Hazajöttek a külföldön dolgozó romániaiak
Kihasználják az olcsó szolgáltatásokat

(1. oldal)

Utolsó simítások a román vendégmunkás kocsija motorháztetején (A szerző felvétele)

A hivatalos statisztikákhoz viszonyítva legalább háromszor több román állampolgár dolgozik és él Nyugat-Európában, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kanadában. Nyugat Európában dolgozó honfitársaink közül a legtöbben nyári pihenőszabadságukat idehaza töltik, sőt élnek a lehetőséggel, hogy Romániában számottevően olcsóbbak a különböző egészségügyi vagy más jellegű szolgáltatások. A kolozsvári fogorvosi rendelőkben nyaranta visszatérő jelenség, hogy a külföldről hazatérő román állampolgárok mihamarabb rendbe akarják tenni fogaikat. Ugyanez tapasztalható az autóbádogosoknál, a különböző poliklinikákon, de a fodrásznál és a szépségszalonokban is. Vannak olyan fogorvosok, akik kissé háttérbe helyezik a „hagyományos" betegeket, s a jobban fizető, nyugaton dolgozó román állampolgárokat részesítik előnyben, a parkoló-felügyelők pedig panaszkonak: külföldi rendszámú kocsitulajdonosokat hiába büntetnek meg, az érintettek nem fizetnek. (Részletek az 5. oldalon)

vissza az elejére


Önfeledt játék Gyaluban

(1., 5. oldal)

A Nemzetközi S.O.S. Kinderdorf romániai, pontosabban bukaresti kirendeltsége, az S.O.S. Romániai Gyermekfalvakért munkatársai tegnap és tegnapelőtt Kolozs megye két településén, Kisbácsban és Gyaluban mutatták be „tudományukat", amelynek lényege, hogy párórás önfeledt játék során is fejlesszék a gyerekek kreativitását, fantáziáját.

Az S.O.S. Meseautó elnevezésű projekt 2002-ben indult, 2004-ben pedig már eljutott a Kolozs megyei Gyaluba. A projekt társszervezője a Romániai Vodafone Alapítvány, a World Vision Románia kolozsvári fiókszervezete és a Gyalui Közösségfejlesztő Központ.

Livia Alexandru bukaresti projekt-koordinátor jóleső érzéssel jött másodszor Gyaluba. – Habár nem kimondottan csoportos játékokról van szó, mégis segíti a gyerekekben élő csoportszellem, egyenlőségtudat kialakítását és fejlesztését, valamint a játékszabályok betartásának szükségességét – vélte. – Kolozsvári utunkat követően – tájékoztatott továbbá – Temes és Brassó megyei falvakat keres fel a Meseautó. Örömmel nyugtáztuk, hogy játékszereink elnyerték a gyerekek, de még a felnőttek tetszését is. A műanyag játékokat vásároltuk, a fából készülteket mi készítettük.

Biluska Mária, helybeli anyuka két kisfiával, a hatéves Zsolttal és a négyéves Dáviddal jött el a játszóházba, amelyet – szép, napos idő lévén – egy gyalui napközi udvarán tartottak. – Nagyon jó ötletnek tűnik számomra, szeretném, ha rendszeresítenék az ilyen jellegű tevékenységeket – mondta.

Egy hétéves kisfiú, Király Norbi az elsők között volt, aki kipróbálta az egyik ötletes játékot, ahol zsineggel megkötött, fából készült kiskocsit, békát, csigát kellett bizonyos távolságból „hazatekerni". A 14 éves Király Emőke a magyarlónai általános iskolába jár, ő a borsószemből és fogpiszkálóból való építkezésben jeleskedett. Húga, a kilencéves Király Blanka, gyalui iskolás a gyurmázást választotta. Mint bevallotta, otthon is szeret gyurmázni, éppen ezért az itt készített szívet hazaviszi megmutatni.

A játékok igen könnyen elkészíthetők: némi kézügyességre, türelemre és persze szeretetre van szükség.

Nagy-Hintós Diana

vissza az elejére


Három államtitkárt veszít, egyet kap az RMDSZ

(1. oldal)

Három államtitkári tisztséget veszít a jelenlegi nyolcból az RMDSZ a kormány átszervezése nyomán. Markó Béla, az RMDSZ elnöke tegnap a Mediafaxnak elmondta, hogy a szövetségnek az európai integrációs, a pénzügyi, valamint a kereskedelmi és gazdasági minisztériumnál betöltött államtitkári tisztségekről kell lemondania. Ezek szerint tehát mennie kell Csutak István európai integrációs, Jakab István pénzügyi és Bogos Zsolt kereskedelmi és gazdasági államtitkárnak.

Markó Béla közölte: az elkövetkezőkben az RMDSZ-nek összesen hat államtitkári tisztség jutna. A külügyi, oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi tárcánál, illetve az Etnikumközi Hivatalnál betöltött államtitkári tisztségeken kívül a szövetség várhatóan megkapja a mezőgazdasági államtitkári tisztséget is. Ugyanakkor az RMDSZ képviselője töltené be továbbra is a kormányfőtitkár-helyettesi tisztet.

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: azoknak az államtitkároknak, akiknek az átszervezés során menniük kell, nem szakmai okok miatt kell távozniuk. Markó azt ígérte, hogy az érintettek új tisztségeket, megbízatásokat kapnak majd a kormányon vagy más intézményeken belül.

(pam)

vissza az elejére


Szavazási módszert változtatott az átvilágító bizottság

(1., 4. oldal)

Frunda György RMDSZ-szenátor tegnap megtekintette mind az öt szekusdossziét. Az átvilágító bizottság leköszönő szóvivője, Cazimir Ionescu bejelentette: ezentúl titkosan, és csakis igennel vagy nemmel szavazhatnak, de mindaddig nem hoznak döntést a politikusok ügyében, ameddig az RHSZ és a KHSZ nem adja írásban, hogy valamennyi politikus-dossziét átadtak.

Frunda, miután szembesítették dossziéi tartalmával, ismételten kijelentette: nem működött együtt a Szekuritátéval. Nem írt alá együttműködési kötelezvényt, nem írt jelentéseket, nincs fedőneve, a róla kiállított megfigyelési dossziékban viszont öt álnevet használtak vele kapcsolatban. – Ebben a helyzetben van a többi RMDSZ-vezető is – vélekedett Frunda, aki szerint ennek a dosszié-cirkusznak a célja – többek közt – a szövetség kompromittálása.

Elmondta: ’89 előtt két nyilatkozatot is írt, az egyikben visszautasította az együttműködést, a másikban pedig arról „tett ígéretet", hogy nem hozza nyilvánosságra a titkosrendőrség behálózási kísérletét. E két nyilatkozat közül azonban csak a második lelhető meg az iratok közt.

A szenátornak összesen öt, két hálózati és három megfigyelési dossziét mutattak be. Frunda szerint a hálózati iratcsomók, amelyeket azon személyek számára is kiállítottak, akiket megpróbáltak ugyan behálózni, de nem sikerült, az ő esetében is ilyen sikertelen kísérletről tanuskodnak. Elmondta: az egyetemi évek alatt megpróbálták kicsapni, majd – amikor már ügyvédként tevékenykedett, és túlságosan „lelkiismeretesen" védte a Jehova tanúit, illetve azokat, akiket törvénytelen abortuszért akartak megbüntetni – kísérletet tettek a behálózására.

– Amikor 2000-ben az államfői tisztségre jelöltek, kértem, mutassák meg a dossziémat, de visszautasítottak azzal az indoklással, hogy olyan tisztek neve szerepel benne, akik még mindig aktívak, és akiknek személyét tehát nem lehet nyilvánosságra hozni. Most viszont, amikor átnéztem az iratcsomók tartalmát, egyetlen ilyen nevet sem találtam, csak azokét a régi szekusokét, akik még Marosvásárhelyen figyeltek – mondotta.

Băsescu áll a dosszié-hisztéria mögött?
Sorin Oprescu szociáldemokrata párti szenátor szerint ez az egész dosszié-hisztériának Traian Băsescu az értelmi szerzője. Oprescu felszólította a politikusokat, őrizzék meg hidegvérűket, és ne essenek az államfő csapdájába. – A „múlttal való szembenézés" ürügyén Băsescu különböző be nem vallott célokat követ. Băsescu mindent megpróbált, hogy kiteljesítse hatalmát: előrehozott választásokért kiáltott, majd meneszteni akarta a miniszterelnököt, egykamarás parlamentet követelt, alkotmánymódosítást, népszerűséget az elrabolt újságírók számlájára, egyesíteni akarta a DP-t az NLP-vel, de semmi nem jött igazán össze. Azt azonban tudja, hogy csakis a saját maga gerjesztette válsághelyzetekben érzi jól magát – mondotta. A szenátor szerint azzal, hogy Băsescu jóváhagyta a parlamenti képviselők eddig titkosított dossziéinak a nyilvánosságra hozatalát, elsősorban nem a szekusmúltat akarja tisztázni, hanem a román törvényhozást akarja lejáratni, a teljes káoszban pedig mégis kiprovokálni az előrehozott választásokat.

Az SZDP szóvivője, Cristian Diaconescu ugyancsak tegnap bejelentette: pártja visszavonja a politikai támogatást és megfosztja párttagságától minden olyan tisztségviselőjét, akiről kiderül, hogy együttműködött a Szekuritátéval.

Azok a tisztségviselők (parlamenti képviselők, ügyészek stb.), akik saját felelősségre azt nyilatkozták, hogy nem volt közük a Szekuritátéhoz, büntetőjogilag igenis felelősségre vonhatók, 350 000 ezer lejtől 30 millió lejig megbírságolhatók, vagy akár 3 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetők hamisításért.

Voiculescu: Băsescu is együttműködött
Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (KP) elnöke, akiről az átvilágító bizottság korábban már szintén ítélkezett elmarasztalva őt, tegnap kijelentette: biztos forrásból tudja, hogy Traian Băsescu is együttműködött a Szekuritátéval, noha a SZITOB még eddig mindig nemleges választ kapott a titkosszolgálatoktól erre vonatkozóan.

Ezt az álláspontot képviseli Emil Constantinescu volt államfő is, aki már tavaly decemberben megkereste a bizottságot azzal a kéréssel, hogy az világítsa át Băsescu múltját is. Claudiu Secaşiu, a bizottság elnöke tegnap bejelentette: elkezdték a vizsgálatot Constantinescu bejelentése nyomán, eddig azonban csak a KHSZ-től kaptak választ, amely szerint egyetlen, Băsescu elnök múltjával kapcsolatos dokumentumra sem akadtak az archívumban.

Bevezetik a titkosszavazást a bizottságba
Tegnap a bizottság tagjai egyeztettek továbbá a Külügyi Hírszerző Szolgálat (KHSZ) képviselőivel az újabb négy politikus-dossziénak a titkosítás alól való felmentéséről, és szó került arról a belső kivizsgálásról is, amelyet az információ-kiszivárogtatás kiderítésére és megfékezésére indítottak.

Cazimir Ionescu cáfolta azokat a sajtóban napvilágot látott újabb kiszivárgott információkat, amelyek szerint a következő „csomagban" olyan politikusok dossziéin „csemegézhetnek", mint Theodor Stolojan, Teodor Meleşcanu, Adrian Severin és Mircea Geoană. A bizottság közölte a titkosszolgálatokkal azon döntését: mindaddig, amíg az RHSZ és a KHSZ nem adja írásban, hogy valamennyi politikusdossziét átadtak a SZITOB-nak, egyetlen politikussal kapcsolatban sem hajlandó döntést hozni. Ennek ellenére a bizottság elhatározta: augusztus 22-től kezdi el a meghallgatásokat azoknak a politikusnak az esetében, akiknek a dossziéihoz múlt héten hozzájutott.

Ionescu elmondta azt is: a bizottság új szavazási módszert vezet be. Eszerint titkosan, és csakis igennel vagy nemmel lehet szavazni. Ezzel elsősorban a tartózkodás lehetőségét akarják kizárni, illetve azt, hogy a bizottsági tagok szavazatát valakik utólag számonkérjék. Így nem férhet kétség ahhoz, hogy a bizottsági tagok lelkiismeretük szerint szavaznak.

Ionescu hangsúlyozta: ez az utolsó bejelentés, amit szóvivői minőségben tett, korábban ugyanis Ticu Dumitrescu azzal vádolta őt, hogy nem a bizottság, hanem saját véleményének ad hangot nyilatkozataiban.

Talpeş további szenzációs leleplezéseket ígér
Ioan Talpeş független szenátor kedden azt nyilatkozta, hogy azon politikusok, akiknek megfigyelési dossziéja – akár hiányosan is – a SZITOB-nál van, egytől-egyig besúgók és ügynökök. A megfigyelési dosszié ugyanis nem csak a megfigyeltekre vonatkozik, hanem azokra is, akik aláírták vagy aláírni szándékoztak az együttműködési szerződést.

Mivel tisztában akart lenni viselkedésükkel, valamint azzal, hogy meddig terjed a Szekuritátéval való együttműködésük határa, a Szekuritáté három, illetve hat hónapig követte figyelemmel ezeket a személyeket, – nyilatkozta Talpeş, a KHSZ volt elnöke.

Ezzel a kijelentéssel Talpeş cáfolni szándékozott a politikusok azon – általa hamisnak ítélt – állítását, miszerint a megfigyelési dosszié léte nem a Szekuritátéval való együttműködésnek, hanem a megfigyelést jelentette.

Ioan Talpeş szerint újabb dosszié-hullám várható: az 1990 után keletkezett dossziék is a politikusoknak a Szekuritátéval való együttműködését bizonyítják. Ezek voltaképpen folytatják az 1989 előttiek halmazát, de már más kategóriába sorolandók – közölte anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. Szerinte léteznek olyan politikusok, akik 1990 után is együttműködtek a Szekuritátéval a régi hagyományok szellemében, akiket új, „pozitív, a változásoknak megfelelő" feladatok elvégzésével bíztak meg.

Sz. K.

vissza az elejére


Népszerűségről ma

(1. oldal)

A megdöbbenés erejével hat, hogy a mai romániai átlagember számára ki tartozik (azaz kik tartoznak) a legismertebb személyiség kategóriájába. A mindent elöntő értetlenséget, népbutítást figyelembe véve talán nem meglepő az, hogy a politikusok közül ki áll a népszerűségi jegyzék elején. A legújabb közvélemény-kutatást taglaló írásunk a 4. oldalon.

vissza az elejére


Tőkés: újra felfedezték a spanyolviaszt

(1., 4. oldal)

„Lássuk, mi fog történni. Remélem, nem csak taktikai jellegű kezdeményezés a részükről" – jelentette ki tegnap a Szabadság kérdésére Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. A püspök Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter, valamint Kelemen Hunor RMDSZ-es képviselő hétfői közös kolozsvári sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentéseire reagált, amelynek során a két politikus az RMDSZ megújítását szorgalmazta a belső szervezetek átszervezésével. Az RMDSZ képviselői úgy vélték, hogy szélesebb bázison alapuló Szövetségi Képviselők Tanácsára (SZKT) lenne szükség, ami szerintük összerdélyi belső választások által valósítható meg.

A kezdeményezés nem zárja ki tehát annak a lehetőségét, hogy a belső választásokon részt vegyenek más civil szervezetek is, mint például a Tőkés László vezette EMNT.

„Azt hiszem, hogy a spanyolviasz jelenségről van szó. Hosszú ideje keményen bíráltuk az RMDSZ csúcsvezetőségét amiatt, hogy az RMDSZ antidemokratikus irányt vett, és a saját törvényeit, programját sem tartja be, lásd a belső választások vagy az autonómiapolitika kérdését. Az RMDSZ nomenklatúrájába tartozó két ember, akik nagyon sokat köszönhetnek Markó Béla szelekciós politikai kiválasztásának, végre maguk is azt mondják, amit mi már régóta hangoztatunk, és amit hosszú évek óta ők is akadályoztak", mondotta Tőkés László.

A püspök emlékeztetett: a legutóbbi ajánlatot a tusnádfürdői nyári szabadegyetem alkalmával tették az RMDSZ-nek arra vonatkozóan, hogy egy olyan párbeszéd alakuljon ki az erdélyi magyar politikai és közéletben, amelyben mindenki egyenlő partnereként léphessen fel.

„A felkérést szétküldtük a fontosabb közéleti szereplőknek, jelenleg várjuk reá a válaszokat. Szeretnénk az autonómia kerekasztalt is összehozni, ez elől nem zárkózott el az RMDSZ elnöke sem", fejtette ki Tőkés László.

Az RMDSZ képviselőinek a szövetség megújítására vonatkozó javaslatát Markó Béla, az RMDSZ elnöke kedden a Mediafaxnak úgy értékelte, hogy ezeket teljesen természetesnek tartja a jövő évi kongresszus előtt. Azzal kapcsolatban, hogy egyetért-e az SZKT-tagok kiválasztási módjának megváltoztatására tett javaslattal, Markó kijelentette: újra kell gondolni az RMDSZ felépítését azzal a céllal, hogy le tudják fedni az egész erdélyi magyar közösséget.

P. A. M.

vissza az elejére


KRÓNIKA


A nap idézete

(2. oldal)

Az élettől nem várhatjuk, hogy megadja, amit kívánunk tőle. El kell fogadni, amit kapunk, és örülhetünk, hogy nem lett a sorsunk még sokkal rosszabb.

Margaret Mitchell: Elfújta a szél

vissza az elejére


KISHIR

(2. oldal)

MAGYAR FILMNAPOKAT rendez Kolozsváron a Megyei Művelődési Ház és a Városháza a Sapientia Tudományegyetemmel. Augusztus 16-án, szerdán 17 órától a Szerelem (1971, Makk Károly rendezése), 17-én csütörtökön 17 órától a Szegénylegények (1965, Jancsó Miklós rendezése), 18-án pénteken a Szindbád (1972, Huszárik Zoltán rendezése) című filmeket nézhetik meg az érdeklődők. A filmeket Virginás Andrea egyetemi tanársegéd mutatja be, a vetítés a Megyei Művelődési Ház Főtér 24. szám alatti termében zajlik, a belépés ingyenes.

vissza az elejére


A hely szelleme kötelez
V. Református Világtalálkozó Nagyenyeden

(2. oldal)

A „Művészetek városa" a Világtalálkozót kiállításokkal és kórustalálkozóval köszöntötte. A kollégiumi Barcsay Galériában a Nagyenyedi Református Egyházmegye kezdeményezésére képzőművészeti kiállítás nyílt. Király László ny. magyartanár a megnyitón többek között elmondta, hogy ez a kiállítás a nagy esemény előtti tisztelgés, amelyre a hely szelleme is kötelez bennünket, az a történelmi múlt, amit elsősorban Bethlen Gábor öröksége jelent. A továbbiakban a tanár úr nagy kedvvel és hozzáértéssel mutatta be a kiállító művészeket és alkotásaikat. Színes előadásában kihangsúlyozta, hogy úgy kell szemlélnünk ezeket az alkotásokat, hogy közben részt vegyünk az alkotó teremtő gyönyörűségében.

Az első teremben megcsodálhattuk id. Lőrincz Zoltán, ifj. Lőrincz Zoltán és Lőrincz Konrád fotóit. Múltunk omladozó emlékei, pl. a boroskrakkói templom azt bizonyítja, hogy ferde torony sajnos nemcsak Pizzában van. Horháth Miklós érdekes, erős tónusú festményei politikai személyiségeket, pl. Orbán Viktort és Kovács Lászlót ábrázolják. Megtekinthettük Lőrincz László tusrajzait és Lőrincz Konrád Gáspár Jánost ábrázoló kis agyagszobrát. Balázs Janó torockószentgyörgyi művész ezúttal nem kőszobrait, hanem fából készült alkotásait mutatta be. A szentgyörgyi népművészek Móricz Annuska, Balázs Bálint és Szőllösi Magdolna festett kisbútorai igen tetszetősek voltak. László László kollégiumi matematikatanár precíz, szép tiszta munkával faragta ki a régi háztartási tárgyakat, pl. a sulykolót és a kapatisztítót.

A második teremben már nem élő alkotók, főleg festők képeit gyűjtötte össze Pópa Tibor ref. tiszteletes, pl. Dezső Hunor, Vass Albert, Halmágyi Antal, Székely Mihály, Gruzda János, Jánosi László, Incze János, Petyelán István és Dóczyné Berde Amál munkáit. A két terem közötti folyosón árusítással egybekötött vonzó könyvkiállítást szemlélhettünk meg.

A Bethlen Dokumentációs Könyvtárban felelevenedett a református múlt régi könyvek és okmányok, folyóiratok és kegytárgyak formájában. Múltunk e néma, és mégis oly beszédes emlékeit Győrfi Dénes könyvtáros és Gudor András református tiszteletes ismertette. A gyulafehérvári egyház Árva Bethlen Kata által készített selyem rece terítője és egy 1507-ből származó kehely csodálkoztatta meg a nézőket.

A Vártemplomban megtartott kórustalálkozó jól elszórakoztatta a még kitartó közönséget. Felléptek a nagyenyedi egyházi kórus (kórusvezető: Mester Ágnes), a marosújvári kórus (Fórika Éva), a bethlenszentmiklósi (Jakab Mihály), a magyarlapádi (Borbándi András) és az egyházmegyei lelkészi kántori kórus (Fórika Éva).

Bakó Botond

vissza az elejére


Lapszemle
Korunk – 2006. augusztus
Reform és egészségügy

(2. oldal)

A modern társadalom úgy kezeli az egészséget, mint ami része az élethez való jognak.

Ezzel azonban védelmét, a betegségek megelőzését és gyógyítását összekapcsolja a társadalmi felelősséggel. Az elmúlt rendszer egészségügyi politikájáról sok rosszat lehet mondani, tény azonban, hogy az – legalábbis elvben – az egészség általános és ingyenes védelmét tűzte ki célul.

A piacgazdaság körülményei között a rendszert újra kellett gondolni. Az új jogi normák kidolgozása, az elkerülhetetlen strukturális változások végrehajtása Romániában korán elkezdődött, de mind a mai napig tart. Sikeres előrehaladását egyformán akadályozták a rossz beidegződések, a politikai és szakmai érdekellentétek, és – nem utolsósorban – a művelet megkerülhetetlen összefüggése a költségvetési keretekkel.

Az elmúlt másfél évtizedben a román egészségügynek két magyar minisztere volt. Ők saját tapasztalataik alapján elemzik ezt az ellentmondásos, szükségképpen folytatásra váró folyamatot. A hazai viszonyokról kialakuló képet amerikai munkatársunk beszámolója egészíti ki, amely jól érzékelteti, mennyire világméretű, nehezen kezelhető gondja az emberiségnek az egészségügy.

vissza az elejére


XXX. Erdélyi Unitárius Ifjúsági Konferencia
Unitárius szellemiség és egyletes öntudat

(2. oldal)

Torockó, 2006. augusztus 17–20.

Augusztus 17., csütörtök
Délután: érkezés, bejelentkezés, elszállásolás
18.30 – 19.30 – nyitó-istentisztelet (szónok: Székely Kinga Réka homoródszentpéteri lelkésznő), köszöntő beszédek
19.30 – 20.45 – nyitóünnepély: üdvözlő beszédek, ízelítő a torockói sajátosságokból, a konferencia menetrendjének ismertetése, a helybeli ifjúsági egylet műsora
20.45 – 22.00 – vacsora
22.00 – tábortűz

Augusztus 18., péntek
8.00 – 10.00 – reggeli
10.00 – 10.30 – áhítat
10.30 – 11.50 – előadások az unitárius szellemiségről (előadók: Székely Kinga Réka homoródszentpéteri lelkésznő, az ODFIE volt alelnöke;
Andrási Benedek lelkész, a Székelykeresztúri Unitárius Gimnázium aligazgatója, az ODFIE volt egyházköri képviselője)
12.10 – 14.00 – kiscsoportos beszélgetések a konferencia témájának különböző vetületeiről
14.00 – 16.00 – ebédszünet
16.00 – 19.00 – választható tevékenységek (kézműves foglalkozások, filmklub, „drámázás", bútorfestés, kalácssütés, méta stb.)
19.00 – 19.30 – esti áhítat
19.30 – 21.00 – vacsora
21.00 – koncert (TRAFIK TBC, majd Fűszál)

Augusztus 19., szombat
8.00 – 9.30 – reggeli
9.30 – 10.00 – áhítat
10.00 – 11.00 – Rácz Sándor (az 1956-os Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke, a Magyarok Világszövetsége tiszteletbeli elnöke) előadása 1956 örökségéről
11.10 – 12.30 – előadások az egyletes öntudatról (előadók: Bartha Alpár fiatfalvi lelkész, az ODFIE volt elnöke; Sándor Krisztina újságíró, politológus, az ODFIE főtitkára, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke)
12.40 – 14.00 – kiscsoportos beszélgetések a konferencia témájának különböző vetületeiről
14.00 – 16.00 – ebédszünet
16.00 – 17.00 – visszatekintés az erdélyi unitárius ifjúsági konferenciák eddigi kiírásaira
17.00 – 19.30 – összetett műfajú vetélkedő a Választmány és az egyházkörök képviselőcsapatai között
19.30 – 21.00 – vacsora
21.00 – 21.30 – alkalmi áhítat nemzeti ünnepünk előestjén
22.00 – ROLE-koncert

Augusztus 20., vasárnap
8.00 – 10.00 – reggeli
11.00 – 13.00 – záró-istentisztelet (szónok: Rácz Norbert gyakorló segédlelkész, az ODFIE alelnöke), a rendezvény kiértékelése, kopjafaavatás (szónok: Székely Mónika Rebeka gyakorló segédlelkész)
13.00 – búcsúebéd, oklevelek kiosztása, elutazás.

vissza az elejére


Szent István kardjának másolata Kolozsváron

(2. oldal)

A Szent István Zarándoklat képviselői augusztus 16-án este 7 órakor a kolozsvári Farkas utcai református templomban, az orgonahangverseny előtt, bemutatják Szent István kardjának a hiteles másolatát, amelyet a hangverseny végén bárki megtekinthet. A karddal Kézdiszentlélekre zarándokolnak, az augusztus 20-i búcsúra.

vissza az elejére


A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara
felvételit hirdet

(2. oldal)

az andragógia alapszak keretében nem szakirányú diplomával rendelkezők részére, személyügyi szervező szakirányra, Kolozsvár és Nagyvárad képzési helyszíneken.

Az andragógusképzés célja a törzsképzésben olyan szakemberek felkészítése, akik széleskörű társadalomtudományi, pedagógia és pszichológiai alapozás mellett ismerik a felnőttképzés történetét, sajátosságait, intézményes és intézményen kívüli formáinak működését, gazdasági és jogi környezetét, a felnőttképzés és az emberi erőforrás fejlesztés kapcsolatát.

A személyügyi szervező szakirányon végzők alkalmasak a szervezetek humán erőforrás-gazdálkodásának fejlesztő, koordináló és irányító feladatai szakszerű ellátására, valamint elsősorban a személyes kapcsolatteremtésre épülő tanácsadási folyamatok megtervezésére és fenntartására, a munkavállalói problémákkal küzdők szakmai szocializációjának elősegítésére.

A képzés a levelező tagozat keretében történik, önköltséges formában, időtartama, végzettségtől függően 5–6 félév.

A 2006 szeptemberében induló, magas munkaerőpiaci értékű, rugalmas tudást és korszerű alkalmazási ismerteket nyújtó képzésre 2006 augusztus 19-ig lehet jelentkezni. A beiratkozáshoz szükséges formanyomtatványokat és a képzéshez szükséges további információkat az alábbi elérhetőségeken lehet beszerezni:

Kolozsváron a 0749/707.426, kolozs@human.pte.hu (Trombitás Enikő) vagy Pécsett a +36/72.501.500/2020, deaka@human.pte.hu (Deák András). http://felnottkepzes.transindex.ro

vissza az elejére


MOZI

(2. oldal)

KOLOZSVÁR

KÖZTÁRSASÁG – Távkapcs – amerikai. – Vetítés: 13, 15.30, 18, 20.30, 23; kedvezménnyel: 13 és 23 órától.

GYŐZELEM – Túl a sövényen – amerikai. – Vetítés: 14, 16, 18. Obaba – német–spanyol. – Vetítés: 20, 22.

MŰVÉSZ – Habana Blues – spanyol. – Vetítés: 17, 19.30; kedvezménnyel 17 órától. Büszkeség és balítélet – angol – Vetítés 22 órától.

DÉS

MŰVÉSZ – Halálos iramban: Tokiói hajsza – amerikai. – Vetítés: 17, 19; péntek, szombat, vasárnap 21 órától is, kedvezménnyel.

TORDA

FOX – Luky Number Slevin – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19.

BESZTERCE

DACIA A-TEREM – Horrorra akadva 4. – amerikai. – Vetítés:17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel 17.30 órától.

DACIA B-TEREM – Capote – amerikai. – Vetítés: aug. 11–13.: 17, 19.30.

NAGYBÁNYA

DACIA – Dick és Jane trükkjei – amerikai. – Vetítés: 15, 17, 19, 21; kedvezménnyel 15 órától.

GYULAFEHÉRVÁR

DACIA – Posseidon – amerikai. – Vetítés: 17.30, 20; péntek, szombat, vasárnap 22 órától is; kedvezménnyel: 17.30 órától.

Az oldalt szerkesztette: Farkas Imola

vissza az elejére


VÉLEMÉNY


Tibetből haza
Emberavató

(3. oldal)

Hallom, hogy Carmen hazajött. Amikor rákérdeztem, vajon most hol lehet, a volt tanszékvezetője elhúzta a száját: „Itt van, Kolozsvártól nem messze. Kolostorba vonult, Torockó mellé". Látszik, bosszantja őt a dolog, nem érti. Carmen kiváló tehetség, derűs, gyönyörű lány, tanársegédként dolgozott a román irodalom tanszéken. Ő is irodalomelmélettel foglalkozott, de egyszer különös kéréssel állott elő: segítsek összehozni egy találkozót a legismertebb budapesti tibetológussal, tanulni szeretne, majd elmenni Indiába. Mesélt: évek óta naponta használja a tibeti–angol szótárt és a nyelvtant, Körösi Csoma Sándor neki sokat jelent, szellemi kenyere lett, csodálkozik, hogy az évfordulós ünnepségeken, ahol rendszeresen részt vett, mindig oly szomorúak a magyarok. Ő büszke lenne a tudósra, aki ilyen hasznos ismereteket adott a nagyvilágnak, olyanokat, amik még ma is érvényesek. Vajon mit szólna most, ha meghallaná: szülőföldjén vannak olyan rajongók, akik a tudós hamvait a dardzsilingi nyughelyből kiásva, haza akarják hozni, újra temetni? Akiknek egy sír földrajzi helye többet jelent, mint az égi fény otthona, a lelki jelenlét?

A romániai orientalisztika csak most kezdett felfutni, de Carmen már diákkorában fordított szanszkritból, kilencvenháromtól tibeti irodalmat is fordított, tanulni vágyott, Tibetet megismerni. Amikor az Eötvös Kollégiumban előadásokat tartottam, akkor sikerült megejtenie a találkozást Bethlenfalvi professzor úrral, aludt a vendégszobában, sokat beszélgettünk, a meditációs technikába is próbált beavatni. A budapesti tanároktól értékes útmutatásokat kapván, a kilencvenes évek közepén ösztöndíjat nyert Indiába, onnan kaptam tőle lapot. Egyszer meg is látogatott, jellegzetes buddhista szimbólumokkal ajándékozott meg. A győri Banga Imrével doktorandusként Tibetben futottak össze, és én bíztam abban, hogy Kolozsváron ők indíthatnak majd orientalisztika szakot, hiszen az egész magyar nyelvterületen ebben a városban oktatták ezt a tudományt legelőször az egyetemen. Ám azokban az években magyar–román szélmalomharcra folyt el a legtöbb energia, nem volt erőm egyedül lobbizni ebben az ügyben. Sajnálom, talán az én mulasztásom is, hogy a beadott projektumért nem harcoltam eleget.

Imre Angliában, Carmen Párizsban folytatta tovább, amit Indiában elkezdtek, kapcsolatunk viszonylag hosszú időre megszakadt. Banga Oxfordban és Csíkszeredában tanít. És nem egy fiatal kutatót ismerek, akik a legjobb egyetemeken végeztek, de nem taníthatnak teljes emberként, méltó helyeken itthon, bár hazajöttek. Elekes András, Sebestyén Ottó, Jakab Attila és mások helye, akik Rómában végezték a hittudományi Akadémiát, vagy a Visky S. Béláé, aki Genfben tanult, itt lenne, valamelyik erdélyi rangosabb tanszéken, és a legmagasabb pozíciókban, hogy a színvonalat emeljék. És még sorolhatnánk azok nevét, akiknek egy része véleményem szerint az illetékesek részéről nem akaratlanul, méltóbb pozíciókból kirekesztetett.

Carmen életútja persze más, rendhagyó, mert végül radikálisan odaszentelte magát tanulmányainak. Hiszen az ő számára – bár erről még nem beszéltem vele, gondolom – akárcsak Körösi Csoma számára, egyfajta szerzetesség, az örök tanítványság lehet a révbe érés útja. Vajon milyen itthon, hogyan érzi magát most, apácaruhában?

Cs. Gyimesi Éva

vissza az elejére


Fájhat az igazság, de nem sérthet

(3. oldal)

Egyelőre csak találgatásokba lehet bocsátkozni a büntető törvénykönyv módosításán, történetesen azon, hogy néhány cselekmény büntethetőségét megszüntették, azaz kivették a bűncselekmények közül. Egyesek fellélegezhetnek, hogy a rágalmazásnak meg a becsületsértésnek többé nincs helye a Btk.-ban, nem kell attól tartaniuk – főleg a médiában dolgozóknak és a különféle sajtótermékek kiadóinak –, hogy tényfeltárásukért, vagy egyszerűen az igazság kereséséért és kimondásáért pert akasztanak a nyakukba megbélyegzésnek számító elítéléssel, adott esetben pedig akár jelentős összegű kártérítéssel.

Nem volt ugyanis szokatlan módszer büntetőperrel elijeszteni vagy megleckéztetni a kellemetlenkedő újságírót, aki sokszor nem tudott eleget tenni a valóság bizonyításának, mert bár adatait „biztos forrásból" kapta, esetleg egy harmadik személytől hallotta, a forrás túlságosan bizalmas volt, vagy a harmadik személy megbánta, letagadta korábbi őszinteségét. Volt, aki letöltötte börtönbüntetését, volt, aki külföldre menekült, és ott várta be a cselekmény elévülését, sokan pedig az európai emberjogi bírósághoz fordultak, ahol sikerült is érvényt szerezniük igazuknak, alapvető emberi joguknak: a vélemény szabadságának, illetve szabad kinyilvánításának.

A büntető törvénykönyv mostani módosítása révén, amelynek kivitelezését már közel egy éve elkezdték, fájhat ugyan az igazság, de már nem sérthet. Aki ugyanis a róla mondottakat rágalomnak, becsületsértésnek véli, pereskedhet, de polgári vonalon, aminek egyértelműen csak kártérítés a következménye. Eddig a büntetőperben a cél az elítélés volt, a polgárjogi felelősség azonban egyértelműen a kártérítésben, és főleg annak nagyságában jut érvényre. Ezzel a lehetőséggel viszont leginkább a tehetős, befolyásos érzékeny lelkületűek élhetnek, hiszen a keresetet fel kell bélyegezni a kért pénzösszeg tíz százalékával. Jelképes összegért pedig már nem érdemes a fáradságot, időt pocsékolni, elítélés híján csak megmosolyogtató gesztus lenne. Ezért van az, hogy míg egyesek fellélegezhetnek a szókimondás, az igazság bátor vállalásának büntetlen lehetőségén, addig mások – bármennyire meglepőnek találják is a dolgot – kénytelenek lenyelni a féligazságokat, számukra sértő, megbélyegző kinyilatkoztatásokat.

Törvénytől és módosításától függetlenül ugyanis az igazsággal mindig csínján kell bánni. Hiszen ami az egyiknek igaz, a másiknak lehet hazugság, vagy legalábbis valótlanság, mely sérthet, bánthat. A határt meghúzni valóban nagyon nehéz – tudniillik hogy meddig tart/tarthat a vélemény szabadsága, illetve hol, mikor tapos bele becsületbe, önérzetbe, tisztességbe.

Újvári T. Ildikó

vissza az elejére


NAPIRENDEN


Păunescu a legismertebb személyiség a kultúrában

(4. oldal)

Adrian Păunescu a romániai kulturális élet legismertebb személyisége, Nadia Comăneci-t csodálják legtöbben a tornában elért páratlan teljesítményéért, az újságírásban hasonló népszerűségnek örvend Cristian Tudor Popescu. A politikában semmi sem változott, továbbra is Traian Băsescu vezeti a népszerűségi listát a Demokrata Párttal vállvetve. Ezek a fontosabb eredményei a legfrissebb közvélemény-kutatásnak.

A Társadalomkutatás Iroda (Biroul de Cercetări Sociale) által augusztus első hetében végzett felmérésből kiderül, hogy a sportolók között legnagyobb népszerűségnek az 1976-ban a kanadai Montrealban először színtízes osztályozást elérő, többszörös olimpiai- és világbajnok Nadia Comăneci tornász a legnépszerűbb (17,8 százalék), második helyen a „Kárpátok Maradonája", Gheorghe Hagi áll 16,4 százalékos népszerűségi mutatóval. Őket fényévnyi távolságra követi a mai román foci fenegyereke, Adrian Mutu, aki mindössze 5,4 százalékos „csodálatnak" örvend. Negyedik a sorrendben Ilie Năstase teniszező, az ötödik pedig a toplistákból elmaradhatatlan Gigi Becali, akiről nem jegyzik meg a közvélemény-kutatók, miért került be a sportolók közé. A bukaresti Pipera-negyed környékén jelentős vagyont képező ingatlanokkal rendelkező „piperai nagybirtokos" olyan sportcsillagokat is leköröz, mint például Gabriela Szabo futó és Ion Ţiriac egykori teniszező.

Az újságírók körében a legnagyobb népszerűségnek a vitriolos tollú Cristian Tudor Popescu örvend, a lakosság 23,4 százaléka csodálja a Gândul című napilap igazgatóját, a Román Sajtóklub elnökét. Őt a Jurnalul Naţionalban naponta állandó rovattal jelentkező Ion Cristoiu követi (14,9 százalék), nagy leszakadással Marius Tucă, szintén a Jurnalul Naţional főszerkesztője a harmadik 6,7 százalékkal. A negyedik helyen az Europa Fm-en és a Realitatea TV-n vitaműsort vezető Robert Turcescu (4,4 százalék) áll, a férfiuralmat Andreea Esca, a Pro Tv "örökifjú" hírolvasója töri meg szerény 2,8 százalékos népszerűségi mutatójával.

Az igazi meglepetést a kulturális élet személyiségeinek szentelt fejezet rejtegeti, hiszen kiderült, hogy Románia lakossága leginkább Nicolae Ceauşescu udvari költőjét, Adrian Păunescut ismeri. A kommunizmus alatt a hazafias verses-zenés összejöveteleket szervező költő a háziasszonyok kedvencét, a szívhez szóló szövegekkel pillanatok alatt megkönnyeztető, mézes-mázas stílusáról ismert Florin Piersic-et is lekörözi, aki 6,1 százalékos népszerűségnek örvendhet. A kommunizmus alatt monumentális történelmi témájú filmeket rendező Sergiu Nicolaescut (3,1 százalék) Octavian Paler publicistánál és Andrei Pleşu filozófusnál is többen ismerik. Corneliu Vadim Tudor a hetedik helyen áll megelőzve egyik ősellenségét, Mircea Dinescut. Nemrég a Gândultól az Adevărulhoz átigazolt költőt Mircea Cărtărescu és Gabriel Liiceanu író követi a sorrendben.

A legnagyobb bizalomnak a politikusok közül továbbra is Traian Băsescu (52 százalék) államfő örül, második helyen az azóta besúgói múltjára fény derülő Mona Muscă található 51 százalékkal. Feltűnő, hogy az első három, a szavazók szemében legmegbízhatóbb politikus közül kettő nő, hiszen a harmadik Monica Macovei igazságügyi miniszter 33 százalékkal. Mircea Geoană, az SZDP elnöke (32 százalék) megelőzi a kormánypártok vezetőit, mert Călin Popescu Tăriceanu csak 29 százalékot, Emil Boc pedig csak 26 százalékot gyűjtött össze a legnagyobb bizalmat élvező politikusok listáján. Figyelemre méltó, hogy Gigi Becali a kormányfőhöz hasonló eredményt „ért el".

A D.A. Szövetség választói körében a demokraták a népszerűbbek, 14 százalékkal múlják felül liberális partnerüket. A két párt együtt viszont vezeti a politikai alakulatok népszerűségi listáját 46,1 százalékkal, az SZDP csak a voksok 21,5 százalékát gyűjtené be, 10,5 százalékkal harmadik az NRP, negyedik Becali szervezete, az Új Generáció Pártja 7,9 százalékkal, majd az RMDSZ zárja 6,3 százalékkal a törvényhozásba jutó pártok listáját.

(borbély)

Az 1-es, 4-es oldalt szerkesztette: Székely Kriszta

vissza az elejére


KÖRKÉP


Hazajöttek a külföldön dolgozó romániaiak

(5. oldal)

Kétségtelen, hogy a külföldön dolgozó hazai munkások körében már évek óta szokássá vált a nyári hazavándorlás, illetve az európai uniós országokban drága szolgáltatások itthon történő igénybevétele. Szakemberek szerint a család kettészakadása és az adott esetben veszélyes külföldi környezet ellenére az elmúlt években egyre többen döntenek a nyugat-európai vagy közel-keleti munkavállalás mellett. Ugyanakkor jelentősen gyarapodott azoknak a száma, akik nyári pihenőszabadságuk idején hazautaznak, s itt mennek el a fogorvoshoz, itt javíttatják meg személygépkocsijukat vagy mennek a fodrászhoz. Sokan vannak, akik idehaza végzik el a szakorvosi vizsgálatokat annak érdekében, hogy külföldön meghosszabbíthassák a munkavállalási vagy akár a tartózkodási engedélyt.

A nyugati munka varázsa
A román statisztikai hivatal és a munkaügyi hivatal adatai azt mutatják, hogy több mint 1,5 millió román állampolgár dolgozik az ország határain kívül, nemhivatalos adatok szerint ellenben körülbelül 2,5–3 millióan döntöttek a távozás mellett. Olaszországban például hozzávetőlegesen 600 ezer román útlevéllel rendelkező személy vállalt munkát, ehhez azonban hozzáadódik azoknak a száma (mintegy 300 ezer), akik nem szerepelnek a kimutatásokban.

Becslések szerint eme kategóriába sorolható polgárok évente mintegy 3 milliárd euróval gazdagítják az országot, hozzájárulva ezáltal Románia gazdasági fejlődéséhez. A kint megkeresett pénzt többnyire hazaküldik a rokonoknak. A kettészakadt családok miatt elsősorban a kiskorúak szenvednek – tanulmányi eredményeik romlanak, s nem egy esetben a gyermekek öngyilkosságot követnek el. Ez is bizonyítja, hogy a család egységét, az otthoni környezetet nem lehet pénzzel megvásárolni.

Alig egy héttel ezelőtt a borsi határátkelőnél tapasztaltuk: olaszországi és spanyolországi rendszámtáblájú személygépkocsik hosszú sora várakozott, hogy bejöhessen az országba. Az útlevélellenőrzésnél viszont már pontosan látni lehetett, hogy szinte kivétel nélkül mindenki román úti okmányt nyújtott át a határrendőrnek. A határrendőrség illetékesei arról tájékoztattak: a nyári időszakban három-négyszeresére nő a forgalom.

Itthon veszik igénybe a szolgáltatásokat
Nyáron a vendégmunkások szülővárosuk gazdaságát is működésbe lendítik: fogorvoshoz, szépségszalonba, autóbádogoshoz mennek.

Lapunk több kolozsvári fogorvosi rendelőhöz fordult annak kiderítése érdekében, hogy valóban csak hetekkel későbbre lehet-e beütemezni egy tömést, lévén a hazatérő vendégmunkások már bejelentették magukat. A fogorvosok többsége elismerte, hogy egy-két személlyel nőtt ugyan az ügyfelek száma, de eleget tudtak tenni a kéréseknek. – Túlzásnak tartom, hogy a hazatérő vendégmunkások miatt elhanyagoljuk az év folyamán jelentkező többi pácienst – jegyezte meg Haltek Rozália fogorvos. Szerinte a pihenőszabadságos időszak ellenére van elég fogorvosi rendelő a megyeszékhelyen a páciensek kiszolgálására.

Jól fizetnek
Az orvosnő belvárosi kollégája, aki neve elhallgatását kérte, már nem ilyen szerencsés. – Hozzánk többen jöttek sürgősségi eljárást igényelve, ezért bizonyos értelemben át kellett ütemeznem az úgynevezett hagyományos ügyfeleket. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem foglalkozom velük, de nekik is meg kell érteniük, hogy a hazatérő vendégmunkásoknak valóban nagyon sürgős, hisz vissza kell térniük munkahelyükre. Ezenkívül nagyon jól fizetnek – állapította meg. „Hagyományos" pácienseinek, mint elmondta, maximum egy nappal többet kell várniuk a kezelésre.

Egyes autóbádogosok szintén hasonló helyzetben vannak. Egy ismert kolozsvári magyar szakember egy hét haladékot kért, hogy elvégezhesse a munkát az olasz rendszámú nyugati kocsin. – Csak jövő héten tudok foglalkozni a Daciával, ugyanis le kell festenem ennek a Mercedesnek a motorházát, az ügyfélnek rendkívül sürgős a dolog. Külföldön ütötték meg a kocsit, de idehaza javíttatja meg – magyarázkodott az autóbádogos.

Júliusban és augusztusban a kolozsvári Autoworld-hoz tartozó Audi- szervíznél a javítani érkezett gépkocsik 10 százaléka Olaszországban, Spanyolországban vagy Németországban volt bejegyezve – tájékoztatta lapunkat Bianca Bucşa, a marketing osztály képviselője. Legtöbbnél olajat, szíjakat, olajszűrőt, levegőszűrőt cseréltek és futóműbeállítást végeztek. - Kétségtelen, hogy a nyugaton dolgozó klienseket a hazai alacsonyabb ár vonzza – jegyezte meg Bucşa.

Képtelenség megbüntetni őket
A belvárosi parkolókat karbantartó Valcon Kft. munkatársait igencsak zavarják a külföldi rendszámú gépkocsik. Kedden délben például a Jókai utcának a Béke térhez közel első részén hat nyugat-európai rendszámú kocsi parkolt: három olasz és három spanyol. – Képtelenség megbüntetni őket, ugyanis sohasem látunk tőlük pénzt. Meg kell várnom, amíg visszajönnek, s személyesen kell nyomást gyakorolnom rájuk – mondta egy másik utcában szolgálatot teljesítő Valcon-alkalmazott.

A szépségszalonokat és a fodrászokat sem kerülték el a hazatérő vendégmunkások. A beauty-centerekbe járó hölgyek szerint itt is megfigyelhető a változás. – Hétvégén esküvőre kellett mennem, de két fodrásznál sem fogadtak. Elképesztő! Ezek a nyugatiasodott dámák azt hiszik, hogy csak ők léteznek a világon. Ez viszont nem igaz, nincs több pénzük, mint nekem, én is legalább annyi borravalót adok a fodrásznak, mint a „nagyasszonyok" – fakadt ki az egyik, külsejére sokat adó fiatal hölgy.

Kiss Olivér

vissza az elejére


Élő adásban közvetítik a tanácsülést

(5. oldal)

A település történetében először, nemrég az Axa TV (amely a Prima TV hullámsávján fogható) elkezdte az Aranyosgyéresi Városi Tanács üléseinek egyenes adásban való közvetítését. Az első adás egy órát tartott, mivel hat órától a Prima TV országos hírműsorral folytatta adását. Másnap, igaz már nem élőben, folytatták a gyűlés közvetítését.

Aurel Sandru, az Axa TV igazgatója elmondta: – Az általunk végzett felmérésekből kiderült, hogy az aranyosgyéresiek szeretnék minél jobban megismerni a városi tanácsosokat és munkamódszerüket. Érdekli őket, hogyan zajlik egy tanácsülés. Ezért döntöttünk a helyi döntéshozó testület munkájának élő adásban történő közvetítése mellett.

A hétfői gyűlés végeztével, Cristian Haiduc a Demokrata Párt (DP) városi tanácsos a gyűlések időpontjának módosítását szorgalmazta: a délután öt órai kezdet helyett déli egy vagy három óra lenne a legmegfelelőbb. A tanácsosok határozata értelmében augusztustól kezdődően a hónap utolsó hétfőjén tartott rendes gyűlések déli egy órától kezdődnek, hogy az Axa TV teljes egészében közvetíthesse a vitát.

– Még csak az első közvetítésen vagyunk túl, de nagyon bízunk a jó együttműködésben – közölte Sandru. – Nem akarunk semmi mást, csak az átláthatóság fokának növelését és a lakosok minél pontosabb tájékoztatását, hisz voltaképpen ezek a sajtó fő feladatai – tájékoztatott az igazgató.

vissza az elejére


A rendőrség hírei
Lengyel kamion kerékpárost gázolt

(5. oldal)

Súlyos közúti baleset történt Gyalu határában, az E60-as országúton hétfőn délután 5 órakor. A lengyel állampolgárságú 60 éves C. Stanislau egy Renault Magnum márkájú utánfutós kamiont vezetett Kolozsvár–Nagyvárad irányban, és elgázolta a 17 éves gyalui C. Andrei Răzvant. A kerékpározó fiatalember elvesztette egyensúlyát, így a TIR-kocsi elé került, amelynek vezetője már nem tudta elkerülni az ütközést. Az áldozatot súlyos állapotban szállították kórházba.

Nem adott előnyt
Hétfőn délután negyed ötkor könnyű kimenetelű közúti baleset történt az I. B. Deleanu és a C. Brâncuşi utcák kereszteződésében. A 32 éves M. Antoniu Simi, aki egy Renault márkájú haszongépjárművet vezetett, az útkereszteződéshez érve nem tartotta be a jobbkéz szabályt, és emiatt karambolozott egy Peugeot márkájú haszongépjárművel, amelyet a 38 éves helyi B. Mircea szabályosan vezetett. A balesetben a Peugeot utasa, a 37 éves D. Daniel sérült meg.

(balázs)

Az oldalt szerkesztette: Kiss Olivér

vissza az elejére


GAZDASÁG


Oroszország tele van pénzzel
A moszkvai kasszát a gáz- és az olajbevételek töltötték fel

(6. oldal)

Oroszország idő előtt törleszt Németországnak mintegy 8 milliárd eurós adósságot és kamatot. Az erről szóló megállapodást a két fél Berlinben írta alá hétfőn.

Oroszország június végén írta alá a megállapodást a Párizsi Klub hitelező országaival a klubbal szemben fennálló teljes, 22,3 milliárd dolláros adóssága idő előtti visszafizetéséről, és ennek részeként a Németországgal szemben fennálló adósság rendezéséről.

Az adósság 51,4 százalékát egy az egyben fizeti vissza Oroszország, a fennmaradó részre mintegy 700 millió eurós prémiumot fizet. A teljes összeg még az árfolyammozgások függvényében valamelyest változhat.

Augusztusig összesen 18 milliárd eurót törleszt Oroszország a Párizsi Klub hitelezőinek.

Oroszország legnagyobb hitelezője, Németország visszakapja 7,7 milliárd eurós kintlévőségét, s 700 millió eurós prémium nagy részét is megkapja kompenzációként, így nem névértéken, hanem piaci értéken kapja vissza a hitelt. A németek ugyanis nem vették szívesen az orosz adósságok idő előtti törlesztésére irányuló moszkvai igyekezetet, mert a beütemezett kamatos törlesztésekkel számoltak pénzügyi terveik elkészítésekor.

Az orosz részről aláíró pénzügyminiszter-helyettes június végén azt közölte: a pontos összeget és a visszafizetési időpontokat kétoldalú tárgyalások keretében rögzítik minden egyes hitelezővel.

Az orosz kincstárt duzzasztják az olaj- és gázexportból származó bevételek, ami lehetővé teszi Moszkva számára, hogy még a szovjet időkben felhalmozott adósságokat teljes egészében és idő előtt törlessze. A visszafizetés finanszírozására mozgósított stabilizációs alap 2006 végére várhatóan 89 milliárd dollárra emelkedik a 2005 végi 43 milliárd dollárról.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter korábbi becslései szerint az idő előtti visszafizetés dollárban 7,7 milliárd megtakarítást jelent Oroszország számára.

Tavaly Moszkva 15 milliárd dollárt fizetett vissza a Párizsi Klub hitelező országainak.

vissza az elejére


Tovább bővült az ipari termelés

(6. oldal)

Júniusban is erőteljesen fejlődött a hazai ipar termelése, bár az ütem kissé lassult májushoz képest. Az új adatokból az elemzők arra következtetnek, hogy a második negyedévi gazdasági növekedés nagyobb volt a 6,2 százalékos piaci előrejelzéseknél, ami várhatóan pénzügyi szigort eredményez.

Az egy főre jutó GDP tavaly 3500 euró volt, ezen belül a legmagasabb értéket, 7487 eurót fejenként, Bukarestben, illetve környékén mértek. A nyugati térség 4223 euróval követi Bukarestet, míg a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP a keleti területeken: 2526 euró fejenként.

2008-ban 5 450 euróra növekszik az egy főre jutó hazai össztermék (GDP), a bizottság június végi előrejelzése szerint. A legfejlettebb térségnek az ország nyugati része, elsősorban Arad, Temes, Hunyad és Krassó-Szörény megye ígérkezik, 6000 eurós egy főre jutó GDP-vel. A közép-és észak-nyugati országrészben 5100–6000 euróra, a déli országrészben 4100–5000 euróra, az észak-keleti körzetben 4000 euróra növekszik az egy főre jutó GDP. Hosszabb távú előrejelzések szerint Romániában 2015-ben az egy főre jutó GDP az EU-átlag 40 százaléka körül lesz.

Az első negyedévben, rendre éves összehasonlításban, a beruházások gyarapodása 11,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 21,3 százalékról, ellenben az export növekedése 13 százalékra gyorsult 9,8 százalékról, miközben az import bővülése kevésbé gyorsult: 18,7 százalékra a tavalyi negyedik negyedévi 17,2 százalékos ütemről. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,694 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,061 milliárdról.

Erős hozzájáruló volt a lakossági fogyasztás az első negyedévben: növekedése, éves összehasonlításban, 10,9 százalékra emelkedett az előző negyedévi 6,4 százalékról.

Az ipari termelés 4,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, az építőipar teljesítménye 20 százalékkal növekedett a lakás-, iroda- és üzletközpont építkezések szaporodása miatt.

A gyorsabb növekedés ellenére tavasszal még sikerült lassítani az inflációt: áprilisban a tizenkét havi infláció 6,9 százalékra csökkent – a legalacsonyabbra a rendszerváltás óta – a márciusi 8,4 százalékról. Februárban 8,5 százalékos, januárban 8,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Májusban azonban 7,3 százalékosra gyorsult a tizenkét havi infláció, főleg illetékek emelése miatt, és még 7,1 százalékos volt júniusban is.

Az év során a beruházások gyorsabb bővülése várható, a deficitcél növelésével összefüggésben. A június végi kormányzati felülvizsgálat szerint a román államháztartás hiánya az idén a GDP 2,5 százalékára nő – a korábban ismert, 2,0 százalékos tervet meghaladva – a márciusban már emelt, 0,9 százalékról. Az eredeti idei terv 0,5 százalékos hiányra szólt.

vissza az elejére


Kockázati tőke: az európai társaságok Európát preferálják

(6. oldal)

Az európai kockázati tőketársaságok a határokon túl, ám elsődlegesen még mindig Európában terjeszkednek – derül ki a Deloitte és az Európai Kockázati Tőke Szövetség (EVCA) által közösen szponzorált felmérésből.

A 2006-os Globális kockázati tőke felmérés (Global Venture Capital Survey) 505 kockázati tőke társaság viselkedését és szándékait vizsgálta szerte a világon, a válaszadók 24 százaléka Európában, 55 százaléka Amerikában, 17 százaléka az ázsiai/csendes-óceáni régióban, 4 százaléka a Közel-Keleten tevékenykedik. A válaszadó cégek 1 millió és 1 milliárd euró közötti vagyont kezelnek.

A 119 európai válaszadó 66 százaléka azt jelezte, hogy az elkövetkezendő 5 évben nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a nemzetközi befektetésekre. A válaszadók közül az európaiak mutatták a legnagyobb érdeklődést a nemzetközi terjeszkedés iránt, őket követték az ázsiaiak (56 százalék) és az amerikaiak (52 százalék).

A terjeszkedni szándékozó európai kockázatitőke-befektetők kétharmada a felmérés szerint más európai országot vesz célba: 32 százalékuk Nyugat-Európát, 21 százalékuk Közép-Európát, 14 százalékuk pedig Kelet-Európát részesíti előnyben.

A kontinensen kívül az európai befektetők az ázsiai/csendes-óceáni régió (13 százalék) és az USA (12 százalék) iránt érdeklődnek. Előbbi esetben az alacsonyabb költségstruktúra, utóbbi esetben a magasabb színvonalú üzletmenet jelent vonzerőt számukra.

Európa globális szinten is az egyik legkedveltebb célpont: a tevékenységük kiterjesztését tervező válaszadók 30 százalékánál Európa kedvelt célpontként jelenik meg.

Nyugat-Európában a portfoliók diverzifikálása, az ígéretes vállalkozások jelenléte, és a magas színvonalú ügymenet mind hozzájárul ahhoz, hogy az európai kockázati tőke társaságok érdeklődést mutatnak a kontinensen belüli terjeszkedés iránt. Emellett Közép-Európa a külföldi piacok elérése miatt kedvelt célpont, míg Kelet-Európa a kialakulóban lévő vállalkozói környezet miatt áll a nemzetközi érdeklődés középpontjában.

Az amerikai és ázsiai/csendes-óceáni válaszadók 22, illetve 12 százaléka jelezte, hogy nagyobb figyelmet kíván fordítani európai tevékenységére. A válaszadók vonzerőként mindkét esetben a diverzifikációt és a külföldi piacok elérhetőségét emelték ki Európa tekintetében. Az amerikai válaszadók az alacsonyabb árak miatt jobban érdeklődtek Európa, elsősorban Közép- és Kelet-Európa iránt.

A válaszok a Deloitte szerint egyértelművé teszik, hogy folytatódik a kockázati tőke szektor előretörése Európában. Európa versenyelőnyéhez az alacsonyabb vállalatirányítási költségek mellett hozzájárul a szellemi tulajdonnal kapcsolatos törvények megléte, és a jogviták kialakulásának alacsonyabb kockázata is.

A felmérés szerint a kockázatitőke-befektetők továbbra is a technológiai szektort célozzák meg világszerte, az európai válaszadók „zöldebb" szemléletet választanak. Ez már a második egymást követő év, amikor az európai válaszadók a következő 5 évben a befektetések területén az energia/környezetvédelmi szektortól várják a legnagyobb növekedést. Ezt követi az orvosi műszerek és új anyagok gyártása.

Közép-Európa emellett a kutatás-fejlesztés, illetve a mérnöki és gyártási tevékenységek területén is ígéretes célpontnak bizonyult.

Seres Béla, a Deloitte Magyarország Pénzügyi tanácsadás üzletágának vezető partnere szerint Közép-Európában gazdag hagyománya van a mérnöki szakértelemnek, alacsonyabb a munkaerő-költség, a régió politikailag stabil, és csak néhány órás repülőútra van Európa jelentős pénzügyi központjaitól. Mindez igen vonzó helyszínné teszi Közép-Európát a kockázati tőke befektetések szempontjából. Tapasztalataik szerint az elmúlt egy évben a kockázati tőketársaságok érdeklődése megnőtt Kelet-Európa iránt.

Javaslat az európai szabályozásra
Az Európában működő kockázati tőketársaságok olyannak képzelik a tevékenységükre vonatkozó uniós szabályokat, hogy a tagállamok kölcsönösen elfogadják egymás játékszabályait – így foglalható össze a szabályozásra létrehozott munkacsoport jelentése.

Egységes európai kockázati és magántőke iparági szabályozást sürget az az európai szakértői csoport, amelynek jelentését a közelmúltban ismertették nyilvános meghallgatáson Brüsszelben.

Az Európai Bizottság által felkért szakértők úgy vélik, hogy az egységes befektetési szabályozás biztonságos kereteket biztosítana a magántőke szabad mozgásához, kiküszöbölve így a hátrányt okozó helyi felügyeleti szabályokat. A jelenlegi, kockázati tőkére vonatkozó hatályos jogszabályok nem egységesek az egyes uniós országokban. Így a több tagországban is működő alapok – hogy megfeleljenek a helyi szabályoknak – sokszor igen költséges és bonyolult jogi struktúrát alkalmaznak, ami csökkenti a hatékonyságukat. A szakértők nem javasolnak újabb szabályozási rendszert, csupán az egyes országokban meglévők elismerését sürgetik az Európai Unió többi tagországa által.

A szakértői anyag aláhúzza, hogy a sikeres kockázati és magántőke iparág jelentősen hozzájárul a gazdaság versenyképességéhez, mivel új vállalatokat hoz létre, valamint a már meglévőket feléleszti, így új, magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyeket hoz létre. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a kockázati és magántőke iparág további uniós fejlődéséhez jobban hozzájárulna az adott államok meglévő, az iparágra és a befektetési alapokra vonatkozó törvényeinek kölcsönös elfogadása, mint egy újonnan elkészített harmonizált intézkedés sorozat.

Charlie McCreevy, az EU biztosa annak a véleményének adott hangot, ha a tagállamok készek arra, hogy kisebb mértékű változtatásokat hajtsanak végre adózási rendszerükben és szabályozásukban, akkor elősegíthetik az európai uniós kockázati és magántőke klaszterek (hálózatok) kialakulását.

vissza az elejére


Valutaárfolyamok
Augusztus 15., hétfő

(6. oldal)

Váltóiroda

Euró (Vétel/Eladás)

Dollár (Vétel/Eladás)

100 Forint (Vétel/Eladás)

Macrogroup (Főtér 23., Sora, Bolyai u. 8., Szentegyház u. 4., Széchenyi tér 23–25.)

3,49/3,53

2,72/2,77

1,26/1,29

Western Union – szolgáltatás a Sora, Szentegyház u. 4. és Széchenyi tér 23–25. szám alatti váltóirodákban.

vissza az elejére


Augusztus 16., szerda

A Román Nemzeti Bank árfolyamai: 1 euró = 3,5285 lej, 1 USD = 2,7735 lej, 100 magyar forint = 1,2809 lej.

Az oldalt szerkesztette: Tibori Szabó Zoltán

vissza az elejére


HIRDETÉS


Egy perc derű

(7. oldal)

– A tengeri nyaralástól egészen kikerekedett és kipirosodott az arcod.
– Igen, mert egész idő alatt a feleségemnek és az anyjának fújkáltam fel a gumimatracokat...

vissza az elejére


HIRDETÉS

(7. oldal)

Hirdetésfelvétel: Kolozsváron: Jókai (Napoca) u. 16., hétköznap 9–16, szombaton 10–12 óra között. Désen, hétköznapokon: Lukács Éva, tel.: 212-099. A 14 óráig feladott hirdetése már másnap megjelenhet.

vissza az elejére


Állás

(7. oldal)

Szárazépítészettel foglalkozó kft felvételre keres, legalább építőipari technikusi végzettségű és magyar–román nyelvismerettel rendelkező alkalmazottat. Bérezés megállapodás szerint. Jelentkezni lehet: fax: +40-264/444-205, telefon: +40-264/441-381; mobil: +40-728-829553; e-mail: dryteamro@client.srk.ro (0403103)

vissza az elejére


bérbe vesz

(7. oldal)

Egyetemisták kát-háromszobás lakást keresnek. Telefon: 0265/263-898, 0744-954277. (M)

Három diáklány bútorozott garzont vagy kétszobás lakást bérelne, maximum 100 euróért. 0742-879640, 0743-575956. (0017)

vissza az elejére


SPORT


LABDARÚGÁS
EURO–2008: ma kezdődnek a selejtezők
Barátságosokkal hangol a magyar és román válogatott

(8. oldal)

Ma három találkozóval elkezdődik a 2008-as, svájci–osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság selejtezője.

Az európai szövetség (UEFA) a selejtezőkön résztvevő 50 válogatottat hat hetes és egy nyolcas csoportba osztotta be, csoportonként a legjobb két-két nemzeti együttes vesz részt a házigazda svájciak és osztrákok mellett az Eb tizenhatos döntőjében.

A magyar válogatott a C-csoportban csak szeptember 2-án, a Norvégia elleni hazai találkozóval kezdi el a kvalifikációs sorozatot – Bozsik Péter együttese az északiak mellett a címvédő Görögország, illetve Törökország, Bosznia-Hercegovina, Moldova és Málta ellen lép pályára.

A mai selejtezőkben Románia sem érdekelt, Victor Piţurcă együttese számára szintén szeptember 2-án kezdődik a vadászidény a csoport első két helyére, Albánia, Bulgária, Luxemburg, Fehéroroszország, valamint két régebbi ismerős, Hollandia és Szlovénia társaságában – első mérkőzését itthon játssza a csapat, Bulgária ellen.

Cserében viszont a magyar és a román válogatott barátságos mérkőzéseken érdekelt. A románok dolga nem tűnik túl nehéznek, hiszen ellenfelük Ciprus nemzeti tizenegye, akit ráadásul hazai pályán, Konstancán fogadnak az Eb-selejtezők előtti egyetlen (!) felkészülő mérkőzésen. A csapatnak ráadásul tagjai a legjobb idegenlégiósok, Chivu és Mutu mellett Cosmin Contra és Bogdan Lobonţ is játszik, s amennyiben nem hordják túl fenn az orrukat, képesek eldönteni a találkozót.

A magyarok mérkőzése már korántsem ilyen könnyű, hiszen ők ősi riválissal mérkőznek, ráadásul idegenben: Grazban az osztrákok ellen lépnek pályára. A 25 tagú keretből a sérült Sebők Vilmos mellett kimaradt az angliai próbajátékra utazó Vanczák Vilmos, valamint Polonkai Attila, Simek Péter és Végh Zoltán is, így elképzelhető, hogy az új szövetségi kapitány, Bozsik bemutatkozó mérkőzése a házigazdák statisztikáin javít: az eddig 135 egymás elleni mérkőzésen 65 magyar és 40 osztrák győzelem született, 30 döntetlen mellett.

A románok mérkőzését 20.00 órától a TVR1 közvetíti élőben. A mai Eb-selejtezők: A-csoport: Belgium–Kazahsztán, B-csoport: Feröer-szigetek–Grúzia, E-csoport: Észtország–Macedónia.

vissza az elejére


UEFA: 12 jelölt az év klubfutballistája címre

(8. oldal)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn közzétette az újonnan életre hívott „Év klubfutballistája" címre jelöltek listáját.

A 12 játékos közül az előző Bajnokok Ligája-szezon nyolcaddöntőseinek edzői, illetve az UEFA technikai bizottságának tagjai választják ki a győztes. Az abszolút díj mellett további négy kategóriában – kapus, hátvéd, középpályás, csatár – hirdetnek győztest: külön megválasztják az UEFA-kupa 2005/06-os idényének legjobbját is, erre az előző évad negyeddöntőseinek trénerei voksolhatnak (eredményhirdetés augusztus 25-én, szintén Monacóban).

A szavazás eredményét a BL monacói csoportsorsolása alkalmával, augusztus 24-én jelentik be.

vissza az elejére


Munteanu mégis büntetett

(8. oldal)

Bár csapata 3–1-re győzött, a bekapott gól miatt megbírságolta futballistáit Dorinel Munteanu, a CFR-Ecomax edzőjátékosa.

– A játékosaim kiengedtek a 3–0-ás vezetés tudatában, és emiatt az utolsó percben betalált az ellenfél. Fejenként száz euróra büntettem őket, amiért nem koncentráltak eléggé – mondta.

Munteanu vélhetően azért gurult dühbe, mert hasonló eset történt a pontvadászat nyitófordulójában is, amikor az összpontosítás hiánya a rivális szépítő gólját eredményezte az Galaci Oţelul elleni, szintén 3–1-re megnyert mérkőzésen.

vissza az elejére


Beckham még lehet válogatott

(8. oldal)

Az angol futballválogatott új szövetségi kapitánya szerint döntése, amellyel kihagyta az angol keretből David Beckhamet, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Real Madrid – egyik – sztárja soha többé nem játszhat a nemzeti csapat színeiben.

Steve McClaren a BBC Radiónak nyilatkozva azt mondta, annyi történt, hogy a spanyol királyi gárda 31 éves középpályását nem hívta be a görögökkel, szerdán, az Old Traffordon vívandó barátságos mérkőzésre, mert új csapat építésébe kezdett, de ebből nem következik automatikusan, hogy végleg lemondott volna Beckham szerepeltetéséről.

Beckham eddig 94 alkalommal játszott a válogatottban, s 58 meccsen viselte a csapatkapitányi szalagot.

vissza az elejére


Bemutatott Zambrottának egy Espanyolos taxis

(8. oldal)

Megkapta első leckéjét a városon belüli futballrivalizálásból Gianluca Zambrotta, az FC Barcelona frissen igazolt olasz világbajnoka: miután a bajnoki címvédő együttes hazaérkezett amerikai túrájáról, a játékost egy taxisofőr nem volt hajlandó elfuvarozni a repülőtérről, mivel ő az Espanyolnak szurkol, és mint mondta: elvből nem szállítja a riválishoz tartozókat.

A közjáték után Zambrotta végül – egy másik autóval – hazaért.

Brazil csapattársának, Ronaldinhónak nem voltak hasonló gondjai, ugyanis őt már akkor megrohamozták a – feltehetően Barca-szimpatizáns – szolgálatkész taxisok, amikor kilépett a légikikötő épületéből.

vissza az elejére


Nyitány a megyei bajnokságban

(8. oldal)

A Megyei Labdarúgó Bajnokság szamosújvári csoportjában elkezdődtek a küzdelmek a pontokért. Az új bajnokságra 14 csapat nevezett be a Mezőségről és a Kis-Szamos völgyéből. A csoport esélyese a tavalyi győztes, a szamosújvári Atletic SE, amely feljebbjutási reményekkel indult az új évadban, és az első fordulóban 6–2 arányban nyert a széki együttes ellen.

A bajnokság a szamosújvári labdarúgó testület szervezésében zajlik és nagy népszerűségnek örvend a vidéki települések szurkolóinak körében.

Erkedi Csaba

vissza az elejére


Phonak: feloszlik a csapat

(8. oldal)

A doppingvétségen ért amerikai Floyd Landis volt istállója, a svájci Phonak profi kerékpáros csapat az év végén feloszlik – jelentette be a gárda szóvivője. A csapatnál már az év elején tudott volt, hogy a Phonak nem hosszabbítja meg főszponzori szerződését, az idei Tour de France-győzelmétől megfosztott Landis doppingügye után pedig a vezetők annak ellenére sem találtak új támogatót, hogy kirúgták a vétkes kerekest.

Jao Ming játszani fog
Jao Ming, a Houston Rockets 226 centis kínai óriása felépült sérüléséből, és pályára léphet hazája válogatottjában a szombaton, Japánban rajtoló férfi kosárlabda-világbajnokságon. Az esemény egyértelmű favoritja az amerikai gárda, amely utolsó felkészülési mérkőzését – a dél-koreaiak ellen – is megnyerte.

vissza az elejére


Magyar–román boxgála a Sportcsarnokban

(8. oldal)

Nemzetközi ökölvívó gálának ad otthont nemsokára a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnok. A magyarországi, pontosabban győri Dózsa Ring Box Klub, amelynek edzője a kolozsvári Hersz József, Kolozs megye válogatottjával méri össze erejét a jövő hét elején.

A boxgálára hétfőn, augusztus 21-én kerül sor a Sportcsarnokban, a küzdelmeket a két neves kolozsvári ökölvívóedző, Doda Jenő és Mihalik József emlékére szervezi meg a Megyei Ökölvívó-szövetség.

vissza az elejére


ATLÉTIKA
Svéd kokainbotrány a záróbulin

(8. oldal)

Öt korábbi svéd sztár is kokainozott a vasárnap véget ért göteborgi atlétikai Európa-bajnokság záróbuliján. A jelen és a múlt klasszisainak a tiszteletére szervezett, szombati összejövetel kapcsán először a volt magasugró világbajnok, Patrik Sjöberg ismerte el, hogy kábítószerezett az este folyamán. A 2,42 m-rel 1987-ben világcsúcsot döntő élő legenda után kedden a 400-on remekelt Sven Nylander is bevallotta vétkét, noha hétfőn még azt állította, hogy valaki belekeverte a drogot az italába.

– Kokainnal kínáltak, s elfogadtam. Természetesen óriási hibát követtem el – mondta a kétszeres Eb-ezüstérmes, akin kívül az exsprinter Patrik Lovgrent nevesítette még a rendőrség.

A bűnösökre a svéd törvények értelmében várhatóan pénzbírságot rónak ki.

vissza az elejére


Göteborg: nem volt pozitív doppingteszt

(8. oldal)

Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) tájékoztatása szerint valamennyi doppingteszt negatív eredményt hozott a vasárnap zárult göteborgi Európa-bajnokságon.

A kontinensviadal alatt a spanyol El Pais című újság egy cikkében tömeges doppingolásról írt, s elsősorban az orosz versenyzőket támadta. A lap szakértőkre hivatkozva állította, hogy az atléták olyan kis mennyiségű EPO-t használnak, amely még nem kimutatható, ám felettébb hatásos.

Az Eb alatt végzett vizsgálatok tisztázták az orosz versenyzőket, akik egészen elképesztően szerepeltek Göteborgban, összesen 34 érmet szereztek (12 arany, 12 ezüst, 10 bronz), míg az éremtáblázat második helyén végzett németek csupán tízet (négy arany, négy ezüst, két bronz).

– Őszintén szólva, fenntartással fogadtam az ellenőrzések eredményét – háborgott Clemens Prokopp, a német szövetség elnöke.

vissza az elejére


Gyanús eszközöket találtak a rendőrök

(8. oldal)

Doppingolásra utaló eszközöket talált a svéd rendőrség olyan hotelek közelében, amelyekben a vasárnap zárult göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon szereplő versenyzőket szállásolták el.

Először egy műanyag zacskóban fecskendőkre, tűkre, valamint feltehetően illegális készítményre, majd később vérátömlesztéshez használatos felszerelésekre bukkantak. Mindkét esetben a kontinensviadalon indulók szálláshelyéhez közel eső utcán találták meg a gyanús holmikat.

Az ügyben eljárás indult, gyanúsított egyelőre nincs.

vissza az elejére


IAAF: ha Gatlin bűnös, örökös eltiltást kap

(8. oldal)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyértelművé tette: amennyiben beigazolódik, hogy a 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, az amerikai Justin Gatlin doppingolt, akkor örökös eltiltással sújtják.

Minderre azt követően került sor, hogy szombaton az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) szóvivője közölte: ha a 2001-ben már egyszer lebukott Gatlin edzője, Trevor Graham ellen vall, akkor megúszhatja nyolcéves kihagyással.

Pierre Weiss, az IAAF főtitkára a pekingi junior-vb helyszínén közölte: a szabályok minden bizonytalanságot kizárva rögzítik, az első pozitív teszt kétéves, a második pedig örökös eltiltást ér.

vissza az elejére


Federernek használt a lustálkodás

(8. oldal)

Saját maga számára is váratlan diadallal tért vissza négyhetes szünet után a teniszzseni Roger Federer, aki vasárnap pályafutása 40. tornagyőzelmét aratta Torontóban, három játszmában legyőzve a francia Richard Gasquet-t.

– Alaposan megleptem magam, ugyanis a wimbledoni győzelem után kilenc napig hozzá se nyúltam az ütőmhöz. Utána edzőmmel, Tony Roche-csal Dubajba utaztunk, ahol a 40 fok feletti hőségben napi négy órát gyötörtem magam, amíg patakokban nem folyt rólam a víz. A fizikumomra nem panaszkodom, de a csúcsformámtól azért messze vagyok" – mesélt passzív és aktív pihenéséről a 25 éves svájci fenomén, akiről a kanadai újságok a hivatalos Rogers Cupról „Roger’s Cupra" nevezték át a torontói viadalt.

Federer, sikerének köszönhetően, tovább növelte előnyét a férfi teniszezők mindkét világranglistáján, a hagyományoson például már több mint 3250 ponttal vezet a spanyol Rafael Nadal előtt. A világelső egyébként 62 győzelme mellett az idén mindössze 4-szer kapott ki, s mindannyiszor Nadaltól.

Az oldalt szerkeszette: Balázs Bence