SMS-előfizetés a Szabadságra!

(1. old.)

Ha nem ér rá személyesen előfizetni a postán, a terjesztővállalatoknál, vagy a lapkihordó nem emlékeztette Önt, hogy újítsa meg előfizetését, fizessen elő sms-ben!

Amennyiben Kolozs megyében lakik, újítsa meg előfizetését egyszerű, gyors és rendkívül kényelmes megoldással: küldjön SMS-t a 7555-ös emeltdíjas (6 euro+Áfa) számra és jövő hónaptól a lapterjesztők házhoz viszik a Szabadságot. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ügyeljen, ne írjon ékezetet!), majd nevét és pontos címét. Ha júniusra már előfizetett, kérjük, a júliusi előfizetést megrendelő SMS üzenet végére írja oda, hogy melyik lapterjesztő cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta) volt előfizető. Erre azért van szükség, hogy a legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk.

Az egy hónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 6 euró plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange mobiltelefon hálózatból lehet elküldeni.

Könnyítse meg életét: június 22-ig fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

vissza az elejére


Székelyföldről toboroz magyar fiatalokat a rendőriskola
Három centiről lemond a belügyminisztérium

(1. oldal)

Megvan a helye a magyar rendőrnövendékeknek

Az elmúlt hetekben Kolozs és Bihar mellett Kovászna, Hargita és Maros megyében kampányolt a kolozsvári Septimiu Mureşan rendőriskola annak érdekében, hogy minél több magyar anyanyelvű fiatal jelentkezzen az idei felvételi vizsgára. Az akció sikerét egyelőre még nehéz felbecsülni, az viszont tény, hogy a 150 meghirdetett helyre – nemzetiségtől függetlenül – máris 2300-an nyújtották be jelentkezésüket, és a határidő csak a jövő hét végén jár le. A túljelentkezés nyilvánvaló, és egyértelműen a magyar anyanyelvűek számára jelent hátrányt, hiszen a bejutásért többek között román nyelvtanból kell jobbaknak lenniük, mint a román anyanyelvűeknek. Érdemes azonban próbálkozni: az iskola elvégzése biztos állást, karrierlehetőséget, és kezdőként is négyszámjegyű fizetést biztosít, ami bizony kevés szakma esetében mondható el. Az idén ráadásul még az alacsonyabbak is próbálkozhatnak... (Részletek a 7. oldalon)

vissza az elejére


Kérik a Bolyai egyetem újraindítását

(1., 4. oldal)

A Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindításának szükségességéről írásbeli nyilatkozatot nyújtott be tegnap az Európai Parlamentbe az RMDSZ három megbízott európarlamenti képviselője, Kónya-Hamar Sándor, Kelemen Atilla és Szabó Károly – áll a sajtószolgálat közleményében.

Indoklásukban kifejtik: Románia következetesen megtagadja saját, magyar nemzetiségű adófizető polgáraitól azt a jogot, hogy magyar tannyelvű állami egyetemen tanulhassanak. A dokumentum ugyanakkor nehezményezi, hogy az egykori Bolyai Tudományegyetem jogutódjaként működő Babeş–Bolyai Tudományegyetem román vezetősége az egyetemi autonómiára hivatkozva elutasítja a magyar karok felállítására vonatkozó kérést, figyelmen kívül hagyva a magyar oktatók és diákok igényét.

A nyilatkozat ismerteti a romániai magyar fiatalok számára rendkívül negatív beiskolázási számokat, kimondva, hogy a lakosság 6,6%-át kitevő 1,5 milliós magyar közösség 4 államilag finanszírozott egyetemre lenne jogosult. Ezzel szemben a romániai egyetemisták csupán 4,4%-át jelentő 29 000 magyar nemzetiségű egyetemista közül csak 10 000 tanulhat anyanyelvén. Tarthatatlan állapot, hiszen 2007-et az Európai Unió az esélyegyenlőség évének nyilvánította.

A képviselők célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a romániai magyar felsőoktatás hiányosságaira azáltal, hogy október 25-ig igyekeznek összegyűjteni a képviselők abszolút többségének támogató aláírását, arra ösztönözve ezzel az Európai Bizottságot és Európai Tanácsot, hogy szólítsák fel Romániát a magyar kisebbség jogos igényének teljesítésére.

Az írásbeli nyilatkozat kérdésében intenzív egyeztetések folytak az Európai Parlamentben – pártállástól, nemzeti hovatartozástól függetlenül – tevékenykedő, a kisebbségi oktatás ügyét szívén viselő képviselők között, akik teljes támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

A május folyamán elkészített, de fordítási, szervezési késedelmek miatt csak a héten nyilvánosságra hozott írásbeli nyilatkozatot kiegészíti az a beadvány, amelyet romániai magyar akadémikusok, közéleti személyiségek címeztek az Európai Parlament Petíciós Bizottságához a Babeş–Bolyai Tudományeyetemen kialakult áldatlan helyzet kérdésében.

vissza az elejére


Nyugdíjemelésért tüntettek a nyugdíjasok

(1. oldal)

Egy órán keresztül tüntettek tegnap a nyugdíjasok Bukarestben a kormány székhelye előtt, benyújtván a követeléseiket megfogalmazó dokumentumot. Preda Nedelcu, a Nyugdíjasok Föderációjának alelnöke szerint Paul Păcuraru munkaügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy két-három napon belül továbbítja az iratot a kormányfőnek, s mihamarabb igyekeznek megoldásokat találni. Figyelembe kell venni viszont azt is, hogy szinte lehetetlen a nyugdíjasok által követelt mértékben emelni a nyugdíjakat, hiszen a dolgozók és nyugdíjasok aránya egy az egyhez, szögezte le a munkaügyi miniszter, aki ugyanakkor arról biztosította a tüntetőket: a következő költségvetés átszámolásnál megpróbálják növelni a nyugdíjakat. A nyugdíjasok azt kérték, hogy a minimál-nyugdíj 450 lej fölött legyen. A fővárosi tüntetőkhöz országszerte csatlakoztak.

RÉSZLETEK AZ 5. OLDALON

vissza az elejére


Borbély László az ideiglenes távközlési miniszter

(1., 5. oldal)

Traian Băsescu államfő aláírta Borbély László ideiglenes kinevezését Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter helyére, akit az államfő múlt hét elején függesztett fel tisztségéből. Az Államelnöki Hivatal keddi közleménye szerint az államfő hétfőn írta alá Borbély László fejlesztési, középítkezési- és lakásügyi miniszter ideiglenes kinevezését a távközlési és informatikai tárca élére. Borbélyt a miniszterelnök javasolta a funkció ideiglenes betöltésére.

A Szabadságnak arra a kérdésére, hogy miért éppen őrá esett a választás, Borbély László elmondta: különösen nagy választék nem volt, hiszen ez az RMDSZ minisztériuma, és a szövetség nem akar lemondani róla. Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Borbély László között lehetett választani, hiszen Markó Béla miniszterelnök-helyettes bejelentette, június végéig le fog mondani tisztségéről. „Így esett rám a választás, mindenképpen átmeneti kinevezésről van szó, az igazságügynek 45 nap alatt tisztáznia kell, hogy befejezi-e az eljárást, vagy nem Nagy Zsolt ellen", mondta Borbély.

A távközlési és informatikai miniszteri tisztség ideiglenes átvétele nem jelenti azt, hogy Borbély Lászlónak le kell mondania a fejlesztési, közmunka- és lakásügyi tárca éléről. Ugyanis amennyiben felfüggesztenek egy minisztert, akkor a kormányfőnek a kabinet többi tagja közül kell kineveznie valakit, aki ideiglenesen betölti majd a vonatkozó tisztséget. Borbély közölte, hogy Nagy Zsolt jelenlétében ma megbeszélést folytat a minisztérium munkatársaival, és át fogja adni a különböző hatáskörök bizonyos részét az államtitkároknak.

„Részünkről ott van Porcsalmi Bálint, és minden megy majd tovább úgy, mint eddig. Az elkövetkező hetekben ugyanaz fog történni, mint amit Nagy Zsolt csinált. Ez a minisztérium az elmúlt két és fél év alatt jól működött, és Nagy Zsolt jól végezte a dolgát" – fejtette ki az RMDSZ politikusa.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben 45 nap múlva Nagy Zsolt visszatérhet tisztségébe, az RMDSZ támogatni fogja-e, Borbély elmondta: „Természetesen, ehhez kétség nem fér. Ez azonban nem tőlünk függ, hanem az ügyészségtől" – mondta.

P. A. M.

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Rafael. A héber Rafaél névből származik, jelentése: Isten meggyógyít.

NAPKELTE: 5 óra 31 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 23 perckor.

ÉVFORDULÓK: • Menekültek Világnapja – az afrikai országok és az ENSZ kezdeményezésére emlékeznek meg világszerte a menekültek helyzetéről ezen a napon. • Június 20-án történt: • 1605. II. Fjodor orosz cárt palotaforradalomban meggyilkolták. •1789. A francia forradalom előzményeként, a „labdaházi esküben" a rendek elhatározták: nem oszlanak szét, míg új alkotmányt nem adnak az országnak. • 1792. A párizsi nép megostromolta a Tuilleriák palotáját. • 1837. Trónra lépett Viktória királynő, akinek 64 éves uralkodása alatt Anglia ismét világhatalommá vált. • Június 20-án született: • 1819. Jacques Offenbach francia zeneszerző. • 1824. Podmaniczky Frigyes báró politikus, író, Budapest fejlesztője. • 1881. Paulini Béla író, újságíró, illusztrátor. • 1921. Fáy Ferenc Kanadába települt magyar költő. • 1925. Kovács András Kossuth-és Balázs Béla-díjas filmrendező, kiváló művész, a Magyar Mozgókép Mestere. • 1925. Csávossy György költő, színműíró, európai hírű borász. • 1961. Zsótér Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező. • Június 20-án halt meg: • 840. Jámbor Lajos frank király és római császár. • 1837. IV. Vilmos király. • 1870. Jules Goncourt francia író. 1919. Csontváry Kosztka Tivadar festő. • 1957. Soós Imre Jászai Mari-díjas színész. • 1973. Keleti Márton háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Szeresd a bort, mert a barátság itala.

Csávossy György

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A VÁRANDÓSOK KLUBJA június 21-én, csütörtökön délután 6 órától tartja összejövetelét az Unitárius Óvodában. A Zümmögőben altatódalt lehet tanulni, majd dr. Anamaria Mocanu a köldökzsinórvér levételéről és az őssejtek tárolásáról tart előadást az érdeklődőknek. Váltócipő szükséges.

FOGADÓÓRÁT TART június 22-én, pénteken 11 és 12.30 óra között Máté András Levente parlamenti képviselő a Fürdő/C. Iuliu Hossu utca 21. szám alatti képviselői irodában.

ADRIANA BLENDEA, Párizsban élő román képzőművész festményeiből nyílt kiállítás a Művészeti Múzeum (Bánffy palota, Főtér 30.) időszakos kiállítási termében. A tárlat június 30-ig tart, az érdeklődők szerdától vasárnapig, naponta 12–19 óra között látogathatják.

vissza az elejére


A humor fékpedálja az Angyalokban

(2. oldal)

Nevetni vágyó emberektől volt hangos szombaton este az Angyalok kávéház. Marosán Tamás Legyőztem az egészséget! című humoreszk-kötete nyújtott tartalmas szórakozást a műfajt kedvelő irodalombarátoknak. A kötet a kolozsvári Grinta kiadónál látott napvilágot.

Az utóbbi húsz-harminc év kultúrájában ritkaságnak számít a jó humorista – számolt be Bréda Ferenc, az est moderátora. Ezt a műfajt Bajor Andor, Sinkó Zoltán művelték régebben, most pedig Marosán Tamás első kötete képezi a humor regisztereinek támpilléreit. – A Romániában íródó humoros irodalom legfrissebb, legerőteljesebb hajtása – jellemezte Bréda a szerző írásművészetét. A kötetet Könczey Elemér illusztrálta, karikatúrái szemléletesebbé teszik Marosán kedvderítő írásait.

Marosán Tamás 1996 és 1997 között a Mutáns című szatirikus lap társszerkesztője és kiadója volt. 1999 és 2006 között az Erdélyi Református Egyházkerület jogtanácsosa. A Kolozsvári Rádió Körhinta műsorának külső munkatársaként is dolgozik.

Bréda a szójátékok finomságát is a kötet egyik erényeként emelte ki, véleménye szerint a szerző merészen politizál. Az erdélyi magyar irodalomnak szüksége van jó humoreszkírókra, s ahogy az est jó hangulata is bizonyította, az emberek kedvelik a „viccesebb" irodalmat. A moderátor szerint a humor fontos pszichés mechanizmus, egyfajta „fékpedál", ami megakadályoz abban, hogy megőrüljünk. Ugyanakkor a szövegek mögött kemény igazságok fogalmazódnak meg.

Bréda az ötletek létrejöttéről, folyamatáról kérdezte a szerzőt. Marosán Tamás beszámolt: ilyen dolgok tulajdonképpen mindenki fején átmennek, csak az övében benne is maradnak, így aztán megírja őket.

Az est kellemes, jó kedélyű hangulatát talán még Karinthy is megirigyelte volna, állapították meg az est résztvevői.

VARGA MELINDA

vissza az elejére


Carmina Burana a zeneakadémián

(2. oldal)

Rendkívüli hangversenynek lehettünk tanúi június 16-án, szombaton a Gheorghe Dima Zeneakadémia stúdiótermében, amelynek keretében Carl Orff német zeneszerző híres kantátáját, a Carmina Buranat hallgathattuk meg.

Az 1895-ben született német zeneszerző, karvezető és muzikológus Carl Orff Münchenben kezdte tanulmányait, elvégezte a Zeneakadémiát, és itt mutatkozott be először mint karvezető. Orff műveiben a ritmusra fekteti a hangsúlyt. Alkotásaiban a ritmus és a nyelvezet egyszerű, sokszor a népzenéből merítkezik. Mindezen tulajdonságok fellelhetők az 1937-ben alkotott Carmina Burana című kantátában is, Orff műfajmegjelölése szerint: Profán dalok énekesekre és énekkarra, hangszerek és vetített képek kíséretében. Együttesen a Carmina Burana, Catulli Carmina és az Il triomfo di Afrodite című művek alkotják a Triomfi ciklust. Az énekelt, illetve zenekarral előadott tételeket a szerző eredeti elképzelése szerint színpadi játék egészíti ki. A darabot azonban igen gyakran adják elő színpad nélkül, oratóriumszerűen.

Ilyenszerű előadásban volt részünk szombaton este. A zenekart két zongora és egy ütősegyüttes alkotta, valamint az eredetileg gyerekkórusra írt művet az Antifonia vegyeskar énekelte. Szólisták hiányában a szólórészeket nem hallgathattuk meg, ennek ellenére remek előadásban volt részünk.

A mű három nagy részre oszlik, amelyeket mottószerűen visszatérő kórustétel keretez. A latin nyelvű nyitókórus a szerencse forgandóságát ecseteli. Az állandó ismétlésekből kibontakozó dallamot a két zongora kísérte.

Az első rész a tavaszról szól. Ennek első tétele gregorián jellegű, majd nagyméretű kórustétel következik. Ebben az egyre gyorsuló tempójú kórusrészben és a következő, zongorára átírt zenekari tánctételben találkoztunk először az Orff-féle ritmusorgiával. Ezután félig latin, félig német szövegű, humoros kartételt hallhatunk; végül egy igen gyors menetű, kicsattanó erejű zárótétel következik.

A második rész címe: A kocsmában. Az itt felhangzó énekek a mű leghumorosabb részei, bár szólisták hiányában nem halhattuk a szólórészeket.

A harmadik rész fő témája a szerelem. Itt az első tételt a vegyeskar adta elő. Ebben a tételben keveredik először az ófrancia a latinnal. Ezután ismét egy kórusrészt hallhattunk, amelyet a szopránok szatirikusan, míg a baritonok lírikusan adtak elő, majd ezt követte a mű egyik legszebb és leglendületesebb tétele. A záró részben, azaz a Vénusz-himnuszban a középkori világi költészet minden öröme és lendülete kapott hangot. A művet a bevezető kórusrész zárta.

Az előadás az Antifonia kitűnő felkészültségéről, szakmai tudásáról, törekvéséről, valamint a karvezető, Constantin Rîpă jól végzett munkájáról tett tanúbizonyságot.

MÁTHÉ CSILLA

vissza az elejére


Hagyományteremtő esemény

(2. oldal)

Első alkalommal szerveztek a kulturális intézmények menedzselésével foglalkozó mesterkurzust szombaton a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián. Az ötletgazda Nelida Nedelcuţ zeneakadémiai tanár volt, tudtuk meg Katona Józseftől, a zeneakadémia művészeti titkárától.

A rendezvény célja az volt, hogy felkeltse a figyelmet erre az új szakágazatra, és rávilágítson arra a sokrétű problémakörre, amelyet egy kulturális intézmény vezetőjének a jelenlegi változások közepette meg kell oldania, közölte Katona.

A meghívottak között megemlítendő Corina Răceu, a TEAM Europe Romania (TER) és az ECUMEST Egyesület tagja, dr. Wolfram Laaser, a hageni FernUniversität, Zentrum für Medien und IT igazgatója és Maria Ilea TER-tag, akik szívesen osztották meg gyakorlati tudásukat, tapasztalatukat a résztvevőkkel. „Corina Răceu az alapvető menedzseri elvek érvényesítését ecsetelte rövid összefoglalójában, dr. Wolfram Laaser a számítógépes programok felhasználását mutatta be. Maria Ilea pályázatíró szakember pedig az újabb típusú pályázatok minél helyesebb összeállításának fontosságára hívta fel a figyelmet", tájékoztatott a zeneakadémia művészeti titkára.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Sorsolás az utazások jegyében
Csütörtökön csodákat művelünk!

(2. oldal)

Ha nyár – akkor nyaralás, és ehhez mi is tartjuk magunkat: három- és egyhavi nyereménysorsolásaink legfontosabb díjai egyaránt utazással kapcsolatosak: görögországi, budapesti, vagy (az EKE utolsó percben érkezett felajánlásának köszönhetően) csíkszeredai kirándulást – utóbbit a Munkácsy-kiállításra – nyerhetnek azok, akik beküldték az előfizetést bizonyító nyugtákat, illetve a lapból kivágott szelvényeket.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy fődíjunkat már nem lehet elnyerni: a Calibra utazási iroda által felajánlott kétszemélyes görögországi nyaralást – mint ismeretes – már korábban kisorsoltuk, sőt, a szerencsés nyertes már meg is járta Görögországot. A háromhavi előfizetést beküldőkre így egy másik utazási iroda, a Kolumbus Expres ajándéka vár, egy egyszemélyes menettérti Kolozsvár–Budapest autóbuszjegy. Ugyanez az ajándéka az egyhavi nyereménysorsolás fődíjasának, annyi különbséggel, hogy a buszjegy kétszemélyes. További díjainkat mindkét esetben a Promedical Center magánpoliklinika, illetve a Cosmetic Plant adja: az orvosi szakorvosi kivizsgálás vagy laboratóriumi vizsgálat, illetve a gyógynövény alapú kozmetikumcsomagok is hozzájárulnak ahhoz, hogy leendő tulajdonosaik – ha már utazást nem is nyertek – minél fittebben indulhassanak nyaralni.

Mindezek után pedig az izgalmak fokozása végett az egyhavi- és háromhavi játékokra érkezett borítékokat összekeverjük, és kihúzunk még egy nyertest, aki másfél hét múlva ingyen az EKÉ-vel tarthat Csíkszeredába egy kétnapos kirándulásra, amelynek fénypontja a Munkácsy-kiállítás megtekintése lesz. Az EKE az utat és a szállást állja, a Szabadság pedig a nyertesnek felkínál – mintegy bónuszként – két belépőt a kiállításra.

A sorshúzást csütörtökön délután 6 órától tartjuk hűséges támogatónk, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében, ahol – szerény tombola mellett – valóságos csodák várják azokat, akik megtisztelnek jelenlétükkel. Ezekről azonban nem mi, hanem a sokak számára már ismert bűvész és illuzionista, Belloni gondoskodik majd, aki többször is vendégünk volt hasonló alkalmakkor, és aki most új mutatványokat is ígért a közönség szórakoztatására.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A szerkesztőség

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


A vallás kérdése megosztja az európaiakat

(3. oldal)

Az európai polgárok megosztottak a vallás társadalomban betöltött szerepének kérdésében. A válaszadók átlagosan 46 százaléka gondolja úgy, hogy a vallás túl nagy súllyal szerepel mindennapjainkban; míg 48 százalékuk elutasította ezt a kijelentést – derül ki a TNS által az Európai Bizottság számára végzett legújabb Eurobarometer-kutatásból.

A 27 tagállamban, a belépésre váró államokban, valamint a ciprusi török közösségben mintegy 30 000 főt megszólaltató felmerés arra is rámutatott, hogy Cipruson (81 százalék), Máltán (70 százalék) és Olaszországban (63 százalék) vélik legnagyobb arányban úgy a válaszadók, hogy társadalmukban a vallás túlzott szerepet tölt be. Ezzel szemben a bolgárok (20 százalék), az észtek (20 százalék) és a finnek (23 százalék) a legelégedettebbek azzal a hellyel, amelyet a vallás társadalmukban betölt. (Az adatok értelmében Romániában a megkérdezettek 37 százaléka ért egyet azzal, hogy a vallás túl jelentős szerepet tölt be, 49 százalék pedig nem tartja túlzottnak az egyház szerepét. Magyarországon ez az arány 32–61 százalék.)

A társadalmi-demográfiai szempontok szerinti elemzés enyhe különbségeket tár fel az életkor, az iskolázottság és a politikai nézetek alapján. A legnagyobb szakadék azonban az országok közötti szinten mutatkozik, hiszen a kutatás arra világít rá, hogy a tagországok között ebben a tekintetben nagymértékű az eltérés. Annak a kijelentésnek a támogatottsága, hogy társadalmunkban a vallás túl fontos szerepet tölt be, 20 százaléktól (Észtország) 81 százalékig terjed (Ciprus).

Marita Carballo, a TNS Polling & Social global vezetője így nyilatkozott az eredményekről: „A mértékadó Eurobarometer eredménye érdekes képet nyújt az európai polgárok és a vallás kapcsolatáról. Míg a templomba járók számának a modern társadalmakban mért folyamatos csökkenése miatt több megfigyelő jelentette már ki, hogy a nyugati társadalmak szekularizálódtak, az utóbbi évtizedek társadalomkutatása azt mutatta, hogy az emberek vallásos meggyőződése és gondolkodásmódja inkább saját hitekre épül, és egyre kevésbé alapul közösségi intézmények által nyújtott hiten. Ebben az összefüggésben az európaiak fele nem ért egyet azzal az állítással, hogy a vallás túl nagy szerepet tölt be a társadalomban. Ezen túlmenően úgy tűnik: nincs különösebb kapcsolat a gazdasági fejlettség és a vallás súlyával való elégedettség között, hiszen a finn, holland és német válaszadók többsége nem tartja a vallás szerepét túl jelentősnek, míg a britek ezzel ellenkező véleményen vannak. Nem elhanyagolható, hogy a vallás társadalmi jelentőségével legelégedetlenebb három ország között szerepel Ciprus, ahol a görög és török ciprióták közötti konfliktus évtizedekre megosztotta az országot, illetve Olaszország, amely erősen kötődik a katolikus egyházhoz".

Ehhez további adalékokkal szolgál a Financial Times-ban ismertetett adatok, amelyeket a Budapesten megjelenő Népszabadság is idéz. Eszerint az amerikaiak háromnegyede hisz valamilyen istenben vagy felsőbbrendű lényben, az EU-tagországokban ez legfeljebb a lakosság feléről mondható el. A „hitetlenek" táborát Franciaország vezeti, ahol csak az emberek 27 százaléka tartja magát hívőnek. Ugyanez a másik oldalról: az USA-ban mindössze négy százalék vallja magát ateistának, szemben a franciák egyharmadával.

Tévedés lenne azt hinni, hogy az amerikaiak elnézőbbek az egyházzal. Közel kétharmaduk határozottan úgy gondolja, hogy az állami iskolákban nem szabad vallást oktatni (ebben egy hullámhosszon vannak a franciákkal) –, azt viszont a legtöbben megengednék, hogy vallási jelképeket hordjanak a tanulók.

Az adatok értelmében ebben a kérdésben megbomlik az európai egység is. Míg Franciaországban minden tizedik felnőtt tűrné el csupán a vallási szimbólumokat, sőt 2004 óta külön törvény is kitiltja e jelképeket az állami tanintézményekből, más EU-tagállamokban jóval többen tolerálnák a kendő, a nagyméretű kereszt vagy éppen a kipa (zsidó fejfedő) iskolai viselését, amelyre az olaszok 61, vagy a britek 48 százaléka bólintana rá. S egyáltalán: miközben az unióra sokszor „keresztény klubként" hivatkoznak (gyakori ellenérv ez Törökország EU-csatlakozása kapcsán is), a megkérdezetteknek csak egyharmada ért egyet ezzel a minősítéssel. Érdekes viszont, hogy a nem keresztény ünnepeket szinte senki sem szeretné munkaszüneti nappá nyilvánítani – összegez a lap.

vissza az elejére


Törökország a szakadék szélén

(3. oldal)

Törökországban csak katonai puccs akadályozhatja meg a vallási erők teljes hatalomátvételét. Ez viszont a Nyugat haragját váltaná ki. Válaszul Törökország a Nyugat ellenfeleivel szövetkezne, ami az egész világra nézve beláthatatlan veszélyekkel járna, olvasható a Metazinon.

„Ha Oroszország, Törökország és Irán egy tömböt alkotna, egy csapásra megváltoznának a globális erőviszonyok. A tömb az egész Közel-Keletet ellenőrzése alá vonná. Európát elzárná Ázsiától. Magához vonzaná a Kaukázust, Afganisztánt és Pakisztánt. Szoros kapcsolatokat építene ki a muzulmán világgal. Még Kínának is partnerséget tudna ajánlani" – írja a Le Monde-ban Ahmet Altan török író, az ankarai Hürriyet rendszeres kommentátora. És hozzáteszi, hogy ha a harmadik világháborúra egyáltalán van esély, az leginkább az így felálló keleti tömb és a Nyugat között törhet ki.

Európában sok politikus félti a török csatlakozástól az európai stabilitást. Altan arra hívja fel a figyelmet, hogy Törökország eltaszítása még nagyobb kockázatokkal jár. És a baljós forgatókönyv megvalósulását szerinte igen nehéz elkerülni. Törökországban ugyanis két kultúra áll szemben egymással, és ezek már-már feltartóztathatatlanul haladnak egy erőszakos leszámolás felé.

Az egyik csoport keletiesen él, nem olvas, nem jár színházba, lányai fejkendőt viselnek, és otthonukban zártan élnek, miközben a velük egykorú fiúk kávéházba járnak hagyományos török zenét hallgatni.

A másik csoport a popzenétől a klasszikus muzsikáig minden nyugati műfajnak hódol, felvilágosult, habár nem vallástalan, és meglehetősen jól képzett.

Az előbbi csoportot a köztársaság jó nyolc évtizede alatt megalázták. De a demokrácia jogot adott tagjainak, s most politikai pártja teljes győzelem előtt áll: a parlamenti többség és a kormány után az elnöki hatalmat is kézbe veheti.

A világi török állam őre, a hadsereg közölte, hogy nem tűrné a vallási hatalomátvételt. A vallási többség tudja, hogy csak demokratikus körülmények között győzhet, ezért keleti természete ellenére a nyugati értékekhez igyekszik igazodni. A világias kisebbség pedig tudja, hogy uralkodó szerepét csak a demokrácia felrúgása árán tudja megtartani, ezért megbékél a katonai puccs gondolatával.

És mit tenne katonai puccs esetén a Nyugat? Európa persze azonnal elítélné a katonai juntát. Amerika sem tehetne másként, ha már a demokrácia meghonosítása érdekében visel háborút a szomszédos Irakban. Törökországnak nem maradna más választása, mint hogy a Nyugat ellenlábasaival szövetkezzék, s ily módon gondoskodjék fegyverutánpótlásáról és energiaellátásáról. És ezt az eshetőséget alapos tanulmányozásra ajánlja a „Törökországgal packázó" európaiaknak és a „kettős játékot űző" amerikaiaknak.

Hogy az alapos megfontolás után mi lenne a teendő, azt azonban ő sem tudja. A nyugatias törökök sem az iszlám pártok uralma, sem a katonai diktatúra alatt nem szeretnének élni, de ha választani kell, az utóbbit választják. És attól tartanak, hogy a Nyugat viszont az iszlám politikusokkal is meg tudna békélni. Mióta az utóbbiak kormányoznak, nem volt rájuk panasz a NATO-ban.

(Metazin.hu)

vissza az elejére


Kilátások

(3. oldal)

Hamarosan vízválasztó elé kerülnek a pártok. Az őszi európai parlamenti választásokon ugyanis kiderül, hogy valójában kinek mekkora a támogatottsága. Jelenleg úgy néz ki, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői számtalan fenyegetőzésük ellenére is csak kánikulai szájhűtő gyakorlatnak szánják a kormány megbuktatására irányuló terveiket. Nem is csoda, hogy a PSD-sek csak taktikai okoból játsszák el az ellenzéki Gigi Duru’ szerepét, hiszen nekik aztán végképp nem érdekük megbuktatni az úgynevezett második Tăriceanu-kormányt.

Egyszerű és józan számítások szerint, ha ez bekövetkezne, akkor nagy valószínűséggel elkerülhetetlenné válna az előrehozott választások megszervezése. A PSD-nek márpedig alaposan nőnie kellene még a közvélemény-kutatásokban ahhoz, hogy ne egy megzsugorodott, poros, örök és sikertelen reformkényszerek terhe alatt megrokkant szociáldemokrata pártként írják le, hanem megőrizze a legnagyobb politikai erő státusából eredő előkelő és ellenfelei által irigyelt jelenlegi pozícióját. A növekedés nem lehetetlen, mivel Európa-szerte a baloldal rendelkezik a legnagyobb potenciális szavazóbázissal, így a határidős választásokig hátramaradt időszakban a lehetőségek kihasználásával Mircea Geoanăéknak minden esélyük megvan arra, hogy a jelenlegi felmérések által tükrözött álláshoz képest szorosabb versenyt vívjanak a Traian Băsescu uszályának sodrában evező Demokrata Párttal (PD).

Így a legvalószínűbb lehetőség szerint a legközelebbi választási megmérettetés az őszre tervezett európai parlamenti választás lesz. Ennek dátuma akár ma is kiderülhet, ha a Călin Popescu Tăriceanu által konzultációra hívott pártoknak sikerül megegyezniük az időpont kitűzésében. A politikai erők között lehetnek nüanszbeli különbségek a pontos dátumot illetően, de az egészen biztos, hogy még ebben az évben sort kell keríteni a megmérettetésre.

A liberálisok azt szorgalmazzák, hogy csak decemberben szervezzen az ország európai parlamenti választást, viszont könnyen megtörténhet, hogy az állampolgároknak végül korábban kell majd az urnák elé járulniuk, mert a liberálisok szövetségese, az RMDSZ is november 4-18. közötti időszakban rendezné legszívesebben a választást. Még a szociáldemokratáknak lenne érdekük a lehető legtöbbet halogatni az EP-választást, de annyira talán nem érdekeltek ebben, mint a liberálisok.

A hátramaradt öt hónap alatt eldőlhet a már szinte megalakulása óta állandó feszültségben tartott Tăriceanu-kormány sorsa is, hiszen minden tagállamban a korábban szervezett európai parlamenti választások kihatással voltak a belpolitikára. Hatalmon lévő vesztes pártok megújhódásra vagy éppen vezetőcserére kényszerültek, miközben a győztesek erőteljes hátszelet kaptak a hazai választásokat megelőző kampány perspektívájában.

A következő öt hónap tehát eldöntheti, hogy a liberálisok továbbra is kiállnak majd jelenlegi elnökük mellett, vagy a párt őt áldozza majd fel a PNL hatalmas népszerűségvesztesége miatt. Tăriceanu politikai karrierjének utolsó kártyáját kell, hogy kijátssza a következő szűk fél esztendőben. Gyakorlatilag az utolsó kétszáz méteren próbálja megfordítani a vele szemben 2004 óta talán folyamatosan igazságtalanul bánó sorsot. Megszégyenítő eredmény esetében azt sem tartom kizártnak, hogy a PNL önként mond le majd a kormányzásról, hogy ellenzékbe vonulva megelőzze a parlamentből való kiszorulás katasztrófáját. Hasonló lépést tehet az RMDSZ is, ha netalán nem sikerül bejuttatnia képviselőit az európai törvényhozásba.

A PSD kilátásai sem rózsásak, mert egy esetleges gyenge szereplést követően gyors oszlásnak indulhat a még mindig legmasszívabbnak számító politikai erő. A különböző belső érdekcsoportok közötti ellentétek egyre nyilvánvalóbbak, a hét elején elrendelt tűzszünet ellenére a nézeteltérések még mindig élesek. Szerintem túlzás földrajzi szempontok (Bukarest és Kolozsvár) alapján megrajzolni a törésvonalakat, inkább generációs konfliktusról beszélhetünk. Nem lepne meg egyáltalán, ha kenyértörés esetén Ioan Rus olyan nem kolozsvári fiatal szociáldemokratákat is képes lesz maga mögé állítani, mint Victor Ponta, Cristian Diaconescu vagy Titus Corlăţean. Máris több forgatókönyv is felröppent a belpolitikai pletykabörzén. Az egyik az, hogy Rusék akár a PD-hez is csatlakozhatnak majd, de nem tartom kizártnak a PNL-ben bekövetkezett szakadás mintájára lezajló baloldali felaprózódást sem, ha a reformot sürgető PSD-sek végképp elveszítik a kompromittálódott vezetői garnitúra ellen folytatott belső harcukat.

A PD-t – amely jelenleg legnyugodtabban néz a megméretettés elé – megtréfálhatja az európai parlamenti választások végeredménye. Mint ahogy az államfő felfüggesztéséről rendezett népszavazáson a Băsescut támogató szavazatok elsöprő többsége ellenére is keserű szájízt hagyott a demokrata hívekben az alacsony részvételi arány, ugyanúgy egy esetleges demokrata győzelem sokat veszíthet fényéből, ha a diadal mégsem lesz oly átütő erejű.

BORBÉLY TAMÁS

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Kitekintő


Továbbra is holtponton az EU-alkotmány
Nem sikerült közelíteni a német és a lengyel álláspontokat

(4. oldal)

Továbbra is holtponton van az európai alkotmányozással kapcsolatos német–lengyel vita, ami immár az Európai Unió és Lengyelország vitájává terebélyesedett – tájékoztatott hétfő délután a német kormány szóvivője Berlinben, rendkívül súlyosnak nevezve a problémát.

Ulrich Wilhelm szóvivő megerősítette, hogy a Luxemburgban tárgyaló külügyminiszterek egyelőre nem jutottak előbbre a döntéshozatali rendszerrel kapcsolatban kialakult patthelyzet feloldása tekintetében, mind a német elnökség – és vele csaknem az összes tagállam –, mind a lengyel kormány ragaszkodik eddigi álláspontjához.

Egyedül Prága támogatja Varsónak a kettős többség elvén alapuló döntéshozatali rendszer megváltoztatását célzó törekvéseit, de Csehország nem tűnik olyan elszántnak, mint Lengyelország.

A német kormány képviselője elképzelhetőnek tartotta, hogy a csütörtök–péntekre tervezett csúcsértekezletet egy nappal meghosszabbítják.

A német kancellár nem zárta ki a kudarc lehetőségét az európai alkotmányozás folyamatával kapcsolatban. Az unió soros elnöki tisztét betöltő, az alkotmányozás sikere érdekében fáradhatatlanul konzultáló Angela Merkel hétfői nyilatkozatában elutasította, hogy az elnökség a lengyel módosító javaslat értelmében visszatáncoljon a szerződés tervezetében szereplő, úgynevezett kettős többségi döntéshozatali rendszertől. Hasonló határozottsággal utasította el azt is, hogy a problémát elnapolják, amit Varsó korábban szintén indítványozott.

A külügyminiszterek luxembourgi találkozójának vasárnap esti nyitánya hozott ugyan némi előrehaladást, de a legvitatottabb kérdésekben megmaradtak a véleménykülönbségek. A tanácskozás résztvevői lényegében beleegyeztek, hogy az új, kidolgozandó szöveg ne alkotmány, hanem egyszerű EU-szerződés legyen, és abban is egyetértés született, hogy hagyják ki a dokumentumból az olyan szimbólumokat, mint a közös himnusz vagy a zászló. Ugyanakkor mind Lengyelország, mind Nagy-Britannia kitartott saját feltételei mellett.

Az Európai Parlament elnöke egy nyilatkozatában határozottan visszautasította a lengyel kormány állítását, miszerint a kettős többségen alapuló szavazási módozat elsősorban Németországnak kedvez, miáltal „német Európa" jönne létre. Hans-Gert Pöttering emlékeztetett arra, hogy az alkotmány tervezetében szereplő kettős többségi elv éveken át tartó tárgyalások eredményeként jött létre. Azt mind a 27 tagállam aláírta, köztük Lengyelország korábbi kormánya is. „Szolidaritás nem érhető el azáltal, hogy egy tagállam vétót jelent be. A szolidaritás kölcsönös dolog, nem pedig egyirányú utca. Lengyelországnak szüksége van az EU-ra – és ezt a mostani kormánynak még meg kell tanulnia" – hangoztatta Pöttering.

vissza az elejére


Ki az ikonokkal az iskolából?

(4. oldal)

Az oktatási tárcának külön belső szabályzatot kell kidolgoznia az iskolákban használatos vallási jelképekről – utasította el a Bukaresti Ítélőtábla a tanügyminisztérium beadványát, amelyben az megfellebbezte az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) döntését. Amint arról korábban tudósítottunk: a testület kérte az ikonok és más vallási jelképek mellőzését a tanintézetekből, illetve hogy ezeket csak a hittanórákon használják.

A CNCD egy Buzău-i tanár felszólítására reagált. Emil Moise arra kérte a testületet, minősítse diszkriminációnak és rendelje el a vallási jelképek bevonását. Úgy vélekedett: a vallásos jelképek és a kötelező hittanórák diszkriminatívak, hiszen az iskolákban nem mindenki hívő, vagy nem ahhoz a felekezethez tartozik, amelynek a szimbólumai ki vannak függesztve.

Az ítélőtábla döntése nem végleges, a tanügyminisztériumnak lehetősége van fellebbezni, a határozat értelmében tiszteletben kell tartania a szülők azon jogát, hogy gyermekeiket vallásos és filozófiai meggyőződéseik figyelembevételével neveljék.

Schuller Hajnal, a Pázmány Péter Római Katolikus Gimnázium igazgatója lapunknak kifejtette: „Felekezeti iskolaként természetesen minden osztályteremben elhelyeztünk egy keresztet. Úgy vélem, ha a világi tanintézetek, illetve osztályok a kereszténységhez való tartozásuk kifejezéseként keresztet akarnak tenni a falra, akkor ezt nem szabad korlátozni. Ám rendeletben előírni sem feltétlenül szükséges", vélekedett az igazgató.

N.-H.D.

vissza az elejére


Lengyel vonzalom a négyzetgyök iránt

(4. oldal)

Az utóbbi hetekben a világsajtó címszavai közé került egy ritkán használt matematikai fogalom, a négyzetgyök. Lengyelország az uniós tagországok lélekszámának négyzetgyök értékére akarná visszavezetni a szavazati arányokat az EU döntéshozó szerveiben, amivel holtpontra juttatta az európai alkotmányos szerződés véglegesítését célul kitűző EU-csúcs előkészületeit.

A többi 26 uniós tagállam – Csehország kivételével – mind ellenzi a varsói elképzelést. Teszik ezt annak dacára, hogy szakemberek szerint minden más módszernél igazságosabbá tenné az unión belüli erőviszonyokat. Az eddig szóba kerültek közül ez az eljárás közelíti meg leginkább azt az elvet, hogy az Európai Unió minden polgárának szavazata egyenlő súllyal essék latba – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az alkotmány tervezetében szereplő kettős többség elve nem népszerű a matematikusok körében. Mint Werner Kirsch professzor, a bochumi Ruhr Egyetem tanára a FAZ-nak kifejtette, az 55 plusz 65 százalékos küszöb csak látszólag igazságos. Valójában módszeresen előnyhöz juttatja a nagy és az egészen kicsiny államokat, miközben a közepeseket (5 és 50 millió lakos között) hátrányos helyzetbe hozza. Márpedig az utóbbi csoportba tartozik a többség, 16 tagország.

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Napirenden


Nagy Zsolt folytatta dossziéjának tanulmányozását

(5. oldal)

Nagy Zsolt felfüggesztett távközlési és informatikai miniszter kedden az ügyészségen tovább tanulmányozta a dossziéját. A Szabadság kérdésére az RMDSZ politikusa elmondta, hogy mintegy két órán keresztül lapozta az iratcsomójában található dokumentumokat, de ezúttal sem bukkant olyan bizonyítékra, amely „bűnösségét" alátámasztotta volna.

Az előírások tiltják, hogy adatokat nyilvánosságra hozzon, de annyit viszont elmondhat, az eddig látott bizonyítékok más személyek telefonbeszélgetései, és ezek semmiféle lényeges információt nem tartalmaznak. „Semmiféle tett, cselekedet nem derül ki belőlük, az egész fikció", hangsúlyozta ismételten a politikus.

A felfüggesztett miniszter elmondta: eddig mintegy kilenc, többszáz oldalra tehető kötetet tanulmányozott át, és az elkövetkezőkben is folytatja ezt a „munkát".

Nagy Zsoltot szervezett nemzetközi bűnöző csoport támogatásával gyanúsítják, a miniszteri tisztségéből való felfüggesztését egy héttel korábban írta alá Traian Băsescu államfő.

P. A. M.

vissza az elejére


Kihallgatják Iliescut a bányászjárás ügyében
ÖSSZEFOGLALÓ

(5. oldal)

A katonai ügyészségre fogják behívni meghallgatásra Ion Iliescu volt államfőt, akit az 1990. június 13–15. közötti bányászjáráskor meghalt négy ember ügyében összeállított dossziéban gyanúsítanak. A vizsgálatot különválasztották az 1990-es bányászjárás ügyétől (amikor összesen hatan haltak meg, de két személy esetében a fő dossziéban nyomoznak), és több tartalékos tiszt ellen folyik eljárás, akiket négy személy lövés általi haláláért hallgatnak ki.

Gyanúsítottként kezelik Mihai Chiţac tartalékos tábornokot, volt belügyminisztert, Gheorghe Andrita szintén tartalékos tábornokot, a volt belügyminiszter helyettesét, továbbá Călin Traian Ştefan, Costea Dumitru és Constantin Vasile tartalékos rendőrezredeseket. Az ügy dossziéja még 2000-ben került a Legfelsőbb Semmítőszékhez, 2003-ban azonban a bírók visszaküldték az iratcsomót az ügyészeknek a nyomozási anyag újrakészítéséért. A meglévő nyilatkozatok alapján az ügyészek vád alá helyezték Ion Iliescu volt államfőt is, akit kihallgatásra készülnek hívni gyilkosságban való részességért.

Mihai Chiţac volt belügyminiszter hétfőn adott nyilatkozatot nyolc órás kihallgatás után. A katonai ügyészek a többi gyanúsítottat is kihallgatják majd, a végén pedig bemutatják a nyomozás anyagát. 1990. június 13-a és 15-e között Bukarestben hat személyt megöltek, több tízet megsebesítettek, megrongáltak több pártszékházat, intézmények, valamint a rendőrség épületét. Az ügyészek megállapították, hogy a halálesetekért a belügyminisztérium akkori vezetői felelősek, a bűncselekmények pedig magukba foglalják az államhatalom és nemzetgazdaság aláaknázását, a szabadságtól való jogtalan megfosztást és emberiség ellen elkövetett bűntettet.

Ion Iliescu szerint meggyanúsítása egyértelműen politikai tett, és nincs jogalapja. Hírügynökségeknek tett kijelentése alapján mindeddig egyetlen cselekményt sem közöltek vele, amelyek valamilyen formában vád alá helyeznék. Meggyőződése, hogy annak idején helyesen cselekedett, hiszen „nem nézhette ölbe tett kezekkel" az intézményrombolást, az anarchia kirobbanását.

vissza az elejére


Nyugdíjemelésért tüntettek a nyugdíjasok

(5. oldal)

Kolozsváron nyolc nyugdíjas vonult ki a prefektúra elé, holott a nyugdíjas egyesület bejelentette, hogy nem szervez tüntetést. A megjelentek éppen ezt nehezményezték, és az érdekvédelmi szervezet elnökének leváltását kérik.

A nyugdíjasok elsősorban a nyugdíj-pontok növelését követelik, hogy ez 45 százalékát tegye ki az országos átlagbérnek. Emellett havi szociális támogatást követelnek, szintén az állami költségvetésből azok számára, akiknek nyugdíja alacsonyabb az országos minimálbérnél. A nyugdíjasok szerint több mint 70 százalékuknak nyugdíja az országos minimálbér alatt van. Ugyanakkor azt is kérik, hogy az életben maradt házastárs havi támogatást kapjon, amelyet összeadva a saját nyugdíjával az összeg eléri az átlagnyugdíj értékét. Követelik továbbá, hogy ingyenesen végezzék el nekik a családorvos vagy a szakorvos által elrendelt laborvizsgálatokat, illetve, hogy térjenek vissza a 2005 áprilisáig érvényben lévő ártámogatott gyógyszerek kibocsátási rendszerére, és biztosítsanak számukra lakást, amennyiben azt, amelyben laknak, visszaszolgáltatják.

Az európai országok között Romániában a legalacsonyabbak a nyugdíjak, az átlagnyugdíj értéke csupán 108 euró.

Bukaresten kívül több erdélyi városban is utcára vonultak a nyugdíjasok: Brassóban, Temesváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Zilahon. Néhány városban azonban, mint például Nagybánya és Gyulafehérvár, a nagy hőség miatt lemondtak a tüntetésről. Marosvásárhelyen mintegy 50 tüntető vonult fel Zamfira Pora és Barczi Győző alprefektusok támogatásával, akik ásványvizet is biztosítottak számukra. Temesváron nem beszélhetünk tüntetésről: mindössze nyolc nyugdíjas jelent meg, ráadásul az engedélyt sem kapták meg időben. Szilágy megyében 40 nyugdíjas tüntetett fél órán át, majd Andrei Todea prefektussal tárgyaltak. Nagyváradon csupán tíz személy gyűlt össze, ennek ellenére néhány csatlakozni kívánó személyt elutasítottak, mert nem voltak a Bihar megyei nyugdíjas egyesület tagjai. Aradon két hete zajlott a tüntetés. Déván mintegy 50 személy tüntetett a Hunyad megyei prefektúra épülete előtt, a megmozdulás azonban engedély nélkül zajlott, mivel a kezdeményezők későn nyújtották be a kérvényt. Brassóban az egész megyéből gyülekeztek a nyugdíjasok, mintegy 400 személy vonult utcára, több mint két órán át tüntettek a prefektúra épülete előtt.

vissza az elejére


Nyári indítványhullám

(5. oldal)

A nyári vakációig hátramaradt két hétben indítványok hulláma árasztja el a törvényhozást. A Demokrata Párt (PD) és a Liberális Demokrata Párt (PLD) máris benyújtotta egyszerű indítványait, amelyek a kormánynak a mezőgazdaság és az egészségügy területén kifejtett tevékenységének hiányosságait kérik számon. Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke tegnap bejelentette, hogy a két indítványt jövő hétfőn vitatja meg a parlament. Szintén tegnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) is benyújtotta a már beígért hasonló két egyszerű indítvány közül az egyiket, amelynek azt a címet adta, hogy Négymillió lej minden támogatásra és minden, egy hektárnyi megművelhető területre. A mezőgazdaság hiányosságait szóvá tevő dokumentumot a képviselőháznál iktatták. Tegnap a parlament elutasította a PSD-nek azt a tervezetét, amely a nyugdíjpont megemelését rendelte el. Mircea Geoană pártelnök ezután összehívta a párt alelnökeit, hogy megvitassa velük a kormány megbuktatásához vezethető esetleges bizalmatlansági indítvány benyújtásának indokoltságát.

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Körkép


Szilágyperecsen
Támogatják az elöregedő falvakat

(6. oldal)

Az őszi vidékfejlesztő program keretén belül a hagymabirodalomban már nagyon készülnek a gáz bevezetésére – tájékoztatta lapunkat Boncidai Csaba polgármester. Az elöljáró elmondta, szeretnék, ha az egész község területén meg tudnák oldani a gázbevezetést, félő azonban, hogy a két elöregedett falu, Badacsony és Szécs nem tudja majd finanszírozni a munkálatokat. Ennek megoldására az önkormányzat megpróbálja kiterjeszteni a szociális hálót, és támogatni a településeket, továbbá szeretnék megállítani az elöregedési folyamatot, és elérni, hogy a fiatalok letelepedjenek ezekben a falvakban. Itt olcsón lehet ingatlanhoz jutni, és az utak is járhatók, tavaly több szakaszt is leaszfaltoztak. Idén is folytatják a munkálatokat, és szeretnék megoldani a két falu csatornahálózatának kiépítését és a víz bevezetését is.

A csatornázás Perecsenben is folyamatban van, az elöljáró elmondása szerint most várják a 7-es kormányrendelet értelmében kiutalt támogatást a munkálatok finanszírozására. Közben két iskolában is folytatódik a felújítás és a kultúrotthonok rehabilitálása is folyamatban van, ez a községben két épületet érint majd. A nyár folyamán a helyi fiatalok is részt vesznek a szilágycsehi tánctáborban, július 20-tól pedig Perecsenben szerveznek citera-tábort és oktatást az érdeklődőknek.

Idén is jó termés ígérkezik a híres perecseni hagymából. Az emlékmű felavatását szeptember 9-re tervezik, ezt szeretnék egybekötni a sportterem átadásával, amennyiben addig elkészül. Az építkezés jól halad, de ha véletlenül nem készül el idejében, akkor a terem átadását egy későbbi időpontban ejtik meg.

S. B. Á.

vissza az elejére


Nagyszeben
Magyar hét a kulturális fővárosban

(6. oldal)

Nagy várakozás előzi meg az augusztus 19–26. között sorra kerülő Ars Hungarica fesztivált, a magyar kultúra seregszemléjét, amelynek fő szervezője a Nagyszebeni Magyar Kulturális Iroda, társzervezője pedig a Hargita Megyei Kulturális Központ. A két intézmény közös csíkszeredai sajtótájékoztatóján Serfőző Levente, az iroda vezetője ismertette a rendezvény előzményeit: tavaly már volt egy próbálkozás Magyar Napok szervezésére egy hétvége erejéig. Ennek sikere bátorította fel a szervezőket, hogy idén egész hetesre tervezzék a magyar kultúrát bemutató rendezvényt. Egy-egy nap programja olyan személyiségekhez kapcsolódik, mint Borsos Miklós szobrász, Nyírő József író, Barabás Miklós festőművész, Kós Károly író–építész, Bodor Mária textilművész. A Hargita Megyei Kulturális Központ kézműves vásárt szervez a Petőfi-parkban, számos kiállítás lesz a Kis- és Nagypiac téren, lovasíjász-bemutató és egyéb szabadtéri szórakoztató játékok elevenítik fel a magyar kultúra sajátos elemeit. Néptánc és komolyzene váltja egymást a szabadtéri színpadon és a fő helyszínen, a Thalia koncertteremben, ahol mindennapos lesz az irodalmi kávéház az Erdélyi Magyar Írók Ligájának szervezésében. Augusztus 20-án ünnepi szentmisét tartanak István király emlékére. Továbbá történelmi kiállítás nyílik a katolikus plébánián, majd Sebestyén Márta Nyitva látám mennyeknek kapuját... című koncertje kezdődik. Este a főtéri nagyszínpadon a kolozsvári Magyar Állami Opera gálaműsora zárja az ünnepi rendezvényt. A magyar hét meghívottai között van a Magyar Állami Népi Együttes, a Kaláka, a Ghymes, a Nox és a Transylmania együttes, de fellép az Edda és a Neoton Família is. Mindenki kedvére válogathat a kulturális programok közül, de lesz ökörsütés és hagyományos magyar mulatság gasztronómiai ínyencségekkel fűszerezve.

vissza az elejére


Beszterce
30 milliót költöttek idén lakóházak és nyaralók felépítésére

(6. oldal)

Több mint 30 millió lejt fektettek építkezésbe a beszterceiek az elmúlt félévben: a legtöbben lakóházakat és nyaralókat építettek a legújabb városrészbe.

A helyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője, Mihai Ruşti elmondta, hogy a város az év elejétől mostanig közel 1200 városfejlesztési engedélyt hagyott jóvá, amelyből 174 lakóházak, míg 36 nyaralók építésére vonatkozott. Emellett elkezdték nyolc tömház felépítését is.

Ugyanakkor a Besztercei Polgármesteri Hivatal 500 építkezési engedélyt bocsátott ki: 78-at lakóházra, 19-et pedig nyaralókra. Az építkezéshez szükséges összeg meghaladja a 30 millió lejt. A sajtószóvivő azt is elmondta, hogy az engedélyt beszerzők közül 130-an be is fejezték a különböző ingatlanok felépítését. A nagyszámú építkezésnek köszönhetően a város új házai már nem kaphatnak helyet a létező utcákban. Problémát okoz, hogy számos lakástulajdonos nem tud címet feltüntetni a személyazonossági igazolványában, mert a városvezetés még nem adott nevet a legújabb 91 utcának. A város lakossága július 15-ig tehet utcanév javaslatokat, amelyekről a tanácsülésen döntenek majd.

vissza az elejére


Oláhbaksa
Hamarosan elkezdik a csatornahálózat kiépítését

(6. oldal)

Felújítási munkálatok zajlanak a községben – tudtuk meg Demjén Katalin alpolgármestertől. Az elöljáró elmondta: a legutóbbi rendkívüli tanácsülésen elfogadták a község csatornázására vonatkozó előtanulmányt, amelyet már eljuttattak Bukarestbe is, ahol szintén napirendre tűzték, így a községben reménykednek, hogy minisztériumi támogatással, és mindössze 1,3 százalékos önrésszel meg tudják oldani a csatornahálózat kiépítésének problémáját. A települések közötti társulás jegyében a szomszéd község, Kövesd vízhálózatának és csatornarendszerének kiépítése is folyamatban van. Folytatják a tanintézetek felújítását is, az alpolgármester beszámolt arról, hogy hamarosan elkezdik a munkálatokat a szilágyballai óvodában: felújítják a tetőt, a központi fűtést, a mellékhelyiségeket és vízvezetékeket, minderre 130 000 lejt utaltak ki. Ugyancsak Ballán folytatják az iskola külső vakolásának helyreállítását is, a református templom számára pedig 5 ezer RON-t különítettek el az ablakok kicserélésére.

Oláhbaksán múlt héten adtak át egy 600 méteres leaszfaltozott útszakaszt, és rövidesen hozzáfognak a tornaterem építési munkálataihoz is. Az elöljáró elmondta: állami támogatással építik fel az iskola udvarán a tornatermet, amelyben a község összes sporttevékenysége és csapata helyet kaphat majd. Ugyanakkor hamarosan pályázatot írnak majd ki egy, a Zilah patakot átszelő új híd megépítésére, a nyár folyamán pedig további útszakaszokat szándékoznak leaszfaltozni, és a községi kultúrotthonok felújítását is tervbe vették. Falunapokat is terveznek nyárra, ennek időpontja azonban még bizonytalan, az elöljáró elmondása szerint több községgel is egyeztetni akarnak, hogy a környék rendezvényeit ne ugyanabban az időben szervezzék meg.

(sbá)

vissza az elejére


EKE programváltozás

(6. oldal)

(Folytatás tegnapi lapszámunkból)

A veszett rókák okozta fertőzési gócok elkerülése végett a kolozsvári EKE júniusi programja a következőképpen módosult:

Június 29-július 10.: Balázs Arnold patai sóstó tábor. Táborvezető: Szakács Éva, tel. 550-442.

Június 30. (szombat): Györgyfalvi erdő (22 km). Találkozás 8.30 órakor a 32-es autóbusz Alverna végállomásán. Túravezető: Kiss János.

Június 30. (szombat): Patai sóstó (25 km). Találkozás 7 órakor a 4-es troli végállomásán. Túravezető: Márton Erzsébet.

Június 30. (szombat): Bácsi erdő (18 km). Találkozás a 31-es autóbusz bácsi végállomásán. Túravezető: Hosszú Béla.

Június 30-július 1. (szombat – vasárnap): A nagy érdeklődésre való tekintettel megismételjük a június 23-24-ei székelyföldi körutat.

Július 1. (vasárnap): mikrobuszos kirándulás: Zsidovina, Vultureasa (gyalog 20 km). Indulás 7 órakor a Magyar Színház elől. Túravezető: Vlád Pál, tel. 482-532.

Július 4. (szerda): közgyűlés 17 órától az Apáczai-íceumban.

Az oldalt szerkesztette: Dézsi Ildikó

vissza az elejére


Körkép


Szabadság-sorsolás!

(7. oldal)

Eljött az ideje az újabb Szabadság-sorsolásnak: június 21-én, csütörtökön este 6 órakor ismét találkozunk hű támogatónk, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum (Király/I. C. Brătianu utca 26. szám) dísztermében!

Akárcsak máskor, a háromhavi és az egyhavi nyereménysorsolásaink mellett megejtjük az utóbbi hónapok rejtvényfejtő pályázatainak sorsolását is, de a szórakoztató műsorról sem feledkeztünk meg. Meghívottunk ezúttal:
Belloni
Világszínvonalú
bűvészmutatványok
bármilyen rendezvényen
www.belloni.pluto.ro, 0742-614-155

vissza az elejére


Még nem dőlt el az óvoda sorsa

(7. oldal)

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kedden tartotta meg a versenytárgyalást a Kővári telepi (Gruia-negyedi) óvoda építésének ügyében. A létesítményt a negyedben lévő egykori általános iskola udvarán építik majd fel. A versenytárgyaláson egyetlen kolozsvári cég – a 4Invest Kft. – képviseltette magát. A szakbizottság elemzi majd az ajánlatot, és amennyiben kedvezőnek találja, elkezdődhet a tervezés, amelyre a vállalkozó 90 napot és 30 000 lejt (áfa nélkül) kért. A cég képviselője lapunknak elmondta: Nagyváradon, de a megyében is több óvodát építettek már, tehát van tapasztalatuk. Ezek után a városházán múlik, hogy elfogadja az ajánlatot, vagy új versenytárgyalást hirdet meg. Ez utóbbi esetben elképzelhető, hogy az építkezési munkálatok kitolódhatnak a jövő évre.

(nhd)

vissza az elejére


Koreai küldöttség Kolozsváron

(7. oldal)

Testvérvárosi küldöttség érkezett a napokban Kolozsvárra. A dél-koreai egymillió lakosú Suwon város alpolgármestere mellett ide látogatott az ottani városháza műszaki és külkapcsolati osztályának vezetője – tudtuk meg Boros János alpolgármestertől. „A kolozsvári küldöttség tavalyi látogatását viszonozzák most koreai vendégeink, akik a városháza mellett meglátogatták a Kolozs Megyei Tanácsot, a Prefektúrát, a BBTE-t stb. Ugyanakkor érdeklődtek a város vízellátása felől is, ezért megtekintették a gyalui víztisztító berendezést, de kitértek a kulturális gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is", közölte az alpolgármester.

vissza az elejére


Székelyföldről toboroz magyar fiatalokat a rendőriskola
Három centiről lemond a Belügyminisztérium

(7. oldal)

A magyar fiatalok rendőri pálya iránti érdeklődése nem volt túl nagy még az 1989-es események utáni időkben sem: sokakban még a régi milicia képe élt, arról nem is beszélve, hogy Erdélyben nem volt olyan intézmény, amely rendőri képesítést tudott nyújtani. A rendőrökről alkotott kép azonban lassan javulni kezdett, 2004-ben pedig megszületett a kolozsvári Septimiu Mu reş an Rendőrképző Iskola, amelyen évről évre több a magyar fiatal, bár összességében arányuk továbbra is rendkívül alacsony. Ez azonban most tovább javulhat. Egyértelmű, hogy szükség van olyan rendőrökre, akik a kisebbségek nyelvén beszélnek, mert a kisebbségek lakta településeken jobb viszonyt tudnak kialakítani az állampolgárokkal, így hatékonyabb tevékenységet fejthetnek ki. Ezzel magyarázható, hogy már tavaly is kampányszerűen csábították a nemzeti kisebbségek fiataljait, s hogy az idén székelyföldi magyar iskolákba látogattak el a kolozsvári rendőriskola képviselői.

Elkülönített helyek romáknak
A kolozsvári rendőrképzőben – kormányhatározat alapján – az idén először különítettek el helyeket kisebbségeknek: a romák képviselői 5 helyet pályázhatnak meg. Ezekre a helyekre eddig 14-en jelentkeztek – tudtuk meg Alice Popától, az iskola szóvivőjétől, aki azonban nem tudott adatokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogy hány magyar fiatal nyújtotta be iratait. Mint megtudtuk, a legfrissebb összesítések alapján nemzetiségtől függetlenül eddig 2300-an jelentkeztek a 150 helyre, a romák esetében csak azért tudják a pontos számot, mert az elkülönített helyekre külön vezetik a jelölések listáját – a felvételi vizsgára különben nem az iskolánál, hanem a megyei rendőrségeken kell leadni a szükséges iratokat. A szóvivő véleménye szerint azért volt szükség romáknak elkülönített helyekre, mert ez a kisebbség van társadalmilag a legrosszabb helyzetben, aminek megváltoztatása európai törekvés.

A székelyföldi toborzóval kapcsolatosan a budapesti Adyligeti rendőrképzővel és számos külföldi intézménnyel kiváló kapcsolatokat fenntartó iskola szóvivője elmondta: a magyar végzősök kedvezően fogadták a küldöttséget, és bár sokan előítélettel tekintettek a rendőrségre, rájöttek, hogy az már nem milicia, és sok minden változott az utóbbi években. Sokan azonban azért nem próbálkoznak a felvételin, mert úgy érzik, hogy román nyelvtantudásuk nem elegendő a bejutáshoz.

Mint megtudtuk, a kizáró jellegű orvosi vizit és fizikai erőpróba utáni írásbeli vizsgán a pályázóknak 90 kérdésből álló tesztet kell kitölteniük, pontosabban bejelölniük a helyes válaszokat – a kérdések a román és egy idegen nyelv nyelvtanára vonatkoznak.

Sokan a vizsga előtt kiesnek
Popa tudni vélte, a beiratkozottak között a magyarok és a romák mellett még további három kisebbség – így például a szászok – képviselői is jelen vannak. Úgy vélte, a fent említett tesztig csupán mintegy 1500-an fognak eljutni, a többiek elvéreznek a kizáró jellegű vizsgákon. Hogy ezek mennyire „durvák"? A fizikai képességeket felmérő próbán például az iskola honlapján feltüntettek alapján a fiúknak 50 m-es síkfutáson legalább 7,2 másodpercet kell teljesíteniük, 2,20 m-t kell ugorniuk helyből, 7 m-re kell eldobniuk a 4 kilós gyógylabdát, és az 1000 métert 3,48 perc alatt kell leszaladniuk.

A kolozsvári iskolában ezúttal nincsenek lányoknak elkülönített helyek, de természetesen a lányoknak kisebbek az előírt értékek a fizikai erőpróba esetén.

Az iskolába a beiratkozási határidő június 29., július első két hetében a jelentkezők pszichológiai kivizsgáláson kell átessenek lakhelyükön, majd a versenyben maradóknak augusztus 17–19. között – már Kolozsváron – be kell fizetniük a 120 lejes vizsgadíjat. A kimondott vizsgákra augusztus 20–31. között kerül sor, az írásbeli tesztet 31-ére írták ki. A felvételire bárki jelentkezhet, aki román állampolgár, érettségizett, legtöbb 25 évet tölt az idén, nem volt elítélve, és lányok esetében 1,67, fiúk esetében 1,72 m magas – az eredeti előírásokhoz képest (1,70 ill. 1,75) a minisztérium 3 centiméternyi kivételt engedélyez, miután számos, az eredeti értékeknél alacsonyabb fiatal tanúsított komoly érdeklődést a rendőri pálya iránt.

További részvételi feltételek, illetve a felvételivel és az iskolával kapcsolatos tudnivalók az intézmény honlapján, a www.scoalapolcj.ro-n találhatók.

BALÁZS BENCE

vissza az elejére


Nemzetközi Szabadtéri Főzőverseny
Gyalu

(7. oldal)

Nagyszabású rendezvényre várják szeptember 14–16. között az érdeklődőket: a gyalui kastélyparkban szervezi meg az ACEEA ifjúsági civilszervezet az első nemzetközi szabadtéri főzőversenyt.

Az eseményre legalább 150 hazai és nemzetközi résztvevőt várnak, de a látogatók száma is feltehetőleg magas lesz, hiszen a verseny kiválóan alkalmas egy jó hangulatú családi hétvége eltöltésére, ráadásul a belépés ingyenes.

Három fős csapatokban lehet nevezni a versenyre, nincs külön amatőr, illetve profi kategória, hiszen, mint a szervezők elmondták, meglehet, hogy valaki a szakácsművészet mestere, csakhogy otthon forgatja a fakanalat, és nincs „papírja" a hozzáértéséről. A bizonyításra is lehetőséget kapnak tehát a főzni tudók, szeretők, akik két kategóriában, helyben főzött ételek, illetve gasztronómiai kiállítás csoportban mérhetik össze a tudásukat, ezeken belül is több alkategória van, amelyek mindegyikében három díjat osztanak ki.

Az elkészült „műveket" öt tagú, a gasztronómia szakembereiből álló nemzetközi zsűri értékeli, de lesz közönségdíj is, a látogatók ugyanis kedvükre kóstolgathatnak majd a finomságokból. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy csak kifogástalan minőségű és szavatosságú hozzávalókból készülhessenek az ételek – erre vonatkozóan minden versenyzőnek írásban kell felelősséget vállalnia.

Bár a három napos verseny hangsúlyozottan a konyhaművészet ünnepe, nem maradnak el a kísérő rendezvények sem, lesznek koncertek, mozgószínház, komédiások, pantomimesek, a szülőknek pedig jó hír, hogy a gyerekeknek szóló programokban sem lesz hiány – a rendezvény az egész családnak szól.

Az esemény iránt nagy az érdeklődés: mintegy ötven külföldi résztvevő jelezte már versenyzési szándékát, holott a hivatalos nevezési időszak csak most indul. Jelentkezési űrlapot a civil szervezet két nap múlva elérhetővé váló honlapjáról, a www.aceea.ro-ról lehet letölteni, és természetesen elektronikus formában is be lehet nevezni, augusztus végéig. További tudnivalókat a honlapról vagy a szervezet titkárságán (tel.: 0723 574 363) lehet szerezni.

F. I.

vissza az elejére


Életmentőket jutalmaztak

(7. oldal)

Tegnap Kerekes Sándor, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke Marius Nicoară elnök nevében díszoklevelet adott át azoknak a személyeknek, akik közreműködtek abban a november–február közötti jótékonysági akcióban, amelynek során Kolozsváron egy olasz sebészcsoport szívelégtelenséggel született kisgyermekeket műtött meg. Ilyen elismerésben részesült Vittorio Vanini, a sebészcsoport vezetője, a svájci Caspar Reinhart és Caroline Weber-Davi, akiknek adományából 500 ezer euró értékben orvosi felszerelésekhez jutott a Nicolae Stăncioiu Szívkórház, de elismerésben részesült ez utóbbi intézmény képviselője, dr. Ioan Mircea Bârsan is.

A humanitárius akciót a kolozsvári Ioan Giurgiu Lions Club kezdeményezte, melynek képviseletében dr. Doina Piciu kifejezte reményét, hogy az emberbaráti támogatás folytatódik. Hasonlóképpen nyilatkozott az Inima Copilului Alapítvány nevében Doina Popa, Vanini professzor pedig arról biztosított, hogy héttagú csoportja folytatja a fontos operációkat. Felmerült egy külön gyermek-szívsebészeti részleg megalapításának szükségessége is, ennek anyagi feltételeit két–három év alatt lehetne előteremteni.

Az eseményen részt vevő Răzvan Rotta a négy kolozsvári Lions Club nevében ismertette azt a mától nyolc napon keresztül tartó, példátlanul nagyszabású programot, amelynek során a sportcsarnokban, előzetes előjegyzés alapján, egy amerikai szemészcsoport 25 000 szerény szociális helyzetű Kolozs megyei lakost ingyen vizsgál meg és juttat azonnal szemüveghez.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Költöznie kell a püspökségnek

(7. oldal)

Június végéig ki kell költöznie Kolozsvár központjában lévő székhelyéről a kolozs-szamosújvári görög-katolikus püspökségnek, mivel az épületet visszaszolgáltatták a volt tulajdonosoknak, a Bánffy grófok utódainak.

Daniel Avram, a püspökség szóvivője kedden a Mediafaxnak elmondta, a kilakoltatás 170 személyt érint. „Több irodát, köztük a püspökség kancelláriáját, Florentin tisztelendő atya titkárságát és irodáját, illetve az Inocenţiu Micu líceum osztálytermeit, és a görög-katolikus kollégium bentlakásának szobáit is ki kell üríteni június 30-áig" – mondta. A szóvivő szerint szinte lehetetlen egy másik, olyan székhelyet találni a püspökség számára a Mócok útja 24–26. alatti, jelenlegi helyett, ahova a líceum és az Evangélista Szent János Teológiai Intézmény is beférne.

A püspökség szóvivője szerint a helyzet „botrányos", mivel a restitúciós törvényt kétféleképpen ültetik gyakorlatba, és a görög-katolikus egyház a vesztes. Avram azzal vádolta a központi és helyi hatóságokat, hogy nem léptek közbe a helyzet megoldása érdekében. A püspökség 1991 óta működik az említett székhelyen.

Az oldalt szerkesztette: Balázs Bence

vissza az elejére


Múltidéző


Exegi monumentum...

(10. oldal)

...aere perennius (Ércnél maradandóbb emléket állítottam...) Horatius kétezer éves verssorát gyakran idézik, nemcsak klasszikusok, mint Puskin és Eminescu, de nyomukban még temérdek szépíró, abban a (sajnos, ritkán jogos) reményben, hogy műveik örökre fennmaradnak az utókor emlékezetében. Az antik költőóriás azonban mai szemmel nézve immár némileg naivnak mondható. Manapság ugyanis, az üzletszerű temetői színesfémlopás, no meg a legkülönfélébb emlékművek folyamatos állításának-lebontásának-tiltásának-rongálásának-áthelyezésének inflációjában alaposan leértékelődött az „ércnél maradandóbb" kifejezés. Hiszen bronzszobrok úgy tűnnek el, mintha csak öntöttvas csatornafedelek lennének. Meg aztán: néhány hajmeresztően hazug emléktábláért vagy szörnyűséges köztéri ércmumusért épp a kolozsváriaknak nem kell messzire menniük, s csak abban reménykedhetnek, hogy ezek is a csatornafedelek sorsára jutnak majd egy szép napon... Döntse el tehát alább az olvasó, jogos-e vagy sem a Horatius verssorát ezúttal egy tárgyilagosan száraz, minden költői fantáziát nélkülöző tudományos munka kapcsán említeni.

Azoknak állít emléket ez a munka, akiknek nemhogy szobor, de többnyire még sír sem jutott: az 1944-es határokon belüli Magyarország zsidó közösségeinek. Mindegyiknek. Mert volt, ahonnan húszezer embert hurcoltak el, máshonnan csak kettőt. Szilágybagoson például öten voltak, Bozsokon hárman, Jákon csak ketten... Ezeknek a mini közösségeknek – de sokszor nagyobbaknak sem – írmagjuk nem maradt: templomaikat, fürdőiket, közösségi házaikat, ahol voltak, lebontották, nyomtalanul eltüntették, s e helységekben immár a második-harmadik nemzedék nő fel úgy, hogy egykori létezésükről sohasem hallott, mert ha akart sem hallhatott. A hivatott történetírók nem strapálták különösebben ez irányban magukat. Például a neves anyaországi történész-akadémikusoktól még a szocializmusban szerkesztett, nagy port felvert háromkötetes „Erdély Története", amelyre egykor oly ádázul vadásztak Ceauşescu vámosai és szekusai, a százharmincezer észak-erdélyi deportáltról mindösszesen egy mondatban emlékezik meg. Más példa: a címe szerint „A vidéki zsidóság deportálásának ötvenedik évfordulójára", az immár alkotmányilag garantáltan demokratikus Budapesten 1994-ben kiadott, államelnöktől előszavazott díszes emlékkönyvben fejezetet kap Érd, Paks, Nagyatád, Hatvan, Eger és Gyöngyös, ám egyetlenegy árva szó sem esik sem Nagyváradról, sem Székelyudvarhelyről, sem Máramarosszigetről, de még Kolozsvárról sem: a hivatalos emlékezés durva ignoranciája mintha éppenséggel a trianoni határokat tisztelné!

Mindennek fényében érthetjük csak meg, milyen horderejű ötlet volt a Braham professzoré: létrehozni a ’44-es népirtás helyszínekre bontott teljes dokumentációját, címe szerint: A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiáját (I–III. kötet, Randolph L. Braham, Tibori Szabó Zoltán [szerk.], Park Kiadó, Budapest, 2007). Bár 1600 tetszetős grafikájú nyomtatott oldalt számlál hat borítólapja között, ez a mű ennek dacára elsősorban az Internetnek köszönheti létrejöttét. A nyolcvanötödik évében járó Braham emeritus professzor ugyanis a Manhattan szívéből, a Fifth Avenue kis egyetemi irodájából vezényelte le négy országban nem kevesebb, mint huszonhárom szerző munkáját. A világháló nélkül ez nem lett volna lehetséges. Braham professzor hallatlan szellemi energiatartalékaiból erre is tellett, akárcsak a munka anyagi alapjainak megteremtésére, s a népes szerzőcsapat folyamatos ösztönzésére, magyarán – amint egyik munkatárs megírta – „a hajcsár korántsem népszerű szerepére". Legközelebbi munkatársa, a mű társszerkesztője, a kolozsvári Tibori Szabó Zoltán volt, aki sokat mesélhetne (már ha megkérdezné valaki) a világhálón évekig folyamatosan ide-oda röpködő fejezetekről, korrektúrákról, tudományos és szerkesztési vitákról. Az ő munkáját dicséri a harmadik, kiegészítő kötet tíz oldalán egy olyan, „Szószedet" címet viselő glosszárium, amely a jiddis, héber és német eredetű szavak-kifejezések-fogalmak-rövidítések részletes magyarázata, s amelyhez foghatót nemcsak a népirtásról, de általában a zsidó kultúráról magyarul megjelent hatalmas mennyiségű iromány egyikében sem találhatunk. Sok, számomra mindeddig kifürkészhetetlen jelentésű „tájszó" rejtélyét oldotta fel ez a szószedet.

De nemcsak a „Szószedet", hanem a kiegészítő harmadik kötet egész apparátusa arra utal, hogy ez a mű nem csupán bennfentesek számára belső használatra készült. A könyvekre vonatkozó szokványos kifejezések, mint „forgatni" vagy „kézbe venni" nehezen alkalmazható rá, ugyanis a három kötet (valaki lemérte!) összesen öt és fél kiló! Azonban nem súlyáért nevezhető bátran határkőnek a magyarországi népirtás sajnos bizony sok álságos, talmi kis haszonleső művecskékkel is túlszaporított-felhígított irodalmában. Határkő, mert ha valaki nem tudta, mi is történt 1944-ben falujában, kisvárosában, községében, járásában, s fogalma sem volt, honnan jöttek, hogyan éltek, s hogyan mentek füstbe legszűkebb hazája honfitársai, mindeddig teljes joggal mondhatta: nem volt, aki elmondja, nem volt, akit megkérdezhetett volna. E három kötet után azonban a magyar polgár már csak akkor nem tudhatja helytörténetének tragédiáját, ha nem akarja tudni. S ez óriási, határvonó különbség.

Braham professzor március 19-re, a német bevonulás évfordulójára időzítette a könyv bemutatóját. Mondtak is aznap szépeket a budapesti Páva utcai emlékhely nagytermében, bár némely laudációból kiderült, hogy a szónok fel sem ütötte a dicsért könyvet, s néhány neves, egyébként a médiaszereplést imádó „szaktörténész" itt is tüntetett távollétével. A magyarországi média pedig fura hallgatással folytatja ezt a tüntetést. Még az ilyen ügyekben amúgy szakosítottnak tekinthető Szombat című zsidó hetilapnak is egyelőre csak annyira tellett, hogy internetes kiadásába átvegye a Magyar Távirati Iroda közleményét a mű megjelenéséről. Igaz, két évvel ezelőtt Lőwy Dániel könyve a kolozsvári zsidóság történetéről sem keltette fel különösebben az érdeklődésüket. Az Új Élet, a MAZSIHISZ hivatalos lapja azonban még ennyit sem közölt. Valamivel, úgy látszik, nagyon el van foglalva a budapesti professzionális zsidóság. Egyszer tán megtudjuk, mivel. Addig is megvárjuk az enciklopédia most készülő angol nyelvű kiadásának visszhangját.

Exegi monumentum... A Dohány utcai hatalmas zsinagóga jól őrzött udvarán Varga Imre sokat dicsért, fémből készült szomorúfűze áll emlékműként, mindegyik levelére elpusztult családtagjaik nevét vésették fel túlélő hozzátartozók. Ma is rákerülhetnek további levelek, további nevek, jutányosan mindössze párszáz dollárba kerül ott az örök emlékezet. Randolph L. Braham vezényletével viszont 1600 oldalon keresztül (ingyen és bérmentve) olyan tulajdonneveket ragoznak szorgosan munkatársai, mint Rinyabesenye, Iklódbördöce, Magyarkomját, Alsóbölkény, Ötvöskónya, meg Csicsóhagymás...

Mit gondol a nyájas olvasó: melyikük lesz maradandóbb?

FISCHER ISTVÁN

vissza az elejére


Magyar honvéd amerikai fogságban

(10. oldal)

FOLYTATÁS MÁJUS 29-I LAPSZÁMUNKBÓL

Többezer magyar honvéd esett a nyugati hatalmak hadseregeinek fogságába a második világháború alatt. Bár a közhiedelem sokkal szerencsésebbeknek tartja azokat, akik amerikai, brit vagy francia fogságba kerültek, a túlélők elbeszéléseiből egyértelműen kiderül, hogy itt is gyakran drámai helyzeteket kellett átélniük a magyar honvédeknek. Mindezt alátámasztja az amerikaiak fogságába esett néhai Varga Lajos visszaemlékezése is.

Délután érkeztünk meg Nagyváradra. Itt a szürke apácák szállásoltak el, barna kenyeret és bablevest kaptunk enni tőlük. Úgy látszik, a románok jobban állnak élelem dolgában, mint a magyarok! Vacsora után feliratkoztam, s kimentem a városba. Megkerestem anyósomékat a Huszár utcában. Szokatlan volt jó meleg ágyban aludni, teljesen elszoktam ettől.

Március huszadikán reggel hatkor ébredtem, tejet és barna kenyeret ettem. Sanyival elmentünk a csomagomért. A szürke apácáknál jó édes feketekávét és kenyeret kaptunk, majd a tüzérlaktanyába vittek. Megkezdték az elbocsátók, az úgynevezett Foaie de drumok (elbocsátó okmányok – szerk. megj.) írását. Ebéd után a fürdőben voltunk. A foglyok közül többen is felkínálták amerikai ruhaneműjüket, csakhogy minél hamarabb megkapják az elbocsátó levelüket.

Vacsora után kikaptuk az elbocsátó iratokat, illetve valami hideg élelmet. Vonatom este tízkor indult Nagyváradról. Reggel hatkor érkeztem meg Kolozsvárra. Több mint két hétig jöttünk Kolozsvárig. Végre hazaértem. Mindannyian azt mondtuk a fogságban, inkább együnk fekete száraz kenyeret, de otthon legyünk!

Nagyon sajnálom az állatkertek lakóit, akik a rács mögött vannak. Együttérzek velük, hiszen a szabadságot semmivel sem lehet megvásárolni. Hiába ettünk delicates dolgokat, mi mégis hazavágytunk! A honvágy úgy őrölt minket, mint szú a fát.

Négyszer volt alkalmam távol maradni az otthonomtól: először egy Karácsonyi nevű társam akart rávenni arra, hogy keveredjünk a szabadságra menő amerikai katonák közé. Ő már megbeszélte a dolgot előre az egyik őrrel. Másodszor, amikor felírták azokat, akiknek van valamilyen ismerősük Amerikában, és ki szeretnének menni hozzájuk. Harmadszor egy német adta volna hozzám a lányát, és műhelyt akart nyitni nekem. Végül pedig Komáromban akartak rábeszélni arra, hogy maradjunk Magyarországon. A honvágy azonban mindennél erősebb volt.

(Vége)

Az oldalt szerkesztette: Papp Annamária

vissza az elejére


Művelődés


Mennyei hosszúságok a zenében

(11. oldal)

Június 15-én a Transilvania Filharmónia hangversenyének szólistáiként sokadszorra üdvözöltük a kolozsvári S. Toduţă Zenelíceumban nevelt és külföldön továbbtanuló Lucia (hegedű) és Mihai Marica (gordonka) testvérpárt. A két ifjú szólistát már kisdiák koruktól ismerheti a kolozsvári közönség, hisz már gyermekként tehetségből, szorgalomból, zene iránti tiszteletből és felelősségtudatból számtalanszor bizonyítottak. Ezt teszik jelenleg is, amikor amúgy is csillogó tudásukat neves külföldi zeneintézetekben csiszolják tovább.

A közönség és a filharmónia egyik kedvenc visszatérő vendége Theo Wolters holland karmester. Színes, stílushű zenei elképzeléseit a zenekar ezen a hangversenyen is szívvel-lélekkel követte.

Brahms a-moll Kettősversenye hegedűre és gordonkára eredetileg koncertáló szimfóniának készült. Ezért annyira terjengős a zenei megvalósítása. A drámai alaptónusú rövid zenekari bevezetőt a cselló „síró" szólója követi. A hegedűvel kialakuló dialógusban összefonódik a virtuozitás és a drámai elem. Mindezt a zenekar jaj-motivumokkal megtört, romantikusan szárnyaló dallamvonalakkal, brahmsi tömör harmóniákkal tölti ki. A drámai alaptónusra épül rá a hegedű és cselló énekszerű, mélyen bensőséges szólama. A két szólóhangszer virtuozitásban, érzékenységben, lendületben és expresszivitásban kiegészítette egymást. Egy-egy oboa, fuvola, klarinét „sóhaj" és a teljes zenekar a versenymű érzelmi töltetét erősítette.

Egymásba fonódó „végtelen" melódiáival a lassú tétel költői vallomás. A tételben a fúvósok széles ívű dallamossága tagadhatatlanul brahmsi sajátosság, de alapjában a két szólóhangszer dalszerű szárnyalása uralja a zenei történést. Táncos jellegű az utolsó tétel, de nem a felszabadult öröm tánca ez. Brahms itt is megőrzi zenéjének „súlyát". A középső tétel közös dalolása után a szólóhangszerek „figyelme" ismét a dialógusra terelődik. Párbeszédükbe külön színfoltként „szólnak" bele a fúvósok. Az ünnepélyes kicsengésű fináléban a drámai alaptónus ellenére némi optimista fénysugarat vélünk felcsillanni.

Schubert nagy C-dúr Szimfóniájának felfedezése Schumann nevéhez fűződik. A „tetszhalottként", kéziratokban nyugvó mű életrekeltése viszont Mendelssohnnak köszönhető, aki a lipcsei Gewandhaus zenekarával mutatta be a szerző halála után tizenegy évvel.

Kürtszóló indítja az I. tételt, de hamarosan szép párbeszéd alakul ki a vonósok és az oboa (Haáz Bence) között. Ünnepélyesség, határozottság, vidámság jellemzi a tételt, de felfedezhetünk benne Beethoven természeti képeire emlékeztető megoldásokat is. A fúvósoknak végig kiemelt szerep jut: az egyik témában a rézfúvósok ünnepi fénye, a másikban a fafúvósok határozott játékossága érvényesül.Az impromtuk világának idézése és a „lied-király" Schubert éneklő tehetsége mutatkozik meg a magyaros ritmikájú II. tételben. Az oboa itt is főszerepet játszik. Különösen szép színfolt a meglepetés-szünet utáni csellók szárnyalása és az oboa dallamának röpte. A népi ihletésű ländlerből gyökerező III. tételre a könnyed suhanás jellemző. A játékos lendületet a pattogós ritmika mellett, a pianókból kinövő crescendók fokozzák. Az Allegro vivace zárótételben Schubert az életörömöt, a napsugaras jókedvet énekli meg.

Schumann a nagy C-dúr Szimfóniát „mennyei hosszúság" jelzővel aposztrofálta. Az időben és mondanivalójában is hosszú műben Schubert „látomásainak bősége" nyűgözi le a hallgatót. Érettebb hangszeres műveit, így a nagy C-dúr Szimfóniát is jogosan állítják az eszménykép Beethoven alkotásai mellé, hisz „Schubert volt az egyetlen utód, aki Beethovennel azonos szinten találkozhatott, s akinek látomásai ugyanolyan kozmikus távlatokat fognak át." (Hans Gál)

KULCSÁR GABRIELLA

vissza az elejére


Paul Newman visszavonulásáról

(11. oldal)

„Mint színész, nem tudok már olyan színvonalon dolgozni, mint ahogy szeretnék. Kezdem elveszíteni emlékezőtehetségemet, magabiztosságomat, kreativitásomat. Ezért számomra a mozi immár lejárt fejezet. Ötven évig csináltam, elég volt" – így indokolta visszavonulását a 82 éves Paul Newman.

A magyar származású világhírű művész a jövőben teljes idejét a jótékonykodásnak, az alapítványnak szenteli – amely öngyilkosságot elkövetett fiának nevét viseli – és Connecticutbeli éttermének – írta a Corriere della Sera című olasz napilap. A színész-rendező, aki nemrég még kipróbált Maranellóban egy Ferrarit, búcsút mondott az autóversenyeknek is. Több figyelmet akar helyette szentelni feleségének, Joanne Woodwardnak, akivel 49 éve él együtt. Nemrégiben az éttermes Newman – mondhatni – konyhakész választ adott a férfihűséggel kapcsolatos kérdésre: „Miért kóstoljam meg valahol a hamburgert, amikor otthon egy jó bélszín vár?" Egyébként élete legostobább dolgának tartotta, hogy szexszimbólumnak könyvelték el, talán kék szeme miatt, amelyet néhány ügynökség „jeges azúr tóhoz" hasonlított.

A róla készült írások azt emelik ki, hogy szerepeiben általában törvényen kívülit és vesztest alakított. Igazuk lehet, mert billiárdhősként, börtönlakóként, gazdagon vagy szegényen, „hallgatag emberként", Butch Cassidyként vagy Buffalo Billként mindig felszínre került „törvényen kívüli, ironikus" oldala. Azt állítja, hogy a jó színésznek mindig magába kell szívnia mások személyiségét, de hozzá kell tennie valamit saját magából is.

vissza az elejére


Még egyszer az Oresztész-Oidipuszról

(11. oldal)

A Modern Kolozsvár fesztivál bemutatója után június elején a Román Nemzeti Opera még egyszer műsorra tűzte a zeneszerző, karmester és zenetudós Cornel Ţăranu Oresztész-Oidipusz című operájának színpadi verzióját. Ţăranu a kolozsvári, párizsi, valamint a darmstadti avantgárd zeneszerzési iskola növendéke, a hazai kortárszenei élet fontos képviselője. Oresztész-Oidipusz c. operája Marius Vlad Budoiu, Gheorghe Roşu, Iulia Merca, Mihaela Maxim, Irina Săndulescu Bălan énekesek és Petru Burcă színész mellett egy kamarakórust – jelen esetben csupán hármas felállásban – valamint egy kamarazenekart – Ars Nova – igényel.

A műben két alapvető mítosszal állunk szemben, amelyek önmagukat és egymást magyarázzák új történelmi korok jel- és jelentés-rendszereinek segítségével, felfedve a történetek hermeneutikájának egy-egy újabb elemző szemszögét. A mű a sorsát élő, áldozattá vált emberi lét paradigmája. Hősei egy elveszett jelenben élnek, mindig a múltat idézik fel, vad rémálmokban – Oresztész – vagy a visszatérés utáni vágy megjelenítésében – Oidipusz. A két főszerepet játszó énekes – Marius Vlad Budoiu és Gheorghe Roşu – az egységbe feszülő tragikus sorsok drámai megjelenítői. Két-két partnerük – Iulia Merca és Mihaela Maxim, valamint Mihaela Maxim (kettős szereposztás) és Irina Săndulescu Bălan – a művészi tragikum képét egészítették ki remek színpadi mozgással és kifinomult vokális interpretációval. Ţăranu alkotói folyamatát meghatározó erővel mozgatja a két mítoszban lévő szimbólum-sor, ami nem kevés gondot okoz a nézőnek, hiszen olyan széleskörű megfejtésre váró jelrendszerrel találkozik, ami újabb elmélkedésekre késztet. Modális hangrendszert idéző zenei nyelve zet jelzi az antik görög hangzásvilág hagya tékát, a mely nek kifejezőereje a második felvonás Passacaglia részben teljesedik ki. Ismétlődő zenei struktúrák fokozták a zene gyötrő feszültségét. A szereplők egyedi hangzásvilágát a zeneszerző „hangzó-kalitka" szintagmával definiálja. Rareş Trifan rendkívüli ökonómiával és nagyon találékonyan tette organikussá és színessé az előadást.

A díszlet- és jelmeztervező Carmencita Brojboiu pop-art stílusjegyeit idéző elképzelése egyedi vizuális élményben részesítette a nézőket. Jakab Melinda modern mozgástérbe épített koreográfiája a rendezői koncepció fontos pillére volt, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem színház és televízió szakos hallgatói (Bács Miklós osztálya) kifejező mozgástechnikájuk által a tér-idő átjárhatóságot dinamikus játékkal tették lehetővé.

Nem véletlen, hogy a művet „merész és újító", „sötét és felkavaró" jelzőkkel illették a kritikusok, hiszen egy olyan neoavantgárd koncepcióval találkozunk, ami nem könnyen befogadható sem tematikája, sem hangzás-élménye miatt. Gratulálunk mindazoknak, akik részt vettek ebben a produkcióban, hiszen ők azok, akik megerősítik bennünk a hitet, hogy újítónak lenni a mai világban nem naiv őrültség, hanem szükséges küzdelem, amely új értékek születését biztosítja.

CSÁKÁNY CSILLA

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Diáklap

XVIII. évfolyam; 19. szám

– Kitartás, még csak most kezdődik.

(Mi)

vissza az elejére


Ajánló
Az Ómen

(12. oldal)

A hogyan legyünk katasztrófák, azaz a stupid balesetek és a körülöttem-mindenki-meghal-én-majd-megmentem-a-világot típusú horrorfilm.

John Moore, a Főnix repülése (Flight of the Phoenix) és a Frontvonal mögött (Behind enemy lines) filmjei után az eredeti, 1976-ban forgatott Az Ómenből készített egy változatot, és az előző remake-ek után ebben a változatban sem várhatunk happy endre.

A történet röviden: Robert Thorn amerikai küldöttnek Rómában június 6-án (azaz hatodik hó hatodikán, este hatkor – szóval érted!) porontya születne, ha az egy baleset miatt nem holtan látná meg a napvilágot. Hála a római katolikus papoknak, Robert megoldani látszik a problémát azzal, hogy kicseréli a babát egy anyavesztett újszülöttre, természetesen az anya tudta nélkül. A bonyodalom innen indul, ugyanis Robert akkor még nem tudja, hogy a gyerek maga az Antikrisztus, akinek hivatása elpusztítani mindenkit, aki él és mozog.

Sajnos a tény, hogy a kis (időközben ötévessé cseperedett) Damian az antikrisztus, nem tűnik annyira egyértelműnek – hacsak a gyerek fejére tetovált 666-os számjegy nem azt rágná a néző szájába. Kissé gyerekes a film, nagy apokalipszist leíró bibliai idézetekkel és nostradamusi jóslatokkal megtűzdelve (azzal az elgondolással, hogy majd a nézőközönség háta libabőrözni fog). A feszültséget a rendező úgy próbálja növelni, hogy meglepetésszerűen egy-két zajos hangeffektusok kísérte képkockát vág be. Az egyetlen rész, ahol kicsit talán nagyobbat dobban a néző szíve, s az adrenalin is maximálisan megnövekszik, a kis sátán találkozása a londoni dóm két tornyával.

Némelyek szerint teljesen fölösleges volt az 1976-os eredetit újraforgatni, mások úgy vélekednek, egy sikeres változatot nézhetnek meg a kíváncsiak. Én azt ajánlom: csak szkeptikusan!

Az Ómen. Színes amerikai horror, 110 perc, 200. Rendező: John Moore. Eredeti cím: The Omen 666; Seamus Davey-Fitzpatrick (Damien Thorn), Liev Schreiber (Robert Thorn), Julia Stiles (Katherine Thorn).

vissza az elejére


GYIK (gyakran ismételt kérdések)

(12. oldal)

A nagyvakációra, a kisvakációra vagy csak egyszerűen a vakációra készülő embereket három csoportra oszthatjuk: azok, akik körülbelül tudják, mit fognak csinálni a közelgő vagy már megérkezett vakációban, azok, akik nem tudják eldönteni hova menjenek a sok lehetőség közül, és a harmadik kategória azokból áll, akik a GYIK-ra sehogysem tudnak válaszolni: mikor, hova és mit (csináljak).

Azoknak, akik az utolsó kategóriába sorolják magukat, íme néhány tipp a szórakozásra, táborozásra, esetleg új barátok szerzésére.

Tusványos, ezt nem kell senkinek bemutatni, vagy ha mégis itt egy cím: www.tusvanyos.ro. Szabadegyetem és diáktábor, amely július 17–22. között lesz. Korábban is akad lehetőség a táborozásra, mégpedig július 10–15 között, a változatosság kedvéért szintén Tusnádfürdőn. Egy laza Eu-Tábor fiataloknak, ahol amellett, hogy híres közéleti szereplőkkel ismerkedhetnek a diákok, és előadásokat hallgathatnak, alkalmuk adódik minden este különbnél különb fergeteges bulikra. Lesz koncert és sok más érdekesség. Egyéb kérdésekre választ a www.eutabor.miert.ro-n lehet találni.

Július 13–20. között a Lesi-tónál (Bihari hegység) egy angol nyelvtáborba várják az érdeklődőket, főleg VII–XII-es diákokat. A tábor témája az idő(nk). Lehetőséget kínál skót fiatalok megismerésére, angol nyelv fejlesztésére, magyar-skót táncok tanulására, barkácsolásra, vetélkedőkre, kirándulásra stb. Érdeklődni: a címen lehet.

Július végén lesz a Félsziget fesztivál Marosvásárhelyen, amit különösképpen megint nem kell bemutatni. Ennek pontos időpontja július 25–29., érdeklődni a www.felsziget.ro címen.

A néptánckedvelőknek is akad bőven lehetőség az izmaik megmozgatására a IV. Szászcsávási Népzene és Néptánctáborban, amelynek időpontja 2007. augusztus 5–12. Itt lehetőség kínálkozik megismerkedni Küküllő?mente, ezen belül Vízmellék-, Dicső-környéke sokszínű népi kultúrájával, néptáncával, népzenéjével. Információk: www.szaszcsavas.hu-n. Továbbá hasonló témakörben Válaszúton is megrendezik a XVI. Nemzetközi Mezőségi Népzene és Néptánctábort felnőttek, valamint gyerekek és ifjak számára, erről bővebben a http://kallos.org.ro címen. A válaszúti gyerektábor július1–8. között, a felnőtt tábor agusztus 5–12. között lesz. Ugyancsak itt információkat lehet szerezni a kalotaszentkirályi néptánctáborról is. Ez utóbbi időpontja: július 29–augusztus 5.

Ha ezen kis ízelítő segítségével sem sikerült válszolni a GYIK-ra, akkor már csak egy lehetőség maradt: felhúzni egy sátrat egy félreeső helyen, a kaland és kikapcsolódás utáni vágyat talán ez is kielégíti. Kellemes nyarat!

TÖTSZEGI ORSOLYA

vissza az elejére


Pályázat

(12. oldal)

A TURN Kulturális Társaság filmes pályázatot hirdet a 2007 augusztus 31 – szeptember 7. közötti, Temesváron megrendezett Romani Art Festival keretében.

A pályázat témája: So Keres Europa?, amelyre olyan dokumentum vagy játékfilm jellegű kisfilmeket várnak, amely a roma kulturáról szól. A pályázat célja a roma kultúra és hagyomány más szemszögből való bemutatása, a diszkrimináció kiküszöbölése, az etnikai és kulturális diverzitás népszerűsítése, valamint egymás megismerése.

A verseny (profi szakemberekből álló) zsűrije három, ezer eurós díjat oszt majd ki. A pályamunkákat három kategóriában bírálják majd el, és közönségdíjat is osztanak. A filmeket az érdeklődők temesvári klubokban nézhetik majd meg.

Az augusztus 15-ig a Gospodarilor nr. 14, 300778 Timişoara címre beérkezendő pályamunkáknak legtöbb 15 perces hosszúságúaknak kell majd lenniük. A csatolt lapra, a szervezők arra kérik a jelentkezőket, ne felejtsék el ráírni a film készítéséhez hozzájárulók nevét, a forgatás dátumát, és azt sem, hogy a film nyert-e még díjat valahol. Technikai támogatásért a e-mail címhez kell fordulni.

A fesztivál ideje alatt a TURN Kulturális Társaság jóvoltából a nagyközönség diszkriminációt, roma kultúrát és művészetet bemutató filmvetítéseken is részt vehet. Ugyanakkor a további ingyenes programkínálatban workshopok, fotókiállítások, szabadtéri koncertek, könyvbemutatók, roma tánc- és nyelvtanítás is szerepelnek.

Több információt a www.iraf.ro honlapon olvashatsz.

vissza az elejére


Sportképek
„Találkozásaim" a Fekete párduccal (3.)

(13. oldal)

FOLYTATÁS ÁPRILIS 25-I LAPSZÁMUNKBÓL

Ott hagytuk abba, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 1952. júliusában Turkuban, a finnországi XV. nyári olimpia keretében lejátszott mérkőzésen 2:1-re legyőzte a romániai válogatottat. Általános vélemény szerint Puskásék azért győztek, mert jobban bírták idegekkel a harcot. Ezzel tehát Magyarország megőrizte 1950. június 4–2., Grosics visszatérése óta tartó veretlenségét. És őrizte tovább, az olimpia befejeztéig. Sőt, azt követően az 1954-es berni világbajnokság döntőjéig.

Ám addig sok minden történt Grosiccsal és társaival. Egyelőre azt vettük számba röviden a kiváló sportemberrel, hogyan alakult a helsinki olimpiai út Turkut követően az 1952. augusztus 2-i döntőig, vagyis a hőn óhajtott ötkarikás bajnoki címig, az aranyéremig.

– Túlzás nélkül elmondható, hogy csapatunk mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban belelendült, s ezt a külföldi szaksajtóban megjelent méltatások is alátámasztották. Egyébként, a döntőtől eltekintve, a román válogatott elleni bemutatkozásunk volt a legnehezebb 90 percünk – mondta a kaput az egész tornán végig védő játékos, majd így folytatta: – Nem akarok most, több mint fél évszázad távlatából részletekbe bocsátkozni, elég, ha eredményeinket felsorolom. Természetesen időrendi sorrendben. Elnézést az elfogultságért, de még most is jól esik visszagondolni rájuk! A turkui selejtező után hat nappal a fővárosi nagystadionban az olaszokat győztük le 3:0-ra. Három napra rá – ugyancsak a fővárosban – a törökök következtek, velük szemben 7:1-re nyertünk. Külön története és érdekessége ennek a mérkőzésnek, hogy előzőleg az egész focis gárda, tehát a cserejátékosoké is, végigszurkolta fiatal kalapácsvetőnk, az akkor alig 20 éves Csermék József szereplését, és a világon elsőként elért 60,34 m-es világcsúcsának megszületését. Így lett a korábban Csehszlovákiából kitelepített keménykötésű, vasakaratú fiúból a négy évvel korábban Londonban bajnokságot nyert, ezúttal 57,74 m-rel bronzérmes Németh Imre utódja (az ezüstérmet a nyugatnémet Karl Storch kapta 58,86 m-es dobásáért; L. F. megj.) Na, de térjünk vissza a futballhoz:

– A kieséses rendszerben zajló foci-vetélkedő elődöntőjében a svédeket kaptuk ellenfélnek. Bizony, volt törlesztenivalónk a rokonszenves északiakkal szemben. Utoljára 1943 novemberében, a második világháború éveiben utolsó válogatott találkozónkon 7:2-re győzték le a mi címeres csapatunkat, méghozzá az Üllői úti Fradi-stadionban. A kormányzó is helyet foglalt akkor a díszpáholyban. Kijött tapsolni a magyar csapatnak. Lett belőle egy hetes –, de a mi kapunkba. Szegény elődöm, Tóth Gyuri! A Szeged AK, a Gamma, majd az Újpest cerberusa tehetetlen volt a pontosan célzó svéd fiúk lövéseivel szemben. És ráadásul ez volt a legendás Sárosi György dr., a népszerű Gyurka doktor utolsó szereplése a nemzeti címeres mezben!

– Na! Csak azért is megmutatjuk! – ez a vágy vezérelt valamennyiünket. És az csak hevítette a visszavágás vágyát, hogy a derék svédek időközben, 1948-ban, soraikban az akkoriban világ – na jó csupán Európa – hírű Nordahl-fivérek hármasával, Knuttal, Bertillel és a gólgyáros Gunnarral, megszerezték az olimpiai aranyérmet! És július 28-án, ismét az olimpiai stadionban: MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 6:0!

– Gyuszi bácsi szemei előtt megelevenedtek az akkori mérkőzés, a felejthetetlen olimpiai elődöntő pillanatai. Elmondja, hogy a válogatott ezen a mérkőzésen nyújtotta a legjobb teljesítményt. Azon az emlékezetes ’48-as bukaresti mérkőzésen ezúttal mindenkinek, minden bejött! S potyogtak a gólok, méghozzá szép arányosan, mindkét félidőben három-három! Kocsis kétszer is a hálóba talált, csatártársai közül Puskás, Hidegkuti és Palotás is feliratkozott a góllövők közé. Egyedül Czibor maradt ki a sorból, helyette a svéd Lindh „szállt be" védhetetlen öngóllal.

Megint elővettük az egykori sajtószemelvényeket, hadd csemegézzen a kedves olvasó az egykori dicséretek olvasatán (Ha már a mai utódok jóval szerényebb képességű vetélytársakkal sem képesek pontot szerezni). Szóval, 1952-ben a helsinki elődöntő után:

„Ilyen játékot még sohasem láttunk Finnországban!" – ez volt a cikkek minduntalan visszatérő gondolata. De ezt is olvashattuk: „Ez a mi labdarúgásunk Waterlooja" – vélekedett egy svéd sportújságíró. A müncheni Kicker sportmagazin szakírója szerint:

„Mint a legnemesebb bort, úgy élveztük ezt a csodálatosan szép labdarúgó-bemutatót, amellyel a magyar tizenegy a svédek ellen kedveskedett nekünk. Fájó szívvel pillantottunk a kérlelhetetlenül tovarohanó óramutatókra. Napokig is elnéztük volna ezt a ragyogó játékot. Megértettük Vittorio Pozzót, a volt olasz szövetségi kapitányt (irányításával nyertek a taljánok világbajnokságot 1934-ben Rómában és 1938-ban, éppen a magyarokkal szemben, Párizsban). Pozzo mester csak így nyilatkozott: „A háború óta ennél jobb csapatot nem láttam a világon!"

Öt nap múlva már a döntőre futott ki az agyondicsért együttes. A vetélytárs Jugoszlávia gárdája volt. Micsoda nevek!

MAGYARORSZÁG: Grosics–Buzányszky, Lóránt, Lantos–Bozsik, Zakariás–Hidegkuti, Kocsis, Palotás, Puskás, Czibor.

JUGOSZLÁVIA: Beara–Sztankovics, Horvát, Crnkovics–Csajkovszki, Boskov–Ognyanov, Mitics, Vukas, Bobek, Zebec.

Hallgassuk csak ismét Grosics Gyuszi bácsit:

– Mit mondjak? A nagy tét miatt nem volt olyan szép mérkőzés, mint a svédek ellen. Mindkét csapat idegesen játszott. A fő bizonyíték: az angol Ellis 60 000 néző előtt vezette döntő 34. percében Puskás Öcsi elhibázta a büntetőrúgást: Beara kezébe lőtte a 11-est. De végül minden jóra fordult, Puskás és Czibor góljával 2:0 arányban nyertünk, miénk volt az olimpiai arany! Kellett ennél nagyobb öröm? Azt még elárulom, hogy a déli szomszédainknak, a pláviknak becézett jugoszlávoknak négy évvel később, 1956-ban Melbourne-ben ismét be kellett érniük az ezüstéremmel, akkor a volt szovjetektől kaptak ki 1:0-ra. Majd 1960-ban, az Örök Városban, Rómában végre teljesült az álmuk; a döntőben 3:1-re legyőzték, s ők voltak a bajnokok... De maradjunk csak Helsinkinél. Odahaza óriási lelkesedéssel fogadtak. Amikor befutott a Keleti pályaudvarra a „helsinki aranyvonat", a fél főváros ott tolongott az érkezési oldalon. Ilyen ünnepi hangulat még sohasem volt a pályaudvaron és környékén! És aztán a Rákóczi út és a Nagykörút!

– Majd Helsinki után következett még jó néhány nagy diadal. Ezekről legközelebb...

A helsinki éremtáblázat élén:

1. Egyesült Államok 40 arany, 19 ezüst, 17 bronz, majd az érmek egymás utáni sorrendjében:
2. Szovjetunió 22 – 30 – 19
3. MAGYARORSZÁG 16 – 10 – 16
4. Svédország 12 – 13 – 10
5. Olaszország 8 – 9 – 4
6. Csehszlovákia 7 – 3 – 3
7. Franciaország 6 – 6 – 6
8. Finnország 6 – 3 – 13
9. Ausztrália 6 – 2 – 3
10. Norvégia 3 – 2 – 0
......
23. Románia 1 – 1 – 2

Románia itt nyerte a játékok történetében első aranyérmét: Iosif Sârbu szerezte a fekvő testhelyzetű kis sportpuska versenyben. Emellett Gheorghe Lykiardopol a gyorstüzelő sport pisztolylövő versenyben a magyar Takács Károly és Kun Szilárd mögött, valamint a középsúlyú Vasile Tiţă ökölvívó egyaránt ezüst-, míg az ugyancsak ökölvívó, könnyűsúlyú Gheorghe Fiat bronzérmet szerzett. 27 ország küldöttsége jutott legalább 1 bajnoki címhez, 21 állambeliek kaptak legalább 1 ezüst-, és 32 országbeliek legalább 1 bronzérmet. Egyénileg a legszorgalmasabb éremgyűjtők: a férfiaknál Viktor Csukarin szovjet tornász 4 – 2 –0, Emil Zátopek csehszlovák hosszútávfutó 3 – 0 –0, Edoardo Mangiarotti olasz vívó 2 – 2 –0, Grant Saginyan szovjet tornász 2 – 2 – 0, Gerevich Aladár magyar vívó 1 – 1 – 1 éremmel. A nőknél: Marija Gorohovszkaja szovjet tornász 2 – 5 – 0, Nyina Bocsarova szovjet tornász 2 – 2 –0, Korondi Margit 1 – 1 – 4, Keleti Ágnes 1 – 1 – 2.

LÁSZLÓ FERENC

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(14. oldal)

Padlizsán másodszor nősül. Esküvő után így szól nejéhez:
– Drágám, már be akartam vallani neked, hogy van egy nagy hibám.
– És mi az?
– Sokszor minden ok nélkül féltékenykedni kezdek.
Új hitvese megnyugtatja:
– Na, nálam nem fogsz minden ok nélkül féltékenykedni.

vissza az elejére


MOZI

(14. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A fantasztikus négyes és az Ezüst Utazó – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 óra között.

MŰVÉSZ – California dreamin’ – román. Vetítés: 14, 17.30, 21; kedvezménnyel 14 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Mr. Bean vakációja – angol. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Füstölgő Ászok – amerikai. Vetítés: június 15–17 : 17, 19 és 21 órától kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Pókember 3 – amerikai. Vetítés: 16, 19; péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Vadidegen – amerikai. Vetítés: június 15–17.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – 300 – amerikai. Vetítés. 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(14. oldal)

ROMÁN SZÍNHÁZ

Június 28-án, csütörtökön este 7 órakor: Tom Stoppard: Rock’n’ roll. Rendező: Andrei Şerban és Daniela Dima. – Országos bemutató.

vissza az elejére


OPERA

(14. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA – OPERETT GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


ZENE

(14. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 22-én, csütörtökön este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia hárfájának felavatására rendezett hangverseny. Vezényel: Philipp Pointner. Közreműködik: Szabó Kinga. Műsoron: Rossini: A sevillai borbély nyitánya; Terényi Ede: Dzsessz – Hárfaverseny; Beethoven: III. Szimfónia (Eroica).

vissza az elejére


Figyelő
Fejlődés vagy teremtés?

(14. oldal)

A kedves olvasók bizonyára hallották már azt a viccet, hogy a gyermek, biológia óra után otthon kérdezi az apjától: – Apa, te tudtad, hogy mi a majomtól származunk? Mire az apa: – Csak te fiacskám, én nem! Nemrégiben hallottam, hogy egy felmérés kimutatta: az amerikaiak nagytöbbsége nem fogadja el a darwini fejlődéselméletet. Egy olyan államban, ahol minden nagyon fejlett, ahol a kutatás, köztük a biológiai kutatás is a csúcson jár, s ahol kutatók milliói a legfejlettebb technológiával készült műszerekkel fürkészik a még fel nem fedezett dolgokat, ahol azt tartják, hogy náluk minden a legesleglegebb, ki hinné, hogy egy ilyen helyen ne fogadjanak el egy olyan tudományos elméletet, amit maga a természet igazol. S ki hinné, hogy egy olyan helyen, ahol a pénz a lelke mindennek, ahol mindent el lehet adni, és meg lehet venni, ott az örök problémát képező kérdésre, hogy evolúció vagy teremtés, a „kevésbé" tudományosat részesítsék előnyben. Tulajdonképpen nem is tudom, miért lepett meg ez az egy rádióműsorban hallott hír, hiszen még egy filmet is láttam valamikor arról, ahogyan meg akarták lincselni egy amerikai kisvárosban a szülők az evolúciós elméletet tanító biológia tanárt. Igaz, a szóban forgó filmet körülbelül harminc évvel ezelőtt készítették. De úgy látszik, ebben a kérdésben, liberális gondolkodás ide vagy oda, konzervatívak maradtak az amerikaiak.

B. É.

vissza az elejére


Szomjas gondolat

(14. oldal)

Romániában tíz megyének van komoly esélye arra, hogy húsz év múlva a tartós szárazság áldozatává váljék – figyelmeztettek a szakemberek június 17-én, az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Harc Világnapján.

Kolozs megye vélhetően nincs rajta a feketelistán, hiszen jelenleg folyamatban van az életet jelentő ivóvíz a szomszédos Szilágyba való „exportálásának" logisztikai kiépítése. Mégis, most, a klímaváltozás kibontakozásával méltányos lenne a hatóságoknak újragondolniuk a vízpazarlás engedélyezésének minden közvetlen és közvetett formáját: a családi házi úszómedencéket, az indokolatlan gépkocsimosást, esős időben az úttestmosást stb. Mert könnyebb a bajt megelőzni, mint kezelni. Akárcsak a púpos teve esetében, amely előre oltja szomját, hogy aztán elviselje a legkeményebb megpróbáltatásokat.

Ö. I. B.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Június 19., kedd

(14. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,190/3,235

2,38/2,43

1,27/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25., Victor Babeş 33/A és Magyar/22., Dec. 1989 u. 137. szám alatti váltóirodákban.

A Román Nemzeti Bank árfolyamai (június 20., szerda)
1 euró = 3,2215 lej, 1 USD = 2,4063 lej, 100 magyar forint = 1,2870 lej.

vissza az elejére


HIRDETÉS


Állás

(15. oldal)

Értékesítőt és pénzügyi elemzőt keresünk. Telefon: 0746-313810. (0021)

Kereskedelmi társaság kertészmérnökit (agronómiát) végzett munkatársakat keres kereskedelmi, logisztikai, árukezelő (lhet középiskolai végzettségű) munkaterületekre. Önéletrajzot a következő címre várunk: vagy faxra: 417-662. (0402122)

A hamarosan nyíló Polus és Julius Mall centrumban lévő Tom Tailor divatárú üzleteink üzemeltetéséhez kereskedelemben jártas partnert keresünk! Jelentkezés július 4-e után a e-mail címen, rövid kereskedelmi háttér megjelölésével.

Fiatal MB kőművest felveszek. Telefon: 0744-103916 vagy 0728-446312. (0017)

vissza az elejére


Ingatlan

(15. oldal)

Eladó kényelmes családi ház: három szoba összkomfort, hall, pince, padlás. Telefon: 437-486. (0004)

Vásárolok Györgyfalván családi házat. Telefon: 531-211, este vagy 0721-926234.

vissza az elejére


Bérbe vesz

(15. oldal)

Egyetemista lány kiadó szobát keres házinéninél. Telefon: 0740-073035, 0728-789341. (0012)

vissza az elejére


Bérbe ad

(15. oldal)

Központi, 40 négyzetméteres helyiség kiadó cégnek. Telefon: 0744-525130. (0009)

vissza az elejére


MEGEMLÉKEZÉS

(15. oldal)

Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel gondolunk ma, halálának első évfordulóján drága édesapámra, nagytatára,
dr. IFFIÚ JÓZSEFRE.
Emléke szívünkben megmarad. LEÁNYA, GYOPÁR, UNOKÁJA, ALEXIA ÉS CSALÁDJUK. (0014)

vissza az elejére


A magyar irodalom sem okozott gondot

(15. oldal)

Megyeszerte húsz vizsgaközpontban zajlott le tegnap a nyolcadikosok magyar nyelv és irodalom vizsgája. Ömböli Irma szaktanfelügyelőtől megtudtuk: a 16-os sorszámmal ellátott tétel közepes nehézségű volt, így se gyereknek, se tanárnak nem szerezhetett kellemetlen meglepetést. „Az első tételsor egy Petőfi-vers szövegértelmezését, valamint a versrészletre vonatkozó nyelvi kérdéseket foglalta magába. A második tétel a szövegalkotói képességeket mérte fel: a tanulóknak egy 15 mondatos monológot kellett írniuk. Az utolsó tételben végül megadott szempontok alapján be kellett mutatni egy regényt. Úgy vélem, még a közepes képességű gyermek is könnyűszerrel megírhatta az átmenő jegyet", vélte a szaktanfelügyelő, akitől azt is megtudtuk, hogy az idén végzett 766 magyar gyerek közül 671-en iratkoztak be a képességvizsgára, amelyen végül is 661 tanuló jelent meg. A dolgozatokat 28 tanár javítja az egyik belvárosi tanintézetben, közölte.

NAGY-HINTÓS DIANA

vissza az elejére


Három ember életét oltotta ki a kánikula Bukarestben

(15. oldal)

Három ember vesztette életét, és mintegy hetven ember lett rosszul a rendkívüli meleg miatt kedd reggelig a fővárosban.

A bukaresti egészségügyi hatóságok jelentése szerint keddre virradóra három ember halt meg, vélhetően a kánikula miatt. Tíz óra leforgása alatt különben mintegy ötszáz telefonhívás futott be a mentőszolgálathoz a rendkívüli meleg okozta rosszullétek miatt. Az előző napon körülbelül hetven ember esett el vagy ájult el a főváros aszfaltján, mert nem bírta a hőséget.

Románia egészét elöntötte e „hőhullám" ezekben a napokban. Az egészségügyi hatóságok a tájékoztatási eszközökön keresztül próbálják figyelmeztetni a lakosságot, hogy legyen elővigyázatos. Különösen az idősekre, gyermekekre és légúti betegségben szenvedőkre összpontosítják a figyelmet. Már csak azért is, mert a következő napok sem kecsegtetnek enyhüléssel. Sőt, az előrejelzések szerint a hőmérő higanyszála Bukarestben csütörtökre eléri a 40 Celsius-fokot.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter különleges intézkedéseket tett a hőségriadóra való tekintettel. A főváros forgalmasabb körzeteiben elsősegélynyújtó pontokat állíttatott fel a rászorulók megsegítésére, ezenkívül ivóvizet is osztanak az utcákon.

vissza az elejére


SPORT


KOSÁRLABDA
Négy szerb a Kolozsvári U-Mobitelcónál

(16. oldal)

A kolozsvári U-Mobitelco férfi kosárlabdacsapata folytatta az átigazolások sorát, Mihai Popa, Zoran Krsztanovics és Szasa Vukasz után újabb játékossal egyezett meg a vezetőség. Branko Csuics a negyedik szerb az együttesnél, a Sopronból visszatérő Krsztanovics és a görög második vonalból az utolsó pillanatban leigazolt Vukasz mellett ugyanis az irányító Milan Medveggyel is megújították a szerződést. Miután az előző idényben Miodrag Periszics gárdáját négy amerikai idegenlégiós erősítette, most a vezetőedző inkább honfitársainak szavazott bizalmat. Az egyesült államokbeli kosarasok közül csak LeVar Seals-szel újítaná meg a szerződést a vezetőség.

A diákcsapattól távozó Tudor Dumitrescu Medgyesen folytatja a kolozsvári Horia Rotaru irányította Gázmetánnál.

póka

vissza az elejére


Doppingkörkép
Ajzószer a Bundesligában

(16. oldal)

Günter Schlipper elismerte, hogy a 80-as években doppingolt, amikor a labdarúgó Bundesligában szereplő MSV Duisburg játékosa volt. „Egyszer-kétszer bevettem a Captagon nevű stimuláló szert – mondta Schlipper a Hamburger Abend-blatt című lapnak. – Duisburgban a masszőrnek kellett szólni, ha valakinek szüksége volt Captagonra."

Peter Benckendorff, aki a 80-as években a St. Pauli csapat-orvosa volt, szintén tudott doppingolásról.

„Az egyik játékos egy fontos meccs előtt szólt, hogy szerezzek neki Captagont. Amikor ezt nem tettem meg, az illető megsértődött, és annyit mondott, akkor felkeresi korábbi csapatorvosát és beszerzi tőle a szert" – állította Benckendorff.

A doppingbotrányt Peter Neururer, jelenleg állás nélküli edző robbantotta ki. A szakember kijelentette: a 80-as évek végén és a 90-es évek elején a Bundesliga első és másodosztályában szereplő játékosok közel fele rendszeresen doppingolt. Neururer szerint messziről ki lehetett szúrni a Captagon fogyasztóit. „Aki szedte a szert, annak vérben forgott a szeme, soha nem fáradt el, és gyakran érthetetlenül agresszíven viselkedett a pályán, nemcsak az ellenféllel, hanem saját csapattársaival is." A német szövetség felszólította a szakembert, hogy amennyiben jogilag támadhatatlan bizonyítékokkal rendelkezik, akkor hozza nyilvánosságra a vétkesek nevét. A Bundesligában 1988 óta minden első- és másodosztályú bajnoki után csapatonként két-két játékostól vesznek vizeletmintát, a vizsgálatra sorsolás alapján jelölik ki a futballistákat. Az elmúlt közel húsz évben 15 játékos szervezetében mutattak ki tiltott szert.

vissza az elejére


Örökös eltiltás vár Pagottóra

(16. oldal)

Várhatóan örökös eltiltással sújtják Angelo Pagottót, az olasz másodosztályból kiesett Crotone futballkapusát, akinek kokaint találtak a szervezetében. A 33 éves hálóőr április 28-án, a Spezia elleni bajnoki után bukott le. Pagottót 2000-ben az olasz szövetség már két évre eltiltotta ugyancsak kábítószer-használatért – akkor utóbb négy hónapra csökkentették a büntetését –, így visszaesőként valószínűleg nem folytathatja pályafutását.

vissza az elejére


Ivan Basso büntetése

(16. oldal)

Az Olasz Kerékpáros Szövetség kétéves eltiltással sújtotta a doppingbotrányba keveredett Ivan Bassót.

„Elfogadom az ítéletet. Tudtam, hogy ez nem lesz egy könnyű szituáció, de folytatom az edzéseket, és úgy tervezem, hogy 2009-ben visszatérek. Most már csak a jövőre koncentrálok, nem tehetek mást. Tudom, hogy hibáztam, ezért jogosan bűnhődök" – mondta a döntést követően a Giro d’Italia tavalyi győztese. Mivel csapata felfüggesztette versenyzési jogát az ügy lezárásáig, így a 29 éves kerekes nyolc hónapja nem versenyzett, melynek köszönhetően az eltiltás kezdetét 2006. október 24-től számítják.

Basso neve szerepelt a doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentes listáján. A Puerto hadművelet nevű rendőrségi akció eredményeként már összesen 107 versenyzővel szemben folyik eljárás, az ügy aktáinak terjedelme meghaladja a hatezer oldalt.

vissza az elejére


Landis könyvet ad ki Tour-diadaláról

(16. oldal)

Határozottan hamis: Tour de France-győzelmem igaz története címmel könyvet ad ki Floyd Landis amerikai kerékpáros.

A klasszis tavaly ugyan az első helyen végzett a világ legjelentősebb bringás viadalán, csakhogy a szervezetében doppingszert találtak, ezért eljárás indult ellene, amely még mindig nem zárult le.

A tengerentúlon június 26-tól 16,47 dollárért kapható kiadványt Európából is meg lehet rendelni.

vissza az elejére


LABDARÚGÁS
Óv a Sheffield United

(16. oldal)

Megkezdődött a Sheffield United óvásának tárgyalása. A labdarúgóklub azt szeretné elérni, hogy bennmaradhasson a Premier League-ben, és a szabálytalan átigazolási ügyletbe keveredett West Ham Unitedet sújtsák pontlevonással.

Egy független bíróság áprilisban 5,5 millió euróra büntette a West Hamet az argentin Carlos Tévez és – az azóta Liverpoolba kölcsönadott – Javier Mascherano 2006 augusztusi szerződtetéséért, amelyért azonban pontlevonás nem járt.

„Biztosak vagyunk a győzelmünkben" – jegyezte meg Kevin McCabe, a Sheffield elnöke, aki hozzátette: a másodosztályba zuhanással kb. 50 millió fontos veszteség éri csapatát.

Tévez kulcsszerepet játszott a West Hamnél a bennmaradás kiharcolásában: az utolsó kilenc fordulóban hétszer nyertek a londoniak, az argentin támadó legutóbbi tíz meccsén nyolc gólt szerzett, és a záró körben az ő találatával nyert csapata a bajnok Manchester United vendégeként.

Az izgalmas hajrá után a már korábban kiesett Watford mellett a Charlton Athletic és a Sheffield United búcsúzott az élvonaltól. Ha a West Ham kikapott volna Manchesterben, akkor rosszabb gólkülönbsége miatt ez az együttes lett volna a kieső.

vissza az elejére


Kalotaszeg
Kupa 2007

(16. oldal)

A második fordulót is lebonyolították a labdarúgó Kalotaszeg Kupában, a következő eredmények születtek: Jegenye–Kőrösfő 2–1, Méra–Nagykapus 0–3 és Kalotaszentkirály–Sztána 4–1. A táblázaton:

1. Nagykapus 2 2 0 0 6–1 6
2. Szentkirály 2 2 0 0 6–2 6
3. Kőrösfő 2 1 0 1 3–2 3
4. Jegenye 2 1 0 1 3–3 3
5. Sztána 2 0 0 2 0–7 0
6. Méra 2 0 0 2 0–5 0

vissza az elejére


Tordai újdonságok

(16. oldal)

A hét elején nekiláttak a tordai labdarúgó stadion korszerűsítéséhez. Befedik a főlelátót, kibővítik az öltözőket, a bajnokság kezdetéig műanyagszékeket helyeznek el, valamint rendbe teszik a stadion környéki szállót és étkezdét.

Az Aranyos játékoskerete június 25-én, hétfőn 18 órakor kezdi el kezdi el előkészületeit a másodosztályú bajnokságra. Nincs kizárva a közeljövőben egy szolnoki edzőtáborozás sem.

(erkedi)

vissza az elejére


Megkerültek a haitiak

(16. oldal)

Kiderült, hogy nem szándékosan tűnt el, hanem eltévedt az U17-es koroszályos haiti labdarúgó-válogatott New Yorkban. A 18 tagú keretből csütörtökön 13-an nem kerültek elő, amikor az együttes a John F. Kennedy repülőtéren a szöuli csatlakozásra várt. Dél-Koreában az augusztusi korosztályos világbajnokság egyik felkészülési tornáján vett volna részt a csapat. A „szökevények" közül néhány óra múlva hatan visszatértek, és jelentkeztek a biztonsági szolgálatnál, a többieknek azonban egy időre nyoma veszett. Azóta kiderült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem disszidáltak, a futballisták egy része New Yorkban és Bostonban tévelygett, néhányan pedig meg akarták tekinteni az óriási alapterületű JFK légikikötőt, ott vesztek el, és távoli terminálokon aludtak.

Miután mindenki előkerült, a gárda folytatta útját Ázsiába.

vissza az elejére


Sebastian Vettel minden idők legfiatalabb pontszerzője

(16. oldal)

A 19 éves és 11 hónapos német Sebastian Vettel a Forma–1 történetének legfiatalabb versenyzője, aki világbajnoki futamon pontot szerzett.

A BMW-Sauber csapatában a lengyel Robert Kubicát helyettesítő német pilóta vasárnap Indianapolisban élete első vb-futamán a nyolcadik helyen végzett az Egyesült Államok Nagydíján, teljesítményéért egy pontot kapott. Vettel hétfőn kijelentette, a többi versenyen is szeretne rajthoz állni, a BMW azonban kitart Kubica mellett.

„Bár a rajt után hibáztam, hiszen levágtam egy kanyart és a pálya elhagyásával sok időt vesztettem, utána viszont jól ment az autózás" – mondta Vettel. „Fantasztikus élmény volt a futam, ezután, gondolom érthető, hogy nem szeretném kívülről nézni a többi versenyt. Rengeteget tanultam, úgy érzem, visszalépés lenne számomra, ha csak tesztpilótaként számítanának rám a továbbiakban is a csapatnál."

„Mindenkinek megvan a saját feladata a BMW-nél" – jelentette ki Mario Theissen csapatfőnök. „Ha Robert felépül, akkor visszaül az autóba. Sebastian tényleg jó teljesítményt nyújtott, egy rutinosabb pilóta jobban felmérte volna a helyzetet a rajt után, és nem ment volna le a pályáról. Ennek ellenére elégedettek voltunk Vettellel, jó tudni, hogy bármikor számíthatunk rá, de ettől ő továbbra is a tesztpilótánk marad."

Vettel hivatalosan a Red Bull versenyzője, csapata azonban 2009-ig kölcsönadta őt a BMW-Saubernek. Dietrich Mateschitz, a Red Bull főnöke a vasárnapi verseny után azt mondta: ha a fiatal versenyző fejlődése nem törik meg, akkor komoly esélye van arra, hogy 2009-ben a csapat egyik pilótája legyen.

Vettel azért állhatott rajthoz Indianapolisban, mert Kubicát a kanadai nagydíjon szenvedett súlyos balesete után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) orvosai nem engedték elindulni Indianapolisban.

A következő világbajnoki futamot, a francia nagydíjat július 1-jén rendezik. Kubicának előtte ismét át kell esnie a FIFA orvosainak vizsgálatán. Ha ismét nem kap rajtengedélyt, akkor megint Vettel helyettesítheti.

Az ifjú német pilóta erre legfeljebb öt százalék esélyt lát.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András