Tovább gyűrűzik Tăriceanu
és Băsescu kölcsönös vádaskodása
Caragiale-komédiába illő belpolitikai csatározás

(1. oldal)

Visszafordíthatatlanul elmérgesedett a miniszterelnök és az államfő közti viszony

Egyelőre nem következett be az amire sokan számítottak: a Demokrata Párt (PD) nem lép ki a kormányból. Most már totális háború folyik Traian Băsescu államfő és Călin Popescu-Tăriceanu között azt követően, hogy az államfő bemutatta azt a „cédulát", amelyben a miniszterelnök arra kérte az államfőt, hogy járjon közbe a legfőbb ügyésznél Dinu Patriciu liberális üzletember-politikus érdekében. Tăriceanu ugyancsak egyenes adásban válaszolt, „hazugságnak" minősítve Băsescu állításait. Egyes elemzők szerint a „cédulaügy" legnagyobb nyertese a Szociáldemokrata Párt (PSD), amelynek vezetője, Mircea Geoană tegnap bejelentette, hogy kezdeményezni fogják az államfő felfüggesztését, és Călin Popescu-Tăriceanu lemondását követelték. Ugyanakkor csütörtökön újabb leleplezésekkel duzzadt a levélbotrány: Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) elnöke is előszedett egy irományt, amely a változatosság kedvéért ezúttal Traian Băsescut inkriminálja. (Részletek a 4. oldalon)

vissza az elejére


Fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

(1. oldal)

Amennyiben Ön is Kolozsváron lakik, s rengeteg dolga miatt nem ér rá személyesen előfizetni, vagy a lapkihordó esetleg nem emlékeztette Önt, hogy újítsa meg előfizetését, egyszerű, gyors megoldást ajánlunk – bónusszal: küldjön SMS üzenetet a 7666-os emeltdíjas számra és jövő hónaptól előfizetőnk. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ékezet nélkül!), majd nevét és pontos címét. Ha januárra már előfizetett, kérjük, a februári előfizetést megrendelő üzenet végére írja oda, hogy melyik cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta). Erre azért van szükség, hogy a legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk. SMS-előfizetéséért bónuszként 15 szóból álló apróhirdetést adhat fel, amennyiben telefonon (596621 és 596408) vagy e-mailben ( ) közli velünk, milyen mobilszámról rendelt. Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS üzenet ára 9 USD-nek megfelelő euró, plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange hálózatból lehet elküldeni.

Könnyítse meg életét: január 24-ig fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

vissza az elejére


Ismét elítélték Sorin Ovidiu Vântut

(1., 4. oldal)

Ismét börtönbüntetésre ítélte alapfokon a bukaresti első kerületi bíróság Sorin Ovidiu Vântu üzletembert, akit azzal vádolnak, hogy Beruházási és Fejlesztési Bankot (BID) hamis iratokkal alapította meg. Ha az ítélet jogerőssé válik, Vântu elveszítheti médiabirodalmának egy részét.

Tegnap Vântunak két év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki a bírák, emellett 150 ezer lej perköltség kifizetésére kötelezik. Az üzletemberre 2005 nyarán ugyanebben a perben már egyszer hároméves börtönbüntetést szabtak ki, szintén alapfokon. Másodfokon viszont fellebbezésének helyt adtak, harmadfokon pedig a legfelsőbb bíróság formai hibára hivatkozva elrendelte az ügy újratárgyalását.

Vântut az ügyészek azzal vádolják, hogy a BID megalapításakor törvénytelenül vált a bank többségi tulajdonosává, hiszen akkori nyilatkozatával ellentétben nem saját jövedelméből járult hozzá a bank alaptőkéjéhez, hanem a Gelsor cégcsoport volt igazgatójától kapott pénzt.

A Nemzeti Befektetési Alap (FNI) csődbe juttatása miatt rácsok mögé került Ioana Maria Vlas – akit a Vântu elleni perben tanúként hallgattak meg – azzal vádolta az üzletembert, hogy a BID megalapításához felhasznált pénz tulajdonképpen a FNI-től származott volna.

Az ügybe akkoriban Nicolae Văcăroiu is belekeveredett, hiszen kiderült, hogy a szenátus elnöke 1998-ban Vântuval szerződést kötött, ami 750 ezer dollárnak megfelelő honoráriumot biztosított számára a BID bejegyzéséhez szükséges dokumentáció összeállításáért.

Még nem tudni, hogy mikorra várható a jogerős ítélet, de Radu Filip, az Országos Audiovizuális Tanács elnöke jelezte, hogy a törvényes előírások szerint börtönbüntetésre ítélt személy nem birtokolhat televízióadókat. Vântu tulajdonában van jelenleg a Realitatea TV hírtelevízió, a The Money Channel pénzügyi-gazdasági hírtelevízió, illetve a többnyire szappanoperákat sugárzó Romantica.

B. T.

vissza az elejére


Előreállították az Apokalipszis Óráját

(1. oldal)

   Két perccel előbbre állították a mutatókat az Apokalipszis (Végítélet) Óráján Londonban, jelezve, hogy az órát működtető tudósok szerint milyen közel áll az emberiség a végső pusztuláshoz. Az óra immár 23 óra 55 percet mutat. A szerkezetet a hidegháború kezdetén, 1947-ben állította fel egy atomtudósokból álló testület, akkor a mutatók 23 óra 53 percet jeleztek. A legveszélyesebb értéket, 23 óra 58 percet 1953-ban mutatták, miután mind az amerikaiak, mind a szovjetek bejelentették, hogy rendelkeznek hidrogénbombával. A hidegháború befejeztével a mutatókat visszaállították 23 óra 43 percre, 2002 februárja óta viszont az óra 23 óra 53 percet jelzett. A tudósok az elmozdulást főleg az észak-koreai és az iráni atomprogrammal indokolták, szerintük az éghajlati változások nagyobb veszélyt jelentenek az emberiségre, mint a terrorizmus.

vissza az elejére


Kevesebb munkabaleset a megyében

(1., 5. oldal)

A Kolozs Megyei Munkaügyi Felügyelőség összesített adataiból kiderül, hogy 2006-ban jelentősen kevesebb munkaügyi baleset történt, mint egy évvel korában. Az intézmény tegnapi sajtóértekezletén közölt adatok szerint 2005-ben összesen 297 ilyen jellegű balesetet jegyeztek, ebből 41 volt halálos kimenetelű, 251 ideiglenes munkaképtelenséget okozott, 5 kollektív baleset volt, és 10 esetben vezetett az érintettek II-es besorolású rokkantságához. A 2006-os évi adatok már jóval biztatóbbak, mondta Daniel Păcurariu, az intézmény főfelügyelője.

Ugyanis az elmúlt évben a 187 munkabalesetből 17 volt halálos, csak 170 esetben vezetett ideiglenes munkaképtelenséghez, csupán egy esetben történt csoportos baleset, rokkantsággal viszont tavaly is 10 esetben végződött. A munkaviszonyok területén végrehajtott ellenőrzéseket illetően a főfelügyelő elmondta, 33%-kal nőtt az ellenőrzött munkaadók száma: míg 2005-ben 2543 céget, vállalatot ellenőriztek, addig 2006-ban ez a szám 3767 volt.

A felügyelőség vizsgálata tavaly 131 130 munkavállalóra irányult, egy évvel korábban 118 542 alkalmazottra. Nőtt ellenben a felderített feketemunka esetek száma is: a 2005. évi 329-ről 923-ra 2006-ban. Ezért korábban 734 500 lej büntetést alkalmaztak, tavaly jóval töbet, 2,28 milliót. Elmúlt évben egyébként 70%-kal több kiskorút, 18 évnél fiatalabb munkavállalót dolgoztattak feketén, mint 2005-ben. Ezen a területen fokozottabb a kivizsgálás, mivel egyes esetekben a kiskorúak foglalkoztatása bűncselekmény. A munkaviszonyok mellett a felügyelők a munkaegészségügy és munkavédelem területén is végeztek ellenőrzéseket: 2005-ben 1908 munkaadónál (a büntetés értéke 737 500 lej volt), 2006-ban 2834-nél (2,018 millió lejes büntetést róttak ki).

A főfelügyelő összegzése szerint a munkabalesetek számának csökkenése a folyamatos, megelőző jellegű ellenőrzéseknek is köszönhető, amely tavaly sokkal hatékonyabb volt tavalyelőtthöz képest. A felügyelőség 2006-ban 88 494 egyéni munkaszerződést iktatott, 2005-ben 77 610-et. A tízezerrel több szerződés szintén tükrözi az ellenőrzések eredményességét, egy részük ugyanis a gazdasági növekedésnek tudható be, más részük viszont a felügyeletnek.

ÚJVÁRI ILDIKÓ

vissza az elejére


Kult-Szem


MAI NAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Sára. Héber eredetű név, jelentése: hercegnő, uralkodónő.

NAPKELTE: 8 óra 4 perckor.

NAPNYUGTA: 17 óra 9 perckor.

ÉVFORDULÓK: Január 19-én született: 1736. James Watt angol mérnök, az első üzemképes gőzgép feltalálója. • 1809. Edgar Allan Poe amerikai költő, novellista és kritikus. • 1839. Paul Cézanne francia festő, a posztimpresszionista festészet legnagyobb alakja. • 1921. Mészöly Miklós Kossuth-díjas író. • Január 19-én halt meg: 1878. Szigligeti Ede (eredeti nevén Szathmáry József) író, színész, rendező..

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Hiszen igaz, hogy a művész szellemileg egyre magasabbra tör, de az ember maradjon a háttérben. Öröme csupán a munka legyen.

Paul Cézanne

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

DAN CIOCA VELENCE című képzőművészeti kiállítása nyílik meg pénteken este fél 6-kor a Bánffy-palotában.

ÚJ ELŐADÁS-SOROZATOT indít a Károlyi Gáspár Alapítvány január 19-ével kezdődően, hat héten át, minden pénteken du. 5 órától. A miért, hogyan, mikor és más hitbeli dolgokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó előadásokat az alapítvány Oţetului utca 18 A. szám alatti (a sörgyár háta mögött) székhelyén tartják.

vissza az elejére


Mozart és kortársai

(2. oldal)

Mozart és kortársai zenei világába látogathat el Kolozsvár zenekedvelő közönsége a BBTE Református Vallástanárképző Zenepedagógia Tanszékének jóvoltából szombaton, január 20-án este 7 órai kezdettel a Farkas utcai református templomban.

A koncert középpontjában az elmúlt év neves jubilárisa W.A. Mozart áll, akinek világi művei közül egy furulya trióját, valamint zongora- és orgonanégykezeseit hallhatjuk.

A salzburgi mester ismertebb egyházi művei mellett – Ave verum corpus, Laudate Dominum, vonósokra és orgonára írt templomi szonáták – elhangzanak más bécsi mesterek ritkábban előadott kórusművei is: például Michael Haydn-nek, aki néhány évig a nagyváradi székesegyház karnagya is volt, Missa brevis a tre voci in D nevezetű miséje, és Sancti Dei motettája, valamint Antonio Salieri Justorum animae című offertóriuma.

Szólisták Püsök Andrea (szoprán, furulya), Nagy Noémi (orgona, furulya), N.N.(furulya), Molnár Zsuzsánna, Bartalis Emőke (zongora), Vékás Kinga, Dániel Emese, Suhó Zoltán, Kurucz Timea (orgona). A 2003-ban alakult Zenepedagógia Tanszék Vegyeskarát vezényli Windhager-Geréd Erzsébet, orgonán kísér Kovács László Attila.

vissza az elejére


Cukorkatámadás – interdimenzionális ablakon keresztül

(2. oldal)

Az elmúlt hónapok alighanem legjobb installációját tekinthetjük meg a Mátyás Ház pince-galériájában. Vlad Olariu szobrász installáció-kiállítását január 16-án, kedden nyitották meg, és a MADE IN HEAVEN címet viseli.

Az egyszerűbb tájékozódás kedvéért a belépőt egy alaprajz fogadja, amin fel van tüntetve a kiállítóteremben megtalálható összes alkotás, a Kozmogonikus Tablótól, az Interdimenzionális ablakon keresztül egészen II. Ferdinándig, aki történetesen hörcsög.

Az installációk elsősorban játékosságukkal lepnek meg: ha az ember egy igazán jó gyerekszobát képzel el magának, valahogy így nézne ki. Van itt minden: a felrobbant cukorkagyár nyomaira emlékeztető, színes gombócokból álló faldekorációtól egészen a szökőkútig. Rengeteg a plüssállat: ezek testületileg ketrecbe vannak zárva, kivéve a Róka címszó alatt futó tyúkot.

A narancssárga, sárga, piros, fehér, csillogó azúr és metalizált kék meteormezőt idéző Kozmogonikus tabló szem-mágnesként hat, viszont a bámészkodó csak lassan veszi észre, hogy az égitestek között út vezet, ahol nemcsak ufók és űrhajók közlekednek, hanem eltévedt helikoptereket, tengeralattjárókat is látni.

Nehéz eldönteni, hogy, amit látunk játékos humor, vagy huncutkodó irónia: erre talán a legjobb példa a Genezis című állomás: aranyszínű biliben kuksoló tojás. A termet egyébként a különböző színű égitest-gombócokon kívül a leglehetetlenebb helyeken elszórt négylábú agyag-állatok is díszítik. Akár a dekoráció többi része, ezek a meghatározhatatlan állatok is hajmeresztő színekben pompáznak – többek közt az Interdimenzionális ablak névre keresztelt műtárgyban.

Olariu néhány rajzfilmsorozatot idéző, komikus szobrocskát is kiállított: ezek a Neluţu, illetve a Gigi névre hallgatnak – sőt az utóbbi, mintha testtartásában utánozná is a Steaua focicsapat tulajdonosát.

Egy installáció természetesen fabatkányit sem érne zene nélkül: a meditációs-csilingelős zene forrása, a gyerekszobák legizgalmasabb helyére: egy külön sátorba van elrejtve, amelynek környékén – egyetlen negatív szereplőként – a szalámi és kígyó közti átmenetet képező szörny ólálkodik. A kiállítást január 27-ig lehet megtekinteni, és ezt érdemes is megtenni, ha nem másért, akkor a mókuskerékben vidáman szaladgáló II. Ferdinánd kedvéért.

KISS BENCE

vissza az elejére


Lehár-bemutató a Román Operában

(2. oldal)

A kolozsvári Román Opera újból bemutatja Lehár Ferenc halhatatlan nagyoperettjét, A víg özvegyet, Mona Chirilă rendezésében. A karmesteri teendőket Horváth József látja el, a látványterv pedig Carmencita Brojboiu munkája. Mindkét színházi szakember úgy vélekedett: bátorságra vall, hogy egy operett bemutatására felkérték őket. A premierre hétfőn, január 22-én kerül sor.

– A próza és a zenés színház közötti egyik lényeges különbség, hogy ez utóbbi esetében a rendező kissé háttérbe szorul, és a „partitúra diktatúrájának" kell magát alávetnie. Ez az első alkalom, amikor zenés színházi alkotást rendezek – közölte Mona Chirilă rendező a sajtótájékoztatón. Carmencita Brojboiutól megtudtuk: igyekezett kiemelni a darab játékos jellegét, és kerülni az agresszivitást a színvilágban, a színpadi hatásokban. – Az Oleg Danovschi balett-együttessel már volt alkalmam együttdolgozni, operatársulattal viszont nem – jegyezte meg.

– Először vezénylek operettet a társulatnál – kezdte mondanivalóját Horváth József karmester. – Elsődleges fontosságú célom az előadás folyamatosságának a megvalósítása volt. Örvendek annak is, hogy a szólisták kellő fogékonysággal viszonyultak a darabhoz a próbák folyamán – tájékoztatott a karmester.

Livia Tulbure-Gună koreográfus kifejtette: – Megragadott a rendezői elképzelés típustágító értelmezése, és ezt a koreográfiában is tükrözni szeretném. A tánc jellegét a szokásostól eltérő koreográfiai eszközökkel igyekeztem megvalósítani – mondta. – Az operaelőadásokban is meg kell találni a különbözőséget, illetve a különlegességet. A darabból sugárzó vidámság mögött a kor társadalompolitikai eszméinek összeütközése fedezhető fel. Szeretem a veszélyt, a kihívásokat. Ezért hívtam meg a rendezőt és a látványtervezőt. Nonkonformista igazgatónak tartom magam, aki nem idegenkedik az ilyen „esztelenségektől" – tudtuk meg Rareş Trifan igazgatótól.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


In memoriam Egri László

(2. oldal)

Törékenyek vagyunk, s mintha egyre törékenyebbekké válnánk. Hetvenkét éves korában elhunyt az erdélyi és összmagyar képzőművészet kiváló képviselője, Egri László üvegművész, a Ion Andreescu Képzőmvészeti Főiskola nyugalmazott tanára, a Barabás Miklós Céh tagja.

Azon kevesek közé tartozott, akik művészi adottságaikat, képzelőerejüket a leghálásabb, de ugyanakkor a legigényesebb, a legtöbb rátermettséget és rizikót jelentő üveg szolgálatába állították. Ez az ősrégi, nemes anyag, a maga kimeríthetetlen változatosságával, művészi hozzájárulása nyomán valóságos kinccsé vált. Áttetszőségükkel, a sima felületeken sziporkázó, vagy az éleken sajátosan megtört fényeinek játékával, modern vonalaikkal, egyedi színvilágukkal művészi üvegtárgyai az erdélyi képzőművészet felbecsülhetetlen értékei közé tartoznak.

Egri László leegyszerűsített, de ugyanakkor feszültséggel teli, lényegre törő, tömör, minden fölösleges sallangot mellőző formákkal örvendeztette meg évtizedekig az igényes, művészetkedvelő közönséget. Korszerű üvegtárgyai a megyei tárlatok elmaradhatatlan tartozékai voltak, de a világhírű finn üvegművészek munkáival is versenyre keltek mindaddig, amíg a kegyetlen kór bele nem szólt pályája alakulásába, elképzeléseinek megvalósításába.

Az üvegművészet világviszonylatban is legkorszerűbb irányzatait követve munkálkodott, de alkotásainak funkcionalitásáról nem mondott le. Sajátosan kecses, mélytüzű, vagy éppenséggel hűvösen elegáns használati tárgyai, nemes egyszerűségükkel valósággal tüntető vázái különleges művészi értéket képviselnek. Szerencsésnek mondhatja magát az a gyűjtő vagy egyszerű művészetkedvelő, aki egy-egy Egri-műtárgy birtokosa.

Több ezer kilométeres távolságból, az interneten jutott el hozzám Birminghamba a szomorú hír, hogy a kolozsvári jó barát és szomszéd nincs többé. A veszteség pótolhatatlan, és immár pótolhatatlanok az örökös és néha talán fölösleges rohanás miatt az utóbbi években elmaradt találkozások is. Egy másik dimenzióban talán gyakrabban összefutunk majd, és lesz időnk bepótolni az elmaradottakat. Addig azonban most már csak szavakban búcsúzhatok. Egy igaz művésszel és jó humorú, barátságos, mindig segítőkész igaz emberrel lettünk ismét szegényebbek.

Kedves Laci, nyugodj békében! Emléked és immár önálló életre kelt műveid örökké élni fognak, aminthogy a tőled kapott művészi örökséget is folytatják képzőművész fiaid.

Németh Júlia

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Miniszterelnök kerestetik

(3. oldal)

Bár kormányfőből látszólag terven és szükségleten felül jól áll Magyarország, hiszen van egy hivatalos és egy önjelölt, a helyzet mégsem ennyire megnyugtató: egyre biztosabb ugyanis, hogy 2010-ben sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor nem lehet saját pártjának miniszterelnök-jelöltje. A szocialistáknak és a Fidesznek egyaránt szüksége volna épkézláb utódjelölt(ek)-re még ha nem is ugyanazokból az okokból.

Az MSZP igen nehéz helyzetben van: népszerűsége alig 18 százalékos, ami rosszabb eredmény, mint amit Medgyessy Péter menesztése előtt közvetlenül produkáltak. Abba belebukott az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenccel azonban ez valószínűleg nem fog megtörténni. Hivatalában maradhat akár a ciklus végéig is, más kérdés, hogy „béna kacsaként", aminek a jelei már most jól látszanak.

Amikor Gyurcsány Ferenc átvette a miniszterelnökséget, az MSZP-ben azt is elhitték volna neki, ha azt mondja, tud a vizen járni. Igazi messiásként tekintettek rá, aki a Medgyessy-féle szerencsétlenkedés után képes rendbe szedni a pártot, és lendületet adhat a jó ideje csak vegetáló szervezetnek. Gyurcsány ezt meg is tette. Ahogy a tavalyi választási győzelem után mondták, a sírból hozta vissza az MSZP-t. A sikernek ugyanakkor nagyon nagy ára volt: az ország gazdasági stabilitása és versenyképessége.

Hiba volna azt hinni, hogy a miniszterelnök pozícióját mostanra a külső erők és körülmények rendítették meg. Tagadhatatlan, hogy ebben a Fidesz tavaly nyáron elindított hazugság-kampányának, az őszi zavargásoknak is volt szerepük, de az alapvető baj mégsem itt keresendő. Egy jól működő kormányzatot ugyanis nem képes megingatni egy pár tízezer főt megmozgató tüntetéssorozat, amelyet ráadásul a közvélemény túlnyomó része pártszimpátiától függetlenül elítél. A probléma máshol van.

Amikor Gyurcsány Ferenc másodszor is kormányt alakíthatott, mindenki azonnali reformok sokaságát várta tőle. Kiderült azonban, hogy semmilyen konkrét program nincs kidolgozva a radikális változtatásokhoz, jött viszont helyettük a hosszan tartó pozícióharc a párton belül, illetve az SZDSZ-szel.

Gyurcsány Ferenc egyre inkább vesztésre áll a párton belüli, illetve a koalíciós partnerrel vívott pozícióharcokban is. Nem tudta kézben tartani a különböző érdekcsoportokat, és elsősorban ennek estek áldozatul a kormányzat karcsúsítására tett hangzatos ígéretei. Az MSZP elnöki székét mindennek ellenére Gyurcsány Ferenc meg fogja szerezni a közelgő kongresszuson, mert az idő rövidsége, valamint a szocialisták hagyományos szervezeti és ideológiai megosztottsága miatt még nem jött el a pillanat, amikor valaki sikerrel tudna föllépni vele szemben. A „fideszesítést", azaz a párt centralizálását azonban valószínűleg nem tudja majd végrehajtani, mert az elégedetlenség érezhetően jelen van a pártban, már csak az önkormányzati választással együtt elveszített helyi pozíciók miatt is.

Ami a kormányfővel történik, nevezhetjük a hatalom Gyurcsány-féle paradoxonának. Persze nem azért adhat nevet éppen ő ennek a sajátos ellentmondásnak, mert csak vele történhet meg, hanem azért, mert ez az első eset, amikor a magyar közéletben valaki látványosan a kárvallottjává válik. A paradoxon kimondja: ha egy politikai erő számára a változások ígéretéből származó népszerűség ad alapot a megvalósításukhoz szükséges pozíciók megszerzéséhez, akkor mire ez megtörténik és a konkrét lépések elkezdődhetnének, maga a bizalmi tőke fogy el.

A dolgok irányítása tehát párton belül és kívül egyre jobban kicsúszik Gyurcsány Ferenc kezéből, aki ezt ráadásul meglehetős passzivitással fogadja. Nem volna meglepő, ha vele szemben rövid időn belül egy új hatalmi központ, azaz potenciális miniszterelnök-jelölt emelkedne ki az MSZP vagy a kormány köreiből.

Bár a hatalmon lévők pozíciója – finoman szólva – ingatag, az önkormányzatokban pedig elsöprő az ellenzéki többség, a Fidesz mégsem tud mit kezdeni a számára kedvező helyzettel.

Úgy tűnik, hosszú évek egységfrontja után most már a nyilvánosság előtt is vállalt ellentétek vannak a párt vezetésén belül. A Fideszben kialakult a héják és a galambok kettőssége, amiben természetesen nem a pártelnök „héjasága" az újdonság, hanem az ellenvélemény napvilágra kerülése. Az mindenestre világosan Orbán pozícióját gyengíti, hogy a szeptember-októberi politikai válság idején általa követendőnek gondolt radikális taktika, amelynek különböző elemei a szemünk láttára szenvedtek kudarcot, immár házon belül is kritika tárgyát képezi.

A Fideszben zajló hatalmi harc legfrissebb jele, hogy immár olyan híreket hallani, amelyek szerint maga Schmidt Mária készül Orbán Viktor megbuktatására. A Magyar Nemzet azt írta: a Terror Házát irányító történész, aki nemrég még a pártelnök legbelsőbb köréhez tartozott, most kormányközeli vállalkozókkal szövetkezik annak érdekében, hogy átvegye a hatalmat a pártban vagy egyenesen egy új jobboldali szervezetet alapítson a Fidesz szavazóinak elhódítására. A cikk szerzője az esetleges új párt vezetőjeként Áder Jánost nevezte meg, aki a tavalyi, vesztes választás után gyakorlatilag minden komolyabb funkciójából visszavonult.

A veszélyt egyébként a kiváló taktikai érzékkel megáldott pártelnök már régóta érzi. Nem véletlen, hogy Demszky Gábor ellen a Fidesz soha nem állított reális győzelmi eséllyel bíró jelöltet. Az ugyanis Budapest főpolgármestereként olyan hatalmi bázist építhetett volna ki, amely révén magának Orbán Viktornak is valódi riválisává válhatott volna. Ha például tavaly ősszel nem Tarlós Istvánt indítják, hanem – mondjuk – Pokorni Zoltánt, biztos a győzelem, hiszen a meglehetősen ellentmondásos, magát függetlennek nevező volt kerületi polgármester is mindössze egy százalékkal maradt le Demszky mögött. Ha viszont Pokorni nyer, nem kérdés, hogy 2010-ben ő a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Az is világos, hogy Orbán néhány héttel az elvesztett választás után miért sietett Tarlóst biztosítani arról, hogy négy év múlva szintén benne fogja látni a párt budapesti favoritját. Nem neki, hanem a potenciális trónkövetelőknek szólt a gesztus.

A Fidesz elnöke egymás után két parlamenti választást bukott el, mindkétszer gyakorlatilag nyerő helyzetből. A jobboldalon betöltött vezéri pozícióját ez tulajdonképpen egy pillanatra sem kérdőjelezte meg, arra viszont már tavaly, a második forduló előtt sor került, hogy felajánlja visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől az ellenzéki összefogás kedvéért.

A pártelnökről nehéz elképzelni, hogy önként visszavonul, holott nyilvánvaló, parlamenti választást nyerni nem lehet vele. Túl sokan vannak ugyanis, akik nem tudják elfogadni Orbán Viktor személyét.

Mi lehet a megoldás? Valószínűleg az, amivel már tavaly próbálkoztak: a pártelnök helyett valaki mást állítanak kormányfő-jelöltnek, és az ő vezetése mellett jó eséllyel meg is nyerik a választást. Az új miniszterelnök persze Orbán embere lesz, és szorosan a Fidesz-vezér irányítása alatt dolgozik majd. A megfelelő vezetési modell már megvan erre a helyzetre, az önkormányzati vezetők felügyeletére találták ki tavaly ősszel. Ha szigorúan vesszük, igazi pártállami struktúráról van szó, amelyben a kormány csupán a pártközpontban született döntések végrehajtója lenne, de ez az időszak úgysem tartana sokáig. Következne ugyanis a nagy trükk, amit persze a másik oldaltól tanultak: a Fidesz – valamilyen átlátszó indokkal – ciklus közben cserélne kormányfőt, és a parlamenti többség birtokában magát Orbán Viktort röpítené a legbársonyosabb székbe. Lehet, hogy merész forgatókönyv, de megvalósítható. Ehhez sem kell több, csak egy épkézláb alternatív jelölt.

(http:koncz.egologo.transindex.ro)

vissza az elejére


A játszma vége?

(3. oldal)

Kifürkészhetetlen következményekkel jár a levél-ügy, amelyről egyre többen vélekednek úgy: ez a játszma vége! Bár a cetli tartalma egyértelműen inkriminálja – de mindenképpen nevetségessé, hitelteleníti – a miniszterelnököt, Tăriceanunak egyáltalán nem áll szándékában lemondani kormányfői tisztségéről, Băsescunak államfői minőségében pedig nem áll módjában meneszteni őt. Legfennebb idegesíteni, provokálni, ráuszítani az igazságszolgáltatást, diszkreditálni, ahogy azt két éve teszi. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem fogja felszólítani az alig egy hete újraválasztott elnökét, hogy a párt érdekeit szem előtt tartva lépjen vissza a kormány és a PNL éléről, hiszen az erre illetékes belső ellenzék már, köszöni szépen, nem tartózkodik a pártban. Akik maradtak, azoknak egy része lesipuskás módjára azt próbálja kiszimatolni, érdemes-e átigazolni Stolojanékhoz vagy sem. Ezek legfennebb pártkönyvet cserélnek, puccs-szervezésre alkalmatlanok. A másik társaság, a Tăriceanu-Patriciu holdudvarába tartozó „petróliberálisok" pedig azok, akik érdekében a vitatott levél született ... Egyedül a parlamentnek áll módjában megvonni a bizalmat a miniszterelnöktől, az meg – mindenki számára érthető okokból – nem fogja megtenni. Többször is elhangzott, a négy éves mandátumáért szorító kis parlamenti képviselő, szunnyadó szenátor nem kockáztatja a havi fixet + irodapénzt.

Kényszerhelyzetben van az ellenzék, amelynek most a magabiztost kellene eljátszania, aki ura a helyzetnek, és ha a „nemzeti érdek" megkívánja, hirtelen akár egy kormányravalót is elő tud rántani az árnyékból. A Szociáldemokrata Párt (PSD) máris kezdeményezte – Băsescu leváltását. Az államfőt azzal vádolják, hogy a – végső megoldásra, kegyelemdöfésre fenntartott, két éve féltve őrzött – levelet mindmáig eltitkolta. A kormány elleni bizalmatlansági indítvány macera ötletét is fontolgatják, de hát a parlament vakáció, meg minden ... Szerintem hagyják lebeszélni magukat majd erről a „stabilitás-párti" erők által, hiszen ha mégis lesz belőle valami, gyakorlatilag maguk alatt vágják el a fát. Előrehozott választások esetén ugyanis a PSD elveszti jelenlegi pozícióit, és fennáll a veszélye az Iliescu-oldal megerősödésének is, hiszen kampányolni mégiscsak a jó öreggel kellene, a szociáldemokrata „grémiumnak" ugyanis a korrupcióellenes ügyészség köti le a figyelmét. (Ha csak nem született időközben egyezség egy PD–PLD–PSD együttműködésről ...)

Bármennyire is kifürkészhetetlen a cetli-ügy kimenetele – emlékezhetünk a Tăriceanu– Macovei– Patriciu hasonló botrányt kavaró, különösebb következmények nélküli találkozóra, vagy a barátja érdekében a főügyészre rátelefonáló miniszterelnök gesztusára – egy dolog bizonyos. Mind a kormányfőnek, mind az államfőnek sikerült végérvényesen eljátszani a rendszerváltó pártok, a kommunista maradványok alternatívájaként tetszelgő szövetségek hitelét. A játszmának tehát amúgy tényleg vége. A többi, a (bármilyen) választásokig hátralevő idő már csupán cirkusz, bohóckodás.

SZÉKELY KRISZTA

vissza az elejére


Torzított valóság

(3. oldal)

A magyarországi politikát akár csak felületesen követők is már a tavaly szembesülhettek gigászi politikai hazugsággal. A romániai levélbotrány is az egyenes beszéd megcsúfolására épül. A politika alapvető íratlan működési szabálya: az igazság kimondását a pillanatnyi érdekeknek kell alárendelni. Így a valós helyzet ismertetése helyett választottaink legjobb esetben torzított valóságot, legrosszabb esetben pedig arcátlan hazugságot szolgáltatnak.

A levélbotrányban az igazságot a korrupciós vádak képezik, a pillanatnyi érdeket pedig egyértelműen az előrehozott választások kiírása jelenti. Láthattuk, hogy Băsescut csak akkor zavarja a törvényszegés, amikor saját érdekeit szolgálják a bizonyítékok nyilvánosságra kerülése. A korrupcióellenes küzdelem Cotroceni-i „bajnoka" tehát nem a választási kampányban meghirdetett cél érdekében számolna le Tăriceanuval, hanem azért mert politikai ellenfelet lát benne.

Másfelől Tăriceanu viselkedése sem tér el a politikai szemfényvesztés erkölcsileg alaposan megkérdőjelezhető gyakorlatától. Kétlem ugyanis, hogy megfeledkezett volna a céduláról, érthetetlen tehát, miért tagadta oly vehemenciával annak létezését. A miniszterelnök helyzetét súlyosbítja, hogy a levelecske második mondata, sutasága és logikátlansága ellenére is befolyással való üzérkedésre való buzdításként értelmezhető. Természetesen nem jogi szempontból, hiszen kétlem, hogy csakis erre az üzenetre támaszkodva büntetőjogi eljárást lehetne indítani ellene. Erkölcsileg azonban a vétség elkövetése egyértelmű, még akkor is, ha a romániai viselkedési normák szerint elfogadható az „egy jó szó tevésének" logikája.

Túlzás tehát az államfő és a miniszterelnök egymás szemébe vágott korrupcióvádjait megkérdőjelezhetetlen igazságoknak tekinteni, hiszen a pillanatnyi érdekektől vezérelt politikusaink ismét torzított valóságot tárhatnak elénk.

Borbély Tamás

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Tovább gyűrűzik Tăriceanu és Băsescu kölcsönös vádaskodása
Caragiale-komédiába illő belpolitikai csatározás

(4. oldal)

Csütörtökön is folytatódott a Traian Băsescu államfő és Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő közötti csörte. A két közjogi méltóság közti vita újabb csúcspontra jutott, amikor Băsescu azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy az oligarchiával való partnerségi viszony megkötését ajánlotta neki. Tăriceanu példátlan támadásba lendült, és visszafordította Băsescu vádjait. Kijelentette: nem őt, hanem az államfőt veszik körül érdekcsoportok. Példaként hozta fel az Euroconstruct cég által sorozatban elnyert állami megrendeléseket, amelynek következtében a PD-hez közel álló cég 250-szer nagyobb nyereséget könyvelhetett el. Az érintett, barátságok révén a PD-hez közel álló Dorin Cocoş, Dan Beşciu, Costel Căşuneanu és Dorinel Umbrărescu üzletemberek cégei autópálya-építésre, illetve Bukarest utcáinak aszfaltozására és a hóeltakarításra kaptak állami megrendeléseket. Tăriceanu emlékeztetett a madárinfluenza utáni fertőtlenítési botrányra is, akkor a Gheorghe Flutur által vezette szaktárca a valós árhoz képest tízszer nagyobb összegért fogadta el egy magáncég szolgáltatását.

A dolog szépséghibája az, hogy Tăriceanu „lapszemlét" készített, hiszen ezekről az ügyekről a sajtó részletesen beszámolt korábban. Ezt a tényt a kormányfő is kénytelen volt elismerni tegnap azután, hogy Băsescu közleményben szólította fel: küldje az ügyészségre az állításait alátámasztó bizonyítékokat. A kormányfő azonban nem érte be ennyivel, és a PD-nek és Băsescunak újabb kényelmetlennek feltételezett témát hozott szóba. Közölte: amikor az állami lakásokat kezelő, a kormány alárendeltségébe tartozó hivatal (RA-APPS) éléről leváltották a PD-s igazgatót, névtelen telefonhívás révén fenyegették meg. Azt javasolták neki, hogy helyezze vissza tisztségébe a leváltott igazgatót.

A pártok közül a leghatározottabbnak a PSD mutatkozott. Geoană bejelentette, hogy beindítják az államfő felfüggesztéséhez szükséges eljárást. Ennek sikere azonban kétséges, mivel referendumot is szervezni kell a közvélemény-kutatásokban stabilan népszerű Băsescu felfüggesztéséről. A szociáldemokraták Tăriceanut is megbuktatnák, de Geoană nem beszélt világosan arról, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a parlamentben a kormányfő ellen. Mindez azt az egyre gyakrabban szóbahozott titkos egyezséget látszik megerősíteni, amely a PNL és a PSD között köttetett.

Az RMDSZ elemezni fogja a jelenlegi politikai helyzetet, és megpróbál a politikai stabilitás érdekében cselekedni, nyilatkozta csütörtökön Markó Béla, az RMDSZ elnöke, aki úgy véli, hogy a miniszterelnök államfőhöz küldött levele csak ürügy arra, hogy „az eddig is létező politikai harcot" felerősítsék. „Azt a benyomást keltették bennünk, hogy néhány óra leforgása alatt döntenünk kell az ország sorsáról. Úgy vélem, mindegyikünknek józanul kell elemeznie a helyzetet, hiszen nem most tudtuk meg, hogy az államelnök és kormányfő között nézeteltérések vannak" – hangsúlyozta Markó.

Az RMDSZ elnöke elmondta: az érdekli, hogy mi fog történni a koalícióban és a kormányban, mivel ez jelenti a valós problémát, és nem a miniszterelnök által küldött „levélke" tartalma.

Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő szerint az európai csatlakozás első évében politikai stabilitásra van szüksége az országnak, hiszen amennyiben a kormány megbukik, vagy a koalíció szétesik, a központi adminisztrációhoz tartozó intézmények megbénulnak, következésképpen nem hívhatók le a különböző uniós támogatások. A politikus reméli, hogy az államfő és a miniszterelnök közötti nagyon erős személyes konfliktus nem vezet a koalíció szétbomlásához. „Mi mindenképpen azon leszünk, hogy fenntartsuk a politikai stabilitást és a jelenlegi koalíciót. Amennyiben a demokraták mégis kilépnek a kormányból és a koalícióból, akkor a helyzet valóban élesebbé válik, és komoly politikai válságról beszélhetünk. Természetesen azonban még ez sem jelent előrehozott választásokat, hiszen ehhez olyan parlamenti többség szükséges, amelyet én jelen pillanatban nem látok kialakíthatónak" – mondta Kelemen Hunor.

Eckstein-Kovács Péter szenátor tegnapi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a kormányfő erkölcsi és politikai bakit követett el, de az államfő sem „tiszta" az ügyben, hiszen megkapta a „cetlit", és csak két év után teregette ki azt az ország-világ előtt. „Uniós állampolgárként úgy vélem: a helyzet kiábrándító. Az elkövetkezőkben további vitákra és leleplezésekre lehet számítani ahelyett, hogy a valóban komoly és időszerű kérdésekkel foglalkoznánk, mint például az európai pénzalapok lehívása" – vélekedett a politikus. A szenátor kifejtette: az RMDSZ nem fogja támogatni a PSD-nek az államfő felfüggesztésére irányuló kezdeményezését. „Ez az egész ügy amolyan Caragiale-féle komédia, semmi más. Az RMDSZ helyzete a koalícióban olyan, mint a veszekedő szülők gyermekéé. Mi azt szeretnénk, ha négyéves mandátumunkat sikerrel végigvinnénk" – mondotta Eckstein-Kovács.

Cristian Pârvulescu politológus szerint rövid távon a PD nyert legtöbbet a cédulaügyből, de középtávon a PSD a legnagyobb haszonélvező, mivel a PNL és a PD közötti szakadás miatt jelentősen javult alkupozíciója. Renate Weber, a Nyílt Társadalomért Alapítvány elnöke viszont úgy látja, hogy a botrány a szélsőséges nézeteiről hírhedt Corneliu Vadim Tudornak és Gigi Becalinak kedvez.

Az Európai Parlament szocialista tömörülésének alelnöke, Hannes Swoboda szerint elfogadhatatlan a jelenlegi politikai válság. Emma Nicholson bárónő viszont úgy véli, ez nem árt az ország imázsának, és bízik abban, hogy a helyzetet a lehető legkörültekintőbb hatékonysággal kezelik a román politikusok. A liberális Annemie Neyts szerint a cetli-ügy nem jelenti az igazságszolgáltatásba való beavatkozást, de befolyásolhatja az európarlamenti választásokat.

vissza az elejére


Voiculescu újabb irományt szedett elő

(4. oldal)

Újabb leleplezésekkel duzzad a levél-botrány: Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) elnöke is előszedett tegnap egy irományt, amely a változatosság kedvéért Traian Băsescut inkriminálja. Eszerint az államfő egy, a volt konzervatív párti miniszternek, Codruţ Sereşnek küldött levelében ugyanolyan utalásokat tett, mint ami a Tariceanu-cédulán szerepel. Băsescu állítólag arra próbálta rávenni Sereşt, hogy járjon közbe az Alro Slatina tulajdonosa, a Marco csoport érdekében.

„Kérem, elemezze a (cégnek a minisztériumhoz intézett folyamodványának – szerk.megj.) tartalmát, és tegye meg a megfelelő intézkedéseket a kormány, és – lehetőleg – az ország gazdasági érdekeit is szem előtt tartva" – így szól az elnöki utasítás, amelyet az államfő a keltezés szerint 2006 áprilisában széljegyzetként firkantott oda a dokumentumra.

Cotroceni nyomban cáfolta a vádakat, Adriana Săftoiu elnöki szóvivő szerint Băsescu nem tett mást, mint Sereş miniszter figyelmébe ajánlotta a cég „elképzelésit", ez – Săftoiu szerint – megszokott procedúra, szó sincs tehát hatalommal való visszaélésről.

vissza az elejére


ÖSSZEFOGLALÓ
Módosítani kell az RMDSZ programját

(4. oldal)

Az RMDSZ liberális platformja módosítójavaslat-jegyzéket dolgozott ki a közelgő RMDSZ-kongresszusra – közölte tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján Eckstein-Kovács Péter szenátor. A politikus úgy vélte, hogy Románia EU-s csatlakozása nyomán a szövetségnek módosítania kell programját az eurórégiók kérdéskörének függvényében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Szövetségnek nincs koherens oktatási politikája, és programjából hiányzik a migrációt taglaló fejezet, habár a jelenség komoly hatással bír a romániai magyarságra. Szerinte az RMDSZ Operatív Tanácsának a feladatkörét egy Állandó Bizottságnak kellene átvennie.

A szenátor kifejtette: azért nem jelöltette magát európarlamenti képviselőnek, mert nem hajlandó beiratkozni az Európai Néppártba. Úgy vélte: az RMDSZ-nek változtatnia kellene konzervatív, keresztény-demokrata irányultságán. A feddhetetlenségi törvénytervezettel kapcsolatban kifejtette: a hónap második felében a jogi és az emberjogi bizottság egyeztetni fog, február elejére pedig elkészítik az ANI létesítésére vonatkozó szakjelentést.

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Szamosújvár
Kocsma helyett házasságkötő

(5. oldal)

Annak ellenére, hogy a városháza épületében eddig is egy ízlésesen berendezett házasságkötő terem működött, Szamosújvár tanácsosai úgy gondolták, jó lenne, ha valahol a városközpontban egy különálló helyiségben létesítenének egy tágas termet ifjú házasulandóknak. A kezdeményezés rövidesen megvalósul. A főtéren található volt Korona vendéglőben már elkezdték a kivitelezési munkálatokat, ahol minden adott a párok zökkenőmentes összeadásához. A fiatal házasokkal való törődést bizonyítja az is, hogy tervbe vették egy új tömbház építését is számukra.

vissza az elejére


Imahét a református gyülekezetben

(5. oldal)

Újra megszervezik Szamosújváron január 14 és 21 között a református gyülekezet keretében zajló evangélizációs imahetet. Az évente sorra kerülő vallási rendezvény keretében a hét minden napján, este istentiszteletre kerül sor, ahol fellép a gyülekezet énekkara és szavaló csoportja. Az idén kolozsvári, bethleni, buzai, katonai és szásznyíresi lelkészek hirdetik az igét. Ebből az alkalomból a református templomban megnyílt Gy. Szabó Béla Jelenések könyve c. metszetkiállítása, amely iránt nagy az érdeklődés a kisváros tárlatlátogatói körében.

Hasonló imahéten vehetnek részt ezekben a napokban a szamosújváriak a Reménység Pünkösdista Imaház keretében is, ahol a hét végén egyházi zenéből tartanak hangversenyt.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Szigorú felügyelettel főzhetünk szilva- és törkölypálinkát
Jelenteni kell a szeszesitalkészletet és pálinkafőzőt

(5. oldal)

A Kolozs Megyei Pénzügyigazgatóság közleménye szerint csak azok a gazdálkodók állíthatnak elő szilvapálinkát és más gyümölcsök feldolgozásából származó törkölypálinkát, akik rendelkeznek megfelelő felszereléssel, amelyet erre a célra előír a mezőgazdasági minisztérium és jóváhagyott az egészségügyi tárca. Az így kifőzött szeszesital csak a gazdálkodó és családja szükségleteit szolgálhatja. Minden olyan magángazdaság, amely birtokol pálinkafőző felszerelést, köteles nyilatkozatot tenni, és feliratkozni a pénzügyi igazgatósághoz tartozó területi kirendeltségen. Az iratokban fel kell tüntetnie az egy év alatt várható termelése felbecsült mennyiségét (a nyilatkozat megadott modell alapján készül, a 2004/44. számú kormányrendeletben található meg).

Arra az időszakra, amikor nem használják, a pálinkafőző berendezést kötelezően lepecsételi a pénzügyi hatóság. A gazdálkodó és a felszerelés adatait külön regiszterben tüntetik fel.

Amikor a gazdálkodó saját terméséből szilvapálinkát és törkölypálinkát akar főzni, előbb írásban értesíti a lakhelye szerint illetékes pénzügyi hatóságot, pontosítva, hogy mikor akar vele dolgozni, milyen mennyiségű termék várható. Ebből a célból a gazdálkodó köteles az ital mennyiégét és alkoholkoncentrációját mérő eszközöket tartani. 50 liter 100%-os szesztartalmú, vagy 100 liter 50%-os szesztartalmú ital után az etilalkohol esetében használt luxusadó 50%-át számítják fel, vagyis 375 euro/hl tiszta alkoholadót kell fizetni.

Azok a magántermelők, akik nem rendelkeznek pálinkafőző felszereléssel, csak az erre a célra törvényesen felhatalmazott szolgáltatókhoz fordulhatnak. A megrendelő a saját fogyasztásra jogosított mennyiség után a fent említett illetéket az engedélyezett kifőzőnek fizeti ki. Amennyiben a Pénzügyi Törvénykönvben előírt mennyiségen felül főz pálinkát, a 750 euró/ hl tiszta alkoholadó érvényes.

Minden magángazdaság, amely pálinkát vagy egyéb szeszesitalt termel, és 2007. január 1-jén saját fogyasztásra szánt szeszesital készlettel rendelkezett, köteles azt bejelenteni a pénzügyi hatóságnál, a pálinkafőző berendezéssel együtt.

vissza az elejére


Feketelista kolozsvári mulatókról

(5. oldal)

A Helyi Tanács 2006/764-es határozata értelmében azok a szórakozóhelyek (diszkók, bárok, vendéglők, stb.), amelyek este 11 után is nyitva tartanak, kötelesek biztosítani a közrendet nemcsak termeikben, hanem azok 100 méteres körzetében is, akár szakképzett személyzetükkel, akár őrző-védő cégek felkérésével.

A helyi közrendészeti bizottság – amely legutóbb tegnapelőtt ülésezett – a határozat megszületését követően felkérte a helyi rendőrséget, hogy állítson össze egy névsort azokkal a szórakozóhelyekkel, amelyek nagyszámú – olykor erőszakra is hajlamos – vendéget vonzanak, és amelyek esetében már voltak feljelentések vagy panaszok éjszakai rendbontás, csendháborítás miatt. A rendőrség 26 ilyen helyiséget nevezett meg a „feketelistán", ezek képviselőivel a városháza hamarosan felveszi a kapcsolatot, hogy mindegyikkel külön-külön egyeztessen a biztonság garantálása érdekében.

A tanácsi határozat értelmében, az elkövetkezőkben létesülő szórakozóhelyek csak akkor kapnak működési engedélyt, ha tulajdonosuk fel tud mutatni a fogyasztók testi épségének biztosítását igazoló iratot. A már működő cégeknek a közléstől számított 30 napon belül kell alkalmazkodniuk a határozat követelményeihez, ellenkező esetben 1000–2500 lej közötti bírság és a működési engedély visszavonása fenyegeti őket.

Mint ismeretes, a tanács azt követően hozta meg fent említett rendeletét, hogy tavaly egy kolozsvári diszkó közelében halálra vertek egy 21 éves fiatalt.

B. B.

vissza az elejére


Munkaviszonyokat érintő változások

(5. oldal)

A gazdasági társaságoknál ügyintézői, ügyvezetői szerepkört betöltő vagy ilyen tisztséget ellátó személyeknek már nem lehet az adott társasággal, vállalattal megkötött egyéni munkaszerződése – figyelmeztetett sajtóértekezletén Daniel Pacurariu, a megyei munkaügyi felügyelőség vezetője. Erről a 2006/441. törvény rendelkezik, amely még az elmúlt év decemberében hatályba lépett.

A jogszabály értelmében a részvénytársaságok ügyvezetői, illetve az igazgatói tisztséget ellátó személyek valójában kereskedelmi jellegű kapcsolatban állnak az illető vállalattal, és semmiképpen sem munkaviszonyban. Ezért ezeknek az ügyvezetőknek és igazgatóknak nem lehet egyéni munkaszerződése a vállalattal. Szakmai viták vezettek ehhez az intézkedéshez, magyarázta a főfelügyelő, amelynek nyomán az ilyen helyzetben levő személyek munkaszerződését jog szerint felfüggesztették a mandátum lejártáig. Ellentmondásos helyzet volt ugyanis az, hogy valamely társaság ügyintézője, képviselője önmagát is képviselje, illetve önmagával létesítsen munkaviszonyt. Ezekben az esetekben az igazgatóknak menedzseri szerződést kell kötniük, amelynek egyik sajátossága, hogy nem a vállalat, hanem a személy fizet a keresetéből minden járulékot.

A korlátolt felelősségű vállalatoknál, amelyek egyedüli társulttal alakultak, ugyancsak ez a szabály érvényesül. Tehát az ügyintézői tisztséggel is rendelkező egyedüli társ nem köthet saját magával egyéni munkaszerződést, csupán menedzseri szerződése lehet. Egyéni minkaszerződéssel akkor rendelkezhet saját vállalatánál, ha nem igazgató tanácsi tag, sem egyedüli ügyintéző.

Változásokat hozott az új esztendő azoknál az általában országos kiterjedésű vállalatoknál is, amelyek fő székhelyük mellett más megyében is rendelkeznek fiókvállalattal. A 2006/450. törvény értelmében (amely módosította az 1999/130. törvényt), a fiókvállalatok is megtarthatják saját alkalmazottaik munkakönyvét, illetve kérhetik a nyilvántartásukat annál a területi felügyelőségnél, ahol a másodlagos székhely is működik. A munkakönyvet maguknál tartó és azt kitöltő munkaadók kötelesek havonta letenni a felügyelőséghez a kifizetési igazolásokat.

vissza az elejére


Terápia és segítőtábor

(5. oldal)

A Bonus Pastor Alapítvány a Magyarózdi Drogterápiás Otthonban nyújt segítséget szenvedélybetegeknek (alkohol-, drog-, gyógyszer- és játékfüggőknek). A többhónapos, bentlakásos terépiás programra 18–48 év közötti szenvedélybeteg férfiakat fogadnak.

A program célja pozitív személyiségépítés, új értékek és szer- illetve játékmentes életvezetés elsajátítása. Fő pillérei a közösség és a munkaterápia. A csoportterápia mellett egyéni lelkigondozást és tanácsadást is biztosítanak. A felvétel egy előzetes interjú alapján, hetente történik.

A Református Mentőmisszió és a Bonus Pastor Alapítvány segítőtábort is szervez az alkohol-, drog-, gyógyszer-, nikotin- és játékfüggő szenvedélybetegeknek és családtagjaiknak. A legközelebbit 2007. február 19–március 3. között szervezik.

Érdeklődni és jelentkezni a programokra a következő telefonszámokon lehet: 0744-235639, 0744-834120 (Kolozsvár), 0260/650-808 (Szilágyság).

Az oldalt szerkesztette: Újvári Ildikó

vissza az elejére


Gazdaság


Nő a román építőanyag-kereslet

(6. oldal)

A romániai építőanyag-piacon a téglatermékek forgalma az idén elérheti a 170–180 millió eurót, azaz 20 százalékkal több lehet a tavalyinál – írta a Ziarul Financiar gazdasági napilap piaci elemzőket idézve.

– Tavaly a téglaforgalom értéke évek óta első alkalommal haladta meg a beton falazóblokkok forgalmát. A kereslet nagyon nagy, és tavaly a termelők nem is tudták kielégíteni – mondta Nicolae Neag, egy segesvári cég kereskedelmi igazgatója.Vállalata részesedése 8 százalékos a téglapiacon.

A téglatermékek az elmúlt években magasabb áruk miatt szorultak vissza a beton falazóblokkokkal szemben. Az árkülönbözet most 5 százalékkal a tégla előnyére fordult a korábbi, 20 százalékkal magasabb árhoz képest.

Tavaly ugrásszerűen megnőtt az építővállalatok téglakereslete, de a viszonylag alacsony belföldi termelési kapacitás miatt a kereslet felét import fedezte. Az import oroszlánrészét az osztrák Wienerberger magyar részlege szállította. Nagy tételek érkeztek Szerbiából és Horvátországból is.

– Az idén az import csökkenni fog a belföldi gyártók kapacitásnövelése miatt – vélekedik Neag.

A legnagyobb román téglagyár az osztrák Wienerbergeré: tavaly nyitotta meg 18 millió eurós beruházással Nagyszebenben. Ezzel együtt a Wienerberger már 36 millió eurót fektetett be Romániában. Terveiben szerepel egy 20 millió eurós beruházás is a Felsődetrehem téglagyárba.

A másik nagy téglapiaci szereplő, a Kronberger csoport 3 millió eurós beruházással modernizálta gyárait Buzăuban és Marosvásárhelyen.

A segesvári Siceram 8 millió eurós beruházással hőszigetelő falazóblokk termelő üzemet létesített. Jelenleg napi 800 köbméteres kapacitással termel. A piac további jelentősebb szereplői a jászvásári Ceramica és a zilahi Cemacon.

vissza az elejére


Új számlanyomtatványok

(6. oldal)

A kereskedelmi társaságok saját maguk fogják megválasztani a számukra szükséges számlanyomtatási és -számozási módszert. Az év első kibocsátott számlájának a számát a pénzügyi hatóság határozza meg. A cégeknek lesz egy erre a feladatra felhatalmazott alkalmazottja, aki figyelemmel kíséri a számlák számozásának folyamatát.

Románia EU-csatlakozásakor érvényét vesztette az a jogszabály, amely a pénzügyi számlák különleges kezelésére vonatkozott, mert az Unión belül a vámmentes áruk minden tagország sajátos számlatípusának társaságában közlekednek. A júliusban elfogadott új pénzügyi törvénykönyv lehetővé teszi az elektronikus számlázást. Az év elejétől a Romániában adózó személyek olyan számlákat kötelesek az elküldött áruk vagy szolgáltatások címzettjeinek eljuttatni, amelyek nem feltétlenül tartalmazzák az aláírást és a pecsétet, de nem mellőzhetik a következő elemeket: dátum, a számlát kibocsátó, valamint a fogadó cég elnevezése, székhelycíme és regisztrációs száma, az áruforgalmi adóhoz szükséges nyilvántartási kód, a leszállított anyagi javak elnevezése és mennyisége, minden tétel adózási alapja, a begyűjtött illeték és más, korábbi számlákra vonatkozó adatok.

A sorozatszámmal és sorszámmal ellátott nyomtatványokat, amelyeket az Országos Nyomda felügyelete alatt gyártottak meg, 2007.január 1-je után is lehet használni a készlet teljes felszámolásáig.

vissza az elejére


Szám-Adás

(6. oldal)

KÉTSZÁZEZER FELEDÉKENY CÉG KERÜLT VESZÉLYBE
2006. december 15-ig az országosan nyilvántartott 584 715 kereskedelmi vállalat közül csupán 383 770, vagyis 65,64%-uk nyújtotta be a 2005-ös évre vonatkozó pénzügyi jelentését a hatóságoknak. Azok a jogi személyek, akik megalakulásuk óta nem fejtettek ki tevékenységet, kötelesek a következő év február 28-ájáig ezt nyilatkozat formájában közölni.

A büntetések drasztikusak: a pénzügyi jelentés leadásának elmulasztásáért 5000 RON-ig terjedő bírság róható ki, és a hatóság elkezdi az eljárást az vétkes cég feloszlatása érdekében.

TÖBB ÉS DRÁGÁBB AZ ELEKTROMOS ENERGIA
2006 első hónapjaiban az ország villamosáram-exportja 5,5%-kal nőtt az előző évi hasonló időszakbeli mennyiséghez képest. Az áramkivitel, amely az 57,4 millió MWh-nyi teljes termelés 8,3%-át tette ki, Görögországba, Németországba, Bulgáriába, Nagy Britanniába, Magyarországra, Svájcba irányult. Ugyanakkor a hazai fogyasztás évente átlagosan 2–3%-kal növekszik. Az Országos Energiahatóság bejelentette, hogy idén április 1-jétől a háztartásoknak szánt villanyáram drágulására lehet számítani, de még korai annak mértékéről beszélni.

TÍZEZRES PROFIT A CEC-NÉL
A Takarék és Letéti Pénztár (CEC) adózott eredménye csaknem tízszeresére, 39,8 millió lejre nőtt az előző évben, összehasonlítva a 2005-ös év adataival. A hitelintézet eszközállománya pedig 26,7 százalékkal 7,1 milliárd euróra bővült az elmúlt tizenkét hónap alatt. A CEC privatizációját decemberben halasztották el; értékesítése már másfél éve húzódik.

ALAPTŐKE-EMELÉS VAGY MEGSZŰNÉS
45 Kovászna megyei részvénytársaságot fenyeget a feloszlatás veszélye, ha e hónap végéig nem emelik meg alaptőkéjüket. A jogszabály szerint a minimum 90 000 lejt el nem érő alaptőkéjű kereskedelmi társaságoknak január 31-ig kell megtenniük a szükséges lépést. További 269 vállalat ellen indítanak eljárást, mert nem nyújtották be a 2005-re szóló pénzügyi jelentésüket. A megyében a tavaly 1170 kereskedelmi társaságot tartottak nyilván, 5%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban, és a felszámolt cégek száma 37%-kal haladta meg a 2005 évit.

NYÁRIG PRIVATIZÁLJÁK A KRAJOVAI DAEWOOT
A szállításügyi minisztérium bízik abban, hogy az év második felében befejeződik Krajovában a Daewoo személygépkocsigyár privatizálása. A jelenleg 100%-ban állami tulajdonú gyár, amelynek helyzete nem a legfényesebb, 4000 embernek nyújt munkahelyet. A szaktárca reméli, hogy a privatizálással sikerül biztosítani a termelőmunka folytonosságát.

KÖNNYELMŰEN KEZELT EU-ALAPOK
Az Európai Auditáló Bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az EU költségvetésének csupán 7%-át költik el korrekt módon. Az adminisztrációs költségeket, kisebb hibáktól eltekintve, ellenőrizhető úton használják fel, de a többi alapot – a tavaly, például, 121 milliárd eurót – megkérdőjelezhetően kezelik. Az összeg négyötödét az Európa Bizottság és a tagállamok adminisztrálják. Az Auditáló Bíróság a vizsgálatának konkluzióit tartalmazó jelentést előterjesztette az Európai Parlament költségvetés-ellenőrző bizottságának.

vissza az elejére


Nem akarnak külföldön maradni a románok
Többségük csak rövid ideig van távol

(6. oldal)

A jelenleg külföldön dolgozó román állampolgárok több mint fele gyakran jár haza, és nem tervez hosszú külföldi munkavállalást – tudhatjuk meg a Világbanknak a kelet-európai munkaerő-áramlást tanulmányozó jelentéséből. A külföldön dolgozók 60 százaléka csak rövid időre hagyja el az országot, 20 százalékuk pedig hosszabb ideig tartózkodik külföldön, de nem szándékszik ott maradni. A felmérés arra is fényt derít, hogy a romániai állampolgárok alig 5 százalékának áll szándékában külföldön letelepedni.

Ami a külföldön munkát vállaló román állampolgárok által hazaküldött pénz és az ország GDP-je közti arányt illeti, Románia az utolsóelőtti helyen áll a volt kommunista országok között, ám ezt az értéket nem hozta nyilvánosságra a jelentés. Az utolsó helyen Csehország áll, míg az első helyen Moldova Köztársaság, ahol az ország GDP-jének 30 százalékát teszi ki az az összeg, amit a külföldön dolgozó állampolgárok hazaküldenek otthon maradt családtagjaiknak.

A Világbank adatai szerint a külföldön megkeresett pénzt főleg a napi fogyasztási szükségletek kielégítésére használják, s mindössze nagyon kis részét tartalékolják, vagy fektetik be valamilyen vállalkozásba. A külföldön dolgozó románok 15 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ők azonban túlképzettek a külföldön betöltött állásukhoz képest.

Az oldalt szerkesztette: Ördög I. Béla

vissza az elejére


Szép szó


Három történet – három évszázadból

(7. oldal)

XIX. század, 1848. március 15. Reggel ifjak gyülekeznek a Pilvax kávéházban, kezükben 12 követelés és egy vers. Bécsi mintára forradalmat szerveznek.

Miután az egyetemi ifjakkal egyesültek, a tömeg tájékoztatása érdekében elmentek Pest legmodernebb nyomdájába, tulajdonosa Heckenast és Lederer. Petőfi és néhány ifjú belépett.

– Lederer úr, ezeket az írásokat sürgősen ki kell nyomtatni.

– Nem tehetem, nincs rajta a cenzor engedélye. – És odasúgja Irinyinek: foglaljanak le erőszakkal egy sajtót.

– A nép nevében a sajtót lefoglalom!

Nekiesnek a szedők a szövegeknek, nemsokára kész vannak a röplapok. A többi már ismert.

(Na, nem egészen. Másnap előbújik a söpredék, meglovagoni a friss szabadságot. Antiszemita megnyilvánulások is vannak, csúnyák. Volt dolga néhány napig a frissen szervezett polgárőrségnek.)

XX. század. 1956. október 22. Este gyülekezik a nép az országház előtt, Budapesten. Gerő Ernő leváltását követelik, és Nagy Imre kinevezését. Egyelőre hiába.

Eszükbe jut – talán Petőfiék példáján – a tömegtájékoztatás fontossága. Ifjak csoportja indul a rádió palotája felé. Itt azonban az ÁVÓ golyói fogadják őket...

Másnap (vagy harmadnap) a palota a forradalmárok kezébe kerül, de innen nem lehet az adást megszervezni, mert a bolsevisták elvágják az adótoronnyal összekötő kábelt.

A bolsevista információ az Országházban levő kis stúdióból kerül adásba. A szünetekben zene..., de ott nincs csak néhány hanglemez: Beethoven Egmont nyitánya, Daniló belépője a Víg özvegyből (Lolo, Dodó Joujou...). Ezt halljuk reggeltől reggelig.

Aztán lemondatják Gerőt, megindulhat a normális adás a híres mondattal: „Hazudtuk este, hazudtunk reggel, hazudtunk minden hullámhosszon."

A folytatás ismert. Külön tanulmányt érdemelne: hol maradt a csőcselék?

XXI. század. Budapest, 2006. szeptember 17., este. Kiderül: a miniszterelnök bevallotta, hazug. Reggel és este. Mindig. És megint összegyűl a tömeg az Országház előtt, lemondást követelve. Ifjak kis csoportjának ismét eszébe jut a tájékoztatás.

Elindulnak az Állami Televízió palotájához. Itt egy „Lederer" nem engedi be őket. Visszamennek a Kossuth-térre. Nagyobb tömeg indul a palotához. Köztük a söpredék is. Szervezve, provokációs célból? Lelkesen? Mérgesen? Rabolni-zúzni? Vajon valaha megtudjuk?

A többi még nem ismert...

NAGY LÁSZLÓ GYÖRGY

vissza az elejére


Nem történt semmi...
Fiatal kolléga váltja László Ferencet a Kolozsvári Rádióban

(7. oldal)

„Nem történt semmi..." – ez a kuplécím jutott az eszembe, meg nyomban a folytatása: „csak elváltunk csendben, good bye, good bye, good bye…", amikor egy társaságban többen hiányolták László Ferenc, a népszerű Frici bácsi, jellegzetes hangján és sajátos stílusában beolvasott napi sportjegyzetét, névnapi köszöntőjét a kolozsvári rádió hullámhosszán. Megváltak tőle, anélkül, hogy elköszöntek volna, anélkül, hogy elköszönhetett volna hallgatóitól.

Az írógéptől a mikrofonig
Bevallom, magam is meglepődtem, amikor minden különösebb értesítés nélkül, bizonyára egy szerkesztőségi döntés eredményeként Frici bácsi hangja végleg az éterbe veszett a kolozsvári rádió hullámhosszáról, január 3-án. Mint rádiós sportriporter 1954-től szerepelt, kisebb-nagyobb megszakításokkal a kolozsvári rádió magyar műsorában, alig két héttel az adások megindítása után. Tartott ez a sokak által értékelt karrier 2007. január 3-ig.

Sportújságírói pályafutása még gazdagabb. 1950. november 1-től az Igazság sportújságírója 1989-ig, majd a Szabadságnál tölti be ugyanezt a szerepet nyugdíjazásáig, 1990-ig, amikor a rovatot Turós Jakab Lászlónak, fiatalabb kollégájának adja át. Érdekességként megemlítendő, hogy ugyancsak 1950 márciusában, fiatal egyetemistaként veszi a bátorságot, és Budapesten megpályázza a sportújságíró-riporteri állást. A sikeres megmérettetés után kinevezik a Népsport erdélyi tudósítójának.

A rádióhoz versenyvizsgával került. Vizsgafeladatként 1954. március 15-én a Flamura Rosie (a Dermata csapata) és Szatmárnémeti labdarúgócsapatainak találkozójáról kellett a jelentkezőknek 10-10 percnyit közvetíteniük. Rácz elvtárs, a rádió akkori igazgatója, nem várta meg az egy hetes türelmi időt a hivatalos eredményhirdetésig, másnap reggel telefonált az Igazság szerkesztőségébe László Fricinek, hogy sikerült a versenyvizsgája és meghívják a rádió munkatársának, sportriporteri beosztásba. Az akkori igazgatónak különösen az tetszett, hogy a mindössze 24 éves sportriporter-jelölt közvetítői stílusa nagyban hasonlított a legendás hírű Pluhár Istvánéhoz, a magyarországi riporteréhez. Valóban ő volt a példaképe, bár szívében már helyet kapott Szepesi György is, a későbbi kolléga és jó barát.

Interjúalanyok Szepesitől Tolnai Kláriig
Egyébként 1987-ben, a Románia-NSZK mérkőzésen interjút készít Szepesivel, aki FIFA-megfigyelőként volt jelen. De mikrofonja előtt megszólaltak olyan hírességek is, mint Gyarmati Dezső, Kárpáti György többszörös magyar olimpiai bajnok vízilabdázók, valamint Tolnai Klári színésznő és Radnai Gyula operaénekes. A hazai sportolók közül Ion Moina atlétával, Orbán Olga, Guráth Béla, ifj. és id. Prezenszky, dr. Uray Zoltán sugárbiológus, mindannyian sokszoros vívó bajnokokkal készített színes, lebilincselően érdekes rádióriportokat. A Kolozsvári Rádiónál kollégája volt Muzsnay Magda, Kovács Ferenc, Vámfalvi Miklós és még ki tudja hányan.

Aranytoll 1991-ben
Hallatlan akarattal állt helyt minden beosztásában. Az Igazságnál 1979-ben és 1984-ben Penna-díjat kapott, 2003-ban a kolozsvári rádió életműdíjjal tüntette ki.

Karrierjének kiemelkedő mozzanata volt az 1991-es esztendő. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége sportújságírói és rádiós sportriporteri életműdíjként Budapesten, fényes ünnepség keretében, az Aranytoll kitüntetést adományozta számára. Stílszerűen, ki is adhatta volna át a díjat, mint a kedves kolléga, a másik nagy példakép és jó barát, Szepesi György. Erre a kitüntetésre nagyon büszke, és hasonlóan büszkék kolozsvári barátai, ismerősei és a rádióhallgatók is.

Sok idő telt el azóta. A kolozsvári rádió hűséges hallgatói megszokták a reggeli és a délutáni műsorokban elhangzó színes sportösszeállításait, híreit. Volt valami egyéni is ebben a néhány perces sportadásban. Rövid megemlékezések formájában sportesemény, jubileum, névnap vagy születésnap ürügyén emlékeztetett a helyi, hazai vagy magyarországi híres sportolókra. Ezek a visszaemlékezések mintha egy kicsit újra összekovácsolták volna az említett sportolókat, az értük szurkoló, rádión keresztül megszólított magyar hallgatókkal. Egy nagy család együvé tartozásának érzését keltették és erősítették.

Úgy tűnik, Frici bácsi nem mond többé sporthíreket a kolozsvári rádióban, reméljük gyakrabban látjuk viszont írásait a Szabadságban. Ez az élet sora. Mi, a továbbra is hűséges hallgatók, köszönjük a sok évi fáradságos, szórakoztató, megörvendeztető, néha akár elszomorító sportadásait. Ugyanakkor sok sikert kívánunk Farczádi Árpádnak, az új rovatvezetőnek és hasonlóan hosszú rádiós pályafutást, mint amilyen a László Ferencé volt.

TATÁR ZOLTÁN

vissza az elejére


Elfogult portré

(7. oldal)

Szilveszter éjszakáján barátnőm vidáman magyarázta: öreg ember márpedig nincs. Mindenki fiatal: nagyon fiatal, fiatal, még fiatal, már nem olyan fiatal... És van, aki rég-volt-fiatal. Ez utóbbi kategóriába tartozunk mi, a férjem és jómagam.

A férjem, igaz, rég-volt-fiatal, de én jóképűnek látom ma is. Hófehér, dús haját megirigyelhetné sok 30–40-es férfi. Kissé hajlottan jár, és gyakran fáj a dereka, de fürgén pattan, ha baráti család bármely betegéhez hívják, legyen az gyermek, unoka, szülő, vagy nagyszülő. Siet a beteghez, nem számít az időpont, kora reggel, késő este, ebéd előtt, ebéd után, ebéd helyett... Ha kicsit késleltetni akarom: „Pihenj előbb, nem vagy már húszéves", szavaimat már csak a hátához intézhetem.

Az én férjemet minden érdekli: irodalom, színház, zene, politika, és természetesen az orvostudomány legújabb vívmányai. Olvas, cikket ír, mindig töri a fejét valamin. Csak az élet gyakorlati oldalára nincs türelme odafigyelni. A fellegekben jár...

A mobiltelefonját rendszerint itthon felejti, pedig azért vettünk tavaly ilyenkor kettőt, hogy kapcsolatban lehessünk, bárhol tartózkodik. De ha hívom, hogy megtudjam, jól érzi-e magát és mikor jön haza, a készülékén szóló torreador-ária bosszúságomra valahol itt a lakásban csendül feI. Igaz, előfordul, hogy ő hív. A sarki kis boltból, Rodicatól. „Azt kérted, három dolgot hozzak: tejet, paradicsompasztát..., de mi a harmadik?"

Kesztyűjét állandóan ott felejti valahol, az udvartól a második emeletig – ahol lakunk – „eltűnik" a fagyöngy, amit nekem hoz … De lefut a lépcsőn, és a csokor előkerül... Elautózik a vámhivatalhoz, hogy kiváltsa a karácsonyra Németországból küldött csomagot, de hamarosan visszatér a vámcéduláért, amit nem vitt magával.

Páratlan az empátiája. Hetente látogat egy kilencvenen felüli hölgyet, és ha csak ráér, felbaktat a negyedik emeleten élő idős festőművész barátjához. A szomszédék kutyája messziről csóválja a farkát, ha meglátja. Mert a férjem nem rest akár késő este is megörvendeztetni Bodriskát egy kis csonttal, ételmaradékkal, amikor a kutyát kiengedik. A kéregetők rájöttek: nem tud nekik nemet mondani. Ezért aztán gyakran, a nap minden órájában becsengetnek kaputelefonunkon. Egyszer egy sötétbőrű hölgy – jó „pszichológusként" – hazáig kísérte, útközben pedig sikerült rásózni egy késkészletet. Kettő már volt odahaza, így nehezen tudtam elsüllyeszteni a harmadikat szűk konyhánk egyik fiókjában.

Még folytathatnám. De egyrészt nem szeretném megtölteni mondanivalómmal a Szabadság teljes oldalát, másrészt fél Kolozsvár amúgy is ismeri a „doktor bácsit", az én férjemet. Kívánok tehát jó férjet, feleséget mindenkinek!!!

LÖWI MAYA

vissza az elejére


ÉLETMÓD


Csatlakozási ünnepség gasztronómiai elemekkel
Formabontó módon üdvözölték Románia EU-tagságát Kolozsváron

(8. oldal)

Az Európai Unió országai különbözőképpen képviseltetik magukat Kolozsváron: diplomáciai szempontból a legjelentősebb a Magyar Főkonzulátus, ezt követi Olaszország Tiszteletbeli Konzulátusa, illetve ugyanazon állam, valamint Németország, Franciaország kulturális központja, és a British Council. Részükről jött az eredeti kezdeményezés: formabontó módon köszönteni Romániát, az uniós klub új tagját. Lévén hogy az európai életmódhoz szorosan kapcsolódik a gasztronómia, a képviseletek vezetői saját országuk leghíresebb ételeit, italait mutatták be a helyi vendégeknek. Ugyanakkor az ünnepi fogadáson felsorakoztatták a román sajátosságokat is, ezeket is élénk érdeklődés övezte, de a sor mégis a magyar marhapörköltnél volt a leghosszabb. Egy fiatal spanyol lány velem együtt több ízben is visszatért még egy adagért. – Nagyon jó íze van! – mondta elismerően, még mielőtt megtudta volna, hogy magyar vagyok.

Lehet, hogy kissé részrehajlóan hangzik, de mégis azt kell állítanom, a Tokaji bor fogyott el a leghamarabb. Egy idő után már csak a következő trükk működött a pincéreknél: – Cseh Áron főkonzul úr mondta, hogy még van Tokaji.

Az interkulturális és intereurópai gasztronómiai bemutatón az olaszok többek között pármai sonkát (Prosciutto crudo di Parma), felinoi szalámit (Salame di Felino), Panettone süteményt és természetesen Peroni sört hoztak magukkal. A németek Warsteiner sört, bajorországi Obatzda sajtkrémet, valamint Zwiebelkuchen hagymás palacsintát szolgáltak fel a vendégeknek. Emil Boc kolozsvári polgármester babfőzelékkel, töltött káposztával (sarmale) és süteménnyel kínálta a jelenlévőket. A magyar küldöttség elsősorban a már említett marhapörkölttel, 2004-es évjáratú Bock Villányi Portugieser vörös-, Jásdi Cserszegi Fűszeres fehérborral, az ellenállhatatlan 5 puttonyos, 1999-es évjáratú, Tokaji aszú-borkülünlegességgel, az Unicummal, Zwack Pecsétes cseresznyepálinkával excellált.

A fentieken kívül volt még összetéveszthetetlen ír Guiness sör, amelyből több helyi hivatalosság is fogyasztott. Emil Boc polgármester többek között az olasz sonkát és szalámit, s természetesen a magyar cseresznyepálinkát kóstolta meg. Boros János alpolgármester több mindenből válogatott, de talán a magyar marhapörkölt volt a kedvence neki is.

Az európaiak életmódjára is rávilágító gasztronómiai ünnepség jó hatással volt a morálra: tele hassal máris vonzóbb az Európai Unió.

vissza az elejére


EU-VILÁG


Mindennapjaink és az európai mítosz

(9. oldal)

A következő 11 hétben a kolozsvári Európa Ház szakemberei válaszolnak Románia újdonsült uniós állampolgárainak az ország európai uniós tagságával kapcsolatos kérdéseire, a Szabadság és az Adevărul napilapok révén. Az Európa Ház különféle társadalmi osztályhoz, korosztályhoz tartozó személyek speciális kérdéseire igyekszik válaszolni. Ezúttal egy diák és egy nyugdíjas kerül sorra. A következő hetekben a tanár, munkás, igazgató, orvos, sportoló, mezőgazdász, turisztikai ügynök, közalkalmazott, gépkocsivezető és élelmiszerbolti eladó kérdéseire válaszolnak a szakemberek. A jövő héten az orvosnak adott válaszokat olvashatják.

Az egyetemista
Udvar Mihály 21 éves, a Kolozsvári Műszaki Egyetem Építészeti Karán tanul. Tagja a Napoca Kerékpáros Klubnak és több hegymászó klubnak is. Szerinte az Európai Unió vagány dolog a fejlődő államok, valamint az olyan országok számára, mint Románia, ugyanis a törekvések hosszú távú fejlesztésre irányulnak. Udvar Mihály fő érdeklődési köre a környezetvédelem, és különösebben nem érdeklik a tanügyi változások: „Túl sok erdőt vágnak ki. A fiatal generáció távolról sem európai. A régi rendszerben tanulok, öt éve, és ezt jónak tartom. Nem foglalkozom a külföldi ösztöndíjak lehetőségével, mert nincsenek kitűnő osztályzataim." Az ország európai uniós tagságával kapcsolatosan az alábbi kérdések foglalkoztatják: Valóban több munkahely jön létre? A munkavállalást vízumhoz kötő államok előbb-utóbb feloldják-e ezt a kötelezettséget? Fejlődik-e majd a turizmus? Az elv a tömegturizmus lesz vagy „környezetvédő"? Lehet-e majd hitelekhez folyamodni „zöld turisztikai ügynökségek" létrehozásáért?

Dan Luca, a kolozsvári Európa Ház elnöke válaszol

Mihályt az ország uniós tagságával együtt járó új munkalehetőségek érdeklik. Romániával szemben kétéves átmeneti időszakra munkavállalási korlátozásokat vezetett be Nagy-Britannia, Írország, Németország, Ausztria, Hollandia, Spanyolország, Dánia, Belgium és Izland. A kétéves korlátozás további meghosszabbítása csupán szigorú indoklással lehetséges. Romániának jogában áll hasonló korlátozásokat bevezetni a felsorolt tagállamokkal szemben. A külföldi munkavállalás egyszerűsítése érdekében az Európai Bizottság a tagállamok, valamint Izland és Norvégia munkaerő-foglalkoztatási hivatalaival együtt alakult meg az EURES (http://europa.eu.int/eures), amely információkat szolgáltat a betöltésre váró munkahelyekről és az uniós munkavállalás feltételeiről.

Mielőtt Európában próbálna szerencsét, Mihály úgy döntött, bizonyos gyakorlatra, tapasztalatra van szüksége, ezért tevékeny tagja több kolozsvári civil szervezetnek. A diákok számára az ilyen tevékenységekben való részvétel tapasztalatszerzésre kínál alkalmat, amely egyre fontosabb szempontnak számít az európai munkavállalás pillanatában. 1993 és 1999 között én is aktív tagja voltam az Európai Diákszervezetnek (AEGEE), ez a tapasztalat érdekes munkahelyekhez segített hozzá, így ahhoz is, amelyet jelenleg végzek Brüsszelben.

Amennyiben az itthon maradás mellett dönt, Mihály „zöld turizmusban" tevékenykedő saját üzletet hozna létre (faluturizmus, szerzetesi tulajdonban lévő ingatlanok, vadászlak). A környezetkímélő politika igen fontos szerepet kap az EU-ban, és bizonyos ökológiai feltételeket szab. Ezek alapos ismerete mellett minden fiatalnak, aki saját céget alapítana akár turizmusban akár más területen, tudnia kell azt is, hogy Brüsszel különösen odafigyel a kis és közepes vállalatokra, amelyek részére különféle fejlesztési programokat hirdet meg. A Kisvállalkozók támogatására alakult meg a Kis és Közepes Vállalatok Országos Hitelezési Garancia alapja, amely a kereskedelmi bankoktól vagy más közvetlen finanszírozásból származó hitelekre kínál garanciát.

A nyugdíjas
Valeria Precup 80 éves, nyugalmazott pszichológia tanárnő. Úgy gondolja, hogy az Európai Unió jó hatással van Romániára, az ország nagyon régóta vár az uniós tagságra, és nagyon sokat küszködött ezért. A tanárnő szerint az EU nagyvonalú irányunkban, pénzzel segítette és segíti továbbra is az ország fejlődését. „Vezetőinknek komolyabbaknak kellene lenniük, hogy ne okozzanak csalódást azoknak, akik rájuk szavaztak."

Valeria Precup számára nem világos, hogy milyen haszna lesz a román képviselők brüsszeli tevékenységének, hogyan történnek majd az Európai Parlamenti választások? A nyugalmazott tanárnőt az is érdekli, igaz-e, hogy a csatlakozás okán növekednek a nyugdíjak, és hogy az uniós tagság drágulást hoz-e, vagy hatására csökkennek az árak?

Dan Luca, a kolozsvári Európa Ház elnöke válaszol

Az Európai Parlament a román parlamenthez hasonló intézmény, amelynek tagjai az EU 27 tagállamát képviselik. Románia állampolgárainak az uniós csatlakozás után azonnal jogukban áll választottaikat küldeni az Európai Parlamentbe. Romániában először 2007. május 13-án szerveznek európai parlamenti választásokat. A szavazási eljárás azonos a helyhatósági vagy a hazai parlamenti választásokéval. Az állampolgároknak várhatóan a megszokott helyen kell leadniuk szavazataikat, személyi igazolvány felmutatásával. A szavazó egész sor román nyelvű jegyzéket kap, a román politikai pártok képviselőjelöltjeinek neveivel. A jegyzékek azonosak az egész országban, tehát nincs eltérés a kolozsvári és temesvári jegyzék között. A leadott szavazatok száma alapján kijelölnek 35 román képviselőt, akik 2009 júniusáig képviselik Romániát az EP-ben. A megválasztott euroképviselők megosztják hivatali idejüket Brüsszel, Strassbourg és hazai választókerületük, azaz fenntartják a közvetlen kapcsolatot választópolgáraikkal. Amennyiben elégedetlen az euroképviselő tevékenységével, ezt szóvá teheti annak hazai fogadóórái alkalmával. A képviselőnek nem szabad elfelejtenie, hogy azért van Brüsszelben, mert valakik bíztak benne, és a választói, megbízói iránti tisztelet európai ténykedésének prioritása kell hogy legyen.

Nyugdíjasként Valeria Precupot a nyugdíj emelkedése, az árak csökkenése foglalkoztatja. Az EU nem tesz kötelezővé egy bizonyos nyugdíjrendszert a tagállamai számára, nem szab meg minimális, átlag- vagy maximális nyugdíjszintet. A nyugdíjrendszer megszervezése minden tagország szuverén joga. A nyugdíj emelése bizonyos számításokat igényel, ezért nem lehet egyik napról a másikra végrehajtani, csupán fokozatosan. Európában három alternatív nyugdíjrendszer működik – köznyugdíj, magánnyugdíj és foglalkoztatási nyugdíj –, ám ezek meghonosítása Romániában még várat magára. Legyünk realisták: az uniós szinthez viszonyítva igen alacsonyak a hazai nyugdíjak, tehát a törekvés a nyugdíjak növekedése irányában várható. Az EU-nak az életszínvonal emelkedését kell jelenteni minden állampolgárnak, nemcsak bizonyos kiválasztottaknak. A román nyugdíjasnak joga van a megbecsülésre annak a rendszernek a részéről, amelyet több évtizedig szolgálták, ugyanúgy, mint az európai államokban. A nyugdíjnak nem büntetésnek kell lennie, hanem köszönetnek, bízunk benne, hogy Románia uniós csatlakozása segíti ezt a folyamatot.

Az árak csökkenése tekintetében Románia uniós tagsága együtt jár az egységes európai piachoz való csatlakozással, amely nyitott a versenyhelyzetre, ez alacsonyabb árakat, és reményeink szerint jobb minőségű árut, szolgáltatást jelent. Természetesen ez sem várható azonnal, ám ez a biztos irány, amely felé haladunk. Valószínűleg a helyzet stabilitásáig lesznek bizonyos áremelkedések, ám a méltányos versenyhelyzet miatt kénytelenek lesznek visszatérni az eredeti árakhoz vagy még azok alá.

Dan Luca, a kolozsvári Európa Ház elnöke válaszol

Az Európai Parlament a román parlamenthez hasonló intézmény, amelynek tagjai az EU 27 tagállamát képviselik. Románia állampolgárainak az uniós csatlakozás után azonnal jogukban áll választottaikat küldeni az Európai Parlamentbe. Romániában először 2007. május 13-án szerveznek európai parlamenti választásokat. A szavazási eljárás azonos a helyhatósági vagy a hazai parlamenti választásokéval. Az állampolgároknak várhatóan a megszokott helyen kell leadniuk szavazataikat, személyi igazolvány felmutatásával. A szavazó egész sor román nyelvű jegyzéket kap, a román politikai pártok képviselőjelöltjeinek neveivel. A jegyzékek azonosak az egész országban, tehát nincs eltérés a kolozsvári és temesvári jegyzék között. A leadott szavazatok száma alapján kijelölnek 35 román képviselőt, akik 2009 júniusáig képviselik Romániát az EP-ben. A megválasztott euroképviselők megosztják hivatali idejüket Brüsszel, Strassbourg és hazai választókerületük, azaz fenntartják a közvetlen kapcsolatot választópolgáraikkal. Amennyiben elégedetlen az euroképviselő tevékenységével, ezt szóvá teheti annak hazai fogadóórái alkalmával. A képviselőnek nem szabad elfelejtenie, hogy azért van Brüsszelben, mert valakik bíztak benne, és a választói, megbízói iránti tisztelet európai ténykedésének prioritása kell hogy legyen.

Nyugdíjasként Valeria Precupot a nyugdíj emelkedése, az árak csökkenése foglalkoztatja. Az EU nem tesz kötelezővé egy bizonyos nyugdíjrendszert a tagállamai számára, nem szab meg minimális, átlag- vagy maximális nyugdíjszintet. A nyugdíjrendszer megszervezése minden tagország szuverén joga. A nyugdíj emelése bizonyos számításokat igényel, ezért nem lehet egyik napról a másikra végrehajtani, csupán fokozatosan. Európában három alternatív nyugdíjrendszer működik – köznyugdíj, magánnyugdíj és foglalkoztatási nyugdíj –, ám ezek meghonosítása Romániában még várat magára. Legyünk realisták: az uniós szinthez viszonyítva igen alacsonyak a hazai nyugdíjak, tehát a törekvés a nyugdíjak növekedése irányában várható. Az EU-nak az életszínvonal emelkedését kell jelenteni minden állampolgárnak, nemcsak bizonyos kiválasztottaknak. A román nyugdíjasnak joga van a megbecsülésre annak a rendszernek a részéről, amelyet több évtizedig szolgálták, ugyanúgy, mint az európai államokban. A nyugdíjnak nem büntetésnek kell lennie, hanem köszönetnek, bízunk benne, hogy Románia uniós csatlakozása segíti ezt a folyamatot.

Az árak csökkenése tekintetében Románia uniós tagsága együtt jár az egységes európai piachoz való csatlakozással, amely nyitott a versenyhelyzetre, ez alacsonyabb árakat, és reményeink szerint jobb minőségű árut, szolgáltatást jelent. Természetesen ez sem várható azonnal, ám ez a biztos irány, amely felé haladunk. Valószínűleg a helyzet stabilitásáig lesznek bizonyos áremelkedések, ám a méltányos versenyhelyzet miatt kénytelenek lesznek visszatérni az eredeti árakhoz vagy még azok alá.

vissza az elejére


Román euró 2014-ben

(9. oldal)

Románia 2014-ben tervezi az euró bevezetését. Az euróövezeti tagság előszobájának számító ERM-2 rendszerhez történő csatlakozásra 2012 előtt nem lesz kész az ország, áll a kormány euróbevezetéssel kapcsolatos jelentéstervezetében. Mugur Isărescu jegybankelnök a múlt év végén azt mondta, hogy Románia 2012–2014 között tervezi bevezetni az eurót. A gazdasági miniszter egy bécsi konferencián kifejtette, már 2013-ban elképzelhetőnek tartja Románia euróövezeti csatlakozását.

vissza az elejére


Higanytilalmat az EU-ban!

(9. oldal)

Egészségügyi és környezetvédő szervezetek felszólítják az európai politikusokat, hogy általános higanytilalmat szorgalmazzanak az ENSZ Globális Miniszteri Környezetvédelmi Fórumán (február 5–9., Nairobi).

A higanyszennyezés elleni kampány január 10-én indult, egy jelentés ijesztő eredményeinek ismertetésével. 21 államban, kis mintán végzett kísérlet során minden hatodik nő szervezetében a biztonságos mértéknél jóval nagyobb mennyiségben találtak higanyt. Az európaiak főleg a nagy ragadozóhalak – cápa, kardhal, tonhal – fogyasztásával növelik a szervezetükbe jutó higany mennyiségét. Szakemberek javasolják, hogy a kismamák inkább kisebb testű halakat fogyasszanak, amelyek kevéssé lehetnek szennyezettek, mert az élelmiszerlánc kezdeti szakaszába tartoznak.

A jelentés megállapításait megerősítik a The Lancet című orvosi szaklapban ismertetett legfrissebb kutatási eredmények, amelyek kimutatják, hogy az anya szervezetébe jutó higanyvegyület és más idegmérgek milyen agykárosodást és IQ-csökkenést okozhatnak a magzatnál. (euractiv.hu)

vissza az elejére


GAZDASOROK
A parlagért nem jár támogatás

(9. oldal)

Évről évre nő a parlagon maradt földek, kisebb-nagyobb parcellák száma. Nem érdemes bevetni, megművelni, mert a termelési költségek meghaladják a termelt áruból származó bevételt. Ezért hagynak fel a földműveléssel, a sertéstartással és szarvasmarha-tenyésztéssel egyre többen Kalotaszegen, Aranyosszéken, sőt a Mezőségen is. A szakmai munka színvonalát tükröző átlagos hatékonysági mutatók, mint például a munkatermelékenység, átlaghozamok, szaporodás-biológiai paraméterek messze elmaradnak az európai elvárásoktól.

Gondot jelent az állatjóléti és környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági előírások teljesítése, amely jelentős beruházásokat igényel. Itt azonban azt sem lehet elhallgatni, hogy megbomlott a növénytermesztés és az állattenyésztés összhangja. Nincs megoldva az értékesítés sem a növénytermesztésben, sem az állattenyésztésben. Elengedhetetlen a termelők összefogása, másképpen lehetetlen a piaci alkuerő felerősítése.

Az EU-ban kötelező, mi több, a támogatás kifizetésének fontos feltétele a terület pihentetése, amikor csak olyan növények termeszthetők, amelyek sem takarmányozásra, sem emberi fogyasztásra nem kerülhetnek. A pihentetés nem azt jelenti, hogy az adott területet parlagon hagyjuk. A parlagon hagyott területért is adót fizet a gazda. Ha pedig a kifizetetlen adó felgyűl, a gazda végső soron olcsón is eladja, csak szabadulhasson ősei birtokától.

A terület (szántó, kaszáló, legelő) pihentetésének feltételeit az Európai Bizottság határozta meg, röviden az alábbi tételekben.

vissza az elejére


MOZAIK


Valutaárfolyamok
Január 18., csütörtök

(10. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,370/3,405

2,610/2,650

1,30/1,35

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.,
Victor Babeş 33/A és Magyar/22. Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (január 19., péntek)

1 euró = 3,3904 lej, 1 USD = 2,6198 lej, 100 magyar forint = 1,3430 lej.

vissza az elejére


MOZI

(10. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Éjszaka a múzeumban – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23.

GYŐZELEM – Înapoi în cartier – román. – Vetítés: 13, 15, 17, 19, 21, 23.

MŰVÉSZ – Rendez-vous pe Avenue Montaigne – francia. – Vetítés: 14.30, 17, 19.30, 22.

DÉS

MŰVÉSZ – A Tégla – amerikai. Vetítés: 16.30, 19; péntek, szombat, vasárnap: 21.30 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Crank – Felpörögve – amerikai. Vetítés: január 19–21.: 17, 19, 21.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Holiday – amerikai. – Vetítés: 17.30, 201; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Tsotsi – délafrikai–angol. – Vetítés: január 19–21.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Nagyon vadon – amerikai. – Vetítés: 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is, kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(10. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, január 19-én, pénteken este 8 órakor: Visky András: Hosszú péntek – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor. – CSAK 14 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Január 20-án, szombaton este 8 órakor: Visky András: Tanítványok – stúdióelőadás. Rendező: Tompa Gábor.

ROMÁN SZÍNHÁZ

Január 20-án, szombaton este 7 órakor: Tom Stoppard: Travestiuri. Rendező: Mona Chirilă.

vissza az elejére


OPERA

(10. oldal)

MAGYAR OPERA

Január 21-én, vasárnap de. 11 órakor: Csajkovszkij. Diótörő. Vezényel: Jankó Zsolt m. v. Rendező-koreográfus: Mîndruţiu Mihail.

ROMÁN OPERA

Ma, január 19-én, pénteken este 7 órakor: Carl Orff: Carmina Burana. Rendező-koreográfus: Adrian Mureşan.

vissza az elejére


PUCK BÁBSZÍNHÁZ

(10. oldal)

Január 20-án, szombaton 12 órakor: Rózsa és Ibolya – magyar tagozat. CSAK 6 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

Január 21-én, vasárnap 11 és 12.30 órakor: Piroska és a farkas - román tagozat.

vissza az elejére


ZENE

(10. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Ma, január 19-én, pénteken este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia szimfonikus zenekarának hangversenye. Vezényel: Arthur Arnold (Hollandia). Közreműködik: Bianca Manoleanu. – Érvényes a bérlet 13-as szelvénye.

FARKAS U. REF. TEMPLOM

Január 20-án, szombaton este 7 órakor: Mozart és kortársai. Szólisták: Püsök Andrea, Nagy Noémi, Molnár Zsuzsánna, Bartalis Emőke, Vékás Kinga, Dániel Emese, Suhó Zoltán, Kurucz Tímea. Vezényel: Windhager-Geréd Erzsébet. Műsoron: Mozart-, Haydn- és Salieri-művek.

vissza az elejére


Hirdetés


ÁLLÁS

(11. oldal)

Szerelésekkel foglalkozó cég szerelőket alkalmaz munkakönyvvel. Egyéni teljesítménybérezés. Telefon: 0720-546773, 0264/450-303.

Magáncég asztalosokat és segédmunkásokat alkalmaz. Telefon: 0728-841337 vagy 456-056. (0015)

vissza az elejére


GYÁSZHIR

(11. oldal)

Fájdalmas szívvel tudatjuk, hogy drága szerettünk,
EGRI LÁSZLÓ
képzőművész, ny. főiskolai tanár,
hosszú betegség után, 72 éves korában, január 16-án meghalt. Temetése január 19-én, pénteken du. 2 órakor a Házsongárdi temető kápolnájából, római katolikus egyházi szertartás szerint. Isten vele, nyugodjék békében! A GYÁSZOLÓ CSALÁD. (0012)

vissza az elejére


Szélsőséges időjárás tombol Európában

(11. oldal)

Hosszú évek óta nem tapasztalt erejű vihar tört rá Nagy-Britanniára csütörtökön, két ember halálát és súlyos közlekedési fennakadásokat okozva. A brit meteorológia által már a hét eleje óta jósolt atlanti vihar 160 kilométeres sebességű orkánnal érkezett, elérve Londont is, ahol állványok dőltek össze, üvegtáblák zuhantak irodaházakról a járdákra, fák dőltek autókra. A két áldozat egyike a birminghami repülőtér vezérigazgatója, Richard Heard, akinek egy faág zuhant a kocsijára; egy másik személy hasonló balesetben vesztette életét Berkshire grófságban.

A londoni metróközlekedés akadozott, mivel a 400 kilométeres hálózat jelentős része a felszínen fut, és a sínekre faágakat, törmeléket sodort a szélvihar, illetve több helyen megsérült a jelzőrendszer.

A délnyugat-angliai Cornwall partjaitól 80 kilométerre elsüllyedt egy brit bejegyzésű konténerhajó, amelynek 26 fős olasz legénységét sikerült kimenteni. Leállt a forgalom a Londont körülölelő M25-ös autópályagyűrű, illetve a fővárosból kivezető autópályák több szakaszán, mivel a szél sok kamiont felborított.

A világ legforgalmasabb kompkikötőjében, az északkelet-angliai Doverben teljesen leállították az átkelő forgalmat, és az ország más vidékein sem járnak a tengeri kompok. Leállították a járműforgalmat számos országúti hídszakaszon is, a vonatközlekedésben pedig sebességkorlátozásokat léptettek életbe.

A meteorológia szerint a régen látott erejű vihar minden idők legmelegebb nagy-britanniai telének vet véget; a hétvégére már sokfelé havazást és éjszakai fagyokat jósolnak. Az országban hetek óta 15–18 fokos napközbeni hőmérsékleteket mérnek, ami az egyébként nem túl hideg teleiről ismert Nagy-Britanniában is melegrekord.

Elérte Németországot a Kirill orkán
Elérte Németországot csütörtökön a Kirill nevű orkán. A hatalmas szélvihar kora délutánig egy halálos áldozatot követelt, s több helyütt jelentős anyagi károk keletkeztek. Az ország északi partvidékén már délelőtt óránként 120 kilométeres sebességű szélvihar söpört végig, a közeli hegyes vidékeken 140–150 kilométer/óra erejű szélvihar tombolt. A rendkívül erős szelet szinte mindenütt kiadós esőzés kísérte.

A Kirill a nap folyamán fokozatosan húzódott a keleti partvidék irányába, s a dél folyamán elérte Németország belső, illetve délebbi vidékeit is. Kora délután a stuttgarti hatóságok arról számoltak be, hogy a rendkívüli időjárás már egy halálos áldozatot is követelt. Eszerint egy autós vesztette életét, aki egy kidőlt fának hajtott neki.

A hatóságok már előző este óta rendkívüli körültekintéssel és határozottsággal figyelmeztették a lakosságot, a felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb időjárási megpróbáltatására kell számítani. Az embereket arra szólították fel, hogy a kora délutáni óráktól lehetőleg maradjanak otthonaikban, autóikkal ne parkoljanak fák alatt, s gondosan ügyeljenek arra, hogy a háztetőkkel, illetve a nyílászárókkal ne legyen probléma. A figyelmeztetés az ország egész területére érvényes.

A tűzoltókat és a mentőszolgálatot szerte az országban riadókészültségbe helyezték. Elsősorban az északi, illetve észak-keleti tartományokban az iskolákban már délelőtt befejeződött az oktatás, a diákokat hazaküldték. A német vasút jelentősen csökkentette a vonatok sebességét (az ICE expresszekét például a maximális 300-ról 200 kilométer/órára), s a Lufthansa légitársaság több belföldi, illetve nemzetközi járatot törölt. Számos járat késéssel indult útnak. A tűzoltókat kidöntött fák, vízzel elárasztott utak, illetve pincék miatt számos helyre vezényelték ki.

Orkán erejű szél Franciaországban
Orkán erejű szél tombol csütörtökön Franciaország észak-keleti részén: a károk elkerülésére a Météo France a négyes fokozatú skálán a narancsszínű, második legerősebb riadójelzést léptette életbe. Az Írország felől Dánia irányába haladó Kirill szélvihar a tengerparton a legerősebb, ahol elérte az óránkénti 140 km-es sebességet.

Egy Antwerpenből Portugália felé közlekedő, a viharban léket kapott és oldalára fordult brit teherszállító-hajóról mentőcsónakkal menekülő 26 matrózt két brit helikopterrel és egy francia kisrepülővel mentette ki a parti őrség Brest magasságban. A közszolgálati televízió képei szerint a sirályok a vízre kuporodva várják a vihar végét.

A Météo France szerint jelentős károk várhatók a nap folyamán. Az autósoknak a legnagyobb óvatosságot és a sebesség csökkentését javasolják, a gyalogosokat pedig figyelmeztették a szélvihar miatt esetlegesen lehulló tárgyak, faágak veszélyére. Párizsban a főpolgármesteri hivatal lezárta a parkokat, játszótereket, bezárta a temetőket és a szabadtéri korcsolyapályákat. Egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy a viharjelzés visszavonásáig kerülje el a főváros környéki erdőket.

A Météo France előrejelzése szerint a szél erősödése várható a Vogézekben, valamint a Németországhoz közeli megyékben, s még az éjszaka folyamán is előfordulhatnak óránkénti 100 km-es sebességű széllökések.

vissza az elejére


SPORT


ATLÉTIKA
Fazekas májusban, Annus júniusban kezd versenyezni

(12. oldal)

A diszkoszvető Fazekas Róbert számára májusban, a kalapácsvető Annus Adriánnak júniusban kezdődik majd a versenyidény. Az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott két atléta jelenleg napi két edzéssel készül az év fő versenyére, az oszakai világbajnokságra.

„A téli alapozás közepén tartok, eddig jól alakult a felkészülés, hasonlóan, mint az olimpia előtt" – nyilatkozta a 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban vb-ezüstérmes Fazekas. „Most még méterekről korai beszélni, mert a fizikai alapozáson van a hangsúly, aztán márciustól, áprilistól jönnek a dobások."

Fazekas még nem tudja, melyik versenyen áll először dobókörbe, a téli viadalokat kihagyja.

Annus Adrián szeptemberben térdműtéten esett át.

„Én májusban még nem versenyzek, csak június elejétől" – mondta a Fazekaséhoz hasonló éremkollekcióval rendelkező Annus. „A múlt héten kezdtem el az edzéseket, addig csak gyógytornáztam. Ebből a szempontból jól jön, hogy a vb a megszokotthoz képest később, csak augusztus végén lesz."

Annus hozzátette, a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróságnak (CAS) – amely helybenhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését – folyamatosan törlesztik adósságukat.

Fazekas eltiltása tavaly szeptemberben, Annusé pedig októberben járt le.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Bajnokságról bajnokságra
Esélyesek továbblépése az Olasz Kupában

(12. oldal)

A Sampdoria és a Milánói Internazionale kettős győzelemmel, az AS Róma némi izgalommal jutott az Olasz Kupa elődöntőjébe. A fővárosiak az egygólos hazai győzelem után idegenben döntetlent értek el a Párma ellen, úgy hogy két ízben is hátrányban voltak (másodjára a 85. percben), mégis sikerült elkerülniük a hosszabbítást.

Olasz Kupa, negyeddöntő, visszavágó: Chievo–Sampdoria 1–2 – továbbjutott a Sampdoria kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel; AC Párma–AS Róma 2–2 – tj. a Róma 4–3-as összesítéssel; Milánói Internazionale–Empoli 2–0 – tj. az Inter kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel. Az Arezzo (II. osztályú)–AC Milan találkozót csütörtökön játszották, lapzárta után ért véget (az első összecsapáson a Milan nyert 2–0-ra).

Saviola mesterhármasa
Az FC Barcelona hazai pályán az argentin Javier Saviola mesterhármasával 3–2-re legyőzte a másodosztályú Deportivo Alavést, így kettős győzelemmel jutott be a spanyol Király Kupa negyeddöntőjébe.

Spanyol Király Kupa nyolcaddöntő, visszavágó: FC Barcelona–Deportivo Alavés (II. osztályú) 3–2 – továbbjutott a Barcelona kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel; Real Zaragoza–Málaga (II.) 0–1 – tj. a Zaragoza 3–1-es összesítéssel; Villarreal–Valladolid (II.) 0–1 (!) – tj. a Valladolid kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel; Deportivo La Coruña–Real Mallorca 1–1 – tj. a Deportivo 3–2-es összesítéssel; FC Sevilla–Rayo Vallecano (III.) 3–1 – tj. a Sevilla 3–1-es összesítéssel; Osasuna–Atlético Madrid 2–0 – tj. az Osasuna 3–1-es összesítéssel; Valencia–Getafé 2–4 – tj. a Getafé 5–3-as összesítéssel. A Real Madrid–Real Betis Sevilla találkozót csütörtökön játszották, lapzárta után ért véget (az első összecsapás gól nélküli döntetlennel végződött).

Rósáék sikere az FA-kupában
A magyar Rósa Dénes és Gyepes Gábor csapata, az angol második vonalban szereplő Wolverhampton Wanderers megismételt mérkőzésen legyőzte a harmadosztályú Oldham Athletic együttesét, így bejutott a negyedik fordulóba a labdarúgó FA Kupában. Rósa végig a kispadon ült, Gyepes nem volt a keret tagja.

FA Kupa, 3. forduló, megismételt mérkőzések (az élvonalbeli, illetve a magyar érdekeltségű csapatok eredményei): Middlesbrough–Hull City (II. osztályú) 4–3, Manchester City–Sheffield Wednesday (II.) 2–1, Oldham Athletic (III.)–Wolverhampton Wanderers (II.) 0–2, Newcastle United-Birmingham City (II. osztályú) 1–5 (!), Tottenham Hotspur–Cardiff City (II.) 4–0 és Fulham–Leicester City (II.) 4–3.

Döntetlen Párizsban
A Paris Saint-Germain hazai pályán gólnélküli döntetlent játszott a Toulouse-zal a francia Ligue 1 16. fordulójából elhalasztott, és szerdán pótolt mérkőzésen.

Az állás (20 forduló után): 1. Olympique Lyon 50 pont, 2. Lens 36, 3. Olympique Marseille 33 (27–19), 4. Socheaux 33 (23–21), 5. OSC Lille 32, 6. Saint Étienne 31, ..., 9. Toulouse 28, ..., 17. Paris Saint-Germain 20.

Lyon–Bordeaux döntő
Az Olympique Lyon lesz a Girondins Bordeaux ellenfele a Francia Ligakupában, mivel az elődöntőben egy góllal legyőzte a Le Mans együttesét.

Eredmények: Reims (II. osztályú)–Girondins Bordeaux 1–2 és Olympique Lyon–Le Mans 1–0.

A döntőt március 31-én játsszák a Stade de France-ban.

Serie B: élre állt a Juventus
A Torinói Juventus labdarúgócsapata átvette a vezetést az olasz másodosztályban, miután 2–1-re legyőzte a Cesena együttesét a 16. fordulóból elhalasztott mérkőzésen.

A torinói mérkőzésen Alessandro Del Piero és David Trezeguet révén gyorsan kétgólos előnyhöz jutott a hazai sztárcsapat, ám a második félidő elején szépítettek a vendégek, akik rá-adásul az utolsó fél órában, Jonathan Zebina kiállítását követően emberelőnyben játszhattak.

A tavaly nyáron a májusban kirobbant bundabotrányban betöltött szerepe miatt a Serie B-be száműzött, s kilenc pont levonással sújtott Juventus sikerével pontszámban beérte az eddigi éllovas Nápolyt, amelyet gólkülönbségének köszönhetően előz meg.

Az élen: 1. Juventus 35 (32–10), 2. Nápoly 35 (20–11), 3. Piacenza 34, 4. Rimini 33 (32–19), 5. Mantova 33 (21–12), 6. Bologna 33 (24–17).

FIFA-világranglista
Nem történt jelentősebb változás a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáján, Magyarország egyet javítva a 61. helyen áll, míg Románia egy pozíciót rontva a 20. a rangsorban.

FIFA-világranglista (zárójelben a múlt havi helyezés): 1. (1.) Brazília 1588 pont, 2. (2.) Olasz-ország 1560, 3. (3.) Argentína 1551, ..., 20. (19.) ROMÁNIA 912, ..., 61. (62.) MAGYAR-ORSZÁG 494.

vissza az elejére


TENISZ
Szávayék könnyed sikere

(12. oldal)

Szávay Ágnes Michaella Krajicekkel az oldalán magabiztos győzelemmel kezdte meg szereplését az ausztrál nyílt teniszbajnokság párosversenyében, és bejutott a legjobb 32 közé. A magyar–holland kettős az első fordulóban egy óra alatt, mind-össze négy játékot veszítve győzte le a Romina Opradi–Julia Schruff olasz–német duót. A következő körben már komolyabb ellenfelük lesz, a Daniela Hantuchová–Ai Szugijama szlovák–japán kettős ugyanis a hatodik favoritnak számít.

Túl kemény diónak bizonyult a harmadik kiemelt Cara Black–Liezel Huber zimbabwei, dél-afrikai kettős Andreea Ehritt-Vanc és orosz társa Anasztaszija Rogyionova számára: két „tükörjátszmában" 89 perc küzdelem után búcsúztak a további küzdelmektől.

Jobb helyzetben van viszont az Andrei Pavel–Alexander Waske férfi kettős, a román–német duó csak 72 percet töltött a pályán a spanyol Nicolas Almagro és Fernando Verdasco társaságában, és két játszma után lépett tovább a legjobb 32 közé. Következő ellenfelük a cseh–német Tomas Cibulec–Rainer Schüttler páros lesz.

vissza az elejére


Eredmények

(12. oldal)

Nők, páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért): Szávay, Krajicek (magyar, holland)–Oprandi, Schruff (olasz, német) 6:3, 6:1; Black, Huber (zimbabwei, dél-afrikai)–Ehritt Vanc, Rogyionova (román, orosz) 6:4, 6:4.

Férfi páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért): Pavel, Waske (román, német)–Almagro, Verdasco (spanyol) 6:1, 7:6 (1).

LAPZÁRTAKOR: Férfi kosárlabda Eurochallenge Cup visszavágó mérkőzésen: Kolozsvári U-Mobitelco–Apollon Limaszol (ciprusi) 75:86 (11:23, 16:22, 24:19, 24:22) – továbbjutott az Apollon.

vissza az elejére


Kolozs megye hét végi sportműsorából

(12. oldal)

KÉZILABDA

Pénteken 13 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U-Jolidon–Marosvásárhelyi Maros SC – női Nemzeti Liga.

KOSÁRLABDA

Szombaton 12 órakor a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Kolozsvári U MC–Aradi BC ICIM – női A-osztály; 17 órakor: Kolozsvári U-Mobitelco–Aradi West Petrom – férfi A-osztály.

RÖPLABDA

Pénteken, szombaton és vasárnap a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnokban: Ioan Bânda Emlékverseny, mérkőzések: pénteken 15 és 16.30 órakor, szombaton 14.30 és 19 órakor, vasárnap 10 és 11.30 órakor.

VÍZILABDA

Szombaton 18 órakor és vasárnap 10 órakor a kolozsvári Politechnika Úszóközpontban: Kolozsvári Poli–Bukaresti Sportul Studenţesc – férfi Szuperliga.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András