SMS-előfizetés a Szabadságra!

(1. oldal)

Ha nem ér rá személyesen előfizetni a postán, a terjesztővállalatoknál, vagy a lapkihordó nem emlékeztette Önt, hogy újítsa meg előfizetését, fizessen elő sms-ben!

Amennyiben Kolozs megyében lakik, újítsa meg előfizetését egyszerű, gyors és rendkívül kényelmes megoldással: küldjön SMS-t a 7555-ös emeltdíjas (6 euro+Áfa) számra és jövő hónaptól a lapterjesztők házhoz viszik a Szabadságot. Az üzenet elejére írja oda Szabadsag (ügyeljen, ne írjon ékezetet!), majd nevét és pontos címét. Ha júniusra már előfizetett, kérjük, a júliusi előfizetést megrendelő SMS üzenet végére írja oda, hogy melyik lapterjesztő cégnél (például Apex, Apex Abcom vagy Posta) volt előfizető. Erre azért van szükség, hogy a legalkalmasabb terjesztőhöz forduljunk.

Az egyhónapos előfizetésre alkalmas SMS ára 6 euró plusz áfa. Az üzenetet csupán az Orange mobiltelefon hálózatból lehet elküldeni.

Könnyítse meg életét: június 22-ig fizessen elő SMS-ben a Szabadságra!

vissza az elejére


Elballagtak a belvárosi magyar tanintézetek végzősei
Szellemi útravalóval látta el a diákokat az alma mater

(1. oldal)

Fiatalok és bizakodók

Szombat délelőtt négy belvárosi magyar tanintézmény végzősei vettek végső búcsút az alma matertől: reggel kilenctől a Báthory István Elméleti Líceum, a Pázmány Péter Római-Katolikus Gimnázium, 10 órától az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, 12 órától pedig a Brassai Sámuel Elméleti Líceum tizenkettedikesei ballagtak el. A virágdíszbe „öltözött" tanintézetek megteltek izgatott végzősökkel, iskolatársakkal, szülőkkel, rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel. A megszívlelendő tanácsokat sugalló beszédek után a kulcsátadás megható pillanata következett. A kiváló tanulmányi eredmények mellett rengeteg különdíjat osztottak ki: alapítványok, magánszemélyek, az RMDSZ mellett a Szabadság is díjazta az arra érdemes végzősöket. A díjözön, a virágáradat közepette ismét beigazolódott, hogy a ballagás semmit sem vesztett fontosságából, fényéből, ünnepélyességéből, és döntő eseményt képez a fiatalok életében: lényeges a továbblépéshez, a folytatáshoz. (Részletek a 8. oldalon)

vissza az elejére


Elkezdődött a képességvizsga

(1. oldal)

Román nyelv és irodalom vizsgával kezdődött el ma a nyolcadikosok képességvizsgája, amelyre 228 429 diák iratkozott be, őket 970 vizsgaközpontban osztották el. Kedden a nemzeti kisebbségek anyanyelvi vizsgájára kerül sor (erre 12 299 diák jelentkezett), szerdán tartják a matematika, csütörtökön pedig a történelem, illetve földrajz próbát (e kettő között választani lehetett). Az eredmények első kifüggesztése 24-én, 16 óráig történik, és ugyanaznap 16–20 óra között lehet benyújtani a fellebbezéseket, amelyeket június 25–27. között bírálnak el. A végső eredményeket június 28-án fügesztik ki. Az országos vizsgáztató bizottság az írásos próbák négy napján (18–21. között) nyilvános tételkihúzást rendez reggel fél kilenctől. A kiválasztott tétel számát 9 órakor közlik a vizsgáztató központokkal, ez az interneten is megjelenik majd (www.subiecte2007.edu.ro ).

A diákok 8.30-ig mehetnek be a vizsgaközpontokba a személyi igazolványuk vagy keresztlevelük alapján, de egy külön igazolványt is kapnak a vizsgákon való részvételre. A vizsga ideje alatt a termet csak kivételesen és felügyelettel lehet elhagyni, a tételek kidolgozására két óra áll rendelkezésre.

vissza az elejére


Sütő-megemlékezés Pusztakamaráson

(1. oldal)

Nyolcvanéves lenne Sütő András. Ebből az alkalomból emlékeztek vasárnap Pusztakamaráson a tavaly elhunyt íróra a szülőfalu maréknyi magyar közössége és az onnan elszármazottak szervezésében. Az emlékünnepség a helyi református templomban kezdődött, ahol a megemlékező istentisztelet után beszédek hangzottak el, majd az ünneplők átvonultak a szülői házhoz. Itt került sor a ház bejáratához elhelyezett emlékszöveg leleplezésére, ahol Kötő József, az EMKE elnöke mondott beszédet. A találkozó végül közös ebéddel zárult. Az ünnepségen igét hirdetett Demeter József szászrégeni református lelkész, beszédét a Királyok II. könyve, II. fejezetének 8-tól 10-ig terjedő verseire alapozta, mondván: Sütő András 80 évvel ezelőtt hasonló palástot kapott Istentől, akárcsak Illés próféta, aki a palást által adott erő segítségével vezette népét a túlsó part felé. Képünkön Hunyadi László szobrászművész, Kötő József és Balázs Antal, faragómester. (Részletekre visszatérünk)

vissza az elejére


Kult-Túra


MAINAP

(2. oldal)

NÉVNAP: Arnold. A germán Arnwald névből származik, jelentése: sas és uralkodó.

NAPKELTE: 5 óra 31 perckor.

NAPNYUGTA: 21 óra 22 perckor.

ÉVFORDULÓK: Június 18-án történt: 1429. A százéves háborúban a Jeanne d’Arc és D’Alencon herceg vezette francia királyi sereg legyőzte az angolokat. • 1686. Megkezdődött az ostrom Buda visszafoglalásáért. • 1815. Az Elba-szigetéről visszatért Napóleon seregei Waterloonál döntő vereséget szenvedtek az angol–holland–porosz haderőtől. • 1915. Az I. világháborúban a teljes arcvonalon megindult a központi hatalmak támadása, amelynek célpontja Doberdó volt. • 1998. Az Országgyűlés Orbán Viktort, a Fidesz–Magyar Polgári Párt elnökét választotta kormányfővé. • Június 18-án született: 1482. Fráter György, erdélyi kormányzó, királyi helytartó, római katolikus főpap. • 1868. Horthy Miklós tengerésztiszt, kormányzó. • 1875. Krenner Miklós újságíró, aki Spectator írói néven publikált. • 1942. Paul McCartney angol énekes, zeneszerző, ex-Beatle. • Június 18-án halt meg: 1928. Roald Amundsen norvég sarkkutató, a Déli-sark felfedezője. • 1934. Derkovits Gyula festőművész. • 1936. Maxim Gorkij orosz író, drámaíró.

vissza az elejére


A NAP IDÉZETE

(2. oldal)

Nem mindenkinek van leragasztva a szeme, egyesek önként csukják be, úgy bizony.

Maxim Gorkij

vissza az elejére


KISHIREK

(2. oldal)

A BRASSAI SÁMUEL ELMÉLETI LÍCEUM a 2007–2008-as tanévben is két ötödik osztályt indít. Az angol nyelvet heti négy órában fogják tanulni. Beiratkozni az iskola titkárságán június 19-ig lehet, de. 11 óráig. Ismeretek felmérésére június 20-án kerül sor, reggel 9 órától.

111 VERS ERDÉLYI KÖLTŐNŐKTŐL és SZÁSZ ISTVÁN TAS: BESZÉDES HALLGATÁS című, a Kriterion Könyvkiadónál megjelent könyveket mutatják be ma, június 18-án du. 6 órakor a Reményik Sándor Galériában (Kossuth L./December 21. út 1. szám). A bemutatón közreműködik Egyed Emese, Katona Éva, Szász István Tas és H. Szabó Gyula.

VIKIDÁL GYULA koncertezik Aranyosegerbegyen június 22-én, pénteken, Várfalván június 23-án, szombaton és Torockón június 24-én, vasárnap. A koncert mindhárom helyszínen este 8 órakor kezdődik.

A KOLOZSVÁRI MAGYAR GYEREKKÓRUS következő próbájára június 19-én, kedden 17–18,30 óra között kerül sor.

DR. PROKOPP MÁRIA művészettörténész, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora tart előadást a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Történelem Filozófia Kar, Művészettörténet Tanszéke és az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány művészettörténeti előadássorozatának keretében Vitéz János nagyváradi püspök, majd esztergomi érsek kapcsolata a firenzei festőművészekkel. Új kutatási eredmények címmel június 19-én kedden délelőtt 10 órától. Az előadás helyszíne: Echinox (egykori convictus nobilium) épülete, Egyetem u. 7–9. szám, II. emelet, Virgil Vătăşianu terem.

vissza az elejére


Közönségdíjas a Hosszú péntek, Visky különdíjat kapott
Szubjektív beszámoló a POSZT-ról 3.

(2. oldal)

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramja Alföldi Róbert rendezésével, a Bárka Színház Szentivánéji álom bemutatójával zárult, amely nem nyerte el ugyan a fesztivál fődíját, de a szakmai beszélgetések állandó véleményformálói, Csáki Judit és Karsai György a maguk szempontjából ezt találták az egyik legjobb rendezésnek. Saját, alternatív díjat alapítottak Tapsdíj elnevezéssel, és a záró szakmai beszélgetés előtt olvasták fel listájukat, amelynek megfelelően legjobb előadásnak Zsámbéki Gábor rendezését, A karnevál utolsó éjszakáját választották, legjobb rendezőnek pedig Alföldi Róbertet és Eszenyi Enikőt (Az ünnep, Vígszínház) megosztva. Különdíjat ítéltek a Dömötör András rendezte egri előadásnak, A párnaembernek. Díjaik nem fedik a hivatalos díjakat, egy másfajta ízlést tükröznek.

A két listából viszont nagyjából összeáll a kép, hogy mely előadások voltak egyáltalán díjra érdemesek. A választék idén nem volt széles, és ezúttal a különféle zsűriknek éppen ez nehezíthette a helyzetét. Furcsa módon a hivatalos fődíjat egy könnyedebb előadás, a Finito kapta, míg a közönségzsűri a nehezebben befogadható, és nem a hagyományos színházi eszközöket és látványt használó kolozsvári előadást, a Hosszú pénteket (rendező: Tompa Gábor) ítélte a legjobbnak.

Az utolsó napon, koradélután mégegyszer utoljára összegyűltek a szakmabeliek, hogy értékeljék a fesztivált. Elsőként Fekete Péter szólt abból az alkalomból, hogy átvette a békéscsabai Jókai Színház vezetését. Bejelentette, hogy 2008-ban nyílik az Ibsen Központ városukban, ahol fő feladatuknak a színházi kiszolgáló személyzet képzését tekintik. Remélhetőleg valóban így lesz, és nem egy újabb színészképzővel gyarapszik az ország. Majd Jordán Tamás vázolta a jövőt (amit a Nyílt Fórum megnyitóján is megtett): Hiller István ígéretet tett a POSZT „felfuttatására", a 2010-ig elérendő 85 millió forintos támogatásra. Jordán a plusztámogatást külföldi vendégjátékok meghívására és az OFF program bővítésére szeretné fordítani. Simon István, a POSZT társigazgatója azonban nem támogatta az ötletet, szerinte ősszel, egy külön fesztivál keretében lehetne a külföldi előadásokat meghívni, amivel mélyen egyet lehet érteni. A POSZT jelen pillanatban a magyar színház szakmai éves versenye. Méretbeli korlátait régóta feszegeti. Valószínű, hogy a további bővülés a rendezvény teljes átformálódásával járna, nevet kellene változtatnia, és az országos találkozó kereshetné újabb helyét az országban.

A beszélgetésen szó esett a válogatás problémájáról: Balogh Róbert újságíró tette fel a konkrét kérdést Jordán Tamásnak: nem változtatnak-e az egyszemélyes válogatás rendszerén. Szűcs Katalin Ágnes, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke (mint a korábbi években) most is elmondta, hogy három kritikusnak lenne érdemes válogatnia. Kovács Dezső azt javasolta, hogy szakmai testület válogasson, amelynek egyik tagja kritikus. Itt elszabadultak az indulatok (talán még jobban is, mint a Liberté’56 vitáján). Jordán Tamás kategorikusan elutasította a kritikusokat mint válogatókat. Véleménye szerint a magyar kritika mélyponton van, a szakma pedig „gyűlöli a kritikusokat". A Nemzeti Színház még regnáló igazgatója a színházi szakma egy részét, a kritikusokat tehát kizárja a gondolkodásából. Továbbá azt is kizárta, hogy több stúdióelőadás legyen a programban, mondván, az szervezési nehézségeket okoz. Jordán szavaiból az derült ki, hogy nem a minőségi szempont a fontos, hanem a fesztiválszervezés gördülékenysége. Úgy beszélt, akár egy üzletember, aki mindig a legegyszerűbb és legrentábilisabb megoldásokat választja. Mindez azonban a POSZT hitelét ássa alá, amely egyébként elsősorban állami pénzből szerveződik, azaz senki sem tekintheti a magánbirodalmának. A vita nyilvánvalóan folytatódni fog, de a 2008-as fesztiválon még sajnos marad az egyszemélyes döntés: 2007 áprilisában kezdte meg a munkát a 2008. június 5-én kezdődő POSZT válogatója, Kukorelly Endre író.

Egyébként kétségtelen, hogy a POSZT nagy profizmussal zajlik. Nem maradnak el előadások, pontosak a programok, megfelelő a tájékoztatás. Ha fanyalgást hallani, akkor az nem a konkrét szervezési munkának, hanem a válogatásnak vagy a szakmai részvételnek szól. Persze nehéz a két dolgot elkülöníteni, de mindenképpen érdemes, hogy a meglévők mellé ne alakuljanak ki újabb lövészárkok.

2008-ban újra POSZT: addig nagy csaták várnak a színháziakra. Igazgatót váltanak a Nemzetiben, és ismét igazgatót választanak majd Kaposváron. De ennél fontosabbak a belső, szakmai harcok, a ki nem beszélt konfliktusok, a kritika és a színház viszonya és a fiatalok támogatása. A nagy acsarkodásban alig jutott rájuk idő ezúttal. Örvendetes volna, ha vizsgáikon a szakma magától értetődően részt venne, beszélne róluk-velük, hiszen néhány év múlva nekik kell majd boldogulniuk mindazzal, amit az öregek hátrahagytak. Nem lesz könnyű feladat….

A szakmai zsűri (Bagó Bertalan, rendező; Balla Ildikó, díszlet- és jelmeztervező; Dömötör Adrienne, kritikus; Szakonyi Károly, drámaíró; Szilágyi Tibor, színész; Szokolai Brigitta, dramaturg; Gerold László, irodalomtörténész, kritikus) díjai: Legjobb előadás – Tasnádi István: Finito (Örkény István Színház, Budapest); Legjobb rendezés – Zsámbéki Gábor (Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája, Katona József Színház, Budapest); Legjobb női főszereplő – Für Anikó (Tasnádi István: Finito); Legjobb férfi főszereplő – Kamarás Iván (Vinterberg-Rukov-Hansen: Az ünnep, Pesti Színház, Budapest); Legjobb női epizódszereplő – Fullajtár Andrea (A karnevál utolsó éjszakája); Legjobb férfi epizódszereplő – Debreczeny Csaba (Finito); Legjobb díszlet – Khell Csörsz (A karnevál utolsó éjszakája); Legjobb jelmez Izsák Lili (Finito); KülöndíjVisky András a Hosszú péntek című dráma szerzői-dramaturgi munkájáért (rendezte Tompa Gábor, Kolozsvári Állami Magyar Színház).

A MASZK Országos Színészegyesület színészzsűri díjai: Legjobb férfi alakítás – Mészáros Máté (Martin McDonagh: A párnaember, Gárdonyi Géza Színház, Eger); Legjobb női alakítás – Jordán Adél (A karnevál utolsó éjszakája).

A Pesti Műsor díjai: Legjobb 30 év alatti színésznő – Danis Lídia (Vinterberg-Rukov-Hansen: Az ünnep, Pesti Színház, Budapest); Legjobb 30 év alatti színész – Schruff Milán (Martin McDonagh: A párnaember)

Közönségzsűri díja: A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának (Visky András: Hosszú péntek – rendezte: Tompa Gábor).

A Baranya megyei önkormányzat különdíjai: Legjobb társulat – Csiky Gergely Színház, Kaposvár (Mohácsi István – Mohácsi János – Kovács Márton: 56 06 /őrült lélek vert hadak – rendezte: Mohácsi János); Művészi teljesítményéért – Máthé Erzsi (A karnevál utolsó éjszakája, Katona József Színház, Budapest).

SŐREGI MELINDA – PÉCS

vissza az elejére


Idén is nyári hangversenyek a Farkas utcában

(2. oldal)

A Pünkösdi Hangversenysorozatot rövid szünet követte, és máris újabb koncertek örvendeztetik meg Kolozsvár közönségét a Farkas utcában, ugyanis elkezdődik a Nyári hangversenysorozat és a Zenés esték sorozat a templomban és környékén. Június második felétől szeptember közepéig minden héten két koncert (szerdánként és vasárnaponként) várja az érdeklődőket.

Színes műsor, ismerős és még nem ismert előadók, számos érdekesség csalogatja a közönséget. Lesz sok színvonalas orgonahangverseny, barokk zene, vendégkórusok lépnek fel, különböző hangszeres együttesek koncerteznek majd.

A júniusi koncerteket fiatal művészeknek köszönhetjük, akik államvizsga-hangversenyüket tartják. Teodora Cîrciumaru 19-én este 7 órától, Wilhelm Schmidts pedig 26-án este 6 órától lép fel. Rendhagyó módon ezek a koncertek nem szerdán, hanem kedden este szólalnak meg. Június 23-án, szombaton este 7 órától amerikai zenészeket hallhatunk majd: John McElroy (trombita), Patrick Rafferty (hegedű) és Szász Dániel (hegedű) AEÁ-beli zenészek együttesét két hazai zenész, Gabriel Pozdărescu (trombita) és Amalia Goje (orgona) egészíti ki.

Töltse be idei nyarunkat is a zene!

BALÁZS ÁGNES

Az oldalt szerkesztette: Köllő Katalin

vissza az elejére


Vélemény


Gyári hibás demokrácia

(3. oldal)

A demokrácia szükségképpen rossz döntésekre vezet – állapítja meg elkeseredetten a libertárius közgazdász, és azt javasolja, hogy a tájékozottabb polgár több szavazatot adhasson le. Így garantált lenne a szabadpiaci megoldások győzelme – idéz a New York Times Magazine cikkéből a Metazin.

„Bryan Caplan nem abban látja a baj okát, hogy egyes érdekcsoportok rossz irányba térítik a nép akaratát, nem is abban, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja, mit akar a nép. Magával a néppel, és az ő akaratával van baj" – írja Gary Bass, a Princeton egyetem tanára a New York Times Magazineban.

Caplan, a George Mason Egyetem közgazdász tanára már könyvének címében (A racionális választó mítosza) arra utal, hogy a nagyközönség tájékozatlan, és ésszerűtlenül viselkedik. Elég arra gondolni, hogy kezdetben az amerikaiak háromnegyede támogatta az iraki háborút.

A választóknak gyakorlatilag fogalmuk sincs róla, mit tesznek, lényegükhöz tartozik az ésszerűtlen cselekvés. Nem vitás, hogy a lakosságnak csak elenyésző kisebbsége tekinthető jól tájékozottnak az eldöntendő közügyekben. Ha feltesszük, hogy van egy igen jó álláspont és egy igen rossz, a tájékozatlan többség szavazatai a nagy számok törvénye alapján kiegyenlítik egymást, és a tájékozottak véleménye dönt. Ily módon ugyanolyan jól működik a demokrácia, mintha mindenki jól tájékozott lenne.

Csakhogy Caplan szerint a tájékozatlanok szisztematikus tévedések áldozatai, nem véletlenszerűen hibáznak. Vizsgálatokra hivatkozik, amelyek azt bizonyítják, hogy a lakosságnak előítéletei vannak a szabadpiaccal, a külföldi segélyekkel, a bevándorlókkal, sőt a külkereskedelemmel szemben is, és mint a legtöbb előítélet, ezek is tájékozatlanságból fakadnak.

A megoldás az volna, hogy többletszavazatot kapjanak azok a választók, akik sikerrel töltenek ki egy tájékozottsági tesztlapot. Ez nemcsak a döntések hatékonyságát fokozná, hanem egyúttal nagyobb tájékozottság szerzésére is ösztönözné a polgárokat. A tájékozott szavazók által választott döntéshozók rossz döntéseit pedig egy gazdasági tanács igazítaná ki.

A recenzens megjegyzi, hogy nem lehet mindent szigorúan a gazdasági racionalitás szerint eldönteni. A bevándorlás például a nemzeti identitást is érinti. Ugyanígy a háború nem pusztán katonai ügy, nem bízható csupán a hadviselés szakembereire. Caplan hibájául rója fel azt is, hogy a hatékonyság felől közelít a demokráciához, a legitimitás problémáját nem vizsgálja, holott az sem mellékes. A diktatórikus rendszerek azért kerülnek végül válságba, mert ha az egyedül hozzáértőnek hirdetett vezetés nem tud megbirkózni valamilyen nehézséggel, például háborúval vagy az elszabaduló inflációval, akkor minden legitimációját elveszíti. A demokráciában viszont a többség tudja, hogy ő választotta a vezetést, ezért nincs oka szembefordulni magával a rendszerrel.

Caplan is elismeri, hogy nem csupán a tájékozatlan szavazók, hanem a tájékozott politikusok is hajlamosak hibázni. Mintha alábecsülné azonban az utóbbiak szerepét a nagyközönség téves döntéseinek alakításában. Közismert például, hogy a választók többsége párthovatartozás szerint szavaz, vagyis az elit egy részének útválasztását követi. „Lehet, hogy a politikusok nem végzik jól a dolgukat, ezért teljesít rosszul a lakosság, nem pedig fordítva."

Christopher Hayes, az In These Times publicistája még keményebben fogalmaz a könyvvel kapcsolatban. „Ha a szabadpiac nélküli demokrácia és a demokrácia nélküli szabadpiac közül kellene választaniuk, sok konzervatív boldogan elfogadná az utóbbit. Ezért lehetett Milton Friedman Augusto Pinochet tanácsadója, és ezért támogatna a Bush-kormány egy Venezuela elleni puccsot." Ámbár a két példa között van egy kis különbség: Venezuelában puccs nélkül is éppen elég nagy veszélyben van mind a piac, mind a demokrácia. (metazin.hu)

vissza az elejére


Margit-napi levél

(3. oldal)

Ilyenkor Margit-napon még jobban hiányoznak a házból a dédunokáid, akikben arcmásod láttán nem oldódik fel a közöny: hogyan is ismerhetnének rád öregkori fényképeidről bár!…

Az udvarban nyíló bazsarózsa (a haláloddal kezdődő új időszámítás egyik ritka szerzeménye megszámlálhatatlan veszteségeink után) sem emlékeztet rád, anyám.

Még megérjük, hogy túltéve önmagunk poklán, ismét a külső természet lesz egyre fékezhetetlenebb. Kelet-európai tornádók! – a tévében hallott prognózis nyílt figyelmeztetés. Egy bősz felhőszakadás ma hirtelen mindent elmosott; az összefüggéseket is. Csak ez a házsongárdi televény a sírhantokon, a magas szárú liliom a gyomnövények fölé nőve éppolyan féktelenül burjánzik, akár a vad tenyészet, vagy mint a képzelet. Huszonöt év múltán is magam előtt látom otrombán összevarrt hasadat, és hallani vélem a visszhangokat a temetői csendben: a fémtárgyét (olló volt, nem hangvilla), melyet a műtét végén benned felejtettek.

A déli vihar előtt Kundera legújabb kötetét olvastam. AZ ÖREG HALOTTAK ADJÁK ÁT HELYÜKET A FIATAL HALOTTAKNAK – így szól az egyik elbeszélés címe. Van, akit az ilyen „illetlen", nyers fogalmazás meghökkent. Vagy talán nevetésre késztet? Ám aki már mindent jól megrágott, és az igaz fölismerések rég elvették kedvét a kuncogástól (sírod és az idomtalan világsír felett), az szemérmesen csukja be a könyv kék fedelét.

Lászlóffy Csaba

vissza az elejére


Balkáni kaland

(3. oldal)

Az amerikai külpolitika csupán tessék-lássék módon, legfennebb az Egyesült Államok közmegítéléséért, de mindenképpen érdekből figyel – némileg – oda egyes kelet-európai, a legtöbb ázsiai vagy afrikai országra. Egyértelmű, hogy számukra nem vagyunk fontosak. Pontosabban: számítunk, számítanak ránk, de legfennebb geopolitikai, harcászati szempontból: amikor különböző katonai létesítményeket építenének, mint például a dobrudzsai légi bázis vagy a lengyelországi és csehországi rakétaellenes támaszpont, ahová rendkívül nagy teljesítményű radarokat és elhárító rendszereket építenének fel. A hivatalos álláspont szerint az iráni atomrakéták megsemmisítésére. Azt már meg sem merem kérdezni: az amerikaiak pontosan hogyan gondolták az Irán vagy akár Oroszország felől Nyugat-Európa és az Egyesült Államok irányába igyekvő atomrakéták megsemmisítését? Lengyelország vagy Csehország légterében? Megint a „fejünk fölött" történnek, dőlnek el a dolgok?

Az amerikaiak velünk szemben is tanúsított felületességét, előítéleteit ismerve kicsit kárörvendve hallgattam a tudósításokat az elnök albániai kalandjáról. Ismeretes, néhány nappal ezelőtt George W. Bush Bulgáriában és Albániában is járt, a jelek szerint azonban tanácsosai nem készítették fel kellőképpen a két balkáni ország helyi szokásaira, „hagyományaira". Lehet, hogy az elnök felvilágosításáért felelős beosztottak ugyanolyan rövid, de ezek szerint nem lényegretörő leírást adtak a „testvéri" bolgár és albán népről, mint ahogy az náluk szokás. Beszélik, hogy korábban, amikor az ifjabb Bush még Texas állam kormányzója volt, s egy alkalommal osztrák küldöttséget várt, azt kérte bizalmasaitól: nosza, foglalják össze neki öt percben, kik lesznek a vendégek, és dióhéjban mondják el az ország történelmét is. Nem tudni, milyen vázlatos volt a feljegyzés, és hogy mennyit jegyzett meg az egészből Bush junior, de a küldöttségvezetőt állítólag királyi megszólításban részesítette – mesélték ottjártunkkor a volt elnöki tanácsadók. (Ennél már csak a Szentatya „leurazása" lehetett kellemetlenebb.)

Márpedig az albániai látogatás előtt, ha mást nem is, feltétlenül el kellett volna mondani Bushnak azt a viccet, ami mostanában sokunknak eszébe jutott. Eszerint az amerikai, francia, orosz és albán elnök egy repülőgépen utazik, és úgy döntenek, próbát tesznek, hogy ki tud hamarabb rájönni, hogy a gép mikor halad el saját országa fölött. Az amerikai meglátja a Grand Canyont, a francia az Eiffel-tornyot, az orosz pedig a Kremlt, így valamennyien helyesen válaszolnak. Az albán csak annyit mond: nekem elég, ha kinyújtom a bal karomat. Meg is teszi, majd hirtelen felkiált: Tirana fölött vagyunk! Honnan tudja? – kérdezik a többiek. Eltűnt a karórám! – hangzott a válasz.

Bár nem értek egyet a nemzeti karakterológiákkal, ez a szakállas vicc pontosan kifejezi, milyen előítéletek élnek velünk szemben, még akkor is, ha köztudottan nem csak a balkáni államokban lopnak, és hogy pontosan ez a helyzet Venezuelában vagy Ausztráliában vagy akár a Kamcsatka-félszigeten. A Fehér Ház is sietett cáfolni: Bush órája előkerült, hiszen azzal távozott. A bizonyíték: amikor az Air Force One elnöki repülőgép lépcsőjéről intett a bal kezével, az óra – valamilyen karóra legalábbis – a csuklóján volt. Mások szerint egyáltalán el sem tűnt, vannak viszont, akik azt nyilatkozták, hogy a bodyguardok javasolták az elnöknek, vegye le, és tegye a zsebébe, mert ott nagyobb „biztonságban" van. Aztán olyan hírek is napvilágra kerültek, hogy az e-bay-en árulják Bush állítólagos karóráját.

Ha ugyanez például Svédországban történik meg (habár komoly kételyeim vannak afelől, hogy ott ilyen kitörő lelkesedéssel fogadták volna az amerikai elnököt), akkor csakis egy excentrikus vagy gyengeelméjű személy lehetett volna a vétkes. Pedig a szuvenírgyűjtés nemzetközi sport: vannak, akik még emlékeznek arra, hogy pár évvel ezelőtt az Európa Tanács strasbourgi épületében eltulajdonították Vlagyimir Zsirinovzskij szélsőséges orosz politikus sapkáját, Hollandiában pedig a koszorút az amsterdami világháborús emlékműről. Mivel Strasbourgban, ugye, nem lopnak, a sapkaeltüntetésnek minden bizonnyal politikai üzenete lehetett, II. Albert belga király koszorújának elcsenését azonban nehéz megmagyarázni … Emlékezzünk vissza: 1989 előtt terjedt el, hogy Elena és Nicolae Ceauşescu állítólag több külföldi protokollvillából vitt haza „emlékbe" néhány tárgyat. (Ezt már csak a bécsi tavon békésen úszkáló hattyúk esete az éhes romániaiakkal múlta felül.)

Hogy mi igaz az óra-sztoriból és mi nem, azt aligha fogjuk megtudni. Tartok attól, hogy ez az incidens a kelet-európai országok iránti ellenszenvet, az előítéleteket fogja táplálni. Mindenesetre Bush akár még szerencsésnek is vallhatja magát, hogy csak „egy órájába" került a balkáni kaland. Vannak sokan ebben a térségben, akiknek ingük-gatyájuk rámegy erre.

KISS OLIVÉR

Az oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


Múltidéző


Egy kevésbé ismert Veress Ferenc (1832–1916)

(4. oldal)

Veress Ferenc fotográfusi munkássága elválaszthatatlan Kolozsvár történetétől. A fényképészet úttörő korszakában nem kevés munkával és kezdeményezőkészséggel örökítette meg a kincses város több mint száz évvel ezelőtti arculatát. A műemléképületek és utcák, terek fotói egyedi dokumentumértéket képviselnek egy olyan korból, amikor a kapitalista kibontakozás kezdett kézzelfogható (és szemmel látható) nyomokat hagyni Erdély fővárosában. Azonban kevésbé ismertek azok a munkái, amelyek műtermeiben, mai szemmel nézve igen kezdetleges körülmények között, híres vagy kevésbé híres emberek portréjaiként készültek el. Nemzetközi viszonylatban szakmai hírnevet szerzett magának (a ma nyilvántartott publikációinak száma 72), és elismertséget annak a közösségnek, amelybe beleszületett. A múlt héten zárult az a kiállítás, amely a Lucian Blaga Központi Könyvtár Különgyűjteményi Osztályán (itt kb. száz művét őrzik) több tucatnyi Veress Ferenc-fényképet mutatott be. Ezek közül mi most a kevésbé ismertekből kiválogatottakat mutatjuk be, Kolumbán Judit könyvtáros és Rohonyi D. Iván fotoriporterünk közreműködésével.

Veress Ferenc 1832. szeptember 1-én Kolozsváron született. Nagyon fiatalon aranyművesnek készült, de tizenhat éves korában megismerkedett a fényképészettel, ami teljesen megváltoztatta életpályáját. Gróf Kornis Zsigmond és gróf Mikó Imre személyében anyagi támogatókra talált, akik felismerték az új technikai csodában rejlő távlatokat. Veress Ferenc első állandó műtermét 1853-ban nyitotta meg Kolozsváron. 1859–1873 között öt város- és tájképalbumot állított össze. 1865-ben az Erdélyi Múzeum-Egyesület fényképésze lett. 1881-től a Kolozsvári Tudományegyetem magántanára. Megalapította az első magyar fényképegyesületet és megszervezte az első magyar csoportos fényképkiállítást. 1882-ben kiadta az első fényképészeti szaklapot Fényképészeti Lapok címmel, amelyet ő is szerkesztett (1888-ig folyamatosan megjelent). 1890-től haláláig életét a kutatásnak, a színes-fénykép készítés fejlesztésének szentelte. Figyelemmel kísérte a témában külföldön tapasztalt előrelépéseket. Ezen a téren a hazai közöny és műszaki haladásba vetett általános kétség akadályokat gördített útjába, de sikerült túltennie magát rajtuk.

Az erdélyi magyarság egyik fontos építő-személyisége a Házsongárdi temetőben, a Khudy család sírboltjában nyugszik.

Fotográfiái a monarchia fénykorának optimista hangulatát idézik, amikor még senki sem sejtette a XX. század küszöbönálló nagy történelmi megrázkódtatásait. Veress Ferenc érdeme, hogy megörökítette az utókor számára az akkori kincses várost, annak lakóit és vendégeit. Életműve kulturális örökségünk része, emlékét kötelességünk ápolni.

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
Tisztogatás az U-nál

(5. oldal)

A labdarúgó élvonalba jutott Kolozsvári U FC vezetősége hét játékossal közölte, hogy ha más ajánlatot nem kapnak, akkor kikölcsönzik őket a másodosztályú Tordai Aranyos FC-nek vagy az Aranyosgyéresi Sodronyiparnak. A névsor: Marius Morar, Viorel Sântejudean, Tudor Vădana, Dan Văscan, Gheorghe Tăut, Tudor Dobrău és Adrian Borza. Két másik játékosnak is kifelé áll a szekere rúdja: Dănuţ Şomcherechivel szerződést bontottak, Călin Moldovan kapust pedig „áruba bocsájtják". A kolozsvári csapat megkapta az élvonalban való szerepléshez szükséges licencet és július 20-án, valószínűleg a Târgu Jiu-i Pandúrok elleni barátságos mérkőzésen mutatja be a keret tagjait. A 18 órakor kezdődő találkozóra ingyenes a belépés. Amennyiben az első három forduló valamelyikében az U FC a Pandúrokkal kénytelen játszani, akkor a barátságos mérkőzésre „beugrik" a Tordai Aranyos FC.

vissza az elejére


Cél: a másodosztály

(5. oldal)

Két A-ligás helyért harcol a 3. liga hat csoportjának második helyezettje, a két hármas csoport győztese juthat egy osztállyal feljebb. A brassói csoport első mérkőzésén a Bukaresti Juventus 1–0-ra legyőzte a Bákói Pambacot, míg Temesvárott a Váradszentmártoni Lotus Felix 3–0-ra nyert a Motrui Bányász ellen. Mindkét győztes már kedden biztosíthatja a feljutást, amennyiben legyőzik a következő ellenfelüket, a Bukaresti Intergazt, illetve a Dévai Marost.

vissza az elejére


Svédország leiskolázta Romániát

(5. oldal)

A női labdarúgó Európa-bajnokság selejtező csoportja keretében, a sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező Svédország 7–0-ra leiskolázta Romániát Mogoşoaián. Az északiaktól Vitoria Svensson mesterötöst ért el. Legközelebb kedden Svédország a magyar válogatottat fogadja Tingvalla-Karlstadtban.

Az állás: 1. Svédország 6 pont, 2. Írország 3 (3–3), 3. Olaszország 3 (2–3), 4. MAGYARORSZÁG 1 (4–5), 5. ROMÁNIA 1 (3–10).

Fradi-bánat a labdarúgó magyar NB II-ben: a záróforduló után eldőlt, hogy a Nyugati-csoportból a BFC-Siófok, a Keletiből a Nyíregyháza jutott fel az élvonalba. A Keleti-csoportban a Nyír-egyháza várta az élről a zárást, és miután 1–0-ra legyőzte a Vecsést, az üldöző Ferencváros nem tudott a szabolcsiak elé kerülni. A zöld-fehéreknek ez azért sem sikerült, mert hazai pályán gól nélküli döntetlent játszottak a Baktalórántházával.

vissza az elejére


Kilenc erdélyi csapat jutott a C-ligába

(5. oldal)

Lejátszották a labdarúgó harmadosztályba jutásért vívott osztályozókat, amelyek során a megyei bajnokcsapatok közül 21 harcolta ki a feljutást. Köztük van kilenc erdélyi együttes is. Nem sikerült a feljutás Kolozs megye bajnokának, az Alsójárai Bányász 2–2-re végzett a Marmaţiával, ám tizenegyesrúgásokkal 5–4-re a máramarosiak nyertek.

Az erdélyi csapatok további eredményei (a győztes továbbjutott): Râmnicu Sărat-i Onix (Buzău)–Zágoni Mikes (Kovászna) 1–2, Gyergyószentmiklósi Jövő (Hargita)–Marosvásárhelyi Gázmetán (Maros) 0–1 (hosszabbítás után), Câmpulung Moldovenesc-i Rarăul (Suceava)–Felsőszászújfalusi Akarat (Beszterce-Naszód) 1–0, Mikolai Turul (Szatmár)–Pankotai CNM (Arad) 1–0, Zilahi FC (Szilágy)–Nagyváradi Bihar FC II. (Bihar) 2–3, Nagydisznódi AS (Szeben)–Alvinci Kozara (Fehér) 1–1, 11-esekkel 5–6, Kisbecskereki Nova Mama Mia (Temes)–Cerneţi-i Pandurii (Mehedinţi) 5–2, Resicabányai Glória (Krassó-Szörény)–Krajovai CFR (Dolj) 0–1, Piskitelepi Marmosim (Hunyad)–Parângul Sadu (Gorj) 3–2 és Tatrangi Egyesülés (Brassó) – Popeşti Leordeni-i Viscofil (Ilfov) 2 – 1 (hosszabbítás után).

vissza az elejére


TENISZ
Gallovits kikapott a barcelonai döntőben

(5. oldal)

Elveszítette első WTA-döntőjét a temesvári Gallovits Edina, aki a barcelonai 145 ezer dolláros torna fináléjában 6:3, 6:2 arányban maradt alul az amerikai Meghan Shaughnessyvel szemben. A romániai teniszező ígéretesen kezdett, elnyerte ellenfele adogatását, 3:3-ig tartotta a lépést, ám onnan zsinórban hat játékot vesztett, és ez döntőnek bizonyult. Gallovits 11 396 dollárral és 80 WTA-ponttal lett gazdagabb, ez a legfrissebb női világranglistán körülbelül a 70. hely környékére repíti.

vissza az elejére


KÉZILABDA
Eb-selejtezők

(5. oldal)

Simán jutott tovább a magyar válogatott
Részt vehet a januári Európa-bajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely az idegenbeli sikert követően a selejtező visszavágóján is nyert a litván csapat ellen, Tiszaújvárosban. A magyarok múlt vasárnap 28–23-ra nyertek Kaunasban.

Férfi Eb-selejtező, visszavágó:

MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA 31–30 (13–10) – továbbjutott: a magyar válogatott, kettős győzelemmel.

A január 17–27. közötti norvégiai Eb-n olimpiai kvótát, illetve olimpiai pótselejtezőt érő helyeket lehet kiharcolni.

Presztízsgyőzelem Romániának
Csupán egyet tudott ledolgozni a visszavágón 11 gólos hátrányából Svédország ellen a román férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnoki selejtezőn, bár az első félidő közepén már kilenccel is vezetett (24. perc: 18–9). A feladat mégis túl nehéznek bizonyult, négy perccel a lefújás előtt azonban, 31–31-nél kiegyenlítettek a svédek, de győzniük már nem sikerült. A román válogatott az 1996-os Eb óta nem vett részt világversenyen. Lucian Râşniţă szövetségi kapitány már a karlskronai kudarc után bejelentette, hogy a meccs után távozik posztjáról. Utódát a szövetség edzőbizottsága jelöli majd ki.

Férfi Eb-selejtező, visszavágó: ROMÁNIA–SVÉDORSZÁG 31–30 (18–16) – továbbjutott Svédország 66–56-os összesítéssel.

*

A bajnoki rendszer megváltoztatásáról döntött a Román Kézilabda Szövetség vezetősége, eszerint 2008-tól csupán 12–12 csapat szerepel mind a férfi, mind a női Nemzeti Ligában a jelenlegi 14 helyett. A kiírás szerint a 2007–2008-as idény végén 4–4 csapat búcsúzik az élvonaltól, az A-osztályból viszont csak 2–2 jut fel.

vissza az elejére


ÖKÖLVÍVÁS
Mindegyik magyar nyert a budapesti gálán

(5. oldal)

Bedák Zsolt győzelmével és Hidvégi György címvédésével kezdődött meg A bajnok hazatér elnevezésű ökölvívógála a budapesti Syma Sport- és Rendezvényközpontban.

A pehelysúlyú Bedák már a második menetben kiütötte a szerb Kemal Plavcit, így hatodik profi mérkőzésén maradt veretlen.

A gála második összecsapásán már világbajnoki címért folyt a küzdelem, cirkálósúlyban Hidvégi György, a Boksz Világalapítvány (WBF) bajnoka a francia Merik Roberge-zsel szemben lépett szorítóba, és ez a mérkőzés is a második menetben ért véget, a bíró beszüntette az összecsapást (technikai KO). Hidvégi negyedszer védte meg a címét.

Ezt követően az ugyancsak cirkálósúlyú Alekszandr Alekszejev, a Boksz Világszervezet (WBO) interkontinentális bajnoki övéért szállt ringbe az argentin Hector Alfredo Avila ellen: az eddigi tíz profi mérkőzését megnyerő orosz az első menetben egy gyilkos erejű ütéssel vetett véget a küzdelemnek.

Balzsay Károly kiütéssel nyert a brazil José Hilton Dos Santos ellen, a nagyközépsúlyú találkozón végig a magyar bokszoló irányított. Balzsay az ötödik menet második percében egy hatalmas balhoroggal padlóra küldte, a brazil segédjei csak hosszú percek után tudtak „életet lehelni" pártfogoltjukba. Az Universum Box Promotion fiatal tehetsége ezzel 16. profi mérkőzését is megnyerte.

Az est csúcspontjaként nyolcadik alkalommal is megvédte címét Erdei Zsolt, a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoka, miután technikai KO-val a 11. menetben legyőzte az amerikai George Blades-et. Rendkívül magabiztosan kezdte az összecsapást a 33 éves magyar öklöző: a sok pontatlan ütéssel próbálkozó Blades többször is beleszaladt egy-egy bal egyenesbe. A folytatásban „Madár" megőrizte higgadtságát: engedte az amerikait, ám ütést csak a legritkább esetben szedett be, míg gyors és pontos ellencsapásokkal válaszolt. A negyedik menetre látni lehetett, hogy a két öklöző között nagy tudásbeli különbség van, igaz, a Honey Boy becenévre hallgató kihívó szakadatlanul ment előre.

A 12 menetesre tervezett találkozó felénél úgy tűnt, Blades kissé fárad: többször is „mélyen" ütötte Erdeit, s ezek mellett számos pofont szedett be. A stratégia a következő menetekben sem változott, az amerikai pedig mintha rájött volna, hogy ezen az estén nincs komoly esélye a teltházas csarnok töretlen bizalmát élvező magyar világbajnok ellen.

A hajrában Blades amolyan „minden mindegy" alapon indult előre, ám ez csak lehetőséget adott Erdeinek a gyors kontrákra, a teljesen egyoldalú párharcot Joe Cortez bíró a 11. menetben beszüntette. A találkozó után Francisco Valcárcel, a WBO elnöke egy gyémántokkal kirakott aranygyűrűt ajándékozott a bajnoknak.

Az oldalt szerkesztette: Póka János András

vissza az elejére


Mozaik


Egy perc derű

(6. oldal)

– Miért nem temetik a törzsfőnököt a folyópartra?
– Mert még él.

vissza az elejére


MOZI

(6. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – A fantasztikus négyes és az Ezüst Utazó – amerikai. Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 óra között.

MŰVÉSZ – California dreamin’ – román. Vetítés: 14, 17.30, 21; kedvezménnyel 14 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Mr. Bean vakációja – angol. Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

SZAMOSÚJVÁR

BÉKE – Füstölgő Ászok – amerikai. Vetítés: június 15–17 : 17, 19 és 21 órától kedvezménnyel.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Pókember 3 – amerikai. Vetítés: 16, 19; péntek, szombat, vasárnap 22 órától; kedvezménnyel 16 órától.

DACIA B-TEREM – Vadidegen – amerikai. Vetítés: június 15–17.: 17, 19.30.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – 300 – amerikai. Vetítés. 17, 19.30; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17 órától.

vissza az elejére


SZÍNHÁZ

(6. oldal)

MAGYAR SZÍNHÁZ

Ma, június 18-án, hétfőn este 8 órakor: Énekek éneke – stúdióelőadás. Rendező: Mihai Măniuţiu. – CSAK 16 ÉVEN FELÜLIEKNEK!

vissza az elejére


OPERA

(6. oldal)

MAGYAR OPERA

Június 28-án, csütörtökön este fél 7 órakor: OPERA – OPERETT GÁLA – évadzáró előadás.

vissza az elejére


ZENE

(6. oldal)

DIÁKMŰVELŐDÉSI HÁZ

Június 22-én, csütörtökön este 7 órakor: A Transilvania Filharmónia hárfájának felavatására rendezett hangverseny. Vezényel: Philipp Pointner. Közreműködik: Szabó Kinga. Műsoron: Rossini: A sevillai borbély nyitánya; Terényi Ede: Dzsessz – Hárfaverseny; Beethoven: III. Szimfónia (Eroica).

vissza az elejére


Hirdetés


Ingatlan

(7. oldal)

Eladó kényelmes családi ház, háromszobás összkomfort, hal, pince, padlás. Telefon: 437-486. (0004)

vissza az elejére


Bérbe vesz

(7. oldal)

Négy diáklány kétszobás albérleti lakást keres a Hajnal negyedben. Telefon: 0741-600607. (0008)

vissza az elejére


Lemondana a külügyminiszter

(7. oldal)

Adrian Cioroianu külügyminiszter szombaton a Realitatea tévében kijelentette, le fog mondani, ha igaznak bizonyul az, ami a sajtóban megjelent a Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel való találkozó kapcsán. Adrian Cioroianu elmondta, Rice miniszterrel való találkozója mintegy 30 percig tartott, és úgy véli, hogy ami a sajtóban erről megjelent, befeketítési kísérlet.

A román sajtó durván elmarasztalta Cioroianu alakítását. Mint ismeretes, a román külügyminiszter csak néhány szót szólt jóváhagyólag, és elkövette azt a hibát, hogy többször félbeszakította Condoleezza Rice-t.

vissza az elejére


Pénz vagy bizalmatlansági indítvány

(7. oldal)

A szociáldemokraták megyei elnökei felszólították Mircea Geoană PSD elnököt, hogy érvényesítse a PNL és PSD közötti megállapodást, amely szerint 30 milliárd régi lejt kellene „kormányzati támogatásként" kapniuk a kabinet parlamenti támogatásáért. Ennek alapján Geoană bejelentette, amennyiben nem kapják meg a megígért pénzt, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be, és nem riadnak vissza az előrehozott választásoktól.

vissza az elejére


Napirenden


ÖSSZEFOGLALÓ
Elballagtak a belvárosi magyar tanintézetek végzősei

(8. oldal)

A Báthory-líceum és a katolikus gimnázium ballagási szertartásának kezdő momentumaként Czirják Árpád pápai prelátus, érseki helynök közös imára szólította fel a jelenlevőket. Tőkés Elek, a Báthory-líceum igazgatója beszédének alapgondolata a jóság volt: „A világot jószándék és jóakarat hozta létre. Soha ne érezzetek gyűlöletet, haragot. Legyetek jók mindhalálig, mert a világ is jobb lesz". Schuller Hajnal, a katolikus gimnázium igazgatója a szülőföld szeretetéről értekezett. „Nem csak a hazának jó, ha szeretjük, hanem nekünk jó, ha van hazánk", mondta. László Attila városi tanácsos, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke kifejtette: „Ahogy egykor mi, most ti is büszkék lehettek arra, hogy ebben az iskolában végeztek. Két-háromszorosan kell megdolgoznunk az elismerésért, akár itt, akár máshol" – tette hozzá a politikus. Madaras Eszter I. osztályos tanuló szavalata után Popovics Emma, a Báthory-líceum, majd Kerekes József, a katolikus gimnázium végzőse szólt a jelenlevőkhöz. Ezt követően Szeredai Norbert (Báthory-líceum) és Puskás Annamária (katolikus gimnázium), XI. osztályos tanulók szólaltak fel. A kulcsátadás megható pillanata után Vincze Tamás Kányádi-verset szavalt, majd a díjkiosztás következett.

Számos különdíjat osztottak: a Szent Mihály Plébánia a legjobb tanulmányi eredményekért Popovics Emmát díjazta. A 9,75-nél nagyobb általánosért kijáró Báthory-díjat Takács István, Simon Vivien, Szabó Brigitta, Popovics Emma és Barna Dóra kapta. A Piarista Öregdiákok Baráti Körének díjazottjai: Simon Vivien, Szabó Brigitta, Takács Emese, Német Orsolya és Fülöp Tímea. Az iskola legrégebben alapított díját, a Fodor Éva-díjat idén Takács István, a Jakab Gerárd-díjat Vrannai Dániel kapta. Kürthy Katalin tanár matematika díját Guttman Emese kapta. Szintén a matematika terén elért eredményekért díjazta az Autoworld Kft. Simon Vivient és András Lorándot. Az EMT természettudományi díja Nagy Sándorhoz került. A Papp András által alapított kémia díjat Agárdy László kapta, a német nyelv tanulásában elért szép eredményekért pedig Takács Istvánt díjazták. A vallás tantárgyversenyen elért eredményekért a Szent Mihály plébánia Szabó Brigittát, Hodor Erika vallástanár pedig Andrásy Zsuzsát és Bulik Kingát díjazta. A Ferenczy-család által felajánlott Gy. Szabó Béla-díjat Nouri-Ghaleb Norbert kapta, úgyszintén hozzá jutott a Kónya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő által alapított EU-díj.

A közösségért végzett munkáért odaítélt díjak is hamar „gazdára leltek". A Szabó Andrásról elnevezett Hűség-díjat Rácz Béla nyerte. Az RMDSZ országos elnöksége és Nagy Zsolt felfüggesztett miniszter András Loránd tanulót díjazta. A Kolozs megyei RMDSZ díja Páll Enikőhöz jutott. A PRO JUVENTUTE-díjat Vincze-Ánok Csaba kapta. A Nemzetépítő-díj Molnár Attilát illette meg. Az RMPSZ díját Vincze Tamás vehette át. A Gál Kelemen Oktatási Központ díja Bene Loránd tanulóé lett. A Szabadság idei díja Rácz Bélához került a Kotta nélkül diákfolyóirat szerkesztéséért. A Rosszcsont-díj Soós Lászlóé lett. Az iskola színjátszó csoportjában kifejtett tevékenységért Thália-díjban részesült Molnár Attila, Rácz Béla, Vincze Tamás, Vrannai Dániel és Guttman Emese. A sportban elért szép eredményért dicséret illette Fülöp Tímea, Horváth Dániel, Tódor Tamás, Vincze-Ánok Csaba, Varga Tamás, András Lóránd, Bene Lóránd, Juhos István, Balog Róbert, Soós László, Vincze-Jankó Zsolt, Okos-Rigó Szabolcs tanulókat. Az énekkari tevékenységért díjazták Horváth Dániel, Rácz Béla, Molnár Attila, Vincze Tamás, Vincze-Ánok Csaba, Vrannai Dániel, Guttman Emese, Andrásy Zsuzsa, Jeney Alpár, Németh Orsolya, Nouri-Ghaleb Norbert, Sebestyén Emőke, Takács Emese és Takács István végzősöket.

A Pázmány Péter Római-Katolikus Gimnáziumban a Kis Szent Mihály- és az országépítődíj Teleky Zsolté lett. A Pro Iuventute-díj Rácz Lorándot illette meg. Thália-díjban részesült Kerekes József, később pedig azt is megtudtuk, hogy az Országos Diákszínjátszó Fesztiválon I. helyezést ért el az iskola hattagú csapata: Baricz Norbert, Kilin Andrea, Kerekes József, Zitzmann Sándor, Orosz Melinda és Kövecsi Szabolcs. A Gál Kelemen Oktatási Központ díja is Orosz Melindához került. A Piarista Öregdiákok kiváló tanulmányi eredményeikért Muntean Adélt, Teleky Zsoltot, Máthé Csabát és Kilin Andreát díjazták. Az RMPSZ-díjat Ferencz Irénke kapta. A vallás tantárgyversenyen elért eredményért Muntean Adélt díjazták. A Római Katolikus Nőszövetség díja Beke Csilla, Cernean Vilhelmina, Gönczi András vette át.

A Szabadság-díj Ferencz Irénkéhez került. Schuller Hajnal igazgató részletesen ismertette a gimnázium tanulói által elért sporteredményeket, majd bemutatta a végzős évfolyam legjobb sportolóit. Sporttevékenységért Zsizsmann Sándort díjazták. A Lucian Blaga Nemzetközi Fesztiválon elért fordítói tevékenységért Kilin Andreát részesítették dicséretben. A német nyelv elsajátítása terén elért eredményért Teleky Zsoltot díjazták. Az EU-díj pedig Kilin Andreához került.

A ballagás a Halmos Katalin által vezetett énekkar rövid fellépésével zárult.

Jubileumi évfolyam
Fortuna kegyeibe fogadta a Brassai-líceum idei ballagását, a déli rajt előtt sötét felhők gyülekeztek, de az ünneplők megúszták eső nélkül. Az 1557-ben alapított iskola többszörös jubileumot ünnepel, 450. évfolyama ballagott most el, ráadásul 50. esztendeje vette fel hivatalosan Brassai Sámuel, az utolsó erdélyi polihisztor nevét. A névtáblát Gáll Dénes akkori iskolaigazgató avatta fel, a nyugdíjas tanár természetesen helyet kapott most is a díszelnökségben. Felhangzott az utolsó harangszó, az éneklő diákok a Musis et virtutibus (Múzsák és erények) zászlóval – zászlóvivő: Vajas Zsolt Márton (XII. A), bojttartók: Trombitás Emese (XII. B) és Fogarasi Zsuzsa (XII. C) – levonultak az udvarra, ezúttal három nappali és egy esti tagozatú osztály vett búcsút az alma matertől. Melléjük felsorakozott a 25. éve elballagott évfolyam is Finta Gyula osztályfőnök vezetésével.

Fazakas István történelemtanár volt a ceremóniamester, Kósa Mária igazgató nyitotta meg a rendezvényt. Beszédek hangzottak el a végzős és a búcsúztató diákok részéről, Azzola Katalintól (XII. C), illetve Bekő Leventétől (XI. C). Az elsősök is adtak útravalót: Drăguş Júlia (I. B) kedves szavakkal búcsúzott el a „nagyoktól". Fitori Péter az 50 éves véndiákok nevében szólt a ballagókhoz, a beszédek között két szavalat hangzott el, Ady Endre: Üzenet egykori iskolámhoz című költeményét Farkas Andrea (XII. A) adta elő, Egyed Emese: Jelentés helyett című versét pedig Nagy Erzsébet (XI. B) mondta el. A hagyomány jegyében megtörtént a zászló- és kulcsátadás, az új zászlóvivők, Tusai Szilárd (XI. C), Pap Imola (XI. A) és Szilágyi Noémi (XI. B) vitték őrhelyére és megőrzésre a zászlót, majd Kis Júlia (XII. A) átnyújtotta Haba Norbertnek (I. B) az iskola kulcsát. A ballagó diákok szimbolikusan kiléptek a nagybetűs Életbe.

Napilapunk, a Szabadság díját Török-Vistai Tekla (XII. A) érdemelte ki, ugyancsak ő kapta a Pro Juventute közösségteremtési díját is. Azzola Katalin a Juhász Máté István Emlékdíjban (az érettségi vizsgája előtt rákban elhunyt kiváló tanuló emlékére családja és Gáll Dénes osztályfőnöke alapított díjat) és a Tar Koppány Zsolt Emlékdíjban (az iskola kiváló diákja és sportolója, a tragikus körülmények között elhunyt Ismert katona emlékére alapított díj) részesült. A Brassais Véndiák Alapítvány díjait a következők érdemelték ki: Szilágyi Kinga (XII. A) és Tímár Alpár (XII. A) – reál; Minier Ildikó Réka (XII. C) és Feleki Mária (XII. C) – humán; Bándi Réka (XII. B) és Boldi Renáta (XII. B) – természettudomány; Kovács-Hidas Edit (XII. B) és Farkas Andrea (XII. A) – szervező; Bodor Réka (XII. A) és Dező László (XII A) – dicséret. Trombitás Emese (XII. B) számos kitüntetésben részesült, ő kapta a Dobolyi-díjat, az Erdélyi Műszaki Társaság díját, a Kőszegi Béla Emlékdíjat, valamint a Vekov Károly által felajánlott díjat a történelem elsajátítása terén elért eredményeiért – utóbbit megosztva kapta Bartha Tímeával (XII. A). Az RMDSZ jutalmát Juhos Andrea (XII. A) vehette át László Attila megyei RMDSZ elnöktől. Szilágyi Emese (XII. B) közösségi munkáját a Gál Kelemen Oktatási Központ értékelte, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség megyei szervezetének díját pedig Kárpát Adél (XII. A) vehette át. A további jutalmazottak: Szabó Kinga (XII. B) – Kónya-Hamar Sándor-díj, Bódis Tímea (XII. B) – Berde Áron-díj, Kis Júlia (XII. A) – Sóvágó-díj és Dező László (XII. A) – Nagy Zsolt miniszter díja.

A 450. évforduló alakalmából a Brassai Sámuel Elméleti Líceum és a János Zsigmond Unitárius Gimnázium közösen rendez ünnepséget szeptember 22-én.

Díjözön
A hagymányos Gaudeamus Igitur éneklésével búcsúztak az Apáczai líceum végzősei, amelyet az iskola kórusának dalai követtek Szabadi Ildikó karnagy vezetésével. Dr. Visky S. Béla teológiai professzor áhítata tette még ünnepélyesebbé a ballagó diákok búcsúzását. Lészai Orsolya XI-es diák búcsúztatta a ballagókat, majd Széman Csilla (XI.) énekelt. A ballagók nevében Kertész Orsolya és Butyka Anna szólt a jelenlevőkhöz, Józsa Erika pedig Lászlóffy Aladár Mint tükör előtt a komédiás című versével köszönt el a kisebb évfolyamoktól. Wolf Rudolf iskolaigazgató ünnepi beszéde után Dobai Izabella XI. osztályos tanuló elszavalta Nemes Nagy Ágnes Fák című versét. Az iskola legkisebb tanulói nevében Máthé Attila I. osztályos tanuló búcsúzott, majd az elemisták virágcsokrokat adtak át a „legnagyobbaknak".

A ballagási ünnepség második részében kiosztották a különböző díjakat. Az aranyoklevelet az iskola legjobb végzőse, Kiss Ibolyka XII. A osztályos diák vehette át. Az ezüstoklevelet Muszka-Pál Réka (XII. B), a bronzoklevelet pedig Kertész Orsolya (XII. B) érdemelte ki. A Bergner István által alapított díjat a három XII. osztály legjobb tanulmányi átlagával rendelkező diákok vehették át: Kiss Ibolyka, Muszka-Pál Réka, Havadi-Butyka Júlia. A Székely Ferenc diákdíjat idén Visky Annának ítélték oda. A Kónya-Hamar Sándor európai parlamenti képviselő által felajánlott díjat Fodorean Helga vehette át. Az RMDSZ ügyvezető elnökségének díját Juhos Kinga Beáta kapta, míg a Kolozs Megyei RMDSZ különdíját Varga Tímea-Éva. A Romániai Magyar Pedagógusszövetség díját Józsa Erikának ítélték oda, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság díját Müller Vilmos kapta. A Korunk irodalmi díját Visky Zsolt, a Pro Iuventute-díjat pedig Bikfalvi Emese-Sára vehette át. A Vekov Károly által alapított Országépítő-díjat Orbán Bálint érdemelte ki. Kreativitásért járó díjat idén Gábor Zsófia és Visky Zsolt kapott. A Gál Kelemen Oktatási Központ díját Kiss Gábor vehette át, a Boér Margit-díjat pedig Kertész Orsolya. A Szabadság napilap különdíját Butyka Anna, az újság ifjúsági mellékletének állandó munkatársa kapta. Székely Géza rajztanár kimagasló képzőművészeti tevékenységéért díjazta Fodorean Helga Andreát, Gábor Zsófiát, Sipos Gábort, Kiss Gábort, Visky Zsoltot és Peltán-Brosz Rolandot. Az iskola legjobb sportolójának járó Kóréh Barna-díjat Cserei Júlia vehette át. Sportdíjban részesült Papp Andrea-Emőke, Sebestyén Emese, Visky Anna, Újvári László Péter, Kulcsár Albert-Csaba, Orbán Levente, Lőrinczi Attila, Juhos Kinga-Beáta, Kertész Orsolya, Muszka-Pál Réka, Turos Csilla-Emese, Balla György, Balog Zsolt, Hadnagy Dániel, Mátyás Róbert, Tobiás István, Vig Róbert-Ferenc, Butyka Anna, Szilágyi Annamária és Tunyogi Annamária-Imola.

A végzős diákok kibocsátó ünnepségét a zászlóátadás zárta.