. A megye prefektusa központi beavatkozást követelt.

Az ország délkeleti részén, Herkulesfürdő és Turnu Severin között tonnányi súlyú szikladarabok omlottak az E70-es európai főútra, ezért a közlekedés csak egy szűk sávon lehetséges, ami torlódásokat okoz. A viharok miatt Konstanca és Agigea Sur kikötők nem fogadják a Dunán érkező folyami hajókat. Mehedinţi megye 40 helységében megszakadt az áramszolgáltatás a vezetékekre dőlt fák miatt. A belügyminisztérium tegnapi adatai szerint 47 személyt lakoltattak ki, 41-et Suceava, hármat-hármat Konstanca és Maros megyéből.

Az ár megsemmisített 22 házat és 55 melléképületet, 583 házat, 3560 gazdaságot és melléképületet pedig megrongált. 56 intézmény székhelye, 4,6 km országút, 20,3 km megyei út, 272,3 km községi út, 13 híd, 406 kishíd és átkelő károsodott. Az árvizek megrongáltak 6,48 km partvédelmi munkálatot, kilenc település villamos energia nélkül maradt, és 37 transzformátorállomás megrongálódott.

Maros megyében az áradások miatt egy ház és 50 magángazdaság omlott össze. A legnagyobb károkat Radnóton és környékén jelezték, Szélkút és Marosdég községekben, ahol 14 ház és 357 gazdaság károsodott meg. A Maros megyei prefektúra közleménye szerint a térségben 370 hektár termőföldet, 140 kutat és több középületet öntött el a víz, többek között egy iskolát és egy transzformátorállomást is. 45 híd és palló tönkrement, 80 háziállat pusztult el. Szovátán 18 pince, 24 kert és több gazdasági épület ment tönkre, az áradás a helyi gyermekmenhely épületében is kárt tett.

Dicsőszentmártonban 59 pince és udvar, valamint 3 híd károsodott meg, Sármáson tíz házat, húsz magángazdaságot, kilenc gazdasági épületet, több hektár termőföldet károsított meg az árvíz, Küküllődombón és Sövényfalván szintén jelentős kárt jeleztek.

Mindössze négy megyében biztosították maradéktalanul az árvízvédelmi követelményeket, emiatt az országban mintegy 153 település polgármestere számíthat büntetésre, akik közül egyeseket máris felelősségre vont a Katasztrófa-elhárítási Felügyelőség.

Brassó, Iaşi, Giurgiu és Argeş megyék rendelkeznek alaposan kidolgozott árvízvédelmi tervvel, a többi megye azonban felkészültség szempontjából a 30 évvel ezelőtti stádiumban stagnál. Ez utóbbiak ugyanis a mai napig nem vették figyelembe az azóta épített lakásokat, nincsenek kijelölt, magasabban fekvő területeik, ahová az emberek szükség esetén menekülhetnek, mi több, sem felszereléssel, sem szakemberekkel nem rendelkeznek, akik egy esetleges árvíz esetén hatékonyan szembeszállhatnának a csapással. A polgármesterek 300 millió régi lejig terjedő büntetéssel sújthatók, ami nem a helyi költségvetést, hanem a saját zsebüket terheli.

vissza az elejére


Amerika napját ünnepelték Kolozsváron

Közéleti személyiségek, diplomaták, újságírók jelenlétében került sor hétfőn az Amerika napja alkalmából szervezett ünnepségre. Lisa M. Heilbronn, az AEÁ nagykövetsége kolozsvári információs irodájának vezetője felolvasta Nicholas Taubman nagykövet üzenetét. – Az elmúlt 16 évben Románia figyelemreméltó előrelépéseket tett. Az ország jelentős eredményeket ért el a kisebbségek integrációja terén, megnyitotta gazdaságát, és harcolt a korrupció ellen. Ennek ellenére még sok a teendő – áll az üzenetében.

A Függetlenség Napja, július 4-e, az Egyesült Államok szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a kongresszus által 1776-ban elfogadott Függetlenségi Nyilatkozatot, amely az ország Nagy-Britanniától való függetlenségét kiáltotta ki.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Még maradt 7 nap!

(1. oldal)

Ha már előfizetett júliusra, s most gyorsan előfizet augusztusra és szeptemberre is a Szabadságra, még elnyerheti a Calibra utazási iroda nagydíját, egy több millió lej értékű GÖRÖGORSZÁGI NYARALÁST! Ezenkívül Önre vár még a Promedical Center magán rendelőház 500 000 lejes szakorvosi vagy laboratóriumi vizsgálata, illetve gyógynövény alapú kozmetikumcsomagok a Cosmetic Plant jóvoltából! Küldje be a 3 hónap előfizetési nyugtáit július 10-ig (postabélyegző dátuma) szerkesztőségünkbe!

Ezt érdemes lesz
kipróbálni!
Megéri előfizetni!

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

A boldogság olyan pillangó, melyet, ha kergetünk, soha nem érhetjük el, de ha leülünk csendben, leereszkedik ránk.

Nathaniel Hawthorne

vissza az elejére


Unitárius és Univerzalista
Előadás-sorozat

(2. oldal)

Idén július 3. és 8. között Kolozsváron tartja évi szimpoziumát az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsa. Ez a szervezet 1995-ben alakult az Egyesült Államokban, tagegyházainak száma csaknem 30 – köztük az Erdélyi Unitárius Egyház is, híveiké mintegy félmillió. Olyan felekezetközti alakulat, amelynek elsődleges célja a vallási türelem megszilárdítása határokon, földrészeken át. Az előadás-sorozaton romániai, amerikai, új-zélandi, latin-amerikai, közép-európai, indiai és angliai teológusok értekeznek a jelenkor kihívásairól, a globalizáció, a terrorizmus kontextusában alakuló hittudományról, egyház és állam viszonyáról, a liberális teológia különböző társadalmi és etikai kérdéseiről.

vissza az elejére


Bezárt a Munkácsy-tárlat

(2. oldal)

A szegedi Móra Ferenc Múzeum történetének legsikeresebb kiállítása a Munkácsy-tárlat, melyet több mint negyvenezren tekintettek meg hat hét alatt, vasárnap zárult – közölte Nagy Imre művészettörténész.

A tárlat hivatalos, este hat órás zárása előtt fél órával még több százan álltak sorba a kultúrpalota előtt, ezért a szervezők úgy döntöttek, este tíz óráig meghosszabbítják a múzeum nyitva tartását – mondta a kiállítás kurátora.

Akik Szegeden lemaradtak a kiállításról, azoknak is lesz még alkalmuk megcsodálni a Munkácsy-műveket, mivel a képeket jövő héten Békéscsabára szállítják, ahol július 13-án nyílik kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban.

vissza az elejére


Svéd győzelem a moszkvai filmfesztiválon
Gérard Depardieu Sztanyiszlavszkij-díjas

(2. oldal)

Svéd film kapta a 28. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) fődíját. Az Arany Szent György-szobrocskát az ugandai születésű elsőfilmes Otman Karim About Sara (Om Sara, Saráról) alkotása nyerte el, amely egy magánéletét az üzleti karrierért feláldozó svéd nő életének tíz évét mutatja be.

A lengyel Andrzej Zulawski vezette zsűri különdíját a Driving lessons (Autóvezetési leckék) című filmnek adta, amelyet Jeremy Brock írt és rendezett leginkább saját maga felnőtté éréséről, utánozhatatlan brit humorral.

A legjobb rendező díját a francia Bertrand Blier érdemelte ki Combien tu m’aimes? (Mennyire szeretsz? Mennyibe kerülsz?) című komédiájával, amely egy öregedő kistisztviselő és egy dúskeblű örömlány bonyodalmas egymásra találásáról szól.

A legjobb férfiszínésznek járó Ezüst Szent Györgyöt Jens Harzer nyerte el a Der Lebensversicherer (Az életbiztosítási ügynök) című, Bülent Akinci rendezte, kafkai motívumú német filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő ezüst szobrocskája Julie Waltersnek jutott, aki egy visszavonult, bohém vidéki színésznőt játszik a Driving lessonsban.

A színészi hivatástudatot elismerő Sztanyiszlavszkij-díjat a francia Gérard Depardieu (képünkön) vehette át idősebb orosz kollégájától, Oleg Tabakovtól, noha saját bevallása szerint nem nagy híve a metódusoknak.

A nemzetközi filmsajtó szervezet (FIPRESCI) díját a The bet collector (Sorsjegyárus) című Fülöp-szigeteki film kapta, míg az orosz kritikusok grémiuma a Der Lebensversicherert és a Driving lessonst jutalmazta elefántszobrocskával.

A Driving lessons elvitte a közönségdíjat is a vetítéseken osztogatott pontozócédulák tetszésindexe alapján. Az orosz moziklubok választása a chilei származású Raoul Ruiz európai koprodukciós Klimtjére esett.

Nyikita Mihalkov fesztiválelnök zárszavában nem mulasztotta el méltatni Szabó Istvánt, aki ezúttal nem kapott ugyan díjat (Rokonok című filmjével), de nagyszerű rendező és barát.

vissza az elejére


Nyári hangversenyek ideje

(2. oldal)

Idén először rendeznek vasárnap esténként hangversenyt a Farkas utcai református templomban. Az első ilyen jellegű rendezvényre július 2-án került sor. Pöllnitz Boróka kivételes zenei tehetségű fuvolaművész, aki tehetségét, muzikalitását és nem utolsósorban hangszertechnikai ismereteit pódiumművészként tudná a legjobban kamatoztatni. (Minden bizonnyal jót tesz egy pályakezdőnek a zenekari játék is, de ilyen zenei adottságokkal kár lenne „eltemetkeznie" a zenekari árokba, legyen az bármilyen rangos intézményé.)

Teljesítménye tökéletes, stílusismerete bámulatra méltó – akár barokk, klasszikus, avagy kortárs művet játszik. Cristina Mureşan zongorakísérete is felsőfokon méltatható.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Lapszemle / Erdélyi Napló

(2. oldal)

Összefogás a székelyföldi önrendelkezésért címmel számolt be a lap a csíksomlyói Nyeregben megtartott első olyan autonómia-fórumról, ahol RMDSZ és SZNT közösen tett hitet Székelyföld területi autonómiája mellett. A katalán népszavazásról és a sokat emlegetett katalán autonómiáról szintén részletes összeállítás olvasható a lap ma megjelenő, friss számában.

Gyurcsány programja a Rákosi- korszakot idézi – a lap elemzése számba veszi azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyek a magyar miniszterelnök nevéhez és a köréje csoportosuló szűk táborhoz kötődik. A magyar–magyar párbeszéd zsákutcáját elemzi a Toró T. Tibor képviselővel készült interjú. A beszélgetésből kiderül, hogy a Máért helyettesítésére egyre több határon túli kezdeményezés született, a magyar kormány azonban továbbra sem akar közös asztalhoz ülni valamennyi érintett magyar szervezettel.

A romániai cigányság felzárkóztatási esélyeiről is interjú olvasható a lapban Szolár Éva kutatóval. A szakterület jó ismerője feltárja mindazokat a gondokat, amelyek a hazai cigányság elszigeteltségét okozzák. A szakértő szerint Romániában eddig sem politikai, sem pénzügyi akarat nem volt a cigányprogramok hatékony kibontakoztatására.

A lap friss száma bemutatja mindazokat a fapados repülőtársaságokat, amelyekkel Magyarországról vagy immár Romániából ispotom áron el lehet jutni Európa valamennyi jelentős nagyvárosába.

vissza az elejére


Pátosz és virtuozitás
Évadzáró hangverseny

(2. oldal)

Június 30-án a Diákművelődési Ház koncerttermében a Transilvania Filharmónia zenekara tartalmas, zenei ritkaságokban és közkedvelt művekben egyaránt gazdag évadot záró hangversenyén két fiatal művész vitte sikerre a „búcsúműsort": Horváth József, a kolozsvári Magyar Opera karmestere és Alexandru Tomescu, a román hegedűművészet egyik kiemelkedő ifjú bukaresti tehetsége. A műsor felépítése érzelmi crescendót járt be, amely a csodálatos Csajkovszkij IV. Szimfóniájában csúcsosodott. A hangverseny egészét pátosz és virtuozitás, drámaiság és poézis jellemezte.

A zeneirodalomban Verdi Szicíliai vecsernye című ötfelvonásos művét nem emlegetik legsikerültebb operái között, habár napjainkban, megfelelő előadásoknak köszönhetően, történt már pozitív változás a mű értékelésében. A mű élén Verdi egyik legsikerültebb, koncerttermekben önálló számként is hallható nyitánya eredetileg a Giovanna d’Arco című operához íródott. Zenéjében az olasz és francia hagyomány ötvöződik. A nyitány kimért, indulószerű, súlyosan magasztos hangulattal indul. A drámai fokozásban a vonósok tremolói játszanak szerepet. A nyitány második része határozott, gyors ritmikájú, a rezek kiemelt funkciójával. Az érzelmi csúcspont után a költőien éneklő, szárnyaló téma a csellókon, Verdi félreismerhetetlenül sajátságos jegyeit hordozza dallamvonal, alátámasztó harmóniavilág és hangszerelés szempontjából. Egy újabb drámai kulminációban a trombita, harsona, tuba és kürt tölt be fontos szerepet, majd minden visszaesik egy éterien fátyolos vonósrészbe, és visszatér a lírai csellótéma a fafúvósok ellenpontozásával. Horváth József a nyitány előadásában gyümölcsöztette mindazt, amit az opera-dirigensi pályája alatt elsajátított: visszafogott mozdulatokkal, de célratörően, pontos beintésekkel, tökéletesen megteremtette a mű hangulati, érzelmi világát.

Paganini h-moll La Campanella című Hegedűversenyében a lírikus szenvedélyesség és a virtuozitás egymás kiegészítői. A hosszú zenekari expozícióban határozott ritmikájú, negédes dallam csendül fel a hegedűkön és teljesedik ki a zenekaron. A szólóhegedű belépése bátor, de csakhamar a lágy, puha tónus, az érzelmek finomságáról, érzékenységéről tanúskodik. Alexandru Tomescu előadásában a lírai és virtuóz részek simán hajlottak egymásba. Biztos duplahangos technika, kromatikus menetek, trillák, nagy ambitus bejárása, üveghangok használata teszi ragyogóvá a tételt, amelyben a hegedű az érzelmek, szenvedélyek „mesélője". Tomescu virtuóz kadenciáját könnyedség, dinamikai változatosság jellemezte. Sajnáljuk, hogy a legköltőibb pillanatokat az utcáról behallatszó sok decibellel zajló folklórműsor „letarolta"!

A lassú középrész rézfúvós indítása hamis volt, de ezt a „bakit" teljes mértékben feledtetni tudta a szívből jövő lírikus hegedűszóló szépsége. A La Campanella című utolsó tétel virtuozitásával ragyogóan kontrasztált az előző poétikus és szenvedélyes lassú tétellel. Alexandru Tomescu hegedűművész és Horváth József karmester zenei elképzelései szinkronban voltak, s ez rávetítődött a zenekar pontos kíséretére is. Tomescu a közönség elismerő tapsát egy Prokofjev és egy Bach-művel köszönte meg.

Horváth József Csajkovszkij IV. Szimfóniájában mutatta meg igazán zenei kvalitásait: precízsége, stílus- és formaérzéke, a zenekarral való összehangolódása meghozta számára a megérdemelt sikert. Csajkovszkij 1877/78-ban komponált IV. Szimfóniája első ízben keltette fel a komolyzene hallgatók körében az érdeklődést a kiváló orosz zeneszerző iránt. A romantikára jellemző, hatalmas méretű szimfóniában a kiforrott szimfonikus alkotó Csajkovszkij mutatkozik meg. A szimfónia programját maga a szerző foglalta szavakba: „A bevezetés az egész szimfónia magja, ez tartalmazza a főgondolatot. Ez az a végzet, az a sorsszerű hatalom, amely megakadályozza, hogy elérjük a boldogság utáni törekvésünkben célunkat…" Határozott fúvós kezdés, a beethoveni sorsmotívumhoz közel álló töltettel. A fájdalmas téma szenvedélyessé terebélyesedik. A drámaiság fokozása után egy szelídebb fagott-szóló csendesíti le a kedélyeket, majd a klarinéton csendül fel egy bizakodóbb téma. Melankolikus táncritmusból növi ki magát a patetikus csúcspont, majd a fúvósokon újból felhangzik a sors-motívum. Karakterváltozás, sebesség, türelmetlenség, zaklatottság: „Nincs kikötő: a hullámok ide-oda dobálnak bennünket, amíg a tenger árja el nem nyel." – írja Csajkovszkij Meck asszonynak, akinek szimfóniáját dedikálta. Gyönyörű oboaszólóval indul a vonósok pizzicato kíséretével a lassú tétel. A fájdalmas oroszos dallamvonallal a melankolikus érzelem fonja körül az embert: „Szomorú és egyben olyan édes a múlandóságon töprengeni." A III. tétel „szeszélyes arabeszkjeiben" a vonós pizzicato virtuóz és vidám dallama dinamikailag árnyaltan kimunkálva, gördülékenyen szólalt meg. A finálé a kitörő öröm zenéje, amelyben Csajkovszkij az Áll egy ifjú nyírfa a réten kezdetű orosz népdalt a sors feletti győzelem, a diadalérzet tolmácsolójává avatja. „Ha önmagadban semmi örömet nem találsz, tekints körül. Menj a nép közé. Nézd, hogy érti a boldogságot, hogy tudja magát teljesen és egészen a vidám érzelmeknek átadni. Egy népünnepély képe… Vannak még örömök, egyszerű, ősi örömök. Örülj a mások örömének és – élhetsz tovább." (Csajkovszkij)

Kulcsár Gabriella

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Horrorra akadva 4 – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel 13 és 23 órától.

MŰVÉSZ – Manderlay – dán. – Vetítés: 16, 19, 22; kedvezménnyel 16 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – X-Men: Az utolsó összecsapás – amerikai. – Vetítés: 17, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – A Da Vinci-kód – amerikai. – Vetítés: 16, 19; pénteken, szombaton, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – The Libertine – angol. – Vetítés: június 30.–július 2.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – The 40 Year Old Virgin – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; pénteken, szombaton, vasárnap 22.25 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Tabula rasa

(3. oldal)

Bőven vannak a világon olyan intézmények, amelyeknek a helyét sóval kellene behinteni, mert fennállásuk ideje alatt amúgy is csak sóhivatalként tudtak működni. A példáért egyáltalán nem kell messzire menni, mert a Határon Túli Magyarok Hivatala állatorvosi lóként testesítette meg mindazt, ami elfogadhatatlan egy állami szervezet működésében.

A HTMH-nak már az elnevezése is problémás, mert olyan szemléleti dichotómiát rögzít, amely mindannyiunk identitástudatába épülve indokolatlanul tesz különbséget az anyaországi és a szomszédos államokban élő magyarok között. A „határon túli" jelző ugyanis semmivel sem kedvesebb vagy megértőbb, mint a német egység megvalósulása után divatba jött „ossie" elnevezés az egykori NDK lakóira. Az első és a másodosztály megkülönböztetése ez, akárhogy is nézzük. Mivel az Európai Unión belül kifejezetten tilos bármiféle diszkrimináció a tagállamok polgárai között, meglehetősen furcsa lenne, ha ez éppen saját nemzettársaink esetében maradna fenn.

Az elnevezés persze – nomen est omen – arról is árulkodik, hogyan gondolkodott a mindenkori kormány a nemzetpolitikáról. Rögtön szögezzük le: nem a retorikáról van szó, mert abban tényleg alapvető eltérés van a jobb- és a baloldal között. Abban viszont érdekes módon alig-alig fedezni föl különbséget, hogy a szomszédos államokban működő magyar szervezeteket a legutóbbi időkig az anyaországi belpolitika alárendelt szereplőiként kezelték: a jobboldal azt remélte, hogy ezek támogatásával szavazatokat tud szerezni, a baloldal pedig attól félt, hogy tényleg. A magyar kormányok célja ebből következően az volt, hogy engedelmességre kényszerítsék az érdekképviseleteket: volt, aki megelégedett azzal, hogy a pénzzel zsarolt, de volt olyan is, aki egyenesen egy rivális szervezet létrehozásával és befuttatásával fenyegetett, ha ellenállnak az ő akaratának.

A belpolitikai jelenlét erősödésével párhuzamosan viszont egyre halványodott ezeknek a szervezeteknek az eredeti, érdekképviseleti dimenziója. Mivel a Budapestnek való megfelelés vágya bennük is komolyan munkált, ezért szinte önként mondtak le a vele szembeni alkupozíciójukról, amit az utódállamokban megszerzett kormányzati befolyás jelentett számukra. Két szék között sikerült a pad alá esniük: az anyaországi támogatás nem lett több (sőt...), de még az általuk képviselt közösségekről is sikerült olyan képet kialakítaniuk a közvéleményben, amit a kettős állampolgárságról tartott népszavazás eredménye demonstrált a leglátványosabban.

A Határon Túli Magyarok Hivatala ennek a politikának volt a legfontosabb végrehajtó szervezete több mint másfél évtizeden át. Működését soha sem a nyitottság és az átláthatóság, hanem a rejtőzködés és az információk visszatartása jellemezte. A HTMH a magyar államigazgatás egyik legtitokzatosabb szervezete volt, amely rossz nyelvek szerint nemcsak a közérdekű adatok, hanem komoly pénzösszegek eltűntetésére is alkalmas volt. A koronát minderre a Mucuska-ügy tette föl, amikor a román hírszerzés beépülésének gyanúja merült föl, a hivatal elnökének bukását okozva. A június 30-án hivatalosan is megszűnt intézmény a szomszédos országokban működő magyar szervezetek póráza, egyben vezetőik „mutyizó" helye volt, amely ráadásul szinte semmiben sem felelt meg a modern nemzetpolitika, illetve államműködés kritériumainak.

Valószínűleg erre a sorsra jut a Magyar Állandó Értekezlet is, amelynek életképtelensége már jó ideje nyilvánvaló, az alapító gondolat nagyszerűsége ellenére. Mert egyszerre van igaza a kormánynak abban, hogy kompromisszumképtelen Máértre nincs szükség, és a Fidesznek, amely azt mondja, a kettős állampolgárság körül kialakult véleménykülönbség nem lehet indoka a fórum antidemokratikus bojkottjának. Újra kell tehát gondolni a magyar–magyar párbeszéd, az egyeztetés és az együttműködés formáit, valamennyi alapvető és részletkérdését. A Magyarországon talán tényleg elkezdődő államreform erre kiváló alkalmat kínál, amivel szerencsésen került párhuzamba az Európai Unió következő, Romániát is érintő bővítési hulláma, egy újraegységesülő gazdasági és politikai térbe olvasztva az erdélyi magyarokat az anyaországiakkal.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos viták megmutatták: a szomszédos államokban élő magyarok és az anyaország viszonya még mindig a rászoruló és az adományozó szerepén alapul, ezt pedig mindkét fél tökéletes beleéléssel alakítja a politika színpadán. Ennek az ideje azonban lejárt, mint ahogyan a kettős állampolgárság ügye is jelentőségét veszíti belátható időn belül.

A magyar–magyar kapcsolatokat meg kell szabadítani a status quo megőrzését legfőbb célként meghatározó, a szó rossz értelmében konzervatív szemlélettől. Szakítani kell azzal a gondolkodásmóddal, amely a szomszédos országokba jutó támogatásokat egyfajta jutalomként vagy kárpótlásként fogja föl a Kárpát-medence szélein hősies önfeláldozással kitartó magyarok számára. Annak is véget kell vetni, hogy a pénz elosztása személyes kapcsolatokon és befolyáson alapuljon, a közvélemény pedig mit se tudhasson annak folyamatáról és indokairól. A partikuláris és pillanatnyi érdekek uralma nem tartható tovább a nemzetpolitikában.

Amire szükség van ezzel szemben: a stratégiai gondolkodás, amely az össznemzeti szükségletekből indul ki. Legyen a tervezés és a támogatások elosztásának alapja a hatékonyság. A forrásokért a pályázók vívjanak komoly versenyt, az anyaország pedig éljen mindazzal a tapasztalattal és helyismerettel, amit a szomszédos országokban élő magyarok felhalmoztak az idők során. Az „uniós gondolkodás" ne csak a források megszerzésére vonatkozzon, hanem azoknak a metódusoknak az átvételére is, amelyek Európában a minőség és a korrupciómentesség garanciáivá váltak. A legfontosabb azonban: a kommunikációs technológiák fejlődése hihetetlenül megkönnyítette a nyelvi és kulturális identitás ápolását, a támogatásoknak ezért ma elsősorban a szakmai képzésre, a gazdaság- és infrasturktúra-fejlesztésre kell koncentrálniuk.

Ehhez természetesen komoly szemléletváltásra van szükség mind az anyaországban, mind az érdekképviseleteknél. A magyar államnak föl kell készülnie arra, hogy újra Kárpát-medencei méretekben gondolkodjon: a határok lebontásával ugyanis helyreáll az a természetes gazdasági egység, amelyben Miskolc és Kassa, Debrecen és Nagyvárad, Szeged és Szabadka nemcsak partnerek, hanem versenytársak is lesznek, egyáltalán nem mindegy, melyik gyakorol majd erősebb gazdasági és kulturális vonzást a másikra. Az igazgatásban ugyancsak új szemléletre van szükség, hiszen az unióban valamennyi tagállam polgárait egyforma jogok illetik meg mindenhol, nemzetiségtől függetlenül. Mindkettő komoly lehetőség, de veszíteni is lehet a játszmán.

A magyar érdekképviseletek számára valószínűleg komoly fájdalommal fog járni a szükséges és halaszthatatlan átalakulás: itt az ideje ugyanis a demokratizálódásnak, az állampárti működés felszámolásának. A legitimitás alapjára kell helyezkedniük, megteremtve az elszámoltathatóság lehetőségét, megszüntetve egyszersmind a fennálló összeférhetetlenségeket. Véget kell vetni a pozíciók önkényes osztogatásának és halmozásának, az élethosszig tartó hitbizományoknak. Sem az RMDSZ, sem más szervezet nem lehet egyszerre állam az államban, hatóság és érdekképviselet, a források elosztója és felhasználója: ne korlátozza a demokráciát, hanem kövesse annak szabályait.

A magyar–magyar kapcsolatok intézményrendszere is átalakításra szorul. Az új felállásban három funkciót kellene világosan elhatárolni.

Az anyaország és a szomszédos államokban működő érdekképviseletek kapcsolatát egy olyan konzultatív fórum intézményesíthetné, amely nagyjából hasonló összetétellel, de más felfogásban működne, mint a Máért. Eddig ugyanis a tárgyalások főleg az aktuálpolitikai haszonszerzést szolgálták: szavazóinak kedvét keresve az egyik oldal újabb és újabb követeléseket fogalmazott meg, miközben a másik ugyanezért igyekezett eliminálni azokat. Az új típusú, egyenrangú partneri együttműködés nélkülözné a formalitásokat és a konszenzus kényszerét. Döntéshozatali hatalommal való felruházása közjogilag is problematikus volna, feladatává ezzel szemben az érdekek egyeztetését kellene tenni: az össznemzeti fejlesztési irányok meghatározását, az információk kölcsönös cseréjét és az Európai Unión belüli közös fellépés módozatainak kialakítását. Nem egymáson kell diadalmaskodniuk a feleknek, hanem a körülményeken.

Nemzetpolitikánk egyik legnagyobb hibája ma a koncepciótlanság. A stratégiaalkotás tisztán szakmai feladat, amely természetesen komoly vizsgálatokat kíván. Az elsősorban közgazdasági, szociológiai és demográfiai szempontú elemzésekhez szükséges tudományos potenciál rendelkezésre áll a Magyar Tudományos Akadémiához kötődő, illetve önálló kisebbségkutató műhelyekben, hasznos volna azonban ezeket az erőket egy közvetlenül kormányzati finanszírozású intézményben egyesíteni, amely a mindenkori kabinet igénye szerint készítene elemzéseket és javaslatokat.

A magyar-magyar együttműködés legkényesebb pontját minden bizonnyal a pénzügyek jelentik. A források elosztását érdemes lenne ezért egy önálló kormányzati ügynökségre bízni, amely lényegesen leegyszerűsítené a döntéshozatal jelenlegi, kuratóriumok sokaságát igénylő rendszerét. Ennek működése független lenne mind az anyaországi pártok, mind a kisebbségi magyar szervezetek közvetlen befolyásától. Tevékenységét az Európai Unió kifizető szervezeteinek gyakorlatát követve végezné: a pályázatok kiírása és elbírálása szigorúan meghatározott kritériumok szerint, a beavatkozást kizáró mechanizmusok révén történne. A szétosztható összeg nagyságát célszerű volna ugyanakkor a mindenkori állami költségvetés meghatározott százalékában rögzíteni, a belső arányokról pedig a kormány dönthetne az érdekegyeztetésen elhangzottak figyelembevételével.

A nemzetpolitika intézményeinek újragondolása régóta sürgető feladat. Most akár több is lehet belőle, mint puszta szándék. Tiszta lappal persze már nem indulhatunk ebben az ügyben, tiszta viszonyokat azonban talán még teremthetünk.

Koncz Attila
attila.koncz@vipmail.hu

vissza az elejére


Eladó az egész világ ...

(3. oldal)

Mefisztó áriájának kezdősora ugrott be a hír hallatán: friss-ropogós, használatlan, bombabiztos forrásból származó érettségi tétel vásárolható. Sok pénzért, nagyon sok euróért, igaz, de állítólag még csak nem is kell különösebben utánajárni.

Szó se róla, arcpirító, hogy rövid idő alatt immár másodszor fordul elő tétel-kiszivárogtatás. Nem hallgathatom el azonban gyanúmat, hogy az újságírói szemfülesség mögött esetleg lejáratási kampány húzódik meg, amelynek célja a tanügyminisztérium jelenlegi vezetőgárdája. Nem mintha Mihail Hardau tanügyminiszter nem tudná különösebb „külső segítség" nélkül is nevetségessé tenni magát és az intézményt, attól tartok azonban, hogy az egész pedagógus-társadalmon csattanhat ez.

Néhány héttel ezelőtt, a kisérettségi alkalmával valóban felmerülhetett a hivatali hanyagság lehetősége: az oknyomozó újságíró besétált a minisztériumba, és akadálytalanul elemelte a tételeket, amelyekkel a rendőrségig meg sem állt. Senki nem igazoltatta, nem érdeklődött látogatásának célja felől, nem fenyegette a veszély, hogy rajtacsípik, amint a gondatlanul sorsukra hagyott tételeket zsebre teszi. A másik történet kacifántosabb: az érettségi tétel közönséges árucikk, aminek jól meghatározott ára van. A botrány kirobbantója itt is egy újságíró. Az egész ország felhördült: szegény gyerekek, most már csak éppen ez hiányzott nekik a nagy stresszállapotban. És azok a fránya minisztériumi tisztségviselők, akik képtelenek vigyázni a nyamvadt tételekre!

Van azonban valami, amit volt gyakorló tanárként nem értek. Kinek ér meg 1000 eurót egy vizsgatétel megszerzése? Tapasztalataim szerint azok a gyerekek, akik lelkiismeretesen tanultak a négy líceumi év alatt, biztosan elérik a vizsgákon az átmenő jegyet, de rendszerint sokkal többet. Esetünkben a román nyelv és irodalom tételekről van szó, amelyben a hangsúly a szövegértelmezési tételen van, ami legalább 40 pontot ér a kötelező 90-ből. A szövegértelmezés ugyanis nem csak elméleti ismereteket feltételez, hanem bizonyos fokú készséget, alaposabb ismereteket is. Ha ez nincs, hiába a magolás, a várt eredmény biztosan elmarad. És ehhez még hozzátevődik a vizsgaláz, az izgalmak, amelyek szintén nem elhanyagolhatóak. Ha valaki teljesen felkészületlen, akkor már a szóbelin elhúzzák, ha pedig nem, akkor az írásbelin is ír annyit, hogy átmenő jegyet kapjon. Még akkor is, ha a vastagpénztárcájú diák meg is tudja hamarabb a román tételeket, hol van ez még az érettségi átlagtól? Minden írásbeli tételt csak nem lehet megvásárolni!

Többször tapasztaltam, hogy vélt vagy valós sérelmek miatt a kívülállók hajlamosak az egész pedagógusréteget hibáztatni a kollektív felelősség elve alapján. Félek, most is ilyesmi körvonalazódik. Különösen, hogy mindez egy olyan tanév végén történik, amelyet közel egy hónapig tartó tanügyi sztrájk „színesített", amit a szülők nagy része mai napig alig tud „megbocsátani". Tartok attól, hogy a tétel-kiszivárogtatásért felelősök kilétére ezúttal sem fog fény derülni – legfennebb megint menesztenek egy politikai okokból különben is kényelmetlen államtitkárt. A tanári mundér becsületén viszont további folt esett. A távolról sem pedagógusbarát Hărdău miniszter pedig egyáltalán nem az a személy, aki vállalkozik a pedagógus-társadalom rehabilitálására.

Nagy-Hintós Diana

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Botrány a román írásbeli érettségin
Virágzik a „vizsgatétel-kereskedelem"

(4. oldal)

Az érettségi vizsga sem mentes a bonyodalmaktól: megismétlődött a képességvizsgánál tapasztalt tétel-kiszivárogtatás. Akkor a történelemtételeket sikerült megszereznie egy szemfüles újságírónak, most pedig a román nyelv és irodalom tételeket árusították potom áron. Még nem lehet tudni, hogy az Országos Vizsgabizottságtól vagy a tanfelügyelőségről szivárogtak-e ki a tételek.

Szombaton, július 1-jén a belügyminisztérium munkatársainak felügyelete mellett jutottak el a román érettségi vizsgatételei a megyei tanfelügyelőségekhez. Ennek ellenére vasárnap, július 2-án éjjel 23 óra 30-kor a Gândul napilap munkatársai értesítették az Oktatásügyi Minisztériumot, s magát a minisztert, hogy megszerezték a román nyelv és irodalom vizsga másnapi tételeit. A miniszter és a szaktanfelügyelők rögtön az Országos Vizsgabizottság székhelyére siettek, hogy meggyőződjenek az állítás igazságértékéről. Az esetről tájékoztatták a 3. kerületi rendőrséget, és az ügyészséget is, akik máris elkezdték az ügy kivizsgálását. A rendőrségi vizsgálat során ellenőrzik a minisztériumból folytatott telefonbeszélgetéseket, valamint kihallgatják a tételeket kidolgozó személyeket, Mihai Stant és Marinela Lascărt, mivel ők az elsők a gyanúsítottak listáján. Mindkét tanfelügyelő titoktartási szerződést írt alá. Kidolgozásuk után a tételek borítékba kerülnek, ebben elméletileg két felügyelő kolléga is segédkezhetett, így bővül a gyanúsítottak száma. Ha a borítékok lezárását követően került volna sor a tételek kiszivárogtatására, akkor a borítékok megrongálódtak volna. Ez azért tűnik lehetetlennek, mivel a borítékok pecsétjeit az Állami Pénzverdében állították elő, több biztonsági elemet tartalmaznak, amelyeket nem lehet hamisítani. Az így titkosított borítékokat eljuttatják a tanfelügyelőségekre, ahol 24–48 órát őrzik, a vizsgaközpontokba pedig csak a vizsga időpontja előtti 1–2 órában kerülnek.

Melania Vergu, a Gândul oktatásüggyel foglalkozó rovatvezetője – aki egyenként 50 új lejért vásárolta meg a tételeket – azt nyilatkozta, hogy már szombat este „nyomon volt". A végül vasárnap megszerzett tételek nem az eredetiek, hanem átírt szövegek voltak. Vergu szerint a kiszivárogtatás azért is válhatott lehetővé, mivel a tételeket jóval az érettségi vizsga előtt dolgozzák ki, s két nappal a vizsga előtt küldik el a tanfelügyelőségekre.

A Demokrata Párt elnöke Emil Boc az esettel kapcsolatosan kijelentette, a vétkeseket felelősségre kell vonni Mihail Hărdău miniszter azonban kompetens személy, akinek tisztségben kell maradnia. A botrány következtében a szaktárca bejelentette: valamennyi még hátralevő vizsga tételeit kicserélték.

Matekovits Mihály, az Oktatásügyi Minisztérium kisebbségi főosztályának vezérigazgatója lapunknak elmondta: máskor is előfordult, hogy olyan hírek szivárogtak ki, miszerint megvásárolhatóak lennének a tételek, de amikor ellenőrzésre került sor, kiderült, nem a valódi tételekről van szó. Ez esetben viszont igaznak bizonyult a híresztelés. – Úgy vélem, a tanügyi rendszer tudatos lejáratása a cél – vélekedett Matekovics.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Metrószerencsétlenség Spanyolországban

(4. oldal)

Közel 30-an haltak meg a Spanyolország keleti felében fekvő Valencia város központjában, miután két állomás között kisiklott egy metrószerelvény. A szerencsétlenség valószínű oka az lehetett, hogy leomlott a metróalagút oldalfalának egy része. Más források szerint a balesetet a szerelvény túlzott sebessége és egy metrókerék törése okozhatta. A baleset következtében 150 utast menekítettek ki az alagútból, tucatnyian közülük súlyosan megsebesültek.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Hírmorzsa

(5. oldal)

Ingyen tejpor. A Kolozs megyei Közegészségügyi Igazgatóság által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint július 3-tól ismét igénybe vehető az ingyen tejpor a maximum 1 éves csecsemők számára, akik nem kapnak anyatejet.

Lezárták a Majális utcát. Útjavítás miatt hétfőtől lezárták a Majális utcának a Petre Ispirescu és az Al. Borza közötti részét – tájékoztat a polgármesteri hivatal. Ugyanakkor a következő változásokat vezetik be: egyirányú a forgalom a Majális utcán a Petőfi (Avram Iancu) utcától a Ion Creangă utcáig; egyirányú forgalom a Ion Creangă utcában a Majális utca felől a (Trefort) Victor Babeş irányába, egyirányú forgalom a Trefort (Victor Babeş) utcában a Ion Creangă és a Mikó (Clinicilor) utca között, egyirányú forgalom a G. Marinescu utcában felmenet, a Kőkert (Haşdeu) és az I. Moldovan (volt Speranţei) utca között, szintén egyirányú forgalom a Pasteur utcában lejövet, az I. Moldovan és a Ion Creangă utca között.

Beköszöntött a görögdinnyeszezon. Kolozsváron a polgármesteri hivatal intézkedése jóvoltából ezen a nyáron a következő helyeken engedélyezett a görögdinnye forgalmazása: a Donát negyed a Szamos-parton, a gát alatt; a Dâmboviţei utca vasúti pálya felőli vége; Duna és Olt utcák sarka; Bran és Traian Vuia utcák sarka; Gyár és Móricz Zsigmond/Bucureşti utcák kereszteződése; Állomás tér és Caragiale utca sarka; Bucegi utca (a Minerva komplexum mögött); Bucium utca (a sürgősségi kórház előtti térség); Fenesi és Taberei utcák sarka; a Fenesi út 1. és Padin utca 10. közötti térség; Unirii és Al. Vaida Voievod utcák sarka; Hajnal negyedi Profi üzlet melletti járda; Május l tér; Liebknecht tér (Irisz negyed); Máramaros és Sanatorului utcák sarka; Budai Nagy Antal/Dorobanţilor és Dosztojevszkij/T. Mihali utcák sarka;

Györgyfalvi/C. Brâncuşi u. 173.; Oaşului u. 181.; Rákóczi/Grigorescu u. 93.

A fenti helyeket csak azon személyek használhatják, akik rendelkeznek termelői engedéllyel, és kiváltják a hely időszakos bérlésének engedélyét (1,3 RON/négyzetméter/nap). A más helyeken dinnyét árusítókat a 2005/560-as számú városi tanácsi határozat értelmében 100–600 RON-ra büntethetik.

Német segítség a szamosújvári kórháznak. Nemrég a kisvárosban járt a Forcheim testvértelepülésről érkezett Vöröskereszt-küldöttség, amely immár 10 éve rendszeresen támogatja az egészségügyi intézményt. A nagylelkű vendégek ezúttal is felszereléseket, berendezéseket hoztak magukkal. Ugyanakkor több helyi tanügyi intézményt is meglátogattak.

vissza az elejére


Zilah
Második alkalommal szervezték meg a Római Napokat
Tógába öltözött tisztségviselők a város utcáin

(5. oldal)

„Salva te!" Dácia római hódításának 1900. évfordulóján eljött az idő, hogy megadjuk a császárnak, ami a császáré, de a Dacia Porolisensis fővárosának is visszaadjuk régi fényét, dicsőségét – hangzott el hétvégén a zilahi Római Napok elnevezésű rendezvénysorozat alkalmából. „Aut viam, in veniam, aut faciam!" – azaz vagy találunk egy utat, vagy kitalálunk egyet! – jelentette be a ceremónimester péntek este az ünnepségek megnyitóján.

„Ave populi" szavakkal nyitotta meg pénteken este a II. Római Napok rendezvényeit a műsorvezető, majd Radu Căpîlnaşiu polgármester üdvözölte a nemzetközi rendezvény résztvevőit. A zilahi polgármesteri hivatal tükörtermében rendezett állófogadáson a „Vesta Szüzek" gyújtották meg azt a lángot, amelyekről a fáklyák is tüzet kaptak. A hivatal előtt a XV. Apollinaris Légió köszöntötte a város vezetőit, majd a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti márványtérig római harci szekerekkel vitték a tógába, tunikába öltözött elöljárókat.

A város lakossága előtt is hivatalosan bejelentették a rendezvénysorozat megnyitását, majd korabeli táncok és korhű zenére szórakozhattak mindazok, akik nem érettségire készültek vagy nem a televízió előtt ücsörögtek a világbajnokság mérkőzéseit lesve.

A város és a megye vezető tisztségviselői innen a „Severus" vendéglőben rendezett árverésen jelentek meg. Itt lányok-asszonyok licitálhattak hét közéleti személyiségre. A különböző tesztek után végül is a Remat cég igazgatója kelt el 2,2 millió régi lejért. A prefektust két millió lejért vették meg. Volt üzletasszony, aki három férfit is „megvásárolt".

Szombaton délelőtt a márványtéren, majd délután a volt Wesselényi Kollégium (jelenleg „Silvania" főgimnázium) tornakertjében folytatták a római légiók életének bemutatását. A tábor hangulatát harci játékokkal fűszerezték, gladiátorviadalokra is sor került. A történelemlecke folytatódott a medgyesi lovagok középkori lovagi tornáival. Este az eső sem gátolta meg a közönséget abban, hogy a korhű római, kelta zenében és divatbemutatóban gyönyörködjenek, természetesen két sör között. A téren felállított sátrakban mindent lehetett vásárolni, ami szem-szájnak ingere, legnagyobb sikere a római kort idéző konyhának volt. A kézműves sátrakban latin edényeket, kézműves termékeket vásárolhattak azok, akik ezt megengedhették maguknak. A tógába-tunikába öltözött városházi illetve prefektúrai alkalmazottakkal és tisztségviselőkkel is gyakran találkozhattunk a tereken, illetve a sétálóutcává átalakított sugárúton.

Gladiátorjátékok a közönségnek
Vasárnap délután a rendezvénysorozat Zilah szomszédságában lévő Porolisum római castrumban várjátékokkal, a szabadtéri amfiteátrumban zajló előadásokkal és gladiátorjátékokkal folytatódtak.

A magyarországi légió és a gladiátorcsapat vezetői részletesen ismertették a római katonák életét, fegyverzetét, harcmodorát, kész történelmi leckét szolgáltattak a korról, szokásokról, hitvilágról is. Mindezt tolmács fordította a közönség számára.

Józsa László

vissza az elejére


Van pénz a Kolozs megyei sósfürdők korszerűsítésére

(5. oldal)

Az Európai Unió Phare-támogatásával újítják fel a Dés és Torda-környéki sósfürdőket. Két sikeres projektről van szó, amelyek a turisztikai objektumok infrastruktúrájának fejlesztését, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek fellendítését tűzték ki célul. A két projekt összege egyenként meghaladta a 4 millió eurót.

A Dés környéki sóstó mára elég elhanyagolt állapotban van – tudtuk meg Kádár László RMDSZ-es városi tanácsostól. – A projektben nem csak Dés városa érdekelt, hanem Kolozs és Bethlen is, mivel egyúttal az ottani turisztikai objektumok felújítása is megvalósul. A projektet a helyi tanácsok mellett a Kolozs és a Beszterce-Naszód megyei tanácsok is támogatják. Ami minket illet, az elképzelések szerint Désaknától 3–4 kilométerre, észak-keleti irányban alakítanák ki a strandot és a gyógykezelésre alkalmas komplexumot – jegyezte meg az önkormányzati képviselő.

Megtudtuk: nem csak a városnak és környékének van nagyon nagy szüksége egy korszerű létesítményre, hanem a bel- és külföldi turistáknak és gyógyulni vágyóknak is. A mostani strand ugyanis sem méreteiben, sem felszereltségét illetően nem nevezhető versenyképesnek. – Úgy gondoljuk, hogy az építkezés, illetve a turisztikai és gyógykomplexum majdani működtetése a dési valamint a környékbeli munkanélküliség enyhítését is jelentené – tette hozzá Kádár.

Mivel a kivitelezést célzó versenytárgyalásra idén októberben kerül sor, csak jövő tavasszal foghatnak hozzá az építkezéshez. Így leghamarabb 2008-ra várható a minden igényt kielégítő komplexum megvalósítása.

Ádámosy M. Klára, tordai RMDSZ-es városi tanácsos is a turisták számának növekedését és az ezt követő gazdasági fellendülést tartja a projekt elsőrendű fontossággal bíró tényezőjének. – Tavaly Lengyelországban meglátogattunk egy hasonló jellegű turisztikai létesítményt, amelyet több mint tíz éve újítottak fel. Az ottani polgármester szerint azóta a látogatók száma megközelíti az 1 millió főt évenként. Az anyagiak hiánya miatt a tordai sóstavak állapota nem nevezhető kielégítőnek – közölte. Figyelembe véve, hogy Torda és környéke jelentős gazdasági regressziónak volt kitéve, a projekt jótékony hatása mind a gazdasági, mind a szociális téren érezhető lesz. – Örvendünk annak is, hogy a helyi tanács által kezdeményezett projektet a Kolozs megyei tanács is támogatja – mondta a tanácsos.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


A rendőrség hírei

(5. oldal)

Kismotoros az áldozat
Figyelmetlen gépkocsivezető okozott súlyos közúti balesetet pénteken késő este, negyed 11 órakor. A 33 éves helybéli L. Gheorghe egy Dacia Super Nova márkájú gépkocsival a Cipariu térről be akart térni a Posada utcába, figyelmetlensége miatt azonban összeütközött egy szemből közlekedő kismotorral. A baleset következtében a scooter vezetője, a 23 éves Horváth T. súlyos sérülésekkel került kórházba.

Leégett egy ház
Tűzvész tört ki pénteken délután negyed ötkor Havasnagyfaluban (Mărişel). A 181-es számú, L. Mihai tulajdonát képező ház melléképületei villámcsapás következtében kigyulladtak. Tulajdonosa bennük mezőgazdasági gépeket és takarmányokat tárolt, illetve állatokat tartott, a gyalui tűzoltók megérkezéséig azonban minden porrá égett. Emberi áldozat nem volt, az anyagi kárt viszont mintegy 150 000 lejre becsülik.

Látványos baleset könnyű kimenetellel
Szombat este fél 10 órakor a Traian Vuia utcában történt közúti baleset. Az 52 éves szamosújvári B. Viorel, Beszterce-Naszód megyei rendszámú Mazdájával egy figyelmetlen sávváltás miatt összeütközött a mellette azonos irányba haladó bukaresti rendszámú Daciával, melyet a 26 éves kolozsvári M. Alin Gabriel vezetett. Az ütközés következtében a Dacia nekiment egy oszlopnak, a Mazda pedig felborult. A balesetben hatan sérültek meg: a két gépkocsivezető, valamint a Mazda három, illetve a Dacia egy utasa, de mindannyian kisebb sérülésekkel megúszták.

Moldovai állampolgárok „kötődtek"

Vasárnap éjjel fél tizenkettőkor a 21 éves kolozsvári Visan A. emelt panaszt a rendőrségen, miután néhány perccel korábban ismeretlen tettesek bántalmazták. Az áldozat barátnőjével a román színház mögötti parkban sétált, amikor is három személy rátámadt. A fiatal a tettesekről is tudott információkkal szolgálni, aminek köszönhetően azok rövid időn belül rendőrkézre kerültek: egy autós járőregység észrevette őket a közelben. A gyanúsítottak név szerint a 20 éves Gorea G., 16 éves Cebotari I. és a 19 éves Terus P., akik a moldovai Ungheni településről valók, s néhány napja érkeztek Kolozsvárra – a helyi piacokon áruló polgártársaiknál szálltak meg – azzal a szándékkal, hogy személyi igazolványokat szerezzenek. Rendbontás miatt megbüntették őket, az áldozat gyógyulásához szükséges napok számának függvényében fog nyomozás indulni ellenük.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


HIRDETÉS


ÁLLÁS

(6. oldal)

Tömítéstechnikával foglalkozó magyarországi cég kolozsvári kirendeltségébe kereskedelni munkakörbe, műszaki cikkek forgalmazásában jártas munkatársat alkalmaz. Számítógépes ismeret, B kategóriás jogosítvány szükséges. Önéletrajzokat a 0264/433-408-as faxszámra várunk. (0403054)

vissza az elejére


BÉRBE VESZ

(6. oldal)

Bútorozatlan kiadó kétszobás lakást vagy garzont keresek 9 éves fiammal, a központhoz közel. Telefon: 590-485, 591-801. (0005)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(6. oldal)

Ma, július 4-én hat hónapja, hogy a szeretett édesapa, nagytata és após,
BIRÓ ZOLTÁN
nyugalmazott jogtanácsos
örökre eltávozott közülünk. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. BÁNATOS LEÁNYA ÉS CSALÁDJA. (0018)

vissza az elejére


Egy perc derű

(6. oldal)

– Te aztán irigylésre méltó turista vagy!
– Miért lennék az, hiszen nem is igazi magas hegyek között jártam, csak egy kopár gyephavason, ahová mindenki könnyűszerrel feljuthat.
– Ez igaz, de nem mindenki talál olyan pompás svájci bicskát, mint amilyet te!

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Július 3., hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,53/3,57

2,76/2,82

1,23/1,27

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Július 4., kedd

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5679 lej, 1 USD = 2,7957 lej, 100 magyar forint = 1,2659 lej.

vissza az elejére


SPORT


KERÉKPÁR Tour de France
Vinokurov felvásárolná az Astana-Würth csapatot

(7. oldal)

Felvásárolná a Tour de France-ról a spanyol doppingbotrány miatt lemaradó Astana-Würth-öt a kerékpároscsapat legnagyobb sztárja, a kazah Alekszandr Vinokurov.

„Két éven belül én leszek a sport-igazgató. A jelenlegi vezetés nagyot hibázott, amikor nem vette meg a bűnvádi eljárás alá vont Manolo Saiz résztulajdonát" – utalt a 2003-as Tour bronzérmese a volt sportigazgatóra, akit a közelmúltban őrizetbe vettek, ám óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

A 32 éves klasszis nem keveredett gyanúba az ügyben, de nem lehetett jelen a francia viadal szombati rajtjánál, mert istállóját a doppingbotrány miatt kizárták (pontosabban öt versenyzőt kizártak, és a maradék négy fő már kevés volt egy csapat kiállításához).

„Természetesen továbbra is meg akarom nyerni a Tourt, jövőre újra nekiveselkedek" – tette hozzá Vinokurov.

Hincapie-é a (véres) sárga trikó
A francia Jimmy Casper nyerte a Tour de France kerékpáros körverseny első, vasárnapi szakaszát. A szombati prológon diadalmaskodó norvég Thor Hushovd elveszítette összetettbeli első helyét, és a sárga trikó az amerikai George Hincapie-é lett.

A skandináv versenyző nem csak emiatt lehet szomorú: a célba érkezés után óriásit bukott, jobb karjából és a lábából ömlött a vér. A vasárnapi hajrában ugyanis egy pályára belógó, az egyik szponzor által kartonpapírból készíttetett óriási kesztyű vágta meg, a kiváló kerekes vérző kézzel hajtott át a célvonalon. A strasbourgi kórházban három öltéssel összevarrták az öt centiméteres sebet. A kezelés végül eredményes volt, mert Hushovd hétfőn elrajtolt a második szakaszon. nem úgy, mint az olasz Danilo Di Luca, aki betegség miatt feladta a további küzdelmeket.

Eredmény: 1. szakasz, Strasbourg–Strasbourg, 184,5 km: 1. Jimmy Casper (francia, Cofidis) 4:10:00 ó, 2. Robbie McEwen (ausztrál, Davitamon-Lotto) azonos idővel, 3. Erik Zabel (német, Milram) a. i., ..., 9. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) a. i.

Az összetettben: 1. George Hincapie (amerikai, Discovery Channel) 4:18:15 ó, 2. Hushovd 2 mp hátrány, 3. David Zabriskie (amerikai, Team CSC) 6 mp h.

Hétfőn az Obernai és Esch-sur-Alzette közötti 228,5 km várt a kerekesekre, az etapot az ausztrál Robbie Mc Ewen nyerte, a sárga trikót visszahódította Hushovd. További részeletek holnapi lapszámunkban.

A WADA-elnök a vécébe került imázsról
A kerékpársport és a Tour imázsa a vécébe került a sportágat a múlt héten megrázó doppingbotránnyal – jelentette ki Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke.

A kanadai sportdiplomata azok után fogalmazott így, hogy a szombaton rajtolt Tour előtt közzétették azon versenyzők és csapatvezetők névsorát, akik érintettek a spanyolországi botrányban. Köztük olyan sztárok is vannak, mint a német Jan Ullrich és az olasz Ivan Basso. Akik a listán voltak, nem indulhattak a világ legjelentősebb viadalán.

„A kerékpársport elöljárói és a Tour-szervezők azt kockáztatják, hogy a sportágat előbb-utóbb semmibe veszik, és megszűnik sport lenni. A kerékpár-sportnak és főversenyének, a Tournak a hírneve a vécében van" – mondta Pound.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Barátságosan, egymás között

(7. oldal)

Az A-liga küzdelmeire készülődő Kolozsvári CFR-Ecomax és a másod-osztályú szatellitcsapata, a Dési Egyesülés barátságos mérkőzést vívott. A találkozó 5–1 arányú vasutas sikert hozott, a gólokon Coroian, Pedro Oliveira 2, Florin Dan és Zelencz Tibor, illetve Chiorean osztozott.

Dorinel Munteanu két, szinte teljesen különböző csapatot szerepeltet félidőnként. Az első játékrészben Tudor – Cotolan, Jula, Milosevics, Ţârlea – Pedro Oliveira, Dorinel Munteanu, Coroian, Tilincă – Mitu, Semedo összeállításban, míg a második félidőben a Ţurcaş – Panin, Jula (Zelencz), Toma, Bucurică – Florin Dan, Mijin, Mojica – Manuel José, Anca, Deac alkotta tizenegy játszott. George Ciorceri edző pedig a következőknek szavazott bizalmat: Curileac – Podina, Cazan, Hausch, Costraba – Gorga, Goga, Nechita, Balmoş – Zelencz, Boroştean; cserék: Bădan, Andrea, Turbuţan, Bojan, Ambrus, Ploscar, Ernszt, T. Pop, V. Pop, Chiorean.

Ma reggel orvosi viziten vesznek részt a désiek, majd hazafelé jövet megállnak Szamosújvárott, és újabb felkészítő mérkőzést vívnak – az ellenfél a D-ligás Dési Luceafărul. A találkozó után dönt Ciorceri, kivel indul el a dornavátrai edzőtáborba; jelenleg 24 játékos van a keretben. Egyébként a hét elejétől új kapus-edzője van az együttesnek, a Nagybányától érkezett Fehér személyében. Ciorcerit a munkájában Şuvagău másodedző segíti.

Ami a CFR-Ecomaxot illeti, szerdán lesz a következő edzőmérkőzése, szintén a kolozsvári CMC-pályán a B-ligás Medgyesi Gázmetánt fogadja. Július 6–19. között Ausztriában folytatják, Kaprunban – mint már korábban közöltük – négy felkészítő találkozót vívnak az ukrán Dinamó Kijev (július 8.), a skót Hearts of Midlothian (július 12.), az osztrák SV Pasching (július 15.) és a cseh Sparta Prága (július 18.) ellenében.

P. J. A.

vissza az elejére


Készül az U FC is

(7. oldal)

Megtartotta első edzését a másodosztályban szereplő Kolozsvári U FC labdarúgócsapata. Az új edző, Adrian Falub a következők felkészülését irányította: Szolomájer, Unuguruşanu, Şomcherechi, Mihu, Andrei Mureşan, Székely, Giurgiu, Iodi, Goga, Sântejudean, Şuller, Villand, Dolha, Dobrău, Marius Popescu, Damian, valamint az Aranyosgyéresi Sodrony-ipartól visszatért Călin Moldovan, Purcar és Hădărean. Tâlvan és Buş vizsgák miatt igazoltan hiányzott.

Távoztak: Codreanu a Bukaresti Dinamóhoz, Jula II. a Galaci Oţelulhoz, Găldeanu, akit csak kölcsönbe adott a Temesvári Politechnika. Csík, Suciu és Claudiu Moldovan szerződést bontott a diákcsapattal.

Hat játékossal, köztük egy lengyellel tárgyal az egyesület, ha Karol Bortnikkal (LKS Lomza, lengyel másodosztály) megkötik a szerződést, úgy ő lesz a Kolozsvári U FC első idegenlégiósa. A többiek: Stoica Vilmos (Medgyesi Gázmetán), Radu Sabo (ő Zalaegerszegről térne haza), Ovidiu Stoianof, Tăut (Belényesi Bihar) és Scarlat.

P. J. A.

vissza az elejére


Újabb magyar játékos

(7. oldal)

A Temesvári Politechnika játékosa, Simek Péter után újabb magyar labdarúgó játszik az ősztől a román labdarúgó élvonalban. A Piteşti-i Argeş FC igazolt le magyar játékost, a Székesfehérvári Fehérvár FC 26 éves csatárát, Oláh Ferencet. Oláh vízumgondok miatt egyelőre késik, de rövidesen csatlakozik társaihoz, akik Szinaján edzőtáboroznak.

vissza az elejére


UEFA-Intertotó-kupa
Kevés esély a visszavágóra

(7. oldal)

Az FC Sopron gólzáporos döntetlent játszott a török Kayserisporral a labdarúgó UEFA-Intertotó-kupa 2. fordulójának első mérkőzésén.

A mérkőzés elején futószalagon érkeztek a török akciók, de Rabóczki mindahányszor megmentette csapatát. A Kayserispor két gyors góllal megérdemelten jutott előnyhöz. Térfélcsere után jól tartották magukat a hazaiak, akik az utolsó fél órában szerzett bomba- és potyagóljukkal kiharcolták a döntetlent. A visszavágót egy hét múlva játsszák Törökországban.

Románia képviselője, a Konstancai Farul az első fordulóban is megméretetett: 2–2-vel és 2–0-lal jutott túl a macedón Pobeda Prilepen. A tengerpartiak most az első találkozójukat hazai pályán játszották, és csak a hajrában elért gólnak köszönhetik, hogy végül soványka győzelmet arattak a bolgár Lokomotív Plovdiv ellenében. A visszavágó szintén szombaton lesz, de sem a román, sem a magyar csapatnak nincs sok reménye.

Eredmények: FC Sopron–Kayserispor 3–3 (gól: Feczesin – 47., Korudiev – 65. és Ibric – 70. perc, illetve Gökhan 2 – 37. és 44., az első 11 m, továbbá Topuz – 59. perc); Konstancai Farul–Lokomotív Plovdiv 2–1 (T. Moldovan – 20. és Apostu – 88. perc, illetve Vandev – 30. perc).

vissza az elejére


FORMA–1 Michael Schumacher triplán örülhetett

(7. oldal)

Újabb pole-position és újabb győzelem – így foglalható össze a német Michael Schumacher (Ferrari) szempontjából a vasárnapi Forma–1-es amerikai nagydíj. A világbajnoki címért versengő pilóta azonban még egy harmadik dolognak is örülhetett, nevezetesen annak, hogy nagy riválisa, az összetett pontversenyben élen járó címvédő, a spanyol Fernando Alonso (Renault) csak az ötödik helyen ért célba, ilyenformán egyből hat pontot faraghatott le hátrányából.

Az indianapolisi hét vége mindenképpen jól sikerült a Ferrarinak, hiszen nemcsak Schumi, hanem a brazil Felipe Massa autója is remekül ment: a tűzpiros kocsik kibérelték a rajtvonal első sorát, és kettős rajt-cél győzelmet arattak. A nagy rivális Renault ezzel szemben a másodhegedűs Giancarlo Fisichella (olasz) és Alonso révén egy harmadik meg egy ötödik helyet szerzett a rajtrácson (ilyen sorrendben!). Ők nem tudtak javítani, sőt, örülhetnek, hogy nem vesztettek helyet: az utolsó körökben a másik Schumacher, a saját félelmeit legyőző (hiszen kétszer volt hatalmas balesete e pályán) Ralf (Toyota) technikai gondok miatt az 5. helyről feladta a versenyt – Alonso ekkor a hatodik volt... Pedig dobogós helyen is haladt, mivel a rajt után Massa került az élre, őt M. Schumacher, majd Alonso és Fisichella követte. A 14. körben aztán Fisichella megelőzte Alonsót, majd egykerékcserés taktikájának köszönhetően – szemben a Renault kettőjével – a két Toyotának – az olasz Jarno Trullinak és Ralf Schumachernek – sikerült beékelődnie Fisichella és Alonso közé. Massa és Schumacher között szintén kerékcserék – az első – során történt meg a váltás az élen, míg a két McLaren még a futam első felében elvérzett – s ezzel a finn Kimi Räikkönennek vélhetően az utolsó esélye is elszállt arra, hogy az idén harcba szálljon a világbajnoki címért. A viadalt különben csupán kilenc pilóta fejezte be.

A végső sorrend: Michael Schumacher, Massa, Fisichella, Trulli, Alonso, Rubens Barrichello (brazil, Honda), David Coulthard (brit, Red Bull Racing), Vitantonio Liuzzi (olasz, Toro Rosso), Nico Rosberg (német, Williams).

A pontversenyek állása a tizedik futam után (még nyolc van hátra): pilóták: 1. Alonso 88 pont, 2. M. Schumacher 69, 3. Fisichella 43, 4. Räikkönen 39, 5. Massa 36, 6. Juan Pablo Montoya (kolumbiai, McLaren-Mercedes) 26. Csapatok: 1. Renault 131 pont, 2. Ferrari 105, 3. McLaren-Mercedes 65.

Következik a világbajnokság 11. futama, a francia nagydíj (július 16., Magny-Cours).

Balázs Bence

vissza az elejére


MOTORKERÉKPÁR
Talmácsi a tizedik helyen

(7. oldal)

Talmácsi Gábor a 125 cm3-esek között a tizedik helyen végzett a gyorsasági motoros-világbajnokság brit nagydíján, a Donington Parkban.

Tóth Imre – a nyolcadliteresek között versenyző másik magyar motoros – már az első körben kiesett.

A viadalon a pontversenyben élen álló spanyol Alvaro Bautista rajt-cél győzelmet aratott.

Talmácsi, aki a 15. rajtkockából indult, a start után azonnal négy helyet lépett előre, majd a verseny egyharmada után már a nyolcadik volt. Később azonban már nem tudott javítani, és lecsúszott a tizedik helyre.

Eredmény, 125 cm3: 1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 40:49,054 p, 2. Mika Kallio (finn, KTM) 40:52,508, 3. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 40:52.553, ..., 10. Talmácsi Gábor (Honda) 41:14,330.

A pontverseny állása 9 verseny után (még 7 van hátra): 1. Bautista 185 pont, 2. Kallio 133, 3. Sergio Gadea (spanyol , Aprilia) 114, ...8. Talmácsi 63.

vissza az elejére


SPORT


18. labdarúgó-világbajnokság, Németország
Olaszország ismét kifogta
Ma: német–olasz elődöntő

(8. oldal)

Akár pechesnek is nevezheti magát a Squadra Azzurra: az olasz válogatott sorozatban harmadszor csap össze a kieséses szakaszban a labdarúgó-világbajnokság aktuális házigazdájával. Az előjelek pedig nem túl kedvezőek számára: négy, illetve nyolc évvel ezelőtt a rendező elleni ütközet a búcsút jelentette számára – az 1998-as vb-n a későbbi világbajnok francia csapat 120 perc góltalanság után 11-esekkel múlta felül az olaszokat, négy évvel később pedig a tornát végül negyedik helyen záró Dél-Korea An Dzsung Hvan 117. percben szerzett aranygóljával ejtette ki Tottiékat a legjobb 16 között. Ami a mostani mérkőzést illeti, ismét nagy az esélye annak, hogy az olaszok kiessenek, illetve hogy csak a bronzéremért maradjanak harcban: a házigazda azon túl, hogy szurkolói révén is minden bizonnyal komoly nyomást gyakorol majd Marcello Lippi együttesére, eddig az előzetes várakozásoknál sokkal jobb játékot mutatott, és gólkirályi címre pályázó csatárai révén igen veszélyesnek bizonyult minden mérkőzésén. Az olaszoknak, akiket azért nem lehet máris leírni, minden tudásukra és még talán egy kis szerencsére is szükségük lesz ahhoz, hogy a vasárnapi döntőbe jussanak. Dolgukat nehezíti, hogy klasszis hátvédjük, a sérüléssel bajlódó Nesta ezt a találkozót is kihagyhatja, így társainak meglehetősen nehéz dolguk lesz Klose és Podolski társaságában.

A legjobb négy közé különben 1982 óta először csak európai csapatok jutottak be, így, mint ahogyan azt a berlini Der Tagesspiegel is írta: kezdődik a 2006-os Európa-bajnokság...

A mai műsor: Németország–Olaszország, Dortmund, 22 óra.

vissza az elejére


Foci és buli – Sommerfest 2006

(8. oldal)

Június 30-án immár másod ízben rendezte meg az Ad(d)veritas reklám-ügynökség az év nyári fesztiválját a kolozsvári Aroma vendéglőben, ahol román és német üzletemberek találkoztak. Mindez a Németország–Argentína világbajnoki negyeddöntővel indult, a koktélparti sem maradhatott el. Két és fél óra elteltével aztán mindenki nagyon boldog volt, ugyanis „Deutschland" a legjobb négy csapat közé jutott 11-es párbajt követően.

A program kissé elcsúszott a mérkőzés hosszabbítása miatt, de a hangulat kiváló volt. Felszólaltak a meghívottak, köztük Hans-Jorg Neumann német konzul, Günter Wotsch, az észak-erdélyi német nyelvű üzletemberek klubja vezető tanácsának elnöke, valamint Emil Boc kolozsvári polgármester. Nem kellett sokat várni a szórakozásra sem, amelyet a temesvári német színjátszó-csoport indított. A humor sem maradt el, és a zene sem volt egyhangú: minden korcsoport megtalálhatta magának a megfelelő stílust a tábortűz mellett a romantikus zenétől a diszkóig, a mulatság így hajnalig tartott.

Konrád Szabolcs

vissza az elejére


Lehmann puskázott a 11-eseknél

(8. oldal)

Egy cetlire felírt listáról „puskázta" az argentinok büntetőit pénteken Jens Lehmann, a szétlövéssel világbajnoki eldöntőbe jutott német labdarúgó-válogatott kapusa.

A 11-esek előtti kisszünetben az edzői stábból valaki egy papírt nyomott a hálóőr kezébe, amelyen az ellenfél rúgói szerepeltek, és mellettük az is, hogy rendszerint hová lövik a büntetőt. A cédulát a zoknijában tartó Lehmann minden argentin próbálkozás előtt megnézte a következő „ellenfelet", illetve a róla készített statisztikát. A felkészülésnek köszönhetően Roberto Ayala és Esteban Cambiasso 11-esét is kivédte, valamint a másik két lövésnél is jó irányba mozdult.

vissza az elejére


XVI. Benedek pápa mindenkinek szorít
Fekete-fehér készüléken nézi a futballmeccseket

(8. oldal)

A német származású XVI. Benedek pápa is figyelemmel követi a németországi labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjét, amelyben szülőhazájának csapata az olaszokkal csap össze. Arra vonatkozóan, hogy kinek szurkol, a vatikáni szóvivő „rövidre zárta" a találgatásokat.

– A pápa mindig semleges, így a szíve kedden is mindkét csapatért dobog majd.

A pápa különben magánlakosztályában, egy hetvenes évekből származó fekete-fehér készüléken nézi a mérkőzéseket. A készülék Róma egyik legszebb helyén áll: a pápai lakosztály tetőteraszán egy üvegezett szobában, barna faszekrényen. A termet páncélüveggel védik, mivel a közeli Szent Péter-dóm kilátó teraszáról elvben belőhetnek ide.

A nagypéldányszámú Bildet a Vatikánból tudósító Andreas Englisch úgy tudja, hogy a pápa megpróbált lelket önteni második számú titkárába, a lengyel Mieczyslaw Mokrzyckibe, miután a lengyel csapat elvesztette a németek elleni összecsapást, s nem maradt remény a továbbjutásra.

vissza az elejére


Kétmillió turista érkezett
Már megdőlt a nézőcsúcs

(8. oldal)

Mostanáig a labdarúgó-világbajnokság kapcsán kétmillió turista érkezett Németországba, ami duplája az előzetesen vártnak – hozta nyilvánosságra a Német Turisztikai Hivatal. A felmérések szerint a külföldi szurkolók 90 százaléka jól érezte, illetve érzi magát Németországban. A drukkerek kétharmada nemcsak a mérkőzésekkel kapcsolatos látnivalókat tekintette meg, hanem múzeumokat és emlékműveket is felkeresett.

A statisztikák szerint az eddig lejátszott 60 mérkőzést összesen több mint 3,1 millió néző követte a helyszínen, ami 51 791-es átlagot jelent – és új csúcsot a vb-k történetében, hiszen az eddigi rekordot a 2202-es vb tartotta 2,71 millió nézővel 64 mérkőzésen (42 269-es átlag).

vissza az elejére


Eddig minden doppingteszt negatív

(8. oldal)

A németországi labdarúgó-világbajnokság első 56 mérkőzésén 224 doppingellenőrzést végeztek és mindegyik eredménye negatív lett – jelentette be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Berlinben. Minden találkozó után csapatonként két játékost tesztelnek. A próbákat Kölnben és Kreischában elemzik. A labdarúgó vb-k történetében különben eddig egy dopping-esetre derült fény: az 1994-es egyesült államokbeli tornán az argentin Diego Maradona bukott le.

vissza az elejére


Vizsgálódik a FIFA
Győzelmi mámor – lövöldözéssel

(8. oldal)

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kivizsgálja a Németország–Argentína világbajnoki negyeddöntő után a játékosok között kirobbant verekedést. A botrány közvetlen azután tört ki, hogy a németek büntetőpárbajban biztosították helyüket a négy között. Az eset kapcsán a szlovák Lubos Michel játékvezető kiállította az amúgy pályára sem lépő argentin Leandro Cufrét, aki ágyékon rúgta a németek védőjátékosát, Per Mertesackert. A Bild azt feltételezi, hogy a célpont egy másik játékos, Tim Borowski lett volna, de Cufré összetévesztette a két magas termetű, szőke játékost. A németek szerint az argentinok a tizenegyesrúgások közben verbálisan és mutogatásokkal folyton provokálták őket, mire Borowski berúgott büntetője után viszonozta az egyik mozdulatot, s ráripakodott a dél-amerikaiakra, hogy ne dumáljanak annyit. Ezt követően Maxi Rodríguez Sebastien Schweinsteigert támadta meg, s Oliver Bierhoff, a német csapat menedzsere is belekeveredett az adok-kapokba, bár ő csak szét akarta választani a kakaskodókat.

*

Erőszakba torkollott a győzelmi mámor Párizsban, a Champs-Elysées közelében, ahol több tucat fiatal üvegekkel dobálta meg a rendőröket, és két járművet felgyújtott a franci válogatott brazilok elleni sikere után. A Portugália és Anglia összecsapását megelőzően 53, azt követően pedig mintegy száz szurkolót vett őrizetbe a rendőrség a németországi Gelsenkirchenben, elsősorban angol focirajongókat és pár tucat németet, ám a nagyobb rendbontást sikerült megakadályoznia. A német rendőrség közlése szerint különben mintegy hetvenezer brit szurkoló érkezett Gelsenkirchenbe, s közülük 30 ezernek volt jegye a mérkőzésre – a többiek a városszerte felállított óriáskivetítőkön kísérték figyelemmel a meccset. A szombati zárszámadás szerint csaknem üresre itták Gelsenkirchent a Portugália elleni világbajnoki negyeddöntőre érkezett angol futballszurkolók, sok szórakozóhely idő előtt bezárt, mert kifogyott a söre, pedig általában kliensenként 8 liter sörrel számoltak a tulajdonosok.

A mérkőzéseket követő örömmámor különben emberéleteket is követelt Franciaországban, Cap D’Ail-ben: egy férfi nem tudta elviselni az utcára tódult örömittas tömeg által keltett éjszakai lármát, és lövöldözni kezdett. Ennek következtében egy nő súlyos sérüléseket szenvedett, a rendőrök pedig rálőttek a férfira, aki a helyszínen életét vesztette.

vissza az elejére


A világszépe szerint Beckham az ideális férfi

(8. oldal)

A 2005-ben Miss Worldnek választott Unnur Birna Vilhjalmsdottir szerint David Beckham a legszexisebb férfi a németországi labdarúgó-világbajnokságon. „Én őt választanám Mr. Worldnek! Mindene megvan: a megjelenése, a haja, egyszerűen tökéletes" – mondta a 22 éves izlandi szépség az angol válogatottról, de a jelenleg jogot és antropológiát hallgató hölgy azt is hozzátette: nem randizna az angol válogatott kapitányával. „Nem igazán az én esetem, ráadásul nem szeretek híres emberekkel találkozni. Inkább valaki olyat keresek, aki a földön jár."

vissza az elejére


Beckham lemondott és kidőlt

(8. oldal)

Vasárnap lemondott csapatkapitányi tisztségéről David Beckham, az angol labdarúgó-válogatott középpályása. A Real Madrid klasszisa könnyeivel küszködve jelentette be erre vonatkozó döntését, amit azzal indokolt, hogy a csapat vezetését Steve McClaren veszi át.

– Bár ez volt pályafutásom legnagyobb megtiszteltetése, gyermekkori álmom vált ezzel valóra, úgy érzem, itt az idő, hogy visszaadjam a karszalagot – mondta Beckham, aki eddigi 94 válogatottbeli fellépéséből 58-szor kapitánya volt csapatának. A bejelentés során a játékos hangsúlyozta: a jövőben is a válogatott rendelkezésére áll.

Beckham egyébként hathetes pihenőre kényszerül a Portugália elleni negyeddöntőben szenvedett boka- és térdsérülése miatt.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence